MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227


Dotaz č. 15029
dobry den je mi 34let a mam podvazane vajecniky po 3detech jsem uz 10let rozvedena a mam pritele chtel by semnou zalozit rodinu lze to nejak abych otehotnela je treba nejaky zakrok dekuji za odpoved z pozdravem jana svacinova
Odpověď: Dobrý den,
to je otázka na gynekology, ti vám poskytnou přesnou odpověď. Možnosti jsou dvě, jedna je zprůchodnění podvázaných vejcovodů a následné těhotenství přirozenou cestou. Druhá možnost, pokud zprůchodnění vejcovodů není možné, je umělé oplodnění po odběru vajíček z vašich vaječníků.
Vše je ale nutno konzultovat s gynekology.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15028
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na výtok z bradavky. Už párkrát jsem měla bílý až průhledný výtok z bradavky, ale teď naposledy , bylo to tedy jen pár kapek, asi 3kapky , ale už to nebyly bílé kapky, ale měly žlutavěhnědou barvu. Je i tohle v normálu ?
Moc děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
barva výtoku z bradavky, jak ji popisujete, je normální. Výtok může měnit svou barvu a čitost, může být čirý nebo zabarvený. Pokud není krvavý, červený, není nutné se ničeho obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15027
Dobrý den mám urobenú mamografiju na prsníky Zaver tejto spravy znel:Nepravidelná distribúcia žľazy adrobna nodularita vpravo-dif.dg. žľazová,LU,cysta /BIRADs 0/ chcela by som vedie čí je to rakovina Dakujem za odpoveť
Odpověď: Dobrý den,
pouze podle závěru váš nález spolehlivě neposoudím, ale z popisu odhaduji, že se nejedná o nic závažného, spíše jen zřetelnější okrsek žlázy v jenom prsu. To je normální, nikdy není pravý a levý prs úplně stejný. V závěru tento okrsek není hodnocen jako podezřelý na nádor prsu. Určitě ještě bude doplně UZ, ale myslím, že můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15026
Ďakujem za odpoveď k dotazu 15000, som z tej hrčky trochu nervózna. Keby mi lekárka povedala, že to je nezhubná cysta alebo FiA, tak som kľudná, ale takto neviem, či môžem byť na kľude, alebo mám podstúpiť sono aj u iného lekára. Ja som na sone bola pred 4 mesiacmi, tesne pred operáciou a vtedy bolo všetko OK, mala som tam len FiA, ktorý mi pri operácii vybrali. Potom som si prsia nekontrolovala dva mesiace a teraz som si tam nahmatala hrčku. Stačí, ak zájdem na sono o pol roka? Asi by som mala veriť lekárke, však? Aký máte vy na toto názor? ďakujem
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k tomu, že sonografie neprokázala žádné ložisko, a při vyšetření se lékařka cíleně zaměřila na hmatnou bulku, můžete být klidná. Nejedná se o nic závažného, s největší pravděpodobností jde jen o pooperační změny. Sono kontrola za půl roku určitě stačí. Pokud by jste měla pocit, že se bulka zvětšuje, tak samozřejmě kdykoliv dříve.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15025
Dobry vecer,leve prso mam uvnitr tvrdsi nez prave,zadna bulka jen cely vnitrek je tvdsi nez prave prso to je uvnitr mekke nevite co by to mohlo zpusobit ,vsimla jsem si toho tak 4dny dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
rozdíl v tuhosti prsou může být normální reakce na hormonální změny v těle, doporučuji ale kontrolu na gynekologii a doplnění mamografie ev. sonografie prsou, pro jistotu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15024
Dobry den, zajimalo by mne, jak vypada "bulka".. Nahmatala jsem si urcity utvar v podpazi, nicmene nepusobi to jako bulka, jen jako zdurene misto.. Nelze to nazvat jako bulku(alespon co ja si predstavuji pod pojmem "bulka"). Musim jeste dodat, ze kojim, ale toto misto je zdurene stejne uz temer mesic a nemuzi to ani po kojeni. Zadne jine priznaky-bolestivost atp nepozoruji.
Nejspise bych si mela dojit na nejake vysetreni. Mam jit nejdrive k obvodni lekarce?
Je mi 36.
Dekuji za odpoved a preji prijemny den

Odpověď: Dobrý den,
bulka je tužší okrsek v prsu, který je na pohmat jiný, než okolní prsní tkáň. Někdy je volně pohyblivý. Podle vašeho popisu se může jednat o uzlinu v podpaží, která se zvětšila jako reakce na kojení. Dále se může jednat o tzv. přídatnou žlázu, která se směrem do podpaží někdy vyskytuje a v souvislosti s kojením se zvětšila. Dále se v souvislosti s kojením může jednat o mléčnou cystu, okrsek nahromaděného mléka.
Takto přes internet váš pohmatový nález neposoudím, doporučuji proto návštěvu u gynekologa, který vás vyšetří a případně odešle na sonografii prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15023
Dobrý den chtěla jsem se zeptat co znamená drobné intramam LU axilárně v pravo bez shluků mikrokalcifikací děkuji za odpověd a přeji krásný den
Odpověď: Dobrý den,
neznamená to vůbec nic. Jde o běžný obraz při mamografii, nejedná se o známky nádoru prsu. Vše je v pořádku.

drobné intramam LU axilárně v pravo - jde o drobné lymfatické uzliny na rozhraní prsu a podpaží

bez shluků mikrokalcifikací - mikrokalcifikace jsou drobné okrsky zvápenatění, které v určitých případech mohou být známkou počínajícího nádor prsu, ve vašem případě žádné nejsou patrné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15021
Dobrý den,
asi před šesti týdny jsem při prudkém pohybu rukou nahoru ucítila bolest pravého prsa. Prsa mám velká, bolest na dotyk pod bradavkou, občas mne v prsu píchne. Bolest mi jde lehce i do podpaží a ruky. Nic jsem si nenahmtala. Antikoncepci neberu, mám tři děti, které jsem kojila dohromady 5 let, sono prsů v srpnu 2014 v pořádku, beze změn. Teď jsem objednána na sono za tři týdny, mám pocit, že to ale do té doby nevydržím. Může "jen" bolest znamenat něco vážného? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se bolet v prsu objevila v souvislosti s prudkým pohybem,. může se jednat o vertebrogenní potíže, potíže se zády. Ty se často promítají směrem do prsu. Podle popisu vašich potíží nepředpokládám, že by se mělo jednat o nádor prsu, ty se projevují jinak.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15020
Dobrý den, dnes jsem dostala menstruaci a zároveň mi rozbolelo levé prso a ztvrdla mi bradavka, vytekla mi i kapka tekutiny. Jako bych měla pod bradavkou nějakou ztvrdlou uzlinu.
Tak nevím, jestli to nemůže znamenat něco špatného.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou v souvislosti s menstruačním cyklem jsou běžné a neznamenají příznak nádoru prsu. Neuvádíte vzhled, barvu výtoku z bradavky. Závažný je pouze krvavý výtok z bradavky. Tuhá oblast za bradavkou může být pouze okrsek žlázy, který reaguje na hormonální změny v souvislosti s menstruačním cyklem.
Doporučuji vyčkat do konce menstruace, zda pohmatový nález neustoupí. Pokud bude přetrvávat, doporučuji návštěvu gynekologa a sonografické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15019
Dobrý den,
mám na vás dotaz prosím,kde je v současné době v České republice /nejmodernější,nejšetrnější,tedy se sníženou dávkou záření/ mamograf,který by jste mi doporučil,u nás v jižních Čechách to nebude,ale ráda si 2x za rok popojedu dále. Děkuji a přeji příjemný den Zuzana Krejčířová
Odpověď: Dobrý den,
všechny mamografické přístroje, které jsou ve screeningových centrech jsou kvalitní, všechny jsou digitální se sníženou dávkou záření proti filmovým přístrojům a všechny musí splnit velice přísné kritéria. Navíc jsou pravidelně každoročně kontrolována, zda tato kritéria splňují. Není nutné proto cestovat do vzdálených center, ale v klidu můžete využít centrum nejbližší vašemu bydlišti. Důležité je chodit na kontroly na jedno centrum, aby lékaři měli k dispozici předchozí snímky, což výrazně zpřesní diagnostiku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15018
Děkuji za odpověď, měla bych doplňující otázku.
V případě, biopsie... jdu ten den do práce ?
V případě nálezu a operace . Jak dlouho bych byla doma ( pracovní neschopnost )?
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
biopsie prsu je minimální výkon, dá se řísi, že je to taková větší injekce. 1-2 dny po biopsii se doporučuje vyhnout se větší fyzické aktivitě. Pokud nemáte fyzicky náročnou práci, tak v den biopsie můžete normálně do práce.
Délka pracovní neschopnosti po operaci prsu je různá, podle rozsahu operace a rychlosti hojení, odhadem 1-3 týdny. Přesnější informaci vám poskytne chirurg, který vás bude operovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15017
Dobrý den,
Již třetí měsíc zhruba v období ovulace mi zarudl a natekl levý prs. Přítomna je i bolestivost. Rozdíl mezi nimi je v této době i vizuální. V meziovulacnim období se vždy navrati do normálního stavu. Může to něco znamenat?
Děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k tomu, že změny prsu jsou pravidelné s menstruačním cyklem, nejedná se o příznaky nádoru prsu, ale pouze o reakci prsní tkáně na hormonální změny, které probíhají v organismu v průběhu menstruačního cyklu. Citlivost prsou v průběhu cyklu se v průběhu života mění. Můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15016
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit trochu podrobněji můj nález BI-RADs 4 - |MK vlevo v HZK a co jsou to dukty s ojedinělými MK Axilly s bng.LU. A je opravdu nutná vakuová biopsie. Ještě jsem se chtěla zeptat zda u vyšetření na mamografu mohu žádat ochranu štítné žlázy a jaké riziko hrozí při jejím nepoužití. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
BIRADS je klasifikace nálezu z mamografie a UZ, slouží hlavě pro statistické účely. BIRADS4 znamená podezření na nádor (od velmi malého po velmi velké) a je indikací k biopsii, která potvrdí či vyvrátí podezření na nádor. MK je zkratka pro mikrokalcifikace v horním zevním kvadrantu (HZK) prsu. Mikrokalcifikace jsou drobné okrsky zvápenatění. Ve většině případů se jedná pouze o změny s věkem, v některých případech se ale může jednat o známku nádoru prsu v počínajícím stádiu, čili velmi malý nádor s velmi dobrou prognozou. Ověřit, zda se jedná pouze o nezávažné změny prsní tkáně či zda se jedná o nádor je možné právě vakuovou biopsií. Ta poskytne nejpřesnější výsledky. Dříve bylo nutné všechny tyto sporné nálezy operovat.

Ochrana štítné žlázy při mamografii není nutná. Mamograf je konstruován tak, že záření jde mimo štítnou žlázu. Viz. tento odkaz.
http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-verejnost&aid=445
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15014
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je v pořádku, že mně praktická lékařka poslala na "sono mamm" (podle žádanky), kde mě objednali až za 14 dní. Přitom mi lékařka nalezla bulku v prsu, která bolí. Čekat 14 dní na vyšetření je stresující. Během preventivní prohlídky mi mimojiné z krve vyšlo, že jsem chudokrevná a beru železo v tabletách. S tím souvisí i únava, zvýšené teploty a do toho ta bolest v pravém prsu. Můžete mi prosím poradit, zda bych se měla objednat někam jinam, kde budou moci dřív, nebo počkat na to vyšetření za 14 dní? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
systém a způsob objednávání je v jednotlivých centrech různý. Záleží rovněž, zda byl při objednání požadován časný termín. Čistě z medicínského hlediska těch 14 dní nehraje roli. Druhá věc je stres pacientek při čekání, proto se většina dobrých center snaží ženy s nález bulky v prsu objednat v co nejkratším termínu. Můžete zkusit jiné centrum, zda vám nenabídnou časnější termín vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15013
Dobrý deň.
Na mamografii som mala nasledovny nález:
Prsníky s prevahou involúcie, s reziduom dysplast. žľzy, s prevahou vľavo LHQ, kde prítomné zhustenie tkaniva s okrúhlym, menej sýtym zatienením o priemere asi 7 mm. Koža, podkožia a bradavky bpn. Vpr. axile zachytená LU o priemere asi 10 mm.
Prosím vás o váš názor, či je možnosť, že to nie je zhubný nádor (mám zväčšenú aj lymfatickú uzlinu-preto mam strach) a aká je pravdepodonosť, že môžem očakávať najhoršie. A ešte ma zaujíma, čo znamená to LHQ.
Za odpoveď ďakujem
Odpověď: Dobrý den,
popisované zastření může být cokoliv, jen z nálezu jej neposoudím. Předpokládám, že vás doplnili či doplní i sonografii prsu. Podle jejího výsledku se rozhodne, co dál. V tuto chvíli se nedá říct, zda se jedná či nejedná o nádor prsu.
Popisovaná uzlina vpravo není zvětšená. U uzlin záleží hlavně na jejich vzhledu, velikost není tak důležitá.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15012
Dobrý den,je mi 77 let, pravidelně navštěvuju každé 2 roky mamografické vyšetření,nyní doporučují extirpace uzliny z azily k verifikaci. Děkuju za odpovědˇ.
Odpověď: Dobrý den,
zřejmě při sonografii neměla uzlina úplně normální vzhled, proto lékař pro jistotu doporučil její odstranění a podrobné vyšetření pod mikroskopem. Změny na uzlinách jsou různého původu, zdaleka ne vždy se jedná o změny způsobené nádorem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15011
Dobrý den, ještě k dotazu č. 14986. Především děkuji za odpovědˇ. Co mě znepokojuje, je ta kalcifikace - je možné, aby byla třeba ve FA? Kdyby tam nebyla, jsem mnohem klidnější, takto je to očistec. No sono jsem byla před rokem a nic tam nebylo. Děkuji a pěkný den. J.N.
Odpověď: Dobrý den,
kalcifikace se ve fibroadenomu vyskytují velice často, není to nic neobvyklého. Kalcifikace se obávat nemusíte. Fibroadenom se může v prsu objevit po roční kontrole.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15010
Dobrý den,
výsledek vyšetření :
5 BIRADS - pravděpodobně maligní
v HZK v místě popisu je neprav.hypoechogenita vel. 7x6x8 mm Zvýšenou susp. vaskularizaci v ložisku neprokazuji.

Závěr : ložisko odbioptujeme.
Prosím o vysvětlení a co bude dál ?

Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu a hodnocení je ložisko pravděpodobně maligní, to znamená rakovina prsu. Přesně se ale toto podezření musí potvrdit biopsií. V tuto chvíli to je jen odhad podle výsledku vyšetření.
Co bude následovat?
Biopsie je taková větší injekce, kdy se získá tkáně z ložiska, ten je poté vyšetřen pod mikroskopem. Tím se přesně zjistí jeho charakter, zda to je či není rakovina.
Pokud se potvrdí rakovinný charakter ložiska, bude následovat onkologická kontrola a léčba. Způsob léčby se určí podle výsledku biopsie.
Ložisko je velmi malé, drobné, v počínající stádiu, odoperuje se, zřejmě jen to ložisko, o prso s největší pravděpodobností nepřijdete.
Při takové velikosti nádoru je úspěšnost léčby vysoká.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15008
dobrý večer
dnes jsem byla na mamografickém vyšetření a chtěla bych se zeptat co znamená typ žlázy vhodný pro UZ v mezidobí MG kontrol když mám závěr BI-RADS 1 negativní a oboustranně bez známek malignity,typ TABÁR IV,bez podstatných změn od minulého vyšetření děkuji
Odpověď: Dobrý den,
stavba prsní tkáně je ve vašem případě s větším podílem žlázy a vazivové tkáně, která na snímcích dělá laicky řečeno "mlhu", to je typ Tabár IV a V. Případné drobné ložisko nemusí být viditelné, proto se u žen s takovou stavbou prsou doporučuje doplnění sonografie mezi dvěma screeningovými mamografiemi. Jde o dobrovolné doplňkové, ale užitečné vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15007
Dobrý den,
Som čerstvá onko pacientka T1cN1M0, absolvovala som chemo a teraz čakám na výpočet rádioterapie. Pri kontrolnom mamografe zistené zmnožené mikrokalcifikáty v druhom prsníku a čakám na schválenie vákuovej biopsie poisťovnou. Rada by som sa informovala, či sa tento zákrok môže robiť počas rádioterapie. Vopred dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
vakuová biopsie druhého prsu je možná, radioterapie bude zaměřena na opačný prs, proto hojení prsu po biopsii neovlivní.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15006
Diagnoza:TABAR3.OBOUSTRANNĚ POUZE ZBZTKOVÁ ŽLÁZA,VLEVO BEZ LOŽISKA S RTG BENIGNIMI KALCIFIKACEMI VPRAVO VTAŽENÁ KŮŽE S HMATNOU RESISTENCÍ VEL.50/32MM CHARAKTERU C50.V PRAVÉ AXILE HRANIČNĚ VELKÉ UZLINY.MAMINKA63LET.PROSÍM O VYSVĚTLENÍ DIAGNOZY.ZA ODPOVĚD PŘEDEM DĚKUJI.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu mamografie se s největší pravděpodobností jedná o nádorové ložisko v prvém prsu, které je rovněž hmatné. Předpokládám, že maminku objednali k sono vyšetření a k biopsii, která přesně určí povahu ložiska. Hraničně zvětšené uzliny v podpaží ještě nemusí nic znamenat, zda jsou či nejsou postižené nádorem se zjistí až z operačního preparátu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15004
Dobrý den,prosím o radu,již 2.měsíc mě trápí ne příliš silná,ale obtěžující bolest levého prsa,která přišla s první MS po druhém porodu(9m po porodu) a ani po dalším následujícím cyklu neodezněla.Prsa jsou subjektivně citlivá obě,ale to levé víc,zvláště v horní až levé straně.Dříve mě bolela jen při začátku obou těhotenství(celý 1.trimestr),které je nyní vyloučené.Stále často přes den i v noci kojím.Mám se obávat a nechat se vyšetřit,nebo je moje příčina hormonální? Řeší se to přes praktického lékaře,nebo gynekologa? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
příčinou citlivosti prsou jsou určitě hormonální změny. Stále pokračuje stimulace prsou ke kojení a zároveň se obnovil cyklus s pravidelným kolísáním hormonálních hladin. Myslím, že obava ohledně nádoru je zbytečná. Pro jistotu a vlastní klid je možné vyšetření prsou sonograficky, nejlépe přes vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15003
Dobrý den, mám prsa permanentně citlivá, při vyšetření před několika lety jsem málem prolítla stropem... bojím se dalšího vyšetření a vím, že bych měla jít. Je digitální mamograf šetrnější? Kde v Praze digitální mamograf mají? Děkuji za odpověď. M.J.
Odpověď: Dobrý den,
digitální mamografie je téměř ve všech screeningových centrech. Její výhoda je v možnosti snížit dávku záření při vyšetření. Polohování a zmáčknutí prsou se příliš neliší. Laborantky na screeningových pracovištích jsou zkušené a s minimální bolestí jsou schopné snímkovat i ženy s citlivými prsy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15002
Vážený pane doktore, mám pozitivní ložisko v prsu, ložisko je zapouzdrované, mám podstoupit operaci a následné ozařování. Velice se obávám zda po odstranění nádoru se rakovina nepropukne ve větší míře. Je mi 39 let a rakovinu prsu prodělala má teta a má babička. Velice děkuji za odpověď. M.A
Odpověď: Dobrý den,
především držím palce při léčbě, ať probíhá bez komplikací a co nejlépe.
Odstraněním nádorového ložiska a následnou onkologickou léčbou se snažíme zabránit dalšímu šíření ložiska dále do těla. Proto se provádí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15001
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda by bylo v mém případě vhodné vyšetření prsu. Je mi 26, mám jedno dítě, babička kdysi prodělala nádor v prsu, byl zhoubný. Na jedné bradavce jsem si všimla, že má jiný tvar než mívala, je jakoby na jednom místě vyboulená, nerovná, taková nebyla. Bulku tam žádnou necítím.
Moc děkuji za odpověď
M.M.
Odpověď: Dobrý den,
drobné změny tvaru bradavky není nic neobvyklého. Tvar bradavky se rovněž mění drážděním a její tvar není úplně stabilní. Samozřejmě, pro vlastní klid můžete absolvovat sonografii prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15000
Dobrý deň, včera som bola na sone, kvôli hrčke, ktorú som si nahmatala (kedysi som mala FiA a toto mi pripadalo ako niečo podobné). Na moje veľké prekvapenie mi doktorka povedala, že ona žiadne ložisko v prsníku nevidí. Na tom mieste, ktoré som jej ukázala cielene hľadala, ale nič nenašla. Môže sa stať, že na sone nie je vidieť nič, mne to príde, že tá hrčka má minimálne 1 cm, dá sa to prehliadnuť? Ten prsník som mala nedávno zmenšovaný, lekárka povedala, že tomu mám dať čas, kým sa všetko zahojí, vraj ono tým sonom vidí všetko až po prsný sval a teda u mňa nič také podozrivé nevidí. Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,
je více vysvětlení. Může se jednat o normální strukturu, která pouze pooperačně působí dojmem ložiska. Dále se může jednat o tukovou bulku, která zcela splývá s okolní tukovou tkání a není na sonografii vidět. Mohlo by se rovněž jednat o fibroadenom, který má strukturu rovněž hodně podobnou okolní tkání a nemusí být vždy zobrazitelný. Pokud by se jednalo o 1cm velký maligní nádor, tak ten by při cíleném vyšetření neměl uniknout pozornosti.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14999
Dakujem vam pan Dr.este sa chcem opytat liecim sa na panicku poruchu.Mam velky strach z tej fibrocysty.Led ma zacne boliet prsnik tak sa mi zhorsi psych.stav.Chcem sa opytat ma psychika vlyv na bolest fibrocysty(Prsnika)?Alebo je to uz bezne ze po 30 veku su prsia bolestivejsie.Dakujem a pekny den
Odpověď: Dobrá den,
psychika a bolesti prsou se vzájemně ovlivňují. Pokud vás prso trochu zabolí, dostanete strach, psychický stav se zhorší, začnete se více pozorovat a každého sebemenšího "píchnutí" někde v těle se o to více polekáte, strach se zvětší atd. Psychika má na fungování těla obrovský vliv na celý organismus, nejen prsa.
Bolest prsou, celých, nebo jen některých míst, je relativně běžná. Jde o okrsky, které citlivěji reagují na hormonální změny v organismu. nejedná se o nic závažného. S věkem se mění, někdy časem ustoupí.
Pokuste se zapomenou za "fibrocystickou dysplasii" a berte občasné bolesti prsou jako běžný stav. Pravidelné sono kontroly 1x ročně. A mezi tím si užívejte života...
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14998
Dobrý den,jsem cca týden po zmenšení prsou a dnes jsem si všimla,že na pravém prsu nahoře (dalo by se říct,že skoro na hrudníku) mám bulku,na omak tvrdou,ale nebolí. Chtěla bych vědět,zda mám hned vyrazit za svým operatérem,nebo zda to počká až půjdu v pondělí na kontrolu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se bude jednat o pooperační změny. Pokud zduření není bolestivé, myslím, že s kontrolou stačí vyčkat do pondělka. Pokud by se zvětšovala a byla bolestivá, tak kontrolu radši hned.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14996
Dobrý den,
dnes jsem při zmáčknutí jednoho prsu zjistila, že mi z něho prsa vytéká kalná nazelenalá tekutina. Bylo to místo na okraji bradavky dole. Z prostředka mi současně vytékala čirá tekutina. Ta se mi tam někdy objevuje. Z druhého prsu mi po zmáčknutí vytéká pouze čirá tekutina. Mám se obávat něčeho závažného? Dost mě vyděsila ta zelenokalná barva a že současný výtok čiré tekutiny z jiného místa. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
výtok jak jej popisujete není nic závažného. Nejedná se o příznak nádoru prsu. Pozornost zaslouží pouze krvavý/červený samovolný výtok, bez mačkání.
Prsní tkáň je díky hormonální stimulaci stále aktivní a vylučuje malé množství tekutiny. Ta se v mlékovodech může zahustit a částečně zabarvit. Jde o normální stav. Nemusíte mát obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14995
Dobrý den,
pravidelně chodím na mammo vyšetření po dvou letech.Vloni jsem byla pro bolestivost s pravým prsem na mammo kontrole po roce a byl i ultrazvuk,obojí vyš. negativní. Nyní jsem po mammografii s tímto výsledkem : Involuční typ mléčné žlázy, vlevo v MLO centrálně stín 2-3 mm spíše benigní, jinak bez ložiskových patologických změn, mikrokalcifikací a lymfadenopatie.Závěr: Tabár II. Stín v levém prsu spíše benigní. Kontrolní MG /MLO/ vlevo za půl roku.
Proč čekat půl roku, neměla bych mít i ultrazvuk a situaci co nejrychleji řešit?
Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den,
ve vašem případě by ultrazvuk nic neobjevil. V involučních prsech ultrazvuk takto drobné "ložisko" není schopen odhalit. Podle popisu se nejspíše jedná pouze o náhodný "nález", předpokládám sumaci struktur prsní tkáně, ta často vytváří takové "ložiska". Nález je patrný pouze na jednom snímku, na druhém snímku není, takže o nádor se nejedná. Kontrola v kratším odstupu běžný postup.
Myslím, že nemusíte mít obavu, podle popisu se nejedná o nic závažného.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14994
Dobrý den, před několika dyn mě začalo bolet prso, myslela jsem, že to patří k blížící se menstuaci, tak jsem si toho nevšímala. Bolest se ale stupňovala zaměřila se jen na bradavku a její těsné okolí. Ráno jsem si na bradavku zmáčkla a vytekl mi z ní hnis. Zdravá bradavka jde zmáčknout, je měkká, tato je ale tvrdší, špatně se to popisuje. Před 7mi lety se mi narodil syn a kojila jsem 14měsíců trpěla jsem hodně na záněty, ale od konce kojení jsem neměla žádné problémy. Mám navštívit lékaře, nebo stačí nějaké obklady? Můj lékař má dovolenou, tak jen jestli mám čekat. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
pokud se po zmáčknutí bradavky objevil hnis, bude se jednat o zánět a návštěvu u gynekologa bych neodkládal. Je dobré podchytit zánět včas. Váše gynekologa určitě zastupuje některý jeho kolega.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14993
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o vysvětlení pojmu "pokročile redukovaná žláza" Mnohokrát děkuji K.T.
Odpověď: Dobrý den,
jde o normální stav, kdy se s věkem postupně zmenšuje množství žlázy v prsou a přibývá tukové tkáně. Tyto změny se dějí s věkem a postupně klesajícími hladinami pohlavních hormonů. nejedná se o žádný rizikový stav. Naopak jsou mamografické snímky lépe přehledné a jsme schopni zachytit i minimální změny.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14991
Dobrý den,
dnes jsem si všimla, že obě mé bradavky mají ve středu světlejší barvu kůže. Je to normální, nebo mám radši navštívit lékaře?
Předem děkuji za odpověd,
Markéta
Odpověď: Dobrý den,
dvorec a bradavka nemusí mít stejnou barvu, světlejší či tmavší okrsky nejsou nic neobvyklého. Kontrolu u gynekologa doporučuji pouze pokud by se tyto změny barvy náhle zvýraznily.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14990
Dobry den...Mam fibrocistu na jednom prsniku.Chcem sa opytat je normalne ze pred menstruaciou sa mi o nieco zvacsi a boli?Rada by som otehotnela je predstavuje nejake riziko v tehotenstve a dojceni?Ako sa zachova tato fibrocysta.Dakujem
Odpověď: Dobrý den,
jak jsem psal minule, změna velikosti v průběhu menstruačního cyklu je běžná a nepředstavuje riziko. Naopak nám říká, že se nejedná o nádor, ten se pouze zvětšuje. Můžete být v klidu, jste zdravá a těhotenství nic nebrání.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14989
Dobrý večer, je mi 40 let, moje maminka již potřetí onemocněla 1.rakovina prsu,2. rakovina vaječníku/zasáhlo i střevo/, pět let v pohodě a nyní opět nádor v dutině břišní, operace a opět chemoterapie, při sonu zjištěna nefunkčnost ledviny. Chci se zeptat jestli se na nefunkčnost ledviny bere ohled při léčbě chemoterapií? Také byla asi před rokem na genetickém vyšetření, výsledky ještě nemá.V případě zjištění BRCA 1,2, což si myslím, že je možné.Tak se chci zeptat zda-li je nutno podstoupit operaci a nechat si odstranit vaječníky atd?
Děkuji moc za Vaši odpověď. S pozdravem Markéta
Odpověď: Dobrý den,
problém s ledvinou bude pravděpodobně souviset s vaječníky. Pokud se opět objevil nádor, předpokládám, že v oblasti pánve, je pravděpodobné, že tlačí na močovod, který odvádí moč z ledviny a prochází v blízkosti vaječníků. Řešení je několik, záleží na rozsahu postižení, ale ledvina může být v pořádku, jen je potřeba zajisti odvod moči z ledviny.
Při chemoterapii se používají různé preparáty, jejich vylučování může být závislé na funkci ledvin. Onkologové podle funkce ledvin vhodně upraví léčbu, pokud bude potřeba.
Odstranění vaječníků u žen s potvrzenou BRCA mutací je jednou z možností, jak snížiti riziko vzniku rakoviny vaječníků.
Držím palce, ať léčba vaší maminky probíhá co nejlépe.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14988
Dobrý den, jsou to dva roky, co jsem podstoupila augmentaci prsou. Na konci prosince se mi udělala na prsu u bradavky velká modřina, ani si neuvědomuji,že bych se někde bouchla, ale možné to je, že k tomu došlo při cvičení nebo tak něco. Nyní oblast přestává bolet a modřina zmizela, co mě však trápí, že jsem si nahmatala malé hrčky hned u bradavky, přesně v oblasti, kde byla modřina.Doufám,že je to jen hematom po modřině, který se vstřebá, ale i tak se raději ptám Vás, zda-li tomu tak opravdu může být. Jsem hodně nervozní,že může být něco s implantátem.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,
malé hrčky, které si hmatáte mohou být zbytky po hematomu, přesně jak píšete. Modřina na prsu bez "úrazu" či jen po nějakém malém bouchnutí, které si sama ani neuvědomujete ale není úplně normální. Nemusí se jednat o nic vážného, spíše jen náhodný stav, ale doporučuji provedení sonografie, která případně může odhalit změny v prsní tkáni. Rovněž by odhalila problém s implantátem, ale jeho poškození po minimálním traumatu nehrozí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14987
Dobrý den. Prosím o Váš názor zprávy ze sona: Vpravo bez ložiskových změn. Vlevo v HZK v místě hmatné rezistence je hypoechogenní, hladce ohraničené a vcelku homogenní ložisko velikosti 25x19x12 mm, bohatě prokrvené, v elastmodu typ 1-2. Axilly volné. Závěr: BI-RADS 4a - lož. char. FA vlevo v HZK - ad CCB.
Pokud by se potvrdil fibrom, tak dr. říkal, že pokud ženě nevadí, tak že se vyoperovávat nemusí. A jak by se tedy postupuvalo dál - pak bych byla nějak sledovaná? Chodila bych na sono (jak často) a nemohl by ten příp. fibrom "zmutovat" v rakovinu??? Děkuji mockrát za odpověď. V. H.
Odpověď: Dobrý den,
informace, které vám dal lékař po sono vyšetření jsou správné. Operace není nutná. Je prokázáno, že fibroadenom nepředstavuje riziko pro vznik rakoviny prsu, proto jej není nutné odstraňovat. Jsou různé jiné změny prsní tkáně, které při biopsii nacházíme, některé představují určité riziko, u těch se samozřejmě jednoznačně doporučuje odstranění. To ale není případ fibroadenomu. Sonografické kontroly se provádějí různě často, většinou cca 1x ročně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14986
Dobrý den,z UZ tento závěr: Centr. a HK reziduální fibroadenomatozní struktura žlázy bilat. Vlevo v HZK jsou patrné dvě drobné cysty do velikosti 6 mm. V rozhraní VK je patrné oválné hypoechogenní ložisko 7 mm s obsahem kalcifikací, bez známek patologické vaskularizace. Vpravo v ZK jsou patrné cysty velikosti do 10mm. Axilly bilat. bez patol. infiltrovaných LU. Závěr BIRADS 4A. Ložisko vlevo v rozhraní VK je nutno ověřit biopsií, před biopsié nutno doplnit MMG. / Prosím jaké je riziko zhoubného nádoru? Proč nešel určit z UZ například FA? Matka zemřela v 60 letech na rakovinu prsu. Děkuji J.N.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu a závěru UZ vyšetření je riziko zhoubného nádoru malé. UZ ani mamografie nemohou přesně určit charakter ložisek, podle jejich vzhledu odhadujeme, zda jsou více či méně podezřelé na nádor a zda je potřeba ověření jejich charakteru biopsií. Vzhledem k přítomnosti kalcifikací v ložisku se ještě doplní mamografie, která kalcifikace zobrazí přesněji a přehledněji. Jde o běžný postup.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14981
Dobrý den, pravidelně chodím na mamomgrafické vyšetření. V rodině rakovina nebyla, jen babička byla 2x na odstranění tukové bulky.
Jsem rok po ukončení mencesu a zjistila jsem,že mám na spodní straně pravého prsu pomerančovou kůži.
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat o běžné změny v souvislosti s věkem. Pokud si prsa kontrolujete pravidelně a tyto kožní změny se objevily nově, doporučuji návštěvu u gynekologa, který vše posoudí a připadaně vás odešlě na další vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14979
Dobrý den, prosím mám dotaz- příští týden se mám dostavit na preventivní vyšetření prsů na který docházím každé dva roky. Jelikož jsem se nyní během tří týdnů podrobila - UZ uzlin + břicho a CT břicha, punkce kostní dřeně. Je třeba dostavit se na vyšetření nebo stačí vyšetření UZ a CT ? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
preventivní mamografie není nahraditelná UZ vyšetřením ani CT vyšetřením. Navíc, jak píšete, UZ a CT vyšetření se nezaměřovalo na prsa. Určitě doporučuji preventivní mamografii ve screeningovém centru, kam jste objednaná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14978
Dakujem Dotazč.14974.
záver: Bez jednoznačných MMG znakov malinginity v tréne zmnoženej žľazy. Opacity nesusp. vzhľadu 1. sin. , Asymetrický okrsok v LHQ 1. dx. Dop.USG ko o 1 mesiac .BIRADS 3.Čo je to asymetrický okrsok žlazy? je to niečo degeneratívneho charakteru,čo sa nemení alebo zhoršuje, alebo je to na základe hormonálnych zmien premenlive,čo viac ukáže ultrazvuk,povahu okrsku?kedy by nasledovala biopsia? aku to ma pricinu , prognozu? interval 3- 6 mes kontoly sa v prípade stabilizacie zmení?možem behať? dakujem Jana
Odpověď: Dobrý den,
začnu od konce, běhat určitě můžete.
Asymetrický okrsek znamená, že je rozdíl ve vzhledu pravého a levého prsu. Není to nic neobvyklého, rozdíly mezi pravým a levým prsem vidíme běžně, někdy jsou menší, někdy větší. V naprosté většině případů se nejedná o nádor. Jde o okrsek žlázy, který více reaguje na hormonální změny, může se měnit s menstruačním cyklem. Ale samozřejmě některé typy nádorů se takto mohou projevit, proto se doplňuje USG a kontrola v kratším časovém odstupu. Pokud by nález při USG byl podezřelý pro nádor, potom by lékař doporučil provedení biopsie. V tuto chvíli biopsie není potřeba. Doporučuji vyčkat na výsledek USG.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14977
Dobrý den. Dnes jsem své půlroční dceři nahmatala bouličku velikosti hrášku pod levou bradavkou (ta je i maličko vpáčená-ve srovnání s pravou bradavkou). Může se jednat o nádor? Jaké postupy a vyšetření byste doporučil/a? Děkuji!
Odpověď: Dobrý den,
nejedná se o nic závažného. Jde o lehce zvětšenou žlázu, resp. její základ. Díky přítomnosti hormonů v mateřském mléce k takovým zduřením může docházet. Neznamená to nic špatného, určitě ne nádor.
Pro jistotu doporučuji návštěvu u vašeho dětského lékaře, takto přes internet se přesná diagnoza dělá těžko.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14976
Dobry den,

nepisem vam kvoli sebe, ale kvoli mojej mame, ma 50 rokov a posledne dni si na pyzame nasla 2-3 kvapky zaschnutej krvi, ktora pochadza pravdepodobne z bradavky. Nema ju poranenu, urcite to nie je vonkajsie povrchove zranenie. Viem ze by mala ist gynekologovi a utorok k nemu aj ide, chcem iba vediet co vsetko by to mohlo byt, pretoze mam obavy. Dakujem za odpoved.D.
Odpověď: Dobrý den,
nemusí to ještě znamenat nic vážného, ale určitě je potřeba doplnit další vyšetření. Mamografii, ev. s doplnění sonografie a duktografii, která zobrazí mléčný vývod s tímto krvavým výtokem.
Může se jednat o nezávažné změny prsní tkáně v souvislosti s věkem, případně může jít o výskyt tzv. papilomu, který takový krvavý výtok může způsobovat. Ten sice není zhoubný, ale časem by se v nádor mohl změnit. Samozřejmě nelze vyloučit ani nádor prsu. Vše se ukáže při mamografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14975
Dobrý deň,bola som sa screeningu prsníkov a zistili mi prevahu žľazy s TDLU v hlbke na rozhraní vonkajších Q cysta 12x8mm,niekolko menších,bez susp.ložiskových zmien,čo to znamená?Ďakujem s.s.
Odpověď: Dobrý den,
znamená to, že je vše v pořádku. TDLU je zkratka pro normální část žlázy, cysty jsou drobné dutinky naplněné tekutinou, které se v prsou vyskytují zcela běžně a nepředstavují žádné riziko pro vznik nádoru. Můžete být v klidu. Vše je v pořádku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14974
Dobry den, mam prosbu na zodpovezeni dotazu na nalez mamografie? dekuji Mirne zmnozene fibroglandualárne tkanivo i v LHQ bilat, bez evid.spikuliformnych lézii a patomorfologickych MK v zhlukoch. Opacity nesusp. vzhedu 1. sin. do 4 mm. Asymetrický okrsok v LHQ 1. dx. do 10 mm. Koza nezhrubnuta, podkozie volne.Axilly bilat. tukovo degenerované LU. záver: bez jednoznacnych MMG znakov malignity v terene zmnoženej žlazy. Opacity nesusp. vzhladu 1. sin., Asymetrický okrsok v LHQ 1. dx . BIRDAS 3 Co to prosim znamena? dekuji
Odpověď: Dobrý den,
v pravém prsu, v jeho horní části, směrem k podpaží (LHQ) je patrný sytější okrsek žlázy, který podle popisu mamografie nemá vzhled nádoru (Asymetrický okrsok v LHQ 1. dx). Hodnocení podle klasifikace nález (BIRADS) jako pravděpodobně benigní.
V takovém případě se doporučuje doplnění sonografie a kontrola v kratším časovém odstupu (3-6 měsíců).
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14973
Dobrý de, mám prosbu na zodpovězení dotazu-dá se už podle uz a mamologie určit, že nádor bude zhoubný a léčba dlouhá a obtížná? včera mi byla hned po uz a mam miodebrána biopsie a udělána další vyšetření. Ještě ten den mě přebral onkolog, prý nás čeká dlouhá a náročná léčba. Díky
Odpověď: Dobrý den,
podle vzhledu ložiska na mamografii a UZ se dá odhadnout, že je ložisko více či méně podezřelé pro nádor. Definitivní potvrzení dá až výsledek z biopsie. Vzhledem k tomu, že vás hned předali do péče onkologa je asi vzhled ložiska hodně podezřelý na maligní nádor. Jestli vás čeká dlouhá a náročná léčba se dá odhadnout z výsledku histologie/biopsie ale především až podle reakce nádoru na léčbu. Někdy nádory reagují na léčbu lépe, někdy hůře. Délka onkologické léčby je relativní. Pacientky s diagnozou rakoviny prsu zůstávají v péči onkologů mnoho let, dochází pravidelně na kontroly,... Samotná léčba - chemoterapie, ozařování - je relativně krátká.
Držím palce, ať vše probíhá úspěšně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14972
Dobry den.Na prsniku si nahmatam akoby dkhy motuz,ktory najma pred MS je bolestivy.Na sone mi bolo povedane ze ide o dysplasticku zlazu.Mam tomu chapat,ze to je fybrocysticka mastopatia?Hrozi mi nieco teraz a do buducna?Strati sa to?Dakujeeeem
Odpověď: Dobrý den,
nic vám nehrozí, chodíte na pravidelné kontroly, podle sonografie nejsou patrné změny charakteru nádoru. To, že v prsu máte tužší okrsek, který se mění s menstruačním cyklem není nic neobvyklého ani závažného. Někdy se mohou časem ztratit, někdy se objeví další,... Pojmy dysplastická žláza a fibrocystická mastopatie jsou stejné. Představují širokou skupinu změn v prsní tkáni, patří do rukou histologa/patologa. Vůbec se tím nezatěžujte.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14970
Dobrý den. Z pravého prsu mi při zmáčknutí bradavky vytéká mléčný sekret.Ptala jsem se na to svého gynekologa, ale řekl mi, že je to normální jev a není to nic vážného s ohledem na to, že beru již několik let antipsychotikum.Je pravda, že v příbalovém letáku je napsán jako nežádoucí účinek nadměrné zvětšení prsou a případná laktace.Mně se obě prsa zvětšily o 3 až 4 velikosti.Chci se Vás však zeptat, zda je laktace z prsu v normě nebo zda mám podstoupit ultrazvukové vyšetření?Děkuji za odpověď. Š.B.
Odpověď: Dobrý den,
je to přesně jak řekl váš gynekolog, jde o normální stav, nic neobvyklého. Nejedná se o příznak nádoru prsu. Výtok z prsou po zmáčknutí se objevuje relativně často. Pozornost a další podrobnější vyšetření zaslouží pouze krvavý a samovolný výtok (bez mačkání).
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14969
Dobrý den, poslední dva, tři dny mám hrozně citlivé bradavky, na dotek mě až bolí a jsou ztvrdlé. Přestala jsem brát antikoncepci, ale těhotná nejsem. Gynekolog mi řekl že je to způsobené právě tím, že jsem přestala brát antikoncepci. Tak se chci zeptat jestli je to opravdu jen tím nebo to může mít jinou příčinu. Nikdy předtím se mi nic podobného nestalo ačkoliv jsem už párkrát antikoncepci na nějaký čas vysadila.
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se jedná o reakci prsní tkáně na hormonální změny v souvislosti s vysazením antikoncepce. Někdy se tyto změny projeví více, někdy méně. Určitě nemusíte mít obavy. Pokud potíže do cca měsíce neustoupí, doporučuji návštěvu u vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14968
Dobrý den,v březnu jsem prodělala ablaci celého prsu,od dubna 8 chemoterapií,ukončeno v září 2014.Nyní jsem doma.Asi 14 dní mě svědí na hrudi kolem bývalého prsu,občas červ.vyrážka,ta zase zmizí.Svědění.Co by to mohlo být?Svědění(dole) jsem měla i v době chemot.Dostala jsem Prednison a Dithiaden,vše se tehdy upravilo.Co mi prosím radíte nyní?Děkuji D.H.
Odpověď: Dobrý den,
pokud se objevuje a zase mizí vyrážka, bude s největší pravděpodobností jednat o kožní problém. Reakci na prádlo, prací/avivážní prostředek, reakci na epitézu (pokud ji nosíte). Případně se může jednat o doznívající reakci organismu na chemoterapii. Nejedná se příznaky typické pro recidivu nádoru prsu.
Doporučuji návštěvu u vašeho onkologa, který vše nejlépe posoudí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14967
Dobrý den,
byla jsem z prevence na sonu prsou (34let), v pravém prsu se našlo hypoehogenní ložisko 11x9x14mm, nejspíše fibroadenom, provedla se histologie, závěr - s největší pravděpodobností celulární fibroadenom, ale low grade filoidní tumor nelze jednoznačně vyloučit. Čeká mě tedy operace. Bojím se výsledku, že se potvrdí tumor. Co by to pak znamenalo? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
nejedná se o nic závažného, phyloidní tumor se vyskytuje ve dvou variantách, benigní a maligní. Ve vašem případě se nejspíše jedná o benigní variantu, low grade znamená s malým potenciálem růstu. Při podezření na phyloidní tumor se doporučuje jeho odstranění pro riziko změn v maligní nádor.
Samozřejmě je potřeba vyčkat kompletní histologie po operaci, ale myslím, že nemusíte mít obavu, jedná se vlastně o preventivní odstranění rizikového ložiska, které v tuto chvíli ještě není maligní povahy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14966
Dobrý den, cca poslední měsíc mám vpáčenou levou bradavku, s tím že se mi to nikdy předtím nestávalo. Je to lehce napravitelné jednoduchou masáží a je mi teprve 22 let a tudíž vím, že asi není příliš důvod se strachovat, ale přesto bych si možná měla dojít na vyšetření, že? Dělám si prohlídku prsou poměrně pravidelně a nic jsem zatím neobjevila. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
ve vašem věku nepředpokládá, že se jedná o příznak nádoru prsu. Jde pouze o změny prsní tkáně s věkem a s hormonálními změnami, kdy vazivová tkáň okolo duktů, vývodů, jakoby táhne bradavku dovnitř, nejčastěji v důsledku postupného zvětšování ostatní tkáně prsou. někdy bradavka zůstane vtažená, někdy se stav postupně upraví. Preventivní sonografické vyšetření prsou, pro jistotu, je vhodné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14965
Dobrý den. Jsem nositelkou mutace BRCA2 a rozhodla jsem se pro preventivní mastektomii s okamžitou rekonstrukcí prsů z břišního laloku.
Operace bude v červnu 2015. Jaký máte prosím názor na tuto operaci?
Mám obavy a strach, ale doufám že jsem se rozhodla správně a že tím předejdu riziku vzniku rakoviny. Děkuji za váš názor. L.T.
Odpověď: Dobrý den,
před rozhodnutím o preventivní mastektomii jste jistě byla lékaři poučeno o všech výhodách a nevýhodách tohoto postupu. A na základě těchto informací jste se rozhodla.
Problematika preventivní mastektomie u žen s vysokým rizikem pro vznik nádoru prsu je velice široká a složitá. Jedna z možností je mastektomie, kdy se odstaní "riziková" tkáň, žláza, a tím se výrazně sníží riziko pro vznik nádoru prsu. Toto riziko se ovšem nesníží na nulu, jsou ojedinělé případy, kdy se nádor v "prsu" objeví i po této operaci. Vzhledem k věku předpokládám, že neplánujete těhotenství, takže odpadá "problematika" kojení.
V současnosti je preventivní mastektomie jediné medicínské řešení, jak výrazně snížit pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu, proto není důvod ji odmítat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14964
Dobryden jeto 14dnu co mam stiplavy bolest v Prsou nevyte co to muze byt dekuji Bartova
Odpověď: Dobrá den,
nejspíše se jedná pouze o reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu v souvislosti s věkem a menstruačním cyklem. Nemusíte mít obavu. Pokud potíže do měsíce neustoupí, doporučuji provedení sonografie prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14963
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se z fibroadenomu může vyvinout rakovina, respektive: při menstruaci se mi udělala bulka v prsu, hladká, pohyblivá, občas pobolívá, ale minimálně. A hlavně se zmenšuje a zvětšuje. Na ultrazvuku mi řekli, že mám fibroadenom, kontrola za půl roku..teď mám jít na kontrolu. Pokud se fibroadenom zmenšuje, znamená to, že jde opravdu o fibroadenom nebo něco méně závažného? A že se nemusím kvůli této bulce obávat rakoviny? Rakovina by se přece nezmenšovala. Je to tak? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenom je benigní,. nezhoubné ložisko v prsu, nejedná se o předrakovinný stav. Riziko vzniku rakoviny prsu v souvislosti s fibroadenomem je minimální. Nemusíte mít obavu. Změna velikosti s menstruačním cyklem je možná. A je to přesně jak píšete, rakovina se nezmenšuje. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14961
Dobry den,
lecim se s rakovinou prsu. Mám zaseboou predleceni 4 Chemoterapie, dalsi 3 mne cekaji. Dnes jsem byla na planovanem znaceni, ale na ultrazvuku se jiz zadny nador nenasel. Jak se ma v tomto pripade postupovat? Bojim se, aby pri operaci nevzali moc, anebo malo, kdyz vlastne nevedi, kde presne nador byl. Podle popisu prvniho ultrazvuku pred 3 mesici je jako misto oznaceno jen "vpravo periferne v HZK" velikost byla 2,4 x 1x 0,8 cm. Dalsi ultrazvuky již nebyly.
Odpověď: Dobrý den,
zodpovědný onkolog vás měl poslat na označení nádoru prsu před zahájením léčby či v jejím úvodu. Po několika cyklech chemoterapie takto malý nádor často úplně zmizí. To byla chyba onkologa.
V tuto chvíli je jedna možnost provedení mamografie, zda se zbytky ložiska zachytí zde a bude je možné označit.
Druhou možností je vyšetření v některém ze specializovaných screeningových center, kde mají lékaři velké zkušenosti s vyšetřováním prsou a mohou být schopni najít minimální zbytky nádoru. Ale nevím z kterého jste města.
Pokud se žádné ložisko nenajde, tak provede resekce místa, kde původně nádor byl, jen o málo větší než by se dělala po jeho označení. Předpokládám, že jste absolvovala biopsii ložiska, podle drobné jizvičky po biopsii je možné určit oblast ve které se nádor původně nacházel a která se bude operovat.
Držím palce při léčbě.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14960
dobry den před rokem mi nasli oboustrannou zlazu prej to zmizi samo ale furt to tam je co se stim da delat dekuji..
Odpověď: Dobrý den,
žláza v prsou se vyskytuje normálně, jde o normální stav. Pokud vás trápí bolesti prsou (podle předchozích dotazů), tak jde o projev reakce prsní tkáně a žlázy na hormonální změny. Pokud jsou bolesti velké, doporučuje se vitamin E, kapky s rostlinnými výražky např. Mastodynom či různé bylinné čaje. Obraťte se na svého gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14959
Dobrý den, asi 4. den mě pobolívá - ani ne v podpaží, ani v prsu. Spíš jako by mě tahaly vazy, které drží levé prso. Bolí to jen když nemám podprsenku. Pokud si ji obléknu, tak nic nebolí. V leže také nic nebolí. Nevím, ke kterému lékaři se objednat. Jsem z Chomutova. Je možné, že se mi něco přihodilo na běžkách? Na nich jsem byla ale minulý týden a ten den, ani druhý den mě nic nebolelo. Prosím o radu. Přeji hezký den. B.Š.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsu mohou souviset s namožením svalů po námaze. Podle popisu příznaků se nejedná o projev nádoru prsu. Pokud boleti do týdne neustoupí, doporučuji vyšetření prsou mamograficky či sonograficky. V Nemocnici Chomutov je akreditované screeningové centrum, tam se o vás postarají nejlépe.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14958
žlutý výtok z bradavek
od prosince jsem byla nemocná(penicilin V, pak Klacid)do vánoc, pohubla jsem. Tehdy jsem poprvé zaznamenala výtok(2x),připisovala jsem to potu, mestruaci jsem měla10.12.Nyní jsem opět zaznamenala ten samý problém-vlhké kolečko velikosti dvoukoruny.Menstruaci mám dostat,ne-li měla.když bradavky zmáčknu jen někdy se objeví malé kapičky.tekutina je nažloutlá,hustá
prášky neberu,děti nemám,libido žádné asi rok,váha teď 50, výška 163cm

Co může znamenat takový nezřetelný výtok?
Jak vypadá vyšetření? Myslím, odebrání vzorku by bylo nemožné..
Děkuji za Váš čas a názor
Odpověď: Dobrý den,
světlý výtok z bradavky neznamená nic závažného. S největší pravděpodobností souvisí s hormonální nerovnováhou po proběhlé infekci. V tomto případě se nejedná o příznak nádoru prsu.
Možné je cytologické vyšetření sekretu, výtok se z bradavky setře na sklíčko a vyhodnotí od mikroskopem. Dále je vhodné doplnění sonografie prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14957
Dobrý den,je mi 41 let. Asi půl roku mám v horní vnější části prsa 2cm bulku/spíš pevný hrbolatý útvar/, který se nemění. Na prsou mám strije a výtok mám běžně. Jiné problémy nemám jen párkrát mi v prsu a bradavce nepříjemně píchlo. A ještě jeden asi hloupý dotaz s ohledem na dědičnost v rodině se vyskytuje pouze rakovina prostaty.
Děkuji za info
P.s. Jsem objednaná na ultrazvuk, ale až za měsíc.
Odpověď: Dobrý den,
hrbolatý útvar v prsu může být cokoliv. Zda jde či nejde o nádor řekne nejlépe sonografie, případně v kombinaci s následnou biopsií. Strie na prsou a výtok s tímto hmatným útvarem nesouvisí.
Rakovina prostaty v rodinné anamneze zásadně nezvyšuje riziko výskytu nádorů prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14955
Dobrý den, jak poznám ze trpim gynekomastií? Mám trošku větší prsa, ale nikdy me neboli ani žádné bulky.jen se mi zdá ze jsou větší.Podle čeho se řídit abych věděl jestli je to normální? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
gynekomastie je zvětšení prsou u mužů. Zvětšení může být různě výrazné.
Objevuje se v období dospívání díky hormonálním změnám v organismu. S věkem většinou ustoupí. Dále se objevuje u starších mužů při poklesu hladin mužských hormonů v těle. Dále vzniká v souvislosti s obezitou, užívání některých skupin léků a údajně rovněž u uživatelů některých "lehkých" drog.

Samotná gynekomastie nepředstavuje zvýšené riziko pro vznik nádorů prsů u mužů. Může být ale příznak hormonálních změn v souvislosti s jinými chorobami.
Pokud se u vás zvětšení prsou objevilo náhle a nedávno, doporučuji návštěvu obvodního lékaře či mamologické poradny.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14954
Dobrý den,chtela bych se zeptat,nahmatala jsem si v levem prsu vetsi bulku,nebolí ale je taková tuzsi.Je mi teprve 23,jaka je pravdepodobnost,ze se jedna o nador? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k věku je pravděpodobnost nádoru prsu velice malá. U žen ve vašem věku se v naprosté většině případů jedná pouze o okrsek žlázy, který je tužší či fibroadenom, což je nezávažné ložisko, které není nutné operovat.
Určitě je ale potřeba provedení sonografie, která přesněji určí charakter tužšího okrsku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14951
Dobrý den, je mi 38 let,a nahmatala jsem si bulku v levém prsu, je pohyblivá a při pohmatu nepatrně bolestivá. Mám před menstruací, konkrétně 24.den cyklu, a jsem 8 dní po dobrání antibiotik pro silnou angínu. Určitě si zajdu na vyšetření, ale mám se bát? děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu si netroufnu odhadovat charakter bulky, zda se jedná či nejedná o nádor. To přesněji řekne sonografie.

Pro vaše uklidnění, jen zlomek pohmatových nálezů v prsou se kterými ženy chodí na vyšetření jsou nádory. Ve většině případů se jedná o nezávažné benigní změny, nejčastěji cysty, fibroadenomy či pouze oksek žlázy bez patrného ložiska, tzv. hormonální změny.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14950
Dobrý deň,
pred niekoľkými mesiacmi som podstúpila modeláciu prsníkov so zmenšením jedného z nich. Pred pár dňami som si nahmatala v tom zmenšovanom prsníku bulku, je hladká a voľne pohyblivá, keď sa ju snažím chytiť, ako by "utekala". Kedysi som mala FiA a vyzerá to byť niečo podobné. Ale na tom istom prsníku mám pozdĺž celej zvislej jazvy takú stmavnutú zhrubnutú kožu. Ale je to len z jednej strany tej jazvy a je to na druhej strane prsníka ako mám tu bulku. Môže to spolu súvisieť? Mám strach, lebo som sa dočítala, že pravé tieto kožné prejavy znamenajú rakovinu :(
Odpověď: Dobrý den,
změny kůže souvisí pouze s pooperačními změnami. Každý se hojíme jinak a u každého vypadá jizva jinak. Změny kůže v souvislosti s rakovinou nejsou spojené s pooperačními stavy.
Hmatná bulka v operovaném prsu může být nejspíše cysta či fibroadenom. Pokud je bulka v oblasti jizvy mhlo by se jednat o pooperační změny - serom či granulom.
Určitě doporučuji provedeno sonografie, která přesně určí charakter bulky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14949
Dobry vecer,chtela bych se zeptat mam velke bolesti pod levim prsem na hmat,ikdyz sedim jako by na levou stranu nebo lezim tak je to dost neprijemne jsem casto unavena a byva me i spatne, noseni podprsenky me taky vadi boli me i cele podpazdi a nekdy i cela ruka je to dost neprijemne.Je me 33 let a mam 3leteho syna cisarskym rezem.Muzete me nejak poradit predem dekuji Lenka
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu vašich potíží usuzuji spíše na potíže s páteří. Bolest se často promítá podél žeber pod či do prsu, do ramen,...
Doporučuji návštěvu vašeho obvodního lékaře, podrobně mu popište vaše potíže. Vyšetří vás a nejlépe posoudí jejich souvislosti a doporučí další vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14947
Dobrý den, už pra dni Mám bolesti prsu jen když při Macků nebo když ležím na břiše na hmat cítím jako bych tak mela Mali polštářky v obou prsu stejný jedna se o něco vazneho?
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o normální projev dospívání a růstu prsou, kdy prsní žláza reaguje na probíhající hormonální změny v těle. Je to zcela normální, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14946
dobrý den, jiz cca 3 mesice mi po zmacknuti bradavky vytecou z prave bradavky bilé az pruhledné kapky a z leve bradavky uplne cerna kapicka. Je mi 30 let, mam 15 mesicu po porodu cisarem, nikdy jsem nekojila..mam se necoho obavat a navstivit lekare ci je to normalni, jedna se opravdu jen o kapicku, jine problemy nemam. Beru antikoncepci Lindynete. děkuji
Odpověď: Dobrý den,
výtok z prsu po jeho zmáčknutí, jak jej popisujete, je normální. Nejedná se o příznak nádoru prsu. Tento výtok může mít souvislost s proběhlým porodem, relativně nedávno. Pro váš vlastní klid bych doporučil provedení sonografie prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14944
Dobrý den.Mám takový problém,už asi měsíc mě bolí pravé prso.Čekala jsem,že to po menzes přestane,ale ne.Měla jsem i při zmáčknutí na bradavce tmavou kapku.Nevím jestli to nemá nějakou souvislost s bolestí v podžebří a kolem lopatky.
Odpověď: Dobrý den,
bolet prsu může souviset i s problémy s hrudní páteří, kdy se bolet "promítá" např. do obl. lokatky, mezižebří nebo prsu. Tmavá kapka po zmáčknutí prsu ještě nemusí nic znamenat. Určitě ale doporučuji sonografii či mamografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14942
chci se zeptat mam jedno prso znatelně větší než to druhe ,začína me to celkem trapit nevim co stim da se stím neco delat mimo plasticke operace ?
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku je rozdíl ve velikosti prsou relativně běžný. Ve většině případů s postupným dospíváním velikost prsou srovná. Žádné léčivé přípravky neovlivní velikost prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14941
Dobrý den, ještě bych se ráda zeptala na doplňující otázku. Jak jsem psala babička měla v produktivním věku rakovinu prsu cca po pěti letech rakovinu dělohy Zhruba po 40. roku. a v 65 zemřela na rakovinu jater.
myslíte, že má význam nechat se testovat na riziko genetické dispozice.
Je mi 25 let , mám dvě malé děti, kojím. Prodělala jsem akorát hysteroskopii asi 10 týdnů po druhém porodu a při kojení první dcery se mi v prsu objevila bulka,která doposud nezmizela,(cca 3 roky ). Na sonografii vše v pořádku. Děkuji moc za odpověď s přáním pěkného dne.
Odpověď: Dobrý den,
otázka genetického vyšetření a zjištění ev. rizik není jednoduchá. Nejlépe je vše popsané v tomto článku http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-verejnost--geneticka-zatez
Pokud se ve vaší rodině vyskytl nádor pouze u babičky, myslím si že genetické vyšetření není vyloženě nutné. Ale jde vždy o individuální záležitost a rozhodnout se musí každý sám za sebe.

Bulka v prsu po kojení může být drobný okrsek změněné žlázy po kojení, ev. fibroadenom. Pokud se bulka nemění a sonografie neobjevila nic podezřelého, nemusíte se obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky