MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 15235
Dobry den prosim o radu jestli si mám dělat starost-nad levou klíční kostí jsem našla bouličku.Je měkká volně se pohybující o velikosti menšího hrášku.Nebolí neni ani vidět jen cítit když stlačim kůži a chvíli hledám.V rodině se nám vyskytuje rakovina u přímích i vzdálených příbuzných.
Odpověď: Dobrý den. Domnívám se, že starost si dělat nemusíte. Půjde pravděpodobně o malou (nezvětšenou) mízní uzlinku, které se v nadklíčkových oblastech vyskytují běžně. Samozřejmě můžete pro svůj klid zajít na sono.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15234
Dobrý den, je mi 30, dlouhodobě mám citlivější prsa. V 16 letech jsem byla na UTZ vyšetření prsů a vše v pořádku. Ale poslední asi 3 měsíce pociťuju bolest v levém prsu, je citlivější než pravé. Jsou dny, kdy bolest vůbec necítím, ale pak se zase ozve. Před menstruací je bolest výraznější, ale to i v pravém prsu. Nejcitlivější je to pod bradavkou. Žádnou bulku jsem si v prsu ani v podpaží nenahmatala. Přesto z toho mám trochu strach. Děti nemám a antikoncepci beru 8 let. Nevím, jestli s tím mám obtěžovat svého lékaře. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jde jen o obtíže podmíněné hormonální dysbalancí v těle během menstruačního cyku. Samozřejmě pro svůj klid můžete zajít na sono, seznam pracovišť na těchto stránkách. Lze i jako samoplátce (bez doporučení lékaře).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15233
Dobrý večer. Bolí mě levé prso a v cele délce až po zápěstí s palcem mi brní levá ruka..... Paní doktorka(gynekolog) mi predepsala Mastodynon..... Po přečtení přibal. letáku se mi takové "svinstvo" opravdu nechce brát..... Existuje něco, co by tyto kapky nahradilo s menším rizikem vedlejších účinku???? Děkuji Ď.D.
Odpověď: Potíže jak popisujete, bolest nejenom prsa, ale i celé ruky, budou prvaděpodobně způsobeny od páteře (podrážděním nervů v důsledku degenerativních změn na páteři-muskuloskeletálním systému).
Mastodynon® je čistě přírodní nehormonální lék obsahující směs rostinných extraktů.
Podobně jako všechny léky, může mít i Mastodynon nežádoucí účinky, které se ale nevyskytují
u každého.
Zcela ojediněle (u zcela zanedbatelného procenta uživatelů) se může vyskytnout nevolnost, žaludeční potíže, mírný vzestup hmotnosti, svědivá vyrážka,
akné nebo bolest hlavy. Při užívání léků obsahujících extrakt z Agnus castus se může objevit
přechodný psychický a tělesný neklid, stavy zmatenosti a halucinace.
Obdobné obtíže vás mohou postihnout při užívání jakéhokoliv jiného léku. Výrobce musí v příbalových informacích uvádět všechny možné nežádoucí reakce, i kdyby se objevila jen u jednoho jedince z miliónu. Někdy je to na škodu věci, protože se laická část populace vyděsí.
Lék samozřejmě užívat nemusíte, když nechcete, nikdo Vás k tomu nenutí.
Můžete si plody Drnku nasbírat i sama . Jeho červené bobulky se sklízejí na podzim a suší se a uvařit si z nich čaj, budete mít tak jistotu, že je naprosto přírodní, bez jakýchkoliv přísad.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15232
Dobry den, chcela by som sa spytat o radu ohladom fibroadenomu mam ho 12 rokov v pravom psrsniku vel. 17 mm, teraz ma 20 mm Birad3, mam 37 rokov. Po poslednej kontrole vo februari 2015 mi doktorka navrhla ho odstranit kedze planujem tehotenstvo. Tiez mam druhy fibroadenom v lavom prsniku vel. 11 mm a zaradila ho do skupiny Birad 4a a poslana na punkciu, predtym Birad3. Z obidvoch mi bola odobrana vzorka, vysledok negativny. Dakujem za odpoved.
Odpověď: Fibroadenomy do vel. cca 3 cm se běžně neodstraňují (výjimku tvoří fibroadenomy rychle rostoucí a překrvené, ale to není Váš případ). Fibroadenomy jsou benigní, nezhoubné, neškodné léze. Biopsie vyšla negativní, to znamená, že nebyly nalezeny známky maligního nádoru.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15231
dobrý den ,prosím o vysvětlení pojmu denzní granulární struktura žlázy typu Tabár IV
Odpověď: Dobrý den. Jde klasifikaci struktury (vzhledu) prsní žlázy dle p. prof. Lászlá Tabára při mamografickém vyšetření. Její hodnota vyjadřuje míru přehlednosti tkáně. Čím prs obsahuje více tuku, je na mammografickém vyšetření lépe přehledný, jsou snáze dohledatelné jakékoliv změny. Existuje pět typů prsní žlázy a jejich odpovídajících zobrazení. Typy I–III (redukující) jsou dobře přehledné, protože žláza je postupně nahrazována tukem, naopak typy IV a V (neredukující), tzn. že v průběhu času je v objemu prsu stále převaha žlázového tělesa a fibrózní tkáně, tyto typy jsou špatně na mammografii přehledné a doplňující sono vyšetření vyžadují. Tabár IV – glandulární struktura (´drobně ložisková,vločkovitá), denzní typ žlázy
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15230
Dobrý den,
v březnu mě čeká preventivní operace prsou, profylaktická subkutánní masektomie, s okamžitou rekonstrukcí, silikony, jsem nosička BRCA2. Zajmalo by mě, jaká jizva na prsou mě čeká, do teď jsem se to nedozvěděla, bude to tedy tak hrozné? jedná se o jizvu pod prsy, v té rýze? prosím o pochopitelné vysvětlení. Moc Vám děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: U subkutánní mastectomie se zachováním dvorce a bradavky je jizva pod prsy - v obl. tzv. submammární rýhy, kde je po zhojení minimálně viditelná. Někdy může být ještě jedna kolmá jizva mezi submammární jizvou a dvorcem.Bylo by vhodné dotaz směřovat přímo na plastického chirurga, který Vám bude operaci provádět. Rád Vám všechny dotazy zodpoví a vše potřebné vysvětlí.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15229
Dobrý den, zajímalo by mě, pokud je karcinom v prsu malý zapouzdřený a naruší se biopsií, jestli se tím může rakovina rozjet? Na netu jsou informace, že kdyby se zapouzdřený nádor v prsu nechal napokoji, tak nemusí ženě vůbec zbůsobovat žádné potíže a může dokonce i zmizet. Já tomu věřím i když vím, že internet je plný různých blábolů. Ještě bych měla jeden dotaz, jestli ženy po hysterektomii jsou nějak více ohroženy rakovinou prsu nežli ženy s dělohou? Děkuji.
Odpověď: Nevím co myslíte slovem zapouzdřený? Myslíte ohraničený na jedno místo? Samotná biopsie rakovinu nevyvolá. Rozhodně nádor sám od sebe nezmizí, nezmenší se, naopak je riziko, že se v průběhu času bude zvětšovat a případně šířit i dál do dalších orgánů (metastazovat). Ženy po hysterectomii nemají zvýšené riziko výskytu rakoviny prsu oproti ženám, které hysterctomii nepodstoupily.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15228
Dobry den byla jsem dneska na preventivni prohlidce...protoze jsem nasla 11let starou lekarskou zpravu.dnes by mi zjisten nalez benigni nalez.fibrocysticla dysplasie.bylo mi receno ze to nezmizi a ze to bede sledovat ze by se to melo spis zvetsovat..strasne se toho bojim ze bych mohla ztoho dostat nejakou vaznou nemoc.doktror me sice rekl ze to ma spoustu zen..ale i presto mam se bat?dekuji za odpoved
Odpověď: Není třeba se bát a zneklidňovat.Fibrocystická dysplazie prsu je jedna z benigních, tedy nezhoubných onemocnění prsní žlázy. Jedná se o hormonálně závislé změny struktury žlázy, kdy dochází ke zmnožení tkáně žlázy a ke tvorbě cyst.
Příznaky mohou být různě intenzívní, ale popisují se hlavně cyklické bolesti prsů (hlavně před nadcházející menstruací a obvykle oboustranně) a nález lokalizovaného nebo difúzního zduření prsní žlázy.
Nejčastěji se fibrocystická dysplazie vyskytuje před přechodem (menopauza) a v období přechodu, zhruba v období mezi 25. až 50. rokem života ženy. Po menopauze dochází často ke spontánnímu zlepšení.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15227
1/15naMGvFNKVP10abylmizjištěnshlukmikrokalcifikacívHZKbilat
Výslvyš:1-BIRADSnegat
KlasTabárStřednědenznífibroglandulárnístrukturatypuTabárI
Popis:bilatstacionárnícharakterirozloženímléčžlázy
VHZKbilatjsounaplošeoprůmcca10mmojedinělémikrokal
Ložiskzměnyvprsechneprokazuji
Axiluzlinynezachyceny
Závěr:nebylynalezenyznámkymalignityshlukmikrokalcifikacívHZKbilat.NutnáMGkontrzarok
kposouzenícharakterumikrokalcif
JakzávažnýtentonálezjeazdajeopodstatněléabsolvovatkontrMGdříve
V1/13bylovyšMGnegat.V1/14jsempřestalabráthorATKHarmonet,odtédobymám
IUSilverLillyamenstéměřvymizela.A.
Odpověď: Váš nález z mammografie dopadl dobře, na vyšetření nejsou známky nádorového onemocnění.
V obou prsech máte mikrokalcifikace = usazeniny vápníku. Ty mohou být nejrůznějšího vzhledu i počtu.Kalcifikace se v prsou vyskytují často. Jejich hodnocení není jednoduché. Musí se odlišit ty, které jsou ještě normální, od mikrokalcifikací, které by mohly znamenat zn. počínajícího malého nádoru. Proto je nutné je sledovat pravidelně, zda nedochází k nějakým změnám (např. zda jich nepřibývá, nedochází k jejich hloučení apod.). Mikrokalcifikace se sledují na mammografii. Ultrazvukem je zobrazit není možné. Kontrola za rok je vpořádku.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15226
Na CT. mi zjistili uzlinu v podpaždí, kterou chtějí odstranit, udělat biopsií.Je mi 76 let a jsem silnější postavy, až obezní. Bojím se narkozy. Je to nebezpečná operace ? S pozdravem Zíková Věra. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Biopsie (odběr vzorku tkáně) se provádí ambulantně, jen v lokálním umrtvení, není nutná celková narkóza. Extirpace (odstranění) uzliny - patří mezi malé chirurgické výkony, není nebezpečná. Pokud jde o možné komplikace ty mohou být stejné jako u jakéhokoliv jiného chirurgického zákroku.
Před narkózou je nutné interní vyšetření (musí se vyšetřeit srdce, plíce, krev), podle výsledku pak internista zváží, zda jste výkonu v celkové anestezii schopna či nikoliv.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15225
Dobry vecer nasla jsem si na levem prsu vice k podpazi malou kulicku asi 1cm velkou vubec neni bolestiva .Je mi 33let a 1dite.Kojila jsem 5mesicu.Prosim o radu jestli mam jit na vysetreni prsou.Jarka
Odpověď: Pravděpodobně půjde o malou mízní uzlinu, ty jsou v podpaždí běžně. Pro svůj klid se můžete objednat na sono. Seznam center na těchto stránkách, lze i jako samoplátce (bez lékařského doporučení).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15224
Dobrý den, mám dotaz, už asi 3 týdny mám nateklé levé prso. Není to bolestivé jen nepříjemné,takové pnutí, vždy večer je to horší než ráno. Je mi 40 let, nejsem těhotná, antikoncepci neužívám. Žádné bulky jsem nenahmatala. Jak si myslíte, že bych měla tento stav řešit? navštívit obvodního lékařem, gynekologa? Může být příčinou hormonální nerovnováha? Před 14 dny jsem měla velmi silnou menzes, která trvala skoro 10 dní.
Na ultrasonografickém vyšetření jsem byla před 1,5 rokem - bez patologických nálezů.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně nepůjde o nic vážného, jsou to obtíže podmíněné hormonální dysbalancí v těle během menstruačního cyku, kdy dochází k zadržování vody v buňkách, to vede k pocitu tíže/otoku a zvětšení žlázy. Nechte přejít 2-3 cykly, pokud by nedošlo ke zlepšení obtíží, nebo by se obtíže pro vás staly příliš obtěžujícími, tak zajděte za gynekologem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15223
Dobrý den, na mammograf.vyšetření, nastaly změny. Stacionární benigní kalcifikace menší než 3 mm vlevo,zvýraznil se však nedaleko uložený okrsek mikrokalcifikací, které nejsou maligního typu. V axilách zobr.polymorfní opacity uzlin s tukovými hily, některé zachyceny jen částečně v okrajích MLO snímků. Nejsou patrny př.ani nepř.známky maligní ložiskové infiltrace. Vzhl.k progresi okrsku MK vpravo v HZK doplnit zvětšený MG snímek do roka. Bolest v pravém prsu. 2011 vyoperován Merkel.karcinom na pravé ruce. Pros.2014 PET CT v pořádku. Mám čekat do příští kontroly? Děkuji. KK
Odpověď: Dobrý den. Můžete být v klidu. Na vašem vyšetření nebyly t.č. shledány známky malignity-nádorového onemocnění. Pokud se v průběhu času neobjeví nějaké potíže, nebo změny , které by vyžadovaly dřívejší vyšetření, tak přijďte na kontrolu dle plánu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15222
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli mám nárok na bezplatné vyšetření mamografem? Jsem pojištěná u OZP - 207 a bylo mi 40 let. Děkuji za vaši odpověď. KD
Odpověď: Dobrý den, na bezplatné mammografické vyšetření má žena nárok po dovršení věku 45 let a následně pak každé 2 roky.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15221
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu všc. Jsem matka 3,5 měsíční holčičky. Plně kojím a teď mám období, že chce malá po hodině pít nebo kontakt se mnou. V noci mě vzbudila bolest levého prsa. Z vnější části mi trošku ztvrdlo, což jsem během dne rozmasírovala, nahřívala a přikládala hodně malou, aby mi ho odsála. Od té doby mám prso nějaké citlivější a připadne mi, že mi bradavka trochu ztvrdla a při kojení mi bolí. Chtěla bych poradit, co s tím - pomohla by nějaká mastička nebo obklady nebo to musím vydržet a přejde to samo? Děkuji Vám moc za odpověď Dana
Odpověď: Dobrý den, zkuste tvarohové zábaly.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15220
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat..Už asi dva měsícemě bolí levé prso-spíše jakoby pod prsem na žebrech-ale cítím tam i takové bolestivé zatvrdlinky.Nakonec jsem nevydržela a šla sama na sono.Všechno v pořádku.Čím to tedy může být?Včera jsemsi vzala po 14ti dnech podprsenku a bolest večer byla veliká.Antikonc.neberu,nekojím,nezranila jsem se tam.Je mi 34let.Co s tím dělat dál?Může to být hormony?Někdy mě bolí páteř..může to být od toho?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně půjde o obtíže svalově-kosterního původu, od podráždění mezižeberních nervů či potíže podmíněné změnami na páteři. Zkuste fyzioterapii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15219
Dobrý den,dnes se mi udělala v levém prsu v dolní části asi 1 cm bulka a na ní jakoby další menší. Je to velmi bolestivé a kůže je zarudlá. Mám diagnostikovávané malé cističky, ale ty jsou bez problémů zatím. Mám 13 let po hysterektomii. co by to mohlo být? Děkuji V.T.
Odpověď: Na dálku obtížné hodnotit. Dop. bych udělat sono - zajít za gynekologem či praktickým lékařem, který vám může napsat doporučení. Lze jít i jako samoplátce - cena dle center 250-500 Kč., seznam pracovišť na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15218
Vlevo na rozhraní ZKK cysta 5x3x4mm,Uzliny v levé axile s jemnou kůrou, velikosti 21x10mm.kategorie 1
Odpověď: Podle uvedeného výsledku vyšetření jste zdravá.
Rozhraní ZKK = rozhraní zevních kvadrantů levého prsu, zde máte velice drobnou cystičku vel 5 mm - cysta je neškodná, benigní záležitost, jeto takový váček naplněný tekutinou.
V levé axille = podpaždí jsou mízní uzliny (ty tam jsou normálně), které jsou normálního vzhledu.
Na vyšetření nebyla prokázána malignita - nádorové onemocnění prsu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15217
Vlevo na rozhraní ZKK cysta 5x3x4mm,Uzliny v levé axile s jemnou kůrou, velikosti 21x10mm.
Odpověď: Podle uvedeného výsledku vyšetření jste zdravá. Rozhraní ZKK = rozhraní zevních kvadrantů levého prsu, zde máte velice drobnou cystičku vel 5 mm - cysta je neškodná, benigní záležitost, jeto takový váček naplněný tekutinou. V levé axille = podpaždí jsou mízní uzliny (ty tam jsou normálně), které jsou normálního vzhledu. Na vyšetření nebyla prokázána malignita - nádorové onemocnění prsu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15216
Dobrý den, prosím o vysvětlení biopsie prsu. Závěr je: Benigní nález charakteru reaktivních změn s makrofagickou reakcí na poškozenou tkáň produkující hlen. Nelze se vyjádřit k původu PAS pozitivního hlednu v makrofázích. Může být z traumatizované či jinak poškozené mléčné žlázky nebo z rozpadlých nádorových buněk, které se však v tomto odběru nepodařilo zastihnout. Zejména poslední věta mne zneklidnila. Doporučená kontrola je za půl roku. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Výsledky biopsie neprokázaly přítomnost nádoru (nádorových buněk).
Výsledek biopsie je benigní - nevýznamné změny. Histopatologické vyšetření prokázalo v odebrané tkáni reaktivní změny - to potvrzuje ve vzorku nalezených makrofágy.
Makrofág je buňka přirozené imunity, která hraje velmi důležitou roli v imunitní reakci.
Základní funkcí makrofágu je fagocytóza.
Fagocytóza je proces zajišťující pohlcení a zpracování (odbourání, zničení) cizích, nefunkčních, mrtvých či nemocných buněk. Tzn. že makrofágy v těle jsou něco jako úklidová četa, která likviduje materiál, který tam nepatří (např. všechny odumřelé - mrtvé buňky, buňky nějak poškozené, např. proběhlým zánětem, nefunkční nebo nemocné buňky, včetně již rozpadlých neživých buněk nádorových). Žádné nádorové buňky ve vašem vzorku nebyly.
Kontrola za půl roku je vpořádku.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15215
Co to znamená CC projekci na rozhraní KK dorzálně nahloučení struktury až vzhledu útvaru.
Odpověď: CC projekce - to je projekce zhora-dolů, je to jedna z projekcí která se zhotovuje při vyšetření prsu na mmografu.
Rozhraní KK - rozhraní kvadrantů, zde se zobrazilo místní - lokální zhutnění - nahuštění struktury žlázy.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15214
Dobrý den,

ráda bych se zeptala co znamená můj výsledek biopsie: Fragmentované válečky žlázovité tkáně mammy obsahují v kolagenisovaném stromatu lobuly s intraluminální stásou sekretu a nečetné parciálně zachycené dukty s kolumnární i apokrinní přeměnou. Apokrinně metaplastický epitel se vyskytuje i isolovaně. Výsledek: Calponin a p63 je pozitivní. Závěr: tento odběr je bez maligity. Prosím o radu co to pro mne znamená, mohu v budoucnu mít rakovinu? (PROSÍM NEZVEŘEJŇOVAT TENTO DOTAZ NA STRÁNKÁCH)
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte se obávat. Můžete být klidná. V odebraném vzorku nebyly prokázány žádné maligní-nádorové buňky, byly tam jen buˇbky, které jsou běžnou součástí prsní žlázy.
"mohu v budoucnu mít rakovinu? " Ano můžete, ale také nemusíte.
Riziko, že někdy v budoucnu onemocníte nějakým typem rakoviny máte stejné jako kterýkoliv jiný člověk.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15213
Dobrý den, asi tři měsíce mě začala trápit bolest prsu pravého, vždy cca týdny před menstruací mi pravé prso jakoby ztěžkne a bolí,že se ho nemohu ani dotknout posléze asi po dnech se přidá i levé prso-bolí méně,cca 2 dny před menstruací mě levé přestává bolet a v den menstruace mě nebolí už ani pravé nevíte jestli to je závažné,nebo normalní?Děkuji.
Odpověď: Není třeba se obávat. Je to zcela běžné, některé ženy v období před menstruací trpí bolestmi a pocitem ztěžknutí prsa - prsů, jde o obtíže hormonálně podmíněné (rozkolísání hladiny hormonů v těle během menstruačního cyklu).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15212
Dobrý den,chci poradit zda byl postup ok.Lékař mi odebíral vzorky na biopsii bez sona tzv.naslepo střílel nějakým přístrojem do nádoru přičemž trefil žílu a z důvodu krvácení musel vše ukončit,před zákrokem mi sdělil že sono a mamograf ukázali nález a provede biopsii a že se nemusím bát,že je to ve srovnání odebrání pihy. Na prsu mám velký hematom a 4stehy,bylo mi sděleno že biopsie se bude opakovat až se hematom zahojí za 2-3týdny. Prosím o radu co mám dělat. Dále mi bylo řečeno že jsem ojedinělý případ, že se jim tohle ještě nestalo. J.N.
Odpověď: Pokud je útvar dobře hmatný a přístupný, tak lze odebírat vzorky jak píšete i tzv. naslepo.
Na našem pracovišti provádíme biopsie pod kontrolou ultrazvukovou, mammografickou, ev. CT kontrolou.
Tak jak přístroj popisujete, jde nejspíše o Bioptické "dělo", které se použív k biopsiím (nejčastěji tzv. core-cut biopsie), odběr vzorku se provádí tenkou jehlou a při jejím "vystřelení" se ozve také cvaknutí.
Výskyt hematomu (modřiny) je po odběru vzorku naprosto běžný, jen je různá jeho velikost. Rozsah krvácení je závislý na mnoha faktorech - krvácivosti a srážlivosti krve toho kterého jedince, prokrvení nádoru - některé nádory a jejich okolí jsou hodně vaskularizované - překrvené, pak je i hematom větší, také lidé, kteří užívají léky proti srážení krve, tzn. na ředění krve, krvácí více a tudíž i modřiny jsou větší. Modřinu si potírejte např. Heparoidem, nebo chladivými gely - v lékarně vám jistě poradí. Hematom se časem vstřebá.
Je vpořádku, že se biopsie bude provádět až po vstřebání hematomu - ložisko může být hematomem "maskované" - a nebylo by vidět.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15210
Dobry den, vím ze je to obtížné takto na dálku, asi pred 2 týdny, jsem si v právem prsu, těsně nad dvorcem nahmatala jako zatuhlou placku, šlachu, tak cca 3 cm, neni to bulka, neco jako ztuhly sval. Kojim stale svého 20m syna a tento prs kojim o něco méně, ale neni to zánět, nebo zatvrdle mléko, kojim z nej bez obtíží. Nijak to místo nebolí, jen kdyz jej delsi dobu prohmatavam, tak je uz mírně citlivější. Zatuhlost jsem objevila těsně pred menstruaci a take těsně pred onemocnenim chřipkou pred 2 tydny. Nevim jestli to muže souviset. Mam strach jestli nejde o neco vážného. Dekuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde jen o změny hormonální a změny při laktaci - nalití-zduření jedné části žlázy. Pro klid se můžete objednat na sono. Seznam center na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15209
Dobrý den,
je mi 32 let , prsa se mi zvětšují často mě boli pravé prso na dotek a dnes jsem si vsimla 2 cm dílku ve spodní části. Rodila jsem v roce 2004 a 2008. Děkuji I.K
Odpověď: Pravděpodobně půjde jen o změny hormonální. Pro Váš klid doporučují zajít na sono. Lze jít i jako samoplátce (tzn. bez žádanky či doporučení lékaře), cena vyš. dle center cca 250-500 Kč. Seznam pracovišť je na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15208
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,co znamenají zkratky-HER2,BIRADS,G3 , FISCH a lymfangioinvaze. Děkuji ML
Odpověď: HER2 = receptor pro růstové faktory
G3 = málo diferencovaný nádor
FISH = speciální metoda pro vyšetření růstové aktivity, slouží k detekci genetických aberací, např. translokace, amplifikace, chromozomální aneuploidie pomocí metody fluorescenční in situ hybridizace (FISH) u vzorků fixovaných ve formalínu, parafínových tkáňových řezů, buněčných vzorků, krve aj.
Lymfangioinvaze = angioinvaze - prorůstání nádorů do krevních nebo do lymfatických (mízních) cév. Pokud je pozitivní, je vyšší pravděpodobnost vzniku vzdálených ložisek nádoru (metastáz).
BIRADS = je hodnotící kategorie vyjadřující výsledek vyšetření na mamografii a sonografii (popřípadě MR) a zároveň určuje další postup (nutnost dalšího vyšetření, obvyklé sledování, kontrola v kratším intervalu, nutnost biopsie).



MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15207
Dobry den, mam 15 rokov a na lavom prsniku sa mi vytvorili tri bledohnede skvrny nepravidelneho tvaru. Nahmatala som si aj hrcku v hornej casti prsnika. Moze ist o rakovinu? Dakujem.
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku je výskyt rakoviny prsu raritní-zcela ojedinělý. Doporučuji zajít k Vašemu dorostovému lékaři nebo lékaři pro nemoci kůže, vyšetří Vás a doporučí další postup.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15206
Dobry den posim o vysvetleni ze sonografie prsu.Kuze bez zesileni,zahusteni zlazy bilat.uzlovita struktura difusne.v pravo na rozhrani vnitr.KK zlaz uzel 1:5 cm a drobna cysta,cysta mm i na č.8 a na č.12 je hypoechog.lozisko 1 cm s lehce nerovnou konturou dobře ohranicene bez dorsálního oslabeni.vlevo-nekolik cyst difusne do 5mm v axilách bez patol.LU.vysledek pravdepodobne benigni dop.kon.UZ za 4-5 mesicu.Je mi 34 let ,mam 3 syna kolija jsem rok.dekuji
Odpověď: Dobrý den. Znamená to, že na vyšetření nejsou přítomny jednoznačné známky malignity (zhoubného onemocnění), jsou patrné jen změny benigní (neškodné, nevýznamné). Ve vašem případě cysty(váčky naplněné tekutinou) žlázový uzel - uzel žlázy a hypoechogenní ložisko, které dle popisu nevykazuje podezření na maligní-zhoubný nádor (může jít např. o fibroadenom, intramammáírní mízní uzlinu). V tomto případě je frekvence kontrol individuální a závisí výhradně na statistickém riziku vzniku karcinomu prsu u té které ženy. Kontrola v kratším odstupu je běžný postup. Myslím, že nemusíte mít obavu, podle popisu se nejedná o nic závažného.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15205
Dobrej chci se zeptat muzu letet ledadlem sem ve velkej britaniji a chci do odletet do cech tajten mnesic sem v 7 mnesici a cekam dvojcatka
Odpověď: Ano letět můžete. Na období letu by byla vhodná bandáž dolních končetin (prevence vzniku otoků a žilní trombos. S pozdravem a gratuluji, ať vše proběhne dobře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15204
zdravím,prosím o vysvětlení následujícího :infiltrace invazivním duktálním karcinomem grade 2 s převažujícím lobulárním typem růstu dle Nothinghamské klasifikace skore 6. nekroza nepřítomna, angioinvaze neppřítomna. C50.9-8500/32.estrogenní a Progesteronové receptory-pozitivní reakce v 100% buněk karciomu. Prolifirační aktivita s MIB1 do 30%. Exprese E-cadherinu pozitivní. HER-2/neu (klon 4B5)-negativní,nádor skore 0. Moc děkuji za vysvětlení
Odpověď: Dobrý den. Máte zhoubný nádor prsu, s relativně dobrými prognostickými faktory.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15203
Dobrý den,mám jeden den po menstruaci a rok a půl po porodu.Dva dny mám tupou bolest z podpaží do prsu na pravé straně.Může to být ještě po menzes nebo bych se měla znepokojovat a navštívit lékaře?a když tak kterého?Je mi 32 let,mám nárok na mamograf?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Příčina bolestí může být od páteře, nelze vyloučit ani bolest hormonálně podmíněnou. Není třeba se znepokojovat. Pokud by jste chtěla navštívit lékaře, tak lékaře praktického, nebo ev. gynekologa. Na bezplatné preventivní mammografické vyšetření má žena nárok od dosažení věku 45 let, každé dva roky. V případě, že je vyšetření doporučeno lékařem z opodstatněného důvodu (akutní onemocnění, pohmatový nález, apod) tak je samozřejmě provedeno kdykoliv a bezplatně. Můžete jít na vyšetření i jako samoplátce, ve vašem věku bych doporučovala ultrazvuk (cena dle center 250-500 Kč.) Seznam pracovišť na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15202
Dobrý večer,vedle pravé bradavky se mi udělal červený flek,na dotek trochu bolestivý. Jsem dva roky po operaci levého prsu /zhoubný nádor/.Chtěla jsem se zeptat, co to může být. Děkuji za odpověď. J.P.
Odpověď: Dobrý večer. Je obtížné hodnotit bez vizuální kontroly. Zarudnutí může mít nejrůznější příčinu. Doporučovala bych návštěvu u lékaře, třeba praktického. Prohlédne Vás a určí jak postupovat dál.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15200
Dobrý den, na bradavce se mi udělala bílá malá boulička nějak mě nebolí, ale je to divné. Můžete mi prosím poradit čím to může být a co s tím? Četla jsem někde, že se něco podobného udělalo kojícím ženám, ale já zatím žádné děti nemám. Moc děkuji za radu.
Odpověď: Pravděpodobně nepůjde o nic vážného. Může jít o zduřelý vývod naplněný sekretem (tekutinou), který se takto vyklenuje. Přestože jste nekojila, tak mléčná žláza reaguje na hormonální změny v těle.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15199
K dotazu 1519Ol

Co je prosím CC projekce ve VK? Kde si ten úsek mohu nahmatat při prevenci samovyšetření? Děkuji,
Odpověď: Dobrý večer.
CC projekce je označení snímku z mamografu = znamená pohled shora dolů = kraniokaudální projekce.
Prs je pro lepší orientaci pomyslně rozdělen na 4 kvadranty.
VK jsou kvadranty vnitřní = dvě vnitřní čtvrtiny, nebo chceteli vnitřní polovina prsu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15198
Dobry den, jsem 6 mesicu po augmentaci prsou. Pred mesicem me zacalo pobolivat prave prso a pichat mi v nem. Je to predevsim v oblasti bradavky a bradavka je na dotek velmi citliva, nezavisle na menstruaci!Zadne zarudnuti ani bulku nepozorujiDekuji za odpoved.
Odpověď: Může jít jen o změny pooperační. Pro váš klid bych doporučoval kontrolní ultrazvukové vyšetření. Můžete jít i jako samoplátce, cena dle centra 250-500 Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15197
Dobrý den, léčím se pro karcinom prsu T2NOMO, je mi 35 let a momentálně mám po druhé dávce předoperační chemoterapie. Karcinom mám na levé straně, první vyšetření neprokázala postižení uzlin. Nyní po druhé dávce chemoterapie jsem si nahmatala uzlinu pod klíční kostí - po chemoterapii byla bolestivá a větší, nyní, po 14 dnech má asi 5mm. Může to souviset s léčbou, nebo to může být známka rozšíření nemoci? Karcinom prsu se zatím zmenšil více než o polovinu, nádor je citlivý na hormony, krom chemoterapie dostávám Zoladex.
Odpověď: Dobrý večer.
Velikost uzliny 5 mm, je normální, uzlina není zvětšená. Ano může to být reakce na léčbu Chemoterapie zabírá, nádor se zmenšil, tedy dobře reaguje na léčbu, rozšíření nemoci je nepravděpodobné.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15194
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda je po prodelane rakovine prsu (2010 - DCIS, grade 0-1, odoperovano, bez nasledujici lecby) uzivat bylinne pripravky na bazi Drmku obecneho ci jinych bylin (napr. Mastodynon)? Mam potize s nepravidelnym cyklem (snazime se o poceti dalsiho miminka) a vim, ze progesteron, ktery se obvykle pouziva (napr. Duphaston) zvysuje riziko recidivy, takze ho uzivat nechci. Nasla jsem ale inforaci, ze napr. Drmek obecny povzbuzuje hypofýzu k tvorbě progesteronu a zvysuje LH - zajimalo by mne tedy, zda to opet je riziko nebo tento prirodni pripravek lze uzivat? Dekuji
Odpověď: Dobrý večer. Domnívám se že Drmek obecný užívat můžete, neměl by uškodit. Není prokázáno, že by jeho užívání mělo vliv na vznik rakoviny.
Drnek ovlivňuje tvorbu hormonů, takže ho nemají užívat ženy při hormonální léčbě ani při užívání hormonální antikoncepce. To není Váš případ. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků se svým lékařem (gynekologem, onkologem).

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15193
Dobrý den,moc děkuji za odpověď č.15191.Mámještě jeden dotaz,bylo by v mém připadě řešení odstranění celého prsu?jaká by byla případná další léčba,lékař na moji otázku odpověděl,že mi chce prs zachránit.Ale pokud mě ohrožuje na životě tak mi to připadá divné.Nemám s odstraněním celého prsu problém.Babička i moje matka měly také rak .prsu.Otec rak.plic.Jsem objednána na denetiku,ale to je na měsíce.Moc děkuji za odpověď.I.K.
Odpověď: V současné době (při současných možnostech medicíny a vědy) je všeobecný ústup od radikální mastectomie - úplného odstranění prsu. Pokud to lze, tak se volí záchovné operace. Ani světové studie neprokázaly větší šanci na přežití u žen s mastectomií oproti těm, které měly jen částečné odstranění prsu (parciální mastectomii, lumpectomii, kvadrantectomii). Naopak nová analýza ukázala, že pacientky s časným stadiem rakoviny prsu, které podstoupí lumpektomii (chirurgické vynětí nádoru z prsu) a následné ozařování, mají lepší šanci na přežití, než kdyby jim byla provedena mastektomie (odoperování celého prsu). Záchovná operace prsu je podle tohoto výzkumu bezpečná i u pacientek s agresivní formou rakoviny, je-li onemocnění odhaleno včas.
Přístup k jednotlivým pacientkám je individuální, zohledňuje se věk pacientky, její zdravotní stav a zároveň se postupuje podle standardních postupů zpracovaných a vydaných onkologickou klinikou a Českou lékařskou společností.
Celý prs (mastektomie, ablace) se odstraňuje při pokročilém nálezu - pro jeho velikost nebo infiltraci kůže nádorem, nebo při jeho zánětlivé formě, která postihuje velkou část prsu. Celý prs se doporučuje odstranit, když je v prsu v různých částech několik nádorových ložisek. Ale to není Váš případ.
A někdy se prs odstraňuje i na přání pacientky. Je to třeba uvážit. Jste mladá žena. Po odstranění prsu vznikne velká asymetrie (tvarová i váhová) bude nutné nošení epitézy (protézy - náhrady, která se vkládá do podprsenky), tím se vyrovná vzhledová asymetrie, ale váhová zcela ne.
Uvažte všechna pro a proti, ještě počkejte na výsledek genetického vyšetření a pak si vše znovu proberte s onkologem a chirurgem .
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15192
Dobry den, jsem 6,5 mesice po porodu. Kojila (odsavala) jsem pouze mesic. Nyni pet mesicu po ukonceni kojeni se mi pri zmacknuti leve bradavky objevi bila kapka. Na preventivnim sonu jsem byla pred mesicem a vse bylo v poradku. Mam se znepokojovat a podstoupit jeste nejake vysetreni? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Ne neznepokojujte se. Není třeba dalšího vyšetření. Je zcela běžné, že se i po ukončení kojení může po řadu týdnů, měsíců nebo i let občas objevovat bílá-mléčná sekrece z bradavek. Pěkné odpoledne a užívejte si mateřství.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15191
Moc Vás zdravím,z biopsie mi byl zjištěn invazivně rosroucí středně diferencovaný duktální adenokarcinom.Na mamo komisi mi bylo zděleno,že nejprve operace.Po týdnu,když přišly výsledky hor.recep.nastal obrat,že musím nejprve na chemo.IHC ER%,PR%,Ki70%,HER2,T3/4cm/ N1 M.Proč nastal takový obrat v léčbě.Chemo na 16 dávek.Děkuji za odpověď.I.K.
Odpověď: Chemoterapie se u tohoto typu nádoru před operací dává běžně. Cílem předoperační chemoterapie je , aby se nádor vlivem podávaného léku ohraničil, zmenšíl a nádorové buňky se buď zcela zničily nebo se výrazně omezilo jejich další dělení a tím se zamezilo dalšímu šíření nádoru do okolí, mízních uzlin nebo kdalších orgánů v těle. Konkrétní léčebný postup se vždy šije na míru té které ženě - k tomu právě slouží multioborová mammární komise (kterou jste prošla i vy , na které se schází onkolog, diagnostik, patolog,chirurg, radioterapeut a společně stanoví vhodnou léčbu , ta je plně v rukou vašeho onkologa. Promluvte s ním a vše s ním proberte.
Hlavu vzhůru, neklesejte na mysli - dnešní léčba, jakkoliv je nepříjemná, je velmi účinná. Na úspěchu léčby se velkou měrou podílí odhodlání k uzdravení. Všechny nepříjemnosti léčby se dají překonat, v naší republice toto Vaše současné trauma prožívá až 7000 žen každoročně. Uvidíte, že vše zvládnete. Nádory prsu jsou nejčastějším onemocněním žen, jsou také nejlépe léčitelné
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15190
Dobrý den prosím začíná se dít něco špatného, děkuji.
denzní gran. str. žl.t. Tabár IV.
Nal. lož:l.dx Jiné Solitární 5x5mm
Žl. je málo rozvolněná, drobněložiskového až splývajícího vzhledu. Porucha architekt.žl.ani mikrokalcif.susp.povahy nejsou na zhotovených MG projek patrny. Vpravo v CC proj. ve VK nápadnější zahuštění v sumaci se žl.,vlevo bez lož. změn. Jinak se rozložení žl. v porovnání s předchozím vyšetření zásadně nemění.Axil.uzliny nezachyc.Závěr: Pomalu reduk. typ žl. v MG obraze vlevo bez přesvědčivých znám. malig.Vpravo zahuštění v CC proj. ve VK. Nález ověříme UZ do 6m
Odpověď: Dobrý den. Vaše věta první věta je plná strachu-obav.
V pravém prsu na mammografiii byl nalezen malý okrsek zahuštění - zhutnění struktury mléčné žlázy, který nevyžadoval urgentní řešení v podobě intervence (odběr vzorku) a pouze vzhledem k podezření na MG byla zvolena časnější kontrola (do 6 měsíců), která má potvrdit jeho stabilitu v čase, aby se nic nezanedbalo. Pokud by došlo k jisté změně, ihned by lékař konal další kroky. Pokud by se měnila, tak poté by přistoupil k biopsii. Takovýto postup je běžný. V daném případě se opíráte o zkušenosti a úsudek daného lékaře,. Nepanikařte. Na to je vždy dost času. Počkejte na výsledek z ultrazvuku. Pak se uvidí.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15189
Dobry den,muzu Vas poprosit o vysvetleni techto zkratek:T 0401 M 8500/3 G3 TNM 2009 ypT1b pN1mi(11/1+mi) L1.A zda mam sanci na uplne uzdraveni.Dekuji Vam za odpoved a preji Vam krasny den.B.P.
Odpověď: Dobrý den.
M-8500/3 = invazivní duktální karcinom
G3 = málo diferencovaný nádor
TNM 2009 - TNM klasifikace nádorů z r.2009 , slouží k určení rozsahu nádorového onemocnění
pTNM - postoperační, patologická klasifikace
yTNM - postterapeutická klasifikace
T- tumor – označuje označuje velikost nádoru
pT1b – nádor větší než 0,5 cm, ale ne více než 1,0 cm v největším průměru
N – nodus = mízní uzliny, označení říká, zda-li jsou postiženy regionální lymfatické uzliny
pN1mi (11/1+mi) v jedné uzlině z 11 odoperovaných byly nalezeny mikrometastázy
Šance na uzdravení je, příznivé je, že nemáte pravděpodobně vzdálené metastázy (např. v kostech, játrech, plicích). Hlavu vzhůru, neklesejte na mysli - dnešní léčba, jakkoliv je nepříjemná, je velmi účinná. Na úspěchu léčby se velkou měrou podílí odhodlání k uzdravení. Všechny nepříjemnosti léčby se dají překonat. Uvidíte, že vše zvládnete. Nádory prsu jsou nejčastějším onemocněním žen, jsou také nejlépe léčitelné.
Léčbu má plně v rukou Váš onkolog, promluvte sním a vše s ním proberte.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15188
dobrý den,
jsem 5 let po operaci prsu, částečné odejmutí asi třetinu prsu,stále mě zřejmě to bude po ozařování bolí sraženina, zatuhlina pod prsem co bych s tím měla dělat.Casto mě bolí celé prso.Chodím na lymfomasáže ale bolí mě to stále.děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den. Jak stav popisujete půjde nejspíše o změny pooperační jizvenaté. Jizvy mohou být tuhé (fibrózní), bolestivé, při pohybu "táhnou" . Doporučují masáž kůže v místě "zatuhliny" 2-3x denně - např. vitamíin E v masti - k dostání v lékarně - volně prodejný-bez předpisu, mnohdy velmi dobře poslouží i obyčejná "modrá" indulona.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15187
Dobrý deň som muž mám 20 rokov a dnes som si náhodne stlačil bradavku a vyšla mi z nej hnedá tekutina stlačil som druhú a to isté je jej málinko ale vôbec neviem čo to môže byť ďakujem za akúkoľvek odpoveď.
Odpověď: Dobrý den. Není to nic vážného. Je to vcelku běžný jev. Sekrece z bradavek je hormonálně podmíněná (rozkolísání hladiny hormonů v těle - jste mladý mu a vaše tělo se ještě vyvíjí), i muži mají malou mléčnou žlázu, která může v některých případech produkovat sekret - tekutinu. Většinou sekrece samovolně odezní.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15186
Dobrý den, na pravé bradavce se mi vytvořila malá bílá boulička, která se začíná zvětšovat a je velice citlivá, nyní jsem ve 4 měsíci těhotenství a 10 měsíců po porodu, kdy jsem kojila pouze 4 měsíce... je to závažné, nebo se sama vstřebá? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nepůjde o nic vážného. Vaše žláza teď reaguje na rozbouřené hladiny hormonů v těhotenství. Může jít o zduřelý vývod naplněný sekretem (tekutinou), který se takto vyklenuje. Zkuste opatrně bradavku zmáčknout, stiskem by mohlo dojít k uvolnění vývodu . OTěžko hodnotit, když není vizuální kontrola.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15185
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená - v pr.prsu na rozhraní DQQ drobná bolestivá nodularta. Byla jsem na mamolog.vyšetření a ve správě jsem vyčetla tento záznam anevím co znamená.Děkuji za odpověd předem.
Odpověď: Dobrý večer.
rozhraní DQQ = rozraní dolních kvadrantů prsu.
Prs je pro lepší orientaci rozdělený do 4 kvadrantů (dvou horních a dvou dolních).
Ve výše uvedeném místě je drobná nodularita = uzlík (pro vás na pohmat bolestivá) .
Vzhledem k vašemu věku půjde o záležitost benigní (nezávažnou, nezhoubnou) - hmatná nodularita může býti např. malou cystou, fibroadenomem, drobnou mízní uzlinkou nebo také jen zduřelým lalůčkem žlázy.
Více k tomu asi nedokáži říci. Může jít jen o změny hormonálně podmíněné, může dojít k samovolnému vymizení uzlíku. Pokud by se mammolog domníval, že jde o něco co vyžaduje další vyšetření, jistě by vás poslal na sono.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15184
Dobrý den chtěla bych se zeptat co znamená snížená involuce prsních žláz.A zda je možné aby vše bylo zase vpořádku co proto mohu udělat.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý večer. Nemůžete pro to udělat nic. Involuce je běžný projev "stárnutí" žlázy.
Postupně dochází k nahrazování mléčné žlázy tkání tukovou a fibrózní.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15183
Dobrý den,
už delší dobu u sebe pozoruji úbytek prsní tkáně, téměř až o 2 velikosti. Dietu žádnou nedržím, jím pravidelně cvičím, nemohla by to být atrofie? Případně může to mít nějakou spojitost s jinými zdravotními problémy? Už od listopadu mě stále něco trápí nemohu se zbavit nachlazení, furt se mi to vrací, do toho jsem měla problém s otoky nohou, zimohřivost, červené žilky na očích, zhoršení zraku apod. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Jste mladá, ve vašem věku prsní žláza neatrofuje, neinvoluje. Pravděpodobně půjde o změny (úbytek objemu prsou) způsobené jednak úbytkem váhy, který si možná ani sama neuvědomujete s podílem vlivu hormonální dysbalance v důsledku jiných zdravotních problémů, vlivem dlouhodobého stresu, ale i vlivem cvičení ( vede k úbytku tukové tkáně, která je i součástí prsů).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15182
Dobrý den před 15 dny mi skončila menstruace,a po 18 letwech jsem vysadila HA ,te´d asi 5 dNů bolestivost citlivost obou bradavek,které jsou jen lehce teplejší.žádné bulky jsem si nenahmatala,také jsem měla citlivější ovulaci,čím to může být.je mi 35 let.předtím bez problémů,pouze před menses lehká citlivost prsou
díky za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Obtíže, tak jak je popisujete jsou nejspíše hormonálně podmíněné - bolestivost prsů, citlivost bradavek a pnutí jsou součástí tzv. premenstruačního syndromu, který nastupuje cca týden před začátkem menstruace. Obtíže jsou způsobené rozkolísáním hladiny hormonů. Lidské tělo je živý organismus, který reaguje na nejrůznější podněty (jak z vlastního těla, tak zvenčí) a reakce organismu se může během času měnit.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15181
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaká je objednací doba, když lékařka po vyšetření mamografem pošle do Vašeho centra na specializované vyšetření?

Děkuji za odpověď.
L.
Odpověď: Dobrý den. Objednací doba na ultrazvukové vyšetření do týdne.
Pokud jde o ultrazvukové vyšetření s kontrastní látkou, tam může být objednací doba o něco delší 1-2 týdny - je to proto, že se tato vyšetření kumulují do jednoho dne a provádí se jeden den v týdnu.
Na vyšetření mammografem je objednací doba 1 den.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15180
Dobrý den, před 3 lety jsem byla na UTZ prsů, výsledky byly v pořádku. Nyní mě opět pohltila panika. V prsou se nic nezměnilo. Spíš se bojím proto, že asi měsíc pociťuji bolest v jednom prsu. Chvíli je to nad bradavkou, pak v podpaží, občas to vystřeluje do ruky, také mě trochu pálí bradavka. Ale není to velká bolest, ani trvalá. Napadlo mě, jestli v tom nehrají roli záda, ptž mě zrovna na stejné straně pobolívá pod lopatkou. Na UTZ jsem objednaná. Chápu, že mě uklidní až výsledek, přesto jsem se chtěla zeptat, jestli se rakovina může takovou bolesti projevit. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Příčina obtíží, které popisujete a které jsou jednostrannéa vyzařující i do ruky budou nejspíše od páteře z dráždění periferního nervového systému (jednostranné přetěžování, špatné držení těla, změny na páteři). Zkuste rehabilitační cvičení.
Takto se rakovina většinou neprojevuje, navíc ve vašem věku je toto onemocnění vzácné.
Výsledek z ultrazvukového vyšetření vás jistě uklidní. Všechno bude vpořádku.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15179
Dobrý den mohla bych prosim vás vedět co znamená benigní(BI-RADS 2) Tabár l. Popis : kůže bez zesílení podkoží volné žlazy zahuštěné směrem do HZQ vlevo v HZQ žlázový uzel 3x1 cm bez ložisek v axilách Lu do 10mm obvyklé struktury Res žlazový uzel sin kontrola sono za 6 mes děkuji L.
Odpověď: Dobrý den. Pokusím se vysvětlit.
BI-RADS 2 = znamená, že na vyšetření nejsou přítomny žádné známky malignity (zhoubného onemocnění), jsou patrné jen změny benigní (neškodné, nevýznamné). V tomto případě je frekvence kontrol individuální a závisí výhradně na statistickém riziku vzniku karcinomu prsu u té které ženy.
Tabár I = to je typologie mléčné žlázy dle p.profesora Tabára, která vyjadřuje vzhled-strukturu mléčné žlázy na mammografickém snímku. Tabár I - charakteristickým znakem tohoto typu je vroubkovaná kontura žlázy, je to redukující typ žlázy, tzn. že žlázové těleso je postupně (v rámci stárnutí) nahrazováno tukem.
HZQ = horní zevní kvadrant (jeden ze čtyř kvadrantů, do kterých se oblast prsu rozděluje pro topografickou orientaci při popisu nálezu) . V této lokalizaci v levém prsu máte uzel žlázy, který pan doktor chce za půl roku zkontrolovat na sono vyšetření.
Axilla = podpaždí
LU = lymfatické (mízní) uzliny
Lymfatické uzliny se v podpaždí vyskytují normálně,jejich velikosti 10 mm je normální, také jejich struktura (tzn. vzhled) je u Vás normální.
Z vyšetření vyplývá, že jste zdravá, nebyly nalezeny žádné známky zhoubného nádorového onemocnění.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15178
Dobrý den,
téměř rok zpátky jsem si nahmatala v pravém prsu bulku.Od 3/2014 jsem v péči mamologa a chodívám pravidelně na sono. Zhruba v listopadu mi byla provedena biopsie s výsledkem mastopatie. Nyní po 3 měsících na kontrole mi bylo řečeno,že se lékaři nález na sonu vůbec nelíbí a musím podstoupit MRI. Zajímalo by mě,proč mám jít na MRI, když je všude uváděno, že biopsie je nejlepší prostředek k vyloučení rakoviny. Mohlo by se na MRI ukázat, že diagnóza určená z biopsie je špatná?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Předem Vás chci uklidnit, nádory prsu v tak mladém věku jsou skutečně raritní, ojedinělé.
Máte pravdu, biopsie je skutečně nejspolehlivější způsob jak vyloučit nebo potvrdit přítomnost rakovinových buněk v místě odběru vzorku ( u Vás byl výsledek biopsie negativní, nebyly shledány známky malignity). Pan doktor pravděpodobně MRI vyšetření doporučil proto, aby blíže specifikoval nález v místě již provedené biopsie a Vás ušetřil další možné intervence. Je to jen má domněnka. Pro bližší vysvětlení se budete muset obrátit na svého lékaře - mamologa.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15177
Dobrý den, můžete prosím vysvětlit co znamená tato část zprávy?
Ca mamme 1..sin
ca vývodový inf. G3 ER: 90% PR:90% Ki-67:35% CerbB2:+++
Klasifikace: T1cNXM0G3

následovala operace a odstranen tumor ve velikosti 19mm x 16mm x 30mm + okraj mim 10mm, dále 15 uzlin ve 4 nalezeny mikrometaztáze... Zajímalo by mě co bude následovat zda je nutné uplné odstranění prsou a dalších uzlin a jaka je prognoza a co vlastne muzu z rukou na operovane strane delat., aby byla v pohode Dekuji Jitka (65let)
Odpověď: Dobrý večer. Odpověď bude delší, otázek je několik, ale pokusím se Vám dát odpovědi nebo vysvětlení na všechny vaše otázky.
Ca mamme l.sin = Máte karcinom levého prsu.
Ca vývodový inf. = formu invazivní duktální (invazivní = infiltrující okolí, duktální = vycházející z mlékovodů- duktů), je to nejčastější typ karcinomu mléčné žlázy.
G = Grading - je mikroskopické určení stupně diferencovanosti (vyzrálosti) nádoru, stupeň růstové aktivity nádoru. Jedná se o důležitý prognostický údaj. Obvykle platí, že čím je nádor méně diferencovaný, tím je agresivnější, ale zároveň citlivější k léčbě. U vás jde o stupeň G3.
1. Gx (nelze stanovit stupeň diferenciace)
2. G1 (dobře diferencovaný nádor)
3. G2 (středně diferencovaný nádor)
4. G3 (málo diferencovaný nádor)
5. G4 (nediferencovaný nádor)

ER + PR = hormonální receptory, ty vyjadřují odpověď nádoru na stimulaci ženskými pohlavními hormony, výsledek je uváděný v procentech. Hodnota hormonálních receptorů určuje agresivitu nádoru (vysoká hodnota znamená relativně menší riziko). Hodnota hormonálních receptorů určuje způsob léčby. Ve vašem případě je estrogenový receptor ER 90% a progesteronový PR 90% - to je příznivý faktor.

Ki67 = bílkovina růstové fáze, určuje aktivitu nádorové buňky. Čím vyšší je hodnota, tím vyšší je aktivita nádoru. U vás Ki67 je 35% (to je příznivé)

HER-2/neu /C-erbB2 = receptor pro růstové faktory. Obvykle je uváděn v hodnotách 0-3+ (u vás +++) - v případě vysoké pozitivity (váš případ) je do léčby zařazena tzv. cílená (biologická) léčba.

TNM klasifikace nádorů - je určení rozsahu nádoru
T (tumor; označuje velikost nádoru)
N (nodus; říká, zda-li jsou postiženy regionální lymfatické uzliny)
M (metastázy; říká, zda-li došlo k založení vzdálených metastáz)

U vás T1cNXM0 - pravděpodobně jde o klasifikaci předoperační
T1c (to by odpovídalo nádoru vel. 10-20 mm)
Nx (nelze stanovit postižení uzlin)
M0 (metastázy nejsou přítomny)
V rámci pooperačního nálezu - kdy byla velikost tumoru 19mm x 16mm x 30mm + okraj mim 10mm a ve 4 uzlinách byly nalezeny mikrometaztázy - by mělo dojít k překlasifikování na:
pT2 (to odpovídá nádoru vel. 20-50 mm) pN1(mikrometastázy) M0

Ve finále se vytvoří 5 stádií s rozdílnou prognózou:
• St.0 – carcinoma in situ; bez metastáz
• St.1 – malý, invazivní karcinom; bez metastáz
• St.2 – větší invazivní karcinom; může být nevelké postižení uzlin
• St.3 – rozsáhlý invazivní karcinom; rozsáhlé postižení uzlin
• St.4 – vzdálené metastázy při jakémkoli rozsahu primárního nádoru
U vás to vychází na stadium 2, takže to jste přesně uprostřed.
Domnívám se, že není důvod pro odstranění obou prsou a dalších uzlin.
Postup léčby určuje celý tým odborníků - onkolog, chirurg, radiodiagnostik,patolog, radioterapeut, popř. genetik, plastický chirurg.
Prognóza- myslíte kolik let je přežití (to je závislé na celé spoustě faktoru a okolností, ne jenom na stadiu nádoru, každý organismus reaguje jinak, strašně důležitá je i psychika a okolní prostředí - rodina, práce, zájmy) – na to vám nikdo soudný na světě nedokáže odpovědět. K tomu mohu říci tolik, že dnešní léčba, jakkoliv je nepříjemná, je velmi účinná. Na úspěchu léčby se velkou měrou podílí odhodlání k uzdravení. Všechny nepříjemnosti léčby se dají překonat, v naší republice toto Vaše současné trauma prožívá až 7000 žen každoročně. Mluvte o svém problému s rodinou, požádejte je o podporu, uvidíte, že vše zvládnete. Nádory prsu jsou nejčastějším onemocněním žen, jsou také nejlépe léčitelné.
Rozhodně ruku na operované straně v časné pooperační fázi nezatěžovat - netahat těžká břemena a namáhavou práci. Na ruce se nosí kompresivní rukáv, který zabraňuje otokům. Po zhojení je většinou doporučována pozvolná rehabilitace – rozcvičování ruky a ramena, speciální masáže ruky - lymfodrenáže, které působí proti otokům.
Léčbu má plně v rukou Váš onkolog, ale nebojte se, nález nevypadá nepříznivě, všechny otázky týkající se léčby a rekonvalescence směřujte na něj, jistě Vám vše vysvětlí.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15176
Dobrý den , dnes mě přišel výsledek sms zprávou z mamografu že ho mám v normě , mám se něčeho obávatděkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den.
Ne nemusíte se ničeho obávat, výsledek vyšetření je v normě, tzn. že je vše vpořádku, jste zdravá.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15174
Dobrý den,dosti často mi bolí levé prso.chci se zeptat jestli bolest může jít taky od páteře.jsem 2roky po operaci krční páteře a bolesti mám stále možná i horší.nejvíce mám problém pod levou lopatkou a do levé ruky.a právě potom levé prso mi bolí až do bradavky.mám strach maminka mi zemřela na rakovinu prsu v 64letech.chodím na kontroly každý rok do mamocentra Klatovy.1x sono a 1x mamo.myslíte že ještě pro to mám něco udělat?bojím se.děkuji a přeji hezký večer
Odpověď: Dobrý den. Podle stavu, který popisujete se jedná o obtíže které mají původ v onemocnění páteře, jsou podmíněné dráždění nervových kořenů v obl. páteře, které se takto může "přenášet" na jiné části lidského těla, včetně prsou. Určitě nemusíte mít obavy. Zvažte kontrolu na neurologické, neurochirurgické - spondylochirurgické ambulanci, kde vám doporučí vhodnou rehabilitaci a pravidelné cvičení k posílení podpůrných zádových svalů.
Kontroly v ročních intervalech jsou naprosto dostatečné. Mamocentrum Klatovy patří mezi akreditovaná centra, kde pracují erudovaní lékaři, na jejich vyšetření a nálezy se můžete spolehnout.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15173
Dobrý den. Našla jsem si bulku v prsu,můj gynekolog mě poslal na sono prsu.Diagnoza ze sona zněla jako adenom.Byla jsem odeslána do mamograficke poradny,kde mě paní doktorka prohmatala prsa,řekla mi,že bulku si mám hlídat a kontrolovat, jestli neroste a na kontrolu k ní mám dorazit za půl roku. Den před kontrolou si mám dojít na mamograf. Moc semi nelíbí představa, že bych měla čekat s mamografii půl roku.Nemůže dojít ke zbytečnému oddálení případné léčby? Mám trvat na vyšetření na mamografu v co nejdřívějším termínu?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Adenom - fibroadenom patří mezi benigní (nezjoubné, neškodné) léze. Kontrola za půl roku je plně relevantní. Jste sledována v mamologické poradně, kde pracují erudovaní lékaři specializující se na nemoci prsu. Jste v dobrých rukou. Důvěřujte jim. Pravidelné samovyšetřování prsů každý měsíc je vpořádku.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15172
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz. Mám 3 týdny zvětšené prso. Nyní se léčím na zánět prsu antibiotiky. Lékař mi zvýšil i dávky, protože se prstenec kolem bradavky nezmenšoval a stále mám po týdnu teploty a „šklube mi tam“ Jsem v menopauze a další vyšetření za týden na mamografu by mělo ukázat diagnózu. Nemám podstoupit ihned mamograf i přes bolest ? Nevadí týdenní čekání ?
Děkuji za odpověď. E
Odpověď: Dobrý den.Někdy mohou být záněty prsu hodně urputné. Pokud jsou příznaky tak bouřlivé jak popisujete, měla by jste si v první řadě zajít na sono vyšetření - to odhalí, zda se zánět nějak nekomplikuje (může se tvořit zánětlivé ložisko vyplněné hnisem, tzv. absces). Pak se uvidí. Mammografii je vhodnější provádět až po odeznění akutních příznaků zánětu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15171
Dobrý den,
před 3 týdny jsem byla na UZ prsů, jelikož jsem si při kojení nahmatala bouličku. Dle UZ se jedná o fibrom, který je velký cca 1x1,5 cm a podle doktora nemá se žlázou nic společného a nachází se v podkoží prsu. Chtěla bych se zeptat, jak postupovat dále? Je vhodné absolvovat ještě kontrolní ultrazvuk např. u jiného lékaře v nějakém časovém horizontu? Může být tento nález do budoucna nebezpečný? V rodině máme Ca+ prsu. Velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. S kontrolním vyšetřením bych vyčkala až po ukončení laktace (kojení). Fibroadenomy patří mezi benigní (nezhoubné) léze, které se sledují pravidelnými kontrolami. Výskyt fibroadenomu nezvyšuje procentuální riziko výskytu karcinomu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15170
Na snímcích jsou symetrické mammy s intakt. kůží a podkožím, vlevo ojedinělé ovál.lese 6 krát 4 mm nesuspekt. charakteru.
Děkuji za odpověď. S.E.
Odpověď: Na mammografickém vyšetření nebyly shledány žádné známky maligního (zhoubného, nádorového) onemocnění.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15169
Dobrý den,

můj dotaz se týká vyšetření mamografem. Dostala jsem od svého gynekologa žádanku na vyšetření. Mám citlivá drobnější prsa, která občas bolí, a obávám se jejich bolesti při stlačení. Taktéž jsem po operaci, při které mi byla odebrána děloha. Existuje vhodná alternativa k mamografu?

Děkuji za odpověď.
Odpověď: Obavy nejsou na místě. V akreditovaných mammografických centrech pracuje vyškolený erudovaný personál, který se citlivě - empaticky chová ke všem na vyšetření přicházejícím ženám. Pro provedení kvalitního vyšetření je stlačení prsu (cizím slovem komprese) zcela nezbytné, ale míra komprese se řídí i citlivostí té které ženy. Komprese prs v žádném případě nezraňuje, hodně žen vyšetření ani nepříjemně nepociťuje. Pouze ženy s citlivými prsy mohou jisté nepohodlí vnímat. Je vhodné, aby se plánované preventivní vyšetření provádělo v první polovině menstruačního cyklu, kdy jsou prsy méně citlivé.
První mamografie slouží především jako výchozí bod pro srovnávání. Účelem pravidelných vyšetření v 1-2letých intervalech je potvrzení, že se tkáň prsu nemění a že se neobjevují nová podezřelá ložiska. Takto lze odhalit i velmi jemné nenápadné počáteční změny, které by se projevily při pohmatovém vyšetření podstatně později.
U žen nad 40 let věku je základní metodou vždy mamografie, ultrazvuk někdy mamografii vhodně doplňuje, především u žen s bohatou a hutnou žlázou. Samotné ultrazvukové vyšetření se pro screening nádorů prsu nehodí.
Nebojte se a na mammograf se objednejte.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15168
Dobrý den,dotaz o moznosti diagnostiky.Lecim se 5 mesicu s RA prsu.Mam chemo,operace,mne jeste ceka. V zacatku zapomneli oznacit misto nadoru.Znaceni po 5té chemo se nenasel.Po dalsich dvou chem mne znovu vysetrili a "neco" pri UZ oznacili. Pisi neco,neverim tomu,ze misto je spravne.Hledali dlouho,rekli no asi tady,tak to tam oznac.Zjistila jsem,ze znacka je 5 cm od mista,kde jsem nador tehdy hmatala i od biopsie.Mam strach,ze budou rezat,kde nador nebyl,nez se prorezou,kde byl,jestli se tam vubec dostanou.Je nejaka moznost,jak zjistit kde nador byl?.Oznacili i v jinem kvadrantu.
Odpověď: Dobré odpoledne. Ano, původní lokalizaci nádoru lze určit ze vstupního-diagnostického mammografického vyšetření, které bylo provedeno ještě před zahájením léčby.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15167
Dobre rano, jiz tretim dnem me trapi bolest leveho prsu - jde o ohranicenou oblast citlivou na dotyk, jako napr u modriny. Mam 5mes dceru, plne kojim, ale zanet prsu i retenci jsem uz zazila a tohle je jine. Pri kojeni prso neboli. Jsem sledovana v prsni poradne, kde mi jiz pred tehotenstvim nasli utvar v pravem prsu: lalocnata hypo- az anechogenni formace..to stejne se mi vytvorilo na zaklade hormonalnich zmen i v levem prsu...mela bych navstivit gynekologa ci podstoupit sono? Pokud vim, pri kojeni se sono moc nedela. Dekuji za odpoved!
Odpověď: Dobrý den.
Podle Vašeho popisu jde s největší pravděpodobností o reakci mléčné žlázy na hormonální dysbalanci v období kojení a nejde tudíž o nic vážného.
V období laktace se samozřejmě v indikovaných - opodstatněných případech sono provádí. V období laktace je mléčná žláza hůře přehledná, je nateklá a jsou rozšířené mlékovody. Nicméně erudovaný lékař v akreditovaném mamodiagnostickém centru si i laktující žlázou poradí.
Pokud by bolest během několika dnů neodezněla nebo se zhoršovala, tak si pro klid zajděde ke gynekologovi, v případě potřeby Vám žádanku na sono vypíše. Na ultrazvuk můžete jít i bez žádanky jako samoplátce (cena se liší dle center 250-500 Kč.). Seznam akreditovaných screeningových center naleznete na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15166
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu prsu. Prosila bych o vysvětlení nálezu. Oboustranně nižší vrstva fertilní žlázy, vlevo v HZK s drobnou zahuštěnou cystou vel. 4,5 mm. Jiný ložiskový nález včetně axil neprokazuji. Děkuji moc za odpověď A.N.
Odpověď: Není se čeho obávat. V HZK - zevním horním kvadrantu levého prsu máte malou cystu - což je "váček" naplněný ve vašem případě zahuštěnou tekutinou. Cysty jsou benigní - neškodné útvary, jejich počet i velikost se v čase může měnit a mnohdy i samovolně vymizí. Jinak máte vše naprosto vpořádku.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15165
Dobrý den, jsem 14 dní po operaci prsu pro duktální karcinom. Dnes mi sejmuli obvaz a vyndali stehy. Mám v prsu zatvrdlinu nad jizvou velikosti asi 5x3 cm, na pohmat bolestivou. Je to následek operace a normální stav, který se vstřebá, nebo se jedná o nějakou komplikaci? Teploty ani zarudnutí místa nemám. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jde o normální pooperační stav, zatvrdlina nad jizvou může být zbytkem pooperačního krevního výronu (hematomu). Ten by se měl postupně vstřebat, to může trvat i několik týdnů, je to individuální.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15164
Na sono prsu mě našli cystu 4mm, má to nějaký vliv na crp v krvi??? Cítím se zdravá, ale stále mám vyšší crp a jediný co mi našli je ta cysta v prsu.Děkuji I.J.
Odpověď: Ne cysta v prsní žláze, nemá vliv na hladinu CRP v krvi.
Vliv by měla jedině v případě, že by byla zánětlivě změněná, to ale není Váš případ.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15163
bouch se do prsa a bolí ho to
Odpověď: Bolest je normální projev po zhmoždění tkání.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15162
Dobrý den. Mám osmiletou dceru a dnes jsem ji objevila na pravém prsu tvrdou a pro ni bolestivou bulku.Dcera je malého a drobného vzrustu a pochybuju že by to mohlo být dospíváním.Moje babička měla rakovinu prsu.Mám strach.Děkuji za odpověd.H.Ř.
Odpověď: Dobrý den. Nepůjde o nic vážného.
S největší pravděpodobností, jak stav popisujete jde o zduřenou mléčnou žlázu. U dívek je obvykle první známkou dospívání zduření základu mléčné žlázy pod prsní bradavkou, často nejprve jednostranné. Dochází k němu mezi 8. a 13. rokem věku. Je jasným signálem, že vaječníky již začaly vyrábět ženské pohlavní hormony - estrogeny.
Výskyt nádorového onemocnění prsu u dětí je velice raritní - výjimečné.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15161
Dobry den,zajimalo by me zda vysetreni hradi pojistovna,nebo,zda si pacientky vysetreni hradi sami.Dekuji za odpoved.L.D
Odpověď: Dobrý den. pojišťovna hradí pravidelné screeningoveé mamografické vyšetření prsů od 45 let věku, v pravidelných dvou letých intervalech. Tzn. že před dovršením tohoto věku si žena musí preventivní vyšetření - ultrazvukové či mammografické hradit sama. Někdy mají zdravotní pojišťovny různé akce a bonusy, kdy přispívají na nejrůznější preventivní vyšetření svým pojištěncům i mimo běžnou prevenci, informujte se u své zdravotní pojišťovny.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky