MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233


Dotaz č. 11632
Dobrý den, je normální, když cca po 3 měsících po hysterektomii mě bolí už 3.týden baravky a bolest se začíná šířit do celého prsa?
Na mamografu jsem byla vloni před opareací a bez nálezu, ale doktor mi doporučil po roce ultrayvuk kvůli tomu, že mám ještě hodně mléčných žláz.

Děkuji za odpověď.
ZK
Odpověď: Po každé gynekologické operaci je třeba počítat s tím, že se dopad operace může "nějakým způsobem odrazit" na mléčné žláze. Zejména tehdy, když jsou s dělohou odstraněny i vaječníky. Pokud máte zbytkovou žlázu ve větším objemu, jak píšete, bývá tento typ prsů náchylnější ke všem - i minimálním hormonálním změnám. Dobře pomáhá ORISSA - kombinace vitaminuE a pupálky. Bolest prsů není závažným příznakem, kterého byste se musela obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11631
Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda silikonové implantáty překážejí mamografickému vyšetření. Je mi 38 let, jsem připravená si toto vyšetření sama uhradit, jelikož mě delší dobu bolí pravé prso i v podpaží. Jen nevím, zda se toto vyšetření u silikonů provádí.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Implantáty nejsou v žádném případě překážkou v provedení mamografie. Je ale třeba radioloogickié asistentce sdělit, že jste po plastické operaci, nemusí si toho sama všimnout. Při vložených implantátech, se mamografie provádí mírně jinak, rovněž komprese (tlak na prsy) je jiná. Pokud máte možnost si vybrat, je dobré, aby vyšetření bylo provedeno na digitálním mamografu, kde se implantáty zobrazují lépe. Většina screeningových pracovišť již dnes digitální mamograf vlastní. Rozhodně se nechte vyšetřit ve screeningovém centru - jejich adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz. Vyšetření mamografem musí být v případě implantátů doplněno o ultrazvukové vyšetření, neboť některé celkem podstatné informace o implantátech může dát jen ultrazvuk.Mamografie a ultrazvukové vyšetření se dobře doplňují, dávají dohromady všechny potřebné informace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11630
Dobrý den paní primářko,mám takovou otázku.Před 6 lety byla diagnoza mne řečeno,že mám rakovinu prsou-měla jsem ozařování-chemoterapie ne,měla jsem krvácení z bradavek-dělali mne duktografii-ale nakonec mne udělali mastektomii obou ňader/doufám,že mé výrazy jsou správné-jinak se omlouvám/Jsem v pořádku-otázka :dá se znovu přidělat ňadra?Trápím se,kvůli této operaci mne se se mnou rozvedl.Vím,jaké to je dělat v nemocnici-také jsem pracovala v nemocnicích.Jsem epileptička,beru léky-pomáhá to,ještě Hepatitidu 3-bylo to po tranfuzi krve.Měla dost operací. Děkuji za Váš názor Monika Z.
Odpověď: Vážená Moniko. Rekonstrukce prsů je jistě možná. Jde však o poměrně zátěžový výkon, většinou se podstupují nejméně dvě operace. Pokud opravdu po této rekonstrukci toužíte, musíte mít v prvé řadě svolení svého onkologa, pak také názor neurologa, který Vás má v péči. Jde o to, aby narkozy nezasáhly nějak významně do Vaší choroby. Počítejte s tím, že nové prsy nebudou vypadat stejně jako Vaše původní, ale jistě jsou lepší variantou, než epitézy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11629
k dotazu c.11620
biopsia bola prevedena,nalez svedcil pre papilom (veľkosť 1 cm). Chirurgicky mi ho vybrali, teraz čakám na výsledok. Som však v napätí, čo keď nešlo o papilom ale o niečo horšie..Keď som sa spýtala doktorky ktorá ma operovala, či to vybrali (lebo sa mi zda ze mam o dost mensie prso)povedala mi: DÚFAM že áno,narazili sme na tvrdšie ložisko a to sme vybrali aj malý kousek okolo. Robí na následne po operacii aj kontrolne sono? dakujem za odpoved
Odpověď: Po každé operaci je vždy trochu napětí, zda konečná histologie potvrdí původní názor. Víte, lékaři někdy nevolí slova úplně přesně, neuvědomí si, jak každému slůvku, každému gestu, přiřazuje pacient význam. Někteří lékaři také neradi pacienty uklidňují, nechávají si trochu "zadní vrátka". Věřím však , že Vy se výsledku nemusíte obávat, právě proto, že byla před operací provedena biopsie.Po operaci se vždy provádí kontrolní vyšetření, může to být mamograf nebo i ultrazvuk, záleží na tom, jaký je typ žlázy a která metoda bude přínosnější. Vyšetření se ale musí provést s odstupem alespoň 3 měsíců, aby byl terén prohojený.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11628
k dotazu č. 11616. Paní doktorko moc Vám děkuji za odpověď, která mně moc potěšila a moc mi psychicky pomohla. Dle Vaší odpovědi se vše zlepšilo, jen ještě maličkost, píšete, že nemám žádné podezřelé změny, kter by vypadaly jako nádor, ale že se tam objevuje drobná - pooperační změna - reziduální kondenzace /to jsou asi ty 2 cm /, já ale na operaci vůbec nebyla, ale to už je asi nepodstatné. Ještě pro Vaši informaci, než mi začali dávat v září 2012 chemoterapii, tak jsem měla makry CEA 371, nyní mám 1,8 - což je prý velký pokrok a již zcela v normě. Moc, moc Vám děkuji za uklidnění.
Odpověď: V tom případě znamená ta reziduální kondenzace stín zbytkového nádoru. Na operovaném prsu tak může vypadat jizva po operaci. Ve spádovém podpaždí nejsou uzliny, to považuji za ohromný zisk z chemoterapie, kterou berete v neoadjuvantním režimu - tedy před chirurgickým výkonem, což mi zpočátku uniklo. Teď už máte opravdu to nejhorší za sebou. Ten pokles CEA je opravdu bombastický, s jarem k Vám přišla naděje. Užívejte si toho.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11627
na biopsii jdu 13.3.cely zivot jsem nejedla zadnou antikoncepci ani zadny hormony po prechodu,janom jsem prestala kourit 1,5roku a vsechno se na me hrne.ozvu se.diky vladka
Odpověď: Zkuste se nebát. Je vždy mnohem lepší mít jistotu, byť je nepříjemná, než tápat. Hlavně znovu zbytečně načněte kouřit. Nestojí to za to.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11626
zdravim.dekuji za odpoved na biopsii prsu.trochu me to zklidnilo,ale jsem cerstve po zapalu plic a jeste se necitim dobre.to nevadi.vladka .pekny den.
Odpověď: Biopsii podstupte, až se budete cítit dobře, pár dní - týden - opravdu nehraje roli. Biopsie není bolestivá, snad jen trochu nepříjemná. Provádí se v lokálním umrtvení. Můžete před ní jíst, po biopsii kromě těžké fyzické práce můžete provádět vše. Někdy zůstává po biopsii malá modřinka, to proto, že zakrvácí malé cévky ve vrstvě kůže, které nemají s ložiskem žádnou souvislost. Ať bude výslede jakýkoliv, pamatujte, že na rakovinu prsu se v současné době neumírá. Pokud je zachycena alespoň trochu včas, je možné se z ní úplně uzdravit - nebo na dlouhá léta. Budu držet palce, v této poradně funguji do konce března, ozvěte se, pokud by Vám po biopsii ještě bylo něco nejasného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11625
Dobrý den,na prsních dvorcích mám bílé tečky nebo možná takové hrudky.Někdy možné z některé hrudky vymáčknout něco jako shluk tuku.
Mám dvě dětí ve veku 3 a 6 let.První dítě nekojené, druhé kojené rok a 3 mes.Bíle tečky se začali objevovat až jsem skončila s kojením a maj tmavší podklad.je to v pořádku nebo si ma někam zajít.Děkuji
Odpověď: Tukové kuličky na prsních dvorcích - ateromky - jsou běžným nálezem, který se objevuje postupně s věkem. Samozřejmě si je můžete vymáčknout, zbytečně se však nehmožděte. Tukové kuličky nejsou ničím nebezpečné. Nesouvisí s kojení, pouze s věkem, jak jsem již zmínila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11624
Dobrý den. Vyšetření mamografie screening, Druhé čtení mamogr
Pruhovitá až cárovitá kresba žlázových, stranově symetrická, nahloučená v ZKK. Vpravo v DKK 2 drobné útvary s kalcifikacemi, velikosti 5mm. Vlevo samostatný útvar patrný není. Kožní vrstvy nejsou rozšířeny, drobné kalcifikace oboustraně. Částečně zachycená uzlina v pravé axile.
Tab I kategorie 2
Ré: na provedených mamogramech nejsou známky malignity.
Další vyšetření za 2 roky, při potížích kontrola kdykoliv dříve.

Datum vyšetření : 1.3.2013

Prosím o vysvětlení neznámých pojmů. Děkuji Perničková
Odpověď: Lékař popisující mamografii říká, že kresba žlázy v je pruzích (jindy může bát okrsková), maximálně nashromážděná v zevních horních kvadrantech (ZKK). V pravém prsu v dolním kvadrantu jsou nezhoubné formace s vápníkem, což je velmi častý nález patřící do normy. V levém prsu se podobný nález nezobrazil. Kůže prsů není prosáklá. V pravém podpaždí drobná uzlinka - jde o normu. Tabár 1 - mamografický typ prsu, kategorie 2 - vše je v pořádku. Preventivní mamografie stačí za dva roky, pouze při potížích dříve. Jste v pořádku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11623
Dobrý den.Prodělávám biologickou léčbu po operaci a zajišťovací léčbě karcinomu prsu.Můžu mezi intervalama bio navštívit něaký welnes pobyt,popřípadě prodloužený zájezd?PS.léčbu snáším dobře,děkuji
Odpověď: V době biologické léčby můžete dělat vše, co je Vám příjemné. Neměly by to však být nějaké násilné procedury, například přehnané saunování. Ne proto, že by saunování samotné bylo nebezpečné, ale proto,že Vaše tělo je po celé době léčby unavené, musíte na něj pomaličku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11622
Dobrý den. Mám dotaz...starám se o maminku je jí 87let a začelo jí jemně produkovat z pravé bradavky krev(kajičky)tak stačí jemně zavatit.Prosím hohla byste mi paní doktorko říci coto znamená....a oco se jedná ještě jsem se stím nesetkala.předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Krácení z bradavky znamená závažnou známku a je nezbytné provést mamografii a ultrazvukové vyšetření. Všechny seniorky v ČR mají nárok jednou za dva roky na screeningové vyšetření ve specializovaném centru. Požádejte obvodního lékaře, je povinen Vám pro maminku vystavit žádanku a jistě Vám i poradí, kde je ve Vašem okolí screeningové centrum. U seniorek jsou zhoubné nádory prsu málo agresivní a nejčastěji se léčí jen podáváním tzv. antiestrogenů. Teď je však pro Vaší maminku nezbytné prokázat, zda má v prsu něco závažného, nebo třeba jen nezhoubný papilom, který se také může projevovat krvácením. Návštěvu v centru neodkládejte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11621
Dobrý den, proč je doporučováno odstranění drobného ojedinělého intraduktálního papilomu a lze jeho odstranění provést bez celkové narkózy? Děkuji a přeji krásný den.
Odpověď: Vyjmutí takové léze je úlevné jak pro diagnostika, kterému se potvrdí, že je papilom ve všech svých částech v pořádku, tak především pro pacientku. Nemusí již následovat častější kontroly. Vlastnost papilomů je obecně jeho neustálý růst, je proto lepší ho vyjmout v malé velikosti. Papilom jze odstranit i jinou cestou, než chirurgickou, především pomocí vakuové biopsie, tu však provádí jen několik pracovišť po republice. Bylo by zapotřebí vědět, kde bydlíte.Pokud si však pacientka přeje mít papilom v prsu i nadále, má na to právo a k výkonu nesmí být nucená (pokud ovšem je ověřená histologická podstata papilomu z core biopsie například).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11620
k dotazu 11592
je to v poriadku ked je najdene lozisko s vaskularizaciou?je to znakom zhubneho ci nezhubneho nadoru?
Odpověď: Vaskularizované může být nezhoubné i zhoubné ložisko. Ve Vašem nálezu je mnohem důležitější výraz: homogenní. Znamená to pravidelně strukturované, což podporuje moji domněnku, že jde o nezhoubné ložisko. je plánovaná biopsie nebo kontrola ?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11619
zdravim.mam jit na biopsii prsu.ptam se proc me tedy neposlou hned na vykon a zbytecne me toto prodluzuji.me se to zda zbytecne zdlouhave.rekla bych ze biopsii se zasazena tkan narusi a bujeni se zacne rozsirovat dale.prosim zdelte mi vas nazor.diky vladka
Odpověď: Biopsie před plánováním léčby je naprosto nezbytná. Buď se potvrdí, že jde nezhoubnou záležitost a budete ušetřena operace s narkózou, nebo se potvrdí přítomnost nádorového ložiska. Podle jeho vlastností, které se z biopsie potvrdí, Vám bude naplánována cílená léčba. Někdy operaci z mnoha důvodů předchází léčba antihormonální nebo chemoterapie. Předléčebná core biopsie je světově požadovaným standardem. Laická představa, že se buňky roznesou do těla, je nesprávná. Bioptický kanál je velmi krátký a v době odběru je v něm uložena dutá jehla, vzorek je uvnitř. Při potvrzení nádoru se při operaci odstraní nejen nádorové ložisko, ale i okolní tkáň spolu s kanálkem po biopsii. České diagnostické standardy , ale i léčebné, jsou zcela v souladu se světovými. Nebojte se, důvěřujte svým lékařům.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11618
Dobry den,je mi 33let a uz asi rok mám v levem podpaží malou kuličku asi o velikosti maleho hrašku,je pohybliva,tvrda a nebolí..Včera jsem si náhodou nahmatala v pravém podpaží také kuličku asi 1cm velkou,ta pohybliva není a na dotyk je trochu citliva.Nevim zda jit k lekaři a dělat si z toho starosti..dekuji za radu.
Odpověď: V podpaždí se vyskytuje množství uzlinek, celkem až 30 ve třech etážích. Pokud není uzlinka větší než 20mm a zůstává měkká, jde o normální nález. V podapždí se také mohou objevit ucpané mazové žlázky. Nepředpokládám, že obě bulky jsou pro Vás nebezpečné, ale pro klid se nechejte vyšetřit ve screeningovém centru ultrazvukem, kde lékaře s Vaším problémem seznámíte. Vyšetření obvykle stojí 400 Kč - adresy pracovišť jsou na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11617
Dobry den, mam jiz tyden bolest v pravem prsu u vnejsi casti,kterou obepina kostice podprsenky.druhe prso je v poradku.souvisi tento problem treba treba s kvalitou podprsenky?je mi 23 let a deti nemam.nikdy jsem vsak nepocitila tento problem.pokud me bolely prsa napr. Pred menstruaci,tak obe a bylo v nich citit napeti.dekuji za odpoved.
Odpověď: Nepředpokládám, že byste si koupila tak těsnou a malou podprsenku, že by Vám udělala otlaky na žebrech. Kostice podprsenky totiž musí ležet mimo žlázu, má jí podpírat. Bolesti prsů jsou obvykle ze dvou důvodů. Jedním je problém spojený s kostrou hrudníku - drobné blokády žeber, druhý může být hormonální, kdy některý z okrsků žlázy jednoho nebo obou prsů je k hormonálním hladinám přechodně vnímavnější. V žádném případě není bolestivost závažným příznakem. Může pomoci Mastodynon - nehormonální lék v kapkách.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11616
Dobrý den pane profesore,měla bych dotaz. Již půl roku se léčím - chemoterapei a bioléčba s rakovinou prsu. Dnes jsem byla na kontrole, ve zprávě mám napsánu větu, které nerozumím a která zní: lokoreg: vpravo invert mamila, dnes bez vid.tu léze, pouze rezid kondenzace retroareol. směrem do ZHK na ploše 2 cm, axila 0, vlevo mamma dif bez tu léze, axila 0.Jsem již tak vynervovaná, zprávu jsem dostala až od sestřičky a k doktorce jsem se již nevracela, protože tam byla velká fronta. Mohl by jste mi prosím laicky vysvětlit větu, kterou mám ve zprávě napsanou? Moc, moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Doufám, že Vás nezklamu, že odpovídá namísto kolegy Mutiny, střídáme se totiž v poradně po měsíci.
Pokusím se rozšifrovat zprávu, která je zřejmě z mamografického vyšetření (nebo ultrazvuk ?). Lékař popisuje, že vpravo, kde jste byla léčena pro nádor, a kde jste nepřišla o prs, se zobrazila vtažená bradavka - zřejmě jako pooperační změna. Dále se píše, že v tomto pravém prsu nemáte žádné podezřelé změny, které by vypadaly jako nádor, ale že se tam objevuje drobná pooperační změna (reziduální kondenzace). Oboustranně je podpaždí beze změn - bez postižených uzlin. Levý prs je v pořádku. Chybí mi jen závěr : oboustranně je nález v pořádku. Užívejte znovu nabytého zdraví !
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11615
Dobrý den, je mi 36 let, jsem bezdětná. Podstupuji již druhé IVF z důvodu neplodnosti. Ráda bych se tak zeptala, jak riziková je hormonální stimulace během IVF. Děkuji.
Odpověď: Všechny typy hormonální léčby mírně zvyšují riziko eventuálního vzniku nádorového onemocnění prsu. V tuto chvíli však vyvažujete Vaší potřebu a touhu otěhotnět, proto si z IVF neudělejte strašáka. Do budoucna by Vám měl zůstat v hlavě jednoduchý pokyn: je třeba myslet na prevenci. Do 40 let věku stačí vyšetření ultrazvukem v některém ze screenigových center (www.mamo.cz), kde s Vámi Vaší budoucí prevenci naplánují.. je také dobré zvládnout samovyšetření za pomocí metody MammaCare (www.buprague.cz). Ve 40 letech je dobré podstoupit první mamografii. Držím palce, ať je Vaše IVF úspěšná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11614
Dobrý večer,

mám otázku ohľadom pŕs. Pred menštruáciou ma veľmi boleli prsia (to sa mi občas stáva), prsia sa mi dosť naliali a boli veľmi citilvé. Mimochodom som slobodná, bezdetná 22 ročná slečna. No ďalej k veci, počas menštruácie som si na vnútornej strane podprsenky všimla maličký fliačik krvi, rovnako ako aj na bradavke. Prsia ma už nebolia ani nič, viac sa tá krv neobjavila. Chcem sa opýtať čo to môže byť? Resp. môže to mať niečo spoločné s tým že sa mi pred menštruáciou zväčšili prsia? Samozrejme mám troška obavy.
Vopred Ďakujem za odpoveď.

Monika
Odpověď: Dobrý den,
sekreci z prsu krvavé barvy nelze podceňovat. Ve Vašem věku může být příznakem nezhoubného nádoru mlékovodu, tzv. papilomu, který je ale nutné z prsu odstranit /je to prekanceróza/. Papilom v mlékovodu se prokazuje vyšetřením, kterému se říká duktografie a provádí se na screeningových centrech. Doporučuji se poradit s lékařem přímo na screeningovém centru nebo lékařem z mamární porady, který Vás na takové vyšetření může odeslat. Pokud by se krvavá sekrece znova objevila, je nutné odebrat sekret na cytologické vyšetření a provést duktografii /vše provádí lékař screenigového centra/.
s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11613
Dobrý deň,
chcela by som vedieť viac informácií ohľadom prídavnej žľazy v podpaží,ktorú mi práve diagnostikovali.
Takmer celý mesiac mám pokoj,nebolí,ale posledných 10 dní pred menštruáciou je bolestivá a navyše ma znervózňuje,lebo v podpazuší vidno mierne vyklenutie (čo som si aj najprv myslela,že je tuk). Mám 35 rokov,ale prejavila sa len nedávno.Je to možné,že tam bola aj doteraz a neprejavila sa vôbec?Rada by som vedela Váš názor na operáciu,lebo každý mi vraví niečo iné?Môže sa prejaviť aj v druhom podpaží,resp. môže zmiznúť?Ďakujem Kaja
Odpověď: Dobrý den,
přídatná žláza v podpaží jistě přítomná už byla, ale malá, nerozšířená, takže jste ji dosud neregistrovala. Většinou se poprvé objeví u žen po porodu v laktaci nebo někdy během gravidity, u některých žen se rozšířuje přídatná žláza pravidelně před menstruací. Operaci doporučuji jen v krajním přípdě, někdy jsou změny po operaci horší než potíže z přítomnosti akcesorní žlázy. Žláza se může ztratit tak, jak se objevila, vše souvisí s hormonálními změnami v organismu.
s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11612
Dobry den.V pravem prsu primo pod bradavkou mam uz sest let granulom.Bradavka je zapadla a nekdy me z ni vyteka mazlavy vytok svetle barvy a nevonni,kazdy rok chodim s tim na kontroly na ultrazvuk na prsni oddeleni.ale nejvic me trapi ten vytok..muzu byt v klidu....dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
výtok Vás zřejmě obtěžuje. Bylo by dobré poradit se s chirurgem v prsní poradně, zda výtok nemá souvislost s granulomem nebo změnami bradavky, možná by se dal problém vyřešit malou operací, třeba odstraněním granulomu nebo prsní tkáně za bradavkou.
s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11611
Dobrý den,byla jsem poprvé na mamografu a paní doktorka mi řekla že mám prsa prsa skrukturová a výsledek z vyšetření je benigní (BI-RADS prosim co to vše znamena ? předem děkuji za odpověd..
Odpověď: Dobrý den,
nevím, co znamená "skrukturová", benigní = nezhoubný, tzn, že je Váš nález v pořádku.
s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11610
Dobry den jeste k dotazu 11586. Ja jsem byla pred pul rokem na sono prsou a vsechno bylo v poradku, zacala jsem tam chodit kvuli te mamince protoze od te doby trpim strachem z teto choroby. Nedokazu na sebe normalne sahat. Myslite ze za pul roku vznikne neco tak strasneho. Nekdy me v tech prsech pichne. Ja jsem mela i v prsu takovou malou srazeninu po kojeni, nemuze to byt vsechno spojeno i s tim a tim strachem. Predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

už jsem psal, že by bylo dobré vyčkat ultrazvukového vyšetření. Zkuste překonat svůj strach nebo nechuť k samovyšetření prsů. Měla by jej provádět každá žena nejlépe po ukončení menstruace jen jednou za měsíc, pravidlo je stejnou dobu mestruačního cyklu, nejlépe tehdy, kdy je prsní žláza nerozšířená a dobře prohmatná, tedy po menses.. je to otázka 10 min a je to ve Vašem věku důležitější než ultrazvukové vyšetření. Pokud budete svá prsa znát, eliminujete zbytečné kontroly a obavy z bulky, která je nejspíše způsobená žlázou. Občasné píchnutí v prsech nemá s rakovinou prsu žádnou souviuslost a je normální.
s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11609
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Byla jsem potřetí na preventivním ultrazvuku prsů. (Chodím pravidelně jednou za rok). Doteď bylo vše v pořádku a nyní mám nález: Vlevo periferně v DVQ cysta s mnohačetnými septy, s akustickým stínem za okraji (vel. 1 cm). Komplikovaná cysta s doporučenou kontrolou za 3-4 měsíce.
Jsem po několika neúspěšných cyklech IVF a právě jsem se chystala udělat poslední pokus IVF s vajíčky od dárkyně.
Lze IVF absolvovat s touto čerstvou diagnózou? A nemám jít ještě na jiné vyšetření? Na mamografu jsem dosud nebyla. Je mi právě 42.
Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

mamografické vyšetření by bylo ve Vašem věku i vzhledem k opakované IVF vhodné, doporučoval bych jej.
Není u Vás ale podezření na zhoubný nádor, takže můžete být klidná, v případě komplikované cysty je vhodná jen kontrola. Dobré by bylo absolvovat mamografii, pokud bude vše OK, tak zkusit určitě další IVF.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11608
Dobrý den,mám 8 letou dceru a prsu se jí udělala ulička a ztěžuje si na bolest.Chci se zeptat jestli je to normální.Už jsme stím kdysi běhali a měla hormony s jídla ale to ju nebolelo a ted si ztěžuje že jí to bolí.Prosím o radu
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o rozšíření žlázy, které je většinou bolestivé, alespoň zpočátku. Vídáme to u holčiček jejího věku často a nejedná se o nic závažného. Žláza může ještě vymizet nebo může zduření zůstat až do období puberty.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11606
Dobry den.Je mi 29 let a nahmatala jsem si bulku kousicek za podpazdim.Brni me cela ruka,kdyz ji mam ohnutou.Chtela bych se zeptat co by to mohlo byt a zda je nutne jit k lekari.Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji ultrazvukové vyšetření prsů, keré objasní příčinu Vaší "bulky". Mezi ní a brněním ruky nemusí být žádná souvislost.
s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11605
dobry den potrebujem poradit mam 38 rokov v januari som prekonala zapal prsnika bralal som antibiotika a dnes som bola na gynde zase mama zapapl prsnika ale uz druheho, pred tyzdnom som bola na sone prsnikov kde mi boli zistene cysty v lavom tri a v pravom kde mam zapl dysplaziu ale nekojim som z toho zufala dakujem cicuova, chodim do onkogynekologickej poradne kazdeho polroka na kontroly.
Odpověď: Dobrý den,
záněty prsu se někdy rády vracejí. Situaci lze řešit často akutně jen podáním antibiotika. Až bude po zánětu, doporučuji vyšetřit, zda v těle není nějaké infekční ložisko /špatný zub nebo záněty mandlí, apod/, to by se mělo zjistit a event vyšetřit imunitu-pokud by se záněty stále opakovaly..Začátek zánětu lze někdy "rozehnat" jen podáním protizánětlivých léků /Ibalgin/ event alkoholovými zábaly.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11604
chcem sa spýtať čo je to: vľavo v HMQ v okolí areoly cystická lízia 6mm, je to vážne?
Odpověď: Dobrý den,
nejedná se o nic závažného, v blízkosti bradavky máte drobnou cystu /dutinku naplněnou tekutinou, resp. tkáňovým mokem/, jedná se o normální nález.
s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11603
Dobrý den.Mám po léčbě karcinomu prsu,operace,chemoterapie,ozařování,teď je v plánu bioléčba po dobu 1 roku,kapačka jednou za 3 neděle.Chci se zeptat jak je to s lázněma.Vím,že bych měla nárok,ale kdy?Můžu jet i mezi bioléčbou?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
na lázně určitě máte nárok, ale až po ukončení Vaší léčby. Podrobnější informace se dozvíte od Vašeho onkologa.
s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11602
dobry den som v zahranici a nemam gynekologa,,pred 6 rokmi mi isla tekutina biela moj doktor robyl testy a bolo vsetko poriadku,,vcera som si stisla bradavku a mi isla taka zelena tekutina co to moze byt mam strah
Odpověď: Dobrý den,
nejedná se o nic závažného, sekrece této barvy bývá podmíněná hormonálními změnami. Pokud by sekrece byla krvavá nebo tmavě hnědá, je nutné vyhledat lékaře na screeningovém centru, který Vám doporučí další vyšetření.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11601
moje maminka zemřela na hodkinovu chorobu,já jsem si někdy kolel 28 roku našla něco jako bulku,nebo ztuhnutý útvar na levém prsu,mám velká prsa proto mě lékař poslal hned na mamograf je to 20 roku,závěr byl hypertrofie a fibrosní dysplasie, za 15měsíců znovu mamograf.Myslím, že v mém případě nebylo potupováno správně.Od 35 roku chodím na mamograf každé dva roky, nejsem vystavena zbytečnému záření.Dnes mi je 48 roku neměla bych interval natáhnout třeba na tři roky.Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den,

souhlasím s Vámi, že postup nebyl správný. Mamografie se většinou k prevenci užívá až od 40 let věku, lze ji samozřejmě provést při hmatné rezistenci kdykoliv, ale ne co dva roky preventivně od 35 let. Teď ale interval určitě nechte dvouletý, jste ve věku, kdy se mamografie používá jako screeningová metoda/ od 45 let/ a to ve dvouletém intervalu.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11600
Dobrý den, v lednu jsem podstoupila operaci DCISG1, ER50%, PgR30% Do 14 dnů začne ozařování, ale Tamoxifen nenasazen (na vaječníku cysta, vysoké výstelka dělohy,nepravidelné menst(před 14 dny aplikace Agolutin na gyn).Je mi 46 let.Paní doktorka na onk považuje horm. léčbu z hlediska menopauzy za nevhodnou a doporučila mi odebrání vaječníků a dělohy. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor v souvislosti s tím, jak moc velké riziko by bylo tuto operaci nepodstupovat ve vztahu k tomu, že karcinom byl podchycen v úplném počátku. Děkuji za odpověď. D.
Odpověď: Dobrý den,
neznám všechny souvislosti, ale užívání antiestrogenní léčby by dle mého názoru /nejsem ale onkolog/ mělo být určitě zajištěno po dobu alespoň 5 let. Tamoxifen může vést ke gynekologickým problémům, vede ke zvýšení sliznice endometria v děloze a někdy zvýšenému krvácení - možná je to důvod, proč doporučuje lékařka odebrání dělohy. Odebrání vaječníků je metodou volby, pokud jsou ponechány, jsou pacientky léčeny i injekcemi Zoladexu, tj. chemickou blokádou vaječníků.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11599
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jsem 7. den po porodu ale jelikož miminko mám v nemocnici v inkubátoru tak musim odstřikávat snažím se po 3. hodinách na jedno odstříkání odstříkám až 250ml mléka ale jak odstříkam tak do pul hodiny mám prsa zase strašně nalité, zatvrdlé, horké a někdy i červené..už nevim co mám dělat aby se mi to trochu omezilo. Dávám si vždy po odstříkání studenou plínku na prsa ale za chvili je uplně vřelá a bolí mě prsa objevuji se mi zatvrdliny.. Na jednou prsu mám rozpraskanou pradavku skoro do krve z odsávačky. Nemáte prosím nějakou radu? Mockrát Vám děkuji Kadlecová
Odpověď: Dobrý den,

normální kojení probíhá tak, že se tvoří jen tolik mléka, kolik dítě spotřebuje. Vy zřejmě odstříkáváte větší objem mléka, která se pak opět vytvoří a vede to k bolestivosti prsů. Dobré jsou alkoholové obklady na prs, které zmírňují projevy zánětu a bolesti, ale zkuste se poradit přímo s lékařem na neonatologii, kolik je zapotřebí odstříkávat, kolik opravdu miminko za den potřebuje.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11598
dobrý den potřebovala bych poradit ohledně tuhé 1cm velké bouličky na pravém prsu.Našla jsem si jí před rokem a praktická lékařka mě odeslala na mamograf kde nic nezjistily a mělo se to došetřit ultrazvukem kde mě ale neposlala.Za půl roku jsem kvůli myomu a časté menstruaci přišla o dělohu.Řekla jsem o bulce mé gynekoložce ta mě prso také neprohlídla ale řekla ať si zaplatím nějaký onkomarker že se tam rakovina pozná.Byl negativní.Již 3 měsíce mě ale to prso bolí jako když tam mám modřinku.Je to v pořádu?
Odpověď: Dobrý den,

mamograf tedy máte před rokem a byl negativní. Na rozdíl od Vaší gynekoložky nedoporučuji zaplatit si onkomarker, který není specifický, ale doporučuji si zaplatit ultrazvukové vyšetření prsů /cena asi 300 Kč/ na některém ze screeningových center- pokud Vám tedy nenapíše gynekolog, praktik či lékař z mamární poradny žádanku na ultrazvuk.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11597
hezký den,byla jsem na vyšetření na mamografu a ve zprávě mám-při Mg vyšetření obou prsů prokazuje struktura typu Tabar III jednoznačné patol.ložisko,mikrokalcifikace ani zvětšené LU v zachycenýchúsecích axil.vpr.neprokazujeme,vl.nápadné LU.Závě Tabar III lymfodenopathie axilaris I.sin.,dále mi byl proveden ultrazvuk a z něj je zpráva-vl.LU s r.16x5mm s centr.hyperechem a anachog.lemem.Můžete mi prosím vysvětlit tuto zprávu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

takže: Váš mamografický nález /vyšetření prsů/ je zcela v pořádku.
Ultrazvuk prokazuje jen zcela normální lymfatickou uzlinu v levém podpaží.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11596
Dobrý deň! Už 10 mesiacov mám v pravom podpazuší "mäkký vankúšik",ktorý je občas bolestivý. Môj gynekológ mi povedal, že sa jedná o absces, ktorý sa mi vytvoril po zápale potných žliaz, ktorý som prekonala vlani v apríli. Je to vôbec možné? Môžem sa spýtať či je možné, že spôsobí vyššie riziko rakoviny prsníka a či je reálne, že zmizne len po chirurgickom odstránení? Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

dle mého názoru se nejedná o absces- ten by nebyl přítomný 10 měsíců, měla by jste zarudlou kůži, velké bolesti, teploty, známky zánětu.. Může se jednat o přídatnou mléčnou žlázu, která se v podpaží často vyskytuje nebo jen o tukový "polštářek". Vše objasní ultrazvukové vyšetření, na které doporučuji zajít.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11595
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: Při zvednutí rukou nahoru, mám na spodních částech dvorce jako by jamky. Na jednom dvorci méně a na druhým více znatelné (manžel tvrdí že jsou stejné):-)). Syna jsem kojila půl roku, dceru skoro 2 roky. Může to být od kojení? Na sonu prsou jsem byla preventivně v září a bylo vše v pořádku. Nevím jestli to už nemám dýl a prostě jsem si toho jen nevšimla a teď plaším zbytečně. Díky za odpověď, Renata
Odpověď: Dobrý den,

z Vašeho popisu nevyplývá, že se jedná o vtažení kůže, které by mohlo být příznakem rakoviny prsu. To by pak přetrvávalo ve všech polohách prsů. Vaše "jamky" patrné při zvednutí rukou nejsou příznakem rakoviny ani onemocnění prsů. Po ukončení laktace se prsy mění, takže i v souvislosti s těmito změnami to může být, ale sama tvrdíte, že jste si toho nevšimla, možná to máte už dlouho. Ultrazvuk je v pořádku, lze kdykoliv pro jistotu zopakovat, ale není důvod k obavám.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11594
Dobrý deň,
pred tromi rokmi som bola operovaná na fibrodenóm (bol nezhubný), teraz minulý týždeň mi vyberali - pravdepodobne papilóm z toho istého prsníka. Zvyšuje sa pravdepodobnosť že nádor bude tentokrát zhubný, keďže je to už druhý nález v tom istom prsníku v blízkosti bradavky? Výtok z bradavky nemám žiadny. dakujem za odpoved pan doktor
Odpověď: Dobrý den,

papilom je nádor nezhoubný, pokud je ověřený biopsií /vyšel z histologie papilom/ je malá pravděpodobnost, že by při operaci byla definitivní histologie jiná, stát se to ale může. Pravděpodobnost, že je nádor zhoubný se ale pouze proto, že je nádor už druhý v pořadí v témže prsu, rozhodně nezvyšuje. Papilom se doporučuje z prsu odstranit.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11593
dobry den,trpim deletrvajici rok tupou bolesti v oblasti hrudniku pricemz se i behem dne presouva do podpazi,na prsou,pod lopatkou,jindy v oblasti poslednich zeber.bolest zustava vzdy pritomna,to vse jen na prave strane hrudniku.v prsu jsem si zadnou bulku nenasla,,ale porad na to musim myslet co kdyby nahodou,jsem uz z toho vydeptana,jsem kuracka,29let,na sonu jsem byla pred rokem,nic nenasli,poslali mne na neurologii,,tam na mne koukali jak na blba ze mi od toho preci nemuze bolet i prso,,provedli mi mobilisaci zeber ,mala blokada zeber v pravo.napsali prasky dorsiflex,,moc nepomohly,,
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů, které mají původ v "blokádě páteře, žeber" jsou běžné. Vystřelují přesně tak, jak to popisujete- do podpaží, hrudníku, prsu, většinou jsou jednostranné. Jste mladá, časem jistě bolesti odezní samy, krátkodobé užívání Dorsiflexu Vám nemusí pomoct. Spíše rehabilitace, fyzioterapeut, cvičení. K Vaší jistotě doporučuju absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů, které můžeže podstoupit na kterémkoliv screenigovém centru a to i za úhradu /obvykle 300,- Kč/ a nepotřebujete pak ani žádanku od lékaře.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11592
Dobrý deň,
čo znamená pojem s vaskularizáciou??
Nález znie - v žlazovej vrstve nové hypoechogénné solídne homogénne ložisko s vaskularizáciou?
Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

vaskularizace=prokrvení, znamená to, že jsou v ložisku patrné cévy, je prokrvené.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11591
Dobry den, chtela jsem se zeptat, zda hrozi nejaka rizika pri podstoupeni screeningoveho mamografu ve veku 26 (v pripade me sestry 20)pred tehotenstvim a kojenim. Planuji poceti v horizontu pul roku a slysela jsem, ze to neni dobre. Na mamograf jsme objednane diky velike geneticke zatezi rakoviny prsu a vajecniku ze strany matky. Dekuji za dpoved
Odpověď: Dobrý den,

Vaše těhotenství ani plod to jistě neohrozí. Ve věku 20 let ale ani u vysokého rizika zvykle první mamografii neprovádíme. Stěžejní metoda je ultrazvuk a magnetická rezonance prsu.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11590
Dobrý den, je normální výtok z jizvy po operaci nádoru,operace byla téměř před měsícem.Před pěti dny proběhla první chemoterapie. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

měla by jste se obrátit na chirurga, výtok z jizvy normální není.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11589
Dobrý den,
mám dotaz ohledně bolesti prsou. Je mi čerstvých 15 let a někdy mě bolí v prsou, je to takové mírné píchání. Žádnou bulku ani nic podobného jsem nenahmatala, žádnou odlišnost nevidím. Je to nějak ovlivněno dospíváním, nebo je to zdravotní problém?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jde o normální stavy, tohle zcela jistě žádný zdravotní problém není. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11588
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na můj problém. Už delší dobu mne trápí pravé prso. Občas se stává, že když si zmáčknu prsní dvorec z prsu mi vytéká bílá a zelená tekutin někdy je tmavě zelená. Nedělá mi to samovolně jen po zmáčknutí. Může to být něco vážnějšího nebo jde např. o hormonální změny v těle?
Děkuji za odpověď J.P.
Odpověď: Dobrý den. To co popisujete (výtok po kompresi jiné než krvavé barvy) je vcelku častým jevem a nevypovídá o onemocnění prsní žlázy. Ano, souvisí s hormonálními změnami v průběhu menstr. cyklu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11587
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zvětšení bradavek u kluků jestli by se to nedalo řešit nejakýma práškama nebo nějakýma mastičkama
Odpověď: Dobrý den. Nedalo, i kluci mají založené mléčné žlázy a podléhají hormonálním změnám v pubertě, takže nezbývá než nějaký čas počkat... S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11586
Dobrý večer, prosím objevila jsem si v prsu spíš nahoře prsu takový pohyblivý útvar, jak jsou prsní žlázy,takové zduřené prsí žlázy, před necelým rokem jsem přestala kojit a kojila jsem pět let. Jsem po celkovém odstranění štítné žlázy. Prosím mám strach, na usg mě objednali až na 21.3. Je mi 28 let a maminka mi před rokem onemocněla rakovinou prsu.
Odpověď: Dobrý den. Na pohmatovém nálezu se nedá stavět diagnóza ani v ordinaci, natož na dálku. Vyčkejte proto, prosím, ultrazvukového vyšetření. Věřím, že s největší pravděpodobností nejde o nic závažného. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11585
Dobrý den, mám za sebou sono vyšetření, kde je uvedeno - pokročilá lipodystrofie, fibroza stř.stupně, na č. 6 v.s. FA 14x8 mm, bez vaskularizace, jinak bez lož. změn. Prosím o vysvětlení těchto pojmů. Děkuji Míla
Odpověď: Dobrý den. Lipodystrophia (lipos - tuk, dystrophia - porucha výživy) lipodystrofie = projevy poruchy látkové přeměny tuků. Fibrosis (fibra - vlákno) fibroza = zmnožení, zhuštění vaziva ve tkáni. FA - zkratka pro fibroadenom, tedy nezhoubný nádor běžně se v prsech vyskytující od puberty do vysokého věku. Nejde o rakovinu. Bez vaskularizace = bez cévnatosti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11584
Dobrý den,
již asi 4 měsíce mám problém s nepříjemným svěděním bradavek, zejména na pravém prsu, po zmáčknutí pak vyteče i trochu průhledné tekutiny. Nejhorší je to těsně před měsíčkama a v jejich průběhu. V listopadu jsem absolvovala pravidelnou gynekologickou prohlídku a následně mamografické vyšetření v nemocnici v Kyjově a bylo mi řečeno, že vše je v pořádku. Svědění a slabý výtok však přetrvává a nevím, jestli to jsou jen hormonální změny, nebo by mohlo jít o něco závažnějšího, mám trochu strach a nevím na koho se dále obrátit. Prosím o radu. Andrea V.
Odpověď: Dobrý den. Podle popisu i Vámi absolvovaného vyšetření bych se přikláněl k tomu, že nejde opravdu o nic závažného, trocha průhledné tekutiny (sekretu) po zmáčknutí bradavek je zcela normální, s problémem svědění si, prosím, zajděte ke kožnímu lékaři. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11582
Pane primáři,

byla jsem na mamologickém vyšetření a při zmáčknutí prsu jsem cítila silnou palčivou bolest jako když by mi někdo skřípl prs mezi dveřmi. Potom jsem měla několik hodin zimnici. Teď se již na mamologické vyšetření bojím. Mám pocit, že rakovinu budu mít z toho vyšetření. Mohla bych podstoupit vyšetření prsu pouze ultrazvukem ? Klidně bych si vyšetření zaplatila.

Děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Dobrý den. Tady nejde o peníze, ale o to, co které vyšetření dokáže zhodnotit. Mamologické vyšetření - tedy pohmatové vyšetření lékařem, mamologem o kterém Vy píšete - se dnes již považuje za metodu zastaralou, která v žádném případě nemůže objevit tzv. přednádorové (tedy nehmatné - nemůžeme nahmatat co není hmatné...) stavy. Pro Vás přichází v úvahu preventivní mamografické vyšetření (mamografický screening) který se provádí u zdravých žen pro zjištění či vyloučení změn přednádorových či nádorových v úplném počátečním stádiu. Ultrazvukové vyšetření se vždy provádí jen jako vyšetření doplňkové, protože bez předchozího mamografického vyšetření a jejich srovnání je jeho diagnostická hodnota velmi nízká. Jakákoliv bolest je především dílo psychiky, tedy jinak, budete-li se na vyšetření alespoň trošku těšit tak jej zcela jistě nebudete hodnotit jako bolestivé. Toto co Vám píši jsou zkušenosti mých pacientek za roky a roky práce v tomto oboru. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11581
dobry den,chtela bych se vas zeptat,již nekolik let se mi většinou na levem prsu delají hnisavé velmi bolestivé vřídky,mam od toho celé prso zjizvené.již parkrat v dřivějšich letech jsem byla na řezaní,ted už se zákroku bojím.chtela bych vedet proč se to pořed opakuje.předem dekuji za odpověd.šafrankova.
Odpověď: Dobrý den. I prs je kryt kůží a kůže a její nemoci včetně vředů patří do kompetence kožního lékaře. Tam si, prosím, zajděte ke konzultaci proč u Vás dochází k neustálému výskytu vřídků. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11580
Dobrý den,pane primáři
dnes se mi svěřila dcera,že byla na MMG a ultrazvuku a zjistili ji zhoubný nádor,který ještě není detekovatelný v levém prsu.
Má tam hodně takových nějakých zrníček,které neví odkud rostou a kam,ukazovali jí to.Musí počkat až do léta,aby se našlo ložisko.
Jsem z toho moc špatná a proto bych Vás chtěla poprosit,kdybyste mi to mohl nějak vysvětlit a zda bude po operaci v pořádku.Bylo to zjištěno při preventivní prohlídce,problémy neměla a nemá.Předem Vám děkuji za odpověd.....s pozdravem Vorlová
Odpověď: Dobrý den. To co píšete je trošku zmatečné. Nelze detekovat, tedy zjistit, co není... A u Vaší dcery žádný, tedy zhoubný ani nezhoubný nádor detekován tedy nalezen nebyl. Ta drobná zrnička se odborně jmenují mikrokalcifikace a jsou v prsech velmi častá. Faktem je, že v některých případech jsou první známkou určitého typu rakovinného bujení. To jestli jde o tento případ nebo o zcela běžná zrníčka vápníku, která se v prsech běžně vyskytují, rozhodne opravdu až kontrola v čase, my provádíme kontrolu za 11 měsíců, aby jsme opravdu s jistotou mohli říct, zda ke změnám mikrokalcifikací v této době opravdu došlo nebo ne. Interval do léta se mi jeví velmi krátký a nemusí přinést žádný rozhodující výsledek. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11579
Dobrý den, asi před 3 týdny mě můj pětiletý syn při hraní kopnul do prsu a projela mně jím ostrá bolest. Od té doby mně při zakašlání, protažení se, projíždí presm ostrá bolest. V klidu a při pohmatu mě prso nebolí. Můžete mi poradit, co to může být? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Můžu jen tipovat, že jde o vnitřní modřinu, ale pro Váš klid Vám doporučuji si nechat prsy vyšetřit, ve kterémkoliv akreditovaném screeningovém centru jako tzv. samoplátkyně (cca 300 Kč). Seznam center naleznete na těchto stránkách. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11578
Dobrý den,den svojí ms jsem začala špinit a už to je 6 den.5den špinění,jsem šla na gynekologii na krev,zda nejsem těhotná.Test krve vyšel negativní.Je nějaká šance,že jsem otěhotněla později a ještě se v krvi hcg neudělalo,proto je to negativ?Je teda možné,že těhotná jsem?
Moc Vám děkuji za vaší odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Toto je poradna pro nemoci prsů. S Vašim dotazem se obraťte na svého gynekologa. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11577
Dobrý den, je mi 32let a chtěla bych si nechat vyšetřit prsa. Pokud bych chtěla navštívit dané pracoviště, je nutné doporučení od odborného lékaře? Zdrav.pojišťovna přispívá na vyšetření, tak jak mám pak postupovat? děkuji Helena
Odpověď: Dobrý den. Doporučení od PL či gynekologa nepotřebujete, ve Vašem věku přichází v úvahu ultrazvukové vyšetření jako tzv. samoplátkyně (cca 300 Kč) v kterémkoliv akreditovaném screeningovém centru, tam se, prosím, objednejte telefonicky-seznam center včetně tf.čísel najdete na těchto stránkách. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11576
Dobrý večer, k dotazu č. 11561 sa chcem ešte opýtat, dali mi termím USG vyšetrenia až za 3 mesiace od MMG vyšetrenia, je tá lehota v norme? Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den. Ne není, po BI - RADS 0 je lhůta k provedení doplňujícího ultrazvukového vyšetření do 15ti dnů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11575
Dobry vecer, jsem objednana na operaci nezhoubneho nadoru prsu a chci se zeptat, zda je nutne pred vykonem vysadit hormonalni antikoncepci. Pri jednani s mammarnim tymem o HA nepadlo ani slovo, objevila jsem jen malou poznamku na papire k predoperacnimu vysetreni. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Nevidím nejmenší důvod k přerušení HAK. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11574
Dobry den, jsem mesic po zmenseni prsou, vcera jsem byla u doktora, na dvou mistech jsem mela nejake uzliky z vnitrnich stehu, dostala jsem jodovou naplast a pak si na to mam dat hermanek, zajimalo by me, jestli je lepsi obklad nebo masticka a kolikrat denne bych si ten obklad mela delat a na jak dlouho? Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Omlouvám se, ale já jsem mamodiagnostik a mým úkolem je hledat rakovinu prsu v nejmenším stádiu. Všechny Vaše otázky položte, prosím, svému operatérovi. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11573
Dobrý den, prosím o vysvětlení popisu:
nadkličky i axilly volné středněložisková středně těžká dysplazie oboustranně, vlevo v HZQ v.s. dysplastický uzel o průměru 3/4cm
Děkuji, pan doktor mně napsal kontrolu za 3-4 měsíce!
Odpověď: Dobrý den. Nic neobvyklého na popisu neshledávám, žádné podezření na rakovinné změny, takže můžete být klidná. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11572
Dobrý den, dcera 12 let si dnes při večerní hygieně objevila na jednom prsu zduřeninu, která je na pohmat bolestivá (nemá kulovitý tvar). Menstruaci nemá, prsa jsou nevyvinutá - zcela plochá. Jedná se o přirozený jev v rámci hormonálních změn nebo je dobré situaci konzultovat s odborníkem? Děkuji za odpověď a přeji příjemný večer.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností ji jen začly růst prsa, pokud však na tom shledáváte něco neobvyklého, není nic jednoduššího než nechat dceři vyšetřit prsy ultrazvukem v některém ze screeningových akreditovaných pracovišť (jejich seznam najdete na těchto stránkách). S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11570
DOBRY DEN,JIZ JEDNOU JSEM VAM PSALA.MAM TVRDOU BOULY,OVALNEHO TVARU,U PRSA SIRSI KE KRKU UZSI,TAK 1CM VELKA.Objevila se 3 dy pred ms,po tydnu po ms se zmensila a ted ma ms prijit za 10 dni a zase roste.Kdyz se predklonim tak jakoby tu bulku celou podeberu.Kdyz ji chci stisknout tak jakoby ujede na stranu,ale jen kousek.Nekdy boli.Psal jste ze to muze byt porce mlecne zlazy.Jen nevim co to znamena.A muze nador menit velikosti?DEKUJI
Odpověď: Dobrý den. Porce = část, mléčná žláza = žláza, ve které se v době kojení tvoří mléko. Nádor svoji velikost v takto krátkém čase nemění. Samozřejmě, že v čase několika let vyroste. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11569
Dobrý den,
v prosinci screeningová MG - v pořádku. Pro jistotu pak ještě USG. Pak core cut biopsie. Závěr: Ojedinělý drobný intraduktální papilom v terénu splývající fibrózy s cystózou a mikropapilární apokrinní hyperplázií. Mikrokalcifikace nezachyceny.
Prosím o Váš názor, zda je vhodné věc sledovat nebo zda se raději podrobit operaci.

Alžběta
Odpověď: Dobrý den. Já bych se raději podrobil operaci. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11568
na Uz diagnostk.zvetsena prsni zlaza.bolest v pravem prsu,po2mesicich se zlaza zmensila a zdurela dalsi zlaza vespod prsu.lecim se euthyroxem50mg/1denne a antikonc.neberu.da seento stav lecit,aby mi to pomohlo.prso v miste zlazy boli.nikdy pred tim jsem toto nemela.ted uz je zvetsena 2mesice.
Odpověď: Dobrý den. Asymetrie (nestejnoměrnost) prsních žláz je zcela obvyklá. Co se týče bolestivosti (pokud bylo USG vyšetření provedeno na akreditovaném pracovišti) pak s největší pravděpodobností máte zablokovanou páteř a doporučuji Vám rehabilitaci. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11567
Dobrý den, jsem v 6.měs.těhotenství.S otěhotněním jsem měla problém kvůli zvýšené hladině prolaktinu.Již několik let se mi v bradavkách dělá takový bílý maz, který trochu tvrdne.Jak jsem se dočetla,způsobuje to patrně ten prolaktin.Bradavky mě nějak nebolí, jedna je víc otevřená,občas se nějaký kousek oddrolí nebo to setřu po sprše ručníkem.Mám strach,aby mi to nebránilo v kojení, bradavky se nucpávaly.Ráda bych pro to něco udělala nebo si tělo po poradu poradí samo?Děkuji za radu.Jana
Odpověď: Dobrý den. Nejde o vůbec nic neobvyklého. Ničeho se neobávejte a užívejte si požehnaného stavu těhotenství. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11566
Dobrý den, od jaké hodnoty estrogenových receptorů je nádor považován za hormonálně závislý ?
Odpověď: Dobrý den. Existuje několik způsobů hodnocení. Buď můžeme považovat nádor za hormonálně pozitivní když je pozitivních více než 1 % buněk nádoru. Nebo může být hodnocení podle Alred score TS více než 2. Nebo může být hodnoceno HS a zde platí, že pozitivní je nad 140.
Takže vidíte sama, že jde o problematiku velmi složitou, proto je pro Vás podstatné, zda histopatolog v závěru hodnocení napíše, zda je či není nádor hormonálně závislý. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11565
12let docházím pravid.do mamol.poradny na sono i MMG.Diagnóza celou dobu stejná-mastopathie splýv.charakteru bez lož.změn,uzliny 0,axily O,shluky MC nejsou.Z ost.odpovědí jsem vyčetla,že pojem splýv. mastopat.je přinejmenším zvláštní,že se jedná o normální obraz.
Je tedy možné podstoupit augmentaci?
Odpověď: Dobrý den. Nevidím jediný důvod proč by jste nemohla augmentaci podstoupit. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11564
Dobrý den,dnes ráno se mi udělala velká červená mapa.Je na straně prsu a jde až k podpaží a je i pod prsem.Docela to bolí a je to horké.Děkuji za odpověd´
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností jde o zánět prsu (mastitis). Doporučuji Vám navštívít urychleně Vašeho gynekologa k nasazení ATB léčby. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11563
alternativní léčba rakoviny: více info na http://mujseminar.cz/index.php?id_product=8&controller=product
Odpověď: Dobrý den. Kdyby jste v prstech držel alespoň jeden zhoubný nádor prsu, pak by jste pochopil, že alternativa v tomto případě není možná. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11562
Prosím Vás, sestřenice má rakovinu prsu, velikost nádoru byla nejprve asi 2 cm, než se provedla všechna vyšetření - od listopadu 2012, nádor má velokost jablka. Zjistili jí i jednu zduřelou uzlinu v podpaží. Při vyšetření kostí metastáze nemá. Nyní má jít na operaci. Je lepší odstranit všechny spádové uliny v podpaží, když je jedna uzlina zvětšená nebo vyčkávat na další vyšetření biopsie zduřelé uzliny a pak odstranit podpažní uzliny. Děkuji. Anežka
Odpověď: Dobrý den. Tohle rozhodnutí je zcela v kompetenci mamokomise, kterou jiště Vaše sestřenice musela projít, já se nemohu rozhodovat jen na základě útržkovitých informací. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11561
Dobrý večer, chcela by som sa opýtat, čo znamená nález z mamografie: V porovnaní s predošlou MMG dokumentáciou t.č. pozorovat okrsok žľazy vyššej denzity vľavo v LHQ. Ostatné involučná žľaza. Ojedinelé nesusp. MK bilat. Stac. obraz opacity benígneho vzhľadu. V pravej axille tukovo zmenené LU. Záver: Okrsok vyššej denzity l. sin. Stac. obraz opacity benígn. vzhľadu - veruka l. sin. Ojedinelé nesusp. MK bilat. Odp. doplnit USG cielene. BIRADS O.
Odpověď: Dobrý den. BI-RADS 0 znamená, nemožno rozhodnout s nutností doplnit ultrazvukové vyšetření, což Vy uvádíte. Neshledávám na tomto postupu nic neobvyklého. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11560
k dotaz č.11511, č.11535
Rada by som sa spytala este na jednu vec. Ked mi doktorka do nalezu z biopsie napisala ze: cytologicky nalez svedci pre papilarny leziu - papilom. To este nemusi byt spravne urcena diagnoza, mam pravdu?
Moze ist aj o nador?
Odpověď: Dobrý den. Biopsie se provádí právě pro zjištění PŘESNÉ diagnózy, jinak ji není možné určit. Samozřejmě, že jde o nádor, nikoliv však zhoubný (již jsem Vám to psal). S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky