MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 12038
Dobrý den, prosím o vysvětlení následujících termínů. 0-BIRADS nemožno rozhodnout, Tabár 1, screeningová mamografie, v pravém prsu ZHK opacita 13x14mm cárovitě fibrosní, MKK drobná opacita 6mmm, bez známek retrakce stomatu,bez patol mikrokalcifikací. Ultrasonografie -
3-Birads - pravděpodobně benigní - v pravém prsu ZKK adenom 12mm, další ZKK 6mm, blíže rozhraní HKK 10,4mm, v MKK drobné cysty. Axiálně drobná uzlinka. V levém prsu ZHK Isin 10mm.
adenom. Změna velikosti fibroadenomu cca. po dvou letech cca.2mm. děkuji
Odpověď: Kategorie O znamená, že nález není při vyšetření určitou metodou jednoznačný, je vhodné doplnit další metodu (u primárně mamografie zejméně sono), ta pak většinou rozhodne.
Kategorie 3 je s největší pravděpodobností nezhoubná (nepodstatná) změna, pro jistotu je vhodné doplnit kontrolu s určitým odstupem, zpravidla do 6 mes., ke sledování vývoje.
To je ten případ, lékař zjistil pouze nevýznamné hormonálně podmíněné nezhoubné změny, raději však doporučuje kontrolu, zda se nezvětšují.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12037
Dobry den, jiz nekolik tydnu me trapi svedeni prsnich bradavek, specielne te prave. Nejdriv jsem je mazala kremem, myslela jsem, ze mam suchou pokozku, ale problem se zhorsil, bradavka jakoby praskla a ted je i bolestiva. mazala jsem masti obdobnou framykoinu, ale take to nepomohlo. Ziji v Londyne, ale za par tydnu jedu domu na dovolenou a nevim, jakeho lekare navstivit, zda kozniho ci mamo poradnu. Jsem vdecna za jakoukoli radu ci info. Deti nemam a nekojim. Dekuji Zuzana
Odpověď: Svědění bradavek může být i hormonálně podmíněné, jak to ale líčíte, tak to primárně bude kožní záležitost, osobně bych zkusil Bepanthen mast, ta se používá u prasklin bradavky u kojících, rychle se bradavka hojí, kdyby to trvalo, šel bych na kožní, může jít o primárně kožní záležitost. Pro klid doporučuji jít ještě na sono prsů, někdy změny bradavky můžou být spojeny s problémem v prsech, ale je to jen pro jistotu,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12036
dobry den mám dotaz ohledne maminky byl ji diagnostikován inv. karcinom nst grade 2 angioinvaze nezastizena a dcis grade3 s okrskem mikroinvaze o rozmerech 0,2x0,2 mm mikropapilarniho vzhledu je 4 dny po mastektonomii mam o ni velky strach muzete mi to prosim vysvetlit jetli to je dobre lecitelne je ji 68 let dekuji moc za odpoved
Odpověď: V tomto věku a při tomto nálezu je prognóoza velmi dobrá, bude záviset také na tom, jestli jsou postiženy v podpaží uzliny. Ale vypadá to, že bude vše dobře vyřešeno. Pozn. Předpokládám, že pravidelně chodíte na screeningovou mamografii, budete mít lehce vyšší riziko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12035
dobrý den, na konci března jsem byla na biopsii bulky v prsu, biopsie šla špatně odebrat, hluboko uložené a malé, na štěstí se jednalo o gelovou cystu, prso jsem měla po zákroku dlouho citlivé s větší modřinou, všimla jsem si, že když si nyní zmáčknu bradavku, udělá se mi malá kapička takové rezavé tekutiny, na kontrolu jdu za měsíc, je to dostačující nebo mám jít raději dříve? Je možné, že je to ještě následek biopsie...děkuji moc za Váš čas...Jana
Odpověď: Kontrola je postačující, může to být i v souvislosti s výkonem, každopádně, kdyby to pak trvalo, to lékaři hlaste.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12034
Dobrý den,
teď o víkendu jsem byla se svým přítelem. Vidíme se málo, a když už jsme spolu chceme si trošku užít. Jde o to, že mi přítel hodně mačkal prsa.... Opravdu hodně. A mám tam jakoby takové modřinky. Jsou mírně načervenalé. Nejdřív jsem si myslela, že to jsou strie, ale spíše to budou modřiny. Jde o nějaký problém? Měla bych navštívit lékaře?
Odpověď: Modřiny by se měly do 14 dnů až třech neděl vstřebat, navštívil bych lékaře, až kdyby po měsíci byly nějaké problémy, jako je bulka v prsu apod..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12033
Dobrý den. Ráda bych se zeptala od kdy je vhodné začít pravidelně chodit na preventivní sono prsou? Je mi 29 let a mám jedno dítě.
Děkuji.
Odpověď: Pokud nemáte vysoké riziko, což předpokládám, chodil bych na prevenci od 40. roku věku, někdo radí od 35. roku. Důležité je, aby jste šla ihned, pokud by se vám něco v prsech nezdálo, co před tím nebylo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12032
Dobrý den, léčila jsem se na rakovinu prsu. Po půl roce po skončení léčby se mi ukázaly 3 mety v hlavě. Ošetřeno gamanožem. Dvě mety zmizely, třetí vypadá, že se postupně vstřebává, je neaktivní. Jinde podle vyšetření prozatím žádné mety nemám. Je tomu 4 roky. Jak moc se mám obávat,že se mety v hlavě zase ukáží? Kdy si můžu oddychnout, že už se mety v hlavě s velkou pravděpodobností neukáží. I když chápu, že v medicíně není nic jisté.
Odpověď: Po několika letech je vysoká pravděpodobnost, že se ložiska neukáží, v medicině ale nic není stoprocentní, jak píšete...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12031
Dobrý den,na mamo i sono každý rok,matka RA+v60l,5let jsem užívalaHRT,nyní 4měsíce neberu.Poslední RTG:fibrocyst.mastop.oboustr.dx-subareolárně 2obláčkovitá zastínění 7mm,nová densita,sin-bez změn.UZ:bez lož.změn LUoboustr.Z:jako fibrocyst.mast.Kontrola za 6měs.,příp.biopsie. Proč se tedy biopsie neprovede již nyní?Děkuji.Libuše
Odpověď: Omlouvám se, nemůžu hodnotit snímky, které jsem neviděl. Lékař se domnívá, že změna má nezhoubný charakter, pro jistotu doporučil kontrolu, změna není patrna na sonografii, což také potvrzuje tento nález. Kontrola s odstupem může být dobrým řešením, posoudí se případná dynamika změn, vyjímečně také i já někdy doporučuji,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12030
Dobrý den.Je mi 26let a před 3/4rokem jsem vysadila asi po 6letech antikon.Před měsícem jsem si v prsu nahmatala bulku,doktor mě poslal na sono,kde mi řekli,že tam mám bulky dvě,že nejde o cysty,ale že útvary mají nezhoubný tvar(nevím co si pod tím mám představit),mám přijít za půl roku a pokud se s tím bude něco dít,prý mě pošlou na biopsii.Nerozumím tomu a mám strach,pořád na to musím myslet.Babička z otcovy strany rakovinu prsu měla.
Mám si zajít na sono ještě jednou i jinam,abych aspoň samu sebe uklidnila,nebo mám opravdu čekat toho půl roku?Děkuji mnohokrát za odpověď.Katka
Odpověď: Nezhoubné gulky, obvykle tzv. fibroadenomy, nemají vyšší riziko rakoviny prsu, stačí tedy sledování. Ve vašem věku je rakovina vzácná, vypadá jinak, lékař by to neměl zaměnit. Kdby se mu to nelíbilo, určitě by raději udělal biopsii. Nemůžu však vzít zodpovědnost za jiného lékaře, že se rozhodl správně, když jsem vás nevyšetřil. Osobně bych asi postupoval takto: kdybyste měla pocit, že se útvar zvětšuje či se mění, doporučuji kontrolu dříve. Pokud máte opravdu strach, jděte pro klid ještě jinam, obávám se ale, že si tam budete muset ale vyšetření zaplatit, pojišťovna bez žádanky ho neuhradí. Doporučuji jiné akreditované pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12029
Dobrý den, před zhruba dvěma měsíci jsem si náhodou našla v pravém podpaží bouličku, je v horní části levé strany. Nebolí, její tvar a velikost se nemění ani s ovulací, či menstruací.Tak nevím, jestli mám ještě počkat, než zajdu k doktorovi, protože před cca třemi lety jsem si našla v prsu bouličku, hned jak se dalo, jsem běžela na gyn., ale byla to jen zvětšená mléčná žláza a zbytečně jsem prý plašila, tak abych nedopadla zase stejně. Nebylo to zrovna moc příjemné poslouchat, že jsem mladá a zbytečně hysterčím.
Předem Vám moc děkuju za odpověď.
Odpověď: Žena s bulkou v prsu má být vyšetřena, i když jak to popisujete to na nic závažnějšího nevypadá, u vás sonografie ukáže, o co jde. Postup lékaře nechápu, dobrý lékař je rád, že žena přijde a že je v pořádku, je lepší přijít "zbytečně", než pozdě či vůbec.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12028
prosimvas mam tento nalez z ultravuku: vpravo v miste udavane rezitence na RDK jasne ohraniceny lehce heterogenni utvar char. FA 30x23x30mm, velmi pohyblivy, s mirnou interni vaskularizaci. u cisla 9 odobny utvar 20x12mm s naznacenou periferni vakulizaci. vlevo bez pat nalezu. axily s bng.LU oboustranne. Zaver: BIRAD 4a-spise benigni dva utvary vpravo ad CCB obou novotvaru.
prosimt napiste mi jak to muze bbyt vazne ty bulky. hlavne to jak se tam pise SPISE benigni...pujdu na odebrani vzorku ale az za nekolik tydnu takze prosim zatim mi napiste, jak to vypada :( dekuji moc
Odpověď: Lékař si myslím oprávněně myslí, že jde o nezhoubné fiibroadenomy, ve vašem věku časté, jsou ale ve vašem případě větší a ne úplně typické. Proto se rozhodl pro jistotu vzít vzorek, aby se přesně vědělo složení. Je to správný postup, "na jistotu". Pravděpodobnost, že půjde o něco jiného než fibroadenom, je velmi malá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12027
Dobrý den, chci se zeptat, našla jsem si bulku na dvorci v prsu asi cm na cm, končím s kojením, prsa mám celkově s bouličkami, které masíruji,ale ta u bradavky mě zneklidnuje, může to být také kvůli zastavení laktace, nebo se mám raději objednat na ultrazvuk?! A jde vyšetření udělat, pokud ukončuji kojení a prsy mám nalité?
Odpověď: S největší pravděpodobností jde o bouličku v souvislosti s kojením, nejspíše nahromadění mléka. Pokud by to trvalo 2-3 týdny, nezmenšovalo by se to, asi bych na ultrazvuk pro klid šel, i při kojení není problém vyšetření provést.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12026
Dobrý den pane profesore,dnes mi na mamogr.vyšetření zjistili vpravo v HZK v obou projekcích nově patrný drobný shluk nepravidelných mikrokalcifikací na ploše asi 7x 5 mm,na snímcích z r. 2010 nebyly patrny, na snímcích z r. 2011 byly patrny jen ojedinělé mikrokalcifikace. Jsem objednaná na 21.5. na doplnění zvětšených snimků. Co bude prosím pak následovat? 15.6. mám letět do Turecka na týden k moŕi.Mám dovolenou zrušit? V případě nejhorší možné varianty je pravděpodobné,že by následná léčba následovala hned? Je mi 51 let,bez jiných zdrav.potíží. Děkuji Magda B.
Odpověď: S dovolenou bych asi nic neřešil, ještě se vůbec neví, o co jde. Pokud by shluk byl i na cílených snímcích, pak se obvykle volí odběr vzorku na speciálním zařízení, vakuová biopsie, většinou pod mamografickou kontrolou. Podle výsledku pak vše bude záviset, mikrokalcifikace nemusí vůbec nic znamenat, někdy v určitých případech však mohou být projevem úplně malých přednádorových změn či malých nádorů, které se zatím nešíří do okolí. Léčba v těchto případech je stroprocentně úspěšná, je velkou výhodou mamografie, že umožní tyto změny odhalit. Vše se u mikrokalcifikací plánuje, vývoj je velmi pomalý, takže se podle mého názoru na dovolenou týden najde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12025
Oboustraně pokročilá involuce.
BI-RADS 1 , Tabár I.
Odpověď: Je to popis normálního obrazu, přiměřeného věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12023
Dobrý den,moc prosím o Váš názor.Dnes na UZ vyšetření- v hloubce prsu po přiložení sondy na bradavku je těsně u hrudní stěny drobná 5mmhypoechogenita bez stínování,spíše benigního vzhledu.v okrsku denzní žlázy.Jinde ložiskové změny nezobrazuji.Vlevo bez určité patologie.Axily bez lymfadenopatie Z.okrsek zahuštění v centru pravého prsu-UZ BI RADS 3a KOntrola za 3měsíce.Mám čekat 3 měsíce nebo vyhledat další vyšetření, s následnou biopsii. Děkuji za odpoved.
Odpověď: Lékař se takto rozhodl, viděl změnu jako nezhoubnou, ale pro klid doporučil kontrolu, je to běžný a asi správný postup, takto to viděl, většinou je to jen okrsek žlázy apod. . Kdyby to pak něco udělalo ve srovnání s minulou kontrolou, nechal by udělat biopsii. 3 měsíce u takto malých změn většinou nic neznamenají.
Vždy závisí na tom, jak to lékař viděl, kdybyste chtěla být opatrná, jděte na jiné pracoviště k druhému lékaři , vždy s popisem starého vyšetření, třeba potvrdí ten původní, pak to bude potvrzeno 2x. Druhé vyšetření si budete asi muset zaplatit, volte akreditované pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12022
Dobrý den,dnes som bola na MMG vyšetreniu digitálnom vo 2projekciách,Záver štruktura symetricka obojstranne LU v pravej axile.Je to rakovina,alebo neviem co. Záver Birads2
Odpověď: Uzliny jsou na mamografii normální, také BIRADS2 znamená, že lékař nic podstatného nenašel.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12020
můj 45letý přítel si asi před dvěma měsíci začal stěžovat že ho občas trochu svědí levá bradavka,pak ho i trochu bolelo dole nalevo od bradavky,hlavně třebapři poskoku atd.byl na sonu v akreditovaném centru a zjistili mu zvětšenou uzlinu prosáklou,asi 2krát cm přesně nevím.bez ložisek.s tím že kontrola za 3měsíce.znamená to něco vážného?
Odpověď: Na nic závažného to opravdu nevypadá, takto větší uzliny mohou být i normálně, pro klid doporučil lékař kontrolu, což je běžný postup, který bych asi volil i já, pro klid. Posoudí se ev. vývoj, často se uzliny i zmenší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12019
Dobrý deň, prosím bližšie vysvetliť :
Digit. mamografia : obojstarnne obraz tukovej involúcie mliečnej žľazy s fibróznou , sieťovitou kresbou. Vľavo na CC snímke, na rozhraní kvv. oválny, izodenzný tieň priemeru 37 mm s centr. prejasnením priemeru 9 mm. V USG obraze na rozhraní horných kvv vľavo hypoechogený okrsok priemeru 9 mm, v. s. adenoza. V rozhraní dolných kvv cystička priemeru 5 mm.
Ďakujem !
Odpověď: Popis je trochu neobvyklý, nemůžu vám k tomu nic říci, snímky jsem neviděl, ani sonograficky nevyšetřoval. Obecně platí, když je nejasný ložiskový stín, provádí se biopsie pod sonografickou kontrolou k vyloučení podstatné změny. Vždy ale závisí na tom, jak to lékař posoudí, jak je zkušený, jak kvalitní je i pracoviště apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12018
Dobrý den, byla jsem na mamografu v září 2012 a na ultrazvuku. Výsledek byl v pořádku. Mám prsní implantáty a v poslední době mě bolí pravý prs.
Mám pochopitelně obavu.
Odpověď: Bolestivý prs v těchto případech bývá většinou "od páteře", tedy nezamená nic podstatného. Kdyby bolestivost trvala, jděte pro klid v mezidobí řádné prevence na sono..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12017
Dobrý den, nedávno jsem si všimla, že po zmáčknutí bradavek mi z nich vytéká kalný, trochu nažloutlý sekret. Prsa nebolí. Bylo to v období, před, při i po menstruaci. Celkem 3 týdny zatím každý den. Mám problémy s HAK ( zvýšené jaterní testy, nejppíš budu muset vysadit ) Může to s tím souviset ? Ještě jsem nerodila. Děkuji za odpověď.
Přeji hezký den. Bára Z.
Odpověď: Sekrece je typicky hormonální, tedy neznamená nic závažného. Může to souviset s HAK, pokud by i po vysazení trvala, doporučuji hormonální vyšetření, kd vyloučení zvýšení jednoho hormonu, prolaktinu. U jeho zvýšení však bývý sekrece výraznější.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12016
Dobrý den, mám dotaz.Před dvěma týdnama mě při sundavání podprsenky tíhou prsu zabolelo. Pohmatem jsem zjistila, že v něm mám zduřelý docela velký kus ml.žlázy. Jak jsem dostala menstruaci, trochu to splasklo. Ale jak pokračuje cyklus, zas je to trochu tvrdší. Druhý prs se tváří naprosto ok, nikde nic. Je mi 35 let,mám tři děti, všechny jsem do roka kojila. Jsem objednaná na sono. Chci se zeptat, jestli je tohle obvykle nějaký závažnější průšvih nebo spíš jen něco hormonálního? Asi to moc řeším ale před pár roky mi umřela maminka na nádor vaječníku a fakt mám strach. Děkuji. Dagmar B.
Odpověď: Vypadá to na hormonální změny, takto se obvykle projevují, pro klid je sono určitě na místě, aby se přesně zjistilo, o co jde. Ale podstatné změna není pravděpodobná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12015
Dobrý den.Od ledna 2013 se léčím s rakovinou prsu.Je mi 39 let a nyní mám za sebou 10 dávek chemoterapie.
Mám 10 letou dceru a pochopitelně mám strach aby neměla rakovinu také.
Chodí se na nějaké preventivní prohlídky?Nebo bude muset čekat až do 45 let aby mohla na mamograf?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Obavu nemějte, Osobně bych doporučoval u ní sono od 35 roku, od 40. roku pak v kombinaci s mamografií. S tím, že při obtížích udělat kontrolu kdykoliv. Možná v té době bude i jiná metoda, vývoj jde strašně kupředu. Teď se s tím rozhodně netrapte, 10 leté dcery se to netýká....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12013
Dobrý den.

byl mi nalezen Invazivní lobulární karcinom mammy, mikroskopický grading WHO (totožný s Nottinghamskou klasifikací) = 1

Mohl byste mi, prosím, vysvětlit, co to znamená mikroskopický grading 1.
Po sdělení diagnézy mne nenapadlo se zeptat.

Děkuji a přeji kráný den.
Odpověď: Znamená to zjednodušeně, že se nádor pomalu dělí, respektivě nechová se agresivně. Z hlediska léčby i prognózy je to velmi příznivé.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12012
dobrý den jsem dota cislo 11902,12005-6. chtěla byc se zeptat zda se může jednat o rakovinu i když se bulka po antibiotikach zmencila ale.stále tam.zůstává. děkuji za odpoved mám strach jana
Odpověď: Může jít o řadu různých změn - pokud okrsek po léčbě nevymizí, je na místě pro jistotu udělat biopsii, aby se zjistilo, co je přesně v tom místě. Měla by platit zásada opatrnosti, i když nádor není pravděpodobný.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12011
Dobry den Vazeni lekari,jiz nekolikrat jsem se na Vas obratila s radou,vzdy jste mi ochotne odpovedeli,proto pisi znovu,zase ohledne maminky 49 let.Loni v cervnu ji ji byl odstranen benigni papilom z leveho prsu.V breznu byla na kontrolnim sono,vse v poradku.Nyni mamku prso velmi boli a svedi,jako by ji i otekalo,zejmena v tydnu pred mesicky.Citlive ma i druhe,ale ne v takove mire.Po operaci se ji tyto bolesti zlepsili,ale opet se nyni vratili.Od kontroly ubehli dva mesice,tak nevim,zda tam mamku dohnat znovu.O co by se mohlo jednat?Dekuji s pozdravem Lenka
Odpověď: S papilomem to souviset nebude, předpokládám, že není žádná sekrece. Pravděpodobně půjde o hormonálně podmíněné změny, v tomto věku s blížícím se přechodem celkem časté, kdyby to bylo obtěžující, mohla by pomoci např. určitá hormonální léčba, to však je vhodné řešit s gynekologem, ne odděleně.
Také může být i složka zánětlivá, pak by ale byl prs zarudlý, což nepíšete. Příznaky nevypadají na nic závažného, pokud by se ale zhoršovalo, je sono, případně s mamografií, na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12010
DObrý den, ráda bych se zeptala, již 5 měsíců nekojím, celou dobu po ukončení kojení jsem měla na bradavce bílý pupínek, nic z něj nevytékalo, připisovala jsem to kojení, čekala jsem, že se to zatáhne. Dnes jsem zjistila, že mi z bradavky vytéká nějaký sekret, bílý, hustší konzistence (ne jako mléko). Mohl byste mi poradit, jestli to ještě může souviset s předchozím kojením, nebo se jedná o jiný problém.
Děkuji za odpověď.
Zuzana
Odpověď: Sekrece přetrvává po kojení i delší dobu, jsou to jen hormonální, nevýznamné změny. Pokud by se sekrece stupňovala, jděte k lékaři, může být zvýšena hladina jednoho hormonu, prolaktinu, zjistí se z krve. Pokud je ale 5 měsíců po kojení menší množství sekretu, jak to popisujete, byl bych úplně v klidu. Rozhodně to není příznak závažného onemocnění..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12009
Dobrý den, v 19-ti letech mi byl z prsu odstraněn fibroadenom o velikosti 4x3 cm - bulku jsem si našla sama a prs bolel. Nyní jsem po druhé operaci. Mám diagnozu fibrolipom - 4x1 cm. Bulku jsem si nahmatala opět sama, ale prs nebolel. Byl odstraněn ze stejného prsu. Chtěla bych se zeptat proč se mi to vrací? Může z toho být rakovina? Moje prababička zemřela na rakovinu prsu v 60-ti letech. Babička i mamka mají podobné problémy jako já. Děkuji za odpověď. Ivana Burgetová.
Odpověď: Oba nálezy jsou si podobné, hormonálně podmíněné, někdy existuje k tomu náchylnost či rodinná dispozice, dělají se opakovaně. Proto, když nejsou velké, nechávají se v prsu, není ideální, aby byly v prsu mnohočetné jizvy.
Fibroadenom či fibroadelipom nejsou změnami s vyšším rizikem rakoviny, tedy riziko jejich zvrhnutí je stejně tak časté, jako u normální žlázy. Také prababička s rakovinou neznamená pro vás podstatně vyšší riziko. Pokud se neukáže opět bulka či jiné změny, doporučuji jen sledování v rámci screeningu, prevence, až od 40. roku věku. Pokud budete mít obtíže už v mladším věku, je vhodné provést sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12008
Dobrý den! Mám v levém prsu na jednom místě několik pohybujících se bouliček. Mám bolestivou menstruaci a vždy asi týden před ní mě dost prsa bolí. Co to může být ? Děkuji.
Odpověď: Bouličky mohou být drobné cysty či jen okraj bohatší žlázy, kdyby se to trvalo či dokonce zvětšovalo, je na místě provedení sonografie, zjistí, co je podstatou bouliček.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12007
Dobrý den, v březnu jsem podstoupila biopsii bulky v prsu, naštěstí se jednalo pouze o gelovou cystu, nyní občas cítím dané prso, není to žádná velká bolest, ale cítím ho, kontrolu mám v červnu, čím to může být? Biopsie šla špatně provést, bulka byla hluboko uložená...trvala skoro hodinu...děkuji za názor...příjemný den...
Odpověď: Jak to popisujete, tak to nevypadá na nic podstatného, bulka byla ověřena, je výborné, že to nic není, gelová cysta je běžný nález. Citlivost prsa asi z nálezem nesouvisí, nejčastější příčinou jsou změny hormonální či "od páteře". Kdyby se potíže nezhoršovaly, je kontrola v červnu asi dostačující...., samozřejmě, takto radit na dálku není úplně ideální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12006
Pokračuji na svuj dotaz který začinal s zpravou s Mamograife kde byl nehomogenni okrsek 24x15 Za týden jsem byla na konrole a po dobrani antibiotik zprava s ultrazvuku : Sono leve mammz asilla Pacientka uživala augmentim ložisko se zmenčilo dnes meřím 11x13x9mm ložisko ma výrazne nepravidelný tvar. Dostala jsem dalsi antibiotika ale pořad cítím že tam ta bulka je
Odpověď: Tedy ještě pokračování - na sono se ukazovalo ložisko, o kterém se lékař domníval, že jde o zánět. Můj názor - pokud i po antibiotiku ložisko přetrvává, je na místě opatrnost a většinou se provede odběr vzorku pod sono kontrolou (tzv. core biopsie), aby se vyloučila jiná změna. Víc k tomu ale nemůžu říci, když jsem osobně neviděl....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12005
DObrý den chtela bych se zeptat co znamena zprava s mamografu: Kuze a podkoží beze zmen a pokročile redukovana žlaza rezuidua v jemných listach, bez znamek pathol. ložiska, defigurace a pathol. mikrokalcifikaci, vlevo ve schode s MG je u mamilly ve VK nehomogenni okrsek asi 24x15mm, mema charakter pathol ložiska. Zaver Normalni malez polročile redukovana žlaza tabár II, bez MMG znamek pathol. zmen.
Odpověď: Lékař popisuje květnatě podle jeho mínění normální mamografii, kde je bohatší žláza jen za dvorcem, jinak převažuje tuk. Je vám 33 let - proč vám byla provedena mamografie? V tomto věku se provádí jen ve zvláštních případech, například při podezření na nádor, a to až po sonografickém vyšetření.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12004
Dobrý den, je mi 37 let a 7.týdnem kojím své třetí dítě. Asi před týdnem jsem si nahmatala při kojení bouličku,hladkou,velikosti hrášku. Je to pod bradavkou nebo alespoň pod dvorcem uvnitř.Je tam před i po kojení, i když po kojení je možná o něco menší,ale to spíš přičítám vyprázdnění prsu po kojení,kdy je prso měkčí.Příští týden jdu na kontrolu po šestinedělí a určitě to budu se svým gynekologem řešit.Jsem ale hodně vylekaná a chtěla bych už vědet víc.Děkuji za Váš čas.
Odpověď: Lékaři to určitě ukažte, na nic závažného to ale vůbec nevypadá, takto může vypadat například nahromadění mléka, může jít i drobný nezhoubný útvat v prsu, tzv. fibroadenom, aj.. Pro klid bych doporučoval udělat sono, vyšetření by mělo ukázat přesně, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12002
Dobrý den, je mi 15 let mám v obou podpaží bolestivou bulku o průměru 1 cm, vždycky se mi ty bulky udělají, když si oholím podpaží a tak do 14 dní to zmizí, ale pak při některém z dalších holení se to stane znovu, jiné potíže nemám a jindy než při holení se to nestává, ale pak to nepříjemně bolí, bojím se, jestli ty bulky nemohou souviset s rakovinou prsu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: S největší pravděpodobností je to zánět potních žláz, což není nic nebezpečného, doporučuji si holit podpaží šetrně, dezinfikovat po holení, pokud je zánět, třeba obklad ze šalvěje. Někedy to může zhoršovat určitý typ deodorantu, doporučuji používat kvalitní a třeba ho vyměnit. Nejsou to příznaky svědčící pro nádor.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12000
Dobrý deň prajem,dlhodobo žijem v zahraničí a vyše 12 mesiacov mám akoby mäkký "tukový" vankúšik v ľavom podpazuší.Ak si ho prehmatám je mäkký. Pri vzpažení je viditeľný. Asi 15 dní pred menštruáciou je citlivejší, občas bolestivý, ale inak ma len znervózňuje, lebo mám tendenciu stále naň myslieť.
Možnosť USG je tu obmedzená, lekár po prehmataní povedal, že sa jedná na 99% o lipóm, alebo problémy s potnou žľazou. Prsník mám voľné a ani inde nemám hrčky. Môže to byť predsa len nádor? Za posledný rok som pribrala vyše 5 kg.
Odpověď: Těžko jednoznačně určit diagnózu bez vyšetření, ale opravdu to nevypadá na nic závažného, nejspíše citlivá uzlina v podpaží, může jít i o přídatnou žlázu či opravdu jen zánět potní žlázy, celkem častý - pod kůží, ćitlivý či bolestivý.
Nejsou to příznaky charakteristické pro nádor.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11999
asi 3 tydny mam bolesti na prave bradavici lekar mi doporucil zamenit tablety verospiron 50 za leky se stejnym ucinkem. dekuji
Odpověď: Ano, mohou tuto bolestivost a zduření dělat léky tohoto typu, kdyby to trvalo, je lepší jít na vyšetření, mamografii nebo sono, k vyloučení jiné změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11998
Dobrý den, dnes jsem objevila malou bouličku zhruba 6 až 7 cm od podpaždí hned vedle boku prsa, po zmáčknutí bradavek mi z obou vytéká bílá tekutina. Může se jednat o rakovinu? Za odpověď předem děkuji
Odpověď: Bílá tekutina z bradavek není příznakem rakoviny, takto se projevují hodmonální změny. O bouličce se takto na dálku nedá jednoznačně nic říci, pokud by trvala, je lepší pro klid udělat sono vyšetření. Doporučuji chodit na akredotovaná pracoviště, kde mají s prsy větší zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11997
Dobrý den,mám problém.V roce 2005 jsem prodělala rakovinu levého prsu,měla jsem ozařování.Chemoterapii ne-operována jsem byla v Praze Motole,museli mne lékaři odstranit levé ňadro,za rok 2006 mne odstranili levé ňadro.Jsem pod dohledem-ale jsem zdravá.Ráda bych se zeptala,zda je možné,mne vytvořit ze zdravotních důvodů transplantaci obou ňader..Nosím epitézy,ale mám s nimi problém,jsou těžké-velké bolesti zad.I když samozřejmě mám speciální podprsenku.Děkuji za odpověď
Odpověď: Rekonstrukce prsů po ablaci se běžně dělají, doporučuji jít na konzultaci na plastickou chirurgii, kde se problematikou zabývají, v Praze např. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady či Nemocnice Bulovka.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11996
dobrý den,v lednu tohoto roku jsem byla na ultrazvuku prsu,nebot jsem prodělala před 5lety nádor benigní)a musím chodit od té doby na kontroly ,ale před rokem jse mi objevili po zmáčknutí bradavky žlutozelená sekrece,ale po 3 měsících po kontrole se mi objevila už krvavá sekrece,Nevím si rady a strach mám aby to nebylo už to nejhorší děkuji
Odpověď: Žlutiozelená sekrece nic neznamená, jsou to obvykle hormonální změny, pokud je však sekrece krvavá a nevymizí, je dobré jít k lékaři, při sekreci tohoto typu se obvykle provádí tzv. duktografie, kontrastní mamografické vyšetření, kdy se zobrazí i vnitřek mlékovodu. Obvykle tuto sekreci způsobují nezhoubné útvary uvnitř (papilomy), ale je třeba vyloučit jinou (vzácnou) věc.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11995
Dobry vecer. Mam benignu dysplaziu prsnika. Bola robena aj biopsia. Je to velmi vazne? Moze mi prsnik reagovat na mesntruacny cyklus? Dakujem
Odpověď: Benigní dysplázie je zcela běžný častí a nezávažný stav, kdy jsou v prsu jen hormonálně podmíněné změny, ženy s touto diagnózou můžou mít bolestivější prsy (často v souvislosti s menstruačním cyklem), ale obvykle nemají vůbec vyšší riziko vzniku rakoviny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11994
dobry vecer jsem mesic po operaci prsu segmentectomia.neustale mi z jizvy vyteka tekutina-ted uz nazloutle bARVY.DNES NA ONKOLOGII JSEM MELA MARKRY CEA-1,23 CA 15-3:18,5 JIZ DELSI DOBU MAM TLAK POD ZEBRY MUZE TLAK SOUVISET S NEMOCI?CEKAM NA OZARKY A VLASTNE NEVIM JAK DLOUHO VSE BUDE TRVAT.DEKUJI DRAHUS.
Odpověď: Měsíc po operaci může být v jizvě menší množství tekutiny, kdyby to trvalo déle, je lepší absolvovat sono - zjistí, kolik tekutibny po operaci je. S rakovinou to nemá vůbec souvislost, také tlak pod žebry s největší pravděpodobností s nemocí nesouvisí. Každopádně to hlaste vašemu ošetřujícímu lékaři, aby to sledoval. Další vývoj léčby je velmi individuální, musíte se zeptat lékaře, je to základní věc, musí vás informovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11993
Dobrý den,již asi osm měsíců mám zelenou nepáchnoucí sekreci z l. prsu.
SONO bez patologie. Může se jednat o endokrinologický důvod? Děkuji Kučerová
Odpověď: Je to hormonálně podmíněná sekrece, příčin může být velké množství, třeba i antikoncepce, změny štítné žlázy, často se ani nic podstatného nezjistí. Každopádně to není příznak nějakého závažného onemocnění prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11991
Dobrý den. Měla bych na Vás dotaz.Všimla jsem si dnes ráno flíčků na pyžamu u levého prsa.Když jsem opatrně zmáčkla bradavku, tekutina měla nahnědlou barvu,po druhém zmáčknutí byla tekutina s krví.Mohl byste mi,prosím,napsat,jestli se to stává,jestli to může být vážný a poradit,co mám dělat?(Žádný úraz jsem neměla ani jsem se neuhodila.)
Děkuji za odpověď.
S pozdravem J.Hušková
Odpověď: Kdyby sekrece trvala, je dobré jít k lékaři, ten zjistí přesný charakter, krvavá by být normálně neměla, pokud opravdu je, provádí se obvykle tzv. duktografie, kontrastní mamografické vyšetření, k vyloučení nějakých změn v mlékovodech, často jsou to neznoubné tzv. papilomy. Ale bez vyšetření se nedá příčina zjistit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11990
Dobrý den,
před měsícem jsem přestala kojit (kojila jsem téměř rok). Ukončení laktace probíhalo velmi pozvolně, takže jsem neměla problémy s prsy. Ještě dnes však mohu vymáčknout trochu mléka. Trochu mne však znepokojuje, že na pravém prsu, v jeho horní části, mám zatvrdlinu. Když jsem ještě kojila, tato zatvrdlina se mi občas udělala, ale prakticky s ní nebyl žádný problém, někdy se prso vykojilo, jindy rozmasírovalo. Je tedy možné, že se tato zatvrdlina ještě vstřebá? Prosím o radu, jak mám dále postupovat. Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Jde pravděpodobně o nahromadění mléka, i po ukončení kojení to může být, případně zbytněná část žlázy, po ukončeném kojení se některé okrsky zmenší a jiné jsou ještě zbytnělé, to místo je pak hmatné. Kdyby to trvalo, je dobré udělat pro klid sono, to přesně zjistí, co v tom místě je.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11988
Dobry den.Som triple neg,G3,T1cNOMO,Her neg.Liecba ukoncena v maji 2O12.Mala som 8chemo,19oziarov.Aka je moja prognoza do buducna?Mozem chodit po slnku?Opalovat sa ,kupit sa pri vode ako predtym?Alebo mam radsej sediet v chladku?Moze mi slnko ublizit,vyvolat RECIDIVU ochorenia??D.
Odpověď: Nádor nebyl velký, ani uzliny nebyly postiženy, což je z hlediska prognózy velmi dobré, nádor rychle rostl, ale i to se dá zvládnout, prognóza se nedá určit, je to velmi individuální, ale zdá se, že by to mělo být OK.
Chovejte se normálně, klidně se koupejte, se sluníčkem opatrně, ale to se nedoporučuje nyní ani u žen bez onemocnění, je lepší sedět hlavně v chládku, i kůže bude po ozáření citlivá. Že by ale sluníčko vyvolalo recidivu, to není prokázáno.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11986
Dobrý den, podstoupila jsem sono prsou a výsledek byl množství cyst v obou prsou a v levém prsu polypoidní útvar na mlékovodu o rozměru 4 x 5 mm. Na kontrolu jsem byla pozvána za půl roku. Vzhledem k tomu, že některé lékařské názory hovoří o doporučení včasného odstranění polypu z důvodu rizika změny na zhubný nádor, chtěla jsem se zeptat a získat další názor, zda kontrola za půl roku je správné vyhodnocení situace.....(matka zemřela na rakovinu vaječníků ve věku 45 let)předem děkuji za odpověď, Jana Palmeová
Odpověď: Sono ve zjištování takových změn (drobné útvary v mlékovodu) není příliš spolehlivé, může to být jen zahuštěná tekutina či jiné nepodstatné změny, pokud nemáte sekreci z bradavky, respektoval bych doporučení kontroly. Jinak cysty jsou zcela běžné a nijak vás neohrožují. Předpokládám, že chodíte na sono do akreditovaného centra, kde mají s prsy zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11985
dobry den po ozarkach mam 3 tydny a ted se mi udelala vyrazka na prsu je to jeste reakce nebo mam navstivit lekare a svedi to
Odpověď: S největší pravděpodobností je to reakce na záření, lékař na radioterapii má s tímto zkušenosti, podívá se na to a poradí, co s tím.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11984
Dobrý den,
ve vnější části pravého prsu směrem k podpaží již podruhé cítím zhruba týden tlak a mírnou bolest. Tyto obtíže zatím přišly pokaždé asi týden před začátkem menstruace, minule po menstruaci asi na dva týdny zmizely. Je mi necelých 21 let, o co se může jednat a jak tyto problémy řešit? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď: Jak to popisujete, půjde s největší pravděpodobností o změny hormonální, v souvislosti s menstruačním cyklem, někdy to může dělat i antikoncepce. Tyto obtíže jsou v tomto věku běžné, neznamenají nic nebezpečného, kdyby se měnily či zhoršovaly, jděte ke svému gynekologovi, ev. ještě na sono na akreditované pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11983
Dobry den, je mi 25 let, a mam jiz 2 roky pohyblivou vetsi bulku, pokud tedy nejde o nic vaznejsiho tak bych chtela bulku odsat nebo odstranit..protoze mi je opravdu hodne neprijemna a vadi mi to...muzou tento zakrok provest i v normalni nemocnici? jelikoz to mamo.centrum mam celkem daleko.dekuji.
Odpověď: Postup je obvykle takový: provede se sono, pak případně odběr vzorku tkáně. Pokud nejde o nic závažného, což je pravděpodobné, pak se bulka nechá, v případě, že obtěžuje či se zvětšuje, je možné ji i odstranit. Může jít i o cystu, pak je možné ji i jen odsát - každopádně sono doporučuji. V každé nemocnici je možné na chirurgii nezhoubnou bulku odstranit, nicméně my doporučujeme pracoviště, kde mají s prsy zkušenost (tím nevylučuji, že je to právě ta vaše nemocnice).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11982
Dobrý den,
Je mi 13 let a v levém prsu sem si nahmatala bouličku... je to normální?? v kolika letech muzu dostat rakovinu prsu??
Děkuji Any
Odpověď: Prsy se v tomto věku rostou a boulička může být jen rostoucí žláza, může jít také o nezhoubný útvar, který se v prsu může objevit. Rakovina prsu by byla velmi vzácná, pokud by boulička nadále byla, doporučuji jít cestou praktické lékařky (vystaví žádanku) na sono prsu, tam poznají, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11981
dobrý večer co je prosím Vas středněložiskevá středně těžká dysplazice v hzq
Odpověď: Lékař popisuje zcela běžné hormonálně podmíněné změny v horním zevním kvadrantu, kdy je žláza bohatší, než je běžné, neznamená to nic závažného. Termín je trochu neobvyklý, již se nepoužívá - chodíte do screeningového akreditovaného centra?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11979
Dobrý den tedy ještě jednou.
myslím že sem opsala správně...Na provedených mamogramech se neukazují známky malignity.
Mamografický typ velmi denzní.BIT5..


ŽÁDNÝ TABÁR ANI BI-RAD5 TAM NIC TAKOVÉHO NAPSANÉHO NENÍ ..JEN TO BIT5
moc děkuji Rybářová
Odpověď: Už jsem převzal poradnu já.
B je zkratka pro klasifikaci BI-RADS, BI znamená normální obraz T5 bohatá žláza. Lékař tedy nic špatného nenašel.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11978
dobri den chtěla bich se zeptat co to znamena diš mně picha nalevim prsoua vzadu na zadech děkuji
Odpověď: Dobrý den, nemusí to znamenat vůbec nic, jen hormonální změny či problémy od páteře. Pokud jste ještě neměla vyšetřena prsa, tak doporučuji ultrazvuk v některém z akreditovaných mamocenter. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11976
Dobrý den,od 25let chodím jednou ročně na preventivní sono prsou.Neměla jsem v minulosti žádné problémy,ale nechci nic zanedbat.Dnes jsem byla opět na sonu a pan doktor objevil v horní části pravého prsu malou cystičku,vysvětloval mi že se nemusím znepokojovat že to může být způsobeno hormonálními změnami atd. a že mám přijít normálně zase až za rok.Antikoncepci neberu,akorát jsem brala Stimulen po kterém jsem prsa měla dost naběhlá,brala jsem ho asi dva měsíce,nyní už dva měsíce neberu.Může být cysta způsobena i užíváním tohoto přípravku?Je nález malých cyst častý?
Odpověď: Dobrý den, nález cyst je zcela běžný a ojedinělá cysta opravdu nehraje roli. Souvislost s užíváním Stimulenu je možná. Každopádně kontrola za 1 rok je naprosto dostačující. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11974
Vpravo v MDQ je hypoechogenne,naznačené laločnaté ložisko velk.8-4,5-9 mm, s jednou skôr nesuspektnou cievkou. Záver:BIRADS 3 Vedeli by ste mne poradit, čo to znamena. Ďakujem
Odpověď: Dobrý večer, v prsu máte nové ložisko, které lékař vyhodnotil jako spíše nezhoubné a spokojil se s kontrolou s časovým odstupem do 1 roku. Pokud by bylo ložisko více podezřelé, jistě by přistoupil k odběru vzorku, což neučinil ve vašem případě. Buďte v klidu a pokud se nebude podle vás pohmatově nic měnit stačí doporučená kontrola lékařem. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11973
Dobrý den,
na levém prsu jsem si v leže našla malou bulku, vnitřní oblast prsu na hrudníku. bulka se mi zdá pohyblivá. taky mne zezdola pobolívá levé prso pod bradavkou.byla jsem u gynekologa a ten řekl, že jde o špatné držení těla a ochablé zádové svaly.že jsem zablokovaná. mám sedavé zaměstnání.při silnějším zmáčknutí hrudníku, to dost bolelo, boleli jakoby žebra. Je toto možné? koupila jsem si taky vitamín E a řekla bych, že to již tak nebolí. nebo se mám nechat vyšetřit sono.

děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, s vitaminem E jste udělala dobře, je vynikající na zmírnění bolestí. Co se konkrétního nálezu týče, nemám důvod nevěřit gynekologovi, na druhou stranu v tomto věku je ultrazvukové vyšetření již žádoucí a vhodná preventivní metoda vyšetření prsů. Rozhodně navštivte akreditované mamocentrum. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11972
dobry den je mi 25 let a mam bulku chci jit na ultrazvuk, otazka je zda musim do specialniho mamo.centra nebo staci na ultrazvuk do nemocnice
Odpověď: Dobrý večer, rozhodně se vyplatí zajít do akreditovaného mamocentra, kde mají s diagnostikou prsu větší zkušenosti. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11971
Dobrý den,už dva týdny mě pobolívá levé prso u podpaždí.Mám 14 měsíčního syna kterého jsem kojila jen 4 měsíce.Opčas mě do prsa kopne nebo udeří nějakým předmětem.Bojím se že by to mohla být rakovina a mám strach i z vyšetření proto jsem ještě nikam nezašla.Prosím odpověste.
Odpověď: Dobrý večer, na rakovinu bych ve vašem případě i s přihlédnutím k věku vůbec nemyslel. V úvahu přicházejí hormonální změny či mechanická traumatizace jak uvádíte. Pokud problém neustane, najděte odvahu a zajděte na ultrazvukové vyšetření. Je to důležitý krok, abyste se naučila nebát se a především ve vyšším věku na vyšetření chodit preventivně v pravidelných intervalech. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11970
Dobrý den, existují někajé mastičky, léky, čaje.. cokoliv na odstranění fibroadenomu? mám v prsech ohraničené bulky, které jsou tvrdší na pohmat, nechci s tím zatím chodit k doktorovi a tak prosím o radu zde. děkuji za odpověď předem
Odpověď: Dobrý večer, bohužel na odstranění fibroadenomů o ničem podobném nevím. Pokud jde pouze o váš pocitový vjem z pohmatu, vůbec v tomto věku nemusí jít o fibroadenomy, jednoduše můžete mít plnější pohmat díky bohaté žlaznaté struktuře. To by vám přesně řeklo až ultrazvukové vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11969
Dobry den, chtela bych se zeptat jestli je nejak nebezpečný adenom v prsu. Mam uz tri. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, samotné adenomy nejsou pro vás rizikové. Většinou je stačí sledovat, při větších rozměrech, změně velikosti či struktury v čase se je doporučuje odstranit. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11968
Dobrý den,od třetího porodu mi z prsa vytéká zeleno černá tekutiny, snažím se to nemačkat, jenže někdy je ten tlak tak velký, že prostě musím, abs. jsem 3x ultrazvuk, výsl.ok, mezitím 2x čitění endometria, nyní po 11 letech se vše opakuje, nasadili mi v krvácení norethisteron na 10dní, zastavilo se, pak azalia, v klidu 18dní, nyní znova špinění a našla jsem na pravém prsu bulku asi jako hrách velkou, nehýbe se, zůstavá na stejném místě i když ležím nebo stojím, výtok z prsu trvá.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že se jedná o hormonální projevy. Co se týče bulky v prsu, mohu jen znovu doporučit ultrazvukové vyšetření s poukázáním na bulku, v některém z akreditovaných mamocenter. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11967
Dobrý deň,
prosím Vás o pomoc. Mám 20 rokov, študujem v Prahe a asi pred mesiacom som si našla v okolí ľavého prsníka, asi v 4. medzirebrí 2 cm navonok od hrudnej kosti vľavo malý hrbolček. Myslela som si vtedy, že je to len vyrážka a že to vyhnisá. Potom som si to nejak nevšímala a včera som zistila, že ten hrbolček sa prhĺbil, pod kožou je to hmatné asi ešte 2 cm a úzke, a na koži široké asi pol centimetra a tesne okolo toho mám kožu zriasnenú. Nebolí ma to vôbec. Bojím sa. Čo myslíte, o čo podľa týchto príznakov ide?

Ďakujem Vám krásne za odpoveď a Vašu radu!

S pozdravom
Simona
Odpověď: Dobrý den, podle vašeho popisu se může jednat o pozůstatek po lokálním zánětu, který se zhojil drobnou jizvou. Nádorové změny na které asi myslíte a mohou se takto projevovat, bych ve vašem věku nemyslel. Pokud chcete mít naprostou jistotu zajděte k vašemu ošetřujícímu lékaři, či přímo do mamárního centra, kde vás mohou vyšetřit pohledem, pohmatem i cíleně ultrazvukem. Bez žádanky je cena kolem 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11966
Dobry den,
Mam 25 rokov a v poslednom case mam stále na 15den po menstruacii bolestivy lavy prsnik na dotyk.Bolest skonci s nastupom menstruacie,ale potom zase pri ovulacii zacne.Neviem si to vobec vysvetlit prosim poradte mi co mam robit.Dakujem
Odpověď: Dobrý den, tyto cyklické bolesti jsou dosti typické pro hormonální projevy. Poraďte se s vaším gynekologem o možné podpůrné léčbě, kupř. vitamin E aj. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11965
Dobry den.3 tydny mam bolave,zarudle bradavky vcetne dvorce a jeho spodni okraj je mirne vystouply. U lekare jsem byla a pry je to asi hormonal.problem. Po dni v podprsence vždy horsi.Na mamografu jsem byla před 2-3 mesici a vse OK. Jsem po hysterektomii před 8 lety a mam 1 vajecnik,ktery pry stále pracuje.Dekuji V.H.
Odpověď: Dobrý den, hormonální projevy jistě přicházejí do úvahy, asi bych uvažoval i o alergii či mechanickém dráždění spodním prádlem, event. kožní ekzematozní změny. Pokud bude problém přetrvávat zkuste prozkoumat tyto eventuality i příslušných odborných lékařů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11964
DD,matce našli RP ve 45.Před rokem bylo mé vyšetř.3-BIRADS-formace benig.charakt.,kontrola za 6M.Po půl roce 2-BIRADS-benigní.Vysoká vrstva normoechogenní žlázy téměř ve všech kvadrantech.Struktura pravidelná,dukty štíhlé.Na okraji žlázy u dvorce několik akcent. duktů,okrsek nemá charakt. patol.změn,při poloze sondy se obraz mění,redukce není vyjádřena.Patol. ložisko neprokazuji.Axilly bez patol.uzlin.Juvenilní žláza bez sonograf.známek malignity.Event.HAK není Kl.Sono kontr. za rok.Co to prosím znamená a co může být příčinou?Mám se bát a může z toho být RP?Beru HA 7 let,může to mít vliv?Děk.
Odpověď: Dobrý den, o vhodnosti užívaní antikoncepce se poraďte se svým gynekologem. Co se týče vašeho ultrazvukového nálezu, tak ten je naprosto v pořádku a kontroly v 1 ročních intervalech jsou dostačující, při potížích kontrola kdykoliv dříve. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11963
Dobrý den. Z preventivních důvodů bych ráda absolvovala ultrazvukové vyšetření prsu. V současné době ještě kojím. Je možné toto vyšetření i přesto absolvovat?
Odpověď: Dobrý den, ano i době kojení je možné ultrazvukové vyšetření, častěji však v případě prevence doporučujeme jeho provedení až po ukončení kojení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11962
Dobrý den .Je mi 39 ne kojim už 2,5 roku. V ut.24.4 v praci mně začalo bolet prso večer se to zhoršovalo,teplotu nemněla jsem žadnou, jen sem citila celkovou unavu.Ve st. jsem šla za Dr. ktery mi řekl že mam zanět, a napsal ATB Amoksiklav 625 mg. a mam ledovat . Do dneška nepociťuji řadne změny prso mam pořad zarudle a tvrde. Dalši kontrolu mam mit 1.5 Prosim o radu ,co bych mohla ještě udělat aby se to zlepšilo ,nejakou mastičku? Kamaradka mi poradila davat na to studeny tvaroh ale mam strach aby se to nezhoršilo.Předem děkuji za otpoveď.
Odpověď: Dobrý den, co se týče léčby, tak vám neporadím nic nového, ATB a ledování jsou notoricky známé, mojí doménou je spíše diagnostika. Pokud se to nelepší, tak bych jistě doporučil ultrazvukové a podle nálezu ev. i mamografické vyšetření k vyloučení přidružených změn, či komplikací zánětu event. koincidence s jiným onemocněním. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11961
Dobrý den pane primáři, plně kojím již šest měsíců. Už od druhého měsíce kojení se mi začal dělat rozdíl ve velikosti prsů. Teď už to je až o 3 velikosti. V pravém (menším prsu) cítím i tupou pnoucí bolest a občas si nahmatám i větší bulku, ale nejspíš to bude mléko. Kojím z obou prs (z levého častěji). Mám se nějak znepokojovat nebo je to zcela normální jev při kojení? Asi jen zbytečně panikařím. Moc děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den, lépe by vám odpověděl gynekolog-porodník, ale podle mého názoru půjde jen o souvislost s kojením. Pro klid vaší duše však doporučuji ultrazvukové vyšetření v některém z akreditovaných mamocenter. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11960
dobrý den je mi 36 let a ted mi zjistili nador v prsu zatim nevím jestli je zhoubný nebo ne ale chtěla jsemse zeptata jestli i když by nebyl zhoubný jestli je nutna operace ? předem děkuji za odpoveď
Odpověď: Dobrý večer, léčba v případě zhoubného nádoru je víceúrovňová a chirurgické odstranění primárního ložiska zde samozřejmě vždy figuruje. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11959
Dobrý den, byla jsem poslána na mamografické vyšetření.Nemám žádné potíže, pouze jako prevenci. Je mi 45 let. Při provedení mi sestra řekla,že mě budou nejspíš volat za několik dní na ultrazvuk. Mám prý velké žlázy /hutné/. Opravdu mě za čtyři dny opět objednali na ultrazvuk. Je běžný tento postup? Mám opravdu velký strach. Moje matka je 17let po rakovině prsu. Sama jsem 8měsíců po operaci srdce, která mi byla provedena prsním svalem.
Odpověď: Dobrý večer, ano, doplňující ultrazvukové vyšetření v případě bohaté, hutné a denzní žlázy na mamografii je běžné. Jelikož v tomto případě má mamografické vyšetření nižší vypovídající hodnotu tak si ultrazvukem pomáháme zvýšit procentuální přesnost vyšetření. Někde z provozních důvodů objednávají, na našem pracovišti děláme toto doplňující vyšetření, pokud je potřeba, ihned po mamografii. Buďte zatím v klidu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11958
Dobry den, je mozne podstoupit vysetreni prsu v tehotenstvi? Dekuji
Odpověď: Dobrý večer, ano lze, určitě ultrazvuk, který neškodí a pouze při vysokém stupni podezření lze i mamografii s řádným vykrytím plodu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky