MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239


Dotaz č. 13575
Dobrý den dokáže lékař na UZ 100%rozeznat lipom od nějakého jiného útvaru?Co dělat s lipomem v prsu?Jak často mám chodit na prev.prohlídky?Byla jsem v mama centru raději jěště na kontrole po nálezu p.doktorky na UZ a p.doktor tam žádný lipom neviděl pouze drobné cysty.Před tím na UZ p.doktorka (není to mama centrum)dg lipom.Já si ho také nahmatám pod pr. prsem,jsem si nejistá komu mám věřit.Před menstruací mě bolí prsa a to pravé více a po mens.se jakoby lipom zmenší.ale je tam cítit na pohmat.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Věřte lékaři v mamacentru. Ůtvar, který si hmatáte je velmi pravděpodobně pouze okrsek žlázy s drobnými cystičkami - nazýváme to také hormonální uzel. Jeho charakteristikou je, že mění svoji velikost v závislosti na menstruaci. Pokud je uložen přímo pod hranicí prsu, jde velmi pravděpodobně o okrsek přídatné žlázy, která se chová jako hormonální uzel. Přídatná žláza se může vyskytovat v podpaždí, nad prsem, ale také pod prsem.Není důvod k chirurgickému řešení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13574
Dobry den, pravidelne kazdych 6mesiacov chodim do prsnikovej poradne nakolko sme mali v rodine rak prsnika(babka). Z poslednej sonokontroly mi boli zistene v axilach reaktivne uzliny. Co to podla vas znamena? Zapal mam v ustnej dutine nakolko mi liecia korene zubov. Mam sa obavat onkologickeho ochorenia aj do buducna?dakujem
Odpověď: Reaktivní uzliny v podpaždí jsu zcela normální, nikdy nejsou signálem onkologického onemocnění prsu. Pokud měla nádor prsu jen Vaše babička, připadají mi kontroly jednou za 6 měsíců přehnaně časté, nejen z hlediska možného rizika z Vaší rodiny, ale také vzhledem k věku. Častější prevence má smysl až po 40roku věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13573
Dobrý deň, pred 22 mesiacmi mi bola diagnostiková prídavná prsná žľaza. Nahmatala som si ju v podpazuší a vypadalo to skôr ako vankúšik, alebo mäkký opuch viditeľný voľným okom. Počas menštruácie a niekedy aj po nej je bolestivá, ale inak sa nemení. Chcem sa spýtať je to normálne a tiež, že prečo sa objavila až v tomto veku? Zatiaľ som bezdetná. Mám zvážiť operáciu? Nevadí mi, len je to neestetické. Ďakujem
Odpověď: Přídatná žláza se velmi často ozřejmí až po 30 roku věku, kdy již dochází k tukové degeneraci prsní žlázy - tedy i přídatné. Při ní celkově postupně žláza přibývá na objemu a je více vidět. Operace je zbytečná, někdy se může hojení v podpaždí zkomplikovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13572
Dobrý den,prosím o vysvetlenie výsledku mamografie.Bilat.výraznejšie vlavo ben.kalcifikáty aj v zhlukoch char.adenozy.V lavej axile tukovogeneratívne Lu,bilat.bez Lap. Dakujem velmi pekne.
Odpověď: Jde o popis zcela nevýznamných součástí prsu, což jsou zmínné kalcifikace, rovněž adenóza je jen popis tvaru některých okrsků žlázy. V obou podpAždích normální uzliny. Chybí jen výraz - NORMÁLNÍ NÁLEZ, tím by měl být pois Vaší mamografie zakončen.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13571
koza podkozie bilat.v norme.manily prominuju.USG obr.normalny typfertilnejmammy v lavo bez loziskovych zmienechogenity.Vpravocentralne mensich cyst 5 a 6 mmm.na rozhrani MQperiareolarne pretrvava ovalna hypoecholezia ostrych kontur 7 krat 5mm.axily bilat tukovo zmenene LU 18 krat 9 mm.zaver.nekomplikovane cysty birads 1.davam otazku co a ako dalej mam postupovat dakujem za odpoved
Odpověď: Všechno, co jste vyjmenovala ve Vašem ultrazvukovém nálezu prsů je zcela v NORMĚ. Cysty se považují za normální součást prsní žlázy, dále byl popsán zcela nevýzamný uzlík (hypoecholezia) - také normální, také byly popsány zcela normální uzliny. Jste zdravá, to potvrzuje klasifikace BiRADS 1. To nejhlavnější vyjádření , ŽE JSTE ZDRAVÁ, do Vašeho nálezu vyšetřující lékař zapomněl doplnit. Není třeba nic podnikat, jen opět dojít na prevenci, nejdříve za rok.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13570
Dobrý den paní doktorko,ve středu mě na dotek velmi bolela prsní pravá bradavka,další den je již prso trochu natekle a kolem bradavky asi 2 cm červený kruh .
Odpověď: Poradím, co můžete pro sebe udělat: V lékárně si kupte tzv. "černou mast", jmenuje se Višněvského balzám. Tím si namažte postižené místo, překryjte kouskem igelitu, na to kapesník a vezměte si podprsenku. Ponechejte celou noc. Počítejte s tím, že mast špiní. Zopakujte 3-5x (což znamená 3-5 dní za sebou). Pokud obtíže neustoupí, nezbývá, než se nechat poslat na mamografické nebo sonografické vyšetření prsu, kam Vás může odeslat Váš gynekolog nebo praktický lékař. Před mamografií musíte oznámit, že máte prs zarudlý, na mamografickém snímku tento příznak není vidět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13569
Dobrý den, k- Dotaz č. 13562. Omlouvám se, že jsem neuvedla vše. Jsem narozena 1951. Byla jsem u Vás pouze na doporučení z ÚVN. Děkuji za skvělé vyšetření. Kdyby toho nebylo, asi by se ani na ten nádůrek nepřišlo. Mám jenom asi strach a také z těch léků, když si přečtu vše o nich. Děkuji za Vaší odpověď.
Kučerová Jitka
Odpověď: Prosím, nebojte se navržené léčby. Měla jste opravdu velké štěstí, že Vám byl nalezen poměrně "jednoduchý" nádor, nezapomínejme však, že byl zhoubný. Ozařování lůžka nádoru zajišťuje, aby se již nemoc nemohla vrátit do zachovaného prsu. Následná antiestrogenní léčba je zcela běžná, chrání celé Vaše tělo. Nejlepší rada je celkem prostá: důvěřujte svým lékařům, že pro Vás dělají jen to nejlepší a zbytečně se nestrašte čtením příbalových latáků. Firmy na nich z důvodů alibismu uvádějí všechno možné i nemožné, aby se chránily. Rovněž není dobré brousit po internetu a číst si o nádorech nebo se probírat názory dalších pacientů. Vy jste na cestě k úplnému zdraví, kupte si hezkou knížku, vydejte se na výlet, do kina. Užívejte života.Až k nám půjdete na kontrolu, objednejte se přímo ke mně, ráda to všechno ještě s Vámi proberu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13568
Dobrý den,64let,172cm/100kg,hypothyreoitida-Letrox100-1xden,MMG 2.12.+24.1.benig.vyhl.zvětš.formace v DZK 6mm,14.2.SONO+biopsie uzliny OK,4vz,histol.pouze 1vz.v tuk.tkáni drobné infiltr.tubuly dobře diferenc.,odpov.invaz.dukt.karc.odh.grade 1, est.+progest.recept.pozit.ve100%buněk,prolif.aktivita nízká MIB1-1%,E-cadherin pozit,CerB2 skore 0.Prosím o info,jaká je prognóza,jak operace spěchá(6mm naměř. SONO i 4.3.), léčba jiná než chemo a radio?Děkuji - Jarka
Odpověď: Váš zhoubný nádor má v tuto chvíli velmi dobrá kriteria léčitelnosti, z takového zhoubného nádoru se dá plně uzdravit, ale nesmí se otátel s operací. Další léčba se bude odvíjet od definitivního nálezu v pooperační histologii. O této následující léčbě samozřejmě můžete s lékaři diskutovat, odstranění nádoru je však zcela nezbytné. Nepromarněte to, co Vám osud nabídl, chirurgický výkon je u Vás základní podstatou úspěšné léčby.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13567
Dobrý den,
je mi 46 let a poslední dobou (asi tak půl roku)mě bolela prsa při menstruaci. Avšak tento měsíc i po menzesu mě bolí pravé prso stále již 2 týden. Bolest je čím dál tím větší i na bradavce a na omak. Mám to řešit u lékaře a nebo je to v mém věku normální? Děkuji za odpověď. Eva Kahánková
Odpověď: Obtíže, které zmiňujete, bežně odpovídají problémům, které se váží k prvním známkám klimakteria (přechodu). Pokud se z Vašich obtíží nakonec nevyklube zánět, se kterým je dobré se na lékaře obrátit, mohl by pomoci Vitamin E v dávkách 2x400mg denně po dobu jednoho týdne (užívá se vždy po jídle), a pak dobrat skleničku po 400mg denně. Velmi dobrý je také přípravek Orissa, jde o kombinaci Vitaminu E a pupálky dvouleté. Někdy jsou jednostranné obtíže způsobeny blokádami žeber nebo jinou "nepohodou" hrudníku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13566
Dobrý den, můžu se objednat online na preventivní vyšetření prsů na mamografii - byla jsem tam před 2 lety.
Odpověď: Ptáte se na screeningové centrum, kde pracuji ? Bohužel , nevím přesně, co myslíte on-line objednáním.. Pokud se ptáte na naše centrum BREAST UNIT PRAGUE na Hájích, pak náš objednávkový telefon je 775 13 11 11 .Na našich stránkách www.buprague.cz je vyvěšen objednávkový formulář, do kterého vpíšete požadavek, přes e-mail nebo telefonicky se Vám ozve zpět naše recepční a dá Vám termín. Budeme se na Vás těšit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13565
dobry den... asi treti rok mam problem s prsem a to zanet mlecne zlazy,uz ctyri krat jsem byla s tim na operaci jenze se mi to vraci zpet,uz si nevim rady. zhruba po 1-2 tydnech se mi vytvori hnis s naslednym prasknutim op,ranky vyteka ven, mam bolesti,nekdy i teplotu. prso je na dotek bolestive
Odpověď: Osobně jsem se setkala s podobným příkladem jen párkrát. Jde o torpidní onemocnění, které nezřídka končí ztrátou prsu - což se mi ale jeví zbytečné. Co vím určitě: opakované chirurgické zákroky Vaše obtíže nevyřeší. Jde o imunitní problém. Moje rada Vám může připadat zvláštní, ale jelikož vím, že moje paientky nepochodily ani na alergologii,radím Vám : spojte se s pražským institutem Paracelsus. Zde naopak dokázali řešit podobné obtíže, jako máte Vy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13564
Dobrý den! Po porodu 2011 jsem měla prsa měkká a před MS se ani nenalévala. Ještě v dubnu 2013 jsme byla na ultrazvuku a výsledek byl úplně v pořádku. Avšak v létě se mi prsa zase začala před MS (po ovulaci nalévat a být trochu bolavá - citlivá), ale v pravém prsu je vždy zatvrdlina (není to boule, spíš jakoby zduřelina). Po menstruaci se prso zase uvolní. Nejdříve jsem to brala jako hormonální změnu, ale začala jsem mít strach a za týden mě čeká ultrazvuk. Je mi 28 let a mám dvouleté dítě. Můžete mi, prosím, poradit o co by se mohlo jednat? Děkuji moc!
Odpověď: Velmi pravděpodobně se jedná pouze o hormonální uzel, neumíme však vysvětlit, proč se objevuje. Nejde o znamení nějaké blížící se závažnější nemoci. Dobře pomáhá lék Mastodynon - jde o kapky nehormonálního složení, užívá se podle návodu, je volně ke koupi v lékárnách. Doporučuje se kůra tři měsíce. Některé ženy si také pochvalují pití odvaru z Drnku lékařského, což je vlastně hlavní součást léku Mastodynon.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13563
Dobrý den, nedávno jsem si u syna (9,5 let) všimnul zvětšené bradavky, po doteku jsem nahmatal jakousi bulku, velikostně mírně přesahující tuto zvětšenou bradavku. Je to asi týden co jsem si toho všimnul, od té doby to pozorujeme a zdá se, že se zmenšuje. Syn tvrdí, že to není bolestivé. Předem mockrát děkuji za radu. Kožnar František
Odpověď: Vůbec se o syna neobávejte, tyto přechodné "gynekomastie" jsou pro mladé chlapce, ale také pány ve věku po 50, velmi typické. Jde o ukazatel hormonálních změn. Připravte se na pubertu, zvětšená žláza je jakýmsi poslem toho, že Váš syn začíná dospívat. Není zaspotřebí žádný zvláštní režim.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13562
Dobrý den, můžete-li vyjasnit moji nemoc. Byla jsem operována C500 ZN-bradavka - mamilla a dvorec -areola. První operace 10.12.13 a po zjištění pozitivního nádoru jsme byla operována 28.1.14 a výsledkový protokol: excize 60x45x15-20 mm. Ložisko 2,3x1,6. M 8500/2 GI.
98%nádor.buněk exprimuje Estrogen Receptor-90 % Progesteron Receptor.HER 2 negativní, Ki 67 index 12%.MKN .10 podle patologa :C 509
Nyní jsem dostala Egistrozol(protože mám křeč.žíly)a od 4.4. jdu na ozářky. Byla jsem ve vaší ordinaci na vyšetření. Děkuji za radu a poradu co dále. Děkuji.
Odpověď: Podle Vašeho jména a pouhé zkratky Vašeho jména nedokážu v našem počítačovém cystému najít Vaše údaje. Vyšetřuji tolik žen denně a provádím tolik konzultací, že si Váš nález nevybavím. Pokud jste byla skutečně u nás, potřebuji doplnit údaje, jak jsem napsala výše. Potřebovala bych znát celé křestvní jméno a alespoň rok narození. Podle výsledku biopsie a návrhu léčby usuzuji, že jste měla spádové uzliny v podpaždí bez nálezu metastatických buněk, což velmi dobré. Celkově má nádor velmi příznivá histochemická kriteria. V tuto chvíli nevím, co mám poradit jiného, než abyste absolvovala celý cyklus ozáření , neboť tím se teprve dokončí bezpečná léčba.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13561
Dobry vecer, je mi 14 let, skoro 15 a vsimla jsem si, ze mi na levem prsu na bradavku navazuje jakoby modrina, je tam videt jakoby silna zila a okolo je to lehce nazlotutle, co by to mohlo byt?
Odpověď: Jde o běžný projev vyzrávání mléčné žlázy, možná jste se do prsu udeřila. V těchto letech, kdy žláza postupně vyzrává, je citlivost na poranění větší. Jde však jen o poranění podkoží. Málokdy dojde k úrazu samotného žlazového tělesa. Ničeho se nebojte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13560
dobrý den,na mamografii a potom na ultrazvuku mam diagnostiku,bilat.fibroadenomatozní struktura,vpravo nad rozhraní ZKK laločnatý hypoechogenní útvar vel. 16 krát6 mm,s oj.cévou v periferii. v axilach fysiolog.uzliny. dpo. core cut biopsii vpravo. Chci se prosím zeptat jestli je biopsie nutná
Odpověď: Biopsie jednoznačně potvrdí histologický původ ložiska, který nejde z mamografie ani ultrazvuku definovat jednoznačně. Jse mladá a jakékoliv podcenění nebo nedostatečná diagnostika by se mohla obrátit proti Vám. Pokud biopsie ověří benignitu - nezhoubnost ložiska, budete již pro celý život vědět, že tato léze Vás nemůže ohrozit. Biopsie se nebojte, je to malý a rychlý výkon, který bude proveden v místním znecitlivění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13559
Dobrý den, jsem 3 týdny po extirpaci fibroadenomu. Výsledek nálezu v pořádku, ale pod jizvou si stále hmatám zatvrdlinku - je to po výkonu normální? A i po dvou týdnech, kdy již jizvu myji vodou, mi v místě řezu a v místech, kde mi byl nález značen pigmentem zůstává zelená barva, kterou mi nejde ničím smýt (ani lihobenzínem z lékárny.) Nevíte, čím bych to mohla smýt? Děkuji.
Odpověď: Pod jizvou může přetrvávat pohmatový nález i několik měsíců, hojení v místě operace nemusí probíhat ze dne na den. Velmi záleží na tom, čím bylo ložisko označeno, jakou barvou. Pokud jde o carbo adsorbens, je možné, že určitá forma zabarvení Vám zůstane napořád, značící pigment je totiž uložen v podkoží. Bez označení operačního pole by chirurg velmi pravděpodobně odebral větší část prsní žlázy. Označením bal pro Vás zajišten výkon malého rozsahu, ale s rizikem, že drobná pigmentace přetrvává buď hodně dlouho, nebo dokonce navždy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13558
Dobrý den.
Včera jsem si v levém prsu nahmatala nějakou nebolestivou bulku a hned jsem jela na gynekologii, kde mi napsali doporučení na mamograf s tímto odůvodněním: V levém prsu v zevní kvadrantu blíže k ar areole je hmatná tuhá nebol, resistence asi 0,5 x0,3 cm ke pohyblivá. Včera mi končila menstruace, ale prý by to nemělo mít vliv. Vybavuji si, že před nedávnem mě vítal můj pes a skočil mi na prso, které mě pak bolelo, myslíte, že by to mohlo mít souvislost? Ještě nemám děti a mám strach, že je nebudu moci mít, bude-li to víc, než cysta. Na mamogrf jdu až za 14 dní.... Děkuji za odpověď
Odpověď: Pidle klinického popisu obtíží se nejeví velká pravděpodobnost, že by mohlo jít o zhoubný nádor prsu. Samozřejmě, že poslední slovo bude mít mamograf nebo doplněný ultrazvuk. Zhoubné onemocnění prsu neznamená automaticky, že žena nemůže mít děti. Samozřejmě, že léčba možnost těhotenství oddálí, ale nevyloučí. Budu Vám držet palce, aby se potvrdil nevýznamný nález.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13557
Dobrý večer,v prsu jsem si nahmatala bolestivou bulku. Ihned jsem se objednala na ultrazvuk,jdu tam 31.3. Do te doby se strachy z rakoviny asi zblaznim. Je mi 24 let a mam 2 leteho syna. Prosim o radu o co se může jednat. Dekuji.
Odpověď: Bolestivá bulka v prsu u ženy Vašeho věku s největší pravděpodobností odpovídá cystě nebo fibroadenomu, což je nezhoubný útvar typický pro ženy vašeho mladého věku. Také může jít pouze o hormonání uzel, který umí být také bolestivý a imituje pohmatem bulku. Budu Vám držet palce, aby se vyplnila moje předpověď :) Jsem ráda, že také existují mladé maminky, dnešní trend odkládaného těhotenství po 30.roku věku považuji za velmi nešťastný. Pokud jste opravdu vystresovaná, zkuste se objednat na jiné pracoviště.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13556
Dobry den chci se zeptat,za jak dlouho zena otehotni po sexu.? Nevim kdy jsem mela posledni mensteuaci a HA neberu..dekujj za odpoved
Odpověď: Spermie putuje k vajíčku buď několik hodin, nebo i pár dnů, to podle toho, v jaké fázi putování z vaječníku do dělohy se vajíčko právě nachází. Vy jste ale asi měla na mysli, kdy se těhotenství může prokázat. Těhotenský test může být pozitivní již asi 14 dní po vynechází menzes, pokud ovšem nevíte, kdy jste měla poslední menzes, je těžké Vám dobře poradit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13555
Dobrý den,už více jak 10 let mám problém s bradavkami.Doteď jsem se styděla s tím za někým zajít,ale už opravdu nevím,co s tím dělat.Na obou bradavkách se mi tvoří na hrbolcích strup,asi po roce to vyschne a samo odpadne,potom se tam začne tvořit nový a opakuje se to dokola.Kůže na prsních dvorcích šupinatí a odlupuje se.Kvůli tomu se stydím vůbec se před někým svléknout.Já vím,že si asi řeknete,že jsem blázen, protože jsem doteď nezašla za doktorem, ale doufám že mi poradíte.Může se jednat o Pagetovu chorobu či nějaký jiný druh rakoviny?Děkuji předem za odpověď.Lenka
Odpověď: Je moc dobře, že jste se odvážila svěřit. Není za co se stydět !!!!! Je ale moc těžké poradit Vám takto na dálku, potřebovala bych Vaše problematiké bradavky vidět. Mohu Vás uklidnit, že Pagetovu chorobou skoro ve 100% onemocní ženy až po 60 roku věku. Jsem téměř přesvědčená, že se u Vás jedná o problém kůže a ne o nemoc prsní žlázy. V prvním kroku by asi bylo dobré ukázat Váš problém kožnímu lékaři. Já jsem Vám k dispozici na objednávkovém čísle 775 13 11 11, www.buprague.cz, při objednání byste musela zdůraznit, že chce být vyšetřená přímou mnou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13554
Dobrý den paní doktorko,
když mi začla růst prsa asi ve 12letech,objevila se mi první pod levým prsem a po nějakým měsíci v pravém prsu bulka,dr.říkala,že je to v pořádku a nemám se znepokojovat.Je to už x let a já si hmatám v obou prsech snad těleso žlázy? Nemám žádné jiné problémy,jen někdy před menzes mám prsa citlivější.Chápu to dobře,není to z mé hlavy-že jsou prsa tvořeny určitým vazivem,tkání a tukem a je možné,že se mi tuku nedostalo? žehnám vaší práci a přeji všem ženám,aby zůstaly ženamy a nikdy nezkusily bolest...děkuji
Odpověď: Máte pravdu. Některé ženy - a mezi ně zřejmě Vy patříte - mají celoživotně žlázu na pohmat hrudkovitou, složenou z lalůčků mléčné žlázy, mezi kterými se tuk objevuje jen sporadicky. Jiné ženy naopak mají převahu tuku a tenké proužky žlázy. Vaše citlivější prsy korespondují právě s těmi lalůčkovitými, žlaznatými typy. Dobře pomáhá lék Mastodynon - jde o nehormonální kapky, kupuje se volně a doporučuje se kůra 3 měsíce. Je také dobré - jako další eventualita - v předmenstruálním období pít odvar Drnku lékařského. Také si moc přeji, aby se ženy nebály zůstat ženami, ovšem doba ženskosti příliš nepřeje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13553
vlevo minim. hypoechogenní FG stroma vel. do 14 mm
Odpověď: Domnívám se , že jde o nevýznamný zbytkový okrsek mléčné žlázy. Nejde o nemoc.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13552
Dobrý den, může vtaženina ("dolíček") na prsu znamenat i něco jiného jiného než rakovinu prsu? A jaká je pravděpodobnost, že bych mohla mít rakovinu, když je mi 21 let a nikdo v rodině tuto nemoc neměl. Děkuji. L.
Odpověď: Ve Vašem věku bych o rakovině prsu vůbec neuvažovala. Při příznaku zatahování se pod tímto zatahováním také musí skrývat ložisko, které je většinou hmatné. Pokud byste se přesto obávala, nechejte se vyšetřit ve screeningovém centru - adresy hledejte na www.mamo.cz, vyšetření stojí 400-500Kč, pokud přijdete bez žádanky od lékaře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13551
Dobrý den, je mi 38 let, dnes jsem byla na sonu prsou. Mám tuto zprávu: Oboustranně involučně-glandulární typ žlázy, vpravo bez ložiskových změn, vlevo v HZQ v místě hmatné rezistence hypoechogenní nehomogenní ložisko vel.asi 18x15x15mm nejasné etilogie. Axily bez lymfadenopatie. Jsem odeslána na biopsii. Myslíte si, že se jedná o nádor?
Děkuji.
Odpověď: Biopsie je zcela určitě indikována z důvodu vyloučení zhoubné povahy léze. Podle popisu je vidět, že vyšetřující lékař na tuto eventualitu myslí. Je ale třeba si uvědomit, že ultrazvuk není mikroskop a konečnou diagnózu opravdu může udělat pouze patolog právě s pomocí mikroskopu. Jste mladá a diagnostické pochybení si nikdo nemůže a hlavně nechce dovolit. Pokud půjde o nádor, jde o ložisko malé velikosti. Takové nálezy mají velmi dobrou prognózu. Samotné biopsie se nebojte, je to jednoduchý ambulatní výkon, jděte na ni najedená bez zbytečného strachu. Budu Vám držet palce, aby se podezření nepotvrdilo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13550
Dobrý den,
po 1. vyšetření mamo mám tento výsledek. Tkáň prsu typu TABÁR I-V, bilat. bez rtg. susp. změn, shluk kalcifikací vpravo na r HK BIRADS O. Doplněno USG bilat.-axily s fiz. LU, oboustran. četné drobné cysty, vpravo na rHK drobné hypoech. lož. s kalcifikací vel. do 9mm, spíše benigní. Kontrol. MMG po 1/2 roce. Mám být zneklidněna.
Velmi děkuji
Odpověď: Podle mého názoru jste zcela v pořádku, ložisko s kalcifikací odpovídá mamografickému obrazu, kde byla vidět jen kalcifikace. To je zcela běžné. Dokonce považuji kontrolu za půl roku za zbytečnou, pokud by k ní mělo dojít, tak musí stačit ultrasonografie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13549
Dobrý den,jsem 5,5 let po částečné operaci prsu,triple negativní nádor,8x chemo a ozařování.Letos v prosinci jsem si zlomila 3x kotník a bérec.Minulý týden mi vydali 3šrouby.Mám necitlivou nohu.Chtěla jsem se zeptat zda se může užívat Milgamma,kde je obsažen Benfotiaminum 50mg a Cyanocobalamium 250ug,který mě dr.předepsal.
Děkuji za odpověď Vendula
Odpověď: Vážená paní, moc se omlouvám, že Vám nedokáži zodpovědět Váš dotaz. V naší poradně odpovídáme radiologové - mamodiagnostici specializovaní na diagnostiku prsní žlázy. Známe mnoho z léčby nádorů prsu, k té se do jisté míry můžeme vyjadřovat, ale nepřísluší nám konzultovat další související léčbu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13548
Dobrý den, slyšela jsem, že v Brně je mamologie, kde je speciální přístroj, který provede vyšetření prsou v leže pacientky, snímá shora. Mám velmi bolestivá prsa a klasické vyšetření na mamologii je pro mě nepředstavitelné. Děkuji za odpověď AT
Odpověď: MEIK ( elektriompedanční metoda) je sice nebolestivá, ale také zcela nnevěrohodná. V našem centru máme několik pacientek z poslední doby, kde opakované vyšetření MEIKem neprokázalo zhoubný nádor v prsu. Tato metoda není schválená pro preventivní ani diagnostické vyšetřování psní žlázy. Ve srovnání s ostatními metodani je například ultrazvukové vyšetření přesnější než MEIK, dává spolehlivé informace, jen ve srovnání s mamografií o něco méně. Mamografie je pak zcela prioritní metodou pro ženy po 45 roku věku. Ultrazvuk není bolestivý, to asi víte. Obecně je dobré plánovat vyšetření prsů ihned po menstruaci, kdy jsou nejméně bolestivá. Bolestivost prsů dobře řeší nehormonální lék Mastodynon, kupuje se volně v lékárně, užívá se podle návodu, je doporučena kůra alespoň 3 měsíců.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13545
Dobrý den,je mi 24 let a kojím 2 měsíční miminko.Nahmatala jsem si v prsu bulku,kterou jsem si nechala zkontrolovat v akreditovaném centru na UTZ.Ve zprávě od lékaře je psáno,že se jedná o konglomerát cyst,jinak bez organických lézí,spádové LU nezvětšeny.Kontrola za 2-3 měsíce,v případě zvětšování ihned s punkcí.Mám se něčeho obávat,když jsem zvaná na další kontrolu tak brzy?Je možné že by se lékař spletl?Bulka je pohyblivá,nebolí,jen občas cítím mírný tlak v prsu.
Odpověď: Podle popisu soudím, že lékař viděl v ulrazvukovém obraze tzv. "komplexní" cystu, což je velmi obvyklý obraz mléčné cysty v době kojení. Protože v těhotenství a v době kojení je diagnostika hormonálně změněné žlázy poměrně obtížná, chápu rozhodnutí vyšetřujícího lékaře udělat ultrazvukovou kontrolu v krátkém čase. Říká se tomu sledování dynamiky benigního (nezhoubného) nálezu. Ničeho se nebojte, hezky se soustřeďte na své miminko a bez obav si dojděte na kontrolu. Potvrzení benignity nálezu Vám udělá dobrý pocit stejně jako lékaři, který nechce nic u mladé ženy nechat náhodě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13544
Dobrý den,dva týdny mám zánět v lev.prsu.Leduji,jsem zaléčena ATB,post.místa mažu Flegmontonem,nic nepomáhá.Mám rezistenci kolem aeroly směrem k DK prsu.Doch.na UTZ,čekáme na vytv.abscesu.Absces lev.prsu jsem měla před 1,5.Už nechci OP.Kojila jsem 2 roky.Padl názor subkutánní mastektomie??Bylo by to řešení????Děkuji za odpověd
Odpověď: Rozhodnutí o subkutánní mastectomii mi připadá přinejmenším předčasné. Jde o nevratný výkon, který má své estetické dopady. Zažila jsem několik podobných případů chronických mastitid, vždy zvítězila trpělivost.Nechápu poznámku o čekání na vytvoření abscesu ! Jde skutečně o zánět ? Byla Vám provedena mamografie ? Máte teplotu a zvýšenou sedimentaci ? Jak vypadají spádové uzliny ve Vašem podpaždí? Pokud nemáte daleho do Prahy, nabízím provést konzultační vyšetření. www.buprague.cz 775 13 11 11, objednejte se přímo ke mně, pokud usoudíte , že by Vám to mohlo prospět. Zdravím a žádná unáhlená rozhodnutí !!!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13543
Dobrý den, před měsícem jsem byla na ultrazvuku prsou na žádost mého lékaře, jsem sledována na onkologii po karcinumu tlustého střeva. V levém prsu jsem měla nález, prý cysty. Nic víc mi lékařka neřekla a zprávu dostane můj onkolog. Když jsem byla na kontrole, tak onkolog moji zprávu ještě neměl a nemohl mi k tomu nic bližšího říct. Jsem z toho čekání dost nervózní, tak se chci jen zeptat jestli nález cysty představuje nějaké riziko, případně jestli se to nějak řeší. Předem děkuji.
Odpověď: Cysta je hormonální výchlipka na mlékovodu, pokud to hodně zjednoduším. Původ cysty je hlavně mechanický, se zhoubným bujením to nemá žádnou spojitost. Samozřejmě ale musí být jistota, že jde jen a jen o cystu. Chtělo by se mi říci: Proboha ve Vašem kraji není zvykem dát do ruky pacientovi nález ? Také je obvyklé, že nálezy dostane ošetřující lékař do druhého dne, lze je poslat zakódované praktciky ihned po ukončení vyšetření. Zkontrolujte si, zda Vás vyšetřoval lékař z akreditovaného screeningového centra - adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz Pokud ne, doporučuji nechat si udělat kontrolu i za cenu, že byste si měla ultrazvukové vyšetření v centru zaplatit ( 400-500 Kč)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13542
Dotaz č. 13535 dakujem, mate pravdu.Takze uzliny a vsetko co mam v prse je ok, som zdrava. Vsetko si beriem k srdcu a potom som neista. Len nerozumiem preco kazdych 6mes.kontrola.dakujem a prepacte, ze som stale vypisovala.
Odpověď: Domnívám se, že Vaši lékaři jsou z Vás velmi vyděšení, neboť i Vy jste vyděšená. Provádějí proto raději kontroly častěji, než je normální, protože se domnívají, že Vás tím uklidní. Dodám ještě , že ve Vašem věku je rakovina prsu extrémně vzácná, mnohem častější jsou jiná nádorová onemocnění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13541
Dobrý den,
jsem pozvána po 1. mamo vyšetření ve svých 45 letech po 1/2 roce opět na další mamo vyšetření jednoho prsa. Chtěla bych se zeptat, jestli toto mamo vyšetření není zdraví škodlivé. V prsou mám cysty.
Děkuji za odpověď
Jitka Kolouchová
Odpověď: Musím říci, že pokud jde skutečně jen o cysty, je kontrolní mamografie po půl roce zcela neindikovaná a zbytečná. V dřívějších dobách se po půl roce kontrolovaly tzv. mikrokalcifikace, v dnešní době již ani tento postup není doporučen. Byla jste skutečně v akreditovaném screeningovém centru? Zkontrolujte na www.mamo.cz, kde je seznam všech center z celé republiky. Pokud jste byla vyšetřena ve skutečném screeningovém centru, pak by mě zajímal celý popis mamografie i se závěrem. Mamografie je prováděna měkkým zářením, keré je pečlivě dávkováno, zbytečné mamografie se však provádět nesmějí. Prosím, napište mi celý popis maografie, jak jsem již zmínila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13540
Dobrý den,
jsem po biopsii bulky v prsu.Dle výsledků FA. Velikost cca 21mm. Mám se rozhodnout zda jej extripovat nebo nechat do další kontroly za 4 měsíce. Bylo mi sděleno, že po vyjmutí FA je do buducna znemožněno vyšetření sentinelové uzliny...nevím proč. Můžete mi to prosí vysvětlit? A také zda doporučujete FA odstranit Na mamografu se jevil jako více prokrvený. Děkuji moc.
Odpověď: Vážená paní. I já jsem zmatená. Vůbec nerozumím tomu, proč se vyjmutí fibroadenomu spojuje s vyšetřováním sentinelové uzliny. Jde o dvě zcela nesouvisející situace. Jakási hranice pro odstranění fibroadenomu se udává okolo 30mm, tedy, kdy již může FA obtěžovat svojí velikostí, tlačit na okolní tkáně, což není nebezpečné, ale můž to být nepříjemné. Také nerozumím, proč jste zvaná na kontrolu za 4 měsíce. Pokud byl pomocí biopsie fibroadenom ověřen jako fibroadenom, jde o nezhoubnou lézi, její časté kontroly nejsou ničím přínosné. Je jedno, zda se zdá více nebo méně prokrvený, prokrvenost není kritérium bezpečnosti nebo nebezpečnosti. Některé fibroadenomy jako například tzv. štěrbinovité jsou prostě více prokrvené.Tím to končí. Podle světových kritérií je histologicky ověřený fibroadenom řazen do normálních nálezů a kontroluje se nejvíce jednou za rok, obvykle jvšak jen ednou za dva roky. Osobně bych si fibroadenom z prsu ve velikosti 20mm nenechala odstranit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13539
Dobrý den, minulý týden jsem si pod pravým podpažím nahmatala zvětšenou uzlinu asi 4x2 cm. Jsem štíhlá a je to téměř pozorovatelné okem. Příští týden jsem objednaná na gynekologii. Je mi 39 a minulý rok jsem přišla ve 21 tt o miminko. Po porodu semi spustila kaktace, kterou mi zastavili hormonálními léky. Opět se snažíme o těhotenství a vypadá to pozitivně, ale teď mám velký strach z mého nálezu. Děkuji Blanka Hanáková
Odpověď: Pokud by opravdu šlo o uzlinu ve velikosti 4x2 cm, šlo by o závažný nález. Proč jdete na kontrolu až příští týden? Váš nález spadá do akutních situací, které se musí řešit IHNED. Diagnostické ultrazvukové vyšetření by mělo být provedeno ve specializovaném screeningovém centru, nejbližší najdete na www.mamo.cz Pokud jde skutečně o ložiskový nález, neprodleně se musí provést tzv. jehlová biopsie, pro histologické ověření původu hmatného nálezu. Do centra se objednejte ihned, Váš gynekolog Vám je povinen vystavit žádanku. Při objednání do centra musíte sdělit, že jste možná těhotná a že máte hmatný nález v podpaždí. Z nezávažných eventualit by mohlo jít o zvětšenou přídatnou žlázu v podpaždí nebo o nenádorově změněnou uzlinu - například revmaticky. I takovýto optimistický výsledek byste si zasloužila znát co nejdříve, aby Vaše ebentuální časné těhotenství nebylo ohroženo Vaší nepohodou. Držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13538
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli musí být doporučení o lékaře na vyšetření prsu nebo se stačí jen objednat.Děkuji
Odpověď: Každá žena v České republice má od 45 roku až do konce života nárok jednou za dva roky na tzv. preventivní screeningovou ( čti: skríningovou) mamografii. V žádné jiné zemi světa neexistuje taková preventivní nabídka. Zatím je však nebytné přinést žádanku, kterou je povinen Vám vystavit Váš gynekolog nebo praktický lékař. Screeningovou mamografii provádějí jen screeningová akreditovaná centra, jejich seznam najdete na tomto webu www.mamo.cz . Zde máte tké jistotu kvalitních zdravotníků i kvality přístrojové. Pokud byste přišla bez žádanky, vyšetření může být provedeno, avšak na Vaší úhradu. Mamografie stojí 650 - 800Kč. Bylo by však zbytečné přijít o to, na co máte nárok - na hrazené preventivní vyšetření mamografem eventuálně sonografem. Sono vyšetření bude doplněno jen, pokud bude nezbytné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13537
Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem v sobotu jsem si všimla zarudlé bradavky na pravém prsu,je teplé,bolestivé a celé nateklé.už dva roky nekojím horečky nemám.Volala jsem svému gynekologovi,ale asi má dovolenou mám počkat až se vrátí nebo mám jít k obvodnímu lékaři.Děkuji
Odpověď: Vzhledem k Vašemu věku nevyhodnocuji příznak zarudnutí bradavky jako nebezpečný. Zřejmě se u Vás rozvíjí zánět. Prs si chlaďe, dobře pomáhá nestárnoucí recept našich maminek a babiček: kostka tvarohu se rozmačká, položí na nejvíce oteklá místa prsu, překryje se igelitem, na něj bavlněná plena nebo malý ručník a to celé nechat působit alespoň dvě hodiny. Tvarohový obklad můžete zopakovaz po několika hodinách. Pokud příznaky neustoupí do návratu Vašeho gynekologa, určitě ho musíte navštívit. Bylo by velmi vhodné udělat ultrazvukové vyšetření, doporučuji však: objednejte se do screeningového centra, adresy jsou na www.mamo.cz Příznaky zánětu prsu jsou obvykle velmi diskrétní a těžko se odlišují od jiných nemocí, proto musí vyšetření provést opravdový odborník. Na závěr položím otázku. Jste si jistá , že nejste těhotná ? Někdy se totiž časné těhotesntví může projevovat tímto netypickým způsobem, dokonce jen na jednom prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13536
Dobrý den, paní doktorko. Je mi 39 let a již 5 let chodím na preventivní sono prsou do Nemocnice v Opavě. Před 4 měsíci jsem šla na sono z důvodu zjištění malého hrbolku v levém prsu. Dle sono se prý jedná o lalůček, který jen více vystupuje a nemusím se obávat. Chci se zeptat, zda je v mém věku dostačující sono a nebo bych měla podstoupit mamograf ? Jaká je spolehlivost sonograf. vyšetření? Jsem trochu nejistá, protože před 2 měsíci onemocněla rakovinou prsu má kamarádka, které je 43 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Po čtyřicátém roku věku začíná při preventivním vyšetření mít význam i mamografie, dává informace, které sono přinést nedokáže. To vše odpovídá tomu, že po 40 roku věku začíná významná změna žlázy, která odpovídá blížícímu se klimakteriu Na druhou stranu : v žádném případě nezpochybňuji výsledek ultrazvuku /sono/, pokud hmatnému nálezu odpovídá pouze vyčnívající lalůček žlázy, jde o situaci, kterou řešíme prakticky denně ve screeningových centrech. Předpokládám, že i Vy v Opavě docházíte do screeningového centra, které tam v rámci nemocnice funguje. Pro úplnou jistotu by tedy byla mamografie již vhodná, počítejte však s tím, že v rámci screeningového programu je MG hrazená až do 45 let ( pojišťovna 207 platí od 40let).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13535
Dotaz č. 13526 pani doktorko, preco ale pred pol rokom reaktivne uzliny som nemala a teraz po pol roku uz ano. Velmi ma to vystrasilo a aj dost sa bojim. takze dysplazia, konvolut duktov a reaktivne uzliny by sa nemali zvzhnut na zhubne? Velmi pekne vam dakujem
Odpověď: Je mi líto, jakým trpíte neustálým strachem. Napsala jsem Vám, že reaktivní uzliny, to je čistě subjektivní popis vyšetřujícího lékaře. Opakuji, že já osobně nikdy nic takového u zdravých žen do popisu vyšetření nedávám. Je to zbytečné strašení - zejména u typů pacientů, jako jste vy. Uzliny se samy o sobě nemohou zvrhnout. Ve vašem případě je nejlepší dávat do popisu pouze : Normální nález. Všechno ostatní si chybně interpretujete. Myslím, že byste se se svými strachy měla svěřit do ruky psychologa. V naší poradně jste položila již více než 70 dotazů, opakují se stále dokola. Obávám se , že ani já, ani mí kolegové pro Vás již více nemůžeme udělat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13534
Dobrý den.Dle MMG: TABAR IV, typ žlázový skvrnitý vpravo v normě, vlevo splývající se žlázou okrouhlé zastínění na okraji VK.Dle USG:vpravo bez ložiskových změn,vlevo na rozhraní VK v místě pohmatové rezistence anechogenní prostá cysta vel.14mm.Bez známek malignity bilat.Axily bez patol.infiltrovaých uzlin.BIRADS 2, benigní.Je velké riziko vzniku karcinomu z cysty?Může mít cysta spojitost s antikoncepcí MIRENA? Všude čtu o hodně zvýšeném riziku vzniku karcinomu prsu při požívání alkoholu,jedná se i o velmi umírněné pití? Děkuji za odpověď.
Odpověď: TABAR IV znamená, že máte skvrnitý typ prsní žlázy, u kterého se častěji než u ostatních typů prsní žlázy ( v klasifikaci dle profesora Tabára) dopňuje ultrazvukvé vyšetření. Rovněž cysty jsou velmi častou součásí tohoto typu žlázy a není třeba se jich obávat. Podle popisu mamografie i ultrazvuku soudím, že jste byla vyšetřena ve screeningovém centru, kde se velmi hlídá kvalita.Závěr dle BiRADS 2 - benigní potvrzuje, že nález jedné cysty je benigní - nezhoubný stav, kterého se nemusíte obávat. Cysta vzniká zcela jinak, než nádorová ložiska. Cysty nejsou schopny ze své podstaty se přeměnit v nádorové ložisko. Jde o výduť na mlékovodu, která je vyplněna hormonálním obsahem. Zda Vaše cysta souvisí s Mirénou, nikdo na světě nedokáže potvdit ani vyloučit. Vůbec není jisté, že po vysazení Mirény cysta zmizí, naopak mohu Vám zaručit, že s přibývajícím věkem cysta zmizí spontánně. Rozumná konzumace alkoholu také není rizikovým faktorem pro vznik rakoviny prsů. Podstatnějším rizikem je věk. S přibývajícími lety roste riziko vzniku nádorů prsů, proto máme v České republice screeningový mamografický program až do konce života
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13533
dobrý den,je to týden co jsem si našla v levém podpaží malou bouličku mírně zduřelou v okolí,barvu modřiny.V tom místě jsem před jedním rokem měla malý vřed,ze kterého po prasknutí vytekl hnis.Nebolí to jen to tam cítím,jsem silné postavy,ale zduření nahmatám pouze přejetím prstu.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Podle Vašeho popisu problému bych také soudila spíše jen na útvar, který souvisí s podkožím - mazová žláza, potní žláza. Vzhledem k tomu, že jste již téměř ve screeningovém věku, bylo by vhodné provést klasické preventivní vyšetření. U pojišťovny OZP je prevence prsu dokonce hrazena od 40let věku, u ostatních od 45 let. Ve Vašem případě, pokud nebude provedena preventivní mamografie, doporučuji udělat alespoň ultrazvukové (sonografcké) vyšetření cílené na hmatný nález v podpaždí. Vždy je dobré mít jistotu, že se nejedná o závažně změněnou uzlinu. Vyšetření absolvujte ve screeningovém centru, kam se můžete na přímou platbu objednat i bez žádanky. Adresy center jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13532
Dobrý den, má 2 děti 3,5 a 6 let. Ještě loni jsem kojila druhé dítě ( obě jsem kojila 2,5 roku).Vloni, při kojení mě začalo bolet v levém podpaždí až do prsa. Bolest je štiplavá,pálivá i při doteku.Gynekolog mi udělal krevní testy,byly v pořádku.Vzhledem ke kojeníě na sono neposlal.Bolest s malými pauzami přetrvává.Největší je před menstruací.Bolí mě často i záda a krční páteř. Prosím o radu!
Odpověď: Potíže, které popisujete, nepatří k příznakům vážného onemocnění prsní žlázy. Spíše připomínají obtíže mezižeberních svalů nebo blokády žeber. Pro úplnou jstotu by ale ultrazvukové vyšetření mělo být provedeno. Při dlouhodobém kojení je žláza ultrazvukem (sonografem) obvykle velmi dobře přehledná a spolehlivě vyloučit patologické ložisko nbo jinou ložiskovou změnu je možné. V celkovém preventivním přístupu se doporučuje mezi 30-40 rokem provádět preventivní utrazvukové vyšetření jednou za dva roky a k tomu se pravidelně samovyšetřovat viz film - www.ulekare.cz Proto doporučuji, zjděte si na vyšetření do akreditvaného screeningového centra i v případě, že byste si měla vyšetření sama uhradit. Obvykle stojí 400-500Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13531
Dobrý den. Je mi 21 let. Na vnitřní straně pravého prsa(parasternálně) jsem si nahmatala tuhou rezistenci. Na tlak je mírně bolestivá, ale prso není ani horké, ani zarudlé a v klidu nic necítím. Rezistenci jsem si nahmatala asi před měsícem. Od té doby se nic nezměnilo. Myslíte, že je nutné, abych se s tím šla někam vyšetřit? Obávám se, že o nic nejde a nechci vypadat jako hypochondr:). Děkuji předem za názor.
Odpověď: Myslím, že Vám hmatný nález přeci jen vrtá v hlavě, být Vámi, určitě bych chtěla vědět, zda jde jen o hormonální lezl, fibroadenom nebo cystu. Zhoubné nádory jsou ve Vašem věku extrémě vzácné, ale již se mohou vyskytovat. Podle jazyka, který užíváte, soudím, že jste medička nebo studentka nějakého zdravotnického směru. Pro hmatný nález Vám musí Váš praktický lékař nebo gynekolog vystavit žádanku, můžete se také nechat vyšetřit na přímou platbu. Vyberte si pracoviště na www.mamo.cz, jsou zde uvedená jen akreditovaná, kde máte jistotu kvality. Pokud studujete v Praze, jsem Vám osobně k dispozici, můžete se objednat na 775 13 11 11 a uvést, že si přejete, abych Vás vyšetřila osobně. Cysta se může jednoduše odsát, v případě hormonálního uzle je možno doporučit nějakou šetrnou léčbu, u léze typu fibroadenom je dobré vyloučit formu cystosarcoma phylloides.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13529
Dobrý den paní doktorko,minulý měsíc jsem byla na mamografu. Výsledek vyšetření zní: Pruhovitá až cárovitá kresba žlazových těles, stranově symetrická, nahloučená v HZKK. Samostatný útvar nenacházím. Kožní vrstvy nejsou rozšířeny, hrudkovité kalcifikace oboustranně. Uzliny v axilách patrny nejsou.Tab I kategorie 1. Chtěla bych se zeptat na kalcifikace, před dvěma lety ještě na mamografu nebyly patrny.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Celkově jde o popis normální žlázy, i když zvolené výrazy a styl popisu mi připadá lehce staromódní. Hrudkovité kalcifikace signalizují vždy jen nevýznamné vychytávání vápníků do určitých struktur prsní žlázy. To, že minule nebyly popsány znamená, že popisující lékař buď nepovažoval za nutné se o nich znińovat ( což není žádná závada), nebo v obrazu skutečně ještě nebyly patrné. Prostě od minulé mamografie došlo k věku odpovídajícím (involučním) změnám, ke kterým hrubé kalcifikace často patří. Můžete být klidná. nejpodstatnější ve Vašem náezu je výraz . kategorie I, to znamená normální nález.

Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13528
Dobrý den, jsem tedka v 25 týdnu těhotenství, a dnesk jsem si všimla, že mi natekl dvorec u prsu, ze spodu pod bradavkou. Není to nijak bolestivé, je to viditelné okem a na pohmat je to takové hutné. Prsa mě sem tam bolí. ale byla jsem před koncem minulého roku na UZ a vše bylo v pořádku. Mám zajít k lékaři, nebo je to ,,normální,, a třeba se prsa připravují na kojení. s první dcerou jsem moc mléka neměla, a kojila jsem cca 2m. děkuji za Vaši odpověď Markéta Hanušová
Odpověď: Pokud jste byla na UZ s dobrým výsledkem, nemusíte se obávat (věřím, že jste byla v dobrém akreditovaném centru - www.mamo.cz).Takováto přechodná prosáknutí (lymfedém) kůže prsů ale i jinde na těle se v těhotenství objevují a většinou jsou spojená s nevhodným oblečením - jak svrchním, tak i spodním. Oblečení v těhotenství musí být volné, pohodlné, bohužel , soudobá móda ani trendy tomu neodpovídají. Především si před zrdcadlem vyzkoušejte spodní prádlo, pokud z něj někde "přetékáte", je nezbytné změnit ho za větší a odpovídající střihem. I svrchní oblečení pak podrobte racionální kritice, pravděpodobě bude následující období teplé, je třeba mít vzdušné oblečení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13527
Dobrý den, mám jednu otázku- diagnoza SLNB pT1b pN1 pMO- mám stálou bolest operavané ruky na vnitřní straně- bolest se tahne od podpaží až k předloktí- na dotek, svíravá a píchavá bolest. Co s tím mohu dělat? děkuji za odpověď
Odpověď: Především : šlo o časný nález. Musím ale otevřeně přiznat, že jako radiolog-mamodiagnostik neumím poradit s pooperačními obtížemi, které jsou, tak jak je popisujete, celkem běžné. Myslím, že ani nikdo z mých kolegů radiologů, kteří pomáhají poradit v této poradně nebude vědět, jak na Vaše obtíže. Neúnavně hledejte šikovného fyziatra, mohlo by Vám také pomoci cvičení Feldenkraisovy metody (www.feldenkrais.cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13526
dobry den,prosim vas ak mam v prsniku benignu dysplaziu,konvolut duktov a v axilach reaktivne uzliny co to premna znamena?su to vsetko beningne veci? mam sa obavat? Co to laicky znamena? velmi pekne vam dakujem
Odpověď: V žádném případě nejde o nemoc. Benigní dysplazia znamená hormonální nezhoubné změny, které odpovídají Vašemu věku, reaktivní uzliny - zde popis vždy odpovídá individuálně popisu vyšetřujícího lékaře, já osobně reaktivní uzliny vůbec do popisu neuvádím, neboť jde o normu. I konvolut duktů (mlékovodů) je normální, bez nich byste nemohla kojit své děti. Lékař prostě popsal normální obraz žlázy u 25leté ženy - podle mne by stačilo napsat : normální nález vzhledem k věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13525
Dotaz č. 13523 pani doktorko, prosim vas nerozumiem vasej vete:,,je to termín k odlišení od závažné změny´´
Cize reaktivne uzliny niesu predrakovinovy stav, nezvrhavaju sa? dakujem este raz prepacte, ze vas stale otravujem..Mam uplne kludne zit, som zdrava?
Odpověď: Dobrý večer.
Reaktivní uzliny neznamenají přednádorový stav. Momentálně nevidím žádný důvod, proč by se měly zvrhnout.
Riziko vzniku rakoviny v průběhu vašeho života máte podobné jako jakákoliv jiná žena.
Ano žijte v klidu, v pohodě. Jste zdravá.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13524
Prosím vás,jsem revmatička a mám po těle v nohou i rukou takové uzlíky jako by bulky.Mám jich spousty a taky jednu z boku v prsu.Není na mamografu vidět,ale ultrazvuku je vidět.Může to být revmat. původu? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Ano, velmi pravděpodobně to souvisí s vaším onemocněním. Při revmatoidní arthritidě se mohou v podkoží, prakticky kdekoliv po těle vytvářet revmatické uzlíky.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13523
dobry den, prosim vas mozu byt v axilach reaktivne uzliny z toho, ze presilujem ruky stale? ci je to len hormonalneho charakteru? Nemam ziadny zapal. Mam obavy.
Odpověď: Dobré odpoledne, myslím, že už jsme to probrali několikrát.
Uzliny na hormonální změny ani přetěžování horních končetin nereagují.
Reaktivní změny v uzlinách (jsou běžné). Reaktivně změněné uzliny je termín pro uzliny, které jsou trochu větší, můžou být například kdysi po prodělané náchladě, je to termín k odlišení od závažné změny. Uzliny lze považovat za celkem normální.
Už se uklidněte a nestresujte se, jste mladá, tak užívejte života, jděte se projít, vyčistit hlavu a věnujte se příjemnějším věcem, třeba hrám s dítětem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13522
Dobrý deň, pred cca rokom mi bol zistený FiA o veľkosti cca 1 cm. Doktorka mi povedala, že je len a len na mne či si ho nechám vyoperovať alebo sa bude len sledovať. Som z neho nervózna, tak asi si ho dám radšej vybrať, no najradšej by som nepodstúpila celkovú narkózu. Dá sa FiA vybrať aj pri lokálnom umrtvení? Je to dlhá operácia? A je potrebné pred tým podstúpiť aj biopsiu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den.
Fibroadenom je benigní, nezhoubný útvar, neznamená přímé zvýšení možnosti vzniku nádoru, a není ho nutné (zvláště ve vašem věku a malé velikosti do 1 cm), až na výjimky chirurgicky odstraňovat. Tyto výjimky tvoří velké ( více než 2 cm v průměru ), zvětšující se, zánětlivě změněné a bolestivé fibroadenomy, dále ty, které na ultrazvuku vykazují zvýšené prokrvení,a nebo budí z jiného hlediska podezření - to není Váš případ .
Odstranění fibroadenomu se provádí v celkové narkóze, délka trvání operace do cca 1 hodiny.
Provedení biopsie před odstraněním běžného, nekomplikovaného fibroadenomu závisí na zvyklostech toho kterého pracoviště. Ale chirurgicky odstraněný fibroadenom se vždy vyšetřuje histologicky.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13521
Dobrý den paní doktorko.Přítelkyně je po operaci karcinomu prsu. Byli nasazeny injekce Zoladecu a tamoxifen. Teď 25.2 nastoupila na ozářky kde ji pani doktorka řekla aby tamoxifen po dobu ozarovani vysadila. Jaky je prosím Váš názor? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Ano, Tamoxifen se po dobu ozařování vysazuje, je to z toho důvodu, že by mohl způsobovat změny na plicích (tzv.plicní fibrózu).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13520
dobrý den, chtěla jsem se zeptat před měsícem se mi ojevily malé pupínky na bradavce. prvně na jedné a pak na druhé dají se vymáčknout jako bedary jsou tuhé. už delší dobu mě bolí obě bradavky, myslím si že je to v době ovulace ale nejsem si jistá. děkuji za odpovět
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně jde o obtíže hormonálně podmíněné (závislost na ovulaci).
Úlevu od bolestí prsou Vám přinesou léky obsahující paracetamol (např. Paralen) nebo acetylosalycitát (např. Acylpyrin či Aspirin). Tradičně Vám od bolesti pomohou antiflamatika-antiflogistika (Ibalgin, Brufen).
Můžete také zkusit bylinky-fytofarmaka, která mají vliv na prsní žlázu a mohou pomáhat při bolestech prsů - např. měsíček lékařský, kontryhel, pupalka dvouletá, ploštičník, červený jetel, drmek obecný.
Pokud by obtíže dále přetrvávaly a zhoršovaly se, nebo by se objevil výtok z bradavek, bylo by vhodné navštívit gynekologa, provede vyšetření a podle výsledků zavede případně léčbu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13519
ahoj mužu se zeptat na neco jesli muž jako já jesli mužu mit prsa přirodně mit prsa jako žena .A mužu se dištak počkat za brzou odpovět moc děkují moc
Odpověď: Dobrý den.
Ano můžete.
Dle toho co popisujete jde o gynekomastii = zvětšení mléčné žlázy. Nejčastěji v důsledku hormonální nerovnováhy, setkáváme se s ní až u 40 % dospělých mužů.
Zjednodušeně lze říci, že hlavní příčinou gynekomastie je zvýšená hladina estrogenů (ženský pohlavní hormon) působících na růst tkáně prsu v kombinaci s deficitem androgenů (mužský pohlavní hormon).
Kromě genetické dispozice mohou být na vině některé složky potravin, anabolika, fytoestrogeny a také řada léků, které způsobují gynekomastii jako vedlejší účinek. Patří mezi ně především léky na vysoký tlak, některá antirevmatika, neuroleptika či antidepresiva.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13518
dobry den jdu na preventivni operaci vajecniku a vejcovodu kvuli pozitivni brc2 muzete me napsat jak dlouho operace trva dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
V tomto případě počítejte s délkou operace cca 20-30 minut.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13517
Mám jít na ko. ultrazvukem prsou,ale nemám žádanku.Změnila jsem lékaře a nikdo mi nechce žádanku vystavit. Můžu jít jako samoplátce? Vezmou mě potom? Děkiji vám
Odpověď: Dobrý den.
Ano, na sonografickévyšetření můžete jít jako samoplátce (v tomto případě žádanku nepotřebujete. Cena vyšetření dle center cca 300-450 Kč. Jistě Vás rádi objednají v kterémkoliv z akreditovaných screeningových center - mapka na center na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13516
Dobrý den,chcelas by som sa poradit,bola som na vašetrení prsníkov,kde mi ako zaver po sonografickom vyšetrení napísala p.doktorka zaver:FCD bilat.RAB 1.sin BI-RADS 2,s tzm,že mám príst na kotrolu pol roka.Znepokojuje ma,že môj gynekolog mi všade do spravy piše,že Tu mammae,a ked som sa ho spýtala,prečo to mám tam napísané,ved mám len cysty,nechce so mnou o tom hovorit.rodinná ananmneza,je rakovina prsíkov u sestier mojej matky.ďakujem o vysvetlenie,momentalne som po operacii myomu maternice
Odpověď: Dobrý den.
FCD = fibrocystická dysplazie prsu - je to benigní, tedy nezhoubné onemocnění prsní žlázy. Jedná se o hormonálně závislé změny struktury žlázy, kdy dochází ke zmnožení tkáně žlázy a ke tvorbě cyst.
Nejčastěji se fibrocystická dysplazie vyskytuje před přechodem (menopauza) a v období přechodu, zhruba v období mezi 35. až 50. rokem života ženy. FCD nezvyšuje riziko vzniku karcinomu
Riziko vzniku karcinomu, je nepatrně zvýšené u pacientek, u kterých se v rodině zhoubný nádor prsu již vyskytl (což je Váš případ). V každém případě je důležité pravidelné screeningové mammografické vyšetření a ultrazvukové prsů zhruba v půlročních až ročních intervalech.
Cysty jsou dutinky naplněné tekutinou, běžně se v prsu vyskytují, samy o sobě nejsou nebezpečné.
Proč Vám pan doktor do zpráv píše TU mammae nevím, to co uvádíte to nevysvětluje (BI-RADS 2 = v prsu jsou změny benigní - nezhoubné, doporučené pravidelné sledování v rámci screeningu) - na to se musíte zeptat jeho.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13515
Dotaz č. 13505 pani doktorko, pred pol rokom som nemala zvacsene uzliny. Az teraz na sono mi zistili.Vsade ma strasia lymfomom, moz to byt aj on? Nemam zapal v tele. Len vzdy tyzden pred menzesom sa mi naleju prsia a bolia.
Odpověď: Dobrý den.
Zduření a bolestivost prsů před menses je normální-běžné.
Z uvedených údajů, které jsou velice chudé prozatím na lymfomové onemocnění nelze usuzovat.
Nepíšete, kde ty zvětšené uzliny máte, ani neuvádíte jejich velikost.
Obecně uznávaný rozměr mízní uzliny je cca do 1,5 cm, v některých lokalizacích jako např. v třísle a v podpaží mohou být i za fyziologického stavu větší.
Příčin zvětšení mízních uzlin je celá řada:
-infekční onemocnění - chřipka, viróza, angína, zánět mandlí,opar
-rakovina (pro tu je mimochodem i typická únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, popřípadě ztráta hmotnosti)
-autoimunitní onemocnění
-revmatoidní artritida
-lupus erythematodes
-chronický únavový syndrom
-lymfomy, rakovina lymfatických uzlin (únava, noční pocení, teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti, zvětšení uzlin, sleziny, jater)
Z hlediska diagnostiky případného lymfomového onemocnění je důležité fyzikální vyšetření, při kterém se snažíme zjistit všechny lokalizace a přibližnou velikost uzlin. Je do jisté míry významná bolestivost nebo nebolestivost uzlin, i když definitivní závěr z toho dělat nemůžeme. Anamnesticky nás zajímají jakékoliv projevy infekce (zejména horečka), přítomnost nočního pocení, úbytku na váze apod. Vzhledem k riziku krevních chorob je nutné stanovení krevního obrazu. Při podezření na onemocnění lymfomem je pak nutný odběr zvětšené-postižené uzliny a její histopatologické vyšetření - stanovení z jakých buněk se skládá a zda je uzlina postižena nádorovým onemocněním.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13514
Dobrý den,
jsem měsíc po operaci prsu (menší onkologická nález). Nyní mi byla preventivně doporučena oboustranná ablace. Chtěla bych se zeptat, zda lze zároveň při jedné operaci (a narkoze) provést obustrannou ablaci a rekonstrukci prsů implantáty, event. kde takovou operaci provádějí.
Děkuji M. Š.
Odpověď: Dobrý den.
Nemáte na mysli spíše preventivní subkutánní mastektomii?
Amputace prsu (mastektomie, ablace) je indikována většinou jen u žen s pokročilým nádorovým onemocněním prsu.
Z preventivních důvodů nebo u méně pokročilých onemocnění prsu se obvykle provádí pouze tzv. subkutánní mastektomie, která je méně radikální, jelikož spočívá v podkožním odstranění mléčné žlázy, jde o celkem náročný operační výkon (který trvá několik hodin). Při něm se odstraní mléčná žláza, někdy i dvorec, a pak se do prsu voperuje implantát nebo se prs zrekonstruuje kožním lalokem, který obsahuje sval, tuk a nervově cévní svazek. Při odstranění dvorce se provede jeho rekonstrukce.
Odstranění prsu nebo prsní žlázy a rekonstrukce prsu může být provedena ihned při stejné operaci nebo s odkladem několika měsíců. Existují různé typy výkonů. Lékaři musí brát vždy v potaz tvar a velikost prsů před operací, celkové faktory, očekávání pacientky a technické možnosti - vše je postaveno na osobní konzultaci s plastickým chirurgem - operatérem.
Tyto operace se provádí na klinikách a pracovištích - odděleních plastické, estetické a rekonstrukční chirurgie, jejich seznam a celou škálu prováděných výkonů najdete na internetu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13513
Dobrý den,
jsem 15 den po operaci prsu( tzv. šetřící prs) je vhodné užívat wobenzyn nebo nechat tělo hojit vlastní přírodní cestou.Nemůže wobenzyn způsobit opět zhobné bujení buněk.Děkuji Pavlína Pánková
Odpověď: Dobrý den.
WOBENZYM užívat můžete, vliv na opětovné zhoubné bujení buněk nemá.
WOBENZYM nelze užívat pokud máte sklon ke zvýšenému krvácení nebo užíváte léky na ředění krve.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13512
Dobry den,chtela jsem se zeptat.
Je mi 26 let.Pristi tyden jsem objednana na biopsii,pred par dny jsem byla na ultrazvuku,neni jiste,jestli jde o fibroadenom.Jsem kojici matka (kojim 6 mesicu),pani doktorka na ultrazvuku se ptala,jak dlouho kojim.Rekla,ze mi udelaji biopsii,v tu chvili jsem vubec nevedela,co je to za zakrok.Az doma jsem o tom neco precetla,ale neni mi jasny,jestli po te biopsii budu moci kojit.Bulku velkou 3 cm mam v jednom prsu tak 1 cm dole pod dvorcem.Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobré ráno.
Po provedení biopsie by bylo ten den vhodné kojit z druhého prsu, z bioptovaného až další den.
Lékař Vás před biopsií ještě se vším seznámí a vysvětlí. Nebojte se zeptat. Někdy je dobré si všechny otázky na které se chcete zeptat předem sepsat na papír, protože v rámci stresu člověk může na nějaký dotaz zapomenout.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13511
Prosím o vysvetlenie nálezu: Koža nezhrubnutá, podkožie voľné, mamily prominujú.Denzný,splývajúci,neredukujúci typ žľazy typ Tabár5 (co to znamena?). Bez diferenc.ložiskových zmien, bez zmeny architektoniky, bez zhluku malígnych mikrokalcifikátov, vizualizované nepočetné rozptýlené MK bilat Axily bez zobrazenej LAP. Záver: denzný typ prsníkov bez diferenc.známok malignity, cysty Bi-rads 2..Ako hodnotíte môj nález? Ďakujem za vysvetlenie.
Odpověď: Dobré ráno.
Je to popis v podstatě normálního obrazu žlázy, kde nejsou známky nádoru.
Cysty jsou dutinky naplněné tekutinou, běžně se v prsu vyskytují, nejsou nebezpečné.
Tabár 5 - je to jen "označení" vyjadřující typ mléčné žlázy - její strukturu (v tomto případě to znamená, že máte bohatou, širokou vrstvu žlázy, která vypňuje celý prs). Existuje několik typů žlázy a ty jsou rozdělené do těchto kategorií - jinak též typových označení, která usnadňují lékařům popis nálezu. Pro Vás je důležíté, že je vše vpořádku.
Je vhodné provádět samovyšetření měsíčně a jít na mamografii zase za 2 roky, pokud nebudete mít obtíže.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13510
dobrý den,chtěla bych se zeptat zda 6letech od operace prsu na rehabilitaci mít magnety na kotník.A ještě lze užívat vitamín B12?
Děkuji Vendula
Odpověď: Dobré ráno
Ano můžete mít magnetoterapii na kotníky i užívat vitamín B12.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13509
Dobry den,
jsem v 34.tydnu tehotenstvi a vcera jsem si na boku leveho prsu nahmatala tvrdou nepohyblivou bulku velikosti asi hrasku a pravidelneho tvaru. Dnes jsem si hned volala na sono, ale doporucili mi, abych to rekla na gynekologii a prisla se zadankou... Na kontrolu na gynekologii jdu az za 14 dni, myslite, ze to staci az za 14 dni nebo to mam resit ihned, abych nic nepodcenila. Zaroven se bojim o miminko. Jak by probihala pripadna lecba? Pokud by to nebyl karcinom, co by to podle popisu mohlo byt? Jine obtize nemam. Predem dekuji za odpoved a Vas cas. T.
Odpověď: Dobré ráno.
Ne, není potřeba to řešit ihned, vyčkejte na kontrolu u gynekologa.
Uklidněte se a nestresujte se.
Teď ve vašem těle probíhají velké hormonální změny, mléčná žláza se chystá na kojení-laktaci, to co jste si nahmatala může být jen zbytnělý lalůček mléčné žlázy. Z dalších možných variant, je jich celá řada - může to být malá cysta (dutinka naplněná tekutinou - není nebezpečná) nebo mízní uzlinka - této velikosti také normální, ev. fibroadenom - drobný uzlík, ten je také neškodný, může jít i o malý lipom (tukový uzlíček) v podkoží, též není nebezpečný.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13508
Dobrý den, je mi 21 let. Mám dost citlivá prsa. Např. nespím na břiše, protože mě prsa bolí. Poslední týden se to ještě zhoršilo, hlavně u pravého prsu. Zkusila jsem si udělat samovyšetření. Ale protože jsem ho nikdy předtím nedělala, tak nemám srovnání. Jediné co můžu říct je, že mám pravé prso citlivější a i při malém tlaku mě dost bolelo. A při pohledu do zrcadla s rukama nad hlavou mi připadá, že je pravé prso "křivé". Neřekla bych, že je tam přímo propadlina, ale má trochu jiný tvar než levé. Nevím zda s tím chodit k lékařce nebo ne. Možná jen hysterčím. Moc děkuju za radu.
Odpověď: Dobrý den.
Nevypadá to na vážnější změnu, bolest tohoto charakteru je většinou hormonálně podmíněná, zcela běžná ve vašem věku.
Určitý stupeň asymetrie prsů je zcela normální a je doprovázejícím znakem každé ženy, asymetrie prsů může být podmíněna i nepravidelností hrudníku, který může být ve svém středu vpáčený nebo naopak mírně vystouplý, nebo jednostranně asymetrický. Menší deformita hrudníku způsobuje vytlačení žlázy, a tím i dvorce zevně a zapříčiňuje vjem asymetrie prsů.
Prozatím se uklidněte. Kdyby bolestivost prsu byla trvalá (několik týdnů) a zhoršovala by se, tak bych doporučila navštívit gynekologa.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13507
Dobrý den! Prosím o vysvetlenie popisu ultrazvuku: vľavo vHLq na okraji prsníka intramamarna LU veľkosti 10mm bez evid. Loziskovych zmien. Vývody su nerozsirene. axily obojstranne voľne.
Záver: BIRADS2
Odpověď: Dobrý den.
Jde o popis normálního nálezu na prsou - nebyly prokázané známky nádoru.
Axilly volné = nebyly v oblasti podpaždí nalezeny patologicky změněné - nenormální mízní uzliny.
Vľavo vHLq na okraji prsníka intramamarna LU veľkosti 10mm = Vlevo na okraji prsní žlázy v oblasti horního zevního kvadrantu je nitrožlázově uložená mízní uzlina o vel. 1 cm = uzlina je normální velikosti, v této oblasti se vcelku běžně vyskytují.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13506
Dobrý den,
prosím o informaci co znamená na screeningové mammografii označení obrazu prsů "s drobně skvrnitou žlázou v pokročilé redukci, bez známek malignity". Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Je to popis normálního obrazu prsu, nebyly prokázány žádné známky nádoru.
Drobně skvrnitá žláza - jde o popis struktury-vzhledu vaší mléčné žlázy, pokročilá redukce znamená, že již z větší části byla mléčná žláza nahrazena tukem - to je běžný projev stárnutí žlázy, resp. celého organismu - jedince.
Můžete být klidná.
Je vhodné si provádět samovyšetření měsíčně a jít na mamografii zase za 2 roky, pokud nebudete mít obtíže.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13505
Dotaz č. 13493n dakujem. A preco su tie uzliny reaktivne? Znamena to zapalove? Nemohlo to sposobit to, ze som si prsia sprchovala dost teplou vodou? dakujem
Odpověď: Dobré ráno.
Reaktivně změněné uzliny je termín pro uzliny, které jsou trochu větší, můžete je tam mít již řadu let, ani jste si jich nevšimla, jsou to v podstatě normální uzliny, které jsou jen trochu jiné, změněné - uzliny reagují na nejrůznější procesy v těle, např. na záněty - jako je viróza či angína. Je tedy možné považovat tyto uzliny za celkem normální. Že jste se sprchovala dost teplou vodou to způsobit nemohlo.
Už to pusťte z hlavy.Běžte ven na procházku a užívejte si začínajícího předjaří.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13504
dělali mi biopsii 2x ,odebrali vzorek jeden ,od další biopsie upouští ,kvuli krvácení po každém vpichu, doporučují v případě negativní histologie odstranění okrsku chirurgicky ,je to spávné řešení děkuji
Odpověď: Dobré ráno.
Málo informací. Záleží na charakteru ložiska, jeho velikosti, případných změnách v průběhu času, zvýšené riziko výkytu karcinomu v rodině, typ vaší mléčné žlázy, i v případě negativního-benigního výsledku histologického vyšetření ůže býti z preventivních důvodů odstranění ložiska doporučeno
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13503
Dobrý den chci se zeptat co to znamená že mám více hrubší dysplasii na rozhraní HKK a více do ZHK.Vůbec těm zkratkám nerozumím děkuji za odpověd
Odpověď: Dobré ráno.
- Dysplazie - je to pouze popis stavby-struktury prsní tkáně.
- Dysplázie neoznačuje stav se zvýšeným rizikem nádoru prsu, nejde o předrakovinový stav.
- Zkratky - prs je rozdělen do 4 kvadrantů (výsečí, oblastí) - to nám umožňuje dobrou orientaci a přesnou lokalizaci změn, zejména v případě opakovaných kontrol a sledování.
Ve vašem případě:
ZHK = zevní horní kvadrant prsu
HKK = rozhraní horních kvadrantů prsu
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky