MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242


Dotaz č. 20398
Dobrý den, dnes jsem byla na mamografu a na zprávě mám uvedeno:
Oboustranně bez známek malignity
Smíšený tukově žlaznatý typ žlázy
Závěr: normální nález, BI-RADS 1 - negativní
Prosím, co znamená 3. řádek ?
Děkuji mnohokrát za odpověď - H.T.
Odpověď: Dobrý den.
Jde o vyjádření nejběžnějšího typu ml. žlázy.
Pro vás je důležitý řádek č.4: Normální nález. 1x za měsíc se pečlivě vyšetřit a za 2 roky jít na další prevenci.
Pokud žena něčemu v nálezu nerozumí, je nejlepší optat se na místě,kde byla vyšetřena.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20396
Dobrý den,

je možné se k Vám objednat na vyšetření prsou bez žádanky?

Děkuji Běláková
Odpověď: Dobrý den.
Pokud jde o prevenci,konzultaci ap.., tak samozřejmě. Budete počítat s platbou.
Jestli máte obtíže, a chcete přijít na pojišťovnu,žádanku od PL, GL budete potřebovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20395
Dobry den prosim o odpoved, pred tremi tydny jsem byla na sonu prsou vse v poradku pri sprchovani jsem si nahmatala bulku ve spodni casti prsu, nevim zda tam uz byla pri ultrazvuku nebo jse udelala tet jsem plne kojici prosim co byto mohlo byt za bulku? Mislite ze behem par dni jse udela neco spatneho? Jinak jse to pohybuje dekuji
Odpověď: Dobrý den.
I teď píšete, že jde o spodní část prsu.Jak psala kolegyně,kojící prsy jsou plné změn,kt. patří k tomu, že se mléko hromadí...zkuste z toho prsu odkojit a pak se opět vyšetřit,a to v mírném předklonu...je nepravděpodobné, že by během tak krátké doby vzniklo v prsu něco nového a vám nebezpečného. Udělejte si na sebe klid a zamyslete se,proč jste plna strachu...prsy jsou symbol ženy, jste už zralá, dospělá žena,dokonce maminka...a pozor:děti jsou naše zrcadlo, proto Vaše nálada, bude i náladou miminka. Užívejte si mateřství, je to privilegium, které se nedostane každé ženě.Přesto,pokud vaše nejistota bude stále trvat , není zbytí, aby jste se objednala na kontrolní UZ. Jde o vaší jistotu a klid, kt. kontrolou třeba získáte....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20394
Dobrý den. Asi před rokem jsem si nahmatala hrcku v levém prsniku byla jsem na sono kde my povedali ze jsou to uzliky. Mám jedno dítě 4 let kojene 6 měsíců. Teraz sa my to začalo zvětšovat. Nebolí to. Děkuji za radu. M.K.
Odpověď: Dobrý den.

V případě, že se změna zvětšuje, je třeba jít na kontrolní vyšetření. Objednejte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20393
Dobrý deň
Bola som na ultrazvuku prsníkov.
Mozem sa opýtať čo to znamená??
Urýchlena tuková involucia prsnej žľazy s minimálnym reziduim zlazoveho parenchymu v horných Q bilat.
Odpověď: Dobrý den.
Určitě to neznamená nic,co byste měla řešit. Je to prostě typ mléčné žlázy, ve kterém v tuto chvíli převažuje tuková složka. Typ mléčné žlázy nemá ani vliv na schopnost kojit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20392
Dobrý den, před třemi dny se mi objevila červená skvrna pod levou bradavkou (asi 4x 2 cm)Je mi 54 a stále pravidelně menstruuji, prsa mám klidná vždy tak týden po menses, pak se velmi bolestivě nalijí, zvětší a při menstruaci splasknou a bolest povolí. Mám to takto cca 9 let, od doby, kdy jsem přestala brát HA. Tentokrát mne pnutí povolilo již týden před menses, ale objevil se červený flek. Nic jsme nenahmatala. Mám velké obavy. Děkuji vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bylo by třeba ,aby váš praktik či gynekolog posoudil klinický projev objektivně osobně. Osobně si myslím, že nepůjde o nic vážného, ale je třeba, aby to pro váš klid potvrdil odborník. Reaktivní změny ml. žlázy na hormonální dění při MC jsou v rámci normy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20391
DOBRÝ DEN VYSLEDEK JE NÁLEZ OKRSKU LEVEM PRSU V ZKK JINAK NEGATIVNÍ NALEZ HYPOECHOGENNÍ HO LOŽISKA VZKK LEVÉM PRSU O VELIKOSTI 10X7X5MM UZLINY NEJSOU PATOLOGICKÉ BIOPSIE AHISTOL VYSLEDEK ATYPICKÉ DUKTÁLN Í HYPERPLAZIE CHTĚLA BYCH VĚDĚT COTO ZNAMENÁ AJESTLI TO MUSÍ BYT OPEROVÁNO POSÍLÁM VÁM TU ODPOVĚD DĚKUJI PŘEDEM
Odpověď: Dobrý den.

Atypická duktální hyperplazie se považuje za rizikovou oblast v mléčné žláze.
Proto vám doporučili změnu vyjmout. Konzultujte svého kardiologa,vy\světlí vám pro i proti. Možná se může stát, že ani žádné proti nebude. Jde o malý,krátký zákrok, pravděpodobně v krátkodobé celkové anestesii. Bude prováděn v zařízení pod dohledem anesteziologa. Další možnost je sledovat změnu ultrazvukově, ev. mamograficky s odstupem času. Někdy se indikuje speciální lék pod dohledem lékaře specialisty. Dejte důvěru sobě, že to zvládnete a dopadne vše dobře a také pracovišti,kam chodíte .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20390
Dobrý den. Můj praktický lékař mi vystavil žádanku na mamograf, objevila se mi v levém prsu bulka o průměru 2,5cm.Pri telefonickém objednání jsem byla odmítnuta s tím že na mamografické vyšetření nemám nárok, protože jsem na něm byla před sedmi měsíci. Je mi 45 let, a chtěla bych prosím poradit, zda mám nebo nemám na toto vyšetření nárok. Děkuji Kuderová.
Odpověď: Dobrý den.
Předpokládám, že jste neměla při vyšetření před 7 měsíci patologický nález a změna je nová. Na opakované mamologické vyšetření při změně nálezu máte nárok. Vyžádejte si doporučení od gynekologa či praktika. Budete vyšetřena klinicky a ultrazvukově, dle nálezu se bude ev. pokračovat dále. Objednejte se znovu,doufám, že chodíte na screeningové akreditované centrum. Zdůrazněte, že máte novou bouličku. Pokud byste byla opět odmítnuta, vyžádejte si k telefonu lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20389
DOBRÝ DEN MÁM DOTAZ BYLA SEM NA BIOPSIE BYLO MI ZIŠTĚNO UTVAR 7X5MILIMETRU V LEVÉM PRSU ZKK JINAK NEGATIVNÍ DOKTORKA MI ŘEKLA ŽE MUSÍM JÍT NA OPERACI ALE JÁ SE BOJÍM JELIKOŠ SU DĚCTVÍ OPEROVANÁ NA SRDCE A TED MÁM 1.ROK KARDIOSTIMULATOR A BYLA SEM NA ARITMIE vypalovat před6-měsíci JEŠTĚ SE NECÍTÍM DOBŘE CHĚLA BYCH VĚDĚT JAKÁ JE DRUHÁ MOŽNOST LEČENÍ CO MI DOPORUČÍTE LEKAŘKA ŘIKALA ŽE JE I INÁ MOŽNOST LEČBY ale vice neřekla DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Odpověď: Dobrý den.
Napište mi histologický výsledek biopsie,pak vám budu moci odpovědět. K operaci se musí vyjádřit váš kardiolog. Pokud dá operaci zelenou,můžete být v klidu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20388
Dobrý den, cca pred 4 lety jsem byla na operaci měla jsem neshoubný nádor v levém prsu před 3 měsíci jsem si zase nahmata bulku na ultrazvuku mi doktorka řekla že je to zatím žláza v lékařské zprávě mám napsáno Fertilní mléčná žláza. Můžu vás poprosit o nějaké přesnější vysvětlení co to vlastně znamená ?. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Fertilní znamená plodný, tedy fertilní mléčná žláza označuje typ ml. žlázy vyskytující se u žen v plodném věku. Tzn.přiměřený nález vašeho věku. U mladých žen je struktura často uzlovitá, reaguje na hormonální změny menstruačního cyklu.proto je tak důležité vyšetřovat se pouze následně po začátku menses.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20387
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ,jestli solidní tumorek není nebezpečný.Mám Mirenu a je mě 50 let.Opíšu celou zprávu:Redukující žláza bez maligních změn,bilat.vícečetné cystické formace variabilní velikosti do 9 mm,některé čiré,některé zakalené.Vpravo směrem do HZK v blízkosti dvorce lehce hypoechogenní avaskulární ostře ohraničená formace až solidního vzhledu vel.7,5x5x8 mm-dif.dg.zakalená cysta,solidní tumorek.Bilat.retromamil.prostornější dukty šíře do 3,5 mm bez patol.obsahu.Axily bez patol.LU. Moc děkuji.M.H:
Odpověď: Dobrý večer.
Nenapsala jste závěr a doporučení.
Na našem pracovišti bychom udělali punkci tenkou jehlou, tím bychom potvrdili či vyloučili cystu.Pokud by šlo o solidní změnu, provedli bychom následně biopsii. Histologické vyšetření získané tkáně potom potvrdí, zda jde o benigní- nezhoubný nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20386
Dobrý den, již dlouhou dobu mne trápí neustále se recividujici furunkly prsu. Jsem z nich již nešťastná vzhledem k bolesti, která je s nimi ruku v ruce. Imnologicke vyšetření nic neprokázalo, diabetes též nemám. Prsní poradna tvrdí, že je to v kompetenci kožního, aniž by mne blíže vysetrili. Už si nevím rady co s tím? Nutno podotknout, že po porodu je stav ještě horší, během jednoho dne se mi utvoří až 3 najednou. Děkuji moc za Vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Ano, jde o infekční onemocnění projevující se na kůži, šíří se lymfatickými cestami. Proto se Vám jich může vytvořit najednou několik. Neměla byste si furunkly mačkat, tlakem infekci rozšiřujete do lymfatických cév!!! Toiletu by měl provést někdo odborně,např.na chirurgické ambulanci. I když se manifestuje lokálně ,přesto jde o celkové onemocnění. Lokálně může pomoci :dezinfekce, višňák, sterilní krytí, pravidelné převazy. Nejlépe bavlněné prádlo, kt. můžete vyvařit. Pouze se sprchovat,volně nechat stékat vodu. Pokud máte čerstvý nález, větší furunkl, nebo četnější, běžte na chirurgickou ambulanci . Udělají tzv.chirurgickou toiletu zánětu, případně udělají stěr a pošlou na kultivaci. Možná bude potřeba k rychlému zklidnění nasadit celkově antibiotika. Bylo by vhodné vyloučit zánětlivé ložisko v těle: dutiny, váček pod zuby, zánět močových cest, gynekologický zánět, vše z toho může být a probíhat klinicky němě. Testy jsou jedna věc,ale logicky, pokud máme v pořádku imunitu, nejsme přeci jakkoliv nemocní. Imunitu tvoří tenké střevo. Vždy ji snižuje stres. Vy ho máte minimálně z toho, že z hlediska kosmetického se dlouhodobě necítíte komfortně.
Jak můžete sama přispět? nemačkat, přiměřená čistota, bezvadně zklidní a hojí sluneční paprsky, v tento čas - solárko v přiměřeném množství. Využijte jarní měsíce k celkové očistě těla, např: čistým alvoe vera. Dle klinického stavu vyhledejte odbornou pomoc,nejlépe kožního lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20385
Dobrý den.
Začalo mne bolet právě prso. Na pohmat cítím něco jako ztvrdlou zilu od kraje podpaží,sahající skoro až k bradavce. Když si na prso saham,začne mne toto místo bolet a pálit. Byla jsem na gynekologii. Lékařka netušila co to může byt a neposlala mne ani na žádné vyšetření. Na ultrazvuku prsou jsem byla koncem ledna. Chodím pravidelně každý rok.Karcinom prsu v rodině nemáme. Je mi 34 let,2 děti. Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den.
Jde velmi pravděpodobně o Mondorovu chorobu. Tzn. tromboflebitidu povrchové cévy, zánět stěny cévy a sraženina krevní. Bylo by vhodné ,aby jste byla vyšetřena ultrazvukem k určení rozsahu onemocnění. Vzhledem k lokalitě-prsu,můžete být vyšetřena i na spádovém screeningovém centru. Nález zklidní Heparoid mast a některá z protizánětlivých mastí( Voltaren, Ibuprofen mast atd.. lokálně .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20384
Dobrý den, dnes jsem si jen tak náhodou prohmatala prsa a na pravém prsu blíže k paži, jsem si nahmatal nejspíš bulku, která na druhém prsu není, jak mám dále postupovat. Děkuji moc Hynštová
Odpověď: Dobrý večer.
Půjde nejspíše o lymfatickou uzlinku. Objednejte se na ultrazvuk na nejbližší akreditované screeningové pracoviště, zdůrazněte, že nejde o prevenci. Doporučení vám může napsat gynekolog či praktik. Vyšetření si můžete i zaplatit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20383
Dobrý den,
moc se omlouvám, že se ptám znova - pokud je třeba ty mikrokalcifikace vyšetřit, a jsou jen v mmg nálezu, tak se i tou normální core cut biopsiií "naberou", když na UZ nejsou vidět, a dají se tedy považovat za "ověřené"?
Odpověď: U každé ženy se zkoumá, zda jsou mikrokalcifikace součástí ložiska viditelného v sono vyšetření. Pokud ano, provede se biopsie navigovaná sonograficky, pak je možné využít jemnější core biopsii, která se provádí u ležící pacientky. Pokud jsou mikrokalcifikace- kalcifikace patrné jen v mamografii, musí se provést biopsie navigovaná mamografem, a to je vakuová stereotaktická biopsie. Výkon je pro pacientku mnohem náročnější. Jak jsem již psala - zlaté pravidlo je - používat co nejméně zatěžující výkony..........pokud nepracujete přímo v mamárním-screenigovém centru, nemůžete úplně nikdy pochopit jemnosti diagnostiky. Víte, je to, jako kdybyste chtěla pochopit principy například opravy automobilu....Zkuste uvěřit, že lékaři postupují podle doporučených postupů a svého svědomí. Pokud pacientka věří svým lékařům, je to její obrovské štěstí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20382
Dobrý den, chci se zeptat mojí babičce byla včera zjištěna rakovina prsu, má tam dvě bulky o velikosti 3 cm, uzliny jsou v pořádku, za měsíc má jít na operaci kde odeberou cely prs, je tedy v druhém stádiu . Zajímá mě jaká je šance na přežití a že se rakovina nevrátí zpět. Kolika let se může dožít ?
Odpověď: Čím je žena starší v době nalezení nádoru, tím je větší šance na dlouhodobé přežití. Velmi také záleží na tzv. histochemii nádoru, tedy na jeho vlastnostech: agresivitě a schopnosti dalšího množení buněk. U starších žen nejsou nádory obvykle příliš agresivní. Mívají také často tzv hormonální receptory, proto po operaci často užívají antihormonální léčbu, která jim neubližuje a zvyšuje pravděpodobnost uzdravení. V ČR průměrně dosahuje pětiletého přežití přes 80% žen. Mnohé žijí 10, 15, 20 let.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20381
Dobrý den.
Jsem po operaci prsu, ozařování a od listopadu r. 2018 beru Egistrozol. Postupné vedlejší účinky jsem zvládla celkem dobře, ale poslední dobou mě čím dál tím více svědí pokožka a to na různých místech. Vždy tam pokožka zčervená a vytvoří se maličké vodnaté pupínky. Nejdříve to bylo jen večer, kdy už jsem unavená, nyní se to projevuje i během dne. Nevím, zda mám požádat o výměnu léku, nebo zda to svědění a vyrážka s užíváním Egistrozolu nesouvisí. Na onko jdu až v květnu, proto prosím o Váš názor. Nerada bych lék měnila. Děkuji předem za Váš názor a odpověď.
Odpověď: Egistrozol spadá do skupiny antihormonální léčby. V této skupině existuje mnoho dalších preparátů a jistě mezi nimi bude i takový, který Vám nebude dělat kožní reakci a přitom splní všechny nároky, které se na něj kladou. Neotálejte a poraďte se s onkologem. Někdy se totiž skoro ze dne na den obtíže mohou zhošit, je to při dnešní nabídce léků zbytečné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20380
Od 4/16 jsem po záchov.oper.prsu a násl.33 ozářeních.Hned při 1.kontr.r.2017 a 2018 byl sonem v jizvě po KE zjištěn organiz.pooper.hematom vel.18mm.Nyní jsem byla opět na kontrole s výsl.-"v jizvě po KE je převážně hyperechogenní nehomogenní léze s hypoechogen.lemem,která nejspíše odpovídá vazivovým změnám po předchoz.hematomu-seromu,útvar je vaskularizovaný,vel.až 25mm,zvětš.nejspíše fokální pooper.fibrózy v místě jizvy,vzhledem ke zvětšení útvaru proti předch.kotr.dop.core biopsii."Jinak mamo i ostat.sono v pořádku.Mám velké obavy,zda nemohlo dojít k nějaké patologické změně.DěkujiE.H.
Odpověď: Samozřejmě, že jen biopsie a vyhodnocení vzorků lékařem-patologem přinese kýžený výsledek a, myslím si , i pro Vás úlevu. Předpokládám, že jde opravdu jen o pooperační změny, ale pokud byste byla mojí pacientkou, velmi pravděpodobně bych také přistoupila k ověřovací core biopsii. ..... Na druhou stranu z českých dat je známo, že pokud se recidiva (návrat) nádoru objeví včas, nejde ženě o život.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20379
Dobrý den, vím, že existuje nějaký genetický test, ze kterého se zjistí, zda u mě nebude větší pravděpodobnost onemocnění rakovinou prsu než u ostatních žen(teta na ni zemřela, když jí bylo 43). Chtěla bych se zeptat, v jakém případě mám na tento test nárok?
Děkuji.
Odpověď: První na řadě v testování je Vaše maminka, pokud se u ní neprokáže zvýšené riziko, je zbytečné testovat Vás. Aby se u Vás mohlo stanovit případné riziko, pokud by ho měla i Vaše maminka, je nezbytné opět nejprve otestovat ji. Genetické testy provádějí genetické laboratoře po předchozím rozhovoru s klinickým genetikem, který rozhoduje, zda je nutné testovat. Taková oddělení jsou prakticky při všech fakultních nemocnicích a v Masarykově onkologickém ústavu.........Je dobré si dobře rozmyslet , proč tuto informaci chcete vědět, co Vám eventuální informace o Vašem větším riziku přinese. Některé ženy o ní nemají zájem, neboť pak už jen žijí ve strachu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20378
Dobrý den, ještě by mě zajímalo, zda je rozdíl kalcifikace- mikrokalcifikace, a zda tedy ony samy o sobě mohou být škodlivé, nebo jsou jen předznamením karcinomu? Biopsií v případě mikrokalcifikací se tedy vyšetřuje spíš ta léze okolo než samotná kalcifikace?Děkuji
Odpověď: Pokud se použije výraz mikrokalcifikace, myslí se tím opravdu jen miniaturní částečka okolo desetiny milimetru. Pokud se použije výraz kalcifikace, jde obvykle o hrubší částice o velikosti okolo milimetru. Diagnostikují se však všechny stejně. Z pouhé mamografie se nedá poznat, zda jde o bezpečné kalcifikace či mikrokalcifikace, nebo zda jsou předchůdcem nádoru. Proto se jejich diagnostika musí udělat v patologické laboratoři cestou vzorků u biopsie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20377
Dobrý den. Mám strašný strach z rakoviny vaječníků a prsu.V rodině babička rakovina v prsu v 70 letech in situ (odoperován nádor), nyní v jejích 79 letech v tomtéž prsu rakovina 1. stupně, a v rakovina dělohy.Je mi 34 let, nikdy jsem nebrala antikoncepci, mám dvě malé děti, menstruace začla v 11 letech.Před menstruací mě vždy hodně bolí prsa, poté to povolí, zvyšuje tato bolest prsou a časný menzes riziko rakoviny prsu a vaječníků? Snížilo by riziko prevent.odstranění vaječníků? – na koho se příp.obrátit, moje lékařka nad tím mávla rukou.Děkuji moc.
Odpověď: Pokud ve Vaší rodině onemocněla jen babička v 70 letech (druhý nádor ještě později) a měla jen málo agresivní nádory, jak píšete, vaše osobní riziko pro vznik rakoviny prsu nebo vaječníků není oproti ostatní populaci zvýšené. Preventivní odstranění vaječníků ve vašem věku by znamenalo předčasný přechod se všemi nepříjemnými důsledky. Na takový výkon z tak malého důvodu (babička) jste prostě příliš mladá, navíc se vůbec nedá odhadnout, zda by měl pro Vás přínos (protože je větší pravděpodobnost, že rakovinu nedostanete)....mám názor jako Vaše lékařka a doufám, že jsem Vám to oproti ní srozumitelně vysvětlila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20376
Děkuji moc za vysvětlení. Ještě by mě zajímal Vás názor na škodlivost/kancerogenitu parabenů v kosmetice a jejich možná souvislost s výskytem karcinomu. Hodně se o tom píše, jako o hormonálním disruptoru, a že je často přítomen i v nádorech.
Odpověď: Celou "aféru" o parabenech odstartovala jedna práce anglické patoložky.....abych řekla pravdu, příliš se o tyto úvahy nezajímám. Pokud by člověk uvěřil všem informacím šířícím různé obavy a strachy z jídla, chemikálií, dálnice D1, záření, musel by se pomalu a jistě zbláznit. Podle mého by člověk měl vyhledávat informace motivující, povznášejí a přinášející dobrou náladu. Jedině tak se dá v přetechnizovaném a přechemizovaném světě přežít a dokonce dobře žít.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20375
Dobrý den připadá mi před zrcadlem jako bych mela ve spodní části malinký důlek paní ginekolozka mi řekla ze důlek vypadá jinak pro svůj klid jsem šla na ultrazvuk a vše v pořádku proč mám tedy pocit ze tam ten důlek je plně kojim s toho prsa,ještě hned pod prsy na žebru hmatam měkké hrbolky mám to na obou stranach nevím jestli to jsou žlázy děkuji za odpověď
Odpověď: Hlavní zásada je, že pokud hmatáte symetricky (stejně, podobně) hrbolky na obou prsech - nebo pod prsy - je to v pořádku. Kojící prsy vytvářejí i zevně na kůži různé změny. Pokud pod důlkem nenašli na ultrazvuku žádné ložiskové změny, je vše v pořádku
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20374
Dobrý den, prosila bych o radu:
USG prsů a axil:Redukující žláza, vpravo na hranici HK je ostře ohraničený avaskulární, lehce nehomogenní hypoechogenní okrsek vel. 15x4x12 mm, jeho dignita je nejasná - dopor.biopsie. Vlevo na hranici HK má žláza místy lehce hypoechogenní strukturu v rozsahu 17x7x10 mm - susp. při fibr.změnách. Axily bez patol.LU. Nebude – li provedena biopsie, kterou si dle svých slov pac.zařídí sama, dop. cílenou kontrolu nálezů za 3 měsíce.
Velmi mě vyděsilo, že nálezy jsou na obou prsou. Děkuji za radu. Š.V.
Odpověď: Opravdu těžko mohu poradit, pokud jsem popisované sonografické obrazy neviděla na vlastní oči. Ve Vašem věku navíc není sonografie (USG, ultrazvuk) vhodnou screeningovou metodou. Základem je mamografie, ultrazvuk je vhodný jen pro doplnění některých informací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20373
Dobry den,
Rada bych se zeptala na bolest leveho prsu, ktera me trapi jiz asi rok. Bolest neni lokalizovana, obcas me boli na jedne strane prsu, jindy zase na druhe, hlavne pri pohybu. Zadny utvar jsem v prsu nikdy nenahmatala. Posledni dobou se mi stava i to, ze je prsni dvorec v blizkosti bradavky natekly - jen par vterin (napr. pri sprchovani, kdyz se svlekam) a po chvilce se vrati do stejneho tvaru jako druhe prso. Pri kontrole na gynekologii jsem o tom lekare informovala, prsa mi vysetril a rekl, ze je vse v poradku.
Odpověď: Vaše obtíže velmi pravděpodobně souvisí s hrudníkem, hlavně s postavením žeber. Dnes tyto obtíže má opravdu hodně žen, souvisí to se sedavým způsobem života - nedostatek pohybu vede k různým drobným blokům v oblasti žeber i hrudních obratlů. K přechodnému otoku bradavky se nemohu vyjádřit, předpokládám ale, že o nejde o nic závažného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20372
Dobrý den,
psala jsem dotaz,nevím,zda se odeslal-byla jsem před rokem v Hájích na biopsii.Na mmg bylo:V HZK ložisko zastínění 12x9 s kalcifikacemi, nález koreluje s UZ nálezem- nemá jednotný benig.vzhled).Výsledek biopsie byl v pořádku-mastopatie UHD, puvod valecku ve fibroadenomu pravděpodobný),ted na kontrole taky vše OK.
Mám dotaz-na webu píšou, že při mikrokalcifikacích je lepší dělat stereotaktickou biopsii.Mě byla provedena ta core cut biopsie.MOhu se zeptat, jak to s těmi mikrokalcifikacemi je a proč v mém případě nebyla provedena ta druhá biopsie? Děkuji za objasnění.
Odpověď: Na Vaši otázku jsem odpověděla pod číslem 20 367. .....
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20371
Dobrý den, na březen jsem plánovala 3. IVF (nemám 1 vejcovod po mimoděložním těhotenství), včera mi však byla potvrzena BRCA1. Chodím pravidelně na ultrazvukové kontroly (poslední byla v říjnu minulého roku a vše bylo v pořádku). V minulosti jsem měla dva firbroadenomy, které byly odstraněny (před 8 lety). Sestra prodělala rakovinu prsu (ve věku 37 let). Zatím jsem bezdětná a ráda bych se zeptala na váš názor, zda dále vůbec uvažovat o IVF. Děkuji moc za odpověď. Iva
Odpověď: Na tuto otázku je opravdu svízelné odpovědět. Kombinace genetické mutace BRCA 1 a hormonální léčby související s IVF opravdu zvyšuje riziko onemocnění karcinomem prsu. Nikdo Vám ale nezodpoví, o kolik Vaše již vyšší riziko naroste. Pokud je však IVF jedinou cestou, jak otěhotnět, opravdu nemohu toto rozhodnutí udělat já, ale ani nikdo jiný. Rozhodnout se musíte sama. Mít vyšší nebo vysoké riziko vzniku rakoviny prsu ještě neznamená, že skutečně onemocníte. ... ideální by samozřejmě bylo, pokud byste otěhotněla bez hormonální stimulace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20370
Dobrý den, moje matka i babička, prodělaly rakovinu prsů. Dál jsem raději nepátrala, ale chci se zeptat, v kolik letech bych měla dostat doporučení na mamograf a jaká je pravděpodobnost, že budu další kdo ji prodělá? Děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud se rakovina prsů objeví ve více generacích, je pravděpodobné, že mladší generace má zvýšené riziko rakoviny prsů, ale není žádná jistota, že se tak stane, že se rakovinné ložisko zopakuje. Na první vyšetření by měla žena jít o 10 let dříve, než onemocněnla její nejmladší příbuzná. Do 40 let věku je vhodné ultrazvukové vyšetření, po 40 roku věku je na místě mamografie. ...V současné době je možné provést genetické vyšetření, ideální však je, aby se jako první nechala testovat Vaše maminka. Následně se dá vypočítat, nakolik je Vaše riziko skutečně zvýšené. .....musím ale říci, že mnohé ženy testování z psychologckých důvodů odmítají
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20369
Dobrý den, kojím 2. dítě 8. měsícem. Mezi prsy mi začly více vystupovat žíly a jeden čas byla prsa hrbolatější. Přisuzovala jsem to nalití mlékem a že vše souvisí s kojením. Jinak si žádnou bulku nenahmatám. Prsa bolí, když jsou hodně nalitá. Jinak mě pobolívá pod prsy. Chtěla bych se zeptat, zda je na místě nějaké znepokojení z výše uvedeného. Je vůbec možnost vyšetření ultrazvukem či mamografem v době kojení? Může se vytvořit nádor v době kojení? Je pravděpodobné, že pokud bych měla nádor, byla by v prsu hmatatelná bulka? Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji pěkný zbytek dne.
Odpověď: Popisujete prakticky fyziologický projev změn prsů při kojení......Nádor v prsech může vzniknout v těhotenství i během kojení. Je velká pravděpodobnost, že v tom případě byste si hmatala bulku.......Klid Vám přinese pouze vyšetření ultrazvukem, protože i při kojení je možné se nechat vyšetřit ultrazvukem( sonografie), je ale zapotřebí, aby Vás vyšetřil lékař z akreditovaného centra - jejich adresy jsou na www.mamo.cz. Struktura prsní žlázy v době kojení je poměrně složitá, proto vyžaduje praxi lékaře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20368
Odpovídám Vám na otázku. Byla jsem v Krnově v mamografii a nic s tím nedělají. Jen za 3 měsíce znovu sono..
Odpověď: Pokud by ani za tři měsíce neudělali konečné rozhodnutí, bylo by možná vhodné navštívit jiné centrum s akreditací. Jejich adresy jsou na www.mamo.cz.........domnívám se však, že jste v pořádku
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20367
Dobrý den, chtěla bych se zeptat- delali mi vloni core cut biopsii. Výsledek dopadl dobre-mastopatie, FAD. Zajímalo by me,proč mi nebyla provedena ta stereotakticka biopsie, když v mmg nálezu byly uvedeny i mikrokalcifikace. Na stránkách BU píšou,ze prave v těchto případech se provádí.dekuji.
Odpověď: Je jedno důležité medicínské pravidlo: pokud lze použít jednodušší a méně zátěžovou metodu pro diagnostiku, je správné to tak udělat. Stereotaktická biopsie se provádí, pokud jsou v prsu jen mikrokalcifikace, které jsou vidět pouze na mamografii. Zaměřuje se totiž pod mamografem. Pokud jsou mikrokalcifikace součástí léze, která je vidět i na ultrazvuku a je možno použít jemnou a jednoduchou biopsii, pak je správná tato cesta.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20366
Dobrý den! Jsem po pravostranné mastektomii (09/2018) pro invazivní duktální karcinom, pT1bN0M0. Beru tamoxifen, žádné ozářky ani chemoterapie a jsem po kastraci. Asi 3. týden mám zvláštní tlak, někdy slabší bolest ve druhém prsu, netrvá celý den, ale objevuje se nahodile, je to nepříjemné. Na sonu jsem byla 11/ 2018. Kontrola markrů v lednu v pořádku, další v dubnu. Mám obavy, aby se něco nedělo i v druhém prsu. Při pohmatu bulku žádnou nehmatám. Mohla byste mi, prosím, poradit - zda znovu na sono, na onkologii, či to může souviset se změnami, kterými jsme prošla? Děkuji!
Odpověď: Počítejte s tím, že při užívání antriestrogenní léčby - Tamoxifen, bude docházet k různým pocitovým změnám v druhém zdravém prsu. Léčba Tamoxifenem a podobnými preparáty nastoluje přechodové změny, které by fyziologicky pravděpodobně přišly později. Určitě se naučte znát vnitřní strukturu zdravého prsu pomocí samovyšetření, zejména po dalším ultrazvukovém vyšetření, na které jistě budete onkologem odeslána - nejlepší je totiž začít se vyšetřovat tehdy, kdy jste si zcela jistá tím, že prs je zdravý, tedy po nějaké zobrazovací metodě. ...pokud máte strach, požádejte, ať Vás na mamografii nebo songrafii zdravého prsu odešlou ihned.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20365
Dobrý den, před 5 měsíci mi při pravidelné kontrole byl diagnostikován cystoid + drobné cysty.Prs s cystoidem mě neustále bolí.A již měsíc mě bolí na té straně žebra z boku. U obvodní lékařky jsem byla, bála jsem se nějaké provázanosti. Dostala jsem léky na uvolnění s tím, že mám zablokovaná záda a injekci, nicméně léky jsem dobrala a neustále mě to bolí i společně s prsem, kde si nahmatám ten cystoid. Přístí týden už jdu konečně na sono a do poradny, ale poslední dny se mi strachem zdají nekonečné. Může cystoid prorůstat? Nebo tak něco, moc jsem o tom nikde nenašla.Děkuji za odpověď P.Z
Odpověď: Cystoidy jsou malé cysty ve shluku. Jsou bezpečné, ale nepříjemné tím, že bolí.
Jak obtíže popisujete, je velmi praděpodobné, že bolestivost žeber byla spojená s nějakým blokem páteře. Hrudník je složitý komplex kostí a skloubení, je někdy obtížné zjistit, odkud obtíže přesně vycházejí. Někdy ani injekce nepomůže, jen dobře cílená rehabilitace a trpělivé cvičení. K tomu může nezávisle bolet hormonální okrsek s cystoidy. Velmi pravděpodobně, přestože máte obtíže, nejde o závažný problém.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20364
Dobrý den, mohli by ste mi vysvetlit popis vyšetrenia na dnešnej mamografii:Axila: bez LAP bilat., Mamila: bilat. prominuje, Žľaza: kompozícia C, Lož. zmeny: bilet. bez suspektných ložiskových zmien, MiK: bilat. bez MiK v patol. zhluku, Bez suspektneho vyvoja v MG obraze od 02/2017, Záver: BI - RADS 1, Odp. USG o 1 rok, MG o 2 roky, pri HT o 1 rok...(co je prosim aj to HT?) Veľmi pekne dakujem za odpoved.D.F.
Odpověď: Všechno, co je napsáno, říká v lékařské řeči, že jsou vaše prsa v pořádku. Lékař se odvolává na srovnání obrazu s tím, který byl provedený před dvěma roky a nevidí zde žádnou změnu, což je dobře. MK jsou mikrokalcifikace, kompozícia C je je typ žlázy. HT znamená hormonální terapie. Je zvykem, pokud ženy užívají hormonální terapii přechodové obtíže, je vhodné prsy kontrolovat každý rok: jeden rok mamografie, druhý rok USG (ultrasonografie, sonografie, sono). Nejpodstatnější je, že nález byl uzavřen jako Bi-RADS 1, což v klasifikaci znamená, že úplně v pořádku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20363
Dobrý den, prosím dneska mi zjistili drobné ložisko v HZQ sin.benigniho vzhledu-v. s. Intramam. LU, mírná hyperemie žlázy. Mohu vědět prosím co to znamená? Děkuji za odpověď
Odpověď: Inramamární uzlina je termín pro fyziologické uložení uzliny v prsní žláze. Typické uložení je v HZQ nebo-li v horních zevních kvadrantech prsů. Sama nerozumím výrazu hyperemie žlázy, je to překrvení, ale nechápu souvislost, proč je to zmiňováno. Zajímalo by mne, kde jste byla na vyšetření a jaký navrhli další postup.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20362
Dobrý den, před několika dny jsem si našla v levém prsu bulku, bulku mam jako zespoda a na pohmat je dcl bolestivá , je mi 25 let a už mam za sebou porod i kojeni ale z levého prsa mi moc kojit nešlo takže jsem v něm brzy ztratila mléko,prsa mám malá. prosím o jakoukoliv radu
Odpověď: Bolestivá bulka je s největší praděpodobností cysta nebo hormonální okrsek žlázy. Jistotu samozřejmě přinese až ultrazvukové (sonografické) vyšetření. Cesta k němu je buď přes žádanku od gynekologa nebo praktického lékaře, objednat se můžete i bez žádanky, ale v tom případě budete vyšetření hradit (500-700 Kč). Pokud se pro ultrazvukové vyšetření rozhodnete, objednejte se pouze do akreditovaného screeningového centra, jejich adresy jsou na www.mamo.cz - zde pracují lékaři, kteří jsou na vyšetření prsní žlázy specializovaní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20361
Dobrý den, od září 2018 mám bolesti v levém prsu, na dolní vnitřní straně, jako by těsně nad žebry, žádnou bulku nehmatám, na sonu v listopadu 2018 také nic nezjistili. Krev je v pořádku. Nicméně bolest přetrvává už půl roku a bolí to nezávisle na menstruačním cyklu - cítím to na dotek, když se předkloním, když si obleču podprsenku - už nějaký čas proto podprsenky vůbec nenosím, ale bolest stále trvá. Co by to prosím mohlo být??? Děkuji. .
Odpověď: Obtíže, které popisujete, se mi jeví jako potíže vycházející z hrudního koše. Hrudník je velmi složitou soustavou mnoha kostí a kloubních spojení, kde každé malé narušení může být zdrojem velké bolestivosti, která se ráda projikuje do měkkých tkání prsu. Charakter obtíží mi v první řadě připomíná blokádu některého žebra. Blokáda hlavičky žebra je skutečně velmi obtížná, nezmizí spontánně, jen po zásahu šikovného fyzioterapeuta.....v roce 2012 jsme spolu řešily operaci fibroadenomu, předpokládám, že toto se již plně zahojilo a na současných obtížích se pooperační změny nepodílejí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20360
Dobrý den,
jsem registrovaná v UPMD Podolí, kde se chystám na UZ vyšetření prsou.
Mohu si poté požádat o příspěvek od VZP?
Děkuji a zdravím,
Pavlína Hladíková
Odpověď: V tomto případě si nejsem úplně jistá. Pokud VZP vyžaduje, aby preventivní ultrazvukové vyšetření bylo provedeno ve screeningovém centru, pak by mohl vzniknout problém. Podívejte se na mapu screeningových center na www.mamo.cz, kde jsou uvedena všechna akreditovaná centra. Prvním krokem však by měl být od Vás dotaz na VZP, jaké podmínky pro podpůrný příspěvek 300 Kč si stanovují, zda příspěvek poskytují i tehdy, kdy vyšetření není provedeno na akreditovaném pracovišti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20359
Dobrý den!dostala jsemod Vas odpověď moc dekuji!Jesrli se mohu ještě ueptat tamoxifen jsem uzivala 1 rok jak pisete sedel mě dobře jen jsem mela horsi zrak,tak me ho vysadil pry kvuly zelenému zákalu a byl me nasazen anasteozol mylan,ale oci jsou stejne !mohla nych ho brat nazpět? ten me aspon nezpusoboval nežádoucí účinky!dekuji Jitka
Odpověď: Teď už záleží jen na Vaší dohodě s onkologem. Nevidím důvod, proč byste se k Tamoxifenu nemohla vrátit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20358
Dobrý den.Byla jsem vyšetřena na mamografu a ultrazvukem.Zpráva zněla a to doslova v DZK periareoll vlevo ohraničena hladce konturovaná,nestinující hypoechogenita vel.10x 5,5mm.vzhledu FA ci fibroliponmu. Smím se prosím zeptat co to znamená.Děkuji za odpověď. M.B.
Odpověď: Popis říká, že v levém prsu v dolním zevním vadrantu v blízkosti dvorce se zobrazilo dobře ohraničené ložisko o velikosti 10x5,5 mm, které nevytváří žádný zadní stín. Zadní stínování je totiž známkou malignity - rakovinného ložiska. Lékař uzavírá, že jde buď o fibroadenom nebo fibrolipom - obě varianty jsou zcela bezpečné součásti prsní žlázy, není třeba je ověřovat biopsií ani častěji kontrolovat. Někdy se první kontrola přeci jen udělá, a to po 3 měsících, aby se vidělo, jakou růstovou tendenci ložisko má. Pokud se nezvětšuje, více pozornosti mu není třeba věnovat. Toto ložisko bylo velmi pravděpodobně důvodem, proč po mamografii následoval i ultrazvuk - lékař si potřeboval ověřit benignitu - nevýznamnost ložiska. K tomu je ultrazvuk dobrým nástrojem. Bez mamografie by však bylo vyšetření hluboce nedostatečné, mamograf ukazuje i další detaily, které ultrazvuk(sonografie) neumí ukázat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20357
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat už nějaký den cítím v pravém prsu jaký si tlak. Jeden den jsem tlak cítila i na druhém a téměř na samém místě. Navštívila jsem praktického lékaře, který jedno prso prohmatal a řekl, že tam nic necítí a že by to mohlo být způsobeno podprsenkou. Od té doby jsem měla volnější sportovní podprsenku, ale tlak je furt na pravém prsu stejný. Je normální mít takový tlak pouze v jednom prsu? Už nevím co s tím. Děkuji
Odpověď: Je zcela normální, že se v jednom prsu nebo pod jedním prsem pociťují změny. U Vás bych předpokládala, že jde o přenos pocitu z hrudníku, kde můžete mít blokované žebro nebo i jinou poruchu fyziologického postavení hrudní páteře. Pokud se opravdu v prsu nic neděje, a to je schopen ověřit ultrazvuk, pak by bylo dobré se obrátit na nějakého šikovného fyzioterapeuta, který by mohl poradit, co s takovou obtěžující potíží.....Na ultrazvukové vyšetření se můžete objednat i bez žádanky do screenigového centra, jejich adresy jsou na www.mamo.cz. Vyšetření není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, stojí obvykle od 500 do 700 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20356
Dobry den obracim se na Vas s prosbou!Berj lek z onkol.anastrozol mylan a caltratte mam nezadoci ucinky jako vys.cholesterol,reflux jicnu beru na ro leky ale mam problemy stale a byla jsem na denziometrii a mam na hrani i zvysne riziko osteoporózy!Muzete me prosim poradit zda to je správně? obvodni lekarka me rekla aby me ho zmenil lek !Mamm narok na jiny druh leku?predem dekuji za odpoved!S pozdravem Jitka
Odpověď: Samozřejmě, že máte nárok na jiný lék. Máte nárok na jakoukoliv antiestrogenní léčbu, kam Vaše léky spadají, ovšem samozřejmě to musí být běžně předepisovaný lék v ČR. O tom, který se pro Vás hodí nejlépe, by měl rozhodnout lékař onkolog, který Vás léčí. Pokud vím od svých pacientek, nejlépe se z těchto léků snáší Tamoxifen, což je jeden z prvních léků, který byl jako antiestrogenní léčba vyvinutý....všechny antiestrogenní léky zvyšují pravděpodobnost osteoporózy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20355
Píšem ešte k otázke 20351.Ospravedlňujem sa,neuvedomila som si,ze píšem koza a nie koža.Hrcka sa mi zdá uz menšia,ale na mieste kde som.si to stále skúšala,sa mi spravil červený flak a pod tým flakom mam pod kožou take čosi mäkké akoby pri koži prirastene,ale ta hrčka to nieje,ta je voľne pohyblivá mimo kože.Tak neviem či je to opuch.Ale kožu vtiahnutu nemám,iba sa tazsie akoby naťahuje od prsníka (asi sa moc sledujem),ďakujem a ešte raz prepáčte za nedorozumenie
Odpověď: Je velmi těžké dělat nějaké závěry, ale podle toho, co popisujete bych řekla, že těsně v podkoží se Vám ve žláze vytvořila hormonální cysta, která má zánětlivý obsah. Tyto cysty se obvykle vstřebávají......moc bych Vám přála, aby Váš problém byla jen cysta, ale jediná metoda, která to může rozřešit je ultrazvukové vyšetření, jak jsem již psala. Určitě by pomohlo oblast prsu chladit, ne příliš dlouho, jen co se roztaje pár kostek ledu v igelitovém pytlíku. Pokud žijete v Čechách, je možno se objednat do některého ze screeningových center, jejich adresy jsou na www.mamo.cz. Jistě i na Slovensku dokážete najít a navštívit kvalitní pracoviště.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20354
Dobrý den,byla jsem v březnu 2018 na mamografu s negativním výsledkem.
Nyní si nejsem jistá,zda nemám v pravém podpaží zduřenou uzlinu.Mám tlak v prsou,při plném nádechu mě bolí v zádech,tlak v pravém stehnu a pocit,že se nemůžu plně nadechnout..Před půl rokem mé 88leté mamince byl diagnostikován tumor prsu. Mohla bych se objednat na ultrazvukové vyšetření?E.B.
Odpověď: Ultrazvukové vyšetření zcela jistě dokáže rozhodnout o stavu měkkých tkání, především uzlin, v podpaždí. Určitě se objednejte do centra, kde jste před rokem měla negativní mamografii. lékařům vždy pomůže, když si mohou pro kontrolu prohlédnout i vyšetření staršího data. Pokud přijdete bez žádanky od lékaře, budete si vyšetření hradit. Stojí 500-700 Kč.......předpokládám - podle příznaků, které jste uvedla, že budete v pořádku. Ovšem až zobrazovací metoda bude mít poslední slovo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20353
Dobrý den, před třemi dny jsem byla na vyšetření poúrazové trombozy. Při otočení na břicho jsem si něco udělala s prsem. Bolí mě celý den i noc, nemohu spát, zakašlat, předklonit se. Poradíte prosím jak léčit. Mám třeba prso ledovat? Modřinu nemám.Děkuji moc za odpověd
Odpověď: Předpokládám, že obtíže budou spíše vycházet z kostí hrudníku. První, co mě napadá je, že jste si při otáčení zablokovala žebro. Blokovaná hlavička žebra dokáže opravdu hodně bolet a obtíže projikovat do měkkých tkání prsu. Ledovat můžete, ale, myslím, si moc nepomůžete. Navrhuji objednat se na akutní ultrazvukové vyšetření prsů (možná že se Vám blíží termín pravidelné mamografie) - při objednání řekněte, že jde o poúrazový stav, abyste dostala opravdu rychlý termín. Pokud bude tkáň prsů v pořádku, najděte si rehabilitačního pracovníka, který vám provede šetrnou mobilizaci žeber, ale i ostatních kostí hrudníku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20351
Dobrý deň,mam 30r.Počas menst. sa mi spravila hrcka vedľa bradavky,stale som si to stlacala,chytala.Bulka ešte narastla,je bolestiva.Na tom mieste mam cerveny fľak,ako som to stlacala.Čo ma však trapi,ze síce koza nieje vtiahuta,ale koza sa nedá tak dobre nad tým flakom natiahnuť,cítim,ze je pod tým niečo,skôr mäkké,ale je to k tej koži napevno ale kozu natiahnem,no nieje taká pruzna.Ta hrcka je az pod tým mäkkým a keď natiahnem tu kožu,tak hrcka sa normálne volne pohybuje.Teraz neviem,či ako som.si.to chytala,sposobila som si tam opuch a preto mam taký pocit alebo ide o rakovinu
Odpověď: Netušila jsem, že ve slovenčtině se prs nazývá kozou, možná jste myslela koža....Vaše obtíže může vyřešit pouze ultrazvukové (sonografické vyšetření).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20350
Mám dotaz jsem po operaci fybroadenomu a na kontrolnim sonu je jizva klidná ale nalezeno retroareolarne je hypoechogenni nepravidelná struktura charakteru nakupených suktektasii se zahuštěným obsahem vel.34mm-9mm,v druhém prsu nález fybriadenomu velikost 16mm a 6 mm před pul rokem byli tři a i větši a ještě dodatek nelze vyloučit ojedinělé mikrokalcifikace chci se zeptat jak je tento nález nebezpečný a co to je ta suktektasie kontrolu mám až za pul roku děkuji
Odpověď: Vše, co popisujete, spadá do nálezu benigního - nezhoubného, jak jsem Vám již také psala 13.2..... pokud byly mikrokalcifikace popsány pouze v sonografickém obraze, je celkem pravděpodobné, že jsou také benigní, nezhoubné. Pravé a nebezpečné mikrokalcifikace totiž skoro na 100% vidí jen mamograf.....subektazií zřejmě myslí lékař mírně rozšířené mlékovody.Takový nález také spadá do šíře normy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20349
Dobrý deň,ďakujem pekne za odpoved (20345),ešte doplnim,ze v stoji je tá akoby hrcka väčšia (akoby na rebru),v uplnom predklone sa mi zdá mäksia,je menšia a podlhovasta a v lahu zasa akoby hrcka ale úplne malinka.Ako zmením polohu,je za každým iná.Na sono sa chystám,ale zatiaľ sa potrebujem ukľudnit,ze to nemusí byť to najhoršie.ďakujem
Odpověď: .......tak, jak obtíže popisujete, nejeví se mi jako nebezpečné. Známky zhoubného nádoru - rakoviny většinou nejsou tak proměnlivé, jak popisujete. Dejte vědět po ultrazvukovém vyšetření Váš výsledek. Já osobně mám službu v této poradně do konce února.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20348
Dobrý den,chtěla bych se prosím zeptat, jak zásadní je načasování preventivního UZV prsu v rámci cyklu. Je ještě vhodná doba i kolem poloviny cyklu, nebo je lepší, pokud v příštím cyklu nemám možnost kontrolu načasovat hned po menstruaci, prohlídku odložit na další cyklus?
Odpověď: Pokud plánujete návštěvu některého ze screeningového akreditovaného centra, mohu potvrdit, že mají opravdu kvalitní přístroje. Proto není doba vyšetření ve vztahu k menstruačnímu cyklu zásadní. Jiná strana problému je, že pokud má žena bolestivá prsa, pak je lepší vyšetření jen do poloviny cyklu, aby se vyhnula nepříjemným pocitům při vyšetření. Na výsledek vyšetření však při současných přístrojích již nemá termín vliv.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20347
Dobry den jsem půl roku po operaci fybriadenomu a teď při kontrolnim sonu se objevili dalši dva v druhém prsu velikost 14 mm a 6 mm a neni vyloučená mikrokalcifikace co to znamená mám se bát děkuji
Odpověď: Mikrokalcifikace se velmi liší, je jich celá škála od zcela bezpečných až po nebezpečné. Většina je jich bezpečných. Je na Vašich lékařích, aby mikrokalcifikace zodpovědně prohlédli a řekli Vám, jak se jim jeví. .....Je velmi častý jev, že se fibroadenomy objevují opakovaně. Většinou jen obtěžují bolestivostí nebo růstem, obvykle však jsou benigní - nezhoubné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20346
Dobry den, byla jsem nyni na sonu ve screeningovem centru, zaver birads 2, kontrola za 1-2roky, mam tam napsano axily bez patol.inf.uzlin. je to v poradku? Dekuji!
Odpověď: Popis odpovídá zcela zdravým prsů, což, předpokládám, v závěru nálezu bylo napsané. Pokud nemáte rizikovou rodinnou anamnézu, stačí další preventivní vyšetření za 2 roky. K tomu přidejte samovyšetřování - instruktážní film je k dispozici na www.mammacentrumhaje.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20345
Dobrý deň,mám ddruhý deň menzesu.Včera som si našla hrcku vedľa bradavky skôr nizsie smerom k podpazusi.Ako som si to stale.chytala,vyzera to skôr ako oval a tiahne sa to od bradavky,ma asi 2cm,smerom k podpaz.Pohyblivé,tvrdšie,uzlina v podpazusi ok.Keď zdvihnem ruky koža ok,nič nieje vtiahnute,ale keď sa dám na 4,tak koza je akoby trosku vtiahnuta ako.je bradavka (oval zacina az na tým),ale ide.vytiahnut a v tom mieste pod kožou nehmatam nič...Môže ísť o rakovinu?nekojim uz.pol roka,rakovinu v rodine nemáme,úplne som hotová,ďakujem
Odpověď: Tak, jak nález popisujete, nejeví se mi jako závažný. Ovšem jistotu Vám může dát jedině ultrazvukové - sonografické vyšetření ve specializovaném centru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20344
Dobrý den,
lékař mi diagnostikoval vlevo HZK stacionární hamartom a fibroadenom. Pravidelně chodím 1x za rok na kontrolní sono, moje babička zemřela na rakovinu prsu. Chtěla bych znát závažnost tohoto problému, o co se vlastně přesně jedná a může - li se z toho stát zhoubný nádor. Děkuji za vstřícnost a pochopení Svobodová Markéta.
Odpověď: Hamartom ani fibroadenom nejsou přednádorové stavy. Za 30 let praxe jsem se nesetkala s tím, že by se hamartom nebo finroadenom nebezpečně změnil. Hamartom je vlastně taková nedokonalá žláza, má chaotické uspořádání struktury. Fibroadenom je uzlík žlázy, který je citlivější na hormonální změny. Chtěla bych Vás ujistit, že prsní žláza je opravdu velmi proměnlivá, a že my, lékaři ,nacházíme opravdu roztodivná uspořádání, která spadají do šíře normy. Lékař si musí být jistý tím, že všechny známky, které ložisko charakterizují , jsou bezpečné. Takoví lékaři pracují v akreditvaných screeningových centrech, kam, doufám , docházíte. Jejich přehled je na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20343
Dobry den, chodím pravidelne k Vam do screen.centra, naposledy nyni v lednu. Vse v poradku. Jen se mi nyni stala takova ve,ktera mne trapi. Pri lakování nehtu ve vane mi kaplo trochu barvy na hrud, na horni okraj prsu. Do 30s jsem barvu nehtem odstranila a misto omyla. Nemuze to do budoucna prsu nejak vadit? Tento lak neobsahuje toluen ani formaldehyd.Velice dekuji.
Odpověď: Opravdu se nemusíte ničeho obávat. Žádný lak na nehty se nedokáže během tak krátké doby, kterou popisujete jako 30 sekund, vstřebat do kůže, natož do podkoží. V životě se setkáváme s mnohem závažnější kontaminací, které se nedokážeme vyhnout. Touto cestou nádory prsu nevznikají.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20342
Dobrý den paní primářko.Před rokem jsem byla na UZ a vše bylo v pořádku - snad jen vpravo v DVK okrsek s akcentovanými dukty o vel. cca 10x3mm.Dnes jsem byla na prevenci a opět vpravo na přechodu DK mastopatický uzlík 10x4,1mm,jinak bilat. bez ložiska.Je mi divné,že oba nálezy jsou ve stejném místě.Jedná se o nějakou zásadní změnu nálezu?Uzlík se vytvořil v akcentovaných duktách?Omlouvám se za pro Vás zřejmě hloupou otázku.Kontrolu mám doporučenou místo za 2 roky za 1rok.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Okrsek s akcentovanými dukty (mlékovody) a mastopatický uzlík jsou jen odlišná vyjádření pro jeden druh zcela bezpečného nálezu. V prsu máte okrsek žlázy, který je více citlivý na působení hormonů. To je vše. Podobné obtíže má asi 30% žen. Nález není nyní ani do budoucna nebezpečný......asi by bylo lepší, pokud byste se o něm ani nevěděla. Jenže radiolog je povinen popsat do nálezu vše, co se v obraze žlázy jeví jako ložisko, byť je zcela bezpečné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20341
Dobrý večer, dnes jsem byla poprvé na mamografu, vše je v pořádku, ve zprávě ještě dr.píše OBOUSTRANNĚ částečná involuce ,zajímá mě co to znamená. Děkuji za odpověď.Z.K.
Odpověď: Involuce znamená změna struktury prsní žlázy z mladého typu na typ odpovídající věku. Je to potřebná změna. Prsy, ve kterých probíhá věku odpovídající involuce, se velmi dobře hodnotí v mamografii, což je opravdu velká výhoda.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20340
Dobry den,
Dnes jsem mela pocit pobolivani, pichani v levem prsu.
Obe prsa jsem prochmatala, nezjistila zadne nerovnosti, ale pri zmacknuti bradavek se mi na prave strane objevila malickata kapicka pruhledne tekutiny. Ted jsem uz nekolikrat zkusila zase zmacknout, ale nic se ted nedeje.
Je mi 47 a urcite probiha prechod. Menstruace je velice nepravidelna, ted v lednu byla, predtim 4 mesice ne. Na gynekologii jsem byla v kvetnu 18, vse ok, na mamografu a ultrazvuku pred 3 lety a tez ok.
Mam paniku, co ta tekutina je a proc se objevila. Dekuji O.
Odpověď: Sekrece z prsů je jednou z obtěžujících ale nevýznamných strastí, které se váží k prsní žláze. Pokud má sekret bílou, žlutou, modrou nebo zelenou barvu, nebo pokud je dokonce čirý, je opravdu jen známkou mírně zvýšené hormonální aktivity, se kterou se nic nedá dělat. Může se vázat k nastupující menopauze - přechodu. Významná sekrece je krvavá nebo tmavě hnědá. Významnost sekrece se také posuzuje podle její spontánnosti. Pokud je častá, spontánní a krvavá, jde o jasný příznak zhoubného nádorů mlékovodů. Nezkoušejte zbytečně, zda se sekret objeví po zmáčknutí. Dochází tím k dráždění bradavky, které sekreci posiluje.........prakticky platí v plném rozahu odpověď kolegyně MUDr Hrnčířové, kterou Vám zaslala 1.8.2012....jen si myslím, že u Vás je výskyt tak sporadický, že není třeba jej vyšetřovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20339
Dobrý den, chci se zeptat - byla jsem na preventivním ultrazvukovém vyšetření prsů, a paní doktorka mi napsala do zprávy “typicky juvenilní žláza”. Mně je již 25 let, nemám děti,a, mám málo podkožního tuku, ale není mi jasné, jaktože mám stále juvenilní typ žlázy. Může to mít nějakou hormonální příčinu a případně pak vliv na sníženou schopnost laktace v budoucnosti?
Děkuji,
Anna
Odpověď: Dorzávání prsní žlázy je velmi individuální proces. Obraz juvenilní žlázy se někdy změní v ženský zralý typ až porodem. Mít juvenilní typ prsní žlázy není nemoc ani problém. Neznamená to ani celkovou hormonální nezralost. Je to jednoduše stav Vašich prsů, se kterým nejsou spojena žádná nebezpečí. Juvenilní typ žlázy má velmi specifický obraz, lékaři ho někdy zmiňují proto, aby se jim při příští kontrole lépe hodnotily změny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20338
Dotaz nemam, jen vam chci podekovat :-) Dosla sem si na Haje do mama centra a skutecne se nejedna o nic vazneho. Ve zprave mam okrsek do 30mm vyplneny akcentovanymi dukty s cystami do 10mm. Mejte se krasne.
Odpověď: Mám opravdovou radost, že jste zareagovala tak rychle. Dobrý spánek za to stojí. Byla jste se vyšetřit v centru, ve kterém pracuji jako vedoucí lékařka. Film o samovyšetření, který běžel na obrazovkách, máte k dispozici na webových stránkách pracoviště. Teď by bylo opravdu dobré si prsy sama vyšetřit podle postupu v instruktážním videu. Jste zdravá a vše, co v prsech objevíte, je Vaše norma. Tu je dobré si zapamatovat. Pokud budete samovyšetření provádět pravidelně, budete překvapená, jak dobře si vnitřní "mapu" prsů budete pamatovat. Pak také sbadno odhalíte, pokud dojde k nějaké změně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20337
Dobrý den,v levém prsu mám pohyblivou bulku která mě někdy bolí u gynekologa jsem s tím byla 2x a na sonu také 2x vždy mi bylo řečeno že to nic není-prý zbytnělá žláza. Tento stav trvá už cca. 3 roky nic se nezměnilo ani po kojení. Ráda bych se zeptala na Váš názor. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud se nález objevuje a mizí a má plus minus stejné projevy, jde velmi pravděpodobně o hormonálně se chovající okrsek žlázy. Takové změny nejsou nebezpečné. Jen si dovolím připomenout, že skutečnými odborníky na vyšetření prsů sonograficky (sono) jsou lékaři, kteří pracují v akreditovaných screeningových centrech. Adresy center jsou na webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20336
Dobrý den,
jsem 11 měsíců po ablaci prsu pro DCIS na léčbě Tamoxifenem. Od dubna 2018 jsem přestala menstruovat. Včera se mi objevil krvavý výtok, připomínající slabou menstruaci. UZ děložní sliznice byl kontrolován v říjnu 2018 a byl v pořádku. Jak dalece se mám touto nově vzniklou skutečností znepokojovat?
Odpověď: Jemné zakrvácení se při léčbě Tamoxifenem může objevit, není to nic, co Vás v souvislosti s karcinomem prsu zásadně ohrožuje, ale je samozřejmé, že tuto skutečnost sdělíte svému onkologovi i gynekologovi a oni naplánují patřičná vyšetření. Jejich význam je právě v potvrzení, že slabý krvavý výtok není u Vás projevem nějaké nové nemoci....Jste v přechodovém věku a proto zde musím zmínit i tu variantu, že jde o fyziologický projev při nástupu menopauzy. Mnohé ženy, které nemají ani nemoc ani léčbu jako Vy, se setkají se slabým zakrvácení po delší pauze bez menstruace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20335
Dobrý den, je mi 43 let a chtěla bych se zeptat zda bych se mohla objednat na mamograf, přesto, že na to nemám ještě narok do 45 let. Kolik to případně stojí? Slyšela jsem, že je i nějaké vyšetření i z krve, že by se nechala poznat rakovina prsu je to pravda? Případně kde to mohu zařídit a kolik to stojí? Děkuji
Odpověď: Můžete se objednat do kteréhokoliv centra, které je uvedené v mapě akreditovaných pracovišť na www.mamo.cz Zde podtrhuji, že je důležité, abyste se nechala vyšetřit na akreditovaném pracovišti, kde máte jistotu kvality personální i přístrojové. Klientkám OZP pojišťovny se platí mamografie již od 40 let jednou za dva roky - to je výjimečný program OZP pro ženy. Pokud jste klientkou jiné pojišťovny, vyšetření si sama uhradíte, stojí obvykle 800 Kč. Z krve se dá rakovina prsu poznat cestou tzv. nádorových markerů, ale jen u již nemocných žen, kdy se sleduje, zda se nemoc nevrátila. U žen, které dosud nebyly pro nádor prsu léčené, je nejspolehlivější cestou mamografie, někdy se doplňuje i ultrazvukové vyšetření, to je ale již v ceně mamografie......určitě se objednejte a nechte vyšetřetřit. Buď Vám to přinese okamžitý klid, nebo, pokud máte podezření na problém a to se potvrdí, okamžitě se zahájí proces léčby. Na včasně poznaný nádor prsu se totiž neumírá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20334
Dobry den, jsem ctyri mesice po porodu a kojila jsem pouze mesic.
Prsa mam povidlejsi nez pred a v jednou prsu mam vetsi a tvrdsi vnitrek nez u druheho prsu.
Jiz si nepamatuji jak jsem to mela pred tim protoze v tehotenstvi jsem mela prsa nalita a pevnejsi pred otehotnenim.
Mam se neceho obava? Bullu jsem nenasla.J.
Odpověď: Jste ve věku, kdy je na místě se nechat vyšetřit ultrazvukem. Ten Vám rozliší, co odpovídá tvrdšímu pohmatu v jednom prsu. Na vyšetření se můžete objednat sama bez žádanky, v tomto případě stejně pojišťovna vyšetření nehradí (to je bežné ve všech zemích světa). Na adrese www.mamo.cz je seznam akreditovaných pracovišť, kde budete mít jistotu kvality vyšetření. Pokud bude při vyšetření vše v pořádku, naučte se své prsy poznávat cestou kvalitního samovyšetření. Instruktážní video můžete shlédnout na stránkách Mamma centra Háje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20333
Dobrý večer, jaká se prosím nasazuje pooperační léčba při invazivním duktálním karcinomu grade 1 s in situ komponentou, bez nekrózy a bez angioinvaze, tumor těsně dosahuje ke spodnímu dorzálnímu okraji excize ER a PR 90% buněk, E-cadherin pozitivní; profiletační aktivita pravděpodobně nízká, technicky špatně hodnotitelná pravděpodobně pro autolýzu (prosím co to znamená ) a jaká diagnostická vyšetření bych měla ještě podstoupit ? Od doktora vím jen hodnotu pT1c-2N0M0 Hr pozitivita , ozařování a Tamoxifen. Kontrola pak u něj až po ozářkách. A co mezitím ? Děkuji.
Odpověď: Ve Vašem se případě nebylo nutné podstoupit léčbu chemoterapií. Nádor máte odstraněný, jeho agresivita je nízká. Ozáření lůžka, kde nádor byl původně, je nezbytné, je to léčebně preventivní opatření. Pravděpodobně nízká proliferační aktivita souvisí s tím, co jsem již napsala : nádor měl nízkou agresivitu. Autolýza znamená, že se některé důležité komponenty ve vzorku pro stanovení stupně proliferace rozpadly. Ve Vašem případě to ale nepřináší žádný problém. Ozářením operačního pole bude Vaše základní léčba ukončena. Dále budete několik let užívat Tamoxifen nebo jemu podobné preparáty, neboť ve Vašem nádoru byly přítomné estrogenní a progesteronové receptory ( ER a PR 90%. I tento fakt je známkou dobré léčitelnosti Vašeho nádoru.... v tuto dobu není na místě žádné další vyšetření. O Vašem nádoru se ví vše, i to, že se nemoc nerozšířila do organismu. proto Vám -předpokládám- brali sentinelovou uzlinku v podpaždí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20332
Dobry den, šla jsem na vyšetreni kvuli zelenemu vytoku z bradavky a pri sonu mi nasli cystu. Vzali odbery krve a vzorek vytoku ale vysledky budou az za dva tydny. Vytok mam z obou prsu z leveho kde je cysta ale vic. Ma to nejakou spojitost?
Odpověď: Zelený výtok s obou prsů je s nejvyšší pravděpodobností hormonálního původu a vyšetření krve ukáže, nakolik je v tom na vině také podvěsek mozkový - hypofýza. Podle toho by se výtok léčil. To, že je v jednom prsu cysta vůbec nemusí mít s výtokem žádnou souvislost......zelený výtok není známkou rakoviny prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20331
Dobrý den, mé příbuzné 74 let, našli v prsu, nádor -cca 0,8mm . navržená léčba ablace. Kdysi jsem ve vaší poradně zaznamenala odpověď , kdy paní doktorka paní s tímto nálezem odpovídala, že v případě takovéhleho nálezu a v případě ženy po sedmdesátce, se jí zdá ablace neadekvátní a že by se nádor dal zlikvidovat pouze hormonální léčbou. Děkuji za odpoděď I.S
Odpověď: Není to úplně tak, že by se nádor dal zcela zlikvidovat hormonální léčbou. Jednak musí mít nádor v době receptory, na které se léčba navazuje, jednak se tato léčba volí spíše u žen, které mají další nemoci a zejména operaci by nezvládly dobře. Lékařský tým zřejmě vycházel z toho, že Vaše příbuzná by operaci mohla podstoupit. Pokud by se odstranil celý prs, možná by nastala stuace, že by nebyla potřeba další žádná léčba. ......všechno , co zde říkám, jsou však pouhé domněnky, jelikož neznám ani zdravotní stav Vaší příbuzné, ale ani typ - tzv histochemii - nádoru, která by se měla zjistit jehlovou biopsií před započetím léčby....pokud máte jakékoliv pchybnosti o postupu léčby, je nezbytné, aby se někdo nezaujatý z Vaší rodiny šel znovu zeptat na léčebný postup s Vaší příbuznou. Pacientka je totiž často v takové nepohodě, že není schopna přesně předat všechny informace, které od léčebného týmu obdržela.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20330
Dobrý den,
1x za dva roky chodím na mamograf, prsa si pravidelně samovyšetřuji a nic nehmatám.Na pohled žádné změny, obě prsa jsou ale na pohmat bolestivá.Je mi 61 let, neberu žádnou hormonální léčbu.Prsa nejsou tvrdá ani horká. Tyto potíže trvají skoro rok.
Děkuji
Odpověď: Bolestivost prsů způsobuje typ prsní žlázy, kdy v prsech přetrvává aktivní žláza. Jde o dědičný typ....někdy se do prsů projikuje bolestivost , která se přenáší z pohybového systému. Prsy jsou umístěné na hrudníku, který je nesmírně složitý - mnoho kostí i kloubních spojení. Velmi často se proto do měkkých tkání prsů přenáší obtíže s hrudní nebo krční páteří, také přetížená ramena či blokované lopatky mohou být zdrohem bolestivosti prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20329
Dobry den, prosím o vysvětlení. Byla jsem na mamografu a ve zprávě mám uvedeno: Jen malá rezidua parenchymu v přední třetině mamm. Nejsou průkazné podezřele ložiskové změny. Vpravo CC projekci centrálně neměnilo se Benig. stín. Mikrokalcifikace O. LP. Děkuji za odpověď
Odpověď: Jde o popis zcela zdravých prsů, což se v závěru zprávy zcela jistě objevilo. Lékař píše, že mamografie je přehledná, jen pod bradavkami je zbytková žláza, jinak již zcela ve shodě s věkem došlo k její přestavbě na tukovou tkáň tak, jak se to očekává. Vpravo je neměnný nevýznamný stín, z toho je zřejmé, že jste na mamografii již byla. benigní stíny se nikdy nemění v problém.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20328
Dobrý den,před 10lety jsem měla borderline tumor ovaria.Odebráno ovarium,vejcovod,uzliny.Teď jsem byla na UZV prsu.Závěr:Smíšeně echogenní Fg tkáň,centrálně dukty nedilat.Vlevo na rozhraní HKK 2 na sebe naléhající cysty či septovaná cysta s vaskular.v okolí,4x3mm,vpravo v HZK na rozhraní podkoží a žlázy hypoechog.poměrně ohranič.okrsek s anechogen,bez hypervaskular,7x4x8mm-dif.dg.mastopat.uzel,tuk.lalůček s cystami v okraji.Oboustranně pár drobných nodularit benig.vzhled a cyst do 4mm,bez známek vaskular.Před UZV mě občas bolelo prso,po UZV mě bolí pořád.Kontrola po 3měs.Co to prosím znamená?
Odpověď: V popisu ultrazvukového vyšetření je zbytečně popsáno mnoho nevýznamných věcí - hlavně popis celého levého prsu je zbytečně složitý. Drobné cysty má kdekdo, fibroglandurální tkáň (Fb) je také normální - je to asi tak, jako kdybyste někoho chtěla udivit větou, že auto jede na čtyřech kolech.
Jediné, co mně zasvítilo jako výstražný signál, je popis hypoechogenního lalůčku vpravo v horním zevním kvadrantu (HZK), kde se píše, že to je buď mastopatický uzel nebo tukový lalůček s cystami v okolí. Vzhledem k Vaší osobní diagnóze - tumor ovaria, je kontrola za 3 měsíce sice správný postup, ale ve Vašem případě bych raději slyšela, že jde o něco zcela jednoznačného, nebo bych raději udělala ověřující biopsii. Zkuste se ještě jednou domluvit s vyšetřujícím lékařem, ať Vás znovu vyšetřeí po nejbližší menstruaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20327
Dobrý den, dnes mi přišel poštou výsledek mamografického vyšetření.Výsledek: Tabár I, BI-RADS 1, známky malignity neprokazujeme. Bude provedeno 2. čtení. Glandulární typ mléčné žlázy bez ložiskových změn, mikrokalcifikací a lymfadenopatie. Mohu se zeptat, co to pro mne znamená do budoucna?
Děkuji za odpověď.I.K.
Odpověď: Znamená to, že jste jste dostala nejlepší výsledek jaký jste mohla dostat, máte zdravá prsa, Vaše prsní žláza je dobře čitelná. Hodnocení Vaší mamografie projde ještě nezávíslým druhým hodnocením jiného lékaře, neboť všichni jsme jen omylní lidé. Pokud bude druhé čtení ve shodě s prvním, velmi pravděpdobně již nedostanete žádné oznámení, v případě neshody mezi oběma hodnotícími lékaři byste byla vyzvaná k doplňujícímu vyšetření. Další screeningová mamografie by u Vás měla proběhnout opět za 2 roky. Většinou si centra svoje klientky obesílají, pravidlo to ale není.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky