MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 13646
D.den,
v podpaží směrem k prsu mám jakoby shluk ztvrdlých žil či uzlin, nevím, pobolívá mě to a je to trochu vystouplé a překáží. Byla jsem na sonu: hmatná rezitence v pr. axile odpovídá anechogen. proužku pod kůží, vzhled připomíná varikosně nepravidelně rozšířenou žílu bez jasného doppl. signálu. Mammily bezezměn. Doktorka mi jen předala zprávu (ta se sem nevejde) a žádné další postupy. Prosím o radu. Jitka
Odpověď: Podle toho, jak popisujete nález klinicky podle útržku z nálezu, bych řekla, že jde o tzv. Mondorovu chorobu, zánět žil v podkoží prsu. Není to časté onemocnění, nejde o nic závažného. Není také popsán jednoznačný způsob, jak léčit, obtíže zmizí samy, jen s nelze říci, za jak dlouho. U každé ženy se nález vyvíjí jinak. Nádoru se nemusíte obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13645
Paní primářko s opakovaným dotazem jsem se na vás obrátila proto,že tento týden bylo mamince řečeno,že chemo ani radio na tento typ nádoru nezabírá.Maminka je na tom psychycky moc špatně,jelikož ji lékařka vždy dávala naději.Z první biopsie vvašel průkaz HER2/neu onkoproteinu je negativní,nádor má skore0,nyní po čtyřech měsících se ojevil výsledek v dotazu č.13631.Mamince byla nasazena bioléčba,je tedy vhodná na tento typ po prodělání chemo a radio,nyní ješte má zavedenou horm,léčbu.Děkuji moc za odpověd
Odpověď: Prošla jsem Vaše otázky od 2.10.2013 a odpovědi na ně, na které odpovídali již i moji kolegové. Předně: nechápu, že se Vaší mamince dostalo informace od onkologa, že léčba, kterou prodělala byla prakticky zbytečná. Popravdě říkám, že nevěřím, že to takto bylo mamince řečeno. Původní ložisko u ní bylo malé - největší rozměr 17mm, při operaci nebyly nalezeny metastaticky změněné uzliny. Onkolog se rozhodl využít určité pozitivity HER pro bilogickou léčbu - je to nejmodernější léčba, o jejím nasazení se rozhoduje vždy tým lékařů. Léčebný cyklus stojí okolo miliónu korun. Zajišťovací hormonální terapie je zcela standardní součástí u pacientek, které mají vysoké hormonální receptory, u Vaší maminky byly ER receptory 100%. Vysoké hormonální receptory se považují za výhodu a dobrý faktor, který je příslibem dobré prognózy. Věřte lékařům, kteří se o maminku starají, pokud máte pochybnosti Vy a přenášíte je na ní, neprospěje jí to.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13644
D.deň. V r.2012 mi bolo robené sono kde soma mala BI-RADS 0, v r.2013
už č.2. Trpím na cysty, ďalej je uvedené v DLQ centrálne na povrchu žľazy 10x4 mm-starší duktus? FIA? Rok dozadu som také nič nemala.
Mám sa znepokojovať? Na mamograf idem tento rok máj a potom sono.
Ďakujem
Kralovičová
Odpověď: Musela bych vidět sono obraz na vlastní oči, abych zjistila, co lékař myslel tím "starším" duktusem - mlékovodem. Nestrachujte se, popis zhoubného ložiska vypadá zcela jinak. Pokojně si počketjte na další preventivní mamograf. Při sono vyšetření se lékařky optejte, co myslela tím původním nálezem. Chtějte po ní, ať se vyjádří jednoznačně, zda jste zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13643
Dobrý den, již několik měsíců pozoruji při samovyšetření tmavě hnědý výtok z jednoho otvoru v pravé bradavce. Světlý (mléčný) výtok z obou prsů mám už roky a považuji ho za běžný, ale tento mě zaráží. Jinak žádné problémy nemám. Prosím o Váš názor. Děkuji
Odpověď: Bylo by dobré, abyste nasbírala několik obtisků hnědého výtoku na bílý kapesník. Jedině tak se totiž můžete přesvědčit o jeho skutečné barvě. Pokud je barva ve skutečnosti tmavě zelená nebo tmavě modrá, nejedná se o niz závažného. Ani hnědý výtok není známkou nádoru, je však dobré nechat se vyšetřit. Žádanku Vám napíše gynekolog nebo praktický lékař, bylo by vhodné provést mamogafii i ultrazvuk. Pokud skutečně dojde k vyšetření, pečlivě vybírejte pracoviště, na této adrese www.mamo.cz je seznam všech akreditovaných pracovišť, kde je záruka kvality.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13642
Dobrý den,
byla jsem na mamograf. vyšetření a UZ v XII/2013. Výsledek nic moc - tabar V, samá cysta v obou prsech. V letošním roce na kontrolním UZ v únoru 2014. Nesčetně cyst stále. Mám dotaz, a sice, že mi nyní zčervenal celý prsní levý dvorec, který nebolí, ale je to nepříjemné. Mám se něčeho obávat? Věk 49let. Kojila jsem 1,5roku. Dvě děti, 3 porody.
Odpověď: Oboustranné cysty v prsech se považují za normu. Některé ženy tak mají uspořádanou prsní žlázu, po přechodu se cysty pomalu a jistě z prsů vytrácejí. Zčervenání prsního dvorce může dva důvody. První je kožní : bylo by dobré ukázat problém kožnímu lékaři. Pokud tento odborník bude mít názor, že jde o problém spojený s prsní žlázou, nezbývá, než navštívit akreditované screeningové centrum (www.mamo.cz) a nechat se vyšetřit. Pak se musí vyloučit tzv. Pagetova nemoc, která je však typičtější pro starší ženy. Před mamografií je nezbytné napsat do rizikového dotazníku, že máte s bradavkou problém, na mamografii to není vidět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13641
Dobrý den,
včera jsem byla na UTZ prsu a ve zprávě je napsáno :

Bilat.reziduální homogenní hyperechogenní žláza retroareollárně a v HZK v jinak tukových prsou bez změn. Co to znamená?? Vysvětlení jsem nedostala. Děkuji
Odpověď: Je to zcela obvyklý popis ultrazvukového obrazu prsů ve Vašem věku. V popisu chybí jediné: Normální nález.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13640
Dobrý den,před nějakým časem jsem si našla bulku v pravém prsu o velikosti lískového oříšku, přímo pod bradavkou. Mám roční dcerku a kojím ji.Mam pocit, že bulka občas mění velikost. Až dnes začala být na pohmat bolestivá, tak mně to vylekalo. Domnívám se, že je to zanícený mlékovod, ale už je to tam dost dlouho. Chci se zeptat jestli gynekolog na UZ pozná zda se jedná o zánět mlékovodu nebo něco jiného nebo byste doporučila jít za specialistou? Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem Jitka
Odpověď: Velmi pravděpodobně jste odhadla jakého je hmatné ložisko původu. Pod bradavkou také můžete mít mléčnou cystu, která se obtížněji vyprazdňuje. Při kojení lehce - pokud to jde - oblast pod bradavkou masírujte, pomůžete k vypráznění. Tyto cysty se mohou zánětlivě změnit, není špatné použít recept našich babiček - kousek měkkého tvarohu nad bolestivé místo, na to přiložit čtverec igelitu a navrch kapesník. Nechat alepoň 2 hodiny zapařit. Mléčné silice napomůžou k místu zánětu dostat "odklížeče zánětu, tzv makrofágy. Ultrazvukové vyšetření prsu - zejména u kojící ženy - by měl provádět specialista na vyšetřování prsů. Ve Vašem okolí je jistě dostupné screeningové pracoviště (adresy jsou na www.mamoc.cz), kde pracují lékaři, kteří se na vyšetřování prsů specializují.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13639
dobry deň možem sa spytať dneska som dostala vysledky z mamografie vysvetlite mi ich TU SU: Zbytkovy nizko denzny typ mliečnej žľazy/typ III dľa Tabara/, bez ložiskovych zmien a patologickych mikrokalcifikacii. Vpravo na rHQQ skupinka viacpočetných benignych kalcifikatov/najvätšie dosahuju diameter 2,9mm/Bilat.v HLQ v.s. intram.LU- vľavo priemeru 3mm,6mm,v pravo dve v tesnej blizkosti do 5mm.Cievna kresba primerana, koža normalnej hrubky,mamily nevtiahnute. Axily bez patologicky zväčšenych LU, bilat.lipoidne zmenene LU do 20mm- vs. benigne reaktivne.
Odpověď: Všecha vyjádření jsou zcela normální popis prsní žlázy: Tabár 3 znamená, že máte jen zbytkové malé okrsky žlázy pod bradavkami, v pravém prsu jsou vidět nevýznamné kalcifikace - častý nález v prsech, důležité je, že nejde o nebezpečné mikrokalcifikace.Dále jsou v prsech vidět obvyklé uzlinky - intramamární - což znamená , že jsou v mléčné žláze.....atd......Vašemu nálezu chybí jen závěrečná věta : Normální nález vzhledem k věku
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13638
Dobrý den,

je mi 31 let. Již delší dobu se mi na levé bradavce dělá strup. Problémy žádné nemám, bolest ani napětí necítím, ale mám pocit, že se bradavka zatahuje při zduření dovnitř. Děti jsem ještě neměla a těhotná nejsem. Na mamografickém ani ultraz. vyšetření jsem ještě nebyla. Poradímete mi prosím kam nejlépe zajít v Praze na vyšetření? Můj gynekolog nestojí za nic a nemohu zatím sehnat nového. Vzhledem k tomu, že jsem nyní nezaměstnaná, nemohu si dovolit drahého lékaře. Pojišťovnu mám č.průmyslovou, což mi také komplikuje výběr lékaře.

Děkuji za odpověď Lída
Odpověď: Vaší bradavku by v první řadě měl vidět kožní lékař. Dalším krokem je ultrazvukové vyšetření ( sono), mamograf je ve vašem věku ještě předčasný. Pokud si zajdete za svým obvodním lékařem, možná Vám vystaví žádanku - pak je vyšetření zdarma, ale úplná povinnost to na jeho straně není. Myslím, že byste měla začít registrací u gynekologa, být ve Vašem věku bez tohoto specialisty je velmi nedobré. Podívejte se na www.mamo.cz, kde jsou adresy všech akreditovaných pracoviš't v celé republice, tedy i v Praze. Cena sonografcikého vyšetření bez žádanky je všude stejná, 400-500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13637
Dobrý den,

Asi před 3 dny mne začalo pobolivat levé prso, když je to v klidu tak to příliš neboli ale ve spánku a při chůzi to až píchá. MS mi skončila minuly týden a už jsem si antikoncepci nevzala. Myslíte ze by to mohlo byt tím, ze jsem ne nenavazala na antikon.? Děkuji za odpověď
Odpověď: Bolestivost prsů je velmi častý příznak - zejména u žen Vašeho věku -, který se jen obtížně řeší. Často zmizí sám. Pokud opravdu bolesti vychází z prsní žlázy, můžete vyzkoušet buď kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Užívání i vysazení antikoncepce může způsobit u každé ženy zcela jiné příznaky, nevylučuji tedy, že bolest levého prsu může být způsobená i tímto. Co je však podstatné: bolest není závažným příznakem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13636
Omlouvám se ale ještě se zeptám k dotazu č.13632 na hladinu těch leukocytů zda to může mít spojitost s tím prsem.Hladina 5,21 včera odběr, se mi zdá nějak nízká.V září jsem měla 5,8 a rok před tím se to pohybovalo kolem 8.Moc se omlouvám ale mám strach,nikdo mi k tomu nic neřekl.Kapky si určitě zakoupím.Děkuji.
Odpověď: Norma pro leukocyty je 4-9 tisíc na mikrolitr. Nebo-li : všechny Vaše výsledky jsou zcela v normě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13634
Dobrý den,
prosím, v kterých nemocnicích se dělá preventivní masektomie pro BRCA nosičky? Vím o Bulovce a Vinohradech v Praze a nemocnice Sv. Anny v Brně. Ještě někde jinde?
Děkuji,
Emrichová
Odpověď: Musím říci, že jste vyjmenovala nejdůležitější pracoviště, na která se obracíme i z mého pracoviště, když hledáme pomoc pro naše BRCA pozitivní pacientky. Prevntivní subkutánní mastectomii by měl provést jen velmi zkušený chirurg. Celkově se jich provádí v ČR málo, jelikož nosiček je také málo. Hlavní pozornost tedy věnujte tomu, zda lékař, který by měl výkon provést je skutečně erudovaný, zda provádí tento druh operace opakovaně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13633
Dobry den chci se zeptat jsem kuracka kojim ale uz jse my nenalivaj prsa muze to byt tim ze se me straci mleko tak proto je mam mekke?vykourim tak 6 cigeret dene.Prez den kojim holku tak kaz dou hodinu ale vecer vydrzi po kojeni 2-3 hodiny cim to je dekuji.
Odpověď: Je moc, moc nedobře, že jste se nevzdala kouření ani během kojení. Naštěstí nejste silná kuřačka. Ubývání mléka velmi pravděpodobně přímo s kojením nesouvisí, ale nelze to úplně vyloučit. Jsou prostě věci a situace, které neumíme jednoznačně posoudit. Pokud by se Vám podařilo kouření v době kojení přerušit, udělala byste pro své dítě opravdu hodně. Takto z něj pomaličku vychováváte závislého kuřáka.Do mléka přechází jak nikotin, tak i další velmi nepříznivé složky, které jsou v cigaretách obsaženy . Vaše dítě dokonce může vykazovat tzv abstinenční příznaky - hlavně neklid.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13632
Dobrý den,nahmatala jsem si bulku pod pr.prsem, jsem jela na UZ,kde mi lékařka sdělila,že se jedná o lipom který má typickou strukturu a drobnou cystu.Poté jsem se jela do mama centra,kde mi při UZ p.doktor řekl,že žádný lipom nevidí pouze drobné cysty a vše je v pořádku.Ovšem já si tam pořád bulku nahmatám je opravdu jakoby pod prsem ale při mens.je citlivější.Nevím komu mám důvěřovat.Byla jsem také na prev.prohlídce,kde mi vyšly leukocyty 5,21 v 09/13 jsem je měla 5,8 bojím se zda to s tímto nemá spojitost.Zdá se mi hladina Leuko nízká,hlavně po 1/2 roce,že klesly.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Již jsem Vám spolu s mými kolegy na Váš dotaz odpověděla. Obtížná "bulka" je velmi pravděpodobně jen malý okrsek žlázy, který se mění společně s hormonálními hladinami. Jednou bude citlivější, příště zase méně. Zkuste užívat Mastodynon , nehormonální kapky, jsou složené pouze z bylin. Mastodynie je bolest prsů, odtud název Mastodynon.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13631
Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat jaká je nejvhodnější léčba u nálezu infiltrujicí duktální karcinom pr.prsu pT1cNO(0/4)MO,gr.3,ER100%,PR neg.,cerbB2 neg.,KI 67 65%, tu 17mm,Lu negat.
z dodatečného histol.vyš.z biopsie prokazujeme amplifikaci genu HER2/neu v analyzovaném nateriálu.Imunohistochemicky overexprese HER2/neu slabě pozitivní-nádor má skore 2+
Popřípadě jaká je prognoza mamince je 61 let.
Odpověď: U Vaší maminky byl nalezen zhoubný nádor malé velikosti, který má ale schopnost poměrně rychle růst. Jeho agresivita je vyšší. Předpokládám, že mamince nabídli chirurgický výkon, chemoterapii i ozáření. Možná dokonce, že se uvažuje o tom, že chemoterapie bude první léčbou. Nemohu bez detailní znalosti obrazu nádoru, jeho dalších histochemických vlastností a jiných okolnostech dávat jednoznačná vyjádření. Vezměme to z jiného konce.Léčba zhoubných nádorů prsu v ČR je na světové úrovní, všem pacientkám se dostává nejlepší léčby. Věřte lékařům Vaší maminky, nebojte se na vše zeptat.Maminka je teď zřejmě vystresovaná, bude dobré, když s ní , alespoň pro začátek, budete všude chodit s ní.... při zkoumání Vašich předchozích dotazů jsem zjistila, že léčba Vaší maminky je již starší záležitost, odpovídali Vám již i moji kolegové. O maminku se nebojte, stačí, když jí budete podporovat, jak jsem již napsala. Uzdravení Vaší maminky je možné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13630
Dobrý den, je mi 49,od 41 chodím na mamograf 1krát ročně, tatínek měl ca prsu.Rok jsem v přechodu.Ráda bych se zeptala na základě diskuzí o škodlivých účincích záření.Jestli není lepší ob rok mamo a střídat s UZ.Je to plnohodná prevence?Děkuji za Váš názor. Stela
Odpověď: Věkový interval 40-50 let věku se obecně považuje za velmi rizikový u všech žen.V tomto věkovém období podle věrohodných dat Národního onkologického registru prudce narůstá počet nových zhoubných onemocnění prsu , navíc je to v období perimenopauzy, kdy hormonální profil ještě není zcela zklidněn. Po padesátám roku věku je možno vyšetřovací režim zmírnit na mamografii jednou za dva roky s proložením ultrazvukovému vyšetření. Riziko měkkého záření, které se generuje v mamografu je minimální. Je však třeba navštěvovat pracoviště s akreditací, která jsou velmi střežena Státním ústavem pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Adresy pracovišť jsou na www.mamo.cz - screenigová akreditovaná pracoviště.Pokud byl zhoubným nádorem prsu nemocen tatínek, máte vyšší riziko, než ostatní populace. Prevence u Vás má bez diskuse význam.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13629
D.den,syn 14 let,rok zduřené baradavky, zašpičatělá prsa,sono.bilat hypoochegenita žlázy,nález symetr.,vel.15krát6mm bez ložisek.Estrdiol,FSH,LH,Test v normě, Progest0,3(ref.mez0-0,2).Endokr.nasadil Tamoxifen10mg2krát denně na 30dní,pak měsíc pauza a 20dní dobrat.Indonal man 2krát1tbl.nepozná prý z popisu zda došlo k přestvabě tkáně, to už je pozdě, tak to nasadil ,,co kdyby,,.Ttaínek měl ca prsu, Tamox bral a tak mě to vyděsilo zda mu nemůžu rozladit horm dospívání a budoucí int. život.Léky nebere,je štíhlý.děkuji za Váš názor.Stela
Odpověď: V případě Vašeho syna je Tamoxifen použit jako preventivní blokátor estrogenů, které se velmi pravděpodobně podílejí na vzniku tzv gynekomastie - nezhoubného zvětšení prsní žlázy. V tomto věku je přechodné zduření u dospívajících mužů velmi časté. U dospívajících obvykle nedochází k přestavbě žlázy, osobně jsem se s tím za 25 let praxe nesetkala. Více by řeklo ultrazvukové vyšetření - najděte si specialistu na www.mamo.cz Pokud by šlo o mého syna, léčbu Tamoxifenem bych nepřipustila. Gynekomastie o velikosti 15 x 6 mm je minimální a častá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13628
Dobrý den, dělám si pravidelně samovyšetření prsů a vím, že jsem v pořádku, necítím žádnou bolest ani bulku. Gynekolog mě posílá ale pravidelně každé 2 roky na mamograf. Musím na něj jít, je to povinné? Naposledy po mamografu mě bolely prsa celý den. Raději bych na toto vyšetření chodit nechtěla.
Děkuji za odpověď.
Alena
Odpověď: Žádná prevence není povinná. Při samovyšetření si však nemůžete najít nehmatné ložisko ani mikrokalcifikace. K tomu právě směřuje smysl prevence. Naházet zhoubné nádory v jejich nehmatné velikosti nebo dokonce ve stadiu "in situ" tedy spícího nádoru bez invaze do okolních tkání. Při záchytech takových minimálních nemocí dojde k úplnému uzdravení, bez ztráty prsu, bez náročné léčby. Preventivní mamografie je veliký luxus. V Čechách ji mají ženy zcela zdarma, což v ostatních zemích Evropy neexistuje. Až půjdete příště na mamografii, řekněte radiologické asistentce, která bude vyšetření provádět, že máte citlivá prsa, ona provede nepříjemnou kompresi velmi pomalu, vyšetření se Vám pak bude jevit mnohem méně bolestivé.Nevzdávete se toho, za co v jiných zemích ženy bojují - za preventivní mamografii.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13627
Dobrý den, je mi 17 let a přibližně před dvěma týdny jsem si nahmatala na levém prsu v horní části u bradavky tvrdší útvar, je spojen s tkání, při prohmatávání očbas zabolí. Vlastně je to stejná struktura jako v celých prsou jen jakoby se tkáň vyboulila na jednom místě. také jsem měla před dvěma týdny menstruaci, mám se tedy obávat, nebo jde jen o hormonální výkyvy? Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde jen o hormonální uzel ve žláze, u ženy vašeho věku je takový přechodný stav velmi běžný. Pokud by se podobná situace opakovala, doporučuji užívat nehormonální lék, kapky Mastodydnon po dobu dvou nebo ideálně tří měsíců. Užívají se podle návodu. Kupují se volně v lékárnách bez předpisu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13626
Dobrý den, mám dotaz, bylo mi už 19 let a velikost prsů mám jedna, ale problém je ten, že bradavky nejsou stále jaké by měla dospělá na mít, jsou zduřelé a vystouplé, takže ani plný tvar prsu se nevytvořil. Prosím poradila byste mi? předem moc děkuji za odpověď
Odpověď: Nezbývá, než poradit : buďte trpělivá. U některých žen jde vývoj prsů pomaleji, s tím jde samozřejmě pomaleji i dokončení tvaru prsních bradavek. Nebojte se, k dokončení vývoje zcela určitě dojde. Dovolím si ještě malý dovětek: Každému muži se líbí právě ta prsa, která má ta žena, kterou miluje. Prsy nejsou nejdůležitějším sexuálním znakem !!!!!!! Sexappeal je v chování, ženském oblékání, v gestech ve tváři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13625
Dobrý den, mám po vyšetření mamogr.jsem byla na dovyšetř.sonografem.Zpráva:Vpravo v HZK,u hranice ZK je drobná distorze při USG s posterioním stínem,vel.cca 4mm s cevou do centra.Může se jednat o stín z rozhraní,radiál.jizvu,nelze vylouč.jinou etiologii.Pozvali mne na biopsii.Mám hrozný strach z výsledku a navštívila jsem ještě jinou Dr.Ta napsala:V pr.mammě je výraznější echog.pruh žlázy,blíže rozhraní ZK naznač.akust.stíny,nápad.ložisko nezachyceno,v ZK ojediněle drobná anechog.ložiska.Obě axilly bez zvetš.uzlin.Může biopsie ublížit?Myslím,zda nemůže něco "rozjet"?Je to vážný nález?Děkuji
Odpověď: Těžko mohu posuzovat, zda je biopsie indikována nebo ne, každý lékař si nálezy v prsech popisuje trochu jinak. Bez biopsie se ale nedozvíte, co vlastně se ve Vašem prsu nachází. Mamografie i ultrazvuk (sonograf) má své limity. Biopsie je jednoduchý, trochu nepříjemný, ale nebolestivý výkon. Mýtus, že píchnutím do ložiska se "něco" rozjede, je opravdu jen mýtus. Odběr z různých nejasných tkání je každodenním chlebem různých lékařů, například mezi ně patří i cytologie z děložního čípku. Odebrané vzorečky - obvykle se odebírají tři - vyhodnotí pod elektronovým mikroskopem patolog-specialista a bude jasno. Buď budete mít jistotu, že jste zdravá, nebo bude eventuální problém nalezen opravdu včas. A to je cílem dnešní moderní mamodiagnostiky, do které core biopsie standardně patří. Ročně je v ČR provedeno nejméně 14000 core biopsií na prsní žláze. Za posledních deset let nebyl zaznamenán jediný případ, který by budil podezření, že se po biopsii rozjelo něco, co tam před tím nebylo, nebo, že by se urychlil průběh nemoci. Opravdu se nebojte, spíše věřím, že biopsie potvrdí, že jste v pořádku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13624
Dobrý den, jsem v 15 týdnu těhotenství a včera večer při mazání prsů jsem našla z boku levého prsa bulku, která mě od včera dost bolí. Chci se jen zeptat kam s takovým nálezem jít. Jestli na gynekologii, nebo mamografii. Velice děkuji za odpověď. Ludmila Fidlerova
Odpověď: Váš nález nejlépe objasní ultrazvukové (sonografické) vyšetření, mamografie se v těhotenství nedoporučuje. Bolestivá bulka v době těhotenství bude mít nejspíše nezávažný - benigní podklad, ale pro Váš klid bude určitě lépe, pokud bude nález vyšetřen - prohlédnut v sonografickém obraze. Jelikož jste těhotná, doporučuji, aby vyšetření bylo provedeno skutečným odborníkem. Hledejte na webu www.mamo.cz, zde jsou adresy všech akreditovaných center, kde je záruka vysoké odborné kvality. Žádanku Vám vystaví Váš gynekolog, vyšetřena můžete být i bez žádanky, pak se vyšetření platí. Obvykle stojí od 400 do 500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13622
Dobry den, pred nejakym casem jsem zacala mit velice citliva prsa. Nicmene leve je citlivejsi. Pred tydnem jsem si tam nahmatala bolestivou bulku. Porad se zvetsuje. Je tvrda, smerem bliz od podpazi az pod prso. V klidu vetsinou neboli. Tedy v klidu me obcas boli obe, takovym lehce bodnutim, ale nikdy ne z jednoho mista. Uzivam HA Azalii.
Odpověď: MiIá mladá dámo. Jem ráda, že máte důvěru vnaší poradnu, pokusím se jí nezklamat: Pod oběma bradavkami se postupně vyvíjí žlazová tělesa, vlevo se zřejmě vytvořila přechodná cysta. Zažila jsem to ve své praxi mnohokrát. Nejde o nic závažného !!!! Cysta je přechodná záležitoet, která opět vymizí, velmi pravděpodobně se po menstruaci změní - zmenší. Dávejte si na bolestivý prs něco velmi studeného, můžete použít kostičky ledu v igelitovém pytlíku. Tím zabrzdíte proces zvětšování cysty a možného zánětu, který se v cystě může vytvořit. Rozhodně si nenechte provádět žádný výkon - u starších žen se totiž běžně provádí odsávání cyst z prsů, u tak mladé ženy, jako jste Vy , je to nevhodné. Pokud si nebudete vědět rady, ještě se ozvěte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13621
Dobrý den,mám dceru 5 let a syna 7 měsíců.kojení je bez problémů-kojím jen z levého prsa,z pravého odmítá už z porodnice.Syn má dva zoubky a občas mě kousne před kojením do bradavky.Nevím,zda je to kousnutím,ale při kojení a sahnutí na část bradavky mě bolí-je to pichlavá bolest.Prosím,jak zabránit bolesti a jak to zahojit?Děkuji za odpověd´.
Odpověď: Píchavá bolest bradavky při kojení je poměrně častá nepříjemnost, se kterou se potýká nemálo žen. Pravděpodobně nesouvisí se zoubky vašeho synka. Zkuste calcium panthotenicum. Je to časem prověřená mastička, která lehce bradavku promastí a zklidní. Jistě existují další přípravky, keré Vám budou doporučovat v lékárně, držte se však tohoto. Děcku nevadí, když se troška mastičky dostane do jeho pusinky a spolkne jí. Je milé, že kojíte takto dlouho své děti, vrátí se Vám to nejen v jejich zdraví, ale ve vztahu, který si společně při těchto "intimních" chvilkách vytvářte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13620
Dobrý deň! som po mastectomii bidvoch prsníkov. Po liečbe chemoterapie a rádioterapie. Celková liečba trvalá od apríla do novembra 2013.Následne zahajená 5 ročná liečba - Anastrozol. Zároveň diagnostikované na maternici myomy.Moja gynekologička mi návrhuje ostránenie maternice a vaječníkov. Histologické výsledky sú dobré. Chcela som sa spýtať, či je naozaj nevyhnutné odstránenie maternice a vaječníkov? Aké máte skúsenosti? Za odpoveď ďakujem!
Odpověď: Domnívám se , že ve Vašem věku není odstranění dělohy a vaječníků nutné. Přepodkládám, že jste po přechodu - již nemáte menstruaci, aktivita vaječníků je proto nízká. Myomy nejsou nebezpečné útvary, má je velká část žen. Podstoupila jste zatěžující chirurgické výkony, chemo, radioterapii - nyní si zasloužíte oddych, čas na rekonvalescenci. Je čas začít žít a ne jít z jedné léčby do druhé. Přeji Vám štastné rozhodnutí, Anastrozolu se nebojte. Užívejte života, je krásný i s útrapami.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13619
Dobrý den, už min. 3 měsíce mám na pravém prsním dvorci uprostřed malinkou bílou tvrdou bouličku. Nebolí. Zdá se mi, že se nezvětšuje. Mám dvojčátka, která jsem do roka kojila a teď 2 měsíce nekojím. Dlouho jsem si myslela, že to může být třeba něco jako jizvička, když mě děti občas kously. Vymáčknout to také nejde. A teď začínám být docela nejistá a bojím se nádorového onemocnění. Na gynekologii jdu až v červnu, tak nevím, jestli se nemám objednat dřív, aby to někdo viděl. Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Nejde o nádor. Velmi pravděpodobně popisujete přeplněnou mazovou žlázku - tzv.Montgomeryho. Obsah by šel jistě vypustit, musela byste opatrně protrhnout kůžičku nad ním - ovšem pouze sterilní jehličkou. Otázkou je, proč vlastně obsak žlázky vypouštět, není pro Vás nijak nebezpečný.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13617
Dobrý den.Beru antikoncepci Sunya.Tuto sobotu jsem si měla vzít 5 prášek s blistru po 7 denní pauze.Beru ji vždy v 7 ráno.Bohužel jsem zapoměla a v noci jsem měla styk.V neděli jsem brala antikoncepci až v 15h a i ten zapomenutý prášek.takže jsem měla 2.Ráda bych se zeptala,jaká je pravděpodobnost otěhotnění.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Obávám se, že na tuto otázku neumím odpovědět přesně. Domnívám se, že pravděpodobnost otěhotnění je malá - nejen k nepravidelnosti užití, ale také vzhledem k Vašemu věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13615
Dobry den, cca 2 mesice me svedi bradavky a poslednich cca 14 dni pozoruji i nazloutlou tekutinu/vytok - mam skvrnu na podprsence, prip. tilku, ve kterem spim. Mam podstoupit mamograficke vysetreni ? Diky moc predem za odpoved
Odpověď: Popisujete obtíže, které nejsou příznaky zhoubného onemocnění. Jde velmi pravděpodobně o hormonální změny, které však takto na dálku nemohu identifikovat. Mamografie není vyšetřovací metodou první volby. Zkuste se poradit se svým gynekologem - možná užíváte nějaké hormony. Pokud by se problém zvětšoval, je třeba udělat test na hladinu prolaktinu, to však Váš gynekolog ví. V případě vyšetření bych začala ultrazvukem, z preventivního hlediska. Pokud se k němu rozhodnete, určitě se nechejte vyšetřit ve screeningovém centru, kde máte jistotu kvality ( adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz), vyšetření stojí obvykle 400-500Kč..
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13614
Svedi me bradavky i kdyz kojim.Mela bych radsi prestatkojit nebo cim to lecit dekuji.
Odpověď: Z hlediska Vašeho děťátka by byla velká škoda přestat s kojením. Navíc namísto kojení, které je zdravé a nestojí nic, začnete kupovat drahé náhražky, které Vašemu dítěti nemusí dělat dobře. Svědivost bradavek není nemoc, jde o přecitlivělost kůže bradavek na sání a sliny dítěte. Velmi hezky na svědivé bradavky pomáhá mast kalcium panthotenicum, dá se koupit volně v lékárně a dítěti neuškodí, když se mu dostatne do pusinky. Možná že Vám v lékárně doporučí ještě něco dalšího, kalcium pathotenicum je však léty ověřené, není drahé.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13613
Dobrý den pani doktorko,dnes jsem si všimla že na bradace jak kdyby ta bradavka byla ze spodu natekla -jak se říká lidově jak kdyby tam byl vřed a bolí to nevím co to je?děkují vám moc
Odpověď: Takový příznak nejpravděpodobněji odpovídá drobné cystě pod bradavkou, může také jít o zánět tzv. Montgomeryho žlázky, což je mazová žlázka v podkoží. V obou zmiňovaných případech by mohlo dojít po menstruaci k zmenšení nebo k vyprázdnění obsahu - může se objevit výtok bradavkou. Hezky pomáhá Višněvského balzám - černá trochu páchnoucí mastička, která se namaže na postižené místo, překryje se kouskem igelitu, na to kapesník a podprsenku. Necháte působit několik hodin, ideální je celou noc. Pozor, mastička barví, koupíte jí volně v lékárně. Pokud příznak neustoupí, řešení může přinést pouze kvalitní vyšetření ve screeningovém centru (adresy jsou na www.mamo.cz). Lékařům v centru musíte říci, jaké máte obtíže. K vyšetření můžete přijít se žádankou od gynkologa nbo praktického lékaře, kteří by reagovai ne hmatný nález, vyšetření si také můžete uhradit. Mamografie stojí 700-800Kč, ultrazvuk 400-500. Ve Vašem případě by bylo vhodné provést i z preventivního důvodu obě. Pojišťovny platí prevenci (u žen bez obtíží) od 45 let, OZP již od 40 let věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13612
Dobry den, na zacatku unora jsem byla na preventivnim vysetreni mamografie, ultrazvuk s vysledkem typ prsu tabar IV. , bez loziskovych zmen, neni porusena architektonika prsu, axilarni uzliny nejsou patrne.
Poslednich asi 10 dni (jsem v druhe polovine cyklu) me boli prave prso, bolest nekdy prechazi smerem do podpazi a ramene. Dnes jsem si nahmatala drobny utvar v horni polovine praveho prsu, neni to mala bulka, spise vetsi tvrdsi struktura. Je duvod objednat se na kontrolni ultrazvuk? Dekuji
Odpověď: Typ prsní žlázy Tabár IV patří mezi hůře přehledné v zobrazovacích metodách. Pokud Vaše obtíže nezmizí po proběhlé menstruaci, bylo by vhodné se na kontolní utrazvukové vyšetření objednat. Je nezbytné, aby vyšetření proběhlo v centru, kde byl proveden nedávný mamograf. Větší tvrdá struktura může odpovídat jen hormonálnímu uzlu, proto bych Vám doporučila užívejte : Kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Mastodynon se musí užívat nejméně 3 měsíce - podle návodu. Vitamin E se užívá v sestupné kůře : první měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Bere se vždy jedna denně po jídle, pupálka dvouletá v jedné tobolce k tomu. Kyselina listová (acidum folicum) se užívá po dobu tří měcíců, vždy jedna tabletka denně. Zdůrazňuji, že pokud se pohmatový nález po menstruaci nezmění, absolvujte kontrontrolní UZ (sono).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13611
Dobrý den,dříve byla praxe dávat po léčbě alespoň na rok ID.Současná praxe je taková,že krátce po léčbě,kdy je konstatována remise,tak o remisi se posudkář opře a prohlásí Vás za zdravou.Subjektivní potíže např.chronická únava-rovnou zbagatelizuje,málo ohodnotí a nedosáhnete ani na I.stupeň.Jedině co se tak bere je třeba lymfedém(ale až nejvyšší stupeň atd.)Ztotožńujete se závěry posudkářů,že krátce po léčbě mají jít pacienty na full time do práce, i když se na to necítí?Nicméně je na posudkáři,kam Vaše subkjektivní potíže zařadí..
Odpověď: Ve své praxi teď v posledních letech řeším spíše opačný problém. Ženy, které nastoupily do invalidního důchodu, pobyly v něm několik málo let (obvykle 2), mají po té, co jsou prohlášeny za práci schopné, velké obtíže znovu se zaměstnat. Končí na podpoře a cítí se velmi špatně. neboť ani podpora se nevyplácí do nekonečna. Většina pacientek se tedy snaží do invalidního důchodu nevstoupit. Pokud mají pocit, že by stávající zaměstnání nezvládly, hledají již v době léčby jinou alternativu. JIné moje pacientky, které trpí chronickou únavou hledají cestu z této únavy, některé na poli západní mediciny, jiné na poli východní medicíny - tradiční čínská, ajurvéda. Chci tím říci, že náš zdravotní systém je solidární v oblasti léčby, každý pacient dostane vše nejlepší - mnohem více například se srovnáním se zdravotním systémem v Anglii, Francii a ostatních rozvinutých zemích Evropy. Tento náš systém již však není solidární s pacienty po léčbě, tam se musí každý začít o sebe starat sám. Toto je zcela v souladu s ostatními zeměmi Evropy. Neznám práci posudkových lékařů detailně, mají však jednoznačně stanovená pravidla, která jsou stejná pro celou republiku. I posudkoví lékaři jsou vystavení kontrole, komu potvrdí vyplácení dávek ze společných peněz. NIkdo jiný, lékař žádné jiné speciaizace nemůže vystavit posudek, který by vedl k uznání invalidity.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13610
Dobrý večer paní primářko,
nedávno jsem měla dotaz ohledně hmatného tělesa v obou prsou od cca 12let.Chci jít na mamograf,jelikož mám na to nárok,jak se mám chovat ,když mi bude "někdo" šahat na prsa a mi je to nepříjemné?Mám z toho celoživotní mindrák a nevím,jak se chovat,porad´te prosím...opravdu se toho obávám.Děkuji za odpověď
Odpověď: Předně musím říci, že podobné problémy má více žen. Ovšem bez toho, že někdo musí záhnout na Vaše prsy, se vyšetření provést nedá. Mamografické vyšetření provádí nejčastěji žena - radiologická asistentka. Řekněte jí, prosím, před začátkem vyšetření o svých obavách a nepříjemnostech, které prožíváte, když Vám někdo sáhne na prsy. Už jen tím, že problém vyřknete, se celkově zmenší. Asistentka bude co nejšetrnější. Vyšetření může ovšem pokračovat ultrazvukem - neboť někdy se k mamografii ultrazvukové (sono) informace potřebují doplnit. Zde se Vás může dotýkat lékař (lékařka) , ale hlavně se Vám po prsech bude pohybovat sonda. To není bolestivé, ale můžete pociťovat tlak. Bez vyšetření a tedy dotyků Vašich prsů jiných osob se však nedozvíte, jak je to s hmatnými útvary ve Vašich ňadrech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13609
Dobrý den, chtěla bych se zaptat, jestli v mých šestnácti letech se může naskytnout bulka (rakovina) na prsu nebo může jít jen o nějaké hormonální změny. předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: V naší republice jsme ještě nezažili případ, že by tak mladá žena jako Vy onemocněla rakovinou prsů. Jistě jde o hormonální změny, které se Váží k dozrávání Vaší prsní žlázy. Buďte zcela klidná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13608
Dobrý den, moc prosím o Vaše vyjádření k nálezu:UZ: Ré:BI RADS5, léze vlevo v NHZK levého prsu, hypoechogenní ložisko 35x35mm, v axile cca 3 uzliny kulaté, 10 a 18mm, kůže bpn.
MG - oboustranně tukový parenchym, vlevo v HZK densní ložisko, cca 40x40x39mm, v axile vlevo uzliny kulaté. Patologické mikrokalcifikace neprokázány.
Byla mi odebrána biopsie a čekám na výsledek. Situace prý není moc dobrá, ale chtěla jsem znát i Váš názor. Děkuji, s pozdravem Iva
Odpověď: Podle popisu charakteristik ložiska ve Vašem levém prsu a podle kategorie BiRADS 5 uvažují Vaši lékaři o nálezu ložiska zhoubného typu. Jistě s Vámi v takto komunikovali. Praděpodobnost, že by se mýlili je minimální, podezření potvrzují obě vyšetřovací metody. Prosím, přijměte tuto pro Vás nečekanou skutečnost jako fakt, kterému se chcete postavit. Dnešní léčba, jakkoliv je nepříjemná, je velmi účinná. Na úspěchu léčby se velkou měrou podílí odhodlání k uzdravení. Všechny nepříjemnosti léčby se dají překonat, v naší republice toto Vaše současné trauma prožívá až 7000 žen každoročně. Mluvte o svém problému s rodinou, požádejte je o podporu, uvidíte, že vše zvládnete. Nádory prsu jsou nejčastějším onemocněním žen, jsou také nejlépe léčitelné. Držte se !!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13606
Dobry den, je mi 35 let a mam nepravidelnou dloubavou bolest v levem prsu provazenou obcasnym palenim bradavky. Zhruba pred 4 mesici jsem vysadila antikoncepci. Moc prosim o odpoved co by to mohlo znamenat. Predem dekuji
Odpověď: Vaše obtíže nebudí podezření ze zhoubného onemocnění. Jde nejspíše o hormonální změny, nelze vyloučit ani přenesení bolesti z oblasti hrudníku - žebra, hrudní páteř atd. Pro klid navštivte některé ze screenigových center (www.mamo.cz) a nechte se vyšetřit ultrazvukem. Vyšetření stojí 400-500Kč. Bude-li vpořádku, naučte se samovyšetřovat - instruktážní film najdete na www.ulekare.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13605
Dobrý den,mám 2 dotazy. Před rokem mě začala bolet prsa,gynekolog mě poslal na ultrazvuk.Vůbec mě nevyšetřil,napsal mi žádanku na preventivní vyšetření s tím, že si jej musím uhradit.Na ultrazvuku se divili,že v případě potíží to hradí pojišťovna - jak to skutečně je?Objevili mi na obou stranách cysty, větší vpravo, při kontrole po půl roce (jen pravostranné)byla znatelně menší,potíže ustaly.Teď mám 2 týdny bolesti v levém prsu, řezavého typu a hlavně při tlaku(př. leh na boku),zhoršené poslední 3 dny horší.Jsem ve fázi ovulace.Jiné změny nepozoruji,ani nehmatám. Mám se znovu objednat? Děkuji.
Odpověď: Bolest prsů skutečně není příznakem, na který je kterýkoliv lékař povinen napsat žádanku na úhradu pojišťovny. Velmi pravděpodobně by pak pojišťovna toto vyšetření nechala uhradit odesílajícího lékaře. V tomto ohledu neměli kolegové, kteří provedli ultrazvuk, pravdu. Bolest prsů je velmi častým příznakem bez velkého klinického významu. Nález cyst oboustranně patří do normy, která je v tomto případě měnlivá, cysty jsou běžnou součástí prsní žlázy. Vaše obtíže velmi pravděpodobně opět ustanou po ovulaci nebo po menzes, zkuste užívat Vitami E v dávce 400mg 2xdenně vždy po jídle. Koupíte volně v lékárně. Ve Vašem věku je dobré podstoupit preventivní ultrazvukové vyšetření jednou za dva roky z preventivních důvodů. Je to doporučení,v tomto věku je pojišťovna ještě nehradí. K tomu se naučit samovyšetřování, instruktážní film najdete na www.ulekare.cz - více pro sebe z hlediska pevence udělat nemůžete. Vyšetření lékařem - palpační (rukou) - nedává žádný přínos, každá žena je schopna pomocí samovyšetření se naučit znát terén svých prsů sama nejlépe.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13604
dobrý po kontrole na mamografu je v nálezu závěr : birads 2 benigní
axilární uzliny

je nutno se obávat? jak postupovat při vpáčených bradavkách, lze je masáží, studenou sprchou dostat ven? je to letitý problém
Odpověď: Birads 2 znamená: Vše v pořádku, nález nevýznamného "objektu" . Vpáčené bradavky , pokud je možno je ještě vybavit, je dobré během sprchování povytáhnout ven. Za jejich zatahování jsou zodpovědné křehké papilární svalečky, které jsou uložené pod bradavkami, a které je dobré jemně masírovat a protahovat. Tím se zajistí, že vtažení bradavek nebude definitivní. Oblast bradavek je třeba omývat, aby se v jejich vtaženích neusazoval mázek, ve kterém se může rozvinout zánět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13603
Dobry den,na obou prsech se mi objevily bile malinke flicky,na dotek me bradavky boli.zda se mi ze se mi trochu zvetsily prsa.tehotna ale nejsem.lecim se s Dedocnou cirhozou jater.Prosim o odpoved do e mailu dekuji.Zajacova
Odpověď: Příznaky, které popisujete, nejsou známkami zhoubného onemocnění. Celkově může jít o projev přechodné hormonální nerovnováhy, možná budete mít nějak změněný termín menstruace. Souvislost z dědičnou cirhózou jater samozřejmě může být. Opakuji však, že potíže, které popisujete, nejsou významné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13602
Dobrý den dnes jsme byla kontrole po roce byl mi před dněma lety nalezen benigní nález v právem prsu. Dnes mi paní doktorka zjistila v levém prsu nový nález. Závěr zprávy je nemožno rozhodnout ( BI - RADS O), nové okrouhlé hypoechogenní ložisko o průměru 5,5 mm. Musím na biopsii. Mám strach aby nešlo o zhoubný nádor. Děkuji
Odpověď: Chápu, že máte z biopsie obavu. V tuto chvíli je to však nejlepší řešení. Samotná biopsie - jmenuje se core biopsie - může být trochu nepříjemná, není však bolestivá. provádí se v místním umrtvení. Při biopsii získá lékař malý kousíček žlázy, který odešle na vyhodnocení. Pokud vše dopadne dobře, budete mít úplnou jistotu, že jste zdravá. Pokud by se snad prokázala přítomnost malého závažného ložiska, šlo by v tuto chvíli o včasnou diagnózu, tzv. časné stadium zhoubné nemoci. Z časného stadia se ženy plně uzdravují, nepřicházejí o prs a velmi často není indikována ani chemoterapie. Držím palce, aby vše dopadlo dobře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13601
dobry den chi se zeptat na axilarne vpavo drobna uzlina a kalcifikace bening.vzhledu vpravo.slabe denzni rezidualni parenchym v HZK.DEKUJU
Odpověď: Axilárně - to znamená v podpaždí vpravo - se zobrazila malá lymfatická uzlinka, což je zcela normální. V každém podpaždí je asi 30 uzlin jako součást lymfatického systému. Pokud jsou drobné, popisují se, že mají benigní (nezhoubný) vzhled. V pravém prsu se více prokreslil zbytek žlázy, slovo denzní znamená právě, že je více viditelný, než vlevo. Celkově jde o zcela normální nález.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13600
Dobrý den,
jsem 2 měsíce po tumorektomii: T2 N0 M0. V nejbližších týdnech mě čeká masektomie. Chtěl bych se zeptat, zda jsou pro mne vhodné: sauny, lymfatické masáže, event. jakékoji masáže, diety nebo očistné kůry, léky a doplňky stravy posilující imunitu.
Děkuji za odpověď
M. Šrámková
Odpověď: Zcela určitě můžete podstoupit očistné kůry, můžete dělat vše pro podporu své imunity. V prvním roce po léčbě bych však vynechala saunu - ačkoliv se nám to nezdá, saunování je pro organismus poměrně vyčerpávající akt. Rovněž se nedoporučují lymfatické masáže. Pokud půjdete na masáže jiného druhu, měly by být šetrné a zaměřené více na oblast zad a dolních končetin, než na oblast hrudníku v přední části.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13599
Dobrý večer,
děkuji Vám za minulou odpověď.Jsem máma těch 3 dětiček-kluků a psala jsem Vám o bolesti a údajném lipomu.Dnes jsem byla na kontrole a pan doktro jej chce vyndat a poslat na rozbor.Přemluvila jsem ho,že nechci uspat,ale jen umrtvit.Natož má máma mě postrašila,že její kolegyně si na částečné umrtvení (v jiné nemocnici) stěžovaly na ukrutnou bolest při zákroku,je to možné?Je lepší celková anestezie? Opravdu moc děkuji za odpověď.Renáta
Odpověď: V moderní péči o prsy se neprovádí chirurgický zákrok bez předchozí jehlové core biopsie. Pokud by tento malý zákrok jehlové (core) biopsie potvrdil, že jde jen o lipom, pak je operace zcela zbytečná. Ve všech akreditovaných centrech (www.mamo.cz) se biopsie běžně provádějí. Provádí se v místním umrtvení, výkon je za 10 minut hotový se vším všudy, po biopsii můžete jít domů a dělat všechny běžné věci. Žádná operace, ani operace na prsech se nemá provádět zbytečně. A už vůbec ne pro ložisko, které je 15mm veliké a důvodem k operaci má být bolestivost. Bohužel Vám musím říci, že znám nemálo žen, kterým po vyjmutí nezhoubného ložiska z prsu obtíže nepřestaly, protože byly hormonálního původu........Velmi by mě zajímalo, zda jste byla tehdy, kdy jste mi psala první dotaz (4.5.2009) těhotná, nebo zda tehdy šlo také jen o hormonální změny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13598
Dobry den,dnes jsem si nahmatala bulku v podpazi. Nosim podprsenku s kostici a uz delsi dobu me to bolelo a dnes jsem si to nahmatala. Kde s tim mam zajit a co to muze byt?dekuji
Odpověď: Bulka v podpaždí může odpovídat nevýznamné uzlince, může zde být dokonce uložená přídatná prsní žláza. Ve Vašem věku jsou zhoubná onemocnění prsů velmi vzácná. Samozřejmě vše rozhodně a předpokládám, že strachu Vás zbaví sonografické ( utrazvukové vyšetření). Objednejte se do některého screeningového centra - adresy jsou na www.mamo.cz Pokud přijdete bez žádanky od gynekologa nebo pratického lékaře, stojí vyšetření 400-500Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13597
Dobry den,jsem 13 let od porodu.Každy rok chodím na sono skrz dvě cysty-mastopatické změny,které nejsou zřetelné.Na večer se mi z bradavek objevuje bílí sekret,podle krve na zjištění hladiny prolaktinu bylo vše v pořádku.Prosím proč tomu tak je a kdy to asi vymizí.V bradavkách mám otevřen porus centrálně,mohu dostat zánět?Děkuji Langerová
Odpověď: Některé ženy trpí celoživotně mléčnou sekrecí z prsů, dokonce i ty, které nikdy nekojily. Zřejmě jde o mírnou hormonální odchylku, která však nesignalizuje nic závažného. Dá se předpokládat, že Vaše obtíže vymizí v období přechodu. Drobná anomálie na Vašich bradavkách není prvotně nebezpečná, nesetkala jsem se ve své ambulanci, že by takováto změna byla podkladem pro zánět prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13594
Dobrý den,každoročně si nechávám vyšetřit prsa, letos to bylo ultrazvukové vyšetření,prosila bych o sdělení, co z mé zprávy vyplývá, moc děkuji za odpověď Monika Pavlíková
1-BIRADS-negativní, vcelku pravidelný parenchym rozložen centrálně a v HZQ bilat, známky malignity neprokázány, dukty nerozšířeny, v axilách tuk.degen uzliny do 12 mm.
Odpověď: K takovému nálezu Vám mohu jen pogratulovat, BiRADS 1 znamená vše v úplně v pořádku, to je nejpodstatnější část popisu vyšetření. Ostatní věty jsou pouhým popisem rozložení žlázy a normálních uzlin v podpaždí. Váš nález je praticky stejný jako v roce 2009, kdy jsme spolu komunikovaly poprvé. Jsem opravdu ráda, že docházíte na prevenci pravidelně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13593
Dobrý den, mám problém se svými prsy. Jsou srostlá, četla jsem, že se tomu říká symmastia. Nejsem po žádné operaci, mám to od přírody. Nemůžu nosit tílka, ani trička s mírným výstřihem, mám problém sehnat podprsenku nebo plavky, které mi dobře sedí. Dá se s tím něco dělat? nebo můžu s tím i já sama něco dělat? např. posilování prsou atd.? Moc děkuji za odpověď. Bara
Odpověď: Musím opravdově říci, že jsem se s podobnou anomálií ve svém poměrně dlouhém profesním životě nesetkala. Výraz symmastia se v medicíně používá v případě, kdy výsledek zvětšení prsů implantáty není ideální.K tomu, abych Vám mohla poradit, bych potřebovala Vaše prsy vidět a ideálně je i vyšetřit ultrazvukem. To by nám totž pomohlo k určení, zda ve srostlých prsech Pokud jsou opravdu plně srostlá) jsou dvě žlázy, nebo jen jedna. Na základě toho by se pak možná dalo uvažovat o nějakém řešení. Obávám se , že Vy sama si nijak významněji tvar prsů změnit nemůžete. Prsy posilovat nelze - pouze prsní sval, který je uložen na hrudníku pod prsy, ten však nemůže významněji měnit tvar prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13592
Dobrý den paní doktorko, v pravém prsu se mi vytvořila oválná bulka, která je na dotek tvrdá a je samostatná od další tkáně. Nyní je prs bolestivý, mám před menses. v Minulosti jsem měla 2x zánět prsu, s několikanásobným zvětšením a horečkami, mimo těhotenství. Jsme objednaná na MG, ale přesto mám velké obavy, můžete mi poradit, o co by se mohlo jednat. Velice děkuji, Radka.
Odpověď: Pokud se boulička změní - zmenší se po menstruaci, nebo alespoň změkne, můžeme uvažovat o přechodné hormonální změně okrsku žlázy. Pokud se nález nezmění ani po menzes, ještě nemusí jít o variantu zhoubného nádoru. Nicméně obě víme, že vše rozhodne až mamografické vyšetření, které by mělo být doplněno vyšetřením na ultrazvuku, na tom byste měla trvat !!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13590
Dobrý den, je mi 46 let a v létě 2013 jsem byla poprvé na mamografu - vše v pořádku, další vyšetření v létě 2015. Před několika dny mě začal bolet pravý prs - asi tak, jako bych se do něj udeřila(bolí spíš pod bradavkou až pod prsem). Žádný útvar jsem nenahmatala. Menstruaci mám dostat za týden. Mívala jsem podobné bolesti před lety vždy před menstruací, teď už ale dlouho ne. Může to souviset s bolestí zad? Děkuji za odpověď!
Odpověď: Příznak, který popisujete, se může vázat jak k problémům s hrudníkem, tak i k očekávané menstruaci. Zhoubný nádor obvykle nebolí. Pokud si nyní nehmatáte v prsu nic neobvyklého a nového, nemáte krvavý výtok z bradavky nebo nápadnou změnu kůže, pak této variantě nepřikládám význam. Ve vašem věku je velice obvyklé, že se ženám jakoby vrací obtíže z mládí, jde však o první známky klimakteria, které se dostaví až několik let, nicméně, dává o sobě vědět. Hrudník je velmi složitá struktura složená z mnoha kostí a kloubů, jakákoliv nerovnováha se může projevit necharakteristickými obtížemi, které ženy často zaměňují za bolest prsů.Může Vám pomoci Vitamin E, do menstruace ho užívejte 2x denně v dávce 400mg, pak doberte balení v dávce jednou denně 400mg. Užívá se vždy po jídle.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13589
Dobrý den, před rokem jsem si poprvé všimla výtoku z pravého prsu. Po vyšetření 3D ultrazvukem a odběrech na štítnou žlázu a zvýšený prolaktin mi bylo sděleno, že je vše v pořadku. Žádná změna k lepšímu však nenastala, výtok i nadále trvá a je čím dal tmavší.
Již osmým rokem mám zavedenou Mirenu (jedná se o druhé tělísko) a poslední 3 měsíce jsem začala i slabě menstruovat. Navíc mám myom o velikosti cca 2,5x2,5 cm.
Mám dotaz, zda by se mohlo případně jednat o hormonální změny a jak dále postupovat? Moc Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Při výtoku z prsu, který je stále intezivnější, je dobré zopakovat vyšetření na hladinu prolaktinu. Pokud se tato hladina zvyšuje, je na místě provést RTG vyšetření zaměřené na oblast sella turcica, kde sídlí podvěsek mozkový - hypofýza. Její zvětšování může být důvodem posilování výtoku a může iniciovat léčbu. Předpokládám, že přestože je výtok stále tmavší, nejde o krvavý výtok. Pak by bylo nezbytné provést tzv duktografii, nebo-li kontrastní nástřik mlékovodu. Samozřejmě, že nejjednodušší vysvětlení by bylo, že jde jen o hormonální výtok, to je však velmi těžké posoudit takto na dálku. Nezbývá Vám, než se se svým obtěžujícím výtokem opět svěřit gynekolovi, který by měl provést některý z výše uvedených kroků, avšak na základě posouzení příznaku na místě. Například je dobré umět mu popsat intenzitu výtoku (každodenní ?), také je vhodné sbírat otisky na bílý kapesník, aby se vyloučila příměs krve.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13588
Dobrý večer, prosím o objasnění výsledku operace multifokalní intraduktalní neoplazie - DCIS. Někde je psáno ,že je to stupeń 0,
někde, že předrakovinový stav. Je to výsledek zpravy moji manželky.
Děkuji Vojta
Odpověď: DCIS je nádorové bujení uvnitř mlékovodu, které nepřestoupilo do okolních struktur. Je to nádor v místě - proto in situ. U Vaší ženy jde velmi pravděpodobně o nejnižší stupeň tohoto lokálního (místního) onemocnění - hodnotící patolog se dokonce rozhodoval mezi neoplazií a in situ lézí. DCIS má několik stupňů závažnosti, logicky 0 je nejméně závažná. Celou záležitost si uzavřete tak, že je veliké štěstí, že tato záležitost byla včas odhalena a odstraněna z prsu. Vaše žena je zdráva. Bude i nadále docházet na pravidelné kontroly. Její případ je potvrzením přínosu mamografického screeningu. Pokud by tato léze nebyla odhalena v časném stadiu, následná nemoc by již byla pro Vaší ženu mnohem větším problémem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13587
dobrý den paní doktorko
je mi 33 let a našla jsem si v prsní bradavce nějakou malou uzlinku. jakmile na ní sáhnu tak ji cítím a pak mě bolí prso. může to být rakovina nebo jenom cysta. děkuji
Odpověď: Popis Vašich obtíží připomíná nejvíce ze všech možností hormonáně změněný lalůček žlázy ve vývodné části prsu, může jít i o Vámi zmiňovanou cystičku. Nejde o příznak rakoviny. Klid Vám přinese ultrazvukové vyšetření, které bude naprosto dostatečné, pokud ho provede zkušený lékař. Ideální je, nechat se vyšetřit ve screeningovém centru, adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz. Když se totiž zbavíte strachu z neznámé bolestivé kuličky tím, že budete vědět, o co skutečně jde (byť je to nezávažná záležitost) , celý problém se vytratí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13586
Dobrý den mam dotaz mam pod prsem zarudnutý a vypadato jako štípne vosa tvrdý svědí a pálí mam tam malej flíček hnědej poradíte mi co to může být děkuji Katka
Odpověď: Je mi líto, ale tento Váš problém cestou poradny nevyřešíme. Navštivte kožního lékaře, je velmi pravděpodobné, že "flíček" vůbec nesouvisí s prsní žlázou, že jde opravdu jen o kožní problém. Příznaky, které popisujete, nejsou významné, nepředpokládám žádné závažné onkologické onemocnění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13585
Dobrý den, mé přítelkyni z nenadání (asi dva dny) porostly prsy (věk 20 let), nyní jí i bolí. (Zřejmě z růstu). Mám o ní docela strach, půjde navšívit svého lékaře, přesto jsem někde četl, že je možné, že se jedná o rakovinu... čím myslíte, že to může být? Jaké jsou další alternativy? (Těhotenství je vyloučeno, doposud nedošlo k žádnému bližšímu kontaktu.)
Odpověď: Ve věku Vaší přítelkyně je zcela normální, že prsy mohou růst překotně, tak, jak píšete: Ze dne na den. Nejde o příznak rakoviny ani jiné nemoci prsů. Můžete být klidní oba, návštěva lékaře je zbytečná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13583
Dobrý den, chtěla bych se pouze zeptat co znamená oboustraně glandůární typ žlázy děkuji
Odpověď: Především : nejde o nemoc. Předpokládám, že lékař takto popsal struktury Vaší žlázy, která se v mamografii jeví jako velké množství menších či větších bílých skvrnek, což odpovídá lalůčkům žlázy. Tento typ žlázy se nazývá v typologie podle profesora Tabára typem IV.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13582
Dobrý den,
Na radu rodiny jsem navštívila mamologii.Jsem máma 3 dětí (34)
a nějakou dobu mě bolelo pravé prso a někdy i ukáplo jakoby ještě mléko-nekojím už 3 roky.Sono ukázalo 1,5cm ložisko,údajný lipom a čekám na další sono po 2 měsících,zda se nezvětšil. Jenže mě to celou dobu dost bolí a někdy i v noci vzbudí.Jedná se opravdu o lipom?Děkuji Renáta
Odpověď: Lipomy nebolí. Nejsem si jistá profesním přístupem sonografujícího lékaře. Lipomy se nekontrolují, jde o nevýznamné součásti podkoží prsů. Pokud je vaše bulka bolestivá, půjde nejspíše o hormonální uzel ( jakási větší citlivost části prsní žlázy), může se také jednat o fibroadenom, což je také nezhoubná léze - atypicky uspořádaná žláza, pokud to hodně zjednoduším. Ani tyto léze se nekontrolují zbytečně, pokud není jistota o jejich nezhoubnosti, provádí se odběr vzorku. Mléčná sekrece může přetrvávat i po léta, nejde o závažný příznak. Bolestivé uzly ve žláze dobře reagují na nehormonání lék Mastodynon - bylinná směs, je volně prodejný v lékárnách, užívá se odle návodu, ideálně v kůře 3 měsíce. Ověřte si, zda je vyšetřující lékař součástí akreditovaného screeningového centra, adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz ..... a na závěr musím říci, že mě potěšilo, že jste mladá matka tří dětí. S tím se dnes člověk setká sporadicky. Gratuluji a přeji Vám ničím nerušené mateřství a zdravé děti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13581
Dobrý den, je mi 33 let, mám 2 děti. Mladší 9 měsíců kojím. Asi před týdnem jsem na pravém prsu u podpaží nahmatala bulku. Druhý den jsem volala gynekologovi a prý to je nejspíš ucpaný mlékovod, mám počkat a odezní to samo. Na kontrolu mám jít jen v případě horečky a bolestivosti. Pokud by nešlo o mlékovod, prý nehrozí riziko z prodlení. Ucpaný mlékovod jsem vždy rozmasírovala, tady se mi nedaří. Nahřívám, různé polohy kojení, odsávačka...nepomohlo nic.
Pokud to nezmizí, jak dlouho mám čekat, na jaké vyšetření mám jít? Vadí kojení? Je třeba žádanka?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Ve Vašem případě bych určitě podstoupila ultrazvukové - sono vyšetření. Zřejmě dopadne dobře a Vy budete přesně vědět, zda je ve Vašem prsu cysta, rozšířený mlékovod nebo jiná nezhoubná záležitost. Ve Vašem věku se ale již také může v prsu objevit závažnější nález. Na hmatnou rezistenci, kterou máte v prsu by Vám Váš gynekolog (nebo praktický lékař) měl vyplnit žádanku. Vyšetřena ale můžete být i bez žádanky, v tom případě stojí vyšetření 400-500Kč. Podívejte se na tento web www.mamo.cz . Nahlédněte do seznamu akreditovaných screeningových pracovišť, jedno si vyberte podle dostupnosti, můžete ale být vyšetřena v kterémkoliv z nich. Vyšetření prsu při laktaci totiž musí provádět opravdu zkušený lékař.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13580
Dobrý den, mám dotaz, zdali mám nárok na mamografické vyšetření. Před mnoha lety jsem byla na operaci prsu (odstranění cca 0,9 mm tukové bulky). Je mi 38 let, jsem rok po ukončení kojení, kojila jsem 2 roky. V posledních měsících mám bolesti obou prsů uprostřed cyklu po dobu cca 10 dní (ne před menstruací), obtíže jsou nepříjemné. Docela mne to znepokojuje. Užívám dlouhodobě APO-Rabeprazol a Itoprit.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ve Vašem věku ještě nemáte nárok na mamografické vyšetření, obtíže, které popisujete, nesignalizují zhoubné onemocnění. Pro Váš osobní klid bych Vám doporučila ultrazvukové vyšetření, které je ve Vašem věku dostačující. Jelikož máte celkem obvyklé obtíže, ani toto vyšetření Vám pojišťovna nebude hradit. Mnoho žen Vašeho věku však dochází jednou za dva roky na ultrazvukové vyšetření z důvodů prevence, a toto vyšetření si samy hradí. Stojí 400-500 Kč. Je také dobré se naučit samovyšetření, krátký film je na www.ulekare.cz Na bolestivá prsa hezky funguje Mastodynon - nehormonální bylinný přápravek, kupuje se volně v lékárně, užívá podle návodu. Doporučuje se kůra 3měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13578
Dobrý den,
synovi 35 let, silně vystoupl před cca 3 týdny nebolestivě levý prsní dvorec. Obvodní napsala doporučení na mammograf, kam jde za týden.
Nikde se nemohu dočíst o možných příčinách, samozřejmě že se bojíme rakoviny. Nemůžete napsat nějaké možné příčiny. Děkuji !!! Václav V.
Odpověď: Rakovina mužské žlázy se u mužů ve věku Vašeho syna prakticky nevyskytuje. Předpokládám, že půjde o nějakou formu gynekomastie, která vzniká někdy při užívání různých léků, celkem často ji vidíme u mužů, kteří chodí do posiloven a užívají podpůrné preparáty pro tvorbu svalů, obecně také může jít o nějaký jiný hormonální problém. Pokud tedy ještě chcete pátrat na internetu, zadejte si heslo gynekomastie - moc Vám to ale nedoporučuji. Brouzdání po internetu vede většinou k velké a zbytečné úzkosti.Dbejte na to, aby Váš syn byl vyšetřen ve screeningovém akreditovaném centru, kde se lékaři s podobnými problémy setkávají. Seznam všech center v ČR je na tomto webu WWW.mamo.cz.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13577
Dobrý den ,byla jsem na sono vyšetření ,které ukázalo hrášek v prsu ,a musím jít na nějaký odběr a budou mi odebírat vzorek s mezokainovou injekcí ,moc se bojím a chci se zeptat zdali je nějaký jiný způsob vyšetření moc děkuji za vaší odpověd .Anna Chtěl bych odpověd dostat e-mailem
Odpověď: Strach není dobrý rádce. Jehlová biopsie z prsu je běžný drobný výkon, který se provádí v místním umrtvení, vetšinu pod kontrolou ultrazvuku. Po biopsii většina žen říká, že : to nic nebylo, nebo, že : se bály zbytečně. Biopsie objasní podstatu ložiska, pokud se prokáže malý zhoubný nádor, je tato biopsie prvním krokem k Vašem bezpečnému uzdravení. Pokud se potvrdí, že hrášek není nebezpečný, bude se Vám dobře spát. Takže ještě jednou - strach odložte, jde jen o malý a bezpečný zákrok.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13576
Dobrý den paní doktorko, jsem po operaci DCIS, VPNI10- červen 2013, radioterapie září, říjen 2013. nyní jsem byla na první kontrole sono.Nález- v DDK výrazné jizev. změny, zesílená kůže na 6 mm,pod jizvou hypoechogenní neprav. okrsek vel. 15x12 mm, aavaskulární, v jeho centru hyperchogenní v.s. klip, v axilách lipoamtozní uzliny do 15 mm. lékařka dopor. doplnit MG.Prosím o Váš názor, velmi se obávám.
Odpověď: Jde o popis zcela normálních poléčebných změn, na kterých se podílí kombinace pooperačních změn a a změn po ozáření. Posaný nepravidelný okrsek je ypický serom, který může přetrvávat měsíce i léta po léčbě. Rovněž popis uzlin odpovídá normálním uzlinám. Nechápu, proč se bude doplňovat mamograf, je to zbytečně brzy po léčbě. Mamografie a další kontrolní ultrazvuk - který popíše, jak běží proces hojení, by měl být proveden nejdříve v červnu (rok po nálezu DCIS). Mimochodem, byla jste diagnostikována opravdu velmi včas, DCIS je velmi příznivá diagnóza.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13575
Dobrý den dokáže lékař na UZ 100%rozeznat lipom od nějakého jiného útvaru?Co dělat s lipomem v prsu?Jak často mám chodit na prev.prohlídky?Byla jsem v mama centru raději jěště na kontrole po nálezu p.doktorky na UZ a p.doktor tam žádný lipom neviděl pouze drobné cysty.Před tím na UZ p.doktorka (není to mama centrum)dg lipom.Já si ho také nahmatám pod pr. prsem,jsem si nejistá komu mám věřit.Před menstruací mě bolí prsa a to pravé více a po mens.se jakoby lipom zmenší.ale je tam cítit na pohmat.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Věřte lékaři v mamacentru. Ůtvar, který si hmatáte je velmi pravděpodobně pouze okrsek žlázy s drobnými cystičkami - nazýváme to také hormonální uzel. Jeho charakteristikou je, že mění svoji velikost v závislosti na menstruaci. Pokud je uložen přímo pod hranicí prsu, jde velmi pravděpodobně o okrsek přídatné žlázy, která se chová jako hormonální uzel. Přídatná žláza se může vyskytovat v podpaždí, nad prsem, ale také pod prsem.Není důvod k chirurgickému řešení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13574
Dobry den, pravidelne kazdych 6mesiacov chodim do prsnikovej poradne nakolko sme mali v rodine rak prsnika(babka). Z poslednej sonokontroly mi boli zistene v axilach reaktivne uzliny. Co to podla vas znamena? Zapal mam v ustnej dutine nakolko mi liecia korene zubov. Mam sa obavat onkologickeho ochorenia aj do buducna?dakujem
Odpověď: Reaktivní uzliny v podpaždí jsu zcela normální, nikdy nejsou signálem onkologického onemocnění prsu. Pokud měla nádor prsu jen Vaše babička, připadají mi kontroly jednou za 6 měsíců přehnaně časté, nejen z hlediska možného rizika z Vaší rodiny, ale také vzhledem k věku. Častější prevence má smysl až po 40roku věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13573
Dobrý deň, pred 22 mesiacmi mi bola diagnostiková prídavná prsná žľaza. Nahmatala som si ju v podpazuší a vypadalo to skôr ako vankúšik, alebo mäkký opuch viditeľný voľným okom. Počas menštruácie a niekedy aj po nej je bolestivá, ale inak sa nemení. Chcem sa spýtať je to normálne a tiež, že prečo sa objavila až v tomto veku? Zatiaľ som bezdetná. Mám zvážiť operáciu? Nevadí mi, len je to neestetické. Ďakujem
Odpověď: Přídatná žláza se velmi často ozřejmí až po 30 roku věku, kdy již dochází k tukové degeneraci prsní žlázy - tedy i přídatné. Při ní celkově postupně žláza přibývá na objemu a je více vidět. Operace je zbytečná, někdy se může hojení v podpaždí zkomplikovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13572
Dobrý den,prosím o vysvetlenie výsledku mamografie.Bilat.výraznejšie vlavo ben.kalcifikáty aj v zhlukoch char.adenozy.V lavej axile tukovogeneratívne Lu,bilat.bez Lap. Dakujem velmi pekne.
Odpověď: Jde o popis zcela nevýznamných součástí prsu, což jsou zmínné kalcifikace, rovněž adenóza je jen popis tvaru některých okrsků žlázy. V obou podpAždích normální uzliny. Chybí jen výraz - NORMÁLNÍ NÁLEZ, tím by měl být pois Vaší mamografie zakončen.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13571
koza podkozie bilat.v norme.manily prominuju.USG obr.normalny typfertilnejmammy v lavo bez loziskovych zmienechogenity.Vpravocentralne mensich cyst 5 a 6 mmm.na rozhrani MQperiareolarne pretrvava ovalna hypoecholezia ostrych kontur 7 krat 5mm.axily bilat tukovo zmenene LU 18 krat 9 mm.zaver.nekomplikovane cysty birads 1.davam otazku co a ako dalej mam postupovat dakujem za odpoved
Odpověď: Všechno, co jste vyjmenovala ve Vašem ultrazvukovém nálezu prsů je zcela v NORMĚ. Cysty se považují za normální součást prsní žlázy, dále byl popsán zcela nevýzamný uzlík (hypoecholezia) - také normální, také byly popsány zcela normální uzliny. Jste zdravá, to potvrzuje klasifikace BiRADS 1. To nejhlavnější vyjádření , ŽE JSTE ZDRAVÁ, do Vašeho nálezu vyšetřující lékař zapomněl doplnit. Není třeba nic podnikat, jen opět dojít na prevenci, nejdříve za rok.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13570
Dobrý den paní doktorko,ve středu mě na dotek velmi bolela prsní pravá bradavka,další den je již prso trochu natekle a kolem bradavky asi 2 cm červený kruh .
Odpověď: Poradím, co můžete pro sebe udělat: V lékárně si kupte tzv. "černou mast", jmenuje se Višněvského balzám. Tím si namažte postižené místo, překryjte kouskem igelitu, na to kapesník a vezměte si podprsenku. Ponechejte celou noc. Počítejte s tím, že mast špiní. Zopakujte 3-5x (což znamená 3-5 dní za sebou). Pokud obtíže neustoupí, nezbývá, než se nechat poslat na mamografické nebo sonografické vyšetření prsu, kam Vás může odeslat Váš gynekolog nebo praktický lékař. Před mamografií musíte oznámit, že máte prs zarudlý, na mamografickém snímku tento příznak není vidět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13569
Dobrý den, k- Dotaz č. 13562. Omlouvám se, že jsem neuvedla vše. Jsem narozena 1951. Byla jsem u Vás pouze na doporučení z ÚVN. Děkuji za skvělé vyšetření. Kdyby toho nebylo, asi by se ani na ten nádůrek nepřišlo. Mám jenom asi strach a také z těch léků, když si přečtu vše o nich. Děkuji za Vaší odpověď.
Kučerová Jitka
Odpověď: Prosím, nebojte se navržené léčby. Měla jste opravdu velké štěstí, že Vám byl nalezen poměrně "jednoduchý" nádor, nezapomínejme však, že byl zhoubný. Ozařování lůžka nádoru zajišťuje, aby se již nemoc nemohla vrátit do zachovaného prsu. Následná antiestrogenní léčba je zcela běžná, chrání celé Vaše tělo. Nejlepší rada je celkem prostá: důvěřujte svým lékařům, že pro Vás dělají jen to nejlepší a zbytečně se nestrašte čtením příbalových latáků. Firmy na nich z důvodů alibismu uvádějí všechno možné i nemožné, aby se chránily. Rovněž není dobré brousit po internetu a číst si o nádorech nebo se probírat názory dalších pacientů. Vy jste na cestě k úplnému zdraví, kupte si hezkou knížku, vydejte se na výlet, do kina. Užívejte života.Až k nám půjdete na kontrolu, objednejte se přímo ke mně, ráda to všechno ještě s Vámi proberu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13568
Dobrý den,64let,172cm/100kg,hypothyreoitida-Letrox100-1xden,MMG 2.12.+24.1.benig.vyhl.zvětš.formace v DZK 6mm,14.2.SONO+biopsie uzliny OK,4vz,histol.pouze 1vz.v tuk.tkáni drobné infiltr.tubuly dobře diferenc.,odpov.invaz.dukt.karc.odh.grade 1, est.+progest.recept.pozit.ve100%buněk,prolif.aktivita nízká MIB1-1%,E-cadherin pozit,CerB2 skore 0.Prosím o info,jaká je prognóza,jak operace spěchá(6mm naměř. SONO i 4.3.), léčba jiná než chemo a radio?Děkuji - Jarka
Odpověď: Váš zhoubný nádor má v tuto chvíli velmi dobrá kriteria léčitelnosti, z takového zhoubného nádoru se dá plně uzdravit, ale nesmí se otátel s operací. Další léčba se bude odvíjet od definitivního nálezu v pooperační histologii. O této následující léčbě samozřejmě můžete s lékaři diskutovat, odstranění nádoru je však zcela nezbytné. Nepromarněte to, co Vám osud nabídl, chirurgický výkon je u Vás základní podstatou úspěšné léčby.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13567
Dobrý den,
je mi 46 let a poslední dobou (asi tak půl roku)mě bolela prsa při menstruaci. Avšak tento měsíc i po menzesu mě bolí pravé prso stále již 2 týden. Bolest je čím dál tím větší i na bradavce a na omak. Mám to řešit u lékaře a nebo je to v mém věku normální? Děkuji za odpověď. Eva Kahánková
Odpověď: Obtíže, které zmiňujete, bežně odpovídají problémům, které se váží k prvním známkám klimakteria (přechodu). Pokud se z Vašich obtíží nakonec nevyklube zánět, se kterým je dobré se na lékaře obrátit, mohl by pomoci Vitamin E v dávkách 2x400mg denně po dobu jednoho týdne (užívá se vždy po jídle), a pak dobrat skleničku po 400mg denně. Velmi dobrý je také přípravek Orissa, jde o kombinaci Vitaminu E a pupálky dvouleté. Někdy jsou jednostranné obtíže způsobeny blokádami žeber nebo jinou "nepohodou" hrudníku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky