MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 12854
Dobry den, mam bolesti v lavej lopatke,ramene ktora prechadza do prsnika z bocnej strany, vs.lekarka mi nasla hrcku/uzlinku a referovala na prsnu kliniku,bola som u nej v case menzesu, hrcka sa presunula do nizsej casti a viac mi to pripomina uzlik, je pohyblivy, v stoji ho necitim, len v lezi, prsia su bez inych akychkolvek zmien, tiez nezvacsene lymf, uzliny, dakujem za akekolvek komentare.
Odpověď: Podle mne nejspíše půjde o normální žlázu, v mladém věku může být takto hmatná, každopádně by bylo dobré provést sono prsů se zaměřením na místo, které se vám nezdá. Obtíže, jak je popisujete, s tím asi nesouvisí, jsou dost typické pro původ vertebrogenní, tedy od páteře, tedy také nic zásadního.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12853
Dobrý den.
Prosím, co znamená ...
v axilách benig. LU s tukovými hily?
Přesná citace z lékařské zprávy.
Předem děkuji.
Odpověď: Je to popis normálních uzlin v podpaží, jak máme my všiochni.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12852
Dobrý den, byla jsem na sonu levého prsu a nechápu co je smíšené echogenní ložisko s rysy benignity.Děkuju za odpověď
Odpověď: Lékař soudí, že změna v prsu neznamená nic závažného, asi půjde jen o hormonální změny, mají strukturu podobnou žláze, ev. fibroadenom - ten je také hormonálně podmíněn.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12851
Dobrý večer, moc děkuji za odpověď. Mohla bych se ještě zeptat, jak významné je riziko hormonální stimulace při IVF pro rozvoj karcinomu prsu?
Děkuji P.
Odpověď: Toto riziko není zatím moc prozkoumáno, je jen teoretické, Nejsou zatím větší soubory, také u mých pacientů za více než 25 let praxe mám jen pár takových případů. Pravděpodobně nepůjde o výrazné zvýšení, bude to jen jeden z rizikových faktorů, kterých je velké množství. V budoucnosti bych chodil na prevence spíše v ročních intervalech, plus samovyšetření, jiná opatření nejsou nutná...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12850
dobrý den,byla mi diagnostikována septovaná cysta o vel. 6,5x6 mm,lehce nepravidelné,hypoechogenní,homogenní ložisko s hyperech.kapsulou s dorsálním stínem vel. 7x5x11 mm.Můžete mi prosím vysvětlit o co se přesně jedná? Na kontrolní SONO mám přijít za 4 měsíce.Moc děkuji za odpověď.
Helena
Odpověď: Podle mne lékař popisuje běžný nález, útvar vyplněný tekutinou, tedy cystu, jsou to nevýznamné změny, bez vyššího rizika nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12849
Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu z MR prsu, chtějí mi dělat ještě biopsii, až za 3 týdny, není to dlouho?
Vlevo patrné vícečetné cysty vel. do 30mm, na rozhraní dolních kvadrantů vpravo cysta do 13mm v dlouhé ose.Vpravo centrálně, v hloubi pravé prsní žlázy je patrné drobné ložisko o průměru cca 5mm jenž po podání KL Gd-DTPA jevilo známky hraničně intenzivního a časného enhancementu o jehož etiologii se nedokážeme jednoznačně vyjádřit. Jiné ložiskové patologické změny susp. z maligní etiologie neprokazujeme. Znamená to nádor? Děkuji za odpověd´Iva z Kolína
Odpověď: Ve většině případů se takto jeví nezhoubné změny, například fibroadenom. Nález však není zcela jednoznačný, proto pro klid provedou biopsii, je to určitě lepší, než to sledovat. Je to velmi malý nález na hranici rozlišitelnosti MR, i kdyby se tam teoreticky něco objevilo, je prognóza výborná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12848
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je rizikové podstoupit hormonální stimulaci při IVF pokud mám fibroadenom mammy.
Děkuji Pavlína Š.
Odpověď: IVF můžete, asi bych ten fibroadenom pro klid po stimulaci změřil, nicméně není prokázáno, že by se vlivem stimulace mohl zvrhnout, resp. pravděpodobnost zvrhnutí je stejná jako u normální žlázy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12847
Dobrý den
Manželce byl diagnostikován karcinom mléčné žlázy (C504). Zahájení léčby je stále odsouváno vyšetřeními. Nyní čeká na scintigrafii.
Může zatím užívat beteglukan (ovosan), nebo nějaký jiný volně dostupný přípravek (který?), než bude zahájena léčba? Nemůže užívání těchto přípravků ovlivnit výsledky některých vyšetření?
Děkuji
Odpověď: Je dobré před léčbou provést všechna vyšetření, výsledky budou důležité pro správnou léčbu, bez všech vyšetření není vhodné léčbu zahajovat. OVOSAN můžete, je to ale jen podpůrný prostředek, zásadní bude až definitivní léčba.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12846
Dobrý den,již dva dny pociťuji píchavou bolest v levém psru. Připadne mi,že mi prso trne,nemohu ani spát na levém boku. Bolest je nesnesitelná. Měla bych raději navštívit lékaře?
Odpověď: Není to příznak něčeho nebezpečného, bez vyšetření jednoznačně příčinu určit nelze, ale půjde s největší pravděpodobností o změny hormonální nebo od páteře. základní vyšetřovací metodou je ev. sonografie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12845
Dobrý den, měla jsem bolesti v pravém prsu, byla jsem na vyšetření, p. doktorka provedla samovyšetření prsů a poslala mě rovnou na mamograf, je mi 39 let. Četla jsem, že se nejdříve dělá sono prsů a mamograf je doporučen až v 45 letech. Je to pro mě vhodné? Nemám se domluvit na nejdříve sonu? Děkuji. Petra
Odpověď: Mamografie se dělá obvykle až od 40, roku, pokud půjdete na screeningové centrum, lékař by měl vybrat na místě optimální vyšetření, Výše uvedené schema je jen orientační, u jedince se může postupovat jinak, jako prevenci bych ale mamografii pod 40. rok nedoporučil.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12842
Dobrý den,měla jsem v únoru operované prso pro recidivující chronické ložisko s naznačenou fluktuací při opakované ATB TH.(Je mi 52 let, 2 porody, menopauza, v r. 1986 operace téhož prsu -zánět). Nyní 8 měsíců po operaci se mi v místě jizvy vytvořila bulka a včera mi praskla a vyteklo mi proudem plno hnisu. Vše jsem vydesinfikovala, nyní tam mám strup a nějak se mi i po těle ulevilo.Teď nevím jestli je vše v pořádku, že to vyteklo a nemusím mít žádné obavy, nebo se něčeho obávat. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Chce to vyšetření lékařem a také sono, případně mamografii, zjistí se, zde už žádné ložisko není, není už tekutina apod. Asi šlo o absces, který spontánně vyprázdnil, někdy však ještě hnis někde může zústat apod. Ve vzácných případech může být v prsu ještě jiná změna, třeba na jiném místě, bez vyšetření není možné určit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12841
Dobrý deň, mám dotaz ohľadne fibroadenómu. Je nejaká šanca, že sa sám stratí? alebo sa jednoducho bude sledovať a keď narastie, tak pôjde von tak či tak? Nebolo by lepšie ho vybrať ešte kým je malinký (tým pádom by bola menšia jazva predpokladám)??? A dá sa vybrať aj pod lokálnou anestézou alebo musí byť pri tomto zákroku celková nárkoza? A ešte jedna otázočka, počula som, že jazvy v prsníku po operácií predtsavujú väčšie nebezpečenstvo ako samotný fibroadenóm, je to pravda?
Odpověď: Velmi malý se může ztratit, větší ne. Obecně se může nechat, často dále již neroste, je pak zbytečné ho odstraňovat, při rozhodování o odstranění je důležité vážit velikost, růst, zda obtěžuje, také, kde je uložen. Pokud je u okraje dvorce, není jizva často vidět. Každý lékař postupuje jinak, někdo v místním umrtvení, někdo chce krátkou narkózu. Fibroadenom se tvoří často opakovaně, proto vyndání často nic neřeší, pokud je nález nejednoznačný, vezme se vzorek jehlou pod sono kontrolou. Není prokázáno, že by jizva měla podstatně vyšší riziko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12840
Dobry den, prosim vas co laicky znamena tento nalez zo sona prsnika? mam 25r.dojcila som 7mes.
DG: loziskova dysplazia dx.HLQ.
Core biopsia:benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo)
Dalsia sono poradna a sprava:
Sonograficky: vyrazne fibroglandularne zlazy zo zretelnou zlazovou komponentou rovnomerne distribuovanou,s vynimkou HLQ resp LQ prav.prsnik, kde pri baze zlazy je konvolut drobnych duktov. o co sa jedna?je to zle? dakujem velmi pekne.
Odpověď: Jsou to vsechno hormonalni zmeny v prsu, bezne, nemaji vyssi riziko vzniku rakoviny. Tedy nic nebezpecneho.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12838
Dobry den.
Asi před 8 měsíci jsem si našla bulku v prsu okamžitě po zjištění jsem navštívila svého Gynekologa a on mě poslal na sono tam se bulka potvrdila jako benigní úvar. Jelikož mám v genové linii úmrtí na rakovinu prsu a mám čtyři děti mám strach.Bulku stále mám a prso i bolí a ted mi začalo z prsu něco vytékat. Prosím o radu. Děkuji Tereza
Odpověď: Lekar na sono by mel poznat, ze je zmena v poradku, kdyby se mu neco nelibilo, provedl by odber vzorku pod sono kontrolou, biopsii. Podle mne pujde nejspise o jen hormonalni zmeny, take sekrece je obvykle hormonalni,kdyby se to vsak zhorsovalo, je vzdy lepsi provest kontrolni sono, treba na jinem pracovisti. Dalsi vysetreni je nutne take v pripade sekrece krvave.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12837
Dobrý den,dnes jsem byla po dvou letech na druhém vyšetření mamografie.Když jsem čekala na zprávu tak mne sestra zavolala ještě na ultrazvuk,že mi byla nalezena hutnější okrsek žlázyv levém prsu.Před 2 lety bylo vše v pořádku.Po prvním porodu jsem kojila jen chvíli protože jsem měla v levém prsu zánět.I ted občas mne bolí prsa.Nemohu si na ně ani sáhnou nebo-li i otřesi jsou bolestivé.
Dotas:Bojím se aby se z teho nestal nádor.Prosím o radu.
Odpověď: Hutnější okrsek žlázy je běžný, nemá vyšší riziko rakoviny, jen se lékař musí rozhodnout, jestli to není nic jiného, co by vyžadovalo další vyšetření. Ultrazvuk se provádí u každé desáté ženy, většinou, kdy je obraz méně přehledný. Soudím, že nakonec se nic podstatného nenašlo, nejspíše vám řekli, že máte chodit jen na screening. Osobně bych doporučoval jít dříve než za 2 roky, třeba do jednoho roku na ultrazvuk, asi to pojišťovna nezaplatí, ale nejsou to velké peníze. Každopádně kdyby se objevila boulička v prsu, která se nemění s cyklem, je lepší pro klid hned jít. To platí pro každou ženu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12836
Dobrý den,
je mi 46 let a na mamografu mi byly zjištěny shluky mikrokalcifikací, byla jsem na mamotomii a nyní čekám na výsledky. Moje babička umřela v 39 letech na rakovinu prsu, v případě, že nález bude pozitivní na rakovinu, bylo bylo by vhodné, aby se moje dcery (20 a 22 let) nechaly geneticky testovat?
Odpověď: Uvidíte, jaký bude výsledek, většina výsledků z mamotomie je nezhoubných. Kdyby se něco takového objevilo, vždy je lepší jako první krok kontaktovat genetickou poradnu, poslal by vás tam např. onkolog či praktický lékař. Genetik vám a příbuzným propočte riziko a pokud bude testování na místě, provede to.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12834
Dobrý den, před rokem jsem byla na vyšetření prsou, nejprve na momografii a následně na sonu. Výsledek vyšetření: Fibrozně cystická mastopatie s mnohočetnými cystami bilat.vlevo největší cysta 9mm ve skupině retromamil.,vpravo v ZK 21x11mm. Změny podezřelé z malig.nezjištěny. Včera jsem zjistila, že na pravé straně se zřejmě cysta zvětšila, před tím jsem při samovyšetření nic nenahmatala a nyní tam mám bulku, tak 30mm. Mám obavy. Děkuji
Odpověď: už jsem vám odpovídal, ukazuje to nejspíše na cystu. Pokud vás bude cysta zlobit, je možné ji pod sono odsát, často se pak již nedoplní.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12833
Dobrý den,byla jsem před rokem na vyšetření prsů, nejprve mamografie a následně sono. Nález: Fibrozně cystická mastopatie s mnohočetnými cystami bilat, vlevo největší cysta 9mm ve skupině retromamil.,vpravo v ZK 21x11mm. Změny podezřelé z malig.nezjistěny. Nyní jsem se objednala na kontrolní vyšetření. Zjistila jsem při pohmatu na pravé straně, že tam mám bulku,která se zvětšila oproti loňskému roku (nevím zda je to ta cysta 21x11mm). Mám obavy. Děkuji
Odpověď: Jde o pravděpodobně o cystu, cysty se typicky zvětšují (někdy velmi rychle) a zmenšují, cysty nemají obecně vyšší riziko vzniku nádoru. Samozřejmě sono je jistě na místě, zjistí přesně, zda to cysta je a jak je veliká.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12832
Dobrý den,potřebovala bych poradit. Je mi 43 let a mamograf jsem absolvovala v březnu letošního roku, vyšetření dopadlo dobře.Ve středu ráno jsem začala mít velmi citlivé bradavky. Vzhledem k tomu, že jsem tento den měla začít menstruovat jsem to brala jako " normální". Místo menstruace jsem pouze špinila (úterý večer - středa do oběda) a bradavky jsou citlivé i nadále. Těhotná být nemůžu a od čtvrtého porodu mám hodně nepravidelnou menstruaci. Vzhledem k tomu, že bolest nesouvisí s menstruací se začínám bát. Dokážete mě poradit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Z obtíží soudím, že jde o hormonální změny, ukazuje na to i souvislost se změnou menstruačního cyklu. Kdyby to trvalo, kontaktujte gynekologa, může jít například o cysty na vaječníku apod. Pokud by se změnily obtíže v prsu, udělal bych ultrazvukové vyšetření (sono).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12829
Dobrý den, kde bych prosím mohla sehnat poukaz na vyšetření prsu ultrazvukem od Avonu? Chci jít preventivně na vyšetření, u nás to stojí 300 Kč a tak by mi odpočítali 200 Kč...děkuji Vám
Odpověď: Obraťte se na Avon linku proti rakovině prsu, zabezpečují myslím distribuci a poradí vám http://www.mammahelp.cz/avon-linka.php
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12828
Dobrý den
dostala jsem doporučení na ultrazvuk prsu na diagnozu Z123Difusní cystická mastop mohl by jste mi vyvětlit o co se jedná?Jaká léčba mě čeká?Jestliže budu mít nález jedná se o rakovinu prsu?Děkuji za odpověd hezký den
Odpověď: Podle lékařky jde o čistě preventivní vyšetření, máte jen bohatší žlázu, což je normální. Ultrazvuk jako prevence je jistě vhodný, při této diagnóze si ale budete hradit vyšetření sama, některé pojišťovny to ale proplatí, zeptejte se na pobočce. Je také možné využít poukázku od AVON (zaplatí 200 Kč).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12824
Dobrý den, už celý minulý týden mě pobolívalo mezi prsem a podpažím. Tento týden v pondělí jsem ráno dostala menstruaci a zároveň jsem si v levém podpaží, když zvednu ruku, nahmatala bolestivé, trochu zduřelé místo. Teď, 3. den menstruace, už to místo není tak zduřelé, ale stále, když zvednu ruku a zatlačím na to místo prstem, cítím bolest. Myslíte, že je třeba se znepokojovat? Užívám 4. měsíc antikoncepci Belanette od doby, co jsem přestala kojit syna. Nikdy dřív mě v podpaží nebolelo. Děkuji za odpověď. Pavlína
Odpověď: Vypadá to na hormonální změny, mělo by to během cyklu vymizet či podstatně zlepšit, kdyby ne, jděte pro klid na sono, i když to opravdu nevypadá na nic závažného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12823
Mam potize z prsama jsou velmi citlyve BYLA JSEM NA MAMOGRAFU .Mam cysty uz nekolik let. Doktory to moc ne resi.Potrebuju dobrou poradnu mamologa. DIKI
Odpověď: Cysty jsou hormonálně podmíněné, nemají obecně vyšší riziko vzniku karcinomu prsu, prakticky se s nimi nedá nic dělat. Na obtíže (bolestivost apod.) může pomoci např. Mastodynonon, v poslední době jsou dobré zkušenosti i se speciálním vínem (např. Bona Dea - http://www.vinoabobule.cz/).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12821
Je mi 38 let, poslední dítě jsem kojila rok a kojení jsem ukončila 8/2012. Nyní přesně v polovině menstruačního cyklu jsem si nahmatala v dolním vnitřním kvadrantu pravého prsu podlouhlou nebolestivou rezistenci cca 2.5x1cm. Nikdy jsem nebyla na UZ ani mammografii. Jaký je nejlepší postup vyšetření. Děkuji I.Kru
Odpověď: Počkal bych do měsíčků, kdyby to nezmizelo po menses, bylo by dobré jí ke gynekologovi či praktickému lékaři, měl by vás poslat na sono, kdyby byl nález nejednoznačný, udělal by se i mamograf. Můžete jít do screeningového centra na sono i přímo, pak ale budete muset vyšetření platit - řada žen to tak dělá, nechce před vyšetřením někam chodit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12820
Dobrý deň, aj mne zistili fibróm cca 1 cm, a tak sa chcem opýtať, prečo sa musí sledovať ak nemá schopnosť sa zmeniť na zhubný nádor, teda je neškodný? Počula som už o prípadoch, kedy ženy boli celý čas v tom, že majú fibróm a keď im začal rásť, operačne ho vybrali a na histológií sa zistilo, že sa jedná o rakovinu. Naozaj je aboslútne bezpečné si firbóm nechať v tele, ak nerastie??? Naozaj sa z neho nemôže vykľuť rakovina? Ďakujem
Odpověď: Pokud jde opravdu o fibrom, tak riziko není vyšší. Chyba může být v tom, že lékař nemusí být zkušený a za fibrom označí zhoubný nádor. U nás v praxi je tomu tak, že když nález není jedoznačný, udělá se biopsie jehlou pod sono kontrolou, pak je histologie, podobně v případě, kdy se zvětšuje. Ve vašem případě bych to udělal v případě, že by se fibrom zvětšoval, kdyby byl stejný, byl bych v klidu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12819
Dobrý den,ráda bych se zeptala zda je pro mne vhodné zavedení lokální antikoncepce Mirena.
Chodím k Vám do centra na pravidelné prohlídky.Mám vícečetné cysty v prsou a mikrokalcifikaci v pravém prsu.
Gynekoložka mi Mirenu doporučuje,mám časté "špinění" mimo cyklus.
Prý můjh nález na prsou není kontraindikací.Jaký je prosím Váš názor.
Děkuji za Váš čas. Markéta
Odpověď: Chidil bych na pravidelní kontroly s prsy, jinak Mirena není zakázána, dal bych na vaši gynekoložku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12818
Dobrý den,
Pod levou bradavkou mám přibližně 3 měsíce červený flek velký 2cm. Myslím si, ze jde jen o pigmentovou skvrnu, ale mamka mě trochu vyděsila, tak se chci zeptat, muze-li se jednat o neco jineho.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Nevypadá to na nic podstatného, kdyby to trvalo, ukažte to kožní lékařce, je to změna nejspíše kožní, s prsem to nebude souviset. Pokud by byl problém i s prsem (bulka apod.), jděte na sono
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12817
je me 46let behem roku me uplne ztvrdlo cele leve prso jinak neboli pred rokem jsem v prsu nasla jen maly tvrdy utvar byla jsem na ultrazzvukuvem vysetreni kde me p doktorka rekla ze je prso v poradku ze to muze byt prodelany nejaky zanet myslela jsem ze to prejde a ted mam prso tvrde stale co to muze byt dekuji me jmeno nechci zverejnovat
Odpověď: Bez vyšetření není možné příčinu určit, může jít o zánět, k vyloučení jiné změny je třeba provést mamografii a sono, lékař by vám měl vystavit žádanku na toto vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12816
Dobrý den, mám prsní implantáty uložené pod svalem. Mohu bez obav o svoje implantáty podstoupit sternální punkci indikovanou hematologem? Předem děkuji za odpověď ...
Odpověď: V oblasti sterna není už žádný implantát, každopádně ale lékaře na tuto skutečnost upozorněte.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12815
zdravim.tak fakt uz teda nevim co je spravne.na lymfedem ruky mi predepsali dracenax a dnes jsem byla u lekare v liberci a tam mi řekl lekar at to neberu,ze mi to nepomuze.tak zbytecne teda do sebe laduji leky které nepomahaji.a ještě k tomu beru 3 krat denne 3tablety wobenzymu.co si z toho mam vybrat.dekuji bot
Odpověď: Dracenax se bere z jiného důvodu, aby se nemoc nevrátila, je to taková prevence u žen léčených pro nádor(na 5 či 10 let, podle různých schámatů). wobenzym je podpůrný prostředek, který se u otoků někldy dává. Změnu léků vždy konzultujte u okologa, ke kterému chodíte. Jsou to tedy dvě různé věci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12813
Dobrý deň, dnes som bola na sone a výsledok je nasledujúci: Podkožie, mamilly intaktné. Fertilné prsníky s odpovedajúcou glandulárnou vrstvou bez známok dysplázie, vpravo bez ložiskových zmien. Vľavo v DQ sa v mieste hmatnej rezistencie zobrazuje ovoidný hypoechogénny útvar 1,17x0,9x0,57 cm - imponuje aki FiA. Axily bez zväčš.LU. Záver: Susp.FiA 1.sin. Lekár vravel, že to vyzerá byť neškodné. Čo mi to vlastne našli? Môžem kludne spávať alebo je potrebné podstúpiť biopsiu alebo dokonca vybratie toho útvaru?
Odpověď: O fibroadenomu či fibromu jsem psal již několikrát, fibroadenom nemá vyšší riziko rakoviny, je to nezhoubný útvar, když neroste a obraz je typický, nic se s ním nedělá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12812
Dobrý den, matce byla diagnostikován v červnu 2013 duktální karcinom prsu C50.4 ZN, T4,N1 (odoperovaných 5 uzlin, všech 5 pozit.),M0, hormon. dependentní, Ki67 5%, HER-2 skore 1, věk 66 let. Od července nasazena chemoterapie, nyní po kontrole 17.10. se nádor zmensil téměř na polovinu, ovšem v levé axile bylo nalezeno zřejmě další ložisko 12mm. Matku čeká po chemoter. operace a ozařování. Má nějakou naději na vyléčení, popř. jaká je pravděpodobnost přežití 5 let? Děkuji.
Odpověď: To po mně opravdu nechtějte, je to závažné onemocnění, nádor byl velký, nicméně u řady žen je nemoc pod kontrolou i do vysokého věku, vždy závisí na tom, jak nádor reaguje na léčbu a jak se chová - tento nádor se chová docela příznivě, není agresivní, také hormonální dependence je příznivý prognostický faktor.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12811
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně bolestivosti levého prsu. Už několik dní mě trápí velká bolest levého prsu (je to bolest, spíš křeč asi jako křeč v noze). Tato "křeč" se objevuje pouze v noci, pokud si lehnu do určité polohy a během zhruba 10 vteřin odezní. Je to velmi bolestivé, bolí i ústí bradavky. Velmi mne to vystrašilo, ale ráno, když si prs prohmatám, tak mě vůbec nikde nebolí. Tomuto předcházela bolest v tomto prsu, asi jako když očekávám menstruaci.
Moc bych Vám byla vděčna za radu, co je toho příčinou. Děkuji a přeji pěkný den.
Odpověď: Ve většině případů jsou to změny typicky od páteřem vertebrogenní, svědčila by pro to i změna polohy. Každopádně choďte na prevenci, prs je třeba pravidelně vyšetřovat, od 45. roku už máte nárok na screeningovou mamografii (se žádankou od praktika či gynekologa do screeningového centra)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12808
Dobrý den,chtěla bych se ještě jednou na něco zeptat:jsem po ablaci v 41 letech a lékařka mi kromě Tamoxifenu a Zoladexu naordinovala ještě AC chemoterapii 4cykly,prý pro jistotu.Je to opravdu nutné?? Stručně popíšu histologii:duktální inv.karcinom G3,pNO,pMX,Ki67-30%,pozitivní ER+PR,negativní c-erbB2. PET vyšetření-bez viditelných metastáz. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je to lepší z preventivního hlediska, aby se v budoucnosti nádor znovu neobjevil, nádor rychleji rostl, v tomto případě je dobré přece jenom ještě chemoterapii podat, i když byl při operaci ohraničen a nebyly ani postiženy uzliny, což je výborné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12807
Dobrý den chtěla jsem se zeptat,poslední dobou mě picha v levém prsu z vnější strany a také mě pícla jako v bradavce,před nějakou dobou jsem si nahmatala bolestivou bulku,maminka měla myomi ,antikoncepci neberu,prosím o radu ,děkuji jana
Odpověď: Na nic závažného to nevypadá, jde pravděpodobně jen o hormonální změny, možná v kombinaci se změnami od páteře. Kdyby to trvalo a bulka se opakovala, jděte k lékaři, zpravidla se provede sonografie. Můžete jít i přímo do centra jako samoplátkyně, musíte se vždy objednat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12806
Dobrý den, cca. 5.8.2013 jsem byla na mamografickém vyšetření - bez nálezu. Dnes tj. 21.10.2013 jsem ráno na noční košili našla kapičky zaschlé krve. Jsem po hysterektomii, vaječníky mi ponechali. Není něco v nepořádku ?

Děkuji
Odpověď: Jednorázová kapička nic neznamená, kdyby se to opakovalo, je vhodné udělat ještě tzv. duktografii, je to v podstatě mamografie, před kterou se do mlékovodu podá malé množství kontrastní látky. Takto se ukáží i mlékovody a vyloučí se změna, která by mohla být uvnitř mlékovodů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12805
Dobrý den,je mi 48let a mám malá prsa. Slyšela jsem, že je možno si zaplatit preventivní vyšetření ultrazvukem, které by pro malá prsa stačilo. Na mamografu jsem dosud nebyla, ale šetrnější vyšetření ultrazvukem bych podstoupila- pro jistotu.
Jaký je rozdíl mezi tím, co může odhalit mamograf a ultrazvuk?
Odpověď: Každá metoda se na prs dívá jiným způsobem a ve vašem věku se vyskytují i změny, které nejsou jen na sono (ultrazvuku) vidět. Sono je vhodou metodou pro ženy pod 40 let, ve vašem věku je vždy základní metodou mamografie. Sono je pak často dobrou doplňující metodou, tedy tyto metody se vhodně kombinují - dobré je schéma mamograf jedenkrát za dva roky, mezi tím sono. Malé prsy nejsou pro mamografi překážkou, je možné mamograficky vyšetřit i muže.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12804
Dobrý den, měla bych dotaz. Asi před 14 dny jsem si v pravém prsu nahmatala tvrdou, nepravidelně ohraničenou bulku. Cca půl roku mám v pravém podpaží zvětšenou uzlinu, která nebolí, ale bulka v prsu ano. Teď mě v prsu začalo píchat od té bulky jakoby do bradavky a je to dost nepříjemné. Nevím, jestli mám jít k lékaři, jelikož je ta bulka bolestivá a všude píší, že bolestivá bulka vůbec nic neznamená. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vždy je lepší jít k lékaři a na sono, takto vypadají jen hormonální změny, ale v medicíně nemusí být vše vždy stoprocentní, je lepší mít jistotu, že to nic není, doporučuji jít tedy na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12803
Dobrý den, mamince byl na mamografu nalezen kalcifikovaný fibrom a v HZK stín. ložiska, dle UZ tři ložiska v těsné blízkosti o velikosti 9,5 mm a 4,5 mm celkově asi 2,5 cm. Paní doktorka říkala, že to vypadá jako tři korálky. Zítra jde maminka na biopsii. Vyděsilo mě skóre u ložisek bicard 4c. Můžete mi to prosím objasnit. Děkuji
Odpověď: Kalcifikovaný fibrom nic neznamená, ložiska, která nejsou dobře ohraničena, se zpravidla ověřují raději biopticky jehlou pod sono. Skórování v této fázi je jen subjektivní a ospravedlňuje opatrnost lékaře, který raději odebírá vzorek (což je správně). Rozhodující bude až definitivní výsledek.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12802
Dobrý den, před měsícem jsem byla na ultrazvuku prsu, nic mi nebylo nalezeno, ale když se teď dívám na prsa mám na jednom takovou skrvnku jako kdyby šupinku.Řekla bych že má průměr tak 4 až 5 mm. Chtěla bych se tedy zeptat zda to může znamenat něco vážného či nikoliv a zda bych se měla popřípadě objednat na ultrazvuk znova. Žádnou bulku ani nic podobného tam nenahmatávám. Předemě moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Jak to líčíte, tak to nebude nic závažného, vyčkejte a jdete k lékaři, pokud by se to zvětšovalo. Nicméně takto se nádor prsu neprojevuje,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12799
zdravim.prosim nevim jestlinjsem to nezvorala.jezdim 14dni na ozarovani do liberce.byl mi napsan recept na dracenax2.5mg.uz ho uzivam 6tydnu ale ted si nejsem jista jestli jsem ho nemela brat za po ozarce.
Odpověď: Dacenax je hormonální přípravek s účinnou látkou letrozolum, užívá se dlouhodobě každý den, zpravidla bez vlivu na současnou léčbu zářením. Samozřejmě je optimální se zeptat vaší lékařky, ale obvykle se tedy léčba provádí bez ohledu na záření, i v průběhu této léčby. Myslím tedy, že to berete dobře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12798
Dobrý večer,můžete mi vysvětlit výsledek z operace-multifokalní intraduktalní neoplazie variabilní struktury DIN1B až DIN2=DCIS gr.2=pTisN0M0.Děkuji
Odpověď: Na několika místech se objevuje nádor, který je dosud ohraničen, nešíří se do okolí, nepřerůstá tzv. bazální membránu. Je to tedy nejmenší možná velikost nádoru, pokud je nádor odstraněn celý, je prakticky stoprocentní pravděpodobnost úplného vyléčení.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12797
Dobrý den, je mi 26let, již druhý týden sleduji, že se mi kolem bradavky vytvořila červená mapka, myslela jsem, že je to jen zduřenina před menstruací. Ale dnes večer, když jsem ležela u knížky a ležela jsem na pravém boku (levé prso se svěsilo) tak jsem si nahmatala malou bulku pod tou červenou mapkou, dřív jsem si dělala samovyšetření a nikdy jsem si ničeho nevšimla, jako by se objevila najednou, nebolí. Chtěla jsem se zeptat, či jít napřed ke gynekologovi, který mě odešle na mamograf?Toto vyšetření hradím sama, nebo pojišťovna?
Odpověď: Ve vašem věku je metodou volby ultrazvukové vyšetření, neboli sono, mamograf se obvykle provádí až u ženy od 40. roku věku. Na sono vás může poslat praktický lékař či gynekolog, pak byste si ho neměla platit. Můžete také bez žádanky přímo do akreditovaného centra, pak vyšetření stojí od 300 do 600 Kč, podle pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12795
dobry den ,chtela bzch se zeptat,mam pritelkyni ,chodi na ozarovani prsu ,onkol.jeji snacha je tehotna.a prestala ji navstevovat.,z duvodu toho,ze by mohla poskodit miminko,ze ma v sobe ozareni a ze by mohla ublizit snase i miminku.pritelkyne ji ujistila ,ze ji v nemocnici u SVATE ANNY v BRNE.rekli ,zeto skodlive neni.prosim odpovezte mi dekuji
Odpověď: Záření se vůbec nemůže přenášet, není to žádná radioaktivita. Tedy žena, která chodí na ozařování může být ve styku s kýmkoliv, včetně těhotných, nic nevyzařuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12794
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda může maminka brát při chemoterapii nějaké léky na posílení imunity(imunoglukan,hlíva ustřčná),první měla před 14 dny a na druhou by měla jit ve čtvrtek.Nyxní je nachlazena,bolest v krku,hlavy a kašel je to důvod k nepodávání chemoterapie?A ještě jeden dotz bych měla dcera měla ve výtěru zlatého stafylokoka od včera ant.zinnat,s maminkou jsme byli v neděli jak moc je možné nakažení.Děkuji vám moc za váši odpověd.hezky večer
Odpověď: Léky na posílení imunity může brát, při akutní chřipce se obvykle chemoterapie nepodává, je třeba se domluvit s onkologií, navrhnou, jak postupovat, jak termín ev. posunout apod.Stafykokok může být přenosný, i když to moc pravděpodobné není, kdyby mamince bolelo delší dobu v krku, je třeba se do krku podívat a případně udělat také výtěr.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12793
k dotazu 12789 -doplním sono : Vpravo na rozhraní HQQ solídna laločnatá lézia veľkosti 10x5,8mm, bez dorzálneho tieňa. Tesne vedľa ďaľšia lézia do 8 mm. Vľavo v DLQ hypoech., ložisko 10x4,5 mm bez dorzálneho tieňa, dlhou osou orient rovnob. s povrchom kože . Ducti lactiferi nie sú dilatované. Z: novodiferencovaná laločnatá solídna lož. lézia, tesne vedľa nej vpravo ďaľšia drobná lézia. Ďakujem :-)
Odpověď: Teď je to jasnější, objevila se tam nová změna - laločnatá formace, není jednoznačná - může jít pravděpodobně o změnu nevýznamnou nezhoubnou, nález však není zcela jednoznačný - proto lékař doporučil odebrat vzorek jehlou. Postupoval bych stejně, je lepší v tomto případě mít biopsii, zjistit přesně, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12792
Dobry den,je mi 47 let a na ultrazvuku mi pani doktorka našla bulku asi o vel.2/3 mm.Tento tyden po 2 měsících jdu opět na kontrolu.V případě.že by byl nález pozit.co by to pro mne znamenalo a co by následovalo.Mám strach..Děkuji za odpověď D.
Odpověď: Podle mne si i lékařka myslí, že to nic podstatného není, kontrola je pro jistotu. Když není nález jednoznačný, odebírá se obvykle vzorek pod ultrazvukem, nemá cenu to pořád kontrolovat. Jen velmi malé procento případů pak vyžaduje nějaký další postup. Jinak obecně při pozitivitě nálezu je nejdůležitějším faktorem velikost a složení nádoru. Při velikosti řádově v mm je prakticky stoprocentní pravděpodobnost úplného vyléčení. Říkám to ale jen obecně, s největší pravděpodobností to nebude váš případ, u vás to bude v pořádku a nic dalšího se dělat nebude..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12791
Dobrý den,

ráda bych absolvovala poprvé mamografické vyšetření jako "samoplátce". Je mi 34 let, v rodině genetická zátěž (babička zemřela na rakovinu prsu, matka i teta mají od cca 50 let nezhoubný nález v prsu).
Před týdnem jsem přestala kojit. Můj dotaz zní: jak dlouho od ukončení kojení je možné mamografické vyšetření podstoupit??
Předem děkuji za odpověď

Petra
Odpověď: Kojení není překážkou, ve vašem věku by se ale preventivní mamografie neměla z mnoha důvodů provádět, je menší přínos apod., mamografiie je vhodnou preventivní metodou až po 40. roku věku, ve vašem věku je lepší sono (ultrazvuk).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12790
Dobrý den, ráda bych se zeptala, pobolívá mě v levém prsu, na různých místech, mám pocit bolesti i mezi levou lopatkou a páteří. Tuto bolest prsa a okolí mívám už několik let v různých intervalech časových, byla jsme s tím již několikrát během 4 let u svého gynekologa a ten žádný nález neobjevil.mám strach aby to nebylo něco špatného.
Odpověď: Takto se projevují většinou obtíže od páteře, někdy i v kombinaci se změnami hormonálními, jsou to běžné změny, nevypadá to na nic podstatného., pro klid bych doporučil provést sono vyšetření prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12789
Dobrý deň prosím o zhodnotenie : najprv USG BI RADS 0 , potom MMG - obojstranne zmnožené fibrograndulárne tkanivo, najmä centrálne retromamilárne a v HLQ.Bez spikuliformných lézií a mikrokalcifikátov. Vprave v ML projekcii solitárny MK. Koža nehrubnutá. Podkožie normálne. Mamily prímerané. Patologická vaskularizácia sa nezobrazuje. Početné LU veľ. do 10 mm. Záver: bez známok malignity v MMG obraze. lož. lézia verifikovaná na USG v denznom prsníku, solitárny MK vpravo. BI RADS 2, dopor. CCB novodiferencovanej lézie. Ďakujem za vysvetlenie.
Odpověď: Nějak nálezu nerozumím, je trochu zmatený - nezkrátila jste ho? Podle závěru lékař nic nezjistil a označil nález za nezhoubný, tedy v pořádku, zároveň ale doporučil odebrat vzorek z nově zjištěné změny, kterou ale nikde nepopsal.. Důležité asi bude, co vám řekl. Neznamená to, že kdyby se nově léze objevila, ktak by byla vhodná biopsie? Je to ale divné...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12788
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je mi 37 let mám v pravém prsu dle ultrazvukového vyšetření fibrolipom či fibroadenom 24x14mm, podle ošetřujícího lékaře není zatím nutné odstranění jen častější kontroly, mám v plánu ivf, může to mít pro případné těhotenství problém?
Děkuji za odpověd s pozdravem Kr
Odpověď: Fibrom je změna, která je hodmonálně podmíněná, nemá však vyšší riziko nádoru, pokud by rostl. je lepší odebrat pro klid vzorek pod sono kontrolou. S nerostoucím se zpravidla nic nedělá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12786
Dobrý den, před rokem jsem byla na mamografu, nález negativní. V červenci mi oteklo levé prso ( měsíc po aplikaci Mireny) a bolelo. Nyní jsem si v něm nahmatala maličkou kuličku, tak 1 mm, jak špendlíková hlavička. Trochu mě to prso pobolívá. Může to být nádor?
Odpověď: To vypadá jen na hormonální změny, je málo pravděpodobné, že je to něco jiného. Pokud by se bulka zvětšovala, jděte pro klid na ultrazvuk (sono), lékař se podívá přesně na to místo, co je podstatou bouličky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12785
Dobrý den, našla jsem si bulku v prsu,vedle prsního dvorce.V březnu t.r. jsme byla na mamografu, který ale nic nezobrazil. Tento týden jsem byla na sonu a byla mi vzata biopsie s popisem:" v místě udávaného nálezu vedle mamily je laločnatý ne zcela anechogenní útvar 8x7x6 mm. Může jít o zahuštěnou cystu". Jsem vyděšená, nespím, výsledky budou v pondělí. Může to být něco jiného nežli nádor?
Odpověď: Nádor je málo pravděpodobný, zcela vyloučit ho však nebylo možné, proto se vzal raději vzorek tkáně. Nejspíše šlo o zahuštěnou cystu nebo tzv. fibroadenom, oba stavy nejsou vůbec nebezpečné a nemají ani vyšší riziko nádoru. Jinak útvar je velmi malý, i kdyby se náhodou uvitř nějaké buňky nádoru objevily, je velmi vysoká í pravděpodobnost úplného vyléčení.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12784
Dobrý den,jak se dostat ke komisi?Mám positivní nález po biopsii a má se rozhodnout,zda léčit nebo operovat.Vyšetření jsem absolvovala v Ústecké poliklinice.Doporučující lékařka mne odkázala na Ústeckou Masarykovu nemocnici,kde mi bylo sděleno,že je to nestard.postup.Lékařka má nyní dovolenou nemohu se poradit. Děkuji S
Odpověď: Ústecká poliklinika patří mezi špičková centra, vždy se o pacientky postarají, pokud vím, postup je vždy standardní, nemusíte nikoho shánět. Zadrhnout se může cokoliv, doporučuji se obrátit na vedoucího centra prim. Vášu, určitě vám poradí a vše zařídí, můžete se odvolat na mne a naší komunikaci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12782
Dobrý večer,
chtšla bych se zeptat ohledně své maminky - je jí 49 let a už nějakou dobu ji bolí pravý prs, bolest někdy přechází až do podpaží. Nejčastěji se tato bolest objevuje kolem menstruace, někdy ale i mimo. Před měsícem byla na mamografickém vyšetření i na sonu, kde nebyly zjištěny žádné změny v prsech ani v lymfat. uzlinách. Myslíte, že by se mohlo jednat o nádor, když se na vyšetření nic nezjistilo? Nebo to může být něčím jiným?
Děkuji mockrát za odpověď.
Odpověď: Úplně nemůžu stanovovat diagnózu, když jsem snímky neviděl ani sono neprováděl. Nicméně příznaky, jak je líčíte, jsou s největší pravděpodobností od páteře, případě se složkou hormonální. Tedy změny nevýznamné. Kdyby se obraz zhoršoval, změnil (byla by například trvale hmatná boulička), tak bych doporučil s odstupem 3 - 6 měsíců od mamografie zopakovat sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12781
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu.Klasifikace mého onemocnění: topografie (ICD-O-3): C509 (vlevo), morfologie (ICD-O-3): 8500/33, dg:C509, pTNM(7): pT2 (22.0 m, četnost:2) pN2a (uzliny (poz/vyš): 4/10), L1 V0. Jsem po levostranné mastectomii,po třech dávkách FEC 100, nyní 1.dávka docetaxel plus herceptin v rámci biologické léčby (studie SAFE HARE). Má otázka: můžu během chemoterapie, kterou bych měla mít do konce listopadu a poté ještě radioterapii, užívat Aloe Vera, houbu Ganoderma a antioxidat Forever Lycium? Velice Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Je vždy lepší všechny léky konzultovat na onkologii, kde se léčíte, někdy některé kombinace nejsou příliš vhodné a mohou i snižovat účinky léků. Zde však jde o podpůrné látky, domnívám se, že k léčbě je můžete užívat...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12780
Dobrý den,jak dloho trvá punkční biopsie prsu.Děkuji
Odpověď: Závisí na každém lékaři, zkušenosti a zvyklostech - já se snažím vždy být rychlý, čas jsem neměřil, ale trvá vlastní výkon pár minut, i s přípravou....Žena však musí počítat s podstatně delším časem, musí se vše vysvětlit, podepsat písemný souhlas, pak se ještě vyplňují všechny průvodky k odebranému vzorku, dává se obvaz na ránu, mačká se prs, aby nebyla modřina, je vždy lepší, aby se žena chvilku počkala v čekárně apod. - celkově počítejte min. půl hodiny až hodinu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12779
Dobry den chtěla jse se zeptat nahmatala jsem si v psrsu bulku takouvou kouličku kterou mužu vzit mezi prsty je možne že se jedna o rakovinu? Vlastně ta kulička mi tam zustala po kojení.Je to na hmat podobne jako když se vytvaří mleko při kojení, po přestaaní kojení mi tam zustala stejna bulka. Ktera je tam do ted. Slyšela jsem že i po porodu žena muže dostat rakovinu prsou tak mi to nahnalo strach. Moc děkuji za odpověd Monika Jančová
Odpověď: U vás to nevypadá na nic nebezpečného, pro klid bych však doporučil udělat sono, podívá se, o co konkrétně jde, může jít zejména o žlázový uzlik či útvar vyplněný tekutinou.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12778
Včera jsem byla na mamografii. Co znamená cituji z nálezu: Středně denzní fibroglanduálrní struktura typu Tabár I. Stacionární nebigní ložisko v ZHK vlevo. Axily v normě. Prý je vše OK, ale mě se to nezdá, i když nemá žádné potíže.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Podle lékaře je vše v pořádku, není třeba dělat nic zvláštního, jen dále chodit na prevenci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12777
Dobrý den, dnes mi po Biopsii pravého prsu řekli,že mám fibroadeom, který každý rok o 1mm roste. Teď má 1,5cm, je mi 27. let. Doporučili mi operaci z důvodu otěhotnění v příštím roce.Nevím co mě čeká,jak dlouho s tím budu nemocná a zda je operace bezpečná a zda jí řešit hned nebo před vysazením antikoncepce.Četla jsem nějaké příspěvky a dámy píší,že operací prsa se může rozvinout rakovina prsu a že za fibroadeom může antikoncepce,kterou beru od 17.let, ale fibroadeom mám 4.roky.Děkuji za odpověď.Peťa
Odpověď: Fibroadenom nemá vyšší riziko rakoviny, obvykle se s ním ani nic nedělá, je sporné, zda rostoucí fibroadenom ročně o 1 mm je nutné odstraňovat, často roste jen dočasně, pak se růst zarazí. Doporučení k odstranění závisí také na několika faktorech, jestli obtěžuje, kde je uložen, pokud je u okraje dvorce, dá se dobře odstranit a jizva se zde skryje, není pak ani vidět Operace se dělá různým způsobem, závisí na chirurgovi, někteří výkon provádějí i jen v místním umrtvení, jiní v krátké narkóze - někdy se tedy jde ihned po výkonu domů, jindy druhý den, maximálně třetí. Asi po 7 - 10 dnech se vyndají stehy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12776
Dobrý den, asi před půl rokem mi byly zjištěny dva nadory (benigní) v prsu. Cysty nejsou vůbec hmatatelné, jsou vidět pouze na sonu. Prý je to ale běžná (zdraví neškodná) věc a že se mám přijít za nějaký čas ukázat, zda se cysty nezvětšují. Chci se zeptat, kdy se cesty odstraňují a jaká je pravděpodobnost, že se z ních stanou nádory zhoubné? Je možnost jak se cyst zbavit? Je mi 33 let. Na vysetření jsem byla pouze dvakrát. A to poprvé v 27 letech, kdy jsem žádné cysty neměla. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Cysty jsou změny, které nemají žádný význam, jen můžou prsy trochu více bolet, než je obvyklé. Cysty nemají vyšší riziko nádoru prsu, riziko je stejné, jako má normální žláza, nic se s nimi zpravidla nedělá. Když cysta zlobí a obtěžuje, může se odstát pod sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12775
Dobrý den,

potřebovala bych poradit kam se obrátit.
Od léta mě čas od času zabolí v levém prsu, blízko podpaží. Nic jsem si nenahmatala. A nemám žádné jiné problémy. Ale vzhledem k medializaci rakoviny prsu mě samozřejmě napadlo, že bych si asi měla někam zajít na preventivní vyšetření. Jsem z Prahy a v ideálním případě to nechci řešit přes praktického lékaře.
Můj děda zemřel na rakovinu tlustého střeva. Jinak v RO nemáme žádné nádorové onemocnění.

Děkuji,
Hanka
Odpověď: Toto nejsou příznaky nějaké podstatné změny, příčina může být od páteře nebo hormonální změny - vše běžné. Pro klid není špatné jít na sono prsů, můžete rovnou bez žádanky do akreditovaného centra, seznam na www.mamo.cz, , ale bez žádanky vyšetření zaplatíte, je to asi 300 - 500 Kč, podle centra. V centru, kde ordinuji (hlavně Beroun), je to 300 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12774
Dobrý den, moje matka měla ca prsu v 63 letech, přežila 21 let. Já jsem onemocněla též ca prsu v 53 letech, tedy jsem 6 let po léčbě. Mám dva dospělé syny, mají si nechat udělat genetické vyšetření a eventuelně preventivně USG prsů? Děkuji za odpověď.
Odpověď: U mužů preventivní sono nemá smysl. Ohledně genetiky je vhodné provést podrobnější analýzu, nebylo by špatné tam jít na konzultaci a ev. vyšetření, teprve oni by doporučili testování, pokud bude smysluplné. Seznam akreditovaných genetických pracovišť je myslím na našich stránkách www.mamo.cz.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12772
Dobrý den,v co nejbližší možné době plánuju návštěvu lékaře, ale jsem teď mimo domov a budu ráda za názor odborníka. Dnes mě celý den pálí bradavka a večer po sprše byla červená, což ale za chvíli zmizelo. Je taky malinko, nevýrazně zvětšená. Internet na mě vyplivl možnost rakoviny a tu už měla babička, navíc beru delší dobu HA, kterou chci ale v posledním měsíci vysadit. Pravidelně nekouřím, jen příležitostně. Může jít o zánět? Myslela jsem, že jej mohou mít jen kojící ženy. Za odpověď předem mnohokrát děkuji.
Odpověď: Můžou to udělat hormonální změny či nevelký zánět, nevypadá to na nic závažného. I zánět, pokud není velký, se dnes léčí bez nutnosti antibiotik, mělo by to vymizet. Pokud se to opakovalo či trvale horšilo, tak pak jděte k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12771
Dobrý večer,
je mi 21 let a před půl rokem jsem si našla bulku v prsu, ihned jsem navštívila gynekologa, který mi vystavil žádanku a objednala jsem se na vyšetření do Prahy. V Praze mi udělali ultrazvuk a biopsii, která později dopadla v pořádku. Bylo mi však doporučeno, že mám za půl roku přijít na kontrolu na kterou jsem se objednala. Musím mít na tuto kontrolu opět žádanku od gynekologa? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Z hlediska uhrazení zdravotní pojišťovnou většina pracovišť chce opět žádanku, doporučuji si ji přinést, aby pak nechtěli vyšetření od vás zaplatit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12769
Dobry den,jsem 6 tyden po revizi delohy a 5dni po prvni MS vcera me vsak zacali bolet prsa,mam i nabehle zily a trosku i paleni,boli me i podpazi jako bych ho mela namozene,boli me obcas i v podbrisku..mohlo by jit o nejaky zanet? Dekuji za odpoved
Odpověď: Nejspíše jde o změny hormonální, teoreticky může vypadat i počínající zánět - pak by byl brzy prs zarudlý, velmi bolestivý. Pokud by to nastalo, jdete ke gynekologivi, stejně tak bych šel k lékaři, kdyby trvaly či se stupňovaly bolesti v podbříšku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12768
Dobrý den, mamince byly dnes nalezeny v HVK a HZK kalcifikované fibromy o velikosti 12,5/9,5/3,5 mm, birads 4c. Je objednaná na biopsii. Je mi jasné, že víc se dozvíme až z výsledků biopsie, ale chtěla jsem se zeptat na možné prognózy u tohoto nálezu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Kalcifikované fibromy jsou nevýznamný nález, hormonálně podmíněné změny, které nemají vůbec vyšší riziko rakoviny, obvykle se s tím nic nedělá, jen sleduje. Pro klid lékařka doporučila odběr vzorku, je opatrná, je to tak dobře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12767
Dobrý den,
cítím mírnou bolest a tlak v levém prsu nalevo a někdy až v podpaží. Bolesti jsou necyklické, vysadila jsem už i HA, ale stav je pořád stejný. Jsem objednaná ke gynekologovi až za 14 dní. Mám počkat, nebo může být můj stav akutní? Může se jednat o nějaký vážnější problém? Děkuji.
Odpověď: Není to nic akutního, bolestivost, jak ji popisujete, je hormonální nebo to způsobují obtíže od páteře. Obě příčiny nejsou závažné. K lékaři ale jděte, pro klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12765
Dobrý den,v pravém prsu mám bulku a když jsem před dvěma měsící začala kojit bulka se mi zvětšila i bradavka změnila velikost - je větší než na levém prsu. Je to normální jev? Mám se objednat na vyšetření prsou? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud je bulka a zvětšuje se, je lepší jít pro klid na sono - nejspíše půjde jen o nahromadění mléka, zcela běžné, normální. Jen z popisu pohmatu a bez sono ale nejde jednoznačně soudit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12764
Dobrý den,je mi 64let a na mamog. chodím pravidelně od cca 30.Ted mam nález-vlevo na rozhraníkvadrantů mikrokalc.,zatím beningní,drobná cysta retromamil.Dg.N60.9Benigní dysplazie prsuNS
Od té doby(20.9.)se pozoruji a někdy cítím tlak v prsu.Na další mamo. mám jít za půl roku.Není to pozdě? Děkuji
Odpověď: Benigní kalcifikace jsou normální, kontrola s odstupem je dobrá, řídil bych se doporučení, šel bych dříve jenom, pokud by se objevila nově nějaká změna ve smyslu bulky. Tlak a mravenčení bývají od páteře. Pokud máte přeci jenom pochyby a zdá se vám, že je něco jinak, jděte na sono, můžete jako samoplátkyně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky