MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 13088
Dobry den .můžete me prosim poradi? zevne při bradavce zde okrsek s několika tesne při sobe ulozenymi cystoidy celkove vel. do 8mm imponuje spise jako dysplasticky okrsek zlazi .Nevim co mam delat a bojim se kontrola ma byt az za pul roku zda se me to pozde muzee me prosim vysvětlit podrobdne popis mého vysetreni dekuji pekne Svobodova
Odpověď: Dobrý den. Podstatné je, co vám řekl vyšetřující, ten váš nález mohl spolu s klinkou , MG a UZ vyš. zhodnotit dohromady. Já mám k disposici pouze popis, a ten je vyjádřením spíše benigní - nezhoubné změny. Oblast centrální části je dobře prohmatná, vyšetřete se vždy 1x za měsíc, pokud bude nález identický z druhou stranou, klidně vyčkejte kontroly.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13086
dobrý den,chcem Vas poprosit o radu. Som objednana do malaciek na vyšetreni,v sprievodnom liste mam napisane odporuč.hystologizacia.Chcem sa spýtat čo ma čaka,dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý večer. Bohužel vás zklamu. Neumím vám odpovědět. nenapsala jste o co se jedná, jestli jste už byla vyšetřena mamologicky či ultrazvukově. Jste odeslána na odběr vzorku či operaci? Týká se tento výkon vašeho dotazu č. 12717?
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13085
Dobry den, poprosim vas k dotazu c. 13084 - su moje vazne obavy na to najhorsie opodstatnené? Velmi sa bojim. Dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer. Nejsou. Lymfatické uzliny jsou v našem těle na mnoha místech, patří tam. Kdyby Váš nález byl podezřelý, řešil by váš pan doktor situaci ihned. A nezval by vás na kontrolu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13084
Usg nalez:v mieste hmatnej rezistencie dobre ohranicena loziskova leziu s dlhou osou rovnob.s kožným krytom,bez susp.echopozadia,s hílovou vaskularizáciou,vo ventralnej casti anechogenna, v dorzalnej lahko hyperechogenne,v.s.intramamárna LU reaktívne zmenená.Zaver:BI-RADS 3.V mieste hmatnej rezistencie v.s.reaktívna intramamárna LU.K posudeniu zmien LU odporuc. usg KO o 1 mesiac.
Odpověď: Dobrý den. Souhlasím, v pořádku. Zdravím Slovensko...:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13082
Dobrý večer paní primářko, ještě k dotazu č.13068 - bylo mi pouze řečeno paní doktorkou, že se může jednat zřejmě o hormonální změny a jsem objednaná za půl roku na kontrolu, pokud mě k tomuto podáte ještě nějaké bližší vysvětlení budu ráda,děkuji.
Marie Bočková
Odpověď: Dobrý den. K tomu mohu dodat jediné, důvěřujte svému lékařce. Je oproti mě ve výhodě, že Uz dělal, a tak si o tom může udělat svůj osobní obraz a dle toho se rozhodnout.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13081
Dobrý večer, k dotazu č. 13076, pan doktor mi řekl, že prozatím není odstranění ložiska nutno. Za 6 měsíců ale proběhne ultrazvuková kontrola. Dočetla jsem se, že riziko vzniku zhoubného nádoru hrozí u atypické hyperplasie, v mém nálezu bylo uvedeno neatypická. Prosím tedy o upřesnění. Děkuji.
Odpověď: Bohužel máte ve vašem dotazu řadu překlepů, takže jsem tomu porozuměla obráceně...přesto moje praxe ukazuje, že lézi sklerozující adenózy je lépe dát časem ven. Tzn. proberte to na kontrole s panem doktorem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13080
Dotaz č. 13078 dakujem za odpoved, co je ale Konvolut drobných duktů? neni to predrakovinovy stav?
Odpověď: Ne není, konvolut je klubko a dukty- mlékovody.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13079
Dobrý den asi týden citím ostrou bolest pod pravou bradavkou, při dotyku i pohybu a bradavka je citlivá na dotek.Mám druhý týden po menstruaci,neberu antikoncepci a nejsem těhotná. Děkuji Hanka
Odpověď: Dobrý den. Ostrá bolest ? Nemáte poraněn, třeba úplně mikroskopicky dvorec či bradavku , a nebo nezarůstá vám či nevyrůstá chloupek? Jestliže je bolest bez propagace např. z podpaží, což by svědčilo pro blokádu žebra a přenesenou bolest do měkkých tkání dle spádu inervace průchozího nervu, tak se objednejte ev. na MG, ev. UZ vyšetření. Žádanku dostanete u gynekologa či praktika.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13078
Dobry vecer, od marca 2012 ma sleduju v prsnikovej poradni. Robili mi core biopsiu:benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo)
Posledny sononalez august 2013:Sonograficky: vyrazne fibroglandularne zlazy zo zretelnou zlazovou komponentou rovnomerne distribuovanou s vynimkou HLQ resp LQ prav.prsnika, kde pri baze zlazy je konvolut drobnych duktov. O co sa jedna? Je to predrakovinovy stav? Treba operovat? Dakujem velmi pekne,bojim sa
Odpověď: Dobrý večer. Konvolut drobných duktů určitě operovat není třeba. Buďte v klidu...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13077
K dotazu 13072. Dobrý den paní doktorko.Jaké pracoviště by jste mi doporučila pro léčení a jaký bude pravděpodobný postup léčby?Jsem z Děčína.Hodně lidí mi doporučeje zelený pruh v Praze.Děkuji Vám za ochotu.Musím věřit ve vyléčení a doufám,že je to jenom trochu možné.
Odpověď: Bohužel, k zařízení na Zeleném pruhu se nemohu vyjádřit. Nemám s ním praktické zkušenosti. Určitě pracoviště s velkou praktickou zkušeností v léčbě mladých žen je Onkologie ve FN Karlovo náměstí . Rozhodněte se sama, instinkt je instinkt. Jestliže jste slyšela dobré reference na Zelený pruh, má to pro vás význam.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13076
Dobrý den,

byla jsem na core cut biopsii prsu a výsledek histologie je následující: Radiální sklerotisující lé fokusy aenoy, cysou. papilární neatypickou onkocytální hyperplasií. Diagnosa: Ložisko adenosy a proté hyperplasie mamae. Prosím o vysvětlení tohoto nálezu. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Výsledek histologie je benigní, tzn. nezhoubný. Nicméně je třeba celou lézi extirpovat, jedná se o prekancerózu tzn. oslabené místo, kde může dojít k zhoubnému procesu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13075
Dobry den, nahodu pri sprchovani jsem zjistila, ze z leveho prsu mi po stlaceni vytekla lehce nazloutla tekutina( 2 kapky). Jeste pred rokem jsem kojila ale myslim, ze mleko v prsou uz davno nemam. A asi mesic mam zavedenu mirenu. Tak netusim zda to muze souviset? Mela bych navstivit nejakeho lekare nebo je to normalni?

Dekuji
Eva
Odpověď: Dobrý den. Sekrece z prsu je fyzioogická, občas hormonálně zmnožená, ale i to je v pořádku. Pokud není v sekretu krev, není třeba se tím znepokojovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13074
Napište, odkud jste, doporučím vám ke konzultaci vhodné pracoviště:
Dobrý den.Jsem z Aše a byla jsem vyšetřena v Sokolově v nemocnici kam nadále chodím na kontroly do prsní poradny.Všechny dokumentace k dizpozici mám.Děkuji za odpověd SG
Odpověď: Ještě jednou zdravím. Tak bych vám doporučila buď screeningové centrum v berouně u prof. Daneše nebo Breast Unit Prague , Praha 11 u prim. Skovajsové. Kontakt najdete na našich stránkách www. mamo.cz v seznamu screening. center.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13073
Dobrý den prajem,mám 53rokov,bola som na mamografii, a mám ist na operáciu.V správe mám:Zvyšková kresba žlazy,pri pokročilej tukovej involucií.Bez pat.TU.Post-OP fibroza v HLQ 7cm od.mam.pritomné kalcifikáty v skupinke.Koža primeranej hrubky.Subaxilárne lipoidne zmenené LU.Birads dx 3.Odpor:vzhladom ku predchádzajucej histologií dopor.chir.extirpáciu s pomocou FV.pac.v r.2012-ložisková lobulárna intraepiteálna neoplázia.Mám obavy,prosím Vás vysvetlite aku mám diagnozu.dakujem za odpoved,s pozdravom Denisa
Odpověď: Dobrý den. vaše prvotní dg. byla prekancerózou tzn. předstádiem možného zhoubného onemocnění. proto je na místě při objevení se známek v prsu, které tam nemají co dělat, je znovu odstranit a histologciky odstranit. BIRADS 3- znamená spíše benigní. Definitivní resume přinese až histologický rozbor. Musíte vydržet. A přečtěte si moji odpověď 13057. I pro vás je důležitá. Naše tělo nám jen ukazuje, že je něco špatně. Jestli se pokusíte porozumět tomu, co se děje, uděláte pro sebe i celý rod prospěšnou práci.
Jinak i v tomto případě je moje odpověď pro vás č. 10624. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13072
Dobrý den k dotazu 13067.Podpaží mi přijde stejné.Podle sonografie je to asi10x10mm a i si ho nahmatám.Vím o něm cca 3 měsíce.Jaká by tedy byla nejlepší lečba a je toto vůbec vyléčitelné?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Tak to je dobrá zprává. Primární tu je malý a podapží bude velmi pravděpodobně čisté či méně pravděpdobně pouze mikroskopicky zasažené. Strategii léčby určují klinici, určitě už máte za sebou nebo v blízké budoucnosti budete mít visitu, komisi..., kde se určí pro vás individuálně postup dle dalšího imunohistochemického rozboru vzorku a celkového vyšetření. Moje odpověď 13057- pro vás - odpovídá na zbytek vašeho dotazu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13071
Dobrý večer,

moji mamince (
72) v listopadu diagnostikovali rakovinu prsu 8x9mm,v lednu jde na operaci.Snažím se zjistit co nejvíce informací a narazila jsem na články týkající se pití vína,kde víno může škodit i prospět(červené).Maminka si dala občas skleničku vína nebo piva po obědě,a tak bych se chtěla zeptat,jestli je nutné přestat zcela s konzumací.
Předem děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Dobrý den. Pravidelné pítí alkoholu není prospěšné pro naše tělo i ducha v žádném případě. souvislost s pitím alkoholu a tu onemocnění, je jistě nepřímá, tzn. chronický stres a oslabená imunita.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13070
Dobrý večer.Mám chronický zánět v prsu a červený flek.Někdy to vymizí a pak se vše znovu opakuje. Ted momentálně Zánět trvá 8měsíců. Podstoupila jsem zákrok a od té doby se mi na prsu dělá puchýř a vytéká hnis.Mléko nebo sekret z prsu mám několik let.Bradavka vpáčená. Mamografické vyšetření a biopsii jsem podstoupila.Zjištěno chronický zánět!!!Prosím o radu.Děkuji SG
Odpověď: Dobrý den. Rada, když vás nevidím, je nemožná. Tato anamnéza by odpovídala granulomatózní mastitis, která se takto chová. Kde jste byla vyšetřena? Doporučovala bych vám, abyste konzultovala jiné pracoviště. Bylo by k tomu třeba všechna dokumentace, co je zatím k dispozici. Napište, odkud jste, doporučím vám ke konzultaci vhodné pracoviště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13069
Mockrat dekuji za odpoved na dotaz 13060! Hygienu dodrzuji, ale dnes rano jsem se vzbudila s bolestivou, pomerne hodne zvetsenou uzlinou v levem podpazu (na levem prsu mam i zminenou boulicku). Nemeni to situaci? Jeste jednou mockrat dekuji.
Odpověď: Ne nemění. Pokud je boulička v kůži shnisavou čepičkou, jak píšete, zvětšená LU patří k tomu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13068
Dobrý večer, ráda bych věděla,co je supramammilárně hypoechogenní struktura v prsu.
Děkuji Marie Bočková
Odpověď: Dobrý den. Supramamilárně -je oblast těsně nad bradavkou či dvorcem. Hypoechogenní struktura je pojem obecný, nespecifický. Přečtěte si závěr a doporučení,a jistě vám k tomu bylo něco řečeno, z toho se dá dále soudit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13067
Dobrý den paní doktorko.Můj nález z biopsie zní:pravý prs-infiltrace invazním duktálním karcinomem gr.1,podle Nottinghamské klasifikace skóre 5.Nekróza nepřítomna.Lymfangioinvaze nepřítomna.Jaká je pravděpodobnost že je nádor i v uzlinách a agresivní.Naše paní doktorka mi nic nezdělila a čekání je hrozné.Děkuju.
Odpověď: Dobrý den. Nepíšete jak je tu velký, jestli je hmatný, kde je uložen. Jak dlouho o něm víte. Hmatáte si v podpaží stejné strany lokality tu něcí víc, než v druhém? příznivé je, že grade G1 je je nízký.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13066
Dobrý den, asi před dvěmi měsíci mě začal pobolívat pravý prs. V místě bolesti jsem si nahmatala bulku asi jako nehet od malíčku. Šla lehce nahmatat v sedě i v leže, byla pevná, ale ne tvrdá. Po menstruaci vždy bolesti polevily, ale pak se zase objevily. Nyní se mi zdá, že se to zmenšuje, jakoby měkne, vstřebává se. Právě mám po MS. Co by to, prosím, mohlo být? Asi před 1,5 rokem jsem přestala kojit, kojila jsem cca rok.
Odpověď: Dobrý den. Múže jít o cystu. soudím dle chování hmatné resistence. Zajděte na Uz vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13065
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, od jakého roku je doporučeno v ČR ženám po 45.roku chodit na mamografii? Byla tato doporučení o absolvování mamografie po 45. roce co dva roky známa pro pacientky už v 90.letech?
Děkuji za odpověď.
T.Toušková
Odpověď: Dobrý den. Screeninghový program je v naší republice uzákoněn od r. 2002.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13063
A to jako tam nemusím mít mléčnou žlázu?? Ale vždyť se začátku mi rostlo porostlo mi asi o ty 2 cm.Ale ted mam dobu rustu a roste mi jento leve nepomuže třeba když to prave každy večer budu masírovat?? A mam nosit radši věčí nebo menší podprsenku?
Odpověď: Pokud vám i pravé prso poporostlo, i když pomaleji, newž levé, je vše o.k.. Podprsenka bude pohodlenější dle většíhoi prsu, push up a vycpávku z levé strany přidat vpravo. Masáž nepomůže.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13062
Dobrý den, jsem 12 dní po operaci prsu, vč.odebrání lymfatických uzlin. Při kontrole mi bylo odebráno 50 ml lymfoserosního obsahu v axile, který se mi ale po čtyřech dnech opět vytvořil. Mohu vzniku této tekutiny a tím i nepříjemných punkcí, nějakým způsobem zabránit (omezený pohyb ruky apod.)? děkuji
Odpověď: Dobrý den. Určitě by pomohla komprese místa, např. bandáží nebo kompr. rukávem. Vhodné by jí bylo aplikovat těsně po punkci. Je to, bohužel, běh na dlouhou trať.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13061
Dobrý den ja mam dotaz je normalní že mam jedno prso jako moje mamka ženské a krásné a to druhe jako mo 10 letá sestra prostě asi 1centimetrové jo to větší je levé je prostě uplně velké a ma krasnou bradavku prostě ženské a to prave je prostě 1centumetrové taková špička a to leve je kulate a vytvarovane a prostě už mi vypadava s podprsenky ale to prave ji ma pořád velkou jsem nešťastna je mi 14 a prostě i ted jak to píšu tak mi to leve roste boli me. Je to tak normalní? A nejsou nejake cviky na to prave?Prosím pomoc k doktorovi nepujdu
Odpověď: Milá Kájo. Naše tělo se vyvíjí, a to někdy nesouměrně. Nemusíš mít obavu, pravé prso určitě "dožene" levé....Pěkně si s ním promluv, pohlaď ho a věř v hloubi svého srdíčka....Pokud bys změnila názor, bylo by to fajn pro tvůj klid, je možné provést ultrazvukové vyšetření a tím prokázat, že i vpravo máš základ mléčné žlázy. Svěř se mamce, ta by to zařídila.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13060
Dobrý den.Před týdnem se mi objevila v podpaží zarudlá,bolestivá boulička,vypadající jako zanícený chloupek.Zarudnutí se ale zvětšovalo.Druhý den jsem si všimla,že stejnou mám i v druhém podpaží a na prsu.Všechny citlivé s hnisavým vrškem.Za dva dny vše zmizelo,ale dnes jsem objevila opět další,stejnou na druhém prsu, také citlivou a hnisavou.Být doma,ihned jdu k lékaři,ale cestuji po NZ,tak bych si nejdříve ráda přečetla názor některého z lékařů,než budu shánět nějakého tady.Pracuji na vinici.Je zde hodně prašno a hodně se potím.Může to s tím mít něco společného?Mám strach.Mockrát děkuji
Odpověď: Dobrý den. Zdravím do krásné země. Určitě vaše obtíže souvistí s tím.Je potřebné v rámci možností dodržovat , přiměřenou hygienu. Doporučila bych vám i použití zásypu, třeba některého dětského. V lékárnách mají i s dezinfekcí...Pokud se holíte, používejte pouze holítko na jedno použití a sólo na podpaží ! O Nic vážného nejde.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13059
Dobry den, prosim o vysvetleni nalezu ze sona:kuze bez zesileni, podkozi volne, zlazy fert typu, vlevo na c.6 v hloubce hypoech loz.15mm neostre ohranicene stinuje, v axil LU bez akcent kory, na rozhr DQQ neohran tahustene zl.az rezistence kolem 2cm ostatni zl bpn? Mam se obavat nejhorsiho?
Odpověď: Dobrý den. Váš nález jistě neobsahuje pouze popis toho, co vyšetřující viděl.Ppro vás je důležitý závěr vyšetření a doporučení. Tím se řiďte. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13058
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak je složité dostat se na mamografické vyšetření. Stačí návštěva u obvodního lékaře, aby napsal doporučení, nebo je potřeba navštívit více doktorů. Lze jít někde přímo? Kamarádka před dvěma lety zaváhala a nešla na mamografické vyšetření i přes řadu předchozích vyšetření a pozapomněla na to. Po dvou letech se jí objevila 2 bulka na prsu, je ve věku 26 let. Stále to oddaluje,což mi nepřijde jako vhodné řešení. Prosím o radu, či doporučení, jak nejrychleji se dostat dané vyšetření. Je silně pracovně vytížená a nemá moc času.
Odpověď: Dobrý den. Můj milý, za druhého nikdy nic nevyřešíme, ani to není v souladu s vámi i vaší kamarádkou. Je to její. Každopádně, je možné objednat se v jejím případě na ultrazvukové vyšetření přímo-pak si vyšetření hradí nebo s doporučením od PL či GL, nejlépe na nejbližší screeningové centrum.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13057
Dobry den pani doktorko. Mam nalez zhoubeho nadoru v prsu. Chci se zeptat,jak dlouho se da s takovouto diagnozou zit i kdyby se to podarilo vylecit. Dekuju za informace.
Odpověď: Dobrý den. Medicína a její léčebné postupy jsou dnes mocné. Druhá polovina našeho zdraví spočívá v naší chuti žít, naději, důvěře, lásce bez podmínek...prostě takové té pohody a smíření uvnitř nás. Jestliže si táhneme na hrbu nějakou "kládu" z minulosti, je třeba se jí zbavit. Oslabuje chronicky naší imunitu, a to je základ všech nemocí. I u rakoviny, kde se navíc přidává pocit viny: rako-vina. Najděte si někde pomoc, kde vám s nadhledem ukáží, kde je ve vašem podvědomí uložena příčina. Kineziologie, regrese, stránky Petry Nel Smolové, Ernestíny Velechovské vám napoví. Neházejte flintu do žita, na to je času vždycky dost... " bojujte" s láskou za sebe:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13056
Dobrý večer , děkuji za Vaši rychlou odpověď číslo 13055. Mám rozumět tomu , že se může jednat o něco vážnějšího ? Dr. s MG mi řekl , že můžu být klidná. Ultr. květen i prosinec 2013 a hodnocení MG prováděl stejný lékař. Nevím co si teď mám myslet. Mockrát děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Napsala jsem, že obojí postup je správný a tak to je. Navíc pan doktor oproti mě má výhodu, že viděl vás klinicky, Mg i UZ. Jistě se rozhodl podle svého nejlepšího vědomí a zkušenosti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13055
Dobrý večer , prosím o Vaše posouzení .Chodím na pravidelné ultra. kont. Květen a prosinec stejný ultra. nález , nyní podrob. vyš. CSEUZ 2 hypoechogenní léze na pomezí ZKK centrálně , větší ložisko s podezřelím peakem sycení v cca 13 sec. Poté MG , pravá v pořádku , v levo zvyklé rozložení fibrogland . Tkáně s max. centrálně a v zev. kvadrantech.Bez průkazů malignity v MG . Pravděpodobně benigní dysplast okrsek či cysta v levo. Kon. za 6 měs. ultra. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Já bych se přikláněla k radikálnějšímu řešení. Z popisovaného místa bych provedla biopsii pod ko UZ a dále se zařídila dle histologického rozboru. Ale i konzervativní řešení je možné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13054
dobry den,prosim vas,co znamena v lekarskej sprave....v axile bilat.ojedinele ovalne lahko hypoechogenne lu s lipomatozne degenerovanym centrom,v pravo do 10mm a vlavo do16 mm...p.doktorka mi povedala,ze je to bezne....tak sa chcem na to spytat vas....na zaver bolo pisane ....fertilny prsnik bez loziskovej patologie bilat...dakujem velmi pekne
Odpověď: Dobrý večer. Ano, paní doktorka měla pravdu. Váš nález je zcela v normě. Lymfatické uzliny LU do velikosti 2cm se považují při anatomicky nenarušené struktuře za přiměřené. I to, že jsou tukově degenerované není nic podezřelé.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13052
Dobrý den , prosím ultrazv. vyšetření: pruhovitá cárovitá hypoechogenita 12,12,9. Další vyšetření byla biopsie. Je tento popis typický pro rakovin. nádor? Čekání na výsledky je těžké.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Chápu. Bohužel vám nepomohu. Popis změny, pro kterou jste byla bioptována, je velmi nespecifický. Vezměte to z druhé strany. I když nález vede k dalšímu vyšetřování, je třeba za to poděkovat. Předpokládám, že nemáte žádné klinické obtíže. To znamená, že jste přišla včas.Proto se na prevenci chodí. Je první adventní týden tzn. týden naděje. Vložte do svého přání lásku bez podmínek...držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13051
Dobrý den, můžete mi říci, co znamená po vyšetření mamografem " bradavky DK!" Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Bohužel, nevím. Pokud by to pro vás bylo podstatné, jistě by vám vyšetřující lékař o tom řekl. Důležité pro vás je, co se píše v závěru nálezu. A za jak dlouho vám je doporučen další termín.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13050
Nález 12/2013 - V pravo od HLQ cca 1cm od areoly prítomné laločnaté hypoechogénne ložisko 14x9 mm-susp.FIA v miernej veľkostnej pregresii od 11/2012 o 3-4mm. Vľavo HMQ cca 2-3cm od areoly je drobné hypoechogénne ložisko 7x5x4mm-v.s.FIA-veľkosť skôr stabilná.Prosím o odpoveď,či by ste mi odporúčali biospsiu, prip. vybratie tkaniva,príp.čakať.Mám 2 deti a 3,5r. zavedenú MIRENU.Ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Biopticky bych ložiska ověřila, histologicky potvrdila, že jde o FA , a pokud nebudou růst, dále jen sledovala...:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13049
Dobrý den,je mi 22 let a přibližně před třičtvrtě rokem se mi začaly pomalu zmenšovat prsa. Dříve jsem měla velikost prsou C a teď je mam o 1 a půl velikost menší. Za tu dobu jsem nehubla, neměla žádnou větší nemoc ani jsem nevysadila antikoncepci(beru od svých 16 let)sportuji pořád stejně.Teď mám prsa jako kdyby byly jen přebytečný kus masa nebo tuk. Jsou lehká, ztrácí tvar a občas pobolívají. Jinak v prsou jsem si nenašla nic abnormálního - malou bulku nebo tak.Děkuji Lucie
Odpověď: Dobrý den. Prsy jsou náš symbol ženství. Vážíme si sami sebe jako ženy?, známe svoji hodnotu?, důvěřujeme si? Chceme dozrát, dospět? Naše podvědomí je mocné. Čím větší obavu z něčeho máme, tím více nám to na těle a v životě ukazuje ....říkáme : já jsem tlustá..., hubená...chytrá...mám malá...velká prsa...tělo nám splní přesně to, co si přejeme. Jsme Mistry svého života. A to je velká úleva. Vy jste mládě, které je před branou dospělosti. Stupnici toho, co je dobré, a co špatné jsme si vytvořili ...ale platí? Důvěřujte a milujte bez podmínek, začněte u sebe :) Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13048
Dobrý deň,chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie môjho nálezu z ultrazvukového vyšetrenia po 6 mesiacoch - vľavo v DLQ periférne v blízkosti inframamárneho uhla hypoechogénne, oválne ohraničené ložisko nezmenenej veľkosti 13x6 mm, homogénnej štruktúry, so vstupujúcou cievnou štruktúrou (pred 6 mesiacmi to bolo bez pat. vaskularizácie), ložisková lézia BI-RADS 3. Odporúčali by ste biopsiu? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom.
Odpověď: Dobrý večer. BIRADS 3 je vyjádření pro spíše benigní....přesto je určitě třeba zaujmout definitivní stanovisko. Kontrola pro kontrolu neřeší nic. Biopsie je na místě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13047
Dobrýden dnes jsem byla poprvně na mamo a sonu prsou jelikož mi bylo 45 let. Lékařka mi řekla že jsem v pořádku přesto na správě je diagnoza:rezidualnížláza,mírnáfibr.mastopatie,VLHZK 5mm cysta, zn.malignyty nezjištěny.Prosím mohla by jte mi vysvětlit co to vlastně znamená ? A co s tou cystou bude se muset odstranit? Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Váš nález je v pořádku. S cystami není třeba dělat nic do chvíle, než se některá třeba zvětší, pak tlačí...pod kontrolou UZ se tenkou jehlou nasonduje a teklutina vypustí. Podstatné je, že nebyly zjištěny známky malignity tzn. zhoubného nádoru. Čili, když Vám pí doktorka řekla, že jste v pořádku, mluvila pravdu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13046
Dobrý den, před 14 dny jsem byla na core-cut biopsii prsu, výsledek vyšel naštěstí negativní, ale dnes jsem si všimla, že si mi vytvořila načernalá modřina poblíž bradavky (ne v místě vpichu). Na dotyk nebolí. Vypadá to jako nějaká sraženinka. Při biopsii jsem se paní doktorce asi špatně pohnula a ona mi vzala vzorek odněkud jinud a hrozně to zabolelo a krvácelo. Může být ta modřina z toho? Jsem v tomhle ohledu strašný strašpytel, k chirurgovi na kontrolu jsem se ještě kvůli práci nedostala, tak nevím jestli je to něco akutního.
Odpověď: Dobrý den. Velmi pravděpdodbně souvisí. Její zabarvení nasvědčuje tomu, že jde o starší záležitost. Postupně se hematom vstřebá. Nemusíte mít obavu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13045
Dobrý den,
je mi 39 let a jsem nyní v 26.týdnu těhotenství.
Již delší dobu mám oteklé pravé podpaží...není to bolestivé ani tvrdé, v prsu jsem žádné změny nenahmatala... Také je na pohmat bolestivá část hrudní kosti vedle prsu. Domnívala jsem se, že je to změnami v těhotenství, ale bohužel jsem se dozvěděla, že právě v těhotenství může propuknout rakovina mléčné žlázy.
Jsem z toho docela rozrušená,což samozřejmě miminku ani mě nesvědčí. Mám se znepokojovat a event. jak postupovat.
Děkuji
Petra P.
Odpověď: Dobrý den. V podpaží můžete mít přídatnou mléčnou žlázu, která se vlivem hormonů zvětšila...potvrzení a jistotu získáte provedením ultrazvukového vyšetření. Objednejte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13044
Dobrý den,je mi 38 let a lékařka mě poslala na mografické vyšetření,diagnoza N64.4.Prosím o objasnění diagnozy a jestli budu vzhledem k věku toto vyšetření platit.
Děkuji Renata
Odpověď: Dobrý den. Tato diagnóza není pojišťovnami uznaná k oprávnění provést diagnostickou mamografii tzn. na pojišťovnu. O tom, jestli budete mít UZ či MG , ve finále rozhoduje vyšetřující radiolog- mamolog.Jste věkem na hranici , snažíme se do 40 let věku provádět pouze UZ. Záleží však na tom, jak velké prsy žena má, a jestli přichází na prevenci pro svoji jistotu či s obtížemi. Prevence je hrazena od 45 let 1x za 2 roky všemi pojiš´tovnami. Menší pojiš´tovny mají také příspěvěk, ale většinou až do 40 let věku. Pokud nejste VZP, informujte se na své pobočce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13043
Dobry den.Pri jemnom stlaceni prsnika ma silno pichne-je to staale to iste miesto.Sledujem to uz dlhsie,ale hrcku som nenahmatala.Taktiez mam vytok zbradavky zlej farby.Mam tri deti odkojene.Posledne ma dva roky.Dakujem.
Odpověď: Dobrý večer. Pouze občasná bolest bez dalších klinckých příznaků většinou nemá žádný vznam ve smyslu vašeho ohrožení. Při ultrazvukovém, ev.mamografickém vyšetření se v prsu nenajde ve většině případů žádná patologie. Přesto je vhodné , ve vašem případě UZ vyšetření, provést. Píchavá, vystřelující ap. bolest má původ pravděpodobně v zablokovaném žebru či obratli.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13042
Dobrý den
Prosím je možné, že by zhoubný nádor vyrostl do velikosti 12,12,9 mm během týdne či 14 dnů? Bulka je téměř hned pod bradavkou a téměř jsem si jistá že předtím tam nebyla. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Možné je cokoliv....Centrální oblast je obtížně přehledná klinicky i dostupnými vyšetřovacími metodami. Existuje tzv. diagnostické okénko- tzn. období, kdy tumor je ve svých projevech němý- velikostně pod diagnostické možnosti a pak náhle proběhne růstový skok.. ... jestli jde opravdu o zhoubný tumor prokáže teprve mamografické, ultrazvukové, ev. histologické vyšetření po odběru vzorku tkáně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13041
Dobrý den, před 3dny jsem si nahmatala bulku v prsu. Je ostře ohraničena (ne jako uzliny) asi 0.5cm. Bulka mne nebolí ani na dotek, ale prso me v jiných mistech obcas zaboli. Jsem v 9 tt těhotenství. Muze to byt zpusobeno těhotenstvím? Pri prvnim těhotenství (dceri je rok) jsem tyto problémy nemela ale po porodu mi ze stejneho prsa zacala tect krev a přišla jsem o mleko.

Děkuji
Pavla
Odpověď: Dobrý večer. Bude nejjistější, když se urgentně objednáte na ultrazvukové vyšetření prsu. U drobného ložiska se bez tohoto vyšetření nedá bezpečně říct, že je benigní etiologie.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13040
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit/přeložit zprávu ze sono vyšetření - co znamená: žláza s ojedinělým akcentovaným duktem vlevo v HZK v délce 6 mm, šíře 2,5 mm. Každý měsíc trpím dosti nepříjemnou bolestí ( není to už jen pocit tlaku a napětí, ale opravdu dost silná bolest) v obou prsech ( cca v polovině cyklu), během menstruace ustoupí. Dle sona prsů a axill je vše v pořádku. Existuje nějaký lék (krom běžných analgetik) na premenstruační syndrom? Děkuji za odpovědi.
Odpověď: Dobrý den. Onen akcentovaný duktus...tzn. rozšířený mlékovod je nález vás neohrožující, běžně se ve žláze vyskytující. Určitě není příčinou bolestivosti prsů před menses. To mají na svědomí vaše hormony a jejich vyrovnanost, resp. nevyrovnanost. Měla byste se o tom poradit s vaším gynekologem, případně endokrinologem. Rozháranost hormonů může být spojena např. i s fcí štítné žlázy. Naše tělo je prostě celek. Navíc psychycká nádstavba hraje rovněž velkou roli. Jakýkoliv chronický stres způsobený nepohodou čehokoliv, obava z nepříjemných pocitů ap. způsobí ještě větší nerovnováhu hormonů, a to má odezvu na mléčnou žlázu. Je potřebné i toto si uvědomit a zapracovat na tom vlastními silami. Prášky neléčí příčinu, jen důsledek....proto jsou vhodné pouze jako krátkodobý pomocník k rychlé úlevě. Možná vám vaše tělo jenom říká: zastav se, věnuj mi čas, péči, pohlaď mě....tak držím palce, aby jste to vyřešila ke své spokojenosti:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13039
Dobrý den, je mi 35 let /dvě děti, 6 let nekojím/. Před asi měsícem jsem měla po dobu tří dní po zmáčknutí levé bradavky výtos s příměsí krve(dříve výtoky mléčné až hnědé).Byla mi udělána cytologie sekretu - negativní na "špatné" buňky a sono - jen cysta. Dále mě objednali duktografii, která však z důvodu zmizení krvavého výtoku nebyla udělána. Od té doby zase jen "normální" výtok z obou prsů. Kontrola za 4 měsíce. Je tento postup dostatečný? Mám prsa pravidelně /jak často/ kontrolovat. Výtok byl po běhu na 12 km. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. S postupem souhlasím. Před kontrolním vyšetřením si bradavku nemačkejte, pokud by se vyšetřující rozhodl k duktografii, sekret bude nashromážděn. K provedení je vskutku potřebné vidět místo, kde je sekretující ústí, které je mikroskopické a jediným návodem je kapička sekretu. Jde o hodinářskou práci:). Krev se v sekretu může objevit i arteficiálně-častým vybavováním sekretu! Navíc dráždění bradavky je reflex, na základě kterého kojíme. proto jemné vybavení sekretu provádějte pouze 1x za měsíc po menses v rámci kompletního vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13038
Dobrý deň chcem ss opýtať mám mám zvýšené presné pláži som už po menstruacii aj po omulacii no zlatí mi ostali sú bolestivé na sone som bola4 m do zadu.našli tam malé cisyi no že to nieje nič zlé! No mám hrcky z vonkajších strán sú bolestivé, mám ísť znovu k doktorovy? Ďakujem velkova
Odpověď: Dobrý den. Cysty se mohou někdy zvětšit, pak i bývá v místě nálezu tenze. Myslím, že je vhodné ultrazvuk zopakovat a ev. pod jeho kontrolou cystu tenkou jehlou punkcí a odsátím tekutiny zlikvidovat. Jde vlastně o výkon léčebný.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13037
Dobrý den, mohu se zeptat na Váš názor? Opisuji: ZK vlevobenigní hypoechogenní ložisko, vel. 14x7x14mm. Další ventrálně v HVK vel.17x7x10mm. Ve všech kvadrantech smíšeně echodenní, pravidelně strukturovaná žláza, typicky juvenilního vzhledu, bez přímých i nepřímých známek pathol.změn. Axilly bez pathol. LU. Můžete mi prosím říci jak by jste postupovala vzhledem k této situaci?Chápu je jste mě neviděla a nemůže být váš názor zcela jasný ale i přesto.(prý fybroadenom) Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Fibroadenom je benigní-nezhoubný tumor. Kontrola v čase potvrdí jeho stabilitu. Pokud by měl tendenci růst je vhodné jej extirpovat, jinak se sleduje pomocí UZ.. Většinou není ani nutno tumor vzhledem k jeho charakteristickému obrazu histologicky ověřovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13036
Dobrý den. Po vyšetření na mamografu jsem dostala pozvánku na kontrolní vyšetření ultrazvukem. Kromě věku a počínajícího přechodu nemám žádné jiné ohrožují faktory. Jsem štíhlá a mám malá prsa, nikdy jsem nebrala antikoncepci ani není nás žádná rodinná zátěž. Jaké je procento, že budu mít na ultrazvuku objevený zhoubný nádor? Je možné, jak jsem někde četla, že když se použije tuhý deodorant, že může být vyšetření na mamografu tím zkresleno a proto, je třeba i nutný v mém případě ultrazvuk? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pokud v podpaží vidíme artefakty způsobené z deodorantů, chyba se nevyloučí ultrazvukovým vyšetřením. Kalcifikace jsou bezpečně prokazatelné pouze mamograficky. UZ vyšetření ve vašem případě je pravděpdodobně doporučeno jako doplněk k MG vyšetření, protože máte typ ml. žlázy dle Tabara IV či V, tzn. vaše ml. žláza pomaleji involuje tzn. mění se v tuk, a proto MG nejsou přehledné. Tento typ žlázy má 10-15% žen, je dán geneticky tzn.dědíme ho a není to žádná patologie. V klidu vyčkejte Uz vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13034
DObrý den chtěla jsem se zeptat,zda mohu věřit UZ lékařce,která mě vyšetřovala a spec.se pouze na sono,myslím tím nález,zda se může lišit od nálezu v mama centru.Mám tam lipom a fibrolipom v pr.prsu.Jsem objednaná do spec.prac. a mám strach,aby mi neřekli něco jiného.Omlouvám se,asi je to hloupá otázka,ale opravdu se bojím co mi tam řeknou.Rozestup vyš.je 3 tý..Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Je v pořádku, že půjdete do specializovaného pracoviště. Pokud jde je paní doktorka rentgenolog a specializovaná na Uz vyšetření obecně, jejímu nálezu můžete věřit. Tento typ nádoru se může nalézat kdekoliv jinde podkožně na těle.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13032
Dobry den, byla jsem na vysetreni na ultrazvuku prsu s diagnozou n608.Byla mi doporucena i jsem objednana na biopsii, muzu se zeptat co to znamena?
Odpověď: Dobrý večer. Biopsie prsu se provádí pod kontrolou ultrazvuku . Místo se lokálně umrtví. Odebere se vzoreček z místa zájmu. Výkon trvá pár minut. Místo je pak několik dní mírně citlivé. Histologické vyšetření trvá asi týden. Dle výsledku vám bude doporučen další postup.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13031
Dobrý den chtěla sem se optat už začínám 4 týden opoždění menstruace brala sem glostylbegit byla sem na ultrazvuku nic tam nebylo plodné dny sem měla až 20 den je možné že by mohlo ještě jít o těhotenství jinak mě čeká laparoskopie mám jen jeden vejcovod bojím se že šance je malá děkuji Renata
Odpověď: Dobrý večer. To je otázka spíše pro gynekologa. Je jisté, že je třeba ev. mimoděložní těhotenství bezpečně potvrdit či vyloučit. Soudím, že před provedením laparoskopie by byl ještě zopakován UZ, ev. těhotenský test. Držím palce....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13030
Dobrý večer mám 20měsíčního chlapečka a kojila jsem ho 8-10měsíců. Ted se mi objevila u bradavky malinkatá bulka.Může to být tím že mám zánět? na gyndu jdu 13 děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Myslíte zánět prsu? Pak by boulička mohla s tímto nálezem souviset. Jestliže nemáte. Na dvorci jsou mazové žlázky, může jít o ní. V případě nejasnosti vám lékař doporučí provedení ultrazvukpového vyšetření. Dle popisu se však s největší pravděpodobností nebude jednat o nic vážného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13026
Dobrý den, jsem 14 dni maminkou a dnes v noci jsem si nasla nejaky utvar v pravem podpaždi, na dotek je tobolave a vystouple ttudíž viditelne, muze toto souviset s kojenim? Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Velmi pravděpodobně - prsní žláza nabývá na objemu, čili mohou se objevit i bolesti související s tvorbou mléka.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13024
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda jde na UZ rozpoznat lipom,nebo fibrolipom?Myslím tím to zda lékař dokáže přesně určit,co je to za útvar a zda není nebezpečný a nemůže se zmýlit.Jdu raději ještě na pracoviště na UZ do mam.centra a mám obavy,jestli mi nesdělí jinou Dg.Je nějaký rozdíl mezi fibrolipomem a fibroadenomem v prsu?Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Oba nálezy jsou si podobné, dají se od sebe rozeznat UZ obtížně, ale to vůbec není podstatné. S fibrolipomem a fibroadenomem je to podobné. O obou víme, že jsou nezhoubné, čili nevýznamné, někdy existuje k jejich vzniku rodinná dispozice a nacházíme je i opakovaně. Pokud nerostou nebo nejsou příliš velké, ponechávají se v prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13023
Dobrý den,paní doktorko.Byla jsem na ultrasonografii prsu a byla mi nalezeno,jak stojí ve zprávě.Hmatné rezistenci v PHVK odpovídá okrouhlé,ne zcela ostře ohraničené hypoechogrnní ložisko velikosti cca 10mm v průměru,bez akust.stínu.Další ložisko nacházím u dvorce na č.9vlevo,je oválné,vzhled podobný tomu vpravo.Byla jsem odeslána na biopsii.Co může toto znamenat.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Znamená to, že Vám může být potvrzen nádor nebo vícečetné nádory prsu - budˇ benigní nebo i maligní, to právě rozhodně biopsie.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13022
Dobrý večer, nnašla jsem si v pravém prsu bulku velikosti 1cm a pan doktor mě poslal na sono k vyloučení či potvrzení FA. Můžete mi prosím vysvětlit co to FA zanamená? Děkuji AŠ
Odpověď: Dobrý den. Je to zkratka pro fibroadenom - benigní nádorek prsu, poměrně častý u mladších žen.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13021
Dobrý večer, jaký by měl být minimální časový odstup mezi dvěmi mamografickými vyšetřeními? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pokud se týká preventivního vyšetření, pak se doporučuje minimálně jeden rok od předchozího mamografického vyšetření. Něco jiného je ale diagnostické mamografické (MG) vyšetření - zde neplatí žádná časová hranice ani počet MG vyšetření, o nutnosti vyšetření rozhoduje pouze lékař a může provést další MG třeba po 14 dnech, pokud je to nutné. Rozdíl mezi preventivním a diagnostickým vyšetřením je tento : preventivní vyšetřování se děje u dosud zdravých žen (samozřejmě zdravých z hlediska prsů) diagnostická mamografie se provádí u žen nemocných.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13020
Dobrý den, již rok pozoruji,že mě pobolívá oblast levého prsa, ta bolest jakoby vystřeluje i v oblasti podpaží a jakoby u srdíčka, už skoro 3 roky užívám antikoncepční náplast evra, většinou se bolest ozve,když mám stresové období, je mi 21 let,jsem nekuřačka, bojím se ale,aby to nebyla rakovina...prováděla jsem si samovyšetření a bulku jsem nenašla-upřímně,nejsem si ale jista,zda bych ji dokázala na 100% poznat...můžete mi prosím poradit?
Odpověď: Dobrý den. Záležitost s bolestí prsů se na těchto stránkách objevuje velmi často, prakticky v každém 4-5 dotazu. Myslím, že pro Vás platí totéž, co pro většinu žen s bolestí prsů - hormonální změny, nikoliv nemoc prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13019
Dobrý den, dnes jsem byla na každoroční mamografické kontrole vzhledem k vysoké rodinné zátěži. Screningová mamografie - výsledek vyšetření nemožno rozhodnout - dnes v DVK patrná denzita, okrouhlá, do 10mm v průměru, bez mikrokalcifikací, bez jednoznačných patologických stínů. Ověřeno na UZ- výsledek vyšetření 2- BIRADS - benigní. Závěr - benigní nález bilat. Vzhledem k nálezu doporučuji za 6 měsíců kontrolní pravostrannou mamografii k záchytu nové denzity. Prosím o váš názor, nic mi nebylo vysvětleno. Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Z textu vyplývá, že lékař uzavřel vyšetření jako benigní (nevýznamný nález) čili nález, který Vás nijak neohrožuje na zdraví. Přesto doporučil další kontrolu za půl roku, což jde trochu proti sobě a vyjadřuje to přeci jen určitou nejistotu výsledku. Jsem-li si jistá jako vyšetřující, že se jedná o benigní nález, pak nedělám žádnou mimořádnou kontrolu, ale pokračuje se v běžných kontrolách. Vy uvádíte, že máte vysokou rodinnou zátěž, čili byste měla být sledována na screeningovém mamografickém centru ve skupině rizikových klientek. Pokud je z textu patrna přeci jen určitá nejistota, měla byste být došetřena biopsií zjištěného ložiska (zejména pokud je nově zjištěno!) nebo MR prsů a to co nejdříve, nikoliv až za 6 měsíců.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13017
Dobrý den,pátým dnem me bolí prave prso,respektive spodní část. Nahmatala jsem sitam utvar,který lékař nazval vřeteno. Byla jsem na sonu,nic nenašli a lékaři mě odbyli tím,že je to ze stresu. Nechce se mi věřit tomu,že velký útvar v prsu,ještě k tomu s takovou bolestí je ze stresu. Prosím o radu.. či hledat jiného lékaře.. ?
Odpověď: Dobrý den. Ale může tomu tak být, resp. stres se podílí na změnách hormonálních hladin v krvi a hormony zas ovlivňují některé žlázy v těle. Pokud UZ nic nezjistil, tak bych byla klidná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13016
Doplnění k dotazu 13012: objednána jsem do Breast Unit na Chodově. Jinak děkuji za odpověď.
Odpověď: Děkuji, že jste se ozvala. Tak to je v pořádku, pracoviště patří mezi screeningová centra a je velmi kvalitní. Před vyšetřením na tomto pracovišti si prosím zajděte ke svému gynekologovi/gynekoložce, aby Vám prsy vyšetřil lékař a rozhodl, jestli nález spěchá nebo ne.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13015
Dobrý den,mám posl.dobou bodavou bolest v levém prsu směrem do podpaží.Mám necelé 3roky zaved.Mirenu,takže bolesti obou prsů mívám často,ale tato je jiná,a jen v levém prsu.Souvisí tato bolest s Mirenou nebo bych měla podstoupit raději nějaké vyšetření?Mám 1dítě(5let),kojené 2roky.Z anamnézy ještě uvádím:před 8r.zjišt.mikroca št.žlázy-totál.thyreidektomie,bez radioterapie,jen substituce Letroxem.Děkuji předem za odpověď.Lenka
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů v drtivé většině případů jsou normální součástí života nás žen. Z toho, co píšete, je velmi pravděpodobné, že nebudou příznakem nějakého onemocnění. Příjem hormonů může ovlivnit bolesti prsů, ale Letrox (čili náhrada hormonů štítné žlázy) se podává v takových dávkách, že neovlivňuje činnost jiné žlázy s hormonální funkcí (čili vaječníky a potažmo prsní žlázu).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13014
dobrý den, co znamená prosím - vlevo v ZHK jak odp.palp. nálezu jen lehce hypoechogenní proti okolí ohraničená formace asi 1cm v prům., ben.vzhledu v s FA
jsem poslaná ještě na mammo, v rodině BRCA1 mé genetické vyš. negativní
před měsícem jsem přestala kojit, kojila jsem 2 roky. Může to být rakovinový nádor?
Odpověď: Dobrý den. Z textu vyplývá, že vyšetřující lékař předpokládá benigní (nevýznamný) nález.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13012
Dobrý den, jsem po mastektomii levého prsa a mám vložen primární implantát (operace 2.9.2013). Teď se mi u implantátu udělala tvrdá bulka. Není výrazně bolestivá, ale je dost vidět. Jsem objednaná na sono, ale až za měsíc. Trochu se bojím, abych o implantát nepřišla :(
Odpověď: Dobrý den. Může se stát, že se implantát deformuje, může se v jeho okolí udělat cysta atd. Výjimečně je i potřeba implantát vyměnit. Vyšetření by bylo vhodné dříve než za měsíc - jste objednaná v některém screeningovém centru?
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13011
Dobrý večer mohu se zeptat co znamená nález benigní dysplazie prsu NS velmi densní dysplastické žlázy.Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den. Výraz benigní dysplazie by se neměl používat při běžném ultrazvukovém nebo mamografickém vyšetření prsu, je zavádějící (patrně nechodíte na mamografické screeningové centrum, ale necháváte se preventivně vyšetřovat někde jinde, což není správné). Celkově to neznamená nic víc než to, že jste zdravá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13010
Dobrý den
prosím nezlobte se za podivnou otázku , ale někde jsou odpovědi, že fibroadenom se nechává v prsu (jen po vyšetření ultr.a mamogr.) a jinde ověřují biopsií. Znamená to, že neověřený Fibr.. ještě nemusí být právě ta správná diagnosa? Dělá se biopsie vždy, když je podezření na zhoubný nádor nebo i jen proto, aby se ukázal problém i když se ví, že nález vypadá benigní? Děkuji Vám moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Dobrá otázka. Biopsie se provádí tehdy, je-li podezření, že ložisko může být zhoubné. Pokud jsem si jako lékař při vyšetření jistá, že ložisko je benigní, tak biopsii nedělám.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13009
Dobrý deň,v poslednej dobe tu padlo viac otázok ohľadom prídavnej mliečnej žľaze v podpazuší.Ja by som sa chcela spýtať do akej veľkosti asi môže dorásť a či je vždy viditeľná, teda ako sa prejavuje.Chcela by som sa spýtať či bolestivá len pri menštruácii a pred ňou? V akom veku sa prejavuje väčšinou? Ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Přídatná žláza je v podstatě část prsní žlázy, takže obvykle daleko menší než je velikost celé prsní žlázy. Nemusí být zrovna zřetelně vidět, obvykle však tvoří takový malý val v podpaží - jako by tam bylo něco navíc a ženy to tak i popisují. Reaguje stejně jako vlastní prsní žláza nebo i více bolí než bolí prs. U většiny žen bolí před menstruací nebo v jejím průběhu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13008
Paní doktorko k dotazu č.12999.Na sono mi řekli,že jde o nádor buď zhoubný nebo nezhoubný,a že to právě ukáže ta biopsie.Takže podle Vás nemusím mít strach z nejhoršího,tedy rakoviny prsu.Děkuji za informaci a omlouvám se.
Odpověď: Dobrý den. Ne, tak to není, já nemohu jen z textu říci je to benigní, je to maligní - nález jsem neviděla. Ale přece jen si dávám dohromady Váš věk a to, co mi píšete a myslím, že to nebude závažné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13006
Dobrý den, ráda bych se zeptala - je mi 31 let a mám 7 měsíční miminko, které plně kojím. Stále ještě cca 7x během 24 hodin. Našla jsem si nedávno v levém prsu nějaký útvar - nepíšu bulka, protože to bulka není. Je to taková podlouhlá, zcela nebolestivá zduřenina na levé straně prsu, blízko k bradavce. Gynekolg řekl, že to nic není a jen to mám sledovat, ale stejně se bojím. Můžete mi prosím napsat svůj názor. Velmi děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Mám stejný názor jako Váš gynekolog.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky