MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229


Dotaz č. 15714
Dobrý den, prosím, co znamená :
3-BIRADS pravděpodobně benigní
Klasifikace Tabár Nízce denzní žláza s reziduální fibr. strukturou typu Tabár III.
Děkuji N.R.
Odpověď: 3-BIRADS je kategorie, kde nález vypadá jako nevýznamný, benigní, lékař ale pro jistotu doporučil kontrolu do 1 roku (zpravidla do 6 měsíců), zda třeba neroste apod. Klasifikace Tabara označuje typ prsu, u III je žláza jen za dvorcem a jinak převažuje tuk, nejběžnější typ u ženy vašeho věku, nemající žádný praktický význam. U Tabar IV a V je žláza hodně bohatá a obraz méně přehledný, často se pak ještě doplňuje sono, hlavně u prvního vyšěetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15713
Po vysetreni na mamografu nalez benigniBI-RADS2

Benigni zmena bez znamek malignity.Nizce denzni zlaza s rezidualni fibroglandularni strukturou typu Tabar
Odpověď: Je to popis nálezu, kde lékař nezjistoil žádnou známku nádoru, podle něho je vhodné jen chodit na preventivní vyšetření, při obtížích pak provést kontrolu dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15712
dobrý den jsem po vyšetření prsou s výsledkem:
1-BIRADS- negativní
inkompletně redukující žláza. Tabár II-III
v axiálách bengní LU
Odpověď: Je to závěr normálního obrazu prsu, je přítomno menší množství žlázy, jinak je v prsu tuk - normální
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15711
Dobrý den, v r.2008 mi oboustr.odoperovali v podpaží ml.žlázy. Nyni mi zjistlili, že mi při operaci vše neodstranili a mám bolestivé zatuhnutí axilárně bilat.- HZQ bilat axilárně reziua ml.žl. s duktektáziemi charakteru akcesorní ml.žl. 3cm. Mám si to dát opět operovat? Prý tato místa jsou riziková na rakovinu.
Děkuji za názor.
H.
Odpověď: Žláza v podpaží se dnes neposuzuje jako nebezpečná a zpravidla se neoperuje, pokud žláza ženě nevadí (netlačí apod.). Operace nezajistí někdy úplné odstranění žlázy, což je časté, také proto se od operací ustupuje. Při preventivním vyšetření se kontroluje prs i žláza, která vystupuje do podpaží. Při nálezu u vás lékař neshledal nic podstatného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15709
Dobrý den, už měsíc beru antikoncepci a díky ní se mi zvětšily prsa. Jedno mám od doby co mě vyrostly větší a jedno menší. To větší, jak už jsem zmiňovala od požívání antiko. mě začalo lechtat(jeden den). To je ještě vcelku normální ale dnes mě v něm i píchá. A všimla jsem si, že mám ve vetším prsu jakoby bouli a v tom menším to nemám. Při prohmataní mě to bolí. Nevím jestli je to antikoncepci, jelikož mi asi nesedí. Protože špiním už měsíc a mám ošklivou plet od té doby. Tak bych chtěla vědět zda je to tak vážné abych šla na vyšetření mamografickým screeningem. Děkuji.
Odpověď: Mamograf není pro vás vzhledem k věku vhodný, metodou volby je u mladých žen sonografie (vyšetření ultrazvukem). Obtíže, jak je popisujete, jsou pravděpodobně opravdu hormonálně podmíněná při HAK, doporučuji se domluvit s gynekologem. Na sono bych doporučil jít, když se změny nezlepší a boule se nezmenší s měsíčky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15708
Dobrý den, již třetí den mě bolí až pálí u levého prsa jakoby od podpaží, nic jsem si tam nenahmatala,přesto cítím jako bych tam něco měla,dnes už mě od toho bolí celá levá ruka žádný uraz jsem neměla a ani velkou námahu,jiné obtíže nepocituji. děkuji za odpověď
Odpověď: Takto se projevují dost typicky obtíže od páteře. Kdyby to trvalo, je dobré jít na sono prsů úplně pro klid, k vyloučení jiných změn.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15707
Chci se Vás zeptat, zhruba před dvěma lety mi našli útvar velikosti 35mmx12mm a na biopsii, výsledek byl benigní. Lajdácky jsem to odkládala. Posledního půl roku se mi to zvětšilo skoro na celé prso a narostla mi na té větší bulce další menší bulka. Když zvednu ruce či rozpažím jde to vidět a když si po tom přejedu rukou bolí mě to. Může se z benigního nálezu stát něco horšího? Podle doktora mám zvýšené genetické předpoklady pro rakovinu, skoro celá má rodina na to zemřela, ale matka měla ca plic a její rodiče střev a vaječníků, u bratra nevím zemřel z jiných důvodů. Děkuji Vám
Odpověď: Nepropadal bych vůbec panice, asi půjde jen o hormonální změny, je vhodné provést sonografii na akreditovaném pracovišti, mělo by poznat, o co konkrétně jde. Jinak zvrhnutí benigního útvaru je sice možné, ale u vás málo pravděpodobné, např. tzv. benigní fibroadenomy nemají vůbec vyšší riziko než norrmální tkáň.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15705
Dobrý den, momentálně dokončuji adjuvantní léčbu po částečné mastektomii prsu, je mě 60 let, šlo o infiltrující mucionózní karcinom. Ráda bych se zeptala, jakým způsobem budu zajištěno, prostřednicvím jakých vyšetření,jak často prováděných, že nedošlo (nebude docházet) k tzv. minimální reziduální chorobě, která se po odstranění primárního nádoru může stát zdrojem recidivy?
Odpověď: Existují na kontroly mezinárodně uznávané protokoly, které závisí na věku, typu nádoru, stadiu, dosavadní léčba aj. Sledování nezahrnuje nic zvláštního, mamografii + ultrazvuk, dále dle nálezu. Onkolog, který vás má v péči, bude vše řídit. Jak se zvyšuje úspěšnost léčby, chodí stále více žen s vaší diagnózou, recidiva je relativně vzácná a je možné ji v drtivé většina případů podchytit v počáteční fázi...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15704
Dobrý den,chtěla jsem se jen optat zda Fibroadenom ,který bioptovali byl negativní zda se časem může zněnit v pozitivní jedná se o vazivový uzel a malinko se zvětšil má 15mm a měl 11mm před půl rokem děkuji Vám
Odpověď: U fibroadenomů se vždy postupuje individuálně, , nemá vyšší riziko vniku karcinomu ve srovnán í s normální žlázou, může se tedy změnit na nádor se stejnou pravděpodobností. Pokud se mění, zvětšuje a vadí, je možné jej i chirurgicky odstranit. Vše by měl ale posoudit zkušený lékař.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15703
Dobrý den,prosím o prognozu.Z definitivní histologie po ablaci levého prsu s excizí sent.LU s multifokálně zastiženými strukturamiHG i LG DCIS,pTIS(DCIS)pNO(0/1)(sn)bez dosahu resekčních okrajů.ER100%PR100%.Léčba jen tamoxifen.Děkuji
Odpověď: Prognóza je výborná, při tomto typu nálezu je pravděpodobnost úplného vyléčení maximální, stačí opravdu jen Tamoxifen jako prevence. Je ale vhodné chodit i s druhým prsem na pravidelné kontroly.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15702
pozdravujem chcem sa spytat bola som na vysetreni USG prsu USG prsniky Bilat.priestranejsie mliekovody ,drobne cysty vyraznejsie zmeny vpravo, najvacsi z cyst v dlhej osi do 1cm v axilach LU benig. charakteru ZAVER BIRADS 2 -benig. nalez dop USG o rok dakujem
Odpověď: Lékař zjistil jen nezhoubné změny hormonálně podmíněné, bez vyššího rizika a bez podezření. Doporučil jen preventivní kontrolu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15701
závěr histologie:invazní karcinom NST grade 2 s příměsí DCIS G1.bez angioinvaze.SR pozitivní/ER,AR 100%,PR 0-20%/při středdní 30%proliferci.HER2 samostatně.SNB1x-negativní/0/1/.Klasifikace :topografie /ICD-0-3/:C505 , morfologie/ICD-0_3/:8500/32,dg. C505,p TNM/7/:pT1c.Vážený pane doktore.prosím Vás o posouzení a sdělení závažnosti karcinomu a o Váš názor na další léčbu.Děkuji Hana
Odpověď: Jde o středně rychle rostoucí nádor s pozitivitou receptorů, což je celkem dobré z hlediska prognózy. Léčba bude pravděpodobně taková, jako jsem vám psal.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15700
Prosím o sdělení,jak závažný byl karcinom,který mi před 3-mi týdny vyoperovali a jaký bude pravděpodobná následná léčba..C505,morfologie ICD-0-3:8500/32,dg.C505,pTNM/7/:pT1c13mmNO/i//sn/ uzliny/poz./cyš./:0/1 /pN/,L0 VO.Moc děkuji za odpověď.I
Odpověď: Léčba bude záviset také na charakteru vlastního nádoru, jeho typu a receptorech. Obecně většinou je po operaci ozáření, pak budete brát 5 let hormonální léčbu působící proti možnosti vrácení tumoru, tedy preventivně. Budete chodit do centra na pravidelné kontroly, také s druhým prsem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15699
Dobrý den,
dříve jsem chodila na pravidelnou kontrolu prsu kvůli nálezu. Na poslední zprávě jsem měla uvedené mamosonografické vyšetření. Nyní jsme se přestěhovala a sháním novou kliniku. Nový lékař mi vypsal žádanku na sonografii. Jedná se o totéž??

Dále bych se chtěla zeptat zda je vyšetření s žádankou hrazené nebo zdarma. Doposud jsem nic neplatila, jsem ročník 1988.

Prosím o zaslání odpovědi na e-mail

Děkuji
Odpověď: U vás je vhodným vyšetřením sonografie prsů, je to stejné vyšetření, jako jste měla v minulosti. Ohledně úhrady to závisí na tom, co je uvedeno na žádance, čistá prevence není pojišťovnami hrazena, až od 45 let. Sono prsů provádějí všechna akreditovaná mamární centra, seznam je na www.mamo.cz. Já jsem vedoucí centra v Berouně, kam jezdí zejména ženy z Prahy a Středočeského kraje, ale také z Plzeňského kraje. Jinak každé centrum má povinnost vás vyšetřit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15698
Dobrý den,včera jsem si vsimla, ze při zmáčknutí prave bradavky se mi objevila kapicka zelené tekutiny.Znamená to něco?
Odpověď: Zelená tekutina je typicky hormonálně podmíněná, neznamená to nic podstatného. Kdyby tekutiny bylo hodně či byla krvavá, jděte k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15697
Dobrý večer,
při zmáčknutí levého prsa mě bolí.Na mamografické vyšetření chodím včechno v pořádku.Kam jít na vyšetření.

J.Š.
Odpověď: Závisí na tom, kdy jste na vyšetření byla, pokud uplynul více jak půl rok, šel bych pro klid ještě na sono. Obtíže ale budou nejspíše od páteře, resp. souvisí se svaly a žebry hrudního koše. Může vám pomoci šikovný fyzioterapeut, případně protahovací a relaxační cvičení.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15696
Dobrý večer,jsem po operaci prsu s nálezem 3 tumorů v roce 2012, z niž jeden dosahoval okrajů. V březnu jsem byla na magnetické rezonanci a dostala jsem zprávu:mediálně od jizvy je přítomna pavoučkovitá léze výrazně se sytící dosahující velikosti 4mm. Ložisko je hypervaskularizované. Nález nevylučuje drobný okrsek tkáně Ca,ale vzhledem k velikosti nelze tkáň blíže specifikovat.Znamená to, že mám opět nádor? Děkuji
Odpověď: Tyto změny jsou obvykle nespecifické. Je třeba ale vše dál vyšetřovat, aby se jednoznačně rozhodlo, zda jsou v tomto místě jen nevýznamné změny či se něco v okraji operované části prsu začíná dít. Může jít např. i o přednádorový stav apod. Jinak i kdyby se znovu takto malý nádor objevil, je to při této velikosti velmi dobře řešitelné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15694
Dobrý den, mám za sebou 23 ozáření prsu ,ale zlobí mě velmi nepříjemná vyrážka, která nesnesitelně svědí.Mažu střídavě panthenolem, rakytníkovým gelem, ale žádné zlepšení.Poradíte? A jak dlouho tak tento stav přetrvává? Děkuji za radu AZ
Odpověď: Konzultoval jsem ještě s paní dr. Honovou, vedoucí lékařkou radioterapie u nás. Není to obvyklá reakce na záření, změny po záření vypadají obvykle jinak, kůže je suchá, odlupuje se čupinkami, může svědit, ale ne výrazně. Vyrážka, jak ji popisujete, nemusí mít přímou souvislost s ozářením, může to být i kombinace s alergií na rakytník. Rakytník bych vysadil, pokud bude trvat tato vyrážka, doporučujeme konzultovat s kožní lékařkou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15693
Dobrý den, moje diagnóza je tubulární ca, grade 1 velikost 6 x 6 mm (M8211/31)ER 100%, PR 100%. Ki 67 do 10%, HER 2 skore 0. Můžete mi prosím říct jaká je moje prognóza?
Odpověď: Tento nádor má úplně nejlepší prognózu, navíc je velmi malý. Pravděpodobnost úplného vyléčení je prakticky 100%.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15692
Pane prof.MUDr.Daneši,byla jsem na mamografu a mám tento nález-normální obraz involuční žlázy-Tabár II nezměněný obraz benigní léze retromamil.vlevo -BI-RADS3-pravděpodobně benigní-bez mamografických známek malignity -doporučení UZ za půl roku. Jak moc se musím bát děkuji a nezlobte se že Vás obtěžuji
Odpověď: Já bych se vůbec nebál, uzlík v prsu se nemění, nemá žádné známky zhoubného nádoru, tento nález je celkem běžný a nic se s tím nedělá. Lékař doporučil ještě pro jistotu kontrolu za půl roku, kdy se pak velikosti porovnají, jestli neroste. Kdyby byl nález nejednoznačný či podezřelý, lékař by určitě konal něco dalšího - ultravuk, biopsii apod., to u vás vůbec není.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15691
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Již delší dobu mne bolí v levém podpaží, není to časté. Myslela jsem si, že je to tím, že tam nosím kabelku a někdy je težší, ale teď to bolí z ničeho nic i bez tašky. Je to spíše rychlá a prudší bolest. Nevím, zda jít na mamograf, jinak půjdu uzčitě po 2 letech v září.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vypadá to na obtíže od páteře, i když na dálku nemůžu zcela přesně určit diagnózu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15690
Dobrý den,
moc prosím o Váš názor...téměř dva roky mě pobolívá levé prso, při prohmatání mám pocit, že cítím v horní části malý odpor. Byla jsem již před rokem u svého gynekologa, ten prso prohmatal a řekl, že to nic není. Rovněž praktická lékařka mě odpálkovala, že je to asi nějaký zánět a mám si prso nahřívat. Ještě musím dodat, že ač již tři roky nekojím, stále při zmáčknutí prsu vyteče trochu mléka. Jenže mě prso bolí čím dál více. Jinak se léčím se SLE a užívám deset let imunosupresiva...nemůže to souviset? Děkuji za radu. J.K.
Odpověď: Jsou dvě nejčastější příčiny, hormonálně podmíněné (můžou být i v souvislosti s vaší léčbou, ta může hormony nepřímo ovlivňovat) a obtíže od páteřel, vertebrogenní, resp. od struktur hrudního koše. Dá se to poznat většinou klinicky. Doporučil bych pro klid sono prsů a pak relaxažní a protahovací cviky, případně fyzioterapeuta, který by například uvolnil žebra, hrudní koš apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15689
Dobrý den,už druhý den mě bolí levé prso.Je to jakoby pálení,žádné píchání v tom necítím.Žádnou zčervenalou kůži,nebo hrbolek jsem nenašla.Nevíte co by to mohlo být?Cítím to,jakoby těsně pod kůží.
Poslední měsíčky jsem ted měla od 15.-19.května.Ovulace příjde až kolem 30.května.Děkuji za odpověd K
Odpověď: Takto vypadají obtíže od páteře a struktur hrudního koše, doporučuji relaxační a protahovací cvičení, případně šikovného fyzioterapeuta. Kdyby to trvalo, doporučil bych jít pro klid na sono prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15688
Dobrý den.
Rada bych zašla na vyšetření prsu ultrazvukem, ale nevím, zda je to v těhotenství možné.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: V těhotenství je možné takto prs kdykoliv vyšetřovat, i opakovaně, je jenom trošku horší interpretace vyšetřeníí, proto je dobré chodit ke zkušenému lékaři na akreditované pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15687
Dobrý den,
včera večer jsem si nahmatala na levém prsu větší bulku, která je citlivá. Ráno už bylo prso v této oblasti zarudlé. Citlivost na dotek přetrvává a zarudnutí kůže také. Moje gynekoložka má do konce tohoto týdne dovolenou. Myslíte, že mám vyhledat okamžitou pomoc nebo se stačí objednat až příští týden....
(Již druhým rokem užívám Klimonorm)
Mnohokrát děkuji
M.K.
Odpověď: Kdby se to nehoršilo, počkal bych do začátku týdne, kdyby se boule zvětšovala a zarudnutí trvalo či bylo horší, je vhodné navštívit lékaře. Jinak to vypadá na hormonálně podmíněné změny nejspíše v kombinaci se zánětem, nemělo by to být nic nebezpečného. Při trvání by však nakonec sono bylo vhodné, aby byla jistota.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15686
Prosím,jaky máte názor?Dneska jsem byla u gynekol.s tím,že mám bolesti v levém prsu.Sestra mi dala žádanku na mamogr.vyšetření,které jsem i tak po 2 létech měla absolvovat.Když jsem se chtěla telef.objednat,bylo mi sděleno,že termín mi dají až na září.Když se pořád mluví o podchycení nemoci včas,jak je toto možné?Nevím co ted?
Odpověď: Může se stát, že jsou někde delší termíny, jsou zase jiné centra, kde vás není problém vyšetřit během několika dnů. Proto jsme zavedli na stránkách www.mamo.cz u seznamu screeningových center také aktualizované objednací doby, aby si ženy mohly v případě potřeby vybrat centrum s krátným objednáním.
V Berouně, kde teď nejvíc pracuji, máme termíny maximálně do týdne, pracujeme také každý měsíc alespoň jednou v sobotu......Každá žena si může vybrat centrum, má na to právo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15685
Dobrý den,

31.5.2015 končím ozařování prsa.
4.6.2015 jedeme autem do Itálie ( k moři ). Můžete mi doporučit, čím si mám ozařované místo ošetřovat ? Např. jaký opalovací krém a jaký faktor. Jak se mám chovat ? ( slunění, koupání... )
Nebo jsou nějaké přípravky v lékárnách ?


Odpověď: Už jsem vám psal, také opakovaně kolegové. Určitě by bylo vhodné se stranit slunci, být ve stínu a mít tričko chránící před UV zářením, používal bych přípravky s vysokým UV filtrem. Koupáníí je určitě dobré, pak ale hned do stínu, neslunit se.Na prs je dobrá kvalitníí měsíčková mast, zklidní kůži po ozáření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15684
Dobry den pane profesore,
V listopadu lonskeho roku mi byl odstranen llobularni mamma carcinom v levem prsu i s uzlinami v podpazi,9 z 16 uzlin bylo zasazenych.,3.Stadium,nador 6x3x2,5cm,s pozitivnimi hormonalnimi receptory..Podstoupila jsem pouze 1cyklus Chemotherapie,dale 36x ozarovani a uzivam Tamoxifen,jeste jsem dostavala biologickou lecbu.Momentalne je na sonu vse v poradku.Je mi 49 let a zajima me moje prognoza do budoucnosti.
Dekuji.Hezky den.
Odpověď: Šlo o větší nádor, ale nádory s pozitivními hormonálními receptory mají vždy lepší prognózu, léčba byla adekvátní, uzliny postižené byly odstraněny, zdá se, že bude všechno OK. Věřím, že se onemocnění zvládne. Podle léčby soudím, že nic neukazuje na to, že by onemocnění bylo ještě někde v těle jinde, mimo prs. to je také dobré.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15683
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Před menstuaci jsem měla citlivé místo na prsu, kde jsem si nakonec i něco nahmatala. Sla jsen na ultrazvuk a nic nenašli a říkali že to bylo zřejmě menstruaci. Citlivost a nahmatané nesrovnalosti po mestruaci nebyly. Dneska nam zase citlivé to samé místo na prsu a nahmatala jsem si tam něco vic podobného bulce jak minule. Menstuaci budu mit ale až příští sobotu. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Vypadá to na typické hormonálně podmíněné změny, běžné v tomto věku. Vlivem hormonů během cyklu (většinou v druhé polovině) zduří místo, kde je více žlázy, nikdy prsy nejsou zcela stejné. Důležité je vždy počkat po měsíčkách, kdyby se místo nezmenšilo, je vhodné ultrazvuk zopakovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15682
Dobrý den prosím co znamená zahuštěni až rezistence v horním okraji pravého prsu dekuji
Odpověď: Toto je jen část popisu mamografického vyšetření, bez souvislostí se o tom nedá nic soudit, je možné to dále hodnotit zcela různě. Důležitý je závěr vyšetření, zda je třeba nějaké další vyšetření či nikoliv apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15681
DOBRY.DEN.MAM.MENSI.PROBLEM.NEVIM
JAK
HO.RESIT.POD.PAZI.NA.LEVE.STRANE.MAM.UZ.NEKOLIK.LET.BOLKU.VSE.BYLO.V.POHODE.I.PO.DETECH.AZ.TED.ASI.MESIC.TO.ZACLA.TROCHU.ZLOBIT.CO.MAM.DELAT.DEKUJI.ZA.ODPOVED.MN.
Odpověď: Je vhodné provést alespoň sonografické vyšetření a na místo se podívat, o co jde. Nejspíše o nic podstatného nepůjde, ale bez vyšetření není možné soudit. jednoznačně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15680
DObrý deň, mohli by ste mi vysvetliť o čo ide v tomto náleze? Môže sa jednať o rakovinu?
koža a podkožie nezhrubnuté, mamily bpn bilat., fertilný typ prsníka, vpravo perioreolárna na r- DGG prítomná ovála hypoiechog., area vo veľkosti 10x40 mm - v dif. dg. FiA, vmedzerený tuk, bilat. bez cystických lézií, bez solídnych ložiskových zmien mal. TU char v UZ obraze, axily bez LAP-, záver: Birads 3, dop. kontrola o 6 mes.
Odpověď: Lékař si myslí, že o rakovinu nejde, neukazují se změny, které by na to ukazovaly. Kdyby se mu nález nezdál, něco by hned udělal (provedl by biopsii apod.). On pro jistotu doporučil jen kontrolu za půl roku, zda se místo nebude měnit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15679
Zdravím, ráda bych znala názor odborníka na dlouhodobé užívání hormonů v klimakteriu s ohledem na zvýšené riziko onemocnění prsů ? Jsem po VHY od r. 1998 a od té doby jsem užívala Estrofem 1 mg ob den . Vzhledem ke svému věku se opakovaně pokouším hormony vysadit, ale nedaří se. Po vysazení mám návaly horka, pálení kůže, nervozitu a nespavost. Zatím mamografie a denzitometrie v pořádku. Jak dlouho muhu hormony užívat a jaké mi hrozí riziko ? Gynekolog mi hormonální léčbu doporučuje i nadále ? Moc děkuji !! ZK
Odpověď: Vždy je třeba zvažovat přínos a na druhou stranu nežádoucí účinky, resp. teoretickou újmu. Pokud hormony opravdu potřebujete (vyplývá z vašeho vyjádření že ano), tak nejsou zakázány. Na velkých studiích bylo prokázáno zvýšené riziko karcinomu prsu zejména u 10 leteého a delšíího užívání. Je to však jen statistické riziko, neznamená to, že musíte toto onemocnění získat. Každopádně je vhodné chodit častěji na prevenci, alespoň ročně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15678
Dobrý den, od podzimu mě bolí jeden prs, sono v prosinci bylo ok, vnější změny nejsou. Bolest je lokalizovaná pod bradavkou směrem dolů a dovnitř, spíš prsní žláza než svaly. Bolest je větší než na podzim, ale v cyklu se nemění. Je mi 24, babička měla zhoubný nádor. Beru HA, brala jsem nedávno atb klacid a oxfloxin kvůli jinému problému. Myslíte, že může jít o něco akutního? (jedu na 3 měsíce do USA, nevím, zda to teď řešit)
Odpověď: Jsou 2 možné příčiny bolestivého prsu, hormonální změny a obtíže od páteře, resp. změny v návaznosti na změny musluloskeletální (pohybového aparátu), šel bych k lékaři, kdyby v prsu byla bulka.Takto to na nic akutního nevypadá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15677
Dobrý den, na pravém prsu se mi občas vyskytnou na bradavce malé hnědé fleky (na levém se mi to stalo minimálně), vždy je pod vodou opatrně seškrábnu. Chtěla bych se zeptat, čím to může být způsobeno? Když jsem byla malá ošklivě jsem se do něj bouchla hranou skříně, tak jestli to může být tím, protože je od té doby celkově citlivější. Je na to nějaka mast? Rakovinu v rodině nemáme, ale i přesto se bojím jít k doktorovi. Ha neberu, pouze euthyrox na štitnou žlázu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Flíčky na bradavce může být malé množství tekutiny, které neznamená nic nebezpečného. Tekutina (sekrece) a citlivost může souviset se stavem vaší štítné žlázy, tedy jsou to hormonální změny. Rakovina se takto neprojevuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15676
Dobrý den, veľmi pekne dakujem za odpoved. Predtým sa mi tam nezmestilo viac znakov a chcela som Vám napísať co najviac.Prosím veľmi sa bojím a preco tam mam toľko ložísk? Doktori ma ešte posielajú na magnetickú rezonnciu. Mam 28 rokov. Dnes mi povedali ze pravdepodobne nepôjdem ani na operáciu, lebo tam mam veľa ložísk. Myslite ze su to fibroadeomy? A treba zobrať aj vzorku? Dakujem krasne
Odpověď: Magnetická rezonance může potvrdit diagnózu fibroadenomů, pokud jsou mnohočetné, nemá cenu s nimi cokoliv dělat. odstranění jednoho nic neřeší, navíc nemají vyšší riziko vzniku karcinomu, i když někdy můžou růst a obtěžovat. Biopise se provádí v případě, že nález není jednoznačný.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15675
bolí mně prso,nemohu si zajít do mamol.poradny bez doporučenky?Když se budu muset objednávat,potrvá a zdrží se to na dlouho.
Odpověď: Do prsníí poradny zpravidla nemusíte mít doporučení, způsob objednávání a objednací doby se nějak centrálně nedají ovlivnit, závisí na konkrétním pracovišti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15674
Dobrý den,dnes jsem absolvovala mamografické vyšetření.Ze zprávy, kterou jsem obdržela nemám dobrý pocit- prosím o vysvětlení.Při mamografii vpravo na rozhraní VKK soubor drobných cyst,velikosti celkové 11x8x5mm,vlevo v Hkk drobné cysty do 5mm.Uzliny v axilách benigního vzhledu 30x7mm.Kategorie 2. Co znamená kategorie 2?Stačí vyšetření až za dva roky? Děkuji P,B. Co znamená-vpravo ve VKK nahloučení struktury až vzhledu útvaru?
Odpověď: Kategorie 2 dle klasifikace BIRAS zmanená nezhoubné změny, u této kategorie se nic dalšího neprovádí a jen se chodí na prevenci v pravidelných intervalech, plus samozřejmě samovyšetřování - při obtížích kontrolu ihned. Lékař tedy nezjistil změny, které by byly nejednoznačné či dokonce podezřelé.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15673
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně následujících potíží. Je mi 34 let, 2 děti, od listopadu 2014 nekojím (kojila jsem cca 1,5roku) Druhý měsíc se u mě objevilo svědění bradavky pravého prsu a žlutý lepkavý výtok po zmáčknutí (svědění netrvalo celou dobu, zmizelo a objevilo se znovu). Může toto souviset s hormonální nerovnováhou nebo mám se nějak znepokojovat kvůli vážnější diagnoze? Popř. kam se obrátit na vyšetření? Gynekolog, či mamologie?Hezký den a děkuji za odpověď, RČ
Odpověď: Vypadá to na hormonálně podmíněné změny, takto se nějaké závažnější změny v prsu zpravidla neprojevují. Při trvajících obtížích bych primárně kontaktoval vašeho gynekologa.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15672
Dobrý den, děkuji za odpověď na dotaz 15658. Chtěla bych se ještě zeptat, zda by maminka nebyla vhodnou adeptkou na biologickou léčbu.
Diagnóza: inf.lobulární karciom cT2N1MX HR vysoce pozitivní. Pokud ano, které akreditované onkologické pracoviště by jste jí doporučil. Bydlí v Praze. Děkuji
Odpověď: Ještě tedy jinak, tento nádor má hormonální receptory vysoce pozitivní, je předpoklad, že reaguje na léky snižující hladinu estrogennů, mezi ně patří inhibitory aromatázy (zástupce Femara). Tato hormonáílní léčba působé proti vrácení onemocnění. Je tedy na místě dávat toto léky. Jinak máte právo se samozřejmě poradit o způsobu léčby na jiném pracovišti, než jste léčena. Ve VFN v Praze a na 1. LF UK, kde pracuji, je jeden z nejlepších týmů onkologů specializovaných na nádory prsu, výborný je i tým v MOU v Brně a v dalších Komplexních onkologických centrech.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15670
Vľavo LHQ sa nachádza solídne ložisko s dobrým ohraničením voči svojmu okoliu bez retrotumorózneho akustického tieňa je veľkosti 35x13 v okolí sú poetné menšie satelitné ložíská ďaľšie ložísko je v MHQ veľkosti 21x12 LQ ďaľšie mensie ložiská max veľkosti od 14 a na č 6 veľkosti 11x6.BI-RADS3MMGPerimamilárne v LHQ laločnaté pomerne dobre ohraničené loisko resp dve vzájomne sa prekrývajúce veľkosti cca 26 a 20mm. Difúzne susp ďaľšie ložiská.Mikrokalcifikáty v zhluku nepreukázané. Koža hladká nehzrhubnutá podkožie zachovalé.axily polosýte LU do 18mm v MMG obraze benígneho charakteruBI-RADS0.
Odpověď: Lékař by měl udělat nějaký závěr, toto jsou jen květnaté popisy obrazů. Podle mne jde asi o mnohočetné fibroadenomy, běžné v tomto věku, hormonálně podmíněné, bez známek zhoubného nádoru. Pokud by měl lékař nějaké pochyby, odebral by vzorek, tedy alespoň u nás se takto postupuje....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15669
Dobry den, je mi 18 let, rakovinu prsu mela v nasi rodine jen jedna ze sester me babicky, kazdopadne poslednich 14 dni mam obavy, jelikoz me zacalo pobolivat prave prso, jsem stresarka, takze cim vic na to myslim, tim vic me to boli. Snazila jsem se prohlidnout pohmatem, ale nedokazu poznat, jestli tam neco je. Prave prave prso mam odjakziva vetsi a na internetu jsem cetla, ze existuje nejaky agresivni druh rakoviny prsu, ktery zpusobuje bolest, zmenu barvy a zvetseni prsu. Mam strach, nevite o co by mohlo jit v mem pripade? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Podle mne je nesmysl se stresovat, vypadá to na v tomto věku typické hormonální změny, prs, kde je více žlázy, prostě vlivem hormonů zduří a bolí. Možná bych pro úplný klid šel ještě na sono prsů, můžete i bez doporučení, ale pak si musíte vyšetření zaplatit, doporučuji akreditované screeningové pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15667
Dobrý den, před půl rokem jsem byla na sono prsou… USG s nálezem v.s. tvořícího se FA 5×3×6mm, jia s norm. nálezem, bez ložiskových změn, bez mailignity, axily 0, výraznější mastopatické změny. Ihned jsem začala užívat Indol 3C, již ho užívám půl roku, příští týden jdu na kontrolní sono. Na gynekologii mě sdělili, že mám nedostatečnou funkci žlutého tělíska. Prosím co zápis ze sono znamená? Dá se nějak mastopatickým změnám předcházet? HA neberu 2 roky, mám nehormonální tělísko GYNEFIX, jiné hormony neberu. Děkuji M.N
Odpověď: Fibroadenom a mastopathické změny jsou zcela běžným nálezem u určitého typu žen, malé fibroadenomy v drtivé většině případů nic nedělají, tyto ženy nemají ani podstatně vyšší riziko vzniku karcinomu, nemá cenu nic podnikat, pokud nemáte obtěžující obtíže (bolestivost apod.). Také tělísko nezvyšuje riziko, ani by nemělo tyto změny v prsu zhoršovat. Samozřejmě musí se stanovit dobře diagnóza, což ve vašem případě předpokládám, pokud vás vyšetřoval zkušený lékař z akreditovaného pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15665
Dobry den, pane doktore, dekuji za odpoved na muj dotaz č. 15649. Pisete, ze zejmena u fibroadenomu existuje urcita dispozice o jakou dispozici se jedna? asi jsem odpoved uplne nepochopila. V levem prsu mam diagnostikovany jak fibroadenom, tak hormonalni uzel (temer vedle sebe), muze zde byt tedy nejaka hormonalni souvislost? Pokud jsou tyto kury na nic existuje neco jineho (prip. alternativniho) s cim mate dobrou zkusennost, co pomaha? Rada bych pro sebe udelala maximum. Dekuji. V.V.
Odpověď: Bohužel vás musím zklamat, s hormonálními změnami v prsech se celkem nedá nic dělat, některé ženy prostě takové prsy mají, často se to i dědí. Mastopathický uzel a fibroadenom spolu souvisí, vše je důsledek hormonálníích změn, jsou to však různé jednotky. Na druhou stranu proč proti těmto změnám bojovat, nemají vyšší riziko karcinomu, jen můžou být prsy citlivé, někdy bolestivé. Proti těmto projevům se používá přípravek Mastodynon, Vit. E, vyvážená strava, méně červeného masa, dobrá je brokolice, listová zelenina. Obtíže zhoršuje i stres, je dobrý klidný a vyrovnaný život, věřící mají v tomto výhodu, Bolestivé prsy bývají často i při HAK, ale asi ji neberete.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15664
Dobrý den, prosím, podstupuji biologickou léčbu a mám podstoupit i ozařování hrudníku po ablaci prsu a nevím, jestli dojíždět do 80km vzdáleného Brna na Masarykův onk.ústav, kde mají větší zkušenosti s ozařováním, nebo jestli se mám nechat ozařovat v nemocnici ve Znojmě v místě bydliště, mám obavu, aby mě nepopálili...může v těch zkušenostech být rozdíl, jak ozařování bude probíhat?
Odpověď: Podle mne by nebyl probém vše absolvovat ve Znojmu, mají lineární urychlovač. V ČR probéhá velmi přísný program kontroly kvality a kontroly SUJB, nemělo by nic špatného být.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15662
Dobry vecer.Mam k vam dotaz ohledne me kamaradky.Ktere dnes byl vysetrenim ultrazvuku sdelen nalez v prsu.Udajne bylo receno ze to bude zhoubny nador.Byla udelana biopsie a ma cekat 10 dni na vysledky.Je ji 27 ma dve deti.Rad bych ji pomohl ale nevim jak.Dekuji.
Odpověď: Pokud byla provedena biopsie, musí se počkat na výsledek, ten bude rozhodující. V případě, že nádor bude zhoubný, projedná se vše s týmem lékařů a navrhne se určitá léčba, šitá na míru druhu tumoru, věku pacientky apod. V této fázi je třeba kamarádku jen povzbudit, ještě navíc není nic definitivního, bez nálezu z biopsie není možné dělat nic. Léčba karcinomu prsu je ve vysokém procentu případů dobře léčitelná. Jinak na akreditovaných pracovištích se již o paní postarají a zajistí adekvátní léčbu u lékařů, kteří se na to specializují, nemusí se nikde nic shánět...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15661
Dobrý den,je mi 39let,a asi před měsícem jsem si nahmatala útvar na levěm prsu ve spodní části.Kolegyně v práci je po léčbě rakoviny prsu,tak jsem ji poprosila,jestli by mi ,,neprohmatala" prs,a nahmatala tam také něco. Navíc mi po zmáčknutí vytéká z bradavek kalně bílá až bílá tekutina. Prosím co mám dělat? Děkuji za odpověď M.K.
Odpověď: Sekrece prsu tohoto typu bývá většinou hormonálně podmíněná, nebývá to projev něčeho závažného. Pokud je bulka, je třeba jít k lékaři, metodou volby je sono prsů, případně pak podle rozhodnutí centra mamografie. Jděte na akreditované pracoviště, kde jsou zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15660
Dobrý den. Kamarádka - cvičitelka mě vystrašila, že když cvičím kvůli bolesti zad cviky s kilovými činkami a také kliky, že si mohu způsobit rakovinu prsu. Prý jim to říkali na nějakém školení cvičitelek. Chtěla bych znát váš názor. Děkuji.
S.J.
Odpověď: To je úplná pitomost, nevím, jak na to přišla. Neexistuje o tom žádná věrohodný důkaz.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15659
Dobrý den, pane profesore, před dvěma měsíci jsem absolvovala extirpaci FA (rychlý růst, přes 3cm, přítomnost atypických buněk). Po zákroku jsem měla několik týdnů zvětšené spádové uzliny, což vím, že je normální reakce. Nyní však stále ještě občas pociťuji bolest v podpaží, kde mám pohmatově pohyblivou bulku (nejspíš onu uzlinu) a v operovaném prsu mám stále tvrdý a na pohmat citlivý hematom. Není to nic, co by mě omezovalo, ale zajímalo by mě, zda je to běžné a kdy by se to mělo vrátit do normálu.
Děkuji
Odpověď: Reakce uzlin může přetrvávat, u většího hematomu bývá místo i delší dobu zatvrdlé. Není dobré si často do podpaží sahat, podpaží je pak ještě citlivější. Bolest v podpaží může být i vertebrogenní, od páteře, resp. svalovokosterního systému, například po narkóze a dalším ležení v nepřirozené poloze..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15658
Dobrý den, mamince je 86 let a má tuto diagnózu: inf.lobulární karciom levého prsu (m) cT2N1MX HR vysoce pozitivní. Můžete prosím vysvětlit co to znamená? Dostala Femaru a žádanky na vyšetření metastáz. Děkuji
Odpověď: Je to méně obvyklý typ nádoru, který obvykle netvoří jedno ložisko, hůže se rozpoznává, nádor byl střední velikosti, jedna uzlina v podpaží byla postižena. Vzhledem k věku a pozitivitě HR je prognóza velmi dobrá, pokud nebude nádor už někde jinde v těle. Femara je obvyklý a dobrý způsob léčby.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15657
Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmů: okrsek snížené echogenity, anecho a isoechogenní okrsek. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Jsou to termíny se sonografického vyšetření, označují odrazivost ultrazvukových vln. Například anechogenní útvar je ten, kde se prakticky žádný ultrazvuk neodráží (útvary vyplněné tekutinou, například cysty), snížená echogenita značí nižší odrazivost, apod. Podle ultrazvukového odrazu a dalších fenoménů hodnoté vyšetřující lékař obrazy, zabývá se tím a je v diagnostických zobrazovacích metodách odborník...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15656
Dobrý den vytvořila se mi červená bolestivá bulka přímo pod prsem zkusila jsem jí trochu zmáčknout praskla vytekl z ní hnis a tedka stoho teče vodička s krví mám stím zajít k lékaři nebo si na to mužu něco koupit v lekarně hrozně to bolí.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Vypadá to na lokální zánět kůže, kabunkl či furunkl, resp. žlázak v podkoží. pokud hnis odtekl., doporučuji opakovaně dezinfekční prostředek, případně lokální obklady například heřmínkové či šaljvějové, lékaře až při zhoršování či komplikacích.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15655
Dobry den , mam dotaz ohledne moji dcery ,je ji sest let a vcera jsem ji nahmatala 2×2cm boulicku pod bradavkou je to citlive a na dotek bolave ,je to normalni ?v jejim veku ? Dekuji za odpoved
Odpověď: Vypadá to na předčasný růst žlázy v prsu, v tomto věku je to trochu brzy, za normální se považuje věk po narození a pak od 8 let, je to však vždy individuální, doporučil bych sono a vyšetření pediatrem, případně pak endokrinologii. Každopádně to nevypadá za žádný tumor apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15654
Dobrý den. Včera jsem byla na mamografickém vyšetření a byla mi zjištěna dvě ložiska, v každém prsu jedno. Lékařka trvá na biopsii, ale já bych raději volila odebrání celé postižené tkáně a její následné vyšetření. Mohu toto nějak ovlivnit, a nebo mi zbývá pouze možnost odebrání vzorků odmítnout?
Děkuji za odpověď.
J.T.
Odpověď: Vše je ve vašich rukách, lékař nemůže dělat zákrok proti vaší vůli. Správný postup je předoperační biopsie každé nejednoznačné či podezřelé změny v prsu, zjistí se předem, o co jde. Podle výsledku se pak šije na míru léčba, v případě operace se volí způsob operace apod. Zjišťování podstaty změny až během operace nemusí být dost spolehlivé, zpracování vzorku a vyšetření všech parametrů vyžaduje delší čas. Navíc musí být delší narkóza - má to řadu nevýhod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15653
sono vysetrenie mi zistilo hrcku-nezhubna,o pol roka kontrola.sprava:USG vyš. Prsnikov,obojstranne primerané fibrogladulárne rezídium, vpravo bez cystických resp. solídnych lezií v DQL l.sin. Kontúrovaná hypoechogénna lézia bez patolog. vaskularizácie, bez dorzálneho tieňa priemeru 9x6 mm, axily voľné. mam sa obavat?Vopred ďakujem K. M.
Odpověď: Nemůžu se kvalitně vyjádřit, když jsem zmenu neviděl, z nálezu soudím, že lékař neměl pochybnosti, jinak by něco konal - v našich podmínkách u nejednoznačného nálezu je na místě biopsie jehlou pod sono kontrolou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15652
Dobrý den mela bych dotaz už asi 10 dni mám hrozné bolesti prsou ale to jen při doteku nebo jakýmkoliv macknuti.. Bojím se toho nejhoršího..A tak se ptam co by to mohlo byt? Nepreji si zveřejňovat tento dotaz..
Odpověď: Jde s největší pravděpodobností o hormonální změny, mělo by se to po menses zmírnit. Kdyby ne, jděte ke gynekologovi, někdy může být i nějaká gynekologická příčina, cysta apod. Jinak u mladých žen jsou bolestivé prsy časté, obvykle vůbec nic neznamenají, samozřejméě jsou protivné...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15651
Dobrý deň, robili mi PAB biopsiu malej lezie 4x8 mm, hned po nej hrcka zmizla- vysledok cytol.:papilarne formov. Utrzok bez atypii, nasled. core cut biopsia- zaver: vo vzorkach nach.obraz fibrocystickej choroby s loziskovou typickou duktalnou hyperplaziou bez zn. Malig. kontr.SONO o 6 mes.-dopor.
Otazky:moze mat zavedene vnutr.Tel. Mirena siedmy rok vplyv na toto ochorenie prs. je treba zvazit jeho vybratie? A da sa nejakymi pripr.,doplnkami vyzivy a pod. Predchadzat vzniku tychto cyst? Lekarka mi povedala , ze nie. Dakujem , s pozdravom Maria
Odpověď: Lékařka má pravdu, Mirena nezvyšuje riziko a léky se cysty nedaří odstranit či předcházet jejich vzniku. Cysty neznamenají nic podstatného, jsou časté, většinou u určitého typu prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15650
Dobrý den, od 30ti let jsem chodila na prohlídky do onkologické poradny, protože jsme měli v rodině rakovinu. Já byla léčena na neplodnost a nakonec jsem nerodila, adoptovala jsem chlapečka.Před 1,5 náš lékař onemocněl a tudíž poradna zkončila a nikdo již mě nepřevzal. Nemáme zde, v Mostě, jinou takovou poradnu.Gynekoložka mi mamograf nechce napsat, je mi 43let.Může mi ho napsat někdo jiný- třeba obvodní lékař?Jednou za rok jsem chodila na ultrazvuk a další rok na mamograf.Děkuji O.Z.
Odpověď: Na jakékoliv vyšetření vás může poslat gynekolog či praktický lékař, pojišťovna však obecně (ať váš pošle kdokoliv) hradí vyšetření mimo screening a nad rámec jen u žen s velmi vysokým rizikem - mluvím o ženách bez jakýchkoliv příznaků. Od 45. roku máte každopádně nárok na mamograf + dle potřeby také sono jednou za 2 roky, pokud nepatříte mezi ženy s vysokým rizikem, sono v mezidobí si musíte zaplatit. Jinak dobré centrum je na poliklinice v Ustí, je akreditované.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15649
Dobry den, pane doktore, dekuji za odpoved k dotazu č. 15639.

Je nejaky rozdil mezi hormonalnim uzlem a fibroadenomem nebo se jedna o jedno a totez, kdyz oboji je propojene s hormonalnimi zmenami? Mastopatie je s tim nema nic spolecneho? Vyssi riziko karcinomu prsu zde neni? Co je mozne v tomto pripade udelat, je nejaka moznost reseni nebo to pouze nechat byt? Detoxikaci a protiparazitalni kuru tedy nedoporucujete? Dekuji, zdravim. Veronika V.
Odpověď: Podle mne protiparazitální kůra a detoxikace je na nic. Fibroadenomy a mastopathické změny jsou různé jednotky, nicméně je zde souvislost s hormony, navíc zejména u fibroadenomů existuje určitá dispozice, fibroadenom nemá vyšší riziko karcinomu, je však třeba stanovit správně diagnózu. Léčí se rostoucí fibroadenomy, které mohou obtěžovat, odstraní se, když je uložen na výhodném místě (třeba u dvorce) - vždy se postupuje individuálně. Problém fibroadenomů je, že často jsou víácečené, odstranění jednoho většinou nic neřeší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15646
Dobry den, je mi teprve 22 let, ale poslední dobou si zacinam vsimat ze se mi leva bradavka propada dovnitr do prsu a jakoby se ztraci. Zadne jine příznaky na prsu nepozoruji. Myslite ze se mam se objednat na mamograficke vysetreni? Pripadne kam? Rakovinu v rodine nemame. Dekuji za radu, T
Odpověď: Vpadání bradavky ve vašem věku je způsobeno změnami v okolí mlékovodů, doporučuji pro klid ale vyšetření nechat provést, pro ženu vašeho věku je vhodné sonografické vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15644
dobrý den pane doktore muj gynekolog mi dal utz prsu pro bolest a zistil malou cystu v prsu a velkou v podpažní jamce a ta dost bolí ale co mě trápí je že u brabavky se mi dělá jakoby důlek nebo jako by se mi to prso chtělo půlit prso mě dost bolí ode dne co mám tu novou cystu v podpažní jamce na sono jedu ted v pátek dulek se dělá pouze při zvednutí paží jinak mužu cvičit olimpiádu a nic děkuji za odpověd.
Odpověď: Podle mne můžete všechno, vypadá to na v tomto věku běžné hormonální změny, na nic závažnějšího to neukazuje. Provedení sono (UTZ) je jistě pro klid na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15641
Dobrý den, mám dotaz?
Dnes jsem byla na kontrole, UL prsou.Mám zvětšená prsa, implantáty.
Vše je v pořádku, žádné problémy nemám.
N a vyšetření mi paní doktorka sdělila,tedy výsledek zněl: Neprokazujeme známky malignity obou mamm v UZ obraze, benigní axillární lymfadenopatie oboustranně, minim. výpotek na povrchu implantátu v pravo.
Mohu se Vás zeptat, co znamená minim. výpotek?
Děkuji za odpověď.VOT.
Odpověď: Je tam malé množství tekutiny kolem implantátu, což není závažnější příznak, po operaci implantátu tam malé množství tekutiny může zústat, resp. se objevit.
jak píšete, je nález v zásadě v pořádku, lékař nezjistil nic podstatného. Doporučuji chodit na prevence, při obtížích kontrolu kdykoliv dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15640
Dobrý den, během samovyšetření prsu jsem zjistila tvrdší a ve spodní části větší levou prsní bradavku. Už během kojení(je mi 33 let) synové z tohoto prsu nechtěli pít. Bradavky nebyly tedy stejné, ale toho nepatrného zvětšení jsem si nevšimla. Bradavka je také citlivější než ta pravá. Mám navštívit lékaře s tímto problémem? Děkuji.
Odpověď: Na nic podstatného to nevypadá, bylo by však pro klid dobré navštívit lékaře a nechat provést sonografii prsů. Pomocí tohoto přístroje je možné se na místo podrobněji podívat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15639
Dobry den,

Pred mesicem jsem podstoupila biopsii leveho prsu a vysledek je takovy: fibroadenom ci fibroadenomatoidni hyperplasie se sklerozujici adenosou. Maligni struktury v rozsahu vysetrenoho materialu neprokazany.

V levem prsu mam hned vedle jeste hormonalni uzel pry je to neskodne stejne jako fibroadenom, ale pri hormonalnich zmenach je me leve prso dost citlive. Nicmene jiz delsi dobu zvazuji detox organismu a protiparazitalni kuru. Mohly by za timto utvarem stat toxiny pripadne parazite? Nyni uzivam vitamin E, co doporucujete vy? Dekuji, V.V.
Odpověď: Jsou to hormonálně podmíněné změny, také fibroadenom vzniká na tomto podkladě. Vše souvisí s vaším cyklem a hladinou hormonů, toxiny ani parazité nic takového nezpůsobují.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15637
Dobrý den, jsem pár dnů před menses, před 14 dny jsem přestala kojit. Samovyšetření jsem si prováděla před hodně dlouhou dobou a po kojení mám prsa měkká, dříve jsem je měla pevnější a co si pamatuji tak jsem v nich žádné bouličky/cysty (nevím jak to nazvat). Ale dnes jsem si náhodou při holení podpaží našla taková tvrdší místa na obou prsech. Nevím jestli je to normální před menses či ne... Co mám dělat? Děkuji zaodpověď
Odpověď: Předpokládám, že tvrdší místa jsou v podpaží a pod kůží, tam jde většinou o chonické zánětlivé změny potních žlázek. Jinak prsy se po ukončení kojení mění, objevují se změněná místa, kde se nikdy nic nehmatalo, naopak některé okrsky v prsu jsou měkké, je tam více tuku.
Každopádně je třeba vždy počkat po menses, většinou jde o normální hormonálně podmíněné změny. Kdyby se vám prsy nezdály i pak, jděte na sono - lékař se podívá, na různá místa v prsu a řekne vám, jaký je podklad změn, které pociťujete. Kde více žlázy, kde jsou tukové lalůčky apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15636
Dobrý den pane doktore, moje sestra má problém, můžete mi poradit? V prsu má bulku.1 hist. negat, po pár dnech 2. hist pozit. Nebyl to zjištěn zánětlivý proces po vpichu? Onkom. CEA, CA 15-3,CA 19-9, Feritin negativní. CA 125 44,9 - uvádí se, že může být zvýšen při -graviditě, ev. menzes- měla 1.den.UZ bez patologie.Mamograf . je patrný shluk MALIGNÍCH mikrokalcifikací. Můžete mi prosím vysvětlit schopmosti někoho, tak jedinečného? Moc děkuji hela P Co si máme počít
Odpověď: Je velmi těžké takto nadálku jednoznačněš něco radit. Mikrokalcifikace jsou někdy časným příznakem rakoviny prsu, které se ještě nešíří do okolí (tzv. karcinom in situ), prognóza je pak velmi dobrá, jen je třeba zvolit odpovídající léčbu. Ta bude záviset na výsledku biopsie včetně vyšetření imunohistochemického aj., stavu uzlin, věku pacientky, velikosti bulky. Zánět po vpichu teoreticky může být, výsledek biopsie však neovlivní. Výsledky onkomarkerů v této fázi nejsou směrodatné, zvýšení může být i nespecifické, větší význam bude mít vývoj hodnot.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15635
Dobrý den bylo mi na USG vyšetření diagnostikováno ložisko v prsu a já čekám měsíc na Biopsii.Je mi 25let jaká je možnost že je to rakovina?Otce matka zemřela na rakovinu prsa-onemocněla před 50 rokem.Děkuji
Odpověď: Je divné, že čekáte měsíc na biopsii, na jaké pracoviště chodíte? Zpravidla se biopsie provádí do týdne.
Pravděpodobnost, že jde o rakovinu, je ve vašem věku velmi malá, s největší pravděpodobností je to jen pro klid. V tomto věku se vyskytují většinou zcela nezhoubná ložiska, tzv. fibroadenomy, ty nemají ani vyšší riziko karcinomu. Každopádně bych věřil lékaři a biopsii bych podstoupil, je to relativně jednoduchý výkon a bude se přesbě vědět složení bulky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15632
Dobry den jsem po operaci prsu ,mine mne bohu dik chemo.ale mam ozarky a hormon.lecbu.Mohu pri tom chodit dvakrat v tydnu na aerobic.?
Odpověď: V zásadě je všechno možné, jen bych se nepřepínal, cvičil bych s citem, je také důležité, jak budete záření snášet....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15630
Dobrý den pane doktore mám 2děti je mi 27let od ledna mám v prsu na boku bulku je přichycená ke tkáni a byla velka 1-1,5cm ted už je 2cm byla jsem u doktora pry cysta či uzlina a odeslána na sono jenže jsem nejela z duvodu vážne nemoci mladšího syna a jedu až ted 20.5 Jenže jsem si před 2dny našla další bulku kousek u ohybu paže a je větší a pohybuje se kapku boli mám hrozý strach z rakoviny děkuji za odpověd.
Odpověď: S největší pravděpodobností půjde o změnu nenádorovou, přesně jak psal pan doktor. Sono ukáže přesně, o co jde, pro klid je třeba ho udělat. Osobně se domnívám, že nejspíše o nic podstatného nepůjde,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15629
Dobrý večer, v lednu mi byl odstraněn zhoubný melanom na předloktí levé ruky, v souvislosti s tím jsem se dozvěděla, že melanomy nejčastěji metastázují do uzlin. Nyní mě lékař poslal na vyšetření prsou, kvůli onkologickému sledování. Zajímá mě tedy jaká je u mě pravděpodobnost rakoviny prsu.V minulosti jsem měla bulku v levém prsu, ale nic to nebylo.V rodině rakovina prsu není i když oba rodiče zemřeli ještě před 60.rokem na rakovinu(táta prostata a mamka slinivka).Děkuji za odpověď A.S.
Odpověď: Obvykle se vyšetřují orgány, které souvisejí s místem výskytu melanomu, s podobnou spádovostí lymfatických uzlin. U vás jde navíc v zásadě o prevenci, v některých zemích je screeningový program nastaven již od 40. věku, prsa tedy vyšetřovat pravidelně je dobré, při této příležitosti se lékař kromě prsu podívá, jestli jsou v pořádku uzliny v podpaží. Jinak u melanomu není významně vyšší riziko karcinomu prsu,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky