MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 15320
Dobry den prosim vas asi pred 4 mesici jsem byla na vysetreni prsou protoze sem si nahmatala bulky dve v prsou bylo mi receno ze je vse ok ale po vysetreni se mi udelali dvakrat tri nove vzdycky se udelaji a pak zmiznou jsou celkem velke a na dotek bolestive ted asi tyden mam zase tri na jednom prsu a jednu na druhem uz opravdu nevim co si myslet prosim odpovezte co si myslite je mi 24 let muj email je charlotka23@hotmail.com dekuji
Odpověď: Pročetla jsem si Vaše předchozí dotazy a zjistila jsem, že Vás stále dokola trápí stejná obtíž. Jste velmi mladá, Vaše prsní žláza ještě dozrává a toto dozrávání se projevuje u některých mladých žen - (stejně jako u Vás) poměrně bouřlivými změnami, které jsou vázány na menstruční a ovulační cyklus. Takovéto obtíže řeší čas, také těhotenství. Pro mladé ženy s Vašimi obtížemi je také vhodný nehormonální přípravek Mastodynon, kupuje se volně v lékárně, užívá se podle nádovu. Jde o směs bylin, účinek nastupuje velmi pozvolna, proto by se měl užívat nejméně 3 měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15319
Dobrý den,
dlouho době mě bolí levé prso v 3měs. Mám ho napjaté a na dotyk levé straně bolestivé.
Našla jsem si bulku podpaží. Myslíte, že bych s tím měla otravovat lékaře?
Děkuji N.
Odpověď: Na obtížích, které popisujete je nejvíce rizikový údaj hmatné bulky v podpaždí. Zcela určitě byste měla podstoupit ulrazvukové vyšetření v akreditovaném centru (www.mamo.cz), abyste věděla, zda jde o skutečně jen o nevýznamné hormonální změny spojené až se zánětem, něco se jedná o něco závažného (což je ve Vašem věku spíše málo pravděpodobné). Na pohmatový nález v podpaždí je nutné při vyšetření ještě extra upozornit. Bez žádanky stojí vyšetření do 500 Kč.Pokud budete mít potvrzeno, že bolesti vychází z prsní žlázy, můžete vyzkoušet buď kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Mastodynon se musí užívat nejméně 3 měsíce - podle návodu. Vitamin E se užívá v sestupné kůře : první měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Bere se vždy jedna denně po jídle, pupálka dvouletá v jedné tobolce k tomu. Kyselina listová (acidum folicum) se užívá po dobu tří měcíců, vždy jedna tabletka denně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15318
Dobrý den, mám 5-ti měsíčního syna a plně kojím. Malý od narození preferuje levé prso (proto vždy nabízím obě). Jeho váha je nyní cca 8,5 kg (porodní váha 3,540 g). Včera mi po kojení začalo bolet levé prso. Bolest jako kdyby tam praskla žilka, či podobně. po hodině se dotavila zimnice. Tento stav trvá i dnes- na prsu se zboku-od podpaží objevila rudá skvrna. 6ádné uzlíky necítím. Teplotu nemám. Co mám dělat? Z prsa stále kojím, protože to druhé začal syn odmítat a z flašky pít nechce už vůbec. Děkuji za radu, Lenka F.
Odpověď: Popis obtíží odpovídá zánětu v prsní žáze, možná také že máte současně řádící virózu, která se u Vás projevuje tímto způsobem. Jedinou radou zde je : především požádejte rodinu o pomoc a opravdu hodně odpočívejte, spěte. Bolestivé místě prsu ochlazujte, na zarudlé místo přikládejte obklad z tvarohu tak, jak to dělaly naše babičky a maminky. Pokud ovšem půjde teplota prudce nahoru, navštivte svého gynekologa. Někdy je opravdu těžké odlišit, zda se příznaky váží k viróze, nebo zda jde o bakteriální zánět prsní žlázy. Nepřestávejte kojit, dítěti neublížíte, naopak ono Vám pomůže odstranit mléko, které by v místě obtíže stagnovalo a bylo by další příčinou rozvoje zánětu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15317
Dobrý den,moje diag.invaz.duktal.karcin.grade II,ER neg.PRneg.Ki 67 60-70%,p53 100%,HER-2/neu 1+,M-8500/32.Chemo 4xAC/12Taxol 80mg/m2+CBDCA AUC2 weekly.Jsem po 1.chemo,3 dny moc nepoužitelná.Neumím si představit až to budu dostávat každý týden.Je v tom nějaký rozdíl?Prso mě velmi bojí,škube v něm a každou minutu připomíná moji nemoc.A je velmi horké.Zvládnu to_mužete mi k tomu něco napsat,bojím se,ale musím to dát.Děkuji I.K.
Odpověď: Vaše odhodlání uzdravit se je polovinou léčby a já Vám moc a moc držím palce, aby Vám pozitivní postoj a chuť zvítězit vydržel po celou dobu léčby. Takováto sebe-dotace je skutečně nezastupitelná. Také je dobré mít okolo sebe pár skutečných přátel, kteří Vám pomohou úděl léčby nést. Není totiž třeba být natolik statečná, že svým problémem nebutede "obtěžovat" nikoho ve svém okolí. Ti, z Vašeho okolí, kteří jsou teď zdraví, Vám mohou být zprostředkovateli energie, kterou tolik potřebujete. To, že v prsu škube, že Vás bolí, je známkou, že se zde něco děje. Předpokládám, že si během léčby Váš onkolog nechá udělat u Vás kontrolní vyšetření ultrazvukem, aby získal informace o tom, jak se nádorové ložisko mění. Horkost prsu si můžete chladit jak obklady, tak jako při zánětu při kojení přikládáním tvarohu. Tlumí se tím zánět v lymfatickém systému který je součástí Vašeho onemocnění, může přinést alespoň přechodnou úlevu. Chemolátky, které se podávají v týdenním režimu mají obvykle méně náročné vedlejší účinky, celkově se lépe snášejí. Držte se !! Zkuste v obdobích mezi chemo žít alespoń trochu normálně, jako dříve: kávička s dortíkem s kamarádkou, něco hezkého na sebe, kino, dotace energie z přírody. Račíná jaro, urvěte z něj, co to jde.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15316
Dobrý den. Je mi 31. Mám miminko, 5 měsíců. Plně kojim. Vcera sem si na pravém prsu nahmatala jakýsi útvar. Je to na okraji prsa, spis u žebra. Je nepravidelný, podlouhlý asi 2cm. Je na něm také mala bulka. Neboli to. Rozmasirovat nejde. Je před i po kojení stejná.
Prosím o radu, co by to mohlo byt. Mam se strachovat? Za 3 dny jdu na sono. Co se konkretne zjisti na sonu?Děkuji Lenka
Odpověď: Ultrazvuk zobrazí hmatný nález a ukáže, zda má tato bulka benigní - nezhoubné nebo maligní - zhoubné rysy. V tom je ultrazvukové vyšetření velmi dobrou metodou. Je nezbytné, aby vyšetření provedl zkušený lékař (akreditovaná centra jsou na www.mamo.cz). Pokud z provedeného vyšetření nebude jistota, je nejrychlejší cestou provést biopsii - odběr malého kousku hmatné tkáně za kontrolou ultrazvuku. Je to běžný jednoduchý výkon, který se bez obav dá provést i když žena kojí. Ve Vašem případě předpokládám přítomnost uzlinky, což je běžný projev virózy, kterou jste mohla prodělat i latentně (skrytě).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15315
Dobrý den
Byla jsem na mamografu,byl nález na levém prsu.Podstoupila jsem biopsii a nýí čekám na výsledky.Ted si tady čtu zprávu a v ní je napsáno:Symetrické mammy s intakt.kůží i podkoží,oboustraně denzní parenchym redukuj.typu ,vlevo na CC retromammárně drobný okrsek žláz.parenchymu do 10x8 mms cípatou kresbou.na MLO nález zaniká v denzitě parenchymu,doplněna Ml projekce,zde lese patrná.
Můžu poprosit trochu vysvětlit?

Děkuji
Odpověď: Na snímku, který byl proveden,když jste stála čelem k mamografu ( CCprojekce) so objevilo velmi podezřelé ložisko do 10mm. V druhé projekci téhož prsu nebyl nález tak jednoznačný. Vzhledem k tomu, že byla již provedena biopsie, dalo se ložisko vidět i ultrazvuku. Ultrazvukový obraz velmi pravděpodobně potvrdil podezření , které bylo na CC projekci, a které bylo také patrné při další doplnění projekci ( MI). Vaši lékaři u Vás řeší podezření na malý zhoubný nádor. Výsledek biopsie jednoznačně řekne, zda jejich popis mamografu a tudíž jejich podezření bylo na místě. Postupují zcela podle pravidel. Pokud se jejich podezření potvrdí, jde o včasný nález - proto se preventivní mamografie provádějí. Z biopsie také bude jasné, jaké vlastnosti má eventuální nádorové ložisko, podle toho se plánuje léčba. Vím, že jste ve velkých obavách, pokud jde skutečně o nádor ve Vašem prsu, zkuste vzít jako plus pro Vás, že se o něm ví včas, je malý o tudíž dobře léčitelný.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15314
dobry den mela bych takovy dotaz asi pred rokem se mi udelala v levem prsu malinkata boulicka jako hrasek ale obcasne mi to zmizelo a za posledni tydny se mi viditelne zvetsila neni ani bolestiva jen obcas na dotek a kdyz si trosku zmacku bradavku tak mi zni tece neco bileho a stuhlehoa jakoby naka voda a prsa se mi vyrazne zmencili myslite ze by to mohlo byt neco vazneho nedavno mi pak doktor nasel nakou vetsi tumorovou adnex cystu na vajecniku ktera se musi lpsk vindat mislite ze by to mohlo stim souviset nebo zda jde o nakou uzlinu mam docela strach dekuji mockrat za vasi odpoved a nazor.
Odpověď: Obtíže, které popisujete, jsou typické pro hormonální změny, zřejmě máte cystu přímo pod bradavkou. Určitě by bylo vhodné, aby se u Vás provedlo ultrazvukové vyšetření - a to v době, kdy máte maximální obtíže. Ultrazvuk by mohl rozšifrovat, zda se objevuje jen hormonálně změněný okrsek , nebo zda se plní a vyprazňuje cysta. V každém případě nejde o závažné onemocnění. Na obtíže poměrně dobře zabírá nehormonální lék Mastodynon, musí se užívat v kůře - nejméně 3 měsíce. Kupuje se volně v lékárně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15313
Dobrý den,
již pět měsíců nekojím, ale před sedmi dny se mi při sexu spustilo mléko. Prsa jsem úmyslně nemačkala a nic se nedělo. Dnes, po týdnu, mě začalo bolet (tupý tlak) pod levou bradavkou a opět jsem objevila i "mléko". Mám tento problém řešit, popřípadě s kým?
Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
J.
Odpověď: Problém, který popisujete je zcela normální, vychází z běžného hormonálního řetězce. Může za to hormon oxytocin, který se objevuje obvykle, když dochází ke stahům dělohy. Povzbuzuje také výron mléka z mlékovodů. U každé ženy se hormonální změny projevují jinak, proto budete-li toto konzultovat s jinými maminkami, budete překvapená škálou projevů - od nula až po velmi bouřlivé. Pro Vás je podstatné, že nejde o signál nenormálnosti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15312
Dobry den, byla jsem v prubehu mesice 2x na sono prsou,jen prevence,ale objednali mne na dvou pracovistich a nechtela jsem to zrusit. Je mozne, ze mi na jednom z nich byly zjisteny cysty a na druhem bez vyst? Na jednom utvar typu FA daneho rozmeru a na druhem byl jiz o 2mm mensi? Velice Vam dekuji!
Odpověď: Ano, je to zcela tak možné. Já osobně, pokud vidím drobné cysty, vůbec tím ženu nezatěžuji, za 25 let praxe vím, že jde o zcela zbytečné zneklidňování vyšetřovaných žen. Cysta jsou přechodná hormonální záležitost, někeré ženy jich mají plné prsy, jiné vůbec - na cysty nikdo nikdy neumřel. Prsní žláza je ve své struktuře velmi variabilní a cysty nikdy nejsou signálem současné nebo budoucí nemoci. Rozdíly v měření fibroadenomu jsou také velmi běžné. Každé lékař vidí hranici fibroadenomu jinde, záleží také, jak má nakalibrovaný přístroj. Podstatné je, zda zůstává FA přibližně stejný ( ale POZOR v rámci cyklu se FA zmenšuje a zvětšuje - přibližně až o 5 mm). Kontrola by tedy měla být na stejném pracovišti a hlavně ve stejnou dobu v rámci menstruačního cyklu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15311
Dobrý den,
měla bych dotaz. Je mi 29 let. Před 2 měsíci jsem dokojila malou a zjistila jsem, že při samovyšetření si již ani nepamatuji, jaká byla moje prsa před kojením, těhotenstvím. Přemýslím, že se objednám na preventivní sono. Myslíte, že to má v mém věku smysl, anebo se mám spíš obrátit na svého gynekologa?
Děkuji za odpověď. V (Neuvádějte prosím můj dotaz na stránkach.)
Odpověď: Provést preventivní ultrazvukové vyšetření po ukinčeném kojení je jistě dobrý nápad, je nezbytné se objednat do akreditovaného centra ( adresy jsou na www.mamo.cz), abyste měla jistotu kvality. Bez žádanky stojí vyšetření do 500 Kč. Budete-li mít po vyšetření jistotu, že jste v pořádku, otevřte si stránku Mamma centra Háje, BREAST UNIT PRAGUE ( www.mammacentrumhaje.cz, wwwbuprague.cz), zde je na první stránce instruktážní video, jak se správně samovyšetřovat. Bude-li tedy Vaše ulrazvukové vyšetření bez špatného nálezu, můžete se v klidu soustředit na techniku vyšetření, naučit se znovu poznávat, jak je nyní pohmatová norma konkrétně u Vás. Samovyšetřování je o tom, že se naučíte znát Vaší normu a že si každý měsíc po menstruaci ověříte, že se nic nezměnilo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15310
Dotaz č. 15300

Dobrý den, děkuji za zprávu. Ale stále musím čekat do 11.3.2015 na výsledky biopsie. Paní doktorka mi ještě napsal do zprávy že se mám pak hlásit v nemocnice. To je důvod asi kvůli odstranění té bouličky? Ta boulička mě bolela, než sem byla na vyšetření. Jestli to nemůže být nějaký svalový namožení, poslední době sem nesla těžké věci. Ještě jednou děkuji
Odpověď: Nejdůležitější je samozřejmě výsledek biopsie - jak popíše tkáň patolog. V nervozitě očekávání výsledku Vám, bohužel , nikdo nepomůže. Pokud půjde o nezhoubnou bulku, pak jistě není úplně zapotřebí podstoupit operaci - v tom případě si všechno nechte pořádně vysvětlit. V původním popisu, který jste uvedla, se nález jeví jako spíše nezoubný - benigní. Pokud však vyšetření prokáže bulku zhoubného nádoru, pak je samozřejě nezbytné bulku odstranit, v tom případě by následovala i další léčba. Ve středu budete znát pravdu, čekání neurychlíte ani, když se budete snažit získat výsledek dříve. Dejte patologům čas, ať Váš vzoreček řádně v klidu vyšetří.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15309
Dobry den, jsem ojednana na operaci prsou. Diagnoza zni: TU mammae bilat. Cysty volne pohyblive vel. asi 2,5cm resp 2cm, na aerolou ve VHQ loziskovelke asi 1,5cm plap. nebol.
HV dx- kribriformni infiltrujici karcinom Gl
sin-kribriformni infiltrujici karcinom mlec, zlazy
IHCV: dy- hr 100PROCENT OBA, CERB- NEGAT. kI-5 procent
sin-idem
Chtela bych jen zeptat, jak moc je to vazne. Dekuji
Odpověď: Nádor ve vnitřním kvadrantu v pravém prsu, ze kterého byla odebrána biopsie má velmi výhodná kriteria (vlastnosti), která byla zjištěna právě při odebrání vzorku. S takovýmto nálezem máte šanci na úplné uzdravení. I neúplně popsané charakteristiky nádorového ložiska vlevo jsou velmi příznivé. Oba nádory mají příznivé hormonální receptory a malou proliferační aktivitu, což se dá uzavřít jako malá schopnost množení zhoubných buněk uvnitř nádorů. Podle českých dat má skutečně velkou naději na úplné uzdravení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15308
Dobrý den, měla bych dotaz. Každou noc i několikrát, se probudím s bolestí v prsu. Spím na břiše. Bolavé místo si nahmatám i ve dne. Není tam žádný útvar. Jinak bolest necítím. Na mamograf chodím pravidelně po dvou letech. Paní doktorka mi nic nenašla, ani nevysvětlila. Děkuji za odpověď, hezky den Jana
Odpověď: Předpokládám, že ve Vašem případě jde o bolesti z některé části hrudníku, které se projikují do prsů, Spaní na břiše není výhodné ani fyziologické - ani pro dýchání, ani pro hrudní páteř. Zkuste tento zvyk změnit. Pokud nemáte rizikovou rodinnou anamnézu, je mamografie jednou za dva roky dostačující. Budou-li Vás bolesti obtěžovat i nadále, najděte si šikovného fyzioterapeuta, který by mohl rozšifrovat, odkud se do bolestivého místa v prsu obtíže projikují. Obvykle to bývají blokovaná žebra.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15307
Dobrý den, asi před dvěma týdny jsem objevila na levém prsu asi centimetrovou bulku. Minulý týden jsem byla u gynekoložky a ta mi jen řekla, ať jdu na ultrazvuk,nijak mě neuklidnila a ani neřekla co to může být. Poté se mi najednou zvětšila a bulka je trojnásobná a přijde mi, že povrch není rovnoměrný a jeden hrbolek je bolestivý, zbytek útvaru ne, celkově se mi zdá, že bulka je pohyblivá, ale nejsem si tím jistá. Na ultrazvuk jdu v pátek a moc se bojím, že rakovinu mám, je mi teprve dvacet. Myslíte, že je to pravděpodné a jak moc se mám bát operace? Děkuji za odpověď A.V.
Odpověď: Docela dobře jste Váš obtěžující útvar popsala. Myslím, že jde o změny spojené s dozráváním prsní žlázy, součástí může být i cysta. S rakovinou nepočítám, i když samozřejmě můj výrok nemůžete brýt jako 100% diagnostiku. Nedivte se, že Vaše paní doktorka Váš nález nekomentovala, že Vás neuklidnila. I ona čeká na výsledek ultrazvukového vyšetření. Budu držet palce, dejte vědět, jak jste dopadla.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15305
Dobrý den, už 5 měsíců nekojím a ted tak dva dny když si přitisknu prs, nebo malého chytnu přes prso tak mě projede v prsu bolest nic neteče ani žádné venkovní změny. Co to je ? mám navštívit gynekologii nebo ob. lékaře? Děkuji L.J.
Odpověď: Typ bolestivosti, jak jej popisujete, se nejvíce podobá bolestem, které provázejí blokády žeber. Mnoho obtíží vycházejících z hrudního koše se promítá do prsní žlázy. Ulrazvukovým vyšetřením provedeným v akreditovaném screeningovém centru jistě nic nepokazíte, alespoň se přesvědčíte o tom, že prsní žláza je v pořádku. Možná budete potřebovat dobrého fyzioterapeuta nebo nějaké chytré cvičení, které složitý organismus hrudníku srovná. Podívejte se na www.feldekrais.cz, možná, že Vás to bude inspirovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15304
Dobrý den, jsem nyní ve 29. týdnu těhotenství a v poslední době se mi stává, že mám po ránu pouze na pravém prsním dvorci takové jakoby bulky(viditelné zatvrdliny nebo jak to popsat), které ale po sprchování teplou vodou zmizí. Před těhotenstvím jsem to nikdy neměla. Zajímalo by mě co by to mohlo být. Děkuji J.S.
Odpověď: Neumím přesně popsat mechanizmus, jak vznikají tyto nezávažné změny bradavky v těhotenství, souvisí to určitým způsobem s mazovými a potními žlázkami kůže, které jsou obsažené i v bradavce. Těhotenství nebo-li, jak se dříve říkalo "jiný stav" je opravdu velmi jiný stav lišící se od normy. Užívejte těhotenství, masírujte bradavky, ať je máde dobře připravené na kojení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15303
Dobry den, velice vam dekuji za vasi odpoved 15285. Hned jsem si zasla na gynekologii pro zadanku na vysetreni. Dost me zarazilo, ze pan doktor mi ji vypsal aniz by se na me podival. Neprojevil absolutne zadny zajem. Jsem neporadna, ja vim. Na gynekologii jsem nebyla asi 8 let. Ani toto s panem doktorem nic neudelalo. Neprojevil sebemensi zajem me vysetrit. Mam sestru, ktera pracuje ve zdravotnictvi a diky ni jsem objednana na sono uz na zitra.Pristup pana doktora me prekvapil. Vam bych moc chtela podekovat za radu,snad to zitra dopadne dobre. Dekuji Marta
Odpověď: Pan doktor, který Vám vypsal žádanku zareagoval velmi pohotově, když Vám vypsal žádanku pro rezistenci, kterou máte v prsu. Měl se na Vás zlobit, že jste nedůsledná ? Zřejmě cítí obavu, že nález v prsu může být závažný a nechtěl Vás ještě znervózňovat tím, že se na Vás bude zlobit, protože nechodíte na prevenci. Jsem přesvědčená, že až mu přinesete výsledek z vyšetření prsů, vyšetří Vás i gynekologicky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15302
Dobrý den,byla mi provedena operace : odstranění uzlin, Biop. 1. Tuková tkáň z levé axily, lymfatické uzliny nepřítomny. Mikro : diferencovaná mírně prokrvácená tuková tkáň bez patalobických struktur. 2. Šedá veruka 7mm z levé axily. Mikro:ložisko seborhoické keratozy. Mám 6 dní stehy, kdy je vyndat. Beru xarelto na ředění krve. Na kontrolu mám jít 10.3. ( dnes mi 3.3.mi sundali obvaz a dali tekutý obvaz.Operace proběhla 25.2.a 26.2. jsem šla domů.
Odpověď: Pročetla jsem se zpětně veškerými Vašimy dotazy. Musím říci, že jsem nepochopila, proč Vám operace byla provedena. Možná mám málo informací. Z popisu vzorku je zřejmé, že v odebrané tkáni z podpaždí nebyly nalezeny žádné závažné ložiskové změny, které by pro Vás znamenaly budoucí léčbu. Věřím, že jste každým dnem po operaci v lepší kondici, že postupně mizí i modřiny, které jste měla po operaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15301
Dobrý den,v listopadu provedeno sono prsů,vše v pořádku.Začátkem února při stisku levé bradavky tmavý krvavý výtok. Opět sono,mamograf,vše v pořádku. Výtok přestal.Cytologie v pořádku, pouze krev bez maligních prvků.Jelikož výtok přestal byla zrušena duktografie a opět provedeno sono.Vše OK.Bohužel hned na to opět při stisku levé bradavky kapička vodnatého výtoku,i zabarveného do bílá (vodnatý mléčný). Jsem již z toho zoufalá. Můžete mi říct svůj názor? Děkuji. I.J.
Odpověď: Bílá nebo mléčná sekrece je z onkologického hlediska zcela nevýznamná. Nedokážu jednoznačně vysvětlit, proč jste po přechodnou dobu měla výtok tmavé barvy. Kdyby se příště opakovala tmavá barva, je třeba udělat otisk na bílý podklad, abyste si byla skutečně jistá, že je příměs krvavá. Obvykle je jen tmavě zelená. Pokud by se objevila příměř čerstvé krve, musí se neprodleně provést duktografie. Někdy se důvody sekrece nedokáží zjistit, někdy může jít o vyšší tvorbu hormonu prolaktinu, pak je třeba provést vyšetření z krve (obvykle ho provádí gynekolog).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15300
Dobrý den, potřebuji poradit. Popis: subj. hmatá bouličku v hzq vlevo bez vztahu k okolí cca 1cm, jinak bez obtíží, prevence screeningová mg, uz: involuční typ mléčné žlázy, I. sin. v hzq 15mm velký ynechogenní, ohraničení lož. ložiskových či infiltrativních změn , podezřelých mikrokalcifikací a lymfadenopathie t.č.
Z: Tabar I, spíše benigní ložisko v hzq I. sin- biopsie Bi-RADS 3
Birads výsledek: 3-birads- pravděpodobně benigní
Závěr: Nacházíme změnu, která bude velmi pravděpodobně benigní etiologie.

Děkuji
Odpověď: V horním zevním kvadrantu levého prsu máte nezhoubnou bouličku o velikosti asi 15mm. V nálezu se opakují známky benignity - nezhoubnosti této bulky. Lékař píše, že není třeba časněji kontrolovat, stačí preventivní (screeningová) mamografie v obvyklém termínu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15297
Dobrý den.Poslední dobou ca půl roku mě s menšími přestávkami velmi svědí jeden prs a to jen v jednom stejném místě.z pohledu na prsu nic nepozoruji ale je to úporné.mám se nechat vyšetřit ?V rodině jsme měly již rakovinu prsu.D.G.
Odpověď: Svědění není příznak, který by se vázal k rakovině prsů. Jde o obtíž kůže. Obvykle se velmi obtížně daří najít původ svědění.Zaměřte se na stravu, vynechejte citrusové plody, ale i jogurty. Zkuste objevit příčinnou souvislost mezi nějakým podnětem a svěděním prsu (strava, prací prášek, nervozita...atp).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15296
Dobrý den, mám takový problem v pravem prsu se mi udělala bulka, která se zvětšuje...na ultrazvuku neni stále vidět.... Mám strašné bolesti, nedá se to vydržet ...Doktoři nevědí co to je...:( Děkuji S.
Odpověď: Obtíže, které popisujete se mi opravdu těžko zařazují. Není možné, aby něco, co se zvětšuje, nebylo vidět na ulrazvuku. Co však možné je, že jde o hormonální změnu prsní žlázy, která je nejčastější příčinnou podobných změn u žen Vašeho věku. Zkuste si koupit bylinnou směs Mastodynon, kupuje se volně v lékárně. Užívejte ji podle návodu. To by Vám mohlo přinést úlevu. Možná se ve Vašem prsu objeví cysta, což také není závažný nález. Rakovinu prsů nepředpokládám, obtíže nejsou typické, ve vašem věku je nádorové onemocnění prsu extrémně vzácné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15295
Dobrý den,

na bradavce (téměř uprostřed) se mi objevila malá bílá kulička asi 2 mm a na dotek je znatelná. Objevila se již asi před rokem, ale to bylo nepatrné, a tak jsem tomu nevěnovala pozornost. Až poslední měsíc pozoruji, že se zvětšila. Na internetu jsem se nikde nic nedočetla, jen co se kojení týče, a to není můj případ, děti nemám, je mi 20 let, obracím se proto na Vás a žádám radu. Děkuji P.S.
Odpověď: Jde o vyplněnou mazovou žlázku, nĚkdy se také nazývá Mondorova žlázka. Jde o zcela nevýznamný nález. Někdy se bílý mázek vstřebá, jinak se naopak dutinka vyprázní navenek. Nálezu si vůbec nemusíte všímat. Pokud se významně klene nad povrch, můžete se pokusit ho JEMNĚ vymáčknout.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15293
Dobry den, 4 den kdy kojim dcera ublinkla naruzovele mleko. Dnes jsem diky odsavacce zjistila, ze z leveho prsu mne tece naruzovele mleko. Bradavka popraskana neni. Mohu si tedy nyni nechat prsa zkontrolovat, zda nejde o vaznejsi problem? Na poslednim kontrolnim ultrazvuku jsem byla pred 3 roky. Predem moc dekuji, KK
Odpověď: Při kojení se může objevovat krvavá sekrece a nemusí to mít klinický význam. Pokud by se však opakovaně objevila příměr prokazatelně čerstvé krve, je lepší nechat se vyšetřit alespoň ultrazvukem, pokud by se příznak jevil lékařům jako závažný, provedli by další vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15292
Dobrý den,prosím Vás dnes jsem měla kontrolní Mamograf po 2 letech, kde jsem se dověděla, že sono prsu, které bylo lx ročně je zrušeno,pouze zůstává 1x za 2 roky mamograf,který doporučí gynekoleg nebo obvodní lékař.Je mi 64 let, sledovaná jsem asi 15 roků - operace levého prsu bez onkologického nálezu/tuková záležitost/. Jsem pojištěncem OZP a nevím,zda v případě potřeby sono 1x ročně proplácí.Děkuji za odpověˇa jsem s pozdravem L.V.
Odpověď: Opravdu je to tak, že preventivní ulrazukové vyšetření mezi dvěma mamografiemi nehradí žádná pojišťovna. Pokud o něj i nadále máte zájem, budete si ho muset uhradit, ceny se pohybují od 350 do 500Kč.Dvouleté intervaly mezi mamografiemi se u ženy Vašeho věku celosvětově považují za dostatečné, ultrazvuk může přinést spíše doplňující vyšetření, ne však zásadní. Pokud se ultrazvukové vyšetření provede z důvodu nějaké nejasnosti jako návazné na mamogafii(ve stejný den), pak ho pojišťovna proplatí. Je těžké vysvětlit touto cestou, co vlastně může ultrazvukové vyšetření přinést, je to velmi variabilní, záleží na typu psní žlázy, obecně ale u ženy Vašeho věku je jeho výpovední schopnost izolovaně od mamografie malá. Pokud byla vyoperovaná bulka nezhoubná, nemáte vyšší riziko, než ostatní ženy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15290
Dobrý den, byla jsem na operaci uzliny v podpaždí, měla jsem drén,v ten samý den, v noci jsem umazala polštář od krve, sestra to převlékla. Píchali mi injekce , jako Heparin ( clacán, nepamatuju se jak se to jmenovalo. Druhý den mi vyndali drén a pustli mě domů. Beru Xarelto na ředění krve. Nyní mám kolem rány tmavé fleky, jako modřiny, za dva dny jdu na ambulanci, kontolu.Děkuju za odpověď. S pozdravem Zíkova Věra.
Odpověď: Všechno, co popisujete, jsou celkem běžné příhody, které mohou s provedeným výkonem souviset. Neuvedla jste, proč Vám byl proveden výkon v podpaždí, obvykle se neprovádí izolovaně. Na kontrolu jděte bez obav.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15289
Dobrý den,v lednu jsem byla na sonu pprs,jako prevenci,v nálezu mám nappsáno,Bilat.echogenní žlaznatá tělesa s rozložením ve všech kvadrantech bez ložiskových změn,Axily volnéé Z.Bez patologie v Uz obraze,ale pořád mám v pravém zevním kvadrantu měkkou sploštělou bulku,mám jí tam už dlouhou dobu,ale na UZ mi nic nenašli,kdy bych měla jít na další Uz prsou,mám 2.5 letého chlappečka,kojila jsem půl roku a stále mi po zmáčknutí bradavky vytéká bíla tekutina,je to z toho prsa jak mám tu bulku,kdybych měla jít na další vyšetření,nechci nic zanedbat,moc děkuji Jitka
Odpověď: Mléčná sekrece může po porodu přetrvávat i několik let - nejde o významný příznak. Je zvláštní, že popisujete zploštělou bulku, ale v ultrazvukovém obraze se neobjevila. Je to zřejmě proto, že tato "bulka" je obvyklou součástí Vaší prsní žlázy. Pokud je nález "bulky" stejný již několik měsíců, svědčí to pro nevýznamnost. Sono kontrola by měla jako prevence stačit opět za rok.Pokud by se nález zvětšoval, je lépe jít na kontrolu ihned i za cenu, že si jibudete muset uhradit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15287
Dobry den.chtela bych se zeptat.jaka je normalni objednaci doba na sono prs.po dlouhem premlouvani obvodni lekarky jsem objednana na 24.3.-jinak termin az cerven.zda se vam takvovy termin dostacujici po nahmatani bulky v prse?dima male dite.dost sparne nesu,co se muze zanedbat.
Odpověď: Termín 24.3. je u pohmatového nálezu za hranicí normy, podívejte se na tomto serveru www.mamo.cz na seznam pracovišť, možná, že najdete jiné, které Vám dá časnější termín.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15286
Dobrý den,paní primářko,mám dotaz týkající se mé maminky (57let). Včera byla na uz prsů na Zel.pruhu -zpráva v dotazu 15279.Maminka se moc bojí,nikdo jí pořádně nevysvětlil,o co se tedy jedná a nevím,jak v takovém stavu přečkáme ještě 20dní. Maminka ještě včera psala do Vaší poradny a paní primářka Houserková se zmínila, že by bylo vhodné udělat mamografii.Tu maminka měla v 2/2014 v pořádku a letos na doporučení své gynekoložky šla na uz vyšetření.Na Zel.pruhu chtějí rovnou tu biopsii,já si myslím,že mamografie by určitě byla také vhodná.10/2014: Ca 15-3(13,5).Co si o tom myslíte?Děkuji R.D.
Odpověď: Zjistit podstatu popsaného ložiska může v tuto chvíli opravdu jen biopsie. Význam mamografie není tak proiritní, i když, myslím, že si ji kolegyně ze Zeleného pruhu v den, kdy se bude provádět biopsie, určitě doplní. Kolegyně Houserková se ptala po mamografii z jiného důvodu - zda vůbec byla někdy provedena. Těžko Vám to mohu hlouběji vysvětlit.Tak, jak je nález popsán, jeví se, že by mohlo jít skutečně o ložisko nádorových změn - ovšem záleží, kdo vyšetřoval a jaká slova zvolil při popisu nálezu. Nerozumím, proč máte čekat ještě 20 dní ? Biopsie by měla být provedena v nejkratším možném termínu, toleruje se okolo 10 dní. Proč byl Vaší mamince v říjnu 2014 stanovován marker Ca 15-3 ? Také nerozumím, proč poslala gynekoložka maminku na ultrazvukové vyšetření rok po mamografii - vzniklo nějaké klinické podezření, pohmatový nález nebo jiná klinická známka ? Užívá maminka hormonální substituci?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15285
Dobrý den, našla jsem si v levém prsu bulku. Je asi 3cm velká. je nebolestivá. Nevím co mám dělat. Marta
Odpověď: Podívejte se na těchto stránkách www.mamo.cz na seznam akreditovaných pracovišť, která se zabývají vyšetřováním prsní žlázy a neprodleně se do některého objednejte. Buď přijdete se žádankou od gynekologa nabo praktika, nebo si vyšetření sama uhradíte. Neztrácejte čas, buď se zbavíte strachu, nebo se naopak rychle dají věci do pohybu a nebude ubíhat drahocenný čas. Neotálejte, prosím. dr Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15284
Vážená paní primářko. Loni v dubnu ve věku 40let mi byl diagnostikován Ca prsu pT1b N1( 1/10) M0. Uzlina zasažena v celém rozsahu, velikost ložiska 6 mm, bez zastižené angioinvaze, G2, ER 100%, PR 100%, KI 67 40%, FISH negativní.Absolvovala jsem záchovnou operaci, 4× AC, 4× Taxotere, 33 ozařování. Dostávám Zoladex, beru Tamoxifen. Všechna vyš.jsou v pořádku ( sono jater, rtg plic, scinti kostí, CT břicha a malé pánve). Chtěla bych znát Váš názor na mou prognosu vzhledem k vlastnostem nádoru a hlavně postižené uzlině. Děkuji za Váš čas a odpověď.
Odpověď: Jste hezky informovaná pacientka, neboť se ptáte opravdu dobře. Charakteristiky Vašeho nádoru ukazují na středně agresivní nádor, který má podle českých dat v Národním onkologickém registru velmi dobrou prognózu. Byla postižená jedna uzlina z deseti, což je velmi dobré skóre. S těmito charakteristikami Vaší nemoci, přestože v medicíně nefunguje nic úplně na 100%, bych si troufla řící, že máte šanci na dlouhodobou úzdravu v úplné kvalitě života, dokonce i na úplné vyléčení. To také bude záviset na Vás. Jak se ke svému proběhlému onemocnění postavíte, zda dokáže alespoň trochu odhalit, proč Vás postihlo, a zda dokážete svůj nový život zbavit nepotřebných balastů. Doufám, že alespoň trochu uchopíte, co se Vám snažím v tomto omezeném prostoru říci. Držím Vám palce do nového života, kde by jeho hlavním atributem měla být kvalita.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15283
Dobrý den, je mi 40 let a součástí mého životního pojištění je Program Lady pro případ onkogynekologické operace. Několik let jsem sledovaná UTZ s cystami v prsou, u pojišťovny mám tudíž výluku na "příčiny, následky a komplikace" těchto cyst.
Prosím Vás o vysvětlení možného vztahu mezi cystami a vznikem rakoviny prsu. Děkuji, hezký den.
Odpověď: Příčinný vztah mezi cystami a rakovinou prsu není žádný. Cysty vznikají jako následek hormonálních změn, objevují se u velkého procenta žen, považují se za jakousi širší normu v prsu. Jsem překvapená, že v pojištění Program Lady vůbec existuje nějaká výluka spojená s cystami. Cysty jsou prostě normální a nerizikové. Jednoho dne Vaše cysty samy zmizí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15282
Dobrý den,měla jsem před třemi lety,rakovinu prsu,těd nově nebolestivá 2 cm bulka v podpaží,mám za sebou těd dvakrát ultrazvuk,kde nepotvrzeny uzliny a tak stále nevím co to je a mou doktorku onkologickou už viditelně obtěžuji,ale bulku nahmatala a neví,jaké mám žadat vyšetření,aby se něco nezanedbalo.Děkuji Jitka
Odpověď: Pokud je bulka hmatná a současně viditelná v ultrazvukovém obraze, bylo by nejlepší udělat z ní biopsii jehlou za kontroly ultrazvuku. Pokud se bulka jeví v ultrazvukovém obraze jako běžná tkáň, půjde nejspíše o pozdně vazivové pooperační změny - pokud je v podpaždí, které bylo operováno. Takové změny nejsou významné. Je vždy lepší bít zbytečně na poplach, než opravdu něco zanedbat. Vaší lékařce by nemělo vadit, pokud za ní přicházíte s novými obavami.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15281
Dobrý den,
jsem 3 roky po porodu, kojila jsem do 7 měsíce. Před cca půl rokem mě začalo bolet pravé prso při zmáčknutí se objevila malá kapička bělavé barvy občas prso zabolelo, poslední měsíc/dva prso bolí neustále(tlak někdy až nesnesitelný,pálení a mravenčení v okolí bradavky) při zmáčknutí prsa teče žlutá tekutina už ne jen kapka ale více kapek. Prsa mám malá a povyslejší zřetelnou bulku jsem nenahmatala ani naštěstí nikde žádná deformace prsu. Mám syndrom PCO,hormonální antikoncepci neberu. Chtěla bych poradit co by tomohlo být zda se mám obávat. Děkuji za odpověd T.H.
Odpověď: Sekrece z mlékovodů, pokud je bělavá ,mléčná nebo dokoce nazelenalá, není signálem nějaké jednoznačné patologie v prsní žláze. ostatní příznaky, keré popisujete - bolest, tlak a jiné - spíše dělají dojem neurologických obtíží. Velmi pravděpodobně půjde o zablokování hrudní páteře, které se tímto způsobem projevuje, jakkoli se Vám to jeví zvláštní. Takové obtíže mívají nejastěji maminky , které chovají své malé děti (což je správné).
Zkuste nějaká vyrovnávací cvičení na páteř. sekrece z bradavky je významná tehdy, pokud je krvavá nebo tmavě hnědá. Nebojte se, dr Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15280
k dotazu č. 15279
Vážená paní primařko, velice Vám děkuji za odpověď. Mamografii nemám tento rok dělanou. Naposledy v březnu 2014. Na mamografii chodím každý rok, jen letos jsem udělala na radu své gynekoložky výjimku a byla jsem na sonu.Takže teď rovnou po sonu jsem objednána na biopsii. Ještě jednou moc děkuji. S pozdravem D.L.
Odpověď: Biopsie je nyní velmi podstatná, bude-li zapotřebí, bude jistě doplněna i mamografie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15279
Dobrý den paní doktorko, dnes jsem byla na sonu prsů. ..Vlevo v HZK na bazi prsu asymetrický vřetenovitý okrsek žlázy, centrálně s nepravidelnou hypoechogenitou, lehce setřelou strukturou a náznakem akustického stínu. Celková velikost okrsku je zhruba 23x15x7 mm. Další podstatně méně výrazný okrsek zhruba do 8 mm je ve vzdálenosti asi 10 mm směrem k rozhr. ZK.V levé axile jedna z LU s lehce akcentovanou vrstvou paranchymu. Závěr - okrsek nejisté povahy v HZK vlevo. Doporučena biopsie. Velice se bojím. Jak to vidíte Vy? Děkuji moc. Zdraví D.L.
Odpověď: Dobrý den,

píšete, že máte provedeno ultrazvukové vyšetření, kde vyslovili podezření na nález vyžadující provedení biopsie. Mám dotaz, zda Vám byla provedena také mamografie? Bez ní lze jen těžko ultrazvukový nález dobře posoudit a může a také nemusí se jednat o podezřelý nález. Uzlina v levém podpaží rovněž není jednoznačně podezřelá.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15278
Mohu odmítnout léčbu ca prsu a jak to potom probíhá mám nárok na léky proti bolesti-opiáty.Děkuji. A
Odpověď: Dobrý den,

léčbu odmítnout můžete, ale jak jsem již psala, i generalizované onemocnění má velkou šanci na úspěch léčby a kvalitní život pacientky. Tak si, prosím, vše dobře zvažte, neznám Váš případ, proto by určitě bylo dobré se domluvit s onkologem. Samozřejmě že na léky proti bolesti nárok máte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15277
Dobrý den, bylo by možno, abyste mi přeložili zprávu, co mi dnes napsala paní doktorka po sonu prsa? Oboustr. prosáklý parenchym difuzně rozložený, vlevo na rozhraní HQQ podkožně drobné hypoechogenní ložisko vel 6x6x3 mm s delší osou kolmou k sondě. Obě axily bez patol lu. Jsem objednána na histologii, ale do té doby, než budou výsledky asi zešílím :( Děkuji moc Zapomněla jsem napsat, že mám tříměsíční miminko, které plně kojím a u tohoto prsu mám od samého začátku problémy.
Odpověď: Dobrý den,

buďte klidná, nález není jasný a může se jednat o nezhoubnou změnu prsní žlázy, ve Vašem případě kojící ženy i o mléčnou cystu, která může mít naprosto různý obraz a imituje i nádor. Takže se uklidněte a vyčkejte na histologii z biopsie, kterou zřejmě máte podstoupit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15276
jak probíhá konečné stadium ca prsu A
Odpověď: Dobrý den,

nevím, co tím pojmem "konečné stádium" označujete. I v případě, že je onemocnění generalizováno, tzn. že jsou vzdálené metastázy v orgánech, se dá dnes rakovina prsu dobře a dlouhodobě léčit. Je zapotřebí se poradit s onkologem, který stav konkrétní pacientky zná nejlépe.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15275
Dobrý den, dnes jsem byla na ultrazvulovém vyšetření, je mi 43 let a paní doktorka mi napsala tuto diagnozu:Bilat. fibroglandulární struktura ml. žlázy, bez ložisek oboustranně. Axilly s lipomat. dystrof.uzlinami vel do 20mm delším rozměru -reaktivní. V color modu bez detekce patolog. vaskularizace, spektrální křivka nespecifická. Bez průkazu malignity.
Děkuji H.
Odpověď: Dobrý den,

Váš ultrazvukový nález je zcela normální, můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15274
Dobrý den je mi 37let,mohu jít na vyšetření již před 45rokem.Š.H.
Odpověď: Dobrý den,

na vyšetření prsů jít můžete, ale do 40. roku věku se provádí ultrazvukové vyšetření. K vyšetření - pokud nemáte problémy - nepotřebujete žádanku, hradí se. Cena je kolem 300,- Kč.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15273
Dobrý den, prosím vás, co přesně znamená "hutná žláza ve vysoké vrstvě ve všech QQ", je to v pořádku nebo není? Doktorka mi po vyšetření nic moc neřekla, až poté jsem si přečetla diagnózu a zajímalo by mě, co to je. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
nález je zcela v pořádku, můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15272
Dobry den, asi tak 3tydny mě boli leve prso,boli mě to ze stany od podpaždi až k proztředku pod bradavku, nevim zda je to hormony ale žadnou bouličku sem nenahmatala. Když sem byla menči bylo mi asi 10 nebo 11 let měla sem zanět leveho prsa lekaři však zanět odstranily ale nevim jestly se muže vratit. A teď si nevim rady. Děkuji O.V
Odpověď: Dobrý den,

se zánětem prsu v dětství to určitě nemá nic společného. Pokud máte pouze bolest bez zarudnutí prsu, tak to na zánět ani nevypadá. Bolesti mohou být způsobené jen hormonálně - rozšířenou žlázou a nebo mohou pocházet od horní hrudní či krční páteře. Prsa si můžete nechat vyšetřit ultrazvukem i za úhradu na některém ze screeningových center, seznam center je na těchto stránkách a nebo se můžete poradit s fyzioterapeutem, kdyby bolesti neustávaly.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15271
Dobrý den, jsem rok po operaci karcinomu levého prsu DZQ cT1NOMO ,je vhodná lymfatická relaxační masáž k detoxikaci organizmu, rašelínové koupele v lázních Třeboň, masáž lávovými kameny?
Odpověď: Dobrý den,

podmínkou masáží, zejména lymfatických, je, že jste v pořádku, tzn., že je nemoc odléčená, jste po radioterapii a nemáte známky onemocnění. Obvykle požaduje masér při lymfatické masáži i vyjádření onkologa, že jste v pořádku, jestliže to tak je, určitě všechny zmíněné procedury můžete absolvovat.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15270
Dobry vecer,minuly tyden jsem podstoupila operaci prsu tzv.mikrodochectomii pro stridave haemorhag.sekreci z pr.mamily.Byla jsem sled.od roku 2012.Podstoupila jsem vsechna vysetreni s negat.vysledkem.Dnes mi lekarka sdelila,ze rozbor po operaci ukazal,ze se tam vytvarel papilom.Ma dg.papiloma intraduct.mammae I.dx.Chtela bych se zeptat,zdali operaci je ma potiz vyresena a nebo se tento problem muze vratit.Mam obavu,aby se mi z toho nezacal nekde vytvaret nador v prsu.Na dalsi sono mam jit az na podzim. Nyni natiram ranu hemagelem,ale stale mne to boli.Dekuji za odpoed. S.T.
Odpověď: Dobrý den,

někdy se opravdu může stát, že malý nádorek v mlékovodu, tzv. papilom, který způsobuje krvavou sekreci, neobjevíme při žádném vyšetření a je prokázaný až operačně. Operace by měla ukončit Vaše potíže, není důvod se obávat rakoviny prsu. Máte 45 roků, takže každé dva roky by jste měla chodit na preventivní mamografii.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15269
Dobrý den,
je mi 23 let a včera jsem byla poprvé na sonu prsu a výsledky jsou takové v zhq je patrná fibrosní struktura mající splívající char. v pravém prsu ložiskové změny nejsou patrné mamila i retromární prostor v pravo beze změn,dukty přim.šíře.uzliny v pravé axile nezvět.norm.struktury.i v levém prsu patrná fibrosní struktura.ani v levém prsu ložiskové změny nejsou patrné,mamila i retromamární prostor beze změn a posílají mě do mamologické poradny chci se optat zdaly mám mít obavi nebo ne děkuji
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu je Váš nález normální. Nemusíte mít vůbec žádné obavy, nevidím důvod k odeslání do mamární poradny.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15268
Dobrý den jsem po ablataci prsu a srodiných důvodu jsem se psychicky zhroutila a paní dok.na psychiatriji mi napsala léky Amisulprid Mylan 50mg a nebyla si jistá jestli kvůli mé nemoci mohu tyto léky brát přidala mi je z důvodu, že 5 měsíců mám velké stresy a nemohu to zvádnout tak prosím o radu moc děkuji M.M.
Odpověď: Dobrý den,

zkuste se , prosím, poradit s Vaším onkologem, zda lze tento lék užívat u rakoviny prsu, protože jeho podání u této nemoci je diskutabilní a není úplně doporučováno.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15267
Dobrý den, na pravém prsu vedle dvorce se mi před deseti dny udělal ekzém, táhne směrem od paže, je to bolestivé. Jsem dva a půl roku po operaci levého prsu /zhoubný nádor/.Mažu si to předepsanou mastí, už to není tak červené,ale pořád to tam mám. Co mám dělat.Moc Vám děkuji za odpověď. J.P.
Odpověď: Dobrý den,

v tomhle Vám neporadím. Určitě jste již navštívila kožního lékaře, když si mažete ekzém předepsanou mastí, takže pokud není léčba učinná, musíte se obrátit na něj.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15266
Dobrý den, v místě kde začíná leve prso mně periodicky pali, zadní bylky jsem nenahmatala. Co to může být. Je mně 37.
Odpověď: Dobrý den,

nenahmatala jste tedy bulku a máte pálivý pocit v levém prsu- může se jednat o potíže, které vyvolává podráždění nervů, které odstupují z krční nebo hrudní míchy, tedy problém může být způsobený třeba blokem na krční nebo hrudní páteři. Zkuste navštívit neurologa, ortopeda nebo fyzioterapeuta. Prsa si můžete nechat vyšetřit pro Váš klid ultrazvukem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15265
Dobrý den, v poslední době mě svědí bradavky a okolí bradavek u obou prsů. Nevíte prosím, čím by to mohlo být způsobeno? Moc děkuji za odpověď. J.J.
Odpověď: Dobrý den,

to netuším, ale obdobné problémy se u žen vyskytují a nesignalizují obvykle nic závažného. Pokud je to dlouhodobé, bylo by vhodné se poradit nejdříve s kožním lékařem. Ve Vašem věku by jste měla absolvovat první screeningovou mamografii, pokud jste na tomto vyšetření ještě nebyla.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15264
Dobrý den, každý rok chodím na preventivní sono vyšetření prsů, je mi 34 let, letos jsem byla počtvrté. Žádné problémy nemám, dle zprávy jsem v pořádku, jen bych se chtěla zeptat, zda se mám do budoucna nějak obávat: BILAT.PŘIMĚŘENÁ BOHATÁ ŽLÁZA, NA RVK V PODKOŽÍ DROBNÝ BENIGNÍ ÚTVAR CHARAKTERU FA 11x8x4mm. V HVK UZEL ŽLÁZY S DROBNÝMI CYSTIČKAMI, CELKOVÉ VEL.30mm. BILAT.BEZ SUSP.LOŽISKOVÝCH ODCHYLEK, BEZ ZNÁMEK MALIGNITY.ZÁVĚR: BENIGNÍ ZMĚNY BILATERÁLNĚ. DALŠÍ VYŠETŘENÍ ZA ROK JAKO PREVENCE.
Odpověď: Dobrý den,

Váš ultrazvukový nález je zcela v pořádku. V prsech jsou nezhoubné útvary- fibroadenom a drobné cysty, které nejsou rizikem pro rakovinu prsu, takže se objevují běžně u zdravých žen. Ve Vašem věku je důležité provádět i samovyšetření prsů pravidelně 1x za měsíc.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15263
Dobrý den. Je mi 33, stale intenzivne kojim syna (7 mesicu). Pri sprchovani jsem si v podpazi nasla jakoby zvetsenou zlazu, v druhem podpazi nic nemam. V ramci vysetreni na revmatologii s jinymi potizemi mi vysla zvysena sedimentace, jinak veskere krevni testy negativ. coz doktorka prisuzuje mozne psoriaticke artritide. Moje matka byla nedavno diagnostikovana s CA prsu (je ji 58 let). Muzete mi prosim poradit? Dekuji. M.V.
Odpověď: Dobrý den,

v podpaží se může vyskytnout přídatná mléčná žláza, často se objevuje právě při kojení. Přesvědčit se o tom dá jednoduše, absolvujte ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center. Můžete si jej i zaplatit nebo Vám žádanku vystaví Váš gynekolog.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15262
dobrý den, dnes jsem byla na mamografii a pí doktorka mi napsala diagnozu: Žláza Tabár II. bez přímých i nepřímých známek malignity. Děkuji za odpověď H.
Odpověď: Dobrý den,
Váš nález je zcela normální, můžete být klidná. Tábar II znamená tukový typ prsu - ve Vašem věku obvyklý.

Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15261
Dobrý den chci se zeptat je mi 12 let a objevila se my v pravem prsu boule cvičim chci se zeptat co to he ďekuji
Odpověď: Dobrý den,

tak předpokládám jsi mužského pohlaví. Boule v prsu, zvláště jestliže se nachází za bradavkou, může znamenat rozšíření prsní žlázy, které se u hochů v Tvém věku může vyskytnout. Obvykle se jedná o přechodný jev, rozšíření žlázy časem zmizí. Asi by bylo vhodné navštívit dětského lékaře, může Tě pro jistotu odeslat na ultrazvukové vyšetření, které původ bouličky objasní.


Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15260
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je to fiolidní tumor. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
fyloidní nádor prsu je obvykle nezhoubný nádor, který ale může mít vzácněji i zhoubnou variantu. Proto pokud se prokáže biopsií nezhoubný fyloidní tumor, obvykle se doporučuje jeho preventivní odstranění.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15259
dobry den. z mamografie mi prisli tieto vysledky redukujuci typ zlazy so zbytkovymi okrskami zlazoveho telesa I-.resp.III.typ podla Tabara.Obojstranne su vyvinutemierne kalcifikovane cievy.Vlavo v LHQ je pruhovity pomerne dobre ohraniceny utvar smerujuci do pazuchy ine patologicke loziskove zmeny nevidim.Poprosim o blizsie vysvetlenie Dakujem
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu je v levém prsu v horním zevním oddíle útvar, který směřuje do podpaží. Budete se muset dotázat lékaře, který mamografii popsal, nedoporučil Vám další vyšetření, např. ultrazvuk ? Ložisko je dobře ohraničené, možná chtěl lékař napsat, že je nezhoubného charakteru. Popis mamografie by měl mít nějaký závěr a doporučení k dalšímu vyšetření nebo další kontrole. To z Vašeho popisu nevyplývá,

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15257
Dobry večer,na mamografii bylo pravo oválny utvar o rozm.15x10mm benigní cyata, pak ještě vyraznější žláza ovalného tvaru 12x8mm,která se zvětčuje po roce o 1mm,moje maminka zemřela na rakovinu prsou,starší sestra to měla taky,je my 40let,mám mít strach. děkuji za odpověd a prosím odpověd do e-mail.
Odpověď: Dobrý den,

z nálezů vyplývá, že je vše v pořádku, zvětšení žlázy o 1 mm i cysty v prsu jsou normálním jevem. Pravidelně sledovaná a vyšetřovaná by jste ale měla být, sestra jistě podstoupila genetické vyšetření a i pokud je genetika v pořádku /není genetická mutace/, měl by genetik nebo onkolog v poradně stanovit u Vás výši rizika pro rakovinu prsu a podle toho Vás budou na screeningovém centru dále vyšetřovat a sledovat. Je nutné si pravidelně jednou za měsíc provádět samovyšetření prsů a také pravidelně navštěvovat gynekologa.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15256
Dobrý večer, prosím o informaci, která vyšetření se dělají při kontrole na onkologii. Jsem po léčbě- 2 roky po operaci nádoru prsu a odebrání axily, a rok po ukončení léčby (8xchemo, 17x Herceptin, 33 ozařování a nyní Femara), mám bolesti v zádech a kyčli (při pohybu je slyšet chroupání), které jsou stálé, pouze, ustávají ,když si vezmu Brufen nebo jiné léky na bolest. Neměla by mi lékařka udělat vyšetření na kosti ? Poslední dobou mi otéká operované prso a počiťuji píchavou bolest. Koupila jsem si Wobenzyn, snad mi trochu uleví.
Odpověď: Dobrý den,

informujte, prosím, o těchto problémech Vaši onkoložku, měla by Vás odeslat na vyšetření. Určitě jste pravidelně kontrolována a zřejmě bylo vše v pořádku, takže nebyl důvod Vás vyšetřovat. Lékařka Vás odešle na vyšetření kostí, event cíleně na vyšetření páteře a kyčle a také prsů a celkově Vás přešetří.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15255
Dobrý den,v zrcadle jsem zjistila,že mám levé prso "povislejší"a menší,na pohmat možná méně"pevné"(což ale může být tím,že je menší)-ne moc,ale trochu ano.Myslím,že dříve to tak nebylo(neměla jsem prsa zcela symetrická, levé jsem mívala,myslím,vždy trochu menší,ale žádné nebylo povislejší než to druhé).Prsa velikost jen A až B.Při samovyšetření jsem žádné jiné změny nezaznamenala.Na mammologii chodím preventivně několik let,naposledy v VI/2014,bez nálezu,44 let.Mám jít k lékaři,nebo je to projev stárnutí:-)Pokud k lékaři,stačí za cca 3 týdny-měsíc,nebo se mám snažit o dřívější termín?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

z Vašeho popisu nevyplývá, že by se jednalo o onemocnění prsů. Asymetrie prsů je běžným jevem a vede i k tomu, že se každý prs nejen velikostí ale i vzhledem může časem lišit. K lékaři opravdu stačí zajít až s delším časovým odstupem, pokud si nic nehmatáte, tak klidně až po roce, 6/2015 pro Váš klid.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15254
Dobry den
Mam tupou bolest v levem prsu.A boli me to take pod levem podpazi.Cela leva ruka mi mirne brni.Tak jsem se chtela zeptat co touze bit.Dekuji moc
Odpověď: Dobrý den,

s největší pravděpodobností mají tyto problémy původ v onemocnění krční páteře a s prsem nesouvisí. Navštivte neurologa a poraďte se.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15253
Dobrý den, jsem měsíc po částečné operaci prsu, jizva je zhojena, ale před několika dny jsem si všimla, že ve spodní části jizvy došlo ke ztvrdnutí tkáně skoro podél celé jizvy. Mám se obávat nějaké recidivy nádoru nebo je to obvyklé? K jinému než chirurgickému léčení zatím nedošlo. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o obvyklý jev. V rámci hojení se jizva mění a vždy bývá tužší než okolní tkáň v důsledku přítomnosti vazivové tkáně. Jizva se časem /1-2 roky/ ustálí a nebude se již podstatně měnit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15252
Dobrý den,
můžete mi prosím vysvětlit 2 po sobě jdoucí zprávy sona?
1. Pokročilá tuk.involuce žlázy s hyperechogenními pruhy reziduální FG tkáně bez patol.lož.změn, vlevo v HZK je hyperechogen.fibrozni pruh s dors.akust.stínz na rozhraní fibrozy a tuk.tkáně - doporuceni na vstupni mamograf (ten jsem jeste vzhledem k veku 34 nepodstoupila)
2. Struktura pravidelna, loz.zmeny nezjisteny, dnes bez patol.akust.stinu, dukty nerozsireny, reg LU nezvetseny (dop.sonograf za mesic)
Zatizeni v rodine nemame, presto muze se jednat o prednadorovy stav? Lze zjistit markery z krve? dekuji
Odpověď: Dobrý den,

oba nálezy jsou v pořádku, nevidím důvod Vás za měsíc kontrolovat. Prosím,můžete uvést, kde jste byla ultrazvukem vyšetřena, na kterém pracovišti?

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15251
Dobrý den, před pár dny jsem si nahmátla bulku asi jako třešeň na levé klíční kosti. Je mírně bolestivá.Mám opravdu velká prsa takže při samovyšetření téměř nic nepoznám. Babička zemřela na rakovinu prsu. Myslíte,že by moje bulka mohla mít nějakou souvislost? Děkuji za odpověď Evik
Odpověď: Dobrý den,

to opravdu nevím. Je nutné provést vyšetření bulky-zjistit, zda vyrůstá z kosti nebo je v měkkých tkáních. Takže zajděte k lékaři, který Vás odešle nejdříve na vyšetření bulky na klíční kosti /na vyšetření rentgenem, ultrazvukem, podle pohmatového nálezu/ a pak podle charakteru bulky na další vyšetření ev. i prsů mamografem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15250
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je spolehlivý odběr vzorku bioptickou jehlou, pod kontrolou ultrazvukem, zda je jistota, že bude odebrán vzorek z nalezené bulky. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

ano je to velmi spolehlivá metoda.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15249
Hezký den, mám dotaz ohledně doplňujícího vyšetření. Po mamografickém vyšetření mi druhý den volali, že se musím dostavit na sono, protože se paní doktorce něco nelíbí. Jsem objednána za 10 dní. Nevím, zda je to běžnější jev nebo zda to signalizuje něco vážnějšího. Zatím jsem se s tímto nesetkala.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o běžnou záležitost. Mamografické snímky prohlíží vždy dva lékaři. Pokud se nález dává ženě ihned po mamografickém vyšetření a druhý lékař není na pracovišti v tuto dobu přítomný, prohlíží mamografii př. až druhý den, může mít jiný názor a může žádat ještě např. doplňující ultrazvukové vyšetření k upřesnění nálezu jako je tomu u Vás.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15248
Je mi sice teprve 19. Vím, že mi možná stále rostou prsa. Ale občas mě začnou v jednom místě tak bolet, že se pomalu i na veřejnosti musim někdy o dané místo "opřít", aby to přestalo. Navíc, mám jedno prso menší (což o to), ale zdá se...čehož jsem si před tím nevšimla...že je níže a není tak ohraničené od hrudníku, jako to druhé. Jako by tam těsně pod ním byla tenká (asi 1-1,5 cm šířka a tak 2mm tloušťka) vrstva tuku navíc. Mám se obávat? Mám nějak jednat? Za kolik je takové vyšetření pro někoho v mém věku a co zhruba obnáší?
Moc děkuji za odpovědi a Váš čas.
Odpověď: Dobrý večer. Jistě jde o hormonální změny, které se Váží k dozrávání Vaší prsní žlázy, během cyklu může být zduření žlázy oboustranné, ale i jednostranné. Vrozená asymetrie - rozdílná velikost prsou je vcelku běžná, většinou je rozdíl velikosti malý, zběžným pohledem prakticky nerozeznatelný. Někdy může být rozdíl ve velikosti větší (třeba i o 1 až 2 velikosti). Buďte klidná jistě nejde o žádnou vážnou chorobu. Můžete zajít na sono do některého z mammologických center - lze i bez doporučení lékaře, jako samoplátce, cena dle center 250-500 Kč, seznam na těchto stránkách. Další možnost je navštívit svého gynekologa, prohlédne vás a stanoví další postup a případná vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15247
Dobrý den, po fyzické námaze při jednostranném zatížení pravé části těla mám již dlouhou dobu (přes rok) bolesti v pravém prsu a bolí mě i v zádech. Několik dní po námaze se mi udělala na hrudi v tom trojúhelníčku malá načervenalá skvrna a ní bylo pár malých vodnatých pupínků, tři jsem měla i na zádech. Mám obavu, jestli mé prso nezasáhl pásový opar. Bolest byla z počátku pálivá až řezavá a ta řezavá doposud přetrvává. V leže se bolesti zmírní, při činnosti opět velké potíže. Prso je na omak měkké,uvnitř hmatné nerovnosti, zatvrdlinky. Od čeho ta bolest může být? K lékaři se bojím jít.
Odpověď: Dobrý večer. Bolesti budou pravděpodobně vertebrogenního původu (od páteře). Bylo by vhodné zajít k praktickému lékaři, vyšetří Vás a určí další postup - rehabilitace, popř. doplnění další vyšetření, atd.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15246
Dobrý den,
je normální samovolný výtok z levé bradavky? Tekutina, která vytekla sama je čirá či lehce nažloutlá? Mám se něčeho obávat? Při zmáčknutí prsu se objeví kapička tekutiny, ale jen na jednom prsu
Odpověď: Dobrý den. Není třeba se obávat, je to vcelku běžný úkaz, jde o změny hormonální - reakce mléčné žlázy na změny hladin hormonů v těle. Ty mohou vyvolávat i sekreci z bradavek/bradavky. Sekrece tekutiny čiré, bělavé, nažloutlé barvy většinou nebývá projevem závažnější změny v prsu. Pozornost vyžaduje sekrece krvavá nebo s příměsí krve.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15245
Dobrý den,
včera jsem si po večerní koupeli nahmatala tvrdší útvar, pod levou bradavkou. Nejsem si jistá, zda se jedná o bulku, či něco, co v prsu má být.
V pravém prsu tak tvrdé "útvary" nemám.

Mnohokrát děkuji za odpověd,
K.L.
Odpověď: Takto na dálku je obtížné přesně určit, o bulku jaké povahy jde, vzhledem k vašemu mládí, by to nemělo být nic nebezpečného, může to být např. cysta (ty se mohou v závislosti na menstruačním cyklu objevit a pak zase vymizet). Pro klid bych se objednala na sono.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15244
Dobrý den, dohromady jsem absolvovala 3 IVF cykly ( celé procesy) + 5 ket se zavedeným embryem a 7x ket bez zavedení embrya ( vaječníky nebyly připravené). Až poslední ket se podařil, poté co mi přidali estrogen (brala jsem až do 3 měs. gravidity) k dávkám Merionalu. Po porodu jsem teď ve stresu, jestli u mě neudeří po té hormonální zátěži rakovina. Gen.zátěž - babička z tátovy strany měla rakovinu prsu, jinak žádná rakovina. Jak moc se mám obávat té hor.zátěži po ivf v těchto dávkách? Kdy z těla tato zátěž vyprchá. Pomohl by detox? Nějaká prevence? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, především se uklidněte. Nejdůležitější prevencí před vznikem rakoviny je, vyvarovat se stresu a stresujících faktorů, dodržovat zásady zdravé životosprávy. Pro Vás je teď nejdůležitější si v klidu užívat krásného období mateřství s miminkem a všechny obavy z mysli vypudit. Hormonální léčbu jste ukončila již před řadou měsíců (minimálně 6-7), to už by měly být z těla vyplavené. Teď už jste pod vlivem jen svých vlastních hormonů.
Proběhla řada klinických studií, která se zabývala výzkumem výskyty rakoviny prsu u žen, které podstoupily IVF. Při léčbě sterility metodami asistované reprodukce (IVF) je užívána hormonální příprava a stimulace vaječníků. Většina provedených klinických studií nezjistila vyšší výskyt karcinomu prsu u žen léčených IVF, ve srovnání s neléčenými ženami s infertilitou.
V jedné studii bylo riziko vzniku karcinomu prsu poněkud vyšší, ale pouze v prvním roce po léčbě a po více jak 3 IVF cyklech.). Po hormonální stimulaci ovulace nepochybně může v organizmu ženy dojít k velkým výkyvům v hladině hormonů. Kdyby v tom období již v organizmu byly premaligní léze nebo nezjištěný nádor, opakovaná stimulace by teoreticky mohla způsobit proliferaci nádorových buněk (u nádorů závislých na hormonech). Ale mohlo jít prostě jen o zvýšený záchyt nádorů u žen, které jsou v IVF centrech opakovaně pečlivě vyšetřovány a sledovány.
Výskyt karcinomu prsu u žen léčených IVF, ale i těch, které hormonální stimulaci nepodstoupily je ovlivňována celou řadou různých faktorů. Zatím by bylo předčasné dělat obecné závěry a nemístné zveličovat obavy, které nejsou dostatečně prokázané.
V rámci prevence bych doporučovala pravidelné každoměsíční samovyšetřování prsu a 1x ročně si zajít na sono. Pro klid duše lze zvážit konzultaci u klinického genetika a provedení vyšetření na geny zvyšující riziko vzniku karcinomu prsu.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky