MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 14368
Dobry den,měla by dotaz co znamena clovo retromamilarně.Bylo mi zjištěné ložisko v pravém prsu,které bylo nezhobné a v levým cysta retromamilarně.Přes týdnem sem si našla malou bulku taky v prsu v levém a nevím zda je to ta cysta v prsu či pod paži.A také mě zacli bolet obě prsa.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, retromamilárně znamená pod bradavkou, jde tedy o ložisko v prsu ,ne v podpaží.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14367
Dobrý den,prosím Vás o Váš názor k léčbě nádoru.
Výsledek vyšetření biopsie:
Punktát z HZK levého prsu ve 4 částech délky 0,7 a 1,3 cm,celkem 3,6 cm a dva drobné fragmenty.
Mikro: ve všech částkách je zastižen infiltrující mucinosní karcinom středně diferencovaný,největší částku postihuje v celém rozsahu.Angioinvaze není patrna.
V jednom z drobných fragmentů jsou dva malé vývody se solidním karcinomem intraduktálním.8480/32.
Věk 51.
Velmi Vám děkuji.L.J.
Odpověď: Dobrý den, na Vaši otázku nemohu spolehlivě odpovědět, jsem radiolog se specializací na mamodiagnostiku. Naším úkolem je nádor v prsu najít a včas diagnostikovat. O dalších postupech pak rozhodne komise, kde největší slovo má onkolog a onkochirurg prsu. To Vás pravděpodobně čeká,
nebo již máte rozhodnutí komise za sebou.
Přeji Vám, aby všechno dobře dopadlo.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14364
Dobrý den, chtěla bych se optat.R.5.3.2012 jsem objevila bulku v levém prsu,na Gy dr.poslala na MAMO.Dr mi dělal vyšetření pohmatem a následně ultrazvukem.Kdé závěr byl:Vhorním zevním kv.vlevo je patrný nodus parenchymu bez patologie,jen naznačena mírná hypelchogenita Oboustranně několik anechogenních formaci do 6mm.Závěr asym.nodus parenchymu.Před Týdnem jsem si při pohmatu našla opět v levém prsu několik útvarů které přibývají tvrdších,jeden plochy větší přes který si nenahmatám žebra.Chtěla bych se optat zda to mohou byt jen žlazy či fibrom a zdali mám počkat či se hned obědnat
Odpověď: Dobrý den,
podle charakteru pohmatového nálezu, jak jej popisujete a podle výsledku sonografie se jedná pouze o normální strukturu prsní tkáně. U mladých žen je při prohmatání běžné, že působí dojmem různých bouliček. Pokud by jste měla posit, že se hmatné útvary zvětšují, doporučují provedení sonografického vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14363
Dobrý den,již delší dobu mě bolí ptavý prs.Někdy se to nedá ani vydržet,nevím zda se objednat na mamograf.děkuji za odpověd´.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou jsou spojené s reakcí prsní tkáně na kolísání hormonů v těle. U některých žen jsou bolesti větší, u některých menší. Mění se rovněž v závislosti na menstruačním cyklu, roční době a mnoha dalších faktorech - střes, námaha, jiné nemoci,... Pokud si v prsu nic nehmatáte, nic v něm nepřibylo, nemusíte mít obavu.
Od bolesti někdy pomohou kapky mastodynom či různé "ženské" bylinky např. měsíček lékařský, kontryhel, šalvěj, pupalka dvouletá,...
Pro vlastní klid je ev. možné provedení sonografie - u žen ve vašem věku je vhodnější než mamografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14362
Dobrý den,mám dotaz.Může let letadlem od nás do Turecka a zpět mít nepříznivý vliv na onkologicky nemocnou,konkrétně rakovina prsu,která se léčí hormonálně Tamoxifenem?Pokud mi můžete odpovědět,děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
z hlediska samotné rakoviny prsu určitě není problém let letadlem. Toho se nemusíte obávat.
Léčba Tamoxifenem má méně vedlejších účinků, takže ani s tím by neměl být problém.

MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14360
Dobrý den,předevčírem jsem si našla v Lprsu něco jako váleček a nad ním i bulku,vPO jdu k lékaři,co mě trápí-ze strachu jsem si STÁLE CELÝ DEN obě prsa promačkávala,zda mám stejné útvary v obou,teď mě hrozně bolí po stranách a mám na nich modřiny,bojím se,že jsem si takovým celodenním dost drastickým prohmatáváním nemohla útvar v Lprsu přeměnit na opravdu něco vážného a zda se takovým dost drastickým celodenním promačkáváním prsu až do zcitlivělých míst a modřin,může způsobit rakovina?Bojím se,že jsem si ublížila ještě víc,dokonce si takovým nešetrným promačkáváním způsobila rakovinu obou prs
Odpověď: Dobrý den,
v první řadě vás uklidním. Nádor prsu nevznikne po úraze, po nešetrném zmáčknutí prsu apod. Toho se určitě nemusíte obávat. Sama jste si přehnaným prohmatáváním nádor nemohla způsobit.
Zkuste na bulku v prsu nemyslet a prso nechat v klidu, pokud se vám to podaří. Chápu, že je to nepříjemné, hlava a psychika pracují jinak, pořád člověka nutí si bouličku kontrolovat, hledat další, za chvíli zkusit jestli se nezvětšila, nebo radši nezmizela... Pokuste se na ni nemyslet.
Co boulička kterou si hmatáte je? Přesně to řekne sonografické vyšetření. S největší pravděpodobností se jedná pouze o okrsek žlázy, což je u mladých žen normální a běžné. Žláza může na pohmat působit dojmem bouličky. Druhou možností je tzv. fibroadenom, což je nezávažné ložisko, které se u mladých objevuje relativně často. Nijak nesouvisí s rakovinou prsu, nepředstavuje riziko a není nutné jej operovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14359
Dobrý den,mám dotaz,dává se chemoterapie jako prevence??Jsem po operaci prsu,histologicky okraje čisté,svě LU,obě bez matapostižení a paní doktorka mi doporučila jako prevenci chemo adjuvantní a to 4x.Mám si to rozmyslet do úterý,jestli na to pújdu nebo ne.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
na tuto otázku vám bohužel jednoznačně neodpovím. O způsobu léčby konkrétního nádoru se rozhoduje podle mnoha faktorů, především podle jeho velikosti, typu a podle histologického a imunohistochemického rozboru. Podle těchto a dalších údajů určí odborník, to je onkolog, nejlepší léčbu a vybere odpovídající chemoterapii. Ta není jedna, ale jsou různé léky a jejich kombinace. Jiný onkolog může doporučit mírně odlišnou léčbu. Pokud bych se obrátil na naše onkology, tak mi bez dalších údajů nedají jednoznačnou odpověď.
Pokud máte pochybnosti, doporučuji konzultovat některé jiné onkologické pracoviště. Případně si vše nechat od paní doktorky podrobně vysvětlit.

Obecně - výsledek operace je velice příznivý, nádor byl odstraněn celý, v uzlinách se známky šíření nádoru nenašly. To je vše dobře. Ale k nádorům medicína přistupuje velice opatrně. Nikdy nemůžeme s jistotou určit, zde se nádor již nerozšířit dále. Proto se i při některých minimálních nálezech podává "preventivní" chemoterapie s cílem zlikvidovat nádorové buňky, které již někde po těle putují, ale nejsme je schopni odhalit.
Snad je to takto pochopitelné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14358
Dobrý den.Som triple neg,18uzlin vybratych neg.Liecba ukoncena v maji 2012,mala som 8chemo,19oziarov.Kontroly ok.Od chemo mi zacali opuchat nohy okolo kotnikov.Bola som na cievnom,kardiologii,so stitnou zlazou,vse ok.Lekari hovoria ,ze to nic nieje,ale ma to trapi,aby sa daco zase nezanedbalo.Suvisi opuch noh s mojou dg??Neviem na ake vysetrenie by som mala este ist? Po onko krv,usg brucha,rtg pluc,mamograf prs,kosti vse ok.Biele krvinky su 3,13.
Odpověď: Dobrý den,
otoky nohou, kotníků mohou být způsobeny mnoha důvody.
Absolvovala jste již řadu vyšetření, takže se většina důvodů vyloučila. Nevím jak jsou otoky velké, jak reagují na různou léčbu, jak se mění v průběhu dne, týdne, měsíce,... To vše může napovědět o jejich původu a určit způsob léčby. Přímo s vaší diagnozou otoky nesouvisí, jde s největší pravděpodobností o vedlejší reakci na onkologickou léčbu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14357
Dobry den. chcela by som sa opytat na nalez zo sonografie prsnikov.Pani doktorka napisala. Fertilny typ prsnikov. Vľavo v HLQ novodiferencovane ložisko velkosti 10x7 mm-hypo až izoechogénne s okolim, rovnobežne s povrchom kože, bez vyraznejšich vask.,hladko kontuovane. Ojedinele simplexne cysty do 7mm, vpravo retromanilarne cysticke rozsirenie duktov do 7mm na ploche cca 20x10mm. Koža a podkožie bpn. V axilach bez patologickych zmenenych LU. Bez znamok malignity v USG obraze. Novodiferencovane ložisko vlavo v HLQ-v USG obraze imponuje ako FA. Cysta bilat+cysticke rozsirenie duktov vpravo.
Odpověď: Dobrý den,
nejdůležitělší je, že nález sonografie je bez známek malignity, neboli rakoviny.
Nově patrné ložisko vlevo odpovídá obrazem tzv. fibroadenomu, což je benigní ložisko, které se u mladých žen vyskytuje zcela běžně. Nejedná se o rakovinu ani nepředstavuji riziko pro vznik rakoviny. Při této velikosti není nutné jej ani operovat.
Cysty jsou zcela běžné, jde o dutiny naplněné tekutinou. jde vlastně o projev reakce na hormonální podněty.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14356
Dobrý den dneska mě paní doktorka určila diagnozu bialt hrubší struktura prsní žlázy bilant.Může to něco naznačit?děkuji moc Romana
Odpověď: Dobrý den,
"hrubší struktura prsní žlázy" znamená, že prsa jsou na pohmat tužší. To je vše. Jinak to nic jiného neznamená. nejedná se o přednádorový stav ani o zvýšené riziko pro vznik nádoru prsu. Některé ženy mají na pohmat tužší, některé naopak měkké. To je dáno stavbou tkáně, poměrem žlázy, vaziva a tukové tkáně. Tuhost prsou se mění v průběhu menstruačního cyklu, v průběhu těhotenství a kojení a samozřejmě s věkem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14355
Dobrý den,

v prsu mi byla nalezena cysta (asi 3 cm).Před týdnem se velmi zvětšila, prso značně bolelo, zřejmě i bylo oteklé. U gynekologa mi byly doporučeny kapky Mastodyn a přípravem Wobenzym a dále kontrolní sono. Při užívání přípravků došlo k ústupu potíží, cysta se opět zmenšila, sono potvrdilo cystu 3,2 cm.
Zajímalo by mně, jestli přípravek Wobenzym má nějaký pozitivní vliv na cysty v prsu, jestli tedy mám užívat dál. Děkuji.
Odpověď: Dobrá den,
podle informací má Wobenzym příznivý vliv na hormonální změny v prsní tkáni, i na tvorbu cyst. Jeho podávání výrobce doporučuje v tomto případě po dobu 6ti týdnů.
Doporučil bych i kombinaci s tzv. "ženskými" bylinkami, které příznivě působí na hormonální změny prsou, např. měsíček lékařský, kontryhel, šalvěj, pupalka dvouletá,...
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14353
Dobry den,jsem v 18.tt tehotenstvi. Obcas mam pichani v prsou a zacinaji tvrdnout. Sem tam nahmatam tajkove ztvrdle pruhy,ktere jsou na dotek citlive. Muze jit jen o mlekovody,ktere se naplnuji mlekem? Je tento stav v tehotenstvi normalni? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
tento stav je v těhotenství normální. S probíhajícím těhotenstvím dochází i ke změnám v prsou. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14351
Dobrý den, je mi 36 let, rakovina prsu v rodině nebyla, nepiji, nekouřím, menzes v 16, pravidelně, HAK neberu. Hormonálně nikdy neléčena. Mám dvě děti První v 23 letech. Byla jsem preventivně na SONO prsu se zprávou: UZ: bilat převažuje involuce mléčné žlázy. L. sin na rozhraní ZKK cystická duktektázie vel. 18x9 mm, do jejího lumen promijuje echogenní struktura vel 11x6 mm v.s. Axily bpn. Prosím velmi pěkně o vysvětlení. Doporučeno vyšetření v mammární poradně.Děkuji K.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se dutinu, rozšíření lalůčku žlázy či jeho vývodu. Nejedná se o nic neobvyklého. Pokud je v této dutině patrná nějaká struktura, podle jejího charakteru se volí časnější kontrola či ověření jejího charakteru pomocí biopsie. nejedná se o nádor, ale mohlo by jít o přednádorové změny. To se ověří právě biopsií.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14350
dobrý den bouchla jsem se o přepravku do prsa.prso mi trochu bolí ale nic na něm vidět neni.chci se zeptat jestli z toho nemohu dostat rakovinu.děkuji
Odpověď: Dobrý den,
úraz prsu nezpůsobí vznik rakoviny, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14347
Dobrý den, kojím, toto jsem zjistila náhodou, prsa momentáně moc nevyšetřuji. Při předklonu cítím žlázu v pravém prsu jinak a to mě děsí. Je tužší, cítím jako že je jedna velká boule s pár výstupky, kdežto v levém prsu je žláza jemnější, víc členitá, měkčí. V leže nic vyjímečného necítím. Je tedy důležitější, co cítím v leže, nebo při předklonu? Mám se tím stresovat, nebo toto při kojení může být? Poslední prev. sobo bylo před 3 m, na další jdu opět za 3 m. Stačí tato kontrola? Děkuji L.
Odpověď: Dobrý den,
podle předchozího dotazu jste v jednom prsu prodělala zánět, proto tento rozdíl v tuhosti žlázy mezi pravým a levým prsem. Chodíte pravidelně na kontroly, proto nemusíte mít obavu. Kontrola za 3 měsíce bohatě stačí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14346
Dobrý den, už potřetí během dvou měsíců cítím bolest v levé a spodní části levého prsu při dotyku. Bolest vždy trvá cca 4 dny (jednou byla před menstruací, dvakrát asi tak v polovině cyklu). Gynekoložka mi řekla, že se jedná o hormonální změny způsobené hormon. antikoncepcí (Bonadea). Tu jsem ale brala už rok a půl bez problémů. Gynekoložka mě neprohlédla, ani neposlala k jinému lékaři. Mám jí věřit nebo raději jít za někým jiným? Popřípadě, za kým? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
nejedná se o nic závažného ani neobvyklého. Bolesti prsou se vyskytují zcela běžně, náhle se objeví, postupně různě rychle ustoupí. Jde o reakci žlázy na hormonální podněty v kombinaci s mnoha dalšími faktory. Souvislost s antikoncepcí může být, ale podobné potíže mají i ženy které antikoncepci neužívají. Můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14345
Vážený pane doktore,
prosím, chtěla bych se zeptat zda se mám znepokojovat bolestí v jednom prsu (v klidu nic nebolí, bolest jen při dotyku, v místě pod bradavkou a prsním dvorcem, místo v prsu bolí podobně jako např. modřina nebo pohmožděnina jinde na těle, po prohmatání nebo zmáčknutí je bolest ostrá, ale není nesnesitelná, nic podezřelého v prsu nehmatám). Před časem jsem měla totéž, na tom samém místě. V říjnu lonského roku jsem preventivně podstoupila UZ vyšetření, vše bylo v pořádku.
Děkuji za odpověd, Milena K.
Odpověď: Dobrý den, nejedná se o nic závažného ani neobvyklého. Bolesti prsou se vyskytují zcela běžně, náhle se objeví, postupně různě rychle ustoupí. Jde o reakci žlázy na hormonální podněty v kombinaci s mnoha dalšími faktory. Vyčkejte, pokud potíže do 1-2 měsíců neustoupí, doporučil bych UZ vyšetření, pro jistotu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14344
Dobrý den, byla jsem na mamografu a nález zní- oboustranně bez známek malignity, typ Tabár II - involuční, bez podstatných změn od minulého vyšetření.
Můžete mi říci co to znamená? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
znamená to, že jste naprosto v pořádku.

oboustranně bez známek malignity - neboli bez známek nádoru/rakoviny
typ Tabár II - involuční - statistický kód pro hodnocení stavby prsu, v tomto případě s převahou tukové tkáně
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14343
Dobrý den, asi týden cítím bolest v levém prsu. Jedná se o bolest, jako by mi tam někdo píchnul silnější jehlu. Bolest hned odezní. Bývá spojená s pohybem ruky. V lednu jsem byla na preventivním vyšetření na ultrazvuku, vše bylo v pořádku. Když si prso prohmatávám, nikde mě nic nebolí, ani jsem nic nenahmatala. Potřebuji radu, co dělat. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
nejedná se o nic závažného ani neobvyklého. Bolesti prsou se vyskytují zcela běžně, náhle se objeví, postupně různě rychle ustoupí. Jde o reakci žlázy na hormonální podněty v kombinaci s mnoha dalšími faktory. Vyčkejte, pokud potíže do 1-2 měsíců neustoupí, doporučil bych UZ vyšetření, pro jistotu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14342
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda vyhovíte pacientce, která přijde jako samoplátce ve 40-ti letech a bude požadovat jen ultrazvuk prsu a odmítat mamografii, která by ve 40.letech byla asi vhodnější. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
myslím, že by neměl být problém. Pokud přijdete jako samoplátce, tak si vlastně kupujete určitou službu.
Pro ženy ve vyšším věku je mamografie přínosnější, z mnoha důvodů. Pokud nemáte velká prsu, je ve vašem věku UZ prsou akceptovatelné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14341
Dobry den,vcera kdyz jsem zvedala sveho pritele,kdyz spadnul(je pravostranne ochrnuty),tak me velmi silne chytil za prso.Do rana se mi na nem udelaly modriny a celou noc me palilo.Mam si s tim zajit k lekari?Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
modřina, neboli hematom není nutné nijak speciálně léčit. Postupem času se vstřebá. Doporučuje se chladit, jemně masírovat, případně vmasírovat mast s přítomností heparinu, který pomůže vstřebání hematomu (např. Lioton). Pokud by se hematom zvětšoval, prso výrazně oteklo, určitě navštivte lékaře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14340
Dobrý deň mám 13 rokov a veľmi ma bolia prsia. V noci nemôžem spať ani na bruchu ani na boku... menštruáciu už mám. Moc by som bola rada kebyže mi poradíte čo robiť :)Vo pred Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,
bohužel Vám moc neporadím. Bolesti a citlivost prsou jsou běžné projevy vývoje prsou v dospívání, které nelze příliš ovlivnit. Postupem času ustoupí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14339
Dobrý den,st.p.redukční operaci prsou.Cca 12 týdnů po operaci jsem měla spontánní sekreci z levého prsu zpočátku nažloutlé ,narůžovělé,která po 3 týdnech ustupila. Hladina prolaktinu v normě.skrece při tlaku přetrvává .Ultrazvuk ,výsledek 1- BIRADS negativní uzliny fyziologické a doporučena duktografie k vyloučení papilomu.Je i jiná možnost vyšetření ,jak závažný papilom je z hlediska léčby.Závěr z histologického vyšetření po oeraci :Oboustranná mastektomie pro gigantomastii s fokálními projevy benigní mammární dysplázie NS. Děkuji za odpověď D.P.
Odpověď: Dobrý den,
sekrece z prsou po zmáčknutí není nic neobvyklého, jde o běžný stav. Pozornost zasluhuje pouze krvavá sekrece. Ve Vašem případě se jedná kombinaci pooperačních změn a reakce zbylé žlázy na běžné hormonální podněty. Myslím si, že duktografie není nutná.
Samotná duktografie je mamografie s nastříknutím kontrastní látky do duktu se sekrecí. Na snímcích je pak vidět průběh a obsah duktu. Papilom, který bývá původce krvavé sekrece je benigní, nezávažné ložisko, které ale představuje rizikový terén pro vznik ev. nádoru v budoucnu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14338
Dobrý den, letos mi byla provedena oboustranná masektomie pro lobulární karcinom a duktální karcinom bez uzlinových metastáz,následná léčba je pouze hormonální Tamoxifenem. Po tříměsíční léčbě mi začalo brnět až pálit jedno místo pod pravou jizvou. Je to následek operace? A ještě mám dotaz zda se mi může jizva na prvé straně zlepšit, je v polovině jako vtáhlá dovnitř. Levá jizva je vzhledově docela dobrá.
Děkuji. B.V.
Odpověď: Dobrý den,
vzhled jizvy po ablaci individuální, záleží na rozsahu operace. Vzhled jizvy se v časném stádiu po operaci může měnit, někdy se díky vazivovým změnám pod jizvou může jizva deformovat. Toto se příliš ovlivnit nedá. Citlivý okrsek pod pravou jizvou můžou být pouze pooperační změny, pokud nemáte pocit, že pod jizvou "něco přibylo". Přesnější představu dá sonografie jizvy. Doporučuji kontaktovat Vašeho onkologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14336
Dobrý den, byl mi diagnostikován intraduktální karcinom in situ, gr.2, er 100%,pr 100%, mini prolifr. akt. 7%, UZ bez ložiska, axilly Ok. Chtěla bych se zeptat, jaká je prognóza vyléčení u tohoto nádoru a zda je nutná ablace prsu, která mi byla doporučena. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle histologického nález se jedná o nádor, který je v počínajícím stádiu, bez šíření do okolí s velmi dobrou prognozou. Přítomné hormonální receptory naznačují, že by nádorové buňky měly dobře reagovat na hormonální léčbu. "mini prolifr. akt." znamená, že nádorové buňky rostou velmi pomalu, což dává rovněž dobrou prognozu.
Otázka je v jakém rozsahu jsou mikrokalcifikace v prsu přítomné. V jednom z předchozích dotazů píšete "rozsáhlé mikrokalcifikace vpravo". Z toho usuzuji, že bude následovat onkologická léčba a následně odstranění postižené oblasti. Podle její velikost se rozhodne o rozsahu operace, zda část prsu či celé prso. To v tuto chvíli neposoudím.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14335
dobry den muzete mi prosim polopate vysvetliti tuto zpravu :
Vzorky tkane mlecne zlazy bez nadorovych zmen. Loziskove resorptivne reparativni zmeny s fibrotizacitukove tkane a nakupeni makrofagu s nahnedlym pigmentem. Zastizeny i obrovske vicejaderne bunkdy typu z cizich teles pohlcujici cizorody svetlolomny materiall.
Mam se bat rakoviny prosim???? dekuji V.K.
Odpověď: Dobrý den,
rakoviny se bát nemusíte. Nález z biopsie nemá žádnou souvislost s nádorem/rakovinou. Jde o reakci tkáně na nějaký cizorodý materiál, který se buňky v těle snaží odstranit. Pokud je ložisko podkožně, zřejmě jde o reakci na nějaké poranění, kdy se podkožně dostalo nějaké cizí těleso.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14333
Dobry den,
Rada bych se informovala kde si muzu nechat krome mamografu( mam silikonove implantaty)vysetrit prsa, jen pro prevenci.Ziju v cizine,takze bych si platila vse.Nevite jaka castka by to priblizne byla.Musim jit do privatni kliniky ,nebo do jakekoliv specialni nemocnice?
Dekuji za informaci.
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem věku je přehlednější vyšetření prsou pomocí sonografie neboli ultrazvuku. Pokud na vyšetření půjdete v ČR, jednoznačně doporučuji návštěvu některého z akreditovaných center pro screening, jejich seznam je zde http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa
Situaci v zahraničí neznám, v každé zemi je trochu jiná, ale opět bych doporučil některé screeningové centrum.
Ceny za UZ prsou jsou v ČR okolo 500Kč.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14332
Dobrý den již půl roku mám bolest v levém prsu nejvíce před a po menstruaci.v poslední době si i pod lesem nahmatam místo které mě bolí je to pod lesem uzlina co s tím mám navštívit nejdřív gynekologa nebo hned prsní poradnu?děkuji o
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou v souvislosti s menstruačním cyklem jsou běžné, jde o normální projev reakce prsní žlázy na hormonální změny v průběhu menstruačního cyklu. Nemusíte mít obavu.
Bolestivý hmatný uzlík, uzlina jak píšete, může být cokoliv. Doporučuji návštěvu u gynekologa s doplněním cílené sonografie na hmatný uzlík.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14331
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je vážné, když se mi na podprsence objeví nažloutlý flíček, párkrát za rok. Všimla jsem si, že z levého prsu se mi to stalo pouze 1x a z pravého už přibližně 4x. Je mi 22 let, při zmáčknutí nic nevytéká, žádnou bulku jsem si na prsou nenahmatala, neberu ani HA, pouze beru tabletky na štitnou žlázu- euthyrox. Čím by to mohlo být způsobeno? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
takový občasný výskyt sekrece z prsou není nic výjimečného ani vážného. Žláza reaguje na hormonální podněty v těle, stále vylučuje určité množství sekretu, ten se většinou opět vstřebá. Proto se občas může objevit drobný flíček na podprsence. Pokud není krvavý, nejedná se o nic vážného, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14330
Dobry den,
Je mi 23 let a mam rocni dite-Nekojim jiz 9 mesicu.Chci se zeptat,jsou to asi dva mesice zpatky,co se mi na obou bradavkach objevil zanet.Mam je cervene,otekle,boli me a hnisaji mi.Na gynekologii mi dal doktor antibiotika: presny nazev si uz nepamatuji-neco jako doxy Hexal....a nezabrali mi.Spise se to zhorsuje.Tak nevim kam mam jit na vysetreni zda na mamologii nebo na kozni.Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji návštěvu u gynekologa, pokud antibiotika nezabraly, zkusí jinou léčbou. Záněty prsou jsou mnohdy úporné a ústup potíží bývá velice pozvolný. Vše chce delší čas.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14329
Po ablaci prsu et exenterratio axilae se mi tvoří serom. 3 krát punktováno a mám pocit ,napětí a cukání v jizvě. prosím o raqdu co mám dělat. I.K.
Odpověď: Dobrý den,
na řešení seromu jsou dva názory. Jeden radí nechat, druhý punktovat. Každý přístup má svá pro a proti. Záleží i na dalších faktorech. Je potřeba vyčkat, až se operací poškozené lymfatické cesty zacelí a sekrece ustane. Tento proces se příliš ovlivnit nedá.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14328
Dobrý deň,
moja mamička má 87 rokov, diagnostikovali jej invazivny karcinom na ľavom prsníku vo velkosti 5,5 cm a doporučili mastektomiu prsníka. Na oboch nohách má krčové zily. Je vhodná operácia v tomto veku, pri celkovej anestéze?
Dakujem za odpoved na email.
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku je každá operace a hlavně pooperační stav rizikový. O tom, zda je Vaše maminka schopná podstoupit a zvládnou operaci rozhodne předoperační vyšetření. Další možností je ev. hormonální léčba, je potřeba ale znát přesný typ nádoru, tzv. imunohistochemii, která může odhadnou. jak tento nádor bude reagovat na tuto léčbu. Nejlepší variantu léčby by měl posoudit onkolog, který má Vaši maminku na starost.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14327
Dobry den je mi 25letva mam 2 deti 1 a 3 roky.moje otazka je kdyz si lehnu na zada a zvednu ruku udela se mi na prsu u bradavky dulek co to muze byt.
Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
bude se jednat o normální stav. Vleže se žláza v prsu rozloží jinak než ve stoje, s polohou s rukama dopředu/nahoru se pohnou i prsní svaly, která drží ruku v uvedené poloze a to může způsobit tvarové změny prsu. Pokud v tomto místě nic nehmatáte, nemusíte mát obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14326
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jsem 5,5 roku po mastektomii a odebrání lymfatických uzlin,prodělala jsem chemo i ozářky. Pravidelné kontroly jsou v pořádku. Ale asi 1 a půl měsíce mi začala natékat dolní končetiny nohy při pohmatu mně bolí maso doktorka mi dala jen prášky na odvodnění. noha sice odvodněná pohmatově stejně bolí chtěla jsem se zeptat jak se vyšetřují lynfatické cesty jestli jsou v pořádku? A ted jsem zjistila bulku v podpaží, ale lymfatické uzliny mám vyoperovaný tak jestli se může jednat o vrácení rakoviny?
Odpověď: Dobrý den,
pokud jsou pravidelné kontroly (mamografie, sono prsu, jizvy, sono břicha,...) v pořádku, tak si nemyslím, že by otoky byly způsobené recidivou/návratem rakoviny prsu. Ale je to jen odhad. Otoky nohou mohou být způsobeny mnoha důvody, jedním z nich je zvýšené zadržování vody v těle, proto ty prášky na odvodnění. Pokud pomohly jen částečně, je potřeba pátrat dále. Takto na dálku bych jen hádal, co je způsobuje. Vaše paní doktorka zná Váš stav, proto pokud máte pocit, že se potíže upravily jen částečně, obraťte se na ni.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14325
Dobrý dn,chtěla jsem se prosím Vás zeptat,jestli je normální mít oteklé levé prso.v dubnu 2014 mi lékaří odebrali část axilárních uzlin a také nějaké uzliny z levé strany prsu.Měla jsem v axile absces,proto je odebírali.Od té doby mám levé prso značně oteklé.děkuji a hezký den.m.d.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o následek operace uzlin v podpaží. Tím došlo k porušení lymfatických cest, lymfa z oblasti prsu hůře odtéká a objevuje se otok. V některých případech pomůže speciální rehabilitace.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14324
Dobry den, je mi 31 let byla jsem na gynekologii na preventivce..ptala jsem se jak je to s kontrolou prsou (matka mi umrela ve 43letech na rakovinu prsa) pani doktorka mi rekla ze na vysetreni mam narok ve 33letech. Pry se to pocita ze - 10 let od smrti matky. Chtela bych se zeptat zda to tak j. Diky
Odpověď: Dobrý den,
o tomto doporučení nic nevím, jde o nějaký výmysl. Žádné časové limity "od úmrtí" nejsou. Není důležité, zda a kdy Vaše maminka umřela, ale že u ní byla v mladém věku diagnostikována rakovina. Patříte do skupiny žen s mírně vyšším rizikem pro vznik nádoru prsu. Toto riziko ale není nijak vysoké, rozhodně se nemusíte stresovat a strachovat. Pokud by se v rodině vyskytly dva a více nádorů prsů, byla by situace vážnější.
Ve Vašem případě bych doporučil pravidelné samovyšetřonování a jednou ročně sonografii prsou.

Podrobnosti o rodinné a genetické zátěži jsou popsány zde
http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-verejnost--geneticka-zatez
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14323
Dobry den ,je mi 57 let mam menopauzu uz nekolik let, tak nějak vždy probíhalo vcelku klidně , vyšetření prsu na mamografu vloni, vše v pořádku ale nyní asi 5 dní mám velmi citlivé bradavky nebolí ,ale jsou hodně citlivé a hodně lsem se začala potit poradíte mi děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
zřejmě se bude jednat pouze o podráždění bradavek od prádla při větším pocení v souvislosti s teplým letním počasím. Ev. spojené s kolísáním hormonálních hladin v těle. Pokud potíže do dvou týdnů neustoupí, doporučuji návštěvu u Vašeho gynekologa, ev. s doplnění mamografie či UZ.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14322
DOBRÝ DEN, MOJE 11-TI LETÁ DCERA MÁ NĚKOLIK DNÍ POD PRAVOU BRADAVKOU TUHOU, MÍRNĚ BOLESTIVOU ZDUŘENINU. MÍSTO NEMÁ ZAČERVENALÉ,DCERA NEMÁ ZVÝŠENOU TEPLOTU.ZAJDEME K LÉKAŘI, JE DŮVOD K OBAVÁM? DĚKUJI.
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku se bude jednat o zvětšený okrsek žlázy, reagující na hormonální změny v souvislosti s růstem a dospíváním. Nejedná se o nic neobvyklého či podezřelého.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14321
Dobry den,mela bych dotaz. Po biopsii se me treti den na prsu objevily cervene fleky a trochu svedi bradavka.Jak to mohu lecit? Dekuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
zřejmě se bude jednat o kožní reakci na desinfekci či náplast. Doporučuji nechat volně, nepřelepovat náplastí, nemazat, nechat v klidu. Pokud by se stav zhoršoval, doporučuji kontrolu na pracovišti, kde Vám biopsii prováděli či na kožní ambulanci.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14320
Dobrý deň,
poprosila by som Vás o vysvetlenie výsledku mamografie prsníkov:
Koža, podkožie, mammily bilat. bez patomorfológie
Bilat. ojed. sú dobre ohraničené anechogénne ložiská veˇkosti do 6 mm s laterálnymi tieňmi, bez akustického retrotumoróznehotieňa, s diferencovateľnou dorzálnou stenou, s dlhším rozmerom v pozdĺžnej osi. Bilat. bez axilárnej lymphadenopathie.

Záver: FCD bilat., t.č. cysty pribudli aj vľavo. BI-RADS 2
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o popis normální sonografie prsou. Nic podezřelého lékař nenašel. Popisované 6mm ložiska jsou drobné cysty, což je naprosto běžný nález, nejedná se o patologii, jde o normální nález. Rozhodně nemusíte mít obavu, jste v pořádku.
FCD bilat. znamená "fibrocystická dysplasie oboustranně" - v tomto případě je do nesmysl.
BI-RADS 2 - jde o statistický kod výsledku vyšetření (benigní), slouží pouze k dalšímu statistickému zpracování.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14319
Dobrý den pane doktore,je pravda že rakovina prsu nebolí?Mám v prsu lehce bolestivou rezistenci,na sono jdu příští týden,ale mám strach.Jsem po dvou kratších kojení a po druhé augmentaci z důvodu kapsuly v levém prsu.To levé prso zase jakoby cítím a mám tam tu bolestivou rezistenci.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
nedá se říct, že rakovina prsu nebolí, je to velké zjednodušení. Nejspíše vzchází z toho, že naprostá většina takových bolestivých bouliček, jakou popisujete jsou benigní ložiska. Většinou tzv. fibroadenomy či okrsky hormonálních změn v prsní žláze. Přesnější odpověď dá nález ze sonografie. Pouze hmatem se nedá charakter bouličky určit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14316
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mám takový problém .Asi jeden a půl roku mě teče z levé prsní bradavky taková rezavá voda,někdy s příměsí krve.Pan doktor mě stále ujištuje,že je to jenom hormonální záležitost dvou až tří měsíců,ale už to trvá moc dlouho.Ultrazvuk i mamografie jsou bez nálezu.Já z toho už mám ale divný pocit.Někdy mě to prso i bolí.Je mi 68 let a nikdy jsem takové potíže neměla.Byla bych ráda,kdybyste poradili co se s tím dá dělat.Děkuji.J.V.
Odpověď: Dobrý den,
důvodů tohoto výtoku může být několik. Vzhledem k příměsi krve je potřeba zvýšené pozornosti.
Podle charakteru výtoku se doplňuje cytologické vyšetření výtoku - odběr vytékající tekutiny a její vyšetření v laboratoři. A dále by byla vhodná duktogriafie. To je speciální mamografie, kdy se před snímkováním vstříkne do prsu kontrastní látka a vidíme dukt, neboli vývod, zda vypadá jak má. Výtok s příměsí krve bývá často spojen s nálezem papilomu v mlékovodu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14315
Dobrý dnes, dnes jsem byla objednana na mamotomii pro kalcifikace v prsu. Prosím o vysvetleni pojmu, prognozy. Byla jsem objednána na klasickou mamotomii, mám samozřejmě obavy, mužů si před vyšetřením vzit nějaké analgetikum, vím, ze se mamotomie provadi v místní anestezii, ale i přesto mám strach.Velmi děkuji za odpoved. KS
Odpověď: Dobrý den,
mamotomie při nálezu kalcifikací/mikrokalcifikací v prsu se provádí k přesnému určení jejich původů. Většinou se jedná o nezávažný, benigní, nález související s věkem a změnami prsní tkáně. V některých případech můžou být drobné kalcifikace první známkou nádoru prsu v jeho počínajícím stádiu. K přesnému určení jejich charakteru se provádí tato mamotomie.
Mamotomie je drobný zákrok, dalo by se říct, že jde o větší injekci. Prování se v místním znecitlivění. Při výkonu můžete mít určitý nepříjemný pocit v prsu, ale výkon není příliš bolestivý. Včetně přípravy trvá cca 30 minut.
Analgetikum (Paralen, Tramal, Ibalgin,...) přer mamotomií můžete užít, ale v rozumné míře (jedna tableta).
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14314
Dobrý den, zajímal by mě postup léčby v případě prokázaných maligních mikrokalcifikací z vakuové biopsie. Zda je vždy nutná operace nebo to lze léčit i jinak, např. chemoterapií.
Odpověď: Dobrý den,
záleží na velikosti postižené části prsu. Pokud se jedná o drobný malá okrsek mikrokalcifikací, je dalším krokem operace, která přesně určí velikost nádoru. Pokud jsou mikrokalcifikace ve větším rozsahu, předoperačně se může nasadit chemoterapie.
Konkrétní postup záleží na konkrétním nálezu z mamografie a z histologického rozboru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14312
Dobrý den,
můj skoro 13ti letý syn má bolavé bulky pod bradavkami, závěr sono vyšetření - v.s. gynecomasthia virilis poléková. Před 8 lety bral kvůli autismu Risperdal, kvůli vysokému Prolaktinu po 2 letech vysazen. Potom prolaktin klesl. Prosím co to znamená? Může to být vážné? Na jakého specialistu se nyní obrátit(endokrinologie)? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
gynekomastie znamená zvětšení žlázy v prsou u mužů. Jedná se o běžný projev hormonálních změn v době puberty. Endokrinologické vyšetření by mělo vyloučit nějakou závažnější hormonální poruchu. Ve Vašem případě se nejspíše jednalo o vedlejší reakci na podávané léky.
Samotná gynekomastie není nic závažného, nehrozí z ní žádné další riziko, jde pouze o kosmetický problém.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14311
Dobrý den! Je mi 32 let, mám dvě děti. Cca půl roku mě pobolivaji prsa, v poslednich dnech mě začaly svědit bradavky, mám je rozpraskané do krve. Chtěla bych se zeptat, čím to může být způsobeno. Zda by tyto problémy mohly souviset s tělískem Mirenou. Ještě jsem zapomněla dodat, že v rodinné anamnéze máme rakovinu vaječníků. Nevím i zda toto může souviset. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
popisované potíže nemají charakter příznaků nádoru prsou. Mohou souviset s hormonálními změnami po zavedení nitroděložního tělíska. Nebo se může jednat pouze o kožní reakci bradavek na nějaké dráždění - změna prádla, pracího či avivážního prostředku?
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14310
Dobrý deň,
chcem sa opýtať či akýkoľvek chirurgický zákrok na prsníku zvyšuje riziko rakoviny? Mám výrazne asymetrické a ovisnuté prsia a v jednom FiA a chcela by som si ho dať vybrať a prsia dať modelovať, ale bojím sa, či sa tým riziko vzniku národu u mňa nezvýši. Niekde som počula, že po tom rezaní potom prsníky na sone, resp. mamografe nie sú dobre prehľadné. Je to tak???
Odpověď: Dobrý den,
samotná operace nezvyšuje riziko vzniku nádoru v prsu, toho se nemusíte obávat. Plastická operace prsou může snížit přehlednost prsou při našem vyšetření, ale není to nic závažného, zkušený lékař si s pooperačními změnami v prsou poradí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14307
Dobrý večer pane doktore.
Mám menší problém, je mi 16 let za 3 měsíce 17 a v poslední době vnímám bolest na levém prsu. Už jednou jsem to kdysi postřehla, ale řekla jsem si že to nic není. Bolí to když na prso u boku přitlačím a pak má bolest slabé odezvy. Žádnou vekou bulku jsem nenašla, bolí to na místě kde cítím žebro. Před 19 dni jsem začala užívat hormonální antikoncepci, tak jestli to nemůže být tím? Docela se bojím zda nejde o nic vážného. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
nejedná se o nic závažného, nemusíte mít obavu. Občasná bolest nebo citlivost prsou na dotek je běžná. Není to nic neobvyklého. Jde o projev růstu a vývoje prsní žlázy s věkem a reakce na hormonální změny. Souvislost s hormonální antikoncepcí je možná, ale to není důvod k jejímu vysazení.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14306
Dobrý den, mám dceru v listopadu jí bude 9 let a zhruba 2 měsíce pozorujeme, že jí naběhla prsa, spíš dvorce. Má je tvrdé, a prý jí to nebolí. Čím to může být, mám se obávat nějaké nemoci? Léky žádné nebere. Co by jste mi prosím doporučili. Moc děkuji, s pozdravem Karla V.
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k věku se jedná o první příznaky dospívání. Dochází k hormonálním změnám, které se projevují změnami velikosti prsou, mimo jiné. Určitě nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14305
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je pro mě vhodné cvičení jogy. Jsem dva roky po operaci prsu pro DCIS.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
s jogou určitě není žádný problém, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14303
Dobrý večer,
mám problém s prsy. Je mi 19 let a rostou mi pořád prsa. Dnes mám už 75F a nadále rostou. Za 3 měsíce klidně i o číslo. Paní gynekoložka mi poradila vysadit antikoncepci, ale nepomohlo mi to. Začínám mít problémy se zády. Mohl by jste mi poradit, co by jste mi doporučil. Děkuji Patricie K.
Odpověď: Dobrý den,
velikost prsou závisí na mnoha faktorech, především je dána vrozenými předpoklady. Jejich velikost se příliš nedá ovlivnit, kromě chirurgického zákroku. Prevence bolestí zad je pravidelné cvičení k posilování správného držení těla, pravidelný pohyb,... V dnešní době mámo všichni pohybu málo, naše těla jsou zpohodlnělá, svaly jsou "ochablé", z toho pramení mnoho "civilizačních" obtíží. Větší velikost prsou může tyto potíže zvýraznit. Moje doporučení je pravidelné cvičení k posílení zádového svalstva. A samozřejmě kvalitní podprsenka.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14301
Děkuji za odpověď. Je pravda, že mám mít v brzké době menstruaci , tak uvidím jak se to bude dál vyvíjet. Jen jsem několik let před menstr. byla zvyklá, že mam zduřenější a bolestivá prsa, ale nic se mi v žádném z nich neobjevovalo, tak proto plaším. Slyšela jsem, že by měla žena v rozmezí od 25-30 let jít na preventivní prohlídku prsou, tak mám na čase.. Moc děkuji za brzkou odpověď. Hezký den. Petra
Odpověď: Dobrý den,
preventivní vyšetření prsou u žen ve Vašem věku, je pravidelné samovyšetřování. Samovyšetřování není samozřejmě nejspolehlivější metoda, proto se doporučuje doplnění sonografie, zhruba 1x rok. Toto "preventivní" sono vyšetření ale není hrazeno se zdravotního pojištění.
U žen nad 45 let se základem pravidelná preventivní mamografie jednou za dva roky, dle potřeby ev. se sono vyšetřením.
"Preventivní" vyšetření v různých mamo poradnách u zdravé ženy nemá význam, většinou vede pouze ke stresu a strašení žen.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14300
Dobrý deň, pri vyšetrení na mamografe mi napísali - Koža jemná, podkožie voľné, mamily bez rettrakcie, involučný typ prsníkov, štruktúra symetrická, obojstranne ojed. málo denzné cysty, inak bez susp.ložiskových zmien a zhlukov MIK. LU v axilách.
Záver : BIRADS 2
Prosím Vás, čo to znamená ?
Moc ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den,
jde o popis normální mamografie, bez známek nádoru. Vše je v pořádku, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14299
Dobrý den,dnes jsem byla na onkologii,lékař mě prohmatem vyšetřil a vypsal žádanku na sono prsou.V žádance byla uvedena diagnoza N63-neurčitá bulka v prsu.Je mi 44 let,2 tety z otcovi strany měli rakovinu prsu,jedna zemřela,druhá je po operaci.Prosím napište mi,co si mám pod touto diagnozou představit.Vím,že bych měla být zatím v klidu než se něco zjistí,ale to nějak nejde.Na kontroli na onkologii chodím pravidelně 10 let.Děkuji M.V.
Odpověď: Dobrý den,
číselná diagnoza uvedená na žádance je především pro potřeby účtování pojišťovně. Toho bych si až tolik nevšímal. Podstatné je, zda si sama v prsou něco hmatáte či máte nějaké problémy s prsy. Předpokládám, že se jedná pouze o preventivní sono prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14298
Dobrý den, už druhý den mě pobolívá levý prs a náhodou jsem si nahmatala nějaký hmatný útvar, tak mám docela strach o co se jedná.. Měla bych si zajít na gynekologii nebo na jiný vyšetření? Je mi 27 let. Děkuju za odpověď. Petra
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou není nic neobvyklého, nejedná se o příznak nádoru prsu. Hmatný útvar může být cokoliv. Doporučuji vyčkat do příští menstruace, pokud potíže neustoupí, doporučuji návštěvu u Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14297
Dobrý den, objevila jsem si v levém prsu pod bradavkou malou ohraničenou bulku. (mám necelý týden po menzes)Je mi 36 let, rakovina prsu se v rodině neobjevila, menzes jsem dostala v 16 letech, mám 2 děti, obě kojeny.První do 1 roku, druhé 5 měsíců. Jsem nekuřák, alkohol nepiji, mám sice nadváhu, ale pohybu dostatek.Nemám výtok z bradavky, zarudnurí ani šupinatění dvorce. Na sono jsem již objednána. Na posledním sonu jsem byla v roce 2012, kde mi paní doktorka sdělila, že právě v tomto prsu mám rozšířenou mléčnou žlázu(asi, už si to nepamatuji přesně),mám se bát?
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se bude jednat pouze o okrsek žlázy, ale jistotu dá až sono vyšetření. "Rozšířená mléčná žláza" z předchozího sono vyšetření zřejmě znamená pouze to, že velikost žlázy je v tomto prsu větší, to ale neznamená zvýšené riziko.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14296
Dobry den.Triple neg,Vybratych 18 uzlin neg.8 chemo a 19 oziarov som vybrala.Liecba ukoncena v maji 2012.Vysledky Ok.Chcela by som ist v septembri do Egypta k moru.Je to pre mna ako onko pacienta spravna volba krajiny??Alebo by som mala radsej nejaku inu krajinu zvolit.Co by ste mi vy odporucili?
Odpověď: Dobrý den,
určitě nemusíte mít obavu, s dovolenou v Egyptě není žádný problém. Od ukončení ozařování již uběhla delší doba, proto i kůže by měla snést "přiměřený" pobyt na sluníčku. Doporučuji opalovací krémy s vyšším ochranným faktorem, to se ale týká každého, bez ohledu na to, zda je či není po ozařování.
Přeji příjemnou dovolenou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14295
mastopathia mammae bilat Dobrý den to je moje diagnosa ,ale vlastně nevím co to je . Děkuji .
Odpověď: Dobrý den,
mastopathia je obecný název pro změny změny prsní tkáně v souvislosti s věkem a hormonálními změnami. Neznamená to vůbec nic. Neznám přesně nález z mamografie a UZ, ale myslím, že nemusíte mít obavu.
Přeloženo z latiny jde o "změny prsou oboustranně".
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14294
dobry den prajem mam 35rokov a ultrazvukom mi zistili cystu mamma 1.sin 4mm naplnena vodou a poslali ma do prsnik.poradne mozno urobia punkciu mam trosku strach ci to je bolestive
Odpověď: Dobrý den,
pokud je v prsu pouze cysta o velikosti 4mm, tak není potřeba žádné další sledování ani punkce. Punkce cysty o této je naprostý nesmysl.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14293
Dobrý den, před 11 lety jsem prodělala rakovinu prsu, odebrali mi nádor cca 1,2 cm, měla jsem 4 cykly chemoterapie a 28 ozáření, pak 7 let hormonální léčbu. Letos se mi znovu udělal zhoubný nádor, jsem po mastektomii. Lymfatické uzliny mám ponechány. Jelikož všechna vyšetření (játra, plíce, scinti kostí, PET) byla negativní, zvažuji odmítnutí 8 cyklů chemoterapie. Můj nádor nereaguje na hormonální léčbu, ozářená již jsem byla u první léčby. Prosím, poraďte.
Odpověď: Dobrý den,
na tuto otázku je velice těžké odpovědět.
Jsem radiolog, mám úkolem je najít v prsu ev. nádor, nejlépe v počínajícím stádiu. Vím jaké vyšetření je v tom kterém případě nejlepší. A nemám rád, když mi do těchto postupů zasahují lékaři jiných odborností. Naopak moje informace o způsobech operace a léčby nádorů prsou jsou jen v základní rovině, od toho jsou jiní odborníci, chirurgové a onkologové. Ti nejlépe vědí, jak konkrétní nádor operovat a léčit. Určitě nejsou nadšeni, když jim do jejich práce zasahuje někdo, kdo nemá dostatek informací.
Rozhodnutí, jaká chemo a hormono terapie bude použita záleží mimo jiné, na přesném imunohistochemickém složení nádoru. Proto si myslím, že nejlépe o chemoterapii rozhodne onkolog, který má dostatek informací.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14292
dobry den

prosim o vysvetleni zpravy a jedtli se mam neceho obavat?
v levem prsu drobna hypoechogenita s mikrokalcifikacemi, muze se jednat o pocatecni fibroadenom, v prave axile uzliny zvetsrne 19x9 tercovite struktury.
leve prso..hypoechogenni lozisko 6x4 mm nerovnych okraju s mikrokalcofikacemi pri obvodu loziska 1,3 mm....dekuji gabina
Odpověď: Dobrý den,
popis vyšetření prsu je obecný, neurčitý. Z formulace nálezu mám dojem, že se nejedná o vyšetření v akreditovaném centru.
Při této velikosti je hodnocení charakteru ložisek problematické. Mikrokalcifikace z UZ vyšetření nelze hodnotit vůbec. Uzlina popisované velikosti a struktury v podpaží je normální nález.
Nevím, jaké bylo doporučení z UZ vyšetření. Předpokládám, že při podezření na mikrokalcifikace bylo doporučeno doplnění mamografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14291
Dobrý den,

je mi 30 let a příští týden jdu na zvětšení prsou, mám dvě děti a jedno jsem kojila. Pravidelně každý rok docházím na sono prsu. Mám nové vyšetření provedené před 2,5 měsíci kvůli operaci. Vše bylo v pořádku. Dnes jsem si na levém prsu na straně nahmatala nějakou bouličku. Přijde mi, že jí mám i na druhém prsu, ale méně hmatatelnou. Nerada se sama prohlížím, protože mi přijde, že si vždy něco najdu. Po celodením prohmatávání mě obě prsa bolí. Jde mi o to, jestli se něco závažného může objevit po 2,5 měsících od kontroli. Děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den,
podle toho, jak vše popisujete, předpokládám, že se jedná pouze o okrsek žlázy, což jo normální. Struktura prsní tkáně u mladých žen při prohmatání často působí dojmem mnoha různě velkých bouliček, ale jde pouze o žlázu. Pokud bylo nedávné UZ v pořádku, nemusíte mít obavu. Zkuste nechat prsa v klidu pár dní.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14290
Dobrý den pane doktore,mám za s sebou biopsii,nález je benigní.Chtěla jsem se zeptat zda se mám do budoucna něčeho obávat a jaký bude další postup?CCB z patol.lož.pr.prsu 8x5m.Zastižen obraz fibrozní mastopatie,maligní struktury nepřítomny.Histologicky jde o vzorky vazivově tukové tkáně s ložisky fibrohyalinní sklerozy,dále častky tkáně mléčné žl. s cysticky dilatovanými vývody s periduktální fibrozou,ložiska cylindrocelulární hyperplazie a vzorky s periduktální lymfocytární infiltrací.KO za 2měsíce po CCB.Děkuji předem za odpověd a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,
nález z biopsie nepředstavuje riziko pro vznik maligního nádoru. Jedná se o "běžné" změny v prsní tkáni, nejedná se o přednádorový stav. Dostačující jsou kontroly na UZ v cca ročním intervalu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14289
Dobrý den, je mi 48 let. Před skoro 3 lety mi byl indikován nález v prsu, který z 1,6cm vzrostl na 2,4cm. Z histologie je výsledkem benigní fyloidní tumor M9020/0,D24 s doporučením extirpace. Dočetla jsem se o nejistém bioptickém výsledku a vysokém riziku maligního nádoru. Prosím o bližší informace a radu, jak postupovat.
Odpověď: Dobrý den,
fyloidní tumor je rizikový terén, v určitém počtu případů hrozí jeho změna v maligní nádor. Proto se doporučuje jeho odstranění s kompletním histologickým vyšetřením odebraného ložiska. Maligní změna může být jen v určité části, která se nezachytila při biopsii. Toto představuje "nejistotu" z biopsie. Určitě doporučuji jeho odstranění.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14288
Dobrý deň,opíšem Vám záver digitálnej mamografie z 19,6,2014.Záver:Dysplastické rezidua ml. žľazy, ojedinelé cystické opacity, oneskorená involúcia. BI RADS kat.2-benígny nález. Dopor. samovyšetrovať prsníky, v prípade zmeny palp.nálezu kontrola ihneď. Teraz by som Vás chcela láskavo poprosiť na moju otázku za ako dlho/krátko/ sa môže zmeniť benígny nález na malígny. Čo mám robiť, aby sa to nestalo, alebo až veľmi neskoro. Srdečne Vám ďakujem.
Odpověď: Dobrý den,
benigní nález ve Vašem případě neznamená riziko jeho změny na maligní, toho se nemusíte obávat. Jde o "normální" nález z mamografie.
Snížení obecného rizika pro vznik nádoru prsu je problematické, neexistuje konkrétní doporučení. Pouze obecné rady na zdravý životní styl, dostatek pohybu,... A samozřejmě pravidelné preventivní vyšetření prsou, které je schopné ev. nádor odhalit v počínajícím stádiu, čili dobře léčitelný.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14287
Dobrý den, pane doktore. V pátek jsem byla na vakuové biopsii a stále mi z místa zavedení vytéká hnis. Prso nateklé ani teplé nemám, mám pouze modřinu. Je to normální nebo mám kontaktovat svoji doktorku. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
vytékající hnis je známka zánětu, proto určitě kontaktujte svou doktorku, která vše posoudí a zvolí nejlepší další postup.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14286
Dobrý den, loni u mě byla zjistena rakovina děložního čípku, mám dotaz zda bych si preventivně neměla zajit na UTV prsou. Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, nádory děložního čípku nepředstavují výrazně zvýšené riziko pro vznik nádoru prsu. Z tohoto pohledu můžete být v klidu. Preventivní UZ prsou pro Váš klid můžete absolvovat.
Držím palce při léčbě nádoru děložního čípku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14285
DOBRÝ DEN,UŽ ROK MĚ BOLÍ LEVÉ PRSO,MAMOGRAF. VYŠETŘENÍ BEZ NÁLEZU,/NÍZCE
DENZNÍ ŽLÁZA S REZIDUÁL.STRUKT.TYP.TABÁR III/
PRSO SE MĚ POSLEDNÍ DOBU I PODSTATNĚ ZVĚTŠILO,MÁM DEGENERAT.ZMĚNY NA HRUDNÍ
PÁTEŘI,LÉČÍM SE ŠTÍTNOU ŽLÁZOU,TAK NEVÍM JESTLI TY BOLESTI PRSU S TÍM MŮŽOU
SOUVISET, NEVÍM CO MÁM DĚLAT, TA BOLEST JE DOST INTENZIVNÍ,NEVÍM NA KOHO SE
MÁM OBRÁTIT. MOC DĚKUJI. Z.L.
Odpověď: Dobrý den, nález z mamografie je bez známek nádoru, prsní tkáň je dobře přehledná, proto si myslím, že bolesti prsu souvisí s degenerativními změnami na páteři. Pokud došlo v poslední době k náhlému a podstatnému zvětšení jednoho prsa, doporučuji návštěvu u Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14284
Dobrý den,
na prsu v okolí bradavky se mi objevila bulka (je viditelná). Už jednou se objevila, ale během několika dní zmizela, ale ted se znovu objevila.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že se jedná o zánět podkožní mazové žlázy, nijak nesouvisející s ev. nádorem prsu. Doporučuji bulku nemačkat, nechat v klidu, buď se vyprázdní sama nebo se vstřebá.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14283
Dobrý den.
Na levém prsu - ve dvorci, v podstatě hned vedle bradavky se mi objevil vřídek-bulka. Je nebolestivá, zkoušela jsem vymáčknout, ale opravdu to nejde. Bulka je vystouplá ven, na dvorci je více jakoby mini vřídků, ale tato je taková větší, tzn. je na kuži, na dvorci a jsem z toho neklidná. Je mi 36 let, mám 8 letou dceru. Děkuji za odpověď. S.S.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že se jedná o stejný problém jako v únoru, to znamená zánět podkožní mazové žlázy, nijak nesouvisející s ev. nádorem prsu. Doporučuji bulku nemačkat, nechat v klidu, buď se vyprázdní sama nebo se vstřebá.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky