MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230


Dotaz č. 13477
Dobrý den,je mi 38let a od ukončení kojení po druhém dítěti (před cca 16-ti měsíci) cítím občas tuhnutí a škubání v pravém prsu, téměř v podpaží, kde občas hmatám asi 5mm bulku. Bolest i bulka ale sama mizí. Užívám Sayanu, takže měsíčky nemám, souvislost s cyklem tedy nepozoruji. Může se jednat o cystu? Chystám se na sono vyšetření.
Odpověď: Na sono bych pro klid šel. ale na nic podstatného to nevypadá. Občasná takto drobná bulka nemusí vůbec nic znamenat, asi jde o lymfatickou uzlinu, jsou tam normálně. Tuhnutí a škubání v prsu je nejspíše jen od páteře, takto to vypadá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13475
Dobrý den, paní doktorko, jsem po provedené mastectomii part. I.dx., rtg. specimen, SNB axillae dx.s, histol. nálezem: duktální karcinom in-situ, G2, min. resekční okraj 3 mm dorsokaudálně, SNB negat., ER pozit., VNPI+věk:1+2+2+1=6.
Je uvedena i klasifikace. Mně bylo řečeno, že operace dopadla dobře a karcinogenní nález byl zcela odstraněn, uzlina byla v pořádku
Doporučení: zvážit RT na oblast dx. mamy a ev. i nasazení hormonoterapii TX na dobu 5 let.
Prosím o vysvětlení, je doporučovaná léčba zapotřebí?
Děkuji za odpověď a za Váš čas.
Odpověď: Také podle mne je vše vyřešeno, ohledně následné radioterapie u neinvazivního karcinomu jsou určité diskuze, ale u G2 bych také raději doporučil prs ozářit, také hormonoterapie (např. Tamoxifen) po 5 let snižuje riziko teoretického vrácení onemocnění,,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13474
Dobry den, Dotaz č. 13454 bola som na sono kontrole a rada by som sa spytala na vas nazor. DG: dysplasia mammae dx. DLQ
Lozisko 6,8x13mm, bez ciev, v axilach reaktivne uzliny. Nezmenene oproti predch.vys. Kontrola o 6mes. Mozu byt uzliny z toho, ze o tyzden ma byt menzes? O co sa podla vas jedna? Cysty?
Odpověď: Uzliny v podpaží, jak je lékař popisuje, neznamenají nic nenormálního, je to jen popis uzlin, které tam normálně bývají. O ložisku, jak je popsáno, se nemůžu jednoznačně vyjádřit, ale asi půjde o drobný fibroadenom, nezhoubný uzlík, který je často u mladých žen, nemá vyšší riziko rakoviny, Když je takto malý a nezvětšuje se, tak se s ním obvykle nic nedělá...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13473
dobry den,chcela by som sa spytat dneska som bola na sone prsnikov,je to 7 den po menstruacii a doktor mi povedal,ze sa mi objavila v lavom prsniku plocha inhomogenna cysta 6mm.je to vazne?co sa da s tym robit prosim.trosku ma vylakal.
Odpověď: Drobná cysta je běžná, vůbec nic neznamená, zpravidla to nevyžaduje nic dalšího. Samozřejmě není možné jednoznačně na dálku říci, zda je to opravdu cysta, když jsem to neviděl, ale předpokládám, že je lékař dostatečně zkušený a sono prsů umí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13472
Dobrý den, už asi mesiac ma bolí lavý prsnik. Najprv mna to bolelo pri ležani na boku, nijaké zmeny som si na prsníku nenahmatala.Postupne sa mi zdalo,že sa mi uzlinky zvačšili,ale žiadnu hrčku som nemala.Teraz mi to z boku prešlo na vrch prsníka a ako keby tam mám zhrubnuté tkanivo.Bolí to hlavne pri dotyku... hrčka tam myslim, neni len bolest a stvrdnutie. žiadne iné príznaky nemám. Ku gynekologovi som objednaná za týžden, tak som sa chcela len spýtať z čoho by tá bolest mohla byt. Lebo mám docela strach, že je to príznak niečoho važnejšieho. Ďakujem za odpoved. N
Odpověď: Vůbec to nevypadá na vážnější změnu, boleest tohoto charakteru je většinou hormonálně podmíněná, zcela běžná ve vašem věku, teoreticky může jít i o změny od páteře - není možné takto na dálku rozhodnout.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13469
dobrý den,
je mi 21 let a při samovyšetření sem si nahmatala bulku v prsu. podle velikosti je větší než ostatní bulky
v prsu. na gynekologii jsem již objednaná, ale stejně bych chtěla vědět, jak poznat bulku od mléčné
žlázy.
každopádně sem toto vyšetření dělala poprvé, tak nevim jak dlouho jí mám.
děkuji za odpověď
Odpověď: Je dobré, že jste se objednala, pokud jsou pochyby, jestli jde o žlázu či bulku, je vždy lepší se podívat ultrazvukovým vyšetřením (sono), to spolehlivě pozná, o co jde. Bulka je na pohmat jiná než je okolní tkáň, hlavně je dobré porovnat obě strany. Jinak u ženy vašeho věku nejčastěji jde o nevýznamné změny, jen hormonálně zduřenou žlázu či nezhoubný útvar, tzv. fibroadenom. Pro klid však vyšetření je vhodné, aby byla stoprocentní jistota...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13468
Prosím o zaslání kontaktů na některé specializované pracoviště, kde bych mohla konzultovat výsledky mamogr. vyšetření.Červen 2013 - biopsie-fibrocyst. mastopatie. Leden 2014 : 0-BIRADS nemožno rozhodnout, v UZ obraze oboustr. echogen. žláza ve vyšší vrstvě, vlevo na rozhraní HK hypoechogen. okrsek neprav. tvaru 11 x 7 mm. Biopsie-nelze se spolehlivě vyjádřit.
Děkuji.
Odpověď: Závisí na to, odkud jste, pražská pracoviště a v okolí jsou dobrá, já např. pracuji ve výborných centrech v Berouně a na Karlově nám., známá je také prim. Skovajsová v Hájích, zkušení lékaři jsou také na Kladně apod., kontakty najdete v seznamu center na www.mamo.cz. Osobně si myslím, že nejste nějak zvlášť složitý případ - pokud je někde opravdu hypoechogenní okrsek nepravidelného tvaru, je třeba ho spolehlivě ověřit, nevím, z jakého důvodu se nebylo možné spolehlivě vyjádřit, asi bude vhodné udělat UZ na jiném pracovišti a ev. ložisko znovu spolehlivě biopsiíí ověřit. .
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13467
Dobrý den,
jsem sedmý den po operaci karcinomu v prsu. Zachovávající operace prsu. Používám stahující podprsenku.Mám prso oteklé skrevní podlitinou(modřinou) Chvílemi je mi zima pak jsou chvíle pohody nebo pocit horka. Tepolta 35,6. Je to vpořádku? Na kontrolu jdu 25.2. Děkuji za odpověď .Pavlína Pánková
Odpověď: Vyšetřovat na dálku není možné, nicméně vše, jak líčíte, vypadá celkem přiměřeně. Modřina je normální, také teplota. Kdyby prs bolel, použijte chladivé (z mrazáku namražené) polštářky, zabalte je ručníku, abyste si nevyrobila omrzliny, jděte k lékaři dříve, kdyby se stav měnil, kdyby například prs otékal a byla vysoká teplota...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13466
Dobrý den, jsem týden po extirpaci fibroadenomu. Dle histologie-komplexní fibroadenom se sklerozující adenózou. Co to prosím přesně znamená, a můžeme se s přítelem pokoušet o těhotenství? nebo raději nějaký čas počkat, než se vše zhojí?
Odpověď: Je to nezhoubný útvar bez vyššího rizika zhoubného nádoru, můžete se bez problémů pokoušet..., týden ještě šetrně k jizvě než se úplně zahojí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13465
dobri den, pri nahodnej kontrole nam pani doktorka zistila u 4 rocnej dcery ze ma zvedsene prsne zlazy, povedala ze to mam kontrolovat a zavolala nas aby sme sa ukazali o mesiace. mam obavu dcera je sama o sebe velmi vysoka oproti svojim rovesnikom. prosim o nejaku radu ako to mam riesit mam trvat na vysetreni alebo pockat? za odpoved vam vopred dakujem. d
Odpověď: U malých miminek a v pubertě je to normální, u 4 roční dcery to úplně běžné není, každopádně nepůjde o žádný nádor prsu, ale hormonální změny. Pokud je to jen trochu, asi bych to sledoval, kdyby se to horšilo, doporučuji endokrinologické vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13463
Dobry vecer,uz par dni me boli leve prso. Bolest neni nijak vyrazna,nicmene mam velky strach z rakoviny prsu. Minuly rok,jsem byla na ultrazvuku a vysledek byl,ze je vse v poradku a bez patologickych zmen. Na dalsi kontrolu jdu z jara. Mam se obavat? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Nevypadá to na nic podstatného, jde nejspíše jen o hormonální změny či případně od páteře, ty jsou velmi časté a obtěžující. Kdyby byly jiné příznaky, bulka a pod., jděte pro klid na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13459
Dobrý den.
Už 2 a pol roka problémy s abscesom prsníka.Dieťa som prestala kojiť 04/2011,už 4 krát som bola pod nožom, 3 krát mi robili zákrok vo fakultnej nemocnici v Martine(osobne ma operoval prof. Danko, CSc).Moje diagnozy su granulomatózna loburárna mastidída a posledné 3 krát som mala uvedené abscessus mammae.Okrem týchto zákrokoch som mala viackrát tento problém, ale vyliečili mi ho atb.
Prosím poradte, na koho sa obrátit, ak máte u nás s touto chronickou záležitosťou nejaké skúsenosti.
Vopred ĎAKUJEM

Odpověď: S abscesy tohoto typu je někdy problém, je to záležitost imunity a protilátek, u granulomatózní mastitida je poměrně vzácná, často na ní zabírají kortikoidy, každopádně bych doporučoval navštívit u vás nějakého šikovného imunologa, určitě i ve fak. nemocnici v Martině bude, poraďte se s ním. Chtělo by to celkový pohled a ev. léčbu zaměřenou na vaši imunitu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13458
Dobrý den, mému synovi je 12 let a již asi rok si stěžuje na bolest levého prsu.při pohmatu je prso zatvrdlé.Může to být hormonálními změnami v dospívání?Během roku totiž velmi dospěl, narostlo mu husté ochlupení, mutuje..
Děkuji mockrát za odpověď.Válková
Odpověď: už jsem odpověděl na podobný dotaz 13446. Doporučuji ve vašem případě jít k dětské lékařce a pak na sono, je to základní metoda pro zjištění gynekomastie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13457
Dobrý den, jsem po biopsii prsu.(byly mi nalezeny v solidní lézy mikrokalcifikace) biopsie benigní.V rozsahu vyšetření se jedná o FA. Mám se rozhodnout bud o kontroly po 4 měsících a při zvětšení FA odstranit. Nebo pro extirpaci ihned. Můžete mi prosím sdělit váš názor. Velikost FA je 2 cm.Děkuji
Odpověď: Fibroadenom nemá vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru, kdysi se tradovalo, že je třeba fibroadenom operovat či často kontrolovat, to už tak neplatí. Samozřejmě je vhodné zejména ve věku nad 40 let fibroadenom raději ověřit biopsií, což se stalo.
Na druhou stranu se vždy posuzuje případ od případu, když je uložen v místě, kdy by jizva nebyla moc vidět, je vyjmutí někdy nejlepším řešením - odstraní se stres, někdy i obtíže. Představa kontrol po 4 měsících do konce života, útvaru, který nemá vyšší riziko nádoru, je dost absurdní.
Samozřejmě i ženy s fibroadenomem (tak jako ženy bez fibroadenomu) můžou dostat rakovinu, pravidelná prevence je jistě na místě - dobré schéma je jedenkrát za 2 roky mamografie, mezi tím sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13456
Dobrý den, jsem 3 roky po augmentaci pod sval. Je mi 42 let. Před 3 lety jsem šla před operací na sono, které bylo v pořádku. Nyní mám bolestivost levého prsu, nahmatala jsem si drobný bolestivý útvar blízko bradavky. Prs pobolívá i bez doteku. Pociťuji mírné pálení v této oblasti. Chodím také do fitnes, a bolestivost jsem zaznamenala po jednom ze cvičení. Netuším zda toto může mít souvislost. Děkuji za odbornou odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
Doporučovala bych návštěvu lékaře, nejlépe v některé mamologické poradně a provedení kontrolního sonografického vyšetření, aby se vyloučilo poškození implantátu nebo jiné odchylky-změny, které by mohly býti příčinou Vašich obtíží.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13455
Dobry den, mela som vysetreni Sono vysetreni prsou a nakolik pani doktorce se neco nelibilo tak doplnila vysetreni i v MG.
Dostala jsem nalez>
OBOUSTRANNE ZLAZA ZASAHUJE DO VSECH KVADRANTU.JEJI STRUKTURA ZEJMENA ZA DVORCI JE HRUBA S AKCENTOVANYMI DUKTY, VPRAVO PONEKUD VETSIM ROSAHU NEZ VLEVO.ZLAZA JE VPRAVO I V CELKOVE SIRSI VRSTVE S HRUBE STRUKTOROVANYM UZLEM V HZK Z ROZSAHU 4X2CM.LOZISKOVE ZMENY BILtA.NEPROKAZUJI, NENI ANI DIST.STINOVANI.

pani doktorka mi vysvetlila ze je to v poradku ale je to naozaj v poradku mit uzlinu v takom rozsahu?

Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
Termínem hrubě strukturovaný uzel v HZK o vel. 4x2 cm, nebyla dle všeho míněná mízní uzlina, ale uzlovitý okrsek žlázy - vcelku běžný nález v této lokalitě. Asymetrická velikost (tloušťka, šíře, vrstva) mléčné žlázy tak patří mezi vcelku běžné nálezy.
Jde o popis celkem normálního prsu, Provedená vyšetření jsou bez známek nádoru.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13454
Dotaz č. 13435 velmi pekne dakujem za odpoved. V jednej nemenovanej poradni mi odpisali, ze dysplazia a konvolut drobnych duktov je predrakovinovy stav? Niesu to len cysty v mliekovode? dakujem velmi pekne
Odpověď: Dobrý večer.
- Není důvod k obavám.
- Dysplázie neoznačuje stav se zvýšeným rizikem nádoru prsu
- Dysplazie není choroba, je to pouze popis stavby-struktury prsní tkáně.
- Dukty jsou žlázové vývody - mlékovody, je to běžný nález. Nejde o předrakovinový stav.
- Konvolutem drobných duktů mohl vyšetřující lékař myslet třeba drobné cystické rozšíření mlékovodů - o vysvětlení by jste měla požádat přímo vyšetřujícího - každopádně ani toto není předrakovinový stav.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13453
Dobry vecer,mam benignu dysplaziu potvrdenu z biopsie a po pol roku sonokontrola a vysledok konvolut drobnych duktov. Pisala som do jednej nemenovanej poradne a odpisali mi, ze mam predrakovinovy stav. Je to tak?
Uz som vam pisala do poradne asi viac krat, prosim ako to je?dakujem
Odpověď: Dobrý večer.
Benigní dysplasie - není choroba, je to pouze popis stavby-struktury prsní tkáně, nejde o stav se zvýšeným rizikem výskytu nádoru prsu.
- Dukty jsou žlázové vývody - mlékovody, ty jsou normální součástí žlázy .
- Nejedná se o předrakovinový stav.
- Vím, že máte obavy - babička Ca prsu, ale prosím Vás uklidněte se, jste mladá, zdaleka nejste ve věkové kategorii, kdy je riziko výskytu rakoviny vyšší.
- Dle všeho, co jste uvedla, jste v rámci prevence udělala a děláte maximum - každoměsíční samovyšetřování prsu, pravidelná sonografická vyšetření, dokonce jste absolvovala i biopsii.
- Buďtě klidná a soustřeďte se teď na výchovu svého dítěte, to potřebuje klidnou a usměvavu maminku.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13452
Dobry den,Dotaz č.13348. Pisala som do jednej poradne o vysvetlenie a odpisali mi toto:v pravom prsniku mate zhrubnute tkanivo a dukty,co je jazve podobne tkanivo.Takisto cystu.Je to vlastne predrakovinove stadium,ktore treba sledovat.porozmyslajte nad tym,ako fungujete v zivote,ci nie ste prilis naviazana na deti,pripadne rodicov.Aby sa prsnik dal do poriadku dobre by bolo vyriesit si tieto vztahy.nalez v prsniku sa moze zmenit na zhubny,ak sa vam znizi imunita a dlhodobo ste v strese.Teraz ma dost vystrasili. Je to predrakovinovy stav? dakujem velmi pekne
Odpověď: Dobrý večer.
Zhrubělou jizvě podobnou tkání pravděpodobně mysleli fibrózní stavbu prsní žlázy - nejde o stav předrakovinový.
Cysta - je váček - útvar naplněný tekutinou - je to věc benigní, nezhoubná a vcelku častý nález v prsu.
Zhrubělými vývody - bylo myšleno pravděpodobně to, že jsou dukty viditelné, mohou být lehce rozšířené - opět se nejedná o předrakovinový stav.
A bylo Vám doporučeno, aby jste se uklidnila, že není důvod k obavám a nezatěžovala se zbytečným stresem, který neprospívá Váma ani Vašemu okolí.
Možná by nebylo úplně od věci, vyhledat někoho s kým by jste si mohla o svých úzkostech popovídat.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13451
Dobrý den,je mi 40let,mám dg Ca mamae l.dx T2N1M0 G2HR+HER- yp T1c ypNO(0/11) MO G1 HR+ HER-,lobulární inv.karcinom,bez angioinvaze.ER 100%,PrR100%,MIB index10%,E cadherin.neg.,HER2 0.Léčba:neoadj.chemo Epirubicin5x,operace,Paklitaxel weekly12x,ozařování 25+7(ukončeno 1/2014).Užívám tamoxifen a ted se mi po 7měsících vrátila menstruace.Stojím před rozhodnutím,zda odstranit vaječníky nebo měsíčně aplikovat Zoladex 2 roky.K jaké varantě byjste se přiklonila Vy?Co by bylo po 2 letech po ukončení aplikace Zoladex?Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
- Opětovný výskyt menstruace-děložního rvácení se během léčby Tamoxifene může objevit.
- Premenopauzální ovarektomie podstatně snižuje riziko vzniku nádoru v dalších letech.
Studie prokázaly, že maximální preventivní účinnosti léčby Tamoxifenem je dosahováno již po třech letech, a přetrvává 10 let. Naproti tomu preventivní účinnost ovarektomie přetrvává i po deseti letech.
- Ptáte se na můj názor - vzhledem k Vašemu věku, bych asi prozatím volila léčbu Zoladexem (je to jen můj soukromý názor). Toto by jste měla především prodiskutovat se svým onkologem - zvážit všechna PRO a PROTI (jeden z negativních účinků Zoladexu je snížení obsahu vápníku v kostech - vede ke vzniku osteoporosy.), ten Vás zná nejlépe a má k dispozici veškerou zdravotnickou dokumenaci.
- Ptáte se na to co bude po ukončení léčby Zoladexem - bude Vám zase doporučeno odstranění vaječníků.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13450
Dobrý den.Mamograf.Dostala jsem tuto zprávu:
4a-BIRADS-podezřelý nález
Tabár I.Popis:,Vpravo v HVQ je patrna nepravidelná denzita o vel.12x10 mm.Kůže je přím.šířky,podkoží symetrické,retromammární prostor je volný.Přední axily bez lymfadenopatie.Na doplněném UZ vpravo v HVQ je při bázi žlázy patrno dobře ohraničené hypoechogení ložisko o vel,12x10x12 mm,bez akustického stínu,ale lehce nehomogenní struktury.Pektorální fascie je dobře přehledná,axila bez lymfadenopatie.Z:Vpravo ložisko nejasné etiologie,dop.histologickou verifikaci.Mám z toho nálezu mít nějaké starosti?
Odpověď: V prsu je malý uzlík, který není jednoznačný, nějaké nádorové buňky uvnitř není možné úplně vyloučit, i když je ložisko dobře ohraničené, - lékař raději doporučil ověřit biopticky (odběr vzorku tkáně), aby se přesně zjistilo, o co se jedná. Je vždy lepší mít jistotu, aby se něco nezanedbalo. I v případě, že by se objevily i nějaké buňky s nádorem, je při této velikosti onemocnění prakticky stoprocentně úspěšně vyléčitelné - šlo by o stádium tzv. T1. Je velká výhoda mamografie a zkušených lékařů ve screeningových centrech, že se můžou takto zjistit i nádory velmi malé, úspěšně léčitelné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13449
dobrý asi týden mě pobolívá pravé prso, ale nejvíc když jdu večer spát a lehnu si a otáčím se na pravou stranu.děkuji za odpověď.
Odpověď: Už jsem odpovídal u jiného dotazu, jsou dvě nejčastější příčiny bolestivých prsů - hormonální změny (prsy bolí hlavně před měsíčky) a obtíže od páteře. Hormonální obtíže by se měly pár dní po menses zlepšit, obtíže od páteře jsou častější večer, závisí na změně polohy - zde bych myslel spíše na ty od páteře...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13448
dobrý den, mám od dětství vpáčenou pravou bradavku,je mi nyní 50 let a začíná se vtahovat i druhá, dříve byla celé roky venku, zatím ji vyndám, ale v zápětí je zpět. mám obavy, zda zde nedochází k bujení rakovinému, i když v 4/13 mamograf byl v pořádku. mám i takový pocit
že levé prso je možná sugestivně napnutější, vevnitř jakési pnutí, občas jakoby přiznak zánětu, ale na pohmat je vše v pořádku, to bolest necítím...asi se na to příliš upínám, ale chci se zeptat, zda tento problém vpáče. bradavek hradí pojištovna? popř. sdělte cenu , pravé prso bradavka nejde vyndat, levé ještě ano...
Odpověď: Dobrý den,
- Nejčastější příčinou vtažení-vpáčení bradavky jsou nevýznamné změny v okolí mlékovodů, to bude pravděpodobně i Váš případ.
- Nevypadá to na nic podstatného, také doba trvání neukazuje, že by to byl příznak nádoru.
- Je vpořádku, jste absolvovala pravidelné mamografické vyšetření kompletní vyšetření k vyloučení jiné změny.
- Kontrolní sonografické vyšetření je pro Váš klid jistě na místě (cena 250-400 Kč.)
- Kosmetické - korekční úpravy prsu zdravotní pojišťovny nehradí. Ceny za plastické operace jsou smluvní, nejsou fixní, na jednotlivých pracovištích/klinikách mohou v být v cenách i značné rozdíly. Operace páčených bradavek na linikách plastické chirurgie se cena pohybuje kolem 15000 Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13447
mám dotaz mám jít v termínu červen na mamograf,můžu jít až na popdzim?
Odpověď: Dobrý den.
Samozřejmě, že můžete. Na preventivní screeningové mamografické vyšetření prsu má v ČR žena nárok ode dne dosažení věku 45 let a kontrolní vyšetření jsou pravidelně každé dva roky.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13446
D.Den,děkuji za odpověď na 13415 a doplňuji vyšetř mého syna (gynekomastie).Sono-pod dvorci bilat.hypoochegenita žlázy,nález je symetr.vel 15krát 6mm bez ložisek.LH,FSH,Estradiol,Testosteron v normě, Progesteron0,30 a ref.mez0-0,2.Na sonu doporučili Indonal man,můžete ještě něco poradit,ev.zda Tamoxifen nasadit nebo pátrat po příčině zvýš.progesteronu?Děkuji
Odpověď: Paní doktorka je na prázdninách, dotaz jsem teď dostal já, omlouvám se.. Gynekomastie u chlapců v pubertě je velmi častá, jde o kluky zdravé, často sportovce, obvykle se s ní nic nedělá, většinou vymizí sama.. Pokud se pořád zvětšuje, je možné zkusit Tamoxifen, jak doporučuje paní doktorka. Velikost žlázy u vašeho syna není významná, osobně bych počkal, jestli se to bude horšit...., jinak nejde o žádný nebezpečný stav, není vyšší riziko např. nádoru, když je gynekomastie velká a obtěžuje (a je vidět), není problém žlázu u kluka plastickým chirurgem s řezem kolem dvorce dát pryč - ne prs, ale jen žlázu uvnitř, , obvykle nikdo nic nepozná..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13445
Dobrý den, jsem před 2,5 lety jsem prodělala léčbu rakoviny prsu, nyní probíhá hormonoterapie.

Můj dotaz se týká vitaminu E - zmiňujete přínos jeho užívání, ale mě onkoložka řekla, že není určen k dlouhodobému užívání.

Nebylo by jednodušší jako prevenci pacientkám doporučovat jeho užívání v tabletách?
Odpověď: Dobrý den.
Samozřejmě, že lze preventivně užívat i vitamín E v tabletách, na trhu existuje celá řada produktů.
Prokonzultujte užívání vitamínu E se svým onkologem, ten Vás a průběh Vaší léčby zná nejlépe, jistě Vám doporučí nějaký preparát, určí přesné dávkování a dobu užívání.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13444
Dobry den prajem...bola som na mamograficke vyšetrenie a prosim Vas poradťe mi...MMG.vyš PP.zbytky denznej žlazy retroareolarne a v HLQ,zvyraznena tubularna kresba retroareolarne,solidne ložiska nepritomne,pseudospikulacia v HLQ,koža ,podkožie ,axilla volna...........,LP.zbytky denz.žl.retroareolarne a v HLQ,akcentovana pruhovita kresba na rozhrani MQ,solidne ložiska nepritomne,bez spikul a mikrokalcifikatov.Koža podkožie,axilla volna....Zaver.redukujuci typ prsnikov,akcentovana tubularna kresba retroareolarne,zvyraznene ducty,v PP v HLQpseudospikulacia...BI RADS 2,TABAR II
Odpověď: Jde o složitý popis celkem normálního prsu, bez známek nádoru...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13443
Dobrý den,prosím o Váš názor. Jsem měsíc po porodu, od začátku téměř nemám mléko, tudíž jsem přešla na umělou stravu a kojit jsem přestala. Při sprchování se občas ještě objeví pár kapek mléka. Včera mi ale ve sprše začla z jednoho místa bradavky téct jasná krev. Po asi deseti minutách to přestalo. Žádné poranění není vidět. Děkuji za odpověď.
Martina
Odpověď: Dobrý den.
Výtok s příměsí krve - nemusí jít o nádorové onemocnění, často jde o určité postižení vývodů, ale přesto, takový nález vyžaduje vždy vyšetření specialistou na nemoci prsu.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13442
Dobrý den,
je mi 34 let, včera jsem si večer lehla a na prsu mě něco tlačilo, tak jsem si na něj šáhla a z boku se mi udělala veliká boule. Před 14 dny jsme jí tam určitě neměla, protože jsem si prsa kontrolovala. Jsem v polovině cyklu a mám ovulaci, bolí mě i vaječníky. Může to s tím souviset? K dr samozřejmně hned v pondělí jdu,aby mi dala žádanku na sono, ale jsem strašně nervozní, že to vyrostlo takhle rychle. Přijde mi to jako něco zduřelého. Děkuji
Odpověď: Ano bolest v prsu s menstruačním cyklem může souviset.
Pod vlivem hormonálních změn v těle se mohla v prsu vytvořit cysta (vámi popisovaná, nově vzniklá boule).
Cysty jsou váčky - útvary naplněné tekutinou, velikosti od několika milimetrů až po několik centimetrů, ty bolestivé. Je docela možní, že jste v prsu již dříve měla nějako menší cystu, která se pod vlivem působení hormonálních změn zvětšila, a vy jste si ji všimla.
Je naprosto vpořádku, že jste se hned objednala na sonografické vyšetření.
Nebuďte nervózní , u Vás jde nejspíše o neškodnou-benigní záležitost (např. cystu, viz výše,nádory většinou tak rychle nerostou).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13441
Dobrý den,
je mi 20 let a dneska jsems si náhodou nahmatala v prsu bulku, po "vyšetření" obou prsů sem zjistila, že v nich mám hrbolky. Může se jednat o rakovinu nebo může jít jen o zduření, před 5 dny mi skončil menses. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
To co jste si nahmatala je z největší pravděpodobností vlastní mléčná žláza - ta se skládá z drobných lalůčků, takže žláza není na povrchu hladká, ale hrbolatá.
Ve vašem mladém věku je výskyt rakoviny prsu velmi ojedinělý, raritní.
Neznepokojujte se. Samozřejme pro svůj klid můžete jít kdykoliv na preventivní sonografické vyšetření (cena 250-400 Kč.) do některého z akreditovaných screeningových center - mapka center na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13440
dOBRY DEN NA VISETRENI PRSOU mi dali zaver :Fibroademon.Dg.MKCH D24
Odpověď: Dobrý den.
Fibroadenom / fibroadenomy - jsou tuhé, někdy bolestivé, menší i větší ohraničené bulky v prsou, dobře zjistitelné ultrazvukem. Postihují především mladší ženy. Neznamenají přímé zvýšení možnosti vzniku nádoru, a není je nutno, až na výjimky chirurgicky odstraňovat. Tyto výjimky tvoří velké ( více než 2 cm v průměru ), zvětšující se a bolestivé fibroadenomy.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13439
nalez na mamografu shluk krystalku soli doporučena biopsie
Odpověď: Dobrý den, nevím, na co přesně se ptáte.
- V prsu Vám byly pravděpodbně nalezeny mikrokalcifikace (to co Vy popisujete jako shluk krystalků soli).
- Mikrokalcifikace jsou obrazem změněného metabolismu buněk, vznikají vysrážením vápenitých látek.
- Podle velikosti a uspořádání mikrokalcifikací v prsu může lékař vyslovit podezření na nádorové onemocnění nebo naopak odlišit nezhoubný-benigní nález.
- Správně Vám byla doporučena biopsie - analýzou buňek z prsu odebrané tkáně se určí zda jde o změny benigní (neškodné) nebo zhoubné (maligní).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13438
Dobrý den,již podruhé se mě udělal na prsu jakoby vřídek bolák s bílou špičkou,poprvé jsem to vymáčkla a vytekl bílý hnis a dlouho se to hojilo a tento už raději nemačkam.Mohu se zeptat co to je?Protože na kožním mě řekli at si nedělám starosti že to nic není.Akné to není.Mám i zvětšenou prsní žlázu která je ale pod pravidelnou kontrolou na sonu.Předem děkuji za odpověd Sona
Odpověď: Dobrý den.
To co popisujete je nejspíše záležitost kožního krytu - pravděpodobně zanícená mazová žlázka (tzv. furunk). Doporučuji bolák a okolí vydezinfikovat. Pokud by se objevila opět bílá - hnisavá špička na vrcholu boláku, můžete lehkým tlakem (zmáčknutím) zkusit hnis vymáčknout a opět vydezinfikovat. Mnohdy, ale vřídek časem praskne sám. Při opakovaném výskytu dop. konzultaci u kožního lékaře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13436
Dobrý den. Dnes jsem byla na vyšetření prsou na sonu. Objevili mi cystu 7mm. Doktor říkal, že cysty nemají rády horko,jako je například sauna.Chodím do sauny jednout týdně tak od listopadu do února.Nikde jsem se ale na internetu nedozvěděla,že by horko mělo nějak ovlivňovat zvětšování cysty. Mám tedy přestat navštěvovat saunu?Děkuji za informaci.Jana
Odpověď: Pokud je v prsu malá cysta, je to zcela běžné, nemá to význam, můžete dělat cokoliv, i chodit do sauny. Cysta samotná je hormonálně podmíněná, nevím, kde lékař vzal, že se zvětšuje teplem... Byl to lékař z akreditovaného screeningového centra?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13435
Dobry den.
Velmi pekne dakujem, ze ste mi odpovedali na Dotaz č. 13348. O tyzden ide po pol roku na sonokontrolu do prsnikovej poradne. Dost sa bojim. Bojim sa, ze sa to zhorsi. Ak som sledovana kazdy pol rok, myslite,ze ak by sa vyvijala RAK tak ma stihnu vyliecit? Bojim sa.
Odpověď: Paní doktorka odjela na prázdniny, mám za ní teď službu v odpovídání..:-). Myslím, že není důvod k obavám, dysplázie je termín, který se již moc nepoužívá, neoznačuje to stav se zvýšeným rizikem nádoru prsu, pouze běžné hormonálně podmíněné změny. Postup, jak vám ho odsouhlasila paní doktorka, je OK.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13434
Dobrý večer, dnes jsem byla na mamografii v rámci prevence, nebyly prokázány známky malignity ani ultrazvukem, pouze doporučil kontrolní sono vzhledem k fixaci jedné z mamill. Bohužel jsem lajdák a nevšimla jsem si, jak dlouho tento stav trvá, ale řekla bych, že rok či dva určitě.možná i déle.Ted mám brouka v hlavě. Mám se obávat? Byla bych ráda, kdyby můj dotaz nebyl zveřejněn, děkuji za odpověd. I.Silná
Odpověď: Nevypadá to na nic podstatného, také doba trvání neukazuje, že by to byl příznak například od nádoru apod. Je dobré, že jste absolvovala kompletní vyšetření k vyloučení jiné změny, kontrolní sono není jistě špatné. nejčastější příčinou fixace bradavky jsou nevýznamné změny v okolí mlékovodů, to bude pravděpodobněváš případ...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13433
Dobrý den, již měsíc mám silné bolesti v pravém prsu, bolest se dá přirovnat k bodani nožem s palenim, na omak velice citlivé, byla jsem na vyšetření sona,kde mi nic závažného nezjistili. Můj gynekolog mi žádnou léčbu nenaordinoval, s tím, že se jedná o cyklicke zmeny,ale momentálně mám po menses a prso stále boli, nemyslím si že jde o cykl,jelikož žádné problémy jsem před tím neměla a bolí mě to na určitém miste, přesto na prsu není okem nic viditelné , co ještě udělat abych zjistila příčinu ? Děkuji za odpověď .
Odpověď: Jsou dvě nejčastější příčiny takových bolestí - hormonální změny a změny od páteře (vertebrogenní obtíže). V obou případech nejde o nic závažného - domnívám se, že nejspíše půjde o příčinu druhou, při pohmatovém vyšetření například během sono se to dá celkem dobře poznat., Pomohl by od obtíží šikovný fyzioterapeut a vhodné cvičení.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13432
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je drobné znaménko na bradavce normální případně kdy už není.Děkuji mnohokrát
Odpověď: Dobrý den.
Znaménka se mohou vyskytovat kdekoliv na těle, tedy i na prsních bradavkách a v obl. dvorců, je to normální.
Teprve kdyby došlo k nějaké změně - abnormálnímu růstu znaménka, olupování kůže či krvácení ze znaménka bylo by potřeba vyhledat kožního lékaře-dermatologa.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13431
Dobrý den,jsem rok a půl po operaci levého prsu,beru Tamoxifen.Chci se zeptat,pravé prso mám viditelně větší,může to být?Takový rozdíl jsem neměla,až nyní.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Ano, může to být. Prsní žláza reaguje na hladiny hormonů v těle a pod jejich livem může dojít k jejímu "zbytnění", zvětšení.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13430
Dobry den chtela bych se zeptat co to znamwna oboustranna zlaza ve vysoke vrstve s nedilatovanymi dukty boli me strasne prso a pak doktor mi rekl at jim 2denne vitamin E ze mi bulka zmizi.dekuji
Odpověď: Dobrý den.
- Oboustranná žlaza ve vysoke vrstve s nedilatovanymi dukty = tzn. že máte boustranně symetrickou širokou-bohatou vrstvu fertilní žlázy (ve vašem mladém věku je to naprosto normální).
- Nedilatované dukty = mlékovody nejsou rozšířené - to je normální.
- Bolest prsu je u vás nejspíše hormonálního původu - reakce žlázy na změny hladiny ženských pohlavních orgánů v těle.
- Vitamin E je také označován jako ochránce patří mezi antioxidanty, což znamená, že stejně jako beta karoten zabraňuje vzniku nebezpečných volných kyslíkových radikálů a nebezpečných toxických oxidačních produktů vznikajících při metabolických procesech v lidském organismu.
- Vitamín E působí blahodárně v boji proti civilizačním nemocem, jako je rakovina nebo ateroskleróza. Pozitivně zvyšuje detoxikační schopnosti jater, které díky vitamínu E lépe odbourávají škodliviny. Je využíván rovněž při neplodnosti, opakovaných potratech, revmatologických poruchách, při poruchách menstruačního cyklu a působí v prevenci vzniku karcinomu prsu, vaječníků a tlustého střeva.
- Preventivní užívání vitamínu E je naprosto vpořádku. Ale bulka v prsu (nevím jaká - blže nespecifikujete - ve vámi reprodukovaném popisu sonografického vyšetření, není o bulce zmínka) jen po vitaminu E nevymizí.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13429
Dobry den. Bola som na vysetreni MAMO pred dvomi rokmi. Zaver : fertilny typ, Tabar typ 1, BIRADS 1. Po dvoch rokoch nalez : ciastocna redukcia zlazy, parenchym s pravidelnou strukturou, bez zhluku MK,v axilach LU benígneho charakteru, BIRADS 2. Je takato zmena po dvoch rokoch / je mi 45 rokov /v poriadku ? Mam vyoperovanu stitnu zlazu a mamka je RA poz / po 60-tke /. Dakujem .
Odpověď: Dobrý den.
- Ano, taková změna je naprosto vpořádku. Nemusíte mít obavy.
- Redukce žlázy - tzn. úbytek žlázy, kdy je vlastní žláza nahrazována tukovou tkání, je fyziologický projev stárnutí organismu (potažmo prsní žlázy).
- Na MMG nebyly shledány žádné abnormální změny - žláza má pravidelnou strukturu, nejsou v ní podezřelé mikrokalcifikace. V podpaždí jsou normální mízní uzliny.
- Samozřejmé je pravidelné každoměsíční samovyšetřování prsů. A další kontrola dle harmonogramu screeningu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13428
Mám za sebou mamografické vyšetření a vyšetření sonografické, jelikož struktura tkáně jednoho prsu je atypická, mám postoupit punkční vyšetření. Můj dotaz: je-li punkcí zraněna tkáň zhoubná, je nebezpečí, že se buňky přenesou do ostatních části těla, když ano, do kdy musí být proveden operační zákrok? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bude Vám provedena tzv. Core Cut Biopsie - tedy odběr vzorku tkáně tenkou jehlou. Nemusíte mít obavy. - Punkcí zraněná tkáň není zhoubná, a nedochází k přenosu buněk z odebraného vzorku do ostatních částí těla.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13427
NalezNM praveho prsnika vCC proj:Prechodny typ prsnika s rezidualnou fibroglandularnou zlazou heterogennej struktury,v MQ paracentralne sa zobrazuje zhluk necharakteristickych MK na ploche cca8mm-bez vyraznejsej dynamilky vporovnani sNM realizovanou7/2013extra muros.doplnit stereo core biopsiu zo zhluku MK vpravo v MQ vzhladom na ich polymorfny char.PUnkcia pod stereo kontrolou:Pri sn.zo stran pred stereo MMG vpravo centralne rozprojikovane,niektore aj v cievnych strukturach,t.c.hodnotim nalez ako nesusp.MK,preto core biop. nerealiz.,kontrol.CC proj.o6mes
Odpověď: Dobrý den, nevím, na co přesně se ptáte.
- V pravém prsu Vám byly nalezeny mikrokalcifikace.
- Mikrokalcifikace jsou obrazem změněného metabolismu buněk, vznikají vysrážením vápenitých látek. Mohou se nacházet kdekoliv v těle (-typickým příkladem mohou být aterosklerotické pláty v cévách).
- Podle velikosti a uspořádání mikrokalcifikací v prsu může lékař vyslovit podezření na nádorové onemocnění nebo naopak odlišit nezhoubný-benigní nález.
- Na kontrolním mamografickém vyšetření před plánovanou stereobiopsií (odběrem vzorku tkáně), vyšetřující lékař, vyhodnotil mikrokalcifikace ve vašem prsu t.č. jako nesuspektní - t.č. nepodezřelé z nádorového onemocnění.Byla doporučena časná kontrola za 6 měsíců.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13426
Dobrý den,každý rok pravidelně navštěvuji sono prsou,je mi 42 let,jako samoplátce.Letos po kontrole mi pan doktor řekl,že již mám výrazně zredukovanou žlázu a proto mám chodit na mamograf a prý stačí co dva roky.Samozřejmě se mám hlídat.Co to vlastně znamená,výrazně zredukovaná? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Pokročile - výrazně redukovaná žláza = větší část mléčné žlázy již byla v rámci změn spojených se stárnutím lidskéhoho těla, tedy i mléčné žlázy nahrazena tukem. Tento typ žlázy je s velmi malým procentuálním rizikem výskytu nádorového onemocnění. Běžná kontrola je za 2 roky (samozřejmě pokud se nevyskytnou nějaké obtíže).
Samozřejmé je samovyšetřování prsu v pravidelný termín každý měsíc - praktický návod, pokud jste neobdržela letáček s návodem na samovyšetřování je k dispozici na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13425
Dobrý deň, chcem sa opýtať na Váš názor, dnes na SONO vyšetrení mi v ľavom prsníku zistili výraznejší tukový lalôčik. Citujem správu: Reprodukčný typ žľazového tkaniva bilat, s pravidelnou štruktúrou, bez USG dif. ložísk. Na spodine HLQ vľavo, pri areole, výraznejší tukový lalôčik. Axily bpn. Doktorka ma uistila, že všetko je v poriadku, no aj napriek tomu mám trošku obavy. Môže sa časom - mal by sa? - tento lalôčik upraviť - zmenšiť? Predstavuje pre mňa nejaké riziko? Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den.
Ne, nemusíte mít obavy, tukový lalůček, resp. tukové lalůčky jsou běžnou součástí prsu, někdy se mohou vmezeřovat do vlastní mléčné žlázy. Samozřejmě se v průběhu života ženy struktura žlázy mění a to včetně tukové složky (tzn. tukových lalůčků).
Ne tukový lalůček pro vás žádné zvýšené riziko nepředstavuje.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13424
Dotaz č. 13421
DObrý den paní doktorko, mnohokrát vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer,
rádo se stalo, od toho je zde tato poradna.
S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13423
Dobry den, mohli by ste mi "prelozit" nasledujuci nalez prosim? (celkovo 5 r. uzivana antikoncepcia rozneho typu s prestavkami)
Vpravo v LHQ drobne hypoechogenne lozisko benig vzhladu 4,6x2,4 mm, vlavo na rozhrani LQ ostrovcek hypoechogenneho parenchymu skor benig vzhladu - rozsah cca 18,2x5mm. Ducti lactiferi nie su dilatovane. Koza a podkozie bpn. V axilach bez patologicky zmenenych LU. Kontrola o 6 mesiacov.
Je mozne, ze tieto nalezy suvisia s branim antikoncepcie? Bude pre mna lepsie, ak ju vysadim uplne?
Dakujem
Odpověď: Dobrý den.
- V pravém prsu je malé ložisko benigního - tedy neškodného, ne maligního vzhledu.
- Vlevo je malý okrsek, lehce odlišné struktury struktury žlázy, taktéž dle popisu neškodného, benigního charakteru.
- Ducti lactiferi = mlékovody nejsou rozšířené - to je normální nález.
- Na kůži a podkoží nebylo shledáno žádných odchylek od normálu.
- Mízní uzliny (LU) v podpaždí (axilách) jsou normální velikosti i struktury.
- Ano tyto změny mohou souviset s užíváním antikoncepce.
- Vyčkejte kontrolního vyšetření. a na vysazení antikoncepce se domluvte se svým gynekologem, nevím, z jakých důvodů Vám byla antikoncepce nasazena (jen zabránění otěhotnění-čili pohodlí pro partnera? nepravidelnosti menstručaního cyklu?, bolestivá menstruace?, velké krevní ztráty při menstruaci?)
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13422
Dobrý den, je mi 34 let a nyní plně kojím 7 týdenní miminko. Při kojení nebo krátce po kojení, když je pravé prso vyprázněno jsem si všimla, že mám na rozhraní dvorce a prsa cca 15x5mm něco pevného , hmatného ve tvaru válečku, nebolí to ani teplotu nemám. Mezi kojením, když se prso zase naplní, to vidět není, ale po dalším kojení se to zase zviditelní. Myslím, že zatvrdlina to není. Zkoušela jsem to rozmasírovat, ale nezměnilo se to. Může to souviset s kojením nebo se mám raději objednat na vyšetření do screeningového centra? Děkuji za Vaši odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
To co popisujete, je pravděpodobně v souvislosti s kojením a nepůjde o nic vážného. Na dálku ordinovat bez vizuální kontroly je poněkud obtížné - může to být rozšířený mlékovod, okrsek žlázy, se zadrženým - neodsátým mlékem, povrchová žílá, která je po kojení naběhlá, podkožní lipom (tukový uzlíček). Pokud by se objevily projevy zánětu - zarudnutí, bolest, teploty, nebo by došlo ke zvětšování útvaru či nějaké změně, tak bych doporučovala návštěvu mamologického centra. Každopádně po ukončení laktace je jistě návštěva a provedení preventivního sonografického vyšetření v mamo centru vhodné.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13421
Dobrý den, mám bolest v levém prsu resp. v jeho dvorci na jeho vnitřní straně. Bolest není stálá,ale párkrát za den se ozve.Někdy se mi na jiné straně tohoto prsu, než kde cítím bolest,a již ne v dvorci ale nad dvorcem, prso jakoby "vyboulí" ale zase to zmizí. Na pohmat žádnou bulku ale necítím.Mohla byste mi, prosím říci o co by se mohlo jednat?Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Dle toho jak stav popisujete je možná příčina vašich potíží ve vertebrogenním původu - od páteře (zablokovaný hrudní obratel, žebro, degenerativní změny meziobratl. plotének či meziobratlových kloubů, apod). Pro váš klid bych vám doporučila preventivní sonografické vyšetření v některém ze screeningových center (mapka center na těchto stránkách). Můžete přijít i jako samoplátce, tedy bez žádanky od lékaře, cena vyš. 250-400 kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13420
Dobrý den mam dotaz mam už delší dobu pod prsem bouličku,nebolí a je i dost vidět.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Doporučuji Vám konzultaci u lékaře - bud přímov mamologické poradně, nebo navštívit svého praktického lékaře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13419
Dobrý den,mé matce(1933)byla provedena biopsie.Výsledek histologie je maligní nádor prsu.Zatím nevíme,jak bude probíhat léčba.Vzhledem k věku matky,nevím,jak bude snášet případnou chemoterapii,proto bych rád znal Váš názor na infuzní terapii vitamínem C.Moc děkuji za odpověd´Honza
Odpověď: Dobrý den.
- Vitamin C nádorové onemocnění nevyléčí, nádor neodstraní, ale jeho použití v onkologické léčbě je opodstatněné a má svoje místo. Lze doporučit.
- Nasazení infuzní terapie vitaminem C v onkologické péči zlepšuje kvalitu života pacientů. Ti se po aplikaci cítí lépe, mizí nevolnosti, únava, vyčerpání, poruchy spánku a další nežádoucí projevy spojené s onkologickou léčbou
- Vitamin C je účinný fyziologický antioxidant s protizánětlivým působením.
- Nádorové bujení a onkologická léčba vedou ke snížení hladiny vitaminu C v těle. Nedostatečné hladiny vitaminu C zhoršují funkce imunitního, cévního a nervového systému.
- Experimentální výzkum na nádorových buňkách ukázal, že vitamin C potlačuje množení buněk maligních-zhoubných nádorů.
- Vitamin C – zvyšuje citlivost buněk vůči působení některých chemoterapeutik, která jsou používána k léčbě karcinomu prsu.
S pozdravem.



MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13418
Dobrý den,jakýkoliv větší tlak na levé prso (při ležení nebo při opření o ruku) mi způsobí silnou pálivou bolest, jinak je prso na dotek nebolestivé, nic jsem nenahmatala ani není zarudlé apod.Nekojím, neužívám antikoncepci ani jiné gynekologem předepsané léky.Původně jsem se domnívala zda nesouvisí s menstruací,ale bolest trvá přes 3 měsíce nezávisle na menses.Mám tomuto problému přikládat nějakou větší váhu(např.návštěvou lékaře a jakého)nebo je to jen nějaká banalita?Děkuji za odpověď, s pozdravem a přáním hezkého dne H
Odpověď: Dobrý den.
Ano, dle toho co popisujete je možná příčina vašich potíží vertebrogenního původu (zablokovaný hrudní obratel, žebro, degenerativní změny meziobratl. plotének či meziobratlových kloubů, apod). Pro váš klid bych vám doporučila preventivní sonografické vyšetření v některém ze screeningových center (mapka center na těchto stránkách). Můžete přijít i jako samoplátce, tedy bez žádanky od lékaře, cena vyš. 250-400 kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13417
Dobrý večer, byla jsem na mamo prevenci v BU Prague, Závěr vyšetření : pokročile redukovaná žláza, Tabár II, bez MMG známek pathol.změn, kontrola za 2roky. Děkuji za vysvětlení. Alena R.
Odpověď: Dobrý den.
Pokročile redukovaná žláze = větší část mléčné žlázy již byla v rámci změn spojených se stárnutím lidskéhoho těla, tedy i mléčné žlázy nahrazena tukem.
Na mammogramech - tedy vyhotovených snímcích prsou nebyly shledány žádné patologické změny = tedy žádné abnormality - tzn. odchylky od normálu.
Tabár II = involuční typ žlázy, typ žlázy s velmi malým procentuálním rizikem výskytu nádorového onemocnění.
Běžná kontrola - tzn. za 2 roky.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13416
Dobrý den, min. rok po ukončení kojení jsem si nahmatala bulku v prsu. Dle UZ vyšetření: axila volná, vlevo v místě rezistence patrné oválné, lehce hypoechogenní ložisko benig. vzhledu velikosti cca 24x11 mm charakteru FA (po kontrolním UZ po 3 měsících beze změny). Bulka je citlivá na dotek, překáží mi. Mám ale velký strach z CCB... Jak tento zákrok probíhá? A jaký prosím máte názor, je lepší udělat biopsii a FA odstranit, nebo jej nechat být? Názory lékařů se hodně liší... Moc děkuji za odpověď, M.S.
Odpověď: Dobrý den.
- Ano názory lékařů se mohou různit.
- CCB - je Core Cut Biopsie - tedy odběr vzorku tkáně (ve vašem případě z fibroadenomu) tenkou jehlou. Není třeba obav. Výkon probíhá v lokálním umrtvení - takže cítite jen malé píchnutí a tlak při aplikaci anestetika. Vpich větší-bioptickou jehlou již necítíte (návštěva u zubaře je většinou daleko bolestivější, o porodu ani nemluvě). Vlastní odběr vzorku je záležitostí vteřin. Výkon jako celek je krátký. Doba celé "procedury" cca 20 mm.
- Vzhledem k uvedenému - věk, velikost fibroadenomu (2,5cm), obtíže - bolestivost, citlivost a překáží, tak bych volila jeho odstranění (extirpaci).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13415
Dobrý den, syn 13 let a 9 měsíců má rok zduřené bradavky a zašpičatělá prsa.Je štíhlý a sportuje.Po roce mu dala endokrinoložka Tamoxifen 10mg 2 krát denně na 3 měsíce. Ale nemusí pomoct.Můj tatínek měl ca prsu a tak mě Tamoxifen vyděsil,četla jsem studie o Raloxifenu a také Indolan man.Může mu Tamoxifen ,,rozhodit,, dopsívání?Nebudu vyhánět čerta ďáblem, řešit gynekomastii a rozhodíme ho hormonálně?
děkuji
Odpověď: Dobrý den.
- Tamoxifen by neměl mít vliv na synovo dospívání.
- Často bývá gynekomastie způsobena nerovnováhou mezi ženskými hormony estrogeny a mužskými hormony androgeny. Léčba gynekomastie je závislá na její příčině.
- Dnes se nejvíce používají v léčbě antiestrogeny (Tamoxifen) pro své dobré účinky: má přímý vliv na funkci estrogenního receptoru v prsu - vede k blokádě estrogenního receptoru v prsu a tím k dosažení redukce velikosti gynekomastie.
- Léčba nemá komplikace, estrogenní vlastnosti tamoxifenu se u mužů negativně neuplatňují.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13414
Dobry den,
chcem sa opytat ci uzvianie antihistaminik ma nejaky vplyv na ucinok tabletiek hormonalnej antikoncepcie?
Dakujem
Odpověď: Dobrý den.
Ne nemá.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13413
dobrý den mám už od mích 20 let leve prso větčí tu dobu mi bylo zjištěno že tam jsou dvě cisty 6 mm a 1,3mm po nějaky vyšetření mi zmizely ale už jemí 35 let a mám 3,7 letou dceru kterou jsem kojila 22 měsícu. tak mám stále levé prso vetší ale už mi bolí a často
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně nepůjde o nic vážného, bolesti mohou být podmíněné hormonálními změnami nebo mohou být vertebrogenního původu (tedy od páteře).
Ale pro Váš klid a vyloučení ev. jiných příčin je návštěva některého mamologického centra vhodná.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13412
Dobrý deň, vzhľadom na na nález ložisková lézia 13 x 6 mm, som absolvovala kontrolu po 6 mesiacoch, veľkosť ložiska bola nezmenená, ale bola zaznamenaná vstupujúca cievna štruktúra, nasl. kontrola o 1/2 roka. Odporúčate biopsiu? Vopred ďakujem. Daniela
Odpověď: Dobrý den.
Bez obrázku příslušné léze, obtížné hodnotit.
Ještě před biopsií bych doporučila provedení kontrastního USG vyšetření, to by mohlo pomoci určit povahu ložiska (fibroadenom, mízní uzlina, ev. jiné). Pak biopsii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13411
Dobrý den,v podpaží mám bolestivé místo, bez bouličky. Na vnitřní straně paže jsem ale dvě bolestivé bouličky objevila,a to v místě nad loktem. Stále kojím (syn 2 roky), může jít prosím Vás o něco vážného nebo mám ještě vyčkat,jestli nejde o dočasné zduření žláz, které samo zmizí (původ kojení nebo nošení těžkých věcí?V srpnu negativní ultrazv.prsu.Mockrát děkuji.Jana Š.
Odpověď: Dobrý den.
Dle toho co popisujete jde nejspíše o zduřené mízní uzliny (lymfatické žlázy).
Jde o běžný příznak, který obvykle nic zvláštního neznamená (někdy však může doprovázet závažná onemocnění - není Váš případ). Zvětšení uzlin tak většinou souvisí s normálními či abnormálními imunitními reakcemi - infekce, může to být i reakce na kojení a zvýšené zatěžování horních končetin (rukou).
Také by se mohlo jíednat o drobné kožní fibromky či lipomy - to jsou benigní - neškodné uzlíčky v podkoží.
Zatím vyčkejte, prozatím není důvod k obavám.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13410
Dobry den muj problem spociva v opakujicich se zanetech prsu , je mi 46 let a uz je to5 rok co se mi vzdy jednou do roka obevi zanet v levem psu, vzdy podstupuju lrcbu antibiotiky a cisteni minuli rok v breznu jsem byla na chyrurgickem zakroku, posledni dva az tri dny pozoruji opet zarudnuti ,teplo ,bolest , vytok , na mamogragii jsrm byla minuli rok nic se neprokazalo.Veskere dalsi informace Vam rada zdelim, dekuji za pomoc
Odpověď: Dobrý den.
Dle toho co popisujete jde opět o zánět prsu. Vyvolávajícím faktorem jsou většinou bakterie, obvykle bakterie žijící na kůži ze skupiny streptokoků a stafylokoků .
Vyšší riziko vzniku infekční mastitidy mají i ženy s narušenou imunitou, ženy s cukrovkou apod.
Doporučuji vyhledat lékaře, provést sonografické vyšetření a zánět přeléčit.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13409
Hezký večer, před dvěma týdny jsem byla léčena na zánět prsu.Již 4 roky nekojím.Měla jsem zarudlou část prsu nad dvorcem s vystouplým červeným místem a bolelo mně to.Dostala jsem atb,pomohly mi,zarudnutí i pupínek se začaly ztrácet,ale zůstal mi flíček asi 3 cm zbarvený do fialova jako malá modřinka.Paní doktorka říkala,že to ještě chvíli potrvá,než se to úplně vstřebá.Dnes jsem na dvorci stejného prsu objevila jakoby zarudlé pupínky.Mohou to být zanícené vývody mléčných žláz, nebo se může jednat o něco vážnějšího?Předem děkuji za Vaši odpověď, Magda
Odpověď: Dobrý den.
- Pigmentace na kůži může přetrvávat poměrně dlouho, ve výjimečných případech nemusí zcela vymizet nikdy.
- Zarudlé pupínky - může se jednat o zánět mazových žláz v obl. dvorce, pravděpodobně půjde jen o kožní problém (který může souviset s proběhlým zánětem prsu). Doporučuji konzultaci u kožního lékaře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13408
Můžete mi někdo poradit. Když si příte zmačkne sval v okolí lítka tvoříse mu dolíky. Nevíte co to je. Majulka
Odpověď: Dobrý den.
Toto je poradna zaměřená na nemoci prsu.
Pokusím se vám odpovědět.
Dle toho co popisujete jde u přítele o otok lýtka, resp.podkoží - nejčastěji k němu dochází při ztíženém odtoku krve a mízy z dolních končetin, takže tekutina začne prostupovat cévní stěnou do měkkých tkání a podkoží a rozvíjí se otok, tzv. lymfedém. Příčiny mohou být různé (sedavé zaměstnání - nedostatečné fungování tzv. svalové pumpy, která napomáhá návratu krve zpět směrem k srdci, ucpání žil - trombosa, útlak cév, srdeční vada, zadržování vody těle, atd.) . Doporučovala bych návštěvu u praktického lékaře, který by měl provést celkové vyšetření Vašeho přítele.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13407
Dobrý den paní doktorko.Mam dotaz ohledně svědění prsou ale hlavně bradavek.byla jsem u 2kožní a pořád střídají samé mastičky ale svědění je pořád stejné hlavně ty prsa.mám taky strach matka mi zemřela na rakovinu prsu ale chodím na každoroční kontroly do mamocentra Klatovy.střídám sono a mamograf.nevíte o co by se mohlo jednat nebo jaké si nechat udělat vyšetření?děkuji
Odpověď: Dobrý den.
- V mamocentru Klatovy jste v dobrých rukou a v péči odborníků, kde se o Vás dobře starají (o tom svědčí i pravidelné každoroční prohlídky).
- Zde jak píšete, půjde pravděpodobně o kožní problém - jejich léčba je mnohdy zdlouhavá a vyžaduje trpělivost na obou stranách. Doporučuji kontrolní návštěvu u koního lékaře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13406
Dobrý večer. Před dvěma dni jsem si objevila bouličku pod levým prsníkem. Je to míň zarudlé,než když jsem jí našla,ale na dotek mě v tom trošku píchá. Teploty nemám a ani nic podobného. Mohli by jste mi říct co to může být?? Nemůže to být například podrážděné od podprsenky?? Děkuju za odpověď. M.
Odpověď: Dobrý den.
Bez vizuální kontroly je ordinování poněkud obtížné.
To co popisujete je velmi pravděpodobně záležitost jkožního krytu (zanícená mazová žlázka, mechanické podráždění -kostice, těsná podprsenka) a nikoliv vlastní mléčné žlázy. Dop. místo vydezinfikovat a chránit od mechanického dráždění. Pokud do několika dní nevymizí dop. konzultaci u kožního lékaře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13405
Dobry den,
prosim Vás o radu. V prsu, kousek od bradavky se mi objevila maličká bulka (spíše jen zrnko), ktere si mohu mnout mezi prsty. Bylo by vhodné abych navštívila gynekologa? Prso mě jinak nebolí. Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, to co popisujete je s největší pravděpodobností záležitost kožního krytu. Pokud nedojde k samovolonému vymizení během 2-3 týdnů, nebo dojde ke zvětšení bulky či zarudnutí okolí, tak je návštěva lékaře (praktického či kožního, ev. gynekologa) jistě na místě.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13403
Dobry den chtela jsem ze zeptat na svou maminku.Je po operaci prsu a dopadlo to nastesti vsechno dobre.Lekar ji napsal lek famara.Byla informovana ze pri uzivani tohoto leku nesmi byt menstruace.Maminka jis je v prechodu tak menstruaci uz asi pres pul roku nemela.Pri uzivani leku famara se ji dostavila mirna menstruace asi tak po mesici uzivani leku.Chci se zeptat jestli je toto mozne ci jestli je to nejak nebezpecne.Dekuji s pozdravem Supikova.Prosim odpoved na email
Odpověď: - Dobrý den.
- Ano je to možné - Letrozol (Famara) - podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí - vedlejší účinky, které se mohou, ale nemusí vyskytnout. Mezi tyto nežádoucí účinky patří i vámi zmíněná menstruace - krvácení z pochvy, mohou být způsobeny nedostatkem estrogenů v těle, mezi další pak např. patří návaly horka, vypadávání vlasů, řídnutí nebo slábnutí kostí (osteoporózu) snížením hladin estrogenů.
- Tento lék se užívá pouze pod přísným lékařským dohledem. Váš lékař bude pravidelně sledovat Vás zdravotní stav, aby zjistil, zda léčba správně účinkuje a sledoval i výskyt možných nežádoucích účinků.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13402
zdravim.psala jsem včera .mela jsem dotaz na rude prso.dnes to mam i otekle s pomeranc.kuzi.po vetsim zmacknuti mi na miste zustavaji otisky prstu a kromne dloubani me to boli az přes axily dozadu na lopatku.na této prave strane mi to pripada ze tam mam mrtve maso,ale citim každý pohyb prsního svalu.i při krajeni nozem.tak nevim co jsem udelala spatne.mam si davat led a chladit?
Odpověď: Dobrý den.
V návaznosti na předcházející odpověď:
Vzhledem k tomu, že se Vám stav horší, tak je postižení prsa zánětem velice pravděpodobné. Měla by jste neprodleně vyhledat svého lékaře, u kterého jste sledovaná, ten nasadí patřičnou léčbu (v případě zánětu antibiotickou) a provést sonografické vyšetření.
Chlazením inkriminované oblasti nic nepokazíte.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13401
dobry den, lecim se na rakovinu prsu,mam postizene i uzliny v podpazi. minuly tyden mi byla podana 6.davka chemoterapie. Na prsu uz skoro nic nemam,v podpazi se to take zmensuje, ale vcera jsem trosku vic uklizela a pravdepodobne jsem si ty uzliny namohla a od vecera to dost boli a mam to jakoby natekle....je to mozne, ze to je od namozeni? Nebo se nedejboze uzliny probudily a zacalo to znova rust?Dekuji.
Odpověď: Dobrý den.
Dle toho co píšete půjde pravděpodobně o reakci na zvýšenou zátěž horní končetiny (ruky) - kdy v rámci postižení uzlin a lečby může být ztížený odtok mízy-lymfy z ruky, a to vede k otoku, ten je často provázen bolestivostí. Také se mohl přidružit i zánět (v případě zánětu by pravděpodobně byla nateklá část i zarudlá).
Každopádně doporučuji teď klid, ruku nenamáhat a navštívit Vašeho ošetřujícího lékaře, ten provede vyšetření a doporučí další postup.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13400
zdravim.11.listopadu jsem skončila ozarovani prsu.4.prosince jsem byla na kontrole a nemela jsem docela zadne potize.4.unora mam kontrolu další,ale jiz asi tri tydny mam prso rude.porad mi v tom dloube a boli mi to i s jizvou po lymf.operaci kde mi vzali 15 zlaz.mam to cele otekle.nevim jestli je to z námahy nebo co.delam bezny domaci práce a jezdim na kole.dekuji.botkov
Odpověď: Dobrý den.
Podle toho co uvádíte půjde pravděpodobně o zánět v místě operace.
Pod jizvami v místě pooperačních krevních výronů se mohou vytvořit rúzně velké dutiny vyplněné tkáńovou tekutinou - seromy - ten může být také příčinou zánětu.
Vyvolávací faktory mohou být různé - infekce, zvýšené opakované hmoždění , namáhání - tření příslušné oblasti, zanícená ranka na kůži po ozařování apod.
V časné pooperační době a v době, kdy ještě probíhá léčba by jste ruku na postižené straně neměla zvýšeně zatěžovat.
Při kontrole by jste měla na toto lékaře upozornit. Vhodné je provést sonografické vyšetření, které by mělo přispět k objasnění příčiny vašich obtíží.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13399
Moj nalez : vlavo v MHQ vidit., neostro ohranicena area zlazy so znizenou echogenitou, velkosti 5x6x10mm, bez susp.lozisk. zmien, bez patolog.dorzal.echotiena, bez patolog.vaskulariz.Vpravo som pred 6mes. nalez nemala ziadny, dnes mam v LDQ vidit.ostro ohranic. lozisko oval. tvaru, velk.10x4x8mm, ma pomerne homog. hypoechog.echostr.,bez dorzal.echotiena, bez patolog. vaskular. Axilly bez patol.LU. Zaver: BI RADS 3 v.s. area fokal.adenozy vlavo v.s. FiA 1.dx nove Je to v poriadku? Staci ist na USG o 6 mes.? Mam 2 male deti, je to urcite benigne? dakujem
Dar
Odpověď: Dobrý den.
- Uvedený nález i závěr vyšetření s uvedenou hodnotící kategorií BiRADS 3 je vpořádku.
- Taktéž doporučení kontrolního USG vyšetření s odstupem 6 měsíců je naprosto relevantní, nelze než souhlasit.
- BiRADS 3 znamená, že lékař nalezl změny, které jsou pravděpodobně benigní, pravděpodobnost malignity nízká (2%), vyšetřující raději doporučuje kontrolu v kratším časovém intervalu, v tomto případě za 6 měsíců.
- Prozatím není důvod k obavám, v klidu se věnujte výchově svých dětí, které potřebují pro svůj zdárný vývoj klidnou, vstřícnou, usměvavou a spokojenou maminku. A vyčkejte výsledku kontrolního vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky