MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248


Dotaz č. 14626
Dobrý den, před měsícem mně začalo bolet v podpaží pravého prsu. Zdá se mi, jako bych si nahmatala malinkou bulku cca 0,5cm v uzlinách. Jsem z Neratovic a nevím, kam se přesně obrátit. Pracuji v Praze, můžete mi doporučit nějakého odborníka? Je mi 37 let, budu potřebovat doporučení obvodního lékaře? Předem děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím si, že by to znamenalo něco závažnějšího, nicméně pokud máte jako zaměstnanec možnost navštívit "závodního" lékaře zaměstnavatele - pokud ho má nasmlouvaného, tak byste měla větší jistotu, zda se jedná o bezvýznamnou věc nebo je potřeba udělat další vyšetření.
Lze se také objednat jako samoplátkyně na některé pražské mamografické screeningové centrum na ultrazvuk (seznam center je na těchto stránkách). K tomu nepotřebujete žádné doporučení lékaře ani žádanku.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14625
Dobrý den.Prosím o radu,zdá se mi ,že přístup mamogr.oddělení není správný.Matka CA prsu v r.1960,jsem ročník 1963.V 18 letech tuková bulka v pr.prsu,operace.V 44 letech fibroadenom v l.prsu,operace.V r.2012 kontrola mamograf + UZ, v pořádku.Dnes na mamografu nález ,údajně útvary a cysty v l.prsu.Dopručen UZ ale až za 1/2 roku.Nedostala jsem žádnou zprávu.V r.2012 CA štítné žlázy.Myslím ,že mám docela oprávněné obavy.Děkuji za radu.Gita D.
Odpověď: Dobrý den. Z údajů není jasné, zda jste zařazena mezi rizikové ženy (rizikové z hlediska zvýšeného rizika vzniku karcinomu prsu). Onemocnění maminky ještě nemusí být důvodem, že budete zařazena mezi tyto rizikové ženy, kterým se věnuje zvýšená pozornost a jsou většinou sledovány onkologem (v příslušném regionu, kde bydlíte) a tento onkolog navrhuje, jaké bude sledování a v jakých intervalech je žena kontrolována. Pokud je nález v prsech bezvýznamný (např. cysty) není nutné kontrolovat častěji. Pokud bylo poslední vyšetření provedeno tak, že jste podstoupila mamografické vyšetření a poté ultrazvuk prsů (při kterém byly zjištěny cysty) tak to považuji za správný postup.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14624
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na Váš názor. Chodím na chemoterapie a spolu s ní užívám čistě přírodní doplňky stravy, jako jsou čínské houby, colostrum a aloe vera.
známá chodí také na chemo a ptala se své lékařky a ta jí říkala, že by se to nemělo, že to může snižovat účinky chema.mě to příjde celkem nesmyslné, aby čistě přírodní produkty měly tyto účinky. to by člověk nesměl nic jíst, protože skoro ve všech potravinách jsou škodliviny.já osobně se cítím výborně díky těmto přírodním doplňkům
děkuji za váš názor.
M.V.
Odpověď: Dobrý den. Ano, máte pravdu. Potravinové doplňky a jiné přírodní produkty, pokud jsou brány v doporučených dávkách, nijak neohrozí léčbu chemoterapií.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14623
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli u u žen po čtyřicítce zvyšuje užívání hormonální antikoncepce riziko rakoviny prsu.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Nebylo zjištěno ve studiích, že by hormonální antikoncepce zvyšovala riziko rakoviny prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14620
Dobrý den,cca před 2 měsíci jsem zaznamenala změnu v pravém prsu,v dolním vnějším kvadrantu..ne snad přímo bulku,ale jakoby ztvrdlou masu..na vyšetření jsem již objednána,ale je to téměř za měsíc..Před 8 lety jsem v tomtéž prsu měla bulku,která byla označena za cystu(+nějaké kalcifikace),ale zmizela záhy a byla na jiném místě než současný nález.Může se jednat např. o změny související s nastávající menopauzou? děkuji za odpověd. D.
Odpověď: Dobrý den. Může to být cokoli a bylo by velmi vhodné, aby nález viděl co nejdříve lékař - např. gynekolog, chirurg atd. Může totiž podle pohmatu již objednané vyšetření urychlit tím, že Vám napíše např. novou žádanku a požádá nejbližší mamografické pracoviště o akutní termín vyšetření (nebo si o to požádáte sama na základě jeho doporučení). Anebo Vás naopak uklidní tím, že to může počkat ten měsíc.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14619
Dobrý den,jsem už měsíc bez mens.,tak si myslím díky věku,že se jedná o přechod.CHci se zeptat,zda to bude mít nějaký vliv na výsledek z mamog.a sona.Jsem sledována kvůli mikrokalcifikacím a většímu riziku.V prosinci jdu po dvou letech na mamog.a mám obavy z nějaké změny k horšímu.Léky žádné neberu a kvůli riziku rakoviny brát ani nebudu.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Na mamografické (MG) nebo ultrazvukové (UZ) vyšetření nemá přechod žádný přímý vliv. S postupujícím věkem ženy je prsní žláza většinou lépe mamograficky hodnotitelná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14618
Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o informaci související s vyšetřením prsou pomocí magnetické rezonance, které mé mamince doporučují v mama poradně v Roudnici nad Labem. Dívala jsem se na screeningová centra, ale stejně nemohu zjistit, ve kterých centrech toto vyšetření je přístupné. Vzhledem k špatné pohyblivosti mojí maminky jsem ji odvezla na prvotní vyšetření do Thomayerovi nemocnice. Můžete mi prosím sdělit, zda toto vyšetření provádí také ? Pokud ne, dovoluji si Vás požádat o informaci, kde jinde v Praze toto vyšetření prsou provádějí ? Děkuji a se srdečným pozdravem, Helena Skácelová
Odpověď: Dobrý den. Screeningová mamografická centra nejsou vybavena magnetickou rezonancí (MR). Tento přístroj bývá umístěn ve velkých nemocnicích, ale ne všechny tyto nemocnice provádějí MR prsů. Ve věku Vaší maminky 76 let se mi ta indikace k MR vyšetření prsů nezdá úplně vhodná a nutná - diagnóza by měla být zjištěna spíše z mamografie a ultrazvuku. MR prsů provádí určitě FN Bulovka.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14617
Dobrý den,prosím o posouzení nálezu.Pravé prso odstraněno,8let po léčbě.Nově levé-nejsou známky patol.lož.maligních znaků,jen v DVK na B7-8 drobné hypoecho benig.vzhledu 3mm-může být i intramammár.uzlina.Axila s fyziol.uzlinami.Mohu být v klidu nebo žádat další vyšetření?Děkuji za odpověď.Hanka
Odpověď: Dobrý den. Pokud lékař z ultrazvuku nic dalšího nedoporučil, tak bych byla klidná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14616
Dobrý den, pod prsem se mi udělala velká červená skvrna, která má otisk stejného rozměru na kůži žaludku....co s tím? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. To by měl spíše posoudit kožní lékař - vyhledejte.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14615
Dobry den, prosim vas z core biopsie mam potvrdene benigna dysplasia. Bolo mi to robene pred 2rokmi a odvtedy ma kazdy pol rok sleduju na sono.Dalej v tom prse mam konvolut duktov. V druhom prse mam zasa reaktivne uzliny, mam sa obavat niecoho zleho do buducna podla vas? Je to predrakovinovy stav? Velmi sa toho bojim.dakujem vam
Odpověď: Dobrý den. Jedná se o normální nález a není potřeba žádné intenzivní sledování, ale jen běžná prevence. Doporučuji Vám vybrat si na Slovensku pracoviště, které kvalitně provádí preventivní vyšetřování prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14614
Dobrý den,nahmatala jsem si mensi bulku pod paží ve velikosti hrašku která je citlivá na dotek.Lékař na sonu řekl že se v mléčných žlázach vytváří více mazu muže mit bulka s tim nějakou souvislost.Děkuji.P
Odpověď: Dobrý den. Zřejmě se jedná jen o malý zánět, respektive ucpání vývodu mazové žlázky - to se projevuje právě tak, že mazová žlázka zduří a je pak hmatná jako malá bulka. Zánět buď odezní sám nebo (pokud se stav zhoršuje) se řeší chirurgicky.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14613
Dobrý den, jsem z Frýdku-Místku a deset let jsem sledována na sono s prsy pro cysty. Mám jich tam hodně. V dubnu tohoto roku mi našli na prsu bulku. Před 2 měsíci jsem byla na biopsii. Jedná se fibroadenom - nezhoubný nádor cca 23x10 mm.
Mám se rozhodnout pro chirurgické odstranění a nebo zůstat jen při sledování. Jaké jsou klady a zápory odstranění, klady a zápory pouze sledování. Co doporučujete? Nebo je ještě jiná cesta? Děkuji. M.K.
Odpověď: Dobrý den. První dobrá zpráva je, že se jedná o fibroadenom, čili nezhoubný nádorek. Další dobrou zprávou je, že cyst většinou s věkem ubývá a žláza je tím přehlednější. Ohledně dalšího rozhodování jsou možné obě varianty- sledování nebo odstranění. U lézí větších než dva centimetry většinou doporučujeme na našem pracovišti chirurgické odstranění ( i za cenu, že v budoucnu se může objevit další fibroadenom na jiném místě). Pokud se žena rozhodne ke sledování, pak by si kontroly benigního ložiska měla do věku, opravňujícího ji k mamografickému screeningu, měla hradit sama. Pokud se tedy rozhodnete jen ke sledování, pak si kontroly UZ platíte sama a nárok na hrazené vyšetření máte od 45 let věku vždy co dva roky mamograficky.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14612
Dobrý den, je mi 30.let a včera mi na levém prsu vystouplo cosi jako křečová žīla. Mam to vedle dvorce. Zadna bulka jen je to tvar jako žīla a vystouplé je to. Po zkoumání to pak bolí. Je možne, že to je třeba tukové.? Mám dvě malé děti, tak mam strach, co o může byt. Jsem ted v obdobi ovulace, tak jestli to taky nemůže byt o to viditelnější. Zítra budu volat na gyndu, tak jsem jen chtěla více názorů. Děkuji za odpověď. L.
Odpověď: Dobrý den. Může se jednat skutečně jen o rozšířenou žílu ve žláze nebo zánět lymfatické cévy, podle Vašeho popisu nepředpokládám nic závažnějšího.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14609
Dobrý den, zajímalo by mě, kde se v ČR provádí termografické screeningy prsů, pokud je tato metoda vyšetření u nás vůbec dostupná.
Odpověď: Dobrý den. Termografie prsů byla v ČR opuštěna jako diagnosticky nevýtěžná metoda. Možná někde probíhají jen klinické studie v rámci výzkumu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14608
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat, jestli vtahováni kůže prsu při uvážení může mít jiný důvod než zhoubný nádor.
Dekuji
MICHAELA
Odpověď: Dobrý den. Důvodů může být samozřejmě více, nicméně je to jedna z důležitých známek vážného onemocnění, proto nic nepodceňujte.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14607
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mám v prsu bolestivou zatvrdlinu asi 3cm velkou,po 2 kontrolách na ultrazv.paní doktorka doporučila biopsii,pro jistotu.Výsledky jsou prý v pořádku,nic špatného se nenšlo.Paní doktorka jen doporučila doplnit vyšetření na mamografu. Je to nutné,když už byla provedena biopsie?Děkuji předem za odpověď.S pozdravem R.K.
Odpověď: Dobrý den. Ve Vašem případě lékař zvažuje další vyšetření vzhledem k Vašemu věku a obrazu, který byl na ultrazvuku. Nemohu Vám odpovědět jednoznačně, zda je to správný postup, protože konkrétní obraz UZ vyšetření samozřejmě neznám. Možná bych se rozhodla pro stejný postup jako Vaše lékařka.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14605
zdravím,a prosím o radu.Právě prodělávám zánět prsu,onkolog mi napsal augmentin ,po dobrání a pohledem od stolu zjistil že je to po jednom balení dobré.Prso bolelo,řekl mi abych už nechodila.Musela jsem vyhledat prsní poradnu a po sonu mi lékařka napsala višněvského balzám a doporučila studené obklady,ty občas používám .Nyní mám dotaz zda by nebylo vhodné užívat protizánětlivé potravní doplnky stravy.V.M.
Odpověď: Dobrý den, proč ne? Potravinové doplňky nemohou ublížit, pokud jsou brány podle doporučujících návodů. Do budoucna bude také dobré, když si prsa budete sama pravidelně kontrolovat a pokud již jste ve věku, kdy je možné absolvovat preventivní screeningové mamografie každé dva roky, pak toho využívat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14603
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,je pro mě vhodné dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce,když máme v rodině rakovinu prsu?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Antikoncepce prsu podle současných poznatků nepředstavuje podstatně vyšší riziko vzniku rakoviny prsu, na rozdíl od dlouhodobého podávání hormonální substituční léčby (HRT) kolem přechodu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14602
Dobrý den,už druhý mesic me pred menstruaci boli leve prso.Trva to vzdy 7-9 dni,cim bliz k menstruaci,tim je to horsi.Bolest sem tam vystreluje az do ramene.Nasla jsem si i hrcku,no po menstruaci zmizne.2-3 dny pred menstruaci uz citim i levy vajecnik.V minulosti jsem mela na vajecniku cystu.Prosim o radu.Je to vzdy jen na leve strane.
Dekuju

Odpověď: Vypadá to na typické hormonálně podmíněné v souvislosti s gynekologickými problémy, vlivem hormonů prs zduří a bolí. Není to příznak něčeho závažného v prsu, mělo by se vše řešit po gynekologické stránce, příčinou můžou být cysty na vaječníku apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14601
Dobrý den,asi půl roku hmatám v prsu jakési oddělení žlázy od zbytku prsu.Vyšetření UZ:3-BIRADS-pravděpodobně benigní;OA.hmatná lese v DVK pravého prsu;OA symetrické mammy s intakt.kůží,bradavky nevpáčeny,není sekrece,vpravo v DVK je asymetrický okrsek žlaz.parenchym s lehce nepravidel.strukturou v rozsahu 35x20 mm,s ojedinělou cystou do 6,5x4,5mm.Závěr:doplnit core cut biopsií pod UZ. Z biopsie nemám přirozeně dobrý pocit.Nevím,jestli je nezbytné ihned podstoupit odběr tkáně.Nemůže odběr v prsu nastartovat nežádoucí reakce?Při odběru vznikne otvor velikosti 5 mm-je to normální?Děkuji!
Odpověď: Je to správný postup, když není nález zcela jednoznačný,pravděpodobně půjde jen o hormonální změny, ale není to takto zcela stoprocentní. Je vždy lepší vzít vzorek a mít jistotu, biopsie pod sono je jednoduchý rychlý výkon, doporučuji ji podstoupit. Rána se zcela zacelí a rozhodně není žádný důkaz, že by se tímto způsobem něco nežádoucího stalo. Udělal bych to pravděpodobně stejně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14600
Dobrý den,je mi 29 let.V rodině máme rakovinu prsu.Mamča ji prodělala ve 40 letech,její matka(tedy moje babička) ve 30letech a matka babičky(moje prababička)v 50letech.Pravděpodobnost,že se mi nemoc vyhne je určitě nulová.Chodím pravidelně jednou ročně na mamologii a na sono prsů.V srpnu zemřela moje spolužačka ze střední ve věku 28let na rakovinu,také ji měli v rodině.Chtěla bych podstoupit genetické vyšetření,nevím kde a kolik by mě to stálo?Jsem z ústeckého kraje.Mám šestiletého syna,proto mě toto onemocnění děsi ještě vice.Hezký den,L
Odpověď: Seznam genetických center najdete na www.mamo.cz, případně vám dá informace lékař akreditovaného screeningového centra na Ústecké poliklinice (prim. Váša), bude vědět, kam se ženy z regionu posílají. Obecně vás na genetiku může poslat praktický lékař či gynekolog, se žádankou se objednejte. V tomto případě byste měla mít nárok na bezplatné genetické vyšetření a také v případě vysokého rizika na bezplatné preventivní vyšetřování.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14599
Dobrý den, po mamografickém vyšetření jsem obdržela pozvánku na doplňující vyšetření z důvodu nepřehlednosti žlázy. Jak toto chápat, jde jen o doplnění, nebo lze očekávat problém. Na tato vyšetření docházím pravidelně
více než 10 let stále na stejné pracoviště - jsou tedy k dispozici minulé snímky pro porovnání. Děkuji za odpověď. J.
Odpověď: Snímky se hodnotí vždy 2x nezávisle dvěma lékaři, může se stát, že druhému připadá žláza nepřehledná, může to být i jiným stlačením apod. Doplňující vyšetření (sono, případně cílený snímek) je velmi časté, v drtivé většině se ukáže jen normální obraz, bohatá žláza, cysty apod., tedy nepodstatné změny. Je to tedy jen pro jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14596
Dobrý den, jsem 14 dnů po qadrantektomii levého prsu. Dg carcinoma mammae l.Sin -HZQ-pT1c sentinelova uz lina negativní, . Rozměry tumoru 15 mm -nádor hodnotí jako karcinom s medulárními znaky -tumor v centru resekátu,čisté okraje. Všechna další vyšetření( rtg,ultrazvuk,Sci ti) negat. Je mi 42 let, 2 děti (17,11 let -kojeny 15 měsíců)nekouřím, nepiji,aktivně sportu ji ,nemám nadváhu,v rodině žádná onko. onemocnění. Příští týden jdu na výsledky molekulární stavby na onkologii.Vůbec netuším na co se připravit a jakou mám prognózu.Děkuji A.M
Odpověď: Molekulární vyšetření je nyní jen taková nadstavba, spíše pro budoucnost. Vaše onemocnění má v zásadě velmi dobrou prognózu, jde o stadium 1, tedy časný záchyt, nejsou postiženy uzliny. S největší pravděpodobností se prs jen ozáří a pak budete brát tak 5 let tabletky,žádná speciální léčba nebude nejspíše potřeba. Pak už jen budete chodit na mamografické + ev. sonografické kontroly.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14595
Dobrý den,
již 3týdny mě bolí na straně pravého prsu a po samovyšetření jsem si nahmatala uzlinky jednu bolestivou.Dnes jsem byla v mamo poradně.po krátkém prohmatu mi lékař napsal do zprávy nezhoubná dysplazie prsu a diuzní cystická mastopatie a doporučení na ultrazvuk.Mám to nejblíže do Mladé Boleslavi,ale tam mi sestra řekla,že mě objedná až na únor jinak nemá volno.Není to poněkud dlouho?
Odpověď: Příznaky neukazují na nic podezřelého, nejspíše půjde jen o hormonální změny. Ultrazvuk je ale jistě pro klid na místě, asi bych ho tak neodkládal, abyste byla v pohodě. Můžete si akreditované centrum vybrat, některá centra jsou přeplněna, jiná dobře dostupná, když tak si uděláte výlet. Například já pracuji v přeplněném centru v Praze a v centru v Berouně, kde jsou termíny na mamografii i ultrazvuk (sono) zpravidla do týdne. Kontakt na jiná centra najdete na www.mamo.cz - v pravém rohu odkazy a objednací doby.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14594
Dobrý den, našla jsem si v pravém prsu bulku, byla jsem na sonu, poté biopsie, je to fibroadenom 2,5cm velký. Dr. mi řekl že operace nutná není, jen pokud budu na tom trvat. Chci se zeptat zda při této velikosti není lepší nechat si to vyndat a mít klid, než čekat jestli se z toho nevyvrbí něco špatného? Občas mě to pobolívá a jakoby svědí. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Fibroadenom nemá vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru, tedy je stejná pravděpodobnost změny v karcinom jako u normální žlázy. Preventivní odstraňování tedy nemá význam, navíc se často objevují opakovaně - jsou hormonálně podmíněné a bývá k nim někdy dispozice. Na druhou stranu i fibroadenomy se někdy operují, například když rychle rostou, bolí či jinak výrazně obtěžují. Postupuje se tedy individuálně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14592
Dobrý den , děkuji za rychlou odpověď dotazu Č.14581,zapomněla jsem uvést označení v nálezu- 4b BIRADS. Změní se něco ve vaší odpovědi?
Moc děkuji E.R.
Odpověď: Nezmění se nic, je to jen označení pro to, že je třeba udělat biopsii... (kategorie 4 dle BIRADS).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14591
Dobrý den,
mám dotaz ohledně svědění a pnutí levého prsa. Velmi mě to znepokojuje. jsem po menopauze, před třemi lety proběhla gynekologická operace a bylo vše odebráno.
Svědění trvá 3-4 měsíce. Před 1,5 rokem jsem byla na mamograf. vyšetření, které bylo v pořádku. Mám si raději vyžádat už teď další? Je mi 56 let, mám obavy z rakoviny. Děkuji za odpověď a nashledanou J.M.
Odpověď: Příčiny svědění můžou být různé. Nejčastěji jsou to změny z nedostatku hormonů po menopauze, pak by pomohlo dát malou dávku hormonální substituce - je třeba to konzultovat s vaším lékařem, který je za to odpovědný, resp. se o vás po této stránce stará. Svědění není příznak nádoru, nicméně vzhledem k i pnutí bych doporučoval pro klid nechat udělat mamografický snímek prsu i mimo screening, stačí jen jedna strana, zdravotní pojišťovna uhradí zase jen se žádankou, jako samoplátkyně můžete i přímo do centra....Pokud bude snímek OK, což předpokládám, chodil bych dále v rámci screeningu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14590
Dobrý den, již od dospívání mám problém. V obou prsech mám tvrdý útvar asi stejné velikosti jako jsou má prsa. Mamince bylo tenkrát od dětské lékařky řečeno, že se to může stát. Myslíte, že je to něco vážného. Nyní mi je 32 let a jiné obtíže než ty tvrdé útvary nemám, pouze před menstruací trpím bolestí prsou. V poslední době jsem začala hodně číst o rakovině prsu, na tuto nemoc zemřela i moje babička a tedy zvažuji navštívit nějakou mamologickou poradnu. Poradíte mi odkaz na nějaká centra? Předem děkuji
Odpověď: Na rakovinu to nevypadá, ale vyšetření je vhodné. na vyšetření vám může poslat praktik či gynekolog, se žádankou to uhradí pojišťovna. můžete také jít přímo do akreditovaného centra, seznam na www.mamo.cz, pak si ale vyšetření zaplatíte, nejsou to ale závratné sumy. Pro vás metodou volby je sono prsů, zjistí, o co se jedná,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14589
Dobrý den,
biopsie invazivní duktální karcinom grade 1,nekróza nepřítomna,lymfangioinvaze nepřítomna.
histologie estrogen a progester.receptory 100% buněk pozitivních,MIB1 index -do 10% pozitivní,E-cadherin-pozitv.,HER2/neu skóre2, genet.vyšetř.FISH metodou- neprokazujeme amplifikaci genu.Prosím Vás o vysvětlení co to znamená a jaká je prognóza. Žena věk 60 let. Děkuji
Odpověď: Jde o zhoubný nádor, který ale má všechny velmi příznivé prognostické faktory, není agresivní apod. Závisí samozřejmě na velikosti, ale v drtivé většině případů je zcela vyléčitelný - je však třeba absolvovat léčbu, jak vám ji navrhují, většinou primární léčbou je léčba chirurgická se zachováním prsu, to vám ale již řekne vám ošetřující lékař.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14586
Dobrý den, je mi 56 let a pravidelně chodím na mamogr.vyšetření. Už 14 let mám voperovány prsní imlantáty. Je to asi měsíc, co jsem zjistila nevýrazné projevy v levém prsu: občasné jemné píchání nebo jemné pálení uvnitř prsu, mírně bolestivá citlivost v oblasti pod bradavkou,konkrétně při zatlačení na ni. Při samovyšetření jsem nic nenahmatala. Navíc mě mírně bolí horní část zad. Může to s tím souviset a o co se může jednat?
Děkuji za odpověď. A.K
Odpověď: Pravděpodobně to souvisí, bolesti od zad jsou častou příčinou bolestivých prsů. Pokud by obtíže trvaly delší dobu, šel bych pro klid alespoň na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14585
Dobrý den. Již ke konci těhotenství se mi na levém prsu změnil tvar prsního dvorce, v jednom místě vystoupl jakoby do špičky a tím směrem nad ním se mi udělala malá nebolestivá tvrdá bulka ( tu jsem si ale nahmatala až po porodu, když jsem začala masírovat prsa na kojení:( ). Může být změna tvaru dvorce plus bulka příznak rakoviny prsu? Mám doma 14.denního syna a mám strach. K doktorce jsem objednaná až za týden. Děkuji za odpověď, hezký den. p.B.
Odpověď: Není to pravděpodobné, že by to něco podstatného znamenalo, je ale vhodné jít pak raději na sono, lékař se podívá, co v prsu, je, asi jen žláza či cysta resp. nahromadění mléka. Změny prsů na konci těhotenství a během kojení jsou běžné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14584
Dobrý Večer,je mi 37 let .Mojí mamince zjistili ,že má rakovinu prsu,byla na operaci a ted ozařování.Chtěla jestli mám jít na mamograf ? Děkuji R.U.
Odpověď: Ve vašem věku je lepší ultrazvukové vyšetření (sono), mamografie je vhodná až po 40. roce věku při vyšším riziku, pro všechny ženy pak od 45 let jako prevenci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14583
Dobrý den jsem po ozařování prsu a za 14 dní pujdu na kontrolu na onkologii.Dnes jsem si všimla ,že mi ta bradavka zesvětlala.
Tak se chci zeptat jestli se nemusím bát.H.
Odpověď: Určitě bych se nebál. tyto změny bývají přechodné, v souvislosti s léčbou, lékařce to ale určitě ukažte.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14582
Dobrý den, byla mi již provedena záchovná operace dotaz č. 14514(Histologie-invaz. karcinom mammy NST duktální s převažující tubulární diferencí a s in situ duktální komponentou. IDC G1, ER100%,PR100%,Mib 1 20%,Her-2/neu skore 1+,E-cadherin+, D2-40 neprokazuje angioinvazi)..při operaci byly vyšetřeny dvě sentinelové uzliny..obě negativní. Doktor mi sdělil, že nádor byl lokální..v místě. Teď se čeká na operační histologii, myslíte, že to byl opravdu včasný záchyt a já se mohu úplně vyléčit? Děkuji moc ŠT.
Odpověď: V této fázi to vypadá opravdu velmi příznivě, nádor se nechová agresivně, už jsem vám psal. Velmi dobrým prognostickým faktorem je také to, že nádor nebyl v uzlinách, vše svědčí o tom, že šlo o včasný záchyt.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14581
Dobrý den,ultrasonografický nález-vpravo nad rozhraním ZK hypoechogenní ložisko nepravidelneho tvaru a neostrých kontur,vel.23x20x15,v okolí ložiska echogenní lem,ve vzdálenosti 25mm k mammile patrné drobné hypoecho.také neostrých kontur 5mm v průměru.V dolním pólu pravé axily jedna hypoechogenní LU 8mm a jedna LU 9mm s mírně rozšířenou korovou vrstvou.Výsledky biopsie budou až za 14 dní.Je naděje,že se nejedná o zhoubný nález nebo je to moc špatné? děkuji E.R.
Odpověď: V této fázi není možné nic určitého říci, takto se projevuje řada změn, zhoubných i nezhoubných, i mezi zhoubnými jsou nádory "hodné" apod. Je třeba počat na biopsii, pro nejednoznačnost obrazu se dělala.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14578
prodělala jsem rakovinu prsu a jsem po ablaci ,ozařování a bioléčbě ,dva dny mám zarudlé fleky a bolí mě v podpaží a na jedné staně mám dvě bulky ,může se jednat opět o rakovinu ? Děkuji J.H
Odpověď: Je to velmi málo pravděpodobné, počkal bych týden (kdyby se to horšilo tak ihned), kdyby to trvalo, doporučil bych pro klid jít k lékařce a ev. nechat udělat sono, může jít o zánět apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14577
Dobrý večer,mam na levem prsu,na kraji dvorce znamenko,velike jako špendlíkova hlavička a je mírně vystouple,dnes mě to začalo bolet,mam to mírně načervenale kolem dokola,dost mi v znamenku i v prsu rve,je předemnou víkend tak nevím jestli stím zajít na pohotovost nebo stačí až v pondělí,a taky co to muže být.předem děkuji T.H.
Odpověď: Určitě to není nic, co by vyžadovala ve stavu, jak to líčíte, něco urgentního. Počkal bych přes víkend, kdyby se něco podstatně zhoršilo, jděte pak k lékaři. I tak to nevypadá na nic zásadního, ale při obtížích pak pro klid raději k lékaři jděte.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14576
Dobrý den, prosím o laické vysvětlení výsledku vyšetření. benigní (BI-RADS 2]. Tabár III. bez přímé známky malignity, vpravo nodulární okrsky, bez patol. kalcifikací. Děkuji
Odpověď: Je to popis normálního nálezu, který nevyžaduje nic kromě pravidelného screeningu a od vás samovyšetřování, nodulární okrsky je jen určité uspořádání žlázy, je u každé ženy jiné. Tabar III je označení pro prsy, kde je bohatší žláza jen na určitém místě prsu, jinak je jen tuk - ve vašem věku nejobvyklejší typ.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14575
14563 Tiez by som bola spokojnejsia keby bola urobena biopsia ale lekarka na sono sa vyjadrila "radsej do toho nejdeme pichat"kontrola o sest mesiacov pri zmene hned. Zijem v zahranici a tak ma tento neisty zaver drzi v neistote a stava sa zo mna pozorujuci sa hypochonder :) MR:neostro ohranic.stredne prolif.lezia. USG fibroadenom s otaznikom....tak sa ucim zit s otaznikom....vdaka za odpoved.
Odpověď: diagnostika onemocnění prsu a screening je v České republice na vysoké úrovni, také úmrtnost na rakovinu prsu je po Norsku nejnižší v Evropě. U nás většina center dodržuje mezinárodně daná pravidla, ale v jiné zemi to bohužel může být jiné...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14573
2.Doplněno o ultrazvuk.vyšetření. Popis: Při mamosonografii vlevo samostatný útvar patrný není.Vpravo v HZK hypoechogenní čočkovitý útvar vel.16x16x6 benigního vzhledu,nejspíše fibroadenom.Uzliny v axilách patrny nejsou.Kat.2.Při vyšetření nevidím známky malignity.Další vyšetření dle screeningu.Prosím o vysvětlení nálezu,znepokojily mě ty kalcifikace,prý se z nich někdy vytvoří zhoubný nádor.Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Pak se doplnilo sono vyšetření - lékařka nalezla jen změny typicky nezhoubné, nic dalšího nevyžadovala. Hrudkovité kalcifikace obecně jsou benigní, kalcifikace při karcinomu jsou jiné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14572
1.Dobrý den,byla jsem na mamograf.vyšetření,popis vyšetření:Pruhovitá až cárovitá kresba žláz.těles,stranově symetrická.Vpravo v ML projekci v HKK povrchově naznačený útvar málo sytý,vlevo samostatný útvar nenacházím.Kožní vrstvy nejsou rozšířeny,hrudkovité kalcifikace vpravo.Uzliny v axilách nejsou patrny.Tab I kategorie O.
Odpověď: Kategorie 0 znamená, že nález není zcela jednoznačný - je vhodné doplnit mamografii ještě sono vyšetřením, případně cíleným snímkem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14571
Dobrý den,
mám prosbičku, v červnu jsem byla na vyšetření mamografem-mám cysty v prsou na poliklinice Viniční a po vyšetření jsem podstoupila punkci levého prsu, kde mi odebrali vzorky, nebyly zhoubné, takže mám doporučenou kontrolu za půl roku tj.v prosinci. Chtěla bych se nechat vyšetřit u vás klinice Žlutý kopec.Můžu se objednat v ordinaci?
Odpověď: Omlouvám se, ale já nejsem z Brně, jsem z Prahy. Vedoucí lékařkou v MOU je prim. Bartoňková, když tak kontaktujte ji. Jinak pracoviště ve Viniční je také akreditovaným centrem a péče je tam, pokud vím, velmi dobrá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14570
Dobrý den, je mi 30 let a mám 4měsíční miminko. Od včerejšího dne mě bolí v horní části pravého prsa, spíše ke středu hrudníku. Není to žádná velká bolest, jen to prostě cítím. Při pohmatu jsem si nic nenašla. Myslíte, že to může být pouze namožený prsní sval? Dcera už má přes šest kilogramů a často ji chovám. Už nekojím. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: V tomto věku jsou časté bolesti prsů od páteře - těžké dítě, tahání jiných věcí..:-). Kdyby to trvalo či byly jiné obtíže, jděte pro klid na sonografii prsů na akreditované pracoviště, případně přes gynekologa.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14569
Dobrý den,je mi 42 let a v září mi našli na sonu nějaký útvar u kterého je špatně vidět,co to přesně je. Prý se asi jedná bud o zakalenou cystu nebo o fibroadenom. Chci se zepta zda by nebylo lepší útvar o velikosti 7 krát 4 mm vyndat. Mám přijít za půl roku,ale mám strach abych něco neprošvihla. děkuji D.P
Odpověď: Zakalená cysta či fibroadenom nepředstavují žádné nebezpečí, jsou to změny nezhoubné. Osobně bych celkem souhlasil s kontrolou za 6 měsíců, pokud nebudete mít obtíže, kdyby se pak obraz změnil, je metodou volby biopsie pod sono kontrolou. Je zbytečné hned operovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14568
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, co znamená : Výsledek vyšetření 3-BIRADS-pravděpodobně benigní děkuji.
Odpověď: Kategorie BIRADS 3 znamená, že je výsledek pravděpodobně v pořádku, lékař však doporučuje kontrolu v kratším intervalu k porovnání obrazů, zda se v prsu nic neděje, zpravidla za 6 - 12 měsíců.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14567
Dobrý den dnes mě začalo bolet jedno prso mám ho trochu zčervenalý a píchá mě v bradavce co to muže být?děkuji za odpověd.
Odpověď: Bolestivost prsu může být hormonální, od páteře (vertebrogenní), při zarudnutí není možné vyloučit i počínající zánět. Počkal bych 1-2 týdny, kdyby to trvalo, jděte k lékaři, Zběžně to ale na nic podstatného nevypadá, bez vyšetření ale samozřejmě není možné jednoznačně říci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14566
popsán invazivní karcinom NST G2,můžete mi říct o jaký typ karcinomu se jedná,jestli je nebezpečný nebo méně agresivní,děkuji
Odpověď: Je to jen část charakteristiky nádoru, důležitá jsou také imunohistochemická vyšetření včetně receptorů a řada dalších parametrů. Obecně nádor s grade 2 roste většinou středně rychle, rychleji než G1 ale pomaleji než G3.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14565
Dobrý den,chci se zeptat na prognozu mé kamarádky(38let).Má dvě ložiska v prsu,12mm+5mm,triple neg.,ki67 30%,sent.uzlina neg.,metastázy 0.Má AC 6cyklu a také BRCA pozit.,bez ozáření a pak oboustranou ablaciˇ+odstranění vaječníku. Děkuji
Odpověď: Prognózu bohužel není možné takto odhadovat, bylo by to ode mne zásadně neetické, navíc na dálku by to bylo neseriózní a každé onemocnění se může chovat jinak.......
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14564
Dobrý den, provadí se u vás i ultrazvuková vyšetření prsů? Je mi 33 let.Děkuji.B
Odpověď: Určitě, ultrazvukové vyšetření prsů patří mezi základní metody pro diagnostiku onemocnění prsu, spolu s mamografií. Toto vyšetření provádí každé screeningové centrum. Já pracuji v Centru diagnostiky chorob prsu v Praze a v Mamodiagnostickém centru v Berouně, kde jsou nyní zásadně kratší objednací doby. Jinak objednací doby všech center najdete na www.mamo.cz - mapa screeningových center.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14563
Bola som na preventivnej MMG na lavom prsniku je nalez 7x4mm. Na MR sa nasli dalsie 2 lezie ako aj zvacsena LU. Na naslednom sono lekarka sa priklonila k nazoru ze ide o FİA a tie dalsie dve lezie oznacila za medzisvalove LU a zvacsenu uzlinu oznacila za reaktivnu. Uvedomujem bolest v oblasti FIA - ako aj to ze "moje hrcky" si teraz uz viem velmi dobre nahmatat a nepaci sa mi na nich to, ze su tvrde a neposuvaju sa pod kozou...Ako rychlo metastazuje rakovina prsnika?M.
Odpověď: Fibroadenom a rakovina by se měly rozlišit, chovají se jinak na MR. Když není nález jednoznačný, je na místě provést ověření biopsií jehlou pod sono kontrolou (core biopsie), získá se vzorek tkáně a odstraní pochyby. Je to běžný postup, v praxi se pak většinou jen potvrdí, že jde jen o nezhoubné změny. Bez biopsie to ale asi nepůjde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14561
Dotaz č. 14557 pan doktor a co su to hormonalne zmeny podminene? Bola som na sone v 7/2014, teraz idem 12/2014, myslite, ze sa moze zhorsit moj stav za par mesiacov?(dysplasia,konvolut duktov a reaktivne uzliny v axilach) mam velke obavy tam ist, bojim sa, ze mi pokazia vianoce :( mam byt s takymto nalezom uplne v pohode? dakujem vam velmi pekne
Odpověď: Buďte úplně v pohodě, v tomto věku jde o změny zcela obvyklé, nemáte vyšší riziko vzniku nádoru než jiná žena. Nezabýval bych se tím, věnoval bych se příjemnostem a ne stresováním z prsů, kterým nic není.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14560
Dobrý den,
co si myslíte o subkutáním odstranění prsou při pozitivní rodinné anamnéza?
Odpověď: Jen obecně, nevím, jaké riziko ve skutečnosti máte. Odstranění prsů je možností prevence u velmi úzké vybrané skupiny žen, které mají výrazně vysoké riziko vzniku nádoru prsu (zejména ženy s pozitivitou geni BRCA1/2). U nich je celoživotní riziko až 70 - 80%. Pro ženy s jen vyšším rizikem je tento zákrok nevhodný a zbytečný.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14557
Dotaz č. 14553 pan doktor, takze vsetko co mam v priach je benigne a mozem kludne zit? Ja sa strasne tym stresujem, ze je to predrakovinove a preto ma kazdy pol rok sleduju. Viete mi to laicky vysvetlit co to vlastne mam v prsiach?Babka zomrela na rak.prsnika. dakujem
Odpověď: Jde o změny hormonálně podmíněné, běžné, rozhodně se nestresujte, jinak babička s rakovinou vám riziko nezvyšuje. Podle mne budete mít riziko srovnatelné se ženami vašeho věku, rakovina sice existuje, ale je v tomto věku vzácná. Provádějte si samovyšetření, při změnách, které by se neměnily s měsíčky, je vhodné jít k lékaři. O vysvětlení, proč vás sledují každý půl rok, požádejte vašeho lékaře. Jak mi píšete, tak mě důvod nenapadá....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14556
Dobrý den,uz dva mesice kojim. Behem kojeni jsem si v prsu v oblasti dvorce nahmatala bulku. Muj gynekolog mi bez jakehokoliv vysetreni rekl, ze je to zatvrdle mleko a ze se to rozmasiruje. Uz mesic se o to pokousim ale bulka je stale na miste.mela bych se objednat na vysetreni prsu a jaka je moznost rakoviny prsu u kojicich? Matka meho otce mela rakovinu prsu,lze to brat jako genetickou dispozici? Dekuji.v.s.
Odpověď: Na rakovinu to vůbec nevypadá, bez vyšetření (sono) na akreditovaném pracovišti ale není možné úplně jednoznačně říci, o co jde. Pravděpodobně půjde jen o nahromadění mléka, může jít také o nahromadění tekutiny ve žlázce dvorce. Kdyby to trvalo, jděte pro klid na sono prsu, můžete i jako samoplátce bez žádanky, vyšetření si ale uhradíte.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14554
Dobrý den, můžete mi, prosím, vysvětlit - byla jsem na mamografu a pak na doplňujícím SONO vyšetření :
v obou prsech cysty velikosti do 10 mm. Vlevo na RZK je (cca 25 mm od okraje dvorce, 10 mm pod kůží) ostře ohraničené hypoechogenní ložisko 25x20x13 mm, bez výraznějšího prokrvení. Jiné ložiskové změny nenacházím. Axilly volné.
Závěr : BI-RADS 4a - nejasné ložisko spíše bng. char.- ad. CCB
Děkuji J
Odpověď: Lékař zjistil útvar, který nevypadá jako prostá cysta, myslí si, že pravděpodobně půjde jen o nezhoubnou změnu, nález však není jednoznačný (kategorie dle BIRADS 4a). Doporučil proto raději odběr vzorku - biopsii pod sono kontrolou. Je to správný postup, když nález není zcela jednoznačný, je lepší takto postupovat, než jen provést kontrolu. Také já bych nejspíše takto postupoval.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14553
Dobry den, prosim vas z core biopsie mam potvrdene benigna dysplasia. Bolo mi to robene pred 2rokmi a odvtedy ma kazdy pol rok sleduju na sono.Dalej v tom prse mam konvolut duktov. V druhom prse mam zasa reaktivne uzliny, mam sa obavat niecoho zleho do buducna? Je to predrakovinovy stav? Velmi sa toho bojim.dakujem vam velmi pekne
Odpověď: Prostá benigní dysplázie neznamená předrakovinný stav, nemá vyšší riziko vniku rakoviny. Také konvolut duktů neznamená vůbec nic podstatného, i reaktivní uzliny jsou v podstatě normální. Sledování lékař doporučuje asi jen jako prevenci. Pokud je výsledek z biopsie opravdu takový, nemá sledování každý půl rok v tomto věku své medicinské opodstatnění. Já bych doporučil jen samovyšetřování a kontrolu jen při obtížích.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14552
Dobrý den,mám dotaz ohledně mikrokalcifikací - jsem po parc.mastektomii,/3.2012/ následně chemoterapie,ozařování a biologická léčba.Nyní na pohmat v oblasti jizvy/pouze vleže/údajně keloidní zhojení jizvy,na MG a utz popisován shluk mikrokalcifikací, co to obnáší? je toto místo "terén" pro možný návrat nemoci?
jak často a jak prsa vyšetřovat? mívám 1x ročne MG.
Užívám Tamoxifen,genetika negativní.
Děkuji za odpoved´
Odpověď: Mikrokalcifikace jsou v podstatně trojího druhu a lékař zabývající se mamografií by je měl odlišit: benigní, nejednoznačné a maligní. Když jsou typicky nezhoubné (benigní), tedy bez vyššího rizika, nedělá se s nimi nic mimořádného, nejednoznačné se kontrolují častěji či ověřují, maligní ověřují. V jizvě se někdy dělají pooperační kalcifikace benigního charakteru, ty neznamenají rizikový terén. Vyšetřování závisí na konkrétní situaci, výsledku biopsie, stadia, samovyšetření a roční MG (při nejednoznačném nálezu + sono) je obvyklé.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14551
Dobrý den už 3 den mě ostré picha pravé prso. Nedokazi přesně popsat kde protože bolest střílí na celém prsu. Hmatala jsem na něj a zkoušela mackat a bolí to skoro az k podpaždí. Je to nepříjemné a opravdu dost bolestivé. Nevíte co by to mohlo byt ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Jsou možné hlavně dvě příčiny, nejčastější budou obtíže od páteře - například po sportu apod., v tomto věku je možný i vliv hormonů. Na nic závažnějšího to nevypadá, bez vyšetření ale příčinu není možné jednoznačně určit. Každopádně bych počkal tak 2 týdny, kdyby to trvalo, jděte k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14550
Dobrý den,prosím o vysvětlení.Na mamografu byla zjištěna diagnoza tabár III bilat.Děkuji za odpověď.
S pozdravem H.
Odpověď: Tabarova klasifikace(někdy písmeno T) se týká jen typu prsů, zjednodušeně je to typ, kdy je bohatší žláza jen centrálně, jinak převažuje tuk. Neoznačuje to tedy žádnou diagnózu, Diagnóza se kóduje dle klasifikace BIRADS, v praxi písmeno B. B1 a B2 znamená, že je nález v pořádku, je dobré provádět jen samovyšetřování a kontrolu za 2 roky, při obtížích kdykoliv dříve. B3 pak označuje stav, kdy je lepší provést kratší kontrolu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14549
Dobrý den, moje mamka byla dneska na mamografu, protože si našla něco v prsu. Všichni jsme počítali s tím, že to bude jen tukový útvar, ale vrátila se s tím, že jí doktorka udělala i biopsii a že za týden se dozví, jestli to je zhoubné nebo není. Ale že v každým případě musí na operaci. Mohla bych se zeptat, co by to mohlo být i jiného než rakovina, když jí posílá hned na operaci, bez známých výsledků z biopsie? Mamka byla dost rozrušená, takže moc informací nedonesla.
Mnohokrát děkuji za pomoc. L.
Odpověď: Odpověď bude jen teoretická, více nemůžu, když jsem neviděl. V praxi se všechny nálezy, které jsou nejednoznačné či podezřelé, ověřují biopsií většinou pod sono kontrolou, léčba se pak odvíjí od výsledku. Lékařka sdělila svůj bezprostřední pocit, co by mohlo následovat, každopádně však vše bude záviset na výsledku, proto lékařka správně biopsii provedla, bez většího zdržení. V případě, že se najdou i zhoubné buňky, je to stav v dnešní době řešitelný, drtivá většina případů je úspěšně léčitelná. To ale předbíhám, může nastat to i ono, bude ještě dost času mamince vše po obdržení výsledku vysvětlit, je důležité, aby se zeptala, když ji nebude něco jasné. Je povinnost lékaře vše objasnit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14547
Dobrý den pane doktore, jsem po mastektomii a SLNB pravého prsu, LU podle obou histologií (peroperační i pooperační) bez známek metastáz ve všech řezech, Estrogenové receptory 100%, progest. receptory také 100%, proliferační marker Ki-67 je 6%. pT3, pN0, pM0, Her -2 zatím není hotovo. Paní doktorka mi nasadila Tamoxifen 20mg. I když je mi 55 let, stále mám menstruaci. CHCI SE ZEPTAT, ZDA NEBUDU MÍT PROBLÉMY S VAJEČNÍKY A S DĚLOHOU,pokud budu zmíněný lék brát. Prosím ještě o vysvětlení zkratek pT3,pN0,pM0.Děkuji
Odpověď: Je o nádor, který vypadá příznivě. není sice malý (T3 znamená, že má nad 5 cm v nejdelším průměru), nechová se ale agresivně, buňky se dělí poměrně pomalu. Také vysoké hodnoty receptorů jsou příznivým prognostickým ukazatelem, i přes velikost nádor není patrný v uzlinách v podpaží (pN0) ani ve vzdálených orgánech (pM0). Hormonální léčba (prevence, aby se nádor znovu neobjevil) je zde na místě, problémy s dělohou a vaječníky by neměly být.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14546
Dobrý den,
prosila bych o vysvětlení lékařského nálezu:
klinicky prsy symetrické zrtnité struktury bez solidního ložiška. V levé axille jedna uzlina ve vrcholu - 8 mm x 10 mm fyzilog charakteru. Charakter potíží je pravděpodobně vertebrogenního původu - CB syndrom I.sin. Děkuji .
Odpověď: Jde o popis normálního nálezu, také uzlina v podpaží vlevo je normální. Lékař se domnívá, že příčina vašich obtíží je od páteře, tato příčina je u bolestivých prsů opravdu častá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14545
Dobrý den, prosila bych o radu - poslední dobou mám často zdůřelou a bolestivou pravou bradavku, pročervenalou-mažu ji heřmánkovou nebo framykoinovou mastí, ale nějak to nezabírá.
Odpověď: Pokud je bradavka po delší dobu zduřelá, je to důvod jít k lékaři, který vás prohlédne a případně pošle na další vyšetření . mamografii, případně + sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14544
dotaz 14543 - pán doktor, chodím do prsníkov ej poradne a tam mi zistili reaktivne uzliny v Axila ch, môžem aj preto cítiť zdurene a hrbolate prsníky?
Odpověď: Reaktivní uzliny je popis normálních uzlin v podpaží, neznamená to vůbec žádné podstatné změny. Prsy u mladých žen jsou normálně hrbolaté, je to vlivem hormonů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14543
Dobry vecer, prosim vas je to v poriadku ak mam cca tyzden do menstruacie a moje prsia su zdurene, bolestive.Hmatala som si prsia a citim ako keby zlazy uplne hrbolate, zdurene.. Je to ok? Zlaza ide az do podpazusia. Mam velky strach. Dojcila som pred 4rokmi.dakujem
Odpověď: Jsou to typické hormonální změny, kdy žláza zduří před menstruací, je to normální, u mladých žen je to obvyklé, nic to neznamená. Je třeba počkat po menstruaci, kdyby byla nějaké bulka v prsu i pak, je vhodné pro klid jít na sono. Takto to ale na nic podezřelého vůbec nevypadá. Někdy můžou být takto zduřené prsy i příznakem časného těhotenství.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14542
Dobrý deň, môžem sa spýtať, čo znamená toto:prechodný prsník s denznou fibroglandulárnou žľazou a postupujúcou involúciou sonograficky cez tu echa podozrivého z malignity reg Lu nezv. Ďakujem
Odpověď: Je to popis normálního prsu, kde nejsou přítomny žádné známky nádoru, nejsou také zvětšeny uzliny v podpaží.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14541
dobry den chci se zetat mohu uzivat decolen a fenykl tabletky spolecne naraz dekuji
Odpověď: Jsou to oba doplňky stravy, Decolen obsahuje výtažky z mnoha rostlin, nikde není uvedeno, že by společné užívání bylo na překážku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14540
Dobrý den,
dneska jsem byla na UZ prsů a axil. V nálezu mě zaujalo toto: ...oboustranně rozvinutá funkční žláza lehce nepravidelné struktury....
Zajímalo by mě, co to přesně znamená, a jestli to v budoucnu může mít vliv třeba na kojení?

Děkuji,


Odpověď: Na UZ se nadá předvídat úspěšnost kojení. V nálezu je jen "květnatě" vyjádřeno, že máte bohatou žlázu a nevýrazné hormonálně podmíněné změny - ve vašem věku zcela normální obraz.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14539
Dobrý den,
včera jsem byla poprvé na mamografii, ve zprávě je uvedeno Tabár I..prosím o vysvětlení, co to znamená,děkuji.
Odpověď: Jde zjednodušeně řečeno o klasifikaci podílu žlázy a tuku, Tabar I označuje prsy, kde je poměrně bohatá žláza. Je to tedy váš typ prsu, normální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14538
DOBRÝ DEN,
prosím o vysvětlení termínu lipodystrofická uzlina11mm v podpaží.
/Dle sono vyšetř./JINAK BEZ ZNÁMEK MALIGNITY-tomu rozumím./
Na straně vytvoření této uzliny mám divně bolestivý prs,ale sono i
mamograf negativní.Bolesti trvají 4 měsíce,uzlina se vytvořila o něco
později.
Přeji pěkný den a za odpovědˇděkuji.
j.m.
Odpověď: Lipodystrofická uzlina je název pro normální uzlinu bez známek nějakého onemocnění, je tedy v podpaží běžně. Bolestivé prsy ve vašem věku bývají nejčastěji "od páteře", vertebrogenní. Pak pomůže rehabilitační léčba. Předpokládám, že chodíte kromě sono také pravidelně na screeningovou mamografii v rámci prevence, to je třeba.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky