MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 13355
Dobry den,chtela jsem se zeptat,posledni dobou mivam tlak v pravem prsu a sem tam me zaboli.nemam impla taty,ani deti,ani zadne neocekavam.celkem se bojim, nevite co to muze byt?dekuji
O.
Odpověď: Dobrý den.
Není důvod k obavám. Zvláště u žen ve fertilním věku se mohou v průběhu menstruačního cyklu bolesti prsou vyskytovat, mohou být jednostranné i oboustranné, krátkodobější i trvající několik dní. Tyto bolesti nemusí znamenat nic závažného, většinou jsou hormonálně podmíněné.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13353
Dobrý den. Mám problém,který bych potřebovala vyřešit s odborným lékařem.Mamografii a sono prsou mám provedenou před třemi měsíci.Nyní jsem zjistila na jednom prsu větší bradavku,někdy to vypadá jako zdvojenou.Možná,že jsem hysterická, ale jsem bývalá sestra tak vidím vše černě.Mamografie a sono bylo v pořádku.Chodím na něj pravidelně každé dva roky.Doporučení mám od své gynekoložky MUDr Hrbkové. Děkuji za pochopení a budu ráda zda mně odpovíte,kdybych Vás mohla navštívit.
Děkuji

J H
Odpověď: Dobrý den.
Pokud se Vám jeví prsní bradavka jako abnormální a změněná, dop. navštívit Vašeho lékaře, který stav zhodnotí objektivně.
Můžete mne navštívit ve čtvrtek 6.2. nebo v pátek 7.2. kdykoliv mezi 7.30 - 14.30 na našem mammografickém pracovišti RDK FN Brno - Obilní trh 11, přízemí hlavní budovy.
S pozdravem
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13351
Dobrý den paní doktorko,
před vánocemi mě začal výrazněji svědit levý prs. Jiné příznaky nemám. Je to v průběhu samotné menstruace i po ní. Je to velmmi nepříjemné,mám strach, aby to nebylo něco vážnějšího...Mám jít na ultrazvuk? Děkuji K.P.
Odpověď: Dobrý den.
Svědění prsu může býti jen projevem nějaké kožní afekce. V tomto případě by ultrazvukové vyš. nebylo přínosné. Doporučila bych si prs nejprve prohlédnout a prohmatat v rámci samovyšetření. Pokud by jste na kůži našla nějaké vyrážky, zarudnutí apod. nebo si nahmatala nějakou bulku - tak by návštěva praktického lékaře byla vhodná.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13350
Dobry den poprosim vas o nazor z usg vysetrenia"v oblasti hmatnej rezist,v HLQ pozorovat lalocok zlazy v ktorej pozorovat´viacere tenkostenne anechogenne cysty velk.6mmbez patol,vaskularizacie s dorzalnym akustickym zosilnenim.=v.s cysticky mastop.Bilat,bez inych cyst,resp.solidnych formacii v terene zlazy fertilneho typu,dukty nie su dilat.Birads3.Dakujem Mirka
Odpověď: Dobrý den.
Není důvod k obavám, jde o nález benigní - nezávažný, nezhoubný.
Cysty (jsou kulaté útvary-váčky naplněné tekutinou), jde o vcelku častý - běžný nález, jejich počet i velikost se může v průběhu času měnit, mohou i zcela vymizet.
Duktus = vývod = mlékovod.
Birads 3 - znamená pravděpodobně benigní nález, s dop. UZ kontrolou nejdříve za 6 měsíců.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13349
Dobrý den dokáže lékař na UZ 100%rozeznat lipom od nějakého jiného útvaru?Co dělat s lipomem v prsu?Jak často mám chodit na prev.prohlídky?Byla jsem v mama centru raději jěště na kontrole po nálezu p.doktorky na UZ a p.doktor tam žádný lipom neviděl pouze drobné cysty.Před tím na UZ p.doktorka (není to mama centrum)dg lipom.Já si ho také nahmatám pod pr. prsem,jsem si nejistá komu mám věřit.Před menstruací mě bolí prsa a to pravé více a po mens.se jakoby lipom zmenší.ale je tam cítit na pohmat.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
- Lipom má na UZ vyšetření typický obraz, který se liší od maligního nádoru. Můžete být klidná. Lipom či fibrolipom je nezávažný, nezhoubný - benigní nález.
- Není potřeba jej operovat, pokud neobtěžuje napři. svojí velikostí (někdy mohou dosahovat velikosti i několika centimetrů).
- Jak sama píšete, tak dle 1. vyšetření byl lipom umístěn mimo prsní žlázu - pod prsem, v podkožní vrstvě, proto při druhém vyšetření nebyl zachycen. Vzhledem k tomu, že je povrchově uložený, tak si jej při samovyšetřování prsu sama hmatáte.
- V tomto případě bych doporučovala preventivní prohlídky 1x ročně.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13348
dobry den, chodim do prsnikovej poradne.Moje nalezy sa menia, prosim vas povedali by ste mi laicky o co ide.Vysledok core biopsie: benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo), a dalsia kontrola o pol roka:Sonograficky: vyrazne fibroglandularne zlazy zo zretelnou zlazovou komponentou rovnomerne distribuovanou s vynimkou HLQ resp LQ prav.prsnika, kde pri baze zlazy je konvolut drobnych duktov... O co sa jedna? Je to vazne?preco ma kazdy pol rok sleduju?je to predrakovinovy stav?dakujem
Odpověď: Dobrý den.
- Podle toho co uvádíte a Vašich předchozích dotazů jste zdravá, benigní dysplazie není choroba, je to pouze popis stavby, resp. přestavby prsní tkáně. Není důvod k obavám.
- Prsa máte dle uvedených vyšetření zdravá. Není důvod k tak častým kontrolám.
- Pro klid vaší duše by mělo býti dostačující pravidelné každoměsíční samovyšetření prsů a popřípadě si samozřejmě můžete nechat prsy vyšetrit ultrazvukem 1x za rok na akreditovanem screeningovem pracovisti jako samoplátkyně.
- Dukty jsou žlázové vývody - mlékovody, je to běžný nález. Nejde o předrakovinový stav.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13346
Dobrý den,3 týdny po porodu jsem si v prsu našla tvrdou bulku,2x1cm.O zatdlé mléko se nejedná.Objednala jsem se proto na UTZ,bylo mi řečeno,že jde asi o cystu.Při změně mám přijít znovu,jinak až za 2 měsíce na kontrolu.Podle lékaře nejde o nic vážného.Proč jsem tedy zvaná na kontrolu?A jak jde případná cysta odstranit?Nemůže jít o něco vážnějšího?Miminko stále plně kojím,je mu již 7 týdnů a já si mateřství pořád neužívám naplno,protože mám strach.Co si o tom myslíte Vy?Děkuji mnohokrát za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
cysta je dutina naplněná tekutinou, v době kojení se jedná o tzv. mléčnou cystu, naplněnou mateřským mlékem. Jde o celkem běžnou věc v době kojení, nic neobvyklého. Není potřeba s ní nic dělat. Je pravděpodobné, že se její obsah časem uvolní a zmizí.
Kontrola za dva měsíce je jen kontrola, určitá opatrnost lékaře, který UZ vyšetření prováděl.
Nemusíte mít obavu, nejedná se o nic vážného. Uvolněte se a užívejte si mateřství.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13344
Dobrý deň, našla som si na prsniku hrčku a po sono vyšetrení bola hodnotená ako bi rads 3, veľkosť 3x4 mm. Nachádza na vonkajšej strane prsníka. Čo ma znepokojuje je to, že občasť cítim ostrú bolesť v okolí hrčky smerom k podpazušiu a cca 10 dní pred menzesom mám celý prsník bolestivý. Môže byť bolesť predzvesť negatívnej zmeny? vizuálne meny na prsniku zatiaľ nepozorujem. Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den,
ložisko v prsu bylo hodnoceno jako benigní, nezhoubné, nezávažné. Jeho velikost je minimální. U těchto ložisek se doporučuje kontrola v kratším časovém odstupu, cca 1/2 roku.
Bolesti a citlivost prsu v souvislosti s menstruačním cyklem je běžná, jde o reakci prsní tkáně na hormonální změny. Jde o běžný stav. Některá žena má tyto potíže větší, některá menší. Nejedná se o nic závažné či neobvyklého. Nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13343
mam kystom ovaria markry me ukazali ca 15-3 32j jaka je nejniší a nejvyši hranice na markry dekuji
Odpověď: Dobrý den,
hranice pro hodnocení patologické hladiny u markeru CA15-3 je okolo 25-35U/ml, podle různých zdrojů. Čím je jeho hodnota vyšší, tím je větší pravděpodobnost přítomnosti nádoru. Ve Vašem případě se jedná o hraniční hodnotu, která ještě nemusí nic znamenat.
Podrobnosti najdete např. v těchto odkazech.

http://ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/NEAAB.htm

http://www.imalab.cz/clanek/184-ca-153.aspx
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13342
Dobry den, mam v podstate 2 dotazy. Matka zemrela na RA delohy, byt zachycene v rannem stadiu; babicka na RA prsu (vyskyt mezi cca 45 a 50); deda RA tlusteho streva; druha babicka take RA (ne zenskych org.) ... Jake z toho pro me plynou rizika ci zatez? A nejaka doporuceni? Z uvedenych duvodu chodim od 40 na mamo jednou za 2 roky. Ted jsem byla potreti. Vysledek.. zadaji sono. Mam obavy, blizsi info totiz nemam.
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k bohaté rodinné nádorové anemneze jsou určitě užitečné pravidelné preventivní vyšetření na gynekologii, včetně mamografie. Pravidelné samovyšetřování prsou.
Doplňování sonografie k mamografie je relativně běžné. U žen ve Vašem převažuje v prsou žláza a pojivová tkáň, která nám při hodnocení dělá problémy. Proto se často doplňuje i sonografie. Jde o běžný postup. Nemám ale bližší informace o mamografickém nálezu, zda viděli nějaké změny, či jsou snímky jen hůře přehledné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13340
Dobrý den,asi před necelým půl rokem mě začal bolet jeden prs, nahmatala jsem si tam jakoby tužší, ale ne vyloženě tvrdý, váleček asi 2,5x0,5cm, kousek od bradavky, směrem dolů, vně a v podpaží se mi objevily mírně zvětšené bolestivé uzlinky. Místo v prsu bylo citlivé, možná i tím, že jsem si ho často promačkávala. Dříve jsem v prsu nic takového neměla a nebýt bolesti, ani bych na to nepřišla. Co by to mohlo být? Děkuji zaodpověď.
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se jedná o hormonální změny v prsní žláze. Pokud se hmatné ložisko za toho 1/2 roku nezvětšilo, nepředpokládám, že by se jednalo o nádor prsu. Pro jistotu bych ale doporučil provedení sonografie prsu, která přesněji určí charakter citlivého okrsku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13339
Dobrý den,
prosím o radu, maminka je úspěšně vyléčená z rakoviny prsu, když onemocněla, bylo jí 44let. Mně je 21let.
Bylo nám doporučeno genetické vyšetření, příští týden budeme mít výsledky.
Včera jsem byla na sonu a ve zprávě od lékaře mám :
Oboustranně juvenilní mastopathická žláza se symetrickým nálezem bez zn. malignity. Axily volné. S ohledem na RA dopor. kontrolu nejpozději za rok.

Co to přesně znamená? Velmi Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
sonografický nález je zcela normální, v pořádku. Nejsou popisované žádné ložiska, žádné známky patologie. RA znamená rodinná anamnéza, proto byla doporučena kontrola za rok, pouze preventivně. Můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13338
Dobrý den,


možná je to naprosto normální, ale nemám s kým srovnat.. U obou bradavek mám uvnitř bílou konzistenci, jakoby nějakou pastu. Zatuchle smrdí. Není jí tam nijak mnoho, ale pokaždé, když si na to vzpomenu a zkontroluji, je tam. Nevím, co by to mohlo být a zda je to normální.

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,
bude se zřejmě jednat o kožní problém, drobné částečky olupující se kůže, které se hromadí v různých záhybech. Případně se může jednat o známky kožní infekce. Doporučuji pravidelnou důkladnou hygienu. Pokud by se problém zhoršoval, doporučuji vyšetření na kožní ambulanci.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13337
Dobry den, dcera mi ukazala maly uzlik na jednom prsniku. Ten uzlik je presne pod bradavkou ma ho len na ľavom prsniku. Dcera ma 12 rokov. Môže to byť tym ze dospieva? alebo to môže byť niečo horšie.Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o projev dospívání, začínajícího růstu prsní žlázy. Drobný stranový rozdíl není nic neobvyklého. Nejedná se o nic špatného, nádory prsou v tomto věku jsou zcela výjimečné. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13336
Dobrý den, již několik let (cca 6) mám pod klíční kostí malou bulku. Většinou mi nedělá žádné problémy. Před blížící se menstruací někdy při prudkém pohybu "táhne" a při dotyku bolí. Když mi naposledy dělala gynekoložka palpační vyšetření, vše bylo v pořádku (na bulku jsem vlivem nervozity paní doktorku zapomněla upozornit a oblast kolem klíční kosti paní doktorka nevyšetřovala). Myslíte si, že by to mohla být zvětšená uzlina nebo spíš nějaká nádorová změna? Bylo by vhodné ultrazvukové vyšetření?
Odpověď: Dobrý den,
v tomto místě se bude jednat o drobnou uzlinu uloženou v podkoží, proto je hmatná. Pokud by se jednalo o nádor, tak za těch 6 let by se zřetelně zvětšila. Citlivost spojená s menstruačním cyklem je běžná reakce na změny v prsní tkáni.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13330
Mám citlivá a větší prsa a na mamografu jsem zažila dost velkou bolest při stlačování prsů, (mám po dvou porodech a vydržím bolest, ale tato bolest byla opravdu velká) Dotaz - nemůže tak silné stlačení prsu vyvolat v prsní tkání mikrotraumata, která se mohou časem rozvinout v rakovinu?
Odpověď: Dobrý den,
obecně řečeno, trauma, úraz, nemůže způsobit rakovinu prsu. Týká se to i stlačení prsu při mamografii. Toho se určitě nemusíte obávat.
Stlačení prsu při mamografii je nutné z několika důvodů. Zlepší se tím přehlednost snímků a sníží se potřebná dávka záření. Komprese při mamografii by neměla být bolestivá, pokud je prso správně uložené a šikovná laborantka, která mamografii provádí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13329
Dobrý den, prosím, mohu se dozvědět jak je to s placenými vyšetřeními u mamologa? Jsem pravidelně sledovaná v odb. ordinaci. Chodívala jsem na kontroly 1X ZA PŮL ROKU NEBO 1X ROČNĚ. na posledním vyšetření jsem dostala účtenku k zaplacení vyšetření na místě. Nebyla jsem na to připravená a situace byla velmi trapná.
Je mi 54 let mám momentálně nemám obtíže, mám nárok na bezplatné vyšetření 1x ročně nebo 1x za 2 roky? Musím akceptovat nařízené vyšetření lékaře každého půl roku, když nemám problémy a cítím se dobře?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
problematika "mamologických ambulancí" je složitá. Nemohu posoudit konkrétně Váš případ, nemám dost informací.
Pokud nemáte žádné potíže s prsy, nemáte ani důvod docházet k mamologovi. Doporučuji pravidelné preventivní kontroly u gynekologa, který Vás odešle i na pravidelnou preventivní mamografii 1x za dva roky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13328
Dobrý den,
kojím, o víkendu jsem prodělala zánět prsu, nic zvlášntího jsem nenahmatala, jen mě bolel celý prs + teplota. Mléko odstříkávám, dcera z nem. prsa pít nechce, odsávačkou nic neodsaji a dnes jsem našla při odstříkávání ( a tedy mačkání prsa) něco jako zvětšenou žilku (není to tvar bulky) u, která při přejíždení prsty jakoby přeskakuje - pocit jako tuhý rosol, nebo jak to popsat.. Je to kousek od bradavky. Při prohmatávání v leže, jsem nic neobjevila.. Mám se znepokojovat? Vyděsilo mě to. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
zřejmě se jedná o zvětšený lalůček žlázy naplněný mateřským mlékem. Při potížích s odstříkáváním se v žláze hromadí a způsobuje tento hmatný nález. nemusíte se znepokojovat, nejde o nic neobvyklého.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13327
DObrý den paní doktorko, pane doktore,
přestala jsem kojit je to cca měsíc a půl. Z pravého prsu jsem občas ještě vystříkla nějaké mléko. Teď mi jednou za čas něco odkápne. Je to ale žlutější a lepkavější (moje první mléko mělo také žlutou barvu). Mám ještě nějakou dobu počkat? Nebo jít na vyšetření?
Děkuji
Martina
Odpověď: Dobrý den,
jde o normální stav. Trvá delší dobu (několik měsíců), než se žláza vrátí do "klidového" stavu. Tvorba mléka stále probíhá, ale tím, že již není stimulace bradavky a sáním při kojení, postupně ustává. Změna vzhledu odkapávající mléka je projev změny fungování žlázy, tím se i částečně mění složení mat. mléka.
Pokud by samovolné odkapávání trvalo déle než 1/2 roku, doporučuji návštěvu u Vašeho gynekologa.
V toto chvíli můžete být v klidu, jde o běžný stav.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13326
Dobrý večer, chci se zeptat. Mám v levém prsu tři bulky, ta největší měla 1,5 cm na 2,5 cm. Čekám na výsledky biopsie. Jakou mám šanci, že bude vše v pořádku a bude to nezhoubné, když všechny ženy z naší rodiny zemřeli na rakovinu + tatínek maminky a nakonec můj bratr?
Děkuji za radu, přeji hezký večer
Odpověď: Dobrý den,
v tuto chvíli je potřeba počkat na výsledek biopsie. Ta dá jistotu. Výsledek je k dispozici za cca 1-2 týdny.
Nevím, jak ložiska při sonografii vypadaly, proto je moje odpověď pouze odhadování.
Obecně, zhoubné nádory prsou u mladých žen jsou vzácné. jejich počet stoupá, ale stále jde o vyjímečný nález. Nejčastější ložiska, která u mladých žen nacházíme, jsou fibroadenomy. nezhoubné, nezávažné, benigní ložiska. Vzhledem k množství nádorů v roně se lékaři rozhodní, pro jistotu, ověřit si charakter ložisek biopsií.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13325
Dobrý večer,mám bolesti v pravem prsu asi tak měsíc,pri menstrulaci je bolest větší a pod bradavkou jsem si nahmatala boulicku a bolí.Nevíte co to muže být?Dekuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se jedná pouze o reakci prsní tkáně na hormonální změny. Potíže se mění dle fáze menstruačního cyklu. Hmatná boulička může být cokoliv, okrsek hormonálně změněné žlázy, cysta, fibroadenom. Pokud je v kůži či těsně podkožně, může se jednat o zanícenou kožní mazovou žlázu. Doporučuji návštěvu u gynekologa a provedení sonografie, která přesně určí charakter hmatné bouličky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13324
Dobrý den, při provádění samovyšetření prsou jsem si všimla, že mám opravdu velmi viditelné mléčné žlázy, některá končí až vysoko hrudníku. Je přirozené, že jsou takto hodně vidět? Na žádných fotografií aj. jiných žen jsem si nevšimla, že by žlázy byly viditelné. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
nevím, co přesně myslíte viditelnou žlázou.
Stavba prsou, jejich velikost a tvar je velice individuální a mění se s věkem a proběhlým těhotenstvím. U mladých žen je stavba prsou na pohmat tužší a vyplňuje většinu prsu. Jde o běžný stav, nic nenormálního, nic, čeho by jste se měla obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13322
dobry den vysvetlite my prosim vas moj nalez dakujem 2,7mm pod kožou horneho.lat.kvadrantu laveho prsnika sa zobrazuje anechog.lozisko ovoidneho tvaru 1,09+0.96cm, imponujuce ako fibroadenom.
Odpověď: Dobrý den,
popisované ložisko, fibroadenom, je celkem častý nález v prsou u mladých žen. Jde o benigní, nezhoubné ložisko, které není nutné operovat, nejedná se o přednádorový stav.
Při jeho nálezu se podle jeho vzhledu rozhodneme pro kontrolu cca za 1/2 roku, pokud si nejsme zcela jisti při UZ vyšetření, doplňujeme biopsii, která přesně určí charakter ložiska.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13319
dobry den.Je mi 27 a po zmacknuti prsou mi vyteka tmava tekutina,na bilem podkladu je takova zeleno-seda.Co to muze byt?
Odpověď: Dobrý den,
výtok z prsu po zmáčknutí není nic neobvyklého ani závažného. Jde o běžný projev činnosti žlázy.
Pozornost zaslouží pouze samovolný a krvavý výtok z prsu. To není Váš případ, proto můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13317
Dobrý den,před 2 lety po vyšetření mi bylo zděleno, že mám v levém prsu několik cyst.Pobolívá mě levá ruka,už od ramene a mám pocit jako bych ji měla těžkou.A v podpaží mě štípe,někdy bolí.Zvlášť to vše bolí,když tu ruku přetížím.Může to mít souvislost s cystama nebo to může být něco horšího.děkují za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
Vaše potíže s cystami v prsu určitě nesouvisí. Cysty jsou běžnou součástí prsní tkáně, nejedná se o nic nenormálního, nejedná se ani o přednádorový strav.
Potíže s rukou souvisí spíše s ramenním kloubem, zřejmě jeho artrozou, případně to mohou být potíže od páteře, které se takto mohou projevovat.
Doporučuji ortopedické vyšetření. A samozřejmě kontrolní preventivní mamografii po dvou letech.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13312
Dobrý den ,čekám v PO na přijetí k vynění ložiskav L prsu.Po biopsii core jehlou se mi včera pod vpichem vytvořil"exem"na kůži.Navíc 5 let trpim na obč bolesti na hrudi (vybočený jicen20mm pod ohryzkem,vyšetřen endoskopem před 1/2rokem) a střídá se s bolestí pod a mezi lopatkami.Mam strach že se rozjelo po biopsii a že to není jen ten nález preventiv. prohlídek.
Odpověď: Dobrý den,
zánětlivá komplikace po biopsii se výjimečně může objevit. Případně se může jednat pouze o alergickou reakci na desinfekci či použitou náplast. Vše nejlépe posoudí lékař při přijetí.
Nikdy nebylo prokázáno šíření nádoru po provedení biopsie prsu. Ve světě bylo prováděno mnoho těchto studií a riziko nebylo prokázáno.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13311
Dobrý den, je mi 43 let. Vloni jsem absolvovala mamograf - prevence. Při předávání výsledků mě pan doktor řekl, abych se na mamograf objednala za rok. Když jsem výsledek vyčetření předávala svému gynekologovi, tak mě řekl, že kontrola stačí za dva roky. Já bych pro svůj klid šla na vyšetření raději i letos, ale nevím. Mohl byste mě poradit, kdo z lékařů má "pravduů ?
Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den,
názory na interval mezi preventivními mamografie se liší i mezi lékaři. Doporučení pro preventivní mamografické vyšetření je v rozsahu 1-3 roky, v každé zemi je trochu jiný. Dalším faktorem je věk. Riziko vzniku nádoru prsu roste s věkem. Nejčastěji doporučovaný postup prevence je mamografie v intervalu 18-24 měsíců od věku 45-50 let. V ČR je nastavená prevence od 45let a interval 24 měsíců.
U ženy ve Vašem věku bych jako preventivní vyšetření, "pro svůj klid", považoval za dostatečné sonografické vyšetření 1x ročně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13310
Dobrý den, chtěla bych se zeptat , zda mamografické vyšetření zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu či nějak ovlivňuje nedostatečně fungující štítnou žlázu. A dále zda zakalený žlutozelený výtok z bradavky je opravdu neškodný. Začalo mě trochu pobolívat prso v jednom místě. Už 14 let nemám vaječniky. Je mi 49 let. Mám jedno prso operované pro fibroadenom před 18 lety a v druhém prsu mi byly odstraněny dukty před 7 lety pro žlutý vytok z bradavky.Mamograf před rokem byl OK. Bolest v prsu trvá dva dny a je pořád v jednom kvadrantu. Díky za radu.
Odpověď: Dobrý den,
mamografické vyšetření nijak neovlivňuje štítnou žlázu a její fungování.
mamografie je rentgenové vyšetření s použitím záření, proto určitě není zcela neškodné. Statisticky je zde určité, minimální riziko pro vznik nádoru. Ale přínos v časné diagnoze minimálních, drobných nádorů, které jsou velice dobře léčitelné, je neporovnatelný a přínos mamografie je obrovsky a převažuje ostatní rizika.
Množství záření je minimální, všechny mamografické přístroje jsou pravidelně kontrolovány a musí splnit velice přísná kritéria.
Naprostá většina lidské činnosti zvyšuje různá rizika, ale přináší na oplátku mnoho výhod. Např. automobily ročně usmrtí mnoho chodců i řidičů, ale automobily/sanitky zároveň zachrání podstatně více lidských životů. Takových příkladů by se našlo obrovské množství.
Záření při mamografii se určitě nemusíte obávat.

Zkalený výtok z prsu, jak jej popisujete, není příznak nádoru prsu, jde o běžný projev činnosti prsní žlázy. Bolest a citlivost prsa může souviset se změnami po operaci.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13309
Dobry den, uz asi tyden mne boli leve rameno. Zaclo to pri pohybu- zvednuti ruky, pak se bolest pri pohybu zmirnila a objevila se obcasna tupa bolest v klidu, ktera strili temer k lokti.Obcas citim i bolest kolem lopatky. Na dva dny bolest povolila, ale opet se vratila, obcas citim napeti ci bodnuti v podpazi a jakoby v uponu prsniho svalu. Prohmatavala jsem si prso a nic nezvykleho jsem neobjevila, pouze u podpazi jakoby drobne 2mm kulicky. Je mi 22 let, rakovinu v rodine nemame. Mam se strachovat?
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu potíží se nádoru prsu určitě obávat nemusíte. Jde o nějaká problém v oblasti ramenního kloubu, natažený či namožený sval, šlacha. Přesně to určí ortoped.
Drobné kuličky v podpaží jsou jen obvyklá struktura v podkoží, případně drobné podkožně uložené uzliny, při této velikosti zcela normální.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13308
Dobry den ,prosim o vysvetleni z ultrazvuku: vpravo v DZK pri okraji dvorce c.8 hypoechoeni nepravidelne lozisko o prum.5 mm s hyperechogenim lemem, s jednou napadnejsi cevou v blizkem okoli,vlevo bez loz. zmen, axilly volne. Zaver: Birads 4b-loz. nejasne etiol. vpravo d DZK, ad CC
Jsem objednana na biopsii. Jeste se chci optat mohlo by se jednat i nejaky zanet ci nezhoubny nador? Dekuji za vas cas a odpoved. Marcela
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu je v prsu patrné drobné, malé ložisko, jeho charakter není z UZ vyšetření úplně zřejmý. O zánět se nejedná, jde o ložisko, ale nelze spolehlivě rozhodnout zde je či není nádorového původu, proto se lékař správně rozhodl pro biopsii.
Pokud by byl výsledek biopsie pozitivní, to znamená rakovinné ložisko, je jeho velikost minimální, nádor v počínajícím stádiu, minimální velikosti, velice dobře léčitelný a s velmi dobrou prognozou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13307
Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat co znamená ložisko vlevo v HZK, vpravo DZK svědčí spíše kalcifikovaným strukturám.- intramam. uzliny? Vlevo v HZK patrně dobře ohraničené ložisko T1 hypo až asignální,T2hypersignální vel. dlouhé ose 12mm- patrně s kalcifikací, bez inifltrace do okolní tukové tkáně.
V pravo v DZK drobné T1 hypo, T2 hypersignální vel. do 5mm opět susp. kalcifikací.Oboustraně hojné uzliny v axile oválného tvaru vel. 18mm, oboustraně retrsternálně drobné uzlinky v pravo vel. do 5 mmm v levo do 10mm.
Děkuji za vysvětlení
Odpověď: Dobrý den,
k přesnější interpretaci tohoto nálezu z magnetické rezonance je potřeba znát i předchozí nálezy z mamografie a sonografie. Rovněž chybí popis reakce ložiska na podanou kontrastní látku, které je rozhodující pro určení charakteru ložiska.
Popisované uzliny jsou různé velikosti, ale v uvedených místech se uzliny vyskytují zcela běžně a k jejich hodnocení je důležitá jejich struktura a vzhled, to v nálezu není uvedeno.

Jaký byl důvod, indikace, k provedení magnetické rezonance?
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13306
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda pči mé diagnoze infiltrujicí duktální karcinom pr.prsu pT1cNO(0/4)MO,gr.3,ER100%,PR neg.,cerbB2 neg.,KI 67 65%,je vhodná veškérá léčba jak chemoterapie,radioterapie,hormonální léčba i biologická léčba?Jsem po operaci(odstraněno ložisko,prs ponechán) a uzliny negativní.Děkuji moc za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
postup onkologické léčby má určitá schémata, která jsou daná mnoha faktory. Pro léčbu Vašeho nádoru je použitelná chemo i radio terapie. V nádoru jsou přítomné estrogenové receptory, proto je použitelná i hormonální léčba. Podle reakce nádoru na léčbu a podle laboratorních hodnot se léčba může průběžně upravovat. O vhodnosti biologické léčby je nejlepší konzultovat Vašeho onkologa, toto je mimo mou odbornost.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13305
Dobrý den, mám bodavou bolest v pravém prsu,v závislosti na pohybu, například při předklonu. Poprvé jsem to cítila před menstruací, nyní podruhé po 2 měsících uprostřed cyklu a trvá jen několik dní.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti, které popisujete, nepravidelné, chvilkové, jsou normální. Jde o projev činnosti žlázy a její reakce na hormonální podněty. Nic neobvyklého ani zvláštního. nejde ani o projev nádoru prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13303
Dobry den, v psnim dvorci mam ve spodni casti nabehlou zilu a k tomu pocituji paleni bradavky jako by byla rozedrena. Dekuji predem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
pálení bradavky je běžný projev reakce žlázy na hormonální podněty, nic neobvyklého.
Naběhlá žíla může být normální stav. Podkožně uložené žíly prosvítají kůži a jsou tím dobře viditelné. Jde o normální stav. Pokud je patrná žíla tužší a bolestivá, mohlo by se jednat o lokální flebitidu, zánět žíly, výjimečně se může vyskytnout. Léčba není nutná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13302
Dobrý den,
od včerejška pozoruji v horním kvadrandtu prsa bouličku o průměru zhruba 2cm, nijak moc nebolí, teplotu nemám, kojím, mléka je stále dostatek. Volala jsem své OG lékařce, ta mi řekla, žee má zítra poradnu pro těhotné, že se musím objednat a nejbližší termín má za týden.
V rodinné anamnéze máme karcinomy gynekologické, v posledních 2generacích i stavy po ablacích díky karcinomu prsu. chci se tedy zeptat, jestli je možné, že je to zánět, případně jak o to pečovat do doby, než mě OG přijme?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
hmatné bouličky v prsou v době kojení jsou v naprosté většině případů pouze zvětšená žláza či tzv. mléčná cysta, okrsek žlázy ve kterém se nahromadilo mateřské mléko.
Pokud by se jednalo o zánět, bylo by prso bolestivé a zvýšená teplota. Tyto příznaky nemáte, o zánět se proto s největší pravděpodobností nejedná.

MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13298
Dobrá večer. Dneska večer jsem si nahmatala malou bulku velikosti špendlíkové hlavičky v levém prsu tak 3 cm pod bradavkou. Už asi 2 rokem pociťuji bolest levého prsa. Na vyšetření jsem byla a byla jsem poslána domů s tím, že bolest je od páteře. Při zmáčknutí mi vitíká zakalený sekret...Bojím se že je to rakovina
Odpověď: Dobrý den,
bulka velikosti špendlíkové hlavičky určitě není nic závažného. Bude se jednat pouze o normální strukturu v podkoží. Zakalený výtok z prsu po zmáčknutí není rovněž nic neobvyklého. Nejedná se o příznak nádoru prsu. Můžete být v klidu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13295
Dobrý den,měla bych dotaz.Co to znamená oboustranná převaha tukového parechymu.Dnes mi to zjistily na ultrazvuku prsou.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
jde o normální obraz prsní tkáně. Nic zvláštního či neobvyklého.
Prsní tkáň je složena z tukové tkáně, žlázy a pojiva. jejich poměr je různý, záleží na mnoha faktorech. Ve Vašem případě je v prsou převaha tukové tkáně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13293
dobry den, dnes jsem byla na sono prsu (22.1.14,dostala jsem tuto zpravu: juvenilni typ zlazy s mnohocetnymi lozisky char. FA v levem prsu. Nejvetsi lozisko 23x11mm v ZDK periareolarne s naznacenymi drobnymi cystami. dif.dg.nelze vyloucit cystosarcoma phylloides dop. exstirpaci ci histol. varifikaci utvaru. Je to vazne? je mi 27 let, jediny kdo byl v rodine s rakovinou prsu byla babicka (z tatinkovy strany), ale az kdyz mela 75 let. HA jsem brala spise s prestavkami a ted uz tak 2 mesice neuzivam zadnou. dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
vážné to určitě není. Fa, neboli fibroadenom, je ložisko, které nacházíme u mladých žen velice často. Ty nepředstavují žádné riziko. Největší ložisko nemá úplně jednoznačný charakter, proto byla doporučeno histologické ověření. Jen pro jistotu. Doporučuji provedení biopsie, jde o minimální zákrok, takovou větší injekci. Operační ověření charakteru ložiska u mladé ženy je zbytečné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13291
Na zprávě po vyšetření mám napsáno: nevýrazná splývavá žláza s rtg benigními kalcifikacemi bilat. Co to prosím přesně znamená. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
neznamená to vůbec nic, jde o popis normální prsní tkáně na mamografii. Benigní kalcifikace jsou okrsky zvápenatění, rovněž zcela běžné. Nic co by svědčilo pro nádor. Můžete být v klidu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13290
Dobrý den,asi před 3měs.mě začalo bolet v jednom místě pravé prso.V místě bolesti jsem si nahmat.váleček asi 1,5x0,5cm.Bol.přecházela i do podpaží,mám tam zvětš. a citlivé uzliny-měkké,asi vel.hrášku, fazole.Levé prso nebolí.Na kůži žádné změny nemám.Řekla bych,že "váleček" se v průběhu cyklu mění,před cyklem je tvrdší, citlivější, po cyklu je měkčí,celkově se ale,myslím,nezvětšuje.Je možné,že když si to místo stále(mnohokrát za den)prohmatávám,tak ten vál.pak více zduří,více bolí,je naběhlejší,že kdybych to nechala v klidu,vstřebá se?Co by to mohlo být.
Odpověď: Dobrý den,
podle Vašeho popisu se jedná o okrsek žlázy, který reaguje na hormonální změny s menstruačním cyklem. jde o celkem běžný stav, nic neobvyklého. Případně se může jednat o drobnou cystu. V obou případech nic závažného, nic co by představovalo riziko vzniku nádoru.
Pravidelné promačkávání, i několikrát za den, samozřejmě může tento okrsek dráždit a ten reaguje zvětšením, zduřením. Snažte se na to nemyslet a stále neprohmatávat (lehce se to řekne, hůře udělá). Určitě to pomůže jeho "vstřebání". Jestli zmizí úplně a jak rychle ale nejde odhadnout.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13289
Dobry den, pred par dnami som bola na kontrolnom sono-vysetreni. Mam FiA, po troch mesiacoch sa nijako nezmenil. Lekarka ma trochu zneistila. Povedala, ze je na mne, ci si to necham iba sledovat alebo podstupim biopsiu a nasledne aj vyber loziska. Vyjadrila sa, ze momentalne to vyzera byt nezhubne, ale ze casom sa to moze zmenit na rakovinu. Vo vasej poradni vsade citam, ze FiA sa zmenit na zhubny nador nemoze. Tak sa teraz neviem rozhodnut. Ak sa rozhodnem pre odstranenie FiA, ake rizika z toho hrozia? Ake su vyhody a nevyhody jednotlivych variant (sledovat alebo odstranit)??? Dakujem
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenom nepatří mezi přednádorové stavy, proto jej není nutné odstraňovat. Navíc operovaný prs může působit potíže v době kojení, každá operace částečně poškodí žlázy a její vývody.
Operace se doporučuje pouze pokud se fibroadenom trvale zvětšuje. Případně se provádí na přání pacientky, kterou boulička v prsu znervózňuje a stresuje.
Biopsie ložiska se provádí pokud ložisko nevypadá zcela typicky jako fibroadenom, lékař má při sono vyšetření určité pochybnosti. Proto se takové ložiska ověřují biopsií. Pokud biopsie potvrdí benigní diagnozu, není nutná operace.
Doporučil bych další kontrolu za 6 měsíců a pak jednou ročně. Sledovat hmatem, pokud by jste měla pocit změny, sono kontrolu kdykoliv dříve.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13288
Dobrý den,včera jsem si nahmatala tvrdou bulku v podpáží. Na povrchu není vidět, je uvnitř. když si přejedu kuzi citim je. Trochu to bolí. Mohl by to být nádor? Začala jsem posilovat na ruce, mohlo by to být z toho?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
bulka v podpaží bude drobná lymfatická uzlina. Ty se v podpaží vyskytují zcela běžně a přirozeně. Pokud jsou uloženy podkožně, mohou být hmatné. Uzliny reagují na mnoho podnětů, jejich velikost může kolísat, zvětšují se, zmenšují. Posilování rukou zvýšilo prokrvení ve svalech, lymfatický systémem a uzliny na to mohou reagovat.
V tuto chvíli můžete být v klidu. Pokud by se uzlina, bulka, zvětšovala, doporučuji provedení sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13287
Dobrý den, několik let chodím preventivně na sono prsů, babička a prababička matky prodělaly po 70 rakovinu prsu. Před 2 lety mi našli v levém prsu papilom, což bylo potvrzeno biopsií. Vyjmutí jsem odmítla a papilom se zmenšil. Po 10 měsících je zase větší - 22x10 mm. Na operaci nechci, prodělala jsem před 5 lety plicní embolii po operaci oligodendrogliomu mozku a narkózy se obávám. Je podle Vás nutná extirpace a pokud ano, musí být celková narkóza? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
papilom patří do skupiny benigní ložisek, ale s rizikem změny v maligní nádorové ložisko. Proto se doporučuje jej odstranit. Podobný dotaz jsem odpovídat nedávno. V tuto chvíli se odstraní papilom z prsu, což je minimální chirurgický výkon a to je vše. Další léčba není nutná. Pokud se bude pouze pozorovat a čekat, až se změní v nádor, bude následovat větší operace a onkologická léčba, což je podstatně nepříjemnější. Osobně nejsem příznivce operování všeho v prsou, ale některé nálezy je vhodnější "preventivně" operovat.
Samozřejmě operace nemusí být hned, je možné ji v klidu naplánovat i s ohledem na pracovní a rodinné povinnosti, zkontrolovat laboratorní výsledky a vhodnými léky snížit riziko pro embolii.
Samotná operace se provádí v celkové anestezii, ale jde o minimální výkon. Riziko embolie je především u dlouhodobě ležících pacientů, po operaci prsu se můžete pohybovat již druhý den. Operace se proto nemusíte obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13286
dobry de
pred ctrnacti dby mi odoperovali prso mela rakovinu o velikosti-2cm
abych se vyhla chemoterapii tak jsen se rozhodla nechat si vzit cele prso
chyrurg ktery me operoval mi predepsal lek tamoxifen ebewe po percteni pribaloveho letaku mam vetsi strach nez kdyz mi o nemoci rekli
docetla jsem se o biologicke lecbe prosim vas o radu a pomoc ...dekuji
Odpověď: Dobrý den,
příbalová informace obsahuje kompletní informaci o všech možných vedlejších účincích daného léku, včetně těch výjimečných. Výrobce je povinen uvádět. Pro laika mohou působit strašidelně. Ale lékař, který Vám lék předepsal toto vše ví a dle potřeby Vás odešle k potřebným kontrolním vyšetřením. Tamoxifen je, mimo jiné, protinádorový lék, který má i vedlejší účinky, ale ve srovnání s chemoterapií či dokonce neléčeným nádorem jsou naprosto zanedbatelné.
Ohledně biologické léčby, doporučuji konzultaci s Vašim onkologem. Biologická léčba je vhodná jen pro určité typy nádorů.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13285
Dobrý den,

nedávno jsem si nahmatala před menstruací v horní části pravého prsu jakousi zatvrdlinu. Domnívám se, že se nejedná o bulku, zatvrdlina je pohyblivá a na dotek bolestivá. Nikdy předtím jsem si ještě nic takového nenahmatala, takže mě to docela vyděsilo. Po roční pauze jsem nyní začala zase užívat hormonální antikoncepci a objevily se u mě před cyklem i příznaky typické pro premenstruační syndrom. Chci se zeptat, jestli by tedy bolestivost prsu s touto zatvrdlinou nemohla souviset právě s těmito příznaky v důsledku užívání antikoncepce.

Předem děkuji za Vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den,
Vaše potíže mohou souviset se začátkem užívání antikoncepce. Ta ovlivní hladiny hormonů v těle a prsní tkáň na tyto změny reaguje velice citlivě. Zatvrdlina v pravém prsu může být jen okrsek žlázy. Tuto zatvrdlinu doporučuji pohmatem sledovat, pokud do měsíce nezmizí či se bude zvětšovat, doporučuji provedení sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13284
Dobrý den pane doktore. Chci se zeptat nahmatala jsem si v prsní bradavce malý tuhý útvar. Je nutné jít ke svému gynekologovi. Je možné , že to je rakovina.
Odpověď: Dobrý den,
přímo v prsní bradavce se rakovina vyskytuje naprosto výjimečně. S největší pravděpodobnosti se nejedná o nic závažného, zřejmě jde o vazivovou strukturu okolo mléčných vývodů či podkožní mazovou žlázu. Pokud by se útvar zvětšoval, doporučuji návštěvu u gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13282
Dobrý den, dnes jsem byla na ultrazvuku a doopravdy bych potřebovala vysvětlit nález paní doktorky ..... Výsledek - benigni (BI - RADS 2 ), POPIS - kůže bez zesílení, žláza s akcentací duktů, vpravo nač 12-1 povrchově hypoechogenní léze 4x6mm, v hloubce na č 12 hypoechogenní léze 7x9mm, vlevo na č 11-11 susp vmezřený tukový lalůček vel 8x10mm, axily bez patol LU. Když jsem se ptala jestli se tedy bude něco řešit, bylo mi řečeno, že ne a kontrola za půl roku, ale raději bych chtěla ještě nějaké jiné vyjádření..... Předem děkuji
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat o fibroadenomy, jde o benigní, nezhoubné, nezávažné ložiska. Nacházíme je relativně často, nejde o nic neobvyklého. Není nutné je operativně odstraňovat, nepředstavují riziko pro vznik rakoviny.
Pokud není jejich vzhled typický, lékař má při UZ vyšetření určité pochybnosti, ověřují se pomocí biopsie.
Pokud je jejich vzhled typický, což je asi i Váš případ, volíme po prvním vyšetření kontrolu v kratším čase, většinou 6 měsíců.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13281
Dobrý den, už asi 2 - 3 měsíce pociťuji bolest v levém prsu, hlavně v oblasti okraje prsu přecházejícího do podpaží. Při prohmatu jsem nic neobvyklého nenašla. Babička měla rakovinu prsu, tak mám strach. Měla bych zajít na vyšetření?
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku nepředpokládám nic vážného, pouze běžnou reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu. Ale i přesto doporučuji provedení sonografie prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13279
Dobrý den,byla jsem na prohlídce a moc bych prosila o vysvětlení.Při
mamosonografii vlevo centrálně hypoechogenní útvar,hrubší strustruktury,velikosti 46x23x33mm.V HZK Vlevo cysta 8x9x5mm,jiný útvar nevidím.Uzliny v axilách patrny nejsou.Ještě jsem zapomněla,že
před dvěmi lety byl hypoechogenní útvar velikosti 11x31x19mm.Prosím Vás o radu co bude dál moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
jako první by se měl ověřit charakter ložiska pomocí biopsie. Ta přesně řekne o co se jedná.
Pokud biopsie vyjde v pořádku, benigní, podle charakteru nálezu a zvětšování ložiska, asi zvažoval jeho odstranění. V tomto věku jsou všechny zvětšující se ložiska v prsu podezřelá.
Jaké je doporučení v závěru zprávy z vyšetření?
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13276
Dobrý den, v levém podpaží se mi objevila malá bullka, která mizí v návaznosti na cyklus. Pokud nám před cyklem je trochu bolestiva a větší, po cyklu většinou není na hmatatelně a není cítit. V rodině rakovinu prsu nemáme.mam dvě děti.4,5 a 7,5
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se jedná o uzlinu, která reaguje na změny v prsní tkáni s menstruačním cyklem. Nejde o nic neobvyklého. Uzliny se v podpaží vyskytují zcela normálně, pokud jsou uložené blíže ke kůži mohou být hmatné a je možné pozorovat tyto jejich změny. Pokud by se mělo jednat o projev nádoru, uzlina by se pouze zvětšovala, rozhodně by se nezmenšovala. Proto můžete být klidná, takto se rakovina prsu neprojevuje.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13275
Dobrý den, už asi 4 měsíce mám bolesti při zmáčknutí v obou prsech. Bolest se dá přirovnat k nataženým svalům a navíc mám jakoby zvětšené hmatatelné uzlinky. Již rok užívám hormonální antikoncepci. Mohlo by to být zrovna tou antikoncepcí nebo i něco jiného? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
reakce prsou na hormonální antikoncepci se většinou projevují dříve, ale i takto opožděná reakce může být. Hormonální změny v organismu probíhají postupně a prsní tkáň, žlázy, na ně reaguje různě, např. bolestí prsou při zmáčknutí. Potíže se projevují v obou prsech, to je typické pro celkové změny v organismu. Pokud by byly bolesti pouze v jednom prsu, mohlo by se jednat o nějaký problém. To ale není Váš případ. Můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13274
Dobrý den,pane doktore chci se zeptat co způsobuje citlivost prsou na dotek.jsou nepříjemně citlivé hlavně bradavky když vylezou ven nebo se otírají o podprsenku.někdy jsem tyto stavy měla před menzes ale ted už mám skoro konec a bradavky jsou stále citlivé.psala jsem vám že mam problémy s tou páteří ale mám strach aby to nebyla rakovina zemřela mi na to matka.na kontroly chodím každý rok ale mám strach co to je.děkuji
Odpověď: Dobrý den,
citlivost bradavek je velice individuální, u některých žen jsou bradavky velice citlivé. Tato citlivost se mění jak s menstruačním cyklem, tak v průběhu života. Jde o nepříjemný, ale běžný projev reakce prsní tkáně na hormonální stimulaci. Nejedná se o příznak nádoru prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13273
Dobrý den, výsledky histologického vyšetření core cut biopsie prsu jsou následující:Heterogenni obraz az radialni sklerozujici leze s okrsky floridni i sklerozujici adenozy (p63+),fokalni proste duktalni hyperplasie, okrajoveho okrsku mozne cysty s papilarni hyperplasii onkocytarne transformovane vystelky. Zachycen usek perineuralni propagace adenozy.Zaver: Radialni sklerozujici leze s fokusy adenozy, cystou s papilarni neatypickou onkocytarni hyperplasii.
Doporučoval byste tuto lézi extirpovat nebo ji stačí sledovat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
u tohoto typu ložiska se doporučení liší, jedni tvrdí vyndat, druzí sledovat. Toto ložisko ale představuje okrsek se zvýšeným rizikem pro vznik nádoru. Osobně bych doporučil odstranit.
Pokud se toto ložisko nechá a bude se čekat, až se změní v nádor, bude následovat podstatně náročnější onkologická léčba. Pokud se toto ložisko odstraní nyní, je vše v pořádku. Následují jen běžné preventivní sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13272
Dobrý den, jak postupovat při získání kuponu na vyš. mamografie ? Děkuji D.
Odpověď: Dobrý den,
pokud se jedná o pozvánku ke screengové, preventivní, mamografii, navštivte s tímto dopisem svého obvodního lékaře. Ten Vám vystaví žádanku k mamografii a s ní si dojdete do některého akreditovaného centra.
Seznam center je zde http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13271
Dobrý den,minulý týden jsem byla na pravidelé prohlídce,a prosila bych o laické vysvětlení.RTG,fibrocystická mastopatie oboustr.oboustr.benigní ložiska dx vZQ o vel.6mm,sin ve VřQ o vel 4mm,dx obraz nové denzity v podobě shluku hraničně benigních kalcifikací centrálně a poněkud mediálně a ploše3x3mm.Z.fibrocystická mastopatie oboustr.hraničně benigní kalcifikace dx benigní ložiska oboustr.Nutná kontrola v čase9/2014.Děkuji moc za vysvětleni,a přeji hezký den.Můžete zveřejnit můj dotaz.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu mamografie se nejedná o vyšetření v akreditovaném screeningovém centru. Doporučuji kontrol vy některém z těchto center. Seznam je na těchto stránkách.

Fibrocystická mastopatie je starý, v mamografii špatně používaný pojem. Obecně jde o stav, kdy v prsou převažuje podíl žlázy a pojivy, snímky jsou pro lékaře hůře přehledné, proto je mylně nazývají "mastopatie". Ložiska v prsou jsou hodnocena jako benigní, čili nemají charakter rakoviny. Přesněji by je určilo UZ vyšetření (zřejmě už bylo provedeno v minulosti). Kalcifikace jsou okrsky zvápenatění, které se v prsou mohou vyskytovat, ale při této velikosti by bylo potřeba doplnit tzv. zvětšený snímek, který je přesněji zobrazí.
Z toho, co je napsáno v popisu toho bohužel více neřeknu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13270
Dobry den chtela jsem se Vas zeptat uz dlouho me boli prsni linfaticka zlaza a docela dost to boli cim dal tim vice .... jsem skoro tri roky poporodu nekojila jsem nemela jsem dost mleka ... myslite ze je to jeste odtoho dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
záleží zda jsou bolesti trvalé a v jednom místě či v obou prsou, pravidelně s menstruačním cyklem či nepravidelně. Přímá souvislost s kojením/nekojením před třemi roky není.

Pokud je bolestivé pouze jedno konkrétní místo, doporučuji sono vyšetření se zaměřením právě na tento okrsek.

Pokud jsou bolesti v obou prsou, jde o projev normální reakce žlázy na hormonální podněty, nic neobvyklého. Nádory prsou se takto neprojevují. ve vašem věku jsou nádory prsu vzácné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13269
Dobre ranko,prosim vas ak mam benignu dysplaziu a dieta ma nechtiac koplo do prsnika, moze sa nieco stat? Nieco vyvolat,poskodit...?dakujem
Odpověď: Dobrý den,
podle předchozích dotazů jste zdravá, benigní dysplazie není choroba, je pouze popis stavby prsní tkáně. proto se nemusíte stresovat.
Úrazy, obecně, nepředstavují žádné riziko pro vznik nádorů. Jde spíše o obrácený stav. Po úraze se člověk zaměří na místo úrazu a "něco si vyhmatá" a následně se objeví např. nádor. Ten ale byl už před úrazem. Proto nemusíte mít žádné obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13268
Dobrý večer.
Chcem sa opýtať či výsledku z USG : Anechogénne lézie v prsníkoch (15x8mm a 7mm) údajne "so známkami benignity" je pot.rebná ďalšia diagnostika a do akej miery je toto tvrdenie spoľahlivé. Aký postup liečby by ste doporučil.
Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den,
"anechogenní léze" je typický obraz prosté cysty v prsu. Prosté cysty není potřeba operovat, ani více sledovat. není potřeba žádná léčba. Jde o běžný, naprosto nezávažný obraz. Cystu v USG obraze zkušený lékař pozná snadno a bezpečně.
Dotaz obsahuje pouze útržky popisu USG vyšetření. K přesnějšího hodnocení bych potřeboval znát celý popis USG.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13267
Dobrý večer,
na biopsii mi byly odebrány 3 vzorky z pravého prsu, v jednom byl zjištěn neinvazivní karcinom, gr. 1, bez mitóz a bez nekrózy. Zatím je prý nehmatný. Za týden mám jít na operaci. Jaký bude další postup léčení a jaká je naděje na uzdravení? Děkuji za odpověď a za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den,
nádor je v minimálním, počínajícím stádiu s velkou pravděpodobností úspěšné léčby.
Operačně zřejmě pouze odstraní toto ložisko, nikoliv celý prs. Po operaci je nutno vyčkat na zahojení rány a poté bude následovat onkologická léčba.
Odstraněné drobné ložisko z prsu vyšetří podrobně v laboratoři a podle tohoto výsledku onkolog určí nejlepší variantu léčby. Bez znalosti přesného histologického nálezu nelze určit na jakou léčbu bude nádor nejlépe reagovat. Obecně jsou tři možnosti a jejich kombinace - hormonální léčba, chemoterapie a lokální ozáření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13265
Dobrý den, na pravém prsním dvorci se mi udělal malý důlek.Při ztopoření bradavky zmizí. Mám dvě děti obě byli kojené. Druhé dítě jsem kojila dva roky. Je to 3 roky co jsem kojila naposledy. Z bradavky nic nevytéká. Při prohmatání prsou nejsem moudrá nevíc co je prsní žláza co je normální a co ne. Ale vyloženě bouličku tam nemám. Může se jednat o nádor? Kam mám jít ke svému gynekologovi?
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o normální tvarovou odchylku vzhledu dvorce. Jde o drobnou změnu v podkoží. prsní tkáň se v průběhu celého života průběžně mění, toto je jeden z projevů.
Nejedná se o projev nádoru prsu. Návštěva gynekologa stačí v rámci běžné roční preventivní prohlídky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13262
Dobrý den.Chodím na pravidelné prohlídky prsou,máme to v rodině.Nyní jsem byla na momo a na sonu,nic tam nenašly ale po upozornění na bulku na pravém prsu se divily,že tam není na obrazovce,ale na pohmat ano.Radily abych si nechala bulku vyndat,jdu ale zase ted v ůnoru ještě jednou na sono.Co obnáší operace bulky a co obnáší pooperační stav.děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
odstranění "bulky" z prsu je minimální chirurgický výkon s drobnou jizvou.
Lepší varianta než operace, je biopsie z této bulky. Pokud je hmatná, dá se provést i bez sono kontroly. Záleží na její velikosti.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13260
Dobrý den mám týden před menstruací a začali mě bolet prsa normálně to nemívám a z levého prsu při zmáčknutí mi vyteká čirá tekutina. V poslední době jsem byla dost ve stresu může to mít nějakou souvislost a nebo je to normální? Na mamologické vyšetření jsem byla v říjnu 2013.Můžete mi poradit co s tím?
Odpověď: Dobrý den,
čirý výtok z prsu po zmáčknutí nepředstavuje žádné riziko. Nejde o známku nádoru prsu. Jde o normální projev činnosti žlázy. Nemusíte mít obavu.
Pozornost a další vyšetřování je potřeba pouze u krvavého samovolného výtoku z bradavky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13259
Dobrý večer,dnes byla dcera na ult.prsů a ve zprávě má napsáno:na rozhranní HK hypoechogenní ložisko 18913mm,poměrně ostrých kontur,bez hypervaskul v PA modu.Axiny s ojedinělými míz.uzlinami normal.vzhledu bvel do 11mm.Závěr:ložis.charakteru FA na rozhranní HK.Lékař na ult.radil odstranit,že to stejně poroste a lékař v mamol.poradně radí nechat a hlídat.Prosíme Vás o radu.Děkujeme za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenom (FA) je u mladých žen časný nález v prsou. Jde o okrsek změněné tkáně, který ale nepředstavuje riziko pro vznik nádoru prsu. Není nutné jej operovat.
Běžný postup při nálezu ložiska v prsu, které má vzhled FA je první kontrola za cca 6 měsíců, pak jsou dostačující UZ kontroly 1x ročně. Pokud se ložisko pohmatem nemění, někdo další kontroly na UZ ani neprovádí. Pokud si z prvního vyšetření nejsme jisti, ložisko nemá typický vzhled a u žen ve vyšším věku, provádí se ověření biopsií.

Doporučuji kontrolu za 6 měsíců. Ložisko je zřejmě hmatné, proto průběžně pohmatem samovyšetřováním hlídat, pokud by se zvětšovalo, UZ kontrolu ihned. Operace v tuto chvíli není nutná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13258
Dobry den,
USG vysetrenim pred 4mesiacmi mi boli zistene v jednom prsniku fibrocysticke zmeny. Na kontrole po 3 mesiacoch mi moja lekarka povedala, ze cysty nerastu a do spravy uviedla ... lozisko bez patn. zvacsenia, kontrola tentokrat o 6 mesiacov. Ine vysetrenie vraj nie je potrebne. Ja by som ale chcela do 3 mesiacov otehotniet a nechcem riskovat, ze sa mi pocas tehotenstva nieco rozvinie. Mozem nejak vylucit riziko, ze cysty mozu byt rakovinove?
Dakujem vopred za vasu odpoved!
Odpověď: Dobrý den,
cysty jsou drobné dutinky vyplněné tekutinou. vyskytují v prsou běžně. Žláza v prsou je stále aktivní, vylučuje menší množství sekretu, který se následně opět vstřebává. Občas se vyskytne nerovnováha tohoto procesu, kdy vylučování je rychlejší. To se lalůček žlázy mírně zvětší a vytvoří cystu. Tvorbu cyst ovlivňuje množství faktorů.

Rozhodně se nejedná o patologii, není nutné je sledovat či dokonce operovat. Prosté cysty, bez žádných vnitřních struktur nepředstavují zvýšené riziko pro vznik nádoru prsu, nejde o přednádorový stav. Přítomnost cyst v prsou nepředstavuje pro těhotenství žádný problém.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13257
Dobry den, chtela bych se zeptat. Mam pod prsem jakoby nad zebrem kulicku, ktera boli. Muze to byt neco vazneho? Nebo to muze byt i z podprsenky z kostice? Nikdy jsem mi to neobjevilo az ted.
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o o několik věcí. Otlak z podprsenky, z kostice. Případně může jít zanícenou kožní potní žlázu, "uhřík". Případně by se mohlo jednat o ložisko v okraji prsu.
Takto na dálku to neposoudím, doporučuji návštěvu u gynekologa, který bouličku posoudí a případně Vás odešle na sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13255
Dobry den, uz od puberty pozorujem rozdielnu velkost svojich prsinkov. Mam uz takmer 30 rokov a nijako sa to nezmenilo. Ma tato rozna velkost prisnikov nejaky vplyv na vznik rakoviny??? Dost ma to trapi, ale na operaciu nemam ani odvahu, ani financie. Vy ako chlap sa na tuto "chybicku krasy" ako pozerate??? Dakujem za odpoved!
Odpověď: Dobrý den,
rozdílná velikost prsou nepředstavuje riziko pro ev. budoucí vznik nádoru prsu. Toho se nemusíte obávat.
Rozdíl ve velikosti prsou je u každé ženy, většinou je malý. V oblečení nepozorovatelný. Pokud je rozdíl ve velikosti prsou větší, cca 1-2 čísla podprsenky, je ev. možné zvažovat operaci se zdravotních důvodů z důvodu nestejného zatížení páteře. S operačním řešením je ale vždy dobré počkat až po kojení, operovaný prs je zdroj problémů při kojení.
Jako muž mám jiné preference při výběru partnerky a rozdíl ve velikosti prsou mezi ně rozhodně nepatří. Tím se nemusíte trápit. Pokud to některému muži vadí, není to vhodný partner pro život. :-)
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13254
dobrý den, jsem po záchovné operaci prsu, chemoter.a ozařování levého prsu. Ozař. skončilo 20.ll.2013. Prs se mi zvětšíl, ztvrdnul a pobolívá mě. Co s tím mohu dělat? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat pouze po poléčebné změny s otokem prsu. Často souvisí s porušením odtoku lymfy z oblasti prsu a horní končetiny. Částečný efekt může mít speciální rehabilitace s podporou lymfodrenáže.
Pokud se zvětšení prsu objevilo nyní, náhle, určitě doporučuji kontrolu na onkologii s doplnění sonografie či mamografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13253
Dobrý den, jsem v 2. měsíci těhotenství. Levý prs operován v roce 2009, prý nádor (5x6 cm) nebyl zhoubný. Nyní mnohočetné novotvary,a zánět v prsu. Po sonu nyní doporučený, počkat co příští měsíc. Je to správně? Není vhodné udělat další vyšetření? Hrozí, že kvůli těhotenství se nezhoubné může zvrtnout v zhoubné? Dítě chci, ale ne pokud mám vědomě riskovat život. Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den,
k přesnějšímu hodnocení bych musel znát konkrétní sono nález. Takto můžu jen odhadovat.
Nezhoubný nádor, nejčastěji fibroadenom, se těhotenstvím nezmění v maligní nádor. V průběhu těhotenství se může fibroadenom i mírně zvětšit. Druhou možností je, že jde o zvětšenou žlázu, která reaguje na hormonální stimulaci při těhotenství a někdy může na pohmat působit dojmem ložisek, doprovodný zánět pohmatový nález rovněž ovlivňuje.
Na druhou stranu, jste ve věku, kdy riziko pro vznik nádoru prsu začíná statisticky stoupat, proto je nutná větší opatrnost. Podle charakteru sono obrazu lze volit časnou kontrolu, případně bioptickou kontrolu (v této fázi těhotenství je bez problému proveditelná). Pokud nejsou patrné změněné uzliny v podpaží, asi bych volil kontrolu za měsíc. Ale jak jsem psal v úvodu, neznám Váš sono nález.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13252
Dobrý deň,
mám 32 rokov a posledné 4 dni pociťujem občasnú bolesť v pravom prsníku. Bolesť nie je trvalá, ale občasná, viazaná skôr na pohyb. Niekedy ma bolí akoby aj pod rebrami. Hrču ani nič iné som si nevšimla a zaujímavé pre mňa je, že v predklone ma prsník nebolí. Mám 10 dní po menštruácii. Mám sa obávať? Žiaľ, som v zahraničí a do SR prídem až v júni - júli. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den,
občasné bolesti či citlivost prsou není nic neobvyklého. Nejčastěji jsou spojeny s menstruačním cyklem, ale není to pravidlem. Mohou se objevovat kdykoliv nepravidelně v průběhu cyklu. nejedná se o nic neobvyklého. Druhou možností jsou bolesti od páteře. Pášete, že bolest je vázaná na pohyb a bolest je i pod žebry. To je typické pro bolesti vertebrogenního původu, od páteře.
Bolesti, jak je popisujete, nejsou příznakem pro nádor prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13251
Mám dotaz ohledně své 11měsíční dcery. Nahmatala jsem ji pod každou bradavkou bulku ve velikosti třešňové pecky. Zdá se, že jí to nebolí. Stále ji kojím, antikoncepci neberu, mléko i kuřecí maso požívám, ale v nikterak velkém množství. Myslíte, že se jedná o něco závažného? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o základ žlázy, který je umístěn těsně za bradavkou a v období dospívání se vlivem hormonů vyvine v plnohodnotnou žlázu. Tyto "ženské" hormony přecházejí částečně i do mateřského mléka a to se může projevit zduřením prsou u kojeného dítěte.
Jde o přirozený proces, nic patologického, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky