MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 11801
Dobrý den.Mám v rodinné anamnéze rakovinu prsu. Maminka zemřela v 60-ti a babička v 70-ti letech.Chodím na preventivní kontroly a jsem v pořádku.Poslení rok mám ale problémy gynekologické:menses trvající až 6 týdnů.V listopadu a nyní v březnu jsem podstoupila kyretáž. Lékaři mi doporučují hormonální léčbu gestageny (Provera). Ráda bych znala Váš názor, zda je tato léčba pro mne vhodná a opravdu jediná. Děkuji.Prosím,abyste nezveřejňovali můj dotaz.
Odpověď: Obávám se , že v konvenční západní medicíně existují jen dvě možnosti léčby. Buď hormonální - Provera, nebo ostranění dělohy. Moje mnohé pacientky také vyhledávají s těmito obtížemi akupunkturu, výběr takového odborníka však musí být zodpovědný.Mám zpětnou vazbu o úspěšnosti této varianty tradiční čínské medicíny. Z hlediska zátěže rakovinou prsu ve Vaší rodině, se mi jeví hormonální léčba jako nejméně vhodná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11800
dobrý den, moje sestřenice 48let onemocněla nádorem prsu-lobulární(snad napsáno správně. Nyní mám strach, prý neměla žádnou bulku, jak bych případně takový druh nádoru poznala, přestože se často vyšetřuji a chodím jednou za dva roky na sono. Bolí mě nyní před menstruací v jednom místě nahoře nad bradavkou, žádné bulky v prsu nemám.domnívala jsem se, že je vždy přítomna bulka nebo alepsoŇ viditelné změny na prsu-vpáčená bradavka aj.Jak se tedy takový druh nádoru pozná?
Odpověď: Skvělým přínosem v diagnostice prsní žlázy je mamografie, která velmi často umí ukázat nádor ve stadiu,kdy ještě není hmatný. Proto v České republice mají všechny ženy nárok na pravidelné mamografie jednou za dva roky od 45 let. I Vy již máte nárok, který nezapomeňte využít. Mamografický screening v ČR snížil úmrtnost na rakovinu prsu o celých 30% !!! Žádanku je povinen Vám vystavit buď Váš gynekolog nebo praktický lékař. Samovyšetření je dobrá doplňující metoda, musí se ale provádět opravdu dobře. Podívejte se na jeden takový velmi dobrý návod formou krátkého filmu na www.buprague.cz v oddíle prevence - samovyšetření. Vaše sestřenice se velmi pravděpodobně ze svého onemocnění trvale uzdraví - díky včasné diagnoze. Lobulární nádory jsou trochu zákeřnější, než ostatní nádory, neboť jsou právě vemi obtížně vyhmatatelné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11799
dobrý den (už som písal) pred dvoma (už to budú try) týždňami som zhltol vodu v ktorej bola ortuť (z teplomera)... zatial mi nič vážne nebolo ... len tak chvýlková nevolnosť , hnačka , zápcha , bolesť hlavy a brucha ... u doktorky mi povedali že mi už nič nieje ale aj tak sa stále obávam otravy ortuťou ... prosím vás čo mám robiť? mám sa dačoho báť? alebo aký liek si mám dať predpísať... aký liek by mi pomohol dostať ortuť z tela?? ... môžem z toho aj zomriet alebo sa mi môže stať dačo vážne? prosím o radu...
Odpověď: Teď už jste pravděpodobně mimo nebezpečí, dávka rtuti byla asi opravdu malá. Masivní otrava rtutí má takové klinické příznaky, že by Vás jistě hospitalizovali a dostával byste specifická léčiva - antidota. Tyto léky se nedají volně koupit v lékárně, může je naordinovat jen odborník na otravy. Mírná otrava rtutí, kterou jste jistě měl - soudím podle popsaných příznaků, nikdy nekončí smrtí nbo závažnými obtížemi. Jsem ráda, že jste byl lékařsky vyšetřen. Rada do budoucna je : vyhýbejte se nehodám se rtutí a sloučeninám, ve kterých je rtuť obsažena (amalgámové blomby).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11798
Dobrý den,včera jsem by la na biopsii prsu,byla jsem tam asi 45 min.P.doktorka si není jistá jestli se jí vůbec podařilo odebrat vzorek z té bulky,říkala,že je velmi pohyblivá a tuhá,mám se něčeho obávat,nemohlo mi to nějak ublížit a dá se vůbec poznat jestli se při biopsii podařilo odebrat vzorek z té bulky,něco nabrali dvakrát,ale co není úplně jisté.
Odpověď: Biopsie Vám jistě neublížila, prsní tkáň je velmi odolná na všechny druhy intervence - jehlových vstupů. Pokud jde o pohyblivou bulku, můžeme předpokládat, že jde o nezhoubné ložisko, nicméně lékař si po biopsii MUSÍ být jist, ze které části prsní žlázy vzorek odebral. Po biopsii totiž zůstávají v prsní žláze vzduchové stopy v místě, kde byl vzorek odebrán. Pokud si Vaše lékařka nebude jistá diagnózou, je na ní, aby Vás poslala do jiného akreditovaného centra pro tzv.second opinian - druhý názor jiného odborníka. Trvejte na tom!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11797
Dobrý den zhruba od ovulace mám citlivé bradavky. Od ovulace uběhl už týden a stále ta citlivost nepřestává. Čím to může být?
Odpověď: Zvýšená citlivost bradavek někdy přetrvává i několik týdnů a - popravdě řečeno -není úplně jisté, kde je původ takových obtíží. Vzhledem k Vašemu věku předpokládám nějakou hormonální nerovnováhu, což není nic závažného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11796
dobrý večer : to som ja ten čo vypil ortuť ... je od toho asi 2 týždne ... povedal som to doktorke po pár dnami ... vzala vzorku moči na rozbor ... neskôr aj krv ... nič mi vraj nezistili... trocha ma pichá v bruchu a pred pár hodinami mi bolo dosť nevolno ale keď som sa napil prešlo to ... prosím čo mám robiť ? dá sa tej ortuti dáko zbaviť? už ma obličky tolko nebolievajú , hlava už nebolí , brucho ma trocha tlačí keď sa najem ...
Odpověď: Vidím, že Vás Vae nehoda se rtutí opravdu potrápila. Na otravy rtutí nejsem odborník, podívejte na stránky MUDr.Zbyňka Mlčocha a spojte se s ním.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11795
Dobrý den,
ještě k dokončení dotazu-
po ozařování/ukončeno koncem 11/2012/mám lymfatické prso,může se stát,že lymfa zvápenatí?jak velká rizika jsou s tím spojena?je možný návrat nemoci na podkladě těchto nálezů? jak častá a jaká prevenční vyšetření?
Děkuji
Odpověď: Lymfa sama o sobě nevápenatí. Nevím, kdo Vám takovou informaci postkytl, zkuste věřit, že je zcela nevěrohodná. Lymfedém prsu po ozáření je zcela obvyklá záležitost. Úprava bude postupovat pomalu - někdy i mnoho měsíců, ke změknutí prsu však jistě dojde. Neobávejte se. Nádorové onemocnění se může objevit znovu, jde ale o velmi malou pravděpodobnost. Velmi záleží na tom, jak byl původní nádor agresivní. Vzhledem k tomu, že máte zachované prso, šlo jistě o dobře léčitelné stadium nemoci, bez vyšší agresivity nádoru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11794
jiz jsem sem psala vcera ale mam jeste jeden dotaz (je mi 25 let, pred dvema lety sem si nahmatala tvrdou hladkou kulicku cca 3 cm a od te doby se nezvetsuje, dodavam ze mam dost velka prsa a casto jsem nosila stahovaci podprsenky tak nevim zda to neni i tim) , v pripade ze by neslo o nic vaznejsiho, je mozne ze by mi ten utvar odstranili? jak dlouho to trva a jak to probiha? dekuji moc
Odpověď: Navazuji na předchozí dotaz: Stahovací podprsenky , pokud se opírají o hrudní koš a nikoliv o žlázu, tak nepůsobí žádné změny ve žláze. Tím jste si fibroadenom jistě nezpůsobila. Metodou vyšetření pro Vás je ultrazvuk. Pokud je ložisko beze změn již dlouhou dobu a Vy si nebudete odstranění přát, nikdo Vás do takového výkonu nebude nutit, ani nesmí. Operace nezhoubných ložisek se někde provádí ambulantně - což moc nedoporuuji, jinde jde o jedno přespání v nemocnici. Opakuji, že Vás do operace nikdo nebude nutit, pokud Vám ložisko nevadí a nezvětšuje se.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11792
Dobrý den,
mám dotaz - ohledně mé dg.C 502 - stp.parc.ME se SNB vlevo,chemoterapie,radioterapie,herceptin,opce byla 3/2012,
mamografie 8/2012 - středně denzní fibrograndulární struktura typu Tabár I,axil.uzliny fyz.vzhledu co to přesně znamená?je Mg dostačující?není třeba ultrazvuk prsu?žádné jiné vyš.mimo Rtg plic mi nebylo ordinováno,matka zemřela na Ca prsu,jak je nutné op.prso sledovat?bojím se kalcifikačních změn a s tím spojená rizika.
Děkuji za odpoved
Odpověď: Každá žena po léčbě pro nádor prsu by měla pět let po léčbě podle českých zavedených standradů mít prováděn mamograf jednou za rok, utazvukové vyšetření zdravého i léčeného prsu jednou za půl roku, scintigrafii kostí jednou za 3 roky, RTG plic rovněž. Tabár 1 znamená, že Vaše mamografie je dobře přehledná - středně denzní fibroglandulární žláza - to je to samé jako Tabár1. Uzliny v axile ( v podpaždí) jsou beze změn. Kalcifikace se často objevují v operovaném prsu - jde o usazeniny vápníku do jizvy po operaci. Nikdy nejsou nebezpečné. Ostatní kalcifikace, které se nazývají spíše mikrokalcifikace, jsou vždy pečlivě vyhodnocovány radiologem, vznikají velmi pomalu a ne vždy jsou nebezpečné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11791
dobrý den ... mám obavy asi pred týždnom som hltol vodu v ktorej boli kvapky ortuti z teplomera ? mám sa niečoho báť? a ak som ich vypil môže sa mi dačo vážne stať?
Odpověď: Velkou otravu rtutí pravděpodobně nemáte, nicméně je NEZBYTNÉ, abyste se s tímto svěřil svému praktickému lékaři. Při spolknutí rtuti se má podat antidotum, aby nepřily pozdní následky !!!!!!!!!. Více Vám neporadím, jen prosím, nepodceňujte to a svěřte se rodičům nbo zajděte rovnou k Vašemu lékaři !!!!!!!!!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11790
dneska jsem si dala tehotensky test vysel pozitivni (2carky) kdy si mam zajit na gynekologii??
Odpověď: Gratuluji !!! V termínu vyšetření u gynekologa Vám opravdu neumím poradit, v této poradně se věnujeme jen problematice prsní žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11789
Dobrý den, asi před dvěma měsíci se mi pod levým prsem objila skvrnka velikosti 1 cm (navazuje na prsní dvorec a má i podobné zbarvení). Když ji nenamažu tak je taková sušší, lehce šupinky. Ale týká se to jen té skvrnky. Chci se zeptat zda se může jednat o něco nebezpečného? Jinak není bolestivá.
Odpověď: Podle popisu nejde o závažné změny, které by mohly souviset s prsní žlázou. Domnívám se však, že byste měla navštívit kožního lékaře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11788
Dobrý den p.doktorko,prodělala jsem 12 chemo,operaci záchovnou,33 ozářek,nádor byl triple neg.g 3 22 mm,byla jsem na první kontrole 2.1.2013,onkomarkery v pořádku,ted mě čeká kontrola 3.4. a jsem velmi vyděšena,že mi najdou metastáze,vím,že je každý onkolog.pacient vždy nervozní,ale já velmi bojím,tak popíijím a pokuřuji,jsem z toho velmi neštastná,chodím na psych.,ale tam mi dají jen prášky na zklidnění.Vím,že nejste vědma a ani to po vás nežádám,ale myslíte,že bych mohla být vpořádku?Děkuji za odpověd.
Odpověď: Je mi opravdu moc líto, že se cítíte tak moc špatně právě teď, kdy již máte ta sebou celý namáhavý proces léčby. Na internetu se , bohužel, objevují neověřené zprávy, že tripple negativní nádory jsou špatně léčitelné. Není to úplně pravda, vždy záleží na mnoha faktorech. U Vás by mělo přijít nejdříve jakési zklidnění. Zkuste přijmout svou nemoc, uvědomte si, že každý člověk si nese nějaký kříž a s něčím v životě bojuje. Začněte hodně o sobě přemýšlet. Co byste ráda udělala pro svoji nejlepší kamarádku, kdyby měla stejnou nemoc? Udělejte to pro sebe !!!! Zařaďte do svého života jen lidi, věci a situace , které máte ráda. Zjistíte najednou, že Váš život se nemusí skládat jen ze strachu z pokračující nemoci, který se pokoušíte potlačit léky, cigárem a vínem. Jakkoliv je to nelékařské, vůbec Vám neradím, abyste s těmito svými hříšky skončila. Dejte si však vínko vždy při pěkné příležitosti, kterou si vytvoříte a s někým, s kým je Vám dobře. Ani my ostatní, kteří máme jiné nemoci, které možná vypadají méně nebezpečné, nevíme, jak dlouhý život máme od osudu naplánovaný. Kdo si toto neuvědomuje, plýtvá životem. Přestaňte plýtvat Vaším životem myšlenkami na Vaši nemoc a žijte opravdu naplno. Jen ty pacientky, které žijí životem plným radosti, kterou přinášejí sobě i svým milovaným, se ze svých závažných nemocí uzdravují. Na druhou stranu ale není třeba se přepínat, nesoutěžte s těmi zdravými. Dělejte už vše jen tak, abyste se cítila komfortně. Jste nejdůležitější člověk ve Vašem životě !!!!Více Vám jako návod do těchto skromných řádek nemohu vtisknout. Zkuste změnit své myšlení. Čtěte, hledejte lidi s podobnou zkušenností.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11787
Dobrý den, je mi 18 let. A na bradavkách se mi kolem dokola udělali takové malinké hnědé stroupky nebo je to taková suchá kůžička. Snad to není nic vážného? Jiné problémy nemám a zrovna mi zkončila MS Může to patřit k ní ? :) Děkuji za odpoveď
Odpověď: Jde nejspíše o problém kožní, pokud by stroupky nemizely, je třeba zajít ke kožnímu lékaři. Nemyslím, že Vámi popisované změny souvisí s menstruací.Pokud jsou změny oboustranné - na obou bradavkách, nejde o nebezpečnou nemoc.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11786
Dobry den, je mi 25 let, pred 2 lety jsem objevila v pravem prsu bouli jakoby pohybujici se kulicku celkem tvrdou cca 3 cm. od te doby jsem ji sledovala a je porad stejne velka, prijde mi ze se obcas zvetsi pred menstruaci ale mozna mam jen takovy pocit. ja vim mela bych ji na vysetreni ale reknete mi zda by to mohl byt nador kdyz uz je velikost utvaru 2 roky stale stejna? a na jake vysetreni bych mela zajit na ultrazvuk? dekuji moc:(
Odpověď: Jde velice pravděpodobně o fibroadeom. Jeho vlastností je, že se před menstruací zvětšuje. Fibroadenom není zhoubný nádor, je to typická léze - ložisko u žen mladého věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11785
*Dobry den,chci se zeptat mam druhy den zpozdeni MC kdy si muzu udelat tehotensky test? * vždycky jsem měla mc pravidelnou nikdy jsem neměla zpoždění..s přítelem chceme miminko pohlavní styk jsme měli během plodnych dnu cca 14 před mc, takže myslíte že mužu být těhotná? A kdy si tedymám udělat tehotenský test?
Odpověď: Samozřejmě, že pravděpodobnost Vašeho těhotenství je docela vysoká. Test by měl fungovat - jak jsem Vám již psala - asi týden až deset dní po termínu menstruace, která se nedostavila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11784
Dobry den pani primarka,
vcera som Vam pisala ohladne fibroadenomu a moznostiach odstranenia pomocou zmrazenia. No moj fibroadenom uz nespada do kategorie pod 25mm,v lete mal 22mm,no zacitkom roka takmer 4cm, takze rastie velmi rapidne a preto mi asi neostava nic ine ako dat si ho odstranit,o par dni idem na operaciu, comu som sa chcela vyhnut. Avsak mam este jeden fibroadenom, ktory je mensi, v lete mal 7mm,za polroka narastol na 15mm,obavam sa,ze bude zase rast,tak isto ako ten prvy - preto by ma zaujimalo,ako je to s tym zmrazenim,je mozne poziadat o tuto metodu? Velmi pekne Vam dakujem.
Odpověď: Do studie "zmrazování" jsou indikovány jen fibroadenomy o velikosti 10mm.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11783
Dobry den,chci se zeptat mam druhy den zpozdeni MC kdy si muzu udelat tehotensky test?
Odpověď: Zpoždění 2 dny se vůbec z medicínského hlediska nebere jako opoždění, a to dokonce i u žen, které menstruují pravidelně. Těhotenský test se má provádět až dva nebo dokonce tři týdny po pohlavním styku, který by mohl být příčinou těhotenství. Z toho vyplývá, že věrohodný výsledek můžete získat nejdříve okolo sedmého dne po termínu menstruace. Ani tehdy to však ještě nemusí být jednoznačné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11782
Dobrý den, máme rodinnou anamnézu rakoviny prsu. Již měsíc po kontrole Dr. mám bílou bouličku pod bradavkou, jako kdybych měla 2 bradavky. Za 2 měsíce jdu zase na kontrolu, boulička se zvětšila z 0,5cm na 1 cm. Není to nádor, ani tukové. Je na mě zda to tam nechat a sledovat či dát pryč. Prosím jak se mám rozhodnout, když máme rakovinu prsu v rodině. Může se vyndáním bouličky něco pokazit? Je lépe raději vyndat, či nechat?
Odpověď: Bílá boulička na dvorci pod bradavkou je vždy jen ucpání mazové Montgomeryho žlázky. Neoperovat!!!! jde o normu, kterou má mnoho žen. Žlázky se v určitém období přepňlují, pak zase mizí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11781
Dobrý den,chtěla jsem se zaptat paní mudr Skovajsové,pokud se na mamografu ukáže útvar,který do prsa nepatří,rozhoduje o dalším postupu jen přítomný lékař?Chodila jsem s rakovinovým nádorem rok,pak jsem si sama zaplatila opakování mamografu a už jsem měla zasažené i žlázy v podpaždí a přišla jsem o celé prso,pak 6 chemo.Proč pokud je problém,nevidí mamografické vyšetření další odborník?Takhle ,i když chodím na prevenci pravidelně,mě byla na nic.Srdečně zdravím Iva Filipová
Odpověď: Vážená paní Filipová. Každou screenigovou (preventivní) mamografii hodnotí nejméně dva lékaři na sobě nezávisle. Tento institut tzv. "druhého čtení" je povinný pro všechna screeningová akreditovaná centra (jejich přehled je na adrese www.mamo.cz). Někdy se však přihodí - při nejlepší vůli všech zůčastněných - že nádor naroste do hmatného stadia do několika měsíců po provedené preventivní mamografii. Důvody jsou dva: 1. jde o vzácný nádor, který se vyskytuje asi ve třech procentech, jeho vlastností je nezvykle rychlý růst. Naroste v rámci několika měsíců do závratných velikostí. Pro tyto typy nádorů nepomůže ani screening, to znají ve všech zemích světa, kde se organizovaný screening provádí. 2. Je známa i druhá možnost, a to, že nádor roste tak, že jeho mamografický i ultrazvukový obraz je zcela podoben normální žláze. Jde opět o raritní situaci. V medicíně prostě nic nefunguje na 100%, Věřte, že každý takovýto případ se do hloubky analyzuje, radiologové se znaží zpětně z případu poučit, mnohdy se však konstatuje, že tentokrát to opravdu nešlo, že nás příroda jednoduše přelstila.Vy píšete, že jste chodila s rakovinným nádorem rok, asi máte nějaké indicie, že tomu tak bylo. Pokud se stala opravdová chyba, špatné vyhodnoení, pak je mi to i za Vás opravdu líto. Ve Vašem věku jsou prognozy vyléčení velmi dobré, dostala jste moderní léčbu. Pokud do budoucna budete řešit nějaký podobný problém, jsem Vám k dispozici, nebo dokážu doporučit nějakého odborníka ve Vaší lokalitě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11780
Dobrý den,našla jsem si v okraji levého prsu,lehce pod kůží bulku.Při jejím vyhmátnutí cítím její oválný tvar,jakoby pod kůží klouže.Byla jsem na gynekologii,paní doktorka myslí,že by se mohlo jednat o fibroadenom.Vyšetřila mi(pohmatem)i podpaží a to je klidné.V naší rodině se velice často objevují lipomy.Chtěla bych se zeptat,zda je možné rozeznat fibroadenom od lipomu při vyšetření a pak při ultrazvuku?Mohlo by se jednat ještě o něco jiného?Jsem objednaná na UTZ po menstruaci, ale hodně se bojím.Děkuji Vám!H.S.
Odpověď: Pohmatem se fibroadenom nedá odlišit od lipomu. Obě varianty jsou zcela bezpečné, lipomy se prakticky neoperují nikdy, fibroadenomy pouze tehdy, pokud rostou do větších velikostí. Samozřejmě, že Vás nemohu uklidnit úplně stoprocentně, ale Vámi popisované vlastnosti ložiska spíše ukazují na nějakou nevýznamnou variantu nezhoubného ložiska (lipom, fibrom, cysta atd...). V ultrazvukovém obraze se dají jednotlivé typy lézí poměrně dobře rozpoznat. Někdy se využívá biopsie. Zatím bych však nepředjímala celou situaci. Obavy z Vás nesejmu, nepropadejte ale , prosím, panické hrůze. Termín ultrazvuku po menzes je ideální.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11779
Dobrý den paní primářko,
mám velké starosti o svou švagrovou 68 let, při mamografii jí byla nalezena bulka v prsu, o které neměla tušení. Biopsie potvrdila, že nález je pozitivní, toto se odehrálo koncem února, na operaci je objednaná až 23.dubna. V současné době absolvuje různá vyšetření. Prosím o sdělení, zda je tento postup v pořádku.
Odpověď: Vaší švagrové byl nalezen nehmatný, tedy velmi malý nádor. Podstatou odpovídající léčby je dokonlá diagnostika, nad každým případem se schází tým lékařů, kteří znovu prochází každý případ, aby se na něco nezapomnělo. Bohužel laická veřejnost má představu, že když se najde nádor, do několika dnů musí být odstraněn. Laik si nedovede představit všechna úskalí, která lékařský tým probírá. Každá pacientka s nádorem prsu podstupuje jěště možství různých přípravných předoperačních vyšetření. Termín operace vzhledem k termínu diagnostiky u Vaší sestry odpovídá české normě, která je velmi dobrá. V Holandsku například platí, že operace pro zhoubný nádor prsu musí být provedená do 3 měsíců od zjištění nádoru. Jen v televizních seriálech je to jinak. Nádorové oneocnění není akutní záležitost, operace se zde plánují, na rozdíl od velkých poranění nebo jiných akutních nemocí. Nádor prsu není většinou tak dravá jednotka, aby člověka zahubil v řádu několika měsíců. Do mamografické viditelnosti roste totiž každý nádor velmi dlouhou dobu, některé typy i několik let.Kdyby Vaše švagrová nebyla koncem února na mamografii, do dnešního dne by o svém onemocnění nevěděla.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11778
Dobry den, pred par mesiacmi som bola diagnostikovana na fibroadenom a docitala som sa, ze vyuzivate metodu zmrazenia. Zaujimalo by ma, ci pri tejto metode dojde len k zastaveniu rastu fibroadenomu, alebo k jeho celkovemu odstraneniu? Vopred dakujem za odpoved
Odpověď: Zmrazený fibroadenom má tendenci k jakémusi zhroucení. V Praze se metoda zmrazení provádí pouze na jednom pracovišti, jde zatím o výzkum, čeká se na dlouhodobé výsledky. Pokud máte fibroadenom do 25mm, radila bych Vám, počkejte, jak se bude chovat. Někeré fibroadenomy spontánně mizí. Nechvátejte do žádného chirurgického řešení, fibroadenom se nkdy nezvrhává. Dejte jemu i Vám čas.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11777
Dobry den, mam potize s bolesti obou prsi. Z boku. Boli to obcas a vetsinou pri doteku. Nevim zda to muze byt rust prsu nebo nejaky problem. Je mi 20 let. Byla jsem u gynekologa a ten mi provedl vysetreni pohmatem a nic nezjistl. Dekuji za odpoved Tereza.
Odpověď: Bolestivost prsů je velmi častý příznak, který se jen obtížně řeší. Často zmizí sám. U Vás bude velmi pravděpodobně svázán s věkem, vývoj prsů ještě není dokončen. Pokud opravdu bolesti vychází z prsní žlázy, můžete vyzkoušet buď kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Mastodynon se musí užívat nejméně 3 měsíce - podle návodu. Vitamin E se užívá v sestupné kůře : první měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Bere se vždy jedna denně po jídle, pupálka dvouletá v jedné tobolce k tomu. Kyselina listová (acidum folicum) se užívá po dobu tří měcíců, vždy jedna tabletka denně. Bolest prsů také může být způsobená blokádou žeber a celkově potížemi s páteří, proto uvažujte i tímto směrem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11776
Dobrý den paní doktorko,chodím pravidelně na vyšetření prsů,každý rok jelikož moje maminka měla rakovinu prsu , ale mám obavy i o svou dceru, které je 27 let, má taky nárok na vyšetření jako ryziková skupina nebo máme absolvovat genetiku? Taky moje diagnoza byla rakovina dělohy před 7 lety.
Dcera je bezdětná.
Odpověď: Na hrazená preventivní vyšetření má každá žena nárok pouze tehdy, když má prokázané genetické riziko. Buď má vysloveně nějaký genetický syndrom, nebo alespoň vyšší riziko, které se "oceňuje" body. Toto obodování ale musí opravdu provést genetik. Podívejte se na stránky naší odborné společnosti Asociace mamodiagnostiků : www.mamo.cz, kde najdete v radách pro veřejost mnohé užitečné informace. Obecně však není pravidelná prevence zobrazovacími metodami u mladých žen do 30 let zapotřebí. Je však dobré, když se žena naučí kvalitnímu samovyšetření : například na www.buprague.cz najde Vaše dcera v oddílu prevence-samovyšetření kráté výukové video. Zvládnutí této dovednosti je velmi přínosné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11775
Dobry den chtela jsem se jen zeptat.je mi 20 let.nevi jestli od narozeni ale co si vzpominam tak od 12 let mam jednu bradavku vpacenou a obevuje se mi na ni zaschvi zapachajici tekutina asi vytok.jsem ve 4.mesici tehotenstvi.dekuji za odpoved.
Odpověď: Vpáčení bradavky je nevýznamná komplikace. Někdy se v době kojení bradavka vybaví. Je ale třeba se o ní starat, zejména v době těhotenství. Hromadí se totiž u ní mázek, který se může zánětlivě měnit. Snažte se bradavku vybavit a pořádně jí omýt - ve sprše to jde obvykle dobře. Pokud se Vám nepodaří jí vybavit, snažte se prostůrek nad ní vypláchnout.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11774
Dobrý deň p.doktorka,
chcem sa spýtať aký máte názor na produkt Indonal pre ženy. Čítala som, že môže pomáhať pri vymiznutí drobných cýst,a je prevenciou pred tvorbou ďalších. Môže aj uškodiť? Poprípade poznáte nejaký lepší liek na prevenciu? Ďakujem
Odpověď: Neznám přípravek Indonal. Cysty během života postupně mizí. Vám je 48 let, je velký předpoklad, že se budou samy postupně vytrácet. Jde totiž o hormonálně vázané projevy. Cysty se v kulturní medicíně považují za běžnou součást mléčné žlázy a neléčí se . Spadají prostě do normy, jak může žláza vypadat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11773
Dobry den, kde si muzu zajit na sono prsu, ktere mam hrazene pojistovnou od 30 let. Prosim v centru Ostravy. Dekuji
Odpověď: Podívejte se na www.mamo.cz, zde jsou adresy akreditovaných center. Jistě si vyberete.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11772
dobrý den,chtěla jsem se zeptat,kdy by měla má dcera jít na vyšetření prsu,když její babička zemřela na rakovinu.Dceři je 23 let.Děkuji Míla
Odpověď: Pokud babička onemocněla po 50 roku, stačí, aby Vaše dcera začala chodit na ultrazvukovou prevenci od 35 roku věku. Nyní by bylo vhodné, kdyby se naučila samovyšetřovat. Výukové jednoduché video je na www.buprague.cz v části prevence-samovyšetření. Vaše dcera se tam naučí americkou metodu MammaCare.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11771
Dobrý den,
jsem lékař-mammolog,s kolegyněmi máme nejasnosti ohledně kontrolních screeningových vyšetření v rámci BI-RADS 3 - spíše benigní nález. Po tomto závěru má následovat další vyšetření do 6 měsíců, nebo do 1 roku? Děkuji.
Odpověď: Pokud je BI-RADS 3 spojen s mikrokalcifikacemi, je nejlepší provést jejich bioptické ověření pod stereotaxí. Kontroly mikrokalcifikací se již považují za obsolentní, dříve se prováděly po 6 měsících. Ložisko, které má nezhoubné rysy, by se v prvním záchytu mělo zkontrolovat ideálně do 3 měsíců, pak: pokud se nemění jeho velikost ani jeho ostatní charakteristiky, se má pacientka vést pod dg Bi-RADS 2 - benigní bez dalších častějších kontrol. NEBO: Někdy se ještě provede jedna kontrola po dalších 3 měsících, pak už se musí radiolog rozhodnout. Buď převede pacientku pod Bi-RADS 2 nebo dokone 1, nebo musí provést ověřovací biopsii. Shrnuji: u solidní léze musí být problém vyřešen do 6 měsíců nejdéle a pak náseduje léčba pro maligitu nebo se pacientka přeřadí mezi zdravé.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11770
dobrý den, zhruba již třetí rok nahmatam v podpaží malinké kuličky, jsou pohyblivé a nemohu říct ze by se zvětšovaly, prostě tam jsou, totéž mám i na krku, dočetla jsem se, že u některých lidí jsou hmatatelné, i přes to někdy sedím a přemýšlím, mohlo by to znamenat něco vážného? Děkuji, Jana
Odpověď: Vážená mladá dámo. V podpaždí i na krku si hmatáte uzlinky, které tam prostě musí být. Jsou součástí lymfatického systému. U některých lidí se hmatají hůře u jiných lépe. Uzlinek se nebojte, pokud jsou pohyblivé a nepřesahují velikost 20mm.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11769
Dobrý den, má hystologický nález: byl nalezen infiltrující duktální karcinom, grade 2 dle Nottinghamské klasifikace (skore 6) i s ložisky in situ karcinomu grade 3 le Van Nuyské klasifikace. Kromě toho jsou zde výraznější lymfocytární infiltráty. Perineurální propagace ani angioinvaze nebyly v materiálu zastiženy. Prosím o doporučení vhodné léčby a kde. Děkuji
Odpověď: Jde o málo až středně závažné nádorové onemocnění prsu s velmi dobrými léčebnými výsledky. Je povinností centra, které Vás diagnostikovalo, aby se postaralo o Vaši léčbu. Každé z center má podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví povinnost mít provázanou spolupráci s některým s onkochirurgických týmů. Podívejte se na www.linkos.cz, kde jsou odkazy na Komplexní onkologická centra KOC.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11768
K dotazu 11751
Ďakujem Vám za odpoveď.Ospravedlňujem sa,že som sa zle vyjadrila.Áno jedná sa o vpáčené bradavky od narodenia.Môj gynekológ mi povedal,že podľa USG sú v poriadku.Chcela by som sa spýtať,či je môžné,že prídavná žľaza bola aj doteraz v podpazuší,len sa neprejavila.Je to vôbec možné.A ešte by ma zaujímalo,či sa už v mojom veku odporúča mamografia?Nádor sa u nás zatiaľ nevyskytol.Aké je riziko nádoru v mojom veku?Ďakujem Petra
Odpověď: Ano, přídatná žláza se někdy projeví až v pozdnějším věku. Mamografie se běžně ve věku mezi 35 rokem a 40 rokem provádí. Musí k však tomu být nějaký klinický důvod. Riziko nádorového oneocnění u žen okolo 35 roku je velmi nízké ve srovnání se ženami o 10 let staršími.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11767
mohla bych se zeptat v kolikátém měsíci začíná téct mléko (před porodem)děkuji Bulejková
Odpověď: Norma je, že se mléčný výtok objevuje až těsně po porodu. U některých žen se velmi mimořádně může objevit již během těhotenství. Je to nevýznamný příznak. Nesignalizuje to nic závažného ani v těhotenství ani mimo něj. Mléčný výtok z bradavek není signálem těhotenství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11766
DobDry den.Dakujem za odpoved k č.11745.Jake kontroly by som mala absolvovat a jak casto??Vasa opdpoved mi pripada,ako keby kazdy den by mal byt moj posledny.Tak sa zit neda, stakou myslenkou.Prosim mozte mi na moje otazky odpovedat ako lekar??Dakujem
Odpověď: Vážená pisatelko, pokud jste si z mé rozsáhlé odpovědi dokázala vyvodit jen to, že Vám nepřipadá jako od lékaře, potom nejsem ta pravá adresa. Ptejte se jinde. Kontroly Vám naplánuje Váš ošetřující onkolog podle typu nemoci, to jsem zapomněla v minulé odpovědi dodat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11765
Dobrý den,
na levém prsu, na pravé straně od bradavky, mám někdy bolest. Takovou píchavou a velmi nepříjemnou. Na silnější dotek (na zmáčknutí) to takhle bolí po každé. Za nedlouho mi bude 34 let, antikoncepci neužívám, rakovina v mé rodině není a nebyla (aspoň mi není známo). Mám obavy jít k doktoru z toho, co mi řekne nebo co mi najdou. Moc se bojím, prosím poraďte. Děkuji Martina
Odpověď: K mojí první odpovědi jen znovu doplňuji: Nenechte se ovládat svým strachem. Vezměte svůj problém, který já ani jako problém nevnímám, pevně do svých rukou, hlavně se naučte samovyšetření pomoci metody MammaCare.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11764
prosím o laskavý MMG,bolesti a v.s.bulks v levé mamme HZV.Nevím co to znamená.Prosím o vysvětlení.Děkuji.
Odpověď: Velmi pravděpodobně pro Vás žádá mamografii lékař, který ví, že trpíte větší citlivostí prsů. Proto laskavý MMG. Chce po radiologické asistentce, aby použila jen takový tlak na prs, který stačí k dobrému zobrazní žlázy, aby tlak zvyšovala pomalu. V levém prsu je podezření na bulku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11763
Dobrý den.Na konz.ambulanciintraduktální papilomy ve fibroze dx mammy,ke zvážení extirpace,prý se z papilomů může vytvořit nádor.Mammární komise:Dle popisu a obrazu na UZ a MG se jedná o duktektázii,operace ne.Kontroly normálně.Vážená paní doktorko,jsem z těchto vysvětlení velmi rozpačitá.Moc Vás prosím o Váš názor.Děkuji
Odpověď: Papilomy nemají ze své podstaty schopnost změnit se ve zhoubný nádor. Vždy jsou doprovázeny duktektázií. Závěr mammární komise je správný. Proto se schází komise odborníků, aby se udělal dobrý závěr. Více hlav, více odborného rozumu. Neoperovat !!!!! Je to zbytečné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11762
Dobrý den,
na levém prsu, při pravé straně od bradavky, mám občas bolest. Takovou píchavou a velmi nepříjemnou. Na silnější dotek (na zmáčknutí) to takhle bolí pokaždé, ale žádnou bouličku jsem nenahmatala. Bude mi zanedlouho 34 let, antikoncepci neužívám a rakovina v mé rodině není a nebyla (aspoň mi tak není známo). Bojím se a mám moc velké obavy jít s tím k doktoru, co mi řekne. Prosím, poraďte. Moc děkuji, Martina
Odpověď: Obtíže, které popisujete jsou velmi běžné u ženy Vašeho věku. Nejsou známkou závažného onemocnění prsu. Přesto Vám doporučuji: Zlomte zbytečný strach a nechejte se jednou vyšetřit ve screeningovém centru (www.mamo.cz) utrazvukem. Bude Vás to stát 400 Kč. PO vyšetření ultrazvukem se naučte samovyšetřování podle návodu na www.buprague.cz, v oddíle prevence-samovyšetření. Je tam výukové video. Budete mít radost, že jste svůj strach i své prsy dostala pod kontrolu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11761
Dobrý den, před půl rokem mi byly vyoperovány 3 fibroadenomy, chtěla bych se zeptat, zda pro mě opalování na teplejším slunci představuje nějaké riziko. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Na sluníčku se chovejte jako každý rozumný člověk. Užívejte ho s rozumem. Opalování u moře v poledním slunci podstupuje opravdu jen hazardér. Na jihu se dobré se chovat jako domorodci. Oni ví nejlépe.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11760
Dobrý den,je mi 42 let,mám sestru/44 let/,která prodělala v 37 letech rakovinu prsu,byla jí vyoperována bulka+uzliny,nyní je v pořádku.Já se snažím každý rok jít na prevenci,ve 40 letech byla mamografie,nyní do 45 let chci chodit pouze na sono.Navštěvuji jedno pracoviště vPraze a vždypři objednání na recepci je problém,že sestra mě chce objednat pouze na momo!!??Prosím o radu,zda je na mě,jak se rozhodnu nebo musím opravdu každý rok na mamografii? Děkuji,P.L.
Odpověď: Mamografie je v prevenci rakoviny prsů u žen po 40 letech přínosnější, než ultrazvukové vyšetření. Doporučuji Vám proto alespoň střídání těchto technologií. Pokud se provede pouze ultrazvukové vyšetření, nemůže lékař nést takovou odpovědnost za výsledek. Vzhledem k Vaší rodinné anamnéze by Vám mohl gynekolog nebo praktický lékař občas vystavit žádanku. Spadáte do rizikovější populace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11759
Dobrý den, mám 3 roky implantáty, naštěstí ne PIP a zajímalo by mě, zda podmínky pro vytvoření rakoviny prsu jsou u mě úplně shodné s přirozenými prsy nebo naopak horší. L.M.
Odpověď: Žádná studie neprokázala zvýšené riziko rakoviny prsů u žen, které mají voperované implantáty. Implantáty rovněž nejsou překážkou v provádění screeningové mamografie jednou za dva roky, většinou se přidává i ultrazvukové vyšetření.Na screening máte nárok, s žádankou od gynekologa ho budete mít uhrazený pojišťovnou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11758
Dobrý den chtěla sem se zeptat , mám bolesti pravého prsa, (bradavky)a je i bradavka citlivá. Těhotenský test jsem si dělala a je negativní, ale porád přetrvává nafouklé břicho, a zácpa. antikoncepci už rok neberu .děkuji Lucka
Odpověď: Popisujete známky opožděné menstruace, domnívám se, že i bolestivost prsu včetně bradavky do toho spadá. To, že neužíváte antikoncepci, je jen ve Váš prospěch.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11757
Dobrý den,
je mi 27 let, horm.antikoncepci jsem užívala pouze od 19 do 22 let,pracuji jako zubní lékařka a celkově jsem zdravá. Mé babičce ale bylo zjištěno první stadium rakoviny prsu a byly ji odstraněny lymfat.uzliny v podpaží. Ráda bych se objednala na screening, počítám s vlastním hrazením, jen nevím, kde je možné se objednat a zda doporučujete spíše magnetickou rezonanci nebo mammografii.
Velice Vám děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Vážená kolegyně. Je dobře, že sem zajímáte o prevenci prsní žlázy, věřte mi však, že jako první vyšetření u Vás vzhledem k věku stačí ultrasonografie. Mamografie i magnetická rezonance se užívá jako druhotná metoda až teprve, pokud se v ultrazvukovém obraze objeví nějaké podezření. Žláza mladé ženy je pro MG a dokonce i pro MR někdy těžko diagnostikovatelná. Podstatné je, abyste se objednala do některého ze screeningových center, kde je zkušenost lékařů s vyšetřováním prsní žlázy fertilních žen vysoká. Adresy center najdete na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11756
Dobrý den,prosím o vysvětlení.Manžel po oboustraném infarktu 4 roky.RGT plic:Plíce rozvinutá bez městání a infiltrace vpravo.Vlevo ve střením plic.poli v křížení žeber je patrné nové nehomogenní zastínění na ploše 19x13mm-náhodná sumace strutkur?ložisko?Děkuji za odpověď Jandáčková
Odpověď: Vážená paní Janáčková. Jelikož nemám k dipozici snímek plic Vašeho manžela, nezbývá, než říci to samé, co popsal radiolog. Pokud se ve střední části levého plicního pole objeví nový okrsek zastínění, může jít jen o dvě varianty. Buď se tam vytvořilo nějaké ložisko, a pak se samozřejmě myslí na zhoubné ložisko, nebo ložisko výpotku, nebo nález vznikl jen sumací - což znamená, že se do sebe sečetly obrazy několika tkání nad sebou, a tak vnikne obraz domnělého ložiska. Tuto variantu bych považovala za pravděpodobnější.Vašemu manželovi bylo jistě něco doporučeno. Buď kontrolní snímek, nebo CT vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11755
Dobrý den, před několika dny jsem byla na mamografickém vyšetření. Chtěla bych se zeptat na vysvětlení souhrnného závěru:
Typ žl. TabárIII. BI-RADS III.Dle MG mikrokalcifikace vlevo.
Vpravo retromammil ojedinělé cysty.
Dop. KO MG vlevo v KK proj. za rok.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Typ Tabár III znamená, že máte poměrně dobře mamograficky přehlednou žlázu. Bi-RADS 3 je vlastně popis přítomných kalcifikací (mikrokalcifikace), které hodnotící lékař vnímá jako nezávadné, přesto si myslí, že by bylo dobré zopakovat za rok vyšetření prsu v jedné projekci - kdy je prs rozložen na desce a zhora na něm leží přítlačná deska. Chce pro Váš klid potvrdit, že tyto drobné kalcifikace jsou opravdu neměnné a nevýznamné. Vpravo pod bradavkou se zobrazily cysty. Cysty jsou nevýznamná ložiska hormonálního původu. Budou samy postupně mizet. Být Vámi, vyžadovala bych za rok vyšetření obou prsů, u žen do 50 let věku jsou každoroční intervaly v prevenci přínosné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11753
Dobrý den,prosím o radu.Je mi 37 let,mám 3 děti,nejsem těhotná a stává se mi že mám pocit jako v těhotenství s prsy,brní natýkají malinko a po zmáčknutí dvorce vytéká mlezivo,někdy i se mi objeví špiněví po týdnu ukončení menstruace.před rokem jsem byla na citologii a vše v pořádku.Děkuji Vám za případnou odpověd.
Odpověď: Příznaky, které popisujete jednoznačně ukazují na nějakou, zřejmě nepříliš významnou, poruchu hormonálních hladin. Potíže popište svému gynekologovi, možná Vám provede tzv. hormonální profil, možná Vám nabídne hormonální léčbu. Vámi popisované příznaky rozhodně nejsou známkami onemocnění prsní žlázy. V tomto ohledu se nemusíte obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11752
Dobrý den, je mi 59 let. Dosud jsem absolvovala v Mammocentru Nový Jičín střídavě vyšetření sono a mammografii (vždy po roce). Při loňské mammografii (negativní) mi byla z neznámého důvodu doporučena mammografie každoročně. Toto vyšetření ale hradí VZP jen 1x za 2 roky, takže letos bych měla být "samoplátce". Existuje nějaká možnost příspěvku (kdysi ho poskytoval Avon)? 650,- je pro mne přece jen hodně peněz a zvažuji, že bych nadále absolvovala jen hrazenou mammografii ob rok. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud vím, žádná z pojišťoven nepřispívá na vyšetření v mezidobí. Nevím, jaký důvod lékaře vedl k doporučení ke každoročí mamografii, Mammocentrum v Novém Jičíně má vysoký profesionální kredit. Doporučuji Vám: zajděte se objednat osobně a nechejte si vysvětlit, zda je opravdu mamografie v mezidobí u Vás nezbytná, zda by nestačila opět jen ultrasonografie. Všichni zaměstnanci v centru jsou nesmírně ochotní. Můžete jim sdělit, že jste se mnou konzultovala přes tuto poradnu a že je všechny hezky zdravím. Ve středu se k nim dokonce jedu přes celou republiku podívat , jak provádějí speciální biopsii - Intakt. dr Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11751
Dobrý deň,chcela by som Vás požiadať o radu, príp. bližšie informácie ohľadom prídavnej prsnej žľazy v pravom podpazuší a prídavnej bradavky na pravom prsníku. Je to vôbec možné, aby sa vyskytla prídavná bradavka na tej istej strane a ešte k tomu na prsníku? Od narodenia trpím chýbajúcimi bradavkami a teraz posledný rok sa mi vyskytol tento problém? Môže ešte žľaza v podpazuší narásť a do akých rozmerov? Odporúčate operáciu? ...každý sa k nej vyjadruje inak. Ďakujem za ochotu a odpoveď! Petra
Odpověď: Přídatná žláza v podpaždí a stejnostranná přídatná bradavka - sice na stejné straně, ale v jiné lokalitě - je situace, se kterou se čas od času v abulanci setkávám. Variabilita mléčné žlázy je veliká a okrsky přídatné žlázy v podpaždí jsou častějí, než si laická veřejnost myslí. Nejsem příznivcem zbytečné operace v podpaždí, žláza totiž postupně sama bude atrofovat - mizet. Ve Vašem věku již rozhodně nedojde k jejímu rozvoji a zvětšování. Její vývoj byl ukončen okolo Vašeho 25 roku - stejně jako u hlavních žlazových těles. Každá operace v podpaždí s sebou nese riziko následujícího lymfedému. Vůbec také není jistota, že operatér dokáže vyjmout celou přídatnou žlázu. Nerozumím tomu, čemu říkáte "chybajúce" bradavky. Skutečně Vám chybí bradavky na prsech ? - s tím jsem se ve své praxi ještě nesetkala, nebo tak nazýváte vpáčené bradavky?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11750
Dobrý den, za zodpovězení minulého dotazu děkuji a nyní mám ještě jeden. Včera volala p.doktorka s tímto sdělením z biopsie: Nález je bohužel pozitivní,ale údajně malý-něco mezi 1a2, nikam se nešíří,je léčitelný a vyléčitelný.Mamku jsem objednala ihned do Brna na MoÚ.Myslíte si,že bude vpořádku a skutečně se to dá zcela vyléčit?V pondělí budeme mít výsledek na papíře,tak bych vám ještě napsala.Děkuji moc
Odpověď: Jsem přesvědčená, že informující lékařka nemá zapotřebí slibovat něco, co by pak nebyla pravda. Ve screeningových centrer pracují zkušení lékař specializovaní na problém. Zašlete mi opis histologického nálezu z biopsie, opište velmi pečlivě, já pak pojmenuji - převedu Vám do srozumitelné řeči všechny údaje. Z Vaší komunikace mám opravdu radost, Vaše maminka má skvělou dceru. Věřte, že s Vaší pomocí bude léčbou procházet mnohem snadněji. Ženy vždy nejlépe rozumí v těchto těžkých chvilkách ženám. Myslím, že tato situace s Vaší maminkou, Vás prověřila v jakési zkoušce pro dospělé ženy. Vaše maminka má ještě další štěstí, a to , že se bude léčit v MOU v Brně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11749
Dobrý den,dnes jsem byla na preventivni prohlidce.Výsledek vyšetření 1-BIRADS-negativní.Denzní granulární struktura žlázy typu Tabár IV.
Závěr : Nebyly nalezeny známky malignity.Stac.obraz nejen žlázy,ale i mikrokalcifikací vpravo.Příští kontrola za 2 roky.
Moc prosím přeložit nález do češtiny.Dost mne vyděsila mikrokalcifikace.Prosím o co se jedná? Není kontrola za 2 roky, při tomto nálezu dlouho? Díky za odpověď Svobodová
Ještě musim dodat,že jsem po operaci pro karcinom ŠTÍTNÉ ŽLÁZY.
Odpověď: Výsledek vyšetření pro Vás dopladl velmi dobře. Máte uzlovětjší obraz prsní žlázy, lékař užívá výraz stac. - stacionární, tedy neměnný. Mikrokalcifikace se v mamografických obrazech vyskytují velmi často. Předpokládám, že ve Vašich vyšetřeních se objevují opakovaně a nemění se jejich počet ani jiné charakteristiky. Protože jste po operaci pro karcinom štítné žlázy, přeci jen bych doporučila provést kontrolní mamografii za rok. Můžete se na ní objednat bez žádanky, vyšetření bude stát maximálně 800 Kč. Tato vyšetření v mezidobí, která občas doporučujeme , nejsou hrazená pojišťovnami. Jsem přesvědčená o jejich významu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11748
Dobrý den,dnes jsem byla na preventivni prohlidce.Výsledek vyšetření 1-BIRADS-negativní.Denzní granulární struktura žlázy typu Tabár IV.
Závěr : Nebyly nalezeny známky malignity.Stac.obraz nejen žlázy,ale i mikrokalcifikací vpravo.Příští kontrola za 2 roky.
Moc prosím přeložit nález do češtiny.Dost mne vyděsila mikrokalcifikace.Prosím o co se jedná? Není kontrola za 2 roky, při tomto nálezu dlouho? Díky za odpověď Svobodová
Odpověď: Většinu otázek jsem zodpověděla v druhém, velmi podobném dotazu. možná bych teď ještě měla doplnit přeložení výrazu "denzní granulární struktura". To používají radiologové, pokud chtějí popsat typ žlázy dle Tabára IV. Znamená to, že v mamografii se zobrazuje bohatý obraz , ve kterém se objevují vazivové a elastické součásti, tukových složek je poměrně málo. Typ žlázy je velmi pravděpodobně určován geneticky. Typ Tabár IV má v ČR asi 20% žen. Sám o sobě neznamená vyšší biologické riziko vzniku nádorových onemocnění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11747
Dobry den jsem po operaci nadoru prsu ceka me 25 ozarek asi do poloviny kvetna jiz na vanoce jsme si zaplatili zajezd k mori poprvé i s vnoučaty moc jsem se tesila ted nevim co mam delat slyšela jsem ze more podporuje rakovinove bujeni jaky mate na to názor dekuji za odpověď Vodickova
Odpověď: Onkologičtí pacienti, bohužel i jejich lékaři často opakují zvláštní myšlenku, že onkologický pacient nesmí cestovat k moři. Protože se tato otázka opakuje častěji, pokusila jsem se najít nějakou oporu v literatuře. Nepodařilo s mi to. Pojďme uvažovat logicky. Co má dělat onkologický pacient, který žije celý život u moře. Má se od moře odstěhovat? Každý rozumně uvažující člověk ví, že rozhodně není příliš vhodné pobývat na pláži v poledním slunci. Ranní sluníčko, podvečerní sluníčko, ranní procházky u moře, vdechování mořského ionizujícího vzduchu, do vše je lázeň na duši, ale i tělo. Přiměřené koupání, konzumace zdravé přímořské stravy. Nevidím důvod, proč byste nemohla odcestovat k moři a užívat tamního pobytu za dodržování obvyklých pravidel. Po odstranění nádoru už jste zdravá. Ozařování je již jen zajišťovací fáze léčby. Užívejte života.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11746
asi od vanoc me boli asi v intervale tri tydnu oak ctrnac dni klid a opet boli prsa
Odpověď: Velmi pravděpodobně se na chování prsní žlázy odráží postupné hormonální změny, které se váží k blížící se menopauze - ženskému přechodu. Dobře napomáhá Orissa, kombinace Vitaminu E a Pupálky dvouleté. Kupuje se volně v lékárnách je dobré užívat 2-3 měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11745
Dobry den.Som triple neg,TIcNOMO,HER neg,G3.Mala som 8chemo,19oziarov.Liecba ukoncena v maji 2012.Aka je moja prognoza do buducna??Vraj je to najagresivnejsi druh?Chcem byt v pohode,ale ako na to.Kontroly ok.Ake by som mala mat kontroly podla vas?pol rok sa mi zda dlha doba.Dakujem.
Odpověď: Triple negativní karcinom je tak trochu jako "móda". Vzhledem k tomu, že byla tato nádorová typizace popsána poměrně nedávno, je tím zaplavená literatura, ale bohužel i internet. Informace "vyguglované" na "netu", jsou však nesmírně zavádějící. Sama jsem celkem nedávno byla na skvělé přednášce české patoložky, která se nádory prsu zabývá nejméně 20let. Překvapilo mě, jak pestrá je nádorová variabilita, doslova mě vyrazila dech informace, že výše agresivity u triple negativních nádorů vůbec není jednoznačná. Typizace nádorových onemocnění se během života mění dokonce i u jedné pacientky.
Jak na to ? Ptáte se. jak žít se svým nádorovým onmocnění a jak se z něj uzdravit? Domnívám se , že klíč je mnohem komplikovanější, není ukryt jen v klasické onkologické léčbě, kterou je na počátku zcela nezbytné absolvovat. Oproti lidem, kteří zatím nemají zkušenost nádorového onemocnění nebo jiného chronického onemocnění, nyní víte, že život má úplně jiné hodnoty, než se k nám dostává neúprosnou mediální masáží. Zbavte se všeho, co Váš život ničí, ukročte ze života všem, kteří Vás nenechávají volně dýchat. Užívejte všech krás života a lidských vztahů, které Vám život nadělil. Dělejte jen smysluplné věci, které Vám činí radost. Nikdo z nás neví, kdy nastane naše poslední hodina, ani Vy nemáte větší jistotu, že Váš život bude kratší. Zdánlivě zdravý člověk se nemusí dožít večera. Snažím se touto zhuštěnou formou nasměrovat Vaše myšlení zcela jiným směrem. Zkuste to, zjistíte, že samoúzdravnost lidského organismu je neuvěřitelná. Držím palce k vykročení do nového života.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11744
Dobrý den, v levém prsu u bradavky mám malinký tvrdý útvar, asi 3,4 mm. Někdy se i zmenší, ale nikdy nezvětší. Už o něm vím cca 1,5 roku a byla jsem dvakrát na sonografickém vyšetření a ani jednou tam nebylo nic vidět, je velmi těžké ho najím hmatem takže ani pan doktor ani pani doktorka nic nenahmatali. Jsem dva roky po druhém porodu a kojila jsem pouze 14 dní.Mohu se zeptat co by to mohlo být, mám být nervózní?
Odpověď: Pokud velikost ložiska přetrvává víceméně stejná , a to po poměrně dlouhou dobu, pravděpodobně nejde o nic závažného. Myslím, že jde o malinkou cystu, která se proměňuje v souvislosti s Vaší hormonální situací. Může také jít o nějaký nevýznamný nezhoubný útvar v podkoží, který se v ultrazvukovém obraze "schovává" do okolních struktur. Takto se chovají lipomy, fibroadenomy s vyšším podílem tuku, atheromy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11743
dobrý den, ještě jednou k dotazu č. 11742, pokud tedy byl obsah cysty gelový a během biopsie se tvar změnil, je větší šance, že jde o nezhoubný nález? děkuji moc za Vaši trpělivost...
Odpověď: Ano, je to tak, část obsahu se biopsií odstraní a obal cysty "zkolabuje", což se v ultrazvukovém obraze projeví jako trvalá změna tvaru ložiska. Pokud jde o nádor, přestože se část nádoru odstraní, zbytkové ložisko nezkolabuje, drží si svůj tvar. Tyto moje postřehy se nedočtete v žádé odborné literatuře, jde o poznatky získané v mé více, než 20leté praxi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11742
dobrý den, děkuji za uklidnění, dotaz č. 11728, snad to bude v pořádku, ještě jsme si všimla, že mám po prvním sonu napsáno 4A-BIRADS, to tedy znamená, že se to jevilo jako podezřelý nález? Vím, že musím počkat na výsledky, ale i tak mě Vaše odpověď hodně uklidnila....
Odpověď: Máte dobrý postřeh. Lékař jako první možnou diagnózu napsal BI-RADs 4a - malé podezření z malignity. Důvodem k plánování biopsie je vždy nějaké podezření. Držím palce pro dobrý výsledek.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11741
Dobrý den.Cca půl roku mám v pravém podpaždí bulku,zvětšuje se a přerůstá do ruky,vel. průměr 5 cm.Na mamografu a sonu nebylo nic zjištěno.Pobolívá mne v podpaždí,už i ruka a z vnější str. ramene v jednom místě bodavá bolest.Děkuji Ziklová
Odpověď: Je nezbytné doplnit cílené ultrazvukové vyšetření oblasti podpaždí. Může jít o zvětšující se uzlinu, může také jít o zcela nevýznamné ložisko v podkoží, které je zdrojem bolesti, neboť tlačí na okolní struktury. Může také jít čistě o problematiku ortopedickou - problém s ramennjím kloubem. Začněte ultrazvukem v centru, kde Vám byl proveden mamograf, pokud bude nález v normě, obraťte se na ortopeda.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11739
Možná jsem se špatně vyjádřila?Byla jsem na mamografu a tam mi lékařka sdělila,že mám vápenaté usazeniny. Prý se mám ojednat za půl roku na kontrolu!Nechápu,jak se vytvořily a jak se léčí?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vychytávání vápníku je častá záležitost, která se objevuje s věkem. Pokud se kalcifikace jeví jako spíše nebezepčné, provádí se jejich biopsie ihned. Pokud se jeví jako bezpečné - a takových je naprostá většina, zkontrolují se s odstupem, aby byla jistota o jejich nevýznamnosti. Kalcifikace se neléčí. Nijak v prsu nevadí, obvykle časem přibývají. Chirugicky se odstraňují jen ty kalcifikace, kdy biopsie prokáže jejich souvislost s eventuálním zhoubným procesem v prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11738
vpravo v rozhraní HKK patrno hypoechogenní ložisko 8mm s neostřeohraničenými okraji-může se jednat o cystu se zahuštěným obsahem.3-BIRADS pravděpodobně benigní nález.Po domluvě s pacientkou provedeme bioptickou vertifikaci.Měla jsem si vybrat kontrolu za 3 měsíce nebo biopsii.Prosím o Váš názor.Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Zcela určit je lepší ověřit ložisko hned za pomocí biopsie - možná bude provedena jen punkce. Celé tři měsíce by Vám jistě problém ležel v hlavě. Lékař určil kategorii Bi-rads 3, nepředpokládá tedy, že by nález byl maligní - zhoubný. To dodávám pro Váš lepší pocit. Přesto všechno se přikláním k okamžitému ověření podstaty ložiska.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11737
Prosím Vás o vysvetlenie nálezu. Bola som na USG prsnika, ktorého záver je: BI- RADS 2, benígny obraz, fertílny typ žľazy, žľaza dysplastická, bilat.známky cystickej mastopatie, cysty do veľkosti 8mm, duktektázie- dukty do šírky 3,6mm. Vpravo známky lož.dysplázie v DMQ o veľ.6,7mm.
Za pomoc Vám ďakujem
Eva
Odpověď: Můj názor je takový: Velmi složitým způsobem je popsáno, že jste v pořádku. Nerozumím jen závěru, kde se píše o ložiskové dysplazii o velikosti 6,7mm. Tyto histologizující popisy by neměl radiolog používat. Vzhledem k tomu, že vše bylo uzavřeno jako Bi-rads2, což je z celého nálezu nejpodstatnější, jste zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11736
Dobrý den, dne jsem zjistila, že mě bolí levé prso a to bradavka. Ale není to nějaká bolest, pouze, když se jí dotknu, tak cítím, že to není ono, že to nějak bolí. Žádnou změnu pohledovou na prsou nevidím a ani jsem si nic nenahmatala. Jinak při normálním každodenních činnostech necítím vůbec nic. Vlastně, jsem to zjistila při koupání, kdy jsem si umývala prsa. Jsem objednaná na 15.4. na ultrazvuk, nevím, zda nemám jít raději ihned. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Bolestivé bradavky jsou u žen Vašeho věku celkem typické. Nevíme, proč bolestivost vzniká, někdy na citlivost bradavky navazuje bolest vystřelující směrem do centra prsu. Možná, že se obtíže do dne vyšetření ztratí. Pokud se na bradavce neobjevuje ekzém nebo krvácení z bradavky, velmi pravděpodobně jde opravdu jen o přechodnou obtíž.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11735
Dobrý deň, prosím o radu pre sestru- kojí 1 mesiac, na pravom prsníku jej vznikla veľká zatvrdlina, ktorá bola na sono vyš.hodnotená ako absces,nemala však teploty ani bolestivosť.Gynekológ nasadil antibiotiká , stav rovnaký.Na inom sono pracovisku lekárka vyhodnotila stav ako tzv.galaktokelu, mliečny obsah vytiahnutý ihlou.Chcem sa spýtať čo bude so sestrou ďalej,môže ďalej kojiť? a čo ak sa stav bude opakovať?Vďaka za odpoveď.
Odpověď: Odsátí mléčného obsahu z galaktokély byl velmi dobrý postup. Šikovné lékařce patří dík. Vaše sestra může i nadále kojit. Doporučuji při kojení místo, kde se problém odehrál, jemně masírovat, aby právě již nedocházelo ke stagnaci mléka. Tím snížíte pravděpodobnost návratu obtíží. Pokud by se přeci jen problém opakoval, může se bez jakéhokoliv rizika zopakovat punkce - odsátí stagnujícího obsahu jehlou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11734
Dobrý den,již jste mi jednou odpovídala-dotz č.11710.Máme za sebou se setrou biopsii,a nyní dalších 14 dní čekání na kontrolu,kde se dozvíme typ malignity.Pak nás teprve objednají na scinti,so....no přijde mi,že začátek léčby je v nedohlednu,setra je léčena v Mladé Boleslavi,přijde nám vše zbytečně zdlouhavé vzhledem k věju i diagnose
Odpověď: I tyto časové intervaly jsou v normě. Vzorky z biopsie musí být podrobeny důkladnému prozkoumání, nejde jen o to, že se konstatuje nádorové onemocnění.Nádorové léze se liší v mnoha parametrech a důkladná znalost typu nádoru a jeho vlastností je základem pro léčbu, která musí být "ušitá" Vaší sestře co nejvíce na míru. Nádorové onemocnění opravdu není akutní krvácení, kde se reaguje v minutách. Nádorové ložisko roste měsíce, někdy i roky. Nádor je tvrdý nepřítel, a léčba proto musí být dostatečně sofistikovaná, aby onemocnění zvládla.Kouzlo kvalitní léčby opravdu není v tom, jak rychle započně. Je to léčba na mnoho měsíců. V čekací době, která Vám připadá dlouhá, se již pravděpodobně sejde tým, který se bude nad léčbou Vaší sestry radit. Buďte obě trpělivé, věřte lékařům, léčba karcinomu prsu v ČR je na vysoké úrovni.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11733
Mám vápenaté usazeniny v prsou,co bude dál,jak je léčit?
Odpověď: Vápenaté usazeniny v prsech jsou typické vedlejší nevýznamné nálezy v prsech starších žen. Pokud by však byly pojmenovány jako mikrokalcifikace, bude nutné provést ověřovací biopsii. Mikrokalcifikace totiž mohou být známkou přednádorových stavů. Opakuji jen, že pokud u Vás jde opravdu jen o větší hrudkovité kalcifikace, je to norma, která se neléčí a ze které nemůže vzniknout závažná nemoc.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11732
Dobrý den,je mi 29let,prsa si prohmatávám celkem pravidelně,proto mě překvapilo když jsem si najednou nahmatala v prsu bulku bolestivou na dotek,ihned jsem šla ke gynekologovi a ten mě poslal na sono.Po sonu mě hned odkázali na mamograf a do mamoporadny.Výsledek je:vpravo rezistence v HZQ asi 2x2cm.Za 14dní mám jít na biopsii.Mám strach jaký bude výsledek.Proto se chci zeptat,jestli nevíte zda by se mohlo jednat o cystu nebo o nádor.Brala jsem Clostilbegyt na úpravu ovulace,jelikož bychom chtěli miminko.Četla jsem že po něm můžou vznikat cysty.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Cysty se obvykle jeví jako bolestivé rezistence. Je mi trochu záhadou, že Vám při sono vyšetření nedokázali říci, alespoň přibližně, o co jde. Zejména zánětlivé cysty jsou bolestivé, objevují se náhle. Viděla bych tady přímou souvislost s užívání léku na úpravu ovulace. Hovořila jste o tom s diagnostiky? Možná nastane situace, že při sonografii před biopsií bude konstatováno, že nález zmizel, nebo se bude jevit jako obvyklá cysta, neboť zánět pomine. Zkusím poradit jeden léčebnáý postup: Zakupte v lékárně Višněvského balzám (ne tinkturu). Je to páchnoucí tmavá mast. Namazejte malé množství na kůži nad bolestivým pohmatem, přejryjte kouskem igelitu, na to kapesník, vezměte si podprsenku a takto jděte spát. Odborně se tomu říká, že použijete lék v okluzi. Zopakujte pár dnů za sebou. Pokud jde o zánětlivou cystu, zánět se ztratí, možná i cysta. Pokud jde o nádor, nijak si balzámem v okluzi neublížíte. Držím palce, aby se z toho všeho vyklubala právě jen cysta. Možná, že v době, kdy budete znát výsledek, již nebudu mít službu v této poradně. Proto prosím, dejte mi po 1.4. vědět na info@buprague.cz jak vše dopadlo
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11731
Dobrý den,v prosinci jsem měla operované levé prso po abscesu,který přešel do chronické formy.Po operaci jsem měla ještě dvě menší operace téhož prsu.Nyní se stav zlepšil,ale levé prso mám pomalu o číslo menší než to pravé je i trochu deformované.Je náká možnost,že bude prso stejně velké jako to pravéé??? Za jak dlouho bych měla navštívit kontrolu mamografie???Byla jsem naposledy v říjnu 2012.Je mi 30 let!
Děkuji moc za Váší odpověd
Odpověď: Je velmi těžké předvídat, co bude dále s Vaším prsem po všech těch patáliích, které Vás postihly. Nezbývá, než věřit v sílu přírody a Vašeho těla uzdravit se. Defekty, které kvůli operacím vyústily v menší velikost prsu, se postupně prostaví tukem a vazivem. Nebude to však za krátkou dobu, počítejte nejméně několik měsíců. Kontrolní mamografie by se měla provést až budete cítit, že se prs prohojil, jistě stačí rok po poslední mamografii. Chronické záněty se rády vracejí. Doporučuji Vám ve stravě omezit mléčné výrobky - pro dospělého člověka je zdroj vápníku i v jiné potravě. Navíc právě mléčné bílkoviny jsou často v dospělosti špatně tráveny a mohou být zdrojem různých obtíží. Prevencí před návratem zánětu je také omezení sladkostí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11730
Dobrý den, mám po operaci nádoru a odebraní uzlin z toho jedna mikrometastáze(4mm) v jedné uzilně. Nyní - adjuvantní RT a hormonoterapii IA. TNM: pT1c,pN1a(sn)(23/1+)MO,histologie:duktální karcinom mléčné žlázy M8500/3,grade2,do RO nedosahuje, okraje kavity bez postižení,Uzliny:1(SNL)pozitivní z celkem 23 uzlin. Estrogenní receptory pozitivní v 90 %,progesteronové receptory pozitivní v 60%v nepravidelné distribuci.MiB-1index od 5%, nerovnoměrná distribuce, HER2/neu je negativní ,skore 1+, Stagingová vyšetření vše negativní.Chemoterapie prý není potřeba.Co si myslíte vy?Děkuji
Odpověď: Charakteristika Vašeho onemocnění nevyžaduje léčbu chemoterapií. Tato zpráva by Vám měla znít jako rajská hudba. Zajišťovací radioterapie a antihormonální léčba budou ve Vašem případě dostatečné a hlavně, zcela podle nejmodernějších pravidel. Jedna mikromatestáza v uzlině znamená, že s největší pravděpodobností se nemoc nerozšířila do Vašeho organismu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11729
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli je vhodné jít na sono prsou v prvním trimestru těhotenství? V rodině výskyt rakoviny prsu nemáme, ale přesto jsem sylšela, že by se měla prsa ideálně ještě před otěhotněním zkontrolovat (což jsem bohužel nestihla). Je mi 26 let. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Sonografie je zcela neškodná metoda pro těhotnou ženu a její prsy. Pokud se pro vyšetření rozhodnete, určitě se nechte vyšetřit pouze ve screeningovém centru. Těhotenstvím změněná žláza je totiž z hlediska diagnostiky komplikovanější, než žláza bez těchto hormonálních změn.Ve screeniových centrech pracují velmi zkušení lékaři, kteří se diagnostikou prsní žlázy zabývají po většinu své pracovní doby. Přehled pracovišť je na www.mamo.cz Počítejte, že za toto preventivní vyšetření zaplatíte asi 400 Kč. Budu držet palce, aby vše bylo v pořádku a abyste si své těhotenství opravdu v poklidu užila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky