MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Iva Mihulová
MUDr. Iva Mihulová
Fakultní nemocnice Brno
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 16076
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na bolestivou bulku v prsu. Kojím a začalo mě bolet prsu zespodu vleže jsem si nahmatala bulku, kerá dotykem ještě více bolí. Může to být jen zduření ml. žlázy?
Odpověď: Dobrý den, jistě, můžete hmatat lalůček žlázy. Přesto doporučuji, pokud by stav trval,navštivte svého gynekologa,on zváží případná další vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16075
Dobrý den, paní doktorko, v pondělí jsem byla na vyšetření mamografickém vyšetření,nerozumím určitým nejasnostem Výsledek BIRADS3 pravděpodobně benigní. Klasifikace TABÁR involuční žláza typu Tabár 2. Popis je vpravo v kk projekci na rozhraní kvadrantů je hladce ohraničena opacita benigního vzhledu vel 7 krát 5 mm.Ostatní mg obraz beze změn ve srovnání s min. vyš. benigní kalcifikace bilat. Závěr nacházíme změnu, která bude velmi pravděpodobně benigní etiologie, další vyš. za 6- 10 měsíců. Není ta doba pro další vyš. dlouhá? Mám strach,DĚKUJI ZA OCHOTU A POCHOPENÍ.J.B.
Odpověď: Jak jsem Vám již napsala, nebude to nic vážného,to by paní doktorka postupovala jinak.
Na vyšetření dříve zajděte, pokud by byly nějaké změny.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16074
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu. Již cca 6 měsíců registruji pobolívání levého prsu bez závislosti na fázi cyklu, při prohmatání jsem nenašla bulku, pouze mi přijde celkově žláza mírně tužší, na pohmat bolestivá. Před 3 měsící jsem absolvovala ultrazvukové vyšetření, kde vše bylo naprosto v pořádku. Vzhledem k tomu, že ale výše popsané obtíže stále přetrvávají, jsem z toho poněkud nervozní. Nechci být neodbytným pacientem, jen nevím, jak jsem k tomu postavit, zda se může jednat o normální jev, nebo zda by bylo vhodné provést ještě nějaké dovyšetření. Děkuji mockrát za radu. A.
Odpověď: Dobrý den, pokud jste byla na vyšetření a všechno bylo v pořádku, pak Vaše obtíže mohou souviset s problémy s pohybovým aparátem. Zkuste se ještě obrátit na šikovného fyzioterapeuta.
Prsy si vyšetřujte vždy v první třetině cyklu, v případě nejistoty zajděte na kontrolu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16073
Dobrý den, vpondělí jsem byla na mamografu a ještě mi dělala paní doktorka ultrazvuk. Co prosím znamená zpráva BIRADS3 pravděpodobně benigní, involuční žláza typu Tabár2. Vpravo v kk projekci na rozhraní kvadrantů je hladce ohraničena opacita benigního vzhledu vel 7 krát 5 mm. Ostatní mg obraz beze změn ve srovnání s min. vyš. benigní kalcifikace bilat. Závěrem nacházíme změnu, která bude velmi pravděpodobně benigní etiologie, kontroka za 6-10 měsíců, bojím se oč jde a zda kontrola za půl roku není dlouho, moc děkuji J.B.
Odpověď: Dobrý den, v závěru máte všechno zcela srozumitelně napsáno. S velkou pravděpodobností je všechno v pořádku, paní doktorka se chce jen ujistit, proto Vás pozvala ještě na kontrolu. Termín je dle mého názoru dostačující. Vyšetřujte se, pokud by byly pochybnosti, objednejte se raději dříve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16071
Dobrý den,

měla bych na nás dotaz. Sedmiměsíčního syna stále kojím. Protože zavádíme již příkrmy, nekojím z prsou již tak často. Poslední dobou se mi stává, že mě pravé prso začne bolet a mám tam ztvrdlinky, které však po "vykojení" zmizí. Bolest většinou druhý den také. Také se mi zdá, že i mat. mléko z tohoto prsa je žlutější, teploty však nemám. Jedná se o zánět, případně nemohlo by se jednat o něco závažnějšího? Před třemi roky jsem byla na mamografu a bylo vše v pořádku.

Předem děkuji za Vaši odpověď.

S pozdravem Eva
Odpověď: Dobrý den, o nic vážného se téměř jistě nejedná, nepomýšlím ani na zánět prsu. Vaše obtíže nejspíše souvisejí s přechodnou retencí mléka. Pokud by stav trval déle a nebyla jste si jistá, zajděte raději na vyšetření, myslím, že vhodný by byl ultrazvuk.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16069
Dobrý den,dnes jsem byla na mammograf. a sono vyš. prsů.
Paní doktorka mně sdělila: "máte to 50 na 50".až 7.září mám podstoupit biopsii,bližší termíny jsou prý již obsazené.Navíc mám velice špatné zkušenosti se zdravotní péčí v mém bydlišti a ztratila jsem veškerou důvěru.Z tohoto důvodu bych chtěla být vyšetřena na některém ze specializovaných pracovišt. Moc Vás prosím o radu jak v tomto případě postupuvat.Děkuji.K.J.
Odpověď: Dobrý den, pokud nejste spokojena, vyšetření jistě můžete podstoupit na některém jiném z akreditovaných mamodiagnostických center, jejich seznam najdete na těchto stránkách. Chápu, že biopsii chcete podstoupit co nejdříve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16068
Dobrý den paní doktorko,
už asi týden cítím pálivou bolest při zatlačení zespodu pod bradavku. Žádnou bulku jsem nikde nenahmatala. Dnes jsem navštívila gynekologa, napsal mi doporučení na sono, ale ani on nic nenahmatal.Mohlo by jít o něco vážného?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, takto se nemohu k problému vyjádřit, nezbývá, než vyčkat výsledku vyšetření. Až se budete objednávat,zdůrazněte, že máte obtíže, vezmou Vás přednostně. Myslím si ale, že pokud nic nehmatáte,
nic vážného to nebude.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16065
Dobrý den, je mi 55 roků, chodím pravidelně na MMG a UZ. Dnešní UZ-údajně vše v pořádku bez patologických změn -echostruktury,Cooperovy ligamenta,Dopplerovské toky,cévní kresba a fertilní typ žlázy bez ložiskových změn. Není fertilní žláza v mém věku na závadu?Do 54 pravidelná menstruace. Děkuji za Váš čas a odpověď.
V.
Odpověď: Dobrý den, dle nálezu jste zdravá. Ve Vašich prsech je více žlázy, méně tuku, to u některých typů prsu bývá.
Na závadu to určitě není.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16064
Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu,chodim už 4 roky do mamo poradny,před rokem a pul jsem měla i mamograf,a vše bylo v pořádku,na ultrazvuku jsem byla v lednu 2015,ted se mi stalo že na koupališti,když jsem byla dlouho ve vodě,jsem měla na plavkách,jako by bílé mlezivo,je to normální,děkuji za odpověd,jinak mi řikaj že mám hodně tukových mléčných žláz.
Odpověď: Dobrý den, určitě nejde o nic vážného. Alarmující je výtok s jasnou příměsí krve. Uvidíte, vyšetřujte se,
budete-li mít pochybnosti, zajděte raději na kontrolu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16063
Dobrý den paní doktorko. Od května mám střídavé bolesti prsou. Bolest přichází cca týden po menstruaci. Bolí mne vždy pouze jedno prso (vždy na spodní venkovní straně), hlavně na dotek, bolest trvá zhruba 5 dní. V červnu jsem byla u lékaře i na ultrazvuku, vše v pořádku. Můžete mi prosím poradit? Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den, pokud jste byla na vyšetření a bylo všechno v pořádku, pak se nemusíte obávat. Vaše potíže mohou souviset s pohybovým aparátem. Zkuste se zaměřit na tuto oblast.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16062
Vážená paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně zřejmě zvětšené prsní žlázy. Zcela náhodou jsem si vleže nahmatala asi 1,5 cm nad pravou bradavkou takovou podlouhlou zduřeninu, která vede od bradavky až k boku prsu (cca délka 7cm). V jednom místě je patrná hrčka. Nijak mě nebolí, vůbec o ní nevím, jen ted při menstruaci jsem měla pocit, že je ještě větší. Čekala jsem, zda po MS zmizí, ale zůstává tam dále. Při předklonu je hmatná mnohem hůře. Jsem již objednaná začátkem září na gynekologii, ale jsem z toho velice nervozní, prosím o odpověď, zda to může být něco vážného. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, spíše si myslím, že to nic vážného nebude, že jde pouze o lalůček žlázy. Jak popisujete, ke změně dochází v průběhu cyklu a to je spíše dobrá známka. Pro jistotu a Váš klid se objednejte na vyšetření ultrazvukem, to můžete i jako samoplátkyně, bez žádanky.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16059
Dobrý den, je mi 15 let a asi před třemi dny se mi udělala velmi bolestivá bulka v levém prsu. Prs mám v okolí bulky nateklý a zarudlý.Přes bolest nemůžu v noci spát, prs bolí v klidu a při jakékoli jiné činnosti se bolest několikrát znásobí.Bulka je spíše ze shora okolo bradavky.Co dělat? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, určitě se objednejte k lékaři, pokud je prs zarudlý a bolestivý,může jít o zánět. Jako první pomoc mohu doporučit, přiložte na zarudlé místo kostku tvarohu vychlazeného v ledničce.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16057
Dobrý den, asi pred pul rokem jsem si nasla v levem prsu boulicku. Sla jsem s tim k doktorovi ten me poslal na ultrazvuk a tam mi rekli ze se jedna pouze o malou cystu a mela by se stratit. Ted po pul roku ji tam mam znovu. Boulicka v prsu je vetsi a citlivejsi nez predtim. Jde nahmatat pouhym dotknutim prsu, je pod bradavkou na spodni casti. Chtela bych vedet vas nazor a zda bych mela zajit k doktorovi znovu. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, určitě doporučuji zajít na kontrolu, pokud jde o cystu a ta je bolestivá či Vás jinak obtěžuje,
lze ji odsát tenkou jehličkou. Výkon nebolí a Vy budete bez obav.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16055
Dobry den, mam patologicke 2 uzliny. S chemoterapii se zmensily, ale stale patologicke. Znamena to na 100 procent, ze jsou pozitivni?..Doktori budou operovat muj nador v prsu a chteji udelat desekci axily. Muzu trvat na testu sentinelove uzliny nebo je to opravdu zbytecne v tomto pripade, jak mi bylo receno. Rada sportuji a trosku se obavam lymfedemu atd. Dekuji moc za odpoved. S pozdravem, K.F.
Odpověď: Dobrý den, neobávejte se a dejte na radu lékařů, kteří Vás budou operovat. Je to tak správné. Specialisté pro onkochirurgii prsu jsou zvyklí se v této oblasti pohybovat velmi opatrně. Uvidíte, že všechno dobře dopadne a Vy se budete svým aktivitám věnovat dále.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16054
Dobry den,mam v levem prsu adenokarcinom.Jsem po chemoterapii, nador se zmensil na 12mm. U komise mi dali na vyber. Muzou provest parcialni mastekt. s disekci axily, ale s rizikem, ze pujdu na reoperaci a odejmuti celeho prsa. Reoperace zavisi na histologii zdrave tkane,bohuzel tam mam take mikrokalcifikace. Druha volba je odejmuti celeho prsu hned s okamzitou rekonstrukci, vlozenim expanderu. Pro me je to obtizne rozhodnuti a nedokazu uplne nejlepe posoudit, co by bylo pro me lepsi z hlediska zdravotniho i kosmetickeho. Prosim o pomoc a dekuji moc predem. S pozdravem, K.F.
Odpověď: Dobrý den, obávám se ,že Vám asi nebudu moci zodpovědně poradit, pokud neznám výsledky všech vyšetření a neviděla jsem Vaše snímky .Předpokládám, že odborníci komise Vám vysvětlili výhody a nevýhody obou řešení. Pokud váháte, bude nejlepší ,když vezmete veškerou dokumentaci včetně snímkové
a poradíte se ještě na jiném pracovišti. Na to máte nárok.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16050
Dobrý den objevila se mi sekrece z obou prsu. Má to nazelenalou kalnou gelovitou konzistenci. Dost mě to děsí....
Odpověď: Dobrý den, pokud sekrece není spontánní z jednoho prsu, jednoho duktu a s jasnou příměsí krve, není alarmující. Vyčkejte ještě,pokud budete nejistá, zajděte ke svému gynekologovi, on případně zváží další vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16049
Dobrý den, v levém prsu se mi udělala nejspíš bulka, tužší, větší, přijde mi ohraničená,pokud ležím a zatlačím na ni, pohne se stranou. Čili není možné jí jen tak chytit. Jsem za polovinou cyklu. Mohla by to být rakovina? Na preventivním sonu jsem byla minulý rok, vše bylo v pořádku. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, může jít jen o nápadnější uzel žlázy v druhé polovině cyklu. Vyloučit nemohu ani cystu či fibroadenom, nezhoubný nádorek typický pro Váš věk. Pokud nález nezmizí s příchodem menses, zajděte raději na kontrolu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16046
Dobrý den, je mi 17 let a před pár měsíci jsem si našla bulku v prsu. Od září minulého roku beru antikoncepci YAZ, bulka je tuhá a pohyblivá, prso mě nebolí, žádný tlak v něm také necítím a od té doby, co jsem ji objevila, mi nepříjde, že by se nějak změnila svou velikost. Dočetla jsem se, že měsíčková mast napomáhá vstřebávání cyst, už pár dní to mažu, ale žádný rozdíl nevidím. Myslíte, že je v tomhle věku možnost, že by to mohla být rakovina nebo jde pravděpodobně jen o tu cystu z antikoncepce? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku by bylo nádorové onemocnění prsu velmi vzácné. Spíše půjde o cystu či fibroadenom, tedy o nezhoubný ,nezávažný nález.
Doporučuji pro Váš klid zajít na vyšetření ultrazvukem, můžete i jako samoplátkyně, tedy bez doporučení.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16045
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat co znamená nejasná léze vlevo na rozhraní HKK velik.
cca 12x9mm se spikulárním okrajem. děkuji
Odpověď: Dobrý den, přesně to , co je napsáno v nálezu, tedy nejasný nález v levém prsu, na rozhraní jeho horních kvadrantů. Předpokládám, že bude následovat odběr vzorku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16043
Dobrý den, obsolvovala jsem sono prsu: žláz. typ, vlev centr. cysta 4 mm,
HVQ hypoe. ben. lož 6mm v.s. cysta s obsahem, DVQ lehce nepravidelné hype. lož. 7 mm, jinak bez lož. změn a lymfadenopatie. Navržena biopsie -DVQ nejasné etiologie (vazivo??). Co si tom myslíte? Na biopsii jsem objednaná až za 14 dní (24.8), není to pozdě? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jedno z ložisek v levém prsu , které lékař při vyšetření viděl, není úplně jednoznačně nezhoubné, proto raději navrhl odběr vzorku. Postupovala bych stejně. Termín biopsie není pozdě.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16041
Dobrý den,moji 13lete dceři se v prsu vytvorila boule ..menstruaci ještě nemá..napred ji to bolelo teď ji to svědi .o co by se mohlo jednat? Děkuji J.B.
Odpověď: Dobrý den, v tomto věku jde nejspíše o probouzející se mléčnou žlázu a i první menstruace brzy přijde.
Pokud budete mít pochybnosti, navštivte dětského lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16039
Dobrý den,mám takový problém je mi 26 let a mám 3 letou dceru kojila jsem jí do půl roku,pak jsem neměla výživný mléko, ale stále mi teče z obou prsou mazivo a v obou prsech teče ne bílé ale zelené,byla jsem na vyšetření u své gynekolosky a ta mi řekla,že je to v pohodě udělala mi testy na na prolaktin a tam nic nebylo, děkuji m.t.
Odpověď: Dobrý den, asi jste zapomněla položit otázku... jen dodávám, výtok z prsů je alarmující, pokud je z jednoho
póru jednoho prsu a s jasnou příměsí krve. Pokud je sekrece jiného typu, jde pravděpodobně o hormonální
příčinu. Vaše gynekoložka to řeší správně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16034
Dobry den. Pri upratovani som sa dost prudko buchla do prsnika. Az neskor som si nahmatala tam tvrdsiu hrcu. Moze to byt sposobene tym to? Dakujem. Tomkova
Odpověď: Dobrý den, může jít o hematom v souvislosti s úrazem. Doporučuji však zajít na vyšetření, žádanku Vám vystaví praktický lékař či gynekolog, začněte u jednoho z nich.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16033
Dobrý den,paní doktorko,
mám dotaz:pobolívá mě při stisku v prsu,trvá to asi měsíc,mám 4 děti,jsem půl roku po konizaci děložního čípku,rosím vás o radu,
děkuji Eva
Odpověď: Dobrý den, to nebude známka ničeho závažného, může jít o bolest v důsledku hormonální nerovnováhy.
V případě trvání obtíží zajděte raději na vyšetření, alespoň ultrazvukem, můžete i bez žádanky jako samoplátkyně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16032
Dobrý deň, poprosím vysvetliť výsledky usg vyšetrenia: V pravej axille hypoechoformácia 10,4x4mm echogénnym centrom. Ďakujem...
Odpověď: Dobrý den, nevím, proč jste si nenechala vysvětlit nález vyšetřujícím lékařem. Dle popisu soudím, že jde normální lymfatickou uzlinu. Máte-li nějaké pochybnosti, zajděte na pracoviště, kde Vás vyšetřovali.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16031
Dobrý den mám bulku v obou prsou skoro přes celé prso. Je to v mém věku normální?
Odpověď: Dobrý den, soudím, že jde o probouzející se základ mléčné žlázy, což je v Tvém věku normální.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16028
Mám střídavě po pár měsících bolesti prsu.Je mi 48L.Bezdětná.Asi mám přechod.Teď mám bolest pr.prso.Mamo v Říjnu14.čisté.Sono Květen15 menší cysty.Používám Mastodym ale bolest se vrací.Na Sonu mi řekli že nic nevidí.Na gyndě mi neporadí.Někdy mi radí bolest léčit mastí Ibalgin nebo ty kapky.Prso mám horké na dotek bolestivé.Muže mi někdo poradit.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, bolesti prsů skutečně můžete mít v důsledku hormonálních změn v době přechodu, tedy
v období hormonální nerovnováhy. Zkuste preparát zvaný Orissa, jde o kombinaci vitamínu E a pupalkového oleje. Pokud však nyní máte jeden prs horký a bolestivý, pak takto vypadá spíše zánět. Určitě zajděte ke svému lékaři.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16027
Dobry den, chtěla bych se prosim zeptat zda mám nárok na mamo. vyšetření hrazené pojišťovnou, matka zemřela na rakovinu prsu a její matka údajně tentýž nador také.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, nárok na vyšetření prsů hrazené zdravotní pojišťovnou má žena od 45ti let věku každé dva roky. Pokud genetik stanoví vysoké riziko vzniku rakoviny, pak je žena sledovaná ve zvláštním režimu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16026
Dobrý den, v dubnu jsem byla na ultrazvuku levého prsa i na vyšetření u gynekoložky,kvůli bolestem a zdá se mi uprostřed zvětšena žláza. Rozhodne je to větší a tvrdší než u pravého prsa. Nic jsem tam neměla. Tento týden se opět bolesti a příznaky vrátily, často mám bolesti až do levého ramene, ruky a přilehlé části zad. Může se jednat právě o bolesti pohyb.aparátu, které se promítají až do bolesti a vnitřního asi zduření prsu? Nebo spíš opačně, od prsu bolesti až do zad? Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, spíše si myslím, že jde o bolesti přenesené od pohybového aparátu do oblasti prsů.
Pokud jste byla v dubnu na UZ vyšetření s normálním nálezem, pak asi skutečně o onemocnění prsů nepůjde .Budou-li nějaké pochybnosti, zajděte na kontrolu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16024
Dobrý den, je mi 34 let, 9 měsíců po porodu /nekojím/ a beru HA Artizia. Mám bolesti převážně v pravém prsu. V prsou mám "boule". Některé tvrdé až bolestivé. Prsa nejsou na pohmat jakoby stejně asymetrické. Z bradavky není žádný výtok. Je možné, že to je jev před menstruací z hormonů nebo to může být něco vážnějšího.
Na toto jsem zatím vůbec netrpěla. Doporučila byste mi prohlídku. Můj gynekolog má v současnosti dovolenou, proto se dotazuji sem. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer ,jak správně uvádíte, nejvíce pravděpodobné jsou hormonální změny před menstruací.
Pokud by obtíže přetrvávaly i po menses, pak raději svého gynekologa navštivte. Ale nemyslím si, že by to
nepočkalo po dovolené.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16023
Dobry den.mam 14denni holcicku kterou plne kojim.vcera sem na levem nadru pri vnitrni strane objevila cerveny flek a prs je cely bolavy.pod fl
ekem neni citit ztvrdle misto.nevim co s tim mam delat.dekuji za vasi odpoved.
Odpověď: Dobrý den, může jít o projevy zánětu.Jako první pomoc doporučuji starý osvědčený recept, tedy přiložte na zarudlou oblast prsu kostku vychlazeného tvarohu. Určitě navštivte lékaře, on rozhodne, zda nebude potřeba užívat antibiotika a případně zařídí další vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16022
Dobry den, je mi 18 let a HA beru 3 roky. Prave prso mam odjakziva vetsi. Uz po dobu 3 mesicu me boli prave prso. Nejdrive jen tyden, pak to zase bylo chvili dobre a pak se bolest treba po 14 dnech zase vratila. Posleni dobou je bolest vetsi. Nedokazu rict, jestli jsem si v prsu neco nahmatala, nepoznam to. Boli me cele prave prso a nekdy me v nem pichne, obcas me boli i hrudnik nad nim. Hrozne se bojim, aby to nebyla rakovina, v noci bolesti a strachy spatne spim. Babiccina sestra mela rakovinu prsu. Jsem objednana na mamologoi, ale az za mesic. Nevite o co by se mohlo jednat?
Odpověď: Dobrý den, je jistě správné, že jste se objednala na vyšetření, ale s největší pravděpodobností nejde o nic vážného. Toto nejsou projevy rakoviny. Domnívám se, že bolesti, které popisujete, jsou přenesené od pohybového aparátu. Ty se často promítají do měkkých tkání hrudníku, tedy i do oblasti prsů.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16021
Hezký den, všimla jsem si, že mám levý prsní dvorec o něco větší jako pravý. Stejně tak je i levé prso nepatrně větší jako pravé prso. Mám dojem, že jsem to tak měla vždy, ale stejně ve mně hlodá myšlenka, zda se mi dvorec nezvětšil v poslední době, protože teď mi přijde rozdíl patrnější. Jinak je na mých prsou vše v normálu, jiné změny nepozoruji a na pohmat mi přijde také všechno v pořádku. Celkově se cítím zdravá, nemám momentálně žádné zdravotní problémy. Mám kvůli rozdílu ve velikosti prsních dvorců navštívit gynekoložku? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, symetrická snad není žádná žena, větší či menší nesouměrnost pozorujeme prakticky u všech klientek. Pokud nemáte žádné další problémy, není nutné to řešit. Ve Vašem věku se mléčná žláza ještě vyvíjí, její vývoj bude ukončen kolem věku 25ti let.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16020
Dobrý den, byla jsem na ultrazvuku prsu a čeká mě biopsie. V lékařské zprávě je napsáno: Při dnešní kontrole zůstává zbytková žláza více vpravo v HZK, kde v axilárním výběžku je lehce nepravidelná architektonika žlázy na ploše 5mm, v axilách nezvětšené uzliny.
Mám se obávat nejhoršího. Děkuji za odpověď. LN.

Dotaz i odpověď můžete zveřejnit.
Odpověď: Dobrý večer, nezbývá než vyčkat výsledku biopsie, právě proto, že nález není úplně jasný, je nutné histologické ověření. Jistě bude vyšetření provedeno v co nejkratší době.






Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16019
Dobrý den,
Moje gynekolozka mi odmítla dat doporucenku-zadanku na momograf. Lékařku mám nove,a v minulosti jsem momograf navštěvovala každý pul rok. Bylo to z důvodu rodinné anam.. Když jsem si později lekarce vysvetlovala,ze bez doporučenky me na daném místě nevezmou,pouze pokud si vyšetření uhradim,znovu me gynekolozka odmítla, s tím že v dnešní době už si to klientky-pacientky hradí sami a tečka! U lékařky jsem pouze 1mesic i z duvodu,ze chtěla lékařku moje šestnáctiletá dcera. Ale jak argumentovat této lekarce nevim-vite vy? Velice Vám dekuji,MR
Odpověď: Dobrý den, na preventivní vyšetření prsů hrazené Vaší zdravotní pojišťovnou máte nárok jednou za dva roky
od 45ti let věku. Pokud žádáte vyšetření častěji nebo jste-li mladší, vyšetření si hradíte. Sledované ve zvláštním režimu jsou pouze ženy s mimořádně vysokým rizikem vzniku onemocnění a jeho stupeň určí genetik.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16016
Dobrý den,

cca před 3 týdny jsem si během sprchování nahmatala dvě tvrdší bulky v pravém prsu. Bulky nejsou viditelné, ale jsou cítit pouze na omak. Bulky jsou vzdáleny cca 1-2 cm od prsního dvorce. Při dotyku bolí. Prso nezměnilo svůj tvar, bradavka je též stejná, nemám žádný výtok z bradavky ani nic podobného. 26.srpna jsem objednaná na ultrasonografické vyšetření (věk 22 let), ale i tak se hrozně bojím a celý den na to musím myslet, že je to třeba rakovina...
Děkuji za odpověď..
PS: V dubnu jsem vysadila antikoncepci a od té doby antikoncepci neberu.
Odpověď: Dobrý den, může jít o nezhoubný útvar typu fibroadenomu nebo cysty, to ve Vašem věku předpokládám.
Na vyšetření ultrazvukem určitě zajděte. Pokud máte obtíže, je možné absolvovat vyšetření přednostně. Zkuste se domluvit na oddělení, kde jste objednaná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16015
Dobrý den,ráda bych se zeptala na následující:jednostranná hnědozelená sekrece,ne spontánní, o které vím 2 měsíce. Výsledky vyšetření následující,provedené před 2měsíci:sonograficky ektázie žlázovodu,z tohoto důvodu provedená mamografie s normálním nálezem. Histologické vyšetření sekretu v pořádku, hodnota prolaktinu byla 7.
Co mohu dál dělat, měla bych vyšetření rozšířit, zopakovat?
Děkuji,J.
Odpověď: Dobrý den, myslím, že se o nic vážného nejedná, pokud sekrece není spontánní, z jednoho póru, z jednoho duktu a s jasnou příměsí krve, není nebezpečná. Pokud byly všechny výsledky vyšetření v pořádku vyčkejte,
kdyby obraz trval, je vhodné vyšetření v čase zopakovat.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16010
Mám nádor velikosti 2krát3cm je třeba jen vyjmutí nador nebo většího zákroku. Nerada bych přišla o celý prs
Odpověď: Dobrý den, o tom, jak bude u Vás probíhat léčba, rozhodne tým odborníků. Ne vždy je na prvním místě operace.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16008
Dobrý den,beru 14 dní tamoxifen a mám pravděpodobně alergii -svědění očí a otok očí ,rtu .Existuje jiný podobný lék,na onk. jedu v pátek.Děkuji h. s.
Odpověď: Dobrý den, jistě, jsou i jiné možnosti, všechno proberete se svým onkologem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16007
dobry den. prosim vas, v levem podpazi jsem nasla - cytim malou boulicku. pred rokem jsem byla na manograf- nic tam nenasli... prso mne prijde stejne teple, yatim zadne zarudnuti.... trosku boli podpazi kdyz neco delam... prosim o vas nazor... dekuji moc
Odpověď: Dobrý večer, takto na dálku asi Váš problém úplně nevyřešíme, doporučuji Vám objednat se alespoň na vyšetření ultrazvukem ,nejlépe na stejné pracoviště, kde jste byla na mamografii. Můžete i jako samoplátkyně ,bez doporučení. Pokud předem zajdete za svým gynekologem či praktikem, vystaví Vám
jistě žádanku.Nemohu vyloučit počínající zánět prsu, bolestivá boulička v podpaží může být reaktivní uzlinka.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16006
Dobrý večer,jsem muž věk 49 let, v. 182 cm váha 95 kg, medikace Tritace 10, Lodoz 10
asi měsíc lokalizuji bulku v levém prsu na hranici dvorce, velmi jasně hmatatelná. Tendence v průběhu měsíce je zvětšující, velikosti cca 1,5- 2 cm , při zmáčknutí se vpáčí bradavka, v klidu nebolestivé, při pohmatu citlivé, jinak než sádlo pod kůží.
Pravé prso je normální sádelnaté, bez popsaných vjemů levého.
Mám mít obavu nebo to může být jen bitva hormonů??
Děkuji za odpověď
Stanislav
Odpověď: Dobrý večer.
Je pravděpodobné, že jde o akcentaci základu mléčné žlázy, který je jinak zcela diskrétní. Je potřeba určit příčinu, může to být reakce na hormonální změny ve vašem těle z různých důvodů, a to je třeba ozřejmit. Samozřejmě, specializované vyšetření prsu musí potvrdit, že se neděje nic vážnějšího. Jste jistě informován, že cca u 1-2% se může rovněž rakovina prsu vyskytnout. Neházejte zatím flintu do žita:) V klidu se objednejte k vašemu lékaři, posoudí situaci a doporučí, co dále.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16003
Dobrý den,Psala jsem Vám už dotaz 15961,ohledně lobulárního karcinomu.Po promluvě s p. primářem,že mé dva malé nádorky mívávávají tendenci se zvětšovat-proto jsem objednána na MR a mám již termín operace.Částečná nebo ...souhlasím se vším!Mohla jsem se ptát,ale asi v tom pološoku jsem se nezeptala jestli ,následně při radioterapii se přichází o vlasy.děkuji za odpovědˇ
Odpověď: Dobrý večer.
Po zevním ozáření oblasti prsu není důvod, aby vám vypadaly vlasy. To bývá následek chemoterapie.Samozřejmě může dojít k propadávání vlasů jako reakci na psychický šok.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15999
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se Vás zeptat zda je nutná včasná biopsie a chirurgické odstranění bulky v prsu, která se mě objevila po ukončení kojení. Jsem nyní na materřské dovolené.Antikoncepci jsem brala Azalii, bulka je cca 3 cm veliká, stále roste, nebolí, je pohyblivá zřejmě fibroglandulární - fibroadenom, to mám napsáno na UTZ zprávě. Děkuji Vám za odpověď Ilona.
Odpověď: Dobrý večer.
Ano, doporučuji vám biopsii a ev. operaci podstoupit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15997
Dobrý den,chtela bych se zeptat,při biopsii prsu mi byl píchnut marcarin.Odběr proběhl bez problémů a bez bolesti,přesto jsem po výkonu omdlela,zvracela,měla třes a závratě,což trvalo 4 hodiny.Je možné,že by to zpusobil marcarin?A je možné použít něco jiného,nebo nejakou premedikaci,když bych musela na odstranění bulky?Děkuji moc M.P
Odpověď: Dobrý den.
Zjistí se to lehce, nechte se vyšetřit na alergologii. Samozřejmě, pokud by došlo k operaci, je třeba na to chirurga upozornit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15996
Dobrý den, právě jsem po 5 letech ukončila braní léku Arimidex. Měla jsem rakovinu levého prsu, odebrán nádor velikosti 2,4 cm a uzliny v podpaží. Ted v červenci kontrola, stejně, jako předchozí roky bez nálezu recidivy.Mám obavy, jak bude tělo reagovat, na co se připravit. A zdali nedojde k návratu nemoci z tohoto důvodu. Lék asi nelze brát dále. Děkuji za odpověď. B.S.
Odpověď: Dobrý večer.
Chápu vás. Ale kdo maluje čerty na zeď, přijdou....a to platí obecně. Tyto myšlenky opusťte, stejně jako slova mají velkou sílu. Je potřeba se zamyslet, proč vlastně jste měla oslabenou imunitu natolik, že jste se onemocněla. Jde o chronický stres , kterému dovolíme, aby na nás takto zapracoval. Nikdy není pozdě, s oblibou používám rčení: vymeťte 13. komnatu:) Je tím výstižně řečeno vše. Držím palce, stačí maličkost:), rozhodnout se a popadnou koště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15995
Dobry den pani doktorka, vcera som Vam pisala ohladom opakujucich sa zapalov v prsniku, kde bol pritomny absces. Napisali ste mi ze by bolo vhodne vyhladat depo, ktore tieto zapaly stale vyvolava. Ako sa prosim vas toto vysetrenie robi a aka by bola liecba? Vdaka este raz.M
Odpověď: Udělá se vyšetření ultrazvukem nemocného prsu. Pokud se najde depo zánětu, musí se řešit chirurgicky. Pokud se nenalezne v prsu, je vhodné vyšetřit tzv.fokusy na zánět- např. zánět dutin, váček pod zuby aj.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15994
Děkuji za odpověď k dotazu 15993, pocit "jiného" prsa jsem začala cítit právě ještě před těhotenstvím. Takže je možné se objednat i v těhotenství na nějaké vyšetření? A konkrétně? Dr. mi řekla, že mamograf vzhledem k těhu nelze. Existuje tedy něco jiného? A musím mít doporučení od své gynekoložky? Děkuji.
Odpověď: Jak jsem psala ultrazvukové vyšetření. Doporučení můžete mít od praktického lékaře či gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15993
Dobrý den, zhruba před necelými dvěma měsíci, jsem začala více cítit levé prso. Jako kdyby bylo těžší než pravé a zároveň je i citlivé ze strany na dotyk. Pak to na nějaký čas vymizelo, nebo se alespoň popisované příznaky zmenšily. Nyní to zase cítím, ale problém je, že jsem v 6. týdnu těhotenství. Je možné nějaké vyšetření? Stále na to myslím, protože je to nepříjemné. Paní doktorka mi řekla, že mamograf už možný není. Je mi 33 let a čekám druhé dítě.
Odpověď: Dobrý večer.
V počátku těhotenství jsou prsy citlivé. Pokud však máte pocit, že se prs mění, je možné provést ultrazvukové vyšetření. Objednejte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15992
Dobrý den Paní Hrnčířová.
Chtěla bych se na něco zeptat než půjdu k lékaři.Mám takový problém,když si zmáčknu prso tak mi z něj vytéká taková průhledno bílá tekutina a nevím co to znamená.Jestli jsem nemocná nebo těhotná.Dělala jsem si už mnoho těhotenských testů a všechny vyšli negativně.Co to může být?
Předem děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
na negativitu těhotenského testu se můžete spolehnout, když je dělán ve správný čas a předepsaným způsobem. byo by vhodnější zajít ke gynekologovi. průhledná sekrece by neměla nic znamenat. Ale lékaře na ní upozorněte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15991
Dobrý den, na mamografii i ultrazvuk prsů chodím pravidelně, naposledy ve 4 /2015 mamografie bez nálezu, v 6/2015 zjištěn náhodně zvýšený CA 15-3 (29,6), v 7/2015 provedeno sono bez nálezu.Nyní mi gynekolog kvůli nepravidelnému cyklu a jiným obtížím menopauzy naordinoval antikoncepci Vonille. Mám mít pro zvýšený marker obavy z užívání?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Vyplatí se odběr zopakovat, pokud nebyl. Často se stává, že je marker falešně positivní. Jde o nespecifický ukazatel a může znamenat pouze nějaký zánět v těle.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15990
Dobrý den,moc Vás prosím o vyjádření se k mé diagnoze a její prognóze.Diagnostický závěr zní ca mammae vlevo,cT1b(10*10mm),invazivní duktální ca G2,ER 90%,PR 80%,MIB1 40%,HER 2 neu IHC 0.Byl mi aplikován Zoladex a zahájena léčba Tamoxifenem,operace plánovaná na začátek září - nehrozí prodleva?Předem děkuji za odpověď Z.K.
Odpověď: Dobrý den.
Léčbu máte zahájenou. Zoladex vyřaďuje z funkce vaječníky , a tím produkci estrogenů. Jste celkově zajištěna hormonální léčbou- antiestrogeny. Dle výsledků jsou tumorózní buňky velmi citlivé na hormonální léčbu. Takže o.k..Tumor v nás roste skrytě velmi dlouho, tím pádem bez léčby. Pochybnosti si nedávejte do hlavy. Vše dobře dopadne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15988
Dobry den, prosim Vas velmi pekne o radu a nazor. Som necelych 5 mesiacov po porode , ked mal maly tyzden dostala som zapal prsnika a odvtedy moje problemy s prsnikom pretrvavaju. Brala som 3xatb , ktore zabrali v podstate len na to ze ustupili teploty, nakoniec sa mi spravil absces, ktory praskol, mala som cca dva tyzdne zavedeny dren, po tomto sa mi celkom aj ulavilo a prsnik sa zacal zlepsovat, teraz ale kazy mesiac pravidelne v case menstruacie ma prsnik boli, pali,.. minuly mesiac som mala opat aj horucku so zimnicou, teraz len ta bolest..
Odpověď: Dobrý den.
Dle mého cítění by se mělo vyloučit depo zánětu v prsu, z kterého infekce recidivuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15987
Dobrý den,je možné provést mamografické vyšetření i když mám prsní implantáty?Pokud ano,je potřeba upozornit na to před vyšetřením?
Pokud ne,které vyšetření by bylo vhodné absolvovat místo mamografie?
Děkuji P.K.
Odpověď: Dobrý den.
Ano, na digitalizovaném pracovišti lze vyšetření bez problémů provést.Určitě je potřeba před vyšetřením na tento fakt upozornit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15986
VYŠETŘENÁ PRO ZARUDNUTI A REZISTENCE HZK pr. prsu citlyvost ložisko od 24.7 v regresi obj. v HZK Pr, prstu zarudnutí a rezistence 2*1*2cm bez znamek flegmony nebo abscesu ,. víš emulze potřebuju řict jetly to neni rakovyna děkuji D
Odpověď: Dobrý den.
Ve vašem věku je tato diagnosa nepravděpodobná. Až se známky zánětu zahojí, bude-li třeba , bude proveden pro kontrolu ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15985
Dobrý den,mám 4 děti,(tři kojené cca 3 měsíce,poslední vůbec). Na mamograf chodím od roku 2013 každý rok, nález je v pořádku bez změn od přechozího vyš.(poslední v březnu 2015),na gyn.v pořádku. Poslední 2 roky mám problém s menstruací, kdy se delší pauzy střídají s pravidelností téměř na den. Při chybějící menstruaci mě některé měsíce bolí prsa a jsou citlivá. Můj problém spočívá v tom, že 24.7. jsem měla začít menstruovat, ale místo toho mě od neděle bolí prsa. Chtěla jsem se zeptat zda mám navštívit mamografickou poradnu anebo to přičítat hormonálním změnám. Děkuji za odpověď. KS
Odpověď: Dobrý den.
Jde o dopad hormonální nerovnováhy. Blížíte se přechodu. Nicméně graviditu byste měla vyloučit. Mamografie by se tak v krátkém čase stejně nedělala a ani by pravděpodobně neukázala změnu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15984
Dobrý den,
už druhý den mě bolí mezi prsy. Jakoby na "dolní části hrudníku"blíž k levému prsu. Jsem kuřačka, je mi 19 let. Nevíte, z čeho to může být ?
Děkuji za odpověď, Eliška.
Odpověď: Dobrý den.
Často je v tomto místě podrážděn kloub mezi chrupavčitým koncem žebra a hrudní kosti.Mohla byste pomazat místo protizánětlivou mastí..jako Voltaren, Flektor mast ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15983
Dobry den je my 33 mam pred mentruaci pobolivaji me vzdyzky prsa ale ted me boli vic leve prso spise kolem dvorce a bradavky kdyz zmacknu ulevi se my na chvilku po koupeli neni to nic vazneho
Odpověď: Dobrý den.
Před menses mohou být prsy citlivé a je to způsobeno hormonální změnou.je to fyziologické tzn., že nám to nadělila příroda. V okamžiku, kdy to začneme řešit, přidá se psychická složka a kruh je uzavřen. Těžko se z něho vystupuje. Možná byste měla zajít na ultrazvuk. Přineslo by vám to klid a možnost se odpoutat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15982
Cytologicky nalez: náteroch su utrzky zlazovych struktur tvorene uniformnymi elementami typu fibroadenom ako aj niekolko utrzkov s lahsim posunom N/C pomeru a s prominujucimi jadierkami.Lozisko je velke 9X5 mm. Osetrujuca lekarka mi povedala, ze v kazdom pripade sa to bude operovat. Ak by sa potvrdil fibroadenom je naozaj nutna operacia alebo staci sledovanie? A čo konkretne dany nalez znamena? Dakujem
Odpověď: Dobrý den.
Definitivní histologie je určující pro další postup. Jestliže se potvrdí FA, bude stačit kontrola po operaci a pak pravidelné preventivní prohlídky v intervalu jako byste ani po operaci nebyla.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15980
Dobrý den,prosím o váš názor.Babička a její sestra umřeli velmi mladé na rakovinu(každá na jiný typ).Moje matka rakovinu prsu,nyní já též prsu a mamky sestra při operaci kýly zjištěny metastázy,neví se čeho.Myslíte,že mám absolvovat genetické testy?
Odpověď: Dobrý den.
Rozhodně. Není pochyb.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15979
Dobrý den tchýni je 57 let a jde poprvé na vyšetření prsu a chtěla by vedet kolik stojí? děkuji předem za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
1x za 2 roky je vyšetření na pojišťovnu, čili nic se nehradí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15978
dobrý den, prosím o vyjádření k mé rekonstrukci prsu která bude v září 2015.Jsem po ablaci již 3 roky vč.uzlin. Dva roky jsem užívala zoladex a ještě užívám tamoxifen.Všechny lékařské výsledky mám v pořádku. Měla jsem invaz.lobul.karcinom 25mm. diagnostikováno vše hned na počátku.Jsem stále nejistá, zda do rekonstrukce mám jít....je to pro mě těžké rozhodnutí, přesto si nové prso velmi přeji. Je velmi nesnadné žít pouze s jedním prsem.Děkuji předem za Vaše vyjádření. Kateřina
Odpověď: Dobrý den.
Napište si pro a proti ,,,a porovnejte. Pak se rozhodněte a už to neřešte. Pochybnosti nejsou na místě. Aby jste to dobře pochopila. Krásný efekt rekonstrukce by mohly vaše pochybnosti zhatit. Jste mladá žena, chápu Vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15977
Dobrý den,Musí vtažení prsu vždy znamenat zhoubný nádor?Mám bulku v centrální části u dvorce,ale vtažená část prsu je v dolním vnitřním kvadrantu.Bulka má cca 1 cm,ale prohluben je mnohem vetší.Bulka je zvrchu plochá ,fixovaná ke svalu ne ke kůži,mírně pohyblivá, a dá se uchopit mezi prsty do HLOUBKY.V hloubce už tak hladká není.Bulka při uchopení mírně vyklouzává.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
To neumím takto virtuálně posoudit. Je třeba, aby jste zašla na vyšetření ultrazvukem.Tak, jak vám již kolegyni bylo doporučeno v odpovědi č. 15349.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15976
Dobry den, chtela bych se zeptat, nasla jsem si v prsu bulku po biopsii mi bylo zdeleno, že se jedna o fibroadenom. Musím jit na operaci. Vhtela bych se zeptat jestli je tento zakrok bolestivy a jak dlouho budu muset byt v pracovni neschopnosti. dekuji Nekovarova
Odpověď: Dobrý den.
Samotný zákrok se provádí v anestezii. Jizva se rychle hojí. Vlastní místo je citlivé minimálně.PN je dle fyzické náročnosti vaší práce. Je vhodné nosit pevnou podprsenku, aby jste měla krásnou, tenkou jizvu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15975
Dobrý den chtělajsem se optat nahmatala jsem si malou bouličku přímopod bradavkou po prohmatání ale bolí i na omak.Mám 16 měsíců starého synka a kojila jsem do osméhoměsíce.CHtěla bych znát Váš názor .S pozdravem. Zítová
Odpověď: Dobrý den.
Rakovina nebolí....myslím, že půjde o rozšířený mlékovod , cystu. Bylo by vhodné zkontrolovat ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15973
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat,zda mohu uzívat antikoncepci Jeanine,kdyz mám v prsu benigní nalez.
Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den.
Záleží jaký benigní nález, ale pravděpodobně ano. Poraďte se s gynekologem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15972
Dobrý den,začala jsem užívat Tamoxifen ebewe 20mg a již asi 2 roky užívám prestarim combi neo.Po týdnu užívání mám svědění kůže prakticky po celém těle.Prosím o radu jak se léky snášejí děkuji H.S.
Odpověď: Dobrý den.
Budete muset léky vysadit a co nejdříve dojít k onkologovi.Nasadí vám jiné léky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15971
Dobry den chtela bych se zeptat co znamenaji zlazy se skvrnitou strukturou v okoli dvorce.Byla jsem poprve na mamografii a jsem z toho zmatena,nevim jestli muj strach je na miste S.J DEKUJI
Odpověď: Dobrý den.
Je to vytrženo z kontextu celé zprávy. Pokud z vyšetření nevyplývá potřeba dalšího vyšetření, ev.biopsie,závěr zní bez známek malignity či podezřelého nálezu, je vše v pořádku. Jde pouze o vyjádření struktury žlázy.Jestliže jste zmatená, bude nejlépe se vrátit na pracoviště, kde jste byla vyšetřena a požádat o vysvětlení vyšetřujícího lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15970
Dobrý den, v dubnu se mi objevila hnědá až krvavá sekrece z prsu. Lékař mě poslal na mamografické vyšetření a ultrazvuk a odebral cytologii ze sekretu a krev na vyš.TUM.Prl.CEA a Ca. Vše v normě. Cytologie: hypoecelulární sanguinolentní nátěr s nečetnými makrofágy,bez onkologicky susp. buněk. Na mamografu i ultrazvuku:středněvločnatá žláza vpravo kacifikace do 3mm bez mal. ložiska TAB IV. BI RADS-2. Ani opakovaný ultrazvuk po 3 měsících nic závažného neukázal. Nyní se krvavá sekrece opět opakuje ze stejného duktu. Jsem v menopauze, hormonální substituci neužívám . Děkuji K.P.
Odpověď: Dobrý den.
Nejčastěji je tato obtíž způsobena papilomy- nezhoubnými tumory, mikroskopické velikosti na stěně mlékovodů. Jsou velmi křehké a jakákoliv manipulace s prsy je podráždí. Prokáží se duktografii. Většinou je pak třeba provést klínovitou resekci oblasti v centru v "povodí" postiženého duktu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15968
Dobrý den. Před rokem se mi objevil fibroadenom v prsu o velikosti 21x17x13 mm. Nešla jsem to odstranit jelikož mi doktor řekl, že to není potřeba pokud se to nezvětšuje. V létě se opaluji na slunci i párkrát v soláriu. Může to mít špatný vliv na ten fibroadenom? Bojím se jestli z toho nemůže vzniknout třeba rakovina.
Odpověď: Dobrý den.
Sluneční záření nebude mít určitě vliv na FA. Spíš bych se strachovala o vaší kůži, jestliže slunění není přiměřené.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15967
Dobrý den, moje žena by se chtěla zeptat jestli se při užívání Tamoxifenu Ebewe přibírá na váze. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bude to individuální, ale že by to byla jediná příčina, pochybuji. Jiná věc je, jestli nejde o zadržování tekutiny v těle. Pokud je změna markantní, je potřeba navštívit onkologa a domluvit se s ním.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky