MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 15471
Dobrý den, před 2,5 roky mě diagnostikovali rakovinu prsu /přestože jsem již 7 roků jezdila na preventivní prohlídky na Masarykům onkol.ústav Brno. Bohužel metastáze v pánvi, krční páteři a zejména v játrech. Vše se podařilo chemoterapií a ozařováním odstranit, ale do jater se mi to stále vrací, prosím, existuje nějaká léčba nebo postup přímo na metastáze jater, příp. co bych pro to mohla udělat já?Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den, v případě jaterních metastáz u karcinomu prsu je léčba v rukách onkologa, jedná se o systémovou léčbu, která může kombinovat léčbu hormonální, cytostatickou či imunologickou. Zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15470
Dobrý den, absolvovala jsem screeningovou mamografii s výsledkem: 3-BIRADS-pravděpodobně benigní. Klasifikace tabár-středně denzní fibroglandulární stuktura typu Tabár I. Popis-na snímcích jsou symetrické mammy s infakt. kůží i podkožím, oboustranně žlaz. parenchym difusněji uložený při tuk involuci, vlevo v ZDK asymetrický okresek žlaz. parnchymu, shluky, mikroklacif. 0, nesuspekt. LU jsou v před. axil. řase bilat. PROSÍM O VYSVĚTLENÍ. DĚKUJUI. BF
Odpověď: Dobrý den, popis je obecný, nic podstatného neříkající. Pravděpodobně se jedná o asymetrický okrsek, který si chtějí zkontrolovat a předpokládají u něj, že nejde o nic závažného, proto BI-RADS 3-pravděpodobně benigní. V tomto případě je stanovena časná kontrola za 6 měsíců, při potížích kdykoliv dříve. Pokud bude nález neměnný, může být interval kontrol již v obvyklý. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15469
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda potřebuji doporučení od lékaře i při opakovaných kontrolách. Na stránkách se píše, že pojišťovny hradí vyšetření každé dva roky, potřebuji tedy na každé to vyšetření žádanku od lékaře?
Děkuji za odpověď. K.N.
Odpověď: Dobrý den, ano, aby mohlo být vyšetření hrazeno po dvou letech zdravotní pojišťovnou, je vždy vyžadován poukaz od praktického lékaře či gynekologa. Pokud si vyšetření budete hradit sama, tak nikoliv. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15466
Dobrý den,
před 14 dny jsem ukončila kojení. Asi poslední 2 měsíce syn upřednostňoval jedno prso a právě v tom méně vyprazdňovaném jsem si nahmatala podlouhlý zatvrdlý útvar, který ale nebolí. Navštívila jsem gynekologa a dle něj se jedná o "zbytnělou" prsní žlázu. I přesto mě raději objednal na UZ prsu, na který jsem ale objednaná až za měsíc. Chtěla jsem se zeptat, může vlivem kojení a hormonálních změn dojít k zatvrdnutí prsní žlázy? Není UZ vyšetření za měsíc pozdě? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, nález v prsu při kojení, jak jej popisujete se může opravdu vyskytnout. V tomto ohledu bych byl v klidu. Na druhou stranu měsíční lhůta při hmatném nálezu v prsu je dlouhá, standardně se snažíme v daném případě vyšetřit do 1 týdne, ale musíme vědět, že je v prsu nějaký konkrétní problém, je třeba na to upozornit. další možností je přímá úhrada vyšetření, pak se většinou vyšetřuje bez objednání. Cena se pohybuje kolem 400-500 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15465
Dobrý den,
mám dotaz byla jsem na mamografu a poté na kontrolním ultrazvuku.popis je mléčná žláza je hyperechogenní.V HZK vpravo v místě okrsku mikrokalcifikací jsou jen jemné anechogenity, jedna asi 3 mm.Okrsek je celkově hypoechogenní.Axillární lymfatické uzliny jsou normálního vzhledu.Podezřelý nález A BI-RADS 4a.Jdu na vakuovou biopsii.Myslíte,že se mám hodně znepokojovat.Paní doktorka říkala, že si myslí ,že to bude vpořádku,ale pro jistotu mne posílá na biopsii.Můžu znát váš názor.Děkuji R.K
Odpověď: Dobrý den, bez znalosti snímku se nemohu vyjádřit kvalifikovaně, ale přesto Vás mohu trochu uklidnit. Podle popisu a specifikace BI-RADS 4a, vyjadřuje lékařka jaká je podle ní pravděpodobnost rakoviny. 4a znamená pravděpodobnost 2-10%, tedy velmi nízká, což souhlasí s tvrzením, že chce mít jistotu pro další sledování a hlavně pro Vás, že se v prsu neděje nic špatného. Výkonu se nebojte, při dobrém lokálním umrtvení ucítíte jen tupý tlak, na ten den si neplánujte žádnou fyzickou aktivitu, bude potřeba abyste ruku ten den šetřila a byla v klidu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15464
dobry den, už dva měs mám palivi bolesti v levém prsu a nad prsem, žadnou bulku jsem nenahmatala,když ležim to bolej na dotyk žebra pod prsou,bolest je takova řežucí, co to muže byt? Moc krat dekuji, Je mně 35 let.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobnost jen hormonálních změn je vysoká. Doporučil bych provedení preventivního ultrazvukového vyšetření v některém z akreditovaných mamocenter, cena pro samoplátce se pohybuje mezi 400-500 Kč. Při negativním nálezu úpravu životosprávy, s omezením kofeinu, čokolády, kolových nápojů, omezit alkohol, nekouřit, zvýšit příjem vitaminu E,...ev. zkusit nějaké přírodní preparáty, typu kapek Mastodynon, které pomáhají zmírnit bolesti a napětí v prsech. Pokud jde o bolest která se promítá i mimo prs tak jsou nasnadě i bolesti páteře, v tom případě vhodná rehabilitace. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15463
Dobrý den,
jsem necelý měsíc po operaci prsu, kdy nález byl benigní. Ovšem nad jizvou mám stále tvrdé místo, není nijak zarudlé a ani nebolí, místo je ovšem mírně teplejší než druhé prso. Je to normální pooperační stav nebo je vhodnější zajít za svým lékařem?
Odpověď: Dobrý den, rozhodně se jedná o zatvrdnutí v rámci pooperačních změn. Komplikací by mohl být tzv. zánětlivý infiltrát, na který ale nemáte příznaky. Pokud by se objevila bolest, pnutí, zarudnutí, teploty...tak potom bych neváhal s návštěvou prsní poradny dříve, nežli máte určitě naplánováno. Pokud budete prs chladit tak nic nezkazíte. Zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15462
Dobrý den, minulý rok v červenci mi bylo 40 let. Mohu tedy mít zdarma vyšetření na mammografu? V roce 2003 jsem byla na zvětšení prsou. Musím nebo nemusím mít zadanku od gynekologa?? Děkuji Irena Opalecká
Odpověď: Standardně mají české ženy preventivní mamografii hrazenou pojišťovnami od 45 let věku. Některé pojišťovny však mají indivduální program, například OZP pojišťovna (207) hradí mamografii jedenkrát za dva roky právě od 40 let věku. Podmínkou podstoupení preventivní mamografie je (zatím) žádanka od ošetřujícího gynekologa nebo praktického lékaře. Vzhledem k tomu, že jste podstoupila poměrně náročný výkon na prsní žláze, doporučuji Vám podstupovat preventivní mamografii ve screeningovém centru(adresy jsou na www.mamo.cz) již od 40 let, přestože byste si ji hradila (600-800 Kč).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15461
Dobrý den,
Byl diagnostikován nález Carcinoma in situ mammae l.sin. jsem po resekci prsu. výsledky histologie:
DCIS,G2 VNPI:6, vzdálenost od resekčního okraje 0,5cm, tumor velikosti1,3cm. IHC:ER 100%, PR 80%, Ki 67 do 10%, HER 2 0,
Pravděpodobně podstoupím léčbu adjuvantní aktinoterapie. Nález je prý ale na hraně, bude kolektivně konzultován. Chtěla bych se zeptat na Váš názor, jakou by jste volila léčbu. Děkuji E.D.
Odpověď: Především: jde o nádorové onemocnění s velmi dobrou prognózou a s vysokou prvděodobností úplného uzdravení. Jde skutečně o hraniční nález vzhledem k eventuální aktinoterapii (radioterapii). Skutečně nemohu takto na dálku, když jsem neviděla mamografické snímky a neznám další okolnosti, podle kterých se tým bude rozhodovat, podávat takto konkrétní rady. Velmi bych Vám přála, aby se léčba bez radioterapie obešla, na druhou stranu je třeba říci, že radioterapie se většinou velmi dobře snáší, nepoškozuje oorganismus celkově. Pokud se tedy Vaši lékaři rozhodnou k této adjuvanci - následné léčbě, podrobte se jí. Věřte, že při týmovém lékařském rozhodování se vše řídí jen a jen prospěchem pacienta.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15460
Tak to budu rada když me informujete...uz by sem chtela aby se to dalo do poradku uz sem si presla hodne tym a hlavne bolestami ktore trvaji stále.
Odpověď: Dnes jsme na mamárním týmu probrali Váš případ. Především: nyní buďte trpělivá, doberte léky. Tato antibiotická léčba, která Vám je současně podávána, je cílená na bakterie, které znovu a znovu vyvolávají záněty. Příští týden máte kontrolu u dr Vejrostové. Do té doby, kromě užívání antibiotik ještě provádějte lokání léčbu : V lékárně si kupte Višněvského balzám ( není na recept), ten si natírejte na jizvu a v jejím okolí, můžete ve vyšší vrstvě. Překryjte čtvercem igelitu (15 x 15cm). Překryjte složeným kapesníkem nebo plenkou. Na to všechno podprsenku ( nějakou starší - balzám barví ). Nechte působit celou noc. Aplikujte denně až do návštěvy dr Vejrostové. Přestaňte jít sladkosti, vyhýbejte se pečivu z bílé mouky. Omezte mléko a slazené jogurty. My se mezitím budeme pokoušet pro Vás najít lékaře, který se bude zabývat Vaší imunitou. Opakované abscesy v prsech jsou vždy známkou nějaké systémové nemoci nebo selhávání imunity. Vše co bude následovat Vám řekne paní doktorka při kontrole, ozve se Vám také vemi pravděpodobně moje asistentka, která Vám sdělí, kerý lékař Vám vyšetří imunitu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15459
Dobrý den, 20.3.jsem podstoupila celkovou masektomii prsu a čekám na výsledky histologie uzlin v podpaží,ve stejný den byla s prsem operovaná i kamarádka a výsledky s negativním výsledkem se dozvěděla již včera. Chtěla jsem se zeptat, zda je tedy u mě větší pravděpodobnost pozitivity, když u mě ty výsledky ještě nejsou vyhodnoceny? Já měla zánětlivý nádor. Vrtá mi to v hlavě, že u ní již jsou a u mě ne :) Je v délce vyhodnocení nějaká souvislost s tímto? Děkuji mnohokrát za odpověď. S přáním pěkného dne D.B.
Odpověď: Máte pravdu v tom, že se celkově liší doba vyhodnocování jak vzorků - ve Vašem případě celkého prsu - tak ve vyhodnocování uzlin u různých typů zhoubných nádorů. U Vás především hodně času spotřebuje právě vyhodnocení struktur odstraněného prsu, protože má-li být léčba skutečně individuální, jsou zde ukrytoá vodítka, podle kterých se dále Vaši lékaři budou rozhodovat. Stejně tak je to Vašimi uzlinami. Jistě jich bylo odebráno více.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15456
15451,15453 Dobry den no naposledy sem byla asi pred mesicem u vas ako nemyslim tym priamo vysetrovala ma ina pani doktorka a ta ma pak poslala za pani doktprkou Vejrostovou do Nemocnice na Frantisku.
Odpověď: Dnes máme mamární tým, budeme hovořit s dr Vejrostovou, pak Vám zatelefonujeme.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15455
Dobrý večer, včera jsem si při sprchování objevila nějakou bulku nebo uzlinku v prsu. Je to vedle bradavky směrem ke středu hrudníku. Tento měsíc jsem dovršila 18 let a menstruace skončila před 3 dny. Zitra chci hned zavolat na gynekologii. Bulka se zdá pohyblivá. Mám strach, může se jednat o něco zlého? Moc děkuji za odpověď. Prosím, nepřeji si zveřejnit odpověď.
Odpověď: Ve Vašem věku je nepravděpodobné, že by Váš nálezt mohl znamenat něco závažného.Pod dvorcem jsou obvykle hmatné drobné cysty, které se rády přechodně vytvářejí na vývodných mlékovodech. Může také jít jen o "uzlík" žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15454
Před několika dny jsem byla na vyšetření prsou,všechno v pořádku.Při jízdě autobusem jsem se při prudkém zastavení řidiče uhodila do levého prsu o tyč amám zde modřinu.při prohmatávání žádné zduření necítím.Může to mít nějaké následky? K.P.
Odpověď: Tento úder na prsní žlázu nebude mít žádné bezprostřední následky. Modřina je způsobena krvácením do podkoží z podkožních cév, Pokud se v souvislosti s úrazem neobjevila žádná hmatná změna v prsní žláze, nemusíte se ničeho obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15453
Dobry den dnes sem vam psala ale bohu zel sem vam napsala zly email tak ak muzete informujte ma na tomto emaile su skoro stejne len tam sem zabudla zadat cislo ktore je za menom.Dakujem
Odpověď: ...........jak jsem zmínila v první odpovědi, budu ráda, když se spolu potkáme v ordinaci, kde vše probereme.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15452
Dobrý den chci se zeptat v listopadu jsem byla na sono prsu protoze me bolelo prso s vysledkem .Oboustranne veku umerna architektonika žláz bez pathol.lozisek .V obou axilach benigní nezvetsene LU.Jenze me ted začíná bolet druhé prso ze strany tskova bodava bolest mam velka prsa tak nevim zda za tak ktkrátkou dobu bx se tsm neco objevilo. Děkuji
Odpověď: Bodavé bolesti , které se do prsu šíří zvenku, jsou obvykle vázány na nějaký problém s hrudní páteří nebo s žebry. Nejčastějji jde o blokády 4-6 žebra. Ultrazvuková nález je zcela v pořádku, jak Vám již psala moje kolegyně MUDr Hrnčířová. Bolesti prakticky nikdy nejsou známkou patologického procesu v prsní žláze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15451
Dobrý den preju chtela sem se zeptat na problém ktorý sa u mna vyskytol bola som na vyšetrenie aj u vás v ordinacii a bolo mi povedane ze je to absces presla som si uz hodne lekarmi a hlavne aj chirurgickým zákrokom to uz trva od roku 2013 v ten rok mi to prerezali a tak se to obnovuje.Pred mesicem sem byla na operacii ktorou sem prosla,vyčistili mi to a asi tri tydny nato mi to zase prasklo a vytekl hnis stym mi znova nasadili antibiotiká a neviem ako sa bude dalej pokracovat uz som zúfalá v tomto stale dookola sa to vytvara a ani neviem cim to bolo spôsobené mozete mi poradit??Ďakujem
Odpověď: Přijďte znovu na mé pracoviště, při telefonickém objednání řekněte, že chcete být vyšetřená přímo mnou. Všechno detailně probereme spolu v ordinaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15449
Dobrý den, mám fibrocystickou mastopatii už rok a půl, v původním rozsahu 3,5 x 4,5 cm a poruchy menstruačního cyklu, gynekoložka mi předepsala norethisteron a obojí se mi zlepšilo. Chtěla bych si však nechat předepsat antikoncepci, kvůli vedlejším účinkům norethisteronu, ale ve všech SPC čtu, že antikoncepce není vhodná při mastopatii. Existuje tedy vůbec nějaká, kterou by mi mohla gynekoložka předepsat ? A jaká dávka estrogenu a typ progesteronu, by byly nejvhodnější ?
Děkuji
Odpověď: Fibrocystická mastopatie není nemoc, jde o hormonální stav žlázy, který není rizikový z hledika zhoubných nádorů. . Nevím, kde Vám přikli tuto starodávnou a v dnešní době již nepoužívanou diagnózu Pokud potřebujete změnit léčbu, změňte ji, ale změňte také pracoviště, kde Vás vedou pod diagnózou FCM. U tak mladé ženy, jako jste Vy, jsou zcela běžné měnlivé hormonální změny, které se jeví jako uzle - proděláváte intezivní období dozrávání prsní žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15448
Dobrý den, paní doktorko,
po léčbě rakoviny prsu beru tamoxifen již druhým rokem. Nyní bych se chtěla nechat očkovat proti klíšťatům. Chtěla bych se zeptat, zda by očkování mělo vliv na léky, které užívám (Tamoxifen, Euthyrox). Předem děkuji za odpověď. A.H.
Odpověď: Domnívám se, že při léčbě antiestrogenem - Tamoxifenem není kontraindikováno žádné očkování. Vy byste si však měla být jistá, že jste na tom imunitně natolik dobře, že očkovací látku zvládnete bez významnějších vedlejších příznaků. Samozřejmě záleží na tom, jak jste byla léčená, nakolik byla Vaše imuita prodělanou léčbou oslabená. Největší zátěží při léčbě je samozřejmě chemoterapie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15447
Dobrý den,už víc jak 8 mesocu nekojim.před 14 dny jsem šla k lékaři s podezřením na zánět prsu(bolest prsa,zdureni žláz a otok v rozmezí cca 7x7.dostala jsem atb po tydnu mi změnili na silnejsi protože nalezabirali.Ale i nadále nevidím velké zlepšení poslali mě na sono,ale tam jdu až příští týden dřív není volno.Ve finále stále nic nevím.Chtěla jsem se zeptat zda se může jednat o zanetlivy karcinom.Jo a je mi pouhuhych 23 let.Předem moc děkuji za odpoved
Odpověď: Na zánětlivý karcinom jste opracdu velmi mladá, na diagnózu karcinomu jste obecně velmi mladá. Ve Vašem věku onemocnět zhoubným nádorem by bylo raritní. V klidu vyčkejte ulrazvukové vyšetření, myslím , že podkladem nálezu by mohla být zánětlivě změněná cysta. Na tu samozřejě antibiotika nezabírají.Bolestivé zduřené místo ochlazujte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15446
Dobry den,
obdrzala som vysledok z MMG vysetrenia a vobec tomu nerozumiem. Prosim o objasnenie - vysvetlenie.
Zvyraznenie kondenzacie v HQQ 1.sin velkosti 9mm. Jemna kondenzacia v MDQ 1.dx. velkosti 8 - skor na sumacnom podklade. Rezidualne fibroglandularne tkanivo retroareolarne i v LHQ bilat, bez spikuliformnych lezii a patomorfologickych MK v zhlukoch. Koza nezhrubnuta, podkozie volne. Axilly - parc. zachytene LU.
Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved.
J.B.
Odpoved mozete zverejnit.
Odpověď: Jde o zbytečně velmi složitý popis zcela zdravých prsů. Zvýšená kondenzace odovídá naznačenému ložisku v mamografickém obraze - ovšem v popisu je dále uvedeno, že tyto obrazy vzniklyna podkladě sumace - kdy se dohromady promítá několik vrstev žlázy tak, že vzniká dojem ložiska. I ostatní části popisu mamografie jen dokumentují normální obraz prsní žlázy včetně popisu podpažních oblasti, kde se zobrazily zcela normální uzliny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15445
Dobrý den,
ze snímku z mamografie jsem měla v pravém prsu snín. Na základě toho mě lékařka pozvala ještě na sono a do lékařské zprávy mi napsala termín "intramammární benigní uzlina vel. 12x4 mm".
Mám se nějak znepokojovat? Nic jsem si nanahmatala. Je mi 43 let, mamograf jsem absolvovala pouze jako prevenci. Vystrašilo mě to.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Jde o zcela běžnou uzlinku v prsu, většinou bývá uložená v horním zevním kvadrantu poblíž podpaždí. Lékařka postupovala zcela správně - ověřila na ultrazvuku to, co někdy nemusí být v mamografii zcela jednoznačné. Mamografie a ultrazvukové vyšetření se ideálně doplňují, někdy je více "na tahu" mamografie, jindy ultrazvuk. Jistě jste byla vyšetřena v dobrém centru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15444
Dobrý den.Včera jsem byla na Sono prsou .Výsledek je vpravo u č8_9je ložisko bng char 9×8mm(dle předchozí mamograficke dokumentace beze změn.)Jiné ložiskové změny včetně levého prsu ne prokazují.Axilly volně.Závěr:BIRADS 2 benigní.Prosím je to vpřadku děkuji A.M.
Odpověď: Tento nález je absolutně vpořádku. Vpravém prsu v rozhranní zevních kvadrantů máte drobné neměnné ložisko ve velikosti do 10mm. BiRADs2 je jen klasifikace tohoto nevýznamného nálezu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15443
Jsem po oboustrane ablaci 21 a11 let.Nyni mam v nalezu napsano v prave axile drobna akcentovana uzlina 4 mm bez hilu.Co to znamena a co mne ceka?Dekuji.
Odpověď: Pokud má uzlina skutečně velikost jen 4mm, neznamená to v tuto chvíli nic podsttatného. Velmi pravděpodobně bude provedena ultrazvuková kontrola s nějakým časovým odstupem. Patologické uzliny mají obvykle velikost okolo 20mm.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15441
dobrý večer,v lednu 2014 jsem měla absces pravého prsu a byla operována.Celý rok jsem měla v jizvě píštěli.Letos v lednu se mi opět udělali boule,ale tentokrát v obou prsou,byla opět operována,ale obě prsa mě stále bolí,stále z nich teče hnis a tvoří se tam nový.Jsem už psychicky na dně a nevím jak dál.U nás v nemocnici mi bylo řečeno "buďte ráda, že se vám to čistí" neberu žádné antibiotika a nejsem nijak léčená.Prosím o pomoc,jsem už zoufalá.
prosím o nezveřejnění mého problému,velmi se za to stydím.Děkuji
Odpověď: Vámi popisované abscesy jsou velmi nepříjemné zánětlivé změny, které mají tendenci se stále vracet. Z mé zkušenosti: opakované chirurgické zásahy věc nevyřeší, naopak vedou ke tvorbě píštělí. Problém je vždy v imunitě. měla byste být imunologicky vyšetřená. Sama můžete pomoci tím, že budete na jizvy po chirurgických výkonech nanášet vrstvu černé masti - Višněvského balzám, kupuje se volně v lékárnách. Překryjte kouskem igelitu ( tomu se říká do "okluze"), na to kapesník nebo dokonce plínku a do poprsenky. V tomto zábalu se vyspěte. Můžete opakovat každý večer nejméně týden, možná i čtrnáct dní. Mastička trochu páchne, ale moje lelité zkušenosti s ní jsou velmi dobré. Vedle toho je zapotřebí provést vyšetření imunity, jak jsem již výše zmínila a celkoově se zaměřit na její posílení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15439
Dobry den,pani primarka..pišem Vam ohladom nalezu,ktory som vam mala poslať po 3D USG,moje otazky su č.15390 a 15398.Dnes som bola na usg,pišem Vam vysledok:Struktura prsu:homogenni,Denzita prsu:GradeI(fibroglanduar tissue 25per.Skin normalni,BI RADS I-normal toto plati pre oba prsniky..Zaver:Bilat znamky zjavnaj tuk.transf.zbytkovy žl.parechym homog.echtextury lokal.centralne i.v HLQbez pat.lož.formacii.Dukty primeranej širky,koža,podkožie,axily volne...Prosim Vas pekne,poradte mi čo mam dalej robiť..za posledne 2 roky som bola 2x na mamograf.
Odpověď: Ultrazvukové vyšetření - stejně jako před tím mamografické vyšetření - popisuje zcela normální žlázu. Klasifikace BiRADs 1 znamená - stejně jako na vysvědčení - nejlepší ohodnocení. Další Vaše kontrola by měla být opět jen preventivní, zde v ČR platí, že ženy ve věku od 40 do 50 let mají mít preventivní kontrolu každý rok. Je ideální vyšetřovací modality střídat. U Vás postupně, vzhledem k typu žlázy, bude převažovat výpovědní hodnota mamografie - vychází to z 25 procent zbytkového objemu žlázy
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15438
Dobrý den , chtěla bych se zeptat chtěla bych se nechat vyšetřit v jednom z vašich center , ale nedostala jsem pozvanku ani mi ještě není 45let . Tak bych se ráda zeptala co to stojí nebo jak se to potom řeší ? Děkuji za odpověd Novotná
Odpověď: Ve Vašem věku se v prevenci využívá ultrazvukového vyšetření. Pozvánku vzhledem ke svému mladému věku ještě nedostanete, pokud se však chcete nechat vyšetřit, stačí si na www.mamo.cz vybrat jedno z akreditovaných center a objednat se do něj - při objednávce řeknete, že jde o prevenci ultrazvukem. Telefonická čísla do center jsou na zmíněném www.mamo.cz. Cena vyšetření se podle lokality pohybuje od 350 do 500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15437
Dobry den uz jsem Vám psala dotaz-15423.Chtěla jsem se ještě zeptat ted me to leve prso pri zmáčknuti boli se shora. Mam strach jesi to neni neco zavazneho. Dekuji za odpoved
Odpověď: Není důležité, při jakém zmáčknutí prso bolí a v jaké jeho části. Jak jsem již psala minule, jde o normální přeměnu mléčné žlázy, která je doprovázena různými pocity a obtížemi.Pokud si nehmatáte nějakou nezvyklou bulku, nejde o nic klinicky závažného. Přeji Vám zdravé dítě a bezproblémové kojení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15436
Dobry den,jsem objednana na ultrazvuk kvuli bolesti leveho prsu. Gynekolog mi nasel dle jeho nazoru zvetsenou prsni zlazu. Pravy prs me boli take ale mene a zde je nalez v norme.V posledni dobe jsem prodelala dvakrat chripku a teplot se nemohu zbavit a zaroven trpim bolesti uzlin na krku a v trislech. Vsechny byly stanoveny jako normalni - nejsou zvetsene. Krevni obraz byl v poradku, po preleceni ATB obtize s teplotou a uzlinami ustoupily, ale za par dni se vratila bolest v krku a lehce zvysena teplota.Mam nadeji na nezhouny utvar?Predem dekuji a prosim muj dotaz nezverejnovat.
Odpověď: Ve Vašem případě velmi pravděpodobně vůbec nejde o onemocnění prsní žlázy. Bolestivost prsů je obtěžující, ale zcela klinicky nezávažný problém. Samozřejmě, že se může objevit jako doprovodný problém ke všem obtížím, které jste popsala - obvykle jde návaznost na nějaké drobné blokády hrudních obratlů nebo žeber. Jsem přesvědčená, že se nemáte čeho obávat, i kdyby se ve Vašich prsech našla cystička nebo nějaký fibrózní útvarek. Obě tyto varianty se považují za širší normu. a má je poměrně vysoké procento žen.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15435
Dop. k mojmu dot.15430:
Na prev. Mam.Som bola 20.11.14:zlaza bilat. Zmn.het.denzna, s rezid.zlazy bez podst. Rtg dyn.v por. Z r. 2009, s lož. Kondenz.a opacitami bilat do 16 mma laloč. Kondenz. Až opacita l. Sin v DQ 15 mm-odp. Kon. USG,bez patol. Zhl.MK bilat., ojed nesusp. MK bilat., doplnit USG 7/2015.
USG 6.3.2015:akcent. Dukty bilat., výrazn. l. Sin do 5mm, hypoech.Lezia na rDQ paraar.až retroar. l.sin. 8x4 mm lok. V ramci duktu, Zav. z USG :BIRADS 4a/b, St.p. PAB l. Sin. Hrcka zmizla.Ako si vysvetlujete zavery MMam. A USG? PAB som uz popisala.Vdaka Mária
Odpověď: Nálezy jsou velmi složité a nepřesné. V utrazvuku je velmi nejednoznačně a nepřesně popsán okrsek, kerý zeřjmě vzbuzoval ve vyšetřujícím lékaři podezření. Jde o malou lézi vlevo v rozhranní dolních kvadrantů. Nevím, nakolik byl vyšetřující lékař zkušený a jeho popsy josu spolehlivé. Bohužel, takto na dálku Vám více neporadím. ...Pokud by se nález vlevo objevil znovu, jedinou cestou je ověření core biopsií.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15434
Dobry den, mam uz opravdu dlouho bilociry vytok z prave bradavky-levou mam vpacenou odjakziva, tam je vytok minimalni, spis zadny. Z prave bradavky je ale po zmacknuti opravdu znacny. Eviduji tento vytok uz nekolikaty rok s parmesicnimi pauzami. Vysetreni Sono bylo v poradku nyní i asi pred 4. lety a prolaktin je taktez ok. Mam PCOS, ale do nedavna jsem brala roky antikoncepci. Nevim si uz rady, bojim se, jestli nemuze jit o nejaky skryty problem.
Taktez nejsem schopna rozpoznat, zda-li je to problem prsu, nebo gynekologicky, ale VELMI bych ocenila nejaky nazor.Dekuji pekne. Anyka Š.
Odpověď: Čirý výtok z bradavky, který se objevuje většinou až po zmáčknutí a má dokonce pauzy ve výskytu, je klinicky nevýznamný, nesignalizuje žádný problém. Jde o nějakou těžko prokazatelnou návaznost na Vaše ženské hormony. Doporučuje se zbytečně bradavku nemačkat. Neověřujte zbytečně, zda se sekrece při zmáčknutí objeví. Jde o to, že opakovaným mačkáním bradavky vlastně tvorbu sekretu podporujete,
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15433
Dobrý den, v levém prsu mám podlouhlý tvrdý hrbol, doktorka mi řekla, že je to jen prsní žláza. Je to normální? Děkuji za odpověď
Odpověď: Jde velmi pravděpodobně o přeměnu prsní žlázy v sovislosti s jejím dozráváním, jak je ve Vašem věku běžné. Nález může potvrdit pouze ultrazvukvé vyšetření - screeningová centra na www.mamo.cz, bez žádanky stojí vyšetření do 500Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15432
Dobrý večer,dnes jsem byla na vyšetření UZ prsu a výsledek je :Vpravo v MHK hypoechogenni hl.konturované ložisko vel.7x4mm v.s.benigiho vzhledu (ohraničený tukový lobulus či FA) V ZHK v pravo hypochognni ložisko 7x6mm s bilat.dorsalním echostinem,susp.FAV axillach fyzol.uzliny
Moc tomu nerozumím ale musim jit na odsatí vzorku tak nevím jestli to je vážný nebo jen pro jistotu .Děkuji
Odpověď: V popise vyšetření se používají některé zkratky, které jen odhaduji. Celkově musím říci, že se mi popisy změn jeví spíše jako benigní - nezhoubné. Biopsie je u Vás plánována spíše pro potvrzení této nezhoubnosti. Lékař velmi pravděpodobně nemyslí na zhoubnou variantu nádorků.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15431
Dobrý den, byl mi diagnostikován jeden zapouzdřený zhoubný nádor v prsu o velikosti necelé 2cm,(mamografie, sono, biopsie, magnetická rezonance), můžu se zeptat na váš názor na léčebný postup, jakou v tomto případě hraje roli biologická léčba??

Díky A.H.
Odpověď: Mohla bych Vám odpovědět, kdybych znala tzv. histochemické parametry nádoru, které jsou známy z biopsie. Jde o GRADE, ER, PR, Ki67 nebo MIB, HER 2+. To všechno se ze vzorku běžně zjišťuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15430
Dobrý den pani primárka,
Našla som si malú hrčku, vysledok PAB: v dod. Nateroch nachadzam penove bunky a solitarny papilarne formovany utržok metaplastickeho epitelu, nalez svedci pre obsah duktu so suspektnym vyvojom papilarnej lezie bez atypií, doporučuju ešte core cut, avsak odkedy mi spravili PAB hrcka mi zmizla-nehmatam ju, o týžden idem do mamol. Ambul. , Poslu ma na tú core cat pod USG? Čo znamenaju moje výsledky?
Dakujem pekne , Mária
Odpověď: V ČR se PAB prakticky neprovádí. Pokud došlo ke zmizení pohmatového nálezu, pak je pravděpodobně core biopsie zbytečná. Ovšem především by měla být provedená mamografie a ultrazvukové vyšetření, dříve hmatná "hrčka" měa být jednoznačně popsána v obou těchto metodách. Jste ve věku, kdy se každý podezřelý nález v prsu musí velmi pečlivě zkoumat. Nátěr popisuje jakési podezřelé změny, ale musím Vám ujistit, že nátěry dokáží být jak falešně negativní, tak i falešně pozitivní. Nátěry nemají vyšší dvěryhodnost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15429
Dobry den, chcela by som sa nechat preventivne vysetrit na mamografe a zaujima ma ci vo vasi ordinacii pouzivate golier na ochranu stitnej zlazy alebo nie?
Dakujem za odpoved.
Odpověď: Ochrana štítné žlázy je zcela zbytečná, neboť svazek měkkého záření při mamografii prochází jen prsní žlázou. Rozptýlené záření, které není schopno proniknout ani kůží navíc při mamografii téměř nevzniká. Povšímněte si, že obsluhující personál nenosí žádně ochranné pomůcky, ačkoliv je v místnosti i několik hodin v kuse. Ochranný límec navíc překáží, může v šikmé projekci bránit v precisním provedení mamografie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15428
Dobrý den,
Je mi 44 let,o víkendu jsem si nahmatala bulku v dolní části pravého prsu, nepravidelný tvar o velikosti cca 1*2 cm. Můj gynekolog mi napsal žádanku na mamograf, kde uvedl: Mastopath fibr susp. Můžete mi k tomu prosím sdělit něco bližšího (pokud se to dá), než se dostanu na vyšetření? Termín mám až 2.4. Moc děkuji E.
Odpověď: Latinský název znamená, že si gynekolog myslí že jde jen o vazivé změny v prsní žláje spojené s věkem. Nezmiňuje podezření na zhoubné ložisko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15427
zdravim.pani doktorko skovajsova mam prosim dotaz.jsem 1.5roku po ozarovani prsu.vysledky dobre.mohu jit na operaci zaludku/tubus/kvuli obezite.mam potize s dychanim/chopn 2.dekuji botkova
Odpověď: To, že jste podstoupila léčbu s ozařováním Vás nijak nevylučuje z dalších medicínských postupů.Samozřejmě musíte konzultovat se svým internistou (nebo alespoň praktickým lékařem), zda jste operace schopná zhledem k CHOPN2.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15426
Dobrý deň,čo prosím Vás znamená diagnóza Dysplasio mammae bilat-Bi RADS 3.Za odpoveď ďakujem
Odpověď: V Čechách se již zastalý výraz dysplásie nepoužívá - znamená to celkově hůře přehlednou žlázu v obou prsech. Nerozumím, proč je nález uzavřený jako BiRADs3 - ten se používá tehdy, když se v prsu najde nějaký nález, který je třeba za pár měsíců zkontrolovat. Jeví se mi, že lékař neumí klasifikaci BiRADs používat. Dspalzie není žádný nález, je to stav žlázy ( a navíc se tento výraz opravdu nemá užívat).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15425
Dobrý den,včera jsem měla kontrolní UZ prsu, po pul roce.Paní doktorko prosím mužete jen nepsat co to znamená.Předem děkuji.Závěr/Vlevo Bilaterálně žláza s poněkud akcentovanou pruhovitou hypoechogenní složkou,bez tukové tkáně,centrálně bez dilatace duktu vlevo. Vpravo/hmatná rezistence retroareolárně odpovídá cystoidní formaci vel.10/5/6mm,laločnatého tvaru a místy s min.sedimentem.(cysticky dilatovaný duktus s min.sedimentem)ev.k punkci pod UZ. PANÍ DR.předem jinak děkuji za odpověd.S pozdravem Petra
Odpověď: Jde o cela běžný nález s banální cystou pod bradavkou. V cystě se zřejmě usazuje oloupaný vnitřní povrch cysty - říkáme tomu epitel. Pokud nález nečiní žádné problémy je i punkce zbytečná. Mohla byste zkusit lokální (místní) léčbu. V lékárně koupíte Višněvského balzám, nanesete na místo, kde je cysta hmatná, překryjete kouskem igelitu, aby došlo k zapaření, na to kapesník, obléknete si podprsenku a takto i s touto "okluzí" se vyspíte. Pozor: mastička zapáchá, může obravit prádlo. Je však velmi účinná, může pomoci vstřebání cysty.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15424
Moc děkuji za odpověď. Můj nález během těhotenství i kojení (18 měsíců) se nijak něměnil. Ano, moje babička zemřela na rakovinu prsu v 70 letech
Odpověď: Platí tedy, co jsem již napsala, Vaše riziko není významněji vyšší než je v ostatní populaci. Nicméně doporučuje se začít s ultrazvukovou prevencí ve 30 letech věku. UZ vyšetření 1 x za dva roky, k tomu samovyšetřování.Je dobré učit se samovyšetření po UZ vyšetření, když máte jistotu, že jste zdravá. Instruktážní video je na www.buprague.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15423
Dobry vecer je mi 21let a jsem v 37tt. Asi už 14dni me boli leve prso jsou i mista kdyz si na ne zmacknu tak jsou citlava a prijde mi jako kdyby obcas prso brnelo. O co muze jit děkuji předem za odpověd.
Odpověď: Jedná se přeměnu prsní žlázy, která se Váže na konec těhotenství. Žláza se chystá na laktaci (mlékotvorbu), proces se zakončí stahy dělohy při porodu, tím se odstraruje mlékotvorba. Bradavky si můžete promazávat a mírně masírovat, aby si předem přivykly na dětskou pusinku, která je nijak nebude šetřit. K promazávání jsou vhodné kalciové mastičky. Koupíte je volně v lékárně. Možná Vám poradí ještě něco dalšího.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15422
Dobrý den, ráda bych se zeptala..
Je mi 29 let a už asi 4 roky mám v levém prsu nález. .
Zde je zpráva od lékaře
3 birads
oboustranně jen málo redukovaný fertilní žlázový parenchym
samostatnéožiskové formace mal. vzhledu v UZ nevidět
vlevo v MDK ažDK, jak odp. palp. nálezuspíše jen částečně izolovanýfibrodennomatosně změněný segment, než samostatný FA
Myslíte že můžu být s tímto náezem klidná?
Někde jsem četla, že při Birads 3 se pacient odesílá na biopsii, mně tam ale nikdo neposlal.. Je biopsie v takovém případě nutná?
Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Celkově se mi Váš problém jeví jako málo závažný. Pokud je změna již 4 roky víceméně stejná, nemůže jít o nic závažného. Považuji za chybu hodnocení Vašeho lékaře, že používá hodnocení Birads3. Pokud je nález beze změn již zmíněné 4 roky, je o BiRADs 2 - nezhoubný (benigní) stav žlázy. Zajímalo by mě, zda se nález nějak měnil v souvislosti s Vaším těhotenstvím.Minue jste zmínila, že Vaše babička zemřela na rakovinu prsu. Pokud to již bylo ve vyšším věku, pak Vaše osobní riziko není významněji vyšší, než u ostatní populace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15421
Dobry den.Jsem ve 37.tt a v prsu mam zatvrdlinu.Pry je to zdurela zlaza.Prsa mam mala,tudiz se utvar jevi jako docela veliky.Prsa me boli obe.Muze to byt neco vaznejsiho?Je mi 21 a toto je druhe tehotenstvi.
Odpověď: Bohužel nedokážu odpovědět tak, abych Vás uklidnila. Zklidňující výsledek může přinést pouze vyšetření ultrazvukem. Pokud to vyšší stupeň Vašeho těhotenství dovolí, nechte se vyšetřeit ve screeningovém centru (jejich adresy jsou na www.mamo.cz). Bylo by jistě dobré, abyste k porodu šla s tím, že víte, co se pod hmatnou změnou v prsu skrývá....... Dívala jsem se na Váš dotaz, který jste do naší poradny zaslala 18.10.2012, kdy jste byla v 39 týdnu těhotenství. Tehdy se také objevila změna, byl to levý prs. Pokud je nález větší, nebo jiný, než tomu bylo tehdy, bylo by opravdu dobré UZ vyšetření provést.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15420
Dobrý deň, prosím Vás o radu. Pred 4 dňami som pri usg prsníka podstúpila punkciu kvôli potvrdeniu fibroadenómu. Na prsníku mám malú ranku (bodku),ale prsník ma po tej punkcii bolí. Predtým vôbec nebolel. Je to normálne? Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Punkce nebo biopsie je vždy drobné poranění prsní žlázy, které může být přechodně provázeno bolestivostí Na vstupní ranku dejte malé množství Višněvského balzámu ( ne tinkturu, koupíte volně v lékárně), přiložte kousek igelitu a na to kapesník. Oblečtě si podprsenku a takto se v "okluzi" vyspěte. Pokud je součástí ranky drobný zánět, který může být zdrojem bolesti, ruychlíte hojení. Balzám barví, trochu páchne. Vezměte si adekvátně tomu starší prádlo a nejaké tmavé tričko namísto pyžama.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15419
Dobrý den, měla jsem nažloutlou samovolnou sekreci z pravého prsa, která se změnila na tmavohnědou, ale ta pouze na zmáčknutí. Byl mi odebrán stěr z bradavky po zmáčknutí a odeslán na cytologii (buněčný krevnatý nátěr s papilární proliferací duktálního epitelu, s atypiemi. Ultrasonografie (RES: benigní nález. BI-RADS 2), mamografie (RES: bez známek malignity), doporučena duktektomie. Je nutno mlékovod odstranit, když už nemám samovolnou sekreci? Je z té cytologie jisté, že je papilom skutečně umístěn v mlékovodu? Nebylo by vhodnější udělat nejdřív duktografii? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Duktografie mi v návrhu postupu určitě chybí. Každý chirurgický výkon je něčím nevratný, proto by semělo operovat skutečně, až tehdy, kdy je jasné, co nám výkon přinese. Vzhledem k Vašemu věku by na místě byla i magnetická rezonance, která by měla vyloučit eventuální původ sekrece, který by byl spojený s ložiskem, které má vlastní neoangiogenézu. Duktografie ozřejmí, zda je jde o jeden papilom, nebo zda jde o papilomatózu (postižení cceléko duktu - mlékovodu). Podle toho se samozřejmě následně plánuje velikost výkonu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15418
Dobrý den chci se zeptat zda je dobré vyměnit Tamoxifen za Anastrazol Sandoz. Pan doktor mi to vymenil kvůli šíleným návalum ale já mám ted ješte horsí, bolí mě hlava a dost otýkám
Odpověď: Podobných léků existuje ještě několik- Pokud Vám Anastrazol nebude vyhovovat (někdy po prudké reakci dojde ke zklidnění), je možno zkoušet další preparát. Nebojte se toto probírat s Vaším lékařem. podle mých zkušeností se nakonec dlouhodobě nejlépe snáší Tamoxifen. (návaly určitě postupně zeslábnou). Snášenlivost léků a zvládání návalů je velmi individuální záležitost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15417
Dobry den.Chtela bych se vas zeptat,dnes jsem byla na vysetreni prsu a ve zprave mam napsano.Pravidelna,zejmena centralne a do ZKK echogennejsi fibroglandularni struktura.Vpravo v ZHK lehce hypoechogennejsi,hladce konturovane lozisko do 11mm,dle bez ev.mal.vaskularisace-v.s.fibroadenom.pan doktor mi nic k tomu nerekl dekuji za odpoved
Odpověď: Je to zcela obvyklý popis normální žlázy vpravo a nevýznamného fibroadenomu (FA)vlevo. Takový malý FA se neoperuje. Někdy, zcela vyjímečně může postupně růst, pak se doporučuje jeho odstranění (když přesáhne 30mm). Určitě by se sodstupem 3-6 měsíců měla provést kontrola velikosti a struktury FA vlevo. To je běžný postup.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15416
Dobrý den,

už pár měsíců mám bílou bulku (velikosti tak 1-2mm) v pravé bradavce, nejdřív jsme si myslela, že je to zánět, ale nejde to vymáčknout, nebolí to, nevtahuje okolí, jen je to lehce vystouplé. Mohlo by to být něco vážnějšího?

díky
Odpověď: Jde o tzv Montgomeryho žlázku, běžný nález, nevěští nic závažného. Někdy dojde k saovlnému vyprázdnění, jindy se obsah vstřebá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15415
Dobrý večer,paní doktorko,jsem po ablaci levého prsu pro duktál.karcinom in situ-pTISNOMO.V červnu to budou tři roky.Mám zajem
o rekonstrukci.První krok by byl liporafting na posilení kuže pod jizvou.Dočetla jsem se,že k lipograf.by mělo být pristoupeno,až po 5
letech bez známek recidivy,jelikož kmen.buňky z tuku mohou podpořit
riziko znovuobjevení nador.procesu.Ráda by znala Váš názor a určitě by mi to pomohlo v dalších rozhodnutí.Dále bych ráda vědela co je analgosedace.Děkuji
Odpověď: Přenesení tuku pod kůži je novou metodou, musím otevřeně říci, že s tím u svých pacientek zatím nemám zkušenost. K rekonstrukci prsu lze přistoupit po dvou letech, u Vás s Vaším typem nádoru je dvouletý interval dostačující. Analgosedace se užívá především v zubním lékařství u pacientů, kteří mají nízký práh bolesti a enormně se zubnío zákroku bojí. Cílem analgosedace je maximálně utlumit bolest, zklidnit pacienta a potlačit vzpomínky na prováděný zákrok. Umožňuje zubnímu lékaři plně se soustředit na práci, a není tak zneklidňován obavami o špatný zážitek pacienta. Klient během výkonu díky analgosedaci spí, lékař ho ale může relativně jednoduše probudit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15414
Dobrý den, mám jít na mamografické vyšetření kam chodím pravidelně již nekolik let - dotaz zní - je v republice možné jít na termografické vyšetření prsu a pokud ano prosím kde. Děkuji za odpověď J.J.
Odpověď: Zastaralá metoda termografie, která proslula svou malou výtěžností, se již neprovádí - pro svou nedůvěryhodnost ve srovnání s mamografií a ultrazvuvým vyšetřením. Pokud ji ještě někdo provádí, je to mimo současný standard a také mimo úhrady úpojišťoven. Podobně se neprovádí scintigrafie prsní žlázy, která vedle malé výtežnosti byla spojená s enormní radiační zátěží. Současná mamografie je spojená s měkkým zářením. Stejnou dávku záření obdržíte, pokud letíte na dovolenou nzdálenost asi Praha - New York.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15413
Dobrý den,
je mi 29 let, již 3 roky neberu antikoncepci. Poslední půl roku mi rostou opět prsa - bolí a zvětšují se. Byla jsem u gynekologa, protože jsem měla nepravidelnou menstruaci, beru vit. E na srovnání a vše se vrátilo k normálu, jen růst prsou se nezastavil. Těhotná nejsem. Můžete mi poradit co dál nebo čím by to mohlo být způsobené? Na mamografu jsem byla před půl rokem, byl v pořádku. Jsem drobné postavy a prsa jsem měla už předtím na svou postavu velká, takže zvětšení není žádoucí (akorát mě z toho bolí záda atd.).. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Zvětšování prsů je především podmíněno geneticky, nedá se žádnoou léčbou zastavit. Pokud na bolestivost nezabere vitamin E, zkuste bylinnou směs Mastodynon, úžívá se podle návodu, je volně ke koupi v lékárnách. Znám ze své ordinace, že velikost prsů je skutečně ošidná věc. Málokteré ženě vyhovuje ta velikost, kterou jí nadělila příroda.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15412
Dobrý den pani primářko.Již jsem sem psala několikrát a vždy jste mne krásně povzbudila.Mám karcinom prsu,triple negativní.2.3.první chemo.20.3. jsem byla na kontrol.krev.odběru další chemo naplánovanou nan 23.3.jsme musely odložit -velký ůbytek bílích krvinek.6ádné léky jsem nedostala,mám přijít opět za týden na odběr,jestli se to zlepšilo.Ale zaráží mne ,že jsem dostala teĎ ve čt.19.3. menstruaci.Přitom jsem nemens.od října lonského roku.Nádor zjištěn teĎ lednu. Je to normální?Krev je velmi tmavá.Děkuji za odpověď.I.K.
Odpověď: Bohužel k této Vaší otázce neznám jednoznačnou odpověď Buď jde o menstruační výkyv v závislosti na léčbě, nebo se jen stalo to, co prožívají téměř všechny ženy: po odeznění menzes v souvislosti s věkem a menopauzou přijde ještě s velkým odstupem jedna nebo dvě menstruace. Samozřejmě Vás musí vyšetřit gynekolog, aby se vyloučiy i jiné varianty.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15411
dobrý den,chci se zeptat zda musim chodit pokaždé na stejne pracoviště nebo se mohu objednat jinam,děkuji za odpověd,P.H.
Odpověď: Každý člověk v ČR má zatím právo svobodného výběru lékaře. Samozřejmě můžete navštívit jiné centrum, pokud jim přinesete předchozí výsledky, bude to výhoda. Není však dobré střídat pracoviště nebo lékaře příliš často.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15410
Dobrý večer. Je mi 38 let. Mám 2 děti, kojila jsem 14 měsíců a 12. Nyní již 4 roky nekojím. Zneklidnil mne sekret z prsou. Z jednoho se sekret jeví jako mlezivo. Z druhého bych sekret definovala jako husty hnis, se zabarvením do temně zelena. Pracuji v laboratoři, tak jsem si udělala stěr. Výsledek bude v pondělí. Objednala jsem se k lékařce do mamologické poradny, ale jsem značně neklidná: Můžete mi poradit o co se může jednat? Bolestivost prsou se u mne objevuje ve spojitosti s menstruačním cyklem. Moc děkuji za odpověď Monika
Odpověď: Jde o velmi běžné obtíže, které nijak nesouvisí s rakovinou - pokud v sekretu není příměs čerstvé jasně červené nebo natrávené hnědé krve. Buď jde jen o hormonální změny, nebo se Vám v mlékovodech tvoří papilomy - nezhoubné útvary, které někdy se sekrecí souvisí. Pokud jde o spontátnní, masivní sekreci, je velmi důležité, aby Vám byla provedena duktografie (ve screeningovém centru - www.mamo.cz), aby byl vyhodnocen vnitřní povrch mlékovodů. Nasondována by měla být secernující ústí. Pokud ovšem je Vaše sekrece tzv nespontánní, to znamená, že Vám nedělá flíčky na prádle, není třeba žádné vyšetřování. Zde platí doporučení - zbytečně nemačkat bradavky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15409
Dobrý den, od 20. let trpím na cysty v prsou a fibroadenom. Nejlépe mi zabírá Indonal. Beru ho vždy rok a půl a nyní jsem ho opět vysadila, aby účinky měly nějaký smysl. V lékárně mi doporučili Sarapis soja, ale po měsíci se opět projevily bolesti v prsou a nahmatám si bulku či zduřelou žlázu. Na mamo se chystám letos opět po 2 letech na kontrolu. Chci se zeptat, zda-li je vhodné užívat Sarapis soja nebo vrátit zpět k Indonalu (nebo na netu doporučuji i Mastodynom).
Odpověď: Podle mých zkušeností je nejlepší všechny tyto přírodní přípravky různě střídat, nejlépe po půl roce. Ve výčtu vhodných přípravků Vám ještě chybí acidum folicum - kyselina listová. Doporučuji jí v tříměsíční kůře, tomu odpovídá balení, ve kerém je sto tabletek. Není dobré si kupovat směsi vitamínů, ve kterých je přidaná i kyselina listová. Musí jít o čistý jednodruhový produkt acidum folicum.Blížíte se věku, kdy Vám pomalu ale jistě prsy přestanou činit obtíže. S Mastodynonem máme dobré zkušenosti u mladých žen (do 30 let věku), což ale neznamená, že ho nemáte zkusit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15408
Dobrý den, dnes jsem absolvovala UZ prsu ve screeningovém centru. Před týdnem jsem si nahmatala bulku v pravém prsním dvorci.
(Závěr: diskrétní hyperechogenní útvar 5mm charkteru v.s.ateromu, resp.lipomu či lipofibromu. Oboustranně duktektázie.Bilat.bohatá fibroglandulární složka odpovídající věku.(32let)bez patol.ložisek, cyst či zjevné malignity. Axilly bez patolog. uzlin.)
Ráda bych se zeptala zda se lipom či lipofibrom může ještě zvětšit? pokud ano, je nutné ho odstranit? může se zvrhnout v maligní útvar? a zda je nutné absolvovat kontrolní UZ vyšetření. Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Všechna nezhoubná ložiska mohou růst, a přesto nejde nejde o nebezpečný proces.Týká se to samozřejme i fibroadenomu,papilomu, lipomu,lipofibromu, dokonce i atherom (ucpaná mazová žlázka) se může zvětšovat. Málokdy však dojde na operační řešení.Nezhoubné nádorky - útvary - se nezvrhávají, není to v jejich potenci(schopnosti).Pokud se pohmatově nález nebude významněji měnit, stačí kontrola z hlediska celkové prevence za dva roky (UZ kontrola). Pokud by se nález zvětšoval, pak je samozřejmě na místě provést kontrolu pro vyhodnocení dynamiky růstu nezhoubného útvaru a k eventuálnímu naplánování dalšího postupu, který samozřejmě ( avšak málokdy) může být i chrurgický.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15407
Dobry den.Bola som na mamografii a ultrazvuku prsnikov.Diagnoza je ..oneskorena tukova involucia,adenozny typ zlazy.Obojstranne male cysty prsnika a hranicne dukty v HLQ-BI RADS 2./cystis mammae bilat.et FIA mammae 1.sin./chcela by som vediet,ci to nie je nebezpecne v mojom roku,mam 52r.,z mamoporadne ma uz vylucili,ze uz tam nemusim chodit,staci ze ma moj gynekolog posle raz za rok na ultrazvuk.Dakujem Alena
Odpověď: Popisovaný nález je zcela normální, drobné cysty a fibroadenom se považují za běžnou coučást prsní žlázy. Jsem velmi převapená, že Vám je preventivně prováděný ultazvuk, celosvětově se u ženy Vašeho věku uznává pouze mamografie.Ultrazvuk nemůže ukázat všechny detaily žlázy u ženy Vašeho věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15405
Dobrý den,ráda bych věděla váš názor jestli prsa odstranit úplně a nahradit je silikonovými ,nebo je jen vyoperovat.
diagnoza:žláza ve vyšší vrstvě,pravidelné struktury,bilat.drobné cysty,vlevo v ZHK dva při sobě ležící FA velikosti 13x7mm/o něco větší než minule /vpravo nově na rozhraní ZKK FA velikosti 18x7mm. Nejsou známky maligníléze .Axilárně fysioo.lu Stále mě prsa bolí nejvíce při menstuaci,je to nepříjemné.Předem děkuji za odpověd.Č.J.
Odpověď: UF. Odstranění obou prsů pro nezhoubné změny ? Na odpověď na Vaši otázku jsem se skutečně. musela nadýchnout. Vím, že Vás problematika fibroadenomů a cyst ve Vašich prsech trápí, již v roce 2012 jste kontaktovala naši poradnu. Pokud jste vyšetřovaná skutečným odborníkem ve screeningovém centru a na výsledky vyšetření je spolehnutí, veškeré popisované změny nesouvisí s rakovinou. Odstranění prsní žlázy je nevratný zákrok, který, když není proveden v odpovídající indikaci, je považován za mutilující - poškozující. Vaše fibroadenomy ani cysty nejsou důvodem k tak nezvratnému zákroku, jako je odstranění prsní žlázy. Jde o nákladnou operaci, kterou byste si zřejmě sama hradila, není zaručeno, že bolstivost prsů přejde. Na bolestivost existuje několik léků: můžete vyzkoušet buď kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Mastodynon se musí užívat nejméně 3 měsíce - podle návodu. Vitamin E se užívá v sestupné kůře : první měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Bere se vždy jedna denně po jídle, pupálka dvouletá v jedné tobolce k tomu. Kyselina listová (acidum folicum) se užívá po dobu tří měcíců, vždy jedna tabletka denně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15404
Dobrý večer, děkuji za odpověď na Dotaz č. 15399...vymáčknutí hnis z bradavky bal zelený a zahuštěný..to je taky v pořádku?? takže barva nebyla krkvavá ani zahnědlá..děkuji
Odpověď: Bílá , průhledná, zelená, namodralá, žlutá, zakalená - zde jsem vyjmenovala všechny varianty nevýznamného a nezávažného výtoku z bradavky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15403
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat je mi 18 a mam na levé straně v podpaží už od léta bouli ale strašně měkkou občas mě to bolelo ale moc jsem to neřešily ale teď tak před 2 měsíci jsem nahmatala na straně lévého prsu tvrdou bouli která bolí a od té boule mě bolí celé lévé prso a podpaží. co by to mohlo být? děkuji
Odpověď: Především: nemyslím, že půjde o něco závažného. Původ boule však může odhalit jen ultrazvukové vyšetření. Pokud chcete mít klid, objednejte se do některého ze screeningových center (www.mamo.cz). Budete-li mít žádanku od lékaře, uhradí Vaše vyšetření pojišťovna, bez žádanky stojí 300-500 Kč.Kromě změn na žláze prsu může jít také o změnu na systému uzlin. Nejpravděpodobněji však jde jen o hormonální změny, které souvisí s Vaším věkem - ale jak jsem již zmínila, ultrazvukové vyšetření je na místě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15401
Dobry den, jiz tak 2 mesice me poboliva prave prso, ale snazila jsem se to ignorovat, od vcerejska je bolest nesnesitelna, mam ho celkove citlive, bolest jde od bradavky pres prso do podpazi a ruky. bulku jsem si nenahmatala,ale jedno misto na rozmezi prsa a podpazi je to nejbolestivejsi misto, kdyz ho zmacknu, je mi na zvraceni a dela se mi spatne. Dekuji za radu
Odpověď: Bolestivost prsů je velmi častý příznak, který se jen obtížně řeší. Často zmizí sám. Pokud opravdu bolesti vychází z prsní žlázy, můžete vyzkoušet buď kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Mastodynon se musí užívat nejméně 3 měsíce - podle návodu. Vitamin E se užívá v sestupné kůře : první měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Bere se vždy jedna denně po jídle, pupálka dvouletá v jedné tobolce k tomu.Bolest prsů také může být způsobená blokádou žeber a celkově potížemi s páteří, proto uvažujte i tímto směrem.Podle toho, jak obtíže popisujete usuzuji nejspíše na blokádu žebra nebo některého z hrudních obratlů. Ovšem, pokud se budou obtíže ještě zhoršovat, může jít i virový příznak chřipky nebo dokonce o onemocnění virem , který se jmenuje Herpes. Nejhorší varianta tohoto virového onemocnění je mezi lidmi známa jako pásový opar. Budou-li se obtíže stupňovat, je třeba navštívit praktického lékaře, pokud by se dokonce objevila vyrážka, pak kožního lékaře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15400
Dotaz č. 15396. Dobrý den,děkuji za odpověď. Chci se zeptat, na CT mě nikdo nechce poslat, obvodní lékař mi cpe prášky na deprese. Jak se na CT dostat ? Díky
Odpověď: Pokud se skutečně domníváte, že Váš kašel je spojený s nějakým chronickým problémem v plicích, vyhledejte přímo specialistu, plicního lékaře ( nebo interního lékaře, který se specializuje na plicní choroby. Tudy vede cesta ke stanovení diagnózy třeba i cestou CT.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15399
Dobrý večer. Již týden jsem měla bolest bradavky, dnes při zmáčknutí vytekl hnis tak na 5 velkých špendl.hlaviček. těhu nejsem, kojila jsem před rokem. ynní nevytéká nic. cos tím? o co by se mohlo jednat?
Odpověď: Jedná se o fyziologickou (normální) situaci, kdy došlo k ucpání vývodného mlékovodu. V mlékovodech totiž stále dochází k sekreci, která se může barevně jevit jako hnis. Tato nepatrná množství sekretu bez pvšimnutí, bez flíčků na prádle odcházejí,. Pokud dojde z jakéhokoliv nezávažného důvodu k ucpání vývodu (mlékovodu), sekret se hromadí, objeví se bolestivost. Je dobře, že jste sekret vymáčkla, pokud byl jen zakalený, je vše v pořádku. Pokud by se objevil krvavý nebo hnědý sekret, je nuné jít na vyšetření prsní žlázy do screeningového centra.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15398
Važena pani primarka,velmi pekne dakujem za vašu odpoved č.15390...Ani neviete,ako ste ma potešila,velmi som sa toho nalezu zlakla,sama som nespokojna s opisom,som po 3 mozgovych prihodach a mam vela zdravotnych problemov až nad hlavu a preto sa velmi bojim ežte aj tohto nalezu,to by ma už asi plne odrovnalo....velmi pekne Vas prosim,napište mi,čo by ste mi poradila a ako mam dalej postupovať,,idem na 3D UZG,podla vysledku,to už potom asi necham tak.Prosim poradte mi...velmi si Vas važim a dam na vašu radu.Dakujem G.S.
Odpověď: Prosím pošlete mi výslede vyšetření na 3D USG - v této poradně budu fungovat do konce měsíce. Poté můžete psát přímo do mého centra - www.buprague.cz nebo www.mammacentrumhaje.cz Odpoví Vám, co dále.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15397
Dobrý den paní doktorko,
diagnoza: multicentrický inf. lobulární karcinom levého prsu cT2N1.MX. Lék: Femara 2,5mg.Ráda bych vás požádala o radu. Je možno užívat společně s Femarou také potr. přípravek "Anona Graviola"? Nebudou se navzájem ovlivňovat?
Děkuji za odpověď. JvR
Odpověď: Zcela otevřeně musím říci, že neznám účinky léku "Anona Graviola". Bohužel mám ve své praxi mnoho velmi negativních zkušeností s tím, že nemocným ženám s rakovinou prsu byly nabídnuty léky, které byly velmi drahé, ale o jejich skutečné účinnosti se nedalo nikde dozvědět. Je určitě dobře, že užíváte Femaru. Jiná léčba Vám nebyla navrhována ? Byl provedený chirurgický výkon?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15396
Dobrý den,dlouho mě trápí bolesti na prsou. Nahmatal jsem si taková ztuhlá místa kolem bradavek. Rovněž mám asi rok a půl chronický kašel, bolesti na prsou cca dva roky. Byl jsem u doktora a poslal mě na prsní poradnu. Myslíte, že by to mohlo být něco vážného ?
Odpověď: Vaše prsní žlázy by především měl vyšetřit ultrazvukem radiolog - mamodiagnostik, který pracuje v některém ze screeningových centrer v ČR (www.mamo.cz). Pokud by ultrazvukový nález byl nezřetelný, měla by se doplnit i mamografie. Popis obtíží na mne nedělá dojem závažného onemocnění, ale i muži mohou mít nádor prsu, i když velmi vzácně. Vyšetření prsní žlázy zobrazovacími metodami je sooučasný standard, který by u Vás měl být proveden pro potvrzení negativity nálezu (pro ptvrzení, že je prsní žláza oboustranně zdravá). Více mě udivuje chronický kašel, určitě by se mělo provést CT vyšetření specializované na plicní tkáň.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15395
Dobrý den, před 3 lety mi z levého nadklíčku odebrali malý útvar - zjistilo se, že jde o tukovou tkáň. Od té doby chodím na sono prsu, dosud vše ok. Nyní pozoruji změny na bradavkách, jakoby by měnily tvar, na pravé mám maličkatý zatvdlý nárustek. U levého prsa zase občas malinko vtaženou kůži na dvorci, ale levé prso bylo vždy maličko "ochablejší", při kojení v něm bylo míň mlíka. Jde dle Vás o běžné změny souvis. s věkem/stavem po kojení? Díky.
Odpověď: Vše , co popisujete je naprostá norma, změny souvvisející s věkem, ale i kojením. Samozřejmě, že pro úplný klid by mělo být provedeno ultrazvukové vyšetření ve screeningovém centru (adresy: www.mamo.cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15393
Dobry den, zitra to bude tyden, co jsem absolvovala extirpaci fibroadenomu z praveho prsu. Operativni reseni mi bylo doporuceno z duvodu pomerne rychleho rustu a velikosti (mel pres 3cm) a rovnez na zaklade biopsie, ktera ukazala, ze je to fibroadenom s ADH. K normalni pooperacni bolesti me vsak dnes v noci zcela nove zacalo bolet v pravem podpazi, kde jsem si nahmatala zvetsene uzliny (leve jsou nezvetsene). Zajimalo by me, zda je to normalni, cim to muze byt zpusobeno a mam-li to nejakym zpusobem resit, nebo pockat.. (Teplotu ani zadne jine obtize nemam.) Dekuji..
Odpověď: Reaktivní odezva na spádové lymfatické oblasti je častá. Určitě vydržte. Oblast zvětšených uzlin můžete i šetrně ochlazovat.Šetřete pravou ruku. Je dobře, že Vám byl fibroadenom s atypickou duktální hyperplazií (ADH) při velikosti i rychlosti růstu odstraněn.Každá operace, byť malá je zísah do organismu, obvyklá doba úplné úzdravy může být až dva měsíce. Buďte trpělivá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15392
Dobry vecer.chtela jsem se zeptat jestly se plati chemoterapie nebo ozarovani u rakoviny prsu
Odpověď: Jakákoliv léčba českého občana při onemocnění prsní žlázy je zcela na úhradu pojišťoven. V tomto spatřuji nesmírnou výhodu tzv. solidárního pojištění v ČR. Léčba je hrazena z peněz všech, kteří do jednoho finačního pytle přispívají, přestože jsou zdraví. Je to naše povinnost ze zákona. Proto se i velmi finančně náročná léčba nádorového onemocnění neplatí. Pokud by někdo vyžadoval po nemocné peníze, je to kriminální čin......Výjimka může nastat u nedostatečně pojištěných cizinců. V takovém případě je dobré navštít pojišťovnu a optat se , co všechno bude hrazeno.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky