MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Iva Mihulová
MUDr. Iva Mihulová
Fakultní nemocnice Brno
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 15133
dobrý den,prosím o radu , co dál,je nutný oper. zásah? Mikrokalc. mám řadu let.Nález: MG vpravo: v ZZK nadále okrsek mokrokalcifikací v měkém denzním stínu. Od poslední kontroly 6 měs. se nemění.Sono: neurč. akust. stíny s nestandartní hypoechogenitou v ZZK vpravo kolem 4mm, jinak ojed. cysty do 5 mm,fibr. a mikrocyst.tměny bilat.tukové struktury. opět nejednoznač.nález na sono, okrsek mikrokalcifikací v ZZK stejné. moc děkuji za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den.
Na nález z mammografie je uvedeno, že v rozmezí 6 měsíců nedošlo ke změně, ale není uvedeno, zda obraz mikrokalcifikací je stejný již dlouhodobě (píšete, že je máte již několik let). Nicméně na UZ vyšetření je nález nejednoznačný.
Ne všechny mikrokalcifikace jsou projevem nádoru.
Ale jakmile začnou mikrokalcifikace tvořit shluky, nebo se mění jejich okolí je oprávněné podezření, že může jít o počínající zhoubný nádor.
Proto se nejprve provádí biopsie - odběr vzorku tkáně z postižené oblasti (odběr je tenkou jehlou, v lokálním umrtvení). Odebraný vzorek se posílá k histopatologickému vyšetření, to určí jakými buňkami je tvořený. Prokáže-li jejich histologické vyšetření zhoubný nádor či přednádorový stav, tak je pak následnou operací celé ložisko odstraněno.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15132
Dobrý den, několik týdnů mě bolí podpaží a okolí prsa, nic jsem si nenahmatala, byla jsem u obvodního lékaře, uzliny v podpaží zvětšené nemám. Nyní mě bolí i rameno, celá paže, zápěstí. Prý nejspíš bolest od krční páteře, cervikobrachiální syndrom. Ale děsí mě ta bolest kolem prsa. Rakovinu prsa měla babička. Mám se bát?
Odpověď: Dobrý den. Obavy nejsou na místě. Ve vašem mladém věku je výskyt rakoviny prsu ojedinělý. Obtíže, jak je popisujete budou dle všeho opravdu od páteře (cervikobrachiální syndrom), většinou v důsledku jednostranného přetěžování, špatné držení těla atd. Mohla by pomoci rehabilitace.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15131
Dobrý jsem, jsme 3 měsíce po částečné mastektomii pravého prsa karcinom infiltrující mucionózní, stále mě ale zaráží bolest píchavá, tupá, celý den trvající v místě operace, celé jizvy a prsa. Chápu čas hojení, ale přesto jsem nesvá.
Dalším dotazem je příčina kašle, jsem po 4.chemoterapii ze 6ti. Cytotastika : Epirubicin a Endoxan. Kašlu více k večeru, při mluvení, suchý kašel. Onkolog tvrdí, že příčina jde od "jícnu" ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bolesti mohou mít řadu příčin. Může jít jen o bolest podmíněnou jizvením tkání, ale v místě operace, pod jizvou se mohla vytvořit taková kapsa naplněná tekutinou - tzv. serom ( v rámci poop. stavů nic neobvyklého), dá se odsát tenkou jehlou. To by mohlo býti zdrojem vašich obtíží. Pokud by byla zarudlá i kůže prsa, objevily se teploty mohlo by jít i o zánět. Doporučovala bych kontrolu u vašeho lékaře, ten vše zkontroluje a zjistí příčinu Vašich obtíží.
Kašel může být projevem nejrůznějších chorob (onemocnění průdušek - bronchitida, zápal plic chřipka, nachlazení, alergie, astma, kardiální příčina - onemocnění srdce, zvětšení štítné žlázy, onemocnění jícnu). Zde je nutné vyšetření vaším praktickým lékařem nebo internistou a zjištění příčiny kašle.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15130
po pádu na kole se mě udělal boule na prsu - čím ji mám vyléčit
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Zkuste Heparoid krém nebo Hirudoid krém.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15129
Dobrý den,mám trochu otekle prave prso,občas mě v něm píchne,bulku jsem žadnou nenahmatala,mám dost velká prsa a je to skoro rok co nekojím,ale z toho prsu jsem vlastně nekojila vubec,na preventivní prohlídku jdu za 2tydny a docela mam obavy,děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně půjde o změny hormonální. Nepříjemné pnutí a zvýšená citlivost prsou (prsa), je zejména v období před menstruací. Někdy se prsa nalévají hned po ovulaci a nepříjemné pnutí i bolest trvají až do menzes.
Bolesti prsou způsobuje rozkolísání hladiny hormonů v těle. Tyto hormony způsobují zadržování vody v prsou a ta proto mohou začít bolet anebo ztěžknou.
Je vpořádku, že jdete na preventivní prohlídku. Jistě dopadne dobře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15128
Dobry den, v roce 2005 jsem poprve prodelala operaci (vyjmuti fibroadenomu z L prsu) a v roce 2013 jsem prodelala dalsi operaci ( vyjmuti fibroadenomu z P prsu).Nyni jsem 8 mesicu po porodu ( nasledkem operaci, jsem nemohla kojit ) a znovu mam nalezy v obou prsech ( podle vysledku ze sona, jsou nalezy pravdepodobne opet fibroadenomy ).....takze opet budu cekat, zda-li to doroste do velikosti, kdy bude potrebna oprace, nebo ne.(Nyni mam v kazdem prsu 2 nalezy). Myslite, ze by mastektomie moje problemy vyresila?Rada, bych se techto problemu zbavila.Trapi me uz 10 let.Dekuji.
Odpověď: Fibroadenomy, byť i vícečetné a recidivující nejsou v žádném případě důvodem - indikací pro mastectomii!! Fibroadenomy jsou benigní (nezhoubné, neškodné) povahy. Jejich výskyt je mnohdy geneticky(dědičně) podmíněný, někdy může být jejich výskyt vyprovokován užíváním hormonální antikoncepce. Jste mladá! Jistě budete mít časem další dítě a možná se i to kojení podaří. Výskyt fibroadenomu není důvodem proč nekojit.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15127
Dobrý den,mám pod prsem spíš na hrudníku nějaké uzlinky.Byla jsem na mamografu a ptala se a paní doktorka mne odpálkovala(jiné pracoviště)že je to normální a nechtěla se se mnou zdržovat.Před rokem,tam byla uzlinka jedna a nyní už takový shluk.Bolí mne ležet v poloze na břichu.Chci se zeptat jestli mohu po mamografu jít k vám na ultrazvuk?Je nutný nějaký časový odstup??Děkuji za odpověď.E.
Odpověď: Dobrý den.
Samozřejmě, můžete přijít kdykoliv.Časový odstup není nutný. Žádanku na ultrazvuk Vám vystaví Váš praktický lékař nebo gynekolog.Můžete příjít i bez žádanky, jako samoplátce (na našem pracovišti je cena 400 Kč.). Doporučiji se objednat, aby jste se vyvarovala čekání - lze buď telefonicky na čísle 532238433 nebo elektronicky na stránkách www.fnbrno.cz.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15126
Dobrý den, v r. 2011 mi byl diagnostikován nad levým prsem hyperechogenní lipom 36 x 13 mm a vedle druhý 18 mm. Teď se mi pohmatem zdá, že se zvětšil. Mám si je dát vyříznout nebo je tam nechat? Jinak mi nezpůsobují žádné problémy. Na mamograf mám jít až na podzim. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Pokud Vás lipomy nijak neobtěžují, není je nutné odstraňovat.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15125
Může samotná magnetická rezonance bez následného potvrzení histologickým vyšetřením diagnostikovat zhoubný nádor prsu?
Děkuji za odpověď.
AK
Odpověď: Dobrý den.
Magnetická rezonance zhoubný nádor diagnostikovat může, nicméně histologická verifikace je vždy nutná - určení přesného typu nádoru a následné strategie léčby.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15124
dobry den, chtela jenom zeptat, muzou v prsach se zvetsovat uzliny pred menstruaci?Prohmatala jsem 2 uzliky, Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Ano, mízní uzlinky jsou v v prsou normálně, pocit jejich zvětšení před menstruací pravděpodobně souvisí s hormonálními změnami , na které reaguje prsní žláza.
Pokud by jste měla pocit, že se uzlíky nadále zvětšují, jsou bolestivé, tak si pro klid zajděte na sono.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15123
Dobrý den,

několik týdnů mě trápí bolest prsu, záměrně jsem čekala na ukončení cyklu, abych věděla, zda to s ním není nějak spojeno. Obtíže však přetrvávají, tkáň je zduřelá směrem k žebru. Navenek to nijak vidět není. Samozřejmě nevím, do jaké míry teď hraje roli psychika, zda bolest není násobena nervozitou. Měním gynekologa kvůli přestěhování, nemám mezitím možnost konzultovat. Gravidní nejsem, podobný problém jsem nikdy neměla. Je objednání na sono urgentní? KS
Odpověď: Jistě, psychika hraje velkou roli. Bolesti prsou bývají nejčastěji hormonálního původu. Pokud je bolest jednostraná s pocitem zduření, může býti od páteře (jednostranné přetěžování, píšete, že se stěhujete). Mohla by pomoci rehabilitace. Pokud není kůže zarudlá, nejsou teploty, výtok z bradavky (známky akutního zánětu) atd. , není potřeba jít urgentně na sono. Pro klid duše se na sono objednat můžete.Seznam a mapka akreditovaných center je na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15122
Dobrý den, v úterý mi skončila menstruace, před kterou jsem po 9 letech vysadila antikoncepci a už ji neberu. Včera mě zabolelo v levém prsu za bradavkou, tak jsem si to tam prohmatávala a nahmatala jsem takovou bouličku. Trochu mi to pohmatem připomíná zduřelou uzlinu. Stále tam cítím takový divný tlak. Je mi 25. Jak mám teď postupovat?
Odpověď: Na nic podstatného to nevypadá. Drobná bulka nemusí vůbec nic znamenat, skutečně může jít jen o mízní uzlinku, jsou v prsu normálně. Tuhnutí a škubání v prsu bývá často jen od páteře.. Pokud by obtíže přetrvávály delší dobu (několik týdnů), tak si pro klid zajděte ke svému gynekologovi.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15121
Dobrý den, před osmi dny jsem byla na vakuové biopsii,(výsdledky ještě čekám) včera jsem si nahmatala bulku, ale ne v oblasti vpichu. Kalcifikované útvary se nepodařily odebrat, odebrána byla pouze tkáň okolo. Je možné, že bych si mohla nahmatat vložený klip? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně jste si nahmatala hematom (krevní výron, prokrvácení ) v místě odběru vzorku tkáně. Je to zcela běžný průvodní jev po biopsiích, resp. jakýchkoliv intervencích.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15120
Dobrý den,jsem po operaci zmenšení prsou.Pravé prso je v pořádku a levé má nekrózu a odpadla mi bradavka.Už dva měsíce se léčí a zkouší se co se dá a bylo mi řečeno že mi bradavku vytetují.Chtěla bych se zeptat jestli je nějaká možnost třebas transplantace nebo jak by se dala nahradit?Přála bych si abych měla obě prsa stejná a hlavně bradavky..Děkuji
Odpověď: Dobré ráno.
Budete se muset obrnit trpělivostí. Jak sama píšete, tak lékař/ři dělají co se dá.V případě pooperační komplikace (ve Všem případě nekróza-odumření tkáně), je vždy léčba a následná korekce obtížnější.
Cílem každé rekonstrukce, modelace apod. prsu/prsů je maximální snaha o vytvoření symetrie a příznivého tvaru prsu. Za tím účelem je třeba provést i rekonstrukci areolomammilárního komplexu = rekonstrukci dvorce a bradavky - cílem rekonstrukce je jeho správné umístění, vzhled, velikost, barva a prominence, a to vždy v porovnání s druhým prsem. Pro rekonstrukci dvorce i bradavky jsou 3 základní operační techniky -dvorec: řenesení části dvorce kontralaterální strany, odebrání kožního transplantátu z míst se sytější pigmentací, využití umělé tetováže, bradavka - přenesení části bradavky druhé strany, rekonstrukce bradavky místními laloky, využití umělé tetováže.
Metody se mohou kombinovat. Záleží na aktuálním stavu a reálných možnostech - to je vždy ke zvážení plastického chirurga. Ve Vašem případě byla zvolena tetováž, viz výše. Lékaři jistě udělají vše co bude v jejich silách.
Držím palce, aby vše dopadlo k Vaší spokojenosti.


MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15119
Dobrý den, jsem po oboustranné mastektomii, jsem BRCApozitivni, měla jsem žlázy plné hnisavych část, nyní jsem si našla bulku, je možné mít rakovinu prsů i po odebrání žláz? Zbytky mi tam na pohmat zůstaly, na karcinom prsu zemřely všechny mé přímé příbuzné do 60 let, mě je44,dekuji P. P.
Odpověď: Dobrý den.
Dle toho co uvádíte, Vám byla z preventivních důvodů provedena subkutánní mastektomie – odstranění celé žlázy - tzn. že by Vám tam žádné zbytky zůstat neměly (pravděpodobně se zachováním dvorce s bradavkou a kůže nad ní). Provádí se u žen, které sice nemají zhoubné onemocnění, ale mají vysoké riziko (BRCApozit.) vzniku rakoviny prsu. Po odebrání žlázy není možné onemocnět rakovinou mléčné žlázy. To co si hmatáte může býti jen pooperačními změnami - fibrózní-jizevnaté uzlíky (granulomy). Pro klid duše si zajděte na sono.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15118
Dobrý den.
Po šestinedělí na gyn.prohlídce mi bylo sděleno, že mám opět přijít na kontrolu za 4-6 měsíců, kdy dr. mi sdělila, že snad jde o reaktivní změny na mléčné žláze. Toto se dá poznat ze stěru z čípku nebo jsem nějak špatně rozuměla?
Stačí opravdu přijít až za uvedenou dobu na kontrolu?
Stále kojím, měla jsem už bolestivá prsa, poté se zlepšilo. Beru Evelor, může to nějak pomoci?
děkuji J.
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně jsou Vašim problémem bolestivá prsa, skutečně je toto podmíněno změnami hormonálními, jak Vám zdělila Vaš paní doktorka. Ze stěru čípku se toto poznat nedá, to jste asi špatně rozuměla. Pokud nejsou jiné obtíže, přijďte na kontrolu dle domluvy, tzn. za půl roku.
Proti bolestivosti prsů můžete zkusit Mastodynon.
Evelor - je přípravek, používá se preventivně - působí antimikrobiálně, virostaticky a je velmi silný antioxidant (působí protizánětlivě). K tomu ještě aktivuje a podporuje geny zvané sirtuiny, které hrají důležitou roli při ochraně buněk a jejich genetické informace (DNA). Evelor berte, tím nic nepokazíte, ale proti bolestivosti prsů pravděpodobně nepomůže.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15117
UZ vyšetření.
oboustranně žláza především za dvorci a v HZK kde mohutné uzly,zejména vpravo.Struktura hrubá,stranově symetrický nález.Vpravo vícečetné anechogenní cysty,především v HZK.největší vel 18mm.Vlevo nečetné cysty,největší plocha 16mm na přechodu ZK.V HZK axillárně hypoechogenní hladce konturovaný útvar vel. 9mm,blíže dvorci od něj intramamm.uzlinka 9mm.Dále v HZKhypoechogenní uzel ve žláze vel.12,5mm leze obdobného vzhleduještě na přechodu DK 14mm.V axillách norm.struktura uzliny.
Odpověď: Tak pokračování. Asi opět vysvětlení nálezu, tentokrát z UZ vyšetření.
Oboustranně máte ve žláze malé cystičky (váčky naplněné tekutinou) - jde o neškodné benigní změny, počet i velikost cyst se může v průběhu času měnit.
V horním zevním kvadrantu (HZK) vlevo jsou popsány dvě nezvětšené mízní uzliny (běžný nález).
V horním zevním kvadrantu (HZK) a na pomezí dolních kvadrantů (DK) vpravo byly nalezeny dva hypoechogenní uzly (pravděpodobně opět půjde o uzly benigní, nezhoubné povahy) - ale nemohu se blíže vyjádřit (nemám vizuální kontrolu) . Nevím zda jste uvedla celý-kompletní nález. Tady postrádám bližší specifikaci ložisek (zda jsou hladce ohraničená, prokrvená, apod.). Také postrádám závěr nálezu (např. benigní -Birads2 , aood.) a doporučení další kontroly.
Víc k tomu již asi nedokáži říct. O podrobnější vysvětlení se budete muset obráti na pracoviště, kde byla vyšetření provedena.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15116
Mammografie.oboustranně žláza se skvrnitou strukturou zasahuje do všech kvadrantů,parc.redukce v DVK vpravo.v HK na bázi denznjěší uzlík vel.13mm.Ventriálnější v HK může být v uzlu žlázy i cysta.Bilat.bez zřetelných maligních ložiskových stínů,retrakce či maligních mikrokalcifikací.V axilách drobné LU.
vstupní sono, BI-RADS O
Odpověď: Dobrý den. Asi chcete vysvětlit nález z mamografie.
Dle popisu nebyly na mamografii shledány známky malignity (nádorového onemocnění). V pravém prsu v obl. horních kvadrantů (HK) se zobrazil uzlík (vel. 13 mm) a cysty - dle všeho benigní neškodné povahy. Vzhledem k Vašemu věku, jste byla na mamografii pravděpodobně poprvé a není tedy současný obraz vaší mléčné žlázy s čím srovnat, tak je k potvrzení nálezu jdoporučeno doplnění dalšího vyšetření (to vyjadřuje zkratka BI-RADS O), ve Vašem případě ultrazvuku, který proběhl (vzhledem k následujícímu dotazu).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15115
Dobrý den,
dnes ráno jsem si našla bulku v prsu. Velikosti malého hladkeho kulatého tvrdeho hrasku jakoby zasazeneho do žlázy asi 2 cm nad bradavkou. Kůže nad ním je pohyblivá. Nic jiného jako změna tvaru prsou nebo výtok nemám. Jsem objednana na vyšetření, ale kdybyste mi mohli dát info, jestli zhoubný nádor prorusta do kůže nad ním a jestli je kulatý a hladký nebo spíš nepravidelný. Trochu jsem připadla hysterii. Dekuju K.K.
Odpověď: Dobrý den.
Hysterii nepropadejte. Tak jak hmatný útvar popisujete (hladce ohraničený, pohyblivý, kůže volně pohyblivá, bez jakýchkoliv dalších obtíží) půjde pravděpodobně o benigní (neškodný, nezhoubný nález) - může jít jen o lalůček žlázy, podkožní lipom (tukový nádorek), cystu (váček naplněný tekutinou) či fibroadenom (uzlík tvořený vazivem a žlázovým stromatem).
Pokud jde o další část dotazu - zda zhoubný nádor prorůstá do kůže - zhoubný nádor v pokročilém stadiu do kůže prorůstat může. To ale není váš případ.
Pro klid duše se můžete objednat na ultrazvukové vyšetření na některé z akreditovaných pracovišť (seznam na těchto stránkách) - lze i bez žádanky jako samoplátce (cena 250-400 kč, dle centra).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15114
Dobrý den, dcerce bylo v listopadu 2014 12 let a začínají jí růst prsa. Má v nich na pohmat bulky, hlavně v oblasti bradavek, které se různě zmenšují, zvětšují a mizí a zase se objeví. Její dětská lékařka mi říkala, že je to v tomto věku "normální". Mám ji raději objednat na vyšetření prsou, ultrazvuk atd?
Odpověď: Dobrý den.
Ano Vaše dětská lékařka má pravdu, je to v tomto věku normální, dcera se blíží do období puberty, kdy v těle začíná hormonální bouře a začíná ji růst mléčná žláza.Bulky, které hmatáte jsou nejspíše žlázovými lalůčkly. Pokud nejsou jiné obtíže jako například bolestivost, zarudnutí kůže, výtok z bradavek, teploty, tak není ultrazvukové vyšetření nutné. Samozřejmě pro klid duše na ultrazvuk zajít můžete, nejlépe na některé z akreditovaných center(seznam na těchto stránkách), lze jít i jako samoplátce bez žádanky, cena vyšetření 250-400 Kč, dle centra.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15113
Dobrý den... Dnes jsem zjistila, že když zvednu pravou ruku, zepředu na prsu, jakoby na hrudní kosti, tak mi tam vyjede boule a docela mě na dotek bolí. Jde nahmatat a označit,jakoby to byla tuková bulka, ale s tím rozdílem, že je bolestivá. Byla jsem už jednou na sonu, protože po kojení mi zůstaly bouličky na straně prsu (mám prý pouze zvětšené žlázy, mám velká prsa), ale toto je na tak divném místě? Jsem ted na horách, ale až přijedu, okamžitě se objednám na gynekologii a dále. Nevíte prosím, co to může být? moc děkuji, D.V.
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně nepůjde o nic závažného. Tak jak to popisujete, může jít o podkožní lipom - tukový nádorek (neškodný), event. o mízní uzlinu. Je dobře, že se pro svůj klid duše objednáte na gynekologii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15112
Dobrý den. Je mi 40 let a kolem vánoc jsem dobrala antikoncepci a už jsem nezačala brát nové balení. Asi týden před menstruací mne začaly bolet prsa-velká citlivost bradavek až pálení.Po menstruaci bolest téměř přestala,ale tak po deseti dnech to začalo bolet znovu.Na jakého doktora se mám obátit? V rodině byla rakovina prsu. Já na mamografu ani na sonu ještě nebyla.
Děkuji Petra
Odpověď: Dobré ráno.
Můžete být klidná, tak jak uvádíte nepůjde o nic vážného. Bolestivost prsů je podmíněná hormonálními změnami během menstruačního cyklu- můžete zkusit přípravek Mastodynon (volně prodejný přípravek ke snížení bolestivosti prsů) nebo nějaký jiný preparát obraťte se na svého gynekologa. Pro svůk klid (obavy z rakoviny) můžete jít na ultrazvukové vyšetření prsu - lze jít i jako samoplátce, bez žádanky, cena se pohybuje mezi 250-400 Kč. Nejlépe na některé z akreditovaných mamologických center - seznam najdete na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15111
Dobrý den,
asi před 3 týdny jsem si našla v prse(pod bradavkou) bulku. Celkově mě prso hodně bolí ale i to druhé. Byla jsem na vyšetření kde mi dělali ultrazvuk. A řekli mi, že jsou to mléčné žlazy, které vystupují na povrch přes tukovou tkáň.
Chtěla jsem si to ještě někde ověřit protože mě prsa hodně bolejí a mám je dost citlivé.
Děkuji Nikol
Odpověď: Dobré ráno.
Můžete být klidná, nejde o žádný závažný nález, to se potvrdilo i na ultrazvukovém vyšetření.Bulku/ky, které si hmatáte jsou lalůčky mléčné žlázy.
Bolestivost prsů je podmíněná hormonálními změnami během menstruačního cyklu.- můžete zkusit přípravek Mastodynon (volně prodejný přípravek ke snížení bolestivosti prsů) nebo nějaký jiný preparát (jistě Vám poradí Váš gynekolog nebo přímo v lékárně).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15110
Dobry den,prosim pekne o radu ma dcera 18leta absolvovala minuly tyden vysetreni prsou prokazal si fibroadenom a hned tri a dnes mi oznamila ze ma i na druhem prsu.je to pry nezhoubny nador.je objednana do mammol.poradny a za 3mes.opet sonograf.vysetr.chci se zeptat z ceho se to dela jak je to zavazne je nutna operace nebo se to da nejak lecit.samo se to asi nevytrati.je mi 43let a nikdy jsem o tom neslysela mame samozrejme velky panicky strach.ma vysadit antikoncepci?dekuji vam za odpoved.s pozdravem K.
Odpověď: Fibroadenom = patří mezi nezhoubné nádory (benigní, neškodné) , vyskytuje se u žen nejčastěji do pětatřicátého roku života. K jeho vzniku pravděpodobně přispívá hormonální dysregulace - zvýšení estrogenní (hormonální) aktivity.
Fibroadenom je ohraničený uzlík, který je tvořený vazivovou a žlázovou tkání.
Fibroadenomy mohou být solitární i vícečetné (tak jako v případě vaší dcery), mohou se vyskytovat jen v jednom, ale i v obou prsech.
V případě, že jsou fibroadenomy malé není nutná operace.Nijak se neléčí. Ve starším věku, po menopauze regredují (zmenšují se) a kalcifikují ( usazuje se v nich vápník).
Stran vysazení či změny typu antikoncepce se poraďte s vaším gynekologem.
Není důvod k obavám a panice.



MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15109
Dobrý den,
Chtěla bych vysvětlit pojmy z mé zprávy z mamografie: Bilat. centrálně fibrosní struktura výrazně redukovaného parenchymu ml. žlázy s duktektaziemi. Co je to prosím parenchym a duktektazie?
Děkuji za odpověď
S.H.
Odpověď: Dobré ráno.
Parenchym - výraz pro vlastní strukturu mléčné žlázy.
Duktéktázie- rozšíření, dilatace duktů. Vcelku běžný nález.
Pěkný den.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15108
Dobrý den,
Chtěla bych vysvětlit pojmy z mé zprávy z mamografie: Bilat. centrálně fibrosní struktura výrazně redukovaného parenchymu ml. žlázy s duktektaziemi. Co je to prosím parenchym a duktektazie?
Odpověď: Dobré ráno.
Parenchym - výraz pro vlastní strukturu mléčné žlázy.
Duktéktázie- rozšíření, dilatace duktů. Vcelku běžný nález. Pokud není výtok z bradavek, tak je tento nález bezvýznamný.
Ve vašem případě normální nález na mamografii. Můžete být klidná.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15107
Dobrý den. na mamografu mně dnes zjistili smíšený involučně glandulární typ mléčné žlázy okrsky nepravidelně splývavékresby vpravo zevně a vlevo ve vq. chtěla bych se zeptat co to pro mně znamená,děkuji Sch.j.
Odpověď: Dobrý den.
To v jaké podobě uvádíte popis nálezu, to pro Vás to neznamená nic. Jde o popis vcelku normální prsní tkáně, bez žádných ložisek, bez podezřelých oblastí. Vše je v pořádku. Nemusíte mít obavu. Podle uvedeného popisu by měl být závěr např. takový "Normální nález, bez známek patologie, BIRADS1".
Pro Vás to znamená jen to, že přijdete na pravidelnou screeningovou - preventivní - mammografii dle harmonogramu za dva roky (samozřejmě v případě, že se v mezičase neobjeví nějaký akutní problém).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15106
Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení (pro mě laika) zprávy z ultrazvuku prsu:vlevo na č 2 periferně samostatný okrsek žlázy 15x10 mm,bez ložisek,v axilách LU do 10 mm obvyklé struktury,RES zahuštěné žlázy bez známek maligniti,samostatný okrsek žlázy sin.
Předem děkuji J.K.
Odpověď: Dobrý den, j
de o popis normální prsní tkáně, bez žádných ložisek, bez podezřelých oblastí.
Vše je v pořádku. Nemusíte mít obavu.
axilla = podpaždí, LU (= mízní/lymfatické uzliny)
Mízní uzliny se v podpaždích vyskytují normálně, u vás popsané velikosti 10 mm - jsou normální velikosti i obvyklé struktury.
Podle popisu by měl být závěr např. takový "Normální nález, bez známek patologie, BIRADS1
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15105
dobrý den,mohla by som poprosiť o radu,našla som si na pravom prse bulku,bola som u svojho gynekologa a ten ma poslal do mamocentra,zistili mi ze mam fibroadenom a urobili mi biopsii,takze ide o nekolik cyst do 5 mm,biopsia vyšla negativne je to nezhubne,gynekolog mi doporucil,ze ma budu sledovat ale moj problem je v tom a preto prosim o radu,kedze planujem odlet do australie tak mi povedal ze si to mam dat odstranit,ale pride mi to zbytocne,ten zasah do tela a stejne budem musiet po pol roku na kontrolu,prosim o radu moc dakujem prosim nezverejnujte moj dotaz
Odpověď: Dobrý den.
Fibroadenomy i cysty patří mezi nezhoubné, neškodné útvary.
Toto potvrdil i Váš výsledek biopsie.
Při tak malé velikosti, jaký máte vy (5 mm) a negativním výsledku biopsie se běžně fibroadenomy neodstraňují (celková narkóza, jizva, atd.). Ani v případě dalekých cest, ve vašem případě cesty do Austrálïe, operace není nutná.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15104
Dobrý den, při samovyšetření prsu mi ze žlázy dvorce (ne bradavky)levého prsu vytekla hnědá tekutina, obě prsa mě bolí a jsou nateklá. Je to v pořádku? Mám si raději dojít ke gynekologovi?
Odpověď: Dobrý den.
Tak jak obtíže popisujete, jde o změny hormonální - reakce mléčné žlázy na změny hladin hormonů v těle. Ty mohou vyvolávat i sekreci z bradavek. Sekrece tekutiny hnědavé barvy většinou nebývá projevem závažnější změny v prsu. Obvykle seobjevuje právě u žen mezi 40.-50. rokem věku.
Návštěvou o gynekologa nic nepokazíte. Určitě pro klid duše se k Vašemu gynekologovi objednejte.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15103
Dobrý den,
mám 2 roky prsní implantáty, před rokem mi levé prso ztuhlo a na rezonanci byla zjištěna tekutina kolem implantátu. Ve stejné době jsem našla bulku v levém podpaží, na sono mi lékařka sdělila, že to jsou zvětšené uzliny a že to může být právě reakce na tekutinu kolem implantátu. Myslíte si, že by bylo vhodné implantáty raději vyjmout? Velmi děkuji za Váš názor
Odpověď: Dobré ráno.
Jemný lem tekutiny okolo implantátu je možné považovat za fyziologickou - běžnou, normální reakci na přítomnost cizího tělesa (to je pravděpodobně Váš případ). V tomto případě by nebylo nutní implantáty vyjmout.
Pozornost je nutné věnovat zřetelnému jednostrannému rozdílu a tekutině nově vzniklé, a případným změnám zánětlivým - zarudnutí kůže, prsu, zvětšení(otok) prsu, bolestivost, teploty, v takovém případě by bylo asi nutné implntát vyjmout.
Každopádně doporučuji konzultaci u Vašeho plastického chirurga.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15102
Dobry den, je mi 27 let a jsem rok po kojeni a po kojeni mi jeste nejakou dobu sla z prsu vymackout kapka mleka.. a to i nyni. Na pravem prsu jsem si vsimla zmen na bradavce...zlute supinky. Myslela jsem si, ze to je zaschle mleko, ale odstranit to nelze. Je to bradavka. Mam se obavat nejhorsiho?? V tydnu jdu ke gynekologovi. Dekuju. Naty
Odpověď: Dobrý den.
Rozhodně se ničeho neobávajte.
Mléčná sekrese z bradavek/bradavky může přetrvávat i několik let po ukončení kojení. I bez zjistitelné příčiny. Možnou příčinou může být mechanické dráždění bradavek, stres, sekreci může způsobovat i řada léků. Šupinky na bradavce mohou být jen v důsledku suché kůže.
Zareagovala jste naprosto dobře, objednala jste se ke gynekologovi, ten Vás prohlédne a případně určí další postup.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15101
Dobrý den,
Mám dotaz,a to Jaký význam má v českém jazyce slovo "bioptovat" ( co toto slovo z lékařského hlediska znamená ).?

Děkuji a přeji hezký den Z.V.
Odpověď: Dobrý den.
Biopsie (podstatné jméno) / bioptovat (sloveso)
= odběr vzorku tkáně, provádí se tenkou jehlou a odebraný vzorek se dává na histopatologické vyšetření (= provede se analýza z jakých buněk se odebraný vzorek tkáně skládá).
Výkon se provádí ambulantně v lokálním umrtvení (znecitlivění), délka trvání výkonu v průměru 20 minut.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15100
Dobrý.den,chtěla jsem se zeptat,zda mohu ovlivnit usazování vápníku v prsou?Mám malinký nález, který může růst. Pokud ano, jaký je další postup.Děkuji za odpověd.
Hanka
Odpověď: Dobrý den.Usazování vápníku v prsou ovlivnit nemůžete.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15099
Dobrý den.
Přes sedmi lety mi byl chrurgicky odstraněn fibrom z pravého prsu, o půl roku později jsem šla na augmentaci obou prsů. Poslední dva měsíce jsem cítila silný tlak v obou prsech cca týden před menstruací, tento menstruační cyklus mám tuto bolest již okolo ovulace, nahmatala jsem si v nateklých prsech pevná tělíska velikosti cca hrášku. Brsa jsou na pocit velmi těžká a bolestivá na dotek. Jaký mám zvolit postup kontrol a volby lékařů? Od augmentace jsem k žádnému lékaři nešla, vše bylo zcela v pořádku a zdraví mám obecně velmi dobré.. Uctivě Vám děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
pravděpodobně jde jen o změny hormonální v rámci menstručního cyklu, kdy mléčná žláza může bolestivostí a otokem reagovat na změny hladiny hormonů v krvi. To co si hmatáte jsou pravděpodobně lalůčky žlázy. Ale pro Váš klid Vám doporučiji zjít za Vaším gynekologem či praktickým lékařem, prohlédne Vás a v případě potřeby doporučí provedení vyšetření ultrazvukem. Na těchto stránkách máte seznam akreditovaných center, která vyšetření prsů provádějí.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15098
Dobrý den, už dva měsíce mne bolí levé prso, směrem k podpaží, bolest je stálá, při dotyku intenzivnější.Bulku si nehmatám.Spíše mi přijde, že bolestivá je prsní žláza. Byla jsem na ultrazvukovém vyšetření, které bylo v pořádku. Prosím o radu, čím by mohla být bolest způsobena? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Bolest by mohla býti způsobená vertebrogenními potížemi (potíže od páteře - většinou v důsledku jednostranného přetěžování horní poloviny těla, nesprávné držení těla, dloohodobé sezení apod.). Mohla by pomoci rehabilitace.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15097
už třetí týden mě bolí na levé straně levého prsu. Když si lehnu na levou stranu, je bolest výrazná. Kam se mám obrátit. Je mi 60 let.
Odpověď: Dobrý den,
bolet prsu může být způsobena mnoha důvody, nejčastěji se jedná o hormonální změny prsní tkáně v souvislosti s věkem. Navštivte svého gynekologa nebo obvodního lékaře, který vám vystaví žádanku na mamografii, ev. v kombinaci s UZ vyšetřením.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15096
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, několik dní před menstruací jsem si na prsu nahmatala
jakoby bulku nad bradavkou (je to takové velké široké podélné, jako kulička mi to nepřipadá) vypadá to jakoby to bylo spojene s kostí, jak kdybych měla vystouplé žebro nebo kost. Mamka mi řikala, že to je mléčná žláza, že to měla jak byla malá taky a taky se bála, sama mi to nahmatala.. Ale já si prostě nedám říct a přes to se bojím, že to je něco jiného.. Jinak mě to nebolí. Ale mám den po menstruaci a pořád to tam je. Prosím můžete mi to vysvětlit? Děkuji..
Odpověď: Dobrý den,
v největší pravděpodobností je opravdu jedná pouze o žlázu, která se s menstruačním cyklem mění, zvětšuje a zmenšuje a může působit dojmem hmatného útvaru. Rakovina prsu je v tomto věku nepravděpodobná.
Doporučuji vyčkat do příští menstruace. Pokud hmatný útvar nezmizí či se bude zvětšovat, doporučuji provedení UZ prsou, žádanku vám vystaví váš gynekolog.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15095
Dobry den,je mi 45 let a podstoupila jsem vysetreni prsu mamografem a ve zprave mam uvedeno benigni uzlinka v P axile,mohu poprosit o vysvětlení dekuji
Odpověď: Dobrý den,
uzlinka v axile je normální nález. V axile, neboli podpaží, se uzliny vyskytují naprosto normálně, někdy je můžeme zachytit i při mamografii. Jde o normální stav, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15094
Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat jak často hradí pojištovna prohlidku,když nemám doporučení od lékaře?Když jdu jako samoplátce? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud jdete na vyšetření bez žádanky, tak je to vždy jako samoplátce. K vykázání výkonu pojišťovně je potřeba mít žádanku.
Preventivní mamografie v rámci screeningu je hrazena pojišťovnou jednou za dva roky. Žádanku k mamografii vám vystaví váš obvodní lékař či gynekolog.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15091
Zdravím,mám část prsa tvrdší,tak třetinu z vnější strany od bradavky a vpáčenou bradavku z jedné strany.Z bradavky nic nevytéká,nebolí. Vyšetření na mamografu a SONO,příští týden odběr vzorku.Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den,
neuvádíte nález z mamografie a sonografie, takže nejsem schopen posoudit váš nálezu na prsu. Vzhledem k plánované biopsii bylo zřejmě nalezeno ložisko, které bude bioptováno. Ale bez znalosti mamo a sono nálezu nemohu říci nic konkrétního.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15090
Dobrý den, moje dcera stáří osm měsíců, má pravou bradavku zcela bílou, dětská lékařka se domnívá že by to mohla být cysta. A prozatím tomu chce nechat volný průběch. Mně by zajímalo co se s tím dá dělat, aby jsme nic nepodcenili.
Odpověď: Dobrý den,
jde o normální reakci prsní tkáně na hormonální podněty z mateřského mléka, které obsahuje i malé množství ženských hormonů. V takovém případě je nejlepší vyčkat, drobné bíle cystičky postupně ustoupí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15089
Dobrý deň, prosím o vysvetlenie USG vyšetrenia prsníkov, s týmto popisom: Čiastočná tuková involúcia, reziduálny parenchým je menšieho rozsahu, prevažne v HLQ a prednej časti, denznej fibróznej štruktúry, bez solídnych ložiskových a cystických zmien. Axily s menšími LU benígneho vzhľadu. Z.: Nález je t.č. benígny, charakteru ľahšej dysplázie BIRADS 2. Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den,
jde o popis normální prsní tkáně, bez žádných ložisek, bez podezřelých oblastí. Vše je v pořádku. Nemusíte mít obavu.

V závěru uvedená "ldysplazie" je nesmysl. Podle popisu by měl být závěr např. takový "Normální nález, bez známek patologie, BIRADS1".
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15087
Dobrý den,chtěla bych vědět,zda vlasy vypadají jen po první chemoterapii nebo i při každé další.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
vypadávání vlasů je závislé na typu chemoterapie. Některé přípravy způsobují u většiny pacientek vypadávání vlasů, některé jsou "méně agresivní" a způsobují větší či menší řídnutí vlasů. Pokud jse o vlasy, v průběhu chemoterapie se vypadávání vlasů postupně zhoršuje.
Vypadávání vlasů je vedlejší nežádoucí efekt chemoterapie. Z estetického hlediska je velice nepříjemný. Ale vlasy opět dorostou. V mezičase je možné použít různé příčesky a paruky.
Nejlépe to popsala kolegyně přede mnou, lépe bych to nenapsal. "Myslím, že by bylo důležité pro hladký průběh léčby, aby jste vložila důvěru do rukou medicíny a pak také hlavně sobě. Určitě to zvládnete..."
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15086
Dobrý den mám velká prsa a nevím zda si dělám samovyšetření správně ale jedno prso mě divně bolí mám mít strach ? Kam si mám zajít děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti a citlivost prsou je projev reakce prsní tkáně na hormonální podněty a změny v souvislosti s cyklem. Pokud bolest neustoupí do cca měsíce, doporučuji návštěvu u gynekologa.

Popis a postup samovyšetřování prsou je popsán na našich stránkám v sekci pro veřejnost a např. na stránkách jednoho z našich sponzorů.
http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-verejnost--rakovina-prsu--samovysetreni-prsu
http://www.zdravaprsa.cz/zdrava-prsa/samovysetreni/
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15085
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, byla jsem na dvou vyšetřeních prsa s odstupem dvou týdnů a na jednom mi napsaly, že jde o podezření na FA, na druhém mne nyní posílají na biopsii a paní doktorka mi do zprávy napsala, že nalézá hypoechogenní laločnaté ložisko vel. 10x10x7mm. U jeho báze pruhovitá anechogenita, útvar se prý jeví spíše jako intracystická či induktální poliferace. Znamená to, že může jít o rakovinu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu ložisko nemá typický charakter pro rakovinu prsu. Při druhém mělo ložisko charakter útvaru v cystě, který vždy radši ověřujeme biopsií, protože by se mohlo jednat o změny zvyšující riziko vzniku nádoru v budoucnosti. Biopsií se přesně zjistí charakter ložiska, zda je nutné jej odstranit, či stačí jen kontroly.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15084
Dobrý den,
V levém prsu jsem si asi tak před dvěma měsíci nahmatala boulicku. Okamžitě jsem neváhala a navštívila svého gynekologa. Ten me vyšetřil, jak po hmatu, tak i ultrazvukem a řekl, ze to nic není.
Akorát boulicka nechce vůbec mizet. Neexistuje nějaká masticka, po které by mohla boulicka zmizet?
Vim, ze v 16 jsem už takový problém řešila. Dostala jsem mastičku a boulicka byla do týdne pryč.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
pokud by byla boulička způsobena zanícenou mazovou kožní žlázkou, tzv. uhřík, mastička by snad pomohla. Ale jinak ne. Určitě doporučuji provedení sonografie na některém specializovaném mamodiagnostickém pracovišti, nejlépe v některém screeningovém centru, kde lékaři provádějí desítky UZ vyšetření denně a mají obrovské zkušenosti. UZ vyšetření u gynekologa se závěr "nic to není", bez dalších podrobnosti, nepovažuji za správný postup gynekologa.
Vzhledem k věku je diagnoza rakoviny prsu nepravděpodobná. Nejspíše se jedná o okrsek žlázy, který výrazněji reaguje na hormonální podněty v těle, případně se může jednat o fibroadenom, benigní, nezávažné ložisko, které se u mladých žen vyskytuje často.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15083
Svědí mne prso levé co mam dělat sem kluk 18 let
Odpověď: Dobrý den,
jde o reakci prsní tkáně na hormonální podněty v souvislosti s vývojem. Pokud si v prsu nic nehmatáte, není nutná kontrola. Potíže by měly postupně odeznít.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15081
Dobrý den, dnes jsem byla na opakovaném ultrazvuku pravé axily, ve zprávě mám napsáno: lipodystrofická LU o vel. 16x8mm, dále 2 sporné, hraniční LU o vel.10x7mm a 8x5 mm - spíše nesuspektní.
Nrozumím tomu a lékař mi neřekl nic konkrétního, je dost možné, že se něco dozvím až půjdu ke své lékařce na onkologii, ale tam jsem objednaná až za rok. Vzhledem k tomu, že již v roce 1998 jsem postoupila operaci a vyndání nějaké bulky , také v pravém podpaží (hystologie byla v pořádku)
Můžete mi prosímnapsat oč vlastně jde ?
Děkuji moc a moc

Odpověď: Dobrý den,
podle uvedeného nálezu se v pravém podpaží popisují tři uzliny, žádnou lékař nehodnotí jako nádorového původu, takže předpokládám, že jejich vzhled byl obvyklý. Neznám jejich přesnější charakter, vzhled, tak nemohu zodpovědně zhodnotit nález.
Navíc už jste v minulosti po operaci bulky, taky uzliny? Docházíte na onkologii, takže se asi léčíte s nějakým nádorem. To vše má vliv na hodnocení UZ nálezu na uzlinách.
Doporučuji se objednat na onkologii podstatně dříve, kontrola za rok od UZ vyšetření je nesmysl, to vás objednali naprosto nesmyslně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15079
Dobrý den, moje babička umřela v 53 letech na rakovinu prsu, stejně tak její oba bráchové umřeli na rakovinu a já mám teď strach o svou matku + tetu = (její dcery), sestru a sestřenice, taky o sebe. Proto se chci dozvědět, co všechno se dá dělat v rámci prevence, aby nás nic podobného nepotkalo. Mamka i teta chodí pravidelně na mamograf a ultrazvuk a my mladší (20-30 let) se chystáme chodit alespoň na ultrazvuk. Slyšela jsem však ještě něco o genetickém vyšetření - dokázal byste mi k němu říct něco bližšího a doporučoval byste ho v našem případě??

Odpověď: Dobrý den,
preventivní opatření, které by zabránilo vzniku rakoviny prsu, či jej významně omezilo medicina nezná. Mamografický screening se snaží najít v co nejčasnějším stádiu, kdy je malý, bez šíření a velmi dobře a úspěšně léčitelný. Takže pravidelné preventivní mamografie a sonografie (dle věku), pravidelné samovyšetřování jsou nejlepší volby.
Genetické vyšetření je možné chápat jako "konzultaci" v genetické poradně, které zjistí, zda u vás je či není zvýšené riziko výskytu nádoru prsu. Pokud ani, tak genetik doporučí doplnění podrobného genetického vyšetření ke zjištění genových mutací.
Ve vašem případě, kdy se v rodině vyskytl jeden nádor prsu, není riziko zásadním způsobem zvýšené. Proto si myslím, že bude stačil pouze konzultace v genetické poradně. Vše je ale samozřejmě na rozhodnutí lékaře.
Podrobné informace o genetické zátěži s odkazem na seznam center je zde http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-verejnost--geneticka-zatez
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15077
Dobrý den, dnes jsem byla na prvním mamografickém vyšetření a bohužel čeká mě další, a to punkční biopsie. Prosím o vysvětlení nálezu: Na přechodu HQ vpravo neohraničená hypoechogenita 6x6x4mm, radiální jizva v.s. na přechodu HQ vpravo, FC změny, Tabar:4, BI-RADS:4b. Zajímalo by mě, zda je i možnost, že nález nemá s rakovinou nic společného?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu a závěru z mamografie se nejedná o nádor, ale změny v prsní tkáni, které v mamografickém obraze mají vzhled velmi podobný jizvám po operaci prsu, proto se ji říká "radiální jizva". Biopsie přesně odhalí její charakter. Samotná radiální jizva není nádor, ale je spojena se změnami v prsní tkáni, které zvyšují riziko jeho vzniku, proto je nutné i odstranit (pokud tuto diagnozu potvrdí biopsie).
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15076
Dobrý den,před několika dny jsem si při kojení (kojím poslední dva roky) nahmatala pod prsním dvorcem podlouhlou bulku, která nebolí a která nezmizela ani s přicházející menstruací. Doufám, že se jedná jen o zduření žlázy související s kojením, ale nikdy se mi nic podobného nestalo, navíc bulka nebolí a nezdá se mi úplně pravidelná ani pohyblivá. Objednala jsem se na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra na příští týden, ale mám čím dál větší obavy, aby se nejednalo o zhoubný nádor. Můžu se zeptat na váš názor? Děkuji a přeji hezký den, S.
Odpověď: Dobrý den,
určitě je potřeba vyčkat na výsledek UZ vyšetření.
Moji odpověď berte pouze jako hrubý odhad a hlavně uklidnění, zbavení stresu a obav.
Předpokládám, že se jedná pouze o reakci prsní tkáně, její zduření při kojení. Protože jde o žlázu, tak není volně pohyblivá, např. jako fibroadenomy. Případně by se mohlo jednat o mléčnou cystu v hloubce prsní tkáně, což je dutina naplněná tekutinou, u kojících žen mlékem. Přesnou představu poskytne UZ vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15075
Dobrý den, v březnu mi bude 18 let a někdy před Vánoci jsem si vespod levého prsu nahmatala takovou bouličkou/hrbolek. Spíš než (půl)kulatá je taková podlouhlá jako fazole. Řekla bych, že jasně ohraničená, hladká, tvrdá. Občas mě prso bolí, nebo je bolest bodavá (ne vždy přímo v místě hrbolku). Chtěla bych se zeptat, o co by mohlo jít? Velice Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
hmatná boulička může být okrsek žlázy, která se s věkem mění, roste a může vytvářet dojem bouliček. S růstem a vývojem prsou je samozřejmě spojená i zvýšená citlivost. Druhou možností je benigní ložisko, nejspíše fibroadenom, což je mladých žen a dívek relativně častý nález. Nejedná se o nic závažného, co by se muselo operovat či znamenalo riziko vzniku nádoru.
Určitě doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření, která dá přesnou představu o charakteru bouličky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15074
Dobrý den,
Nahmatala jsem si bulku v prsu. Byla jsem u lékaře a ten mě poslala na ultrazvuk. Po ultrazvuku mi udělali biopsii. Momentálně čekám na výsledky biopsie. Ale bulka se mezitím zmenšila tak o polovinu. Myslíte, že je vše v pořádku? že to byl třeba jen tuk nebo tak něco?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
neznám přesně nález z ultrazvuku, vzhled a charakter ložiska, proto se nemohu vyjádřit k charakteru ložiska. Pro vaše uklidnění, rakovina prsu je u žen ve vašem věku extrémně vzácná. Je ale potřeba vyčkat na výsledek z biopsie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15073
ak po roce2 r jsem kojila-p bolet prsa-nález v lev. prsu s výtokem jantar. barvy.Pak sono prsa a odběr výtoku. Zjištěna v prsu cysta. MUDr mi sdělila, že je to běžné v mém věku. V r 2014 opět sono. V levém prsu v HQ drobné cysty velikosti do 7 mm. V prav. centr. ohraničená hypoecnog. struktura 7x3mm buď nápad. a tukov. lalůček či FA.výtok z bradavky zeléné barvy. Navíc kolem bradavek mi začaly vyrůstat černé chloupky. Dle MUDr vše v normě. porodu zavedena mirena.
Odpověď: Dobrý den,
cysty v prsou jsou naprosto běžný nález, nejedná se o rizikový terén, přítomnost cyst v prsou nijak nezvyšuje riziko pro vznik nádoru prsou. Výtok z prsou pokud není červený, krvavý, je pouze projev činnosti žlázy, nic neobvyklého či rizikového. Chloupky okolo dvorce jsou rovněž běžné.
Ložisko v pravém prsu podle popisu je fibroadenom, který nepředstavuje riziko pro vznik rakoviny prsu. Při jeho nálezu se dle jeho obrazu provádí časnější sono kontrola či biopsie k ověření jeho charakteru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15072
dobry den, uz asi tyden boli mne leve prso, takovy tlak. Po menstruaci. Mam velky strach, co to muze byt? Furt hmatam ale zadnou bulku jsem nenasla.Prosim Vas co to muzu mit?Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se jedná pouze o reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu. Někdy se mohou projevit jen jednostranně. Pokud pocit tlaku s příští menstruací neustoupí, doporučuji kontrolu na gynekologii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15071
Dobrý den, v 24 letech by byli odebrány vaječníky a děloha - kommplikovaný porod, DIC. Je mi 46 let po celou dobu užívám hormonální léčbu. Jaké je u mě riziko rakoviny prsu? děkuji
Odpověď: Dobrý den,
hormonální léčba po odstranění vaječníků má za úkol částečně nahradit chybějící hormony. Nevím přesně jaké léky/ hormony užíváte. Obecně řečeno, hormonální léčba po odstranění vaječníků má nahradit chybějící hormony, proto riziko vzniku rakoviny prsou proti ženě bez odstranění vaječníků nezvyšuje. Důležité jsou ale samozřejmě pravidelné kontroly na mamografii a ev. sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15070
Dobrý den, asi před 14 dny jsem si našla bouličku (nijak velkou) směrem od podpaží k levému prsu a také nad bradavkou. Nikdy předtím jsem si toho nevšimla. Lékařka mě vyšetřila pohmatem a sdělila, že se jedná pouze o prsní žlázu a že mám přijít po menstruaci na kontrolu a případně na sono, napsala mi Magne B6 a prý se nemusím obávat. Tyto místa mám občas trochu bolestivé, hlavně po námaze, mám dvouletého syna, kterého dost často nosím právě na levé ruce. Je mi 27 let a v rodině nikdo neměl rakovinu. Antikoncepci neberu a těhotná nejsem. Čím to může být způsobeno? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat o okrsky žlázy, které reagují na hormonální změny v organismu. Nic závažného. Citlivost a bolestivost s námahou může souviset např. s problémy od páteře, tzv.- vertebrogenní potíže.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15069
Dobrý den,
dle vyšetření na ultrazvuku mám fibroadeom asi 2cm občas bývá bolestivý.
Začala jsem mít i problém s bradavkou je o dost citlivější naž u druhého prsa a nelze jí zmáčknout jako by v ní laicky řečeno byla více zahuštěná tkáň.Vždycky se mi po jejím zmáčknutí objevilo pár kapiček tekutiny a teď nic. Může to mít na svědomí ten fibroadeom a jeho umístění. Děkuji za info.
Odpověď: Dobrý den,
podle předchozího dotazu, je fibroadenom uložen ve vnější části prsu, takže bradavku neovlivňuje. Změny bradavky spíše souvisí s reakcí prsní tkáně na hormonální změny. Opakovaným mačkáním tká%n více dráždíte. Doporučuji bradavku nechat v klidu. Pokud problém neustoupí do měsíce, doporučuji kontrolu na gynekologii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15068
Dobrý den,vždy po menstruaci mam jedno prso větší než druhe,připada mi jako bych tam měla snad kameny,když sundám podprsenku tak je to chvilku citlive,čím to prosím muže byt nebo je to po menstruaci normální.Děkuji za odpoved J.
Odpověď: Dobrý den,
pokud jsou vaše potíže pravidelné s menstruačním cyklem nejedná se o nic závažného. Jde o reakci prsní tkáně na kolísání hormonálních hladin v organismu. V jednom prsu může žláza na tyto změny reagovat citlivěji, což není nic neobvyklého a nejedná se o příznak nádoru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15067
Dobry den,mam lehce zvyseny prolaktin v krvi...je nutna lecba?a kdyz lecbu odmitnu,neni to ohrozujici?lekar mi bohuzel nic nevysvetlil,dekuji
Odpověď: Dobrý den,
zvýšená hladina prolaktinu může být příznakem špatné funkce či nádoru hypofyzy. Je potřeba zjistit, z jakého důvodu je jeho hladina zvýšená. Nevím, jak moc je jeho hladina zvýšená, doporučuji nejlépe konzultaci na endokrinologii, kde vše posoudí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15066
Dobrý den,
doporučil byste přípravek Synergia Indonal Woman jako prevenci na problémy s cystami v prsou? Píšou, že "....napomáhá udržovat zdravé tkáně v prsou a děloze závislé na estrogenu...."
(Je to zvláštní, ale po přípravku Mastodynon se mi potíže naopak výrazně zhoršily, musela jsem jít na punkci.)
Děkuji předem za vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den,
přípravků na bázi rostlinných výtažků je na trhu mnoho. Jejich efekt se u každé ženy projevuje jinak, někomu pomohou, někomu ne. Určitě jej můžete zkusit.
Problematika cyst, jejich tvorby a léčby (kromě punkce) je složitá a medicína "západní civilizace" nemá zaručený recept. Podle emailové adresy máte blízko k joze, zkuste se zaměřit na "východní kultury", joga nejen jako cvičení, makrobiotika a způsob stravování. Co a jak jíme významně ovlivňuje náš organismus. Cysty je možné chápat jako místo, kam organismus "odkládá" přebytečné, nepotřebné látky a jedy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15065
Dobrý den.Jsem sledovaná pro mikr.Před 2lety biopsie neg.Nyní kvůli progresi mikr.opět biopsie.Opět neg.Vlevo nehomogenní lož.asi 20mm.Tabár5.Při odběru po 3vzorku došlo k posunu prsu,vyš.ukončeno.Závěr:Susp.tu mammmae I.sin/mikrokalcifikace.19.5.opět MMG.Proč biop.neodhalí povahu ložiska?Je tento postup správný?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
biopsie odhalila povahu ložiska, její výsledek má lékařka, která biopsii prováděla. Určitě vše doporučuji konzultovat přímo s tímto pracovištěm, kde mají vaší kompletní dokumentaci. Podle předchozích dotazů navštěvujete screeenigové pracoviště v Kolíně, to patří mezi velmi kvalitní pracoviště, postupu jejich lékařů můžete důvěřovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15063
Dobry den mam takovy zvlastni dotaz pred sedmi lety mi byl odebran levy prs a vse uplne vycisteno v levem podpazdi a ted mi druhy den strasne lechta vnitrne v levem podpazi beru anastrozole. Da se to nejak zmirnit nebo je to normalni nebo jsou to priznaky neceho? Dekuji za odpoved J.B.
Odpověď: Dobrý den,
po tak dlouhé době od operace nepředpokládám, že by se jednalo o pooperační změny. Tělo se samozřejmě stále mění, takže by se mohlo jednat např. o určitou obdobu fantomových bolestí, dráždění poškozených nervových zakončení. Ty můžou být původem vašich potíží. Pokud pocity lechtání v podpaží do týdne neustoupí, doporučuji kontrolu na onkologii, kde řídí vaši léčbu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15062
Dobrý den, poslední měsíc cítím cukání v prsou, zvláště v levém. Na sonu jsem byla před rokem, matka měla rakovinu prsu v 58 letech. Trpím úzkostmi a depresí, může to mít příčinu v nervech, nebo se mám raději znovu objednat na sono? Bude mi 39 let. Děkuji moc a přeji hezký den, K.C.
Odpověď: Dobrý den,
nepravidelné boleti a cukání v prsou nemusí nic znamenat, může se jednat pouze o reakci na hormonální změny v organismu. K vyloučení ev. nádoru ale určitě doporučuji zopakovat sono prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15060
Dobrý den,
je mi 29 let, před týdnem jsem byla na vyšetření s prsem, když jsem si nahmatala nález. Na vyšetření mi zjistili 3-BIRADS. Solitární lož charakteru FA. Před cca 5 lety mi doktorka zjistila HPV infekci. Potom jsem měla vše v pořádku. Chtěla bych se zeptat, zda toto může být v souvislosti s dřívější infekcí? Za půl roku mám jít na další kontrolu. Co mohu očekávat? Paní doktorka mi tvrdila, že to je v mém věku běžný nález. Přijde mi, že cítím teď občas tlak na hrudi. Když mám tento nález co to pro mne znamená, kdybych měla v budoucnu děti. Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den,
Fa, neboli fibroadenom je relativně častý nález u mladých žen. Jde o benigní, nezávažné ložisko, které není nutné operovat, nejedná se o předrakovinný stav. Předně jak vám řekla paní doktorka. V HPV infekcí tento nález nijak nesouvisí. Rovněž těhotenství není žádný problém. Můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15059
Dobrý den je mi 51 mám pálení v levem prsu a také bolesti není to moc příjemné. M.S.
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji návštěvu na gynekologii, kde vás vyšetření a doporučí další postup.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15057
cysta měla velikost 6mm+da na rozdíl DKK a ted v Lednu 2015 jsem šla znova jelikož mě celkem nepříjemně to prso bolí na sonografii prsu a ve zprávě od lékařky mám napsáno : vlevo na rozhraní DKK je patrna cysta průměru 10 mm a v okolí dalších menších cyst průměru 5mm tvořící mastopatický okrsek . Neredukovaná žláza fibrosního charakteru . Bez patologických ložisek.V obou axilách benigní nezvětšené LU. Ptala jsem se lékařky co stím a ona , ze by stim určitě nic nedělala ,ze to není nic smrtelného ,ale ja bych to celkem řešit chtěla ..chtěla bych se zeptat zda se stím dá něco dělat ?
Odpověď: Dobrý den,
cysty v prsou se vyskytují naprosto běžně, nejedná se o nic závažného, nejsou spojené s nádory prsu. Lékařka má pravdu, není nutné s tím nic dělat.
Tvorba cyst je způsobená mnoha důvody, nejčastěji určitá hormonální dysbalance/nerovnováha.
Doporučuji zkusit např. bylinné kapky Mastodynom, nebo "ženské" bylinky např. měsíček lékařský, kontryhel, šalvěj, pupalka dvouletá,...
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15056
Dobrý den,
dnes jsem byla na UZ prsu . Můžu Vás poprosit o srozumitelný překlad prosím.
,, Vcelku pravidelný parenchym difuzně rozložený s většími porcemi v HZQ bilant.vlevo na rozhraní HQQ je střelý žláz. okrsek vel.16x14x8mm."
Za týden mě čeká odebrání vzorku k histol.vyšetření.
Vůbec netuším, co tam vlastně je a zda je nějaká větší pravděpodobnost, že se může jednat o nador.
Předem děkuji.
,,
Odpověď: Dobrý den,
v horní části levého prsu lékař viděl okrsek žlázy, který má jinou strukturu než ostatní žláza. Nebyl si úplně jistý, že se nejedná o nic závažnějšího, proto doporučil provedení biopsie, která dá jistotu (a předpokládám i klid) vám i jemu. Biopsie prsou je ambulantní zákrok, dí se říct, že se jedná o vetší injekci. Je lepší ložiska, kdy si nejme úplně jisti radši ověřit biopsií, než stresovat ženy kontrolou za 3/6 měsíců.
Bez toho abych viděl snímky z UZ, tak neposoudím míru podezření na nádor. Nutno vyčkat na výsledek biopsie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15054
Dobrý den,

trpím na mnohočetné cysty v prsou, již několikrát se některé zvětšily a bolely tak, že jsem musela jít na vypunktování. Jinak jsem prý zdravá, potíže prý souvisí s hormonální nerovnováhou. Můžete mi prosím poradit nějaký přírodní preparát, který bych mohla vyzkoušet jako prevenci? Kdysi jsem zachytila informaci, že se nějaký takový přípravek rostlinného původu již testuje, ráda bych ho vyzkoušela. Příp. jakoukoliv jinou radu, jak hormonální systém stabilizovat. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
cysty souvisí mimo jiné s hormonální nerovnováhou. Dále se na nich může podílet i určitá vrozená predispozice. Doporučuji zkusit např. bylinné kapky Mastodynom, nebo "ženské" bylinky např. měsíček lékařský, kontryhel, šalvěj, pupalka dvouletá,... Ty by mohly pomoci "uklidnit" hormonální nerovnováhu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky