MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 13149
Dobrý den, našla jsem si boulicku v pravém prsu par centimetru vpravo od bradavky. Je hluboko a na pohmat neboli. Je hladká a mala asi cca 0,5-1cm. Kazdym dnem bych mela dostat menstruaci. Zadne zarudnuti kuze ani zmeny nepozoruji. Asi jako každá žena jsem z toho hodně rozhozena. Po Novém roce určitě navstivim svého gynekologa, ale urcite me neobjedna hned:(
Odpověď: Dobrý den, počkejte po menstruaci, pokud bude nález přetrvávat, objednejte se ke gynekologovi.
On Vás pošle na vyšetření ultrazvukem, kam můžete ovšem i bez doporučení, jako samoplátkyně.
Nemyslím se, že by šlo o něco vážného, ale na vyšetření raději zajděte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13148
Dobrý deň,
asi pred troma týždňami som si na prsníkoch nahmatala hrčky, bola som s tým na gynekológií, no doktorka mi povedala, že sú to zdurené uzliny, bola som aj na USG tam mi lekár povedal že je všetko v poriadku. Je potrebné ešte nejaké vyšetrenie alebo liečba? Za odpoveď vopred ďakujem
Odpověď: Dobrý večer, pokud jsou všechna vyšetření v pořádku, tak tomu jistě můžete věřit .Není třeba žádného dalšího vyšetření ani léčby.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13147
Dobrý den chtěla jsem se zeptat.našla jsem si malinkou bouličku pod pr.prsem okamžitě jsem šla na sono ,kde mi dr.řekla že je to lipom v podkoží u pr.žebra.Poté jsem si došla do Mamma centra a tam dr.nic neviděl pouze drobné cysty a bohatší prsní žlázu.CO s tím lipomem mém dělat??Já ho cítím ovšem jakoby dole v prsu.Vyndavají se tyto lipomy,nebo se ponechávájí?Oba lékaři mi řekli že je vše v pořádku.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, souhlasila bych s názory Vašich lékařů. Je-li to lipom či cysta, o nic závažného nejde a není třeba operace.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13145
Dobrý večer, mám dotaz ohledně bolesti na levém prsu,možná trochu nad nim.žádnou bulku ani nic podobného jsem si nenašla,pokud jsem hledala správně.prso mě bolí asi 3dny při pohybu ale ikdyz jsem v klidu citiim jakoby nepříjemný tlak na to misto.měla bych se zeptat gynekologa?prsa mi kontroloval naplsledy před asi 5 lety co k němu chodím.mam strach že to je rakovina
Odpověď: Dobrý večer, rakovina to není, navíc ve Vašem věku je velmi v vzácná. Spíše typuji, že jde o bolest přenesenou od pohybového aparátu. Pro jistotu můžete v lednu zajít na vyšetření ultrazvukem,
i jako samoplátkyně, bez doporučení.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13143
Dobrý večer,dnes jsem zjistila, že mi po zmáčknutí levé bradavky vykápne malinká kapka bílé až sv.žluté barvy, prádlo nešpiní. Z pravé bradavky též, ale mnohem méně. Antikoncepci neužívám, rodila jsem 2x císař.řezem, naposledy před 4 a 1/2lety, v listopadu jsem byla na UZ prsů, jiné léky neužívám. Menstruuji pravidelně. Ihned po svátcích navštívím gynekologa, ale dostala jsem velký strach. Díky za Váš čas
Odpověď: Dobrý den, nemusíte mít strach, pokud sekrece není s jasnou příměsí krve a spontánní je zcela neškodná a obvykle hormonálního původu. Trpí jí řada žen. Navíc pokud byl na ultrazvuku normální nález.
Zajděte v klidu na gynekologii na plánovanou kontrolu .
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13142
Dobry podvecer, som sledovana v prsnik.poradni a prosim o vase vysvetlenie nalezu::Sonograficky: vyrazne fibroglandularne zlazy zo zretelnou zlazovou komponentou rovnomerne distribuovanou s vynimkou HLQ resp LQ prav.prsnika, kde pri baze zlazy je konvolut drobnych duktov. O co sa jedna? Je to predrakovinovy stav? Treba operovat? Dakujem velmi pekne
Odpověď: Dobrý večer, všechno je v pořádku, není nutné nic operovat, zvýšené riziko vzniku rakoviny v tuto chvíli nemáte.
Pan doktor popisuje žlázu přiměřenou Vašemu věku, pouze v pravém prsu zevně vidí nápadnější
mlékovody. Příště si nechte nález vysvětlit hned na místě vyšetřujícím lékařem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13140
Dobrý den, mám poměrně nevšední problém. Mému 26letému manželovi zduřela před 2 měsíci levá prsní žláza,od té doby je stav konstantní. Celá mu jakoby ztvrdla, je pravidelná, kulatá, bez konkrétních hrbolů, zhruba okolo 3,5 cm, pohyblivá vůči spodině. Zevně vypadá dvorec i bradavka normálně, je bez sekrece a bez zduření axilárních uzlin. Při doteku je prs velmi citlivý. Náš praktický lékař je dost na rozpacích kam manžela poslat, mě napadá hlavně sonografie, ale taky příliš nevím. Co byste nám prosím poradili za postup? Velmi děkuji.
Dzvoníková
Odpověď: Dobrý večer, určitě doporučuji začít vyšetřením ultrazvukem, případně doplnit mamografii. Žádanku vystaví praktický lékař.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13135
dobrý den,prosím o radu,před měsícem jsem si našla malou nebolestivou bulku v pravem prsu,horní polovina.Byla jsem na sono prsu a prý tam viditelná bulka je,ale bez známek patl.ložisk.změn.Na mamografu kontrola před rokem bez patol.ložisek,bez známek malignity,asymetrie objemu žlázy(vpravo ve větší vrstvě).Bulka zůstava a já mám strach,prosím poradte.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, předpokládám, že jste na vyšetření byla na některém ze screeningových center. Pravděpodobně pan doktor viděl sice ložisko, ale je si jistý, že nezávažného charakteru. Jinak by přistoupil
k odběru vzorku. Pokud by z Vaší strany byly nějaké pochybnosti, raději se objednejte na kontrolní vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13134
Dobrý den, chtěla bych se zeptat a je mi to hlopé. Asi pred 14 dny jsem si v levém prsu ze strany zevně, nahmatala bouličku. Pobolívá mě to a když to zmáčknu bolí mě to až k slzám. Včera jsem byla na chirurgii a tam mi pan doktor řekl že ta boulička tam opravdu je a je asi 1 cm velká.Když jsem se ho zeptala co by to mohlo být, neodpověděl mi. Řekl že musím k lékaři do mamma poradny a ta je až ve čtvrtek , že mi udělají Sono atd... Ale já se vážně bojím a navíc mě to bolí. Mohli by jste mi prosím říct co by to podle popisu mohlo být? Děkuji mockrát! Nikol
Odpověď: Dobrý večer, pokud Vás nemám možnost vyšetřit, není možné s určitostí říci, o co přesně jde.
Ale myslím si, že o nic vážného.Ve Vašem věku je rakovina prsu velmi vzácná.
Vyčkejte v klidu vyšetření ultrazvukem, nejspíše potvrdí cystu či jiné nezávažné ložisko.













Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13131
Dobrý den prosím o radu je mi 27 let mam 9 mes. holcicku a prestala jsem kojit kojila jsem plně asi 8 měs. ted nekojim asi 2 měsíc je to par dnů nasla jsem si na levem prsu bulku nebolí a je tvrdá muze byt velka tak 1 cm byla jsem u obvodni rekla mi ze by to mohlo byt z kojeni jako nejaka cysta nebo tak objednala me ale radeji na ultr. prosim vas protoze jsou svatky chvili to potrva a docela se bojim :) bulka se nachazi na prsu spis jako hrudniku vis nad bradavkou nebolí je tvrda.. dekuji
Odpověď: Dobrý den, asi půjde skutečně o cystu či jiný nezávažný nález. Na ultrazvuk se objednejte na některé ze screeningových center, měli by Vás vyšetřit přednostně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13129
Dobrý večer,dnes jsem si objevila na levem prsu u bradavky vice bulek.Kdybych si jich nevšimla a nasledne nenahmatala tak ani nevim že je mám.A nikdy předtím sem tam ty bulky neměla.Může jít orakovinu? předem děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, o rakovinu ,myslím si ,nepůjde. Ta je ve Vašem věku velmi vzácná a vypadá jinak.
Na vyšetření ultrazvukem po Novém roce pro jistotu zajděte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13128
Dobrý den. Našla jsem si v prsu tvrdší bulku cca 1cm. Gynekolog mne poslal do mamografického centra. Vzhledem k tomu, že je mi 25, mi řekli, že to nic nebude, a termín ultrazvuku určili až za dva měsíce. Rakovinu máme v rodině a čekat nechci. Známý mi domluvit ultrazvuk v nemocnici v Brně u sv.Anny. CHci se ale zeptat, kam potom jít se snímkem...zpět za gynekologem, nebo hledat někoho v nemocnici? A jakého vlastně specialistu?
Moc díky za radu.
Odpověď: Dobrý den, doporučuji na vyšetření zajít co nejdříve, důležité je mít jistotu, i když nejspíše o nic vážného nepůjde. S výsledkem, který dostanete do ruky, pak zajděte za gynekologem, který Vás na vyšetření odeslal.
On pak případně zařídí další.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13126
Dobrý večer, dnes po návštěvě své matky jsem se všiml, že při požití léku TAMOXIFEN EBEWE 20MG se na cca.5 minut nepříjemně zkřiví některé prsty na obou rukách a provází to silné křeče, pravidelně pak návaly a nevolnost, je to správně? Mám podezředí, že to může být způsobeno používání společně s dalšími léčivy: METFORMIN TEVA 850, LORISTA H 50 a NEBILET, máma trpí cukrovkou 2 třídy a její 71 let, prosím je kombinace léků správně zvolená?
Odpověď: Dobrý den, lék Tamoxifen může mít vzácně nežádoucí účinky, které popisujete. Doporučuji konzultovat vše,
i kombinaci preparátu s ostatními, které Vaše matka užívá s ošetřujícím onkologem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13123
DOBRÝ DEN JE MNE 34 LET MÁM 20M DCERKU KOJILA JSEM JEN CCA 14DNÍ MÁM JÍT NA NĚJAKÉ VYŠETŘENÍ PRSU KDYŽ POHMATOVĚ VZHLEDOVĚ JE VŠE V POŘÁDKU martina
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku je doporučováno všem ženám, byť preventivně, vyšetření prsů ultrazvukem
v ročních intervalech. Preventivní vyšetření si budete hradit, doporučuji se objednat na některé ze screeningových center.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13121
Dobrý den, asi před 3 měsíci jsem prodělala angínu a od té doby mě trápí bolest v levém podpaží a občas v levém prsu. Při samovyšetřování jsem si v levém prsu nahmatala zduřelou uzlinu. Před začátkem mestruace jsou bolesti největší. Zhruba ve stejnou dobu, co jsem dobrala antibiotika jsem začala brát hormonální antikoncepci. Nevím, zda bolesti souvisí s tím nebo se může jednat o rakovinu.Je mi 20 let a z rodinu nikdo rakovinu neměl. Předem děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si,že tyto příznaky značí rakovinu. Uzlina, kterou jste nahmatala ,může souviset
s prodělanou angínou a bolest v prsech před menstruací je zcela běžná v důsledku hormonálních změn.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13120
Dobrý večer,zkusím napsat dotaz znova.Je to 14dní,co jsem objevila v konečníku malý útvar,ihned jsem došla na vyšetření,objednali mně na vyšetření střev.Je to 2 dny,co jsem si nahmatala na vnitřní straně pravého prsu bulku,která je na pohmat bolestivá,jinak bych si ani nevšimla,ale na ten pohmat ano.Ne listopadu jsem shubla 15kg ,zítra se pokusím ještě zajít je gynekologovi,jestli nebude mít dovolenou.Přiznám se,že mám strach,budou svátky a ta nejistota?
Odpověď: Dobrý den, možná už je v tuto chvíli všechno vyřešeno. Pokud ne, doporučuji vám ,objednejte se na vyšetření na mamograf na některé ze screeningových center. Nebudete-li mít doporučení gynekologa, můžete i jako samoplátkyně. Centra by měla mít zachován provoz i mezi svátky. Vím, že psychika je důležitá,
ale nic se nestane, když vyšetření proběhne až v příštím roce. Pokud jste výrazně zhubla, mohla jste nahmatat něco, co v prsu již bylo a není ničím závažným, fibroadenom či cystu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13118
Dobrý den je mi 14 let,a našla sem si v obouch prsech po bradavkami poměrně velké tvdé bulky,které na dotek vůbec nebolí.V jednom prse menší a v druhém větčí.zjistila jsem to před dvěma dny.Může to být rakovina?
Odpověď: Dobrý večer, rakovina to, myslím si, nebude. Můžete se objednat na vyšetření ultrazvukem po novém roce,
rozhodně to nijak nespěchá, jen pro jistotu. Nejspíše půjde o vyvíjející se mléčnou žlázu. Užívejte si bezstarostného života!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13116
Dobrý den, můžete mi vysvětlit co znamená závěr- oboustraně nerovnoměrná fertilní žláza?Děkuji Horáková .
Odpověď: Dobrý večer, pro vás nic, co by vás ohrožovalo.V podstatě úplně normální nález. Příště doporučuji,
požádejte o vysvětlení hned vyšetřujícího lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13113
Dobrý den,
praskl mi pravý implantát.Chtěla bych je oba nechat odstranit. Je to možné? Nechci už další.Jaké mě čekají případné komlikace? Bude zákrok něco stát? Děkuji předem za odpověď.S pozdravem Pavla
Odpověď: Dobrý den, odstranění implantátů jistě možné je.Obraťte se na pracoviště, kde Vám výkon prováděli, tam Vás nejlépe seznámí s možnostmi.
Je nutné, aby konkrétní stav posoudil plastický chirurg.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13111
Dobrý den, dnes jsem byla na ultrazvukovém vyšetření a výsledek je následující: Oboustranně zmnožená fibrozni kresba difúzně, bez patol. ložiskových změn. Vývody bez dilatace. Kůže, mamily beze změn. Benigní uzlinky s hyperechogenními centry do 10 mm velikosti v obou axilách. Do prsní poradny jdu až po novém roce. Prsa mě bolí. Můžete mi prosím v pár větách vysvětlit, o co se jedná a co mě čeká. Moc děkuji. Radka Maierová
Odpověď: Dobrý den, dle uvedeného popisu jste zdravá. Prsy Vás mohou bolet v důsledku hormonální dysbalance,
nerovnováhy.Do poradny jděte v klidu tak, jak máte plánovanou kontrolu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13110
Dobrý den, aniž bych se uhodila, udělal se mi v průběhu noci na prsu velký hematom. Nebolí, jen nevím proč a zda je to nějaký příznak... mám poměrně větší prsa. Mamograf byl dělán před rokem. Je mi 49 a od 40 let jsem po operacikarc.vaječníků.
Odpověď: Dobrý den, třeba jste si úraz ani neuvědomila. Pokud jste byla na mamografu před rokem, raději se na
kontrolu v lednu objednejte. Nemyslím si však, že by toto byl příznak nějaké závažnější choroby prsů.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13109
Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o vysvětlení mého nálezu na ultrazvukovém vyšetření.Kůže bez zesílení,žlázy fertil.typu,vlevo na č.9-10 mediálně je bilokulární hypoechog.ložisko 16x12x8xmm.Dobře ohraničené,bez dosál. oslabení.V axillách fyziol.LU,res.lož. léze vlevo,doporuč.kontrola UZ za 3 měsíce.
Odpověď: Dobrý den, dle popisu jde o přiměřený nález, nejspíše nezávažný, nezhoubný útvar je patrný vlevo.
Kontrola je v tomto případě běžná, aby bylo možné posoudit stabilitu nálezu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13108
Dobrý den, před 2měsíci jsem přestala kojit a nyní mi končí menstruace a při samovyšetření mi přijde že něco v prsu je ale nevím zda to nejsou ještě zvětšené mléčné žlázy, není to vyloženě boulička ale oválný tvar jakoby žlázy, nevím jak jinak to popsat. Jelikož jsem si prsa vyšetřovala poprvé po porodu, prsa jsou daleko víc povadlejší a je cítiš veškerá tkáň tak mi to přijde divné. Ale stejně asi budu mít největší klid když po novém roce zajdu k doktorovi,v mé rodině obě babičky měli rakovinu prsu, bojím se genetické zátěže. Díky
Odpověď: Dobrý den, hmatáte asi lalůček žlázy. Pro jistotu se na vyšetření po novém roce objednejte. Teď se rozhodně stresovat nemusíte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13106
Dobrý den,
absolvovala jsem vyšetření s tímto závěrem: Přichází k vyš. pro rezistenci mezi ZK p. prsu, bylo provedeno UZ vyš., kde v místě rezistence lehce snížená echogenita, bez zřetelného maligního ložiska, axily s fyziol.uzlinami.Obj. prsy svisle, snížený turgor, symetrické, v pravo při aerole č.9 drobný uzel. vel 8mm, mobilní, ohraničený, hladkého povrchu.Nad ním naznačené vtažená! Vzhledem k této nepřímé známce TUdopor kontrola za 2 m. a při SONO verifikaci cílené bioptické vyšetření.
Proč je pro další vyšetření nutné čekat dva měsíce? Jaká je možnost, že se jedná o nádor? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, na našem pracovišti bychom v případě pochybností přistoupili k biopsii ihned. Kontrola za dva měsíce toho asi moc nevyřeší. Pokuste se ještě s panem doktorem domluvit, jinak můžete jistě požádat
o konzultaci na jiném centru.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13105
Dobrý den, večer jsem si objevila pod levým prsem červený podlouhlý flek a sice z prsu přes prohluben´ na hrudník.Dlouhý asi čtyři centimetry. Jsem po chřipce.Pocit nevýrazná bolest na fleku. Děkuji za Vaší radu. Nashledanou. Halířová.
Odpověď: Dobrý den, obraz nejspíše není příznakem onemocnění prsu. Pokud obtíže stále ještě trvají, nejlepší bude,
když se obrátíte na svého praktického lékaře, on stav posoudí a případně zařídí další.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13104
Dobrý den, mám 25 let, jsem dva roky po porodu, stále kojím. Při ležení jsem si všimla, že na pravém prsu mám těsně u bradavky menší ďolíček. Když stojím a zvednu ruku, nic vidět nejde. Mám se strachovat? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, myslím, že strachovat se nemusíte, pokud v prsu nic nehmatáte či nemáte příznaky zánětu.
V případě nejistoty doporučuji vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13103
Dobrý večer,asi před 2 měs. me začalo polet pravé prso,ve střední části,kousek pod bradavkou.Bolelo mě to i v podpaží.V místě bolesti jsem si nahmatala pravidelnou pebnou bouličku,váleček asi 2x1x0,5cm.Z obou bradavek mi po zmáčknutí vyteče pár kapek bílé tek.Levé prso nebolí.Řekla bych,že v průběhu cyklu se citlivost prsu mění, před MS je největší.Teď se mi zdá,jako by se ta boulička postupně vstřebávala, měkla a prs už nebolí.Cca před 1,5 rokem jsem rok kojila.Mám to nějak řešit nebo ještě počkat?Čím by to mohlo být?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, všechno, co popisujete, souvisí s hormonálními změnami v průběhu menstruačního cyklu.
I to co jste si před menses našla, byl pravděpodobně nápadnější lalůček žlázy.
Nechte proběhnou ještě jeden cyklus, a pokud budete mít pochybnosti, objednejte se na vyšetření prsů ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13102
Dobrý den, ráda bych konzultovala tento problém. Měla jsem po dobu tří dnů po zmáčknutní bradavky při měsíčním vyšetření výtok s příměsí krve /dlouhodobě mléčný či nahnědlý/. Byla mi udělána cytologie sekretu /žádné "špatné" buňky/ a sono prsu /jen cysty/ a objednána duktografie. Mezi tím krev ze sekretu vymizela, opět jen "normální" sekrece, tudíž mi duktografii neprovedli. Sono kontrola za čtyři až šest měsíců. Je tento postup dostatečný? Mám se obávat? Již šest let nekojím, prolaktin v normě. Krvavá sekrece byla po dálkovém běhu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, ne, pokud krvavá sekrece spontánně ustala, výsledek cytologie je negativní a ultrazvukové vyšetření také neprokázalo nic podstatného, je všechno v pořádku. Pokud nebudete mít žádné obtíže, jděte na kontrolu tak, jak vám bylo doporučeno.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13101
Dobrý den, je mi 18 let a za poslední půl rok jsem si na pravém prsu, napravo od bradavky nahmatala malou bouličku, při doteku a ohmatání mě nebolí. Paní gynekoložka mi naposledy kontrolovala prsa tak 3 roky zpátky. Chtěla bych se zeptat, zda-li se mám něčeho obávat a jít na kontrolu ke gynekologovi. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Prso, zvláště centrální oblast je velmi dobře inervovaná, měly bychom z toho profitovat :) . proto při opakovaném stisku stejného místa, se stané daná lokalita citlivá. Pokud je celý půl rok vaše boulička stejná,okolní kůže a podkoží je bez reakce , v klidu počkejte nového roku a pak se pro svoji jistotu objednejte na Uz vyšetření. Určitě vyšetření dopadně dobře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13100
Dobrý den,asi 5let me při zmacknuti bradavky výtece kapka čiré až nažloutlé tekutiny. Pravidelně chodím na ultrazvukové kontroly.na poslední kontrole zjistili pouze drobné cysticky oboustranne. Dnes jsem našla na podprsence malinký nažloutlý fliček. Poslední kontrole jsem byla před měsícem. Mam se znepokojovat a řešit to? Za odpověď mockrát dekuji.P.S.7?
Odpověď: Dobrý den. Vaše "obtíže" jsou letité a jste kontrolována sonograficky. Takže, dle mého soudu není řešit co. Sekret z bradavek ve stopovém množství je fyzilogický. Řešit je třeba, když je v něm čerstvá krev a je hojný.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13099
Dobrý den, právě jsem dočetla článek MUDr. Skovajsové.Nechci podléhat panice, ale zároveň bych nerada něco podcenila. Rakovinou prsu onemocněla moje maminka, bylo ji 47 let, dnes jí je 52 a podle poslední kontroly je zdráva. Rakovinu prsu měla ovšem taky sestra mé prababičky, sestra mé babičky a nyní sestra mého otce (vše je pokrevní příbuzenství) - kdybych touto logikou (z tety na neteř) pokračovala dál, jsem "na řadě" já. Chci se tedy zeptat, zda bych se měla nechat testovat na mutaci genů BRCA 1 a BRCA 2 a pokud ano, tak kde bych měla o toto vyšetření zažádat? Děkuji,Klára Malířová
Odpověď: Dobrý den. Praxe je taková, že geneticky se vyšetří nejdříve nemocná žena, pokud je podezření na zvýšené riziko ve vašem rodě či dokonce na mutaci BRCA1,2- aspoň jedna z žen onemocní v mladém věku. Tzn. Vaší tetou. Druhá možnost, i když možná časově náročnější je ( na výsledek se čeká několik měsíců), informovat se u vašeho gynekologa. Buď on nebo některý z jeho kolegů bude mít k disposici "orientační" genetické vyšetření stěrem z bukální sliznice( sliznice v ústní dutině). Vyšetření se platí. Píšu orientačí v uvozovkách, protože v důsledku je plnohodnotné klasickému vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13097
Dobrý den,
je mi 32 let. Asi před 9 lety jsem si našla bulku na prsu, která není zhoubná. Hlídají mě a každé 2 roky chodím na sledování.Ale že mám to nemocné prso o polovinu menší..je hrozné. Kdybych se takto narodila, tak bych to neřešila, ale aby se mi změnšili prsa ve 22 letech o jedno číslo, z toho to nemocné ještě o polovinu víc..tak to mě zaráží. Mám si to prý vycpat push up podprsenkou...dle nich. Přeci musí existovat vystvětlení proč se změnšili a to nemocné ještě o polovinu, když jsem se s tím nenarodila..a nikdo to neřeší. Pokračování další dotaz
Odpověď: Dobrý den. Chápu. je to nepříjemné. Ujištění, že téměř každá žena má prsy rozdílně velké, i když diskrétně, vám nepomůže. Velikost prsů spouvisí s naší váhou, těhotenstvím, porody, obecně hormonální situací. Pokud jste již rodila, pravděpodobně se na poměru vašich prsů již nic nezmění. Řešení pomocí prádla je obvyklé. Radikální řešení je plastická operace. Konzultujte plastického chirurga, ať máte představu, co by z toho vyplývalo. Pokud je rozdíl velikostí opravdu výrazný, je možné, že by vám pojišťovna aspoň částečně na plastickou operací přispěla.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13096
Dobrý den,chodím 1x ročně na sono vyšetření prsů, které si hradím sama, protože mám jeden prs výrazně "hrudkovitý" (lékař označil za fybrocystickou mastopatii), zatímco druhý "nehrudkovitý", takže chci mít jistotu, že jsem při samovyšetření nic nepřehlídla. Chci se zeptat - mohu jít na sono i během menstruace? S tím, jak jsou termíny objednávek dlouhé, je občas těžké trefit se do správného dnu:-) Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Chápu. Během menstruace vyšetření nevadí, Prsy jsou citivější spíše před menses. Prostě jrnom vyšetřujícího upozorněte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13094
Dobrý den,
před 3 měsíci mě začali bolet obě prsa s přestávkami.Menstruaci nemám.Nenašla jsem si na pohmat žádnou bulku.Doktorka mě objednala na mamograf,mám obyvy zda se nejedná o něco závažného.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý večer. Mléčná žláza reaguje na hladiny hormonů, a´t fyziologicky při průběhu menstruačního cyklu, kdy před menses je mléčná žláza nejcitlivější. Nebo kdykoliv jako reakce na mimořádné zvýšení- snížení- nesoulad hladiny hormonů při stresu, zátěži i velké radosti, hormonální léčbě ap...Strach stav ještě prohlubuje. Prsy jsou symbol ženy, a tak na vše, co se našeho ženství dotýká, reagují. Je to podvědomá reakce. Citlivost až bolest prsu je nepříjemný důsledek. Nikoliv, naštěstí, ohrožující pro náš život.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13093
dobry den,, mam takovy problem..z jednoho prsu mi tece pruhledna tekutina z druheho uplne bíla ,kdyz je zmacknu..menstruaci sem dostala o 14 dni pozdeji...co to znamena? dděkuji za radu :-(
Odpověď: Dobrý večer. Stopové množství jakkoliv zabarveného sekretu, před menses zmnoženého, je v pořádku.Je to fyziologické. Prodloužení cyklu je způsobeno hormonální poruchou. A to je parketa pro gynekologa, pokud by obtíže přetrvávaly.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13092
Dobrý den,bude mi 45 let a lékař mi doporučuje mamografické vyšetření. Já se však tomu bráním. Obáváme se rizika spojeného s ozáření tak citlivé tkáně. V rodině rakovinu prsu nemáme. Nemám ani jiné potíže. Nechci nic zanedbat, ale nechci si rakovinu ani vyprovokovat. V rodině rakovinu máme. Preferovala bych proto vyšetření sono, ale to prý není v mém věku již dostačující.Jaký je Vás názor?
Odpověď: Dobrý večer. Mamografické vyšetření je jedinečné a nezastupitelné. Umí ukázat specifické známky, které by mohly znamenat počínající známky tumorózního onemocnění. Jde o marker velmi diskrétmí. Ultrazvukové vyšetření ho neumí odhalit. Navíc UZ vyšetření je limitováno velikostí prsů a hustotou zbytkové žlázy. Ano, MG vyšetření znamená určitou minimální dávku měkkého záření. Ale profit z tohoto vyšetření je mnohonásobně vyšší. Záření je kolem nás. z Vesmíru, jádra Země, jakékoliv obrazovky, při dlouhodobém letu letadlem, na horách za slunečného počasí....Rozhodnout se musíte ale sama, je to vaše tělo. Ať se rozhodne, jak se rozhodnete.Bude to pro vás to správné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13091
Dobrý večer, již asi 5. dnem mám bolestivé místo na pravém prsu, u hrudní kosti. Místo je těžke vyhledatelné, nicméně pokud se jej dotknu, bolí to jak čert, stejně když se o něj prcek opře, ale i při běhu či poklusu. - Zároveň s tím mě již asi 10 dní trápí bolest pravé lopatky. Kdykoli se otočím v kříži, mám pocit, že se více nepohnu. - Mám si jen zajít k fyzioterapeutce, aby mi srovnala záda a nebo raději i na gynekologii? - Jinak prcek už má 3 roky, kojila jsem ho asi 22 měsíců, sportuji, ale na žádný nedávný úraz či pád si nepamatuji. Děkuji za odpověď, pěkný večer.
Odpověď: Dobrý večer. Dle popisu obtíží, to vypadá na obtíže plynoucí z kosterního aparátu. Blok na pateři či skloubení chrupavky žeber s hrudní kostí. V případě, že mám dobrý odhad, rehabilitace a masáž vám jistě pomůže. Vyšetření u rehabilitačního lékaře, fyzioterapeutem je na místě. Vhodné by bylo provést rentgen pateře, v případě, že jste ještě vyšetřena nebyla. Možná jsou vaše obtíže opakující se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13090
Dobrý den,mohla by tato správa znamenat že mám rakovinu?Objektivně tužší neostře ohraničený uzel na žláze prsní vlevo v HZK a na přechodu do axily další kulovitá pohyblivá resistence. Nejspíš uzlina lymfatická.Jinak oboustraně bez nálezu.Odeslána na mammograf a sono.Následně udělána biopsie.Čekám na výsledky.Problém jsem zjistila cca před týdnem.Když si zmáčknu na straně prsu tak je to bolestivé,ale teplotu jsem neměla a ani zarudlé místo.děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý večer. Chápu, že jste v nejistotě a obavách. Důležitý bude nález na mamografu a ultrazvuku, samozřejmně i výsledek histologie. To rozhodne. Nezbývá, než vyčkat výsledku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13089
dobri den jsem po operaci prsu s rakovini ale dnes jsem bila na poradne ozarovani atam mi visvetlili ze je riziko ze se to muze objevit znova jaki je riziko dekuji za odpovet jonasova radka
Odpověď: Dobrý večer. K tomu, abych se mohla vyjádřit, musela bych znát stádium vašeho onemocnění a přesný
imunohistochemický rozbor. Bude pro vás mnohem přínosnější, když požádáte o vysvětlení na pracovišti, kam docházíte na léčbu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13088
Dobry den .můžete me prosim poradi? zevne při bradavce zde okrsek s několika tesne při sobe ulozenymi cystoidy celkove vel. do 8mm imponuje spise jako dysplasticky okrsek zlazi .Nevim co mam delat a bojim se kontrola ma byt az za pul roku zda se me to pozde muzee me prosim vysvětlit podrobdne popis mého vysetreni dekuji pekne Svobodova
Odpověď: Dobrý den. Podstatné je, co vám řekl vyšetřující, ten váš nález mohl spolu s klinkou , MG a UZ vyš. zhodnotit dohromady. Já mám k disposici pouze popis, a ten je vyjádřením spíše benigní - nezhoubné změny. Oblast centrální části je dobře prohmatná, vyšetřete se vždy 1x za měsíc, pokud bude nález identický z druhou stranou, klidně vyčkejte kontroly.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13086
dobrý den,chcem Vas poprosit o radu. Som objednana do malaciek na vyšetreni,v sprievodnom liste mam napisane odporuč.hystologizacia.Chcem sa spýtat čo ma čaka,dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý večer. Bohužel vás zklamu. Neumím vám odpovědět. nenapsala jste o co se jedná, jestli jste už byla vyšetřena mamologicky či ultrazvukově. Jste odeslána na odběr vzorku či operaci? Týká se tento výkon vašeho dotazu č. 12717?
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13085
Dobry den, poprosim vas k dotazu c. 13084 - su moje vazne obavy na to najhorsie opodstatnené? Velmi sa bojim. Dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer. Nejsou. Lymfatické uzliny jsou v našem těle na mnoha místech, patří tam. Kdyby Váš nález byl podezřelý, řešil by váš pan doktor situaci ihned. A nezval by vás na kontrolu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13084
Usg nalez:v mieste hmatnej rezistencie dobre ohranicena loziskova leziu s dlhou osou rovnob.s kožným krytom,bez susp.echopozadia,s hílovou vaskularizáciou,vo ventralnej casti anechogenna, v dorzalnej lahko hyperechogenne,v.s.intramamárna LU reaktívne zmenená.Zaver:BI-RADS 3.V mieste hmatnej rezistencie v.s.reaktívna intramamárna LU.K posudeniu zmien LU odporuc. usg KO o 1 mesiac.
Odpověď: Dobrý den. Souhlasím, v pořádku. Zdravím Slovensko...:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13082
Dobrý večer paní primářko, ještě k dotazu č.13068 - bylo mi pouze řečeno paní doktorkou, že se může jednat zřejmě o hormonální změny a jsem objednaná za půl roku na kontrolu, pokud mě k tomuto podáte ještě nějaké bližší vysvětlení budu ráda,děkuji.
Marie Bočková
Odpověď: Dobrý den. K tomu mohu dodat jediné, důvěřujte svému lékařce. Je oproti mě ve výhodě, že Uz dělal, a tak si o tom může udělat svůj osobní obraz a dle toho se rozhodnout.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13081
Dobrý večer, k dotazu č. 13076, pan doktor mi řekl, že prozatím není odstranění ložiska nutno. Za 6 měsíců ale proběhne ultrazvuková kontrola. Dočetla jsem se, že riziko vzniku zhoubného nádoru hrozí u atypické hyperplasie, v mém nálezu bylo uvedeno neatypická. Prosím tedy o upřesnění. Děkuji.
Odpověď: Bohužel máte ve vašem dotazu řadu překlepů, takže jsem tomu porozuměla obráceně...přesto moje praxe ukazuje, že lézi sklerozující adenózy je lépe dát časem ven. Tzn. proberte to na kontrole s panem doktorem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13080
Dotaz č. 13078 dakujem za odpoved, co je ale Konvolut drobných duktů? neni to predrakovinovy stav?
Odpověď: Ne není, konvolut je klubko a dukty- mlékovody.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13079
Dobrý den asi týden citím ostrou bolest pod pravou bradavkou, při dotyku i pohybu a bradavka je citlivá na dotek.Mám druhý týden po menstruaci,neberu antikoncepci a nejsem těhotná. Děkuji Hanka
Odpověď: Dobrý den. Ostrá bolest ? Nemáte poraněn, třeba úplně mikroskopicky dvorec či bradavku , a nebo nezarůstá vám či nevyrůstá chloupek? Jestliže je bolest bez propagace např. z podpaží, což by svědčilo pro blokádu žebra a přenesenou bolest do měkkých tkání dle spádu inervace průchozího nervu, tak se objednejte ev. na MG, ev. UZ vyšetření. Žádanku dostanete u gynekologa či praktika.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13078
Dobry vecer, od marca 2012 ma sleduju v prsnikovej poradni. Robili mi core biopsiu:benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo)
Posledny sononalez august 2013:Sonograficky: vyrazne fibroglandularne zlazy zo zretelnou zlazovou komponentou rovnomerne distribuovanou s vynimkou HLQ resp LQ prav.prsnika, kde pri baze zlazy je konvolut drobnych duktov. O co sa jedna? Je to predrakovinovy stav? Treba operovat? Dakujem velmi pekne,bojim sa
Odpověď: Dobrý večer. Konvolut drobných duktů určitě operovat není třeba. Buďte v klidu...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13077
K dotazu 13072. Dobrý den paní doktorko.Jaké pracoviště by jste mi doporučila pro léčení a jaký bude pravděpodobný postup léčby?Jsem z Děčína.Hodně lidí mi doporučeje zelený pruh v Praze.Děkuji Vám za ochotu.Musím věřit ve vyléčení a doufám,že je to jenom trochu možné.
Odpověď: Bohužel, k zařízení na Zeleném pruhu se nemohu vyjádřit. Nemám s ním praktické zkušenosti. Určitě pracoviště s velkou praktickou zkušeností v léčbě mladých žen je Onkologie ve FN Karlovo náměstí . Rozhodněte se sama, instinkt je instinkt. Jestliže jste slyšela dobré reference na Zelený pruh, má to pro vás význam.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13076
Dobrý den,

byla jsem na core cut biopsii prsu a výsledek histologie je následující: Radiální sklerotisující lé fokusy aenoy, cysou. papilární neatypickou onkocytální hyperplasií. Diagnosa: Ložisko adenosy a proté hyperplasie mamae. Prosím o vysvětlení tohoto nálezu. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Výsledek histologie je benigní, tzn. nezhoubný. Nicméně je třeba celou lézi extirpovat, jedná se o prekancerózu tzn. oslabené místo, kde může dojít k zhoubnému procesu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13075
Dobry den, nahodu pri sprchovani jsem zjistila, ze z leveho prsu mi po stlaceni vytekla lehce nazloutla tekutina( 2 kapky). Jeste pred rokem jsem kojila ale myslim, ze mleko v prsou uz davno nemam. A asi mesic mam zavedenu mirenu. Tak netusim zda to muze souviset? Mela bych navstivit nejakeho lekare nebo je to normalni?

Dekuji
Eva
Odpověď: Dobrý den. Sekrece z prsu je fyzioogická, občas hormonálně zmnožená, ale i to je v pořádku. Pokud není v sekretu krev, není třeba se tím znepokojovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13074
Napište, odkud jste, doporučím vám ke konzultaci vhodné pracoviště:
Dobrý den.Jsem z Aše a byla jsem vyšetřena v Sokolově v nemocnici kam nadále chodím na kontroly do prsní poradny.Všechny dokumentace k dizpozici mám.Děkuji za odpověd SG
Odpověď: Ještě jednou zdravím. Tak bych vám doporučila buď screeningové centrum v berouně u prof. Daneše nebo Breast Unit Prague , Praha 11 u prim. Skovajsové. Kontakt najdete na našich stránkách www. mamo.cz v seznamu screening. center.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13073
Dobrý den prajem,mám 53rokov,bola som na mamografii, a mám ist na operáciu.V správe mám:Zvyšková kresba žlazy,pri pokročilej tukovej involucií.Bez pat.TU.Post-OP fibroza v HLQ 7cm od.mam.pritomné kalcifikáty v skupinke.Koža primeranej hrubky.Subaxilárne lipoidne zmenené LU.Birads dx 3.Odpor:vzhladom ku predchádzajucej histologií dopor.chir.extirpáciu s pomocou FV.pac.v r.2012-ložisková lobulárna intraepiteálna neoplázia.Mám obavy,prosím Vás vysvetlite aku mám diagnozu.dakujem za odpoved,s pozdravom Denisa
Odpověď: Dobrý den. vaše prvotní dg. byla prekancerózou tzn. předstádiem možného zhoubného onemocnění. proto je na místě při objevení se známek v prsu, které tam nemají co dělat, je znovu odstranit a histologciky odstranit. BIRADS 3- znamená spíše benigní. Definitivní resume přinese až histologický rozbor. Musíte vydržet. A přečtěte si moji odpověď 13057. I pro vás je důležitá. Naše tělo nám jen ukazuje, že je něco špatně. Jestli se pokusíte porozumět tomu, co se děje, uděláte pro sebe i celý rod prospěšnou práci.
Jinak i v tomto případě je moje odpověď pro vás č. 10624. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13072
Dobrý den k dotazu 13067.Podpaží mi přijde stejné.Podle sonografie je to asi10x10mm a i si ho nahmatám.Vím o něm cca 3 měsíce.Jaká by tedy byla nejlepší lečba a je toto vůbec vyléčitelné?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Tak to je dobrá zprává. Primární tu je malý a podapží bude velmi pravděpodobně čisté či méně pravděpdobně pouze mikroskopicky zasažené. Strategii léčby určují klinici, určitě už máte za sebou nebo v blízké budoucnosti budete mít visitu, komisi..., kde se určí pro vás individuálně postup dle dalšího imunohistochemického rozboru vzorku a celkového vyšetření. Moje odpověď 13057- pro vás - odpovídá na zbytek vašeho dotazu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13071
Dobrý večer,

moji mamince (
72) v listopadu diagnostikovali rakovinu prsu 8x9mm,v lednu jde na operaci.Snažím se zjistit co nejvíce informací a narazila jsem na články týkající se pití vína,kde víno může škodit i prospět(červené).Maminka si dala občas skleničku vína nebo piva po obědě,a tak bych se chtěla zeptat,jestli je nutné přestat zcela s konzumací.
Předem děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Dobrý den. Pravidelné pítí alkoholu není prospěšné pro naše tělo i ducha v žádném případě. souvislost s pitím alkoholu a tu onemocnění, je jistě nepřímá, tzn. chronický stres a oslabená imunita.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13070
Dobrý večer.Mám chronický zánět v prsu a červený flek.Někdy to vymizí a pak se vše znovu opakuje. Ted momentálně Zánět trvá 8měsíců. Podstoupila jsem zákrok a od té doby se mi na prsu dělá puchýř a vytéká hnis.Mléko nebo sekret z prsu mám několik let.Bradavka vpáčená. Mamografické vyšetření a biopsii jsem podstoupila.Zjištěno chronický zánět!!!Prosím o radu.Děkuji SG
Odpověď: Dobrý den. Rada, když vás nevidím, je nemožná. Tato anamnéza by odpovídala granulomatózní mastitis, která se takto chová. Kde jste byla vyšetřena? Doporučovala bych vám, abyste konzultovala jiné pracoviště. Bylo by k tomu třeba všechna dokumentace, co je zatím k dispozici. Napište, odkud jste, doporučím vám ke konzultaci vhodné pracoviště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13069
Mockrat dekuji za odpoved na dotaz 13060! Hygienu dodrzuji, ale dnes rano jsem se vzbudila s bolestivou, pomerne hodne zvetsenou uzlinou v levem podpazu (na levem prsu mam i zminenou boulicku). Nemeni to situaci? Jeste jednou mockrat dekuji.
Odpověď: Ne nemění. Pokud je boulička v kůži shnisavou čepičkou, jak píšete, zvětšená LU patří k tomu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13068
Dobrý večer, ráda bych věděla,co je supramammilárně hypoechogenní struktura v prsu.
Děkuji Marie Bočková
Odpověď: Dobrý den. Supramamilárně -je oblast těsně nad bradavkou či dvorcem. Hypoechogenní struktura je pojem obecný, nespecifický. Přečtěte si závěr a doporučení,a jistě vám k tomu bylo něco řečeno, z toho se dá dále soudit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13067
Dobrý den paní doktorko.Můj nález z biopsie zní:pravý prs-infiltrace invazním duktálním karcinomem gr.1,podle Nottinghamské klasifikace skóre 5.Nekróza nepřítomna.Lymfangioinvaze nepřítomna.Jaká je pravděpodobnost že je nádor i v uzlinách a agresivní.Naše paní doktorka mi nic nezdělila a čekání je hrozné.Děkuju.
Odpověď: Dobrý den. Nepíšete jak je tu velký, jestli je hmatný, kde je uložen. Jak dlouho o něm víte. Hmatáte si v podpaží stejné strany lokality tu něcí víc, než v druhém? příznivé je, že grade G1 je je nízký.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13066
Dobrý den, asi před dvěmi měsíci mě začal pobolívat pravý prs. V místě bolesti jsem si nahmatala bulku asi jako nehet od malíčku. Šla lehce nahmatat v sedě i v leže, byla pevná, ale ne tvrdá. Po menstruaci vždy bolesti polevily, ale pak se zase objevily. Nyní se mi zdá, že se to zmenšuje, jakoby měkne, vstřebává se. Právě mám po MS. Co by to, prosím, mohlo být? Asi před 1,5 rokem jsem přestala kojit, kojila jsem cca rok.
Odpověď: Dobrý den. Múže jít o cystu. soudím dle chování hmatné resistence. Zajděte na Uz vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13065
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, od jakého roku je doporučeno v ČR ženám po 45.roku chodit na mamografii? Byla tato doporučení o absolvování mamografie po 45. roce co dva roky známa pro pacientky už v 90.letech?
Děkuji za odpověď.
T.Toušková
Odpověď: Dobrý den. Screeninghový program je v naší republice uzákoněn od r. 2002.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13063
A to jako tam nemusím mít mléčnou žlázu?? Ale vždyť se začátku mi rostlo porostlo mi asi o ty 2 cm.Ale ted mam dobu rustu a roste mi jento leve nepomuže třeba když to prave každy večer budu masírovat?? A mam nosit radši věčí nebo menší podprsenku?
Odpověď: Pokud vám i pravé prso poporostlo, i když pomaleji, newž levé, je vše o.k.. Podprsenka bude pohodlenější dle většíhoi prsu, push up a vycpávku z levé strany přidat vpravo. Masáž nepomůže.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13062
Dobrý den, jsem 12 dní po operaci prsu, vč.odebrání lymfatických uzlin. Při kontrole mi bylo odebráno 50 ml lymfoserosního obsahu v axile, který se mi ale po čtyřech dnech opět vytvořil. Mohu vzniku této tekutiny a tím i nepříjemných punkcí, nějakým způsobem zabránit (omezený pohyb ruky apod.)? děkuji
Odpověď: Dobrý den. Určitě by pomohla komprese místa, např. bandáží nebo kompr. rukávem. Vhodné by jí bylo aplikovat těsně po punkci. Je to, bohužel, běh na dlouhou trať.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13061
Dobrý den ja mam dotaz je normalní že mam jedno prso jako moje mamka ženské a krásné a to druhe jako mo 10 letá sestra prostě asi 1centimetrové jo to větší je levé je prostě uplně velké a ma krasnou bradavku prostě ženské a to prave je prostě 1centumetrové taková špička a to leve je kulate a vytvarovane a prostě už mi vypadava s podprsenky ale to prave ji ma pořád velkou jsem nešťastna je mi 14 a prostě i ted jak to píšu tak mi to leve roste boli me. Je to tak normalní? A nejsou nejake cviky na to prave?Prosím pomoc k doktorovi nepujdu
Odpověď: Milá Kájo. Naše tělo se vyvíjí, a to někdy nesouměrně. Nemusíš mít obavu, pravé prso určitě "dožene" levé....Pěkně si s ním promluv, pohlaď ho a věř v hloubi svého srdíčka....Pokud bys změnila názor, bylo by to fajn pro tvůj klid, je možné provést ultrazvukové vyšetření a tím prokázat, že i vpravo máš základ mléčné žlázy. Svěř se mamce, ta by to zařídila.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13060
Dobrý den.Před týdnem se mi objevila v podpaží zarudlá,bolestivá boulička,vypadající jako zanícený chloupek.Zarudnutí se ale zvětšovalo.Druhý den jsem si všimla,že stejnou mám i v druhém podpaží a na prsu.Všechny citlivé s hnisavým vrškem.Za dva dny vše zmizelo,ale dnes jsem objevila opět další,stejnou na druhém prsu, také citlivou a hnisavou.Být doma,ihned jdu k lékaři,ale cestuji po NZ,tak bych si nejdříve ráda přečetla názor některého z lékařů,než budu shánět nějakého tady.Pracuji na vinici.Je zde hodně prašno a hodně se potím.Může to s tím mít něco společného?Mám strach.Mockrát děkuji
Odpověď: Dobrý den. Zdravím do krásné země. Určitě vaše obtíže souvistí s tím.Je potřebné v rámci možností dodržovat , přiměřenou hygienu. Doporučila bych vám i použití zásypu, třeba některého dětského. V lékárnách mají i s dezinfekcí...Pokud se holíte, používejte pouze holítko na jedno použití a sólo na podpaží ! O Nic vážného nejde.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13059
Dobry den, prosim o vysvetleni nalezu ze sona:kuze bez zesileni, podkozi volne, zlazy fert typu, vlevo na c.6 v hloubce hypoech loz.15mm neostre ohranicene stinuje, v axil LU bez akcent kory, na rozhr DQQ neohran tahustene zl.az rezistence kolem 2cm ostatni zl bpn? Mam se obavat nejhorsiho?
Odpověď: Dobrý den. Váš nález jistě neobsahuje pouze popis toho, co vyšetřující viděl.Ppro vás je důležitý závěr vyšetření a doporučení. Tím se řiďte. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13058
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak je složité dostat se na mamografické vyšetření. Stačí návštěva u obvodního lékaře, aby napsal doporučení, nebo je potřeba navštívit více doktorů. Lze jít někde přímo? Kamarádka před dvěma lety zaváhala a nešla na mamografické vyšetření i přes řadu předchozích vyšetření a pozapomněla na to. Po dvou letech se jí objevila 2 bulka na prsu, je ve věku 26 let. Stále to oddaluje,což mi nepřijde jako vhodné řešení. Prosím o radu, či doporučení, jak nejrychleji se dostat dané vyšetření. Je silně pracovně vytížená a nemá moc času.
Odpověď: Dobrý den. Můj milý, za druhého nikdy nic nevyřešíme, ani to není v souladu s vámi i vaší kamarádkou. Je to její. Každopádně, je možné objednat se v jejím případě na ultrazvukové vyšetření přímo-pak si vyšetření hradí nebo s doporučením od PL či GL, nejlépe na nejbližší screeningové centrum.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13057
Dobry den pani doktorko. Mam nalez zhoubeho nadoru v prsu. Chci se zeptat,jak dlouho se da s takovouto diagnozou zit i kdyby se to podarilo vylecit. Dekuju za informace.
Odpověď: Dobrý den. Medicína a její léčebné postupy jsou dnes mocné. Druhá polovina našeho zdraví spočívá v naší chuti žít, naději, důvěře, lásce bez podmínek...prostě takové té pohody a smíření uvnitř nás. Jestliže si táhneme na hrbu nějakou "kládu" z minulosti, je třeba se jí zbavit. Oslabuje chronicky naší imunitu, a to je základ všech nemocí. I u rakoviny, kde se navíc přidává pocit viny: rako-vina. Najděte si někde pomoc, kde vám s nadhledem ukáží, kde je ve vašem podvědomí uložena příčina. Kineziologie, regrese, stránky Petry Nel Smolové, Ernestíny Velechovské vám napoví. Neházejte flintu do žita, na to je času vždycky dost... " bojujte" s láskou za sebe:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13056
Dobrý večer , děkuji za Vaši rychlou odpověď číslo 13055. Mám rozumět tomu , že se může jednat o něco vážnějšího ? Dr. s MG mi řekl , že můžu být klidná. Ultr. květen i prosinec 2013 a hodnocení MG prováděl stejný lékař. Nevím co si teď mám myslet. Mockrát děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Napsala jsem, že obojí postup je správný a tak to je. Navíc pan doktor oproti mě má výhodu, že viděl vás klinicky, Mg i UZ. Jistě se rozhodl podle svého nejlepšího vědomí a zkušenosti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13055
Dobrý večer , prosím o Vaše posouzení .Chodím na pravidelné ultra. kont. Květen a prosinec stejný ultra. nález , nyní podrob. vyš. CSEUZ 2 hypoechogenní léze na pomezí ZKK centrálně , větší ložisko s podezřelím peakem sycení v cca 13 sec. Poté MG , pravá v pořádku , v levo zvyklé rozložení fibrogland . Tkáně s max. centrálně a v zev. kvadrantech.Bez průkazů malignity v MG . Pravděpodobně benigní dysplast okrsek či cysta v levo. Kon. za 6 měs. ultra. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Já bych se přikláněla k radikálnějšímu řešení. Z popisovaného místa bych provedla biopsii pod ko UZ a dále se zařídila dle histologického rozboru. Ale i konzervativní řešení je možné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky