MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 13748
Dobrý den, je mi 23 let a chci ze zeptat, babička měla rakavinu prsu a někde jsem slyšela, že když bych si nechala udělat na plastice umělé implantáty, tak můžu snížit možné riziko vzniku karciomu v prsu? Je toto pravda nebo naopak implantáty mohou zvýšit riziko rakoviny?
Odpověď: Dobrý den, pokud máte v rodinné anamnéze pouze rakovinu u babičky, více významné z maminčiny strany, tak riziko rakoviny prsu u vás není vysoké. Co se týče otázky na implantáty a snížení rizika: toto je případ vysokého rizika, zpravidla geneticky prokázaného, kdy je dobré uvažovat o odstranění prsů s náhradou implantáty ( viz případ Angeliny Jolie) . Otázka zvýšení rizika z implantátů není prokázána. Pokud uvažujete o implantátech, je lépe volit po těhotenství a kojení, jinak hrozí riziko, že po kojení bude kosmetický efekt narušen. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13747
Dobrý den, mám zhoubný nádor prsu o velikosti cca 6 cm. prodělala jsem zatím 4 chemoterapie, ale nádor se nezmenšuje.Je velikost nádoru rozhodující pro přežití této nemoci.
děkuji
Odpověď: Dobrý den, samotná velikost nehraje stěžejní roli, ...spíše se jedná o to, jak se nádor při této velikosti rozšířil jak lokálně tak celotělově. Pokud nádor adekvátně nereaguje na stávající léčbu, je na onkologovi, aby léčbu přehodnotil a upravil. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13746
Dobrý den, je mi 39, kojím 2.dítě, v P prsu se mi tvoří jen minimum mléka, L je OK. V P prsu jsem na dolní hraně vyhmatala nebolestivou bulku velikosti většího hrášku. Můj gynekolog mi řekl, že pravděpodobnost, že jde o nádor, je malá a prs v době laktace vyšetřovat nelze, proto mám jít na mamo vyšetření po ukončení kojení. Chtěla jsem ještě cca 6 měsíců kojit, ale tak dlouho rozhodně vyšetření odložit nechci. Než dítě nuceně odstavím, chci se zeptat, zda je za popsané situace opravdu nezbytné pro vyšetření této konkrétní podezřelé bulky (nikoli celých prsů) ukončit laktaci. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, podle toho jak to popisujete souhlasím, že nepůjde o nic vážného. Nicméně rozumím vašemu psychickému rozpoložení. Vyšetřit prsa v době laktace je trochu obtížnější, někdy je přehlednost snížená, ale rozhodně bych neřekl, že to nejde! Tedy, žádnou laktaci neukončujte, zajděte si přímo do screeningového mamocentra, bez žádanky, za úhradu kolem 400 Kč a budete mít jasno a věřím, že i klid na duši. Lékaře pochopitelně na bulku upozorněte, aby kromě prsů zacílil i na vámi sledovanou oblast. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13745
Dobrý den, u mé dvouleté dcerky dětský doktor zjistil zduření levé prsní žlázky, při zmáčknutí ji nevytéká žádná tekutina, ani to není bolestivé. Jsme odeslány na ultrazvukové vyšetření. Malá byla kojena jen do 3 měsíce věku, od té doby je na UM. Čím to může být způsobené a co nás čeká dále za léčení? Doktor mě uklidňuje, že to není nic vážného, ale přesto mě obavy neopouští :-) Máme v rodině diagnostikovanou rakovinu prsu.
Odpověď: Dobrý den, na rakovinu zapomeňte. Půjde nejspíše o prosté zduření prsní žlázky způsobené hormonálně, které jak vzniklo, tak zase postupně zmizí, buďte v klidu. Hezký den PV.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13744
Dobrý den,
dnes jsem byla na kontrole u gynekologa, kde jsem si stěžovala na přecitlivělost prs. Prohmatal mi je a doporučil vitamíny. Večer jsme s přítelem ovšem objevili malou bulku vcelku pravidelného ovalneho tvaru v pravé vnější čtvrtině rozměr cca 1x0,5 cm, ale je hmatatelná pouze v leže. Může jít o něco závažnějšího i přesto, že mě ten den prohlížel odborník? Mám se znovu objednat? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, je vidět, že váš přítel to dělá s láskou a má šikovné ruce :-) Vážně, je možné, že se jedná o bulku, zrovna tak může jít jen o okrsek žlázy. V takto mladém věku přichází do úvahy nejčastěji cysta či fibroadenom - oboje ložiska, která vám nemusejí dělat vrásky. Doporučuji pro váš klid ultrazvukové vyšetření, lékaře navíc na bulku upozorněte. Můžete jít přímo do screeningového mamocentra, bez žádanky, v daném případě za přímou úhradu kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13742
Dobrý den, je mi 43 let. Asi před půl rokem mě začala bolet hrudní kost na horní části levého prsa ( blíže ke středu těla ). Nyní jsem objevila okolo tohoto místa tužší útvar ( bulka ), pohyblivá zprava doleva, zřejmě spojená ( srostlá) s touto kostí. Nález bolestivý na pohmat a při vstávání z postele. Prosím o radu, je-li tato záležitost závažná. Případně co dělat, kam se obrátit atd. Za radu předem děkuji. M.H.
Odpověď: Dobrý den, i když to vypadá, že souvislost s prsem není, tak bych doporučil cílené ultrazvukové vyšetření. Obecně pokud je bulka pohyblivá, nepředstavuje závažný problém. Nechte se vyšetřit kupř. u praktického lékaře, pokud je vztah k prsu, tak můžete jít do prsní poradny, nebo bez žádanky i přímo do mamocentra. V posledním případě byste platila 400 Kč. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13741
Dobrý den,
už cca měsíc mám výtok z prsu. Většinou je bílý nebo čirý. Samovolně vytéká (špiní prádlo), vypozorovala jsem, že je to většinou při změně počasí nebo při stisku prsu z vnitřní strany. Je většinou většího množství (5 a více ml) ne jen kapka. Těhotná ani po kojení nejsem. Beru antiko Nuvaring.
Může to být něco závažnějšího či ne? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jistě nejde o nic závažného, podklad bude hormonální. Dobré by bylo vyšetřit i hladinu prolaktinu, doporučuji navštívit gynekologa či praktického lékaře a probrat s nimi váš problém. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13738
Dobry vecer mnela bych dotaz uz sem vam sem psala o mem prsu byla jsem na vysetreni rekli ze je vse jak ma byt ale tu malickou bulku tam porad mam a je vecinou pred menstuaci bolestiva nevim wubec co by to mohlo byt ziju v cizene prosim o radu vysetreni sem mnela od lekare a poslal mne na ten ultrazvuk na prso
Odpověď: Dobrý den, pokud máte provedeno ultrazvukové vyšetření a pokud jste lékaře navíc na vaše podezření v podobě bulky upozornila a on mohl vyšetření i zacílit, tak bude vše v pořádku a půjde opravdu nejspíše o okrsek žlázy, který reaguje hormonálně. provádějte jednou měsíčně samovyšetření, pokud bude nález stacionární, stačí kontrola ultrazvukem za 1 rok, při progresi potíží či postupném zvětšování bulky i dříve. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13737
Dobrý den pane doktore Prosím o radu pali ma podpaží na leve strane co to může byt? ? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, bolesti, pálení, citlivost jak prsů tak podpaží jsou časté stesky, které nemají většinou žádný objektivní podklad. Mohou být způsobené jen namožením, hormonálně, reaktivními změnami uzlin. Určitě to není žádný varovný příznak, vyčkejte a pokud neustoupí, můžete pro svůj klid zajít na ultrazvukové vyšetření, kde vše osobně proberete s mamodiagnostikem. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13736
Dobrý den, už docela dlouhou dobu mam jedno prso jiné než druhé. Bradavku mam jakoby "zapadlou" a obcas mi z ní vytíká bílá tekutina, někdy i svědí. Myslíte že by se mohlo jednat o rakovinu?
Odpověď: Dobrý den, nemyslím, že se jedná o rakovinu, můžete mít jen asymetrii prsů a sekrece bude nejspíše hormonální, bradavka může být vrozeně nevystouplá. Doporučuji ultrazvukové vyšetření, event. návštěvu prsní poradny. Bez žádanky je možno přímo do mamocentra za přímou úhradu kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13735
dobry den v roku 2009 ma operovali na pravy prsnik vybrali 13mm pozitivny nador uzliny my nezobrali nakolko ta prva bola negativna tak viac nezobrali. absolvovala som 6 chemo 25+3radioterapiu.v roku 2013 som v jazve v axyle nahmatala hrcku vyoperovali my 10 uzlinz z toho 3 boli pozitivne .absolvovala som 25 radioterapii.teraz po 8 mesiacoch zase citim v jazve hrcku. moze to byt recidivum?
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, možná ano, ale možná se jedná jen o tzv. granulom v jizvě, který je dosti častý. Doporučuji ultrazvukové vyšetření pro váš klid. Nejlepší bude asi volit cestu přes vašeho onkologa. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13734
Dobrý den, mám problém se sekrecí s prsou a nahmatala jsem si bulku pod dvorcem. Sekret je šedozelený. Mám 5 dní před menzes, už před léty jsem brala kapky proti zduření mléčných žláz. Antikoncepci neberu. Může to souviset i s mým přáním dítěte? Mám již 3 děti. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně se jedná o hormonální sekreci, jejíž barvy jsou velmi pestré. Alarmující se především sekrece krvavá. Ve vašem věku je vhodné provedení ultrazvukového vyšetření k objektivizaci nálezu. Navštěvujte pouze akreditovaná mamocentra. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13733
Dobrý den,
dnes jsem byla na biopsii prsu, neohraničený nález, 1,5 cm, dle slov lékařky se "jí nelíbí". Chtěla bych se zeptat, když před rokem tento nález nebyl vidět na ultrazvuku (každý rok podstupuji preventivní prohlídku), dá se považovat za podchycený včas? Jsem hrozně vyděšená. Je mi 34 let, v rodině nikdo rakovinu prsu dosud neměl.
Odpověď: Dobrý den, ložiskový nález do 15 mm lze považovat za časně zachycený. Důležitý bude stav uzlin a podrobný histologický nález, které budou důležitými prognostickými faktory. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13732
Dobry den, jsem po Hodgkinovu lymfomu (2012) a ted me asi měsíc uz poboliva levé prso. Gynekolozka rikala, ze to bude maximálně cysta, a doporučila Mastodynom. Na Sono jdu 18.4. Ale jsem nervózní, prso je napohmat tužší a cítím tam různé hrbolky, oproti druhému. Mam se obávat něčeho, když jsem podstoupila ozařování hrudniku? Pry ze když prso boli, tak to většinou nic není. Dekuji Eliska 32 let ( maminka měla rakovinu prsu a je ted v pořádku)
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, pokud se jedná o cystu či hormonální změny tak je Mastodynon naprosto v pořádku. Rozřešení podá až ultrazvukové vyšetření, 18.4. je poměrně časný termín, uvidíte posléze. V souvislosti s vaší anamnézou jak osobní tak i maminky, doporučuji i do budoucna UZ vyšetření v pravidelných ročních intervalech. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13731
Dobry den chtela bych se zeptat uz pul roku me boli prsa na dotek u bradavek a nekdy cele prsa. a ted se mi objevila bulka na bradavce a nevim co s tim.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o hormonální změny, bulku na bradavce můžete prokonzultovat v mamocentru při ultrazvukovém vyšetření ( bez žádanky za přímou platbu kolem 400 Kč), nebo zajděte do prsní poradny. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13730
Dobrý den,zhruba 10 dní cítím v pravém prsu-z boční vnější části-ostrou bolest,teď poslední dva dny i pálení.Prs mám na pohmat teplejší,bolestivý,oproti druhému mírně zvětšený a velmi citlivý na jakýkoli dotyk.V části,z které přichází bolest jsem si nahmatala nějaký útvar ( jestli zvětšenou prsní žlázu ?-to nedokážu posoudit ). Na UZV jsem objednaná až 29.4.2014,nicméně před rokem tj.04/2013 jsem jej absolvovala s uspokojivým výsledkem-vše bylo v normě a pořádku,žádné nálezy nebyly shledány. Mám se tedy teď něčeho významnějšího obávat?
Velice děkuji za reakci.
Odpověď: Dobrý den, rok je dlouhá doba, doufám, že však půjde o banalitu. Může se jednat o pnoucí, eventuálně i zanícenou cystu, rozvíjející se zánět, či něco solidního,...mohu jen spekulovat. Co na to říká váš gynekolog, on by měl posoudit jak je nález Akutní. akutní vyšetření děláme buď okamžitě, maximálně objednáváme do 1 týdne. , předpokládám, že tomu bude tak i u vašeho mamocentra. Některé ženy volí i přímou platbu, kdy jdou bez objednání. Zvažte sama, nebo je ještě možnost zajít do prsní poradny, kde vás rovněž odborně vyšetří a nechají doplnit potřebné ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13728
Dobrý deň, mám 27 rokov, žiadne deti a rozmýšľam nad plastickou operáciou pŕs. Nechcem žiadne silikóny, len ich podvihnutie (nakoľko vyzerajú hrozne po mojom večnom chudnutí a následnom priberaní) Váha sa mi už ustálila, a preto by som rada podstúpila túto operáciu. Len sa chcem opýtať, či takto operované prsia majú vyššie riziko vzniku rakoviny pŕs ako tie, ktoré nepodstúpili žiaden chirurgický zákrok. A je možné v tomto prípade kojiť? Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den, ideální doba pro modelaci je až po těhotenství a kojení, jinak je riziko, že dobrý kosmetický efekt může být změnami v těhotenství a následným kojením narušen. Po modelaci může být kojení zachováno, ne však v plné míře, neboť při operaci dochází k významnému zásahu do prsní tkáně. Vyšší riziko rakoviny prsu samotnou operací nehrozí, jen přehlednost prsů a diagnostická přesnost může být snížená. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13727
Dobrý den,je mi 30,od 21-29 jsem brala HA,nyní ji 2měsíce neberu.
2.4.jsem byla na prevent.prohlídce prsů ultrazvukem na Bulovce(cca 3 dny před menstruací).
Lékař.zpráva:
- základní struktura prsů smíšení se všemi složkami
- vlevo v HVK naznačené ložisko 7x7x6mm,mohlo by se jednat i o tukový lalůček,k vyloučení ložiskových změn vhodné doplnit MR
- v axilách nejsou patologicky zvětšené LU
Závěr:BI-RADS kat.3.,v.s.benigní nález k vyloučení ložiskových změn v HVK vhodné doplnit MR.
Lékařka mi nic víc nenašla a jsem dost vyděšená a bojím se.
Odpověď: Dobrý den, podle všeho nejde o nic závažného a jen podle popisu vidím MR jako nadbytečnou. U klasifikace BI-RADS 3 - s dovětkem pravděpodobně benigní ( tedy pravděpodobně nezhoubné) je většinou postačující kontrolní vyšetření. Pokud by byla míra nejistoty větší, je vhodnější spíše bioptické ověření. Vše dobře dopadne. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13725
Dobrý den, asi před rokem jsem si nahmatala v pravém prsu zduřeninu. Na sonu mě řekli, že to nic není. Prso mě ale stále bolí a zduřenina se zvětšila a je už velká asi 5 cm, stále nemizí a prso na pohmat bolí. Dá se s tím něco dělat? Neměla bych jít raději na mamograf? Je mi 41 let. Děkuji a hezký den, Štefková
Odpověď: Dobrý den, pokud dochází k progresi tak bych kontrolní vyšetření rozhodně neodkládal. Ve vašem věku je již zcela legitimní provedení mamografie a nejspíše i doplnění ultrazvukového vyšetření, možná jen cílené, bude záležet na přehlednosti mamografie. Na zduřeninu upozorněte v dotazníku rizikových faktorů, ev. i lékaři na ultrazvuku. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13724
dobrý den, je indikoivána magnetická rezonance prsu, pokud diagnoza je nejistá, mamograf byl dělán v říjnu 2013 bez nálezu a ultrazvuk v březnu 2014 objevil útvar, z prsu je již 14 dnů spontánní krvavý sekret bez pozitivního cytologického nálezu, prs je bolestivý.
Velice děkuji za vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den, MR je vysoce specifické vyšetření s jasnými indikačními pravidly a zpravidla následuje až po vyčerpání všech možností - mamografie, ultrazvuk, biopsie,...Ve vašem případě předpokládám bioptické ověření útvaru či kontrastní zobrazení krvácejícího mlékovodu a posléze podle výsledku rozboru a event. nepřehlednosti předchozích zobrazovacích metod může následovat MR. Vše by vám měli podrobně vysvětlit v mamocentru, dobře informovaný pacient = spokojený pacient :-) hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13723
Dobrý den pane doktore,
pře vánoci mě začal výrazněji svědit levá bradavka. Můj gynekolog se s tím nesetkal a říká, že se takto rakovina neprojevuje. Přesto je to zvláštní. Svědění se vyskytuje jak před nmenstruací, tak po ní. Co je příčinou onoho svědění? Ráda bychse ho zbavila. mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. L.
Odpověď: Dobrý den, vždy je trochu více zarážející pokud je problém jen na jedné straně, pokud je oboustranný není člověk tak vyděšený - hovořím z letité zkušenosti z hovorů, které vedu s pacientkami. tak jako může být jednostranná bolest prsu, tak i jednostranné svědění bradavky je možné a jeho podkladem mohou být hormonální změny, tedy pokud nejsou žádné viditelné změny přímo na bradavce, pak bylo dobré navštívit kožního lékaře. Pokud jste neměla ještě vyšetřena prsa, můžete zvolit ultrazvukové vyšetření a daný problém na místě vyřešit s konkrétním mamodiagnostikem. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13721
dobrý den potřebovala bych vědětco znamena lechce nepravidelný parenchym difuzně rozložený s většimi porcemi v hzq bilant,znamky malignity neprokazaný dukty nerozšířeny ,v axillách tuk.degen.uzliny do 12mm.moc děkuji urbanova eva
Odpověď: Dobrý den, to co píšete je jen naše radiologická "hantýrka" popisující strukturu prsů. Pokud máte v nálezu jen toto, i když jste mi nenapsala závěr, tak v daném případě je vše v pořádku a jste zdravá. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13720
´Dobrý deń 26.3. som bola na mamografii a dnes 4.4. na sono prsníkov kde mi ako záver napísali BIRADS 4b st.p. 1.sin zároveň mi zobrali vzorku na cytolog.vyš. prosím Vás môžte mi to vysvetliť? Ďakujem Alena
Odpověď: Dobrý den, v prsu vám našli nějakou změnu, ložisko či zkrátka něco natolik podezřelého, co vyžadovalo ověření a podrobný rozbor, k vyloučení především nádorových změn. Další postup bude stanoven podle výsledku daného rozboru. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13719
Dobrý den,
je mi 34let a v prosinci 2013 jsem prodělala zamlklý potrat - revize, od té doby se nedostavila menstruace, objevili mi srůsty na děloze, rozrušeno před 3 týdny operačně v nemocnici. Stále žádná menstruace. Dnes jsem byla na preventivním vyšetření prsu, zjištěn nález na sono, neohraničený, lékařka mě odesílá na biopsii. Může nález nějak souviset s "hormony" po revizi? děkuji
Odpověď: Dobrý den, obecně lze říci, že hormony pochopitelně ovlivňují i pochody v prsech a hrají roli při vývoji ložisek v prsu. Toto však není váš případ a pouze na hormony bych to nesváděl. Jak se říká naděje umírá poslední, provádíme biopsie i při velmi malé míře pravděpodobnosti zhoubného nádoru, třeba to bude i váš případ a vše dobře dopadne. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13718
Dobrý večer, ráda bych se zeptala, z jakého důvodu je důležité samovyšetřování prsu provádět po menstruaci.Ovlivní výsledek vyšetření špatně zvolená doba? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, důvody jsou prozaické, prsa jsou méně citlivá, bez napětí a zatuhnutí, tím pádem lépe prohmatná a výsledek vyšetření pochopitelně přesnější. Důležitá je systematičnost, pravidelnost, po kterou se naučíte svá prsa dokonale znát a posléze jakákoliv změna vám může odhalit cosi podezřelého. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13716
Dobrý den,před 3 dny se mi udělala těsně vedle plošky levé bradavky asi 5mm boulička,která je i částí v bradavce,píchá mi v bradavce a při zmáčknutí bolí,výtok z bradavky není,bradavka je vystouplá a opuchlá,při zmáčknutí těsně pod bradavkou se pod její kůží( v té bouličce) objeví jakoby tuhý žlutý tuk,ta boulička je při zmáčknutí hladká a lesklá,jinak barva celé bradavky nezměněna,prsní dvorec také v pořádku,na bradavce žádné šupinky.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nejde o nic závažného, nejspíše drobný lokální zánět. Pokud spontánně nevymizí, navštivte odbornou prsní poradnu. Dobré je místo nemačkat, aby se zánět nerozšířil, aplikace lokální protizánětlivé masti, typu Betadine je možný. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13715
Dobrý den, na pravém prsu cítím neurčitou bolest - ve dvorci.Na pohmat mám pocit že je prsní žláza mírně zduřelá. Mám 8měsíční dceru, ale nekojím.Nemám představu co by to mohlo být, malou na této straně nosím,tzn. že mám prso často stlačené...ale nevím zda to může být důvodem.Děkuji za odpověď Katka
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně nepůjde o nic závažného (hormonální změny, možná i namožení), ale pro nabytí jistoty a vašeho klidu doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření na některém ze screeningových mamocenter. Hezký den. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13714
Dobrý den,ráda bych se informovala,zda je možný preventivni screening prsu, když ještě kojím a zároveň jsem podruhé těhotná, nebo je vhodné počkat. Nerada bych podcenila prevenci (matka podlehla karcinomu prsu v 39 letech.Źádné potíže nemám.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, mamografie není v daném případě vhodná, ale můžete si nechat provést preventivní ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových mamocenter, které bude mít dostatečnou výtěžnost. Interval kontrol může být 1 roční. Hezký den. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13713
Dobrý den, touto cestou se na Vás obracím s dotazem přerušení mlékovodů z důvodu vpáč.bradavek.
Rozhodla jsem se pro přeruší, problém vidím v tom, že jsem ještě neměla děti, vím že přerušením přijdu o možnost kojit, jak se ale dá předejít případným problémům, kde tělo pravděpodobně bude produkovat mléko, které nebude mít cestu ven. Redukuje se to prášky, jak velký zásah to pro tělo je. Co může nastat. Děkuji za zodpovězení mého dotazu, s pozdravem Bubeníková
Odpověď: Dobrý den, je možné, že vybavení bradavek nemusí nutně vést k přerušení všech mlékovodů a částečná funkce může být zachovaná. Předpokládám, že se jedná o vrozenou dispozici, rozhodně před chirurgickým zákrokem je vhodné provedení ultrazvukového vyšetření prsů k vyloučení případné přidružené patologie na některém ze screeningových mamocenter. Prášky pro případné ukončení laktace budou zvl. v první fázi po porodu nutné a nikterak negativně neovlivní váš organismus. Hezký den. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13712
dobrý den, dnes na sonu prsu jsem byla požádána o další sono za 14dní, mám se znepokojovat?? Zpráva: Vpravopři rozhraníVK periareolárně v podkoží s tukem téměř isoechogenní léze 6-5-4mm.V axilách četnější reaktivní LU benigního vzhledu. Závěr: Jen parciálněredukující žláza,oj.drobněcystoidní změny,vpravo centrálně popisovanápodkožní léze-drobný žlázový hormonální uzel? (pacientka před menses) FA, jiné?? Děkuji Jindra
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, podle toho co píšete o nic nejde, kontrola za 14 dní moc nevyřeší, aby se projevila nějaká změna je tento interval příliš krátký. Ve vašem věku je vhodné i vyšetření mamografem ve screeningovém mamocentru. Hezký den. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13711
Dobrý den,přestala jsem kojit a sem tam pro úlevu odstříkávám.Teď mi ale místo mlíčka vytéká zažloulá mazlavá tekutina.Je to v pořádku?Nekojím už 2 měsíce.
Odpověď: Dobrý den, sekrece daného typu není patologická. Pokuste se již neodstříkávat, jinak budete touto stimulací stále udržovat sekreci. Při trvajících potížích navštivte gynekologa. Hezký den. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13710
Dobrý den,
Jmenuji se Charlotte Šindlerová, je mi 23 let a jsem matkou tří dětí 5,4,1. Všechny jsem kojila 3 měsíce.Menstruaci jsem dostala ve 12 letech. Od listopadu 2013 se mi zvětšilo levé prso, všimla jsem si toho na podprsenkách. Má velikost je 85/E Poslední měsíc, mi s prsa vystřeluje ostrá bolest, nebo když si ho zmáčknu. Bolest se stupňuje. Říkala jsem o tom svém gynekologovi a ten mi řek, že je vše v pořádku a mám jen zduřelé mléčné žlázy. Nevím na čem jsem. Mám obavy, aby to nebylo něco jiného. Mám se nechat vyšetřit mamografem?
S pozdravem Šindlerová
Odpověď: Dobrý den Charlotte, předně smekám pomyslný klobouk nad tím, jak jste se činila :-) a nyní k věci. Mamografie je ve vašem věku ještě nevhodná a pro Váš klid bych doporučil provedení ultrazvukového vyšetření na některém ze screeningových mamocenter. Bez žádanky od gynekologa je cena vyšetření kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13709
Dobrý den!
Chtěla bych se zeptat, jestli může být problém pnutí jen v jednom prsu (pocit, jako bych měla těsně před kojením), prs je v jednom místě bolestivý, ale bulku jsem nenahmatala. Pnutí trvá chvilku, ale mnohokrát během dne. Můj gynekolog nad tím mávnul rukou, přesto bych ráda věděla.Může jít třeba i o hromonální vliv?Ale zase jen na jednom prsu mi přijde divné... Děkuji moc za vyjádření! S pozdravem Lenka U.
Odpověď: Dobrý den, dosti často se setkávám se stesky na bolest pouze jednoho prsu. Chápu, že v daném případě je to divné, ale může to tak být. Hormonální vliv je velmi pravděpodobný. Rozhodně bych ve vašem věku doporučil pro objektivní posouzení ultrazvukové vyšetření. Pokud by měl gynekolog problém s vystavením žádanky, cena pro samoplátce se pohybuje kolem 400 Kč. Vyhledejte pouze screeningové mamocentrum, kde máte zaručenou kvalitu. Hezký den. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13708
Dobrý den, mám takovýto dotaz. Je mi 37 let a od svých 34 letech podstupuji IVF. Bohužel nemohu mít dítě normální cestou. Prodělala jsem tři cykli IVF, nakonec při třetím jsem otěhotněla, ale v 10 tt se miminko přestalo vyvíjet, musela jsem podstoupit kyretáž. Úspěch po takové době mě sice motivuje to nevzdávat a pustit se do dalšího pokusu. Ovšem, na druhé straně .. 4 ivf je již opravdu opakovaná zátěž a nejsem si jistá, zda by nebylo lépe již něco takového nepodstupovat, bojím se rizik do budoucna. Na prevence chodím. Ráda bych se tak zeptala, jak vysoké riziko opakování ivf přináší. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že máte na mysli riziko onemocnění prsů při hormonální stimulaci. Asi nikdo vám toto riziko přesně nevyčíslí, to že je v souvislosti s hormonální stimulací přítomné je naprosto jasné a nezbývá než soustředit se na prevenci. Do 40 let bych doporučil v ročních intervalech ultrazvukové vyšetření a po 40 roce věku již v kombinaci s mamografií, na některém ze screeningových mamocenter (seznam na www.mamo.cz). Hezký den a hodně štěstí do budoucna. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13706
Dobry den, chtela jsem se zeptat mepa jsem bolesti leveho prsa nad bradavkou a nyni mam bolest a citim nejakou srazeninu ci tvar v levem prsu na boku. Nevim ci to muze byt zmenou hormonalni antikoncepce? Gynekolog mi dal zadanku na vysetreni, aby jsme si byli jisti a chtela jsem jen vedet ci se vysetreni plati? Dekuji za odpoved Michala Ben Mohamed
Odpověď: Dobrý den, to záleží na tom, jak lékař vystavil žádanku. V daném případě předpokládám, že vyšetření bude na pojišťovnu. Pokud se mýlím, cena ultrazvukového vyšetření není nikterak závratná a pohybuje se okolo 400 Kč. Hezký den. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13704
Dobrý den,nevím úplně zda mi budete v tomto směru nápomocen ale na pokus nic nedám.Moje malá dcerka (9měs.) má v levém prsu pohyblivou bulku,podle obvodního lékaře jen zduřelá uzlinka která prý zmizí.Byly jsme i na ultrazvukovém vyšetření a tam nás také ujistili že o nic nejde.Bohužel ale nám nedá spát protože mám pocit že se zvětšuje.
Poraďte prosím co dělat,kam se obrátit.
Děkuji.Žundálková.
Odpověď: Dobrý den, asi bych tomu dal také ještě čas, tak jak se objevila může zase zmizet. Její přítomnost v prsu není výjimkou, charakter bude nejspíše reaktivní, což je obecná vlastnost uzlin jako určitých strážců. Uzliny reagují na různé podněty, které když ustoupí, i uzliny se vrátí do normálu. Pokud nebude mizet, tak bych před se jen zašel znovu k dětskému lékaři, aby jste společně zkusili zapátrat po vyvolávací příčině. Hezký den. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13703
Před 14 dny změny na L bradavce a dvorci, hnisavé povrchová eroze a stroupky, zlepš. po framykoinu. Po 6 dnech bolest v prsu s rezist. v ZHK. Brnění a bolest L ruky. MG a USG BI-RADS O, Tabár IV. nepřehl. ml. žl. oboustr., mikrokalc. nelze sledovat, USG normoech. , ložisko mal. et. nelze prokázat.Axil. uzl. fyziol. .
Mamár.tým - Bradavky obou prsů rozdílné konfigur. , vlevo t.č. zbytnělá, hrot směřuje vzhůru a zevně. Nad dvorcem hmatná tužší rezist. Palpační mírná citl. Mírná trakce. Zá: t.č. se nález nejeví jako maligní, ale spíše zánět. proces v místě centr. duktů. Prosím o Váš názor.
Odpověď: Dobrý den, myslím, že vám bylo v danou chvíli nabídnuto a provedeno vše jak má být. Rozhodně bude potřeba celou záležitost pečlivě sledovat, objektivně především ultrazvukem. Pokud nebude patrné zlepšení je dobré uvažovat o odběru vzorku na histologické vyšetření. Hezký den PV.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13702
K dotazu 13701:
Paní primářko, ještě Vás poprosím o jednu odpověď, jak je to v primární péči v rámci preventivního programu (gynekolog, všeob. lékař), tam má pacientku o samovyšetření poučit lékař či může i sestra v rámci svých kompetencí.
Děkuji za odpověď
Odpověď: V rámci primární péče nemá ani gynekolog ani jeho sestra ze zákona povinnost učit pacientku samovyšetření. To nikdy nepatřilo do lékařské péče. Samovyšetření vždy bylo a bude součástí dobrovolných aktivit pacientských organizací. Všechny výukové materiály vznikaly z optimismu a potřeby pomáhat. Osobně mám ze všech těchto aktivit radost a pomáhám jim ze všech sil.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13701
Můžou poučení o samovyšetření prsů provádět i sestry, nebo je to jen v kompetenci lékař? Děkuji za odpověď štolfová
Odpověď: Poučení o samovyšetřování prsů může provádět každý, kdo je v tom tématu vzdělaný a koho šíření této užitečné osvěty zajímá. Například pacientské organizace Aliance žen s rakovinou prsu nebo pacientské servisy Mamma help, pravidelně proškolují i laické školitele. Pokud máte o proškolení zájem, obraťte se na ředitelku Aliance paní Evu Knappovou. Jde o to, že při poučení o samovyšetřování je nezbytné zmínit některé důležité aspekty, samovyšetření má některé nepodkročitelné body, aby bylo funkční. Instruktážní film o samovyšetřování je také na www.ulekare.cz, podobnou verzi jsem natočila s Annou K. Toto DVD Vám můžeme na našem pracovišti poskytnout, je možno si napsat na www.buprague.cz, ozve se Vám některá z mých asistentek. Samovyšetřování šíří v ČR převážně pacientské organizace v rámci svých dobrovolných aktivit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13700
Dobry den chcela by som sa spytat na vas nazor z usg prsnka.Prechodny typ p.zlazy,l.sin v HLQ/v koleracii s MG obrazom/vizualizujem hypogenny zlazovy okrsok s cystami a cystickymi duktektaziami velkosti20x6mm-kolerat k kondenzacii ,inak bilat,bez solidnych a cyst.lezii bez echostruktur susp.malignity,,axilly bez LAp,zaver Birads3v.s.lozisko adenozy v HLQ l.sin.Chcela som sa spytat ci je postacujuca kontrola o polroka a ci sa nerobi biopsiapri takychto nalezoch,,Dakujem.
Odpověď: Já bych především překlasifikovala Váš nález z BiRADS 3 - pravděpodobně benigní na Birads 2 - benigní nález (nezhoubný). Máte v prsu malou atypii, která není nebezpečná, ani bych jí nenazývala adenózou. Norma pro prsní žlázu je totiž velmi široká. Velmi podobně Vám odpověděla moje kolegyně, se kterou jste komunikovala v únoru tohoto roku. Opravdu se ničeho nebojte. Jsem spolu s ní přesvědčená, že kontrola za půl roku postačí. Bude-li nějaká změna - například ve velikosti - může se provést ověřovací biopsie, pokud bude nález podobný, nejsou další kontroly a už vůbec ne biopsie zapotřebí. Celkově tento vzkaz pro Vás uzavírám tím, že podle popisu proběhlých vyšetření není důvod k panice. Nikde se neobjevují známky, které by svědčily pro přítomnost zhoubného ložiska.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13699
Dobrý večer.Asi pred mesiacom som bola na sone prsníkov. Našli mi ložisko charakteru FIA no tiež axilárnu lymfadenopatiu.V závere mám popis,že ide pravdepodobne o benígny nález- BI-RADS 3,no všade čítam,že axilárna lymfodenopátia je väčšinou z karcinómu prsníka.Je to skutočne tak?Moja gynekologička ma ukĺudnila,že je to v poriadku,no ja som stále znepokojená.Na kontrolné sono mám ísť o 3 mesiace.Dakujem za odpoveď
Odpověď: Axilární lymfadenopatie je zcela obvyklé, klinicky nevýznamné lehké zvětšení uzlin. Není dobré, že je tato nevýznamnost uváděná v popisu sonografického vyšetření. Se zhoubnými ložisky v prsu se druží možnost infiltrace uzlin, což je zcela jiná záležitost. Je velmi zbytečné a zavádějící, hledat zdravotní informace na internetu nebo v jiných nelékařských materiálech. Takové informace jsou neověřené. Pokud máte v prsu fibroadenom, je bežné, že se provede kontrola za tři měsíce, to aby se posoudila dynamika jeho růstu. Pokud neroste, je to ideální stav, který se nemusí řešit chirurgicky. Pokud vyroste rychle, znásobí svoji velikost, je dobré provést ověřovací biopsii, aby se vyloučil tzv cystosarcoma phyllodes, což je z většiny nezhoubný nález, ale umí mít zhoubnější stadia. Cystocarcoma nikdy nemetastazuje do spádových uzlin,ale vždy se z prsu chirurgicky odstraňuje. Pokud půjde jen o fibroadenom, který bude oscilovat okolo původní velikosti, není třeba chirurgický výkon. Na prsech mladých žen se zbytečné chirurgické výkony nemají provádět!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13697
Druhá část: MS mi skončila včera, válečky se stáhly a zklidnily, ale prs je stále zvětšený a svěšený a také v něm pociťuji jisté napětí a na boční straně jsem si nahmatala citlivou jakoby žlázu nebo žílu táhnoucí se šikmo do podpaží. Prs ebolí, není červený ani žádné jiné změny.Je možná souvislost s psych.nepohodou, nervozitou, napětím - myslím, zda to může ovlivnit horm.rovnováhu a ta se pak takto může projevit. Prosím o radu čím by to mohlo být. Moc děkuji.
Odpověď: Stav prsní žlázy je ovlivnitelný vším, co jste vypsala jako možnosti : úzkostí, napětím, přepracováním, nezapomínejme ani na těhotenství. Pokud skutečně hmatáte žílu v podkoží, pak by také mohlo jít o Mondorovu chorobu, což je zánět žíly. Neléčí antibiotiky ani jinak, příznaky samy ustoupí, jn nelze říci, zda to bude trvat několik dní nebo spíše týdnů. Podle mého názoru se nemusíte obávat závažné diagnózy, ale ultrazvukové vyšetření, které Vám doporučuji, by Vám přineslo klid. HLAVNĚ dobře vyšetřujícímu lékaři popište všechny změny, i ty, keré již odezněly.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13696
Dobrý den,už několik měs. mám v P prsu ve stř.části kousek od bradavky směrem vně malý "váleček",který se po ovulaci zvětší, je bolestivý a citlivý na dotek. Před MS se zklidní, zmenší, nebolí, až do další ovulace, zdá se, že se postupně pomalinku zmenšuje. Minulý měsíc se objevil takový "provaz s uzlíky",táhne se příčně spodní části P prsu a reaguje stejně jako "váleček". Usuzuji, podle chování, že by se mohlo jednat o hormonální uzle. Tentokrát mě to ale znervóznilo a mnohokrát denně jsem si prs prohmatávala. Při MS jsem si všimla, že prs je mírně zvětšený a jakoby svěšený oproti druhému.
Odpověď: Váš problém popisujete velmi dobře. Jakákoliv "pulzující" změna v prsní žláze je s největší pravděpodobností hormonáního původu. Pro úplný klid, a také proto, že je Vám přes 30 let, bych však doporučila ulrazvukové vyšetření, které by splnilo svou preventivní roli, zároveň by jednoznačně objasnilo Váš měnlivý nález. Objednejte se v jednom z screeningových center (www.mamo.cz). Ideální je, aby vyšetření proběhlo v maximu Vašich obtíží.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13694
Dobrý den, prosím o radu.. jsem dva roky po kojení, v každém prsu mi zůstala taková tvrdá "bulka" velikosti 3-5 cm velmi nepravidelného tvaru. Je cítit pokud prs zmáčknu. Je to normální nález? jedná se jen o mléčnou žlázu, které po kojení zustala zvětšená? prsy si prohlížím pravidleně, ale nepřišlo mi, že by tento nález nebyl normální.. Prso při zmáčknutí má být měkké? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: V prsech je samozřejmě určitý objem prsní žlázy, která není jednoznačně úplně měkká, u některých žen je dokonce velmi tuhá a hrbolatá. Nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je : objednat se na ultrazvukové vyšetření , kde Vám jednoznačně, sdělí, zda to,co si ve svých prsech hmatáte, je jen prsní žláza. Bude to velmi pravděpodobné. Doporučuji Vám: najdětet si na www.mamo.cz ve svém nejbližším okolí screeningové centrum,kde pracují specializovaní lékaři. Vyšetření Vás bude stát 400-500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13693
Dobrý den.
Na levém dvorci jsem si spíše blíže k vnější kůži(prostě okolo bradavky - mám tam více takových klasických jakoby vřídků) nahmatala bulku, nelze ji vymáčknout, nebolí.
Docela mě znepokojuje, bradavku mám v pořádku, žádný výtok nebo hnis.
Děkuji Šromová
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde tzv Mondorovu ucpanou žlázku - jde o mazovou žlázu v podkoží dvorce. Může se chovat dvěma způsoby : buď se vyprázdní, nebo vstřebá. Nedá se předpovědět, která ze dvou variant nastane. Nález nemá žádnou souvislost s eventuálím zhoubným onemocněním prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13692
dobry den, byla jsem na MR prsu s timto zaverem: mlecna zlaza symetricka, postkontrastne je opacifikace nehomogenni, bilat. vyrazneji opacifikuji vicecetne hladce konturovane noduly do 5 mm. Sledovane lozisko na hranici ZKK vlevo nema charakter cysty, je solidni, ostrych kontur. charakter opacifikace nelze pro preruseni vysetreni stanovit. v axilach nejsou lymfadenopatie. Mohla byste mi p. doktorko priblizit co to znamena, mam velky strach. Dekuji
Odpověď: Na každém pracovišti se používí trochu jinýjazyk - nicméně z popisu ani v náznaku nevyplývá, že by mělo jít o závažnou diagnózu zhoubného ložiska, Zřejmě nastaly během vyšetření nějaké obtíže a vyšetření nebylo dokončeno, známky malignity - zhoubnosti - se neobjevily.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13691
Dobrý den, jsem v listopadu 2013 po chirurgickém odstranění vývodů prsních zláz pro recid. abscessy v L prsu. Bylo mi rečeno, ze uz mi nic nehrozí, ale stále mám bolesti, v prsu štípe, mám ztvrdliny okolo bradavky a prso je citlivé. Na mamograf mám nárok az v r. 2015. Mám se nečeho obávat a rešit to, nebo je to bězné, ze bolesti jsou i více jak po čtvrt roce. Děkuji.
Odpověď: Popisujete velmi složitou problematiku. Vím, že s naší poradnou komunikujete již od roku 2009 a že Vaše obtíže jsou vleké. Dovolím si poskytnout Vám na ně jiný pohled: Chronické zánětlivé obtíže jsou velmi často spojené s jakýmsi "nevyváženým stavem" Vašeho organismu. Tyto problémy dobře zvládá nezápadní medicína - tedy tradiční čínská medicína nebo homeopatie, nebo další přístup, který prezentuje v ČR kliika Paracelsus. Chronické záněty se také dají regulovat změnou stravy - úplným vysazením cukru, významným omezením mléčných výrobků a bílé mouky. Vím, že moje odpověď není jednoznačná, pokouším se Vám dát inspiraci. Zdraví někdy přichází odjinud, než si představujeme.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13690
Dobrý den.Jsem po léčbě rakoviny prsu a přišel mi i výsledek z genetiky.Co přesně znamená,že mutace genů BRCA1 a BRCA2 není přítomna.Děkuji za odpověď
Odpověď: Je to pro Vás vemi dobrá zpráva. Velmi zjednodušeně: nemáte významně vyšší riziko pro vznik nádorů prsu, než ostatní populace. Po vyléčení nemusíte uvažovat o dalších preventivních krocích, které jsou poměrně složité.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13689
Dobrý den, na pravém boku vedle prsu mám tukovou bulku cca 4cm. Vzhledem k tomu, že se máma léčí s rakovinou prsu, chodím každý rok na ultrazvuk, kde mi ji hlídají(v prubehu let se mirne zvetsuje). Bylo mi sděleno, že není třeba ji operovat, pouze pokud si to přeji z estetických důvodů. Přišlo mi zbytečné do sebe nechat řezat, pokud to není nutné, ale četla jsem případy, kdy si ji ženy nechaly operovat a byl to nádor. Nevím, zda je ultrazvuk 1x za rok dostatečný a neměla bych si ji nechat vyndat. Děkuji za názor.
Odpověď: Jednoznačný klid Vám přinese pouze, pokud se provede tenkojehlová biopsie z ložiska, které je Vám sledováno.Pokud se při této tenkojehové biopsii prokáže, že jde o nezhoubné ložisko, není zapotřebí ho sledovat. Pokud Vás ložisko neobtěžuje zvýšenou bolestivostí, a je skutečně benigní (nezhoubné), není třeba ho sledovat ani operovat.Není dobré chirurgicky řešit v prsu nic nevýznamného u žen Vašeho věku, které ještě nerodily.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13688
Dobrý den, již druhý den mi při různých pohybech vystřeluje bodavá bolest směrem z prsu do bradavky. Pouze na jednom prsu. Prsa mám F a moc tam toho nenahmatám. Na kontrole jsem byla naposledy před rokem (jsem v pracovně v zahraničí a nechci riskovat poplatky za doktory). Nejsem těhotná a nikdy jsem nebyla. Prosím o radu a děkuji za odpověď.
Odpověď: Vaše obtíže velmi sugestivně připomínají potíže související s hrudní páteří nebo blokádou žeber. Najděte si šikovného fyzioterapeuta, který Vám provede mobilizaci žeber nebo jiný velmi šetrný zákrok na hrudním koši. Vaše obtíže nejsou typické pro příznaky, které by jednoznačně souvisely s prsní žlázou. Až přijedete do Čech , nechte se vyšetřit v některém ze screeningových center - adresy najdete na webu www.mamo.cz VšetřeníVás bude stát 400-500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13687
Dobbrý den,
jsem pacientkou onkologie Na zeleném Pruhu v roce 2011 jsem absolvovala odstranění malého nádoru prsu, od té doby beru tamoxifen Ebeve a jsem v tpomot směru v pořádku . V poslední době se u mě začalo projevovat svědění a pálení v oblasti zevních rodidel. Kdysi jsem toto kvasinkové svědění měla tak 1x za dva roky, poslední dobou je to však čatější a v současnosti těmito problémy trpím velmi často ( 1x zaměsíc).Mohou tyto problémy souviset s dlouhodobým užíváním tamoxifenu? Děkuji.
Odpověď: Nejsem onkolog, ale v mé ordinaci, ve které vyšetřuji již nejméně 18let ženy léčené Tamoxifenem-po léčbě pro karcinom prsu, jsem se občas setkala s Vámi popisovanou obtíží v období léčby. Vždy však šlo o ženu v období perimenopauzy - stejně jako u Vás, proto bych Vaše obtíže přisuzovala kombinaci léčby a tohoto pro ženy náročného období. Bude nezbytné, abyste své obtíže komunikovala jak se svým gynekologem, tak s onkologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13686
Dobrý den, kvůli problémům jsem přešla z antik. Dayllete na Mistra, beru první plato, dost mě bolí prsa a celkově mám pocit, že došlo i k menšímu zvětšení. Jde o to, že mám v jednom prsu fibroadenom a v druhém fibrolipom, pravidelně chodím na sonografické kontroly. Můj gynekolog mě ujistil, že na tyto bulky by antikoncepce Mistra neměla mít vliv já mám ale strach, je tomu opravdu tak, i když má antik. Mistra více estrogenů? Předem děkuji za odpověď Michala
Odpověď: Fibroadenomy jsou nezhoubné uzle v prsní žláze, které jsou senzitivmí na hormony, zejména na estrogeny. To, že jsou na ně citlivé a pod jejich vlivem se mohou cyklicky (v závislosti na menstruaci) zvětšovat a zmenšovat neznamená, že užívání Vám zvyšuje onkologické riziko. Otázkou samozřejmě zůstává, zda je opravdu nezbytné, abyste antikoncepci užívala. V České republice se k užívání AT přistupuje lehkovážně, užíváme nejvíce antikoncepce z celé Evropy. Užívání AT, zejména dlouhodobé, není pro organismus ženy fyziologické. Ale to se dostáváme do jiného tématu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13685
Dobrý večer mám bolesti prsou a podpaží už asi týden bolej me ze strany vic...Děkuji za odpověď.
Odpověď: Bolestivost, která se v prsech objevuje spíše z laterálních směrů (z bočních stran), se více, než problému prsů, přisuzuje obtížím přeneseným z hrudní páteře. Zamyslete se na tím, v jaké pracovní poloze trávíte nejvíce času. Taková obtíž se nesnadno řeší jednorázově, ideální je pravidelné cvičení - taj-či, joga atp. Pokud máte pocit, že jsou obtíže vázané na prsní žlázu, je vhodný nehormonální preparát MASTODYNON, kuopuje se volně v lékárnách, jde o bylinné kapky. Mladé ženy si je pochvalují.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13684
Dotaz č. 13683 Pani doktorka, preco ma opat vystrasili? Uz som bola zmierena s tym, ze som natom ako kazda jedna zdrava zena. Vasa poradna je najlepsia a moc vam dakujem. Teraz zasa mam strach v sebe
Odpověď: Navštivte se svými úzkostmi a strachy odborníka - psychologa. To jediné, co Vám mohu doporučit, o Vašich obtížích se bavíme již více, než dva roky. Já Vás považuji za zdravou ženu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13683
dobry den, uz dlshie sa vas vypytujem o mojej benignej dysplasii, konvolute drobnych duktov a reaktivnych uzlinach. Pytala som sa v jednej poradni na tuto otazku co to mam a odpisali mi:
Výsledky z biopsie sú hormonálneho charakteru. Máte trošku zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka v porovnaní so ženskou populáciou. Ale celkovo je to približne rovnaké ako každá žena. Opat sa bojim
Odpověď: Není pravda, že hormonální změny v prsní žláze znamenají vyšší riziko rakoviny prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13682
Mám čtyři měsíce silnou bolest v prsu,až pálení.Bylo mi doporučeno udělat mamograf a biopsii,ale pro bolestivost jsem mamo odmítla.není opravdu možné,použít nějakou medikaci na zmírnění bolesti,nebo odebrat krev jestli se nejedná o zánět?Za odpověď děkuji.
Odpověď: Pokud byla doporučena biopsie, zřejmě jde vedle bolestivosti a pálení také o podezření z ložiska v prsu. Vy můžete zkusit jakýkoliv lék, který je proti bolesti a současně protizánětlivý: například Ibalgin se dá koupit běžně v lékárně. Před výkonem by, podle mého názoru, mělo stačit 600 mg. Z odběru krve se jednoznačně nepozná, zda jde pouze o zánět nebo například o zánětlivý karcinom. Myslím, že nepůjde jen o zánět, protože obtíže trvají již 4 měsíce a nemáte teplotu. Byl Vám proveden alespoň ultrazvuk? Myslím, že jste neuvedla všechny, pro mě potřebné informace, abych Vám mohla opravdu kvalifikovaně odpovědět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13681
Dobry den. Za 6 dni mam nastup do nemocnice. Pod celkovou anestezii mi budou odebirat bulku v prsu a posilat na biopsii. Take v tuto dobu bych mela dostat menstruaci. Ma gynekolozka mi predepsala Norethisteron na oddaleni menzes, ale nevim, zda to muzu vubec pouzit pred timto zakrokem. Nezkresli to nejak vysledky biopsie? Mockrat dekuji za odpoved.
Odpověď: Hormonální léčba nijak nezkreslí výsledek. Jsem jen velmi překvapená, že Vám budou posílat vzorek až z operace, moderní přístup znamená: provést biopsii tenkou jehlou za kontroly ultrazvuku a teprve podle výsledku se rozhodovat, zda je vůbec operace nutná. Zejména u ženy Vašeho mladého věku, se všechny záležitosti týkající se prsů řeší velmi opatrně - konzervativně - bez zbytečných chirurgických zásahů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13680
Dobrý den,včera jsem byla na mamogr.vyšetření. Zpráva :Žlázový typ mléčné žlázy ze zmnoženou kresbou HZQ-cíleně bez ložisek,jinak bez ložiskových infiltrativních změn, podezřelých mikrokalcifikací a lymfadenopatie. Asymetrie žláz parenchymu vpravo. DĚKUJI
Odpověď: Z popisu mamografie je zřejmé, že jste v pořádku. Asymetrie v rozložení žlázy neznamená automaticky nemoc nebo patologické ložisko. Pokud Vám vydali nález bez doplňujícího ultrazvukového vyšetření, tak si byli jistí, že jde o nevýznamnou asymetrii, pokud si Vás ještě na UZ pozvali, tak velmi pravděpodobně potvrdí, že je vše v pořádku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13679
Dobrý den! V 6/2010 proběhla ablace prsu pro invazivní lobulární nádor, ze 13 uzlin 13 pozitivních. Proběhla chemoterapie a ozařování. Rok a půl v pohodě, v 11/2012 zjištěny metastázy v kostech. Od 3/2013 beru do dnešní doby xelodu, výsledky dobré z hodnoty onkomarkerů 1125 jsem dnes na 115. Xelodu celkem snáším ( 14 dní + týden volna), cítím se celkem dobře, až na únavu a celkovou "opotřebenost". Jezdím na kole, plavu, chodím na procházky. Jak dlouho můžu xelodu užívat ? A lze ji eventuelně nahradit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Na tuto čistě onkologickou otázku, bohužel, nemohu jednoznačně odpovědět. Nejspolehlivější bude, když se zeptáte Vašeho ošetřujícího onkologa. Je skvělé, že Xeloda tak dobře zabrala. Ve farmakologických možnostech je obvyklé, že se nahradí lék, který přestal fungovat nebo se pro nežádoucí účinky nemůže dále podávat. Portfolio léků je opravdu široké.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13678
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám poblém s bradavkami mam je vpáčené, a nevím jestli to je jenom ze stresu nebo dospívání. Měla bych si s tí zajít k lékaři a v případě že ano měla bych jít ke gynekologovi nebo jakému doktorovi? Děkuji za odpověď Sabina
Odpověď: Vpáčené bradavky jsou celkem častá obtíž. Nepomůže ani gynekolog, ani chirurg. Pomoci si můžete jen a jen Vy sama. Při každém sprchování si bradavky masírujte, jakoby je povytahujte navenek.. Pod bradavkami jsou malinké papilární svalečky, které mají tendenci bradavky vtahovat dovnitř. Nevylučuji stresový mechanismus. Jedinou cestou tedy je protahovat ty miniaturní svalečky - pozor opravdu jemně, nehmožděte se zbytečně. Vybavování bradavek navenek má také význam hygienický, aby se okolo nich nezdržoval mázek, ve kerém se mohou množit bakterie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13677
dobry den mohu mit rakovinu ve 14 letech me proso je velmi citlive i bradavka a mam ho dost zvetšene
Odpověď: Milá mladá dámo. Zatím se v České republice nestalo, aby se objevila rakovina prsu v tomto mladém věku. Prsní žláza ještě není dozrálá a to je právě důvod obtíží, které Vás teď trápí.Prso, které se zvětšilo, teď zažívá bouřivější vývoj, druhé prso to zcela určitě brzy dožene. Ničeho se neobávejte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13676
Dobrý deň, chcem veľmi pekne poprosiť o informáciu čo znamená z lekárske j správy:hrudkovité benígne MK.Zachytené axily bez pat.tieňov.
Záver: Prechodný typ mliečnej žľazy s ložiskovým tieňom BI RADS 0-doplniť usg.vyš. Ďakujem za Váš čas pekný deň
Odpověď: Všechno, co je v popisu zmíněno, je normální. Hrudkovité kalcifikace nejsou nebezpečné, v axilách - v podpaždí nemáte změněné uzliny. BiRADs 0 znamená, že pro jistotu chce ještě lékař doplňující ultrazvuk, neboť některé části prsu v mamografii nebyly dostatečně přehledné. Neznamená to automaticky, že by měl lékař podezření na patologický nález v prsech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13675
Dobré ráno.
dnes jsem byla na sonu prsů a axil a toto je výsledek:
oboustranně zralý prs s nevelkými fibrosním i mastopatickými změnami v parenchymu. Bilat. ojedinělé cystičky do 4 mm, nečetné a nevýrazné retromammilární duktektasie.
Axily: Oboustranně bez zvětšených uzlin, přítomny je benigní uzliny do 16 mm.
je to v pořádku? Byla jsem na sonu, protože maminka v záři prodělala operaci prsu - invazivní duktální karcinom.
Děkuji za odpověď, Lucie Vykoupilová
Odpověď: Všechny popsané části Vašich prsů jsou v pořádku. Popis je zbytečně složitý, některé výrazy jsou zastaralé. Z popisu však nezaznívá žádná pochybnost o tom, že jste zdravá.Vzhledem k diagnóze maminky by jistě bylo na místě, abyste preventivní ultazvukové vyšetření podstupovala jednou za dva roky. Jen si ověřte, zda je pracoviště, kam budete chodit, na seznamu akreditovaných pracovišť, kde máte jistotu kvality. ( www.mamo.cz) Také je dobré naučit se samovyšetřování, jednoduchý instruktážní film najdete na www.ulekare.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13674
Dobrý den potřebuji poradit , dnes jsem byla na ultrazvuku a našli mi cystu v prsu .. Napsali mi : V centrální části prsu spíše laterárně , patrné téměř anechogenní ložisko o prům. 9,5 mm , dobře ohraničené , vaskularizace není patrná .Parenchym žlázy je menšího rozsahu , vývody mají přim.šířku . Jinak je struktura prsu pravidelná , axilární uzliny nejsou zvětšeny.
Závěr : Cystické ložisko centrálně , může se jednat o cystickou dilataci vývodu žláz ...
Potřebuji vědět co to znamená a co mi s tím budou dělat .. Mám veliké bolesti při doteku a je to nepříjemné :(
Odpověď: Cysta pod bradavkou je zcela NORMÁLNÍ NÁLEZ u mladé ženy Vašeho věku. jde o přechodný stav, který zase sám zmizí. Rozhodně si nenechte provádět punkci- odsávání cysty, to je ve Vašem případě zbytečné až poškozující. Pokud by přesto někdo chtěl takový zákrok u Vás indikovat, odmítněte ho. Na to máte právo. Kupte si bylinku - Drnek lékařský a popíjejte odvar alespoň jednou denně. Boestivé místečko také můžete namazat mastí - tzv Višněvského balzám. Kupuje se volně v lékárně. Přes mast dejte čverec igelitu, na to kapesník a to celé do poprsenky - nejlépe na celou noc. Trochu to zapáchá a barví, ale funguje skvěle.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13673
Dobrý večer, jsem po chirurgickém zákroku - vyoperování nádoru, v listopadu 2013 jsem ukončila poslední ozářky a dále docházím na aplikaci injekcí zoladexu a užívám tamoxifen. Nyní se mi ozařované prso zvětšilo. Paní doktorka na kontrole mi neuměla odpovědět, zda tento stav je nevratný. Děkuji
Odpověď: Domnívám se, že ste již dotaz poslala z jiné adresy a já jsem Vám odpověděla. Po - radiačních změn se neobávejte, jsou vždy přechodné, mohou se objevit i několik měsíců po ozařování a pak postupně a velmi pomalu opět mizí. Můžete si postužený prs jemně masírovat, ale lepší by byla lymfodrenáž z ruky odborné fyzioterapeutky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13672
Dobrý den, jsem po vyoperovaném nádoru z prsu, po ozářkách (33)a nyní se mi ozařované prso zvětšilo min. o jedno číslo. Ozářky byly dokončeny v listopadu 2013. Je tento stav už nevratný? Děkuji
Odpověď: Postradiační změny se vyvíjejí někdy až s určitým zpožděním po ukončené léčbě. To, co popisujete jsou tzv akutní poradiační změny (do 6 měíců po ukončení léčby). Postupně bude docházet k regresi (zmenšení) těchto změn. S určitým odstupem po radioterapii je dobré provést ultrazvukové vyšetření a pokud se potvrdí přítomnost lymfedému v prsu, je možno ho šetrně odstranit velmi erudovanou lymfomasáží. Opravdu jí musí provést velmi zkušená a proškolená fyzioterapeutka.Často se prs po ozařování mění k normálu mnoho měsíců.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13671
Dobrý den, po mammografickém vyšetření má moje sestra ve zprávě text:
Vlevo 4x2cm kondenzat žlázy se zavzatými cystami a prostornějšími dukty do 10mm bez patol.vaskularizace.
Je z toho neśťastná - můžete nám, prosím, blíž objasnit tento nález a je nutné se znepokojovat?
Děkuji.
Odpověď: Vaše sestra může být zcela klidná. Měla provedenu jak mamografii, tak i ultrazvukové vyšetření. Lékař zde nesrozumitelným lékařským jazykem popsal zcela normální nález. My, lékaři, totiž někdy zapomínáme že mluvíme cizí řečí a že zbytečně lidi těmito výrazy děsíme. V nálezu Vaší sestry chybí jediné: Normální nález.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13670
dobry den rada bych se zeptala kam se objednat s bolesti prsou uz delsi dobu mne poboliva v okoli bradavky a tahne se to az k rebram?dekuji za odpoved.mam strach ze by to mohlo bejt neco vazniho maminka umrela na rakovinu prsou
Odpověď: Obtíže, teré popisujete spíše hodnotím jako bolesti související s hrudním košem, hrudní páteří nebo dokonce ramenním kloubem. Chápu, že jste úzkostná, ztráta maminky zvyšuje Vaší vnímavost k obtížím prsů. Určitě se nechte vyšetřit. Pro Váš klid a pohodu. Na www.mamo.cz si najděte screeningové centrum a objednejte se na ultrazvukové (sonografické) vyšetření. Bude Vás to stát 400-500 Kč. Bude-li potvrzeno, že jste v pořádku, najděte šikovného fyzioterapeuta, který Vám jemně provede mobilizaci žeber. Naučte se samovyšetřovat, na www.ulekare.cz je vyvěšen krátký instruktážní film, podle kterého se snadno samovyšetření naučíte. Pokud budete mít jistotu ze sono, že jste zdravá, můžete si v klidu "prohlížet" každou bouličku a tuto normální součást žlázy se naučit poznávat. Samovyšetření se provádí každý měsíc ve dnech, kdy konší menstruace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13669
Je mi 62 let, jsem muž a mám bolesti v levém prsu hned okolo bradavky v horní části bradavky. Když přitlačim bolestivou čásť okolo bradavky bolí mi to hodně. V noci se často probouzím s těchto bolesti v levém prsu, to jest na straně srdce. Tyto bolesti se mi objevili před týdnem. Při ohmatání takzvaná bulka se nenalézá. Převážně bolí prsní bradavka a dvorec. Nejsem si vědom zda levou stranou prsa jsem do něčého tvrdého narazil a proto jsou ty bolesti. Na internetu jsem přečetl ze rakovina prsu je možná i u mužů. Prosím zdvořile o Váš odborný názor. Děkuji předem. Tomáš
Odpověď: Rakovina prsní žlázy u mužů je nebolestivá, projevuje se jednoznačnou hmatnou rezistencí - bouličkou, která je přesně pod bradavkou a často je fixovaná ke kůži. Příznaky, které popisujete, se nazývají gynekomastie. Dojde při ní ke zduření základu prsní žlázy muže pod jednou bradavkou, nebo dokonce oboustranně. Každý zdravý muž má pod bradavkami miniaturní základ prsní žlázy.Gynekomastie je velmi častá obtíž u mužů do 30 let, pak se objevuje u mužů nad 50let věku. V tomto starším věku věku trpí gynekomastií dokonce více, než 50% mužů. Příčinou jsou velmi často různé přípravky, které muži pořizují v posilovnách, některé preparáty, které se používají na léčbů nemocí prostaty, dokonce určitý druh léků na nemoci srdce.Určité procento gynekomastií přichází bez zjevného původu. Gynekomastie není nebezpečná, pouze obtěžuje . Pokud je zduření tak veliké, že by mělo být odstraněno, měl by ho provést chirurg, který má zkušenost s léčbou rakoviny prsů u žen. Jde o to aby kosmetický efekt nebyl horší než před léčbou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13668
Od 12 let mam strach, ze mam rakovinu. Nasla jsem si tehdy bulky v obou prsech.Dnes je mi 30 a navic se bojim i metastaz. Nevim, jak ma zdrave prso vypadat na pohmat. Vizuelne zadny problem nevidim, kuze je hladka, zadny vytok z bradavek ci vtazena kuze. V obou prsech ale citim hrbolky, vsude, ktere jsou mirne bolestive na pohmat. Zaroven mam od 17 let nateklou pravou uzlinu v podpazdi. Cele roky si namlovam, ze bulky neexistuji, tolik se bojim. Nyni jsem ale zjistila, ze jsem tehotna (5tt) a desim se. Ziji normalne, zadne jine obtize ci unava. Muze jit i o neco jineho nez zhoubny nador?
Odpověď: Je velmi nepříjemné, že si život prokládáte takovou úzkostí. Kdyby byla Vaše obava pravdivá, již by se "rakovina" vyklubala navenek. Určitě se nechte vyšetřit v některém screeningovém centru. Vyšetření stojí obvykle 400-500Kč. Pokud žijete poblíž Prahy, ráda Vás vyšetřím a Vaše úzkosti s Vámi proberu (www.buprague.cz. ) Podíváme se spolu na "zvětšenou uzlinu" - možná jde o něco jiného a ještě více banálního. Hrbolatost žlázy odpovídá jednotlivým žlazovým lalůčkům. Každá žena má pomatově prsa jiná, je dobré se nechat vyšetřit ultazvukem a potom se naučit samovyšetření - instruktážní film je na www.ulekare.cz Dopřejte si klid vyšetřením a konzultací, v těhotenství má být žena klidná a šťastná, od toho se totiž jednoznačně odvíjí nálada a povaha děťáka.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky