MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248


Dotaz č. 13824
Dobrý den, je mi 33 let, dnes jsem byla na preventivní prohlídce prsů ultrazvukem a vysledek je takový: Bilat. s maximem centrálně bilat. vpravo bez ložiskových změn. Vlevo v ZKH centrálně cystoidní ložisko 13x7 mm se silnější stěnou a v.s. nástěnnou intracyst. proliferací 5x4mm. Vlevo dále v rozhranní DKK hypoechogenní okrsek žlázy až ložiskového vzhledu vel 10x7 mm. V axilách fyziol. uzliny.

Prosím, o vysvětlení nakolik je rizikové, že hypoechogenní utvar bude maligní. Děkuji moc. Jsem z toho trochu rozladěná, mám dvě malé děti a celkem mě to vyděsilo. Děkuji Veornika
Odpověď: Dobrý den, většina změn v prsech je na ultrazvuku hypoechogenních, jen podle popisu se k tomu nemohu blíže vyjádřit. Záleží co vám lékař napsal do závěru, jaký byl zvolen další postup a jaká je klasifikace BI-RADS. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13821
Prosím o odpoveď
Mamografia zistila:
Pasrenchýn: bilaterálne symetrický involučný parenchým, vľavo v HLQ asymetrická kondenzácia 25x15 mm bez suspektných MiK v patol. zhluku
Prvovyšetrenie
Záver: BI RADS 0 - odp. USG

Cielene vľavo v HLQ gyperechogenna area 27x8 mm, obsahuje drobné cysty . zodpovedá zatieneniu na MH, benigneho vzhľadu.
Záver: BI RADS 3 asymetrické zatienenie vľavo v HLQ
Negujem úraz prsníka.
Kontrola o 6 mesiacov Prosím vysvetlite mi, čo ma čaká.
Hela
Odpověď: Dobrý den, nález lékař uzavřel jako jinak řečeno neškodnou oblast, kde je drobný zbytek žlázy obsahující rozšířené mlékovody v podobě cyst, tedy nic patologického a jelikož se jednalo o prvovyšetření, tak doporučil kontrolu s odstupem času ( toliko výraz BI-RADS 3) pro potvrzení svého úsudku. Takže nic špatného, do budoucna bude třeba jen chodit na pravidelné screeningové kontroly. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13820
Dobrý den, na internetu jsem se dočetla o léčbě rakoviny javorovým sirupem a sodou. Mohu se zeptat na Váš názor na tuto léčbu a zde je možné užívat javorový sirup se sodou, když pacientka chodí na chemoterapii? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, tonoucí se stébla chytá jak praví přísloví, ale osobně bych raději důvěřovat klasické medicíně, která v léčbě rakoviny v poslední době zaznamenala velké pokroky. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13819
Dobry den, uz dlhsie mi radite. Ste najlepsia poradna. Chodim kazdy polrok do prs.poradne,nakolko mam zistenu benignu dysplasiu,konvolut duktov a reaktivne uzliny. Tie reaktivne uzliny su ok?. Viete aky mam strach z toho,ze sa to moze zvrhnut na rak. Babicka podlahla rak.prsnika. Prsia si casto kontrolujem. Myslite,ze mam byt v uplnom klude a som na tom ako zdrava zena? Dakujem
Odpověď: Dobrý den, myslím, že můžete být v klidu, ale v souvislosti s vaším až panickým strachem doporučuji evidenci v prsní poradně. V případě vaší benigní dysplazie, což je normální nález, to je sice nadbytečné, ale vy budete mít alespoň pocit, že je o vás pečováno, budou si vás zvát po 1/2 roce, budete klinicky vyšetřena, jednou za rok budete mít kontrolní ultrazvuk,...Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13817
Dobrý den ,
Dnes jsme byla na mamografu a dostala jsem tento výsledek:
smíšený,involučně-glandulární typ mléčné žlázy,v ZQ měkký stín 6mm s jemnými kalcifikacemi(na UZ není patrný),jinak bez ložiskových změn,mikrokalcifikací a lymfadenopatie.
Z:Tabár I.,BI-RADS 4,stín vpravo nejasné etiologie.
Byla mi doporučena biopsie.
Prosím o vysvětlení a případnou radu,jak je nález vážný a zda se mám něčeho obávat. Děkuji za odpověď
I.K.
Odpověď: Dobrý den, v tomto případě si lékař není zcela jist povahy okrsku s kalcifikacemi. Sice existuje jisté riziko, že nález nemusí být úplně v pořádku, ale rovněž je pravděpodobnost, že se jedná o změnu nezhoubnou (neškodnou). K ověření přistupujeme vždy pokud máme sebemenší pochyby o povaze léze, raději nežli sledovat a čekat jak se vše bude vyvíjet. Snahou je, případné patologické změny v prsu, zachytit vždy co nejčasněji. Nevěšte hlavu, jistě vše dobře dopadne. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13816
Dobrý den, našla jsem si jakoby pod levým prsem, ale na něm zespodu bulku o průměru asi 4 cm. Je mi 19 let. Co by to mohlo být? Děkuji L. Z.
Odpověď: Dobrý den, v tomto věku půjde nejspíše o cystu či fibroadenom, oboje mají nezhoubný charakter. Doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření na některém ze screeningových mamocenter. Jejich seznam najdete na tomto webu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13814
Dobrý den.Už déle než měsíc mě svědí bradavka na pravém prsu.Objevují se na ní i šupinky.Připadá mi i světlejší než levá.Myslíte že bych měla jít na mamograf?Byla jsem na něm před necelým rokem.
Děkuji
J.K.
Odpověď: Dobrý den, mamograf ne, ale můžete zajít na konzultaci do prsní poradny, nebo cestou kožního lékaře. Další možností je provedení ultrazvukového vyšetření v některém ze screeningových mamocenter, i zde můžete nález prokonzultovat a poté zvolit toho správného klinického lékaře. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13813
Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení nálezu : vcelku pravidelný parenchym difusně rozložený s většími porcemi v HZQ bilat., subareolárně bilat, vlevo více v korelaci s MMG jsou prostornější dukty s MKK, indikace k UVAB, v axilách tuk. degen.uzliny do 12mm. Je mi 40let. Jsem 5let po augmentaci, před kterou jsem si nechala udělat MMG vyšetř, pravidelně chodím na sono. Na základě nálezu, mi byla doporučena ultrazvuková vakuová biopsie, se kterou jsem souhlasila. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, vakuová biopsie je vhodnou metodou k ověření mikrokalcifikací. Vedení pod kontrolou ultrazvukem v takovémto případě je správné, může se však jednat jen o hustý sekret v rozšířených mlékovodech, který někdy mikrokalcifikace imituje. Dominantní pro detekci mikrokalcifikací je mamografie, pokud nebyla provedena, určitě bych ji doporučil doplnit, i přesto, že máte v prsech implantáty. Mikrokalcifikace jsou mnoha typů a jsou někdy indikátorem podezřelých změn v prsech. V řadě případů, však představují jen vedlejší neškodný nález. Ve vašem případě jsou podezřelé a je potřeba vyloučit určité změny ve vašich mlékovodech. Výkonu se nebojte, probíhá v lokálním umrtvení a většinou je velmi dobře snášen. Hezký den PV.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13812
Dobrý den, byla mi provedena core biopsie (při vyšetř.na sono zachycen drobný echoidní okrsek s nazn.akust.stínem, vel.4x5x3mm-ložisko diskrétní a je zachyc.v obou vyš.rovinách.)Při dokončování biopsie mi dr.zavedla na postiž.místo označující kovový čipík,kvůli miniaturnosti okrsku,aby se eventuálně pak vidělo,kde to bylo.A já se ptám:Je toto běžné a nebo se to aplikuje jen při větším podezření, že to "něco" bude? Biopsii jsem necítila,ale aplikaci toho čipu trochu ano.Je mi divné, že biopsii jsem necítila a zavedení čipu ano. Děkuji. L.N.
Odpověď: Dobrý den, technika core biopsie a zavedení klipu je odlišná, v některých ohledech podobná a pocity při těchto zákrocích jsou u každého jiné. Bolestivost až při zavedení klipu nehraje roli. Ověřované ložisko je velmi malé a po core biopsii se často změní jeho viditelnost do té míry, že je nutné do jeho místa zavést klip pro případ, kdy by bylo toto ložisko nutné v další době řešit operačně. Potom podle klipu dokážeme chirurgovi místo označit. V případě, že ložisko vyjde nezhoubně, klip zůstává "nadosmrti" v tomto místě a alespoň víme kde bylo kdysi bioptováno. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13810
byla sem poprve na vyšetření prsů, co znamená tukově přestavěné involenčních prsů typu Tabár II, bez přímých i nepřímých zn. malignity
Odpověď: Dobrý den, jde jen o popis struktury vašich prsů, jinak řečeno jste zdravá. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13809
Dobrý večer, prosím Vás o vysvetlenie k nasledovnému vyšetreniu Usg prsníkov: Spomalená tuková involúcia s denznou reziduálnou žľazou centrálne. V pravom prsníku na rozhraní MQ anechogénna septovaná cysta veľkosti 14-20x6mm, v DLQ dve drobné okrúhle cysty do 4mm. v ľavom prsníku v LQ cysta do 6 mm, pod mamilou cysta do 5mm. Obojstranne bez zrejmých solídnych TU ložiskových zmien. Mliekovody bez dilatácie. Axily bez patologických LU. Záver: Cysty bilat.(mierna progresia veľkosti cysty v MQ vpravo), zvážiť PAC cysty. ´Dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den, podle všeho je nález v prsech normální, cysty nepředstavují žádný větší problém. V případě cysty s hustým obsahem či cysty větší, která obtěžuje bolestí, tlakem je možno provést její odsátí tenkou jehlou - toto je skryto pod zkratkou PAC. Jinak v drtivé většině případů s cystami neděláme nic a kontrola v rámci běžného screeningu je dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13807
Dobrý den,prosí o radu.Pod bradavkou jsem nahmatala tvrdý útvar velikost asi dva centimetry.Byla jsem na mamografu potom na ultrazvuku.Výsledek počínající redukce parenchymu s částečnou tukovou involucí.Ve vKK I.dx drobná intramamárníLU.Po vyšetření MR mi telefo.zdělily že je to v pořádku a za půl roku se mám znovu objednat na ultrazvuk.Mám strach.Tatínka takto sledovaly šest let a pak mu zdelily že má rak.prostaty.Nedá se takovému výsledku nějak předejít prosím.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, myslím, že jste byla vyšetřena dostatečně, abyste mohla být v klidu. Trochu nechápu důvod kontroly za půl roku? Rakovině můžete předcházet jen pravidelnými kontrolami a někdy již "otřepaným" tvrzením o zdravém životním stylu, ale je to tak. Pokud se rakovina přece jen objeví, je důležité, aby byla nalezena v co nejčasnějším stadiu a byla tak nejlépe léčitelná s dobrou prognózou. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13806
Dobry vecer,
prosim o radu,
mamka ma rakovinu prsa,prso ji bylo odebrano,mamce je 60 let,
operaci mela pred mesicem.Mela zatim prvni chemo.
Mela jit na 2 chemo,ale byla odlozena kvuli spatnym vysledkum krve.
Dokror ji doporucil B 17.

Muj dotaz:muze brat vitamin B 17 a zaroven tabletky graviola?
Prosim popripade jaky vitamin B17 koupit?
Moc dekuji za Vasi odpoved
Prosim o nezverejneni meho dotazu
Odpověď: Dobrý den, o vitaminu B17 a tabletkách graviola slyším prvně, půjde nejspíš o potravinové doplňky o jejichž efektivitě je možno polemizovat, nevím...jestli nepomohou, tak asi neublíží. Diskuzi veďte prosím s ošetřujícím onkologem. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13805
Dobry den chtela bych se zeptat mam od narozeni na pravem prsu dve bradavky jsou tesne pod sebou tudiz mam i to prave prso vetsi nez leve co by se s tim dalo delat to asi neni normalni? Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, nadpočetnou bradavku je možné odstranit jednoduchým operačním zákrokem. Záleží na vás, při kojení je možné, že by z nadpočetné bradavky docházelo k sekreci. Zkuste se poradit na plastické chirurgii, možná vyřešíte v jedné době i asymetrii velikosti prsů, pokud je nápadná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13802
Dobrý den, kojím skoro 9 měsíční dceru. Je to mé 3 dítě.Všechny jsem kojila min. rok. Všimla jsem si že po kojení je pravé prso víc splasklé a v oblasti dvorce i jakoby mírně propadlé.Když se po čase nalije mlékem zase se to upraví.Levé prso mě tak moc nesplaskává dělá se mě v něm i více mléka.Na pohmat jsou prsa měká bez bulek nebo zatvrdlin.Při zduření bradavek jsou oba dvorce i bradavky stejné. Co by to mohlo znamenat? Je to normální stav po kojení? Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, kolega vám na podobný dotaz již odpovídal a s jeho názorem souhlasím, také si myslím, že jde o normální stav. Pokud vám to stále vrtá hlavou, je možné i během kojení udělat ultrazvukové vyšetření, které zažene vaše pochybnosti a otazníky. Objednejte se do screeningového mamocentra, bez žádanky je vyšetření za úhradu kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13801
Dobrý den,

mám kalcifikaci v prsu a měla bych užívat na osteoporozu Calcium a Bonvivu.

Mám obavu užívat kalcium kvůli kalcifikaci, prosím poraďte.

Děkuji Hrobská.
Odpověď: Dobrý den, klidně léky užívejte, vyléčit osteoporózu je důležité a prvořadé. Kalcifikace v prsech jsou běžně, zajímají nás jen ty podezřelé, které si rozhodně nevytvoříte užíváním těchto preparátů. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13800
Dobry den,prosím o názor co dál.V 45 letech mi byl diagnostikován fibroadenom do 9,5 mm.Po roce se o 2 m zvetšil .Další sytější uzlík(opěz biopsie a vysledek b.fibroadenom)o vel.5*3 mm.Nyní jdu p pul roce na kontrolu na ultrazvuk a bojí se co bude dál-prosím o Váš názor.Mockrát děkuji apřeji mnoho uspěchu,pěkný den.
Odpověď: Dobrý den, někdy nacházíme v prsech i větší množství ložisek benigního charakteru, ty zcela typické a drobné není potřeba ani ověřovat. Vy máte obě ložiska ověřená, jasně benigní, to, že se jeden zvětšil o 2 mm nehraje roli. Jen podle toho co píšete bych byl naprosto v klidu a pravidelné kontroly v rámci screeningu jsou dostatečné, mamograf po dvou letech a ultrazvuk může být po roce ( v mezidobí mamogrefie). Kontroly ultrazvukem po půl roce používáme jen u nově nalezeného ložiska, které neověřujeme, jinak je osobně vidím jako nadbytečné! Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13799
Dobry den, chci se zeptat v prosinci jsem byla na ultrazvuku prsu, ne mi 32, prsa mam velika, nic mi nenasli, prso bolelo, ted me boli v podpazi a prso obcas. Je mozne, ze se nevo prehledlo? muzu se objednat znovu? dekuji moc
Odpověď: Dobrý den, samozřejmě máme určité limitace a každá z metod má určitou procentuální přesnost, stejně je tomu při ultrazvuku větších prsů. I s tím si však mamodiagnostik musí poradit a snažit se vyšetřit prsa ve všech oblastech. Bolesti jsou obvyklým steskem a velmi často jsou lokalizovány do podpaždí. Být vámi, tak bych vyčkal, jen pokud bolest nebude mizet, nebo se přidá hmatná rezistence můžete ultrazvuk samozřejmě zopakovat, minimálně vás uklidní. Spousta problémů pramení psychiky. Ze své povahy je neškodný, nevím jestli vám lékař po tak krátké době vypíše žádanku, pak byste si musela ultrazvuk zaplatit, cena je kolem 400 Kč. Rozhodně navštěvujte screeningové mamocentrum. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13797
prosím, co je intramamární uzlina?
V nálezu UZ mám: ložisko benigního char. 7x5 mm ( na MG popisované jako intramamární uzlina)
Děkuji.MC
Odpověď: Dobrý den, po těle máme v různých místech lymfatické uzliny a stejně tak se mohou vyskytovat i přímo v prsu, což je i váš případ. Pokud není zvětšená jde o normální, většinou náhodný nález. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13796
Dobrý den,
je mi 57 let a byl mi diagnostikován duktální karcinom o velikosti 7x5x4x mm,(grading skore 2+2+1=5) M-8500/31. Mohli byste mi prosím sdělit, co uvedená čísla znamenají a jaká je prognóza? Případně, zda je nutná v tomto případě chemoterapie.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, jedná se o velmi malý invazivní karcinom. V případě, že nejsou postiženy uzliny je prognóza velmi příznivá. V daném případě většinou postačuje částečný, prs zachovávající chirurgický výkon doplněný cíleným ozářením. O nutnosti chemoterapie rozhoduje onkolog, ale v daném případě, pokud jsou příznivé hormonální receptory není většinou nutná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13795
Dobrý den dnes jsem byla na KO UZ:2-BIRADS nacházím jen benigní změnu bez malignity vpravo v DZQ při hranici DQQ se zobrazuje dobře ohraníčená formace 7x5x5mm,susp.fibroadenom(v dif.dg.žlázový uzel).Jinak bilat. vícečetné drobné cysty do 8mm.Axily bez známak patol.infil.Šla jsem na KO po 4.měsících sama od sebe po prvním nálezu,kde mi lékařka řekla že je to lipom+2drobné fibrolipomy,nato 14dní jsem jela do mamma centra kde lékař neviděl nic pouze cysty.dnešní KO proběhla opět v mama centru.Jakto že se nálezy liší,mám tak 2 dny před MS před tím to bylo vyš.po MS.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, pořád se "točíme" okolo stejného problému, jestli nemáte větší problém s prsy, tak změny , které lékaři popisují jsou vždy benigní - nezhoubné a není potřeba je neustále kontrolovat. UZ kontrola po 1 roce je dostačující, 1x měsíčně - ne více, si prsa sama vyšetřete. Čím více se na to budete upínat tak se vaše psychika bude zhoršovat. Jak již moji kolegové přede mnou psali, může se jednat o lipom, fibrolipom, fibroadenom, žlázový okrsek - je úplně jedno jak je nazveme, ale ve finále to pro vás znamená, že jste zdravá a není třeba se znepokojovat. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13792
Dobrý den, v prsu mám cystu 6 cm, během těhotenství jsem nechtěla cystu odsávat, výrazně nevadila. Nyní 7 měsíců kojím a cysta o dost zmohutněla, je hmatatelná hned pod bradavkou do dlaně. Může toto zvětšení být při kojení? Jak se provádí odstání? Je bolestivé?Jsou různé techniky, aby se cysta již nevrátila? Budu moci dále kojit? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, objednejte se na kontrolní ultrazvukové vyšetření. Odstátí tekutého obsahu cysty se provádí tenkou jehlou, možno lehce lokálně umrtvit. Obecně je úspěšnost punkce, kdy cysta zcela vymizí tak 50/50 a její úspěšnost se sníží právě při kojení, kdy dochází ke stimulaci výstelky o to více. Do cysty většinou aplikujeme vzduch, aby výstelku dráždil a způsobil slepení cysty a její neobnovení. Samotné punkce se bát nemusíte. jen je třeba dát pozor na vznik infekce. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13791
Dobrý den,
kojím už 10 měsíců, před 2 měsíci jsem si našla v pravém prsu více ke středu bouličku asi půl centimetru velkou. Byla jsem u svého gynekologa, který mi řekl, že to je jen nějaká tuková boulička. Boulička ale stále nemizí. Je pohyblivá. Nyní mě začalo bolet celé prso. Poradíte mi následující postup? začínám být nervozní
děkuji
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, jestli bolesti souvisí s bouličkou, nebo kojením jako takovým a určitou roli nehraje i psychika. Jistě půjde o banalitu, nicméně pro váš klid bych doporučil ultrazvukové vyšetření prsů na některém ze screeningových mamocenter, které i v době kojení není velký problém. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13790
Dobry den.Uz me 4 dny boli pravy prs. Nejdrive me jen svedil,ted uz i boli. To misto je tesne pod bradavkou a zacina cervenat. Na hmat jsem tam nesla vetsi bouli,tvrdsi. Je mi 17 let,tak rakovina to urcite nebude,ale trochu me to desi. Dekuji Jarolina
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o rozvíjející se zánět, ledujte, můžete zkusit zábal s tvarohem. Kromě těchto "domácích" rad raději navštivte odborného lékaře, gynekologa nebo lékaře prsní poradny, jestli nebude potřeba nasazení antibiotik. Dle jeho uvážení je možno provést ultrazvukové vyšetření, které není v těchto případech vždy nutné. Na rakovinu jak správně píšete není třeba pomýšlet. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13787
Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď na dotaz 13777 - počkám do dalšího cyklu a zařídím ultrayvuk. Mám doplňující otázky.Je možné, aby při nasazení HA nastal tento jev jen u jednoho z prsů (ztuhlost a místě mírné zduření)?Občas mě pravá ruka chvilkově brní (prsty).Může to mít souvislost?Je vhodné momentálně přestat cvičit?Po včerejším pilates - cviky na prsa/paže/záda začala být citlivá, nikoliv bolestivá oblast mezi prsem a podpažím,ale nemyslím si,že jde o klasické namožení (projevuje se to jen na pravé straně).
Předem děkuji za Vaši odopvěď. KZ
Odpověď: Dobrý den, ano, někdy jsou projevy jen u jednoho z prsů, samozřejmě o to více jsou ženy vystrašené. Ve vašem případě pokud více cvičíte a navíc pociťujete i brnění ruky mohou problémy pramenit od krční páteře, možná v souvislosti s jejím přetížením a bolesti se mohou dále promítat i do prsu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13786
K dotazu 13778.
Omlouvám se pane doktore, vím, že budu muset paní doktorce věřit, že tu biopsii udělala dobře, nicméně, kdyby ten jeden vzorek z pěti odebrala špatně, tak by to asi na celkový výsledek vliv mít nemělo, nebo ano? Ložisko bylo na monitoru před zahájením biopsie vidět dobře, nekoukala jsem na ten monitor při všech odběrech, jen náhodou u toho jednoho, když to tak zabolelo. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pro konečnou diagnozu stačí, aby byl jeden z pěti vzorků pozitivní. U některých typů lézí se stává celkem běžně, že po biopsii změní tvar či svoji viditelnost. Vyčkejte prosím výsledku histologie. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13785
Dobrý den pane primáři,
pod pravou bradavkou si pouze v leže nahmatám pohyblivý útvar do 1 cm, který po stlačení zmizí, ale během dne se znovu objeví.Po zmáčknutí bradavky se někdy objeví malé množství čiré nebo bělavé tekutiny.Příští týden jsem se objednala na sono.Mám se obávat něčeho závažného?Děkuji za Vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den, myslím, že vše dobře dopadne a půjde o banalitu. Tipuji na hormonální změny, za dvorcem půjde nejspíše o cystu. Ultrazvukové vyšetření je velmi správný postup. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13784
Dobrý den,od mládí mám pravý prs větší. V roce 2009 PP zánět po kojení. Od té doby pocituji uprostřed cyklu, pobolívání PP, při pohmatu cítím jakoby tužší konzistenci, svazek?? na hraně bradavky / když stisknu prs nad bradavkou palcem a ukazovakem/..zvrchu jakoby uzlíčky na mléč, žláze?v druhém taky tak, ale rozhodně mín. Nebo když si lehnu na břicho cítím větší tlak v PP než v tom levém. UTZ konec 2012, jen zmeny po porodu, vek, žádné ložisko..mám mít ted strach z rak? dekuji Km
Odpověď: Dobrý den, nemyslím, že půjde o závažný problém, nicméně podle naší zvyklosti doporučuji ultrazvukové vyšetření v tomto věku v rámci prevence po 1 roce. Od 40 let je možno uvažovat o provedení vstupní mamografie. Doporučuji tedy kontrolní ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových mamocenter. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13783
dobry den,dnes som bola na sono a mamo a zaver :lahka mastopatiabilat.BI-RADS 2,to znamená?
dakujem Zuzana
Odpověď: Dobrý den, BI-RADS 2 - benigní - je vyjádření nezhoubných (benigních) změn ve vašich prsech. Tedy zcela normální nález. Takovýto závěr bývá velmi často v případě, že po mamografii nacházíme v prsech prosté cysty. Kontrola v rámci screeningu je dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13782
Dobrý den !

Chtěla jsem se zeptat na toto - pakliže je záchytnost ca mammy při mammografii kolem 96 %, kolik je to při pouhém sonografickém vyšetření - za předpokladu že se jedná o prs bez cystických změn, s malým množstvím tukové tkáně ?
Lze uvést procentuálně, jak se tato dvě vyšetření překrývají ?

Děkuji za odpověď. MUDr. L.S.
Odpověď: Dobrý den, nejsem příznivcem procentuálního vyjádření úspěšnosti té či oné metody. Ani u mamografie bych netvrdil, že má 96% úspěšnost, respektive dá se říci: může mít až 96% úspěšnost. U mamografie velmi záleží na podílu žlázové a tukové tkáně. S větším podílem tuku je přehlednost vyšší. Zkrátka obě metody se vhodně doplňují a každá má své místo s ohledem na složení prsu tak vzhledem k věku. U žen do 40 let, pokud není důvod k provedení mamografie preferujeme ultrazvukové vyšetření. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13781
Dobrý den,jsem po operaci dg:N601 Mastopathia fibrocystica 1.dx. o průměru 4cm,sledována jsem byla 10let opakovaná biopsie dopadla vždy dobře i UZ a mamograf, operaci jsme zvolili protože se to začalo zvětšovat.Chci se zeptat může se to po čase opakovat na tom samém místě?Děkuji za odpověď E.K.
Odpověď: Dobrý den, tento typ žlázy dokáže během cyklu nápadně reagovat zvětšením a posléze ústupem, projevy mohou být na různých místech. Tedy moje odpověď na danou otázku je ano, jak v daném místě, tak jinde se mohou podobné změny objevit. Zde nezbývá jen pečlivé sledování, někdy velmi obtížné a v případě, že se nález nezdá přichází histologické ověření biopsií. Mamograf po 2 letech a ultrazvuk každý rok je většinou dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13780
Dobrý den, jsem měsíc po operaci rádiální sklerozující léze s převahou floridní adenozy. Nyní jsem si nahmatala v druhém prsu další bulku s následujícím nálezem na UZ: Mírně nepravidelná struktura fibroadenomatosni žlázy. Centrálně v místě hmatné léze adenomatosní kondenzát. Může se zeptat, o co se přesně jedná a jestli je potřeba biopsie či další kontroly na UZ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, o nutnosti biopsie musí rozhodnout lékař, který vyšetření prováděl. Takto od počítače vám věrohodně neodpovím. Podle popisu se však jedná jen o běžný žlaznatý uzel a UZ kontrola je v daném případě dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13778
Dobrý den,
byla mi dělána biopsie z prsu, nyní čekám na výsledky. Paní doktorka brala 5 vzorků, všechny se daly "snést". Pouze u druhého vzorku to velmi zabolelo, a na monitoru jsem viděla v prsu jehlu, nikoliv ovšem bulku, ze které měl být vzorek odebrán. Je to normální? Bojím se, aby nebyla biopsie nabrána špatně mimo ložisko a nebyl tak zkreslený výsledek.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, asi budete muset věřit lékařce, která odběr prováděla a ona teprve podle výsledku histologie musí zvážit jestli její výsledek odpovídá jejímu předpokladu. Pokud se budou výsledek a předpoklad rozcházet je možno přistoupit k opakované biopsii, zde raději volíme jistotu v podobě tzv. vakuové biopsie. Změny v prsu nemusejí mít vždy podobu jasného ložiska, někdy jde jen o lehkou změnu architektury prsu, možná to je váš případ. Vyčkejte a uvidíte. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13777
Dobrý den,
skoro před třemi týdny jsem nasadila hormonální antikoncepci. Mé pravé ňadro se mi zdá být od minulého týdne tužší při venkovní spodní straně, což před tím nebylo. Nemohu říci, že bych pociťovala bolest, či nějaké obtíže. Mám to přičítat efektu antikoncepce (počáteční problémy po nasazení) a počkat, nebo rovnou zkontaktovat svou gynekoložku a nechat se poslat na vyšetření. Poslední ultrazvuk proběhl cca před 2,5 lety bez nálezu - jen cca 3-5mm cista v každém prsu, což je přý běžné. Za Vaši radu předem děkuji, K.Z.
Odpověď: Dobrý den, asi bych vyčkal, souvislost hormonálních změn při HA se velmi nabízí. Uvidíte jak se to bude vyvíjet, v rámci dalšího cyklu. Provádějte samovyšetření 1 x měsíčně. Cysty jsou opravdu běžná a neškodná záležitost. O kontrolním ultrazvuku bych ale vážně uvažoval, neříkám, že hned, ale v dohledné době. Můžete jít i přímo do mamocentra bez žádanky za přímou úhradu kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13776
Dobrý den,
je mi 42 let, mám tři děti 21.12 a 5 let. Asi dva měsíce mi z jednoho prsu vytéká tmavý sekret. Je tmavě hnědé až černé barvy. Na ultrazvuku nic nenašli ani žádnou cystu. Nic víc však neudělali a výtok trvá dál. V prsu nehmatám ani žádnou bulku. Děti jsem kojila do jejich čtyř let. Poradíte mi co dělat a jak se výtoku zbavím? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, nevím jaký lékař vás poslal na ultrazvukové vyšetření, ale dobré by bylo konzultovat nález v prsní poradně. Sekrece vašeho druhu je většinou hormonální, varovná je až sekrece krvavá. Vhodné je provedení tzv. otiskové cytologie, což je rozbor buněk ze sekretu. Při podezřelém nálezu z laboratoře a trvající sekreci z jednoho mlékovodu, nejlépe spontánní, je možno uvažovat o kontrastním vyšetření mlékovodů (tzv. duktografii). Kromě ultrazvuku, bych doporučil ve vašem věku i mamografii, tedy pokud nebyla již provedena, nebo je odstup kratší jednoho roku. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13775
Dobrý den mám jedno prso menší, a nebo posunuté více nahoru. Nevíte co by to mohlo být ? M.B.
Odpověď: Dobrý den, to netuším :-) předpokládám, že vám ho takto příroda "nadělila" Pokud se jedná o významnou asymetrii je možné v dospělosti uvažovat o plastické úpravě. Pokud se váš prs však změnil v poslední době nebo si hmatáte něco neobvyklého, navštivte odborníka v prsní poradně či vašeho gynekologa, samozřejmě za doprovodu rodiče. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13774
Dobrý den, už týden mě bolí levé prso a dnes jsem nahmatala jakoby zduřelou vrchní žlázu. Začala jsem cvičit, tak se chci zeptat zda to může být tím, nebo mám raději navšít lékaře. Děkuji S.Š.
Odpověď: Dobrý den, ještě bych vyčkal, zkuste omezit cvičení a vyčkejte jak se to bude vyvíjet v souvislosti s menstruačním cyklem, je pravděpodobné, že je to z namožení či na hormonálním podkladě. Pokud to nebude ustupovat či naopak progredovat, vyhledejte odbornou pomoc, nejlépe gynekologa. Další možností je ultrazvukové vyšetření přímo v některém ze screeningových mamocenter za přímou úhradu kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13773
pro rod.zátěž jsem byla před 1r na mmg , našla se nějaká mikrokalcif po roce mmg znouvu:Na kontr.snímku v MLO projekci je neredukovaná žláza ve všech kvadrant,bez ložiska či susp.retrakce.Mikrokalc. v HK lehce přibily , nyní mají vzhled kalcif. v cévní stěně , ostatní mikrokalc . beze změn , pokoží přim. šíře.z: neredukující žláza , cévní kalcifikace v HK , dop. kontr. MMG za rok + UTZ Prosím o výklad celého nálezu Otázka(detox, zdravé stravování , více tekutin , byliny) odplavit ty mikrokalcif z prsu?Je vhodné posil.prsních svalů s ne zrovna lehkou váhou ve fitcentru? Lena
Odpověď: Dobrý den, mikrokalcifikace jsou pro nás jakýsi indikátor možných, velmi časných patologických změn. Mikrokalcifikací je mnoho druhů a ve vašem případě jsou jinak řečeno "neškodné", v raných stádiích vývoje je někdy rozhodování o jejich charakteru obtížné. Proto ty časné kontroly po 1 roce k posouzení jejich vývoje. Také máte možnost konzultace snímků, kalcifikací, na jiném pracovišti, víc očí víc vidí a názor dalšího odborníka se cení. O "vyplavení" kalcifikací se nesnažte a cvičit můžete co vám vaše tělo dovolí :-) a zdravý životní styl je jen ku prospěchu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13771
Dobrý den, mám cca měsíc - dva citlivé místo na spodu levého prsa. Je to cca pár cm ( bolest je jen na omak a dá se přirovnat k bolesti jako je u modřiny) Bulku ani jiný útvar jsem si nenahmatala, struktura je stejná jako na druhém prsu. Objednala jsem se na screening ultrazvukem za 14 dní, ale mám obavy. Nemůže se jednat o rakovinu? Přece jen jsem se dočetla že z 5% je bolest příznak. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokusím se odpovědět na oba dotazy současně. Osobně si myslím, že jak popisujete vaše příznaky, tak půjde jen o citlivý okrsek žlázy, pravděpodobně na hormonálním podkladě. Jednoznačné rozřešení přinese až ultrazvukové vyšetření, což schvaluji a nemyslím si že 14 dní je v tomto případě dlouhá doba. Chápu, že se hlavou honí spousta věcí, ale 14 dní opravdu nehraje větší roli při vývoji změn v prsech. rakovina spojená s bolestí je většinou v pokročilejších případech, kdy nádor prorůstá do okolních struktur, nebo je v místě kde tlačí a bolí. To rozhodně nebude váš případ!
Co se týče HA, jak píšete lehce škodí i chrání a musíte si sama, nejlépe po poradě s gynekologem zvolit priority k jejímu užívání. Riziková se stáváte pokud vy sama, nebo u vás v rodině někdo onemocní rakovinou prsu nebo ženských orgánů, významné jsou dva a více nádorů. Podrobněji na odkazu: http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-verejnost--geneticka-zatez a seznam genetických pracovišť na odkaze: http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-lekare--specializovana-pracoviste--genetika Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13770
Dobrý den,
při samovyšetření prsu, jsem zjistila, že mi z levé bradavky vytéká hnědá tekutina, z pravé nikoli, tekutina vytéká jen po stisknutí.
Měla bych navštívit lékaře nebo je to běžný jev. Děkuji B.S.
Odpověď: Dobrý den, sekrece z prsů má velmi pestrou škálu barev a většinou je podmíněna hormonálně. nevím kdy jste byla naposledy na vyšetření prsů, ale ve vašem věku je vhodná již jak mamografie, tak rozhodně ultrazvuk. Pokud máte v posledním roce některou z těchto metod za sebou, asi bych vyčkal, prs nemačkejte, jenom byste sekreci podporovala sama. Varovná je většinou a sekrece krvavá, která může mít organickou příčinu v prsu. Pokud budou potíže přetrvávat pak teprve navštivte lékaře. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13769
Dobrý den,prosím o vysvětlení
žena 64 let před 14 dny po odebrání celého levého prsu : G2 invazivní karcinom NST (duktální) v horním zevním kvadrantu levého prsu s in situ komponentou,s metastázou do uzliny III.etáže a mikrometastázoz do 1 z celkem 7 vyšetřovaných axilárních uzlin.
Jaká je prognoza ? prosím o pravdu na rovinu,má vůbec cenu chemoterapie,ozařování,bioléčba,nebo je pozdě a je lépe užít si poslední čas co nejlépe bez další léčby ,je vůbec šance na vyléčení ?
Kolik mám asi času ?
Odpověď: Dobrý den, přesnou prognózu vám nepovím, ale je jasné, že nádor byl pokročilejší a začal se šířit do uzlin. Obecně se snažíme nacházet nádory velikosti max. do 20 mm a menší samozřejmě, bez metastáz do uzlin, které mají výbornou prognózu. Možnosti dnešní léčby jsou široké a onkologové někdy dokáží zázraky, jestli to nezkusíte tak se vzdáváte bez boje. Rozhodně doporučuji zkusit vše co vám doporučí. Ablace "vyřešila" lokální příčinu a nyní potřebujete tzv. systémovou léčbu, která má postihnout organizmus jako celek. Až tímto vším projdete pak si teprve užívejte! Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13768
Dobrý den,po mamogr.vyšetř.(BIRADS 0)mi bylo doporučeno dovyšetř.sonofrafem.Popis:Vpravo:na rozhr.ZK v blízkosti dvorce u č.9 zachycen drobný echoidní okrsek s naznačeným akust.stínem, vel.4x5x3mm.Ložisko je diskrétní a je zachyceno v obou vyš.rovinách.Mlékovody jsou centrálně lehce akcentované.Doporučli mi biopsii.Myslela jsem si,že šetrnější způsob by byl každé 3 měsíce to sonograficky sledovat a pokud by se to nezvětšovalo, tak je to v pořádku a pokud se zvětší pak biopsie.Je to špatný názor? Myslíte si, že je to vážný nález? Děkuji, L.N.
Odpověď: Dobrý den, myslím, že postup lékaře je správný. Držíme se pravidla, že pokud se nám vloudí do mysli sebemenší pochybnost je lépe ověřit biopsií, nežli sledovat. Jaké povahy je ložisko ve vašem prsu netuším, nicméně je drobné a velmi časně zachycené. Biopsie se bát nemusíte, je to drobný ambulantní zákrok v lokálním umrtvení a alespoň budete mít 100% jistotu. Žít s pocitem, jestli je to tak či onak není určitě nic příjemného. Držím palce, hezký den. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13767
Dobrý den,
je mi 28 a nahmatala jsem si v prsu útvar, který je poměrně velký, asi jako slepičí vajíčko, nebolí, z horní části je oválný, spodní je jakoby připevněná ke svalu. V posledních měsících hodně cvičím a posiluji, může jít o nějaký zánět svalu, když ale necítím bolest?
Odpověď: Dobrý den, doporučuji ultrazvukové vysetreni v některém ze screeningových mamocenter, které vám dá jasnou odpověď. Jejich seznam naleznete na tomto webu. Hezky den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13766
Dobrý deň prajem, posledný mesiac ma občas pichne do ľavého prsníka vo vrchnej časti smerom do vnútra. Hrču ani nič podozrivého som si nenahmatala. Je to skôr pichavá bolesť a dosť často je viazaná na pohyb. Momentálne som v zahraničí a mám strach.
Za odpoveď ďakujem M.Ž.
Odpověď: Dobrý den, vaše problémy přisuzují hormonálním změnám a v tomto ohledu můžete byt naprosto v klidu. Pokud jste v posledním roce nebyla na ultrazvukovém vyšetření tak vám jej vřele pro klid doporučuji. Nadále provádějte jednou měsíčně samovysetreni. Hezky den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13764
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat na nález z mamografu-diagnostika hypoechogenní léze 10x5mm lehce nerovných kontur, inhomogenní kulovitá13x9mm ,hypoechogenní léze 5mm bez přímé známky malignity, vlevo je hypoechogenní léze 19mm vedle 14mm, inhomogenní, lehce nerovné, axily bepatol. utvaru, Biopsie objednána. děkuji za odpověd Malenová
Odpověď: Dobrý den, nevím kterou z vámi popisovaných lezi bude lékař ověřovat, ale pokud přistupuje k biopsii tak se mu některé či nektera ložiska nezdají byt zcela neškodná. Teprve histologie rozhodne o dalším postupu. Hezky den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13763
Dobry den, opat sa idem poradit s vami. Mam benignu dysplaziu, konvolut duktov a reaktivne uzliny v axilach. Pan doktor, su tieto diagnozy naznakom do buducna rakoviny? Od polky cyklu ma pria dost bolia. Uzivam pupalku, moze pomoct? Chodim kazdy pol rok na sonokontrolu,je to ok? velmi pekne dakujem.
Odpověď: Dobrý den, již několikrát jste na toto téma dostala odpověď. Nález tohoto typu je opravdu benigni a vaše problémy mají kořeny v hormonálních změnách. Provádějte samovysetreni jednou měsíčně a jednou za rok si zajděte na ultrazvukové vyšetření. Hezky den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13762
DOBRY VECER ,MELA BYCH NA VAS DOTAZ PRI ODBERU KRVE MI VYSLY TUMOROVE MARKERY CA 15=3 kolem 41 JE TO NEBEZPECNE ....PRI POHMATU NIC NENALEZAM ....JINAK VSE V ODBERECH V POHODE JEN VYSSI CHOLESTEROL A V IMUNITE DEKUJI MOC A PREJI CO NEJVIC RADOSTNYCH DNU ....
Odpověď: Dobrý den, vaše hodnota je jen lehce zvýšená a větší váhu mu můžeme přikládat jen při vážném klinickém podezření na nádor prsu, potom je vhodna i kombinace s dalším onkomarkerem TPA nebo CEA. Pokud nemáte problémy a bylo zmíněné vyšetření provedeno v rámci preventivní prohlídky, při které bylo vyšetření prsu negativni, byl bych v klidu. Hezky den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13761
Dobry den,
Od porodu (zari 2012) jsem byla 2x na sonu prsou, pouze preventivne. Naposledy koncem listopadu 2013). Ted mam pocit, ze me prave prso svedi. Nemuzu presne rici kde a jak, od redukce prsou v r 1998 mam necitlive bradavky a celkove prsa spatne citim. Myslite, ze se mam svedenim znepokojovat, nebo by byvala prohlidka v listopadu pripadnou rakovinu objevila a mam pockat na dalsi sono na podzim?
Diky
K
Odpověď: Dobrý den, vyčkal bych a doporučil jednou měsíčně samovysetreni. Svědění pokud nejsou viditelně změny na pokožce muže byt způsobeno stejně tak jako bolesti a pnutí prsů hormonálními změnami. Pokud se nález nebude zlepšovat teprve poté se poraďte s gynekologem ultrazvukové vyšetření v současné době nic nevyřeší. Hezky den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13760
dobrý den,
měla bych dotaz jsem ve 4. měsíci těhotenství na levém prsu v horní části jsem si nahmatal zatvrdlinu, která tam dříve nebyla.Svému lékaři jsem to řekla,řekl mi že je prso v pořádku, torchu se obávám co když to nenahmatal.Prosím o radu
děkuji
Odpověď: Dobrý den, pak mate dvě možnosti vyčkat a věřit lékaři, protože se opravdu muže jednat jen o změny v těhotenství a druhou možnosti je objektivni posouzení pomoci ultrazvukoveho vyšetření. Na posledně jmenované se objednejte ve screeningovem mamocentru. Cena vyšetření se pohybuje kolem 400 Kč, pokud přijdete bez zadanky od lékaře. Hezky den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13759
Dobrý den ve spodní části levého prsa mám na dotek velmi citlivé místo - těsně nad žebrem. Nejcitlivější je to když ležím a přejíždím prsty po místě. Nemyslím si, že by to byla boulička, protože při pohmatu pravého prsa je místo na dotek stejné, akorát nebolestivé. Nevíte prosím co by to mohlo být? Zánět uzliny? Popřípadě jak by se dalo bolesti zbavit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o okrsek citlivé žlázy na hormonálním podkladě. Vyčkat bych a předpokládám, ze bolesti spontánně ustoupí. Jednou měsíčně si proveďte samovysetreni, posudte sama jestli bolesti nejsou větší při určitém typu podprsenky. Při tvorbě bolulicky se objednejte na ultrazvukové vyšetření. Hezky den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13758
Dobrý den,
je mi 34 let a při kontrole mi zjistili nepravidelný útvar v pravém prsu 1,5 cm. Nyní čekám na výsledek biopsie.
Rok stará zpráva ze sona - diskretní mastopatické rysy oboustranně v HK - nález je stacionární, jinak je žlazový parenchym, jemný a pravidelně uspořádaný. Ohraničené ložiskové změny charakteru cysty či fibroadenomu neprokazuji. Bez známek malingitidy. Uzlivi v axilách bpn. Je možné, aby mi po roce vyrostlo něco nebezpečného? V Mezidobí jsem prodělala zamlklý potrat a brala léky + injekce na vyvolání menzes /ten se spustil až nyní/ po rozvolnění srůstů na děloze.
Odpověď: Dobrý den, už jsme spolu komunikovali a jak jsem psal minule, musíte vyčkat na výsledek histologie. Nález nového ložiska po roce není nijak výjimečný a velikost 15 mm představuje velmi časný záchyt, který by se v případe nutnosti následně léčby mohl úspěšně vyléčit. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13757
Dobrý den, je mi 35let,užívám HA poslední 3 měsíce mi z pravého prsu při zmáčknutí bradavky vytéká žlutobílá tekutina nejvíce (kapička velikosti špendlíku), při samovyš. prsu jsem si žádný útvar nenahmatala, může se jednat o rakovinu?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, rakovina nemá tyto příznaky, sekrece je nepochybně hormonální, varovná by byla až sekrece krvavá. Pokud jste nebyla v posledním roce na vyšetření prsů, vřele doporučuji ultrazvukové vyšetření v některém ze screeningových mamocenter. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13756
Dobrý den, je mi 30 let a před dvěma roky jsem byla na ultrazvuku prsou. Byl mi zjištěn adenom 13 mm, pravidelné echogenity, ostře ohraničený. Nyní jsem byla po dvou letech na ultrazvuku a bylo mi řečeno, že adenom se zvětšil na 15 mm.
Mám se tohoto zvětšení obávat? Děkuji za odpověď. Darina N.
Odpověď: Dobrý den, není se třeba znepokojovat, takováto progrese není významná. Kontrola ultrazvukem za rok je dostačující, při potížích samozřejmě kdykoliv dříve. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13755
Dobrý den,
je mi 41 let. mám dvě děti a třetím měsícem cítím nadměrnou citlivost v prsou. Napětí, bolestivost, občas pálení i píchání - jako když byla prsa příliš nalitá v době kojení a během tohoto měsíce se mi prsa o číslo dokonce zvětšila. Co to může znamenat? Může to být způsobeno i prodělaným dlouhodobým stresem? Prý se může tak aktivovat hormon prolaktin... Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, změny jsou nepochybně hormonálního původu. Pokud budou přetrvávat i po další menstruaci konzultujte to se svým gynekologem a eventuelně se objednejte na odborné vyšetření prsů. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13754
Prosím o radu.Je vhodné jít půl roku po chemoterapii a PET / rakovina vaje
čníků/ na vyšetření prsů mamografem?Děkuji moc za odpověď.Šlachtová, Most
Odpověď: Dobrý den, záleží kdy jste byla na vyšetření prsů naposledy, měl by být odstup alespoň 1 roku. Předpokládám, ze dotaz směřuje na záření. Mamograf v dnešní době generuje velmi nízké hodnoty záření, takže i přesto, ze máte za sebou PET-CT je vyšetření na mamografu přínosné. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13753
Dobrý den, asi 3 týdny mě bolí levý prs. Dcerka mě do něj v poslední několikrát více bouchla. V místě bolesti si při samovyšetření nahmatám malinkou jakoby bulku, ale musím hodně zatlačit na prs, hluboko až na žebra. Je to směrem dovnitř kousek od dvorce bradavky. Jsem objednaná na UZ až na konec května.Může se jednat o něco závažného a není pozdě termín objednání na UZ, pokud by šlo o něco vážnějšího? Děkuji za odpověď.Z.H.
Odpověď: Dobrý den, mohu jen věštit z křišťálové koule a pevně věřit, že to nic nebude. V souvislosti s úrazem se muže jednat o banalitu stejně tak někdy naopak úraz ukáže na změnu, která by jinak další čas dřímala, než by se projevila. Ultrazvukove vyšetření je správná volba. Doba objednání 1,5 měsíce je v případe pokud mate problém, hmatate si bulku dosti dlouhá. V takovem případe se na našem oddělení snažíme vyšetření udělat do 1 týdne, ale musíte na problém zřetelně upozornit! Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13752
Dobrý den, v roce 2008 mastektomie, v roce 2010 rekonstrukční plastická operace, sledována na onkologii, včera mamograf s výsledkem pravděpodobně benigní mikrokalcifikace v operovaném prsu. podle radiologa usazování vápníku v místě, kde tuková tkáň zcela nepřihojena. Je to možné po 4 letech od operace, když předešlé mamografy byly OK? nebo trvat na biopsii? Pavla
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že se jedna o tzv. dystrofické kalcifikace, které se pravé i po letech ukládají v takto změněné a nefunkční tkáni. Většinou jsou dosti typického vzhledu a biopticke ověření není nutné. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13751
Dobry den.je mi 21 let a uz par mesicov mam problem s pravym prsom. Na dotyk sa mi zda vacsie,bulku som ziadnu nenasla podla dotyku ale citit ako keby zlazy boli zvacsene. Niekedy to aj pobolieva na dotyk a v poslednom case to dost svrbi.Nielen v oblasti bradavky ale na celom prse. HA neberiem a niesom ani tehotna. Ku gynekologovi mam ist az o mesiac. Nevedelu by ste mi poradit co by to mohlo byt? Dakujem
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o hormonální změny. Myslím, že můžete byt v klidu. Pokud byste chtěla mít jistotu tak v Čechách je možno zajít do mamocentra bez žádanky a nechat si udělat ultrazvukové vyšetření za úhradu kolem 400 Kč, bohužel nevím jak je to na Slovensku. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13750
Dobrý den.34 let-2porody,2 gyn.oper.Od 18 sledována 1xpůl roku poradna,1xročně UTZ pro 1,5 cm "tukovou" bulku v prsu.Dr teď doporučuje operaci.Loni UTZ 22x8mm hypoechogenní oválná formace, mammy bez ložisek,axily bez detekce uzlin.Teď poradna-ovoidní rezistence 2,5x1,5 fibrolipom?ev.FIA?jiné?-klinicky vykazuje benig.rysy,stroma-akcentace v HZK+centrálně bilat,kde nodularitky+vyšší podíl fibrot.složky,axilly klidné,LU nezv. Bulka mi nijak nevadí,jen při zmáčknutí/vyšetření bolí, jsem ve stresu z práce,i MS mám nepravidelnou.Mohl byste mi, prosím, napsat svůj názor, zda bulku odstranit?Děkuji J
Odpověď: Dobrý den, podle všeho co píšete je bulka "neškodná", tedy benigní a v takovém případě by mohla v prsu zůstat i nadále - toto je strategie screeningových mamocenter. Pokud nemáte vyšší riziko rakoviny prsu, tak kontroly po 1/2 roce jsou nadbytečné. Kontrolní ultrazvuk po 1 roce je naprosto dostačující. Doufám, že před plánovanou operací bude boulička ověřena pomocí jehlové biopsie? což je v dnešní době nepodkročitelný standard! Pokud ne, požádejte o toto ověření, je to drobný ambulantní výkon, po kterém budete mít jistotu, že nejde o nic závažného a budete se moci při vašem rozhodování o co opřít. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13749
Dobrý den,
zítra 10.4.bych mela jit na magnetic.rezonanci prsou.Lékařka mi rikala,ze na MR je idealni jít 6.-17.den cyklu a dle toho mě na MR i objednala.Menstruace mi ale bohužel začala až dnes 9.4.(přestala jsem užívat HA a proto ta nepravidelnost menstruace).Nevím,zda mám zítra jít na MR nebo se objednat na jiný termín?
Děkuji Vám za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, časový interval se volí proto, aby po podání kontrastní látky při hormonální stimulaci nedocházelo k vytvoření tzv. "falešně pozitivního sycení pozadí". Jinak řečeno, přehlednost a přesnost vyšetření je snížená ba dokonce objevují se "falešně pozitivní" okrsky. Váš problém jsme již řešili a osobně si nemyslím, že MR toto může vyřešit, ale... Nechal bych to již být, lékaře na MR na tuto situaci upozorněte, ať se sám rozhodne či odložit nebo udělat a s tímto vědomím i hodnotit obrazy. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13748
Dobrý den, je mi 23 let a chci ze zeptat, babička měla rakavinu prsu a někde jsem slyšela, že když bych si nechala udělat na plastice umělé implantáty, tak můžu snížit možné riziko vzniku karciomu v prsu? Je toto pravda nebo naopak implantáty mohou zvýšit riziko rakoviny?
Odpověď: Dobrý den, pokud máte v rodinné anamnéze pouze rakovinu u babičky, více významné z maminčiny strany, tak riziko rakoviny prsu u vás není vysoké. Co se týče otázky na implantáty a snížení rizika: toto je případ vysokého rizika, zpravidla geneticky prokázaného, kdy je dobré uvažovat o odstranění prsů s náhradou implantáty ( viz případ Angeliny Jolie) . Otázka zvýšení rizika z implantátů není prokázána. Pokud uvažujete o implantátech, je lépe volit po těhotenství a kojení, jinak hrozí riziko, že po kojení bude kosmetický efekt narušen. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13747
Dobrý den, mám zhoubný nádor prsu o velikosti cca 6 cm. prodělala jsem zatím 4 chemoterapie, ale nádor se nezmenšuje.Je velikost nádoru rozhodující pro přežití této nemoci.
děkuji
Odpověď: Dobrý den, samotná velikost nehraje stěžejní roli, ...spíše se jedná o to, jak se nádor při této velikosti rozšířil jak lokálně tak celotělově. Pokud nádor adekvátně nereaguje na stávající léčbu, je na onkologovi, aby léčbu přehodnotil a upravil. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13746
Dobrý den, je mi 39, kojím 2.dítě, v P prsu se mi tvoří jen minimum mléka, L je OK. V P prsu jsem na dolní hraně vyhmatala nebolestivou bulku velikosti většího hrášku. Můj gynekolog mi řekl, že pravděpodobnost, že jde o nádor, je malá a prs v době laktace vyšetřovat nelze, proto mám jít na mamo vyšetření po ukončení kojení. Chtěla jsem ještě cca 6 měsíců kojit, ale tak dlouho rozhodně vyšetření odložit nechci. Než dítě nuceně odstavím, chci se zeptat, zda je za popsané situace opravdu nezbytné pro vyšetření této konkrétní podezřelé bulky (nikoli celých prsů) ukončit laktaci. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, podle toho jak to popisujete souhlasím, že nepůjde o nic vážného. Nicméně rozumím vašemu psychickému rozpoložení. Vyšetřit prsa v době laktace je trochu obtížnější, někdy je přehlednost snížená, ale rozhodně bych neřekl, že to nejde! Tedy, žádnou laktaci neukončujte, zajděte si přímo do screeningového mamocentra, bez žádanky, za úhradu kolem 400 Kč a budete mít jasno a věřím, že i klid na duši. Lékaře pochopitelně na bulku upozorněte, aby kromě prsů zacílil i na vámi sledovanou oblast. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13745
Dobrý den, u mé dvouleté dcerky dětský doktor zjistil zduření levé prsní žlázky, při zmáčknutí ji nevytéká žádná tekutina, ani to není bolestivé. Jsme odeslány na ultrazvukové vyšetření. Malá byla kojena jen do 3 měsíce věku, od té doby je na UM. Čím to může být způsobené a co nás čeká dále za léčení? Doktor mě uklidňuje, že to není nic vážného, ale přesto mě obavy neopouští :-) Máme v rodině diagnostikovanou rakovinu prsu.
Odpověď: Dobrý den, na rakovinu zapomeňte. Půjde nejspíše o prosté zduření prsní žlázky způsobené hormonálně, které jak vzniklo, tak zase postupně zmizí, buďte v klidu. Hezký den PV.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13744
Dobrý den,
dnes jsem byla na kontrole u gynekologa, kde jsem si stěžovala na přecitlivělost prs. Prohmatal mi je a doporučil vitamíny. Večer jsme s přítelem ovšem objevili malou bulku vcelku pravidelného ovalneho tvaru v pravé vnější čtvrtině rozměr cca 1x0,5 cm, ale je hmatatelná pouze v leže. Může jít o něco závažnějšího i přesto, že mě ten den prohlížel odborník? Mám se znovu objednat? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, je vidět, že váš přítel to dělá s láskou a má šikovné ruce :-) Vážně, je možné, že se jedná o bulku, zrovna tak může jít jen o okrsek žlázy. V takto mladém věku přichází do úvahy nejčastěji cysta či fibroadenom - oboje ložiska, která vám nemusejí dělat vrásky. Doporučuji pro váš klid ultrazvukové vyšetření, lékaře navíc na bulku upozorněte. Můžete jít přímo do screeningového mamocentra, bez žádanky, v daném případě za přímou úhradu kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13742
Dobrý den, je mi 43 let. Asi před půl rokem mě začala bolet hrudní kost na horní části levého prsa ( blíže ke středu těla ). Nyní jsem objevila okolo tohoto místa tužší útvar ( bulka ), pohyblivá zprava doleva, zřejmě spojená ( srostlá) s touto kostí. Nález bolestivý na pohmat a při vstávání z postele. Prosím o radu, je-li tato záležitost závažná. Případně co dělat, kam se obrátit atd. Za radu předem děkuji. M.H.
Odpověď: Dobrý den, i když to vypadá, že souvislost s prsem není, tak bych doporučil cílené ultrazvukové vyšetření. Obecně pokud je bulka pohyblivá, nepředstavuje závažný problém. Nechte se vyšetřit kupř. u praktického lékaře, pokud je vztah k prsu, tak můžete jít do prsní poradny, nebo bez žádanky i přímo do mamocentra. V posledním případě byste platila 400 Kč. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13741
Dobrý den,
už cca měsíc mám výtok z prsu. Většinou je bílý nebo čirý. Samovolně vytéká (špiní prádlo), vypozorovala jsem, že je to většinou při změně počasí nebo při stisku prsu z vnitřní strany. Je většinou většího množství (5 a více ml) ne jen kapka. Těhotná ani po kojení nejsem. Beru antiko Nuvaring.
Může to být něco závažnějšího či ne? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jistě nejde o nic závažného, podklad bude hormonální. Dobré by bylo vyšetřit i hladinu prolaktinu, doporučuji navštívit gynekologa či praktického lékaře a probrat s nimi váš problém. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13738
Dobry vecer mnela bych dotaz uz sem vam sem psala o mem prsu byla jsem na vysetreni rekli ze je vse jak ma byt ale tu malickou bulku tam porad mam a je vecinou pred menstuaci bolestiva nevim wubec co by to mohlo byt ziju v cizene prosim o radu vysetreni sem mnela od lekare a poslal mne na ten ultrazvuk na prso
Odpověď: Dobrý den, pokud máte provedeno ultrazvukové vyšetření a pokud jste lékaře navíc na vaše podezření v podobě bulky upozornila a on mohl vyšetření i zacílit, tak bude vše v pořádku a půjde opravdu nejspíše o okrsek žlázy, který reaguje hormonálně. provádějte jednou měsíčně samovyšetření, pokud bude nález stacionární, stačí kontrola ultrazvukem za 1 rok, při progresi potíží či postupném zvětšování bulky i dříve. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13737
Dobrý den pane doktore Prosím o radu pali ma podpaží na leve strane co to může byt? ? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, bolesti, pálení, citlivost jak prsů tak podpaží jsou časté stesky, které nemají většinou žádný objektivní podklad. Mohou být způsobené jen namožením, hormonálně, reaktivními změnami uzlin. Určitě to není žádný varovný příznak, vyčkejte a pokud neustoupí, můžete pro svůj klid zajít na ultrazvukové vyšetření, kde vše osobně proberete s mamodiagnostikem. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13736
Dobrý den, už docela dlouhou dobu mam jedno prso jiné než druhé. Bradavku mam jakoby "zapadlou" a obcas mi z ní vytíká bílá tekutina, někdy i svědí. Myslíte že by se mohlo jednat o rakovinu?
Odpověď: Dobrý den, nemyslím, že se jedná o rakovinu, můžete mít jen asymetrii prsů a sekrece bude nejspíše hormonální, bradavka může být vrozeně nevystouplá. Doporučuji ultrazvukové vyšetření, event. návštěvu prsní poradny. Bez žádanky je možno přímo do mamocentra za přímou úhradu kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky