MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 16413
dobry den jmenuju se ludmilajemi 46 let chtela bisem se zeptat pani dochtorko bila sem na utrazvuku na prsa a tam mi rekli ze vse chno je poradku ze nemam zadny nador at nemam stach jen mam uzlinu 12mm co toje muzete mito ric mam strach stoho a nic mi nato nedali bolimeto dekuji vam cekam navasi od poved dofam zemi brzi od povite dekuji
Odpověď: Ještě jednou potvrzuji, že se nemusíte obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16412
dobry den jmenuju se ludmila kandracova jemi 46 let chtela bisem se zeptat pani dochtorko bila sem na utrazvuku na prsa a tam mi rekli ze vse chno je poradku ze nemam zadny nador at nemam stach jen mam uzlinu 12mm co toje muzete mito ric mam strach stoho a nic mi nato nedali bolimeto dekuji vam cekam navasi od poved dofam zemi brzi od povite dekuji
Odpověď: Vážená paní Ludmilo. Váš nález je zcela v pořádku. Každá žena má ve svém podpaždí ve třech skupinách dohromady celkem asi 30 uzlin. Některé uzliny se objevují dokonce i v prsní žláze. Normální zdravá (fyziologická) uzlina měří běžně okolo10mm, Vaše uzlinka s 12 mm spadá do zcela běžné normy .
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16410
Dobrý den, prosím o radu.Týden mám zarudlé prso ze strany,je skvrnité, nerovné, nezanícené, nebolí,nepatrně svědí.Bradavka v pořádku, mamograf před 3týdny také.Chirurg neví,jdu na sono,kožní neví-snad erytém-klíště, ale nezdá se jí to.Jsem vystrašená, nemůže jít o kožní projev bakteriálního nádoru? Mimo to jsem 3týdny unavená,bolesti jako při viroze.Děkuji IŠ
Odpověď: Existuje druh zánětlivého nádoru, ten se však na kůži projevuje jinak, než popisujete. Je velmi pravděpodobné, že u Vás jde o postižení kůže. Pokud kožní lékař toto nepotvrdí, je nezbytné provést drobnou biopsii kůže, aby byla diagnóza co nejdříve na světě..... v současné medicíně neznáme termín bakteriální nádor, zřejmě jste myslela zánětlivý nádor (inflamatorní karcinom)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16408
Dobrý den, už cca měsíc mě bolí v dolní části prsa ( tam kde prs lemuje kostice od podprsenky)podprsenku již 14. dní nenosím, bolest však neustupuje. Bolí to jen na dotek. Chci se zeptat zda mám vyhledat lékaře či si nějak od bolesti pomoci sama doma.Beru hormonální antikoncepci. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zcela určitě jde o blokádu žebra, které v tomto místě probíhá. Nejde o příznak nemoci prsu. Zařaďte do svého života více pohybu, zamyslete se nad tím, jak sedíte při práci. Podívejte se na www.feldenkrais.cz, třeba Vás to bude inspirovat
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16407
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat co je diagnoza N63,děkuji za odpověd RANGLOVA.Souhlasím se zveřejněním mého dotazu.
Odpověď: N 63 neznamená rovnou, že jde o patologický nález v prsu, spíše vyjadřuje to, že nejde o preventivní mamografii, kdy je žena zcela bez příznaků, ale že má některý, i když jen mírně vyjádřený příznak související s prsní žlázou - může jít například jen o cysty
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16406
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat co je diagnoza N63,děkuji za odpověd
Odpověď: Podle zasebníku výkonu jde o běžnou diagnózu, kterou se vybavuje žádanka na mamografii, kdy chce lékař vyjádřit, že odesílaná žena má nějaký klinický problém - hmatný nálezv prsu , změny kůže prsu atd
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16405
Prosim o radu, jakou by jste zvolili operaci pro mou dg. Lobul. Ca invazivní- mam diporucenou zachovanou operaci, ale mozna je i celk. Ablace. Velikost do 1 cm, na MR, sono jater bez dalšího nálezu.
Děkuji za radu
Odpověď: Navazuji na svou předchozí odpověď - MR - magnetická rezonance nepotvrdila přítomnost dalšího ložiska lobulárního karcinomu v prsu. Pak je rozhodnutí jen a jen na nemocné. Je dobré se zamyslet, zda odebráním neprsu nevznikne příliš velká asymetrie .- například u velikostí prsů č.4 a více je asymetrie po ablaci nepříjemná k životu. Následuje život s epitézou - náhradím prsem vkládajícím se do podprsenky. Ženy, které žijí s epitézou, by zcela určitě raději postoupily prs záchovný výkon s následnou radioterapií, která je dnes moderní a obvykle bez přídatných problémů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16404
Vážená paní doktorko,chtěla bych Vám,všem vašim kolegům a také těm,kteří se podílí na tvorbě stránky,vyjádřit OBROVSKE PODĚKOVÁNÍ.Stějně jako moji lékaři,jste mi i Vy,oporou při boji s nemocí.Nacházím zde odpovědi na své otázky a obdivuji s jakou trpělivostí na ně odpovídáte.Díky přístupu k informacím,se dokážu se svou nemocí lépe vyrovnat,pochopit ji a "občas" najít i něco pozitivního-třeba v podobě zprávy,že mám plíce i játra v pořádku.Zatím ale ještě nedokážu své obavy a strachy zpracovat úplně.Ještě jednou děkuji.Zdravím s úsměvem :o)!Gabriela
Odpověď: MIlá Gabrielo, myslím, že přišel čas, kdy byste měla svůj volný čas začít věnovat jen a jen pozitivním činnostem. Čtěte příběhy s dobrým koncem, jděte na něco krásného do divadla, předvánoní koncerty, krásný čas adventu, to by teď mělo převažovat ve Vaší mysli. Pozitivním myšlením přispějete k dobré prognóze, o které jsem psala v předchozí odpovědi. Odložte strach, vyražte směrem k nemoci čelem. A slibte si, že pro sebe učiníte něco, co jste vždy odkládala, protože jste neměla čas, který jste věnovala někomu jinému. Třeba jste se chtěla učit cizí jazyk a pak do té země vyrazit.......? Splňte si všechna přání, neohlížejte se na nikoho. Psychická radost a zdraví s sebou přináší tělesné zdraví. ....Moc děkuji za všechny své kolegy za poděkovýní, mně osobně jste nalila do žil další sílu ke komunikaci přes poradnu, není to jednoduché, všichni se tomu věnujeme po své práci. Proto se také po měsíci střídáme, abysme jsme vydrželi :o))
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16403
Vážená paní doktorko,prosím Vás o radu.Dle histol. zjistěn infiltr.diferenc.dukt.Ca,v okolí DCIS.Znamená to,že v okolí nebyla zastižena invaz.složka?Snižuje se tím,alespoň trochu riziko,že je zasažená sent.uzlina? Před oper. cT1cN0Mx,G1 ER100%,PR65%,MIB 1-25% střed.aktiv.,HER2 neu.neg,skore1+.Čeká mě scinti skeletu,mám strach!Játra,RTG S+P vpořádku.Zvolili jsme radikální výkon-malá prsa.Pooper předpoklad hormon.terapie.Ale to asi jen v případě,že budou v pořádku uzlinky,že?Na komisi jsem se opomněla zeptat.Moc Vám děkuji za vysvětlení.G
Odpověď: Váš nález bych interpretovala, že vedle invazivního nádoru (infiltrující), který je dobře diferencovaný - a má tedy dobrou prognózu - je v jeho okolí ještě neinvazivní složka nádoru "in situ" - v laické řeči slžka spícího nádoru. Kombinace invazivního a neinvazivního nádoru neznamená nic PRO ani PROTI. Je to popis stavu nádoru. Když celkově hodnotím histochemické vlastnosti nádoru ( je dobře, že jste opsala vše), uzavírám jako málo agresivní nádor (což je také vyjádřeno ve značce G1) s velmi dobrou prognózou.Je velmi pravděpodobné, že díky nízkému MIB nebudou v uzlinách metastatické buňky. Eventuální hormonální terapie je na místě, jelikož jsou přítomné vysoké hormonální receptory - ER a PR. Máte obrovskou šanci se zcela uzdravit, a to také proto, že je nádor hodnocen jako T1.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16402
Dobrý deň, pred rokom som podstúpila modeláciu prsníkov. Občas si zvyknem jazvy masírovať a nedávno, keď som si začala masírovať jazvu okolo bradavky, tak v jednom mieste to bolo bolestivé na tlak. Cítim niečo pod tou jazvou...ale skôr mi to pripomína obyčajné prsné tkanivo a nie tvrdú hrčku. Mala som kedysi FiA a toto čo tam cítim teraz, je ozaj mäkšie. Už mám dojem, že som len paranormálna. Kebyže necítim tú bolesť, určite si ničoho nevšimnem. Na kontrolné sono idem v januári, stačí počkať dovtedy a nestresovať? Ďakujem
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde jen citlivost vnitřní jizvy, která navazuje na zevní - viditelnou jizvu. Někdy přrtrvává určitá mírná bolestivost vnitřních jizev, kde plastický chirurg sešíval žlázu, i několik let po zákroku. Pohmatově se vnitřní jizvy velmi podobají mírně zatuhlé žláze. Neznamená to nic závažného. Určitě počkejte na kontrolní vyšetření do února. Masírujte jizvy spíše za pomoci přítlaku, než krouživé masáže.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16401
Dobrý den,
moc Vám děkuji za vaši odpověď na dotaz č. 16395.Chci ještě dodat, že se léčím již nyní s více nemocemi, beru letrox, egilok, prestarium,verospiron, rytronorm,siofor, půlku furonu, varfarin. O varfarinu jsem informována, že ho mám vysadit,jsem již objednána na kardiologii, kde mi přesně rozepíší dávkování před zákrokem.(vysazení)Protože nejsem zdravá, mám obavy,jak to všechno zvládnu.Děkuji.
Odpověď: Vzhledem k Vašemu věku se mi zdá léčebná kombinatorika poněku složitá. Zkuste se na kardiologii optat, zda to všechno, co berete, skutečně potřebujete. Jak to máte s váhou ? Nechci si pouštět fantazii na špacír, ale zdá se mi, že byste měla mít více pohybu. Na takovou mocnou léču mi totiž připadáte mladá .o) (jsme stejně staré)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16400
Dobrý den, chci Vás poprosit o Váš názor. Maminka má potvrzený Ca prsu-středně dif.lobular karc.,G2( IHCV-ER100%,PR-100% cerb2+ posit., Ki-5%) Potvrzeno- biopsii po prev.mamogr.( vel.9x7mm). Dále - MR,sono jater, RTG plic- vše bez nálezu.Má dop.záchovnou operaci a pak další postup dle histol.( buď radioter., hormony,biol. léčbu).Maminka má 63 let a má dg. Lupus erytomat.Chci se zeptat jestli s léčbou souhlasíte a zda by jste doporučili i celkovou ablaci prsu- mam.by ji možná raději podstoupila- boji se ozařování- ve spojení s její nemoci- bývá hodně unavená.
Děkuji
A.V.
Odpověď: Léčba je navržena zcela správně - podle mezinárnodních standardů. Rozhodnutí o velikosti léčby musí učinit maminka. Většina žen volí následnou radioterapii, aby mohla mít zachovaný prs. POkud bych přeci jen mohla ovlivnit rozhodování Vaší maminky, dodám toto: Lobulární karcinom se často zakládá víceložiskově. Přídatná ložiska se obvykle těžko diagnostikují - bylo by dobré provést vyšetření magnetickou rezonancí, aby se potvrdilo, že se v prsu kromě ověřené léze nenachází žádné další ložisko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16399
Dobrý deň,

v zápise od lekára mám nasledovné : oválna, lahko nepravide.hypoech.lezia vpravo paraareol., dopor.corecut biopsiu pod usg kontrolou.
Inak usg obraz benigny s obrazom mierne syplats.charakteru.
T.M
Odpověď: Hypoechogenními lézemi se obvykle myslí fibroadenom. To je pro ženu Vašeho věku nejčastější nezhoubné ložisko. Je však dobré mít jistotu, že jde jen o nezávadný fibroadenom, proto bude dobré, když se biopsie jehlou provede. Je to jen mírně nepříjemný rychlý výkon za kontroly ultrazvuku. V popisu byl asi překlep - nejde o sysplats ale o dysplastické změny, což vlastně neznamená nic, správně by se takový slovník neměl používat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16398
Dobrý den, prosím o vysvětlení dnešního ultrazvuku: Struktura prsů zhrubělá, vpravo bioptovaný okrsek nepřehledný /biopsie v roce 2013/, oboustranně několik cyst, vlevo 12mm, vpravo 22mm, jinak bez ložiskových změn a lymfadenopatie. Znamená zhrubělá struktura nějaké riziko? Bioptovaný okrsek nepřehledný-nemusím se obávat že něco zanedbám, pokud půjdu až zase za rok na UZ a MG? Pravé prso často bolí a hmatám tam velkou bulku, asi tedy tu cystu? Chodím do akreditovaného centra a je to tam jak na běžícím páse, člověk se ani nestihne na nic zeptat a už je venku. Děkuji za odpověď´
Odpověď: Pokud jste mi opsala skutečně celý nález, obávám se, že nejste vyšetřována odborníkem - ve výsledku by se totiž nemělo objevit, že je něco nepřehledného. V ultrazvukovém vyšetření musí být přesně popsáno a vyhodnoceno vše, co se tam objeví. Zhrubělá struktura nic neznamená, je ton jen popis určitého typu prsní žlázy, což Vás nemusí vůbec trápit. Oboustranné cysty - to je zcela běžný nález, o tom jsme již spolu psaly dříve. Podle Vaší komunikace s poradnou se mi zdá, že jste vyšetřována celkem často, možná i zbytečně. Příští rok byste měla mít provedenou preventivní mamografii, jako všechny ženy v tto republice. Prosím, hlavně se objednejte do screeningového centra, které má akreditaci - jejich adresy jsou uvedena na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16397
Dobrý den mám problém s bradavkami bolí mě už asi týden a na sonu sem byla ale nic tam není a beru antikoncepci ayreen a ted menstruluji pomozte my Děkuji D.K.
Odpověď: Bolestivost bradavek není známkou rakoviny prsů. Jste ve věku, kdy celý aparát prsní žlázy , kam patří žláza i bradavky, ještě dozrává. To může vysvětlit bolestivost bradavek. Ženám ve Vašem věku pomáhá dlouhodobé užívání Mastodynonu, což je nehormonální bylinná léčba. Kupuje se volně v lékárnách, kapičky se užívají podle návodu. Měsíční dávka stojí asi 200 Kč, doporučuje se užívat 3 měsíce. Mastodynon také zlepšuje průběh premenstruálního syntromu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16396
Dobrý den,
užívám druhým rokem Arimidex a mám spoustu potíží,pro které mi ho chce lékař vysadit.Chci se proto zeptat,jak zásadní je délka užívání léku pro oddálení recidivy,když se má užívat 5 let? Někde jsem četla,že oddálí znovu propuknutí choroby pouze o devět měsíců.
Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Antihormonální (antiestrogenní) léčba je reprezentována řadou různých přípravků. Arimidex mezi ně patří. Každá léčba, kterou v medicíně aplikujeme, má svoje přínosy i negativa. Pokud negativa převažují přínosy, je lege artis léčbu ukončit. Vy trpíte velkými obtížemi při léčbě, pročetla jsem Vaší předchozí komunikaci. Žádná léčba, ani velmi kvalitní - a tou Aridimidex bezesporu je - nedokáže stoprocentně zabránit recidivě nádorového onemocnění. Máte pravdu, že studie prokazují oddálení eventuální recidivy v rámci mnoha měsíců, což se považuje v medicině za úspěch. Návratu nemoci se však můžete úspěšně bránit i tím, že budete v psychické pohodě. Věřte rozhodnutí svého lékaře, léčba rakoviny prsů je jednou z nejlépe propracovaných postupů. V ČR se léčí na světové úrovni.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16395
dobrý den,
bude mi 57 let, maminka měla v 75 letech ca prsu. Chodím každoročeně na mamografii. Nyní závěr z vyš. Bilat.kalcifikace ben. charakteru, některé ve shluku, nově v oblasti zevních kv. vpravo patrný shluk kalcifikací nestejnoměrné sytosti na ploše 6 x 3 mm, vlevo se Mg obraze němění. Jsem objednána na biopsii. Prosím o sdělení, zda je alespoň maličká, malá naděje, že nejde o rakovinu, či raději s touto ev. počítat.
Odpověď: Je velká naděje, že nejde o invazivní typ rakoviny, máte dokonce i menší naději, že nejde ani o tzv rakovinu in situ - spící nádor. To totiž především chtějí Vaši lékaři vyloučit. Různě syté mikrokalcifikace, které se nově objevily v mamografii je nutno interpretovat tak, že jsou podezřelé z nádoru in situ - neinvazivního. Takový obraz ale také provází další nezhoubné děje, různé nezhoubné proliferace, adenózy atp Pokud by se prokázal nádor v in situ stadiu, nejde o život, ale většinou ani o prs. Léčba je jednoduchá a stoprocentní. Z popisu nevyčnívají žádné známky, že by mohlo jít o in situ nádor spojený s invazivní složkou. Držím pace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16394
Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o radu.Je mi 49 let,jsem po záchovné operaci prsu.-invazivní Ca s rysy duk.a lob.ca,G2.HR90 a 95%c-erb1+.Ki67,20%pT1cpN1mi.Jsem po 6CHT,32ozařování,půl roku je mi aplikován zoladex,zatím jsem bez hor.léčby.Nyní se mám rozhodnout,zda budu i nadále na zoladexu,nebo zda podstoupím odstranění vaječníků.Nevím jak se rozhodnout,pokud podstoupím odstranění vaječníků budu mít menší % na recidivu nemoci? H.V.
Odpověď: Blokování vajčníků hormonální léčbou - zoladexem a chirurgické odstranění má z hlediska možné recidivy stejný přínos. Zkuste uvažovat tak : Co mi přináší léčba a co by mi přinela operace - ovarectomie ?. Léčba vaječníky blokuje v jejich hormonální produkci, odstranění vaječníků kromě vyřazení jejich hormonální produkce je preventivním výkonem proti eventuální rakovině vaječníků. Zde tedy vidím vyšší přínos.V ČR je ročně přes 2000 nových případů rakoviny vaječníků, nově vzniklých případů rakoviny prsů je 7000. Operace je vždy nevratná záležitost, proto, pokud byste se pro ní rozhodla, musíte bý s tímto rozhodnutím plně ztotožněna. Je to na Vás :o) Přemýšlejte, rozvažujte, toto nikdo neudělá za Vás. Držím palce, aby jste se rozhodla v souladu se svým dobrým pocitem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16393
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Váš názor ohledně saunování. Jsem 4 roky po operaci nádoru prsu. Mám dotaz jestli je vhodné saunování. Po operaci mám maloou jizvu a absolvovala jsem ozařování. Na stránkách saunologů jsem se dočetla, že je saunování vhodné. Děkuji J.
Odpověď: Jsem přesvědčená, že žena po léčbě pr nádor prsu má dělat vše, co jí přináší radost a relaxaci. Nespecifikovala jste typ sauny, osobně bych se přimlouvala spíše za infrasaunu, která funguje na hlubokém prohřívání při nižších teplotách, infrasauna je také velmi dobře dostupná, pokud se člověk rozhodne pořídit si jí domů. Působení na imunitu je v infrasauně jemnější. Tím ale v žádném případě neodsuzuji klasickou finskou saunu. Jen vycházím ze svých zkušeností z ordinace, kde podobné otázky s pacientkami probíráme.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16390
Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledku biopsie. Punkční biopsie z pravého prsu s necharakteristickým mikroskopickým nálezem stromální fibrotizace, v jednom okrsku s nahloučenými makrofágy. Ve vyšetřovaném rozsahu bez neoplastických změn. Mám v prsech cysty, takže samovyšetření je pro mě spíše stresující, vždy něco najdu i nyní a jsem zase vyděšená. Zítra jdu na ultrazvuk. Děkuji za odpověd
Odpověď: Především je důležité, že ve vzorku nejsou žádné známky neoplastických změn, což znamená že zde nejsou žádné buňky podezřelé ze zhoubného bujení. Stromální fibrotizace znamená, že jsou tam běžné vazivové struktury a také makrofágy - buňky, které fungují jako úklidová četa v případě například nějakých pozánětlivých změn. Přesto, že Vás samovyšetření stresuje, nevzdávejte ho, jelikož při každém opakování se znovu více a více učíte, co je Vaše normální žláza. Nejlépe je provést samovyšetření ihned po ultrazvukové kontrole - při ní si nechte ukázat, kde cysty máte, abyste při samovyšetření mohla prozkoumat, jak pohmatově vypadají.Podívejte se na www.buprague.cz na film, jak se správně samovyšetřovat
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16389
Dobrý den. Prosím o poslední otázku.
Pokud bych musela postoupit chemoterapii , prý existují léky na potlačení padání vlasu. Lekař mi tvrdí že prý jsou ty léky v počateční fazi výzkumu. Přesto má známa postupuje chemoterapii v Ustí nad Labem , kde opravdu vlasy má. Všechno zvládnu , jen né toto aby mi vypadaly vlasy. Prosím o fakta . Moc děkuji. ( moje diagnoza zjištěn karcinom pravého prsu velikost 2 cm. Moc se bojím chemoterapie . Vím že to bez vlasu nezvládnu. I.w.
Odpověď: Při standardní léčbě chemoterapií pro kacinom prsu vypadají vlasy vždy. Chemoterapie musí být účinná. Vlasové míšky jsou nejcitlivějším orgánem v těle na toxicitu, proto dochází k vypadávání vlasů. Pokud Vaší kamarádce vlasy nepadají, je otázkou, jakou prochází léčbou. Snad mírně pomáhá chlazení vlasových míšků. I při tom však dochází k částečné ztrátě - prořídlé vlasy jsou také stresující. Nejlepší obranou je nechat si vlasy ostříhat a u dělat z nich paruku, která tak bude vypadat velmi přirozeně. Krásné paruky z vlastních vlasů dělá například salon Magdalena v Praze na Vinohradech, kde ještě užívají vlásenkářského řemesla. Paruky jsou cenově dostupné. Je však zapotřebí alespoň 10 cm délky ostříhaných vlasů. Po ukončení chemoterapie vlasy vždy narostou, o tom si můžete popovídat s ženami v servisu Mamma help, které Vám popovídají o vlastní zkušenosti
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16388
Dobrý den,
chci se zeptat již měsíc mám bolesti v pravém prsu, bolest se den ode dne stupňuje, prso není začervenalé, nevíte čím to může být? Před půl rokem jsem musela po 11 letech vysadit antikoncepci z důvodu trombózy v noze. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Při stupňující se bolesti prsu může jít o vznikající zánět - ten je ve Vašem věku málo pravděpodobný, hormonální dysbalanci - nevyváženost - ta může být vázána na blížící se mentruaci, současnou ovulaci nebo jde o těhotenství. Velmi pravděpodobně však také může o přenesou bolest z hrudníku - blokády žeber, obratlů nebo lopatek, může také jít o příznaky virózy nebo dokonce o herpetické onemocnění - pásový opar.Vidíte, že možností je mnoho, nazýváme to diferenciální diagnostika bolestí prsů. Narůstající bolestivost však není typická pro přítomnost zhoubných nádorů v prsu. Pokud je bolestivost cyklická - každý měsíc v souvislosti s menstruací, doporučuje se bylinný přípravek Mastodynon - při dlouhodobém užívání zmírňuje obtíže, celkově zlepšuje předmenstruační syndrom. Kupuje se volně, dávka asi na měsíc stojí do 200 Kč
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16387
Na mamografu a posléze ultrasonografu mi byla zjištěna patologická LU v pravé axile, v pravém prsu ložisko ZKK vel.10x8y9mm s kalcifikacemi, jsem objednána na biopsii. Je mi 69 let. Co mě asi čeká?
Odpověď: Především musíte podstoupit biopsii, na kterou jste již objednána. Neobávejte se jí. Je to malý nebolestivý zákrok, který však zcela jednoznačně potvrdí nebo vyloučí rakovinu prsu. Histologický nález z biopsie určí průběh léčby - buď se začne chirurgickým výkonem, nebo může přijít první na řadu chemoterapie. S chemoterapií před nebo po léčbě spíše počítejte vzhledem k obrazu postižené uzliny. Ložisko je poměrně malé, měla by stačit operace jen části prsu, ať už bude chirurgický zákrok na místě jako první nebo až po léčbě chemoterapií. Těžko Vám mohu vše detailně touto cesou vysvětlit. Je na Vás, abyste žádala od svých lékařů jednoznačné odpovědi na své otázky, nechte si vše dobře vysvětlit. Léčba rakoviny prsů je v našem českém zdravotnictví zvládnutá velmi a velmi dobře. ročně prochází léčbou 7000 žen. Uzdravují se. I vy se přes určité nepříjemnosti léčby uzdravíte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16386
Dobrý den,
manželova maminka zemřela na ca prsa v 50 letech. Máme dceru 13 let. Kdy je vhodné jí dát vyšetřit na utz prsou. Děkuji za odpověď
Odpověď: To, že babička zemřela v 50 letech, mírně navyšuje riziko Vaší dcery pro onemocnění, nejde však o známku jednoznačné genetické zátěže. Doporučení zní, že žena se má začít vyšetřovat asi deset let před tím, než onemocněla nejbližší příbuzná. Pro Vaši dceru platí, že by se měla v mladém věku samovyšetřovat (video na www.buprague.cz) a okolo 30 roku věku zajít poprvé na ultrazvukové vyšetření. Hlavně není dobré ji zbytečně stresovat. Obecně pro mladé ženy s případy rakoviny prsu v rodině platí, že by měly mít včas děti, do 30 let věku, kdy je biologický čas pro těhotenství a porod nejideálnější. Genetické vyšetření není dobré uspěchat, počkala bych až po 30 roku věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16385
Vážená paní doktorko dekuji za odpověď pana doktora určite pozdravovat budu.Chtěla bych se ještě zeptat zda mi hrozí ze mi ted při predoperacnim vyšetřením najdou metastaze? Když chemo nefungovala na 100% děkuji Horackova Eliška.
Odpověď: Této obavy Vás , bohužel, nedokážu úplně zbavit. Mohu však řící, že v mé praxi se ve většině potkávám s tím, že po léčbě chemoterapií, i když nebyla úspěšná ve 100%, se vzdálené metastázy nenajdou. Velmi pravděpodobně budou nádorové buňky přítomné v uzlinách - některé během léčby odumřely, jiné přežily, neboť uziny se zmenšily také jen částečně. Po operaci se Vám určitě uleví od stresu, který prožíváte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16384
dobrý den chtěl bych se zeptat, jestli je vhodný welness pobyt pro ženy co prodělali rakovinu prsu? děkuji za odpověď
Odpověď: Źeny, které prošly léčbou pro rakovinu prsu mohou žít zcela normálně, užívat si radostí, jako je například welness pobyt. Je však nezbytné, aby dávkování procedur zohlednilo to, čím prošly. I zdravý člověk může být z nakupení různých procedur unavený. Welness pobyt by měl přinést novou energii, odpočinek. Proto tzv. lázeňských procedur s mírou, je možno je doplnit o další "tělesné" zážitky jako je manikůra, pedikůra, návštěva kadeřníka atp.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16383
Vážená paní doktorko rada bych se zeptala je mi 28 a lecim se s triple negativní medularnim nádorem prodělala jsem 4AC 4t poslední chemo bylo ted 10.11. T1N1M0 G3 poliferace 85% 30listopadu nastupují k panu doktorovi Pechovi na operaci.Moje otázka zní nádor se zmenšil jen asi o 2mm uzlina se zmenšila z 26mm na 19,5mm zajímá me zda vůbec chemo fungovala když nador se skoro vůbec nezmensil moc se bojím dekuji Horackova Eliška.
Odpověď: Milá mladá dámo. Je mi moc líto, že v tomto mladém věku již máte takovou nepříjemnpou zkušenost. Víte, ono je velmi těžké před nasazením léčby poznat, zda bude v konkrétním případě fungovat. Protože tzv. proliferační index byl z biopsie 85%, byl předpoklad, že chemoterapie podávaná neoadjuvantně (před chirurgickým výkonem) bude úspěšná. Máte pravdu, že odpověď nádoru na léčbu nebyla ideální, alespoň část nádorových klonů buněk však zahynula, chemoterapie zafungovala jen částečně. Bude Vás operovat výborný chirurg dr Václav Pecha, měla jsem to štěstí s ním mnoho let spolupracovat. Na jeho kvalitní práci teď bude záležet. Musí bezpečně odstranit celý nádor a také uzliny v odpovídajícím podpaždí - bez zbytečných následků.A toto on umí. Pozdravujte ho ode mne, odoperoval tisícovky žen, které na jeho šikovnost dodnes vzpomínají. Až budete mít vše za sebou, zamyslete se, zda by Vám pomohlo stýkat se s mladými ženami, které prošly zkušeností jako Vy. Jmenují se Bellis (sedmikráska) a fungují pod Aliancí žen s rakovinou prsů (ředitelka je Eva Knappová)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16382
Dobrý den paní doktorko, děkuji za Vaší radu (dotaz č. 16375). Já jsem totiž na tom UZ nebyla přímo v akreditovaném screeningovém centru, ale klasicky v nemocnici na RDG oddělení, takže mě vyšetřoval lékař, který dělá UZ vyšetření všeobecně. Určitě se objednám do některého z center.
S pozdravem. SH
Odpověď: Takže držím palce k výbornému výsledku, jsem přesvědčená, že jste úplně zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16381
Dobrý den p. Skovajsová, moc Vám děkuji za názor! Pravdou je, že bulka v pravém prsu se vždy 4 dny před menstruací zvětší a je velmi bolestivá. Pan doktor mě strašil, že při kojení můžou být problémy – tvrdnutí mléka, záněty. Plánuji druhé těhotenství a kojení je pro mě důležité, nerada bych kvůli bolestem musela přestat kojit. Už jednou jsem operaci stejného prsu absolvovala – ve 20 letech – pro cystu. Proto jsem si nebyla jistá jestli operaci absolvovat nebo ne.. Moc Vám tedy děkuji za odpověď!
Odpověď: Fibroadenom nijak s kojením nesouvisí. Ve své praxi jsem zažila nemálo případů, kdy si mladá pacientka nechala - právě z důvodu bolestivosti - z prsu chirurgicky odstranit nezhoubné ložisko (většinou šlo o fibroadenom (FA) a pak prožívala zklamání, neboť bolestivost se tím nevyřešila. FA je vlastně taková zahuštěná žláza (velmi zjednodušující přirovnání), jeho chování je velmi často závislé na měnlivých hormonálních hladinách, takže pokud se tak chová FA, je pravděpodobné, že takovou tendenci bude mít i okolní žláza, ze které vzešel. FA se odstraní a cyklická bolestivost přetrvává. Bolesti při kojení většinou vycházejí z komplexu bradavky, jakmile dojde k otužení kůže bradavky a dvorce, bolesti obvykle přestanou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16379
Dobrý den,

uvažuji po 8mi letech o vysazení antikoncepce Mirell. Je v současné době nějak prokázáno, že po vysazení antikoncepce se zvyšuje riziko nálezu zhoubných nádorů v prsu? Existují nějaké vitamíny případně jiná medikace, která se doporučuje ženám při vysazování antikoncepce?
Za jak dlouho po vysazení byste mi doporučovala preventivní kontrolu u Vás?
Děkuji
R.V.
Odpověď: Ve světové literatuře není nijak jednoznačně prokázáno a popsáno, že antikocepce jakýmkoliv způsobem souvisí s rizikem vzniku zhoubných nádorů prsu. Existují jen práce, které popisují rizika hormonální léčby v případě léčby neplodnosti ženy. Dlouhodobě užívaná antikoncepce s velkou pravděpodobností souvisí s narůstajícími nemocemi štítné žlázy u mladých žen. Vyšetřená můžete být kdykoliv :v době užívání antikoncepce, ihned po vysazení. Léčba neovlivňuje obraz mléčné žlázy ani v mamografii ani v při ultrazvukovém vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16378
Dobrý den, prosím o radu. 1.návštěva mammol: Premenstr čas, palpačně tužší resist kolem 1 cm přisedlá ke žláze, axil bun, ost prs parenchymnehat na UZ jen ohr kul hypoechogenita, bez patol akust stímku.
2.návštěva po menstruaci: citl. resist v rehresi, dle UZ nálezu vel 9x6 mm
axily bpn, benigní nález isoechofnita, ohraničené dop observace
3.návštěva mammol: Trvale potíže s resist v prsu, na rozhraní HQ, benigní,citlivá, ohraničená bez HRT, bez jiných resp gyn potíží, nyní 9x6 mm. Vhodné k odstranění. Mám jít na operaci? Pokud ne, nebudou problémy u kojení?
Odpověď: Péče o Vaše prsy je typickým případem nadbytečné - a mým kritickým pohledem viděno - nepříliš profesionální péče. Vy máte v jednom z prsů (není popsáno ve kterém) pro Váš věk zcela typický nález: drobný benigní (nezhoubný) nález, který svou velikostí není indikován k odstranění ( k operaci). Operovat prs mladé ženy se má pouze tehdy, jde-li o histologicky závažný nález nebo rychle rostoucí fibroadenom. Dobrým postupem je provést biopsii tenkou jehlou pod ultrazvukovou kontrolou pro vysvětlení histologické podstaty ložiska. Tyto biopsie se zcela bežně provádějí ve screeningových centrech (najdete na www.mamo.cz). Bude-li potvrzen fibroadenom, či jiný nezhoubný nález není žádný důvod k operaci. Z popisů návštěv v mamo poradně jsem pochopila, že Vaše nevýznamná záležitost neroste - i tento důvod k eventuální operaci tedy odpadl. Fibroadenomy se celkem často během těhotenství do žlázy zaptacovávají zřejmě působením hormonů. Celkem často jsou mírně bolestivé spolu s okolní žlázou, což operace také neřeší.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16377
Dobrý den, cca 14 dní před menstuací jsem si nahmatala v levém HZK prsu bulku. Na sonografické vyšetření jsem se dostavila 5 dní před menstruací, kdy mi bylo řečeno, že tento stav je zcela normální a moc se pozoruji. Bulka je zhutnění tkáně, podpažní mízní uzliny v pořádku. Nyní mám 3 dny před další menstruací a zhutnění tkáně je stále hmatné. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Děkuji a s pozdravem I.N.
Odpověď: Přechodné i déle trvající zduření žlázy prsu je typická záležitost ve Vašem věku. Pokud bylo vyšetření provedeno odborníkem ve screeningovém specializovaném centru ( jejich adresy jsou na www.mamo.cz) nemusíte se obávat. Budete-li mít i nadále pochybnost, nechte se vyšeřit v jiném centru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16376
Dobrý den,
mohu chodit na ultrazvuk prsou libovolně často (jako samoplátce)tedy, na rozdíl od mamografu, nevydává žádné záření atd.zkrátka nemá žádný vliv na prsní tkáň?
Mám dost bohatou žlázu a k tomu trochu obsedantně-kompulzivní poruchu, takže samovyšetření jsem vzdala- navzdory poučením a snaze se to naučit, výsledek vždy byl, že se mi něco nezdálo, kopa stresu a běh na utz :)
Myslíte, že tato forma prevence - ultrazvuk jednou za cca. 10-12 měsíců je dostatečná a vhodná, když nezvládám samovyšetření? Případně jaké jsou alternativy?
Děkuji
Odpověď: Jako samoplátce můžete docházet jednou ročně na ultrazvukové vyšetření, které pracuje na bázi zvukových vln. Nejsou v používaných frekvencích škodlivé. Docházejte však do specializovaného sreeningového centra (adresy všech v ČR jsou na www.mamo.cz). Domluvte se tam s jedním z lékařů, vysvětlete Vaše obavy a zdravotní obtíže. Věřím, že Vám vyjdou vstříc. K ultrazvukovému vyšetření neexistují žádné další kvallitní zobrazovací metody jako alternativa. Občas něco proběhne trhem, ale senzitivitu a specificitu má prozatím ultrazvuk pro ženu vašeko věku nejvyšší.... sleduji Vaši předchozí dokumentaci - byla jste se vyšetřit na Karlově náměstí? V Praze máme dalších 6 akreditovaných center.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16375
Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmů ze sona: bohatý žlázový parenchym, vlevo v HZK anechogenní ložisko 11x8 mm se sytější stěnou,u okraje cévní stuktury, axilly bez bpn, prvozáchyt, dop. kontrola v mamol. poradně, BIRADS 3. Jsem 4,5 měsíce po druhém porodu, bohužel ani jedno dítě nekojeno, nasazena nová antikoncepce, po které bolestivé prsa a před poslední mentruací jsem si našla onu bulku v prsu. Babička několikrát operována pro benigní nádor v prsu. Mám obavy o co se jedná. Děkuji. SH
Odpověď: Lékař popisuje přítomnost cysty ve Vašem prsu. Jsou jsou to časté a nerizikové struktury v prsecjh mladých žen. Připadá mi nedostatečné, proč Vám vyšetřující lékař nevysvětlil, o co se jedná, nechápu jakou roli v tomto může sehrát mamární poradna. Buď si je vyšetřující léka jistý, že jde o nevýznamnou součást žlázy nebo měl udělat biopsii tenkou jehlu pod ultrazvukovou kontrolou. Jedině tak se zjistí definitivně o co jde. Kontrola v mamární poradně nemůže přinést žádný lepší výsledek. Doporučuji Vám: najděte si na www.mamo.cz kontakt na jiné akreditované screeningové centrum a nechte se znovu vyšetřit. Zaplatíte do 500 Kč. Žádejte jednoznačné vysvětlení a jednoznačnou odpověď, zda jste zdravá nebo ne. Sledováním v poradně nic nezískáte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16374
Dobrý den,jsem rok po zách.operaci prsu,je mi 41.Dobře diferencovaný duk.karc. ml.žlázy G1,zjištěný v parc.res1,7x1x1cm,s komponentou high grade dukt.karc.in situ,s neinvz. složkou nedosahující k okrajům oper.výkonu,bez známek metast. postižení 2 sent.a 1 nesen.lymf. uzliny T1N0M0.Estr.100%,progest.60%,Ki67 10%,C-erbB2 skóre 0.Rentgen plic,srdce,bránice i ultrazvuk břicha a dalších orgánů bez patologického ložiska.2 roky Zoladex,5 let Tamoxifen.Chci se zeptat,může v mém případě hrozit recidiva?Bojím se každého vyšetření.Děkuji moc ŠT.
Odpověď: Medicina nezná jednoznačnou odpověď, kdy vzniká recidiva u nemocné a kdy ne. Ale vzhledem k tomu, že histologická a histochemická kriteria nádoru jsou velmi příznivá ( Ki67 10%, Estr - 10%% atd) a také k tomu, že nebyly nalezeny blízké ani vzdálení metastázy (N0M0), patříte do skupiny nemocných s velmi malým rizikem opětovéno návratu nemoci. Šance na trvalé uzdravé je naopak u Vás velmi vysoká. Je velmi dobré, že u Vás byl nádor nalezen v takto časném stadiu. Vkročte do nového života správnou nohou, nenechte se ničit zbytečným strachem. Ani z Vaší nemoci ani tak obecně v životě. Dejte na první místo vše, co je pro Vás důležité a tomu se beze zbytku věnujte. Nemoc je vždy signálem k tomu, aby se člověk trochu pozastavil a zapřemýšlel, jak v životě dál.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16373
Dobry den, zhruba cca 3mesice me nepravidelne zaboli a picha v levem prsu,ze strany ve spodni casti prsa.jeto docela neprijmny.je mi 34 let .Nevite,co by mohlo byt pricinou?Mockrat dekuji za odpoved Sedlackova
Odpověď: Vaše obtíže bych především řadila do bolestí vycházejících z pohybového aparátu (hrudníku) Blokáda žeber, obratlů, zablokovaná lopatka. To vše může být důvodem k píchavým bolestem. Bude to chtít "chytrý pohyb". Podívejte se na www.feldenkrais.cz nebo na podobné stránky, které se věnují pohybovému systému. Samozřejmě pro Váš úplný klid by bylo vhodné se nechat preventivně vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16372
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně své maminky. Minulý týden byla na mamografu a tento týden ji přišla zpráva o tom, že má přijít na doplňující vyšeření USG, strašně nás to vystrašilo,protože její kamarádky na tomto vyšetření také byly a na žádné doplňující vyšetření jít nemusely,neznáme žádné výsledky prozatím,ale chtěla bych jen vědět co by to mohlo znamenat? Zda to není jasná známka toho,že jde o něco vážného. Děkuji Vám za odpověď. Petra
Odpověď: Při druhém čtení mamografie, které je standardem v každém screeningovém centru, zřejmě došlo k rozporu mezi nezávislým čtením prvního a druhého lékaře. Většinou to rovnou nemusí znamenat, že je maminka nemocná, na každém pracovišti se však několikrát do roka stane, že podezřelá změna je identifikována až při duhém čtění, u kterého, je-li v rozporu s prvním čtením, se pak radí všichni lékaři. Výsledkem u Vaší maminky je, že si chtějí nějakou oblast ještě prohlédnout ultrazvukem. Buď se potvrdí, že je vše v pořádku, jak se domníval první lékař nebo dojde k odhalení nějakého problému. Nemusí zrovna jít o ložisko rakoviny. Přijměte pozitivně, že se hodnocení snímku provádí takto pečlivě, v každém případě z toho bude maminka profitovat. Vím, že strach a napětí teď u Vás vítězí. Život se však neodehrává jen v bavlnce. Budu držet palce, dejte vědět, jak vše dopadlo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16371
Dobry den,
Mam prosim prosbu, je mi 38 let, chodim kazdy rok pravidelne na UZ vysetreni..posledni probehlo v cervnu 2015, tj. Pred 5 mesici....
Nyni kojim sve 2. Dite 10.mesic. Jiz asi 3 tydny me lehce pobolivalo leve prso, nyni asi 5 dni me vylozene boli cele. Nemam ale pocit, ze by to souviselo se zanetem ci veci spojenou s kojenim. Tim, ze kojim se prso vysetruje obtizne. To bych si nasla bulku kazdy den. Bolest a neprijemny pocit me ale znepokojuje. Mohla by to byt spojitost s bolesti zad? Ci je lepe dojit znovu na UZ vysetreni?
Moc dekuji za odpoved.
EJ
Odpověď: Je velmi pravděpodobné, že bolest prsu je přenesenou bolestí z nějaké části hrudníku. Může jít o zablokovaná žebra nebo o jinou pohybovou "nepohodu" vycházející u obratlů, lopatek nebo také rameních kloubů. Bolest celého prsu není typická pro nějaký závažný problém v prsní žláze. Samozřejmě, že vyloučit ložiskové změny v prsní žláze může jen ultrazvukové vyšetření. Potvrzení toho, že jste v pořádku bych doporučovala jako první krok, následně pak zařadit do řžvota alespoň hodinku týdně příjemného cvičení. Taj-či, feldenkrais, pilátes, podívejte se například na stránky www.pohybemkzivotu.cz nebo www.feldenkrais.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16370
Dobrý den, jsem 3 týdny po porodu (mé třetí dítě). Na pravém prsu ve vrchní části na rozhraní dvorce a kůže mám několik dní hmatnou malou tvrdou bouličku - asi velikosti hrášku. Nebolí mě, nahmatala jsem si jí náhodou při kojení. Zatím nemění tvar ani velikost.
Je to, prosím, při kojení normální nebo mám raději zajít na gynekologii prso ukázat?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
J.Z.
Odpověď: Pro Váš úplný klid bude nejlepší, když podstoupíte sono (ultrazvukové) vyšetření. Objednejte se do některého screeningového centra - www.mamo.cz Buď budete mít žádanku od svého gynekologa nebo stojí vyšetření od 400 do 500 Kč. Pod dvorcem bývají nejčatěji nevýznamné cysty nebo tzv. papilomy, což jsou nerizikové uzlíky ve žláze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16369
Dobrý den, prosím o konzultaci, na pravidelné kontrole prsou mi bylo zjištěno na sono: při cíleném UZ vlevo se při periferii žlázy v HZK při bazi zobrazuje neostře ohraničené hypoechogenní ložisko vel. 5x4x6 mm, spádová axila a oblast klíčku vlevo bez patalog.změněných Lu. Byla mi provedena biopsie, výsledek ještě neznám, prosím, můžete trochu vysvětlit.... Děkuji L.H.
Odpověď: Až budete znát výsledek, napište. Vysvětlím Vám, co znamená - hlavně opište vše, co v nálezu bude.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16368
Dobrý den, prosím o konzultaci, na pravidelné kontrole prsou mi bylo zjištěno na sono: při cíleném UZ vlevo se při periferii žlázy v HZK při bazi zobrazuje neostře ohraničené hypoechogenní ložisko vel. 5x4x6 mm, spádová axila a oblast klíčku vlevo bez patalog.změněných Lu. Byla mi provedena biopsie, výsledek ještě neznám, prosím, můžete trochu vysvětlit.... Děkuji L.h
Odpověď: Vaši lékaři mají obavu z malého zhoubného nádoru. Proto byla provedena biopsie, která jednoznačně prozradí původ ložiskových změn nalezených při sono kontrole. Pokud jde o zhoubný nádor, je velmi malinký, nejde tedy o život. Je Vašem nálezu je popsáno, že uzliny, které náleží k levému prsu jsou v sono obraze beze změn. To je velmi důležité. Malé nádory se totiž do nich většinou nešíří - proto je při časné diagnoze uzdravitelnost vysoká. Samozřejmě může také biopsie prokázat, že u Vád nejde o zhoubné ložisko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16367
Dobrý den, je efektivní provádět vyšetření prsou v těhotenství, příp. při kojení, kdy prsa procházejí výraznými změnami? Lenka U.
Odpověď: Těhotenství i kojení může mírně komplikovat sonografické vyšetření, zkušený lékař to však zvládne (screeningová centra). V případě hmatného nálezu nezbývá nic jiného. Časné těhotenství se však do žlázy téměř nepropisuje. Dlouhodobé kojení také ne. Samozřejmě, že preventivní vyšetření je lépe provádět mimo tyto hormonální stavy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16366
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na prognozu onemocnění mé maminky.Je jí 85 let.V r.2011 byl zjištěn středně dif.invazivní duktální karcinom T4NOMO.Prodělala hormoterapii.chemoterapii-Xeloda,dále Navelbin oral po progresy nalezu léčba ukončena.V loňském roce se objevilo mokvající ložisko na prsu.Proběhla pal.RTG terapii.Mokvající ložisko stále přetrvává.Děkuji za Vaši odpověď.E.K.
Odpověď: Největším problémem je pokročilost nálezu v době, kdy byl nádor diagnostikován, také věk Vaší maminky. Štěstím v to celém je zpráva, že nejsou - v zobrazovacích metodách - viditelné nádorové změny ani v uzlinách v odpovídajícím podpaždí, ani v ostatních orgánech. Tzv "lokálně pokročilý" nádor je léčebně těžko zvladatelná záležitost. Víte sama, že vyléčení není možné. Je možné jen udržování stavu takzvanou paliativní léčbou - což je léčba o defekt v kůži a odstraňování souvisejících obtíží. Protože jde o středně agresivní nádor G2 ( jak jste psala v minulém dotazu) bude nemoc postupovat spíše pomalu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16365
Dobrý, je subkutánní léčba herceptinem vhodná pro ženu 160cm a 47kg, nejedná se o příliš drobný vzrůst? Navazuji na dotaz č. 16250.
Děkuji mockrát.
Odpověď: Dávkování léčby se vždy přepočítává na hmotnost pacienta. Dokonce i antibiotická léčba se vztahuje ke hmotnosti. Biologická léčba - Herceptin - není tak náročná, jako například chemoterapie, kdy se dávky propočítávají velmi pečlivě. Každý lékař, který aplikuje jakoukoliv léčbu, ví, jak ji nadávkovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16364
dobry den mamm na prsu cerveny flek sneho tece pruhldni voda a pak se flek zaceli akuza jse odlupuje je to takove mokvave
Odpověď: S největší pravděpodobností jde o problém pocházející z kůže nebo podkoží prsu - souvislost s prsní žlázou je mi jeví jako nepravděpodobná. Prosím, zajděte svůj problém nejprve ukázat kožnímu lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16363
Dobrý den.
Již jsem vám psala o karcinomu na pravém prsu 2 cm. Doktorka z mamografie mi řekla že mám tu v uvozovkách nejlepší formu rakoviny. Poté jsem šla na prsní poradnu , kde mě pan doktor skoro pohřbíval. odešla jsem o deěj v takovém stavu že mě celý den napadaly černé myšlenky. Další den jsem se dostavila na vyšetření rentgenu plic, + sono. játra, ledviny. vše čisté. Čeká mě ještě vyšetření kostí a komise. mám mít pořád hruzu? Díky
Odpověď: Pan doktor z prsní poradny zřejmě nerozumí histologickým nálezům. Pak mohu jen pochybovat, zda je člověkem na pravém místě. Teď už máte v ruce několik potvrzení v podobě negativních nálezů z tzv stagingových vyšetření, že Vaše nemoc není uragán. Malá bouře, tu zvládnete stejně jako jiné ženy. Nebojte se a začněte si všímat, že život , i přes Vaše současné malé neštěstí, je krásný.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16362
Dobrý den,
bolí mě pravý prs - vpravo nahoře těsně vedle bradavky. Když si v místě bolesti více zmáčknu, ucítím nejen bolest, ale najednou i velké teplo v místě zmáčknutí i po celém prsu.
Bolest trvá asi týden, samovolně nebolí, jen na zmáčknutí, vyděsilo mě to teplo, které se, když centrum bolesti nahmátnu, rozline do celého prsu. Nejsem si vědoma, že bych se do prsu třeba uhodila.
Je mi 46 let, jsem v předčasném klimakteriu již cca 5 let, užívám horm. substituci - poslední rok Activelle. Chodím na pravidelné kontrolu do Mamma centra Háje.
Děkuji za konzultaci

D.
Odpověď: Přijďte do svého domovského centra na Háje - podívám se na Vás. Vyšetřuji ve čtvrtek 19.11. odpoledne - pokud můžete. Před tím ale zavolejte do recepce 775 13 11 11 , že jsme tak domluvené. Dalším dnem, kdy vyšetřuji je pondělí 23.11.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16361
Dobrý den paní doktorko, Na pravé straně pod prsem (když si to nadzvednu ) si dokážu nahmatat bulku. Před 14 dny z ní vytíkal žlutozelený hnis s krví. Dnes. To postížené místo je zarudlé u prostřed s červenofialovým flekem. Bolí to jako čert. Ať stojím, ležím či jsem v klidu moc to bolí. Víte moc nechodím k lékařům. Je mi 26 let a vážím 150kg a měřím 170cm. Stydím se. Prosím o radu. Děkuji za odpověď moc se bojím že té rakovina. Děkuji za odpověď Karolína
Odpověď: Je mi moc líto, ale Váš problém nerozlousknu tímto způsobem. Příměs krve bývá diagnosticky významný, ale u Vás předpokládám, že jde o krevní příměs v souvislosti se zánětem. Prosím, udělejte pro sebe ten krok, že se objednáte do některého ze screeningových center, jejichž adresy jsou na www.mamo.cz . Jde o akreditovaná pracoviště specializovaná na vyšetřování prsní žlázy. Pokud jste z Prahy, nebo Vám nevadí přijet do Prahy, objednejte se do mého centra, www.mammacentrumhaje.cz nebo www.buprague.cz Myslím také, že byste potřebovala pomoci uspořádat svůj život - prostě dobrého psychologa.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16360
Dobrý den,
již déle než 2 týdny pociťuji bolest těsně nad pravým prsem. Bolí to zejména při doteku a přitlačení na místo. Projevuje se to stejně jako bolest při modřině, ale nevím o ničem kdy bych si takovéto zhmoždění mohla způsobit. Bulku jsem nenahmatala. Napadl mě prsní sval, ale při zatnutí svalů nebo při cvičení žádnou bolest necítím, pouze při doteku. K lékaři jsem již objednaná, ale přesto chci vědět o co by se mohlo jednat, pro větší klid. Je možné, že se takto projevují hormonální změny? Na hormony se mi bolest zdá až příliš soustředěná pouze na jedno místo. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Popisujete jednoznačný příznak bolesti, jejíž původ je v hrudníku. Může jít o blokádu hlavičky žebra, problém však může vycházet i ze zcela jiné části složité stavby hrudníku. Bolest se přenesením může objevit zcela jinde, než vzniká - jsem přesvědčená, že původ bolesti není ve Vaší žláze. Přemýšlejte,nad svým pohybovým stereotypem, kolik hodin denně sedíte, a kolik máte aktivní pohyb. Podívejte se na www.feldenkrais.cz, možná Vás to bude motivovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16359
Dobrý den, mám po korekci vpáčených bradavek,s přerušením mlékovodů.Doslechla jsem se, že tento zákrok může způsobit pozdější zhoubný nádor, je to pravda? Děkuji, M.R.
Odpověď: Neexistuje studiemi podložené ověření toho, co píšete. Ani ze zkušenosti, kterou mám již delší, než 25 let, Vám nemohu potvrdit, že operace v prsu = zvýšené riziko rakoviny prsu. Operace je pro prs něco jako úraz. Představte si, kolk nechěných úrazů prsy v životě podstoupí. Nedopřávejte sluchu takovým zcela neověřeným informacím :o)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16358
Dobrý den , mám se obávat této informace ,mám na hypofíze tumorek beru Dostinex včera na mamog, změny spíše benigní density bilat ,Tabar:I BI-RADS:3 mám navštívit jiného lékaře pozvali si mě za 4 měsíce prso mě občas pálí ,děkuji za odpověd přeji pěkné dny Štusáková Verona
Odpověď: Tabár 1 znamená, že máte dobře přehledný typ žlázy. Birads 3 znamená, že lékař uvažuje o Vašem nálezu (benigní density) jako o nezávažných nezhoubných ložiscích. Mohou to být cysty nebo vazivové uzlíky, atd. Chce se však za tři měsíce přesvědčit, že jeho úvaha byla správná. Takový postup je velmi běžný. Myslím, že se nemusíte obávat. Jiný lékař by také velmi pravděpodobně chtěl tuto konrolu za obvyklé tři měsíce. Bylo by dobré, aby se Váš lékař za ony tři měsíce rozhodl, zda je zapotřebí biopsie,nebo zda Vás zařadí mezi zcela zdravé ženy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16357
Pani doktorko chtěla bych Vám velmi moooc poděkovat,za váš čas a ochotu,za to,že jste mi odpovídala na dotazy a v neposlední řadě mě přijala..jste velmi dobrý lékař a člověk,...veliké díky,...
za 3 měsíce budu u Vás na kontrole,..
Odpověď: Jsem ráda, že z Vás spadl strach, užijte si Vánoce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16355
Dobrý den, prosím o Váš názor , mám obavy...
V pravém prsu na rozhraní ZKK těsně u sebe dvě hypoechogenity hladkých kontur vel. 7x4 mm a 4mm a poněkud leterálněji pak cysta vel. 6x 3,7 mm. Bilat bez podezřelého ložiska a axill. LU nezvětšeny
Ré V pravo na rozhraní ZKK dvě hypoechogénní ložiska benig. charekteru a bilat. ojedinělé střední cysty. Mg scr. 2017 a v mezidobí UZ, jinak KO dle kliniky
Odpověď: Vidím, že jste doplnila celý popis vyšetření. Lékař uzavírá nález jako benigního charakteru, tím míní jak ony dvě hyppoechogenity, tak i uzliny v odpovídajícím podpaždí. Pokud by ložiska - která zde nazývá hypoechogenitami - byla podezřelá, měla by ještě další charakteristiky a obraz uzlin by také měl podezřelý charakter. V nálezu máte také uvedeno: Bilat bez podezřelého ložiska, což znamená, že oboustranně ve žláze nebyly nalezeny žádné podezřelé změny, jen benigní nevýznamné změny, které jsou časté a nerizikové. Na preventivní mamografii máte přijít v roce 2017.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16354
MAMOGRAFICKE VYSETRENIE....Axilly -bilat.drobne benigne Lu do 5 mmmZAVER..MMG nalez bez TU zmien ...BI RADS1.Podla preventivneho programu som poslana na UZ vysetrenie kazde 2 roky.a este tu mam poznamku.... Spomalena tukova involucia so sytejsim rezidualnym parenchymom zlazy v LQ.
Odpověď: Jde o zcela normální popis zdravých prsů. Birads 1 znamená úplně zdravá prsa. Při UZ kontrole by se měl zkontrolovat hlavně okrsek žlázy v LQ - což předpokládám je levý prs.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16353
Dobrý den, v pravém prsu mám dvě hypoechogenity hladkých kontur vel 7x4 a 4 mm a poněkud laterálněji pak cysta vel. 6x3,7 cm. Prosím můžete mi to vysvětlit. Mám obavy.
Odpověď: Cysta je (řečeno poněkud zjednodušeně) nezávažná hormonální změna ve struktuře žlázy. Hypoechogenity jsou okrsky jiné strutury,než je žláza, chybí však další informace, abych Vám mohls řící, zda vyšetřující lékař uzavírá tyto nálezy jako ložiska nezhoubné povahy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16352
Dobrý den,prosím o radu po biopsii mi byl diagnostikován Fibroadenom slyšela jsem,že na růst mají vliv hormony.Mám problémy s bolestí prsou nejen před menstruací užívám Mastodynon a Orissu,ale moc mi to nepomáhá prsa stále bolí.Antikoncepci neberu děkuji.
Odpověď: Firoadenom není nemoc. Někteří lidé si myslí, že z fbroadenomu se může vyvinout nádor. Fibrodadenom( FA) samotný nemá takovou schopnost. Někdy však naroste do takové velikosti, že je lepší ho z prsu odstranit. Nevíme, proč se vyvíjí. Neznáme prevenci, jak zabránit jeho vniku. Při užívání některé antikoncepce může FA růst rychleji, u každé ženy je to však individuální. Mastodynon i Orissa neobsahují hormonální složky. Bolestivost prsů velmi často vychází z hrudníku, který je nesmírně složitým organismem. Blokáda, přepětí v kterékoliv jeho části může být zdrojem bolesti, která se může projevit zcela jinde, než v místě problému. Přenesení bolestivosti do prsů je velmi časté.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16351
Dobrý den,mam v pod paží jako by ztvrdlý sval,byla jsem léčena na zánět ramene,bolest mi šla až do prsu,bolest odešla,ale ten ztvrdlý utvar zůstal. Byla by jste tak hodná a poradila mi co s tím mám dělat,nebo k jakému lékaři zajít.předem děkuji.Kateřina Králová
Odpověď: Je zcela nezbytné provést ultrazvukové (sono) vyšetření. Je ale také nezbytné, aby jej provedl odborník, lékař, který se diagnostikou prsů a podpaždí zabývá opravdu denně. Takoví lékaři pracují v akreditovsných screeningových centrech. Kontakty a adresy všech center, kterých je v ČR 70 jsou uvedeny na www.mamo.cz, což jsou tyto stránky, na kterých je vedená i tato bezplatná poradna. ..... ultrazvukové vyšetření musí říci, zda se jedná o bouličku hlouběji na úrovní lymfatických uzlin nebo zda jde o změnu v podkoží nebo dokonce v kůži. Sono vyšetření je rychlé. Buď budete vyšetřena na úhradu pojšťovny - pak musíte mít žádanku praktického nebo jiného lékaře, nebo si vyšetření uhradíte - obvykle od 400 do 500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16349
Při jako grafickém vyšetření zjištěna převažující konvoluce bez podstatných zmen. Co znamená konvoluce.Děkuji za odpoved. Boučková 56 let
Odpověď: Jsem přesvědčená, že došlo k přepisu. Jedná se involuci, což je běžnýá stav odpovídající Vašenu věku. Involuce znamená přestavbu žlázy do klidové podoby odpovídající věku. Jde o typ prsní žlázy, která je velmi dobře přehledná a skoro vždy stačí jen mamografie - nedoplňuje se ultrazvuk (sono).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16347
Dobrý den,měla bych dotaz.Dnes jsem se uhodila pod pravou bradavku o roh dřevěného obložení. Místo je citlivé malinko štípe,ale odřené není.Je to velký problém? Na mamo prohlídky chodím pravidelně a vše je v pořádku jen pár cystiček.Děkuji za odpověd P.../prosím nezveřejnovat /
Odpověď: Prsní žláza po takovém "úrazu" jaký popisujete, se chová jako obraženina. Může poměrně dost bolet. Můře se také objevit podkožní plošná nehmatná modřinka. Nejde o nebezpečnou situci pro teď ani do budoucna. Pokud bude přetrvávat bolestivost, můžete chladit. Není zapotřebí objednat se na vyšetření.......to jen v případě, pokud by se objevila opravdu bolestivá hmatná objemná modřina - výron krve do žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16345
Dobry den, prosim o vysvetlenie nalezu: fert. zlaza s pokrocilou nodularnou prestavbou s okrskami dyspl. tkaniva. Dakujem.
Odpověď: Vyšetřující lékař používá již zastaralou nomenklaturu (nászvosloví) , ale popisuje Vaší zcela zdravou žlázu, ultrazvukový obraz je odpovídající věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16344
Dobry den,
Bola som na vysetrenie prsnikov USG.Velmi nerozumiem svojmu nalezu mohli by ste mi to priblizit?Coho sa mozem obavat? Struktura parenchymu veku primerana,fertinelneho typu s ciastocnou tukovou involuciou,vpravo bez zjavnych loziskovych zmien.Vlavo na rozhrani HQ pritomny hypoechogenny areal 10x4 mm,bez dorzalneho tiena, priCFM a PDI nema loziskovu vaskularitu.Vyvody nedilatovane. Axilly bilat. volne. Zaver: ACR2 (BIRADS)- v.s. areal adenozy na rozhrani HQ vlavo.
ZA odpoved Dakujem
Odpověď: Škoda, že lékař nepřipsal do závěru : zcela normální nález přiměřený věku. Vyšetřující lékař se více zabýval jedním okrsekm žlázy vlevo v horní části prsu, ale doplňující techniky při práci s ultrazvukem potvrdily, že i zde je vše v pořádku. Nález uzavřel jako adenózu, což je varianta prsní žlázy, která s sebou nenese další rizika.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16343
Dobrý den,v září jsem skončila léčbu tripl.neg.CA prsu.Nádor byl velký 22mm,vyoperován,okraje res.negativní,odebrané uzliny neg.,nevykazoval známky angioinvaze,vzdálené metastázy neprokázány.Léčba 4xAC v třítýdenním režimu,12xtaxol v týdenním režimu,24xozáření.Nyní při kontrolních vyšetření zjištěna na UZ cysta v játrech 15mm.Jinak játra přiměřené struktury.Je možné,že by se jednalo o metastázy v játrech?
Děkuji za odpověď na mail.
Odpověď: Obraz cysty a metastázy v jaterní struktuře se nedá zaměnit. Pokud lékař konstatoval cystu, jde o cystu. Kdyby si nebyl jistý, indikoval by CT vyšetření. Cysty v játrech jsou velmi běžná záležitost stejně, jako například cysty v ledvinách.Nebojte se....... Bylo by dobré, kdybyste se alespoň trochu od nemoci myšlenkově odpoutala. Přečetla jsem si Vaší předchozí komunikaci a vím, že vše u Vás proběho velmi dobře. Nastal čas, vrátit se myšlenkami do normálního života, užívat si znovu nabytého zdraví.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16342
Dobrý deň dúfam že tato otazka sem patri pretože už neviem kam sa obrátiť , už okolo dovch tyždnov mam opuch pod lavou pazuchou , boli to a ta bolest prechadza až do prsníka , obvodná mi zobrala krv zistila sa zvysena sedimentacia a s infekcneho s anezistilo nic vsetko v poriadku . Išla som k mojej gyn. pohmatala a povedala že ona nevie z čoho to moze byt . Natierala som si to octankou bolest je trochu menšia ale opuch tam je . Už neviem kam ísť a či sa mozem sama vypytat na sono alebo ine vysetrenie s tym že ho aj zaplatim .
Odpověď: Pouze ultrazvukové vyšetření může ukázat, zda v podpaždí jsou nebo nejsou zvětšené uzliny, které by mohly být příčinou zvýšené sedimentace. Pokud žijete v Čechách, můžete se na ultrazvukové vyšetření (sono) objednat do kteréhokoliv screeningového centra, jejich adresy jsou na www.mamo.cz. nevím, jak to chodí na Slovensku, ale jsem přesvědčená, že i tam se můžete nechat vyšetřit na přímou platbu. ......Bolestivé zvětšení v podpaždí někdy způsobujr okrsek přídatné prsní žlázy, který může být v podpaždí uložený. Není to zase až tak vzácná záležitost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16341
Dobrý den Paní Doktorko. Prosím o ještě jednu otázku než půjdu v Pondělí do prsní poradny.
Pokud mi zjistili karcinom v pravém prsu, můžu požádat o odstranění obou prsou, a jestli mám na to nárok. Jsem, u VZP.
Nechci si zachovat prsa, radši o ně přijít v tomto směru jsem silná , a nevadilo by mi to.Velmi děkuji. Hezký den. I.w.
Odpověď: Oboustranné odstranění prů se rutinně provádí u pacientek s vysokým genetickým rizikem. Nikdy (ani u nich) se však neprovádí v první době, kdy se odstraňuje karcinom. Léčebný chirurgický zákrok se rozděluje do dvou etap - v první etapě ten léčebný, kdy se odstraní nádor, v druhé etapě se eventuálně může provést preventivní odstranění prsů. Tento postup je nesmírně šetrný k pacientce. Zažila jsem již stovky nemocných žen, mnohé z nich měly v první době podobný nápad jako Vy. Vše pryč, jsem silná. Pak ale přijde ta skutečná realita, ve které se potkají s dalšími ženami, které podstoupily před mnoha lety prs záchovný zákrok a krásně vypadají. Pak litují, že se nechaly unést. Takže krok za krokem. !!!!!!!!! nejdříve léčebný zákrok - nádor pryč a pak projít všechny ostatní léčebné kroky. Aź bude toto za Vámi, můžte se vrátit k úvahám o preventivním řešení oboustranného odstranění - pokud Vás ještě vůbec napadne-
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16340
Dobrý den, sono vyšetření před třemi týdny.Vlevo v rozhraní HK blíž k areole stacionární okrsek žlázy s akcentovanými dukty,směrem kraniálním ve žláze několik drobných cyst do vel.4mm.Biopsii před 6m ověřený FA v HZK je stacionární.Nevýznamné cystické změny.Kontrola do dvou let při potížích dříve.Je kontrola v tomto případě do dvou let dostacujici neměla?Existuje pro tyto změny nějaká ucelená diagnoza?Je možné, vymizelni zme, mám změnit stravu nebo mít více pohybu případně vitamíny?Je zde vyšší předpoklad ke zhoubné nemoci někde jsem četla, že určité riziko tu je, jak je vysoké?Děkuji
Odpověď: Vyšetřující lékař míní kontrolou běžnou PREVENTIVNÍ kontrolu. Všechny popisované změny ve Vaší prsní žláze jsou klinicky nevýznamné, nepredikují žádné onkologické riziko do budoucnosti.Dietní ani pohybový režim zřejmě nemá žádný zásadní vliv na hormonální stav žlázy, který je u Vás vyjádřen drobnými cystičkami. Velmi pravděpodobně v budoucnu vymizí, ve Vašem věku jde o zcela běžné a nevýznamné součásti prsní žlázy, stejně jako fibroadenom ověřený biopsií.. Velmi podobně Vám již odpovídali i moji kolegové.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16339
Pani doktorko,promin te,vím ,že píše spoustu jiných pacientek,ale stále mi vrtá hlavou,proč když mám nález,musím na biopsii,proč nejsem poslána na operaci a ty ložiska se nevyndají,všechny!!,mužu o to požádat???,o vyndání,místo biopsie,na muj souhlas,který bych dala..nebo musím projít všemi těmi vyšetřeními,které stejně asi skončí chemot.nebo operací..mám 6 nálezu v jednou prsu,jaká je ta pravděpodobnost,,že ani jedno nebude zhoubné.děkuji a nezlobte se,..
Odpověď: Existují celoevropsky doporučené postupy, takzvaně "lege artis". Těch se musí lékaři držet. Předléčebná biopsie mezi ně patří. Pokud totiž dojde k soudnímu řízení z jakéhokoliv důvodu, u lékaře se vždy zkoumá, zda dodržel lege artis postup.......Další debata tímto internetovým způsobem již nepřinese nic nového, pokud máte zájem, můžete zítra za mnou přijít v 16.30 hod na konzultaci. Vyšetření stojí 450 Kč, pojišťovna jej neuhradí, protože jste již byla vyšetřena jinde. Následovná vyšetření - např. biopsie pak je již na úhradu pojišťovny. Pokud opravdu budete chtít zítra přijít do BREAST UNIT PRAGUE, Mamma centrum Háje za mnou, musíte předem zavolat na 775 13 11 11 a recepční sdělit, ža jsme takto domluvené.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16338
Dobrý večer,
matka 72 let byla na pravidelne mamografii, druhý den jí volali,že po třech týdnech se má dostavit ještě na sono. Máme mýt obavy?
Děkuji za odpoved.
Odpověď: Všechny mamografické snímky procházejí ještě druhým čtením. Pokud se závěr prvního a druhého lékaře při nezávislém hodnocení neshoduje, doplňuje se další vyšetření - obvykle jde o ultrazvuk (sono). Z převážné většiny se ani při opětovném zavolání ženy do centra ( v Evropě se užívá název "recall") nezjistí žádná patologie. V menším procentu však dojde k odhalení nálezu, který při prvním čtení unikl. Nedokážu předpovědet. do které možnosti se dostane případ Vaší matky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16337
Dobrý den, mám v prsu bulku o velikosti cca 2 cm, když si ji prohmatám, cítím, že je součástí mléčné žlázy.Když jsem shrbená, má to ostřejší tvar, pokud se pořádně narovnám, je to spíš jemnější.Nahmatám ji pouze ve vzpřímené poloze, když si lehnu, nejde nahmatat nebo jen obtížně. Už 2x jsem byla na sono, kde nic nenašli. Na posledním sonu mi p.doktorka řekla, že mám na té straně hustší mléčnou žlázu a že je dobře přehledná a prý nic nevidí. Přeci jen mám obavy.Na rakovinu prsu mi zemřela babička. Chci se zeptat, jestli je normální, mít takovou žlázu a zda se tim nemusím znepokojovat?Děkuji
Odpověď: Ve Vašem věku je velmi typické, že některý z laloků žlázy se jeví jako ložisko, přitom jde skutečně jen normální strukturu žlázy. Jste totiž ve věku, kdy žláza ještě dozrává. Je důležité, abyste věděla, že do 25 let věku se rakovina prsu vyskytuje extrémě vzácně, a to i u žen, které měly nemocnou babičku. Pokud sono (ultrazvukové) vyšetření opakovaně potvrdilo, že v prsu nemáte žádný patologický nález, je třeba, abyste se tuto tvarovou variantu naučila poznávat jako Vaší normu.Podívejte se na stránku centra www.mammacentrumhaje.cz nebo www.buprague.cz, kde je na domovské stránnce video o správném samovyšetřování. Pomocí této technologie se naučte poznávat Váš nález jako to, co je pro Váš prs normální.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16336
Dobrý den, je mi 35 let a byl mi diagnostikován karcinom prsu DG: st.p.lumpectomiam mammae I. sin. 25.9.2015 propter ca duct.G3, ER 100%, PR 30%, HER2 neg., st. SNB axilale I. sin. 23.10.2015, histologie 26.10.2015 - 7 LN bez známky metastázy. Genetika negativní.
Prosím o Váš názor na zvolený druh léčby v mém případě. Je v mém případě na místě chemoterapie? Nestačilo by pouze ozařování prsu a hormonální léčba? Děkuji za názor
Odpověď: Rozhodnutí o léčbě provádí skupina odborníků v tzv. mamárním týmu. Myslím, že u Vás rozhodnutí k léčbě chemoterapií pochází z toho, že jde o nádor Grade 3. Toto vyjadřuje, že jde o rychleji rostoucí nádor vyšší agresivity. K podstoupení chemoterapie Vás nikdo nemůže nutit. Doporučuji však, ještě jednou se svou onkoložkou (onkologem) proberte všechny léčebné varianty. Samozřejmě je velmi a velmi dobré, že uzliny ve vašem podpaždí nebyly zasaženy nádorem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16334
Pani doktorko moc děkuji za odpověd..mohu se zeptat,když mám 6 ložisek a mám podstoupit biopsii,bere se vzorek ze všech těch bulek??jak jinak by se poznalo,která je zhoubná a která néé,.a poslední dotaz,proč nejdou hned vyoperovat??.dokud jsou malé a nerostou..moje babička měla to samé,nikdy jí nedělali biopsii,vždy hned na sál a pak rozbor,,.děkuji,že mohu přijít k vám,momentálně se ve mě vše tak bije,,.že nevím co mám dělat..děkuji.
Odpověď: Touto cestou Vám nejsem schopná vysvětlit, jak probíhá výběr ložisek pro biopsii. Bez možnosti ukázat Vám to na obrazovce ultrazvuku je to prakticky nemožné. Klid Vám přinese jedině provedení biopsie a následný výsledek. Hlavně neotálejte, jak jsem Vám již psala. Pokud jde o závažnou záležitost, čas je významně proti Vám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky