MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227


Dotaz č. 15784
Dobrý den
Dnes jsem podstoupila UZ prsou. Výsledek Oboustranně rozvinutá funkční žláza vcelku pravidelné struktury,vpravo retroareolárně téměř izoechogenní ložisko asi 7mm-usp.papilom,vlevo v ZHK oválné ložisko asi 9mm charakteru FA.Bilat bez podezřelých ložiskových změn.Bez patologických uzlin v axilách.
Z pravého prsa sekrece. Prosím můžete mi objasnit výsledek vyšetření. Docela se bojím mám maminku,která už skoro rok bojuje s rakovinou prsu.
Děkuji Bukáčková
Odpověď: Dobrý den,

píšete, že z pravého prsu máte sekreci- trochu více ji popište- je krvavá nebo čirá? Mléčná ? Spontánní, tj. sekret vytéká samovolně, nebo jen po stlačení prsu ? Na ultrazvuku vpravo za bradavkou popisují útvar, který by mohl být papilomem, tedy nádorkem, který sekreci z prsu může působit, prokazuje se biopsií a pokud je to papilom, tak se preventivně z prsu odstraňuje. V levém prsu je dle popisu nezhoubný nádor, který tam být může a obvykle se neoperuje.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15782
dOBRÝ DEN,MATKA ONEMOCNĚLA V 59 LETECH CA PRSU - DUKTÁLNÍ KARCINOM. dNES U MNĚ NA SONO NAŠLI LÉZI 5X4X4, BIOPSII POSÍLAJÍ JEŠTĚ NA IMUNOHISTOLOGII. zNAMENÁ TO JDE O NĚCO VÁŽNÉHO ? jE MNĚ 40 LET. dĚKUJI. z.
Odpověď: Dobrý den,

nedokážu to říct. Musíte počkat na výsledek histologie.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15781
Dobry den mam dotaz co uzivat mam porad zdurelou prsni zlazu mnohocetne cysty a velke bolesti a tlak.Loni na mamografu letos ultrazvuk cysty 8mm a4mm a objemna prsni zlaza.Uz jsem uzivala Mastodynom,vitamin E,pivovarske kvasnice,pupalkovy olej ale nic nepomaha,prsa se porad zvetsuji boli na dotek i pri spani na boku.Antikoncepci neberu mam sterilizaci po 3 diteti.Dekuji za odpoved.M.T
Odpověď: Dobrý den,

skoro všechno, co jsem Vám chtěla poradit, Vám nezabírá. Je dobré vědět, že když zkoušíte nějaký preparát, jedná se o týdny a nebo spíše měsíce užívání, nepomůže to skutečně ze dne na den. Možná by nějaká horm. antikoncepce pomohla, bylo by dobré se poradit s Vaším gynekologem. Ještě mě napadají enzymatické preparáty, Wobenzym, nebo H Protect enzym - mají na prsa někdy dobrý efekt. Užívání je opět dlouhodobější.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15780
Prosím můžu po biopsii prsu k moři? děkuji za odpověď. Jarka B.
Odpověď: Dobrý den,

ano můžete a moře si užijte..

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15779
Dobrý den, je mi 54 let, jsem po operaci zánětlivých nádorů prsu s výsledkem negativním v červnu 2014, ale chronickým. Moje kolegyně je rok po operaci zhoubného nádoru prsu a další kolegyně má nyní nález na prsu, zjištěný na mamografu, čeká jí biopsie. Všechny 3 jsme pracovali v jedné v nově zrekonstruované budově ve stejné kanceláři. Trápí mě otázka, zda to považovat na pouhou náhodu, nebo hledat někde řešení a na koho se obrátit. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

o Vašem pracovním prostředí nevím nic. Vy máte zánětlivá ložiska v prsu, kolegyně zhoubný nádor prsní žlázy a další kolegyně zatím netuší, nemá biopsii... I kdyby měla také rakovinu prsu, má ji bohužel v naší republice každá 8.-9. žena, skutečně se pravděpodobně jedná o pouhou náhodu. Vaše onemocnění prsů nemá se zhoubným nádorem navíc nic společného.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15778
Veronika H. 9.6.2015 Kontrola v Mamacentru Kladno
MMG vlevo obě projekce. Tabár IV, typ žlázový skvrnitý. Retroareolárně naznačeno ložisko v CC projekci velikosti cca 20mm, bez korelátu v šikmé projekci. Vzhledem k USG nálezu a sekreci z bradavky doporučuji biopsii z ložiska vlevo. Závěr BIRADS 4b.
Jaká je pravděpodobnost, že se jedná o maligní problém a proč je takový rozdíl mezi velikostí ložiska na USG a MMG? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

hemoragická sekrece z prsu je vždy podezřelá a nutí radiologa k vyloučení zhoubného nádoru prsu.
Duktografie se u Vás nezdařila a v prsu postupně narůstá léze, která má nyní na ultrazvuku 9 mm a její velikost je 20 mm na mamografii. Diskrepance ve velikosti se dá vysvětlit tím, že na mamografii je rozměr léze velmi nepřesný, lézi nevidíme, splývá s okolní hutnou žlázou a nemusíme měřit tedy skutečnou velikost léze. Ve Vašem případě bude přesnější ultrazvukové vyšetření. Biopsie je jistě na místě.
Z cytologie sekretu bylo vysloveno podezření na intraduktální papilární lézi již v r. 2013, pokud byl nález opakovaně a byla hemoragická sekrece, tak i při nezdařené duktografii lze přistoupit k exstirpaci (chirurgickému odstranění) secernujícího mlékovodu, může v něm být přítomný drobný nádor nebo nádorky /papilom- papilomy/, které mohou sekreci způsobovat. Ve Vašem případě je nutné přistoupit k biopsii a pokud by ložisko bylo nezhoubné povahy, doporučovala bych opakovat duktografii, event chirurgicky odstranit mlékovod, ze kterého je hemoragická sekrece. Někdy nám pomůže i magnetická rezonance prsů, provádíme ji, pokud jsou všechna ostatní vyšetření negativní. Někdy může malý nádor v mlékovodu magnet. rezonance prokázat.
Je chybou střídat různá centra, protože se pak těžko stanoví správná diagnóza, držte se jednoho centra.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15775
Dobrý den, kojím své třetí dítě(nyní 3m) a již 2. měsícem mě bolí při kojení a někdy i mimo něj levý prs. Zkoušela jsem různé léčebné postupy, ale nic nepomáhá. Bolest se v průběhu těchto dvou měsíců příliš nemění. Laktační poradkyně mi doporučila absolvovat sono prsu. Rakovinu prsu mám v rodině, proto mě můj gynekolog posílá na pravidelné kontroly. Většinou ale s dlouhou čekací dobou. Je možné vyšetření provést, pokud kojím? Nebo je vhodné kojení ukončit? Jak dlouhá je objednací lhůta u vás? Vyšetření bych si hradila jako samoplátce. Předem děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Dobrý den,

kojení není překážkou ultrazvukového vyšetření prsů. Bolest může pocházet od žlázy, ale tak jak jsem již odpovídala v předchozím dotazu, její původ může být i od páteře. Ultrazvukové vyšetření bych Vám doporučovala absolvovat na screeningovém centru, je možné jej provést i bez žádanky, za úhradu. Cena UZ vyšetření je cca 300,- Kč, na našem centru (MAMMACENTRUM Olomouc) lze objednat ultrazvukové vyšetření do 14 dnů, pokud si něco hmatáte, objednáme Vás ihned.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15774
Dobry den, nasla jsem tyto stranky, tak bych Vas chtela poprosit o radu. Pred 5 lety me zaclo bolet prso. Myslela jsem, ze je to z antikoncepce, tak jsem se o tom zminila pred pani doktorkou na gynekologicke prohlidce a ona me poslala na ultrazvuk ale nic mi nezjistili. Pak to na chvili ustalo a ted se mi to objevilo znovu. Ta bolest je takova nevyrazna. Ale obcas me tam pichne a pak me boli i bradavka. Neustale si obe prsa promackavam. Zatim jsem tam nic nenahmatala. A take doufam, ze to tak zustane. Dekuji D. M
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů u žen zejména v druhé polovině menstruačního cyklu jsou běžné a jsou považovány za normální. Může bolet i jen jeden prs, v takovém případě je nutné zvažovat i to, zda bolest nemá původ v př. blokádě páteře, je to poměrně časté i u velmi mladých žen. Charakter Vašich bolestí by tomu mohl odpovídat. Prsa není vhodné si neustále promačkávat, je vhodné samovyšetření prsů prováděné stále ve stejnou dobu, 1x měsíčně. Můžete se poradit s fyzioterapeutem nebo s Vaším praktickým lékařem ohledně bolestivosti prsu a vyloučení vertebrogenního původu bolesti.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15773
Dobry den, je mi 47 let a z vysetreni mamma centra na Chodove vcera l loziskovemu zastineni na MG odpovida hypoechogenni utvar 27x24x14 mm homogenni vnitrni struktury, spise benigniho charakteru. Axila bez patol. LU. a poslana na biopsii. Jsem vydesena, co mohu ocekavat?
Odpověď: Dobrý den,

tak prima, aspoň vím, že jste nebyla u nás. Lékař píše, že dle mamografie a ultrazvuku se jedná nejspíše o nezhoubný útvar, přesto je ale v některých případech nově vzniklé nezhoubné útvary v prsu lepší raději ověřit biopsií a potvrdit nezhoubnost léze než ženu častěji kontrolovat. Buďte klidná, nejspíše se nebude jednat o nic závažného, může to být nezhoubný útvar- tzv. fibroadenom, který se vyskytuje v prsech velmi často.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15772
Dobrý den. Jsem muž 37 let. V pravé bradavce jsem si nalezl bulku cca 2 roky zpět. Ma zhruba 1 cm. Nijak se nezvětšovala. Praktik ji nenahmatal (a označil mě za neurotika)nyní se mi zvětšila bradavka a svědí. Koho mám jako muž navšívit? Nechce se mi znovu k praktikovi, je možné někde si zaplatit sono vyšetření bez žádanky? Děkuji. Na shledanou
Odpověď: Dobrý den,

ultrazvukové vyšetření je skutečně možné si zaplatit, asi 300 Kč. Vy máte ale nárok na žádanku a vyšetření na pojišťovnu, protože máte příznaky. Může se jednat nejspíše o nezhoubné rozšíření prsní žlázy, tzv. gynekomastii, ale vyšetřit by to chtělo. Zkuste se poradit třeba na screeningovém centru, mohou Vás poslat pro žádanku k chirurgovi nebo onkologovi.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15771
Dobry den, z vysetreni dnesniho ve vasem mamma centru, redukujici zlaza, nove vznikle lozisko 27x24x14 hypoechogenni utvar,spise benigniho charakteru.Poslana na biopsii ve vasem centru. Jsem vystrasena co mohu ocekavat, mam se obavat?
Odpověď: Dobrý den,

v popisech nikdy nepíšeme "redukující žláza", před biopsií s každou ženou mluvíme a vysvětlujeme jí, o co se jedná. Nejsem si jistá, zda jste byla skutečně u nás v Olomouci, nemůžeme Vás najít v databázi, zkuste mi, prosím, zavolat 603 228 096.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15770
Dobrý den,mojí matce před dvěma měsíci diagnostikovali sarkom prsu. Chtěla bych se zeptat jaké možnosti preventivního vyšetření mám, když je mi 38 let a mamografie se dělá od 45 let. Děkuji za odpověď a hezký den. A.Š.
Odpověď: Dobrý den,

můžete chodit 1x ročně na ultrazvukové vyšetření prsů a ve 40 letech je pak vhodná první mamografie. Dále o optimálním postupu vyšetření rozhodne lékař scr. centra, obvykle se provádějí MG po dvou letech, střídat se mohou s ultrazvukovým vyšetřením. U sarkomu je genetika jiná než u karcinomu, je to nádor z pojivové tkáně, přesto si myslím, že by roční kontroly u Vás byly vhodné.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15769
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak moc vliv gestagenů v nitr. tělísku Mreně má na výskyt rakoviny prsu? Mám již 3. v pořadí, je mi 39 let,v rodině rakovina není, pravidelné sono prsu ano.a pokud by mi ted byla vytažena,mám ji ted 1.rok , jak moc velké riziko by nastalo, že by organismus dostal "šok"? děkuji moc za odpoved F.A.
Odpověď: Dobrý den,

vztah k rakovině prsu se v tomto případě, u nitroděložního dělíska s gestagenem, neudává a tělísko může být zavedeno dlouhodobě. Organismus po vytažení Mireny šok neutrpí, prsa Vás možná mohou bolet, což souvisí s hormonálními změnami, které při každé takové změně- vysazení nebo nasazení horm antikoncepce- nastávají.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15768
Dobrý večer,
mám 1,5 starého chlapečka, kojím a asi před týdnem jsem vypozorovala,že mě pobolívá levá bradavka při kojení. Objevil se mi tam bílý hodně bolestivý i na dotek pupínek.Vypadá jako vřídek.
Poprosila bych o vyjádření, zda-li je to u kojení normální?
Děkuji Pohlodková
Odpověď: Dobrý den,

zřejmě se jedná o ucpanou mazovou žlázku, může se to stát i mimo období kojení, žlázka v oblasti areoly se může i zanítit. Buď to odezní samo a nebo je možné použít protizánětlivou mast- event se poradit s kožním lékařem, pokud by se nález horšil. Před kojením by bylo vhodné mastičku z bradavky odstranit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15767
Doplňuji k dotazu 15756.
Když jsem byla v dubnu na sono paní doktorka mi řekla, že je vse zatím v pořádku také nechápu proc musím jít v srpnu znova na sono .rakovinou prsu byla nemocna babička.v lékařské zprávě píší:Bez patologických ložisek, redukována žláza s četnými benignimi ložisky-cysty, fibromy, fibrolipomy. Dop.sono 25.8.015 pote s výsledky do M poradny.Dg:N60.9 benigní dysplazie prsu NS . Děkuji za odpověď Veronika. K
Odpověď: Dobrý den,

stále nevím, proč ta časná kontrola, možná, že se vyskytly ty nezhoubné útvary- fibromy, fibrolipomy nově a lékařka je chce zkontrolovat, zkuste se pozeptat přímo lékařky, která Vás vyšetřovala.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15766
Dobry den chci jen zeptat co znamena.Oboustranne je nizsi vrstva zbytkove zlazy s lehce asymetrickou zlazou vlevo bez dominujiciho loziska na UZ.Dekuji moc omlouvam se za hacky nefunguji mi. I
Odpověď: Dobrý den,

Váš ultrazvukový nález je zcela v pořádku, je normální, lékař popisuje běžný vzhled prsu, škoda, že nenapsal nějaký závěr- že je nález v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15765
Velmi děkuji za odpověď č.15763.Bylo mi řečeno,že nádor je velký na operaci a je nutno začít s chemo-4xAC,12xTaxol 80mg +CBDCA AUC2.Je mi jenom velmi divné,že u tak agresívního nádoru s horší prognozou,jsou márkery v referenčních hodnotách.Předpokládala bych,že budou velmi vysoké.Mohu znát váš nezávyslí názor na léčbu?Moc děkuji za odpověď.I.K.
Odpověď: Dobrý den,

nádor je agresívnější povahy, takže je skutečně možné začít nejdříve s chemoterapií a pak po zmenšení nádoru - někdy po jeho úplném vymizení - lze provést velmi malý a pro ženu kosmeticky příznivý operačný výkon. Tato léčba je standardem a je zcela v pořádku. Nádorové markery mohou být negativní.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15764
Je mi 15 let. Uprostřed pravé prsní bradavky mám malý černý flíček. Je nebolestivý, nic z něj nevytéká. Můžete mi prosím sdělit, o co se může jednat? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
o nic vážného se nejedná. Může se jednat nejspíše o zaschlý sekret v mlékovodu, který se takto může projevit a nebo pigmentaci -kožní znaménko. Bylo by vhodné navštívit lékaře - praktika nebo gynekologa a nebo lékaře na screeningovém centru, pokud by nález byl nejasný, odešle Vás ke specialistovi.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15763
Dobrý den,doplnuji svůj dotaz č.15752.Velikost nádoru 1,8.Uzliny nezasaženy.Co znamenají tak nízké tumorové márkery?Děkuji I.K.
Odpověď: Dobrý den,

prognóza je dobrá, nádor je relativně malý, spadá do stádia T1c. Jak jsem už psala, je důležité, že nejsou postiženy lymfatické uzliny v podpaží. Nádorové markery v tomto případě mohou být nezvýšené. Je nutné se poradit o onkologické léčbě, která u tohoto nádoru bývá i při nezasažených lymfatických uzlinách a to vzhledem k jeho biologicky agresívnější povaze.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15762
Dobrý den,ráda bych se zeptala na hnědavozelenou sekreci z bradavky,3dny po menstruaci.Jedná se o možné hormonální změny?
Děkuji, J.
Odpověď: Dobrý den,

nevím, zda je sekrece jednostranná nebo je z obou bradavek, každopádně dle barvy lze nejspíše přemýšlet o sekreci hormonálně podmíněné. Dop. prsa nemačkat, event se nechat třeba i za úhradu vyšetřit ultrazvukem. Pokud by sekrece byla krvavá, je nutná návštěva screeningového centra, kde se s lékařem poradíte o dalším postupu a nezbytných vyšetřeních.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15761
Bolest a stipani v levem prsniku
Odpověď: Dobrý den,

netuším, co je příčinou. Ve Vašem věku je vhodné mít pravidelně mamografické vyšetření prsů, pokud je negativní, příčina těchto problémů může být i v potížích od páteře. Zkuste se poradit s Vaším praktickým lékařem, pokud je vyšetření prsů v pořádku, zda nevyšetřit krční a hrudní páteř.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15760
Dobrý den,
mám takový problém. Denně cítím bolest v prsou od bradavek k podpaží. Většinou v obou, ale častěji v pravém prsu. Ani si nepamatuji, kdy mě to začalo bolet, myslím, že už tak od puberty. Nicméně mám strach, že bych tam mohla něco mít. Poslední dobou se často samovyšetřuji a na spíše mě to jen bolí, než že bych našla bulku. Mamka měla v mém věku nezhoubný nádor v prsu a já beru HA. Myslíte, že bych s tím měla někam zajít, popř. čím to může být? Děkuji za odpověď. K.
Odpověď: Dobrý den,

riziko pro rakovinu prsu zvýšené nemáte, nezhoubné nádory u přímých příbuzných /maminka/ Vám riziko nezvyšují. Bolesti, které udáváte, jsou hormonální povahy, ale většina žen je pociťuje nikoliv denně jako Vy, ale spíše v druhé polovině menstr. cyku nebo jen těsně před menses. Samovyšetření je důležité, provádí se jen jednou za měsíc, nejlépe 2. nebo 3. den po ukončení menses. Bolesti udáváte už od puberty, takže se zdá, že s HAK nesouvisí. Možná by bylo ale dobré se poradit s Vaším gynekologem ohledně typu HAK, někdy výměna a nasazení vhodné HAK může bolesti prsů příznivě ovlivnit. Také jsou na trhu už mnoho let nehormonální preparáty, které bolesti prsů při delším užívání mohou zmírnit nebo eliminovat - např. Mastodynon kapky /z byliny Drmku lékařského/ nebo preparát Orissa /pupalka + vit E/, lze to vyzkoušet, s HAK se snáší, ublížit nemohou. K vyloučení změn v prsní žláze by bylo u Vás vhodné ultrazvukové vyšetření, se žádankou od gynekologa, nebo si lze i bez žádanky uhradit toto vyšetření /300 Kč/.

pěkný den Houserková

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15759
Dobrý den, pár dní mám citlivé prsy, po zmačnutí se na bradavce objeví bílá tekutina, těhotenský test je negativní, syna jsem přestala kojit před 2lety. Může se jednat o nádorové onemocnění? (v rodině je rakovina dělohy a vaječníků). Děkuji H.
Odpověď: Dobrý den,

oboustranná mléčná sekrece je příznakem hormonálních změn, nikoliv podezřením na rakovinu prsu. U řady žen přetrvává i dlouhou dobu po kojení. Doporučuji prsa nemačkat, při samovolné mléčné sekreci je vhodné vyšetřit hladinu hormonu prolaktinu, jehož vyšší hodnoty mohou být příčinou sekrece. Odběr Vám může provést př. Váš gynekolog.
Prsa si lze nechat i za úhradu vyšetřit ultrazvukem na některém ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách. Ultrazvukový nález bývá ale téměř vždy v pořádku.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15758
Dobrý deň. Mám 64 rokov,niekedy má pobolieva v ľavom prsníku,chodím na mamografické vyšetrenia,naposledy som bola vlani v 8 mesiaci vtedy ma tiež pobolieval,všetko bolo v poriadku ,teraz ma zasa trocha pobolieva,čo mám robiť,alebo mam si to nejako liečiť dávať si nejaké obklady.poradte mi prosim. dakujem.O.T.
Odpověď: Dobrý den,

pokud Vás stále pobolívá jen jeden prs a mamografie i klinické vyšetření je v pořádku, nemáte nic hmatného ani sekreci z prsu, apod., lze uvažovat o tom, že původ bolestí by mohl být v potížích nebo degenerativních změnách páteře. Zkuste se poradit s Vaším praktickým lékařem, který Vás odešle na vyšetření a event k dalšímu odborníkovi, nejspíše neurologovi.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15757
Dobrý den, jsem po onkoplastické resekci ca prsu v oblasti DKV vpravo+detekci SLN.
Histologie:medulární karcinom pT2 (2,5 cm)G3,triple neg, E-cadherin, CK5/6 a P53 negativní, Her 2 neu negativní (1+), sentinel.uzliny 3x negaivní
prosím Vás o nezávislý názor na můj nález + Vaši prognózu, případně další postup. Moc děkuji E.K.
Odpověď: Dobrý den,

nádor byl sice větší velikosti i biologicky agresívnější povahy, ale prognosticky je příznivé, že nebyly postiženy lymfatické uzliny v podpaží. Jistě je důležitá i další onkologická léčba, která by u Vás měla navazovat na chirurgický výkon.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15756
Dobrý den,v dubnu jsem byla na pravidelné prohlídce sono prsu a mám jít v srpnu znova na sono a po prohlídce se mám dostavit do mamologické poradny.Je běžné dělat sono po 4 měsících,když jsem byla v dubnu.Na sono chodím pravidelně jednou za rok.Děkuji za odpověď Veronika.K
Odpověď: Dobrý den,

pokud Vaše ultrazvukové vyšetření z dubna bylo v pořádku a nebyl tedy důvod k časné kontrole, tak tomuto postupu nerozumím a lze jej považovat za neobvyklý. Předpokládám, že nemáte vysoce zvýšené riziko pro rakovinu prsu. Na ultrazvuk můžete chodit - stačí jednou ročně- ale především je důležité, aby jste si dokázala jednou za měsíc pravidelně dobře vyšetřit prsa sama.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15754
Dobrý den, je mi 29 let. Mám v levém podpaží přídatnou mléčnou žlázu. Před těhotenstvím se s cyklem zvětšovala a zmenšovala. Při tehotenství nabyla a po porodu byla velká a bolestivá. Po kojení však zcela nezmizela a vnímám jí v podpaží pořád. Je vhodné si tuto žlázu nechat chirurgicky odstranit s ohledem na možné riziko onemocnění? Dalším důvodem je to, že je stále dost vidět a je mi nepříjemné nosit tílka... Plánujeme s manželem ještě dvě děti. Musela bych po případné operaci těhotenství odkládat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

pokud si chcete nechat přídatnou mléčnou žlázu odstranit, tak by bylo vhodné to udělat až po plánovaných dětech. Důvod může být kosmetický. Riziko pro rakovinu prsu sama existence přídatné žlázy nezvyšuje. Můžete to udělat samozřejmě ihned, graviditu naplánovat po zhojení operační rány- to je otázka týdnů, ale bezpečnější by bylo si ji nechat odstranit až po dětech, pokud tedy po všech graviditách a kojeních bude žláza ještě přetrvávat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15753
Dobrý den, můžete mi prosím ujasnit výsledek této zprávy?

OBOUSTRANNĚ VRSTVA NEPRAVIDELNĚ FERTILNÍ ŽLÁZY POUZE S MIKROCYSTAMI BEZ DOMINUJÍCÍHO LOŽISKA VČETNĚ AXIILL.

Děkuji za odpověď.M.R.

Prosím neuvádět na těchto stránkách.
Odpověď: Dobrý den,

Váš ultrazvukový nález je v pořádku, i když je popis trošku kostrbatý. Ve Vašem věku už by jste měla mít i mamografii.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15752
Dobrý večer,byl mi diagnostiková karcinom prsu,triple negativní.Z genetiky BCRA1 pozitivní,KI-67 60-70%,p53 100%.Zajímalo by mne co znamenají tumorové márkry zjištěné před 1.chemo a moje prognoza.CEA-2,6,CA 15-3 5,6.Velmi děkuji za odpověď.I.K.
Odpověď: Dobrý den,

prognózu ovlivňuje také velikost karcinomu a event postižení lymfatických uzlin v podpaží - což jsou údaje, které neznám. Triple negativní nádory se vyskytují častěji u BRCA 1 pozitivních žen, jsou dobře léčitelné chemoterapií a s horší prognózu při dnešní onkologické léčbě nemusí být spojeny. Markery jsou nízké, k vyjádření prognózy event doplňte velikost nádoru a stav uzlin v podpaží.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15751
Dobrý den, ráno mě probudila bodavá bolest v levém prsu, která netrvá dlouho a zase objeví, když zamčknu bradavku dovnitř, také se bolest objeví.Nekojím,nejsem těhotná a mám mamografické vyšetření z února v pořádku.Podobné pocity mám i v pravém prsu, ale bez té bodavé bolesti.
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se nejedná o nic vážného. Bolesti prsů i v oblasti bradavek jsou často hormonálního původu. Dop. nemačkat si prsa, počkat a pokud by bolesti přetrvávaly, vyhledejte svého gynekologa a poraďte se. Nádory prsů se obvykle takto neprojevují.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15750
Dobrý den,již delší dobu chodím na sono prsu z důvodu cyst,před 2 měsící jsem byla na kontrole a vše bylo v pořadku.Dnes jsem si zmáčkla bradavku a vytekla mi mi čistá krev,musím říct,že mě to teda hodně vzalo(ta troška krve mi vyteče pokaždé co prs zmáčknu).Je možné,že by na sonu před těmi 2 měsící ještě nic nebylo,nebo že to sono neukáže.Mám opravdu velký strach i z důvodů,že moje maminka je 2 roky po operaci prsu karcinom,kde ji odebrali celý prs i uzlizy.Prosím o odpověd již jsem se objednala na vyšetření moc děkuji Vrublová
Odpověď: Dobrý den,

krvavá sekrece z prsu je vždy podezřelá, i když nemusí být známkou zhoubného nádoru prsu. Může se jednat o nezhoubný drobný nádorek nebo i vícečetné nádorky, tzv. papilomy, velikost je v několika mm, které jsou v některých případech vidět jen při vyšetření, kterému se říká duktografie. Lékař by Vám měl provést nejen ultrazvuk, ale i mamografické vyšetření a pokud budou obě tato vyšetření negativní, tak se provádí duktografie, při které se vstříkne malé množství kontrastní látky do mlékovodu a hledá se defekt v náplní, který může drobnému papilomu odpovídat. Pokud by byl nález na duktografii pozitivní, tak se preventivně mlékovod s papilomem /papilomy/ odstraní. Z těchto drobných nádorků se totiž může v některých případech vyvinout nádor zhoubný, proto se přistupuje v tomto případě k operaci. Na ultrazvuku tyto drobné nádorky nebývají obvykle patrné.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15749
Dobrý den, 2. června 2015 jsem byla na mammografu prsů a bylo mi paní doktorkou řečeno, že na rentgenu je nějaký stín,(že neví jestli to není způsobeno rentgenem nebo cysta, tak udělala ještě sono prsu a pozvala mi za tři měsíce na kontrolu. Je mi 47 let. Chtěla jsem se zeptat, kdyby tam něco bylo, aby nebylo pozdě. Děkuji za odpověď.
S pozdravem I.T.
Odpověď: Dobrý den,

zřejmě se o cystu nejednalo, obvykle se kontrolují takto solidní necystické útvary, které jsou s vysokou pravděpodobností nezhoubné povahy a lékař si je chce zkontrolovat v kratším intervalu. Pokud by ložisko bylo podezřelé, pak by lékař zvolil jiný postup - biopsii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15748
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mam na levé strane spodni casti prsa modrinu a z prave strany mi tekla krev z bradavky. Ale do praveho prsa sem se predevcirem hodne uhodila. Ale mam strach co to muze být..predem dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

vlevo je modřina- nejspíše jste se tedy uhodila i do levého prsu. Krvavá sekrece může souviset se zhmožděním prsní žlázy, ale měla by ustat. Pokud by přetrvávala krvavá sekrece delší dobu - př měsíc- od úrazu, bylo by vhodné to sdělit lékaři v mamární poradně a nebo se přímo poradit s lékařem screeningového centra.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15747
Dobrý den,chtela bych se zeptat poslednich par mesicu mam bolest v levem prsu boli to na omak ale i kdyz nic nedelam.Ted posledni dny mi zacala mrtvit a krecovite bolet leva ruka od paze az dolu k prstum.Take se mi posledni dny mota a tresti hlava..Děkuji za odpoved S.
Odpověď: Dobrý den,

měla by jste navštívit neurologa, tyto příznaky mohou souviset s onemocněním páteře, event s výhřezem ploténky, mohou mít ale i jinou příčinu. Prs lze vyšetřit ultrazvukem, ale na problém prsu to v tomto případě nevypadá.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15746
Dobrý den, každy rok chodím preventivně na sono prsu, mám 33 let a dvě deti. Letos jsem ještě nebyla, ale už jsem objednána. Jen jsem teď zjistila, když jsem si zmackla jeden pupinek na dvorci, objevila se mi tam průhledná mikrokapicka. Před šesti týdny jsem vysadila antikoncepci. Nic jsem si nenahmatala. Mám se hodně obávat? Dekuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

obávat se nemusíte, tento typ sekrece je hormonálně podmíněný a může s vysazením HAK souviset. Je vhodné si sekret nevymačkávat. Kdyby byla sekrece tmavě hnědá nebo krvavá, musela by jste navštívit scr. centrum nebo se poradit s Vaším gynekologem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15745
Dobrý den,jsem rok a půl po porodu. Kojila jsem půl roku. Poslední půlrok jsem si všimla pod pravým podpažím měkké větší boule šířící se do předloktí (velikost asi 2,5 cm), obvodní lékař konstatoval, že tam není žádná rezistence,tudíž tomu není třeba věnovat pozornosti. Nicméně boulička se zvětšila, nebolí. Pravou ruku více namáhám, nosím v ní často dítě, mohlo by to souviset s tím nebo se mám obávat něčeho jiného? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

výborné je v tomto případě ultrazvukové vyšetření. Žádanku na ultrazvuk Vám vystaví Váš praktický lékař a nebo si lze vyšetření i zaplatit. V podpaží může být přídatná mléčná žláza, ale takto na dálku nechci hádat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15744
Dobrý den,
Chtěla bych Vás požádat o odpověď na otázku: Jak se správně postupuje u žen s pozitivní rodinnou diagnózou ca prsu? Je nějaký daný postup, nebou pouze toto doporučení:
Od 25-30. roku věku pravidelné samovyšetřování prsů.
Od 30. roku věku klinické vyšetření prsů jednou za rok.2
Od 35-40. roku věku10 mamografie jednou za 1-2 roky podle přehlednosti nálezu.

Děkuji za odpověď.

K.J.
Odpověď: Dobrý den,

doporučení k vyšetřování žen s vyšším rizikem pro rakovinu prsu je dáno procentuální výší rizika. Tu stanoví genetik, onkolog a nebo i lékař screeningového centra.
Ženy s rizikem 10-20 %- středně zvýšené riziko, mají obvykle vyšetření 1x ročně od věku 40 let - 1x za dva roky MG a v mezidobí ultrazvuk nebo opět MG dle typu prsní žlázy, to si rozhodne radiolog
Ženy s nejvyšším rizikem nad 20 % jsou vyšetřovány již od mladého věku, obvykle od 25 let do věku 50 let pomocí magnetické rezonance 1x ročně, pomocí ultrazvuku 1x za 6 měsíců. První MG se provede ve věku kolem 30 let, dále se pak ale MG provádějí pravidelně až od 40 let.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15743
dobrý den, mám nádor DCIS na oboch prsu na pravém menší a na lavém večší.V pátek mám nástup do nemocnice, a v pondelí ablace oboch prsu. Ted o víkendu se mi ten leví prsník hodne zvetšil,je bolestivý,a hodne mi teče tekutina hnedé barvy.Je to bežné nebo myslíte že mi operaci zruší
Odpověď: Dobrý den,

nemyslím, že by to byl důvod zrušení operace, je ale samozřejmě zapotřebí vyloučit zánět prsu- takže by bylo dobré ještě před operací prs ukázat chirurgovi nebo onkologovi.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15742
Dobrý den, jsem BRC1poz,invaz.dukt.karc.G3 apokrin.dif.,triple neg.,po6CHEMO,ted cekam na odstran.prsů a vaječniků.bez ozarovani.Jaka je moje prognoza,mam veliky strach,jsem samoživitelka se 2 detma,4Olet.Je pry to agr.druh a vraci se metastazemi.Je to možné, ikdyž byly uzliny čisté?Jsem na nervy a snazim se přestat kouřit,ale nejak ko s temi nervy nejde. D.
Odpověď: Dobrý den,

prognózu ovlivňuje stav lymfatických uzlin v podpaží a ty u Vás postiženy nejsou. Věřte, že to bude dobré, na triple negativní karcinomy chemoterapie výborně zabírá. Pokud jde o cigarety, tak to teď úplně tak důležité není, hlavně se musíte uklidnit, dát se do pokud možno psychické pohody, to je velmi důležité. Cigaret se třeba zbavíte časem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15741
Mému tchánovi, kterému je 68 let hnisá prsní bradavka. prosím čím to může být způsobeno. Děkuji za odpověd. L.Č.
Odpověď: Je to neobvyklé, lékař to musí vidět, může jít jen o kožní záležitost, může jít však i o závažnější věc - určitý typ nádoru omezený na bradavku. Bez vyšetření není možné jenoznačně říci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15740
Dobrý den, je mi 32 let, prodělala jsem dva potraty, 3 IVF a 4krat KET. Při umělých oplodněních jsem vždy užívala hormony. Léčena jsem byla také Metypredem a Pentomerem. Minulý týden se mi objevila na prsu bulka, pod kůži těsně vedle bradavky. Bulka byla jakoby fialová, teď je světlá, velikost asi 4 mm. Mám problémy s pletí, domnívala jsem se tedy, že je to ucpaný pór nebo tuková buňka. Je třeba sledovat ještě další příznaky nebo navštívit lékaře, případně kterého specialistu, kožní nebo gynekologa? Děkuji za radu. KM
Odpověď: Takto to na nic závažnějšího nevypadá, spíše zánět kožní žlázky, doporučuji počkat tak týden, kdyby to trvalo a nezmenšovalo se, jít raději k lékaři (gynekologovi či prsní poradny). Ten by vás pak poslal na sono prsu, to pozná, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15739
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem prodělala bolest, zarudnutí a otok v pravém prsu. Podle ultrazvuku se jednalo o abces. Brala jsem měsíc antibiotika a abces nakonec vymizel. Při té příležitosti mi bylo provedeno ultrazvukem vyšetření obou prsou a výsledek byl v pořádku, mám přijít na preventivní kontrou za dva roky nebo při potížích dříve. Asi před týdnem mě opět bolelo v prsu, ale tentokrát v levém. Nyní bolest už ustoupila. Nemám se přece jen objednat na ultrazvuk? Nemůže v prsu něco probíhat? Pořád mi to vrtá hlavou. Je mi 36 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Přechodná bolest bez bouličky v prsu nebývá příznakem nějaké podstatné změny, šel bych na sono, kdyby jste si něco v prsu nahmatala, bolest by byla trvalá, byly změny na kůži či bradavce, bolest byla trvalá a prohlubující se... Zánět se někdy může opakovat, závisí hodně na imunitě, na druhou stranu nemá vyšší riziko vzniku nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15737
Dobrý den, mám dotaz k bolesti prsu.Je mi 31 let, jsem bezdětna, muj zdravotní stav je velmi dobrý, uživam pouze Euthyrox na chronickou thireoditis.Asi 14 dni pociťují silnější bolesti v levém prsu, na dotek nejsou cítit žádne změny. Cítím bolest i v klidném stavu, bradavka je také bolestiva. Neznám možné onemocnění prsu a nedokážu přesne bolest specifikovat. Menstruaci již dva roky nemam, jelikož mi gynekolog nasadil antikoncepční přípravek Azalia, který menstruaci zamezuje. Někdy pociťují bolest na zádech v oblasti leve lopatky. Děkuji za Vaše rady
Odpověď: Jsou dvě nejčastější příčiny takto bolestivých prsů, hormonální a od páteře, u vás to nejspíše bude ta druhá příčina, bolesti pod lopatkou do toho dobře zapadají, pomůžou speciální cviky, případně šikovný fyzioterapeut. Pro klid bych však šel ještě i na vyšetření prsu, zda jsou v pořádku, u mladé ženy je to hlavně sono....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15735
Dobry den,
V moji zprave stoji presne:nelze vyloucit intraduktalni papilarni lesi(v bradavce).Co to muze znamenat,popripade,je to vazne?
Dekuji predem za odpoved.
Odpověď: Papílomy jsou nezhoubné útvary uvnitř mlékovodu či cystě, které můžou způsobovat krvácení. Při podezření na tento stav se většinou doporučuje chirurgické odstranění části tkáně, mají trochu větší riziko, navíc se pak žena zbaví sekrece, která ji obtěžuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15734
klin prs centrálně vyplněn tumorem 4x5cm,který infiltruje dvorec a mamilu,další tumor v ZKK sin, vel. 3cm, pohyblivý, v I. axile objemné patolog. uzliny
Re ca mammae I.sin, progrediens T4N1-2,MX
pac. indikováne k došetření, stagingu a k neoadj. CHT, po léčbě mastectomie s disekcí axily
Mamince je 57let, prosím o "laické" přiblížení a Váš názor na stanovený léčebný postup.
Odpověď: Jde o větší nádor, kde postup je v pořádku a standardní, musím s postupem souhlasit. Nejprve je třeba určit, kde přesně nádor je, zda se nevyskytuje i mimo prs. U nádorů této velikosti je vhodné před operací podat ještě tzv. neoadjuvantní léčbu, které ohraničí nádor, zmenší apod., teprve pak operace s odstraněním uzlin v podpaží...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15733
Dobrý den,maminka včera dostala lékařskou zprávu a návrh léčby, chtěla bych se s vámi poradit.
BI RADS5 I sin.
hist.vyšet. : dukt.infiltraT., V zkk SIN., g2-. kl 15%, ER95, PRO 0, her2 neu2, z tumoru centrálně duct. infiltrat., G III., Ki 50%, ER a PR neg., Her2 neu3
Odpověď: Už jsem vám psal ohledně léčby, nádor se u maminky rychleji zvětšuje a nebude moc reagovat na standardní hormonální léčbu, proto je před operací chemoterapie (neoadjuvantní) vhodnou volbou léčby, tedy tak, jak navrhují, léčba je opravdu v pořádku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15732
Dobrý den,jsem po operaci invaz.dukt.G3 s apokr.diferenc.,BRC1 pozit.,uzliny negat.,mesíc po 6 chemo,čekám na operaci prsů,vaj,měsíc po chemo mám polykací obtíže,afty, snížený krevní obraz,našla jsem malé bouličky v oblasti jizvy, bolest v podpaží. Je možné, že se nádor vrací již tak brzy?Je možné, že již nádor metastázuje? Jsem psychicky na dne. Moc děkuji za info. D
Odpověď: To vypadá na reakci po léčbě - chemoteripii, která doznívá, podle mne to nejsou příznaky nějakého vracení nádoru. Je dobré konzultovat s onkologem, který chemoterapii naordinoval.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15731
Dobrý den. Objevila jsem prakticky ze dne na den, nevím, že by tam dřív byla, nad pravou bradavkou bulku. Vleže proti světlu vidím, že jakoby nazvedává kůži, když se třeba přetočím na bok šoupne se bulka spolu s prsem zase jinam, vestoje když se otočím na jinou stranu, šoupne se také. když se skloním prsy dolů šoupne se jinam, než kde jsem na ní měla prsty. je to rakovina?
Odpověď: Nález, jak ho líčíte, vypadá s největší pravděpodobností na nezhoubnou změnu, podle mne nejspíše cysta, rozhodně bych nepropadal panice, je však vhodné jít brzy na sono, které je v tomto spolehlivé.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15729
Dobrý den, po zmáčknutí levého prsu mi z bradavky vytéká hnědá tekutina, z pravého občas jen minimum čehosi čirého, také někdy cítím ,,trnutí´´ vedoucí z levého podpaží k levému prsu. Mám mít obavy? A mám zajít k obvodnímu lékaři, gynekologovi, nebo se objednat na mamologii?
Děkuji K.
Odpověď: Jsou to typické hormonální změny, které by neměly vůbec nic podstatného znamenat, může to být i po antikoncepci apod. Kdyby to trvalo, řešte s gynekologem, je to jeho doména. Každopádně kdyby bylo třeba, je v tomto věku lepší jít na sono, mamografie je vhodnou metodou až ve středním a vyšším věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15728
Dobrý den přeji, včera jsem si ve spodní části levého prsa nahmatala bouly a nyní jsem zjistila, že to v tom místě mám načervenalé a teplé.Kde bych s tím měla zajít?Děkuji za radu
Odpověď: Počkal bych, jak se to dál vyvine, vypadá to na počínající zánět. Kdyby to trvalo či zhoršovalo, jděte na gynekologii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15727
Dobrý den,

měla bych jeden dotaz :) Zrovna jsem zjistila, že mi z prsu vytéká žlutá vodička-vypadá jako hnis. Nevytéká moc, ale i tak jsem se zhrozila když jsem to viděla. Nevytéká zcela samovolně, ale po lehkém zmáčknutí prsa. Je mi 20 let a děti žádné nemám. Nevím jestli mám začít panikařit a běžet k doktorovi nebo ne.
Předem mockrát děkuji za odpověď.

S pozdravem P. E.
Odpověď: Žlutá vodička je hormonálně podmíněná, při antikoncepci, někdy bez zjevné příčiny, Kdyby to trvalo, jděte ke gynekologovi, na nic závažného to ale rozhodně nevypadá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15726
Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně mé léčby ca prsu.
Probíhá u mě neoadjutivní ch.-v první sérii 4xAC a21 dní.V druhé by mě měl čekat 12x taxol.Nález:ER0%,PR0%,MIB195%,HER2 1+,cT2-3,N0,M0.V UZ obraze 30mmx25mm+2 navazující cysty.Efekt po prvním AC-výrazná rezistence až PR.Po druhém AC již nádor nehmatný.Genetické testy prokázali dědičnou vadu.Vidina rodiny mě motivuje k vylečení,ale bojím se poškození vaječníků.Je lepší taxol s platinou podávaný každý týden nebo jednou za21dní?Máme zamražené 2embrya.Kdy po chemo otěhotnět a je rozdíl u asistovaného a přiroz.těhotenství?
Odpověď: Omlouvám se, ale primářka Skovajsová vám již spoustu věcí vysvětlila. Léčba, jak ji popisujete, je účinná a dobře navržená, je ještě čas řešit otázky dítěte. S paní doktorkou na onkologii pak všechno musíte probrat, je to poměrně složité a nechtěl bych vám jen na základě komunikace přes email něco radit. Primářka Skovajsová vám doporučovala kontakt na Alianci žen s rakovinou, mají tam projekt i mladých žen Bellis, děvčata jsou úžasná a prošla úspěšně sama touto chorobou a sdělí vám spoustu praktických rad - vřele doporučuji.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15725
Dobry den, rada bych se zeptala, kdo muze provest punkci fibroadenomu. Mam lekarskou zpravu z minuleho zakroku punkce ze mi tam jeste jeden zbyl a chtela bych odstranit i ten,ale uz zmenila jsme bydliste takze na jake oddeleni v nemocnici se mam obratit kdyz potrebuju punkci fibroadenomu? Muze to byt jakakoliv nemocnice? Dekuji moc
Odpověď: Punkci provádějí všechna akreditovaná screeningová centra, seznam je na www.mamo.cz. Aby vše uhradila pojišťovna, měla by být žádanka od praktika, chirurga, gynekologa.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15724
Dobry den mám nádor v prsu 1mm-2mm jsem po biopsii a čekam na výsledek .Jak probíhá případna operace a další léčení děkuji za odpověd H.H.PS
Odpověď: Pokud by se objevil zhoubný nádor, je léčba zpravidla celkem jednoduchá a prognóza výborná. Odstraní se část prsu s nádorem, v podpaží se vyjme pár uzlin, předem označených (tzv. sentinelové uzliny). Po operaci se prs ozáří budete brát 5 let tabletky. Některé ženy si zvolí odstranění celého prsu, pak nemusí být záření. Úvaha o léčbě je ale zatím předčasná, když není výsledek,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15723
Dobrý den p.doktore. Od roku 2009 chodím na pravidelne kontroly na onkologii z důvodu ložiska v pravém prsu.V roce 2011 jsem byla na extirpaci mírné rizikove dysplasie,která byla v pravém prsu. Zatím bez recidívy. Po zamlklém potratu jsem si našla bulku v levém prsu,byla jsem vyšetřena s tím,že je to cysta cca 1,8cm a byla mi udělána punkce. Vysáli asi 2ml zkalené tekutiny do šedozelena,posláno na cytologii. Mám se něčeho obávat? Je mi 36 let,3děti a v rodině se rakovina nevyskytuje.Děkuji. MK
Odpověď: Cysta nemá vůbec vysoké riziko, jsou to hormonálně podmíněné změny. Doporučuji ale pravidelné sledování pomocí sono vyšetření a později po 40 mamografi, v rámci prevence.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15722
Dobrý den,včera jsem byla na mamografu/je mi 45 let/,výsledek pravděpodobně benigní(BI-RADS 3),Tabár I. Vpravo náznak ložiska mezi HKK.
Za půl roku mám přijít na opakované vyšetření. Chtěla jsem se zeptat,jestli mohu něco udělat, preventivně,aby se z toho nic nevyvinulo?A není za půl roku na kontrolu pozdě?Děkuji za odpověď.P.
Odpověď: Je to jen kontrola pro jistotu, nic bych nedělal, jen pak přišel na kontrolu, obrazy se porovnají, jestli nedojde k nějaké změně. V drtivé většině případů se nic podstatného neukáže a žena dále chodí jen na prevenci, provádí si samovyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15721
Dobrý deň už neviem koho sa mám opýtať tak skúsim vás...Moja 11ročná dcéra sa pred pol rokom udrela do prsníka rovno do bradavky strašne ju to bolelo po dlhšom čase sa priznala tak sme išli k doktorovi a ten nás poslal na endokrinologiu.Tam nám pani doktorka povedala že tam nič nemá že to je už puberta ale udretý prsník má oveľa väčší teda má tam riadnu hrču..A teraz jej zmodrel okolo bradavky hrčka ostala poprosím vás o radu Ďakujem G:Š
Odpověď: Podle mne jde o kombinaci již rostoucí žlázy, v tomto věku normální, a staré modřiny po úraze. V tomto věku může být i jeden prs větší, nebývá to nic, co by se mělo řešit. Pro klid bych šel ještě na sono, na Slovensku nevím, kam jít, v Česku rozhodně do akreditovaných center.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15720
Dobrý den, na bradavce se mi tvořil stroupek, po strhnutí krvácel. Biopsie potvrdila přítomnost rakovinových buněk, patrně se potvrdilo původní podezření na na Morgus Paget. Detaily se dozvím až u lékaře, zatím mám informaci jen stručnou telefonickou. Můžete mi přiblížit, jak bude vypadat (předpokládaná) léčba? Dojde nutně k odebrání celého prsu? nebo jen bradavky? nebo jsou možné obě varianty podle rozsahu? nebo připadá v úvahu i jiná méně razantní možnost? Bude možná pozdější rekonstrukce prsu? Bude součástí léčby nezbytně i chemoterapie? Ev. další detaily? Děkuji. D.M.
Odpověď: M. Paget je nádor bradavky a okolí, obvykle je ohraničený, nebývá chemoterapie. Většinou se odstraní bradavka a dvorec, nemusí se brát celý prs, vše ale bude záviset na definitivním výsledku biopsie, rozsahu, zda jsou uzliny v pořádku apod. Lékař vám vše musí vysvětlit, pak se navrhne léčba, s kterou samozřejmě budete muset souhlasit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15718
Dobrý den , včera jsem byla na mamografu. Kojila jsem do 9 měsíce min. roku. Mléko stále v pravé části vymačkám třeba jednou za týden.Nyní závěr :redukující žláza typu Tabár I, rozsáhlé v.s. TU postižení vpravo se susp. LU, bude provedena biopsi. Nevím co to pro mě znamená. Myslela jsem , že se nemůžu zbavit tvorby mléka. V lednu jsem brala léky na zastavení laktace. Děkuji V.
Odpověď: Je tam zatím nejasná změna, o které se není možné podrobněji vyjádřit. Aby se určilo, co jde, a nic se nezanedbalo, je vhodné odebrat vzorek. Může to být velká řada stavů, rozhodující bude ten výsledek biopsie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15715
Dobrý deň p. doktorka Skovajsová, chcela by som Vas poprosiť o radu, mám už 12 rokov fibroadenom v ľavom prsníku veľkost 2 cm, za 12 rokov narástol o 5 mm. Chodím pravidelne raz za pol roka na kontrolu, tiež mi bola odobratá vzorka a magnetická rezonancia, vsetko negatívne. Pani doktorka mi po poslednej kontrole, ale odporučila, dať si vybrať fibroadenom, kedže plánujem otehotniet, moje prve tehotenstvo. Chcem sa spýtať na váš nazor ci je nutná operácia pred tehotenstvom. Mám 37 rokov.

Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Nejsem doktorka Skovajsová, tejnto týden odpovídám já, snad to nevadí :-). Obecně fibroadenom nemá vyšší riziko vzniku karcinomu prsu, když je nejednoznačný, provádí se biopsie jehlou (cytologie nestačí). 5 mm růst nic neznamená, je to v rámci i chyby měření. Ve většině případů se s fibroadenomem nic nedělá, ale je dobré případ posuzovat individuálně, když že uložen dobře z hlediska kosmetického výsledku, bolí či jinak obtěžuje, je možné ho i odstranit. Já volím obvykle v těchto případech plastického chirurga, aby byla jizva málo zřetelná, podmínkou je ale vždy předem ověření biopsiií, jak píšu výše.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15714
Dobrý den, prosím, co znamená :
3-BIRADS pravděpodobně benigní
Klasifikace Tabár Nízce denzní žláza s reziduální fibr. strukturou typu Tabár III.
Děkuji N.R.
Odpověď: 3-BIRADS je kategorie, kde nález vypadá jako nevýznamný, benigní, lékař ale pro jistotu doporučil kontrolu do 1 roku (zpravidla do 6 měsíců), zda třeba neroste apod. Klasifikace Tabara označuje typ prsu, u III je žláza jen za dvorcem a jinak převažuje tuk, nejběžnější typ u ženy vašeho věku, nemající žádný praktický význam. U Tabar IV a V je žláza hodně bohatá a obraz méně přehledný, často se pak ještě doplňuje sono, hlavně u prvního vyšěetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15713
Po vysetreni na mamografu nalez benigniBI-RADS2

Benigni zmena bez znamek malignity.Nizce denzni zlaza s rezidualni fibroglandularni strukturou typu Tabar
Odpověď: Je to popis nálezu, kde lékař nezjistoil žádnou známku nádoru, podle něho je vhodné jen chodit na preventivní vyšetření, při obtížích pak provést kontrolu dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15712
dobrý den jsem po vyšetření prsou s výsledkem:
1-BIRADS- negativní
inkompletně redukující žláza. Tabár II-III
v axiálách bengní LU
Odpověď: Je to závěr normálního obrazu prsu, je přítomno menší množství žlázy, jinak je v prsu tuk - normální
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15711
Dobrý den, v r.2008 mi oboustr.odoperovali v podpaží ml.žlázy. Nyni mi zjistlili, že mi při operaci vše neodstranili a mám bolestivé zatuhnutí axilárně bilat.- HZQ bilat axilárně reziua ml.žl. s duktektáziemi charakteru akcesorní ml.žl. 3cm. Mám si to dát opět operovat? Prý tato místa jsou riziková na rakovinu.
Děkuji za názor.
H.
Odpověď: Žláza v podpaží se dnes neposuzuje jako nebezpečná a zpravidla se neoperuje, pokud žláza ženě nevadí (netlačí apod.). Operace nezajistí někdy úplné odstranění žlázy, což je časté, také proto se od operací ustupuje. Při preventivním vyšetření se kontroluje prs i žláza, která vystupuje do podpaží. Při nálezu u vás lékař neshledal nic podstatného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15709
Dobrý den, už měsíc beru antikoncepci a díky ní se mi zvětšily prsa. Jedno mám od doby co mě vyrostly větší a jedno menší. To větší, jak už jsem zmiňovala od požívání antiko. mě začalo lechtat(jeden den). To je ještě vcelku normální ale dnes mě v něm i píchá. A všimla jsem si, že mám ve vetším prsu jakoby bouli a v tom menším to nemám. Při prohmataní mě to bolí. Nevím jestli je to antikoncepci, jelikož mi asi nesedí. Protože špiním už měsíc a mám ošklivou plet od té doby. Tak bych chtěla vědět zda je to tak vážné abych šla na vyšetření mamografickým screeningem. Děkuji.
Odpověď: Mamograf není pro vás vzhledem k věku vhodný, metodou volby je u mladých žen sonografie (vyšetření ultrazvukem). Obtíže, jak je popisujete, jsou pravděpodobně opravdu hormonálně podmíněná při HAK, doporučuji se domluvit s gynekologem. Na sono bych doporučil jít, když se změny nezlepší a boule se nezmenší s měsíčky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15708
Dobrý den, již třetí den mě bolí až pálí u levého prsa jakoby od podpaží, nic jsem si tam nenahmatala,přesto cítím jako bych tam něco měla,dnes už mě od toho bolí celá levá ruka žádný uraz jsem neměla a ani velkou námahu,jiné obtíže nepocituji. děkuji za odpověď
Odpověď: Takto se projevují dost typicky obtíže od páteře. Kdyby to trvalo, je dobré jít na sono prsů úplně pro klid, k vyloučení jiných změn.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15707
Chci se Vás zeptat, zhruba před dvěma lety mi našli útvar velikosti 35mmx12mm a na biopsii, výsledek byl benigní. Lajdácky jsem to odkládala. Posledního půl roku se mi to zvětšilo skoro na celé prso a narostla mi na té větší bulce další menší bulka. Když zvednu ruce či rozpažím jde to vidět a když si po tom přejedu rukou bolí mě to. Může se z benigního nálezu stát něco horšího? Podle doktora mám zvýšené genetické předpoklady pro rakovinu, skoro celá má rodina na to zemřela, ale matka měla ca plic a její rodiče střev a vaječníků, u bratra nevím zemřel z jiných důvodů. Děkuji Vám
Odpověď: Nepropadal bych vůbec panice, asi půjde jen o hormonální změny, je vhodné provést sonografii na akreditovaném pracovišti, mělo by poznat, o co konkrétně jde. Jinak zvrhnutí benigního útvaru je sice možné, ale u vás málo pravděpodobné, např. tzv. benigní fibroadenomy nemají vůbec vyšší riziko než norrmální tkáň.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15705
Dobrý den, momentálně dokončuji adjuvantní léčbu po částečné mastektomii prsu, je mě 60 let, šlo o infiltrující mucionózní karcinom. Ráda bych se zeptala, jakým způsobem budu zajištěno, prostřednicvím jakých vyšetření,jak často prováděných, že nedošlo (nebude docházet) k tzv. minimální reziduální chorobě, která se po odstranění primárního nádoru může stát zdrojem recidivy?
Odpověď: Existují na kontroly mezinárodně uznávané protokoly, které závisí na věku, typu nádoru, stadiu, dosavadní léčba aj. Sledování nezahrnuje nic zvláštního, mamografii + ultrazvuk, dále dle nálezu. Onkolog, který vás má v péči, bude vše řídit. Jak se zvyšuje úspěšnost léčby, chodí stále více žen s vaší diagnózou, recidiva je relativně vzácná a je možné ji v drtivé většina případů podchytit v počáteční fázi...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15704
Dobrý den,chtěla jsem se jen optat zda Fibroadenom ,který bioptovali byl negativní zda se časem může zněnit v pozitivní jedná se o vazivový uzel a malinko se zvětšil má 15mm a měl 11mm před půl rokem děkuji Vám
Odpověď: U fibroadenomů se vždy postupuje individuálně, , nemá vyšší riziko vniku karcinomu ve srovnán í s normální žlázou, může se tedy změnit na nádor se stejnou pravděpodobností. Pokud se mění, zvětšuje a vadí, je možné jej i chirurgicky odstranit. Vše by měl ale posoudit zkušený lékař.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15703
Dobrý den,prosím o prognozu.Z definitivní histologie po ablaci levého prsu s excizí sent.LU s multifokálně zastiženými strukturamiHG i LG DCIS,pTIS(DCIS)pNO(0/1)(sn)bez dosahu resekčních okrajů.ER100%PR100%.Léčba jen tamoxifen.Děkuji
Odpověď: Prognóza je výborná, při tomto typu nálezu je pravděpodobnost úplného vyléčení maximální, stačí opravdu jen Tamoxifen jako prevence. Je ale vhodné chodit i s druhým prsem na pravidelné kontroly.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky