MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 15534
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zdali čekací doba na sonograf. vyš. prsních žláz vč. reg.lym. uzlin po návštěvě onkol. ambulance a zjištění bolestivého místa na levém prsu je normální měsíc a půl? Mé kamarádce před dvěma měsíci diag. rakovinu prsu a teď měsíc a půl čekat pro mne bude na psych. velmi náročný.Je tedy měsíc a půl běžná doba a nebo si mám zkusit obvolat více zařízení, nemůže se za ten měsíc a půl něco horšího stát, je to normální objednací doba? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, záleží na pracovišti, na jeho personálních možnostech a vytíženosti. Pouhá bolestivost není důvodem k akutnímu vyšetření, na druhou stranu chápu vaše obavy. Při výběru jiného pracoviště, vybírejte jen akreditovaná mamocentra. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15533
Dobrý večer, můžu poprosit vysvětlit výraz : pokročile redukovaná žláza Tabar ll
Odpověď: Dobrý den, jedná se o typ ( strukturu) prsní žlázy kde převažuje tuková tkáň. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15532
Dobrý den,

budu končit s radioterapií. Podle čeho ze zpráv od onkologa poznám, v jakém stádiu jsem měla nádor?

Děkuji. S pozdravem Veronika
Odpověď: Dobrý den, rozlišujeme 0 - IV. klinická stadia, která se liší podle velikosti nádoru, postižení uzlin a šíření do organismu, zjednodušeně řečeno. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15531
Dobry den, jiz pul roku sleduji primo v bradavce bilou boulicku, ktera pusobi jako abces, ale ani po propichnuti z ni nic nevyjde, neboli, maximalne je bradavka pri hormonalnich zmenach citlivejsi. Mam velkou asymetrii prsou, kterou mamolog kdysi v puberte hodnotil jako poruchu nitrodelozniho vyvoje a tak mam vetsi strach o sva nadra, mam se nejak obavat. S diky ah
Odpověď: Dobrý den, bouličku na bradavce jsme již řešili,... asymetrii prsů dokáže elegantně vyřešit plastický chirurg, tedy pokud máte na mysli estetické hledisko. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15530
Dobrý den, je mi 25 let a několik měsíců (cca 6) mě občas (asi 2x za měsíc) pobolívá jedno prso, zároveň při silnějším stisknutí bradavky se (pouze občas) objeví zakalená kapička tekutiny (při kontrole na bílém pozadí kapesníčku má slabé zabarvení do zelena). Ani v jednom prsu jsem si nenahmatala žádné útvary a ani vizuálně žádné změny. Co by to pro mě mohlo znamenat? Studuji VŠ v jiném městě než mám PL a gynekoložku, proto je pro mě problematické získat doporučení do mamologické poradny. Myslíte, že bych měla problém řešit a zkusit se objednat i bez doporučení? Moc děkuji. MZ
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností půjde o hormonální změny, doprovázené sekrecí, barva jak popisujete je pro toto typická. Ultrazvukové vyšetření můžete absolvovat i bez žádanky či odborného vyšetření, bez objednání v některém z akreditovaných mamocenter, ale v takové případě za přímou úhradu, která se pohybuje kolem 400-500 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15529
Dobrý den, poté, co jen si nahmatala bulku v prsu jsem absolvovala mamograf. vyšetření, sono a následně biopsii. Po zákroku mi lékař sdělil, že výsledek bude za týden a že bych se měla připravit i na tu horší variantu. Jelikož do onoho týdne zbývá ještě několik dlouhých dní, chci se zeptat jak velká musí byt jistota lékaře, aby si mohl dovolit "v předstihu" sdělit pacientce takovou diagnózu, lze to vůbec bez výsledků biopsie takto urcit? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, bohužel ano, některé nálezy jsou typické a na základě praktické zkušenosti lze i predikovat výsledek. Zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15528
Dobrý den,
mám fibrózní mastopatii a zajímalo by mě, jaký je Váš názor na užívání gestagenů při tomto onemocnění. Byla mi zjištěna komplexní hyperplazie endometria a můj gynekolog mi doporučil léčbu Proverou a nebo mi navrhl hysterektomii.Jiný gynekolog mi navrhl Mirenu.Můj senolog mi hormonální léčbu nedoporučuje.
Ještě jsem se chtěla zeptat na jednu věc - poslední půlrok mám po celý měsíc velmi bolestivá prsa jako před menstruací. Dají se tyto příznaky nějak zmírnit, mám na mysli např. nějaké přírodní produkty např. Gynex.
Děkuji za odpověď Renata
Odpověď: Dobrý den, hormonální léčba je gesci gynekologa, o jejím podání radiolog nerozhoduje, zvláště v souvislosti s děložními problémy. Fibrózní mastopatie není rozhodně překážkou podání hormonální substituce. Bolestivá prsa máte nepochybně hormonálními změnami, s produktem gynex nemám zkušenosti, ale jelikož se jedná o volně prodejný preparát na basi potravinového doplňku, tak asi neuškodí a možná pomůže. V tomto duchu je možno doporučit přírodní fytofarmakum Mastodynon, přímo na bolesti prsů. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15527
Dobrý den, chci se zeptat, čeho mohou být tyto příznaky:
Už 4.den mám levé prso na dotek bolavé, a oproti pravému je pevnější a na dotek trošku větší - jakoby plnější. Žádnou bulku jsem přímo neobjevila. Předtím jsem žádný problém nikdy neměla, ale vzpomněla jsem si, že už před měsícem, když jsem byla na masáži a ležela na břiše, tak právě to pravé prso mě trošku pobolívalo.
Moc děkuji za odpověď. K.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše jsou na vině hormonální změny, i když takto jednostranně vyjádřené. Pokud nedojde ke zlepšení kupř. po dalším cyklu můžete se poradit se svým gynekologem. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15526
dobry den, co znamena lokalni zmena struktury dx o vei 5-6 mm kontrola za 5 mesicu . dekuji za odpoved D.P Hr. Kr.
Odpověď: Dobrý den, přesně to co píšete, existuje zkrátka určitý typ struktury prsu, nepíšete při jaké metodě,jestli ultrazvuk či mamografie, který je asi ve vašem případě nějak odlišný. jelikož máte doporučenu kontrolu, je míra špatného nálezu velmi nízká, tak do 2%. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15525
Dobrý den, je mi 37 let, v 3/2014 jsem porodila druhé dítě a kojení skončilo 2/2015, slyšela jsem, že je dobré si prsa nechat zkontrolovat sonografem, že právě po těhotenství a souvisejících hormonálních změnách se často objevují agresivní nádory prsu. Chtěla bych se zeptat, kdy je nejvhodnější přijít na vyšetření zda těsně po menstruaci nebo ta na toto vyšetření nemá vliv. Děkuji. J.R.
Odpověď: Dobrý den, vliv menstruace je u ultrazvukového vyšetření malý, spíše je dobré toto pravidlo u mamografie chodit pokud možno po skončení menses, ideálně 2-3 týden, kdy je žláza méně citlivá a vyšetření je komfortnější a lépe přehledné. Takže objednejte se jak vám to vyhovuje. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15524
Dobrý den chtěla bych se zeptat už dva měsíce nekojím a před dvěma dny mně začalo bolet Leve prso jen na dotek byla jsem u gynekologa a mam v mléčných žlazách uzlíky poslal mě na uz a mam strach že je to něco vážného předem děkuji tisíckrát za odpověd
Odpověď: Dobrý den, mohu jen hádat, ale osobně bych předpokládal jen hormonální změny v podobě bolestivosti a hrubší pohmat je v tomto ohledu celkem běžný. Preventivní ultrazvukové vyšetření je rozhodně na místě. Dobře to dopadne :-) Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15523
Dobrý den měla jsem bulku v prsu a po biopsii bylo řečeno,že je to cysta s obsahem hnisu možná po úrazu.Chtěla jsem se ji zbavit a asi týden jsem si dávala obklady višňovského mastí. Opravdu se mi jakoby cysta posunula blíž pod kůži a malým otvůrkem začal hnis vytékat(ne bradavkou) Cystu již nenahmatám,ale občas se zacelená dírka znovu uvolní a málo tekutiny vyteče ale už ne husté. Mohla zmizet celá cysta nebo tam zůstává její obal, který se úplně nevyprázdnil? Dalo se takto zbavit celé cysty nebo to jde jedině chirurgicky?? Děkuji vřele za odpověď a přeji vše nejlepší Vám všem Radka
Odpověď: Dobrý den, lokální zánět ve vašem případě v cystě, byl biopsií pouze uvolněn a jak popisujete, tak punkčním kanálkem se vytvořila jakási píštěl komunikující s tímto ložiskem. takto bych to předpokládal. cysta v místě zůstala, mohla se vyprázdnit zcela, nebo částečně, což by ukázalo jen kontrolní ultrazvukové vyšetření. mastí jste si zánět v podstatě cíleně zahojila. Někdy bohužel dojde k opětovnému vzplanutí zánětu. Teprve po opakovaných pokusech o konzervativní postup je volena operace. Cysty jako takové se běžně neoperují. Na našem pracovišti jme se několikrát pokusili zánětlivé fokusy vyléčit ambulantně silnější jehlou, pomocí tzv. vakuové biopsie a myslím, že jsme byli často úspěšní, ve snaze oddálit nutnost operace. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15522
dobrý den,chtěla bych se zeptat a poradit -je mi 57 let v r.2006 jsem byla na op hysterektomie - vše odebráno. Nyní asi 2 měsíce mi z l. prsu po zmáčknutí vyteče kapka hnědé až černé tekutiny.Bolest není.Mám se obrátit na svého lékaře nebo tomu dát čas? Pravidelně co 2 roky mívám mamograf. děkuji za odpověď HZ
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně to bude jen hormonální sekrece, varovná je většinou sekrece krvavá. Raději však zajděte na odborné vyšetření, vhodné by bylo doplnit ultrazvukové vyšetření, které může za určitých okolností odhalit případné změny v rozšířených mlékovodech. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15520
Dobrý den, genetik mi stanovil na základě rodinné anamnézy 20% riziko vzniku rakoviny prsu. Genetické vyšetření jsem nepodstoupila. Moje gynekoložka tvrdí, že nemám nárok na preventivní vyšetření hrazené ze zdravotního pojištění, ale dle vašich stránek bych měla být sledována jako vysoce riziková pacientka. Jak to tedy je? Zatím chodím 1x ročně na uzv prsou a hradím si ho sama. Děkuji, MK
Odpověď: Dobrý den, při takto vysokém riziku je třeba intenzivnější sledování. Genetik by Vám podle mne měl dát jeho závěr na papíře. Potom lze na jeho základě hradit preventivní vyšetření na mamografii i ultrazvuku. Doporučuji evidovat se v prsní poradně a on by Vás měl na základě závěru genetika dispenzarizovat a posílat na jednotlivá vyšetření bez nutnosti hrazení. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15519
Dobrý den, dnes jsem byla v prsní poradně, kde mi doporučili operaci na základě nálezu po punkční biopsii pravého prsu s nálezem skleroticky změněného intrakanalikulárního fibroadenomu s ojediněle zastiženou dystrofickou kalcifikací, v sousedství tumoru drobný okrsek plochých epiteliálních atypií. Prosím o sdělení, zda-li je operace nutná, jak rychle a kde ji mám podstoupit. Děkuji za informaci. G.
Odpověď: Dobrý den, samotný fibroadenom není nutné ve většině případů operovat, avšak předpokládám, že byla operace indikována na základě dohody radiologa a chirurga, vzhledem k přítomnosti atypických buněk. Bez širší znalosti se k nutnosti operace nemohu vyjádřit. Máte možnost požádat o názor( konzultaci) lékaře z jiného mamodiagniostického centra, který by potřeboval jak písemnou tak i obrazovou dokumentaci. Urgence k operaci na základě toho co jste napsala určitě není. Provedení operace je většinou v místě či okolí bydliště, samozřejmě máte nárok být po dohodě operována kdekoliv. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15518
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit tyto výsledky mamografie, jsem 8 let po karcinomu prsu, : známky pooperačních a poradiačních změn, hrubá kalcifikace v jizvě, klipy v lůžku tumoru. Involuční žláza bilta. Velice děkuji H.K.
Odpověď: Dobrý den, v nálezu není nic podezřelého, vše v normě, bez známek recidivy. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15517
Dobry den,mohla bych Vas poprosit o Vas nazor.Je mi 39 let, chodim pravidelne kazdy rok na sono prsou, naposledy v zari 2014, kdy bylo vse v poradku.Nyni jsem si nahmala drobnou rezistenci v dolnim kvadrantu praveho prsu, koncim ted menstruaci.Chtela bych se zeptat, zda bulka muze souviset s koncem menstruacniho cyklu ci zda se mam obavat neceho vaznejsiho?, kdyz v zari bylo vse v poradku.
Moc Vam dekuji.J.P.
Odpověď: Dobrý den, je to těžké, může to být cokoliv a nic:-) lze připustit jen pouhý hormonální uzel i něco jiného, doba od září je dlouhá Pokud psychicky vydržíte, počkejte do dalšího cyklu a uvidíte jaký bude vývoj. V opačném případě neváhejte a zajděte si na ultrazvukové vyšetření, bez žádanky se cena pohybuje kolem 400-500 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15516
Dobrý den!už asi 5 let chodím do poradny Mamo .chtěla bych doporučit v Praze odborné vyšetření prsu mám vícečetná ložiska papilomy nejsou prý zhoubná.Mě furt prsa bolí furt mi doktorka říká že to nic nění .Proto hledám odborníka jinde můžete mi někoho doporučit moc děkuji
Odpověď: Dobrý den, v Praze máte hned 8 dobrých center, podívejte se na odkaz: http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--seznam Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15514
dobrý den,
máma měla v roce 1991 rakovinu prsa,v té době jí tvrdili že má jen uzlinu a zmizí.až měla nádor ve velikosti mandarinky tak musela na onkologii do nemocnice.začala chodit na ozařování,chemoterapii.nádor ani prs jí neodstranili a z chema jí nepadaly ani vlasy.je to možné?ještě že v dnešní medicíně jsme už jinde po letech mě to vše co zažila máma i naše rodina připadá že byla pokusný králík.žádný onkolog otci nic nechtěl říct až se jí to dostalo všude tak ji převezli jinam a řekli že je na psychiatrii.děkuji
Odpověď: Dobrý den, nevím co na to říci,...máte pravdu, že léčebné možnosti se stále zlepšují, ale i v roce 1991 byla jistě léčba té době odpovídající.U Vaší maminky byla pouze volena pouze léčba onkologická, jelikož nádorový proces byl lokálně i celotělově pokročilý. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15512
Dobrý den všem,
mé příbuzné bylo provedeno PET snímání celého těla a má v závěru toto:
"Pruhovitě až ložiskově zvýšená konzumpce glukózy je suspektní z lokální recidivy ca mammae".
Prosím, mohl by mi někdo poradit, co znamená "pruhovitě", jestli je to stejné jako difuzní nebo něco jiného?
Za druhé, mamma je mléčná žláza, ale co je ca mamma? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, v nálezu je napsáno, že na základě zvýšené lokální aktivity, která má zkrátka pruhovitý průběh a tvar, bylo vysloveno podezření z lokální recidivy karcinomu prsu (opakovaného výskytu rakoviny prsu v původním místě jeho výskytu). Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15511
Dobrý den,
bylo mi zjištěno, že mám v prsu 1 fibroaden o velikosti 3 cm. Který už prostě musí ven jelikož je prý velký a ke všemu mě i dost bolí.
Chtěla bych se zeptat jak velká bude jizva po zákroku?
Děkuji za odpověď
S.R.
Odpověď: Dobrý den, neřeknu vám v centimetrech, ale v případě nezhoubného nádoru, jako je fibroadenom, je jizva opravdu minimální a stejně tak objem žlázy, která se odstraňuje. V podstatě se odstraní jen samotný nádor. Často je řez veden těsně při okraji dvorce, takže jizva není prakticky viditelná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15510
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně mikrokalcifikací,mám jít na vakuovou biopsii
jak se postupuje pokudje histologie pozitivní, je nutné odebrat celý prs, když vlastně ložisko nebo nádor v případě kalcifikací není ohraničen?
Děkuji a přeji příjemný den.R
Odpověď: Dobrý den, záleží na rozsahu kalcifikací, kupř. na jaké ploše se vyskytují a na typu nádoru. To znamená, že i v případě mikrokalcifikací je záchovný zákrok možný. Trochu Vás uklidním, teoreticky vzato, nádor jen v podobě výskytu mikrokalcifikací je vždy to nejčasnější a nejlépe léčitelné stadium. Třeba vše dopadne dobře a nebudete to muset nakonec řešit. Držím palce. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15509
Dobrý den,ráda bych se zeptala,před týdnem jsem měla úraz-následek naštípnuté 2 žebro a modřina opravdu děsivá přes celé prso.Jelikož máme v rodině karcinom prsu,myslíte,že bych měla jít hned na nějaké vyšetření nebo až po kontrolním RTG 28.4 2015.Děkuji za odpověd M.R
Odpověď: Dobrý den, vyšetření prsu na prevenci rakoviny prsu v souvislosti s Vaším úrazem není takto akutně nezbytně nutné. Pokud máte větší modřinu, vyčkejte až se vstřebá, můžete tomu pomoci mastmi typu Heparoid či Lioton 100000, známé z reklamy, bližší info v lékárně. Teprve následně při rozpacích s lokálním nálezem, či pokud jste nebyla v posledním roce na vyšetření prsu, pak se teprve objednejte na vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15507
Dobrý den, před půl rokem jsem byla poprvé na mamografu, je mi 46 let, našli mi v prsu cystu, provedli mi ještě sono, kde se potvrdila cysta, a doporučili za rok sono zopakovat. Náhodně jsem si zkusila prso nyní v místě výskytu cysty prso vyšetřit, a zdá se mi, že cysta je velmi zřetelně hmatatelná, což předtím nebyla, a je skoro 2 x větší. Myslíte, že bych se měla no sono objednat už dřív než doporučovali, tj. již po půl roce? Děkuji za odpověď. Y.N.
Odpověď: Dobrý den, u cysty je možné ze mění velikost, jednou větší pak zase menší, takže opět muže jít jenom o cystu, která ma nyní větší podíl tekutého obsahu. Prsa byste si měla vyšetřovat pravidelně a viděla byste, jak se mění či zůstávají stejna, nárazové samovysetreni vám akorát přidělavá starosti. Nechci vás z svést do slepé uličky, proto pokud mate obavy, tak doba do dalšího vysetreni by mohla byt psychicky náročná. Pak je velice jednoduché nechat si za přímou úhradu udělat ultrazvukové vysetreni. Hezky den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15502
dOBRÝ DEN PROSÍM O PŘEKLAD TOHOTO TEXTU Z LÉKAŘSKÉ ŽÁDANKY NA ULTRAZVUK, MYSLÍM TÍM DO LAICKÉ MLUVY ,PRO NEZNALÉHO LÉKAŘSKÝCH TERMÍNŮ. :v PRAVO V PERIFERII DZK HMATNÉ PRUHOVITÉ ZAHUŠTĚNÍ V.S. VAZIVOVÉ CCA 1,5CM LU V AXILÁX BILAT. JEN DROBNÉ. pODOTÝKÁM ŽE JSEM PŘESTALA PŘED 5 MĚSÍCI KOJIT A NA ULTRAZVUK JSEM OBJEDNANÁ AŽ NA 1.6.
pŘEDEM DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den, lékař jen popisuje co se mu zdá pri pohmatovém vysetreni. V zásadě nenachází nic podezřelého, jen jakysi vazivovým pruh a lymfaticke uzliny v podpaží velikosti do 1,5 cm. Kontrola na ultrazvuku v daném termínu je myslím dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15501
Dobrý deň,
pred 2 r. mi na okraji LHQ zistili väčší útvar 2,3 cm, biopsia tenkou ihlou -infl. epid. cysta. Jej veľkosť sa po milimetroch zväčšuje. Nehmatná, vo väčšej hĺbke. Sonológovia mi ale tvrdia, že podľa nich nejde o ep.cystu. Je vraj v hĺbke, kde sa už nevytvárajú cysty. Teraz má 3,3 cm na 2,3 cm, je bez vaskularizácie, bez poster. akust. tienenia, ohranič. hypoech. ložisko. Pred 4 r. mi bol z ľavej axily vyoperovaný útvar - ep. cysta vyplnená rohovinou a bola v takej hĺbke, že som po operácii musela mať na dva dni katéter. Je možné že by sa biopsia tenkou ihlou mohla mýliť?
Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den, ano i Core cit biopsie nemusí byt 100%, záleží na uloženi ložiska, jeho struktuře, obsahu, ...na erudici radiologa v teto problematice. Jelikož uplynula delší doba od poslední biopsie a ložisko ma setrval osu progresi velikosti je možné přistoupit k opakování biopsie, ev. dle charakteru možno uvažovat i o chirurgické odstranění. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15500
Dobrý den,

jsem ve 24. týdnu těhotenství a občas mě pobolívá levý prs. Jedná se o ostrou bolest na vnitřní straně prsu pod bradavkou. Nepsala bych Vám, ale je to jiná bolest než v prvním trimestru, kdy mě bolely oba prsy.

S pozdravem,

D.M.
Odpověď: Dobrý den, spíše se bude jednat o bolest v souvislosti s hormonálními změnami, která muže byt i jednostranná, ale bez odborného vysetreni jak se říká "vařím z vody". Mohlo by jít o zánět, ale k tomu by musely byt odpovídající doprovodné příznaky, jako třeba začervenání, teplejší místo, teploty,...pokud chcete mít jistotu zajděte si na ultrazvukové vysetreni. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15499
Dobrý den,
byla mi provedena biopsie a vlevo je pozitivní nález invativní karcinom NST duktální gr.2 Angioinvaze nezastižena.Nádor je velikosti 0,8 mm. Mám jít za 14 dní na operaci a do týdne se rozhodnout jestli prso nechat vzít, nebo nechat a potom 30x ozařovat. Jelikož mám esenciální třes, tak mi ozařování nedoporučují, protože neudržím ruku nahoře.Nevím jak se rozhodnout. Děkuji moc za odpověď J.H.
Odpověď: Dobrý den, pri takto mallinkém nádoru se prs zachovávající operace samozřejmě nabízí na prvním místě, bohužel pak musejí následovat ozářky. Myslím, ze záleží hodně na Vás, když se rozhodnete pro radikální zákrok, tak je to jenom vaše rozhodnuti, zvláště pokud nemáte velká prsa, věkové jste jak vidím starší, ale nikterak zavratně :-) a mohlo by to situaci vyřešit rychleji. Moderní trendy jsou jedna věc a lidsky přístup druhá. Každopádně prognóza je dobrá, což vám bylo jistě řečeno. Hezky den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15498
Dobry den, chci se zeptat jak vlastne hmatem vypada pripadna bulka v prsu? Nasla jsem si takovy hrbolek, tvarem a velikosti mi pripada jako lentilka, na hranici dvorce a prsu. Prakticka lekarka nic nehmata, presto pro jistotu jsem objednana na sono, ktere mam az ke konci kvetna, drivejsi termin neni volny. Antikoncepci mam telisko Mirena, jsem bez periody.
Odpověď: Dobrý den, různě, třeba tak jak popisujete, pochopitelně se muže jednat jen o povrch žlázy, který není zcela hladký, ultrazvuk je rozhodne dobra volba k objektivnímu posouzení. Konec května je dosti dlouha doba v případe hmatného nálezu, i když se může jednat o banalitu. V takovém případe objednávací doba na našem pracovišti nepřekračuje 1 týden, ale je třeba zdůraznit, ze si něco hmatáte. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15496
Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledku histologie - fibroadenom s rysy phyloidního tumoru. Jsem po operaci. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, myslím, ze kolegyně Skovajsova Vám již hezky vysvětlila povahu vašeho nálezu. Nicméně, jedna se o v zásadě benigni (nezhoubný) tzv. fibroepitelialni tumor, který někdy muže mít mít v menším procentu i varianty hraniční až zhoubné. Vaše varianta byla podotýkám nezhoubná. Phyllodes tumory je doporučováno operačně odstranit. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15494
Dobrý den, mám jít na preventivní mamografii. Zajímalo by mě objektivní zhodnocení dosavadních zkušeností z ČR, výsledky ze zahraničí s dlouhodobějším sledováním se zdají sporné. Existuje již nějaká dostatečně rozsáhlá retrospektivní studie z ČR? Prosím, doporučte. Pracuji ve zdravotnickém výzkumu, k odborné literatuře mám přístup. Děkuji.M.M.
Odpověď: Dobrý den, nevím o žádné retrospektivní studii v rámci ČR na podporu screeningu. Držíme se příkladu vyspělých zahraničních zemí, kde screening funguje. Pro screening jasně hovoří data z NOR, která ukazují na klesající úmrtnost při setrvale stoupající incidenci rakoviny prsu. Stále platí pravidlo, že čím dříve je nádor nalezen, tím úspěšnější je léčba i celková prognóza. Řadu užitečných informací, včetně ročních statistik v rámci ČR naleznete na webu mamografického screeningu, www.mamo.cz. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15493
Dobrý den, loni v květnu mi v 18.týdnu těhotenství byla provedena biopsie prsu s diagnozou fibroadenomu 4x2cm. Byla doporučena kontrola po ukončení laktace s možným budoucím odstraněním. Na čas mě prs přestal bolet a ani jsem si nebyla schopná bulku nahmatat. Teď jsem 8 měsíců po porodu, stále kojím, ale prso mě opět bolí a bulka jde snadno najít, stejně veliká jako dřív. Měla bych s kontrolou vyčkat opravdu až po ukončení kojení, nebo lze něco poznat a řešit i dříve? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, kontrolu klidně udělejte dříve, i pro váš klid. Při laktaci může mít ložisko lehce odlišný charakter, ovlivněný právě hormonálními pochody, ale důležitá bude velikost. Pokud se nebude nápadně zvětšovat, lékař nevysloví žádné podezření, není důvod operovat a bude stačit vyčkat ukončení laktace a pak se rozhodnout. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15492
Dobrý den.Jsem po operaci zmenšení prsou a levé má nekrózu a píštˇalu 3cm a jde na pátý měsíc co jsem po.Jeden doktor by mě operoval a druhý operaci zrušil.Tak jsem byla u jiného na klinice a ten má úplně jiný názor.Nevím jestli mám přejít k jinému a co dělat?Ptají se mě na výplachy ale nikdo mi neřekl čím.Chtěla bych slyšet další názor a konečně to doléčit.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, někdy co lékař to názor, ale pokud se vás lékař ptá na léčebný postup a vy tomu nerozumíte, musíte se ptát jeho...pokud budete neustále střídat lékaře, může to být jen k vaší škodě. Zánětlivé komplikace nejsou nijak výjimečné, pravdou je, že někdy bývají úporné a třeba trpělivosti. Nejprve se zkouší ambulantní léčba a pokud se nedaří tak je na místě i opakované operační řešení. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15491
Dobrý den,v současné době jsem po operaci P prsu-10.3.2015, s ca mammae 1.dx,TNM-stadium: p T1c pNO(2/0 z toho1 sn)Mx.Před operací provedena pouze scintigrafie sentinelové uzliny - závěr 1 sentinelová uzlina v oblasti pravé axily
Propouštěcí zpráva:vel.ložiska 13mm, LU na Us negativní, histologicky IC NST G , ER 80%.
prosím o názor na nejvhodnější léčbu.Děkuji. M.K.
Odpověď: Dobrý den, informace jste uvedla neúplné, ale nevadí. Léčba jak píšete byla již započata, většinou se začíná operací, kterou máte už za sebou - předpokládám, že částečná ( odstranění pouze nádoru při zachování prsu). V případě částečné operace musí následovat cílené ozáření. Také jste absolvovala operaci sentinelové uzliny, což je minimální a šetrný zákrok na podpažních uzlinách s odstraněním první, tzv. "strážené - sentinelové" uzliny. Je možné, že bude následovat pouze hormonální léčba, ale .. Otázka následné onkologické léčby by měla být směřována spíše na klinického onkologa. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15489
Dobrý den, navazuji na dotaz číslo 15482-užívaní vitamínu B.Jsem také po ablaci prsu a každý den piji mladý ječmen, který obsahuje vitamin B12 - 4
procenta v denní dávce.Je tedy vhodné pít tento přípravek?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, naprosto přesnou odpověď by vám podal lékař onkolog, nicméně nemyslím si, ze 4% podíl vit. B12 by mohl zásadně ovlivnit růst nádoru. Vždy se hovoří o vysokých dávkách, což toto není, pokud to nepijete denně po litrech. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15488
Dobrý den, je mi 55 let, chodím jednou za dva roky na mamograf, naposledy v minulém roce, vše v pořádku. Všimla jsem si, že v okolí prsní bradavky-jak jsou viditelné hrbolky např. při chladu, je jeden větší než ostatní. je v prsním dvorci nad prsní bradavkou.vypadá jako tukový..nevím. Může to být nádor?Nebo jsou tyto hrbolky "normální"? nebolí, není to na pohled zánět. Děkuji za odpověď M.M.
Odpověď: Dobrý den, to co popisujete budou pravděpodobně hrbolky mazových žlázek, tedy normální nález. Pokud se bude měnit, nebo progredovat, teprve potom být Vám,i bych navštívil odborníka osobně. Provádějte samovyšetření, v určitých případech (většinou na doporučení mamodiagnostika) je vhodné v mezidobí mamografie provedení ultrazvukového vyšetření, i toto zvažte. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15487
Před porody a přestěhováním jsem navštěvovala onkologickou ambulanci, mám na prsou tukové shluky, tedy samovyšetření je obtížné. Moje nynější gynekoložka mi žádanku nevystavila. Jsem s dětmi sama, vyšetření je pro mě časově i finančně náročné...
Odpověď: Dobrý den, moc nechápu na co se ptáte, pokud máte zájem o preventivní vyšetření prsů, tak ve vašem věku je doporučováno ultrazvukové vyšetření, které dokáže prsa objektivně zhodnotit, pokud je samovyšetření obtížné. Pro samoplátce se cena vyšetření pohybuje kolen 400-500 Kč, délka vyšetření kolem 15 min. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15486
Dobrý den,dnes jsem byla na punkční biopsii pro nález hypoechogenní,nepravidelný okrsek,ktery nema zcela ostre kontury 10x11x7mm.Dnes p.doktorka píše- v barevném mapování v okolí ložiska ani v ložisku nenalézám cévy s vysokým RI.Co to znamená?Paní doktorka mě uklidnuje,že si myslí,že to nebude nic závažného,ale přesto se bojím.děkuji za odpověď V.B.
Ps:Moc děkuji Vám všem odborníkům za tyto stránky,které pomáhájí ženám v těžkých životních situacích.V.B.
Odpověď: Dobrý den, také bych Vás rád uklidnil, ale až histologie rozhodne. Obecně držíme pravidlo, že pokud se nám cokoliv nezdá, je lépe ověřit biopsií, i když řada nálezů vyjde nezhoubně (benigně). Doufám, že toto bude i váš případ a budeme v to doufat. Měřením odporového indexu se lékař snaží zpřesnit diagnosu, ale je to jen orientační, ložiska s vyšším RI jsou spíše ta "špatná". Hezký den a držím palce PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15484
Dobry den mam dotaz,vysledek ze sono prsu Tabar 1 Birads 3.Mohu požadovat i vysetreni na mamografu nebo biopsii pro upresneni? kontrolu na sono mam za 4-5 mesicu a jsem z toho nervozni .Dekuji
Odpověď: Dobrý den, mamografické vyšetření v takto mladém věku většinou nemá dostatečnou výtěžnost a doplňovalo by se pouze v případě významného podezření na patologický proces v prsu. BI-RADS 3 představuje velmi nízkou míru podezření, tak do 2 % a kontrola v krátkém čase k ověření si úsudku a stability procesu je většinou dostačující. Záleží jak se domluvíte s vyšetřujícím lékařem, osobně pokud pacientka preferuje naprostou jistotu, tak raději přistoupím k biopsii pro klid obou stran. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15483
Dobrý den, mám rakovinu prsu, jsem po operaci a radiologické léčbě, dále jsem léčena hormonálními léky. Mohu a za jak dlouho po operaci absolvovat masáže krční páteře, reflexní masáže, termální koupele aj.? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nepíšete v jakém rozsahu byla operace prsu, ale pokud bylo ozařováno, tak předpokládám částečnou operaci a úplné zahojení. Fyzikální rehabilitace má jít prakticky souběžně s operací, vedená zkušenými fyzioterapeuty a stejně tak i lázeňská léčba, vč. masáží může mít na vás jedině blahodárný účinek. Hodně zdrdaví PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15482
Dobrý den, jsem 10 let po ablaci prsu a každý den cvičím/bosu, aerobik TRX,posilování,spinning ap)Jako doplněk stravy mě byl doporučen Anti cramp nutrend v tabletách.Jelikož obsahuje vitamíny B1,B2, B3,B5 a B6, chci se zeptat, zda je pro mě vhodný. Slyšela jsem, že pro onkologické pacienty vitamín B není vhodný z důvodu tvoření nových nádorů. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den M.
Odpověď: Dobrý den, za růstový faktor je považován vitamín B12, takže z tohoto hlediska nejsou proti tomuto potravinovému doplňku připomínky. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15481
Dobrý den, par dni uz me boli levé prso ale pocituji to spíše bez podprsenky. Mam velikost košíčků 90-H V noci mam větší bolesti při přetáčení se budim. Nenahmatala jsem si žádnou bulku a nic podobného. Prso mne boli jako by uprostřed uvnitř. Nevite cim to muze byt? Děkuji R.G
Odpověď: Dobrý den, je jasné, že při této velikosti prsů nemáte šanci si cokoliv nahmátnout a ani bych nedával do souvislosti vaše bolesti s nějakým hmatným nálezem. Přesto pokud chcete prsa objektivně vyšetřit a uklidnit se, zajděte si na ultrazvukové vyšetření do některého z akreditovaných mamocenter.Cena vyšetření se pohybuje okolo 400-500 Kč. Osobně si myslím, že bolesti budou hormonálního původu, nebo vertebrogenní - od páteře. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15480
Dobrý den, nevím kam se mám obrátit s tímto problémem tak píši sem. Je mi 20 let a mé levé prso je větší o dost než pravé, dále mám na obou prsech vpáčené bradavky. Můžete mi prosím poradit, kam mám zajít aby mě vyšetřili a řekli mi jestli je to normální? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, asi bych doporučil návštěvu prsní poradny, většinou bývá v rámci chirurgického oddělení. Vpáčené bradavky, pokud to není otázka poslední doby, tak bývají často vrozeně vpáčené, předpokládám, že byste si toho všimla a neznamená to nic vážného. Větší asymetrii prsů pak řeší plastický chirurg. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15479
Dobry den,
dcera (29 let) byla vcera na SONU v ramci prevence,nema zadne potize. SONO nalez vlevem prsu HZK hypoechogeni okrsek, ktery nema zcela ostre kontury. Velikost 10x11x7 mm. Dcera ani pani doktorka nenahmataly v tomto miste zadny utvar. I presto ji pani doktorka odesila na biopsii. Nevite prosim, o co by se mohlo jednat.
Dekuji za odpoved Iva B.
Odpověď: Dobrý den, naše snahy (snahy mamodiagnostiků) jsou především vedeny s cílem vyloučit rakovinné bujení. Nechci Vás tímto strašit, ale je popisuji naše myšlení, vždy je lepší, pokud se lékaři cokoliv nezdá, raději místo biopticky ověřit, nežli pouze sledovat. Biopsie tenkou jehlou je dnes již běžným standardem a sama o sobě je velmi šetrná. Výsledek může být nakonec benigní ( nezhoubný) a následné kontroly budou dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15478
Dobry den v pravom prsniku som si nasla hrcu,ked mam podprsenku a chytam si ju tak je mäkka ale bez podprsenky je ina.fakt to nie je ziadna mala hrckA.MOHLI BY STE MI PORADIT?DAKUJEM
Odpověď: Dobrý den, jediné co vám mohu doporučit je ultrazvukové vyšetření, které dokáže vše, vč. bouličky objektivně posoudit. Objednejte se na některém z akreditovaných mamocenter. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15477
dobry vecer, mam tri mesice po porodu a plne kojim - nyni mam pravy prs cely zatvrdly, nad dvorcem bouli a vedle ni pri kojeni prohluben (2x1.5cm). Po kojeni me v prsu picha. Mela bych kvuli temto "estetickym" problemum spechat na vysetreni k lekari nebo hledat laktacni poradkyni? Je to me druhe dite. Za odpoved predem dekuji MV
Odpověď: Dobrý den, nerad bych vás negativně ovlivnil, i když budeme předpokládat souvislost s kojením, tak myslím, že bude lepší odborné vyšetření, ev. doplněné o ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15476
Dobrý den ,mám 82 letou maminku. Myslím si .že její problémy nastaly v listopadu ,když dostala vyrážku. Zčervenalo ji i část pravého prsu.Mazala jsem ho mastičkou co jsme dostali na kožním. Po nějakém čase,prso zase začalo červenat ,ted ji prsa natekla obě a jsou narůžovělé.vyrážka přetrvává pořád. Myslíte,že to může mit spojitost? Prsa jsou hodně zvětšená a narůžovělá. Co to může být děkuji za odpověd eva
Odpověď: Dobrý den, být vámi, asi bych navštívil i prsní poradnu, aby se vyloučily i jiné příčiny onemocnění, kromě kožního. Pokud nebyla maminka v poslední době na mamografii, tak doplnit i mamografické ev. i ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15475
Prosím o vysvětlení: Etirpatio, Detectio et extirpatio lymhonodi sentineli. Děkuji za vysvětlení JN
Odpověď: Dobrý den, jedná se o nový, dnes již na řadě pracovišť běžný způsob šetřící operace uzlin v podpaždí, tzv. sentinelové uzliny (strážné uzliny). Důvodem je snížení komplikací, ke kterým může docházet při větším zásahu v podpaždí, kdy je třeba odstranit větší počet lymfatických uzlin. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15474
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat Na zprávu z vyšetření Mm a USG.Na MM oboustaně pravidelná kresba žlázy,bez ložiskových změn,bez podezřelých mikrokalcifikací.Kůže jemná.Axily bez zvětšených uzlin.Tabár 1,BIRADS0.A na USG při mamog.oboustraně nekolik cyst do 8mm.pod dvorcem v pravo je patrny isoechogenni útvar o velikosti 10×9mm nejasné povahy.indikace k CCB,kůže jemna,axily bez patolog.uzlin.BIRADS4a.Prosím o Váš názor a odpověď zda se mám obávat.děkuji
Odpověď: Dobrý den, jediné co je dle popisu nejasné a je třeba ověřit je útvar vpravo pod dvorcem, i přesto, že nebyl adekvátně popsán jeho charakter, pouze echogenita a když budeme vycházet z určení BI-RADS 4a, můžeme říci, že pravděpodobnost zhoubného bujení je velmi nízká, do 10 %. Pokud se biopsií, tedy odběrem vzorku tenkou jehlou (předpokládám, že Vám byl postup náležitě vysvětlen) potvrdí benignita (nezhoubnost) ložiska lze jej pouze sledovat. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15472
Dobry den je mi 23 let ,,, vcera jsem si nasla malickou bulku o velikosti spendlikove hlavicky pod pazi u leveho prsu ktera mi pri hmatani podkluzuje prosim o radu mam hroznej strach dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, nepředpokládám nic závažného, může se jednat o drobnou podkožně uloženou uzlinku, nebo retenční cystu potní žlázy. Nemyslím, že je ihned třeba, ale pokud chcete mít klid a jistotu nechte si udělat ultrazvukové vyšetření, vyšetření za přímou úhradu bez doporučení lékaře se pohybuje okolo 400-500 Kč na některém z akreditovaných mamocenter. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15471
Dobrý den, před 2,5 roky mě diagnostikovali rakovinu prsu /přestože jsem již 7 roků jezdila na preventivní prohlídky na Masarykům onkol.ústav Brno. Bohužel metastáze v pánvi, krční páteři a zejména v játrech. Vše se podařilo chemoterapií a ozařováním odstranit, ale do jater se mi to stále vrací, prosím, existuje nějaká léčba nebo postup přímo na metastáze jater, příp. co bych pro to mohla udělat já?Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den, v případě jaterních metastáz u karcinomu prsu je léčba v rukách onkologa, jedná se o systémovou léčbu, která může kombinovat léčbu hormonální, cytostatickou či imunologickou. Zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15470
Dobrý den, absolvovala jsem screeningovou mamografii s výsledkem: 3-BIRADS-pravděpodobně benigní. Klasifikace tabár-středně denzní fibroglandulární stuktura typu Tabár I. Popis-na snímcích jsou symetrické mammy s infakt. kůží i podkožím, oboustranně žlaz. parenchym difusněji uložený při tuk involuci, vlevo v ZDK asymetrický okresek žlaz. parnchymu, shluky, mikroklacif. 0, nesuspekt. LU jsou v před. axil. řase bilat. PROSÍM O VYSVĚTLENÍ. DĚKUJUI. BF
Odpověď: Dobrý den, popis je obecný, nic podstatného neříkající. Pravděpodobně se jedná o asymetrický okrsek, který si chtějí zkontrolovat a předpokládají u něj, že nejde o nic závažného, proto BI-RADS 3-pravděpodobně benigní. V tomto případě je stanovena časná kontrola za 6 měsíců, při potížích kdykoliv dříve. Pokud bude nález neměnný, může být interval kontrol již v obvyklý. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15469
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda potřebuji doporučení od lékaře i při opakovaných kontrolách. Na stránkách se píše, že pojišťovny hradí vyšetření každé dva roky, potřebuji tedy na každé to vyšetření žádanku od lékaře?
Děkuji za odpověď. K.N.
Odpověď: Dobrý den, ano, aby mohlo být vyšetření hrazeno po dvou letech zdravotní pojišťovnou, je vždy vyžadován poukaz od praktického lékaře či gynekologa. Pokud si vyšetření budete hradit sama, tak nikoliv. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15466
Dobrý den,
před 14 dny jsem ukončila kojení. Asi poslední 2 měsíce syn upřednostňoval jedno prso a právě v tom méně vyprazdňovaném jsem si nahmatala podlouhlý zatvrdlý útvar, který ale nebolí. Navštívila jsem gynekologa a dle něj se jedná o "zbytnělou" prsní žlázu. I přesto mě raději objednal na UZ prsu, na který jsem ale objednaná až za měsíc. Chtěla jsem se zeptat, může vlivem kojení a hormonálních změn dojít k zatvrdnutí prsní žlázy? Není UZ vyšetření za měsíc pozdě? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, nález v prsu při kojení, jak jej popisujete se může opravdu vyskytnout. V tomto ohledu bych byl v klidu. Na druhou stranu měsíční lhůta při hmatném nálezu v prsu je dlouhá, standardně se snažíme v daném případě vyšetřit do 1 týdne, ale musíme vědět, že je v prsu nějaký konkrétní problém, je třeba na to upozornit. další možností je přímá úhrada vyšetření, pak se většinou vyšetřuje bez objednání. Cena se pohybuje kolem 400-500 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15465
Dobrý den,
mám dotaz byla jsem na mamografu a poté na kontrolním ultrazvuku.popis je mléčná žláza je hyperechogenní.V HZK vpravo v místě okrsku mikrokalcifikací jsou jen jemné anechogenity, jedna asi 3 mm.Okrsek je celkově hypoechogenní.Axillární lymfatické uzliny jsou normálního vzhledu.Podezřelý nález A BI-RADS 4a.Jdu na vakuovou biopsii.Myslíte,že se mám hodně znepokojovat.Paní doktorka říkala, že si myslí ,že to bude vpořádku,ale pro jistotu mne posílá na biopsii.Můžu znát váš názor.Děkuji R.K
Odpověď: Dobrý den, bez znalosti snímku se nemohu vyjádřit kvalifikovaně, ale přesto Vás mohu trochu uklidnit. Podle popisu a specifikace BI-RADS 4a, vyjadřuje lékařka jaká je podle ní pravděpodobnost rakoviny. 4a znamená pravděpodobnost 2-10%, tedy velmi nízká, což souhlasí s tvrzením, že chce mít jistotu pro další sledování a hlavně pro Vás, že se v prsu neděje nic špatného. Výkonu se nebojte, při dobrém lokálním umrtvení ucítíte jen tupý tlak, na ten den si neplánujte žádnou fyzickou aktivitu, bude potřeba abyste ruku ten den šetřila a byla v klidu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15464
dobry den, už dva měs mám palivi bolesti v levém prsu a nad prsem, žadnou bulku jsem nenahmatala,když ležim to bolej na dotyk žebra pod prsou,bolest je takova řežucí, co to muže byt? Moc krat dekuji, Je mně 35 let.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobnost jen hormonálních změn je vysoká. Doporučil bych provedení preventivního ultrazvukového vyšetření v některém z akreditovaných mamocenter, cena pro samoplátce se pohybuje mezi 400-500 Kč. Při negativním nálezu úpravu životosprávy, s omezením kofeinu, čokolády, kolových nápojů, omezit alkohol, nekouřit, zvýšit příjem vitaminu E,...ev. zkusit nějaké přírodní preparáty, typu kapek Mastodynon, které pomáhají zmírnit bolesti a napětí v prsech. Pokud jde o bolest která se promítá i mimo prs tak jsou nasnadě i bolesti páteře, v tom případě vhodná rehabilitace. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15463
Dobrý den,
jsem necelý měsíc po operaci prsu, kdy nález byl benigní. Ovšem nad jizvou mám stále tvrdé místo, není nijak zarudlé a ani nebolí, místo je ovšem mírně teplejší než druhé prso. Je to normální pooperační stav nebo je vhodnější zajít za svým lékařem?
Odpověď: Dobrý den, rozhodně se jedná o zatvrdnutí v rámci pooperačních změn. Komplikací by mohl být tzv. zánětlivý infiltrát, na který ale nemáte příznaky. Pokud by se objevila bolest, pnutí, zarudnutí, teploty...tak potom bych neváhal s návštěvou prsní poradny dříve, nežli máte určitě naplánováno. Pokud budete prs chladit tak nic nezkazíte. Zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15462
Dobrý den, minulý rok v červenci mi bylo 40 let. Mohu tedy mít zdarma vyšetření na mammografu? V roce 2003 jsem byla na zvětšení prsou. Musím nebo nemusím mít zadanku od gynekologa?? Děkuji Irena Opalecká
Odpověď: Standardně mají české ženy preventivní mamografii hrazenou pojišťovnami od 45 let věku. Některé pojišťovny však mají indivduální program, například OZP pojišťovna (207) hradí mamografii jedenkrát za dva roky právě od 40 let věku. Podmínkou podstoupení preventivní mamografie je (zatím) žádanka od ošetřujícího gynekologa nebo praktického lékaře. Vzhledem k tomu, že jste podstoupila poměrně náročný výkon na prsní žláze, doporučuji Vám podstupovat preventivní mamografii ve screeningovém centru(adresy jsou na www.mamo.cz) již od 40 let, přestože byste si ji hradila (600-800 Kč).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15461
Dobrý den,
Byl diagnostikován nález Carcinoma in situ mammae l.sin. jsem po resekci prsu. výsledky histologie:
DCIS,G2 VNPI:6, vzdálenost od resekčního okraje 0,5cm, tumor velikosti1,3cm. IHC:ER 100%, PR 80%, Ki 67 do 10%, HER 2 0,
Pravděpodobně podstoupím léčbu adjuvantní aktinoterapie. Nález je prý ale na hraně, bude kolektivně konzultován. Chtěla bych se zeptat na Váš názor, jakou by jste volila léčbu. Děkuji E.D.
Odpověď: Především: jde o nádorové onemocnění s velmi dobrou prognózou a s vysokou prvděodobností úplného uzdravení. Jde skutečně o hraniční nález vzhledem k eventuální aktinoterapii (radioterapii). Skutečně nemohu takto na dálku, když jsem neviděla mamografické snímky a neznám další okolnosti, podle kterých se tým bude rozhodovat, podávat takto konkrétní rady. Velmi bych Vám přála, aby se léčba bez radioterapie obešla, na druhou stranu je třeba říci, že radioterapie se většinou velmi dobře snáší, nepoškozuje oorganismus celkově. Pokud se tedy Vaši lékaři rozhodnou k této adjuvanci - následné léčbě, podrobte se jí. Věřte, že při týmovém lékařském rozhodování se vše řídí jen a jen prospěchem pacienta.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15460
Tak to budu rada když me informujete...uz by sem chtela aby se to dalo do poradku uz sem si presla hodne tym a hlavne bolestami ktore trvaji stále.
Odpověď: Dnes jsme na mamárním týmu probrali Váš případ. Především: nyní buďte trpělivá, doberte léky. Tato antibiotická léčba, která Vám je současně podávána, je cílená na bakterie, které znovu a znovu vyvolávají záněty. Příští týden máte kontrolu u dr Vejrostové. Do té doby, kromě užívání antibiotik ještě provádějte lokání léčbu : V lékárně si kupte Višněvského balzám ( není na recept), ten si natírejte na jizvu a v jejím okolí, můžete ve vyšší vrstvě. Překryjte čtvercem igelitu (15 x 15cm). Překryjte složeným kapesníkem nebo plenkou. Na to všechno podprsenku ( nějakou starší - balzám barví ). Nechte působit celou noc. Aplikujte denně až do návštěvy dr Vejrostové. Přestaňte jít sladkosti, vyhýbejte se pečivu z bílé mouky. Omezte mléko a slazené jogurty. My se mezitím budeme pokoušet pro Vás najít lékaře, který se bude zabývat Vaší imunitou. Opakované abscesy v prsech jsou vždy známkou nějaké systémové nemoci nebo selhávání imunity. Vše co bude následovat Vám řekne paní doktorka při kontrole, ozve se Vám také vemi pravděpodobně moje asistentka, která Vám sdělí, kerý lékař Vám vyšetří imunitu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15459
Dobrý den, 20.3.jsem podstoupila celkovou masektomii prsu a čekám na výsledky histologie uzlin v podpaží,ve stejný den byla s prsem operovaná i kamarádka a výsledky s negativním výsledkem se dozvěděla již včera. Chtěla jsem se zeptat, zda je tedy u mě větší pravděpodobnost pozitivity, když u mě ty výsledky ještě nejsou vyhodnoceny? Já měla zánětlivý nádor. Vrtá mi to v hlavě, že u ní již jsou a u mě ne :) Je v délce vyhodnocení nějaká souvislost s tímto? Děkuji mnohokrát za odpověď. S přáním pěkného dne D.B.
Odpověď: Máte pravdu v tom, že se celkově liší doba vyhodnocování jak vzorků - ve Vašem případě celkého prsu - tak ve vyhodnocování uzlin u různých typů zhoubných nádorů. U Vás především hodně času spotřebuje právě vyhodnocení struktur odstraněného prsu, protože má-li být léčba skutečně individuální, jsou zde ukrytoá vodítka, podle kterých se dále Vaši lékaři budou rozhodovat. Stejně tak je to Vašimi uzlinami. Jistě jich bylo odebráno více.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15456
15451,15453 Dobry den no naposledy sem byla asi pred mesicem u vas ako nemyslim tym priamo vysetrovala ma ina pani doktorka a ta ma pak poslala za pani doktprkou Vejrostovou do Nemocnice na Frantisku.
Odpověď: Dnes máme mamární tým, budeme hovořit s dr Vejrostovou, pak Vám zatelefonujeme.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15455
Dobrý večer, včera jsem si při sprchování objevila nějakou bulku nebo uzlinku v prsu. Je to vedle bradavky směrem ke středu hrudníku. Tento měsíc jsem dovršila 18 let a menstruace skončila před 3 dny. Zitra chci hned zavolat na gynekologii. Bulka se zdá pohyblivá. Mám strach, může se jednat o něco zlého? Moc děkuji za odpověď. Prosím, nepřeji si zveřejnit odpověď.
Odpověď: Ve Vašem věku je nepravděpodobné, že by Váš nálezt mohl znamenat něco závažného.Pod dvorcem jsou obvykle hmatné drobné cysty, které se rády přechodně vytvářejí na vývodných mlékovodech. Může také jít jen o "uzlík" žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15454
Před několika dny jsem byla na vyšetření prsou,všechno v pořádku.Při jízdě autobusem jsem se při prudkém zastavení řidiče uhodila do levého prsu o tyč amám zde modřinu.při prohmatávání žádné zduření necítím.Může to mít nějaké následky? K.P.
Odpověď: Tento úder na prsní žlázu nebude mít žádné bezprostřední následky. Modřina je způsobena krvácením do podkoží z podkožních cév, Pokud se v souvislosti s úrazem neobjevila žádná hmatná změna v prsní žláze, nemusíte se ničeho obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15453
Dobry den dnes sem vam psala ale bohu zel sem vam napsala zly email tak ak muzete informujte ma na tomto emaile su skoro stejne len tam sem zabudla zadat cislo ktore je za menom.Dakujem
Odpověď: ...........jak jsem zmínila v první odpovědi, budu ráda, když se spolu potkáme v ordinaci, kde vše probereme.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15452
Dobrý den chci se zeptat v listopadu jsem byla na sono prsu protoze me bolelo prso s vysledkem .Oboustranne veku umerna architektonika žláz bez pathol.lozisek .V obou axilach benigní nezvetsene LU.Jenze me ted začíná bolet druhé prso ze strany tskova bodava bolest mam velka prsa tak nevim zda za tak ktkrátkou dobu bx se tsm neco objevilo. Děkuji
Odpověď: Bodavé bolesti , které se do prsu šíří zvenku, jsou obvykle vázány na nějaký problém s hrudní páteří nebo s žebry. Nejčastějji jde o blokády 4-6 žebra. Ultrazvuková nález je zcela v pořádku, jak Vám již psala moje kolegyně MUDr Hrnčířová. Bolesti prakticky nikdy nejsou známkou patologického procesu v prsní žláze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15451
Dobrý den preju chtela sem se zeptat na problém ktorý sa u mna vyskytol bola som na vyšetrenie aj u vás v ordinacii a bolo mi povedane ze je to absces presla som si uz hodne lekarmi a hlavne aj chirurgickým zákrokom to uz trva od roku 2013 v ten rok mi to prerezali a tak se to obnovuje.Pred mesicem sem byla na operacii ktorou sem prosla,vyčistili mi to a asi tri tydny nato mi to zase prasklo a vytekl hnis stym mi znova nasadili antibiotiká a neviem ako sa bude dalej pokracovat uz som zúfalá v tomto stale dookola sa to vytvara a ani neviem cim to bolo spôsobené mozete mi poradit??Ďakujem
Odpověď: Přijďte znovu na mé pracoviště, při telefonickém objednání řekněte, že chcete být vyšetřená přímo mnou. Všechno detailně probereme spolu v ordinaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15449
Dobrý den, mám fibrocystickou mastopatii už rok a půl, v původním rozsahu 3,5 x 4,5 cm a poruchy menstruačního cyklu, gynekoložka mi předepsala norethisteron a obojí se mi zlepšilo. Chtěla bych si však nechat předepsat antikoncepci, kvůli vedlejším účinkům norethisteronu, ale ve všech SPC čtu, že antikoncepce není vhodná při mastopatii. Existuje tedy vůbec nějaká, kterou by mi mohla gynekoložka předepsat ? A jaká dávka estrogenu a typ progesteronu, by byly nejvhodnější ?
Děkuji
Odpověď: Fibrocystická mastopatie není nemoc, jde o hormonální stav žlázy, který není rizikový z hledika zhoubných nádorů. . Nevím, kde Vám přikli tuto starodávnou a v dnešní době již nepoužívanou diagnózu Pokud potřebujete změnit léčbu, změňte ji, ale změňte také pracoviště, kde Vás vedou pod diagnózou FCM. U tak mladé ženy, jako jste Vy, jsou zcela běžné měnlivé hormonální změny, které se jeví jako uzle - proděláváte intezivní období dozrávání prsní žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15448
Dobrý den, paní doktorko,
po léčbě rakoviny prsu beru tamoxifen již druhým rokem. Nyní bych se chtěla nechat očkovat proti klíšťatům. Chtěla bych se zeptat, zda by očkování mělo vliv na léky, které užívám (Tamoxifen, Euthyrox). Předem děkuji za odpověď. A.H.
Odpověď: Domnívám se, že při léčbě antiestrogenem - Tamoxifenem není kontraindikováno žádné očkování. Vy byste si však měla být jistá, že jste na tom imunitně natolik dobře, že očkovací látku zvládnete bez významnějších vedlejších příznaků. Samozřejmě záleží na tom, jak jste byla léčená, nakolik byla Vaše imuita prodělanou léčbou oslabená. Největší zátěží při léčbě je samozřejmě chemoterapie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15447
Dobrý den,už víc jak 8 mesocu nekojim.před 14 dny jsem šla k lékaři s podezřením na zánět prsu(bolest prsa,zdureni žláz a otok v rozmezí cca 7x7.dostala jsem atb po tydnu mi změnili na silnejsi protože nalezabirali.Ale i nadále nevidím velké zlepšení poslali mě na sono,ale tam jdu až příští týden dřív není volno.Ve finále stále nic nevím.Chtěla jsem se zeptat zda se může jednat o zanetlivy karcinom.Jo a je mi pouhuhych 23 let.Předem moc děkuji za odpoved
Odpověď: Na zánětlivý karcinom jste opracdu velmi mladá, na diagnózu karcinomu jste obecně velmi mladá. Ve Vašem věku onemocnět zhoubným nádorem by bylo raritní. V klidu vyčkejte ulrazvukové vyšetření, myslím , že podkladem nálezu by mohla být zánětlivě změněná cysta. Na tu samozřejě antibiotika nezabírají.Bolestivé zduřené místo ochlazujte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky