MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 19454
Dobrý den, paní doktorko,vaše odpověď na dotaz pod č.19431 mě moc pomohla,byla velice srozumitelná a lépe jsem snášela čekací dobu na výsledky biopsie.Výsledek biopsie je nezhoubný nádorek. Více se dozvím od svého gynekologa.Chci Vám moc poděkovat za Váš čas a přístup k pacientovi,hezký den přeje S.L
Odpověď: Uf, odychla jsem si Vámi. Nechte si poradt, zda je nádorek natolik bezpečný, že může ve Vašem prsu zůstat. Některé nezhoubné léze totiž mají určitý potenciál, pro který je lepší variantou preventivní odstranění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19453
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Našla jsem si v prsu bouličku, je velká asi jako hrášek. Boulička je takovým hrbolkem kolem svalu, není moc citelná, ale v lehu ji objevím. Je mi 37 let a mám 15 měsíční dceru a stále kojím cca 3x denně. Nevím, zda jít na vyšetření nebo zda boulička může souviset s kojením. Objevila jsem ji cca před měsícem. Dcerka normálně z prsu pije, vycítila by dcerka, kdyby v prsu bylo něco v nepořádku a třeba odmítala pít z toho prsa? A pokud kojím lze zjistit ultrazvukem, že není něco v pořádku? Může dcerce kojení z toho prsu ublížit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vezmu to odzadu. Pro Vaši dcerku není kojení z prsu s bouličkou nijak nebezpečné. Na druhou stranu: dítě nemá schopnost poznat, že je v prsu něco opravdu závažného - alespoň ještě jsem se s tím za 30 let své praxe nesetkala. Okamžitý výsledek a doufejme i klid Vám přinese ultrazvukvé vyšetření. Po 15 měsících kojení má kojící žláza strukturu, která je bezpochyby dobře prohlédnutelná ultrazvukem (sono). Objednejte se do screeningového centra, kde lékaři sono prsů opravdu umí. Adresy center , která jsou celé ČR jsou na www.mamo.cz POkud budete mít žádanku od gynekologa může být vyšetření bezplatné, pokkud se objednáte na vlastní úhradu - stojí od 400 do 700 Kč POdle popisu bouličky se mi jeví Vaše bulka jako bezpečná, ale prosím !!!!!!, nechte se vyšetřit
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19452
Mamka 2010/70Let/operace prsa duktál.hyper.hraniční s in situ.
1/2017 nález vpravo drobné opocity,změna bez melignity2BRANDS benigní.
3/2018 2 malé útvary,objednána na biopsii,V případě zhoubného nálezu, jaký postup léčby.zda možno operaci udělat umrtvením prsa,prý je lék, který se bere1x týdně po dobu 5let,nahradí chemoterapii.Mamka trpí vrozenou srd.vadou,bere léky na krev,tlak žíly atd. při operaci před8 lety komplikace, několik dní na JIP.
Předem děkuji
Odpověď: Velmi bude záležet na tom, jak dopadne biopsie. Pokud se potvrdí návrat nádoru, bude také velmi a velmi záležet na tom, jaké budou mít nádorky vlastnosti. Následná léčba se budet stavět na těchto vlastnostech, které se zjistí při biopsii, ale bude se také odvíjet podle toho, jak byla v předchozí době v roce 2010 léčena. Nic konkrétnějšího Vám v tuto chvíli nemohu říci, nemám, čeho bych se držela. Pokud bude prokázán návrat rakoviny do prsu - podle světovýc studií to nesnižuje šanci na dlouhodobé přežití. Budu držet palce, aby byl pro maminku výsledek biopsie příznivý.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19451
Dobrý den,
v prosinci 2017 jsem si nahmatala u L prsu (na žebru) bulku.Na sonu je vše v pořádku. Mně ale bulky přibývají, s každou další menstruací se mi někde v prsu L i P objeví nová bulka. Gynekolog mi řekl že se s tím nedá nic udělat, poradil mi jen vitamín E.
Já se ale nechci smířit s tím, že budu mít prsa samou bulku, proto se ptám jestli je ještě nějaká možnost jak se bulek zbavit, nebo alespoň zabránit přibývaní. Bulky mě nebolí, spíše tlačí při ležení na boku.
Děkuji za jakoukoli radu
Hezký den
Hanka
Odpověď: Jste ve věku, kdy je žláza prsů v období maximálního vyzrávání. S tím současně se projevují malé hormonální uzlíky, které jsou přechodné. Vitamín E u některých žen funguje velmi spolehlivě, u žen Vašeho věku je možná lepší sáhnout po Mastodynonu, což je bylinný lék připravený právě po obdobné hormonální obtíže. Jelikož jde o neškodlivé bylinky, nečekejte úspěch ihned po kápnutí prvních kapek - Mastodynon jsou totiž kapky, je volně prodejný, finančně přijatelný. Musí se užívat ideálně 3 měsíce, aby ke zjevnémz efektu opravdu došlo a aby vydržel. Většině žen po úplném vyzrání prsů obtíže okolo 25 roku zcela vymizí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19450
Dobrý den coto znamená děkuji -Oboustrane vrstva fertilní žlázy v pravo s výběžkem do axily. V pravé axile strukturálně nezměněné uzliny do 15mm , bez další patologie. Jsem těhotná udělalo jse mito během těhotenství není to nádor nebo neudělá jse mi s toho prý až odkojim tak to zmizy děkuji
Odpověď: Jde o popis zcela zdravé žlázy. Do obou podpaždí Vám přesahují výběžky žlázy, což je normální a nacházíme to asi u 20% žen. Vy,tyto těhotenstvím změněné výběžky žlázy, vnímáte jako zduření. Buďte úplně v klidu, ve Vašem nálezu se neskrývá žádné nebezpečí
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19449
dobrý den, mám prsa upravená silikonem cca 2.roky. Můj dotaz se týká následných kontrol na mamografu. Klinika, kde operaci prsu provedli poskytuje každoroční screening. Nevím, zda to stačí a jak správně v prevenci postupvat.
Je vhodné chodit na mamograf s implantáty? Nedojde k jejich poškození, prasknutí...? Děkuji Vám!
Odpověď: Prsy s implantáty se běžně mamograficky vyšetřují. Dovolím si však připomenout, že provádět a vyhodnocovat mamografické snímky ve screeningu smějí jen akreditovaná centra. Zde pracují rentgenoví asistenti, kteří speciální mamografii prsu s implantátem umí provádět a zde jsou také zkušení lékaři. Přehled center je na adrese www.mamo.cz Prs s implantátem je vlastně "dvousložkový". Žlázu prsu - první složku - zobrazuje mamograf, vložený implantát -druhou složku- následující ultrazvukové vyšetření. Obojí musí vyhodnotit opravdu zkušený odborník - zde si troufám tvrdit, že mimo screeningová centra nemáte jistotu o kvalitě vyhodnocení, o vyloučení rakoviny ve Vašich prsech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19448
Je možné podstoupit mamografické vyšetření s piercingem v bradavkách?
Odpověď: Ano, je to možné. Piercing, pokud není příliš masivní, by neměl snížit kvalitu vyšetření
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19447
Dobrý den, mohl abych se prosím zeptat, zda mám nárok na lázeňskou komplexní péči po operaci nádoru na prsu - Dg 051
děkuji H.
Odpověď: Zcela jistě máte nárok na lázeňskou péči, ovšem nemám potřebné znalosti, abych Vám mohla potvrdit, že celá léčba je na úhradu pojišťovny. Věřím však, že většina nákladů na rehabilitační léčbu je hrazená.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19446
Dobry den,
Dnes jsem byla na mamologii.Nahmatala jsem si neco jako bulku v pravem prsu.Lekar napsal do zpravy,ze mam hrubsi parenchym az charakteru rez.,axily volne.Odesílá me na sono.O co presne se jedna,prosim?
Dekuji.K.T.
Odpověď: Lékař si není jistý pohmatovým nálezem, proto napsal, že má charakter až rezistence, což je důvod k vyšetření. Ve vašem věku je ale sono nedostatečné. Podezřelé nálezy, a to rezistence vždy je, se má především vyšetřit mamografem. Sono může následovat jako doplňující metoda. Rezistence může být : hormonální uzel, cysta, fibroadenom, ale i zhoubný nádor.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19445
Dobrý den,ráda bych věděla jak je možné, že dcera 42 let po ablaci prsu a bez jakýchkoli metastáz zemřela po druhé chemoterapii, přestože byla ubezpečována, že má 80% šanci na vyléčení.Neměla žádné další nemoci, pouze byla velmi štíhlá z důvodu dřívější diety.Proč jí nebyl nabídnut nový test na zjištění ev. přínosu chemoterapie?Byli bychom ho rádi zaplatili.
Děkuji za odpovědˇ. Za zdrcenou rodinu A.K.
Odpověď: Váš příběh mě dojal, nicméně je na mne, abych zaujala profesionální stanovisko : Pokud se Vaše dcera snažila uzdravit některou z alternativních dietních metod, je velmi pravděpodobné,že zesláblý a hubnutím vysílený organizmus nedokázal zvládat léčbu, kterou běžná, jinak zdravá pacientka, podstupuje v podstatě bez rizika. Velké zhubnutí je pro organismus větší zátěž, než chemoterapie. Test na přínos terapie řeší pouze, zda je nádor na podávanou léčbu schopen reagovat, nedokáže však posoudit celý stav organizmu. Osobně jsem zažila několik takových případů, kdy se pacientka fyzicky "odrovnala" dietou. Je také možné, že by Vaše dcera náhle zemřela i bez léčby. Léčebné diety jsou opravdu drastické a většinou v nich chybí základní stavební kameny, které jsou pro chod organismu nezbytné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19444
Dobry den. Jiz tyden me boli prave prso.Na dotek je citlive, cele prso i bradavka. Citim tuto bolest cely den a i v noci, kdy tedy citim mensi ulevu.Na prsu ani na bradavce se mi nezdaji zadne zmeny, ale bolest je celkem umorna a vystreluje mi i do ruky. Nevim, jestli se objednat na osetreni?
Odpověď: Charakter obtíží mi v první řadě připadá jako přenesená bolest z hrudníku, může jít o blokády žeber, sníženou pohyblivost ramene , také o zamrzlou lopatku. Druhým faktorem může být hormonální dysbalance. V každém případě je dobré se nechat vyšetřit, zdůrazňuji však, že je zapotřebí, aby ultrazvukové vyšetření provedl zkušený lékař ve screeningovém centru, adresy všech center v ČR jsou na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19443
Dobrý den. Můžu se objednat na sono vyšetření prsu bez předchozího vyšetření mamografem ? Je mi 72 roku. Když ano je to hrazeno čpzp ? E.SZ.
Odpověď: Ve Vašem věku by bylo velmi nezodpovědné, abyste byla vyšetřena pouze ultrazvukem. Nedokáže totiž vyšetřit prsní žlázu tak, abyste si byla výsledkem jistá. Proto pojišťovny ultrazvukové vyšetření ve Vašem věku nehradí. Pokud se mamografii vyhýbáte z důvodu fám, které se šíří ohledně mamografie, je nezbytné říci, že dávka mamografie - měkkého záření - je stejná, jako když se letí letadlem do USA. Představte si letušky, které toto absolvují nejméně stokrát za život. Mamografie potká ženu asi 20x za život, pokud chodí celoživotně na prevenci. Stejnou dávku jako z mamografie také nasbírá člověk jen tím, že žije 14 dní. Žijeme v záření kosmickém, z pozadí, z přístroů okolo nás. Mnohem větší (násobně) radiační zátěž představuje běžný rentgen nebo CT vyšetření, jde zde o tvrdé záření s většími dopady. Nebojte se mamografie, je třeba mít obavu z nádoru prsu
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19442
Dobrý den. Je mi 45.let a MUDr.mi předepsal mamografické vyšetření. Ráda bych se zeptala zda se někde v Ostravě provádí vyšetření Elektroimpedanční tomografií EIT nebo MEIK. Bohužel se mi nedaří nic najít. Mnohokrát děkuji K.F.
Odpověď: MEIK - elektroimpedanční mamografie je podvodné vyšetření, jehož přínos pro prevenci je ještě nižší než při běžném pohmatovém vyšetření. Máme v databázích screeningových pracovišť nemálo případů, kdy se pomocí MEIKu (EIT) dlouhodobě podcenila zhoubná ložiska a toto stálo ženu prs nebo dokonce život. Nikde na světě se tato metoda v prevenci nepoužívá právě pro svou zavádějící výpovědní hodnotu. Co Vám bude platné, když se z MEIKu dozvíte, že jste v pořádku a při tom to nebude hodnověrné ? Díky mamografii se v ČR od roku 2002 snížila úmrtnost na rakovinu prsů o více, než 30%.Přidám jen, že měkké záření mamografie odpovídá jednomu letu do New Yorku nebo také 14 dnům života zde na Zemi. Měkkým zářením jsme totiž obklopeni pořád. Nedívejte se na televizi a záření si ušetřete pro mamografii, která každoročně v Čechách zachraňuje život nejméně 2000 žen.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19440
po excizoi dvorce pro M paget,z definitivní histologie kromě M.Paget,který verifikován u probatorní excize,nález reteomamilárně několik ložisek DCIS,MG,UZ negativní,bez lymfadenopatie.je doporučená ablace a minimálně samplingu I.axily.Nevím jak se rozhodnout.Děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Vážená paní. Jakkoli se celý svůj život snažím zachraňovat ženám prsy, přednější je zachránit život. M Paget je zákeřný v tom, že pokud již z bradavky vstoupil do prsu - a o tom ve Vašem případě není pochyb - neumí žádná metoda určit, kam se nemoc rozšířila. Umí totiž naráz prostupovat celým prsem. Jejím jediným příznakem v tomto ještě včasném stadiu jsou ony mikrokalcifikace, ale tam, kde se nevytvořily - hlouběji ve Vašem prsu, nedokážeme přítomnost nemoci vyloučit. Pokud si necháte prs odstranit a patolog nenajde žádná invazivní ložiska, můžete doufat, že nebude následovat ani chemoterapie a možná ani ozáření. Vaši lékaři jsou zkušení, řešili již mnoho takových případů jako jste Vy, proto chtějí šetrný výkon na spádové levé axile. Sampling znamená, že vedle hlavní uzlinky chtějí z celého množství asi 35 uzlin vyjmout ty nejbližší, aby se ujistili, že se žádné mikrometastázy do podpaždí nevydaly. Na závěr jen podtrhuji, že jde o levý prs, kdy je pro Vás odstranění prsu důležité i proto, že se možná vyhnete ozáření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19439
Dobrý den, paní doktorko,

tentokrát na Vás nemám žádný dotaz, ale chtěla bych Vám mnohokrát poděkovat za práci, kterou odvádíte. Mnoho z Vás najde ve Vašich slovech cennou radu, ale i uklidnění duše, které mnohdy velmi pomůže.

Ještě jednou děkuji a přeji Vám jen to dobré.
Odpověď: Nezastírám, že mám z Vašeho poděkování opravdovou radost. Krásně Vás zdravím a přeji zdravé děťátko. M Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19438
Jak už jsem psala o "výtoku z prsou" objevuje se pouze po zmáčknutí je v tom pak rozdíl? a když je nahnědlý, je možné, že je to příměs krve. Vím, že v dnešní době je to hloupé, ale vůbec se mi k dr.nechce, je mi to dost nepříjemné a když mě to nijak nebolí, tak odhodlat se tam je ještě těžší..jen chci vědět, jestli to nemůže být nějak ohrožující. děkuji
Odpověď: Podezřelé jsou výtoky, které odcházejí z prsu samy. Pokud si chcete být jistá barvou výtoku, vymáčkněte ho na bílý kapesník. Okamžitě budete vidět, zda je tam příměs čerstvé krve nebo ne. nehmožděte se. Krev se může objevit i pouze při silném mačkání. Za bezpečné se považují všechny barvy sekretu od bílé přes šedou až do zelené. Červený, ale i hnědý výtok se musí dovyšetřit duktografií, jak jsem Vám již psala. Mohou totiž být velmi závažným příznakem předrakovinného stadia nebo dokonce rakoviny prsů ...... k vaší nechuti navštívit lékaře mohu jen dodat, že jí rozumím, ale jste ve věku, kdy je vhodné se zabývat prevencí prsní žlázy, a tu by Vám v každém případě alespoň jednou za 2-3 roky měl zatím sonograficky udělat lékař ve screeningovém centru. Můžete se objednat bez žádanky od jiného lékaře, vyšetření si v tomto případě zaplatíte, stojí 400-700 Kč. Adresy center jsou na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19437
Mám dotaz týkající se užívání vitamínu B12 při diagnóze karcinom prsu.
V roce 2013 mi byl diagnostikován karcinom prsu sin, multicentrický, typ dukt. adenocA + DCIS, G3, T2 N0 M0. Léčba byla ukončena v únoru 2015. Nyní ještě probíhá hormonální terapie (tablety Trozel)do ledna 2020.V současné době jsou všechna kontrolní vyšetření v pořádku.
Nyní mi byla diagnostikována androgenní alopecie a lékařka z kožního mi doporučuje léčbu – mezoterapie XL Hair, přípravek však obsahuje mimo jiné i vitamín B12. Mám dotaz, zda je při mé diagnóze navrhovaný postup léčby alopecie bezpečný.
Odpověď: Negativní dopad vitamínů na lidský organismus po léčbě rakoviny se přeceňuje. Člověk pro své fungování vitaminy nutně potřebuje. Neznám tuto léčbu, ale zřejmě se bude podávat lokálně (na postižená místa), což je úplně bezpečné. I kdyby se větší objem vitamínu B12 dostával při léčbě do Vašeho těla, nemůžeme si myslet, že by mohl být původcem Vaší další nemoci. Mnohem více se tohoto vitamínu dostane do těla například pitím piva, pojídáním pečiva atd. Alopecie Vás trápí, jděte na ní všemi způsoby - přidávám jen zkušenost, že jedna moje pacientka se léčí velmi úspěčně podáváním lékárensky specielně upraveného zinku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19436
Dobrý den, provádí se preventivni prohlidka prsu ultrazvukem, i kdyz plne kojim? Dekuji
Odpověď: Určitě ano, ale chce to zkušeného lékaře. Ultrazvuk je pro kojící žlázu bezpečný. Objednejte se do screeningového centra ve Vašem okolí, zde pracují lékaři s vysokou erudicí. Adresy všech center v ČR jsou na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19435
Dobrý den, po zmáčknutí mi z prsou vytéká bilo-zluto-hneda lepkavá tekutina. Je mi přes 30, děti nemám, těhotná také nejsem, nic mě nebolí... přišla jsem na to náhodně,nevim jak dlouho to trvá. Můžu to považovat za normální nebo musím k dr...a kdyby ano, co vše za vyšetření mě čeká? Děkuji. Eva
Odpověď: Popisujete hormonální sekreci. Je důležité, zda se výtok objevuje spontánně, nebo zda pouze při zmáčknutí. Je také důležité vyloučit příměs čerstvé krve. Předpokládám, že bude stačit ultrazvukové vyšetření (sono), pokud by byla sekrece jakýmkoliv způsobem podezřelá, provádí se nástřik secernujícího mlékovodu. Výkon je jednoduchý a nebolestivý. Určitě se objednejte do screeningového centra ve Vašem okolí - adresy všech center v ČR jsou na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19434
Dobrý den.Je mi 27.Mám ovšem velká prsa (netuším zda má vliv, cca8). Můj problém spočívá v tom že jedno prso pořád roste, rozdíl je znatelný.Bradavka je už jakoby pod prsem. Díky velikosti prsu si nejsem schopná prohmatat. Jsou tam tvrdší části,netuším co z toho tam patří (jestli to není žláza apod) Objevují se nafialovělá místa až modřiny. Prsní dvorec je téměř ztracený ale kolem bradavky bývá tmavší místo, strukturou to připomíná stroupky,není tvrde,neodlupuje se. Chtěla bych poradit zda navštívit poradnu, lékaře?Nevadí si poplatek uhradit, ani dojet přímo do prahy za někým z vás.
děkuji MM
Odpověď: Problém gigantomastie - velkých prsů - je svízelný. Máte pravdu, že vyšetřit si prsy těchto rozměrů nejde, ale , bohužel, ani ultrazvukové vyšetření, které se u žen vašeho věku užívá, nebude ve Vašem případě přínosné. Ráda s Vámi Vaši situaci proberu, k vyšetření Vašich prsů bych určitě zvolila mamografii, pak je ale třeba probrat, zda by nebyla řešením plastická zmenšovací operace. To vše můžeme probrat, až Vaše prsy uvidím. Pokud máte zájem, objednejte se na 775 13 11 11, pracuji standardně každé pondělí na našem pracovišti u metra Hradčanská, je na adrese Bubenečská 12.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19433
Dobrý den, s manželem podstupujeme již 5. měsíc inseminaci a jsou mi v souvislosti s tím podávány hormony Gynprodyl a Ovitrelle. Mohou mít tyto léky vliv na vznik cyst v prsou?
Děkuji
Odpověď: Podstupujete poměrně významnou hormonální léčbu, při které se cysty v prsech vyskytují často. Jde o nevýznamný vedlejší projev léčby. Cysta je hormonální změna, nemá žádnou souvislost s rakovinou prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19432
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit lékařskou zprávu ze sonografie prsů?
Parenchymová vrstva obou prsou je homogenní sruktury, vlevo bez zřetelných ložišskových změn. Vpravo v HZQ jsou dvě na sebe nasedající okrouhlá, anachogenní ložiska hladkých kontur, průměru 10 mm a 6 mm, odp. svým charakterem cystám. Axilly jsou bilat. volné.

Děkuji
Odpověď: Lékař popisuje zcela normální strukturu zdravých prsů. V pravém prsu v horním zevním kvadrantu se zobrazily dvě malé cysty, které spadají do běžné normy. Ve struktuře žlázy se cysty vyskytují u mnoha žen, bylo povinností vyšetřujícího lékaře říci Vám, že nález je zcela bezvýznamný. Cysty většinou spontánně zmizí samy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19431
Prosím o srozumitelnou odpověď Mamografie:Smíšený ,involučně-glandulární typ mléčné žlázy s bohatší kresbou vpravo zevně od mamily-stacionární,vlevo v HVQ sytý stín 15mm-na UZ hypoechogenní až izoechogenní lehce nehogoenní útvar,jinak bez ložiskových změn,mikrokalcifikací alymfadenopatie.Byla též odebrána biopsie .Ale nevím jak si tento výklad mám přebrat.Paní doktorka byla milá ale byla jsem nějak mimo.Z.Tabár1,BI-RADS4,ložisko vlevo nejasné etiologie.Předem děkuji za odpověď S.L
Odpověď: Ve Vašem levém prsu v horním vnitřním kvadrantu bylo nalezeno ložisko o velikosti 15 mm, které nemá jasně vyjádřené známky nezhoubnosti. Proto byla provedena biopsie. Jedině ona může říci, zda je ložisko jen nezhoubné nebo zda jde o ložisko rakoviny prsů. Dobrou zprávou je , že v odpovídajícím podpaždí nebyly nalezeny nebezpečně změněné uzliny. To zvyšuje Vaši naději na dobrý - nezhoubný výsledek.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19430
Dobrý den děkuji za odpověd a radu.cvičení vaší dcery vypadá ůžasně a měla bych zájem.chci se zeptat jsem ze Sušice a ne z Klatov a dojíždění pro mě je z ruky jestli neplánuje do budoucna udělat i nějaký den u nás v Susici.určitě by bylo dost zájemců.a pani doktorko,ještě jednou se ptám jestli opravdu od páteře mohou jít problémy do prsa a bolet.operace páteře mi moc nepomohla.a z rakoviny mam strach měla jí matka,bratr a ted i manžel.kontroly dodržuju tak jestli to může dělat páteř.děkuji
Odpověď: Vaše příznaky skutečně spadají do obtíží, které dokáže indukovat do prsů pohybový systém. Stavy po operaci vytváření trvalá nevýhodná postavení dalších obratlových těl a tím se "rozháže" celý složitý systém hrudníku. Obtíže se pak cestou nervových spojů přrnášejí do prsů. Samozřejmě, že jste - kvůli mamince - mírně rizikovější,než ostatní populace. Ke každoročním kontrolám v klatovském mamocentru přidejte ještě samovyšetřování. Na stránkách mého pracoviště www.mammacentrumhaje.cz je osmiminutový instruktážní film o tom, jak se samovyšetřovat správně. Podstatou je pochopit, jak vypadá Vaše norma. Tedy začít po vyšetření, které ověří, že jste zdravá. Pak se v klidu postup naučit, pochopit vnitřní strukturu žlázy a každý měsíc po menzes opakovat.......dcera je velmi akční, věřím, že až se v Klatovecj zaklimatizuje, rozšíří svou působnost po celém krásném a velkém klatovském okrese.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19429
Dobrý den, je mi 25 let a jsem v 24. týdnu těhotenství. Prsa jsem již před těhotenstvím měla víc žlázovitá. Nyni se mi prsa začala zvětšovat, výrazněji se ale zvětšilo hlavně levé, včetně dvorce. Je normální, že může růst pouze jedno a druhé zaostávat? Děkuji Vám.
Odpověď: Nic se v lidském životě neodehrává podle předpokladů. Je zcela běžné, že vývoj prsů i jejich změny v těhotenství se dějí asymetricky. Příroda je moudrá a zařídí nakonec vše tak, jak má být. Užívejte si svého těhotenství, já osobně mám opravdu velkou radost, proto že jste do těhotenství vstoupila v ideální době, kdy je organismus na mateřství připraven a také proto, že Vaše dítě bude mít mladou maminku tak, jak to bylo běžné dříve.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19428
Dobrý den, v červnu 2017 jsem byla pro nález bulky při samovyšetření na UTZ prsu-výsledek žláza. Stále ji tam mám, ale nezvětšuje se, ani nezmenšuje. Taktéž od června 2017 neberu antikoncepci. A od té doby mám strašné bolesti hlavně jednoho prsa(druhé bolí méně) 14 dní před menzes. A nahmatám si zatvrdlé ani ne bulky, spíše zatvrdlou velkou fazoly cca 5 cm ve spodní části objemu prsa. Chystám se k lékaři. Avšak je na místě opětovný UTZ? Díky Lucka
Odpověď: Ve Vašem věku je ultrazvukové vyšetření velmi přínosné. Problémy které popisujete odpovídají hormonálním změnám - typické jsou zavtrdliny před menstruací. Zkuste lék Mastodynon, jde o volně prodejné kapky bylinného původu, musí se užívat fornou tříměsíční kůry, dávka na měsíc stojí asi 200 Kč. Některým ženám na obdobné potíže pomáhá přímo zázračně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19427
Zaplatí pojišťovna operaci při syndromu manžety rotátoru. Čeká mě operace a léčím se komplexně od září. Proběhla veškerá vyšetřeni i rehabilitace,RTG,tabletky apod. Děkuji
Odpověď: Zde nejsme odborníci na ortopedické záležitosti, ale zamrzlé rameno by mělo patřit do běžně hrazených výkonů. Přesnou odpověď zná Váš ortoped.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19426
Dobrý den, je mi 16 let a poslední měsíc pozoruji, že se mi na prsu udělal pupínek. Je pár mm nad bradavkou. Ze začátku to jen svědělo, ale teď to začíná i pálit. Nevíte co by to mohlo být popřípadě jak řešit, k jakému lékaři zajít? děkuji za odpověď N.
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o problém s kožní mazovou žlázkou nebo potní žlázkou v kůži - bez souvislosti se žlázou prsu. To, že se problém objevil poblíž prsu, bych vnímala spíše jen jako náhodu. Pokud se problém nevyřeší sám, měla byste navštívit kožního lékaře - doporučení Vám vystaví Váš praktický dětský lékař, který také provede první zhodnocení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19425
Dobrý den pani doktorko,bolí mě často levé prso z boku k bradavce.bolí to od levé lopatky do ramene,ruky,a levého prsa.ale nevím jestli bolest vychází od páteře.jsem po operaci krční páteře a problémy mam stále.na CA prsu mi zemřela maminka v 64letech a tak mam z této nemoci strach.na vyšetření jezdim do mamocentra Klatovy 1xsono a 1x mamo.chci se zeptat jestli problémy do prsa můžou být i od páteře a nebo jaký máte vy názor.děkuji hezký večer
Odpověď: Především zdravím do rodného Klatovska, právě jsem se odsud vrátila. Tak , jak obtíže popisujete, usuzuji opravdu pouze na původ od pohybového systému. Klatovské screeningové centrum je kvalitní, jste v dobrých rukách místních lékařů. Pro Vás a ostatní klatovačky, které majé podobné obtíže, může být dobrá zpráva, že do Klatov se stěhuje moje dcera, která vystudovala Feldenkraisovu metodu, je v ní velmi zkušená a plánuje založit cvičební skupinky této úžasné rehabilitační metody. Zatím se podívejte na www.feldenkrais.cz, seznámíte se s možnostmi metody. Po operaci totiž potřebujete opravdu jemnou a šetrnou práci s Vaším pohybovým systémem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19424
Dobrý den, chodím poctivě kazdy rok na preventivní sono jiz od 30 let, jen u opatrnosti, žádné problémy nemam ani v rodině zátěž neni.krome drobného fobroadenomi a par cysticek vse v poradku.fibroadenom se 2x nepodařilo najít, pak zase ano atd.ale velikost ani tvar nemění, mam ho již minimálně 6 let.pred týdnem jsem byla opět na prevenci v akredit.screen.centru a lékařka fobroadenomi chtela najít, ale dlouho se jí to nedařilo a tlačila tedy v daném miste hodně hluboko na prs.trochu to bolelo a za par dni jsem tam objevila malou modrinku.muze z toho byt nejaky problém?Velice děkuji!
Odpověď: Fibroadenomy se dokáží obratně skrýt do okolní žlázy, jejich složení je velmi žláze podobné, záleží na tom, v jaké fázi menstruačního cyklu přicházíte na vyšetření. Někdy je patrný lépe, jindy méně, a to je obvyklé. Fibroadenom sám o sobě není nebezpečný. Drobná modřinka která Vám vznikla po zvýšeném tlaku také není nebezpečná, došlo velmi pravděpodobně k zakrvácení z podkožní cévy. Malinko se mi jeví nepravděpodobné, že by tlakem ultrazvukové sondy mohlo dojít ke zakrvácení - byť jen do podkoží, ale rozhodně nechci tvrdit, že to vůbec není možné. Velmi závisí na stavu podkožních žil, někdo k modřince přichází snadno.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19423
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již asi týden mám štiplavou bolest v levém prsu, která přechází i do podpaží. Při samovyšetření prsu jsem si žádnou bulku nenahmatala. Prsa jsou i na pohmat nebolestivá. V současné době chodím k fyzioterapeutce s páteří. Může ta bolest v prsu být od páteře? A prosím ještě jeden dotaz. V r. 2011 (po porodu) jsem byla svým gynekologem poslána na mamologickou ambulanci k preventivní prohlídce+sono. Vše bylo v pořádku. Kdybych se tam objednala nyní sama (bez žádanky lékaře), budu si hradit vyšetření. Předem Vám děkuji za odpověď. P.S.
Odpověď: Věkově opravdu zatím nespadáte do hrazené prevence. U žen Vašeho věku obvykle postačí ultrasonografické vyšetření, které stojí - podle lokality, kde vyšetření podstoupíte asi 400 - 700 Kč. Podstatné je nechat se vyšetřit ve screeningovém centru s akreditací - jejich adtesy jsou na www.mamo.cz Tak, jak obtíže popisujete, určitě bych jejich původ přisuzovala pohybovému systému.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19422
Dobrý den, dnes mi byla sdělena Dg. po histol. vyšetření inv. duktální CA M 8500/32, ER 100% PR 90%,Ki 67 12%, Her 2 neu"skore 0

V rodině máme úmrtí na Ca prsu. Jaká je podle Vás prognóza? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Histochemické údaje o nádoru, který Vám byl diagnostikován jsou příznivé. Jde o středně a méně agresivní nádor, bude mít velmi dobrou léčitelnost, pokud je malý, můžete věřit i v to, že zatím nevznikly vzdálené metastázy. Držím Vám palce
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19421
Dobrý den,

chtela jsem Vas poprosit o nazor ci radu. Dnes rano jsem si pri oblekani nahmatala tvrdsi misto na pravem prsu. Jde to citit hlavne nahore a smerem k prave ruce. Nerada bych neco zanedbala a radeji se zeptam, zda navstivit co nejdriv lekare ci zda se muze jednat o neco jineho. Predpokladam, ze s touto problematikou musim navstivit gynekologa, je to tak spravne?
Dekuji a preji pekny den,
P.B.
Odpověď: Gynekolog Vám vystaví žádanku na vyšetření, ovšem takovéto vyšetření obvykle pojišťovny neplatí. Můžete se proto objednat rovnou do některého ze screeningových center - adresy všech v ČR jsou na www.mamo.cz, ultrazvukové vyšetření na vlastní úhradu stojí podle místa 400-700 Kč. Ultrazvuk je ve Vašem věku dostačující. - jen dodám, že ve Vašem věku jsou nádory prsu opravdu málo časté. Ovšem jistota ze zobrazovací metody je na místě. Určitě se nechejte vyšetřit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19420
Dobrý den,
objevila jsem si pod paždí malou bulku,neni bolestivá, trochu tvrdší.
Ráda bych se objednala na kontrolu, je možné prosím k vám?
Je mi 30 let.

Moc děkuji,

Katka L
Odpověď: Je to samozřejmě možné, objednávkový telefon je 775 13 11 11, řekněte, že jsme spolu domluvené, ojednejte se na některé pondělí, kdy pracuji v Mamma centru Hradčanská. Zdůrazněte, že máte hmatný nález. POkud by se Vám nepodařilo se objednat, ozvěte se znovu. V této poradně mám službu do konce března.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19419
Dobry den, vcera jsem si nad prsem nahmatal takovy utvar neboli jen je to to pri ohmatu takove citlivejsi proste tam neco je. Pri zmacknuti bradavky mi z prau vyteka jak kdyz mleko. MS mi zkoncila v uzery a po porodu mam 6 let. Mam strach z rakoviny :( Dekuji
Odpověď: Mléčná sekrece nemá žádnou souvislost s rakovinou prsů, je výrazem hormonálních změn. Zkuste porovnat, jak vypadá stejné místo na druhém prsu. Možná budete překvapena, že je pohmatově stejné. Pokud si opravdu myslíte, že že hmatáte něco nového a podezřelého, je nezbytné se nechat vyšetřeit ultrazvukem ve screeningovém centru ( adresa je www.mamo.cz - zde jsou kontakty na všechny centra)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19418
Dobrý den. Asi dva měsíce mi občas vyteče z jedné bradavky kapička krve. Kapka jako bych se píchla jehlou do prstu. Na sono vyšetření prsou jsem byla a vše v pořádku, žádný nález. Co to může znamenat? Děkuji
Odpověď: Samotné sono vyšetření je v tomto případě nedostatečné, pokud se krvácení stále opakuje. Bylo by velmi vhodné provést tzv. duktografii - zobrazení vnitřního průsvitu krvácejícího mlékovodu. Sporadické krvácení může být jen příznakem nezhoubného papilomu, ovšem může jít i o příznak závažnějšího nálezu. Vzhledem k Vašemu věku není na místě přílišné otálení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19417
Dobrý den,mamince byl zjištěn nádor prsu, chtěla bych se zeptat zda je to agresivní nádor nebo neagresivní.
Výsledky hist.vyš.č.6309/2018: lobul. infiltrat.,ca,Ki 67 17%.,ER 100%.,PR 2%., HER 2 neu 2+
Děkuji za odpověď A.M.
Odpověď: Neudala jste velikost , což je důležité a také hodnotu G - grade. Důležitá hotnota je zde Ki 67 a ta jen jen 17%. Další dobrá známka je ER - estrogenní receptory, které dosahují 100%. Jde o lobulární nádor, bylo by zapotřebí udělat i magnetickou rezonanci, tyto nádory někdy nebývají v mamografii ani v ultrazvuku vidět celé. Celkově jistě půjde o dobře léčitelný nádor
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19416
Momentálně jsem v 17 TT a dnes jsem byla na sonu. Lékařka mi našla prý jen uzlinu v podpaží prosím o potvrzení dle zprávy. Závěr : objemná prsa s vysokou vrstvou žlázy v graviditě. Vlevo v HZK je žláza až drobně granulovaná, dukt nejsou dilatované, patol. ložiskové změny neprokazuji. Axilly bez patol. LU, vlevo pouze benigní LU tuková velikosti 16x6mm. Závěr: bohatší žláza v graviditě bez patol. ložiskových změn. Je pravda, že mě to již pár týdnů bolí v podpaží . Měla by jsme jít za nějaký čas na kontrolu ? Je možné si pak nechat i prsa zkontrolovat při kojení ? Děkuji
Odpověď: Lékař popisuje zcela obvyklou uzlinku v podpaždí, kterou není třeba kontrolovat. Je otázkou, proč jí v popisu zmiňoval, možná proto, že jste zde udávala bolestivost. Bolest v podapždí obvykle vůbec nesouvisí se žlázou prsu. Buďte klidná a užívejte si své těhotenství
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19415
Prosím o vysvětlení.Oboustranně je mléčná žláza již výrazně redukovaná, rezidua jsou uložená subareolárně,stranově je uz obraz symetrický.Dukty nejsou patolog. dilatované. Patolog. ložiska v prsech na uz nejsou patrná. Vlevo pod dvorcem a rozhraní DK se zobrazuje hyperechogenní,solidní útvar 30x20x16mm,které odpovídá hmatné rezistenci.Může jít o lipom či jen o tukový lalůček. Tato oblast je bez patolog. vaskularizace, okolí je klidné.Oboustranně axily bez zvětšených či patolog. zmnožených lymf. uzlin. Z: hyperech.útvar pod dvorcem na rozhraní DK vlevo. V dif.dg. lipom či tukový lalůček.
Odpověď: Jde o popis zdravých prů s nevýznamným nálezem vlevo pod bradavkou, tato formace nenaplňuje - podle popisu - ani kriteria pro nezhoubný nádor. Jde o součást žlázy. Ženská prsní žláza je nesmírně variabilní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19414
Dobrý večer,měla bych dotaz. Již delší dobu mě bolí v levém prsu,vnější strana. Prso bolí i mimo menstruaci,někdy i v noci.Je to taková tupá bolest.Obcas cítím v prsu jakoby mrazení. Prs jsem si zkoušela prohmatat,ale přijde mi že tam nic necítím..
Odpověď: Obtíže, které popisujete, jsou celkem typické pro přenesenou bolest z hrudníku - nejčastěji jde o blokované žebro, ale také fixovaná lopatka nebo nedobré postavení klíční kosti přináší nepříjemné nemizící obtíže. Pokud jste z Prahy, podívejte se na www.feldenkrais.cz třeba by to právě byla cesta pro Vás
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19412
Dobrý den mám kvam jeden dotaz vyšetřujete jenom v Praze? Jezdíte ještě někam jinam kdys jse kvam někdo objedná? Můžete mi prosím napsat kde všude vyšetřujete? . Mislim tím jenom vás četla jsem ovas a jste skvělá akorát nemůžu navas sehnat žádný kontakt jestli, by jsme se mohli nak domluvit děkuji za odpověď
Odpověď: Pracuji jen v Praze , zde máme dvě pracoviště, obě jsou u metra - jedno u metra Háje a druhé u metra Hradčanská. Kontakt na naše pracoviště dostanete na adrese www.mammacentrumháje.cz , telefon je 775 13 11 11
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19410
Dobrý den chci jse zeptat nahmatala jsem si bulky v podpaží udělalo jse mito během těhotenství jsem 26 týdnů byla jsem stim na sonu a napsali mi do správy - obsah rezistence v pravé axile navazuje na lalůčky mléčné žlázy a má stejnou strukturu nenalezeny uzliny ani jiná rezistence,svalová fascie ostrá ,obsahem rezistence laluzky mléčné žlázy zřejmě jeji axilární výběžek. Moje ginekolozka je primářkou a řekla mi že až přestanu kojit tak ty mléčné žlázy zmizy a co kdys nezmizí? Mam to nak potom řešit operativně nebo to tam nechat? Je ta žláza nak nebezpečná? Neudělá se s toho časem nádor děkuji
Odpověď: Samozřejmě, že po ukončeném kojení se minimalizuje i nález v podpaždí. Chirurrgické řešení se obvykle nevolí. Zasahování žlázy do podpaždí je velmi běžná a neriziková situace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19409
Dobry,den muze byt zmena tvaru prsu, jako by zplosteni a propadlinka dana i strukt.zmenami nebo vzdy jen nadorem. Behem 4 mesicu jsem absolvovala 3utz vzdy s negat.nalezem pouze cisticky. Dle meho doktora neni mamografie potreba nebot mam stale typ prsni zlazy kdy vyp.hodnota utz je vysoka. Jsem z toho ale stale nervozni zda se neco nezanedba
Odpověď: Změna tvaru také často souvisí s věkem, jste v období před menopauzou, kdy se vnitřní struktura a tím často i vnější tvar prsů mění. POkud by Vás negativní mamografie uklidnila, a ve Vašem věku už bude mít dobrou výpovědní hodnotu, můžete ji podstoupit za přímou úhradu, nepotřebujete žádanku od lékaře. Pokud byla opakovaná ultrazvuková vyšetření negativní, dá se předpokládat, že skutečně nejde o závažnou změnu
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19408
Dobrý den, je mi 31let, v rodině nikdo rakovinu jakéhokoli druhu nemá,ale já bych nechtěla nic podcenit a měla bych zájem o vyšetření prsu (ultrazku,mamograf). Nemám problém si vyšetření uhradit, ovšem zatím jsem nenašla kliniku kde by toto umožňovaly. Všude je limit 40let a více :-/ je možné mi poradit kde ( ideálně Olomoucký kraj) se lze objednat i v tomto věku a bez žádanky?? Předem děkuji za odpověd. P
Odpověď: Z obsahu Vaší otázky mám opravdu radost. Do 40 let věku se preventivní vyšetření prsů provádí ultrazvukem - sonograficky. Přímo v Olomouci existuje skvělé pracoviště MUDr Dany Houserkové, PhD, kde se můžete objednat na tel: 731 613 485, 731 468 922. Není zapotřebí žádanka na vyšetření, cena je -myslím- 500 Kč. Jde o pracoviště, které patří do sítě akreditovaných center Ministerstvem zdravotnictví, jen v těchto centrech pod "dohledem" odborné společnosti je vhodné podstoupit preventivní vyšetření. Až budete vyšetřená a já doufám, že budete vědět, že jste zdravá, otevřete si stránky mého centra v Praze http://mammacentrumhaje.cz, kde se můžete podle instruktážního videa naučit se samovyšetřovat. V prevenci mladých žen jako jste Vy je totiž samovyšetřování zcela nepodkročitelné. O vlastní prsy se žena stará společně s lékaři. Je dobré znát "mapu" svých prsů v době, kdy máte ultrazvukem potvrzeno, že jste zdravá.Samovyšetření se provádí pravidelně každý měsíc v době, kdy končí menstruace. Ultrazvukové vyšetření je vhodné jednou za dva roky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19407
Dobrý den,co znamená Tabár IV.,BI-RADS 3,stín vpravo,cyst.6mm se zahuštěným obsahem,na rozhraní HQ septovaná cysta 9mm. děkuji za odpověd
Odpověď: Jde o popis zdravých prsů. Tabár IV znamená, že ve Vašich prsech je stále ještě poměrně dost žlázy a méně tuku a že tento typ žlázy se často vedle mamografie doplňuje pro úplnost ještě ultrazvukem. Bi-RADS 3 znamená, že v prsech máte nějaké beigní - nezhoubné útvary, které jsu dále popsané jako dobné cysty , jedna má v sobě septa, druhá zakalený obsah. Obě cysty patří do normálních nálezů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19406
Dobry den pani primarko, pred rokem UZ - vpravo na r. HK okrsek zlazy s akcentovanymi dukty a drobnymi cystami o celk. velikosti 7mm. Dnes opet UZ - vpravo v DVK okrsek s akcentovanymi dukty o vel. cca 10x3mm. Chtela bych se zeptat, co jsou to akcentovane dukty, je normalni i zmena velikosti (nejprve 7, ted 10mm),mam se znepokojovat? Dekuji za radu
Odpověď: Akcentovaná dukty v "lidštině" znamená více prokreslené mlékovody, kterou jsou doplněné o drobné cysty. Toto je popis nevýznamných zřejmě hormonálních změn, které jsou lokalizované do malého okrsku 7- 10 mm. Změna velikosti právě potvrzuje hormonální původ nálezu, který je pro Vaše zdraví bez nebezpečí. Pokud nález v prsu mění velikost v řádu milimetrů, může to být chyba v měření, nebo skutečná drobná změna velikosti podložená hormonálním měsíčním cyklem. Bylo by dobré, abyste si provedla a naučila se samovyšetření - instruktážní film najdete na www.mammacentrumháje.cz . Je totiž dobré poznat pohmatem svou žlázu tehdy, když víte, že jste zdravá - a to vy jste. Tuto normu si pak ověříte každý měsíc. Samovyšetření se provádí vždy když končí menstruace, aby byla hormonální situace stejná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19405
Dobrý den, můj první mamograf a hned na to za týden ultrazvuk, závěr zní BI-RADS-2, Léze benigního vzhledu v HZK I. sin, kontrola za 3 měsíce. Mohu poprosit o vysvětelení? Ve 37 a 42 letech gliom na mozku, tak už se malinko bojím. Děkuji za odpověď.
Odpověď: V levém prsu máte nevýznamný nález, který má známky nezhoubnosti. Je běžným zvykem, že když přichází žena poprvé na vyšetření prsu a je jí cokoli objeveno, tak se to v krátké době kontroluje (obvykle do tří měsíců), a to i tehdy, když nález vypadá opravdu benigně - nezhoubně. Pokud by byla jakákoliv pochybost, je na místě udělat odběr - biopsii, aby se buď potvrdila nevýznamnost nálezu nebo se včas objevilo něco eventuálně závažného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19404
Dobrý den,
cca asi 2týdny cítím bolest pod levou bradavkou a dvorcem - je to píchavá bolest, občas bolest vyzařující od levé strany prsu. Bulka tam asi není (Mám velké prsy s drobnoložiskovou žlázou a při samovyšetření mám pocit, že stále něco nacházím - už si nejsem jistá ničím)Na utz jsem byla 19.2., nález byl naprosto v pořádku, mmg 7/2017 také v pořádku. Chtěla jsem se zeptat zda raději zajít znova na utz.
Odpověď: Píchavá někam vyzařující bolest může být i bolestí přenesenou z hrudníku - blokády žeber, rotace hrudních obratlů atp. To může souviset s vašimi velkými prsy, které jsou často provázené bolestmi hrudníku z přetěžování. Někdy však vůbec nedokážeme stanovit, z čeho prsy bolí. Co je však podstatné: bolestivost prsů není varovným příznakem nádoru prsu. Pokud je (vzácně)rakovina prsu provázená bolestí, bývá to spíše setrvalá tlaková bolest obvykle pocitově v hloubi prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19403
Dobrý den, dnes jsem nahmatala dceři (13 měsíců) tvrdou kuličku v prsu. Můžete poradit co by to mohlo být? Děkuji. O.H.
Odpověď: I malé holčičky ve věku batolete mohou mít lehce zduřelý základ prsní žlázy. Předpokládám, že nález je pod prsním dvorcem. Určitě to proberte s dětským lékařem, podle mého názoru a zkušenosti jde o přechodný nález, který sám vymizí. Pokud by mělo probíhat vyšetřování, stačí ultrazvuk a ruka velmi zkušeného lékaře z akreditovaného screeningového centra - adresy jsou na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19402
Dobrý večer paní doktorko, v dubnu mě čeká operace po karcinomu prsu T2N0M0. Mám za sebou neoadjuvantni chemoterapii, před operaci mi budou vyšetřovat sentinelovou uzlinu, je možné, aby uzlina byla pozitivni, ikdyz před léčbou byly uzliny podle utz a mamografu čisté??? Jinak mám triple ngt, Ki 75%. Nador měl přes 3 cm, nyní necelý Cm. Dekuji za odpověď. Jana
Odpověď: Je velmi nepravděpodobné, že by uzlina měla v sobě objemnou metastázu, mikrometastázu do 2 mm však nikdo vyloučit nemůže. Ta totiž není vidět ani při ultrazvukovém vyšetření před léčbou. Samozřejmě, že když vycházíme z jistoty, že nádor velmi dobře odpověděl na léčbu - tedy, že skoro zmizel, dá se předpokládat, že mikrometastáza se vyléčila také. Jenže vy jste mladá žena a zde se nesmí nechat vůbec nic náhodě.Odstranění sentinelové uzliny je malý nepoškozující zákrok se kterým není spojené nebezpečí otékání ruky. Ničeho se nebojte, moc Vám přeji, že léčba takto zázračně fungovala.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19401
Dotaz k 19398DAKUJEM
Angioinvazianezachytena
Perineuralne šírenie nezachytena
Mammaglobin slabo +, cdx2-
Ostatný parenchym v norme
Imunochistochemicky profil Ecadherin + ER-0%.. PR-0%.KI67 40% CALPONIN - CD10- P63-CK5/6- CK8/18FOKALNE +GATA 3- S100- EGFR+ CK7+ CK14+ AR0% P53-
Fragmenty endocervixu, s miernym chronickym zápalom bez antypii
MkCH_1 C50.9
M snomed M8500/3
Imunochistochemicka analýza HER 2 Ventana klon4b5:0 Negatívny stav HER 2! Usg uzliny v norme.. A na vybratie lymfatických uzliny pôjdem budúci týždeň..
Odpověď: Nerozumím jen, proč jdete na odstranění lymfatických uzlin, když v Usg byl jejich obraz v normě. Možná jdete na biopsii uzlin ?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19400
Dotaz č. 19397 Dobrý deň.. Ďakujem..
Píšem Vám ďalšie faktory
Angioinvazianezachytena
Perineuralne šírenie nezachytena
Mammaglobin slabo +, cdx2-
Ostatný parenchym v norme
Imunochistochemicky profil Ecadherin + ER-0%.. PR-0%.KI67 40% CALPONIN - CD10- P63-CK5/6- CK8/18FOKALNE +GATA 3- S100- EGFR+ CK7+ CK14+ AR0% P53-
Fragmenty endocervixu, s miernym chronickym zápalom bez antypii
MkCH_1 C50.9
M snomed M8500/3
Imunochistochemicka analýza HER 2 Ventana klon4b5:0
Negatívny stav HER 2 vyberanie linfatickych uzlín postúpime budúci týždeň
.. Ďakujem za vysvetlenie
Odpověď: Z těchto parametrů je jisté, že jde o včas zachycený nádor, jeho složení je tipické pro ženy Vašeho věku. Jeho velikost je okolo 5 mm, jak jste psala na začátku února, což je další dobrý parametr.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19399
Dobry den. Odpoved na otazku c.19391.Komunikovala som s p.doktorkou ohladne ultrazvuku po troch mesiacoch a az teraz mi vysvetlila ako to je.Ze by bol zbytocny kedze na nom bolo vsetko v poriadku a nebol tam ziadny nalez.Ztuhnutost bolo vidno len na mamografii ale ani tam nevideli ziadny nález.A kedze som mala tesne pred menstruaciou tak pre uplnu istotu si chcu mamografiu po pol roku zopakovať.Na pohmat pri samovysetrení uz tu ztuhnutost necitim.Pred vysetrenim som mala obe prsia trochu bolestive a napate.Dakujem.G.B.
Odpověď: Tak jsem moc ráda, že došlo ke komunikaci. Přeji Vám i nadále plné zdraví.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19398
Poprosila by som Vás o vysvetlenie Invazivny karcinóm s medularnymi črtami Resekcne okraje tesne volne najmenej 1mm
V excizii rastie maligny epitelovy tumor tvorený zle diferencovanymi Tubulmi
Solidnejsimi štruktúrami rast vo forme Pushing borders. Angioinvazianezachytena nezachytenaPerineuralne šírenie nezachytena Mammaglobin slabo +,Cdx2-Ostatný parenchym v norme Fragmenty endocervixu, s miernym chronickym zápalom bez antypii
MkCH_1 C50.9 M snomed M8500/3Imunochistochemicka analýza HER 2 Ventana klon4b5:0
Negatívny stav HER 2
Ďakujem
Odpověď: Všechno je pojmenované v popisu nádoru, jde o zhoubný nádor, dobrou známkou je že nebyla zachycena angioinvaze. Abych Vám mohla říci, jaké má nádor vlastnosti a celkem něco více o Vaší chorobě, potřebovala bych znát tyto parametry: G, Ki 67, ER, PR. Potřebuji také vědět, jak vypadají ultrazvukově uziny ve spádovém podpaždí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19397
Dobrý den,asi dva dny před menstruací se mi jakoby stáhl pravý prs.Hned jsem si nahmatala nejspíš prsní žlázy,když si předjíždím prstama přes prso cítím trasy, jak mám asi ty žlázy zduřelé.Vede mi to od podpaží až k bradavce.Prs mě bolí a to dost i na dotek,hlavně u podpaží,kde je ta žláza nejhmatatelnější.Mám tam takové hrbolky. Teď mám 5dni po mens.a opět beru antikoncepci.Když zvednu ruku mám na prsu vyditelné mapky,jakoby propadlé čáry. Nevím,jestli to souvisí s těmi žlázamy?Je to celkem bolestivé a ke gynekologovi jdu až v pondělí.Mám jen obavy,aby nešlo o něco závažného.L
Odpověď: Zdá se mi, že popisujete příznaky Mondorovy choroby, což je nánět podkožních žil, které se pohmatem jeví až jako brčko v podkoží. Nemoc není nebezpečná, nesouvisí s nádorem, neví se proč vzniká a obvykle zmizí sama. Prřes tuto mojí úvahu doporučuji dojděte si na sono vyšetření do akreditovaného centra (adresy na www.mamo.cz). Ultrazvuk do mladého prsu dobře vidí. Je lepší žít v klidu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19396
Dobrý den.
Prosím o radu. Jsem ve 20. týdnu těhotenství. Po dopravní nehodě, při které se naštěstí nic vážného nestalo, mám na levém prsu velkou a bolestivou modřinu. Zřejmě od bezpečnostního pásu.
Chci se zeptat, zda by z toho mohlo plynout nějaké potencionální nebezpečí? Nebo nemusím mít žádné obavy? Jaké kroky mám případně podniknout?
Předem moc děkuji za odpověď.
S pozdravem.
H.M.
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde jen o prokrvácení podkoží, které se rychle vstřebá. Nicméně pro Váš další klid v těhotenství , který je pro vývoj Vašeho dítěte potřebný, doporučuji : najděte si na www.mamo.cz adresu blízkého akreditovaného centra na vyšetření prsní žlázy a nechejte se vyšetřit ultrazvukem. Ceny se pohybují od 400 do 700 Kč podle lokality.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19395
dobrý den, Dg.ILC, z biopsie výsledek ER a PR 95%, Ki67 posit. v 35-45% nád. buněk.Onkoprotein p53 středně posit. v 10%.HER 2 negat. Dle MR jedno ložisko 15mm.Provedena segmentectome + SNLB. histologicky Gr 2, Ki 67 10%, ER a PR 80%.V SNLB v jednpm z řezů nalezeny 2 mikrometastázy karcinomu v rozměrech do 1,05 mm. Dg: pT1cpN1miMo.Užívám Tamoxifen a brzy započnu radioterapii v počtu 33.V rodině žádná zátěž.Bojím se co se mnou bude dál, ten strach je neskutečný,navíc jsem zdravotní sestra a o to je ten strach možná větší.
Odpověď: Milá sestřičko, strach je špatný rádce a má velké oči. Ve výsledku vyšel zhoubný nádor celkem ve středním pásmu agresivity. Pokud jsem pochopila, tak chemoterapie nebyla, což je potvrzením, že to léčba vašeho středně agresivního nádoru nevyžadovala. Mikrometastázy v uzlinkách - to je také dobré vysvědčení. Právě proto, že jste sestřička, musíte vědět, že není nemoc jako nemoc , ani není nádor jako nádor a že nejlepší léčba je odhodlání se uzdravit. Začněte na tom pracovat , i když vím, že snáze se to řekne, než udělá. Držím palce :o))
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19394
Dotaz č. 19387 Děkuji za odpověď k mému dotazu. Po pravdě napadlo mě i těhotenství, ale beru antikoncepci a i menstruace proběhla. Pro jistotu si udělám těhotenský test. Prso mě stále bolí i na omak. Pokud by šlo o hormonální změny, je to spojené s věkem? Nikdy se mi to nedělo tak jsem z toho celkem rozhozena. Ještě jednou moc děkuji za Vaši odpověď
Odpověď: Pokud bolí prs i na omak, může to také znamenat, že jde o obtíže přenesené z pohybového aparátu - blok žeber, zatuhlá lopatka. V každém případě bolestivost nepatří mezi příznaky, kterých je třeba se významně obávat. Jiná věc je, že jde o nepříjemnost na kterou nemáme rychlý lék.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19393
Benigní stín DQ 5mm bolestiví. Nález před pul rokem.Bez ložiskových změn,mikrokalcifikací a lymfadenopatie.
Odpověď: Benigní znamená nezhoubný. Jde buď o cystu nebo fibroadenom. Obě varianty se mohou zvětšovat, což nevadí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19391
Dobrý deň.Ďakujem za odpoveď na otázku č.19382.Už sa mi tam nevošlo napísať že som bola 3dni pred menštruáciou a asi 5dní predtým ma do pravého prsníka udrela malá dcéra.Modrinu som ale nemala.Môže to mať na môj popis vplyv?Vyšetrenie mi robili dvaja lekári preto rozdielne popisy.O pol roka mám prísť znova na mamografické vyšetrenie pravého prsníka.Mám z toho veľký stres.Ďakujem.G.B.
Odpověď: S tímto navrhovaným postupem slovenských lékařů nesouhlasím. KOntrola by měla být nejpozději za tři měsíce, měla by stačit ultrasonografie. Podstatné je, aby proběhly alespoň dva menstruační cykly. Pokud mají nyní nějaké podezření, měla by se provést cílená biopsie na oblast nejistého nálezu ihned. Pokud při kontrole za tři měsíce bude opět nejistota, je opět na místě biopsie pod ultrazvukem. Mamografi nepřinese žádné nové informace. Zkuste se s nimi domluvit, aby kontrola proběhla do tří měsíců. .....Úder do prsu obykle nemá vliv na kvalitu zobrazení, zejména, když nebyl provázen vznikem modřiny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19390
Dobrý den, ráda bych ze zeptala na vážnost sdělení lékaře: "Smíšený involučně - glandulární typ mléčné žlázy, vlevo v HZQ okrsek splývavé kresby vel. 23/17 mm dle UZ hypoechogenní ložisko vzhledu TU vpravo centrálně neměnný benigní stín vel 8mm, jinak bez ložiskových změn. Pacientka s nově diagnostikovaným kancinomem levého prsu v HZQ ložisko 22/15 mm bez lymfadenopatie. Biopticky solidně trabekulárně formovaný intenzivní karcinom G1 s neuroenokrinní diferenciaci ER 100 % PR 100 % HER 21+, KI 67 5 %. Stagingy bez generalizace. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Byl diagnostikován zhoubný ale velmi málo agresivní nádor s dobrou vyhlídku na úplné uzdravení, protože z ultrazvukového vyšetření není patrno ani postižení uzlin ve spádovém podpaždí a také nebyly prokázány vzdálené mezastázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19389
Dobrý den,Ca mammae I.dx.,pT1c/13mm/NO/i-//sn/uzliny0/1/pNúL0V0,dg.2015,duktální karcinom G2 s příměsí DCIS G1 bez angioinvaze,HER2 neg.Onkotype-13% . Operace 4.5.2015,32xradioterapie/ukončena 4.11.2015 a 5r.hormonální terapie-alozex.Za dva měsíce jdu na kontrolu po třech letech.Protože mám pořád velký strach z relapsu,chtěla jsem se zeptat,jaká je u mě prognóza,popř.když to dobře dopadne,jestli se už návratu po třech letech nemusím tolik obávat.A jestli u mě hraje roli i věk?Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Od začátku, tedy ode dne diagnózy byla šance na Vaší úzdravu veliká. Histochemické údaje o Vašem karcinomu jsou velmi příznivé. proto také nebyla u Vás aplikovaná chemoterapie. Samozřejmě, že ženy po menopauze, jako jste Vy, mají právě vzhledem k věku prognózu příznivější. Podle mého názoru je největším nepřítelem strach. Aby se ho člověk zbavil, musí v první řadě přijmout svou nemoc jako fakt a hned v druhém kroku se musí rozhodnout, že se úplně uzdraví a že se nemoc již nikdy nevrátí. S tím souvisí velká vnitřní změna, která se především projeví jako změna myšlení, odložení starých myšlenkových stereotypů, což je fůra zákazů a příkazů, které nám vtiskly naší rodiče a učitelé a které si přidáváme sami.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19388
Dobrý den, před třemi dny mě rozbolela bradavka u levého prsu a objevila jsem pod ní na tlak citlivou bulku, zároveň jsem v těchto místech cítila horkost . Dnes již citlivost, horkost i bolest polevila ale tvrdá bulka zůstává (3+3+3cm). Pravidelně chodím na mamograf i UZ a mám diagnostikované cysty. Na posledním UZ jsem byla před sedmi měsíci. Je mi 52 let.Na pohled žádné jiné příznaky nevidím. Mám velký strach zda se nejedná o rakovinu. Prosím o Váš názor. Moc děkuji. J.N.
Odpověď: Příznaky, které popisujete, se mi jeví jako zánět v cystě pod bradavkou. Hormonální změny , jejichž součástí může být zánětlivá cysta, jsou pro Váš věk celkem typické. Může jít také o zánět kožní žlázy, může jít i o zánětlivý absces. Formu zánětlivého karcinomu bych v této rozvaze nechala až na poslední místo. Diagnozu jednoznačně udělá ultrazvukové vyšetření. Píšete, že Vám cysty již byly diagnostikovány, ultrazvuk odhalí, zda v některé z nich vznikl zánět, nebo zda je v zánět v jiné struktuře prsu. Léta používám lokální léčbu, kterou si pacientky aplikují : v lékárně se dá volně koupit Višněvského balzám, namaže se ve vyšší vrstvě na postižené místo, překryje se igelitem, na to kapesník nebo menší plenka, nasadí se podprsenka a aplikuje po celou noc. Balzám lehce barví, proto je dobré použít starší prádlo, také nepříliš příjemně páchne. Jeho silice jsou však velmi účinné, zánět se vstřebá nebo naopak si vytvoří diskrétní cestu ven a vyprázdní se. Léčbu aplikujte alespoň týden, každou noc. Ověření ultrazvukem je však nezbytné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19387
Dobrý den, asi den před menstruaci mě začalo bolet pravé prso a dalo by se říct, že jsem cítila jak se mi jakoby stáhlo a zduřely se mi mléčné žlázy. Od té doby (je to cca 6dni) mě prso dost bolí a nahmatám si stále asi nejspíš ty žlázy. Mám prso takové tvrdší a občas horkost. Občas mě zabolí i v druhém prsu. Menstruace mi skončila asi před dvěma dny a nyní beru druhý den opět antikoncepci, ale žádné zlepšení jsem nezaznamenala. K lékaři si samozřejmě zajdu, bojím se aby se nejednalo o něco vážného. Děkuji za odpověď
Odpověď: Změny, které popisujete i klinické pocity s tím spojené, jsou typické pro hormonální změny. O tom si nejlépe popovídáte se svým gynekologem....dovolím si otázku, nejste i přes užívání antikoncepce náhodou těhotná ? Ale jen samotné hormony dokážou s prsní žlázou dělat divy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19386
Dobrý den paní doktorko, od září 2017 se lecim pro TNBC, T2N0M0, 29mm. 4xAC a 12x paclitaxel, efekt klinicky téměř kompletní remise. V UZ obraze jednoznačně nic nedohledano, na MMG okrsek zahuštění nepravidelných cipovitych kontur 10x6mm. Čeká mě ablace a SNB na zmrzlo. Ozařování jsem odmítla. Nevím, jestli ma smysl vyšetřovat uzlinu, když už mám chemo za sebou, jestli se neměla vyšetřit před chemo. Vůbec netuším, jakou mám prognózu s tímto typem nadoru.Dekuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Vyšetřit spádovou sentinelovou uzlinu z jednoho malého řezu je standardní a nepoškozující součást chirurgického výkonu. Pokud Vás bude operovat chirurg, který běžně operuje velké množství žen, bude i zásah v podpaždí citlivý. Stav uzliny po léčbě je velmi důležitý faktor pro plánování další léčby. Víte, stanovování prognózy je velmi ošidná záležitost. Za 30 let mé praxe mě mnoho žen, kterým jem nedávala šanci, překvapily úplnou úzdravou, v duchu se jim vždy omlouvám, když přijdou na další kontrolu, že jsem o nich smýšlela tak neoptimisticky. Nemoc i úzdrava je hluboce propojena s naším myšlením, se stereotypy našeho uvažování. Ženy, které dokázaly změnit své vzorce myšlení, které začaly žít a myslet svobodně bez nesmyslných vnitřních i zevních zákazů a příkazů, se uzdravily. Je to dlouhá cesta, ale ženy, které jí nastoupily, zvítězily. Bude to na Vás, hledejte. Každý uzdravuje svoji duši a své myšlení jinak.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19385
Prosím co znamená v nálezu stat Cysta v levém maxillarnim sinu děkuji
Odpověď: Znamená to nezhoubný útvar - cystu asi v levé dutině čelistní. Bylo to vyšetření dutin nebo něčeo jiného ?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19384
Dobrý den,
můj nález z biopsie je: inv.dukt.ca. ER 95%,PR 0%, Her 2 skore 0,
K67 1%. Operace (odstranění celého prsu + všech uzlin)- nádor již nenalezen, ale 3 uzliny byly pozitivní. Navržena hormonální léčba + ozáření. Neměla by být také vzhledem k postižení uzlin chemoterapie?
Odpověď: Vážená paní, Váš nádor měl velmi výhodný tzv histochemický profil, což znamená, že měl nízkou agresivitu. U nádorů, které mají takovéto pro pacientky výhodné vlastnosti chemoterapie nezabírá. Buďte štastná, ani nevíte, co by jiné žena daly za to, kdyby měly nádor stejně málo aktivní jako vy. U pozitivity uzlin je důležité, zda byly prostoupené nádorem celé, nebo zda v nich byly jen metastázy nádoru. Na závěr musím znovu opakovat, že pro málo agresivní nádory s nízkou růstovou aktivitou se chemoterapie nehodí, je zbytečná ( pokud se nádor dostane do uzlin, má stejné vlastnosti).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19383
Dobrý den prosím o radu.Vzhledem k cystam v obou prsech kazdy rok platím ultrazvuk.Chodím 5 let.V levém prsu mám cystu která je několik let dobře hmatatelna kvůli ní jsem začala na prevenci chodit, v lednu jsem byla po roce znovu pár jich přibylo ta velká měla 17mm nyní na konci menz.se zvětšila ne o moc, neboli jiné potíže nemám. Nevim zda se cysty mohou zvětšovat? Nikdy předtím se nezvětšila ani nezměnila. Mám to nechat být nebo jít po dvou měsících znovu na ultrazvuk když jsem v lednu byla? Ve zprávě paní doktorka z ledna píše vícecetne cysty bez patologie velikost do 20mm.Dekuji,pěkný den
Odpověď: Cysty jsou stav žlázy, ne nemoc. Některé ženy mají cystami prsy prostoupené, jiných žen se tato klinicky nevýznamná varianta typu žlázy netýká. Cysty jsou vyjádřením hormonálního stavu žlázy, po přechodu všechny postupně vymizí. Celoživotně se cysty zvětšují a zmenšují a to také nic neznamená. Celá věc má jen jeden háček: musí opravdu jen o cysty. Pokud docházíte do akreditovaného pracoviště ( adresy všech v ČR jsou stránkách www.mamo.cz) můžete být v klidu
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19382
Asymetr.denzity zlazy hlav.vCC projekciach-vpravo je zlaza denzna,menej prehladna.Obojstra.nereduku.typ zlaz.Bez zhlukuMK.Bez presvedc.lozisk.zmien susp.z malign.Ojed.benigne mikro-i makrokalcifikaty.Norm.obr.koze,podkozia a mamil.VUSG obraze nehomog.strukt.zlazoveho parench.a areami nizsej echogenity,s dorzal.tienmi,obojstr.hlav.v later.castiach prs.male cy.vpravo do4 mm,vl.6x2mm.Bez echostrukt.susp.z malign.VUSG obraze je hrubka zl.hlavne v LHQ symetricka,pohmatovo vpr.je tato oblast tuhsia v porovnani s ľa.stranou.V axilachLU benigneho charakt.Nezelam uver.G.B
Odpověď: Jde o velmi složitě popsaná vyšetření obou prsou v mamografii i ultrazvuku, kde nenacházím žádné výrazy, které by svědčily pro nález podezřelý z rakoviny. V obou podpaždích jsou uzliny beze změn, což je také dobré. Nevím jen, proč si lékař popsal rozdílný pohmatový nález- udává, že vpravo je žláza na pohmat trochu tužší, což samo o sobě nemusí vůbec nic znamenat. Dostala jste nějaké další doporučení a vysvětlení ?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19381
Dobry den ,jsem 4 mesice po operaci rakoviny prsu,od te doby trpim silenou bolesti tato bolest vubec neustupuje,nepomahaji prasky masticky proste nic.V noci nespim nemuzu vykonavat nic namahaveho.Doktori mi rikaji ze je to bezne po ozarovani ze to prejde,ze to muze trvat i rok.
Odpověď: Pokud tyto bolesti navazují na operaci, meli by se lékaři zamyslet, zda Vám v ráně například nezůstal nějaký operační materiál. Dlouhodobé neztišitelné bolesti po operaci jsem u svých pacientek zažila jen opravdu vzácně a spíše se objevovaly u žen, kterým byl odstraněn celý prs, než po operacích částečných, kdy většina prsu zůstává. Obracejte se stále na operujícího lékaře, ať se pokusí Vám nějak pomoci, Vaše obtíže nepatří mezi normání.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky