MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228


Dotaz č. 13282
Dobrý den, dnes jsem byla na ultrazvuku a doopravdy bych potřebovala vysvětlit nález paní doktorky ..... Výsledek - benigni (BI - RADS 2 ), POPIS - kůže bez zesílení, žláza s akcentací duktů, vpravo nač 12-1 povrchově hypoechogenní léze 4x6mm, v hloubce na č 12 hypoechogenní léze 7x9mm, vlevo na č 11-11 susp vmezřený tukový lalůček vel 8x10mm, axily bez patol LU. Když jsem se ptala jestli se tedy bude něco řešit, bylo mi řečeno, že ne a kontrola za půl roku, ale raději bych chtěla ještě nějaké jiné vyjádření..... Předem děkuji
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat o fibroadenomy, jde o benigní, nezhoubné, nezávažné ložiska. Nacházíme je relativně často, nejde o nic neobvyklého. Není nutné je operativně odstraňovat, nepředstavují riziko pro vznik rakoviny.
Pokud není jejich vzhled typický, lékař má při UZ vyšetření určité pochybnosti, ověřují se pomocí biopsie.
Pokud je jejich vzhled typický, což je asi i Váš případ, volíme po prvním vyšetření kontrolu v kratším čase, většinou 6 měsíců.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13281
Dobrý den, už asi 2 - 3 měsíce pociťuji bolest v levém prsu, hlavně v oblasti okraje prsu přecházejícího do podpaží. Při prohmatu jsem nic neobvyklého nenašla. Babička měla rakovinu prsu, tak mám strach. Měla bych zajít na vyšetření?
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku nepředpokládám nic vážného, pouze běžnou reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu. Ale i přesto doporučuji provedení sonografie prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13279
Dobrý den,byla jsem na prohlídce a moc bych prosila o vysvětlení.Při
mamosonografii vlevo centrálně hypoechogenní útvar,hrubší strustruktury,velikosti 46x23x33mm.V HZK Vlevo cysta 8x9x5mm,jiný útvar nevidím.Uzliny v axilách patrny nejsou.Ještě jsem zapomněla,že
před dvěmi lety byl hypoechogenní útvar velikosti 11x31x19mm.Prosím Vás o radu co bude dál moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
jako první by se měl ověřit charakter ložiska pomocí biopsie. Ta přesně řekne o co se jedná.
Pokud biopsie vyjde v pořádku, benigní, podle charakteru nálezu a zvětšování ložiska, asi zvažoval jeho odstranění. V tomto věku jsou všechny zvětšující se ložiska v prsu podezřelá.
Jaké je doporučení v závěru zprávy z vyšetření?
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13276
Dobrý den, v levém podpaží se mi objevila malá bullka, která mizí v návaznosti na cyklus. Pokud nám před cyklem je trochu bolestiva a větší, po cyklu většinou není na hmatatelně a není cítit. V rodině rakovinu prsu nemáme.mam dvě děti.4,5 a 7,5
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se jedná o uzlinu, která reaguje na změny v prsní tkáni s menstruačním cyklem. Nejde o nic neobvyklého. Uzliny se v podpaží vyskytují zcela normálně, pokud jsou uložené blíže ke kůži mohou být hmatné a je možné pozorovat tyto jejich změny. Pokud by se mělo jednat o projev nádoru, uzlina by se pouze zvětšovala, rozhodně by se nezmenšovala. Proto můžete být klidná, takto se rakovina prsu neprojevuje.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13275
Dobrý den, už asi 4 měsíce mám bolesti při zmáčknutí v obou prsech. Bolest se dá přirovnat k nataženým svalům a navíc mám jakoby zvětšené hmatatelné uzlinky. Již rok užívám hormonální antikoncepci. Mohlo by to být zrovna tou antikoncepcí nebo i něco jiného? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
reakce prsou na hormonální antikoncepci se většinou projevují dříve, ale i takto opožděná reakce může být. Hormonální změny v organismu probíhají postupně a prsní tkáň, žlázy, na ně reaguje různě, např. bolestí prsou při zmáčknutí. Potíže se projevují v obou prsech, to je typické pro celkové změny v organismu. Pokud by byly bolesti pouze v jednom prsu, mohlo by se jednat o nějaký problém. To ale není Váš případ. Můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13274
Dobrý den,pane doktore chci se zeptat co způsobuje citlivost prsou na dotek.jsou nepříjemně citlivé hlavně bradavky když vylezou ven nebo se otírají o podprsenku.někdy jsem tyto stavy měla před menzes ale ted už mám skoro konec a bradavky jsou stále citlivé.psala jsem vám že mam problémy s tou páteří ale mám strach aby to nebyla rakovina zemřela mi na to matka.na kontroly chodím každý rok ale mám strach co to je.děkuji
Odpověď: Dobrý den,
citlivost bradavek je velice individuální, u některých žen jsou bradavky velice citlivé. Tato citlivost se mění jak s menstruačním cyklem, tak v průběhu života. Jde o nepříjemný, ale běžný projev reakce prsní tkáně na hormonální stimulaci. Nejedná se o příznak nádoru prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13273
Dobrý den, výsledky histologického vyšetření core cut biopsie prsu jsou následující:Heterogenni obraz az radialni sklerozujici leze s okrsky floridni i sklerozujici adenozy (p63+),fokalni proste duktalni hyperplasie, okrajoveho okrsku mozne cysty s papilarni hyperplasii onkocytarne transformovane vystelky. Zachycen usek perineuralni propagace adenozy.Zaver: Radialni sklerozujici leze s fokusy adenozy, cystou s papilarni neatypickou onkocytarni hyperplasii.
Doporučoval byste tuto lézi extirpovat nebo ji stačí sledovat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
u tohoto typu ložiska se doporučení liší, jedni tvrdí vyndat, druzí sledovat. Toto ložisko ale představuje okrsek se zvýšeným rizikem pro vznik nádoru. Osobně bych doporučil odstranit.
Pokud se toto ložisko nechá a bude se čekat, až se změní v nádor, bude následovat podstatně náročnější onkologická léčba. Pokud se toto ložisko odstraní nyní, je vše v pořádku. Následují jen běžné preventivní sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13272
Dobrý den, jak postupovat při získání kuponu na vyš. mamografie ? Děkuji D.
Odpověď: Dobrý den,
pokud se jedná o pozvánku ke screengové, preventivní, mamografii, navštivte s tímto dopisem svého obvodního lékaře. Ten Vám vystaví žádanku k mamografii a s ní si dojdete do některého akreditovaného centra.
Seznam center je zde http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13271
Dobrý den,minulý týden jsem byla na pravidelé prohlídce,a prosila bych o laické vysvětlení.RTG,fibrocystická mastopatie oboustr.oboustr.benigní ložiska dx vZQ o vel.6mm,sin ve VřQ o vel 4mm,dx obraz nové denzity v podobě shluku hraničně benigních kalcifikací centrálně a poněkud mediálně a ploše3x3mm.Z.fibrocystická mastopatie oboustr.hraničně benigní kalcifikace dx benigní ložiska oboustr.Nutná kontrola v čase9/2014.Děkuji moc za vysvětleni,a přeji hezký den.Můžete zveřejnit můj dotaz.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu mamografie se nejedná o vyšetření v akreditovaném screeningovém centru. Doporučuji kontrol vy některém z těchto center. Seznam je na těchto stránkách.

Fibrocystická mastopatie je starý, v mamografii špatně používaný pojem. Obecně jde o stav, kdy v prsou převažuje podíl žlázy a pojivy, snímky jsou pro lékaře hůře přehledné, proto je mylně nazývají "mastopatie". Ložiska v prsou jsou hodnocena jako benigní, čili nemají charakter rakoviny. Přesněji by je určilo UZ vyšetření (zřejmě už bylo provedeno v minulosti). Kalcifikace jsou okrsky zvápenatění, které se v prsou mohou vyskytovat, ale při této velikosti by bylo potřeba doplnit tzv. zvětšený snímek, který je přesněji zobrazí.
Z toho, co je napsáno v popisu toho bohužel více neřeknu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13270
Dobry den chtela jsem se Vas zeptat uz dlouho me boli prsni linfaticka zlaza a docela dost to boli cim dal tim vice .... jsem skoro tri roky poporodu nekojila jsem nemela jsem dost mleka ... myslite ze je to jeste odtoho dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
záleží zda jsou bolesti trvalé a v jednom místě či v obou prsou, pravidelně s menstruačním cyklem či nepravidelně. Přímá souvislost s kojením/nekojením před třemi roky není.

Pokud je bolestivé pouze jedno konkrétní místo, doporučuji sono vyšetření se zaměřením právě na tento okrsek.

Pokud jsou bolesti v obou prsou, jde o projev normální reakce žlázy na hormonální podněty, nic neobvyklého. Nádory prsou se takto neprojevují. ve vašem věku jsou nádory prsu vzácné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13269
Dobre ranko,prosim vas ak mam benignu dysplaziu a dieta ma nechtiac koplo do prsnika, moze sa nieco stat? Nieco vyvolat,poskodit...?dakujem
Odpověď: Dobrý den,
podle předchozích dotazů jste zdravá, benigní dysplazie není choroba, je pouze popis stavby prsní tkáně. proto se nemusíte stresovat.
Úrazy, obecně, nepředstavují žádné riziko pro vznik nádorů. Jde spíše o obrácený stav. Po úraze se člověk zaměří na místo úrazu a "něco si vyhmatá" a následně se objeví např. nádor. Ten ale byl už před úrazem. Proto nemusíte mít žádné obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13268
Dobrý večer.
Chcem sa opýtať či výsledku z USG : Anechogénne lézie v prsníkoch (15x8mm a 7mm) údajne "so známkami benignity" je pot.rebná ďalšia diagnostika a do akej miery je toto tvrdenie spoľahlivé. Aký postup liečby by ste doporučil.
Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den,
"anechogenní léze" je typický obraz prosté cysty v prsu. Prosté cysty není potřeba operovat, ani více sledovat. není potřeba žádná léčba. Jde o běžný, naprosto nezávažný obraz. Cystu v USG obraze zkušený lékař pozná snadno a bezpečně.
Dotaz obsahuje pouze útržky popisu USG vyšetření. K přesnějšího hodnocení bych potřeboval znát celý popis USG.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13267
Dobrý večer,
na biopsii mi byly odebrány 3 vzorky z pravého prsu, v jednom byl zjištěn neinvazivní karcinom, gr. 1, bez mitóz a bez nekrózy. Zatím je prý nehmatný. Za týden mám jít na operaci. Jaký bude další postup léčení a jaká je naděje na uzdravení? Děkuji za odpověď a za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den,
nádor je v minimálním, počínajícím stádiu s velkou pravděpodobností úspěšné léčby.
Operačně zřejmě pouze odstraní toto ložisko, nikoliv celý prs. Po operaci je nutno vyčkat na zahojení rány a poté bude následovat onkologická léčba.
Odstraněné drobné ložisko z prsu vyšetří podrobně v laboratoři a podle tohoto výsledku onkolog určí nejlepší variantu léčby. Bez znalosti přesného histologického nálezu nelze určit na jakou léčbu bude nádor nejlépe reagovat. Obecně jsou tři možnosti a jejich kombinace - hormonální léčba, chemoterapie a lokální ozáření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13265
Dobrý den, na pravém prsním dvorci se mi udělal malý důlek.Při ztopoření bradavky zmizí. Mám dvě děti obě byli kojené. Druhé dítě jsem kojila dva roky. Je to 3 roky co jsem kojila naposledy. Z bradavky nic nevytéká. Při prohmatání prsou nejsem moudrá nevíc co je prsní žláza co je normální a co ne. Ale vyloženě bouličku tam nemám. Může se jednat o nádor? Kam mám jít ke svému gynekologovi?
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o normální tvarovou odchylku vzhledu dvorce. Jde o drobnou změnu v podkoží. prsní tkáň se v průběhu celého života průběžně mění, toto je jeden z projevů.
Nejedná se o projev nádoru prsu. Návštěva gynekologa stačí v rámci běžné roční preventivní prohlídky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13262
Dobrý den.Chodím na pravidelné prohlídky prsou,máme to v rodině.Nyní jsem byla na momo a na sonu,nic tam nenašly ale po upozornění na bulku na pravém prsu se divily,že tam není na obrazovce,ale na pohmat ano.Radily abych si nechala bulku vyndat,jdu ale zase ted v ůnoru ještě jednou na sono.Co obnáší operace bulky a co obnáší pooperační stav.děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
odstranění "bulky" z prsu je minimální chirurgický výkon s drobnou jizvou.
Lepší varianta než operace, je biopsie z této bulky. Pokud je hmatná, dá se provést i bez sono kontroly. Záleží na její velikosti.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13260
Dobrý den mám týden před menstruací a začali mě bolet prsa normálně to nemívám a z levého prsu při zmáčknutí mi vyteká čirá tekutina. V poslední době jsem byla dost ve stresu může to mít nějakou souvislost a nebo je to normální? Na mamologické vyšetření jsem byla v říjnu 2013.Můžete mi poradit co s tím?
Odpověď: Dobrý den,
čirý výtok z prsu po zmáčknutí nepředstavuje žádné riziko. Nejde o známku nádoru prsu. Jde o normální projev činnosti žlázy. Nemusíte mít obavu.
Pozornost a další vyšetřování je potřeba pouze u krvavého samovolného výtoku z bradavky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13259
Dobrý večer,dnes byla dcera na ult.prsů a ve zprávě má napsáno:na rozhranní HK hypoechogenní ložisko 18913mm,poměrně ostrých kontur,bez hypervaskul v PA modu.Axiny s ojedinělými míz.uzlinami normal.vzhledu bvel do 11mm.Závěr:ložis.charakteru FA na rozhranní HK.Lékař na ult.radil odstranit,že to stejně poroste a lékař v mamol.poradně radí nechat a hlídat.Prosíme Vás o radu.Děkujeme za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenom (FA) je u mladých žen časný nález v prsou. Jde o okrsek změněné tkáně, který ale nepředstavuje riziko pro vznik nádoru prsu. Není nutné jej operovat.
Běžný postup při nálezu ložiska v prsu, které má vzhled FA je první kontrola za cca 6 měsíců, pak jsou dostačující UZ kontroly 1x ročně. Pokud se ložisko pohmatem nemění, někdo další kontroly na UZ ani neprovádí. Pokud si z prvního vyšetření nejsme jisti, ložisko nemá typický vzhled a u žen ve vyšším věku, provádí se ověření biopsií.

Doporučuji kontrolu za 6 měsíců. Ložisko je zřejmě hmatné, proto průběžně pohmatem samovyšetřováním hlídat, pokud by se zvětšovalo, UZ kontrolu ihned. Operace v tuto chvíli není nutná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13258
Dobry den,
USG vysetrenim pred 4mesiacmi mi boli zistene v jednom prsniku fibrocysticke zmeny. Na kontrole po 3 mesiacoch mi moja lekarka povedala, ze cysty nerastu a do spravy uviedla ... lozisko bez patn. zvacsenia, kontrola tentokrat o 6 mesiacov. Ine vysetrenie vraj nie je potrebne. Ja by som ale chcela do 3 mesiacov otehotniet a nechcem riskovat, ze sa mi pocas tehotenstva nieco rozvinie. Mozem nejak vylucit riziko, ze cysty mozu byt rakovinove?
Dakujem vopred za vasu odpoved!
Odpověď: Dobrý den,
cysty jsou drobné dutinky vyplněné tekutinou. vyskytují v prsou běžně. Žláza v prsou je stále aktivní, vylučuje menší množství sekretu, který se následně opět vstřebává. Občas se vyskytne nerovnováha tohoto procesu, kdy vylučování je rychlejší. To se lalůček žlázy mírně zvětší a vytvoří cystu. Tvorbu cyst ovlivňuje množství faktorů.

Rozhodně se nejedná o patologii, není nutné je sledovat či dokonce operovat. Prosté cysty, bez žádných vnitřních struktur nepředstavují zvýšené riziko pro vznik nádoru prsu, nejde o přednádorový stav. Přítomnost cyst v prsou nepředstavuje pro těhotenství žádný problém.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13257
Dobry den, chtela bych se zeptat. Mam pod prsem jakoby nad zebrem kulicku, ktera boli. Muze to byt neco vazneho? Nebo to muze byt i z podprsenky z kostice? Nikdy jsem mi to neobjevilo az ted.
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o o několik věcí. Otlak z podprsenky, z kostice. Případně může jít zanícenou kožní potní žlázu, "uhřík". Případně by se mohlo jednat o ložisko v okraji prsu.
Takto na dálku to neposoudím, doporučuji návštěvu u gynekologa, který bouličku posoudí a případně Vás odešle na sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13255
Dobry den, uz od puberty pozorujem rozdielnu velkost svojich prsinkov. Mam uz takmer 30 rokov a nijako sa to nezmenilo. Ma tato rozna velkost prisnikov nejaky vplyv na vznik rakoviny??? Dost ma to trapi, ale na operaciu nemam ani odvahu, ani financie. Vy ako chlap sa na tuto "chybicku krasy" ako pozerate??? Dakujem za odpoved!
Odpověď: Dobrý den,
rozdílná velikost prsou nepředstavuje riziko pro ev. budoucí vznik nádoru prsu. Toho se nemusíte obávat.
Rozdíl ve velikosti prsou je u každé ženy, většinou je malý. V oblečení nepozorovatelný. Pokud je rozdíl ve velikosti prsou větší, cca 1-2 čísla podprsenky, je ev. možné zvažovat operaci se zdravotních důvodů z důvodu nestejného zatížení páteře. S operačním řešením je ale vždy dobré počkat až po kojení, operovaný prs je zdroj problémů při kojení.
Jako muž mám jiné preference při výběru partnerky a rozdíl ve velikosti prsou mezi ně rozhodně nepatří. Tím se nemusíte trápit. Pokud to některému muži vadí, není to vhodný partner pro život. :-)
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13254
dobrý den, jsem po záchovné operaci prsu, chemoter.a ozařování levého prsu. Ozař. skončilo 20.ll.2013. Prs se mi zvětšíl, ztvrdnul a pobolívá mě. Co s tím mohu dělat? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat pouze po poléčebné změny s otokem prsu. Často souvisí s porušením odtoku lymfy z oblasti prsu a horní končetiny. Částečný efekt může mít speciální rehabilitace s podporou lymfodrenáže.
Pokud se zvětšení prsu objevilo nyní, náhle, určitě doporučuji kontrolu na onkologii s doplnění sonografie či mamografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13253
Dobrý den, jsem v 2. měsíci těhotenství. Levý prs operován v roce 2009, prý nádor (5x6 cm) nebyl zhoubný. Nyní mnohočetné novotvary,a zánět v prsu. Po sonu nyní doporučený, počkat co příští měsíc. Je to správně? Není vhodné udělat další vyšetření? Hrozí, že kvůli těhotenství se nezhoubné může zvrtnout v zhoubné? Dítě chci, ale ne pokud mám vědomě riskovat život. Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den,
k přesnějšímu hodnocení bych musel znát konkrétní sono nález. Takto můžu jen odhadovat.
Nezhoubný nádor, nejčastěji fibroadenom, se těhotenstvím nezmění v maligní nádor. V průběhu těhotenství se může fibroadenom i mírně zvětšit. Druhou možností je, že jde o zvětšenou žlázu, která reaguje na hormonální stimulaci při těhotenství a někdy může na pohmat působit dojmem ložisek, doprovodný zánět pohmatový nález rovněž ovlivňuje.
Na druhou stranu, jste ve věku, kdy riziko pro vznik nádoru prsu začíná statisticky stoupat, proto je nutná větší opatrnost. Podle charakteru sono obrazu lze volit časnou kontrolu, případně bioptickou kontrolu (v této fázi těhotenství je bez problému proveditelná). Pokud nejsou patrné změněné uzliny v podpaží, asi bych volil kontrolu za měsíc. Ale jak jsem psal v úvodu, neznám Váš sono nález.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13252
Dobrý deň,
mám 32 rokov a posledné 4 dni pociťujem občasnú bolesť v pravom prsníku. Bolesť nie je trvalá, ale občasná, viazaná skôr na pohyb. Niekedy ma bolí akoby aj pod rebrami. Hrču ani nič iné som si nevšimla a zaujímavé pre mňa je, že v predklone ma prsník nebolí. Mám 10 dní po menštruácii. Mám sa obávať? Žiaľ, som v zahraničí a do SR prídem až v júni - júli. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den,
občasné bolesti či citlivost prsou není nic neobvyklého. Nejčastěji jsou spojeny s menstruačním cyklem, ale není to pravidlem. Mohou se objevovat kdykoliv nepravidelně v průběhu cyklu. nejedná se o nic neobvyklého. Druhou možností jsou bolesti od páteře. Pášete, že bolest je vázaná na pohyb a bolest je i pod žebry. To je typické pro bolesti vertebrogenního původu, od páteře.
Bolesti, jak je popisujete, nejsou příznakem pro nádor prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13251
Mám dotaz ohledně své 11měsíční dcery. Nahmatala jsem ji pod každou bradavkou bulku ve velikosti třešňové pecky. Zdá se, že jí to nebolí. Stále ji kojím, antikoncepci neberu, mléko i kuřecí maso požívám, ale v nikterak velkém množství. Myslíte, že se jedná o něco závažného? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o základ žlázy, který je umístěn těsně za bradavkou a v období dospívání se vlivem hormonů vyvine v plnohodnotnou žlázu. Tyto "ženské" hormony přecházejí částečně i do mateřského mléka a to se může projevit zduřením prsou u kojeného dítěte.
Jde o přirozený proces, nic patologického, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13250
dobry den,mamince (60 let)pred nekolika dny zdelili tuto diagnozu: Tu MAMME ae L.SIN.T1 NO-x MO.Za 14 dni jde na operaci.Mohl by jste mi prosim objasnit,co presne tona zname a zda je to rakovina?Predem moc dekuji H
Odpověď: Dobrý den,
uvedená zkratka se používá s základnímu určení pokročilosti nádorů. jde o minimální počínající nádor v počátečním stádiu (T1), bez postižení uzlin (N0) a bez vzdálených ložisek, metastáz (M0).
Jedná se o rakovinu, ale v počínajícím stádiu, takže dobře léčitelnou.

MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13249
Prosím o vysvětlení - při kojení v podpaží přídavná mléčná žláza, zduřený útvar citlivý, uvolní se kojením? Jde odstříkat či vypít mléko z přídavné mléčné žlázy?
Odpověď: Dobrý den,
přídatná mléčná žláza v podpaží je relativně častá vývojová odchylka. Jde o okrsek žlázy v průběhu tzv. mléčné lišty. Většinou je vytvořený pouze okrsek žlázy, vyjímečně i bradavka.
V době kojení tato přídatná žláza může působit potíže, protože reaguje na hormonální podněty stejně jako normální prs, ale pokud není vytvořena rovněž bradavka, nelze vzniklé mléko odstříkat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13248
Dobrý den, již druhý měsíc pozoruji červený flíček na prsním dvorci, trošku svědivý, někdy s pocitem tepla.Pokud si ho nenatřu jsou patrné šupinky. Děkuji za moc odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
bude se jednat o zánětlivé podráždění kůže dvorce, ekzem.
K přesnějšímu posouzení a volbě vhodné léčky doporučuji návštěvu kožní ambulance, kde lékař přesně posoudí o co se jedná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13247
Dobrý den,
pro recidivu v uzlině jsem byla v 02/2013 operována, dál ozařování, PET CT OK, dosud OK. Od tetování té uzliny mám pod kůží zbylý uhlík, třikrát po 3 měsících děláno sono, vždy v pořádku, žádné změny. Názor lékařky ze sona i onkologa- uhlík ničemu nepřekáží, nic s ním nedělat. Ale mě vadí, prostě boulička v podpaží mě znervozňuje.
Mám žádat o vyjmutí (snad by to šlo v lok. anestezii, boulička je těsně pod kůží) nebo se na to prostě snažit nehledět?
Odpověď: Dobrý den,
zbylý uhlík po předoperačním značení ničemu nevadí. Jde o neškodný materiál, který nepředstavuje žádné riziko. K předoperačnímu označování se vždy používají látky neškodné. Rozhodně nemusíte mít obavu.
Operační odstranění z kosmetických důvodů možné je, vše záleží pouze na Vás. Ale jak jsem psal výše, není to nutné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13245
Dobrý den, před týdnem jsem si nahmatala bulku o velikosti hrášku. Nachází se na pravé straně pravého prsu, kousek od podpaždí. Bulka je nebolestivá, ale tvrdá. Jsem objednaná na ultrazvukové vyšetření. Docela se bojím, myslíte, že by se mohlo jednat o nádorové onemocnění? Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle umístění a velikosti bulky se bude jednat o drobnou uzlinu. V těchto místech se běžně vyskytují, nejedná se o nic neobvyklého. Nádor prsu vyloučí ultrazvukové vyšetření, ale podle Vašeho popisu a věku se o nádor s největší pravděpodobností nejedná. Můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13243
Dobrý den, v levém prsu přesně v místě bradavky jsem si nahmatala malinkou bulku,když jsem na ni zmáčkala po těle se mi udělalo horko,prosím co by to mohlo být???děkuji
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o cokoliv, zanícenou kožní potní žlázu, drobnou cystu těsně pod bradavkou, citlivější okrsek žlázy. Horkost byla jen reakce organismu na bolest.
Vzhledem k věku doporučuji návštěvu u gynekologa a preventivně UZ prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13242
Dobrý den, již několik dnů mám divný pocit v levém prsu. Občas se mi to stávalo už dřív. Ale vždy pouze před menzes nebo při ní. Tentokát tento divný pocit přetrval. Čím více se na ten tlak zaměřuji, tím více ho cítím. Možná si to jen namlouvám. Nicméně chvilkami (stalo se asi 3x) cítím i lehké pálení nebo štípání. Na kontrolu k lékaři mám jít až v únoru. Prosím, poraďte mi, mám-li v klidu vyčkat, a nebo raději urgovat dřívější kontrolu. Předem velice děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se jedná pouze o reakci prsní tkáně na hormonální změny. Nemusí se jednat o nic závažného, ale ve Vašem už je vhodná určitá opatrnost. Svá prsa již "dobře znáte" a nyní popisujete určitou změnu, proto bych, pro jistotu, doporučil provedení sonografie. Z medicínského hlediska je kontrola v únoru (který je za 14 dní) dostatečná, ale pro Váš osobní klid absolvujte kontrolu dříve.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13239
Dobrý večer, mám dotaz, již delší dobu mě trápí bradavka na pravém prsu často se mě zatahuje zpět do prsu. Byla jsem stím také u svého gynekologa a říkala mu tento problém , ale žádné odpovědi či vysvětlení jsem nedostala. Je to normální a nebo to mám začít nějak řešit?? Mám problémy s otěhotněním může to být v budoucnu nějaký vliv?? děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
pokud je zatažení bradavky jen dočasné a po určité době toto zatažení ustoupí, nejedná se o nic neobvyklého. Vazivová tkáň v prsní žláza a v okolí mléčných vývodů může takto táhnou bradavku dovnitř tím, jak se okolí žláza mění při reakci na kolísání hormonů v těle.
Pouze pokud by zatažení bradavky bylo trvalé a náhlé by se mohlo jednat o problém.

S těhotenstvím a kojením se prsní tkáň opět mění, často toto zatažení bradavky ustoupí. Při vtažené bradavce je kojení rovněž možné, jsou různé techniky, jak prs a bradavku uchopit, aby se miminko mohlo k bradavce přisát.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13238
Dobrý den, vylekal mě výtok z bradavky, během měsíce již podruhé. Jedná se o kapičku-dvě, jednou čiré a jednou slabě nahnědlé barvy. Bradavku mám lehce vsunutou a uprostřed jakoby rozříznutou. Nebolí. Na mamografu jsem byla v říjnu 2013. Předem Vám děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
čirý či zkalený výtok z prsou není známkou nádoru prsu. Jde o projev hormonální změn v organismu a reakce prsní žlázy. Pouze v případě, že by byl výtok krvavý je potřeba dalších vyšetření.
Mamografie byla provedena nedávno, předpokládám bez nálezu, proto můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13237
DOBRÝ DEN,RADA BYCH SE ZEPTALA UŽ DELŠÍ DOBU, TRPÍM V RŮZNÝCH ČASOVÝCH USECÍCH(NĚKDY MĚSÍC, NĚKDY2. JINDY TÝDEN)BOLESTÍ LÉVÉHO PRSA, ALE BOLEST NENÍ NIJAK ZVLÁŠ LOKALIZOVATELNÁ. PROVÁDÍM SI SAMO VYŠETŘENÍ PRSU, A BYLA JSEM I U DVOU LÉKAŘŮ NA POHMATOVÉM VYŠETŘENÍ A ŽÁDNOU BULKU NEOBJEVILI. NEUSTALE AN TO MYSLÍM A MÁM STRACH Z RAKOVINY( TENTO STAV MÁM OPAKOVANĚ JIŽ CCA4 ROKY) MÁM SEDAVÉ ZAMĚSTNÁNÍ A SKOLIOZU PÁTEŘE OD DĚTSTVÍ, JE MOŽNOST ŽE JE TO OD TOHO?
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o potíže od páteře v souvislostí se skoliozou, či o hormonální změny v prsní tkáně, která reaguje na kolísání hladin hormonů v těle. Případně samozřejmě o kombinací obou.
Nepravidelné, nelokalizovatelné bolesti prsou jsou běžný projev činnosti prsní žlázy, nejedná se o nic neobvyklého. Jsou obtěžující, ale nejde o typický příznak pro nádory prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13234
Dobrý den. Je mi 23 let a nahmatala jsem si 2 velice malé, nebolestivé a na pohled neviditelné bouličky v popdaží.Přišla jsem na to díky virážce, která se mi udělala nejspíš po oholení popdaží před 14 dny. Virážka už je téměř pryč,sama zmizela, ale mám strach kvůli těm bulkám.Může to být od toho a bouličky pak sami zmizí nebo nemám na nic někam a raději si někam dojít? Předem moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
bouličky v podpaží jsou drobné uzliny. jde o běžný nález, nejedná se o nic neobvyklého ani vážného.
Po holení dochází k podráždění kůže, někdy s ekzémem, vyrážkou. Uzliny v podkoží se v takovém případě mohou mírně zvětšit. jde o přirozenou reakci imunitního systému.
Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13233
Obry den, je mi 40let a dnes se mimorihodila vec, ze me holi prsa obcas je bezne, ale po zmacknuti bradavky mi vytekla cerna tekutina. Obracim e na vas s radou o co by mohlo jit.
Odpověď: Dobrý den,
výtok z bradavky po zmáčknutí není nic neobvyklého. Jde o sekret, který se ve žláze neustále tvoří a zase vstřebává. Pokud je jeho tvorba větší než vstřebávání mohou se objevit cysty či výtok. Bývá čirý či různě zkalený.

Pozornost je potřeba věnovat pouze samovolnému krvavému výtoku, který může být zn. přednádorových změn. To ale není Váš případ. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13232
Dobrý den,dostala jsem výsledek z mamografu.Prosím o bližší vysvětlení.Lehce nodulární struktura žlázy.Vlevo bohatší okrsek žlázy v ZHK.,středně syté ložisko do 12mm,bez patol.kalcifikaci.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
v dotazu nejspíše chybí část zprávy popisující ložisko a závěr s doporučením dalšího postupu. Může se jednat o cokoliv.
Při nálezu ložiska na mamografii se doplňuje sonografie, neboli ultrazvuk, který posoudí povahu ložiska. Předpokládám, že toto doporučení bylo uvedeno v závěru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13231
Dobrý den,před rokem jsem měla bolest bradavek a zjistil se zvýšený prolaktin při antidepresivech,lék se vysadil a bolest přestala.
Nyní od cca listopadu mě bolí obě prsa po straně a ve spod. V podprsence nebolí,ale jak ji nemám,bolest se projeví,nejhorší je to,když si lehnu na záda a pak si sednu nebo se zvednu,tak prsa strašně bolí. Před cca měsícem jsem vysadila další lék u kterého hrozil prolaktin,ale bolest přetrvává. Jen 5 dní mě prsa bolela jen při zmáčknutí,nyní zase více. Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se jedná o hormonální změny při stimulaci prsní žlázy zvýšeným prolaktinem. To mnohé psychofarmaka způsobují. Bolest se změnou polohy souvisí s tahem prsou dolů a větším tlakem na žlázu. Případně se může jednat o potíže od páteře, které se projevují podobným způsobem.
Ústup citlivosti prsou je velice individuální, někdy může trvat delší dobu. Pro jistotu a klid je ev. možné doplnění sonografie prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13230
Môj Výsledok z MMG:
Koža a podkožie bez patol.zmien
Prechodný typ bilat.s denzým reziduom žľazyložiskového charakteru s opacitami 15 mm zasahuje vysoko do axíl bez patol MK.
Zachytené časti axíl voľné
Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den,
jde o popis mamografie s normální nález, bez patologie, bez známek nádoru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13228
Dobrý den. Je mi 28 let, plně kojím a nahmatala jsem si na horní straně prsu asi 2 cm od dvorce bulku.
o velikosti asi 1 cm. Mam obavy, že je to nádor. Vím, že je rakovina během kojení vzacná, ale mám přesto obavy. Na internetu jsem se dočetla, že rakovina během tohoto období hormonální exploze je smrtelná. Můj dotaz je, jak často a s jakou úspěšností se s tímto setkáváte? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
s nádorem v době kojení jsem se zatím naštěstí nesetkal, ale u jedné ženy se objevil nádor v době těhotenství. jde o hodně podobné období "hormonální exploze" a ložiska v prsu a v podpaží rostla téměř před očima. Ale tyto nádory většinou stejně rychle reagují na léčbu.
Nádor prsu v době těhotenství a kojení roste velice rychle. Ale na druhou stranu, těhotenství probíhá v mladém věku, kdy je riziko výskytu nádoru v prsu minimální.

Ve Vašem případě se s největší pravděpodobností jedná pouze o okrsek žlázy či tzv. mléčnou cystu, dutinku vyplněnou mateřským mlékem. Podle charakteru hmatného ložiska doplňujeme sonografii prsou, která přesně určí její charakter.
Doporučuji návštěvu u gynekologa. A samozřejmě doporučuji klid, nestresovat se a užívat si miminka.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13226
Dobrý den mám dotaz když bych byla těhotná jak to poznam na prsou že se tam dělá mliko.Budou bolet být citlive a budou teši ? Nebo jak to poznám ?
Odpověď: Dobrý den,
v době těhotenství se prsa zvětšují, tím, jak se zvětšuje žláza, jsou citlivější. Jde o reakci na hormonální změny v těhotenství, prsa se postupně chystají na období kojení. Po porodu dojde k další skokové změně hormonů, které stimulují mléčnou žlázu v prsou k tvorbě mateřského mléka. To projeví dalším zvětšení prsou.
Citlivost prsou a jejich zvětšení je individuální, u některých žen je větší, u jiných jsou tyto projevy menší.
Přikládáním dítěte k prsu, k bradavce, dochází k další podpoře tvorby mléka.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13225
Dobrý den,prosím vás o vyjádření se k mojí diagnoze :multicentrický ca mammae I.sin v rozhraní HKK do MHK klin cT2,dle UZv MOU 3.ložiskov Mhk,HKK a ZHK,histol.verifik tu léze v ZHK grade 1-2.2,ER 100% Labvision klonSP1,PR 90% Novocastra,NCL-PRG-321,KI67 Labvision,klon SP6 21%,HEr2 negat.
Obloučkovité aktivní ložisko s aktivitou v krajních partiích,SUVmax. až 3.6,malé ložisko s hraniční kumulací v levé axile.
Můžete mi prosím sdělit jaký by měl být dle vás postup léčby?
Odpověď: Dobrý den,
jsel lékař/radiologi/diagnostik a moje specializace je hledat ev. nádory v prsou. Pokud nějaký najdu, pacientka odchází na onkologii, kde lékař/onkolog rozhodne o nejlepším způsobu léčby. Možnosti a způsoby léčby znám jen orientačně, v základech.
V případě multicentrického nádoru, to znamená nádoru s více ložisky, se většinou volí ablace, odstranění celého prsu, v předoperačním období někdy s chemoterapií a hormonoterapií, pokud nádor obsahuje hormonální receptory (to je i Váš případ).
Podle dotazu jsem vyšetřována a sledována v MOU, což je špičkové pracoviště zaměřené na pacienty s nádory a lékaři v této nemocnici mají znalosti a obrovské zkušenosti s léčbou nádorů. Plně jejich názoru můžete důvěřovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13224
dobrý den pane doktore,bolí mě ted už asi 2týden levé prso.začíná to v zádech pod lopatkou a jde to do ruky,ramene a až do prsu.bolí hlavně bradavka a je hrozně citlivá na dotek.jsem po operaci krční páteře měla jsem 2vyhř.ploténky a problémy mam stále.mohou tyto problémy s páteří způsobovat bolest prsa a citlivost bradavky?maminka mi zemřela na rakovinu prsu tak mám strach.na kontroly chodím každý rok 1x sono a 1x mamo.naposled byla kontrola v srpnu v mamocentru Klatovy.co by jste mi poradil?děkuji
Odpověď: Dobrý den,
potíže, které popisujete jsou typické pro potíže od páteře. Dráždění nervových koření v obl. páteře se takto může "přenášet" na jiné části lidského těla, včetně prsou. Určitě nemusíte mít obavy.
Doporučuji rehabilitaci a pravidelné cvičení k posílení podpůrných zádových svalů. Případně kontrolu na amb. pro nemoci páteře - neurologie, spondylochirurgie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13223
Dobrý den, před 2 dny jsem poslala dotaz a dnes (v sobotu!) jsem našla odpověď... chtěla bych Vám moc poděkovat, četla jsem i ostatní otázky a odpovědi - vždy odpovídáte moc mile, obsáhle a profesionálně. Děkuji moc za Váš čas, protože jsem i sledovala, kolik otázek přibývá, jistě Vás to stojí i mnoho času. Takže ještě jednou děkuji za on-line poradnu a za čas který jí věnujete. ( díky a hezké dny přeji.
Odpověď: Dobrý den,
děkuji za pochvalu, která vždy potěší a dodá energii do dalších odpovědí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13222
Dobrý den,
asi před dvěma lety jsem zaznamenala bolest v prsu. Během asi 2 měsíců bolest odešla a tak jsem to neřešila.Postupně se vracela.Šla jsem k doktorovi,ale ten mi řekl,že nevidí žádný problém,ale raději mě pošle na mamograf.Tam mi řekli, že je všechno v pořádku.Po asi 3 měsících bolest zase ustoupila,ale teď se vrátila a je nesnesitelná.V noci se bolestí budím a nemůžu usnout, přes den to není tak hrozné jako v noci, ale bolí to opravdu hodně.Co to může být? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku se jedná o normální projev růstu a vývoje prsní žlázy v souvislosti s hormonálními změnami v organismu v průběhu dospívání. Určitě se nejedná o projev nádoru prsu.
Bolesti mohou pomoci chladné obklady, zkusit najít vhodnou polohu, kdy prsa nebolí, neležet na břiše.
Souhlasím, že tyto bolesti mohou být nepříjemné a obtěžující, ale příliš se nedají ovlivnit léky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13220
Dobrý den,na pravém i levém prsu dole pod bradavkou na mojí levé straně jsem si nahmatala bulku a dost často mě bolívají prsa když ležím např. na břichu
Co ta bulka může být?
Odpověď: Dobrý den,
jde o normální stav, v tomto věku dochází k vývoji a růstu prsou. To se projevuje citlivostí a bolestí. Rostoucí žláza v prsou může působit dojmem bulky v prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13219
Dobrý den pane doktore. Tak jsem se dozveděla že teta má rakovinu prsu a chodi na chemoterapii a brali ji prso.Vyšetřili i jeji dceru a má ji taky. Jsem i já ryziková když nejsem dcera ale neteř a sestřenice? Mám se nechat vyšetřit?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
záleží, zda je teta přímá příbuzná - setra Vaší matky či otce. Či zda je "pouze" manželka bratra Vaší matky či otce.
Trochu složité, ale snad pochopitelné.

Pokud ano, tak určitě doporučuji vyšetření prsou. Ale i v opačném případě je preventivní vyšetření prsou vhodné, věkem se pomalu blížíte rizikovému věku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13217
Dobrý den,jsem v 15.týdnu těhotenství a již od počátku těhotenství se mi na jednom dvorci tvořily takové suché šupinky. Nyní to začalo mokvat. Mazala jsem to bepanthenem, ale nijak zvlášť to nepomohlo. Trochu to také svědí. Druhá bradavka je v pořádku. Mohli byste mi, prosím poradit, co na to pomůže? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle Vašeho popisu se nejspíše jedná o reakci bradavky na změny v souvislosti s těhotenstvím. Ev. v kombinaci s ekzémem kůže na dvorci.
Doporučuji návštěvu u kožního lékaře, který vše nejlépe posoudí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13216
Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem na svém prvním prevent.ultrazvuku prsou. Nález zní - vlevo v ZHK při bázi hypoechogenní nepravidelná area vel 7x7 mm, mírně stínuje, jeví se spíše jako shluk duktů, pravděpodobně benigní nález, doporučená kontrola UZ za 6 měs. Moc nerozumím těmto pojmům, prosím o radu, podle pí.doktorky by to nemělo být prozatím nic vážného. V levém prsu mě teď píchá, ale zřejmě od páteře, měla jsem nějaký blok v lévé části zad a šlo mi to až k hrudníku a do levého prsa. Nemůže být ta bolest třeba způsobená tím mým nálezem. Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu a závěru UZ vyšetření se bude jednat o okrsek změněné žlázy, nic neobvyklého. Takovému obrazu často odpovídá nález z biopsie tzv. adenoze, kdy je ve struktuře prsní tkáně větší podíl samotné žlázy a menší podíl pojivové, vazivové tkáně. Takový nález nemá žádnou souvislost s nádory prsu.
Dukty , česky vývody, jsou součástí prsní tkáně. V době laktace jsou to "cesty" pro mateřské mléko.

Hodnocení UZ pouze podle nálezu/zprávy je ale vždy problematické. Stejný obraz se dá popsat a interpretovat různě. Pokud bylo vyšetření provedeno v některém z akreditovaných center pro screening karcinomu prsu můžete být klidná. Lékaři v těchto centrech jsou velice zkušení a jejich nálezů je možno plně důvěřovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13215
Dobrý den,
mám 1,5 letého syna. Kojila jsem cca 14dní.
Poslední měsíc (nebo 2) mne pobolívá pravé prso od bradavky směrem k podpaží. Při prohmatávání tam nic není -zkoušela jsem již několikrát... Prso mě pobolívá někdy při zvednutí ruky, někdy v klidu, jindy o tom třeba několik dní nevím. Měla bych si raději dojít na vyšetření? Nemůže to být jen namožené ze zvedání syna? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se nejedná nic závažného. Pokud by byla závislost na pohybu či námaze, mohlo by se jednat o "namožení" či potíže od páteře.
Citlivost a pobolívání jsou ale nepravidelné, proto se bude jednat o reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu. Nejedná se o nic neobvyklého. Tyto "potíže" jsou běžné a nejsou typickým příznakem nádoru prsu.
Pokud by jste měla pocit změny pohmatu v prsou při pravidelném samovyšetřování, doporučuji návštěvu u gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13214
Dobrý den je mi 24 a s prsou mi tece průhledná tekutina a malinko to vypadá jako mléko. Dříve sem to také spozorovala ale ted mi prijde ze je to obden. Dekuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
čirý či zkalený výtok z prsu není známka nádoru prsu. jde o reakci prsní tkáně na hormonální podněty. Žláza neustáně vylučuje menší množství sekretu, který se zase vstřebá. Někdy dojde k poruše této rovnovány, kdy se sekrece větší. Pokud není krvavá, nejedná se o nic závažného.
Tekutina se objevuje samovolně nebo po zmáčknutí prsu? Doporučuji prsa nemačkat, tím dochází k jejich dráždění a podporuje se tvorba tohoto výtoku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13213
Dobrý den, nahmatala jsem si bulku v HZK, týden před menses byla bolestivá, nyní 3.den menses již nebolí. Objevila jsem jí před týdnem. Za 4 dny jdu na UZ, budu mít jasno. Přesto by mě zajímal Váš názor. Díky
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem ke změně citlivosti s menstruací předpokládám, že se jedná o okrsek žlázy, který reagoval na hormonální změny s menstruačním cyklem, obecně nazývaný mastopatický okrsek. jde ale pouze o odhad, více řekne UZ vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13212
dobry den, od roku 2006 mam v pravom prsniku fibroadenoni, jeden mam cca 4cm a druhy 1,5. nechcem si ich velmi davat vybrat nakolko mi bolo povedane, ze mi tam asi znovu narastu. je operacia nutna pri fibroadenonoch? co mozem urobit (jest,pit) aby sa mi zmensili alebo zlepsil stav? dakujem
Odpověď: Dobrý den,
pokud se jejich velikost nemění, není operační odstranění fibroadenomů nutné.
Samy z prsu nezmizí, jejich velikost ne nedá ovlivnit stravou ani léky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13211
Dobry den, mam 13 mesicni dite a jeste ho v noci kojim ale z niceho nic me zacala bolet leva bradavka...Poradite co to znamena?
Odpověď: Dobrý den,
bude se jednat podráždění bradavky v souvislosti s kojením.
Doporučuji vyčkat cca týden, zda potíže neustoupí. Pokud by neustupovaly či se dokonce zhoršovaly, doporučuji návštěvu u gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13210
Dobrý den,
je mi 19 let a asi druhý týden mě pobolívá levé prso, nalevo asi 2 cm od bradavky směrem do podpaží jsem si nahmatala bolestivý útvar, velikosti tak 2 cm, oválného tvaru. Nevím jestli to s tím může souviset, ale jsem po dvou operacích ovariální cysty a čekám na další. Co by to mohlo být? Mám navštívit lékaře? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k věku se může jednat o fibroadenom (nezávažní ložisko) či pouze okrsek "tužší" žlázy. V obou případech jde o běžná nález u mladých žen.
Sonografické vyšetření prsou přesně určí charakter hmatného útvaru. Žádanku by Vám měl vystavit gynekolog či obvodní lékař.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13208
Dobrý den. Je mi 35, HA jsem brala nonstop od 15 do cca 25, po vysazení před MS cysty na vaječníku. Od porodu druhého dítěte HA neberu. Mám pravidelný cyklus +- 6 dnů, bez cyst, ale silné PMS a silnou menstruaci. Dva roky od posledního kojení, asi tři cykly, mám problém s prsem. Druhé dítě jsem kojila přes půl roku jen z pravého prsa. Nyní pravé prso je stejné, levé se jako znovu nalévá, je citlivé, promačkání je lehce nepříjemné, hlavně z vnější strany, prso je větší, zvlášť během PMS a MS. Pohmatem jsem nic nenašla, změny jinak žádné nevidím, teplotu nemám. Děkuji za posouzení.
Odpověď: Dobrý den,
takové jednostranné změny vždy vyžadují větší pozornost. Rozhodně to ale neznamená, že by se mělo jednat o něco závažného. Usuzuji na hormonální změny a reakci žlázy v levém prsu.
Doporučuji návštěvu u gynekologa a provedení sonografie prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13207
dobry den
moc bych vas chtela poprosit o radu,mam 2,5-leteho synka,nikdy jsem nekojila.Mynuly rok jsem musela na ultrazvuk protoze se mi v prsou zvetsily zlazy a strasne me bolely prsa i nasazovani podprsenky.Po masticce a zmene antikoncepce to pomalu zmizelo,nalez jsem nemela zadny.Pred dvema dny jsem si nahmatala dole pod prsem zdurelou uzlinu ktera i na jemny dotek boli jak modrinka,pred tremy tydny jsem ukoncila antikoncepci se zdravotnich duvodu a presla na nehormonalni telisko,muze to byt zpusobene timto,nebo mam navstivit lekare.
Moc dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o okrsek žlázy, který reagoval na hormonální změny v souvislosti se změnou antikoncepce. další možností je, že se jedná o zánět kožní potní žlázy. V oblasti pod prsem se často objevují.
Určitě ale navštivte svého gynekologa, který vše nejlépe posoudí a případně nechá doplnit UZ prsou, které přesněji určí charakter ložiska.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13206
Dobry den, rada bych Vas pozadala o vysvetleni. Sestra si pred dvema lety nahmatala bulku v levem prsu, bohuzel k lekari sla az nyni po tom co ji zcela otekla leva ruka. Od lekare prisla s timto neagresivni nador, stredni tridy , stadium 3+. Ma predepsane 3 chemoterapie a pak se pry uvidi. Sestra s nami bohuzel nekomunikuje a my si samozrejme toto neumime vylozit. Radi bychom vedeli jak je situace vazna. Predem Vam velice dekuji za odpoved! :)
Odpověď: Dobrý den,
situace je relativně vážná, ale určitě není ztracená.
Jde o pokročilý nádor s postižením uzlin a podpaží - toto způsobilo otok levé ruky.
Záleží, jak nádor zareaguje na chemoterapii, mnoho velkých nádorů se při chemoterapii téměř "ztratí". Po tomto zmenšení nádoru většinou následuje operace zbytku nádoru a podle charakteru nádoru se volí mezi chemoterapií, ozařování či hormonální léčbou.
Držím palce k úspěšné léčbě.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13205
Dobrý deň! Prosím o vysvetlenie ,, v HLQ 120mm od mamil opacita v. 6,9mm.Záver: v LP opacita LU intramamarneho typu, cysta? BIRADS 3 Tabar 2 "
Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,
podle tohoto stručného popisu a závěru by se mělo jednat o nezávažný nález. Lu je lymfatická uzlina, která se může v prsu vyskytnou a v této velikosti nepředstavuje žádné riziko. Druhá varianta je cysta, což je drobná dutina naplněná tekutinou, rovněž bez žádného rizika.
Kategorie BIRADS3 znamená benigní nález, nezhoubný s kontrolou v kratším odstupu 3-6 měsíců.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13204
Dobrý den,
našla jsem si v prsu bulku, dnes mamo+ UZ vyš. ve zprávě je napsáno:
Vlevo žl ve všech kvadrantech,má norm.echogenitu,pravidel.struk.Na přechodu ZK drobná cysta 6 mm. Na přechodu HK v místě zatuhnutí je ve žláze,nepravidelaná,nestínující hypoechogenita 14 x 9 mm,mohlo by se jednat o mastický uzlík .
Vpravo bohatá žláza,má pravidelnou strukturu,v místě palpace v HZK u dvorce poměrně dobře ohraničený hypoechogenní útvar vel.13 x 12 x 17 mm prominuje do podkoží má hrubší,nehomogenní.Prosím o zhodnocení jiného doktora, co by to mohlo být. Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu se v levém prsu jen okrsek změněné žlázy, který podle popisu nemá charakter nádoru. Ložisko v pravém prsu by mohl být tzv. fibroadenom, benigní nezhoubné ložisko. Vzhledem k věku bych ev. doporučil ověření biopsií.
Jaké bylo doporučení lékaře, který vyšetření prováděl?
K přesnému a zodpovědnému posouzení, jako druhý názor, bych musel vidět mamografické a UZ snímky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13201
Dobrý den,
je mi 20 let. Nasahala jsem si bulky, jakoby pod bradavkami, na obou prsech. Jsou tak stejně velké a na stejných místech. Přijde mi, že mám i citlivější bradavky. Čím to může být? Byla jsem vyděšená, když jsem je objevila. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
bude se jednat o lalůčky žlázy. U mladých žen je prsní žláza "hmatnější" a často působí dojmem ložisek. V menstruačním cyklem se můžou měnit, Citlivost bradavky souvisí s hormonálními změnami v průběhu menstruačního cyklu. Nejde o nic neobvyklého.
Pokud by jste měla pocit, že se zvětšují doporučuji provedení sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13199
Dobrý den,mamce(72)objevili hypoechogen.ložisko 8x9mm v HZQ dx,T1b,estrogen. a progester.recept. silně pozit. v 95%,Ki-67 pozit. v 30-40%,Onkoprot.p53 slabě pozit.v 15%,HER 2/neu je negat.,HER1+ hormon.dependen.nádor s vysokou prolifer. aktiv., s mizivou expresí p53,bez exprese HER2/neu.Verdikt-odstranění prsní žl.,sentinel.uzl.,asi HT.Další názor-bez operace,HT,ne tamoxifen,ale IH.Mamka je na vozíku-dětská obrna,léčí se na tlak,drží se na 130/80 i méně.Její otec zemřel na mozkovou příhodu.Prosím o Váš názor a prognózu.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
určování prognózy u nádorových onemocnění je vždy ošidné.
Obecně lze říct, že jde o drobný nádor v počátečním stádiu, díky přítomností hormonálních receptorů by měl velice dobře reagovat na hormonální léčbu. Takže prognóza je velmi dobrá.
Jakou léčbu zvolit je kombinace mnoha faktorů, obě varianty - s operací i bez operace - mají své pro a proti. nedá se říct, že by jedna z variant byla jednoznačně lepší. Obě varianty doporučuji probrat s onkologem, který má léčbu na starost.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13198
Dobrý den, je mi 38 let a 5 let chodím 1x ročně na preventivní sono prsou, vše v pořádku. V 11/2013 když jsem si zjistila malý tvrdší výstupek v levém prsu oproti okolí. Na sonu po nálezu byla obě prsa bez patol. změn. Axily volné. Dle lékaře mi jeden lalůček vystupuje výše a to je ten hrbolek. Dle sona jsou obě prsa bez patol. změn. Axily volné. Zobrazilo by se něco při sonu v místě lalůčku, pokud by tam nebylo něco v pořádku ? Kamarádce zjistili v prosinci rakovinu prsu a proto jsem trochu nejistá. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
podle Vašeho dotazu usuzuji, že lékař při sono vyšetření přesně znal Váš problém a uvedené místo cíleně vyšetřil. Toto je nejdůležitější. Mnohdy na žádance nemáme skoro žádné informace, žena své potíže není schopna přesně lokalizovat...
Ve Vašem případě to bylo ale naopak. Lékař přesně věděl, kde hledat nějaký problém a žádný nenašel. V takovém případě můžete být v klidu.
Doporučuji hmatnou bouličku hlídat. Pokud by jste měla pocit, že se zvětšuje, tak zopakovat sono vyšetření. Může se opravdu jednat pouze o lalůček žlázy, který je více hmatný.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13197
Dobrý deň,
cca od 50r.veku chodím pravidelne na mamo a sono vyšetrenia prsníkov. Po poslednom mamo mi bolo odporučené sono vyš. po polroku po absolvovaní so záverom: koža, podkožie bez patol. zmien. Involučný typ s reziduom žľazy centrálne a laterálne so zvýraznenými duktami, vpravo pretrváva cysta (cca 10r) 7mm, vľavo v HLQ cystická duklektázia 5mm. v axilách LU do 15 mm. v mieste bydliska nemám špecializovanú ambulanciu, môj gynekológ to charakterizoval ako +/- stav, tak by ma zaujímalo, či mám vyhľadať špecialistu. Výraznejšie subjektívne problémy nepociťujem.
Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den,
kontrolní vyšetření bych doporučil na stejném pracovišti jako předchozí. Lékaři zde mají vaši dokumentaci a mohou nálezy porovnat, zda se mění, zvětšuje, zmenšuje,...
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13196
Dobry den, asi pred mesicem se mi na okraji prsu objevila mala ranka, ted je to jako uhrik, ale nejde vymacknout a zvetsuje se. Ted je jako mensi hrasek. Neboli to na dotek. Co s tim ? Deti jeste nemam.
Odpověď: Dobrý den,
zřejmě se bude jednat o zánět potní/mazové žlázy. Vzhledem k tomu, že nález trvá již měsíc a zvětšuje se, určitě doporučuji kontrolu u Vašeho lékaře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13194
Dobrý den, na jednom prsu mám vpáčenou bradavku, která mě před 3 dny zacala bolet na dotek a zaroveň nabyla na tvaru a to i v části těsně pod bradavkou. Dnes, 3. den, po zmačknutí vyteklo trošku hnisu a pár kapek krve nebo zakrvavené vody. Přestala jsem kojit před 6 měsíci (dceru jsem kojila 22 měsíců). Nyní se snažím znovu otěhotnět, pokud se to podarilo, byla bych ve 2.tydnu. Může to s tím souviset? Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
s největším pravděpodobností se jedná o zanícenou potní žlázku v kůži, drobný vřídek. Nesouvisí s ev. současným těhotenstvím, ale spíše se jedná o "problém" vpáčené bradavky jako místa náchylného k takové kožní infekci.
Pokud by se stav do týdne neupravil. doporučuji návštěvu u gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13193
dobrý den je mi 67 let a nyní končím s 5- letým užívaním tamoxifenu.Budu užívat nějaký další lék, když jsem uzliny měla čisté? A jako často budu postupovat sono břicha rentgen plic. děkuji
Odpověď: Dobrý den,
odpovím stejně jako moje kolegyně.
Záleží na onkologii, kde jste sledována. A samozřejmě na charakteru původního ložiska, současným laboratorním hodnotám a mnoha dalších faktorech.
Většinou se provádí kontrolní vyšetření v intervalu půl až jeden rok.
Přesnou odpověď Vám dá lékař v onkologické ambulanci.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13190
Dobrý večer,
je odebrání vzorku z nadklíčku, z důvodu stanovení přesné diagnoźy (metastáze, opravdu příliš riskantní (jak nám bylo sděleno lékařkou)? Odebrání vzorku zaslané na citologii nic nepotvrdilo ani nevyloučilo, bylo prý "nic neříkající". Jak je to tedy s histologickým vyšetřením? Pokud by se metastáze v nadklíčku nepotvrdila, znamenalo by to pro pacientku (72 let) odlišný, méně zatěžující, postup léčby.

Děkuji za odpověď.


Odpověď: Dobrý den,
odběry vzorku na cytologii či histologii se provádí různě tlustou jehlou.
V prsu provádíme biopsii tlustší jehlou, kterou získáme kvalitní vzorek s vysokou mírou přesnosti následného histologického vyšetření. V samotném prsu jsou ale pouze drobné cévy a výkon je bezpečný.

V oblasti podpaží a nadklíčku se vyskytují velké, hlavní tepny. Proto je tento výkon rizikovější. Proto se zde provádí odběr tenkou jehlou s následným cytologickým vyšetřením. Ne vždy se ale podaří získat dostatečné množství tkáně k následnému cytologickému vyšetření.

Léčba nádoru prsu se řídí typem nádoru, jeho pokročilosti i případným výskytem metastáz. Pokud metastázy nejsou, léčba může být méně zatěžující. Jde ale o obecné informace, neznám přesně Váš stav a léčbu. Vše nejlépe posoudí Váš onkolog.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13189
Přeji hezký den, po prohlídnutí vašich stránek jsem se odhodlala k dotazu online, než se někam vydám. Chtěla bych Vás poprosit, zda je normální, že pravý prs během posledního roku se stal menším než levý a občas bolí. Je nutné navštívit lékaře nebo co by to mohlo být? Děkuji M. A.
Odpověď: Dobrý den,
rozdíly ve velikosti pravého a levého prsu jsou běžné, někdy je rozdíl ve velikosti větší, někdy minimální. S těhotenstvím a kojením se může rozdíl ve velikosti zvýraznit.
Samovolné zmenšení jednoho prsu není úplně obvyklé. Nemusí se jednat o nic závažného, ale určitě doporučuji návštěvu u Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13188
Dobrý den, jsem po ablaci prsu 17.9. 2013 ve FN Motol, dále jsem prodělala 4x chemoterapie (adjuvantní), poslední 27.12. 2013, nyní mám hormonoterapii. Chtěla bych se prosím zeptat na Váš názor, zda mohu jet s dcerou od školky v červnu 2014 k moři do Itálie, samozřejmě bych se záměrně neslunila.
Předem Vám velice děkuji za odpovědˇ.

Odpověď: Dobrý den,
v tomto odstupu od operace a ukončené chemoterapii nevidím problém s dovolenou u moře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky