MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 20168
Dobry den Pri kontrole prsu jsem si vymackla trochusekretu z leve bradavky byla jsem na vysetreni na mamo kde mi udelali ultrazvuk a vse pry je v poradku.Mamtesty naprolaktin a ten je v norme,dalsi testyna borelku,cukrovku,ledviny,zlucnik vse v poradku a na brichu se mi objevila pod pupkem prohluben kdyz stojim je tak 2cm velika kdyz lezim tak je prohluben velka ,chodim casto na malou,a mam prujem a boli me to v te prohlubni a obcas me pali kuze na hlave prosim o radu co by to mohlo byt .jsem 3 a pul roku po porodu prirozene a od cervna letosniho roku po operaci bed patere.Dekuji
Odpověď: Dobrý den. K otázce sekretu z bradavky asi tolik: je-li čirý, bělavý, nazelenalý, atd....o nic závažného nejde, většinou se jedná o hormonální změny. Výtok nesmí být krvavý, pak byste musela na vyšetření. Co se týče prohlubně pod pupkem, to může být spojeno s těhotenstvím a porodem, toto musí posoudit chirurg event. gynekolog. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20166
Dobrý den. prosím o vaš názor. Mám množstvo fibroadenomov, z toho jeden phylodes tumor18x15mm umiestnený asi 2cm nad bradavkou.Doktorka ktorá mi robila CCB mi aj napriek tomu že ešte nemám výsledky odporučila tento phylodes vyoperovat.Odporučila mi chirurga.Moje prsia sú male a obávam sa toho, že po operacii budu zdeformované, alebo mi z nich nič nezostane.Nebolo by lepšie navštivit plastického chirurga? Ako to riešit?
Dakujem.
Odpověď: Dobrý den, určitě vyčkejte přesného závěru patologa. Pokud bude výsledek biopsie zcela benigní, nepodezřelý, bez jediného náznaku atypie, není potřeba tento typ benignity hned operovat. Pokud se přeci jen z nějakého důvodu rozhodnete k operaci a máte prsa plná fibroadenomů a ještě malé velikosti, pak nebude konzultace s estetickým chirurgem na škodu. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20165
Co je to drobny zhluk hrubsich MK
Odpověď: Dobrý den, MK znamená zkratku pro mikrokalcifikace, což jsou velmi drobné krystalky vápníku, které se mohou v prsní žláze objevit. Hrubší, uniformní MKK, bývají povětšinou benigní povahy. Jakmile se jejich vzhled ve skupině mění, nejsou zcela stejné, pak se může jednat o podezřelou věc a měly by se biopticky ověřit. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20164
Dobry den chcem sa opytat co znamena D 24 (Tu mamae 1.dx)...co to vlastne je.
Odpověď: D 24 je označení MKN klasifikace nemocí. Konkrétně toto označení znamená: nezhoubné novotvary prsu. Pokud máte v prsu nějaké ložisko, které je benigní, tedy nezhoubné, patří do této skupiny. Pro Vás je to tedy dobrá zpráva. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20163
Dobry den, dnes pri pravidelne kontrole prsou mi pri zmacknuti vytekla kapicka zelene tekutiny. gynekolozka ma nyni dovolenou a ja umiram strachy. Je mi 32 let, nekojom uz 3 roky. Tehotna nejsem. V pondeli dnes pujdu k dr, ale do te doby asi zesedivym! Dekuji za reakci.
Odpověď: Dobrý den, hned Vás uklidním. Vůbec o nic nejde. Nazelenalá tekutina nebo výtok čirý, bělavý a spousta jiných odstínů krom krvavé neznamená žádnou zásadní nemoc a už vůbec ne rakovinu. Půjde u Vás o hormonální změny, toto se opravdu někdy může stát. Kdyby měl výtok krvavou barvu, byl by to důvod objednat se k vyšetření. Ale to naštěstí není Váš případ. Takže na nemoci zapomeňte a užijte si pohodový advent. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20162
Dobrý den paní doktorko vracím jse k dotazu 20161 jestli jse nebudete zlobit o poslední dotaz prosím, stemi hrbolky při kojení byla jsem na ultrazvuku 10 července byla jsem i v mamo poradne vše v pořádku řekli že kontrola až přestanu kojit víte já jsi vod těhotenství začla sahat na prsa a prohmatavat jsi je moje ginekolozka už asi země nemůže řekla mi že pořád jen řeším boule v prsech že už jsem byla vyšetřena všemi spusoby tak nevím jestli to je už psichyka chtěla bych sliset nato váš názor děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, možná na tom něco bude. Některé ženy, obzvláště po porodu dětí mohou být přecitlivělé a více vystresované, někdy až s náznakem kancerofobie. Snažte se důvěřovat Vašim lékařům. Pár takových pacientek jako jste Vy mám a jsme spolu domluvené, že když budou mít potřebu nechat si překontrolovat prsa, prostě se objednají na vyšetření jako samoplátkyně, nepotřebují k tomu žádné doporučení od lékaře a je to. Vždyť to je pro Vás to nejjednodušší. Nebojte, to se časem všechno uklidní. Hezký a pohodový advent.
Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20161
Děkuji za vaši odpověď vracím jse k dotazu číslo 20153 ještě jsem se chtěla prosím zeptat jestli mohu jak mám te hrbolky v prsu tak na levém mám jeden u prsního dvorce a ten mě při zmáčknutí bolí mislite že jeto také s kojení co kdys jse jedna o nádor ale prý nádor neboli jeto tak? Děkuji za vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den, v kojících prsech je to trošku jinak, citlivost může být vyšší, po zmáčknutí může bolet i zdravá tkáň. Může se jednat o hormonální změny event. cysty, navíc oblast kolem bradavky a dvorce je nejcitlivější. Nebojte se, ale pokud chcete mít jistotu a klid, že nejde o nic zásadního, pak se objednejte na ultrazvukové vyšetření prsů do screeningového centra. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20160
Dobry den momentalne jsem ukoncila 5.serii chemosky kde mi byla zmenena a jako vedlejsi ucinky ma byt bolest svalu a kloubu,udelal se mi zanet na tom operovanem prsu je mozna souvislost s chemoskou?k tomu jsem mela lehci virozu dekuji Petra
Odpověď: Dobrý den, jste oslabená a Váš imunitní systém dělá, co může. Bolesti svalů a kloubů i event. zánět prsu mohou samozřejmě souviset s proběhlou virózou, se kterou teď zřejmě bojujete mnohem složitěji než před léčbou. U Vás bude ještě nějakou dobu souviset jedno s druhým, ale nebojte se, vydržte, tohle brzy skončí. Držím pěsti, ať jste zase brzy fit. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20159
Dobrý den, jsem necelé tři týdny po porodu, plne kojím a před pár dny jsem si v levém prsu (napůl cesty mezi bradavkou a klíční kosti) objevila 2 bouličky těsně vedle sebe(1x1cm, druhá možná o trochu menší), které nebolí, kůže se nad nimi pohybuje, pocitově jako zduřelé uzliny na krku během viroza. Nejprve jsem myslela, že jsem nahmatala žebro, ale žebra, ale ta to nejsou. V pravém prsu mám více než 10 let hmatatelný fibroadenom a dle UZ cystičky v obou prsou, chodím na pravidelné kontroly. Nyní nevím, jestli mám jít ihned k paní doktorce? Moc děkuji za Váš názor. V.Z.
Odpověď: Dobrý den, může jít o kombinaci hormonálních změn při kojení a např. přítomnosti drobnějších cyst. Pokud se ložiska v levém prsu nezačnou v krátké době zmenšovat, raději se objednejte na ultrazvukové vyšetření Potřebujete teď být v klidu, vyrovnaná a nemyslet na to, co máte v prsu, tak ať máte jistotu, že nejde o nic zásadního. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20158
Dobrý den
Od dnešního rána mě bolí levé prso.Bolest je bodava, bolí na dotyk. Nahmatala jsem si tam hladkou jako by fazolku která mě po nahmatani silně bolí. Jsem chvilku po skončení MS. Co to může znamenat? Kůže je jinak hladká, prsa jsou stejně velka. Zarudnuti neni.Bulička je jakoby pod bradavkou uvnitř prsu.
Dekuji za odpověď Z.Z.
Odpověď: Dobrý den, může jít o hormonální změny, kdy se v prsu utvořila cysta, která je bolestivá. Dejte tomu čas a sledujte, zda se pohmatový nález zlepší. Pokud by došlo ke zvětšování nebo k zarudnutí a celkovému zhoršování obtíží, pak se objednejte na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20157
Dobrý den, jsem po ablaci prsu. Když jsem byla po roce poprvé na mamografu, paní doktorka mi dělala i sono jizvy a nadklíčku. Dnes jsem šla po dalším roce znovu, ale podstoupila jsem pouze mamograf zdravého prsu. Když mi sestra předávala zprávu, řekla, že prs je v pořádku a ultrazvuk jizvy zřejmě není potřeba. Opravdu to takhle stačí, nebo mám poprosit onkologa o žádanku na sono? Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den. Na našem pracovišti provádíme všem pacientkám jako jste Vy, ve shodě s onkology 1x ročně mamografii a 1x ročně ultrazvukové vyšetření prsů/jizev po mastektomiích, včetně podpaží a je-li indikace onkologem také oblastí klíčních kostí. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20156
Dobrý deň prajem. Dnes som absolvovala mamografické vyšetrenie a záver je takýto:
PP:nepatrné zbytky denznej žľazy retroareolárne a v HLQ, opacita na rozhraní MQ, bez spikúl a mikrokalcifikátov, koža, podkožie, axila voľná
ĽP: nepatrné zbytky denznej žľazy retroareolárne a v HLQ, opacita v HLQ, bez spikúl a mikrokalcifikátov, koža, podkožie, axila voľná.
Záver: prsníky so zvýraznenou transformáciou, PP opacita v.s. splývajúce cysta, LP intramammárne LU BI RADS 0, Tabár II , odp. USG prsníkov. Môžete mi vysvetliť záver vyšetrenia. Ďakujem. Dagmar
Odpověď: Dobrý den, máte denzní žlázu, tedy s velkým podílem vaziva, ve které mohou být přítomny např. cysty, event. jiné změny. U tohoto typu prsní žlázy se poměrně často ještě doplňuje ultrazvukové vyšetření, proto lékař vyšetření uzavřel jako BIRADS 0 a zve si Vás na ultrazvuk. Je to zcela standardní postup a neznamená to nic špatného. Nebojte se, vyšetření jistě dobře dopadne. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20155
Dobrý den, ráda bych se zeptala na bolest ohledně prsou. Již měsíc mě bolí obě prsa (někdy i střídavě). Moje doktorka při prohlídce žádnou bulku nenašla. Brala mi krev, aby zjistila prolaktin, ale ten vyšel v normě. Přeci jen strach ve mně docela pracuje ... Mohla bych znát prosím Váš názor? Moc děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den, může jít o bolest spojenou s hormonálními změnami. Samozřejmě se mohou přidat také obtíže vertebrogenního původu, tedy vycházející z oblasti páteře, kdy poměrně často slýcháme od pacientek stesky na bolavá prsa. Můžete vyzkoušet užívat pupalku s vit. E nebo Mastodynon po dobu aspoň tří měsíců a pravidelně cvičte. Snad se Vám brzy uleví. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20154
Chtela bych se zeptat pred dvoma mesicama sem bila na ultrazvuk před lokty sestricka mi doporucila at si udelam aj ultrazvuk prsu ze si zaplatim 300tak hnet sem nechtela ale pak mne sestricka prehovorila a dala sem si prsa visetrit a tam mi zistili ze mam buoli pravom prsu strazne se bojim at to neni nador je mi teprve 28roku jemem sem se chtela zeptat mne prsa boleli aj boli ale spiš od zat protoze mam problemy ze zadama ja sem se docetla ze nador neboli je to pravda ted ve stredu mam zase jit na ultrazuk pravde podobne mi chcu vzit vzorek muze se jednat jenom o obicejnu cistu
Odpověď: Dobrý den, pokud Vám našli na ultrazvukovém vyšetření nějaké ložisko v prsu, které nemá zcela typický vzhled, tak je odběr vzorku na místě. Ale nebojte se, jste mladá, s největší pravděpodobností půjde o benigní, tedy nezhoubnou záležitost. Máte-li problémy s páteří, pak Vás mohou pobolívat také prsa, vídáme to poměrně často. Doporučuji pravidelně cvičit. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20153
Dobrý den prosím o jednu odpověď, jsem plně kojící již 7 měsíců a v obou prsech cítím hrbolky jakoby takové kopečky není to hladké ale hrbolaté mám obavi protože jsem před 4 lety byla na operaci s fibroadenomem právě jse chci zeptat jestli mi něco špatného hrozí kdys jsem měla ten fibroadenom jeto nakej příznak něčeho špatného do budoucna? Mám právě obavy kdys tet kojim čtu na internetu že fibroadenom je velmi typický pro mladé ženy coto prosím znamená ? Asi plno otázek mám ale věřím zemi nato dopovite děkuji mockrát za vaši odpověď s pozdravem Amélie
Odpověď: Dobrý den, přítomnost fibroadenomů v prsech neznamená vůbec nic špatného a ani Vám nic do budoucna nehrozí. To, že cítíte hrbolky v prsech bude jednak strukturou Vašich prsů, ale také díky změnám, za které může kojení. Vůbec si nedělejte starosti. A pokud máte pocit, že se nějaký z hrbolků zvětšuje nebo se objevil nějaký nový, co tam předtím určitě nebyl, pro klid duše se můžete objednat na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20152
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli je vhodná HT lékem Tamoxifen Ebewe při rakovině prsu s ER 50%,PR 15% jen jako prevence a prosím o laické vysvětlení jak to v těle funguje? Děkuji za odpověď. P
Odpověď: Dobrý den, tamoxifen je antiestrogenní lék a v případě, kdy je nádor ER pozitivní, což je Váš případ, jeho použití je správné. V nádorech tvořící estrogenní receptor blokuje právě účinky estrogenu a používá se tedy jako lék při rakovině prsu. Zablokování receptorů hormon-dependentních forem rakoviny prsu vede k zástavě množení nádorových buněk. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20151
Dobrý den,mám karcinom invazní dukttální pravého prsu s postižením axil.uzlin a susp supraklavikulárních uzlin T1b-c N3c M0 G2.Prosím jakou mám šanci na vyléčení.Děkuji,Božena.
Odpověď: Dobrý den, stádium T1 je dobré, postižení uzlin může být přítomno a vyřeší se pravděpodobně systémovou neoadjuvantní léčbou před operací. Neznám přesný imunofenotyp Vašeho nádoru, ale pokud začnete neoadjuvancí, k operaci půjdete již se zmenšeným nádorem, ideálně na minimální velikost a s předléčenými uzlinami, které se makroskopicky budou jevit v pořádku. Po operaci se z definitivní histologie uvidí, co dál. Lékaři, kteří se o Vás starají a budou starat udělají maximum, abyste byla zase zdravá. Věřte jim, Vy budete zdravá! Držím Vám pěsti. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20150
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Dneska při koupeli jsem si nahmatala na jednom prsu hrbolky jeden větší takový jakoby zdurely na boku blíž k bradavce a jeden malinký hrbolek který trošku po osahani bolí ale jinak ne, ktery je hned vedle, mám mít obavy nebo to může být tím že mám dostat menstruaci (mám ji i zpožděnou ale neberu antikoncepci) a mohou za to hormonální změny? Nevím zda plasit nikdy jsem si něčeho takového nevšímala.. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Neplašte. Vyčkejte, až proběhne menstruace a kolem desátého dne cyklu si prsa prohmatejte znovu. Pokud jde o hormonální změny, pohmatový nález by se mohl změnit "k lepšímu". Hrbolky můžete hmatat stále, ale nebudou tak markantní a citlivé, jako před menstruací. Kdyby se Vám i přes to něco nezdálo, pro klid duše se objednejte do screeningového centra na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20149
Dobrý den, mám potvrzenou mutaci BRCA1, test mi dělali po zjištění invazivního karcinomu v pravém prsu - velikost - 2x2x1 cm. Podstupuji 4+12 chemoterapií a pak mě čeká operace.
Můj dotaz je - doporučili byste v mém případě parciální výkon a odstranění pouze nádoru nebo oboustrannou mastektomii?
Je mi 39 let.
Děkuji za odpověď a případně i kontakt, kam se mohu dále obrátit ke zjištění bližších informací.
Děkuji a zdravím
PR
Odpověď: Dobrý den, odpověď na Vaši otázku není zcela jednoduchá. Jste vysoce riziková pacientka s karcinomem prsu v mladém věku a potvrzenou mutací. K otázce, jaký zvolit operační výkon, zda jen kurativní pro nemocné prso a nebo raději rovnou i profylaktickou operaci druhého zatím zdravého prsu, je složité se vyjádřit, aniž bych znala Vaši celkovou anamnézu. Záleží na mnoha faktorech, mimo jiné také na typu Vašich prsů atd...Obě varianty jsou samozřejmě možné, je však také potřeba si uvědomit, že oboustranná mastektomie s náhradou je poměrně složitý a náročný výkon a musí být schválen revizním lékařem, což může trvat delší dobu. Nejlépe Vám poradí Váš onkolog a genetik. Ve větších centrech existují konzultační genetická centra. Určitě se na ně obraťte. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20148
Dobrý den, jsem muž, 31 let. Pod kůží na hranici dvorce bradavky jsem si nahmatal něco jako bulku, spíše oválného tvaru, velikost do 0,5 cm. S kůží se nezdá spojená. O co by se mohlo jednat? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, jistě půjde o benignitu, tedy nezhoubnou změnu. Nejčastěji u mužů vídáme gynekomastii neboli drobný okrsek žlázy pod dvorcem. Často se jedná o přechodnou záležitost. Pokud by hrudka měla tendenci se zvětšovat, objednejte se na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20147
Dobrý den, udělal se mi na prsnim dvorci bílý pupinek, kolem to mám zarudlé a červenání mi postupuje kolem celého prsa. Je to bolestivé na sebemenší dotek. Podotýkám, že plně kojím. Můžete prosím poradit co to může být a jak se to dá léčit? V případě bych zaslala i fotku jak to vypadá. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, zřejmě se u Vás rozvíjí zánět, zajistěte si žádanku na ultrazvukové vyšetření u svého gynekologa nebo obvodního lékaře a objednejte se co nejdříve. Váš ošetřující lékař Vám pravděpodobně předepíše antibiotika. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20146
Dobrý den, prosím o vysvětlení zprávy ze sonografie. Neredukujici typ žlázy. Bez patolog.zmen vpravo, vlevo lalocnate ložisko ve zlaze centrálně, kalcifikující FA? Jiné změny? Vzhledem k doplněné mamografii, kde je patrný okrsek kalcifikaci dystrof.vzhledu dop.spise provedení biopticke vyšetření a dle nálezu další postup. Moc Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Jste mladá a máte typ prsní žlázy s větším podílem fibrozy, tedy hutné složky žlázy. To není nic špatného. O co u Vás jde, je ono ložisko, které obsahuje mikrokalcifikace. Opravdu může jít o postupně kalcifikující fibroadenom, což je benigní, tedy nezhoubný útvar.
V dnešní době preferujeme rychlé bioptické ověření ne zcela jasných ložisek před několikaměsíčním čekáním na kontrolní vyšetření v časovém odstupu. Biopsii zvládnete jako nic, nebolí to, je to otázka pár minut a do týdne máte 100% histologický výsledek, tedy jasnou odpověď, o co se jedná, Pevně věřím, že půjde opravdu o benigní fibroadenom. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20145
Dobrý den, už to bude skoro měsíc co mě bolí prsa po stranách nikdy mě tak neboleli a myslela jsem si že je to kvůli tomu že mám před menstruací jenže bolest neustoupila tak jsem zkusila podprsenku která je bez kostic jenže pořád mě to bolí i tak. Chtěla jsem se Vás zeptat jestli by to nemohlo být tím že beru prášky na štítnou žlázu euthyrox50. Děkuji Š.
Odpověď: Dobrý den, příčin bolestivosti prsů může být hned několik a dokonce se mohou kombinovat. Jistě hrají hlavní úlohu hormonální změny a protože jste mladá, mnohdy tyto nepříjemné pocity mohou přetrvávat i několik měsíců v kuse. Můžete mít také problémy v oblasti horní hrudní a dolní krční páteře a i to se může projevovat nepříjemnými bolestmi prsů s maximem v zevních partiích. Myslím si, že rozhodně nepůjde o nic vážného. Ale pokud chcete být opravdu v klidu, objednejte se na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20143
Mam nasledovný problem mnozstvo cýst 4 fibroadenomy, 1 phylodes tumor.Z toho dve nove ložiska s podozrením na malignitu. Každe do 2 cm. Zaver mri:BI-RADS3, 4, obraz fibroadematozy , Vysoka proliferacia je až susp. vpravo na ima60 Obp I.dx na fascii v CQ a vlavo na ima 72 v r-LQQ a ima 85 v r-HQQ lezie do8-9mm Odp. cielne USG a CCB. na CCB čakám. Aké su moje možnosti hrozí mi amputacia oboch prsníkov. Dakujem. Milena.
Odpověď: Dobrý den, momentálně je nejdůležitější pod ultrazvukem dohledat podezřelá ložiska a absolvovat CCB (core cut biopsii), kdyby nebyla ložiska pod UZ dohledatelná, dá se udělat biopsie i pod magnetickou rezonancí. A teprve až podle výsledku histologie se bude uvažovat nad tím, co dál. Některá ložiska mohou mít podezřelý vzhled a i přes to nakonec biopticky vyjdou jako benigní, tedy nezhoubná. Pokuste se zachovat nadhled a nepanikařte zbytečně dopředu. Naprosto chápu Váš strach, ale s přihlédnutí k Vašemu věku a nálezu početných adenomů je vysoká pravděpodobnost, že nakonec půjde o benignitu.
Moc držím pěsti, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20142
Dobrý den, je mi 32 let. Poslední 3 měsíce mě trápí bolest levého prsa v HZK. Bolest začíná zhruba 2 týdny před menstruací a hmatám bolestivé zduření, hrbolky. Bolest je jen v jedné části prsu. Po menstruaci se to uklidní. A tak stále dokola. Piji kontryhel, beru pupálkový olej, ale beze změny. Na ultrazvuku jsem byla 8/2018, vše bylo v pořádku. Mám se obávat něčeho závažného?
Děkuji za odpověď Míša
Odpověď: Dobrý den, můžete být naprosto klidná. Jedná se o zcela fyziologické změny související s hormonálním cyklem. A to, že pociťujete změny jen na jednom prsu bude proto, že máte zřejmě mírnou asymetrii v rozložení hutnější složky žlázy právě v levém prsu, které tak na hormonální výkyvy výrazněji reaguje. Pokud Vám nepomáhá pupalka, pak můžete vyzkoušet např. Mastodynon (doporučuji užívat aspoň tři měsíce, než budete schopná reálně posoudit případný efekt). Hezký den, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20141
Dobrý den,
je mi 41 let . V roce 8/2015 jsem podstoupila augmentaci.Implantáty uloženy submuskulárně. USG zjištěno vpravo u dvorce v HVK je drobné ložisko v.s. zahuštěné cysty či adenomu 5mm. Patol.ložisko malig.znaků t.č. nezjištěno. Výsledek:3-BIRADS bez známek malignity v UZ obraze.. Děkuji za vysvětlení
Odpověď: Dobrý den, adenom nebo cysta jsou benigní, tedy nezhoubné útvary, které se v prsech poměrně běžně vyskytují. Zřejmě Vám byla doporučena kontrola v kratším časovém odstupu a to zřejmě z důvody kontroly, zda se ložisko nezvětšuje. Opravdu se nemusíte bát. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20140
Dobrý den,chtěla jsem Vás touto cestou poprosit o informaci,co by mohlo znamenat,že po stisknutí dvore vytlačím z bradavky kapku tekutiny,která má barvu do hněda?U druhého prsu je čirá.Děkuji za odpověd´.E.B.
Odpověď: Dobrý den, nemusíte se obávat. Pokud se jedná o minimální množství tekutiny různého zbarvení, tedy od čiré až po nahnědlou, nejedná se o nic nebezpečného. Až v případě, kdyby byl výtok z bradavky krvavý, pak by bylo vhodné prsy vyšetřit co nejdříve. Ve Vašem věku by již bylo dobré začít s prevencí, proto pokud jste ještě na ultrazvukovém vyšetření nebyla, pak je ideální čas. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20139
Dobrý den chtěla jsem se zeptat co znamená formace odpovídajícímu abcesu val 19x14x20mm s nehomogennim smíšeným obsahem ? A Lu se širší vrstvou parenchymu a dobře diferencovatelnym hilem v levé axile? Mam strach jestli uzliny jsou v pořádku. Děkuji moc za odpověď Jana
Odpověď: Dobrý den, absces je zánětlivý útvar s hustším obsahem a LU je zkratka lymfatické uzliny, která je ve Vašem případě reaktivně, tedy zánětlivě změněná. Jistě berete antibiotika a čeká Vás kontrola v časovém odstupu. Kdyby se abscesová kolekce zvětšovala a zánět se nelepšil, možná bude potřeba zánětlivý obsah odsát nebo jinak chirurgicky ošetřit. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20138
Dobrý den, jsem v 9. měsíci těhotenství a zhruba od půlky těhotenství se mi objevily postupně v právem a pak levém podpaží zdurele útvary. Byla jsem na sonu a závěr je buď tukovy útvar nebo zduřene uzliny. Muže to souviset nějak s tvorbou mléka a přípravou na laktaci ? Je kromě Sona potřeba ještě nějakého dalšího vyšetření ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nedělejte si starosti. Půjde o změny související s těhotenstvím. Mléčná žláza může zasahovat výše do oblasti podpaží a s blížícím se termínem porodu může i tato žláza zduřet a být citlivá. Tyto změny pak mohou přetrvávat i v období kojení. Není potřeba doplňovat další vyšetření. Opatrujte se. S pozdravem Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20137
Dobrý deň mám výsledky sonografie no bojím ďalších vyšetrení: na c.7 hypoechogenna hladko konturovana formácia,bez formálneho akustického tieňa veľkosti 11x 5,5 (LLx AP) pravý prsník: na c 7 hypoechogenna formácia veľkosti 8x 4mm (LLxAP) lateralnejsie od neho hypoechogenna formácia s jemnými septami veľkosti 17,5x 7,5 (LlxAP), v HMQ viacpocetne hypoechogenna lezie veľkosti do 10,5x 6mm (LLx AP). Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den, je mi líto, ale z tohoto popisu nejsem zcela moudrá. Chybí charakteristika ložisek i závěr radiologa a doporučení. Doporučovala bych Vám absolvovat kontrolní ultrazvukové vyšetření na jiném screeningovém pracovišti. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20136
Dobry den,byla jsem na preventivni prohlidce.na mamografu i na sonu,prosím poradte mi ,mám implantáty ,vlevo v okolí implantátu pláštovitá kolekce tekutiny a v ní periférně v DZK a při rozhraní ZK echogenní oválné formace, větší cca 24krát 6mm,menší kolem 10mm.Normoechogenní,pravidelně strukturovaná žláza v široké vrstvě,vlevo na implantát naléhá pláštovitá kolekce tekutiny a v ní v DZK a r. ZK obraz charakteru organizujících se hematonů.Deškuji moc za odpovědˇ
Odpověď: Dobrý den, chybí mi údaj o tom, kdy jste byla na operaci, event. zda jste neprodělala v poslední době úraz prsu. Pokud radiolog nález uzavřel jako organizující se hematomy, pak se jedná o záležitost, která není nebezpečná a pravděpodobně se sama časem vstřebá. Pokud budete chtít mít jistotu, pak mohu jen doporučit kontrolní ultrazvukové vyšetření v odstupu času (do 1 roku).
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20135
Dobrý den mohu jse zeptat plně kojim a nakonci prsa skoro pod podpažim hmatam dlouhý útvar asi dlouhý na tři prsty kdys je k sobě dám , je pohyblivý a prizmacknuti to bolí děkuji za vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o zbytnění struktur prsní žlázy, která může zasahovat výše do oblasti podpaží a hormonálními změnami při kojení je žláza výraznější a pohmatově citlivá. Může jít také o přechodně zvětšenou lymfatickou uzlinu. V případě, že by se pohmatový nález v odstupu času zhoršoval, pak by bylo vhodné ultrazvukové vyšetření v některém ze screeningových center. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20134
Dobrý den. 2 roky po op FA prsu se vytvořilo na jiném místě vtažení kůže a změna zaoblení prsu při zvednutí paží. Na sonografii prsou jsem byla cca před 4 měsíci, kdy už vtažení bylo částečně vidět. Ale výsledky v pořádku. Mám to řešit? Děkuji Vám!
Odpověď: Dobrý den, pokud máte pocit, že se vtaženina zvýrazňuje event. si pod ní hmatáte zatvrdlinu nebo bulku, co tam dříve nebyla, nebo máte pocit, že se obraz prsu doopravdy mění, pak by nebylo od věci na kontrolní ultrazvukové vyšetření zajít.
Někdy se může měnit struktura prsu také při změně hmotnosti event. při výraznějších hormonálních změnách v rámci cyklu.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20133
Dobrý den,
nějakou dobu mi připadá že je můj levý prs mohutnější a těžší než pravý. Nejvíce se to projevuje před menstruací, to je i jiný na dotek (pevnější). Bulku jsem nenahmatala, ale mám prsní žlázy hodně členité a ani nevím jestli bych nějakou bulku vlastně poznala, kdyby tam byla. Je důvod se znepokojovat? Mám v plánu jít raději na ultrazvuk jako samoplátce, ale dostanu se tam až někdy v únoru...
Odpověď: Dobrý den, nemusíte se znepokojovat. Asymetrie velikosti prsů je zcela běžná a za markantní odlišnosti, které vnímáte především před menstruací mohou hormonální změny v rámci cyklu. Ve Vašem věku je toto zcela přirozené. Pokud si nejste jistá pohmatovým nálezem, pak je opravdu ideální objednat se na ultrazvukové vyšetření do některého ze screeningových center. Hezký den, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20132
Dobrý den, dnes mi přišlo..... oboustranné bez známek malignity. Typ tukově žlázový, denzita B. ZÁVĚR: Benigní změny, BI-RADS 2. Děkuji Vám moc za vysvětlení.
Odpověď: Dobrý den, hned ta první věta je zásadní- Bez známek malignity. To znamená, že je nález normální.
Ostatní slova popisují typ Vaší žlázy a závěrečné hodnocení podle klasifikace BI-RADS. Číslo 2 znamená benigní (normální) nález.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20131
Dobrý den,asi před měsícem jsem si všimla 2 vrásek na pravém prsním dvorci.Bulka pod nimi není.Nejsou tam stále, během dne se objevují a mizí.Znamená to něco?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jistě to nic špatného neznamená. Buďte v klidu a pravidelně se vyšetřujte. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20130
Pokoušela jsem se dělat si preventivní vyšetření prsou, nicméně je to pro mě obtížné, když nevím jaký by měl být ideální stav bez problémů. Když si sahám do oblasti okolo bradavek, tak jak je tam tkáň měkká, cítím kdejaké nerovnosti a hrudky, ale věřím, že to je normální, avšak pokud bych zapojila fantasii, můžu si takových "hmatatelných nerovností až bulek" najít třeba třicet. Takže uplně nevím, na co se mám zaměřit a jak rozpoznat opravdový problém od přirozené nerovnosti v prsou.
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku je žláza aktivní, nerovná. Všechny nerovnosti jsou ale poměrně elastické a volně pohyblivé oproti okolnímu tuku. Zhoubná ložiska bývají tužší a většinou se fixují k okolí. Vyšetřujte se pravidelně a vždy ve stejné období cyklu- ideálně po menzes. Nejdůležitější ze všeho je porovnávání nálezu. Na tomto webu najdete i odkaz na video samovyšetření. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20129
Dobrý den, jsem muž a všiml jsem si, že jednu bradavku mám oproti druhé více zarudlou. Není bolestivá a žádnou bulku jsem si v okolí nenahmatal a nic mě netrápí. Podle starších fotografií už zarudnutí můžu mít více než 5 let. Mohlo by se jednat o něco vážného? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud je tato změna dlouhodobá, jistě se o nic závažného nejedná. Nález sledujte a při změně zajděte svému ošetřujícímu lékaři. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20128
Dobry den,

Chtela bych se zeptat, zda je mozne protest preventivni mamografii i pred 40 rokem veku. Pristi rok mi bude 30 a moje maminka vloni prodelala rakovinu prsu. Chtela bych tedy zacit s prevenci co nejdrive.
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, je dobře, že se o sebe chcete starat, ve Vašem věku je ale vhodnější ultrazvukové vyšetření. A samozřejmým základním kamenem by mělo být pravidelné samovyšetření.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20127
Dobrý den tak jsem byla na sonu jak jste mi řekl , kuli té zatvrdliny v prsu a napsali mi do správy, Stale laktace a variabilní odpovídající nález, ložisko -0 děkuji za odpověď prosím vás oco jseto jedná mám se něčeho obávat děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, nález bez patrného ložiska, to je dobře. Obraz v prsu lékaři posuzují jako běžné změny při kojení. Buďte v pohodě a užijte krásné Vánoce. Nadále se pravidelně vyšetřujte pohmatem. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20126
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už 3den mám nepříjemný pocit v prsou a na pravém prsu na bradavce mám krev... Nevím čím to může být způsobené prosím o odpověď děkuji Anna
Odpověď: Dobrý den, důležité je zhodnotit, zda se jedná o nějakou oděrku např. o prádlo při sportu, zda jde o změny na bradavce jako např. osychání, olupování a s tím spojené ragády nebo zda jde o krvavý výtok. Pokud nejde o zmíněnou první možnost, tak by Vás jistě měl vidět ošetřující lékař a ten rozhodně, zda je potřeba další vyšetření. Snad jsem Vám alespoň trochu pomohl.
Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20125
Dobrý deň, bola som prvý krát na mamografii. V závere správy mám: Involúcia s asymetrickou zbytkovou žľazou, akcentovanou vpravo, bez jednoznačných MMG ložiskových zmien. Obojstranná axillárna a preaxillárna LAP benígneho typu BIRADS1 Čo to znamená? Ďakujem za odpoveď. SF
Odpověď: Dobrý den, prsní žláza postupně každé ženě ubývá a nahrazuje se tukovou složkou (to je ta involuce a zbytková žláza). LAP ben. typu ... popis normálních lymfatických uzlin a podpaží a v přilehlé části prsu.
Vše dohromady svědčí pro normální nález, buďte šťastná. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20124
Dobrý deň, na usg prsníkov mi našli nasledovný nález (prepisujem celú správu) - štruktúra parenchýmu fertilného typu s čiastčnou tukovou involúciou, vravo retroareolárne a na rozhraní LQ prítomna anchogénna lízia veľkosti 3, resp. 4mm. vľavo bez ložiskových zmien. Vývody nedilatované, Axily voľné, bez zväčšenýcz LU. Záver ACR 2 (birads) - malé cysty vpravo. Je nález v poriadku?USG bolo robené 5 dní pred menzesom.
Odpověď: Dobrý den, nález je zcela v pořádku. Cysty není potřeba ani častěji kontrolovat- jsou v prsech běžně. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20122
Dobrý den. Je mi 39 a nekojim.Dnes jsem byla na ultrazvuku pro bolest leve bradavky. Našli tam vlevo retoamminalne je patrné prosaknuti a hypoechgeni nehomogeni ložisko 17x13mm abces. Nejsou patrné cisticke ani solidní loziskove změny.Mam strach jestli se nemůže jednat o zanetlivy karcinom. Teď jsem léčena atb augmentin.Dekuji moc za odpoved
Odpověď: Dobrý den, podle popisu se bude jednat o běžný zánět. Ty vídáme často i mimo dobu kojení. Zánětlivý karcinom vypadá většinou jinak a je poměrně málo častý. Uvidíte, že onemocnění zabere na ATB léčbu. Nemějte černé myšlenky a snažte se celkově podpořit imunitu, ať se Váš organizmus se zánětem co nejdříve vypořádá. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20118
Dobrý den,
co znamená nález 2,3 mm zahuštěná cysta?
Děkuji?
Odpověď: Dobrý den, cysta je hormonální ložisko , které je běžnou součástí prsní žlázy. Jedná se o váček s tekutinou, která je někdy čirá, jindy zahuštěná- to je Váš případ. Nález je normální, buďte v klidu. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20116
Dobrý den.Pred 2.5 lety jsem byla na operaci kdy mi vyndali zánět u bradavky brali mi kousek zlatý ve které se dělal hnis. Včera mě to na místě jizvy začalo bolet. Na pohnat tam není žádná billa. BOLÍ mě b4adavka a taky v místě jizvy. Když si na bradavky šahnu tak mě bolí jenom na straně kde jsem měla zánět. Mám strach jestli se nemůže jednat o něco vážného o rakovinu. Dekuji Jana
Odpověď: Dobrý večer, jak Vaše potíže popisujete, myslím že ze zhoubného onemocnění nemusíte mít strach. Bolesti mohou být jen v souvislosti s hormonálním cyklem, další možností je např. opakování zánětu. Pokud budou potíže přetrvávat nebo se zvýrazňovat, měl by Vás vidět klinik- ideálně lékař, který Vám dělal na prsu zákrok.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20115
Dobrý večer, prosím o vysvětlení nálezu atypická vaskulární léze na prsu v místě po iradiaci, Ki67 5%. Jsem 6 let po léčbě nádoru. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, pochopil jsem, že z ložiska byla odebrána biopsie a píšete mi část histologického nálezu. Ki67 5% znamená, že ložisko má velmi nízký růstový potenciál (roste velmi pomalu). Slovo vaskulární znamená, že je tvořena cévami. Buňky nejsou typické, ale atypické. Pořád to ale znamená nezhoubné, to je pro Vás myslím to důležité. Jste patrně stále sledovaná v rámci kontrol na onkologii, Váš ošetřující lékař Vám jistě ochotně nález detailně vysvětlí podle kompletní histologie. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20113
Dobrý den, trápí mne bolest v oblasti mezi pravým podpažím a prsem. Jsem 3 roky po porodu. Před dvěma lety jsem byla na sonu, zjistili mi, že mám fibrom. Prso by se mělo každý rok vyšetřit a hlídat. Z prsu mi vytéká zapáchající tekutina. Nekojím! Prso mě nepříjemně bolí při jakékoli zátěži mě v něm píchne a při nahmatání cítím jakoby zvětšenou bolestivou žlázu. Prosím kam se mám odkázat, je možné se objednat na mamografické vyšetření? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jak jsem z dotazu pochopil, poslední vyšetření bylo před dvěma lety ultrazvukem? Věřím, že Vaše potíže neznačí nic špatného, ale vyšetření byste jistě měla podstoupit. Samozřejmě ideálně v jednom ze screeningových center- mapa center je na úvodní straně tohoto webu. Ve Vašem věku by se měl udělat ultrazvuk. Mamograf by měl následovat jen pokud by nález na ultrazvuku byl podezřelý. Zajděte si svému ošetřujícímu lékaři pro žádanku, ať si vyšetření nemusíte hradit.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20112
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co znamená,pokud lekařka)gynekoložka)pohmatem zjistila,že vpravo v kvadrantech nad dvorcem pruh výraznější žlaz.struktury bez určit.res.-Jinak klin.nalez v normě.Uzliny axil a nakličkové nehmatné.Jsem objednána na mamograf, přesto,že jsem zmínila nalez,objednáno za měsíc.Mám se obávat.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, gynekoložka nic podezřelého nehmatala. Vpravo patrně jen okrsek aktivnější žlázy. Důležité je hlavně to, co hmatáte Vy sama. Pokud se pravidelně vyšetřujete, nikdo jiný Vás nevyšetří lépe. Pokud máte sama pocit nově vzniklé rezistence, měli by Vás na vyšetření objednat akutně. Pokud sama pocit změny nemáte a na žádance je popis od gynekoložky, který zmiňujete, tak v něm nic akutního nevidím. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20109
Dobrý den ,byla jsem dnes na mamografii a pa doktor mi řekl ,že by to mělo být v pořádku a napsal mi redukující žláza -typologicky Tabár I-II bez mikrokalcifikací benigní kalcifikace vlevo axilární řasy s drobnými stíny LU BIRADS 1 tak nevím co si mám myslet Dekuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, to co vám pan doktor řekl ústně je obsaženo v popisu. Jde o normální nález. Mějte radost, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20108
Dobrý den, měla bych na vás dotaz. Na preventivní vyšetření prsou k vám mužů přijít bet objednání nebo se musím předem objednat ? A kolik Prosm takové vyšetření stojí? Dekuju Dominika koukalova
Odpověď: Dobrý den, na vyšetření je potřeba se objednat. Cena se liší pracoviště od pracoviště. Na našem pracovišti je 500,- Kč. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20107
Dobrý den mám dotaz plně kojim a všimla jsem si na levém prsu nahoře jedné zatvrdliny mění jse před a po kojení kdys mám prso nalite tak to víc cítím kdys to miminko vypije tak jseto zmenší ale pořád to cítím ale míň musito po odkojeni úplně zmizet ? Nebo je normální že jseto po odpiti zmenší děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, hmatné místo bude patrně oblast s aktivnějšími lalůčky žlázy. Pokud se po kojení nález mírní, nemělo by se jednat o nic podstatného. Pro Váš klid bych si ale stejně domluvil ultrazvukové vyšetření, pokud bude nález přetrvávat. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20106
Ďakujem za Vašu odpoveď, išlo by o dpolnkoú projekciu , keďže biopsiu mi chceli urobiť už v marci ale nakoniec mi ju nerobili nemali istotu, že ide o MK, ktoré sa zobrazili na diagnostickej MMG a odporučili magnetickú rezonanciu (marec a október) kde to asi tiež nevideli a preto odporučili kontrolnú doplnkovú MMG..
Odpověď: Dobrý den, děkuji za upřesnění, mikrokalcifikace jsou velmi dobře vidět právě na mamografii. Proto i ta kontrolní projekce. Dávka záření při mamografii je drobná, jeden snímek navíc neřešte, hlavně ať Vám už dají lékaři konečný verdikt, ať jste v klidu. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20105
Dobrý den. Jsem 4měsíce po porodu a kojím. Nahmatala jsem si vedle prsní bradavky kuličku velikosti hrášku. Nijak mě nebolí,přišla jsem na to náhodou při kojení a mám hrozný strach. Mamka měla rakovinu prsu a je úspěšně už 15 let vyléčena.Je mi jasné,že bude třeba zajít k lékaři,ale přece jen bych Vás požádala o nějaký názor. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrá den, hlavně se předem neděste, většinou tyto nálezy nic špatného neznamenají. Může se jednat o fibroadenom, prostou nebo mléčnou cystu, což jsou všechno ložiska hormonálního původu. Jak jste ale sama řekla- bez vyšetření to nikdo přesně neřekne, takže se objednejte na ultrazvukové vyšetření, ať jste co nejdříve v klidu. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20104
Dobrý den pane doktore.
Užívám od 3/2018 likardu a mám přesně obtíže uvedené jako nežádoucí učinek tohoto léku, bolesti hlavy, kloubů. Lék beru před spaním a v noci stávám 3x na toaletu a mám pocit, že jednou se opravdu nezvednu.
Nejvíce tuhnou ramenní klouby, články na prstech u ruky a kyčle. Můj onkolog mi udělal odběry a vše bylo v normě, nevím na co, neřekl mi na co. Vím, že likardu vysadit nemohu, ale můžete mi poradit nějaký prostředek na bolest těch kloubů, který bych mohla užívat likardou. Moc vám děkuji. Y.P
Odpověď: Dobrý den, na tyto bolesti většinou dobře zabírají nesteroidní protizánětlivá léčiva např. diclofenac. Diclofenac a jemu podobné preparáty ale zatěžují játra a ledviny, proto se o možných interakcích poraďte s Vaším ošetřujícím lékařem.
Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20103
Dobry den.Je mi 45let a mam opakujici se zanet asi prsni zlazy.Prso mam zarudle,bolestive a vytvari se mi jakasi bulka,ktera boli.Byla sem na vysetreni na biopsii a ultrazvuku a vzdy to ukazuje na zanet.Leceno antibiotiky.Po kterych to na chvili odezni,ale vraci se to zpet.Mam to uz po ctvrte.Chci poprosit o radu cim by to mohlo byt zpusobeno a jak lecit.Dekuji.
Odpověď: Dobrý večer, chronický zánět prsu je velmi nepříjemná věc, Bulka v místě zánětu bude patrně tvořící se absces. Je vždy potřeba odlišit granulomatozní zánět, který by měl vyjít z biopsie nebo zánět bakteriální z kutlivace odebraného hnisu z abscesu. Léčba jednotlivých typů se poněkud liší.
Pokud se záněty vrací, bylo by dobré uvažovat např. i o vyšetření na imunologii. Držím palce, tyto potíže bývají někdy velmi úporné. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20101
Dobrý den.Je mi 35 let,dvě deti,nejmladší 3roky.Obe kojeny rok.Vcera jsem si vsimla,ze se mi na právem prsu těsně nad bradavkou udělal útvar,který je asi 2-3cm velký a vypada,jako by to byla nabehla žila.Neboli.Menstruaci čekám za týden.Mam vyčkat a nebo raději hned k lékaři?Dekuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, i na prsu se může objevit zánětlivé onemocnění žil- něco jako křečové žíly na dolních končetinách. I na to by se mělo myslet. Je útvar tuhý? Pokud je elastický, nebolí a je volně pohyblivý při pohmatu, počkal bych až po menzes a pokud nebude nález mizet, objednal bych se na vyšetření ultrazvukem. Pěknou neděli Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20100
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Je mi 40 let a v prsujsem si nahmatala nad bradavkou asi 2-3cm směrem k hrudní kosti bulku.Možná na druhé straně v těch samých mistech je také,ale o hodně menší .Je to spíše takový oválek.Při zmačknutí nebolí.Objednala jsem se na mamografii,musím čekat skoro měsíc-mají plno .Jiný příznak(vtahovaní kůže ,změna velikosti prsu atd. nemám(.Mám velký strach z rakoviny.Je možné se někde objednat dříve,nebo počkat do ledna.
Odpověď: Dobrý den, pokud jste si vyhmatala změnu, měl by Vás vidět ošetřující lékař- praktik či gynekolog. Ten pohmatový nález posoudí a pokud se mu bude zdát podezřelý, měl by Vám vypsat žádanku na vyšetření s popisem hmatné rezistence a vyšetřit by Vás měli akutně (co nejdříve). Nevím, zda jste při objednání zmínila přítomnost bulky a zda máte žádanku. Pokud jdete bez žádanky, brali to v centru patrně jako preventivní vyšetření a nabídli Vám běžný termín. Zkuste se zařídit podle mého návodu, věřím, že Vám termín posunou pokud to bude potřeba. Pěknou neděli Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20098
Dobrý den, jsem po léčbě ca prsu- lobulární, invazivní, který úvodně byl detekovatelný - krom palpace- pouze UZ, na mammografii nebyl viděn. Nyní jsem po ablaci, docházím na kontroly druhé strany a nyní na mammografu popisovali intenzivnější povšechnou fibrotizaci prsu oproti minulému vyš. Dle kontrolního UZ lékař shledal vše vpořádku. Sama si hmatám hrubější strukturu, možná místy i drobné "uzlíky". Můžete mi, prosím, sdělit váš názor, o co se tedy jedná? Menses mám dost nepravidelně, cca 1x za 3-4 měsíce...mohlo by jít o změny způsobené klimakteriem? Děkuji mnohokrát za odpověď a váš čas.P.
Odpověď: Dobrý den, lobulární karcinom bývá někdy zrádný- zvláště v obrazu na mamografii může splývat s okolní žlázou, která bývá ve Vašem věku často ještě bohatá. Po čtyřicítce žena prochází hormonálními změnami, které často přináší vyšší citlivost žlázy a někdy i pohmatové oživení. Jste po léčbě hlídaná, vyšetřujte se pravidelně pohmatem a porovnávejte nález, Kdybyste měla přesto pochyby, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře. Buďte zdráva! Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20097
Dobrý den,
včera jsem náhodně objevila kapičku na bradavce, když jsem zmáčkla, tak vytekla tekutina barvy šedozelené ne nijak sytě zbarveno spíš jen nádech, to samé i dnes ráno (jen z jednoho prsa a řekla bych i jen jedná žláza). Je to normální? užívám léky na štítnou žlázu, které jsem cca 10-14 dní neužívala - zapomněla jsem vzít sebou na dovolenou, teď jsme se vrátili a začala jsem znova užívat - může to mít souvislost?
Sono prsou jsem měla cca před 6ti měsíci a vše v pořádku.
děkuji za odpověď?
Babíková
Odpověď: Dobrý den, neděste se, tyto výtoky vídáme nezřídka. Barvy jsou někdy až bizarní, pokud se neobjeví příměs krve nebo nebude výtok masivnější, není potřeba dělat kontrolní ultrazvuk. Drobný výtok bývá hormonálního původu, ale s vysazením léků na štítnou žlázu jistě nesouvisí.Pěknou neděli Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20096
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. Mám nález MIC dx. susp. z malignity, na CCB, ktorý bol zistený pri mamografickom vyšetrení (marec 2018). Bola som odporučená na špecializované pracovisko, kde mi robili opätovné vyšetrenie USG a aj MMG (marec 2018). Následne som bola na vyšetrení MRI (apríl) a kontrolnom vyšetrení MRI (október) Obe vyšetrenia MRI dopadli dobre ale aj tak ma lekár objednal na ďalšie mamografické vyšetrenie (december 2018), keďže na MRI - MIK nezistená.
Prosím, chcem sa informovať či je vhodné absolvovať MMG 3 x počas roka?.
Ďakujem
Odpověď: Dobrý den, dělat kompletní mamografii třikrát za rok vhodné rozhodně není, něco jiného je doplnění jedné kontrolní projekce. Pokud byly ale mikrokalcifikace ověřeny biopticky se suspektním výsledkem, mělo by následovat chirurgické řešení. Samozřejmě neuvádíte přesný histologický nález- podle něj bych mohl říci více. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20095
Dobrý den,je to asi měsíc mě začala pálit levá bradavka a kolem ní.Začne pálit když ráno vstanu a předkloním se.Když se narovnám pálení je menší.. Na mamografu jsem byla 2017. Děkuji V.M.
Odpověď: Dobrý den, často se takto projevují přenesené bolesti od páteře- zvláště pokud udáváte reakci na změnu polohy. Pokud byste si pohmatově našla změnu v místě potíží, objednejte se na vyšetření, jinak bych počkal. Snažte se cvičit, potíže by měly ustoupit. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20094
Dobry vecer, vcera som bola na sono prsnikov vysledok vysetrenia su 2 cysty jedna 14x7 mm druha 8x5 mm obe v lavom prsniku. Druhy prsnik je bez cyst. Chcela by som sa opytat co mozem urobit preto aby cysty zmizli pripadne nezvacsovali sa - upravit zivotospravu, alebo uzivat nejake vitaminove doplnky? Alebo to mam nechat tak a nezoberat sa tym? Dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý večer, opravdu se tím nemusíte trápit. Cysty v prsu nevadí, nemohou se změnit v karcinom, nemusíte ani chodit na častější kontroly než je běžné. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20092
Dobrý deň, prosím Vás o vysvetlenie výsledku mammografie.
Dakujem

Bilat. reziduálna žľaza najmä centrálne retroareolárne a v LHQ, vpravo v LHQ hrubý denzný pruh v.s. zhrubnuté Cooper. Igg. nejasnej v.s. benígnej etio, dop. kontrolu MMG I.dx. v CC proj. najneskôr o rok, bez spikuliformných lézií a patomorfolog. MK v zhlukoch. Axily s parciálne zachytenými LU.

Záver: V.s. zhrubnuté Cooper. IGG.I.dx.v LHQ centrálne nejasnej v.s. benígnej etio, dop. kontrolu MMG 1.dx. v CC proj. najneskôr o rok
BI-RADS 3 .
Odpověď: Dobrý den, jde o trochu složitější popis vlastně normálního nálezu. Na mamografii se objevilo zastínění, které je dáno pravděpodobně jen zmnoženým vazivem- to bývá často. Lékaři Vám doporučili kontrolní mamografii za 1 rok spíše jen pro potvrzení tohoto závěru. Vyšetřujte se pravidelně pohmatem tak jak je běžné a za rok zajděte na kontrolu. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20089
Dobrý den, jsem po onkologickém onemocnění prsu (operace, chemo, hormonální léčba). Je mi 58 let a onemocněla jsem před 10 lety. Zatím všechny kontroly v pořádku. Chodím na onkologii pravidelně 2x ročně, naposledy 18.10.2018. Nyní mám nějaké problémy s klouby a pohybovým aparátem a bylo mi ortopedem doporučeno si zakoupit:
Phlogenzym 3 x 3 tablety denně
Barny´s Triple blend EXTRA SILNÝ (na klouby).

Jsem velmi úzkostná (moje sestra zemřela před rokem na stejnou diagnózu, BRCA nemáme). Potřebuji se ujisti, zda mi tyto doplňky nemohou nějak uškodit a ev. vést k recidivě rakoviny.


Děkuji
Odpověď: Dobrý den, Jde o enzymy, které Vám jistě uškodit nemohou. Hezký den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20088
Dobrý deň bola som opakovane na mamografii po pol roku mam nejake mikrokalcifikaty v pravom prsniku uzavreli to tým že to budeme sledovať že to nič nieje a ze kontrola o rok. záver BI Rads 0 sestricka na gynekologii ked som doniesla výsledky utrusila ze preco to neuzavrú ak sú si nie istý že ma maju poslať inde mam 41 rokov dakujem Veronika
Odpověď: Dobrý den, mrzí mě to, ale k charakteru Vašich mikrokalcifikací se vyjádřit na dálku nemohu. Pokud nález uzavřeli jako normální, patrně měli důvod. V každém případě takto uzavřený nález s kontrolou za 1 rok se vůbec neshoduje s klasifikací BI-RADS 0. To znamená nejasný nález a potřebu dalšího dovyšetření. Tím Vás ale nechci strašit. Mám opakovanou zkušenost, že na Slovensku je tato klasifikace užívána dosti nepřesně. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20087
Dobry den, chcela by som sa opytat moze sono prsnikov vykonavat gynekolog/ gynekolog porodnik? Myslela som ze by to mal robit radiolog. Dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den, můžu si myslet cokoliv, ale u samoplátkyň je vše věc nabídky a poptávky. Já osobně bych do práce gynekologa "nefušoval" a samozřejmě se tedy divím, že si gynekolog dovolí vyšetřovat prsy ultrazvukem. Pokud k němu ale ženy chodí a jsou ochotny zaplatit, tak se s tím musím smířit. Každé vyšetření by měl dělat specialista. Jen ten má potřebnou zkušenost a může poskytnout kvalitní službu. Je jen na Vašem rozhodnutí, na koho se s důvěrou budete obracet. Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20086
Dobrý den. Je mi 35 a ráda bych se nechala preventivně vyšetřit prsa. Moje babička měla rakovinu prsu a dokonce o prso přišla. Je nutné jít na mamograf, nebo stačí sonografické vyšetření? Nemám žádanku od lékaře, kolik tedy vyšetření stojí peněz? Děkuji a s potdravem
M.J.
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku je metodou první volby ultrazvuk. Pokud nemáte potíže, žádanku Vám lékař nevypíše, vyšetření si budete hradit. Cena se liší podle regionu. Většinou je to 500,- až 700,- Kč. Většina velkých pojišťoven na vyšetření přispívá- informujte se na té svojí. Na tomto webu najdete mapu screeningových center- vyberte Vám nejbližší a objednejte se. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20084
Dobrý den, byla jsem na preventivni prohlídce sono prsu a objevili mi nove ložisko vpravo na hzk 26x25x25 mm, při barevném mapování výraznější perfuze, ložisko k histologicke verifikaci, axil. LU norm. Vzhledu, závěr B 4 a lozisko vpravo k biopsii. Mohlo by se jednat o neco horšího?
Odpověď: Dobrý večer, ložisko bylo zhodnoceno dle klasifikace BI-RADS 4a jako ložisko s nízkou pravděpodobností malignity. Je to sice klasifikace, která se užívá při popisu mamografie, ale to je momentálně asi vedlejší věc. Je tedy nutná biopsie pro histologické ověření. Těžko se jinak mohu vyjádřit, přeji pevné nervy a dobrý výsledek. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20083
Dobrý den, před 9 měsíci jsem si našla bulku v prsu, výsledek UTZ - cysta. Před 3 měsíci v druhém prsu opět stejný nález. Žádné kontrolní vyšetření nedoporučeno, pouze samovyšetření. A tady je kámen úrazu. Pokaždé něco nahmatám -mám prostě tkáň samou bouličku a připadá mi hloupé každý měsíc chodit na UTZ s nějakým nálezem. Ted jsem si zase objevila pohmatově stejný útvar jako byly ty předchozí dva. Nemám radši preventivně chodit jako samoplátce např. co půl roku? Není půlroční interval moc velký, když prostě vím, že tam něco je? Děkuji moc za odpověď a váš názor. Jarka
Odpověď: Dobrý den, chápu Vaše rozpaky, ale ani s prevencí se to nesmí přehánět. Na zobrazovací vyšetření nemá smysl při negativní rodinné anamnéze chodit dříve jak po roce. Cysty v prsu jsou měnlivé, ale ten pohmat je poměrně typický- jde o elastickou, ostře ohraničenou formaci, která je volně pohyblivá oproti okolí. To jsou všechno známky tzv. benignity (normálnosti). Pokud takovýto útvar vyhmatáte, je dobré počkat jeden menstruační cyklus a porovnat vývoj. Pokud byste vyhmatala ložisko jiného charakteru než jste zvyklá, je lepší na vyšetření zajít ihned. Naučte se znát strukturu svojí prsní žlázy a vyšetřujte se vždy po menzes, ať je nález dobře porovnatelný. Víc pro sebe udělat nemůžete. Hlavně buďte v klidu, to je to nejdůležitější. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky