MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 15173
Dobrý den. Našla jsem si bulku v prsu,můj gynekolog mě poslal na sono prsu.Diagnoza ze sona zněla jako adenom.Byla jsem odeslána do mamograficke poradny,kde mě paní doktorka prohmatala prsa,řekla mi,že bulku si mám hlídat a kontrolovat, jestli neroste a na kontrolu k ní mám dorazit za půl roku. Den před kontrolou si mám dojít na mamograf. Moc semi nelíbí představa, že bych měla čekat s mamografii půl roku.Nemůže dojít ke zbytečnému oddálení případné léčby? Mám trvat na vyšetření na mamografu v co nejdřívějším termínu?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Adenom - fibroadenom patří mezi benigní (nezjoubné, neškodné) léze. Kontrola za půl roku je plně relevantní. Jste sledována v mamologické poradně, kde pracují erudovaní lékaři specializující se na nemoci prsu. Jste v dobrých rukou. Důvěřujte jim. Pravidelné samovyšetřování prsů každý měsíc je vpořádku.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15172
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz. Mám 3 týdny zvětšené prso. Nyní se léčím na zánět prsu antibiotiky. Lékař mi zvýšil i dávky, protože se prstenec kolem bradavky nezmenšoval a stále mám po týdnu teploty a „šklube mi tam“ Jsem v menopauze a další vyšetření za týden na mamografu by mělo ukázat diagnózu. Nemám podstoupit ihned mamograf i přes bolest ? Nevadí týdenní čekání ?
Děkuji za odpověď. E
Odpověď: Dobrý den.Někdy mohou být záněty prsu hodně urputné. Pokud jsou příznaky tak bouřlivé jak popisujete, měla by jste si v první řadě zajít na sono vyšetření - to odhalí, zda se zánět nějak nekomplikuje (může se tvořit zánětlivé ložisko vyplněné hnisem, tzv. absces). Pak se uvidí. Mammografii je vhodnější provádět až po odeznění akutních příznaků zánětu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15171
Dobrý den,
před 3 týdny jsem byla na UZ prsů, jelikož jsem si při kojení nahmatala bouličku. Dle UZ se jedná o fibrom, který je velký cca 1x1,5 cm a podle doktora nemá se žlázou nic společného a nachází se v podkoží prsu. Chtěla bych se zeptat, jak postupovat dále? Je vhodné absolvovat ještě kontrolní ultrazvuk např. u jiného lékaře v nějakém časovém horizontu? Může být tento nález do budoucna nebezpečný? V rodině máme Ca+ prsu. Velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. S kontrolním vyšetřením bych vyčkala až po ukončení laktace (kojení). Fibroadenomy patří mezi benigní (nezhoubné) léze, které se sledují pravidelnými kontrolami. Výskyt fibroadenomu nezvyšuje procentuální riziko výskytu karcinomu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15170
Na snímcích jsou symetrické mammy s intakt. kůží a podkožím, vlevo ojedinělé ovál.lese 6 krát 4 mm nesuspekt. charakteru.
Děkuji za odpověď. S.E.
Odpověď: Na mammografickém vyšetření nebyly shledány žádné známky maligního (zhoubného, nádorového) onemocnění.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15169
Dobrý den,

můj dotaz se týká vyšetření mamografem. Dostala jsem od svého gynekologa žádanku na vyšetření. Mám citlivá drobnější prsa, která občas bolí, a obávám se jejich bolesti při stlačení. Taktéž jsem po operaci, při které mi byla odebrána děloha. Existuje vhodná alternativa k mamografu?

Děkuji za odpověď.
Odpověď: Obavy nejsou na místě. V akreditovaných mammografických centrech pracuje vyškolený erudovaný personál, který se citlivě - empaticky chová ke všem na vyšetření přicházejícím ženám. Pro provedení kvalitního vyšetření je stlačení prsu (cizím slovem komprese) zcela nezbytné, ale míra komprese se řídí i citlivostí té které ženy. Komprese prs v žádném případě nezraňuje, hodně žen vyšetření ani nepříjemně nepociťuje. Pouze ženy s citlivými prsy mohou jisté nepohodlí vnímat. Je vhodné, aby se plánované preventivní vyšetření provádělo v první polovině menstruačního cyklu, kdy jsou prsy méně citlivé.
První mamografie slouží především jako výchozí bod pro srovnávání. Účelem pravidelných vyšetření v 1-2letých intervalech je potvrzení, že se tkáň prsu nemění a že se neobjevují nová podezřelá ložiska. Takto lze odhalit i velmi jemné nenápadné počáteční změny, které by se projevily při pohmatovém vyšetření podstatně později.
U žen nad 40 let věku je základní metodou vždy mamografie, ultrazvuk někdy mamografii vhodně doplňuje, především u žen s bohatou a hutnou žlázou. Samotné ultrazvukové vyšetření se pro screening nádorů prsu nehodí.
Nebojte se a na mammograf se objednejte.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15168
Dobrý den,dotaz o moznosti diagnostiky.Lecim se 5 mesicu s RA prsu.Mam chemo,operace,mne jeste ceka. V zacatku zapomneli oznacit misto nadoru.Znaceni po 5té chemo se nenasel.Po dalsich dvou chem mne znovu vysetrili a "neco" pri UZ oznacili. Pisi neco,neverim tomu,ze misto je spravne.Hledali dlouho,rekli no asi tady,tak to tam oznac.Zjistila jsem,ze znacka je 5 cm od mista,kde jsem nador tehdy hmatala i od biopsie.Mam strach,ze budou rezat,kde nador nebyl,nez se prorezou,kde byl,jestli se tam vubec dostanou.Je nejaka moznost,jak zjistit kde nador byl?.Oznacili i v jinem kvadrantu.
Odpověď: Dobré odpoledne. Ano, původní lokalizaci nádoru lze určit ze vstupního-diagnostického mammografického vyšetření, které bylo provedeno ještě před zahájením léčby.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15167
Dobre rano, jiz tretim dnem me trapi bolest leveho prsu - jde o ohranicenou oblast citlivou na dotyk, jako napr u modriny. Mam 5mes dceru, plne kojim, ale zanet prsu i retenci jsem uz zazila a tohle je jine. Pri kojeni prso neboli. Jsem sledovana v prsni poradne, kde mi jiz pred tehotenstvim nasli utvar v pravem prsu: lalocnata hypo- az anechogenni formace..to stejne se mi vytvorilo na zaklade hormonalnich zmen i v levem prsu...mela bych navstivit gynekologa ci podstoupit sono? Pokud vim, pri kojeni se sono moc nedela. Dekuji za odpoved!
Odpověď: Dobrý den.
Podle Vašeho popisu jde s největší pravděpodobností o reakci mléčné žlázy na hormonální dysbalanci v období kojení a nejde tudíž o nic vážného.
V období laktace se samozřejmě v indikovaných - opodstatněných případech sono provádí. V období laktace je mléčná žláza hůře přehledná, je nateklá a jsou rozšířené mlékovody. Nicméně erudovaný lékař v akreditovaném mamodiagnostickém centru si i laktující žlázou poradí.
Pokud by bolest během několika dnů neodezněla nebo se zhoršovala, tak si pro klid zajděde ke gynekologovi, v případě potřeby Vám žádanku na sono vypíše. Na ultrazvuk můžete jít i bez žádanky jako samoplátce (cena se liší dle center 250-500 Kč.). Seznam akreditovaných screeningových center naleznete na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15166
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu prsu. Prosila bych o vysvětlení nálezu. Oboustranně nižší vrstva fertilní žlázy, vlevo v HZK s drobnou zahuštěnou cystou vel. 4,5 mm. Jiný ložiskový nález včetně axil neprokazuji. Děkuji moc za odpověď A.N.
Odpověď: Není se čeho obávat. V HZK - zevním horním kvadrantu levého prsu máte malou cystu - což je "váček" naplněný ve vašem případě zahuštěnou tekutinou. Cysty jsou benigní - neškodné útvary, jejich počet i velikost se v čase může měnit a mnohdy i samovolně vymizí. Jinak máte vše naprosto vpořádku.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15165
Dobrý den, jsem 14 dní po operaci prsu pro duktální karcinom. Dnes mi sejmuli obvaz a vyndali stehy. Mám v prsu zatvrdlinu nad jizvou velikosti asi 5x3 cm, na pohmat bolestivou. Je to následek operace a normální stav, který se vstřebá, nebo se jedná o nějakou komplikaci? Teploty ani zarudnutí místa nemám. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jde o normální pooperační stav, zatvrdlina nad jizvou může být zbytkem pooperačního krevního výronu (hematomu). Ten by se měl postupně vstřebat, to může trvat i několik týdnů, je to individuální.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15164
Na sono prsu mě našli cystu 4mm, má to nějaký vliv na crp v krvi??? Cítím se zdravá, ale stále mám vyšší crp a jediný co mi našli je ta cysta v prsu.Děkuji I.J.
Odpověď: Ne cysta v prsní žláze, nemá vliv na hladinu CRP v krvi.
Vliv by měla jedině v případě, že by byla zánětlivě změněná, to ale není Váš případ.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15163
bouch se do prsa a bolí ho to
Odpověď: Bolest je normální projev po zhmoždění tkání.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15162
Dobrý den. Mám osmiletou dceru a dnes jsem ji objevila na pravém prsu tvrdou a pro ni bolestivou bulku.Dcera je malého a drobného vzrustu a pochybuju že by to mohlo být dospíváním.Moje babička měla rakovinu prsu.Mám strach.Děkuji za odpověd.H.Ř.
Odpověď: Dobrý den. Nepůjde o nic vážného.
S největší pravděpodobností, jak stav popisujete jde o zduřenou mléčnou žlázu. U dívek je obvykle první známkou dospívání zduření základu mléčné žlázy pod prsní bradavkou, často nejprve jednostranné. Dochází k němu mezi 8. a 13. rokem věku. Je jasným signálem, že vaječníky již začaly vyrábět ženské pohlavní hormony - estrogeny.
Výskyt nádorového onemocnění prsu u dětí je velice raritní - výjimečné.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15161
Dobry den,zajimalo by me zda vysetreni hradi pojistovna,nebo,zda si pacientky vysetreni hradi sami.Dekuji za odpoved.L.D
Odpověď: Dobrý den. pojišťovna hradí pravidelné screeningoveé mamografické vyšetření prsů od 45 let věku, v pravidelných dvou letých intervalech. Tzn. že před dovršením tohoto věku si žena musí preventivní vyšetření - ultrazvukové či mammografické hradit sama. Někdy mají zdravotní pojišťovny různé akce a bonusy, kdy přispívají na nejrůznější preventivní vyšetření svým pojištěncům i mimo běžnou prevenci, informujte se u své zdravotní pojišťovny.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15160
Mám mikrokalcifikaci prsu. Chi se zeptat, zda existuje přírodní léčba.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ne neexistuje.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15159
dobry den mam po operaci prsa 2 roky prso celou dobu bylo dobre a det me zacalo bolet a dela se mi tam jako by srazena krev na povrchu muzete mi odpovedet proc se to udelalo nebouchla sem se dekuji za odpoved
Odpověď: Pokud se na prsu objevuje krev je nutné zajít na vyšetření k vašemu lékaři - praktickému lékaři, onkologovi, gynekologovi. Vzhledem k tomu, že jste po operaci a léčbě nádorového onemocnění prsu, tak jste jistě někde pravidelně sledovaná. Neváhejte a objednejte se na kontrolu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15158
Dobrý den,

chci se zeptat, zda je gynekolog povinen vyšetřovat prsa během těhotenství. Protože můj gynekolog tak nečinil a když jsem porodila, měla jsem problém s kojením kvůli plochým bradavkám. Měl mě na možnost vpáčených či plochých bradavek upozornit? Dalo se tomu nějak předejít, mohla jsem si pomoci s bradavkami již nějak v těhotenství? Ono člověk nemůže vše vyčíst z internetu a já neměla ani tušení, že nějaké takové problémy s bradavkami existují. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Součástí gynekologické prohlídky by mělo být i vyšetření prsů. Na možné problémy při kojení u vpáčených bradavek Vás měl lékař upozornit. Problémům s kojením se dá v mnohých případech předejít.
Na trhu je systém Niplette,(taková trubička, která se nasazuje na bradavku) je jednoduchý a bezbolestný a může být použit ženou v každém věku. Používá se na principu rozšíření tkáně, která se natáhne a tím roztáhne mlékovodní kanálky. Niplette je diskrétně zasunutá v podprsence a může se nosit jak ve dne tak v noci.
Rychlost dosažené opravy závisí na stupni vpáčenosti, na individuálním stavu svalových tkání a rozsahu nošení. Pokud později bradavky budou mít tendenci se stáhnout zpět, Niplette může být použit znovu.
Niplette se může používat v prvních šesti měsících těhotenství. Může být použit po narození dítěte a to pouze na několik minut před každým krmením. Niplette vysaje bradavku a umožní miminku ji přidržet snadněji. Používání po několik prvních dní pomůže ustálit kojení.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15157
Dobrý den..obracím se na Vás s prosbou..Mám maminku po operaci prsu.Zajímalo by mě,zdali má nárok na příspěvek na prsní Epitézu a podprsenku od své pojišťovny 111 .Děkuji Š.
Odpověď: Ano má. Poukaz Vám vystaví maminčin onkolog.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15156
Dobrý den,
po zvětšení prsou jsem si cca. po 14ti dnech našlat malou bunku na straně prsu. Můžese jednat o cystu a nebo něco závažnějšího? Byla jsem na kontrole u mého doktora. Neměla bych si radšidojít na soho? Děkuji za odpověd. R H
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k tomu, co uvádíte, tak by se mohlo jednat o mízní uzlinu, ty se v prsu a jeho okolí vyskytují normálně. Uzliny reagují na nejrůznější procesy v těle - v tomto případě na operační zákrok. Je to bežný stav.
Pokud by se objevily jiné obtíže jako bolestivost, zarudnutí, teploty, nebo se "bulka" zvětšovala, tak na sono jděte.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15155
Dobrý den,mám několik měsíců bolestivý levý prs a z tohoto důvodu jsem zašla k lékaři, našli mi hypoechogenní ložisko 6x3mm nepřesně ohraničené..toto pondělí jsem měla jít na bioptické vyšetření, jelikož jsem dostala chřipku na tento odběr vzorku jsem se nedostavila..blíže k nálezu mi paní doktorka nic neřekla, plánuji těhotenství a teď jsem spíše ve stresu, nemohu na to přestat myslet. orši je, že mne bolí na dotyk i pravý prs...děkuji za info k nálezu.S pozdravem M.P.
Odpověď: Dobrý den. Doporučovala bych, aby jste si co nejdříve domluvila náhradní termín biopsie. Histologické vyšetření odebraného vzorku tkáně určí, jakými buňkami je ložisko tvořené - od toho se pak bude odvíjet další postup. Nestresujte se teď zbytečně.
Bolestivost prsou je většinou hormonálně podmíněná.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15154
Dobry den, dekuji za odpověď, jen ještě maly dotazek. Myslel jsem pani doktorko to more , jestli nemůže energeticky rozbourit znovu rakovinove bujeni. Říká se , ze k mori to není vhodne, je to jen mýtus anebo na tom je něco pravdy? Dekuji mnohokrat , m.s.
Odpověď: Mořské klima a plavání v mořské vodě je pro rehabilitaci (fyzickou i psychickou) velice vhodné. Jen je třeba kůži (zjm. prsou) nevystavovat nadměrnému slunečnímu záření - tzn. ochranné krémy s vysokým faktorem, kůži prsou krýt plavkami. A přes poledne, kdy je sluneční aktivita nejsilnější pobývat spíše ve stínu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15153
Dobrý den,
je mi 48 let, mám za sebou 4 operace prsu (cystická mastopatie). Minulý týden jsem byla na gynekologii, kde mi předepsala paní doktorka "Proveru". Upozorňovala jsem jí, že mám problémy s prsy, ale prý to na 3 měsíce nevadí. Mohla bych poprosit o radu, zda hormonální tablety brát? Mám z toho velký strach.
Předem velmi děkuji, JB
Odpověď: Dobrý den. Nasazení hormonálních tablet Provera je plně v kompetenci gynekologa-gynekoložky. Své obavy by jste měla konzultovat přímo sní.
Kontraindikace, tzn. kdy se nesmí Provera podávat - jsou tyto přecitlivělosti na medroxyprogesteron acetát nebo na jiné složky tohoto léku, těhotenství, kojení, rakovina prsu či rodidel. (nic z toho v dotazu neuvádíte).
Cystická mastopathie, je onemocnění benigní- neškodné, nejde o rakovinu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15152
Dobrý den,chtěla bych se optat,zda bych v rámci prevence, mohla poużit místo mamografu robotický ultrazvuk,který je daleko šetrnější.A jaká by byla cena ,pokud by toto vyšetŕeni pojišťovna nehradila.Díky za odpověď.N.
Odpověď: Dobré ráno. Pokud je mi známo, tak jediný robotický ultrazvukový přístroj je na radiodiagnostickém oddělení Masarykova onkologického ústavu v Brně. Je to metoda nová, doplňující, nikoliv nahrazující klasický mammografický screening. Pokud jde o cenu vyšetření a objednací doby, musíte se informovat přímo na konkrétním pracovišti. Cena standardního ultrazvukového vyšetření se pohybuje dle pracoviště mezi 250-400 Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15151
Dobrý den,

před lety mi lékař sdělil, že mám v submammární rýze pod levým prsem acessorní mammilu. Chodím pravidelně jednou ročně na sono vyšetření prsou (37 let). Vždy vše v pořádku, lékaři se nikdy při vyšetření nad tím nepozastavili, nebylo mi řečeno, že bych měla to nějak řešit - odstraněním. Jde o to, že ta přídavná bradavka je v rýze kde občas docházi ke tření od podprsenky a i při pocení vzniká svědění ale opravdu je to občas a nepatrné. Jinak problémy nemám. Prosím, bylo by vhodné to řešit? Děkuji K.
Odpověď: Dobrý den.
Pokud Vám přídatná - nadpočetná-akcessorní bradavka (mammila) nečiní větší obtíže, jak sama píšete není toto třeba řešit. V případě, že by se občasné problémy zhoršovaly a byly pro Vás příliš obtěžující, lze případné odstraněnní řešit s plastickým chirurgem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15150
Dobrý den paní doktorko,
nahmatala jsem si v levém podpaždí malou bulku, velikostí cca malého hrášku. Mohlo by to souviset s prsem? Poslední mamografické vyšetření v roce 2010 bylo negativní.
Děkuji za odpověď
L H
Odpověď: Bulka v podpaždí, kterou jste si nahmatala je pravděpodobně nezvětšenou (velikost hrášku) mízní uzlinou, ty se v této oblasti vyskytují normálně.
Vzhledem k tomu, že jste na posledním mammografickém vyšetření byla před 5 lety, tak bych každopádně dopručovala kontrolní screeningové mammografické vyšetření - na toto vyšetření máte ze zákona nárok, je bezplatné.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15149
Dobrý den paní doktorko,
v levém prsu se mi asi rok tvoří tmavý (fialovočerný) sekret,který nepravidelně samovolně vytéká.Vyšetření na mamografu provedené v 10/2013 neprokázalo změny,yšetření na mamografu v 01/2015 prokázalo benigní novotvar na prsní žláze.Ráda bych se zeptala, zda se novotvar může změnit na maligní a také zda,jak a kde je možné tento nález léčit již nyní - ošetřující lékařka léčbu nenavrhla,budu nadále pod kontrolou.
Za odpověď Vám děkuji
S pozdravem E.S.
Odpověď: Dobrý den. Barevná sekrece z prsu se může objevovat a neznamená to nic závažného. Pozornost je třeba věnovat sekreci krvavé nebo s příměsí krve či hnisu. Nemusí jít o nádorové onemocnění, často jde o určité postižení vývodů, ale přesto, takový nález vyžaduje vyšetření specialistou na nemoci prsu.
Riziko, že se benigní(nezhoubný) novotvar změní na maligní je procentuálně stejné, jako možný výskyt malignity kdekoliv jinde v prsu. Benigné léze ( pokud nepůsobí obtíže např. svojí velikostí ) se neléčí. Jen je nutná pravidelná kontrola.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15148
Dobrý den, je mě 32 let a byla jsem na prvním sono snímku prsou. Ráda bych se zeptala, jakou úspěšnost v záchytu benigních nebo maligních útvarů, toto vyšetření má? Od kolika milimetrů je možné zachytit na snímku? Jaké jiné vyšetření můžete doporučit, když v rodině má matka rakovinu prsou. Děkuji IL
Odpověď: Dobrý den.
Na ultrazvukovém vyšetření lze zachytit ložiska již o vel. 3-4 mm (záleží na charakteru - vzhledu ložiska a jeho odlišitelnosti od okolní tkáně, samozřejmě velký vliv má i erudice vyšetření provádějícího lékaře).
Úspěšnost UZ vyš. v záchytu ložisek, je poměrně vysoká - v literatuře a klinických studiích je uváděná senzitivita 82% a specificita 79%.
Další možné vyšetření z metod zobrazovacích přicházející v úvahu je mammografie. Lze zvážít i genetické vyšetření, kterým se dá zjistit mutace genu, která by mohla zúsobit vznik karcinomu a určí procentuální riziko vzniku nádorového onemocnění.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15147
Dobrý den.Chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení popisu z ultrasonografie prsu-jizevnaté změny s hrubými dystrofickými kalcifikacemi.,v axilách tuk.degen.uzliny do 12mm.děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Jizevnaté změny - jsou to pooperační fibrózní změny - zajizvení tkáně v místě operačního zákroku. Kalcifikace = ukládání vápníku do tkání. Jak dystrofické kalcifikace se označují usazeniny vápníku ve tkáních, které jsou nějak změněné (např. v důsledku pooperačního jizvení). Bývají často větší až hrudkovité (proto ten výraz hrubé). Nejde o nic vážného, jsou to běžné změny v operované tkáni.
Axilly = podpaždí. Mízní uzliny se v podpaždí běžně vyskytují. Věkem se někdy v mízních uzlinách začíná usazovat tuková tkáň - to se označuje jako tuková degenerace uzlin. Také nejde o nic vážného, běžný nález.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15146
co znamena duktus hypoechognni lozisko v prsu dekuji
Odpověď: ductus = vývod, mlékovod
Hypoechogenní ložisko. - Může znamenat vše od léze benigní (neškodné - fibroadenom, uzlina, cysta) až po malý nádor . Více se k tomu nelze vyjádřit, příliš málo informací, chybí nějaká bližší specifikace ložiska.
Pravděporobně jsou to slova vytržená z kontextu. Takto závěry vyšetření nevypadají.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15145
dobrý den, chci se zeptat, jak vlastně díky struktuře prsa dělat správně samovyšetření? je mi 25 let a při lehkém tlaku na jakékoliv místo prsu cítím pod prsty hrbolkovitou tužší hmotu, nejspíš mléčnou žlázu? v posledních dnech mám pocit, jako by jí bylo více i v oblasti prsa "nahoře" jako směrem nahoru od bradavky a prsa např. v leže na břiše nepříliš bolí. jak jsem již psala, v celém pru jsou cítit na pomak jakoby uzlinky. těhotenství vyloučené (horm. antikoncepce) předem děkuji za vysvětlení, o co se jedná a jak spávně poznat "podezřelý nález"
Odpověď: Ano správně, to co si hmatáte je mléčná žláza, která je na povrchu hrbolatá - např. jako květák. V důsledku hormonálních změn v závislosti na menstuačním cyklu může žláza nabývat na objemu, může být citlivější, bolestivá. Ve vašem věku je nádorové onemocnění prsu spíše rartitní. Návody na samovyšetřování jsou např. na těchto stránkách, nebo na www.rucenaprsa.cz, www.zdravaprsa.cz,www.ona.idnes.cz/video a celá řada dalších - odkazy naleznete na internetu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15143
Dobrý den, jsem po částečné mastektomii levého prsa - infilrující mucinózní karcinom, je mě 60 let. Po 4. chemoterapii mě začalo bolet i druhé prsou, tedy pravé, píchání, tlak, pálení, a to i při chůzi. Mohu nyní požádat svého onkologa o vyšetření, jaké? Mamograf, ultrazvuk, PET nebo jinou zobrazovací metodu? Mohlo by se jednat o nádor, když na konci září byly mamografie pravého prsa v pořádku? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ano můžete. Vzhledem k tomu, že v září bylo mamografické vyšetření, a to bylo vpořádku, tak bych t.č. volila ultrazvukové vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15142
dobrý den, před menstruaci mne už 10 dni boli leve prso, jako tahne, nasla tam zvetšení usliky z levé strany. Mam strašnou deprese, co to muže byt?
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde o hormonální změny - rozkolísání hladiny hormonů v rámci menstruačního cyklu.
Pokud obtíže neodezní a budou přetrvávat delší dobu, můžete pro klid zajít na sono (seznam akreditovaných center je na těchto stránkách).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15141
Dobrý den , pani doktorko, manželka je po rakovine prsu,chemoterapie skoncily v roce 2011. Nyní je nemoc v remisi. Chteli bychom cestovat, muzeme i tam , kde je more? Dekuji za odpověď.m.s.
Odpověď: Ano, můžete.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15140
dobrý den mám dotaz za maminku,které je 70let a nejednou během noci jí povolilo prso jako by spadlo a má strach co to znamená druhé prso je v pořádku a pevné děkuji j.
Odpověď: Tak, jak stav popisujete - "povolené" prso - rozhodně nepůjde o onemocnění prsu-prsní žlázy. Mohlo by jít např. o onemocnění periferního nervového systému. Dop. bych návštěvu u praktického lékaře, který by maminku prohlédl.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15139
Moc děkuji za odpověd dotazu č.15138. Ještě mně ted napadlo po přečtení ostatních dotazů, je možné, že je to způsobeno také jednostranným zatížením pravé strany? Mám ještě rok starého syna a chovám ho stále na pravé straně..
Odpověď: Ano, i to v tom může hrát roli, ale pravděpodobně půjde o změny hormonální, související s těhotenstvím. Mléčná žláza nemusí být v každém prsu stejně velká, stranová asymetrie je vcelku běžná.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15138
Dobrý den, pravidelně si každý měsíc kontroluji prsa. Nyní jsem ve 3 měsíci těhotenství a asi před 4 dny jsem zjistila, že je téměř celá horní polovina pravého prsa jakoby zduřelá, tuhá a citlivá na dotek. Levé prso je stále stejně jako dřív. Je normální, že je každé prso jiné? To tvrdé místo se objevilo podstatě ze dne na den, prsa jsem jinak prohlížela před 2 týdny a bylo to v pořádku. Mám jít k lékaři nebo ještě čekat? Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den.
Ano je to běžné, v těhotenství ve vašem těle probíhá "hormonální bouře" - na rozkolísanou hladinu hormonů reaguje samozřejmě i mléčná žláza, která se postupně připravuje na laktaci. Je normální, že prsa zduří i asymetricky, tzn. že může být stranový rozdíl ve velikosti prsů a může být zduřelá i jen část žlázy. Pokud není kůže zarudlá, trvale výrazně bolestivá, výtok z bradavek a teploty (příznaky zánětu) nemusíte jít ihned k lékaři.Ještě vyčkejte, pravděpodobně v krátké době půjdete na pravidelnou těhotenskou prohlídku ke gynekologovi, a potíže mu sdělíte.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15137
Dobrý den pani doktorko,je mi 50 let a jsem již 3 roky bez menstruace.
Po gynekologické stránce v pořádku, bez návalů a jiných příznaků menopauzy. Byla jsem nyní na mamografu opět po dvou letech a napsali mi, že mám přijít za rok. Že mám oj.kalicifikaci vpravo. Co to znamená a mám se něčeho obávat? Děkuji za odpověď. E.P.
Odpověď: Dobrý den. Obávat se nemusíte. Tak jak nález popisujete - jde o kalcifikace ( usazeniny vápníku) benigního (nezhoubného) vzhledu, tyto kalcifikace se v prsou vyskytují často.Kontrola za rok je vpořádku.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15136
Dobrý den,moje babička i maninka měly rakovinu prsu.Ani jedna v důsledku této nemoci nezemřela.Chodím každý rok na prev.prohlídky.V lednu byl u mne nalezen nález.Ihned provedena biopsie.Histol.invazivně rostoucí středně diferencovaný duktální adenokarcinom.Výsledky horm.receptorů bude dovyšetřeno.Moc se chci zeptat co je v případě prognozy pro mě příznivnější,jestli jde o zmutovaný dědičný gen nebo souhra náhod?Je rozdíl v léčbě?Co má horší prognozu?Děkuji moc za odpověd na můj emael.I.K.
Odpověď: Dobrý den. Onemocnění rakovinou je většinou souhra více faktorů - dědičné predispozice (onemocnění v rodině), rizikové faktory, mutace genů, vnímavost organismu, imunita i náhoda. Neplatí zde žádná přímá úměra.
Léčba i prognóza nádorového onemocnění závisí na celé řadě faktorů: na konkrétním typu nádoru (jakými buńkami je tvořen), na velikosti nádorového ložiska, v jakém je stadiu a stpupni růstové aktivity, zda jsou či nejsou postižené spádové mízní uzliny (sentinelová uzlina, uzliny v podpaždí), zda jsou či nejsou vzálené metastázy. Důležitá je i hodnota hormonálních receptorů (ta určuje agresivitu nádoru) a růstového receptoru. Podle výsledků všech vyšetření se pak stanoví konkrétní léčebný postup. Promluvte si o tom se svým onkologem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15135
Dobrý den,
mám prosbu o vysvětlení nálezu: Oboustranně v ZHKK obraz splývající hrubší fibrosní dysplasie, nález výraznější zřetelně vpravo.Rozsah změn vpravo cca 3.5cm x 1,5 cm.V tomto terénu drobná nepravidelná cysta o vell. 6mm v průměru, stěna s drobnou kalc. Drobné cysty jsou jinak patrny bilat. v ZHKK. Pravá axilla LU o vel. 17mm x 8mm v přední čáře ax, jinak bilat. drobné LU.
Kontrola za 6 měsíců.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den:
Cysty jsou váčky-dutiny naplněné tekutinou, nevyžadují léčbu.Jsou benigní-nezhoubné-neškodné povahy. Jejich výskyt může být oboustranný, nebo jen jednostranný. V prsu může být jen jedna cysta, nebo více cyst, Jejich počet i velikost se může v čase menit, mohou i zcela vymizet..
Jsou časté u žen před menopauzou, ve věku mezi 35 a 50, ale mohou být u žen v jakémkoliv věku.
Cysty v prsou se objevují poměrně často a souvisí s jednotlivými fázemi menstruačního cyklu.
Nemáte se čeho obávat.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15134
Mám 3 děti.V r.2010 při kojení bolest 1 místa v prav.prsu.Loni jsem 5 měs.kojila 3.dítě, bolest opět a celkově byl ten prs pri kojení jiný, než levý, kojila jsem z něj 3/4 všeho mléka.4 mes.po ukončení kojení se objevila bolest ve stejném miśtě.Tu cítím asi mesic kdyz sedím u stolu a prsem se o něj opřu a když to místo nahmatám a stisknu, je to taková tupější bolest.Závislost na cyklu nepozoruji.Chodím každy rok na sono, byla jsem po ukončení kojení, na to místo jsem upozornila a doktorka nic zvláštního neshledala.Prsa mam vel.G.Bulku nehmatám, spíš válec bolestivý (žláza?).Mám to řešit?
Odpověď: Myslím, že už jste to řešila - byla jste na vyšetření u lékařky a pravidelně chodíte i na sono. Vše bylo vpořádku. Pravděpodobně půjde o bolest podmíněnou hormonálními změnami - může reagovat jen jedno prso, nebo jen jeho část - tak jak si hmatáte bolestivý vález - pravěpodobně půjde o část zduřelé žlázy.
Nepříjemné pnutí a zvýšená citlivost prsou, je zejména v období před menstruací. Někdy se prsa nalévají ihned po ovulaci a nepříjemné pnutí i bolest trvají až do menzes.
Bolesti prsou, jež se objevují před menstruací, způsobuje rozkolísání hladiny hormonů v těle. Tyto hormony způsobují zadržování vody v prsou a ta proto mohou začít bolet anebo ztěžknou.
Můžete zkusit Mastodynon.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15133
dobrý den,prosím o radu , co dál,je nutný oper. zásah? Mikrokalc. mám řadu let.Nález: MG vpravo: v ZZK nadále okrsek mokrokalcifikací v měkém denzním stínu. Od poslední kontroly 6 měs. se nemění.Sono: neurč. akust. stíny s nestandartní hypoechogenitou v ZZK vpravo kolem 4mm, jinak ojed. cysty do 5 mm,fibr. a mikrocyst.tměny bilat.tukové struktury. opět nejednoznač.nález na sono, okrsek mikrokalcifikací v ZZK stejné. moc děkuji za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den.
Na nález z mammografie je uvedeno, že v rozmezí 6 měsíců nedošlo ke změně, ale není uvedeno, zda obraz mikrokalcifikací je stejný již dlouhodobě (píšete, že je máte již několik let). Nicméně na UZ vyšetření je nález nejednoznačný.
Ne všechny mikrokalcifikace jsou projevem nádoru.
Ale jakmile začnou mikrokalcifikace tvořit shluky, nebo se mění jejich okolí je oprávněné podezření, že může jít o počínající zhoubný nádor.
Proto se nejprve provádí biopsie - odběr vzorku tkáně z postižené oblasti (odběr je tenkou jehlou, v lokálním umrtvení). Odebraný vzorek se posílá k histopatologickému vyšetření, to určí jakými buňkami je tvořený. Prokáže-li jejich histologické vyšetření zhoubný nádor či přednádorový stav, tak je pak následnou operací celé ložisko odstraněno.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15132
Dobrý den, několik týdnů mě bolí podpaží a okolí prsa, nic jsem si nenahmatala, byla jsem u obvodního lékaře, uzliny v podpaží zvětšené nemám. Nyní mě bolí i rameno, celá paže, zápěstí. Prý nejspíš bolest od krční páteře, cervikobrachiální syndrom. Ale děsí mě ta bolest kolem prsa. Rakovinu prsa měla babička. Mám se bát?
Odpověď: Dobrý den. Obavy nejsou na místě. Ve vašem mladém věku je výskyt rakoviny prsu ojedinělý. Obtíže, jak je popisujete budou dle všeho opravdu od páteře (cervikobrachiální syndrom), většinou v důsledku jednostranného přetěžování, špatné držení těla atd. Mohla by pomoci rehabilitace.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15131
Dobrý jsem, jsme 3 měsíce po částečné mastektomii pravého prsa karcinom infiltrující mucionózní, stále mě ale zaráží bolest píchavá, tupá, celý den trvající v místě operace, celé jizvy a prsa. Chápu čas hojení, ale přesto jsem nesvá.
Dalším dotazem je příčina kašle, jsem po 4.chemoterapii ze 6ti. Cytotastika : Epirubicin a Endoxan. Kašlu více k večeru, při mluvení, suchý kašel. Onkolog tvrdí, že příčina jde od "jícnu" ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bolesti mohou mít řadu příčin. Může jít jen o bolest podmíněnou jizvením tkání, ale v místě operace, pod jizvou se mohla vytvořit taková kapsa naplněná tekutinou - tzv. serom ( v rámci poop. stavů nic neobvyklého), dá se odsát tenkou jehlou. To by mohlo býti zdrojem vašich obtíží. Pokud by byla zarudlá i kůže prsa, objevily se teploty mohlo by jít i o zánět. Doporučovala bych kontrolu u vašeho lékaře, ten vše zkontroluje a zjistí příčinu Vašich obtíží.
Kašel může být projevem nejrůznějších chorob (onemocnění průdušek - bronchitida, zápal plic chřipka, nachlazení, alergie, astma, kardiální příčina - onemocnění srdce, zvětšení štítné žlázy, onemocnění jícnu). Zde je nutné vyšetření vaším praktickým lékařem nebo internistou a zjištění příčiny kašle.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15130
po pádu na kole se mě udělal boule na prsu - čím ji mám vyléčit
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Zkuste Heparoid krém nebo Hirudoid krém.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15129
Dobrý den,mám trochu otekle prave prso,občas mě v něm píchne,bulku jsem žadnou nenahmatala,mám dost velká prsa a je to skoro rok co nekojím,ale z toho prsu jsem vlastně nekojila vubec,na preventivní prohlídku jdu za 2tydny a docela mam obavy,děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně půjde o změny hormonální. Nepříjemné pnutí a zvýšená citlivost prsou (prsa), je zejména v období před menstruací. Někdy se prsa nalévají hned po ovulaci a nepříjemné pnutí i bolest trvají až do menzes.
Bolesti prsou způsobuje rozkolísání hladiny hormonů v těle. Tyto hormony způsobují zadržování vody v prsou a ta proto mohou začít bolet anebo ztěžknou.
Je vpořádku, že jdete na preventivní prohlídku. Jistě dopadne dobře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15128
Dobry den, v roce 2005 jsem poprve prodelala operaci (vyjmuti fibroadenomu z L prsu) a v roce 2013 jsem prodelala dalsi operaci ( vyjmuti fibroadenomu z P prsu).Nyni jsem 8 mesicu po porodu ( nasledkem operaci, jsem nemohla kojit ) a znovu mam nalezy v obou prsech ( podle vysledku ze sona, jsou nalezy pravdepodobne opet fibroadenomy ).....takze opet budu cekat, zda-li to doroste do velikosti, kdy bude potrebna oprace, nebo ne.(Nyni mam v kazdem prsu 2 nalezy). Myslite, ze by mastektomie moje problemy vyresila?Rada, bych se techto problemu zbavila.Trapi me uz 10 let.Dekuji.
Odpověď: Fibroadenomy, byť i vícečetné a recidivující nejsou v žádném případě důvodem - indikací pro mastectomii!! Fibroadenomy jsou benigní (nezhoubné, neškodné) povahy. Jejich výskyt je mnohdy geneticky(dědičně) podmíněný, někdy může být jejich výskyt vyprovokován užíváním hormonální antikoncepce. Jste mladá! Jistě budete mít časem další dítě a možná se i to kojení podaří. Výskyt fibroadenomu není důvodem proč nekojit.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15127
Dobrý den,mám pod prsem spíš na hrudníku nějaké uzlinky.Byla jsem na mamografu a ptala se a paní doktorka mne odpálkovala(jiné pracoviště)že je to normální a nechtěla se se mnou zdržovat.Před rokem,tam byla uzlinka jedna a nyní už takový shluk.Bolí mne ležet v poloze na břichu.Chci se zeptat jestli mohu po mamografu jít k vám na ultrazvuk?Je nutný nějaký časový odstup??Děkuji za odpověď.E.
Odpověď: Dobrý den.
Samozřejmě, můžete přijít kdykoliv.Časový odstup není nutný. Žádanku na ultrazvuk Vám vystaví Váš praktický lékař nebo gynekolog.Můžete příjít i bez žádanky, jako samoplátce (na našem pracovišti je cena 400 Kč.). Doporučiji se objednat, aby jste se vyvarovala čekání - lze buď telefonicky na čísle 532238433 nebo elektronicky na stránkách www.fnbrno.cz.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15126
Dobrý den, v r. 2011 mi byl diagnostikován nad levým prsem hyperechogenní lipom 36 x 13 mm a vedle druhý 18 mm. Teď se mi pohmatem zdá, že se zvětšil. Mám si je dát vyříznout nebo je tam nechat? Jinak mi nezpůsobují žádné problémy. Na mamograf mám jít až na podzim. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Pokud Vás lipomy nijak neobtěžují, není je nutné odstraňovat.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15125
Může samotná magnetická rezonance bez následného potvrzení histologickým vyšetřením diagnostikovat zhoubný nádor prsu?
Děkuji za odpověď.
AK
Odpověď: Dobrý den.
Magnetická rezonance zhoubný nádor diagnostikovat může, nicméně histologická verifikace je vždy nutná - určení přesného typu nádoru a následné strategie léčby.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15124
dobry den, chtela jenom zeptat, muzou v prsach se zvetsovat uzliny pred menstruaci?Prohmatala jsem 2 uzliky, Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Ano, mízní uzlinky jsou v v prsou normálně, pocit jejich zvětšení před menstruací pravděpodobně souvisí s hormonálními změnami , na které reaguje prsní žláza.
Pokud by jste měla pocit, že se uzlíky nadále zvětšují, jsou bolestivé, tak si pro klid zajděte na sono.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15123
Dobrý den,

několik týdnů mě trápí bolest prsu, záměrně jsem čekala na ukončení cyklu, abych věděla, zda to s ním není nějak spojeno. Obtíže však přetrvávají, tkáň je zduřelá směrem k žebru. Navenek to nijak vidět není. Samozřejmě nevím, do jaké míry teď hraje roli psychika, zda bolest není násobena nervozitou. Měním gynekologa kvůli přestěhování, nemám mezitím možnost konzultovat. Gravidní nejsem, podobný problém jsem nikdy neměla. Je objednání na sono urgentní? KS
Odpověď: Jistě, psychika hraje velkou roli. Bolesti prsou bývají nejčastěji hormonálního původu. Pokud je bolest jednostraná s pocitem zduření, může býti od páteře (jednostranné přetěžování, píšete, že se stěhujete). Mohla by pomoci rehabilitace. Pokud není kůže zarudlá, nejsou teploty, výtok z bradavky (známky akutního zánětu) atd. , není potřeba jít urgentně na sono. Pro klid duše se na sono objednat můžete.Seznam a mapka akreditovaných center je na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15122
Dobrý den, v úterý mi skončila menstruace, před kterou jsem po 9 letech vysadila antikoncepci a už ji neberu. Včera mě zabolelo v levém prsu za bradavkou, tak jsem si to tam prohmatávala a nahmatala jsem takovou bouličku. Trochu mi to pohmatem připomíná zduřelou uzlinu. Stále tam cítím takový divný tlak. Je mi 25. Jak mám teď postupovat?
Odpověď: Na nic podstatného to nevypadá. Drobná bulka nemusí vůbec nic znamenat, skutečně může jít jen o mízní uzlinku, jsou v prsu normálně. Tuhnutí a škubání v prsu bývá často jen od páteře.. Pokud by obtíže přetrvávály delší dobu (několik týdnů), tak si pro klid zajděte ke svému gynekologovi.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15121
Dobrý den, před osmi dny jsem byla na vakuové biopsii,(výsdledky ještě čekám) včera jsem si nahmatala bulku, ale ne v oblasti vpichu. Kalcifikované útvary se nepodařily odebrat, odebrána byla pouze tkáň okolo. Je možné, že bych si mohla nahmatat vložený klip? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně jste si nahmatala hematom (krevní výron, prokrvácení ) v místě odběru vzorku tkáně. Je to zcela běžný průvodní jev po biopsiích, resp. jakýchkoliv intervencích.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15120
Dobrý den,jsem po operaci zmenšení prsou.Pravé prso je v pořádku a levé má nekrózu a odpadla mi bradavka.Už dva měsíce se léčí a zkouší se co se dá a bylo mi řečeno že mi bradavku vytetují.Chtěla bych se zeptat jestli je nějaká možnost třebas transplantace nebo jak by se dala nahradit?Přála bych si abych měla obě prsa stejná a hlavně bradavky..Děkuji
Odpověď: Dobré ráno.
Budete se muset obrnit trpělivostí. Jak sama píšete, tak lékař/ři dělají co se dá.V případě pooperační komplikace (ve Všem případě nekróza-odumření tkáně), je vždy léčba a následná korekce obtížnější.
Cílem každé rekonstrukce, modelace apod. prsu/prsů je maximální snaha o vytvoření symetrie a příznivého tvaru prsu. Za tím účelem je třeba provést i rekonstrukci areolomammilárního komplexu = rekonstrukci dvorce a bradavky - cílem rekonstrukce je jeho správné umístění, vzhled, velikost, barva a prominence, a to vždy v porovnání s druhým prsem. Pro rekonstrukci dvorce i bradavky jsou 3 základní operační techniky -dvorec: řenesení části dvorce kontralaterální strany, odebrání kožního transplantátu z míst se sytější pigmentací, využití umělé tetováže, bradavka - přenesení části bradavky druhé strany, rekonstrukce bradavky místními laloky, využití umělé tetováže.
Metody se mohou kombinovat. Záleží na aktuálním stavu a reálných možnostech - to je vždy ke zvážení plastického chirurga. Ve Vašem případě byla zvolena tetováž, viz výše. Lékaři jistě udělají vše co bude v jejich silách.
Držím palce, aby vše dopadlo k Vaší spokojenosti.


MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15119
Dobrý den, jsem po oboustranné mastektomii, jsem BRCApozitivni, měla jsem žlázy plné hnisavych část, nyní jsem si našla bulku, je možné mít rakovinu prsů i po odebrání žláz? Zbytky mi tam na pohmat zůstaly, na karcinom prsu zemřely všechny mé přímé příbuzné do 60 let, mě je44,dekuji P. P.
Odpověď: Dobrý den.
Dle toho co uvádíte, Vám byla z preventivních důvodů provedena subkutánní mastektomie – odstranění celé žlázy - tzn. že by Vám tam žádné zbytky zůstat neměly (pravděpodobně se zachováním dvorce s bradavkou a kůže nad ní). Provádí se u žen, které sice nemají zhoubné onemocnění, ale mají vysoké riziko (BRCApozit.) vzniku rakoviny prsu. Po odebrání žlázy není možné onemocnět rakovinou mléčné žlázy. To co si hmatáte může býti jen pooperačními změnami - fibrózní-jizevnaté uzlíky (granulomy). Pro klid duše si zajděte na sono.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15118
Dobrý den.
Po šestinedělí na gyn.prohlídce mi bylo sděleno, že mám opět přijít na kontrolu za 4-6 měsíců, kdy dr. mi sdělila, že snad jde o reaktivní změny na mléčné žláze. Toto se dá poznat ze stěru z čípku nebo jsem nějak špatně rozuměla?
Stačí opravdu přijít až za uvedenou dobu na kontrolu?
Stále kojím, měla jsem už bolestivá prsa, poté se zlepšilo. Beru Evelor, může to nějak pomoci?
děkuji J.
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně jsou Vašim problémem bolestivá prsa, skutečně je toto podmíněno změnami hormonálními, jak Vám zdělila Vaš paní doktorka. Ze stěru čípku se toto poznat nedá, to jste asi špatně rozuměla. Pokud nejsou jiné obtíže, přijďte na kontrolu dle domluvy, tzn. za půl roku.
Proti bolestivosti prsů můžete zkusit Mastodynon.
Evelor - je přípravek, používá se preventivně - působí antimikrobiálně, virostaticky a je velmi silný antioxidant (působí protizánětlivě). K tomu ještě aktivuje a podporuje geny zvané sirtuiny, které hrají důležitou roli při ochraně buněk a jejich genetické informace (DNA). Evelor berte, tím nic nepokazíte, ale proti bolestivosti prsů pravděpodobně nepomůže.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15117
UZ vyšetření.
oboustranně žláza především za dvorci a v HZK kde mohutné uzly,zejména vpravo.Struktura hrubá,stranově symetrický nález.Vpravo vícečetné anechogenní cysty,především v HZK.největší vel 18mm.Vlevo nečetné cysty,největší plocha 16mm na přechodu ZK.V HZK axillárně hypoechogenní hladce konturovaný útvar vel. 9mm,blíže dvorci od něj intramamm.uzlinka 9mm.Dále v HZKhypoechogenní uzel ve žláze vel.12,5mm leze obdobného vzhleduještě na přechodu DK 14mm.V axillách norm.struktura uzliny.
Odpověď: Tak pokračování. Asi opět vysvětlení nálezu, tentokrát z UZ vyšetření.
Oboustranně máte ve žláze malé cystičky (váčky naplněné tekutinou) - jde o neškodné benigní změny, počet i velikost cyst se může v průběhu času měnit.
V horním zevním kvadrantu (HZK) vlevo jsou popsány dvě nezvětšené mízní uzliny (běžný nález).
V horním zevním kvadrantu (HZK) a na pomezí dolních kvadrantů (DK) vpravo byly nalezeny dva hypoechogenní uzly (pravděpodobně opět půjde o uzly benigní, nezhoubné povahy) - ale nemohu se blíže vyjádřit (nemám vizuální kontrolu) . Nevím zda jste uvedla celý-kompletní nález. Tady postrádám bližší specifikaci ložisek (zda jsou hladce ohraničená, prokrvená, apod.). Také postrádám závěr nálezu (např. benigní -Birads2 , aood.) a doporučení další kontroly.
Víc k tomu již asi nedokáži říct. O podrobnější vysvětlení se budete muset obráti na pracoviště, kde byla vyšetření provedena.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15116
Mammografie.oboustranně žláza se skvrnitou strukturou zasahuje do všech kvadrantů,parc.redukce v DVK vpravo.v HK na bázi denznjěší uzlík vel.13mm.Ventriálnější v HK může být v uzlu žlázy i cysta.Bilat.bez zřetelných maligních ložiskových stínů,retrakce či maligních mikrokalcifikací.V axilách drobné LU.
vstupní sono, BI-RADS O
Odpověď: Dobrý den. Asi chcete vysvětlit nález z mamografie.
Dle popisu nebyly na mamografii shledány známky malignity (nádorového onemocnění). V pravém prsu v obl. horních kvadrantů (HK) se zobrazil uzlík (vel. 13 mm) a cysty - dle všeho benigní neškodné povahy. Vzhledem k Vašemu věku, jste byla na mamografii pravděpodobně poprvé a není tedy současný obraz vaší mléčné žlázy s čím srovnat, tak je k potvrzení nálezu jdoporučeno doplnění dalšího vyšetření (to vyjadřuje zkratka BI-RADS O), ve Vašem případě ultrazvuku, který proběhl (vzhledem k následujícímu dotazu).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15115
Dobrý den,
dnes ráno jsem si našla bulku v prsu. Velikosti malého hladkeho kulatého tvrdeho hrasku jakoby zasazeneho do žlázy asi 2 cm nad bradavkou. Kůže nad ním je pohyblivá. Nic jiného jako změna tvaru prsou nebo výtok nemám. Jsem objednana na vyšetření, ale kdybyste mi mohli dát info, jestli zhoubný nádor prorusta do kůže nad ním a jestli je kulatý a hladký nebo spíš nepravidelný. Trochu jsem připadla hysterii. Dekuju K.K.
Odpověď: Dobrý den.
Hysterii nepropadejte. Tak jak hmatný útvar popisujete (hladce ohraničený, pohyblivý, kůže volně pohyblivá, bez jakýchkoliv dalších obtíží) půjde pravděpodobně o benigní (neškodný, nezhoubný nález) - může jít jen o lalůček žlázy, podkožní lipom (tukový nádorek), cystu (váček naplněný tekutinou) či fibroadenom (uzlík tvořený vazivem a žlázovým stromatem).
Pokud jde o další část dotazu - zda zhoubný nádor prorůstá do kůže - zhoubný nádor v pokročilém stadiu do kůže prorůstat může. To ale není váš případ.
Pro klid duše se můžete objednat na ultrazvukové vyšetření na některé z akreditovaných pracovišť (seznam na těchto stránkách) - lze i bez žádanky jako samoplátce (cena 250-400 kč, dle centra).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15114
Dobrý den, dcerce bylo v listopadu 2014 12 let a začínají jí růst prsa. Má v nich na pohmat bulky, hlavně v oblasti bradavek, které se různě zmenšují, zvětšují a mizí a zase se objeví. Její dětská lékařka mi říkala, že je to v tomto věku "normální". Mám ji raději objednat na vyšetření prsou, ultrazvuk atd?
Odpověď: Dobrý den.
Ano Vaše dětská lékařka má pravdu, je to v tomto věku normální, dcera se blíží do období puberty, kdy v těle začíná hormonální bouře a začíná ji růst mléčná žláza.Bulky, které hmatáte jsou nejspíše žlázovými lalůčkly. Pokud nejsou jiné obtíže jako například bolestivost, zarudnutí kůže, výtok z bradavek, teploty, tak není ultrazvukové vyšetření nutné. Samozřejmě pro klid duše na ultrazvuk zajít můžete, nejlépe na některé z akreditovaných center(seznam na těchto stránkách), lze jít i jako samoplátce bez žádanky, cena vyšetření 250-400 Kč, dle centra.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15113
Dobrý den... Dnes jsem zjistila, že když zvednu pravou ruku, zepředu na prsu, jakoby na hrudní kosti, tak mi tam vyjede boule a docela mě na dotek bolí. Jde nahmatat a označit,jakoby to byla tuková bulka, ale s tím rozdílem, že je bolestivá. Byla jsem už jednou na sonu, protože po kojení mi zůstaly bouličky na straně prsu (mám prý pouze zvětšené žlázy, mám velká prsa), ale toto je na tak divném místě? Jsem ted na horách, ale až přijedu, okamžitě se objednám na gynekologii a dále. Nevíte prosím, co to může být? moc děkuji, D.V.
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně nepůjde o nic závažného. Tak jak to popisujete, může jít o podkožní lipom - tukový nádorek (neškodný), event. o mízní uzlinu. Je dobře, že se pro svůj klid duše objednáte na gynekologii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15112
Dobrý den. Je mi 40 let a kolem vánoc jsem dobrala antikoncepci a už jsem nezačala brát nové balení. Asi týden před menstruací mne začaly bolet prsa-velká citlivost bradavek až pálení.Po menstruaci bolest téměř přestala,ale tak po deseti dnech to začalo bolet znovu.Na jakého doktora se mám obátit? V rodině byla rakovina prsu. Já na mamografu ani na sonu ještě nebyla.
Děkuji Petra
Odpověď: Dobré ráno.
Můžete být klidná, tak jak uvádíte nepůjde o nic vážného. Bolestivost prsů je podmíněná hormonálními změnami během menstruačního cyklu- můžete zkusit přípravek Mastodynon (volně prodejný přípravek ke snížení bolestivosti prsů) nebo nějaký jiný preparát obraťte se na svého gynekologa. Pro svůk klid (obavy z rakoviny) můžete jít na ultrazvukové vyšetření prsu - lze jít i jako samoplátce, bez žádanky, cena se pohybuje mezi 250-400 Kč. Nejlépe na některé z akreditovaných mamologických center - seznam najdete na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15111
Dobrý den,
asi před 3 týdny jsem si našla v prse(pod bradavkou) bulku. Celkově mě prso hodně bolí ale i to druhé. Byla jsem na vyšetření kde mi dělali ultrazvuk. A řekli mi, že jsou to mléčné žlazy, které vystupují na povrch přes tukovou tkáň.
Chtěla jsem si to ještě někde ověřit protože mě prsa hodně bolejí a mám je dost citlivé.
Děkuji Nikol
Odpověď: Dobré ráno.
Můžete být klidná, nejde o žádný závažný nález, to se potvrdilo i na ultrazvukovém vyšetření.Bulku/ky, které si hmatáte jsou lalůčky mléčné žlázy.
Bolestivost prsů je podmíněná hormonálními změnami během menstruačního cyklu.- můžete zkusit přípravek Mastodynon (volně prodejný přípravek ke snížení bolestivosti prsů) nebo nějaký jiný preparát (jistě Vám poradí Váš gynekolog nebo přímo v lékárně).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15110
Dobry den,prosim pekne o radu ma dcera 18leta absolvovala minuly tyden vysetreni prsou prokazal si fibroadenom a hned tri a dnes mi oznamila ze ma i na druhem prsu.je to pry nezhoubny nador.je objednana do mammol.poradny a za 3mes.opet sonograf.vysetr.chci se zeptat z ceho se to dela jak je to zavazne je nutna operace nebo se to da nejak lecit.samo se to asi nevytrati.je mi 43let a nikdy jsem o tom neslysela mame samozrejme velky panicky strach.ma vysadit antikoncepci?dekuji vam za odpoved.s pozdravem K.
Odpověď: Fibroadenom = patří mezi nezhoubné nádory (benigní, neškodné) , vyskytuje se u žen nejčastěji do pětatřicátého roku života. K jeho vzniku pravděpodobně přispívá hormonální dysregulace - zvýšení estrogenní (hormonální) aktivity.
Fibroadenom je ohraničený uzlík, který je tvořený vazivovou a žlázovou tkání.
Fibroadenomy mohou být solitární i vícečetné (tak jako v případě vaší dcery), mohou se vyskytovat jen v jednom, ale i v obou prsech.
V případě, že jsou fibroadenomy malé není nutná operace.Nijak se neléčí. Ve starším věku, po menopauze regredují (zmenšují se) a kalcifikují ( usazuje se v nich vápník).
Stran vysazení či změny typu antikoncepce se poraďte s vaším gynekologem.
Není důvod k obavám a panice.



MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15109
Dobrý den,
Chtěla bych vysvětlit pojmy z mé zprávy z mamografie: Bilat. centrálně fibrosní struktura výrazně redukovaného parenchymu ml. žlázy s duktektaziemi. Co je to prosím parenchym a duktektazie?
Děkuji za odpověď
S.H.
Odpověď: Dobré ráno.
Parenchym - výraz pro vlastní strukturu mléčné žlázy.
Duktéktázie- rozšíření, dilatace duktů. Vcelku běžný nález.
Pěkný den.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15108
Dobrý den,
Chtěla bych vysvětlit pojmy z mé zprávy z mamografie: Bilat. centrálně fibrosní struktura výrazně redukovaného parenchymu ml. žlázy s duktektaziemi. Co je to prosím parenchym a duktektazie?
Odpověď: Dobré ráno.
Parenchym - výraz pro vlastní strukturu mléčné žlázy.
Duktéktázie- rozšíření, dilatace duktů. Vcelku běžný nález. Pokud není výtok z bradavek, tak je tento nález bezvýznamný.
Ve vašem případě normální nález na mamografii. Můžete být klidná.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15107
Dobrý den. na mamografu mně dnes zjistili smíšený involučně glandulární typ mléčné žlázy okrsky nepravidelně splývavékresby vpravo zevně a vlevo ve vq. chtěla bych se zeptat co to pro mně znamená,děkuji Sch.j.
Odpověď: Dobrý den.
To v jaké podobě uvádíte popis nálezu, to pro Vás to neznamená nic. Jde o popis vcelku normální prsní tkáně, bez žádných ložisek, bez podezřelých oblastí. Vše je v pořádku. Nemusíte mít obavu. Podle uvedeného popisu by měl být závěr např. takový "Normální nález, bez známek patologie, BIRADS1".
Pro Vás to znamená jen to, že přijdete na pravidelnou screeningovou - preventivní - mammografii dle harmonogramu za dva roky (samozřejmě v případě, že se v mezičase neobjeví nějaký akutní problém).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15106
Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení (pro mě laika) zprávy z ultrazvuku prsu:vlevo na č 2 periferně samostatný okrsek žlázy 15x10 mm,bez ložisek,v axilách LU do 10 mm obvyklé struktury,RES zahuštěné žlázy bez známek maligniti,samostatný okrsek žlázy sin.
Předem děkuji J.K.
Odpověď: Dobrý den, j
de o popis normální prsní tkáně, bez žádných ložisek, bez podezřelých oblastí.
Vše je v pořádku. Nemusíte mít obavu.
axilla = podpaždí, LU (= mízní/lymfatické uzliny)
Mízní uzliny se v podpaždích vyskytují normálně, u vás popsané velikosti 10 mm - jsou normální velikosti i obvyklé struktury.
Podle popisu by měl být závěr např. takový "Normální nález, bez známek patologie, BIRADS1
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15105
dobrý den,mohla by som poprosiť o radu,našla som si na pravom prse bulku,bola som u svojho gynekologa a ten ma poslal do mamocentra,zistili mi ze mam fibroadenom a urobili mi biopsii,takze ide o nekolik cyst do 5 mm,biopsia vyšla negativne je to nezhubne,gynekolog mi doporucil,ze ma budu sledovat ale moj problem je v tom a preto prosim o radu,kedze planujem odlet do australie tak mi povedal ze si to mam dat odstranit,ale pride mi to zbytocne,ten zasah do tela a stejne budem musiet po pol roku na kontrolu,prosim o radu moc dakujem prosim nezverejnujte moj dotaz
Odpověď: Dobrý den.
Fibroadenomy i cysty patří mezi nezhoubné, neškodné útvary.
Toto potvrdil i Váš výsledek biopsie.
Při tak malé velikosti, jaký máte vy (5 mm) a negativním výsledku biopsie se běžně fibroadenomy neodstraňují (celková narkóza, jizva, atd.). Ani v případě dalekých cest, ve vašem případě cesty do Austrálïe, operace není nutná.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15104
Dobrý den, při samovyšetření prsu mi ze žlázy dvorce (ne bradavky)levého prsu vytekla hnědá tekutina, obě prsa mě bolí a jsou nateklá. Je to v pořádku? Mám si raději dojít ke gynekologovi?
Odpověď: Dobrý den.
Tak jak obtíže popisujete, jde o změny hormonální - reakce mléčné žlázy na změny hladin hormonů v těle. Ty mohou vyvolávat i sekreci z bradavek. Sekrece tekutiny hnědavé barvy většinou nebývá projevem závažnější změny v prsu. Obvykle seobjevuje právě u žen mezi 40.-50. rokem věku.
Návštěvou o gynekologa nic nepokazíte. Určitě pro klid duše se k Vašemu gynekologovi objednejte.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15103
Dobrý den,
mám 2 roky prsní implantáty, před rokem mi levé prso ztuhlo a na rezonanci byla zjištěna tekutina kolem implantátu. Ve stejné době jsem našla bulku v levém podpaží, na sono mi lékařka sdělila, že to jsou zvětšené uzliny a že to může být právě reakce na tekutinu kolem implantátu. Myslíte si, že by bylo vhodné implantáty raději vyjmout? Velmi děkuji za Váš názor
Odpověď: Dobré ráno.
Jemný lem tekutiny okolo implantátu je možné považovat za fyziologickou - běžnou, normální reakci na přítomnost cizího tělesa (to je pravděpodobně Váš případ). V tomto případě by nebylo nutní implantáty vyjmout.
Pozornost je nutné věnovat zřetelnému jednostrannému rozdílu a tekutině nově vzniklé, a případným změnám zánětlivým - zarudnutí kůže, prsu, zvětšení(otok) prsu, bolestivost, teploty, v takovém případě by bylo asi nutné implntát vyjmout.
Každopádně doporučuji konzultaci u Vašeho plastického chirurga.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky