MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 16262
Dobrý den, poprosím o vysvětlení HER2 negativní, Pr negativní, Er negativní
Odpověď: HER 2=receptor pro růstové faktory, tzv. onkogen, negativní znamená, že nádor není citlivý na biologickou léčbu. PR = progesterenové receptory ER = estrogenové receptory - negativní znamená, že tyto receptory v nádoru nejsou a nádor nebude reagovat na antihormonální léčbu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16261
Dobrý den,prosím o vysvětlení zprávy-hmatná rezistence k rozhraní HK,v bazální a střední partii žlázy bilokulární hypoechogen.ostré kontury 46x21x27mm,má vzhled FA,v axilách fysiol.LU. Útvar nebolí,nemůže se časem zmenšit, mám strach z biopsie,operace. Je to vážné?
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte se obávat. Ve vašem prsu v oblasti rozhraní horních prsních kvadrantů máte fibroadenom. V podpaždí máte běžně se vyskytující normální mízní uzliny (máme je tam všichni).
Fibroadenom : je nejčastější benigní nádor ( nezhoubný, není nebezpečný), vyskytuje se ( právě jako ve vašem případě) u mladých žen (20-30 let). Obvykle roste pomalu, ale jeho růst se může zrychlit v těhotenství (pod vlivem hormonů). Před extirpací - operačním vyjmutí fibroadenomu se odebírá malý vzorek tkáně - biopsie - tenkou jehlou ( v lokálním umrtvení, takže je výkon nebolestivý, vše je hotovo během 15-20 minut), vzorek se pošle na histopatologické vyšetření, které přesně určí z jakých buněk se fibroadenom skládá. A pak proběhne plánovaná operace - extirpace fibroadenomu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16260
Dobrý den. Při samovyšetření prsu jsme zjistila, že mi z pravého prsu při zmáčknutí bradavky vytéká žlutobílá tekutina - vždy pár kapek, některé z nich čistě bílé. Je to jen z pravého prsu a nikdy jsme nebyla těhotná a díky tomu, že mám týden po menstruaci, předpokládám, že ani těhotná nejsem. Před rokem jsme vysadila antikoncepci YAZ.Ráda bych věděla, zda se mám někam obrátit, nebo je to u žen běžné?
Odpověď: Výtok z bradavky se vyskytuje u mnoha žen, je hormonálně podmíněný (změny hladiny hormonů v krvi), ve vašem případě nažloutlého nebo bílého výtoku nejsou třeba obavy. Se svými obtížemi by jste se měla obrátit na svého gynekologa.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16258
V 11/2014 mi byl odoperován inv.dukt.nádor 22mm,tripl.neg.odebrané uzliny negativní,vzdálené met.neprokázány,bez angioinvaze,okraje res.negativní.Mám ukončenou léčbu, 4xAC v třítýdenním režimu,12xtaxol v týdenním rež.24xozařování-ukončeno 4.9.2015.Dnes jsem byla na kontrole,bylo mi sděleno,že bud docházet pouze 1xročně na mamograf.První bude až v únoru 2016.O jaká jiná vyšetření mám požádat?Vzhledem k agresivitě nádoru mám strach z návratu nemoci.Lékařka mě však odbyla,že to stačíaž v únoru a pak 1x ročně.Jiná vyšetření přý nejsou třeba.Je to normální?Děkuji za odpověď na mail.PJ
Odpověď: Dobrý den, postup je v pořádku - nádor byl celý odstraněný, nebyly žádné metastázy v mízních uzlinách ani nebyly zjištěny vzdálené metastázy - to je z hlediska prognózy dobré. Vaše léčba je obvyklá a správná - proběhla chemo i ozáření. I lékařkou předepsané kontroly jsou v naprosto zvyklém režimu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16257
Dobrý den, na mamografu mi zjistili fibroadenom o velikosti 17 mm x 27 mm, který se potvrdil i následnou biopsií. V závěru zprávy z histologie je: "Fibroadenom s ložiskovou atypickou epitelovou proliferací charakteru min. ADH (až DCIS)". A objednali mě na operaci fibroadenomu vč. lemu okolní tkáně. Může se po operaci zjistit, že nádor nebyl benigní? Jak mám tomu rozumět? Bojím se i toho, kolik mi odeberou tkáně, jestli mi to nezdeformuje prso. Dá se to nějak případně řešit? Na jak dlouho je léčba?D.
Odpověď: Při operaci vám vyjmou - extirpují fibroadenom a tenký lem tkáně v jeho okolí (přibližně do šíře 1 cm), vzhledem k malé velikosti FA budete mít na prsu malou jizvu, a prs by neměl být výrazněji deformován - ale vše záleží na rozsahu výkonu, uložení fibroadenomu a pooperačním hojení. V případě nespokojenosti s kosmetickým - vizuálním vzhledem prsu, lze pak provést modelaci prsu (plastický chirurg). Odebraná tkáň se posílá na histopatologické vyšetření, které přesně určí z jakých buněk se fibroadenom skládal, podle toho případná léčba. V případě, že se ve fibroadenomu prokáží buňky DCIS, může být onkologem doporučena po operaci ještě zajišťující adjuvantní radioterapie. Ale veškeré léčebné postupy jsou řešeny individuálně.V případě extirpace "nekomplikovaného" fibroadenomu, pokud vše probíhá jak má, tak 2.den po operaci odcházíte domů, pak jen přijdete na vyjmutí stehů, při běžném hojení je rána obvykle zahojena do 1-2 týdne, pak běžná kosmetická péče o jizvy dle potřeby.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16256
Děkuji za předchozí odpověď. Ještě bych se chtěla zeptat, zda je nutné papilom s duktální hyperplazii operovat.
Ještě jednou děkuji a přeji pěkný den
Odpověď: Spolehlivý nález jasného benigního intraduktálního papilomu nevyžaduje nutně následnou excizi, ale samozřejmě při rozhodování zda operovat či ne se berou v úvahu další faktory - velikost a četnost papilomu/ů, obtíže (krvavé výtoky z bradavky),atd.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16255
Dobrý den, prosím o vysvětlení závěru biopsie prsu: 1-4: v bl. 1 a 2 fragmenty papilomu s duktální hyperplazii a apokrinní metaplazii , v bl. 3,4 stěna cystického prostoru papilomu se sklerotickými úseky.
Závěr Papilom s duktální hyperplazii.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Biopsie potvrdila, že máte v prsu papilom - to je benigní (nezhoubný, neškodný) nádorek (vycházející z epitelu - výstelky mlékovodu-duktu)., může se vyskytovat v jakémkoliv věku, může být také příčinou sekrece - výtoku z bradavky a v této podobě - papilom s duktální hyperplazií -není nebezpečný.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16254
Dobry deň
Dnes som bola na mamografii ,zaver: fertilny typ prsnikov,obojstranne opacity,v.s.cysty BI RADS 0, Tabár V. odp.:usg kontrolu. Ak vas môžem poprosiť,či sa mam báť,alebo nie.Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Prozatím jsou obavy předčasné. Vzhledem k uvedenému nálezu máte ještě bohatou a hutnou vrstvu žlázy, tento typ žlázy (Tabár V.) je na mammografickém vyšetření hůře přehledný, lproto se obvykle doplňuje sono vyšetřením (zvláště, když jde o vyšetření první - vzhledem k vašemu věku se domnívám, že jste byla na mamografii poprvé). Lékař na vyšetření našel -opacity-stíny, které nejspíše odpovídají cystám a na sono vyšetření se chce ujistit, že tomu tak skutečně je.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16253
mozete mi poradit prosim bola som na mamografii a mam zle vysledky zmnozenie fibroglandualnycho tkaniva v hornych a lateralnych kv.bilat škvrnito-uzloviteho charakteru kde nemozno vylučit ložiskove zmeny bez zjavnych spikulovitych TU formacii .bilat rozsev MK až drobnych kalcifikatov aj zhlukov no vlavo na rHO akoby ustup v pravo na rHQ pribudanie .V lavej subaxile uzlovitejši teren vpravo v axile ben.LU a rozsiahlejšie uzlovite tkanivo accesurna žlaza
Odpověď: Na uvedeném nálezu je vcelku podrobně popsána struktura Vaší žlázy. Dále je popsáno, že ve žláze v obu prsech máte usazeniny vápníku (drobné kalcifikáty, kalcifikace MK -mikrokalcifikace). Takto na dálku není možné vzhled a povahu kalcifikací/mikrokalcifikací hodnotit. Kalcifikace - mikrokalcifikace se mohou v prsech vyskytovat a nemusí znamenat nic závažného, ale také mohou být známkou včasné malignity (počínajícího nádorového onemocnění). Jejich hodnocení není jednoduché.
V uvedeném nálezu mi chybi nějaký závěr (jak lékař nález uzavřel) a doporučení další kontroly nebo vyšetření.










MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16252
dobry den mozete mi poradit bola som na mamografii a prisli mi zle vysledky mozem vam napisat diagnozu dakujem
Odpověď: Ano, mozete.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16251
dobry den chtela bych jse zeptat mam v v prsu lokalizacni telisko nebo klip ,ktera slouzi k oznaceni mista loziska ,,,mam nalez BI-RADS 2 BENINGNI, mam strach neni to zdravotne zavazne ze mi to chteji nechat na trvalo ,,,predem vam moc dekuju za odpoved ,,,
Odpověď: Nemusíte mít strach, lokalizační tělíska a klipy jsou vyrobeny z biologicky nezávadných materiálů, nejsou pro tělo nijak škodlivé.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16250
Dobrý den, má přítelkyně právě dostala naordinovanou roční léčbu herceptinem. Jedná se o intravenózní způsob podání. Je totiž občankou i pojištěncem Polska, které vůbec nepodporuje subkutánní léčbu, o kterou by měla zájem. Pokud vím, subkutánní léčba je poskytována v České republice, ovšem kde a za jakých podmínek? Je možné při ní využít polské zdravotní pojištění? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. O způsobu podání přípraveku Herceptin rozhoduje ošetřující lékař-onkolog, ten určí dávku a léčebný režim, který bude pro Vás vhodný. Pokud to bude vhodné, může Váš lékař zvážit změnu z intravenózního na subkutánní podání a naopak. Zkonzultujte prosím toto s vaším onkologem, který Vám léčbu podává. Otázky týkající se hrazení léčby pojišťovnou, za jakých podmínek apod. musí Vaše partnerka směřovat přímo na svoji zdravotní pojišťovnu, jistě jí rádi poskytnou veškeré potřebné informace.
Ještě posílám doplnění informací:
Dnes se většina Herceptinu podává subkutánně. Intravenózně se podává jen s Perjetou a u superdrobných pacientek, protože u subkutánního podání je aplikovaná dávka fixní (nelze ji upravit) a někdy je to opravdu výrazně vyšší dávka než dávka vypočítana při i.v. podání na kg hmotnosti (v takových případech se tedy volí intravenózní podání, aby se na nejmenší možnou míru omezily možné nežádoucí účinky léku).
Léčba subkutánně podávaným herceptinem se provádí v klinických onkologických centrech v celé ČR.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16249
Dobrý den, potřebuji k vyšetření doporučení od praktického lékaře nebo gynekologa? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Na mamografické vyšetření je potřeba žádanka(doporučení) vystavené praktickým lékařem či gynekologem, vyšetření je bezplatné, hrazené z veřejného zdravotního pojištění.
Na ultrazvukové vyšetření žádanku nepotřebujete - v tomto případě přicházíte jako samoplátce a vyšetření si hradíte sama (cena dle center 250-600 Kč).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16248
Vážení prosím o napsání adresy /mail/kde se mohu objednat na vyšetření-mamografie. A.S.
Odpověď: Dobrý den. Seznam akreditovaných mamografických screeningových center (včetně mapy, adres a kontaktů - telefonní čísla a e-mailové adresy na objednání) naleznete na těchto stránkách www.mamo.cz. Tam si vyberete vhodné centrum, které máte nejblíže.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16247
Dobrý den,
je vhodné při mamografickém vyšetení prsu použít límeček k ochranně štítné žlázy?
Děkuji za odpověď.
A.
Odpověď: Používání ochranného límce na štítnou žlázu není nutné a nepoužívá se - dávka na štítnou žlázu je při vyšetření prsů zanedbatelná. V České republice je ve screeningových centrech vybavení pro provádění mamografie na velmi vysoké úrovni a dávka záření je pravidelně sledována – je velmi nízká, hodnoty uváděné v doporučeních EU nejsou vůbec překračovány. Ženy nemusí mít obavy z nadměrného záření. Požadavky na mamografické vyšetření dané ve věstníku ministerstva zdravotnictví jsou navíc velmi přísné, odborníci, ministerstvo zdravotnictví ani Státní úřad pro jadernou bezpečnost nepovažují požadavek používání ochranného límce za racionální. "
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16246
Dobrý den, právě jsem navštívila mamograf a paní doktorka mi řekla, že mě chce ještě za půl roku vidět, tzn. znovu na mamograf, že prý mi přibyl nějaký vápenatý útvar. Můžete mi objasnit, prosím.Dále bych se chtěla zeptat, je-li pravda, že při rentgenu prsou by se měla dávat ochrana na štítnou žlázu. Pokud ano a sestra jí nenabízí, mohu o ní požádat? Se štítnou žlázou se neléčím. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. MB
Odpověď: Dobrý den.
- Na mammografu se zobrazila ve vašem prsu - kalcifikace - usazenína vápníku (vápenatý útvar), ty se v prsou vyskytují poměrně často a většinou neznamenají nic vážného . Diagnostik se chce jen přesvědčit, že se skutečně jedná jen o neškodnou kalcifikaci, proto ta kontrola za půl roku.
- Používání ochranného límce na štítnou žlázu není nutné a nepoužívá se - dávka na štítnou žlázu je při vyšetření prsů zanedbatelná. V České republice je ve screeningových centrech vybavení pro provádění mamografie na velmi vysoké úrovni a dávka záření je pravidelně sledována – je velmi nízká, hodnoty uváděné v doporučeních EU nejsou vůbec překračovány. Ženy nemusí mít obavy z nadměrného záření. Požadavky na mamografické vyšetření dané ve věstníku ministerstva zdravotnictví jsou navíc velmi přísné, odborníci, ministerstvo zdravotnictví ani Státní úřad pro jadernou bezpečnost nepovažují požadavek používání ochranného límce za racionální. Pokud i přes uvedené na ochranném límci trváte, tak je na vyžádání na všech pracovištích k dispozici.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16245
Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem ohledně výsledku ,který zní:pokročile redukovaná žláza,rezidua v jemných lištách-nevím co to znamená,bez patol.ložiska,defigurace a patol. mikrokalcifikací, axilly bez patol.LU.Tabár II,prevence za 2 roky. Děkuji předem za vysvětlení pojmů. Dana
Odpověď: Dobrý den, nemusíte se obávat, jste zdravá, na mamografickém vyšetření nebyly nalezeny žádné známky malignity - nádorového onemocnění (žádná patol. ložiska či defigurace žlázy, či mikrokalcifikace = usazeniny vápníku), nebyly nalezeny zvětšené mízní uzliny (axilly bez patol. uzlin) Kontrola za 2 roky je v pořádku, lékař doporučil běžný mamografický screening, tak jak je u zdravých žen nad 45 let prováděn.
Tabár = Klasifikace popisující typ - vzhled prsní žlázy podle pana prof. Lászlá Tabára při mamografickém vyšetření. Existuje pět typů prsní žlázy a jejich odpovídajících zobrazení. U Vás Typ II - redukující, involuční typ žlázy (obraz prázdného prsu), kdy je již prakticky celá žláza nahrazena tukovou tkání, taková prsa jsou dobře přehledná. Běžná kontrola za 2 roky.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16244
Dobrý den, výsledky sono vyšetření z minulého týdne: Vlevo v rozhraní HK blíž k areole stacionární okrsek žlázy s akcentovanými dukty, směrem kraniálním ve žláze několik drobných cyst do vel.4mm. Biopsii před 6m ověřený FA v HZK je stacionární. Nevýznamné cystické změny. Kontrola do dvou let při potížích dříve. Co znamená stacionární? Existuje pro tyto změny v mém prsu nějaká oficiální diagnoza?Je možné, aby tyto změny úplně vymizely a co pro to mohu udělat, aby se tak stalo nebo případně stav lepšil? Co tyto změny vyvolává? Je zde vyšší předpoklad ke zhoubné nemoci, mám se obávat?Děkuji, V.V.
Odpověď: - Stacionární = neměnící se s časem, nález beze změny od předešlých vyšetření.
- Výše popsané změny se označují jako mastopatie - což je nezánětlivé nezhoubné onemocnění ženského prsu, jehož podstatou jsou změny v mléčné žláze způsobené hormonálními vlivy. Existuje několik druhů mastopatie (fibrózní, fibrocystická). Projevuje se bolestivostí, vznikem cyst či zatvrdlinek v prsu, změny se mohou zvýrazňovat v rámci menstruačního cyklu. Výskyt m. je velmi častý, udává se až u poloviny žen.
- Nemůžete pro to udělat nic, jde o změny hormonálně podmíněné, vše souvisí s vaším cyklem a hladinou hormonů, některé ženy prostě takové prsy mají, často je toto dědičné.
- Popsané změny ve vaší žláze nijak nezvyšují procentuální riziko výskytu karcinomu prsu
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16243
Dobrý den,prosím,čo to znamená: výpis z mamografie- stredne denzný typ mliečnej žlazy typ III dla Tabara, bez ložiskových zmien,bez patologických mikrokalcifikácií.Vpravo v HLQ benígny kalcifikát. Cievna kresba primeraná,koža normálnej hrúbky,mamily nevtiahnuté. Axily bez zvačšených LU. Mám sa obávat? Dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Obávat se nemusíte, jste zdravá, na mamografickém vyšetření nebyly shledány známky maligního-zhoubného onemocnění.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16241
Dobrý den.Jsem objednaná na mamograf a ultrazvuk jater.Mohu očekávat nějaký problém,když budu v ten den menstruovat? Děkuji
Odpověď: Je vhodné, aby se plánované mammografické preventivní vyšetření provádělo v první polovině menstruačního cyklu, kdy jsou prsy méně citlivé.
Na ultrazvukové vyšetření jater nemá období menstruace žádný vliv - lze provést kdykoliv.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16240
Dobrý den, paní doktorko, v závěru zprávy z mamografu a sonomamo, mě velmi vystrašila věta: ze zobrazovacích metod susp.mal., nutná biopise. Můžete mi prosím vysvětlit laicky, co to znamená ? Moc děkuji
Odpověď: Biopsie - je odběr malého vzorku tkáně z ložiska, tenkou jehlou. Výkon se provádí v lokálním znecitlivění, není tedy bolestivý. Odebraný vzorek se posílá na histopatologické vyšetření, které určí jaké buňky ložisko obsahuje a podle výsledku se pak určí další postup.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16239
Vážená paní doktorko,obracím se na Vás s dotazem ohledně nálezu z mamaografie:v HK axilárně asymetrie denzit 14x9mm s ojedinělou MK,bez shluků mikrokalcifikací, axily bez lymfadenopatie.Sono:echogenní žláza v ZHK a centrálně,struktura pravidelná,vlevo mezi č. 1-2 nepravidelná hypoechogenita 12x7mm.Doporučena biopsie,na kterou jsem se ihned objednala.Z nálezu mám velmi špatný pocit,žiji ve velkých obavách.Paní doktorko,prosím Vás,jak vy by ste zhodnotila tento nález.Ukazují závěry mamo na něco závažného?Vašeho názoru si vážím.S pozdravem Gabriela
Odpověď: Dobrý den paní Gabrielo.
Na mammografii i ultrazvukovém vyšetření bylo ve vašem prsu nalezeno malé ložisko. Lékař má podezření, že by se mohlo jednat o malý nádor, proto zcela správně doporučil provedení biopsie – je to jediná metoda, která může určit biologickou povahu ložiska (tzn. zda se jedná o ložisko benigní-neškodné nebo o nádor). Bohužel budete muset vyčkat výsledků biopsie. Držím palce, ať vše dopadne dobře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16238
Dobrý den,

Mám poměrně jednoduchý dotaz. Přítelkyni diognostikovali zhoubný nádor prsu. Doslechl jsem se o možné terapii, kdy je mezi biologockými sestrami možnost nemocné odebrat mléčnou žlázu a nahradit ji štěpem od sestry, aby se tak zachovala možnost kojit. Nebo lze touto terapií alespoň nahradit přirozený tvar prsu s tím, že by se v obou případech použily prsní implantáty k doplnění objemu?

Byli byste mi prosím schopni poradit, zda jde skutečně o možnost terapeutického postupu, nebo zda jde o neodborný názor z internetu?

Předem děkuji.
Odpověď: Ne, transplantace mléčné žlázy možná není.
Ale samozřejmě v případě odejmutí prsu, lze následně provést náhradu prsním implantátem nebo modelaci prsu/prsů z vlastní tukové tkáně (ta se odebírá z oblasti břicha). Se všemi možnostmi léčby i možnostmi následných kosmetických úprav by měla být Vaše přítelkyně obeznámena na mezioborové mammární-indikační komisi (radiodiagnostik,patolog,onkolog,chirurg, plastický chirurg, radioterapeut), které fungují v rámci onkologických center a kde je každý případ probírán s konkrétní ženou osobně a individuálně.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16237
dobry den chtela bych jse zeptat jsem sledovana us 3 roky na mamografickem screeningu ,,s nalezem BI-RADS 2 BENINGNI,, a odstehovala jsem jse do velke britanie kde mi delali vysetreni lekari a rikali ze musim podstoupit biopsii prsu ,, rikali ze chteji jsi bit jisti ze to neni rakovina ,,ze oni maji jiny postupy,,,nes cechach ,,,tak mi v prsu nechali nejakej plisek zeleznej na oznaceni loziska,,ale kontroly nechteji ,,mam obavy je mozne ze to tam mam us na trvalo,predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Lékaři zavedli po biopsii do oblasti ložiska malou kovovou značku - lokalizační tělísko nebo klip, velikost těchto tělísek je cca 2-3 mm , jedná se o speciální spirálku složenou z titanu nebo z nerezové oceli. Slouží k označení místa ložiska ( např. když je ložisko drobné nebo špatně viditelné), aby byla inkriminovaná oblast při následujících kontrolách lépe dohledatelná. Ano, v případě, že nebude provedena extirpace (vynětí) ložiska, tak máte v prsu toto malé lokalizační tělísko natrvalo.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16236
Dobrý den, moje sestra má rakovinu prsu, geneticke testy BRCA1 mutace, Já jsem byla na Sono , a vse v pořádku, jak mám dále postupovat? Děkuji
Odpověď: Provádět pravidelně každý měsíc samovyšetřování prsu (názorná instruktáž na těchto www.stránkách), každý rok jít na preventivní ultrazvukové vyšetření prsu, při jakýchkoliv obtížích samozřejmě kdykoliv. Dále bych doporučovala genetické vyšetření, zda nejste také nositelkou mutace genu BRCA 1, BRCA 2.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16235
Dobrý večer!Chtěla bych se zeptat,prosím Vás co znamená skore gadingu 3+3+2=8.Děkuji
Odpověď: Grading - je mikroskopické určení stupně vyzrálosti (diferencovanosti) nádoru, stupeň růstové aktivity nádoru. jedná se o důležitý prognostický údaj. Platí, že čím je nádor méně vyzrálý, tím je agresivnější, ale zároveň citlivější k léčbě. Čím vyšší číslo tím je nádor méně vyzrálý, nediferencovaný.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16234
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Dneska jsem byla vyšetřena na ultrasonografii prsou. Dostala jsem zprávu: Vlevo v DVK je ve žláze lobulární hypoechogenní léze 5x4x7mm. Můžete mi prosím laicky vysvětlit, co mi paní doktorka našla? Bohužel mi nic bližšího neřekla. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: V levém prsu, v jeho dolním vnitřním kvadrantu bylo nalezeno drobné ložisko. Z uvedeného popisu se blíže nejde vyjádřit. Může jít jen o mízrní uzliny (běžný nález) nebo drobný fibroadenom (benigní ložisko).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16233
Dobrý den, byla jsme na vyšetření prsou v 45 letech a zprava zni fibrocysticka mastopatie s mramorovanim oboustr.bez zřejmých loziskovych zmen oboustr.sin zatím nesusp lokalni zmena struktury vZQ pri bazi, muze se jednat io sumaci, protoze nema korelaci v sikme projekci fibrocysticka mastopatie oboustr.zatim neurcita lokální změna struktury sin. Můžete mi prosim napsat zda se mam znepokojovat nad touto zpravou.Kontrola v lednu 2016. Moc Vam Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Zatím není třeba se znepokojovat. Dle uvedeného nálezu, ve vašem prsu není nic vážného, na vyšetření jsou patrné změny žlázy, které pravděpodoboně souvisí jen s její přestavbou v rámci stárnutí.
Fibrocystická mastopatie není onemocnění, ale spíše stav, který se objevuje u značného procenta žen, většinou ve věku mezi 25 a 50 lety. Váš lékař se chce ještě ujistit, jděte na kontrolu tak,jak je v plánu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16232
Dobrý den,
výsledek biopsie z drobného ložiska vlevo (5x5x6mm) v HZK je maligní-invasivní karcinom NST,gr.1,duktální karcinom in situ (DCIS),gr.1.
Pacientku směřujeme k další péči do Onkocentra.
Prosím o radu, jakou léčbu byste navrhovala.
Děkuji PA
Odpověď: Extirpaci nádorového ložiska (tzn. jeho odstranění), odstranění sentinelové uzliny (tzv. strážní uzlina; první uzlina do které odtéká lymfa - tkáňový mok z příslušného orgánu nebo oblasti) a další postup je pak dle definitivní histologie. Podrobně Vám jistě vše vysvětlí Váš onkolog.
Držím palce.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16231
Dobrý den,
byla jsem na mamografu (chodím pravidelně každé dva roky)a chtěla bych se Vás požádat o vysvětlení co znamená nález : Vlevo v HZK je pruhovitá distorze kresby s naznač. okrouhlým stínkem vel. asi 10 x 11 mm. Dle UZ je při HZ okraji dvorce neostře ohraničené hypoechogenní ložisko s mírným dorsál.stínem vel. asi 12 x 9 mm, uložené v povrchu žlázy.Jiné ložiskové změny nejsou bilat. patrné. Zachycené axily volné, na UZ v L. axile zvětšené či změněné uzliny neprokazujeme.Jsem objednána na core cut biopsii. Děkuji.S.
Odpověď: Dobrý den, podle mamografického i ultrazvukového vyšetření bylo v levém prsu, v jeho horním zevním kvadrantu nalezeno malé ložisko, z provedených vyšetření není zatím jasné, jaké je povahy, proto bude provedena biopsie ložiska = odběr malého vzorku tkáně tenkou jehlou )provádí se v lokálním umrtvení, takže je tento výkon nebolestivý), vzorek se pošle na histopatologické vyšetření, které určí z jakých buněk se ložisko skládá a na základě zjištěného se pak stanoví další postup. Držím palce, ať vše dopadne dobře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16230
Dobrý den,
na mamografickém vyšetření mi byl zjištěn na rozhraní HK perifeně susp. sytý stín vel. cca 12 mm, další drobný méně nápadný vel, 6mm blíže k dvorci. Mikrokalcifikace neprokázány. V zobrazeném úseku obou ax. LU nezachyceny. Snímek byl doplněn o UZ se závěrem: UZ mamm je t.č. negativní. Jsem objednána na zvětšený snímek na MG. je důvod k obavám? Děkuji H.H.
Odpověď: Dobré odpoledne.
Zda se máte obávat nevím. Takto na dálku se k výše uvedenému dá jen obtížně vyjádřit. Dobré je, že na sono vyšetření nebyla nalezena žádná ložiska. Stíny na mammografickém snímku mohou být nejrůznější povahy. Budete muset počkat na výsledek doplňujícího vyšetření, pak se uvidí.
Domnívám se, že předčasné obavy a strach zbytečně zatěžují naší psychiku, je lepší být v klidu a situaci řešit až nastane.
S pozdravem a držím palce.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16229
Velmi mne to zarazilo. Není to příliš razantní léčba vzhledem k celkem uspokojivé histologii? Nádor měl jen 8x6x5mm a byl klidný. Metastázy nejsou. Také mě zarazil názor, že nemám dobré hladiny hormonů. Je mi 56 let, mám 10 let od poslední menstruace. Jaké hladiny hormonů bych tedy v tomto případě měla mít? Čekají mne tedy, zřejmě z důvodu prevence, čtyři chemoterapie. Dle Vašeho názoru budou spíš silnější nebo slabší? Pak má následovat léčba ozářkami a tabletami. Budu Vám velmi vděčná za Vaši odpověď a vysvětlení. Jinak jsem zcela zdráva, ca prsu je v mém životě první diagnózou.
Odpověď: Dobrý den.
Váš nádor, resp. hormonální receptory v nádorových buňkách nejsou citlivé k hormonům - hormonální léčbě (to nemá nic společného s hladinami hormonů ve vašem těle - resp. v krvi), proto ta chemoterapie. Ozařování - radioterapie - je z toho důvodu, že byl proveden chirurgický zákrok se zachováním prsu (označovaný jako lumpectomie, kvadrantectomie, parciální mastectomie nebo exstirpace) a lokální chirurgický výkon je vždy doplněn radioterapií - která významně snižuje riziko vzniku lokálních recidiv.
Držím palce, ať vše dobře dopadne.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16228
Dobrý den, prosím o Váš názor. Diagnostický souhrn. Po lumpectomia mammae 1.dx + detekce SLN 16. 09. 2015 v oblasti HVK. Zahojena, drobné okrajové krustičky na prsu, zcela minimální defigurace kožního krytu, axila klidná. Histologie: prs – invazivní NST ca největší velikosti invazivního ca 1,5 (pT1c) G1, okraje intaktní, ER 25%, PR negat., Her-2neu 1 + - negat., Ki 67 do 5%, lymfangioinvaze ne, SLN negat.; pT1c No Mx. Zatímco chirurg stanovil vzhledem k typu nádoru a negativní sentinel. uzlině jen ozářky a hormonální tablety, onkolog nařídil začít léčbu čtyřmi dávkami chemoterapie.
Odpověď: Dobrý den.
Váš nádor, resp. hormonální receptory v nádorových buňkách nejsou citlivé k hormonům - hormonální léčbě (to nemá nic společného s hladinami hormonů ve vašem těle - resp. v krvi), proto ta chemoterapie. Ozařování - radioterapie - je z toho důvodu, že byl proveden chirurgický zákrok se zachováním prsu (označovaný jako lumpectomie, kvadrantectomie, parciální mastectomie nebo exstirpace) a lokální chirurgický výkon je vždy doplněn radioterapií - která významně snižuje riziko vzniku lokálních recidiv.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16227
Dobrý den,
V 5/2010 v 35-lech po 10-ti měsících od porodu mi byl diagnostikován C504 ZN, podstoupila jsem NACHT 4xAC a 4xD pote ablace včetně všech uzlin.
Histologie: stř.diferencovaný IDC bez angioinvaze,ER 90%,PR90%,KI67, 15%,HER 0,IDC pT1cNO ER 90%
Dále zajišťovací léčba Tamoxifen a Zoladex,po pěti letech při běžné kontrole zvýšeny markery.Po vyšetřeních zjíštěno-víceložiskový nález ve skeletu a drobnoložiskový metast.proces na játrech.
Nyní léčeno chemoterapii Taxol+Avastin biologická léčba a Zoneta v týdenních intervalech celkem 12 dávek.
Prosím,jaké má šance.Děkuji A
Odpověď: Dobrý den.
Při metastatickém procesu (Váš případ) by měla nasazená léčba vést k zastavení metastatického rozsevu (tzn. dalšího šíření nádorových buněk po těle). Podle poklesu či zvýšení hladiny onkomarkerů lze léčbu dále modifikovat. Držím palce, ať vše dobře dopadne.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16226
Dobrý den, ráda bych věděla co znamená zkratka BI-RADS 1,TABÁR I,děkuji
Odpověď: BI-RADS 1 :
Při vyšetření nebyly zjištěny známky zhoubného onemocnění, nejsou známky žádné abnormality. Nález je normální. Doporučená rutinní kontrola.

TABÁR I:
Je to klasifikace vytvořená profesorem Tabárem, podle kterého jmenuje. Klasifikace popisuje typ (vzhled) prsní žlázy na mamografickém vyšetření. Existuje pět typů prsní žlázy.
Ve vašem případě Typ I (redukující typ žlázy), která je dobře přehledná a obvykle nevyžadující nějaká další vyšetření.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16225
subaxillarnelipoidne zmenené LU v kratkej isi do 9 mm
Odpověď: V podpaždí jsou nezvětšené mízní uzliny s tukovou přestavbou. Běžný nález. Nic neobvyklého.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16224
Dobrý den, po biopsii prsu je výsledek diagnostické mamografie tento:BIRADS výsledek:6-BIRADS-známá malignita, klasifikace Tabár:Středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár I.Na doplněných snímcích nv HZK zřetelný spikul.stín verifikované TU léze se zavedeným lokalizačním klipem. Jiné patologické ložiskové změny nejsou zřetelné.
Prosím o radu, jak byste případně navrhla léčbu vy?
Děkuji I.P.
Odpověď: Je to příliš málo informací, z uvedeného se k léčbě vyjádřit nedá.K léčbě se může vyjádřit jedině Váš onkolog , který z výsledku biopsie zná přesný typ a charakteristiky nádoru.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16223
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o Vás názor,byla mi diagnostikovana rakovina prsu,CCbiopsie:invazivni dukt Ca G1,ER 100%PR 90%,MIB1 25% Her2/ neeu skore 1+,st.loc.: v pravo v HZK palp.citlivá resist vel cca 2cm,podkozni hematom po biopsii,axily0,uzliny0, sekrece0, kožní změny0 druhý prs0,RTG P+S - bez meta,UZ břicha- bez meta,MG - cipate ložisko 30x27mm, uzliny v axilach nezvetsene,scintigrafie skeletu v pořádku( bez nálezu),děkuji J.H.
Odpověď: Nádor je 2.klinického stádia, histologicky příznivý typ nádoru.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16222
Dobry den, nahmatala jsem si ve spodní časti prsu hrudbu 2-3cm velkou. Mám 18m starého syna, ktereho se mi moc nedařilo kojit - snad jen 3 týdny, pak bylo mléka málo. Chtěla jsem se zeptat, zda je mozne ještě po takove debe, že by se jednalo jen o nějakou zatvrdlinu mléka? A pokud se vypravim k vám na vyšetření, je nutne mít zadanku od obvodního lékaře? Uz jsem u vas kdysi jednou byla, ale to bylo ještě před tehotenstvim.

Děkuji za odpověd.
Krásný den

Alexandra Burianova
Mobil: 736531618
Odpověď: Dobrý den. Bylo by vhodné provést sono vyšetření, aby se zjistila povaha zatvrdliny. Na sono vyšetření lze přijít i bez žádanky jako samoplátce (cena v našem centru 400 Kč.).
S pozdravem. IM.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16220
Dobrý den,zhruba čtyři měsíce pozoruji nažloutlý výtok z bradavky pravého prsu.Prs jsem měla před 30 lety léčen v šestinedělí pro zánět,který musel být řešen chirurgicky,zůstala mi cca 4cm jizva.Prs mě občas pobolívá, jiné hmatné změny nepozoruji.Na mamografii jsem byla naposledy před 5 lety.Nevím kam se s tímto problémem obrátit,pošlou mě na mamografu na vyšetření, tzv. duktografii,hrozně se bojím.
Odpověď: Výtok z bradavky se vyskytuje u mnoha žen, je hormonálně podmíněný (změny hladiny hormonů v krvi), ve vašem případě nažloutlého výtoku není třeba vyvolávat paniku, nicméně sekreci z bradavky je nutno vyšetřit.
Poměrně často sekreci z bradavky pozorují právě ženy v premenopauzálním období.
Se svými obtížemi by jste se měla obrátit nejlépe na svého gynekologa či praktického lékaře nebo zajít do mammární poradny. Lékař Vás vyšetří a následně se provedou nutná vyšetření. Ke stanovení diagnózy je využívána sonografie a mamografie, duktografie a cytologický rozbor sekretu.
Na mammografické vyšetření máte ze zákona bezplatný nárok každé dva roky od 45 let věku - žádanky na vyšetření vystavuje Váš praktický lékař nebo gynekolog.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16219
dobrý den chtěla bych jse zeptat na pravém prsu jak mam bradavku tak dole kousek na tom hnědé a pod tím my to napuchlo 3 dny mě to bolí a dnes to napuchlo a bolí to děkuji za odpověd
Odpověď: Dobré ráno, na dálku obtížné hodnotit, vzhledem k Vašemu věku půjde nejspíše o kožní problém - např. zánět mazové žlázky nebo vlasového váčku. Zkuste měsíčkovou mast. Pokud by se stav zhoršoval, zajděte za svým praktickým lékařem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16218
Dobrý den.
Vážená paní doktorko prosím o vysvětlení diagnózy N601 Difuzní cystická mastopatie. Prsy symetrické, v obou prsech lat FA, mastopatie bilatm axily volné - zní ve zprávě při poslední návštěva ambulance pro onemocnění prsu.Jsem objednána na sono na měsíc listopad,poslední sono proběhlo v měsíci dubnu.
Děkuji velice za odpověď.
M.L.
Odpověď: Dobré ráno.
FA = Fibroadenom je benigní nádor, tzn.nezhoubný, neškodný nádorek, fibroadenomy se zpravidla neodstraňují, operace není nutná.
Mastopatie (z řečtiny - mastos prs, pathos choroba, bolest) - je označení pro chorobný stav prsní žlázy, obyčejně hormonálního původu. Cystická mastopatie - onemocnění parenchymu mléčné žlázy projevující se tvorbou cyst. Vcelku běžný proces - onemocnění, nezvyšující riziko vzniku karcinomu prsu, příčinou jsou hormonální změny (zvýšení hladiny estrogenu, pokles gestagenu).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16217
Dobrý den,prosím o radu,chodím pravidelně na mamograf/letos v 8.2015 a sono 2014v meziobdobí/
včera jsem upadla ze štaflí a uhodila jsem se do levého prsa
modřiny ,zhmoždení a rána kolem bradavky
ošetřena ,beru heparoid
atd
v rámci svého klidu chci jít za čas na ultrazvuk ,kdy doporučujete??? at jsem kildná
a má cenu dělat též samovyšetřování prsu? děkuji S
Odpověď: Doporučuji zajít na ultrazvuk až se modřina zcela vstřebá (zmizí). Samozřejmě, že samovyšetřování prsu má svůj význam, nikdo nezná Vaše prsa lépe než-li Vy sama, takže můžete odhalit i malou změnu, daleko dříve, než by na ni přišel gynekolog na pravidelné roční gynekologické prohlídce. Jen teď bych se samovyšetřením vyčkala do té doby, než se modřina zahojí.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16215
Dobrý večer, mám jít na odstranění FA a na termín mi vychází konec menstruace. Bude to jen v lokální anestezii. Je nutné se přeobjednat. Pan doktor mi nic ohledně toho neříkal a já s tím zkušenosti nemám. Už jsem byla přeobjednána jednou (volal pan doktor) a tentokrát bych to chtěla mít zasebou. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobré ráno, bylo by vhodnější jít na operační zákrok (odstranění FA) až po skončení menstruace, aby se na co nejmenší míru omezilo krvácení během výkonu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16214
Dobry den,je mi 31,v srpnu jsem mela nedostatek zeleza(infuze)
Dnes jsem v zrcadle pri zatnuti na levem prsu objevila prohluben(vypada to jako praskly implantat ,ktery nemam.Zadnou Bulku jsem nenahmatala a bolesti nemam pri velmi silnem pomackavani mi vytekla zluta cira lepkava tekutina z prsu. Momentalne jsem v zahranici.Mam navstivit lekare v zahranici nebo staci pred Vanoci v CR ?Za odpoved velmi dekuji nechci nic bagatelizovat
Dekuji R
Odpověď: Dobré ráno, vzhledem k barvě výtoku, budou pravděpodobnou příčinou výtoku hormonálními podněty.
Pro Váš klid bych se na dobu, kdy budete v ČR objednala na preventivní ultrazvukové vyšetření do některého akreditovaného screeningového mammocentra - lze se objednat telefonicky i přes internet, kontakty na jednotlivá centra jsou na těchto stránkách. Na vyšetření lze jít i bez žádanky jako samoplátce, cena dle centra cca 250-500 Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16213
Dobrý den, je to asi týden, co jsem zjistila, že na hrudní kosti mezi prsy mám bulku cca 1,5 cm velikou. Při dotyku bolí, místo není červené, ani jinak viditelné. V rodině se vyskytuje rakovina prsu (u tří sestřenic z otcovi strany). Mám se obávat že jde o nádor? L.V.
Odpověď: Dobré ráno.Na obavy je vždy času dost. Určitě doporučuji provedení sonografie prsou, která přesněji určí charakter ložiska. nemusí se jednat hned o rakovinu prsu. Zajděte si za svým gynekologem či praktickým lékařem, ten Vám žádanku na ultrazvukové vyšetření vystaví, nebo lze na vyšetření jít i jako samoplátce - tzn. bez žádanky, cena dle centra 250-500 Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16212
Dnes jsem při pohledu do zrcadla zjistila, že pod pravou bradavkou mám malou prohlubeň. Při zvednutí paže se zvětší. Žádnou bulku jsem nenahmatala. Na mamograf samozřejmě půjdu, ale mám velký strach a chtěla bych vědět, co by to mohlo být, jaké jsou možnosti? Děkuji.
Odpověď: Dobré ráno, vtahování kůže, jak jej popisujete není příznak nádoru prsu, pravděpodobně je prohlubeň - vtažení kůže podmíněno tahem vazivových struktur mezi žlázou a podkožím (změny provázející přestavbu žlázy věkem). Ale doporučuji (i pro Váš klid) na plánované vyšetření určitě jít.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16211
Dobry den,mam takovy problem,uz me vic jak tyden boli obe prsa na spodni strane.Mam pocit,ze mam prsa natekla ne moc ,ale citim to tak.Tehotna nejsem,test jsem si delala ani pred menstruaci zrovna nemam,to mne boli obcas take,ale to uz poznam.Je mi 40.let zadne leky neberu a to ani antikoncepci,jsem zdrava.V posledni dobe mne jen velice casto boli kycelni klouby.Otec ma Bechterevovu nemoc,matka zemrela v 35.letech na rakovinu prsu takze mam strach co s cim souvisi.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, tak jak obtíže popisujete, půjde pravděpodobně jen o normální a přirozený projev reakce prsní tkáně na hormonální podněty.
Vzhledem k Vaší rodinné anamnéze (rakovina prsu u Vaší maminky) a pro Váš klid bych se rozhodně objednala na preventivní ultrazvukové vyšetření do některého akreditovaného screeningového mammocentra - lze i bez žádanky jako samoplátce (cena dle centra 250-500 Kč).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16210
Dobry,pred pol rokom som mala sono prsnikov,OK.Kedze ale 3 tyzdne citim bolest v lavom prsniku,bola som na mamografiu,zaver:"Zmnozenie fibroglandular.tkaniva uzlov.charakteru v hornych a lateralnych kv. bilat,bez zjav. spikulovitych TU formacii, bez zhlukov malignych MK.Drobne lozisk. zmeny nemozno spolahlivo vylucit.Subaxilarne vlavo syty lalocnaty uzol (23 x 16 mm - LU? TU?) v ax.vybezku narusenie architektoniky so sytejsimi zahusteniami tkaniva,iba na sikmej proj.V axilach drobne LU.Koza,podkozie v norme." Prosim,co to znamena? Mam ist na sono.DAKUJEM!
Odpověď: Dobré ráno.
Podle uvedeného textu nálezu nebyly v oblasti prsů (mléčných žláz) nalezeny t.č. známky malignity=zhoubného onemocnění.
V levém podpaždí je na mammografickém snímku uzel laločnatého tvaru - dle uvedeného popisu se pravděpodobně bude jednat o mízní - lymfatickou uzlinu (LU) , ale lékař nemůže vyloučit ani nádor/tumor (TU).
Nějak mi v nálezu chybí závěr (nevím zda Vámi uvedený text lékařské zprávy je kompletní) - a následné doporučení dalšího postupu - to by tam každopádně mělo být!!!
Byla jste na akreditovaném screeningovém pracovišti?
Na sono určitě jděte, to by mělo povahu uzlu v podpaždí upřesnit.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16209
Dobrý den,užívám druhým rokem Arimidex.Jsem po ablaci 2013.Mám ale vyrážku,která je velmi obtěžující,neustále mažu ATB,tak mi moje lékařka řekla,že lék vysadíme. Nádor byl vysokého gradingu a prý nejkritičtější je druhý a pátý rok.Co se tedy stane při předčasném vysazení léku?Nehrozí riziko,že se nemoc vrátí dříve?Doporučená doba užívání je 5let.Děkuji za odpověď.I.D.
Odpověď: Dobrý den, to je otázka spíše pro onkology. Hormonální léčba u těchto typů nádorů je podávána jako prevence, aby se na co nejmenší možnou míru snížilo riziko recidivy (návratu) onemocnění. Doposud se ve Vaší léčbě udělalo vše proto, aby se nemoc nevrátila. Ale předpovídat budoucnost neumíme.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16208
Dobrý den,mám problém se samovyšetřováním prsu. Nikdy se mi to nezdá, pokaždé něco najdu. Minulý měsíc jsem si našla možná jen útvar, který byl součástí žlázy. Jakmile se mi to nezdá, mám tendenci na to pořád sahat. Způsobila jsem si tím hematom. Ten zmizel, ale na daném místě se mi vytvořila bulka, cca do 1 centimetru, povrch mi přijde hladký, bulka mi přijde pod kůží, ne hluboko, přichycená ze dvou stran, nicméně když na ní z vrchu sáhnu, má tendenci ujet stranou. Mohlo by se jednat o nádor nebo nějakou mechanickou cystu? Na sono jsem byla loni, vše v ok.
Odpověď: V prvé řadě provádějte samovyšetřování jemně, bez hrubého násilí, není třeba na žlázu silně tlačit. Žlázové těleso není hladké, má povrch hrbolatý/hrudkovitý - vzhledem se dá přirovnat k hlávce květáku.
Bulka, kterou si hmatáte může být jen nápadnější uzel žlázy, vyloučit nelze ani cystu, fibroadenom (=nezhoubný/neškodný nádorek ) nebo mízní uzlinku. Pokud nález nezmizí, tak zajděte na kontrolu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16206
dobrý den,v úterý jsem byla na mamografu,následně na sono.V levém prsu, na ropzhraní ZQ se zobtrazila dvě hypoechogenní ložiskia. Menší,blíže k manile je oválné..velikosti 8x5mm,větší,uložené níže a mírně periferně má lehce nepravidelný tvar, vel.11x7mm.Obě ložisk avrhají nepříliš sytý akustický stín Utliny v axile nejsou zvětšené. Prosím můžete mi vysvětlit co zpráva znamená. V úterý jdu na biopsii. Je to pravděpodobná rakovina ?Děkuji Dana Bafti
Odpověď: Dobré ráno, moc Vám nepomůžu, je nutno vyčkat výsledku biopsie. Podle popisu se může jednat pouze o benigní ložiska (např. fibroadenom , mízní uzlina), ale samozřejmě nelze vyloučit ani nádor. Vaše obavy chápu. Histologické vyšetření odebraného vzorku dá jednoznačnou odpověď.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16205
Dobrý den, mohla bych zeptat? Kdyz si zmacknu takovy ten pór u prsa, vytece z nej takova nekdy pruhledna a nekdy nazelenava tekutina. Neni to ovsem v kazdem "póru". Kdyz vykonavam nejakou sportovni cinnost, taktez se to objevi na podprsence. Je to neco zavazneho? Moc se bojim. Predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Není důvod k obavám, půjde pravděpodobně jen o normální a přirozený projev reakce prsní tkáně na hormonální podněty.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16204
Dobrý den,
můj 14ti letý syn mi včera večer oznámil, že má pod levým prsním dvorcem bouličku ( už asi 4dny ) a že ho to při zmáčknutí pobolívá. Prohmatala jsem mu ji a jde zhruba o velikost "lentilky"? .. no asi tak nějak. Mám spěchat k našemu pediatrovi, nebo to v klidu počká do pondělka? Nebo se to samo nějak vstřebá?
Předem moc děkuji za odpovědi.
BK
Odpověď: Dobré ráno, pravděpodobně nepůjde o nic vážného, návštěva pediatra klidně do pondělka jistě počká. Zda se boulička samá vstřebá je na dálku obtížně hodnotitelné (ale je to velmi pravděpodobné). V případě nutnosti Vás jistě pediatr pošle na sonografické vyšetření, které původ "bouličky" objasní.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16202
Dobrý den.Už 3.dny mně boli na boku pravého prsu při kašli.Jsem muž.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, na dálku obtížně soudit - uvádíte, že se bolest objevuje při kašli - příčin může být více - onemocnění plic (jak dlouho je kašel, jsou teploty?) , obtíže mohou být i od svalového a kosterního systému (namožené svaly, naražená žebra, podrážděné mezižeberní nervy). Pokud by obtíže přetrvávaly delší dobu měl by jste navštívit svého praktického lékaře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16201
Maminka 48let si nahmatala v 7/2015 bulku na straně v prsu skoro u podpaží.v září ji operovali,bulku o vel.4cm vyndali.Byl to zhoubný nádor.nyní má dojíždět na chemoterapii-celkem 6x vždy po 3týdnech.poté ozařování.Smím být s ní v kontaktu po celou dobu co bude dojíždět na chemo?jsem těhotná podruhé v 18.tt,až skončí chemoterapie,tak porodím a zda k ní mohu jezdit i po 6nedělí,když bude chodit na ozařování?Lékaři říkají,že bude mít asi zakázaný přístup s těhotnými a malými dětmi.já mám doma 2letého syna,který k ní tedy taky nesmí?a vypadají mamince po chemoterapii vlasy?
Odpověď: Během užívání chemoterapie i v průběhu radioterapie s maminkou můžete být v kontaktu. Zda mamince po chemoterapii vypadají vlasy záleží na typu podávaného chemoterapeutika - tuto otázku by Vám měl zodpovědět maminčin onkolog.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16200
Dobrý den je mi 21 let a jsem rok po porodu, nahmatal jsem si v prsou oboustranné zbrdlinky těsně pod bradavkou, pohmatem mají tvar žíly jedná se o nádor?
Odpověď: Můžete být klidná, o nádor se nejedná.
S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16199
Dobrý den,po výsledku z punktátu pro susp.nález,mi byla provedena biopsie :tuková a fibrosklerot.tk.žlaz,tělesa prsu,úseky dilat.vývodu či cysty s pravid.výstelkou,event.malignit.nezjištěna,výsledek benig.Je mi doporučena MR.Je nutná?děkuji za odpověď.H.
Odpověď: Pokud Vám Váš lékař doporučil provedení MR vyšetření prsou, tak bych se jeho doporučení držela a na vyšetření se objednala.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16198
Dobrý den,
V květnu tohoto roku diagnostikovali mamince rakovinu prsu. V červenci podstoupila operaci a nyní absolvuje léčbu ozařováním. Chtěla bych se zeptat, zda se mohu sama objednat na preventivní vyšetření. Je mi 25 let a rakovina prsu se u nás v rodině do této doby nevyskytla. Chtěla bych být "kontrolována" odborníky než jenom provádět samo-vyšetření. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
k preventivní sonografii se můžete objednat sama, bez žádanky. Takové preventivní vyšetření ale není hrazeno se zdravotního pojištění, musíte si ho zaplatit. Cena se pohybuje okolo 500Kč. Vyšetření doporučuji podstoupit v některém z akreditovaných screeningových center.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16196
Dobrý den, včera jsem byla na vyšetření kvůli nahmatané bulce v pravém prsu. Podle ultrazvuku zjištěno: drobnocystická difusní dysplasie s četnějšími cystami v hzg vpravo, ale bez susp ložiska a retence,uzliny neg,dukty štíhlé. Z výraznější cystická dysplasie pr.mammy/ ale t.č. ante menzes/ bez tu změn. Můžu vás poprosit o vysvětlení? Děkuji, s pozdravem
Odpověď: Dobrý den,
jedná se nezávažný, skoro běžný nález. Drobné cysty se v prsou vyskytují naprosto běžně a nepředstavují žádné riziko z hlediska vzniku nádoru prsu. Jde o normální a přirozený projev reakce prsní tkáně na hormonální podněty. Určitě nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16195
Dobrý den jsem po sekreci zánětlivého ložiska pr.prsu a přisedlých term.mlékovodů.Po ambulantním zákroku jsem již týden a z bradavky mi od včera vytéká krev.Prosím o radu Při prvním sonu v Plzni mi totiž našli papilom a před zákrokem na ambulanci v tachově mi řekli,že tam nic nevidí,že to může být ten zánět.Tak se chci zeptat zda ta krev neznačí nic vážného a zda to nemůže souviset s prvním vyšetřením prsu v Plzni.Děkuji moc za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
pokud se týden po zákroku na prsu objevil krvavý výtok, určitě doporučuji kontrolu na pracovišti, kde zákrok prováděli. Může se jednat o běžný pooperační stav, ale nutné je podrobnější vyšetření. Výtok určitě nesouvisí s provedeným sono vyšetřením.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16193
Dobrý den, už asi tři měsíce mě bolí levé prso. Bolest je vedena od podpaží až k spodní straně prsu. Jedno místo je dost citlivé. V rodině se rakovina prsu vyskytla u sestry moji matky. Může se jednat o něco závažného a měla bych jít na ultrazvuk? Před rokem jsem přestala kojit. Děkuji za odpověď. S pozdravem Monika
Odpověď: Dobrý den,
podle příznaků, jak je popisujete by se mohlo jednat o bolesti tzv. vertebrogenního původu, neboli od páteře. Rakovina prsu u tety nijak zásadně nezvyšuje riziko vzniku rakoviny u vás. Doplnění sonografie prsu je možné, pro jistotu a pro váš klid.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16192
Dobry den, dnes rano jsem zjistila,ze si z jedne bradavky vymackavam krev.Vsude na internetu pisou,ze je to priznak rakoviny. Muze to byt priznak i neceho jineho? Jsem z toho dost vystresovana.Dekuji za odpoved..J.M.
Odpověď: Dobrý den,
krvavý výtok z bradavky neznamená okamžitě rakovinu prsu. Může být způsoben i z mnoha jiných příčin. Určitě doporučuji návštěvu u gynekologa a k objasnění příčiny nejlépe duktografii, což je mamografie s nastříknutím duktu s krvavou sekrecí kontrastní látkou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16189
Dobrý den, v prsu jsem si našla bulku. Je velká asi 1 cm a velmi tuhá. Je velmi dobře hmatatelná, řekla bych že pod kůží. Přijde mi přichycená jen částečně a to jenom ze dvou stran, celkově přichycená není, jsem schopná ji uchytit i ze spod. Bulka mi přijde hladká, když na ní v leže zatlačím, pohne se do strany. Mohlo by se jednat o nádor? Přijde mi, že se mi s bulkou pohne i celý kus prsní žlázy? Na prevenci sono jsem byla minulý rok. Vše ok. Jinak prsy si vyšetřuji každý měsíc, dříve jsem to tam určitě neměla. Objevilo se to prakticky během měsíce. Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
pokud si prsa vyšetřujete pravidelně a toto je nová bulka, určitě doporučuji zopakovat sono prsou. Podle popisu i vzhledem k věku, nepředpokládám, že by se mohlo jednat o nádorové ložisko, ale jistotu dá sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16188
Dobrý den.Pane docente minulí tyden jsem byla na sono prsů.V místě hmatné rezistence u č.12 vpravo je hypoechogenni lehce nehomogenní poměrně dobře ohraničené ložisko s laločnatými okraji,bez prokrvení v Doopl.Jiné změny oboustraně nejsou.Axilly volné.Byla jsem před tydnem na biopsii a čekám na výsledky.Je mi 38let a rakovina prsu v rodině neni.Pane doktore musi se jednat v tomto připadě o nádor?Jsem z toho celý tyden hodně špatná.Děkuji za odpověd.J.K.
Odpověď: Dobrý den,
moc Vám nepomůžu, je nutno vyčkat výsledku biopsie. Podle popisu se může jednat pouze o benigní ložisko, ale samozřejmě nelze vyloučit ani maligní nádor. Vaše obavy chápu. Histologické vyšetření bohužel nelze příliš urychlit, je potřeba několika kroků ke zpracování odebraných vzorků a ty jsou časově náročné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16187
Dobry den,chtěla jsem sezeptat našla jsem si na pravém nadru větší bulku a mám veliký strach neb moje babička měla rakovinu prsu a já jsem se lečila před čtyřmi lety na rakovinu děložního čípku. Bojím se nevím co mám dělat,ale u lékaře jsem nebila. Děkuji vám
Odpověď: Dobrý den,
určitě doporučuji provedení sonografie prsou, která přesněji určí charakter ložiska. nemusí se jednat hned o rakovinu prsu, může jít pouze o cystu či fibroadenom. Rakovina děložního čípku s nádory prsou přímo nesouvisí. Pokud byl nádor prsu u babičky zjištěn po 60.roce věku, tak nemusíte mít obavu. Podle tabulek nepatříte do rizikové skupiny pro vznik nádoru prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16186
Dobrý den,prosím o překlad zprávy děkuji moc. Žlázovitý typ prsní žlázy,bioptované ložisko fa nezněněno v levo lehce pod mamilou hypoechogení ložisko 12mm charakteru benigního axily oboustraně beze změn jinak bez jiných patologických změn
Odpověď: Dobrý den,
podle části popisu usuzuji, že se bude jednat rovněž o fibroadenom. Lékař, který vyšetření prováděl, ložisko ohodnotit jako benigní, nemá podezření na rakovinné ložisko. Není uveden závěr a doporučení. Předpokládám, že byla doporučena kontrola v kratším čase nebo bioptické ověření ložiska.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16185
dobrý den ,.vaše odpovědi které tu podáváte ,.je celkem ztráta času ,.když mi na problém odpovíte že to chce zajít na kožní ,.tak tak chytrej sem taky ,.a že příčin může být několik to napadne i troubu ,.takže abych pravdu řekl vaše poradna je uplně k ničemu ,.to co mi poradíte ,.to ví i dítě ,.takže děkuji za vyčerpávající odpověď ,.zřejmě vám jde více o peníze než o to poradit lidem ,.
Odpověď: bez komentáře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16184
Dobrý den. Může velký úder do prsu (kopnutí) způsobit rakovinu? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
nemusíte mít obavu. Nádory prsou nevznikají v souvislosti s úrazy prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16182
Dobrý den, mám v prsu fibroadenom o velikost cca 3 x 2 cm. Byla jsem již na biopsii, která to potvrdila. Chtěla bych se zeptat, zda je lepší si ho nechat odstranit? Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den,
pokud biopsie potvrdila fibroadenom, tak jeho operační odstranění není nutné. Fibroadenom nezvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky