MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230


Dotaz č. 12520
Dobry den chtela bych se zeptat, objevila jsem si malou boulicku v podpazi, pri doteeku je bolestiva, coz si myslim ze pri nadoru boulicka nebooli, ale presto se chci optat co by to asi mohlo byt, dekuji Radka
Odpověď: Dobrý den,
boulička v podpaží může být uzlina, většinou není bolestivá, nebo může jít o zanícenou potní/mazovou žlázu v podkoží, která bývá bolestivá a často i červená.
Podle bolesti nelze rozlišit zda se jedná či nejedná o nádor. Někdy jsou nádorové bulky bolestivé, jindy nebolí.
Doporučuji provedení sonografie podpaží, která přesně řekne, zda jedná pouze o zanícenou žlázu či uzlinu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12519
Dobrý den,
při screeningovém vyšetření mi byl zjištěn fibroadenom 7mm, zvětšen po půl roce o 3mm, biopsií potvrzen benigní nález. Je nutné tento útvar odstranit, nebo jej zatím pouze sledovat? Jaká je pravděpodobnost znovuobjevení po případné operaci? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
záleží na přesné histologii, zda nebyly nalezeny nějaké atypické buňky. Pokud byl výsledkem biopsie "obyčejný" fibroadenom, není nutné jeho operační odstranění.
V prsou se mohou objevit i další fibroadenomy, nezávisle na operaci. Jde o běžný nález u žen ve Vašem věku. Nejedná se o nic neobvyklého.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12518
Dobrý den,mám prsa 70B ale chtěla bych je mít menší,protože mi přijde že většina holek mají A. Můžu pro to něco udělat?
Děkuji za odpvěď.
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku je velikost prsou velice individuální a souvisí s dospíváním. U někoho začne dříve, u někoho později. Ovlivnit velikost prsou v tomto období nelze.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12517
Dobrý den, mam dotaz...na doporučení gynekolga jsem podstoupila sono prsou, kde bylo zjištěno:centr.a v ZK reziduální fibroadenomatozni struktura žlázy bilat.
vlevo v zhk, blíže rozhraní zevních kvadr.je patrný nepravid.areál žlázy velikosti cca 15mm, bez patologické vaskularizace, bez dorzalniho stínu.při later.okraji je naznacena výraznější céva.vpravo bez průkazných ložiskových změn, uzliny v axillach nezvetsene, fiziologicke.
doporucena biopsie!
může se jednat o karcinom prsu??dekuji mockrát za Váš čas a odpověd
Odpověď: Dobrý den,
struktura žlázy v levém prsu se lékaři při sono vyšetření nezdála úplně vpořádku, proto zvolil radši ověření biopsií. Biopsie je vlastně taková větší injekce, kterou se získá vzorek tkáně a pod mikroskopem se přesně zjistí, zda se jedná nebo nejedná o nádor. Je to minimální zákrok, který dá jistotu Vám i lékaři.
Dříve se volila strategie kontroly v časovém odstupu, 3-6 měsíců. To je ale pro pacientky doba stresu a nejistoty. Proto se volí spíše bioptické ověření.
Podle popisu sono vyšetření se nejedná o typický popis rakovinného ložiska, ale půjde spíše jen o okrsek žlázy, který má trochu jinou strukturu. Tzv. mastopatie. Toto je ale pouze můj odhad, jistotu dá až výsledek biopsie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12513
Dobrý den, je mi 27 let, 13 měsíců kojím, na levém prsu jsem si nahmatala nad pradavkou jakoby bouličku, může to být mléčná žláza? Mám jít na sono prsou? Chji ale ještě kojit, děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
bude se jednat o okrsek žlázy, případně drobnou tzv. mléčnou cystu. Ale pro jistotu bych doporučil provedení sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12512
Dobrý den, při preventivním vyšetření ultrazvukem mi bylo zjištěno v levém prsu v rozhraní ZK nehmatné ložisko 4x4x5 mm neznámé etiologie, výsledek kontrolní biopsie: proliferativní mastopatie s reaktivními změnami Je možné aby takový benigní nález časem přešel v maligní?Dle názoru lékařky z centra, kde vyšetření prováděli, by odstranění ložiska bylo zbytečným zásahem do prsu, myslíte si to samé? Vzhledem k rakovině prsu u matky se mi představa jakéhokoli ložiska v prsu moc nelíbí, ale to může být samozřejmě spíš psychický problém. Za odpověď děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
bioptické, histologické, nálezy ve skupině mastopatií jsou velice široké. Naprostá většina změn je pouze benigních, bez rizika změny v maligní nález. Pouze některé změny jsou rizikové z hlediska budoucí možné změny v nádor. Lékaři v akreditovaných centrech tyto nálezy znají a vědí, kdy je potřeba zakročit operačně.
Abych mohl posoudit Váš nález zodpovědně, musel bych vidět celou zprávu z histologie. Ale podle uvedené části se nejspíše nejedná o přednádorové, rizikové změny, které by vyžadovaly operační zákrok.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12511
Dobrý den,

mám prsa velikosti 80D. Jsou povislá a často mne v nich bodá. Jsou i velmi citlivá a když si s nimi parter hraje, silnější vzruchy velmi bolí a někdy mám i trochu krvavé bradavky.
Může to být něco vážného, nebo s těhotenstvím dozrají?
Odpověď: Dobrý den,
citlivost prsou na různé doteky je velice individuální. Navíc se mění jak v průběhu cyklu, tak v průběhu života. Těhotenství rovněž ovlivní citlivost prsou. U některých žen se po těhotenství citlivost zvýší, u některých naopak zvýší. Ale nejedná se o nic neobvyklého.
Krvavé bradavky je něco jiného. Může se jednat pouze o podráždění z nevhodného prádla, ale může jít i o vážnější problém, především krvavý výtok z bradavek. Proto doporučuji návštěvu gynekologa, který vše posoudí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12510
Od roku 1998 má bulku v prsu.Lékařka mi ji vyoperavala, ale vyndala něco jiného. Dělají se mi další. Občas to pobolívá. Chodím na pravidelné kontroly na sono a mamograf, jsem v rizikové skupině, matka měla rakovinu prsu. Biopsii mi odmítli.Lékaři tvrdí, že je to nezhoubné. Je postup lékařů správný? Jak mám postupovat?
Odpověď: Dobrý den,
k přesnému posouzení bych musel znát nálezy a snímky z vyšetření. Pokud jste sledovaná v některém akreditovaném screeningovém centru, tak můžete lékařům důvěřovat. Mají velkou zkušenost s vyšetřováním prsou a vědí, kdy je potřeba biopsie či operace a kdy stačí pouze kontroly.
Benigní, neboli nezhoubné ložiska v prsou se nacházejí relativně často. Může se jednat o fibroadenom. Nebo jde pouze o tužší okrsek žlázy, který je hmatný a působí dojmem ložiska, ale podle vyšetření se nejedná o nádorové ložisko.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12508
dobry den chci se zeptat mam po ozarkach 4 mesice prso dostane jako by horecku a poboliva atak se to opakuje co 14 dni je to v poradku na vysetreni jsem byla krev je dobra na celkove vysetreni du v zari dekuji
Odpověď: Dobrý den,
jde o reakci prsní tkáně na ozáření. Tělo se snaží z prsu odstranit buňky zničené ozařováním, je více prokrvení, teplejší. To je spojeno i s větší citlivostí prsní tkáně. Nejedná se o nic neobvyklého.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12507
Dobrý večer.Dnes som bola na SoHo prsníkov a záver bol:na ľavom prsniku vidno obálky okrsok dysplastickej žľazy ktorý ľahko zosilňuje signál 7.5 x 5mm - dif.dg FA a pri tejto nodozite je ďalšia veľkosti 3.5mmprosim vas o vysvetlenie je ti vážne.kontrolu mam o pol roka Dakujem
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu sono nálezu se nejedná o nic závažného. Ložisko, které lékař popisuje nemá charakter zhoubného nádoru, nejspíše se jedná o fibroadenom (zkratka FA), což je nezhoubné ložisko, které se u žen ve Vašem věku objevuje běžně. Laicky se ji nesprávně říká "tuková bulka". Kontrola za 1/2 roku je u takových ložisek běžná, jde jen o jistotu a potvrzení toho, že se ložisko nemění.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12506
Dobrý den, je mi 17 let a asi tak před třemi roky mě na jedné straně levého prsa začalo mírně pobolívat. Když se místa dotknu, tak vůbec nebolí, není ani nijak červené, bolí jen v tom případě, když se nějak zvláštně pohnu.Je to opravdu mírná bolest, spíš mírný tlak. Pociťuji to tak jednou za dva měsíce. Můžete mi prosím poradit? Doufám, že to není nic vážného. Opravdu mě to vyděsilo.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu potíží, kdy se bolest objevuje pouze při určitém pohybu, se nejedná o problém s prsem. Mohlo by jít o potíže od páteře, odborně vertebrogenní potíže.
Citlivost, až bolestivost prsou, ale bez vztahu k pohybu, je u žen ve Vašem věku podmíněna reakcí prsní tkáně na hormonální změny v souvislosti s dospíváním.
Nejedná se o nic neobvyklého. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12505
Dobrý den, po 3 letech po porodu mě bolel pravý prs, gynekolog mě na sono tam nic nezjistili a bolest ustala tedˇje 8 let od prvního výskytu nyní se vrátila, mezi tím jsem byla 2x těhotná- 2x porodila žádné potíže nebyly. Bolest ustává a stupnuje se v závislosti na menstruačním cyklu,při samovyšetření prsu je tkáň tužší a citlivější, prs větší, Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
citlivost prsou závislá na menstruačním cyklu je zcela normální a běžná. nejedná se o příznak nádoru prsu, ale jde o projev reakce prsní tkáně na kolísání hormonů v těle v průběhu menstruačního cyklu.
Tyto cyklické bolesti prsou jsou pro ženy nepříjemné, obtěžující, ale z medicínského hlediska se nejedná o nic neobvyklého. Nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12504
Dobrý den. Absolvovala jsem mamografické vyšetření, při kterém ve srovnání s minulými vyšetřeními došlo k tak silnému drtícímu stlačení, že bolest prsů přetrvávala ještě několik dnů. Při minulých vyšetřeních jsem pociťovala jen tlak.Je možné,že při neodborném snímkování může dojít k nějakému poškození, případně k poklesu prsů? Děkuji za odpověď. Marie
Odpověď: Dobrý den,
při stlačení prsu při mamografii a ani po úrazech prsou nehrozí vyšší riziko rakoviny prsu. Toho se nemusíte obávat. Tvar a pevnost prsou se rovněž nezmění.

Komprese při mamografii by měla být citlivá, postupná a neměla by být bolestivá, či výrazně bolestivá. Laboranta při mamografii ve Vašem případě nepostupovala úplně správně. Na vině mohla být její menší zkušenost. Citlivost prsou rovněž souvisí s fází cyklu, v jeho různých fázích prsa na stlačení reagují různě.

Komprese prsou má dva hlavní důvody. Čím více se prso zmáčkne, tím je potřeba menší dávka záření a rovněž snímky jsou lépe hodnotitelné. Proto se laborantky snaží o co největší kompresi, ale nesmí to být na úkor bolesti.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12501
Dobrý den, už delší dobu cca 2 měsíce cítím tlak a zvýšenou citlivost na levé straně v levém prsu. Beru HA 5 let v kuse. Prsa mě občas bolely před MS, ale tohle je jiné. Není to ani tak bolest, jakože spíš cítím, že tam asi něco mám a je něco jinak, než bylo. Ta citlivost někdy jakoby upozorňuje až do podpaží a mám to tam takové tvrdší...Na koho se mám obrátit? Na svého gynekologa? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
předpokládám, že se nejedná o nic závažného, pouze reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu, kolísají a mění se nejen v průběhu menstruačního cyklu. ale rovněž v průběhu roku.
Vzhledem k tomu, že cítíte určitou změnu, bolesti jsou jiné, doporučuji návštěvu gynekologa, ev. s doplněním sonografie prsou, pro jistotu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12500
Ahoj.uz nekolik mesicu beru antikoncepci a od ty doby vzdycky kdyz to "mám" tak se mi prsa trochu zmensej,ale kdyz to nemam beru normalne antikoncepci tak je mam velky,vetsi...budou mi vubec jeste rust kdyz se mi zmensujou pri kazde menstruaci a pak sou zase stejny jako predtim??NEMUZU MIT NEJAKOU NEMOC NEBO NECO S PRSAMA???
Odpověď: Dobrý den,
změna velikosti prsou souvisí s jejich vývojem a růstem a je zcela běžné, že v průběhu menstruačního cyklu mění. Nejedná se o projev nemoci. V průběhu cyklu kolísají hormonální hladiny v těle a prsní tkáň na tyto změny reaguje. Vzhledem k věku se Vaše prsa budou ještě určitě zvětšovat, změna je ale nenápadná, postupná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12499
Dobrý den, je mi třicet let, včera jsem si nahmatala ve spodní části prsu, zhruba tam jak je kostice od podprsenky výrustek či bulku velkou cca půl centimetru. Připádá mi jak by byla hned pod kůži, je viditelná na oko a když po ní přejedu kůže zbělá, ale bulka nebolí. Mám se s tím obrátit hned na doktora, nebo počkat do menstruace zda sama nezmizí. děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
Podle popisu nepředpokládám, že by se mělo jednat o něco závažného. Může jít o zanícenou potní žlázu, která vytváří takové bulky, případně otlak od kostice. další možností je drobná cysta či fibroadenom. Pro jistotu bych ale doporučil provedení sonografie, která pohmatový nález přesněji zobrazí a posoudí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12498
Dobrý den,
jsem 2 roky po augmentaci prsou.Byla jsem poslána svým gynekologem na preventivní mmg a lékařka mi odmítla mmg vyšetření udělat,prý proto aby implantáty nepraskly.Je to správné?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
mamografické vyšetření u žen s prsními implantáty je možné a běžně se provádí.
Zřejmě jste na mamografické vyšetření nebyla na akreditovaném pracovišti, zde by určitě nebyl problém.
Obava o prasknutí implantátu při mamografii jsou zbytečné.

Seznam akreditovaných pracovišť je zde.
http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12496
dobry den je mi 22 let a zacala jsem kourrit pred rokem.dneska me citila bolest v prsu pod pazi kdyz jsem hybala s rukou tak me bolelo prso ale jen na strane u podpazi mam jit k lekari?dekuji
Odpověď: Dobrý den,
potíže mohou být různého původu. Jelikož je bolest spojená s pohybem, může se jednat o problém s prsním svalem, jeho namožení zvýšenou námahou nebo nějakým nevhodným pohybem.
Další možností je citlivost prsní žlázy jako reakce na hormonální změny v organismu, nejčastěji v rámci kolísání hormonálních hladin v průběhu menstruačního cyklu.
S návštěvou lékaře bych počkal cca měsíc, pokud bolesti neustoupí, navštivte svého gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12494
Dobrý den,včera jsem si zmáčkla levé prso a vytekla mi tmavě zelená maličká kaplička tekutiny. Prso mne nijak neboli a také jsem si tam ani nic nenahmatala. Co to prosím může být? V pondělí jdu na vyšetření. Děkuji z odpověď Jana M.
Odpověď: Dobrý den,
výtok z prsu po zmáčknutí není nic neobvyklého ani špatného. není to známka nádoru prsu. jde o projev aktivity prsní žlázy. Nemusíte mít obavu.
Pozornost zaslouží pouze samovolný výtok, bez mačkání, který je krvavý.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12491
Dobrý den,trpím pálením prsu(levého) pod bradavkou a v jejím dolním okraji(asi 3 měsíce),vždy před menses mám prsa velmi oteklá a bolavá,charakteristické pálení a bolest po menses ustoupí,nyní však již 2 dny po menses se objevuje opět pálení v okolí bradavky a občasné píchnutí. Těhotná nejsem, kojit jsem přestala před 18 měsíci a z tohoto prsu mi stále po stlačení bradavky vytéká bělavá tekutina,z druhého prsu,zdravého ne.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o běžný projev prsní tkáně a žlázy jako reakce na hormonální změny v průběhu menstruačního cyklu. Pokud jsou změny pravidelné a opakují se, bolest a oteklá prsa před menstruací a pálení okolo bradavek po menstruaci, nejedná se o projev nádoru prsu. Rovněž světlý výtok z prsu po zmáčknutí je normální.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12490
Dobrý den, asi tři týdny pociťuji v jednom prsu jakoby pálení nebo mírnou vystřelující bolest v jednom místě. Nyní se mi na jiném místě uděl asi 7cm zarudlý, zatvrdlý bolestivý flek. Je možné, že se jedná pouze o zánět?
Odpověď: Dobrý den,
mohlo by se jednat o zánět, vzhledem k zarudnutí a rychlosti s jakou se objevil. Takto velký nádor by rostl několik let. Může se jednat o zánět prsu, zanícenou cystu či "pouze" kožní problém.
Určitě doporučuji návštěvu gynekologa, který Vás vyšetří a předpokládám, že doporučí doplnění sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12488
Dobrý den,
dnes jsem byl na ultra zvuku a dostal jsem zprávu ve které je:
sono prsu - vpravo za bradavkou terčík žlázy do 11mm, vlevo terčík žlázy do 16mm, žláza bez struktuálních změn.
Axily s fyziol. uzlinami.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o normální ultrazvukový obraz mužského prsu. Snad jen velikost rudimentární žlázy vlevo je o něco větší a mohla by být hodnocena jako minimální gynekomastie.

I u mužů se vytvoří základ žlázy, v oblasti za bradavkou. Ale protože u mužů chybí hormonální stimulace ženskými hormony, nedojde k jejímu vývoji. Pouze v období puberty může dočasně dojít k jejímu zvětšení. Tomuto zvětšení se říká gynekomastie a pokud není spojena s nějakou hormonální poruchou, není potřeba ji nijak řešit. Pouze z kosmetických důvodů je možná operace,
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12487
Dobrý den,
již od mládí mám vpáčené bradavky, přesto jsem své tři děti kojila přes rok. Teď již rok nekojím, ale stále mám sekreci z bradavek. Měla bych se nechat někde vyšetřit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
pokud je sekrece čírá, nebo "mléčná" nejedná se o nic neobvyklého, nemusíte mít obavy. Pozornost a další vyšetření zaslouží pouze samovolná a krvavá sekrece.
Ve Vašem případě se jedná o zbytkovou sekreci po hormonální stimulaci prsou při kojení. Taková sekrece může přetrvávat i delší dobu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12486
Dobrý den, mamince je 49 a byl jí diagnostikován benigní nádor v prsu. Mohu se zeptat proč pan doktor nenařídil hned, aby se vyperoval i když neni zhoubný? Nezabránilo by se tím třeba, že by nepřešel do stádia maligního, kdyby už v těle vůbec nebyl? Nebo proč se vlastně takto postupuje, že se benigní nádory v těle nechávají? A ještě bych se chtěla zeptat zda je normální postup, že mamince na kontrole opět budou brát vzorky z nádoru nebo to značí něco horšího? Děkuji moc za odpovědi!
Odpověď: Dobrý den,
obecně řečeno, benigní nádory prsu není potřeba operovat. Pouze se ověří jejich povaha pomocí biopsie.
Podle výsledku biopsie se volí další postup. Výsledek biopsie může být různý, od normálního nálezu až po ložisko rakoviny. S mnoha mezistupni. Pokud je výsledkem benigní nádor, který nepředstavuje riziko, že se změní v maligní/zhoubný, není potřeba operace. To je zřejmě případ Vaší maminky. Ale pokud je výsledkem biopsie ložisko, které je nyní sice benigní, ale hrozí, že se může časem změnit v maligní, VŽDYse doporučuje jeho odstranění.

Opakování biopsie se provádí, pokud je výsledek předchozí biopsie nejasný či sporný. Nebo pokud se vzhled ložiska změní.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12485
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat... asi tři dny pociťuju jako by tlak v pravém prsu /protože si to stále kontroluju... - tak je to i lehce bolestivé/ a mám to tam takové jakoby tužší... Ono asi bude na místě se objednat na preventivní prohlídku, že ? Je mi 38 a před rokem jsem poprvé porodila a hned po porodu jsem měla opakované oboustranné záněty prsů (s neúspěšným kojením). Je možné, že se mi tam něco utvořilo, když se mi nepovedlo třeba mléko pořádně odstříkat ?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o okrsek změněné prsní tkáně, zřejmě jako následek opakovaných zánětů.
Určitě doporučuji se objednat k sonografickému vyšetření, které přesně zobrazí bolestivé místo a vyloučí případný výžnější problém.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12484
Dobrý den,prosím vás o radu asi dva měsíce mě bolí levé prso k tomu levé rameno a záda.Paní doktorka žádnou bulku nenahmatala,ale na konci měsíce mam jít na sono,mám hrozný strach z rakoviny.Děkuji za odpovětˇ.
Odpověď: Dobrý den,
podle Vašich potíží usuzuji, že se nejedná o problém s prsem, ale problém s páteří - bolest ramene a zad. Tyto, odborně řečeno vertebrogenní potížě/bolesti se často promítají i do prsou.
Pokud jste si sama nevšimla nějaké změny při samovytřování prsou, nemusíte mít ze sono vyšetření strach. Vaše paní doktorka jej doplňuje jen "pro jistotu".
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12483
Dobrý den, jsem sledována v mamo poradně s cystou 6 cm, po otěhotnění se odložilo na kontrolu po 6ti nedělí s tím, že je navrženo odsátí cysty. Cysta je bolestivá na dotek, při lehnutí na prso, jinak nezpůsobuje větší obtíže. Ráda bych se zeptala, zda může vzniknout problém při kojení a je možné v kojení nechávat cystu odsávat? Předem děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
v době kojení se nedoporučuje provádění biopsie pro riziko vzniku tzv. mléčné píštěle. Při punkci cysty se ale používá tenká jehla, proto je toto riziko podstatně menší. Pokud cysta působí bolestivě, punkce by Vám měla ulevit. Ale vzhledem k hormonální stimulaci prsou při kojení, je větší pravděpodobnost, že se cysta opět naplní.
Pokud se jedná o prostou cystu, pouze s tekutým obsahem, tak taková cysta nepředstavuje riziko pro vznik nádoru. Pouze je cysta díky hormonální stimulaci a zvětšení citlivější a bolestivější.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12481
Dobrý večer pane doktore.Po té,co mi vytekla krev z bradavky a po provedené duktografii mi pani doktorka telefonicky oznámila, že mám v mlékovodu překážku a ihned mě objednala na chir.amb. ke komisi.Nebyla jsem schopná se na nic zeptat.Jen otázka-komise rozhodne o operaci, nebo léčbě? A jaká je pravděpodobnost že mám zhoubný útvar v mlékovodu?(Babičky sestra umřela na rakovinu prsu jako mladá,mám dvě malé děti,obě jsem kojila).Děkuji.Miroslava
Odpověď: Dobrý den,
krvavý výtok z bradavky je podezřelý na nádor v prsu. Pravděpodobnost, že se jedná o nádor je malá, ale vždy se radši chceme ujistit o povaze nálezu.
Podstatně pravděpodobnější je, že se jedná o tzv. papilom, což je benigní, nezhoubný nález, ale představuje určité riziko, že se v maligní nádor může změnit. To je ta překážka v mlékovodu.

Komise rozhodne o dalším postupu, zde se doplní ještě nejaké další vyšetření, např. ultrazvuk, nebo se bude operovat, což je vlastně léčba.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12480
Dobrý den. Léčím se s rakovinou prsu od září 2012 - operce, 8x chemo, rok bio (do konce prosince 2013) , 33 ozáření , Femara na 5 let. Zajímalo by mne, kdy se považuje léčba za ukončenou, kdy mi bude ukončena neschopenka. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
v případě nádorových onemocnění je pojem ukončení léčby problematický. Onkologické kontroly a sledování probíh mnoho let. Stejně jako zajišťovací hormonální léčba, ve Vašem případě Femara na 5 let.
Ukončení neschopenky je plně v rukou Vašeho onkologa. Jde především o reakci na chemo a radio terapii. Některém ženy tuto léčbu snáší relativně dobře či ji dokonce zvládají i při zaměstnání. U jiných žen jsou vedlejší příznaky této léčby větší a vyžadují vypsání neschopenky. Je to velice individuální.
Obecně je snaha aby neschopenka byla co nejkratší. Nejde o to ušetřit peníze a rychle posílat pacienty zpět do práce, aby platili daně a pojištění, ale jde o snahu, co nejdříve vrátit ženy do běžného života a zpět k jeho běžným aktivitám. Tím se zlepší i psychická stránka, která má velký podíl na našem zdraví.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12476
Dobry den,
prosim o radu: jiz nekolik tydnu pocituji bolest v levem prsu, chvilemi strilejici do bradavky a podpazdi. V poslednim tydnu se pridaly bolesti leve casti zad a hrudni kosti. Stale kojim svou 1.5 roku starou dceru a mam nepravidelnou menstruaci. V prsu nepozoruji zanet, ani podezrely utvar ci prohluben, nicmene diky kojeni ma nepravidelnou strukturu. Na sono v miste bydliste jsou dlouhe cekaci lhuty, je podle Vas rozumne snazit se hledat drivejsi termin ve vzdalenejsich ordinacich? Predem dekuji za odpoved a preji hezky den.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu Vašich problému, které se týkají nejen prsu, ale rovněž zad a hrudní kosti, by se mohlo jednat o problémy s hrudní páteří.
Volné termíny na samotné sonografické vyšetření nejsou konkrétně sledované, ale myslím, že by měly být do 1 měsíce. Podle popisu Vašich problémů bych toto čekání neviděl jako zásadní problém.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12475
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda se můžu objednat i bez žádanky od lékaře. Byla jsem u lékaře na jaře, kdy mě bolelo levé prso, ale nikam mě neposlal. Teď mi připadá, že je bradavka viditelně větší a trochu vcuclá dovnitř. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou nejsou u žen nic neobvyklého a nejsou automatickou indikací k sonografii prsou. Ta se doplňuje pokud je bolest spojena např. s hmatným ložiskem v prsu.
Samotná sonografie za úhradu je možná, není potřeba ani žádanku od lékaře. Takové vyšetření doporučuji podstoupit na některém akreditovaném centru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12474
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jaká je prognóza u mojí maminky 64 let, které byla zjištěna rakovina prsu:
invazivní karcinom s mucinózní diferenciací
TNM klas. T1 NX M0, G-1, ER+/100%, PR+/80%, Her2/neu negativní.

Můžete na základě této informace navrhnout možný způsob léčby?
Mockrát Vám děkuji za Vaši odpověď.


Jana
Odpověď: Dobrý den,
podle uvedených informací se jedná o malý nádor (T1) a pozitivními receptory na progesteron a estrogen. To znamená, že nádor by měl velice dobře reagovat na hormonální léčbu.
Návrh nejvhodnějšího způsobu léčby je plně v rukou onkologa, ale dle mých zkušeností z konzultací nálezů s chirurgy a onkology, bude nejpravděpodobnější operace s odstranění ložiska nádoru a následně hormonální terapie, ev. společně a ozářením oblasti operace. Chemoterapie nebývá standardně doporučována.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12473
dobry den mam dotaz v levem prsu vzdy kdyz lezim tak nahmatam neco tvrdeho prizmacknuti je to bolestive dekuji
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat pouze o okrsek žlázy, který je na pohmat citlivější. Případně by se mohlo jednat o cystu či fibroadenom. Doporučuji provedení sonografie, která přesně posoudí charakter bulky, kterou si hmatáte.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12472
Dobrý den, dnes jsem si pod pravou bradavkou svědivý boláček, z kterého při vymáčknutí vytéká hustá bílá tekutina, prosím můžete mi napsat, zda se nejedná o nic vážného? Je mi 41 a chodím na pravidelné kontroly, děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o zanícenou kožní žlázu. V současném teplém počasí, kdy se člověk zvýšeně potí, se nejedná o nic neobvyklého. Se samotnou prsní žlázou a ev. nádorem prsu toto nijak nesouvisí. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12471
Mám odstraněné prso už 8 let,je mi 78 let a chci vědět jestli mohu
jít na plastiku,jak se provádí/nechci silikony/ a jstli je pravděpo
dobnost že se mi to stane i u druhého prsu.
Odpověď: Dobrý den,
plastická operace se provádí různými technikami, pomocí tzv. kožních a tukových laloků. O konkrétním provedení takové operace rozhodne plastický chirurg, který operaci provede.
Operace ve vyšším věku jsou rizikovější, jde o operaci v celkové anestezii a rovněž hojení po operaci je pomalejší.
Riziko pro nádor ve druhém prsu je podle statistik lehce vyšší, ale záleží na pokročilosti původního nádoru a jeho typu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12467
Dobrý den, je mi 17 a už delší dobu mám v prsu takovou zduřelou bulku, poslední týden mám ale pocit, že se zvětšila. Vysvětluji si to tím, že mám menstruaci ale bojím se, že by to mohlo znamenat něco víc. Mohlo by se jednat jen o nějakou zvětšenou uzlinku nebo by to mohl být nádor ? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem věku se bude jednat o okrsek žlázy. Někdy může být na dotek i citlivější. Takové tužší a citlivější okrsky reagují na změny hladin hormonů v těle v průběhu menstruačního cyklu a mohou měnit svou velikost.
Doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa, který Vás vyšetří, posoudí nález na prsu a připadně doporučí provedení sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12466
Dobry den, je mi 27 let a rada bych sla na preventivni vysetreni prsu ultrazvukem. Staci o to pozadat lekare nebo musi mit nejaky duvod me tam poslat a je tedy mozne, ze mi rekne, ze vysetreni neni potreba? Stale se vsude mluvi o prevenci, a tak bych rada na prevenci zasla, ale lekari jsou casto "setrivy" a pokud nejsou pripady v rodine, tak na vysetreni moc neposilaji. Pokud ale bulka lze poznat pouze ultrazvukem (ne samovysetrenim) a nejsou v rodine precedenti, jak je mozne pripadny problem nalezt vcas?
Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
preventivní sonografie prsou není v současnosti hrazena se zdravotního pojištění. Riziko pro vznik nádoru prsu u mladých žen je nízké.
Možné je preventivní vyšetření prsou za úhradu, cenu si určuje každé pracoviště zvlášť, pohybuje se okolo 500Kč . Doporučuji toto vyšetření absolvovat v některém akreditovaném centru. jejich seznam je zde - http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa
K vyšetření nepotřebujete žádanku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12465
Dobry den,

Pred 14 dny jsem si nahmatala bulku v prsu. Dnes jsem byla u lekare a tam mi rekli, ze to vypada na tukovou bulku, ze mam prijit za 3 tydny znova. K tomu mi jeste predepsali ibuprofen 3xtydne po dobu 2 tydnu. Nevim, ci ibuprofen nejak pomuze, nechci 14 dni zbytecne brat leky. Ziji v zahranici, tak bych rada slysela Vas nazor, jelikoz do CR se bohuzel v nejblizsich mesicich nedostanu.Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
ibuprofen Vám předepsal lékař zřejmě proti bolesti, případně na zmírnění projevů zánětu. Jiný důvod mě nenapadá.
Nejlepší varianta při hmatné bulce je provedení sonografie prsou, která předně určí charakter ložiska.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12464
Dobrý den.Včera večer jsem si je prohmatávala a při zmáčknutí levé bradavky mi vytekl zelený sekret po chvilce zase bílý. Z pravého prsa jen bílý. Dnes jsem byla u gynekoložky prohmatala mi prsa s tím že nic necítí ale poslala mě na sono.Mám strašný strach co to může být. Nejsem na tom psychicky dobře beru antidepresiva Olwexya 150 a pomáhají mi.Jsem 6 let po celkové TTE beru Letrox 125.Prosím můžete mi poradit co mi je?Jsem z toho dost špatná mám 2 děti 14-9 let.Menstruace je normální 7.7 2013 a ted poslední 27.7 2013 děkuji vám za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
ciltlivost prsou v souvislostí s menstruačním cyklem není nic neobvyklého. Rovněž světlý výtok z prsou po zmáčknutí není známkou nádoru prsu.
Jde o projev hormonálních změn v organismu a reakci prsní žlázy na jejich kolísání.
Pozornost a další vyšetřování zaslouží pouze krvavý a samovolný výtok (bez mačkání).

Nepředpokládám žádný závažný nález při sonografickém vyšetření. Myslím, že můžete být v klidu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12462
Dobrý den,v rodině z matčiny strany se vyskytlo několik druhů rakoviny ,rakovina tlustého střeva,žaludku i prsu u více príbuzných,já už prodělala 2x enosiofilní granulom na kalvě,máme nárok jako rodina na pgt? preventivní genetické testy? mám mít obavy i když s dědičnou vadou v genech už tak nějak počítám a jsem s tím smířená ? Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den...
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji návštěvu některého genetické pracoviště, jejich seznam je např. zde http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-lekare--specializovana-pracoviste--genetika

Při pohovoru lékař doporučí provedení vhodných genetických testů.
Pokud se v rodině vyskytly minimálně dva karcinomy prsou, je genetické vyšetření plně doporučováno.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12461
Dobry den, jsem 4 tydny po vymene prsnich implantatu a bohuzel mam v pravem prsu zlateho stafilokoka. Je nutne implantat vyndat? Nebo je jeste sance, ze se prso vyleci? V pripade, ze se implantat bude muset vyndat.... je vubec mozne po case vlozit novy implantat a bude prso vypadat jako pred tim? Nedovedu si predstavit jak probiha reoperace, kdyz tzv. kapsa zase sroste. Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
o přesném postupu rozhodne lékař, který Vás operoval. Ale obecně běžný postup při infekci je dočasné odstranění implantátu a likvidace infekce. Po úspěšném zaléčení je možná další plastická operace prsou.

Infekce stafylokokem jsou ale velice úpurné a jejich léčba je dlouhá a bohužel ne vždy zcela úspěšná. Je potřeba se obrnit trpělivostí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12460
Dobrý den, chci se zeptat mám už asi měsíc v kuse natekla prsa. Jedno prso mi úplně zmodralo a to mě už trochu znepokojuje . Mám teď 3. dobrane plato antikoncepce. Nevíte co s tím? Popripade za jak dlouho to zmizí ?
Odpověď: Dobrý den,
otok prsou může souviset s hormon. změnami v souvislosti s antikoncepcí. vetšinou po určitém čase vymizí.
Pokud je ale otok výrazný a prso zmodralo, jak popisujete, určitě navštivte svého gynekologa, který doporučí další postup.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12458
Dobrý deň, pre výtok z ľavého prsníka som bola na vyšetrení, kde mi zistili vľavo na č. 3 pozit. sekrécie vodnatého až nažltlého sekrétu-odobratá exfoliat cysológia-LK 45. Pri mamo boli zistené ojedinelé cystičky do 5-6 mm aj v zhlukoch, zvyšok v poriadku. záver lekára je mastopatia cystica levis. Scernatio mammillae serosa I.sin-exfoliat.cytológia, v pláne totálna extirpácia duktov v CA N645/156/5308/297. Chcem sa opýtať, či je nevyhnutná extirpácia a ak nebude vykonaná, aké by boli následky. Vopred ďakujem za odpoveď. Kuzmová
Odpověď: Dobrý den,
neznám výsledek cytlogického vyšetření. Pokud neprokáže podezření na nádorové postižení, není operační výkon nutný. Mamografie rovněž neodhalila nic podezřelého.
Sekrese z prsu není nic neobvyklého. Pokud se nejedná o krvavý výtok, není nutné operační řešení.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12457
diagnostikovali mi invazivny dukt ca prsnika 1dx p T2pNOpMxG22ST 2A CHCEM SA SPYTAT CI SA LUDIA S TOUTO DIAGNOZOU DOZIVAJU VIAC AKO 5 ROKOV ALEBO KOLKO SA TAKYTO LUDIA DOZIVAJU SOM PO CHEMOTERAPII A ZACALA SOM HORMONALNU LIECBU UZIVAM ANASTROZOL PROSIM VAS ODPOVEDZTE MI MAM DETI APOTREBUJEM RADU COHO SA MAM VYHNUT A CO ROBIT ABY SOM ESTE POZILA DAKUJEM
Odpověď: Dobrý den. V tomto případě je prognóza poměrně velmi dobrá a určitě pětiletou hranici překročíte několikanásobně. Nicméně tyto otázky šité "na tělo" Vám daleko přesněji a zodpovědněji zodpoví Váš onkolog, který o Vašem celkovém zdravotním stavu ví vše, a nehodnotí situaci jen z drobné informace, kterou jste mi zaslala. Nebojte se jej na vše zeptat. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12455
Dobry den .Som onko pacient,operacia prsnika,po chemo,oziaroch. TINOMO Her neg,triple neg. Liecba ukoncena v maji 2012.Je pre mna vhodna na pitie perliva voda??? Aka je pre mna najvhodnejsia voda na pitie?? Dakujem
Odpověď: Dobrý den. Nevím o žádné studii, která by se zabývala vlivem pití perlivé či neperlivé vody u onkologických pacientů. Podle mého osobního názoru v tom není žádný rozdíl. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12454
Dobrý den, jsem po biopsii prsu, kde mi byl diagnostikován Fibroadenom, a poté na doporučení odstraněn, jelikož se zvětšoval (5x 4cm) Nyní čekám ještě na histologii, je to standartní postup, přestože byla biopsie potvrzena jako fibroadenom? Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Ano, tohle je zcela standardní postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12452
Dobrý den,asi 14dní cítím tlak na straně pravého prsu.Má matka měla potvrzený zhoubný nádor prsu.Po sono vyšetření před rokem byly diagnosou hormonální změny.Dle mého gynekologa nespadám do rizikové skupiny a mamo není nutné.Proto se nejdříve obracím na Vás než ho znovu vyhledám.Mohou tyto současné obtíže být způsobeny v mém věku ještě růstem prsou?Užívám HA. Děkuji Klára
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností původ Vašich obtíží opravdu tkví v kombinaci růstu a HAK. Může přistoupit i zablokování páteře a projekce bolestivosti do oblasti zevních částí prsou. S prsy gynekologa vyhledávat nemusíte. Prsy se zabývají specializová screeningová pracoviště - jejich seznam naleznete na těchto stránkách - kde Vám prsy odborně vyšetří. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12451
Dobrý den paní primářko,
Každý měsíc mám bolestivou ovulaci na začátku mne to dohánělo na vyšetření do nemocnice, ale tam mi bylo řečeno, že je to jen bouřlivá ovulace a pokaždé jsem měla zvětšenou sliznici na 9mm. Může mi to nějakým způsobem bránit v umělém oplodnění? Já zdravotní problémy nemám potíže s otěhotněním jsou z přítelovi strany. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Tohle je poradna pro nemoci prsní žlázy. Svůj dotaz směřujte, prosím, na svého gynekologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12450
Dobrý den.Je mi 38 a včera mi po zmáčknutí začal vytékat z prsu tmavě zelený sekret.
Dnes jsem navštívila gynekologa a zítra jdu na sono.
Chtěla jsem se zeptat co to je a jestli to je vážné.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Sekrece z prsů není nic neobvyklého a obvykle ani závažného, pokud nejde o sekreci krvavou a to vy nepíšete. Na USG prsou jdete právě pro odpověď na Vaši otázku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12449
Dobrý den chtěla bych se zeptat des ráno mě probudila bolest na levém prsu na straně blíž k srdci a když jsem si na to šáhla tak tam mám meněí tvrdou bouli na vrcholu to vypadá jako kousnutí od komara ale ploché a to místo je teplé a trošku bolí a mám strach aby to nebyla rakovina .
Odpověď: Dobrý den. Mohu Vás zcela jednoznačně uklidnit. Ve Vašem věku se rakovina prsní žlázy nevyskytuje. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12448
Dobrý den,
po UZ prsou mi bylo zjištěno vpravo v ZHK ploché neostré hypoechogenni ložisko asi 9mm. Může se jednat o patologický nález? V letošním roce jsem 14 dní užívala Norethisteron na zmírnění nepravidelné a silné menstruace. Může to mít na to vliv?

Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jednoznačnou odpověď máte mít napsánu pod popisem vyšetření v kolonce Závěr, Výsledek vyšetření event. BI-RADS. Pokud tomu tak není, pak je chyba na straně vyšetřujícího lékaře a musíte o vysvětlení požádat jeho. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12446
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na diagnózu - mírně ohraničené hypoechogení ložisko v prsu nejspíše charakteru FA
Ďekuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. FA - fibroadenom je nezhoubný (benigní) nádor vyskytující se v prsech od útlého věku až do vysokého stáří. Nejde o rakovinu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12445
(pokračování dotazu Veronika Hanzlíková)
Lékař v mamaporadně mi bez dalšího vyšetření bulky najisto sdělil,že nemá nic společného s cytologickým nálezem a pozval mě na kontrolu v říjnu.Nyní mi ale na prsu vyběhla velká žíla a bulka nemá velikost špendlíkové hlavičky,ale hrášku a jakoby se schovává do žlázy-není hmatná v leže,ale jen v sedě,nebo ve stoje. Mám strach a nevím,kam se obrátit.
Děkuji Veronika Hanzlíková
Odpověď: Dobrý den. Intraduktální papilom se dá za určitých okolností prokázat i ultrazvukovým vyšetřením a pak je jej je možno odoperovat. Nepíšete o tom v jakém zařízení jste byla, v každém případě Vám doporučuji nechat si prsy vždy vyšetřovat v akreditovaných screeningových centrech - tam mají s prsy největší zkušenosti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12444
Dobrý den,
Měla jsem krvavý sekret z levého prsu a hmatnou bulku o velikosti špendlíkové hlavičky(dle vyjádření lékaře)-2x cytologie sekretu-intraduktální papilární léze.Indikována duktografie-nemožno provést sekret uplně zmizel.MG-bez maligních změn Tabár4.Toto bylo dva měsíce zpět.
(vzhledem k omezené délce dotazu pokračuji v dalším - Veronika Hanzlíková)
Odpověď: Dobrý den. Intraduktální papilom se dá za určitých okolností prokázat i ultrazvukovým vyšetřením a pak je jej je možno odoperovat. Nepíšete o tom v jakém zařízení jste byla, v každém případě Vám doporučuji nechat si prsy vždy vyšetřovat v akreditovaných screeningových centrech - tam mají s prsy největší zkušenosti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12443
Dobrý den, jsem dva měsíce po autonehodě při kterém jsem měla jedno prso silně zhmožděné.Nyní mi ale stále prso bolí a lékařka mi nahmatala rezistence v prsu. Jdu na mamo a pak k lékaři. Prosím vás můžete mi alespon naznačit co mne očekává, mám všeobecně z lékařů strach.Děkuji Jiřina Cerhovice
Odpověď: Dobrý den. Čeká Vás obvyklé mamografické vyšetření doplněné event. ultrazvukovým vyšetřením. Neliší se od běžného screeningového (preventivního) vyšetření které, jak předpokládám absolvujete v pravidelných doporučených intervalech. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12442
Dobrý den, dnes jsem z levého prsu vymačkala tmavě zelený sekret, prsa mám velmi citlivá a z pravého jsem vymačkala také stejný sekret, ale v menším množství. Pravidelně, déle než jeden rok užívám Citalec. Můj věk je 46 let. Prsa mám citlivá vždy před menstuaci. Tentokrát jsou ovšem mnohem citlivější. Mám vyhledat lékaře? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Zelený sekret není nic zvláštního ani neobvyklého a obvykle ani nebezpečného. Nicméně ve 46 letech jste už měla mít za sebou minimálně jedno preventivní mamografické vyšetření (mamografický screening) a při těchto Vašich problémech se obrátit na tamní lékaře. Tedy pokud jste opravdu dosud neabsolvovala scr. MMG v akreditovaném screeningovém centru (jejich seznam naleznete na těchto stránkách) tak Vám doporučuji se objednat k vyšetření co nejdříve. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12441
Dobrý večer p.doktore, chtěla bych se zeptat,je mi 52 let, mám citlivé pravé prso, když zvednu pravou ruku, bradavka se mi trochu zatáhne. Můžete mi prosím poradit, jestli to nemůže být něco vážného? Na kontroly chodím pravidelně, naposledy v loni. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. V takovém případě neváhejte a nechejte si prsy odborně přešetřit v akreditovaném screeningovém centru kam chodíte na preventivní mamografická vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12440
Děkuji za odpoved. Psala jsem vám ohledne rakoviny prsu dnes. Nevim zda budete vedet k cemu to patri. Ale nehrozi mi ani kdyz jí měla babička a téměř jistou mamka, az pri operaci ji zjistili ze tam vlastne vubec nic nema? A prosím v kolika letech se muze podstoupit ta mastektomie? Zajimalo by me to, az po detech?
Odpověď: Dobrý den. Ani v tomto případě Vám ve Vašem věku rakovina nehrozí. Ale vzhledem k rodinné anamnéze Vám doporučuji absolvovat genetické vyšetření které Vám buďto potvrdí a nebo s jistotou vyloučí vyšší procentuální riziko vzniku rakoviny mléčné žlázy u Vás. S tou mastektomií (odnětí prsních žláz) opravdu zatím vyčkejte. Genetické poradny jsou v každém větším městě a v každém Mamocentru Vám jistě poskytnou kontakt. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12438
Dobrý den, je mi 19 a beru antikoncepci už cca 2roky, v tuhle chvíli mě asi týden bolí prsa mám je moc citlivé na dotek ,nemám je velký tak jsem se chtěla zeptat jestli to může být růstem což si myslím že to by bylo asi trošku pozdě. Těhotná nejsem. Děkuji předem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Periodické zvyšování a snižování citlivosti (až někdy i do bolestivosti) patří k měsíčnímu cyklu každé dospělé ženy a bere se za normu. Při používání HAK u některých žen toto mizí, ale u některých přetrvává, což zase bereme jako normální. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12437
Dobrý večer je mi 52.V loni jsem byla na mamogr. vyš. kde mi odsáli cystu z lev. prsu. Po 3 měs. jsem byla na uz kde mi napsali- Při vnitř.okraji mamily vlevo cyst.útvar 8 kr.3 mm, při hor. okraji mamily hypoech. 6 kr. 5 mm ktera může odpov zahuštěnému obs. cysty nebo FA. Pokročile tuk reduk. v lev. Axile tuk. regr. změn. uzlina 11 kr. 6 mm.Nyní mám citl. pr. prso i mě bolí. Když zvednu pr. ruku bradavka se trochu zatáhne. Nic nehmatám. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nepoložila jste žádnou otázku. Nicméně podle toho co píšete Vám doporučuji nechat si prsy po 1 roce znovu přešetřit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12436
Dobrý den pane doktore, je mi 33 let a chtěla bych si nechat vyšetřit prsy mamografem nebo ultrazvukem. Je to možné, pokud v současné době kojím? Případně jaký způsob vyšetření je pro mě vhodnější?
Děkuji za radu.
J. Pospíšilová
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k věku Vám doporučuji nechat si prsy vyšetřit ultrazvukem (kojení není překážkou) v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam naleznete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12435
Dobrý den,poslední asi 3 měsíce mě dost svědí jedno prso. Od dvorce dolů a celá spodní část prsu. Mám větší prsa. Svědí to jako pod kůží a pořád na stejném místě. Na pohmat necítím nic nezvyklého a na kůži také nic nemám. Nejdřív jsem si myslela, že je to tím, že v podprsence jsou prsa upnutější, ale svědí to i po ránu, kdy jsem celou noc bez podprsenky. Co myslíte že by to mohlo být? Moje babička prodělala rakovinu prsu :-( mám se objednat na mamograv, nebo stačí vyšetření na gynekologii? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Podle Vašeho věku a toho co píšete, Vám doporučuji nechat si prsy odborně vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam naleznete na těchto stránkách. Pokud bude výsledek negativní, pak bude nutné problém řešit s kožním lékařem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12433
Dobrý den, prosím, chtěla jsem se zeptat, dá se po mamografickém vyšetření,již s jistou určitostí říci, že se jedná o nádor zhoubný nebo pouze např. tukový, či cystu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano, to je přece principem preventivního (screeningového) mamografického vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12432
Dobrý deň, k mojmu dotazu č. 11561, 2x bol urobený USG vo februári a apríli(vybavila som si aj skorší termín na inom pracovisku),záver: bilat. bez USG znakov malignity. Vzhľadom k oživeniu žľazy vľavo a pozit. RA aj napriek negat.USG nálezu dop. MMG kontrolu ľavý prsník 2 projekcie o 6 mesiacov, v prípade potreby aj USG. Chcela by som vediet čo može znamenat oživenie žlazy. ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Pojem "oživení" žlázy opravdu neznám a nevím co si pod ním představit. O vysvětlení musíte tedy požádat toho lékaře, který Vám takto mléčnou žlázu vyšetřil a popsal. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12431
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Zhruba před měsícem se mi udělala malá ˇkuličkaˇvelikostí hrášku na imtimních partiích. Zvětšovalo se to a dneska je to o sto procent větší. Nebolí mě to a je to pohyblivé. Mělo by mě to zneklidňovat ? Děkuji za odpověď s Pozdravem
Odpověď: Dobrý den. V každém případě Vám doporučuji nechat se odborně vyšetřit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12430
předem moc děkuji za ochotu se kterou se zde pokaždé setkám,jsem 2,5 roku po operaci a léčbě duktálního karcinomu, ER,PR-pozitivní, her2-neg,ki67-8%, 22n0m0,přibližně 10 měsíců mám stejné dýchací potíže, již jsem byla 2x na rtg a 1x na ct plic(7.6.2013), vše v pořádku, ted se mi několikrát stalo,že mě brzy ráno vzbudilo zahlenění, chrčení při dýchaní a hořké štávy, které po pár minutách odkašlu a je vše ok, ještě dodám, že trpím refluxem, chci se jen zeptat zda se mám bát za měsíc a půl od ct metastáz nebo nádoru plic. moc děkuji
Odpověď: Dobrý den. Za tak krátkou dobu od vyšetření je pravděpodobnost vzniku metastáz opravdu minimální až zanedbatelná. Daleko pravděpodobnější se mi jeví souvislost s refluxem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12429
Dobrý den, přibližně 2 měsíce mě bolí prso v horní polovině.Dnes jsem v tom samém místě nahmatala malou bulku.Slyšela jsem, že nádory nebolí, je to tak?
Děkuji,
s pozdravem Veronika
Odpověď: Dobrý den. Slyšela jste spávně, rakovina prsu nebolí. V každém případě Vám však doporučuji nechat si prsy odborně vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam naleznete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12428
Dobrý den, před třemi týdny jsem se udeřila do levého prsu, v místě úderu se objevil velký hematom a místo bylo mírně zatvrdlé. Jak nyní hematom ustupuje, objevuje se na jeho místě hladká, přesně ohraničená a nepohyblivá bulka, velká cca 3x2 cm. Před úderem na tomto místě pohmatově nic nebylo. Je možné, že by úder byl "spouštěčem" pro růst nádoru, konkrétně karcinomu. Na sono, případně rtg. vyšetření jsem z kapacitních důvodů bohužel objednána až za 14 dnů
Odpověď: Dobrý den. Trauma (úder do prsu) karcinom nemůže vyvolat (spustit), ale může se takto projevit malý karcinom o kterém doposud jeho nositelka nevěděla (po úderu zakrvácí, protože tkáň ze které je složen je křehčí). Problém máte jak píšete již tři týdny, takže čtrnáctidenní objednací lhůta mi nepříjde nepřiměřená, nehrozí zde nebezpečí z prodlení. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12427
Dobrý den, prosím Vás o informaci o dávce záření (efektivní dávce), kterou obdrží pacientka při celkovém vyšetření (oba prsy) pomocí mammografu na Vašem pracovišti. Děkuji za odpověď. Kratochílová
Odpověď: Dobrý den. Toto je poradna pro nemoci prsní žlázy a Váš dotaz měl směřovat na radiačního fyzika, nicméně pokusím se alespoň rámcově odpovědět. Efektivní dávka, na kterou se ptáte a její hodnoty, má smysl pro ozáření populace. Jde o celotělové ozáření nic neříkající o ozáření orgánovém (v tomto případě prsu). Vy jste asi myslela střední dávku v mléčné žláze, která závisí na několika proměnných faktorech, z nichž nejdůležitější jsou velikost prsu, jeho denzita (dána poměrem žlázy, vaziva a tuku v prsu) a kompresi (tloušťce stlačeného prsu při vyšetření). Standardně se pro každé jednotlivé vyšetření nevypočítává. Nicméně všechna akreditovaná screeningová pracoviště v ČR jsou pod přísnou a pravidelnou kontrolou SUJB a všechna splňují dávkové limity platící v EU. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12426
Dobrý den,
jsem po exstirpaci fibroadenomů v obou prsech (v roce 2005, vyndaná jich byla jenom část, zbytek zůstal) a měla bych chodit na kontrolní sono cca každý rok. Teď jsem těhotná (32. týden) a nevím, zda absolvovat sono prsou teď, anebo raději až po porodu (i když to budu zas kojit). Děkuji za odpověď, Tereza
Odpověď: Dobrý den. Těhotenství ani kojení nemá na vyšetření prsů ultrazvukem žádný vliv. Takže rozhodnutí je na Vás. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky