MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 13889
Dobrý den, na podzim jsem si nahmatala v levém prsu bouličku, objednala jsem se do mamo-poradny, byl mi proveden ultrazvuk a výsledkem byla cysta, kontrola za rok....
Je to 6 měsíců, útvar jsem za tu dobu moc nezkoumala...nyní poslední měsíc se útvar dost zvětšil a prs pobolívá... docela mě to děsí, je možné že se během měsíce mohla cysta nějak více zvětšit nebo to může znamenat něco vážnějšího? mám se radši objednat znovu na UTZ? Díky K.V.
Odpověď: cysty se občas typicky zvětšují, jsou citlivé apod., je to nepříjemné, ale nic to neznamená, každopádně pro klid je vhodné provést kontrolní sono...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13888
mamince před týdnem našli pozitivní nález v prsu 8mm velký v blízkosti hrudi. Maminku ted poslali na rentgen plic a na chirurgii, kam půjdeme zítra a dozvíme se termín operace. Vyléčí se vyjmutím bulky rakovina? Je možné že se po vyjmutí udělá nová pozitivní bulka? Kdyby se prso odebralo celé je vyhráno? Nebo i kdyby se rovnou celé odebralo tak i přesto někde u hrudi se může vytvořit jiná bulka nebo v druhém prsu? Co dělají chemoterapie s rakovinou? Je léčba rakoviny nákladná? Potřebuji vědět jestli mám mamince připravit nějaké peníze.
Odpověď: Léčbu rakoviny hradí kompletně zdravotní pojištění.
Malý nádor je zpravidla úspěšně vyléčitelný, závisí ale na přesné povaze nádoru, to se zjistí před operací odběrem vzorku jehlou - tzv. core biopsií.
U malých nádorů většinou metodou léčby je operace, odstranění nádoru spolu s částí zdravého prsu a jedné tzv. sentinelové uzliny, pak se prs pro jistotu ještě ozáří. Pacientka je pak celoživotně sledována, znovu objevení nádoru je u tak malého nádoru a jeho odstranění vzácné, vyloučit to ale jednoznačně není možné.
Druhý prs má větší riziko, i po léčbě bude chodit na kontroly operovaného i druhého prsu - mamografii, ev. + sono, zpravidla jedenkrát ročně.
Obecně je možné konstatovat, že prognóza u tak malého nádoru je velmi dobrá....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13887
Dobrý večer. Prosím o radu, na pravém prsu se mi udělala taková bulka, taky jí mám ještě o kousek níže asi o 15cm dolů. Přítel mi říkal, že by to mohl být nádor, protože matka ho měla taky. Já doufám, že je to jenom nějaká nateklá uzlina. Nemám obvodního lékaře a tak nevím kam s tím mám jít. Mám to asi 14dní... Nijak to nebolí, ale je to nepříjemné. Taky mám zvíšenou teplotu 37,9. Prosím poraďte co s tím. Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za zdržování... V.L.
Odpověď: Byl bych úplně v klidu, nejspíše půjde jen o hormonálně podmíněné změny (běžné), počkal bych po menses, kdyby to trvalo, je vhodné jít na sono, ukáže jednoznačně, o co jde. Teoreticky může jít o zánět, ten by se projevil výraznou bolestivostí a zarudnutím.
Pokud chcete, aby vyšetření hradila pojišťovna, je třeba mít žádanku od praktika či gynekologa, každopádně na sono jděte na aokreditované centrum. Můžete jít i přímo, ale pak si vyšetření musíte zaplatit, je to 300 - 500 Kč, podle centra. Seznam center je na www.mamo.cz.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13886
Dobrý den na SONO mi byli zjištěny hypoechogenní ložiska, největší 22x11x6mm, po vyšetření MG typ IV Tabár, špatně přehledný,bez patologickych kalcifikací.To je asi vše v pořádku, ale mám ještě přijít na punkci ložiska, tak se chci zeptat jestli je to opravdu nutné, a jestli je nějaké riziko, když se ložisko napíchne, že se může nějak zanítit nebo se rozjet nějaká reakce,děkuji za odpověď Š.H.
Odpověď: Postup je to zcela správný, pokud se objeví nejednoznačná změna na sono, je metodou volby odebrání vzorku jehlou, tzv. core cut biopsie. Je vždy lepší jednoznačně vědět, o co jde. Rozsev při výkonu nehrozí, je řada studií ve světě, které potvrzují bezpečnost tohoto postupu....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13885
Dobrý den,
jsem 3 měsíce po vyjmutí fibroadenomu. Stále mě ale provází bolest prsu na straně řezu a to zejména v noci při přetáčení se z boku na bok...U bradavky mám od operace malou modřinku. Je to ještě normální pooperační stav? Děkuji.
Odpověď: Po operaci může jizvy bolet i delší dobu, také malá modřinka může být. Je také možné, že obtíže mohou být i od páteře (poznalo by se při vyšetření), případně se kombinovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13884
Dobrý den, vždy pred menzes ma bolia prsia, po menzes bolesť prejde, no tento mesiac ma po menzes pobolieval pravý prsník, bolo to také občasné pálenie. Mám také hrudkovité prsia a neviem, či je to vporiadku, objednala som sa na sono, tak čakám. Práve v tom prsníku som mala zápal pri oboch deťoch, keď som kojila, može to s tým súvisieť, alebo to možu byť cysty,...? Teraz ma prsník nebolí, nie je to pravidelná bolesť, môže ísť o niečo vážne? Ja si teraz prsník stále prehmatávam a mám pocit, že už aj z toho ma bolí. Prosím o radu Vopred ďakujem E. U.
Odpověď: Sono je jistě dobré, nicméně obtíže mají charakter hormonálně podmíněných změn, tedy s největší pravděpodobností nepůjde o nic podstatného. Jsou ženy s bohatší žlázou (obvykle je žláza ještě na jedné straně bohatší), které více reagují na hormonální změny, mohou být v prsech případně i cysty - tyto změny jsou běžné a neznamenají vůbec vyšší riziko karcinomu. Byl bych tedy v klidu, pro jistotu ale na sono jděte.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13882
Dobrý den, prosím o radu, vnučka 20let, 5.1.014 porodila císař.řezem holčičku.Kojí z obou prsou, a to levé se jí zvětšilo oproti pravému o 3-4 čísla.Malá přijímá mléko z obou prsů stejně.Vnučka si zašla na vyšetření, kde ji udělali vyšetření pohmatem a do zprávy ji napsali že "HZQ s rezistencí velikosti 6x7 cm".A na ultrazvuku ji napsali, že proces v terénu laktace nelze spolehlivě vyloučit.
Prosím co to znamená a jak by měla dál postupovat když kojí a kontrola za tři měsíce a při obtížích ihned.Moc se o ni celá rodina bojíme.Prosím poraďte děkuji M.R.
Odpověď: Podle mne to bude nejspíše jen zduřená žláza, na ultrazvuku by se to mělo poznat, nález je trochu alibistický, nicméně nezdá se, že by lékařka měla vyloženě podezření na něco podstatného. V zásadě se u takových případů postupuje tak, že když nález není zcela jednoznačný, vezme se vzorek tkáně jehlou, je to jednoduché a rychlé, není pak žádná nejistota. Osobně si myslím, kdyby si vnučka zaplatila ještě ultrazvukové vyšetření v jiném centru, druhý názor je vždy dobrý..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13881
Dobry den.Mam nador p.p rsu 2-3cm,s meta do p.axilly,do jater a take do kosti(kycel,obratel a ramenni kost).Jsem po 6.cyklu paliat.chemo AC,nyni hormonalni lecba zoladex a bondronat,po tydnu tamoxifen.Chteji mi odstranit zdravy spodek a bolavezdeformovane prso porad mam.Pry je zbytecne ho odstranovat.Ja uz tu bolest a skubani nechci.Proc mi ho nechteji vzit?V pondeli tam jdu a odmitnu operaci spodku.Chci ostranit prso.Poradte,prosim Vas.
Odpověď: Domluvte se s nimi, nicméně ve vašem případě je třeba hlavně léčit další ložiska po těle, podle způsobu léčby reaguje nádor dobře na léky působící proti hormonům resp. na hormonální receptory nádoru. V těchto případech odstranění vaječníků bývá velmi dobrou volbou. Operace prsu se obvykle volí až v druhé době, prioritou jsou léky působící proti nádoru všude tam, kde je, z hlediska prognózy je to výhodnější. Samozřejmě nikdo vás ale nutit k určité léčbě nebude, jsou to jen doporučení, nakonec se musíte rozhodnout sama. Je to pro vás obtížné období, nicméně bych ve vašem případě lékaři důvěřoval, jak to píšete, tak vypadá léčba správně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13880
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat k mému dotazu č.13795 zda se dá dle UZ poznat bez biopsie fibroadenom?Je v mém případě nutná na ověřění?Jěště jednou moc všem lékařům děkuji za odpovědi a vážím si jejich práce a podpory ženám s těmito problémy,ale mám strach,jelikož pracuji ve zdravotnictví a vidím asi vše moc černě.
Odpověď: Už u nás máte řadu dotazů a zdá se, že máte trvalou obavu....Vždy závisí na tom, jak nález lékař vidí, v drtivé většina případů je fibroadenom typický, když není jednoznačný, volí se odběr tkáně jehlou (tzv. biopsie). Obecně a na dálku není možné tedy jednoznačně říci, předpokládám ale, že je lékař zkušený a ze screeningového centra. Pokud máte pochyby, zaplaťte se kontrolní ultrazvukové vyšetření v jiném centru (přineste si s sebou výsledky), Každé centrum takové pacientky vyšetří.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13879
Dobrý den , podsoupila jsem mamografické vyšetření prsu a dnes mi přišly výslrdky. Mohu poprosit o vysvětlení? Výsledek vyšetření : pravděpodobně benigní ( BI-RADS 3 ) , Tabár I Popis : dle Tabára I , nodulární charakter žlázy v ZHK , bez patol.kalcifikací. Res doplnit ultrazvuk. II. čtení MG ve shodě s I . čtením. Děkuji R.Ž.
Odpověď: Lékař nezjistil známky nádoru, obraz se mu však zdál nepřehledný - doporučil tedy raději kontrolní ultrazvukové vyšetření k posouzení vývoje obrazu. Pokud bude pak vše OK (což předpokládám), budete pak zase chodit normálně na prevenci, zpravidla na screeningovou mamografii 1 x za dva roky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13878
Dobrý den, nevím, zda je má otázka relevantní, ale pokud budete reagovat, budu velice ráda. Zvažuji díky velikosti prsou jejich zmenšení a ráda bych se zeptala, zda tímto zásahem nezvyšuji pravděpodobnost rakoviny prsou. Jana
Odpověď: Je to otázka zcela relevantní. Není prokázáno, že by redukční mamoplastika (zmenšení prsů) zvyšovala riziko rakoviny prsu...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13877
Dobrý den,prosím o vysvětlení -oboustranně lipodystrofické benigní uzliny do 19mm,axily bez známek patologické lymfadenopatie.děkuji P.E.
Odpověď: Je to v podstatě popis normálních lehce větších uzlin, běžný a nevýznamný nález.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13876
Dobrý den,jsem l rok po segmentotectomii prsu, 5x chemo,30 ozařování- konec 19.11.2013 - mám dost častou bolest v prsu- píchání, dále bolest v levé paži a podpaží- je to normální? Nyní u mě probíhá horm.léčba-ARIMIDEX - mám velké bolesti kolenních kloubů a kloubů na obou rukou - je to vlivem tohoto hormonálního léku nebo čeho? děkuji za váš čas a odpověď. Iva
Odpověď: Bolesti kloubů můžou být v souvislosti s léčbou. Bolesti v prsu, paži a podpaží jsou pravděpodobně "od páteře", vertebrogenní, takto se projevují. Vše bych řešil s vaším ošetřujícím onkologem, je třeba nejspíše páteř vyšetřit a pak ev. řešit s fyzioterapeutem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13875
přeji hezký den.již druhý měsíc se mi nalévají prsa a hodně bolí.mám již rok tělísko mirena a dva měsíce již nememstrujuji .brala jsem před dvěma měsíci preparát ISOPTIN,který má také vedlejší učínky zduření mléč.žláz.co mám dělat,aby mi prsa splaskli a neboleli děkuji.
Odpověď: Je to nemožná na dálku, změny jsou hormonálně podmíněné a je třeba to řešit s vaším gynekologem, může to souviset s tělískem (nemusí vám vyhovovat), může být například cysta na vaječníku apod. Neexistuje tedy jedna možnost nápravy. Každopádně jsou to časté příznaky u ženy s bohatší žlázou vašeho věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13874
dobry den prosim o odpoved mam 50 rokov mam nalez MN mikrokalcifikatov v pravom prsniku pod USG PAB z cysty vpravo apokrinna metaplazia.DAlši nalez pri sn.zo stran pred stereo MMG MK vpravo centralne rozprojikovane aj cievnych štrukturach hodnotim ako nesusp.MK prosim čo to znamena dakujem E.K
Odpověď: Už vám odpovídala paní doktorka v dotazu 13427. Mikrokalcifikace jsou nález, který se vyskytuje u velkého množství stavů, od zcela neškodných přes přednádorové stavy až po zhoubné nádory, vždy je třeba nález dobře zhodnotit, je to úloha radiologa mamodiagnostika, který je v této problematice vzdělán. V případě nejednoznačnosti nálezu se vezme vzorek tkáně, například pomocí vakuové mamotomie pod stereotaktickou kontrolou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13873
Dobry den,mam dotaz,mam bulku v pod bradavkou bolestivou na dotek,a bolest v oodoazi na dotek,a taky v trislech,dekuji za odpoved Fil
Odpověď: Obvykle takto vypadá zvětšená žláza, zjistí se to pohmatem a při sono vyšetření. Ve vašem věku je to časté a obvykle to nic podstatného neznamená.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13871
Dobry den,vsimla jsem si jako bych mela vtazenou bradavku na pravem prsu.je mi 38 let,Jsem dva roky po porodu tretiho ditete,vsimla jsem si toho uz behem kojeni.Kazde dite jsem kojila asi rok.Zadnou bulku jsem si nenasla,v rodine zadny nador nebyl.Muze se jednat o rakovinu?Za odpoved dekuji.P.
Odpověď: Je mnoho příčin vtažení bradavky, většinou se jedná o chronické zánět struktur kolem mlékovodů, častější je během a po porodu. S největší pravděpodobností to bude váš případ, nebude se jednat tedy o nic podstatného, pro klid je však lepší jít na vyšetření a nejlépe na sono prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13869
Dobrý den, udělala se mi "uzlinka" na vrchní části prsu (u vystřihu), je zduřelá a bolí. Jsem objednaná na ultrazvuk, ale v Brně jsou dlouhé čekací doby. Jen mě zajímá, zda zhoubný nábor bolí nebo ne???
Děkuji za odpověď a s pozdravem M.L
Odpověď: Dobrý den, bolest je závislá od velikosti a uložení ložiska. Nemůže se jednat jen o kožní zánětlivou afekci? Cílené ultrazvukové vyšetření je jistě správné, pokud zdůrazníte, že máte hmatatelný problém, měli by vás objednat maximálně do týdne, taková je praxe na našem pracovišti. Nebo máte možnost přímé úhrady za cenu kolem 400 Kč a pak půjdete zpravidla bez objednání. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13862
Dobry den prosim o radu,muj 13lety syn ma na levem prsu presne pod bradavkou na dotek bolestivou hrcku.uz asi 2tyden.co by to mohlo byt,jsem nervozni.dekuji
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o zvětšení prsní žlázy, kterému říkáme u mužů gynekomastie. V tomto prepubertálním období se takováto změna může u chlapců vyskytovat, je to spojeno s dospíváním a hormonálními změnami. V daném případě jde o přechodnou záležitost. K objektivnímu posouzení můžete zajít na ultrazvukové vyšetření na některé screeningové mamocentrum. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13861
dobrý den , v neděli jsem si nahmatala v pravém prsu nad bradavkou bouli cca 5cm , je tvrdá a nebolí,je mi 36let , v rodiné jsme meli rakovinu prsu , mela ji babička . myslite že by to mohla být rakovina , mam hrozný strach
Odpověď: Dobrý den, takto velký útvar byste si nahmatala již dříve. Z toho usuzuji, že nepůjde o rakovinu, spíše soudím na cystu, která se může takto náhle objevit a pohmatově, pokud je větší, je i dosti tuhá. Doporučuji ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových mamocenter, které vše objasní. Bez žádanky je cena vyšetření kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13857
dobry den, chcela by som sa opytat: mam 44 rokov, bola som na mamografii, kde mam v sprave uvedene - drobna opacita a bola som odporucene na sono prsnikov. nikto mi nic nevysvetlil. neviete mi povedat, co je to opacita? vzdy som si myslela, ze mamografia je presnejsie vysetrenie ako sono.

dakujem, havranova
Odpověď: Dobrý den, opacitou je myšlen okrsek zahuštění a záleží, jestli náleží do normální struktury žlázy, nebo se vymyká a je případně i asymetrický ve srovnání s druhým prsem. Ve vašem případě to bude druhá varianta a proto lékař požaduje doplnění ultrazvuku. Obě metody jsou svým způsobem jedinečné, ani jedna nemá 100% výtěžnost a v mnoha ohledech se musí zkrátka vhodně doplňovat. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13855
Dobrý den, prosím Vás o radu. Je to již 13 dní od operace prsu, kde mi byl vyjmut 2 x nádor z dolní části prsu. Potvrdilo se naštěstí, že to byl fibroadenom. Mám tam jizvu asi cca 8-10 cm. Chci se zeptat zda je normální, že po dvou týdnech mě prso a okolí pořád bolí. Bolest je hlavně pod prsem na žebrech. Doktor říkal, že to 100 % není z té operace, ale před operací mě nic nebolelo. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, slušně řečeno, jsem dosti rozpačitý z toho všeho co píšete. Předně nechápu, jak je možné v dnešní době operovat bez předchozí biopsie, protože pokud by byla biopsie dělána nepsala byste, že se potvrdil fibroadenom až operací, nebo se mýlím? Jizva 8-10 cm je dosti veliká, ale asi chtěl mít lékař dostatek prostoru. Bolesti bych také přisuzoval operaci a je mi divné, že je lékař nedává do její přímé souvislosti. Zásah to nebyl nikterak malý. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13851
dobrý den před 6.lety jsem začala chodit na kontroly na onkologií začalo mě z prsu vytékat nejdřív čirá tekutina a nyní černá název je mastopatie ,ale mám strach ,aby to nebyla rakovina prsu,stále se to jen sleduje může to být třeba i cysta a zda to jde operovat děkuji.
Odpověď: Dobrý den, jak vidím, již v minulosti jste to řešila a problém přetrvává. Za závažnou sekreci je považována krvavá. Při hormonálních změnách má sekrece nejrůznější barvy. Při takto dlouhém trvání potíží a vcelku stacionárním stavu jistě nepůjde o nic závažného.Předpokládám, že jste v rámci sledování i vyšetřována na screeningovém mammocentru. Ve vašem věku je vhodné již provedení mamografického vyšetření v kombinaci s ultrazvukem. Ultrazvukové vyšetření bych volil každý rok, tedy i v mezidobí dvouletých kontrol na mamografu. UZ je právě dobrý pro nalezení případných změn na mlékovodech. Další možností je duktografické vyšetření, pokud je však sekrece trvalá a z jednoho mlékovodu, pak je možné mlékovod nasondovat a aplikovat kontrastní látku opět k vyšetření mlékovodů. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13849
Zdravím
Mám spoustu let tmavý výtok z prsou více z levého, který mĕ docela často i svĕdí. Barva hodnĕ tmavĕ modrá až do černa. Byla jsem kdysi na ultrazvuku. Tam nic nevidĕli a moje doktorka mĕ ubezpečuje že to nĕkdy tak ženy mívají. Já tomu opravdu tak? Nemĕla bych si najít jinou, která mĕ více vyšetří?
Odpověď: Dobrý den, hormonálně podmíněné sekrece z prsů jsou někdy úporné a mívají nejrůznější barvy. V tomto případě se dělá, nevím jestli jste již měla děláno, otiskovou cytologii na sklíčko a pečlivé ultrazvukové vyšetření k vyloučení změn v mlékovodech. Ultrazvukové vyšetření je nutno provádět pravidelně 1 krát ročně a od 40 let začít i s mamografickým vyšetřením. Pokud je sekrece oboustranná je opět větší pravděpodobnost, že se nejedná o nic závažného. Jako závažná je brána sekrece krvavá. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13848
Dobry den,
celkem 4x jsem absolvovala cely cyklus IVF(bezuspesne, navic jsem hormonalni lecbu snasela velmi spatne), pote jsem prirozene otehotnela, nyni mam 2,5letou holcicku, kojila jsem ji do jejiho jednoho roku. Cca posledni 2 mesice pocituji bolest v levem prsu, nevenovala jsem tomu pozornost, nyni asi 14 dni se bolest koncentruje dovnitr do bradavky a dnes se z ni objevil zluty vytok, mam situaci resit? Je mi 37 let. Dekuji.
Odpověď: Dobrý den, ženy ve vašem věku jsou již běžně sledované v jednoročních intervalech na ultrazvuku. V případě proběhlé stimulace při IVF bych doporučil minimálně právě ultrazvuk. Můžete to spojit s návštěvou odborného lékaře, gynekologa či prsní poradny. I v případě, že půjdete přímo do mamocentra, dostane se vám rovněž kvalifikované rady, ale vyšetření na UZ si budete muset hradit (cena je kolem 400 Kč). Z možností bych na prvním místě uvedl hormonální projevy.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13847
Prosim o vysvetleni nalezu.4a-BIRADS-podezrely nalez.Lehce nepravidelny parenchym difusne rozlozeny.Dekuji.D.J.
Odpověď: Dobrý den, jde o vyjádření velmi malé míry pravděpodobnosti zhoubné změny, kterou je nutno ověřit pomocí biopsie. Máte velmi ostražitého lékaře, který chce mít zkrátka jistotu, že nejde o nic závažného, ale pouze sledování se mu nezdá jako vhodné. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13844
Dobrý den,
Chci se zeptat jesli je potřeba jít na operaci s nálezem z USG: Vpravo v HLQ cca 30mm od mamily oválna hypoechogenna lezia 8x4mm, dobře ohraničená od okolí.
Z: Susp. fibroadenom mammae l.dx. Oboustranná axialni lymfadenopatia s USG znamkami benignej reaktivnej lymfadenopatie.
Již jsem byla někdy na operaci kvůli fibroadenomu a nevím jesli je tohle taky to samý a jesli je potřeba to vybrat nebo nejsou nebezpečné.
Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den, operovat ložisko takto malé a uzavřené jako pravděpodobný fibroadenom je nesmysl. nepíšete jaké bylo doporučení. Nevím jestli otázka na operaci je z vaší hlavy, nebo byla operace doporučena lékařem? Pokud má lékař pochybnosti o charakteru ložiska je nutné provedení jehlové biopsie k histologické verifikaci. Podle mne jste zdravá. Někdy se setkáváme s obrazem tzv. fibroadenomatozy, kdy je počet ložisek charakteru fibroadenomů větší a není možné nekonečně operovat. Spíše pečlivě sledujeme a jak jsem psal, při pochybnostech ověřujeme biopsií. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13843
Dobrý den, nahmatala jsem si bulku na p.p. a gyn. mě poslala na mam. vyš.
Teď mi přišel dopis, abych se dostavila na doplňující vyš. o nepřehlednosti žlázy.
V.K.
Odpověď: Dobrý den, pokud není vážný důvod, tak mamografické vyšetření většinou provádíme až od 40 let. Ve vašem věku je jeho výtěžnost nízká z důvodu vyššího podílu žlaznaté tkáně, která způsobuje onu nepřehlednost Doplněním ultrazvuku si zvyšujeme přesnost celého vyšetření. Soudím, že toto bude i důvod vašeho doplňujícího ultrazvuku, což je běžná praxe, zvláště pokud máte podezření na bulku v prsu. Navštěvujte jen screeningová mamocentra, kde je doplňující ultrazvuk prováděn tentýž den a jsou správně voleny zobrazovací metody, aby nedocházelo k této psychické traumatizaci. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13840
Dobry den, posledni mesic pocituju na vnejsich stranach prsu mirny tlak (podobna bolest, kdyz jsem jako mladsi nosivala podprsenku s uzkymi kosticemi a otlacovaly se mi v jednom bode). Mela bych zajit na vysetreni?
Odpověď: Dobrý den, pokud pociťujete jen mírnou bolest, bez čehokoliv hmatného, nemáte v rodině vyšší výskyt rakoviny, tak bych ještě vydržel, problémy budou nejspíše hormonální. Jednou měsíčně si prsa sama vyšetřete a jen pokud se bolesti budou stupňovat zajděte na ultrazvukové vyšetření do některého ze screeningových mamocenter. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13839
Dobrý den, před plánovaném otěhotnění mi byl zjištěn fibroadenom . Dr. doporučila vyjmutí proto, že by mohl způsobovat potíže při kojení. To jsem odmítla, potíže jsem během kojení žádné neměla. Teď budu syna odstavovat. Chci se zeptat, jestli kojení resp.hormony můžou zvětšit fibroadenom a za jak dlouho po odstavení jít na UZ. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, při těhotenství a kojení se fibroadenom může vlivem hormonální stimulace zvětšit, mění se i jeho struktura. Návrat k podobné původní velikosti a vzhledu je běžný. Pokud je ložisko charakteru fibroadenomu typické, nebo dokonce potvrzené jehlovou biopsií není důvod k chirurgickému zákroku. Kontrolu ultrazvukem je možné absolvovat v podstatě kdykoliv. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13835
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně genetické zátěže v naší rodině. Moje maminka zemřela v 55 letech na rakovinu prsu( nádor byl velmi agresivní, zemřela tři měsíce po stanovení diagnózy), babička(matka mé matky), měla nádor vzestupného tračníku, poté metastázy v prsu ,mé tetě (matčiné sestře) nedávno také diagnostikovali nádor tlustého střeva.Je mi 34 let a trpím Crohnovou chorobou.Chtěla bych se Vás zeptat, zda bych třeba měla podstoupit genetické testování, případně jestli bych měla absolvovat pravidelně nějaké prohlídky.
Odpověď: Dobrý den, nevím jestli rovnou genetické testování, ale konzultaci v genetické poradně bych určitě zvolil, kde se vám vyjádří k míře rizika a navrhnou četnost a druh sledování. Jejich seznam najdete na stránkách tohoto webu. I bez toho, bych doporučil pravidelné jednoroční kontroly ultrazvukem v některém ze screeningových mamocenter. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13834
Dobrý den, v podpaží- ne přímo v podpažní jamce ale trochu níž jsem si nahmatala bulku asi jeko větší hrášek, hodně pohyblivou nebolestivou. Může to být zvětšná uzlina? a je normální že se uzliny v podpaží zvětší- na krku se mi to už stalo ale v podpaží?
Odpověď: Dobrý den, je velmi pravděpodobné, že se jedná o uzlinu, třeba jen reaktivně zvětšenou. Uzliny mají ve své povaze, že reagují na nejrůznější podněty. Pokud chcete mít jistotou, zajděte si na ultrazvukové vyšetření do screeningového mamocentra, upozorněte na tuto drobnou bouličku, ve vašem věku je toto vyšetření i tak vhodné. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13830
Dobrý den,
mojí mamince(72let) po biopsii z obou prs bylo diagnostikováno : vpravo invazivní lobulární karcinom G2 a vlevo invazivní (NST) duktální karcinom G1. Prosím jaká je prognoza. O jak závažné nádory jde? A jestli mohou nastat nějaké komplikace, když se máma léčí s chronickou leukémii? moc děkuji za informace PP
Odpověď: Dobrý den, oba typy zhoubných nádorů jsou závažné a prognóza je při oboustranném výskytu pochopitelně horší než při jednostranném výskytu. Prognosticky významná je informace o stavu lymfatických uzlin v podpaždí a mnoho dalších údajů, podle kterých se onkolog může k prognóze blíže vyjádřit. Trochu povzbuzující je fakt, že rakovina v tomto věku nemá takovou razanci a agresivitu a postupuje velmi pomalu. Dále už bychom jenom hypotetizovali. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13829
Dobrý den.
byla jsem jako samoplátkyně na SONO s tímto výsledkem: Vpravo bez pat.změn. Vlevo jen duktektazie centrálně do 6mm. Chodím pravidelně po 2 letech na MMG. Je to dostačující nebo byste mi doporučili v mezidobí chodit na MMG jako samoplátkyně. Měla jsem 2 známé, obě chodily na MMG a už zde nejsou...Děkuji. Jitka
Odpověď: Dobrý den, rozšířené mlékovody (duktektázie) nepředstavují samy o sobě žádný závažný problém. Vyšetření ultrazvukem v mezidobí mamografického vyšetření je vhodné pro ženy se sníženou přehledností mamografickcých snímků při vyšší hustotě prsní tkáně, kdy je i vypovídající schopnost snížená. V takovém případě kontrolu ultrazvukem v mezidobí vřele doporučuji a velmi správně jak píšete si ženy vyšetření platí samy. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13828
Dobry den
Mam dotaz ma dcera ktere je 27 let na cystu mezi prsi strasne ji to boli kdyz se systa zvetsuje ..uz se ji to ukazalo asi po treti a doktori ji na to predepsali leky ktere ji pomohli a cysta zmizela a zase tu cystu ted ma .Bydli v Anglii a ma strach a ja sama jeji mama ji stim neumim pomoc protoze to neznam co to znamena a proc se ji to objevuje nekolikrat ,,prosim vam mohl byste mi napsat neco vice ote cyste proc se cysta stale objeveje..dekuji vam za pochopeni
Odpověď: Dobrý den, nález prosté cysty je běžný a nijak závažný. Cysta je v podstatě dutina vyplněná tekutinou a na základě sekreční činnosti se může měnit její velikosti oběma směry. Ovlivňována je hormonálně v souvislosti s cyklem. Většinou se s ní nic nedělá, pokud ženu obtěžuje provádíme odstátí tekutého obsahu tenkou jehlou, aby se ulevilo od bolesti a tlaku. Až v 50% případů se cysta již neobnoví. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13827
Dobrý den, prosím o radu, jsem tři měsíce po porodu a plně kojím. Asi před týdnem jsem si našla pod prsem ,ale ještě na něm, bouličku. Mám pocit, že občas mění velikost, ale nijak nebolí, jenom tam stále je. Četla jsem, že kojení chrání před rakovinou, mám se znepokojovat ? Ještě bych se chtěla zeptat, jestli se můžu objednat na ultrazvuk bez doporučení, jednou jsem už ultrazvuk prsu absolvovala z prevence - moje mamka tehdy onemocněla rakovinou - s doporučením a stejně jsem musela vše hradit sama. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, pokud se místo mění, tak jistě nepůjde o nic závažného, ale nejspíše o změny prsu v souvislosti s kojením. Kojení je jedním z tzv. protektivních faktorů rakoviny prsu v dalším životě, ale není možné se na to 100% spolehnout. Ultrazvuk je samozřejmě možný, minimálně pro váš klid, což naprosto chápu. Pochopitelně můžete jít do mamocentra přímo, tedy bez žádanky, za přímou úhradu kolem 400 Kč. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13826
Dobrý den, chtela bych se zeptaz zda je normální nebo mám mít strach. Asi 10-14 dnu před menses mám prsa citlivá. jedno mám odmala větší, po porodu v něm byl zánet a taky nyní citlivější než to menší. Při doteku mám pocit- tuhé, cítím něco jako válečerk hrpřipomíná pocity při změnách prsou v těhot. Je to normální? Moc dekji,bulky...silně mi to Z
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde jen o hormonální změny, zvláště pokud jde o nález cyklicky se opakující v souvislosti s menstruačním cyklem. Pokud byste chtěla mít naprostou jistotu, bylo by vhodné provedení ultrazvukového vyšetření na některém ze screeningových mamocenter. Hezký den PV.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13824
Dobrý den, je mi 33 let, dnes jsem byla na preventivní prohlídce prsů ultrazvukem a vysledek je takový: Bilat. s maximem centrálně bilat. vpravo bez ložiskových změn. Vlevo v ZKH centrálně cystoidní ložisko 13x7 mm se silnější stěnou a v.s. nástěnnou intracyst. proliferací 5x4mm. Vlevo dále v rozhranní DKK hypoechogenní okrsek žlázy až ložiskového vzhledu vel 10x7 mm. V axilách fyziol. uzliny.

Prosím, o vysvětlení nakolik je rizikové, že hypoechogenní utvar bude maligní. Děkuji moc. Jsem z toho trochu rozladěná, mám dvě malé děti a celkem mě to vyděsilo. Děkuji Veornika
Odpověď: Dobrý den, většina změn v prsech je na ultrazvuku hypoechogenních, jen podle popisu se k tomu nemohu blíže vyjádřit. Záleží co vám lékař napsal do závěru, jaký byl zvolen další postup a jaká je klasifikace BI-RADS. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13821
Prosím o odpoveď
Mamografia zistila:
Pasrenchýn: bilaterálne symetrický involučný parenchým, vľavo v HLQ asymetrická kondenzácia 25x15 mm bez suspektných MiK v patol. zhluku
Prvovyšetrenie
Záver: BI RADS 0 - odp. USG

Cielene vľavo v HLQ gyperechogenna area 27x8 mm, obsahuje drobné cysty . zodpovedá zatieneniu na MH, benigneho vzhľadu.
Záver: BI RADS 3 asymetrické zatienenie vľavo v HLQ
Negujem úraz prsníka.
Kontrola o 6 mesiacov Prosím vysvetlite mi, čo ma čaká.
Hela
Odpověď: Dobrý den, nález lékař uzavřel jako jinak řečeno neškodnou oblast, kde je drobný zbytek žlázy obsahující rozšířené mlékovody v podobě cyst, tedy nic patologického a jelikož se jednalo o prvovyšetření, tak doporučil kontrolu s odstupem času ( toliko výraz BI-RADS 3) pro potvrzení svého úsudku. Takže nic špatného, do budoucna bude třeba jen chodit na pravidelné screeningové kontroly. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13820
Dobrý den, na internetu jsem se dočetla o léčbě rakoviny javorovým sirupem a sodou. Mohu se zeptat na Váš názor na tuto léčbu a zde je možné užívat javorový sirup se sodou, když pacientka chodí na chemoterapii? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, tonoucí se stébla chytá jak praví přísloví, ale osobně bych raději důvěřovat klasické medicíně, která v léčbě rakoviny v poslední době zaznamenala velké pokroky. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13819
Dobry den, uz dlhsie mi radite. Ste najlepsia poradna. Chodim kazdy polrok do prs.poradne,nakolko mam zistenu benignu dysplasiu,konvolut duktov a reaktivne uzliny. Tie reaktivne uzliny su ok?. Viete aky mam strach z toho,ze sa to moze zvrhnut na rak. Babicka podlahla rak.prsnika. Prsia si casto kontrolujem. Myslite,ze mam byt v uplnom klude a som na tom ako zdrava zena? Dakujem
Odpověď: Dobrý den, myslím, že můžete být v klidu, ale v souvislosti s vaším až panickým strachem doporučuji evidenci v prsní poradně. V případě vaší benigní dysplazie, což je normální nález, to je sice nadbytečné, ale vy budete mít alespoň pocit, že je o vás pečováno, budou si vás zvát po 1/2 roce, budete klinicky vyšetřena, jednou za rok budete mít kontrolní ultrazvuk,...Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13817
Dobrý den ,
Dnes jsme byla na mamografu a dostala jsem tento výsledek:
smíšený,involučně-glandulární typ mléčné žlázy,v ZQ měkký stín 6mm s jemnými kalcifikacemi(na UZ není patrný),jinak bez ložiskových změn,mikrokalcifikací a lymfadenopatie.
Z:Tabár I.,BI-RADS 4,stín vpravo nejasné etiologie.
Byla mi doporučena biopsie.
Prosím o vysvětlení a případnou radu,jak je nález vážný a zda se mám něčeho obávat. Děkuji za odpověď
I.K.
Odpověď: Dobrý den, v tomto případě si lékař není zcela jist povahy okrsku s kalcifikacemi. Sice existuje jisté riziko, že nález nemusí být úplně v pořádku, ale rovněž je pravděpodobnost, že se jedná o změnu nezhoubnou (neškodnou). K ověření přistupujeme vždy pokud máme sebemenší pochyby o povaze léze, raději nežli sledovat a čekat jak se vše bude vyvíjet. Snahou je, případné patologické změny v prsu, zachytit vždy co nejčasněji. Nevěšte hlavu, jistě vše dobře dopadne. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13816
Dobrý den, našla jsem si jakoby pod levým prsem, ale na něm zespodu bulku o průměru asi 4 cm. Je mi 19 let. Co by to mohlo být? Děkuji L. Z.
Odpověď: Dobrý den, v tomto věku půjde nejspíše o cystu či fibroadenom, oboje mají nezhoubný charakter. Doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření na některém ze screeningových mamocenter. Jejich seznam najdete na tomto webu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13814
Dobrý den.Už déle než měsíc mě svědí bradavka na pravém prsu.Objevují se na ní i šupinky.Připadá mi i světlejší než levá.Myslíte že bych měla jít na mamograf?Byla jsem na něm před necelým rokem.
Děkuji
J.K.
Odpověď: Dobrý den, mamograf ne, ale můžete zajít na konzultaci do prsní poradny, nebo cestou kožního lékaře. Další možností je provedení ultrazvukového vyšetření v některém ze screeningových mamocenter, i zde můžete nález prokonzultovat a poté zvolit toho správného klinického lékaře. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13813
Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení nálezu : vcelku pravidelný parenchym difusně rozložený s většími porcemi v HZQ bilat., subareolárně bilat, vlevo více v korelaci s MMG jsou prostornější dukty s MKK, indikace k UVAB, v axilách tuk. degen.uzliny do 12mm. Je mi 40let. Jsem 5let po augmentaci, před kterou jsem si nechala udělat MMG vyšetř, pravidelně chodím na sono. Na základě nálezu, mi byla doporučena ultrazvuková vakuová biopsie, se kterou jsem souhlasila. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, vakuová biopsie je vhodnou metodou k ověření mikrokalcifikací. Vedení pod kontrolou ultrazvukem v takovémto případě je správné, může se však jednat jen o hustý sekret v rozšířených mlékovodech, který někdy mikrokalcifikace imituje. Dominantní pro detekci mikrokalcifikací je mamografie, pokud nebyla provedena, určitě bych ji doporučil doplnit, i přesto, že máte v prsech implantáty. Mikrokalcifikace jsou mnoha typů a jsou někdy indikátorem podezřelých změn v prsech. V řadě případů, však představují jen vedlejší neškodný nález. Ve vašem případě jsou podezřelé a je potřeba vyloučit určité změny ve vašich mlékovodech. Výkonu se nebojte, probíhá v lokálním umrtvení a většinou je velmi dobře snášen. Hezký den PV.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13812
Dobrý den, byla mi provedena core biopsie (při vyšetř.na sono zachycen drobný echoidní okrsek s nazn.akust.stínem, vel.4x5x3mm-ložisko diskrétní a je zachyc.v obou vyš.rovinách.)Při dokončování biopsie mi dr.zavedla na postiž.místo označující kovový čipík,kvůli miniaturnosti okrsku,aby se eventuálně pak vidělo,kde to bylo.A já se ptám:Je toto běžné a nebo se to aplikuje jen při větším podezření, že to "něco" bude? Biopsii jsem necítila,ale aplikaci toho čipu trochu ano.Je mi divné, že biopsii jsem necítila a zavedení čipu ano. Děkuji. L.N.
Odpověď: Dobrý den, technika core biopsie a zavedení klipu je odlišná, v některých ohledech podobná a pocity při těchto zákrocích jsou u každého jiné. Bolestivost až při zavedení klipu nehraje roli. Ověřované ložisko je velmi malé a po core biopsii se často změní jeho viditelnost do té míry, že je nutné do jeho místa zavést klip pro případ, kdy by bylo toto ložisko nutné v další době řešit operačně. Potom podle klipu dokážeme chirurgovi místo označit. V případě, že ložisko vyjde nezhoubně, klip zůstává "nadosmrti" v tomto místě a alespoň víme kde bylo kdysi bioptováno. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13810
byla sem poprve na vyšetření prsů, co znamená tukově přestavěné involenčních prsů typu Tabár II, bez přímých i nepřímých zn. malignity
Odpověď: Dobrý den, jde jen o popis struktury vašich prsů, jinak řečeno jste zdravá. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13809
Dobrý večer, prosím Vás o vysvetlenie k nasledovnému vyšetreniu Usg prsníkov: Spomalená tuková involúcia s denznou reziduálnou žľazou centrálne. V pravom prsníku na rozhraní MQ anechogénna septovaná cysta veľkosti 14-20x6mm, v DLQ dve drobné okrúhle cysty do 4mm. v ľavom prsníku v LQ cysta do 6 mm, pod mamilou cysta do 5mm. Obojstranne bez zrejmých solídnych TU ložiskových zmien. Mliekovody bez dilatácie. Axily bez patologických LU. Záver: Cysty bilat.(mierna progresia veľkosti cysty v MQ vpravo), zvážiť PAC cysty. ´Dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den, podle všeho je nález v prsech normální, cysty nepředstavují žádný větší problém. V případě cysty s hustým obsahem či cysty větší, která obtěžuje bolestí, tlakem je možno provést její odsátí tenkou jehlou - toto je skryto pod zkratkou PAC. Jinak v drtivé většině případů s cystami neděláme nic a kontrola v rámci běžného screeningu je dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13807
Dobrý den,prosí o radu.Pod bradavkou jsem nahmatala tvrdý útvar velikost asi dva centimetry.Byla jsem na mamografu potom na ultrazvuku.Výsledek počínající redukce parenchymu s částečnou tukovou involucí.Ve vKK I.dx drobná intramamárníLU.Po vyšetření MR mi telefo.zdělily že je to v pořádku a za půl roku se mám znovu objednat na ultrazvuk.Mám strach.Tatínka takto sledovaly šest let a pak mu zdelily že má rak.prostaty.Nedá se takovému výsledku nějak předejít prosím.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, myslím, že jste byla vyšetřena dostatečně, abyste mohla být v klidu. Trochu nechápu důvod kontroly za půl roku? Rakovině můžete předcházet jen pravidelnými kontrolami a někdy již "otřepaným" tvrzením o zdravém životním stylu, ale je to tak. Pokud se rakovina přece jen objeví, je důležité, aby byla nalezena v co nejčasnějším stadiu a byla tak nejlépe léčitelná s dobrou prognózou. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13806
Dobry vecer,
prosim o radu,
mamka ma rakovinu prsa,prso ji bylo odebrano,mamce je 60 let,
operaci mela pred mesicem.Mela zatim prvni chemo.
Mela jit na 2 chemo,ale byla odlozena kvuli spatnym vysledkum krve.
Dokror ji doporucil B 17.

Muj dotaz:muze brat vitamin B 17 a zaroven tabletky graviola?
Prosim popripade jaky vitamin B17 koupit?
Moc dekuji za Vasi odpoved
Prosim o nezverejneni meho dotazu
Odpověď: Dobrý den, o vitaminu B17 a tabletkách graviola slyším prvně, půjde nejspíš o potravinové doplňky o jejichž efektivitě je možno polemizovat, nevím...jestli nepomohou, tak asi neublíží. Diskuzi veďte prosím s ošetřujícím onkologem. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13805
Dobry den chtela bych se zeptat mam od narozeni na pravem prsu dve bradavky jsou tesne pod sebou tudiz mam i to prave prso vetsi nez leve co by se s tim dalo delat to asi neni normalni? Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, nadpočetnou bradavku je možné odstranit jednoduchým operačním zákrokem. Záleží na vás, při kojení je možné, že by z nadpočetné bradavky docházelo k sekreci. Zkuste se poradit na plastické chirurgii, možná vyřešíte v jedné době i asymetrii velikosti prsů, pokud je nápadná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13802
Dobrý den, kojím skoro 9 měsíční dceru. Je to mé 3 dítě.Všechny jsem kojila min. rok. Všimla jsem si že po kojení je pravé prso víc splasklé a v oblasti dvorce i jakoby mírně propadlé.Když se po čase nalije mlékem zase se to upraví.Levé prso mě tak moc nesplaskává dělá se mě v něm i více mléka.Na pohmat jsou prsa měká bez bulek nebo zatvrdlin.Při zduření bradavek jsou oba dvorce i bradavky stejné. Co by to mohlo znamenat? Je to normální stav po kojení? Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, kolega vám na podobný dotaz již odpovídal a s jeho názorem souhlasím, také si myslím, že jde o normální stav. Pokud vám to stále vrtá hlavou, je možné i během kojení udělat ultrazvukové vyšetření, které zažene vaše pochybnosti a otazníky. Objednejte se do screeningového mamocentra, bez žádanky je vyšetření za úhradu kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13801
Dobrý den,

mám kalcifikaci v prsu a měla bych užívat na osteoporozu Calcium a Bonvivu.

Mám obavu užívat kalcium kvůli kalcifikaci, prosím poraďte.

Děkuji Hrobská.
Odpověď: Dobrý den, klidně léky užívejte, vyléčit osteoporózu je důležité a prvořadé. Kalcifikace v prsech jsou běžně, zajímají nás jen ty podezřelé, které si rozhodně nevytvoříte užíváním těchto preparátů. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13800
Dobry den,prosím o názor co dál.V 45 letech mi byl diagnostikován fibroadenom do 9,5 mm.Po roce se o 2 m zvetšil .Další sytější uzlík(opěz biopsie a vysledek b.fibroadenom)o vel.5*3 mm.Nyní jdu p pul roce na kontrolu na ultrazvuk a bojí se co bude dál-prosím o Váš názor.Mockrát děkuji apřeji mnoho uspěchu,pěkný den.
Odpověď: Dobrý den, někdy nacházíme v prsech i větší množství ložisek benigního charakteru, ty zcela typické a drobné není potřeba ani ověřovat. Vy máte obě ložiska ověřená, jasně benigní, to, že se jeden zvětšil o 2 mm nehraje roli. Jen podle toho co píšete bych byl naprosto v klidu a pravidelné kontroly v rámci screeningu jsou dostatečné, mamograf po dvou letech a ultrazvuk může být po roce ( v mezidobí mamogrefie). Kontroly ultrazvukem po půl roce používáme jen u nově nalezeného ložiska, které neověřujeme, jinak je osobně vidím jako nadbytečné! Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13799
Dobry den, chci se zeptat v prosinci jsem byla na ultrazvuku prsu, ne mi 32, prsa mam velika, nic mi nenasli, prso bolelo, ted me boli v podpazi a prso obcas. Je mozne, ze se nevo prehledlo? muzu se objednat znovu? dekuji moc
Odpověď: Dobrý den, samozřejmě máme určité limitace a každá z metod má určitou procentuální přesnost, stejně je tomu při ultrazvuku větších prsů. I s tím si však mamodiagnostik musí poradit a snažit se vyšetřit prsa ve všech oblastech. Bolesti jsou obvyklým steskem a velmi často jsou lokalizovány do podpaždí. Být vámi, tak bych vyčkal, jen pokud bolest nebude mizet, nebo se přidá hmatná rezistence můžete ultrazvuk samozřejmě zopakovat, minimálně vás uklidní. Spousta problémů pramení psychiky. Ze své povahy je neškodný, nevím jestli vám lékař po tak krátké době vypíše žádanku, pak byste si musela ultrazvuk zaplatit, cena je kolem 400 Kč. Rozhodně navštěvujte screeningové mamocentrum. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13797
prosím, co je intramamární uzlina?
V nálezu UZ mám: ložisko benigního char. 7x5 mm ( na MG popisované jako intramamární uzlina)
Děkuji.MC
Odpověď: Dobrý den, po těle máme v různých místech lymfatické uzliny a stejně tak se mohou vyskytovat i přímo v prsu, což je i váš případ. Pokud není zvětšená jde o normální, většinou náhodný nález. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13796
Dobrý den,
je mi 57 let a byl mi diagnostikován duktální karcinom o velikosti 7x5x4x mm,(grading skore 2+2+1=5) M-8500/31. Mohli byste mi prosím sdělit, co uvedená čísla znamenají a jaká je prognóza? Případně, zda je nutná v tomto případě chemoterapie.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, jedná se o velmi malý invazivní karcinom. V případě, že nejsou postiženy uzliny je prognóza velmi příznivá. V daném případě většinou postačuje částečný, prs zachovávající chirurgický výkon doplněný cíleným ozářením. O nutnosti chemoterapie rozhoduje onkolog, ale v daném případě, pokud jsou příznivé hormonální receptory není většinou nutná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13795
Dobrý den dnes jsem byla na KO UZ:2-BIRADS nacházím jen benigní změnu bez malignity vpravo v DZQ při hranici DQQ se zobrazuje dobře ohraníčená formace 7x5x5mm,susp.fibroadenom(v dif.dg.žlázový uzel).Jinak bilat. vícečetné drobné cysty do 8mm.Axily bez známak patol.infil.Šla jsem na KO po 4.měsících sama od sebe po prvním nálezu,kde mi lékařka řekla že je to lipom+2drobné fibrolipomy,nato 14dní jsem jela do mamma centra kde lékař neviděl nic pouze cysty.dnešní KO proběhla opět v mama centru.Jakto že se nálezy liší,mám tak 2 dny před MS před tím to bylo vyš.po MS.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, pořád se "točíme" okolo stejného problému, jestli nemáte větší problém s prsy, tak změny , které lékaři popisují jsou vždy benigní - nezhoubné a není potřeba je neustále kontrolovat. UZ kontrola po 1 roce je dostačující, 1x měsíčně - ne více, si prsa sama vyšetřete. Čím více se na to budete upínat tak se vaše psychika bude zhoršovat. Jak již moji kolegové přede mnou psali, může se jednat o lipom, fibrolipom, fibroadenom, žlázový okrsek - je úplně jedno jak je nazveme, ale ve finále to pro vás znamená, že jste zdravá a není třeba se znepokojovat. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13792
Dobrý den, v prsu mám cystu 6 cm, během těhotenství jsem nechtěla cystu odsávat, výrazně nevadila. Nyní 7 měsíců kojím a cysta o dost zmohutněla, je hmatatelná hned pod bradavkou do dlaně. Může toto zvětšení být při kojení? Jak se provádí odstání? Je bolestivé?Jsou různé techniky, aby se cysta již nevrátila? Budu moci dále kojit? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, objednejte se na kontrolní ultrazvukové vyšetření. Odstátí tekutého obsahu cysty se provádí tenkou jehlou, možno lehce lokálně umrtvit. Obecně je úspěšnost punkce, kdy cysta zcela vymizí tak 50/50 a její úspěšnost se sníží právě při kojení, kdy dochází ke stimulaci výstelky o to více. Do cysty většinou aplikujeme vzduch, aby výstelku dráždil a způsobil slepení cysty a její neobnovení. Samotné punkce se bát nemusíte. jen je třeba dát pozor na vznik infekce. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13791
Dobrý den,
kojím už 10 měsíců, před 2 měsíci jsem si našla v pravém prsu více ke středu bouličku asi půl centimetru velkou. Byla jsem u svého gynekologa, který mi řekl, že to je jen nějaká tuková boulička. Boulička ale stále nemizí. Je pohyblivá. Nyní mě začalo bolet celé prso. Poradíte mi následující postup? začínám být nervozní
děkuji
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, jestli bolesti souvisí s bouličkou, nebo kojením jako takovým a určitou roli nehraje i psychika. Jistě půjde o banalitu, nicméně pro váš klid bych doporučil ultrazvukové vyšetření prsů na některém ze screeningových mamocenter, které i v době kojení není velký problém. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13790
Dobry den.Uz me 4 dny boli pravy prs. Nejdrive me jen svedil,ted uz i boli. To misto je tesne pod bradavkou a zacina cervenat. Na hmat jsem tam nesla vetsi bouli,tvrdsi. Je mi 17 let,tak rakovina to urcite nebude,ale trochu me to desi. Dekuji Jarolina
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o rozvíjející se zánět, ledujte, můžete zkusit zábal s tvarohem. Kromě těchto "domácích" rad raději navštivte odborného lékaře, gynekologa nebo lékaře prsní poradny, jestli nebude potřeba nasazení antibiotik. Dle jeho uvážení je možno provést ultrazvukové vyšetření, které není v těchto případech vždy nutné. Na rakovinu jak správně píšete není třeba pomýšlet. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13787
Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď na dotaz 13777 - počkám do dalšího cyklu a zařídím ultrayvuk. Mám doplňující otázky.Je možné, aby při nasazení HA nastal tento jev jen u jednoho z prsů (ztuhlost a místě mírné zduření)?Občas mě pravá ruka chvilkově brní (prsty).Může to mít souvislost?Je vhodné momentálně přestat cvičit?Po včerejším pilates - cviky na prsa/paže/záda začala být citlivá, nikoliv bolestivá oblast mezi prsem a podpažím,ale nemyslím si,že jde o klasické namožení (projevuje se to jen na pravé straně).
Předem děkuji za Vaši odopvěď. KZ
Odpověď: Dobrý den, ano, někdy jsou projevy jen u jednoho z prsů, samozřejmě o to více jsou ženy vystrašené. Ve vašem případě pokud více cvičíte a navíc pociťujete i brnění ruky mohou problémy pramenit od krční páteře, možná v souvislosti s jejím přetížením a bolesti se mohou dále promítat i do prsu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13786
K dotazu 13778.
Omlouvám se pane doktore, vím, že budu muset paní doktorce věřit, že tu biopsii udělala dobře, nicméně, kdyby ten jeden vzorek z pěti odebrala špatně, tak by to asi na celkový výsledek vliv mít nemělo, nebo ano? Ložisko bylo na monitoru před zahájením biopsie vidět dobře, nekoukala jsem na ten monitor při všech odběrech, jen náhodou u toho jednoho, když to tak zabolelo. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pro konečnou diagnozu stačí, aby byl jeden z pěti vzorků pozitivní. U některých typů lézí se stává celkem běžně, že po biopsii změní tvar či svoji viditelnost. Vyčkejte prosím výsledku histologie. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13785
Dobrý den pane primáři,
pod pravou bradavkou si pouze v leže nahmatám pohyblivý útvar do 1 cm, který po stlačení zmizí, ale během dne se znovu objeví.Po zmáčknutí bradavky se někdy objeví malé množství čiré nebo bělavé tekutiny.Příští týden jsem se objednala na sono.Mám se obávat něčeho závažného?Děkuji za Vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den, myslím, že vše dobře dopadne a půjde o banalitu. Tipuji na hormonální změny, za dvorcem půjde nejspíše o cystu. Ultrazvukové vyšetření je velmi správný postup. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13784
Dobrý den,od mládí mám pravý prs větší. V roce 2009 PP zánět po kojení. Od té doby pocituji uprostřed cyklu, pobolívání PP, při pohmatu cítím jakoby tužší konzistenci, svazek?? na hraně bradavky / když stisknu prs nad bradavkou palcem a ukazovakem/..zvrchu jakoby uzlíčky na mléč, žláze?v druhém taky tak, ale rozhodně mín. Nebo když si lehnu na břicho cítím větší tlak v PP než v tom levém. UTZ konec 2012, jen zmeny po porodu, vek, žádné ložisko..mám mít ted strach z rak? dekuji Km
Odpověď: Dobrý den, nemyslím, že půjde o závažný problém, nicméně podle naší zvyklosti doporučuji ultrazvukové vyšetření v tomto věku v rámci prevence po 1 roce. Od 40 let je možno uvažovat o provedení vstupní mamografie. Doporučuji tedy kontrolní ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových mamocenter. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13783
dobry den,dnes som bola na sono a mamo a zaver :lahka mastopatiabilat.BI-RADS 2,to znamená?
dakujem Zuzana
Odpověď: Dobrý den, BI-RADS 2 - benigní - je vyjádření nezhoubných (benigních) změn ve vašich prsech. Tedy zcela normální nález. Takovýto závěr bývá velmi často v případě, že po mamografii nacházíme v prsech prosté cysty. Kontrola v rámci screeningu je dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13782
Dobrý den !

Chtěla jsem se zeptat na toto - pakliže je záchytnost ca mammy při mammografii kolem 96 %, kolik je to při pouhém sonografickém vyšetření - za předpokladu že se jedná o prs bez cystických změn, s malým množstvím tukové tkáně ?
Lze uvést procentuálně, jak se tato dvě vyšetření překrývají ?

Děkuji za odpověď. MUDr. L.S.
Odpověď: Dobrý den, nejsem příznivcem procentuálního vyjádření úspěšnosti té či oné metody. Ani u mamografie bych netvrdil, že má 96% úspěšnost, respektive dá se říci: může mít až 96% úspěšnost. U mamografie velmi záleží na podílu žlázové a tukové tkáně. S větším podílem tuku je přehlednost vyšší. Zkrátka obě metody se vhodně doplňují a každá má své místo s ohledem na složení prsu tak vzhledem k věku. U žen do 40 let, pokud není důvod k provedení mamografie preferujeme ultrazvukové vyšetření. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13781
Dobrý den,jsem po operaci dg:N601 Mastopathia fibrocystica 1.dx. o průměru 4cm,sledována jsem byla 10let opakovaná biopsie dopadla vždy dobře i UZ a mamograf, operaci jsme zvolili protože se to začalo zvětšovat.Chci se zeptat může se to po čase opakovat na tom samém místě?Děkuji za odpověď E.K.
Odpověď: Dobrý den, tento typ žlázy dokáže během cyklu nápadně reagovat zvětšením a posléze ústupem, projevy mohou být na různých místech. Tedy moje odpověď na danou otázku je ano, jak v daném místě, tak jinde se mohou podobné změny objevit. Zde nezbývá jen pečlivé sledování, někdy velmi obtížné a v případě, že se nález nezdá přichází histologické ověření biopsií. Mamograf po 2 letech a ultrazvuk každý rok je většinou dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13780
Dobrý den, jsem měsíc po operaci rádiální sklerozující léze s převahou floridní adenozy. Nyní jsem si nahmatala v druhém prsu další bulku s následujícím nálezem na UZ: Mírně nepravidelná struktura fibroadenomatosni žlázy. Centrálně v místě hmatné léze adenomatosní kondenzát. Může se zeptat, o co se přesně jedná a jestli je potřeba biopsie či další kontroly na UZ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, o nutnosti biopsie musí rozhodnout lékař, který vyšetření prováděl. Takto od počítače vám věrohodně neodpovím. Podle popisu se však jedná jen o běžný žlaznatý uzel a UZ kontrola je v daném případě dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13778
Dobrý den,
byla mi dělána biopsie z prsu, nyní čekám na výsledky. Paní doktorka brala 5 vzorků, všechny se daly "snést". Pouze u druhého vzorku to velmi zabolelo, a na monitoru jsem viděla v prsu jehlu, nikoliv ovšem bulku, ze které měl být vzorek odebrán. Je to normální? Bojím se, aby nebyla biopsie nabrána špatně mimo ložisko a nebyl tak zkreslený výsledek.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, asi budete muset věřit lékařce, která odběr prováděla a ona teprve podle výsledku histologie musí zvážit jestli její výsledek odpovídá jejímu předpokladu. Pokud se budou výsledek a předpoklad rozcházet je možno přistoupit k opakované biopsii, zde raději volíme jistotu v podobě tzv. vakuové biopsie. Změny v prsu nemusejí mít vždy podobu jasného ložiska, někdy jde jen o lehkou změnu architektury prsu, možná to je váš případ. Vyčkejte a uvidíte. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky