MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244


Dotaz č. 20579
Dobrý den,
léčím se na rakovinu prsu. Za sebou mám chirurgické odstranění nádoru, 4x chemoterapii a příští týden dokončím ozařování. Zároveň již měsíc užívám hormonální přípravek Tamoxifen.
jaká následná vyšetření budou následovat k zjištění aktuálního stavu?
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

nevím, o jaký zhoubný typ nádoru se jednalo.
Po ukončení léčby bude dále sledována na onkologii, tzn. pravidelné laboratorní vyšetření včetně onkomarkerů, také Vás jednou ročně alespoň po dobu prvních 5 let po léčbě odešle onkolog na mamografické event ultrazvukové vyšetření prsů.
Může Vás odeslat rovněž na další vyšetření, př. ultrazvuk břicha, apod, ale to závisí na konkrétní situaci, typu a pokročilosti Vašeho nádoru, na laboratorních odběrech..apod

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20578
Dobry den pani doktorka. Chodim kazdy rok na sono prsnikov. Posledne pred mesiacom, vsetko ok, dva nemenne FA. Citala som na internete, ze po stlaceni prsnika moze vytekat sekret. Vraj dolezite je aby nevytekal samovolne alebo nemal primes krvi. Ja takyto sekret nemam, ale uz asi od 18 rokov sa mi obcas objavi na bradavkach akoby taka mala zaschnuta tekutinka. Biela, alebo slabucko zlta. Prsia ale nemackam, teda sa to tam objavi same od seba. Nevadi to? Uzivam hak YAz.Dakujem krasne
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o malou hormonálně podmíněnou sekreci, která se vyskytovat může a neznamená nic špatného. Může ale také nemusí se objevit v souvislosti s užíváním HAK.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20577
dobrý den, byla jsem na exstirpaci FA-dx histologie: v rozsahu vyšetřovaných řezů dominuje fibroskleróza
adenóza, sklerozující adenóza,místy adenóza z tupých vývodů adenosis. morfologic. struktury fibroadenomu v rozsahu vyšet.neprokazujeme.
pan doktor mi řekl, že je vše v pořádku a za 3 měsíce na kontrolu ale nejsem si jistá že je vše v pořádku nevím co to pro mě znamená,jsem hledala na internetu a dočetla sem se že se to vrací nebo z toho může být zhoubný nador, mohla bych poprosit a lajcké vysvětlení, doachazelo mi to až doma.
předem mockrát děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

Vaše histologie z exstirpace útvaru v prsu - fibroskleróza, adenóza, sklerozující adenóza,místy adenóza z tupých vývodů adenosis - je naprosto nezhoubná, bez zvýšeného rizika pro vznik rakoviny prsu.
V tomto případě bychom ani nedoporučovali ultrazvukovou kontrolu, nejdříve za rok. Ve Vašem případě je vhodné samovyšetření prsů jednou za měsíc a pokud by jste si nahmatala cokoliv, co v prsu nebývá, tak je vhodné zajít na ultrazvukové vyšetření. Skutečně se nemusíte ničeho obávat.



s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20576
Dobrý den, byla jsem po 3 letech na kontrolní mammografii.Do kabinky mě zvali ještě jednou a dělali na mammografu ještě jeden snímek.Závěr zní : normální nález, v porovnání s předchozí dokumentací bez podstatných změn,nově drobná denzita v CC projekci u baze vlevo.Tato bude zkontrolována snímkem v CC projekci za 5 měsíců. Prosím o vysvětlení, co je denzita a o co se v mém případě jedná.A co je CC projekce?
Mockrát děkuji předem za Vaši laskavou odpověď.V.K.
Odpověď: Dobrý den,

na mamografii nalezli drobný stín (denzitu), provedli ještě doplňující snímek se závěrem: normální nález. Nejednalo se tedy o nový útvar, ale o rozšíření žlázy nebo vazivové tkáně v prsu, které je normální. Lékař Vás pozval ještě na časnou kontrolu za 5 měsíců, pokud by byl nález podezřelý a nevypadal by příznivě, indikoval by lékař biopsii. Můžete být klidná.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20575
Dobrý den, byla jsem na ultrazvuku prsu. Nález zni.
Oboustranně ve všech Q souvislá vrstva echogenni žlázy. Vpravo v HZQ lépe v poloze na boku patrná dorzalne uložená dobře ohraničena hypoechogenita 6*4mm, benigniho vzhledu, vs. Fa.
Vlevo bez loziskovych změn. Dukty bez dilatace, kůže nerozsirena, v axilach zvyklé, nezvetsene uzliny BI RADS 3
Závěr- vpravo sups.benignita typu FA, ale doporučuji kontrolní Už za 6 měsíců.
Není, to prosím dlouho? Nemůže se z toho vyklubat maligní nádor? Moc děkuji H. N.
Odpověď: Dobrý den,

6 měsíců v tomto případě není určitě dlouho. Nález v pravém prsu dle popisu odpovídá nezhoubné lézi, fibroadenomu, kontrolovat se takový nález ani nemusí, vyšetření za 6 měsíců je opravdu jen pro jistotu - Vaši a taky lékaře.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20574
Dobrý deň,uz niekolko mesiacov ma pobolieva bradavka.Nic nehmatam.Nie celý cuklus,napr.teraz pred menzesom a pár dni po.Obcas mám pocit mokra,ale bradavka je suchá.Výtok po stlačení biely alebo priesvitny (nekojim od 8/2018),na sono idem 5/2019.Obcas ma ten prsnik aj bolí,ale asi od chrbtice,lebo na ľavej ruke nosím syna,pripada mi to ako prsny sval.Môže ísť o niečo vazne?ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

nemyslím si, že se jedná o něco závažného. Bílá nebo čirá sekrece po kompresi je normální. Podezřelé změny na bradavce nemáte. Bolesti bradavky a celého prsu mohou být od páteře, ale u Vás jsou vázané na cyklus, takže nejspíše budou hormonální povahy. Vyčkejte na ultrazvuk, ale můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20573
Dobry den, pred MS me na dotyk poboliva leve prso, na dotyk si i nahmatam bulku, po MS ale vse zmizi. Posledni dva mesice vetsi zpozdeni MS, nez je obvykle, minule o 13 dni, predminule po 8 dni pozdeji. Chci se zeptat, mam se bat a mam se radeji objednat na UZ vysetreni prsu? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den,

pokud pohmatový nález (bulka) po menstruaci vymizí, nejedná se o nic závažného. Příčinou bude rozšíření prsní žlázy obvyklé v druhé polovině menstruačního cyklu, příčinou mohou být i hormonální výkyvy spojené s nepravidelnou menstruací. Pokud by bulka po menses nevymizela, tak se na ultrazvukové vyšetření objednejte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20572
Dobrý den.

Na pravém prsu u bradavky jsem si nahmatala cosi navíc oproti levému prsu. Nevím, zda při doporučení od gynekologa, bude vyšetření hrazeno pojišťovnou,i když mi nebylo ještě 40. Nebo si ho pro svůj věk musím i tak hradit sama.

Děkuji předem za Vaši odpověď a přeji příjemný den.
Pavlína Pourová
Odpověď: Dobrý den,

pokud máte žádanku od Vašeho gynekologa, je vyšetření plně hrazeno zdravotní pojišťovnou. V případě, že máte závažné potíže, př. podezřelou hmatnou bulku, máte na žádanku nárok bez ohledu na věk.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20571
Dobrý den,je mi 41 let -mmoje maminka po 40 rakovina..již 15let v pořádku.Byla jsem na mamografii i doplňkově ultrazvuk a jedno prso se paní dokt.nezdálo při ultrazvuku,řekla ať raěji přijdu už za rok.Paradoksně jsem si ten večer nahmatala ze strany prsu bulku-větší korálek.Mám to znova řešit?Děkuji Petra
Odpověď: Dobrý den,

nevím, co se lékařce nezdálo, zřejmě to nebylo nic závažného, když doporučila vyšetření po roce. Myslím, že malá bulka, kterou jste si nahmatala, odpovídá nejspíše jen žláze, pokud by to byl útvar, lékařka by Vás informovala, viděla by jej na mamografii nebo na ultrazvuku. Pokud máte u sebe nález, podívejte se do popisu a hlavně do závěru vyšetření. Drobnou bulku doporučuji odsledovat si samovyšetřením a teprve pokud by se Vám zdálo, že se zvětšuje, zajděte k lékaři.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20570
Dobrý den, v červnu 2018 jsem byla v 35tt na ultrazvuku kvůli bulce v podpaží, z následné biopsie zjištěn laktační adenom. Porod v srpnu 2018, kojila jsem pouze měsíc. Nyní se chystám na kontrolu a nevím, zda se objednat na ultrazvuk nebo už mamograf, v červnu mi bude 40 let. Ovšem adenom je v podpaží, což je asi ĺépe vidět na ultrazvuku. Můžete mi prosím poradit? Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,

ve 40 letech je vhodné absolvovat první mamografii, ale můžete ji mít klidně i později po 40. roce. V případě, že je útvar v podpaží a není patrný na mamografii, je vhodné upozornit při snímkování na tento fakt personál a ev Vám lékař může doplnit po mamografii i ultrazvukové vyšetření. Laktační adenomy ale mohou i zcela vymizet, vyskytují se v období kojení.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20569
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Našla jsem si mezi prsy u hrudní kosti, spíše blíže k levému prsu bulku,která je veliká asi jako hrášek a při pohmatu bolí. V lednu jsem byla na sonu prsu již s negativním výsledkem. Mohlo by se za tak krátkou dobu ukázat něco špatného? Mám z těch prsou hrozný strach a mám pocit,že hmatám pořád něco.

Moc děkuju za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nemyslím si, že se jedná o závažný nález. Je zapotřebí provádět samovyšetření prsů pravidelně jednou za měsíc, nejlépe po ukončení menses. Pokud je cyklus nepravidelný nebo není vůbec, tak se doporučuje vybrat si jeden stále stejný den v měsíci. Žláza se během cyklu zejména u mladých žen mění a proto je nutné dodržovat stejnou dobu pro samovyšetření prsů. Útvar velký jako hrášek se od ledna může samozřejmě objevit nově, může to být ale jen drobná cysta nebo rozšířená žláza. Pokud by se útvar zvětšoval a nebo by jste chtěla mít naprostou jistotu, že se jedná o nezhoubný nález, budete muset zajít na ultrazvukové vyšetření, ev se před tím poradit s Vaším gynekologem.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20568
dobry den da se rakovinu lymfatickych uzlin lecit jen biologickou lecbou, kdyz je podchycena brzo?
Odpověď: Dobrý den,

toto je poradna pro onemocnění prsů. Pokud se jedná o izolovanou rakovinu mízních uzlin bez souvislosti s rakovinou prsu, bylo by vhodné se obrátit na jiného odborníka, na hematoonkologa nejspíše.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20567
Objevila se mi zarudla a bolestivý boule na prsu. Přes noc. Nevím co dělat. Mám strach jít k lékaři.
Odpověď: Dobrý den,

k lékaři určitě běžte, pokud je boule zarudlá, může se jednat o zánět prsu a je někdy nutné užít antibiotika. To posoudí lékař, nejspíše Váš gynekolog, který Vás může odeslat i na vyšetření prsů, mamografické nebo ultrazvukové.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20566
dobrý den,chci se zeptat,zda-li lékař dokáže při ultrazvuku rozeznat folikul od cysty?
Odpověď: Dobrý den,

zřejmě jste byla na gynekologickém vyšetření a lékař při ultrazvuku našel na vaječníku cystický útvar. Odlišit normální folikul od prosté cysty je někdy obtížné a děje se tak v některých případech pouze na základě velikosti cystického útvaru. Folikul je obvykle do 20 maxim 25 mm.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20565
Prosím o radu ohledně stavu po operaci CA prsu. Bylo sděleno, že zpráva od patologa není jednoznačná a chirurg si musí vyžádat konzultaci: Dobře diferencovaný CA ml. žlázy NST 8 mm v největší velikosti, bez lymfovask. propagace či perineurálního šíření, bez metastázy do lymf. uzlin vč. sentinelové. Tumor v 1 řezu zasahuje do resekčního okraje značeného tuší. Dukt. CA grade 1 Not. klas. 4(2+1+1). Dle chirurga pokud tumor zasahuje do res. okraje bude nutná re-resekce. Je prosím možné problém podrobněji konzultovat ve Vaší poradně?
Odpověď: Dobrý den,

Váš nádor je malý a biologicky neagresívní, s velmi dobrou prognózou. Bohužel se stalo, že zasahuje do resekčního okraje a v tomto případě je nutné, aby chirurg provedl ještě jednu operaci, kdy odejme z prsu zbytek nádoru, který by mohl ještě v prsu zůstat. Stane se to čas od času i těm nejlepším prsním chirurgům, prostě nádor při operaci není v celém rozsahu patrný. Takže ve Vašem případě je opravdu nutné podstoupit ještě jednu malou operaci (re- resekci).

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20564
Dobrý den paní doktorko, mám prosím dotaz. Měla jsem v levém prsu tumor TNBC T2N0M0. Měla jsem celkem 16chemo a pak operaci s okamžitou rekonstrukci diep lalokem, teď v dubnu to bude rok. Nyní v rekonstruovanem prsu cítím kousek od jizvy bulku, ale jen v jedné poloze, když ruku zvednu, tak bulka zmizí. Na UTZ jsem objednána ale až za 14 dni. Bulku cítím tak cca dva měsíce. Zhubla jsem totiž 6kg, ale cíleně. Pooperační histologie skončila kompletní regresi a sentinelove uzliny byly ciste. Onkomarkery mám v normě. Myslíte, ze by se mohlo jednat o recidivu??? Moc dekuji za odpověď. Dominika.
Odpověď: Dobrý den,

myslím si, že se nejspíše jedná jen o pooperační změny, jsou časté po rekonstrukci prsu. Nezbývá ale než vyčkat na výsledek ultrazvukového vyšetření event mamografie, pokud bude potřeba ji doplnit. Nález může souviset i s Vaším úbytkem váhy, tuková tkáň dokáže zaobalit žlázu i event. vazivové změny po operaci, je možné, že jste si před zhubnutím nález nenahmatala.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20563
Dobrý den , byla jsem na USG prsou a paní doktorka mi napsala do zprávy.." změny podezřelé z malignity ve žláze nedif axily bpn. Chtěla jsem se zeptat co to znamená? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

znamená to, že Váš nález je zcela v pořádku, bez nálezu rakoviny v prsech a v podpaží bez nálezu zvětšených mízních uzlin (tj. axily bpn). Můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20562
Dobrý den paní doktorko, nahmatala jsem si bulku v pravém prsu, jsem objednaná na biopsii, ve zprávě stojí: ložiskový stín prům. kolem 13mm, žláza jinak bez ložiskové patologie a bez MK, nelze vyloučit malignitu. Prosím o české vysvětlení a co po biopsii bude nadcházet. Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den,

lékař na základě nálezu na zobrazovacích metodách (ultrazvuku a nejspíše i mamografii) doporučil biopsii bulky, kterou si hmatáte. Teď je nutné absolvovat biopsii, která je nebolestivá a rychlá, spočívá v odebrání asi 3 vzorků tkáně, které se pošlou na histologické vyšetření. Asi 7-10 dní trvá než obdrží lékař výsledek histologie a pak budete vědět více. Zatím je nejisté, zda se jedná o nezhoubný nebo zhoubný nález.

s podzravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20561
Dobrý den, předem se omlouvám, že vás otravuji se svým dotazem, ale mám velký strach. Jsem kluk, je mi 15 let a v obouch prsech mám pár ''bulek''. V okolí bradavky i v celých prsech. Na pravé straně je trochu větší a tužší. Všechny jsou pohyblivé a na dotek malinko bolestivé. Bradavky mám více vrásčité když se mi ''zmenší''. Objevuje se v těchto letech rakovina prsu u kluků? K doktorovi se mi s tím jít nechce, měl bych? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

rakovina prsu se v tomto věku u mužů neobjevuje. V tomto věku u hochů je typické hormonálně podmíněné zduření prsní žlázy, které může být jednostranné ale i oboustranné. Nejedná se o nic vážného, bradavky a lehce rozšířená žláza pod nimi může bolet, nález obvykle vymizí během týdnů až měsíců. Bylo by dobré nález ukázat Vaší praktické (dětské) lékařce, může Vás odeslat na ultrazvukové vyšetření, s jistotou se ale nejedná o nic závažného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20560
Dobrý den, před pár dny mě začalo bolet levé prso, ze předu, jako by v dekoltu. Bolí jen na dotek, mám tam i takové zatuhlé místo, bouli. Bolest bych přirovnala k namoženému svalu, možná také jako bolest, když jsem kojila a po ránu měla velmi plná prsa.
Může to být příznak vážného onemocnění? Často zvedám syna, má 13kg, mohlo by to s tím souviset?
Moc děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

pokud se jedná jen o bolest, tak bych vyčkala. Bolest může být způsobená opravdu jen namožením svalu a nebo se jedná o bolest způsobenou hormonálně zduřením prsní žlázy. Pokud si ale hmatáte ztužení nebo bulku v prsu a nález by nevymizel po menses, tak by bylo vhodné zajít za Vaším gynekologem a nebo se nechat přímo vyšetřit ultrazvukem na některém ze screeningových center.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20558
Dobrý den, 15.4.19 jsem byla na mamog+sono.doktorka mě pak dala na výběr kontrola za ½ roku na mamog. nebo biopsii. M-SCR: Involuce, bilat. bez susp. MK, stac. benigní formace v HZK 1.sin 12-19. Nově vlevo centrálně prosycení kresby.
USG: Involuce žlázy, vlevo v periferii na rozhraní ZQQ stejně jako minule drobné ložisko adeposy 9x5 mm bez progrese. V korelaci s MMG vlevo centrálně do HZK hyperechogenní area neostrých kontur
cca 50x23 mm – k CCB, v axile tuk. degen. uzliny do 12mm.
prosím o vysvětlení a radu jak se rozhodnout. Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

podle popisu bych se rozhodla pro biopsii, nález je nově a není jednoznačný. Posouzení nálezu vždy závisí na lékaři, na nálezu na mamografii a ultrazvuku, takže takto soudit jen podle popisu je složité, ale jak jsem psala, asi bych volila spíše biopsii než sledování. Rozhodnutí, zda sledovat nebo bioptovat by mělo být ale na lékaři.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20556
Dobrý den, paní doktorko, jsem cca 1/2 roku po operaci zmenšení prsou, před rokem mamograf ok, před operací sono také ok.V levém prsu dole v levo bouličku(24x18x15), nejprve ultrazvuk a poté mamograf a dnes biopsie (odběr třech vzorků - dva bílé s řidkou konzistencí a jeden asi krev). Výsledek za 10dni. Mouhu se prosím zeptat, na vysvětlení,ve zprávě se uvádí ložisko DKZ velikost 24x18x15mm. V barevném mapování v okolí ložiska ani v ložisku nenalézám cévy s vysokým Rl. :-( Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

teď už vyčkejte na výsledek biopsie, vzhledem k Vaší operaci (zmenšení prsů) se může jednat jen o pooperační změny, které jsou poměrně časté. Ze zprávy nelze usuzovat na původ ložiska, to, že tam nejsou cévy s vysokým RI (rezistentní index) spíše svědčí pro nezhoubnou povahu útvaru.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20555
dobrý den dne 14.4 jsem si spletla menstruaci z hnědým vítokem a mám brát hormonální antikoncepci řekla jsem si no tak už je to tady tak jsem počkala hodinu a vzala jsem si hormonalni antikoncepci ve 22:25 pak jsem šla spát krev mi pořád neteče :/ a já nevím jestli si mam vzít dnes 15.4 v 22:25 další prašek protože jsem měla jsem vitok a prašky se berou co 24 hodin 3x tydny a jeden tyden vynecham mam je na tri mesice. (značka Calleto) děkuji
Odpověď: Dobrý den,

toto je poradna pro onemocnění prsů, ale pokud můžu radit, když už jste začala užívat HAK, tak berte 3 týdny, pak vynechejte týden... jako obvykle, nic se neděje.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20553
Dobry den,pred14 dny jsem mela velice bolestive oba prsy.V levem jsem nahmatala bulku cca 3 cm -ve dvorci vpravo.Ve zprave ze sona stoji solidne cystoidni utvar vel asi 30mm,paprscite vybiha do okoli,nalez neni jednoznacny-pri stavu po mastit.muze jit o absces,jinou zmenu nelze vyloucit.
Doporuceni-kontrolni sono po menses.Vkrvi nebyl zanet.Prso stale boli,boule i bez pohmatu take. Pred mesicem jsem k tomu prodelala zapal plic, kdy doslo i k vynechani jednoho menzes.Mam mit strach?Moc dekuji Pavla
Odpověď: Dobrý den,

na bolestivosti prsů mohou mít podíl hormonální změny, ale může se jednat i o kombinaci se zánětem prsu, mohla jste prodělat např. zánět prsu spolu se zánětem plic, předpokládám, že jste užívala antibiotika, na prsu nemusely být viditelné změny.
Lékař Vás chce vyšetřit po menstruaci, aby zjistil, zda se jedná o hormonální změny nebo třeba o zbytek zánětlivých změn, uvažuje o abscesu, což je komplikace zánětu a lze se o tom přesvědčit snadno punkcí tekutiny, tj. odsátím tekutinového obsahu. Předpokládám, že jste byla na screeningovém centrum, kde si s tímto určitě poradí, vyčkejte na kontrolu po menses, pokud by prs byl zánětlivý, byl červený, velmi bolestivý nebo by jste měla teplotu, neotálejte s vyšetřením.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20552
Dobrý den, můžu se zeptat, co znamená diagnóza N648? Pan dr neví zda se jedná o FA či mystopat.uzel a jsem odeslána na biopsii. Ve zprávě uvedeno "bez známek malignity" Mám veliký strach .Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

mastopatický okrsek žlázy nebo fibroadenom - jedná se v obou případech o nezhoubné diagnózy. Lékař chce ověřit biopsií nezhoubnou povahu útvaru. Bez známek malignity znamená bez známek rakoviny prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20551
Chodím každé 2 roky na mamografie,UZ,před 9 lety poprvé,Hodnocení žlázy dle Tabara:Denzni granulární struktura žlázy typu Tabær IV,v pravém prsu v ML projekci drobná denzita,okrsek žlázy... neměnná ..Mužů poprosit o přeložení,mám nějaký nález o jaký se jedná.??.dekuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o zcela normální nález, jenom okrsek samostatné žlázy v pravém prsu, který se nemění. Můžete být zcela klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20550
Dobry večer před 3 dny sem si našla bulku pod paždí a ta mě boli trochu hned sem šla doktorovi a nakon mi našel i na prse jednu rekl ze by to mohli být hormony ze pravé mensruluju co myslíte a
Odpověď: Dobrý den,

určitě se může jednat jen o bulky podmíněné rozšířením žlázy v druhé polovině menstruačního cyklu, nález lze i zkontrolovat po menses, řídila bych se doporučením lékaře.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20549
Dobrý večer, nahmatala jsem si v pravém prsu na boku bulku. Byla jsem s tím už i na sonu a tam mi bylo zjištěno více bulek v jednom prsu, které byly vidět jen na sonu. Mám doporučenou biopsii pro můj klid a určitě na to v nejbližší době půjdu. Myslím si, že je to hloupost, abych měla třeba tolik zhoubných nádorů v jednom prsu, to už by se nějak projevilo více. Prsa mě nebolí ani mě z něj neteče žádná tekutina. Můžu se mýlit? Na sonu mě pan doktor uklidnil, že to nemusí být nic vážného. Mám mu věřit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše máte v prsu vícečetné nezhoubné útvary, které se nazývají fibroadenomy. Jeden z nich se lékař rozhodl ověřit biopsií, věřila bych mu, že se nejedná o nic závažného. Fibroadenomy se pouze sledují, nemusí se operovat a nemají vyšší riziko pro rakovinu prsu, v prsech se často vyskytují mnohočetně. Takže můžete být klidná.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20548
Dobrý den. Od včerejšího dne mně začalo bolet na boku levého prsa /půl levého prsa/ a cítím i vzadu bolest na pod levou lopatkou / .Již jsem toto měla vícekrát, ale teď to bolí více i v noci jsem neuměla spát. Před půl rokem jsem byla na sonu prsu, nebylo tam nic...byla jsem s tím i jednou u internisty. Z čeho může být bolest? Může být teď spojeno s cystou, kterou mně našla paní doktorka na gynekologii? Podala mně injekci na prasknutí cysty. Děkuji K.
Odpověď: Dobrý den,

s cystou na vaječníku to spojeno není, ale s velkou pravděpodobností podle charakteru a vyzařování bolesti do levého prsu a pod levou lopatku se jedná o potíže vertebrogenní, tzn. že mají původ v páteři. Zkuste se obrátit na neurologa, rehabilitačního lékaře nebo fyzioterapeuta. Bolesti od páteře se často propagují do prsu.
s pozdravem Dana Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20547
Dobrý den, já už sem tu psala asi cca 14 dní zpět. Byla jsem na vyšetřeni z 90% se jedná o fibroadenom. V pondělí jdu na biopsii a potom na operaci. Chtěla bych se zeptat za jak dlouho se můžu po operaci vrátit ke sportu. Děkuji. Na netu jsem našla že cca měsíc mimo sport tak nevím.
Odpověď: Dobrý den,

je to individuální, ale tak asi měsíc bych doporučovala vrcholový sport vynechat. Jedná se o malou nezávažnou operaci, prs se dobře hojí, myslím, že budete za pár dní úplně fit, ale nechte ránu se dobře zhojit, ať nemáte ošklivou jizvu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20546
Dobrý den,
už asi měsíc mě bolí pravé prso, mám oteklou pravou celou ruku, brní mi prsty u pravé ruky. Odběry v pořádku, jen zvýšené hodnoty štítné žlázy(v řešení).
Prodělala jsem virózu, přeléčena. Obvodní lékař mi předepsal BIOFENAC, prý to vypadá na zánět šlach, ale děsí mě ta bolest prsa. Na sono prsu se objednám, jen mám strach, protože babička prodělala rakovinu prsu v 77 letech. Je mi 44 let. Moc děkuji za odpověď . Jarka
Odpověď: Dobrý den,

na problém s prsem to nevypadá, potíže skutečně nejspíše jsou od kostního a svalového aparátu, mohou být od páteře a nebo se může jednat třeba o zánět šlach, jak Vám řekli. V obou případech se bolesti do prsu mohou propagovat. Pokud jde o prsa, určitě ve Vašem věku je vhodnější provést mamografii s event doplněním ultrazvuku než ultrazvuk samotný. Zasluhujete ale komplexní vyšeření, konzultaci neurologa a ortopeda.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20545
Dobrý den, nahmatala jsem si bulku v prsu ,prso bylo tvrde, oteklé na bradavce jsem měla stroupky take z bradavky vytakala pruhledna tekutina.
Prso bylo velmi bolestive ale behem 3 dnu prso prestalo bolet, otok pomalu sleza a bulku nemuzu uz tez nahmatat.
Chtela bych vas moc poprosit o vas nazor co to může byt.
Dekuji predem .
Odpověď: Dobrý den,

mohlo se jednat o zánět prsu nebo jen o hormonální změny, ale toto mohou být i příznaky zhoubného nádoru. V tomto případě bych nic neponechala náhodě a zašla bych co nejdříve na vyšetření - mamografické a event i ultrazvukové.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20544
Dobrý den,prosila bych o Váš názor k mému dnešnímu MAM a UZ. Nález: Tabár IV,oboustranně bez přesvědčivých známek malignity. Mamgr. typ žlazový skvrnitý-denzita C v UZ obraze vlevo v HZK FA vel. 13x5mm ...Prý rok počkáme, co z toho bude. Jaká je dle vás pravděpodobnost vzniku malig. nádoru. Mám to řešit dál nebo čekat. Děkuji Vám FZ
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenom je nezhoubný útvar, bez zvýšeného rizika pro vznik rakoviny prsu. Lékař jej jistě poznal, pokud by si nebyl jistý, indikoval by provedení biopsie. U žen ve Vašem věku se fibroadenomy obvykle nezvětšují, pokud je útvar hmatný, můžete si jej kontrolovat při každoměsíčním samovyšetření prsů.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20543
Dobrý den, zhruba před měsícem jsem si všimla že mi občas změní barvu pravá bradavka "zbělá". Během dne barvu mění. Nic mě nebolí nic z ní nevytýká. Je mi 51 let mám předepsaný lék KLIMONORM. Za týden jdu na mamografické vyšetření. Zde se určitě dozvím co mám za problém. Ale týden je dlouhá doba a já na to pořád musím myslet. Myslíte že by mohlo jít o rakovinu prsu?
Odpověď: Dobrý den,

toto není příznak rakoviny prsu. Rakovina postihující prsní bradavku se projevuje zarudnutím bradavky, vznikem prasklinek na bradavce, které mohou krvácet, šupinkovatěním a olupováním kůže bradavky, bývá někdy spojená i s krvavou sekrecí z bradavky. Vyčkejte na vyšetření, ale myslím, že můžete být klidná.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20542
Dobrý den.
Je mi 23 a před rokem mi zjisili fibroadenom prsu (nelze ale úplně vyloučit ani benigni fyloidni tumor). Teď jsem byla na kontrole a podle usg má útvar velikost 3x1,8cm (tedy asi o 2mm méně, než bylo před půl rokem). Chci se proto zeptat, zda je opravdu možné, aby se útvar zmenšoval, nebo je to spíš o tom, jak to zrovna změřili. Dále by mě zajmalo jestli útvar bude vadit v budoucnu při kojení. (Nechci jít na odstranění, protože jsem četla, ze fyloidní tu.se může po odstranění objevit znovu a v malignější formě).
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

útvar evidentně neroste, malé zvětšení nebo jako ve Vašem případě zmenšení útvaru v několika mm je normální a souvisí s hormonálními změnami během cyklu. V průběhu kojení nebude útvar vadit. Fyloidní tumory obvykle rostou a z prsu se odstraňují.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20541
Dobry den,chodím kazdy rok na utz.mam jiz radu let vpravo fibroadenom,vlevo okrsek s cystami a širšími dukty.nyni zde byl jiny lekar a mam napsano toto,co je cyst.ektazie?a stinujici zlaza?dekuji!:STRUK.PRSU JE SYMETRICKA,TVOŘENA NESOU.VRSTVOU HYPERECH.,MISTY STINUJICI ZLAZY.VLEVO CETNR DUKTEKTAZIE,SINY DUKTALNI ROZSIRENA AZ NA 2MM,MÍSTY SE TVOŘÍ AZ CYSTICKE EKTAZIE DO 5MM,SOLIDNI PATOL.LOZISKO NENI PATRNE.VPRAVO V HVQ HLADCE OHRANICENY UTVAR 14X9X5MM CHARAKTERU FA.OBE AXILY BEZE ZMEN.ZAVER:STACIONARNI NALEZ FA,FIBROCYST.MASTOPATIE,KONTROLA ZA 1-2ROKY
Odpověď: Zdravím,

nález je dle popisu nezhoubný, normální. Mlékovody do 5 mm jsou v prsu normální šíře a fibroadenom je nezhoubný útvar, bez rizika pro rakovinu prsu, který v prsu může zůstat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20540
Dobry den,

Tak 1 cm nad levou bradavkou jsem si nahmatala nejaky utvar, podoba se valecku, tak pul cm velkem. Muze to byt nejaka zlaza? Kdyz ho chvili mackam, zacne me to bolet. Moc nevim, jak by pripadna bulka, ktera tam nema co delat, mela vypadat. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

může to být žláza nebo třeba nezhoubný útvar, cysta nebo fibroadenom. Kdyby nález po menstruaci nevymizel a zvětšoval se, zajděte si na ultrazvukové vyšetření prsů na některé ze screeningových center. Vyšetření si můžete uhradit a nebo Vám žádanku napíše Váš gynekolog.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20539
Dobrý den, jak se lze objednat na screeningové ultrazvukové vyšetření prsu a kolik to stojí?
děkuji Faberová Tereza
Odpověď: Dobrý den,

na www.mamo.cz je mapka a seznam screeningových center v ČR s kontakty.
Takže se můžete objednat na ultrazvuk na některé, třeba nejdostupnější nebo nejbližší centrum, obvyklá cena je v ČR 400-700 Kč.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20538
Dobry den,pred 3mesice jsem ukoncila kojeni po 1,5 roce.Prsa mam klidna a neboli,ale porad je v nich zbytek mleka.Nyni me asi 1mesic pobolivaji obe podpazi,necitim nejake vyrazne uzliny apod. , a tak nevim s. Im to muze souviset. Za posledni mesice jsem trochu zhubla (asi 4kg) a citim se hodne unavena,samozrejme to muze souviset s peci o dite.Zajimalo by mne,zda ta podpazi mohou souviset s koncem kojeni.Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

zbytky mléčné tekutiny v mlékovodech mohou přetrvávat poměrně dlouhou dobu, jedná se o fyziologický, normální jev. Uzlinky v podpaží se mohou vyskytovat normálně, nejsou v souvislosti s ukončením kojení, možná když jste lehce zhubla, tak si uzliny můžete hmatat. Při nejistotě doporučuji zajít na ultrazvukové vyšetření do některého ze scr. center, vyšetření si můžete i uhradit a pak nepotřebujete žádanku.
s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20537
Dobry den, chtela bych vas poprosit o vasi radu,udělala se mi bulka v prsu , prso boli a na bradavce se mi udělali strupy.
Dekuji predem za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

v tomto případě je zapotřebí zajít na vyšetření do screeningového centra a nechat si provést mamografii a ev ultrazvukové vyšetření a tuto návštěvu neodkládat. Žádanku Vám napíše Váš gynekolog.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20536
Dobrý den, prosím, můžete mi říci co znamená popis z mamografu ".... V axilách fyzilogické uzliny do 7 mm. Vzhled žlázy v klasifikaci podle Tábára IV."
Děkuji za odpověď. A.R.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o naprosto normální popis uzlin v podpaží a hutnosti prsní žlázy (Tábar IV).

Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20534
Dobry den vracim jse k dotazu cislo 20516 pani doktorko jestli jsem dobre pochopila ohledne te propadlinky psala jste ze v mem veku nepotrebuji zadnou peci nemusim jsi tu propadlinku hlidat?nemela bych chodit na nake pravidelne kontroly radeji? Ultrazvuky byli v poradku bojim jse ze casem jse mi v tom dulku udela naka bulka? A bude mi neco hrozit,mislite ze mohu tomu ultrazvuku duverovat?mislite zeby tam jse hned nato prislo ? Jsem stale ve stresu moc se bojim dekuji za odpoved
Odpověď: Zdravím,

ano přesně tak, můžete ultrazvuku plně důvěřovat. Vkleslinku si v rámci samovyšetření prsů, které se provádí jednou za měsíc, vždy zkontrolujte a kdyby se Vám cokoliv nezdálo nebo jste si v tomto místě nahmatala bulku, zajděte k lékaři (gynekolog), který Vás vyšetří a může popřípadě odeslat znovu na vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20533
Dobrý den, Mám dotaz , je mi 19 mám male prsa a už delší dobu mě trapý že se mi v obou znich objevily takové žebrovité koustky dříve byli vetší a tvrdé teď se mi zas rozdělili na menší .Mohu je klidně chytit do ruky na hmat jsou takové žebrovité . Někdy mi příjde že me prsa jsou skladaný jen z tech kousku jelikož my vubec nerostou a jsou maličké. mam to už delší dobu a však sem niní nahmatala i v podpaždí takže mám docela strach. kamaradka mi zdělila že neni prý možny že by šlo o naky nador když to mam v obou a na prakticky poměrne stejnem místě. Poradíte mi prosím?
Odpověď: Dobrý den,

myslím si, že se nejedná o nic závažného, i když Váš popis je poněkud svérázný.
Myslím, že by bylo ve Vašem případě vhodné se poradit s gynekologem, který Váš nález pro jistotu pohmatem ověří. Kdyby se mu cokoliv nezdálo, tak Vás určitě pošle na ultrazvukové vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20532
Pěkný večer.Byla jsem opět na momografu, a vše je ok.Mám tam už 10let hmatný atheromek.Jenže jsem si zaplatila a šla jsem v říjnu na ultrzvuk a ten atheroromek tam mám 6 krát 3mm a je tam psáno. Benigní nález-pod Ul hypoechogenní utvarek,evaskulární,benig.vzhledu- v dif.dg drobný atheromek je v podkoží.Bilaterálně retroreolárně akceptované mlékovody a v pravo i se zahuštěným obsahem,jinak bez známek průkazných patol.změn.V axil.bez patol nálezu.Kontrola nejdříve za 2 roky a méně se prohlížet.Je vše prosím v pořádku? Hana Nečasová
Odpověď: Dobrý den,

vše je v naprostém pořádku, aterom je běžný nezhoubný útvar, který v prsu může zůstat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20531
Dobrý den,můžete mi prosím poradit jak obvykle probíhá mamární komise?Výsledek komise někdo zavolá pacientce a sdělí taky jak dopadla vyšetření plic, jater, kostí na metastázy?Bylo to těžké mít potvrzený nádor,ale ještě mnohem horší je nevědět jak moc už je nemoc roztroušená po těle a jestli má člověk ještě vůbec nějakou šanci.Můžete mi prosím objasnit obvyklý postup?Děkuji moc!
Odpověď: Dobrý den,

mamární komise probíhá tak, že se sejde tým odborníků, tj. onkologů, chirurgů, radiologů a patologů a na základě všech Vašich vyšetření a jejich výsledků se domluví na nejoptimálnějším způsobu léčby. V případě diagnostiky ca prsu se ještě dělají obvykle další vyšetření - plic, kostí a jater, k vyloučení nádorového postižení. O tom, jaká další vyšetření budou následovat pak rozhoduje lékař, do jehož péče budete předána- onkolog nebo chirurg.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20530
Dobrý den.chtela bych se zeptat .jsem z Ústeckého kraje .Chtěla bych se zeptat. Na jakeko doktora .popřípadě nemocnici .doporučit kde bych si zhoubný nádor nechat odstranit .je mi 41let.dekuji mockrát.RK.
Odpověď: Dobrý den,

operuje se v krajské Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Nevím, kde vám nádor diagnostikovali, konzultovat před operací můžete také na poliklinice - EUC klinika Ústí na Labem, kde je velké screeningové centrum (prim MUDr. Váša).

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20529
Dobrý den, v pravém podpaží jsem si nahmatala několik malých uzlinek, které se při menstruaci zvětší a jsou trošku bolestivé. Po menstruaci se zmenší, ale je viditelné, že mám pravé podpaží větší než levé. Je to normální nebo je to velký problém? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

není to problém, jedná se o normální jev. Žláza zejména u mladých žen zasahuje někdy až do podpaží, může se zvětšovat v 2. polovině cyklu a po menses může nález vymizet nebo se zmenšit. Můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20528
Dobrý den v den hospitalizace mi dělali toto vyšetření co to prosím znamená :na rozhraní zevních kvadrantu P prsu drobná hypodenzita, děkuji za odpověď s pozdravem Turkova
Odpověď: Dobrý den,

to Vám nedokážu říct, je potřeba se podívat, jaký je závěr vyšetření a event doporučení, toto je nejspíše vytrženo z kontextu a nedá se usuzovat, o co se jedná.
s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20526
Dobrý deň, neviem či som sa teda spýtala správne v poslednej otázke...len som sa začítala do otázok vo Vašej poradni a som z toho zmatená..niekde sa píše , že fibroadenóm okolo 30 rokov uz nerastie a niektorým, ženám sa aj v 36 rokoch zvacsil.V podstate som sa len chcela spýtat, ak by sa mi zvacsil moj fibroadenom v buducnosti aj ked mam 33 rokov, ci musim mat hned obavu z niecoho zleho alebo je to mozne. Dakujem vopred za odpoved, uz nebudem klazt otazky :). Je skvele, ze robite takuto poradnu.Pekny den.
Odpověď: Dobrý den,

pokud by se fibroadenom výrazně zvětšil, bylo by vhodné jej zkontrolovat na ultrazvuku, předpokládám, že jej hmatáte nebo alespoň víte, kde je v prsu uložený- můžete se pak na tuto oblast při samovyšetření zaměřit. Při výrazném zvětšení fibroadenomu a po vyšetření ultrazvukem, je pak vhodné se poradit s lékařem. Už jsem psala, fibroadenomy nemají zvýšené riziko pro rakovinu prsu, obava ze zhoubného zvratu fibroadenomu tudíž není na místě..A pozor lehce se zvětšují někdy s cyklem - větší jsou v 2. polovině menstr. cyklu, některé ženy to pohmatem zjistí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20525
Dobry den na monografii byl mi nalezen na zlazach cerny flek chtela jsem se zeptat mohl by to bit nador
Odpověď: Dobrý den,

to vážně nevím, ale černý "flek" na snímku by nádor býti neměl, jedině snad tukový a ten v prsech může zůstat, budete muset nález upřesnit a nebo lépe se zeptat lékaře, který Vám snímek popsal.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20524
Dobrý den, chcela by som sa este spytat k fibroadenomom. Ked sa uvadza , ze s vekom sa fibroadenom zmensuje..a niekde zase aj , ze moze menit velkost a tvar, zvacsovat sa aj zmensovat... Nie je teda pravidlo, ze s pribudajucim vekom sa musi fibroadenom zmensovat?Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

není to pravidlo, neplatí to bezvýhradně, většinou se fibroadenomy ale minimálně už nijak dramaticky s věkem nezvětšují, dá se s nimi existovat, jsou to nezhoubné útvary, v prsu běžné, bez zvýšeného rizika pro rakovinu prsu, tudíž se je nedoporučuje operovat- pokud se výrazně nezvětšují nebo ženě nevadí (mohou být bolestivé)

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20522
Dobrý den paní Primarko. Doplňující otázka k cislu 2051.co mě prosím čeká po operaci?.Jestli chemoterapie .nebo jiná léčba. Dekuji mockrát. R.k
Odpověď: Dobrý den,

už jsem psala, že je nutné vyčkat na hormonální receptory. Nádory grade 1 je většinou mají a potom by následovala pouze léčba hormonální, nikoliv chemoterapie.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20521
Dobrý den,
Každý rok chodím na mammolog. vyšetření pro oboustrannou sekreci,cytologicky příznivou.Při poslední kontrole je ve zprávě napsáno, v šikmé proj.dx.drobná denzita s novými,oj,spíše benig.kalcifik........ještě prokonzultuji s rentgenologem.Byla jsem informována o příznivém výsledku.Ale stále mám obavu,že by mohlo něco být špatně.Mohla bych si vyžádat vyšetření ultrazvukem dříve jak za rok? Děkuji za odpoveď. Hana
Odpověď: Dobrý den,

kalcifikace na ultrazvuku nejsou vidět, takže pokud kontrola, tak mamografická, třeba jen jednou projekcí prsu. Radiolog kalcifikace klasifikoval jako spíše benigní, nezhoubné, ještě chce nález konzultovat nejspíše s kolegou.. takže bych se cíleně zeptala, jak konzultace dopadla a jaký další postup doporučují. U jasně benigních, nezhoubných, mikrokalcifikací může být další kontrola klidně zvykle za dva roky.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20520
Dobrý den, chci se zeptat, dnes mi byl nalezen nález v prsu velikosti asi 1cm. Prso bylo zarudlé, poté se objevily žilky. Prso bolelo, ale spíše byl cítit nátlak. Vzhledem k mému věku bych se chtěla zeptat, o co by se mohlo jednat. Už delší dobu také pociťuji velkou únavu. Ultrazvuk mám až za týden. Děkuji za odpověď a prosím na e-mail. Hezky den.
Odpověď: Dobrý den,

vzhledem k Vašemu věku se jedná s jistotou o hormonální změny a hmatný útvar 1 cm - zřejmě nahmatal gynekolog, nejspíše odpovídá rozšířené žláze nebo nezhoubnému útvaru, např. cystě. Buďte zcela klidná, máte neobvykle včasný termín na ultrazvukové vyšetření, vše bude v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20519
Dobrý den. Mám tlaky v levém prsu cca půl roku, říjen UZ, negativní. Leden 2019 raději mamograf, změna v pravém prsu, dovyšetřeno UZ, šlo o zhuštění mléčné žlázy, tedy poslali mě domů opět neg. nález. Svědí mě bradavka levého prsu a okolí. Gynek. nic neviděla, poslala na kožní. Mám to psychické? Mám strach ze vzácné rakoviny bradavky, už se mi i zdá teplejší na dotek. Asi blbnu...Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

máte negativní všechny vyšetření. Pokud by se jednalo o tzv. Pagetův nádor bradavky, byly by na bradavce viditelné změny- prasklinky, zarudnutí, krvácení z oblasti prasklinek na bradavce nebo i krvavý výtok z bradavky, šupinkovatění a olupování kůže bradavky, máte tyto změny? Svědění bradavek nebo i jen jedné bradavky je poměrně časté, pokud není tento příznak doprovázen nějakou jinou změnou, nejedná se o nic závažného. Jednou za měsíc si proveďte samovyšetření prsů, po menstruaci, kdyby bylo vše v pořádku, nemusíte na opakované vyšetření. Myslím, že můžete být zcela klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20518
Dobrý den,výsledky biopsie potvrdily karcinom ,ale nerozumím těmto pojmům:Karcinom invazivní NST duktální typ GI.Tumor,který nevytváří tubulární struktury(3)jádra jsou téměř uniformní (1),mitotická aktivita 0/10HPF (1)skore 5,tedy grade I. není patrná progrese nádoru lymfat.kapilárami ani angioinvaze. Vzorky jdou ještě na vyšetření hormonál.receptorů.Jak ty receptory mohou ovlivnit celkovou diagnozu a stává se v praxi často,že se histol nález po operaci podstatně liší od toho z biopsie a receptorů?Děkuji za radu
Odpověď: Zdravím,

dle prozatímních zpráv máte "hodný nádor" (grade 1), takovéto nádory obvykle mají hormonální receptory a lze je po operaci léčit pouze antiestrogenními preparáty a není potřebná chemoterapie. Vyčkejte dalších výsledků.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20517
Dobrý den na prsů se udělala modřina velikosti vejce uprostřed není zbarvena tak velikost dvaccetikoruny a je tam tvrdá bulka nejsem si vědoma nějakého úrazu citlivější je to okolo bulky mám vyhledat lékaře nebo počkat jestli to vymizí udělalo se mi to po zakončení menzesu v rodině je rakovina prsů u tety
Odpověď: Zdravím,

doporučuji pro jistotu zajít do screeningového centra a nechat si provést mamografii, event ultrazvukové vyšetření, Váš gynekolog nebo praktický lékař by Vám na vyšetření měl vystavit žádanku. Často se stane, že má žena malý úraz prsu, aniž to zaznamená a modřiny bývají velké..

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20516
Dobry den jsem plne kojici 10 mesicu ve spod prsu mi prijde ze mam malinkou prohlubeninku jakoby dulek moje ginekoloska rekla ze dulek vypada jinak sla jsem trikrat do mesice na ultrazvuk kuli memu strachu ultrazvuky vsechny v poradku pry tam nic spatneho nevidi ,jenze mam porad strach jestli mi neco do budoucna nehrozy mam jsi to hlidat? Ten dulek? Mam ho jiz uz pul roku dekuji
Odpověď: Dobrý den,

důlek- vkleslinka na kůži prsu - může a nemusí být známku nádoru. Pokud je Vaše vyšetření ultrazvukem v pořádku, věřte tomu. Jednou za měsíc doporučuji nejlépe po ukončení menstruace provést samovyšetření prsů, jinou péči ve Vašem věku nepotřebujete.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20515
Dobrý dem, je mi 44 let.Byla jsem na mamo.kde mi bylo zjištěno.vpra bez známekmalignity.Typ tuk, denzitaA, bez nápadných změn od minulého vyš.Vlevo na RVK ve stř části prsu je nová hladce konstruovaná denzita 17mm.Závěr.BI - RADS 0- ad sono.Dnes jsem navštívila sono kde bylo zjištěno Vle HVK je hypogenní neprav ložisko vel 20x14mm/ na č.9-10, 150mm od okraje dvorce 15mm pod kůží, nápadněji prokrvené, Axila bez patol uzlin.Záv. BI-RADS 4b nejasné ložisko. Zajímalo by mě co to vlastně vůbec je...Mám strach
Odpověď: Zdravím,

byl zjštěný útvar v prsu, jehož původ je nejasný a radiolog bude chtít pravděpodobně provést biopsii útvaru, aby vyloučil zhoubný útvar. Jedná se o správný a běžně užívaný postup. Biopsie je rychlá, nebolestivá a velmi spolehlivá metoda.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20514
Dobrý den.14dni před menstruaci mě začali bolet obě prsa.Po pár dnech mě jedno bolelo víc než druhé a zvětšilo se mi.Pote přišla menstruace a prsa mě přestali bolet,ale prso mám stále větší než to druhé.Vzdy mě bolely prsa před menstruaci ale jen týden před menstruaci a nikdy se mi prso nezvetsilo jako teď.Prosim poraďte mi jestli se nejedná o neco závažného.Dekuji
Odpověď: Zdravím, myslím, že se o nic závažného nejedná, pokud by asymetrie ve velikosti prsů byla nápadná a přidružily se ev. další problémy - třeba ztužení prsu, zarudnutí, výtok z bradavky apod, tak by bylo vhodné nechat se vyšetřit ultrazvukem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20513
Denzní granulární struktura žlázy
typu Tabár IV,co to prosim znamená?
Výsledek negativní BI-RADS1,Tabár IV.Děkuji J.M.89
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je zcela v pořádku, Tabár kategorizace informuje jenom o struktuře vaší prsní žlázy pokud jde o přítomnost tuku vaziva a vlastní žlázy. BI RADS 1 znamená negativní nález.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20511
Dobrý den. Doplňující otázka k otázce 20408.dnes mi volala paní doktorka.ze je to zhoubné.ale neví jak agresivní.10.4.jo zultace s panem doktorem.pote ještě raději magnetická rezonance.co mě potom čeká.?.páni doktorka říkala, že to není tak strašné. Dekuji mockrát.R.k
Odpověď: Dobrý den,

magnetická rezonance se někdy ještě před operací provádí k upřesnění rozsahu nádoru a vyloučení dalších ložisek.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20510
Dobrý den .dnes mi páni doktorka volala z biopsie.je to zhoubné. 10.4.Domluva u pana doktora . Který mi to odstraní. Co bude následovat po odstranění .dekuju R.k
Odpověď: Dobrý den,

nádor je velmi malý, odstraní se z prsu a spolu s ním i jedna uzlina z podpaží, tzv. strážní uzlina. Další léčbou bude ozáření prsu a podle vlastností, tzv imunoprofilu nádoru, budete mít onkologickou léčbu. Pokud se jedná o běžný nádor, který má hormonální receptory, budete užívat pouze tabletky, zhruba po dobu 5 let a nedostanete chemoterapii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20508
Dobrý den,asi 1cm od prsního dvorce jsem si při ležení nahmátla nepatrný útvar velikosti asi zrnka písku. Sono prsu mám staré 2 měsíce. Vše bylo ok. Mám se nějak obávat rakoviny? Byl by takhle malý útvar vidět na utz? Pokoušela jsem se s útvarem pohnout,ale asi je moc malý. O co by se mohlo jednat? Mám se znovu objednat na sono? Nechci vypadat jak blázen.
Odpověď: Dobrý den,

nebude se jistě jednat o nic závažného, vyčkejte, zda se bude drobný útvar nějak měnit, může se jednat i o drobnou naplněnou mazovou žlázu, která může vymizet. Pokud by se útvar zvětšoval, můžete zajít opět na ultrazvuk.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20507
Tabudla som pripísať k predchádzajúcej otázke, že fibroadenóm mi sledujú už cca 15 rokov a je taký stále približne rovnaký. Ak by to mohlo byť niečo zlé už by sa to prejavilo? Prípadne by som sa ešte chcela spýtať či môžu začať aj nečakane rásť alebo zmenšiť sa. Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

je to jistě fibroadenom, jak už jsem psala, není jej nutné takto sledvat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20506
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Mám 33 rokov užíva antikoncepciu. Mám fibroadenóm cca 1,9 cm. Pravidelne kontrolovaný každý rok na sone. Je možné, že tento fibroadenóm bude rásť. Kedy je treba hop vybrať. Všimlôa som si,že ste tu jednej písateľke odporučili biopsiu a operáciu keď písala , že má fibroglandulární fibroadenom 3 cm a rastie..to zo všetkých fibroadenov by sa mali brať vzorky? Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

brát vzorky ze všech fibroadenomů jistě nemusíme, většinu jich s jistotou poznáme a tak biopticky ověřujeme jenom ty, co rychle rostou a odstraňují se z prsu pro rychlý růst nebo bioptujeme, pokud máme rozpaky, zda se jistě jedná o nezhoubnou lézi. Fibroadenomy se nemusí ani pravidelně kontrolovat ultrazvukem, jedná se o nerizikové léze.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20505
Dobrý den,můžete mi prosím poradit nemoc.,kde je léčba rakoviny prsu nejlepší?Všeobecně je vysoce hodnocen MOÚ v Brně.Blíže mám ještě FN Olomouc.Ale nevím jak rychle by mě přijali.Je mezi těmito dvěma nemoc,velký rozdíl?Když budu mít diagnozu z okr.nemoc,jak dlouho se pak čeká na objednání na vyšetření a příjem do těchto větších onkol.ústavů?S nemocí je to hra o čas a mám strach,že hledáním těch nej.lékařů a čekáním na objednání ztratím mnoho důležitého času.Děkuji předem za radu
Odpověď: Dobrý den,

jsem z Olomouce, takže o objednacích dobách k operaci zde mám přehled, jste operována zhruba do měsíce od předání na mamární komisi, která zasedá každé pondělí. Pokud by se začínalo s léčbou onkologickou, tak ihned, do týdne.
Pokud by jste cokoliv potřebovala, můžete po 17 hod zavolat, jsem na semináři a přes den mám vypnutý mobil.

pěkný den Houserková Dana, 603 228 096
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20504
Dobrý den, je mi 42 let, mám tři děti, které jsem každé kojila 15 měsíců. Neužívám žádnou antikoncepci a poslední 3 měsíce mě cca týden před menstruací bolí prsa. Do té doby jsem tyto potíže vůbec neměla. Bolí mě při dotyku. Před dvěma lety jsem byla na UTZ a výsledek mám napsaný komoaktní hypoechogenní fibroglandulární tělesa, do periferie přecházejí do nižší echogenní lišty, obklopené tukovou tkání. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Nález před dvěma lety byl v pořádku, určitě je ale načase, aby jste vyšetření zopakovala, minimálně ultrazvuk. Je fyziologické, že před menses máme prsy v tenzi. Ne vždy. A to se u vás stalo nyní. V každém desetiletí našeho života se naše tělo mění, jinak reaguje. Nenechte se tím vykolejit...nadělila nám to příroda, přijměte to.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20503
Dobry den, je mi 36 let a mam 2 deti (7 a 5). Momentalne mam 3 dny pred menstruaci, jiz nekolik dni, mozna tak tyden citim vetsi napeti v obou prsech, coz by nebylo nic neobvykleho. Jenze me prave pred par dny zarazila ma leva bradavka. Kdyz je mi teplo a neni vztycena, je vse normalni. Kdyz mi ale bradavky stoupnou, zbela mi leva bradacka primo uprostred. Kdyz ji zmacknu, nic nevytece. Ani nijak neboli. Vypada to zle? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den.
Opakovaně píšeme,se píše v návodech, přednášíme, že před menses změnám na svých prsech nemáte věnovat pozornost. Jiná situace nastává, když opravdové obtíže, změny přetrvávají a zhoršují se i po měsíčkách ... Věřte, že vážné změny na našem nebo v našem těle nejsou jen občas - prostě nastanou a zůstanou a zhoršují se. To platí i pro vaší bradavku. Měla byste věnovat spíše pozornost tomu, proč očekáváte, že taková přechodná změna okamžitě znamená zle! Co se děje ve vašem životě?...Uvědomujete si sílu našich myšlenek a slov ? Tvoříme si jimi blízkou budoucnost...Stálo by za to zamyslet se nad tím, proč a na jakém podkladě vznikla naše pořekadla. Vytvořily se lety ověřenými zkušenostmi jako např.: Kdo maluje čerty na zeď, přijdou....Je v nich uložena obrovská zkušenost a moudrost našich předků. A, bohužel nebo spíše bohudík, platí. Měli bychom z nich profitovat, tedy pokud je bereme vůbec na zřetel. Nechci vás v žádném případě strašit. Ze své osobní zkušenosti vím, že" vyjančit " sami sebe dovedeme raz,dva. Pouze vás upozorňuji!!! Zbytečně si bradavku nedrážděte, nemačkejte ji a počkejte až odezní přirozená fyziologická reakce mléčné žlázy na hormonální změnu, ale také na novou část běžného roku: jaro.... kdy se v přírodě vše probouzí , někdy tak překotně, že se to v ní až "vaří" ...a my lidé jsme toho součástí.... a může i u nás dojít k hormonálnímu boomu a reakce našeho těla jako reakce na to může být i atypická. Mimochodem, to samé můžeme pozorovat i na podzim....Pokud se nezbavíte svého strachu, jděte zítra za svým praktikem či gynekologem, aby situaci posoudil osobně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20502
Dobrý den měla bych důležitou otázku objevilo se mi v pravém prsu nějaká tvrdá hmota a vůbec nevím co by to mohlo být děkuji mockrát za radu
Odpověď: Dobrý den.
Má milá. To nevím ani já, nemám možnost vás pohmatově vyšetřit a udělat sonografické vyšetření. Nejlepší pro vás bude, když v pondělí vyrazíte k praktickému lékaři, ev.gynekologovi a požádáte ho o posouzení nálezu. Nepředpokládám, že se bude vzhledem k vašem věku jednat o nějaké vážné onemocnění vycházející z mléčné žlázy, tak vydržte v klidu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky