MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 14921
Dobrý deň, pred 2 mesiacmi som si nechala odstrániť fibroadenom. Včera som si našla neďaleko miesta toho pôvodného FiA pohyblivý tvrdý útvar, ktorý na pohmat vyzerá byť rovnaký ako ten, ktorý mi nedávno vybrali. Som z toho zúfala, na operáciu som sa odhodlávala pol roka a zase to mám. Teda dúfam, že je to len FiA a nie niečo horšie. Zvykne sa FiA po odstránení vracať? Alebo je tu veľké riziko, že je to niečo horšie ako FiA? Ako mám predísť tomu, aby sa mi to v tele tvorilo?
Odpověď: Dobrý den, nejlépe uděláte, když se objednáte na kontrolní ultrazvukové vyšetření. To rozhodne o co jde.
Obecně, fibroadenomy se mohou opakovaně tvořit, není třeba je vždy chirurgicky odstraňovat. To jen v případě,že ženu obtěžují či mění v čase svůj charakter. Dnes je možné je odstranit i formou tzv.vakuové biopsie.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14920
Dobry den prosim o vysvetlenie.Ako rozoznam Mastodyniu a bolest prsnika od chrbtice?
Este nerozumiem tomu ze odbor.clankoch pisu ze dysplazia(FB) je nezhubne a v niektorych ze zhubne ochorenie.Ako to je teda?dakujem
Odpověď: Dobrý den, dysplasie je nezhoubná změna v prsu, nejde tedy o nádor, popisují se tak změny struktury tkáně.
Bolesti prsů pulsující s cyklem jsou v důsledku hormonální nerovnováhy, bolesti závislé na pohybu či poloze souvisejí spíše s pohybovým aparátem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14919
Dobry den, pritelkyne si vsimla ze mam v pravym podpazi bulku.Jsem muz. Ja se v tom nevyznam, proto se chci zeptat na vas odborny nazor. Bulka neboli, jek kdyz ji samozrejme zmacnu tak lehce ano. Tchyne rikala ze to muzou byt nejeke ucpane uzline nebo tak neco. Dekuji za vas nazor a radu. Michal
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde skutečně o lymfatickou uzlinku. Pokud by nález přetrvával, zajděte ke svému praktickému lékaři a on případně zařídí další potřebná vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14918
Dobry den chcem sa opytat ked mam 30 rokov dve deti a 6 rokov dysplaznu zlazu na prsniku,je sanca ze sa mi ta zlaza zmensi(da do povodneho stavu)?A este sa chcem opytat ci prirodny liek Mastodynon kvapky pomahaju zmensit zlazu?Dakujem
Odpověď: Dobrý den, dysplasie patří do skupiny nezhoubných změn v prsu,/nejde o nádor/,jde o termín spíše popisný
v případě změn struktury tkáně. Doporučuji Vám pravidelné kontroly, tak, jak Vám bylo doporučeno.
Mastodynon je přírodní preparát, který může pomoci od bolestí prsů v důsledku hormonální nerovnováhy.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14917
Dobrý den, nevím jestli je vůbec možné abych v mém věku (16) onemocněla rakovinou prsu, ale nahmatala jsem si zvláštní bulku. Navíc jsem se dočetla, že při začátku menstruace před 12 rokem ( já začala menstruovat v 10 ) je větší pravděpodobnost onemocnění. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku by byla rakovina prsu spíše raritou, dosud jsou u tak mladé dívky toto onemocnění neviděla. Pro klid Vám doporučuji, zajděte si na vyšetření na některé ze screeningových center.
Můžete i bez žádanky, jako samoplátkyně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14916
Dobrý den, k lékaři se objednám, ale objednací lhůty jsou u nás hodně dlouhé, proto bych se chtěla zeptat na Váš názor. Uvědomila jsem si, že mám zhruba 11 měsíců vpáčenou levou bradavku. Při stimulaci vodou nebo rukou se sama vytáhne, ale pak se zase stáhne. Kojila jsem, několik let brala antikoncepci a nyní jsem v předčasném přechodu. Při pohmatu v prsu cítím malé hrbolky, jen jedna je asi cm podlouhlá. Mám důvod se obávat rakoviny? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, na základě toho, jak situaci popisujete,si nemyslím, že by šlo o něco vážnějšího. Pokud bradavku vybavíte,je to vždy dobrá známka. Na vyšetření se ale objednejte, na screeningových centrech by neměli mít dlouhé objednací doby, ženy s potížemi berou přednostně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14913
Dobrý den , přispívá VZP na mamografické vyšetření prsu ? Děkuji HS
Odpověď: Dobrý den, všechny zdravotní pojišťovny plně hradí preventivní vyšetření prsů ženám od 45ti let věku
v dvouletých intervalech. Ve Vašem případě se můžete objednat na některé ze screeningových center
jako samoplátkyně, tedy bez žádanky.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14912
DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT CO MŮŽE ZNAMENAT TATO SPRÁVA :
defigurace přetrvávají je naopak výraznější se sbíháním struktur.Jednoznačné známky malignity v UZ nenacházíme.Rovněž na MG snímcích v KK projekci nenacházíme jednoznačný korelát k defiguraci v ML projekci.
Kbpotvrzení brnignity nálezu doplníme MR.

mám strach zda nejde o rakovinu.Děkuji za odpověď B:K:
Odpověď: Dobrý den, tak to chce právě Váš lékař ozřejmit doplňujícím vyšetření formou MR. Ale ze zprávy vyplývá,
že pomýšlí spíše na benigní,nezhoubný ,nález.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14911
Dobrý den, asi před týdnem jsem si nahmatala malinkou zatvrdlinku na jizvě po operaci hlavní uzliny při rakovině prsu, operace proběhla již před rokem a půl a jsem po léčbě chemoterapií a ozařování cca 10 měsíců.Uzliny byly negativní. Jednalo se o stadium 1c bez metastáz ovšem triple negativní.Mám dotaz zda se může jednat o nádor? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, takto na dálku to nelze hodnotit, určitě se objednejte hned po Novém roce na kontrolní vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14910
Dakujem vam za odpoved.Este prikladam spravu od dr.Subj:prev.vyš.prsnikov zdurenie v HLQ 1.dx.,P-2x,RA:pozit.pre GIT.,precip.1.dx.HLQ,reg.lu:0,dg.:Z 01.4 N 60.2 jedna sa o dyspl.co znamenaju tie cisla?Este sa chcem opytat boli ma pri lopatke chrbtica moze z toho boliet prsnik?dakujem
Odpověď: Dobrý den, asi jste zprávu neopsala zcela přesně, ale čísla nejsou pro Vás vůbec důležitá.Nejdůležitější je,
že závěr je příznivý. Bolesti prsů velice často souvisejí s problémy pohybového aparátu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14909
Dobrý den,mám dotaz.Je normální čekat měsíc při podezřelém nálezu na biopsii?Kontrola proběhla 2.12.2014 a na výkon mám přijít 5.1.2015.A pak čekat asi dvanáct dní na výsledek.Paní primařka mi řekla,že došlo ke zhoršení a progresi.(mikrokalcifikací).To čekání a nejistota je zničující.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, na našem oddělení provádíme biopsii ihned a histologický rozbor máme do týdne.
Takže to normální není.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14908
Dobrý den,chci se zeptat,můžu sama přerušit léčbu Tamoxifenem.?Jsem po druhé operaci,druhou operaci mně prso odstranily.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, ne, o všem musí rozhodnout Váš onkolog.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14906
Dobry večer, dnes jsem u svého 13 leteho syna našla zdurele jedno prso. Vzhledem k tomu, ze jsou svátky a dětský lékař neordinuje, chtela jsem se zeptat co by to mohlo byt? Prs ho neboli, ani se nikde neuhodil....
Předem dekuji za odpověd Rohanova
Odpověď: Dobrý den, nebojte se, nic vážného to není, jde nejspíše o základ mléčné žlázy v důsledku hormonálních změn. Pro klid zajděte po Novém roce k dětskému lékaři.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14905
Dobrý den,při samovyšetřování prsu jsem si nahmatala na pravém prsu v horním zevním kvadrantu sploštělou měkou bulku,je mi 38 let a mám 2 dětičky,menšímu je 2 roky a 2 měsíce,může to být bulka o kojení?při zmáčknutí bradavky mi pořád vytéká bílá tekutina,ale už nekojím,kojila jsem jen 6 měsíců,moc děkuji za odpověď Jitka
Odpověď: Dobrý den, po Novém roce se objednejte raději na vyšetření, i když dle popisu si nemyslím, že jde o něco vážného. Sekrece z prsů může být hormonálního původu, bulka v pravém prsu nejspíše cysta či adenom.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14903
Dobry den uz dlouhou dobu mam v prsou bulku ale ted je vetsi asi tak 3 cm . Mam skoro 5ti letou holcicku a bojim se aby to nebyla rakovina. Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, rakovina prsu je ve Vašem věku vzácná, ale každopádně neodkládejte vyšetření ultrazvukem.
Můžete s doporučením praktika či gynekologa, nebo bez doporučení jako samoplátkyně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14902
Prosím o radu,mám kámošku,věk35,diag.zhoubné nádorky v prsu,zahájena chemoterapie,ale nepřestala konzumovat pivo a kouřit.jak jí vysvětlit,že je to špatný přístup a jak jí pomoci.podotýkám,že pije každý den.
Odpověď: Dobrý den, to je velmi obtížné.Na to ,že konzumace alkoholu a kouření škodí, v období léčby závažného
onemocnění zvláště, musí přijít sama. Vy ji v tom správném rozhodnutí můžete jen a jen podpořit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14898
Dobrý den.Je mi32/karcinom u babičky v 50 l./užívám HA/silný PS a vždy bolesti prsů před MS.Nemám hmatný nález ani vid.změny a přesto mne před poslední MS začala výrazněji bolet prsa,bradavky pálit a jsou"jako v ohni" a byly naběhlé uzliny.Tesně před MS silná fyzická zátěž na prsní svalstvo(mytí stropu:-))a následné nachlazení a infekce dýchacích cest.Je to již 14 dní,nachlazení pryč,ale úleva prsů moc ne.Je možné,že bolí z námahy a infekce?Může být zanět?Stačí sono po svátcích?
Odpověď: Dobrý večer, pokud bolest pulsuje s menstruačním cyklem, je výraznější v druhé polovině, je to spíše dobrá
známka. Souvislost s fyzickou námahou nemohu vyloučit. Pokud nebudete mít jasné známky zánětu,
stačí vyšetření po novém roce.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14897
Dobrý den, jsem rok po operaci levého prsu a ozařování. Poslední kontrola ultrazvukem byla v červnu a v pořádku s náznakem cysty v pravém prsu. Nyní mě pobolívá asi 14 dní v pravém prsu -na pohmat nic necítím a horké ho nemám.Mám citlivější bradavku. 20.1. jdu na mamograf a ultrazvuk. Mám být v klidu? Pochybuji, že by mě teď mezi svátky vzali na vyšetření.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, myslím, že plánovaná kontrola v termínu postačí. Užívejte si vánoce!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14895
Dobrý den, moje sestra onemocněla rakovinou prsu v 35 letech, gen BRCA vyšel negativní. Mě je 34 let, snažím se u sebezachovávat všechna pravidla prevence, provádím samovyšetření, chodím na ultrazvuk do prsní poradny. Má význam přestat brát hormonální antokoncepci (Jangee 0,3)? Zvyšuje hormonální antikoncepce riziko rakoviny prsu? Nějakou formu hormonílní antikoncepce beru již od 15 let. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, všechno co děláte pro zdraví svých prsů, je správné. Jako mamodiagnostici žádnou hormonální léčbu nevidíme rádi, pokud není nezbytně nutná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14891
Dobrý den,
je mi 28 let a již delší dobu mě nepravidelně pobolívá stále stejné místo v levém prsu. Několikrát se stalo, že bolest byla velice intenzivní (sice krátká-cca 1 minuta), až mi bylo zle a musela jsem se posadit. Po této bolesti jsem si druhý den na daném místě nahmatala velice citlivou bulku. Za dva dny však zmizela. Mám z toho vždy pocit, jak kdyby mi tam praskla žilka a vytvořila se sraženina. Mám raději navštívit svého gynekologa nebo se podle Vás o nic zvláštního nejedná?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, asi to nebude nic závažného, ale přesto Vám doporučuji, zajděte na vyšetření ultrazvukem,
pokud budete mít doporučení gynekologa či praktického lékaře je vyšetření hrazeno Vaší ZP. Můžete i jako samoplátkyně bez žádanky. Na těchto stránkách máte seznam akreditovaných center, která vyšetření prsů
provádějí.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14888
Dobrý den, 4 dny mě pobolívá pravé prso z vnější strany a někdy i na žebra.Pocitově to je jako pásový opar, který se mi před lety nevyrazil, pálí, mrazí.V prsu nic nehmatám.Na mamogr. jsem byla v červnu.Nyní mám od léta problém s páteří-vystřeluje mi bolest do pravé nohy až ke kotníku(v noci). Zjistila jsem, že bolest není, když spím na břiše, ale mám nadváhu a větší prsa, tak to není ideální.Bolest začla, když jsem se otáčela ráno v posteli.Nebolí to pořád-když si o prso zavadím rukou, zakašlu.Může to být od páteře? nebo si mám zajít na kontrolu? Děkuji VS
Odpověď: Dobrý den, dle toho, co popisujete, jde skutečně nejspíše o bolest přenesenou od pohybového ústrojí.
Bolesti páteře, krční, horní hrudní... se promítají do měkkých tkání hrudníku, takže i do prsů.
Pokud by jste měla sebemenší pochybnost ,na kontrolní vyšetření se raději objednejte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14886
Dobrý den,chci se zeptat,zda může z podezřelých mikrokalcifikací vzejít jiná léze než jen tumor in situ?Třeba fibroadenom,papilom atd.Mám na mysli při biopsii.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, to záleží na tom, jak moc podezřelé ty kalcifikace na snímku jsou. Ale samozřejmé je,
že důležitý je až výsledek histologický, který jistě může vyjít i jako benigní, nezhoubný.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14885
Dobrý večer,
moc děkuji za odpověď na můj dotaz č.14877.Paní dr. mi v 9/14 říkala to samé,pokud budu mít zase nějaké pochybnosti,že bych si mohla jako samoplátce zajít příští rok na mamograf a za další 2roky by už byl placený poj,ale že záleží na mně samozřejmě,že klidně mohu chodit i na sono,jak budu chtít a vše vysvětlila (to asi netušila,že budu tak aktivní ;-) a nechtěně si najdu další "problém".To zmiňované místečko najdu jen,když opravdu a důkladně hledám,kryje se to s žebry a svalem.Vím,že takto leze těžko soudit,ale můžu ještě poprosit o názor ,co by to mohlo být?Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, opravdu je to těžké posoudit, pokud Vás nemám možnost vyšetřit.
Ale stále si myslím, že to můžete řešit až po Novém roce. Vycházím z toho, že nedávné vyšetření bylo negativní.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14883
Dobry vecer,

Dufam, ze len zbytocne stresujem, no v lavom podpazi som si nahmatala malu bulku, ktora ori silnejsom dotyku boli. Pouzivala som rozne antiperspiranty a pouzivala som tiez Diclor, na nadmerne potenie.
Mam sa bat, ci ide pravdepoddbne len o zlazu? Viem, vravi sa , ze bador neboli, no nedami to.
Odpověď: Dobrý večer, pokud hmatáte bouličku v podpaží, jde spíše o citlivou lymfatickou uzlinu.
Doporučuji Vám, objednejte se pro klid na vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14880
Dobrý den, dnes jsem byla po půl roce na kontrole. Před půl rokem mě našli v pravém prsu ohraničené hypoechogenní ložisko 5mm. Bylo teď stejné, ale navíc mě našli i v levém prsu 6mm. Zase mám přijít ua půl roku. Mám se bát? Nejde to operativně odstranit?? Děkuji za radu DV
Odpověď: Dobrý den,pravděpodobně jde o nezávažný nález a lékař se chce jen ubezpečit,proto navrhl kontrolu.
Pokud není nález jednoznačný, je lépe odebrat vzorek z ložisek a postupovat dále dle výsledku histologie.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14879
Dobrý den,jsem po odstranění 1cm triple negat.duktálního nádoru,BRCA 1 pozit,SLU vpravo i vlevo negat.,jsem po AC chemoterapii.Mám oboustrannou mastektomii,budu čekat rok na rekonstrukci prsou.Dle onkoložky nemusím na ozařování,je to tak správně?Každý se diví,že nemusím na radioterapii...děkuji
Odpověď: Dobrý den,o léčbě rozhoduje Váš onkolog,pokud takto rozhodl,je to správné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14878
3.12. operace invaz. duktální ca M8500/32, gr. 3.Všechny lemy bez kalcifikací, sen. uzlina totéž. Estrog. recept. silně posit. ve 100%, progest. stř. positivní v 50%, HER2 negat., score 0., Ki67 30%.Mám revm. atritidu, momentálně bez léku, prodělaná hlub.žilní trombosa. Prosím o radu, jakou by jste navrhli další léčbu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,v tomto Vám poradit nemohu,o léčbě rozhoduje Váš onkolog.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14877
Dobrý den,
prosím o Vás názor.Během posledních cca 5 let jsem byla 4x na prevenci-sonu,obou prsů.Vždy s tím,že jsem si nahmatala tužší místečka-hrudky v levo,na pohmat,jako bych přejela přes "křečovou žílu".Závěr byl vždy stejný-bohatší žláza,hormonální změny a ta místečka nazývala p.dr. žlázkami.Sonograf.nález oboustranně v normě.Poslední sono bylo 9/14.Nyní jsem si nahmatala asi 5cm pod klíční kosti v levo něco na pohmat podobného,když prohmatávám v pravo,najdu možná!!! to samé,ale velmi miniaturní.Nejedná se dle Vás o něco závažného?Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku by bylo dobré již asi vyšetření mamografické. Pokud máte pochybnost,
zajděte na pracoviště,kde Vám vyšetření ultrazvukem dělali a poraďte se.
Více Vám asi takto na dálku nemohu poradit.Myslím ale,že vše počká po Novém roce.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14876
Dobrý den,
prosím co to znamená hypoechogenní area s akustickým stínem.
Moje máma (88) si teď donesla zápis z vyšetření mamogafie a sonografie, obě vyšetření že je 5-BIRADS pravděpodobně maligních. je objednána na CCB.
Můžete mi napsat, co znamená slovo hypoechogenní , area a BIRADS?
Děkuji.
M. Š.
Odpověď: Dobrý den,všechno Vám měl vysvětlit lékař,který vyšetření prováděl.Vaší mamince našli pravděpodobně zhoubný nádor v prsu,který se projevil jako okrsek s méně odrazy při vyšetření ultrazvukem.
Biopsie je nezbyná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14875
Dobry den. Jsem 4 mesice po porodu.Kojila jsem pouze mesic.Pred mesicem jsem byla na preventivnim UZ a vse bylo OK.Stava se mi,ze mam pocit,ze mi neco vyteka z bradavky,ale pri pohledu na prso ci na podprsenku nikde nic neni. Vytok z bradavek mam pouze po jejich zmacknuti a to z obou a bile barvy,jakoby zbytky mleka.Mam tento "pocit", ktery mam i presto, ze mi z bradavky samovolne nic nevyteka nejak resit?Dnes se mi take objevila jakasi mala cervena skvrnka na rozhrani dvorce prave u tohoto prsu.Trpim na ekzemy,tak vubec nevim, co delat.Mam jit na vysetreni znovu, kdyz jsem byla pred mesicem?
Odpověď: Dobrý den, pokud je výtok z bradavek tohoto typu,není příznakem závažnějšího onemocnění.
Alarmující je sekrece spontánní,z jednoho prsu,s příměsí krve.
Vyšetřujte se pravidelně po menstruaci, v rámci vyšetření lehce zmačkněte i obě bradavky.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14874
Dobrý den,je mi 21.let a nahmatala jsem si bulku v pravém prsu je pohyblivá a trochu bolestivá.Má před menstruací.Potřebovala bych poradit co mám dělat? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,vyčkejte po menstruaci,pokud bude nález trvat,zajděte na vyšetření ultrazvukem.
Ve Vašem věku předpokládám spíše cystuči fibroadenom,tedy nezhoubné útvary,můžete hmatat i nápadější okrsek žlázy.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14873
Dobry den. Uz pol roka kojim. Mlieko som mala este pred porodom. Bolo to moje prve tehotenstvo. Teraz ked je moj maly vacsi a vypije toho viac som si vsimla, ze po dokojeni mam hmatne rezistencie v oboch prsnikoch, asi zlazy. Su nerovnomerne, skor gulateho alebo elipsoviteho tvaru. Ked mam prsia naliate, nic hmatne nie je. Nemam bolesti, koza je bez zapalu alebo nerovnosti. Mozu to byt zlazy? Dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den,s největší pravděpodobností půjde o žlázu,kterou lépe hmatáte po kojení.
Pokud si nebudete jistá,objednejte se po Novém roce na vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14872
Dobrý den,jsem dva měsíce po augmentaci prsou a v levém prsu jsem si nahmatala bulku. Před augmentací jsem byla na sono prsou a bylo vše v pořádku. Myslíte si,že se mám něčeho obávat? Na kontrolu k doktorovi mám jít po Novém Roce. Prosím o radu co by to mohlo být,a jestli se mám něčeho obávat. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud jste byla na vyšetření před dvěma měsíci s negativním nálezem,asi nepůjde o nic vážného.Přesto kontrolní vyšetření doporučuji.Myslím.že stačí po Novém roce.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14870
Dobrý den, jsou prsa před možným vznikem nádoru "chráněna" v době těhotenství a kojení? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, ne to nejsou. Máte-li pochybnost, zajděte raději k lékaři.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14869
dobrý den chtěla bych se zeptat paní doktorka mi včera sdělila histologické výsledky pojmem intraduktální carcinoma in situ,poté mi však řekla že jde o polonádor,což nevím co znamená také mi neřekla zda jde o zhoubný nebo né prosím o odpověd děkuji
Odpověď: Dobrý den, paní doktorka Vás měla poučit, jde o nádorek v tom nejranějším stádiu.
Určitě Vám byl doporučen další postup. Prognosa je v tomto případě velmi dobrá.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14868
Dobrý den,v podpaží,na straně blíže k prsu,hmatám podlouhlý útvar(připodobnila bych ho k žíle),dle sono jde o fyziologický axilární výběžek žlázy,je opravdu možné si toto hmatat?Nikdy předtím jsem to nehmatala.Na druhé straně nic takového není.Prsa i uzliny jsou v pořádku.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, určitě je možné si vyhmatat nápadnější okrsek žlázy. Důležité je, vyšetřovat se vždy ve stejném období cyklu, nejlépe pátý až sedmý den po začátku menstruace. Pokud na ultrazvuku nic nenašli, věřte tomu,v případě změny zajděte na kontrolu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14867
Dobrý deň,
z prsníka mi bol odstránený nádor a výsledok biopsie je: hyalinizovaný perikanalikulárny fiboradenom....viem, že FiA je nezhubný nádor, ale tým dvom slovám pred ním nerozumiem. Mám sa obávať???
Odpověď: Dobrý den, obávat se vůbec nemusíte, jde o nezávažný, nezhoubný útvar, který histopatolog takto přesně popsal. Pro Vás je důležité, že vše je v pořádku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14865
Dobrý den, moje dcera (15 let) si nahmatala bulku v prsu. Jak bych měla nejlépe postupovat? Nejdřív zajít za gynekologem nebo přímo na nějaké mamografické oddělení? Může jít v tomto věku o nádor?
Odpověď: Dobrý den. V klidu vyčkejte po Vánocích a zajděte s ní k jejímu dětskému lékaři. Posoudí, jestli je nutno se objednat na UZ. Půjde nejspíše o mléčnou žlázu, vyvíjí se často nesouměrně...:)Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14864
Dobrý den, asi 14 mám pravou bradavku jakoby nateklou, tvrdší, ale nebolí, jen je citlivější a občas trochu svědí. Myslíte, že je to něco vážného? Děkuji H. S.
Odpověď: Dobrý večer. Myslím, že ne. Bylo by vhodnější to potvrdit vyšetřením u vašeho praktika či gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14863
Dobry den, muzete prosim vysvetlit co znamena tato zprava moji manzelky?
Pravidelny parechym, subareonalne bilat., zretelne loziskove zmeny v pravo citelne nejsou, vlevo hypoechogeni formace 16x19x12 zesileny kozni kryt, v obou axialach fysiol LU
Vysledek 4c birads

Jaka je prognoza? Manzelce je 60 let. Dekuji za Vas cas
Odpověď: Dobrý večer. Jde o podezření z patologické léze vlevo. Bude jistě následovat biopsie a histologický rozbor. Pak při positivní histologii se provedou další vyšetření, určí se stadium dle TNM klasifikace. A teprve na základě toho všeho se dá vyslovit prognóza. Půjde o statistický údaj.. Vyčkala bych nejprve výsledku histologie.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14862
dobrý den dnes mi dle histologického nálezu po vakuove biopsii bylo sděleno že mám itraduktální carcinoma in situ,GR.II-III ráda bych se vás zeptala co to znamená,bylo mi řečeno že následuje operace pak ozařování,chtěla bych vědět jestli je možnost prs odstranit celý nebo jen část a jeli nutna chemoterapie děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Rozsah operace si určí chirurg: dle velikosti prsu, rozsahu mikrokalcifikací, jimiž se pravděpodobně nález manifestoval. Pokud definitivní histologie bude stejná, tzn., že nebude v odebrané tkání prokázaná invazivní složka v tumorózní tkání, a bude dostatečně široký lem k okrajům resekované části , bude opravdu následovat pouze radioterapie. Rozsah onkologické léčby však určí klinik dle podrobného rozboru imunohistochemického.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14861
Dobrý den jsem 10 rok po amblaci obou prsů,jak často mam nárok na ultrazvuk nebo jen na vyšetření u mamologa? děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Pokud jste v pořádku, tak prevence je 1x za rok.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14860
Dobrý den, už třetí měsíc trpím na velké bolesti obou prs. Těhotná nejsem, antikoncepci jsem měnila naposled 3 roky zpět a nikdy mi nedělala problém a ve stresu také nejsem. Prsa mne bolí celý měsíc a bolest USTANE jakmile příjde menstruace. Po menstruaci se bolest opět vrátí. Nemůžu kvůli tomu pořádně spát a když si sundám podprsenku tak nevím jestli brečet štěstím nebo bolesti :-/ Doktor mě poslal na ultrazvuk. Nevíte o co by mohlo jít? Jestli je to pouze hormnony nebo něco jiného? Děkuji Tereza
Odpověď: Dobrý den. Jakýkoliv stres způsobí, že v nás ženách se zároveň povaří hormony, a to může vyvolat reakci mléčné žlázy či mít gynekologickou odezvu. Je to uzavřený kruh, pokud již bolest očekáváme. Protože minulý měsíc jsme jí přeci pociťovaly též. A ona tedy přijde a ještě třeba intenzivněji. Čili je to i o našem podvědomí. S tím úzce souvisí i přijetí ženství , zodpovědnosti za sebe a důvěry v sebe. Přijetí je proces a týká se dětí i rodičů. Předpokládám, že ultrazvukové vyšetření bude nebo je v pořádku. Asi by nebylo od věci vyšetřit váš hormonální profil z krve, pokud by váš gynekolog uznal za vhodné. Ev. vyšetření endokrinologické. Mohla byste zkusit Pupalku dvouletou tbl. , a vydržet 2,3 měs. v pravidelném užívání, než usoudíte, že nemá efekt:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14859
Dobrý den, prosím o Váš názor. Před 4 týdny mi paní doktorka vyndala Mirenu po 2,5letech pro potíže s akné. Týden po vyndání Mireny mě žačalo bolet pravé prso. Paní doktorka mi nasadila ATB Augmentin s tím, že po dobrání mám jít na sono prso. Výsledek : benigní (BI-RADS 2), TabárI, vpravo na č12 v povrchové vrstvě žlázy patrný hypochogenní okrsek s drobnými cystičkami vel 2 mm na ploše 18 X 7mm bez přímé známky malignity, v axile jen reaktivní drobné LU s akcentovaným lemem. Prso mě už nebolí ale pobolívá mě pravá paže a v podpaží. Prosím o Váš názor o co se může jednat. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Váš nález mamologický je v pořádku. Stává se, že se přenáší bolest až do celé HK z krční páteři, kde jsou patologické změny. je třeba upřít pozornost tímto směrem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14858
Dobry den,jiz nekolik tydnu me boli leve prso,dnes jsem byla na mamografii a lekarska zprava zni,oboustranne zbytkova zlaza s UZ prsu a axil bilat.Jak muzu bolest prsu lecit,dekuji G.N.
Odpověď: Dobrý den. Pokud máte tento nález v pořádku, a to dle popisu je. Je třeba se podívat po obtížích se zády. Často se bolest přenáší nervem inervujicím patřičnou část měkkých tkání i ve předu hrudníku při změnách na páteři nebo mezižebří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14856
dobrý den.píši vám ohledně své maminky.Maminka je už 13 let po ablataci pravého prsu.S čím ale začala mít problém pod prsy jako by na začátku žeber se jí začala oběvovat bolestivá boule která při nějakém pohybu jakoby vyleze a po chvilce se zas vstřebá.Maminka si stěžuje že ji to velmi boli a vždy když se jí ta boule opět ukáže, nesmí se hýbat až se zas stratí.nyní se jí to zvětšilo a má to pod oběma prsy.Prosím poradtě mi o jaké onemocnění by mohlo jít.Maminka se obává že metastázy,ale ty snad nebolí nebo ano.děkuji za odpověd.L.S Věk který zde uvádím je věk mé maminky na kterou se dotazuji.
Odpověď: Dobrý den. Metastázy by rozhodně nezmizely. Jinak platí odpověď profesora Jana Daneše z 30.9. 2012 V mezidobí vás musel vidět onkolog, jistě jste byly i na kontrolním MG vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14855
Dobry den.
Jiz nekolik mesicu vzdy treba jen dohormady tyden dva me poboliva v prsu ostra silna bolest vzdy leve prso pod bradavkou. Jiz rok nekojim sveho syna. Mam se obavat neceho a radsi si dojit k dr a kdyz uz k jake? Je mi 19let. Dekuju za odpoved
Odpověď: Dobrý den. pokud se s prsy děje něco vážného, nikdy to není jen někdy...ostrá bolest by mohla být způsobena spíše vašim kosterním aparátem- blokované žebro ap..Konzultujte svého prakt. lékaře. V čase je možno se objednat na preventivní Uz vyšetření dle spád. akreditovaného centra, seznam naleznete rovněž na stránkách mamo. cz.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14854
Moc děkuji za rychlou odpověď týkající se papilomu. Bohužel mi jej zatím potvrdili pouze na ultrazvuku. Cca za 6 měsíců půjdu na utrazvuk
znovu. Mám z toho tedy něco vyvozovat? Bylo by k věci navštívit ještě jinde ultrazvuk např. za 2-3 měsíce? Mám trochu obavy čekat půl roku...Předem mockrát děkuji..
Odpověď: Dobrý den. Konzultovat jiné pracoviště jistě máte právo. Měla byste si vyšetření ale hradit. Předpokládám, že na prvním vyšetření jste byla vyšetřena na pojišťovnu s doporučením od svého praktického lékaře či gynekologa. Druhou možností je vrátit se na první pracoviště a vyjádřit svoji nejistotu. Třetí možností je zůstat v důvěře, vyšetřovat se a jít na kontrolu na doporučený interval.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14853
Dobrý den, nedávno mi našli papilom v prsu, přilehlý k cystě ( papilom
5x3x2x mm ), mám se začít strachovat, mám malé dítě, proto se obávám..
na kontrolu se mám dostavit za 6 měsíců. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jestli je ložisko ověřeno histologicky pomocí biopsie, není třeba se strachovat. Pouze si místo jemně čas od času vyšetřujte a sledujte, jestli nedošlo ke změně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14851
Dobry den,mam na persu v bradavce bili malu boulicku,co to zna
mena?
Odpověď: Dobrý den. Jde nejspíše o nahromaděný maz na konci vývodu mazové žlázky. Nic nebezpečného:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14850
Dobrý den,
diagnoza rakovinu prsu,po chemoterapiích, zhruba za měsíc bude provedena záchovná operace prsu, pak ozařování. Předpokládala jsem, že hormonální léčba bude po ozařování. Jaký důvod může mít lékař k tomu, aby hormonální léčba byla nasazena před operaci?
Před objevením rakoviny prsu jsem brala preveru, na udržení menstruace, gynekoložka konstatovala, že nemám známky přechodu, přestože jsem už nemenstruovala. Druhý dotaz: Kdyby bylo provedeno odstranění vaječníků a dělohy , nemusela bych se podrobovat hormonální léčbě?MM
Odpověď: Dobrý den. Hormonální léčba je další léčebná modalita. Ne všechny nemocné mají štěstí, že jsou buňky tumoru na hormony citlivé. A nebo se používají u mladších žen k potlačení hormonální aktivity vaječníků , což je součástí léčby, místo odstranění vaječníků. Oboje je správné. A tak jako ve válce, i v léčbě je třeba použít v dnešní době již individuální strategie a taktiky ve volbě a skladbě léčebných modalit. A to dle imunohistochemického rozboru nádoru vzorku, celkového vyšetření a stavu ženy. Požádejte svého onkologa o vysvětlení, proč u vás tak, a ne onak. Snad to zklidní vaše pochybnosti. A nebo, dejte průběhu léčby důvěru a sobě též, je to oboje nepřekročitelné pro úspěch vašeho uzdravení. Jde " jenom " o to, rozhodnout se. Zvládnete to ! A ještě jednu důležitou věc sama pro sebe udělejte, jestli chcete, zamyslete se , proč máte natolik oslabenou imunitu, že jste onemocněla. Nemoc je příležitost...donutí nás zastavit se v chvatu života a vzít na vědomí sama sebe.Udělejte nyní pro sebe vše, co děláte pro druhé, ve stejné míře. ..laskavost k sobě, pochopení, pohlazení, objetí, radost ze všeho, co jste dokázala. Nebojte si prožít v souvislosti s tím emoce. Je to úlevné a očistné. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14849
doplnenie k BI RADS 4C.Nález som si sama ani nevšimla, až na sone, kde ma prekvapila jeho veľkosť(2x1,5 cm).v oktobri som bola na RTG hrudníka kvôli zlomenine rebra..mohol sa ten útvar vplyvom toho zväčšiť?celý nález znie:glandulárna štruktúra, na rozhraní MQQ nehomogénne neostro konturované ložisko prevažne hypoechogénneho charakteru, bez jednoznačnej patologickej vaskularizácie, axilla bez zväčšených LU...ĎAKUJEM VEľMI PEKNE ZA ODPOVED
Odpověď: Dobrý den. Každá situace vedoucí ke stresu má dopad na naší imunitu a může se projevit negativním dopadem na naše tělo, naše zdraví. Jde naštěstí většinou o stres chronický. Úraz je stres akutní, přesto nepřímo ukazuje na něco, co není v pořádku na úrovni podvědomí, vědomí. Ale to je jiná kapitola. Vyčkejte v klidu biopsie, ev. mamografie. A nestahujte kalhoty před brodem! :) Zdravím z Čech.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14848
dobrý den,mám rakovinu prsuDCIS3,co to znamená.Dekuji Tamara
Odpověď: DCIS je označení pro nádorové onemocnění, kde buňky nepřekročily hranici basální membrány. je to tedy určité předstádium invazivního onemocnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14847
Dotaz 14845. Pani doktorko moc dekuji za rychle zodpovezeni meho dotazu. Muj dotaz bych jeste rozsirila. Na ultrazvuku jsem byla a k nalezu mi pouze rekli, ze se jim to nezda a chteji mi udelat hned pristi tyden mamografii a punkci. Muj dotaz tedy zni? Je jiz na ultrazvuku rozpoznatelna mlecna cysta? Je mozne podstoupit mamografii kdyz stale kojim? Je tento postup bezny? Mohu po mamografii a punkci kojit? Co mohu ocekavat? Predem vam moc dekuji. Monika Slavikova
Odpověď: Dobrý den. Pokud na UZ vyslovili toto podezření, mají k tomu jistě pádný důvod. Nezbývá, než podstoupit , ve vašem zájmu, doporučovaná vyšetření A vyčkat výsledku. Kojit následně můžete bez obav, rozhodně z druhého prsu ihned. Budete jistě poučena.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14846
Dobrý den. v utorok (9.12.2014) mi na sone našli útvAR, ktorý lekár označil BI RADS 4C..MôJ gynekológ mi dal kontakt na mama centrum, kde som sa mala objednať na konziliárne vyšetrenie..objednali ma však až 7.1.2015..Vyhľadala som si diagnózu BI RADS 4C a vystrašila ma vysoká, 95% pravdepodobnosť na malígny nález..prosím Vás , aká je pravdepodobnosť, že by sa mohla moja diagnóza po vykonaní biopsie zmeniť na priaznivejšiu? Je podľa Vás v poriadku, že mám čakať skoro mesiac na to vyšetrenie? Mám 25 rokov, nemám deti a 5 rokov som užívala HA..za skorú odpoved dakujem!!!
Odpověď: Dobrý den. Váš věk, a to, že jste zatím byla vyšetřena pouze sonograficky , dává naději, že nakonec histologický výsledek bude pro vás příznivější. Jedna benigní- nezhoubná jednotka granulomatózní mastitis , má na ultrazvuku obraz imitující nádorový, a vidím ho t.č. relativně u mladých děvčat často. Jak dlouho nález v prsu máte, jak dlouho o něm víte? Bohužel, svátky prodlužují interval vyšetření všude.Navíc oddělenost ultrazvukového a mamografického centra, je i z tohoto důvodu, nepraktické. Zkuste se obrátit na jiné, třeba i vzdálenější pracoviště, např. v nemocnici.má-li to tak být, dostanete dsřívější termín.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14845
Dobry den. Mam rocni dcerku, kterou stale pomerne hodne kojim. Asi dva az tri mesice pozoruji zatvrdlinu, asi bulku,v pravem prsu pod dvorcem, ktera se nehybe. Je ale opravdu tvrda. Nevenovala jsem tomu příliš pozornost, nebot kojím a myslela jsem si, ze to s tim souvisi. V poslednich dnech mám v tom miste neprijemny pocit, možná tlak. Neda se to vsak nazvat bolesti. Prso je jinak na pohled beze zmen, bez zarudnuti a bez teplot. Cítím se celkove zdrava.Kojeni probiha normalne. Muzete mi prosim sdělit vas nazor o co by mohlo jit? Moc vam dekuji. S pozdravem. Monika Slavikova
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že by to mohla být mléčná cysta....stává se to. Když je uložena těsně podkožně je dobře hmatná. V klidu se objednejte na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14843
Mam 10ti letou dceru.Uz asi 4 dny ji poboliva bradavka na pravem prsu. Dnes jsem ji kolem ni nahmatala tvrdou boulicku o prumeru asi 2 cm. Je to uz zacatek dospivani? Mam s ni jit k lekari? Dekuji. H. B.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně ano. Ulevit by jí mohla "maska", obkládek tvarohem. Dejte tomu čas. Můžete pro svoji jistotu kontaktovat lékaře své holčičky a konzultovat ho. Uváží nutnost provedení vyšetření uktrazvukem..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14840
Dobrý den
Chtěla jsem se Vás zeptat asi před 6 roky jsem byla, na operaci odstranit nezhoubnou bulku.
Je to týden co jesm jsi tam nahmatala něco a mám to prso zvětšené.
Co mám dělat může to být Rakovina
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nezbude, než se objednat na kontrolní vyšetření. Žádanku dostanete u prakt. lékaře nebo gynekologa. Bez vyšetření se nemohu o povaze nálezu, bohužel, vyjádřit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14839
Dobrý den,
dnes jsem zjistila, že mi po silném zmáčknutí obou bradavek z prsů vyteče několik kapiček bílé husté tekutiny. Menstruaci mám pravidelnou, těhotná nejsem, HA neužívám. Zhruba v květnu 2014 jsem ukončila kojení. Je to prosím něco běžného?
Děkuji za odpověď, Renata.
Odpověď: Dobrý den. Určitě. Buďte opatrná, žádné hrubé násilí , mohla byste se zranit a v sekretu, který je přirozený, se pak objeví krev:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14838
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně tekutiny která vytéká z prsou. Je mi 23 let a už tak 3 roky když mě to napadne, tak když si začnu mačkat bradavky, tak mi z nich teče bílá tekutina lehce nažloutlá či čirá, nikdy to není samovolně, ovšem naposledy když jsem si tak 2x tuto tekutinu vymačkávala mi z pravého prsu netekla tato světlá tekutina ale spíše taková hnědá, chtěla bych se zeptat jestli je to normální, nebo se mám raději obrátit na nějákého doktora? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Sekret ve stopovém množství je věcí přirozenou. Nejbohatší je před menses. Pokud dochází k stimulaci bradavky, může se jeho množství zvýšit. Navíc při manipulaci s bradavkou, může dojít k vnitřnímu zranění a sekret může být zbarven rozkladovými produkty krevního barviva. Dle vašeho popisu jde o nález, který není podezřelý.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14837
Dobrý den paní primářko, prosím nakolik validní jsou výsledky onkomarkerů CA 15-3 a CEA při potvrzeném karcinomu prsu, vzhledem k věku u maminky bez chirurgického odstranění, pouze při paliativní roční terapii anastrozolem? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Nemám praktické zkušenosti, nejsem klinik.Bude vhodnější konzultovat onkologa. Mohu soudit pouze nepřímo. Onkomarkery se používají k monitoringu onemocnění. Taktéž ke sledování po léčbě. V případě zvýšení hodnot markerů k nám ženy na kontrolu přicházejí dříve, než v plánovaný interval. Totéž se týká i sledování při hormonoterapii. Pokud se hladina mění ve smyslu plus, je nutno vyloučit aktivitu onemocnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14836
Co znamená redukovaná fibrosně změněná žláza u prsou
Odpověď: Dobrý den. Je to popis odpovídající nálezu, který není podezřelý. Fibrózně znamená bohatá vazivem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14835
Paní primářko děkuji za upřímnou odpověd´,jsem naštěstí velká optimistka a všechno beru s nadhledem,i když se přiznám že občas nějaká slzička ukápne,ale to je asi normální.Vím co mě čeká a nejsem na to sama,mám skvělého přítele už 7 let a moc mě podporuje,taky 2 syny,i když jsou daleko,kolegyně,maminku..Přeji hodně štěstí ve vaší práci!M.H.
Odpověď: Moc děkuji. Já vám přeji životní sílu. Ten hrbol, který vás čeká musíte vylézt sama za sebe, ale když budete mít někoho po boku , kdo poleze s vámi ( ne za vás), je to o to "jednodušší". Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14834
Dobrý den,prosím o vysvětlení histologie-inv.lob.Ca,okraje volné,mts v SNB,HER2 zatím nedodáno.Jsem 14 dní po mastektomii pr.prsu.DĚKUJI ZA ODPOVĚD´.
Odpověď: Vážená paní. Karty jsou rozdány a já předpokládám, že jste byla svým operatérem či onkologem na vizitě, kterou jste měla před operací projít, informována. Výsledky nejsou ještě kompletní, a proto moje úvahy jsou bezpředmětné. Myslím, že by bylo důležité pro hladký průběh léčby, aby jste vložila důvěru do rukou medicíny a pak také hlavně sobě. Určitě to zvládnete. Neméně důležité je zhodnotit, proč máte oslabenou imunitu natolik, že jste onemocněla. Málokdy se umíme podívat na svůj příběh z nadhledu, objektivně sami. Já důvěřuji v tomto směru kineziologii.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14833
Omlouvám se za špatně formulovaný dotaz. Poukaz na vyšetření vystaven 26.11.2014 důvod: drobná 1,5cm resistence pro prsu v ZHK.Na ultrazvuk jsem objednaná na 16.1.2015. K lékaři na konzultaci 21.1.2015.
Proto usuzuji z délky čekání na vyšetření, že to nic není.V rodině žádná rakovina a antikoncepci jsem nikdy nebrala.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Děkuji. Ale na moji odpovědi to nemění nic.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14832
Dobrý den,v LHK mám tvrdou asi 1,5cm velkou bulku,občas mám pocit zduření v oblasti bulky.V listopadu jsem byla u lékaře a na leden jsem objednaná na ultrzvuk, mohu z doby čekání na vyšetření,usuzovat,že je to
jen cysta. Je mi 41 a má dvě plnoleté děti.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Jestliže nález máte na LHK - levé horní končetině, může jít o cystu v úponu svalu, ale i jinou příčinu. Jestli změnu máte v prsu, je možné, že jde o cystu, ale bez ultrazvukového vyšetření není nález možno potvrdit či zjistit jinou příčinu. Z délky čekání na vyšetření jistě nemůžeme soudit , že jde o pouhou cystu. Upozornila jste při objednávce, že máte v prsu bouličku? Zdá se mi nepravděpodobné, že by vás objednali s tímto intervalem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14831
Dobrý den,

už je to cca 1 měsíc co mam červený flek na prsu, jelikož trpím různými vyrážkami, tak mě to nějak nepřekvapilo, ale minule jsem narazila na stránky o samovyšetření prsu, že i tento červený flek by mohl být předzvěst dost špatné zprávy, na pohmat nic necítím, přijde mi vše stejné jako na druhém prsu. Je možné,že je to opravdu nějaký nádor?
Odpověď: Dobrý večer. Dle vašeho popisu je to málo pravděpodobné. Pokud se jedná o vážné podezření, nikdy nezůstane pouze u jednoho příznaku, tzn. např. pokud je na prsu erytém-začervenání, je přítomný i otok kůže a podkoží bez zvýšené teploty místa. Oblast postupně může vypadat jako kůra pomeranče. Nicméně, je přesto potřebné projít vyšetřením specialisty.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14829
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť, aby ste nezverejnili moju otázku a odpoveď na ňu. Ďakujem.

Prosím Vás o vysvetlenie nálezu:
Prsné žľazy obojstranne s oneskorenou involúciou, vpravo ložiskové zmeny nepozorovať, vývody bez dilatácie. Vľavo v okrajovej časti HLQ v hĺbke 25mm nepresne ohraničené nehomogénne hypoechogénne ložisko veľ. 18x16mm, s následnou akustickou stopou. Vývody vľavo retroareolárne rozšírené s lumenom širky do 4mm. Axily bez LAP. Záver: Ložisko v HLQ ľavého prsníka, v USG obraze v.s. malígneho charakteru - nutná CCB. Retroareolárne duktektázie vľavo.
Odpověď: Dobrý den. V levém prsu máte podezřelé ložisko, proto je třeba doplnit biopsii. Bohužel, na výsledek si budete muset počkat. Trvá zhruba týden.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14828
prosím o vysvětlení toho co znamená : Heterodenzní prsy typu Tábár III. s asymetrickým stínem v horních kvadr. vlevo do 5 mm - nejde o patologii. BI RADS 2 benigní nález. Děkuji J.
Odpověď: Dobrý den. Nález je bez podezřelých změn. Drobná změna benigního - nezhoubného charakteru.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14827
prosím o zhodnocení nálezu .UZpravé prsu:žlázový typ mléčné žlázy,v DQcv místně zaruznutí zesílená vrstva s pruhovitou hypoechogenitou 12c1mm,jinak bez ložiskových patologických změn a lymfadenopatie. závěr infiltrace v pravém prsu v.s.zánětlivá. děkuji A.K.
Odpověď: Dobrý den. Klinicky máte pravděpodobně zánětlivé projevy v oblasti pravého prsu v dolních kvadrantech. Tomu odpovídá i popis. Předpokládám, že jste domluvena o dalším postupu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky