MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227


Dotaz č. 19209
DD, z důvodů rod.anamnézy chodím 1/r na UZ prsů tzv.na ZP do akreditovaného prac,kde je objednací doba 3 měs.Nyní je k dispozici soukromé RDG pracovistě, s nejnovějším UZ(nikoli MG),pracují tytéž lékařky jako v Mcentru (mají večerní ordinaci)a objednací dobu 2 dny.Zde musím vyš.hradit,protože prý ZP nesmí nasmlouvat UZ prsů mimo Mcentra.Je topravda, má to nějaké,pro mě skryté,opodstatnění?Přístroj,odbornost,praxe a dokonce i lékař jsou přeci shodní.Nebo se jedná o lobby či špatný výklad ZP? Upravuje takový postup nějaký právní akt:zák.,nařízení či vyhl.?Děkuji.Bílková
Odpověď: Dobrý den, je potřeba si uvědomit základní pravidlo: Prevence karcinomu prsu a obzvláště kontroly rizikových žen, vychází z podstaty zachování kontinuity vyšetřování a srovnávání modalit jako je mamografie, ultrasonografie event. magnetická rezonance. Je tedy nezbytné při kontrolních vyšetřeních (MG, USG) podívat se na vaši starší dokumentaci a srovnávat vývoj v čase. Když tedy budete jednou chodit na mamograf či ultrazvuk do centra, pak zase další rok na jiné pracoviště a pak třeba zase jinam, narůstá pravděpodobnost chyby. Ženy Vašeho věku bez genetické indikace si musí USG vyšetření hradit plošně ve všech centrech v celé ČR, tzn. pokud není prokázána genová mutace nebo vysoké genetické riziko a jedná se o prevenci (tedy nemáte problém), vyšetření si musíte hradit sama, na toto se pojištění nevztahuje. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19208
Dobry den mam takovou mensi otazku. Jsem 7 tyden po mimodeloznim tehotenstvi a dnes po zmacknuti leve bradavky mi s tama vytekla tmave zelena az skoro cerna tekutina. Muzete mi prosim poradit. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, vůbec nic se neděje, můžete být klidná. Půjde o hormonální změny. Výtok může mít různé zabarvení, pokud v něm není příměs krve, neznepokojujte se. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19207
Dobrý den, je mi 49 let, absolvovala jsem sonografické vyšetření prsů s následujícím závěrem: "Rozsah žlázy odpovídá věku. Architektonika žlázy pravidelná. Subareolárně vlevo hladce ohraničené, téměř anechogenní ložisko vel. 4 mm. Axily bez průkazných patalogických LU. Závěr: Vlevo drobné ložisko benigního vzhledu, v.s. FA či cysta." Moc bych prosila o vysvětlení, zda jsem v pořádku a co to znamená. Děkuji předem za odpověď. D.A.
Odpověď: Dobrý den, není se čeho obávat. Pod dvorcem máte drobné ložisko benigních, tedy nezhoubných rysů, které bude droboučká cysta, tedy dutinka naplněná tekutinou nebo fibroadenom, což je shluk fibrozní hutnější tkáně ve tvaru např. kuličky. Ani jedno z těchto útvarů se nezvrhává. Nebojte se a dodržte termín další kontroly. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19206
Dobrý večer,
dnes jsem si v prsu po straně nahmatala bulku.Na pravé straně mám něco obdobného, ale nebolestivého.Může to být zvětš.uzlina?Mohou se axilární mízní uzliny zvětšovat před menses(očekávám za 7 dní)? Měla bych s vyšetřením u lékaře počkat(jestli do začátku menstruace nezmizí)?
Na uzliny trpím-zvětšují se mi po sebemenším podnětu.Před nálezem jsem měla uplou podprsenku, která mě velmi mačkala-může to mít souvislost vzhledem k přecitlivělosti?
Mám strach,tak jsem nechtěla nic podcenit,ale zároveň jsem nevěděla,jestli není lepší ještě počkat.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, Může opravdu jít o přechodně hmatné uzliny a hormonální změny žlázy před menstruací. Vyčkejte do menstruace a pokud se pohmatový nález po menstruaci nezmírní, pak se pro jistotu objednejte na ultrazvukové vyšetření. Těsné spodní prádlo z dlouhodobého hlediska není vhodné, může to mít spojitost s vašimi problémy. Věřím, že vše bude dobré. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19205
Dobry den je mi 13 let a chtěla by sem se zeptat jestli mám rakovinu. Koukala jsem se napriznaky rakoviny i na internetu a tam jsem nic konkrétního nenašla. Mám malá prsa ale moje bradavky jsou směrem dovnitř a na jednom prsu se mi dělají malé pupínky mám ty pupínky na zádech i na hrudi ale to je kopřivka takže by mě zajímalo jestli ty pupínky na prsu je jen taky jen kopřivka a nebo mám radši jít za doktorkou.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, vůbec se nebojte, určitě žádnou rakovinu nemáte. Pokud máte trápení s pupínky, určitě navštivte kožního lékaře, jistě Vám předepíše mast, která Vám pomůže. A to, že se Vám vtahují bradavky, to ve Vašem věku vídáme často, prsy se vyvíjí a ještě pár let budou probíhat různé změny. Opravdu se nebojte. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19203
dobrý večer.z ničeho nic se mi udělalo tvrdé místo na horní straně prsa a dost to bolí,místo mám i začervenalé.děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, může jít o počínající zánět prsu. Pokud se Váš stav přes víkend nezlepší, ihned v pondělí si zajděte ke gynekologovi nebo praktickému lékaři. Ten Vás prohlédne a napíše žádanku na ultrazvukové vyšetření prsů. Bude-li se stav zhoršovat, pravděpodobně Vám nasadí antibiotika. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19201
dobrý den, v levém podpaží- v jamce jsem si našla oválný útvar měkčí velký cca fazolka, nebolí je pohyblivý při zvednutí ruky a prohmátnutí není cítit jen když ruku dám dolů cítím jakoby tam něco bylo je mi 31 let 163 cm 47 kg jsem dost hubená drobná .. po kojení jsem 3 roky kojila jsem 15 m a cca po roce jsem mějsem na prsu mléčnou cystu..
Odpověď: Dobrý den, půjde o povrchově uloženou lymfatickou uzlinu a protože jste hodně štíhlá, je dobře hmatná. Kdyby se začala zvětšovat, bolet nebo začal narůstat počet hmatných uzlin, určitě se objednejte na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19200
Dobrý den nahmatala jsem si v prsu na vnějším okraji oválné cosi,totéž je i na levém ale trošku menší cosi.Mám se bát nebo je to jen nejaká žlázka? Děkuji Machek
Odpověď: Dobrý den, může jít pouze o hormonálně podmíněné zbytnění žlázy. Chcete-li mít absolutní jistotu, objednejte se do mammocentra na ultrazvukové vyšetření.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19198
Dobry den,
pred rokem mi zjistili,ze mam v pravem prsu cystu,kontrola po roce ukazala,ze pribyla dalsi cysta,panu Dr. se nelibi,ze je to ohranicene a hodne hmatatelne.Obcas mam bolesti v pravem prsu,je to jako bodnuti nozem.Ve zprave je napsano PREDOMINANCE HYPERECHOGENNI TEXTURY RETROAREOLARNE. HYPOECHIOGENNI NEPRAVIDELNE ZASTINENI V PRAVO. REGION.INN S NORMALNI ECHOTEXTUROU. BI_RADS_CATEG 3*.
Pan Dr. si me pozval na kontrolu za 5 mesicu.Kdy se rozhodne,co bude dal.Melo se to resit ted na kontrole,ale odsunolo se to.Je to v poradku,nemusim se niceho bat,aby se to za 5m nezhorsilo?Dekuji.
Odpověď: Dobrý den. Někdy se může stát, že i benigní, tedy nezhoubná cysta může mít lehce zahuštěnější tekutinový obsah a pak nemusí vypadat zcela typicky. V tom případě si Vás zřejmě chce pan doktor pro jistotu překontrolovat v kratším časovém intervalu. Nemusíte se obávat, kontrola jistě dobře dopadne. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19197
Dobrý den. Moc prosím o odpověď.Mojí mamince 63let byl koncem roku 2017 diagnosstikován:invazivní duktální karciom prsu grade2,dle Nottinghamské klasifikace skore6,bez nekroz,bez lynfangioinvaza v rozsahu vyšetřovaných vzorků.Dále je psano:jednoznačná membránová pozitiva v nádorových buňkách vyšetření calponin a p63,které prokazuje lokální výpadek myoepitelové vrdtvy.PR 100%,jederná pozitiva,ER100%.marker poliferační aktivity-nízký do 5% nádorových buněk. 19 ledna jde na operaci.Chtěla jsem se zeptat jakou má šanci a jaká je prognoza u tohoto typu G2. moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že se jedná o nádor menší velikosti a spádové lymfatické uzliny jsou v pořádku. Pak má tedy tento typ nádoru dobrou prognózu. Bude-li proveden záchovný chirurgický výkon a v definitivní histologii bude opět příznivý výsledek povahy nádoru a spádové uzliny budou v pořádku, pak bude následovat radioterapie jizvy a hormonální léčba. Nebojte se, maminka je mladá, zvládne to a bude zase zdravá. Vy jí buďte oporou a snažte se být pozitivní. Držte se. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19196
Dobrý den,byla jsem na mamografu našli my pozanetlivou bulku prý zmizí a nic mi nehrozí vic jsem se nedozvedela a za pul roku na kontrolu.Mohu být v klidu?děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud jste v minulosti prodělala nějaký zánět prsu nebo kůže, může opravdu delší dobu přetrvávat nález pozánětlivých změn. Lékař chce mít zřejmě jistotu, že dojde ke kompletnímu zhojení a tak indikoval kontrolu v kratším časovém odstupu. Nemusíte se bát. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19195
Dobrý den, měla bych dotaz. Prosím o vysvětlení, co znamená částečné tukové přestavění prsů s výraznými zbytky fibrózně mastopaticky změněné mléčné žlázy retromamilárně. Děkuji moc za zprávu. R.V.
Odpověď: Dobrý den, jedná se jen o rentgenologický popis struktury Vaší prsní žlázy. Nejedná se o nic špatného, jste naprosto v pořádku. Nález popisuje, že ve Vašich prsech převažuje tuková složka a jen centrálně pod dvorci je zbytkové žlázové zahuštění. Jste naprosto zdravá, nemáte se čeho bát. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19194
K dotazu 19164:Dobrý den pane Doktore,chci Vám moc poděkovat za Váš čas a ochotu.Ultrazvuk dopadl dobře,paní doktorka Pieranová byla skvělá,uklidnila mě,odpověděla na všechny mé otázky.Jestě jednou moc děkuji a přeji Vám vše nej do Nového roku,M.
Odpověď: Dobrý den. To je moc fajn, že jste u nás byla spokojená. Shodou okolností jsem po panu doktorovi přebrala lednovou poradnu, tak Vám tedy odpovídám přímo já. Panu doktorovi přání vyřídím a za nás všechny z on-line poradny přejeme i Vám vše nejlepší do nového roku. Kdybyste cokoliv potřebovala, určitě se ozvěte, jsme tady pro Vás. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19193
Dobrý den,chtěla bych se objednat na mamologické vyšetření před argumentací prsou.Jaká je z vás čekací doba?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, v tabulce se mi nezobrazil Váš věk. Tak tedy napíši obecně, jaké máte možnosti. Je-li Vám více než 40 let, pak by bylo rozhodně na místě udělat mamografické vyšetření a na to máme objednací doby v řádech několika dní. Pokud jste mladší, pak bude indikované ultrazvukové vyšetření a tady jsou objednávky již v řádech týdnů. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19192
Dobry den... V listopadu me vytahovali cystu pomoci jehly.. Přes svatky se me vratila a je rozhodne vetsi tak 7cm na 5 cm... Prso mam zarudle a hrozne pichani. Na gynekologii jsem dostala antibiotika s tim ze se mam objednat na mamo jenze tam me objednali az za tyden a do te doby me snad praskne prso... Je moznost jak nejak to vse urychlit prece me nemuzou nechat v takových bolestech... Nehlede na to ze uz me prijde ze cysta anad leze i a kuze. Diky za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o zánětlivou cystu s rozvojem mastitidy, tedy zánětu prsu. Antibiotika jsou zcela na místě. Rozhodně hned ráno zatelefonujte do mammocentra a trvejte na akutním ošetření. Vysvětlete jim, že se Vám pohmatový nález zhoršuje a že to velmi bolí. Může se Vám totiž tvořit v prsu absces a to by vyžadovalo okamžité ošetření a to buď aspirační nebo chirurgické. V případě, že by Vás i s takovými problémy odmítli akutně v centru ošetřit, bylo by to velmi špatně a Vám pak nezbyde než se obrátit na jiné centrum nebo přímo na chirurgickou ambulanci. Ale já věřím, že se domluvíte. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19191
Dobrý den, minulou sobotu se mi udělala velká boule na levém prsu. Po dnešním sonunález zní:mastopatie bilat.,nápadně vlevo,zejména v DKK. V hloubce prsu v DZK vlevo dvě cysty 2,5cm a 2cm.Dop.sledování v mammolo.poradně, při bolesti je možná punkce cyst.Bez ložisek susp. z malignity.Axily:bilat.fyziolog.LU ve. do 10 mm.Prosím Vás o vysvětlení, předem děkuji.J.K.
Odpověď: Dobrý den, nebojte se, nejde o nic vážného. Nejspíše se Vám v rámci hormonálních změn v levém prsu utvořily objemnější cysty. Jsou to benigní, tedy nezhoubné dutinky naplněné tekutinou, které se časem mohou samovolně začít zmenšovat a mohou i zcela vymizet. V případě, že by začaly být bolestivé, je nejjednodušší cesta k úlevě tenkojehlová aspirace neboli odsátí tekutinového obsahu. Takovýto výkon je otázkou několika málo vteřin. Pokud se nebudou Vaše obtíže zhoršovat, pak postačí kontrola za rok. Protože už Vám bylo 41 let, bylo by vhodné absolvovat vstupní mamografické vyšetření a poté ultrazvukové kontroly ideálně v jednoletých intervalech. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19190
Dobry den,priblizne 4 roky mam obcas zvetsene uzliny v podpazi,nekdy z niceho nic me to tam zaboli nebo jako by boule sla citit.Pred 4 rokama jsem byla na ultrazvuku a nic zvlastniho se nenaslo.Ukazala jsem to pred rokem zas sve gyn.a ta mi znovu rekla, ze to nic neni.
me to dneska zabolelo a porad mam z toho spatny pocit.Bulku si nahmatam jen kdyz mam ruce podel tela.Bulka je tak 1 cm velka a bez zabarveni,na povrchu nelze nic videt,ani boule na kuzi ci zarudnuti apod. Mohli byste mi prosim poradit?
Dekuji Matejkova
Odpověď: Dobrý den, vůbec si nedělejte starosti. Půjde s největší pravděpodobností o lymfatické uzliny, které reagují na změny Vašeho těla. Mohou se přechodně lehce zvětšit, ale pak zase zmenší. Je to zcela běžné a normální. Budete-li stále nervózní, pak si jednoduše můžete zaplatit ultrazvukové vyšetření v mammocentru. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19186
Dobrý den, ráda bych se dotazovala na problém bolesti celého podpaží v období kojení.
Dcera -5.ledna bude mít 9 měsíců.
Kojím plně od narození(porod císařským řezem)
Současná frekvence kojení - max3x za den, v noci 5-8x.
Problémy při kojení- v šestinedělí jsem měla zduření mléčné žlázy v podpaží. cca za týden odeznělo.
Bolest v podpaží se ojevuje často, nikdy ne déle než 3dny, za to opakovaně minimalně ob-týden. Bolí mě celé podpaží, obě podpaží.Bolest je tupá a přesouvá se na ramena a paže celkově.
Odpověď: Dobrý den, může jít o kombinaci dvou faktorů. Můžete mít tzv. přídatnou mléčnou žlázu v podpaží, což by vysvětlovalo zduření i citlivost až bolestivost. Navíc můžete mít problémy s krční páteří nebo i ramenem a tyto obtíže bývají mnohdy také nepříjemné, až velmi bolestivé. Je-li Vaše trápení intenzivní, doporučuji ultrazvukové vyšetření oblasti podpaží v mammocentru a následně event. návštěvu neurologa či ortopeda. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19185
Dobrý den mojí mamince dneska řekli že má diagnózu c504 chci se optat je to zhoubný nádor nebo nezhoubný má 59 let děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, diagnóza je spolehlivě stanovena až po řádné biopsii. Pokud tedy po biopsii lékař píše C504, pak se bude jednat o zhoubné nádorové onemocnění. Mnohé nádory jsou v dnešní době velmi dobře léčitelné s příznivou prognózou. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19184
Dobrý den, 23.11.jsem byla v Brně vyšetřena na ultrazvuku, výsledek vyšetření zní: benigní fertilní žláza s cystičkami do 7mm, vpravo centrálně HZK ploché ložisko 5x3mm v.s. FA. Kontrola doporučená za 3-4 měsíce. Vysvětlené mi prosím o jaký nález se pravděpodobně jedná, na vyšetření jsem se v ti chvíli nevyptavala a nyní mám obavy. Děkuji.LI
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, byl u Vás popsán benigní (tzn. nezhoubný) nález. Některá benigní ložiska je vhodné po prvním záchytu zkontrolovat, abychom zhodnotili jejich růstový potenciál.
Pěkný den přeje Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19183
Dobrý den, prosím o radu, 15. 12. 2017 jsem přišla o jedno prso - důvod rakovina. Vzhledem k tomu, že jsou svátky, tak nevím jak mám zmírnit bolest. A to strašně mě pořád pálí triceps od paže až k loktu a bolest nebo-li pálivost neustává ani v noci, nevyspím se, budí mě to. Cvičení nepomáhá. Nevíte prosím, co s tím. Děkuji D.
Odpověď: Dobrý večer,
na pooperačí bolesti velmi dobře zabírá např. Zaldiar, což je tramadol s paracetamolem, je mnoho dalších možností, ale všechny tyto preparáty jsou na lékařský předpis. Navíc je nutno znát Váš celkový zdravotní stav, takto na dálku by bylo neprofesionální indikovat jakoukoliv léčbu.
Běžně dostupné léky na bolest většinou na pooperační bolesti zabírají méně. Překvapuje mě, že jste nedostala něco na bolest při propuštění z nemocnice- měli by Vás poučit a vybavit.
Jak sama píšete, velmi důležitá je i rehabilitace.
Zítra si určitě zajděte za ošetřujícím lékařem, který Vás zná a poradí cíleně.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19182
Dobrý den,je mi 35 let mám 3 děti 11,6,a 5 měsíců. Nepotřebuji ani tak poradit jako uklidnit,než pujdu na vyšetření,mam z vnitřní strany pravého prsu důlek,když zvednu je vidět. A mě zajímá hlavně to co to může kromě nadoru ještě být jestli teda neco jiného způsobuje dulky v kůži. Prsa mám celkově hrubé struktury,změny moc nepoznám. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
chápu Vaše obavy, ale těch možností je opravdu více nežli pouze zhoubný nádor.
Nemá smysl ale spekulovat a je nutno provést ultrazvukové a možná i mamografické vyšetření. V každém případě se nechte vyšetřit ve screeningovém centru, kde mohou lékaři v případě nutnosti vše dořešit.
Držím palce ať je vše v pořádku.
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19181
Dobrý večer, trápí mne bolestivá uzlina v podpaží, před menstruací mne vždy bolí prsa,během ní bolest ustoupila nicméně pod paží mne to bolí stále, někdy mne to i vzbudí. Bolí mne z toho už i ruka a část prso poblíž té uzliny, nic jsem si v něm ale nenahmatala. Jsem celkově oslabená,tak nevím jestli je to z nachlazení. Mám docela strach. Kde si s tím mám zajít -obvoďák/gynekolog/rovnou na sono? Děkuji za odpověď. Lucie
Odpověď: Dobrý den, poukaz na ultrazvuk Vám může vypsat jak praktický lékař, tak gynekolog. Pokud byste se objednala bez doporučení, budete si vyšetření hradit. Na vyšetření se objednejte do jednoho ze screeningových center. Jejich seznam najdete na těchto stránkách.
Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19180
Dobrý den,
je mi 30 let a všechny ženy v naší rodině prodělaly rakovinu prsu před 40. rokem (matka, teta, babička, prababička). Vzhledem k tomu, že jsme 3 sestry, domluvily jsme se, že bychom chtěly jít na genetické vyšetření. Všichni moji lékaři říkají, že je to v našem případě žádoucí, ale nikdo nám nechce doporučení na genetiku napsat. Jak mám prosím postupovat? Kdo by mi měl doporučení napsat? Děkuji za Váš čas a odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
nedám Vám jednoznačnou odpověď, protože dle mých zkušeností se praxe velmi liší kraj od kraje. Někdy žádanku vypíše praktický lékař, jindy lékař prsní poradny (chirurg), nejlépe však lékař genetické poradny, které bývají většinou součástí pracovišť onkologie. Na genetickou konzultaci se vedle toho můžete objednat též jako samoplátce (cena bývá okolo 1500,-Kč).
Seznam genetických pracovišť najdete na našich stránkách, můžete si zavolat do pracoviště ve Vašem regionu a jeho zaměstnanci Vám jistě ještě lépe poradí na koho je obvyklé se pro žádanku konkrétně obrátit.
Šťastný vstup do nového roku přeje Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19179
Dobrý den,je mi 30 a posledních pár týdnu mě bolí mezi levém prsu a podpaží,při ohmatu jsem nic neucítila,ale místo je bolestivé a jen když dělám pohyb rukou tak mi přijde jak kdyby mi tam něco vadilo a občas cítím jako by mě ta kůže pálila.Nevím jestli mám jít k doktorovi když jsem si nic nenahmatala aby to nevypadalo,že si vymýšlím.B
Odpověď: Dobrý den,
tak, jak nález popisujete, jsou nejpravděpodobnější nezhoubné hormonální změny aktivnějšího okrsku žlázy. Pokud nález neustoupí po příštím menzenzes, přesto že si nic nehmatáte, doporučuji zajít na ultrazvukové vyšetření do jednoho ze screeningových center.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19178
Dobrý den, ráda bych se pane doktore zeptala, proč není ultrazvukové vyšetření prsů vhodné pro mamografický skreening. Předem moc děkuji za odpověď. B.
Odpověď: Dobrý večer,
je to tak, že mamografie je schopna zachytit některé známky počínajících karcinomů, které ultrazvuk nevidí. Ultrazvukové vyšetření by mělo ve Vašem věku sloužit jen v některých případech jako doplňující vyšetřovací metoda.
Prsní žláza se během života mění, postupně ubývá ostatních struktur ve prospěch složky tukové. Čím pokročilejší tato přeměna je, tím je mamografie citlivější metodou.
V mladém věku je metodou první volby ultrazvukové vyšetření právě proto, že přeměna prsní žlázy je většinou ještě nedostatečná, navíc riziko karcinomu prsu roste po 45. a zejména po 50. roce věku. V České republice je věková hranice, od které pojišťovny mamografii hradí, právě 45 let.
Další informace najdete na těchto stránkách v záložce mamografické vyšetření a v podsekci nejčastější otázky a často tradované mýty.
Pěkný večer
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19177
Dobrý den, před rokem mi byl odstraněn levý prs po onko. léčbě - chemoterapii. Chtěla bych, aby proběhla rekonstrukce. Jaké jsou možnosti, případně kde se o tomto mohu dozvědět víc. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer,
základní možnosti jsou dvě. Jednou je plastika pomocí přenesení břišního laloku a druhou možností je vložení prsního implantátu. Poradí Vám jistě ošetřující lékař na onkologii nebo plastický chirurg.
Přeji hodně zdraví nejen v novém roce. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19176
Dobry den, nasla jsem si pod spodni stranou dvorce bolestivou bulku. Cele prso je citlivejsi a jakoby trocho vetsi, oteklejsi. Dnes mam dostat menstruaci. Mam tri deti, ktere jsem kojila. Posledni kojeni jsem ukoncila pred rokem. Kojila jsem vicemene z leveho prsa, problem je u praveho. Propadam panice.
Odpověď: Dobrý večer,
Předně - panice není potřeba propadat. Velmi pravděpodobně se o nic závažného nejedná. Nyní počkejte, jak se nález bude vyvíjet po menzes a pokud neustoupí, objednejte se na ultrazvukové vyšetření do některého ze screeningových center.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19175
Dobrý den, prosím Vás je fibrocysticka mastopatie autoimunitní onemocnění? Dá se léčit nebo po padesátce se zastavuje či zpomaluje nebo to mohu zpomalit já? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, o autoimunitní onemocnění se nejedná. Jde o typ přestavby žlázy se zmnoženým vazivem a s cystami. Jde o benigní (nezhoubný) stav, který se nemusí nikterak řešit.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19174
Dobry den,dceři je 16 let,často jí bolí prsa,nyní má v jednom prsu vetší zatvrdlinu asi jako menší mandarinka,poraďte mi jestli je to v jejím věku normální.dekuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, dceři se prsní žlázy hormonálně mění a každý lalůček žlázy může reagovat odlišně, podívejte se s dcerou na video samovyšetření na těchto stránkách, ať nález pohmatově porovná po příštím menzes, pokud nález neustoupí, je možné objednat se na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra.
Pěkný zbytek svátků.
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19173
dobrý den,už kolem mých dvaceti let mi lékařka řekla, že budu mít problémy s fibrocystickou mastopatií a neustále se bojím nějakého zvrtnutí v rakovinu prsu. Chodím na vyšetření, raději zatím UZ(i když mi RTG již několikrát dělali). Jsem po dvou dětech obě kojené do 1,5roka. Ale každý měsíc bych si měla prsa prohlížet,ale oni jsou pokaždé hrozně vrásněné a tudíž se pokaždé vyděsím, zda se jedná o žlázu,zatvrdlinu,cystu,vazivo nebo něco horšího... Je dobré to takto prohlížet nebo si tím mačkáním můžu spíš ublížit? Stačí kontrola jednou za 12-15měsíců na UZ? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, při Vašem typu žlázy doporučuji zobrazovací vyšetření každý rok. Jednou za 2 roky ZP hrazená mamografie od 45-ti let a v mezidobí si vždy sama zaplaťte ultrazvukové vyšetření. Samozřejmostí je samovyšetření 1x za měsíc, ideálně vždy ve stejné období cyklu cca týden po menzes, aby byl nález lépe porovnatelný. Mačkáním prsu si nemůžete nic špatného přivodit, nemějte strach. Stejně tak benigní změny v rámci fibrocystické mastopatie Vám nezvyšují riziko karcinomu.
Je dobře, že se o sebe staráte, ale choďte na popsané prevence s klidnou hlavou.
Přeji hodně zdraví, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19172
Dobrý už par měsíců mam bouli pod bradavkou a zvětšuje se a kdyz to zmáčknu dost to bolí ani uz spát mi to nedá. Co to je? Bojím :(
Odpověď: Dobrý den,
co to je, Vám bohužel takhle neřeknu, to bych hádal. Nemějte ale strach, zhoubné ložisko zpravidla nebolí. Je ale nutné objednat se do screeningového centra na ultrazvukové vyšetření. Seznam center s kontakty najdete na těchto stránkách.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19171
Dobrý den, jsem kojící maminka téměř 4.měsíčního kojence, dnes po 16dnech léčení zánětu prsa,mi byl hnis z prsa vyříznut. V prse se mléko vytváří dál. Nemůžu z něho kojit ale prso se mi nalévá mlékem. Je to nepříjemné a nevím,jak mu odlehčit.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, je pochopitelné, že je to nepříjemné, ale mléko je potřeba odstříkat či odsát. Nevím kde byl absces uložen, ale měla byste se o to pokusit. V každém případě by Vás měl poučit zejména mamolog, který vám absces chirurgicky řešil.
S pozdravem Petr Choc

MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19169
Dobry den, moj vysledok z mamografie:
Koža, podkožie bez zmien, mammily proximujú, axilly bez expanzie. Bilat. a symetricky difuzne hyperdenzne prsniky, bilat. slabo nanznačené ovalne opacity.
Z: fertilné prsniky bilat., bilat. možna cysta -usg?
BI RADS 1-2

USG prsnikov:
Bilat. niekolko drobnych cystickych lezii do 5 mm.
Vlavo v HLQ intramemmarna LU do 5 mm, aj drobne hypoechogenne ložisko, hmatné, veľkosti 7x5 mm, s ľahko nerovnymi konturami, s naznačenou vaskularitou, dopor. punkcia na dodifegencovanie.

Otazka:
Aky je vas nazor na vysledok? Je to vážne?
Miriam
Odpověď: Dobrý večer,
nález z mamografie i z ultrazvuku je normální. Buďte v klidu, ve Vašich prsech jsou běžná nezhoubná ložiska, která nevyžadují častější kontroly.
Klidné svátky
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19166
Dobrý den, je mi 15 let a nahmatala jsem jakysi útvar v levém prsu. Je na okraji prsu ve prostřed. Bojím se ze by to byla rakovina. V rodině máme jenom rakovinu vajecniku(babička). K paní doktorce mám jít až v únoru. Mám s tím něco dělat, nebo nemám plasit ? Děkuji za odpověď
Odpověď: Ahoj slečno,
jak závěrem říkáš- určitě neplaš, je docela dost možné, že ten uzlík do února sám vymizí. V tvém věku se většinou jedná jen o hormonální změny- aktivnější okrsky žlázy nebo např. fibroadenom, což je benigní (nezhoubné) ložisko, které je v prsu běžně.
Pěkný den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19164
Dobrý den,včera jsem si prováděla samovyšetření prsou.Nahmatala jsem si cca 8 cm nad pravým prsním dvorcem zatuhlého místo, které je na pohmat i vystouplé Neuvědomuji si,że by to tam dřív bylo.Dnes jsem se objednala na ultrazvuk do Mammocentra v Novém Jičíně, nejblížší volný termín 11.1.Na posledním ultrazvuku jsem byla v červnu,vše bylo v pořádku.Mám se obávat,že je to vážné?Jaký na to máte názor,co by to mohlo být?Děkuji za odpověď,M.
Odpověď: Dobrý den,
z toho, co jste mi napsala, Vám bohužel odpovědět nemohu. Pro přesný výsledek je každopádně potřeba podstoupit plánované ultrazvukové vyšetření.
Domluvil jsem Vám termín s MUDr. Pieranovou na úterý 2.1.2018 v dopoledních hodinách. Na recepci se odvolejte na paní doktorku.
Užijte si v klidu svátky, spíše se nejedná o nic závažného
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19163
Dobrý den, dnes se mi objevila bolestivá boulicka cca 0,5 cm v prsním dvorci. Celá bradavka je zarudlá a bolí. Žádný výtok. Jsem téměř 2 roky po porodu, skoro jsem nekojila, jen cca 3 měsíce odsávala elektrickou odsávačkou. K lékaři se samozřejmě chystám, ale už bohužel do Vánoc neseženu hlídání.

Moc děkuji za radu

S pozdravem
PM
Odpověď: Dobrý den, může se jednat jen o součást žlázy - žlazový lalůček nebo nějaké nezhoubné ložisko uložené těsně pod dvorcem. Stejně tak by se mohlo jednat o atherom, což je ucpaná mazová, či potní žlázka. Určitě je potřeba se objednat na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra (seznam na www.mamo.cz). Při objednání popište své potíže- měla byste dostat přednostní termín. Začervenání bradavky rovněž většinou nic špatného neznamená. Jistotu budete mít po ultrazvukovém vyšetření.
Přeji klidné prožití svátků.
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19162
Dobrý den, dle preventivní MMG po 2 letech zjištěn okrsek zahuštění struktury, než mikrokalcifikací, bez korelatu v USG, Tabar IV, obraz FCM, dukty nerozšiřené, LU nezvetseny. Jaký byste doporučil další postup ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, v popisu mamografie není nic nenormálního. Doporučuji Vám další preventivní mamografii za 2 roky a vzhledem k Vašemu typu žlázy ještě vyšetření ultrazvukem za 1 rok.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19161
Dobrý den,
Letos v květnu jsem si v levém prsu nahmatala bulku, na sono vyšetření ale nebylo nic vidět. Závěr, zvětšená mléčná žláza. Na podzim se bulka zvětšila a po prohmatání mě prso bolí až do podpaží, to vždy po pár dnech odezní. Myslíte, že by bylo na místě znovu se objednat na sono? Děkuji za odpověď. I.
Odpověď: Dobrý večer, pokud nechcete být v nejistotě, tak není nic jednoduššího, než kontrolní ultrazvuk. Užijte si v klidu svátky a objednejte se na leden, ideálně v období cca týden po menzes.
Myslím ale, že nemusíte mít strach.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19160
Dobrý den,
všimla jsem si u dcery 14 let sekrece z prsů na spodním prádle. Může se jednat o hormonální změny v tomto věku, nebo by měla podstoupit nějaké vyšetření? Předem děkuji
Odpověď: Dobrý den, tak jak jste řekla - jde o hormonální změny. Uvidíte, jak se to bude dále vyvíjet. Pokud jde o několik kapek na prádle, tak není důvod podstupovat hormonální vyšetření.
Pěknou adventní neděli.
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19159
Dobrý den,potřebovala bych pomoc z výsledkem MRI zní:v obou HVK je nápadné zvýrazněné postkontrastní sycení ve žláze,které ale nemá jednoznacne loziskovy charakter.Spíše hepervaskulární okrsky zlazy na ploše 30×25mm.Vlevo fibroadenom 5mm.Axilly volné,V pravém prsu na rozhraní HKK hmatný tuzsi okrsek zlazy na plose cc 4×5cm pote v ZKK take stejně tak v levém prsu,kde je nález menší.Za 1/2 roku opět MRI.Děkuji za přeložení I.G
Odpověď: Dobrý den,
nález popisuje pravděpodobně normální stav. V obou prsech máte aktivnější okrsky žlázy. Hypervaskulární znamená, že jsou více prokrvené. Předpokládám, že jste měla proveden i ultrazvuk. Fibroadenom je nezhoubné ložisko rovněž hormonálního původu.
Na kontrole za 1/2 roku se nález porovná.
Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19158
Dobry den,
mam anamnezu: rozsahly multilokularni abscesu praveho prsu po drenazi (27.10.).Pretrvava residualni indurace a dle sono i residualni kolekce.V Mik je stafylokok aureus citlivy, histologie: jen zanetlive zmeny bez malignity.Bylo mi doporuceno imunologicke vysetreni.Atb. jsem nedostala z duvodu mozne resistence stafylokoka.Na dalsi kontrolu az v lednu.Bojim se operace.Je mozna toto nejak lecit?
Odpověď: Dobrý den,
tento typ bakteriální infekce je velmi úporný, někdy na ATB rezistentní, ale jistě byste měla ATB terapii podstoupit spolu s chirurgickou. Imunologické vyšetření je jistě rovněž na místě, tato bakterie častěji napadá oslabený organismus. Uvidíte dále podle výsledků vyšetření. Buďte trpělivá, důležité je, že nebyla nalezena žádná malignita.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19157
Dobry den chci se zeptat coto znamena benigni homogenni nalez v prsu
Odpověď: Dobrý den,
je to ultrazvukový popis nezhoubného ložiska. Jde o normální nález. Buďte v klidu, v prsech tato ložiska bývají často, nemusíte se zneklidňovat.
Pěkný den
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19156
Dobry den, kojim 6. tyden po porodu. jiz tyden a pul mam celou vnitrni polovinu prsa velmi tvrdou. Dle krve mam zanet na ktery beru jiz 6. den atb bez zlepseni. Moje gynekolozka me poslala k laktacni poradkyni, ktera se snazila prso rozmasirovat za odsavani odsavackou. To se ji ani po hodine velmi bolestiveho usili nepodarilo. Poslala me domu s doporucenim po kazdem kojeni prso odstrikat + studene a teple obklady. Prso se nelepsi, je mnohem vetsi nez leve. Muze se jednat o absces? Kam se muzu jeste obrstit, kdyz moje lekarka rekla, ze atb mam, tak pomuze jen lakt. poradkyne. Z. Ostrava
Odpověď: Dobrý večer, Vaše problémy jsou nepříjemné. Patrně se opravdu jedná o zánět. Antibiotika by měla zabrat a obklady mohou pomoci.
Absces by vyloučilo ultrazvukové vyšetření. Nechte si vypsat žádanku a objednejte se do spádového screeningového centra - v Ostravě máte několik možností. Můžete i bez žádanky, ale vyšetření byste si hradila. Kontakty najdete na těchto stránkách v seznamu center.
Snad se Vám brzy uleví. S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19155
Dobrý den, asi před týdnem (tzn. týden před menstruací) mě začalo bolet pravé prso. Bolí mě z pravé strany a je tvrdší. Nenahmatala jsem ale přímo bouličku, spíš jako by byla tvrdší celá pravá strana prsa. Jak jsem již psala, občas to zabolí (spíš tupá bolest, tlak). Antikoncepci beru již dva a půl roku a za tu dobu se mi to ani jednou nestalo. Menstruace už mi začala, ale bolest a tvrdost neustoupily. Poradíte mi, co to může být? Zda je to opravdu způsobené menstruačním cyklem? Popřípadě mám počkat, až menstruace skončí nebo jít k doktorovi raději hned? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nebojte se, ve Vašem věku bývají bolesti nejčastěji hormonálního původu. Počkejte tak týden po menzes a pokud zatuhnutí nepoleví, objednejte se do screeningového centra na ultrazvuk. Seznam center najdete na těchto stránkách.
Hezký den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19154
Dobrý deň p. doktor,
prosím Vás o vysvetlenie výsledku MG:
vpravo zvyšková žľaza pokročilej tukovej involúcii. Bez pat. TU a mikrokalcifikácií. Ojed. ben kalcifikát. Koža primeranej hrúbky.
Subaxillárne lipoidne zmenené LU v krátkej osi do 9mm.
BIRADS dx 1. Ďakujem za vysvetlenie.
S úctou Katarína
Odpověď: Dobrý večer,
klasifikace BIRADS st. 1 znamená normální nález. Text před touto klasifikací popisuje to samé. Gratuluji, prsy máte v pořádku. S pozdravem
MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19153
Dobrý deň,na prsníku som si našla hneď pod kožou tvdú akoby žilku veľkosti 3mm, išla som k lekárovi,nakoľko ma začala bolieť ruka aj prsník..urobili mi mamografiu, výsledky ešte nemám. Lekár mi urobil CRP, no zápal to nieje.Ukáže CRP aj presilenie? nakoľko mávam ruku presilenú z nosenia dcéry.môžém očakávať už len, že je to nádor?
Odpověď: Dobrý den,
při prostém namožení CRP zvýšené nebývá....
Nález 3mm je opravdu minimální, pokud je vázán na podkoží, může se jednat např. o benigní aterom. Překvapuje mě, že Vám byla provedena mamografie, čekal bych spíše ultrazvuk. Každopádně nyní v klidu vyčkejte na výsledek vyšetření. Nádor je v tomto případě málo pravděpodobný.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19151
Dobrý den. Byla mi diagnostikována mutace genu BRCA1. V roce 2014 jsem prodělala karcinom ovaria (diag. TIIIc), mám jít na odstranění prsů? Je tato operace a následná rekonstrukce zpoplatněna?
Odpověď: Dobrý večer,
pokud u Vás byla diagnostikována mutace BRCA1 genu, máte vzhledem k vysokému riziku nárok na hrazenou profylaktickou mastektomii včetně rekonstrukce. Na výkon musíte mít doporučení ze specializovaného centra. Většinou se jedná o onkologická pracoviště. Zákrok vzhledem k vysokému celoživotnímu riziku doporučuji. Po operaci se Vám riziko sníží dokonce na cca poloviční míru v porovnání se zdravou populací a s výsledkem jistě budete spokojená.
Přeji hodně zdraví!
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19150
Nejdříve děkuji za zodpovězení mého předešlého dotazu týkajícího se profylaktické mastektomie(nositelka gen.mutace BRCA1+CHEK2) a mám k tomu ještě jeden dotaz.Jaká je čekací doba na tuto operaci,bez rekonstrukce prsou- o té vůbec neuvažuji, ani jí nechci.děkuji
Odpověď: Dobrý den,
tak tohle Vám opravdu nepovím. Je to pracoviště od pracoviště. Pokud se nebude jednat o rekonstrukci, tak by čekání nemělo být dlouhé, ale na přesnou dobu se musíte domluvit na Vámi preferovaném pracovišti.
Pěkný večer
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19147
Dobrý den,na základě častého výskytu nádor.onemocnění v naší rodině mi byla genet.vyšetřením prokázána mutace BRCA1 a CHEK2 genu.Doporučena byla profylakt.bilaterární mastektomie.Výsledky mi byly sděleny včera ,ale již teď jsem rozhodnuta odstranění prsou podstoupit, o jejich rekonstrukci neuvažuji.Zajímal by mě rozsah operace a délka prac.neschopnosti.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, obávám se, že jednoznačnou odpověď Vám neposkytnu. V první řadě... je jistě dobře při BRCA1 pozitivitě profylaktickou mastektomii podstoupit. Jistě také víte, že při této mutaci výrazně roste i riziko onemocnění karcinomem vaječníků a proto by se mělo uvažovat i o gynekologické operaci.
Délka pracovní neschopnosti se bude odvíjet od zvoleného postupu. Některé ženy volí prostou mastektomii, jindy se s odstupem nebo v jedné době provádí i rekonstrukce ať už prsním implantátem nebo tukovým lalokem z oblasti břicha.
Poraďte se s Vaším operatérem o nejvhodnější variantě.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19145
Dobrý den, prosím, co znamená hypoechogenní ložisko hladce ohraničené, v elastografii +-? Děkuji, AM
Odpověď: Dobrý den,
hypoechogenní, hladce ohraničené ložisko znamená ložisko benigního vzhledu - tedy nezhoubné.
Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19142
Vážená paní doktorko, kojim 10ti mes. syna(hodne), behem te doby jsem zhubla. Na levem prsu se mi vytvorila na rozhrani hornich kvadrantů boule. Asi zlaza, je hodne hrudkovita (jedna boulicka je vyraznejsi) a tuha. Mam velka, povisla prsa, ktera kdyz si prohmatam v predklonu tak leve je hodne hrudkovite, zvlaste v horni casti(typ hroznove vino) zatimco prave ma zlazu jemnou. Je mozne aby se dva prsy jedne zeny od sebe takto lisily? Nemuze se jedna o nejakou formu rakoviny ktera neni videt na utz? UTZ ok. Maminka mi zemrela ve 42 letech. Dekuji za odpoved!
Odpověď: Dobrý večer,
stranovou asymetrii vídáme velmi často a to někdy i výraznou. Zvláště v období zvýšené hormonální aktivity, jakou je laktace, mohou být tyto změny ještě patrnější. Pokud jste byla na ultrazvukovém vyšetření s negativním výsledkem, buďte v klidu. Vyšetřujte se jednou za měsíc a v případě zvýraznění asymetrie či vyhmatání izolované bulky, požádejte v mamocentru a kontrolní vyšetření.
Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19141
Pokračování. Mluví se o chronickém stresu a oslabení imunity. Ke snížení imunity chronickým stresem snad dochází až po velmi dlouhé době anebo po silně stresující situaci a ne po pár dnech či týdnech stresování, nebo pár měsících občasného stresu. Přeci několikaměsíční starosti o budoucnost svého dítěte, se kterým prožíváte jeho věci jako by vám šlo o život, třeba i častější partnerské hádky, menší domácí dusno, menší tlak v práci či škole nebo občasná nešťastnost nemůže s naším tělem udělat nic zásadního, natož rakovinu. Jaký je váš názor a jaký stres a v jakých situacích je podle vás špatný.
Odpověď: Příklady situací, které jste uvedla opravdu k životu patří...menší dusno, ...menší pracovní tlak, ....občasná nešťastnost...
nesmí tyto občasné situace přejít v trvalý stav.
Jinak viz předchozí odpověď
Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19140
Dobrý den, asi svůj dotaz rozdělím do dvou částí. Mám dotaz ohledně stresu a rakoviny prsu i obecně. Dle velké metaanalýzy shrnující spoustu studií stres nevyvolává žádný druh rakoviny, dokonce není mezinárodně uznáván ani jako rizikový faktor, ale může prý zrychlit již existující nádor. V Česku se ovšem stresem neskutečně straší a podle všech může stres za všechno. Váš názor.
Odpověď: Dobrý večer,
se stresem je to těžké. Pro svůj život a přežití ho v určité míře potřebujeme. Jeho nadbytek a zejména jeho dlouhodobé působení však na náš organizmus působí škodlivě. Nebudu zde psát výsledky studií, ale praktické zkušenosti. Velmi často se stane, že pokud diagnostikujeme agresivní typ karcinomu, ukáže se, že pacientka prošla výrazně stresujícím obdobím. Jednou jde o týrání od partnera, jindy problémy s dětmi, vleklá rozvodová řízení a velmi často starost o vážně nemocného člena rodiny. Stresem určitě nechci strašit. Ženy však v těchto životních situacích často přestávají myslet na sebe a to je druhá polovina problému.
Radím tedy vždy myslet pozitivně, problémy řešit a myslet na své zdraví (včetně účasti v preventivních programech).
Snad Vám bude tato odpověď stačit. Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19138
Dobrý den paní doktorko,
omlouvám se za neúplnou informaci v mém dotazu, č.19134 ,protože mě zaskočil konkrétní údaj,na který jsem se zeptala.tzn.kancerizace lobulu.
Další popis histologie je:výkon radik.bezpečnostní lemy čisté,a dále již můj pův.dotaz.
Více informací zatím nemám.
Děkuji srdečně předem za Váš čas a odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Takže pravděpodobně vás již další operace prsu nečeká..co bude dál záleží na dalším rozboru, výsledcích vyšetření atd....Pokud se ptáte na výraz kancerizace lobulů: lobulus je lalok a kancerizace osídlení daného místa nádorovými buňkami. Je to popis histologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19137
Dobrý den, mé babičce našli karcinom prsu, měla by jít na uříznutí celého prsu. Na rentgenu plic ji ale našli obliteraci pravého vnitřního k.f. úhlu. Má potíže s dýcháním. Prodělala i embolii plic. Byla by operace natolik riskantní, že by k ní ani nedošlo? Jak jinak se potom řeší odstranění karcinomu? Děkuji za odpověd´
Odpověď: Dobrý den.
Holčičko milá, starostlivá...:). To musí posoudit anesteziolog, lékař, který bude provádět ev. celkovou narkózu. Pokud babička nebude operace t.č. schopna, léčba se zajistí hormonálními přípravky. A poléčí se i embolie. Pak se znovu může posoudit daná věc. Totální mastektomie se dnes provádí výběrově, individuálně a má tu výhodu, že se potom nemusí provádět zevní ozáření, které je dlouhé a zatěžující pro ženy, které po interní stránce či již z biologického hlediska nejsou fit.
Věřte, že pro babičku dopadne vše tak, jak je pro dobře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19136
Dobrý den,
prosím je možná protonová léčba. Výsledek biopsie z ložiska velikosti 10x12x8 v levém prsu v HZK (na č.1)ja maligní-invazivní karcinom mléčné žlázy NST bez patrné in situ složky. Není zastižena nádorová angiopatie. Mikroskopický grading WHO (totožný s Nottinghamskou klasifikací) = gr.2. Axilární uzliny v UZ obraze jsou nesuspektní. Ložisko diagnostikováno v rámci screeningového vyšetření, ložisko není hmatné. Jsem odeslána k léčbě do Onkocentra Zlený pruh.
Prosím pomohla by v mém případě protonová léčba
Děkuji Vám moc předem za odpověď na můj mail - ovondrakova@seznam.cz
Odpověď: Dobrý den. Protonová léčba je indikována u nádorů, které jsou v blízkosti životně důležitých struktur. Schvaluje jí revizní lékař pojišťovny, po doporučení onkologa či radioterapeuta. Klasická léčba lineárními urychlovači je ve vašem případě zcela plnohodnotná protonové léčbě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19135
Dobrý den, prosím, může se stát, že absces prsu není doprovázen jinými příznaky (horečka, bolest, zarudnutí)? Jsem kojící matka (dcerce je 23 měsíců) a v pravém prsu jsem si minulý týden našla bouli (dle sona 40x13x12mm). Levý prs mám po operaci abscesu (měsíc po porodu). Nyní jsou prsy klidné, nebolí, jen ta boule. Byla jsem na sonu, odeslali mě na MR, ale kvůli hustotě žlázy tam není nic vidět. Čekám na další postup. Jen mě zajímá, jestli je možné, aby šlo o banalitu, třeba bulku po retenci. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer.
Vyřeší to biopsie,která rozborem určitě určí povahu vašich obtíží. MR vyšetření je velmi závisle na menstruačním cyklu, laktaci, atd.., zvláště u mladých žen. Rezistence je daná, tzn., že žádná nepojmenovaná banalita je méně pravděpodobná. Vydržte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19134
Dobrý den,
prosím o názor, event.doporučení dalšího postupu v případě histol.nálezu opearace prsu :hlavní resekát v jednom řezu ventrálně kancerizace lubulu,zde jen povrch žlázy,nad ním již podkoží.
Děkuji předem
Odpověď: Dobrý den.
Bez dalších souvislostí je to hádání....pokud patologický nález nemá dle histologických měřítek dostatečný ochranný lem, je potřeba dané místo zajistit další operací, chemoterapií nebo ozářením. Předpokládám, že jste prošla týmem kliniků, kteří vám další postup navrhly. Pokud máte pochybnosti, požádejte o konzultaci jiný stejně zaměřený tým.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19133
Dobrý den prosím vás o vysvětlení . Dneska jsem byla s maminkou na vyšetření prsu a tohle ji napsali do měl.zpravy . : V lego GUN patrný hypoechogeni ledvin.útvar s vytaznou centr.vaskularizaci.velikost cca 8.6×5mm .
V právo na rozhraní HKK výrazná progress velikosti lalocnateho nehomogeniho útvaru s vaslularizaci o velikosti t.č. 35×20×35 mm v okolí obdobná drobná ložiska velikosti 7mm vzhledem k progress 5.12.2017 biopsie prsu . Moc vám děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer.
Nález je daný, při progresi velikosti každého ložiska je na místě biopsie. Výsledek je nejdéle týden po biopsii. Bohužel, budete muset vydržet....trpělivost.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19132
Dobrý den, dnes jsem byla na sonografickém vyšetření prsou a chci se zeptat co znamená rozšířené vývody, pan doktor mi nic neřekl jen to napsal do nálezu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Pan doktor vám neřekl nic proto, protože to neznamená žádnou patologii, natož ohrožení na životě. Takže buďte v klidu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19131
Dobrý den,

chtěl bych poslat manželku na vyšetření prsů. Má mastopatie a každý den ji bolí prsa. Obávám se aby nedošlo k rakovině. Chtěl bych se zeptat jak a kde to můžeme udělat? Jsme cizinci a nevím do jaké kliniky musíme jít. Mockrát Vám děkují předem za odpověd'

S Pozdravem,
Maksim
+420 773 215 363
Odpověď: Dobrý den.
Na našich stránkách naleznete mapu screeningových center včetně kontaktů, tam si vyberte nejbližší místu, kde žijete. Pokud jste u nás pojištěni, může praktický lékař či gynekolog stav posoudit a případně vám vystavit poukaz na pojišťovnu. Vyšetření máte možnost i uhradit přímo na místě, v tom případě doporučení nepotřebujete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19130
Dobrý den.Chtěla bych si ověřit léčebný postup, který mi byl určen.
Mám triple negativní karcinom v prsu,T2N1M0 -zvýšenou akumulaci 18F-FDC jsem měla jen chabě v 1 lymfa.uzlině v pr.axile vel.11x6m(SUVmax2,1).Byly mi předepsané chemoterapie, chirug.zákrok a pak ještě ozářky. Já jsem požadovala jen chir.zákrok, ale to odmítli udělat. Připadne mi předepsaná léčba od onkologa strašně razantní. Četla jsem, že aby se poznal triple negativní, že musí být fakt dobrý patolog. Nevím,za 12minut,více mi doktor nevěnoval času, se mi obrátí život vzhůru nohama?
Předem Vám moc děkuji.
Eva L., Olomouc
Odpověď: Dobrý den.
Chápu, že jste v nejistotě, zaskočena, možná pociťujete strach z budoucího, vztek. Je to naše přirozená, první reakce na vše, co nám zkříží cestu. Nejsem klinik, jsem radiolog. Moje specializace je rozpoznat, co nejmenší patologický nález na mamografickém nebo ultrazvukovém vyšetření. Proto by nebylo ode mě profesionální se k dané léčbě vyjadřovat. Dle mých informací je v Olomouci velmi kvalitní tým kliniků. Jediné, co mohu konstatovat je , že bohužel, dle imunohistochemického rozboru nádorové tkáně máte méně prognosticky příznivý nádor. Věřím, že vám byla nabídnuta vhodná léčba pro tento typ nádoru. Přijetí léčby , je zelená pro život, dáváte tím najevo, že na své životní křižovatce zahýbáte směr život a pochopení dění věcí.... Proto dalších 50 % úspěchu je na nemocném, záleží na tom, jak žena nemoc přijme, jestli si uvědomí, že nemoc nám vstupuje do života, když přestupujeme hranice tolerance svého těla. Chronickým stresem oslabujeme svoji imunitu. Nádor vznikne, když naše tělo už není schopno množení patologických buněk držet na uzdě. Západní medicína může pomoci tělu nastavit určitou harmonii, dát šanci tělu, aby mohlo nastartovat ztracenou imunitu a začít se samoléčit. Ruku v ruce, je ale pochopení a laskavost k sobě. Rozhodnout...tak či onak,se musíte sama, resp. máte na to právo, je to vaše tělo, které vám umožňuje prožívání...A tak je to v pořádku. Svobodně se rozhodněte srdcem, pak vše bude a dopadne, jak je dáno.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19129
Dobrý deň,

chcem sa opýtať čo je to proliferatívna mastopathia bilat/BIRADS 0/ a obojstranne sýta škvrnitopruhovitá kresba žľazy.
Ďakujem
Odpověď: Dobrý den.
Je to popis obrazu žlázy na mamografickém snímku nebo ultrazvukovém vyšetření. Neznamená žádnou patologii.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19128
Dobrý den,před rokem jsem byla na operaci levého psa, kde mi byla odejmuta cista, (ktera se plnila každý druhý den.) Po operaci mi bylo řečeno, že je vse v pořádku a že by se mi to nemělo vrátit. Je mi 35 let a mám problémy už od 8let a tet jsem si opět našla další bulku ve stejném prsu hned pod bradavkou,je bolestivý, poraďte mi Prosím jestli bych si neměla dat odstranit mléčnou zlazu a co mi mohlo způsobit, že se mi po roce objevila znovu v rodině rakovinu prsu nemáme. Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Preventivní odstranění mléčné žlázy posuzuje genetik v případě, že se v přímé linii příbuzných žen vyskytuje rakovina prsu vícečetně, a to i mladých žen. Cysty určitě nejsou důvodem k tomuto zákroku. Objednejte se na vyšetření ultrazvukem, pravděpodobně půjde zase o cystu. Pokud máte v rodině ženu, která měla rakovinu prsu a má opět po roce recidivu, musí tato žena svého onkologa požádat o posouzení, jestli není vhodné provést , s ohledem na další ženy v rodině, výše uvedené genetické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19127
Dobr vecer,pani doktorko. Dnes nemam otázku,chtěla bych Vam podekovat. O víkendu jsem s Vámi resila bouli v prsu a dlouhé čekací terminy. Dnes mi volali z Hájů,ze jste je kontaktovala a,dali mi termín jiz tento tyden. Nesmirne si toho vážím a dekuji. Odpověděla jste mi,poradila....a vim,ze vic jste podnikat nemusela. Jste velmi laskava a jeste jednou moc dekuji. Hezky vecer. Michala
Odpověď: Ach to je nádherné ráno, děkuji za ocenění , patří nám všem.....přeji krásný den. Myslete na pěkné věci, positivní, to , co milujete. Tím si vytvoříte blízkou budoucnost. Přijměte strach, který máte, on se bude moct přeměnit. Stačí udělat úkrok a už se věc díváme z jiného úhlu pohledu, zkuste to:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19126
Reakce na odpověď k dotazu 19124:
Děkuji za profesionální odpověď a vlídná slova, paní primářko. Máte ve všem pravdu. Jen se snažím ze své strany nic nezanedbat, když už na tu prevenci chodím, ale teď už to tedy nebudu dál řešit. Ještě jednou děkuji za Váš odborný i citlivý přístup k našim problémům.
Odpověď: Dobré ráno. Děkuji za všechny nás, je to milé:). Klid vám určitě přinese i pravidelné sebevyšetřování, stačí 1x za měsíc, budete se znát a moc dobře budete vědět, že je vše o.k.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19125
Dobrý den, našla jsem si malou bulku v podpaží, nevím zda se mám objednat na mamografické vyšetření, nebo bude lepší ultrazvukové vyšetření. Děkuji K.
Odpověď: Dobrý den.
je to individuální a rozhodne o tom vás vyšetřující lékař. Záleží na velikosti prsu, na typu mléčné žlázy. U vás na klinickém nálezu v podpaží....PL či GL vám dá doporučení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19124
Dobrý den.Sono,na které chodím kvůli cystám,ukázalo „fokál. zesíl. stěnu jedné z nich,do jejího nitra zasahuje laloč. solid. isoechog. útvar 2x4x5 mm s drobnými hyperechy s neprav. dorzální atenuací“.V mamacentru se pak až při zákroku lékařka rozhodla,že biopsie není třeba,stačí cytologie,protože „během punkce se obraz 2 hypoechog. formací při stěně mění,až téměř mizí".Cytologie později potvrdila obsah benigní cysty.Kontrolní sono za rok.Věřím svým lékařům,ale slyšela jsem,že cytologie nemusí být spolehlivá.Můžu se zeptat na Váš názor?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Podezření se vyvrátí či potvrdí už charakter získané tekutiny, pokud neobsahuje čerstvou krev, nejde o nic závažného. Pokud je zkušený patolog, cytologie dlouhodobě odečítající, je jeho rozbor spolehlivý.
Chápu, že když vyšetření nedopadne hned na poprvé negativně, vyvolá to naše obavy o sebe. Ale proces je ukončen a vy byste měla být v klidu. Jinak jste ve stresu a oslabujete si tím svoji imunitu. A znáte to, kdo maluje čerty na zeď, přijdou....Takže sama ve svém zájmu se rozhodněte, jestli opravdu jste schopna výsledku důvěřovat. Teď a definitivně. To můžete udělat jenom Vy sama, nikdo jiný. Přiznejte, že máte strach. Když cokoliv, čeho se obáváme vyslovíme nahlas, přijmeme, že by to tak mohlo i být, dáme celému procesu šanci se změnit. A nebo můžete požádat o novou konzultaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19123
Dobry den, pred dvema tydny jsem mela ucpanou mlecnou zlazu (kojim, syn 1 rok), prso bolelo, ale zatuhle mleko se dostalo ven a druhy den bolest ustoupila. Po dalsich dvou dnech jsem nahmatala nebolestivou bulku v podpazi - fazolovity tvar, cca 1,5 cm. Nyni o ni vim 10 dni, mam pocit, ze se nezmensuje. Muze se jednat o znamku nadoru prsu? Bulku v prsu jsem nenahmatala (kontroluji pravidelne a pred mesicem prsa prohmatavala i ma lekarka). Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně jde o reaktivní LU v podpaží. LU mohou být až 2 cm , měkké. pokud nejste v jistotě , jděte k praktikovi nebo gynekologovi, rozhodne, jestli je třeba nějaké další vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky