MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223


Dotaz č. 11726
Dobrý den,

je mi 49 let a asi 4 měsíce mám vpáčenou bradavku, která se mi občas (většinou, když mi zima) vrátí zpět, včera jsem byla na mamografu i nějakém podrobnějším a výsledky v pořádku, jen mám v prsou více uzlin, ale na vpáčenou bradavku mi nic neporadila, ani nepředepsala, při tom mi v ní cuká, bolí a je to nepříjemné. Nevíte poradit nějaké kapky, vitamíny, nebo jestli si s tím mám ještě někam zajít? Děkuji a jsem s pozdravem. Poláková D.
Odpověď: Zapadávající bradavka je nepříjemná záležitost a dobrá rada je zde opravdu těžká. Zapadávání je způsobeno zkracování malinkých papilárních svalečků, které jsou uloženy pod bradavkou. Je zapotřebí bradavce pomáhat ven, především z hygienických důvodů. Za vpadlou bradavkou se totiž hromadí drobné nečistoty a kožní maz a to vše dohromady je ideálním prostředí pro množení bakterií, které pak mohou působit místní zánět. Neznám žádné léčivo, které by mohlo pomoci. Při každém sprchování se pokuste bradavku vybavit a omýt, také dobře osušit. Někteří chirurgové provádějí trvalé vybavení bradavky chirurgicky, musí však jít o skutečného odborníka, aby efekt operace nakonec nebyl spíše opačný.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11725
Dobry den,mam dotaz včera mi skončila menstruace a dneska brzo ráno jsem si nahmatala z vnitřní strany pravého prsu bulku asi 1 cm velikou a jak ji prohmatam tak docela bolí .Taky jsem nemocna.Může to souviset s tou menstruaci nebo s tím ze jsem nemocna? Děkuji predem za odpověď.
Odpověď: Nově vzniklá bolestivá bulka bude s velkou pravděpodobností cysta nebo fibroadenom. Jsou to nezhoubné varianty žlázy typické pro Váš věk. Pokud bude nález přetrvávat nebo se zvětšovat, doporučuji - pro Váš klid - preventivní vyšetření ve screeningovém centru ultrazvukem. Ani zvětšování není příznakem zhoubnosti.Popsané změny - cysty, fibroadenom - vždy nějak souvisí s hormonální situací, s nějakou hormonální odchylkou. Je také dobré zvládnout techniku samovyšetřování, ideální je začít práv po vyšetření ultazvukem. Výukový film najdete na www.buprague.cz v části prevence - samovyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11724
Dobrý den, je mi 46 let, před půl rokem jsem skončila s kojením, kojila jsem 3 roky. 1.Teď v prosinci jsem byla na mamografu, ale protože jsem si nebyla jistá s těhotenstvím (nakonec nebylo), provedli mi jen UZ vyšetření. Počítá se toto UZ vyšetření jako to mamografické, které je jednou za 2 roky zdarma?
2. Před týdnem při milovaní se mi objevila hustá,béžová tekutina na prsu.Může to být ještě zbytek mléka?
3.Můj otec má rakovinu prostaty a nyní i prsu. Mám chodit na mamograf radši každý rok? Děkuji Bodláková Prosím nezveřejňovat odpověď.
Odpověď: Máte nárok na plně hrazené screeningové vyšetření mamografem, ultrazvukovým vyšetřením jste si tuto příležitost nevyčerpala.
Je velmi pravděpodobné, že tekutina, která se objevila jako výtok z prsních bradavek ještě souvisí s předchozím kojením. Některé ženy mají nespontánní mléčnou sekreci měsíce i několik let po ukončeném kojení.
Rakovina prsu u otce je významným vykřičníkem. Vhledem k tomu, že jste matka malého dítěte, které jste porodila ve vyšším věku, doporučuji každoroční preventivní vyšetření. Zda stačí mamografie jednou za dva roky a v mezidobí ultrazvuk nebo zda je vhodný každoroční mamograf, to Vám řekne lékař ve screeningovém centru, které by se mělo o Vaší prevenci postarat. www.mamo.cz Je zapotřebí jim sdělit Vaše rizika, především zmínit onemocnění otce. Součástí screeningového vyšetření je totiž vyplnění rizikového dotazníku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11723
Dobrý den, jsem po odnětí prsu a je mně dále navržena chemoterapie.
Uvádím z ambulatní zprávy Dop.: Vzhledem k pT2/23mm/+Lu+s přerůstáním přes pouzdro/SNl/indikuji v adjuvanci 6 chemoth CMF po ukončení homonoth.Nebyla jsem schopna se blíže zeptat na podrobnosti.Vím, že
existuje biologická, hrmonální léčba, ozařování.Prosím o sdělení, kdy je vhodná a jaký je rozdíl mezi cheotereapií a biologickou léčbou a
a bližší vysvětlení znění uvedené zprávy. Děkuji za Vaše vyjádření,
s úctou paní Růžena.
Odpověď: Při operaci Vám byly odstraněny uzliny v podpaždí, kde se prokázalo, že v nich již byly nádorové buňky, které se dokonce dostaly přes pouzdro uzliny. Je tedy nebezpečí, že se další nádorové buňky dostaly do organismu, a proto je Vám doporučena léčba chemoterapií, která je v tuto chvíli jediná možná pro zastavení nádorového procesu. Biologická léčba se podává vždy jako nadstavba nad chemoterapií, nemá takovou účinnost jako chemo. Mohou ji užívat jen ženy, jejichž nádor má specifické receptory HER2. Vám byla naplánována standardní a , myslím, i dostatečná léčba. Po ukončení 6 cyklů chemoterapie naváže velmi pravděpodobně ještě radioterapie a pak po 5 let zajišťovací hormonální léčba. Je to doklad, že Váš nádor měl vysoké hladiny estrogenních a progesteronových receptorů, což je prognosticky velmi příznivé. Celkově je Váš případ standardní, léčba bude určitě účinná. Věřte ověřeným postupům. Nebojte se zbytečně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11722
Je povinností gynekologa palpačně vyšetřovat ženám prsy? Jsou v praxi velké rozdíly, někteří gynekologové se vyšetření prsů vyloženě vyhýbají, někteří toto vyš. zase prováději zcela samozřejmě.
Děkuji Pavlová
Odpověď: Gynekologická společnost současně nevyžaduje od gynekologů zabývat se vyšetřováním prsů. Doporučuje jim však odesílat ženy jednou za dva roky na preventivní mamografické vyšetření, které dokáže odhalit nádorové ložisko v menším stadiu než palpační vyšetření. Ženám se doporučuje, aby si prsy vyšetřovaly každý měsíc po menstruaci, žena totiž sama nejlépe zná vnitřní strukturu svých prsů - nejlépe je začít po provedené mamografii, kdy si může žena být jistá, že je v pořádku. Instruktážní film o samovyšetření je na www.buprague.cz v oddílu prevence-samovyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11721
Dobrý den,
je mi čerstvých 15 let a poslední asi tři týdny mě pobolívá na prsou. Je to takové tupé píchání, občas to pobolívá i v podpaží. Bolí mě obě prsa, levé trochu více. Žádné jiné příznaky (výtok z bradavek, zarudnutí..) jsem nezpozorovala. Nenahmatala jsem ani žádnou bulku, i když si nejsem jistá, jestli bych ji vůbec poznala. Nemůže to být rakovina? Mám docela strach...
Děkuji za odpověď
Odpověď: Všechny příznaky, které zde jmenujete jsou k věku zcela normální. Dozrávající žláza se projevuje přesně takto. Nádory prsů se objevují až po 20 roku věku. nebojte se . Podívejte se na www.buprague.cz, kde je v oddílu prevence-samovyšetření uvedený krátký instruktážní film o samovyšetření. Je dobré tuto dovednost zvládnout.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11720
Píšu ještě dál nevešlo se mi to vše do jednoho.před 2 roky žádala mamka u své gyn, aby jí napsala žádanku na vyš na mamo popř.ultrazvuk, protože měla podezření. Gyn se jí prý však vysmála, že to nic není, a nikam ji neposlala! Mohu toto nemístné jednání gynekoložky nějak řešit?Pokud by to byl nádor a byl tam víc jak dva roky,jaká je šance na vyléčení?Předem děkuji
Odpověď: Kolik let bylo Vaší mamince v době, kdy žádala od gynekoložky žádanku na vyšetření? Pokud měla již před dvěma lety klinický příznak , který byl podezřelý ze zhoubného nádoru, je možné, že má nález v prsu již déle. To se ale zpětně opravdu těžko dokazuje. Nádory prsu jsou nejlépe léčitelné ze všech nádorových onemocnění. maminka dostane veškerou nejsoučasnější léčbu, jste kousek od Brnna a Masarykova omkologického ústavu, léčbu můžete jistě domluvit i tam. V tuto - pro Vaši maminku - opravdu těžkou chvíli není ideální bolest jitřit tím, že se něco zanedbalo, to opravdu můžete s její lékařkou řešit jen Vy, maminka až po úzdravě. Pokud si Vaše maminka stěžovala na nějaké obtíže před dvěma lety, mělo by to být ve výsledku jejího vyšetření od gynekoložky uvedeno.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11719
Dobrý den, prosím, o odpověď na mail co nejdříve to půjde.Včera byla mamka poprvé na vyšetření na mamografu bylo jí 45 let.Dr jí na mamo řekla, že má 100% rakovinu. Navíc, že nález je velký, prý zjištěno i pohmatem, a že se divila, že ji to nebolelo. Zajímalo by mne, zda můžete jako doktoři ihned určit, zda je nález skutečně takto zhoubný.Byla provedena biopsie, ale doplňující vyšetření ne.Přitom jsem četla,že doplň vyš mají dělat hned ten den, nebo následující, ale určitě ne až po týdnu. Prosím, co si o tomto myslíte? Vyšetření bylo provedeno v centru v Novém Městě na Moravě. Předem děkuji
Odpověď: Je to bohužel tak. Ve většině případů vidí radiolog známky zhoubného onemocnění na mamografii a nebo v ultrazvuku ihned, biopsie z ložiska pak popíše jeho vlastnosti - agresivitu, přítomnost hormonálních receptorů a další důležité údaje, které jsou podkladem pro cílenou léčbu. Biopsie není doplňující vyšetření, ta se plánuje a podle vyhlášky by měla být provedena do dvou týdnů. Prostě není možné do rozvrhu ordinace vsunout biopsii, ta chce přípravu zdravotníků, bioptických nástrojů atd. Pracoviště proto plánují vždy několik biopsií naráz. U Vaší maminky v žádném případě nejde o nebezepčí z prodlení, protože si nález v prsu nosí již nejméně několik měsíců. Nádor, byť je zhoubný, není akutní krvácení nebo jiný příznak, kde jde o život v rámci několika hodin nebo dnů. Maminku uklidněte, po biopsii už se začne dozvídat postupně další kroky, zda bude nejprve léčena chemoterapií nebo půjde v prvé řadě na operaci.Pracoviště v Novém Měste na Moravě je kvalitní , jeho vedoucí lékařka MUDr Hladká je velmi zkušená a vede dobře svůj diagnostický tým.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11718
Dobrý den, v 12/2011 operace - quadrastomie - výsledky pT1aN0M0, DCIS G1 + DCIS G2, ER 5%, PR 100%, Ki67 10%, HER 2 1+, SLN - negativní, následovalo 32frakcí ozařování. Léčba zoladexem - 2roky, tamoxifen - 5let. Je toto dostačující nebo je vhodnější zoladex na 5let ? Jak s preventivním odstraněním vaječníků-mám toto podstoupit ? Gynekologicky jsem v pořádku, genetika negativní. A jak s dovolenou u moře a pobyty v saunách a vířivkách ? Názory na vše se velmi různí. Problémy nemám,ruka nenatéká.
Odpověď: Vše nádorové onemocnění prsu bylo málo nebezpečné - co do jeho vlastností a agresivity. Včasná diagnostika Vám zachránila život.Otázku Zoladexu a dobu jeho užívání nejsem oprávněná s Vámi komunikovat, nerboť nejsem gynekolog ani onkolog. Přesto si dovoluji názor, že - podle mé letité praxe - odstranění vaječníků není ve Vašem případě nezbytné Života užívejte s užitím zdravého rozumu. Sama jistě víte, že nadměrné slunění neprospívá ani dosud zdravým lidem, přiměřený příjem slunečního záření je prospěšný. Ranní a podvečerní slunce je bezpečné. Všechny lázeňské procedury užívejte s mírou tak, abyste se cítila příjemně. Platí bohužel, že čím víc se budete ptát, tím rozporuplnější rady budete dostávat. Někteří zdravotníci se mnohdy cítí odborníci i v otázkách, ve kterých nemají hluboké vzdělání a předávají dále mýty, které nejsou opodstatnělé.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11716
Dobrý den v posledni dobe me zacly pobolivat prsa nevice vsak prave je to bodava bolest vystrelujici až do podpaži a pri zmacknuti bradavek vyteka bila tekutina v noci me boli bolest a za par dnu to ustane a potom se to opet opakuje !!! chystam se k lekari bokužel až pristí týden ale budu rada bza každou informaci a nazor dekuji K.
Odpověď: Nejde o závažné příznaky. Velmi pravděpodobně jde o hormonální změny spojené s hladinami prolaktinu, většinou se tyto obtíže spontánně upraví samy.Možná máte nějakou nepravidelnost menzes, možná jste změnila antikoncepci, takto se také může projevovat těhotenství. jistě by bylo dobré podstoupit ultrazvukové vyšetření v některém ze screeningových center. www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11715
ćo je fibrocystická dysplasia? Je nutné cysty vyberať ak majú rozmery 27x7mm, 19x7 mm, 18x6 mm, 14 x 7mm? Ako upraviť ich veľkosť - pomôžu vitamíny?
Odpověď: Cysty se v žádném případě neoperují, po menopauze zmizí samy. Jsou výrazem určitých hormonálních dysbalancí, které ale většinou nejde ovlivnit ani hormonální léčbou. Cysty se nikdy nemění ve zhoubný nádor. Užívání Vitaminu E může snížit napětí - bolestivost v prsech, nedokáží, stejně jako žádné jiné Vitaminy zařídit vymizení cyst.
Fibrocystická dysplazie je zastaralý výraz, který se v moderní medicině neužívá. Nejde o závažné onemocnění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11714
Dobrý den, děkuji za odopvěd a ihned se zítra zkusím objedant do Ústí nad Labem- mělo by tam být dle vašich stránek odborné pracoviště. A musím mít nějaké doporučení? A výsledek mi bude sdělen ihned po provedení ultrazvuku? A nebo se výsledek posílá mé gynekoložce? Děkuji a přeji hezký večer.
Odpověď: Doporučení - žádanku Vám může vystavit Váš gynekolog na základě klinických obtíží, pak je vyšetření hrazeno pojišťovnou. Bez žádanky stojí asi 400 Kč. Výsledek zřejmě dostanete do ruky. Screeningové centrum v Ústí nad Labem pod vedením prim Váši je kvalitní pracoviště.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11713
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné v době kojení podstoupit ultrazvuk prsa. Již před rokem a půl mě začalo pobolívat pravé prso spíše z boku. Lékařka mi doporučila nosit pádlo bez kostic a dala mastičku. Bolest se ale v době těhotenství a kojení objevila občas také a nyní opět.Na dnešní problídce mi lékařka prsa prohmatala a nic nenašla. Mám strach, abych něco nezanedbala. Děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Domnívám se, že Vaše obtíže nejsou způsobena žlázou prsů. ale že jde o obtíže pohybového aparátu. Těhotenství, držení dítěte při kojení , chování dítěte, to všechno jsou činnosti, při kterých dochází k nevýhodnému postavení páteře a žeber. Ultrazvukové vyšetření je bezpečné, lze ho provádět i v době kojení. Více, než kdy jindy ale platí, že vyšetření musí provést velmi zkušený lékař, který je zvyklý provádět vyšetření prsů u těhotných a v době kojení. Nejzkušenější lékaři, kteří se na vyšetřování prsní žlázy specializují , pracují ve screeningových centrech - www.mamo.cz Přestože se domnívám, že uvnitř Vašich prsů nebude zdroj obtíží, ultrazvukové vyšetření by Vám dalo klid a jistotu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11712
Dobrý den chtěla jsem se zeptat četla jsem po menopauze přejde bo.estivost prsou jsem druhý rok v přechodu a prsa mě boli pořád zdá se mi eště víc než před manopauzou co stím mám zajít k lékaři na mamografii jsem loni byla bylo to v pořádku děkuji za odpověd Krista Illešová
Odpověď: Menopauza neznamená jen to, že přestane pravidelá menzes. Jde o několikaleté období, ve kterém kromě zástavy menstruace postupně dochází k dalším hormonálním změnám, které se mohou projevovat i přetrvávajícími bolestmi prsů. Zkuste užívat Orissa - kombinaci VitaminuE a Pupálky dvouleté, je to jemný přípravek na zmírnění obtíží, užívá se nejméně 2 měsíce. Efekt nenastane iíhned. Bolest sama o sobě není příznakem závažného onemocnění prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11711
Dobrý den,byla jsem na mamografu a do zprávy mě napsali benigní BI RADS 2 změna bez známek malignity a denzní granulární struktura žlázy typu Tabár IV kontrola za 2 roky DĚKUJI
Odpověď: Ve Vaší mamografii neobjevili žádnou změnu, která by byla významná. Bi-rads2 znamená benigní, tedy nezhoubný nález, předpokládám možná cystu nebo něco dalšího bez významu. Tabár IV je typ žlázy s vyšším podílem elastického vaziva. Jde o normální nález.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11710
Dobrý den,mojí setře 39 let byl v pátek diagnostikován mamografem mal.tu prsu,zítra je objednána na biopsii.Zajímalo by nás,jak bude léčba pokračovat dál,ev.kde bychom mohli najít zařízení v Praze a okolí,kde se na tuto problematiku specializují.Informace typu "mámte zhoubný nádor,přijďte si na biopsii" mi přijdou nevhodné,neprofesionální,proto hledám profesionální pracoviště s citlivým přístupem,děkuji,Hana a Blanka Veselá
Odpověď: Pokud je Vaše sestra vyšetřována na screeningovém pracovišti - ověřit si to můžete na www.mamo.cz, kde jsou uvedena všechna akreditovaná centra, pak bude předána k léčbě tomu léčebnému týmu, se kterým centrum spolupracuje. Na zmíněné adrese jsou uvedena všechna centra, tedy i v Praze a okolí. Je těžké nyní nabízet změnu pracoviště, když je sestra ve stavu rozvyšetřovanosti. Dobré léčebné návaznosti však , podle mých znalostí, mají všechna pražská centra. Pokud budou ještě nějaké problémy, ozvěte se ještě jednou, budu v této poradně mít službu do konce března.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11709
Prosím na zprávě z mamografie mám napsáno toto: Vaziv.změněná žláza typu Tábár I. v pokroč. involuci. Děkuji za Vaši odpověď. I.K.
Odpověď: Zprávě chybí závěr : Normální nález. Máte ideální typ prsní žlázy pro hodnocení mamografie. Nezapomeňte, že další screeningová kontrola mamografem by měla být opět za dva roky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11708
Dobrý deň, som mesiac po operácii (vybratie papilómu, vybrali mi aj okolie asi 5cm). Rezali ma pri kraji bradavky,som mesiac po operácii a bradavku mám ešte bolestivú, okolie v poriadu. Myslím že zapálená nie je,len troška ružové okolie rany..Je to v poriadku? Neni to už dlhá doba hojenia?ďakujem
Odpověď: Pooperační změny v prsní žláze se hojí nerjméně jeden měsíc, není ale divné, pokud hojení trvá až tři měsíce. Samotná jizva vyzrává (bledne) někdy více, než rok.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11707
Dobrý den, mám 35 let, 2 děti 11 a 14 let, asi 3 týdny mě v levém prsu při určitém pohybu projede velká bolest, jako by mi někdo vrazil nůž dovnitř, tak 2-3x za den. Je to jen v jednom místě pod bradavkou, nenahmatala jsem si tam nic, ale bolest je opravdu velká a nepříjemná, prosím o radu, čím by to mohlo být. Nemám změnu prsou, ani žádný viditelný zánět.
Ještě jsem nebyla na vyšetření, nevím jestli je k tomu důvod, ještě čekám, jestli to nepřejde. Děkuji
Odpověď: Vaše obtíže velmi pravděpodobně nejsou způsobeny problémem ve žláze. Takto se projevuje blokáda žebra nebo jiný problém s pohybovým systémem - hrudní koš, hrudní páteř. Prvním krokem by proto měla být šetrná rehabilitace hrudní páteře s mobilizací postiženého žebra. Ženám ve Vašem věku ale rovněž doporučujeme preventivní ultrazvukové vyšetření z důvodů prevence ve screeningovém centru. Adresy akreditovaných pracovišť jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11706
Dobrý den, je mi 17 let a beru už 2 roky antikoncepci. Poslední týden mě moc bolí jedno prso. Zkoušela jsem ho masírovat a nahmatat něco a pod bradavkou je trošku větší vyvýšenina jak na tom druhém prsu. Nic mi z prsu zatím nevytéká. Může to být třeba tím, že mě můj přítel cca před půl rokem bouchl to toho prsa? omylem samozdřejmě, ale velmi to bolelo. Prosím poraďte mi:(. Můj gynekolog mi nikdy nenabídl prohlídku prsou a je mi blbé mu o tom říkat. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Milá Kateřino (snad jsem to trefila). Jste ve věku, kdy prsy mohou bolet, popravdě : neumíme vysvětlit, proč někdy bolí jen jeden z prsů - jako právě Vás. Velmi pravděpodobně jde o hormonální změny, které souvisí s dozráváním Vaší prsní žlázy. Dozrává do úplné zralosti asi do 25 let věku ženy. Zhmoždění prsní žlázy úderem bývá bolestivé, ale zřejmě by nepřetrvávalo půl roku. Antikoncepce se samozřejmě na bolesti prsů také může podílet, ne vždy však změna antikoncepce problém vyřeší. Existují však také jiné druhy ochrany před početím, to dodávám pro úplnost, a také proto, že si myslím, že užívání antikoncepce není tak zcela bez následků, jak se deklaruje. Bolesti prsů odejdou většinou samy, vhodným nehormonálním lékem je Mastodynon - kapičky, užívají se ve tříměsíční kůře. Nikdo nemůže tak dobře vyšetřit tkáň prsů jako žena sama. Podívejte se na kraťoučký instruktážní film o metodě MammaCare, který je umístěn na www.buprague.cz, oddíl prevence-samovyšetření.Do 25 let v České republice onemocní maximálně jedna žena, proto se nebojte ničeho, co v prsech najdete a je to pohyblivé proti spodině a proti okolní žláze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11705
Dobry den,
chtel bych se zeptat, jestli je mozne nejakym zpusobem zjistit zda je vazne, kdyz me boli rameno a musim s tim zajit k doktorovi nebo pujde vylecit doma..? Vcera me zacalo bolet leve rameno nez jsem sel cvicit, rikal jsem si, ze to rozhybu. v pulce treninku uz bolelo opravdu hodne, docvicil jsem co jsem mohl a od vecera do ted me boli porad stejne. nejvic asi kdyz pohnu ramenem dozadu a mam ruku volne. Kdyz ho necham a nehybu s nim a s rukou, tak je to v poradku, ale jakmile jdu neco udelat, treba si dat bundu, tak to boli. Dekuji
Odpověď: MIlý mladý muži. Neberte špatně, když Vám teď říkám: Jste typickým představitelem současné mladé generace, která jde na vše silou. Co Vás to napadlo znažit se bolest přecvičit? Bolest je významným klinickým příznakem a nabádá nás, aby jsme bolestivou část těla šetřili a tak jí dali možnost se samovolně zahojit. Dalším cvičením problém jen prohlubujete a celkem snadno se Vám může stát, že se "procvičíte" k závažnějšímu poškození vazivových součástí kloubího pouzdra nebo - a to ještě hůře - svalových úponů, ve kterých je uložena důležitá, řekněme "signální soustava" malých receptorů, které kontrolují naše pohyby a komunikují dokonce s mozkem. Zastavte se, poležte si, ulevujte bolavému ramenu, třeba si při tom přečtete něco pěkného nebo poučného , např. o bolesti. Nezlobte se na mne, že jsem se do Vás tak pustila, je to skutečně ode mne upřímná snaha Vám poradit. Držím palce v zastavování. Pokud několikadenní klid problém nevyřeší, vyhledejte ortopeda.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11704
Pani doktorko, moc vam dekuji za odpoved(dotaz 11701). Chtel bych vas jeste poprosit o nazor zda ta bradavka, co se vpacila, kdyz jsem zacala kojit, nemuze signalizovat nador (zadnou bulku jsem nenahmatala) a zda bych mela zajit na nejake kontrolni vysetreni? Celkove zda bych po vyjmuti dvou fibromu pred peti lety mela chodit na nejake kontroly? Je vhodne provadet vysetreni nyni pri castecnem kojeni ci je lepe provest kontrolu az po ukonceni kojeni? Moc vam dekuji za odpovedi.
Odpověď: Bradavka prsního dvorce se vtahuje v zásadě ze dvou důvodů. Buď je pod ní v prsu ukrytý nádor, pak se vtáhne většinou i s částí dvorce a nález klinicky připomíná cosi jako kráter. Nádorová masa je pod dvorcem hmatná a v podstatě splývá se vtaženou bradavkou. Druhý, mnohem častější důvod je zkracování papilárních svalečků pod bradavkou, jak jsem popsala v první odpovědi pro Vás. Takové vtahování probíhá postupně, bradavka se dlouhou dobu dá vybavit. Některé ženy mají již od narození tak zakrnělé papilární svalečky, že od doby dospívání mají bradavky vtažené. Zkracování svalečků může a nemusí souviset s chirurgickým výkonem. Nyní se zcela věnujte svému dítěti a kojení. Po odstavení se nechejte vyšetřit zkušeným radiologem ve screeningovém centru.Vyšetřeni bude stát do 400 Kč, adresy center jsou na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11703
Dobrý den, nahmatala jsem si při pravidelné kontrole bulku v prsu, podstoupila jsem ultrazvukové vyšetření, kde mi bylo nalezeno hladce konturované hypoechogenní ložisko 8x4 mm benigního charakteru. Pan doktor se vyjádřil v tom smyslu, že se jedná pravděpodobně o fibrom, nebo vazivový uzlík. Na kontrolu mám jít za rok. Chci se zeptat jestli je nějaká čistě potencionální možnost přeměny z fibromu na zhoubný nádor, či nikoliv?
Odpověď: Takový nález v prsu mladé ženy - jako jste Vy - je typický a není nebezpečný. Kontrola za rok postačí. Vy však můžete pro sebe udělat něco navíc. Nučte se dobře samovyšetřovat pomocí metody MammaCare. Naučte se znát vnitří mapu svých prsů, když máte nyní potvrzeno, že vyhmataný uzlík není nebezpečný a vše ostatní, co v presech najdete, je Vaše norma. Krátký instruktážní film o metodě MammaCare najdete na www.buprague.cz v oddílu Prevence - Samovyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11702
Dobrý den , mám dotaz ohledně bulky v prsu je to asi 3 týdny kdy jsem si jí nahmatala..Po vyhledání informacích na netu jsem čekala až po skončení menstruace zda nezmizí ale je to již týden po menstr. a stále je tam cítit a navíc je prso bolestivé jako před menstruací, tak nevím zda zajít k lékaři?
Odpověď: Bolestivost spojená s bulkou u ženy Vašeho věku je pravděpodobně hormonálního původu. Hmatný nález bude buď cysta nebo fibroadenom. Přesto bych Vám doporučovala ultrazvukové vyšetření, zopakuji však - snad už po sté, že vyšetření musí provést opravdu jen ten, kdo to opravdu umí a dělá taková vyšetření u mladých žen často. Vyhledejte screeningové centrum, adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz. Pokud budete mít dobře vypněnou žádanku od gynekologa nebo praktického lékaře, bude vyšetřeí hrazeno pojišťovnou. Jinak stojí obvykle do 400 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11701
Dobry den, je mi 34 let a pred 5 lety jsem prodelala dva zakroky na vyoperovani bulek z praveho prsu (biopsie byla v poradku), jednalo se o tukove utvary. Nyni jsem sest mesicu po porodu. Kojim, ale pouze z leve strany, z prave se mi to nepodarilo udrzet, prestoze jsem to nekolik tydnu zkousela.Po te, co jsem pravou stranu prestala pri kojeni pouzivat se mi na pravem prsu vpacila bradavka, da se vytahnout, nenahmatala jsem zadny podezrely utvar. Muze to prosim souviset s chirurgickym zakrokem a s tim, ze jsem z te strany prestala kojit? Moc dekuji za odpoved
Odpověď: Přestože jste své obtíže popsala opravdu detailně, asi nedokážu jednoznačně odpovědět. Souvislost s operací a obtížným kojením a také vpáčením bradavky vpravo se samozřejmě nabízí. V jednom z předchozích dotazů vysvětluji mamince mladé dívky, že operovat ženě prs v mladém věku je vždy trochu risk a indikace k operaci by se měla opravdu velmi pečlivě zvážit. Netrapte se tím, že jste nedokázala kojit i z pravého prsu, znám mnoho mladých maminek, které kojily jen z jednoho prsu, přestože žádný zákrok nepodstoupily. Snažte se bradavku vybavovat, jemně masírovat a vytahovat svalečky, které jsou pod bradavkou, a které zatažení způsobují. U trvale zatažené bradavky totiž existuje malé nebezpečí, že se u ní budou hromadit nečistoty a mohou být zdrojem zánětu. Pokud se bradavka zatáhne trvale a nedá se již vybavit, je to možné kvůli estetickému hledisku provést chirugicky, dochází při tom ale k poškození mlékovodů, takže se zákrok nedoporučuje ženám, které plánují ještě dítě. Možná se Vám podaří při dalším mateřství kojení z pravého prsu nastolit a udržet.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11700
Dobrý den, tento týden jsem byla s dcerou 17,5let na ultrazvukovém vyšetření, v levém prsu si našla bulku o velikosti 1cmx6mm, byla nám doporučena biopsie, s tím, že se ve větší míře jedná o Fibron(taknějak ten název byl), mám dotaz biopsie ano či ne, zda by nebylo lepší bulku rovnou odstranit? Setkala jsem se s názorem, že biopsie může ublížit a spustit i negativní reakci nádoru. děkuji za odpověď.V rodině rakovina prsu nebyla, pouze vaječníky u prababičky.
Odpověď: Biopsie prsu není nebezpečná, tímto mýtusem se lidé zbytečně straší. Z mého pohledu je však biopsie v prsu u 17 leté dívky předčasná, rozhodně bych počkala, jak se bude ložisko dále chovat. Některé fibroadenomy totiž samy zmizí, jsou součástí vývoje prsu. Prsní žláza zraje asi do 25 let, proto se v žádném případě nedoporučují operace na tomto nedozrálém orgánu.Moje rada zní - ultrazvuková kontrola do 6 měsíců, pro posouzení dynamiky růstu. Operativně se fibroadenomy řeší, pokud dosáhnou velikosti do 30mm. bioptické ověření původu se indikuje spíše u žen do 30 let věku. V České republice od roku 1977 neonemocněla zhoubným nádorem tak mladá žena, jako je Vaše dcera.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11699
Dobrý den, Má sestra má problém. Vytékají z bradavek krev,má bulky u prsou a zhubla,většinou má i chuchvalec vlasů. Setře je 21let a antikoncepci nebere.

Mám strach prosím o radu.Děkuji
Odpověď: Přestože popis popis stavu Vaší sestry zní dramaticky, ještě nemusí jít o závažné onemocnění. Přesto jistě sama chápete, že musí být vyšetřena.Objednejte jí do některého screeningového centra, doveďte ji do ordinace praktického lékaře nebo gynekologa, kteří jí vystaví žádanku. Nemá Vaše sestra sklon k mentální anorexii? Tomu by totiž napovídalo hubnutí a vlasové chuchvalce. Ztráta váhy totiž není typickým příznakem u rakoviny prsů. To přichází v úvahu až u velmi pokročilých stavů. Ze všech příznaků, které popisujete, je nejvýznamější vytékání krve z bradavek. Bulky v prsech jsou u mladých žen součástí pohmatového nálezu zrající žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11698
Dobrý den, včera jsme byla na mamografii a přestože jsem si vybrala akreditované pracoviště, byla jsme zklamaná. Myslela jsem si, že po vyhodnocení mě k výsledku lékař sdělí informace v ordinaci, ale výsledek jsem dostal v čekárně se sdělením v pořádku. Bylo by možné vysvtělit-
mamy dle Tabara typu T1 v involuci
Bez patrné patol.formace, bez maligních shluků mikrokalcifikací
Kožní stín a žílní kresba norm,v axil. řasách LU benigního vzhledu
nález dle Bi-rads č.2 - benigní
Děkuji za odpově´d. Selingerová
Odpověď: Screenigová pracoviště provádějí denně desítky - některá dokonce stovky vyšetření.Kvalita služby není v tom, zda Vám výsledek sdělí lékař, nebo jiná kvalifikovaná síla. Lékař se musí soustředit na hodnocení snímků. Čas lékaře je velmi drahý na to, aby sděloval negativní nález, jako je Váš. Jde o nejideálnější kombinaci Tabar 1 a Bi-rads 2. Screening znamená vyhledávání. Pokud se objeví nejasný nebo pozitivní nález podezřelý ze zhoubného ložiska, pak se ženě lékař věnuje osobně. V případě zdravých žen se věnuje pouze jejich mamografii. Dokonce se každé mamografii věnují nezávisle na sobě dva lékaři, aby byl výsledek hodnocení co nejvíce zaručený. V tom je síla screeningových pracovišť, v tom je jejich kvalita. Podle stylu popisu vidím, že jste byla v dobrém screeningovém centru.Pro úplnost dodávám, že v ostatních zemích Evropy dostává výsledek žena poštou asi za dva až tři týdny.Na screening se totiž celosvětově vydává omezeně peněz, jde o hromadný program prevence, požadavek nízké ceny je hodně důležitý. Pokud by ve Vašem nálezu bylo něco nejasného, měla byste doplňující utrazvuk, který provádí již lékař osobně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11697
Dobrý den,
mám nález v levém prsu.Byla jsem na biopsii a ta se bohužel nepovedla. Mám jít na zavedení drátku a při tom mi chirurgicky vezmou vzorek pro rozbor. Nevím jak to bude probíhat. Prosím stručně o vysvětlení.
Děkuji Hotmarová
Odpověď: Půjde o malý chirurgický výkon v narkóze. Drátek se zavede velmi pravděpodobně k ložisku mikrokalcifikací, které se nedařilo při biopsii natrefit. Drátek navede k tomuto shluku chirurga. Mikrokalcifikace, které mohou být předzvěstí počínajícího nádoru, nejsou vidět ani na otevřené tkáni. Umí je zobrazit pouze mamograf, proto před výkonem (ještě před uspáním) bude drátek do prsu zaveden pod kontrolou mamografu. Výkonu se neobávajte. Mikrokalcifikace nejsou vždy zdrojem nádorových změn, ale bez jejich vyjmutí a zhodnocení patologem se jejich povaha nedá určit. Pokud u Vás nejde o mikrokalcifikace,ale o malé ložisko, je vše stejné. Lokalizační drátek navede chirurga k místu, které má vyjmout, aby zbytečně neodtranil větší část prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11696
Dobrý den, nedávno mi našli maligní ložisko pravého prsu: středně diff. duktal. infiltr. mléč. žl . Můžete mi prosím vysvětlit tyto zkratky? : G2, IHCV- ER 50 %, PR 100 %, cerb 2+- negativní KI 5-25%. děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Jde o středně agresivní ložisko zhoubného nádoru(G2), které má velmi dobré charakteristiky hormonálních receptorů ( ER, PR, c-erB), růstová aktivita je velmi nízká (Ki67). V této fázi jde o dobře léčitelné onemocnění, chybí mi ještě údaj o velikosti ložiska a o stavu uzlin na postižené straně. Celkově však vlastnosti nádoru berte jako velmi příznivé k uzdravení. V tuto chvíli je Vaše veliké štěstí, že o nádoru víte a že budete léčena a vyléčena.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11695
Dobrý den, mojí 60leté mámě na mamografu našli "zhuštění". Nic jí k tomu neřekli, jen že na poslední prohlídce to měla taky, ale jinde. Podle zde zodpovězených dotazů mě trochu znepokojilo, že pokud se "to" přemístilo a není to neměnné, tak to není dobře. Na internetu jsem našla, že hvězdicové zhuštění může být předzvěst nádoru. Nevím, zda její "zhuštění" má tvar hvězdice. Je v pořádku, že má přijít až na další preventivní prohlídku a nějak to neřešit nebo nesledovat častěji? Popř. nemá přijet radši k vám na důkladnější vyšetření? Ráda do Prahy přijede. Děkuji za informace.
Odpověď: Zhuštění je obyklý nález při popisu mamografie, pokud měl lékař pro srovnání obraz z mamografu z předchozího vyšetření, podle mého názoru, můžete být klidná. Je vlastně otázkou, proč se tyto pro pacientku nevýznamné informace k ní dostávají. Hvězdicovitá kresba je opravdu jednou z možností, jak se projevuje nádorové onemocnění, v popisech mamografie se však nezaměnuje za zhuštění. Mamografie může při každé kontrole vypadat mírně jinak, proto ji popisují specialisté, kteří si umí poradit srůznými nevýznamnými odchylkami. Variabilita mamogtafických obrazů je opravdu nesmírně široká, pro laika, ale i pro lékaře jiných specializací naprosto nepochopitelná. Zeptejte se maminky, zda jí byl po mamografii doplněn ultrazvuk. Pokud ano, je jistota dobrého nálezu u Vaší maminky ještě vyšší.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11694
Dobrý den,

rada bych se zeptala zda je lepsi se objednat na sono nebo na mamografii. Je mi 28let a leve prso se mi zvetsilo a obcas poboliva.
Dekuji za odpoved
Odpověď: Pro ženu Vašeho věku je primární metodou volby ultrazvukové vyšetření. Mamografie se doplňuje pouze tehdy, když se v UZ obraze objeví nějaká nejasnost. Určitě se nechejte vyšetřit ve screeningové centru - adresy jsou zde na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11693
Dobrý den,před 10 dny jsem byla na mamografu-výsledek bez nálezu. Následně jsem prodělala chřipku a dnes po 10 dnech mám v pravém podpaždí hmatnou ztvrdlinu, nebolestivou. Mohu přijít do Vašeho centra, kam běžně docházím na pravenci, okamžitě na sono?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Nabízí se vysvětlení, že boulička v podpaždí souvisí s prodělanou chřipkou. Samozřejmě se ráda na Váš nález v podpaždí podívám, snad jste zaregistrovala změnu mého působiště. Funguji nyní v BREAST UNIT PRAGUE, Mamma centrum Háje - www.buprague.cz. Ve dnech 18-20 vyšetřuji, musíte však zavolat a objednat se s tím, že jsme spolu domluvené. Pro ultrazvukové vyšetření Vám bude platit žádanka, na kterou jste byla vyšetřena před deseti dny (poud jste opravdu byla na Hájích).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11692
Dobrý večer,
chtěla jsem se zeptat v pravém prsu se mi asi před týdnem objevila malá, pohyblivá boulička asi 0,5 cm velká. Chtěla jsem se zeptat co to je? a co s tím? děkuji
Odpověď: Malá pohyblivá boulička v prsu 19leté ženy je velmi pravděpodobně cystička nebo jen lalůček žlázy, může také jít o fibroadenom. Jsou hormonálního původu. Všechny vyjmenované varianty jsou benigní - nezhoubné, většinou ani nositelku neobtěžují, velmi pravděpodobně se ztratí. Pokud by přeci boulička narůstala, nechte si ji zdiagnostikovat ultrazvukem ve screeningovém centru - když budete znát původ ložiska, určitě Vás to ještě více uklidní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11691
Dobrý den,prodělala jsem rakovinu prsu,zajištovací léčbu,byla jsem zařazena do celosvětové studie ALLTO.Dále mam rekonstrukci prsu z břicha.Je mi 40 let a vždycky jsem chtěla třetí dítě,ale muj ošetřující lékař mi to nedoporučuje a ani hormonální tělísko,tak jsem uvažovala nad podvazem vaječníku,ale mám stoho smíšené obavy co nějaké komplikace mohou nastat a co když se muj stav srovna za pár let a budu moc mit to vysněné dítě tak po tom zákroku už by to asi nešlo prostě jsem zoufalá nevím,jak se rozhodnout předem moc děkuji za odpověd Martina.
Odpověď: Vážená Martino. Přestože jsem veliký milovník dětí a všechny moje mladé pacientky již slyšely proslovy o kráse mateřství, v názoru na na Vaše eventuální třetí mateřství se shoduji s Vaším ošetřujícím lékařem. Konečné rozhodnutí samozřejmě bude na Vás. Měla byst si být vědoma určitých rizik, které s sebou těhotenství ve vyšším věku přináší, rozhodně to není fyziologické ani z hlediska tělesného stavu,ale ani vzhledem k okolnostem - k Vaší prodělané nemoci. Těhotenství je vždycky pro organismus zátěž, proto ho mají podstupovat ženy mladé, ideálně okolo 25 let, kdy je organismus i psychika pro mateřství nejlépe nastavené. Pokud možno, nevnášejte do života žádné další rizikové ani zátěžové okolnosti, máte dvě děti, které potřebují zdravou maminku. Co se týče ankoncepce: V sexu jsou vždy dva, proč berete tíhu antikoncepce na sebe? Co Váš partner?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11690
Dobrý den, mám zájem o vyšetření prsů ultrazvukem, vyšetření bych si hradila sama(je mi35let). Potřebuji žádanku od lékaře nebo se mohu na vyšetření objednat sama bez žádanky. Děkuji
Odpověď: Pokud se žena rozhodne, že si vyšetření sama uhradí, neprotřebuje k tomu žádanku od jiného lékaře. Podívejte se, prosím, na adresy akreditovaných center www.mamo.cz a nechejte se vyšetřit v jednom z nich. Zde máte jistotu vysoké erudice lékařů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11689
Dobrý den,jsem po operaci prsu pro sklerosující radiální jizvu .Histologicky po klínovité resekci prsu jde o fibrocystickou mastopatii 2. typu bez atypií.Mohu užívat hormonální antikoncepci ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Histologický výsledek Vám umožňuje antikoncepci užívat. Samotná problematika užíván anitikoncepce je však jiná. Ženy a s nimi jejich partneři zapomínají že existují i jiné, nehormonální, pro ženu méně zátěžové druhy antikoncepce. Zkuste se nad tím zamyslet, než zvolíte tuto nejednodušší, ale nepříiš optimální cestu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11688
Dobrý den.Po nálezu kapiček krve z bradavky na prádle jsem absolvovala sono vyšetření prsu.Kromě malých cyst se nic nenašlo.Vyšetření bylo doplněno i mamografií.Ještě jsem objednána na duktografii.Prý nejspíše půjde o papilomy.Jak se dále řeší tento problém.děkuji
Odpověď: Záleží na tom, zda jsou papilomy spíše jen ojedinělé nebo jde o papilomatózu, kdy jsou dukty (mlékovody) zcela papilomy vyplněné. Pak se po důkladném zvážení někdy volí i vyjmutí celého mlékovodu. Takový výkon musí provést opravdu velmi zkušený specialista. Ve Vašem případě, pokud se potvrdí papilom nebo papilomy, byla bych vzhledem k věku konzervativnější. Třeba ještě budete plánovat dítě. Nejdůležitější je potvrzení benignity - nezhoubnosti nálezu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11687
Dobrý den, jsem dost zoufalá.Mám větší prsa (80F).Moje maminka byla v 50letech na operaci nádoru na prsu.Já chodím na mamograf a i já už jsem byla na biopsii.Vzheldem k mé velikosti prsou se bojím aby bylo na mamografu vše vidět.Poslední tři měsíce mě prsa dost bolí.Dokonce jsem žádala i o zmenšení prsou.Lékaři mě operaci doporučili,ale VZP jí nepovolilo a peníze na to abych si ji zaplatila nemám.Neuznali mi doporučení mamologa,protože má na razítku chirurgie,ale provozuje i mamologickou poradnu.Bojím se aby mi prsa ještě nerostla a nenastali problémy.Děkuji
Odpověď: Kvalitně provedená mamografie zobrazí vždy celý prs, nepřehledná míste se prohlédnou ještě na ultrazvuku. Velká prsa bývají složená převážně z tukových lalůčků - což nesouvisí úplně s váhou. Tukové prsy jsou mamograficky velmi dobře přehledné.
Pokud chcete dostat povolení k hrazené operaci, musíte na tom trochu zapracovat. Pojišťovny obecně uznávají potvrzení od lékařů, ke kterým chodí ženy s bolestmi zad, které právě způsobují nadměrné prsy. Jde o neurology nebo ortopedy, kteří v případě skutečných obtíží, žádost vystaví. Pokud Vám prsy obtíže nečiní, nezbyde Vám, než se pokusit prostředky na operaci si opatřit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11686
DOBRY DEN CHTELA BYCH SE ZEPTAT BYLA JSEM NA VYSETRENI A MAM LEKARSKOU ZPRAVU S MAMOGRAFU MUZETE ME PROSIM NAPSAT CO TO ZNAMENA??? Oboustraně nehomogení parenchym mléčné žlázy s projasněnym tukovych lalůčků s rozptýlenymi drobnymi denzitami.Tumorosní lesy,shluk mickrokalcifikací neprokazuji kozni kryt intaktni uzlinka v axile 1dx nejsou znamky malignity DEJTE MI PROSIM VEDET DEKUJI BUDU RADA
Odpověď: docela jsem se pobavila těmi Tumorosními lesy - šlo jistě o tumorozní masy.
Velmi složitě je popsáno, že jste zcela v pořádku Skoro si myslím, že jste nebyla vyšetřena ve screeningovém centru, v nich struktura popisů vypadá jinak. V závěru vypadlo popisujícímu lékaři totiž kouzelné vyjádření, které by tam patřilo: Normální nález
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11685
Dobrý deň, na sono prsníkov mi boli nájdené dva útvary v pravom prsníku.Centrálne v hĺbke prsníka na r-HHQQ sa nachádza hypoechogénne ovoidné ložisko,s pravidelnou vnútornou štruktúrou,ostro kontúrované,veľkosti 6,7x3,7x11,3mm.Patologická vaskularizácia sa nezobrazuje.Akustické tiene lézia nevrhá.Podobná hypoechogénna lézia je vpravo na r-MMQQ veľkosti 5,4x15,8x17,1 mm.Prosím o čo sa jedná ? Kontrolu mi napísali o 6 mesiacov.Stačí to sledovať alebo vybrať von ?Ďakujem.
Odpověď: Velmi pravděpodobně se jedná o fibroadenomy, nezhoubné uzly ve žláze, které jsou u žen Vašeho věku velmi časté.V této velikosti se nikdy neoperují. Fibroadenomy mají někdy tendenci růst, ale neumí se změnit ve zhoubné ložisko, proto se nemusíte obávat. Po první kontrole za 6 měsíců se další kontroly plánují nejčastěji jednou za rok.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11684
Dobrý den, v polovině února (16.2) jsem užila postinor. Neměla jsem žádné obtíže. Po cca 10 dnech jsem si nahmatala v prsu bulku, kterou jsem tam před užitím postinoru určitě neměla (mám prsa AA). Zjistila jsem si, že to může být následek postinoru, ale nevím, jak dlouho vyčkat, než jít na odborné vyšetření. Bulka zatím přetrvává, tj. již cca měsíc. Jsem z Prahy 6.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Je velmi pravděpodobné, že bulka v prsu je následek užití postinoru. Všechny hormonální změny v prsech rychle vznikají, ale pomalu mizí. Pokud byste se cítila nejistá a chtěla si nález ověřit pomocí utrazvukového vyšetření, ráda Vás vyšetřím. Objednávkový telefon je 775 13 11 11, zmiňte, že chcete být vyšetřená u mne. Bez žádanky stojí vyšetření 400 Kč. Adresu centra najdete na www.buprague.cz, centrum je v blízkosti stanice netra Háje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11683
Dobrý den,mám 5měsíční miminko,které plně kojím.Před 2 dny jsem se ráno probudila s bolestivým levým prsem.Prso šlo opatrně prohmatat, bolela spíše jeho levá vnitřní polovina.Při bližším pohledu na jeho kůži byl začervenalý flíček o velikosti pětikoruny.V tomto místě to bolelo nejvíc.Při prohmatání jsem nalezla malou bouličku, která je na omak hladká, pobolívá.Teplotu jsem neměla a ani jiné příznaky např. zánětu.Další den již prso bolí méně, červený flíček a boulička jsou ale stále.Nevím, zda to mám přisuzovat např. ke kojení- nějaké zduření mléčné zlázky nebo by to bylo něco horšího?
Odpověď: Vemi pravděpodobně jde o příznaky spojené s kojením. Místo si můžete opatrně chladit, hlavně však s postiženého prsu více kojte. Nejlepším lékařem je v těchto případech miminko, které odsaje stagnující mlého a tím pokůže zánětu v okolní tkáni, aby ustoupil. Nebojte se, zánět není v mléku. Někdy se takové příznaky během kojení objevují u první poporodní menstruace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11682
Dobrý den, jsem po ablaci prsu, 5x neoajuv.CHT - r. 2011, 25x RT- r. 2011 a 2012,ER 15%,PR 20%, G2, Ki67 - 5%,14 uzlin odebraných, z toho 7 poz.,cerb2 - neg,tamoxifen a bisfosfonáty. Z důvodu elevace tumor markeru na podzim 2012 měna na zoladex, apo-letrozol a xgevu. Dodržování pohybu a zdravé stravy nezmírňuje návaly horka, změnu nálady, špatnou kvalitu spánku atd. Lékařka z KOC Motol doporučila fytoestrogeny, které onkoložka odmítla a předepsala cavinton - po týdnu užívání žádná změna k lepšímu. Je mi znám mechanismus blokace estrogenu, proto je mi doporučení užívání fytoestrogenů podivné.
Odpověď: Těžko mohu hodnotit Vaši léčbu, když neznám úplně všechny detaily Vašeho onemocnění - přestože jste vypsala všechy parametry nádoru. Pokud máte nějaké nejasnosti, nezbývá, než abyste o nich diskutovala s Vašimi lékaři, kteří léčbu plánují. Někdy je to těžký úkol, ale je třeba lékaře do diskuse vtáhnout. Někteří lékaři jsou trochu přecilivělí na to, když jim pacient mluví do řemesla, ale s jistou dávkou diplomacie se vždy oboustranná domluva podaří. Jen malý návod : vzhledem k tomu, že hladiny estrogenních i progesteronových receptorů byly poněkud nízké, je možné s lékaři diskutovat i tom, zda je antiestrogenní léčba opravdu na místě.Na druhou stranu vím, že příznaky léčby postupem času ustoupí. Některé ženy to řeší úspěšně akupunkturou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11681
Dobry den. Mohly bych objednat se na mamodiagnostiků? Je mi 22 let. Mam problem s bradavkami oni jsou uvnitr prsu mam to s detstva.Prosim o odpoved. Dekuji
Odpověď: Vpáčené bradavky jsou odchylka, se kterou se toho příliš nesvede. Zkoušejte si je vybavovat navenek- ve sprše, po nahřátí, pokud to opravdu nejde, je třeba se s tím smířit. Někteří dobří chirurgové prováději malý zákrok, jehož cílem je vybavení bradavek navenek, obvykle se však neprovádí u ženy, která ještě nerodila a nekoljila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11680
zdravim.pani doktorko 1/3/2013 jsem mela na vas dotaz kvuli biopsii prsa .je to utvar 5krat 3ml.dnes 13/3.jsem byla objednana na biopsii v ceske lipe.ale kdyz jsem vyjmenovala na ze jsem alergicka na penicilin,xoramix,kontrastni latky a denne uzivam amikloton,combair,a euphyllin CR N200 tak me poslali domu.dali mi 3 tablety prednisonu a 2 tablety didhiadenu a mam prijit zitra.tak to se mi tam opravdu nechce, zacinaji komplikace.proc mi chteji delat zakrok kdyz je to tak maly.a jeste 3 vzorky.dekuji botkova
Odpověď: Lékaři v České Lípě se zachovali nezsmírně zodpovědně, když Vám dali premedikaci před biopsií. Mimochodem bez ní se nikdy nepotvrdí, že ložisko ve Vašem prsu je opravdu nezhoubné, že si v prsu nenosíte nevybuchlou nálož.Léky které Vám dali jsou prevencí před obtížemi, které by v případě Vašich alergických reakcí mohly nastat. Tři vzorky je celorepublikový standard a požadavek patologů, aby si mohli být jisti, že udělají vyhodnocení správně. Centrum V České Lípě patří mazi kvalitní pracoviště.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11679
Dobrý deň,
Prosím o vysvetlenie:
Digitálna mammografia: obojstranne v mliečnej žľaze obraz drobne granulárnej a prúkovitej kresby reziduálneho parenchýmu.Vľavo na rozhraní med.kvv.oválny tieň veľkosti10x5mm,v USG obraze v DMQ na č.7-8 caudálne ovoidná,hypoechogenná formácia priemeru 5 mm.Kože norm.hrúbky,axilly sú voľné.Z: MMG a USG nález t.č.v.s.benígny s formiciou typu v.s. adenozy v DMQ vľavo.kontrola USG 02/2013.0
TABAR IV,BI-RADS 3.Je to v poriadku? vďaka.
Odpověď: V levém prsu máte drobné ložisko, které vykazuje známky benignity (nezhoubnosti). Jelikož máte typ prsu dle Tabára IV, je po mamografii vždy přínosné provést ještě ulrazvukové vyšetření, které dodá další informace, což bylo i u Vás. Je zcela obvyklé, že se nález drobného ložiska ještě kontroluje s odstupem času ultrazvukem, tak, jak je naplánováno u Vás, aby byla úplná jistota o povaze ložiska. Proto bylo napsáno BI-RADS 3, v tom je zašifrováno, že popsaná léze je považovaná za nezhoubnou, ale že je zapotřebí to ještě potvrdit při kontrole.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11678
Dobry den.Chtela jsem se zeptat na maminku 87let.Prvni dotaz byl krev z bradavky(kapicky).A tet mam dotaz zda je to normalni prestalo to. Prosim pani doktorko co to znamena.Na mamograf je obednana az na kveten. Mam se neceho obavat,ze se to nekde muze tote doby projevit jinde? V pripade kde . Dekuji za odpoved
Odpověď: Nezhoubné papilomy jsou typické tím, že občas krvácí a občas ne. Pokud maminka nemá významnou pohmatovou změnu v prsu a pokud se již krvácení neobjeví, klidně vyčkejte do května - i kyž musím říci, že mi termín objednání připadá opravdu hodně dlouhý i pro ženy, kterým nic není a objednaly se pouze na prevenci. Pokud se krvácení opět objeví, zavolejte do centra a vysvětlete obtíž Vaší maminky, ať Vám dají časnější termín. Je také možné objednat se do jiného screeningového centra.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11677
Dobrý den, ráda bych navázala na dotaz č. 11661. Absolvovala jsem ultrazvuk prsou, kde mi bylo řečeno, že je vše v pořádku, pouze v levém prsu mám nějaké zauzlení, ale že to ničemu nevadí. Ve zprávě se píše, že je také vše ok, typ prsní žlázy tabár V. Mamograf by byl prý zbytečný. Mám přijít za půl roku na kontrolu a pokud otok a bolesti nezmizí mám jít na gynekologii, že prý je to způsobeno hormonální nerovnováhou.
Odpověď: U typu Tábár 5 opravdu není mamografie přínosná. Zkuste užívat kapky Mastodynon nebo Orissa - kombinace VitaminuE a Pupálky dvouleté. Jsou to sice léky na bolestivost prsů, ale pracují hezky jemně s hladinami prolaktinu, který může také hormonání uzly v prsní žláze vytvářet.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11676
Dobrý den.Měla bych dotaz.Asi před 16ti lety jsem začala chodit na mammo na Zelený pruh.Nyní už žádné problémy nemám,ale každý druhý rok chodím na prevenci.Bylo by možné přejít k Vám?Příští vyšetření mám až začátkem příštího roku.Děkuji za odpověď.
Stejskalová Růžena Praha 5 - Stodůlky
Odpověď: Vážená paní Stejskalová. Každý pacient v ČR má právo svobolné volby. Tedy i Vy . Centrum BREAST UNIT PRAGUE, Mamma centru Háje je přístupné každé pacientce, která se pro něj rozhodne. Objednávkový telefon je 775 13 11 11, při objednání řekněte, že chcete být vyšetřená mnou. Naše stránky jsou www.buprague.cz Objednávkové doby držíme krátké, objednejte se až koncem roku. Budu se na Vás těšit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11675
Dobrý den,
už rok a půl se mi vyskytuje bolest v pravém podpaždí. Ne nepřetržitě, ale třeba dva měsíce, pak ustoupí a pak se zase objeví. Momentálně mě opět bolí. Vloni jsem byla na vyšetření ultrazvukem, kdy nebylo nic nalezeno. Také na mamologické prohlídce prsů (rtg), také nic. Dnes jsem v nejcitlivějším místě přímo v podpažní jamce nahmatala drobnou uzlinku, asi jako hrášek. Mám čekat, zdali zmizí a bolest ustoupí, nebo bych to měla řešit? Děkuji za odpověď. Mohli byste mi ji poslat na moji mailovou adresu?
Odpověď: Odpověď přijde na adresu, ze které byl odeslán dotaz. To běží automaticky. Bolestivost podpaždí spíše signalizuje jinou obtíž, než prsní. Velmi pravděpodobně nepůjde o problematiku měkké tkáně, ale o nějakou souvislost s hybností ramene, lopatky nebo žeber. Drobný hráškovitý pohmat odpovídá buď obvyklé uzlince - každý člověk jich má v podpaždí několik desítek, může jít také o mazovou žlázku. Zkuste nějakou citlivou rehabilitaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11674
dobrý den moc děkuji za bleskovou odpověd ohledně mého strachu z pagetovy choroby, dnes jsem byla na kožním oddělení a pr je vše v pořádku tak věřím, že by to paní doktorka poznala, po odtržení kousku kůžičky z bradavky se objevila stopa krve jako po zatržení kůže ale dnes je to snad v pořádku, ale samozřejmě budu prso hlídat a ještě se pro jistotu zeptám jaké vyhlíky bych měla s touto chorobou děkuji moc
Odpověď: Pokud je Pagetova choroga diagnostikována ve stadiu, kdy hnízdí pouze na bradavce, je udravení 100%. Léčba sestává z odstranění bradavky, dvorce a bezprostřední prsní tkáně pod dvorcem. Zachovaný prs vypadá velmi dobře, bradavka se dá rekonstruovat s určitým časovým odstupem. Následuje obvyklá asi čtyřtýdenní dávka ozáření. Jsem opravdu ráda, že jste navštívila kožního lékaře, a že se nepotvrdila Vaše obava.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11673
Dobrý den, již pár dní mě bolí levé prso. Hlavně při pohmatu nebo když si na něj lehnu. Přijde mi celkově takové nezvykle tvrdé. Hlavně když si na něj seshora zmáčknu. Chtěla bych Vás tímto poprosit o radu, zda se mám tímto znepokojovat, popř. kam zajít. Je mi 28 let. Kojila jsem naposled před rokem. Předem moc děkuji.
Odpověď: Bolestivost prsů - nebo jen jednoho - zvětšiny neznamená závažný příznak. Nejste těhotná? Pokud příznak nezmizí ani po proběhlé menstruaci, doporučuji ultrazvukové vyšetření ve screeningovém centru (www.mamo.cz). Můžete si vyžádat žádanku u gynekologa nebo je možné se nechat vyšetřit na přímou platbu - ovykle jde o 400 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11672
dobrý den, je mi 37 let, sama si hradím každé dva roky preventivní sono prsou, minulý týden jsem byla opět a našli mi pár drobných cyst a jednu atyp.cystu v HZK 1. prsu prům. 5mm s naznačenou anechog. složkou…objednali mě na punkci, případně biopsii, mám strach, co to může být. objednali mě za 14 dní, výsledek pak za 10 dní....doufám, že to neznačí nic vážného, uklidňuje mě fakt, že by mě při podezření snad vyšetřili dříve? Jsem po několika cyklech IVF, nemůže to mít vliv???děkuji za odpověď, Jana
Odpověď: Oakovaná IVF mohou mít vliv na vznik cyst v prsní žláze. Cysty jsou totiž známkou určité hormonální nerovnováhy, která však není nebezpečná. Vaše lékaře zajímá zejména ona cysta s obsahem, chtějí se punkcí ujistit, že nejde o nic jiného, než právě o cystu s buněčným obsahem. To se totiž v utrazvukovém obraze nedá jednoznačně posoudit. Jistě jsou vzhledem k prodělaným IVF na Vás trochu přísnější, což je dobře. O biopsii hovoří proto, kdyby náhodou zjistili, že cysta s obsahem není jen cystou, ale že jde o ložisko. Moc to ale nepředpokládají, ani já si to nemyslím. To by totiž popis vypadal jinak. Výkonu se nebojte, je jen trochu nepříjemný, spíše psychicky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11671
Dobrý den,
ráda bych se informovala ohledně sekrece bílé až žluté, zakalené a lepkavé tekutiny. K sekreci dochází po stisknutí bradavky a to na obou prsou. Množství sekretu není velké, ale větší než špendlíková hlavička, průměr asi 3 - 4 mm. Stav trvá asi rok. Těhotná nejsem, hormonální antikoncepci neberu již 6 měs. Je mi 27 let a ráda bych zhruba za rok otěhotněla.
Předem Vám velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Nespontánní sekrece - to znamená taková, která se objeví po stisknutí bradavky je nezávažným příznakem z hlediska nemocí prsu. Může však být příznakem vyšší hladiny hormonu podvěsku mozkového - hypofýzy, který se jmenuje prolaktin. Někdy - neříkám vždy, může vyšší hladina prolaktinu komplikovat otěhotnění. Zdůrazňuji pouze MŮŽE. V této fázi bych neradila začít vyšetřovat a dokonce se snažit nějak lékově ovlivňovat hladinu prolaktinu. Jakmile se začne zdravý člověk léčit, nemusí to vždy přinést ideální výsledek.Dala jsem Vám tuto informaci jen proto, kdyby náhodou byly nějaké problémy s otěhotněním, aby se na možnost vyšší hladiny prolaktinu myslelo. Pro současnou dobu moje rada zní: Zbytečně bradavky nemačkejte, nezkoušejte, zda se sekret opět objeví. Sekrece se tím jen a jen udržuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11670
dobry den.prosim poradte mi. mam rakovinu prsnika laveho urobena segmentomia.st IIA,G3,ER,PR,HER2 negativne.zistena pozitivita BRCA1-BRCA2.mam po chemoterapii,radioterapii.teraz som po obojstrannej adnexectomii.prosim vas co ma caka je to vazne?mam 35 rokov a tri male deti.dakujem za odpoved.JANA
Odpověď: Vážená Jano. Není jednoduché odpovídat takto na dálku na Váš dotaz. Máte nemoc, která není k závidění. Vyléčený zhoubný nádor prsu se bere jako každá jiná chronická nemoc, kterou je možné udržet pod kontrolou. Hlavní postavou v této hře jste Vy a Vaše chuť a vůle uzdravit se a plnit svou naopak záviděníhodnou roli matky tří dětí. Léčba rakoviny prsů je jednou z nejlépe propracovaných terapií, každé ženě v Čechách a i na Slovensku se dostane toho, co potřebuje. Nositelky BRCA1 nebo 2 pozitivity mají vyšší praděpodobnost onemocnění, jsou také lépe sledované, jejich nádory jsou pro jejich složení vždy dobře léčitelné. Pokud mohu poradit: snažte se žít zcela normálně, nenakládejte si však na sebe více, než unesete, myslím, že tři děti je dostatečná pracovní výplň. Užívejte života, pusťte si do něj jen samé pozitivní věci, které Vás , Vašeho partnera a Vaše děti baví. To je nejlepší léčba na všechny chronické obtíže. Sama se s jednou takovoou obtíží táhnu celý život, a tak vím, co to znamená. Ženám jako jste Vy umí také pomoci pacientský servis www.mammahelp.cz Obraťte se na ženy, které mají stejnou zkušenost, žijí na plné pecky, leckdo jim může závidět. Budu na Vás myslet.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11669
dobrý den předem mého dotazu jsem moc chtěla poděkovat za vaši úžasnou poradnu a podporu, jsem dva roky po léčbě duktálního karcinomu prsu 22mmN0M0, hormonálně pozitivní her2-neg, ki67-8%, g1-2, 6xchemo, 33x radio, nyní tamoxifen, poslední sono a mamo v listopadu 2012 a onkomarkery únor 2013 a vše bylo v pořádku, včera jsem si všimla na zdravém prsu vpravo , že se mi malinko olupuje kůže na bradavce mám hrozný strach že mám rakovinu i na druhém prsu(pagetovu chorobu bradavky)a tak se chci zeptat co mám dělat? děkuji
Odpověď: Je úžasné, jaká se z Vás stala vzdělaná pacientka. Odreferovala jste jsvou nemoc tak, jak se mnozí lékaři ještě musí učit. Původní karcinom byl ve svých vlastnostech pro Vás příznivý, šlo o dobře léčitelný typ.
A teď k Vaší nové obtíži. Pagetův karcinom je vzácná choroba, je to především nemoc starších žen. Začíná na bradavce (nikdy na okolním dvorci !!!!), kde se projevuje mokváním kůže, především však šupinkami, pod kterými, pokud je odtrhnete, krvácí spodina. Zdůrazňuji jště jednou bradavku, některé ženy totiž nazývají bradavkou celou mamilu, což je bradavka i s okolní tmavší kůží dvorce. Bradavka se ale může olupovat a nic závažného to neznamená.Opravdu velmi důležitý je příznak krvácení po odtržení šupinky. Zatím zdravé prso jen pozorujte, pokud budou šupinky přibývat, musí se provést mamografie - lékař vyhledává eventuální drobné kalcifikace v oblasti pod dvorcem. Podle mých zkušeností však nemyslím, že byste se měla rakoviny obávat - nyní, rok po léčbě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11668
Dobrý den, prosím, mám dotaz: bolí mi prso za levou bradavkou, především když si na prso lehnu nebo zmáčknu. Moje maminka měla karcinom prsa, proto docházím 2x ročně na prev.vyšetření a v r.2012 jsem byla na mamografii, kde si původně několik lékařů myslelo, že mám u obou bradavek rakovinové bujení, po dlouhé konzultaci mi bylo sděleno, že jsou to pouze stíny od mléčné žlázy. Mám však obavu, zda bylo tvrzení lékařů správné, především, když mám již zmíněný problém.Mám se objednat na vaše pracoviště ke konzultaci? Velice děkuji Ivana Látová
Odpověď: Především bych chtěla říci, že kontroly 2x ročně jsou úplně zbytečné a Vy se nervujete násobně více. Po 45 roku věku máte nárok jednou za dva toky na screenigovou mamografii, zde bych však chtěla zdůraznit, že by měla být provedená ve screeningovém centru, kde je hodnocení mamografií na skutečně vysoké úrovni. Ženy , jejichž matka nebo jiná příbuzná měly v nižším věku karcinom prsu, by měly mít v mezidobí mezi screeningovými mamografiemi další preventivní vyšetření, buď mamografii nebo ultrazvuk. Vy zřejmě máte třetí typ psdní žlázy v hodnocení podle Tabára, to jsou typy prsů, kde je zbytková žláza rozložená pod bradavkami. Nezkušenému lékaři může hodnocení takové mamografie činit problém. Samozřejmě velmi ráda u Vás provedu konzultační vyšetření, předevší proto abych Vám vše vysvětlila, abyste se opravdu nemusela obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11667
Dobrý večer,
jsem chlapec a je mi 16 let a už přibližně 3 roky mám pod bradavkami boule je to něco jako uzlina....Když jsou bradavky v normálním stavu tak jsou taková velká, tučná nebo jak bych to popsal, ale při hladu se zcvrknou a jsou uplně normální...Mohla by jste aspoň tipnout o co by mohlo jít?
Odpověď: Zcela určitě jde o hormonání stav, kterému se říká gynekomastie. V tomto slově je ukryté, že Vaše prsní žlázy, které má úplně každý muž, jsou hormonálně trochu aktivnější. Toto se velmi často objevuje u mladých mužů jako jste Vy, jde o doznívající hormonální změny spojené s dospíváním, příznaky nejsou signálem žádného závažného onemocnění.Obvykle v čase zmizí samy. Jelikož pod kůží je také vrstva tuku ( i pod bradavkami), vzhled prsů i bradavek se mění v souvislosti s výšou podkožního tuku. Nedoporučovala bych žádné řešení, hlavně ne chirurgické. Velmi pravděpodobně se vše upraví samo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11666
Dobrý den,ráda bych se zeptala na dg. Benigní dysplazie prsu,difuzní cystic.mastopatie, žláza s drobnými četnými dukty. Na UZ jsem byla 17.1.2012 nyní mám obdobné problémy jako loni(bolest ve spodní části prsa,"bulku,nebo zduření" a citlivost prav.prsu)Myslíte že to je stále ta samé dg. nebo se z výše uvedené dg. může vyklubat i horší záležitost?díky za odpověď, T.K.
Odpověď: Vše, co popisujete, je zcela normální nález. Z takového nálezu se nepředpokládá vývoj nějaké patologie. Je však velmi dobré u žen Vašeho věku, pokud zvládnou samovyšetření . Na stránkách www.buprague.cz je možné se pomocí metody MammaCare naučit rozpoznávat svojí vlastní normu v prsech. Ideální je začít se samovyšetřením tehdy, kdy máte po ultrazvuku čerstvou jistotu, že se v prsech neděje nic nového. Doporučuji tedy: zopakujte ultrazvukové vyšetření a ihned po vyšetření, které , věřím, prokáže opět normální nález, se naučte pomocí samovyšetření tuto normu ve Vašich prsech naučit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11665
Dobrý den.V listopadu roku 1012 jsem si v prsu čistou náhodou našla takový "hrášek". Zvláštností je, že je hmatatelný jen jedním směrem. Pokud provádím samovyšetření, které se všude uvádí,nahmatám pouze určitou nerovnost v prsu, ne ten hrášek. Prso mám citlivé, jinak žádné jiné změny nepozoruji. Jsem tím dost zneklidněná a neustále si musím prso kontrolovat, zda se to nezvětšuje.
Odpověď: Klid Vám může přinést pouze vyšetření ultrazvukem ve screeningovém centru - adresy na www.mamo.cz . Na www.buprague.cz je krátký instruktážní film o technice samovyšetření MammaCare, kerou byste se po vyšetření ultrazvukem měla naučit. Pak budete mít dobrý pocit, že vše máte ve svých rukou. Ultrazvukové vyšetření stojí do 400Kč, se žádankou, kterou je někdy obtížné získat (gynekolog, praktiký lékař), je zdarma.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11664
Dobrý večer paní primářko. Chtěla bych Vám moc poděkovat za všechny rady, které tady poskytujete. Mně jste asi před rokem doporučila agnucaston, protože mám cysty v prsech a z pravého prsu po kompresi žlutozelenou sekreci ze všech kanálků, chodím každý rok na sono prsů, stále se objevují výcečetné cysty. Agnucaston jsem před 3 měs. vysadila a mám od poloviny cyklu bolesti prsů.Poradila by jste mi, prosím, co by bylo vhodné na toto užívat? Užívám euthyrox a B12. Mám 3 děti,kojila jsem 7 let. Moc děkuji a přeji Vám pevné zdraví a hodně štěstí. Monika.
Odpověď: Také Vás hezky zdravím a moc děkuji za Vaše ocenění. Upřímných přání zdraví a štěstí není v životě nikdy dostatek, ještě jednou děkuji.
Vaše obtíže - bolestivost prsů velmi pravděpodobně souvisí s léčbou štítné žlázy. Všechny nerovnováhy hormonů štítné žlázy se nějakým způsobem promítají do stavu prsní žlázy. Agnucaston, který jste brala na sekreci z prsů, má vedlejší efekt - snižuje bolestivost prsní žlázy.Jeho příbuzným jsou kapky, které se jmenují Mastodynon - mastodynie je bolestivost prsů. Zkuste pro změnu tyto bylinné kapky, užívají se podle návodu, dávka na měsíc stojí asi 180 Kč, efekt nastupuje pomalu, doporučuje se kůra alespoň tři měsíce.Další možností je Orissa, kombinace VitaminuE a pupálky. Obojí je dostupné bez receptu, léčiva jsou volně prodejná. Vzhledem k Vašim obtížím se sekrecí, bych upřednostnila Mastodynon. Cysty se jednoho dne samy z Vašich prsů vytratí, tento efekt nastává po menopauze - přechodu. Cysty nejsou nebezpečné, ale to již víte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11663
Dobrý den,
chtěla by jsem navázat na můj dotaz č.:11640. V pátek jsem byla u toho pana doktora. Doktor me vysetril pohmatem a řekl mi, že ten fibroadenom musí jít pryč, šeho jsem se velice obávaa. Napsal mi toto: Idikováno k exstripaci-amb.výkon v kombinaci lok.anest. a analgosedace. Susp.větší fibroadenom v obl.VřHQ dy prsu.
Chtěla by jsem se zeptat, co to znamena a zda ten zákrok je nějak bolestivý? Mám z toho velký strach, porád nad tím přemyslím. Děkuji mnohokrát
Odpověď: Na všechny Vaše otázky jsem odpověděla již v předešlém dotazu. V dnešní době je vyšetření pohmatem "non lege artis" tedy ne podle současných pravidel. Jak se postupuje podle pravidel jsem Vám popsala minule. Opakuji jen, že operace u žen, které dosud nekojily se provádí jen pokud je to nezbytně nutné, o čemž ve Vašem případě pochybuji, a po provedené ověřovací biopsii jehlou pod ultrazvukovou kontrolou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11662
dobrý den.před osmi lety mi vzaly čast prsa,měla jsem jen ozařování.v loni mě vzali uzliny na druhé ruce,byla jsem uspaná a za dva dny mě uspali znovu,mám69 let,a brala jsem i chemo,nyní po4měsícich, se mi straště točí hlava,ale někdy jsem již tak slabá,že se mi podlomí nohy,vše zapomínám,ale to padání mě unavuje,prosím mohlo by to být tou narkozou?každý lékař mi řekne že je cheoterapií,děkuji za odpověd.
Odpověď: Domnívám se, že Vaše obtíže nesouvisí s narkózami ani s chemoterapií. Pokud to Váš zdravotní stav dovolí, bylo by vhodné zkusit šetrnou fyzioterapii krční páteře, ošetřuící fyzioteraput ale musí být dokonale seznámen s Vašimi obtížemi, především s výsledkem scintigrafie kostí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11661
Dobrý den, třetím dnem mě velmi bolí levé prso , když mám podprsenku, tak je bolest menší, ale jakmile ji sundám tak se zhorší. Navíc mám prso velmi horké a celé takové nateklé a tuhé. Nevíte, co t může být. Těhotná nejsem. Antikoncepci neuzivam.
Odpověď: Popisujete příznaky, které se mohou týkat hormonálních, zánětlivých nebo i významnějších změn v prsní žláze. Vaše příznaky považuji za poměrně závažné. Určitě navštivtě svého gynekologa nebo praktického lékaře, musí Vám vystavit žádanku na vyšetření, které byste měla absolvovat ve screeningovém centru. Při objenávce, která je obvykle telefonická, své obtíže zdůrazněte, abyste dostala termín ihned. Adresy akreditovaných pracovišť jsou na www.mamo.cz . Přestože je Vám teprve 30 let, domnívám se , že by vyšetření mělo začít mamografií, kterou by měl hodnotit opravdu zkušený radiolog-mamodiagnostik.Prosím, neotálejte. Dejte vědět,jak jste v řešení svých problémů postoupila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11660
Dobry den, uz to bude dva mesice, co mam leve prso cele cervene. Mam 8 mesicniho syna a jeste kojim.Prso neboli, ani nic nenahmatam. Byla jsem na vysetreni u gynekologa, ten me poslal na kozni a doporucil mi davat studene obklady a nekojit, jen odstrikavat. Na kozni mi bylo receno ze jde o zanet, dostala jsem penicilin 1,2mg na 10 dni, prso je ale porad stejne cervene. Nyni si mam mazat Imazol...jsem uz zoufala jestli se nejedna o jinou nemoc, nez zanet, kdyz se zadna zmena nedeje. Predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Je velmi těžké poradit takto na dálku, pokud nemám možnost vidět Vaše příznaky na vlastní oči a provést alespoň ultrazvukové vyšetření. Abych Vás trochu uklidnila, do 25 let věku je zhoubné onemocnění prsu velmi vzácné, onemocní obvykle jen jedna žena z celé ČR.
Zkuste si vyšetřit podpaždí na straně zarudlého prsu. Pokud najdete zvětšené uzliny, které na straně zdravého prsu v podpaždí nejsou, je to další velký impuls neodkládat mamografické a ultrazvukové vyštření prsu. Vyšetření musí provést skutečně zkušený radiolog-mamodiagnostik ve screenigovém akreditovaném centru.I pokud se Vám zdá, že uzliny na postižené straně nejsou v podpaždí zvětšené, vyšetření se u Vás musí provést. Jsem překvapená, že ani gynekolog ani kožní lékař tuto variantu zatím nezvážil.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11658
Dobrý den chtěla jsem se zeptat,občas mě bolí jen levé prso.Beru Dostinex může to být spojené s tím nebo větší zátěží na levou ruku v práci?
Odpověď: Bolestivost prsů je velmi častý příznak, který se jen obtížně řeší. Často zmizí sám. Pokud opravdu bolesti vychází z prsní žlázy, můžete vyzkoušet buď kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Mastodynon se musí užívat nejméně 3 měsíce - podle návodu. Vitamin E se užívá v sestupné kůře : první měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Bere se vždy jedna denně po jídle, pupálka dvouletá v jedné tobolce k tomu. Kyselina listová (acidum folicum) se užívá po dobu tří měcíců, vždy jedna tabletka denně. Bolest prsů také může být způsobená blokádou žeber a celkově potížemi s páteří, proto uvažujte i tímto směrem. V případě, že je bolestivé jen jedno prso, je větší pravděpodobnost, že jde o souvislost s pohybovým aparátem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11657
Dobrý den,chtěla bych vás požádat o vysvětlení mého nálezu.20.února mně byla odstraněna bulka.Výsledek z histologie zní:mikroskopicky nacházíme kompexní fibrocistické změny s cistickou dilatací duktů,v některých duktech je apokrinní metaplázie,ojediněle přítomna duktální hyperplázie bez atypií,v některých duktech kolumárního typu.Fokálně struktury blunt duct adenózy.Závěr:prekancenózní ani maligní struktury nenalezeny.Moc vám děkuji za vysvětlení.
Odpověď: Velmi zjednodušeně řešeno, byl Vám z prsu odstraně okrsek žlázy, jejíž struktura se odlišuje od normální žlázy. Takové odchylky jsou v prsní žláze velmi časté. Důležitá je poslední věta: nebyly nalezeny buňky podezřelé ze zhoubnosti nebo z takových změn, které by se mohly ve zhoubné změnit. Blunt duct adenóza je velmi častá diagnóza, spadá do šíře normy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11656
Dobrý den,po ultrazvukovém vyšetření mám v levém prsu dva fobroadenomy ( 17x11 mm a 8x6 mm). Je vhodné je operativně odstranit?Děkuji za odpověď Ivana Najmanová
Odpověď: Není obvyklé odstraňovat fibroadenomy malé velikosti. Je otázkou, kolik let je v prsu máte ? Nejjednodušší cestou je ověřit nezhoubnost fibroadnomů pomocí biopsie tenkou jehlou - core cut. Pak, pokud se nebudou firboadenomy zvětšovat, není chirurgický výkon indikovaný. Pokud mají mamograficky i ultrazvukově fibroadenomy jednoznačně nezhoubné rysy, může se biopsie vynechat. Vyšetření však musí provést opravdu zkušený lékař ze screeningového centra.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11655
Dobrý deň,dnes som dostala výsledky z operácie aj do rúk,
poprosim o vysvetlenie: Záver patológa - mikroskopický nález:
Benigné proliferatívne zmeny prsníka: intraduktálny papilom, atypická duktálna hyperplázia mikropapilárnej, kribriformnej a solídnej štruktúry. Ložiská sklerozujúcej adenózy s mikrokalcifikátmi, apokrinnej a mikrotubulárnej adenózy. Duktektázie s apokrinnou metapláziou epitelu.
Ďakujem pekne
Odpověď: Výsledek je velmi příznivý !!! Je však dobře, že byl okrsek odstraněn, vždy by bylo nejisté, jak by se tyto nezhoubné atypie chovaly v budoucnosti. Už si můžete oddychnout.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky