MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230


Dotaz č. 11471
Dobrý den, mám dotaz. Je mi 35 let, mám tři děti, všechny jsem kojila. Trápí mě povrchová bolest, jen při tlaku, vlevo přesně nad prsem. Není to přesně ohraničené. Tak nevím, co by to mohlo být. Namožený sval ne, už to trvá delší dobu. Není to nijak prudká bolest. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle lokalizace bolesti bych spíše tipoval na namožený sval. Může jít o dlouhodobé namáhání. Ústup potíží může trvat i delší dobu. Zkuste vypozorovat, zda není bolest spojená s nějakým pohybem ruky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11470
Dobrý den, beru pravidelně HA. Vždy před menstruací mě trápí pnutí v prsou. Nyní se ale po asi pěti dnech braní stále stejného typu HA objevilo silné napětí, pálení, které mě budilo i v noci. Po pár dnech ustalo, ale občas mě se objeví tupá bolest a stále jsou mírně zvětšená. Předchozí měsíc jsem byla značně ve stresu, ted' pořád přemýšlím nad případným těhotenstvím - opět stres, ale testy jsou negativní. Je možná i jiná příčina než těhotenství? Popřípadě existují nějaké možnosti zmírnění v případě, že se stav bude opakovat? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti a citlivost prsou souvisí s kolísáním hormonálních hladin v organismu v průběhu menstruačního cyklu. Proto se mohou objevovat pravidelně v jeho určité fázi. Hormonální hladiny a celkovou reakci organismu ovlivňuje ještě mnoho dalších faktorů, infekce, fyzická a psychická námaha, stres,... Vaše potíže bych přikládal stresu o kterém jste se zmínila. Těhotenství samozřejmě citlivost prsou rovněž ovlivňuje.
V případě, že se vyloučí těhotenství a bolesti budou přetrvávat, doporučuji zkusit bylinné kapky Mastodynom, které v některých případech citlivost prsou odstraní či zmírní.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11469
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Asi pře 10 dny se mi na prsu udělal pupínek, později se zvětšil a bolel. Nyni nebolí, ale již vypadá jako malá měkká skvnka, asi 1 cm velká. Začala jsem ji jí mazat Framykoinovou mastí a pomalu se mi zdá,že bledne. Myslíte,že je nutné, pokud do nějaké doby nezmizí, tak někam zajít.
Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
pokud odhadnu z popisu, bude se nejspíše jednat o zanícenou kožní mazovou žlázu. Framykoin by měl postupně zaúčinkovat. Pokud do týdne od začátku mazání Framykoinem nezmizí, doporučuji návštěvu kožního lékaře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11468
Dobrý den,je mi 34 let a dnes jsem byla na sonu prsu prosím o vysvětlení zprávy:
žláza ve vysoké vrstvě hruběji strukturovaná s vícečetnými cyst. útvary, největší velikosti až 14*7mm. na rozhraní HK drobná hypoechogenita 5*3mm. Vlevo jsou také přítomny cystické útvary a ojediněle i akcentované dukty. Cysty jsou do 1cm a bilat přímé ani nepříme známky přítomnosti maligního ložiska neprokazuji.Závěr fibrocystická mastopatie bez známek přítomnosti maligního ložiska .předem moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podstatné z UZ nálezu jsou pouze cysty. Cysty jsou drobné dutiny, rozšířené aciny žlázy, vyplněné tekutinou. nacházíme je velké části žen. Bývá jich různý počet a různá velikost. V průběhu času se jejich velikost mění. některé se zmenšují, až vymizí, jiné se mohou naopak zvětšovat. Jde o reakci prsní tkáně a žlázy na kolísání hormonálních hladin v lidském těle.
V závěru uvedená "fibrocystická mastopatie" je obecný pojem, který přeloženo do laického jazyka znamená, že jsou v prsou přítomné cysty.
Z hlediska rizika vzniku rakoviny prsu, cysty nepředstavují žádný problém. Cysty nezvyšují riziko pro vznik rakoviny prsu. Proto se jich nemusíte obávat a pokud je jejich obsah "čistý" není ani potřeba žádných operací či biopsií.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11466
Dobrý den, ráda bych znala váš názor na biopsii prsu. Navštívila jsem dva lékaře s rozdílném názorem. Našla jsem si bulku v prsu, jeden lékař tvrdí , že jde pravděpodobně o cistu a biopsii vzhledem, pry k mému věku (33let) a rozsahu nalezu nedoporučuje.Doslova tvrdí, že šťourat se v tom také není dobrý. Druhý má opačný názor. Má maminka se s rakovinou prsu léčila a naštěstí úspěšně. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
biopsii by mělo vždy předcházet ultrazvukové vyšetření prsu, které určí jaké povahy je bulka, kterou si hmatáte. Zda je či není nutná biopsie nejlépe rozhodne lékař, který prování ultrazvukové vyšetření.
Nález z ultrazvukového vyšetření může může být normální žláza, cysta či uzlina. V takovém případě biopsie není nutná. Pokud by bulka měla podezřelý obraz, provádí se biopsie, za kontroly ultrazvuku, kdy přesně vidíme, z kterého místa provádíme odběr.
Samotná biopsie je minimální zákrok, který trvá i s přípravou cca 30 minut. Jde vlastně o takovou větší injekci. Rizika jsou minimální, vyjímečně se může objevit větší krvácení. Samotná biopsie nijak nezvyšuje riziko vzniku nádoru prsu.
Můj názor je, pokud lékař z ultrazvukového vyšetření doporučil biopsii, tak bych se tím řídil.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11465
Dobrý den.V březnu 2011 mi byla klasifikován TABLÁR l-BIRADS1.
V lednu letošního roku mi byl klasifikován TABLAR V - BIRADS1.Čím je možná tato změna?
děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den,
klasifikace Tabár slouží ke statistickým účelům a nemá vztah k rakovině prsu. K hodnocení slouží určitá doporučení a vzory, ale je rovněž závislé na hodnotícím lékaři, proto mohou vznikat rozdíly.
Pro Vás je důležité hodnocení BIRADS1, což znamená "bez nálezu".
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11464
Dobrý den prosím o ifo - 28.1.2013 jsem byla na bipsii tkáně z levého prsu.Na výsledky a následnou konzultaci mám čekat až do 15.2. smutné, protože jsou jarní prázdniny a všichni mají dovolené. Celý proces trvá strašně dlouho, od první návštěvy u gynekologa, je to již měsíc a pořád nic nevím. Kde se dá doptat a poradit, co dál a jak vlastně na tom jsem?
Odpověď: Dobrý den,
z medicínského hlediska a rizika prodlení se určitě bát nemusíte. I pokud by se mělo jednat o horší variantu a výsledek biopsie byl nádor, tak toto zdržení nemá žádný vliv na další léčbu. Jsou to zkušenosti získané a ověřené mnoha studiemi z celého světa. Toho se bát nemusíte.
Samozřejmě druhá stránka věci je samotný pacient, čekání na výsledek a s tím spojený stres. To je určitě nepříjemné. Na našem pracovišti se snažíme ženy s nějakým nálezem na prsu objednat v co nejkratším termínu.
Výsledek biopsie ale příliš urychlit nelze. Odebrané vzorky je potřeba zpracovat a tento proces přípravy trvá několik dní. Následně se z takto připravených vzorků vytvoří sklíčka s preparáty a ty se hodnotí pod mikroskopem. Toto je náročná a zdlouhavá práce. celý tento proces trvá cca 1 týden. V případě, že je potřeba ještě další preparáty ještě jiným způsobem, celý proces se opět o několik dní prodlouží. Proto Vás objednali v odstupu dvou týdnů, kdy v naprosté většině případů jsou již výsledky biopsie k dispozici.
Pokud chcete znát výsledek dříve, nejlepší je se telefonicky spojit s lékařem u kterého jste objednaná a přímo s ním se domluvit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11463
Dobrý den,
Mám hned dva problémy. V jednom prsu - u podpaždí jsem si nahmatala pohyblivou bulku. Na dotek je bolestivá, a je poměrně velká. Prso mě jinak nebolí. Na druhém prsu mě svědí bradavka. Kolem se vytvořily malé pupínky. O co by mohlo jít? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
pohyblivá bulka u podpaží může být s největší pravděpodobností uzlina či fibroadenom, čili nezávažné nálezy. Ale určitě je nutné ověřit její charakter sonografickým vyšetřením.
Svědění bradavky na druhém prsu může být reakce na hormonální změny, nic neobvyklého či nebezpečného.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11461
dobry den.Uz 2 mesiace pozorujem vytok z bradavky prvy bol hnedy potom biely a teraz uz asi 5 dni mam krvavy nieje samovolny ale staci slabe stlacenie,, nenahmatala som si hrcku ani doktor , 2 roky uz nedojcim. poslali ma teraz na ultrazvuk.myslite si ze to moze byt nieco vazne alebo zapal neaky , dakujem
Odpověď: Dobrý den,
krvavý výtok neznamená okamžitě diagnozu rakoviny prsu. Často se jedná o tzv. papilom, který je považován za přednádorový stav, jeho operační odstranění je kompletní léčbou. Nebo jde pouze o změny v duktech, které nejsou rizikové z hlediska nádoru.
Kromě ultrazvukového vyšetření se ještě provádí stěr z výtoku, který se odesílá k cytologickému vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11458
DOBRY DEN, CHCI SE ZEPTAT, POBOLIVALO MI PRSO,POSLALI ME NA ULTRAZVUK, ALE UDELALI MI I MAMOGRAF, A ZROVNA JSEM BYLA 15DNI od prvniho dne MENSTRUACE,TAK NEVIM ZDA JSEM NEMOHLA DEN PRED TIM NEBO DVA DNY OTEHOTNET, JAK HODNE BY TO SKODILO PLODU NEBO PRI UHNIZDOVANI VAJIČKA PO MAMOGRAFU, MOHL BY PAK BYT PLOD POSKOZEN DEKUJI ZA ODPOVED jitka musela bych na potrat
Odpověď: Dobrý den,
v tomto období je ale riziko pro vznikající plod minimální, platí pravidlo "všechno nebo nic". Což znamená, buď se oplodněné vajíčko vůbec neuhnízdilo a nezačal vývoj plodu, nebo je vše naprosto v pořádku a mamografie plod nijak neohrozila.

Doporučuji se ale obrátit na svého gynekologa a pracoviště kde mamografii prováděli a ti kontaktují Státní úřad pro jadernou bezpečnost, kde přesně vypočítají radiační dávku v oblasti dělohy a s ní spojené riziko pro plod.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11453
Dobry deň,dnes som absolvovala mamografiu a vysledok je počinajuca involucia so sytou zbytkovou žľazou v LQ bez zretelnych ložiskových zmien a kalcifikácii.Zaver:sýta zbytk.zľaza bilat.BIRADS 0-Prosim o vysvetlenie
Odpověď: Dobrý den, jde o popis mamografie s normálním obrazem, bez známek nádoru.
V zevní části prsu (LQ, laterální kvadrant) jsou zbytky žlázy a pojiva.
BIRADS je statistická klasifikace nález, v tomto případě 0 - potřeba doplnit další vyšetření.
V těchto případech se k mamografii doplňuje i ultrazvukové vyšetření, které je u mladých žen přehlednější.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11452
Dobrý den,
je mi 37 let,asi 2 týdny pozoruji výtok z bradavky čiré nebo mléčné barvy,který se objeví po zmáčknutí a to ne pokaždé.Prso mám zvětšené,bolestivé jako před menstruací a to již několik měsíců.Bulku nehmatám,ale mám tam více jakoby uzlin,takže nemůžu spolehlivě posoudit.Na preventivni UZ prsu jsem objednana až za 4 měsíce,mám navštívit lékaře dříve?Začíná mě to znepokojovat.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
čirý nebo mléčný výtok z prsu po zmáčknutí není známkou nádoru prsu. Pozornost a další vyšetřování zaslouží pouze krvavý a samovolný výtok, bez mačkání.
Ve Vašem případě se jedná o reakci na hormonální změny v organismu, nic neobvyklého. Pro jistotu doporučuji návštěvu gynekologa a vyšetření výtoku z prsu cytologicky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11451
Dobrý den,problém v pravém prsu,dle UTZ před rokem zduřelá mléčná žláza.Asi před dvěma měsíci začala opět větší bolest a trnutí.Užívám již druhým měsícem Mastodynom a řekla bych,že problém neustupuje,ba naopak se stupňuje. hormonální antiko. mi nebyla doporučena a tudíž neužívám.Jaké mám žádat vyšetření?
Odpověď: Dobrý den,
bolest nebývá obvyklým příznakem nádoru. Bolesti jsou způsobené hormonálními změnami žlázy. Ne vždy jsou bylinné přípravky, jako např. Mastodynom, účinné. Často jsou bolesti prsou způsobeny změnami na páteři.
Není vyšetření, který by přesně odhalilo příčiny bolesti prsou, resp. víme, že jsou způsobeny reakcí na hormonální změny v organismu a jde o normální projev činnosti žlázy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11450
Dobrý den Chtěla bych vysvětlit, co znamená ve zprávě mamografie:
Bilat. patrná část. reduk.kresba s nodulárně cár. rezid. retroalloárně (Tabár|||) bez pat. kalcifikací.
Ložiskové změny t.č. neprokazujeme.
Kožní vrstva jemná, v axilách LU benig. vzhledu.
Děkuji. Eva
Odpověď: Dobrý den,
jde o popis mamografie s normálním obrazem, bez známek nádoru.

V oblasti za dvorcem (retroareolárně) jsou zbytky žlázy a pojiva
Tabár III je klasifikace pro stavbu prsní tkáně.
Uzliny v axilách jsou přítomné naprosto běžně, "benigního vzhledu" znamená, že nejsou nijak změněné a vypadají tak, jak mají.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11449
Dobry vecer! Chcela by som Vás poprosit o radu, mamina(48 rokov) bola na mamografii a zistili jej toto: atypicke zahustenie 1.HCQ 1.sin sumačne, a poslali ju na ultrazvuk prsnikov. Neviete nahodou co by to mohlo byt? A prosim neuverejnujte tento dotaz na vasich strankach. Ďakujem !
Odpověď: Dobrý den,
mamografie není úplně přehledná, místy žláza dělá na snímcích "mlhu", v těchto případech se doplňuje i ultrazvuk, který tyto nepřehledné oblasti zobrazí přesněji. Je do běžný postup, běžný mamografický obraz. Je nutno počkat na výsledek ultrazvukového vyšetření, ale myslím, že nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11448
Dobrý den, je mi 15 let a jsem kluk. Už asi rok mám pod oboumi bradavkami 2,5 cm velké boule a na dotek hrozně bolí. Jsou celé nafouklé a nabubřelé. Když je mi zima tak vypadají normálně. Nevíte prosím jak bych se toho mohl zbavit? Pomůže když budu hodně posilovat prsa ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o projev hormonálních změn v dospívání, kdy i u mužů může reagovat prsní tkáň zduřením. ve většině případů tyto změny postupem času ustoupí. Pokud přetrvávají, odborně se tomu říká gynekomastie a v případě potřeby se z kosmetických důvodů řeší operačně.
Posilování nepomůže.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11444
Vážený p.doktore,nedalo mi,tak vám píši,prodělala jsem léčbu triple neg.g 3,16 chemo,operace,uzliny odebrány,byly neg.,následně 33 ozářek.léčba skončena 13.11.2012.hned 2.1,2013 jsem byla na kontrole,onkomarkery v pořádku,ale stále tam hlodá kdy?bohužel prožívám i po jiné stránce náročné období a jak víme sters ubližuje.Jsou onkomarkery opravdu hlavní informací,že se v těle momentálně nic bujícího neděje?Jaká je prognoza? DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den,
sledování pacientů v průběhu a po onkologické léčbě se skládá z několika vyšetření. Laboratorní vyšetření krve, především na onkomarkery a zobrazovací metody - sonografie, CT, mamografie, rtg snímky.
Pokud jsou tato vyšetření negativní, neboli bez nálezu, tak můžeme říct, že je vše v pořádku.
Podle předchozích dotazů a odpovědí usuzuji, že nádor byl zachycen v jeho časném stádiu a dobře reagoval na chemoterapii, což je pro Vás dobrá zpráva.
Pravidelně vyšetřuji ženy po operacích prsu pro nádor a naprostá většina žen přichází na tato vyšetření se strachem, zda je vše v pořádku. Což v naprosté většině případů je. Z vyšetření odcházejí již uklidněné. Stres a strach k nádorovým onemocněním patří, nelze se mu vyhnout, nejste žádná výjimka. Ale v období mezi kontrolami se snažte na nádor "zapomenou" a myslet na jiné, příjemné věci.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11443
Dobrý den, zhruba 14 dní mě trápí bolest pod levým prsem na vnější straně, když si prs zvednu mám hmatný jakoby tuhý provázek, který vede k žebrům a na žebrech bolí nejvíce.Před 4 měsíci jsem přestala kojit a když si zmáčknu bradavku tohoto prsu, tak je po chvíli vidět kapička čiré tekutiny, nevím, jestli je to ještě pozůstatek z kojení, ale na druhém prsu nic takového nemám ani nic po zmáčknutí bradavky nevyteče.S jakým doktorem bych toto měla konzultovat nejdříve?Je mi jasné, že bez vyšetření se těžko odhaduje, ale máte s něčím takovým zkušenost?Díky
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat o "pozůstatek" kojení, část žlázy, jeden lalůček, přechází do klidového stavu déle. nejedná se o nic neobvyklého. Doporučuji kontrolu u gynekologa, který pohmatový nález nejlépe posoudí a následovat by mělo UZ vyšetření, které tento okrsek přesně zobrazí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11442
Nahmatala jsem si v záhybu pod prsem něco nepřirozeného, nevím jak to správně nazvat, zda je to prsní úpon, sahá od záhybu cca do poloviny prsu, na pohmat je to lehce bolestivé, pod druhým prsem nic takového nemám, je to válcovitého tvaru, na pohmat připomíná silnou naběhlou žílu, ale na pohled nic vidět není..nevím, zda to správně popisuji. Jen mě zajímá, jestli je to normální a stresuji se zbytečně nebo zda mám jít na kontrolu a kdo mi napíše doporučení, gyn. nebo PL? Pozn. kojila jsem 8.měsíců a přestala jsem cca před 10. měsíci, jestli vám to nějak pomůže.
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o okrsek žlázy který citlivěji reaguje na hormonální změny v organismu, které probíhají v průběhu menstruačního cyklu. Vzhledem k citlivosti/bolestivosti doporučuji provedení sonografie, která přesně zobrazí citlivý okrsek tkáně.
Doporučuji vyšetření u gynekologa, který Vám vystaví i žádanku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11441
Dobrý den,můj 11-ti letý syn si nahmatal malé,na pohmat bolestivé zduření na levé bradavce. Může to souviset s hormonálními změnami v pubertě? Máme navštívit pediatra? Díky
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku se určitě jedná o změny související s dospíváním a hormonálními změnami. Zřejmě se jedná zduřelý základ žlázy, který je běžně přítomný i u mužů, ale vzhledem k nepřítomnosti ženských hormonů nedojde k jejímu plnému vývoji.
Vzhledem k její bolestivosti, doporučuji, pro jistotu, návštěvu pediatra.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11440
Dobrý den, je mi 21let a před týdnem jsem si nahmatala u dvorce bulku o velikosti hrášku, nijak nebolí. Vyděsila mě. V druhém prsu jsem nic takového nenahmatala. O co myslíte, že se jedná a jak postupovat?

Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o několik věcí - okrsek žlázy či pojiva, drobná cysta či fibroadenom. Vzhledem k věku je diagnoza rakoviny prsu nepravděpodobná.
Přesný charakter bulky, kterou si hmatáte zjistí sonografie, neboli ultrazvuk.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11439
Dobrý den, v listopadu 2011 mi byl proveden UZ prsou s nálezem vlevo na RHK při okraji dvorce hladce ohraničené hypoechogenní ložisko 7x5 mm a závěrem: BI-RADS 2 - benigní. Byla mi doporučena kontrola za rok, tu jsem vzhledem ke změně bydliště podstoupila na jiném pracovišti (prosinec 2012), kde nález zněl: ve srovnání s kontrolou před rokem prakticky stacionární. Je tedy nutné podstupovat v letošním roce opět UZ ? Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
kontrolní UZ v jednoročním intervalu je v takovém případě běžný postup. Takže další kontrola někdy na konci roku 2013.
UZ je vyšetření bez použití záření, bez negativních vedlejších účinků.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11438
Dobrý den,prosím o radu ohledne maminky(49let)před půl rokem prodělala extirpaci papilomu,bez jiné léčby.Dle his.vyšetření bylo vše v pořádku,teď jde na kontrolní sono a já mám strach,zda ta extirpace nezvyšuje riziko rakoviny,nebo zda papilom nerecidivoval.Žádné potíže nemá,asi jen zbytečně plaším,ale děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
operace prsu nezvyšuje riziko pro vznik rakoviny, toho se nemusíte obávat. Recidiva papilomu je možná, resp. se může objevit další papilom. Ale jak jsme odpovídali v předchozích dotazech, extirpovaný papilom nebyl charakteru přednádorového stavu. Kontrolního sono vyšetření bych se neobával, není důvod.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11437
Dobry den, dnes som si bola po vysledky z mamagrafie a nasla som si tam napisane Vpravo na rHQQ opacita menej ostrych kontur velkosti 7 mm. Mam ist na USG ale az o 3 mesiace. Mohli by ste mi povedat, co to vlastne znamena, lebo mam strach, co to moze byt. Dakujem za odpoved. Jana
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu mamografie by se mohlo jednat o několik možností. Např. okrsek žlázy a pojivové tkáně, který někdy vytváří dojem samostatných ložisek, drobnou uzlinu, ale samozřejmě nelze vyloučit ani drobné nádorové ložisko. K přesnějšímu určení charakteru tohoto ložiska slouží USG, nebolu ultrasonografie. Je potřeba vyčkat na její výsledek. U nás se snažíme dávat termíny podstatně kratší, především z důvodu psychického stresu žen při čekání na vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11432
Dobre rano.Mam:benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo) pred 3dnami som si v sprche skumala ci mam hrcku a mam. Ale odvtedy ma prso boli.Myslite, ze som si to len podrazdila?Nemoze vzniknut rakovina?dakujem
Odpověď: Dobrý den,
tento výsledek není rizikový pro vznik rakoviny prsu. Bolest prsu může souviset s jeho podrážděním. Další možností je rovněž psychologický faktor. Máte pocit, že máte nějakou chorobu prsou, od chvíle, kdy jste měla pocit bulky v prsu začaly bolesti. Všechno souvisí se vším.
Nejlépe do napsala ve své odpovědi prim. Skovajsová, já s tím plně souhlasím.
"Kdybyste byla moje pacientka, nechala bych Vás žít a netraumatizovala bych Vás dalšími kontrolami. Kromě toho, že máte zcela normální nález, existuje statistika, která říká, že zhoubný nádor je u žen do 25 let věku tak extrémě vzácný, že opravdu není vhodné mladé ženy strašit. Vy byste si měla užívat mládí, zdraví a ne žít v hrůze z toho, že můžete onemocnět."
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11431
Dobry den, je mi 26 let, neberu antikoncepci, nejsem tehotna a nemam pred menstruaci. Uz druhy den mam spodni cast praveho prsu bolavou na dotek a nahmatali jsme s pritelem nejakou zdureninu, neni to bulka, spis jako kdyz mi pred menstruaci natecou prsni zlazy. Prs nema jinou barvu,ale prijde mi vice nafoukly nez kdy jindy, mam ho od prirody trosku vetsi,ale ted mi projde,ze je rozdil videt vic a na kuzi se mi udelali strie. Poradte prosim co si o tom myslite a kam se mam pripadne obratit. Dekuji Michaela.
Odpověď: Dobrý den,
podle Vašeho popisu se bude jednat pouze o nezávažnou reakci prsní tkáně na kolísání hormonálních hladin v těle. V toto chvíli bych vyčkal, zda potíže do týdne neustoupí. Pokud budou přetrvávat tyto potíže dále, doporučuji provedené sonografie prsou. Nejlépe přímo na některém screeningovém.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11429
Dobrý den,cca před 3 týdny se mi udělalo něco malého na bradavce pravého prsu,nárustek se utvořil přímo uprostřed bradavky a je velikosti 3x3mm,pod kůží podbělalý,velmi citlivý na teplotní změny a dotyk,málo vystouplý.Protože jsem kojící,je to velice nepříjemné,tak jsem navštívila obvodní lékařku a řekla jsem jí,že jsem to zkoušela natírat genciálkou,ona mi poradila ať pokračuji a bylo za obtíž,že s něčím tak malinkým jsem přišla.Genciálka je bez účinku.O co by mohlo jít?Mám navštívit opět obv.lékařku nebo navštívit gynekologa?
Odpověď: Dobrý den,
v době kojení by se mohlo jednat o drobnou cystičku vyplněnou mlékem, tzv. mléčnou cystu. Případně o drobný uzavřený mlékovod.
Mimo bradavku by se mohlo jednat o drobnou zanícenou podkožní mazovou žlázu.

Pokud Vám dělá potíže při kojení, doporučuji návštěvu gynekologa, který si útvar prohlédne a nejlépe posoudí o co se jedná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11428
dobry den chcela by som vediet vas nazor pred mesiacom som mala vytok z bradavky hnedej farby trval 5 dni ,tento mesiac mam zase vytok s tej iste bradavky bielej farby , hrcku som nenahmatala.bola som u lekara povedal ze to je normalne , niake vysetrenie neodporucil.myslite si ze to moze byt normalme mne sa to nezda , dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
pokud byl výtok z prsu po zmáčknutí, nejedná se o nic závažného.
Pokud je výtok samovolný, neboli bez mačkání, ale není krvavý, v naprosté většině případů se rovněž nejedná o nic závažného.
Pozornost vyžaduje pouze krvavý samovolný výtok z bradavky.

Standardní postup při samovolném výtoku z prsu je jeho odběr na sklíčko a provedení tzv. cytologického vyšetření. Při krvavém výtoku se mimo tohoto cytologického vyšetření provádí rovněž mamografie či ultrazvuk.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11425
Som triple neg,her 2neg,TINOMO,G3,V maji 2012 liecba ukoncena.18uzlin vybratych neg.Mala som 8chemo,19oziaro.Bola dostacujuca liecba?Ake su moje prognozy do buducna?Mam pol rocne kontroly sono prs,brucha.Krv po 3mesiacoch.Rocne RTG pluc.Je to postacujuce na moj druh?Vraj je to naajgresivnejasi druh.Co sa da od neho ocakavat?Ide o prezivanie alebo som zdrava?Dakujem
Odpověď: Dobrý den,
jak jsem již psal v předchozích odpovědích, onkologická léčba je plně v rukou onkologa, který má přesné a podrobné informace. Podle toho, co jste uvedla jde o adekvátní léčbu.
Interval kontrol je 3 a 6 měsíců je běžný a dostačující.
Nádor ve Vašem případě patří do skupiny agresivnějších, to znamená vyšší riziko recidivy. Jde ale o statistické čísla, nikoliv o konkrétní ženy.
V tuto chvíli můžete vést normální život, jen s minimem omezení. Rozhodně bych neřekl, že jde o přežívání. Přežívání si představuji stav, kdy se pacient nepohybuje, pouze leží, je kompletně závislý na cizí pomoci, případně napojen na různé přístroje. Toto není Váš případ.
Pokud jsou výsledky vyšetření v pořádku, považujte se za zdravou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11423
Dobrý den uz asi týden mě bolí obě prsa poslední ms bílé jen dva dny ale trh test je negativni
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou nejsou nic neobvyklého, nejedná se o příznak rakoviny prsu. Doporučuji vyčkat do příští menstruace.
Bolesti prsou jsou projevem hormonálních změn v organismu.
Nevím co myslíte tímto "poslední ms bílé jen dva dny"
A předpokládám, že " trh test je negativni" znamená těhotenský test.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11422
Dobrý den.Již dva měsíce mám velmi citlivá a bolestivá prsa.Hlavně bradavky a okolí.Není to bolest,kterou mívám tak týden před menstruací.Dnes jsem byla u svého gynekologa a ten mě posílá na vyšetření do Breast unit Prague na specializované pracoviště pro diagnostiku a léčbu zhoubných i nezhoubných nádorů.Mám docela strach,co to může znamet a zda se nejedná o příznaky rakoviny.Je mi 40 let.Moc vám děkuji za odpověd a přeji hezký den.Lenka.V poukazu na vyšetření mám napsanou diagnozu N63.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti a citlivost prsou jsou celkem časté a v naprosté většině případů se nejedná o příznak rakoviny prsu. jde o reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu, která se projeví citlivostí.
Předpokládám, že Vás odeslal k provedené sonografie, případně mamografie. To jsou základní vyšetření, které dokážou potvrdit či vyloučit přítomnost nádoru v prsu.
Breast Unit je screeningové pracoviště, které vede prim. Skovajsová, patřící mezi přední odborníky na vyšetřování prsou v ČR. Takže Vás odeslal na špičkové pracoviště, kde se o Vás perfektně postarají.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11421
Dobrý deň.Prosím o radu, hoci mám strach.Mám 38 rokov a pred tromi týždňami som si nahmatala pri sprchovaní na ľavom prsníku hrčku o veľkosti cca 5-10mm. Nachádza sa asi tak 6 cm od bradavky smerom nahor,
mierne k vonkajšej strane prsníka. Pri samovyšetrovaní, pohybom ruky za hlavu, táto hrčka mení miesto.Niekedy je výraznejšia, niekedy ju musím nahmatávať.Bojím sa ísť k doktorke, keďže už v minulosti som mala nepríjemné skúsenosti s nesprávnym diagnostikovaním a akosi našim lekárom nedôverujem.
Odpověď: Dobrý den,
bulka v prsu může být různého původu. Vzhledem k tomu, že je volně pohyblivá by se mohlo jednat o drobnou uzlinu, fibroadenom či cystu. Čili nezhoubné, nezávažné nálezy. Ale pouze podle Vašeho popisu její charakter neposoudím. Proto je nutné doplnění sonografie, která přesně řekne, jaký má tento nález charakter.

Nedůvěru k lékařům překonejte. Doporučuji vyšetřené v některém velkém mamodiagnostickém centru, které se zaměřuje právě na choroby prsou. Neznám situaci na Slovensku, tak Vám nemůžu konkrétně poradit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11420
Dobrý deň prajem. Absolvovvala som USG a MMG vyšetrenie prsníkov. Mám 49 rokov. Na USG mi povedali, že všetko je v poriadku, no popis MMG vyšetreniu nerozumiem, preto prosím o vysvetlenie: Obojstranné axilly voľné. Štruktúra žľazového parenchýmu veku neprimeraná., typ I.-IV. podľa tabára, typ BIRADS pomwene denzná štruktúra prítomná v LQ. Bez zreteľnej expanzívnej lézie. Bez prítomnosti patologických mikrokalcifikátov. Koža nezhrubnutá, retromamárne a retromamilárne štruktúry nenápadné. Oproti nálezu z r. 2011 bez podstatných zmien, mierna redukcia štruktúry. Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,
jde o popis mamografie s normálním nález, bez známek nádoru.
Typ podle Tabára je klasifikace stavby prsou, zda je přítomno více žlázy, vaziva či tukové tkáně. V průběhu života se mění. Ve Vašem případě jde o typ s převahou přítomnosti žlázy a vaziva, proto se k mamografii doplňuje USG.
BIRADS je klasifikace nálezu, zda je normální, či zda je přítomno nějaké ložisko s různým stup%něm podezření na nádor. Ve Vašem nálezu není uveden typ.
Jinak je v nálezu popis struktury prsní tkáně, který slouží pro další kontroly.
Nepopisují žádné známky nádoru v prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11419
Dobrý den ,mam skoro devitiletou dcerku a nasla si u bradavky boulicku,pri stlaceni ji to nekdy bolí,někdy ne..Když jí na to saham ja,žádnou bolest neciti..mOŽNÁ MI PŘIPADA,ŽE TAM JSOU JAKOBY DVE MALE bouličky..Pred tydnem si stěžovala ,že jí pobolíva prso.což jsem tipovala na rust..Četla jsem tu jeden članek,kde píšete / Zkuste pohmatem, zda se nejedná o malé rozšíření žlázy za bradavkou, někdy to nemusí být ani okem patrné u devítilete holčičky/Mám s ní jít k lékaři?Je hubena,kdyz zvedne ruce nahoru,řekla bych,že je to okem viditelne..Děkuji za odpověď o bouličce vím 3 dny..Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku se může jednat začínající změny prsou v souvislosti s dospíváním. Hmatná boulička může být jen okrsek žlázy, která je za dvorce přítomna, nebo pouze vazivo v podkoží.
Podle popisu neposoudím spolehlivě, jakého původu je tato boulička, spíše si myslím, že se nejedná o nic závažného. Pro klid a jistotu doporučuji návštěvu u dětského lékaře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11418
Dobrý den, pravé prso mám asi o 1 vel. větší než levé a na bradavce toho většího prsu mám takové malé stroupky barvy kůže, nemůže to být rakovina bradavky, mám jít k lékaři?
Odpověď: Dobrý den,
rozdíl ve velikosti prsu není nic zvláštního. Někdy je malý, někdy větší. V době dospívání a růstu může rozdíl ve velikosti prsou kolísat.
Stroupky na bradavce, může to být jen normální povrch bradavky, někdy může vypadat jako stroupky.
Pokud jdou "stroupky" lehce sloupnout a nekrvácí, mohlo by se jednat o kožní problém, bez souvislosti s rakovinou prsu. V tom případě doporučuji návštěvu kožního lékaře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11416
Dobrý den,
už dlouho mě trápí silná bolest na boku levého prsa, která se objevuje jen při doteku, bojím se co by to mohlo být?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
citlivost a bolesti prsou jsou relativně běžné. Jde o reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu s souvislosti s věkem, vývojem prsou a menstruačním cyklem. Případně, pro jistotu, je možné doplnění sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11414
Dobrý den.Před týdnem jsem si našla bulku u dvorce levé bradavky.Byla jsem na ultrazvuku kde mi dali zprávu:vlevo nad areolou v místě rezistece prokazujeme neostře ohraničenou formaci o velikosti 29x9x20mm,která má strukturu žlaznatého parenchymu,v 1.axille zvětš.LU neprokazujeme.Prosím o laické vysvětlení.na mamologii jedu až za týden.děkuji
Odpověď: Dobrý den,
hmatná bulka na levém prsu je podle popisu a charakteru ultrazvukového obrazu normálním okrskem žlázy. Nejedná se o nic neobvyklého. Povrch žlázy není hladký a rovný, ale různě zvlněný a toto zvlnění může někdy působil dojmem "bulky".

MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11413
Dobrý den,
po absolvované chemoterpii se dceři objeví cca za týden "vyrážka" v podpaží. Lékař dceři poradil namazat mastí, která je volně prodejná v lékárně, ale není tento postup spíše kontraproduktivní, není ona vyrážka projevem detoxikace a odchodu chemie z těla a případná mast by navíc ještě ucpala póry? (stalo již podruhé, nesvědí a do dalšího cyklu zmizí.) Prosím i o informaci, zda je normální, že po chemoteraii se kromě bolestí kloubů, zubů, bolesti hlavy a hučení v uších dostaví i teploty cca 38 stupňů - v tomto případě si má dcera vzít paralen. Dceři je 30 let.
Odpověď: Dobrý den,
pokud vyrážka nedělá problémy, není citlivá či bolestivá a postupně vymizí vymizí, tak není potřeba ji mazat. nevím jakou mast lékař Vaší dceři doporučil, zřejmě nějakou na "zklidnění" kůže. Rozhodně se ale nemusíte obávat, že by tato mast ovlivnila účinnost léčby.
Komplikace v souvislostí s chemoterapií, které popisujete jsou jsou běžné. Je to celková reakce na podanou chemoterapii. Rovněž zvýšená teplota je reakcí organismu, který tím zvyšuje svůj metabolismus. Pokud jsou teploty obtěžující, podání Paralenu na jejich snížení je možné. Pokud ale zvýšená teplota dceru nijak neomezuje, Paralen bych nepodával.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11412
Dobrý deň,
chcem sa spýtať pred dvomi mesiacmi mi gynekológ povedal že mám dyspláziu prsníka, nemám tam ani cystu ani nádor, ale chcela by som vedieť či mám vačšie riziko vzniku rakoviny ako ostatný ľuďia bez dysplázie. Všade sa píše že je to predrakovinový stav. A ešte by som chcela vedieť že keď mi to zmyzne či je možné že sa mi to zase vytvorí. dakujem
Odpověď: Dobrý den,
otázka je, z čeho přišel gynekolog na to, že máte dysplazii prsou. Z pohmatu? Z ultrazvukového vyšetření? Z biopsie?
Dysplasie je obecný široký pojem pro změn prsní tkáně. Patří do ni mnoho změn. Od naprosto nezávažných, které vlastně nelze považovat ani za chorobu, po změny závažnější, které mohou představovat riziko pro vznik nádoru prsu. Přesnou diagnozu o jaký typ změn prsní tkáně se jedná lze udělat pouze histologickým vyšetřením vzorku prsní tkáně z biopsie či operace.
Stanovit diagnozu "dysplazie" pouze podle pohmatu či ultrazvuku je špatně. Mnohdy se za dysplasii vydává i stav, kdy žena udává pravidelné bolesti prsou v průběhu menstruačního cyklu. Je to pouze strašení žen.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11410
Dcera se nam narodila s třetí bradavkou. V 6mes SONO ukázalo, ze je bez mlékovodu. Nyní (2,5 roku) se ji 3bradavka zbarvila - predstavuje modrinu (cely dvorec). Obvodní lékařka doporučuje vyčkat na jeji vymizení.. Mám trvat na odborném vyšetření? Doporučite mi prosím odborníka, ktery zjisti, zda se nejedna o nic vážného? Navíc uvažuji o odstranění bradavky (psychika v období dospívání dívky). V kolika letech je odstranění vhodne? Děkuji za Vaše odpovědi!
Odpověď: Dobrý den,
vytvoření přídatného prsu je vrozenou odchylkou. vyskytuje se v různých podobách, většinou jako přídatná žláza směrem k podpaží, bez bradavky. Občas se vytvoří přídatné prso i s bradavkou, někdy oboustranně, někdy pouze na jedné straně.
Přídatná bradavka určitě sama nezmizí. Se zdravotního hlediska nepředstavuje závažnější riziko. Její odstranění z kosmetických důvodů je možné. Operační řešení se doporučuje v období dospívání.
Doporučuji kontaktovat plastického chirurga.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11408
Vážený pane doktore,
dovoluji se na Vás obrátit s dotazem, zda augmentace prsou ztěžuje mamografické vyšetření, neboť při něm je prso stlačeno, dovolím si příměr " až na placku ".Do jaké míry je takový prs mamografem vyšetřitelný a v jaké kvalitě.V prvé řadě mi záleží na zdraví,na mamograf i ultrazvuk pravidelně docházím v rámci prevence.Je mi 48 let.

Děkuji Vám za odpověď.


Odpověď: Dobrý den,
augmentace prsů silikonovými implantáty ztěžuje kvalitní provedení mamografie, prsní tkáň mnohdy nelze zachytiti v celém potřebném rozsahu, některé části prsou nejsou na snímcích hodnotitelné.
Laboranti a lékaři ve screeningových centrech jsou ale zkušení a i ženy po plastických operacích prsou běžně vyšetřují. Pro nás to představuje určitou komplikaci, ale dokážeme si poradit. Např. standardním doplňováním ultrazvukového vyšetření k mamografii, speciálními projekcemi s polohováním prsu i implantátu při snímkování.

MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11407
dobry den prosim o laicke vysvetlenie z mamografie V LHQ praveho prsnika su viaceré dobre ohraničené homogenne zatienenia do velkodti 7 mm. Na USG v oboch mliečnych žlazách su ojedinelé drobne anechogenne ložiská, v lavo až do velkosti 11 mm. v oboch mliečnych žlazách sú dilatovane mlekovody. Ine ložiská nepozorovat,ani zvečšené LU v axilach. mamily su retrahovane .
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu mamografie a USG se jedná o drobné cysty (anechogenne ložiská).Jde o běžný nález, který nijak nesouvisí s nádory prsů. Cysty při vyšetření nacházíme u mnoha žen a nepředstavují žádné riziko.
Dilatované mlékovody jsou rozšířené vývody ve žláze, mohou souviset s nálezem cyst. Rovněž se nejedná o nic závažného.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11405
Dobrý den,
po vyšetření na mamografu a USG mám tento výsledek:
Vcelku pravidelný parenchym difusně rozložený s většími proporcemi v HZQ bilat, v HZQ vlevo basálně je patrný plochý benigní okrsek 14x5 mm charakteru adenosy, známky malignity neprokázány, dukty nerozšířeny, v axilách tuk. degen. uzliny do 12 mm.
Vhodné kontrolní USG za 1 rok jako samoplátce, při potížích kdykoliv dříve.
Lékař mi sdělil, že je vše v pořádku.
Chtěla bych se zeptat, co to přesně znamená, zda se jedná o cystu nebo co to vlastně je. Je mi 41 let.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu mamografie a USG se jedná o normální obraz. Popisovaný okrsek adenozy je okrsek žlázy, který někdy působí dojmem samostatného ložiska. Uzliny v axilách se vyskytují zcela běžně, v tomto případě nejsou známkou ničeho špatného.
Spíše mě zaráží proč Vás posílají v tomto věku k mamografickému vyšetření. Něco jste si v prsu vyhmatala? Nebo máte jiné potíže s prsy? Bylo vyšetření provedeno ve screeningovém centru?
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11404
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu podstoupit mamografické vyšetření prsů když kojím. Na pravé straně se mi objevilo zduření a kromě sona jdu i na mamograf. Díky za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
mamografie v době kojení se provádí jen ve vyjímečných případech. V době kojení jsou prsa pro mamografii špatně přehledná, až nepřehledná. Proto se v době kojení neprovádí.
Ale naopak to nevadí. Provedení mamografie neohrozí kojení, i po mamografii můžete dále kojit.
První vyšetření je u kojících žen vždy sono, které je v době kojení přesnější a přehlednější.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11403
Dobrý den,
našla jsem si v levém prsu po straně bulku je mírně pohyblivá a mám strach,aby se nejednalo o něco vážného...Jinak na prsu žádnou změnu zatím nepozoruji.Mám 3 letého syna a 8 měsíců jsem ho kojila.Bulka nezmila ani po menstruaci. Může mi hrozit něco zhoubného? V rodině nikdo rakovinu prsu neměl. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji provedení sonografie, která přesně řekne, jakého charakteru bulka je.
Podle popisu se může jednat o drobnou uzlinu, fibroadenom nebo pouze o okrsek žlázy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11402
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně načervenalé oteklé bradavky, která svědí a je teplejší. Je mi 18 a nejsem těhotná.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o reakci na hormonální změny prsní tkáně v souvislosti s věkem a menstruačním cyklem. Časté bývá rovněž o podráždění od prádla, podprsenky. Případně od pracího prášku či aviváže.
Doporučuji vyčkat, pokud potíže do 1-2 týdnů neustoupí, navštivte svého gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11401
Dobrý den, prosím o názor. v červenci 2007 zahájena léčba Zoladex, Tamoxifen , ozařování, v červnu parc. mastektomie pro inv,dukt carcinom T1C NOMO, G 1, ER 80%, PR 80%, Ki 67 15 %, okraje 5 mm negat.
Vše bez problémů. Vše v pořádku, MG, UZ....byl by jste pro prodlouženou adjuvanci? Pokračovat s Tamoxifenem,nebo vymněnit za Femaru navrženou lékařem? Děkuji Ivana Jsem po ovarectomii, pro polycystická ovaria po léčbě...
Odpověď: Dobrý den,
léčba rakoviny prsu má různá doporučení a schémata. Záleží na mnoha faktorech, jaký postup onkolog zvolí. Jedním z nich je přechod z Tamoxifenu na Femaru. Dotazoval jsem se našich onkologů a nevidí na tomto postupu nic neobvyklého.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11399
Dobrý den,byla jsem na mamo,poté biopsii kvůli tvrdé tkáni v levém prsu.Výs.biopsie-zánět.Léčena několikery ATB,vždy po dobrání opět bolestivost.Udělán UTZ-absces.Nyní jsem měsíc po operaci dobrána atb a opět cítím zhoršení.Červená kůže,bolestivá,ta červená kůže je měkká,ale v okolí zase celé zatvrdlé.Jde o abces či zánět??Problémy trvají už od října.Mám jít opět na chir.amb,kde jsem byla léčena či za svým gynekologem.Doktoři si semnou neví rady,každý hovoří něco jiného.Bojím se,aby nebyla léčba zanedbaná a nedostala jsem rakovinu!Je možné náké důslednější vyš???Uz jsem zoufalá!!
Odpověď: Dobrý den,
jak jsem odpovídal minule, léčba komplikovaného zánětu prsu s abscesem je dlouhá, trvá i několik měsíců. Nové vytvoření abscesu je častou komplikací. Často je potřeba opakování operace a vypuštění abscesu.
Doporučuji kontrolu na chirurgii, kde Vás léčí.
Zánět prsu není rizikem pro vznik nádoru prsu, toho se nemusíte obávat
Jako podporu léčby bych doporučil obecné prostředky na posílení imunity, vitamíny, čerstvé ovoce a zelenina. Případně bylinné směsi s protizánětlivým účinkem, např. heřmánek apod.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11398
Dobrý den, bylo mi čerstvě 45 let a byla jsem nyní poprvé na mamografu. Mamograf i kontrolní sono potvrdily nález: vlevo v HZK dobře ohraničené benigní ložisko vel. 18x15x8mm, v.s. FA. Známky malignity dnes neprokazuji. Kontrolní vyšetření je mi doporučeno za půl roku. Není to příliš dlouhá doba? Jsem nervózní. Ráda bych měla nějaké srovnání dříve. Je mamograf a sono (bez biopsie ložiska) jednoznačným výsledkem k vyvrácení problému?? děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud byla mamografie a sono provedeny v akreditovaném screeningovém centru, tak bych důvěřoval jejich postupu. Lékaři v těchto centrech vyšetří velké množství žen a mají velkou zkušenost při hodnocení nálezů. Při pochybnostech, zda se jedná či nejedná o Fa, neboli fibroadenom, by provedli biopsii. Kontrola za půl roku je taková pojistka.
Při rozhodování, zda zvolit kontrolu či rovnou biopsii, se hodnotí mnoho faktorů, především vzhled a charakter ložiska. Jeho struktura, ohraničení, nepravidelnosti v jeho kontuře, atd. Pokud všechny znaky svědčí pro benigní ložisko, např. FA, biopsie se neprovádí. Pokud některý se znaků budí sebemenší pochybnost, ověřuje se nález biopsií.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11397
Dobrý den,je mi 29let mam 3letou dceru kojenou pouze 4měsíce.Našla jsem si bolestivou bulku v levém prse a pob třech týdnech čekací doby v prsní poradně mi byla dána tato zpáva:prsy symetric.AM komplex norm.chrakter žlazy jemně zrnity oboustranně,susp.rezistence 3x2cm,kůže hladka posunlivá.nyní čekám dalších 10dní na ultrazvuk.prosím o názor děkuju
Odpověď: Dobrý den,
četl jsem si vaše předchozí dotazy a odpovědi mé kolegyně a souhlasím s tím, co napsala. Podle charakteru hmatné bulky se jedná spíše o okrsek zduřelé žlázy, cystu či fibroadenom.
Vaše gynekoložka Vás měla rovnou objednat na ultrazvuk prsou, nejlépe v některém screeningovém centru. Čekání 3 týdny na objednání do "prsní" poradny u ženy s hmatným nálezem není úplně běžné. Jde o zbytečné zdržení a prodloužení stresu pro Vás.
V tuto chvíli je nutno vyčkat výsledku ultrazvukového vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11395
Dobrý den,
včera jsem si poprvé všimla,že po zmáčknutí bradavky se objevila malá kapička čirého cosi, napadlo mě, jestli to nějak souvisí s menstruací, která mi teď končí či antikoncepcí ..
Odpověď: Dobrý den, obecně, jakýkoliv výtok z bradavky po zmáčknutí prsu není nic závažného. Pozornost a další vyšetřování je potřeba pouze u samovolného, to znamená bez mačkání, a krvavého výtoku. Nemusíte mít obavu, výtok, který popisujete je normálním projevem činnosti žlázy v prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11394
Dobrý den, měla sjem tento dotaz (Dobrý den, když si máčku malinko pod bradavku, tak mi z ní vyteče průhledná vodička, ale vždy jen málo. Nikdy jsem to podle mě ale neměla. Tak jsem se chtěla zeptat jestli je to normální, nebo ne. Děkuji za odpověď.), ale dnes jsem zjistila, že není pouze čirý, ale že vytéká chvilkami i nějaká bílá tekutina společně s tou čirou.
Odpověď: Dobrý den,
obecně, jakýkoliv výtok z bradavky po zmáčknutí prsu není nic závažného.
Pozornost a další vyšetřování je potřeba pouze u samovolného, to znamená bez mačkání, a krvavého výtoku.
Nemusíte mít obavu, výtok, který popisujete je normálním projevem činnosti žlázy v prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11393
bola som na mamografii a po mamog. som išla na ultrazvuk, kde lekarka na pravom prsniku videla niečo ale nevie presne usudit či je to cysta. v sprave z mamog. bolo napísane BIRADS 4 viete mo to vysvetlit mam rakovinu prsníka alebo ake mam mat z tojo obavy.
Odpověď: Dobrý den,
BIRADS je klasifikace nálezu s prsou, konkrétně BIRADS4 znamená nález podezřelý, podle klasifikace je pravděpodobnost v obrovském rozmezí 3-97%. Čili hrozně široké a bez znalosti konkrétního nálezu nemůžu říct nic bližšího.
Obecně lze říci, že jde o kategorii, kdy je nutno nález ověřit biopsií z podezřelé oblasti. Ta přesně řekne o jakou tkáň se jedná, zda jde o nádor, či pouze o "hormonální" změny v prsní tkáni.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11390
Dobry den, pred tremi mesici jsem si nasla dosti bolestivy utvar v levem prsu, behem cyklu se bolest meni. Dnes jsem absolvovala ultrazvuk se zaverem: primereny nalez, vlevo v HZK perif. nachazim okrsek zlazy. Jedna se o zdurelou zlazku hormonalne? je nejaka lecba nebo se jenom casem zlazka vstreba? mam to sledovat? dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o okrsek žlázy, který citlivěji reaguje na hormonální změny. Pokud bylo ultrazvukové vyšetření bez nálezu, můžete být klidná. Okrsky s větší citlivostí v prsech, které reagují na fázi cyklu jsou relativně časté. Bohužel žádná konkrétní a účinná léčba není. ve většině případů časem tyto potíže odezní.
Doporučuji sledovat, pokud by se tento útvar začal zvětšovat, doporučuji zopakovat ultrazvukové vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11389
Dobrý den, když si máčku malinko pod bradavku, tak mi z ní vyteče průhledná vodička, ale vždy jen málo. Nikdy jsem to podle mě ale neměla. Tak sjem se chtěla zeptat jestli je to normální, nebo ne. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
světlý, čirý výtok při zmáčknutí prsu je normální. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11387
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem 12 dní od porodu. Narodila se mi zdravá dcera, kojila jsem jen 4 dny. Pak bohužel jsem musela přestat kojit. A mě se udělala na prvém prsu bulka jakoby pod prsem. Mám okolo toho strašně rudý flek. Který nemizí. Dávám si teplý obklady, nebo masíruju ve sprše a nic. Strašně to bolí, nemohu spát ani na tom boku, a když zvednu ruce narohu. Tak mi tam píchá. Ještě mě strašně svědí. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
určitě doporučuji návštěvu gynekologa a provedení ultrazvukového vyšetření. To přesněji řekne jakého původu je tato bulka.
Může se jednat pouze o komplikaci po ukončení kojené, nejčastěji zánět, ale pouze z vašeho popisu nemohu vyloučit ani jiné příčiny.
Návštěvu gynekologa doporučuji neodkládat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11386
mam prozbu kojim a na pravem prsu me me udelala cervena bulka
Odpověď: Dobrý den,
pokud je bulka v kůži, bude se jednat o zanícenou kožní mazovou žlázu, lidově uhřík.
Doporučuji navštívit gynekologa, který si bulku prohlédne.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11385
Dobrý den, bude to již tři roky, co jsem podstoupila extirpaci fibroadenomu z levého prsu, o vel. asi tři centimetry. Nyní se mi začaly objevovat nepříjemné bolesti i v klidu. Na vlastní žádost jsem si nechala udělat sono, ze kterého byl závěr žádné nové ložisko.Lékař se s tím tedy dále odmítá zabývat. Můžete mi prosím poradit jak mám nyní postupovat. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
citlovost a bolestivost v oblasti operace a jizvy se může objevit. Jde o projev vazivových změn při hojení. Pokud bylo doplněné sonografické vyšetření vpořádku, tak se nejedná o nové ložisko, které se občas může objevit. Bolesti mohou souviset s věkem a vývojem prsní tkáně. Nelze je bohužel účinně ovlivnit léky.
Pomoci by ev. mohly bylinné obklady a čaje.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11382
D,-obrý den, co znamená výsledek vyšetření na sonu - 2Birads - benigní .vlevo v DZK přetrvává ovoidní lehce hypoechogenní ohraničená léze benig. vzhledu velikosti 14x12x6mm, inkompletně redukující žláza bez patolog.zmén malig.charakteru, vlevo v DK stacionární benig. léze nejspíše FA. Děkuji za odpověď. Petra
Odpověď: Dobrý den,
podle nález je v levém prsu ložisko, které nemá vzhled rakoviny. Jedná se nejspíše o tzv. fibroadenom (FA), což je benigní, nezhoubné ložisko. Pokud se nijak nemění a jeho obraz na sonografii je typický, není potřeba dalšího vyšetření ani operace. Pokud si lékař při sonografii není jistý, provádí se biopsie tohoto ložiska, aby se přesně věděl jeho charakter.
Bi-rads je klasifikace, která slouží především pro statistické zpracování. Bi-rads 2 znamená benigní nález, který není nutné operovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11381
Dobry den.chtela bych se zeptat.co mam delat kdyz me boli prsa a jsou tvrda...masiruju je a dost to boli...pred rokem mi gynekologicka odporucila mastodynon ale me ty kapky nedelali dobre,trpela jsem depresii a uzkosti..chvili to bylo lepsi a ted to mam zas...dost me to zneprijemnuje den a vse.a taky mam bolesti v podbrusku mirne..tehotna nejsem
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou jsou normálním projevem reakce na změny hormonálních hladin v těle v průběhu menstruačního cyklu. Některá žena má tyto potíže minimální, jiná větší. Tyto průvodní projevy cyklu nelze léky příliš ovlivnit. Masírováním se bolesti prsou nedá zbavit, naopak dochází k většímu dráždění a bolesti novou být větší.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11380
Dobrý den,čtrnáctiletá dcera si nahmatala v prsu bulku nad dvorcem,má před menstruací,prso je bolestivé. Máme jít k lékaři,nebo počkat zda bulka po menstuaci nezmizí? V rodině máme rakovinu prsu u mladé ženy,proto se bojíme. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku se bude jednat pouze o okrsek žlázy reagující na hormonální změny v souvislosti s menstruačním cyklem a růstem/vývojem prsou. V tuto chvíli doporučuji vyčkat 1-2 týdny. Pokud budou potíže přetrvávat doporučuji návštěvu u gynekologa.
V tomto věku se rakoviny prsu nemusíte obávat, i při rodinné anamnéze.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11379
Dobrý den, mohu poprosit o vysvětlení mého nálezu? BILAT.FIBROADENOMATOZNÍ STRUKTURA, BEZ PATOL. LOŽ.ZMĚN, V AXILÁCH FIZIOL.UZLINY, V LEVÉ FIBROADENOMATOZNÍ STRUKTURA NA PLOŠE 25X15MM-AKCESORNÍ ŽLÁZA, BEZ PATOL. LOŽISEK. Poslední dobou mne pobolívá, hlavně před menzes. Na pohled mám v podpaží jakoby bulku - zduření. Je nutné vyndání? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle nálezu a příznaků, které popisujete se jedná o tzv. přídatnou žlázu.
Přídatná žláza je stav, kdy se v průběhu tzv. mléčné lišty vytvoří další prso, někdy jen základ žlázy, někdy rovněž bradavka. Mléční lišta probíhá od hranice podpaží přes hrudník až na stěnu břišní. V některých savců se vytvoří "prsou" několik párů. U člověka se v průběhu této mléčné lišty vytvoří pouze jeden pár prsou, občas se vytvoří základ dalšího prsu, nejčastěji v podpaží, případně pod prsem. Tomu se pak říká "přídatná žláza". Tato žláza rovněž reaguje na hormonální změny v organismu, stejně jako normální prsy. Někdy se projevuje citlivostí, až bolestí a zvětšením. Při těchto potížích se doporučuje její odstranění.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11377
Dobrý den,mámě věk 59let dnes zjistili v levém prsu hyperechogenní fibrosní strukturu žlázy dif.bez známek redukce.V rozhraní dolních kvadrantů je patrný neostře ohraničený hypoechogenní infiltrát velikosti cca 35mm s výraznou vaskularizací.Nad infiltrátem je patrné vtažení kůže. V levé axille nez průkazný patol.uzlin.A co nás čeká.
Moc děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
jen podle popisu se nález na prsu obtížně odhaduje, ale mám podezření na nádor prsu. Dalším krokem je provedení biopsie z ložiska infiltrace. Tím se přesně zjistí jeho charakter, zda se jedná či nejedná o nádor, případně jaký. A podle výsledku se zvolí další postup. Pokud by se jednalo o nádor, tak následuje operace a onkologická léčba, případně ještě předoperační protinádorová léčba. Jde o kombinaci hormonální terapie, chemoterapie a ozařování. Přesnou kombinaci určí onkolog podle výsledku biopsie a operace.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11376
Dobry den,prosim vas o radu,zacali me z niceho nic bolet prsa,hlavne na dotek a boli me i zada trochu a prava lopatka.Zacalo to jiz pred 3mesici,vysadila jsem antikoncepci a preslo to a ted i presto,ze antikonc.neberu,se mi to vratilo.Mam trochu strach z rakoviny,nikdy me takhle prsa nebolela,jen v tehotenstvi.Dekuji za vas nazor
Odpověď: Dobrý den,
pokud je bolest prsou spojena s bolestí zad a lopatky, může se jednat o problémy s hrudní páteří. Bolest se propaguje po hrudníku dopředu a do prsou. Citlivost a bolesti prsou můžou rovněž souviset s kolísáním hladin hormonů v těle, i v souvislosti s vysazením antikoncepce. Potíže, které popisujete, nemají charakter projevů rakoviny prsou. Pro vlastní klid je možné provedení sonografie prsou v některém screeningovém centru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11375
dobrý deň,
20.12. na sono bol nález - v hĺbke 11 mm pozorovať oválny exp.proces ostro kontúrovaný o rozmeroch 8x5 mm, kt. má hypoechogénnu štruktúru s podielom anechogénnej, nekomprimovateľný s dorzálnym zosilnením ultrazvuku, bez prerušenia okolitých fascií, t.č. bez dif. cievnych štruktúr. Dňa 2.1.výsledok biopsie - fibroadenóm a objednali ma hneď 14.1. na operáciu. (Biopsiu robili bez sona). Včera 10.01. na mamo poradni iný lekár urobil sono - výsledok 7mm cysta - nález nevyžaduje intervenciu, kontrola o 6 mesiacov. Mám ísť na tú operáciu??
Odpověď: Dobrý den,
podle výsledku biopsie se jedná o fibroadenom, což je benigní, nezhoubný útvar, který nevyžaduje operaci. Nepředstavuje riziko pro vznik karcinomu prsu.
Rozdíl v nálezech může být způsobený mnoha faktory, např. jinak nastavený přístroj, kdy se drobný fibroadenom může jevit jako cysta, případně bioptovaný fibroadenom jiný lékař nenašel, může splývat s okolní tkání.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11373
Dobrý deň, dnes som bola na sone prsníkov a lekárka ma informovala, že v pravom prsníku mám fibroadenóm veľkosti 8 mm. Dala mi na rozhodnutie, či ho len sledovať, podsúpiť punkciu, alebo operáciu. Prosím o Vás názor, je nutný nejaký zásah, pokiaľ sa jedná o nezhubný nádor? Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den,
zda se jedná nebo nejedná o fibroadenom neposoudím, musel bych ložisko vidět a vyšetřit. Při nálezu ložiska, které má charakter fibroadenomu se doporučuje ověření diagnozy pomoci biopsie, neboli punkce. Tím získáme jistotu, zda se jedná pouze o fibroadenom, nebo jde o rakovinu. Pokud je výsledkem biopsie diagnoza fibroadenomu, operace není nutná. Doporučuji podstoupit biopsii, ta Vám dá jistotu a klid.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11372
Dobrý den
před týdnem jsem absolvovala mamografické vyšetření a byl nalezený shluk kalcinomu 8mm poslali mne následně na biopsii. Řekli mi, aby se ujistili, že se nejadná o maligní nález. Biopsii se nebojim, ale od te doby žiji ve strachu z výsledku. Biopsie je plánovana na 23 ledna, jak dlouho jeste budu cekat na výsledek, Jaké je procento naději, že nález nebude maligní? Mám dceru, měla bych ji také poslat na výšetření preventivně?
děkuji
Odpověď: Dobrý den,
čekání na biopsii a na její výsledek je nepříjemné. Výsledek biopsie je k dispozici do 1-2 týdnů.
Zda se jedná nebo nejedná o nádor nemohu posoudit.
Pokud dcera nemá žádné problémy, nic si v prsou nehmatá, není nutné preventivní vyšetření. Pro klid je možné provedení sonografie v některém screeningovém centru. Toto vyšetření je ale nutné si zaplatit. Preventivní sonografie není placena se zdravotního pojištění.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11370
Dobrý den, od 19let (po podani postinoru), mam v prsu malou tvrdou bulku. Muze to byt rakovina ? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den,
pokud máte v prsu bulku 12 let a je stále stejná, tak se o rakovinu prsu nejedná.
V případě hmatné bulky v prsu se ve Vašem věku doporučuje provedení sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11369
Dobrý den,jsem 4 roky od porodu, rok kojení. Výtok byl vždy čirý nyní po zmáčknutí mi z jedné bradavky vytéká ze 3 míst zelená vazká tekutina a z 1 místa tmavá hnědá. Hormony z krve při dolní hranici ref. mezí, sono bez nálezu. Doporučeno gynekologem vyčkat. Jak dlouho je dobré čekat před dalším vyšetřením a jaká další vyšetření doporučujete.
Odpověď: Dobrý den,
výtok z prsu po zmáčknutí není nic neobvyklého. Mléčná žláza stále vytváří určité množství sekretu. Sonografie, jak píšete, rovněž neprokázala nic neobvyklého.
Pozornost vyžaduje samovolný výtok k prsu, především pokud je červený, krvavý.
Opakované mačkání a masírování prsu se snahou něco vymačkat naopak působí jako stimulace k větší sekreci.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11367
Kojim 9 měsíčního chlapečka a dnes jsem pocítila silnou bolest levého prsu,je tvrde,tvoří útvar a urputné boli na stáhnutí,či tlak -co to je
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o projev zánětu prsu, případně zanícenou mléčnou cysta, který se v průběhu kojení objevit. Z prsu ve které je zánět dítě často odmítá sát.
Doporučuji návštěvu gynekologa, který Vás podrobně vyšetří a posoudí, zda se jedná o zánět, či pouze mléčnou cystu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky