MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250


Dotaz č. 21421
Dobrý den, v roce 2002 jsem prodělala operaci cysty. Extirpaci cysty. V listopadu 2019 jsem si nahmatala bulku, prošla jsem si dvouma cyklama a bulka je tam pořád. Prso mě občas dost bolí, jakoby táhne. Byla jsem u gynekologa, ale ten mi řekl, že mám počkat do dalšího cyklu, zkontrolovat a počkat ještě jeden cyklus a i když pak bude bulka stále, tak mám přijít. Volala jsem i do mámo centra a tam mi řekli, že mám poslechnout doktora, že tomu rozumí. Docela mě to ale trápí, mám 4 děti a chtěla bych to řešit co nejdříve, ať se něco nezanedbá. Co mám dělat? Čekat nebo jednat?
Odpověď: Dobrý den, Může jít opět o cystu, která se nezmenšila po cyklu, ale to bez ultrazvukového vyšetření nepotvrdíme. Prostě se objednejte do screeningového centra na vyšetření jako samoplátkyně. Možná budete muset obvolat více center, objednací doby mohou být delší. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21420
Dobrý den,
Je mi 18 let a jiz par tydnu mě bolí prave prso a v právem podpazi. Je to spíše tupa bolest a na místech, kde konci kostice od podprsenky. Také jsem si v prsu našla “kuličku” o velikosti hrasku. Na ultrazvuk jsem objednána za dva týdny, myslíte, ze kdyby to byla rakovina, ze by se to do te dobrý zhoršilo?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde pouze o hormonální změny. Může se jednat o drobnou cystu, která se může sama zase vstřebat. Určitě na vyšetření jděte, ať jste klidná, ale opravdu se neděste. Věřím, že vše dobře dopadne. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21419
Dobry den,prisly mi dnes vysledky z mamografickeho vysetreni, kde he uvedeno,mamograficky zlazovy denzni,denzita D.
Doporucuji prubezne samovysetreni vzhledem k denzite zlazy.
Mohu se prosim zeptat,co znamena denzita D?
Dekuji D.
Odpověď: Dobrý den, podle popisu mamografie je vše v pořádku. Znamená to jen, že máte větší podíl hutné složky žlázy v prsech, je to jen radiologická klasifikace.
Každý měsíc si provádějte samovyšetření, ideálně po menstruaci. A také doporučuji kontrolní ultrazvukové vyšetření za 1 rok jako samoplátkyně. Další mamografie bude stačit za 2 roky. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21417
dobrý večer chtěla bych se zeptat proč mě bolí pravý prso ta bolest není pořád ukazuje se mi jen někdy ale ta bolest se nedá vydržet a jde mi to až do zad sví obvodní doktorce jsem to neříkala nevím proč to mám ,a mam strašně citlivý bradavky těhotná nejsem takže nevím ,byla bych moc ráda kdyby jste mi poradila děkuji N.,..,.,.P
Odpověď: Dobrý den, nejedná se o nic vážného. Půjde o kombinaci hormonálních změn a obtíží z oblasti páteře. Pokud máte bolavá záda, pokuste se rozhýbat, kdyby to nepomohlo, pak Vám pomohou na rehabilitaci. Na obtíže hormonálního původu můžete vyzkoušet po dobu aspoň 3 měsíců brát např. pupalku s vitaminem E. Je to volně prodejné v lékárně, mnoha ženám pomáhá. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21416
Dobrý den pani doktorko, při mamografickem vyšetřeni my zjistili ohraniceny benigni ložiko o vel. 13x5 mm. Ložisko se nepatrne zvětšilo . Pani doktorka mě pozvala za 4 měsice na kontrolu. Řikala mě že se nemusim bat, že je to ohraničene ložisko. Bojim se aby nepřisla pozdě a co to může znamenat. Je mě 58 let a ješte mám mirenu gynekolog mi řiká , zě mě to chrani před nadory gynekologickeho puvodu. Nevim jestli mirena nema taky vliv na moje problemy s prsem. Děkuji za odpoveď. Byla bych rada kdyby jste mi odpovedely na můj e-mail
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně se bude jednat o benigní, tedy nezhoubné drobné ložisko v prsu, jako např. fibroadenom. Kontrola za 4 měsíce je v pořádku, Vaše lékařka si chce udělat kontrolu v kratším časovém odstupu, zde nedojde k nějakému dalšímu vývoji. Určitě běžte na další kontrolu tak, jak máte doporučeno a nebojte se, věřím, že vše bude v pořádku. Přeji hezký víkend, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21415
Dobry den, koncem srpna jsem byla na mamografu a vse v poradku. Chodim pravidelne. Nekolik let jsem mela malou bilou bulku mensi nez spendlikova hlavicka na bradavce. Za posledni dny se mi zvetsila, vcera me zacala bradavka bolet a dnes lehkym zmacknutim vyslo poměrně dost bileho tuheho asi hnisu. Nyni me bradavka boli a po zmacknuti tece tmava tekutina. Muze to byt zanet ci neco horsiho? Dekuji za odpoved. I. V.
Odpověď: Dobrý den, nemělo by jít o nic vážného. Hustá nabělavělá, až nahnědlá tekutina se asi delší dobu hromadila a protože jejího množství přibylo, po zmáčknutí se uvolnila ven. Bradavku nemačkejte, pokud okolí či prso nezčervená, bradavka by měla za pár dní přestat bolet. Pokud by došlo k začervenání a bolest by neustupovala, bylo by vhodné jít k lékaři, aby se vyloučil případný zánět, který by pak bylo dobré přeléčit. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21414
Dobry den, od pocatku tydne me trapi bolest prsou. Prsa jsou velmi citliva na dotek. Vic jedno nez druhe. Jakoby pali. Na jednom prsu po stisku bradavky se objevila kapka cire tekutiny. Jsem tyden po mamografickem vysetreni, vysledek dobry. Prsa mi nikdy takto nereagovala. Menstruaci jsem mela 6.1 a cyklus mam po 24 dnech. Muze to souviset s hormonalni zmenou?
Odpověď: Dobrý den, vypadá to na hormonální změny. Samozřejmě to pálení by ještě mohlo souviset i s obtížemi vertebrogenní povahy - tedy vycházející z oblasti horní hrudní a dolní krční páteře. Mamografie byla v pořádku. Můžete být klidná. Obtíže by měly za nějaký čas samy odeznít. Přeji hezký víkend, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21413
Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás o vysvětlení nálezu ze sonografického vyšetření prsou. Vlevo HZK oválná ohraničená hypoechogenní struktura velikosti cca 9 x 5 mm v.s. nápadný tukový lalůček. Kůže, podkoží bpn, v axilách bez zvětš. LU. Když jsem byla vloni na mamografu, který byl doplněn ještě o sono prsou, také bylo ve zprávě napsáno vlevo HZK výrazný tukový lalůček velikosti cca 9 x 7 mm. Nyní mám plánovanou UZ kontrolu levého prsu za 6 měsíců. Co je to ten tukový lalůček a může se to nějak zvrtnout? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, tukový lalůček je zcela normální, je to součást struktury vašeho prsu. Nemůže se zvrhnout. Můžete být zcela klidná. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21412
Dobrý den,
zhruba před 3 lety jsem byla na ultrazvuku prsou - vše v pořádku bez nálezu. Zhruba po půl roce jsem si našla "hrbolek" v tkáni na straně prsu. Pozorovala jsem jej, zdálo se mi, že zmizel. Od té doby jsem podstoupila dva klasice preventivní krevní testy u praktického lékaře, vše bez nálezu. Zhruba před měsícem mě prsa bolela, nález jsem si našla znovu. Velikostně se mi zdá stejný. Bulka je lehce členitá, měkká, nebolí, lze s ní pohybovat, když na ni zatlačim rovněž nebolí. S kůží jde rovněž pohybovat. Cele to prso bylo vždy menší, jakoby tvrdší tkáň.
Prosím o radu. Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně se bude jednat jen o hormonální změny. Jistě se zase za nějaký čas pohmatový nález uklidní. Tyto změny se mohou cyklicky opakovat. Pokud chcete mít jistotu, můžete se objednat na ultrazvukové vyšetření jako samoplátkyně. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21411
Dobrý den,před týdnem jsem byla na Sono prsu, levé prší v poradku, v pravém submamilarne v místě hmatne rezistence pouze lalucek tukové tkáně bez patol.loziskovych změn podezřelých s malignity.Chci se zeptat zda mám pravidelně chodit na Sono, nebo zda a jak často to kontrolovat. Děkuji.K
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku je vhodné chodit na prevenci pravidelně. Doporučujeme mamografické vyšetření jednou za dva roky a v mezidobí po roce ultrazvukové vyšetření. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21410
Dobry deň, pred pol rokom mi bolo robené USG s výsledkom BIRADSa4b,c. Následne biopsia s výsledkom benigne zmeny v prsniku. Po 3 mes MRI s výsledkom: Na r LQQ l.sin sa zobrazuje v T2 hypointenzna nepravidelná Area veľkosť cca 30*15mm, po k.l. len jemne sa sytiaca skôr v neskorých fázach, v ADC mape ako aj difuziach hypointenzna, čo zodpovedá histol.nálezu hypocelularnej arey sklerotizacie, hyalizacie. Odporučili mi kontrolu MRI o 6 mes. Prosím Vás čo je presnejšie MRI alebo USG? Lebo ak to chápem tak USG ukázalo zle výsledky. Nemalo by sa zopakovať radšej to USG? Dakujem
Odpověď: Dobrý den. To, co se našlo na ultrazvuku se po biopsii potvrdilo jako benigní, tedy nezhoubné. Stejně tak to ještě potvrdila magnetická rezonance. Vůbec není důvod k panice, v tuto chvíli se v prsech nepotvrdilo nic špatného, nic k operaci. Hlavně je potřeba se uklidnit, v tuto chvíli jste v pořádku. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21409
Dobrý den,tento týden jsem absolvovala ultrazvuk prsou byli mi objeveny cysty chci se zeptat zda mohou také způsobovat bolest hrudníku či ne.Děkuji za odpověď
m3d3b2@seznam.cz
Odpověď: Dobrý den, objemné cysty mohou v prsech způsobovat tlaky, až bolesti. Pokud by se Vám některá z cyst tak zvětšila, že by pro Vás byla opravdu nepříjemná, můžete se domluvit s lékařem a pod ultrazvukovou kontrolu si ji nechat aspirovat, tzn. tenkou jehlou odstát její tekutinový obsah. Okamžitě se Vám uleví. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21408
Pisala som Vám ohľadom vytvorenia galaktokely pri odstavovani vo veľkosti až 10cm.Na prsnikovej poradni som bola,mám prísť mesiac po odstavení a dobrati medocriptinu.Ubehli 3tyzdne,nič sa nezmenilo,no začal ma bolieť prso vpravo zbokov akoby sa nalial a zvacsil tak beriem znovu medocriptin.Budu mi to musieť vyberať alebo odsavat?Ako dlho sa stav upravuje?dakujem
Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná o tak velkou dutinu, určitě by se Vám ulevilo po jejím odsátí. Toto jde jednoduše provést pod ultrazvukovou kontrolou. Dutiny se však mohou znovu doplnit. Může to být běh na dlouhou trať, než se stav ustálí, klidně v řádech měsíců. Vydržte, budu držet pěsti, ať jste co nejdříve zase fit. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21407
Dobrý den potřebovala bych poradit s problémem mám strašný strach z rakoviny prsů a zároveň bych měla brát antikoncepci katyu aby se my netvorili cysty je my 36 let prosím poraďte my jestli je v mém věku antikoncepce skodliva
Odpověď: Dobrý den, pokud Vám antikoncepce pomáhá na tvorbu cyst a bez ní je situace špatná, pak ji berte. Na strach z rakoviny je nejlepší chodit pravidelně na preventivní kontrolní vyšetření do screeningového centra - ve Vašem věku na ultrazvukové vyšetření. Není potřeba mít žádanku od lékaře, vyšetření lze absolvovat jako samoplátkyně. Provádějte si samovyšetření každý měsíc po menstruaci a kdyby jste si našla něco neobvyklého, vždy máte možnost jít na vyšetření. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21403
Dobrý den.Muž, 23 let.NO: negativní FA: negativní.RA: negativní. Status presens: Trpím ostrou řezavou palpační bolestí u jednoho levého prsa laterálně a pod bradavkou, která je vystouplá a odlišná od druhého prsa. Vizuální charakter se mění během dne ale bolest na pohmat přetrvává. Hmatná hypetrofická tkáň cca 5x1 cm. Jedná se o patologi nebo fyziologii prosím?
Odpověď: Dobrý den, pohmatový a vizuální nález by mohl odpovídat tzv. gynekomastii - přechodné tvorbě prsní žlázy u muže, která může být provázena zvýšenou citlivostí, až bolestivostí. Nejlepší diagnostickou metodou na potvrzení nebo vyloučení tohoto stavu ve Vašem věku je ultrasonografické vyšetření. Buď Vám napíše žádanku na vyšetření Váš obvodní lékař nebo se můžete objednat bez doporučení, jako samoplátce. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21402
Dobrý večer,dnes jsem byla na mamografu a ve zprávě mám napsané: 2-Birads-benigni, středně denní fibroglandularni struktura typu Tabar 1. Nacházíme jen benigní změny. Chtěla jsem se zeptat co to znamená. Děkuji Katka
Odpověď: Dobrý den, nemusíte se bát. Popis znamená, že máte věku přiměřenou žlázu a v ní jsou přítomny změny, které mají benigní, tedy nezhoubný charakter. Může se jednat o cysty nebo třeba drobné adenomy. Toto jsou změny, které nejsou nebezpečné. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21401
Dobrý den chtěla bych zeptat měla jsemv prsu bulku a je možné zeby praska už ju tam necítím ale mám tam hematon byla bych ráda kdyby ste mi odepsala děkuju Prihodova
Odpověď: Dobrý den, mohlo dojít k nějakému drobnému úrazu, kterého si třeba ani nejste vědoma. Důležité je, že se pohmatově bulka zmenšila nebo zcela vstřebala, to je známka toho, že nejde o nic závažného. Takto se někdy chovají cysty, které se mohou v poměrně krátkém čase vytvořit a pak zase vymizí. Tyto změny často souvisí s hormonálními změnami. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21399
Dobrý den, již 22 měsíců kojím, z toho cca posledních 5 měsíců pouze z pravého prsa, ale i po zmáčknutí levé bradavky stále ještě prso obsahuje mléko. Viděla jsem se na termokameře, levé prso mělo barvu stejnou jako tělo, ale pravé bylo celé rudé. Vím, že rudá barva zde znamená buď zánět nebo nádor, nevím však jak kojení ovlivňuje teplotu prsu. Mám přestat kojit a objednat se na preventivní prohlídku, nebo mi doporučíte jiný postup? Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, záznam na termokameře bych asi nebrala jako známku něčeho špatného. A určitě to není důvod k ukončování kojení. Kojení ukončete, až budete chtít nebo až Vaše dítě nebude mít potřebu mateřského mléka. Až přestanete kojit, mléko může přetrvávat v prsou i po mnoho měsíců. Je to vcelku běžná situace. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21398
Dobrý den,dceru 10 let bolí pravé prso a má v něm ztvrdlinu asi 2 cm.Předpokládám,že je to hormonální změna spojená s věkem,ale není ji to příjemné a neustále chodí a ztěžuje si na bolest.Co s tím můžeme dělat?
Děkuji H.
Odpověď: Dobrý den, u Vaší holčičky se začíná projevovat nástup prepuberty. Půjde o růst mléčné žlázy. Děvčátko ujistěte, že je to zcela v pořádku a že se z ní stává slečna. Prsíčka jí teď bolet nějakou dobu budou, ale to se za čas samo uklidní.
Až bude zase o kapku starší, bolesti se budou opakovat cyklicky v závislosti na menstruačním cyklu...však to znáte. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21397
Dobrý den, od list. 2019 mám zánět.tím ukonč.kojení. Kojila jsem 2r z lev. prsu.Zánět je v prav.-nekojícím prsu, 6 list. ATB (Xorimax), lehké zlepšení,šlo udělat sono, mamo,negat.,další ATB (amoxiklav), nezabrala, do týdne bolesti, následovalo sono(2x abcess),punkce, výsl. negat.,14 dní utrpení, na chirurgii - rozříznutí abcesu, výsledek z kult. negat., v 2.pol. prsu další zánět,po nasazení ATB - cyplox, kombinuji s paralen- již 3. den teplotu 38°C,zítra opět sono a pak chir., ale tím, že tam v kultivaci nenašli bakterii, nad tím kroutí hlavou, setkala jste se s tím? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, několik takových pacientek jsem měla. Je mi moc líto, že si tímto musíte procházet. Je to neskutečně náročné. U některých žen se nakonec podařilo po intenzivním chirurgickém ošetřování a ATB terapii zánětu zbavit, několik z nich podstoupilo částečnou resekci nemocné prsní tkáně (tzn. odstranění části prsní tkáně) a jedna pacientka zvolila po letech trápení odstranění prsu (ale toto byl extrémní a zcela ojedinělý případ). Dělali Vám biopsii z postižené oblasti? Kdyby vyšla histologicky granulomatozní mastitida, mohlo by se léčit kortikoidy. Ještě toto by se mohlo vyzkoušet. Snad Vám bude brzy lépe. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21395
Dobrý den,
při prav.mamol.vyšetření mi byl zjištěn pruh mikrokalcifikací 60x14 mm,třískovité,místy se větvící.Axily bez zvětšených uzlin.Při mammosonografii bilat. bez patol.ložiskových změn,kůže jemná.
Je nutné nějak chirurg.řešit?
Děkuji moc za odpovědˇ.DJ
Odpověď: Dobrý den. Je velmi důležité, jak mamografický nález mikrokalcifikací uzavřel hodnotící lékař. Pokud napsal, že jsou benigních rysů, nic se s nimi dělat nemusí. Pokud napsal, že jsou podezřelé nebo přímo maligních rysů, pak se musí nejdříve biopticky ověřit, to znamená, že by se musely odebrat z této oblasti vzorky. A teprve až po ověření, že jde o něco špatného se může přistoupit k operačnímu řešení. Do té doby není žádná operace přípustná. Žádný chirurg nemůže operovat něco, o čem vlastně nic neví. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21394
Dobrý den. Už týden me strašně bolí bradavky je to taková střídava bolest někdy více někdy méně na pravém prsu me to skoro nebolí ale bradavky jsou tvrdé řekla bych že větší a když jsi jsem si na ně včera zmáčkla byli takové vlhké ne že by u toho něco hodně vyteklo ale maličko ano je i hrozně horká a trochu i paliva bolest. Antikoncepci beru už několik let stejnou nekourim nemám ještě děti a žádné jiné prášky neberu. Můžete mi prosím poradit čím to může být. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, bude se jednat o hormonální změny. Dejte tomu čas, za nějakou dobu obtíže ustoupí. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21393
LDobrý den , může bouchnuti kolenem od dítěte do prsa způsobit zduřeni žlazy a tvrdší větší bouli? A Existuje i nějaké riziko do budoucna ,spojené s tímto lehčím úrazem? Děkuji Lucie.
Odpověď: Dobrý den, kopnutím Vám mohl vzniknout v prsu hematom, pohmožděnina, která může zduřet a bolet. Pokud se stav do dvou týdnů nevyhojí, raději si zajděte na ultrazvukové vyšetření. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21392
Dobrý den, měla bych dotaz v obecné rovině. Léčí se carcinom prsu vždy v kombinaci,např. operace-ozařování, či jiná nebo někdy se léčí i pouze jednou z možností? Například pouze operací.
Děkuji
Karásková
Odpověď: Dobrý den, u zhoubných nádorů prsu vždy záleží na mnoha faktorech, od věku pacientky, přes typ nádoru, jeho vlastnosti, stádium kdy se najde, jeho rozsah, stav uzlin i celkový stav organismu - a léčba se v podstatě šije pacientce na míru. Někdy je jednodušší, jindy zase složitější. Existují doporučené postupy, které jsou nejefektivnější a zachraňují životy. Při vynechání nějakého z doporučených léčebných kroků si může pacientka snížit šanci na úplné uzdravení. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21391
Dobrý den, jsem dva měsíce po odstavu(kojila jsem 19 měsíců). Jsem velmi hubená,při samovyšetření cítím spíše žebra, nicméně na jedné straně u dvorce něco tužšího hmatám, místo je při zmáčknutí bolestivé.Z bradavek při zmáčknutí teče stále mléko. Posledních několik dní cítím bolest ruky, jde od podpaží až k prstům, je to spíš takové brnění. Nicméně toto brnění, mravenčení, divné tlaky cítím i v prsu(jakoby mě neustále přecházela zima) myslíte, že to může být jednnostanou zátěží pravé ruky?Děkuji Z.
Odpověď: Dobrý den, mléko může z mlékovodů vytékat delší dobu, mnohdy se stav vrací do normálu dlouhé měsíce. Vaše obtíže, jak popisujete budou pravděpodobně vertebrogenní příčiny, tedy budou vycházet z oblasti dolní krční a horní hrudní páteře. Můžete mít také přetíženou horní končetinu a rameno. Doporučovala bych Vám konzultaci na rehabilitaci. Pro Váš klid, pokud si hmatáte nějakou nerovnost bych zašla na ultrazvukové vyšetření prsů. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21390
Dobry den, předchozí dotaz 21381.
Dnes jsem byla na mamografu... Byl v pořádku... Doktor udělal i ultrazvuk a jelikož jsem ho upozornila na krvavou sekreci, prohlédl oblast opravdu důkladně a našel něco malickeho, tak 4mm a že ať jsem v klidu, odebere vzorky na biopsii. Při odběru pak říkal, že to ma zhusteny obsah a že se to velice zmensilo... Utesoval me, ale to asi musí... Dá se z toho už nějak poznat, co by to mohlo být? Jsem v háji. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o drobnou cystu se zahuštěným obsahem a nebo třeba o drobný intracystický papilom - toto všechno jsou benigní věci a spolehlivě je zhodnotí patolog, tedy specialista, který bude posuzovat vzorky prsní tkáně z biopsie. To, že Vás pan doktor utěšoval je v pořádku, věřte mu.
Také já věřím, že histologie dopadne dobře. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21389
Dobrý den, prosím o vysvětlení : oboustranně věku úměrná architektonická žlázy bez pathol. Ložisek. V obou axilach Benigni nezvetsene LU. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, jste zcela v pořádku. Rozložení žlázy je odpovídající Vašemu věku a v podpaží se nenachází změněné lymfatické uzliny. Můžete být klidná. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21388
Dobrý den objevila jsem cca před 14 dny červený flek na prsů. Po týdnu se zmensil a dneska opět větší flek uprostřed tmavě červený jak by krev. Kam zajít nebo s kým to řešit děkuji popřípadě co by to mohlo být
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o drobné kožní zánětlivé změny, nezlepší-li se situace, navštivte Vašeho praktického lékaře nebo kožního specialistu. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21387
Dobrý den,je potřeba mamograf při těchto výsledcích?P prs:FA 7,5x4x6,5mm,cysty 4,5mma 5,5mm,bez patolog.ložiska.L prs:cysty 4,5mm dvě, FA 5,5x3,5x6mm a FA 13,5x6x14mm.Jsou výsledky adekvátní? Děkuji P.R.
Odpověď: Dobrý den, vzhledem k Vašemu věku 43 bych Vám mamografii vřele doporučila. Změny, které máte v prsu diagnostikované na ultrazvuku jsou benigní, tedy nezhoubné, ale ultrazvukové vyšetření je již u žen ve Vašem věku nespolehlivé k vyloučení např. zhoubných mikrokalcifikací, které jsou vidět většinou jen na mamografii. Jako další kontrolu bych Vám tedy doporučila mamografické vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21386
Dobrý den je mi 25 let a našla jsem nad prsem jako by zvětšený sval, na druhém to mám taky ale ne tak velký, opravdu se bojím že je to rakovina, neumím to dobře popsat, přímo bulka to není ale je to zvětšené, navíc mám ročního syna a jak ho zvedám tak prsa asi moc námaham, ale opravdu si nejsem moc jistá, předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, můžete mít skoliózu a při vychýlení páteře pak může prsní sval vypadat jakoby lehce asymetricky. Může jít také o hormonální změny, kdy máte výraznější podíl fibrozy v horních partiích prsu. Pokud však chcete mít jistotu, objednejte se na ultrazvukové vyšetření prsů. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21385
Dobrý den,
cca 3 týdny citim občasnou bolest v levém prsu. Neni to velká bolest, ale zaznamenavam ji a zneklidnuje me. Někdy jde bolest ze strany prsa, jindy zas ze středu pod bradavkou.
Dnes jsem byla u gynekologa a zdala se mu trochu zdurela prsni zlaza, ale na ultrazvuku nic nenašel. Domluvili jsme se, ze pokud bude problém přetrvávat, mam za 10 dni znovu přijít a objedná me na vysetreni. Mám obavy, co by mi mohlo být. Můžete mi poradit, co bych mohla mit za problém? Děkuji. V. S.
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o kombinaci hormonálních změn a obtíží vycházejících z oblasti krční a hrudní páteře. Pokud bude mamologické vyšetření v pořádku a obtíže se nezlepší, prokonzultujte s Vaším lékařem možnost rehabilitace. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21384
Dobrý večer. Co znamená dg dysplasia fibrocyst. Mastodyne 1.sin v HZO. Takto napsal pan doktor. Je to velmi dobrý lékař, moc si ho vážím, ale děsně mě zneklidnuje, že mi nic neřekl a pouze poprosil, ať se objednám na mammografii a pak, že uvidíme. Jsem nervózní, mám strach. Samovysetrenim prsu jsem zjistila cosi na prsu. Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den, Váš pan doktor je pečlivý a protože Vy sama si něco hmatáte a pan doktor usuzuje na fibrocystickou mastopatii, doporučil Vám zcela správně mamografické vyšetření. Fibrocystická mastopatie neznamená nic zlého, nebojte se, je to jen charakteristika změn ve žláze především u mladších žen a znamená to, že máte zřejmě v prsech větší podíl hutnější složky žlázy, tzv. fibrozy a možná také přítomnost cyst, což jsou benigní dutinky vyplněné tekutinou, vznikající často na podkladě hormonálních změn. Tyto změny jsou benigní, tedy nezhoubné. Mastodynie l.sin. HZQ znamená, že máte bolestivé lévé prsu v horním zevním kvadrantu - toto je upřesnění lokalizace Vašich obtíží pro nás mamodiagnostiky. Abych to tedy shrnula, vůbec se ničeho nebojte a objednejte se na mamografii. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21383
K dotazu 21365.Dobry den. Jste úžasná, moc děkuji na vše se optam, snad s tím mít problém nebudou. Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den, držím pěsti, až vše hezky zvládnete. Hezký večer, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21382
Dobrý den, na sonu mi byl diagnostikovan benigní fibroadenom o velikosti 9x23mm. Paní doktorka mi řekla že se to může nechat vyndat ale že nevidí důvod a vyšetření za rok. Třebaže jsem ji upozornovala že v daném prsu cítím tlak, bolest a občasné křeče. Chci se zeptat zda opravdu čekat či si to nechat vyndat? Děkuji za odpověď. K. M.
Odpověď: Dobrý den, takto drobný benigní fibroadenom opravdu není potřeba chirurgicky odstraňovat. Vyčkejte kontrolního vyšetření a pokud se ukáže, že je fibroadenom stále stejný a neroste, není důvod hnát se do operace v celkové anestezii. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21381
Dobrý den, děkuji za odpověď na dotaz 21366. Jelikož mi to nedalo a párkrát jsem prs ještě zmáčkla abych se ujistila, co z nich půjde, a po chvilce z toho jednoho póru už šla jen krev... Je možné, že jsem si tím neustálým mačkáním něco poškodila? Udivuje mě, že i před rokem, i teď, se mi to stává pouze z jednoho póru... Šla jsem u nás ve Zlíně včera do mammární poradny, kde mi pan primář odebral vzorek z výtoku (u něj žádná krev) a v pátek jdu na mammograf.. Jsem vyděšená... Je možné že ta krev je opravdu po tom traumatu? Projevuje se tak často rakovina? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Bude dobré udělat mamografii a ultrazvukové vyšetření. Nechte si udělat test na přítomnost krve (HexaPhan). Je možné, že se s lékaři domluvíte na provedení duktografie. Toto vyšetření může pomoci k ověření event. přítomnosti velmi drobného útvaru v mlékovodu (např. nezhoubného papilomu), který právě toto může způsobovat. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21380
Dobrý den. Včera jsem dostala od svojí paní doktorky žádanku na epitézu. Chci se zeptat jak dlouho ta žádanka platí? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, obecně platí poukazy na zdravotnické pomůcky 90 dní ode dne vystavení. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21379
Dobrý den, jsem po biopsii prsu , byl zjištěn fibroadenom nezhoubný vel 23x14mm. Jelikož se nachází v oblasti dvorce v pravém prsu a při ležení na břiše útvar cítím , i při zátěži pravé ruky jsem pravák , bylo mi doporučeno odstranění. Jaká jsou prosím rizika jestli mám podstoupit operaci. Rakovina prsu u maminky před 13lety excize jednoho prsu. Zatím jsem objednána ke konzultaci na chirurgii , věk 37let . Obvodní lékařka mi to moc nedoporučuje. Děkuji za odpověď Běhalová
Odpověď: Dobrý den, fibroadenom je benigní útvar, tedy nezhoubný a není nutné jej odstraňovat. Pokud Vám však činí potíže, v prsu tlačí a bolí nebo bude-li v čase růst, jeho chirurgická exstirpace je samozřejmě na místě. Doporučuji absolvovat konzultaci s chirurgem a věřím, že společně najdete správné řešení. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21378
Dobrý den, prosím, co znamenají drobné cystické formace v levem prsu do 6 mm?
Kontrolní sono doporučeno za 6-8 měsíců.
Děkuji Benešová
Odpověď: Dobrý den, neznamená to nic špatného. Cysty jsou benigní, tedy nezhoubné dutiny vyplněné tekutinou, které se vyvíjí v čase. Mohou se zvětšovat i zmenšovat, mohou také zcela vymizet. Kontrolní vyšetření bylo zřejmě doporučeno k posouzení vývoje v čase s přihlédnutím k Vaší anamnéze. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21377
Dobrý den. Už nějakou dobu zjišťuji, že mám jednu bradavku vtaženou a tu druhou normálně vystouplou. Prsa mě bolí obě dvě. Není to nějaký problém? Je mi 16 let.
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku se prsa stále vyvíjí a vtažení jedné nebo i obou bradavek neznamená nic zlého. Jak se situace vyvine, až budete dospělá, to se teprve časem ukáže. Nemusíte se bát. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21375
Dobrý deň, bola som dnes na ultrazvuk prsníkov, a v správe mám napísané obojstranne zmnožené fibroglandulárne rezíduum, bez cystických resp. solídnych lézií, susp. echoštruktúry nediferencujem, axily voľné.... prsím vás, je všetko v poriadku?
Odpověď: Dobrý den, jste v pořádku, můžete být v klidu. Přeji hezký den. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21374
Dobrý večer, jsem 9 let po operaci nádorů v prsu, léčba chemoterapie, operace ozařování a biologické léčba herceptinem.nyni užívám tamoxifen, který bych už měla letos ukončit. Mohu začít chodit do klasické sauny? Děkuji Grygarová Petra
Odpověď: Dobrý den. 9 let je dostatečně dlouhá doba. Je však velmi důležité, zda jste v pořádku stran případného lymfedému prsu event. horní končetiny. Pokud jste otoky netrpěla a netrpíte, lymfatický systém není porušen a po onkologické stránce jste v pořádku, můžete vést plnohodnotný život. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21373
Dobrý den
Občas na sobě zpozoruji bolest (není silná) či tlak na pravém prsu. Pracuji ve 12-hodinovem režimu a zvedám poměrně těžké věci. Je tomu zhruba dva roky, co mě gynekolog se stejným problém poslal na sono vyšetření. Vše v pořádku. Už cca 3 roky užívám HA. Mám docela strach z karcinomu. Je mi 24let.
Odpověď: Dobrý den, pokud pracujete fyzicky ve 12-hodinovém provozu, pravděpodobně se bude jednat o přetížení horní hrudní a dolní krční páteře. Samozřejmě zde také mohou hrát jistou roli hormonální změny, což je ve Vašem věku normální. Pokud chcete mít jistotu, že jsou prsa v pořádku, můžete se objednat na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra bez doporučení od lékaře jako samoplátkyně. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21370
Dobrý den,
v řínu jsem po roce a čtvrt začala postupně ukončovat kojení, koncem řijna jsem přestala kojit úplně. Přibližně po měsíci se pravé prso zcela zbavilo mléka a jakoby změklo. Levé prso mám ale do teď na vnější a spodní straně tvrdší, celkově objemnější a větší. Je možné, že je to stále ještě v důsledku kojení, nebo bych měla podstoupit nějaké vyšetření?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, po ukončení kojení mohou laktační změny v prsní žláze přetrvávat i několik měsíců a je to normální. Chce to čas. Pokud byste přeci jen měla pocit, že zůstává prso v jednom místě stále asymetricky tvrdší a stav se nelepší, objednejte se k ultrazvukovému vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21369
Dobrý den,před měsícem paní doktorka v prsní poradně do zprávy napsala St.p.mastitidam I.dx. indurace ustoupila,bez fluktuace,bez zarudnutí. rvní příznaky zánětu pravého prsu už nemám, ale během zánětu mě dost bolelo žebro z kašle a tak nějak mi i začala mírná bolest pravé ruky, podpaží a pod lopatkou. I prso mě stále pobolívá, ale spíš ze strany od podpaží.Občas v něm cítím horkost, ale je to spíš vnitřní pocit.Žádnou bulku v podpaží nehmatám. Jak vypadají zvětšené uzliny? Moc se bojím rakoviny, tímpádem i kontrolního sona, které mě čeká.Čím by ta bolest mohla být? Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den, po prodělaném zánětu prsu může vyšší citlivost prsu přetrvávat i delší dobu. U Vás se může jednat o kombinaci pozánětlivých změn a možných vertebrogenních obtíží - vycházejících z oblasti mezilopatkové, či dolní krční páteře. Kontrolní ultrazvukové vyšetření je jistě na místě. Pokud se bolesti nezklidní, pak doporučuji návštěvu rehabilitace. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21368
Dobrý den, před měsícem jsem byla na sonu, byla jsem tam poslána s bolestí pod levou bradavkou. Na sonu nic nenašli, pořád mě to místo bolí na pohmat je to tam jiné než v pravém prsu. Bojím se, myslíte, že kdyby tam bylo něco špatně poznalo by se to na sonu? Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně se bude jednat o hormonální změny. Ultrazvukové vyšetření této oblasti je ve Vašem věku spolehlivé. Dejte tomu čas, prs a především bradavku netraumatizujte a věřím, že se časem potíže uklidní. Pokud by za půl roku nedošlo ke změně nebo se situace naopak zhoršovala, zajděte si na kontrolní vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21367
Nedávno jsem již psala o zdurenine v prsu před ms, po ni se to uklidnilo a i já. avšak prso mi stále na pohmat přijde trochu jiné, plnější, tužší nevím jak to nazvat. Objednala jsem se opět na ultrazvuk na který mám jít až z v polovině února. Nyní mám před ms a jsem z toho opět na prášky v prsu samé zduřelé pláty, bolí. Mám urgovat dřívější termín nebo to počká, mám strach abych nepřišla pozdě. Na ultrazvu v září vše ok. Děkuji!
Odpověď: Dobrý den, asymetrie ve velikosti, ale i v pohmatu může být daná hormonálními změnami, ale především rozložením žlázy. Každé prso může mít jinak rozloženou hutnou - fibrozní složku žlázy a právě v místech, kde je jí více, pak může být pohmatový nález asymetricky výraznější. Takovéto asymetrie jsou poměrně časté a neznamená to vůbec nic nebezpečného. Pokud máte objednaný termín v polovině února, je to dostatečný časový odstup od posledního vyšetření. Věřím, že vše bude v pořádku. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21366
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výtok z prsu. Všimla jsem si už kdysi a teď opět, že mi z jednoho póru na pravé bradavce po silnějším zmáčknutí vytéká tmavě hnědý výtok, jen malinko. Z ostatních pórů bílý. Když otřu do bílého kapesníčku,tak je výtok někdy do zelena, někdy do růžova. Teď jsem to po delší době zkusila zase a opět - z toho samého póru malinké množství tmavého výtoku. Není to čerstvá krev, ale po otření je světlé růžový nebo nahnědlý. Někdy z toho samého póru teče i bílý výtok. Musí to být něco vážného? Na utz jsem byla a vše v pořádku. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, bude se jednat o hormonální změny. Různé barvy od průzračné, přes mléčnou až po nahnědlou jsou v normě. Doporučuji v rámci samovyšetřování v období po menstruaci jen lehce zmáčknout bradavku, ale častěji bych dvorec a bradavku netraumatizovala, právě proto, ať nedojde ke zbytečnému poranění vnitřních struktur prsu. Mohlo by se pak stát, že uvidíte příměs růžové a budete zbytečně vystresovaná. Je fajn, že bylo ultrazvukové vyšetření negativní. Doporučuji toto vyšetření po roce zopakovat. Je-li Vám více než 40 let, pak bych doporučila mamografické vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21365
Dobrý den ještě jedno prosím. Chtěla bych se optat, mám naplánované ozařování a slyšela jsem o jakých si náplastí které chrání, ale zřejmě je nehradí pojišťovna, nikdo je ale nenabízí a ani o nich nemluví tak ani jako o jiných věcech pokud se neoptá člověk přímo. Když hledám na internetu nemohu nic také najít, víte prosím o něčem takovém popřípadě jak se jmenují a co splňují? jsem ochotna si je zaplatit. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, Váš dotaz mi ležel v hlavě a zjistila jsem, že opravdu existuje tzv. Mepitel one (Mepitel film), je to na bazi silikonu. Tento preparát v podobě náplastí by měl být volně prodejný v lékárně a jeho cena se pohybuje v řádech stovek korun. Určitě se poraďte přímo v lékárně, ale také na radioterapii, zda s tím nebudou mít problém. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21364
Dobrý den je mi třináct let a nahmatala jsem bulku v prsu s příchodem menstruace bulka jako by zmizela tak se ptám jestli mám stejně radši dojít k lékaři nebo ne.
Odpověď: Dobrý den, jedná se o hormonální změny. Zřejmě v období mezi ovulací a menstruací v prsu vznikla drobnější cysta, která se po menstruaci zmenšovala, až zcela zmizela. Toto se u cyst stává poměrně často. Tyto změny se mohou cyklicky opakovat. Pokud si již nic nehmatáte a nemáte jiné potíže, není důvod jít na vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21363
Dobry vecer chtela bych se zeptat boli me jedno prso pod prsem je to takova bolest ze i chvilema sama odejde a pak zase to prijde muzu poprosit o radu predem moc dekuji Ungerova
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně se bude jednat o obtíže vertebrogenní etiologie, to znamená o přenesené obtíže z oblasti zad, nejčastěji dolní krční a horní hrudní páteře nebo o blok žebra. Chce to být v teple a cvičit. Pokud by se situace nelepšila, pak pomůže rehabilitace. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21362
Dobry den, plne kojim 4 mesicni miminko. Pred vcerem vecer me opravdu jen nepatrne pobolivalo leve prso z vnejsi strany. Vcera jsem cely den mela horecku 39 stupnu. Dnes vecer jsem v podpazi hluboko pod kuzi po delsim hledani objevila bulku. Zacala jsem mit pocit ze mi v podpazi neco prekazi, kdyz jsem mela ruku u tela a hybala jsem s ni zepredu dozadu. Drive jsem si toho nevsimla. Nemyslim tedy ze by byla v podpazi dlouho. Podpazi i bulka na dotek boli. Objednam se samozrejme obratem na sono. Muze se jednat o zdurelou mlecnou zlazu? Na sono jsem byla pred 1,5 rokem - bez nalezu.Dekuji, K.C.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o reaktivní, přechodné zvětšení lymfatické uzliny v rámci infekce doprovázené horečkami, kterou právě procházíte. Ultrazvuk je samozřejmě indikován. Přeji brzké uzdravení. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21361
Dobrý večer
.Chtěla bych vás poprosit o radu mám už pár dní bolavé trošku levé prso.Mam na pohmat trošku tvrdší.Jestli se to tak dá popsat.Nevim kam se obrátit.jestli k doktorovi nebo na gynekologii.Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, bylo by dobré, kdyby Vás viděl Váš obvodní lékař nebo gynekolog. Ten Vám pak event. může napsat žádanku k vyšetření prsů. Pokud by byl se žádankou problém, máte možnost se do screeningového centra na vyšetření objednat bez žádanky jako samoplátkyně. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21360
Dobry den jmenuji se Olga a mám bolest v em prsu.Bolest je postupem času silnější.Dnes už nemůžu ležet ani na břiše jak si zmacknu prso tak mě to bolí.Bulku jsem si žádnou nenašla.Co by to mohlo bít?Dekuji
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o změny spojené s výkyvem hormonů v rámci menstruačního cyklu. Tyto změny bývají u mladých žen poměrně časté a mohou se cyklicky vracet. Pokud dojde k uklidnění bolestivosti po menstruaci a před nástupem další menstruace se zase obtíže vrátí, je to přesně tato situace.
Není to nic nebezpečného, nemusíte se bát. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21359
Dobrý den , začala jsem brát hormonální antikoncepci a po dvou týdnech me zacalo bolet leve prso . Bolest již ustoupila, ale prso mi přijde tuhé a jako by zvětšena uzlina . Je to normální, prosím? Děkuji:)
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde o hormonální změny spojené s nasazením antikoncepce. Tyto změny bývají přechodné, mohou se cyklicky vracet a mohou být i stranově asymetrické. Toto změny mohou trvat i několik měsíců. Pokud byste chtěla mít jistotu, že jste v pořádku, objednejte se na ultrazvukové vyšetření prsů do screeningového centra. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21358
Dobry den, prosim moc o odpoved.Dva mesice zpatky jsem byla s bolesti prsu v mammarni poradne, pan doktor prsa prohmatal, rekl neco o zhrubele zlaze a at se neznepokojuju a objednal me na ultrazvuk prsou, na ktery mam jit za tyden.Par dni zpet jsem ale zjistila, ze jsem tehotna.Mam na ultrazvuk jit nebo to nechat az po porodu, nemuze to nejak uskodit?Dekuji:-)
Odpověď: Dobrý den, gratuluji Vám, to je krásná zpráva.
Na ultrazvukové vyšetření prsů s absolutním klidem jděte. Vyšetření je naprosto bezpečné, vůbec ničeho se nemusíte bát a navíc jistě dostanete úžasnou odpověď, že jste v pořádku a budete si moci užít klidné těhotenství.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21357
Dobrý den, 9 měsíční syn má moučnivku, kterou od včera léčíme neocide gelem, který mažeme před kojením nebo po kojení a já si s ním mažu i několikrát denně bradavku, protože mám kandidózu, bradavky mám zacervenale, jsou citlivé a při kojení mě to hodně bolí. Máme v případě neucinku i genciánovou violeť. Existují nějaké další rady,jak si ulevit od bolesti prsu při kojení, nějaké přípravky další nebo tak? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, genciána je bezvadná, jen budete pár dní barevní, ale hezky zabírá a onemocnění poměrně rychle léčí. Bolestivost bradavky je bohužel typická, byla-li by neúnosná, možná byste mohla jen na krátkou přechodnou dobu vyzkoušet silikonový klobouček, ideálně použít jednorázově. Event. Vám poradí v lékárně, zda lze ošetřit a vyvařit i pro opakované použití. Přeji brzké uzdravení. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21356
Dobry den. Mám po operaci Ca prsů pt1c, pn1a(SN), M0. Nádor Lumina A. Her2neg. Ki-67 okolo 10%. G2, okraje negativní. Ale teď v závěru histologie čtu,oj. Obraz nádorové lymfangiopatie, v okolí místy mírná lymfoplamocytarni zánětlivá celulizeca, bez zretelnych mikrokalcifikaci, dále v blízkosti nádoru loziska DCIS low grade i high grade.Doktor nic neříkal.... Málem jsem nešla ani na chemo ale pak projistotu kvůli sent. Uzline dal 4x AC. Ale bojím se te lymfangioinvaze. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, vůbec si nedělejte starosti z histologické zprávy. Jsou tam odborně popsány věci, které jsou adresovány Vašemu onkologovi, který na podkladě všech těchto dat sestaví léčbu přímo Vám šitou na míru. Vůbec se do toho nezaplétejte, protože budete leda vystresovaná, co to všechno znamená, co by to mohlo být a jestli to náhodou není něco špatného. Naopak, měla jste štěstí, jste krásně zaléčená, máte nasazenou léčbu tak jak má být, v naprostém souladu s histologií. Snažte se myslet optimisticky. Moc Vám držím pěsti. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21355
Dobrý den,
mám se objednat do prsní poradny, mám bolestivý PP, opravdu hodně. Bolí mě i pravá ruka a také v podpaží. Objednací doba je 3 měsíce. Nevím, co dělat.Kam se obrátit, aby mě vzali dříve. Jsem z Blanenska.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, nečekejte na žádný termín do prsní poradny za 3 měsíce, ale zajděte za vaším praktickým lékařem či gynekologem a požádejte o vystavení žádanky k mamografickému vyšetření. Při telefonickém objednání do screeningového centra pak řekněte, že máte obtíže a dají vám dřívější termín na vyšetření. Podívejte se na mapu center ve Vašem okolí, jistě si vyberete.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21354
Dobrý den, jsem krátce po MS a pobolívá mě levý prs, při zmáčknutí bradavky mi vyteče kapka tekutiny (vypadá jak špinavá voda). Jsem vyděšená a samozřejmě se bojím rakoviny. Co by to mohlo být? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, vůbec nemusíte být vyděšená. Jedná se o hormonální změny, které jsou ve Vašem věku možné a mohou se také opakovat v závislosti na kolísání hladiny hormonů. Pokud nemá výtok z bradavky vyloženě krvavou barvu, nebojte se. No a chcete-li mít opravdu jistotu, že je vše jak má být, objednejte se do screeningového centra na ultrazvukové vyšetření prsů jako samoplátkyně. Nepotřebujete k tomuto vyšetření žádné doporučení od lékaře. Věřím, že vše bude v pořádku. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21353
Dobrý den,27.12.19 jsem posílala dotaz,odkaz jsem si přečetla,kromě infiltrátu je rozsáhlé zarudnutí,p.Dr na onkol naord.azitromycin,trochu změkl infiltrát,zarudnutí nadále sahá až do podp.jamky,poraďte co dál,moc díků za vaše konání BB
Odpověď: Dobrý den, zřejmě se bude jednat o zánětlivé změny. Pokud azitromycin zcela dokonale nezaúčinkoval, bylo by fajn udělat kontrolní ultrazvukové vyšetření s posouzením rozsahu zánětlivých změn. Pokud bude přítomná tekutina, byla by dobrá aspirace s odesláním obsahu na bakteriologické vyšetření a podle výsledku citlivosti nasadit event. jiná antibiotika. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21352
Dobrý den.Mám tento problém.Pociťuji bolest v levém prsu.Bolest není stálá,nejvíce se projevuje při držení na levém boku.Na poznat nic nenalézám.Na mamografickém vyšetření jsem byla před necelým rokem.Jen pro informaci.Před dvaceti lety jsem absolvovala operaci,při které mi byly odstraněny vaječníky a děloha.Histologický nález negativní.Děkuji za odpověď.A.B.
Odpověď: Dobrý den, mohlo by se jednat o bolesti spojené s vertebrogenními degenerativními změnami, tedy obtíže vycházející z oblasti zad. Mamografie byla před necelým rokem negativní, což je fajn, ale pokud byste chtěla mít úplnou jistotu, že se v prsu nic nového netvoří, je samozřejmě možné zaplatit si po roce kontrolní vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21351
Dobry den, před par měsíci jsem Vám psala ohledně bolesti prsou, převážně pravého a malých boulicek v prsou. Na začátku prosince jsem byla v mammologicke poradně,kde mi pan doktor prsa prohmatal a nic podezřelého nenašel. Prsa, převážně pravé, mě ale stále bolí a jsou jakoby zatvrdla s malými kuličkami. Pan doktor říkal,ze si mysli,ze i kdybych nebrala antikoncepci,tak bych tyto problémy měla. Uvedl to jako hormonální nerovnováhu. Chtěla jsem se zeptat na Vas názor. Dekuji.
Odpověď: Dobrý den, taktéž se domnívám, že půjde o hormonální změny, které jsou ve Vašem věku běžné a poměrně časté. Tyto změny charakteru bolestivosti, ale také pohmatových změn, mnohdy i se stranovou asymetrií se mohou cyklicky vracet v závislosti na menstruačním cyklu. Jistě jste absolvovala ultrazvukové vyšetření, které bylo v pořádku. Pak opravdu nemusíte mít obavy. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21350
Hezký dobrý den - ráda bych se zeptala na kondici prsa po ozařování
(jsem i po chemo), od léčby uplynulo cca rok a půl. Prso, které bylo operováno a ozařováno je na dotek jiné, kůže tužší, pevnější... ani vlastně nevím, jak to definovat. Jsem samozřejmě ráda, že nemám jiné potíže, jen jsem se chtěla zeptat, zda je to normální. Hezký den. jana
Odpověď: Dobr den,
To co popisujete je naprosto běžný stav po ozáření prsu. Ozářením se přeci jen vzdy trochu poškodí kůže a hojení má za následek právě tuto ztuhlost, tmavší odstín kůže a někdy i větší citlivost.
Doporučuji prs natirat masti, aby se promastovala a prs lehce masírovat. Dochází tak k obnově lymfatickych cest. Cely proces hojení může trvat i roky podle míry poskozeni v důsledku ozařování.
Přeji hodně zdravi
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21349
Dobrý deň, ak na utz bolo podozrenie a magneticka rezonancia neodhalila zhubný nádor v prsníku, je možné že tam aj napriek tomu je? Existujú aj pri mri nemé nádory ako pri mamografe? Alebo je mri presnejšie a nemusím sa obávať?
Ďakujem
H.J
Odpověď: Dobrý den,
V medicíně neplatí nic na100% , ale Pokud na UZ a MRI nebylo popsáno podezřele lozisko, není důvod se obávat.
Doporučuji dale provádět samovysetreni a dle doporučení pracoviště chodit na preventivní kontroly.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21348
Dobrý den,chtěla bych se jen zeptat...na levém prsu z boku mám podlouhlou prohloubeninku,ale nic jsem si nenahmatala,mám dost velká prsa popraskaná a mám to v klidu,když zvednu ruce nahoru,tak to zmizí...když si to místo roztáhnu prsty,tak cítím tu prasklinu...na druhém to tak ale nemám...je mi 36 let,jedno dítě...děkuji...I.S.
Odpověď: Dobrý den, bohužel takto pouze z popisu nelze jednoznačně říci o co se jedná.
Nejspíše to je strie, což je pravé taková proláklina v kůži, která vznikamv důsledku rychlého zvětšení objemu / často v těhotenství a v době kojení/.
Pokud by se vám nález nelíbil doporučuji objednat se na ultrazvuk jako samoplatce nebo navštívit mamologickou poradnu.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21347
Dobrý den, je mi 23 let a mám takový problém, již delší dobu mě pobolívá a svědí levé prso. Shodou náhod mě trápí i celá levá část zad a levá ruka. Byla jsem pred rokem na ultrazvuku,vše v pořádku . Pred měsícem jsem byla už přímo u lekare, ten mi prsa prohmatal a řekl, ze je vše v pořádku, ze je to nejspíše od zad.svedeni pouze jednoho prsu mi odůvodnil jako špatné prádlo a pod. Bohužel si už s tím vážně nevím rady. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně Vaše obtíže vycházejí ze svalově kosterní soustavy. Potíže s páteří , problémy s ramenem mohou vyvolat Vámi popisující obtíže.
Doporučuji poradit se s praktickým lékařem, který by vás měl nasměrovat bud na rehabilitaci nebo neurologii.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21346
Dobrý den, od narození mám vpacenou bradavku v pravem prsu. Občas mi z ni vytece něco bílého. Před půl rokem jsem byla těhotná, ale tehotenstvi bylo zamlkle, takže jsem musela na revizi. Prsa se vrátila do normálu a ani moc nebolela. Začala jsem chodit do fitka cvičit a asi před měsícem jsem cítila rezavou bolest v tom právem prsu. Pote přešla. Nyní, tři dny cítím tu bolest více i při pohybu a jde trochu i do ruky. Bulku jsem si nenahmatala a mam tam zase trochu ten bílý vytok. Čím ta bolest muže byt?
Odpověď: Dobrý den, pokud máte vpáčenou bradavku od mala, není to známkou nějakého onemocnění v prsu.
Sekrece z prsu je nejspíše v dusledku hormonalnich změn po zamlklem těhotenství.
Bolestivost jak píšete nejspíše vůbec nesouvisí s mléčnou žlázou, ale jeji původ bude pravděpodobně svalově kosterní. Muze byt příčina v rameni, též od páteře.
Rozhodně se e nemusíte obávat, že by byla příčinou závažná choroba v prsech

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21345
Dobrý den, 30. 10. Jsem byla na uz prsu a vysledkem byly fibroadenomy v obou prsou. Vpravo v horním zevnim kvadrantu 15x6x17 mm. Dnes jsem si v pravem prsu v oblasti bradavky nahmatala malou kulicku o velikosti hrasku. Na druhé strane ji najít nemohu. Chci se zeptat, zda kdyz pred 2 měsíci bylo vše v pořádku, měla bych se znovu na UZ objednat? Děkuji
Odpověď: Dobrý ďen,
Pokud tam bulka nebyla při vyšetření koncem října a nezmizi, doporučuji se v lednu objednat. Nejspíše se nejedna o nic závažného, nicméně každá nová bulka v prsu by se měla vyšetřit.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21344
Dobrý den paní doktorko, byla jsem na mamografu a sestřička říkala bradavky DK. Výsledky ještě paní doktorka nedostala. Chtěla bych se zeptat co znamená DK bradavky. děkuji IR
Odpověď: Dobrý den,
bohužel Vám neumím odpovědět, co měla paní laborantka na mysli označením bradavky DK. Je možné ,že chtěla upozornit na zobrazení bradavek v dolních kvadrantech na mamografii,. V tomto případě by asi bylo nejlepší zeptat se přímo na pracovišti. Každé pracoviště si vytváří určitý systém zkratek, které ale nemají pro výstup vyšetření žádný význam.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21343
Dobrý den
V září byla maminka na mamografii prsou - bez nálezu. Před týdnem si nahmatala útvar, mírně citlivý v horní části. Dnes na utz : v levé ax. 4 zvětšené LU s výrazným prokrvenim maligniho vzh. V levém prsu na rozhraní HQQ hypoech. ložisko s nepravid. laločnatými či spikulatorními okraji, okrajově drobné dorz. akust. stíny. Velikost 30x21x16mm - má chat. TU. Ve VHQ shluk hypoecho. kulovit. ložisek s kalcifikací cca 16mm, Mozna cysty ale nevyloučím mts
Je možné aby CA narostl tak rychle i s mts a LU?
Jaká je pravděpodobnost že to nebude karcinom ale pouze zánětlivé ložisko ?
děkuji
Odpověď: Dobrý den,

bohužel některé nádory mohou narůst poměrně rychle. Ani prevence a mamografické vyšetření nemohou podobným rychle rostoucím nádorům zabránit.
Navíc některé ženy mají typ žlázy tzv denzní tedy takový , že mamograf nemusí zcela dostatečně zobrazit celou strukturu žlázy a drobný nádor se může v hutné žláze schovat. Jde o tzv. mamograficky němé nádory / cca 5-10%/.

Držím palce. S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky