MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 20045
Dobry den, prosim o vysvetleni co znamenají tyto dva nálezy? Nejde o nádor? V UZ obraze hypoech.v.s.benigni ložisko vel.10x4x8mm v.s.FA v HZK u bradavky objemne hypoech.lozisko s anechogeni slozkou vel.14x17x17mm normoechohgenni, pravidelne strukturovana zlaza v siroke vrstve ve vsech kvadrantech, misty vmezereny tuk.
K potvrzení dvou lozisek vlevo provedeme overovaci biopsii
Dekuji moc za odpoved!
Odpověď: Dobrý den, v nálezu jsou popisována dvě ložiska- první má pravděpodobně (v.s.) vzhled fibroadenomu (FA), což je benigní hormonální ložisko. Druhé ložisko je částečně solidní, částečně dutinové (cystické), jiné parametry ložiska Váš lékař nepopisuje. Byla Vám doporučena biopsie k histologickému potvrzení povahy ložisek. Já Vám bohužel nemohu sdělit více než je v nálezu. Vyčkejte na výsledek biopsie. Držím palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20044
Dobrý den, prosím co znamená hypoechogenni ohraničený útvar. Mám v levém prsu. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, jedná se o popis ložiska, které má benigní, tzn. nezhoubný vzhled. Tato ložiska bývají v prsech často a pokud nerostou, nic dalšího se s nimi neprovádí.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20042
Dobrý den, dnes jsem již 1 dotaz posílala k vám, ale měla bych ještě otázku ohledně cystám v prsu. Byla jsem na sonu, prsa mám tzv. cystovitá, největší 10x7mm(pravý prs) a 5x3mm (levý prs). Pokud je na ULT jasně znatelné, že se jedná o cystu, nemusí se tedy dělat biopsie? Ptám se, protože znám případ, kdy známá byla odeslána na biopsii a jednalo se o cystu. Mě bipsie nebyla provedena.Může být v cystě zapouzdřen tumor a jestli ano ,bylo by to poznat na ultrazvuku? Děkuji ještou mockrát za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, u jasných cyst se biopsie neprovádí. Cysta je dutina vyplněná tekutinou a to je na ultrazvukovém vyšetření s ničím nezaměnitelný nález. Někdy je obsah cysty zakalený nebo jinak nepřehledný, pak někdy k biopsii přistupujeme, pro odlišení od jiných podobných ložisek.
Buďte v klidu, cysty jsou běžnou součástí prsní žlázy.
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20041
Dobrý den,před 1r.jsem byla na sonu prsu. Ve zprávě:jedná se pravděp. o papilom vel. 4x7 v částečné progresi.Letos v září kontrolní sono,kde doktorka píše,že se jedná o cystu vel. 10x7 a že papilom jednoznačně nediferencuje.V obou prsou mam další drobné cysty.Ptam se,může cysta růst? Nemám jít raději na kontrolní sono dříve než za rok?Dost mě to stresuje,prt. v jednom prsu mám navíc menší "tahavé" bolesti a neustále mě to znepokujuje.Dále si říkám, jestli si těmito myšlenkami nemohu nakonec rakovinu prsu přivolat, ale nějak si nemohu pomoct.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, pozitivní myšlení je samozřejmě důležité. Podle nálezu z předchozích ultrazvuků se nemusíte znepokojovat. Bolesti prsů bývají nejčastěji buď hormonálního původu, či přenesené z pohybového aparátu.
Cysty jsou měnlivý nález.- rostou nebo se zmenšují v závislosti na fázi cyklu atd. A co je hlavní … cysty jsou benigní, tzn. nezhoubná ložiska. Někdy se v cystě objeví benigní polyp neboli papilom. Při podezření se dělá kontrolní vyšetření či rovnou biopsie. Věřte svým lékařům a při nejasnostech se jich na vše ptejte, jistě Vám vše rádi vysvětlí - od toho jsme tu pro Vás.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20038
Dobrý den.Dnes jsem byla na 2. vyšetření MAMO po dvou letech výsledek benigní (BI-RADS 2),Tabár IV .Ložisko vpravo v HZK 8mm .USG vyšetření fibrosně cystických změn vlevo v HZK 9mm,ložisko maligní etiologie Axily s fiziol uzlinami.Před 2 roky nalez vše v naprostém pořádku a nyní tato zpráva mohla bych požádat o laicky přiblížit diagnozu? děkuji za info.S pozdravem J.M.
Odpověď: Dobrý den, diagnózu Vám nepovím. V popisu je udáno podezřelé ložisko v levém prsu. Měla by následovat biopsie, která přesně řekne oč se jedná. Bez ní to bohužel neumíme. Pokud by výsledek histologie nedopadl dobře, nevěště hlavu. Ložisko je malé a jistě by se vše vyřešilo. Budu držet palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20037
Dobry den, mam posledni cca dva mesice bolesti leveho prsu, boli me cela vnejsi strana a prs je celkove citlivy. Obcas bolesti strili do podpazi, do leve ruky a do zeber. Na ultrazvuku jsem byla pred 3tydny a bylo mi receno ze je vse v poradku a jedna se o normalni nalez. Nemam se pro jistotu objednat i na mamografii? Nebo co muze byt pricinou bolesti? Prakticka lekarka i gynekolozka rikaji cekat, ale mam strach aby neco nezanedbala...
Odpověď: Dobrý den, mamografie v tomto případě není ve Vašem věku indikovaná. Patrně se jedná o přenesené bolesti z pohybového aparátu. Zkuste rehabilitační cvičení, potíže by měly ustoupit. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20036
Dobry vecer, je mi 41 let a nasla jsem si nalez na pravem prsu. Jaky mam narok na prohlidku, musim nejdrive navstivit gynekologa a nebo mohu jit primo do nemocnice na screening? P.F
Odpověď: Dobrý večer, pokud jste si vyhmatala bulku, nejedná se o screening. Navštivte svého gynekologa či praktika, který Vám vypíše žádanku a poté se objednejte do screeningového centra. Při objednání sdělte, že jste si nahmatala změnu, měli by Vás vzít přednostně. Snad bude vše v pořádku. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20035
Dobrý den, dnes jsem se dozvěděla v krnovské nemocnici, že mám rakovinu prsu. Diagnóza DCIS mammae I.sin. HZQ T1c 17 mm Nx Mx. Mohl byste mi prosím sdělit o jaký typ nádoru se jedná a jaký postup vyšetření a následné léčby(v jednoduchých krocích) mě čeká? Ani nevím na jaké odborné pracoviště bych se měla obrátit,chtěla bych být v odborné péči a pravidelně sledovaná. Děkuji a přeji pěkný den
Odpověď: Dobrý večer, velmi mě mrzí, že Vám byl diagnostikován karcinom prsu. Při té nedobré zprávě máte ale velké štěstí, že byl zjištěn na úplném počátku, kdy jsou postiženy jen jednotlivé buňky a karcinom se nechová invazivně k okolí.
K postupu léčby se nemohu vyjádřit. Byly by to neprofesionální spekulace. Je dnes velmi specializovaná a řídí se podle mnoha parametrů, které z Vaší zprávy neznám. Jak bude probíhat v konkrétní případě, by se mělo rozhodovat v komplexních onkologických centrech. Počítám, že nejbližší je v Ostravě či Olomouci. Tam byste měla být sledována i pooperačně minimálně 5 let.
Držím pěsti, určitě vše zvládnete. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20034
Dobrý den,dík za odpověď dotazu č.20032.Jen mi ještě moc zajímá,proč se tak často posílá po vyš.mamogr.ještě na dovyšetř.sonem,jehož stanovisko je pak směrodatné.Proto jsem rovnou chodila na sono,které je bez rizika ozáření.Na mammo tedy zajdu,ale strach ze škodlivosti jeho záření mám.A může se z benigniho nálezu-mastopatie časem udělat ten zlý?Děkuji,L.N.
Odpověď: Dobrý večer, vyšetření mamografem má v závislosti na typu žlázy citlivost cca 95% a je schopno zachytit změny, které ultrazvuk nevidí. Naproti tomu citlivost ultrazvuku je jen asi 80%, u některého typu prsní žlázy se ale využívá poměrně pravidelně jako vhodný doplněk k mamografii- to platí pro všechny ženy nad 45 let. Zdůrazňuji jako doplněk, ne jako samostatná plnohodnotná metoda.
Máte pravdu, že mamografie je metoda při které pracujeme s rentgenovým zářením, jeho dávka je ale velmi malá a při rozumném využívání nemůže škodit. Všude kolem nás je RTG záření v minimálním množství. Stejné dávce jako při mamografii jsme každý z nás vystaveni za každých 15 dní pobytu na této planetě, takže i já "nachytám" každý rok dávku přibližně 24 mamografií a screeningové vyšetření je většinou jednou za 2 roky!
K vlastnímu dotazu: Karcinom prsu vzniká v prsní žláze. Oblast mastopatie je rovněž okrsek prsní žlázy, není to ale tak, že by tento okrsek byl výrazněji rizikovější nežli žláza v okolí. Buďte v klidu a platí mé doporučení pravidelného samovyšetření a screeningových mamografií. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20033
Prosim o vysvetleni
bilat.mekke tkane bez hrubych podezrelych loziskovych zmen.V pravem hornim zevnim kvadrantu hypoechogenni area o prumeru do 20mm-spise charakteru Mastopathie, bez patol. vaskularizace, bez reaktivnich zmen okolni mekke tkane , t.c. obraz benigniho charakteru, zretelne loziskove zmeny nejsou patrne. Bilat. ojedinela cysticka , max. prumeru do 5mm. Axilly bez patol. LU.Kozni kryt intaktni.
Vhodnejsi casnejsi ko UZ,pac. informovana
Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
Dle popisu předpokládám, že jste nebyla vyšetřena ve screeningovém centru. Nález ve Vašich prsech byl zhodnocen jako benigní- tzn. normální.
V každém případě Vám místo častějších kontrol ultrazvukem doporučím od 45 let začít chodit na preventivní mamografie do screeningového centra. Tam se o Vás pečlivě postarají. Žádanku Vám vypíše praktik nebo gynekolog a vyšetření je každé 2 roky hrazeno ze zdravotního pojištění.
Pěkný den
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20032
Dobrý den,před 5r.jsem byla na biopsii prsu,sono a mamo před ní objevilo diskr.okrsek těsně vedle bradavky.Výsl.biopsie:benigní,mastopatie.Od té doby chodím sama odsebe pravid.každ.půlrok na sono.Takto často chodím proto,že nechodím na mamo.V O4t.r.jsem byla na sono v mamacentru na Buděj.v Pze.Výsl. byl v pořádku.Před 3týdny jsem byla ve svém městě opět na sonu, též v pořádku.Mne ale v tom bioptovaném prsu pobolívá,někdy svědí a mírně pálí.Mám hrozný strach a ptám se když chodím tak pravid.na sono a teď bylo O.K.zda je možné, by tam něco bylo?Ukáže sono i místa pod bradavkou? Děkuji, L.N.
Odpověď: Dobrý den, předem musím poznamenat, že Vámi popisovaný postup jistě není ideální. Ultrazvukové vyšetření nemůže nahradit pravidelné mamografie. Jediný správný a zodpovědný přístup ve Vašem věku je pravidelné samovyšetření a jednou za 2 roky mamografie (ev. s doplněným ultrazvukem v případě nejasného nálezu). Některé ženy chodí na vyšetření pro větší pocit jistoty jednou za rok, ale vyšetření každý půlrok není racionální.
Mamografie je citlivější metoda k odhalení počínajících stádií zhoubného onemocnění prsů, i proto je hrazená ve dvouletém intervalu pojišťovnami.
Zvlášť pokud máte obavy, mamografii se nevyhýbejte.
K Vašim dotazům-
1. Bolest v prsech většinou neznamená nic špatného.
2. Ultrazvukové vyšetření má citlivost cca 80%, je tedy jisté, že nevidí vše.
3. Je pravdou, že ultrazvukem jsou nejobtížněji vyšetřitelná právě místa za bradavkami.
Z Vašeho dotazu jsem pochopil, že ne všechna vyšetření jste absolvovala na stejném pracovišti, což ke správné diagnostice rovněž nepatří.
Věřím, že si najdete screeningové centrum, kterému budete důvěřovat a začnete chodit na preventivní vyšetření dle tohoto doporučení.
Pěkný večer, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20029
Dobrý den, udělal se mi na dvorci boule která je plná hnisu většinou to šlo z toho ven ted se mi začně kolem loupat kůže a hnis ven nejde, vedle bradavky jsem si našla bouli o velikosti cca cherry rajčátka. K dr jdu hned jak se mi uzdraví děti. jen se chci zeptat co by to mohlo být děkuji K.V
Odpověď: Dobrý den, možností je několik. Ta nejpravděpodobnější je ucpaná mazová žlázka, ve které se hromadí sekret. Pokud se místo infikuje, může následně vzniknout zánět s abscesem. Návštěva lékaře bude nevyhnutelná, zbytečně ji neodkládejte. Pěkný den
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20028
nepravidelná fibroadenomatozní stín.struktura ml.žl,bilaterálně akcentované mlékovody centrálně retroareolárně,drobné cystičkydo5mm v ZHKK.vpravo v ZHK hypoechogenní laločnatý útvar19x12mm,avaskulární,ale s echogenitami centrálně-minule byla uzlina-je progrese, vlevo bez pat. změn.V axilách uzliny reaktivního vzhledu do vel.15mm.mamografie:středně denzní cárovitá fibroglandulární struktura.vpravo ZHK zahuštění vel.12x10mm s MICA-ale není zřetelně přesvědčivý ložiskový charakter v MG. Axily volné.Závěr:BI RADS 4a,TabárI,dop.biopsie.Prosím o vysvětlení a možném riziku.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
dle popisu je v pravém prsu útvar, který nesplňuje všechny známky benignity ("normálnosti"). Pro jeho ověření je nutná biopsie, která nám přesně řekne povahu ložiska. Pouze z popisu bez prohlédnutí mamografie a UZ se Vám k rizikovosti vyjádřit bohužel nemohu. Buďte trpělivá a vyčkejte výsledku histologie. Věřím, že to bude jen pár dní.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20027
Dobrý den už 3 měsíce v době menstruace mě začlo bolet pravé prso a nateklo. Po ukončení menzes se vše vrátilo do normálu. Teď mám mít menzes až za 12 dní a prso už 3 den neustálé bolí na dotek a zdá se mi tvětšené. Bolest je kolem bradavek a nad prsem. Tak se mi i zvýrazníly žíly na prsou hlavně přes dvorec. Nejsem těhoná ani nekojím. Děkuji za odpověd V.S
Odpověď: Dobrý den, může se jednat jen o hormonální změny, Pokud pozorujete i otok, méně pravděpodobně se tak může prezentovat i počínající zánět. Pokud by se obtíže nadále zvýrazňovaly, můžete navštívit svého ošetřujícího lékaře- gynekologa či praktika a ten Vám vypíše žádanku na zobrazovací vyšetření - ve Vašem věku by to byl ultrazvuk.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20026
Dobrý den nahmatala jsem si v prsu bulku která při použití alkoholu hrozně bolí můžu poprosit o radu ?Děkuji S pozdravem M.P
Odpověď: Dobrý den, pokud jste si nahmatala v prsu bulku, která tam dříve nebyla, objednejte se na vyšetření ultrazvukem v nejbližším screeningovém centru (seznam najdete na úvodní straně www.mamo.cz).
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20025
Dobrý den, před 4 roky jsem absolvovala operaci pravého prsu-vyjmuty 2 větší fibroadenony.Od té doby každý rok sono.Poslední 16.2.2018-v operovaném prsu menší fibroadenon.Před 4 týdny mě začalo bolet pravé prso.Navštívila jsem senologii.Pan doktor mě prohmatal a nic nenašel.Bolest po 2 týdnech ustala,ale zůstal nepříjemný tah v pravém prsu. Projevuje se např. když se tělem natočím na stranu nebo vezmu nějaký předmět.Napadlo mě,že tah může být od svalu,ale nevím zda je to možné.Když zvednu ruce žádné vtažení kůže se neobjevuje.Výtok z prsu nemám.Čím to může být prosím?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, Vaše potíže jistě neznamenají nic závažného. Nejčastěji bývají přenesené z kosterního systému- ze zablokovaného mezižebří či od krční páteře. Pravidelně cvičte, věřím, že se Vám brzy uleví. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20024
Dobrý den, je mi 21 let, už asi třetí měsíc pozoruju menší bouličku asi velikosti větší špendlíkové hlavičky v prsním dvorci, asi půl centimetru od bradavky. Boulička je tvrdá jde chytit, ale nemizí. Může se jednat o ucpanou žlázu nebo se mám obávat něčeho jiného?
Dekuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý večer, přesně jak píšete. Jistě se jedná o ucpanou potní či mazovou žlázu. Není důvod se obávat něčeho závažnějšího. Nesnažte se útvar výrazněji mačkat, ať si nepřivodíte zánět. Dobrou noc Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20023
Dobrý den , mám dotaz . Omylem mě muž praštil loktem pod paži (kde začíná prsní žláza v tom dolicku) nemohu nosit podprsenku začíná se mě tam dělat modřinka a místo je velmi citlivé . Mám raději preventivně hlídat nebo jít na UZ , bojím se nějaké zduření žlázy ? A ještě jedna otázka ... muže být bolest prsu v kuse cely měsíc od zad ? Mám problémy s lopatkou a prso mě na pohmat bolí okolní žláza a bradavka. Máme v rodině CA . Děkuji vám za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, prsy jsou přirozeně hodně prokrvené a kolikrát se umí modřina rozlít na velkou plochu a být bolestivá. Myslím, že z tohoto důvodu ale není UZ potřeba.
Ke druhému dotazu: Ano, bolest přenesená od páteře či ze zablokovaného mezižebří může být i dlouhodobá. Často pomůže rehabilitační cvičení. Pokud ale budete mít jakékoliv pochybnosti ohledně "normálnosti" klinického nálezu na prsu, není nic jednoduššího nežli navštívit nejbližší screeningové centrum a UZ podstoupit.
Přeji ať se Vám modřina rychle zahojí. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20022
I.C Prosím byla jsem na vyšetření prsu a našly mi cisty o vel.9mm a axilách uzliny vel.21mm občas mám bolest v podpaží.Co to může znamenat nemůže to byt rakovina
Odpověď: Dobrý den, popisované cysty prsů a lymfatické uzliny v podpažích jsou normální nerizikový nález z hlediska karcinomu. Buďte v klidu, vyšetřujte se pohmatem a po 45. roce začněte pravidelně docházet na preventivní mamografie. S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20021
Dobry den,
pod pravym prsem jsem objevila vyrazku pripominajici ekzem,nesvedi,obcas zmizi,obcas se objevi a to i mezi prsy.
Po “uzdraveni”je kuze v miste sucha a odlupuje se.Mohu poprosit o radu jak lecit?
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, důležitá je hlavně prevence. Tato vyrážka vzniká v místech většího pocení- tzv. vlhké zapářky. Často u žen s většími prsy. Roli hraje i materiál spodního prádla. Zvláště v teplých dnech doporučuji rovněž věnovat těmto místům více péče i z hlediska hygieny.
Pěkný den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20020
Dobrý den, byla jsem na mamografu s tímto výsledkem: benigní (BI-RADS 2), Tabár III. Nacházíme jen benigní změnu bez známek malignity. Nízce denzní žláza s reziduální fibroglandulární strukturou typu Tabár III. Zajímalo by mě, zda je vše v pořádku. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nález je zcela v pořádku. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20019
Dobrý den,
Nahmatala jsem si v podpaží nějaký útvar, který mě nebolí a není na pohled vidět. Byla jsem u obvodní a ta mě poslala na sono odkud jsem si odnesla papír na kterém je napsáno "V místě hmatné rezistence v levé axille v podkoží hypoechogenní oválný útvar cca 7x3x7mm, s vaskularizací hilů. Odpovídá nejspíše nespecifické LU."... Zajímalo by mne jestli se nemůže tedy jednat o příznak rakoviny prsu, když mne ta bulka nebolí či zda by to doktorka na sonu poznala dle snímku. Také by mne zajímalo zda se dá poznat tato nemoc i z rozboru krve.
Děkuji za Vaši odpověď a přeji pěkný den,
KK
Odpověď: Dobrý večer, podle popisu se jedná o aktivovanou lymfatickou uzlinu. To může být z mnoha důvodů. Počítám, že Vám byl proveden nejen ultrazvuk hmatné rezistence, ale i obou prsů a nález byl normální. Rovněž mi nepíšete, zda jste dostala nějaké doporučení... např. kontrolní ultrazvuk. Lymfatické uzliny bývají ve Vašem věku nejčastěji aktivovány při zánětlivých onemocněních (což může být zřejmé i z krevního vyšetření). Jindy např. v souvislosti s onemocněním štítné žlázy. Jistě by se měl nález minimálně zkontrolovat. Pěkný týden Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20017
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat byla jsem na mamografu a ultrazvuku a pan dortor v pravém prsu našel podezřelý stín,přesněji vHZK P prsuje podezřelý stín bez nápadnějšího korelátu v UZobraze posílá mě na MRprsu.Muže to něco znamenat?Děkuji za odpověd M
Odpověď: Dobrý večer, vyšetřovací metody se někdy vhodně doplňují. Pokud Váš lékař naindikoval doplnění magnetické rezonance, musíte počkat na její výsledek. Doufám, že nebudete čekat dlouho na definitivní nález. Držím palce a buďte v klidu, popisovaný nález nemusí nic špatného znamenat. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20015
Dobrý den, pokud se dělá genetické vyšetření na BRCA1 BRCA2 VADÍ MÚŽE OVLIVNIT LEK VÝSLEDEK? DĚKUJI Jana
Odpověď: Dobrý den, jestli dobře chápu Váš dotaz, tak odpověď zní ne, léky výsledek ovlivnit nemohou. Přeji pěkný víkend. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20014
Dobry den mam kvam jeden dotaz plně kojím a ve spodní časti prsu ve předu jsem si všimla před zrcadlem jakoby malinky dulek byla jsem stim na ginekologiy u pani primařky ktera mě prohlidla a řekla že prso je uplně normalní že tam žadny dulek nevidí že to vypada jinak misto zarudle není nic v tom míste nehmatam prostě tam je jakoby malinky dulek ja ho tam tedy pořad vidim kdyš jse podivam do zrcadla jinak jsem byla před třema měsici na sonu prsou a vše v pořadku mam s toho strach tak nevim co jsi otom mam mislet děkuji za vaši odpoved
Odpověď: Dobrý den, Pokud máte i po ujištění od paní doktorky pochybnosti, můžete si zaplatit opakovaně ultrazvukové vyšetření. Buďte ale v klidu, patrně se o nic podstatného nejedná. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20012
Dobrý den, dle nálezu MMG:bil.cár.fibrosa ve stac. rozl.,vlevo centr. a VKK progresa mica, která netvoří shluky a jsou spíš disperzně.Ko MG za 6 měs. levá str. šikmou projekci, samovyšetřování. BI-RADS3, TábárI.Užívám dlouh. Gynprodyl.nyní asi od 2/18, předtím občas hormony při cystě na vaječníku.Paní doktorka mikrokalcifikace spíše přisuzuje horm.změnám.Mám bolestivost v lev.prsu, řezání, pálení na růz. místech.Doporučujete dál uživat hormon, nebo raději vysadit?je kontrola za 6 měs. dostačující?Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, mikrokalcifikace bývají v prsu často a většinou nic špatného neznamenají. Musíme být ale ostražití. Pokud by se vašemu lékaři zdály mikrokalcifikace podezřelé, měla by následovat biopsie a histologické vyšetření. Bez toho abych Vaši mamografii viděl, nemohu se bohužel více vyjádřit.
O užívání hormonů se poraďte s Vaším gynekologem, který Vám je patrně i naindikoval. Nevím, zda Gynprodyl užíváte kvůli krvácení, menstruační bolesti či v souvislosti s možnou nastupující menopauzou.
Přeji pěkný večer, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20007
dobry den
vracim se k dotazu 19980,
kdyz neni mg v mem pripade 100%, co mr?pan Doktor psal,ze by me ewt.vysetreni na mg mohlo posunout dal..?
prsa me boli stridave v ruznych mistech i tam ,kde pani doktorka nasla "stin"rikala,ze by to mohl byt nadorek ..strach me brzdi v beznem zivote i ve spanku , taky jsem chtela napsat ,ze mladsi dceri je 2a pul a kojila jsem ji 5 mesicu
zdravim d.g.
Odpověď: Dobrý večer,
Vaše obavy plně chápu. Ve Vašem věku bych při ne zcela jasném nálezu na ultrazvuku jistě mamografii doplnil. Kombinace těchto metod řekne více, než ultrazvuk samotný. Magnetickou rezonanci využíváme jen v určitých indikacích- u Vás nyní není na pořadu dne.
Pokud jste na ultrazvuku byla ve screeningovém centru, věřte svým lékařům, ví co dělají. Pokud byste přesto měla o postupu pochybnosti, můžete zažádat o konzultační vyšetření na jiném pracovišti. Přeji klidný večer. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20004
Dobrý den, je mi 38 let a před více jak týdnem jsem si nahmatala bulku na pravém prsu. Je na dotek bolestivá a i v klidu občas cítím, že tam jakoby něco tlačí. Manžel ji taky nahmatal - takže se mi to nezdá. Byla jsem na sonu prsu, ale tam lékař nic neviděl. Na sono chodím už pár let, tak vím, že tam mám menší cysty. Lékař mi doporučil vydržet měsíc až dva a pokud se to nezlepší, tak mám pro jistotu navštívit mamo poradnu. Co by to mohlo být? I když tam nic neviděl, tak jsem docela nervózní. Je to nepříjemné. Děkuji P.H.
Odpověď: Dobrý den,
pokud jste absolvovala USG vyšetření na akreditovaném pracovišti, buďte v klidu a opravdu vyčkejte (ideálně třeba jeden menstruační cyklus). Udáváte, že je bulka na tlak bolestivá- to bývá spíše u hormonálních změn. Další klinické vodítko může být pohyblivost útvaru- pokud je volně pohyblivý, je to rovněž známka benignity.
Pokud se bude rezistence zvětšovat nebo jinak měnit (zatuhnutí, zčervenání kožního krytu...) je nezbytné vyšetření zopakovat a eventuálně doplnit i mamografii.
S pozdravem P.Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20003
Je možné že mám rakovinu prsu je mi 13 let jsem hubený nečekaně nekouřím a žádnou nemoc nemám ale oběvila se mi bůlka pod bradavkou a když jí zmáčknu (trochu víc jsem to nemačkal) tak to trochu bolí.
Odpověď: Ahoj, v Tvém případě se bude jistě jednat o takzvanou gynekomastii- to je normální jev u chlapců v pubertě. Hormonálně se aktivuje prsní žláza. Bulka bývá elastická a je vázána na prostor za bradavkou. Na pohmat to bývá citlivé.
Buď v klidu, z rakoviny nemusíš mít strach.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19999
Dobrý den, je mi 60 let a jsem po odstranění prsu pro DCIS. Nebudu mít chemo ani ozařování jen mám brát Tamoxifen. Bojím se ho brát kvůli vaječníkům.Nemůže mně nadělat více problémů než užitku? Děkuji za Vaši radu a přeji pěkný den.
V.K.
Odpověď: Dobrý den, nikoliv, nebojte se, to že budete brát jen hormonální tabletky je naopak dobrá zpráva, nádor se našel velmi včas a dá se v této fázi hovořit o vyléčení. je třeba dále chodit na kontroly jak k onkologovi tak i gynekologovi, který si dělohu a vaječníky musí pohlídat. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19997
Dobrý den, je mi 52 roků, rok už nemám menzes. Pravidelně chodím na preventivní vyšetření prsou, naposledy jsem byla letos v červenci-vše ok. Asi před dvěma týdny jsem začala pociťovat v pravém podpaždí směrem k prsu (hlavně při určitém pohybu nebo zatnutí ruky) mírný tlak. Bulku ani zatvrdnutí jsem si nenahmatala. Je potřeba to urgentně řešit?
Děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Dobrý den, nemyslím že je třeba akutně řešit, spíše bych vyčkal jak se to bude vyvíjet. Jednou za týden si to zkontrolujte, pokud bude vše ok, tak stačí 1x měsíčně samovyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19994
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně syna 13let.Ma zvětšená prsa.Byli jsme u obvodni doktorky,vzala krev a vše možné,vše v pořádku.Poslala nás na sono,kde ve zprávě máme napsáno,že prsni žláza je zbytnělá 1cm,vlevo o trochu více.Mame se objednat dle obvodní lékařky na endokrinologii.Prosim,máme se nějak obávat.Jinak syn žádné problémy.Dekuji za odpověď.Pavlina
Odpověď: Dobrý den, zvětšení prsů u chlapců je období puberty běžné a může spontánně vymizet. Buďte v klidu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19992
Dobrý den,
prosím Vás, asi týden mě bolí levé prso v ZHK. Na pohmat bolestivé a plné jakoby hrbolků, zduření. Mám 5 dnů po ms, která byla mimořádně silná.
Na ultrazvuku jsem byla v srpnu a vše v pořádku.
Nyní jsem měsíc a půl po laparoskopickém odstranění levého vejcovodu pro mucinózní cystadenom. Může to s operací nějak souviset, jako hladina hormonů atd.? Děkuji za odpověď Míša
Odpověď: Dobrý den Míšo, nepochybně půjde o hormonálně vyjádřené změny, v tomto ohledu bych byl v klidu, s ohledem na negativní ultrazvuk v nedávné době. Dejte tomu čas, při trvajících potížích se poraďte se svým ošetřujícím gynekologem. Ke zmírnění pnutí prsů výborně pomáhá přírodní preparát Mastodynon, uvidíte...Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19990
Dobrý den, mam tesne vedle levé bradavky tři jakoby vridky. Moc jsem tomu nevěnovala pozornost mam je od nepaměti, jednou za čas jsem je proste "vymackla" a bylo. Někdy v minulém roce jsem si všimla, ze pri vymacknuti mi z bradavky vytekla čirá kapka tekutiny. Následně jsem otehotnela, v soucasne chvili jsem ve 28.tt a množství tekutiny, která se da vymacknout se hodně zvýšila a vevnitř mi tam jakoby něco vzdycky lupne, nicméně vytok je stále ciry. Na druhem prsu se mi nic takového neděje. Nechci zbytečně vyvolavat rozruch a byt hysterická, takže se obracím takto na Vás.
Odpověď: Dobrý den, jedná se o ucpané vývody žlázek v oblasti dvorce, nic závažného, zcela běžné. Pokud jde o sekreci, je nepochybně hormonální a nikterak bych to neřešil, ani není důvod prs mačkat, naopak budete takto sekreci stimulovat. Pokud chcete mít jistotu, nežli porodíte a budete mít jiné starosti, tak bych doporučil ultrazvukové vyšetření k vyloučení organických změn a pro váš klid. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19988
Dobrý den,je mi 38,v rodine zadne nador.onemocneni.chodim ze své vůle od 31 let na sono,vzdy vse ok.chodim do akredit.screen.center.Vlevo mam mastopaticky uzel s cystami do 5mm,vpravo stac.FA. pred 2 lety jsem byla 1x mimo akredit.centrum kvuli terminu.tam mi bylo receno,ze nektere cysty komplikovane, s kalcifikacemi,ale pry vse ok.v akredit.centru vzdy jen BEZVÝZNAMNÉ cysty.již jsem byla od té doby 2x a vse zcela ok.cetla jsem vsak nedavno o komplik.cystach,ze mohou byt nebezpecne.jsou velkym problemem?nevim,zda mi jiz zmizely nebo je jen v akredit.centrech nepovazuji za dulezite.dekuji.
Odpověď: Dobrý den, nehovoříme o komplikovaných, ale komplexních cystách, neboli cystách se zahuštěným obsahem, často tvořící hladinky hustého sedimentujícího obsahu.Pokud jsou běžně v rámci dalších mnoha cyst v prsu, nejsou tenzní, tedy nejsou veliké, obtěžující tlakem, nemají zesílenou stěnu,...tak je považujeme za běžnou součást cystické odchylky struktury prsu a nepřikládáme jim větší význam. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19987
Dobry den, bola som druhy krat na sono prsnikov po tehotenstvách. hruba Bolo to po 6 mesiacoch, pretoze som mala v lavom prsniku zhruba 1,5x0,6cm cysta.Ta sa nezmenila,ale nasli mi v pravom prepektoralne hypoechogennu naznacene lalocnato konturovanu leziu 13,8x6,8x12,8,dlha os paralelne s kozou,ostra kontura,bez diferencovatelnej vaskularizacie.Bi-rads3.
nebola som odoslana nikde,len kontrola o 3 mesiace.Naozaj nie je potrebne vyhladat mamoporadnu?dakujem
Odpověď: Dobrý den, podle popisu i klasifikace BI-RADS se nejspíše jedná o nezhoubnou lézi, kterou chce lékař jen v krátkém intervalu zkontrolovat. V této fázi bych to nechal na příslušném mamodiagnostikovi, lékař prsní poradny, by nic nového nevymyslel, stejně by počkal na názor mamodiagnostika. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19986
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kde se provádí termografické vyšetření prsu v Brně.

Děkuji
Iveta
Odpověď: Dobrý den, netuším, termografie není v současné době metodou uznávanou pro vyšetření prsů. Pracoviště co to nabízejí, jistě nemají akreditaci. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19985
Dobrý den chtěla jsem vad poprosit o radu už 4 měsíce mně bolí pravé prso jedna se spíš o píchnutí někdy je to v bradavce bolest i hmrs odezní a pak se oběví někdy c kolem prsa na sonografii jsem byla v červenci a nález byl v pořádku chodím tedy i na rehabilitace jestli moje příčina není s bolesti páteře ale záda přestali bolet ale bolest furt je stejná jsem stoho už vystresovana byla jsem i na gynekologii pán doktor mi předepsal vitamín E prosím chtěla jsem se zeptat jestli se opravdu může jednat o hormoný zapomněla jsem dodat jsem 14 měsíců po porodu předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, dvě nejčastější příčiny bolestí prsů jsou od páteře a hormonálního původu. I podle toho co popisujete je hormonální podklad pravděpodobný.Vitamin E je v daném případě v pořádku, ještě můžete zkusit Mastodynon kapky, volně prodejný přírodní preparát, který po delším užívaní má také výborné výsledky. také je třeba, abyste to pustila z hlavy, pokud máte negativní ultrazvuk, není důvodu k obavám. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19984
Dobrý den,jsem dva roky po léčbě rakoviny prsu,na kontrolu jdu v prosinci po půl roce.V současné době mám operovane prso o dost menší nežli to zdravé.Paradoxně vypadá lépe nežli to zdravé.Ma otázka zní,zda by bylo možné si nechat to druhé nechat zmenšit na velikost toho operovaneho,a zda musím čekat ještě tři roky než skončí pětiletá léčba Tamoxifenem a jestli je tato operace s ohledem na moji nemoc hrazena pojišťovnou
Odpověď: Dobrý den, ano, modelace druhého prsu je možná a běžná věc. O indikaci rozhoduje ošetřující onkolog, proberte to s ním až půjdete na kontrolu, myslím, že by to šlo v rámci úhrady pojišťovnou. Na ukončení léčby není třeba čekat, druhá věc je čekací doba na tyto operace hrazené ZP, které se pohybují v řádu měsíců. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19983
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,zda je nutná chemoterapie,OP:karcinom vývodový intraduktální.OP:limfatické částice vel.: závěr:sinusová histiocytosa.Děkuji za odpověď. R.K.
Odpověď: Dobrý den, z tohoto útržku informací, říkám, že pravděpodobně ne, ale o léčbě rozhoduje onkolog. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19982
DobrýDen.Před 10lety jsem si nahmatala v prsu tvrdý utvar v oblasti bradavky.Chodím každé 2 toky na mamograf a vše je v pořádku.Letos jsem byla opět na mamografi i SONU a podle nich jde o neškodný fibronek o velikosti 6mm.Před týdnem jsem šla ještě jednou raději na SONO a a ta bulka je stále stejná a mám přijít až za 2 rky,ale bojím se,aby se to nezvrtlo v něco jiného..Je mi 54 let.Děkuji za Odpověd.
Odpověď: Dobrý den, myslím, že můžete být v klidu, v oblasti bradavky jsou tyto tzv. fibromky opravdu neškodné a stabilní. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19980
bilat.bohaty hutny Parenchym s hrubsimi dysplast.zmenami,vpravo lehce prosakly
vlevo v hkk cca 3 cysty do 8mm.vlevo ojedinela na rozhrani hkk do 6mm.na rozhrani vkk pak vyraznejsi dorzal.stineni v rozsahu 12,8,6 mm lehce predozadne protahle,dorzalneji spatne vysetritelne t.c jiste lozisko za nim nevidet,bez vyrazneji zvyseneho prokrvrni dle dopplera-dosetreni mg prip.za 3-4 mesice kontrola vhodna/ddg.tuk nekroza?dysplast.zmeny?lozisko?mlekovody bez dilatace
uz 16.10.2018
Odpověď: Dobrý den, máte pravdu, že za 3 měsíce kontrola ultrazvukem nic nevyřeší, popisně je struktura vašich prsů, obtížně vyšetřitelná s bohatou žlázovou složkou, četnými cystami, zkrátka pro nás diagnostiky velmi obtížný terén, pro vás jistě velmi obtížné samovyšetření. I přesto, že mamograf v tomto terénu není stoprocentní, tak bych jej v tomto případě doporučil jako vhodné doplňující a zpřesňující vyšetření, které může pomoci se někam posunout. Jen dovětek, v popisu se nepíše o ničem zásadně špatném, patologickém, to jen na uklidnění. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19978
Dobrý den, dnes jsem si při sprchování všimla že když dám ruce k tělu tak se mi na jednom prsu na spodní straně pod bradavkou udělá ploché místo - na druhém prsu je normálně "oblouček". Momentálně kojim dvojčata a tak jsou moje prsa dost "používaná", takže nevím jestli se mám bát anebo jestli jedno prso není moc "vypité". Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, tím výrazem "používaná" jste mi vyrobila úsměv na tváři :-) Nicméně ano, může to být varovný příznak, ale mělo by to být vázáno na nějakou bouličku pod tímto vyrovnáním/vtažením. Jestli nemáte v rodině rakovinu prsu nebo vaječníků, jestli jste byla v poslední době na ultrazvukovém vyšetření, jestli provádíte samovyšetření, tak bych to jen sledoval a pokud se vám to nebude zdát, nebo i když se vám o tom bude doslova zdát, mám na mysli, pokud to nedostanete z hlavy, tak bude lepší když se objednáte na ultrazvukové vyšetření do akreditovaného mamocentra. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19977
Dobrý den,dnes jsem byla na sonu prsou a ve zprávě mám .Na hranici VK prsu vlevo je 12*4*9mm velký v.s.msstopatický okrsek s převládajícími cystami,tvořìcì shluk.Ložiskove změny podezřelé z malignity nediferencuje mě.Mohl b jste mě prosím napsat co to znamená.dekuji
Odpověď: Dobrý den, nic závažného, jen drobná odchylka od normy, v podobě rozšířených mlékovodů, nic rakovinného charakteru. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19972
Dobrý den, včera jsem byla na utz prsů, matka karcinom prsů v 46 letech. Text zprávy:v sono obraze smíšený typ prsních žláz. Vpravo v HZK ojedinělé anechogenity vel. 4-6 mm. Vlevo vtažená mámila, vlevo v HZK hypoechogenní léze bilokulár.charakteru, má hladké kontury. Jinak bilat bez podezřelého ložiska, či rozrušení struktury. Axill. LU nezvětšeny.
KOntrola za tři měsíce. Mám se prosím něčeho vážnějšího obávat nebo jsem objednaná pouze pro kontrolu. Respektive mám se objednat do mamologické poradny? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nepochybně chce lékař provést kontrolu ložiska vlevo, 3 měsíce je velmi časná kontrola, osobně nepoužívám, při pochybnosti, nebo s přihlédnutím k vaší mamince, raději volím odběr vzorku biopsií. Kontrola za 6-12 měsíců je dostačující u ložisek, která nesou jasné benigní, nezhoubné rysy. Za 3 měsíce k žádné markantní změně nemůže dojít. Ničeho se neobávejte, podle popisu ložiska, to spíše vypadá na nezhoubnou lézi. Na mamo poradnu je dost času.
Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19971
Dobry den.Kdyz si zmacknu prave prso ,tak mi z neho obcas vytece bila kapicka.Brala jsem.medocriptine a opet se tvori obcasna kapicka -muze se to vyskytovat i presto,ze nemam zvyseny prolaktin?Jsem po jednom diteti a cyklus mam pravidelny
Odpověď: Dobrý den, sekrece je nepochybně hormonální, neškodná, často se vyskytující i při normální hladině prolaktinu, příčina obtížně určitelná. Prsa si cíleně nemačkejte, aby nedocházelo ke stimulaci. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19970
Dobrý den. Na obou prsech mi nyní naskočily dvě až tři modřiny (vše ve spodní části pod bradavkami), na jednom mám také větší pihu s nerovným okrajem, nejsem si jistá, jestli byl nerovný i dříve. Celý život mám vpáčené bradavky, vylezou jen při stimulaci a teď z nich začíná téct čirá tekutina. Jsem v 7. měsíci těhotenství (prsa mě nebolí, ani zatím nijak zvlášť nerostou). Souvisí prosím výše zmíněné věci (hlavně ty modřiny) s těhotenstvím, nebo se může projevit nějaká závažnější nemoc? Čím vlastně v těhotenství odlišit rakovinu od normálních změn? Děkuji...
Odpověď: Dobrý den, pihu nevyřešíme, to by musel vidět kožní lékař. Vpáčené bradavky, vybavitelné, jsou vrozená záležitost. Sekrece z prsů bude jistě na hormonálním podkladě, závažná by byla jen krvavá. Co se týče modřin, nejspíše došlo k prasknutí drobných podkožních žilek, které jsou křehké, souvislost s těhotenstvím je pravděpodobná. Příznaky rakoviny jsou stejné i v době těhotenství, jen mohou být změnami v prsu více maskované. Kdykoliv v průběhu těhotenství, i po něm, pokud budete mít pochybnosti, zajít na ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19969
Dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho dobu se mohu dozvědět výsledky vakuové biopsie, a jaké bývají prognózy po
zjištění mikrokalcifikací v prsu. Děkuji za odpověď Petra
Odpověď: Dobrý den, záleží na laboratoři, na naší klinice je výsledek max. do 14 dnů. Mikrokalcifikací je celá řada. Pokud jsou zhoubného charakteru, tak to jsou právě ony, co nám pomáhají nalézt ta nejčasnější a dobře léčitelná in situ stadia rakoviny. Ale neházejte flintu do žita, i těch nezhoubných je obrovské množství. Držím palce. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19968
Dobrý den, dnes sono prsou. Parenchym rozložený s převahou centrálně a v HZQ bílát.vlevo pod dvorcem směrem do DZQ bazální ohraničené. Oválná hypoechogenni formace vel 13x8x6mm i v právo v ZQQdalsi vicebulova formace vel 18x12x8mm k histolog.verifikaci. Obě axily bez patol. Lu. Můžu konkrétní vysvětlení? Lékařka mě ujistila, že je to nezhoubne,ale pro jistotu jdu na odebrání vzorků pravého prsů. Mám nervy na pochodu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, z daného popisu nedokáži říci povahu ložisek, spíše se přikláním k nezhoubnému charakteru (v popise ohraničené, oválné, normální LU...). Biopsii volíme často i když je pravděpodobnost nezhoubnosti veliká, ne však 100%. Podle výsledku je pak stanoven další postup. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19965
Dobrý den, před 3 dny jsem si nahmatala v levém prsu v části pod bradavkou bulku (odhaduji cca 1cm), jakoby fazolku! Do 11 měsíců věku dcery jsem ji kojila, nyní již 10 měsíců nekojim! Mám 2 dny před menstruaci, muže to s tím souviset? Již dříve jsem byla vyšetřena, podobne mám na krku a na levé straně od prsu! Již několik let. Bulka je pohyblivá. Nikdy predtim jsem si ji nenahmatala, možná jsem se i méně sledovala. Moc děkuji za Vás čas a odpověď!
Odpověď: Dobrý den, v této typické lokalizaci, s informací o pohyblivosti, budu předpokládat, že se nejde o nic závažného, žlázový uzel, cysta,...může souviset s hormonálními změnami, proto bych vyčkal a pokud nezmizí, objednejte se na ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19964
Dobrý den, jsem 2 roky po rakovině prsu ( operace, ozařování, hormonální léčba ) a nyní jsem se dočetla, že používání antiperspirantů a nošení podprsenek přímo způsobuje toto onemocnění a jelikož používám oboje, tak se chci zeptat, zda je to pravda nebo nikoliv? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, mohu jen konstatovat, že je to nesmysl. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19962
Dobrý den,byla jsem jako samoplátce na MG pro ďolíček v prsu.Výsledek zní:bez přesvědčivých známek malignity.MG klasifikace žlázový skvrnitý-denzita C.Měl by být tento typ žlázy ještě dovyšetřen utz?Bojím se,aby se něco nepřehlédlo,protože utz nebyl proveden.Děkuji za odpověďp
Odpověď: Dobrý den, ano, BI-RADS denzita C, představuje mamograficky hůře přehledný typ žlázy, na který by mělo navazovat ultrazvukové vyšetření ke zpřesnění a vyloučení mamograficky okultních změn. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19958
Dobrý den pane doktore,
Už několik měsíčů mi z obou prsů vytéká žlutozelená vodička. Né samovolně, jen při zmáčknutí. Nic mě nebolí, bulku jsem nenašla (mám malá prsa, tak že bych jí asi jinak našla). Ale i přesto mi to nepřijde normální.
Jsem po čtyřech porodech, po třetím porodu jsem podstoupila plastiku čípku, po čtvrtém mi odebrali celou dělohu... také jsem měla nález ve střevě (dva polypy, z toho jeden s nálezem).
Děkuji předem za jakou-koli odpověd.
S pozdravem Petra
Odpověď: Dobrý den, sekrece této barvy je nevýznamná, a bude nejspíše na hormonálním podkladě. Vynechte zmáčknutí prsů, aby nedocházelo ke stimulaci. I přes malá prsa, relativní dobrou prohmatnost, je vhodné doplnit ultrazvukové vyšetření. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19954
Dobrý den,je mi 33let.Před 3týdny jsem byla na biopsii s bulkou v pravém prsu.Vše v pořádku.Jen cysta 4mm v levém prsu.Celé 3týdny mám však velké bolesti levého prsa,v horní části mám zvětšené ztuhlé žlázy,asi 3válečky tak 2x0,5cm.Myslíte,že se o nic nejedná vzhledem k čistému ultrazvuku před 4týdny nebo bych to měla řešit?Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, v daném případě bych vyčkal, jak se nález bude vyvíjet, pravděpodobně půjde jen o hormonální změny, vzhledem k negativnímu ultrazvuku v nedávné době. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19953
Pjekný večer přeji, no mě se podbradavkou zvětšili žlázy a stvrdli co to může být?
Odpověď: Dobrý večer, odpověď nemůže být jednoznačná, může se jednat o pouhé zduření žlázy, zrovna tak o cystu či ložisko jiné povahy. Pokud zduření s odstupem času nezmizí, zajděte raději na odborné vyšetření. Ve vašem věku předpokládám, že chodíte na preventivní vyšetření prsů, podle poslední kontroly lékař zvolí optimální metodu vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19952
dobry den dnes byla jsem na mamografu doktor me poslal na UZ ze mam mlade prsa je mi 45 let . diag Denzni granularni struktura zlazy typu IV.Bilat.ojed.ben.kalcifikace a mekke ben.opacity vzhledu intramam. lymfat.uzlin.Vaxile lymf.uzliny fyziologicke mam strach ze je neco spatne dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, ve vašem věku je tento typ prsů, kdy převažuje žlázová složka dosti častý.Je to normální vývoj, pro nás jako diagnostiky, jsou taková prsa na mamografu hůře přehledná a proto často volíme jako doplňkové vyšetření ultrazvuk. Ten nám pomůže celé vyšetření zpřesnit a vyloučit případné změny, které mohou být vaší bohatou žlázou maskovány. Ničeho se nebojte, v popisu není nic neobvyklého, takže předpokládám, že i ultrazvukové vyšetření dopadne dobře. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19951
Měla bych zájem o zmenšení prsou z mé současné velikosti 80/H. Jsem z Ostravy a chtěla bych se zeptat, jestli by operaci uhradila má pojišťovna 205 ze zdravotních důvodů - bolesti zad, psychické problémy atd. Děkuji E.A.
Odpověď: Dobrý den, takto detailně úhrady pojišťovny neznám, nicméně zmenšení prsou ze zdravotních důvodů je běžná věc a u takto velkého poprsí jistě nebude problém. Domluvte se svým ošetřujícím lékařem, či lékařem prsní poradny. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19950
Dobrý den,mé dceři,které je 19 let byl na ultrazvukovém vyšetření objeven o hypoech. lož. 20x17x13mm ostře ohran. bez akust stínu,bulka je hmatná, pohyblivá rezostenc eplochá kulatá hladkého povrchu, má se objednat na kontrolní ultrazvuk za 3 měsíce. Pak prý asi biopsie a popř. operační zákrok. Mám dotaz, jestli je dobře čekat 3 měsíce, co když to za tu dobu vyroste o hodně víc.
Odpověď: Dobrý den, osobně se rozhoduji, spíše mezi kontrolou za 6-12 měsíců, pokud ložisko není podezřelé a pokud není uvažováno o operaci. Pokud je úvaha o operaci, nebo se vloudí sebemenší pochybnost, nebo se ložisko pohmatově zvětšuje, je lepší přistoupit k biopsii ihned. Být vámi, byl bych v klidu, v tomto věku nepůjde jistě o nic závažného, pokud se pocitově nebude měnit, je kontrola za 3 měsíce opravdu dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19949
Dobrý den.
Jsem po operaci prsu lumpectomia l sin, SLU 2x drainage vulneris duas. Bohužel histologický výsledek zatím není k dispozici.
Prosím o upřesnění co znamená SLU 2x drainage vulneris duas. Špatně jsem tomu porozuměla. Děkuji moc za upřesnění
Odpověď: Dobrý den, znamená to, že vám byla provedena operace tzv. sentinelové uzliny v podpaží, dnes již běžný standard na odděleních, která se zabývají léčbou onemocnění prsů. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19948
Dobrý den,mám 4 děti (3 kojené do cca 6 měsíců, 4. vůbec). Poslední menzes jsem měla v srpnu 2017, na mamograf chodím každý rok (březen)a zatím vše OK. Došlo u mě ke zvětšení pravého prsu (poznala jsem to podle toho, že je mi podprsenka malá),je to asi tak cca měsíc stará záležitost.Docela se bojím, aby to nebyl závažný zdravotní problém nebo je možné,aby to souviselo s přechodem? Děkuji za odpověď. kamila
Odpověď: Dobrý den, nikdo nejsme symetrický, to platí i pro prsa, pokud si nic nehmatáte, prs není výrazně tužší, pokožka má odpovídající barvu, beze změn struktury, tak bych to přisuzoval hormonálním změnám. Co váha, nepřibrala jste? mamografické vyšetření stačí po dvou letech, pokud byste chtěla mít jistotu, zajděte se na ultrazvukové vyšetření, cena se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19947
Dobrý den, byl mi diagnostikován laktační adenom v době kojení, po skončení laktace zmizel. Nyní jsem ve 24 tt a laktační adenom se znovu vytvořil. Ráda bych se zeptala na podrobnější informace o tomto onemocnění. Je možné, že se bulka bude zvětšovat? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná o laktační adenom, tak jeho změna charakteru i velikosti v průběhu těhotenství, laktace, se mění pod těmito hormonálními vlivy. tedy i zvětšování je možné. Důležité je vyloučit cokoliv závažnějšího, laktační adenom rozhodně patří mezi ložiska nezhoubná, laicky řečeno neškodná. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19945
Dobry den, je mi 39 let. Asi týden po menses jsem si nad pravým prsem jakoby k hrudníku nahmatal pohyblivou nebolestivému bulku. Nevíte o co se může jednat a zda s tím zajít k lékaři. Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud spontánně nezmizí, bude vhodné provést ultrazvukové vyšetření prsu. O původu bulky můžeme hypotetizovat, až UZ podá jasné stanovisko. Bez žádanky se cena v mamocentru pohybuje okolo 600 Kč. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19944
Dobrý den chtěla bych jse zeptat před třemi měsíci jsem byla na sonu vše v pořádku plně kojim a nahmatala jsem si v podpaží bulku která jse mi moc pohybuje při doteku nebolí místo zarudlé není prostě jse mi moc pohybuje kdysi jsi nani sáhnu prosím vás oco by jse mohlo jednat děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o reaktivně zvětšeno lymfatickou uzlinu, či podkožní zánět, kupř. potní žlázy. Pokud nález spontánně nezmizí, nechte si zopakovat UZ vyšetření. bez žádanky se cena v mamocentru pohybuje okolo 600 Kč. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19942
Dobrý den pane doktore,dnes jsem si nahmatala drobnou,jakoby kuličku pravidelného tvaru menší než hrášek pod kůží asi 1cm od bradavky,je zatvrdlá,nebolí,když ji podtlačím zespodu pod kůží,téměř prosvítá a kůže nad ní je volně pohyblivá.Měla bych se objednat na sono,nebo stačí návštěva gynekologa?Prsa mi kontroluje při každé prevenci 1x za rok,naposled letos na jaře.Nechci panikařit,ale zároveň nic podcenit.Budu ráda za každou radu a předem děkuji za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den, takováto drobná ložiska, podkožně uložená, jsou téměř ve 100% nezhoubná. Pro váš klid bych si nechal udělat ultrazvukové vyšetření, které třeba o ložisku neřekne nic nového, ale s velkou pravděpodobností podle uložení a charakteru potvrdí mojí domněnku nezhoubné léze. Mimoto ve vašem věku je prevence ultrazvukem již vhodná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19941
Dobrý den, v nálezu z ultrazvuku je napsáno:
Bilat.st.p.operaci -zmenšování prsou, jizvy klidné, involuce mléčné žlázy s pooperačními změnami. Vícečetné drobné hyperechogenní útvary v.s.lipomy.
Vlevo na rozhraní DKK pod dvorcem v blízkosti jizvy patrné vcelku ohraničené, laločnaté spíše hypoechogenní ložisko velikosti okolo 7 mm v doppler modu bez detekce vaskularizace /v diff.dg.granulom či jiné/. Vhodné bioptické ověření pod UZ kontrolou.
Na zmenšení prsou jsem byla před dvěma lety. Měla jsem velké problémy s hojením. Byly použity silonové nitě. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, podle popisu jsou v prsech změny související se zmenšovací operací, a ložisko v levém prsu s tím také může souviset. Nicméně jistotu lékař nemá ve 100% a proto zvolil raději ověření ložiska biopsií. Teprve poté bude zcela jasno, to uvidíte posléze. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19938
Dobrý den,
včera se mi na pravém prsu na vnější straně udělala boule o průměru cca 2-2,5 cm. Nemám místo zarudlé, pouze mě prso bolí.
Momentálně jsem nachlazená - rýma, škrábání v krku, nateklý krk. Můžete mi, prosím, poradit jestli spěchat k lékaři nebo to může souviset s nachlazením? děkuji!
Odpověď: Dobrý den, ve vašem mladém věku nepůjde jistě o nic závažného, stačilo by vyčkat jak se to bude vyvíjet, možná půjde jen o hormonální uzel, cystu??? Uvidíte sama, pokud nezmizí, nebo se nález lokálně zhorší, vyhledejte odborníka. S nachlazením bych to nespojoval. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19937
Dobrý den, před dvěma dny jsem absolvovala biopsii prsu. Ještě kojim, prs mám celý červený a bolavy a z dírky, kterou mi brali vzorek, mi vytéká mléko a krev (mléko je zabarvene krvi). Včera jsem byla na gyn. pohotovosti a dostala antibiotika. Bylo mi tam take receno, ze se mi rana uz nezahoji a bude to vytekat celou dobu. Poraďte mi co mám dělat. Co když se mi do rány dostane nějaká infekce? Navíc, jak to teče dole, tak to miminku neteče správné hodně tudy kudy má. Prosím poraďte, je pro mě nějaké řešení. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, toto musíte řešit s vaším ošetřujícím lékařem. Zánět a infekce je již rozvinutá. Provádět biopsii u kojícího prsu je dost neobvyklé, předpokládám, že měli lékaři hodně velké podezření na něco vážného, jinak by pouze sledovali. Již užíváte antibiotika, tak doufejte, že zaberou, prs chlaďte, podle mne bych jen odstříkával a kojil z druhého prsu, ale co se týče kojení nejsem odborník zcela na místě. Další postup se také bude řídit výsledkem histologie z biopsie, tu asi ještě nemáte? Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19936
Dobrý den,včera jsem byla na sonu prsou a do zprávy mi pan doktor napsal větu “ ložisko budící podezření z malignity” . Mužů se zeptat ,co přesně to znamená ,nebo muže znamenat ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, bohužel má pocit, že se jedná o rakovinu, což bych ve vašem mladém věku nepředpokládal. Určitě bude následovat biopsie a ta teprve rozhodne, je stále šance že to dopadne dobře. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19932
Dobrý den, navštívila jsem poradnu onemocnění prsu. Nalezla jsem si v prsu nepohyblivou tvrdou kuličku připomínající hrášek. Byla jsem poslána na ultrazvuk k běžnému lékaři. Bylo mi řečeno, že je to cysta, že to nic není, že to nemám zatím řešit. Jenže kdo by chtěl mít někde nějakou boulicku, která tam být nemá a ještě napadne připomíná přesně to, před cim jsme varováni. Pozná nespecializovaných lekar, ze se zkutecne nejedná o nic nebezpečného?
Odpověď: Dobrý den, komu říkáte nespecializovaný lékař? Gynekolog, nebo lékař mimo mamocentrum? Pokud se jedná skutečně o cystu, tak opravdu není důvod nic řešit. Máte možnost konzultačního ultrazvukového vyšetření na akreditovaném mamocentru, cena UZ vyšetření se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19931
Dobrý večer,6.4.jsem byla na MG,mám Tabár 4,takže byl i ultrazvuk.MG bez ložisk. změn a kalcifikací.Na UZ vpravo na HKK neostře ohraničený hypoechogenní okrsek žlázy hrubé struktury s mírným stínem.Závěr BIRDS 3, kontrola na UZ za 6 m. 3.10.kontrola- hypoechogenní neohraničené ložisko 10x8x9 mm, dle paní doktorky se nezvětšilo-rozměry z dubna nemám. 5.10.provedeno CCB,na zprávě:UZ na rozhraní HKK cípatý útvar 19x10x13,proveden odběr vzorků, výsledky čekám.Chci se zeptat 1.nezanedbali jsme zbytečně půl rok,2.je možný tak velký rozdíl v měření na UZ v rozmezí dvou dnů.Váš názor na nález?děkuji P
Odpověď: Dobrý den, pokud je nález malý, je hodnocení obtížné a je na posouzení lékaře, jak jej vyhodnotí. V dubnu zřejmě nebyl nález natolik podezřelý, aby bylo přistoupeno k biopsii, na druhou stranu nebyl hodnocen jako zcela benigní a proto byla doporučena časná kontrola. Při této nález hodnocen již jako podezřelý a přistoupeno k biopsii. Značně odlišné rozměry v odstupu dvou dnů jsou spíše chybou a metodiky měření. U cípatých útvarů, je třeba měřit i s okolním lemem. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky