MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 12314
Dobrý den mám na levém prsním dvorci takové bílé puchýřky a jde to i okolo bradavky mám spíše naštívit kožního lékaře nebo zajít ke svého gynekologovi nevim co by to mohlo být ?
Odpověď: Dobrý den,

zkuste nejdříve zajít za Vaším gynekologem, pokud je to něco, co na bradavku nepatří, odešle Vás ke kožnímu lékaři. Takhle na dálku Vám neporadím, problém je nutné vidět.

s pozdravem
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12313
Hezký den. Prosím na mamografu bylo zjištěno- fibrosní žláza ve vysoké vrstvě, výrazně žláznatá prsa, žláza fibrozního charakteru- Tabár V. Matka onemocněla rakovinou prsu. Co tohle pro mne znamená? Děkuji. Daniela
Odpověď: Dobrý den,

pokud měla maminka rakovinu prsu ve věku nad 40 let a nikdo další z blízkých příbuzných neonemocněl rakovinou prsu nebo vaječníku, riziko pro rakovinu prsu u Vás nebude vysoce zvýšené.
Tábar 5 je typ prsu, který je mamograficky málo přehledný, takže se často k mamografii doplńuje ultrazvukové vyšetření. Měla by jste být sledována ve dvouletých intervalech mamograficky, v meziroce můžete mít pouze ultrazvuk, který si hradíte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12312
Dobrý den, ráda bych absolvovala preventivní sonografické vyšetření prsu. Je to prosím možné? Před několika měsíci jsem se za prací přestěhovala z Valašského Meziříčí do Prahy, proto si chci preventivní prohlídku zajistit zde. Můj lékař mne vždy posílal na sonografické vyšetření, mamograf mi nedoporučoval s tím, že toto vyšetření v mém případě obtížně zjišťuje případná zdravotní zatížení. V minulosti jsem měla zdravotní potíže v tomto směru a můj lékař mne nazýval rizikovým pacientem, z toho důvodu velice stojím o vyšetření. Děkuji Vám za odpověď. Valerie Smílková
Odpověď: Dobrý den,

sonografické vyšetření do 40 let je vhodné, nad 40 let věku je vhodnější při prevenci mamografie.
Ultrazvuk si můžete zaplatit na některém ze screeningových center, seznam center v Praze je na těchto stránkách, cena vyšetření se pohybuje kolem 300,- Kč. K vyšetření, které si hradíte, nepotřebujete žádanku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12311
Dobrý den,před 14 dny se mi na prsu objevila malá bulka červená,uprostřed jakoby průhledná a bolí mě celé prso,před rokem jsem byla na kontrole,ale byla jsem v pořádku.Už rok mě bolí hlava v kuse...a před půl rokem se přidali nohy,ruka,ty mě brní,chodila jsem na vyšetření hlavy a nic nenašli.Mám rakovinu prsu a už metastáze?děkuji květa
Odpověď: Dobrý den,

tak že by jste měla metastázy v mozku a z toho potíže, které udáváte (brnění končetin, bolesti hlavy) to si nemyslím. Zároveň ale určitě zasluhujete péči neurologa, i když Vám "nic nenašli", soustavné brnění končetin a bolesti hlavy nejsou normálním stavem. Pokud jde o prs, máte nově bulku, takže bych ve Vašem věku doporučovala již provést aktuální mamografické vyšetření.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12310
Dobry vecer, sice som bola minuly rok u lekara a po vysetreni prsnikov mi povedal, ze je vsetko v poriadku no nedavno som zistila ze mam jednu tzv. Areolu prsnika vacsiu ako druhu, ale pravdu povediac predtym som na to nekladla ziadny doraz, takze neviem ci som to mala uz aj pri vysetreni prsnikov. Chcem sa teda spytat ci to je normalne alebo to je problem? Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o normální stav.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12309
dobrý den jsem po opraci prsu a beru tamoxifen a zoladex každé tři měsíce,zoladex beru teměr rok.Hodně jsem přibrala na váze a v obličeji si připadám také oteklá...je to po techto lécích???
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o komplikace léčby těmito antihormonálními preparáty. Bylo by vhodné se poradit s Vaším onkologem, který Vám léky předepisuje.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12307
Dobrý den,
prosím o radu - vloni v srpnu u mě byla provedena tumorectomie pro invazivní duktální karcinom (pT1b, pN1a, M0, G3), triple negativní, FISH negativní,poté 6x chemoterapie a 32x aktinoterapie. Nyní mě trápí asymetrie prsou, kdy operované prso je zřetelně větší. Je to normální stav? Vrátí se do své původní velikosti? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

operovaný prs může být větší, jedná se zejména o zvětšení, které vzniká po ozáření prsu díky otoku (lymfedému). Otok prsu se pomalu postupně zmenšuje a tak se zmenšuje i prs, takže by se měl vrátit zhruba do velikosti, která byla po operaci.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12306
dobrý dén v květnu mi byl odoperovan středně difererencovany karcinom NST leveho psu s jeho zachovanim, 15x9x13 mm se složkou intraduktalni DCIS okolni tkan negativni c-erbB2 neg. Ki-67 poz.cca30%. Uzliny neg.(4/0 včetně SN). ER pozitivni cca30% PR poz na90%.Prosim o kratky popis a možnou následujici lečbu Děkuji Vam Yana Heorhiyeva 22.6.2013
Odpověď: Dobrý den,

léčbu by měla konzultovat tzv. mamární komise. Komise je obvykle složená z onkologa, chirurga, radiologa a patologa. Ve Vašem případě se jedná o malý nádor bez postižení lymfatických uzlin v podpaží, záchovný výkon je jistě namístě, ale musí být provedena ještě radioterapie prsu, obvykle 25 ozáření prsu. Nemusíte mít chemoterapii, lze užívat pouze antihormonální léčbu- léky v tabletách jako je Tamoxifen nebo Femara. Pokud jste již v menopause, nejsou další léky nutné, pokud menstruujete, je vhodné "zablokovat " funkci vaječníku - lze to udělat chemickou cestou, injekcemi preparátu Zoladexu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12305
Dobrý den,

mojí sestře (46 let) zjistili rakovinu prsu. Mně je 39 let a na vyšetření prsu jsem nikdy nebyla. Chtěla bych podstoupit preventivní vyšetření, ale stále kojím svou 1,5 letou dceru. Lze vyšetření provádět i při kojení?

Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.
Zdraví Šárka Juřinová
Odpověď: Dobrý den,

při kojení lze prsa vyšetřit pouze ultrazvukem. Až ukončíte kojení bude vhodná mamografie.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12304
Dobry den,prosim vas o vysvetlenie nalezu,chcem sa len uistit. Palpacne prsniky zlaznate,bez lozis.palpacnych zmien.Axily bez hmatnych zvacsenych uzlin. SONO: pravy prsnik HLQ lozisko pri baze zlazy 9,6x3,3 horizontalne orientovane,ohranicene bez retroloziskoveho tiena. bez ciev v CFI. Lozisko je stacionarne, nezvacsene, inak zlazy fibroglandularne, bez dilatacie duktov, bez suspektnych lozisk. Mam sa obavat? je to zle? operuje sa to? co to vlastne je?
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubné ložisko, které má charakter nejspíše fibroadenomu, benigního nezhoubného nádoru prsu, který k rakovině prsu nemá vztah a a není rizikovou lézí. Můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12303
Dobrý večer,
chtěla jsem se optat zda může svědění bradavky- bez výtoku,zabarvení nějak souviset se vznikem ca prsu,op.2012 Dg.C502, asi 1 rok před zjištěním nemoci jsem pociťovala silné,nepříjemné svědění bradavky,které se asi půl roku po op.obnovilo,Dr.jsem upozornila,nyní se objevilo svědění bradavky i druhého prsu.Nepoužívám aviváž,nenosím podprsenku ani upnuté prádlo.Je to velmi nepříjemné.Užívám Aerius na sennou rýmu a nyní Tamoxifen,jiné léky neužívám,nemám žádné jiné onemocnění.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

svědění bradavky není příznakem rakoviny prsu, jste určitě kontrolována onkologicky a také pomocí mamografie a ultrazvuku. Zkuste se ještě poradit s Vaším onkologem, event se nechat přešetřit, zda je vše v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12302
DObrý den, na základě sono vyšetř. mi byl diagnostikován Juvenilní adenom o vel. 4cm. Nemám žádné známky sekrece, apod.Nyní čekám na potvrzení biopsie, ale přesto se chci zeptat, zda je možné, aby byl jiného původu nežli benigního při této velikosti a charakteru- sekrece o, ohraničený,bez jiných patol. změn, pohyblivý, bez fixace.Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se bude jednat o benigní nádor, ale opravdu nelze než vyčkat na výsledek biopsie. Všechny známky, které uvádíte, svědčí pro to, že nádor bude benigní.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12301
Dobrý den,
je 49 let,jsem po parciální mastektomii vpravo,odejmuta sentinelová uzlina,HER2/chemo,ozařování,herceptin/,rodinná zátěž matka +ca prsu - napsala jsem to jen ve zkratce - pod mediálním tlakem mám dotaz ohledně provedení oboustranné ablace a hysterektomie - mám toto podstoupit?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

z Vašeho popisu nevyplývá s jistotou, jaké vlastnosti nádor měl. Užívala jste zřejmě Herceptin, takže nádor byl Her-2/neu pozitivní, nevím, jak vypadaly hormonální receptory, to je důležité znát při zvažování, zda si nechat odstranit vaječníky či ne a je nutné se poradit s Vaším onkologem a gynekologem. Je zapotřebí zvážit Váš hormonální stav a vlastnosti tumoru. Pokud jde o rodinnou zátěž, roli hraje i v kolika letech maminka měla rakovinu prsu a zda nejsou další příbuzné, př. s rakovinou vaječníku v rodině. Při zvažování subkutánní mastektomie u Vás by bylo vhodné znát, zda nemáte zátěž genetickou (event genetickou mutaci sdruženou s vyšším výskytem rakoviny prsu). Pokud Vám provedenou genetické testy, na výsledek čekáte asi rok. Rozhodnutí nelze provádět pod mediálním tlakem, ale po pečlivém zvážení všech pro a proti a po konzultaci s odborníky.

s pozdravem Houserková
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12300
Dobrý den,ráda bych podstoupila vyšetření prsu a zjistila jsem, že na to vyšetření Avon přispívá 200,-Kč.Mohu se zeptat,v jakém období příspěvek Avon poskytuje? Děkuji za odpověď. Andrea Čadová, Kroměříž.
Odpověď: Dobrý den,

AVON přispívá na mamografické a ultrazvukové vyšetření žen- samoplátkyň v období od 1.8. do 30.11. 2013 a to částkou 200 Kč. Zavoláte si na bezplatnou linku AVONu na číslo 800180880 a objednáte si slevovou poukázku, kterou Vám zašlou poštou. S touto poukázkou se pak objednáte na vyšetření a doplatíte rozdíl v ceně.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12299
Dobrý den četla jsem,že nyní probíhá akce vyšetření prsu zdarma je to možné i u VÁS?DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den,

momentálně probíhá akce VZP a týká se žen pod 45 let věku v období od 1.5. do 30.11. 2013. Pokud se ženy pod 45 let věku pojištěnkyně VZP chtějí v tomto období nechat vyšetřit, VZP jim vyšetření zpětně proplatí. Do 40 let se lze nechat vyšetřit ultrazvukem, nad 40 let věku pak mamograficky. Kromě toho probíhá od 15.8. do 30.11 akce firmy AVON pro samoplátkyně, kdy AVON přispívá na mamografické nebo ultrazvukové vyšetření částkou 200,- Kč. Samozřejmě, že se lze nechat takto vyšetřit na všech screeningových centrech, tedy i u nás, další informace jsou na našich web. stránkách, www. mammacentrum-olomouc.cz.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12298
Dobrý den,paní doktorko,prosím Vás o pomoc. Na sono prsou mi byl zjištěn "unfiltrát (20 mm)maligního vzhledu s mikrokalcifikacemi v DKK vlevo, uzlina v L axile suspektního vzhledu" a oblast pod "ložiskem" nebo jak tomu mám říkat je prokrvená.Nyní čekám na výsledky biopsie, ale hrozně se bojím. Pokud by se jednalo o nádor, je nějaká šance na vyléčení, když je tak veliký?Prso mě bolí,ale nevím,jestli si to už nevsugerovávám, když na to pořád myslím. A co mám dělat po psychické stránce? Velice Vám děkuji
Odpověď: Dobrý den,

zřejmě jste kromě sonografie prsů měla i mamografické vyšetření. Nádor 20 mm není velký nádorem a pokud je zjištěný ve formě mikrokalcifikací, jedná se většinou o převážně tzv. in situ nádory, tj, jsou nádory neinvazívní, na začátku svého růstu. Teď musíte skutečně vyčkat na výsledek biopsie. Chápu Váš neklid a Vaše obavy, které někdy brání běžné denní činnosti a práci, pokud to nezvládáte, neváhejte se obrátit na Vašeho praktika, určitě je lepší dočasně užívat léky na zklidnění, které dnes mají minimální vedlejší účinky, než se trápit, nevyspat se a podléhat stresu..

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12297
Dobrý den,
na levém prsu mám asi rok bílý hladký flíček 1x1 cm, na kožním jsem byla a prý je to asi ztráta pigmentu. Mám před menstruací a v tom samém prsu, ale na jíném místě jsem si nahmatala něco jako malinkou bulku, ale mám prsa malá a docela hrbolatá, tak cítím každou nepravitelnost. Může mít flíček a bulka něco společného? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

je to jen náhoda, bulka může být způsobená jen rozšířením žlázy v prsu, pokud se chcete přesvědčit, o co se jedná, je vhodné ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12296
Dobrý den,
byla jsem na mamo, za půl roku mám přijít na sono vyšetření. Info o zprávě mě měla podat gynekoložka, ta mě odkázala do poradny. prosím vás o stručné vysvětlení.
Zpráva :
Žl. ve vyšší vrstvě, vlevo žl. poměrně vysoko zasahuje do HZK, až drobný samostatn. okrsek bez jednozn. ložisek. Ložiska nepřítomna. Axily benig.LU
závěr :
BIRADS I., Tábár IV. Asym okrsek žl. v HZK axil. ML vlevo

Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nález je v pořádku,vlevo je přítomná asymetrie, kterou si chce lékařka zřejmě zkontrolovat za 6 měsíců. Můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12294
Dobrý den paní doktorko,

objednala jsem se na preventivní sono prsů, nikdy jsem na něm nebyla, ale v rodině jsme měli úmrtí na rakovinu prsu. Jelikož jdu poprvé - hledala jsem na internetu, co dané vyšetření obnáší a dočetla jsem se, že v den vyšetření by neměly být používány deodoranty či antiperspiranty. Je to tak, či mohu v den vyšetření běžně použít.

Děkuji za odpověď

Lucka
Odpověď: Dobrý den,

je lépe je nepoužít, vadí nám to tedy spíše u mamografie, kde mohou být tyto přípravky zdrojem artefaktů na snímku, ale nikdy nevíme, zda třeba nebudeme mamografii doplňovat, takže lépe je je v den vyšetření nepoužít.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12293
Dobry vecer preji,

jsem objednana na mamograf a dostala jsem jeste pokyn k vyzvednuti snimku a to pres vase www stranky, kde prosim najdu odkaz na ty snimky?
dekuji M. Oczkova
Odpověď: Dobrý den,

moc tomu nerozumím, od koho jste dostala pokyn ? Pokud si máte u nás (MAMMACENTRUM Olomouc) vyzvednout starší mamografickou dokumentaci, tak se buď dostavíte osobně a my Vám mamografii dáme na CD nosiči nebo - což se děje obvykle - požádá screeningové centrum, kam jdete na mamografii a my Vaši dokumentaci v digitální podobě přepošleme systémem E-PACS. Je k tomu zapotřebí žádost o dokumentaci, kterou poskytne pracoviště, kde budete dále v péči. Telefon na nás je 731 613 485, 585 204 386, tak zavolejte a poraďte se.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12292
Dobrý den,
Velmi děkuji za zodpovězení dotazu č.12254 - doplním jen, že jsem bulku nahmatala při samovyšetření a hmatám vždy nezávisle na cyklu.
Mám velkou prosbu - nevím, jak častá je potřeba duktografického vyšetření, ale nebylo by možné v přehledu center uvést, zda se v konkrétním centru duktografie provádí, či nikoliv? Také bylo pro mne novinkou, že lékař, který provádí duktografii musí mít k dispozici mamografické snímky.
Odpověď: Dobrý den,

duktografické vyšetření má za povinnost provádět každé screeningové centrum. Potřeba jej provádět není častá a vzniká pouze tehdy, pokud se objeví patologická sekrece z prsu, tj. krvavý nebo tmavě hnědý výtok obvykle z jednoho póru na bradavce. Obvykle před duktografií provádíme mamografické vyšetření k vyloučení patologických změn v prsu, které by mohly být patrné již z pouhé mamografie.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12291
dobrý den.Jsem sledována v MOU Brno pro genet. zátěž nádorů prsu v rodině /vzácná sekvenční varianta genu s nejasným klinickým významem/.V levém prsu HZQ mám již asi 10let zatvrdlinu cca5x3cm,dle sono je to fibrom-fibroadenom??? v době po ovulaci se zvětší a je velmi bolestivý.Dělá se sono,mmg,nmr.Nebylo by vhodné udělat vzhledem k anamnéze biopsii...nebo odstranění??Nemůže časem dojít k malignímu zvrhnutí ??Děkuji za vaši odpověď???
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenom 5x3 cm je poměrně velký, k malignímu zvratu nedochází, ale při této velikosti Vám může útvar vadit - tlačit nebo bolet, takže je odstranění fibroadenomu z těchto důvodů opravdu na zvážení. I bioptické ověření fibroadenomu je vzhledem ke genetické zátěži vhodné.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12290
objevila se mi modrina na prsu,nejdrive byla do hneda jako by byla uz starsiho data a ted je modrofialova,nevim,o tom,ze bych se nekde prastila.prosim o poradu.dekuji.
Odpověď: Dobrý den,

může se stát, že i po malém úrazu, který si neuvědomujete, vznikne modřina. Pokud se chcete nechat vyšetřit, tak je vhodná mamografie, po ní lékař rozhodne, zda doplní ještě ultrazvukové vyšetření či ne.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12289
Dobrý den, včera jsem absolvovala SONO vyšetření, ve zprávě mám uvedené : vpravo v rozhraní zevních kvadrantů drobné ložisko velikosti 6mm bez průkazné patologické vaskularizace,bez dorzálního stínu,benigní vizáže, nelze rozlišit mezi drobným FA či cystou se zahuštěným obsahem.. Na kontrolu mám jít za půl roku, je prosím tento postup v pořádku? Paní doktorka řekla že se nejedná o nic vážného,ale jelikož máme rakovinu prsu opakovaně v rodině, jsem vyplašená.. moc děkuji S.M:
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubný nález, který si chce lékař pouze zkontrolovat. Postup je v pořádku. Můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12288
Dobrý den,je mi 49 let ,dnes jsem byla na vyšetření prsou-mamograf a sono.jsem pozvaná na biopsii.Ve zprávě mám toto-Vpravo v rozhraní HK do podkoží zasahující hypoechogenni okrsek se septy beningních charakteristik,bez vaskularizace,nehmatný.Může odpovídat konvolutu duktů.V pravé axile několik drobných fyz.LU a směrem do přední axillární řasy mírně zvětšená LU s fenoménem vychytávání 24-16-9mm.Mám strašný strach.Děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Dobrý den,

zprává z mamografie a ultrazvuku má benigní (nezhoubný) charakter, lékař zřejmě pro jistotu indikoval punkci nebo biopsii okrsku v pravém prsu na rozhraní horních kvadrantů. Ani uzliny nemají podezřelý charakter. Vyčkejte v klidu na výsledek biopsie, myslím, že je velká šance, že to bude v pořádku. Je vždycky vhodné se na vše zeptat lékaře, který Vás vyšetřil, měl by Vám to vysvětlit.
s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12287
Jsem před menopauzou a vzhledem k trombofilii mám jako antihormonální léčbu Zoladex a Anastrazol.Vím,že tato léčba u předmenopauza. je jenom ve výjimečných případech a nedoporučuje se .Rovněž vím,že bylo velmi málo publikovaných klin.studií.Zajímá mě,zda jsou nějaké nové větší klinické studie,které hodnotí tuto léčbu u předmenopau.žen.Výzkumy znám před 3lety a bylo jich žalostně málo, skoro nic.
Odpověď: Dobrý den,

omlouvám se za zdržení odpovědi, ale trochu jsem se koukala do literatury, studie opravdu moc nejsou. Léčbu máte naprosto v pořádku, jediné, co Vás při této léčbě může ohrozit je osteoporóza, které se ale dá zase jiným způsobem předcházet, takže to, co teď užíváte je jedině dobré a možné.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12286
Dobrý den , pravidelně každý rok chodím na prevenci . Prosím Vás o Váš názor na dnešní vyšetření. Oboustraně vysoká vrstva žlázy , dysplast. chrakteru. V pravo bez patol. ložis. změn. V levo na rozhraní ZKK poblíž areole je v hloubce hypoechogení ohraničený okrsek velikosti 8mm s ostrou dorzální konturou a dorzálním akustickým zesílením , bez vaskularizace . Nález je benigní povahy , může jít o cystu či displa. žlázový lalůček. Bez známek malignity. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu se jedná nejspíše o cystu prsu, což je běžný nezhoubný nález v prsní žláze, který se neřeší, nemá vztah k rakovině prsu. Můžete být naprosto klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12285
Dobrý den,
zhruba měsíc pozoruji v levém prsu bolestivý hrbolek o prům. asi 1cm. Lékařka mě doporučila na ultrazvuk.vyšetření a tam mi bylo řečeno, že se žádný útvar na ultrazvuku nezobrazil, lékař mi žádné další informace nesdělil. Proto bych se Vás chtěla zeptat, o co by se mohlo jednat, když se to na ultrazvuku neobjevilo.

Ve zprávě je: "Vcelku pravidelný parenchym difusně rozložený s většími porcemi v HZQ bilat., v místě potíží v HZK vlevo nejsou patol. změny, známky malignity neprokázány, dukty nerozšířeny, v axilách tuk. degen. uzliny do 12mm."

Moc Vám děkuji za případnou odpověď
Odpověď: Dobrý den,

s jistotou se jedná pouze o normální žlázu prsu, která takové "hrbolky" běžně vytváří. Většina hmatných útvarů v prsu je podmíněna normální žlázou.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12284
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda-li nevadí, když půjdu na vyšetření prsu ultrazvukem před menstruací. Nebo popřípadě,zda-li se může prodloužit braní antikoncepce o 14 dní.

Děkuji za odpověď. Prosím dotaz nezveřejňujte.
S pozdravem Michaela.
Odpověď: Dobrý den,

pokud nelze jinak, nedá se nic dělat. Preferujeme ale ultrazvukové vyšetření v první polovině menstr. cyklu,kdy je žláza lépe přehledná. Pokud jde o prodloužení braní HAK z těchto důvodů? tak to by bylo lepší se pak k UZ vyšetření přeobjednat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12283
Dobrý den, prosím vás,včera jsem zjistila že mi z prs teče nějaká vodička,mohu se zeptat co to je?a proč se mi to děje?Děkuju moc.
Odpověď: Dobrý den,

sekrece z prsů bývá hormonálně podmíněná, pokud je průhledná, mléčná nebo barvy nazelenalé nebo našedlé, je to v pořádku. Problémem může být sekrece krvavá nebo tmavě hnědá - v tomto případě je nutné zajít za lékařem - gynekologem nebo přímo do screeningového centra a poradit se. Pokud by se i čirá nebo mléčná sekrece stupňovala, je vhodné vyšetřit hladinu hormonu prolaktinu, kontaktovat tedy gynekologa,který prolaktin odebere. Obávat závažného onemocnění se nemusíte.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12281
Dobrý den,
mám zájem o genetické vyšetření na zjištění dispozic k CA prsů. V rodině prodělali rakovinu oba rodiče a prarodiče. U žen se ale nejedná o prsa ani reprodukční systém.
Jsem mámou téměř ročního prcka a v téhle situaci už člověk nad životem přemýšlí trochu jinak :).
Mohu se zeptat, jaký je postup? Můj OL netuší, zda existuje nějaká žádanka, kdy je vyšetření hrazeno a jaké jsou jeho ceny.
Děkuji za odpověď
Alena
Odpověď: Dobrý den,
k vyšetření těchto genů jsou jisté přesně dané indikace. Je proto vhodné zajít za genetikem- zjistit nejbližší genetickou poradnu a poradit se. Seznam genetických pracovišť je na těchto stránkách mamo.cz. Většinou je indikací ke genetickému testování pozitivní nález genetické mutace u blízkého rodinného příslušníka. Pokud by jste si genetické vyšetření chtěla uhradit, poraďte se s genetikem, cena bude zřejmě značná. Pokud se jedná o vyloučení pouze mutace BRCA1 a BRCA 2, které se druží s vysokým výskytem rakoviny prsu a vaječníku, tak lze zakoupit komerčně dostupný test, který se provádí ze slin, ale vyloučí pouze tyto dvě mutace - žádnou další. Cena tohoto testu se pohybuje kolem 1000,-Kč.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12280
Dobrý den,
je mi 43 let a dnes jsem byla na mamografu, a potom ještě si mě paní doktorka zavolala na sono. Říkala, ža mám přijít za rok na kontrolu na ultrazvuk, ale já se bojím, abych něco nezanedbala. Ve zprávě mám toto.
RDG popis: Scr. MG: bilaterálně v HZK parenchym mléčné žlázy porstoupený pravidlně Cooperovými ligamenty. Vlevo v HKV okrsek ohraničeného parenchymu chat. adenomyolipomu vel. 24x10mm (v UZ korelát - hyperechogenní ložisko). Shluk podezřelých mikrokalcifikací neprokazují. Kožní kryt nerozšířen, mammily intaktní.
Děkuji za rady a odpověď, Krýmová.
Odpověď: Dobrý den,

Váš mamografický a ultrazvukový nález je normální. V levém prsu je nezhoubný útvar-adenomyolipom, který se vyskytuje běžně a není rizikový pro vznik rakoviny prsu, v prsu může zůstat. Doporučuji provést mamografické vyšetření za dva roky, pokud chce paní doktorka nezhoubný útvar v levém prsu za rok zkontrolovat, přijďte na kontrolní ultrazvuk za rok.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12279
Dobrý den, byla jsem na mamosonografii s bulkou v levem prsu v HKK rozhraní a tam mi daly papír s výsledkem na kterém bylo napsáno....samostatný útvar patrný není,hmatná rezistence žláza, v axilách útvary patrné nejsou, kategorie 1...mám přijít na kontrolu po roku nebo při potížích. Bulka mě na dotyt nebolí. Před menstruací mám akorát citlivá prsa. Mohla by se s toho stát rakovina? když mě chtějí hlídat. Je to něco vážnějšího? Děkuji za vaši odpověď. Krásný zbytek dne Andrea (nepřeji si můj dotaz s odpovědí zveřejňovat na těchto stránkách)
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je normální, z popisu vyplývá, že hmatná rezistence je podmíněná jen žlázou, což je zvláště u mladých žen časté. Kontrolovat normální nález se nemusí, jen kdyby jste měla nějaké potíže. Rakoviny se bát v tomto případě nemusíte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12278
Dobry den,
som tehotna (prve tehotenstvo) v 34 tt a uz asi 2 mesiace pozorujem na prsiach (v dolnej casti od dvorca nadol) zhnednutie pokozky (hnede nesuvisle flaky) na obidvoch prsiach. Moj gynekolog ma prehliadol a skonstatoval ze je "chloasma". Troku ma ta odpoved znepokojila, kedze som sa nikde nedocitala o chloase resp. flakoch na prsiach. Aky mate vy na to nazor? Mam si este pre istotu zajst do mamocentra na vysetrenie? Ake vysetrenie mozem podstupit v tomto stadiu tehotenstva? Budem sa tesit na Vasu reakciu. Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

návštěva screeningového centra kvůli těmto pigmentovým skvrnám na kůži není nutná. Chloasma je označení pro hormonálně podmíněné žlutohnědavé pigmentové skvrny, které se vyskytují někdy v těhotenství u žen a jsou lokalizované v obličeji, ale mohou být i na prsou. Ultrazvukové vyšetření prsů jistě podstoupit v graviditě můžete, ale kvůli tomuto problému to nutné není. Skvrny se po těhotenství ztratí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12277
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho trvá rozbor krve Brc. děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

myslíte zřejmě genetické vyšetření na mutace genu BRCA 1 a BRCA 2. Trvá obvykle jeden rok.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12276
Dobrý den, před 6 dny jsem byla chirurgicky odstranit fibroadenom a asi 4. den po operaci se mi objevil tmavě hnědý výtok (nemyslím z bradavky). Výtok mám skoro pořád, ale nikdy ne takto zbarvený, spíš průhledný nebo do bíla. Myslíte si, že to může mít nějakou spojitost s operací?
Odpověď: Dobrý den,

bylo by vhodné navštívit Vašeho gynekologa. Jednoznačnou spojitost s operací prsu výtok nemá.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12275
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je mi 62 let a letos v prosinci bych měla jít na mamograf po dvou letech. Když půjdu dříve, budu muset vyšetření hradit? Šla bych např. v říjnu letošního roku. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Schuhlerová
Odpověď: Dobrý den,

když budete chtít mamografii dříve než za dva roky od předchozí a nemáte žádné problémy s prsy, pak vyšetření hradíte. Pokud jste bez problémů, určitě můžete počkat do prosince a mít mamografii po dvou letech a hrazenou z Vašeho zdravotního pojištění.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12274
Dobrý den, mám v obou prsech fibroadenomy(7 dohromady). Chodím na kontroly.Ted jsem byla zme iniciativy, zdálo semi že se zvětšují, dva se zvětšily o 5mm za dva měsíce(20mm každý). Není nebezpečné že se zvětšují o tolik za krátkou dobu?děkuji
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenomy jsou estrogen dependentní tumory, tzn, že jejich velikost závisí na hladině pohlavních hormonů, která kolísá během cyklu a také velikost fibroadenomů se během menstruačního cyklu může měnit. Zvětšení nebo zmenšení fibroadenomů o 5 mm není podstatnou změnou. Zvětšování fibroadenomů ve Vašem věku je normální, pokud by se některý z nádorů zvětšoval rychle, tak je vhodné se zamyslet nad jeho odstraněním.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12273
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat, když mám palčivou bolest v prsou, u jednoho při pohmatu bolestivou bulku? Kam mohu jít na vyšetření. Děkuji Jitka Roubíčková
Odpověď: Dobrý den,

měla by jste absolvovat mamografii a to na některém ze screeningových center. Pokud si hmatáte bulku, Váš praktický lékař nebo gynekolog Vám napíše žádanku na mamografické vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12272
Dobrý den,děkuji za odpověď,ale píši ještě pro upřesnění.Kalcifikace mi odstranily,nebyly zhoubné,ale opět mám pocit v prsu ,takový plnější tvar i na dotek mně bolí a takové prso z těmi příznaky jsem mněla před zákrokem tak jsem si nějak vydedukovala,že nejspíš je to zpět.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

Vaše pocity tlaku a bolestivosti prsů mají spojistost se změnami žlázy, resp. jejím rozšířením a obecně změnami prsů během cyklu. Kalcifikace samy o sobě se takto neprojevují. Na tyto nepříjemné pocity a bolesti prsů je vhodný preparát Orissa, což je pupalkový olej s vitaminem E.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12271
Dobrý den, mám invazivní Ca, G2, duktální typ, nyní čekám na operaci, která proběhne za měsíc. Můj dotaz - je normální, že mě svědí bradavka? Je lehce zarudlá, jiné změny na ní nepozoruji. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

pokud je bradavka zarudlá, není to normální. Bylo by vhodné konzultovat nález s Vaším chirurgem (operatérem) nebo onkologem. V případě výskytu karcinomu v prsu je lépe být opatrnější a vyloučit onemocnění bradavky.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12270
Dobrý deň,chcela by som poprosit o vysvetlenie sona prsníkov.Fertilný typ parenchýmu, vpravo na r- HQQ dve hypoech.lézie 7 a 5 mm, bez pat.vaskul. v CFM. Vľavo na r- LQQ anech.ložisko typu cysty, len s minim. obsahom? do 11mm, bez pat.vask.v CFM. Tukovo zmenené Lu bilat.Záver: LipoFIA v.s.l.dx, cysty bilat. BI-RADS 3,kontrola o 6 mes.
Sú tie cysty vážne?mohli vzniknúť vplyvom horm. liečby?(neplodnosŤ-po lapar.vaječníkov-PCOS- nasadená injekčná liečba na naštart.ovulácie,o.i.pol roka Duphaston (progesterón).Mám sa obávať?ďakujem, zuzana
Odpověď: Dobrý den,

obávat se nemusíte. V prsech se vyskytují pouze nezhoubné nádory- fibroadenomy nebo lipofibroadenomy a cysty. Tyto léze nemají k rakovině prsu vztah, nejsou rizikové. Cysty a fibroadenomy se vyskytují v prsech běžně, mohou se po hormonální léčbě někdy objevit nebo zvětšit se, ale není to pravidlem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12269
Dobrý den , už více než půl roku si nahmatávám v prsu pod bradavkou bulku , před menstruací je dotyk bolestivý a bulka je větší , po menstruaci jako by zmizela. Zajímá mě , zda je to běžné , nebo je potřeba se jít nechat vyšetřit. Děkuji Suchá
Odpověď: Dobrý den,

pokud se nález mění během cyklu (jeho velikost a bolestivost na dotek), tak velmi pravděpodobně odpovídá pouze žláze. Vyšetření dle mého názoru potřebné není, kdyby jste se přesto chtěla nechat vyšetřit, tak pomocí ultrazvuku a na některém ze screeningových center. Žádanku na vyšetření nepotřebujete, pokud si jej hradíte. (asi 300 Kč).
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12268
Pani doktorka, stale mi vrta v hlave preco ma kazdy pol rok sleduju v prsnikovej poradni ked mam tento nalez z core biopsie: benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo). Cakaju ci sa to nezmeni na zhubne? mam velky strach z toho. Mohlo to vzniknut kojenim? je to iba zmnozena zlaza? dakujem
Odpověď: Dobrý den,

i mně to vrtá v hlavě, nechápu a nerozumím. Máte normální nález z biopsie prsu a jste zdravá a není žádný důvod se obávat rakoviny prsu. Je to i na Vašem uvážení, zda do poradny dál budete či nebudete chodit. Ve Vašem věku je dostatečnou prevencí dobře provedené samovyšetření prsů 1x za měsíc.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12267
Dobrý den, mám dotaz ohledně dědičnosti karcinomu prsu. Mám dvě dcery 11 a 17 let, mamželova babička, sestra a maminka onemocnely rakovinou prsu. Sestrav 50 letech, maminka taktéž a babička nevím. Jaké je ryziko dědičností pro mé dvě dcery? Přeji hezký den. Lenka
Odpověď: Dobrý den,

riziko se stanovuje dle tzv. Clausových tabulek. Doporučuji zajít do genetické poradny - seznam pracovišť je na těchto stránkách - kde riziko pro rakovinu prsu u Vašich dcer stanoví genetik.
s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12266
Prosím o dotaz zda jsou tripple negativní nádory prsu špatně léčitelné? jedná se o velikost nádoru 18 mm. M-8500/33,C50,9 pTlc,pNO,pMX, resekční okraje volné.Prosím zašlete mně zprávu na email. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

triple negativní nádory jsou léčitelné dobře chemoterapií, při Vaší velikosti nádoru (nádor je malý) je namístě nejdříve chirurgická operace, tu již máte za sebou a pak podání chemoterapie. Nádor nepostihuje lymfatické uzliny v podpaží, což je dobré z hlediska prognózy onemocnění, máte velkou šanci na úplné vyléčení.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12265
Dobrý den má Tamoxifen vliv na zvýšení jaterních testu. Děkuji.
Odpověď: Ano, může se to vzácně stát, před užíváním je zapotřebí vědět, že jsou játra zcela v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12264
Dobrý den,byla jsem na odstranění kalcifikací v prsu l.r v dubnu a mám pocit že se mi to vrátilo,je to možné?
Děkuji za odpoveď.
Dvořáková
Odpověď: Dobrý den,

tomu moc nerozumím. Kalcifikace v prsu obvykle nacházíme na mamografii a nejsou hmatné. Nevím, zda se jednalo při operaci o zhoubný či nezhoubný nález a jaké jsou Vaše pocity. Tak zkuste upřesnit.

díky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12263
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,zda je nornální výtok z bradavky.Včera večer jsem si četla a najednou jsem zaregistrovala,že mám mokrou noční košili.Zjistila jsem že mi z levého prsu vytekla samovolně nažloutlá tekutina.Po zmáčknutí,jsem vytlačila další tekutinu.Druhý prs je bez výtoku.Je mi 37 let,mám dvě děti.Mám půl roku zavedenou mirenu.Prosím vás o radu.Jsem z toho ve stresu,bojím se,zda se nejedná o vážný problém.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

pokud je sekrece oboustranná, mléčná, čirá, nažloutlá a taky nazelenalá, našedlá, apod. jedná se o sekreci hormonálně podmíněnou, která nevěstí nic závažného. Pokud by sekrece byla krvavá nebo tmavě hnědá, obvykle z jednoho mlékovodu v jednom prsu, tak je nutné vyhledat lékaře a provést vyšetření. U mléčné sekrece bývá někdy zvýšená hladina hormonu prolaktinu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12262
Dobrý deň.

Našiel som si bulku na prsníku. Neviem aký to má mať tvar ale je to trošku roztiahnuté a nepravidelný tvar. Nieje to priamo pod bradavkou ale kusok na boku. Po pritlačení to trošku bolí. Som muž. Môžete mi poradiť kam a čo s tým?
Odpověď: Dobrý den,

je vhodné zajít na ultrazvukové vyšetření, které objasní příčinu "bulky". Může se jednat o rozšíření žlázy, ale to bývá spíše pod bradavkou, takže uvidíte. O nic vážného se pravděpodobně nejedná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12261
Dobrý den, dnes jsem na prsu zpozorovala malinkatou černou tečku(cca půl milimetru) hned těsně vedle bradavky, přijde mi jak malinké začínající znaménko nebo stroupek nebo jako ustřižený chloupek. Nevím co to muže být? mám se nějak obávat? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nevím, jak Vám poradit, protože je to potřeba vidět. Dle popisu se nejedná o nic závažného, obavy nejsou na místě.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12260
Dobrý den,
ráda by jsem se prosím zeptala. Byla jsem na sonografii prsů a ve výsledku mám napsané(nik mi k tomu nic neřekl): Oboustranně vyšší vrstva fertilní žlázy bez dominujícího ložiska na UZ. Nějak tomu nerozumím. Tá vyšší vrstva fertilní žlázy, je to něco špatné, co je potřeba hlídat? Říkala jsem lákaři že mívam občas bolesti po bocích prsou, ale nic mi k tomu neřekl. Mamka byla před 4 lety na operaci s rakovinou prsníka(přesnou diagnozu neznám), tak mám obavy. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

pojem "fertilní žláza" vyjadřuje obvyklý stav prsu ve Vašem mladém věku, kdy je přítomná výraznější žlazová složka v prsu (prs se skládá z vlastní žlázy, tukové a vazivové tkáně). Jedná se tedy o zcela normální nález.
Jedna příbuzná s rakovinou prsu, byť se jedná o maminku, Vám riziko pro rakovinu prsu nezvýší. Je vhodné provádět samovyšetření prsů jako prevenci ve Vašem věku. Bolesti prsů jsou hormonálního původu, nejsou známkou nádoru.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12259
Dobrý den,rada bych se informovala na souvislost úderu do prsu a vzniku nádoru.Obcas se mi stane ,ze se do prsu bouchnu při hře s míčem s detmi a občas me mladší syn v noci kopané...nicméně nejsou to veliké údery,nemám modřiny a neboli to.Jen jsem s vyděsila minule dotazníku v centru kam chodím na preventivní sono prsou,je tam zrovna dotaz na úder.Dekuji moc,Petra
Odpověď: Dobrý den,

úraz prsu nevyvolává rakovinu prsu, velké trauma může způsobit v prsu změny, které radiolog při vyšetření vidí, možná proto dotaz ne snad na úder ale úraz prsu. Takže tyto malé údery do prsu jsou zcela neškodné.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12258
Dobrý den, je mi 27 let, nejsem těhotná ani jsem nikdy nebyla. Asi 7 let beru HA. Náhodně jsem zjistila, že mám jedno prso jakoby tužší než druhé, když ho silněji stisknu mezi prsty, je "to uvnitř" větší a tužší; žádné bulky jsem nenahmatala, vizuálně nejsou žádné rozdíly od druhého ani nevytéká žádný sekret. Je to normální nebo bych měla jít na vyšetření? Děkuji Hanka
Odpověď: Dobrý den,
myslím si, že je to normální. Prsa je ale zapotřebí "znát". Každá žena by měla 1x za měsíc stále stejný den cyklu, nejlépe po menses, provádět samovyšetření prsů. Pokud si pak nahmatáte něco, co v tu dobu, kdy vyšetření prsů pravidelně provádíte, tam nebývá (př. bulka, ztužení, apod.), je vhodné vyhledat lékaře a zajít na vyšetření. Takže jestli teď zajít na vyšetření prsů či ne, to je i na Vás.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12257
Dobry den, chcela by som sa opytat, co znamena nalez: anechogénna pruhovitá struktura akcentovaného duktu šírky do 3 mm, tesne laterálne na nu nalieha nehomogenna area/lezia s hyperechogennym okrskom centrulne. Chcela by som vediet, ci sa moze eventualne jednat o rakovinu prs.
Odpověď: Dobrý den,

o rakovinu prsu se nejedná, lékař popisuje mlékovod, který je normálně široký (3 mm) a zřejmě normální žlázu v jeho blízkosti. Nejedná se podle mého názoru o nic závažného. Neměl popis Vašeho nálezu i nějaký závěr?

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12256
Dobrý den,
asi před 2 dny jsem cítila v pravém prsu takovou pálčivou jakoby žahavou bolest na dotek (trochu připomínající opálení od kopřivy), pouze ale na jednom místě, chvílemi mi i připadalo jako by došlo k nějakému prasknutí něčeho uvnitř prsu. Od té doby podobné štípání v slabší intenzitě občas cítím v obou prsou a mám pocit, že i jinde na těle (ale to si možná jen namlouvám). Mohla byste mi prosím poradit, o co by mohlo jít? Je mi 21 let.
Moc Vám děkuji za případnou odpověd'
Odpověď: Dobrý den,

nejedná se o příznak ničeho závažného. Prs je poměrně citlivý orgán, žláza reaguje bolestivě na normální hormonální změny v organismu a kromě toho se do prsu mohou propagovat i bolesti, které mají svůj původ v kosterně-svalovém aparátu páteře. Pokud by příznaky neodezněly, tak se poraďte se svým praktickým lékařem, který by Vás odeslal ke specialistovi. O onemocnění prsů se s největší pravděpodobností nejedná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12255
Dobrý den,
vytéká mi po zmáčknutí bradavek bílá tekutina podobná mléku a z jednoho prsu i hnědá. Mám dva roky po druhém porodu, kojila jsem jen krátce. Toto se děje už skoro ty dva roky. Mám jít na vyšetření ultrazvukem? Je tady možnost nějakého nádoru? Nic jsem si nenahmatala.
Děkuji, Z. M.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se nejspíše pouze o hormonálně podmíněnou sekreci, bývá mléčná, čirá, často navazuje na laktaci. Pokud je sekrece hnědá a je z jednoho póru na bradavce, je vhodné sekret odebrat na cytologii a zvážit duktografické vyšetření. Určitě je vhodné se poradit s lékařem nejlépe ze scr. centra. Vyšetření ultrazvukem a lépe i mamografie jsou před event duktografií vhodné.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12254
Dobrý den,
Mám krvavý výtok z bradavky a v prsu několikamilimetrovou bulku - mamograf vyšel bez maligních změn, cytologie ukázala intraduktální papilární lézi. Čekají mě další vyšetření . Mohu tedy z negativního MG usuzovat, že se nejspíš jedná o nezhoubný papilom? Sekret je velmi často krvavý s příměsí hlenu. Nikdy jsem nerodila a rodinnou zátěž nemám. Děkuji za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den,
u krvavé sekrece se většinou provádí vyšetření, kterému se říká duktografie, jedná se o vyšetření prsu s aplikací kontrastní látky do mlékovodu. Mamografie nádor, který je velmi malý, ukázat nemusí. Nevím, jaké vyšetření ukázalo u Vás několikamilimetrovou bulku v prsu. Každopádně je tu i podezřelý cytologický nález a je zapotřebí to řešit, ve finále a po všech vyšetřeních nejlépe chirurgicky, papilární léze, i když nezhoubné, je nutné z prsu preventivně odstranit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12253
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na závěr sono vyšetření : Závěr: BIRADS 3, ložisko vlevo v zevním dolním kvadrantu, nejspíše FA, případně cysta se zahuštěným obsahem. Obdobný charakter má i ložisko v HZK vpravo, doporučeno kontrolní USG bilat za půl roku.
Odpověď: Dobrý den,

při ultrazvukovém vyšetření u Vás byly nalezeny nezhoubné útvary v levém i pravém prsu a doporučena kontrola ložisek za 6 měsíců. Vše je v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12252
Dobry,den,chtela jsem se zeptat,jestli pokud mam doporuceni od lekare chirurga na vysetreni mammografem a sono,jestli toto vysetreni platim.Dekuji Schmidtova
Odpověď: Dobrý den,

pokud máte problém s prsy (něco si hmatáte, apod) a Váš lékař Vám napíše žádanku na vyšetření prsů ať už mamografické (ve Vašem věku mu dáváme přednost) nebo ultrazvukové, tak si vyšetření nehradíte. Pokud nemáte problémy a chcete se nechat vyšetřit preventivně, nepotřebujete žádanku a vyšetření si hradíte sama.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12251
Dobrý den,jsem 1 měsíc po operaci fibroadenomu 3x3 cm v pravém prsu s ložisky adenózy a mám problém,že při zvednutí pravé ruky se mi deformuje středem celé prso a pod prsem si nahmatám 2 silně bolestivé jakoby šlachy,přestože tam žádné z mého hlediska být nemůžou.Může to být jen dočasné,nebo se s tímto omezením už musím smířit?
Odpověď: Dobrý den,

potíže, které uvádíte, nejsou po operaci pro benigní útvar běžné, takže by bylo vhodné se poradit s Vaším operaterém. Jedná se zřejmě o pooperační změny v souvislosti s hojením operační rány. Určitě se poraďte.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12250
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, kde si mohu zažádat o genetické vyšetření BRCA1,2. Nedávno jsem se dozvěděla, že tento výkon hradí pojišťovna, ale nevím, kam zajít a kde ho žádat. Je mi 21 let, rakovinu prsu měla prababička, babička i matka. Děkuji moc za odpověď!
Odpověď: Dobrý den,

určitě budete mít zvýšené riziko pro rakovinu prsu, vyplývá to z Vaší rodinné anamnézy. Genetické testy by měly být provedeny nejdříve u příbuzných, které rakovinou prsu onemocněly, tedy u Vaší maminky, event babičky, pokud tedy žijí. Pokud se genetická mutace u některé z nich prokáže, pak je správné a indikované provést vyšetření na genetické mutace také u Vás. Je vhodné se poradit s genetikem nebo onkologem, který má v péči Vaše příbuzné.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12249
Pěkný den,
paní doktorko můžete mi prosím laicky vysvětlit,co znamená závěr na mamografu "téměř zcela tukově přestavěné mammy.Známky malignity nenalezeny".
Z výsledku mám sice radost, ale před 19 r.jsem byla na operaci pravého prsu ( benigní tumor - nezhoubný).V poslední době mám ale občas takovou ne příliš silnou bolest,která vychází od podpaží směrem k dolní části prsu. Nedovedu si vysvětlit proč.Dříve jen občas,nyní častěji.Jinak jsem vcelku zdravá.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

tukové prsy jsou běžným typem prsu ve Vašem věku, kde je fyziologický úbytek žlázy, která se nahrazuje většinou tukovou tkání, jedná se tedy o zcela normální nález. Bolest, kterou popisujete může mít původ i v onemocnění páteře nebo ramenního kloubu. Bolest nebývá obvykle příznakem rakoviny prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12248
Dobry den,

mam 27 rokov,mam jedno dieta,rodila som pred dvoma rokmi. Minuly tyzden diagnostikovali v nasej rodine rakovinu prsa - mojej babicke z otcovej strany, ma 70 rokov. Od 15 rokov s prestavkami som uzivala HA. Od ledna tohto roku uz HA neuzivam, nakolko sa snazime s manzelom o druhe dieta. V poslednej dobe sa vela o rakovine prsnika hovori - hlavne o prevencii, chcela by som sa informovat, ci by som mala - vzhladom na anamnezu,absolvovat preventivne vysetrenie. Dakujem.
Odpověď: Dobrý den,

pokud má ve Vaší rodině rakovinu prsu jen Vaše babička a to ve věku 70 let a nemáte žádnou přímou příbuznou s rakovinou vaječníku, nemáte vyšší riziko pro rakovinu prsu a ve Vašem věku je vhodné pouze samovyšetření prsu prováděné pravidelně 1x měsíčně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12247
dobrý večer,bola som na Sono vyšetrení prsníka a lekárska správa znie-BI-RADS 2,benigného vzhľadu ložisko vľavo 9x8mm,prosím o vysvetlenie,či z benigného nálezu môže vzniknúť maligný a či sa neako preliečujú benigné nádory prsníka?mám sa už niečoho obávať?Dakujem pekne
Odpověď: Dobrý den,

nezhoubné nádory prsu se neléčí a nevzniká z nich rakovina prsu. BI RADS 2 je označení nezhoubné léze. Můžete být zcela klidná. Ve Vašem věku by jste měla chodit 1x za dva roky na mamografické vyšetření, ultrazvuk je pouze vyšetřením doplńujícím.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12245
Dobrý den, momentálně kojím 3měs. miminko a v jednom prsu jsem si na horni casti nahmatala mensi tvrdou bulku, nebolestivou - nezda se mi, ze by to bylo zatvrdle mleko; krome toho mam temer celou spodni cast prsu zarudlou ale prs sam neni bolestivy ani horky - boli pouze bradavka pri kojeni. Mohu se zeptat o co muze jit, zda se muze jednat o zanet i bez bolestivosti? Je treba jit na sono a pokud ano, v jakem cas. horizontu? Naposledy jsem mela sono prsu letos v lednu, protoze jsem pred 3 lety mela insitu nador ve druhem prsu, odoperovan, bez nasledne lecby. De
Odpověď: Dobrý den,
určitě zajděte na ultrazvukové vyšetření prsů co nejdříve a to do některého ze screeningových center. Zarudnutí prsu může být známkou zánětu, který je zapotřebí začít léčit. Většinou bývá prs při zánětu bolestivý. Pokud jste měla zhoubný in situ nádor ve druhém prsu, je vhodná zvýšená opatrnost a co nejdřívější návštěva lékaře.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12244
Dobrý den, dnes jsem si nahmatana nebolestivou uzlinu velikosti spendlikove hlavičky cca 10 cm nad bradavkou směrem k podpazni jamce (cca 5 cm od ní). Je to normální?
Odpověď: Dobrý den,

uzlinky se v prsu vyskytují běžně, někdy je nelze odlišit od vlastní prsní žlázy. Je vhodné provést ultrazvukové vyšetření, které původ hmatné rezistence osvětlí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12243
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, už asi 3 týdny mě trápí sekrece čiré tekutiny z prsní bradavky. Tak lehce to po krůpějích prosakuje jako kdyby se potilo. Na cytologickém vyšetření zjistili, zánětlivé změny,ale ani po nasazení ATB Curam a užívání masti se změny nedostavují.Děkuji za radu a Váš názor Petra MOkrá
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že sekrece, kterou máte, není projevem bakteriálního zánětu prsu, který by bylo vhodné léčit antibiotiky. Někdy se jedná jen o tzv. chemický nebakteriání zánět mlékovodů spojený s tímto typem sekrece. Sekrece bývá ale nejčastěji projevem změny hormonálního stavu v organismu, většinou se nijak neléčí, u některých žen bývá dlouhodobá. Je vhodné vyloučit zvýšenou hladinu hormonu prolaktinu- odebere Váš gynekolog. Pokud by byla sekrece krvavá nebo tmavě hnědá, tak zajděte ihned na vyšetření do screeningového centra.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12242
|Dobrý den, před necelým rokem jsem dokojila své druhé dítě a chtěla bych se zeptat: po zmáčknutí bradavek ještě stále vyteče trochu nažloutlé tekutiny a v horních zevních kvadrantech mám stále jakoby zduřelé uzlinky. Na obou dvou prsech zhruba ve stejném množství. Může se jednat o nějaký proces vstřebávání mléka z mléčné žlázy? Sem tam se na inkriminových místech objeví i bodavá bolest, která po chvilince sama odezní. Nevím, jestli se mám objednat ke svému gynekologovi, mám z toho trochu obavy. Děkuji předem za odpověď, s pozdravem Jana.
Odpověď: Dobrý den,

sekrece této barvy po ukončení kojení je běžná a někdy může přetrvávat u žen velmi dlouho (mnoho let) od laktace. Nejedná se o nic mimořádného. Pokud máte i bolestivost a hmatné "uzlinky" v obou prsech, jedná se nejspíše o rozšíření prsní žlázy, které je většinou i bolestivé. Můžete zajít pro Váš klid na ultrazvukové vyšetření prsů, které si lze uhradit na některém ze screeningových center a nepotřebujete k němu ani žádanku. Není to ale při těchto obtížích nezbytně nutné.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12241
Dobrý den, ještě k dotazu č.12201, pod bradavkou mám zvětšenou zřejmě nějakou tu žlázu,je to po obvodu bradavky a i jakoby v ní taková jakoby ploška.Chci se zeptat, je na dotek mírně bolestivá a právě nateklá bradavku mám oproti druhé straně zvětšenou (vystouplý dvorec a zmenšenou bradavku,alespon přijde,že na pravé straně je samotná bradavka vystouplejší tak cca o 1mm) nateklá bradavka opět splaskne a nebo jestli už tak zůstane,jestli tomu můžu nějak pomoci?Z kraje jsem bradavku často hmozdil vyšetřováním prohmatem,otekla z toho důvodu?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

"oteklá" bradavka není důsledek mačkání, ale je to zřejmě důsledek hormonálních změn a rozšíření žlázy v prsu pod bradavkou (gynekomastie). Jak jsem už psala, nález je vhodné si ozřejmit ultrazvukovým vyšetřením prsu a poradit se s lékařem (praktikem, lékařem z mamární poradny). Gynekomastie často sama zcela vymizí, většinou do dvou let, pokud by se žláza ale stále zvětšovala, je možné ji odstranit malou chirurgickou operací.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky