MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 12958
dobrý den je mi 33 let a mam implantány--zvětšení.. 5 let. chtěla bych si dát vyšetřit prsa kvůli prevenci rakovině.Je možné se nějak dohodnout a kolik toto vyšetřeni stoji.. nejblíže jsou pro mě vinohrady.Doporučení mohu mít od své obvodní lékařky a pojišťovnu mam 211 minis. vnitra.. děkuji
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k Vašemu věku bude vhodné ultrazvukové vyšetření prsů jako samoplátkyně, neboť preventivní mamografie se provádí až od věku 40 let a hrazena ze zdravotního pojištění je až od 45 let věku. Žádanku jako samoplátkyně nepotřebujete, stačí se objednat, nejlépe na některé screeningové mamografické centrum (což např. FN Vinohrady jsou). Některé zdravotní pojišťovny preventivní vyšetření prsů následně proplácejí (musíte mít doklad o vyšetření a platbě) některé ale ne. U své pojišťovny si to musíte zjistit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12957
Dobrý den, v podpaží levé ruky jsem si nahmatla malou podélnou bulku, asi 4-5 m dlouhou. Šla jsem na kontrolu k obvodní lékařce, ta mi sdělila, že se jedná o zarostlý chloupek. Nikdy jsem nic takového neměla. Při hledání informací na internetu jsem ale našla informace, že zarostlý chloupek bolí, nebo je okolí červené, nateklé apod. Mě to naopak nebolí. Na mamografu i sono vyšetření jsem byla v listopadu 2012, vše v pořádku. Je pravda, že mě bolí levé rameno a "pod lopatkou". Může to souviset s tímto? V rodině žádné onkologické onemocnění nemáme. Děkuji Vám.
Odpověď: Dobrý den. Zřejmě se nebude jednat o něco vážného. Pokud by se bulka zvětšovala, znovu navštivte lékařku. S bolestí ramenního kloubu to nebude souviset.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12955
Dobrý den z vyšetření USG prsu mám výsledek,vpravo na rozhraní ZKK v HZK a vlevo na rozhraní HKK je patrno hypo až anechogenní ložisko 6krát3,6krát3 a 4krát3mm,charakteru cysty či adenomu,co to přesně znamená? Je mi 41 let a má teta prodělala rakovinu obou prsou, Děkuji Vám za odpověď.Děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den. Vyšetřující lékař spíše upřednostňuje benigní nález z vyšetření (čili bezvýznamný) ale není si zcela jist. Pravděpodobně Vás pozval na kontrolu. Jedna nemocná příbuzná v rodině Vám nijak nezvyšuje riziko.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12954
Dobrý den, na pravém prsu se mi udělal strup, je spíše na dvorci a lehce zasahuje do bradavky. Může se jednat o onemocnění nebo je to jen ekzem?
Odpověď: Dobrý den. To se opravdu nedá říci jednoznačně, spíše uvažuji o zánětu mazové žlázky. Několik dní vyčkejte, jak se záležitost vyvine a pokud se bude spíše zhoršovat, ozvěte se opět.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12951
Dobrý večer, bola som na mamografii. Po zhruba piatich týždňoch od prvej mamografie mám toto vyšetrenie absolvovať znova. Môžem ísť na mamografické vyšetrenie v tak krátkom časovom odstupe? Ďakujem Vám za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den. Mamografie není vhodné opakovat dříve než po minimálně několika měsících a to jen tehdy, sleduje-li lékař nějaký nález v prsu. Ptejte se po důvodu opakovaného vyšetření!
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12949
dobrý den. V r.2008 jsem byla léčena na rak prsu, 6 chemo, operace, ještě 2 chemo, a 30x ozařování. V lednu 2014 končím tamoxifenem.Prý už nebudu žádný lék brát když jsem neměla zasažené uzliny. Je skutečně tak ? A jaké vyšetření a jak často ted budu podstupovat ? Děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. To záleží na pracovišti, kde jste léčena. Každá onkologie má trochu jiný režim, můžete být sledována nadále ve dvouletých intervalech na onkologii nebo některá onkologická oddělení předávají své pacientky (u kterých je předpoklad, že jsou vyléčené) praktickému lékaři nebo gynekologovi. Sleduje se pochopitelně stav prsů, občas plic a jater.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12948
Dobrý den,dnes jsem podstoupila SONO vyš. prsů a přívodných žláz se závěrem: Dvojice cyst(6 a 6,5 mm)v pravém prsu.Lékař mi,řekl,že jde prakticky normální nález.Prosím o Vaše vyjádření.Pohmatově bulky necítím,ani bolest v prsu nemám,jsem zcela bez potíží.
Děkuji za odpověď.
Trilčová
Odpověď: Dobrý den. Lékař měl pravdu, cysty se nepovažují v prsu za něco abnormálního.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12947
Dobrý den
V pátek mi v práci začlo bolet prso citlivé v místě bradavky a okolí myslela jsem že to je jen zduřelé . znám ten pocit ještě z doby kojení.doma jsem nahmatala pod tím místem útvar nebo zduřeninu . Mohla jsem to vzít do prstů. Teď se mi zdá že je to lepší měla jsem flek na kůži ale nevím jestli to nebylo od obkladů, Vím že mám jít na vyšetření ,ale přesto projevuje se rakovina i bolestí ,která ustoupí? Děkuji za názor
Odpověď: Dobrý den, já si ani nemyslím, že byste byla nemocná, může to být jen zduření v rámci hormonálního cyklu. Chvíli bych počkala, jestli se stav sám upraví (rakovina se bolestí projevuje absolutně výjimečně).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12945
Dobrý deň,dnes mi na gynekologickom vyšetrení diagnostikovali Mondorovu Chorobu prsníka.No nič bližšie mi k nej nepopísali. preto sa obraciam na vás s otazkou co je to vlastne za chorobu.
Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den. Jedná se o zánětlivé onemocnění lymfatických cest v prsu - většinou jen lokálně v části prsu. Odeznívá v dnech, max. 1-2 týdnech, není to nic závažného.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12943
Dobrý den, můžete prosím říct jaká je cena průměrná NMR prsou ? jaké jsou náklady na toto vyšetření, děkuji Kopecká
Odpověď: Dobrý den. Nález NMR se již delší dobu neužívá (ač řada lékařů tuto zkratku stále píše). Jedná se o MR (magnetická rezonance). Průměrná cena za vyšetření pro samoplátkyni se pohybuje od 8 tisíc korun.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12940
Dobrý deň, mám prídavnú žľazu v pravej pazuche 7-8 cm, po dojcení sa nestiahlia, dost je to neestetické. Lekár ma objednal na operáciu. Je to nutné, resp. aké sú možné pooperačné komplikácie. A chcela by som ešte jedno dieťa, má toto vplyv na tehotenstvo a dojcenie? Ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Přídatná žláza je poměrně častým nálezem a většinu žen skutečně obtěžuje. Operační odstranění je jednoduché, nemá vliv na další těhotenství nebo kojení a komplikace mohou být samozřejmě stejné jako jsou při jakékoliv jiné podobné operaci. Ale nebála bych se jich - tím, že se odstraňuje jen kousek tkáně na povrchu těla, je "šance" na komplikaci minimální.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12934
Dobrý den, je mi patnáct a týden před narozeninami v září jsem poprvé dostala menstruaci. Poslední dva týdny mám však starost s nahnědlým výtokem z bradavek, můžete mi prosím říci o co se jedná a co případně dělat? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Ahoj. Sekrece bude souviset s hormonální nevyrovnaností při počínající menstruaci. Předpokládám, že se sama upraví při příštích menzes. Pokud by se tak nestalo, objednej se na vyšetření do některé gynekologické ambulance v místě bydliště.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12928
Dobrý deň,
sledovaná od 02/2012 pre stacinárny nález susp. lipomu, na rHWW asi 2 cm nad hranou mamily hypoechog. ložisko 8 mm susp. lipom, nehmatný, tumor mamae 1 dx. lekar doporučuje indikovanú excízia ložiska v CA, Je operácia potrebná okamžite, alebo by som mohla ešte 1/2 roka počkať, čo s tým? ďakujem za opoveď. A. BU.
Odpověď: Dobrý den. U nás bychom ložisko velmi pravděpodobně biotovali (tj. odběr drobného vzorku tkáně z podezřelého místa) abychom si potvrdili, zda se skutečně jedná o lipom či něco jiného. Pokud by se jednalo o lipom, pak bychom neoperovali (lipom, pokud nějak výrazně neroste, je bezvýznamný nález). Nabídli Vám biopsii ?
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12926
Dobrý den.. Mé přítelkyni se udělala taková, nedá se říct bulka.. Spíš jako by zatuhl sval a je cítit boule.. Má to na pravé straně prsu a velmi ji to bolí.. Chtěl jsem se zeptat, jestli se nejedná o nějaký vážný problém.. Jestli by to nebyla pouze cysta, nebo zduřelá mléčná žláza a tak.. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. V každém případě by měla přítelkyně navštívit svého gynekologa, aby ji vyšetřil a určil, zda je problém v prsu, prsním svalu, v uzlinách atd. a podle toho případně navrhl další vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12925
Dobry vecer,mam v prsniku benignu dysplaziu a dnes som sa nechtiac do toho prsa buchla. Moze sa mi diagnoza zhorsit? Co znamena slovo dysplazia? Dakujem velmo pekne.
Odpověď: Dobrý den. Dysplazie je histopatologický termín, který se v České republice již řadu let při mamografických nebo ultrazvukových popisech nálezů při vyšetření prsu nepoužívá (nebo by se neměl používat!) protože tuto diagnozu lze stanovit až po odběru vzorku z prsu biopsií. Vím ale, že na Slovensku je tento termín stále používaný, píše se do nálezú docela často - v podstatě ze zažité historie. Zhodnotila bych Váš nález - zdravá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12924
Dobrý den, je mi 32 let,mám 2,5letou dceru,kterou jsem rok kojila. Před měsícem mě začal pobolívat pravý prs - jakoby šikmo pod bradavkou,směrem vně,bolest se občas projevovala i v pravém podpaží.Po MS bolest přestala,ale cca 10 dní před MS se opět objěvila.V prsu jsem si v místě bolesti nahmatala pevný,řekla bych ohraničený, útvar velký asi jako nehet od malíčku.Lze ho nahmatat v leže i v sedě.S příchodem MS bolest nyní opět zmizela.Měla jsem teď celkem stresové období,může to být v souvislosti s nějakou horm. nerovnováhou?Prosím o radu co by to mohlo být, docela mě to vystrašilo. Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Bude se spíše jednat o běžné změny v prsu v rámci cyklu, nemyslím, že příčinně souvisí s Vaší stresovou situací. Pokud by se útvar v prsu nějakým způsobem měnil, resp. zvětšoval, navštivte svého gynekologa, aby Vás vyšetřil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12923
Dobrý den, byla jsem na vyšetření prsů mamografen i sono. Závěr je následující: vlevo v ZK až cíp do 5 mm, dle MLO proj. jen fibroza.
Závěr: Birads č.2 benigní. Prosím o bližší sdělení o nálezu a radu, jak dále postupovat. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Mamodiagnostik zhodnotil Váš nález jako benigní (čili bezvýznamný).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12922
Dobrý den,mojí mamince je 61 let(1952),její babička měla rakovinu prsu a maminka sama byla dvakrát na odstranění nádoru z prsu, který nebyl ani jednou zhoubný(1997 a 2008).Chodí pravidelně na mamograf(naposledy 11/2011).Před měsícem začala cítit pichlavou,intenzivní bolest v prsu.Lékař jí nahmatal malou bulku a měla se objednat na mamograf.Tam jí řekli,že nejbližší termín je v lednu.Lékař poté tvrdil,že to není akutní,předepsal jí vitamín E a prý stačí mamograf až v lednu.Tento postup se mi nelíbí,můžu s tímto něco dělat,objednat ji jinam?Děkuji,RC
Odpověď: Dobrý den. Můžete se samozřejmě objednat na jiné (nejlépe screeningové) mamografické centrum, jejich seznam je na těchto stránkách i s uvedením průměrných objednacích dob. Radiolog by měl posoudit, zda se jedná o příznak choroby prsu nebo o běžnou bolest prsu, která nemá s nějakým onemocněním prsu nic společného a v tom případě by se provedlo klasické screeningové mamografické vyšetření (předcházející měla maminka v 11/2011, čili by další mohla mít právě nyní v listopadu 2013).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12921
Dobrý deň,
som po biopsii prsníka, záver: cystická a papilárna apokrinná metaplázia.
Je pri tejto diagnoze zvýšené riziko rakoviny? Na kontrolu mám ísť o pol roka... ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den. V rámci České republiky bychom Vás při tomto nálezu na kontrolu nezvali, není vyšší riziko, které by vyžadovalo častější sledování.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12920
Dobrý den, je mi teprve 30 let, ale vzhledem k vysokému výskytu rakoviny prsu v rodině (babička i obě její sestry - jedna na nemoc zemřela před lety) bych ráda docházela na preventivní prohlídky. Zajímalo by mě, zda bych si v tom případě musela vyšetření zaplatit (kolik stojí?).
Moc děkuji a zdravím. Lenka
Odpověď: Dobrý den. To záleží na tom, zda Vaše osobní riziko, vyplývající z rodinné anamnézy je vyšší než 20%. Pak byste byla sledována v některé odborné mamární ambulanci (většinou onkologem) a vyšetření byste neplatila. Pokud by riziko bylo 19 a méně %, pak byste si za kontrolní preventiní vyšetřování prsů ultrazvukem nebo jinou zobrazovací metodou musela platit. Výši rizika stanoví genetik. Na těchto stránkách je seznam genetických pracovišť - obraťte se na některé z nich.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12919
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ,zda-li je chyba na mé straně,opakované cysty které se objevují. Cysta za vaječníkem,cysta v prsu, cysta v paži teď opět cysta v prsu ,vyoperovaný fybrom, problémy s lynfat.uzlinami. Z čeho cysta vzniká je to má chyba ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nikoliv, tvorbu cyst nemůžete nijak ovlivnit, vznikají někdy bez jakékoli příčiny, někdy jako součást tzv. degenerativních změn (dalo by se to zhruba přeložit jako proces stárnutí tkáně).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12918
Dobrý den, děkuji za odpověď na můj první dotaz č. 12915. Právě, že jsem články četla, a výraz "dáváme přednost" mi není dost jasný. Jen jsem z toho pochopila, že pokud mi je přes 40 (uvedla jsem svůj věk - 57let)a chtěla bych místo mamografu ultrazvukové vyšetření, budu si ho muset zaplatit. Je to tak? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Ano, ultrazvuk, pokud není indikovaný radiologem z mamografie, si platíte sama.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12917
Vážená paní doktorko, vážený pane doktore,
po nefrektomii kvůli karcinomu ledviny chodím každý půlrok na CT nebo rentgen plic z preventivních důvodů zjištění možných metastazí. Chtěla bych se zeptat, zda lze tímto způsobem zjistit i případné nestandardní útvary v prsou, nebo zda sono prsů, které mi můj gynekolog nabízí, může zjistit další informace?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Lenka Kopečková
Odpověď: Dobrý den. Po operaci ledviny jsou kontroly nejprve půlroční, ale postupně s odstupem od operace budou intervaly k CT kontrolám jednoleté až dvouleté. Zatímco je CT metoda na vyšetření hlavy, hrudníku a břicha velmi dobrá, tak u prsů se nehodí - není výtěžná a je daleko více radiačně zatěžující na měkkou strukturu prsů než metody určené k vyšetřování prsů : mamografie nebo ultrazvuk prsů (tady se rozhodujeme podle věku ženy, případně i typu žlázy). Váš gynekolog tedy postupuje správně.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12916
Dobrý den. Je mi teprve 19let ale mám obavy, jelikož moje teta má rakovinu prsu a druhá teta rakovinu děložního čípku,celkově v naší rodině máme s touto nemocí problém a mě už delší dobu s přestávkama pobolívá levé prso. Chtěla bych se zeptat když bych se obědnala na mamografii v Sokolově v Nemocnici kolik budu platit? Protože jsem si teď četla že ženy nad 45let mají vyšetření zdarma, ti kteří se obědnají sami bez lékaře si to hradí sami ale ti co se obědnají spíš kterým vydá žádanku na vyšetření gynekolog to prý mají také zdarma? Předem moc Děkuji za odpověď. Sándorová
Odpověď: Dobrý den. Především bolesti prsů souvisí v drtivé většině případů s menstruačním cyklem nikoliv s nějakou nemocí prsů. V mladém věku se dává přednost ultrazvuku a preventivní vyšetření se platí do věku 45 let vždy, ať už Vám napíše žádanku lékař nebo se objednáte na některé pracoviště sama bez žádanky (jako samoplátkyně žádnou žádanku mít nemusíte).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12915
Dobry den, objednala jsem se na mamografické vyšetření prsou, ale po přečtení vašich internetových stránek jsem zjistila, že existuje i ultrazvukové vyšetření. Lze si vybrat? Mám totiž malá prsa a přiskřípnout je mezi desky bývá dost pracné i bolestivé.
Odpověď: Dobrý den. Jestli jste dobře četla, tak už víte, že ženám nad 40 let věku dáváme přednost v mamografii a ženám pod 40 let věku provádíme raději ultrazvukové preventivní vyšetření prsů. Záleží tedy na věku a také na tom, zda se jedná o preventivní vyšetření nebo vyšetření nemocné ženy. Navíc preventivní vyšetření ve věku od 45 let let žen ČR je ošetřeno státním preventivním programem (tzv. mamografickým screeningem) kdy ženy podstupují primárně mamografii ve dvouletých intervalech. Pokud tedy Váš věk je pod hranicí 40 let, pak je lepší ultrazvuk (jako samoplátkyně).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12914
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda mě může na vyšetření BRCA1,2 odeslat
obvodní lěkař nebo gynekolog nebo pouze onkolog. Jsem po ablaci prsu.
Babička je také po ablaci prsu, dále se chci zeptat za jak dlouho jsou výsledky známé.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Najděte si prosím na těchto stránkách seznam genetických pracovišť a podle svého bydliště si zavolejte nebo mailem požádejte o konzultaci přímo odborníka na tyto záležitosti - genetika (viz také odpověď č.12896). Žádanku Vám může napsat kterýkoliv lékař.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12911
Dobrý den, prosím Vás o informaci ohledně vlivu hormonální antikoncepce na výskyt fibroadenomů v prsou. Bylo mi sděleno,že bych anitkoncepci z důvodu, že mi byly v průběhu tří let diagnotikovány tři fibroadenomy.Co čtu na internetu, tak zde je někde uvedeno, že užívání HA naopak tyto problémy snižuje. HA užívám 7 let. Děkuji Urbanová
Odpověď: Dobrý den. Nebylo sice v odborné literatuře potvrzeno, že by užívámí anikoncepce - zejména nízkodávkové -zvyšovalo výskyt fibroadenomů, nicméně jednoznačně vyloučit to nelze, proto při výskytech zejména vícečetných fibroadenomů antikoncepci nedoporučujeme.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12910
Dobrý den,před týdnem jsem skončila s kojením, kojila jsem rok a půl. Po odstavení prsa byla na některých místech bolestivá, ale teplotu jsem neměla. Včera jsem si v prsu nahmatala asi 2cm bulku. Může to být rakovina? Zmizí tato bulka? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Velmi pravděpodobně se bude jednat o mléčnou cystu, která se ale může změnit na zánětlivou hlízu. K lékaři ale - nejlépe ke svému gynekologovi - běžte.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12908
Dobrý večer mám syna kterému bude v lednu 14 let a asi před dvěma týdny z jistil,že má tvrdou bulku v prsu.Řekl mi to teprv před dvěma dny,chtěla sem se tedy zeptat jestli mám s ním za jít dětskému lékaři?Předem děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Určitě zajděte - pokud se nález nebude pediatrovi zdát, jistě syna odešle za odborníkem (mamologem).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12907
Dobrý den,
bolí mě obě prsa na dotek,žádné bulky jsem si nenahmatala. Pani doktorka mě poslala na ultrazvuk,objednala jsem se ale jelikož mě bude 17.12 40 už mě objednali na mamografaž v prosinci.Neměla bych podstoupit nejdříve ultrazvuk?Mám doma postiženou holčičku,která má už 35kg a já jí často zvedám,nemá to nějakou souvislost?Dříve jsem problémy neměla.Mám se obávat něčeho horšího?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Myslím si, že se u Vás bude jednat o klasické hormonálně podmíněné bolesti prsů. Lékařka Vás na vyšetření odeslala, aby měla jistotu, že se nejedná ještě o nějaký jiný nález v prsech. Mamografii se u žen nad 40 let věku dává přednost, protože je v tomto věku výtěžnější než ultrazvuk. Nepředpokládám, že by bolesti souvisely s fyzickým namáháním.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12906
Dobrý den, paní doktorko,
můžete mně prosím poradit, jestli je v Brně ještě jiná prodejna podprsenek po ablaci prsu než prodejna Diana v Masarykově onkologickém ústavu.
Děkuji Vám předem za odpověď.
S pozdravem Kamila Chaloupková
Odpověď: Dobrý den. Existuje zastoupení ostravské firmy, která šije prádlo na míru - zkuste www.lena-pradlosluzby.cz/Obchodní zástupci.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12905
Dobrý den, vážená paní doktorko,

měla bych na Vás prosbu. Již delší dobu mě cca 10 dní před menstruací začne bolet pouze jeden prs (pravý). Při prohmatu je i mnohem tvrdší než prs levý, který je zcela bezbolestný. Z bradavek není žádný výtok. Nepoužívám žádnou antikoncepci, jsem bezdětná. Nevíte, co by to mohlo být a jakým způsobem se této bolesti můžu zbavit?

Velmi Vám děkuji za Vaší odpověď.

Kučerová
Odpověď: Dobrý den. Bolest prsů je vyvolávána změnami hladin hormonů v těle. Většinou před menstruací vzniká edém prsů (prsy "tuhnou") a lokální bolest - někdy jednoho prsu nebo dokonce jeho části, jindy obou prsů symetricky nebo nepravidelně (někdy bolí více prs vpravo, jindy vlevo a pod.). Jedná se tedy o fyziologický stav. Některým ženám pomáhají kapky (např. Mastodynon aj.)
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12904
Dobrý den, mám fibroadenom v levém prsu.Má cca 2x2cm, teď je v regresi, ale do nedávna se pořád zvětšoval až sem byla odeslána na operaci, tam mi ale řekli, že mi tento fibroadenom operovat nebudou, protože je více proti než pro. Řekli mi ale o operaci tekutým dusíkem,ale nikde nemohu nalézt dostatek informací a také mi řekli,že vyoperování v žádném případě nezabrání tvorbě dalších. Chci se zeptat,jak to tedy jde.Ráda bych si to nechala vyndat, mám pocit,že bych byla klidnější, otázkou je, jaká jsou rizika. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Je to tak, jak popisujete. Fibroadenom patří mezi benigní nádorky prsu, není potřeba ho operovat. Pokud se ale zvětšuje, doporučuje většina pracovišť jeho operativní vyjmutí, přičemž nikdo nevyloučí, že se nevytvoří na jiném místě znovu. Vyjmutí lze provést klasicky operací nebo odstraněním tzv. mamotomií Intact či eliminovat tekutým dusíkem - podrobnosti Vám vysvětlí příslušné pracoviště, které tyto výkony provádí. Je to tedy jen na Vás, zda se rozhodnete si nechat nádorek odstranit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12903
Dobrý deň,
dnes som bola na USG prsníkov, chcela by som poprosiť o vysvetlenie lekárskej správy:
Bilat. koza, podkožie nezhrubene, dukty nedilatovane.bilat najma v LHQ zlaza zmnozena, miestami neostro s kontruovanými hypoechogennymi areami, bez akust. tienenia, najvyraznejsia vpravo na rHQQ, priemeru cca 5mm. Vlavo periferne na rLQQ hypoechogénne lozisko, ovalne, bez vplyvu na akust. pozadie, 8x2, 5mm, v.s. intramamarna LU. V axilach LU nesuspektneho vzhladu. Mamilly prominuju.BI-RADS 3-bilat.zmnozena zlaza najma v LHQ, miestami s loziskami v.s. adenozy.
Odpověď: Dobrý den. Vyšetřující lékař vyšetření uzavřel jako "pravděpodobně benigní", takže Vám jistě doporučil i nějakou kontrolu s časovým odstupem, aby se ujistil, že nález je skutečně bezvýznamný a že jste tedy zdravá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12902
Dobrý den,
pravidelně provádím samovyšetření prsů a zatím jsem naštěstí nic podezřelého nenašla. Mám ale velká prsa (75F)a mám obavu, zda-li je v takovém případě samovyšetření dostatečnou prevencí. Uvažuji, že bych se objednala na preventivní sonografické vyšetření. Má to podle vás smysl? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. To skutečně záleží jen a jen na Vás. Na preventivní UZ vyšetření jako samoplátkyně se můžete objednat na kterékoliv mamografické screeningové centrum. My nebo gynekologové to doporučujeme ženám, u kterých se v rodině vyskytl zhoubný nádor prsu nebo vaječníku. Ty ostatní mohou nebo nemusí - to opravdu záleží jen na nich samých.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12901
Dobrý den je mi 35 let a mezi prsy v místě kostice jsem si nahmatala tvrdší místo.Nevím ,jestli to není otlak od kostice,která mi vylezla z posdrsenky a jelikož to nebolelo tak jsem to tak dlouho nosila.Nebo může jít o něco horšího.Na sono jsem objednaná až v únoru,tak se bojím.Jinak mám tři děti všechny jsem dloho kojila nejmladší bezmála do 3 let.Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Na UZ jste se objednala sama, nebo jste byla u lékaře, který Vás vyšetřil a místo zkontroloval? Pokud jste nebyla u lékaře (nejlépe u svého gynekologa) doporučuji návštěvu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12900
Dobry den,je me 40 let a v kvetnu(39 let) me byl udelan umely prechod(skrze caste zanety ,polypy,cysty jsem hlidana na onkologii ) a vse bylo v poradku, neberu zadne hormony ted me asi tak mesic boli leva bradavka prava zacla az ted pobolivat ale ne moc kdyz mam podprsenku tak to celkem jde ale jak ji sundam tak je to vice bolestive boli me od toho pak cele prso ,chci se zeptat zda se mam nejak znepokojovat a nebo to casem prejde dekuji za odpoved.J.L.
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů jsou v 99% případů záležitostí hormonů v těle, předpokládám, že i u Vás odezní samy. Výjimečně nacházíme zánětlivé změny prsů, které bolest vyvolaly - ale to byste poznala i sama, že se jedná o zánět.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12899
Dobry den,dcera (vek 14 mesicu) ma zvetsenou jednu prsni zlazu a okoli prsu bylo asi 2 dny lehce cervene.Nyni jiz zacervenani zmizelo. Nase detska lekarka zjistila u dcery take zvyseny prolaktin 584 mlU/I a FT3 10,4 (TSH v norme).Dost mne zvyseny prolaktin u takto maleho ditete vydesil. Muzete mi prosim nastinit,cim to muze byt? Na dalsi vysetreni jsme objednany az za 2 mesice. dekuji.
Odpověď: Dobrý den. Buďte v klidu, věci se většinou upraví samy (důvodů zvýšeného prolaktinu mohou být desítky).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12898
Dobrý deň,mám 36 rokov a na USG mi bola zistená accesórna žľaza v pravom podpazuší.Lekár mi povedal,že takýto problém je častý a neohrozuje ma a mám si rozmyslieť operáciu.Chcela by som sa spýtať či je operácia nutná alebo čo mám robiť?Žľaza je viditeľná-mne to pripadalo ako mäkký vankúš v podpazuší,ktorá je bolestivá pred menštruáciou už vyše 2 týždňov.Ešte by som sa chcela spýtať či je možné,že bude tlačiť na iné štruktúry.Ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Přídatná žláza v podpažní jamce není nebezpečná, ale je pro ženu obtěžující. Nejen, že je tam něco navíc, ale většinou i více bolí (to také uvádíte). Operace bývá jednoduchá a většina žen ji podstupuje bez problémů. Není nebezpečí z tlaku na jiné struktury.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12896
Dobrý den,na mamogr.vyš.benig.formace vel.4mm v LDZK.v rodině vysoká zátěž výskytu carcinomu,matka Ca dělohy,otec Ca jater,mamtka matky Ca dělohy,strýci Ca plic,žaludku-již nežijí.mám zájem o genet,vyš.mé osoby a při pozitiv.odstranění mléčné žlázy i gynek.jak mám postupovat,na jaké pracoviště se obrátit,jsou vyš.hrazena všeob.pojištovnou?je mi 50let,Plzenský kraj
Odpověď: Dobrý den. Vaše riziko by měl zhodnotit genetik. Podle místa Vašeho bydliště si na těchto stránkách naleznete seznam genetických pracovišť (např. na úvodní stránce je v levé polovině žlutavá upoutávka na "Vyhledávání") a buď si na některé genet. pracoviště zavoláte nebo si zjistíte mailovou adresu a popíšete situaci tak jako mně. Genetik již např. podle telefonátu odhadne, zda si Vás má pozvat na vyšetření nebo Vás případně uklidní, že nemáte vyšší riziko - píšu to obecně, myslím, že Vy zvýšené riziko máte, ale nejsem genetik. Pokud si Vás na genetickou poradnu objednají, většinou požadují žádanku - tu Vám může napsat Váš praktický lékař nebo gynekolog. Podle nálezu genetika pak jste nebo nejste zařazena mezi ženy tzv. "rizikové skupiny v MG screeningu". Tyto ženy se sledují ve speciálním režimu, který se mamografickému screeningu podobá, nicméně jejich preventivní sledování organizuje většinou onkolog daného regionu (nebo výjimečně i gynekolog, případně jiný pověřený lékař).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12895
Dobry den. Mam 25 rokov a posledne dva tyzdne pozorujem z praveho prsu zelenu kvapku.jednu max dve.niekedy nic.bola som mesiac chora a cela zahlienena.uzivala som antibiotika ktore som ani nedouzivala ako boli ailne a bolo mi z nich zle.mam HAK nuvaring kruzok s ktorym nemam problemy a cyklus je tiez v poriadku.nenahmatala som si ziadnu hrcku.moze to byt nieco vazne? Dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Sekrece z prsu nebývá většinou významná, ale je spíše obtěžující. Někdy souvisí s užíváním léků ( viz také odpověď na dotaz č. 12889) někdy se objevuje i mizí, aniž by se zjistila přesná příčina. Pokud je stálá a trvá např. několik týdnů ve větším množství, je vhodné vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12893
Dobrý den,
prosím o konzultaci: operace multifokální CA 2x 3 a4mm +2 mikroložiska v odebrané tkáni 10x8x4cm. Okraje tkáně čisté. Velká mastopatie,doporučena ablace. 1 mikromet. v Sent. uzl. v ost 9 uzl.nic. Oddůvodnění lékaře, možná mikroložiska tam, kde jsem neřezali. Stádium Ia. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ablaci bychom u nás i na jiných pracovištích doporučili nejspíše také. Pokud je totiž v prsu více než jedno nádorové ložisko, nelze nikdy vyloučit, že všechna budou odhalena a odoperována. Po operaci lze s úspěchem provést rekonstrukci prsu (plastická chirurgie ČR má velmi dobrý zvuk i ve světě).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12892
Dobrý den, je mi 15 let a už přes týden mě bolí prsa. Těhotenský test jsem si dělala cca před 4 dněma. Vyšel negativní. Je to velmi nepříjemné. (hormonální antikoncepci beru) .
Odpověď: Dobrý den. Každou ženu občas bolí prsy, patří to k fyziologickému stavu, že zejména před menstruací jsou bolesti a tlaky větší.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12890
Dobrý deň,
včera som Vám písala a dnes doplňujem svoju informáciu o záver:ACR 1-2 /BIRADS/ BMD bilat,drobné modulácie obojstr.,konštantný tieň vpravo DMQ /dif.dg. cysta,intramamárna LU/.Vysvetlite mi niečo bližšie.Ďakujem Nejde o nejaký zápal?
Odpověď: Dobrý den. Jste zdravá, závěr BIRADS 1-2 o tom svědčí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12889
Párlet mám výtoky/po zmáčknutí/z obou prsů.Dříve jenmléčného zbarvení.Od doby,kdy změnily barvu na hnědou chodím do poradny:1x cytolog.- ok, opak. sono-prsy s částečnou mastopat. přestavb. a cystami.Nyní z jednoho prsu po dobu tří dní po zmáčknutí tekla sekr. s příměsí krve. Nabrána cytol.-žádné "špatné" buňky.Objednání na duktografii-nebyla provedena,krvavá sekrece zmizela.Má opět jen "běžnou" barvu.KOntrolní sono-pouze cysty.Jak mám postupovat?Mám sekreci z prsu pravidelně kontrolovat?Jak často?Je možné,že krvácení způsobil běh na delší vzdálenost?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Především prsy stále nemačkat -tím se sekrece jen podporuje. Většinou po nějaké době ustává sama. Může ji vyvolávat (kromě tzv. degenerativních procesů v prsu) i užívání některých léků proti vysokému tlaku, užívání antikonceptiv aj. Ve většině případů se neřeší, pokud však ženu často obtěžuje a je v podstatě chronická, je lepší centrální segment operovat než stále dokola vyšetřovat ultrazvukema a nenacházet nic než cysty (běh to rozhodně nezpůsobil).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12888
Dobrý den,
mamograf odhalil mikrokalcifikace,podstoupila jsem mamotomii a výsledkem byl nález DCIS GIII neinfiltrující. Nyní mě čeká operace. Moje babička umřela v 39 letech na rakovinu prsu, mi je 46 let. Sama mám 2 dcery a zajímá mě, jestli by dcery měly postoupit genetické testy. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Bylo by vhodné konzultovat odborníka na tuto problematiku a to je genetik. Babička onemocněla a zemřela ve velmi mladém věku, Vaše maminka byla pravděpodobně zdravá (nezmiňujete se) a Vy máte opět onemocnění prsu, což nějakou rodinnou zátěž nevylučuje. Seznam genetických ambulancí je na těchto webovských stránkách, žádanku Vám napíše Váš gynekolog nebo praktický lékař nebo lékař nemocnice, kde se budete nyní léčit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12887
Dobrý den, byla jsem objednaná s bolestmi obou prsou na mamograf.Doktorka mi napsala do zprávy minimální redukce žlázy,zbytková žláza je sytá,lokalizovaná ve všech kcadrantech,lož.stíny ani patol.kalcifikace neprokazují. Axilly volné.Z:fibrozní mastopatie,bez zn.malignity,vzhledem k typu žlázy dopor.doplnit sono.Jedná se o něco vážného a čeká mě nějaká léčba?
Odpověď: Dobrý den. Z popisu mamografie, který uvádíte, je zřejmé, že nebyly nelezeny žádné změny, které by Vás měly zneklidňovat, žláza je však příliš "hustá", "neprůhledná", proto lékař doporučuje ještě doplnění ultrazvuku prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12886
Dobrý deň, prosím Vás ak mám záver zo sona nasledujúci: Susp. Fiboadenom 1.sin, čo to znamená? Fiboradenóm viem čo je, ale čo znamená slovo susp? a čo je to 1.sin??? Ďakujem pekne
Odpověď: Dobrý den. Vyšetřující lékař popisuje útvar, který je podobný fibroadenomu (čili suspektní -susp.) a vidí ho na levé straně, čili l.sin (nikoliv 1.sin).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12885
Dobrý den, slyšela jsem, že prý není zdravé chodit na mamograf každý rok (mě doporučeno z důvodu dědičné rodinné prognozy), jedná se o záření a čím častěji je mu člověk vystaven, tím spíše podpoří vnik rakovinného bujení. Mám mít proto obavy chodit na vyšetření každý rok, nebo je lepší chodit 1x za dva roky? Děkuji, D.H.
Odpověď: Dobrý den. Je to samozřejmě i Vaše rozhodnutí, resp. musíte i Vy sama souhlasit či nesouhlasit s tím, že budete chodit na vyšetření každý rok. Při rodinné nebo jiné zátěži, kdy je vyšší riziko možného vzniku nádoru prsu, posuzuje onkolog, resp. Váš ošetřující lékař, jaká je výše rizika ( vyjadřuje se většinou v %). Pokud je zátěž vyšší než 30% většinou se doporučuje mamografie v jednoletých intervalech. Ale záleží i na věku - u mladších žen s vyšší rodinnou zátěží dáváme u nás přednost ultrazvuku a MR (nagnetické rezonanci) prsů. Je pravda, že u velmi malého procenta vnímavých jedinců se může opakované rentgenové záření částečně podílet na vzniku nádoru.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12883
Dobrý den, na pravém prsu v dvorci u bradavky mám takové tři hnědé vystouplé jakoby hrbolky a skoro pokaždé když je máčknu vyleze z nich jakoby uhrák... Nebolí to... Už to mám docela dlouho nikdy jsem to moc neřešila, ale ted čekám druhé dítě a jsem v 9tt. tak jsem začala mít docela strach... Předem děkuji za odpověď. Kadlecová
Odpověď: Dobrý den, jsou to běžné mazové žlázky, součást prsní žlázy.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12882
Dobrý den,
jako samoplátce bych chtěla podstoupit ultrazvukové vyšetření prsou. Na pracovišti, kde jsem se chtěla objednat, mi nabídli pouze mamografické vyšetření. Mám 40 let. Je tento postup správný? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Především si pro preventivní vyšetření prsů zvolte některé screeningové mamografické centrum (jejich seznam je na těchto webovských stránkách). Jako samoplátkyně si můžete zvolit metodu vyšetření : čili mamografii nebo ultrazvuk prsů nebo magnetickou rezonanci (MR) prsů. U žen starších 40 let většina pracovišť nabízí právě mamografii jako nejvýtěžnější běžně dostupné vyšetření - nicméně znovu opakuji, jako samoplátkyně si můžete zvolit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12881
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výtok z bradavky. Během menstruace se mi nyní dvakrát stalo, že jsem měla mokrý flek asi 4 cm na pyžamu v místě bradavky. Byl nejspíše průhledný, nebyl ani červený ani hnědý. Vyděsilo mě to, ale na ultrazvuku obou prsů jsem byla před 4 měsíci a vše bylo v pořádku. Je mi 26 let. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Sekrece z prsu ve Vašem případě není závažná, někdy souvisí s hormonální dysbalancí, někdy s užíváním kontraceptiv.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12879
Dotaz č. 12866 Doktor mi povedal, ze to nemam riesit, ale neviem o co sa jedna, ci cysty alebo co? preto vas prosim o vysvetlenie.
Odpověď: Dobrý den. Taková odpověď lékaře není správná. Lékař Vám měl říct, že ve žláze se nacházejí struktury, které tam obvykle jsou (vazivo, epitel, cysty aj.) a že neshledal nic, co by Vás mělo zneklidňovat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12877
Dobrý den,
mojí babičce je 78 let. V dubnu byla na mamogr. vyšetření prsu. Vše v pořádku. Těsně po vyšetření jsem si všimla, že nad jedním prsem( spíš směrem ke klíční kosti nahoru, ale stále prs)má místo, kde je v kůži mírná spíše plošná prohlubeň. Místo má dodnes stejné. Je možné aby mamograf neodhalil nádor ve stádiu, kdy již dochází k vtažení kůže? Slyšela jsem, že mamograf nemusí odhalit nádor za bradavkou ale myslím si, že se v těchto případech jedná o malé nádurky. Chci se zeptat, zda jsou mé informace správné. Babičku bych k dalšímu vyšetření přemluvila jen ztěží.
Odpověď: Dobrý den. Nemusí se hned jednat o vtaženinu nádorkem - je v tom místě vtaženiny nějaká zatvrdlina? Je pravda, že ne všechny nádory prsu lze mamograficky odhalit. Přesto je mamografie jako vyšetřovací metoda pro zjišťování nádprů prsu skvělá. Vlastně ani lepší metodu nemáme. Pokud je ale nádorek někdy lokalizován takřka mimo prs, v jeho okraji, tak se nemusí někdy mamograficky zachytit. V těchto případech je důležitý pohmatový nález. Vysvětlete to babičce nebo ještě lépe - spolu tu oblast vtaženinky prohmatejte a pokud se vám nebude něco zdát, tak navštivte lékaře - nejlépe gynekologa, aby prsy vyšetřil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12876
Dobrý dne,
je pravda, že nádor pod bradavkou nemusí být na mamografickém vyšetření odhalen? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ano, je to pravda a navíc Vám ještě musím sdělit, že některé typy nádorů nelze ani v jiných lokalizacích v prsu mamograficky rozpoznat. Ale jedná se jen o velmi malé procento. Jednoduše řečeno: žádná vyšetřovací metoda není stoprocentní.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12875
Dobtý den,šla jsem na mamologii s bolestí levého prsu.Mamograf ukázal redukijící žláza,středně denzní stroma v HZK a centrálně.Vlevo v HVK denznější okrsek trigonálního tvaru vel. 15x10mm.Bez distorze struktur.Patol.mikrokalsifikace nevytvořeny.Axily volné.Sono vyšetření:smíšený typ prsní žlázy s pravidelnou strukturou,bez ložiskových změn,dukty nerozšířeny.Axilární LU nezvětšeny.Lékařka mi řekla že je nakonec vše v pořádku,nicméně tedy nechápu proč jeden přístroj něco ukáže a druhý ne a proč mě prso bolí.Stačí když se mi dcera na něj přitiskne na pohmat ani ne.Děkuji moc za vysvětlení.
Odpověď: Dobrý den. Každou ženu občas bolí prsy - zejména v reprodukčním věku. Já ale nevidím nějaký střet mezi popisem z Vaší mamografie a z ultrazvuku. Každá z těchto metod je trochu jiná, tak se nález i jinak popisuje. Vaše vyšetření na mamografii i ultrazvuku svědčí o dobré práci vyšetřujícího/vyšetřujících lékaře/lékařů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12874
Dobrý den, byla jsem na biopsii (v levém prsu shluk mikrokalcifikací, 5 mm) a výsledek byl v pořádku, histologie 7422/0 adenoza sklerozující, FC mastopatie. Doporučen MG za dva roky. Jsem moc ráda, že se o nic nejedná, ale přece jenom....není to za dlouho? Nemám jít dřív? Může se mi to samé objevit znovu? Ještě poznámka, vše bylo při biopsii odebráno a místo bylo označeno klipem 11 G. Nevadí, že mi tam zůstal? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jste v pořádku a že tam vyšetřující lékař dal klip, to je velmi dobře. Další kontrola za dva roky je správná - byla jste správně ošetřena.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12872
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat.ZAčala jsem pravidelně každý měsíc dělat samovyšetření prsů.Ale nacházím v obou prsech takové bouličky.Je jich několik a při stisku bolí(velikosti hrášku,někdy větší).Spíše je najdu,pokud sedím,vleže nejsou moc patrné.Oč by se mohlo jednat.Jsou v obou prsech i skoro na stejných místech.Mám se obávat?Na gynekologii jdu v lednu,stačí pak se zmínit lékaři.Děkuji za odpověď.PAvlína
Odpověď: Dobrý den. Spíše se bude jednat o normální strukturu prsu - takřka žádná prsní žláza není zcela hladká, vždy pohmatově je méně nebo více jakoby hrbolatá, takže se neobávejte. Něco jiného je, když si nahmatám zatvrdlinku, kterou hmatám vleže i ve stoje - v tomto případě je vhodné nechat se co nejdříve vyšetřit lékařem, většinou gynekologem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12870
Dobrý den paní primářko,
nález USB prsu-axilárně l.sin.v přídatné žláze hypoechogenita polygonální konfigurace s perifokální fibrosou 6,5mmx6,1mmx6mm,uzliny nejsou suspektní.Pravděpodobnost malignity(%)?Čekám na biopsii.Velikost vč.fibrosy nebo samotný útvar?Zvyšuje se biopsií případný rozsev nádoru?
Podpaží několik let bolestivé,v minulém nálezu nebylo žádné ložisko(před rokem).Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, přídatná žláza v podpažní jamce bývá často bolestivá. Lékař v ní našel nějaký útvar, který se mu nelíbí, proto doporučil biopsii - ta rozhodne, zda je nález významný nebo bezvýznamný. Biopsií se nezvyšuje pravděpodobnost rozsevu případného nádoru.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12869
Dobrý den,asi před měsícem mě začali bolet obě prsa,menstruaci nemám.Pani doktorka mě poslala na vyšetření ultrazvukem.Diagnozu mám napsanou 644.Mám se obávat nejhoršího?Děkuji Stáňa 38let
Odpověď: Dobrý den. Nikoliv, lze předpokládat, že nález bude normální.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12868
Dobrý deń poprosím o radu bola som na sone prsníkov po roku.Už skoro dva roky nekojím ,ale mám jeden prsník trochu zvačšeny aj ma pobolieva.Na sono vyšetrení mi napísali do záveru spomalená transformácia laktačného typu na fertilný.Birads 2 čo to prosím vás znamená?Je to v poriadku ,mám často zmenu nálady,bývam podraždená nemá to súvislostˇ?antikoncepciu ešte neužívam.ďakujem Viera
Odpověď: Dobrý den. Nic se neděje, výsledek vyšetření je benigní (čili bezvýznamný).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12867
Dobrý den,n.mám už přes týden velmi intenzivní bolesti prsou.První známky začaly týden od skončení menstruace.Žiji v cizině a zatím nemám svého gynekologa.Prsa jsou zduřená a velmi bolestivá.Nahmatala jsem si bulku poblíž bradavky.Neužívám antikoncepci,pro kontrolu jsem udělala těhotenský test,byl negativní.Může se po menstruaci vše urovnat? Bolesti prsou před měsíčky mívám,ale ještě nikdy nebyly v takových rozměrech.Jediné co jsem užívala,než začaly obtíže,byly ženšenové kapky,ty jsem odložila,ale zlepšení se nedostavilo.Mohl by ženšen a stres také hrát nějakou roli?Děkuji M.
Odpověď: Dobrý den, spíše se jedná o hormonální dysbalanci, prsy mohou někdy více bolet než obvykle. Ženšen určitě nehraje žádnou roli, stres může mít vliv, ale to bývá vliv na celý organismus. Počkala bych 1-2 týdny, zda se stav neupraví sám. Zkontrolujte si bulku, kterou uvádíte - pokud se neztratí nebo aspoň nezmenší, jak postupně opadne zduření prsů, tak vyhledejte lékaře, aby Vám prsy vyšetřil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12866
Dobry den, vysledok z Core biopsia:benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo)
Dalsia sono poradna a sprava:
Sonograficky: vyrazne fibroglandularne zlazy zo zretelnou zlazovou komponentou rovnomerne distribuovanou,s vynimkou HLQ resp LQ prav.prsnik, kde pri baze zlazy je konvolut drobnych duktov. o co sa jedna?je to zle? je to predrakovinovy stav????dakujem velmi pekne.
Odpověď: Dobrý den. Nikoliv, z histologie je zřejmé, že se jedná o benigní (nevýznamný) výsledek. Proč Vám to neřekne vyšetřující lékař? Neptáte se, jak to dopadlo?
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12864
Dobrý den, mám velikou prosbu. Dnes jsem byla s dcerou (20 let)poprvé sono prsu. S popisem: žláza ve smíšené echogenní liště, vpravo bez patologických změn, v okraji HZK oj. reaktivní intramammární LU 8 mm, vlevo v místě matné volně pohyblivé resistence v HZK je v podkoží s tukem téměř isoechogenní, hladce ohraničená léze o vel. 18x17x11mmm, s nevelkou vaskularizací. V axilách četnejší reaktivní LU benig. vzhledu.
Moc Vás prosím o Váš názor. Předem Vám děkuji za odpověď. Jana Šindelářová - matka
Odpověď: Dobrý den, vždy když čtu podobné prosby o "překlad" lékařského nálezu, tak mi není jasné, jestli s pacientem (v tomto případě s maminkou pacientky) vůbec někdo promluvil a vysvětlil jí, že se nejedná o nic nebezpečného. V prsu jsou benigní změny, čili nijak závažné změny, které se většinou nijak dál neřeší. Resp. řeší se, pokud by došlo k nějaké změně, hmatné ložisko, o které se tady zřejmě jedná, by se nějak měnilo nebo zvětšovalo.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12863
Dobrý deň!
Prosím Vás o odpoveď k môjmu výsledku z vyšetrenia. Obojstranne v mediálnych poloviciach mliečnej žľazy obraz čiastočnej tukovej involúcie, retroaerolárne a v laterálnych kvadrantoch vyššia vrstva reziduálneho parenchýmu s viditeľnými duktami a drobnými tukovými ostrovčekmi. Vľavo na rozhraní lat.kvv. cystička priemeru 5 mm, v DLQ ovoidná cysta dĺžky 12 mm.Záver z MMG a USG nález t.č. benígny, charakteru cystickej dysplázie. Ďakujem
Odpověď: Dobrý den, vyšetřujícíl ékař Vám měl vysvětlit, že závěr "benigní" nález je bezvýznamný - čili jedná se o obvyklé změny, které se dějí v prsní žl áze žen, ale Vám nijak neohrožují zdraví.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12861
Dobry den prosim vas vysvetlili by ste my co znamena diagnoza C 50.9.....CA-mammae 1 . dx . , mts 1g11 axillae 1 . dx . T2N2aMO- III .A stadium Dekuji za kladne vyrizeni Ertelova
Odpověď: Už jsem vám myslím psal v dotaze 12843. Jinak diagnózu by měl pacientce vysvětlit vždy ošetřující lékař, předpokládám, že to určitě udělal.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12860
Dobry den, vcera jsem byla na ultrazvuku prsou a v levem prsu mi nasly nador 9mm ktery je benigni a lekar mi rekl, ze je potreba cekat 5-7 tydnu aby se videlo jestli nador roste a pak udelat punkci.
Ziju v zahranici a chtela bych jeste aspon jeden nazor druheho lekare.
Muzete mi prosim poradit , doporucit nejakeho specijalistu?
Dekuji
Odpověď: Ve screeningových centrech jsou specialisté se zkušenostmi, můžete si vybrat podle místa bydliště, seznam center je na těchto stránkách. Můžete také do center, kde i já pracuji (Mamodiagnostické centrum Beroun a Centrum diagnostiky na Karlově náměstí), první z nich je volnější, druhé bohužel plné s dlouhými objednacími dobami, je vhodnější spíše to první. Jinak jde u vás pravděpodobně o fibroadenom, nezhoubný nádor, když roste a nález není zcela jednoznačný, udělá se pro jistotu punkce a biopsie pod ultrazvukovou kontrolou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12859
Dobrý den, jsem po extirpaci - cystis mammae l.sin. Moc vás prosím o vysvětlení závěru z histologického vyšetření: "Částice benigní žlázy se zmnožením a hyalinizací vazivového stromatu, s ložisky floridní a sklerozující adenosy, místy s luminálními kalcifikacemi, několik duktů cysticky dilatovaných. V centru částice zachycena cystická dutina bez výstelky lemovaná vrstvou histiocytů s řídkou zánětlivou celulizací, v.s. residuum kolabované cysty po punkci. V okraji částice zachycena značka uhlím.
Dg. tumor mammae l.sin

Děkuji I
Odpověď: Jsou to všechno jen změny nezhoubné, hormonálně podmíněné, také cysta spadá do tohoto rámce, histologie neukazuje na podstatně vyšší riziko karcinomu. V cystě jsou nevelké zánětlivé změny, také nepodstatný nález, který je častěji u citlivých či bolestivých cyst.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12858
Dobrý den, již více jak týden mě píchá a pobolívá v pravém prsu. Bolest se zvětšuje při sehnutí k zemi, či natažení. Vystřeluje z podpaží jakoby pod bradavku. Občas pociťuji pnutí v prsu, mám po menses a bolesti neustopily, prosím nevíte co by bolesti mohlo způsobovat? Děkuji moc Lenka Z.
Odpověď: Otázky a odpovědi se opakují, tento týden jsem již podobné otázky měl. Tedy jsou to příznaky s největší pravděpodobností od páteře, tato příčina bolestí je druhá nejčastější, po hormonálních...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12856
Dobrý den, je mi 30 let, jsem bezdětná a samovyšetření prsu občas dělám.Prsa mám malá, takže myslím, že jde vše dobře nahmatat.V blízké rodině nemáme žádný výskyt rakoviny prsu. Kdy bych měla jít na první vyšetření? Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Šel bych po 40. roce věku, samozřejmě, kdybyste si něco nahmatala, jděte dříve, ihned.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky