Vlašské ořechy možná snižují riziko vzniku rakoviny prsu

28. 4. 2009 | Cancer Research UK


Výsledky laboratorní studie, které byly prezentovány na konferenci Americké asociace pro výzkum rakoviny (American Association for Cancer Research) naznačují, že myši, které každodenně konzumovaly ekvivalent dvou lidských porcí vlašských ořechů, jsou chráněny před rakovinou prsu.

Vlašské ořechy možná snižují riziko vzniku rakoviny prsu

Ilustrační obrázek: Pera Detlic from Pixabay

Američtí vědci v této studii zkřížili homozygotní C(3)1 Tag myší samce se SV129 samicemi. Myší samice každý den dostávaly buď běžnou (kontrolní) stravu, nebo ekvivalent odpovídající dvěma lidským porcím vlašských ořechů (cca 56 g); potomstvo pak při nejbližší možné příležitosti dostávalo stejnou stravu jako jejich matky.

O vlašských ořeších je známo, že obsahují látky, které prokazatelně zpomalují růst zhoubných nádorů. Vědci tak doufali, že budou moci zhodnotit celkový účinek omega-3 mastných kyselin, antioxidantů a fytosterolů, které jsou v ořeších obsaženy. Nedávno prezentované výsledky ukazují, že u myší, které konzumovaly ořechy, se vyskytoval menší počet nádorů prsu a také velikost případného nádoru byla menší.

Dr. Elaine Hardmanová z Marshall University School of Medicine proto tvrdí, že lidé by měli jíst více vlašských ořechů. Josephine Queridová z britské organizace Cancer Research UK však zdůraznila, že studie byla prováděna na myších, což "není žádným důkazem, že hrstka vlašských ořechů denně by mohla zabránit vzniku rakoviny prsu u lidí".

Queridová dále vysvětlila, že zatím není možné izolovat určitou potravinu a tvrdit, že zrovna ta může snížit riziko rakoviny prsu u lidí: "Když přijde na naši stravu, neexistuje konkrétní potravina, která by vás mohla ochránit před rakovinou. Víme však, že zdravá vyvážená strava – bohatá na ovoce a zeleninu – hraje významou roli při snižování rizika mnoha typů nádorových onemocnění. Nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik rakoviny prsu je věk: 80% případů tohoto onemocnění se vyskytuje u žen nad 50 let, proto je velmi důležité chodit na screening. Své riziko můžete snížit také změnou životního stylu, jako je udržování přiměřené tělesné hmotnosti, omezení konzumace alkoholu a pravidelná tělesná aktivita."

Klíčová slova: vlašské ořechy, rakovina prsu