MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244


Dotaz č. 20504
Dobrý den, je mi 42 let, mám tři děti, které jsem každé kojila 15 měsíců. Neužívám žádnou antikoncepci a poslední 3 měsíce mě cca týden před menstruací bolí prsa. Do té doby jsem tyto potíže vůbec neměla. Bolí mě při dotyku. Před dvěma lety jsem byla na UTZ a výsledek mám napsaný komoaktní hypoechogenní fibroglandulární tělesa, do periferie přecházejí do nižší echogenní lišty, obklopené tukovou tkání. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Nález před dvěma lety byl v pořádku, určitě je ale načase, aby jste vyšetření zopakovala, minimálně ultrazvuk. Je fyziologické, že před menses máme prsy v tenzi. Ne vždy. A to se u vás stalo nyní. V každém desetiletí našeho života se naše tělo mění, jinak reaguje. Nenechte se tím vykolejit...nadělila nám to příroda, přijměte to.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20503
Dobry den, je mi 36 let a mam 2 deti (7 a 5). Momentalne mam 3 dny pred menstruaci, jiz nekolik dni, mozna tak tyden citim vetsi napeti v obou prsech, coz by nebylo nic neobvykleho. Jenze me prave pred par dny zarazila ma leva bradavka. Kdyz je mi teplo a neni vztycena, je vse normalni. Kdyz mi ale bradavky stoupnou, zbela mi leva bradacka primo uprostred. Kdyz ji zmacknu, nic nevytece. Ani nijak neboli. Vypada to zle? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den.
Opakovaně píšeme,se píše v návodech, přednášíme, že před menses změnám na svých prsech nemáte věnovat pozornost. Jiná situace nastává, když opravdové obtíže, změny přetrvávají a zhoršují se i po měsíčkách ... Věřte, že vážné změny na našem nebo v našem těle nejsou jen občas - prostě nastanou a zůstanou a zhoršují se. To platí i pro vaší bradavku. Měla byste věnovat spíše pozornost tomu, proč očekáváte, že taková přechodná změna okamžitě znamená zle! Co se děje ve vašem životě?...Uvědomujete si sílu našich myšlenek a slov ? Tvoříme si jimi blízkou budoucnost...Stálo by za to zamyslet se nad tím, proč a na jakém podkladě vznikla naše pořekadla. Vytvořily se lety ověřenými zkušenostmi jako např.: Kdo maluje čerty na zeď, přijdou....Je v nich uložena obrovská zkušenost a moudrost našich předků. A, bohužel nebo spíše bohudík, platí. Měli bychom z nich profitovat, tedy pokud je bereme vůbec na zřetel. Nechci vás v žádném případě strašit. Ze své osobní zkušenosti vím, že" vyjančit " sami sebe dovedeme raz,dva. Pouze vás upozorňuji!!! Zbytečně si bradavku nedrážděte, nemačkejte ji a počkejte až odezní přirozená fyziologická reakce mléčné žlázy na hormonální změnu, ale také na novou část běžného roku: jaro.... kdy se v přírodě vše probouzí , někdy tak překotně, že se to v ní až "vaří" ...a my lidé jsme toho součástí.... a může i u nás dojít k hormonálnímu boomu a reakce našeho těla jako reakce na to může být i atypická. Mimochodem, to samé můžeme pozorovat i na podzim....Pokud se nezbavíte svého strachu, jděte zítra za svým praktikem či gynekologem, aby situaci posoudil osobně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20502
Dobrý den měla bych důležitou otázku objevilo se mi v pravém prsu nějaká tvrdá hmota a vůbec nevím co by to mohlo být děkuji mockrát za radu
Odpověď: Dobrý den.
Má milá. To nevím ani já, nemám možnost vás pohmatově vyšetřit a udělat sonografické vyšetření. Nejlepší pro vás bude, když v pondělí vyrazíte k praktickému lékaři, ev.gynekologovi a požádáte ho o posouzení nálezu. Nepředpokládám, že se bude vzhledem k vašem věku jednat o nějaké vážné onemocnění vycházející z mléčné žlázy, tak vydržte v klidu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20500
Dobrý den. Jsem ráda že jsem našla někoho na koho se můžu obrátit. Nějaký čas mě trápí bolest pravého prsu, spíše bradavky. Mám udělané vyšetření ultrazvukem a i magnetickou rezonancí. Vše je v pořádku. Prosím dokážete mi poradit?
Děkuji E. M.
Odpověď: Dobrý den. Na výsledek obou vyšetření se můžete spolehnout. Nehledejte problém v prsu. Často se přenáší bolest do měkkých tkání hrudníku při obtížích s pateří, hrudního koše.... Zajděte si na nějakou příjemnou masáž, uvolněte se ,možná vám během ní blok odezní. Pokud ne, PL vás může poslat k odborníkovi a na rehabilitaci. Od určitého věku je potřebné o naší tělesnou schránku pečovat,přiměřeně posilovat svaly kolem páteře. Pořiďte si velký nafukovací míč přiměřený vaší postavě a cvičte na něm....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20499
Dobrý den z levého prsu mi 1x za 2az3 dny po zmáčknutí výteče zlutavy, krémový výtok z bradavky poté zbytek krve. Něco jako když se macka bedar. Bradavka o proti druhé je výrazně zvětšená někdy bolí. Děti ani těhotná nejsem. O co se může jednat? Dekuju
Odpověď: Dobrý den. Myslím,že můj kolega vám koncem minulého roku odpověděl zcela jasně. Jak dopadlo sonografické vyšetření? Příměs krve můžete mít v sekretu také proto, že si bradavku neustále mačkáte,dráždíte. Tím také podporujete hojnost sekretu. Pokud už bradavku vyšetřujeme, tak pouze v rámci celkového vyšetření prsu po menses, 1 x za měsíc, a to jemným krátkým tlakem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20497
Dobrý den,po nárazu na kole do prsu se mi udělala modřina, která je dnes žlutá,ale nahmatala jsem si jakousi ztvrdlinu. Může to souviset s oním úderem do řidítek? Na mamograf jdu v květnu po dvou letech.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Nejspíše ano, modřina-hematom se hojí- tzv.organizuje, a to je fáze,kdy je reziduum hematomu hmatné. Jistotu vám přinese sonografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20496
VÁŽENÁ paní prim.MUDr Ivana Zimová Hrnčířová, dakujem za velmi rychlou odpověď a taky děkuji že toto děláte a za Vaše úsilí a cas,který trávíte s psaním, pro všechny lidi.
PŘEJU VÁM KRÁSNÝ DEN.

A.R.
Odpověď: Dobrý den.
Ocenění mi udělalo velkou radost,stejně jako fakt, který z toho vyplývá: když umíte ocenit druhého, znamená to, že umíte ocenit i sebe. A to je paráda:).
Moc děkuji ještě jednou za všechny nás, kteří se na poradně podílíme....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20493
Dobry den, bola som na USG prs. Prosím o vysvetlenie, ako závažné to je.Parenchym: bilat.pritomny hyperechogenny zlazovy patenchym,bez susp.lozisk.zmien.
Vpravo viacpocetne hypoechogenne lezie char.FIA, na r.HQQ 7x3mm v HMQ 4mm na r.LQQ lateralnejsie 14x6mm v jeho blizk.7,3mm na r.LQQ centralnejsie 15x7,5mm v jeho blízkosti 13x5mm a ďalšie 6x 3mm, vlavo HMQ 11x5mm a v DMQ13x6 a 11x6mm. VPRAVO ojedinele na r.MQQ drobna Cysta. ZAVER; BI-RADS3 nnohocetne lezie char.FIA bilat.
Dop. Usg o 6mes.
Odpověď: Dobrý večer.
FA- fibroadenomy vás neohrožují. I ostatní nález je v normě. Ultrazvuková kontrola za 6 měs. je v pořádku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20489
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc, již něco málo přes 4 roky trpím bolestí prsou. Bolest začne zhruba 10 dní menses a pak s nástupem ustane. Bolest je vychází jakoby od bradavky a je plošná po celém prsu s tím, že levé prso mi vždycky začne trochu dřív bolet a bolest je větší než v pravém prsu. Pokračuji v dalším mailu
Odpověď: Dobrý večer.
Pokud je bolest vyloženě vázána na MC, jde o reakci mléčné žlázy na změnu hladiny hormonů. Dlouhodobá bolest je psychická zátěž, stres, obavou z daných obtíží se může prohlubovat a vlastně tak vznikne začarovaný kruh. Zkuste se odrazit od této možnosti. Vznikla rok po augmentaci,v případě, že jste s efektem spokojena vy i partner, nevidím spojitost. Stejně tak v případě HA , aplikaci Mirény si ženy velmi chválí.


Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20488
Dobrý den,při UZ je hůře diferencovatelná hypoechogenita max.velikosti 7mm,léze má benigní rysy,má charakter FA.Objevuje se na snímcích od roku 2013,od té doby se charakter ani velikost léze nemění.Lékařka mi doporučuje další kontrolu po dvou letech,při potížích dříve.Prosím o Váš názor ohledně termínu příští kontroly.Uvažuji o vyšetření UZ jako samoplátce dříve,např. už po roce.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Souhlasím se zvoleným intervalem , je dostačující. Nicméně na vyšetření v mezidobí určitě můžete jít.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20487
Dobrý den v pondělí jsem byla na predoperacnim vyšetření před operací prsu a mám tam tučně v tištěný tyto hodnoty, prosím můžu poprosit o vysvětlení :bilirubin (25,2),epitelie dlazdicove(70),
U-leukocyty (38), MPV(7,29)DĚKUJI mockrát za vysvětlení
Odpověď: Dobrý den.
Bilirubin - žlučové barvivo, epitelie dlažd.- buňky povrchové vrstvy sliznice, leukocyty - bílé krvinky, mpv - střední objem červených krvinek

o vysvětlení ostatního požádejte praktika , každá laboratoř má svá místní rozmezí

Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20485
Dobrý den.Na mamografu mi byl nálezen HZK tu.hypoechogenni útvarek,solidární.Birads výsledek:4a Birads- podezřelý nález.
Kvalifikace Tabár:Birads A - tukový.Byla mi provedena biopsie a mám se dostavit do ordinace.Co mě prosím čeká, mám se obávat nejhoršího? Děkuji I.I.
Odpověď: Dobrý den.
Co vás čeká,je dané výsledkem histologie. BIRADS 4a se označuje jakékoliv hraniční ložisko, u kterého se většinou především pro jeho malé rozměry nedá jednoznačně spolehlivě určit, že je benigní-nezhoubné. pokud by se potvrdilo podezření, tak určitě částečná operace, zevní ozáření , možná chemoterapie či hormonoterapie. Dopředu větší podrobnosti bez rozboru nelze říci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20483
Dobrý den,diagnostikovali mi karcinom prsu.Musela jsem vysadit lék Indivina, který jsem užívala při menopauze.Tím se mi vrátily návaly pocení a začalo mi tělo dost zadržovat vodu.Během 14ti dnů jsem nabrala 4-5kg.Nyní mi váha různě kolísá,někdy 2kg nahoru a zase dolů.Cítím se hrozně nafouklá,když sedím,tak se mi hůř dýchá,někdy si nemůžu zavázat ani boty.Mám oteklé ráno ruce,otékají mi i nohy,večer mi nejdou vidět ani kotníky.Lékaři to nechtějí řešit,obvodní doktor mi napsal lék Aescin-Teva,ale zřejmě to nepomáhá,užívám jej 3x denně 2tbt.ale necítím žádnou úlevu.Děkuji M.M.
Odpověď: Dobrý den.
Tuk v sobě zadržuje vodu, a to může ovlivňovat pocit nafouknutí a také otoky...na onkologii se zeptejte jak dopadly vaše krevní testy, jestli máte zdravé ledviny a játra. Hodně choďte v přírodě, chůze je nejlepší lék pro naše tělo i Duši. Poslouchejte "ticho" přírody. Přiměřeně pijte, čistou pramenitou vodu,ráno vlažnou a bylinkové čaje. Kupte si čisté Aloe Vera a pravidelně ,dlouhodobě ho užívejte,pročistí vaše tělo. Pokud budete mít chuť, ukliďte skříně, přerovnejte oblečení, dělejte cokoliv,co vás bude těšit..hnete svojí energii i energií okolí. Nezadržujte emoce, odplaví všechny vaše bolesti. Tělo se postupně zharmonizuje. Dělejte si koupele se solí. Mentálně si představujte, že plujete v hluboké, krásně čisté vodě, plné života,a ta vás očišťuje a vyživuje zvenku a zevnitř. Jezte lehkou, výživně kvalitní stravu a jen tehdy,když budete mít opravdu hlad, když si tělo vyloženě o to řekne. Zhluboka dýchejte,položte si ruku oblast hrudní kosti a uvědomte si uprostřed hrudníku teplé, krásné světlo, které vás celou bude prostupovat a léčit. Věřte v sebe i dobrý konec všeho dění kolem vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20480
Dobrý den, paní doktorko. Ráda bych se zeptala, proč mamince teče hnis a krev z prsu. Bolí ji i druhé prso a ruka. Nyní byla v Kolíně na mamografii na ultrazvuku a prý má přijít za měsíc na kontrolu, ale nic ji na to nedal. Ještě je po operaci odstranění dělohy. Děkuji za odpověď. S pozdravem Doležalová
Odpověď: Dobrý den.
Na to vám opravdu nedokážu odpovědět. poraďte se s jejím praktikem, zná všechny souvislosti , Jistě vám poradí, co dělat....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20479
Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu z mamo a ultraz.:bilaterálně echogení parenchym ml.žlázy vpravo v HVK bikulární ložisko vel.30x39x13.Axily bez patrné lymfadenopatie.BI RADS 5.Výsledky biopsie budou až za týden,ale podle toho jak se paní dokt.na onkolog.tvářila a co jsem zatím našla na netu o BIRADS5 je karcinom při skoro jistota,že?Je při tak velkém ložisku vůbec nějaká naděje na vyléčení?Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Z 50 % úspěch léčby zajišťuje klasická medicína. Pokud nález bude potvrzen histologicky, rozbor bude plně vystihovat imunohistochemickou podstatu tu tkáně , a tím i jeho aktivitu a odpověď na léčbu atd..Léčba je v takových případech každé klientce šita na míru a je to parketa onkologa. Takže veškeré dotazy, bude-li třeba, potom směřujte tam. Ano, BIRADS 5 je označení pro histologicky potvrzený karcinom prsu.
Zbylých 50% je o vás. Vy se rozhodnete, jestli na této křižovatce zahnete směr život, a to ať bude výsledek histologie takový či makový. První, co byste měla udělat je zapátrat: proč je vaše imunita na nule. Jistě to bude chronický stres, ale je potřeba jít k jádru : zpracovat ,přijmout a opustit. A sobě odpustit, že jste to dopustila. Vezměte režné koště a tu vaší třináctou komnatu pěkně od podlahy vymeťte. Jarní čas je vám nápomocen...je to symbol očisty a vzniku nového...Boj, strach, obviňování si nepřipouštějte k tělu,nic tím nezměníte, jenom si přitížíte. Už po několikáté tento měsíc píšu: běžte ven, do přírody a pokorně požádejte Matku Zemi, ať z vás odvede,co nepotřebujete a nahraďte to prázdné místo láskou. Klidně si to symbolicky jakkoliv představte. Požádejte Jemno-hmotný svět, ať vám pomůže,ochrání vás a vede vás, ať tuto situaci zvládnete ku prospěchu sebe,okolí i celku, jehož je i vaše energie součástí, ať vaší tělesnou schránku láskyplně s vaší pomocí vyléčí....je-li to v souladu s vašim vývojem , pak vše nemůže dopadnou jinak, než dobře. Není k tomu třeba fyzická síla, pouze důvěra v sebe a vše dobré...nepřekračujte svoje hranice, i na pohled nepřekonatelnou bariéru lze překonat jemností, láskyplností bez podmínek,pokorou...držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20477
Dobrý den, minulý týden jsem si nahmatala uzlinu v levém podpažím ( i jinde na těle ) dnes jsem objevila další uzlinu v levém podžím ( obě jsou pohyblivé nebolestivé malé ) ale nahmatala jsem si i malou bulku v levém prsu. Mám 5 do menstruace mohlo by to být hormonální změnou a počkat po menstruaci jestli bulka zmizí nebo to začít hned řešit ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Určitě v klidu vyčkejte menses. Zařiďte se dle aktuálního pohmatového nálezu po menses.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20476
Dobrý den,měla bych dotaz,s manželem se nijak nechráníme,on má problém s početním,ale má otázka, je normální že jsem měla menstruace jen dva dny,přišla o dva dny později v ten den co měla přijít ms mě začali bolet prsa,hlavně bradavky,citlivá prsa mám do teď,prsa mě bolí neustále,menstruace byla slabá první den krev,asi do odpoledne a potom jen růžový výtok,test jsem dělala hned po ms byl negativní.Ha neberu.je to 4 dny po té divné ms a prsa pořád bolí.
Odpověď: Dobrý večer.
Prsy jsou citlivé při hormonálních výkyvech. Může jít pouze o atypicky probíhající menstruační cyklus. Radila bych ale pro jistotu zajít ke gynekologovi. Minimálně si těhotenský test zopakovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20475
Dobrý den,před pár dny jsem si v prsu velký tvrdý útvar,prso bylo zarudlé,horké.Nebylo to nijak bolestivé.Obvod.Dr mi dnes prso prohmatával a mám pocit,že to od té doby bolestivé.Říkal,že by to mohl být zánět ale asi mě nechtěl jen předem děsit.Děti nemám,z čeho by ten zánět byl?Dok.mě odeslal na zítra na onkol.ambul.,mám obrovský strach.Hodně mě děsí ta tvrdá boule, nevím jak je tam dlouho.Je možné,aby se nádor najednou začal takto rychle projevovat,když jsem doposud žádné bolesti nebo rudé otoky neměla?
Odpověď: Dobrý den.
To, co hmatáte může být cysta či abscesová dutina při zánětlivých projevech, které popisujete. Bohužel, nemohu ani vyloučit, že máte v prsu ložisko, infiltrát, který bude třeba řešit. U mladých žen se stává, že změny tohoto typu vzniknou rychle z nenápadného nálezu,který žena nezaznamená. Ale zase nebývají doprovázeny zarudnutím,takže je velká naděje se opravdu jedná o akutní zánět. Ten se v prsu může rozvinout při jakémkoliv oslabení organismu nejčastěji zánětlivého charakteru: viróza, chřipka, zánět horních cest dýchacích nebo při chronickém ložisku v těle: zánět dutin,váček pod zubem, chronická infekce v gynekologické oblasti,moč. cestách, žlučníku...Vydržte do zítra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20474
Dobry den, mam zadanku od sveho gynekologa na UZ mammae scr. vysetreni. Jedna se o vysetreni mamograf nebo ultrazvuk (sono)? Je mi 38 let. Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Ultrazvukové vyšetření, jestli-že se jedná o prevenci čili nemáte problémy a máte přiměřeně velké prsy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20473
Dobry den mam jiz nekolik mesicu malinky dulek na prsu minimalne pul roku co jsem si toho vsimla pred 19ti dnemi jsem byla na ultrazvuku prsou kuli jedne bulce, byl to lalucek s kojeni ale nerekla jsem ze tam kousek od toho mam malinky dulek ale to misto mi prohlizela jsem si jista delala mi cele prso mislite ze kdyby tam neco v tom dulku bylo ze by to slo kolem i tom miste videt? Rekla mi vse v poradku ze nic spatneho tam nemam jen zlazy a lalucky s kojeni prave kojim 10 mesicu dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
Nedělejte si starosti.Určitě by se změna ukázala při vyšetření na ultrazvuku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20472
Dobrý den,
před týdnem jsem si všiml, že mám ve spodní části prsního svalu bulku o šířce cca 1cm. Na dotek je bulka tvrdá, nebolestivá a není přichycena ke kůži.
V mládí jsembyl již jednou s podobnou bulkou na stejné (pravé) straně v léčen hormonami.
Chci se zeptat, zda to může být jen zduřelá uzlina?

Předem děkuji za odpověď.

J.F.
Odpověď: Dobrý den.
Může to být akcentovaný základ mléčné žlázy,pokud je změna za dvorcem, a nebo lipom . Zajděte za praktikem a ev.na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20471
Dobrý den, na levém prsu se mi utvořily velice drobné flíčky světle hnědé barvy. Svědí a celkově mám v tom místě suchou kůži. V pravém prsu jsem měla fibroadenom - chirurgicky odstraněn. Po zákroku mi zbyla nehezká jizva a po nějaké době mě místo u dvorce začalo velmi svědit. (bohužel jsem se škrábala a nyní tam mám změněnou barvu a občas stále svědí a pokožka je taktéž suchá jako na levé straně). Taktéž jsem si na levém prsu nahmatala před podpažní jamkou - připadá mi to spíše jako nějaký pohyblivý shluk něčeho, než přímo bulka. Je mi 22 let. Může se jednat o něco závažného?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Ve vašem věku je to nepravděpodobné.To,co hmatáte je nejspíše lymfatická uzlina či uzlíky mléčné žlázy. netlačte při vyšetření mléčnou žlázu na hrudní stěnu. S kožními problémy se objednejte ke kožnímu lékaři.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20470
Dobrý den,
prosím Vás o informaci, jak velký vliv na výsledek UZ prsou má menstruační cyklus. Gynekolog mi našel bulku, vypsal mi doporučenku, v jednom centru mě objednali až po menstruaci, v druhém mi řekli, že na to nemá až takový vliv a objednali mě dříve (vychází to na 3. den menstruace). Teď nevím pro jaký termín se rozhodnout, raději bych šla dříve, abych mohla být případně v klidu, ale zase ne na úkor kvality výsledku.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Pokud se řekne po menses...myslí se po začátku,takže oba termíny jsou v pořádku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20469
Dobrý den.
Oba prsy částečně tukově přestavěny, s výraznějšími zbytky fibrózně mastopaticky změněné mléčné žlázy retromamilárně a v ZK až axilárních výběžcích. Elipsoidní hypoechodenní uzel, v.s. FA, 14-15x7, 5x13,5 mm velikosti je v HZK prsu vpravo, při fascii pektorálního svalu vlevo v HVK vlevo je eliposidní FA či zkalená cysta 7x5x7 mm velikosti, s názkame dorzálního zesílení akustického signálu. Ložiskové změny podezřelé z malignity nediferencujeme. Axily bez patologicky změněných lymfatických uzlin. Dovoluji si co nejlaskavěji požádat o vysvětlení. Děkuji velice a přeji hezký den. M.L.
Odpověď: Dobrý den.
FA fibroadenom,vazivový uzlík,benigní-nezhoubné ložisko. Další popis skladby mléčné žlázy bez podezřelých změn.
Stejná informace jako ve vašich pěti minulých dotazech od roku 2014.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20468
Dobrý den chtěla sem se zeptat, nahmatala sem si bulku v pravém prsu a je to bolestivé kolem bulky i mimo ní místama. Pod bulkou jsem si nahmatala taky ještě malinkou. Mám takový pocit jako by jsem tam něco měla. Na druhém prsu nic nehmatám je úplně jiné, nebolestivé. Mám takové tušení že je něco špatně. Jsem pořád unavená. za 14 dní jdu na mamologii. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer.
Ve vašem věku je nepravděpodobné, že se ve vašem prsu děje něco vás ohrožujicího. Myslím, že mamologické vyšetření vás o tom ujistí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20467
Dobrý den,
minulý týden jsem si všimla výrazné změny tvaru prsu. Po vyšetření na mamografu závěr: Mondorova choroba vlevo TabárI. BI-RADs 1.,na UZ podkožní vazivový pruh v ZQ vlevo, jinak bez ložiskových změn, uzliny nezvětšeny.
Změněná oblast mě i v klidu bolí, bolest se táhne přes podpaží až k loktu a prstům. Velmi mě to omezuje v práci. Na gynekologii se s tím lekař ještě nesetkal, k obvodní lekařce se chystám...Nevím zda místo držet v klidu, nebo masírovat,mazat?
Prosím o radu,jak postupovat, abych se zbavila bolestí a potíže vymizely, popř. o radu kde a jak se léčit.
Děkuji PP
Odpověď: Dobrý den.
Místo je potřeba natírat Heparoidem ung., můžete nakombinovat Voltarenem
mastí ap. preparáty, stranu šetřit od příliš velké fyzické námahy. Postupně se nález uklidní. Ev.přiměřeně analgetik nejlépe s protizánětlivým účinkem jako je Brufen drg..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20466
Dobrý den paní doktorko, na levém prsu asi 2 cm vlevo od dvorce jsem objevila malou rýžku pozorovatelnou pouze při zvednutí rukou a kupodivu za horšího osvětlení - např. tma a lampa. Při denním světle v zrcadle nepozoruji nic, jen když se podívám na obrys prsu shora, přijde mi tam nepatrné vtažení, které na pravém není. Když jsem se prohmatala, nic znepokojujícího jsem nenašla.Mohou vtaženiny či ďolíky způsobovat i jiné útvary než (zhoubné) nádory? (trpím na cysty a prsa mám složitá žláznatá, na kůži strie).
Odpověď: Dobrý večer.
Zajděte v pondělí za praktikem nebo gynekologem,váš nález posoudí a ev.vás pošle na sonografii.Váš popis problému mě nevede k podezření. Ale objektivní zhodnocení vás přinese jistotu a taky poučení pro příště. .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20465
Dobrý den,je mi 41,před několika dny se mi udělala žlutá modřina na prsu Další den se objevil otok,velký zarudlý flek a nahmatala jsem v místě otoku poměrně velkou zatvrdlou bouli.Nevím, jestli už tam byla dlouho,samovyšetřování jsem určitě podcenila.Jsem strašně vyděšená a hned půjdu k lékaři.Bojím se,že je to zánětlivý karcinom,a že už je na vše pozdě a nedokážu přijmout takovou diagnozu.Pokud by mě lékař odbyl,že to nic závažné není,mohu na mamografu,příp. biopsii trvat?Mohu na mamo během krátké doby několikrát,v případě že bych ho chtěla opakovat na jiném mamograf pracovišti? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Modřina nikdy nezačíná žlutým zabarvením, pouze mohlo dojít ke krevnímu výronu v hloubce tkáně a teprve později se projevil až do podkoží. Můžete hmatat
organizující se hematom.Místo si nemačkejte....Zánětlivý karcinom má zpočátku velmi diskrétní a zcela jiné klinické projevy. Nikdy neříkejte nikdy...život je velmi cenná záležitost a určitě stojí za to se za něj poprat. Udělala byste to,kdyby bylo třeba i vy. V klidu se objednejte na vyšetření , začněte praktikem či gynekologem.
Dopadne to dobře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20464
Dobrý den,mám v prsou hodně bulek, vloni na UZ mi paní doktorka řekla,že mám 3 druhy benigních útvarů. Před menzes mě některé z nich (zejména ty tužší),výrazně bolí. Nyní před menzes hmatám bulku až téměř v podpaždí (asi 1 cm od ochlupení), která je tvrdá, hrbolatá a bolí stejně jako ty v prsu. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, aby prsní žláza byla až takto doširoka uložená (nemám malá pevná prsa). Přibývají s věkem benigní ložiska do počtu a velikosti? Samovyšetřování je pro mě obtížné, mám pocit,že vždy najdu něco nového. Stačí preventivní UZ jednou za rok?
Odpověď: Dobrý den.
Pokud se pravidelně vyšetřujete, a to pouze! po menses, měla byste se znát. Tzn., pokud se pak v prsech objeví něco nového, měla byste to hned okamžitě poznat. Prsy nejsou beztvará hmota, mají svoji strukturu, u mladých žen mohou lalůčky žlázy imitovat "bouličky". Po menses - jemným krouživým pohybem bříšek prstů si systematicky vyšetřete prsy, pokud budete mít pocit nové změny, ponechte prsty na místě a předkloňte se, aby jste vyloučila , že vyklenutí vzniká tím, že žlázu tlačíte na hrudní stěnu, která nikam neuhne. Musíte si být jistá, že vyšetřujete jenom mléčnou žlázu. Někdy žláza opravdu zasahuje vysoko z horního zevního kvadrantu k podpaží,to ale není nic,co by ženu ohrožovalo. V této lokalitě a při zevním okraji prsu si ženy často vyhmatají lymfatickou uzlinu- drobnou fazolku, patří tam. Je fyziologické- normální, že ml. žláza je před menses citlivější, v tenzi a navíc i lalůčky ml. žlázy konkrétnější. Pokud si opakovaně hmatáme do jednoho místa, žláza reaguje,tak jako jiné místo na těle, citlivostí. Nevím, co si mám představit pod pojmem, benigní útvary.Každopádně benigní znamená nezhoubný a tzn., že nejste v ohrožení. Věřte, že pokud je v prsu maligní ložisko, infiltrát je to pohmatem zcela odlišné od toho,co v prsou běžně hmatáte, nezmizí to po menses, roste to, nepohybuje se to...Preventivní ultrazvuk, pokud žena nemá např.rodinné či osobní zvýšené riziko,plně stačí 1x za dva roky. Jak vidím, moje odpověď je shodná se všemi odpověďmi mých kolegů , i mého od roku 2014. I když máte objemné prsy, zkuste si udělat "pořádek" ve svých pohmatových vjemech- vyšetřujte se pouze po menses, pokud jsou několik let stejné, přijměte tuto strukturu jako váš standart a vycházejte z něho při příštích vyšetřeních. Když cítíte tenzi, jemně se natřete třeba tělovým mlékem,uvědomte si, co se událo,co se vás dotklo,naučíte se tak vědomě pracovat se strachem a ovládnete ho, místo abyste se jim nechala ovládat vy. Bohužel, platí zcela nekompromisně: kdo maluje čerty na zeď, přijdou. Pochybnosti jsou stres, který oslabuje vaší imunitu-obrany schopnost. Důvěřujte si:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20463
Dobrý den, mám asi 14 dnů bolesti pravého prsu z vnější strany, nyní se bolest přesunula hlavně do podpaždí. Mám pocit brnění nebo pálení celého prsu až do podpaždí. Bolest je nepřetržitá. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Sázela bych na onemocnění ramenního kloubu nebo krční či hrudní páteře...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20462
Dobrý den,
jaké mohou být příčiny zvětšených uzlin v podpaží?
Odpověď: Dobrý den.
Pokud na vašem MR prsů nebude zjištěn patologický nález, pravděpodobně se provede biopsie z uzliny a nechá histologicky vyšetřit...může jít o reaktivní LU např.na očkování, tetování ,při alergii, revmatických obtížích ap.., zoonózy- nejčastěji toxoplasmózu, také hemoblastózy- krevní onemocnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20461
Dpbrý den, dnes jsem byla na mammografockém vyšetření jako samoplátce 44 let.Chodím pravidelně, prsa jsou hodně velká.Dnes mi bylo řečeno že pani doktorka vyhodnotila můj nález s tím, že tam něco vidí co tam před dvěmi roky nebylo, odeslala mě do Ústí nad Labem na sono a popřípadně odebrání vzorku.Prsa nebolí, bulku jsem nenahmátla a ted nevím na čem jsem,,,,Mám strach, opravdu velký strach.Nevíte co by to mohlo být?Moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
Sonografie jako doplněk k mamografii je běžná praxe v našich ambulancích. Může to být plno věcí, nemám k disposici snímky, tak jen hádám: lymfatická uzlina, cysta, ložisko, které nemusí být hned maligní, v prsu může být i benigní afekce...strachem nic nezměníte, je to stres,kterému dobrovolně odevzdáváme svoji energii, a tím ho živíme, pouze si oslabíte svoji imunitu...možná vaše tělo volá: všimni si mě , buď ke mě laskavá, přijmi mě takové jaké jsem, přemýšlej co do mě vložíš, je to kvalitní?, dej mi více přiměřeného pohybu nebo naopak zmírni....Naší tělesnou schránku vezmeme v potaz, až když se něco děje,co naruší naší běžnou realitu, nereagujeme na jemné podněty a tak nám dá podnět, kdy reakce je nezbytná. Nemyslete, platí to obecně, a tudíž i pro mě. ...Nemalujte čerty na zeď- proč by to muselo být hned něco pro vás ohrožujícího? A pokud ano, jste mladá,silná žena, která zná své možnosti...Když máte velké prsy, je moc dobře, že jste šla na prevenci dříve, než vám doklapne 45 let. Jestli nemáte ve svém běžném slovníku ROZHODNOUT SE, tak ho tam vědomě zařaďte. Běžte do přírody, čeká nás jarní víkend, zhluboka dýchejte, dejte si ruku na oblast srdce...spojte se s Matkou Zemí a odevzdejte jí vše,co ve svém životě už nepotřebujete a nahraďte to láskou. Požádejte Jemno-hmotný Svět o pomoc a ochranu...Určitě vše dopadne tak jak má, a to znamená VŽDY - dobře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20460
Dobrý den,mám už docela dlouho bulku v podpaží (teda spíš několik), které se s příchodem PMS a každé menstruace zvětšují a jsou docela citlivé a viditelné. O co by se mohlo jednat? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
V podpaží si můžete hmatat pouze lymfatické uzliny. Mohou reagovat na menstruační cyklus. Pokud máte jakékoliv pochybnosti,svěřte se mamince. poradí,jestli je třeba jít na nějaké vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20459
Dobrý den již asi sedm měsíců mám bolesti levého prsa.Mám pocit tlaku a do podpaží takový pas a jako by pre o nebylo moje.V říjnu jsem měla mamografii,která byla vporadku.Občas mám bolesti i mezi lopatkami.Je mi 53 let a jinak jsem zdravá.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Obtíže hledejte v kosterním aparátu, páteři. Často se stává, že bolest propaguje do oblasti měkkých tkání hrudníku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20458
Dobrý den, je mi 29 let a už dříve se mi stávalo, že se mi po stlačení (obou) prsníků objevila taková matná, do bíla zbarvená tekutina. Nikdy jsem nebyla těhotná ani jsem neměla žádné vážné potíže, nemám nadváhu, nekouřím. Jelikož mě to ani nebolelo, ani se výtok jindy neobjevoval než po stlačení, tak jsem tomu nikdy nepřikladala váhu. Před pár týdny jsem ale náhodně přišla na to, že při sltačení pravého prsníku není tekutina čirá, ale tmavá. Ne krvavá a pořád je tak trochu průsvitná. Není to výtok ve smyslu, že by byl pořád, jen po stlačení prsu. Měla bych se bát?
Odpověď: Dobrý den.
Sekret z prsu mají všechny ženy, nejbohatší kolem menses, jinak stopově. Proto ho nevidíte jinak,než když si bradavky zmáčknete. Nesmí v něm být čerstvá krev, pak je třeba situaci řešit. Při vyšetření si bradavky nemačkejte, mohla byste se zranit. T.č. není třeba nic řešit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20457
Dobry den.uz druhy mesic me po menstruaci citim ostrou bolest v pravem prsu.pred 2 roky jsem byla na sono a zjistily me make cysty.Prsa mam velmi male a beru jiz 8 rokem antikoncepci.Je mi 44 let.Jeste se chci zeptat jaky mate nazor na termografii.Chtela bych ji vyzkouset misto mamografu.Dekuji za odpoved.S posdravem Katka
Odpověď: Dobrý den.
Pokud máte ostrou bolest,bude pocházet spíš z oblasti kosterního aparátu. Jak jste na tom s páteří ? Cysty vás neohrožují. Termografie je nespecifické vyšetření a rozhodně vyšetření mamografem nenahradí. Rozhodnout se musíte sama.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20456
Dobrý den, delší dobu mám vyrážku na jednom prsu kolem bradavky. Samotná bradavka i prs vypadá normálně, žádné vtažení, výtok, bulka ani bolestivost, ani to nesvědí. Beru dlouhodobě lamotrigin, po kterém jsou vyrážky běžné, objevují se mi a mizí zejména v loktech nebo u kolen celou dobu užívání. I tato vyrážka na prsou se vždy na čas zahojí a zmizí. Myslíte, že je důvod k obavám, nebo jde prostě o citlivé místo vzhledem menšímu přístupu vzduchu? A k jakému odborníkovi případně zajít? Mám z lékařů velký strach.
Odpověď: Dobrý den.
Je pravděpodobné, že vaše obtíže souvisí s užíváním léku. Obavy mít nemusíte. Domnívám se, že konzultovat můžete kožního lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20455
Dobrý den, na zákadě gen.vyšetření-BRCA1+CHECK2(matka ra.dělohy, její sestra ra.prsu, babička ra.prsu a teď i moje sestra ra.prsu)mi byla na onkologii doporučena prev.oboustranná mastektomie.Vaječníky+děloha mi byly odoperovány před 10lety.Nemůžu se rozhodnout zda podstoupi nebo ne,asi i díky malé informovanosti. Co taková preventivní operace u zdravé ženy obnáší-co všechno se odstraňuje a zda se provádí okamžitá rekonstrukce.Předem děkuji.MK
Odpověď: Dobrý den.
Je to běžná praxe. Pokud je BRCA gen positivní doporučuje se tento výkon ihned jakmile žena odrodí nebo ve chvíli, kdy se na odchylku přijde. Podrobně vám tento výkon popíše plastický chirurg, běžte na nezávislou konzultaci. My jsme rentgenologové, kteří ženy pravidelně sledují mamograficky, ultrazvukově v intervalech, které genetik doporučí. Určitě pro vaše rozhodnutí bude nejlepší řešení, když se pobavíte s člověkem, který má praxi, budete se moci na vše vyptat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20454
Prosim mamince z mamografie napsali: MCC v HZK leveho prsu. Co to znamena? Resp. Co je to zkratku. Ma jit na USG. Dekuji moc. LV
Odpověď: Dobrý den.

MCC znamená mikrokalcifikace. Je to vychytaný vápník v mléčné žláze nebo ve stěně cév. Na UZ maminku volají, protože jsou asi nové. Budete muset vydržet do vyšetření,pak se dozvíte více.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20453
Dobrý den, vnučka_13let, má problém s olupováním kůže na dvorci kolem bradavek.Svedí ji to a prsa má citlivá.Mences má teprve po děkuji za odpověď.Eva
Odpověď: Dobrý den.

Mastit,mastit a mastit...kokosový olej, Excipial mast....ap. Jak prsíčka rostou, většinou přískokem...kůže nestačí a praská...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20452
Dobrý den, prosím o shodnocení výsledku kontrolního sona po 3 měsících( 1.sono v říjnu 2018, matka CA v 47 letech, text sona v říjnu shodný s textem následujícím (únor2019):v kontrolním sono obraze vpravo nadále ojedinělé cysty do 5 mm a vlevo v HZK těsně u sebe dvě cysty, v některých řezech na sebe naléhají, jsou do velikosti 4,4mm a celkově má nálež velikost 7,2 x 3,5 mm, má zesílení za zadní stěnou. Bez podezřelého ložiska bilat. Axill. LU bilat nezvětšeny. KOntrola za 1 rok. Mám důvod k obavám?
Odpověď: Dobrý den.
Logicky. Myslíte, že byste na kontrolu byla pozvána za rok, kdyby vyšetřující lékař měl pochyby o nálezu? :) Ale, pokud se ráda bojíte...a je to pro vás potěšení a ne stres, tak si to s gustem užijte:) Vše je dovoleno .A buďte v klidu a 1 x za měsíc po menses se vyšetřujte. Je to běžné doporučení pro všechny ženy,které když známe svoje prsy , přináší klid a jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20451
Dobrý den.doplneni k otázce 20408.dnes jsem byla v ústí.n.l.na kontrolním ultrazvuku a vzaly mi tkáň a poslaly na biopsii.Výsledek cca 14dni.mohu vám říct že těch 14dni byla pro me opravdu muka.byt bych si to nechtěla připouštět.zvysil se mi tlak 150 na 100.dostala jsem prášky navíc se mi blokla krční páteř. Je opravdu moc těžké na vše nemyslet.ale páni doktorka byla velmi milá a vše mi vysvětlila. Řekla mi že,na to se neumírá,že i kdyby to bylo něco. Tak se to dá vyjmout. Děkuji RK.
Odpověď: Mám radost, že jste si ověřila, že jste schopna zvládnout i nepříjemnou situaci.To je dobré znamení pro další. Držte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20450
Můžete mi vysvětlit tuto zprávu?
Mammografie: Žlázový typ mléčné žlázy, vlevo se splývající kresbou vlevo zevně, jinak bez ložiskových změn, podezřelých mikrokalcifikací a lymfadenopatie.
Ultrazvuk prsů: Žlazový typ mléčné žlázy, vpravo bez patrných ložisek, vlevo zevně dvě septované cysty do vel. 7mm, jinak bez ložiskových patologických změn. Pravá axila bez patrné lymafadenopatie. Vlevo axilárně jsou patrné dvě infiltrované uzliny do vel. 3,5cm.
Závěr: bez přesvědčivých ložisek TU vzhledu. Infiltrované uzliny v levé axile + RA, dop. doplnit MR. Dle výsledku MR zvážíme biopsii.
Odpověď: Dobrý večer.
Vyšetření mléčné žlázy je makroskopicky v pořádku. Žlazový typ vyjadřuje, že vaše mléčná žláza je bohatá, což je ve vašem věku v pořádku. V levém podpaží máte však podezřelé lymfatické uzliny. Doplní se vyšetření magnetickou rezonancí, které umí najít v mléčné žláze velmi diskrétní změny, které by mohly mít souvislost s onemocněním uzlin. Následně se udělá ev.biopsie pod kontrolou MR, nebo pokud by se dle ev. nálezu na MR podařilo změnu dohledat pod kontrolou UZ. Je to běžná praxe u mladých žen. Každopádně se udělá biopsie z uzlin pod kontrolou UZ. Infiltrace uzlin může patřit i k jinému onemocnění. Vydržte!
Chápu, že nejistota je stresující,ale v dohledné době se vše vyřeší. Až budete vědět co se děje, uklidníte se. Jste mladá silná žena, určitě vše zvládnete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20449
Dobrý večer za 14 dní jdu na operaci prsu, neví jestli tam zánětlivé ložisko stále je ale 21.1 jsem byla na sonu a tam mi řekli že tam mám dutinu bez sekrece, je to to ložisko nebo co je to prosímvas? Má strašný strach děkuji za odpověď s pozdravem T.
Odpověď: Dobrý večer.
Nenechte se ovládat strachem a netrpělivostí, jste dospělá zralá žena. Moje kolegyně vám celou situaci velmi podrobně a správně popsala a vysvětlila ve svých deseti odpovědích minulý měsíc. Jedná se o chronický zánět, jeho léčba je zdlouhavá vždy. Navíc tím, že se udržujete ve stresu si oslabujete imunitu, a to hojení infekce také ovlivňuje a prodlužuje. Více v naší poradně pro vás udělat nemůžeme. Teď už celou situaci i sebe sama musíte zvládnout sama.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20448
Dobrý večer,jsem 4roky po neinv.dukt.karciomu in situ prsu,léčba tamoxifen.Dala jsem si odstranit celý prs pro nepřehlednost prsní žlázy a rok po té plastika obou prsů i toho zdravého s ponecháním bradavky.Vloni v listop.jsem podstoupila TLH.A v lednu se mi u bradavky objevila zatvrdlá boulička je vidět a je hnědá.Za týden jdu na ultrazvuk(nemám prsní žlázy).Může to být opět rakovina nebo něco jiného?Mám genetické střední riziko.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Dle popisu si myslím, že se jedná o mazovou žlázku. Vydržte do klinického a sonografického vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20447
Dobrý den,
koncem ledna jsem byla na sonu prsu a vysledek byl negativni. Mam problemy s menstruacnim cyklem a tudiz jsem dva mesice menstruaci uz nedostala. Dostala jsem antikoncepci na srovnani cyklu. Nyni jsem si nahmatla nad bradavkou ,,bulku” ktera poboliva, je mekka a nevaze se na kuzi. Myslite,ze by neco mohlo ,,vyrust” ? A za tak kratkou dobu bych to hned citila?

Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že ve vašem věku je dost nepravděpodobné, že by se něco nového objevilo krátce po vyšetření. Spíš bych sázela na souvislost s vaší hormonální situací a reakcí žlázy na ní. Vydržte po menses a znovu se vyšetřete. Pak bych teprve dělala závěry.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20446
Dobry den, myslite ze pri rakovine prsu muzu ma ockovani proti tetanu?operaci nastupuji az 15.4 ,lecbu zatim zadnou nemam.Dekuji MP
Odpověď: Dobrý den.
Raději se poraďte s operatérem či onkologem. O tom já nemohu rozhodovat. děkuji za pochopení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20445
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně rakoviny prsu (u manželky v pouhých 30 letech, 100% hormonální) a alkoholu. Manželce jej stále zakazuji (ráda si dá cca 1-2 skleničky vína denně), ta ale argumentuje, že podle její onkoložky alkohol může. Zapátral jsem na internetu, a skutečně všechny poslední velké studie (např. http://cebp.aacrjournals.org/content/22/1/32 ) dokazují, že na riziko recidivy či úmrtí vlivem rakoviny prsu nemá alkohol žádný vliv (často tato rizika paradoxně naopak snižuje) - zvyšuje jen riziko vzniku rakoviny prsu u žen po menopauze. Jaký je prosím Váš názor? Předem děkuji. PD
Odpověď: Dobrý den.
Odpovím vám jednoduše. Čím jsem starší,tím moje životní zkušenost ukazuje, že Já rozhoduji o tom,co je pro mé tělo dobré a co ne. Myslím tím, že jakou energii vložím do své myšlenky , slova, konání ....tak se dění děje. Snad jsem srozumitelná. Vím, že starost o svoji ženu myslíte dobře...nicméně nemůžeme změnit druhého člověka...pouze sebe a na změnu naší energie okolí podvědomě zareaguje. To je přírodní zákon. Všichni jste prošli životní zkouškou...alkohol na chvíli dokáže uvolnit napětí...nabídněte svoji ženě jinou činnost, která bude mít obdobný efekt. Možná jí "nakopnete", že sama začne hledat cestu sama k sobě...podívejte se na stránky Petry Nel Smolové nebo Ernestiny Velechovské...ap..možná dostanete inspiraci. Ale pozor, manipulace nebude fungovat. Rozhodnout ke změně se musíme každý sám, a proto, že k tomu dozrajeme,ale též proto, že nastal ten pravý čas.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20444
Dobrý den,již delší dobu mě bolí pravé prso a to tím způsobem,že mě v něm pálí a nějak se zvětšilo,občas z bradavek vytéká bílá tekutina . Na pohmat ale žádná bulka není,jen je tvrdé a boli.
Odpověď: Dobré ráno.
Uklidněte se.Určitě to není nic vážného. Pálivá bolest občas a možná propagující z místa na místo bývá z kosterního aparátu, tzn.např. blokáda žebra,skolióza...jste sice mlaďoučká, ale je dost možné, že sportujete nebo máte jednostrannou zátěž ap.. Vaše prsy jsou ve vývoji, tzn., že můžete mít období,kdy prsy nebo pouze jeden se zvětší, je v napětí ap.. navíc před menses vlivem hormonální změny k nám tenze patří. Prsy jsou symbol ženy, proto všechny zmatky...změny..ap..mají na naší hormonální situaci vliv a tyto hormonální výkyvy se promítnou na prsy:) Sekret z prsů mají všechny ženy,nejvíce ho můžete pozorovat před menses a při jiných hormonálních změnách...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20443
Dobry den rada bych trochu chtela priblizit info.z me zpravy z nemocnice..
DCIS G2-3 invazni karcinom NST
Orientačně G1
ER 100% PR 70% proliferační aktivita nízká 8%
HER 2ISH negativni bez amplifikace
Dekuji MP
Odpověď: Dobrý den.
Je mi líto. Ale určitě vám nedám,ani nemohu- neznám celý příběh... podrobnější vysvětlení, než jste jistě získala během diagnostického procesu a možná již i od klinika. DSIC je typ nádoru,který nepřesahuje buněčnou membránu,tím pádem je neinvazivní, v tomto případě je jeho aktivita vyšší a vysoká,a proto se ve vzorku pravděpodobně objevil již i invazivní karcinom, ale nízké aktivity.
Hormonální receptory jsou vysoké, a to je výhodné pro další hormonální léčbu, pokud by byla použita. Ve vašem věku bude muset být určitě pozastavena aktivita vašich ženských hormonů resp.vaječníků, provede se farmakologicky.
HER2/neu, FISH jsou další faktory, které se využívají k určení další léčby a prognóze - chování nádoru.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20442
Dobrý den, tento pátek jsem byla na ultrazvukovém vyšetření prsou. V levém mi byl asi pred 10roky zjištěn fibroadenom,kvůli kterému chodím na kontroly. Na páteční kontrole mi byl zjištěn další fibroadenom, cysta a uzlina. Podle paní doktorky se nejedná o nic vážného. Dnes mi ale při zmáčknutí pravé bradavky (prs, kde mám uzlinu) vytekla trocha krve. Co to prosím může být? Může to být z vyšetření a do pár dní to samo odezní? Měla jsem také večer po vyšetření červený flek v pravém podpaží, ten je už ale pryč. Nikdy jsem to neměla, až po tomto vyšetření. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Nevidím souvislost mezi sonografickým vyšetřením a začervenáním vašeho podpaží a přítomnosti krve v sekretu. FA vás nijak neohrožují a lymfatických uzlin máme v podpažích a po celém těle nespočetně. Pokud nejsou morfologicky změněny,a to vám bylo řečeno, že nejsou, není třeba se jimi dále zabývat. Sekret z bradavek máme všechny ženy, nejbohatší je kolem menses. Příměs krve v sekretu nejčastěji můžeme pozorovat následně při nešetrném zmáčknutí bradavky, zranění, nebo když ženy berou léky na ředění krve, také v poradně často vidíme ženy v pokročilém těhotenství s touto stížností. T. č. se tak týden nevyšetřujte,nemačkejte si dvorec,ani bradavku. Po uplynutí této doby si jemně,šetrně zmáčkněte dvorec s bradavkou. Pokud nebudete pozorovat čerstvou jasně červenou krev, nic se neděje. Pokud by příměs čerstvé krve mělo znamenat vážné onemocnění,nikdy nejde pouze o tento příznak, krev je trvale přítomna, spontánně odkapává,aniž by bradavka byla mačkána. Jestli vaše nejistota bude přetrvávat, nezbude,než vyšetření zopakovat. Začněte praktikem nebo gynekologem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20438
Dobrý den,
mám dotaz týkající se mé 72 leté mámy. Na jaře lonského roku zjistila, že má rakovinu prsu a hned šla na vyšetření (mamograf v prosinci 2017 ještě nic neukázal). Má za sebou chemoterapii (2várky), operaci celého prsu v únoru, naplánované ozařování a až teď v úterý se dozvěděla, že bude muset kvůli nálezu v uzlině brát Tamoxifen Ebewe a co 3týdny (1rok) na injekci s biologickou léčbou. Není možné jiné řešení? Je už teď z toho dost unavena. Původní verdikt po operaci byl, že je vše v pořádku. Děkuji moc za radu

Zdraví
K.Havlíčková
Odpověď: Dobré ráno.
Nemohu hodnotit strategii,ani taktiku léčby. V tom bych i já jako lékařka musela dát důvěru odborníkům, kteří jsou specializovaní a mají praxi. Chápu dobře, že uzlina se objevila až dodatečně? Onkologická terapie je dnes individuální, tzv. šitá na míru. Tak, když je něco jinak,než má sousedka, neznamená to, že je to chyba. 72 let není dnes hranice ve smyslu mínus. Také záleží na biologickém věku, tzn., jestli člověk vypadá na svůj věk či dokonce lépe. Jestli máte pochybnosti a maminka s tím bude souhlasit, zeptejte se přímo jejího ošetřovacího lékaře...Myslím, že vaše maminka by se potřebovala srovnat se životem ....když člověk jakkoliv onemocní, znamená to, že mu něco dlouhodobě oslabuje imunitu. Možná znáte maminku natolik, že sama bude vědět,co...Ale! Bylo by lepší,kdyby si na to přišla sama...vrátila se do bodu vzniku a s odstupem let zhodnotila,co jí to vše přineslo. Poplakala si nebo zařvala. Vše zlé, pro něco dobré. Nám ženám bezvadně energeticky pomáhá, když se pustíme do nějakého úklidu...skříní ap..To platí i pro vás:). Důležité ovšem je, že by maminka musela chtít, sama, aktivně. Vy můžete ten kopec, jehož vrchol se jí další léčbou oddálil, lézt vedle ní, ale ne za ní. To by nebylo prospěšné pro vás, ani pro ní. Každý jsme tu sám za sebe a na životních křižovatkách máme právo a taky musíme se rozhodnout tak či tak . My pak neseme svoji osobní zodpovědnost . Vezměte maminku ven, do přírody, poproste Matku Zemi, ať si vezme,co už nepotřebujete a nahraďte to láskou bez podmínek. Poproste jemnohmotný svět kolem nás, ať pomůže, jestli je to tak v souladu se vším děním:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20437
Dobrý den pane doktore,asi 3měsíce mě bolí jen na dotek,spíše na zatlačení kosti nad prsy,hrudník,žebra až pod paže.Prsa mne nebolí.Mám skoliozu páteře od dětství.Může to být páteří,nebo to je spojené s prsy?Je mi 59 let.Doporučil by jste mi lymfatickou masáž.Děkuji...
Odpověď: Dobrý večer. Sama píšete, že prsy vás nebolí,souvislost s vašimi obtížemi bych nehledala. Skoliózu máte od dětství. Bolesti teprve 3 měsíce a pouze na tlak... Bylo by vhodné,aby jste začala u svého praktika,včetně vhodnosti lymfatické masáže. Ten zná celý příběh,anamnesu a souvislosti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20436
Pěkný den paní doktorka,poštou mi přišel nález z preventivního námi vyšetření. Předpokládám, že se nejedná o nic negativního, ale vzhledem k tomu, že maminka na rakovinu prsu, tak jsem trošku vylekana: Mamograf.typ žlázovy skvrnity.Birads denzita C.na mamografech se neukazuje známky malignity.Birads2. Doporučuji samovysetreni, sledování v rámci agreeningu. Při obtížích kdykoli dříve. Mám se obávat? Moc děkuji "za překlad ". Kristina
Odpověď: Dobrý den.
Překlad vašeho nálezu : vše v pořádku..gratuluji. 1 x za měsíc se vyšetřujte, vzhledem k positivní rodinné anamnese a také tomu, což platí pro všechny ženy mezi 45 a 50 lety života, že jsme díky změnám hormonálním v tomto období "křehké nádoby", bych vám ještě doporučila,aby jste si za rok v mezidobí, i když nebudete mít problémy, došla na preventivní ultrazvuk, samozřejmě na stejné pracoviště jako jste byla na mamografickém vyšetření. Budete mít objektivní kontrolu. Uvažte to.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20435
Dobrý den,chtěla jsem Vám moc poděkovat za vaší poradnu, kde jsem se dočetla, že stěhovavá bolest prsu může být od zablokovaného žebra, zašla jsem si k rehabilitačnímu doktorovi, bylo to 4. žebro na přední straně u prsa , napravil mně a je po bolesti :-) , děkuji a hezký den
Odpověď: Dobrý den.

Skvělá zpráva, že jste se obtíží zbavila, že hledáte řešení aktivně... ,a že nás dovedete ocenit. Děkujeme. Za všechny zdravím a přeji klidné bytí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20433
Dobrý den.
Jsem po částečné operaci prsu v r. 2018 a nyní beru lék Egistrozol. Kromě některých vedlejších účinků mě nejvíce trápí svědění pokožky. Různě během dne na různých místech.Někdy během dne jsem v pohodě a někdy mě pokožka začne svědit na různých místech. Prosím o sdělení, zda mohu užívat nějaký lék na svědění, nebo mast. Pokožka je nyní sušší než jaká bývala před užíváním léku. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Musím připomenout, že jste v poradně radiodiagnostické, byť specializované na onemocnění prsu. Naší parketou je spolehlivě vyhodnotit provedené mamografické, ev. ultrazvukové vyšetření. Vaše otázka by měla být směrována na vašeho radioterapeuta či onkologa. Já neznám celý příběh,ani nemám praktickou zkušenost s podávanými léky. Obecně u všech žen je kůže a sliznice ve vyšším věku sušší, podílí se na tom snižující se hladina estrogenů. Neméně důležitá je vnitřní i vnější hydratace, nejlepší je když je přiměřená. To jestli se jedná o alergika a další a další hlediska. Pokud vás svědí oblast,kde jste byla ozářena, klientky chválí vyšvařené sádlo bez soli z dobrého zdroje nebo kokosový olej,ten vám udělá dobře na celé tělo. Pokud vás svědí celé tělo, příčin může být mnoho: mimo alergie,též zvýšená hladina bilirubinu,cukrovka,onemocnění ledvin, stres...předpokládám, že jste pod kontrolou odborníku i praktika, poraďte se s nimi. Ale jednoduchý krevní test ,který napoví o aktuální funkci jater,ledvin,slinivky- hladina cukru v krvi -dnes dělají i zkoušku na dlouhodobý ukazatel hladiny cukru v krvi- si můžete v laboratoři i zaplatit sama. Určitě by to vedlo k vašemu zklidnění a možná i úlevě od nepříjemných pocitů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20431
Dobrý den.
Vážená paní doktorko,měla bych k Vám prosbu- cca od soboty pocituji určitý tlak a bolestivost v obou prsou, co může být, prosím, příčinou? Je to takové obdobné stavu, kdy jsem kojila a měla jsem nevyprázděná prsa.(to už je 10 let) Mimo období kojení jsem nikdy tyto projevy neměla,ani v dospívání ani v dospělosti. Podprsenku také nemám novou, test Hcg z moči je negativní. ATK neužívám. Co by tedy,prosím, mohlo být příčinou? Děkuji za Vaši odpověd. Je to na obou prsou, více citlivé na pravém. Teplotu zvýšenou nemám.
Odpověď: Dobrý den.
Příčinou bude hormonální porucha. Ve vašem věku je nejčastější příčina zcela fyziologická, a to těhotenství:). Tuto příčinu musíte ev. vyloučit vy dle fáze
menstruačního cyklu.Vyloučit těhotenství v rané fázi je bezpečnější vyšetřením z krve. Samozřejmě to není jediná příčina...mohlo dojít k atypickému hormonálnímu cyklu z jiné příčiny: stres z mnoha důvodů včetně toho, že máte možná obavu, co se s vámi děje.. V poradně pozorujeme, že i jarní či podzimní fáze roku je doprovázena citlivostí prsů, jsme součástí celku, tedy i přírody, ve které se blíží velký boom na mnoha úrovních. Rozhodně nejste v žádném ohrožení, a to je pozitivní zpráva pro vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20430
Dobrý den, děkuji za odpověď k dotazu 20427. Dnes jsem byla na kontrolním sonu.... Doktor mi pouze doporučil vitamíny, kontrola za rok..Na víc prý nemám nárok... Děkuji
Odpověď: Důvěřujte vyšetření, kdyby si vyšetřující myslel, že je třeba chirurgické intervence, určitě by vám jí doporučil. Je jaro,vitamíny naše tělo potřebuje celkově, dodejte je přirozenou cestou...určitě do sebe nepouštějte nic umělého ?)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20429
Dobrý den,asi týden mě bolí levé prso a nahmatala jsem si tam bulku která je na dotyk bolestivá a take i bradavka. Delala jsem samovysetreni prsou a na pohled jsou stejná.(Levé je větší ale to je u mě normální) Jen vahou mi přijde levé prso plnejsi než prave.
V minulosti jsem dostala od lékařky ze sona kapky Mastodynol a tím jsem prso ošetřovala po každé sprše,ale bojím se,ze jsem to spis zhoršila. Samozřejmě se rakoviny hodně bojím.
Dekuji předem :)
M.
Odpověď: Zdravím.
Mastodynon kapky se užívají 2x denně 30 kapek do vody a vypijí. Je to uvedeno v návodu. Aspoň po měsíci nebo dvou pravidelného užívání je teprve možno soudit positivní efekt. Ženy užívání chválí.
Vyšetřujte se jedině po měsíčkách, před menses mléčná žláza může být citlivější a její struktura nápadnější, po nich je žláza přehlednější a citlivost opadne. Nikdy není mléčná žláza beztvará hmota, pravidelným vyšetřováním si na strukturu zvyknete ,pokud by se v prsech objevilo něco nového, půjde charakterem o změnu, kterou hned odlišíte. Jestliže nynější obtíže budou přetrvávat, objednejte se na ultrazvuk, doporučení vám napíše váš gynekolog či praktik.
Rakoviny prsu se ve vašem věku nemusíte vskutku obávat, je to onemocnění vyššího věku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20428
Dobrý den, asi před měsícem se mi objevila na pravém prsu na bradavce bílá skvrna. Občas pokud je v klidu mění barvu do růžova. Nemám žádné bolesti ani z bradavky nic nevytéká. je mi 51 let a potýkám se s problémy v menapauze. Na to jsem dostala od gynekoložky klimonorm. Za měsíc jdu na pravidelné mamograf.vyšetření a v květnu na preventivní gynekologickou prohlídku. Mám počkat až na vyšetření která mám již objednaná nebo nemám na nic čekat.
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že můžete vyčkat preventivního plánovaného vyšetření. Pouze na recepci upozorněte na změnu na bradavce, aby nález posoudil lékař.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20427
Dobrý den, zjistili mi na sonu fibroadenom... Poslední dobou dost bolí, budí mě tu i ze spaní.. Za poslední rok se zvětšil.. Poradíte mi prosím, jak dále? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Je potřeba udělat kontrolní ultrazvuk, dle uvážení vyšetřujícího ev. biopsii. Případně extirpaci vzhledem k růstu ložiska.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20426
Bolejou mě prsa beru antikoncepci mistra
Odpověď: Vážená paní.
Citlivost prsů je reakce na hormonální změny během menstruačního cyklu . Je zcela fyziologická tzn., nadělila nám jí příroda.Citlivost je největší v druhé polovině před začátkem menses. HA může tuto citlivost zmírňovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20425
K dot.20380:biopsie byla naštěstí benigní.Mě ale znepokojuje v souvisl.s pooperač.hematomem připuštění možnosti recidivy.Totiž při jeho zjištění,kdy už byl tuhý a nešel punktovat,jsem byla na onkologii,na mamo i u vás v poradně ujišťována,že v souvislosti s tím nemusím mít z recidivy obavy.Onkolog mě přesto poslal na chirurgii,kde řekli,že se hematom buď vstřebá nebo může zůstat a neodstraňovat.Když se ale ptám na onkologii nebo na mamo,jestli se to stává a jestli se s tím setkali,tak s tím zkušenosti nikdo nemá.I když mě teď biopsie uklidnila,stále mám do budoucna obavy.E.H.
Odpověď: Dobrý den.
Pooperační reakci včetně hematomu má každá žena, je to logické, dojde přeci k intervenčnímu zákroku a je jedno jestli totálnímu nebo částečnému. Většinou se pooperační změny vstřebají, a jizva se krásně postupně zahojí. Pokud zůstane menší množství hematomu, může dojít k jeho organizování, tzn. že z tekutiny se postupně stane sraženina a ta se hojí fibrózními změnami. Rozsah pooperační reakce a hojení je věcí individuální a u každého z nás je ovlivněna schopností regenerace našeho organismu. Je správné, že došlo k bioptickému ověření reziduálních reaktivních změn. Výsledek je benigní, což by vám mělo přinést radost a důvěru v sebe samu. Pochybnosti oslabují vaší imunitu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20423
Dobrý den, jsem muž, je mi 31 let. Občas, třeba jednou týdně, pociťuji bolest v levém prsu, možná pod bradavkou. Bolest trvá třeba 5 vteřin, pak odezní a znovu to bolí třeba za 15 minut, takto to někdy trvá třeba půl dne a pak zase delší dobu nebolí nic. Bulku jsem si žádnou nenahmatal, bradavku mám oproti druhé dlouhodobě (pár let) trochu "nafouklou" a trochu tmavší. O co by se mohlo jednat? Mockrát děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Bylo by vhodné, aby jste se objednal na ultrazvuk, doporučení vám dá praktický lékař. Nepůjde velmi pravděpodobně o nic vážného. I muži mají základ mléčné žlázy. Někdy vlivem změněné hormonální situace dojde k zvětšení základu ml. žlázy a projevem je citlivost, spíše však trvalá. Citlivost můžete mít také od potíží s kosterním aparátem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20422
Dobryden maminka byla na mamografu a byli ji zjistene shluk mikrokalcifikaci v levem prsniku. Doporucena biopsie.Chci se zeptat jak moc je shluk mikrokalcifikaci nebezpecny v jake mire se muze jednat o nador ?
v lekarske zprave je napsano :
Vlevo v hlq niekolko roztrúsených punkitátových mikrokalcifikací a periareolárne v hlq je prítomný zhluk lineárne usporiadaných pleomorfrných a granuláych mikrokalcifikátov velkosti 5x1,5mm bez navaznosti na ložiskové zastínení.
Dekuji. PEtra
Odpověď: Dobrý den.
Mikrokalcifikace jsou v 80 % benigní- nezhoubné, v 10% jasně maligní. Zbylých 10% spadá do tzv. hraničních, jejichž charakter se ozřejmí biopsií a histologický výsledek může být tak i tak.. Mikrokalcifikace z uvedeného nálezu spadají do poslední jmenované skupiny. Pokud bude nález positivní, mohlo by jít o tzv. Ca in situ, kdy nádorové buňky nepřestupují buněčnou membránu. Pokud přestupují, jde o invazivní karcinom. Záleží na dalším imunohistochemickém rozboru nádorové tkáně, dle toho se statisticky může vyslovit prognóza a samozřejmě se liší i v léčbě vč. ev. dalšího doplňujícího vyšetření.. Takže na to odpoví vyšetřující lékař či klinik, až bude mít v ruce tento nález. Jakýkoliv karcinom i jiné onemocnění donutí nositele zastavit a konečně věnovat pozornost i sobě. Čas ukáže, že i , dle naší stupnice hodnocení , dění námi označené jako negativní či nebezpečné,nám bylo ku prospěchu. Neztrácejte důvěru, že to zvládne maminka i Vy, pokud bude potřebné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20421
Dobrý den, 43 let, nahmatala jsem si ve dvorci bolestivou bouličku, pohyblivou. Prso svědí. Před 15 lety operace velkého fibroaden. - těsně na hraně dvorce. Včera jsem si zaplatila sono: vlevo paraaareolárně do VDK drobný fibroadenom 13x9,drobná žlázová zahuštění v ZHKK a hlouběji retroareolárně, bez rizikové afekace, bilat. fibrograndulární typ mam. V jakém místě tedy fibraed. mám, nerozumím slovům paraar.do VDK a popis o žláze v ZHKK?
Odpověď: Dobrý den.

FA máte na čísle 7,8 vleže. Veškerý další popis znamená, že jste v pořádku a máte strukturu mléčné žlázy přiměřenou věku. TO je pro vás důležité. Nemusíte mít obavu.
V závěru by to mělo být jednoduše a pochopitelně pro vás shrnuto a vyjádřeno.
Stejně jako by se mělo objevit další doporučení.
Při sonografickém vyšetření jsou klientky v kontaktu s vyšetřujícím a mají možnost se optat na co potřebují. Vyšetření by mělo být automaticky uzavřeno tím, že je klientka o výsledku informována tak, aby rozuměla tomu,co je pro ní důležité. Může se stát, že je žena vystresovaná a má obavy z nálezu, takže moc nevnímá,co jí vyšetřující říká....:) Ale určitě nebude odmítnuta, když se po zklidnění vrátí pro opětovné vysvětlení. Je to prospěšné pro ní samotnou v tom smyslu, že dá najevo, že se umí postavit sama za sebe a i poučené pro vyšetřující personál, který se může zamyslet nad jiným provedením svého vyšetření, ev. nad popisem....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20420
Dobrý den,
je mi 32 let, mám tři děti, všechny tři kojené cca rok.
Nejmladšímu dítěti jsou teď tři roky.
Poslední měsíc mě bolí v podpaží, docela dost :-(
Prsa po samovyšetření měkká, žádnou bulku necítím, ale v podpaží, přesně v podpažní jamce cítím jakoby uzlinu, někdy jo, někdy ne...
Bolestivé je to ale celkem dost.
Může to být něco vážného, nebo nemám plašit?
Děkuji moc za odpověď
I.K.
Odpověď: Dobrý den.
Bolest může být způsobená buď tím, že si opakovaně do podpaží saháte.A nebo od krční páteře, byla spíše pocitově pálivější,vystřelující z místa na místo. Zkontrolujte si okraj spodního prádla,jestli vám v oblasti podpaží a okolí dobře sedí. Pokud se kdekoliv na těle děje něco,co přitáhne naší pozornost pouze občas, určitě to nebude nic vážného. Užívejte v klidu dětí a jara:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20419
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co znamená BIRADS denzita B ? A ještě, trochu mne pobolívá levý prs, bolest se stěhuje od podpaží do prsu, byla jsem na vyšetření, mamograf i sono, vše beze změn, mám tam jednu dlouhodobě zvětšenou uzlinku, chodím s ní na kontroly, také beze změn, dělali 2 čtení. Myslíte, že by to mohlo být od pohybového aparátu a mohu být zatím klidná, když nic nového nenašli? je 47 let a jsem po odstranění vaječníků4 roky. Děkuji
Odpověď: BIRADS B...tukově žlazový prs,čili přiměřený vašemu věku. Váš nález je v mezích normy. Takže, pokud se rozhodnete, že budete důvěřovat , budete i v klidu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20418
Dobry den.vysk z mamo:Vlavo retroareolatne novovzn.opacita vel.7mm, zvyrazn.opacity v DLQ 1.sin.velk.9 mm. Ost.rezidualne fibroglandularne tkanivo retroareolarne i v LHQ bilat, bez spikuliformnych lezii a patomorfologickych MK v zhlukoch.Koza nezhrubnuta,podkozie volne.Axilly bez LAP.Zaver:novovz. a zvyr.opacita 1.sin dop dopl.UsG, Birads0.Vysl.spred roka sono:vlavo na c.2 perifernejsie drobna hypoechogennejsia area velk.5 mm bez vplyvu na echopozadie skor nesusp.char.Posl.mamo vys:drobna opacita vel.4mm v HQQ 1.sin t.c skor vzhladu kondenzacie na ploche 6mm
Odpověď: Dobrý den.
Vlevo je nový nález a původní nenápadný se změnil,bude doplněn UZ a dle toho jistě bude následovat další. Předpokládám, že půjdete na biopsii a dle histologického nálezu se bude pokračovat. Víc nic vám k tomu,bohužel, t.č. nemohu bez snímků říci. Trpělivost.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20417
Prosím o váš dotaz .Vysoká fertilní žláža ve všech kvadrantech ,v pravo stp, extirpaci benigní lézev HZK, Jizva klidná, Asimetrie velikost prsu-v pravo oběmější ,dle pacientky trvalí stav , Vlevo bez ložisek , v axilách benigní LU , Bilatakcence duktu retromammilárně při laktaci. Prosím proč tam citím tu bulku ? co to tedy je děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Žádná bulka není popisovaná. Buď si hmatáte uzel ml. žlázy nebo fibrózní změny v jizvě. nic z toho vás neohrožuje. Tak jak vám popisovali moji kolegové ve vašich dalších, opakujících se dotazech v minulém roku. Bylo by k vašemu prospěchu, kdyby jste přijala, že je vše v pořádku. A důvěřovala nálezu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky