MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 14519
Dobrý den,
Je mi 32 let a včera jsem byla poprvé na ultrazvukku prsou.Našli mi hypoechogenní ložislo 10mm a v druhém prsu 17mm.Jsou ostře ohraničené bez akustického stínu.Můžete mi pro sím říct co to znamená? Nikdo mi nic neřek,jen ať se objednám za 3 měsíce na kontrolu.
Děkuji
Odpověď: Pokud chodíte na akreditované pracoviště, je povinností lékaře vám vše vysvětlit. Jak to popisujete, tak nález vypadá na relativně často se vyskytující útvar u mladších žen, tzv. fibroadenom. Ten nemá vyšší riziko vzniku rakoviny a často se najde jen náhodně. Je ale obtížné o tom více psát, když jsem vás nevyšetřil, a neviděl to na vlastní oči..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14518
Dobrý deň,mám 47 rokov a 4-5 mesiacov pociťujem bolesti prsníkov. Prosím o vysvetlenie Výsledku z MG. Axila: bilat. bez susp.zmien, Mamila: bilat. prominuje, Parenchým: bilaterárne symetrický redukujúci parenchým, bez suspektných ložiskových zmien a MiK v patol. zhluku. Bez suspektného vývoja v MG od 2007.
Ďakujem

Odpověď: Mamografický výsledek je zcela normální, také bolesti, jak je popisujete, neukazují na nic podstatného. Jsou dvě hlavní příčiny bolestivých prsů, hormonální a od páteře - vertebrogenní. Klinickým vyšetřením lékař obvykle rozliší, o jaký typ bolestivosti se jedná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14517
Dobrý den, děkuji moc za odpověď k dotazu 14514. Ještě jsem se chtěla zeptat, jako naschvál mi vychází 2 dny před operací prsa menzes.Třeba menzes přijde dřív, ale nerada bych musela operaci odložit. Žádnou antikoncepci neberu, je možné začít brát Norethisteron, nevadí to nějak při operaci? Moc děkuji ŠT.
Odpověď: Omlouvám se, ale to se musíte poradit s operatérem, neexistuje jednotný názor, jak postupovat, kdybych vám řekl jeden, může mít chirurg jiný a nepustí vás k operaci. Raději se zeptejte jeho nebo jeho sestřiček, aby bylo vše OK..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14516
Prosim o radu,dnes byla maminka na mamografickem vysetreni je rocnik 1934 a jeji nalez Mam vysetreni Lalocnate lozisko na rozhrani Nkk vel.21x20x17mm bez dorzalniho stinu,progrese snimku pred 2 lety.Ma jit na odebrani vzorku a boji se,aby ji tim neuskodili a zdali je to nutne.Dekuji
Odpověď: Lékaři navrhují správný postup, odebrání vzorku je jednoduchý ambulantní výkon, provádí se pod sono, je vždy lepší mít jistotu, že se v ložisku nic nekalého neděje, když roste.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14515
Dobry den ,v pravem prsu na dvorci mam po kojeni
zvetsenou zilu (jiz asi 2 roky) V soucasne dobe nekdy skoro neni
videt,ale pri nejake zatezi mi jakoby vystoupne -nevim jak to mam presne popsat
a citim pnuti,take mam problemy s krcni pateri.
Muzete mi prosim poradit jestli to muze mit souvislost ?
Na vysetreni prsu jsem zatim nebyla.
Dekuji za odpoved
J.D.
Odpověď: Na souvislost ani na nic podstatného to nevypadá, někdy se žíla po kojení zdůrazní, je to jen případně kosmetická záležitost, Možná by nebylo špatné jít i vzhledem k vašemu věku, kdy nádory nejsou již vzácností, na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14514
Dobrý den, za 11 dní jdu na záchovnou operaci prsu. Histologie-invaz. karcinom mammyNST)duktální s převažující tubulární diferencí a s in situ duktální komponentou. IDC G1, ER100%,PR100%,Mib 1 20%,Her-2/neu skore 1+,E-cadherin+, D2-40 neprokazuje angioinvazi. Co mě čeká dále. Moc děkuji ŠT.
Odpověď: Nádor má velmi dobrou prognózu, nechová se agresivně a je dobře léčitelný, obvykle se provede záchovná operace prsu s biopsií jedné tzv. sentinelové uzliny. Pak následuje ozáření a na 5 let hormonální tablety jako prevence vrácení nemoci. Pak již budete chodit jen na kontroly. Je však ještě třeba počkat na definitivní biopsii při operaci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14513
Dobrý den, dnes jsem navštívila poradnu. Měla jsem subjektivní pocit,ze se něco neobvyklého děje v mých prsou, zejména velká citlivost na bradavkach. V jednom prsu častější tonutí,pálení a celkový nepříjemný pocit. Lékař podle pohmatu stanovil klinicky nepravidelnou zlazu charakteru adenosy HZQ vpravo. Dle nej je vše ok.ja jsem pro jistotu chtěla další vyšetření. Co to znamená nález viz výše a je další vyšetření na místě?diky j.
Odpověď: Neznamená to nic podstatného, lékař konstatoval jen bohatší žlázu v horním zevním kvadrantu vpravo, nic jiného. Obtíže, jak je popisujete, bývají hormonální nebo spíše od páteře. Pro klid bych ještě doporučil provést sono prsů, nejlépe na akreditovaném mamodiagnostickém pracovišti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14511
Dobrý den, byla jsem na biopsii fibroadenomu o velikosti 13x12x9mm. Výsledek je takový, že je doporučeno jeho odstranění z důvodu nějakých známek růstu. Čekala jsem jen, že se to bude 1x ročně kontrolovat na sonu. Je to tedy něco špatného? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Fibroadenom v zásadě neznamená vyšší riziko vzniku nádoru, v určitých případech, když výrazněji roste a je dobře uložen (případná jizva by nebyla dobře patrná), je možné i odstranění, mohl by pak, pokud by byl velký, způsobovat obtíže (tlak, bolesti apod.). Vždy se tedy postupuje individuálně..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14509
Dobrý den,je mi 42let,před rokem mi byla odstraněna děloha i oba vaječníky.Při zmáčknutí bradavky mi vytéká bílá tekutina .Nebyla jsem léčena onkologicky. Čím to může být? Neberu žádné hormony. Děkuji za odpověď. J.M.
Odpověď: Jsou to hormonální změny, doporučil bych návštěvu gynekologa, kdyby byla sekrece výrazná pak vyšetřit hladinu jednoho hormonu, prolaktinu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14507
Dobrý den, poslední cca 2,5 měsíce mě občas pobolívá levé prso (občas méně, jindy více, nepravidelně), z počátku jsem myslela že se jedná o zánět (mám 2 děti, obě kojené cca 8 měsíců). V prsu jsem si nic nenahmatala (bulku, apod). Před cca 5 měsíci jsem podstoupila mělkou konizaci děložního čípku (pro neustálé špinění), na začátku 2014 jsem vysadila HA po delším užívání. Prosím o radu. Děkuji.
Odpověď: Takto se nějaké podstatné změny neprojevují, asi půjde o výkyv v hladině hormonů, změny hormonální jsou běžné. Kdyby se to horšilo, doporučuji jít na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14506
Hezký den.
Moje maminka je po biopsii vzorku z prsu. Dnes jí lékařka řekla, že vyšlo negativně, ale doporučuje buď operativní zákrok s odběrem bulky a 5 chemoterapií, nebo úplnou amputaci prsu s odůvodněním, že je má velká. Prosím o vysvětlení, z jakého důvodu by lékařka mé mamince toto doporučila, když je biopsie negativní. Předem mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Je to asi nějaké nedorozumění, když je biopsie negativní, tak se obvykle nic takového nedělá. Výjimkou je stav, kdy při klinickém vyšetření je podezření na nádor, který se šíří v kůži a podkoží a difuzně, tzv. zánětlivá forma. Pak může být biopsie jehlou i negativní, pak se volí jiný odběr vzorku, například odběr chirurgický z kůže a podkoží. Je to však komplikované a maminka se musí ještě jednou na vše vyptat lékařky, pak teprve se rozhodnout, dostatečné informace a pochopení všeho je zásadní a má na to maminka právo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14505
dobrý den,prosím o radu: Jsem po operaci prsu a ozářkách více jak čtyřmi roky.Někdy mám prso horké a stačil studený obklad a přestalo to.Nyní je opět prso opět horké bolestivé Markry prý jsem měla vždy v pořádku.Je to normální? Děkuji za odpověd´. M.V.
Odpověď: Jsou to asi změny po ozáření, někdy můžou být obtíže i řadu let, kdyby to obtěžovalo a horšilo se to, jděte to ukázat onkoložce.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14503
Dobrý den,jdu na Mamografické vyšetřeni a hradím si to sama.
Sestřička mě dala tel.číslo ať si zavolám na Avon a pošlou mě slevový
kupón tel.číslo 800 180 880 ale číslo je pořád obsazené.
Děkuji s pozdravem L.N.
Odpověď: Je to linka, odkud vám můžou poslat kupon v rámci akce Ženy ženám, linku provozuje Alianace žen s rakovinou prsu, Je možné, že je linka přetížena. Kupony by asi měly i AVON Lady.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14500
Dobrý den mam dotaz pred dvouma dnema me dite nechtelo večer moc mliko kojim ho rano kdyz jsem vstavala tak me prso pobolivalo tak jsem si jo odtrikala ale porad pobolivalo a vecer jsem zjistila ze mi z prsa s baradavky s mlikem tece i zluta mazliva tekutina muzete mi poradit a mohu pri tom dite kojot dekuji za odpověď
Odpověď: Kojení bych nepřestával, přerušení kojení by mohlo způsobovat nahromadění mléka a obtíže by se mohly stupňovat. Kdyby prso bylo zarudlé, jděte za gynekologem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14498
Dobrý den, třetí týden vykonávám fyzicky dost náročnou práci, jako zvedání beden víc, jak 20kg. Mám prsa vel.č.6. Můj problém začal včera večer při sundání podprsenky, kdy mi dost silná a palčivá bolest úpně na chvíli ochromila. Dnes se to při převlékání stalo opět.Je mi 54let.Chodím pravidelně na mamografickou kontrolu a jsem bez problému.Je možné, že to je způsobeno chvilkovou nadměrnou zátěží. Děkuji R
Odpověď: Takto obvykle vypadají obtíže od páteře, například při nadměrné a nerovnoměrné zátěži.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14497
Dobrý den. Je mi 23 let a několik let beru HA. Celou dobu co HA beru mám zhruba od poloviny menstruačního cyklu bolestivá prsa a nahmatám si i bulky v prsou hlavně v oblasti u podpaží. Poslední dobou bulky cítím i celý měsíc nebo se objevují nepravidelně. Myslíte, že je nutné jít na mamografické vyšetření? A mohu se případně objednat sama bez doporučení lékaře? Děkuji V.
Odpověď: Mamograf bych určitě ve vašem věku nedělal, nechte si udělat sono, na akreditované pracoviště můžete bez doporučení, vyšetření si ale zaplatíte. Vypadá to ale na hormonální změny, nejspíše v souvislosti s HA, kdyby to podstatně zlobilo a vás obtěžovalo, konzultujte s gynekologem, změňte ji, pokud ji nemůžete vysadit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14496
Dobrý den ,pane profesore v 3/2014 jsem podstoupila redukci prsou,12 týdnů po operaci spont. sekrece z levého prsu ,která po měsíci ustoupila nyní sekrece před menstruací a při fyz .aktivitě.Sono negativní ,podezdření na papilom ,duktografie se nezdařila nešel nasondovat vývod duktu.Nyní prasklá cysta levého vaječníku ,mám obavy z dalšího vývoje a doporučení vyčkat na změnu sekrece ...Jaký je Váš názor. Děkuji
Odpověď: Závisí, jak sekrece vypadá. Barevná sekrece je většinou hormonální, krvavá či čistě serózní může být příznakem např. papilomu, pak je duktografie na místě. Kdyby se tedy objevila taková sekrece, je na místě duktografii zopakovat. Pokud tomu tak není, půjde asi jen o změny hormonální, také souvislost s gynekologickými problémy by na to ukazovala.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14494
Dobry vecer. V patek mi ve FN Vinohrady odstranili NECO, co na mne dostalo chut pri praci na zahtade
Kliste to nebylo, pry neco takoveho nevideli. Do lek. Zptavy to oznacili za larvu
Poskytli mi skutecnou pomoc, ale o vikendu me velmi boli prso (v jehoz blizkosti se vetrelec usadil). Nevim, kam se obratit. Zatim davam chladne obklady. Muzete poradit? MM
Odpověď: Chladné obklady jsou určitě dobré. Může jít o mírnou zánětlivou reakci po zákroku, kdyby to nadále bolelo, prs byl zarudlý, je vhodné jít na chirurgickou ambulanci, nejlépe tam, kde je i prsní poradna, případně do FN Vinohrady, kde vám věc odstranili. Při prudším zánětu se obvykle dávají antibiotika.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14492
Dobry den, mam dotaz. Jsem operovana na srdce chlopen. Je moznost si udelat silikony? Dekuji predem za odpoved.
Odpověď: Silikonové implantáty by neměly vadit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14491
Dobrý den, pane doktore, jsem po mastectomii prsu a SLNB 1.dx, diagnosa: C504 ca mammae 1.dx, DCIS difúzně, SN negativní. Chtěla bych se zeptat, jestli je nutná chemoterapie, pokud i podrobná histologie SN bude negativní, nebo jestli existuje nějaký jiný způsob pooperační léčby. Děkuji.
Odpověď: Závisí ještě na podrobnějším histologickém a imunohistochemickém vyšetření nádoru, obvykle však ve vašem případě není nic dalšího třeba, jen budete sledována, případě budete tak 5 let užívat hormonální lék.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14490
dobry den, cca. mesic me pri zmacknuti picha v levem prsu u bradavky. Neni to ale pravidlm, ze kdyz si to misto zmacknu, ze tam zapicha. Nedokazu ale urcite kdy se to presne deje. Bulku jsem si nenahmatala. Mam si zajit spise k obvodnimu lekari anebo ke sve gynekolozce, ta ale v ordinaci nema ulzrazvuk. Je mi 30let a jsem bezdetna, v minulosti jsem zadne podobne problemy nemela. Dekuji
Odpověď: Obtíže můžou být hormonální nebo spíše od páteře - tyto změny nezávisí na cyklu, jsou občas, více večer apod. Pro klid bych doporučoval jít na sono, tam se pozná, o co jde. Sono prsů provádějí kvalitně akreditovaná centra, mají s prsy zkušenosti. Když budete mít žádanku od PL či gynekologa, zaplatí to pojišťovna (ale také ne vždy, závisí to na tom, jak žádanku lékaři napíší), každopádně můžete jít i přímo do centra jako samoplátkyně. Není to nějaká horentní suma - u nás v Berouně, kde nyní hlavně pracuji, je to 350 Kč, při dalších kontrolách 300 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14489
Dobrý deň.
Prosím o bližšie informácie z vyšetrenia mamografie, ktoré som absolvovala prvýkrát.
Z mamografie mi bolo zistené, že vpravo mám nález laterálne s troma nodozitmi veľkosti do 5mm. Na základe čoho som absolvovala sono vyšetrenie a tam mi zistili, že vpravo na prednej kontúre žľazy vidno izoechogénnu nodozitu veľkosti 4,5 mm - susp.FA. a v pravej axille vidno uzlinku so známkami ľahkej hyperplázie veľkosti 3,3cm a v ľavej axille vidno uzlinu dlhú 3cm. Záver BIRADS 3. Ďakujem pekne za skorú odpoveď.
Odpověď: Změny, jak je lékař popisuje, vypadají jako nepodstatné, nezhoubné, nevypadá to na to, že by změny měly souvislost s nádorem. Protože však jde o první vyšetření, je lepší raději provést kontrolu s odstupem, tak po 6 měsících (do roka), jestli se útvary nezvětšují či nemění.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14488
Dobrý den,je mi 56 let. Pravidelně chodím na mamogragfické vyšetření.Naposledy květen 2014 , v pořádku.Pravidelně provádím i samovyšetření.Počátkem září jsem nešťastnou náhodou narazila do železného sloupu levým prsem. Udělala se mi pěkná modřina, která mi po 14 dnech zmizela.V místě modřiny mi však zůstala zatvrdlina.Myslíte si, že to souvisí s tím naražením?Děkuji za odpověď. D.H.
Odpověď: Vypadá to nejspíše opravdu na změny po úraze. Kdyby to ale trvalo, jděte pro klid na sono, lékař se na místo podívá, zda se tam nic neděje jiného, pro klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14487
Dobry vecer jsem uz rok po biopsii prsu mam zdurelou zlazu a stale me v tom prsu picha jak kdyz mi tam nekdo vrazi jehlu mam se obratit na lekare
Dekuji Aneta
Odpověď: takto vypadají dost typicky obtíže od páteře, pak by pomohl šikovný fyzioterapeut, zda to určitě od páteře je, se na dálku ale poznat stoprocentně nedá. Každopádně to na nic podstatného nevypadá. Kdyby to trvalo, jděte k lékaři a na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14486
Dobrý den,je mi 25 let a má babička měla rakovinu prsu.Chodila na chemoterapii, která jí rakoviny zbavila a babička je stále tou čilou osobou jako předtím. Chci se zeptat jestli je vhodné jít na mamograf již v mém věku a zda jej mám zdarma když jsem rakovinu v rodině měla? Předem děkuji za Vaši odpověď
Odpověď: Babička vám nezvyšuje riziko, zvyšovala by vám maminka, sestra..., s rakovinou zejména v mladším věku.. Na mamograf ve vašem věku nedoporučuji chodit, je to metoda obvykle až po 40. Doporučuji si provádět jen samovyšetření, pokud budete mít nějaké pochyby, jděte na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14485
Dobrý den byla jsem na vyšetření ultra zvuku prsa a paní doktorka mi našla vpravo mezi ZKK ploché cisticke ložisko délky 7mm při okraji ložiska je hyperechogenita do 2,2mm působící jako kalcifikace ještě mám jít na monograf myslíte ze mám rakovinu? Zmneny pravděpodobně benigni napsala paní doktorka děkuji H.
Odpověď: Cystická formace je jistě benigní, také hyperechogenita, jak popisuje, také nevypadá jako něco podstatného. Mamografie je jistě dobrá volba, podívá se na prsy ještě jiným způsobem. Pro klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14484
Dobrý den.
Oba prsy s výraznějšími fibrosním mastopatickými změnami v zevních kvadrantech. Vpravo v periferii HZK při hranice s DZK je FA o velikosti 15,2x1x11mm. Minule uvedeno 16x8 mm. Pod dolním okrajem areoly jsou další dva FA o velikosti 8x5x4 mm a 14x6x11 mm. Minule uvedeno 8x5 mm uložený 5 mm pod kůží a 12x5 mm uložený bezprostředně podkožně. Ložiskové změny podezřelé z malignity nediferencujeme. Vhodné další sledování. Axily bez patologicky změněných lymfatických uzlin. Prosím je nutno odstranit. Děkuji.
Odpověď: Formace charakteru fibroadenomů se zpravidla neodstraňují, nemá to valný smysl, jsou typicky mnohočetné, vytvářejí se často další a další. Fibroadenom nemá vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru, je hormonálně podmíněný, když roste nebo není zcela typický, provede se raději biopsie jehlou pod sono kontrolou. U vás to vypadá, že se nemění, změny okolo mm jsou normální, vždy se útvar trochu jinak změří.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14483
Dobrý den. Byla jsem na SONO prsů a ve zprávě mám napsáno "vlevo na rozhr. ZK benigní útvar vzhledu FA či fibrolipomu vel. 6x3,5 mm /koreluje s neměnným útvarem na MG". Co to prosím znamená, lékařka mi k tomu nic neřekla? Může se to změnit v útvar maligní? Děkuji
Odpověď: Změna, jak ji lékařka popisuje, nevypadá podle ní jako něco nebezpečného, také na mamografii se nemění. Pravděpodobnost zvrhnutí je stejná jako u žlázy kdekoliv jinde, nejde tedy o přednádorový stav. Choďte na pravidelnou prevenci, kdyby se v prsu pohmatem něco objevilo, jděte dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14482
Dobrý den, včera při kontrole prsů jsem zjistila, že když si na jedno prso z určitého úhlu jakoby zatlačím, tak mě bolí, je to taková tupá bolest,která se vlije do celého těla.Ale jen při dotyku při určitém úhlu.Jinak ne.Nezdá se mi červené ani natelké,přímo bulka mi tam také nepřijde.mám malá prsa, myslím, že by bulka byla hmatalená.V podpaždí jsem také nic neobjevila. Jen mě včera navečer jakoby bodlo a píchalo tak 15 vt. v hrudíku - nevím zda to může mít souvislost.na gynekologii mají volno až za 14 dní. Nevím, zda tedy nemám raději požádat zda mají chvilku volno i dříve.Děkuji JL
Odpověď: Obtíže, jak je popisujete, jsou obvykle od páteře,2. příčině je možná hormonální (méně pravděpodobná), takto se nějaké závažnější změny v prsu obvykle neprojevují. Vyšetření prsů je jistě ale na místě, třeba alespoň sono, pokud máte před menses, počkal bych až po nich - třeba obtíže už nebudou. Na akreditované pracoviště můžete i přímo bez doporučení, za vyšetření ale zaplatíte. Je to však obvykle rychlejší cesta.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14480
Dobry den,můžete mi vysvetlit,pokud se u maminky(52let) v lekařské zpravě pise: Fibrozniml. žláza centrálně a v ZHKK.Vlevo v rozhrani HKK neostře ohraničené hypoechogenní cípaté ložisko se slabým dorz. stínem asi 11x9x7mm.mlékovody nerozšířené.kožní kryt jemný.bez patologickych uzlin v axilách.
Maminka už byla na odběru vzorku z nádoru,vysledky budou za 14dní.ale zajímá mě co vše hrozí pokud bude nález pozitivní a pokud bude negativní,operuje se taky?dekuji
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu je pravděpodobné, že nález bude positivní. Nepíšete kolik má maminka let. Jestli její věk odpovídá biologickému. Zdali nemá nějakou závažnou interní chorobu. To vše hraje roli. Operace bude zcela jistě lokální. Většinou navazuje zevní ozáření. Podání chemoterapie či hormonoterapie závisí na velmi podrobném rozboru vlastní tumorózní tkáně a nejbližší lymfatické uzliny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14479
Dobrý de, přibrala jsem a také se mi na prsu blízko podpaží objevily dvě prasklé žilky, může tato změna na kůži signalizovat nádor? Děkuji Jolana -je mi 39let
Odpověď: Dobrý den. Je to nepravděpodobné. Přesto si dojděte na preventivní mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14478
Po biopsii prsu se mi udělala černá krevní podlitina o velikosti tak 4x4 cm. Je to již týden a stále nechce zmizet. Mám se nějak obávat? Vendula
Odpověď: Dobrý den. Hematom- modřina je celkem běžná komplikace odběru tkáně . Pokud je černá, znamená to, že se již červené krvinky a v nich barvivo rozkládá. Skrze hnědou, zelenou, žlutou....postupně vymizí zcela. Jestliže máte pocit, že krev. podlitina je neobvyklá, bylo by vhodné upozornit lékaře, který vám. odběr prováděl- udělal by kontrolu UZ vyšetřením místa odběru , resp. vašeho prakt. lékaře- mohl by laboratorně zkontrolovat, že s vaší srážlivostí a krvácivostí je vše o.k..Kdyby jste však v tomto směru měla nějaké odchylky od fyziolog. hodnot, pravděpodobně byste to již pozorovala dávno.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14476
Dobrý den,chci se zeptat když jsem podstoupila před dvěmi měsíci UZ prsu bez pozitivního nálezu jen jedna cysta zda by se ted mohlo na MMG něco špatného objevit.Chodím na pravidelné kontroly UZ každý rok a MMG 1x2 roky zatím vše bez nálezu.Děkuji za odpověd V.
Odpověď: Dobrý den. Mamografické vyšetření je nezastupitelné v tom, že umí ukázat mikrokalcifikace- vápennou sůl, která v některých případech může upozornit na počínající patologické změny. Takže nemohu jednoznačně říci, že ne. Ale když jste měla UZ vyšetření před 2 měsíci, pravděpodobně by vás nemělo čekat žádné nepříjemné překvapení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14475
Dobry den,tyden po porodu jsem nasla bouli v jednom prsu,nahore asi tak 10cm pod klicni kosti. plne kojim. Snazila jsem se to rozmasirovat,teple obklady ani tvaroh nezabira. Neboli to a zvetsuje se,kdyz mam vic nalita prsa. Na omak je to spis jako natekla zila. Muze se jednat o pridavnou zlazu? Neboli to,nevadi mi to,ale musim nad tim premyslet a k dr se se dvema malymi detmi nedostanu jen tak. Dekuji!
Odpověď: Dobrý večer. Pouze dle popisu nelze bezpečně říci o co jde. Je ve vašem zájmu zorganizovat si čas a pomoc s dětmi tak, aby jste mohla absolvovat sonografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14474
dobrý den,zjistili mi na levém prsu maligní nález,měla bych jít na operaci a pak na ozářky,jsem šest let po cévní mozkové příhodě a od té doby užívám warfarin,mohu podstoupit ozářky nebo chemoterapii,děkuji C.I.
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě. Hlavně na to že léky upozorněte. Budete převedena na léky, které jsou s operací slučitelné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14473
Dobrý den píši vám už po druhé jedna se o odpověd 14432.maminka jde už na druhý zákrok a to na uplné odstranění prsa je mi divné že jí před tím neudělali žádné další vyšetření a to scintigraf.kostí plíce aspoň udělala doktorka kde se léčí s polyval.alerg.a astma bronchial děkuji bohu, že tam je to v pořádku je to divný přístup k pacientovi když se má podrobit takovému radikálnímu zákroku..podle mého uvažování si myslím že měla už jednat ,z nějakím onkologem ,nebo jí měli na vše připravit děkuji za váš názor...zdena
Odpověď: Dobrý den.
nezdá se mi možné, že by maminka neprošla konzultací s onkologem. Pokud maminka dovolí, informujte se u jejího ošetřujícího lékaře. Předoperačně se provádí Rs plic, scintigrafie kostí, UZ jater, samozřejmě krevní obraz a biochemické vyšetření séra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14472
Dobrý den,

byla jsem na ultrazvuku prsou. Ve výsledku vyšetření je mimo jiné uvedeno: ,,V axilách fyziologické uzliny." Chtěla jsem se Vás zeptat, zda je to normální či znepokojivý nález.
Odpověď: Dobrý den. Můžete být v klidu.Termín fyziologický vystihuje právě to, že je vše. o.k.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14471
Dobrý den paní doktorko, maminka 68 let má nález z mamografu a sono: 2 ložiska obě nad 2,5cm v průměru, Birads 5 - maligní, involuční žláza typu Tabar 2, malignity zahuštěny v okolí ložiska, hypoechogenní lynfeden.
Je objednána na biopsii. Překládám si správně, že je jistá zhoubnost ložisek? Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Bohužel, je to tak. U starších dam léčba spočívá většinou v polykání hormonálních léků, pokud tumor je hormonálně závislý. Léčba je většinou nikterak nezatěžuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14470
Dobrý den Výsledek histologickeho vyšetření zní. V biopsii z patologickeho loziska v levém prsu jsou zastizeny okrsky adenozy v četných luminech s mikrokalcifikacemi .Dale jsou zastizeny známky fibrocystickych změn s papilomatozou a apokrynni metaplazii.Maligni nádorové buňky neprokazujeme.Bunky leze mají p63,calponin a CD 10 pozitivní myoepitelialni vrstvu. Flexibilita typu 2. Prosím o vysvětlení nálezu popřípadě jaké je další řešení. Byla bych vděčná za další názor lékaře.velmi dekuji KS
Odpověď: Dobrý den. Histologie je benigní- nezhoubná. Můj názor je, že přesto bych doporučila dg. extirpaci celé změny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14469
Dobry den mam nador prsu 12mm 1.stadium budu muset podstoupit i chemoterapii dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Na to neumím odpovědět. Neznám všechny výsledky. Ty budou zřejmé až po operaci vč. sentinelové lymf. uzliny a jejich podrobném- imunohistochemickém rozboru.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14468
Dobrý den,
je možné se na screening objednat i bez doporučení praktického lékaře nebo gynekologa? Na straně levého prsu si občas nahmatám něco jako bulku, ale spíš mi to přijde jak zduřená tuková tkáň, protože po nějaké době to vždy zmizí a pak se to zase objeví, může to být třeba nějakými hormonálními změnami? Já bych nerada vypadala před gynekologem jako hysterka, ale zároveň bych nechtěla nic podcenit.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano, je. UZ vyšetření stojí na scrt. pracovištích kolem 300Kč....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14467
Dobrý den.Prosím Vás můžete mi poradit.Je mi 60 let a již několik let trpím na pravé straně od hrudi až pod lopatku bolestí a teď na rentgenu mám slabší nález.V dolních plicních polích se sumují stíny mamill.Může tato bolest být od nálezu a co je to ten mamill?Předem děkuji.S pozdravem
Odpověď: Dobrý den. Určitě ne. mamilla je bradavka, jejíž stín se do plicního parenchymu pouze promítá. Bolesti máte pravděpodobně od zad či blokovaného žebra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14466
Dobrý den,jsem kluk jemi 15 a pod pravou bradavkou mám menší kuličku mám ji tam asi tyden poradíte mi co mám dělat?.
Odpověď: Ahoj. I muži mají základ mléčné žlázy od doby , kdy jsme v bříšku maminky.Vlivem hormonů se pak vyvíjejí patřičné sekundární pohlavní znaky. U mužů zůstane zakrnělá. V některých etapách života jako je např. puberta:) se v nás vaří hormony více , u chlapců na okamžik mohou mít navrch estrogeny- ženské hormony. A základ ml, žlázy se probudí a začne se aktivovat. To potkalo zřejmě tebe. Nic se v tuto chvíli neděje. Nález sleduj, případně se svěř mamce. Pokud by boulička rostla, bylo by třeba navštívit tvého praktického lékaře. Většinou jde o přechodný stav. i kdyby ne, základ mléčné žlázy se dá odstranit chirurgicky, pokud by překážel z kosmetického pohledu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14465
dobrý den, v závěru z mamografu mám napsáno Tabar I bez MG zn. malignity,mohu se zeptat co to znamená? (oboustranně částečně redukovaná žláza se sytějším stínem především za dvorci a v HK,zasahuje vysoko axilárně,struktura pravidelná, bez žřetelného patol ložiska či mikrokalcifikací,kůže a podkoží norm.šíře, v axilách stíny uzlin)děkuji
Odpověď: Dobrý den. Váš nález je fyziologický, v normě, bez podezřelých změn.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14464
Dobrý den.
Oba prsy s výraznějšími fibrosními mastopatickými změnami v zevních kvadrantech. Vpravo v periferii HZK při hranici s DZK je FA o velikosti 15,2x1x11 mm. Pod dolním okrajem areoly jsou další dva FA o velikosti 8x5x4 mm a 14x6x11 mm. Ložiskové změny podezřelé z malignity nediferencujeme. Vhodné další sledování. Axily bez patologicky změněných lymfatických uzlin. Prosím je nutno odstranění. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Fibroadenom je benigní nádor, tzn.nezhoubný. ložiska bych biopticky ověřila a pokud histologie bude tomuto nálezu odpovídat, operace není nutná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14462
K dotazu 14460 jste mi nezodpověděla jaká je prognóza?Snažím se být v klidu,mám děti,musím tu pro ně být,ale potřebovala bych ujištění,že to není tak zlé nebo tak něco,jestli mi rozumíte...Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ale já jsem Vám odpověděla. Každý jsme Mistr svého života. V klidu a s rukou na srdci si ještě jednou přečtěte moji předešlou odpověď, a znovu a znovu...A pochopíte, že když se rozhodnete, že se uzdravíte a věříte vaší léčbě, tak to tak také bude. Uvědomte si sílu své myšlenky a slova, važte je srdcem:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14461
Dobrý den, v loňském roce jsme prodělala operaci prsu pro CA in situ, grade III. CA byl zjištěn v mikrokalcifikacích, prodělala jsem operaci a následně ozařování, nyní užívám Tamoxifen neboť nádor byl hormonálně pozitivní. Po roce jsem byla na kontrolním mamografu, kde byly zjištěny další podezřelé mikrokalcifikace, nyní jsem objednaná na magnetickou resonanci a na mamotom. Vím, že musím čekat na výsledky obou vyšetření, ale vzhledem k předchozí diagnoze mě paní doktorka upozornila na možnost, že o prso příjdu. Je toto jediné řešení? A.S.
Odpověď: Dobrý den. Ano, v případě recidivujících mikrokalcifikací s pos. nálezem, je. S odstupem času je možno zvážit plast. operaci ve smyslu rekonstrukce z vl. tkáně- tuku či jinak. Kosmetický efekt je výborný.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14460
Dobrý den,měla jsem dvě ložiska v prsu,12mm+5mm,triple negativní,Ki67 30%,sent.uzlina negat,metastazy 0,teď podstupuji chemo AC 6cyklu,jsem též BRCA pozit,vyhnu se ozařování,podstoupím oboustrannou ablaci po chemu,do půl roku odstraním vaječníky,za dva roky rekonstrukce prsou a k tomu časté prohlídky střeva a žaludku...Jaká je prognóza a zda je tento postup správný?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Určitě je správný. Vaše pochybnosti odbourejte. potřebujete vědomě i nevědomě věřit....Bylo by dobré, postarat se o svoji dušení pohodu. jestli v ní jste, lehce poznáte....budete přirozeně usměvavá, radostná,vyrovnaná, buete mít nadhled, nebudete cítit tlak v hrudníku či nadbřišku atd.. A hlavně, Vaše imunita bude akorát. Držte se:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14459
Dobry vecer byla jsem vcera na odberu biopsie a pani doktorka mi rekla, ze to podlle oberu bude na onkologickou lecbu. Je mozne pouhym okem tohle rit. Chci bojovat, ale potrebuji i dobre zpravy. Dekuji Landova
Odpověď: Dobrý den. mezi biopsií a výsledkem histologického rozboru je " hluché" období nejistoty. Bohužel nikdo vám t.č. není schopen říct, o co se jedná jistě. Až bude výsledek budete na jeho základě mít možnost se postavit k situaci čelem. A teď...každá zpráva je vlastně dobrá, něco nám přináší, donutí nás zastavit se v tom chaosu doby a přemýšlet o sobě, a třeba se vzít i více na vědomí. Držte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14458
Dobrý večer. Chci se zeptat co to muze byť ?Kdyz jsem lehnu na pravu stranu tak mam velky pocit tlaku.a nebo kdyz dam ruce rovne dolu tak leva strana dobry ale ta prava taky mi dava takový pocit ze mezi rukou a prsom neco mi tlaci uvnitr. Boule žádnou nemam.pravidelne chodim k dr.prsni poradny a vzdycky mi pani dr . řekne ze je vsechno v pořádku. Ale ten pocit tlaku citim porad a je to ne příjemný. Co to muze byt? A co z tim udelat? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní, když vás nemám příležitost klinicky vyšetřit, tak je pro mě hádat, co by to mohlo být. Jestliže chodíte pravidelně na UZ vyšetření a bylo vám řečeno v poslední době, že je vše v pořádku, tak by to tak mělo být. Pokud se pohmatově nemění na vašem prsu nic, je to tím ještě podpořeno. Možná máte pravý prs objemnější, možná můžete mít přídatnou žlázu v horním zevním kvadrantu směrem do podpaží, možná máte hypertrofii tuku v oblasti přední axilární řasy....jestliže jste v nejistotě objednejte se na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14457
Dobrý večer,beru první rok Tamoxifen, teď mně začala nějak bolet spodní část zad, místy bolest vystřeluje do třísel.Tak nevím, jestli to má souvislost s onkologickým onemocněním a Tamox. nebo je to jen problém práce na zahrádce. Hrozně se bojím, že se něco vrací. Můj onkolog je na dovolené, nemohu k němu.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Samozřejmě bude pro jistotu třeba vyloučit problém související se základním onemocněním, jak jsem vám již napsala. Pravděpodobně se však bude jednat o běžné obtíže se zády. Zvláště jestli jste přehnala práci na zahrádce. Jsem přesvědčená, že na Onkologickém centru, kam docházíte,je lékařů více.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14456
Dobry den. V skratke: Po pukcnej biopsii vysledok histologie atypicka duktalna hyperplazia (len bazalne), na zaklade toho doporucena excizionalna biopsia: histologicky zaver fibroskleroticke zmeny bez celularnych atypii. Chcem sa spytat ci je to normalne, aby zavery dvoch histologii z toho isteho loziska boli takto rozdielne? Dakujem. Odpoved s otazkou poprosim radsej nezverejnovat. Dakujem A.
Odpověď: Dobrý den. Určitě. Při histologickém rozboru celého místa zájmu má patolog k dispozici mnohem více materiálu. Proto má konečnou váhu. Při biopsii jsou nabrány vzorky, které nemusí zcela vystihnout realitu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14455
Dobrý den.Co znamená hodnocení žlázy dle Tábara ? A o co jde ,pokud je napsáno : denzní granulární struktura žlázy typu Tabár IV. Výsledek vyšetření : BIRARDS - znamená co ? Děkuji za odpověď . V.L.
Odpověď: Vážená paní.Tito pánové dle charakteru , typu žlázy provedli rozdělení, které slouží pro dobrou orientaci lékařů obecně. Vlastní, konkrétní typ nevystihuje , ani neznamená žádné riziko. Typ Tabar IV znamená, že vaše žláza je bohatá bez vlivu pokračujícího věku a hormonálního vlivu . Typ je dán geneticky jako barva očí, vlasů, kůže ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14454
Dobrý den,prosím o radu.Od ledna mám potíže s pravým prsem.Mamograf z30.4.vHZQ je patrné hypoechogení ložisko20krát15mm a drobné9mm nejasné etiologie,okolí kresba nepravidelně hypoechogenní v pravé axile2LU s akcentovanou korovou vrstvou do 20mm v.s.ativované.Biopsie z21.5.dominující nález okrsků sklerozující adenozy.Biopsie z1.9.karcinom pravého prsu v HZQ plus susp infiltrovaná13mmLUvP axile,biopticky.Invazivní duktální karcinomG2-3se suspektní lymfangionvazí.ERneg,PRneg,HER20neg,Ki15%SISH odesláno.Kolik mám času bez léčení?Má mi být odebrán celý prs,podpažní uzliny.Děkuji.PP.
Odpověď: Dobrý den. Operaci bude jistě předcházet celková- systémová léčba. Kolik máte času bez léčby nebo s léčbou není možno vyčíslit. . Ale s léčbou jistě o mnoho více....jste mladá . Neměla byste házet flintu do žita a zabojovat. Ale ať se rozhodnete, jak se rozhodnete, je to vaše volba a máte na to právo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14453
Dobrý den,
četla jsem plno článku, že nízký procentuální počet žen, dokází na vyšetření prsou.
Dělala jsem si samovyšetření, ale nepoznám bulku od žlázy. Potřebovala bych vědět, kde by mi udělali vyšetření prsou. Předem děkuji. K.L.
Odpověď: Dobrý den. Na stránkách mamo. cz najdete seznam screeningových center vč. kontaktů...:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14452
Dobry den, v nocijsem omylem zavadila ao pravou pradavku a zjistila jsem, ze me boli, kdyz jsem si to prohlidla a zmackla jsem to, vytekl bili hnis, ulevilo se mi od bolesti, ale jeste citeim, ze tam jeste neco bude je tam i malinkata boulicka, pod tim hnisem.Chtela jsem se zeptat o co se jedna a zdali je to neci zavazneho. Az mi to prekvapilo, ze takto se muze udelat hnis. Dekuji Veronika
Odpověď: Dobrý den. myslím, že nejde o hnis, ale buď o maz z mazové žlázky- je jich na dvorcích a bradavce plno nebo o mléčnou sekreci. je třeba zajít za vaším gynekologem, o nálezu mu říci a on vás případně doporučí na naše vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14451
Dobrý deň, prišlo mi z magnetickej rezonácie výsledok a neviem čo to znamena : " Oneskorená involúcia s fibracystickou dysplazáiou bilat. ložiskového lézia v DMQ vpravo benigneho charakteru typu fibraodenómu
Ďakujem H.M
Odpověď: Dobrý den. Nález je v pořádku. Fibroadenom je benigní ložisko.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14449
Dobrý den, jsem po operaci prsu,následné chemoterapii 6x a 33x ozařování.Vše je v pořádku,kontroly,výsledky.Teď mám potíže s bederní páteří a mám jít na rehabilitaci,která se skládá z masáže,elektroléčby a cvičení.Napadlo mě jestli elektroléčbu při mém onkologickém onemocnění mohu vubec postoupit. Děkuji a přeji hezký den. S.M.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně ano. Ale je třeba zkonzultovat potřebné s onkologem. Jestliže máte bolesti v páteři, je třeba vyloučit souvislost s vašim onemocněním. předpokládám, že vyšetření skeletu bylo provedeno na počátku léčby.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14448
Dobrý den, může ovlivnit kvalitu UZv vyšetření prsu, kontinuální užívání perorální antikoncepce, v případě kdy je nejlepší v tomto případě vyšetření absolvovat? děkuji a zdravím
Odpověď: Dobrý den. Nemělo by ovlivnit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14447
Dobrý den a co znamená lipom ? Může se udělat s podkožního tuku rakovina.dekuji
Odpověď: jak jsem napsala: , nezhoubný nádor z tuku, z podkožního tuku se karcinom udělat nemůže, z tuku, tak jako z jiných tkání , se může udělat sarkom
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14446
Dobrý den, prosim Vas můžete mi vysvětlit zkratky:ca mamme I.sin., T2N1Mx.
HISTOLOGIE:IDca 3,2cm,+postižení LU v axille, ER100%,PR30-40%,MIB1 80%,ervB2 0.
V ZHK vlevo vyrazne axilarne tu lozisko velikosti 32×25×23mm, hypoechogenni a vyrazne nehomogenni, zubate okraje, okolo je hyperechogenni lem, posteriorni stin je zcela nepravidelny.Lymfadenopatie v leve axile velikosti 1,5-2cm, nejvýraznější je při přední rase.JATRA BEZ METASTAS.Vysetreni kosti mam v pořádku=zadne metastázy.Mam prosim Vas, sanci na uzdraveni?Dekuji velmi, Backovska.Preji Vam hezky den a mnohokrát dekuji za Vasi odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Lokální nález a nález v podpaží je takový jaký je. O tom víte a jistě vám onkolog vysvětlil, jak se věci mají. Dobrá zpráva je, že nemáte nález v játrech a kostech, pravděpodobně ani na plicích. Léčba jakkoliv pokročilého nádorového onemocnění je velmi pokročila, na vysoké úrovni. Léčbě se oddejte, dejte jí důvěru, o to lépe zareagujete. A to je ta druhá půlka úspěchu.To máte ve svých rukách. Když vážně onemocníme, je to vždy proto, že máme oslabenou imunitu. Zkuste se zamyslet, co by vám mohlo způsobit chronický stres- nějaká bolest, kterou si několik roku s sebou vláčíte životem. Je s tím třeba pracovat. Věřím, že to zvládnete.:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14445
Dobrý den, s manželem se snažíme o miminko, dnes jsem, ale začala trošku špinit, tak předpokládám, že se dostaví menstruace .. dnes jsem 31 první den po. Ale večer při sprchování, když jsem si zmáčkla bradavky, trochu mi z nich jako vytéká něco jako mléko. Může to být i znak, že bych mohla být těhotná nebo se to může občas stávat?
Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Mléčná sekrece- mlezivo začíná až po několika měsících těhotenství. Takže Vás touto informací asi moc nepotěším. Přesto to neznamená, že žena nemůže být i krátce těhotná. Někdy máme mléčnou sekreci i bez těhotenství. Často jí v ordinaci vidíme, když se žena na otěhotnění připravuje, touží již maminkou být. Pokud jste nebyla gynekologicky vyšetřena preventivně v poslední době, bylo by vhodné na vyšetření zajít a na mléčnou sekreci upozornit. .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14444
Dobrý den před 3 měsíci jsem si našla boulicku nad levém prsu tak jsem šla na chirurgii a ty me poslaly na ultrazvuk tam my řekli ze to nic není ze to je podkožní tuk rostou podkožní tuky? Me to o malinko vyrostlo dekuji
Odpověď: Dobrý den. Mohlo jít o tukový, benigní nádor- lipom. Ano, může se zvětšovat. Bylo by vhodné UZ zopakovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14443
Dotaz č. 14441 dobry vecer, je to teda uplny bezny nalez benigny? Podla vas by stacili kontroly raz rocne, ci dvojrocne? Co to znamena pokud nalez bude stacionarni? mam strach. dakujem
Odpověď: stacionární- nezměněný, interval kontrol určí vyšetřující lékař
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14442
Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde, jak a v jakém věku se řeší polymastie, pokud se problém zjistí u dítěte ženského pohlaví ve věku 2 let. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Záleží na vlastním nálezu. Většinou se chirurgicky řešit nemusí .Nejčastěji se vyskytuje přídatná mléčná žláza v oblasti axilární- v podpaží. Řeší se v případě, že ženě v dospělosti činí problémy ve smyslu bolestí, zvětšení objemu ap.. Přídatné bradavky, dvorce ap. většinou ženě nevadí, ani nečiní problémy. Chirurgické odstranění z kosmetického důvodu, je možné. Zákroky změn, život neohrožujících, což jakákoliv forma polymastie je, doporučuji provádět až v dospělosti, zvláště, pokud jsou v regionu základu ml. žlázy. Mohlo by dojít k poškození základu ml.žlázy a důsledky kosmetické jsou téměř jisté.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14441
dotaz c 14440. Ide o cysty V prsníku? či nejakú zvacsenu žľazu? mam byt kľudná a chodiť každých 6 mes na sono kontrolu?
Odpověď: Dobrý den. Jde o cystoidně rozšířené mlékovody, takovou pseudocystu, Čili benigní nález. Ano, stačí kontrola za 6 měs. UZ. Další intervaly dle nálezu. Nevidím důvod k tomu, že byste měla chodit každého půl roku, pokud nález bude stacionární.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14440
Dobry den, prosim vas co laicky znamena tento text zo sonokontroly? Ide o lozisko 5,6x10,9mm v echohustej zlaze pri baze charakteru adenozy resp. konvolut drobnych duktov. Bez ciev CFU, bez retroloziskoveho tiena. Axila: drobne diferencovane uzlinky. Mam sa obavat? Nieco zle? dakujem
Odpověď: Dobrý večer. Myslím, že Váš nález je v pořádku :)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14439
Dobrý den, již delší dobu mě pobolívá levé podpaždí, je o dost citlivější než druhé, často mě bolí i vnější část prsa. Na pohmat ho mám nateklé, vadí mi nošení podprsenky. Léčím se s páteří, mám nějaký C3/C4 blok, může to spolu souviset nebo se může jednat o cystu či uzlinu? Můžu se s tímto svěřit své gynekoložce a může mě ona zaslat na ultrazvuk či jiné vyšetření? Děkuji za odpověď, A.
Odpověď: Dobrý večer. Ano, s vašimi obtížemi od krční páteře obtíže mohou souviset. Ultrazvukové vyšetření by bylo vhodné doplnit. Za vašeho praktika či gynekologa hovořit nemohu. Je ale pravděpodobné, že žádanku vám napíší.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14438
Dobrý den,
po vyšetření prsu mamografem letos v dubnu s tímto výsledkem
v ZQ měkký stín 6mm s jemnými kalcifikacemi,Tabár I.,BI-RADS 4,stín vpravo nejasné etiologie mi byla doporučena biopsie.Absolvovala jsem jí v květnu a opakovaně nyní 8.9. s negativním výsledkem-FCM I utrqs,microcalcificationes mammae I dx st.p.biopsii-neg-navržena excize.
Já jsem odstranění odmítla.Prosím o Váš názor zda je lepší ložisko odtranit nebo ne.Děkuji za odpověď.I.K.
Odpověď: Dobrý den. Je - li jistota, že materiál byl Biopsie nabrán opravdu z místa
zájmu, je možné provést pouze kontrolu. Obrátila bych se na lékaře, který vám doporučil operaci žádala ho o vysvětlení. Mohlo se stát, že biblický vyšel benigní výsledek, ale ona je hodnota jako hraniční. Pak bych taktéž doporučila .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14437
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat zda biopsie prsu může být nějak škodlivá v případě, že mi pravděpodobně nic není? Nedávno jsem byla na sonu prsu a doktorka mi našla hypoechogenní lézy bez prokazatelného patol. ložiska, kalcifikace 0, axilla volná, která pravděpodobně bude asi jen mastopatickým uzlem. Poslala mě náslaedně i na mamograf, kde nebylo nic zjištěno. Ale z důvodu rodinné anamnézy (babička, maminka)...mi doporučila pro jistotu biopsii. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Biopsie je naopak prospěšná. Přinese objektivní jistotu charakteru sledování změny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky