MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 20682
Děkuji za rychlou odpověď, mám ale obavy z následků radioterapie. Jarmila.
Odpověď: Komplikace jsou vzácné a rozhodně přínos převažuje nad možnou újmou, moje rada je léčbu absolvovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20681
Dobrý den,léčím se s invaz.duktálním karcinomem prsu Grad 2,nádor byl poměrně velký a nyní probíhá předoperační chemoterapie.Dá se odhadnout,kdy by měl být znatelný účinek chemoterapie?Mám za sebou první 2 cykly,ale podle ultrazvuk kontroly se nádor zatím nezmenšil.Neměla by být nasazena silnější chemoterapie, nebo je potřeba více trpělivosti?Je možné,že chemoterapie nebude vůbec učinná? Děkuji za radu
Odpověď: Ještě bych počkal, někdy chemoterapie může zabrat s určitým zpožděním. Každopádně bych to nechal na onkologovi, na neoadjuvantní léčbu existují schémata, která celkem přesně říkají, kdy s léčbou pokračovat a kdy je dobré ji změnit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20680
Dobry jden chtěla bych se zeptat celi den mě picha na prsou nevíte co to muže být dekujuuu
Odpověď: Asi je to od zad, hrudníku či páteře, s prsem to nebude nijak souviset. Kdyby to trvalo delší dobu, jděte na vyšetření, u vás na ultrazvuk.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20679
Sdělte prosím,zda musím podstoupit 33 ozáření po operaci/10.4.2019/ zhoubného nálezu v pravém prsu. Nebyl to nádor ale zhustělé místo 10 krát 10 mm a 2 uzlinky v podpaží.Operace dle lékařky dopadla ok.Mám obavu z následků radioterapie,chemoterapie indikována nebyla před ani po operaci.Do 3.6. se musím rozhodnout. Přeji hezké dny a děkuji za odpověď. Jarmila.
Odpověď: Ozáření je standard, je to proto, aby se nádor znovu neobjevil. Jen operace je ve vašem případě nedostatečná. Dal bych tedy na doporučení lékaře. Nádor je malý, bylo by škoda něco zanedbat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20678
Dobrý den, ve 20 tt těhotenství mi byl diagnostikován z bioptického vyšetření laktační adenom v pravém prsu. Z počátku byla bulka nebolestivá, ale nyní jsem ve 28tt a bolí mě celé prso a i celá pravá strana hrudníku. Chtěla bych se zeptat, zda je to normální, nebo zda to mám nějak řešit. Kontolu v mammární poradně mám až za rok. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Laktační adenom je nezhoubný, je hormonálně podmíněný a může být i citlivý či bolestivý. Je ale otázky, zde prso bolí od tohoto útvaru, může jít o hormonální změny v těhotenství, běžné, také o obtíže od páteře. Pokud máte pochyby, jděte na vyšetření, pro klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20677
dobrý den, je mi 73, pravidelně chodím na mamograf, nikdy jsem neměla problém. V noci mě vzbudila bolest na bradavce, přetrvává přecitlivělost, vadí mi podprsenka, nic není odřené, zarudlé, bohužel jsem se marně snažila někam objednat na gynekologii, temrínu za strašně dlouho, navíc můj lékař odešel a i tam mají dlouhé temríny, může to něco být, mám strach. děkuji
Odpověď: Nejspíše půjde o změny s prsem nesouvisející, často jde o změny od páteře či hrudníku, takto se zhoubný nádor v prsu zřídka projevuje.. Na vyšetření prsu můžete jít na doporučení i praktika, také jako samoplátkyně, něco vás to bude stát, ale nemusíte čekat na doporučení. Objednací doby na vyšetření mamografem a ultrazvukem jsou různá a většinou krátká, u nás v Praze 5 na Waltrovce jen několik dní.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20676
Dobrý den,před týdnem jsem podstoupila biopsii levého prsu,prosím,kdy mohu očekávat výsledky?Čím delší časový odstup je pro výsledky horší nebo je to časově náročné vyšetření?Je možné,že po biopsii je prso více bolestivé než před?Předem moc děkuji za odpověď
Odpověď: Výsledky jsou u lékaře, které vám vyšetření prováděl, zpravidla max. do 10 dní, závisí na laboratoři, kde vyšetření provádějí. Neplatí, že dlouhé čekání na výsledek znamená zhoubný nádor. Modřina a bolestivost jsou po biopsii normální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20675
Dobry den, jdu na biopsii a rada bych vedela,u kolika procent zen je vysledek biopsie zhoubny nador. O.B.
Odpověď: To zcela závisí, jak zkušený lékař to je a jaké mé zvyklosti. U nás je tak dvě třetiny nezhoubný nález.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20674
Dobrý den, jsem již objednána na mamograf po dvou letech, kdy jsem byla poprvé.Nález byl vpravo v DZK cysta 14x8mm. Nyní si v tomto kvadrantu prsu nahmatám hladkou,kulatou,pohyblivou,nebolestivou bulku,odhaduji již velikost kolem 2,5cm. Boulička je tvrdší. Je možné, že se původní cysta takto změnila? Může být cysta i tuhé konzistence?Mám strašný strach, že se jedná nyní o zhoubný nádor. Nemůžu spát ani jíst, stále myslím na nejhorší a mám tendenci si na bulku stále sahat.Pro informaci 12 let již beru depo proveru.Prosím, co si myslíte o nalezené bulce.Moc Vám děkuji za odpověď. J.S.
Odpověď: Vypadá to opět na cystu, pro cysty je typické, že se různě mění a zvětšují, je však třeba kromě mamografie provést i ultrazvuk, ten jednoznačně zjistí, o co jde, obě metody se vhodně kombinují.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20673
Dobrý den.Pravidelně chodím na vyšetření prsou po roce.Prosím o Váš názor.RTG oba ST:přiměřená involuce ml.žlázy,bez podezřelých mikrokalcifikací,nejsou známky svědčící pro ložiskové potižení,vpravo HQ na šikmé projekci se zobrazuje asymetrye ml. žlázy,bez korelátu na KK projekci i na UZ doplněn boční snímek vpravo,kde asymetrie stacionární,doplněna znovu KK projekce s vytažením prsu,kde asymetrii opět nevidím.UZ bilat negat.Děkuji Renáta
Odpověď: Podle mne je to trochu komplikovaný popis normálního obrazu prsů, bez jakéhokoli podezření na nádor.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20672
Dobrý den,prosím o radu,nyní jsem podstoupila kontrolní vyšetření na mamog.+UZ/předtím v 2016/ s tím, že paní doktorka mě objednala znovu za 8 měsíců, kvůli tomu, že se od posledního mamografu zvětšilo ložisko mikrokalcifikací na 13x5mm.Teď váhám, zda jsem nemám požádat o případnou biopsii již nyní. Prosím tedy o radu zda vyčkat, nebo znovu zkontaktovat lékařku a domluvit se biopsii, v popisu uvádí lékařka: vlevo v HZK okrsek mikrokalcifikací na ploše 13x5mm benigního vzhledu- původní velikost z 2016 neuvádí.Děkuji MO
Odpověď: Vždy záleží na konkrétní lékařce, ta za to bere zodpovědnost. Já osobně jsem často příznivec biopsie, pokud nález není zcela jednoznačný. Ale je obtížné jednoznačně soudit, když jsem vás nevyšetřoval. Třeba lékařka pochyby neměla a biopsii považovala za zbytečnou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20671
Dobrý den, gynekolog mi vystavil poukaz na vyšetření MG. Některé nemocnice uvádějí, že může vzniknout modřina či pohmožděnina při vyšetření. Jsem trombofilik, po plicní embolii (FV LEIDEN +F VIII), trvale na Warfarinu. Bojím se objednat. Nebylo by lepší sono? Děkuji za odpověď. I. Ch
Odpověď: Ve vašem věku je základní metodou opravdu mamografie, sono je občas jen vhodný doplněk. Pokud půjdete na dobré screeningové centrum, je velmi nepravděpodobné, že by se prs pohmoždil, jak píšete. Tedy, já jsem se s tím ještě na pracovištích, kde pracuji, nesetkal. Každopádně je vhodné asistentce, která vyšetření provádí, vaši chorobu a obavy sdělit, aby vyšetření provedla s maximální šetrností..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20670
Dobrý den,
v pravém prsu jsem si při samovyšetření našla bulku, nebolí mě a ujíždí mi pod prsty. Je ohraničená a tvrdá. Mohlo by se jednat o začátek rakoviny? Jinak je prs naprosto v pořádku, bulka nikdy nebolí ani se nezvětšuje.
Děkuji za vaši odpověď
Odpověď: Rakovina je zde nepravděpodobná, nejspíše půjde o tzv. fibroadenom, nezhoubný útvar bez podstatně zvýšeného rizika rakoviny. Pokud by ale boulička trvala, doporučuji raději jít na ultrazvukové vyšetření. Je dobré, aby ženy chodily hlavně na akreditovaná screeningové pracoviště, kde mají největší zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20669
Dobrý den. Už od puberty mám tkáň v ňadrech tuhou, samou bouličku - tvoří nesourodý, cca 2,5cm tlustý "disk". Snažím se pravidelně o samovyšetření, změny nepozoruji, ovšem pokud by se dělo něco uvnitř té tuhé tkáně, nebudu si toho schopná všimnout. Maminka má "stavbu" prsů přibližně stejnou, její mamograf vyšel vždy v pořádku. Mám počkat až budu ve věku kdyse začíná chodit na mamograf, nebo se mám raději objednat dříve? Nyní je mi 25let. Děkuji Barbora
Odpověď: Máte bohatou žlázu a menší zastoupení tuku, tedy nejspíše stejný typ, jaká má maminka - je to tak normální. Na mamograf jste ještě mladá, je to vyšetření až od 40. až 45. roku věku, u vás zbytečné. Doporučuji si pravidelně provádět jedenkrát měsíčně samovyšetření prsů, zde jde o záchyt případných změn, které se nemění v závislosti na cyklu. Pokud máte pochyby či chcete vědět přesnější složení vašeho prsu, jděte na ultrazvukové vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20668
Dobrý den, je mi 21 let a jsem nosičkou BRCA1, mám 85% na rakovinu prsu, mamka na ni ve 36 zemřela. Chtěla bych si preventivně odstranit prsa. Kolem 25 let bych chtěla začít přemýšlet o dítěti a byla mi doporučena metoda IVF s tím, že moje děti tento gen mít nebudou. Ráda bych si je odstranila do té doby, i přesto, že poté nebudu kojit. Je možné prsa odstranit už v tomto věku? A také, zda je nutné v mém případě odstranit i bradavku. Vím, že je tím zvýšené riziko výskytu, ale moc se s tím psychicky nemohu vyrovnat. A je možnost zvolení tvaru silikonu a velikosti? (mám malá ňadra). Děkuji
Odpověď: Ještě si to vše rozmyslete, máte vysoké riziko, ale to riziko je celoživotní, 70 - 80%. Připravit se o krásu kojení dítěte? Já bych doporučil volit obvyklý postup, mít děti, pak v určité fázi života odstranit vaječníky (i riziko prsu se výrazně sníží), pak odstranit prsy - optimální je odstranit i bradavku a dvorec a ty pak rekonstruovat. Ohledně tvaru prsu je samozřejmě normální se s plastickým chirurgem domlouvat, jak bude prs vypadat. Do operací budete přes prsy intenzivně sledována - kromě ultrazvuku a mamografie také magnetická rezonance prsů - kombinace těchto vyšetření je vysoce spolehlivá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20667
Dobrý den, jsem po operaci zhoubneho nádorů priušní slinné žlázy a ozařování. Teď se mi objevila bulka v prsu, snad cysta. Jdu na odběr vzorků. Jaká je pravděpodobnost zhoubneho nádoru, pokud už tento problém byl. Možná se ptám hloh zupě,ale nějak vnitřní tušení jako před 4mi lety. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Nádory příušní žlázy by neměly souviset se změnami v prsu, tedy půjde o dvě nezávislé věci. Je třeba počkat na odběr vzorku, ten rozhodne.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20666
Dobrý den,

včera proběhla biopsie u přítelkyně, viz. dotaz č. 20655. Před samotným zákrokem proběhla ještě kontrola mamografem ( na prvním vyšetření sono ). Po odebraní vzorku paní doktorka mluvila s přítelkyní a říkala jí aby byla v pohodě že se na 99% procent nejedná o nic vážného a že biopsii dělala jen pro jistotu. Může si být paní doktorka vůbec takhle jistá ? Jen dopním že přítelkyně pochopila že vzorek odebírala z cysty kterých má v tomto prsu několik. A je běžné že nemá žadnou zprávu ? Vyšetřeni proběhlo v EUC Klinika České Budějovice. Děkuji za odpověd
Odpověď: Samozřejmě rozhodne výsledek biopsie, pokud se ale po punkci místo odběru zmenší či zcela vymizí, pak to vypadá opravdu na nezhoubnou změnu, například zánětlivě změněnou cystu, která nic neznamená - na sono ale může vypadat nejednoznačně, je tedy někdy lepší biopsii pro klid udělat. Podle mého názoru paní doktorka postupovala správně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20665
Dobrý den,mám po operaci prsu Duktální invazivní karcinom.Uzlina byla bez nálezu. Vše mám zhojeno - operace byla 30.4.19 . Jsem stále hodně unavená, i po menší námaze jsem unavená a velmi bledá - popelavá.Je to nepřekonatelná únava. Čekám na posouzení komise a způsob léčby.
Při poslední kontrole po operaci mě bylo řečeno, že můžu dělat vše. Máme dům se zahradou..
Jen bych chtěla vědět,jestli se mám šetřit, nebo se překonávat. Vždy jsem o zahradu i dům pečovala ráda.
Jsem L.J. z jižní Moravy
Odpověď: Po operaci ve vašem věku je únava častá, v práci bych se určitě nepřepínal, je třeba dělat vše tak, aby vás práce hlavně bavila. Pokud jste unavená, častěji odpočívejte a jen trochu zvolněte tempo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20664
Dobrý večer je mi 43 cití palení v levem prsu .Praktický kékař mi léčí se zadama chtela bych se zeptat jestli to má souvyslost.S
Odpověď: Ano, je to častá příčina těchto obtíží..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20663
Dobrý den je mi 54 let. Pravidelně chodím na mamograf a ultrazvuk, cysty a papylomy v prsou. Před 2 roky jsem byla na mamografu a ten byl kvůli žláze v prsu velmi nečitelný, tak mi udělali vyšetření ultrazvukové. Nyní bych měla jít opět kontrolně na mamograf, ale žláza bude tedy opět nečitelná, tak se chci optat zda mám na mamograf chodit nebo jít jen na ultrazvuk.
Děkuji předem za odpověd. J.V.
Odpověď: Lékař by se měl vždy rozhodnout, jestli mamograf stačí nebo je dobré ještě doplnit ultrazvuk. Často při dalších kontrolách už ultrazvuk není potřeba, snímky z mamografu se vždy porovnávají mezi sebou. Tedy určitě choďte za 2 roky na mamograf a lékař si v případě nejasností ultrazvuk ještě doplní. Chodit jen na ultrazvuk by byla chyba, ve vašem věku je mamograf základ.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20661
Dobrý den.Pred půlrokem pro bolest v prsu jsem byla na mamografu.Vse bylo v pořádku.Bolest stále občas byla,proto jsem se nechala pro jistotu vyšetřit na ultrazvuku.Vysledek BIRADS 3.Vlevo v ZDK na č.4.více centrálně drobná asi 7-8mm v prum.gypoechogenni lekce lalocnata formace,spíš benigniho vzhledu.Doporucena kontrola za půl roku.Mam se tím znepokojovat?Půl roku se mi zdá hodně. Máme v rodině rakovinu uzlin,kůže a dělohy.Dekuji moc za odpověď G
Odpověď: Je pro mne špatné posuzovat na dálku nález, kdy jsem sám nevyšetřoval, lékař by měl při podezření provést biopsii, takto ale asi nález neviděl, proto doporučil jen kontrolu. Kdybyste měla pochyby, je dobré jít ještě někam jinam na kontrolní ultrazvuk. Jinak bolest, jak ji popisujete, je nejspíše od páteře, s útvarem asi nesouvisí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20660
Dobry den na CT mi zjistili lozisko v prsu , muze mamograf zjistit ,ze je to jen tukova bulka ? Ukazala by se takova take na CT ?
Odpověď: CT není metodou spolehlivou pro prs, pro jistotu je dobré udělat mamografii a případně ultrazvuk, tyto metody jsou pro vyšetření prsu nejlepší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20659
Dobry den,

ziji v Londyne a pred týdnem jsem si našla v levém prsu bulku. Ihned mě objednali na sono, nic tam neviděli, ale tu bulku po hmatu cítili. Pry má dva centimetry a je to způsobeno změnou hormonu a nic to neni a nemám chodit ani na kontrolu pokud se to nebude zvětšovat. Moc mě to tedy neuklidnilo. Mohla bych Vás prosim požádat o vás názor?Hlavně tedy o postupu a výsledku který mi byl řečen. Mám prostě pocit, ze by se melo udělat více vyšetření.
Moc Dekuji!
Odpověď: Ultrazvuk je u ženy vašeho věku spolehlivou metodou pro prs, ale nevím, o jak zkušeného lékaře šlo. Pokud by nález nebyl jednoznačný, měla by se provést biopsie pod ultrazvukovou kontrolou, je to jednoduchý výkon, který přesně zjistí, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20658
Dobrý den, mám biopsii ověřenou adenózu v prsu. Před 14 dny jsem byla na pravidelné kontrole a bylo vše v pořádku(ale byla to kontrola jen pohmatem, SONO mě čeká za půl roku). Včera v noci mě moje malá dcera ze spaní uhodila hlavou do prsu (toho, kde mám adenózu) a od té doby mě velmi bolí.Mohlo se mi nárazem v prsu něco "zvrtnout"? Může se takto třeba "spustit"rakovina? Viditelné změny nevidím - ani modřiny,ani otok. Prso mám citlivější i normálně, zejména před menstruací a při ovulaci. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Adenóza je nezhoubná změna, může být místo citlivé a více reagující na hormonální změny. Kdyby po úderu byla v prsu nově boulička či se jinak prs měnil, je dobré jít na kontrolní ultrazvuk. Zvrhnutí po úderu je ale zde nepravděpodobné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20657
Dobrý den,
Žiji trvale v zahraničí a před nedávnem jsem si nahmatala bulku velkých rozměrů (min 5 cm/3cm) pod prsním dvorcem, nebolestivoi, jen lehce na dotek. Výsledek mamografu a ultrazvuku BIRADS 3. Další kontrola za půl roku. Původně jsem šla k lékaři s velkou bolestivosti při MS. Setkali jste se již s něčím podobným?
Samozřejmě mám strach.
Děkuji za váš čas a odpověď.
L
Odpověď: Určitě, není to nic neobvyklého. Lékař nejspíše zjistil jen uzel hormonálně změněné žlázy, tedy nic podezřelého. Předpokládám, že kdyby měl nějaké podezření, provedl by biopsii po ultrazvukovou kontrolou, aby měl jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20656
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co může znamenat když jsem byla 2x po sobě v rozestupu 5 měsíců na ultrazvukovém vyšetření. Poprvé mi bylo řečeno, že mám v levém prsu buď fibroadenom nebo cystu velikosti 3x6mm. Dnes mi zase od jiné paní doktorky bylo řečeno, že dle jí vypadá boulička spíše jako Intramamární uzlina 6mm. Prso mě velmi často bolí a mám ho větší než druhé. Už nevím zda se mám strachovat nebo je bolest spojená s hormonální dysbalancí a nesouvisí ani s nálezem. Jaké jsou rizika intramamární uzliny, jak mohla vzniknout a jsou zde nějaké rizika? Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Intramamární uzlina je normální nález, uzlina může být v podpaží i v prsu.
Fibroadenom či cysta jsou nevýznamné hormonálně podmíněné změny, bez podstatně vyššího rizika zhoubného nádoru. Bolest, jak to popisujete, bude nejspíše hormonální, je tam, kde je žláza bohatší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20655
Dobrý den,
přítelkyně byla na ultrazvuku prsou a v levém prsu ( ve kterém má několik cyst ) má prý místo, které je prý o něco hustější. Paní doktorka nabídla sledování ultrazvukem a nebo biopsii. Pokud by byl nález opravdu tak špatný, dávala by paní doktorka na výběr ? Nebo by raději hned poslala přítelkyni na biopsii ? Může to být třeba tím že má více cyst v jednom prsu ? Děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud by bylo důvodné podezření, určitě by lékařka doporučila biopsii. Takto to vypadá, že je obrázek jen nepřehledný, ne zcela jednoznačný. Pokud by lékařka dávala vybrat, já bych volil raději biopsii - je to na jistotu a jednodušší, než místo intenzivně kontrolovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20654
Dobrý den,nález z mamografu mám: Oboustranně bez přesvědčivých zámek malignity.Typ žlázovitý skvrnitý,denzitaC,bez nápadných změn od min.vyš.+klin.nález vtažené pokožky v HZK.Závěr BIRADS 0-nemožno rozhodnout,doplníme UZ. USG: Vpravo v HZK nezměněné ložisko bng char 9x5mm.Vlevo bez patol.ložisk.změn.Axilly volné.Závěr BIRADS 2 benigní.Ve stresu z vyšetření jsem se nezeptala,co můžu od nálezu vtažené pokožky očekávat,má se to ztratit nebo to zůstane? Není to nijak nápadné,ale zdá se mi,že když se dotýkám jakoby se zvýrazní.Mám z toho strach.
Odpověď: Lékař nic podstatného na UZ (sono) ani mamografu neviděl, uzavřel to jako beze změny od minulého vyšetření. Ohledně kůže nevím, závisí vždy na lékaři, jak vše viděl. Kdybyste měla pocit, že se změna horší a mění, jděte raději na kontrolní UZ, třeba na jiné pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20652
Dobrý den,prosím,můžete mi zodpovědět,jaký je rozdíl mezi mamografickým vyšetřením a UZV?Myslela jsem si,že mamograf je přesnější vyšetření.Mně na mamografu nezjistili žádné ložiska,obě prsa v pořádku,ale na UZV mám ložisko o velikosti 35x15mm,u kterého mi doporučují biopsii.Prosím,jak je možné,že to mamograf neukázal?Předem moc děkuji za odpověď
Odpověď: Obě metody pracují na úplně jiném principu. Mamografie je ve středním věku základní screeningovou metodou, oproti ultrazvuku může odhalit zcela minimální nádory i přednádorové stavy, které se projevují tzv. mikrokalcifikacemi - ty UZV zobrazí jen zřídka. Na mamografu se také zobrazí prsy jako celek, na UZV se může určitý okrsek minout. Naproti tomu UZV rozliší solidní a cystickou změnu, může se porovnat obraz vyšetření s pohmatem, může se snadno provést biopsie apod. Obě metody se v praxi vhodně doplňují, u screeningu u nepřehledných prsů s bohatou žlázou a nejasných změnách se asi v 15 % případů dělá i UZV, u žen s pohmatovým nálezem se obvykle provádějí obě metody. U ženy středního a vyššího věku by byla chyba chodit jen na UZV, mohlo by se něco zanedbat. Ve screeningovém centru by měl být lékař specializovaný a sám se rozhodne, resp. navrhne, jaké metody jsou vhodné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20651
Dobrý den, mám dotaz na mamografické vyšetření:
MG bilat. Kůže a podkoží beze změn,částečně redukovaná žláza,bilat.bez patol.ložiska,defigurace a patol.mikrokalcifikací.Vpravo centrálně při ventrálním okraji žlázy drobný lož.stín spíše benigního vzhledu-doplníme cílené UZ.Zobrazené axilly bez patol. LU. USG: Cílené sono vpravo-doplnění k MG: Ložiskovému zastínění na MG v HZK poblíž mamilly odpovídá cystický útvar 6x4mm s echogenitou uvnitř. v.s cysta se zahuštěným obsahem vpravo,vyžádáme předchozí dokumentaci, při deskrepanci paní dozveme na punkci event.biopsii.Děkuji
Odpověď: Mamografie je celkem v pořádku, v jenom místě zjistili drobnou změnu nejspíše nezhoubnou, asi cystu - tedy běžný a nevýznamný útvar. V těchto případech je metodou volby odsátí obsahu cysty pod ultrazvukovou kontrolou. Vzácně obsah není možné odsát, pak se doporučuje pro klid vzít vzorek speciální jehlou a odeslat to na vyšetření - biopsii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20650
Dobrý den,
je mi 39 let a nahmatal jsem si pod pravým prsním dvorcem bulku která je na prohmat bolestivá. Na internetových stránkách jsem zjistil, že i muži mohou mít rakovinu prsu a proto by mne zajímalo co by to mohlo být a v jaké míře bych tuto věc měl řešit.


Odpověď: Rakovina prsu existuje i u mužů, je však poměrně vzácná, pod 1% rakoviny prsu u žen. U vás to vypadá na tzv. gynekomastii, resp. virilní mastopatii - zbytnění žlázy u muže. Raději bych však šel k lékaři, poslal by vás na ultrazvukové vyšetření nebo mamografii, k potvrzení této diagnózy. Je velké množství příčin gynekomastie, nejčastější ve vašem věku je poléková (například léky na vyšší tlak), často se však žádná příčina nenajde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20647
Dobrý den,prosím,můžete mi zodpovědět můj dotaz?Právě jsem se vrátila z mamografického vyšetření,kde jsou výsledky v pořádku,ale na UZV mi lékař objevil distorzi se stínováním cca 35x15 mm.Jsem objednaná k odběru biopsie,ale prosím,můžete mi to lépe popsat a zda se jedná o vážný stav?Předem moc děkuji za vaši odpověď a s pozdravem Dana
Odpověď: Ten nález není specifický, může být u hormonálně podmíněných změn (nejčastěji), ale teoreticky i u jiné změny, například přednádorové. Je vždy lepší raději udělat biopsii - podle mých zkušeností je většina výsledků nezhoubných, tedy se nádor neprokáže. Ale bez biopsie se nedá jednoznačně rozhodnout.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20646
Dobrý den,
mojí přítelkyni před dvěma lety našli v prsu asi 4 cysty. Bylo jí řečeno že je to normální a že o nic nejde. Teď byla na vyšetření znovu a paní doktorka jí řekla že tam je jakési místo které se jeví lehce hustější než zbytek tkáně. Dala ji na výběr - sledovat místo ultrazvukem nebo udělat biopsii. Můj dotaz zní - musí se hned jednat o něco závažného ? Přítelkyně nekouří, nepije a o rakovině v rodině nic neví ( nejspíš jí nikdo neměl ) Děkuji za odpověď
Odpověď: Cysty jsou opravdu běžné a nic se s nimi nedělá. Pokud je v prsu místo, které není jednoznačné, je dobré udělat ultrazvukovou kontrolu, kdyby určitá nejistota trvala, je vždy lepší udělat biopsii, pro klid. Pro zkušeného lékaře centra je to rutina, relativně jednoduchý výkon.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20645
Dobrý den, asi před týdnem jsem si našla maličkou bulku v bradavce ... Nebolí a na pohled není vidět ? Je nutno, zajít k lékaři ? Muže se jednat o něco vážného ? Děkuji
Odpověď: Může to být drobná cysta či širší mlékovod, v tomto věku poměrně časté, na nic závažného to nevypadá.. Kdyby se ale boulička zvětšovala či měnila, je vhodné ultrazvukové vyšetření, které přesně zjistí, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20644
Dobrý den píšu znovu protože jsem po sonu prsou a nevyznám se ve zprávě. Zpráva zní: obustranně fertilní aktivní žláza s výraznějšími dysplastickými změnami. Oboustranně vícečetné multilokulární cysty četnější vpravo zvl. v ZK a HZK. Vlevo v ZK do 10 mm. Centrálně vpravo lehce nad mamilou patrná rovněž multilokul. cysta velikost kolem 19 x 12 mm. Všechna ložiska neprokrvená. V axilách smíšení B uzliny. Chtěla bych se zeptat, zda se mám bát že tam je něco víc než jen ty cysty. Jde o to, že na pravém prsu jsem si všimla, že bradavka se změnila je víc vtažená dovnitř a nejde vytáhnout.
Odpověď: Jen interpretuji nález, k ostatnímu se nemůžu vyjádřit, ani k bradavce vpravo, když jsem vás nevyšetřoval. V prsech jsou hormonálně podmíněná změny, také prosté cysty jsou hormonálního původu, Lékař nezjistil nic podstatného, cysty jsou běžné a není to žádný přednádorový stav.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20643
Dobrý den, nahmatal jsem si na prsu neznámý útvar ve velikosti cca 1x1cm a mám strach, co to může být. Jsem muž, je mi 18 let. Prosím o radu, co mám dělat. Děkuji
Odpověď: Ve vašem věku je poměrně časté zduření prsu, tzv. gynekomastie, většinou bývá přechodná a vymizí, nádor je v této věkové skupině extrémně vzácný. Metodou volby je u vás provedení ultrazvuku, kdyby se to zvětšovalo či jinak měnilo, je dobré na vyšetření jít - ale nic závažného nepředpokládám.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20642
Dobry den, vcera jsem si nahmatala malou hladkou koulicku v prsu. Hned rano jsem byla na gynekologii, kde lekar udelal vysetreni pohmatem a ultrazvukem a rekl, ze je to pracujici zlaza ( jsem tesne v zacatku menstruace ) a v prse nic zavazneho neni. Lekari verim a jsem rada, ze vsechno probehlo takhle rychle, nez se muj strach stacil “rozbehnout”. Jen Se zajimavovosti.....co vse lekar vidi na ultrazvuku prsa ? Dekuji.
Odpověď: Ve vašem věku je dobré provést ještě i mamografii, ultrazvukové vyšetření je sice ve středním věku poměrně spolehlivé, například rozezná cystu od solidní změny, ale v rozlišení nádoru je to hlavně doplněk mamografického vyšetření. Obě metody vidí prs jinak a vzájemně se doplňují...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20641
Dobrý den já mám potíže cítím bolest prsou. Na oboch stran.menstruci nemám pravidelnu mám strach. Aj mám potíže hrbnicou. Moze být stoho alebo mozebyt příčin nemoci..
Odpověď: Nejčastější příčinou bolestivých prsů jsou změny hormonální, časté jsou také změny "od páteře". Šel bych raději pro klid na sonografii prsů, ale příčina bude asi mimo prs, tedy od páteře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20640
Dobrý den,
cca 2 měsíce cítím v pravém prsu pálení až píchání, které vystřeluje k bradavce. Bolest není trvalá, ale objevuje se asi 2-3 za den. Je možné, že by to bylo od páteře, protože mám problémy s krční páteří?
Děkuji RS
Odpověď: Je to tak, jak píšete, tyto změny bývají velmi často od pohybového aparátu, resp. od hrudního úseku páteře, při klinickém vyšetření či pohmatem v rámci ultrazvukového vyšetření se to dá velmi dobře poznat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20639
Dobrý den, můžu mít zánět prsu když nekojim, nikdy jsem nerodila ani potrat neproběhl. Od neděle mě bolí v pravem prsu okolo bradavky. Bradavka je velmi citlivá a místo je trochu červené, ale jsem bez teplot. Děkuji moc
Odpověď: Zánět může být i mimo kojení, uvidíte, jak to u vás bude dále probíhat. Může jít i o hormonální změny, ale počínající zánět není možné vyloučit. V této fázi bych vyzkoušel nějaké přírodní postupy, které někdy překvapivě zaberou - třeba přikládat měkký tvaroh, kdyby byl prs prosáklý, bolestivý a červený a stav se horšil, je dobré navštívit gynekologa. Ten by vám případně nasadil antibiotika (dávají se nyní jen při prudkých zánětech) či by vás ještě poslal na ultrazvukové vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20638
Dobrý den, výsledky biopsie: vzorky z prsu s nálezem invazivního duktálního karcinomu s medulárními rysy G3, sklerotickým stromatem, s invazí do tukového vaziva bez pozorované lymfagioinvaze. Průkaz estrogen. receptorů negativní, progesteron. receptorů negativní, HER2 negativní, Ki67 pozitivní v 50% nádor. buněk.
Vzorky z lymf. uzliny levé axily s nálezem metastázy duktálního karcinomu G3. Estrogen receptory negativní, progesteron. receptory negativní, HER2 negativní, Ki67 pozitivní v 70% nádorových buněk. Jaká mě čeká léčba a jaká je prognóza?
Odpověď: Nádor je zpravidla dobře řešitelný, ale je třeba ho intenzivně zaléčit, o způsobu léčby se bude vyjadřovat tým odborníků. Nádor poměrně rychle roste, v těchto případech je většinou výhodnější nejdříve podat tzv. neoadjuvantní léčbu, ve vašem případe chemoterapii, nádor se minimálně oslabí a často i zcela vymizí, i v uzlině. Pak v druhé době by se provedla operace a místo původního nádoru se odstraní, včetně několika uzlin v podpaží.Budete mít nyní období velmi náročné, ale pak se vše uklidní, věřím, že vaše nemoc dobře dopadne.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20637
Dobrý den, mám jedno dítě, to jsem kojila 15m.S ukončením kojení jsem neměla problém.Po půl roce jsem zjistila, že při stlačení pár kapek mléka pořád teče. Byla jsem na vyšetření krve na prolaktin- ten zvýšení neukázal. Dále jsem byla na sonografickem vyšetření, kde mi bylo řečeno, že mé prsa vypadají jakoby normálně kojila. Poté jsem dostala tabletu na zástavu laktace, ta pomohla na měsíc pak se vše vrátilo. Nyní jsem objednaná na mamologii. Nyní je to už skoro 2 roky co syna nekojim. Prosím jaká může být příčina tohoto? A co mohu čekat na mamologii? děkuji K.
Odpověď: U určitého procenta zdravých žen trvá lehká laktace i několik let a mléko se objevuje na sono v acinech, většinou se vyšetřením nic nezjistí a prolaktin je normální, není to stav vůbec nebezpečný, zpravidla nemá cenu nic dělat, sekrece sama vymizí. Pokud to výrazně obtěžuje, jsou možnosti hormonální léčby gynekologem, ale je to až krajní řešení. Já bych od mamologa nic zásadního neočekával.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20636
Dobrý den, mam uz tyden po menstruaci ale prave prso pořád bolí,boule v prsu uz několik let,pohyblivá tet posledne týdne velka ako ořech a bolest nepřestává u doktora sem nebyla mám 38let.Děkuji s pozdravem K.C
Odpověď: Toto vypadá na hormonální změny, v prsu může být i cysta, která je také hormonálně podmíněná. Kdyby problémy trvaly, mělo by se provést minimálně ultrazvukové vyšetření, které pozná, o co v prsu jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20634
Dobry den, jednou ročně chodím jako samoplatce na UZ prsu. Je mi 36let 2.děti. Vysetreni bylo vzdy negativni..Chci se zeptat, mám dost velká prsa a špatně se mi provádí samovyšetření prsu, přijde mi, že mám v prsu pořád nějaké nerovnosti, hrbolky, boulicky ...a bojím se, abych něco neprehledla, myslíte že je interval UZ dostačující prevence?na poslednim UZ (ČB) jsem byla pred 3,5mesici je možn, aby za tuto dobu vznikl nádor?V rodině rakovinu prsu nemáme přesto se bojím.Děkuji za odpoved L.
Odpověď: UZ prsu ročně je dobré, častěji nemá cenu preventivně chodit, samovyšetření má význam - UZ i později mamograf jsou citlivými metodami, ale nic v medicině není stoprocentní, navíc malé procentu nádorů může i rychleji růst, je tedy vhodné si i prsy sama vyšetřovat, je to vhodný doplněk zobrazovacích metod..U samovyšetření je cílem poznat své prsy a zpozornět při nových změnách.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20633
Dobrý den,
před půl rokem mě začlo hodně bolet pravé prso, udělala se mi přes něj tenká dlouhá čára. Dle lékařky Mondorova choroba. UZ i Mamo v pořádku. Léky jsem nedostala žádné, po 4 měsících čára zmizela. Nyní mě začalo bolet úplně stejně prso levé. Mám strach, že to bude totéž. Četla jsem, že tato choroba může být předzvěstí rakoviny? Děkuji L.P.
Odpověď: Mondorova choroba neznamená nic nebezpečného, je to ucpání a mírný zánět povrchní žíly, která se jeví jako provazec a je zpravidla citlivá na pohmat, obvykle je zbytečné ji léčit. Bolestivost na druhé straně může být způsobena hormonálními změnami, často je i složka "od páteře", tedy zase nic podstatného. Kdyby byla bulka, změny na kůži či jiné nové příznaky, jděte raději na kontrolu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20632
Dobrý den, dnes jsem si našla malou boulicku na prsu kousekvedle bradavky, mohu se zeptat, zda muže jít o nádor? Mám jít na vyšetření ? Moc Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: I malá boulička by se měla pro jistotu vyšetřit, vedle bradavky bývají neškodné cystičky, ale bez vyšetření to jednoznačně není možné zjistit. Šel bych na vyšetření, u vás vzhledem k věku je základní metodou ultrazvuk.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20631
Sms jsem byla objednána na mamograf.Po vyšetření mi bylo sděleno,že mi dojde večer sms o výsledcích.Za tři dny(pondeli)mi volala sestřička,že pán doktor potřebuje udělat kontrolní ultrazvuk.Mám se bát?
Odpověď: Někdy se stává, že je v prsu bohatá žláza, tzv. denzní prsy - pak je vhodnější kromě mamografie udělat ještě ultrazvuk, při kombinaci obou metod je spolehlivost vysoká. Předpokládám, že šlo o tento případ. Tedy běžný postup.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20630
Dobry den!Dnes som absolvovala usg prsníkov, dostala som nasledovny nález, mám sa obávat?Este by som dodala: mám 42 rokov, kojila som svoje 3 deti cca.8rokov, od r.2016 uz nekojím. Od vcera mám menses, akurát sú prsia trosku citlivejsie.Nález: Obojstranne difúzne adenózna zlaza s prevahou v LQ.Dukty obojstranne nedilatované. Obojstranne v HLQ ojedinele cysty do 0,8cm. Axily obojstranne bez patologického nálezu. Záver: Fertilny, neredukujúci, adenózny typ zlazy.Cysty v prsníkoch obojstranne - BI RADS 2. Dakujem za odpoved,K.
Odpověď: Je to prakticky normální nález s nevelkými hormonálními změnami, rozhodně lékař nezjistil žádný nádor ani něco podstatného - chodil bych na vyšetření jen preventivně a prováděl samovyšetřování prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20629
Dobry den, mam za sebou velmi vycerpavajici obdobi jdy mi umirala maminka na rakovinu. Samozrejme se to podepsalo i na mem fyzickem stavu. Jako bolest zad a krcni patere. Krome toho jsem si v podpazdi nahmatala pravdepodobne zdurelou uzlinu. Je spis ovalneho tvaru. Pani doktorka tvrdi ze to je lymfaticka uzlina a posila me na mamo. Mam male dite (20 mesicu), takze i hodne pravou stranu namaham nosem a tak. Je mozne, ze to je jen reakce tela na prodelany stres? Nebo se mam hned obavat rakoviny?
Odpověď: To vůbec na rakovinu nevypadá, někdy se hmatají i normální uzliny, nepříjemné pocity v podpaží mohou být i od páteře. Já bych doporučil vzhledem k vašemu věku ultrazvukové vyšetření, ale nic podstatného osobně nepředpokládám. Ideální je provést vyšetření na dobrém pracovišti, kde vám i vše vysvětlí a uklidní vás.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20628
Dobrý den, prosím o Váš názor. Je mi 43 let, 3 dny před menstruací jsem byla na ultrazvuku prsou - bilat drobnější uzliny, vpravo hluboko laterálně na č.9 hůře přehledná anechogenita velikost 6mm, podobná distribuce je vlevo, vlevo na č.3 drobnější cysta 6mm. Res.cystická anochogenita vpravo-spíše benigní, BI-RADS 3, kontrola za 3-4 měs.Můj dotaz - mám podstoupit raději ještě vyš.mamografem? Můj lékař toto vyš. nenavrhl, na můj dotaz řekl, že je to na mně.Je možné, že výsledek mohla ovlivnit i očekávaná menstruace?Díky.
Odpověď: Mne ten nález neznepokojuje, jsou popisovány ve vašem věku časté hormonální změny s cystami, některé cysty mohou být s hustou tekutinou a pak jsou nepřehledné. Máte pravdu, prsy by se měly vyšetřovat po menstruaci, pokud není nebezpečí z prodlení. Doporučuji počkat těch pár měsíců a pro jistotu provést kontrolní ultrazvuk, jak doporučuje lékař.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20627
Dobrý den, je mi 40 let a asi 3 dny mám bolestivou bradavku na horním části dvorce o velikosti bříška prstu je jako zduřelá na dotek bolí. Mám tedy více jak týden před MS. Bojím se rakoviny:-(
Odpověď: To na rakovinu vůbec nevypadá, asi jen hormonální změny, každopádně počkejte po MS, pokud by to trvalo i tak týden po MS, je vhodné provést vyšetření ultrazvukem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20626
Dobrý den, před měsícem jsem si nechala vyoperovat papilom,který byl při okraji dvorce. Velikost 10mm. Jizva se hojí, ale neustále mi stojí bradavka a bolí. Chtěla bych se zeptat jestli je to ještě normální, nebo bych měla jít na sono. Děkuji.
Odpověď: Těžko na dálku soudit, ale v tak relativně krátké době po operaci bolest může být, komplikace zánětlivá by se projevila zhoršováním obtíží, zarudnutím. Každopádně v případě zhoršování bych doporučil kontaktovat operatéra, ten by to měl rozhodnout...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20625
Dobrý den, prosim o Váš názor zda můžu chodit do sauny-názory se různí a zda muzu pit denně 2 dl vina a zda něčím můžu ovlivnit, aby se nemoc nevrátila. Jsem 2 roky od léčby invazivniho duktálního karcinomu. C509, T1N0M0, operace, 4x chemo, 33 ozařováni. Uzliny čisté, G2. KI 15-20%. HER2 score 3+, ISH nesplňuje kriteria HER2 pozitivity. Užívám Tamoxifen. Děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Šlo o malá nádor s velmi dobrou prognózou, můžete všechno dělat. jak píšete, jen obecně všechny aktivity ne extrémní, sauna a přiměřené množství vína je jistě OK. Podle mne nemá cenu dělat proti nemoci nic zvláštního, přiměřený pohyb, zdravá strava, málo stresu - tedy zdravá životospráva je určitě fajn.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20624
Dobrý den, mám dotaz dnes mi na mamografickém screeningu bylo nalezeno v pravo RZK okrsek s MK velikosti 11 krát 5 mm a 25 mm od okrajr dvorce, 15 mm pod kůží. Axilla bez patologických uzlin, můžete mi poradit co to je? Děkuji I.G.
Odpověď: O mikrokalcifikacích se píší knížky, jsou různého typu, od absolutně neškodných po podezřelé, ty mohou signalizovat i počínající nádor. Je vždy důležité, jak to radiolog hodnotící snímky viděl, měl by doporučit další postup (nic nebo sledování nebo ověření - biopsii podle typu kalcifikací)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20623
Dobrý den, mám dotaz. Před měsícem a půl jsem si nahmatala v levém prsu dole pod bradavkou asi 2 cm útvar velikosti fazole, objevil se z ničeho nic. Když zvednu paži, tak žádnou propadlinu v kůži nevidím, ale když to prso jako povytáhnu nahoru, tak tam propadlina je a ten útvar visí jakoby směrem dolů. Od doby, kdy jsem přestala dceru kojit, což je 17 let, mám to levé prso asi o dvě čísla větší. Může to signalizovat zhoubný nádor? jiné příznaky kromě hmatatelného útvaru a té prohlubně nemám. děkuji za odpověď B.N.
Odpověď: Pokud je i tak malá boulička, chce to pro jistotu provést vyšetření, ultrazvuk či případně k tomu mamograf. Asi to nic závažnějšího nebude (cysta?), ale bez vyšetření to není možné spolehlivě říct...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20622
Dobrý den,je mi 41 let, 1 dítě, kojení naposledy před 20 lety. Asi před měsícem jsem si všimla bílého pupínku na levé bradavce, velký asi 3 mm. Je tam pořád, ani po menstruaci žádná změna. Nic z něj nevytéká, ani po stisknutí, nebolí. Mohlo by se jednat o něco vážného? Děkuji za Váš čas a přeji hezký den.
Odpověď: Takto se podstatné změny v prsu neprojevují. Může jít o ucpání žlázky na dvorci či mlékovodu, bez souvislosti s nějakou zásadní změnou v prsu, kdyby se to případně někdy dál měnilo či zhoršovalo, jděte k lékaři, ev. na ultrazvuk prsů (sono).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20621
Dobrý den,

na levém prsu se mi před několika měsíci vytvořila síť červených žilek (ve tvaru kruhu kolem bradavky, ca 10 cm průměr), už asi měsíc v něm mám i přetrvávající bolesti. Spojovala jsem to s nárůstem váhy, ale ten se mi podařilo zastavit a otočit, nicméně bolesti i žilky zůstávají. Pobývám momentálně v cizině, do Prahy se vracím v červenci, kdy se chystám i na vyšetření. Potřebovala bych vědět, jestli proti bolestem mohu dělat už něco i v době než se budu vracet do Čech?
Děkuji za odpověď, Z. K
Odpověď: Podle mne nepůjde pravděpodobně o nic závažného, žilky mohou být v souvislosti se změnou hmotnosti, bolest vůbec nemusí s tím souviset - takto vypadají bolesti od páteře, resp. hrudního koše - zkuste cviky na bolesti hrudní páteře, je toho spousta na internetu. Každopádně po návratu to chce sono, případně i mamografii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20618
Dobrý den,
je mi 30let, již dlouho dobu mám soustavnou bolest v právem prsu- nahoře a spíše do vnitřní strany. Na dotek bolí více. Nejsem schopna říct , jestli je tam nyní bulka. Bohužel jsem si nikdy neprovadela vyšetření prsu. Menstruace nemám, mám telisko mirena. Bolest mám určitě již přes rok.
P
Odpověď: Doporučuji absolvovat ultrazvukové vyšetření prsu a samovyšetření prsu se naučit, v mém centru každé ženě dáme speciální letáček, kde se správný postup popisuje, případně zodpovíme jakékoliv dotazy. Je možné i najít postup na internetu. Bolestivost prsu, jak ji popisujete, je však většinou od páteře, resp. od hrudního koše, zkušený lékař to pozná. Pomůže cvičení či fyzioterapie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20617
Dobry den mam pres pul roku ve spod prsu malinkou propadlinku tet v breznu jeto mesic co jsem byla trikrat do dvou mesicu na ultrazvuku mam jsitu propadlinku hlidat? Mislite ze by jste mi tam uz davno neco udelalo nebo ze jse tam neco tvori mislim tu bulku vim ze v propadline nesmi byt bulka jinak plne kojim s toho prsa , a jinak citim v prsech same boulicky hrbolky jsem plne kojici dekuji za vasi odpoved
Odpověď: Propadlinku si hlídejte, kdyby v tomto místě byla i boulička resp. tuhé místo, případně se obraz i jinak měnil, je lepší jít na kontrolní ultrazvuk.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20615
Dobry den, je mi 35 let a kojim ted skoro 4 mesice a hned v porodnici se mi udelala v levem prsu velka zatvrdlina (dle gynekolozky ucpany mlekovod), ktera se po 14 dnech zanitila - dostala jsem antibiotika. Snazila jsem se zatvrdlinu odsat, rozmasirovat, ale mam ji tam dodnes. Zanet se uz nastesti neopakoval, prso neboli. Mam resit ted nebo pockat az po ukonceni kojeni?
A jeste jeden dotaz - pred 14 dny se mi cca 3 cm pod pravym prsem vytvorila pod kuzi tvrda nebolestiva kulicka cca 5 mm velka. Muze to jeste souviset s tkani prsa nebo mam resit jen s praktickym lekarem?
Predem moc dekuji!
Odpověď: Já bych doporučil pro klid udělat sono prsu, lékař vyšetří oba prsy a podívá se na místa, kde popisujete problém. Nejspíše to bude jen nahromadění mléka, bez vyšetření ale jednoznačně říci nejde. Obecně, když je nově nějaká bulka, je vždy lepší raději jít na vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20614
Dobrý den,prosím o radu.Před měsícem jsem cítila v obou prsou píchání,pálení.To po týdnu přešlo.Teď pár dní mě v levém prsu něco občas zabolí,při stisknutí bradavky a dvorce mě v prsu bolestivě píchne.Jen v tom levém,pravé je v klidu.Před 6 týdny mi bylo vytaženo hormonàlní tělíčko,může to mít souvislost? 3.6. 2019 jdu po roce do mamocentra na ultrazvuk prsou,bude stačit to řešit až tam?Nebo bych raději měla poprosit o dřívější termín?Děkuji za odpověď,hezký den,V.M.
Odpověď: Je obtížné a ne jednoznačné na dálku diagnostikovat, příznaky, jak je popisujete, budou nejspíše hormonální, případně se takto projevují změny mimo prs - od páteře. Ultrazvuk je jistě dobrý, podle mne tento termín stačí..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20613
Operaci bulky v prsu 2,5cm dále pak uzliny histol 5LU, V 1 ITC, jinak bez meta.Opsáno. Biopsie 21.1, operace 1.3, operace uzlin 25.3 následně chemo 9.5, mělo být 30.4. Zánět v uzlin. beru Amoksiklav. Hormonální léčbu prý 10 let Anaprex 1mg.Čtu:Omezte hormonální substit.terapii po menapauze. Menopauza 55 letech,1 porod. Jinak nic! ANAPREX 1mg.obsahuje estrogen? Podle jedné studie už tříleté trvání hormonální substituční terapie (HRT) zvýšilo riziko rakoviny prsu čtyřikrát!Děkuji
Odpověď: Děkuji za dotaz. Je to jinak, vlastně naopak, než si myslíte. Přípravek Anaprex je tzv. inhibitor aromatázy, zjednodušeně řečeno "antiestrogen", tedy snižuje hladinu estrogenu - tím zásadně snižuje pravděpodobnost vrácení nemoci....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20612
Dobrý den. Prosím, mám dotaz,jestli je radiolog to samé, co mamolog? Nebo má mamolog nějakou jinou atestaci? Velmi děkuji. S pozdravem JV
Odpověď: Ne, není to stejné. Radiolog je lékař specializované způsobilosti v oboru radiologie a zobrazovací metody, tento obor má řadu subspecializací. Jedna z nich je specializace a diagnostiku, vyšetření prsu a screening (angl. Breast Imaging). Pak se lékaři říká mamolog. Ale mamolog může být i např. chirurg v prsní poradně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20610
Dobry jden chtela bych we zeptat byla sem u Doktor nasel mi bulku v prse a pod pazdy a rekl mi ze to sou hormony a sla sem na visetreni a prohlidli me a nic na prse mi nenasla ani pod podpazdy ale tet sem si nasla pod pazdy dve bulky tak male jak hrasek co mislite ze to je tet se zas zavolam bat nebo me nevZala na skan dekuju
Odpověď: Nemůžeme jednoznačně soudit takto na dálku, když jsme vás nevyšetřovali.. Nicméně změny se zdají jako hormonálně podmíněné, jak už psala dr. Houserková. Kdybyste měla pochyby, jděte na sono, můžete i jako samoplátkyně na libovolné akreditované pracoviště - seznam na tomto webu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20609
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Často sa tu v dotazoch spomína Tzv Pagetův nádor. Píše sa , že "postihuje bradavku ev prsní tkáň a projevuje se obvykle zarudnutím bradavky, prasklinkami a šupinkovatěním bradavky, krvácením ze stroupků na bradavce a krvácením event. výrazným samovolným výtokem z bradavky." Na internete sa občas spomína ako príznak tejto choroby aj tzv. vřed. Chcem sa spýtať, vřed, ale môže byť príznakom aj oveľa neškodnejších ochorení, však? Prečo niekde uvádzajú aj toto ako jeden z príznakov a niekde to nespomínajú? Pýtam sa len informatívne. Ďakujem krásne
Odpověď: Kolegyně Houserková, která patří mezi nejzkušenější lékařky u nás, vám už vše odpověděla, nemám k tomu už nic moc dodat. Typický vřed nebývá příznakem M. Paget - je to ale úkolem specialisty různé změny na bradavce rozlišit. A když nález není jednoznačný, provést odběr tkáně (biopsii).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20608
Dobry den, prosim Vas mohu se zeptat,když mam fibroadenom 12x12x10, biopsii v poradku-tak jake je tedy prijatelne zvetseni, aby se ta biopsie nemusela opakovat.porad moc nechapu, jestli je to tedy benigni záležitost, ale spatne bunky se tam mohou objevit taky,jak tu bylo psano. V jiny příspěvcích bylo,ze se FA ani kontrolovat nemusi. Omlouvám se, ale jsem z toho zmatená a nevim, zda i přes neg. Výsledek biopsie neco hrozí. Děkuji.
Odpověď: Nemáte proč být zmatená, pokud jde o fibroadenom, je riziko zvrhnutí stejné, jako okolní normální tkáně. Riziko operace je tedy vyšší, než riziko změny na zhoubný nádor. Pokud se podstatně zvětšuje (o více než 5 mm) či mění vzhled, postupuje se individuálně - dobrý lékař vám vždy něco navrhne...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20607
dobrý den prosím o odpověd na otázku mám v levém prsu utvar zkk 10x7x4 mm na biopsie je negatyvní chtěla bych se zeptat jestli musí utvar jít operovat nebo jestli se to léčí nebo to nic není a nevadí to ničemu děkuji za odpověd.
Odpověď: Vždy závisí na rozhodnutí lékaře a přesném výsledku biopsie. Pokud je negativní a bez vyššího rizika, obvykle se útvar jen kontroluje, zda neroste.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20606
Dobrý den, po stlačení levé bradavky mi vytéká nazelenalá tekutina. V tuto chvíli se léčím se zablokovanými zády a chodím na infuze, užívám Diclofenac, Guajacuran. Může se jednat o rakovinu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Nazelenalá tekutina není příznakem nádoru, v drtivé většině případů jde o hormonálně podmíněné změny, může být i po některých lécích.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20605
Dobrý den, prosím, co znamená "drobné modulární, mírně hypoechogenní ložisko vel. 6 mm, lehce lobulovaných kontur"?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je to popis struktury, která se objevuje na sono, nejspíše nezhoubné, malé. Další postup bude záviset na lékaři, který vyšetření prováděl, kdyby měl i malé pochybnosti, provedl by pro klid biopsii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20604
DOBRÝ DEN CHTĚLA BYCH VÁS POPROSIT O DPOVĚD MÁM UTVAR V LEVÉM PRSU 10X5X7 MM BIOPSIE NEGATIVNÍ JE POTŘEBA OPERACE NEBO NE MUSÍ SE NĚJAK LEČIT DĚKUJI JUROVA
Odpověď: Dobrý den,

pokud je útvar nezhoubný, nepotřebujete operaci, útvar je malý a v prsu může zůstat. Zeptejte se lékaře, který Vám biopsii provedl, bude mít k dispozici přesnou histologii - od té se vše odvíjí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky