MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 13953
Dobrý den,

cítím v poslední době takovou tupu bolest v pravým prsu, spíš ke středě. Je to občas nepřijémné a mám tošku strach. Nevíte co by to mohlo být? Nejsem rodička ani těhotná, pracujíci, ráda si zacvičím...nepřeháním. Děkuji a přeji pěkný den.
Odpověď: Tupá bolest, jak ji popisujete, je nejspíše od páteře, může jít i o změny hormonální. Nevypadá to na nic podstatného, kdyby to trvalo, jděte raději na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13952
Dobrý den,jsem 2měsíce po operaci prsu.Vše dopadlo dobře.Prso mě ale stále bolí tak jsem zašla k lékaři který mi udělal sono a mamograf.Musím zas na operaci mám tam mám 4 svorky které mi způsobují tu bolest kterou v prsu mám.Mám pocit že někdo něco zanedbal.Nejdřív mi řekl že to jsou svorky proti krvácení rány při operaci a poté co jsem se zeptala jestli to tam zapoměli otočil to a podle mého se mi snažil namluvit že to je značení.Moje máma je taky po operaci a nechávali jí tam značení ale ne svorky.Můžete mi prosím napsat co si mám o tom myslet?Předem moc děkuji Hana
Odpověď: Svorky po operaci se někdy nechávají, určitého typu, jsou určeny pro ponechání, neměly by dělat žádné problémy. Svorky označují místo, kde byla tkáň vyjmuta, v případě, že by byl nález pozitivní, je třeba pak něco dělat dál. Samozřejmě nevím, jaký typ svorek tam dali, nejsem operatér, ani nemám k dispozici operační zprávu. . Osobně se domnívám, že příčina bolestivosti může být úplně jiné, třeba chronický zánět, obtíže od páteře apod. Nedoporučoval bych se ukvapovat, aby opakovaná operace nebyla zbytečná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13951
Dobrý den,
Zhruba před rokem a půl mě začalo hodně bolet levé prso.S velkými obavami jsem ihned naklusala k odborníkům,od gynekologa na sono,kde zjistili zhrubělou žlázu prsu.To už budu mít napořád?V období ovulace a menstruace to docela bolí a je to nepříjemné,gynekolog mi nabízel nějaké algifenové kapky na bolest.Nedá se bolesti zabránit jinak, nemůže se ta žláza dále vyvynout v nějaký nádor? e možné, že jí mám zhrubělou z důvodu dlouhodobého užívání antikoncepce(beru už 11 let).Nebudu mít v budoucnu potíže s kojením(děti ještě nemám).Děkuji
Odpověď: Jsou to typické hormonální změny, které nejsou nebezpečné, ale jen nepříjemné, není také prokázáno, že by ženy s bolestivými prsy méně kojily. Bolest souvisí s menstruačním cyklem a vůbec s vašimi hormony. Léčba je samozřejmě možná hormonální, ale měla by asi nežádoucí účinky, proto se obvykle nejprve zkoušejí různé přírodní prostředky, jako je Mastodynon, Vitamin E, pupalkový olej. Také je možné změnit antikoncepci. Jinak u části žen více prsy bolí, mají od přírody bohatší žlázu - neznamená to nic nenormálního.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13950
Dobrý den,
mám v levém podpaží bolestivou bulku, v prsu jsem si žádnou nenahmatala. Byla jsem na odběru krve - krevní obraz - hematologie, biochemie, CRP - vše naprosto v pořádku. Kdyby se jednalo snad o něco vážnějšího, ukazovaly by již tyto výsledky nějaké změny? děkuji za zprávu. B.
Odpověď: I u nádoru prsu můžou být výsledky krevních testů v pořádku, nádor se zatím z krve neumí poznat. U vás to na nic závažnějšího nevypadá, je však třeba jít raději k lékaři a na sono, to zjistí, co je podstatou bulky v podpaží. Při této příležitosti se vyšetří i prsy.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13949
Dobrý den,prosila bych o ránu ohledně bolesti pravého prsu. Je mi 25 let, mám dvouletého syna, ještě ho občas kojím. Už tak dva měsíce mě bolí pravé prso-spíše dole,když ho prohmatavam cítím bolest až jakoby na kosti. Bolí to až když si na mě třeba syn lehne při kojení. Teď tak 14 dní mě bolí i při samotném kojení. Noc jsem si pri samo vyšetření nenahmatala. Mám křivku páteř a dost mě bolívají záda. Chtěla bych vědet,zda může být bolest i například od cysty nebo rakoviny. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Takto se typicky projevují obtíže "od páteře", nejsou to známky něčeho podstatného v prsu, kdyby to trvalo, jděte pro klid na sono, zkušený lékař pozná i při sono pohmatem, kde to bolí - obtíže od páteře jsou typické, bolí žebra a mezižebří i mimo prs apod. Obtíže může pomoci řešit zkušený fyzioterapeut.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13948
Dobrý den, je mi 19 let. Předevčírem jsem dostala menstruaci a včera se mi udělala bulka na prsu. Musí tam být jen chviličku, protože si prsa velice často prohmatávám. Beru hormonální antikoncepci asi dva roky. Může to nějak souviset s menstruací? Jaká je šance, že se jedná o rakovinu?
Odpověď: Šance, že jde o rakovinu, je extrémně malá. Počkal bych do dalších měsíčků, kdyby to nadále trvalo, jděte na sono - zjistí se, o co se jedná. Nejspíše to bude je hormonální zduření žlázy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13947
dobrý den moji mamce 56 let našel pan doktor na mamografu bulku snimek bYl odeslán do Plzne ted se ma objednat na onkol ale pani doktorka ji vezme az 12 .6 2014 neni to dlouho jeji babicka mela rak prsu a sestra ted skoncila ozarovani/JINA RAKOVINA/DEKUJI
Odpověď: Důležité je, že je maminka již objednána. Na onko klinice v Plzni jsou zkušení lékaři, jsou schopni v případě nutnosti poskytnout správnou léčbu. Předpokládám, že lékař už na mamografu udělal sono a odebral vzorek, podle výsledku biopsie se určuje na míru léčba, různé změny v prsu se léčí různě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13946
Dobrý den pane doktore, je mi 35 let, mám dvě děti 5 a 7 let. Přes víkend se mi ucpala mléčná žláza, bradavka byla velice citlivá a bolestivá na dotek (což běžně nebývá). Propíchla jsem ucpaný pór (nevím, jak to správně nazvat), ze kterého jsem vymačkala hnis a poté trošku krve, nakonec namazala Bepantenem. Do dvou dnů poté, bolest ustala.
Můj dotaz na Vás - stává se to? Je vše v pořádku? V rodině jsme měli nádorová onemocnění, babička v 55 letech přišla o prso. Předem Vám děkuji za odpověď a přeji příjemný den.


Odpověď: Postupovala jste zcela správně, nebylo to nic neobvyklého. Šel bych k lékaři, kdyby se to opakovalo, byla by sekrece nadále krvavá, byla by bulka apod. Teď buďte v klidu..
Jinak babička v 55 letech vám podstatně riziko nezvyšuje, nebudete patřit mezi vysoce rizikové ženy. Doporučuji si provádět samovyšetření, v případě pochyb si nechat provést sono na akreditovaném screeningovém pracovišti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13945
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor na výsledek vyšetření-přiměřený nález bez palpačně detekovatelných patologických změn a lymfadenopathie, sekrece O,Uz bilat...involuční typ mléčné žlázy, centrálně cystoidní duktketázie bilat., bez ložiskových či infiltrativních změn a lymfadenopathie t.č. 2-BIRADS-benigní, Tabar I. Doposud jsem měla 1-BIDARS -negativní. Před půl rokem jsem po 18 letech vysadila Cilest a mám Mirenu.Je mi 48let. Mám mít z tohoto nálezu strach? Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: BIRADS 1 i 2 patří to skupiny z nálezů "v pořádku", tedy nejsou zde pochyby, že by se v prsu něco dělo. Z praktického hlediska je hranice mezi těmito kategoriemi často nejednoznačná, širší mlékovody jsou běžným a nevýznamným nálezem, může to někdo zhodnotit jako normální obraz, jiný jako nález nezhoubných změn.
Každopádně výsledek znamená, že nejsou přítomny známky nádoru, a není třeba nic dělat, jen samovyšetření a normální preventivní kontroly. Samozřejmě při obtížích je třeba přijít dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13944
Dobrý den pane profesore,děkuji za vaše všechny zodpovězené otázky velice mě uklidnily,již se tolik nestresuji.Ještě jsem se chtěla zeptat zda je možné aby lékařka na sonu viděla 11/2103 dva drobné fibrolipomy 4,7x1,1mm a lipom 3x1mm a nyní 5/2014 pouze jeden útvar asi fibrolipom 8x4mm.Mezi tím KO v mama 4/2014 fibroadenom 7x5x5mm.Je to nějaká velká změna,nebo záleží na pohledu lékaře?Mohlo dojít k nějaké změně?Děkuji
Odpověď: jsou to malé útvary s echogenitou podobné tuku, tam je možné pokaždé změřit trochu jinak či drobné nevidět.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13941
Koncem loňského roku jsem prodělala zánět l. prsu. Pro biopsii stanoveno – susp. granulomatosní abscedující mastitida. ATB neúspěšné. Při operaci, prs rozřezali a proplachovali. Po 2 měsících se objevily uzly v podkoží DKK, které po operaci začaly ustupovat. Kortikosteroidní léčba nasazena. L. prs v pořádku a nyní se mi objevila tuhá oblast v dolním P prsu. Na UZ hmatné zatuhnutí bez známek zánětu, bez ložiskových změn, bez infiltrace a tekutinové kolekce. Máte zkušenosti s tímto onemocnění? Není jasná léčba ani příčina onemocnění. Co dělat, aby se to neopakovalo?
Odpověď: Granulomatózní mastitida je vzácné nenádorové onemocnění, kde je složka autoimunní, není jasná příčina ani neexistuje příčinná léčba. Onemocnění většinou zabere na léčbu kortikosteroidy, pacientky jsou pak bez obtíží, nemoc se může opakovat, není to však pravidlem. Je otázka, zda se jedná v druhém prsu o to samé, může jít například jen o hormonálně podmíněné změny, doporučil bych počkat, jaký bude vývoj, pokud zatuhnutí bude dál, udělat zase core cut biopsii pod sono ke stanovení histologické diagnózy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13939
Dobrý den,před pěti lety jsem byla na operaci zmenšení prsou(ze zdravotních důvodů).Hned při prvním převazu jsem měla jedno prso celé fialovočerné a paní doktorka říkala že to se stává ale že se modřina vstřebá.Nestalo se,zůstala mi pod bradavkou bulka cca 3x3 cm a žádná octanová mast co mi paní doktorka rozhodně nepomohla.Při kontrolním mamografu v jiném městě(po přestěhování)mi chtěli tento útvar hned odstranit aby se nezvrhl v nádor.To jsem odmítla.mám tedy dotaz,jak je možné takovou modřinu rozpustit,nechci o prso přijít.Děkuji .
Odpověď: To není rozhodně na operaci či dokonce na odstranění prsu. Pokud je bulka v prsu, je metodou volby biopsie jehlou pod sono, aby se zjistilo, o co skutečně jde, třeba jsou to změny vůbec nesouvisející s modřinou, například hormonální změny apod. Jinak modřina se někdy organizuje a nahrazuje vazivem, takže tam bulka může být, není to však stav, se kterým by se mělo standardně něco dělat. není prokázáno, že by modřina zvyšovala riziko karcinomu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13938
Dobrý den,byla jsem na sono a výsledek je:
Vlevo centrálně benigní hypoechogenní ložisko o velikosti 8x8x5 mm. Dle OA ložisko přítomno už před čtyřmi lety. HK vlevo objemná cysta do 14 mm. Nevýznamné cysty jsou i centrálně vpravo. Axilly bez pathol. LU. FCM bilat., vlevo centrálně benigní ložisko, které ještě zkontrolujeme za 6 měsíců. Je to něco špatnýho a co je rozdíl mezi benigním ložiskem a cystou. Benigní ložisko je taky něco jako cysta? Proč se to zvětšuje?
Děkuji předem a s pozdravem. J.L.
Odpověď: Cysta je běžným nálezem jde o hormonální změny bez vyššího rizika, cysta je vyplněna tekutinou..
Benigním ložiskem se míní uzlík solidní, uvnitř tedy není tekutina, ale je tam změněná tkáň prsu, která nejeví známky zhoubného nádoru. Lékař správně doporučil kontrolu, jen pro jistotu, kdyby se to zvětšovalo, je lepší provést biopsii pod sono jehlou, aby se zjistilo přesné histologické složení...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13937
Dobry den, za jakou dobu po ukonceni kojeni je mozne jit na preventivni ultrazvukove vysetreni? Dekuji J.M.
Odpověď: Můžete jít v podstatě kdykoliv, zkušenému lékaři to nevadí. Obvykle ženy chodí po 2 - 3 měsících, kdy už nebývá obraz kojícího prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13936
dobrý den udělala se mi velka boule cca 5cm v levym prsu nad bradavkou a nebolí , a ztvrdla mi i bradavka , je mi 36let , může to být rakovina??
Odpověď: Velké boule centrálně bývají nejčastěji cysty, typicky se rychle zvětší, neznamenají nic podstatného. K určení přesné příčiny však je třeba provést sono vyšetření, pohmat zde není spolehlivý.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13935
Dobrý den, před čtvrt rokem mi byl vyjmut fibroadenom z prsu. V okolí jizvy mi prso přijde tužší - jako by v té oblasti byla sražená krev a občas mě při pohybu prso zabolí? Je možné, že bych měla krevní sraženinu a nevadí to do budoucna něčemu, aby se tam něco neutlačovalo?
Odpověď: To někdy tak je a nic to neznamená, jde o hlubší jizvu, není to změna, která by do budoucnosti něco způsobovala, nemá ani vyšší riziko rakoviny. Někdy jizva může být citlivá, ale většinou se to s dobou od operace lepší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13931
Dobrý den, před 4 týdny jsem podstoupila ablaci prsů s částečnou rekonstrukcí -bez implantátů. Důvodem byla léčba karcinomu prsu před 5 lety (chemo, část.operace, radioterapie) a nyní zjištěn výskyt BRCA2. Pravý prs 3 týdny po operaci začal tvrdnout, zčervenal, teplota, bolest až do podpaží, na sonu zjištěn výskyt septované kolekce tekutiny - více míst. Nasazena ATB, Augmentin,led. Po 5 dnech snad již jen lehce zvýšená teplota, bolest menší, ale prs je stále tvrdý, necitlivý.
Odpověď: Jsou to pooperační změny, někdy se může hojit rána komplikovaněji, je to ale myslím na dobré cestě, je to poměrně krátká doba po operaci. Léčba je v pořádku....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13930
Dobrý den mam dotaz byla jsem na mamografu a mam v levém prsu stin o velikosti 17mm chtěla bych vědět co to znamená děkuji Schulzova
Odpověď: Stín popsané velikosti nic neříká o charakteru změny, může to být jen okrsek žlázy či jiná změna, vždy závisí na tom, jak to lékař zhodnotil (a jaké další parametry stín měl)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13929
Dobrý den, jsem ve 36 tt. Včera jsem si zmáčkla nateklou pravou bradavku a na ní se objevila kapička krve. Dost mě to vyděsilo, k lékaři jdu ve středu. Co to může být?
Děkuji
Odpověď: Kapička krve je někdy náhodný a jednorázový nález, pak se nic nedělá, pokud by se opakovalo, je na místě provést speciální vyšetření se zobrazením mlékovodů, tzv. duktografii. Někdy opakovanou krvavou sekreci způsobují nezhoubné útvary v mlékovodu,, které ale mají vyšší riziko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13927
Dobrý večer, před pár dny mě začalo bolet jedno prso na zevní straně a v tom místě jsem si poté nahmatala bulku. Ta je na dotek také bolestivé. V prsu cítím něco jakoby pnutí a je stále velmi bolestivé jak na dotek tak i v klidu.Co by to mohlo být? A jestli byste mi radili objednat se rovnou do mamologické poradny nebo ke gynekologovi a jestli i ten může prso pomocí utz vyšetřit a posoudit o co se jedná?( nevím, jestli je to podstatné, ale jsem cca v polovině cyklu, mám dvě malé děti, které jsem kojila a užívám ha) Děkuji B.S.
Odpověď: Vypadá to na běžné hormonální změny, osobně bych doporučil počkat po měsíčkách, kdyby se to nelepšilo, jít na ultrazvuku prsů. Jděte na akreditované centrum, se žádankou by to hradila pojišťovna, musíte ale přes PL či gynekologa, řada žen jde raději přímo, i když si něco musí zaplatit. Teoreticky může jít i obtíže od páteře či kombinaci s hormonálními změnami. Sono je pro klid ale na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13926
Dobrý den,mám dotaz ohledně mé kamarádky.Biopsie ukázala,že má zhoubný invazní nádor.Na onkologii jí řekli,že musí měsíc čekat na histologii a složení nádoru,pak prý začne léčba.Je možné,že to tak dlouho trvá?Připadá mi,že zbytečně ztrácí čas. Je mladá,38let a má dvě děti.Děkuji
Odpověď: Doplňující vyšetření k základní biopsii obvykle trvá maximálně 10 až 14 dní, pokud by se dělalo speciální genetické vyšetření, může to být déle. Pokud bude léčba zahájena za měsíc, tak se nic neděje, je však důležité, aby byla léčba co nejlepší a cílená na konkrétní typ nádoru. V onkologických centrech mají s léčbou mladých žen zkušenosti a mají také možnosti nasadit nejmodernější léky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13925
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat co znamenají výsledky biopsie:
Histologicky 3 fragmenty z CCB prosupuje mléčná žláza, kde v bloku A okrajově, v bloku B pak dominantní struktura floridní adenozy a část vzorku se známkami atrofie acinů, dále pak perifokálně pseudoangiomatozní hyperplazie. Děkuji za odpověď, P.V.
Odpověď: Je to složitý popis benigních částečně hormonálně podmíněných změn, bez vyššího rizika zhoubného nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13923
Dobrý den pane doktore,

moje dcera (21 let) si před 14 dny nahmatala v pravém prsu bulku. V pátek byla na SONO vyšetření, odkud ji poté poslali do mamografické poradny. Paní doktorka dceři sdělila, že nejde o zhoubný nález, ale o nějaké " uzliny", které se u mladých žen objevují. Na další kontrolu má jít až v polovině července a pokud se "útvary" nezmenší, nebo nezmizí prý se domluví na chirurgickém odstranění. Není to dlouhá doba? obávám se, aby se to nezhoršilo. Mohl byste mi prosím poradit jak mám postupovat a zda nemusím mít obavy?
Děkuji
A
Odpověď: Je to trochu divný postup, obvykle lékař specializovaný na sono prsů rozhodne sám, když si není úplně jistý, o co jde, vezme si vzorek jehlou pod sono kontrolou, chirurgické odstranění jen tak nebývá správný postup. Chodíte na vyšetření na některé z akreditovaných pracovišť, které mají s prsy zkušenosti? Jinak na nic závažného to nevypadá, ale samozřejmě bez vyšetření říci jednoznačně nemůžu-
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13922
Dobrý den, mojí 18ti leté dceři byl nejdříve v pravém prsu diagnostikován benigní fibroadenom juvenilního typu, po půl roce i v levém prsu. Její lékař nám sdělil, že se nejedná o nic závažného a prý bude dceru jednou ročně zvát na kontrolu, jestli nález roste nebo ne a případně by se odoperoval. My ale nechápeme proč jí to v prsou vzniká, nejdříve v jednom a pak i druhém. Lze tomu nějak preventivně zabránit? Údajně to může být stresem nebo špatně zvolenou antikoncepcí. Můžete nám poradit? Děkuji
Odpověď: Už jsem psal minulých odpovědích, fibroadenom je hormonálně podmíněný, nemá vyšší riziko vzniku karcinomu, někdy se dělá opakovaně či v obou prsech. Bývá k tomu určité dispozice, Účinná preventivní opatření bez škodlivých následků není, také antikoncepce fibroadenomy obvykle nezpůsobuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13920
Dnes jsem byla na ulrazvuku prsů. Po vyšetření mě řekla paní doktorka, že je vše v pořádku, ale do zprávy mě napsala, echogenní žláza zejm.v HZK a retromamilárně s mírnou fibr.mastopadtíí, část. lipomatosa.
Co to prosím pro mě znamená?
Děkuji za odpověď.
S.N.
Odpověď: Je to popis prakticky normálních prsů, bez vyššího rizika vzniku karcinomu. V horních zevních kvadrantech je bohatá žláza, což u některých žen tak je. Mastopathie znamená hormonální změny, také nic neobvyklého.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13919
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat z čeho vznikají fibroadenomy prsu, popřípadě jak jim předejít.Děkuji za odpověd
Odpověď: Vznik fibroadenomů není zcela znám, ví se, že je hormonálně podmíněn, také existuje k nim určitá dispozice, je častější u některých ras. Bohužel u některých žen se tvoří opakovaně a neexistuje žádná léčba bez škodlivých či nežádoucích účinků (bylo by možné teoreticky snížit hladiny některých hormonů, ale to za cenu nežádoucích účinků, takže se to nedělá).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13918
Dobrý den může moje žena otěhotnět a mít zdravé dítě při užívání Tamoxifenu Ebewe.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Během užívání Tamoxifenu je možné otěhotnět, nedoporučuje se to však, pro plod to nemusí být bezpečné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13917
Dobrý deň,bola som na vyšetrení MMG nález: koža jemná,podkožie voľné, redukcia prsníkov je oojstranne oneskorená, vyššia denzita žľazového tkaniva, patologické kalcifikáty neprítomné. Bilat. v LQ opatcita 16mm okrúhle ostro ohraničené opacity. Axily voľné. Záver: BIRADS 0. Chcela by som poprosiť o laické vysvetlenie či sa mám niečoho obávať. Nakoľko v blízkej rodine máme dva prípady rakoviny prsníka. Idem taktiež ešte na sono. Ďakujem s pozdravom Jana.
Odpověď: mamografie objevila nejspíše nezhoubné útvary, které je třeba dál dovyšetřit sonograficky, nejspíše půjde o běžné cysty, s kterými se nic nedělá....Tento postup je normální, mamografie v těchto případech se vhodně doplňuje sonografií.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13916
Dobrý den,bolí mě teď asi týden mezi podpaždím a prsem, v horní části prsu. Dřív mě to pobolívalo také, už asi tři roky,ale jen občas, nyní celý den. Na mamograf chodím a před tři čtvrtě rokem nic nenašli. Prý je to také od páteře nebo od něčeho jiného. Mám pocit, že si tam vždy něco nahmátnu, ale není to úplně bulka, spíš jako kdyby ucpaná uzlina nebo nevím. Může to být z cigaret nebo z nedostatku pohybu? Děkuji. E.H.
Odpověď: Takto opravdu vypadají obtíže od páteře, ty souvisejí s životním stylem apod. Jinak - vy opravdu ve vašem věku chodíte na opakované mamografie? Mlůžete mi napsat, kam na vyšetření chodíte ? Ve vašem věku se obvykle provádí sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13914
A neměla bych mít strach? Když bradavka změnila svoji barvu? Je mi 19 a mám strach, že by to mohlo být něco vážného.
Odpověď: Ne, takto nebezpečné změny nevypadají, kdyby to trvalo více než 14 dní, jděte k lékaři resp. na sono, pro váš klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13913
Dobry den, na ultrazvuku zjisten snad[?]fibroadenom v levem prsu[17mm]+mala cysta, tez: "benign looking lymph nodes", boli me cela ruka, rameno, castecne prso..Vse se objevilo pri zacatku menstruace[nyni je 8den od menstruace, ultrazvuk byl vcera]Pry bych mela jit co nejdrive na chirurgicke odstraneni fibroadenomu+jeho rozbor, je opravdu nutna operace?A jak dlouho by to slo odkladat?nenachazim se totiz nyni v Cr, a tady se mi do operace moc nechce. Dekuji
Odpověď: Operace každého fibroadenomu není nyní správný postup, fibroadenomy jsou nezhoubné útvary bez vyššího rizika karcinomu, mohou se i operovat v případě, že velmi rostou či obtěžují, většina fibroadenomů se nechává. Jsou podmíněné hormonálně a často se objevují opakovaně - operace pak často nic neřeší. . Pokud si lékař není jist diagnózou, je nyní metodou volny core cut biopsie jehlou pod sono kontrolou, je to velmi jednoduchý a rychlý ambulantní výkon a je pak výsledek histologického vyšetření bez operace. V ČR je tento postup na akreditovaných centrech normální, ale v zahraničí asi ne, je otázka, zda s tím mají zkušenosti...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13912
Dobrý den. Je mi 20 a začala jsem se samovyšetřením prsu. Když si prohmatávám prsa, cítím takové malé, stlačitelné hrbolky na obou prsech ve stejném místě ? O co může jít. Děkuji
Odpověď: Takto vypadá normální okraj žlázy u mladých žen, bývá úzká vrstva podkožního tuku a je tedy okraj žlázy dobře hmatný. Vypadá to tedy na normální pohmatový nález...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13911
Dobrý den, v pravém prsu v bradavce jsem si našla malou bulku. Nebolí mě a mám ji tam přibližně tak rok, rok a půl. Je pořád stejně velká a za 14 dní jdu na sono vyšetření. Co myslíte, že by to mohlo být? Nemůže to být zhoubné?
Odpověď: Na zhoubný nádor to vůbec nevypadá, o co konkrétně jde by mělo poznat sono. U mladých žen může být v podobném místě řada nezhoubných útvarů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13910
Dobrý den,
v lednu jsem si nahmatala bulku v pravém prsu, na sonu byly dva nálezy pravděpodobně benigního vzhledu z toho ten větší je hypervaskularizovaný - podstoupila jsem biopsii a výsledek byl že je to benigní, kontrola za 6 měsíců. Mě ale trápí, že mě ta bulka často pobolívá - jakoby píchá někdy řeže. Je nějaká léčba jak tyto nepříjemné pocity zmírnit aniž bych musela jít na operaci? Děkuji
Odpověď: Léky žádné nejsou, pokud je nález hmatný a obtěžuje vás, je možné bulku odstranit,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13909
Dobrý večer. Mám takýto problém. Druhý mesiac ma bolí jeden prsník. Mám v ňom hrudky. Pred menzes je to horšie, po menzesi sa bolesť zmierni. A z druhého prsníka mi dnes vyšla kvapka tekutiny. Som dosť vystrašená a nechápem tomu, prečo z prsníka, s ktorým nemám problém mi vyšla tekutina. Z toho, ktorý ma bolí mi nič netečie. A tie hrudky ma tiež stračia. Som objednaná na gyneológiu a aj na sono s prsníkmi, tak čakám. Inak mám dve deti a 31 rokov. Po druhom pôrode som 6 rokov. V prsníku som mala zápal, keď som kojila, preto som aj stratila mlieko.E. U.
Odpověď: Jsou to typické hormonální změny, jsou vždy oboustranné, ale obtíže se mohou lišit na obou stranách, nikdy není žláza stejná. Není to příznak něčeho závažného, je jistě vhodné konzultovat gynekologa, můžou být např. cysty vaječníků apod., někdy se takto projevuje antikoncepce.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13908
Dobrý den, chtěla bych prosím vysvětlení mikroskopického nálezu: odebrány 6 vzorky biopsie, fragmentované válečky převážně tukové mléčné žlázy se sporadickými vývody. Ve dvou blocích zastižen drobný fokus duktálního karcinomu in situ grade 1/ER homogenně pozitivní, C K 5/6 negativní ojediněle s intraluminální kalcifikací.
Závěr: involuční mamma s fokusem DCIS grade /ER pozitivní/kde zastižena ojedinělá mikrokalcifikace. Moc děkuji. MH
Odpověď: Je o počínající formu zhoubného nádoru s výbornou prognózou (tzv. stadium 0), kdy je nádor ohraničen a nešíří se do okolí (karcinom in situ), prakticky stoprocentně vyléčitelný. Je vynikající, že se zjistil, v budoucnosti by se z něj mohl vyvinout invazivní nádor. Obvykle se tato počínající forma nádoru zjistí mamograficky na základě přítomnosti mikrokalcifikací.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13907
Dobrý den, poprosím Vás o informaci. Jsem 3 týdny po operaci prsu, vyndání nezhoubného nádoru. Jizvu mám cca 9 cm. Pod jizvou mám malé bulky velikosti hrášku asi 4. Je to normální, nebo je to něco špatné? Prso mě také ještě bolí.
Odpověď: Je to zcela normální, přeci jenom jde o větší zákrok.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13906
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda je normální při Difuzní cystické mastopatii bolest v podpaží a při samovyšetření jsem si nasahala zduřelou a bolestivou žlázu. Děkuji za odpověd Hana
Odpověď: Bolest v podpaží bývá většinou od páteře, obtíže tedy tzv. vertebrogenní.
Zduřelá a bolestivá žláza spadá ro rámce mastopathie. Předpokládám, že chodíte pravdelně na preventivní vyš. (mamografický screening)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13904
Dobrý deň, v okt. 2013 mi bola zbioptovaná laločnatá solídna lézia veľ. 10x5,8 mm, výsledok - cystická a papilárna apokrinná metaplázia. Teraz v máji kontrola - lézia sa zväčšila na 15,5x9,5 mm s nevýrazným dorzálnym tieňom, hypoechogénna, dobre ohraničená, inhomogénna. Bez vaskularizácie.
Vzhľadom k veľkostnej progresii a inhomogénnosti pani doktorka navrhuje opakovať histologizáciu. O čo môže ísť? Mám mať obavy? ďakujem J
Odpověď: Je to správný postup, nález patří mezi nezhoubné útvary, ale v některých případech může rychleji růst, také se může změnit na útvar s vyšším rizikem. Je vhodné znovu biopsii opakovat či chirurgicky vyjmout.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13903
Dobrý den,byla jsem na sonu prsou a mám nález: hladce ohraničené ložisko
homogenní struktury,bez akustic.stínů benigního vzhledu.
Prosím o vysvětlení .Děkuji
Odpověď: Lékař popsal formaci, která má charakter nezhoubného útvaru, asi jde o fibroadenom. Vždy záleží na tom, jak to lékař viděl, předpokládám, že kdyby měl i malé pochyby, volil by další vyšetření, například odběr vzorku jehlou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13902
Dobry den.Bola som prvy krat na mamog. a prisli mi taketo vysledky:sus p.loziskove zahustenie s MK 1.dx.,BI-RADS 0 obojstranne zmnozene,menej prehladne fibroglandularne reziduum v HLQ 1.dx.arealoziskovo kondenzovanej zlazy priemeru 20 mm s Mk..inak chodim kazdy rok na ultr.,kde mi povie lekar,ze mam male cisty,liecim sa na hypotyreozu,mam strach co to znamena,v rod.nemal nikto rakovinu,dufam,ze to nie je..Dakuje.
Odpověď: Podle výsledku mamografie je to obraz nejednoznačný, nepřehledný, je vhodné ještě doplnit sono vyšetření. Lékař nemá podezření na nádor, jen považuje nález za ne úplně spolehlivý - pak je sono pro klid na místě...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13900
Dobrý den, omlouvám se za chybnou adresu.Jsem muž, ale nenašel jsem jinou stránku kde by se tímto tématem zabývali. Asi před 3 týdny jsem si nahmatal pod pravou bradavkou bulku. Někdy se mi zdá větší a někdy menší. Prso se mi zdá někdy oproti druhému nafouklé nebo zduřelé a občas i bolí. Někdy je dokonce i teplé.Bulka se nachází přesně pod bradavkou. Na pohmat je spíš tvrdší. Nevíte, o co by se mohlo jednat ? díky
Odpověď: Už jsem vám psal, jde o zvětšenou žlázu (tzv. gynekomastii), kolem puberty a u starších mužů je to celkem časté, typicky prs je citlivý, dvorec větší, někdy je boulička větší někdy menší apod. Příčin může být řada, některé léky, nemoci jater apod., ale většinou se nic nenajde a často to zmizí. Kdyby se to horšilo, jděte k lékaři, třeba do prsní poradny (při chirurgii), lékař vás pošle zpravidla na sono, aby se zjistila přesná velikost žlázy, bývá to často oboustranně, na jedné straně více. Když to dlouhodobě zlobí, je to vidět apod., žláza se vyjme, obvykle to není ani poznat, že tam operace byla.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13899
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na správnou techniku samovyšetření podpaží.Když mám paži vzhůru,nenahmatám prakticky nic,jen droboulinké uzlinky,jsem štíhlé postavy.Pokud ale připažím a prsty levé ruky zasunu až hluboko do pravé podpažní jamky, nahmatám tuhou,nebolestivou uzlinku asi vel. většího hrášku - přes pohybující se kůži to nelze dost dobře posoudit. Mám se tedy vyšetřovat se vztyčenou nebo svěšenou paží? Děkuji.
Odpověď: Ideálně je v obou polohách, jinak na internetu je řada zdařilých instruktážních videí, jsou odkazy i na našich stránkách www.mamo.cz , je tam i aplikace pro mobilní telefony (dělal jsme před časem s prim. Skovajsovou).
Jinak cílem samovyšetření je zejména hodnotit případné nové věci, změny, které nesouvisí s cyklem. I normálně je žláza u mladších žen hrbolatá, je menší množství tuku, který u starších žen žlázu "obaluje".
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13896
Dobrý den, prosím chtěla jsem se zeptat, občas se mi vtáhne část bradavky, může to znamenat vždy rakovinu prsu. Děkuji.


Odpověď: Občasné vtahování bradavky většinou nic neznamená, jsou to často chronické zánětlivé změny kolem mlékovodů. Vtahování u nádoru je v drtivé většina trvalé, navíc je zpravidla i bulka za bradavkou. Každopádně je ale lepší při vtahování jít na mamografii, případně na sono, pro klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13895
Dobry den..pred 3mesici jsem byla na UZ prsu nasli mi odoustrannou zlazu patol. ložisk. zmen. Axilly...pan doktor rikal ze do 2mesicu to zmizi ale nic se nedeje...naopakstrasn eme to zaclo bolet v noci se budim bolesti,boli to i na dotek obcas me pali i bradavka zmizi to samo casem ?? Co se stim da delat ??Dekuji
Odpověď: S největší pravděpodobností jde o hormonální změny, souvisí to z menstruačním cyklem či antikoncepcí, počkal bych po menses, kdyby to trvalo a nelepšilo se, řešte to s gynekologem. Pokud je prs také zarudlý, mohlo by jít i o zánět, pak jděte dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13894
Dobry den.byla jsem na mamografu a dnes mi volali,ze musim na dovysetreni prsnich zlaz.proc se toto dela a musim se obavat rakoviny?diky ýa odpoved.
Odpověď: Snímky ve screeningu hodnotí zpravidla po sobě dva lékaři, může se stát, že jeden z nich pro jistotu chce ještě provést další vyšetření, obraz je například méně přehledný apod. Přibližně 15 - 20% vyšetření vyžaduje doplnění, hlavně sono. Byl bych tedy v klidu, není to nic neobvyklého....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13893
Dobrý den, dnes jsem byla na UTZ jako samoplátce bez konzultace, můžete mi prosím napsat zda je vše ok nebo ne? fibrograndul.struktura s převahou fibrozy, bez patol. ložisk. zmen. Axilly bpn.

Dekuji
Odpověď: Vždy je lepší se na všechno vyptat lékařky, máte na to právo.
Nicméně lékařka popisuje normální prsy s bohatší žlázou, nebyly prokázány jakékoliv podstatné změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13892
Dobrý den, před pár týdny se mi vytvořila pod pravou bradavkou taková kruhová ztvrdlina (podlitina). Bradavka je teď větší než druhá. Ztvrdlina na dotek nebolí. Prosím o radu co s tím. Děkuji. Zdraví
Odpověď: Předpokládám, že jste muž?
Pak u vás půjde s největší pravděpodobností o zvětšení žlázy, tzv. gynekomastii, v tomto věku celkem časté. K určení velikosti a rozsahu (změny bývají většinou oboustranné) je vhodné sono případně mamografické vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13890
Vážený pán profesor.
Manželka dostala z mamografie nasledovnú správu.
Koža nezhrubnutá, podkožie voľné. Axily v zachytenej časti bez LAP. Mamily v norme.
Bilaterálne obraz involučného typu prsnika, vpravo v HLQ stacionámy nález dobre ohran ičenej opacity vel'kosti cca 12x8mm.
Bez patologických zhlukov MK, bez poruchy architektoniky.
Z: Stacionárny nález benígnej opacity vpravo v HLQ, BlRADS 2.
Môžeme byť kľudní a bez obáv? Ďakujem za odpoveď. S úctou
Odpověď: Lékař popisuje nález, který vyžaduje jen pravidelnou prevenci - screening. Je tam formace benigního charakteru, která se nemění - s největší pravděpodobností fibroadenom. Podle mne nic jiného není potřeba, jen chodit pravidelně na screening + samovyšetřování. Samozřejmě moje nevýhoda je v tom, že můj názor je na dálku, snímky jsem neviděl.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13889
Dobrý den, na podzim jsem si nahmatala v levém prsu bouličku, objednala jsem se do mamo-poradny, byl mi proveden ultrazvuk a výsledkem byla cysta, kontrola za rok....
Je to 6 měsíců, útvar jsem za tu dobu moc nezkoumala...nyní poslední měsíc se útvar dost zvětšil a prs pobolívá... docela mě to děsí, je možné že se během měsíce mohla cysta nějak více zvětšit nebo to může znamenat něco vážnějšího? mám se radši objednat znovu na UTZ? Díky K.V.
Odpověď: cysty se občas typicky zvětšují, jsou citlivé apod., je to nepříjemné, ale nic to neznamená, každopádně pro klid je vhodné provést kontrolní sono...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13888
mamince před týdnem našli pozitivní nález v prsu 8mm velký v blízkosti hrudi. Maminku ted poslali na rentgen plic a na chirurgii, kam půjdeme zítra a dozvíme se termín operace. Vyléčí se vyjmutím bulky rakovina? Je možné že se po vyjmutí udělá nová pozitivní bulka? Kdyby se prso odebralo celé je vyhráno? Nebo i kdyby se rovnou celé odebralo tak i přesto někde u hrudi se může vytvořit jiná bulka nebo v druhém prsu? Co dělají chemoterapie s rakovinou? Je léčba rakoviny nákladná? Potřebuji vědět jestli mám mamince připravit nějaké peníze.
Odpověď: Léčbu rakoviny hradí kompletně zdravotní pojištění.
Malý nádor je zpravidla úspěšně vyléčitelný, závisí ale na přesné povaze nádoru, to se zjistí před operací odběrem vzorku jehlou - tzv. core biopsií.
U malých nádorů většinou metodou léčby je operace, odstranění nádoru spolu s částí zdravého prsu a jedné tzv. sentinelové uzliny, pak se prs pro jistotu ještě ozáří. Pacientka je pak celoživotně sledována, znovu objevení nádoru je u tak malého nádoru a jeho odstranění vzácné, vyloučit to ale jednoznačně není možné.
Druhý prs má větší riziko, i po léčbě bude chodit na kontroly operovaného i druhého prsu - mamografii, ev. + sono, zpravidla jedenkrát ročně.
Obecně je možné konstatovat, že prognóza u tak malého nádoru je velmi dobrá....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13887
Dobrý večer. Prosím o radu, na pravém prsu se mi udělala taková bulka, taky jí mám ještě o kousek níže asi o 15cm dolů. Přítel mi říkal, že by to mohl být nádor, protože matka ho měla taky. Já doufám, že je to jenom nějaká nateklá uzlina. Nemám obvodního lékaře a tak nevím kam s tím mám jít. Mám to asi 14dní... Nijak to nebolí, ale je to nepříjemné. Taky mám zvíšenou teplotu 37,9. Prosím poraďte co s tím. Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za zdržování... V.L.
Odpověď: Byl bych úplně v klidu, nejspíše půjde jen o hormonálně podmíněné změny (běžné), počkal bych po menses, kdyby to trvalo, je vhodné jít na sono, ukáže jednoznačně, o co jde. Teoreticky může jít o zánět, ten by se projevil výraznou bolestivostí a zarudnutím.
Pokud chcete, aby vyšetření hradila pojišťovna, je třeba mít žádanku od praktika či gynekologa, každopádně na sono jděte na aokreditované centrum. Můžete jít i přímo, ale pak si vyšetření musíte zaplatit, je to 300 - 500 Kč, podle centra. Seznam center je na www.mamo.cz.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13886
Dobrý den na SONO mi byli zjištěny hypoechogenní ložiska, největší 22x11x6mm, po vyšetření MG typ IV Tabár, špatně přehledný,bez patologickych kalcifikací.To je asi vše v pořádku, ale mám ještě přijít na punkci ložiska, tak se chci zeptat jestli je to opravdu nutné, a jestli je nějaké riziko, když se ložisko napíchne, že se může nějak zanítit nebo se rozjet nějaká reakce,děkuji za odpověď Š.H.
Odpověď: Postup je to zcela správný, pokud se objeví nejednoznačná změna na sono, je metodou volby odebrání vzorku jehlou, tzv. core cut biopsie. Je vždy lepší jednoznačně vědět, o co jde. Rozsev při výkonu nehrozí, je řada studií ve světě, které potvrzují bezpečnost tohoto postupu....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13885
Dobrý den,
jsem 3 měsíce po vyjmutí fibroadenomu. Stále mě ale provází bolest prsu na straně řezu a to zejména v noci při přetáčení se z boku na bok...U bradavky mám od operace malou modřinku. Je to ještě normální pooperační stav? Děkuji.
Odpověď: Po operaci může jizvy bolet i delší dobu, také malá modřinka může být. Je také možné, že obtíže mohou být i od páteře (poznalo by se při vyšetření), případně se kombinovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13884
Dobrý den, vždy pred menzes ma bolia prsia, po menzes bolesť prejde, no tento mesiac ma po menzes pobolieval pravý prsník, bolo to také občasné pálenie. Mám také hrudkovité prsia a neviem, či je to vporiadku, objednala som sa na sono, tak čakám. Práve v tom prsníku som mala zápal pri oboch deťoch, keď som kojila, može to s tým súvisieť, alebo to možu byť cysty,...? Teraz ma prsník nebolí, nie je to pravidelná bolesť, môže ísť o niečo vážne? Ja si teraz prsník stále prehmatávam a mám pocit, že už aj z toho ma bolí. Prosím o radu Vopred ďakujem E. U.
Odpověď: Sono je jistě dobré, nicméně obtíže mají charakter hormonálně podmíněných změn, tedy s největší pravděpodobností nepůjde o nic podstatného. Jsou ženy s bohatší žlázou (obvykle je žláza ještě na jedné straně bohatší), které více reagují na hormonální změny, mohou být v prsech případně i cysty - tyto změny jsou běžné a neznamenají vůbec vyšší riziko karcinomu. Byl bych tedy v klidu, pro jistotu ale na sono jděte.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13882
Dobrý den, prosím o radu, vnučka 20let, 5.1.014 porodila císař.řezem holčičku.Kojí z obou prsou, a to levé se jí zvětšilo oproti pravému o 3-4 čísla.Malá přijímá mléko z obou prsů stejně.Vnučka si zašla na vyšetření, kde ji udělali vyšetření pohmatem a do zprávy ji napsali že "HZQ s rezistencí velikosti 6x7 cm".A na ultrazvuku ji napsali, že proces v terénu laktace nelze spolehlivě vyloučit.
Prosím co to znamená a jak by měla dál postupovat když kojí a kontrola za tři měsíce a při obtížích ihned.Moc se o ni celá rodina bojíme.Prosím poraďte děkuji M.R.
Odpověď: Podle mne to bude nejspíše jen zduřená žláza, na ultrazvuku by se to mělo poznat, nález je trochu alibistický, nicméně nezdá se, že by lékařka měla vyloženě podezření na něco podstatného. V zásadě se u takových případů postupuje tak, že když nález není zcela jednoznačný, vezme se vzorek tkáně jehlou, je to jednoduché a rychlé, není pak žádná nejistota. Osobně si myslím, kdyby si vnučka zaplatila ještě ultrazvukové vyšetření v jiném centru, druhý názor je vždy dobrý..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13881
Dobry den.Mam nador p.p rsu 2-3cm,s meta do p.axilly,do jater a take do kosti(kycel,obratel a ramenni kost).Jsem po 6.cyklu paliat.chemo AC,nyni hormonalni lecba zoladex a bondronat,po tydnu tamoxifen.Chteji mi odstranit zdravy spodek a bolavezdeformovane prso porad mam.Pry je zbytecne ho odstranovat.Ja uz tu bolest a skubani nechci.Proc mi ho nechteji vzit?V pondeli tam jdu a odmitnu operaci spodku.Chci ostranit prso.Poradte,prosim Vas.
Odpověď: Domluvte se s nimi, nicméně ve vašem případě je třeba hlavně léčit další ložiska po těle, podle způsobu léčby reaguje nádor dobře na léky působící proti hormonům resp. na hormonální receptory nádoru. V těchto případech odstranění vaječníků bývá velmi dobrou volbou. Operace prsu se obvykle volí až v druhé době, prioritou jsou léky působící proti nádoru všude tam, kde je, z hlediska prognózy je to výhodnější. Samozřejmě nikdo vás ale nutit k určité léčbě nebude, jsou to jen doporučení, nakonec se musíte rozhodnout sama. Je to pro vás obtížné období, nicméně bych ve vašem případě lékaři důvěřoval, jak to píšete, tak vypadá léčba správně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13880
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat k mému dotazu č.13795 zda se dá dle UZ poznat bez biopsie fibroadenom?Je v mém případě nutná na ověřění?Jěště jednou moc všem lékařům děkuji za odpovědi a vážím si jejich práce a podpory ženám s těmito problémy,ale mám strach,jelikož pracuji ve zdravotnictví a vidím asi vše moc černě.
Odpověď: Už u nás máte řadu dotazů a zdá se, že máte trvalou obavu....Vždy závisí na tom, jak nález lékař vidí, v drtivé většina případů je fibroadenom typický, když není jednoznačný, volí se odběr tkáně jehlou (tzv. biopsie). Obecně a na dálku není možné tedy jednoznačně říci, předpokládám ale, že je lékař zkušený a ze screeningového centra. Pokud máte pochyby, zaplaťte se kontrolní ultrazvukové vyšetření v jiném centru (přineste si s sebou výsledky), Každé centrum takové pacientky vyšetří.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13879
Dobrý den , podsoupila jsem mamografické vyšetření prsu a dnes mi přišly výslrdky. Mohu poprosit o vysvětlení? Výsledek vyšetření : pravděpodobně benigní ( BI-RADS 3 ) , Tabár I Popis : dle Tabára I , nodulární charakter žlázy v ZHK , bez patol.kalcifikací. Res doplnit ultrazvuk. II. čtení MG ve shodě s I . čtením. Děkuji R.Ž.
Odpověď: Lékař nezjistil známky nádoru, obraz se mu však zdál nepřehledný - doporučil tedy raději kontrolní ultrazvukové vyšetření k posouzení vývoje obrazu. Pokud bude pak vše OK (což předpokládám), budete pak zase chodit normálně na prevenci, zpravidla na screeningovou mamografii 1 x za dva roky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13878
Dobrý den, nevím, zda je má otázka relevantní, ale pokud budete reagovat, budu velice ráda. Zvažuji díky velikosti prsou jejich zmenšení a ráda bych se zeptala, zda tímto zásahem nezvyšuji pravděpodobnost rakoviny prsou. Jana
Odpověď: Je to otázka zcela relevantní. Není prokázáno, že by redukční mamoplastika (zmenšení prsů) zvyšovala riziko rakoviny prsu...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13877
Dobrý den,prosím o vysvětlení -oboustranně lipodystrofické benigní uzliny do 19mm,axily bez známek patologické lymfadenopatie.děkuji P.E.
Odpověď: Je to v podstatě popis normálních lehce větších uzlin, běžný a nevýznamný nález.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13876
Dobrý den,jsem l rok po segmentotectomii prsu, 5x chemo,30 ozařování- konec 19.11.2013 - mám dost častou bolest v prsu- píchání, dále bolest v levé paži a podpaží- je to normální? Nyní u mě probíhá horm.léčba-ARIMIDEX - mám velké bolesti kolenních kloubů a kloubů na obou rukou - je to vlivem tohoto hormonálního léku nebo čeho? děkuji za váš čas a odpověď. Iva
Odpověď: Bolesti kloubů můžou být v souvislosti s léčbou. Bolesti v prsu, paži a podpaží jsou pravděpodobně "od páteře", vertebrogenní, takto se projevují. Vše bych řešil s vaším ošetřujícím onkologem, je třeba nejspíše páteř vyšetřit a pak ev. řešit s fyzioterapeutem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13875
přeji hezký den.již druhý měsíc se mi nalévají prsa a hodně bolí.mám již rok tělísko mirena a dva měsíce již nememstrujuji .brala jsem před dvěma měsíci preparát ISOPTIN,který má také vedlejší učínky zduření mléč.žláz.co mám dělat,aby mi prsa splaskli a neboleli děkuji.
Odpověď: Je to nemožná na dálku, změny jsou hormonálně podmíněné a je třeba to řešit s vaším gynekologem, může to souviset s tělískem (nemusí vám vyhovovat), může být například cysta na vaječníku apod. Neexistuje tedy jedna možnost nápravy. Každopádně jsou to časté příznaky u ženy s bohatší žlázou vašeho věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13874
dobry den prosim o odpoved mam 50 rokov mam nalez MN mikrokalcifikatov v pravom prsniku pod USG PAB z cysty vpravo apokrinna metaplazia.DAlši nalez pri sn.zo stran pred stereo MMG MK vpravo centralne rozprojikovane aj cievnych štrukturach hodnotim ako nesusp.MK prosim čo to znamena dakujem E.K
Odpověď: Už vám odpovídala paní doktorka v dotazu 13427. Mikrokalcifikace jsou nález, který se vyskytuje u velkého množství stavů, od zcela neškodných přes přednádorové stavy až po zhoubné nádory, vždy je třeba nález dobře zhodnotit, je to úloha radiologa mamodiagnostika, který je v této problematice vzdělán. V případě nejednoznačnosti nálezu se vezme vzorek tkáně, například pomocí vakuové mamotomie pod stereotaktickou kontrolou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13873
Dobry den,mam dotaz,mam bulku v pod bradavkou bolestivou na dotek,a bolest v oodoazi na dotek,a taky v trislech,dekuji za odpoved Fil
Odpověď: Obvykle takto vypadá zvětšená žláza, zjistí se to pohmatem a při sono vyšetření. Ve vašem věku je to časté a obvykle to nic podstatného neznamená.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13871
Dobry den,vsimla jsem si jako bych mela vtazenou bradavku na pravem prsu.je mi 38 let,Jsem dva roky po porodu tretiho ditete,vsimla jsem si toho uz behem kojeni.Kazde dite jsem kojila asi rok.Zadnou bulku jsem si nenasla,v rodine zadny nador nebyl.Muze se jednat o rakovinu?Za odpoved dekuji.P.
Odpověď: Je mnoho příčin vtažení bradavky, většinou se jedná o chronické zánět struktur kolem mlékovodů, častější je během a po porodu. S největší pravděpodobností to bude váš případ, nebude se jednat tedy o nic podstatného, pro klid je však lepší jít na vyšetření a nejlépe na sono prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13869
Dobrý den, udělala se mi "uzlinka" na vrchní části prsu (u vystřihu), je zduřelá a bolí. Jsem objednaná na ultrazvuk, ale v Brně jsou dlouhé čekací doby. Jen mě zajímá, zda zhoubný nábor bolí nebo ne???
Děkuji za odpověď a s pozdravem M.L
Odpověď: Dobrý den, bolest je závislá od velikosti a uložení ložiska. Nemůže se jednat jen o kožní zánětlivou afekci? Cílené ultrazvukové vyšetření je jistě správné, pokud zdůrazníte, že máte hmatatelný problém, měli by vás objednat maximálně do týdne, taková je praxe na našem pracovišti. Nebo máte možnost přímé úhrady za cenu kolem 400 Kč a pak půjdete zpravidla bez objednání. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13862
Dobry den prosim o radu,muj 13lety syn ma na levem prsu presne pod bradavkou na dotek bolestivou hrcku.uz asi 2tyden.co by to mohlo byt,jsem nervozni.dekuji
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o zvětšení prsní žlázy, kterému říkáme u mužů gynekomastie. V tomto prepubertálním období se takováto změna může u chlapců vyskytovat, je to spojeno s dospíváním a hormonálními změnami. V daném případě jde o přechodnou záležitost. K objektivnímu posouzení můžete zajít na ultrazvukové vyšetření na některé screeningové mamocentrum. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13861
dobrý den , v neděli jsem si nahmatala v pravém prsu nad bradavkou bouli cca 5cm , je tvrdá a nebolí,je mi 36let , v rodiné jsme meli rakovinu prsu , mela ji babička . myslite že by to mohla být rakovina , mam hrozný strach
Odpověď: Dobrý den, takto velký útvar byste si nahmatala již dříve. Z toho usuzuji, že nepůjde o rakovinu, spíše soudím na cystu, která se může takto náhle objevit a pohmatově, pokud je větší, je i dosti tuhá. Doporučuji ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových mamocenter, které vše objasní. Bez žádanky je cena vyšetření kolem 400 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13857
dobry den, chcela by som sa opytat: mam 44 rokov, bola som na mamografii, kde mam v sprave uvedene - drobna opacita a bola som odporucene na sono prsnikov. nikto mi nic nevysvetlil. neviete mi povedat, co je to opacita? vzdy som si myslela, ze mamografia je presnejsie vysetrenie ako sono.

dakujem, havranova
Odpověď: Dobrý den, opacitou je myšlen okrsek zahuštění a záleží, jestli náleží do normální struktury žlázy, nebo se vymyká a je případně i asymetrický ve srovnání s druhým prsem. Ve vašem případě to bude druhá varianta a proto lékař požaduje doplnění ultrazvuku. Obě metody jsou svým způsobem jedinečné, ani jedna nemá 100% výtěžnost a v mnoha ohledech se musí zkrátka vhodně doplňovat. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky