MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 12605
Dobrý den,
několik měsíců mě nepříjemně pobolívají prsa vždy 1-2 týdny před (zatím stále pravidelnou) menstruací, především v dolní a vnitřní části. Výraznější bolest je v levém prsu. V posledních týden cítím bodavou bolest v obou prsou i v průběhu celého cyklu, s vystřelováním do podpaždí a do hrudní kosti a pod levou bradavkou bolestivý "uzel". Bradavky jsou citlivé. Jsem teď objednaná na mamograf (naposledy před 5 let) a velmi se bojím. Je šance, že problémy jsou způsobené hormonálními změnami, stresem, špatným držením těla (bolestivá krční páteř)... Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Bodavá vystřelující bolest je jistě v souvislosti s nervovým drážděním. Není vázána na cyklus. . Krční pateř nás dokáže velmi potrápit. Premenstruální bolest je způsobena pravidelnými hormonálními změnami. Stejně tak změny ve žláze, její struktura je před menses konkrétnější, uzlovité struktury se mohou vyskytnout. "Povařit" se v nás naše hormony mohou, ale i při stresu nebo v souvislosti s ročním obdobím. Typicky na jaře, kdy se probouzí příroda a na podzim, v období říje. Zkuste se lehce předklonit a citlivé místo neopírejte o hrudník , pokud v této poloze změkne zmenší se , možná zcela vymizí, nebude se jednat o nic vážného. Mamografické vyšetření s ultrazvukem přinese resume. :)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12602
Dobrý deň,
pán doktor ma po sone pŕs, na kt chodím pravidelne každý rok (stará mama mala po 70tke rakovinu prsa ale našťastie je už 6ty rok v poriadku)dnes poslal v 25 rokoch na mamograf s týmto záverom:"Vícečetné cysty i multilokulární a v.s. fibroadenomy obou prsů s progresí počtu a velikosti, doporučuji zvážit mamo k potvrzení sono nálezu". Je prosím normálne, aby ženy v mojom veku absolvovali mamo? Mám očakávať niečo zlé?
Ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Jestli jde o fibroadenom se dá vyřešit i biopticky. V takto mladém věku bych mamograf nepreferovala. Určitě se dá nahradit vyšetřením na magnetické rezonanci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12601
Dobrý den mám takový problém mám leve prso větší jak to prave. Jde to vidět pouhým okem a je to fakt velký rozdíl to leve je takove už zakulacene a to prave pořad takova ta děcká pyramidka přemyšlím jestli to není tím že mě do toho praveho jednou praštil kluk to mi bylo ale asi eset .A to eve mě taky pobolíva jako že roste ale to prave vubec a ani neroste a to leve jo prosím pomoc
Odpověď: Má milá. Určitě tě to trápí. Chápu to. Ale ve finále každá žena nebo skoro každá má jedno prso větší. Tvoje tělo je ještě a minimálně deset let bude ve vývoji. Mléčná žláza dokonce dokončí svůj vývoj až v těhotenství a kojením. nezoufej si. Pokud by rozdíl velikosti byl opravdu významný, dá se situce v dospělosti vyřešit plastickou operací.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12600
Dobrý den paní primářko,

chci Vám poděkovat za velmi rychlou a vstřícnou odpověď (dotaz č. 12596). Vaše slova mne trochu uklidnila, již nepropadám panice. Zjistila jsem, že jsem objednaná přímo do Vašeho centra na mamograf a pokud tam jsou všichni, tak milí a empatičtí jako jste Vy, nemusím se ničeho obávat :o) Ještě jednou děkuji a přeji Vám hezký den Kopecká
Odpověď: No, vidíte. Svět je prostě malý :)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12599
Dobrý den,
včera jem byla na mamografu a poté i UZV a mám malý nález,podle lékařky to vypadá na fibroadeom,ale chce mi pro jistotu udělat biopsii.Slyšela jem,že existuje vyšetření UVZ s kontrastní látkou,kde se zjistí,zda se jedná o nádor,nebo něco jiného.Je to pravda?a je to vyšetření pro mě vhodné,nebo mám jít raději na biopsii,která je prý bolestivá?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Biopsie je jistota. UZ s použitím k.l. se v běžné praxi pro mamodiagnostiku neužívá.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12598
Dobrý den, chci Vám poděkovat za Váš čas , že takto lidem zodpovídáte dotazy. Tím že, jste mi odpověděli jste mi moc pomohli, uklidnili. Přeji hezký den
Odpověď: Děkuji za pana doktora za uznání, jistě bude mít radost.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12597
Dobrý den, pobolívájí mě obě dvě prsa,(během dne i občas zvýšená teplota) ale z levého mi vystřeluje bolest do ramene. V žádance od doktora je napsáno: bolestivost prsů na rozhraní ZQ a DQ bilat., v I. axile hmat LU, mamily bez sekrece. Chtěla bych se tedy zeptat, zda se může jednat o něco vážnějšího. Předem moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. O tom je pouze na základě tohto popisu definitivně rozhodnout. Bolestivost v oblasti prsu, především s propagací jinam, je většinou způsobená uskřinutím nervu v mezižebří či obratlovým tělem a přenášející se do oblasti prsu. Hmatná uzlina může souviset s onemocněním prsu, proto jdete na vyšetření. Záleží ale na mnoha okolnostech. U štíhlých žen jsou lymf. uzlinky v podpaží hmatné, patří tam a nemají se kde skrýt. Myslím v tuku. Mohou být akcentovány např. i po oholení, depilaci, při kožních změnách v podpaží či okolí ap. Ultrazvuk ukáže , jsetli jsou LU nějak morfologicky změněné, pokud ne, nic to neznamená. Nedá se nic dělat, vyčkejte vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12596
Dobrý den,

před nedávnem asi týden jsem si našla malinkou bulku v levém prsu v horní polovině. Není napovrchu spíše uvnitř. Nedokáži říci, zda se pohybuje či nikoliv, uhýbá před prsty. Gynekolog mi dal doporučení na mamografii s diagnozou N645. Nevím co to znamená a moc opravdu moc se bojím. V rodině nemáme nikoho s rakovinou prsu. Žádné jiné obtíže nemám. Bulka nebolí, je velikosti hrášku. Prosím o informace o diagnoze. Děkuji mockrát a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Jestli-že bulka uhýbá před prsty, je pohyblivá...:) N64.5 je dg. vyjadřující lokální změnu spíše benigní - nezhoubnou změnu vurčité lokalitě prsu. Nicméně definitivní jistotu vám přinese vyšetření. Věřte, že dopadne dobře. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12594
Dobrý den! Už několikátý den mě přetrvává na levém prsu, těsně pod spodní částí bradavky jakoby pichání - přirovnala bych to k píchání drobných jehliček.Citím to když si sundávám podprsenku,umývám se nebo mám tričko bez podprsenky.Nevím,jestli to s tím může souviset,ale asi před týdnem jsem se do tohoto prsu praštila o stůl velkou silou-ale na jiné místo-spíš horní část.Je to velmi nepříjemný pocit. Hledala jsem na netu podobné příznaky, ale všude se jen píše o citlivých bradavkách při těhotenství..těhotná ale nejsem.Děkuji moc za odpověď! Petra
Odpověď: Dobrý den. Mohlo by jít o mikroskopickou prasklinku na kůži bradavky, třeba i v souvislosti s úrazem. Nemyslím, že by to mělo být něco vážného. Pokud jste nebyla zajděte bv blízké budoucnosti preventivně na UZ, ať jste v pohodě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12593
Dobrý den,
zjistila jsem v pravém prsu ( na č.10) pohmatem volně posunlivý 1 - 1,5 cm velký útvar, zítra jdu na UZV. Můžete mi prosím říci o co se může jednat? Mám se obávat?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. jednoznačnou odpově´d vám přinese vyšetření UZ , ev. i MG, případně odběr vzorečku. Ale jestli je útvar pohyblivý, mohlo by se jednat spíše o benigní- nezhoubné ložisko.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12592
jak se nazyva nador N63 dekuji je nezhoubny
Odpověď: N 63 se obecně používá, kdy v prsu je hmatná boulička. K rozlišení, zda jde o benigní či maligní tu je teba MG a UZ.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12591
Dobrý den přeji,

chci se jen zeptat, zda-li se mám objednat na ultrazvuk prsu. Našla jsem malou bulku na straně levého prsu u podpažní jamky. Záravoň už rok mám tvrdou bulku nad levým kolem a pod loktem levé ruky. Je mě 42let, prodělala jsem hysteroktomii dělohy a ještě před tímto zákrokem jsem měla nález na děložním čípku.

Srdečně Vás zdravím a děkuji za odpověď.


Šárka Stasiaková
Odpověď: Dobrý den. Máte věk, kdy kompletní prevenctivní vyšetření již provádíme. Pokud hmatáte bouličku, dojděte si ke svému prakt. lékaři či gynekologovi a požádejte ho o vyšetření a ev. doporučení na naše vyšetření. Jen tak budete vědět o co se jedná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12590
Dobrý den, kojím 14 měsíců, našla jsem si bouličku nad bradavkou, jakoby ne konci žláz, je to normální? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud hmatáte bopuličku ve žláze, zkuste odkojit, jestli-že se zmenší, může jít o mléčnou cystu. Pokud mluvíte o konci vývodu mazové žlázky na dvorci, může být mechanicky poškozen vývod a hromadí se v ní maz. Pro jistotu zajděte za vašim lékařem. posoudí situaci a ev. vás odešle na UZ vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12589
Dobrý den,

ráda bych se objednala na preventivní vyšetření prsou.Je mi 38 let,2 děti
6 a 10 let, kojené .V rodině nemáme rakovinu prsu ani vaječníků a pod.
Jen bratr umřel na maligní melanom,rak. kůže.Chtěla bych vědět,jestli stačí jít jen na sono nebo je lépe se objednat rovnou na mamograf.Děkuji za odpověď. Jitka Němečková
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku je obvyklé, že děláme ještě pouze sonografii. Pokud objem prsů dovolí. Když jsou prsy objemnější a převažuje v nich tuková složka, tak je i v tomto věku lépe provést mamograf. O způsobu vyšetření rozhodně vyšetřující lékař. Vy při objednávce upozorněte, jak na tom jste:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12588
Chtěla bych vědět co je prsni cista. Jaké mužou byt problémy. Děkuji za odpověť. Věra
Odpověď: Dobrý den. Cysta je, kdekoliv v těle, vytvořená dutina naplněná tělní tekutinou. Většina cyst v prsu ženu nijak neohrožuje. Pouze pokud se zvětší, tlačí, pak se tenkou jehlou pod kontrolou UZ vypustí. V případě, že jde o cystu atypickou, pokračuje se dále ve vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12587
Dobrý den,
je mi 41 let, v mé rodině se rakovina prsu nevyskytla. Léčím se s ulcerózní kolitidou, v současné době jsem na biologické léčbě, která ve svém principu snižuje imunitu organismu. Ráda bych proto udělala pro sebe v oblasti prevence rakoviny prsu maximum už v mém věku. Mohla bych na mamografické vyšetření začít chodit už teď, a to třeba každý rok?
Děkuji za odpověď.

Marie Konečná
Odpověď: Dobrý den. Určitě na vyšetření preventivně přijít můžete, dle velikosti prsů a typu žlázy se rozhodne, jestli v mezidobí je možno provést pouze sonografické vyšetření nebo bude potřebné provést opět mamograf. Jistě víte, že prevence je hrazena až od 45 let. Zjistěte si ale, jestli vaše pojišťovna nemá výjimku u žen po 40 letech.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12586
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit, co znamená: neredukující MŽ Tabár 4/5. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Prsní žláza se s věkem mění v tuk, tzv. involuční proces, pokud je tento proces zpomalen či neprobíhá, může se označit výrazem neredukující. Asi 15 % žen má tento typ žlázy. Jde o proces geneticky podmíněný, tento typ rodově ženy dědí, tak jako barvu očí, kůže, vlasů....Z toho již logicky vyplývá, že nejde o nic vás ohrožujícího. V praxi to znamená, že mamograf je doplněn ještě ultrazvukem . Když to vezmete z té positivní stránky, máte vlastně dvojí kontrolou:) V medicíně je vše rozškaltukováno, roztříděno a pojmenováno. Tak to učinil pan Tabar i s typy mléčné žlázy. Je jich celkem pět- Tabar I-V a vyjadřují průměrné množství ml. žlázy v prsu vztaženo k obvyklému věku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12585
Dobrý den, pár týdnů už se potýkám s bolestí pravého prsa. Bolest občas přechází až do ruky nebo popřípadě do zad. Nic zvláštního si nemohu nahmatat. Jen mi přišlo, že jsem prso měla trochu naběhlé. To nejhorší už přešlo, ale po večerech to ještě pobolívá. Je možné, že by to mohlo být z trvalejšího namáhání pravé ruky, když jsem levák? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu obtíží je příčina pravděpodobně v kosterním aparátu. Jste stále ve vývoji, vaše tělo se mění, někdy příliš rychle vyrostemem a naše pateř a svalstvo kolem ní se musí teprve vytvořit, možná sportujete.občas se vystavíme velké fyzické námaze před předchozí přípravy ap. jestli-že máte jednlostrannou fyz. zátěž pravé ruky, je třeba to jiným celkovým pohybem kompenzovat. Tělo se bolestí brání, dává najevo, že něco není, jak by mělo být.....Pokud by se obtíže opakovaly, je vhodné projít vyšetřením u svého praktického lékaře, ten vás ev. odešel na odborné vyšetření. Na vážné onemocnění prsu jste příliš mladá a navíc, bohužel, v 99% nebolí....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12584
Děkuji za odpověď.Cukrovku nemám,alergii ano- na prach, plísně,roztoče.Mívala jsem tyto bolesti při chladu i v době těhotenství.Myslela jsem,jestli to nesouvisí s hormony nebo s ovulací či obdobím před menstruací.Mádrová Eva
Odpověď: Zdravím vás. Vyloučit souvislost se nedá bez vyšetření hladiny hormonů z krve. Poraďte se se svým gynekologem. Období těhotenství i klinakteria je doprovázeno sice zcela odlišnými, ale významnými změnami. V období klinakteria se hladiny našich hormonů dají doladit pomocí substituce. Další dobrá zpráva je, že příroda je k nám milosrdná, i období klimakteria je časově omezené:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12583
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Je mi 47 roků a poslední dobou trpím při chladu či pocitu zimy velkou bolestí prsou,respektive bradavek.Čím je to způsobeno,popřípadě souvisí-li to s možným přechodem?Eva Mádrová
Odpověď: Dobrý den. Jestliže takto reagujete na chlad a dojde k odkrvení centrální oblasti prsu, jde spíše o onemocnění stěny jemných cévek -kapilár. Typičtější lokalitou jsou všechna akra-konce prstů, špička nosu, brady atd.. Onemocnění se vyvíjí postupně.Popravdě jsem se ještě ve své praxi s tímto problémem nesetkala. A to ani v souvislosti s klimakteriem. Máte cukrovku? alergii? Bude vhodné provést celkové interní vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12582
Dobrý den, chtěla bych vědět Váš názor na oboustrannou mastopatii pokud prababička, babička i matka měly nádorové onemocnění prsu. Před 2 lety jsem měla gynekologický nález a absolvovala jsem konizaci. Na jednom prsu mám sonografický nález bulky o velikosti hrášku.
Odpověď: Dobrý den. S touto rodinnou anamnesou by žijící, pův. nemocné ženy měly být vyšetřeny na genetice.Odešle je onkolog. Dle výsledku se dále ev. vyšetřují i blízké příbuzné , i když jsou zdravé .Vysloví se riziko, pokud přesahuje určitou hranic, i ženy zdravé pak chodí dle individuálního plánu na pravidelné Uz a MGvyšetření na pojišťovnu. Mastopatie je histologická diagnóza, takže, jestli-že jste nebyla operována, je nesprávné jí při ultrazvukovém vyšetření či mamografickém vyšetření používat. Jestli-že je vaše ložisko zevně na okraji žlázy, jde nejspíše o lymfatickou uzlinku , ta do prsu patří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12581
Dobrý den,
z důvodu bolesti levého prsu mne gynekolog odeslal na sono. Dle vyšetřejujícího lékaře je vše v pořádku. Nerozumím však přesně zprávě, kterou jsem obrdžela "Oboustranně zbytková žláza s maximem subareolárně a v HZK bez dominujicího ložiska s ojedinělou mikrocystičkou vlevo." Prosím o objasnění nálezu a o radu,zda mám v budoucnu žádat nějakou kontrolu či vyšetření.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Popis vašeho vyšetření potvrzuje, že v prsu není nic, co by vás ohrožovalo, ani vyžadovalo kontrolu. Neznamená to ale, že byste neměla v budoucnosti na prevenci chodit.Ood 40 let se provádí již mamografické vyšetření, případně UZ se doplňuje. Prevence je ale hrazena 1x za 2 roky až od 45 let. Některé pojiš´tvny v rámci nadstandardu přispívají na vyšetření i dříve.Na webu své pojiš´tovny si zjistěte možnosti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12580
dobry den jsem po ozarkach a chemoterapii skončila jsem v breznu ted mam problém s pateri krcni a chodim na elektroléčbu nemá to vli to co jsem prodělala
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že jste v péči onkologů, pokud oni nenaordinovaly elektroléčbu, je třeba je informovat. Ev. provést rentgenové vyšetření krční pateře či ev. uvážit zopakování scintigrafie skeletu, pokud jste jí v posledním půl roce neměla. Jedině tak budete mít jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12579
Dobrý den,chtěla bych se zeptat poslední dobou mě bolí pod paží a střílí to do ruky,mám obavy protože moje babička na rakovinu prsou zemřela,byla jsem naposledy na ultrazvuku před rokem,i na mamografu to bylo před rokem a půl,je mi 43 let,děkuji za odpověd Eva
Odpověď: Dobrý den. Bolesti by mohly být způsobeny útlakem nervů v oblasti krční pateře. Pokud se děje něco v podpaží, nikdy nezůstane pouze u bolesti, především jsou hmatné tuhé zvětšené lymf. uzliny, kt. se později spojují a vytváří se otok měkkých tkání podpaží a okolí vč. LHK a nadklíčkové oblasti. Vyšetření UZ ev. i MG by pro jistotu ale bylo vhodné zopakovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12578
Dobrý den, před několika dny mně začalo píchat ze strany v levém prsu, jakoby mě tam někdo píchal jehlou a pak to začalo hrozně pálit. Po 4 dnech mě to ve stejném místě začalo bolet, jako když máte modřinu. Občas to cítím i při pohybu. Mohly by to být uzliny? Ale žádné zvětšení jsem nenahmatala. Beru Visanne na endometriózu, tak jestli to nemůže být následek léků. Zvažuji návštěvu gynekologa. Je mi 27 let. Děkuji za názor.
Odpověď: Dobrý den. Dle charakteristiky bolestí jde spíše o útlak mezižeberního nervu např. kosticí, nevhodnou podprsenkou, žebrem či ploténkou. Gynekologa navštivte, provede objektivní pohmatové vyšetření a rozhodnete se , zdali je třeba doplnit ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12577
dobry den chtela bych se zeptat dcera ma na bradavce bily pupinek,,,ma to uz delsi dobu a neboli ji to ,,oc by mohlo jit ,,,dceri je 20 roku ,predem dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Jistě jde pouze o neprůchodnost vývodu mazové žlázky. Pokud se nezvětšuje, není třeba s ním něco dělat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12576
Dobrý den jsem po ablaci pravého prsu 8let a dnes na kontrole mi lékař řekl že v zevním okraji jizvy mám akcentované uzliny. Můžete mi prosím odpovědět co to znamená? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Akcentované lymf. uzliny znamená, že jsou četné, do 2cm, na sonografickém vyšetření bez morflogické změny- tzn. mají anatomickou strukturu v pořádku...příčina může být různá: alergie, revmatismus, plíseň kůže v podpaží či okolí ap..Velkou roli rovněž hraje pohmatové cyšetření, kt. provede váš onkolog. Rozhodně je potřeba v krátkém čase lymf. uzliny pohmatem, celkově klinicky, ev. i sonograficky zkontrolovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12575
Dobrý den prosim Vás potřebovala bych obědnat maminku na monograf ,, tady u nas Nnám řekly že si jí mame u vad v Ustí obědnat a ja tady nikde nemužu sehnat tel číslo , nohly by jste mi poradit, děkuji Lacková
Odpověď: Dobrý den.
Ústí nad Orlicí 465526081
Ústí nad Labem 477102179, 477102153
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12574
Dobry den ,dnes mi moje 9 ti leta dcera rekla ,ze ji boli jedno prso .Prso ma vpacenou bradavku oproti druhemu a mirne otekly dvorec ..Prosim o radu .Dekuji moc Lenka Z
Odpověď: Dobrý den. Určitě nejde o nic vážněho. Pouze se základ prsu vlivem hormonů zvětšil. je top typický věk, kdy začíná období puberty. Pro klid zajděte s dcerou k jejímu lékaři ev. na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12573
Dobry den.Chci se zeptat,mam pit 2-3 litry vody ale piji malo 1,5l jsem po operaci prsu ne celeho muze mi to nejak uskodit musim se do piti nutit .Jaky to ma vliv?Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Přiměřený pitný režim je důležitý pro každého člověka. nemá s onemocněním prsů nic společného.
Je spíše vhodné znát svoji funkci ledvin. Příliš velké množství tekutin, nevhodné nápoje ap. by ledvinám a celému organismu spíše ublížily, než prospěly. určitě najdete dostatek informací na internetu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12572
Dobrý den,
je mi 32let a mam dve male deti.zajímalo by mne v kolika letech bych mohla chtít toto vyšetření a kolik stojí. Jsem socialně slabší vrstva... a zda to alespon častečně nehradí pojištovna- konkretně vzp.
Děkuji Silvie
Odpověď: Dobrý den. Potěším vás. Do konce listopadu má VZP akci, kdy všem ženám nespadajícím automaticky do screeningu, vyšetření hradí. objednejte se na spádové screeningové centrum na ultrazvuk :)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12571
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na bolest v prsu. Kojím dceru, které jsou 2 měsíce. Jedná se o pálení v prsu a bílý flíček na bradavce. Kojení je dosti bolestivé, hlavně začátek. Zkoušela jsem potírat bradavku genciánkou, ale žádná úleva nepřichází. Moc Vám děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jestliže je flíček jako obláček, mohlo by se jednat o soor, mimináči tuto plíseň mívají na jazýčku, a proto se jim genc. violeť natírá na jazýček. Musíte být trpělivá. Je třeba bradavku ošetřovat i nadále. nepříjmené je, že GV kůži vysušuje. Stejný efekt má boraxglycerin, kt. pokožku zvláčňuje. musíte se ale poradit s dětským lékařem, jestli ho můžete užívat. Palčivá bolest bradavky má spíše souvislost s tím, že opakovaným drážděním na ní mohou být mikroskopické trhlinky. K hojení by rovněž mohlo přispět promašťování kůže na bradavce a dvorcích. Postupně by si kůže měla zvyknout a být odolnější k mechanickému dráždění při kojení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12570
Dobry den. Chtela bych se zeptat, jestli propadla mista na prsou vzdy znamenaji rakovinu. Mam asi trictvrte roku dulek pod bradavkou na pravem prsu. V kvetnu jsem byla na mamografu.Vse v poradku, jen zvetsena uzlina. Mam prijit na kontrolu za rok. Obcas me prso poboliva az do podpazdi. Hlavne pred menses. Bulku zadnou nehmatam. Je mi 47 let. Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Zkuste se předklonit nebo postavit naproti zrcadla, kde se do půl těla uvidíte. A upažte obě HK najednou nad hlavu - pokud bude prs v centrální oblasti deformovaný, resp. jiného tvaru než druhý, jděte k praktickému lékaři či gynekologovi a objednejte se na sonografické vyšetření pravého prsa a podpaží.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12569
Dobrý den paní doktorko,
včera jsem Vám psala s mým problémem bulka v podpaží, nevím, zda je to možné, či si to vsugerovávám, ale přijde mi, že se oproti minulým dnům zmenšila. :-)je to možné?
Odpověď: Vážená paní. Jestliže se jedná o kožní zánětlivé ložisko např. mazovou žlázku nebo potní žlázku, je určitě možné, že se zmenšuje. Nicméně na Uz vyšeření určitě pro svoji jistotu běžte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12568
Dobrý den,
na prsou se mi objevily malé modřinky...občas se objeví občas zmizí...většinou jedna až dvě na každém prsu...modřinky nebolí ani nevím že bych dělala něco co by bylo jejich příčinou a proto se obracím na vás zda byste mi neporadili. Děkuji moc M.K.
Odpověď: Dobrý den. Se svým problémem se svěřte praktickému lékaři. Je třeba určitě vyšetřit vaší krevní srážlivost a krvácivost.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12567
Dobrý den, v posledních 2 měsících u sebe pozoruji bolest v levém prsu, citlivost se zvyšuje v průběhu menstruace a zase pomalu odezní. Citlivost však zůstává. Bulku jsem si nenahmatala, spíše takový "balónek" přímo pod bradavkou, který ale sám o sobě po nahmatání nebolí. Nemám žádný výtok, šupinky na bradavce, vpáčení bradavek atd. Nikdo v rodině neonemocněl rakovinou prsu.Přestala jsem brát hormonální antikoncepci v prosinci r. 2012, je mi 20 let. U gynekologa jsem byla naposledy před 3 měsíci, myslíte, že bych se měla znovu objednat, aby mi prso vyšetřil ?? Moc děkuji za odpověď. TH
Odpověď: Dobrý den. Lépe bude, když se objednáte na preventivní vyšetření ultrazvukem. Budete mít objektivně posouzeno, že v prsu máte pouze to, co tam patří. Charakter boleti můžete rovněž probrat při vyšetření s lékařem a posoudit, zda-li je to reakce žlázy na hormonální změny ve vašem těle nebo jestli může mít podíl nap. blokáda žebra ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12565
Dobrý den. Marně se na vašich stránkách snažíme najít online webový formulář pro objednávku na mamografický screening a nebo alespoň dotazník rizikových faktorů. Můžete mi prosím poslat odkaz na formulář a dotazník mi poslat v příloze do emailu? Děkuji Jiří Pauzr
Odpověď: Dobrý den. Nevím, jestli vám dobře rozumím. Obecně. Pokud zvolíte mapku screeningových pracovišť na www.mamo.cz a najdete pro vás nejvhodnější centrum, pak stačí dané centrum rozkliknout a otevře se vám info k objednávce. Nejčastěji telefonický kontakt. Formulář vyšetřovaná k vyplnění dostane až před vyšetřením. Pokud je anamnéza složitá, probere jí s vyšetřovanou vyšetřující lékař a vysloví případné riziko či nutnost genetického vyšetření. Jestliže jste myslel konkrétně moje pracoviště, postupujte stejně. Stane-li se, že při objednávce je obsazeno, spadnete do záznamníku, kde zanechte na sebe kontakt. Operátorka vám na kontakt po uvolnění linky zavolá a objednávku provede.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12564
Jsem po operaci karciomu prsu 18mm,invazní duktální , inflitrující solidními čepy do tukové tkáně, dobře ohraničený,stadium p1TcNO,MO, triple negativní,ERaPR neg. G3,Ki - 90%,c-erb neg.Nyní podstupuji chemoterapii AC+T obojí 4x. Mám za sebou 3 AC.Nyní CA 15-3 34,5.Chci se Vás zeptat jaký je Váš názor na vyléčení?
Odpověď: Dobrý den. Dobrá zpráva je, že jste neměla postižené lymf. uzliny v podpaží. Chemoterapie, biologická léčba či hormonální léčba je dnes dle podrobného rozboru vlastní tumorozní tkáně tzv. šitá na míru každé nemocné. Proto tumorózní tkáń na léčbu velmi dobře reaguje. To je medicína. Lidskou stránku věci, můžete ovlivnit pouze vy sama, to nikdo jiný za vás nemůže udělat. Velmi důležité je věřit ve vyléčení, zvolit život a positivní přístup ke všemu. Stres v jakékoliv podobě oslabuje naší imunitu. A ústí ve vážné onemocnění. Takže zahajte generální úklid svého nitra a rvěte se o svoje bytí.....:)držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12563
Dobrý de
Nahmatala jsem si bulku, v levém prsu. Dnes jsem byla u doktora, bulka má 17mm a pan doktor to označil jako diagnozu N63 a to znamená ,že je to něco neznámého.
Chci se jen zeptat zda-li můžu být klidná, a nejde o nic vážného?
A jsem 3 týdny po porodu.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Diagnóza N63 sama napovídá, jak jste napsala, že jde o bouličku nejasné etiologie, spíše ale benigní. Jednoznačný výsledek budete znát až po sonografickém vyšetření, na které se pravděpodobně máte objednat.
Pokud kojíte, může jít o mléčnou cystu nebo v prsu uloženou lymf. uzlinu. nebo rovněž vazivové ložisko fibroadenom. Ani jedno by vás neohrožovalo. Před vyšetřením bude dobré odkojit z prsu, kde nález je.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12561
Dobrý den, byla jsem na sonu prsou. Paní doktorka napsala: cysta s hustým obsahem, či FA velikosti 6 mm, bez známek malignity, závěr BIRADS 2 benigní... Můžete mi to prosím převést do srozumitelné řeči?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den.Benigní nebo-li nezhoubný znamená, že jde o nález vás neohrožující.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12559
Vážená paní doktorko, velice Vám děkuji za odpověď. V noci nemohu spát, mám strach z nejhoršího :-( to čekání je strašné. :-( přijde mi, jako by chvíli zmenšovala, potom byla zase stejně velká. :-(
Odpověď: Chápu. Pocit obavy je to, co nás umí zcela paralizovat. Pro urychlení máte jistě možnost na UZ se objednat a vyšetření si uhradit nebo se domluvit, že doporučení dodáte později. Pokud v podpaží máte pouze jednu bouličku, navíc se občas zmenší a jestli je pouze v kůži nebo na povrchu, určitě se nebude jednat o nic vás ohrožujícího.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12558
Dobrý den,

začala jsem chemoterapii levého prsu. Paní doktorka mi sdělila, že mi bude zaveden klip k nádoru. Prosím Vás o vysvětlení,jak se tento zákrok provádí a zda je bolestivý. Děkuji a přeji hezký den
Libuše Foretníková
Odpověď: Dobrý den. Klip, který slouží k centraci lůžka tumoru nebo označení místa tumoru před systémovou léčbou se zavádí buď při operativním výkonu, kdy jste pod celkovou anestezií, a nebo stejně jako odběr vzorku k histologickému vyšetření z místa zájmu v lokální anestezii nebo přímo při odběru vzorku, samozřejmně za lokální anestezie. Takže buďte po této stránce v klidu, výkon není bolestivý. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12557
Dobrý den,
minulý týden v pátek jsem si při pravidelném samovyšetření prsou a okolí objevila zhruba 1cm velkou pohyblivou bouličku v podpaží, na dotyk nebolí, při změně polohy těla se přesouvá. Dnes jsem se chtěla objednat na kontrolu ke gynekologovi, bohužel má až do středy dovolenou. Jsem celá nesvá. Je mi 25let, užívám hormonální antikoncepci, výtok žádný, bradavky v pořádku. Prosím o Vaši radu. Může se jednat o rakovinu?
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že dle popisu , je to málo pravděpodobné. Objednejte se s předstihem na spádové screeningové pracoviště na ultrazvukové vyšetření a v klidu si běžte pro doporučení ke gynekologovi. Objektivní vyšetření je určitě potřebné.Dobře to dopadne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12556
Zdravim už tyden mam paleni leveho prsa až pod paži mužete mi řict co to může být děkuji za odpoveď
Odpověď: Dobrý den. Pocit pálivé bolesti často doprovází uskřinutí nervu, a´t žebrem či ploténkou. bývá vázána na pohyb, změnu polohy, nadměrnou námahu ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12555
Dobrý den, už dřív mě prsa boleli (chápu, rostli) ale poslední dobou mě levé prso (které je menší a na pohmat pevnější) bolí při předklonění nebo pohybu ruky. Bolí mě ze strany od žeber a kdykoliv se hnu, bodne mě v něm tak že se musím za něj chytit a podepřít ho aby to nebolelo. Bolest bych popsala, jako když se zatlačí silně na modřinu, ale na prsu nejsou vidět žádné barevné skvrny, na pohmat mám pocit, že tam cítím něco malého a tuhého (jsem paranoidní??). Nosím podprsenky, co mě netlačí a ani mě do prsa nikdo nepraštil. Bolest mám i mimo periodu. Co to může být? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu vaše bolest může souviset s útlakem mezižeberního nervu. Je třeba provést potřebná vyšetření, aby byla odhalena příčina. Ultrazvukové vyšetření patří do schematu vyšetření. Odešle vás na toto vyšetření vás praktický lékař či gynekolog.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12554
Dobrý den,
asi rok mám v podpaží 2 červeno- hnědé skvrny ai 1,5 cm, které vypadají trochu jako modřina.Někdy jsou hodně tmavé a potom zase téměř neznatelené. Před rokem jsem je konzultovala s gynekologem, ale ten řekl, že je to věc spíše na kožní, což mne dočasně uklidnilo.
Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den. Z vašeho popisu vypadá, že nedošlo k zádné změně po dobu 1 roku. To je dobrá zpráva. Jistě se tedy nebude jednat o něco pro vás nebezpečného. Nicméně souhlasím s kolegou, bude dobré navštívit kožního lékaře. Možná by pro něho byla důležitá informace, pokud byste si byla schopna uvědomit, za jakých podmínek, okolností jsou skvrnky viditelnější....po depilaci ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12553
Dobrý den,chtěla bych Vám moc poděkovat za odpovězené otázky,je až neuvěřitelné,jak to psychicky pomůže,nevím co by se mnou udělalo těch čtrnáct dní než bych se dozvěděla to co od Vás,sem Vám za to nesmírně vděčná a ještě jednou moc děkuji a přeji krásný den
Odpověď: Dobrý den. Děkuji za kolegu, jistě ho vaše reakce potěší :)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12551
Dobry den je mi 13 a jsem nestastna mam leve prso asi jedenkrat tak vetsi a vyvinutejsi nez to prave . Na levem mam taky vyvinutejsi bradavku to leve je takove zenske a to prave takove male decke jde to viditelne videt ze mam leve vetsi jak to prave i v plavkach je to normalni ? Nebo jsem vadna?
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku se prsa teprve začínají vyvíjet a růst. Může se objevit i rozdíl ve velikosti prsou, nejde o nic neobvyklého. V začátku dospívání může být rozdíl ve velikosti zřetelnější. S růstem a dospíváním se velikost prsou srovná. Pro klid doporučuji návštěvu dětského lékaře, který rozdíl ve velikosti může posoudit lépe než já pouze z dotazu, ale myslím, že nemusíš mít obavu, vadná určitě nejsi. :-)
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12549
Dobrý den,děkuji za odpověd ohledně velkých uzlin v axilách,další ve zprávě je napsáno bilat splývavá žláza subareorálně,vlevo lehce i v HZK s rtg.benigními kalcifikacemi vpravo.Vlevo pod areolou na UZ jen lehce zmnožená žláza s hypoechogenitou pozánětlivého charakteru,je tento nález v pořádku?děkuji moc za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
ano, podle této zprávy je vše v pořádku, nejsou popisované žádné podezřelé ložiska.
Splývavá žláza normální popis prsní žlázy, benigní kalcifikace jsou běžné a nepředstavují žádné riziko.
Můžete být v klidu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12548
Dobrý den, jsem bezdětná a v prsu mám "ložisko mírně nehomogenního" spíše benigního typu, které se za posledních 7 měsíců zvětšilo o 0,5cm na 26x13mm. Plánuji rodinu, vlastně už na to pracujeme a chtěla bych se zeptat, zda bych si ho měla před těhotenstvím spíše nechat vyndat nebo zde není žádné riziko.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
mírné zvětšení benigního ložiska není nic neobvyklého. Záleží na vzhledu a charakteru ložiska při UZ vyšetření. Při určitých pochybnostech provádíme biopsii z takového ložiska, která dá jistotu jak pacientce, tak lékaři, že se nejedná o nic závažného. Biopsie je taková "větší injekce", není to žádný velký zákrok. Pokud je výsledkem benigní ložisko, operace není nutná.

MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12547
Dobrý den pane Zoubek, již jsem Vám několikrát psala se svými starostmi s prsem. Hystologie i krev byla v pořádku. Chci Vám jen strašně moc poděkovat za Vaši psych.podporu a také za to,že jste mi všechno tak trpělivě vysvětloval. Mnozí by se mohli od Vás učit. Jsem šťastná,že vše dopadlo dobře a teď už opravdu můžu v klidu myslet na mimčo. Ještě jednou velký dík. S pozdravem Jana M.
Odpověď: Dobrý den,
děkuji za pochvalu a poděkování. Zní to trochu starosvětsky, ale proto je tato poradna a proto tuto činnost děláme, pro ženy, pacientky v našich poradnách. Poděkování nás vždy potěší a dodá sílu a energii do další práce. Děkuji.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12546
Dobrý den
mám dotaz byla jsem na mamografii našli mně tam .Vlevo je na rozhraní HQ skupinka 4 hrudkovitých a v axile drobné LU
Kontrola za rok. Mám se něčeho obávat?
děkuji
Odpověď: Dobrý den,
kalcifikace v prsou se vyskytují běžně a naprosté většině případů neznamenají nic podezřelého. Uzliny v axile/podpaží se vyskytují přirozeně. Ve vašem případě se nemusíte obávat, kontrola za rok je jen taková pojistka. Pokud by kalcifikace vypadaly podezřele, což z mamografie poznáme, lékaři by doplnili další, tzv. zvětšený snímek, případně provedli biopsii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12543
Dobrý den,dnes sem byla na mamo a na usg,co to znamená Hraničně velké uzliny v obou axilách?moc děkuji za odpověd,můj lékař má 14 dní dovolenou,nechci tak dlouho čekat.,.děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
abych řekl pravdu tak já také nevím, co jsou "hraničně velké" uzliny. :-)
Velikost uzlin v axilách/podpaží je velice variabilní. Normální uzlina může mít velikost 5mm, ale klidně i 3cm. Důležitější než velikost uzlin je jejich vzhled a struktura. Ta se nejlépe posoudí při sonografii. Pokud v prsou nejsou žádná podezřelá ložiska a uzliny mají obvyklou strukturu i při velikosti 3 cm, považuji je za normální.
Pokud nejsou v prsou popisována žádná ložiska, můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12542
Dobrý den, našla jsem si bulku v levém prsu a docela mě to i bolí. Tak jsem se chtěla zeptat jestli to mám nějak řešit a nebo co to může být? Předem děkuji za odpověď Veronika
Odpověď: Dobrý den,
u žen ve Vašem věku se nejspíše jedná pouze o okrsek žlázy, který je je na pohmat citlivější. Případně fibroadenom, což je nezhoubné ložisko, které není potřeba operovat.
Charakter této bouličky nejlépe určí sonografie. Doporučuji návštěvu u gynekologa, který Vás vyšetří a odešle na toto vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12540
Dobrý den,včera jsem byla na Uz prsů.Popis byl následující:
pruhovitá až cárovitá kresba žlázových těles,stranově symetrická,nahloučená centrálně a v ZKK.Vpravo centrálně distorze struktury.Drobné kalcifikace oboustranně.Částečně zachycená uzlina v levé axile.Před rokem byl nález normální,byla jen cárovitá kresba .Prosím o váš názor.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle formulací jde spíše o část popisu mamografie, který popisuje normální stavbu prsní tkáně. Důležitý je především závěr a ev. další doporučená vyšetření.
Snad jen zmínka o "distorzi struktury" vyžaduje pozornost. Může jít jen o náhodný obraz, kdy obraz struktury prsní tkáně má trochu jiný vzhled, proti předchozím snímkům. Nemusí se jednat o nic špatného.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12539
Dobrý den, dnes jsem byla na mamografii. Prosím vysvětlete mi co znamená - heterodenzní typmlíčné žlázy s bohatší kresbou. Trochu mi prso boli a musím opět na vyšetření. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
"heterodenzní typ mléčné žlázy" je popis stavby prsní tkáně, neznamená to nic zvláštního. Jde o běžnou formulaci v popisu mamografie. Důležitý je závěr a doporučení dalších vyšetření.
Nevím co myslíte dalším vyšetřením, zřejmě doplnění sonografie. Při stavbě prsní tkáně bohatší na vazivo a žlázu se běžně doplňuje sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12538
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, poslední dva dny, mám citlivé levé prso (spíš bradavku), to se mi ještě nestalo, nemůžu se jí ani dotknout, a když jdu spát, nemůžu ležet na levé straně, protože to bolí.Nebo když nemám podprsenku a tře se mi o tričko, tak je to jak kdybych tam měla zapíchlou jehlu a hrozně to bolí. Mohli byste mi prosím poradit co to může být a kam si s tím mám zajít? Nebo je to normální?
Odpověď: Dobrý den,
citlivost prsou, resp. bradavek, souvisí s kolísáním hladin hormonů v těle, což je normální. Občas může prsní tkáň na tyto změny reagovat citlivěji, což je projeví např. citlivostí bradavek či bolestmi prsou. V tuto chvíli nemusíte mít obavu, nejedná se o nic neobvyklého..
Vyčkejte, pokud tyto potíže neustoupí do 1 měsíce, doporučuji návštěvu gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12533
Dobrý večer,chtěla bych Vás poprosit o radu.Skoro 2 měsíce v kuse jsem měla při zmáčknutí krvavou sekreci z levého prsu.Mám vypsanou žádanku na vyšetření,ale ted se mi stalo pár dní,že teče jen průzračná tekutina.Tak nevím jestli se mám objednat na vyšetření.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
pokud sekrece trvá, určitě na vyšetření jděte. Předpokládám, že Vás objednali k duktografii. To, že se nyní změnila jeho barva provedení a výsledku vyšetření nevadí. Důležité je, aby sekrece přetrvávala, aby lékař při vyšetření mohl nasondovat správný dukt/vývod.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12532
Dobrý den, už jsem vám psala nevím jestli jsem dobře odeslala.Mezi prsem a paží se mi objevila bulka , příjde mi podélnějšího tvaru je tvrdá a pohyblivá.Plně kojím .Praktický lékař mě ujistil, že to je z kojení .Mám se něčeho obávat?
Odpověď: Dobrý den,
podle Vašeho popisu by se mohlo jednat o drobnou uzlinu, což není nic neobvyklého.
Doporučuji bouličku sledovat, pokud by se zvětšovala či přibyly další bouličky, doporučuji provedení sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12531
Dobrý den, je mi 18 let a prsa mi vůbec nevyrostla. Chtěla jsem se zeptat jestli je to nějaká porucha nebo jestli ještě vyrostou. Popřípadě zdali existují nějaké hormony na podporu růstu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
léky nelze ovlivnit velikost prsou. Ve vašem věku ještě zdaleka není ukončen růst prsou. Rovněž těhotenství ovlivní jejich velikost. Velký vliv má rodinné dispozice.
Pokud máte pravidelnou menstruaci a normální tělesný vzrůst, nepředpokládám hormonální poruchu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12530
zdravim včera jsem si nahmatala malou bulku v pravem prsu v blizkosti bradavky o velikosti asi malekulate žvikačky mam jit k obvodnimu ?nebo na gynekologii nebo uplne nekam jinam? dekuji
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji návštěvu gynekologa, případně obvodního lékaře, který Vás vyšetří a objedná na sonografické vyšetření, které přesně přesně, zda se jedná o ložisko či pouze okrsek žlázy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12529
Dobry den,
je to tyden,co jsem si v prave horni casti prsu nasla bulku. Byla jsem u lekare,ktery vyloucil zanetlive onemocneni,kolekci. Ted cekam tyden na sono a pak mi pry reknou vice. Diagnoza N601 je pro me siroky pojem a nedovedu si predstavit,co presne si mam predstavit. Moje mamka je 2 roky rakovine.prosim o neejake blizsi vysvetleni.
Dekuji Monika
Odpověď: Dobrý den,
uvedená diagnoza N601 je pouze kod pro účtování pojišťovně a základní orientace proč se dané vyšetření provádí.
To, co si hmatáte může být okrsek žlázy, která má u mladých žen hrbolatý povrch a někdy může působit dojmem bulky nebo bulek. Další možností je fibroadenom, což je ložisko, které u mladých žen nacházíme relativně často. jde o benigní, nezhoubné ložisko. Rakoviny prsou se ve Vašem věku nemusíte obávat.
K přesnému určení je nejlepší sonografie, lékař Vás správně odeslal na další vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12527
Dobrý den, mám dvouměsíční dceru, kterou plnně kojím. Zkusila jsem si vyštřit prsa (dělala jsem to i před těh. - v těhotenství to nešlo, měla jsem prsa hrozně bolestivá) a zhrozila jsem se, jak jsou prsa plná bouliček a hrbolů (před i po kojení) a to i v podpaží. Levé i pravé prso je zhruba srovnatelné (ale samozřejmě nepoznám co je a není není normální). Přesto jsem z toho "špatná" a objednala jsem se na sono. Jdu až za měsíc, mám se nějak znepokojovat? Díky L. M.
Odpověď: Dobrý den,
jde o normální stav v době kojení. Díky hormonální stimulaci je prsní žláza zvětšená a vytváří dojem mnoha hrbolků a bouliček. nejedná se o nic neobvyklého. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12525
Prosim o vysvetlenie nalezu:
Súvislá žlazová vrstva pri neredukujúcom type žľazy s intermitentným akustickým tienením vs z fibrot.štruktúr. Vľavo hypo až anechogénne ložiská char.cýst ma veľ.4-12x7mm/najvacsia na rLQQ/. Vpravo vo všetkých kvadrantoch nepočetné anechogénne cysty veľ.do 4-5mm. Dukty bilat.nedilat. koža nezhrubnutá,bez zn.patolog.LAP
Záver: cysty bilat. St.p. OP 1.sin BI-rads 2
Ďakujem za vysvetlenie
Odpověď: Dobrý den,
jde o popis normálního nálezu, který je bez známek nádoru v prsou. V popisu není nic podezřelého.
Popisované jsou pouze cysty v obou prsech. cysty jsou drobné dutinky na plněné tekutinou, sekretem žlázy. Jak psala moje kolegyně minule, " Cysty se v kulturní medicíně považují za běžnou součást mléčné žlázy a neléčí se . Spadají prostě do normy, jak může žláza vypadat."
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12524
Dobrý den, ve výsledku posledních 2 mamografických vyšetření byly uvedeny formulace: v axilách jsou benigní LU, respektive, že nebyly nalezeny známky malignity. Chtěla bych vědět, jak vypadá rozdíl v zobrazení maligního a benigního útvaru. Je možné to s jistotou takto stanovit?
Odpověď: Dobrý den,
uzliny v axilách se vyskytují zcela běžně, stejně jako jinde na těle. Přítomnost uzlin, resp. jejich viditelnost při vyšetření, není příznak choroby.
Zda se jedná o normální uzlinu nebo uzlinu infiltrovanou nádorem se pozná podle jejich tvaru a ohraničení. Stejné platí i pro ložiska v prsou. Zjednodušeně řečeno, ložiska s ostrou a pravidelnou konturou jsou benigní, ložiska s neostrou a nepravidelnou konturou jsou podezřelá z malignity. Mamografie a sonografie samozřejmě přesně a spolehlivě neřekne, zda se jedná o benigní či maligní ložisko, jistotu dá histologické vyšetření vzorku z biopsie či operace. Proto u ložisek, která nemají typický a jednoznačně benigní obraz provádíme biopsii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12523
Dobrý den,asi kolem vánoc jsem zpozorovala zbytnění v pr.podpaží které se zvětšovalo.V čerrvnu jsem navštívila mamologickou ambulanci,kde mi bylo sděleno že se to jeví jako akcesorní mamma,kontrola za půl roku.Nyní pozoruji že se mi zbytnění zvětšuje a někdy bolí,mravenčí mi ruka a oteče k zápěstí.Někdy je oteklá celá ruka.Nevím jestli to souvisí se zbytněním v podpaží a objednat se na kontrolu dříve v mammolog.ambulanci nebo ,,nestresovat''a počkat na již stanovený termín.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud se zbytnění v podpaží zvětšuje a přidal se i otok ruky, určitě doporučuji kontrolu v ambulanci. Určitě by se měla doplnit i sonografie podpaží, která přesně zobrazí jakého původu toto zbytnění je.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12522
Hezký večer,byla jsem na vyšetření prsů a pani doktorka mi našla glanduální typ mléčné žlázy vlevo cdentrálně v MLO proj. okrsek splývavé kresby na ploše asi 12 mm./ opsáno z nálezu / V tomto momentě to byl šok, takže jsem se nezmohla optat co to vlastně je. Proto prosím Vás o vysvětlení. Předem moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
nejdůležitější z nálezu je závěr a další doporučení. Pokud je závěr "bez nálezu" a nebylo doporučeno doplňující vyšetření, jedná se o normální nález.
"Okrsek splývavé kresby" může být popis normálního obrazu, kdy zbytky žlázy a pojiva splývají s sytější okrsek.
Jaký byl závěr vyšetření a doporučení?
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12521
Dobrý večer, v oktobri minulého roku som bola na mamografickom vyšetrení prsníkov.
V správe mám napísané zatienenie 5 mm mammae 1.dx. s doporučenou kontrolou o 6 mesiacov. Som objednaná na 26. 8.Chcela by som vedieť, či tak krátky interval medzi mamografickými vyšetreniami nie je nebezpečný a či by nebolo vhodnejšie sonografické vyšetrnie.
S pozdravom
Beata
Odpověď: Dobrý den,
taková jednotlivá kontrola určitě není riziková, nemusíte mít obavu. V případě nejasných nálezu se kontrola za 1/2 roku provádí a doporučuje běžně.
Ve většině případů se ještě doplňuje i sonografické vyšetření, zda neobjasní sporný nález při mamografii.
Kombinace mamografie a sonografie je velice individuální, záleží především na stavbě prsní tkáně a charakteru nálezu. Ke kontrole v dřívějším intervalu pak volíme to vyšetření, které bylo přehlednější a umožní přesnější porovnání staršího a nového nálezu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12520
Dobry den chtela bych se zeptat, objevila jsem si malou boulicku v podpazi, pri doteeku je bolestiva, coz si myslim ze pri nadoru boulicka nebooli, ale presto se chci optat co by to asi mohlo byt, dekuji Radka
Odpověď: Dobrý den,
boulička v podpaží může být uzlina, většinou není bolestivá, nebo může jít o zanícenou potní/mazovou žlázu v podkoží, která bývá bolestivá a často i červená.
Podle bolesti nelze rozlišit zda se jedná či nejedná o nádor. Někdy jsou nádorové bulky bolestivé, jindy nebolí.
Doporučuji provedení sonografie podpaží, která přesně řekne, zda jedná pouze o zanícenou žlázu či uzlinu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12519
Dobrý den,
při screeningovém vyšetření mi byl zjištěn fibroadenom 7mm, zvětšen po půl roce o 3mm, biopsií potvrzen benigní nález. Je nutné tento útvar odstranit, nebo jej zatím pouze sledovat? Jaká je pravděpodobnost znovuobjevení po případné operaci? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
záleží na přesné histologii, zda nebyly nalezeny nějaké atypické buňky. Pokud byl výsledkem biopsie "obyčejný" fibroadenom, není nutné jeho operační odstranění.
V prsou se mohou objevit i další fibroadenomy, nezávisle na operaci. Jde o běžný nález u žen ve Vašem věku. Nejedná se o nic neobvyklého.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky