MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 12802
Dobrý den, před měsícem jsem byla na ultrazvuku prsu, nic mi nebylo nalezeno, ale když se teď dívám na prsa mám na jednom takovou skrvnku jako kdyby šupinku.Řekla bych že má průměr tak 4 až 5 mm. Chtěla bych se tedy zeptat zda to může znamenat něco vážného či nikoliv a zda bych se měla popřípadě objednat na ultrazvuk znova. Žádnou bulku ani nic podobného tam nenahmatávám. Předemě moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Jak to líčíte, tak to nebude nic závažného, vyčkejte a jdete k lékaři, pokud by se to zvětšovalo. Nicméně takto se nádor prsu neprojevuje,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12799
zdravim.prosim nevim jestlinjsem to nezvorala.jezdim 14dni na ozarovani do liberce.byl mi napsan recept na dracenax2.5mg.uz ho uzivam 6tydnu ale ted si nejsem jista jestli jsem ho nemela brat za po ozarce.
Odpověď: Dacenax je hormonální přípravek s účinnou látkou letrozolum, užívá se dlouhodobě každý den, zpravidla bez vlivu na současnou léčbu zářením. Samozřejmě je optimální se zeptat vaší lékařky, ale obvykle se tedy léčba provádí bez ohledu na záření, i v průběhu této léčby. Myslím tedy, že to berete dobře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12798
Dobrý večer,můžete mi vysvětlit výsledek z operace-multifokalní intraduktalní neoplazie variabilní struktury DIN1B až DIN2=DCIS gr.2=pTisN0M0.Děkuji
Odpověď: Na několika místech se objevuje nádor, který je dosud ohraničen, nešíří se do okolí, nepřerůstá tzv. bazální membránu. Je to tedy nejmenší možná velikost nádoru, pokud je nádor odstraněn celý, je prakticky stoprocentní pravděpodobnost úplného vyléčení.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12797
Dobrý den, je mi 26let, již druhý týden sleduji, že se mi kolem bradavky vytvořila červená mapka, myslela jsem, že je to jen zduřenina před menstruací. Ale dnes večer, když jsem ležela u knížky a ležela jsem na pravém boku (levé prso se svěsilo) tak jsem si nahmatala malou bulku pod tou červenou mapkou, dřív jsem si dělala samovyšetření a nikdy jsem si ničeho nevšimla, jako by se objevila najednou, nebolí. Chtěla jsem se zeptat, či jít napřed ke gynekologovi, který mě odešle na mamograf?Toto vyšetření hradím sama, nebo pojišťovna?
Odpověď: Ve vašem věku je metodou volby ultrazvukové vyšetření, neboli sono, mamograf se obvykle provádí až u ženy od 40. roku věku. Na sono vás může poslat praktický lékař či gynekolog, pak byste si ho neměla platit. Můžete také bez žádanky přímo do akreditovaného centra, pak vyšetření stojí od 300 do 600 Kč, podle pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12795
dobry den ,chtela bzch se zeptat,mam pritelkyni ,chodi na ozarovani prsu ,onkol.jeji snacha je tehotna.a prestala ji navstevovat.,z duvodu toho,ze by mohla poskodit miminko,ze ma v sobe ozareni a ze by mohla ublizit snase i miminku.pritelkyne ji ujistila ,ze ji v nemocnici u SVATE ANNY v BRNE.rekli ,zeto skodlive neni.prosim odpovezte mi dekuji
Odpověď: Záření se vůbec nemůže přenášet, není to žádná radioaktivita. Tedy žena, která chodí na ozařování může být ve styku s kýmkoliv, včetně těhotných, nic nevyzařuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12794
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda může maminka brát při chemoterapii nějaké léky na posílení imunity(imunoglukan,hlíva ustřčná),první měla před 14 dny a na druhou by měla jit ve čtvrtek.Nyxní je nachlazena,bolest v krku,hlavy a kašel je to důvod k nepodávání chemoterapie?A ještě jeden dotz bych měla dcera měla ve výtěru zlatého stafylokoka od včera ant.zinnat,s maminkou jsme byli v neděli jak moc je možné nakažení.Děkuji vám moc za váši odpověd.hezky večer
Odpověď: Léky na posílení imunity může brát, při akutní chřipce se obvykle chemoterapie nepodává, je třeba se domluvit s onkologií, navrhnou, jak postupovat, jak termín ev. posunout apod.Stafykokok může být přenosný, i když to moc pravděpodobné není, kdyby mamince bolelo delší dobu v krku, je třeba se do krku podívat a případně udělat také výtěr.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12793
k dotazu 12789 -doplním sono : Vpravo na rozhraní HQQ solídna laločnatá lézia veľkosti 10x5,8mm, bez dorzálneho tieňa. Tesne vedľa ďaľšia lézia do 8 mm. Vľavo v DLQ hypoech., ložisko 10x4,5 mm bez dorzálneho tieňa, dlhou osou orient rovnob. s povrchom kože . Ducti lactiferi nie sú dilatované. Z: novodiferencovaná laločnatá solídna lož. lézia, tesne vedľa nej vpravo ďaľšia drobná lézia. Ďakujem :-)
Odpověď: Teď je to jasnější, objevila se tam nová změna - laločnatá formace, není jednoznačná - může jít pravděpodobně o změnu nevýznamnou nezhoubnou, nález však není zcela jednoznačný - proto lékař doporučil odebrat vzorek jehlou. Postupoval bych stejně, je lepší v tomto případě mít biopsii, zjistit přesně, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12792
Dobry den,je mi 47 let a na ultrazvuku mi pani doktorka našla bulku asi o vel.2/3 mm.Tento tyden po 2 měsících jdu opět na kontrolu.V případě.že by byl nález pozit.co by to pro mne znamenalo a co by následovalo.Mám strach..Děkuji za odpověď D.
Odpověď: Podle mne si i lékařka myslí, že to nic podstatného není, kontrola je pro jistotu. Když není nález jednoznačný, odebírá se obvykle vzorek pod ultrazvukem, nemá cenu to pořád kontrolovat. Jen velmi malé procento případů pak vyžaduje nějaký další postup. Jinak obecně při pozitivitě nálezu je nejdůležitějším faktorem velikost a složení nádoru. Při velikosti řádově v mm je prakticky stoprocentní pravděpodobnost úplného vyléčení. Říkám to ale jen obecně, s největší pravděpodobností to nebude váš případ, u vás to bude v pořádku a nic dalšího se dělat nebude..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12791
Dobrý den,

ráda bych absolvovala poprvé mamografické vyšetření jako "samoplátce". Je mi 34 let, v rodině genetická zátěž (babička zemřela na rakovinu prsu, matka i teta mají od cca 50 let nezhoubný nález v prsu).
Před týdnem jsem přestala kojit. Můj dotaz zní: jak dlouho od ukončení kojení je možné mamografické vyšetření podstoupit??
Předem děkuji za odpověď

Petra
Odpověď: Kojení není překážkou, ve vašem věku by se ale preventivní mamografie neměla z mnoha důvodů provádět, je menší přínos apod., mamografiie je vhodnou preventivní metodou až po 40. roku věku, ve vašem věku je lepší sono (ultrazvuk).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12790
Dobrý den, ráda bych se zeptala, pobolívá mě v levém prsu, na různých místech, mám pocit bolesti i mezi levou lopatkou a páteří. Tuto bolest prsa a okolí mívám už několik let v různých intervalech časových, byla jsme s tím již několikrát během 4 let u svého gynekologa a ten žádný nález neobjevil.mám strach aby to nebylo něco špatného.
Odpověď: Takto se projevují většinou obtíže od páteře, někdy i v kombinaci se změnami hormonálními, jsou to běžné změny, nevypadá to na nic podstatného., pro klid bych doporučil provést sono vyšetření prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12789
Dobrý deň prosím o zhodnotenie : najprv USG BI RADS 0 , potom MMG - obojstranne zmnožené fibrograndulárne tkanivo, najmä centrálne retromamilárne a v HLQ.Bez spikuliformných lézií a mikrokalcifikátov. Vprave v ML projekcii solitárny MK. Koža nehrubnutá. Podkožie normálne. Mamily prímerané. Patologická vaskularizácia sa nezobrazuje. Početné LU veľ. do 10 mm. Záver: bez známok malignity v MMG obraze. lož. lézia verifikovaná na USG v denznom prsníku, solitárny MK vpravo. BI RADS 2, dopor. CCB novodiferencovanej lézie. Ďakujem za vysvetlenie.
Odpověď: Nějak nálezu nerozumím, je trochu zmatený - nezkrátila jste ho? Podle závěru lékař nic nezjistil a označil nález za nezhoubný, tedy v pořádku, zároveň ale doporučil odebrat vzorek z nově zjištěné změny, kterou ale nikde nepopsal.. Důležité asi bude, co vám řekl. Neznamená to, že kdyby se nově léze objevila, ktak by byla vhodná biopsie? Je to ale divné...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12788
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je mi 37 let mám v pravém prsu dle ultrazvukového vyšetření fibrolipom či fibroadenom 24x14mm, podle ošetřujícího lékaře není zatím nutné odstranění jen častější kontroly, mám v plánu ivf, může to mít pro případné těhotenství problém?
Děkuji za odpověd s pozdravem Kr
Odpověď: Fibrom je změna, která je hodmonálně podmíněná, nemá však vyšší riziko nádoru, pokud by rostl. je lepší odebrat pro klid vzorek pod sono kontrolou. S nerostoucím se zpravidla nic nedělá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12786
Dobrý den, před rokem jsem byla na mamografu, nález negativní. V červenci mi oteklo levé prso ( měsíc po aplikaci Mireny) a bolelo. Nyní jsem si v něm nahmatala maličkou kuličku, tak 1 mm, jak špendlíková hlavička. Trochu mě to prso pobolívá. Může to být nádor?
Odpověď: To vypadá jen na hormonální změny, je málo pravděpodobné, že je to něco jiného. Pokud by se bulka zvětšovala, jděte pro klid na ultrazvuk (sono), lékař se podívá přesně na to místo, co je podstatou bouličky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12785
Dobrý den, našla jsem si bulku v prsu,vedle prsního dvorce.V březnu t.r. jsme byla na mamografu, který ale nic nezobrazil. Tento týden jsem byla na sonu a byla mi vzata biopsie s popisem:" v místě udávaného nálezu vedle mamily je laločnatý ne zcela anechogenní útvar 8x7x6 mm. Může jít o zahuštěnou cystu". Jsem vyděšená, nespím, výsledky budou v pondělí. Může to být něco jiného nežli nádor?
Odpověď: Nádor je málo pravděpodobný, zcela vyloučit ho však nebylo možné, proto se vzal raději vzorek tkáně. Nejspíše šlo o zahuštěnou cystu nebo tzv. fibroadenom, oba stavy nejsou vůbec nebezpečné a nemají ani vyšší riziko nádoru. Jinak útvar je velmi malý, i kdyby se náhodou uvitř nějaké buňky nádoru objevily, je velmi vysoká í pravděpodobnost úplného vyléčení.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12784
Dobrý den,jak se dostat ke komisi?Mám positivní nález po biopsii a má se rozhodnout,zda léčit nebo operovat.Vyšetření jsem absolvovala v Ústecké poliklinice.Doporučující lékařka mne odkázala na Ústeckou Masarykovu nemocnici,kde mi bylo sděleno,že je to nestard.postup.Lékařka má nyní dovolenou nemohu se poradit. Děkuji S
Odpověď: Ústecká poliklinika patří mezi špičková centra, vždy se o pacientky postarají, pokud vím, postup je vždy standardní, nemusíte nikoho shánět. Zadrhnout se může cokoliv, doporučuji se obrátit na vedoucího centra prim. Vášu, určitě vám poradí a vše zařídí, můžete se odvolat na mne a naší komunikaci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12782
Dobrý večer,
chtšla bych se zeptat ohledně své maminky - je jí 49 let a už nějakou dobu ji bolí pravý prs, bolest někdy přechází až do podpaží. Nejčastěji se tato bolest objevuje kolem menstruace, někdy ale i mimo. Před měsícem byla na mamografickém vyšetření i na sonu, kde nebyly zjištěny žádné změny v prsech ani v lymfat. uzlinách. Myslíte, že by se mohlo jednat o nádor, když se na vyšetření nic nezjistilo? Nebo to může být něčím jiným?
Děkuji mockrát za odpověď.
Odpověď: Úplně nemůžu stanovovat diagnózu, když jsem snímky neviděl ani sono neprováděl. Nicméně příznaky, jak je líčíte, jsou s největší pravděpodobností od páteře, případě se složkou hormonální. Tedy změny nevýznamné. Kdyby se obraz zhoršoval, změnil (byla by například trvale hmatná boulička), tak bych doporučil s odstupem 3 - 6 měsíců od mamografie zopakovat sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12781
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu.Klasifikace mého onemocnění: topografie (ICD-O-3): C509 (vlevo), morfologie (ICD-O-3): 8500/33, dg:C509, pTNM(7): pT2 (22.0 m, četnost:2) pN2a (uzliny (poz/vyš): 4/10), L1 V0. Jsem po levostranné mastectomii,po třech dávkách FEC 100, nyní 1.dávka docetaxel plus herceptin v rámci biologické léčby (studie SAFE HARE). Má otázka: můžu během chemoterapie, kterou bych měla mít do konce listopadu a poté ještě radioterapii, užívat Aloe Vera, houbu Ganoderma a antioxidat Forever Lycium? Velice Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Je vždy lepší všechny léky konzultovat na onkologii, kde se léčíte, někdy některé kombinace nejsou příliš vhodné a mohou i snižovat účinky léků. Zde však jde o podpůrné látky, domnívám se, že k léčbě je můžete užívat...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12780
Dobrý den,jak dloho trvá punkční biopsie prsu.Děkuji
Odpověď: Závisí na každém lékaři, zkušenosti a zvyklostech - já se snažím vždy být rychlý, čas jsem neměřil, ale trvá vlastní výkon pár minut, i s přípravou....Žena však musí počítat s podstatně delším časem, musí se vše vysvětlit, podepsat písemný souhlas, pak se ještě vyplňují všechny průvodky k odebranému vzorku, dává se obvaz na ránu, mačká se prs, aby nebyla modřina, je vždy lepší, aby se žena chvilku počkala v čekárně apod. - celkově počítejte min. půl hodiny až hodinu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12779
Dobry den chtěla jse se zeptat nahmatala jsem si v psrsu bulku takouvou kouličku kterou mužu vzit mezi prsty je možne že se jedna o rakovinu? Vlastně ta kulička mi tam zustala po kojení.Je to na hmat podobne jako když se vytvaří mleko při kojení, po přestaaní kojení mi tam zustala stejna bulka. Ktera je tam do ted. Slyšela jsem že i po porodu žena muže dostat rakovinu prsou tak mi to nahnalo strach. Moc děkuji za odpověd Monika Jančová
Odpověď: U vás to nevypadá na nic nebezpečného, pro klid bych však doporučil udělat sono, podívá se, o co konkrétně jde, může jít zejména o žlázový uzlik či útvar vyplněný tekutinou.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12778
Včera jsem byla na mamografii. Co znamená cituji z nálezu: Středně denzní fibroglanduálrní struktura typu Tabár I. Stacionární nebigní ložisko v ZHK vlevo. Axily v normě. Prý je vše OK, ale mě se to nezdá, i když nemá žádné potíže.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Podle lékaře je vše v pořádku, není třeba dělat nic zvláštního, jen dále chodit na prevenci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12777
Dobrý den, dnes mi po Biopsii pravého prsu řekli,že mám fibroadeom, který každý rok o 1mm roste. Teď má 1,5cm, je mi 27. let. Doporučili mi operaci z důvodu otěhotnění v příštím roce.Nevím co mě čeká,jak dlouho s tím budu nemocná a zda je operace bezpečná a zda jí řešit hned nebo před vysazením antikoncepce.Četla jsem nějaké příspěvky a dámy píší,že operací prsa se může rozvinout rakovina prsu a že za fibroadeom může antikoncepce,kterou beru od 17.let, ale fibroadeom mám 4.roky.Děkuji za odpověď.Peťa
Odpověď: Fibroadenom nemá vyšší riziko rakoviny, obvykle se s ním ani nic nedělá, je sporné, zda rostoucí fibroadenom ročně o 1 mm je nutné odstraňovat, často roste jen dočasně, pak se růst zarazí. Doporučení k odstranění závisí také na několika faktorech, jestli obtěžuje, kde je uložen, pokud je u okraje dvorce, dá se dobře odstranit a jizva se zde skryje, není pak ani vidět Operace se dělá různým způsobem, závisí na chirurgovi, někteří výkon provádějí i jen v místním umrtvení, jiní v krátké narkóze - někdy se tedy jde ihned po výkonu domů, jindy druhý den, maximálně třetí. Asi po 7 - 10 dnech se vyndají stehy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12776
Dobrý den, asi před půl rokem mi byly zjištěny dva nadory (benigní) v prsu. Cysty nejsou vůbec hmatatelné, jsou vidět pouze na sonu. Prý je to ale běžná (zdraví neškodná) věc a že se mám přijít za nějaký čas ukázat, zda se cysty nezvětšují. Chci se zeptat, kdy se cesty odstraňují a jaká je pravděpodobnost, že se z ních stanou nádory zhoubné? Je možnost jak se cyst zbavit? Je mi 33 let. Na vysetření jsem byla pouze dvakrát. A to poprvé v 27 letech, kdy jsem žádné cysty neměla. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Cysty jsou změny, které nemají žádný význam, jen můžou prsy trochu více bolet, než je obvyklé. Cysty nemají vyšší riziko nádoru prsu, riziko je stejné, jako má normální žláza, nic se s nimi zpravidla nedělá. Když cysta zlobí a obtěžuje, může se odstát pod sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12775
Dobrý den,

potřebovala bych poradit kam se obrátit.
Od léta mě čas od času zabolí v levém prsu, blízko podpaží. Nic jsem si nenahmatala. A nemám žádné jiné problémy. Ale vzhledem k medializaci rakoviny prsu mě samozřejmě napadlo, že bych si asi měla někam zajít na preventivní vyšetření. Jsem z Prahy a v ideálním případě to nechci řešit přes praktického lékaře.
Můj děda zemřel na rakovinu tlustého střeva. Jinak v RO nemáme žádné nádorové onemocnění.

Děkuji,
Hanka
Odpověď: Toto nejsou příznaky nějaké podstatné změny, příčina může být od páteře nebo hormonální změny - vše běžné. Pro klid není špatné jít na sono prsů, můžete rovnou bez žádanky do akreditovaného centra, seznam na www.mamo.cz, , ale bez žádanky vyšetření zaplatíte, je to asi 300 - 500 Kč, podle centra. V centru, kde ordinuji (hlavně Beroun), je to 300 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12774
Dobrý den, moje matka měla ca prsu v 63 letech, přežila 21 let. Já jsem onemocněla též ca prsu v 53 letech, tedy jsem 6 let po léčbě. Mám dva dospělé syny, mají si nechat udělat genetické vyšetření a eventuelně preventivně USG prsů? Děkuji za odpověď.
Odpověď: U mužů preventivní sono nemá smysl. Ohledně genetiky je vhodné provést podrobnější analýzu, nebylo by špatné tam jít na konzultaci a ev. vyšetření, teprve oni by doporučili testování, pokud bude smysluplné. Seznam akreditovaných genetických pracovišť je myslím na našich stránkách www.mamo.cz.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12772
Dobrý den,v co nejbližší možné době plánuju návštěvu lékaře, ale jsem teď mimo domov a budu ráda za názor odborníka. Dnes mě celý den pálí bradavka a večer po sprše byla červená, což ale za chvíli zmizelo. Je taky malinko, nevýrazně zvětšená. Internet na mě vyplivl možnost rakoviny a tu už měla babička, navíc beru delší dobu HA, kterou chci ale v posledním měsíci vysadit. Pravidelně nekouřím, jen příležitostně. Může jít o zánět? Myslela jsem, že jej mohou mít jen kojící ženy. Za odpověď předem mnohokrát děkuji.
Odpověď: Můžou to udělat hormonální změny či nevelký zánět, nevypadá to na nic závažného. I zánět, pokud není velký, se dnes léčí bez nutnosti antibiotik, mělo by to vymizet. Pokud se to opakovalo či trvale horšilo, tak pak jděte k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12771
Dobrý večer,
je mi 21 let a před půl rokem jsem si našla bulku v prsu, ihned jsem navštívila gynekologa, který mi vystavil žádanku a objednala jsem se na vyšetření do Prahy. V Praze mi udělali ultrazvuk a biopsii, která později dopadla v pořádku. Bylo mi však doporučeno, že mám za půl roku přijít na kontrolu na kterou jsem se objednala. Musím mít na tuto kontrolu opět žádanku od gynekologa? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Z hlediska uhrazení zdravotní pojišťovnou většina pracovišť chce opět žádanku, doporučuji si ji přinést, aby pak nechtěli vyšetření od vás zaplatit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12769
Dobry den,jsem 6 tyden po revizi delohy a 5dni po prvni MS vcera me vsak zacali bolet prsa,mam i nabehle zily a trosku i paleni,boli me i podpazi jako bych ho mela namozene,boli me obcas i v podbrisku..mohlo by jit o nejaky zanet? Dekuji za odpoved
Odpověď: Nejspíše jde o změny hormonální, teoreticky může vypadat i počínající zánět - pak by byl brzy prs zarudlý, velmi bolestivý. Pokud by to nastalo, jdete ke gynekologivi, stejně tak bych šel k lékaři, kdyby trvaly či se stupňovaly bolesti v podbříšku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12768
Dobrý den, mamince byly dnes nalezeny v HVK a HZK kalcifikované fibromy o velikosti 12,5/9,5/3,5 mm, birads 4c. Je objednaná na biopsii. Je mi jasné, že víc se dozvíme až z výsledků biopsie, ale chtěla jsem se zeptat na možné prognózy u tohoto nálezu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Kalcifikované fibromy jsou nevýznamný nález, hormonálně podmíněné změny, které nemají vůbec vyšší riziko rakoviny, obvykle se s tím nic nedělá, jen sleduje. Pro klid lékařka doporučila odběr vzorku, je opatrná, je to tak dobře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12767
Dobrý den,
cítím mírnou bolest a tlak v levém prsu nalevo a někdy až v podpaží. Bolesti jsou necyklické, vysadila jsem už i HA, ale stav je pořád stejný. Jsem objednaná ke gynekologovi až za 14 dní. Mám počkat, nebo může být můj stav akutní? Může se jednat o nějaký vážnější problém? Děkuji.
Odpověď: Není to nic akutního, bolestivost, jak ji popisujete, je hormonální nebo to způsobují obtíže od páteře. Obě příčiny nejsou závažné. K lékaři ale jděte, pro klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12765
Dobrý den,v pravém prsu mám bulku a když jsem před dvěma měsící začala kojit bulka se mi zvětšila i bradavka změnila velikost - je větší než na levém prsu. Je to normální jev? Mám se objednat na vyšetření prsou? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud je bulka a zvětšuje se, je lepší jít pro klid na sono - nejspíše půjde jen o nahromadění mléka, zcela běžné, normální. Jen z popisu pohmatu a bez sono ale nejde jednoznačně soudit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12764
Dobrý den,je mi 64let a na mamog. chodím pravidelně od cca 30.Ted mam nález-vlevo na rozhraníkvadrantů mikrokalc.,zatím beningní,drobná cysta retromamil.Dg.N60.9Benigní dysplazie prsuNS
Od té doby(20.9.)se pozoruji a někdy cítím tlak v prsu.Na další mamo. mám jít za půl roku.Není to pozdě? Děkuji
Odpověď: Benigní kalcifikace jsou normální, kontrola s odstupem je dobrá, řídil bych se doporučení, šel bych dříve jenom, pokud by se objevila nově nějaká změna ve smyslu bulky. Tlak a mravenčení bývají od páteře. Pokud máte přeci jenom pochyby a zdá se vám, že je něco jinak, jděte na sono, můžete jako samoplátkyně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12763
dobrý den...je mi 26 let,mám 3 děti a mé poprsí dost zesláblo po kojení a nevím jakou metodou je zpevnit...poradíte co dělat a případně co si koupit?
Odpověď: Je mi líto, existuje řada přípravků, které se sice tváří, že pomůžou, ale jsou k ničemu - vyhozené peníze. Jediné, co by mohlo částečně pomoci, jsou cviky na posílení prsních svalů, najdete na internetu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12762
dobry večer, písala som sem už dotazy č. 11561 a 12432.Ešte som nebola na MMG kontrole po 6 mesiacoch od USG.Lekárka mi povedala, že žlaza tam už nebola a teraz tam opet je, to má byt to oživenie žlazy. Može to znamenat problém. Ďakujem.
Odpověď: termín oživení žlázy se u nás nepoužívá, možná se lékařka básnicky vyjadřuje, lékař doporučil kontrolu, u nás pokud je nález nejednoznačný a je určité místo, kde tento nález je, provádí se biopsie pod USG. Víc vám k tomu nemůžu říci. Předpokládám, že chodíte na pracoviště, kde mají s prsy zkušenostii - pak bych se řídil jejich doporučení.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12761
dobry den,mam problem ,delala jsem si test tehotna nejsem ale mesic mi krvaceji dasna pri myti zubu a byla jsem u zubare a ten mi rekl ze zuby mam pekne ze mi nehrozi parantoza ,pak jsem z jistila ze mi tece pri zmacknuti bradavek co bileho prosim o radu dekuji
Odpověď: jde o projevy hodmonálních změn, kdyby to trvalo, kontaktujte gynekologa, není to projev něčeho závažného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12760
Dobry den.Dnes pri sprchovany som si nahmatala hrcku podlhovasteho tvaru a je vidiet aj volnym okom.hrcka je pod bradavkou.Prosim Vas o radu co to moze byt.Vopred dakujem za odpoved.Tereza
Odpověď: obvykle takto vypadají cysty, případně širší mlékovody, může jít i jen o tukový lalůček.. Bez sono prsů není možné říci, je na místě ho udělat. Jak to píšete, tak to nevypadá na nějakou podstatnou změnu, vyšetření je ale vhodné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12757
Dobrý den, máme v rodině rakovinu prsu. V současné době mám problémy s bolestivými prsy (většinou uprostřed cyklu). Tyto bolesti se stupňují. Také mi z levého prsu vytékalo nazelenalé mlezivo. Odebrali mi krev na zjištění TU markerů. Výsledek byl negativní. Na konci měsíce jdu ještě na SONO. Mohu i přesto mít v sobě rakovinu? Přemýšlím o genetickém vyšetření. Prosím o radu. Děkuji Petra
Odpověď: Takto se rakovina neporjevuje, jsou to příznaky hormonálních změn, sono je pro klid ale jistě na místě. Jinak genetické vyšetření má smysl jen tehdy, kdež je rakovina prsu v mladém věku u blízkých příbuzných případně rakovina ovaria, vyšetření by měl doporučuji vždy genetik,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12756
Dobrý den,
mám velká prsa a neustálé problémy s cystami. Mám jich v prsou poměrně dost, a nenechává mě v klidu pokaždé když tam něco nahmatám. Chodím na mamograf a jednou ročně do poradny. Zajímalo by mě, zda by operace zmenšení prsou (i z estetických důvodů) alespoň částečně vyřešila problémy s cystami. Je mi 48 let. Předem moc děkuji za odpověď. Andrea
Odpověď: Při změnšení prsů se část cyst odstraní, ale ne všechny, také riziko nádoru se nezmenší. Jinak ale cysty nepředstavují obecně vyšší riziko, jen je třeba vždy jít, když si něco nového nahmatáte - k vyloučení, že se jedná o něco jiného než cysty. To pozná jen mamograf ev. se sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12755
Dobrý den,
asi třičtvrtě roku užívám antikonecepci a od té doby se mi dost změnil tvar prsou,což mě dost trápí.. Jsem dost sportovně založený typ,stravuji se také zdravě- prsa mám vytvarovaná ale od oblasti před dvorcem mám takovou prohluben a od dvorců už jsou do špičky. Chtěla bych se zeptat, jestli je nutné jit do mamologickí poradny nebo jestli se o tom mám poradit s gynekoložkou, zda změnit prášky nebo něco takového, jestli to může být třeba hormonama.? .. Předem moc děkuji :)
Odpověď: Vypadá to opravdu na hormonální změny, je lepší se v tomto případě poradit s gynekoložkou, která vás má v péči a předepisuje antikoncepci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12754
Dobry den, bola som na MMG a nasledne na USG, vysledok: obojstranne v medialnych poloviciach ml.zlazy obraz ciastocnej tukovej involucie retroareolarne a v lateralnych kvadrantoch vrstva rezidualneho parenchynu s viditelnymi duktami a drobnymi tukovymi ostrovcekmi, vlavo HLO drobny hrudkovity kalcifikat pr. 4mm, nalez t.c. benigny charakteru dysplazie, TABAR IV, BI-RADS 2, kontrola o rok, pri tazkostiach ihned. Na ake tazkosti sa mam zamerat? Dakujem za odpoved.
Odpověď: Lekar popisuje, ze je vse v poradku,nejsou zadne znamky nadoru. Ve vyjimecnych pripadech se muze neco vyvinout do dalsi kontroly, je treba provadet samovysetrovani a kdyby byly nove bulka,zatuhnuti, zmena kuze apod.,je treba jit drive. Takto se to doporucuje vsem zenam.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12751
Dobrý den, můj 12-ti letý syn si stěžuje na ztrdnutí jedné prsní bradavky, choulostivé na omak. Mám být hodně znepokojená? Děkuji za odpověď
Odpověď: Je to v tomto veku zcela bezne,hormonalne podminene,v drtive vetsine pripadu to vymizi. Kdyby se to horsilo,udela se sono vysetreni.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12750
Dobrý den,múžu se zeptat proč musím na sono když jsem byla na mamografii.Děkuji za odpověď Kl
Odpověď: Nekdy mamografie neni jednoznacna, sono je pak vhodnou doplnujici metodou, doplnuje se priblizne u kazdeho 10. vysetreni.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12748
Dobrý den, slyšela jsem, že když si nechám vyšetřit prsa mamografem tak jako 30letá si to uhradím a následovně mi to má pojišťovna (vzp) proplatí. Je to pravda?
Odpověď: Proboha, to ne... Pro zenu vaseho veku neni mamograf jako prevence vhodny, mel by se provadet ultrazvuk, neboli sono, mamograf az po 40.roku. Pokud jste poj. VZP a pujdete do screeningoveho centra, proplati vam to tento mesic urcite. Seznam center zde na webu www.mamo.cz
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12746
dobrý den,
ráda bych se zeptala ještě, zda je normální, pokud mám trochu rozdílnou barvu prsních dvorců - dvorec pravého prsu, který mám o něco větší, je malinko světlejší a jeho kůže jakoby hladší. jde o trvalý stav.
děkuji!
Odpověď: Je lepsi, kdyz to vzdy lekar vidi, ale nemam pocit, ze by to znamenalo neco spatneho.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12745
Dobrý den, již delší dobu mne bolí v levém prsu v oblasti kolem kostice od podprsenky. Začala jsem nosit bezešvou a trochu se to zlepšilo. žádnou bulku jsem nenahmatala, ale přesně vím, kde to bolí. Většinou se bolestivost objeví ve 2 týdnu po MS a bolet přestane během MS. Už jsem objednaná na ultrazvuk, ale ráda bych byla klidnější již teď.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Jsou to typické obtíže hormonální, v souvislosti s cyklem, žláza v tom místě jen zduří a bolí. Je to normální, nejsou to příznaky něčeho podstatného...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12744
Dobrý den,
prosím o odpověď, děkuji moc. Včera jsem byla na kontrole prsů, provedeno SONO, poslední kontrola v 6/2013. Zjištěno: nově vpravo v HZK při hranici HVK těsně u sebe 2 hypoechogenní ložiska hladkých kontur se zesílením za zadní stěnou benignního vzhledu. Proč p. doktorka nevzala vzorek? Jak bude pokračovat léčba? Jak se můžu uzdravit? Děkuji moc za odpovědi, Petra
Odpověď: Paní doktorka viděla změny, které označila jako nezhoubné, asi cysty či tzv. fibromy (fibroadenomy), kdyby viděla něco nejednoznačného, určitě by vzorek vzala. Cysty či fibroadenomy jsou jinak zcela běžné, hormonálně podmíněné, nemají vyšší riziko a nic se s nimi nedělá, pokud nerostou. V literatuře je někteří ani neoznačují za něco abnormálního. Samozřejmě je dobré si provádět samovyšetření a provést kontrolní sono, aby byla jistota, že se obraz nemění.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12743
dobrý den,
od puberty, tj. od začátku růstu prsou, mám mléčné žlázy hmatné, pokud bych to laicky popsala, jako "koláč" uzlinek a jejich propojení. přibližně před dvěma lety mě prsy začaly občas pobolívat, především pravý, který je , také od začátku, větší. byla jsem na vyšetření pohmatem i UZV, vše bylo v pořádku, diagnóza zněla mastodynie. ráda bych se zeptala, zda hmatnost mléčných žláz je běžný jev, a zda nějak mění postup při samovyšetření prsu - mám pocit, že bych si nějakých nových zatvrdlinek či zduření ani nemohla všimnout.
Odpověď: Je to zcela normální, ve vašich prsech je hodně žlázy a ta je na pohmat hrbolatá, tento typ prsů také někdy více bolí v závislosti na cyklu, je to ale zcela normální. Samovyšetření jde často hůře provádět, technika se ale nemění, je důležité jít po změnách, které se nemění s cyklem.
Jinak není vůbec žádná závislost ve velikosti a bohatosti žlázy a rizikem nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12741
Dobrý den.Nedávno mi diagnostikovali ca prsu multifok.Ki67-15%,G3,s pozit.hormon.receptory.Nyní jsem po operaci a čeká mě hormonální léčba,prý asi Tamoxifen.údajně se jedná o agresivní nádor. Nevím,zda mi odpovíte,ale chtěla bych se zeptat na prognozu do budoucna. Chtěla bych vědět,sjakým časem mám počítat. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je možné říci, že nádorové buňky se sice více dělí a jsou nepravidelné, na druhou stranu je výborné, že jsou hormonální receptory pozitivní - nádor obvykle výborně zabírá na hormonální léčbu, Mám řadu žen, které měli podobný nález, některé z nich je už dokonce za mnoho let vyřazena z evidence onkologických oddělení a chodí k nám jen na běžný screening - je třeba kontrolovat i druhý prs. Vůbec tedy nemá cenu takto uvažovat, nádor ve vašem případě je ve většině případů úspěšně léčitelný, udělalo vše velký skok kupředu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12740
Dobry den, manzel mi v nedeli pri skladani leseni omylem jednim koncem trubky narazil do prsa na prave strane,a do zeber. V utery jsem sla na rentgen, protoze nemuzu zhluboka dychat, v posteli lezet, na prsu mam modrinu. Nic ale nenasli, moc mne boli cela prava strana. Chtela bych se zeptat, jestli je nejake riziko s tim prsem. Zitra jdu aspon na ultrazvuk. Dekuji za odpoved
Odpověď: Po úraze typicky bolí naražená žebra, bolest se může promítat do prsů, jinak riziko není, po zhojení modřin se obvykle doporučuje pro klid prsy vyšetřit - sono (ultrazvuk), případně mamograf.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12739
Dobrý den,
dnes jsem podstoupila sonografické vyšetření prsů a jsem z něj vyděšená....zprávě vůbec nerozumím....Prosím o radu!!!!!
Nález:
Hyperechogenní žláza ve středně silné vrstvě bilat. v ZK a retromamilárně,jinak tuková involuce,žláza pravidelné norm.struktury bez výraznější mastopatie,dukty štíhlé.Vpravo bez lož. změn,vlevo je na periferii ZK sférický silně hypoechogenní útvar 6mm s náznakem stopkové vaskularizace-v.s. reaktivně změněná intramamární uzlinka,axily bez patol. uzlin.
Odpověď: To vám lékař nic nevysvětlil? Kde jste prosím na vyšetření byla? Napište mi to pro zajímavost. Je to popis zcela normálních prsů, kde je žláza zcela přiměřená věku, také uzlinka, jak ji lékař popisuje, je normální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12738
Dobrý den,
jsem 3 roky po hysterektomii, začalo mě bolet pravé prso(na pohmat,bodavá bolest a mravenčení) jinak bez změn barvy ani struktury pokožky, jen mě Z OBOU bradavek vytéká (při zmáčknutí) čirý až bílý něky současně hnědý sekret. Byla jem u svého gynekologa, ten mi napsal ATB a po zaléčení MAMOGRAF.Pohmatem bulku nenašel, jen zduřelou tkáň a na žádance je napsáno : "pravém prsu na rozhraní" Mám čekat něco hrozného?
Odpověď: Změny, jak je popisujete, jsou s největší pravděpodobností jen změny hormonálně podmíněné, nepodstatné, také sekrece spadá do tohoto rámce, takto se nádor neprojevuje. Pro klid je vyšetření na místě, ve vašem věku je metodou číslo jedna sono , mamografie až při nejednoznačném nálezu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12737
Dobrý den,

prosím Vás o vysvětlení pojmu "benigní plochá nízce densní opacita v ZHK Idx stac od min KO"

Děkuji, B
Odpověď: Je to složitý popis nezhoubné změny vpravo ve výběžku žlázy směrem do podpaží, která je pořád stejná, nemění se, což podle lékaře ukazuje také na to, že s tím není třeba nic dělat, jen obvykle sledovat v rámci normální prevence.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12736
Dobrý den, ráda bych vyšetřila sonem svá prsa. V současné době kojím (pouze večer a během noci), plánuji navázat těhotenstvím, takže mezi kojením a těhotenstvím nebude přestávka. Bude vyšetření plnohodnotné nebo v průběhu kojení a těhotenství se neprovádí? Děkuji
Odpověď: Prsy jsou poněkud méně přehledné, ale pro zkušeného a dobrého lékaře to není problém, můžete klidně na vyšetření jít.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12735
Dobrý den
Ráda bych se Vás optala na zduření prsní bradavky u mé 4.měsíce staré dcerky.Už nekojím a zduření pozoruji zhruba 2 dny.Ani zatím nepřikrmujeme.Bradavku nemá nateklou ani není známka hnisání.Máme v rodině diagnostikovanou poruchu štítné žlázy,četla jsem,že to může být jedna z příčin.velikost zduření je zhruba 0,5 cm.Trochu mě to zneklidnilo tak předem děkuji za odpověď Prudíková
Odpověď: U takto malé dcerky je to běžné, normální a přechodné, nedělejte s tím nic - mělo by to vymizet.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12733
Dobry den, mam v posledni dobe bolesti v prsou ruzneho charakteru a uvazuji zda li je pro me vhodne ultrazvukove vysetreni ve Vasem centru bez doporuceni sveho gynekologa pouze preventivne jako samoplatkyne. Bolesti byly zridka kdy v podobe pichani v prsou spis smerem k podpazi...posledni dobou jsou castejsi,vyjimecne jsou silnejsi a tezko se u nich da nadechnout,obcas taky vystreli bolest do bradavek. V rodine onemocneni prsu jakekoliv nemame. Jsem prilezitostni kuracka. Dekuji predem za rady a preji hezky den Lucie V.
Odpověď: Obtíže, jak je líčíte, budou nejspíše od páteře, je možný i podíl hormonálních změn - nevypadá to na nic podstatného. Pro klid můžete jít na ultrazvuk, lékař obvykle zjistí přesněji příčinu. Nádor prsu se však takto neprojevuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12732
Dobrý den,
dostala jsem zprávu z výsledku mamografie kde zěnlo. " Heterodenzní prsy typu Tabár IV., bez přímých i něpřímých známek malignity.
Jsem tedy zdravá ? Děkuji. Renata V
Odpověď: Ano, je to popis normální mamografie u prsů s bohatší žlázou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12731
Dobry den,

chtela bych se zeptat, zda jste presvedceni o tom, ze deodoranty maji vliv na vznik rakoviny prsu a paklize ano, jestli muzete vysvetlit strucne proc a zaroven nastinit, ktere jsou nejskodlivejsi a ktere naopak snesitelne? Je velmi tezke v dnesni dobe najit informace o tom, co ktery produkt obsahuje (asi k tomu maji vyrobci duvod)!

Dekuji

Simona
Odpověď: V žádné ze seriózních prací není dokázáno, že by moderní deodoranty způsobovaly rakovinu prsu, můžou být jen některé, které se hůře snášejí. Doporučil bych obvyklé značkové deodoranty, ne nějaké superlevné no name, jinak buďte bez obav. Používání deodorantů je jistě u ženy vašeho věhu vhodné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12730
Dobry večer, ráda bych se Vás zeptala na vpáčenou bradavku. Mé mamce, 62 let (letos v květnu byla na mamologickém vyšetření-bez nálezu) se asi před 3 týdny vpáčila bradavka. Od té doby si stěžuje na bolestivost prsu. Je toto běžné nebo se může jednat o nějaké závažnější onemocnění? Předem děkuji za odpověď. Staň
Odpověď: Pokud se v tomto věku náhle vpáčí bradavka, je vždy lepší jít na kontrolu, v drtivé většina případů to nic neznamená (může jít o slabý zánět), ale vyšetřit by se prs měl.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12729
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, po koejní mám 1 vpáčenou bradavku a její tvar není celistvý, je rozkouslá od syna, kojila jsem cca 6 měsíců. Když je bradavka stimulována tak se zvedne. Je to normální? Nebo to může znamenat rakovinu prsu? Od konce kojení uplynul 1 roky, děkuji za info
Odpověď: Je to s největší pravděpodobností po kojení, kolem mlékovodů se tkáž zajizví a vtahuje bradavku, pro jistotu bych však šel na sono, i v rámci prevence.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12728
Prosím o radu. Na pravém prsu mi vznikla modřina, jakoby prasklá žilka, velikosti jedné koruny. Mírně vlevo pod bradavkou. Neuhodila jsem se a jsem z toho dost nervózní. Modřina se nemění, a trvá již třetí den. Mám strach. Hormony již neberu. Z Léků jen Euthyrox 50. Děkuji za radu.
Odpověď: Modřina může být i spontánně, tři dny nic neznamená, počkal bych 14 dní, pokud by to trvalo, je vhodné provést MMG a ev. sono, pro klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12726
Dobrý den,
je mi 39 let, jsem bezdětná. Asi 14 dní cítím bolest a píchání na pravém prsu. Bradavka i dvorec píchá a na dotek bolí. V červenci jsem podstoupila interupci kvůli zamlklému těhotenství.
Trochu se bojím a nevím, kam zajít na vyšetření.
Děkuji
Zdraví
Erika
Odpověď: Takto se nějaké podstatné změny v drtivé většině případů neprojevují, asi půjde jen o změny od páteře či hormonální změny. Ve vašem věku jpro klid e vhodné provést sono, můžete jít přímo do screeningového centra, pak si ale musíte vyšetření uhradit, pokud budete mít žádanku od praktika či gynekologa, uhradí to pojišťovna. Každopádně je lepší jít do screeningového centra, mívají větší zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12724
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se prosím zeptat. Byla jsem na sono prsů a axil.
Výsledek :
Převažuje tuková involuce parenchymu žlázy bilat., bez patol. lož. změn. Axily bez patol LU.
V levém HZK 5 mm velká intramamární LU.

Co to prosím pro mne znamená? Můžete mě to blíže vysvětlit jaký mám nález.
Moc děkuji.

Dobiášová
Odpověď: Je to popis normálního výsledku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12723
Vážený pane Doktore,jak velký vy lékaři kladete důraz na písmenka přidaná k číslici?Myslím 4a,4b u nálezu?co si pod tím mohu představit?Je b snad horší?děkuji za odpověď a přeji krásný den :)
Odpověď: Je to speciální mezinádorní klasifikace, kde se vždy nález označí určitým písmenkem (0,1,3, 4, 5 apod.), 4a znamená například nízkou pravděpodobnost nádoru, ale ne nulovou. Klasifikace se používá zejméně pro datový audit, sledování velikosti objevených nálezů v populaci apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12721
Dobrý den,

chci se zeptat jestli můžu jít na mamograf když jsem těhotná. Děkuji za odpověď.

Dana
Odpověď: V těhotenství se na mamograf chodí jen vyjímečně, například při nejednoznačném sono nálezu, snažíme se mamografii vyhnout, i když je dávka záření velmi malá. V praxi se vždy zahajuje sonografií, pokud je mamorafie nezbytná, stíní se břicho ochranou zástěrou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12720
Dobrý deň,
pár dni pred začiatkom menštruácie som si našla v prsníku guličku veľkosti hrášku, ktorou sa dá pod kožou pohybovať. Chodím na pravidelné kontroly ku gynekológovi, aj na sono, zatiaľ mi nebolo nič zistené. Tento rok mi lekár prsia vyšetril len palpačne, na sone som bola minulý rok a mala by som ísť teda až budúci rok. Je potrebné pre istotu zájsť na sono aj tento rok? Alebo stačí počkať do budúcoročnej kontroly? Mám 25 rokov, ďakujem.
Odpověď: Nevypadá to na nic podstatného, jděte, pokud se bude kulička měnit, například zvětšovat, měnit kůži apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12719
Dobrý den, mam půl roku po kojení a mam na prsou bile strupy . Při zmáčknutí se objevuje bila tekutina, zrejme mlezivo.Rada bych se zeptala, zda jsou bile strupy v pořádku? I půl roku po ukončení kojení. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je to zcela normální, může sekrece přetrvávat i roky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12718
Před pár týdny jsem zjistila, že se mi pravé prso zvětšuje a citlivější. Pohmatem zjišťuji, že pravé prso je takové celé hutnější, než levé, ale vysloveně bulkou bych to nenazvala, prso je celé zvětšené. Nemohu nikde najít upřesnění, jak má bulka vypadat, ale to co mám já, bych nazvala spíš boulí....Nepište mi, prosím, že to může být cokoliv a že mám navštívit co nejdříve odborníka, to vím....
Odpověď: Bez vyšetření opravdu není možné nic zjistit, může jít o podstatnou ale i nevýznamnou změnu. Je třeba provést mamografii a za určitých okolností i dále sono, zjistí se, o co se jedná. Tedy příznaky, jak je líčíte, musí mobilizovaz ženu co nejdříve jít na vyšetření. Bylo by ode mne nefér, střílet diagnózu od boku....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12717
dobrý den,chcem sa opýtat,na sono mi zistili lobulizovane hypoechogenne ložisko v HLQ vlavo,vs FIA bez výraznejšej zmeny proti minulemu vyšetreniu,rozmery 13x6,6 mm,od okolia pomerne ostro ohraničene,bez zmeny akustickeho signálu za ložiskom,ložisko uložene v štrukture fibrolandul.tkaniva na baze.Je podla Vas nutne histolog.vyš.?Dakujem.
Odpověď: Při takovém nálezu a věku se doporučuje provést raději tzv. core biopsii pod sonografickou kontrolou, k vyloučení jiné změny. Jedinou vyjímkou je případ, kdy se ložisko dlouhodobě nemění, nezvětšuje (roky). Pokud to není tento případ, volím osobně raději tu biopsii, je to jednoduchý výkon. Pokud tu biopsii nedělalí, je možné ložisko i odstranit, i když to není zcela ideální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12715
Dobry mam dotaz kojim maleho 3a pul roku v levem prsut setm si nahmatala bulku sla jsem do nemocnice vysetrili me pohmatem a po te me vzali na utrazvuk a pan doktor mi rekl ze to je cista s tekutinou a ze sem zdrava. Co mislite vas nazor dekuji za odpoved
Odpověď: Cysta je běžná, neznamená nic podstatného, je to jen místo, kde se hromadí tekutina (mléko). S cystou se nemusí nic dělat, pokud zlobí a obtěžuje, odsaje se pod ultrazvukem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12714
Prosim o odpoved o co se jedna.?Na uz me byl zjisten tento nalez. Vpravo RDK pod okrajem dvorce nepravidelne lozisko 11x8mm bez napadnejsiho prokrveni-ma snad vzhled castecne vypneneho duktu? Axily volne. BIRADS4-POKUS O PUNKCI A CCB. OBJEDNANA K BIOPSII. Je podezreni na malignitu kdyz je nutna biopsie a histol. Vys? Dekuji z odpoved. Verulina. Mam 58 let, jsem po operaci meningeomu mozku, histol. Grade I-II.
Odpověď: podle nálezu půjde o tzv. 4a, tedy případ, kdy je s největší pravděpodobností obraz nezhoubný, není to však zcela jednoznačné - je vždy lepší v těchto případech vzít vzorek, než být i jen v malé nejistotě. Osobně mě popis neznepokojuje, také bych ale raději volil biopsii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12710
dobry den chcem sa opytat po sonografii prsnikov mam napisaneaxily v pravo12mmLu,v pravo v norme..zaver:BI RADS I čo to znamena,som v poriadku?
Odpověď: Ano, znamená to, že lékař nic podstatného nezjistil, jste podle něho v pořádku. 12 mm uzliny bývají normální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky