MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 12389
Dobrý den,
zhruba před dvěma dny jsem si pod levým prsem nahmatala na dotek bolestivou bulku. Jde nahmatat ve stoje i v leže. Bulka se nijak nezvětšuje, ale je nepříjemná. Známá doktorka mi říkala, že jde nejspíš o zvětšenou uzlinu a že se to časem spraví. Z části se mi zdá, že je bulka kousek i na žebrech, ale přesně nevím. Prosím poraďte.
Odpověď: Dobrý den. Vaše "známá doktorka" může mít jistě pravdu, ale spíše jde o lipom, tedy nezhoubný nádor z tukové tkáně. Pokud chcete mít diagnozu jistou, pak si nechte prsy odborně vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam najdete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12387
Dobrý den, před rokem jsem byla na sonu,doktorka našla ,,zduřinku'',prý se nemám obávat. Včera jsem byla u jiné doktorky, která měla výsledky té předchozí a ta našla to samé i na druhé straně, prý to může být hormonální (léčím se se štítnou žlázou a rok neberu antikoncepci)Prý se mohu objednat na histologii. Čím to může být? Kde se mám popř.objednat? Iva
Odpověď: Dobrý den. Bioptický odběr tkáně prsu k histologickému vyšetření se provádí pro vyloučení či potvrzení rakovinového ložiska v prsu, ale o tomto podezření nepíšete. Možná jste si závěr vyšetření vyložila jinak než byl opravdu myšlen. Doporučiji Vám osobně prokonzultovat situaci a dobrat se jasného závěru s lékařkou, která Vám USG vyšetření provedla. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12386
Dobrý den.Na mamografickém vyšetření mi objevili stín v lévém prsu.Za půl roku jsem měla dojít k další kontrole.I po další kontrole tam stín byl a ještě zhruba o 4 mm větší.Doporučili mi biopsii.Po konzultaci se svou obvodní lékářkou mi doporučila,abych pokud to není nezbytně nutné,tento zákrok nepodstupovala.Je mi 46 let a jsem v období menopauzy.chtěla bych vědět váš odborný názor.O co se může jednat, pokud se vám objeví stín?Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den. Může se jednat o rakovinu mléčné žlázy. Core-cut biopsie je jediná možnost jak tuto pracovní hypotézu potvrdit nebo vyloučit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12385
Dobrý den, je mi 54 let a mám pravděpodobně v prsu zánět.Na dotek je ve spodní části bolestivé,zatvrdlé a mírně zarudlé, výtok z bradavky zatím žádný. V květnu jsem byla na mamorafu a výsledky byly v pořádku, takže se ničeho horšího neobávám,ale potřebovala bych radu,jaké obklady použít a případně,že by žádná domácí léčba nepomohla jakého lékaře nejlépe navštívit.Praktického, gynekologa nebo přímo opět mamocentrum?
Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den. Doporučuji Vám navštívit Vašeho gynekologa, který Vám může předepsat antibiotika a eventuelně si vyžádat kontrolní vyšetření v Mammocentru. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12384
Dobry den rada bych se zeptala na svěděni bradavek a nekolikrat za den i bolej na nich jsou takove hrbolky vypada to jak bedarky děkuji za odpoěd.
Odpověď: Dobrý den. Můžete mít zvýšenou citlivost bradavek, zkuste vyměnit prací prostředek a prádlo vícekrát vymáchat. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12383
Dobrý den,
mám 9letou dcerku, které jsem našla v prsu pod bradavkou bulku. Na pohmat ji to nebolí, viditelně je bradavka jakoby větší a plnější, díky této bulce.
Je možné, aby se vyskytovaly zhoubné útvary i u takto malých dětí ? Hodně mě to vyděsilo.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Martina Peluchová
Odpověď: Dobrý den. Vaše dcera se dostává do puberty, takže v žádném případě nejde o zhoubný nádor ( ty se vyskytují v prsu až od 20 let výše ) nýbrž o reakci pupence mléčné žlázy na hormonální změny. Z Vaší dcery se stává mladá slečna. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12382
Dobry den je mi 22 let a uz delsi dobu mam problem z pravym prsem je to uz celkem behem roku po 4 z niceho nic napuchne a tece z bradavky hnedozeleny hnis lekari mi napisou antibiotyka a kontrolni usg snimky a mamograf nic vic... ted mi z toho delali ster a mam tam nalez dtto a veillonella pervula sami nevedeli co to je..?? Chtela sem se tedy zeptat co znamenaji ty nazvy a zda mam zustat u staleho lekare bo radsi zkusit jineho... dekuji Dittmajerova
Odpověď: Dobrý den. Zkuste jiného lékaře. Neustále se opakující zánět v prsu může mít příčinu jinde v těle. Je třeba se na problém podívat komplexně zvláště proto, že Veillonella (gramnegativní anaerobní nesporulující bakterie) obvykle způsobuje infekce v ústech a ve střevě. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12381
Dobry den, mam otazku uz od zacatku roku mam problemi s pravym prsem pokazde napuchne bradavka i celi boltec ted naposled z bradavky vytekal hnis lekeri mi udelali ster a nasli tam nalez veillonella pervula a nebyli schopni mi rici co to je bylo mi.uprimne receno ze to sami nevedi... Mela sem cystu uz v 6 letech a ted je to castejsi a sli strach vetsi...:( stale same antibiotyka a nic jineho poradte zda je to bezny postu ci zda vyhedat jineho lekare.. Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Zkuste jiného lékaře. Neustále se opakující zánět v prsu může mít příčinu jinde v těle. Je třeba se na problém podívat komplexně zvláště proto, že Veillonella (gramnegativní anaerobní nesporulující bakterie) obvykle způsobuje infekce v ústech a ve střevě. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12380
Dobrý den,moje dcerka mě bouchla do prsa a od té doby občas cítím lehký tlak v prsu.Možná je to pouze můj pocit.Je možné bouchnutím vyvolat nějaký proces v prsu,nějakou nemoc?Žádnou bulku jsem si nenahmatala.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Bouchnutím do prsu rakovina vzniknout nemůže, maximálně modřina (hematom). Ale pravdou je, že po traumatu (úderu do prsu) se může nádor projevit, protože je křehčí a tedy náchylnější k zakrvácení než vlastní mléčná žláza. Z tohoto pohledu Vám doporučuji nechat si prsy odborně vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam naleznete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12379
Prosím, závěr ze sona:objemný hypoechogenní útvar nepravidelných kontur. minim. velik. 8x5 cm,v barevném mapování výrazněji prokrvený,v levé axile hypoech.LU vel.25x21mm,axilární LU vpravo a nadkličové billat.bez patol.zvětšení.Jsem 2 měsíce po porodu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Neopsala jste to nejdůležitější - závěr, hodnocení dle BI-RADS a doporučení dalšího postupu. Bez těchto informací Vám relevantní odpověď opravdu nemohu dát. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12378
dobry den,mam 9letou dceru a ma problem z prsem,ma ucpanou prsni zlazu,doktor nam zdelil ze se stim ted neda nic delat,ze ji to jedno prso zacne rust a ze to bude bolestive a ze muze zacit spinit,muze zacit mit menzes a ze kdyz se to stane tak mame hned prijit a ze ji to zastavi a nasadi nejake hormony aby to zastavily,chtela bych vedet vas nazor,mam strasny strach aby to nebyla treba rakovina,dekuju Tvrda ,matka dcery
Odpověď: Dobrý den. Postup je správný. Rakovina to určitě není, ta se vyskytuje v mléčné žláze až po 20 roku věku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12377
Oneskorená tuková involúcia mlieč.žľazy s denzným reziduálnym parenchýmom prevažne retroareolárne a v HLQ s výraznejsou opacitou vpravo retromamilárne, obojstranne bez tieňov spikulovitého charakteru a bez zhlukov patologických MK. Koža, podkožie, cievna kresba primerané.Axily početné tukovo zmenené Lu ben.charakteru
Odpověď: Dobrý den. Překlad textu - Vaše prsy jsou zdravé. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12376
Dobry den, je mi 20 let a chtela bych se zeptat....Leve nadro mam vyrazne vetsi nez prave, nikdy jsem tomu nevenovala pozornost, byl to nerozeznatelny rozdil, ale bohuzel ted je to opravdu videt. Mela bych si nekam zajit? A popripade kam. Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Ani jedna žena na světě nemá absolutně stejnou velikost prsou, jen ten rozdíl je někdy neznatelný a někdy znatelný...Chci tím říct, že nejde o žádnou nemoc, jen o záležitost kosmetickou. Řešení je možné pouze pastickou úpravou velikosti ( plastická chirurgie ), ale pokud Vás to příliš netrápí, pakl bych s tímto řešením vzhledem k Vašemu mladému věku ještě posečkal. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12375
Dobrý den, moc bych se Vás chtěla zeptat,před měsícem jsem byla na UTZ prsu, kde mi diagnostikovali diagnozu N608-jiná dysplazie prsu. Máme rakovinu prsu v rodině-maminka, její 2 sestry, jejich maminka, sestra babičky, ta na ni zemřela. Vím, že patřím do rizikové skupiny, ale s manželem plánujeme dítě a mě zajímá, jestli pro mě, případně pro dítě v břiše, nebude ta dysplazie nějak více riziková, jestli se mi to "nějak nerozjede" ? Děkuji Vám za odpověd, Pavla
Odpověď: Dobrý den. Z ultrazvukového vyšetření se dysplasie prsu diagnostikovat nedá, to lze jen z odebraného vzorku tkáně při biopsii a o tomto nepíšete. Nemá se tedy co "rozjet". Do rizikové skupiny Vás může zařadit pouze genetik na základě provedeného genetického vyšetření a to až od procentuálního rizika vyššího než 20%, ale o tom taky nepíšete. Takže závěrem. Doporučuji Vám podstoupit výše zmíněné genetické vyšetření a pokračovat v plánování dítěte. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12374
Dobrý den , včera večer mamu pohrizal pes pravdepodobne besný ... v nemosnici jej povedali že jej nepichnú injekciu že až v pondelok má ísť k obvodnej doktorke ... dezinfikovali jej ranu a obviazali ... teraz je doma a zajtra ide k doktorke ... ak má besnotu ... môžem sa obávať že ju chytím od nej alebo to nieje prenosné z človeka na človeka? a ak áno ... čo mám urobiť? ... predom vďaka
Odpověď: Dobrý den. Toto je poradna pro nemoci prsní žlázy. Vaše otázky položte, prosím, Vašemu ošetřujícímu lékaři. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12373
Dobrý den je mi 20 let a mam bulku v podpazi je velka asi cca 1cm v objemu a strasne se bojim ze by mohlo jit o rakovinu. Mohli by jste mi tedy odpovedet zda je mozne mit nadorove onemocneni v tomto miste i u muzu a kam se eventuelne dopravit na vystreni okoli kladneska. dekuji za odpoved co nejdrive Vagner.
Odpověď: Dobrý den. Rakovina prsu s metastázou do uzlin v podpaží je ve Vašem věku opravdu hodně malá, ale vyloučit ji nelze. Proto Vám doporučuji nechat si prsy a podpaží odborně vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam naleznete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12372
Dobrý den,dostávám chemo Brevitax 155 mgv 250ml FR - paclitaxel veekly 6x a 8 týdnů. Můžu současně v ten samý den jako chemo dostávat Zometu do žíly? Děkuji za odpověď a přeji hezký den Strnadová
Odpověď: Dobry den pani Strnadova. Moji specializaci je mamodiagnostika, tento dotaz smerujte, prosim, na Vaseho onkologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12371
Dobrý den.
Chci se zeptat, co znamená, když si zmáčknu pravou bradavku a vymáčknu z ní zelený hnis...klidně i několikrát denně.
Odpověď: Dobry den. S nejvetsi pravdepodobnosti mate rozsirene koncove casti mlekovodu pod dvorcem (duktektasie) ve kterych stagnuje tekuty obsah. Doporucuji Vam odborne ultrazvukove vysetreni v nekterem z akreditovanych screeningovych center - jejich seznam naleznete na techto strankach. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12370
dobrý den chtěla jsem se zeptat , bolí mě prsa a nevím zda jít k doktorce děkuji
Odpověď: Dobry den. Obcasne pobolivani prsou v zavislosti na fazich menstruacniho cyklu je zcela fyziologicke a nejedna se o nemoc. Nicmene rozhodnuti o tom zda si nechate prsy odborne vysetrit je zcela na Vas. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12369
Dobrý den, nechala jsem si udělat ultrazvuk prsou (prevenci). Ten dopadl dobře, ale ve vyšetření mám ještě zprávu o štitné žláze:
Nezvětšená štítná žláza, bez strukturálních změn s drobným hypoechodenním ložiskem v pravém laloku, o průměru 5mm, doporučuji endokrinní vyšetření.
Měla jsem se objednat u obvodního na vyšetření, ale ten má dovolenou, než mu skončí, mám dovolenou já a jsem nyní ve velkém stresu, zda se jedná o nádor? Můžete mi vysvětlit o co jde?
Odpověď: Dobry den. Drobne uzliky ve stitne zlaze jsou zcela bezne a v naproste vetsine pripadu se o nador nejedna. Uzijte si v klidu dovolenou, tohle endokrinologicke vysetreni opravdu neni akutni. Nicmene bych vam chtel sdelit, ze na endokrinologii se muzete objednat i bez doporuceni Vaseho praktickeho lekare. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12368
dobry den.dnes som absolvovala vys.no nebolo mi vysvetlene:koza,podkozia a bradavky bpn. involucne prsniky 1.sin bez patologickych opacit a bez MK, v pr.prsniku sa zobrazuju 2 na seba naliehajuce patologicke opacity velk.22-20mm ventralne a kaudalne ulozena opacita s neostrymi okrajovymi konturami,axily volne
zaver: BI-RADS3
doporucujem kontrolne USG vysetrenie a PAB so zameranim na pravy prsnik
dakujem za odpoved
Odpověď: Dobry den. BI-RADS 3 v prekladu znamena pravdepodobne benigni (nezhoubny) s kontrolou za 6 -12 mesicu. Zkratku PAB neznam. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12367
Dobrý den. Před týdnem jsem si poprvé kontrolovala prsa a našla jsem si v pravém prsu větší, měkký, jezdící "váleček". S kůží nad ním se dá normálně pohybovat. Může se jednat o nádor? Či je to jen žláza? Je mi 19 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobry den. Podle toho co popisujete jde s nejvetsi pravdepodobnosti o tzv.vmezereny tukovy lalucek-jde o zcela bezny jev a nejedna se o zadnou nemoc. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12366
dobry den jsem po operaci prsu.v soucastne dobe mam 2 ozarky a jeste my zbyva 31 ozarek.mam dotaz zda muze bolet a natekat v mistech kde byli odebrane sentinelove uzliny bez nadorove metastazy.a zda mohu prikladat obklady .
Odpověď: Dobry den. Urcite ano, tyto projevy jsou u tohoto typu lecby obvykle. Obklady prikladat muzete. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12365
Dcera 21let ma v srpnu podstoupit operaci prsu zrejme se jedna o fibroadenom . Navstevuje solarium a ceka ji dovolena u more . Chtela jsem se zeptat ,jestli se muze opalovat . Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobry den, budte bez obav, jde o malou operaci, solarium bych bezprostredne po operaci doporucil vynechat, ale dovolene u more si dcera muze uzivat dle libosti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12364
Dobrý den,mám dotaz.Je mi 43 a letos jsem přestala brát antikoncepci asi po 23 letech,od té doby se mi stalo několikrát, že z pravého prsu mi vytéká tekutina jako při kojení,ale ne stále jen někdy .Jelikož jsem měla problémy s absencí menstruace již od 16 let(přesto mám 2 dospělé děti),tak jsem brala po porodech antikoncepci (hormonální).Letos jsem přestala sama od sebe antokoncepci užívat a mentruaci opět nemám,ale stává se mi , že se objeví ten výtok z pravého prsu.Tehotenský test je negativní.Děkuji za radu Irena U.
Odpověď: Dobry den. Obcasny ( nekrvavy ) vytok z bradavky je vicemene fysiologicky. Ohledne menstruace se, prosim, poradte se svym gynekologem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12363
dobry den chci se zeptat mam po ozarkach 3.mesice prso je sem tam ještě cervene a skube v tom občas kontolu mam az 20. cerevence jsou dovolene a taky je pod pazi když zvednu ruku nejede to jako když byla zdrava a taky muzu chodit plavat dekuji za odpověď
Odpověď: Dobry den. Lecba, kterou jste podstoupila je hodne narocna, takze "normalizce" stavu v prsu je dlouhy proces jehoz soucasti jsou projevy o kterych pisete. Chodit plavat samozrejme muzete, ale drzte se zasady - neprepinat se. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12362
Dobrý den, prosím, o Vás názor,je opravdu výsledek mé prevence v pořádku?Žláza je bohatá, dif.v celém rozsahu mamm. Její struktura je jen lehce nepravidelná, drobnoložisková, echogenita je vcelku přiměřená a dukry s jen min.akcentací retroareolárně bilat. Bilat poměrně četné, objemnější vmezeřené tuk.lalůčky, s incip.převahou ve VQ.Jednoznačné lož. změny patrné nejsou. V axillách několik lehce zvětšených uzlin dosahují do 14mm. jejich morfologie se nemění. Závěr:dysplásie lehkého st., jen lehce reaktivně zvětšené uzliny bilat.dr. Špelinová Děkuji, K.
Odpověď: Dobry den. Podle popisu jsou Vase prsy naprosto zdrave. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12361
Dobrý den,dnes jsem byla na UZ a mamo. Vysledek zni takto: Oboustranne sytá denzni zlaza v celem objemu prsu bez dominujícího ložiska na rtg. i UZ vcetne axil. Mam stále zdurele prsy. uz treti mesic jsem po trech porodech a mam také bulky tri pod pazi Lymfom. Je mozne ze je lozisko nekde jinde? Dekuji
Odpověď: Dobry den. Podle toho co pisete, jsou Vase prsy bez prokazatelnych znamek rakoviny prsni zlazy. Pokud mate otekle oba prsy jde s nejvetsi pravdepodobnosti o systemove postizeni o kterem se poradte se svym osetrujicim onkologem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12360
Dobry den, pred 2 mesiacmi som prestala kojit dceru kvoli liekom, ktore beriem. Mesiac som si este odsavala mlieko, ale potom som s tym prestala. Mlieka sa tvorilo uz malo a nemala som naliate prsia. Kojila som 6 mesiacov. Vcera som si objavila vedla bradavky na dvorci nebolestivu hrcku velkosti hrasku. Moze to suvisiet s upchatym mliekovodom? alebo to moze byt neico ine? Som objednana aj na vysetrenie ku gynekologovi.
Odpověď: Dobry den. Muze jit samozrejme o ucpany mlekovod, ale daleko pravdepodobnejsi je moznost drobne cysty ci fibroadenomu, coz odhali odborne ultrazvukove vysetreni, nejlepe v nekterem z akreditovanych screeningovych pracovist. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12359
Dobrý deň, prosím o vyjadrenie k popisu mamografie. Je mi 69 rokov.V teréne tukovej involúcie centrálne je ľahko zmnožená pruhovitá kresba aj s drobnými nodulárnými štruktúrami, početnejšie vpravo je najväčšia nodozita kraniolaterálne meria 7 mm,obojstranne niekoľko prstencovitých kalcifikátov, vľavo aj ojedinelý MK, d predných rias sa premietajú uzliny. Sono: Vľavo laterálne od aeroly je mikrocysta.Vpravo kraniolaterálne je intramamárna uzlina veľkosti 5 mm, tesne nad aerolou mikrocysta. Bez evid.patognomonic.ložísk. ďakujem veľmi pekne.
Odpověď: Dobry den, podle popisu obou vysetreni jsou Vase prsy naprosto zdrave. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12358
Dobrý den. Je mi 33 let a mám dvě děti. Obě jsem kojila do dvou let. Při samovyšetření prsou mě čím dál víc začíná znepokojovat vtaženina v oblasti bradavek jak na levém, tak pravém prsu, která se ukáže při zvednutí rukou. Může jít o důsledek dlouhodobého kojení ( mám obě prsa hodně kojením "poznamenaná " ) nebo se mám raději obrátit na lékaře a bát se, že se jedná o něco vážnějšího? V oblasti vtaženin jsem žádné bulky ani nic podobného nenahmatala. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobry den, s nejvetsi pravdepodobnosti o zdravotni problem nejde, ale jistou odpoved na Vasi otazku muze dat jen odborne ultrazvukove vysetreni v nekterem z akreditovanych screeningovych center, jejich seznam najdete na techto strankach. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12357
Dobrý den,

lze jít na ultrazvuk prsou,když stále kojím.?nahmatala jsme si bulku v podpazí o velikosti hrásku,ale dalsí dny jsem ji už nenasla.Myslíte,že je na míste jít na ultra.vysetrení??
Odpověď: Dobry den. Ultrazvukove vlny jsou zdravi neskodne, takze lze absolvovat ultrazvukove vysetreni prsu i v dobe kojeni. Podle meho nazoru by si kazda zena ktera je zodpovedna ke svemu zdravi a ke sve rodine mela nechat prsy jednou rocne vysetrit na odbornem screeningovem pracovisti i kdyz nema klinicke priznaky rakoviny prsu... S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12356
Dobrý den, už půl roku mě pobolívá levý prs.Bolest začala po pohřbu mé maminky, která onemocněla a zemřela nečekaně letos v zimě. Pravidelně chodím do Mammocentra v N.J. na ultrazvuk, loni jsem byla i na mammografu a letos v dubnu jsem byla na ultrazvukovém vyšetření, podle kterého je vše v pořádku.P.doktor mi řekl, že občasná bolest může být způsobena hormonální nerovnováhou, způsobenou stresem a potvrdil mi tak můj vlastní odhad potíží, ale nevím, jak dlouho může tento stav trvat, nebo jestli mám navštívit obvodního lékaře kvůli dalším vyšetřením.Děkuji za radu.Blanka
Odpověď: Dobry den. Potvrzuji vse ohledne stresu a hormonalni nerovnovahy. Velmi castou pricinou bolestivosti prsu vsak byva zablokovana krcni pater. Doporucuji Vam rehabilitaci - masaze krcni a hrudni patere. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12355
Dobry den, pan doktor. Mam dysplaziu prsnika. Zaciatkom mesiaca si robim samovysetrenie prsnika. No uz asi 3tyzdne ma prsnik pobolieva a citim navretu zlazu. Mohla som si prsnik podrazdit? Je dysplazia predrakovinovy stav? Mala by sa operovat? Za pol roka sa moze z dysplazie stat rakovina? dakujem
Odpověď: Dobry den. Pri hrubem samovysetrovani jste si samozrejme prs podrazdit mohla. Dysplazie neni predrakovinovy stav a neni treba ji operovat. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12354
dobry den, prosim vas co znamenaju tieto slova z biopsie? benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo) laicky? treba to sledovat, moze sa to casom zhorsit? musim byt pod pol rocnou kontrolou? dakujem
Odpověď: Dobry den. Vysledek biopsie znamena, ze Vase prsy jsou zdrave, bez znamek rakoviny prsu a bez znamek zvyseneho rizika k teto nemoci. Nema se tedy co zhorsovat. Nechat si prsy vysetrit ultrazvukem 1x za rok na akreditovanem screeningovem pracovisti jako samoplatkyne samozrejme muzete. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12353
Dobrý den, na MR páteře mi byly zjištěny cysty v obou prsou. Jsem objednaná na sono prsou, druhý týden mám pocit cizího tělesa v levém podpaží, žádnou bulku nehmatám, občas bolest nebo pálení v podpaží nebo pobolívá rameno a levá lopatka. Sono prsou naposledy před 2 lety - drobné cysty, doporučeno při bolestech ledování, MR provedena letos v dubnu. Je období od dubnové MR dostatečné pro případné závaznější změny v prsou? Děkuji za radu a zdravím.
Odpověď: Dobry den. Cysty v prsou se nepovazuji za nemoc, takze nerozumim otazce zavaznejsich zmen. Za zavaznejsi zmenu je povazovana rakovina prsni zlazy. Doporucuji Vam vyckat ultrazvukoveho vysetreni a jeho zaveru. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12351
dobry den.dnes som absolvovala vys.no nebolo mi vysvetlene:koza,podkozia a bradavky bpn. involucne prsniky 1.sin bez patologickych opacit a bez MK, v pr.prsniku sa zobrazuju 2 na seba naliehajuce patologicke opacity velk.22-20mm ventralne a kaudalne ulozena opacita s neostrymi okrajovymi konturami,axily volne
Odpověď: Dobry den. Neopsala jste to nejdulezitejsi - zaver a dalsi doporucena vysetreni, bez tohoto Vam na Vasi otazku nemohu relevantne odpovedet. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12350
Můžete mě prosím sdělit co znamená : minimální rezidua mastopathie bilat v jinak kompletně tukově přestavěné žláze bez jiných patol.změn. Děkuji.
Odpověď: Dobry den. Pojem mastopatie je zastaraly a jiz minimalne 20 let se nepouziva,takze jeho vysvetleni zadejte, prosim, od toho, kdo Vas vysetroval. Podle zaveru jsou Vase prsy naprosto zdrave. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12348
Dobrý den ,dceři 10 let se objevila bolestivá tvrdá bulka v prsním dvorci,už druhý den si stěžuje že ji pobolívá? Vůbec nevím co by to mohlo být vzhledem k věku.U mé babičky byla diagnostikována rakovina dělohy s metastázemi a na to posléze zemřela,a mému otci diagnostikovali zhoubný nádor v tlustém střevě,který mu byl minulý týden operován.Tak mám obavy aby to nebylo něco vážného?
Odpověď: Dobrý den,
nejedná se o nic závažného, ale o malé rozšíření prsní žlázy, které se u dívek v prepubertě vyskytuje zcela běžně, může být jen na jedné straně. Žláza se rozšíří a většinou takto zůstane až do puberty, někdy se může rozšíření ztratit. Pokud se o tom chcete přesvědčit, je vhodné ultrazvukové vyšetření prsů, žádanku Vám vystaví Váš pediatr.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12347
Dobrý den, prosím o radu - jsem ve 25 týdnu těhotenství a doslova přes noc se mi začala loupat kůže na obou prsních dvorcích, nikdy předtím jsem nic podobného neměla. Souvisí to s těhotenstvím? + jak se mám o prsa starat? Moc děkuji, Lída
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše to s graviditou souvisí, ale asi by bylo vhodné se poradit s kožním lékařem. Může se jednat o zánět kůže na bradavkách, to by bylo vhodné vyloučit, samozřejmě že se může jednat jen o důsledek hormonálních změn v graviditě, zvláštní je, že to začalo, jak píšete, "ze dne na den".

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12346
Dotaz č. 12345 dakujem velmi pekne za odpoved. Babka mala Ca prsnika. Ja som si to prso vysetrovala a uz asi tyzden ma boli. Mohla som si to viac postlacat a tym to boli? nemohla som si viac ublizit? Uzivam paralen od bolesti, ale neprechadza to. Ja si to casto skumam. Nerozumiem preco ma potom kazdy pol rok kontroluju? dakujem
Odpověď: Dobrý den,
návod na samovyšetření prsu je na internetu, dodržujte postup samovyšetření, které se má provádět pouze 1x měsíčně. Ublížit stlačováním prsu si nemůžete. Bolet Vás může žláza, což je normální, většinu žen žláza bolí minimálně v druhé polovině cyklu. Kontrolovat se nemusíte nechat, je to - jak jsem již opakovaně psala- jen na Vás.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12345
Dotaz č. 12268 Pani doktorka, mam ist za mesiac po pol roku na sono kontrolu s dysplaziou prsnika. Ja sa tak velmi bojim. Bojim sa, ze sa to zmeni k horsiemu. Uz neviem ako sa mam ukludnit. Dysplazia nema sklon k rakovine prsa? mohlo to vzniknut dojcenim? dakujem a prepacte, ze to stale riesim.
Odpověď: Dobrý den,

slovo dysplázie se dnes nahradilo slovem mastopatie a neznamená to ve Vašem případě, resp. v případě Vašeho z biopsie zcela normálního histologického nálezu, ABSOLUTNĚ žádné zvýšené riziko pro rakovinu prsu. Tato mastopatie nemá tedy ŽÁDNÉ vyšší riziko pro rakovinu prsu a nevznikla KOJENÍM. Doporučuji si provádět 1x za měsíc samovyšetření prsů dle návodu dostupném na internetu. Pokud nemáte rizikovou rodinnou anamnézu, nepotřebujete jinou péči a to ani péči mamární poradny a ani pravidelná ultrazvuková vyšetření. Prsa dle všeho máte zcela zdravá.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12344
Dorý den, dnes jsem byla na UZV prsů-lékařka mi napsala teto výsledek:Mírně nepravidelná bohatá echogenní struktura mléčné žlázy,vlevo v HZK axymetrický hypoechogenní okrsek v.s. dysplasie vel.dnes 17x6mm,bez progrese a kousek do ZHK od něj je hypoechogenní area s dukty a fibrozou.Vpravo ez.evid.průkazných patol.změn.V axilách reaktivní uzliny do 13 mm. Můžete mi prosím k tomuto napsát, co to pro mě znamená?A jaký y měl být další postup?Kontrolu na UZV i mamografu mám mít až v prosinci.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
lékařka popisuje nezhoubné změny v prsu, které se nezdají být podezřelé. Pokud by podezřelé byly, indikovala by lékařka biopsii. Měla jste zřejmě nyní jen ultrazvukovou kontrolu a v prosinci máte mít screeningovou mamografii. Dle popisu je Váš ultrazvukový nález v pořádku, takže i další postup, tj. screeningová mamografie v prosinci, zřejmě po dvou letech od předchozí, (máte 51 let) je normální.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12343
Dobrý den, dnes na USG mi byl nalezen jeden dilatovaný dukt do 6mm, můžete mi prosím vysvětlit o co jde a co se s tím dělá?
Děkuji
Novotná
Odpověď: Dobrý den,

mlékovod šíře 6 mm , je jen mírně rozšířený, nedělá se s tím nic.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12342
Dobrý den, jetě jsem se chtěla zeptat zda nevadí, že jsem byla na sonu prsou, když jsem měla první den menstruaci.Děkuji Horáková
Odpověď: Dobrý den,

nevadí to.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12341
Dobrý den, byla jsem na sonu prsou.Výsledek zněl -bilat vyšší vrstva fertilní žlázy s maximem v HZK bilat.Bez ložisek na uz.Mohu vědět co znamená ta vyšší vrtva?Je to něco špatného?Nebylo by dobré udělat ještě mamograf?Je mi 39 let.Loni mi psali jako výsledek- oboustraně rovnoměrné fertilní žlázy bez pat.změn.Lekla jsem se, že tam mám nějaké změny.Děkuji za odpověď.Jana Horáková
Odpověď: Dobrý den,

vyšší vrstva žlázy znamená jen prostě, že máte vyšší podíl žlázy v prsech, je to dáno typem prsu, některé ženy mají zase vyšší podíl tuku v prsech, mamografie by mohla být od 40 let věku, tj. příští rok. Váš nález je zcela v pořádku, buďte naprosto klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12340
Dobrý den,
Mám krvavý výtok z prsu a malou hmatnou bulku - cytologie - intraduktální papilární léze. Proběhl pokus o duktografické vyšetření, ale nebylo jej možné provést pro nedostatek sekretu. Prosím o nastínění dalšího možného postupu - lze duktografii nějak nahradit, nebo budu muset čekat až sekret znovu zesílí?
Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

provedení duktografie je v tomto případě žádaným vyšetřením, které nám ukáže event přítomnost místa v mlékovodu, kde může být přítomný drobný nádor (papilom, papilární léze). Takže je vhodné počkat, až bude sekrece, a provést duktografii. Jinak by se musela provést operace- exstirpace mlékovodu- naslepo.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12339
Dobrý den, byla jsem na mamografu, byla mi zjištena mikrokalcifikace v levém prsu. Při odevzdání výsledků sestřičce mi bylo řečeno, že to je běžné, že to není nic vážného. Ale já jsem se dočetla, že lze udělat vakuovou biopsii, která vyloučí zda jsou v prsu rakovinotvorné buňky. Prosím o radu, zda i já sama můžu o toto vyšetření požádat, abych byla klidná a nečekala dva roky na další mamograf.
Děkuji za odpověď. Růžičková I.
Odpověď: Dobrý den,

vždy se řídíte doporučením lékaře. Lékař většinu mikrokalcifikací pozná, u těch, které jsou nezhoubné povahy, je vakuová biopsie zbytečným výkonem. Těchto nezhoubných mikrokalcifikací je asi 80 % a v prsu jsou velmi běžným nálezem, neověřujeme je biopticky. Pak jsou mikrokalcifikace, které nelze zařadit jednoznačně a nebo jsou podezřelé ze zhoubného nádoru a ty lékař doporučí k vakuové biopsii. Takže nelze si sama indikovat vakuovou biopsii prsu, která je poměrně náročným a drahým výkonem. Bylo Vám řečeno, že je vše v pořádku, takže jsou zřejmě Vaše mikrokalcifikace nezhoubné povahy. Event. se poraďte s lékařem, který Vám popisoval mamografii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12338
Přeji pěkný den, v 05/2013 provedena radikální mastektomie pro shluk mikrokalcifikací v HZQ I.dx o velikosti 40x25x20mm, pT1miN0M0 DCIS G2-3, mikroinvazivní, multifokální, ER+80%, PR+50%, cerb2 negativní KI 67 15%, her 2 negativní. Předepsán pouze Tamoxifen. Je vhodné jako preventivní opatření recidivy požádat o blokaci menstruace nebo odstranění vaječníků, případně dělohy? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

ano je vhodné zablokovat funkci ovarií buď chemicky podáním preparátu Zoladexu v injekční formě a nebo odstraněním ovarií. Děloha se nutně odstraňovat nemusí, záleží vždy na gynekologickém nálezu a na vyjádření gynekologa.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12337
Dobrý den, mám dotaý ohledně dědičnosti rakoviny prsu. Mám dvě dcery 11 a 17 let. Manželova
maminka, sestra, babička i sestra maminky onemocnely rakovinou prsu, všechny cca v 50 letech. Chci se zeptat, jaká je pravděpodobnost dědičnosti pro mé dcery ? Pokud ano, jaká je v tomhle případě prevence, popřípadě kam se obrátit. Přeji hezký den. Děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den,
bylo by vhodné obrátit se na genetickou poradnu, která Vám vyjádří míru rizika pro rakovinu prsu u dcer v procentech. Dle míry rizika se pak odvíjí preventivní vyšetřování, na které je samozřejmě ve věku 11 a 17 let ještě brzy. Pokud manželova maminka žije, jistě má z hlediska své rodinné anamnézy a výskytu rakoviny prsu nárok na provedení genetických testů na zjištění event mutací, které se sdružují s častým výskytem rakoviny prsu. Pokud by test byl pozitivní a byla zjištěna genetická mutace, nárok na genetické testování mají další přímí příbuzní- tedy Váš manžel v první řadě..

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12336
Dobry den. Co znamená tukové uzliny v levé axile. Byla jsem na mamografu. Je to nebezpečné?
Odpověď: Dobrý den,

uzliny tohoto vzhledu v podpaží jsou normální.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12335
Dobry den. Chci se jen zeptat kam si mam dojit na mamograficke vysetreni. Nejajk se nemohu na vasich strankach docist ve ktere nemocnici to delaji. Dekuji moc za odpoved. Prosim poslete mi odpoved mailem. Jana Fuchsova 33 let
Odpověď: Dobrý den,

tak pokud se chcete nechat vyšetřit preventivně, tak ve Vašem věku je vhodné ultrazvukové vyšetření. Mamografie je vhodná až od 40 let věku. Ultrazvuk lze absolvovat na kterémkoliv ze screeningových center- jejich seznam je uvedený na těchto stránkách. Cena vyšetření je asi 300-400 Kč.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12334
Dobrý večer,ráda bych věděla co znamená diagnoza n 61.Dekuji Vendy
Odpověď: Dobrý den.

diagnóza N.61 znamená zánětlivá onemocnění prsu.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12333
Dobrý večer,bola som na vyšetreni sonom,kde mi zistili:vlavo centralne a kranialne je niekolko mikrocýst a cystoidov do velkosti 7 mm,vlavo centralne je ovalna cysta velkosti 2 cm,laterálne od areoly je cysta velkosti 2,2 cm,mediokaudálne na prednej konture žlazy je plochá cysta dlhá 8 mm.Axilly bez aktuálnej adenoapthie. Birads 2. Je nutna biopsia,menzes mam ešte pravidelne.Na mamografii som bola pred dvoma rokmy,všetko v poriadku.Prosim poradte mi čo mám robit.Dakujem.
Odpověď: Dobrý den,

v prsech se u Vás vyskytují pouze nezhoubné útvary, cysty, nemusíte se ničeho obávat. Proč je nutná biopsie, nevím, může se tím myslet punkce cyst, ta je vhodná pouze v případě, že Vás cysta obtěžuje, bolí Vás nebo Vás tlačí. Pak je vhodné cystu napíchnout tenkou jehlou a obsah cysty odsát. Je nutné se zeptat vyšetřujícího lékaře, proč chce biopsii.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12332
Dobrý den,před 10 lety jsem něla mikrokalcifikace v levém prsu,operativně odstraněno,pravidelné prevence co 2 roky,vše v pořádku a dnes opět na screening.vyš. a UZ objeveny mikrokalcifikace na pravém prsu,budou řešeny vakuovou mammotomií. Vím,co mě čeká,ale nikdo mi nevysvětlil,jak a proč vlastně vzniká kalcifikace v prsou a zda jde tomuto předejít ? Nikdo z mé rodiny,rodiče aj.neměli tento problém. Děkuji za odpověď Alana J.
Odpověď: Dobrý den,

mikrokalcifikace a kalcifikace v prsech jsou velmi častým nálezem, tak jako i v jiných orgánech, nejen v prsu, a naprostá většina z nich je benigní, tj. nezhoubné povahy, zhruba asi 80 %. Problémem jsou ty velmi malé usazeniny vápníku v prsu, tzv. mikrokalcifikace, které jsou ale také většinou nezhoubné povahy, problémem je, že některé zhoubné a nezhoubné mikrokalcifikace vypadají úplně stejně a ani velmi zkušený mamodiagnostik je nedokáže odlišit. Proto je dnes metodou pro jejich odlišení nikoliv operace, ale vakuová biopsie, neboli mamotomie. Předejít tvorbě mikrokalcifikací se nedá. Dříve se tolik nevyšetřovalo - systematicky preventivně pomocí mamografie se vyšetřuje od r. 2002 - takže záchyt mikrokalcifikací jistě nebyl takový.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12331
dobrý den.matka zemřela ve 48 letech na ca prsu,je možné,že 2 s její dcery -vlastní sestry,mohou mít zcela odlišný genet. nález???jsme obě podobné NA OTCE,starší sestra má zjištěnou mutaci brca 2,budu---musím ji mít taky????děkuji
Odpověď: Dobrý den,

mutaci mít nemusíte, ale rozhodně máte nárok na to, aby jste ji měla vyšetřenou, vyšetření trvá asi rok.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12330
Dobrý den, moje sestra měla melanom na prsu.Může být větší pravděpodobnost, že bych mohla mít melanom nebo rakovinu prsu i já?
Děkuji za odpověď.S pozdravem Zbořilová Lucie
Odpověď: Dobrý den,

nemáte vyšší pravděpodobnost výskytu melanomu ani rakoviny prsu. U rakoviny prsu se bere v úvahu pouze výskyt rakoviny prsu nebo vaječníku u ženských příbuzných v přímé příbuzenské linii /matka, babička, sestra, dcera..), musí být u více příbuzných, abychom zvažovali genetické riziko. Melanom kůže se přímo nedědí. Závisí to také samozřejmě na výskytu dalších nádorových onemocnění v rodině.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12329
Dobrý den,
je mi 35let a ráda bych se již nyní objednala na vyšetření prsu - mamograf.
Chtěla jsem se objednat na Bulovku, ale bohužel mi bylo řečeno, že mamograf je pouze pro ženy od 40let.
Samozřejmě si za tento výkon chci zaplatit, ale i přesto to prý nejde.
Poradíte mi - zda je nějaká možnost (jsem z Prahy).

Děkuji

Horáková
Odpověď: Dobrý den,

jsou určitá pravidla pro preventivní vyšetřování prsů pomocí mamografie. Pokud nemáte potíže s prsy a chcete se nechat preventivně vyšetřit, tak od 40 let je možná mamografie- z hlediska radiační hygieny, do 40 let pak ultrazvukové vyšetření prsů. Postup je samozřejmě jiný u žen s příznaky onemocnění prsů nebo u žen s vysokým rizikem pro rakovinu prsu. Takže postup lékařů z Bulovky je správný.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12328
Dobrý den, můžete mi, prosím, sdělit jaký je rozdíl mezi vyšetřením mamografem a mamografovým sreeningem. Byla jsem již dvakrát na vyšetření v tom samém mamografickém zařízení a nyní mi pan doktor řekl, že v jiném centru mají novější zařízení, abych šla tam. Když jsem se chtěla objednat, tak mi řekli, že mamograf dělají, ale sreening nedělají. Můžete mi poradit, kam by bylo lépe jít? Děkuji Olga Petrásková
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku se provádí tzv. mamografický screening, tj. mamografie ve dvouletých intervalech. Provádí se ve screeningových centrech, která mají tzv. akreditaci, tj. povoleni Ministerstva zdravotnictví ČR k provádění mamárního screeningu. Akreditací se centra zavazují k vysoké kvalitě po stránce nejen přístrojového vybavení, ale i erudice zdravotnického personálu a mnoha dalších pravidelně kontrolovatelných věcí. Diagnostická, tj. nescreeningová centra, takovýmto kontrolám nepodléhají a není jim udělována akreditace, provádějí diagnostická vyšetření u žen se symptomy onemocnění prsu. Vyhledávací vyšetření u žen, které nemají příznaky rakoviny prsu, by nescreeningová centra provádět neměla. U screeningových vyšetření se dají očekávat mnohem menší nádory a nálezy než u pacientek se symptomy nádorového onemocnění a celý proces vyhledávání malého nádoru u zdravých žen je mnohem náročnější. Takže zajděte na vyšetření do některého ze screeningových center, jejich seznam je na těchto stránkách.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12327
Dobry den, mela jsem 2x operovany nezhoubne fibroadenomy, nyni mam v prsou nekolik nerostoucich, dale kalcifikace. Po zmene bydliste a mamocentra mi nikdy nekontrolovali axily. Ty mne zacaly bolet - nejdriv na 1 strane, asi 5 dnu, pri pohybu ci doteku silne, nenahmatala jsem nic konkretniho, za par dnu po postupnem vyzneni na 2. strane. Asi pred pul rokem jsem citila podobnou mene intenzivni bolest v 1 axile. Doporucujete navstevu obvodniho ci jineho lekare. Moc dekuji a preji hezke dny :) Vera
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem věku většinou dáváme přednost mamografickému vyšetření, ultrazvuk je doplňková metoda. Pokud jde o axily, ty se vyšetřují na ultrazvuku a pokud jsou bolesti v podpaží, tak by se vyšetřit podpažní jamky měly. Příčinou bolesti může být žláza, která někdy zasahuje vysoko do dolní části podpažní jamky, nebo mohou mít bolesti jiný původ, např. v potížích s ramenními klouby, apod. Byla by vhodná návštěva praktika, který event rozhodne, kam dál Vás poslat.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12326
Dobrý den, chodím každý rok do mamografické poradny.Naposledy jsem byla v květnu 28.5.2013.Vše ok.Ale mám problém s prsy.Je mi 48 let a mám týden po menstruaci a prsa mám stále jakoby nateklé před menstruací.Nevím zda je to normální,vždy mi po zkončení mentruace přestaly bolet.Nýní jsou stále citlivé.Děkuji za odpověď.Jana
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o zvýšenou citlivost prsů v důsledku hormonálních změn v období premenopausy. Do mamologické poradny chodit můžete a nemusíte, ale je nutné mít každé dva roky mamografické vyšetření. Na trhu jsou některé nehormonální preparáty, které ulevují od bolestí prsů, např. Mastodynon, nebo Orissa (pupalkový olej s vit. E), nejsou drahé, je vhodné je vyzkoušet, užívání by mělo být dlouhodobější.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12325
Dobrý den, dnes jsem byla na mamografii a v nálezu mám napsáno toto: výsledek :pravděpodobně benigní BI-RADS popis : MMGR
vlevo ve VKV výraznější sytější ložiskové zahuštění do 10 mm bez patol.kalcifikací
axily bez patol. LU
na uz bez korelátu
vůbec tomu nerozumím a mám se objednat na uz za 4 měsíce na kontrolu,paní doktorka mi k tomu nic moc neřekla. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

lékařka na mamografii nalezla velmi pravděpodobně pouze nezhoubnou změnu v levém prsu, která není patrná na ultrazvuku a nález si chce proto mamograficky zkontrolovat za 4 měsíce, jedná se o naprosto běžný postup, můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12324
Dobrý den, našla jsem si bulku v pravém prsu je mi 39 let a byla jsem odeslána na sono do Opavy k mudr. Fulnečkovi. Zjištěno mnohočetné cysty v glandul.žláze, hmatný okrsek odpovídá mastopathickému terénu. Nevím co to znamená. Lékařka požaduje za tři měsíce znovu kontrolu +sono.Nevím zda se pan doktor zabývá výhradně problémy prsou nebo jsou na sono k němu odesláni všichni. Jsem nervozní zda je nález dobrý nebo se z něj může něco vyvinout.Boipsie mi byla navržena pokud se nález zvětší.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nález na ultrazvuku je nezhoubné povahy, cysty jsou běžným nálezem v prsní žláze a mastopatický okrsek znamená, že se jedná o normální žlázu. Pokud by se ale hmatný nález v prsu zvětšoval, rozhodně by jste měla mít i mamografické vyšetření, které by event biopsii mělo předcházet. Buďte klidná, vše je v pořádku, pro jistotu běžte za 3 měsíce na kontrolu tak, jak lékaři požadují.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12322
Dobrý den, je mi 26 let a minulý týden mě bolelo levé prso a nahmatala jsem zvětšený útvar (nepřijde mi to jako boule) výše nad bradavkou směrem ke středu. Při doteku mě to v tom místě bolí, dnes méně. Dle přítele to mám stejné i na druhém prsu ale mě přijde, že zde to mám více naběhnuté a bolavé na dotek. Může to být něco vážného? mám strach a na sono jdu až 10.7. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

je dobré striktně dodržovat pravidla samovyšetřování prsů, která naleznete na internetu, také na př. web. stránkách (www.mammacentrum-olomouc.cz). Znamená to, že samovyšetření provádíte pouze 1x za měsíc nejlépe 2. nebo 3. den po ukončení menses nebo si vyberete jeden stále týž den v měsíci, kdy vyšetření provedete. Jinak se v prsech nelze dobře vyznat, žláza se během cyklu pod vlivem hormonů poměrně značně zvláště u mladých žen mění, takže může hmatat "bouličky" a "ztužení" v druhé polovině cyklu, které po menstruaci zmizí. Takže vždycky je dobré počkat až po menses a pokud hmatné léze přetrvávají a nemění se, pak teprve zajít na vyšetření, zkrátka neukvapovat se. Rozšíření žlázy bývá obvykle spojeno s její bolestivostí.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12321
Dobrý den, asi 2měsíce mám nějaký výtok z jedné bradavky. Všimla jsem si toho až když se mi přilepila bradavka k podprsence. Na bradvce je strup nažloutlé barvy a celá bradavka hodně svědí. Nyní mne okolí bradavky bolí na dotek. Od 15 let užívám hormonální antikoncepci. Těhotná nejsem. Nevím, co mám dělat.Monika
Odpověď: Dobrý den,

pokud se na bradavce vytváří stroupek a je to spojeno se svěděním bradavky a výtokem, bylo by vhodné se poradit s gynekologem, event. lékařem z mamární poradny či lékařem screeningového centra. Sekret lze odebrat na cytologické vyšetření. Lze provést ultrazvuk prsu, event dle další úvahy lékaře mamografii, odběr z bradavky, apod. Tato vyšetření ale nemusí být vůbec nutná, je potřebné bradavku nejdříve vidět, takže návštěva lékaře- odborníka (viz výše) je nezbytná. Může se jednat jen o zánět kůže bradavky.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12320
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující: mám jedno dítě (už je mu 17 let), které jsem kojila téměř dva roky. měla jsem velké množství mléka a i teď po těch 17-ti letech mi stále z bradavek při stisknutí vytéká (vystřikuje) mlezivo. Tak by mně zajímalo, zda je to ze zdravotního hlediska v pořádku, popř. jestli to někdy zmizí. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o běžný jev, pokud se tvorba mléka, resp. mleziva, nestupňuje, nejedná se o nic patologického. Řada žen má takovou malou sekreci po ukončení laktace mnoho let, někdy téměř po celý fertilní život. Takže je to v pořádku, je to normální, můžete být klidná, sekrece by samozřejmě neměla být krvavá nebo tmavě hnědá, to by jste musela vyhledat lékaře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12318
Dobrý den, ráda bych se zeptala mám za sebou ultrazvuk abylo mi řečeno že mám větší prsa a hodně tukových buněk.sestře mojí mamky bylo odebráno prso a nyní má rakovinu kostí ,můžu spadat do rizikové kategorie?Mám dvě malé děti obě poměrně dost nemocné a jsem hodně ve stresu a denně naspím tak 4hod.Obavy samozřejmně mám.slyšela jsem že rakovinu je možné vyvolat z nadměrného stresu je to pravda?Bulky mám i po těle a pod pažía prý je to normální,kam se mám popřípadě obrátit.Děkuji za info spozdravem Eva K.
Odpověď: Dobrý den,

je poměrně důležité se dobře vyspat a 4 hod denně jsou dost málo i proto, že máte děti, o které se musíte starat a být fit. Takže zkuste upravit nejdříve svoji vlastní životosprávu a pokud možno snížit stres. Větší prsa nesouvisí s vyšším výskytem rakoviny prsu a bulky, které máte po těle nejspíše odpovídají jen podkožním tukovým nádorkům (lipomům). Výskyt rakoviny prsu u Vaší tety neznamená pro Vás zvýšení rizika pro rakovinu prsu.
Ve Vašem věku je důležité samovyšetření prsu prováděné pravidelně 1x měsíčně po menstruaci, event si můžete nechat prsa vyšetřit ultrazvukem 1x ročně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12317
Dobrý den.
Je mi 14 let a mám nějakou bulku (malou) v levém prsu, při dotyku mírně bolí.
Diky za pomoc.
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o nezhoubný nádor prsu - cystu nebo fibroadenom, nebo jen o rozšíření žlázy. Je vhodné zajít na ultrazvukové vyšetření, žádanku Vám vystaví Váš praktický lékař.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12316
Dobrý den,
mám půlroční miminko, které stále kojím. Dnes jsem objevila nebolestivou malou bulku v levém podpaží (jakoby na uzlině). Může se jednat o mléčnou žlázu? Měla bych se nechat vyšetřit např. gynekologem? Děkuji za zodpovězení dotazu. M
Odpověď: Dobrý den,

velmi často se v období laktace rozšíří přídatná mléčná žláza, která je v podpaží. Nejedná se o nic vážného a stav se většinou upraví po ukončení kojení. O existenci mléčné žlázy se lze přesvědčit ultrazvukovým vyšetřením.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12315
dobrý den
hmatám si v prsu bulku asi 1 cm,byla jsem na sono a kolem-částečně kolem je prý nějaký obal,mám jít na biopsii,mám 36 let,v rodině rakovina prsu je u matky,u otce pouze benigní nádor plic.Co to může bý?Je možnost,že to bude nezhoubné???
Odpověď: Dobrý den,

je jistě možné, že je to nezhoubné, musíte vyčkat na výsledek biopsie.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky