MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 12211
Dobrý den,
před pár dny mi byl zjištěn fibroadenom v pravém prsu o velikosti 37x16 mm. Jsem objednaná na operaci za 3 měsíce, jelikož odjíždím pracovně na 3 měsíce pryč a prý tento stav není akutní. Chci se však zeptat, zda i při takto velkém fibroadenomu mohu normálně cvičit, posilovat a své tělo fyzicky namáhat? Nehrozí mi nějaké poškození prsu či poškození fibroadenomu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

poškození prsu nebo ložiska v prsu nehrozí v žádném případě. Fyzicky dělejte, co můžete nebo chcete.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12210
Dobrý deň!6r mám nehomogénne hypoecho dobre ohraničené-cca 2 cm fibroglandulárneho typu-bez zmeny.Odišiel môj lekár s ktorým sme skonštatovali nerýpať!Nový ma vyhrešil krikom ako v škole,že som dosť stará,aby som vedela čo mi je.Odvtedy mám toho plnú hlavu.Idem na sono inému lekárovi.Ak to bude nezmenené, nechať to tak alebo musím riešiť. Ďakujem Martina
Odpověď: Dobrý den,

pokud je nález na ultrazvuku nejasný, měla by jste ve Vašem věku mít doplněnou i mamografii. Pokud by byla jakákoliv pochybnost, že ložisko není nezhoubné, doporučuji ověřit biopsií. Je to spolehlivá, neškodná, nebolestivá metoda. Operaci "naslepo" rozhodně ne.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12209
Dobrý den, můžete mi poradit, od unora neberu HA, každý měsíc mám pravidelnou MS, poslední jsem měla 30.4. podle výpočtu na internetu jsem ji měla dostat 28.5. už mám 7 dní zpoždění, tak jsem si udělalal toho 1.6 test ale byl negativní, druhý test jsem vyzkoušela dnes 3.6. myslíte že je ještě brzy?? že mám ještě pár dní počkat. Pořád mě bolí prsa kolem bradavek, jsem unavená, ospalá, motá se mi hlava, zhoršila se mi pleť a mám návale např při smažení řízku.Je nějaká naděje že jsem těhotná????? Moc Díky za brzkou odpověď. Zuzana
Odpověď: Dobrý den,

no tak "naděje", že jste gravidní, tu určitě je. Těhotenský test se obvykle provádí 14 dní po předpokládaném oplodnění a nebo 14 dní od vynechání menstruace. Takže ještě počkejte a proveďte si test opakovaně.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12208
Dobrý den,
jsem 3 roky po parciální operaci karcinomu prsu a při posledním odběru byla zjištěna hodnota onkomarkrů 35. Je to špatné?
Děkuji kameníková
Odpověď: Dobrý den,

lze těžko posuzovat, nevím o jaký onkomarker se jedná, ale předpokládám, že o marker ca 125, jehož hodnota je u Vás lehce zvýšená a nález je vhodné po nějaké době zkontrolovat. Markery se mohou zvyšovat u řady jiných př. zánětlivých onemocnění, nejsou specifické a z jednoho odběru při tak nízké hodnotě nelze udělat závěr, je to na kontrolu.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12207
Dobrý den paní doktorko,
ze zdravotních problémů žádám o plastickou operaci(zmenšení prsou).Mám již doporučení od ortopeda,neurologa a teď potžebuji zjistit,jestli musím mít vyšetření z mamografu a nebo stačí ultrazvuk prsou.Je mi 34 let.Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem,
Köhlerová Zuzana
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku je vhodné provést alespoň šikmé snímky obou prsů (tzv. "poloviční " mamografii), pokud by bylo zapotřebí, lékař si ještě doplní ultrazvuk.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12206
Dobry den, prosim vas mam tento vysledok z biopsie: benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo) preco ma kazdy pol rok kontroluju? moze vzniknut rakovina? mam 23r,1dieta.dakujem
Odpověď: Dobrý den,

jste mladá a pokud nemáte v rodině zvýšené riziko pro rakovinu prsu (tj. více přímých příbuzných se zhoubným nádorem prsu či ovaria) nevidím důvod, proč Vás vůbec v tomto věku kontrolovat, pokud jste tedy bez obtíží. Výsledek provedené biopsie je nezhoubný, můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12205
Dobrý den, byl mi diagnostikován Ca mamme I.sin,pT1c(2sn),pMx,invazivní duktální karcinom gr.3,ER+,PR+ a Bcl2,negativita c-erbB-2.Jaká by měla být podle vás další léčba a jaká je má šance na uzdravení.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o včasný záchyt nádoru, který je ale poměrně biologicky agresívní (grade 3) a pokud postihuje dvě mízní uzliny v podpaží (2sn)? -nejsem si jistá, zda jste toto chtěla zkratkou vyjádřit, obvykle se užívají pro postižení uzlin zkratky jiné, tak tedy v případě postižení uzlin vzhledem k Vašemu věku (39 let) by se mohlo uvažovat o podání chemoterapie a dále pak léčbě hormonální (antiestrogenní). Pokud uzliny v podpaží nejsou postižené ani nejsou prokázané vzdálené metastázy, postačila by pouze léčba hormonální. Je to ale vždy na zvážení konkrétní situace u ženy a rozhodnutí celého mamárního týmu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12204
Dobrý den, před měsícem jsem absolvovala plicní operaci (torakotomie), vše v pořádku, žádný maligní nález, leč od operace se nemohu ani dotknout levého prsu, jak je neskutečně citlivý a bradavka je úplně neskutečně bolestivá. Operační ránu mám na zádech pod lopatkou, proto si nijak nemůžu vysvětlit trvalé bolesti prsu. Můžete poradit?
Odpověď: Dobrý den,

tyto problémy se po operaci v oblasti hrudníku mohou vyskytovat. Při operaci plic se obvykle přetne žebro a může dojít k porušení nebo poškození mezižeberního nervu, který inervuje prsní žlázu a bolesti mohou vyzařovat také do oblasti prsu. Zkuste se poradit s chirurgem, zda by nepomohla rehabilitace.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12203
Dobrý den, je mi 43 let, kojím již rok, 2 roky před těhotenstvím jsem byla na mamograf. vyš., vpořádku. Kdy mohu na opět na prevent. vyš., mohu při kojení nebo až po skončení? Děkuji za informaci Tišnovská Eva
Odpověď: Dobrý den,

preventivně se můžete nechat vyšetřit v období kojení pouze ultrazvukem. Mamografie je u Vás už vhodnější metoda, ale lze ji absolvovat až po ukončení laktace.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12202
Dobrý den, chcela by som sa opýtat, bolia ma prsia, a hlavne lavý, ide mi pri zatlačeny s neho výtok ako mlieko, ale posledné dva dni aj s prímesou krvi, mam vysoky prolaktin, pred mesiacom som absolvovala preventívnu prehliadku a sono prsníkov bolo v poriadku, ale podotýkam tieto problemy som vtedy ešte nemala, navštívila som znova gynekologa a čakam na vysledky znova na prolaktín, zaujímalo by ma či ta prímes krvi može suvisiet aj s vyskokym prolaktínom. Dakujem vopred za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

pokud by se jednalo opakovaně o sekreci s příměsí krve, je vhodné provést u Vás kromě ultrazvuku i mamografii a následně duktografické vyšetření, které spočívá v aplikaci kontrastní látky do mlékovodu, ze kterého je sekrece. Je vhodné navštívit screeningové centrum (měl by Vás tam odeslat Váš gynekolog) a nechat se vyšetřit tímto způsobem. Je rovněž vhodný odběr sekretu na sklíčka na cytologické vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12201
Dobrý den, chci se zeptat, je normální u gynekomastie několik bulek v prsu pod dvorcem řekl bych po obvodu?Nahmatl sem si bulku kterou nemám na druhém prsu je na levém prsu, pod bradavkou (myslím pod ní jako v ní jestli si rozumíme). Co vše se zvětšuje u gynekomastie, může to být nějaká žláza nebo něco co tam je ale teď se mi to vlivem gynekomastie zvětšilo? Jsem muž 26 let, děkuji za info
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku neuvažujte o ničem jiném než o rozšíření prsní žlázy, tzv. gynekomastii, hmatných "bulek" může být více a jsou podmíněny rozšířenou žlázou. Nezhoubné a zhoubné nádory prsu jsou ve Vašem věku raritní. Doporučuji provést ultrazvukové vyšetření prsu na některém ze screeningových center.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12200
Dobrý den,prosím o radu co můžu udělat ja sama.Jsem po operaci Ca prsu -part.mastectomie a exentrace levé axily.Následná radioterapie a probíha hormonální léčba.Samotný ca0,9cm.Prso je i10 měsíců od operace po ozářkach7měsiců fibrotické a vytvořila se mi lymfostáze,můj onkolog zatím nic neřeší,za 3 měsíce budu mít mamograf,velkou roční kontrolu a na základě výsledků mi doporučí lymfodrenáže,začala jsem po calciovce promazávat prso domácím sádlem,myslíte,že to může pomoct,nebo ta fibroza už zůstané trvalá a co dělat,nebo dělat s malinko se tvořícím otokem.Děkuji za radu a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

po ozáření prsu vzniká otok prsu (lymfedém), který postupně mizí (obvykle do dvou let). Fibróza jako následek radioterapie se skutečně vyvinout může a prs pak bývá tužší. V této době jsou u Vás lymfodrenáže a rehabilitace vhodné, měl by je indikovat Váš onkolog, se kterým se poraďte. Otok prsu by se lymfodrenážemi a rehabilitací mohl zmírnit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12199
Dobrý den,před třemi lety mi zjistili rakovinu prsu,přišla jsem o prso,prodělala léčbu...Mám devatenáctiletou dceru,včera si objevila viditelnou hrčku pod klíční kostí,mám se obávat?Leona
Odpověď: Dobrý den,

s rakovinou prsu "hrčka" pod klíční kostí u Vaší dcery téměř jistě nesouvisí. Může se ale jednat o zvětšenou mízní uzlinu, bude vhodné nález konzultovat u jejího praktika. Zda se jedná o uzlinu ozřejmí dobře ultrazvukové vyšetření této oblasti. Samozřejmě se ultrazvukem dají vyšetřit i prsa.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12198
Dobrý den,
jsem 20 let po ablaci jednoho prsu. Nyní, asi 2 roky, je kůže zevní poloviny druhého prsu růžovo fialová. Rozsah je přibližně po celou dobu 2 roků stejný. Oštřující lékař říká, že rakovina vypadá jinak, markery jsou v pořádku. Omlouvám se, je-li dotaz zbytečný a děkuji předem za odpověďˇ.
Odpověď: Dobrý den,

určitě je zapotřebí Vás vidět, ale dle popisu se jedná nejspíše o kožní změny, které nemají souvislost s rakovinou prsu. Tu lze ve Vašem věku vyloučit mamografií, předpokládám, že ji máte zhotovenou.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12197
Dobrý den jsem týden po chirurgickém odstranění cysty v centrální části prsu./ambulantně/Dnes jsem byla na kontrole s ptala jsem se jak asi dlouho budu mit bolesti samozřejmě mi pan doktor řekl že se to nedá říct ale že rána je klidná. Mám neschopenku od obvodního lékaře nevím jestli můžu jit hned do práce a bolesti rozhýbat nebo mám mít nějakou dobu klid?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

návrat do práce závisí na Vašem stavu, bolestech a problémech s operovaným prsem a taky obtížnosti Vaší práce. Jistě není hned vhodná těžká fyzická práce. Nutno vzít v úvahu, že každá jizva po operaci může bolet, někdy delší dobu a často jizvy čas od času bolí i po letech od operace. Zda jít či nejít do práce je individuální záležitost a musí ji posoudit Váš obvodní lékař nebo chirurg ,který Vás operoval.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12196
Dobrý večer!!
Velice by mne zajímalo zda budu platit v případě , že jsem i přes svůj věk 29,již sledována a to z důvodu umrtí mé matky..I já mám nepatrný nález,ale prý snad nejde o nic vážného..Prosím ještě by mně zajímalo jak mohou Dr.jen z UZ poznat ,že se třebas jedná jen o nahromaděnou tukovou tkáň a ne o nic vážnějšího..Neměla bych si raději zažádat o podrobnější vyšetření??Děkuji a přeji hodně spokojených pacientek Věra
Odpověď: Dobrý den,

neznám podrobnosti. Lze vytušit, že Vaše maminka zřejmě zemřela na rakovinu prsu. Věk, ve kterém se u ní vyskytla rakovina prsu, neuvádíte, což je docela důležité pro stanovení Vašeho rizika pro rakovinu prsu. Od míry rizika pro rakovinu prsu se pak odvíjí i další vyšetření, která jsou u vysoce rizikových žen hrazená pojišťovnou a ženy se středním rizikem si vyšetření hradí samy. Ultrazvuk je metoda, která se u mladých žen hodně používá. U žen bez problémů, které se chtějí nechat vyšetřit jen preventivně, se mamografie do 40 let neužívá.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12195
Dobrý večer.Byla jsem na vyšetření a zpráva zní.
Negativní,(BIRADS 1),TABAR 3,Wolfe QDY.

Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nález je zcela normální, zkratky BI RADS, Tabar a Wolfe se užívají k označení nálezu, typu prsu a prsní denzity (hutnosti prsní žlázy), což je užitečné pro lékaře. Jste v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12194
Centralne nieco viac vlavo vidno mensie nehomogenne opacifikovane zlazove teleso,vlavo aj s drobnymi nodularnymi strukturami,obojstrane sa do prednych rias premitaju uzliny--Mamografia. Sono vlavo centralne nielko mikrocysticiek,cysta velkosti 6mm a takmer izoechogennu nedozitu velkosti 7,5 x 4,6
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o popis mamografie a ultrazvuku, nález je zcela normální.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12193
Dobrý den,
včera večer jsem si na pravém prsu nahmatala bulku o velikosti cca 1 x 2 cm, je to tvrdá bulka se kterou nemůžu pohybovat, ale nebolí.
Nikdy předtím jsem si jí nevšimla a na druhém prsu žádnou nenacházím.
Před 3 dny jsem dobrala první dávku Orgametrilu (předepsal mi ho doktor po velmi nepravidelné menstruaci). Je možné, že je to z toho?
Menstruaci bych měla podle doktora dostat někdy teď, zatím ji nemám.
Děkuji za odpověď.

(pokud se rozhodnete tento dotaz uveřejnit zde na vašich stránkách, prosím, bez emailu)
Odpověď: Dobrý den,
jedná se určitě o rozšíření žlázy v důsledku hormonálních změn, může se na tom podílet i Orgametril. Vyčkejte, po menstruaci by se měla žláza zmenšit, pokud bude "bulka" přetrvávat, může u Vás být provedeno ultrazvukové vyšetření prsů.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12192
Dobrý den chtěla jsem se zeptat vzdy v zimě trpím na citlivost a bolest bradavek používám na to tampony pro kojící matky a teď už je červen a stále mě bolí.... včera mě tak šíleně bolely že mě nepomohly ani polštářky tak bych vás chtěla poprosit o radu co s tím děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o bolest v důsledku hormonálních změn v organismu, které jsou ale normální. Proti zvýšené citlivosti a bolesti prsů (bradavek) lze užít preparát Orissa, což je pupalkový olej s vitaminem E nebo preparát Mastodynon. Jedná se o neškodné nehormonální přípravky, které mohou hodně ulevit od bolesti prsů.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12191
Dobrý den,chtěla bych se zeptat asi tyden mě bolí prave prso dole pos bradavkou.je mi 33let,nekojim a antikoncepci neberu.bojím se rakoviny.děkuji
Odpověď: Dobrý den,

bolest není obvykle příznakem rakoviny prsu. Pokud máte velké obavy, nechte se vyšetřit ultrazvukem na některém ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách. Vyšetření si hradíte, stoji většinou kolem 300,- Kč a nepotřebujete k němu žádanku od lékaře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12190
Dobrý den,17.5.2013 mi byla odstraněna přídavná mléčná žláza z boku levého prsa,po operaci jsem už byla 2x na punkci( po prvé 19ml,po druhé 17ml) neboť se mi vždy do třech dnů udělá boule u jizvy,chtěla jsem se zeptat zda je to normální jev po operaci,je to dost bolestivé, a teď už mám strach neboť opět se to naplnilo a uběhly zase 3 dny od poslední punkce.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

v místě operační rány se zřejmě vždy nahromadí tkáňová tekutina, vznikne útvar, kterému se říká serom. Při operaci v podpaží je to časté. Vyčkejte, není to nebezpečné a časem se serom přestane tvořit. Pokud je tekutiny v seromu více a máte bolesti, je punkce na místě.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12189
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda se mám nechat geneticky vyšetřit na pravděpodobnost výskytu rakoviny prsu, když babička (tátova maminka) proděla rakovinu prsu ve 49 letech. Odebrali jí jedno prso a po 3 letech druhé. Dožila se 86 let.
Mě je 31 let a mám 2 letou dceru.
Děkuji.
S pozdravem
Jana
Odpověď: Dobrý den,

genetické vyšetření je u Vás vhodné pouze formou tzv. pohovoru, kdy se riziko stanovuje dle Clausových tabulek. Počítejte ale s tím, že pokud rakovina prsu ani vaječníku nebyla u dalších Vašich přímých příbuzných, nebude riziko pro rakovinu prsu u Vás vysoce zvýšené. Rakovina prsu totiž babičku nepostihla v úplně mladém věku, ale ve věku, kdy se rakovina prsu vyskytuje již běžně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12188
Dobry den,mam 57 rokov,a po MG a USG prsnikov boli zistene viacpocetne loziskove lezie mammy bilat tvare oval,okruhle do priemeru 12mm.Idem na MR a na zaklade odber biopsie core-cut.Co znamena TABAR IV,BI-RADS 4b Bilat.bez biopsie nemozno vylucit malignitu.Sestra prekonala tiez malignitu.Su moje obavy opodstatnene.
Odpověď: Dobrý den,

podle popisu Vašeho nálezu jsou v obou? prsech vícečetná ložiska. Magnetická rezonance má zřejmě rozhodnout, které ložisko je podezřelé a z tohoto ložiska pak lékař odebere tkáňové vzorky, provede tzv. core cut biopsii prsu. Tabár IV - je vyjádření typu prsní žlázy, BI RADS 4b-nález ložiska, které je zapotřebí ověřit biopsií.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12187
Dobrý den, je mi 23 let a občas, hlavně když si sundám podprsenku, tak mám zapadlé bradavky. Je to normální? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

invertované (vpáčené) bradavky má spousta žen, je to vrozené a tak jako u Vás často oboustranné. Samozřejmě, že pokud byla bradavka v normální poloze, nebyla vpáčená a najednou se tento stav vyvinul, je zapotřebí vyloučit nádor prsu, který bývá obvykle za bradavkou a vtažení bradavky bývá v tomto případě jednostranné. To ale není Váš případ.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12186
dobry den a na to screengoveho vysetreni proplaci pojistovna a kolik a jake je to vysetreni kdo mi da zadanku gynekolog a byla jsem na mamografu a co mi tam zjisti hrozne se bojim rakoviny vyplnila jsem dotaznik a ten byl k cemu poslou mi vysledky i postou a za jak dlouho dekuji mrazkova
Odpověď: Dobrý den,

screeningovou mamografii proplácí ženám od 45 let do konce života v ČR pojišťovna. Je to vyšetření prováděné na speciálním rentgenovém přístroji, mamografu, kdy se každý prs snímkuje ve dvou projekcích, celkem tedy 4 snímky. Na vyšetření Vám vystaví žádanku Váš gynekolog a nebo praktický lékař. Dotazník před vyšetřením vyplňuje každá žena, aby se zjistilo, zda nemá zvýšené riziko pro rakovinu prsu či zda aktuálně nehmatá v prsu bulku nebo nemá sekreci z prsu. Většina center dává po vyšetření ženě výsledek ihned, "do ruky", nejpozději jej obdržíte do 3-7 dnů od vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12185
Dobrý den, je mi 41 let, byla jsem na mamo, následně sono. U levého prsa spíše až v podpaží se paní doktorce něco nezdálo, nějak vysoce nebo abnormálně posazená žláza. Moc mi toho neřekla. Vše mi prý vysvětlí gynekolog. Bylo mi jen řečeno, že mám přijít za půl roku znovu na kontrolu. Asi nejsem moc přesná, ale za to dost nervozní.
Nevíte i přesto o co by se mohlo jednat?
Děkuji, Vlaďka
Odpověď: Dobrý den,

nervózní být nemusíte. Jedná se o přídatnou mléčnou žlázu, která se v podpaží vyskytuje u žen běžně. Nejčastěji se rozšíří v období gravidity a laktace, u některých žen se zduření objevuje pravidelně v druhé polovině cyklu. Některé ženy existenci přídatné žlázy nevnímají, nečiní jim žádné obtíže. Nejedná se o riziko pro rakovinu prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12183
dobry den muzu se zeptal mela jsem to ke konci mesice a tecemi z jednoho prsa mlezivo je to mozne abych byla tehotna dekuji moc vilimova
Odpověď: Není to příznak, který by obvykle signalizoval tehotenství, každopádně ho vyloučit určitě není možné, jinak jde určitě o hormonální změny, kterí nejsou příznakem něčeho závažného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12182
Dobrý den pane doktore, po extirpaci bulky mám závěr histologie: fibroadenom, v bloku č.3 i okrajově s lipofagickým granulomem s výraznou přítomností chronického zánětlivého infiltrátu v jeho rozsahu i blízkém okolí. Operující lékař řekl, že je vše v pořádku. Je to opravdu tak? Jsem deset dní po operaci a místo pod jizvou je zatuhlé, je to prosím normální průběh hojení? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Určitá zatuhlost je obvyklá, nemělo by být ale větší zarudnutí a výraznější bolestivost, nález je skutečně v pořádku, není to stav, který by měl vyšší riziko zhoubného nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12181
DOBRY DEN CHCI SE ZEPTAT PREVENCE RAKOVINU PRSU CO JE TO ZA VYŠETŘENÍ A KDE MUSIM JIT JSEM ZE ZLINA MUSIM SE SAMA OBJEDNAT NEBO OBVODNI LEKAŘ NA MAMOGRAFU UZ JSEM BYLA MAM 51LET A POJIŠTOVNA TO NEPROPLACI JEN DO 45LET DEKUJI
Odpověď: Ve vašem věku je preventivními metodami samovyšetření a mamografie 1x za 2 roky, případně doplněna ultrazvukem, v mezobí není špatné vždy za rok jít na ultrazvuk (sono), jako samoplátkyně, řada pojišťoven to však proplácí. Na preventivní mamografii 1x za 2 roky musíte mít žádanku od gynekologa či praktika, pak s ní jděte do screeningového centra, je v nem. Atlas Zlín, je na velmi dobré úrovni. Jinak bezpletná je preventivní mamografie ve screeningovém centru od 45. roku věku bez horní věkové hranice.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12179
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu.Jsem silnější postavy a prsa mám poměrně velké (D). Při samovyšetřování nahmatávám velmi mnoho hrbolků a jakoby uzlinek, bývá to normální a nebo se mám znepokojovat?
Odpověď: Tukové lalůčky v normáílních prsech jsou hmatné, jsou to ty hrbolky, hmatná také může být i normální žláza. Myslím si tedy, že pravděpodobně pohmat u vás bude normální. Pokud potřebujete přesně vědět, co je pokladem těch hrbolků, uvidí to sono prsů, zeptejte se lékaře, který vám toto vyšetření provedl.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12178
dobrý den pane profesore,
doslechla jsem se, že na pracovištích mammocenter vyšetřují na mammografu muži, jsem velice stydlivá a vadilo by mi to . Je to pravda?
Odpověď: Pokud vím, mamografické vyšetření dělá muž jen na jednom centru ze 70, hodnocení snímků (již bez obnažené pacientky) muži dělají, stejně tak jako sono prsů, punkce apod., je jich však menšina, jsou často na pozicích vedoucích center.. Pokud však žena chce jen ženu, klidně ať to řekne, neměl by to být problém, také já to vždy respektuji, na vyšetření chodí i ženy muslimky apod. Jinak ale na mamografu se setkáte s největší pravděpodobností jen s radiologickými asistentkami - ženami.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12177
dobry vecer,dnes jsem si pri lezeni nasla v podpazi bulku,je velka pres celou pod,jamku,na prave strane take,ale o polovinu mensi,na ohmat mi to prijde jako natahnute svaly,dekuji za odpoved.
Odpověď: Asi to opravdu nic podstatného nebude, počkal bych nejméně týden, kdyby se to nezmenšovalo, jděte pro klid k lékači, ev. na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12176
Dobry den ,je mi 23 let.Chtěla jsem se zeptat před pul rokem jsem si našla bulku v pravém prsu.Byla jsem na sonografii a bylo mi řečeno že je to fibrom.Ted ale bulka mi začla růst a pobolívat. Jsem v zahraničí tak nemůžu navštivit lékaře , jinač bych ho navštivila. Nemůže se jednat o nic vaznějšího než o fibrom?
Odpověď: Závažná změna není provděpodobná, také fibrom často bolí. Bez sono to ale na 100% není možné říci, doporučuji po návratu sono zkontrolovat. Jinak fibrom obecně nemá vyšší pravděpodobnost vzniku karcinomu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12174
vpravo bez hmatné pat. rezistence. UZ prsů z r.2010 oboustranně benigné změny, vlevo FA v HZQ a nově v HKK. dg FA mammae I. sin duplex v s mastopathia FC".Mám dotaz, zda lipofibrom je vhodné chirurg. odstranit. Nebo zda postačí biopsie. Mám obavy z chirur.odstranění , že by nebyla tkáň odstraněna celá. Na druhé straně obavy, že by časem mohlo dojít k přeměně na zhoub.nádor.Jak rozhodnout?Děkuji Petra
Odpověď: Správný postup je ten, že se udělá nejprve biopsie, odstraňuje se až v případě, že se tam něco nekalého děje, či FA rychle roste. Obvykle se tedy nedělá nic jiného, než pro jistotu biopsie. Jinak zvrhnutí v tomto případě je stejně (ne)pravděpodobné, jako u normální žlázy, FA tedy nemá vyšší riziko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12173
Svůj dotaz jsem bohužel nucena rozdělit do dvou dotazů, protože máte omezení na určitý počet znaků, ale více zkrátit můj dotaz nešlo.Dobrý den, mamolog.vyšetření zní: zevně bpn, palpačně na okraji HZQ zahuštění žlázy, které může odpovídat FA splývajícímu s okolím dále na rozhraní HQQ je hmatná nebolestivá plošná rezistence cca 35-40 mm , hladkého povrchu, bez infiltrace v okolí.
Odpověď: Ještě jednou, lipofibrom je nezhoubný útvar, s rakovinou nemá nic společného, pokud však lékař má určité pochyby, je vždy lepší udělat biopsii jehlou a útvar ověřit, pro jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12172
Asi před 14. dny jsem po akci na kole začal pociťovat citlivost pravé bradavky, později se pod ní vytvořila zduřenina, která je bolestivá na dotyk, v posledních dnech se mírně zmenšila. Jiné změny na bradavce nejsou. Užívám i lék Verospiron, ord. kardiologem. Jaká je nejpravděpodobnější příčina? Děkuji.
Odpověď: Předpokládm, že jste muž, nepíšete to. Pokud ano, jde pravděpodobně o tzv. gynekomastii, tedy zjednodušeně zvětšenou žlázu (resp. vývody) u muže, u vás nejspíše v souvislosti s užívaným lékem. Je však lepší jít k lékaři, aby to viděl, ordinovat na dálku se nedá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12171
Dobrý den,
před 6ti týdny jsem si prohmatávala prsa a nahmatala jsem si ty nad prsem takové malé uzlíky.Ze začátku to bylo tvrdé, ale teď je místo měkké, ale uzlíky tam jsou. Mezi prsem a podpažím mám otok většinou večer je velký a prso zvětšené. Ráno je otok malý. Čekám na vyšetření ultrazvukem.Nikdy jsem to neměla, až při užívání antikoncepce EVRA, kterou již neberu. Může jít o cystu nebo jiné onemocnění. Děkuji Mirka
Odpověď: Vypadá to jen na běžné hormonálně podmíněné změny, případně cystičky, tedy celkem normální obraz, pro klid však je ultrazvuk na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12170
Dobrý den, byla jsem v březnu poprvé na mamografu,je mi 45let. V levém prsu mám mikrokalcifikace pravděpodob.bng struktura.Kontrolu mám za rok, dočetla jsem se o vakuové biopsii, kdy se hned odhalí zda jde o nádor. Chci vědět, jestli bych takový zákrok neměla pdostoupit hned než čekat další rok co se stane. Děkuji za odpověď. P.
Odpověď: O kalcifikacích se píší tlusté knihy, většina jich je jednoznačně benigních, některé je pro klid vhodnější zkontrolovat (asi vás případ), při podezření, že by moho jít o něco jiného, se provádí vakuová biopsie. Lékař se vždy musí rozhodnout, kam je zařadí, na screeningových centrech jsou obvykle zkušení lékaři, snímky hodnotí vždy dva, Pokud máte pochyby, požádejte o druhý názor jiné centrum, máte na to nárok, budete si však muset ve většina center konzultaci asi zaplatit, nebudou to však určitě velké peníze.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12169
Dobrý den,
prosím o vysvětlení výsledku sonografie: málo redukovaná žláza bez ložisek. předem děkuji
Odpověď: Je to popis normálního prsu, kde je bohatá žláza.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12168
Dobrý den, na USG mi byl diagnostikován absces v levém prsu - i přes atb léčbu mi z bradavky po zmáčknutí vytéká sekret zbarvený do žluta, většinou z příměsí hnisu. Ráda bych se zeptala, zda je při tomto onemocnění zvýšené riziko výskytu rakoviny prsu. Mám 2 děti, nekojím již 1,5 roku. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Nemá to s rakovinou nic společného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12167
Dobrý den, v levém prsním dvorci pod bradavkou jsem si nahmatala malou bouličku, velkou asi jako zrnko pepře. Při jejím prohmatávání jsem ze žlázky pod bradavkou vymáčka trochu bílé tekutiny a nakonec i malou kapičku krve. Jsem v 39. týdnu těhotenství. Paní doktorka v těhotenské poradně mi řekla, že se nemám strachovat, že jde zřejmě o přípravu prsu na kojení a v tomto stádiu těhotenství je navíc jakákoliv diagnostika prsu složitá, proto by to teď neřešila. Přesto jsem trochu vylekaná a bojím se, abych něco nezanedbala, proto bych ráda znala i Váš názor. Děkuji za Radu a zdravím. Je mi 32 let.
Odpověď: Opakovaně (bez usilovného mačkání) by krev být neměla, jednou kapička ale nic neznamená, celkově to opravdu na nic podstatného nevypadá. Kdyby trvala sekrece krvavá a bylo by jí více, krev by vám špinila prádlo apod., je vhodné udělat alespoň sono, může se provádět kdykoliv.,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12166
Dobrý den,
je mi 39 let. Babička měla zhoubný nádor prsu, cca od 50-ti let, až v 60-ti letech si jej nechala vyoperovat, vzali jí i prso, jezdila na chemoterapie, do roka zemřela, měla metastáze. Tak to znám z vyprávění.
Gynekolog mi zatím nechce napsat žádanku na ultrazvukové vyšetření prsu. Prý počkáme do 42 let. Jenže já měla před 4 lety konizaci čípku a obávám se, aby se genetická zátěž po babičce neprojevila i u mě.
Můžu žádat sama bez žádanky? Kolik stojí vyšetření a kde jej provádějí? Jsem ze Semil. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Babička v tomto věku vám opravdu podstatně nezvyšuje riziko, prevence u vás do 45 roku věku není hrazena ze zdravotního pojištění, kromě mimořádných akcí. Ani konizace čípku riziko nezvyšuje. Na druhou stranu kolem 40 let věku už roste výskyt karcinomu, prevence od 40 let je jako nadstandarní péče doporučována. Na ultrazvuk prsu můžete na akreditovaná centra bez žádanky, musíte si však vyšetření uhradit - zeptejte se vaší pojišťovny, jestli něco neproplatí. Doporučuji ve screeningových centrech, seznam na těchto stránkách www.mamo.cz .Ultrazvuk prsu stojí v různých centrech různě, v centrech, kde pracuji např. Beroun (300 Kč), , Centrum diagnostiky VFN v Praze (450 Kč), někde i přes 500 Kč, podívejte se na webovské stránky center, najdete tam centrum, které je vám blízko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12165
Dobrý den, chci se zeptat. Je normalní pri gynekomastii bolest jednoho prsu (bradavky) a následné změny v prsu? Jde o to, že v jednom prsu mám teď jakoby bulku hned pod dvorcem a jeste v horní části dvorce takovou půlkulatou bulku?Při prohmatu mi přijde, že v druhém prsu to možná je také ale mnohem menší. Případně co to může být? Děkuji za odpověď
Odpověď: Gynekomastie je typicky oboustranná, více na jedné straně, často je citlivá či bolí, dvorec se jeví někdy větší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12164
Dobrý deň,po biopsii výsledok histologického vyšetrenia má záver: z hľadiska malignity nesuspektné nátery z ľavej prsnej žľazy s bunkami benignej proliferatívnej lézie.Samozrejme sa teším, ale na druhej strane keďže moja mama, jej mama aj jej sestra mali rakovinu prsníka /mama a babka nie primárnu/ sa tak trošku obávam, či sa to časom nemôže zvrhnúť a či by v tomto prípade nebolo lepšie sa tej lézie zbaviľ...Ďakujem za radu Bibi
Odpověď: Je to výsledek cytologie, ne biopsie, u nás zásadně děláme jen biopsii, kdy je váleček odebrané tkáně jehlou, považujeme to za spolehlivější, tady jsou jen buňky. Cytologie se ještě na několika pracovištích na Slovensku dělá, závěr u vás je benigní, ale já osobně bych uvažoval pro větší jistotu o biopsii, buď jehlou (optimálně) pod sono nebo případně chirurgickou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12163
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat co znamená neurčitý hypoechogenní útvar vel. asi 18 mm akcentovaný žlázový lalůček. Babička zemřela na rakovinu prsu a matka je vedena v prsní poradně. Mám se znepokojovat?
Odpověď: Popis je to necharakteristický, je důležité, jaký byl závěr lékaře, takto se může popsat i zcela normální žláza, za určitých okolností i okrsek, který je lepší ověřit biopsií. Důležité tedy bude, co lékař doporučil. S největší pravděpodobností to nic podstatného nebude.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12162
Dobrý den,
dnes mě v celkové anestezii z obou prsů dělali punkci cyst. Při propuštění mi vysvětlili, že příští týden budou výsledky, ale vůbec se nezmínili o tom, co jsem si přečetla v propouštěcí zprávě: vpravo ZHK je elastická, pohyblivá, hladká ohraničená resistence vel. 3 cm. Mohla bych Vás poprosit o vysvětlení.Děkuji mnohokrát d.h.
Odpověď: Slyším poprvé, že by někdo dělal punkci cyst z prsů v celkové anestezii, ale v medicině je možné všechno, měli pro to asi nějaký důvod, ale mě nenapadá, jaký. Punkce se obvykle dělá tenkou bez jakékoliv anestezie jehlou pod sono, je to obvykle téměř nebolestivý výkon. Pro moji informaci - dělali vám to na nějakém přes prsa známém pracovišti? Jinak hladká ohraničená rezistence, jak ji popisují, má charakter nezhoubného útvaru, více z popisu není možné určit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12161
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli mi hrozí další operace když se mi opakovaně objevila bulka ve stejném prsu.Již jednou jsem jí měla operovanou,ale ted se mi objevila znova a tentokrát to bolí v okolí bradavky.Děkuji
Odpověď: Nevím, proč by vám hrozila operace, každopádně se vhodné udělat sono, pokud se bulka v psu v tomto věku objeví, jde většinou i fibroadenom, ted se většinou neoperuje, pokud není jednoznačný, vezme se vzoreček jehlou. Jen pokud se velmi zvětšuje či značně obtěžuje, odstraňuje se. Je to ale z toho důvodu, aby neobtěžoval. Jinak operace obvykle nic neřeší, tyto útvary se často dělají opakovaně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12160
Dobrý den, ráda bych se zeptala na zvětšný dvorec na jednom prsu (2x takový než na druhém). Zvětšuje se postupně, potíže žádné nemám, nic nebolí, žádná bulka. Odkojila jsem s tím takto 4 děti (nyní kojím čtvrté, takže je to i víc vidět). Jinak jsem zdravá. prosím o odpověď na email, zdali to něco znamená. Děkuji
L
Odpověď: Doporučuji sono prsů, pro klid. Jinak to většinou je normální, tedy jen kosmetická záležitost, k vyloučení jiných změn bych pak vyšetření prsů doporučil.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12159
Dobry den, mam diagnostikovany fibroadenom 1,5 cm, podle biopsie bez znamek malignity. Je mi 35, jeste nemam deti. Doporucoval byste mi nechat ho pred otehotnenim radeji odstranit? Cetla jsem nekde, ze muze behem tehotenstvi vyrust a muze bolet, ale taky ze napriklad behem kojeni muze zmizet...? A muze se naopak zvrhnout i v maligni nador?
Take jsem cetla o metode zmrazeni, muzete mi prosim napsat, kde vsude se u nas tato metoda provadi? Dekuji mockrat za odpoved. Bara
Odpověď: Zmrazení bohužel už u nás není k dispozici, v ČR se nedělá. Fibroadenomy této velikosti se obvykle nechávají, občas se můžou zvětšit i zmenšit, vyndavá se teprve, když hodně roste, spíše z kosmetických důvodů. Riziko zvrhnutí není vyšší než normální žlázy, nejde tedy o rizikový stav.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12158
Dobrý den,

objednala jsem se na mamografické vyšetření v rámci nabízené akce VZP pojišťovny a po telefonu mi sestra sdělila, že mi udělají pouze ultrazvukové vyšetření. Je mi 33 let, moje maminka i babicka mají rakovinu prsu.
Můj dotaz zní, jestli mohu trvat na mamografu. Proč mi sestra navrhla jen tuto metodu vyšetření?
Děkuji Vám moc za radu a včasnou odpověď.
S pozdravem
Petra Knotková
Odpověď: Je to v zájmu vašeho zdraví, mamograf není vhodné provádět u mladých žen, prs je citlivější na i jen malé množství záření, navíc je mamografie méně přínosná. Jiné je to u žen nad 40 let věku, tam se mamografie už může v rámci prevence dělat. Sestra tedy postupovala zcela správně, ani VZP by takovou mamografii neproplatila, vychází zcela z legislativy,. Sono je tady metodou volby, jen při nějakém nejednoznačném nálezu by se vyjímečně doplnila mamografie. Přínos vždy musí zásadně převážit nad i jen teoretickou újmou. Nedoporučuji trvat na mamografu!
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12157
Diagnóza: C504 ZN - horní zevní kvadrant prsu
Infiltrativní trabekulární i tubulární místy shirhotický karcinom lobulárního i duktálního typu. Poslední sono: pod jizvou hrubší struktura bez zřetel. ložiska, při areole septovaná cysta 20mm. V současné době 11. chemo. Může výsledek sono (cysta) značit další závažný problém?
Odpověď: Při popisu sono není nic, co by ukazovalo na nějaký problém, jsou to obvyklé nepodstatné změny, které se vyskytují i u žen bez jakéhokoliv onemocnění prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12156
Dobrý den, někde jsem zaslechla, že VZP teď hradí vyšetření prsů (mamograf) všem ženám bez ohledu na věk. Je to pravda? Je mi 36 let a v rodině toto onemocnění nemáme, ale po odkojení dvou dětí bych chtěla bych mít jistotu, že je všechno v pořádku.
Děkuji za odpověď,
Petra
Odpověď: Není to pravda, mamografie by se kvůli menšímu přínosu a vyšší citlivosti mladých prsů na i nízkou dávku záření, neměla preventivně provádět pod 40 let věku, pokud žena nepatří do vysokce rizikové skupiny, což vy nejste. Není to vůbec otázka penez, ale přínosu pro pacientku, doporučuji se nedožadovat mamografie, metodou volby je sono, v mladším věku v drtivé většina stačí, jen kdyby byly nějaké pochyby, provede se mamografie, výběrově. Ani VZP neproplácí mamografii v rámci prevence mladším ženám, je to tak správně, ani jiné pojišťovny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12155
Dobrý den,
na sonu mi zjistili fibroadenom 3cm. Pan doktor mi řekl, že bude nejspíše trvat na vyoperovaní. Také mi řekl, že je ten fibrom docela veliký, že tam nejspíše budu mít "důlek". Jde při té operaci nějak to prso kosmeticky upravit, tak aby nebylo nic poznat? Ovšem jsou to jen dohady, třeba bude pan chirurg šikovný natolik, že to nepůjde poznat. Co vše hradí pojišťovna? Také bych se chtěla zeptat, zda mám nadále brát antikoncepci? Děkuji
Odpověď: Velký fibroadenom se někdy operuje, protože roste, i když to není stav, který by měl vyšší riziko rakoviny. Všechno závisí na uložení fibroadenomu a na šikovnosti chirurga, záruku za něj vzít nemůžeme. Kosmeticky se pak dá prs upravit obtížně. Ale většina operací pro fibroadenom není na prsu poznat. Antikoncepci brát v zásadě můžete.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12154
Dobrý deň, v septembri na mamografii teraz v máji na USG mi zistili na ľavej a pravej strane v podpazuší tukové uzliny. Je potrebné to dať vyoperovať ? Nemôžu byť nebezpečné: mamo a USG vie určite zistiť či sa jedná o tukové uzliny?
Odpověď: Tukové uzliny jsou v podpaží normálně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12153
Jsem těhotná, má sestřenka zemřela na rakoviny prsu, nádor objeven v době kojení.Pravidelně chodím na sono prsu, a byla jsem i na mamografii, závěr, nejsou patrné skluklé mikrokalcinogeny ani jiné odchylky, které by nasvědčovaly pro malignitu. Mám strach ze změny v těhotenství, co dál. Děkuji
Odpověď: už jsem vám myslím odpovídal, riziko nemáte vyšší, sestřenka nepatří mezi blízké příbuzné, sono prsů je dobré, kromě toho samovyšetření, nic jiného bych nedělal...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12151
Dobry vecer.Prosim vas mam otazku moj manzel ma od puberty na jednom prsniku gynekomastiu ma ho trosku vacsi zdurenejsi ako druhy.pred par dnami ked si ten prsnik stlacil mu vyteka taky bledy vytok pripominajuci ako ked zene zacina mlieko predtym mu nic take netieklo.moze to byt nieco vazne treba ist doktorovi alebo co si myslite?dakujem za odpoved neviem ci sa mam bat alebo to je normalne.
Odpověď: K lékaři bych šel, i když to nevypadá na nic závažného, může to mít souvislost s gynekomastií.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12149
Dobrý den, je mi let neoc jsem si nasla v prsu, ale nevim jestli jde o cystu nebo neco jineho. Chci se zeptat jestli i v mem veku hradi pojistovna vysetreni....Dekuji za odpoved Lily
Odpověď: Nepíšete, kolik let vám je. Bez vyšetření to poznat nejde, vhodné je provést sono, případně mamografii. Pokud je bulka v prsu a máte doporučení od lékaře (gynekolog, praktický lékař, lékař z poradny), pojišťovny by to měly zaplatit. .
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12148
Dobry den.Absolvovala jsem mamog.a hned nasledne sono vysetreni.Popis:Struktura tukove fibrozni se zbytky zlazy.V pruhu zbytkove zlazy patrna drobna nesusp.formace,tvorena shlukem cysticek nebo akcentovanych duktu,vel.10x5mm.Zaver benigni leze,patol.lozisko neprokazano.Kontrola za rok.Chapu,ze vysledkem neni nic spatneho,presto trochu obava,zda by nebylo vhodne pro jistotu a muj klid si nechat udelat sono jiz treba za pul roku,zda se nalez nemeni.
Odpověď: Lékař popisuje změny bez vyššího rizika vzniku rakoviny, kdy není podle něho nutné nic zvláštního podnikat. Pokud máte strach, tak jděte dříve, třeba za půl roku, jako samoplátkyně, pokud půjdete do jiného centra, vezměte si nález z předchozího vyšetření, aby lékař věděl, co se popisovalo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12147
Dobrý den, v levém prsu jsem už několikrát pocítila ostrou bodavou bolest (jakoby zevnitř prsu). Již dříve jsem takové bodnutí občas zažila, ale před nějakou dobou(pár týdnů) jsem během jednoho dne dostala takových bolestivých šoků více za sebou a vícekrát během dne. To se znovu opakovalo dnes. Jen bolest, se mi zdá, se stupňuje. K této ostré bolesti ještě musím zmínit svědění bradavek a dvorců se současným odlupováním kůže. Odlupování kůže trvá stále už několik měsíců(používám krémy a občas se to zlepší)a svědivost se objevuje jen občas.
Děkuji.
Odpověď: Někdy se takto projevují hormonálně podmíněné změny, konzultujte s gynekologem antikoncepci, případně její změnu. U vás to pravděpodobně bude ještě v kombinaci se změnami od páteře. Na nic podstatného to nevypadá. Pokud byste měla osobně pochyby, jděte pro klid na sono, bez žádanky můžete jako samoplátkyně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12146
Dobrý den,
je mi 37 let, mám dvě děti. Je možné absolvovat vyšetření prsu v době kojení? Již nekojím plně, dcerce je 1 rok.
Mám sestru (46) po ablaci prsu - z důvodu zhoubného nádoru.
Mám dlouhodobě problémy s levým prsem - citlivá, větší bradavka, prso je též citlivější až do podpaží. Přímo bulku jsem nenahmatala.
Budu si muset vyšetření hradit sama? V případě že ne, musím mít potvrzení od lékaře?
Děkuji moc předem za odpověď a přeji hezký den.
Marie Machová
Odpověď: Je možné vyšetření provést, u vás bych doporučil začít sonografií. U žen s příznaky by měla vyšetření hradit pojišťovna, musíte ale mít doporučení. Bez doporučení můžete jít, ale jako samoplátkyně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12145
Dobrý den,
moje maminka zemřela na rakovinu prsu v 49 letech, s touto chorobou bojovala 5 let. Moje babička také podlehla této nemoci v 63 letech.
Mě je 38 mám 2 děti 11let a 1,5 roku a ještě kojím. Zajímá mě kam mohu zajít na genetický screening, jestli mám na něj nárok,jestli to hradí pojišťovna, popřípadě co vše mohu udělat pro prevenci.Jednou za rok chodím na sono.
Děkuji Jakimczuková
Odpověď: Je třeba nejdříve jít do speciální poradny, která spolupracuje s genetickými pracovišti, tak zhodnotí přesně riziko, pokud ho budete mít vysoké, pošlou vás na testování. Do poradny bych asi šel, riziko budete mít pravděpodobně trochu vyšší, aby vám ho přesně spočítali, sono ročně v tomto ale věku stačí, později je vhodné přidat mamograf..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12143
Dobrý den, mám pod bradavkou tvrdou bulku,citlivou ale neboli moc,spíše bych řekl,že o ní vím.Bradavku mám lehce vystouplejší než druhou.Bolest bradavky mám již cca měsíc s tím, že bolest pomalu ustává.Byl jsem u doktora,který mi řekl,že je to gynekomastie.Zajímá mě,jestli je normální ta tvrdá bulka prímo pod bradavkou a ještě útvar v podobě tvrdšího půl kruhu nad bradavkou.A také občasná bolest když se o bradavku otřu,buď prstem,rukou a nebo tričkem při oblékání.Taky mě zajímá případné omezení,léčba případně,co to znamená pro mé fungování do budoucna?Děkuji za odpověď
Odpověď: U gynekomastie žádné omezení není, je to v podstatě jen kosmetická záležitost, někdy jsou i nepříjemné pocity. Obecně není vyšší riziko vzniku rakoviny. Pokud máte pochyby, je metodou volby mamografie či sono, ve vašem věku by ale obecně rakovina byla velmi vzácná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12141
Dobrý deň, je mi 22, absolvovala som ultrazvuk prsníkov, kde mi bolo zistené: vľavo na rMQQ v hlbké 6 mm hypoechogénne ložisko 12x5 mm s naznačeným fúlom. Vľavo v HMQ anechogénne ložisko 6x3 mm s dorzálnym akustickým zosilnením. V DQQ pritomné 3 drobné anechogénne ložiská do 5 mm. Axily bez patolog. zväčšených LU. Pred rokom na USG prsnikov nic nezistene.
Prosím o vysvetlenie či je to nebezpečné, a rozdiel medzi hypoechog. a anechogen.ložiskom. Vopred Ďakujem
Odpověď: Vše to je popis nevýznamných hormonálně podmíněných změn, které jsou běžné v tomto věku, nic neznamenají. Anechodenní změna je cysta, hypoechogenní asi tzv. fibroadenom, obě změny nemají vyšší riziko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12140
Dobrý de nahmatala jsem si na pravÉm prsu menší bulku která při stisku celkem bolí,mám celkem strach co by to mohlo být.Ale během nejbližších dnů bych měla dostat menstruaci nemůže to mít nějaký vliv?Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Určitě bych počkal na menstruaci, pokud by to zmizelo či podstatně zmenšilo, nedělal bych nic, pokud by to trvalo, jděte k lékaři a posléze na sono. Na nic nebezpečného to ale vůbec nevypadá.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12139
Dobrý den, mám na levé straně u prsu pořád zvětšenou přídavnou mléčnou žlázu. Nepravidelně mě i dost bolí a pak i celé prso. Na chirurgii jsem už objednaná k operaci.
Chci se zeptat, zda může stát tato žláza nebezpečná, mohla by se z toho vyvinout rakovina? Problémy s tím mám cca víc než dva roky. Je mi 40 let. Děkuji.
Odpověď: Problémy můžou být, když jsou velké, řeší se někdy chirurgicky. Nic nebezpečného to ale není, je to žláza, která se objevila atypicky v podpaží, resp. mimo vlastní prs. Je vhodné normálně chodit na prevenci, od 45. roku na mamografický screening.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12137
Dobrý den, už dlhú dobu mám velké a bolestivé uzliny na obydvoch prsiach. Na pravom pod paží,niekedy ma bolí aj celá ruka. Na lavom taktiež pod paží ale vystupuje aj navrch. Bola som u dr, ale ani sa mi na prsia nepozrela nie to aby mi ich pohmatala. Povedala mi, že je to normálne. Bolest je hrozná-pálivá! Som už skoro pol roka na tab. od bolesti. Viete mi poradit že čo to je a ako mám postupovat? Dakujem Vám
Odpověď: Těžko říci, jak to na Slovensku funguje, jak to popisujete, tak to není nic podstatného, nic nebezpečného, asi kombinace změn od páteře (vertebrogenních) a hormonálních. Přesněji by vše ukázala sonografie. Mamografie není ve vašem věku vhodná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12136
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vyšetření prsu ultrazvukem. Je mi 53 let a v posledních dvouch letech mi lékařka na mamologii odmítá udělat ultrazvuk s odůvodněním,že mám velká prsa,ale já je mám pořád stejná. Otázka je tedy: zda velkost prsu má vliv na výsledek vyšetření ultrazvukem? Ultrazvuk jsem si v mezidobí hradila sama a ted mi lékařka dioporučuje v mezidobí si zaplatiti mamograf? Je to správné řešení? Děkuji mnohokrát za odpověď. Milada
Odpověď: Je to možné řešení, někdy větší prsy se opravdu někdy špatně vyšetřují na sono a mamograf ukáže lépe prsy celé, někdy v mezidobí stačí udělat šikmé projekce. Vždy je třeba posoudit individuálně, ale i já to takto někdy doporučuji.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12135
Dobrý den,od ledna 2013 mám v pravém prsu na pohmat bolestivý útvar. Během cyklu se mění velikost. Nyní uprostřed cyklu je průměr cca 2,5cm. Výsledky mammografie: denzní typ mléčné žlázy, akcesorní žláza oboustraně axilárně, vpravo vel 27, vlevo 20mm, ložiskové změny hůře oddiferencovatelné, bez mikrokalcifikací a lymfadenopatie. Benigní kalcifikace.UZ mammy: ložiskové patologické změny neprokazují, bohatý žlázový parenchym oboustranně. Závěr: Tabár V.Dle dr. jsem tedy v pořádku, ale bojím se, abych něco nezanedbala.
Děkuji
Odpověď: Vše nasvědčuje tomu, že jde opravdu jen o hormonálně podmíněné změny s bohatou žlázou, tedy nic podstatného, ani lékař nic důležitého nezjistil. Pokud byste měla vlastní pochyby, jděte ještě na sono, bez doporučení ale budete vyšetření platit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12134
Dobrý den, nahmatala jsem si bolestivou tvrdou bulku v prsu vpravo od hrudníku dole. Můžete mi prosím sdělit, zda jít okamžitě k lékaři?, Nemůže to být jen cysta??? Zní to divně, ale mám strach, co se dozvím. Díky za info
Odpověď: Bolestivá bulka, který rychle vyroste, je často cysta. Bez vyšetření se to však nedá určit, doporučuji se objednat k lékaři a posléze provést sono,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky