MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 11955
Dobrý den,před 14 dny jsem byla poprvé na mamografu.Paní doktorka nic nenašla, jen malé cystičky a za půl roku na sono.Od té doby mě v levém prsu pouze když ležím na levé straně v neurčeném bodě občas projede taková pálivá bolest.Myslela jsem ,že to přejde ,ale bolest mám stále .Na pohmat mě nic nebolí a ani nenahmatám žádnou bulku.Od narození mám obě dvě bradavky vtažené.Myslíte ,že je to tím stlačením na mamografu.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, těžko říci, stlačení je bohužel nutné, ale jistě to není nic příjemného a přirozeného. V tomto ohledu bych připustil souvislost s vašimi problémy, ale rozhodně jako přechodnou záležitost. SONO kontrola při nálezu drobných cystiček ( bavíme se o ultrazvuku, na mamografu neodlišíme cystu od jiné benigně vyhlížející léze) je za 1/2 roku nadbytečná, většinou postačuje po 1 roce, otázkou ale je, jestli se tam paní doktorce něco nezdálo? S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11954
Dobrý den, v době kojení jsem si nechala píchnout Sayanu. Teď jsem ji v listopadu vysadila po 3 letech. Po celou dobu jsem měla výtok z prsu barva bílá - po zmáčknutí. Teď dostávám po 3 letech 1.menstr. a výtok z levého prsu je červený, jasně světlá krev s mlékem - jen po zmáčknutí. Moje gynekološka říká, že nemám bradavku zbytečně mačkat a nevšímat si toho, kdyby se to zhoršilo, mám se ozvat...Mám paní doktorku rovnou požádat o žádanku na spec.vyšetření nebo můžu nechat být a po vymizení tomu přestat věnovat pozornost. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, pochopitelně můžete si nechat udělat ultrazvukové vyšetření, ale v daném případě bych asi důvěřoval paní doktorce a vyčkal jak se to bude dále vyvíjet. Pravděpodobně půjde jen o hormonálně vybuzené změny, které by se mohly stabilizovat. Uvidíte sama. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11949
Dobrý den, v září 2011 diag. nádor v pravém prsu. V listopadu operace. Odmítla jsm následnou léčbu. Nyní opět obavy. Stačila by jen v případě nádoru hormonální léšba? Slyšela jsem , že se součastně s ozařováním dělá i thermo. do nádoru aplikovaná vysoká teplota. Bylo by možné toto řešení teplem bez součastného ozařování? Moc děkuji
Odpověď: Dobrý večer, o alternativních postupech tohoto typu nevím. Odmítáním následné léčby se obav nikdy nezbavíte. Poraďte se s vaším ošetřujícím lékařem (chirurg, onkolog) o jejích možnostech, kterých se několik a záleží na typu operace, rozsahu nádoru, jeho histologické a imunohistochemické skladbě,...Samotná operace neřeší celou problematiku karcinom prsu, který je chápán jako systémové nikoliv lokální onemocnění! S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11948
Dobrý večer,prosím moc o radu,před pěti lety jsem podstoupila augmentaci,před operací jsem byla na mamografu, asi před třemi roky na vyšetř. prsou na rentgenu.Od minulého týdne pociťuji v pravém prsu jakoby teplo...zvláštní pocit,nebolí mně, ale to teplo mně zneklidňuje.Prosím o radu, co mám dělat.Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, asi nejlepší by bylo provedení ultrazvukového vyšetření k vyloučení poškození implantátu či zánětlivých změn,...Možná vám bude doporučena i mamografie, od 40 let ji běžně provádíme. Poslední vyšetření jste měla navíc před třemi roky. Zajděte do akreditovaného mamodiagnostického centra, kde se o vás již postarají. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11947
Dobrý den,ráda bych se zeptala na můj problém a sice asi přes jeden rok mě pobolívá levé prso,tedy přesněji směrem od hrudní kosti k podpaží v dolní části,nebo i při stlačení ze předu na celé prso,na mamografii jsem naposledy byla na podzim u jiné lékařky jako obvykle,té se něco nezdálo a trvala na biopsii,což jsem odmítla a šla opět ke své lékařce a ta neshledala od posledního vyšetření žádnou změnu,na chvíli mě to sice uklidnilo,ale bolesti neustávají a mám tak obavy,co teď dál,žádnou bulku nebo zatvrdnutí jsem nenahmatala.Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, bolesti prsů jsou poměrně časté a původ je vetšinou neškodný - nejčastěji hormonální či vertebrogenní. Není mi jasné na základě čeho lékařka doporučila biopsii, jen mamografie? a na základě čeho druhá lékařka vše znegovala? Proč jste vy osobně biopsii odmítla, byl vám její důvod náležitě vysvětlen? Bylo doplněno ultrazvukové vyšetření? Byla jste na vyšetření v akreditovaném mamodiagnostickém centru? Bez odpovědi na tyto otázky vám fundovaně neodpovím. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11946
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak vypadá vtažená bradavka - zda je vtažená celá nebo může být vtažená jen nepatrně na jedné straně.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, obojí je možné, záleží na procesu, který vtahování způsobuje. Existují však i vrozeně vtažené bradavky, bradavky tzv. v úrovni,...S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11945
Dobrý den,prosím mám dotaz.Na vyšetření prsu RTG-fibrocystická mastopatie oboustr. bez zřejmých ložiskových změn.dx,obraz nové denzity v podobě neurčitého ložiska ovel.7mm Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, evidentně to není celý nález,... předpokládám, že nová denzita je v levém prsu. Může znamenat problém, ale také může jít jen o okrsek žlázy? V daném případě je nutné dovyšetřit, buď cíleným snímkem se zvětšením a event. doplněním ultrazvuku. Pokud se prokáže ložiskový podklad je nutné odebrání vzorku na histologické vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11943
Dobrý den, od r.2008 se mi v levém prsu občas objevuje tmavě hnědý výtok z části bradavky (spolu s bílým výtokem z jiné části bradavky), duktografie z r.2008 negat. V souč. MG negativní, UZ drobné tubulární cystoidy, patol.o. v luminech neprokazuji. Nátěr: neprokazuje atypické elementy, obsahuje bílkovinnou hmotu, poměrně hojné rozpadlé erytrocyty a ojedinělé pěnité buňky. Dop. zvážit subareolární revizi. Prosím o názor na závažnost a navržený postup. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, v daném případ bych asi nebyl tak radikální, rozhodně s ohledem na sérii negativních vyšetření bych raději volil sledování. Ještě přichází v úvahu doplnění magnetické rezonance prsů. Sekrece vašeho charakteru budí dojem spíše hormonální povahy. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11942
Dobrý den,
chci se zeptat, kdy jít na sono prsu. Jestli před menstruací nebo po, nebo jestli nevadí případná menstruace v době vyšetření.
Děkuji za odpoveď.
K. P.
Odpověď: Dobrý den, v zásadě je to jedno, obecně je lepší doba po menstruaci, což platí zejména pro mamografii, kdy jsou prsa méně citlivá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11941
Dobrý den,

dnes jsme byla na ultrazvukovém vyšetření prsou, ale bohužel ne na akreditovanem pracovišti.
V pravém prsu se mi udelala 2cm nad bradavkou bulka, pan doktor mě vyšetřil a sdělil mi že se nedomníva ze by byla zhoubná. Nicmene i tak me poslal na ultrazvuk.
Po vyšetření mi sdelil pan doktor, ze nic nenasel a ze je vse v poradku.Chci se zeptat jestli nemam jeste pro jistotu jit na sono do akreditovaného centra.
Dekuji moc za Vaši odpoved.

Michaela
Odpověď: Dobrý den, nechci snižovat erudici lékaře, kde jste již byla, ale určitě bych se s vyšetřením prsu vždy snažil jít do akreditovaného mamocenra, kde s diagnostikou prsů mají velké zkušenosti díky úzké specializaci a vysokým počtům vyšetření. Je možné , že ani zde nebude na ultrazvuku žádná patologická změna, ne každá hmatná bulka má podklad v ložisku, někdy se jedná jen o okraj žlázy, tukovou bulku,...pokud však bulku stále hmatáte tak asi pro klid duše konzultace neuškodí.. Pravděpodobně si vyšetření budete muste hradit sama - cena vyšetření se pohybuje kolem 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11940
Dobrý den, na vnější straně levého prsa (směrem k ruce) uzlina. Při připažení zepředu jako otok, při zvednutí ruky viditelná uzlina a samozřejmě hmatatelná. Minulý týden na mamografu. Uzlina je pro mamograf.vyšetření na místě, které nelze zachytit (ikdyž se laborantka snažila). Odeslána na sono. Mamo BIRADS-1, sono také bez nálezu. Bez kalcifikací, ložisek atd.
Je možné, že na sonu není nic vidět? Jediný nález - v prsou občas cysta. V místě uzliny občas tlak, který jde do prsa. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, ano je to možné. Předpokládám, že lékař na ultrazvuku byl s hmatatelnou bulkou obeznámen, pravděpodobně uzlinou.V takovémto případě, kdy je vyšetření vedeno i cíleně dle palpačního nálezu je velmi přesné. Je možné, že lékař shledal jen uzliny fyziologického vzhledu, tedy normální, a jako normální uzavřel i celý nález. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11938
Dotaz č. 11925 odkazana.Další vyšetření to znělo takto přepis-:MG v MLO na snímku MLO vpravo redukujici žlaza ve stejném rozsahu.Tečkovité stejnorodé mikrokalcifikace v HZK se nemení,ve stejném počtu.Kůže podkožíbeze změn.axilla je volna Z:redukujici žlaza bez znamek malignity,mikrokalcifikace se nemění..Bojim se té mikrokalcifikace..
Odpověď: Dobrý den, tak teď už je to úplné a nález hovoří, že jste v pořádku. Kalcifikace jsou drobná vápenatá depozita, která mají různou povahu a v prsech je najdeme poměrně často. Ve vašem případě jsou v čase neměnné a na lékaře působí nezhoubně - benigně (tedy neškodně) a není třeba jejich ověření, bude postačovat sledování. Pokud máte pochybnosti můžete požádat jiné pracoviště o konzultaci snímků. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11937
Dobrý deň, môj 16 ročný syn má na pravom prsníku zdurený celý dvorec, ľavý je o.k a pravý úplne vypuklý. 2.5.2013 sme objednaný na endokrinológiu , mám strach, môžete mi trošku objasniť čím to asi bude? a v čom spočíva vyšetrenie? Syn je v puberte, akné má aj na krku, na tvári aj na chrbáte. Naša detská dr. tvrdí že isto to bude hormónmi...ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den, souhlasím, že podklad zvětšení prsu, byť asymetrický, je dán hormonálními výkyvy v pubertě. Často spontánně ustoupí nebo je třeba vyšetřit hormonální hladiny v krvi. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11933
DOBRÝ DEN DLE NÁLEZU HODNOCENÍ ŽLÁZY DLE TABÁRA NÍZCE DENZNÍ ŽLÁZA S REZIDUÁLNÍ FIBROGLANDULÁRNÍ STRUKTUROU TYPU TABÁR III.VÝSLEDEK VYŠETŘENÍ 3 BIRDAS PRAVDĚPODOBNĚ BENIGNÍ.CHCI SE ZEPTAT ,ZDALI SE MÁM ZNEPOKOJOVAT TÍM,ŽE MĚ OBČAS PÍCHÁ V PRSU A SKUTEČNĚ PODSTOUPIT UZ VYŠETŘENÍ ZA ROK DĚKUJI ZA ODPOVĚD´DANA
Odpověď: Dobrý večer, v nálezu není popsáno vůbec nic podezřelého. Zaráží mě však kategorie BI-RADS 3 pravděpodobně benigní, tato kategorie se používá jen v případech, že jsme si téměř jisti nezhoubností kupř. kalcifikací, ložiska,... ale přesto je chceme zkontrolovat časněji, než-li běžně za 2 roky. V daném případě musí být kontrola do 1 roku. Určitě jste opsala celý nález? Pokud máte nejistotu, můžete si nechat doplnit ultrazvuk kdykoliv dříve, bez doporučení bude však za přímou úhradu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11931
k dotazu 11880-dopadlo to dobře, histologie negativní, takže všem, co mají nějaké pochybnosti, nebojte se a jděte na vyšetření do mamocentra,kde se o vás profesionálně postarají a vaše šance tím narůstají,všem, co už nějaký problém řeší, zvládnete to s pozitivním přístupem. a radiodiag. odd. v Ústí děkuji za laskavost, vstřícnost a profesionalitu
Odpověď: děkuji :-) a přeji hodně štěstí a zdraví. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11929
Dobrý den, pročítám diskusi a narazila jsem na dotaz č.11899. Před 4měsíci jsem měla ty samé příznaky. Zarudlá bradavku, uprostřed žlutobílá skvrna. Prso velmi bolelo. Praktik mě poslal na chirurgii,kde bradavku nařízli a něco z ní vymáčkli.Poté jsem brala ATB,zákrok nepomohl, prso stále velmi bolelo a občas bolí i doteď. Po zhojení jsem šla na ultrazvuk, který nic neprokázal. Je možné, že šlo též o Pagetovu nemoc prsu? V rodině máme rak.prsu /maminka,teta,stryc/ děkuji
Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, spíše bych z vašeho popisu usuzoval jen na zánětlivé změny. Pokud máte takto zatíženou rodinnou anamnézu, uvažovala jste o genetickém vyšetření? Pokud ne rozhodně doporučuji evidenci v prsní poradně s pravidelnými kontrolami, vč. zobrazovacích metod. U vás prozatím ultrazvukem. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11928
Dobrý den,prosím o radu. Maminka byla na ultrazvuku prsou, kde ji našli v jizvě (po ablaci prsu) 2 ložiska. Maminka prodělal rakov.prsu pred 17lety,rak.vajecniku pred 7 lety. Kazdy rok chodi pravidelně na kontrolu, i tentokrat ji vse i krevni markery dopadly dobře, ale tento ultrazvuk ukazal tyto 2 utvary. Stává se to? Je tu velká pravděpodobnost maligního nálezu?Pokud ano, jaká je prognózna. Velmi děkuji.
Vpravo v zevní třetině jizvy dvě hypoechogenní cípatá ložiska velikost 7 a 6mm, nejsou dobře hmatná, etiologie je suspektní. BIRADS 5, dvě léze v jizvě vpravo.
Odpověď: Dobrý večer, bohužel z daného nález vyplývá silné podezření na recidivu tumoru v jizvě po ablaci. není to nic neobvyklého i po tolika letech. Předpokládám, že bude následovat histologické ověření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11927
Dobrý den,
můj gynekolog mi odmítá napsat doporučenku na mamografické vyšetření, s tím, že jsem v pořádku, mám již 2 roky bolesti levého prsu a moje babička zemřela na rakovinu prsu... Mohu se objednat na toto vyšetření i bez doporučení lékaře? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, samozřejmě, že ano. vyšetření bez žádanky je za přímou úhradu, kolem 700 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11925
DOBRÝ DEN, CHTĚLA BY JSEM SE ZEPTAT CO ZNAMENÁ TOTO VYŠETŘENÍ ....
OBROUSTRANNĚ ŽLATA VE VŠECH KVADRANTECH ,PROSTOUPENÁ TUKOVOU TKANÍ ,V hzk V ŠIRŠÍ SOUVISLÉ VRSTVĚ,ZASAHUJE VYSOKO POD AXILLU.STRUKTURA JE PRAVIDELNÁ,V PRAVO PERIFERNĚ V HZK UZEL ŽLAZY S LEHCE AKCEPTOVANYMI DUKTY A VÍCE HYPOECHODENNÍ STRUKTUROU S MIKROKALCIFIKACEMI VEL CCA 2CM OHRANIČENÉ LOŽISKO BILAT NEPROKAZUJI ...
Z:BOHATA ŽLAZA ,UZEL V HZK V PRAVO S MIKROKALCIFIKACEMI .PROSÍM ODPOVĚD PRO LAIKA ..
Odpověď: Dobrý večer, předpokládám vzhledem k věku, že se jedná o ultrazvukové vyšetření, i když pojem mikrokalcifikace z ultrazvuku je dosti zavádějící. Bohužel vám k tomu nemohu říci nic převratného, o dalším postupu může v daném případě, rozhodnout jen vyšetřující lékař. Je opravdu závěr co píšete úplný? Měla by tam být zmínka o kategorii BI-RADS a ev. doporučení jak dál.. Pokud je uzel s kalcifikacemi podezřelý, asi by mělo následovat histologické ověření pomocí tenkojehlové biopsie...S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11924
Dobrý den. Už asi týden mě bolí vedle levého prsu a pod ním..je to jakoby na hraně prsu.. nemám nic zarudlého, ale to nejbolestivější místo mi přijde lehce nateklé. Kojím téměř roční dcerku. Uvažovala jsem o námaze,ale namožený sval už by polevil, myslím, a hlavně jsem žádnou nezvyklou aktivitu nedělala. Bolí to při nádechu, zakašlání i zvednutí ruky nebo narovnání zad. Netuším, jakým směrem zaměřit "léčbu". Prosím o radu, zda-li se může jednat o problém s prsní žlázou. A před dvěma dny jsem dobrala Duomox na anginu a zánět dutin. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, spíše si myslím, že jde o vertebrogenní potíže, možná o bolesti mezižeberních svalů. Zkuste protahovací cviky, při trvajících potížích navštivte svého obvodního lékaře. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11923
Dobrý den,před několika dny jsem byla v mamo-poradně na kontrole,kde mi bylo vyšetřeno levé prso po operaci abscesu.Doktor mě odkázal na vyšetření UTZ ,na které jsem již objednaná,ale až za tři týdny.Doktor do zprávy napsal - palpační citlivost v DVK v pravo a granulace v HZK vlevo.Zajímalo by mě ,co znamená pojem granulace.Bojím se,že budu muset absolvovat opět mamograf,biopsii a operace.Moc děkuji za Váší odpověd
Odpověď: Dobrý den, nevím kde máte jizvu, ale pojem granulace souvisí s hojením a nemá souvislost s novým vzplanutím zánětu. Záleží jak se cítíte sama, jaký je klinický nález a celé to zastřeší ultrazvuk, který podrobně zobrazí strukturu prsu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11922
Dobrý den!
Chtěla jsem se zeptat zda bych mohla absolvovat pravidelnou prohlídku prsou již dříve než je určeno. Léčím se se štítnou žlázou byla mi celá odstraněna.Mám šimrání, škubání až bolest v prsou která vystřeluje do bradavky.Pálení pod paždí. Je fakt,že jsem nedostala menzes což je u mě další problém,ale těhotná nejsem.Léčila jsem se pro mastodinii. Měla jsem napnutá bolestivá prsa a pan doktor mě poslal na mamografii,ale tam mi řekli že stačí ultrazvuk jelikož mi bylo 36.let,který trval ani ne 5.minuta bylo vše v pořádku.Bylo to před rokem.Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den, pokud nemáte zvýšené riziko rakoviny prsu v rodině a máte potíže jaké uvádíte, tak je ultrazvuk naprosto dostačující. S prvotní mamografií začínáme až od 40 let. naopak ultrazvukové vyšetření doporučuji po 1 roce, pokud jsou výraznější potíže lze i kdykoliv dříve. Klidně se objednejte na ultrazvuk, už jen pro klid duše. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11921
Vážený p. doktore, před 3 měsíci jsem byla na UZ prsou a vše bylo v pořádku. Asi po 2 měsících jsem ucítila malou tvrdou bulku (asi jako zrnko rýže) v prsu a byla opět odeslána na UZ s výsledkem hypoechogenni oválný útvar kompatibilní s fybroadenomem. Vzhledem k tomu, že tam před tím nebyl, mi byla doporučena mamografie. V senologické ambulanci (jiný lékař) mi ale doporučil biopsii jehlou, na kterou jdu ale až za měsíc (+ 20 dní na výsledky). To čekání špatně nesu. Mohu vám poslat mailem fotky z UZ, abych znala váš názor. Žiju mimo ČR a cítím se trochu ztracená. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že bylo takto drobné ložisko při prvotním vyšetření přehlédnuto. Při takto malých rozměrech je velmi obtížné vyjádřit se k jeho povaze, v tomto ohledu se musí vyjádřit zejména lékař provádějící ultrazvuk. Pokud on se vyjádřil ve smyslu fibroadenomu, tak bych biopsii neviděl v této chvíli jako nutnou a kontrola s odstupem 6-12 měsíců je dostačující. A opět, jak může senolog, který nedělal ultrazvuk indikovat biopsii, u takto malých ložisek může být velká falešná negativita. Vaše nervy na pochodu naprosto chápu, klidně mi pošlete snímky na můj mail a obratem odpovím. (vasa@usteckapoliklinika.cz). S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11920
Dobrý den! Chtěla jsem se zeptat, zda mám být úplně v klidu z výsledků vyšetření pomocí sona: ,,Benigní uzlina v axilárním výběžku L prsu o průměru 9mm, cysta subareolárně v L prsu o průměru 4mm." Mám se ještě pro jistotu objednat na mamograf nebo se dá spolehnout na snímky ze sona? Lékař mi neřekl, kdy mám přijít na kontrolu. V jakých časových intervalech by se mělo chodit na kontrolu, když je to benigní nález?,(je mi 35let). Mám také občas záněty do prsou a do bradavek, nikdy jsem ještě nekojila. Může to být způsobeno tou cystou? Děkuji moc za odpověď!
Odpověď: Dobrý večer, pokud nemáte zvýšené riziko rakoviny prsu a s ohledem na vámi popsaný nález není třeba dalšího vyšetření, konkrétně mamografie. V těchto případech doporučuji SONO kontrolu za 1 rok, při potížích kdykoliv dříve. Od 40 let je vhodné začít i s mamografií. Záněty nejsou způsobeny cystou, drobná cysta je spíše jejich důsledkem. Zkrátka jste zdravá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11918
Dobry den maminka ma nalez na prsniku velkosti 1cmx08cmpravdepod.zhubny.Je po biopsii,cakame na vysledky.Je iba zeleninu,celozrnne pecivo,natur.ryzu-zasaditu stravu,pije vela vody a snazime sa o metody ako javorovy sirup+soda bikarbona,B17 a chceme skusit aj Graviolu.Po biopsii sa zial vraj nador rozdrazdi a hrozia metastazy.Zotrvat len pri zelenine alebo zel.stavach?Za 2tt ma termin operacie a obavame sa destruktivnej chemoterapie ak by ju nariadili-da sa jej vyhnut alebo je to risk?
Odpověď: Dobrý den, u stravování nemám žádné doporučení, asi bych to zjednodušil, ať jí co jí chutná. Zatím nevíte je-li ložisko rakovinné, pokud ano, je vzhledem k malé velikosti velká šance na zdárné vyléčení. Biopsie prsu jsou zcela běžné po celém světě a rozhodně nezpůsobují šíření choroby do organizmu! Onkologická léčba se řídí dle typu nádoru a jeho imunohistochemických charakteristik, proto není třeba zatím předbíhat událostem. O vhodnosti následné léčby rozhodne onkolog. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11917
Dobry den, posl. 14 dnu se mi vyskytl samovolny krvavy sekret z bradavky praveho prsa. Jedna se o male kapky. Prso lehce poboliva. V minulosti jsem se lecila se stitnou zlazou. Zvysena hladina testosteronu a vyskyt uzliku. Menstruace nepravidelna. Absence periody i 2-3 mesice. Neuzivam zadne leky, pouze doplnek stravy rybi tuk a Osteo Bi-flex. Nekolik mesicu prozivam pomerne psychicky i fyzicky narocnejsi obdobi. V soucasne dobe jsem v US a navsteva lekare by byla nakladna. Proto zadam o nazor a radu. Jakeho lekare bych mela vyhledat? Je mozna nejaka zakladni sebediagnoza? Dekuji Z.
Odpověď: Dobrý den, určitě by bylo vhodné s ohledem na věk a sekreci provedení ultrazvukového vyšetření k vyloučení patologického ložiska v prsu či ložiska lokalizovaného v mlékovodech. Pokud by spontánní sekrece trvala, UZ bylo negativní, bylo by vhodné provedení i duktografie (kontrastního znázornění mlékovodů) či magnetické rezonance. V ČR byste šla k praktikovi, gynekologovi či do chirurgické prsní poradny a následně do screeningového mamocentra (ev. primárně do mamocentra, v tomto případě za přímou úhradu). Jak je tomu v US netuším. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11916
Dobry den,dnes som bola na mamografii, ale k svojmu gynekologovi sa dostanem az za 14 dni.mam mat obavy?
nalez z mamografu je nasledovny:
Koža jemná, podkožie voľné,mamily bez retrakcie,redukcia prsníkov je obojstranne oneskorená.Štruktúra denznejšia,zjavné susp. ložiskové zmeny ani zhluky patol. MIK nediferencujeme. Ojed.LU v axilách. Záver: BIRARDS 2
Dakujem za radu.
Odpověď: Dobrý den, podle nálezu z mamografu jste zcela zdravá, lékař neshledal žádné známky zhoubného bujení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11915
Dobrý den v listopadu jsem si v pravém podpaždí nahmatala bulku. Byla jsem na UZ vyšetření a to ukázalo, že je to LU hladkých obrysů, bez hrubší asymetrie vel. cca 15,6x8x5,3mm. Byla jsem bez obtíží a minulý týden jsem měla nějakou virózu a při ní mě začalo bolet v pravém podpaždí a i směrem k prsu. Nyní jak nemoc odeznívá, tak bolesti ustoupily, ale nahmatala jsem si další bulku kousek vedle té původní a ta je na omak bolestivá. Může to nějak souviset s prodělanou virózou? Navíc jsem teď měla menstruaci. Mám počkat zda bulka nezmizí nebo se objednat na kontrolní UZ?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde taktéž o reaktivní uzlinu, hormonální vlivy nelze taktéž vyloučit. Osobně bych souhlasil s vyčkáním, kontrolní ultrazvuk objednejte při trvajících či dokonce progredujících potížích (bulka, bolestivost,...) Jinak většinou dostačuje kontrola po 1 roce, tedy na podzim. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11914
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může provědět mamograf v těhotenství, aby to neublížilo miminku. Děkuji. Bučková
Odpověď: Dobrý den, pokud jde o prevenci, tak je na místě vyšetření odložit. Pouze v případě vážného podezření na patologický (zpravidla maligní) proces v prsu lze mamografii připustit, pochopitelně s vykrytím břicha a pánve. Předcházet by mělo ultrazvukové vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11913
Dobrý den,mám v jednom prsu dva fibroadenomy, 8 let sledované, v posledních 5 letech se mírně zvětšují (nyní 37x10 a 25x10). Lékař doporučil odstranění. Je mi 38 let, 2 porody, další neplánuji. S operací váhám, jelikož fibroadenomy mne neobtěžují, naopak jsem slyšela názor, že zjizvení v prsní tkáni může po letech vést ke vzniku nádoru. Co je na tom pravdy? Pokud by však operace byla opravdu nezbytná, provádí se pouze v celkové anestezii nebo je možná i lokální anestezie? Děkuji a přeji příjemný den.
Odpověď: Dobrý den, operace a jizvení nepředstavují samy o sobě riziko vzniku nádoru. K doporučení extirpace fibroadenomů přistupujeme pokud mění tvar, progredují ve velikosti (váš případ, záleží pak jak nápadně a v jakém časovém horizontu- nic nepíšete jak byly veliké před osmi lety), či mění strukturu, či pacientku obtěžují kosmeticky nebo psychicky. Rozhodně je potřeba i před chirurgickým odstraněním, které se provádí v celkové anestezii, mít histologický nález z core cut biopsie potvrzující jejich nezhoubnost. Fibroadenom sám o sobě je nezhoubný, avšak koincidenci s malignitou nelze vyloučit. Osobně se přikláním u FA velikosti nad 35 mm také k extirpaci. Co se týče anestezie, tak na našem oddělení ještě provádíme odstranění fibroadenomů v lokální anestezii pomocí vakuové biopsie, ne každé ložisko je však vhodné, toto musíme vždy individuelně posoudit. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11912
Dobrý den na mamografickém vyšetření mám výsledek 3-BIRADS pravděpodobně benigní.Zajímá mě,zdali se mám znepokojovat popř.trvat na kontrole dříve než za 2 roky.V rodině matka nádor v prsu v 73 letech bez nutnosti chemo pouze ozařování.Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý den, BI-RADS 3 vyjadřuje vysokou míru pravděpodobnosti, že jde o záležitost nezhoubného charakteru. Často s ohledem, kupř. na nemožnost porovnání se staršími vyšetřeními, doporučíme kontrolu k posouzení vývoje. V tomto případě není nikdy za 2 roky, musí být provedena do 1 roku. V tomto ohledu vás museli informovat a doporučit, kdy se objednat na kontrolní vyšetření. Domluvte se s lékaři příslušného mamocentra. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11911
Dobrý den, Je mi 19 let. V horní vnitřní části prsu jsem si nahmatala tuhý nepohyblivý výstupek, který nebolí, ale bolest cítím v jeho okolí. Kousek nad ním, asi 4 cm pod klíční kostí je další výstupek, který je ale podstatně menší. Chtěla by jsem se zeptat, jestli by se mohlo jednat o fibroadenom či něco jiného? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, fibroadenom je pravděpodobný, rozhodně v tomto věku nepůjde o nic závažného. Bez ultrazvuku budeme jen spekulovat. Doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření na některém z akreditovaných mamocenter. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11910
Dobrý den .Chtěla jsem se zeptat co je příčinou vytékání zeleného mleziva jen z jednoho prsa po porodu jsem už dávno.
Odpověď: Dobrý den, nejčastěji hormonální změny, rozšířené mlékovody, papilomy,...Pokud nemáte již uděláno, tak doporučuji ultrazvukové vyšetření v akreditovaném mamocentru. Mamografii předpokládám máte již za sebou. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11909
Dobrý den,
je mi 15 let a již asi půl roku mám na vnitřní straně pravého prsu u žeber takové tvrdé místo. Není to bulka, je to po celé té vnitřní straně. Při doteku to bolí. Byla jsem na ultrazvuku a nebylo nic nalezeno (kromě maličké cysty v levém prsu, na kterou jsem dostala léky). Co by to mohlo být?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, opravdu netuším, asi bych v této chvíli věřil ultrazvuku a eventuálně jej s odstupem času či při změně místního nálezu zopakoval. Nechci spekulovat, ale určitě nepůjde o nic závažného. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11908
Dobry den, pred mesicem se mi udelal abces prsu v dusledku kojeni. Byla jsem tedy pred mesicem na incizi s drenazi. Chtela bych se zeptat, protoze mam stale misto zarudle a tvrde, zda-li je to normalni projev hojeni a jak dlouho se muze prso hojit? Prso neboli , ani horecky nejsou, tudiz se domnivam, ze zanet zde uz neni?! dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, po měsíci to úplně normální není. Doporučuji kontrolu v prsní poradně, zda-li nedošlo k recidivě, někdy jsou abscesy dosti úporné. Doporučuji doplnit i ultrazvukové vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11906
Dobrý den.. Je mi 13 a asi před měsícem se mi udelala na lev. Prsu směrem nahoru ke klíč. Kosti.. Myslela jsem že to nic není tak sem to neresila ale včera sem si ji nahmatala znovu a he větší.. Tak 2-4 cm.. A při doteku dost bolí.. Nejhorší je že od bradavky nahoru se po celé vrchni části pohybuje.. Můžu to být nádor nebo co si o tom myslíte? Moc děkuju za pomoc.
Odpověď: Dobrý den, nádor je nepravděpodobný, v tomto ohledu buďte klidná. Pravděpodobně půjde o něco nezhoubného, kupř. cysta či fibroadenom. Doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření v některém s mamodiagnostických center (seznam na www.mamo.cz) S podravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11905
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat ma maminku.Je jí 86let a z obou bradavek jí sem tam jdou kapičky krve.Byli jsme na vyšetření a tam dobrý.Nic mi neřekli zda je to normální v tomto věku.Prosím o odpověď.Zda se o nic vážného nejedná.Mám tři dcery tak mám strach.Protože mi oba otcová jak zmé strany i manželovy zemřely na rakovinu.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, pokud byla vyšetřena, mammograficky i ultrazvukem, tak bych to také nechal být i přesto, že jde o krvavou sekreci. Pokud se dá vysledovat sekrece z určitého a konstantního mlékovodu, tak je možné se pokusit o duktografii (kontrastní znázornění mlékovodů). Jinak bych provedl kontrolní ultrazvukové vyšetření s odstupem 6-12 měsíců, při progredujících potížích i dříve. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11903
Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu:MMG negat.,duktografie ne zcela výtěžná,UZ-duktektazie v HVK a neostře ohraničený okrsek v hloubi nad prsním svalem.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, mamografii mate v pořádku. Dále vám doplnovali duktografii, která však nemela patřičnou výtěžnost a na ultrazvuku mate jen rozšířené mlékovody a jakysi okrsek o kterem se více nevyjadrují. Pokud je to vše z vašeho nálezu tak i já muslim s vysvětlování skončit. V nálezu byste měla mít další postup a závěr. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11902
Dobrý den jsem dotaz č.11890 bylo mi provedeno sono s timto nalezem žlaza vlevo vyrazne redukovana s vpacenou bradavkou od detství, nyni zhruba týden v miste hmatne resistence, hypoechogenni, carovite lozisko vel 16x12x13mm,které by mohlo odpovidat chronickemu abcesu, byt pani zanetlive zmeny popíra. zaver Ložiško nejasne etiologie oveřime biopsii. Mužete mi prosim vysvetlit co to znamena moc dekuji Jana
Odpověď: Dobrý den, v ultrazvukovém obraze nemá ložisko zcela pravidelný tvar a i přes převažující nezhoubne rysy (obraz chronickeho abscesu) má lékař malou pochybnost o jeho povaze a proto doporučuje cílený odběr vzorku pomoci core cut biopsie. Blíže se nedokáží vyjádřit, musel bych to vidět sám. Nezbývá než vyčkat výsledku odběru. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11901
Dobrý den, našla jsem si bulku v prsu. Byla jsem na mamosonografii, kde mi řekli že neví co to je. Ve zprávě mám , že je to hutná struktura oboustranně s výraznějšími vývody, téměř mimo žlázu, velikosti 13x7x11 mm nehomogenní, špatně ohraničený, nejspíše vychází ze struktur kůže a podkoží. Nabídli mi kontrolní vyšetření za 2 měsíce nebo biopsii. Mám 3,5 měsíční miminko a kojím. Zajímalo by mě jestli biopsie se může provádět pokud kojím a jestli nevíte co by to mohlo být za útvar. Bulku mám ke středu hrudní kosti na kraji prsa. Děkuji Jitka
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, ale jak to popisujete tak mě napadá, že by mohlo jít o atherom, tedy neškodný útvar mazovych žláz. V danem případe by biopsie nebyla na míste a bylo by vhodně to elegantně chirurgicky odstranit. Během kojení bioptujeme jen když je to opravdu nutné. Toto vše musí posoudit specialista-mamodiagnostik daného mamocentra a doporučit vám nejvhodnější a nejsetrnejsi řešení. Nebo můžete zkusit konzultaci s ultrazvukem v jinem mamodiagnostickem centru. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11900
dobry den, je mi 15 let a jsem kluk. pod levou bradavkou mam obri bouly asi 4cm velkou a nehorazne boli pri doteku, opravdu hodne. a pod levou bradavkou mam malou kulicku, ktera vubec neboli. mam to uz rok a pul. prosim jak se toho muzu zbavit? zacina leto a ja se nemuzu nikde vysleci, ani v satne, vsichni ve skole se mi smeji mam nafoukle bradavky tak, ze to neni az mozne. da se toho nejak zbavit? nebo zmensit? popripade uple odstranit treba operaci? vsichni rikaji ze se to zlepsi casem ale mam to uz rok a pul a je to HORSI A HORSI. predem dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, asi bude nejlepší, když to začnete řešit. Nemá cenu spekulovat o původu vašich obtíží a rozhodne doporučuji odborné vyšetření v prsni poradně eventuelně doplněné ultrazvukovým vyšetření. Hormonální příčina se dosti nabízí. Nebo můžete jít cestou vašeho obvodního (dětského) lékaře. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11899
K lékaři jsem šla se zarudlou bradavkou, v jejíž středu je bílo žlutá skvrna.Mamograf a ultrazvuk nic neprokázaly, po biopsii však byla diagnostikována Pagetova nemoc prsu a 2.5. jsem objednána na operaci. Jaká je podstata této nemoci - zajímá mě i mikrobiologicky. Jaké jsou zkušenosti s léčbou.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, Pagetuv karcinom jsou nádorové buňky uložené v pokožce bradavky, sve vasem pripade primarni vyskyt, velmi často mající původ v nemoci šířící se v hlavních mlekovodech a hlubších strukturách prsu. Je dobře, že byly zobrazovací metody v pořádku. Netuším o jakem rozsahu operace jste se bavili, ale vetsinou je potreba kromě sneseni bradavky provést rozbor i struktur pod bradavkou a eventuelne upravit další léčebny postup. Zkušený chirurg s léčbou nebude mít problém. Vždy je dobre řešit tyto zalezitosti v rámci multidisciplinarniho týmu (chirurg, radiolog,onkolog). S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11898
Hezký den,asi před rokem jsem si všimla,že v pravém prsu mám tvrdší místo.V levém jsem ho měla také,ale menší.na utz paní doktorka neshledala žádný problém,jen cysty,ale pro jistotu mě pozvala za 3 měsíce znovu na kontrolu.já šla až po půl roce a utz probíhal s obdobným nálezem-tedy cysty.Paní doktorky jsem se pak zeptala jestli to tvrdé místo je ok, tak se na něm zastavila a pak mi řekla,že pro jistotu mě pošle na core cut biopsii z toho místa - ve zprávě píše dnes v místě hmatné rezistence se zobrazuje nehomogenní obast v rozsahu asi 14mm-fibrozní změny.Je důvod k obavám?
Odpověď: Dobrý den, mate v prsu ne zcela pravidelnou oblast, která však nemá loziskovy charakter. Existuje pravidlo, že jakmile začne lékař jen nepatrně pochybovat o jednoznačné nezhoubnosti a připouští i sebemenší možnost v opačném směru, tak je třeba přistoupit ke Core cut biopsii. Rozhodně není nic ztraceno a výsledek muže byt zcela v pořádku. Je třeba to chvíli vydržet. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11896
Dobrý den. prosím o Váš názor. Dnes jsem byla na doporučení svého obvodního lékaře na mamografu.do poradny jdu až za týden tak jsem samozřejmě nervozní.
zde je vyšetření
V celém rozsahu densní žláznatá tělesa.Bez patologikých kalcifikací a mikrokalcifikací.Kůže a podkoží jemné. Axily s fysiologickými LU.
za: Densní prsy tabu Tabár V.Limitace čitelnisti.Příp.ložiskové změny v tomto terénu nelze vyloučit.
Při trvání pohmatových změn dopor.doplnit i UZ vyš.
Mám strach jelikož moje maminka měla rakovinu prsu před 15 lety.naštěstí včas na to přišla a dnes je zdravá.
děkuji za Váš názor
Odpověď: Dobrý den, nález hovoří o tom, že z hlediska mamografie je vše v pořádku. Nicméně s ohledem na sníženou přehlednost, při bohatém podílu žlaznaté struktury, není výtěžnost mamografie 100%. V těchto pripadech je témeř samozřejmostí doplnění ultrazvukoveho vyšetření ke zvýšení přesnosti. Divím se, že vám jej okamžitě neudělali, nebo vás na nej alespoň neobjednali. Rozhodne na něm trvejte. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11893
Dobrý den,
je mi 42 let a chtěla jsem se objednat na UZ vyšetění jako samoplátce. Problémy nemám. V telefonickém hovoru mi sestra vysvětlila, že mi jejich zařízení neudělá UZ vyšetření bez mammografu, protože jejich zařízení provádí kompletní vyšetření prsu pacientkám již od 40 let.
Je tento postup správný? Nechci se vystavovat již od tohoto věku pravidělně záření. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, je tomu tak, i v našem zařízení se přikláníme k provedeni vstupní mamografie již od 40 roku věku. Je to obecné doporučení a konsenzus v rámci ČR. Osobně však nemám problém, pokud žena i přes podrobné vysvětlení prospěšnosti tohoto postupu, vyžaduje pouze ultrazvuk. Jen je nutné uvést tuto skutecnost do nálezu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11892
Dobrý den, zhruba před třemi dny jsem si cca půl milimetru od bradavky nahmatal maličkou bulku, opravdu miniaturní. Je mi 16 let a chci se zeptat, kde je možné nechat to vyšetřit. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, obvyklá cesta je přes vašeho obvodního lékaře nebo můžete zajít přímo na akreditované mamodiagnosticke pracoviště ( seznam je www. Mamo. cz) kďe vám také poradi a dokáži vyšetřit pohmatem i provést cíleně ultrazvukové vyšetření. Bez zadanky je však vyšetření za přímou úhradu cca 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11891
Dobrý deň!Chcela by som spýtať čo je to "sterilný absces" a či to môže znamenať nejakú predispozíciu na nádor?
Mám 23 rokov a na ľavom dvorci som si nahmatala tvrdé, pohyblivé ložisko. Po USG mi dr. povedala, že sa jedná o absces a nie je potrebné ho odstrániť nakoľko sa javí ako "sterilný absces". V súčasnosti beriem antibiotiká, ale kvôli zápalu uší. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den, absces je v hnisave ložisko a jako sterilní se označuje absces bez přítomnosti bakterii. Toto se zjisti při kultivaci obsahu. Jedním z léčebných momentu je podávání antibiotik, jestli se ptáte, zdali pomohou vaše soucasně užívaná ATB, tak toto nedokáží posoudit. Možna, že ano. V některých pripadech pomůže odsati hnisaveho obsahu, který urychlí proces hojení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11890
Dobrý den, je mi 33 od mladi mam vpačenou bradavku před týdnem jsem si našla podlouhlou tvrdou bulku která ma zakonceni vpačene bradavce žadne výtoky s bradavky nemam a když bradavku vytahnu vypada normalně bulka se běhěm týdne zvětšila a zustava stejna. Mam strach jestli se nemuže jednat o neco vážneho.Byla jsem i na rocni kontole u odvodniho lekaře krev a to vse v pořadku jenom lehce zvýšené leukocity. Mam strach zda se nemuže jednat o neco vážněho dekuji za odpoved Jana
Odpověď: Dobrý den, nedomnívám se, že jde o něco vaznejsiho. Doporučuji provedeni ultrazvukoveho vyšetření v akreditovanem mamocentru. Bez žádanky můžete jít přímo a cena se pohybuje kolem 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11889
Dobry den, uz nekolik tydnu mi z bradavek vytejka takovy sedozeleny maz, neni to samovolne, ale staci trosku zmackout prsa. Jsem 2,5 roku po porodu a kojila jsem pouze 3 mesice. Musela jsem prestat ze zdravotnich duvodu. Tak nevim, zda s timto problemem radeji vyhleda lekare. Dekuji Katerina D.
Odpověď: Dobrý den, oboustranná sekrece, která není navíc spontánní a barvy jakou popisujete je neškodná. Můžete si nechat pro klid duše udělat ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti, jinak není třeba se obávat vážnějších onemocnění. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11888
Dobrý den,
má dcera 8 let má levé prso za dvorcem evidentně tvrdší, než pravé. Na omak je opravdu patrná pevná tkáň.
Prosím o informaci, zda se může jednat o něco závažného. Nejeví se to vyloženě jako bulka.
Děkuji
Bučková
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o předčasný asymetrický vyvoj již prsni žlázy. Můžete zajít na ultrazvukové vyšetření k objektivizaci. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11887
Dobry den je mi 48let pred 2dny jsem byla n mamo vysetreni. v zaveru lekerske zpravy stoji|BIRADS 5-proces mlg.char vlevo s v.s. meta do axilarnich uzlin. pani doktorka rekla ze se v prsu cosi deje ale blize nespecifikovala.poslala me na MRprsu k upresneni rozsahu aCCBprsu. abych byla uprimna z diagnozy moudra nejsem jen vydesena dekuji
Odpověď: Dobrý den, bohužel proces ve vašem prsu je podezřelý z rakoviny a paní doktorka správně koná další kroky k získání opravdu definitivní diagnosy, tím myslím MR a CCB. Nepředbíhejme prosím, dnešní možnosti léčby jsou veliké. Držím palce . S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11886
Dobrý den, je mi čerstvě 16 let. V jednom prsu mám velkou tvrdou bulku (cca 5 cm). Prsa mám malá, celé jedno prso je vlastně tvořené tou bulkou. Druhé je menší než to s bulkou. Bulka je tvrdá, nepohyblivá. Citlivé jsou bradavky na obou prsech. (menstruaci jsem měla naposledy v lednu a před tím jen jednou (jestli by to mohlo souviset)). Myslíte, že mohu mít rakovinu? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, buďte v klidu, rakovina je nepravděpodobná. Doporučuji ultrazvukové vyšetření ve screeningovém mamocentru k objektivnímu posouzení bulky v prsu, nejspíše cysta či fibroadenom. Citlivé bradavky souvisí s hormonálními změnami. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11885
Hezký den, pane doktore, před 3 týdny jsem si našla bulku pod pravým prsem. Výsledek ultrazvuku: Hypoechogenní útvar bez zjevné vaskularizace, vel 10x6mm. Trochu nepravidelné kontury. V jednom z řezů se zdá, že narušuje svalovinu. Může se jednat o mléčnou cystu nelze vyloučit jinou etiologii.
Před 4 měsíci jsem přestala kojit. Mám mít důvod k obavám?
Odpověď: Dobrý večer, popis ložiska je přece jen podezřelý. Nepíšete jak bude lékař postupovat dále, ale asi by měla následovat minimálně časná kontrola, či raději rovnou bioptické ověření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11882
prosím řeknete mi co je Tábár I,jezdim už 3rokem do Karlových Varů,a nikdo mi nic neřekne,ve zprávě mám,doporučujeme pokračovat ve screeningovém programu,nevim co to je,a začátkem září du znova,děkuji za odpověď,Ladislava Krejčíková
Odpověď: Dobrý večer, klasifikace dle Tabára je pouze vyjádření o struktuře vašich prsů. Pokud je vše v pořádku, je kontrola v běžném screeningovém intervalu dostačující. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11881
Dobry den.Som triple neg,her neg.TIcNOMO,lieba ukoncena v maji 2012.Po prvej chemo sa mi zastavil menstruacny cyklus.Teraz v aprili som mala prvu mesruaciu.Vystrasilo ma to.Mozem ja mat mormalne menzes dalej??Nieje potrebne u mna zastavit menzes,zhladom na moje ochorenie???Po gynekologickej stranke vysetrenie je ok.Viem ze niektore zeny chodia na vybratie zenskych organov,aby sa im zastavil cyklus.Vdaka.
Odpověď: Dobrý večer, je normální, že se vám menstruace vrátila, pouze během probíhající CHT léčby je proces narušen. U hormonálně aktivních nádorů je vyloučení hormonální stimulace jednou z léčebných možností - tedy bavíme se o odstranění vaječníků. Tyto otázky proberte s vaším onkologem či gynekologem. Osobně si myslím, že to není ve vašem případě nutné. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11880
Pane primáři,dnes jsem byla na mamo a sonu na Vašem oddělení a všechna čest, co se týče přístupu a profesionality zaměstnanců.Avšak paní doktorka v pravé axile našla 2 uzliny s nepravidelně nápadným hypoechog. lemem šířky 5 mm.Co to podle Vašeho názoru může znamenat? V roce 2000 jsem podstoupila ablaci prsu, následnou chemoterapii a léčbu tamoxifenem. V roce 2002 pak rekonstrukci.Paní doktorka byla tak laskavá, a po prosbě, udělala biopsii ještě dnes.Možná nebudete mít co dodat, ale procházím tak smíšenými pocity, že bych ráda znala názor i dalšího lékaře.Děkuji J.B.
Odpověď: Dobrý večer, moc mě hřeje vaše pochvala, kterou budu dále tlumočit. Co se týče vašeho nálezu, tak asi tušíte, že máme obavy z opětovného vzplanutí původní choroby. Tomu by mohly nasvědčovat zmíněné akcentované uzliny. V lepším případě se může jednat jen o reaktivní změny. Je dobře, že máte za sebou odběr vzorku, alespoň budeme mít hned jasno. U hraničních nálezů na uzlinách často volíme v první době i sledování. Stále máte obrovskou naději, jak teď tak do budoucna. Držím palce :-) Pokud to budete chtít probrat někdy osobně, jsem k dispozici. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11879
Dobrý den,28.3. jsem byla na biopsii prsu,výsledek hystologického vyšetření je,dvě částice 3-4mm charakteru benigní fibroepitelové léze,kde může jít o část fibroadenomu.Maligní nádorové struktury neprokazujeme.Mohla by jste mi to nějak vysvětlit a jak bych měla dále postupovat,je lepší to dát pryč a,nebo vyčkávat.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, histologický nález je zcela normální, struktury jsou nezhoubné. Sledování je proto dostačující. Poraďte se s lékařem, který vás diagnostikoval. Pokud je pro vás tato situace nepřekonatelná, vždy je možné to řešit chirurgickou cestou. Naše snaha, tedy pokud je to jen trochu možné, je tyto léze pouze sledovat, protože jejich zhoubný potenciál je zanedbatelný. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11877
dobrý večer.V úterý 9.4.2013 jsem byla na mammovyšetření,není moc příjemné,ale dá se to vydržet.Hned druhý den jsem objevila bolestivou bulku v levém prsu asi tak 2cm.Může to souviset s tím vyšetřením?Musím se tedy znovu objednat a mít doporučení od gynekologa?
Odpověď: Dobrý večer, souvislost s mamografickým vyšetřením mě nenapadá. Pokud byl nález uzavřen jako negativní, bez nutnosti doplňujícího vyšetření, doporučil bych přesto cílené ultrazvukové vyšetření. Bohužel budete potřebovat opět žádanku, bez ní byste si musela doplňující vyšetření uhradit. Zkuste se domluvit na daném pracovišti, uvidíte, třeba budou mít den na dobré skutky bez zbytečného čekání a pokusí se vás dovyšetřit promptně. U hmatných ložisek by objednací doby neměly být dlouhé, zpravidla vyšetřujeme do 1 týdne. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11876
Dobrý den manželka si nahmátla bulku v levém prsu. Uz vyšel jako podezření na fibroadenom o velikosti 3 cm. Odeslána na biopsii, jejíž výsledek je ve zprávě napsáno jako neprůkazný. Objednána na vyjmutí bulky. Vůbec nevím, co si mám myslet. čekal jsem, že biopsie dá jasnou odpověď. Děkuji T.C. P.S. Lékařka tvrdí ničeho se neobávejte, nic strašného jsme nenašli apod.
Odpověď: Dobrý večer, těžko říci, ani histolog se někdy nedokáže jednoznačně vyjádřit, i on potřebuje maximum informací od nás - mamologů a zejména kvalitní vzorky z těch "správných" míst ložiska. V daném případě bych se osobně pokusil o rebiopsi (opakování biopsie) jelikož je potřeba aby chirurg jasně věděl jaký typ ložiska operuje, benigní nebo maligní! U Vaší manželky půjde dle lékařky o benigní (nezhoubný) typ ložiska. Souhlasím s odstraněním ložiska, při těchto rozměrech jej také doporučujeme. Na našem pracovišti, ještě v určitých případech nabízíme odstranění takovýchto ložisek pomocí vakuové biopsie - což je krátký ambulantní výkon v lokální anestezii. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11875
Dobrý večer.
Chcela vy som Vás poprosiť o stanovisko k dnešneým cýsledkom mamografie.
Na snímke sa nachádzajú roztrúsené, bodkovite kalcifikácie vo veľkosti 0,1-0,5 mm.Čerstve lož.zmeny nevidieť.koža nor.hrúbky,axilly volné.
V prednej časti mlieč.žlazy plošne pruhovitá kresba reziduálného parenchýmu.V dorzálnych častiach mliečnej zľazy obraz tukovej involúcie.
TABAR III, BI-RADS 0

Veľmi pekne ďakujem.
Odpověď: Dobrý večer, jediné co je z celého popisu podstatné je zmínka o kalcifikacích, ostatní je tzv. "omáčka" popisné vyjádření struktury prsů. Další podstatné je BI-RADS 0 - tato klasifikace znamená doslovně - "nelze rozhodnout" a mělo by následovat další vyšetření - ultrazvuk, či odběr vzorku, nejspíše oněch kalcifikací. Opsala jste to celé, nebo nebylo vám řečeno něco v tomto smyslu ? S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11874
Dobrý den, před měsícem jsem v levém podpaží pociťovala silné svědění. Asi alergie na antiperspirant. Moje reakce byla velmi intenzivní škrábání. Nyní už svědění ustoupilo, ale podpaží je viditelně nateklé (hmatatelná i nateklé uzlinka) a zůstal i flíček suché kůže. Může otok souviset se silnou reakcí na antiperspirant a následným škrábáním?
Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, je to velmi pravděpodobné, antiperspirant pochopitelně vynechte, můžete zkusit lokální aplikaci gelu, typu Fenistil, co běžně používáme na štípnutí hmyzem . Pokud by nemizelo navštivte svého lékaře. K posouzení uzlin poslouží ultrazvuk. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11873
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat když mi gynekolog napíše žádanku na mamografii jestli budu něco platit,gynekolog mi říkal že nic platit nebudu leda kdybych šla bez žádanky. V září mě bude 41.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý večer, bezplatný preventivní mamografický program je až od 45 let. Ani žádanka od lékaře nemusí znamenat, že vyšetření bude bez úhrady. Záleží jak bude žádanka vypsána vaším lékařem - pokud kupř. uvede diagnosu prevence Z12,3 tak je možné, že budete muset zaplatit. Také záleží na pojišťovně, kupř. pojišťovna 207 má pro své pojištěnce ve věku 40-45 let mamografii v rámci ozdravného programu zadarmo. Je to trochu složité, uvidíte sama, raději si vezměte nějakou tu hotovost s sebou :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11871
Dobrý den, více než rok kojím a už skoro 4 měsíce mám bulku v prsu, byla jsem na UZ a paní doktorka mi řekla, že to je buď tuková bulka, nebo zatvrlé mléko, že na UZ nic nevidí a že to samo zmizí. Je možné, že by tyto bulky nebyli na UZ vidět a ještě nezmizeli? Předem děkuji za odpověď Míša =)
Odpověď: Dobrý večer, je to možné, ne vše co je podkladem hmatné rezistence (bulky) má nějaký význam. často si ženy hmatají žlázu vybíhající těsně do podkoží, tukovou bulku - nebo jen tukové lalůčky,... Právě mléčné cysty mohou mít strukturu velmi podobnou okolí, čímž jsou maskovány, ale každopádně důležité je vždy vyloučit změny maligní. Samovyšetřením jednou za měsíc si prsa a bulku zkontrolujte a pokud by se měnila, tak proveďte kontrolu ultrazvukem, jinak stačí kontrola za 1 rok. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11870
Prosím Vás o bližšie objasnenie výrazov o mamagrafickom vyšetrení:
Primeraná denzita s ľaho zvýšenou echogenitou fibrogl.tkaniva v oboch prsníkoch. Jemné cievne kalcifikácie v oblasti ľavej axilly.V zachytenej pravej axille ojedinelá malá LU.
Vyšetrenie som absolvovala pred začatím HRT /poprosím aj Váš názor o vhodnosti z hľadiska výsledkov mamografie na navrhovanú HRT.
Za odpoveď vopred ďakujem,
Odpověď: Dobrý večer, daný nález je v pořádku, ve vašich prsech nebyly shledány známky malignity a podání HRT tak nic nebrání. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11867
dobry den mam dotaz byla jsem pred rokem na ultrazvuku a nasli mi tam uzlinku a pani doktorka rekla ze to jsou uzlinky ktery bud zustavj a nebo se straci mam si delat starosti je mi 30 let a mam 3 deti tak se bojim a nevim jestli si mam delat obavy. jeste jeden dotaz mam dost velaka nadra c.6 a mam je dost cerveny okolo bradavek asi tak 5 cm od bradavky do kola az fialova a zilnata a nevim jestli to neni naky priznak rakoviny
Odpověď: Dobrý večer, nejprve k velikosti prsů, nevím jak velké jsou šestky, ale zabarvení tohoto typu je u velkých prsou téměř normální a symetricky oboustranně, způsobené městnající žilní kresbou. Uzlinky opravdu reagují na různé podněty a mohou se zvětšovat a ustupovat, to asi měla paní doktorka na mysli. Ona musí posoudit, jestli jsou normální či nikoliv, ultrazvuk je v tomto ohledu velmi přesná zobrazovací metoda. Rozhodně i přes velikost prsů je vhodné "pokusit" se je smysluplně vyšetřit na ultrazvuku. Při podezření je i v tomto věku možné provedení mamografického vyšetření.S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11866
Dobrý den,
na MMG mi zistili drobnu 5mm ovalnu opacitu s drobným kalcifikátom v HQ praveho prsnika na MLO projekcii/ na CC prijekcii nema jednoznancny kolerát, kontrola za 6 mesiacov. Prosim vas , moze sa to zvrhnut? je nutna operacia?
dakujem za nazor.
Odpověď: Dobrý večer, osobně bych se minimálně pokusil o dohledání ložiska na ultrazvuku. Nicméně usuzuji, že vzhledem ke kontrole lékař usuzuje na ložisko spíše nezhoubné, kupř. drobný adenom s kalcifikací, při větší míře nejistoty by jistě tuto kontrolu nedával. Buďte v klidu, za 6 měsíců se takovýto nález nemůže zásadně změnit. Pokud je ložisko nezhoubné, tak operace rozhodně být nemusí. Při vašich pochybnostech můžete nález konzultovat na jiném pracovišti. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11865
Dobry den.Chtela jsem se zeptat na maminku jeji vek 86.Problem je takovy.Lechce ji z obou bradavek jde krev.Nekdy staci zavedit a kapicky krve se obeví.A nekdy nic.Mamograv jsme poctoupili a vysledek je v poratku.Tak se chci zeptak proc to stale produkuje a zjakych duvodu.Co stim mam delat o maminku pecuji uz dvanec let a jeste jsem se stim nesetkala.Je to v tomto veku normalni.zatim mi nikdo na tuto otasku neodpovedel.Predem dekuji.
Odpověď: Dobrý večer, krvavá sekrece je již důvodem k prošetření tohoto stavu a úplně normální to rozhodně není. U takovéto sekrece je zapotřebí doplnit i ultrazvukové vyšetření, ev. duktografické vyšetření (kontrastní znázornění mlékovodů) k vyloučení ložisek či změn na mlékovodech. Podle celkového fyzického stavu maminky zvažte mé doporučení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11864
Dobrý den, měla bych dotaz. Asi před 2 měsíci jsem si nahmatala bulku v pravém podpaží, pravé prso mám větší než levé, všimla jsem si této změny asi před půl rokem. Paní doktorka mi řekla, že mám v tom pravém prsu zvětšenou žlázu, ale k bulce se nijak nevyjádřila. Byla jsem na prohlídce cca před měsícem a půl a bulka stále nezmizela. Teď mě už asi týden hrozně bolí obě bradavky na dotek. Mohla by bolest souviset s antikoncepcí Cerazette, kterou beru necelý měsíc? Měla bych s tou bulkou znovu k doktorovi? Další takové mám i v tříslech, krevní obraz i výtěr z pochvy mám v pořádku. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, bolesti prsů a citlivost bradavek je s největší pravděpodobností na hormonálním podkladě a může souviset s užívanou antikoncepcí. Bulka v podpaží může být zvětšená lymfatická uzlina. Netuším na jakém jste byla vyšetření ( jen gynekologické?). Pro objektivní posouzení by bylo vhodné ultrazvukové vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11861
Dobrý den. Při zmáčknutí prsu teče bílá tekutina akorát jedna kapka šedá až černá. Mám jedno dítě, již přes 4 roky nekojím chtěli bysme druhé. Ta šedá může být?
Odpověď: Dobrý den, nepředpokládám nic špatného, barvy secernujícho prsu jsou často roztodivné :-), krvavá je alarmující. S mačkáním prsů to nepřehánějte. Pro klid duše si nechte provést ultrazvukové vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11860
Dobrý den, dnes se mi na levém prsu, cca.7 cm pod bradavkou objevil vřídek, který připomíná komáří štípnutí a je svědivý, nebolí, je normálně prohmatný. Už jednou se mi tohle na stejném místě objevilo a do druhého dne zmizelo. Na prohlídku ke svému lékaři jsem objednaná za měsíc. Chtěla jsem se zeptat o co by se mohlo jednat vzhledem k mému věku (22)? Mohlo by to být něco závažnějšího? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, nepředpokládám nic závažného, pravděpodobně půjde o lokální koní zánět, který se vždy spontánně vyléčí. Buďte v klidu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky