MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 14062
Dobrý den,asi dva týdny pozoruji občasný žlutý výtok z pravého prsa,není to výtok samovolný,ale spíše při zmáčknutí bradavky.Mám se obávat vážného problému?Samozřejmě jsem se objednala ke svému gynekologovi.Děkuji za odpověď.H.Š.
Odpověď: Dobrý den,

výtok žlutavé, šedavé, nazelenalé barvy, nebo výtok mléčný a čirý nejsou známkou závažného onemocnění prsu, ale jedná se o výtok podmíněný hormonálními změnami. Je vhodné prs nemačkat, protože mačkáním sekreci podporujete. Váš gynekolog Vám při mléčném výrazném většinou samovolném výtoku může odebrat krev na hormon prolaktin, který sekreci může někdy způsobovat. Obavy budí výtok krvavé barvy.

s poozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14061
Dobrý den, je mi 19 let. Našla jsem si bulku v prsu, která se mi pravděpodobně udělala při menstruaci. Bulka nebolí, je hladká, spíše pohyblivá a pravidelně ohraničená. O polovinu se mi zmenšila. Moje gynekoložka říká, že si myslí, že to nic vážného není. Jsem objednána na ultrazvuk. Jaká je pravděpodobnost, že by se jednalo o rakovinu? Může se rakovinová bulka zmenšit? Jinak bulka není na pohled vidět a prsa vypadají stejně jak předtím. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že na Váš dotaz ohledně bulky jsem již odpovídala. Pokud se bulka zmenšila, nejedná se o rakovinu prsu, protože zhoubné nádory se nezmenšují, ale vždy se pouze zvětšují. Může se jednat o bulku podmíněnou rozšířením žlázy a nebo o nezhoubný útvar prsu, který se během menstr. cyklu zmenšit může. Jak jsem psala, musíte vyčkat na výsledek ultrazvukového vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14060
Dobry den,
dostala jsem zadanku na UZ prsu,kde je Vase logo a v zadu mapa.
Chci se zeptat,mam na te zadance napsane samoplatce? Mam to od sveho gynekologa.Budu tedy vysetreni platit sama?Je mi 40let.
Odpověď: Dobrý den,

pokud nemáte žádný závažný problém s prsy, tak vyšetření do věku 45 let hradíte sama. Většina zdravotních pojišťoven, snad všechny kromě VZP, ale ve věku 40 a více let proplácejí samoplátkyním mamografické nebo ultrazvukové vyšetření zpětně v rámci tzv. "preventivních balíčků". Poradíme Vám podle toho, jakou máte zdr. pojišťovnu. Pokud máte problém s prsy - př.hmatný útvar nebo krvavou sekreci z prsu, tak máte nárok na vyšetření hrazené z Vašeho zdravotního pojištění.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14059
Dobrý den,
paní doktorko,
děkuji Vám za odpověď. Ještě mám prosím dotaz, dělá se biopsie prsu automaticky, když se útvar vyskytuje hluboko v prsu? Mamince je 57 let, její matka měla rakovinu prsu. Mamce dělali mamograf a následně ultrazvuk. Paní doktorka jí řekla, že to nic být nemusí, viděla tam nejprve stín, obrazec a pak nějaký uzlík. Říkala, že si chce být jistá, takže raději biopsie. Bolí prosím biopsie? Maminka chodí na pravidelné kontroly na mamograf jednou za dva roky. Před dvěma lety tam toto nebylo. Na biopsii jde za dva týdny. Za jak dlouho je pak znám výsledek? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

biopsie se nedělá z důvodu, že se útvar vyskytuje hluboko, tj. při basi prsu, ale o důvodech k biopsii jsem psala již v mailu předchozím. Biopsie je nebolestivý výkon, před biopsií se prsní žláza znecitliví injekcí anestetika.
Na výsledek biopsie se obvykle čeká 7-10 dní.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14058
Dobrý den, paní doktorko.Prosím Vás o radu. Byla jsem na mammografii, kde mi bylo zjištěno toto. Žlaznatá tělesa s rozložením ve všech kvadrantech skvrnitého vzhledu. Vlevo ve VK v C-C proj.jsou tečkovité MK na ploše 10x10 mm. Axily s fysiologickými LU.Zá:Heterodensní prsy Tabár IV.limitace čitelnosti. Hned byl mi proveden i UZ, kde nález byl potvrzen. Jelikož mám gynekologické problémy, tak mi gynekoložka chce nasadit Vagifem. Prosím o radu, zda mohu užívat hormonální léčbu a zda MK časem může zmizet. Moc Vám děkuji za odpověď. ZM
Odpověď: Dobrý den,

MK jsou zřejmě ve zkratce mikrokalcifikace a nejspíše jsou nezhoubné povahy, protože závěr vyšetření je bez dalšího doporučení. Byl Vám provedený jen pro malou přehlednost mamografie doplńující ultrazvuk a ten je v pořádku. Nález na mamografii nebrání v užívání Vagifemu.Mikrokalcifikace z prsu většinou nevymizí, mikrokalcifikace nezhoubné povahy ale ničemu nevadí a rizikem pro rakovinu prsu nejsou. K tomu, jaké jsou mikrokalcifikace povahy, by se radiolog měl jasně vyjádřit, byla jste vyšetřena na screeningovém centru ?

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14057
Dobrý den, může se rakovina prsu objevit u dívek mladších 20-ti let? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

raritně. Jedná se o nosičky některých genových mutací, např. TP 53, kde je výskyt rakoviny možný v mladém věku, jedná se o rodiny, kde přímé příbuzné- více žen- př. babička, matka onemocněly ve velmi mladém věku rakovinou prsu. V běžné populaci nerizikových žen se v takto mladém věku s rakovinou prsu nesetkáváme.

s pozdravem Hosuerková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14055
Dobrý den vážená MuDr. Houserková,
chtěla bych se Vás zeptat na genetické vyšetření genů Brac.Babička mé matky zemřela na rakovinu prsu.V 21-ti letech se mi v prsu objevila bulka,ktera byla chirurgicky odstranena.Zjistilo se, že je to displazie.Od té doby jsem měla párkrát bolesti prsou a bradavek,ale vyšetření prokázalo(ultrazvuk),že prsní tkáň je čistá.Dále bych se chtěla zeptat, zda byste mi doporučila vyšetření, když bych s partnerem, kterému nedávno zjistili, že má Lynchův syndrom se snažili založit si rodinu.
Odpověď: Dobrý den,

pokud máte v rodině jednu příbuznou- babičku, u které se vyskytla rakovina prsu a není žádná přímá příbuzná ani s výskytem rakoviny vaječníku, není Vaše riziko pro rakovinu prsu vysoce zvýšené a genetické vyšetření není indikované. Pokud si chcete i přesto nechat testovat nejčastější mutace, které se druží s výskytem rakoviny prsu, tj. BRCA1 a BRCA 2 mutace, můžete si tyto testy zaplatit. Poradí Vám Váš gynekolog, event onkolog v mamární poradně nebo genetik. Dostupné jsou i testy stěrem buněk ze sliznice dutiny ústní a výsledek je velmi rychle. Mutace u Vás se nepředpokládá. Pokud máte obavu vzhledem k výskytu Lynchova syndromu u partnera, tak si testy nechte provést.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14054
Dobry den, maminka byla dnes na mamografu a pote na ultrazvuku, pani doktorka navrhla biopsii, pry to nic byt nemusi, ale chce si byt jista. Mohu se prosim zeptat, jake je procento, ze biopsie neznamena vylozene to, ze se jedna o zhoubny nador?
Odpověď: Dobrý den,

biopsie prsu se provádí většinou pro podezření na zhoubný nádor prsu, ale někdy skutečně nejsme schopni se rozhodnout, zda se jedná o zhoubný či nezhoubný nádor prsu. V jistých případech lze také spíše pro jistotu provést biopsii nádoru, o kterém si myslíme, že je nezhoubný, svou roli tu hraje např. i věk ženy, viditelnost nádoru jen na jedné zobrazovací metodě - př. jej nemusíme vidět na mamografii a posuzujeme jej pouze z ultrazvuku a také velikost nádoru- čím je léze menší, tím je v některých případech složitější se rozhodnout, o jaký nádor se jedná a biopsie malignitu spolehlivě vyloučí. Věřila bych v tomto případě Vaší lékařce, že je biopsie prováděna skutečně spíše pro jistotu a nezbývá Vám než vyčkat histologického výsledku, trvá to 7-10 dní.


s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14053
dobry den mam dotaz jsem po operaci levého prsa a po chemoterapi a ozarkach v loni v breznu jsem skončila a od minulého tydne me poboliva az jako picha pod pazi a prso porad pracuje nemuzu davat třeba ruku na horu to je vetsi bolest rano umyji okno a odpoledne trpim je to normalni doktorka mi rene ze to byl velky zasah cervene to není ale sem nervozni dekuji za odpověď j.z
Odpověď: Dobrý den,

po ukončení léčby jste opravdu krátkou dobu a operace a následná radioterapie vyvolávají v prsu změny, které se vyvíjejí po dobu minimálně 2 let -zejména reakce na ozáření prsu. Hodně žen má ale při některých pracovních činnostech problémy dlouhodobě a i s delším odstupem od operace či ozáření prsu, jizvy v podpaží a v prsu mohou bolet, "táhnout". Zrovna mytí oken, které uvádíte, je z tohoto hlediska náročnou prací. Pokud jde o pocity píchání v prsu, je dobré na to upozornit Vašeho onkologa, ale předpokládám, že jste pravidelně každý rok kontrolována mamograficky a ultrazvukem. Myslím si, že všechny Vaše nepříjemné pocity v oblasti prsu a podpaží souvisí se změnami po operaci a ozáření a jedinou možností je vyčkat - stav by se měl upravovat a vyhýbat se fyzicky náročný činnostem, které Vám potíže zhoršují.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14052
Dobrý den. Dá se zmírnit bolest pri rakovine prsu? Naplasti nepomahaji
Odpověď: Dobrý den,

nevím přesně o jakou bolest, resp bolest kterého orgánu se jedná. Pokud nepomáhají na bolest náplasti,určitě se poraďte s Vaším ošetřujícím lékařem, onkologem, na zmírnění nebo eliminaci bolesti dnes existuje řada léků a určitě se najde něco, co Vám přinese úlevu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14051
J.J
Dobrý den.
Přibližně asi měsíc nosím každý den na spaní podprsenku s kosticemi, tudíž jí nosím asi 24h denně. Může to zvíšit riziko rakoviny prsu?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

riziko rakoviny prsu to zvýšit nemůže, ale pro prsa to určitě ideální není. Nevím, jaký máte důvod pro stálou přítomnost podprsenky s kosticemi, ale kromě jistého nepohodlí, trpí minimálně kůže v oblasti prsů a nejvíce pod prsy a to tlakem kostice. Určitě to není vhodné.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14050
Dobrý den,
Znamená něco když se mi přímo ze špiček bradavek odlupují kousky? Mám to už od té doby, co mi vyrostla prsa. Celé bradavky mám takové jakoby popraskané. Odlupování nebolí, ale je to nepříjemné.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

asi Vám takto na dálku neporadím, může se jednat i o nějakou kožní záležitost, takže bych doporučovala poradit se s Vaším gynekologem, takto na dálku nedokážu jen dle Vašeho popisu stav bradavek posoudit. Gynekolog Vás může dále odeslat ke kožnímu lékaři, pokud by se mu nález nezdál být v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14049
Dobrý den pokaždé když jsem v podprsence nebo mám šaty bez ramínek mám mezi podpažím a prsem takovou velkou bouli a mám to u levého a pravého poprsí prosím poraďte co mám dělat děkuji
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o žlázu, která zasahuje výše do tzv. axilárního výběžku prsů a nebo i do oblasti podpaží- to je jedna možnost- a nebo se může jednat i o rozšíření tukové tkáně v této oblasti. Jinak mě opravdu nic nenapadá, jste hodně mladá, Vaše prsa se vyvíjejí a bylo by vhodné stav zkonzultovat s Vaším praktickým lékařem, který Vás může odeslat na ultrazvukové vyšetření, které by původ "boulí" mělo objasnit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14047
Dobry den. Moje mamka (65let) prodelala rakovinu prsu. Pry se ted nesmi opalovat. Je to pravda? Jestli ano tak proc? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

maminka se jistě opalovat může, ale je to zřejmě míněno tak, že nadměrné opalování není obecně řečeno příliš zdravé a naše tělo zatěžuje. Takže se jedná o to, aby se imunitní systém Vaší maminky, která je zrovna po léčbě rakoviny prsu nebo možná užívá ještě nějaké léky, zbytečně neoslaboval. Pobyt na sluníčku je možný, ale s mírou, krátký.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14046
Dobrý den, dnes jsem byla na mém prvním vyšetření prsou a na ultrazvuku. Lékař mi řekl, že jsou to jen žlázy. Kontrola prý za rok, pokud nenastanou nějaké obtíže.
Mohla bych poprosit o vysvětlení lékařské zprávy? Moc děkuji I.
Zpráva:
- oboustranně jen částečně redukovaná fibrosně změněná žláza
- residuální žláza víc centrálně a do zevních horních kvadrantů, jinde involuce
- oboustranně lipomatosní okrsky mezi žlázovými strukturami
- vývody pravidelné prostorné
- mamily, kůže, zachycené axily bpn
- KO dle klin. potřeby a rozvahy
Odpověď: Dobrý den,

jste zdravá a popis je zbytečně dlouhý, rozvláčný. Byla jste na vyšetření na akreditovaném screeningovém centru ?
Vaše prsa jsou v pořádku, zatím nejste ve screeningovém věku a vyšetření za rok - mamografii nebo ultrazvuk - si lze uhradit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14045
PROSIM VAS CO ZNAMENA ZAVER V MOJICH PAPIEROCH PO VYSETRENI U MG,USG VYSE. ZAVER ZNIE :FERTILNY TYP PRSNIKA BEZ TU LOZISKOVYCH ZMIEN BILAT. MIKROKALCIFIKATY NEURCITEHO CHARAKTERU VPRAVO NA rHQQ VYSSEJ DENZITY. BENIGNE KALCIFIKATY VPRAVO. BI RADS 4a. MOJ STAV JE PO QE,EA,aTAT VPRAVO -poOP apoRAT ZMENY.A ZE PO 6.MESIACOCH JE STAV PRETRVAVAJU V HLQ HRUDKOVITE BENIGNE MAKROKALCIFIKATY DO 8MM. NA rHQQ PRETRVAVAJU VETVENE LINEARNE MAKROI MIKROKALCIFIKATY NEURCITEHO CHARAKTERU MIESTAMI VYSSEJ DENZITY. BEZ TU LOZISKOVYCH ZMIEN,BENIGNE MIKROKALCIFIKATY.POPROSIM O ODPOVED NA MOJ E-MAIL.! DAKUJEM.
Odpověď: Dobrý den,

popis je takový složitější, ale zřejmě jste po 6 měsících měla mamografickou kontrolu a stav kalcifikací i mikrokalcifikací se neměnní, dle popisu se jedná pravděpodobně o mikrokalcifikace benigní (tj. nezhoubné) povahy.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14044
Dobrý deň, som po IVF-KET, momentálne som v piatom mesiaci tehotenstva. Pred 7 rokmi mi moja gynekologička nahmatala hrčku ktorá ma pobolievala, po vyšetrení ultrazvukom zistená len zhrubnutá žľaza. Od začiatku tehotenstva ma v tom mieste pobolieva, myslela som si že je to len tými hormonálnymi zmenami, ďalej som to neriešila, ale hrčka sa začala zvačšovať a bolesť neprestáva. Je možné že sa tam niečo vážnejšie rozvinulo, alebo je to len tehotenstvom? Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den,

zvětšení bulky souvisí s největší pravděpodobností jen s rozšířením žlázy v graviditě. Doporučuji ultrazvukové vyšetření, které se může provádět i v graviditě.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14043
Ďakujem za odpoveď a ešte teda k dotazu 14037, pri vyšetrovaní prsníka som si všimla, že v jednej časti toho prsníka(tam kde začínajú rásť obe prsia, teda v strede hrudníka) sa mi ta koža ako keby trochu vťahovala, aj keď mám voľne ruky pri sebe, aj keď ruku nadvihnem. Ale ako som písala, je dosť zvráskavené a mám dojem, že v tej jednej časti, ako keby som mala už iba kožu a žiaden tuk ani tkanivo. A všimla som si to až teraz, ako som tak schudla...Vždy keď sa koža vťahuje, je zvráskavená, musí sa jednať o rakovinu??? Alebo to môže mať aj iné príčiny?
Odpověď: Dobrý den,

to, co popisujete, není rozhodně příznakem rakoviny prsu, ve vnitřních oddílech prsů je málo žlazového parenchymu a pokud zhubnete a vymizí i podkožní tuková tkáň, tak kůže může odpovídat Vašemu popisu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14042
Dorbý den.Je mi 37let, jsem po 4xIVF, z toho 2x úspěšné. Ve 4měs. druhého těhotenství mi diagnostikovali cystu asi 1cm, která se nyní zvětšuje a bolí (2 měsíce kojím), poslední týden se mi nad cystou objevilo zarudnutí, menší pohyblivost kůže a ztenčení kůže. Může se jednat o zánět např. po otlačení o podprsenku? Může se cysta změnit v nádor? Je vhodná punkce cysty? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

vzhledem k zarudnutí kůže se může jednat o počínající zánět prsu, který je při kojení častý. Doporučuji zajít na ultrazvukové vyšetření prsů, které situaci objasní. Pokud je cysta velká a bolestivá, je vhodné provést její evakuaci, resp. aspiraci obsahu cysty tenkou jehlou. Ve vzácných případech může nádor vyrůstat ze stěny cysty, ale to je dobře patrné právě při ultrazvukovém vyšetření, takže se dá ultrazvukem tato situace vyloučit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14041
Dobrý den,
během týdne se mi zvětšilo a ztuhlo jedno prso zhruba o jednu velikost. Na dotek je napnuté a jdou vidět žíly. Na začátku bolelo, ale nyní již bolesti nejsou. Před 14ti dny jsem dobrala a ukončila antikoncepci. Můze to byt tim, nebo bych se mela obavat? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

změny prsu mohou mít hormonální příčinu /event mohou souviset s HAK/. Doporučuji ale navštívit Vašeho gynekologa a nález na prsu s ním zkonzultovat. Vhodné je také ultrazvukové vyšetření provedené na některém ze screeningových center.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14040
Dobry den mam problem uz delsi dobu mam problem s pravým prsem bradavka me svedi a loupese porad do kola se to opakuje poradte dekuji Skrepská
Odpověď: Dobrý den,

je vhodné navštívit lékaře v mamární poradně nebo možná ještě dříve kožního lékaře, bradavka může být postižena kožním zánětem, což je ve Vašem mladém věku nejpravděpodobnější. Prs lze vyšetřit ultrazvukem.
Nejdříve by ale bylo vhodné vyloučit dermatitidu /zánět kůže bradavky/.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14039
Dobry den,
poslednich par tydnu mam problem s tim, ze me svedi prava bradavka (jen jedna - leva vubec). Nepozoruji suchou kuzi, supinky...vubec nic takoveho... Ani zadne jine zmeny na prsou nepozoruji ani jine potize nemam. Je mi 23 let. Myslite, ze bych mela s timto problemem navstivit svou gynekolozku? Dekuji za radu.
Odpověď: Dobrý den,

vyčkejte, myslím že to přejde, pokud by to trvalo ještě delší dobu, zkuste navštívit Vaši gynekoložku nebo se poradit s kožním lékařem, zda se nejedná o nějakou formu alergie.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14038
Dobrý den,

existují homeopatické léky, nebo čistící čaje na mikrokalcifikaci v prsu?




Děkuji Hrobská.
Odpověď: Dobrý den,

homeopatika ani čistící čaje, které by odstranily mikrokalcifikace z prsní žlázy neexistují. Mikrokalcifikace v prsu jsou časté a většina z nich jsou mikrokalcifikace nezhoubné povahy, které my radiologové na snímku dokážeme poznat. Některé mikrokalcifikace mohou být známkou nádoru a některé jsou neurčité- nedokážeme je zařadit. V těchto případech je vhodná biopsie. Nezhoubné mikrokalcifikace v prsu nevadí a nejsou rizikem pro rakovinu prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14037
Dobrý deň, v posledných mesiacoch som schudla, čo ma teda na jednej strane potešilo, na strane druhej si to bohužiaľ odniesli aj moje prsia, ktoré sú po mojom večnom chudnutí a priberaní už dosť ovisnuté. Sú aj nesúmerné (to od puberty) a ten väčší prsník je viac zvráskavený, proste je tam nadbytočná koža. Ale na celom prsníku, nielen v jeho jednej časti. Dočítala som sa, že aj toto môže byť jedným z príznakov rakoviny...o mesiac idem k lekárovi na kontrolu, aj na sono (nakoľko mám v tomto väčšom prsníku FiA). Mám sa obávať? ?Môže ísť o rakovinu?
Odpověď: Dobrý den,

nejedná se o rakovinu, kůže prsu po zhubnutí může vypadat tak, jak ji popisujete. Vůbec se nebojte a vyčkejte ultrazvukového vyšetření.

s pozdravm Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14036
dobry den...mam u bradavek nekolik dalsich boulicek tzv.falesne bradavky...mam dve deti kdysi jsem byla na utz.vysetreni prsou...z jedne boulicky po smacknuti vyteka tekutina...z bradavek ne...muze jit o rakovinu??jsem na utz objednana ale dostanu se na radu az na konci mesice...jiz nekolik noci hruzou nespim
Odpověď: Dobrý den,

termín falešné bradavky neznám, možná máte na mysli přídatné mléčné žlázy, kterém se ale mohou vyskytovat v průběhu mléčné lišty, která probíhá z oblasti podpaží přes hrudník a břicho až do oblasti třísel. Někdy může skutečně být vytvořena i další bradavka u přídatné mléčné žlázy. Nevím, jestli toto je Váš problém. Tekutina vytékající z bradavek po stlačení může být čirá nebo mléčná, neměla by být krvavá. Myslím, že se nemusíte vůbec strachovat, že se nejedná o nic závažného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14035
Dobrý večer. Jsem maminka plně kojím 7 měsíců. Dva dni mam bolesti v jednom prsu . Neboli mě bradavka a nemam ani problém při kojeni. Nepotřebuji odstřikovat mléko to se mi děla furt stejně, ale cele prso je moc bolavé nahmatala jsem si tam nějakou bouli a je to dost červené. Kam s tím? Děkuji Hezky večer.
Odpověď: Dobrý den,

pravděpodobně se jedná o zánět prsu, který je v době kojení častý. Je vhodné zajít za Vaším gynekologem, který Vám event dle nálezu předepíše antibiotika.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14034
Dobry den chtela bych se zeptat je mi 24 a stale jsem nedostala zadanku na vysetreni prsou nechci nic zanedbat mam dvou letou dcerku mam pro co zit cetla jsem ze by mi. Ji mela zaslat pojistovna mam vzp mam si tam zajit nebo ke sve doktorce prosim dejte mi vedet moc dekuju pavla
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku pojišťovna nezve ženy na vyšetření, zvaní se týká žen nad 45 let věku, které neabsolvovaly více než 3 roky mamografické vyšetření. Pokud se chcete nechat vyšetřit, je to možné provést za úhradu a je pro Vás vhodné ultrazvukové vyšetření prsů /cena obvykle 300 Kč/. Ve Vašem věku je dostačující samovyšetření prsů prováděné vždy pravidelně 1x za měsíc. Zhoubné nádory u mladých žen jsou vzácné a obvykle rychle rostou, takže si většina žen nádor nahmatá. Vyšetření v tomto věku je vhodné pouze u žen s vysokým rizikem pro rakovinu prsu /mají více žen v rodině s výskytem rakoviny prsu nebo vaječníku/.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14033
Dobrý den, je mi 19 let. Při menstruaci se mi udělala bulka v prsu. Nebolí, je pohyblivá a dobře ohraničená. Byla jsem hned na gynekologii, doktorka řekla at přijdu za měsíc, že kdyžtak objednáme ultrazvuk. Již ji mám dva týdny. Mám pocit, že se bulka zmenšuje. Nevíte, o co by mohlo jít? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat nejspíše o rozšířenou žlázu, která se po menstruaci zmenšuje a obvykle se v druhé polovině cyklu zvětšuje. Nebo se jedná o nezhoubný útvar - cystu nebo tzv. fibroadenom- oba nezhoubné nádory se vyskytují běžně u mladých žen a rovněž se mění v závislosti na menstruačním cyklu. Prsa je vhodné si vyšetřovat vždy po ukončení menstruace, kdy je žláza dobře prohmatná a nezhoubné útvary jsou menší.
Ultrazvukové vyšetření povahu bulky objasní.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14032
Dobrý den,dnes jsem byla na mamografii a nález zní.Tabár/birads-Tabár IV / pravděpodobně benigní=3 Symetricky rozložená denzní žláza bez dominantních ložisek stínů.RTG benigní mikrokalcifikace v ojedinělých mikrocystách.Vpravo v ZKK je ohraničené projasnění vel.cca 31 krát22 mm,může být na podkladě lipomu,vhodné doplnit UZ vyšetření.Nejsou patrné známky malignity.Prosím o vysvětlení.Děkuji H.
Odpověď: Dobrý den,

jste zcela v pořádku a Váš nález je normální. V prsech jsou nezhoubné mikrokalcifikace /usazeniny vápníku/ a nezhoubný tukový nádor- jedná se o běžné změny prsní žlázy nevyžadující léčebný zákrok.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14030
Dobrý den,
mám malou obavu,včera jsem pozorovala bolest pravého prsníku a slabý otok na jedné strane bradavky, na pohmat cítim asi neco dzuřeného, trvá to i dnes, je to zánět nebo to muže být rakovina?
dekuji G.
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku je častější zánět prsu nežli rakovina, ale pokud prs není začervenalý, může se jednat jen o běžné rozšíření žlázy v souvislosti s hormonálními změnami během cyklu. Podezřelé změny prsu lze vyloučit ultrazvukovým vyšetřením.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14029
Dobrý den,včera jsem podstoupila mamografické vyšetření prsou a v závěru nevím,co znamená částečně redukující žláza a vlevo axilárně stín LU?děkuji za odpověď,Minaříková
Odpověď: Dobrý den,

redukující žláza znamená postupnou náhradu žlázy tukovou tkání, což je ve Vašem věku normální. Ve Vašem případě chtěl lékař vyjádřit , že se jedná o částečnou náhradu žlázy tukem. Dále popisuje drobnou mízní uzlinu v podpaží- což je rovněž zcela v pořádku a jedná se o normální běžný nález. Jste v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14028
Dobrý večer.
Už se mi několikrát stalo, že mě postihly pichlavé bolesti na pravém prsu v okolí bradavky. Na bradavce mám i malinký stroupek, který se stále tvoří. Bolest se objevuje zřídka a trvá s přestávkami asi okolo 2 hodin. Mám to nějak řešit a pokud ano, kde? Děkuji za Váš čas. A.K.
Odpověď: Dobrý den,

pokud máte stroupek na bradavce, bylo by vhodné se poradit nejprve s kožním lékařem. Píchavá bolest v prsu může mít původ i v blokádě krční nebo hrudní páteře a nebo může mít bolest prsu hormonální příčinu, se stroupkem na bradavce nejspíše nesouvisí. Můžete podstoupit pro Váš klid ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14027
Dobrý den,
dnes jsem byla na biopsii prsu. Na kartě z vyšetření je napsáno: "Provedena core cut biopsie z ložiska adenoidně cystického v HKK Idx prsu." Chtěla bych se zeptat, co znamená adenoidně cystické ložisko? V předchozích zprávách z ultrazvuku nebylo uvedeno, že se jedná o adenoidně cystické ložisko, ale o laločnatě konturované ložisko nehomogenní struktury s převahou cystoidní složky.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o lékařské odborné termíny. Popis ložiska říká, že se jedná o kombinaci ložiska solidní /adenoidní neboli žlazové/ povahy a cystické povahy /cystické=tekutinové/. Taková ložiska se v prsu mohou vyskytovat a je vhodné je ověřit biopsií, tak jak je to ve Vašem případě.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14025
Dobrý den, trápí mne zelenošedý výtok z bradavky, má 3 děti-velké, opak. sono v 2008 pro výtok z bradavky,nyní asi 3měs. tuhé ložisko 2*1cm, zítra mne čeká sono na mno ov, na prsu je viditelná pomerančová kůra,zvětšení , ale ta tuhost mi způsobuje tlak a omezení hybnosti ruky. myslela jsem, že je to od ramene nebo od kostic. Mohlo by se jednat o něco vážnějšího?Nechci se stresovat. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

zelenošedý výtok není závažným příznakem, tento výtok bývá obvykle hormonálně podmíněný. Uvádíte přítomnost bulky v prsu, která by se měla dovyšetřit ultrazvukem, event mamograficky. Nevím, kdo Vám diagnostikoval pomerančovou kůži na prsu - k tomu by se měl vyjádřit odborný lékař, onkolog nebo chirurg. Takto na dálku Vám skutečně neporadím nic jiného než vyšetření ve screeningovém centru.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14024
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat co jsou zkratk Ki 67 30? ER 80%, PR 40% a her 2neu 3 pozit.Mám po op. l. prsu pro dg,ca mammae l.sin. Uzlina negat.T1 NOMO.Děkuji a přeji hezký den M.L.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o vlastnosti, tzv. imunoprofil nádoru, jehož znalost je důležitá pro onkologickou léčbu.
Ki 67= proliferační index nádoru, tj. jeho růstový potenciál. ER=estrogenové receptory nádoru a PR =progesteronové receptory. Pokud jsou receptory přítomné, znamená to, že nádor bude reagovat na antihormonální /antiestrogenní/ léčbu. Váš nádor má 80 % estrogenních receptorů a dá se tudíž předpokládat, že na léčbu těmito hormonálními preparáty bude reagovat. Her-2/neu je onkogen, jeho přítomnost, která je ve Vašem případě prokázána /hodnota 3+ /, znamená, že nádor by měl rovněž dobře reagovat na léčbu biologickou, pomocí tzv. Herceptinu.
T1= velikost nádoru, maxim do 20 mm, N0 znamená, že nejsou nádorem postižené mízní uzliny v podpaží a M0 znamená, že nejsou nikde v těle vzdálené metastázy.
Nádor je malý a bez postižení uzlin v podpaží a bez metastáz, takže se dá předpokládat jeho úspěšné vyléčení.
s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14023
Dobry den, nahmatala jsem si bulku na levem prsu. Lekar mne po prohmatani poslal na vysetreni ke specialistovi, ktere budu absolvovat pristi tyden tady v Anglii. Pokud bych potrebovala chirurgicky zakrok k odstraneni tohoto utvaru, dala bych prednost Ceske Republice. Na kolik CZK takovy zakrok muze vyjit, prosim?
Odpověď: Dobrý den,

záleží na histologii tumoru. Pokud se jedná pouze o odstranění nezhoubného nádoru, tak se vejdete s krátkou hospitalizací do 20 tisíc Kč. Pokud by se jednalo o zhoubný nádor, jsou náklady na operativu a následnou hospitalizaci vyšší, do nákladů se musí započítat také práce patologa, takže odhadem 35-40 tisíc.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14022
Dobrýden,
chtěla bych vědět zda je pravda, že kontrolní prohlídky prsů se nyní již u specialisty nedělají a má je dělat ženský nebo obvodní lékař. Chodila jsem pravidelně do mamologické poradny 2x za rok.Lékař bohužel odešel do důchodu a doporučený nový lékař / nebo spíše jeho sestra / mi řekla, že pokud nemám potíže tak k nim nemusím.Dále ani nevím kdo mi napíše kontrolu na mamograf, když již nemám žádného lékaře. Myslím si, že až si najdu bulku tak již bude pozdě.Děkuji za odpověď. J.
Odpověď: Dobrý den,

pokud nemáte žádné problémy a nemáte vysoké riziko pro rakovinu prsu /riziko nad 20 %/, tak skutečně do mamární poradny docházet nemusíte. Žádanku na mamografické vyšetření Vám napíše Váš praktický lékař nebo Váš gynekolog - lékaři mají povinnost Vám 1x za dva roky žádanku na toto vyšetření vystavit. Pokud by jste měla jakýkoliv problém s prsy i mezi screeningovými intervaly nebo si něco nahmatala, tak Vám i v tomto případě žádanku může vystavit praktický lékař nebo gynekolog a nic nehradíte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14021
Vážená paní doktorko,
byl mi biopsií prsu prokázán fylogenní tumor. Mnoho informací jsem nenašla. Mohla byste mi, prosím, podat více informací?
Velice děkuji
Odpověď: Dobrý den,

patrně se jedná o fyloidní tumor, který má nezhoubnou i zhoubnou variantu. I v případě průkazu nezhoubné varianty nádoru, která je mnohem častější než zhoubná, je vhodné tento nádor odoperovat, protože jeho zvrat v nádor zhoubný je možný. Operace je obvykle jednoduchá, nekomplikovaná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14020
Dobrý den, chtěla bych získat informaci, co se týče mamografického zařízení.
17.8.2014 mi bude 45 let. Mohu se dostavit na mamograf i dříve, nebo musím počkat na datum, kdy mi bude 45 let? Jsem pojištěncem průmyslové zdravotní pojišťovny.Děkuji Fendrichová Leona
Odpověď: Dobrý den,
mamografii můžete absolovovat jako preventivní vyšetření od 40 let věku, ale za úhradu. Cena se pohybuje asi mezi 600-800 Kč. Od 45 let máte nárok jednou za dva roky na preventivní mamografické vyšetření hrazené z Vašeho zdravotního pojištění. To platí pro všechny pojištěnkyně kterékoliv pojišťovny. V rámci svých preventivních balíčků většina pojišťoven, konkrétně i ČPZP, hradí zpětně ženám ve věku 40-44 let mamografické vyšetření a to dokonce v ročním intervalu. Takže když si necháte potvrdit úhradu na screeningovém centru, pojišťovna Vám částku proplatí.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14019
Druhá část dotazu: Je možné,že prso je větší díky stresům a strachu a také díky tomu,že si ho mnohokrát denně,prakticky 3/4 roku,prohmatávám? Jsem z toho opravdu ve stresu a pořád na to myslím. Prsa mám poměrně malá, řekla bych, že dobře přehledná.Mimo horm.uzle jsem v nich nic podezřelého nenalezla a řekla bych,že kulminace obtíží je po ovulaci a před menstruací.Bolestivost bude zřejmě souviset i s napětím a tím pádem bude asi od páteře.Prakticky mě trápí jen to zvětšení. Čím by to, prosím, mohlo být.
Odpověď: Dobrý den,

pokud se prs zvětšil, je možné, že je to pouze v důsledku hormonálních změn, ale jak jsem už psala, pokud jste nebyla na vyšetření /první volba je ultrazvuk/, tak je určitě vhodné toto vyšetření absolvovat.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14018
Dobrý den,od září 2013 mě trápí problém s pravým prsem.Nejdříve se mi v něm udělala bolestivá boulička,reagovala na horm.změny v průběhu cyklu a asi po 1/2roce zmizela.Takových "válečků" jsem měla několik. Podle jejich chování jsem usoudila,že jde o horm.uzle.Dva měsíce užívám Mastodyon,potíže se výrazně lepší.Problém je,že prso mám stále zvětšené a jakoby svěšené oproti druhému.Pobolívá mě na hrudní kosti, občas i prso, cítím napětí,tlak, občas také bolest P ruky a v podpaží-tam mám hmatné uzlinky asi vel.hrášku, občas citlivé, bolestivé.
Odpověď: Dobrý den,

z popisu Vašich problémů vyplývá, že se jedná skutečně o hormonální změny, které se týkají pouze jednoho prsu.Bylo by vhodné prs vyšetřit ultrazvukem, pokud jste ještě toto vyšetření neabsolvovala. Mastodynon je dobrá volba, bolesti a problémy by měly pomalu ustupovat.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14017
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jen co znamená, když mi můj gynekolog poslal na sono prsu a axil-jedná se mi o výraz axil.Nahmatala jsem si v pravém prsu neučitou bouli, dle gynekologa se je jedná o vpravo v HVK unikající plošný útvar o velikosti asi 3cm v průměru.Mám samozřejmě obavy, ale p.ganekolog říkal, že to nevypadá na nic závažného.Na vyšetření jsem objednáná 136.2014 do FN Plzeň-Bory.
Odpověď: Dobrý den,
axil=podpaží. Váš gynekolog Vás poslal na vyšetření prsů a vyšetření podpažních oblastí - podpaží vyšetřujeme vždy společně s prsy. V podpažní oblasti hodnotíme především mízní uzliny a může tam zasahovat i prsní žláza.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14016
Dobrý den,
V 3/2014 jsem si našla bulku v pravém prsu. Šla na sono, nález: zduřená prsní žláza. Bulka se zvětšila (asi jednou tak) a je bolestivá. Tento týden jsem šla znovu sono a mamo. Nález:mastopický uzel bez patol. formací, známky malignity se neukazují. Uzliny obvyklé. Mamograficky:v dolní pol. prsu ostře jemnou linií ohraničený uzel obsahující obvyklé žlázové a tukové struktury 50x58mm, má benigní charakter - mastopický uzel, ev. hamartom. Moc Vás prosím o vysvětlení nálezu a o radu ohledně dalšího postupu. Co je to hamartom? Mám dvě děti (7 a 8), obě kojené.
Odpověď: Lékař se domnívá, že jde o změny nezhoubné, s kterými není třeba nic dalšího dělat, také hamartom není nic nebezpečného, je to v zásadě nezhoubný útvar obsahující tuk.
Kdyby se boule zvětšovala či jste měla pochyby, jděte jako samoplátkyně pro jistotu na jiné akreditované centrum, Pokud i druhý lékař potvrdí nevýznamný nález, budete klidná...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14015
Dobry den,dnes som bola na sono prsnikov a zistilo sa,ze priebezna involucia prsnikov s mikrocystickou dyslaziou bez patlog.vaskularizacie.vlavo v HLQ blizkosti mamillymierne nepravidelne hypoechogenne lozisko 11x7mm,s drobnymi anechogennymi loziskami do 3 mm bez pat.vaskularizacie-dysplasticke lozisko.na rozhrani LG hypoechogenne lozisko 8x4mm bez pat.vaskulariz.Axilly bpn.zaver : tu mammae I sin.benig
Odpověď: Lékařka vás vyšetřila a domnívá se, že máte v prsech jen nepodstatné hormonální změny, nezhoubné. Předpokládám, že šlo o lékaře znalého a zkušeného, kdyby měl jakékoliv pochyby, provedl by či alespoň doporučil biopsii jehlou pod sono kontrolou - to v nálezu není... Kdyby byla boule v prsu, která se zvětšuje bez závislosti na cyklu, je vhodné pro klid sono zopakovat, stejně tak při jiných změnách.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14014
Dobrý den,
mám "Poukaz na magnetickou rezonanci prsou" a chci se zeptat na které pracoviště se můžu obrátit. Zkoušela jsem ÚVN Praha, ale tam prsa nevyšetřují. Mamografické vyšetření, sono a duktografii již mám.Předem děkuji za informaci.

Odpověď: MR prsu se dělá určitě na Bulovce, také ve VFN v Praze, chodí tam lékařky z mamodiagnostického centra na Karlově nám., zkušené lékařky na prsy specializované, Je nutné se na MR objednat, nejlépe telefonicky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14013
Dobrý den, mam dotat muj pritel ma bulku na cca 2cm nevenovli jsme tomu pozornost ale ma ji tam uz asi rok ale prijdem mi ze se předtim byla mensi. Proto se ptam zda je nejak možnost ze by nam nekde udelali vysetreni na pockani. Pred tydnem jednomu rodinemu prislusnikovy objevili rakovinu v plicich v kostech. A vse nejvetsi problem bylo zanedbani. Tak nechci na nic uz cekat. Jde mi o vyvraceni rakoviny prsu u muze je mu 41 let. Mam strasny strach. Prosim poradte mi. Moc dekuji. S uctou a pozdravem.
Odpověď: V tomto věku u muže je rakovina velmi vzácná, s největší pravděpodobností půjde jen o zvětšení žlázy u muže, tzv. gynekomastii, nezhoubnou a celkem běžnou změnu, Doporučuji provést sono + ev. podle lékaře na místě mamografii, Pokud nebudete mít žádanku, musíte vyšetření zaplatit, Vždy je třeba se na vyšetření objednat, během několika dnů či do týdne by to neměl být problém vyšetření provést, např. v mamodiagnostickém centru v Berouně, kde také pracuji, by se nějaké místo během několika dnů našlo, klidně si tam zavolejte. Pokud to máte daleko, najdete centrum s kratšími objednacími dobami i blíže - viz seznam center na www.mamo.cz
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14012
Dobrý den,možnosti léčby a prognoza u Ca mammae ldx.duplex
Odpověď: Dvě ložiska neznamenají automaticky, že je prognóza horší, závisí to také na mnoha dalších okolnostech, vel. nádorů, biologické povaze (typu, rychlosti růstu) apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14011
Dobrý den, chtěla bych se zeptat? asi před 14 dni se mi na mém pravém prsu objevila bulka asi o velikosti 2cm tak jsem si stím zašla k doktorovi a ten mě objednal na mamograf na který musím čekat a mezi tím jsem objevila další dvě bulky. asi pred rokem jsem byla na mamografu kuli plastice prsu a nic tam nebylo. mohla to zapřičinit plastika prsů? pořád se mi zvětšují. chtěla bych na vyšetření co nejdřív,můžete mi nějak pomoc nebo poradit?

Odpověď: Nechal bych udělat sono a mamografii, pokud máte obavy, vybral bych si centrum, kde jsou krátké objednací doby, s boulí by vás měli vzít také přednostně. Máte právo si centrum vybrat. V seznamu center jsou pracoviště, která jsou přeplněna a čeká se dlouho, jiná, která mají termíny do týdne. Je to dáno kapacitou a polohou. Například já pracuji v Berouně, kde jsou doby krátké a v Praze na Karlově náměstí, kde jsou velmi dlouhé. Když je třeba ženu vyšetřit brzy, nasměruji ji do Berouna. Jinak seznam všech center v ČR s objednacími dobami je na www.mamo.cz, včetně telefonních čísel k objednání.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14010
Dobrý den, prosím o vas nazor.
ultrasonografie prsu
výsledek 4a-BIRADS podezřelý nález
vcelku pravidelný parenchym difuzne rozloženy s většími porcemi v HZQ bilat., v právo v HZQ pod udávanou rezistenci je nejasná hypoechogenni formace oválného tvaru - v celku ohraničena velikosti 20x14x10mm- k histol. verifikaci. Dukty ne rozšířený, v axilach tuk. degen.uzliny do 12mm
věk 37 let
dekuji za odpověd.mám byt připravena na nejhorší?
Odpověď: Je to obraz změny, která je s největší pravděpodobností benigní (nezhoubná), není to však zcela na 100%, proto je vhodné provést biopsii jehlou pod sono, pro klid, většinou se potvrdí, že nejde o nic podstatného. Jinak také uzliny v podpaží neukazují na to, že by v nich byly nějaké závažnější změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14009
Dobrý den pane doktore. Přítelkyni v prosinci 2013 operovali karcinom prsu.Má nasazenu léčbu Zoladecem a Tamoxifen.Je po ozářkách.Kontrolní testy na markery ukázali zvýšenou hodnotu CA15 na 32,5 když mez je 31,3.Co to může znamenat? Děkuji za Váš názor.V době radioterapie byli hodnoty v mezích.
Odpověď: Podle mne to z jednoho vzorku neznamená nic, doporučil bych markery po určité době zopakovat, důležitá je tendence, hodnoty by neměly stále růst....Jinak je třeba hodnoty vždy posuzovat v kontextu s dalšími výsledky, markery nejsou zcela specifické.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14008
Dobrý den,před 14dny jsem zjistila,že při zmáčknutí pravé bradavky vytéká nějaká tekutina,je řídká,tmavá až krvavá.Byla jsem u lékaře, kapku poslal na cytologii-čekám na výsledky.Byla jsem na utrazvuku.Paní doktorka do zprávy napsalala: hrubší textura žlázového parenchymu oboustranně s mastopatickými rysy, s oj cystičkou pod areolou vleve(cca5mm). bez prokazatelných změn ložiskových nebo infiltrativních zejména ve smyslu tu procesu(zejména vlevo), okolní struktury,axily bpn.-co to znamená,mám se obávat nejhoršího?je mi 47let,mám dvě dospělé děti.Děkuji
Odpověď: Takto se projevují typicky hormonální změny, také sono obraz je potvrdil, tedy žádný nádor. Dělal bych něco dalšího, jen kdyby byla v tekutině při cytologii masivní krev, pak je vhodné ještě doplnit tzv- duktografii, která vyšetři podrobněji mlékovody. Určitě to není nic, z čeho byste měla mít obavy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14007
dobrý deň pán prof.,reagujem hneď na vašu odpoveď-na moje otázky č.1-5."každopádne kdyby bylo boule v prsu trvalá,je vhodné jít na sono kontrolu".Hrčku som si nahmatala vo febr.2014-vtedy bolo aj to sono,odvtedy je tam stále nezväčšuje sa,mám pocit,že pred menzesom je väčšia ,po menzese sa zas zmenší do veľkosti 1-1,5 cm.....mám ísť na sono ? ak áno v akom časovom odstupe doporučujete ? a o čo by mohlo ísť?
To,čo palpačne cítim na sone popisujú ako zhrubnutú žľazu.ďakujem
Odpověď: Takto vypadají hormonální změny, pro ně je typické, že se boule zvětšuje a zmenšuje v závislosti na cyklu, nejsou to příznaky nějakých podstatných změn. Také nález ze sono to potvrzoval, lékař viděl jen bohatou žlázu + hormonální změny. Nemůžu však za lékaře dát záruku, když jsem to neviděl sám. Doporučuji kontrolu určitě při změně, kdyby to rostlo bez závislosti na cyklu. jinak alespoň v odstupu 1 rok.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14006
Dobrý den,
na MRI mi zjistili patol.ložisko centr. mírně směrem do ZK 25x15x5mm,dále drobnoložiskové asymetr.patol.sycení v obou ZK s přesahem do VK. Co to prosím znamená včetně zkratek ZK a VK?
DG je invazivní Ca mamm.l.sin+DCIS cT1b cBN MX, IHC:ER 100%,PR 90%,
ki67%-30%, c-erb-2-0. Je toto důvod pro operativní odstranění celého prsu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: VK a ZK znamená vnitřní a zevní kvadrant. Je třeba obraz vidět a vše závisí na tom, jaký druh sycení to byl, může jít o žlázu či známky šíření neinvazivní složky do okolí. Pokud by šlo o tu druhou variantu, je vždy bezpečnější radikálnější výkon, aby se nemoc dále nevrátila. Jinak výsledky jsou celkem dobré, nádor má např. vysoké hodnoty hormonálních receptorů, to je příznivé prognosticky...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14005
Dobrý deň, mám výsledok z biopsie... v tukovom tkanive ložiská denzného fibrozneho tkaniva, bez štruktúr prsnej žľazy. Môže ísť o fibrocyst.zmeny alebo strómu fibroadenómu. Doporučujeme korelovať klinicky. Jedná sa o laločnatú dobre ohraničenú nepalpovateľnú léziu o veľ. zhruba 15x10 mm.. Bez známok malignity v usg obraze, bez patologickej vaskularizácie. Na MMG léziu nevidno. S Lekárom sme sa dohodli, že to vyberie. Môžete mi prosím objasniť výsledok biopsie? Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Biopsie ukazuje pestré hormonálně podmíněné změny, je trochu zvláštní, že nejsou žádné struktury mléčné žlázy v okolí, může být vzorek dost malý, rozhodně je ale důležité, že nález nemá vyšší riziko. Je třeba vždy postupovat individuálně, v tomto případě není chirurgické odstranění útvaru špatné řešení. Bude klid a nebudou muset být opakované kontroly.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14004
Dobrý den. Asi před dvěma měsíci mě před menstruací začalo bolet jedno prso. Nahmatala jsem v něm pohyblivý útvar, který však po menstruaci nešel najít.Toto se teď objevuje před každou menstruací a je to nepříjemné, protože mi někdy bolest vystřeluje až do paže či mě píchá u srdce. Lékař, u kterého jsem byla po menstruaci, mě prohlédl a řekl, že to nic není...
Děkuji moc za radu
M.
Odpověď: Opravdu to vypadá jen na změny v souvislosti s cyklem a hormony, kdyby se to takto neměnilo, jdete pro klid na sono. Jinak ale buďte v klidu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13998
Dobry den!Prosim vysvetlit vysledek vysetreni|2-birads-benigni Zlaza v parcialne rozvolnene,hyperechogenni a misty zavojujici liste,bilat.jen oj. drobne cystoidni duktektazie,nejvetsi vlevo v HZK 8*4 mm.Bez jinych patologickych zmen.V axilach LU benig.vzhledu. A k tomu mne trapi velka asimetrie -hipoplazie leveho prsu.Dekujeme.
Odpověď: Lékař popisuje normální prsy s drobnými cystičkami, což značí nevýrazné hormonální změny, obvyklý nález u ženy vašeho věku, bez vyššího rizika. Z hlediska prevence rakoviny je dobré chodit normálně na screening, při pohmatovém nálezu jít samozřejmě dříve, kdykoliv. Asymetrie je dána vrozeně, pokud vás to trápí, je to řešitelné plastickým chirurgem, žádné léky neexistují.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13997
Dobrý den, mám jen jeden dotaz. Proč se všude dělá velká osvěta proti rakovině prsu a pak po Vás chtějí zaplatit?
Jezdím pravidelně na mamografické vyšetření, ale pokud si sama žádám vyšetření prsu musím si to zaplatit. Naposledy jsem platila Kč 274,- za půl roku má absolvovat znovu sono vyšetření a opět si to mám zaplatit prý sama už jako samoplátce/takže mi pan doktor nenapíše žádnou žádanku/.Mám VZP pojišťovnu.
Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Povinnost lékaře, praktika či gynekologa, je poslat vás se žádankou na screeningové centrum k provedení bezplatného mamografického vyšetření, nárok na bezplatné vyšetření máte také v případě, že lékař provádí doplňující vyšetření dalšími metodami, sono apod., a to až do roka od provedení mamografie. Nárok na bezplatné vyšetření máte jedenkrát za dva roky. Nárok na bezplatné vystavení žádanky a na vyšetření máte i v případě jakýchkoliv příznaků, které by mohly být s vyšší pravděpodobností nádorem.
Pokud chcete na prevenci chodit každý rok, například mezi mamografií ještě za rok na sono, je nutné si vyšetření uhradit. Pokud je mi známo, nikde na světě nehradí pojišťovna vyšetření pravidelně každoročně.
Pokud tedy lékař nepostupuje, jak píši nahoře, řešte to s vaší VZP.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13996
Dobrý den,
asi před měsícem se mi na levém prsu objevily malé tečky, vypadají něco jako mini petechie. Jsou sytě červené, ale nebolestivé.
Ted jsem si všimla, že se mi podobné tečky objevily i na pravém prsu.

Může to být nebezpečné? Nebo se jedná jen o nějakou reakci mé kůže?

Mnohokrát Vám děkuji za odpověd!

L.K.
Odpověď: Vůbec to nevypadá na nic nebezpečného, jsou to změny na kůži, s prsem nesouvisí, na dálku samozřejmě není možné přesně určit, o jakou kožní změny jde...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13995
Dobrý den, vyšetřeními potvrzena fibrocystická mastopatie (histologie, sono, mamo). Závěr BIRADS-2, lékař říkal, že při kontrole po měsíci od biopsie nevidí nic podezřelého. Prs je ale stále velmi citlivý, občas i druhý, občas neurčitá tupá bolest, cítím to i v podpaží. Původní bulka, kterou jsem našla, se zmenšila, ale stále tam je (a je citlivá). Psychicky jsem nález bulky nesla velmi špatně a přestože v tomto ohledu na sobě pracuji, trvalá přítomnost těchto pocitů mi opravdu nepomáhá. RA v rodinné anamnéze nemáme, nebo o tom alespoň nevím. Mám Mirenu, může to souviset?
Odpověď: Fibrocystická mastopathie je termín pro hormonálně podmíněné změny v prsu, prsy častěji zduří, bolí, jsou citlivé, pravděpodobně půjde o hormonální změny. Bolest v podpaží je někdy i od páteře, často se tyto změny kombinují. Kdyby to trvalo, absolvujte alespoň pro klid sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13994
Dnes se mi udelala nahorhe na pravem prsu tvrda bulka... Z niceho nic me zacalo v tom miste bolet jako poradna modrina a nahmatala nsem tvrde misto... Kojim takze se svymi prsy jsem v castem kontaktu... Opravdu se ta bulka udelala behem par hodin... Muzu se zeptat co to muze byt?
Odpověď: Pravděpodobně to bude nahromadění mléka či mléčná cysta, kdyby to trvalo déle jak 14 dním jděte k lékaři a na sono, lékař se podívá, o co jde....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13993
Dobrý den, již 10 let jsem majitelkou mnoha fibroadenomů. Od 15 let jsem brala HA, s kterou jsem přestala před rokem, jedním z důvodů byla obava, že tyto adenomy mám kvůli ní a popravdě je mám teď opravdu o dost menší, téměř neznatelné. Ovšem nedávno mi bylo sděleno podezření na polycystický syndrom vaječníků a má doktorka mi doporučila nasadit HA se zvýšeným množstvím ženských h., takže teď řeším dilema, jestli se vrátit zpět k HA nebo se postarat o syndrom vaječníků. Co má v léčbě přednost, jestli se mám té HA se zvýš. množstvím ženských hormonů tolik obávat? Děkuji,T.P.
Odpověď: HA nezvyšuje riziko karcinomu prsu a je také sporné, jestli ovlivňuje i vznik fibroadenomů, většinou jdou dány vlastními hormony a určitou dispozicí. Upřednostnil bych problémy s vaječníky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13991
Dobrý den, dnes jsem již 7 týden po operaci prsu. Vyndání nezhoubného nádoru. Jizva cca 8-10 cm pod prsem v lince. Vše se hojilo v pořádku. Teď poslední týden mě ale prso a místo řezu začalo hodně bolet a intenzivně. Prosím Vás je to normální, nebo to mám řešit s lékařem. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Šel bych k lékaři, kdyby prs, jizva či její okolí bylo zarudlé a bolelo, pak by mohl být zánět, při jeho trvání se zpravidla dají antibiotika. Jinak bolesti můžou být i bez souvislosti s operací, třeba od páteře. Každopádně to nevypadá na nic závažného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13990
Dobrý den, jsem muž, (nevím, zda-li je vůbec možné mít rakovinu prsu jako muž) nedávno jsem si nahmatal přesně pod pravou bradavkou nějaký zhruba půl centimetru velký útvar tvaru kruhu. Vizuálně je prso úplně stejné jak druhé. Nevíte co by to mohlo být? (13 let)
Odpověď: rakovina prsu takto vůbec nevypadá, zde je to lehké zvětšení žlázy, které v tomto věku je relativně časté a většinou přechodné, vymizí (tzv. gynekomastie). Kdyby se to zvětšovalo, bylo vidět apod., jděte k lékaři,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13987
Dobrý den, již jste mi odpovídal viz dotaz č. 13941. Uvedla jsem že kortikosteroidy byly nasazeny, ale byl to překlep, všimla jsem si toho až dnes, omlouvám se. Internista mi naordinoval léčbu kortikoidy až v pátek bez jakýchkoli dalších testů a bez biopsie v l. prsu, i když se zatuhlá oblast úplně ztratila. Medikace: Medrol 16 mg 2-0-0, Controloc 20 mg 1-0-0, Imuran 50 mg 1-0-0. Je podle vás tato medikace opodstatněná? Léčba bude prý trvat rok až rok a půl. Nemělo by být nasazení kortik. konzultováno alespoň s mamology? Děkuji.
Odpověď: Důležitá je spolupráce s odborníkem přes prsy, před léčbou je třeba mít vždy biopsii (při operaci nebo punkční jehlou pod sono), pokud nález pořád trvá, třeba i opakovaně. Jinak léčba je v zásadě dobrá, ale vše závisí i na klinickém stavu, zda trvá nález na sono a pohmatový apod. Jinak toto je komplikovaný případ a nechci na dálku do toho zasahovat, předpokládám, že jste v péči většího pracoviště se zkušenostmi a že mají všechny potřebné informace.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13986
Dobrý den, kvůli kalcifikacím jsem podstoupila vak. biopsii. Dg. Ca mammae I. sin Tis (11x8) N0 M0 Histol. LCIS gr. 1 s propagací do malých duktů bez zn. invase. ER 100% PR 100% MIB1 7% Her-2. Doporučeno odstranění prav. prsu, kontrola lev. prsu na MR, případně i jeho odstranění. Články na webu (v angličtině) považují takové řešení za drastické. Případně doporučují genetic. vyšetření. Rod. anamnéza: babička - rak. tlust. střeva (zemřela v 70), děda - tlust. střeva (v 80), babička - rak. jícnu (v 80), prababička – rak. prsu (ve 42). Je v mém případě toto řešení opravdu to nejlepší? Dík
Odpověď: Vždy se případ posuzuje individuálně, důležité je, jestli je jen jedno ložisko či ložisek více. Obecně se neinvazivní nádor řeší odstraněním ložiska se zachováním prsu, z popisu mi také není jasné, proč by se odstraňoval prs pravý, když píšete o nálezu vlevo. Každopádně u LCIS je vhodné MR, ukáže se, kde všude nález je, to bude důležité. Před rozhodnutím doporučuji jít normálně se všemi výsledky na konzultaci do nějakého jiného onkologického centra, na druhý nález jiného lékaře máte nárok, ten první by neměl mít námitky...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13985
Dobrý večer mám na Vás dotaz- z levého prsu jsem před cca 10 dny zjistila že po stisknutí vytéká tmavohnědá tekutina . Můžete mi prosím napsat všeobecný popis a zda je to příznak rakoviny . Děkuji T.M.
Odpověď: Sekret této barvy je většinou hormonálního původu.. Kdyby sekrece bylo více, špinila by prádlo či byla krvavá, je třeba jít k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13984
Dobrý den,
mám 30 let, dvě děti, první jsem kojila týden, druhé plně půl roku. V rodinné anamnéze máme rakovinu prsu. Na dvorcích mám několik let "pupínky", myslela jsem, že jde o Montgomeryho žlázky, ale v posledních měsících z nich vytékal sekret a nehojily se, teď vypadají jako jizvy po akné, na spodní části pravého dvorce mám malou nebolestivou zatvrdlinu, není pohyblivá a nezvětšuje se (vypadá podobně jako zanícená žláza v podpaží po holení, ale nemizí). Jaké je riziko, že jde o rakovinu? A můžu se objednat na specializované vyšetření sama, bez doporučení lékaře? Děkuji.
Odpověď: Podle mne se to všechno týká žlázek ve dvorci, takto rakovina nevypadá. Pokud by zatvrdlé místo trvalo, jděte pro klid na sono prsu, bez doporučení jiného lékaře si však vyšetření na specializovaném screeningovém centru budete muset zaplatit,, jako samoplátkyně. Nejde však o nějaké horentní sumy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13983
Dobrý den, pravidelně chodím na sonografické vyšetření, jelikož mám od 20-ti let v prsou cysty (do 2 cm). Naposledy jsem byla před 3-mi měsíci. Minulý týden jsem se prsem nešikovně narazila do hrany dveří a nyní jsem pohmatem zjistila, že cysta, která byla v místě úderu se mi zvětšila. Ostatní jsou stejné. Objednala jsem se k lékaři, ale jelikož mě to dost strestuje, chtěla bych se Vás zeptat, jestli to může být po úderu nebo se mám něčeho obávat. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Cysty se zejména ve středním věku často zvětší, jsou to hormonálně podmíněné změny, zvětšení cysty neznamená nic podstatného, nemá to s rakovinou nic společného. Je však třeba přece jenom jít na sono prsů, to zjistí přesně, o co jde, zvětšená cysta je však velmi pravděpodobná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13982
Prosím o vysvětlení:Bilat.fibroadenomatozní struktura,vpravo v rozhranní HKK hypoechogenní okrsek o velikosti 18x13 mm,spíše vzhledu ohraničené žlázy.V afilách fyziologické uzliny.P.M.
Odpověď: Jsou to jen popisy změny, které lékař viděl, důležité je, jak tyto změny posoudil. Takto můžou vypadat běžné nevýznamné změny (nejspíše), ale i změny nejednoznačné, které vyžadují alespoň kontrolu či případně odebrání vzorku. Nemůžu k tomu ale říci nic podrobnějšího, když jsem vás nevyšetřoval....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13981
Nahmatala jsem si v podpazi bulku, jak mam postupovat? Doporucuje se v tomto pripade mamograficke vysetreni nebo ultrazvukove a potrebuji doporuceni od gynekologa nebo praktickeho lekare nebo se mohu dostavit rovnou na odborne pracoviste k blizsimu vysetreni?
Predem dekuji za odpoved.
EJ
Odpověď: Pokud budete mít žádanku, zaplatí vyšetření pojišťovna, můžete jít do akreditovaného centra přímo, ale jako samoplátkyně. Pokud jste neměla v intervalu kratším než rok mamografii, bylo by dobré provést mamografii a sono. Pokud jsme mamografii v poslední době měla, jen sono. Na akreditovaných pracovištích ale bývají většinou zkušení lékaři, kteří podle nálezu zvolí vhodný postup...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky