MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 14175
dobrý den,dnes jsem byla na vyšetření UZ prsů chtěla jsem se zeptat ,jestli je to vážné ve zprávě mám napsáno BIRADS 2 - benigní-četné lipomi děkuji za odpověd .Marie
Odpověď: Dobrý den. Vaše prsy jsou zdravé. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14173
Dobrý den, pane doktore,

před několika měsíci jsem si v podpaží...spíše na hranici podpaží a prsního svalu objevil malou asi 0,5 cm velkou bulku (je pod kůží a vypadá to, že s kůží není srostlá, spíše s tkání uvnitř), která je tvrdá a nebolí. Nedá se s ní moc hýbat, nebo spíše to nepoznám - jak je blízko prsnímu svalu a je pod kůží.

Jinak další zdravotní problémy nemám a bulka má pořád stejnou velikost.

Co myslíte, že by to mohlo být?

Děkuji

M.
Odpověď: Dobrý den, zde nejde o to co já si myslím, ale jestli jde o běžný stav či již onemocnění. Toto bez USG vyšetření nelze rozhodnout. Doporučuji Vám nechat si vyšetřit podpaží ultrazvukem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14172
Dobrý den,
je mi 39 a jsem poslána gynekoložkou na ultrazvuk. Poradila mi podívat se na Vaše stránky, že máte akce kdy na vyšetření přispíváte, jedná se o Zlín, šla bych do nemocnice Atlas, chtěla bych vědět, tedy podrobnější informace, protože na Vašich stránkách jsem nic nenešla. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, informace ohledně příspěvků k preventivním vyšetřením do 45. roku věku Vám poskytne Vaše ZP, občasné slevové akce pořádá i AVON - informace na bezplatné lince. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14171
Dobrý den,mám dva roky telisko Mirena.pred 6mesici jsem byla na laparoskopii cysty na vaječníku.pred operaci mi začala natekat prsa a byla bolestiva.po laparoskopii na čas problémy s prsy ustaly,ovsem nyní je mám opět a častěji,několikrát do měsíce mi prsa nasekají,jsou v nich bolestivé boule.mam dvě deti.kvůli prsum nemůžu ani ležet na břiše,ani běhat,pred4mesici jsem byla na vyšetření prsu jako samoplátce a vše bylo ok.mam jít opět nebo jsou tyto potíže normální?byla jsem i na gynekologie,zda nemám opět cystu,ale vše bylo ok.dekuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsu pociťuje do jisté míry většina žen, jsou vázány převážně na druhou polovinu mestruačního cyklu. Vy máte bolesti větší, které Vás obtěžují, nemusí být vázány na gynekologické onemocnění a mohou Vás trápit, i když Váš gynekologický nález bude v pořádku. Nejjednodušší je vyzkoušet některé nehormonální přípravky z bylin, které jsou běžně k dostání v lékárně a při dlouhodobém užívání ulevují někdy značně od bolestí prsů, chce to vyzkoušet. Jedná se např. o přípravky Mastodynon a nebo Orissa, ale v lékárně Vám obdobné přípravky pod jinými názvy nabídnou v širokém spektru. Zkuste to vyzkoušet.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14170
Dobrý den,
od roku 2009 jsem pozorovala občasné krvácení(několik kapek) z levého prsu. Bylo děláno MG,SONO (naposledy 5.5.2014),cytologie,vyšetřena hladina prolaktinu,2x MR a 3x neúspěšně duktografie.Gynekoložkou a onkoložkou dopručeno zavedení tělíska Mirena.Krvácení z prsu trvá většinou při menzes 2-3 dny.Je možné, že sekrece z prsu je hormonálního charakteru, z cyst nebo papilom? Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý den,

je dobře , že jste pravidelně kontrolována, krvácení z prsu je u Vás vázano jasně na menstr. cyklus, přesto nelze vyloučit zcela malý nezhoubný nádor mlékovodu, tzv. papilom. Krvácení ale může být spojeno i s jinými změnami mlékovodů a chemickým zánětem, který se neléčí a neužívají se antibiotika. To je pravděpodobné, protože situace u Vás je neměnná od r. 2009. Máte všechna možná vyšetření, to nepřínosnější z nich pro diagnostiku změn mlékovodů- duktografii - se ale nepodařilo provést. Proto jsou vhodné pravidelné kontroly a kdyby krvavá sekrece byla stále a nebyla vázána na cyklus, určitě by bylo nutné na to lékaře upozornit. Někdy se provádí i operace mlékovodu tzv naslepo, kdy se odebere chirurgicky konečná část mlékovodu před ústím na bradavku. Většina nádorků, papilomů, které mohou způsobovat krvavou sekreci, je lokalizována právě tam.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14169
Dobrý den, paní doktorko,

před několika měsíci jsem si v podpaží...spíše na hranici podpaží a prsního svalu objevil malou asi 0,5 cm velkou bulku, která je tvrdá a nebolí. Nedá se s ní moc hýbat, nebo spíše to nepoznám - jak je blízko prsnímu svalu.

Jinak další zdravotní problémy nemám a bulka má pořád stejnou velikost.

Co myslíte, že by to mohlo být?

Děkuji

M.
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že nic vážného, s prsem to nemá nic společného, může se jednat o nádor vazivové povahy- fibrom nebo o tukový nádor, ten na pohmat bývá ale měkčí. Bylo by přesto vhodné si nechat provést ultrazvukové vyšetření, žádanku Vám vystaví Váš praktický lékař.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14167
Dobry den,pred deseti dny jsem pri obejmuti manzela citila bolest leveho prsa,kolem bradavky to bylo velmi tvrde zespoda a bolestive,pichlave,pod bradavkou jsem citila bolestivou bulku,bylo to deset dni pred menstruaci,kterou jsem pred 2dny dostala.Ted uz bradavka neboli a bulka uz neni tvrda,ale je to spise jakoby granulovane lozisko,den pred menstruaci mi z bradavky tekla bila az biloprusvitna tekutina,pak uz ne.Jen z toho jednoho prsu.Palpacne jak v sede tak v leze nic necitim,jen kdyz uchopim bradavku s kuzi pod ni prsty.Muze se jednat o rakovinu?Mam strach,na sono jdu za 2tydny,dekuji,L.
Odpověď: Dobrý den,

bude se jednat s největší pravděpodobností jen o žlázu, která se už teď zmenšila a není tolik tuhá. Nález Vám ultrazvuk nejspíše potvrdí, dle popisu si nemyslím, že by se jednalo o zhoubný nádor..

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14166
Dobry den chtěla jsem se zeptat poletim letadlem sem po operaci prsa po chemo i ozarkach v dubnu to bylo rok uzivam tamoxifen musim mit nejake ockovani proti embolii dekuji za odpověď j.z
Odpověď: Dobrý den,

určitě ne, očkování proti embolii neexistuje, letět klidně můžete, kdyby byl let delší (6 a více hodin) je dobré
se občas projít,protáhnout, zahýbat nohama ...stačí přitahovat špičky nohou.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14165
Dotaz 14159. Pani doktorka,ta dysplasia.. je hormonalneho povodu? Lebo vsimam si,ze pred menstruaciou je o dost zvacsena a po menstruacii mensia. Aj prisa pred menzesom strasne bolia. Moze postupom casu z dysplasie,konvolut duktov a reaktivnych uzlin vznikbut aj zhubny nador? Mam sa byt kludna,aj ked ma opat caka kontrola?bojim sa,ze by to chceli operovat...Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

to, co máte v prsu je zcela normální a NEOPERUJE SE TO. Bolesti prsu v druhé polovině cyklu jsou považovány za normální a pociťuje je většina žen. Dysplázie, správně mastopatie, je jen výraz pro určitou nezhoubnou a běžnou změnu v prsu, rakovina z ní nevzniká. Opravdu to hoďte za hlavu a buďte klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14164
Dobrý den, byla jsem na preventivním vyšetření prsů ultrazvukem. Pan doktor mi v pravém prsu našel zapouzdřený útvar, pry něco jako znaménko, jen o něco větší - asi 7 mm. Tvrdil mi, že nemám mít strach, jen chodit na ultrazvuk pravidelně. Ale samozřejmě strach mám. Na mamograf ještě nemam nárok (bezplatné vyšetření), protože je mi 29. Není třeba v tomto případě vyšetření hrazeno? Předem moc děkuji za odpověď. Ivana
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku nutně na pravidelná vyšetření chodit nemusíte, pokud nemáte kupř. závažnou rodinnou anamnézu, tj. více přímých příbuzných s rakovinou prsu nebo vaječníku. Lékař u Vás našel nezhoubný malý útvar v pravém prsu, je na Vás kdy a jestli budete vůbec na ultrazvuk chodit pravidelně. Pokud by lékař shledal útvar podezřelým nebo nejasným, doporučil by jistě buď biopsii nebo kontrolu v kratším čase. Ultrazvukové vyšetření ve Vašem věku hrazeno není. Pokud chodíte na screeningové centrum, lze využít slev od 15.8. do 30.11., kdy firma AVON přispívá samoplátkyním 200,- Kč na vyšetření. V případě, že budete chtít ultrazvuk, doplácíte 100 Kč na vyšetření.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14163
Dobrý den,je potřeba jít na vyšetření,když bolí pouze levé ňadro. Po dotyku nebo někdy i bez? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

samotná bolest v prsu bez hmatného útvaru a bez podezřelých příznaků, není známkou nádoru.
Můžete pro Váš klid absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů, je možné i za úhradu (cca 300,- Kč) bez žádanky. Nutné to ale není.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14162
Dobrý den, je mi teprve 20 let a nahmatala jsem si tvrdší malou bouličku na levém prsu. Může se už v mém věku jednat o problém, mám vyhledat lékaře? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

nebude se jednat o nic závažného, bulka v prsu ve Vašem věku může být podmíněná nezhoubným nádorem, tzv. fibroadenomem nebo jen rozšířením žlázy. Bylo by vhodné zajít na ultrazvukové vyšetření prsů, které situaci objasní.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14160
Dobrý den, mám otázku při vyšetření sono prsu, mi bylo řečeno, že mám nález ... vpravo v místě hmatné resistence v axilární čáře je patrna drobná LU vel 8x 4mm. Závěr nic to není a za dva roky na kontrolu. Mám se obávat něčeho do budoucna a mám si to masírovat nebo brát nějaké léky přírodní děkuji za odpověd
,
Odpověď: Dobrý den,

uzlina je normální velikosti, takovéto uzliny do podpaží patří. Jste zdravá a nepotřebujete žádné léky, masírovat uzliny se nedoporučuje. Obávat se ničeho nemusíte, Váš nález je normální.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14159
Dobry den, pani doktorka. Dost casto sledujem prsnik,nakolko mam benignu dysplaziu,konvolut duktov a reaktivne uzliny. Su tieto veci v prsniku nebezpecne? vzdy po skumani prsa ma par dni prso boli.dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

nikoliv, nejedná se o nic nebezpečného, Vaše nálezy jsou v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14158
Dobry den, prosim vas co znamenaju reaktivne uzliny v axilach? je to nebezpecne?dakujem moc krat
Odpověď: Dobrý den,

reaktivní uzliny jsou uzliny, které zareagovaly na nějakou situaci ve Vašem těle, třeba na setkání s virem nebo bakterií při nějakém onemocnění, např. horních dýchacích cest, angína.. apod. Nebo na jinou situaci v organismu. Podezřelé uzliny, které jsou skutečně zvětšené a mají změněnou strukturu, radiolog pozná a event Vás doporučí na další vyšetření k praktickému lékaři..Reaktivní uzliny jsou běžnou záležitostí, nemusíte se obávat...

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14156
Dobrý den. Po screeningové mammografii jsem dostala vyrozumění o nálezu. Cituji obraz nové denziti v podobě neeostře ohraničeného cípatého zastínění na rozhraní HQ o vel. 6 mm.Zfibrocystická mastopatie oboustr. obraz nové denzity dx.Posílají mě na ultrazvukové vyšetření-ihned.
Za tři dny odjíždím na dovolenou do Chorvatska. Prosím o vysvětlení výrazů ze zprávy. Děkuji H.J.
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu máte v pravém prsu na rozhraní horních oddílů nově nález drobného útvaru nebo jen žlázy- z mamografie to často nerozhodneme- a tak Vás zvou správně na doplňující ultrazvukové vyšetření, kde se lékař pokusí rozhodnout, zda se jedná o žlázu nebo o ložisko.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14155
Dobrý den, prosím o názor - nekojím a před 3 týdny jsem měla zánět prsu, ale bez vytvoření abscesu. Přeléčeno ATB, zlepšení do 2-3 dnů. V prsu mi však zůstal nebolestivý útvar 2*3,5 cm, tvrdý, ale hladký, na žláze, dle UTZ obsahuje četná hypodenzní ložiska, ale závěr mi neřekli žádný, momentálně čekám nekonečných 14 dní na výsledky biopsie. Jsem přesvědčena, že před zánětem jsem tam takovýto útvar neměla, to bych opravdu nepřehlédla, navíc před 9 měsíci jsem měla preventivní UTZ. Může se stále jednat o pozůstatek zánětu? Nebo o takto rychle rostoucí nádor, který se projevuje zánětem? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nedokážu Vám přesně odpovědět. Může se jednat o pozánětlivé změny, ale musíte vyčkat výsledku biopsie, z popisu útvaru nelze s jistotou odhadnout, jaké je povahy.. Pokud jste před zánětem ale útvar nehmatala, nejspíše se zánětem souvisí..

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14154
Dobrý den,

je mi 40 let a mé matce (64 let) byl právě diagnostikován zhoubný nádor prsu v relativně časném stádiu. Dosud se v naší rodině podobná diagnóza nevyskytla. Je v této situaci vhodné, abych již podstoupila vyšetření prsů (i když se obecně doporučuje až od věku 45 let)? Děkuji, MK
Odpověď: Dobrý den,

nemáte podstatně zvýšené riziko rakoviny prsu, ve věku Vaší maminky se rakovina prsu vyskytuje běžně a není jí přisuzován genetický podklad. Ve 40 letech můžete zajít na první mamografické vyšetření, je to za úhradu, protože pojišťovny vyšetření hradí až od 45 let, je to na Vás.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14153
Dobrý den,večer jsem si nahmatala bulku vlevém prsu. Po prohmatání je celé prso zvláštně hrbolaté. V říjnu loňského roku jsem přestala po 2l.a 3m.kojit. Ve 22l. jsem měla dvě bulky způsobené hormonální antikoncepcí. Antikoncepci neberu, jsem po hysterektomii.Akorát si teď často chovám miminko. Tak nevím, jestli se mi jenom neplaší hormony. Moc děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne. P.R.
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat pravděpodobně o nezhoubné změny prsu podmíněné rozšířením žlázy. Pro Váš klid doporučuji zajít na ultrazvukové vyšetření na některé ze screeningových center, vyšetření lze absolvovat i bez žádanky za úhradu. Jinak je vhodné pravidelně provádět samovyšetření prsu pouze 1x měsíčně po ukončení menstruace tak, aby jste prsa znala.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14152
Dobrý večer,chtěla jsem Vás poprosit o vysvětlení těchto zkratek:ER+100%,PR+30-40%,MIB1+80%,c-erb2 0.Děkuji velmi.Backovska,je mi 36let.
Odpověď: Dobrý den,

zřejmě se jedná o zhoubný nádor prsu. ER jsou estrogenové receptory, je jich 100 %, PR jsou progesteronové receptory maxim 40 %, MIB1 je index proliferační aktivity, c-erb2 je onkogen, který je 0 (čili negativní). Jedná se o nádor, který má hormonální receptory (ER a PR je pozitivní) a bude tedy citlivý na léčbu antihormonálními preparáty, které se užívají formou tabletek, nejedná se o chemoterapii.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14151
Dobrý den,chtěla bych poradit. Už asi dva měsíce mě bolí rameno a tak sem náhodou přišla na takovou dlouhou bouli ,která vede do podpaží. Mám před menstruací. Před pěti lety sem byla na vyšetření a řekli mi že je to mastodonie. Jen mám divný pocit. Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,

zajděte si na ultrazvukové vyšetření, můžete si jej i uhradit (cca 300,- Kč) a pak nepotřebujete žádanku od gynekologa. Může se jednat jen o rozšíření žlázy a nebo o tzv. přídatnou mléčnou žlázu, která zasahuje až do podpaží. Ultrazvuk celou záležitost objasní.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14150
Dobrý den, je mi 47 let a byla jsem na mamografickém vyšetření, které bylo tentokrát velmi bolestive. Při odchodu jsem si všimla, že mi z jednoho prsu vytéká mléčná tekutina. Je možné, že to bylo způsobeno velkým tlakem přístroje? Nemám navštívit lékaře nebo je to běžné? Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,
je to zcela běžné, při velkém stlačení prsu na mamografu, je malá sekrece běžná, není nutné vyhledat lékaře, jedná se o běžnou záležitost.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14149
Dobrý den, pred časom som sa pýtala na krvavý výtok z bradavky u 11 mesačného dieťatka. Napísali ste, že mám dať tomu čas,že to ustúpi. Mala aj zdurenú prsnú žlazu(sono nález)..
Teraz sa mi zdá hrčka menšia,niekedy nahmatám,niekedy nie,ale výtok pretrváva už asi 3 týždne.Najprv trval 5 dní,potom 5 dní nič, potom zase nejaké 3-4 dni,potom 3 dni nič,potom mala kvapka,na druhý den nič, dneska zase zopár kvapiek. Ale tentokrát sa mi kvapky zdajú byť skôr tmavohnedé ako červené.Je to podla vás na ústupe? na sone mi povedali,že mám počkať nejaké 3 mesiace - nie je to dlho? dakujem.
Odpověď: Dobrý den,

v tomto se budete muset poradit s Vaším pediatrem, u kterého by Vaše miminko mělo být kontrolované. Nevím, zda byly u Vašeho miminka provedeny laboratorní odběry, apod. a zda vše ostatní je v pořádku. Pokud ano, nezbývá než počkat a stav by se měl upravit. Radila jste se 12. a 15.6. , je to krátká doba, takže skutečně tomu ještě dejte čas, 3 měsíce určitě nejsou dlouhá doba na úpravu stavu. Buďte ale pod kontrolou pediatra.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14148
dotaz č.14146
Dobrý večer,z lékař.zprávy jste mi odepsala,že mi byly odebrány vzorky tkáně z pravého prsu.Z mého pohledu mi vzorky odebraly z levého,u srdce.Shodou okolností mi lékařka začala UZ vyšetřovat mé pravé prso,až druhá lékařka upozornila,že mám nález v levém.Proběhl ten zákrok správně?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

ve Vaší zprávě je trochu zmatek, protože v popisu je uváděno ložisko vpravo vysoko axilárně a v závěru vyšetření ložisko vlevo axilárně. Této diskrepance jsem si nevšimla. Platí zřejmě závěr vyšetření, tzn. ložisko je vlevo axilárně a biopsie byla tudíž provedena správně. Při biopsii musí lékař ložisko dobře na ultrazvuku vidět, jinak ani nemůže být biopsie provedena. Takže se jednalo jen o překlep v popisu. Bát se nemusíte, dle všeho biopsie proběhla správně.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14147
Dobrý den,
jsem v 20. týdnu těhotenství a asi před týdnem mě začala svědět pravá bradavka. Měla sem ji jakoby potrhanou a trošku mi z ní odstával asi milimetrový kousek, který mě i bolel. Týden sem to mazala konopnou mastí a bradavka se celkem zacelila. Myslíte, že bych přesto měla jít na nějaké vyšetření, nebo to může být způsobené právě těhotenstvím? A je vhodné to nadále promazávat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

pokud se bradavka "zacelila", jak uvádíte, na vyšetření nemusíte. Změny bradavek jsou v graviditě časté. Pokud by se stav ale opakoval, bylo by vhodné navštívit Vašeho gynekologa a poradit se. Pokud to bude třeba, odešle Vás gynekolog na specializované vyšetření, př.ke kožnímu lékaři.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14146
Dobrý den,je mi 45 let,šla jsem na prevenční prohlídku na mamograf.Smíšený,involučně-glandulární typ mléčné žlázy,vpravo vysoko axilárně(na UZ v HVQ)nepravidelný sytý stín vel.asi 15x10 mm,jinak bez ložiskových změn,mikrokalcifikací a lymfadenopatie.Z:Tabár I.,BI-RADS 4,ložisko vlevo axilárně.
Již jsem podstoupila biopsii a čekám na výsledky.Děkuji za odpověď.L.K.
Odpověď: Dobrý den,

lékař u Vás nalezl v pravém prsu ložisko, ze kterého byly odebrány vzorky tkáně na histologické vyšetření a nezbývá než vyčkat výsledku biopsie. Obyvkle jsou výsledky k dispozici za 7-10 dnů.

s pozdravem Houserková



Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14145
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu. Co přesně znamená: UZ obou mamm, přístoj Sololine G40:
Bill. mama s bohatou pravidelnou žlázou o stejné výši a echogenitě, bez ložiskových změn. Vpravo ve VVk v místě hmatné rezistence povrchově uložený vs. fibroadenom velikosti 16x12 mm, mírně nehomogenní s lehkou vaskularizací. V axilách bill. reaktivní uzlinky do 6mm. Závěr: pravděpodobně benigní. Doporučení: Další kontrola přes mamární poradnu za 1/2roku při klin. stabilizovaném nálezu.

Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

lékař u Vás nalezl při ultrazvukovém vyšetření nezhoubný nádor prsu, tzv. fibroadenom, který se zejména u mladých žen vyskytuje v prsu běžně. Kontrola ložiska za 6 měsíců, bývá běžným postupem. Vy máte navíc výhodu, protože si ložisko hmatáte a tak si jej můžete pohmatem kontrolovat sama. Samovyšetření prsů by se mělo provádět pravidelně pouze jednou za měsíc po ukončení menses. Fibroadenomy během menstr. cyklu mění svoji velikost, nejmenší jsou pravě po ukončení menstruace. Kdyby se fibroadenom rychle zvětšoval, což se někdy může stát, tak se nechte vyšetřit dříve. V obou podpažních jamkách máte nezvětšené mízní uzliny. Jste v pořádku, můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14142
Dobrý den,jnenuji se Olina Hnátová a je mi 27 let. Na levém prsu se mi ze dne na den udělala boule docela velka a byla plná hnisu,muze se jednat o rakovinu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
zřejmě jste podstoupila punkci zánětlivého ložiska na chirurgii nebo na mamodiagnostickém centru. O rakovinu se nejedná, zánětlivá ložiska s obsahem hnisu (tzv. abscesy) jsou komplikací mastitidy (zánětu prsu). Léčí se punkcí s aspirací hnisu a zaléčením antibiotiky a protizánětlivými léky.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14141
dobrý den pani doktorko,jsem objednaná na mamografa zrovna v té době budu mít nebo těsně před ní menstruaci.má to nějaký vliv na vyšetření,vzhledem k tomu že jsou prsa nateklá nebo to nevadí?a nebo si mám přeobjednat na jiný termín?děkuji a ještě bych se chtěla zeptat jestli když mi na rakovinu prsu zemřela maminka jestli bych měla ještě podstoupit nějaké jiné vyšetření.a nebo stačí jak chodím 1xsono a 1xmamo v klatovech.myslela jsem nějaké genetické.děkuji
Odpověď: Dobrý den,

menstruace na kvalitu mamografického zobrazení nemá žádný podstatný vliv, takže se nemusíte přeobjednávat.
Pokud máte v rodině jednu příbuznou- i když maminku- s rakovinou prsu, nemáte vysoké riziko pro rakovinu prsu a jste sledována v dostačujících intervalech. Není u Vás indikované ani genetické vyšetření, předpokládám, že u maminky nebyla stanovena genetická predispozice (mutace) pro rakovinu prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14140
Dobrý den moc vás prosím o zhodnocení mého vyšetření popis¨-Pokročilá tuková redukce parenchymu,vpravo bez patolog.ložiskových změn a podezřelých mikrokalc.v čase bez nových denzit-stacionární intramem.uzlina centrálně.Vlevo centrálně okrsek distorze vel.7mm s mikrokalcifikacemi,na zvětšeném snímku zastínění mizí,mikrokalcifikace jsou dvě,benigního vzhledu.Paní dokt.říkala,že jsem v pořádku,ale mě děsí ty 2 mikrokalcifikace,nevím co to jemoc děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,

jste dle nálezu v pořádku, mikrokalcifikace Vás děsit nemusí, vyskytují se v prsní žláze běžně, jedná se o drobounké usazeniny vápníku, které se vyskytují i v jiných orgánech, nejenom v prsu. Lékařka si ještě doplnila zvětšený snímek a mikrokalcifikace i okolní žlázu hodnotila jako negativní- tedy bez podezřelých změn.
Takže skutečně můžete být klidná, nález je normální.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14139
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat mam tři děti a poslední dobou pozoruji že mi občas vyteče mazivo z prsu je to normální? Děkuji za odpověď. Horváthová
Odpověď: Dobrý den,

je to normální. Mléčná, někdy čirá nebo nazelenalá či našedlá sekrece může někdy přetrvávat i delší dobu od kojení a nebo se i s odstupem od kojení může objevit. Jedná se o hormonálně podmíněnou sekreci a není zapotřebí se kvůli tomu zneklidňovat. Pokud by sekrece byla krvavá, pak by bylo vhodné se nechat vyšetřit na některém ze screeningových center.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14138
Dobrý den,
asi před týdnem mě začalo pobolívat podpaží a nahmatala jsem malou bulku. Říkala jsem si, že je to od holení (třeba zanícený chloupek), ale bolest neustupuje, bulky už nahmatám 4, jsou bolestivé, nepohyblivé, největší je v oblasti, kde už chloupky nerostou. Navíc už mě asi 2 roky trápí výtok z bradavek, gynekoložka usoudila, že jde o vedlejší účinek psychiatrických léků (Lenuxin a Derin). Je mi 23 let a jsem z toho nervozní, mám se bát nebo skutečně o nic nejde? Nevím, jestli je to důležité, ale právě dobírám antibiotika (Duomox) kvůli zánětu zubů, k tomu Aulin. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

bylo by vhodné zajít na ultrazvukové vyšetření podpaží, event prsů na některé ze screeningových center, žádanku na vyšetření Vám napíše Vaše gynekoložka nebo praktický lékař. Může se jednat o zvětšené lymfatické uzliny v podpaží, může to souviset i s probíhajícím zánětem zubů. Nekrvavý výtok z prsů nevěstí nic špatného a bývá doprovodným příznakem užívání některých antidepresiv a psychiatrických léků, takže tím se určitě netrapte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14137
Dobrý den,asi před týdnem mi vznikla hnisavá bulka na levém prsu,mám ho větší než pravé,sestra říkala v květnu na mamografii,že je to normální.Bolí to,dnes jsem ho zalepila,aby se mi tam nic nedostalo,vřídek byl žlutý,bílý hnis s krví.Je mi 51.let,v rodině nikdo nic neměl takového,ani rakovinu.Taky mě svědělo prso,ale to bylo z potu.Děkuji za odpověd'.
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o kožní zánět, takže by bylo vhodné "vřídek" ukázat Vašemu gynekologovi nebo praktickému lékaři. Nevím, co je příčinou zvětšení levého prsu, v květnu máte provedenou mamografii s normálním nálezem. Bylo by vhodné upozornit gynekologa (praktika) i na zvětšení levého prsu, lékař rovněž posoudí, zda je zánět omezený jen na kůži a nebo se jedná již o zánět prsní žlázy.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14136
Dobrý den kdy můžu jít na rengen , jsem po ozařování prsu
Odpověď: Dobrý den,

bylo by vhodné upřesnit, o jaké rentgenové vyšetření se jedná. Pokud je nutné provést rentgenový snímek nějakého orgánu z diagnostických důvodů a je to nezbytné, tak kdykoliv samozřejmě. Pokud máte na mysli mamografické vyšetření prsu, tak na to Vás pošle Váš onkolog, obvykle po roce od operace nebo ozáření prsu, pokud nemá k dřívějšímu vyšetření nějaký důvod.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14135
Dobrý den, jsem ve 14. týdnu těhotenství po IVF, je mi 39 let.V levém podpaží jsem si nahmatala bulku, která nebolí a není kulatá, je tak do 1 cm a je spíše hlouběji pod kůží.Trpím v levém prsu na fibroadenomy,jeden mi byl v r. 2008 vyříznut, další menší mi tam zůstaly a ten největší se mi při poslední UZ kontrole (těsně před IVF)) zmenšil.Objednám se na vyšetření, ale vždy je to na delší dobu, tak bych chtěla znát Váš názor,abych se do vyšetření tak nenervovavala.Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

nemyslím si, že se jedná o něco závažného. Uzliny velikosti 1 cm se dají běžně v podpaží nahmatat, uzlina se může zvětšit jako reakce na prodělanou infekci (př. virózu) a nemusíte si toho hned povšimnout. Nález takových uzlin v podpaží je běžný. Uzlinku dobře zobrazí ultrazvuk stejně jako event nezhoubné nádory (fibroadenomy) v prsu. Nejdůležitější teď je, aby jste byla v klidu a to určitě můžete být, myslím si, že to bude v pořádku.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14134
Dobrý den,
prosím,pokud to bude možné o odpovězení závěru:
V resekátu levého prsu z rozhraní DKK fokus DCIS, G1
VNPI + věk: 1+1+2+1=5 ER pozitivní.
Kritický okraj 2,5 mm kraniálně.
Závěr: DCIS mammae sinistrae
Budu muset podstupovat chemo nebo něco jiného - Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o velmi malý včas zachycený zhoubný nádor levého prsu na rozhraní dolních kvadrantů (DKK).
DCIS je zkratka pro duktální karcinom in situ, což na rozdíl od invazívního zhoubného nádoru je nádor, který netvoří metastázy v uzlinách ani jinde v těle. G1 tj. grade (stupeň) biologické agresivity nádoru, je nejnižší, jedná se o nádor s velmi dobrou prognózou. VNPI je tzv. Van Nuys prognostický index nádoru, ER pozitivní znamená, že nádor má estrogenové receptory a bude dobře reagovat na léčbu antiestrogenními preparáty, jako je např, Tamoxifen či Femara.
Takže závěrem - jedná se o nepokročilý velmi zavčas zachycený nádor levého prsu, který nevytváří metastázy a nebudete rozhodně podstupovat chemoterapii, na místě je léčba antihormonálními (antiestrogenními preparáty), jedná se o tabletky, které Vám nebudou způsobovat žádné obtíže. Dle uvážení onkologa se může prs event ozářit (tzv. radioterapie).

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14133
Dobrý den děkuji za odpověd ,ale nevím co je ta mamární poradna nemyslela jste mamografie prsou? Za 14 dní jdu na ultrazvuk prsou ,nevím jestli stačí ,když mi ta naběhlá žíla jde pod prem k žebru!A na onkologii potřebuji asi doporučení?
Odpověď: Dobrý den,

mamární poradna je speciální poradna pro onemocnění prsů, kde většinou ordinuje onkolog nebo chirurg. Pokud není ve Vašem okolí, zajděte za Vaším gynekologem a nebo praktickým lékařem, kteří Váš nález posoudí. Je vhodné mít mamografii (pokud jste ji v poslední době neměla) a i ultrazvukové vyšetření se zaměřením na rozšířenou žilní strukturu. Pokud se jedná o Mondorovu chorobu, tak lékař obvykle stanoví diagnózu již pohledem a pohmatem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14132
Dobrý den. Mám před sebou vyšetření na mammografu a zároveň jsem dostala virózu. Můžu mammograf absolvovat i když mám teplotu 37,4? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

můžete.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14128
dobry den preji,mam paty den po vyriznuti abscesu na levem prsu na bocni strane.dnes mi na chirurgii p.doktorka vytahla steh.zitra mam prijit opet na kontrolu pry to mam zatvrdle a porad to dost boli.co to muze znamenat?m.n.
Odpověď: Dobrý den,

záněty prsu, které jsou komplikované abscesem, se často delší dobu hojí a ztužení v okolí jizvy může být známkou hojení (tvorba vazivové tkáně) a nebo i známkou přetrvávajícího zánětu. Lékařka na chirurgii pozná, o co se jedná a v případě nutnosti Vám nasadí event další antibiotickou léčbu nebo protizánětlivé léky (předpokládám, že jste antibiotika již užívala). O nic zhoubného se jistě nejedná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14127
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda je vhodné při fibrocystické dysplazii prsou zavedení antikoncepce Mirena. Mám obavu, že hormon obsažený v preparátu se v určitém množství resorbuje a působí i celkově, nikoli jen lokálně. Proto by mě zajímalo,do jaké míry může ovlivnit hormondependentní prsní tkáň. Je mi 34 let, mám 3 děti.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

Mirena je nitroděložní tělísko, které uvolňuje denně pravidelné malé množství hormonu levonorgestrel (gestagen). Tento hormon působí pouze ve svém bezprostředním okolí, tedy především na děložní sliznici. Do krevního oběhu se vstřebává jen zcela minimálně. Nevím na základě čeho Vám diagnózu fibrocystické mastopatie stanovili, jestli jste měla biopsii prsu, protože se jedná o histologický termín. Cysta zejména malé se vyskytují v prsní žláze běžně. Mirena neovlivňuje prsní žlázu a nemá vliv na výskyt cyst.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14126
Dobrý den,už přes týden mam pod prsem k žebru jako by naběhlou žílu a na dotek žebro bolí ,úraz žádný ,nosím podprsenku s kosticemi ,tet rači chodím bez ní trochu sem to k tomu přisuzovala, ale nějak se to nelepší, jsem s toho nervozní Děkuji K.
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o zánět povrchové žíly hrudníku (tzv. Mondorova choroba), není to závažné onemocnění, dá se dobře léčit protizánětlivými léky, ale je nutné, aby jste navštívila odborníka- lékaře v mamární poradně, chirurga, nebo onkologa. Je nutné "naběhlou žílu" vidět, takto na dálku se jen dohaduju, o co se jedná. S nošením podprsenky s kosticí onemocnění nesouvisí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14125
Vážená paní doktorko, mám diagnostikovaný fyloidní spíše benigní tumor a v pátek nastupuju na operaci. Při pohmatu na bulku se mi však zdá, že se nádor buď změnil nebo se zvětšil. Má smysl žádat ještě další US vyšetření, i když bych si ho sama zaplatila? Během diagnostického procesu ( měsíc) mi totiž vyrostl cca o 6 mm a nyní jsou to další 3 týdny. A upřímně, jsem z té změny nervozní. Děkuji za Vaší odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

fyloidní nádory, i když jsou nezhoubné, mohou růst rychle. Ultrazvuk nemá tak krátce před operací žádný význam, může být malá změna velikosti nádoru (v mm), ale nádor Vám stejně při operaci odstraní v celém rozsahu. Nebojte se, operaci máte v pátek, malé změny velikosti nádoru se nemusíte obávat, je to běžné.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14123
dobrýden,před rokem operace šž pro papilokarcinom s meta v uzlinach,podam radiojod a vunoru 2014 dle cel.scinti vše negat.,přesto mi podan ted v červnu zajiš.dávka radiojodu.muj problám je,že mě delší dobu bolí obě prsa,dnes po zmáčknutí levé bradavky bílý výtok.18.5.2014 jsem musela na měsíc vysadit euthyrox,moc se obávám že se mi rakovina dostala do prsou,i když jsem před rokem ultrazvukově prsa měla v pořádku,já osobně jsem žádnou bulku nenahmatala.proč ta bolest abílý výtok?mám strach,děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů, bílá (mléčná) sekrece jsou známkou hormonálních změn a nikoliv rakoviny prsu. Sekrece nejen bílé barvy, ale také čirá, našedlá, nazelenalá nevěstí nic špatného. Pokud by sekrece byla krvavá, je určitě vhodné se nechat ihned vyšetřit na některém ze screeningových center. Nedoporučuje se také prsa "mačkat", protože tím sekreci podporujete. Jinak si můžete nechat provést ultrazvuk prsů po roce, ale rakoviny prsů se bát nemusíte, Metastázy rakoviny štítné žlázy do prsu nejsou obvyklé.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14122
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se vyšetřují prsa s implantáty. Slyšela jsem, že mamograf není vhodný, tak jakým jiným způsobem se prsa vyšetřují, aby se předešlo případnému nádorovému onemocnění? Prsní implantáty mám od r. 2001 a nyní mám zvláštní pocit v levém prsu. Mockrát děkuji. S pozdravem K. N.
Odpověď: Dobrý den,

nevím, kde jste slyšela, že mamografické vyšetření není vhodné. Prsy s implantátem lze vyšetřit mamograficky stejně dobře jako u žen bez implantátů. Od 40 let je preventivně již vhodnější mamografické vyšetření- po dvou letech. Pokud by jste se chtěla vyšetřit teď, bylo by vhodné zvolit jako první vyšetření ultrazvuk a mamografii event doplnit dle nálezu nebo Vašich potíží (uvádíte potíže s levým prsem).

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14121
Dobrý deň, mám 26 rokov. Z vyšetrenia ultrazvuku prsníkov badať cystické ostro ohraničené ložiská do veľkosti 0,62 cm bez doppler signálu, záver: mastopathia cystica bilat. So správou som ešte nebola u svojho gynekológa, ale zaujímalo by ma, či je zlé znamenie, keď z celého mesiaca ma prsníky nebolia len tak asi 10 dní. Je to bolesť ostrá, zbokov a zhora, prsia sú opuchnuté, bolia pri akomkoľvek pohybe s nimi a o to viac, keď mám košík veľkosti D (veľmi ma to obmedzuje pri športe) ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň
Odpověď: Dobrý den,

v prsech máte dle ultrazvukového vyšetření velmi malé cysty- jsou to dutinky vyplněné tkáňovou tekutinou a výskyt těchto malých cyst v prsu je často přechodný v závislosti na fázi menstruačního cyklu - vidíme je na ultrazvuku někdy jen v druhé polovině cyklu. Bolesti prsu v závislosti na cyklu jsou normální. Pokud je bolest silnější - jako je tomu u Vás-zkuste se poradit s Vaším gynekologem, může Vám př.poradit ohledně užívání vhodné HAK. Na trhu jsou také preparáty jako je Mastodynon nebo Orissa (která obsahuje i vitamin E), lze je zakoupit v lékárně, jsou to nehormonální přípravky, z bylinek, které ulevují při delším užívání od bolestivosti prsů.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14120
Dobrý den,byla jsem na UZ po pul roce s výsledkem Birads 3: mám v pravém prsu dvě stacionární ložiska: jedno 5 mm hypo až anechogenní - to bylo biop. ověřeno s výsledkem floridní adenoza, druhé 10 mm je izoechogenní a hmatné - prý FA nebo adenoza.Kontrola opět za 6 měsíců.Jak závažný je prosím nález a jedná se o prekancerozu? Proč se hodnotí Birads 3 a ne třeba Birads 2, když mi lékařka sdělila, že jsou naprosto bezpochybně benigní.
Odpověď: Dobrý den,

v případě BI RADS 3 je jistota nezhoubného nálezu velmi vysoká, ale pro jistotu se doporučuje kontrola do roka. V případě jistě nezhoubného nálezu, klasifikujeme BI RADS 2, nemusíme kontrolovat. Často hodně záleží na zkušenosti lékaře, zda si je naprosto jistý nezhoubným nálezem, někdy je také přílišná opatrnost lékaře na závadu a vede ke zbytečným kontrolám zcela nezhoubných ložisek. Situaci nedokážu více posoudit. Vaší výhodou je, že si můžete sama nález kontrolovat, píšete, že je ložisko hmatné. Kontroly palpačně se provádí pravidelně jednou za měsíc po ukončení menses. Pokud by se ložisko zvětšovalo, je jistě nutná kontrola.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14119
Dobrý den, prosím o radu.
Po cvičení jógy mě začalo druhý den bolet za krkm a odpoledne i bolet pravý prs.
Citlivý na dotek v mísrě okolo bradavky a hmatám zduření za bradavkou. Druhý den se mi ti zdálo lepší, a třetí den se mi okolo bradavky objevilo začervenání. Přesto, že bolest ustupuje. Co by to mohlo být?
Děkuji za odpověď!
M.M.
Odpověď: Dobrý den,

pokud je prs zarudlý- jak uvádíte- může se jednat o počínající zánět prsu, bývá u něj i bolestivost prsu. Zkuste užít protizánětlivý lék, např. Ibalgin 600 (2x1 tbl) klidně několik dní a pokud by nález neustupoval a nebo se dokonce horšil, je nutná návštěva lékaře- nejlépe gynekologa- který situaci posoudí a event. Vám předepíše antibiotika. Bolesti, které máte v oblasti krku jsou od krční páteře a tyto bolesti se také mohou propagovat do prsu. Nikdy ale potíže od páteře nezpůsobují zarudnutí prsu, proto myslím i na zánět.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14118
Dobrý den,14 dní cítím napětí a bolestivost prsů,přičemž levé je bolestivější a nahmatala jsem si v levé horní časti bulku bolestivou na dotek.První měsíc beru antikoncepci,po 5 letech,pro bolestivou menstruaci a cystu na vaječníku/Foxinette neo/Mám občas bolesti hrudní páteře,kdy mi jde bolest do levé ruky,jsem levička.Má doktorka má dovolenou,mám si zajistit alespoň sono v screen.centru nebo počkat na její vyšetření.O co se jedná?Je mi 38 let.Děkuji za odpověď,hezký den
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se jedná jen o změny hormonální v souvislosti s nasazením HAK. Můžete si ale pro Váš klid zaplatit ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center, cena je cca 300,- Kč a v případě, že vyšetření hradíte, nepotřebujete žádanku od lékaře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14117
Dobrý den,
mám 29 a dvě dcery (3,1).Obě asi 6 měsíců kojené.6dní mě pobolívá pravé prso,nahoře kousek od podpaží jsem si nahmatala tvrdou malou bulku,na pohmat docela bolestivá a zdá se nepohyblivá.Bolest trošku vystřeluje do podpaží a do ruky.Samozřejmě jsem se hned objednala na mamograf a čekám na vyšetření.Ale nervy pracují,jsem nervózní.Může se jednat o rakovinu prsu?Mám se znepokojovat?Nebo jsou to spíš příznaky nějaké cysty?Vím,že výsledek mi řeknou až po vyšetřeních,ale chtěla bych se psychiocky připravit na to,co mě zhruba čeká.Velmi děkuji. H.N.
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku obvykle začínáme vyšetření ultrazvukem, mamografii doplňujeme dle nálezu na ultrazvuku.
Rakovina prsu je ve Vašem věku vzácná, spíše se bude jednat o změny nezhoubné, cystu nebo fibroadenom nebo jen o rozšíření žlázy. Tyto nezhoubné změny mohou být rovněž bolestivé - častěji než rakovina prsu.
Samozřejmě úplnou jistotu získáte až po vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14116
Chodím pravidelně 1x za 2 roky na mamograf a 1x za 2 roky na sono. Sono však není hrazeno zdr. pojišťovnou, dříve bylo možnost získat kupon na slevu na toto vyšetření prsu. Je možné získat takový kupon ještě získat? Pokud ano, kde a jakým způsobem.
Děkuji M.T.
Odpověď: Dobrý den,

slevový kupón lze získat. Firma AVON každoročně podporuje vyšetření samoplátkyň částkou 200,- Kč. Slevové období je časově omezeno, je od 15.8. do 30.11. O poukázku na slevu si můžete volat už teď na bezplatnou linku AVONu 800 180 880 a bude Vám zaslána poukázka na 200,- Kč. S touto poukázkou se v uvedené období můžete nechat vyšetřit mamograficky nebo ultrazvukem a rozdíl v ceně doplatíte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14115
Mamince je prave pro dolpneni 57 let. Je pani doktorko tedy prosim mozne, ze i v jejim veku se muze jednat o nejaky nezhoubny utvar? Pred 10 ti lety ji byl nalezen nezhoubny utvar a byla na operaci, rekli ji, ze se to casto opakuje, muze to tak byt? Mam hrozny strach.
Odpověď: Dobrý den,

i ve věku Vaší maminky se nezhoubný útvar v prsu může vyskytnout. Vaše obavy jsou opravdu předčasné, teď se opravdu nedá nic jiného dělat než počkat na výsledek biopsie, jak už jsem Vám psala.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14114
Dobrý den,
několik dní mám krvavou sekreci z jedné bradavky a příští týden jsem objednaná na duktografii. Něco málo jsem jsem si přečetla na internetu, ale zdá se mi to dost drastické. Na jedné straně straně mám strach jednak z bolesti a pak také z toho nejhoršího. Na mamografii ani na sonu žádný nález nebyl. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

duktografie je nesprávnější volba u krvavé sekrece s negativním nálezem na mamografii a ultrazvuku. Vůbec to není drastické vyšetření, někdy se bohužel komplikuje tím, že se nedaří mlékovod nasondovat, ale je to vyšetření nebolestivé. Nález na duktografii ještě neznamená, že máte zhoubný nádor prsu. Může se jednat jen o nezhoubné nádory v mlékovodu, tzv. papilomy, které se ale mají z prsu preventivně odstranit, takže pokud je nález na duktogafii pozitivní, tak vždy následuje malá operace s odstraněním postiženého mlékovodu.
Vůbec se nebojte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14113
Dobrý den,
paní doktorko,
moc Vám děkuji za Vaše odpovědi. Ještě mě prosím napadla jedna otázka, jaká je rychlost růstu nezhoubných nádorů? Mamince od poslední kontroly (za dva roky) se objevil nález 25x17 mm. V úterý jí už čeká bipsie, jak jsem Vám již psala v předchozích dotazech. Děkuji moc za Vás, že tu jste a zodpovídáte nám na dotazy. Jana
Odpověď: Dobrý den,
jen podle velikost a rychlosti růstu- vzniku nádoru se nedá soudit, zda je nádor zhoubný či ne. Nezhoubné nádory, většinou tzv. fibroadenomy, se vyskytují častěji u mladších žen, ale je možný výskyt v kterémkoliv věku, obvykle "narostou" rychle a pak se už moc nezvětšují, ale také to není u všech pravidlem. Zhoubné nádory rostou různě rychle podle jejich biologické povahy a agresivity, záleží i na věku ženy a jejím hormonálním stavu.
Vyčkejte výsledku biopsie.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14112
Dobrý den,poprosila bych Vás o radu.Asi týden mě bolí v podpaždí,celá ruka a se strany u podpaží prso.Nikde jsem nic nenahmatala.V těhotenství mi zduřela v podpaží uzlina,od té doby ho mám povyslé a jakoby vyplněné tkání-nevím jak to popsat.Od porodu mám už 7 let.Cítm i mírnou bolest v lopatce.Na pohmat nic nebolí.Přede měsícem jsem vysadila HA.
Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

bylo by vhodné se nechat vyšetřit ultrazvukem na některém ze screeningových center. Můžete se nechat vyšetřit i bez žádanky za úhradu, cena ultrazvukového vyšetření je cca 300,- Kč. V podpaží se může kromě uzlin vyskytovat tzv. přídatná mléčná žláza, která tam obvykle tvoří bouličku nebo měkké zduření. Ultrazvukové vyšetření zjistí, o co se jedná. Někdy může být výskyt přídatné (akcesorní) žlázy doprovázen bolestivostí, která se může propagovat z podpaží i do horní končetiny.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14111
dobry den chtěl jsem zeptat je mi 40 let sportuji a asi před pul rokem me zacali bolet prsa okolo prsnich dvorcu a mam tam takovou zdurelou tkan a docela to boli a hlavne to vypada osklive vubec nevim co stim
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o gynekomastii- tj. nezhoubné rozšíření prsní žlázy u muže, které má různé příčiny. Doporučuji kontaktovat Vašeho praktického lékaře, který Vás může odeslat na ultrazvukové vyšetření prsů.
Rozšíření prsní žlázy mohou vyvolat některé léky nebo potravinové doplňky. Většinou časem (maxim do dvou let) nález sám i bez léčby vymizí. Pokud by rozšíření žlázy přetrvávalo nebo se rozšiřovalo, dá se odstranit žláza chirurgicky.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14110
Dobrý den,chtěla bych se zeptat 18.4.2014 jsem byla na mamografu, nahmatala jsem si bulku v pravém prsu. Na mamografu zjistili,že mám nádor. 20.5.2014 jsem byla na operaci vzali mi celé prso.Dne 10.6.2014 jsem byla poprvé na onkologii, aby pan doktor určil léčbu.Dostala jsem hormonální lék EGISTROZOL mám užívat jeden denně ráno. Na kontrolu na onkologii mám jít až v říjnu. Víte já se bojím jestli to není pozdě. Chtěla jsem se zeptat jak často se může chodit na mamograf? děkuji
Odpověď: Dobrý den,

na další kontroly včetně mamografického vyšetření Vás bude posílat Váš onkolog. Mamografické kontroly po léčbě rakoviny prsu se prováději prvních 5 let každý rok a jestliže je žena bez známek onemocnění, je po 5 letech kontrolována ve dvouletých intervalech pomocí mamografie tak jako ženy bez nádorového onemocnění prsu.
Nebojte se a důvěřujte odborníkům.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14109
Dobrý den pani doktorko mám dotaz.Bolí mě levé prso směrem ze zad dopředu do prsu.chci se zeptat jestli bolest může být i od páteře.jsem rok po operaci krční páteře ale ted mám bolesti spíše hrudní páteře která jde do prsu.docela mě to znepokojuje mám strach.matka mi zemřela v 63letech na rakovinu prsu.jinak chodím na kontroly každý rok 1xmamo a 1xsono do mamocentra Klatovy.v srpnu mi čeká mamograf.nevím právě jestli i páteř s tím může souviset.bolest jde ze zad do ruky,ramene a až do prsu.děkuji hezký večer
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o typické bolesti, které mají původ v onemocnění páteře. Bolesti se do prsu propagují, nejedná se bolesti způsobené onemocněním prsu. Jste pravidelně kontrolována v Klatovech, kde jste v péči odborníků a Vaše mamografické a ultrazvukové kontroly jsou naprosto dostačující, takže můžete být klidná. Poraďte se, jak nejlépe rehabilitovat a cvičit, aby jste se bolestí "od páteře" zbavila.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14108
Dobrý den,
jsem rok po hysterektomii,mám pravý vaječník.Léčím se na vysoký tlak.Více než před měsícem jsem začala brát INDAP-další lék na tlak a do týdne od jeho nasazení mám velké bolesti obou prsou,tlak jako bych měla dostat menses.Na mamografu jsem byla v únoru a u gynekologa minulý měsíc.Poradil mi vitamín E.Sama jsem si opatřila Mastodynon,ale bolesti neustávají,Poradíte mi?
Děkuji Pavlína
Odpověď: Dobrý den,

poradila bych se nejdříve s lékařem, který Vám předepsal INDAP, zda tento lék nemůže působit bolesti prsů- nepodařilo se mi to dohledat a nemám s tímto zkušenost. Taky to s užíváním tohoto léku nemusí souviset. Pokud se jedná o vit E a Mastodynon, užíváte je zřejmě velmi krátce, úlevu přináší až dlouhodobější užívání, týdny až měsíce.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14107
Dobrý den, od 5/2013 se léčím pro Ca,AC, taxol,Herceptin, 12/2013 parciální mastektomie, pooperačně tamoxifen,radioterapie 2/2014-4/2014, kontrola na chirurgii 4/2014
po operaci se mi řídce na obou prsou objevovali velmi drobné (max. 1/2mm) vřídky naplněné tekutinou, dnes se mi nad obočím objevil velmi hustý výsev cca stejných vřídků na ploše 3x1 cm, nemůže se jednat o metastázky?
Na kterého lékaře se nejlépe obrátit-praktický,onkolog,chirurg,kožní? Na 20.6.2014 jsem objednána na EEG-raději zrušit?
Děkuji
BJ
Odpověď: Dobrý den,¨
o metastázy se nejedná, určitě by jste to měla sdělit svému onkologovi, který Vás může odeslat dále ke kožnímu lékaři. Vyšetření EEG rušit nemusíte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14106
Dobrý den, ještě k dotazu č.14080, ráda bych na další vyšetření zašla, ale vy píšete, že v kojícím prsu se nádor hledá těžko. Má tedy další UTZ cenu? Nevím, jak dlouho budu ještě kojit, nechci kojení ukončovat, ale samozřejmě chci mít jistotu, že mi nic není. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

psala jsem, že se nádor hledá těžko pomocí pohmatu, protože žláza často mění svůj charakter. Netýkalo se to zobrazovacích metod, tedy i ultrazvuku, na který se můžete kdykoliv objednat i v době kojení.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14104
Dobrý den,
dolňuji popis z vyšetření mé matky(45 let):
1.vyšetření byla screeningová mamografie.Napsala jsem vše z lékařské zprávy.Dále lékař uvádí:"Indikace k vakuové biopsii skupiny mikrokalcifikaci v HZK vpravo, primárně pod stereotaktickou stereotikatickou kontrolou.Výkon bude proveden 11.7.
Mám především obavy, aby se něco nezanedbalo z časového hlediska.
Odpověď: Dobrý den,

v případě mikrokalcifikací se může jednat o začátek zhoubného nádoru nebo prekancerózu (předstupeň) zhoubného nádoru. Mikrokalcifikace mohou být i povahy nezhoubné. Termín biopsie 11.7. je velmi včasný a nic se nezanedbá. Růst těchto velmi včasně zachycených nádorů je pomalý a přechod do agresívnější formy nádoru se počítá v několika měsících až letech.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14100
Dobrý den,
jsem po operaci prsu, operace dopadla dobře.
V segmentu prsu byl invazivní duktální karcinom G1 s komponentou DCIS grade 1-2. vyšetřeno celkem 10 uzlin, z toho 9 bez nádoru.
Co mě čeká dále?

Děkuji,
DJ
Odpověď: Dobrý den,

pokud se jednalo o záchovný výkon na prsu, tak následuje radioterapie (ozařování) prsu, která se provádí ambulantně v počtu obvykle 20-25x, je dobře snášena. Dále budete léčena onkologem dle citlivosti nádoru, může být léčba pouze hormonální - tabletkami nebo chemoterapie dle citlivosti nádoru. To je zapotřebí probrat s Vaším onkologem.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14099
Dobrý den,níže v podpaží mám bulku asi jako větší hrášek, hodně pohyblivou. Byla jsem na ultrazvukovém vyšetření a dr. mi řekla že se jedná asi o uzlinku nebo cystu, jinak vše v pořádku. Je to 1,5 měsíce, uzlinka se nezvětšuje ale ani nezmizela. Jsem nervozní- opravdu se podle ultrazvuku pozná že nejde o nic vážného- opravdu můžu být klidná?
Odpověď: Dobrý den,

ano, pozná se to z ultrazvuku, děláte dobře, že si útvar vyšetřujete sama. Fakt, že se nezvětšuje, jen podporuje nezhoubnou diagnózu, kterou Vám lékařka stanovila.Takže můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14098
Dobrý deň, signalizuje vstupujúca cievna štruktúra v solídnom ložisku niečo vážnejšie v prípade, že veľkosť ložiska nie je po 6 mesačnej kontrole zmenená? Ďakujem. Anna
Odpověď: Dobrý den,

ne, protože cévy se vyskytují i v ložiscích nezhoubné povahy. Důležité je, že se ložisko nezvětšuje.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14097
Zdravím a přeji pěkný den, dneska jsem byla na mamo vyšetření. Paní doktorka mi chtěla z cysty - nález se jevil, jako cysta - odebrat punkcí obsah tekutiny, avšak nic nevysála, zjistila, že obsah byl velmi tuhý, celý útvar velmi pohyblivý a je velký cca 2 cm. Mohlo by se jednat o fibroadenom??
Nakonec mi odebrala vzorek pod větším tlakem nějakým přístrojkem a posíla na histologii.
Odpověď: Dobrý den,

postup je zcela v pořádku. Lékařka Vám provedla biopsii prsu a nezbývá než vyčkat jejího výsledku. O fibroadenom se jednat může, je to solidní nádor.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14096
Dobrý den,
chtěla jsem se informovat o léčbě i prognoze u 12letého syna našli zahuštění pr. prsu 2x1cm.Děkuji V.R.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o běžný nález rozšíření žlázy u chlapců na počátku puberty nebo v pubertě vlivem hormonálních změn. Nález by měl časem sám vymizet, většinou vymizí v průběhu následujících 6-24 měsíců. Pokud by se nález výrazně zvětšoval, kontaktujte Vašeho pediatra.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14095
Dobrý den, dívala jsem se na různá videa na samovyšetření prsů k prevenci rakoviny a tak jsem si řekla, že to zkusím. Jenomže nerozeznám žlázu od nějaké bulky. Vím, že v prsu máme plno žláz, ale já nahmatávám pouze bulku na bulce nic jiného a je to velmi nepříjemné, když zatlačím na prs. Jak tedy poznám bulku od žlázy? děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

samovyšetření se musí provádět zcela pravidelně jednou za měsíc, ideálně 2. nebo 3. den po ukončení menses. Pokud nemenstruujete pravidelně nebo z nějakého důvodu nemáte menstruaci vůbec, tak si vyberete k samovyšetření jeden stále stejný den v měsíci. Žláza, kterou si prohmatáváte, by tak měla být v den, kdy pohmat provádíte, zhruba "stejná". Žláza tvoří bulky, takže pohmat, který popisujete, je normální a je dobré vědět, kde bulky podmíněné žlázou obvykle jsou a když se v prsu vyskytne "bulka", ztužení či cokoliv jiného, co v dobu, kdy vyšetření provádíte, tam obvykle nebývá, je vhodné zajít na vyšetření- ve Vašem případě ultrazvukové. Pokud jste si velmi nejistá, tak si zaplaťte ultrazvuk na některém ze scr. center, po vyšetření a sdělení lékaře, že je vše v pořádku, pak všechny tzv. "bulky" podmíněné žlázou, můžete považovat za normální obvyklý nález v prsech.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14094
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala,jestli byste mi doporučili vyšetření prsu již teď,když se rakovina prsu objevila v rodině od obou rodičů.Je mi 33 let a jsem stále bezdětná.
Tátova sestra je po rakovině prsu,kdy podstoupila operaci(jestli si dobře pamatuji,tak jí byl odebrán levý prs i blízké uzliny) a chemoterapii i ozařování.
Babička (maminka mamky) měla nádorů víc.Kromě pánve,mozku nebo kyčle je měla i v prsou.Z důvodu věku a zdravotního stavu podstoupila jen několik ozařování.
Moc děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký zbytek dne
S pozdravem

K.Z.
Odpověď: Dobrý den,

tyto dvě příbuzné- teta a babička - Vám nezvyšují podstatně riziko pro rakovinu prsu. Ve Vašem věku postačí pravidelně jednou měsíčně prováděné samovyšetření prsů. Návod najdete i na internetu, př. na stránkách našeho centra (www.mammacentrum-olomouc.cz). Pokud chcete, můžete si uhradit pro Vaši jistotu ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center, cena se pohybuje kolem 300,- Kč, mamografie se provádí preventivně až od 40 let věku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14093
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat jestli můžu užívat dopl.stravy Chlorelu.Jsem po op prsu pro dg.Ca mammae l.sin T1NOMO.Zatím mám dosta chemo.Děkuji a přeji hezký den.M:L:
Odpověď: Dobrý den,

myslím že ano, chlorelu dle mých informací, onkologové nezavrhují, nelze ji užívat pouze v době, kdy budete prs ozařovat- pokud tedy máte záchovný výkon na prsu a radioterapie je tudíž plánována. Chlorela snižuje účinky rentgenového záření, proto v tuto dobu není její užívání doporučováno. S chemoterapií ji myslím užívat můžete- bylo by vhodné ještě se raději poradit s Vaším onkologem.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14092
Dobry den, pani doktorko, jeste bych se prosim chtela zeptat, zda tvorba plochych, vystouplych bradavic a drobne kretozy kuzi na obliceji, ktera byla odstranena laserem, zda muze byt dano do souvislosti s nalezem na prsu o kterem jsem Vam psala a na ktere jste mi odepisovala? Moc dekuji za odpoved. Jana
Odpověď: Dobrý den,

změny na kůži tváře nesouvisí s nálezem v prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky