MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233


Dotaz č. 16479
Dobrý den, moje babička měla před lety rakovinu prsu, nyní jí našli metastáze v kostech a léčba spočívá už pouze v tlumení bolesti opiáty. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho můžou žít pacienti s touto diagnózou? Vím, že je to těžké pro Vás odpovědět, když neznáte podrobnosti a u každého je to individuální, ale chci mít alespoň představu v řádech týdnů nebo měsíců? Slyšela jsem, že jakmile je to v kostech jde to velmi rychle. Moc Vám děkuji za odpověď I.K.
Odpověď: Dobrý den, je to opravdu indivuální a záleží v jakém stadiu byly objeveny, ale pohybujeme se v řádu let (2 - 3). Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16478
Dobrý den, příští týden mám podstoupit první chemoterapii (4x co tři týdny a pak každý týden).Lékařka mi řekla, že si mám nechat implantovat port v lokální an.Nemohu se rozhodnout, nevím jak moc zákrok bolestivý, četla jsem o hodně vedlejších komplikacích(pneumotorax atd.)nemám nejdřív vyzkoušet normální aplikaci do žíly?(nádor poz.HER2+++)
Odpověď: Dobrý den, samozřejmě tak jako při každém intervenčním výkonu se může objevit řada komplikací, ale je třeba posoudit přínos nad riziky. Zavedení portu v případě vaší dlouhodobé léčby je urrčitě přínosem a pro vás bude jednodušší vydržet jeden výkon, nežli opakované nápichy periferních žil, které při CHT často trpí. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16477
Dobrý den, absolvovala jsem mamografické vyšetření prsů, od posledního vyšetření (před 4 lety) přibylo mikrokalcifikací (VQ až do VDQ - v rozsahu 26x22mm, byl mi proveden stereovakuový bioptický . Výsledek negativní. Lékař mi sdělil, že buď mohu přijít na kontrolu za rok, nebo nechat odstranit chirurgicky. V rodině jsme nikdy žádné nádorové onemocnění neměli. Mohl byste mi prosím poradit, co je lepší?
Odpověď: Dobrý den, je mi líto, ale zodpovědně vám v tomto případě neporadím, musel bych vidět snímky. V tomto případě, doporučuji konzultaci se snímky na jiném akreditovaném centru. Na druhou stranu nechápu doporučení po negativním výsledku, buď se mikrokalcifikace jeví natolik podezřelé, že je třeba opakování biopsie, nebo rovnou operativní vynětí s definitivní diagnosou a nebo jasně uzavřít jako negativní s kontrolou za 1 rok k posouzení stability. Závěr tak nebo tak je alibistický. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16476
Dobrý den
Chtela jsem se zeptat byla jsem na preventivní prohlídce u sve pani doktorky a ta my prohližela prsa a zjistila nejakou zhrubenku nebo co nejsem jsi jista protože na internetu jsem nic takoveho nenašla.Tak jsem jenom chtela vedet co to asi je.Taky my dala žadanku na sono.Děkuji moc za odpověd M.Š.
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, zhrubění je jen obecný pojem pro hrubší, hutnější pohmat, který neříká nic konkrétního, může to být pouze hutnější podíl běžné žlaznaté struktury vašeho prsu. Indikace na ultrazvukové vyšetření je naprosto správná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16475
Dobrý den paní Doktorko.
Tak jsem po operaci a měla jsem postižený všechny uzliny . Odebrali mi je. Prý mě čeká ozařování.
A i chemoterapie . Ale tý se právě
Nejvíc obavám. Nestačilo by jenom ozařování ? U. W.
Odpověď: Dobrý den, bohužel chemoterapie je ve vašem případě indikovaná. CHT má postihnout organizmus jako celek a zabránit šíření. Ozařování při záchovné operaci prsu je také standardem k lokální kontrole operovaného místa. U velmi váhavých pacientek, které CHT odmítají, je možné v současné době indikovat test Onkotype DX, který určí jaká je pravděpodobnost recidivy nádoru a jeho reakci na CHT. Test má určitá pravidla, většinu splňujete, ale podrobnosti a možnost jeho realizace nechte na onkologovi. Důvěřujte onkologovi. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16474
Dobrý den.Po odstranění karcinomu prsu a po radioterapii mi byla změněna hormonální léčba z Tamoxifenu na Alozex/Astrozol/.Prosím,jaký je mezi nimi rozdíl.Dr,mi řekla,že Alozex je silnější?Děkuji za odpověď.H.P.
Odpověď: Dobrý den, v zásadě je jejich účinek podobný, oba jsou podávané u postmenopauzálních pacientek v případě hormonálně závislých nádorů, kterých je většina, a každý působí lehce odlišným, ale v zásadě podobným způsobem. Podrobnosti by vám sdělil ošetřující onkolog. Nicméně oba léky působí preventivně k zabránění a znovuvzplanutí nemoci. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16471
Dobrý den, mám diagnostikovaný fibroadenom. Asi tři týdny už mě bolí (pichlavá bolest) prs, ve kterém jej mám. Zpočátku mě bolely oba prsy, ale nyní hlavně tento. Bolest není neustálá, ale objeví se každý den. Je pravda, že bych měla teď někdy dostat menstruaci, ale protože bolest trvá už tak dlouho, mám obavu, že se mi v prsu mohlo něco změnit. Na pohmat navíc cítím nejen známý fibroadenom, ale i jiné zatvrdnutí, v oblasti nad ním, které nemá tvar malé bulky, ale má mnohem větší rozsah-nedokážu to bohužel přesně popsat. Mohlo by například jít pouze o předmenstruační příznak? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, hovoříte o fibroadenomu, tedy předpokládám, že jste absolvovala histologickou rerifikaci pomocí core biopsie. Fibroadenom obvykle není spojen s bolestí, spíše bych to přisuzoval hormonálním změnám. pro objektivní posouzení se hodí ve vašem věku ultrazvukové vyšetření, nepíšete, kdy jste na něm byla naposledy, ale pokud se nález nebude měnit, ustupovat nebo naaopak bude progredovat, bylo by dobré se na UZ vyšetření dostavit. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16470
Dobrý den, přd nějakým časem jsem si nahmatala bulku v podpaží - 1-2 cm, pripadá mi to jako lymfatická uzlinka (nebolestivá, pohyblivá-klouže po tkáni), ale přece jenom bych nechtěla nic zanedbat... Mám 11 měsíční dceru, kojím...Měla bych zajít na nějaké vyšetření? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, i když je pravděpodobné, že půjde jen o uzlinu, prevence a obezřetnost je jistě na místě. Pro objektivní vyšetření prsů a podpaží si zajděte na ultrazvukové vyšetření do některého z akreditovaných mamocenter. bez žádanky od ošetřujícího lékaře se cena vyšetření pohybuje kolem 500 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16469
Dotaz č. 16461 - prosím, mohla bych se zeptat ještě k výše uvedenému číslu dotazu, zda je normální, že tedy uzliny na jedné straně podpaží jsou četnější než na straně druhé a zda 15mm je zcela normální velikost? Nemůže to souviset s rakovinou něčeho jiného než prsu? Ještě jednou děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den ještě jednou, počty se mohou lišit, ale spíše si myslím, že se mohou jevit jako nápadnější (akcentované), velikost 15 mm není zásadní, je třeba posuzovat uzlinu jako celek z více hledisek. Další možnosti nemá cenu rozebírat, doporučuji kontrolní ultrazvukové vyšetření prsů, vč. podpaží. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16468
Dobrý den, ve věku 43 let prozatím bez potíží bych chtěla absolvovat vyšetření prsou. Mám volit mamo nebo sono a potřebuji žádanku?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jako vstupní vyšetření bych na našem pracovišti volil mamograf, dle přehledosti eventuelně doplněný ultrazvukem. Bez žádanky si vyšetření musíte uhradit, některé pojišťovny v rámci svých preventivních programů, kupř. OZP hradí mamografii i ve věku 40-45 i když je screening až od 45 let. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16467
Dobrý večer,mám takový dotaz tak dva tři měsíce me bolí prave prso větší bolest je kolem bradavky jedna se o něco vážnějšího nebo spíše nějaký zánět, cista.. docela se bojím děkuji za odpověď J.R (46 let)
Odpověď: Dobrý den, žádnou bouličku neuvádíte a pokud chodíte na pravidelnou prevenci (mamograf, ultrazvuk - zvažte kdy jste byla naposledy a na čem) půjde nejspíše o hormonální změny. Mamograf by neměl být obecně častěji než po 2 letech, ultrazvuk je možno v zásadě kdykoliv a pokud nebyl v nedávné době je možná vhodný pro váš klid. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16466
Dobrý den,v říjnu jsem podstoupila biopsii prsu.Výsledek byl negativní.Přesto trvám na operativním odstranění nálezu.Pokud je nález nyní negativní, jednou se stane pozitivním a na to nemíním čekat.Lékaři na pracovišti, kde bylo vyšetření provedeno s mým požadavkem nesouhlasí.Prosím o radu, kam se obrátit a domluvit si operaci.
Děkuji, s pozdravem H.B.
Odpověď: Dobrý den, pravda je někde uprostřed. nevím o jakou lézi se jednalo, jak byla veliká, její charakter, jaký byl důvod biopsie...na jednu stranu chápu lékaře, že vidí chirurgický zákrok jako zbytečný, na druhou stranu pokud pacient úporně trvá na odstranění tak mu osobně nebráním. Zkuste nejprve konzultaci na jiném akreditovaném mamocentru, pokud bude problém mohu vás vyšetřit na našem pracovišti, nebo asi jednodušší cesta je, že můžete jít s nálezy přímo do některé chirurgické mamoporadny a tam vás myslím také vyslyší. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16465
Dobrý den, je mi 45 let. V dubnu jsem podstoupila onkoplastickou operaci pro karcinom prsu (medulární karcinom pT2 G3, triple neg. E-cadherin, CK 5/6 a P53 negativní, Her 2 neu negativní 1+. I přes léčbu mi nyní byl při sonu diagnostikován další nález v druhém prsu o velikosti 7x8 mm (histologii ještě neznám), krevní odběr v normě.
- chci se zeptat, jaká je v mém případě procento opakování výskytu i přes absolvovanou léčbu?
- uvažuji preventivně o totální masektomii obou prsů s následnou rekonstrukcí. Byla by v mém případě vhodná a jaký by byl další postup? Děkuji E.
Odpověď: Dobrý den, myslím, že v tomto případě, pokud by se potvrdil výskyt rakoviny i v druhém prsu, by neměl být problém s přáním radikální operace obou prsů. V případě jednostranného nádoru jste automaticky ve vysokém riziku a je třeba mít systémově rakovinu pod kontrolou. Rozhodující slovo má onkolog, pobavte se s ním na toto téma. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16462
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám tukovou bulku v levém prsu zhruba pod bradavkou už 7 let. Chodím pravidelně na ultrazvuk každý rok a vždy bylo vše v pořádku. Poslední asi týden mě levý prs pobolívá, spíše při pohybu nebo při nějakém hrubším dotyku. Také mi přijde mi, že se mi obě trochu zvětšily a změnily tvar. Žádnou jinou bouličku jsem si ale nenahmatala. Naposled jsem vinou stěhování a dokončování školy byla na ultrazvuku před rokem a půl, ale už jsem objednaná a netrpělivě čekám. Babička měla rakovinu a tak mám trochu obavy. Myslíte, že by se mohlo jednat o něco vážnějšího?
Odpověď: Dobrý den, většina změn co popisujete bude hormonální povahy a vzhledem k tomu, že se boulička němění několik let, není pravděpodobné, že se jedná o něco závažnějšího. Buďte v klidu, vše dobře dopadne :-) hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16461
DobrýDen,3/2015 prevent.UZprsu-BIRADS1,vrstva žlázy stranově symetr.,pat.ložisko ani cysty bilat.nejsou,pektor.fascie přehledná,axily bez lymfadenopatie-uzliny vlevo četnější s tenkou vrstvou parenchymu,délky do 15 mm.Prosím,těmi uzlinami se myslí uzliny v lev.podpaží nebo prsu?Co znamená-s tenkou vrstvou parenchymu-neměly by se sledovat častěji?Jsem v 5.měs.těhu,po delší době jsem se samovyšetřovala,v l.prsu hmatám delší úzký útvar,kt.v p.prsu asi nehmatám-na pohmat stejný jako ostatní hroblky v prsou-měkčí,pohyblivý.Netuším,zda tam byl uz při UZ.Mám se objednat na UZ-v těhotenství?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, celé se to dá zobecnit, že podle UZ 3/2015 jste zdravá, tenká vrstva parenchymu uzliny je jen popisné vyjádření, které není pro laika podstatné, uzliny řadí do podpaží, i když na výjimky mohou být uzliny i v prsu a nic to neznamená. Váš současný nález bude nejspíše souviset se změnami prsu při těhotenství, ale pokud by vám to mělo ležet v hlavě je UZ vzhledem ke své něškodnosti a snadné opakovatelnosti pro vás vhodný. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16460
Dobrý den,
měla bych takový dotaz - je mi 43let, poslední 3 menstruace jsem měla velice krátce po sobě, poslední 2 v rozmezí cca 18 dnů. Celou dobu mě bolela prsa, v levém se mi udělala nad bradavkou boule. Prso pobolívá, jakoby někdy pálí, červené ani nateklé není. Hormonální antikoncepci nemám - mám tělísko.Může to souviset s hormonální nerovnováhou a zkráceným cyklem? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, souvislost s hormonální nerovnováhou je velmi pravděpodobná, oblast by se měla měnit, neměla by setrvale progredovat ve velikosti. Jestli chete mít naprostou jistotu, zajděte si na UZ vyšetření do akreditovaného mamocentra. Úhrada pro samoplátce se pohybuje okolo 500 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16459
Mamografické vyšetření: 4a-BIRADS - podezřelý nález. Okrsek mikrokalcifikací v vlevo v HZK, jejich nárůst ve srovnání se starší dokumentací. Závěr: v HZK nově mikrokalcifikace, bez korelátu v UZ obraze.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že chcete "přeložit do češtiny" tuto formulaci. Lékař na základě porovnání snímků současných a minulých nalezl kalcifikace (shluky vápníku) které jsou nápadnější a není si v danou chvíli zcela jistý jejich povahou. Nemusí se jednat nutně o změny nádorové, ale přesto požaduje jejich histologické ověření. Proto vás předpokládám objednal na jejich odběr formou biopsie pod mamografickou kontrolou, nemýlím li se? Toť vše...Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16458
Přeji dobrý den, chtěla bych se poradit popř. slyšet názor dalšího odborníka. Byla jsem na ultrazvuku prsou, protože jsem si nahmatala bulku, na ultrazvuku mi byly nalezeny další dvě v tom samém prsu o rozměrech:v rozhraní HKK ložisko 17*12*7mm, kaudalnějmnií do HZK ploché ve žláze laločnaté 25*14*5mm, v centrální části laločnaté vaskularisované ložisko 28*25*15mm. Za týden půjdu na biopsii. Pani doktorka říkala, že to jsou pravděpodobně benigní nálezy, ale že vzhledem k velikosti by doporučovala jejich odstranění. Jaký na to máte názor vy?
Odpověď: Dobrý den, asi se setkáte s různými pohledy, i na našem pracovišti se nkdy v tomto ohledu lišíme v názorech. Já vždy vycházím z povahy a charakteru ložiska. Mám jasné pravidlo, že pokud se mi vloudí do podvědomí jaká koliv pochybnost neváhám indikovat core biopsii. To je první krok, pak záleží na tom, jestli další ložiska mají shodný, podezřelý charakter - je třeba také bioptovat, pokud se další jeví jako jasně nezhoubná není biopsie v první době třeba. Dle výsledku biopsie zvažujeme ponechání, nebo odstranění. Co se týče velikosti mám hranici 30-35 mm, kdy jsem ochoten za určitých okolností pouze sledovat. také záleží na poměru velikosti prsu a ložiska , u malých prsů může ložisko býti dosti hmatné a neustále ženu psychicky traumatizovat, pak je lepší odstranění. Oběcně vzato je přístup k nezhoubným ložiskům v dnešní době více liberální a dovoluje právě sledování a pouze při progresi velikosti či změně charakteru operovat, zatímco v minulosti se vše operovalo.
Asi takto...pokud nejste o operaci přesvědčena, máte možnost zajít na kontrolní UZ vyšetření na jiné akreditované pracoviště, určitě závěr bude relevaantnější, nežli jen moje úvahy bez přímé znalosti ložisek. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16457
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli existuje vyšetření na prevenci CA prsu,kdyz v rodině maminka i babička měli zhoubný nádor v prsu. Četla jsem o vyšetření a pokud jsou k tomu sklony tak se vezmou oba prsy preventivně. Na sonografii chodím pravidelně,je mi 43 let. děkuji D.
Odpověď: Dobrý den, ano metodou pro preventivní vyšetření prsů je především mamografické vyšetření, eveentuelně doplněné ultrazvukem. V mezidobí maamografických kontrol, tedy po 1 roce je vhodné provedení opět ultrazvukového vyšetření (v závislosti na typu žlázy a rodinné zátěži, což obojí splňujete). hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16454
Dobrý den, chcela by som vedieť či záver z mamografie,HLQ hrudkovitý kalcifikát,vpravo v HLQ asi 30 mm od mamily je diferencovateľná neostro kontúrovaná lézia s cípovitými výbežkami do okolia,dosahuje veľkosť 31x28mm,centrálne prítomné mikrokalcifikáty.,vpravo v LQ nad úrovňou lézia difúzne zhrubnutá,mamily nevtiahnuté.Axilly v zachytenom rozsahu bez patologických zväčšených LU.Záver:TU mammae 1.dx.-malignum/BIRADS5/,doporučujem histologizáciu lézie a ďalší postup.Je možné že daná lézia po histologizácii bude nezhubná.Nasleduje biopsia,môžu byť výsledky pozitívne,alebo len negatívne.ďakujem
Odpověď: Dobrý den, jak se říká, naděje umírá poslední, ale bohužel s velkou praavděpodobností se jedná o zhoubné ložisko. zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16453
Dobry den, jsem 16 mes. po porodu. Kojila jsem pouze 5 tydnu. Na UZ jsem byla ve 2/2015 a vse bylo OK. Na kontrolu mam jit po 2 letech, tedy cca za rok. Nahnedly vytok nepozoruji, ale den pred porodem (tedy 16 mes. zpet) jsem mela na nocni kosili hnedy flicek... Po porodu byla barva mleka nazloutla. Dodnes se mi vsak stava, ze mam pocit, ze mi z leveho prsa neco vyteka. Pri pohledu na prs nebo na pradlo nikde nic neni. Pokud si ale po horke sprse prs zmacknu objevi se belava tekutina. Pouze z tohoto jednoho prsu. Mam jit na vysetreni radeji driv? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že je něco špatně, půjde nejspíše o hormonální sekreci, vč. zbytkové sekrece po kojení, což se může někdy i v takovémto odstupu objevit, zvláště pokud tomu "pomůžete" horkou koupelí. Ultrazvukové vyšetření bych však absolvoval, běžně v tomto věku doporučujeme UZ po roce, nikoliv po dvou. Vyšetření není zatíženo zářením, je snadno opakovatelné a objektivně posoudí prsa, což jen pouhým samovyšetřením nezvládnete. Po novém roce se objednejte :-) hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16450
Dobry den.Nasla jsem si v prsu bulku.Hned jsem bezela k lekari.Ten podle hmatu rekl ze se jedna bud o cystu nebo tukovy nadorek na 95% nezhoubny.Mam jit na sono prsu s diagnozou N63 a ten utvar cca17x8.Co se bude dit dal?Pokud se vse potvrdi a nebude to nic horsiho bude se to muset odoperovat nebo to tam muze zustat a jen sledovat??Dekuji za odpoved.L
Odpověď: Dobrý den, pokud bude výsledkem ultrazvukového vyšetření lékařem předpokládaná cysta či lipom (tukový nádor) tak opravdu není třeba mít obavy a sledování je dostačující. U cysty pokud je větší a působí tlakové potíže, je možné její tekutý obsah nasát a docílit pro vás úlevu. Nicméně předpokládám, že ve vašem věku chodíte pravidelně i na mamografické vyšetření, pokud ne, bylo by to více než žádoucí. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16449
Dobrý den, jaká je pravděpodobnost ze jsem onemocněla rak.prsu?Našla jsem si cm boulicky v obou prsach,1.sono v pořádku a nyní dva měsíce po usg je tam mam porad a i na jiných místech, jsem sice na konci menstruace ale nevím co si mám myslet, lékař mi řekl ze mam větší Lypomatozou podle usg. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, je málo pravděpodobné po negativním ultrazvuku v tak krátké době a ve vašem mladém věku, že se jedná o rakovinu prsu. Předpokládám, že vyšetřující lékař byl obeznámen s vaším pohmatovým nálezem a mohl krom jiného vyšetření i cílit na vámi udávané "bouličky". Lipomatosa je větší výskyt podkožních tukových bulek. Zrovta tak mohou hrát roli i hormonální změny. Provádějte samovyšetření 1x měsíčně a při nápadné změně zopakujte ultrazvuk, jinak bude dostačující za 1 rok. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16447
Dobrý den, poslední dobou se (také mezi některými lékaři) hodně polemizuje o škodlivosti záření při mamografickém vyšetření. Je mi 49 let, žádnou genetickou rodinnou zátěž v tomto směru nemám. Na mamografu jsem byla před rokem (chodila jsem cca 1x za dva roky) a bylo mi doporučeno absolvovat mamo vyšetření každoročně - vzhledem k věku. Je to opravdu nutné každý rok? Přece jen se škodlivosti záření trošku bojím.... Moc děkuji za odpověď. M.K.
Odpověď: Dobrý den, pokud bylo poslední vyšetření na mamografu negativní, není důvod proč jej dělat v kratším intervalu a po dvou letech je naprosto dostačující. U typů prsů, kde není mamografická přehlednost dostačující je vhodným doplňkem ultrazvukové vyšetření, tedy v mezidobí mamografie. I přes nutnost záření, je mamografie stále nespolehlivější metodou pro zachycení nejčasnějších případů rakoviny prsu. takže znovu říkám ano, je potřeba, ale v rozumné míře a na akreditovaných pracovištích, kde je technická kvalita přístrojů ostře sledována.
Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16446
Dobrý den, prosim o radu. V levem prsu jsem si našla bulku, neni uplne tvrda a přijde mi, že je i trosku pohybliva. Zasla jsem si k memu gynekologovi, ten bulku nahmatal a rekl, že si nemysli ze jde o neco špatného, ale ze me raději pro muj klid posle na sono. Nevite prosim o co by se mohlo jednat? Je pravda, že si prsa nekontroluji pravidelbe jak bych mela, takže nevim jestli tam uz driv nebyla. V doporuceni mam napsáno-zhrubela zlaza; diagnoza N 63. Je mozne, ze je to i diky menstruaci kterou nyni mam? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, ale podle vašeho popisu je varianta nezhobné léze velmi pravděpodobná, Je i docela možné, že výsledkem nebude žádné ložisko, ale jen okrsek žlázy. Ultrazvuk je naprosto na místě a jeho přesnost je v tomto ohledu vysoká. každopádně, pokud nebude napsáno na žádance, upozorněte lékaře na místo vašeho podezření, aby mohl, kromě povšechného vyšetření, zacílit i na toto místo. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16445
Dobry den, opakovane po nejake dobe mi jedna bradavka ztmavne a po zmacnuti si vymackam kapku ci dve tmave zelene nezapachajici tekutiny. Pak je to zas OK, ale proces se opakuje. Mam se bat? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že je třeba mít obavy. Pravděpodobně půjde o hormonální změny, při kterých je toto možné. Doporučuji samovyšetření prsů 1x měsíčně a ultrazvukové vyšetření, pokud nebylo děláno v nedávné době. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16444
Dobrý večer,dne 24.11.2015 mi na preventivním mamografu přišli v HZK pravého prsu na BIRADS 5-mlg ložisko neostře ohr.11 mm.Po ultrazvuku byl závěr BI-RADS 4,ložisko mlg.charakteru vpravo v HZK-ad CCB.Dnes mi byly odebrány 2 vzorky z léze.Výsledek bude znám asi tak za 14 dní.Lékařka mi ale dnes sdělila,že na operaci půjdu určitě,ať už bude výsledek jakýkoliv,že je tam něco,co tam nemá co dělat..Byl byste tak hodný a pomohl mi to lépe pochopit?A jakou mám prognozu,jaký je obvyklý postup při léčbě.Samozřejmě mám strach a nevím,co mě čeká..moc děkuji za Váš čas.Klidný večer H.
Odpověď: Dobrý den, podle toho co popisujete se v naší terminologii bohužel jedná o ložisko, s velkou pravděpodobností zhoubné. V takovém případě je dalším v řadě zákroků, jeho chirurgické odstranění. Pro uklidnění, ložisko je malé a v takovém případě jsou šance na vyléčení velmi vysoké. Může se odstranit pouze nádor samotný, při zachovaní prsu, lokálně se dozáří a odebere jen jedna strážná uzlina v podpaží. Toto je však jeden ze scénářů, i když zdá se velmi pravděpodobný. Na definitivní postup a rozhodnutí o léčbě si musíte počkat až dle výsledku z laboratoře. Zde se posuzuje řada dalších faktorů důležitých pro nasazení té správné a účinné léčby. Nebojte,...zvládnete to. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16443
Dobrý den. Prosím o vás radu ohledně problému který mě už nejakou dobu trápí. V pravém prsu hned za bradavkou se mi vždy asi týden před menstruaci vytvoří měkká bulka asi 3x3 cm. Na pohmat mi to skoro připadá jako tuková tkáň. Bulka bolí při prudsim pohybu a pohmatu. V klidu bolest mizí. Bulka prestava bolet asi 3 den menstruace. I když bolest není nijak nesnesitelná, je to dost obtěžující. Ha neberu. Děkuji za odpověď
Odpověď: Abych mohla jednoznačně říci, o co ve Vašem případě jde, musela bych mít možnost vidět Váš nález ve ve vrcholu obtíží. Ideální je ultrazvukové vyšetření. Ze zkušenosti vím, že takové měkké bulky (rezistence) se vytvářejí u mnohých žen právě v období menstruace nebo těsně před ní. Jde o hormonální uzly ve žláze. Jednoznačnou léčbu nemáme. Mladým ženám ve vašem věku dobře pomáhá Mastodynon - bylinný přípravek. Mastodynie je bolest. Lék ve formě kapek se kupuje volně, dávka na měsíc stojí asi 200Kč. Je zapotřebí užívat nejméně 3 měsíce. Podobně vhodné je užívání kyseliny listové. Také je vhodná kůra po dobu 3 měíců. Žádný z těchto přípravků nepomůže okamžitě. Obtíže se postupně samy vyřeší, ve Vašem věku totiž ještě nemáte zcela ukončený vývoj žlázy, k tomu dojde okolo 25 roku věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16442
Dobrý den pani doktorko,chtěla jsem se zeptat,v lednu mám u Vás kontrolu sona,dnes mi telelefonovali z bývalého pracoviště,kde mi dělali sono uplně poprvé,strašně se divily,že jsem změnila pracoviště,přitom jsem jim to telefonovala a hlásila jim to před měsícem..Uplně mě zase nervově rozhodily,(at jim sdělím kam tedy chodím).řekla jsem ,že k Vám..Pani doktorko,jste jediný člověk,kterému věřím,jsem nesmírně ráda,že mohu chodit k vám,..
Vážím si toho,že jste mě přijala,..děkuji Vám za vše...
Odpověď: Buďte v klidu, zřejmě se informace, že jste odešla na jiné pracoviště, nějak zatoulala. To, že se po Vás sháněli, je známkou zájmu o pacienta. Vezměte to pozitivně. My se spolu potkáme na kontrole kterou jsme si spolu domuvily. Přeji klidné Vánoce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16441
Dobrý den,
již delší dobu mne trápí na pohmat stálá (neměnná s cyklem) bolest v pravém prsu, konkrétně v jeho pravé části. Tkáň se mi zdá stejná jako v celém prsu, je pohyblivá proti podložce, bulku nehmatám. Na kůži žádné změny, z bradavky nic nevytéká. HA neužívám. Mohlo by se jednat o zánět? (Po Panadolu při nachlazení mi přišlo, že bolest ustoupila). Popřípadě, co bych měla dělat dál?
Děkuji za odpověď!
(prosím neuveřejňovat na web)
Odpověď: Bolest prsu spojená se zánětem je mnohem intezivnější, obvykle se není možno dotknout kůže prsu. Pokud je v některé části prsu setrvale stejná bolest, spíše jde o projekci bolesti z některé části hrudníku ( páíteř, žebra, lopatky...). Proto došlo k úlevě po Panadolu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16440
Dekuji za odpověď a je možné ze by byl v medularnim nádorů ještě nějaký druh jiného nádorů?Dekuji.
Odpověď: Souběh více druhlů zhoubných nádorů v jednom prsu je sice méně častý, ale existuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16439
vazena pani doktorko je pravda ze medularni nador nezasahuje uziny?mam nador do2cm a lekari se to zda divne ze by ciste medularni nador zasahnul uzlinu mam jednu patologickou podle histologie je muj nador medularni lekar se domniva ze by mohl v medularnim byt jeste jeden skrytý ale moje onkolozka tvrdi ze ze to nejni mozne nemohli se splest s biopsii?dekuji za odpoved
Odpověď: ........pro mě je naopak velkým překvapením, že medulární nádor nemetastazuje do uzlin. Medulární nádor stejně, jako ostatní zhoubné nádry v prsu dokáží metastazovat do odpovídajících uzlin v podpaždí. Nevím, zda jste si něco nepopletla.Každý vzorek z biopsie je označen číslem na lahvičce i na průvodce, nedokážu si představit, že by došlo k popletení....
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16438
Dobrý den Paní Doktorko.
Posílám vám poslední dotaz a závěr všech vyšetření kdy v U terý jdu na operaci ..Záchovný prs.

závěr..
C50 4 ca mammae l dx cT1 cNO Mx, G1
MMG vyš +UZ Ložisko vel. 20x 20 mm axily volné.
Histol.Infiltr diferenc . dukt.Ca
ER 100 % PR % MIB % nízká aktivita HER neu skore 1+
staging vyš. RTG S+P , Uz jater bez známek generalizace.

Prosím jaká by byla pro mě přijatelná léčba. Strašně se bojím chemoterapie. Nejsem silná , sotva se stím srovnávám. Moc děkuji. I.W.
Odpověď: Je moc dobře, že jste popsala všechny charakteristiky nádoru. Váš nádor je malý, při ultrazvukovém vyšetření se neprokázalo, že by větší objem nádorových buněk dorazil do spádových podpažních uzlin. Při operaci bude odstraněna jedna reprezentativní - říká se jí sentinelová. Pokud bude v pořádku, tak hurá. Pokud v ní budou nalezeny nádorové buňky, obvykle se odstraní ještě okolní uzlinky. Jsou to všechno malé výkony v podpaždí. Váš nádor je z těch málo agresivních - tomu odpovídá značení G1. Nádor obsahuje vysoké procento estrogenních receptorů, což je moc a moc dobře, pomalu se zvětšuje, což je také dobře. Není to vysoce agresivní rychle rostoucí typ. Máte obrovskou šanci na úplné uzdravení. Rentgen plic a vyšetření břišních orgánů - to vše bez ztráty kytičky. Při peraci Vám odeberou jen část žlázy s nádorem. Co víc si můžete přát? Děkujte nebesům, že máte jen malý a málo agresivní nádor, na operaci jděte s nezlomitelným odhodláním, že se uzdravíte :o)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16437
Dobrý den paní doktorko.Nejprve Vám chci poděkovat za odpovědˇ,určitě jsme všichni rádi,že Vás máme.....
Můj první dotaz byl zda zůstat na Zoladexu nebo odstranit vaječníky.Nakonec jsem se rozhodla pro odstranění vaječníků s vejcovody,pro mé receptory PR95%,9O,při Ca prsu.Dělohu mi odstraňovat nebudou,zatím nemám žádné problémy.Myslíte,že ponecháním dělohy co se týče Ca prsu má nějakou spojitost?Nebo bude lepší si ji dát odstranit...Je mi 49 let.Předem děkuji za Váš názor.HV
Odpověď: Odstraněním vaječníků s vejcovody se v malé pánvi sníží riziko zhoubného nádoru asi o 40% (ze 100% všech nádorů, které by mohly vznknout v malé pánvi). Ostatní riziko představuje děloha s její částí - děložním čípkem. Děloha přímo s nádorem prsu nesouvisí. U žen, v jejichž nejbližší rodině se vyskytuje častěji nádor prsu nebo gynekologický ( v malé pánvi), a mají dokonce prokázané vyšší genetické riziko, se doporučuje odstranění dělohy současně s vaječníky. Nebojte se klást otázky ošetřujícímu onkologovi, musíte mít co nejvíce argumentů proto, abyste se správně rozhodla, nebo't, jak jsem psala minule, jde o nevratné zákroky. Vy s nimi musíte být psychicky v souladu. Držím Vám palce, dopřejte chvilku Vaší duši i Vaší hlavě pokoj a klid, dopřejte si advent. S odpočatou hlavou se rozhoduje lépe.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16436
dobry podvecer chcela by som sa opytat co znamena skratka ben. lozisko o priemere 15mm. bola som na preventivnej prehliadke a moj gynekolog ma poslal na sono prs a na vymenom listku som mala toto napisane
dakujem za odpoved
Odpověď: Benigní znamená nezhoubný, Vašemu gynekologovi se zdá, že máte v prsu něco klinicky nevýznamného, nezhoubného o velikosti 15mm. V ultrazvuku ( sono) by se měla zobrazit cysta, fibroadenom nebo hormonální uzel žlázy. Není důvod k obavám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16435
Dobrý den,asi týden mě bolí levé prso nahoře vpravo. Asi jako když si zmacknete modrinu. Nejsem si vědoma,že bych se bouchla. Bolí to hlavně když si lehnu na bok a trosku si ho prilehnu. Nebo když si prso nadzvednu a v tom místě zmáčknu,pak ta bolest trvá docela dlouho.Chci se zeptat,jestli mám navštívit lékaře,nebo to nechat tak než to samo odezní. Děkuji za odpověď. M.
Odpověď: Domnívám se, že Vámi popisované obtíže zmizí spontánně. V předchozích odpovědích jsem rozebírala velmi podobné situace. Otevřete si tuto poradnu na www.mamo.cz, kde se několik žen ptá na velmi obdobné problémy, odpověděla bych Vám stejným způsobem. Všechny podobné bolesti jsou signálem, že něco s Vaší pohybovým aparátem není úplně v pořádku. Obtíže, které popisujete, slyším denně v ordinaci - především od mladých žen, jako jste vy. Chybí nám všem přirozený pohyb.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16434
Dobry den,je mi 47let,tri deti 24,17 a 3roky,posledni z umeleho oplodneni(ctyri pokusy),od unora nemam menstruaci,podle odberu mi zacala menopauza,v cervnu jsem byla na mamografu-v poradku,posledni pul roku mi prsa mirme pobolivala,ale asi tri mesice mi prave prso zacalo bolet vic,bolest se stupnuje.Byla jsem pred mesicem na sonu,take v poradku,posledni dobou mi prso boli dost,nekdy boli i rameno a ruka,jsem pravak a neustale zvedam malou dceru,myslim si,ze ta bolest muze byl od zad nebo namozena,jelikoz jsem mela hormonalni lecbu,tak mam obavy,mnohokrat dekuji za Vas cas,IH
Odpověď: Z většiny jste si sama odpověděla. Zvedáte batole a už Vám není 20. Obtíže, které popisujete, by spíše měl slyšet rehabilitační pracovník. Vás ale víc trápí, nakolik jste si zvýšila osobní riziko vzniku rakoviny prsu poté, co jste užívala hormonální léčbu před otěhotněním. O těchto rizicích se spíše spekuluje, než že by vědělo, jaká hormonální dávka už je nebezpečná. Z praxe bych řekla, že čtyři pokusy, pokud se ve Vaší rodině neobjevuje často rakovina prsu, zvýšily Vaše riziko jen minimálně (pokud vůbec). Odkážu Vás na mnou oblíbené adresy, kde se dozvíte něco o správném pohybu: www.feldenkrais,cz, www.pohybemkzivotu.cz Úžasná a Vašemu věku odpovídající cvičení jsou také : taj-či, jóga. Vše, co srovnává postavu. Těhotenství jste si pořídila pět minut po dvanácté, tělo už není tak odolné :o)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16433
Dobrý den, asi dva měsíce mi bolí pravý prs, jedna polovina, víc určitý bod při zmáčknutí. Bolest je někdy intenzivní, někdy méně. Prs je zvětšený, bez změny barvy i bez bulky či jiných příznaků. Nyní mi vystřeluje silná bolest ze strany prsu do bradavky a na druhou stranu až do podpaží. Shodou okolností jsem byla před nedávnem na preventivním mamografickém vyšetření, vše bylo v pořádku. Moc děkuji za radu, zda mám problém řešit Ilona
Odpověď: Popis obtíží se jeví především jako přenesená oblast s hrudníku. Bolet mohou blokovaná žebra,lopatka, drobná odchylka v postavení některého z hrudních obratlů. Někdy se podobné, i když spíše méně obtěžující problémy objevují v souvislosti s hormonálními změnami, které se váží k Vašemu věku. Jste v perimenopauze, tedy před přechodem do hormonálně jiného statutu. I Vámi popisované zvětšení prsu může být součástí těchto změn, u většiny žen se okolo 50 roku věku prsy zvětšují. Obtíže , které jste popsala ,nejsou typické pro zhouné onemocnění. Podívejte se na www.feldenkrais.cz nebo www.pohybemkzivotu.cz, možná zde najdete inspiraci. Všechny ženy Vašeho věku by měly pravidelně cvičit - ale odpovídajícím způsobem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16432
Vážená paní doktorko,
asi před pěti lety mě začalo pobolívat levé prso. Okamžitě jsem běžela na mamografii, i když jsem nic v prsu nenahmatala. Tam mi řekli, že vše je v pořádku, nález žádný. Teď, o pět let později mě prso opět pobolívá. Je to taková tupá bolest, občas mně ale v obou prsech ostře píchne. Za 14 dní jdu ke gynekologovi, nechám si napsat žádost na vyšetření na mamo. Jen se chci zeptat, jestli myslíte, že můžu mít důvod k obavám. Díky, Petra.
Odpověď: Pobolívání v prsu není příznakem závažného onemocnění, Buď jde o přechodné hormonální změny, které se při prosáknutí žlázy mohou projevovat bolestí, jak píšete tupou. Častěji se však do žlázy promítá bolest, která vzniká někde ve složitém mechanismu hrudníku. Velice často se objeví jinde, než kde vznikla. Přemýšlejte o svých pohybových stereotypech, zda máte dost přirozeného pohybu. Ve Vašem věku by mělo postačit vyšetření ultrazvukem, mamograf je předčasný.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16431
Dobrý den,
mám před menstruaci a již druhy cyklus se mi v prsou udělaly velmi bolestivé bulky. Nikdy jindy je tam tak hmatatelné a bolestivé nemam, jen před tou menstruaci. Můžou to být zdurele mléčné žlázy? Na gynekologii, kde to chci řešit jsem objednaná bjednaná až na 10.prosince.
Děkuji P.L.
Odpověď: Bolestivá zduření, která se Vám v souvislosti s menstruací objevují, jsou pro mladé ženy Vašeho věku zcela typická. Některým ženám hezky pomáhá nehormonální přípravek - Mastodynon. Mastodynie je totiž bolest prsů, proto ten název. Jde o bylinné kapky, užívají se podle návodu v příbalovém letáku, kupují se volně v lékárnách . Jedna lahvička, která vystačí asi na měsíc stojí do 200 Kč. Zkuste ho. Má se užívat v kůře 3 měsíců, mnohým ženám zlepšuje průběh období před menstruací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16430
Dobrý den, mám následující dotaz: V jakém případě je samovolný odchod sekretu z bradavky (pouze z jedné bradavky a to jenom kapka) nebezpečný? Mám se obávat, jestliže je průhledný, případně mléčně zabarvený, v malém množství (kapka)? Děkuji za odpověď!
Odpověď: Sekrece z prsů je jednou z obtěžujících ale nevýznamných strastí, které se váží k prsní žláze. Pokud má sekret bílou, žlutou, modrou nebo zelenou barvu, nebo pokud je dokonce čirý, je opravdu jen známkou mírně zvýšené hormonální aktivity, se kterou se nic nedá dělat - lépe řečeno, není obvyklé tento příznak léčit, protože neexistují léky na příčinu. Některří gynekologové podávají svým pacientkám Agnucaston, ale nevím s jakým efektem.Významná sekrece je krvavá nebo tmavě hnědá. Významnost sekrece se také posuzuje podle její spontánnosti. Pokud je častá, spontánní a krvavá, jde o jasný příznak zhoubného nádorů mlékovodů. Většina žen si v životě prošla obdobím, ve kterém měla sekreci z prsů. Některé trpí sekrecí celý život. Existuje dobrá rada : Zbytečně nezkoušejte, zda se po zmáčknutí sekret objeví.Udržuje se tím jakýci okruh dráždění, který sekreci udržuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16429
Dobrý den,je mi 45 let, poprvé podstoupila jsem mamograg. screening a pak sono prsů, ve zprávě mám napsáno:vpravo DZK hypoechogenní, ohraničené ložisko 9x8x9 mm se silnější stěnou, bez detekovatelné patol. vaskularisace. Vhodná kontrola za 6 měsíců, pravděpodobně benigní.
Prosím o bližší informace k této zprávě. Proč se čeká celý půlrok na další vyšetření? Je něco takového běžné. Slova pravděpodobněš benigní nejsou pro mě nikterak povzbuzující. Děkuji za odpověď. J.Santariusová
Odpověď: Výraz pravděpodobně benigní vychází z americké klasifikace tzv BiRADs. Váš nález se klasifikuje jako BiRADs 3 a kontroluje se za 6 měsíců. Jde o to, že nález má všechny známky benignity - nezhoubnosti, ale je lepší, když si ho lékaři ještě jednou prohlédnou, protože tak zjistí, zda nemá tendenci rychle růst, nebo zda se jinak nemění.V takovém případě se totiž i nezhoubné ložisko operuje. Pokud jste úzkostná, můžete požádat o tzv core biopsii - odběr vzorku z ložiska tennkou jehlou. tím se benignita nálezu potvrdí a upřesní se jeho podstata
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16428
Dobry den, chtela jsem se zeptat, kamaradka pred rokem prodelala rakovinu prsu, prso ji nevzali..jen odoperovali..vypadalo to, ze je rakovina pryc. Po roce kdy mela problemy s uchem..mela ho stale zalehle(cca 3 mesice a stale ma zalehle) sla na magnetickou rezonanci.Protoze nic nezabiralo.Tam JI zjistili nejaky nalez na patem krcnim obratly.7mm velky utvar.MUZE jit o metastaze? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Možností je několik - těžko zde mohu vypsat vše. Metastazu samozřejmě nemohu vyloučit, běžněji se však metastázy dostávají do jiných kostí, než je zrovna 5. krční obratel. Nezbyde, než počkat, až se dokončí diagnostický proces. Pak Vaší kamarádce lékaři řeknou, o co jde.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16427
dobrý den,
odepisuji na dotaz 16401.Já jsem již minule říkala na kardiologii, že si myslím, že beru hodně léků, tak mi pan primář zcela vysadil lussopres a snížil furon na půlku. Zkusím se znova zeptat.Váha je můj celoživotní problém, byly doby, kdy jsem měla i 95 Kg. Nyní mám cca 77 kg,( 163 cm ) je to střídavé...snažím se jíst zdravě. S pohybem - v létě a na jaře či podzim - velmi dobré, v zimě mám pohybu velmi málo.Děkuji a přeji krásný den. H.
Odpověď: Myslím, že 77 kg při Vaší výšce není až takový problém, ne každý se vejde do tabulek a přesto může vypadat půvabně. Určitě léčbu s lékařem znovu proberte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16426
Dobrý den.Na konci června jsem si našla v horní části podpaží bouličku,cca 3cm. Šla jsem s tím ke svoji dětské lékařce. Řekla mi,že je to zvětšená žláza a ať to dezinfikuji a pořádně myji. Poslala mě na krev,byla vpořádku.Boule do teď nezmizela.Ale v druhém podpaží jsem si našla na horní části žeber další bouličku, kterou dobře nahmatam, když se třeba koupu. Plus poslední týden mě občas bodalo v prsech a šlo to někdy až do žeber a občas plíce. Všechno se to střídalo.Je to rakovina?
Odpověď: V žádném případě nejde o rakovinu :o) Ve Vašem případě jdě pravděpodobně o kombinaci a souběh několika možností. Jednak se Vaše prsy ještě vyvíjí, ukončení rozvoje žlázy do dospělého stavu většinou přijde okolo 25 roku věku. Bodavé, šířící se bolesti vyjadřují spíše, že se děje něco s Vaším hrudníkem. Možná máte málo pohybu, studujete, sedíte dlouho ve strnulé poloze. Bouličky, které jste si našla jsou velmi prvaděpodobně běžné uzlinky v obou podpaždích. Pokud jsou zdravé, tak jsou pohyblivé a malé - asi do 10mm.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16425
Dobrý den, s přítelem se snažíme o miminko,a asi 10 dní po ovulaci jsem jistila, že mi při znáčkuní bradavky vyteče taková bílá kapka maziva. Může to být příznak těhotentví?, už takto brzy ?? nebo se mám obávat např. zvýšeného prolaktinu ???, děkuji za odpověd V.
Odpověď: Mléčná sekrece je nevýznamný příznak, který nemusí rovnou znamenat vyšší hladinu prolaktinu, ale také nemusí jednoznačně vyjadřovat, že jste těhotná. Je to velmi častá záležitost, pokud se v sekretu neobjeví krvavá příměs, skutečně se ničeho neobávejte. Sekrece při vysokém prolaktinu je spontánní - s flíčky na prádle. Vaši sekreci vnímá současná medicína jako nespontánní - jelikož se objevila při zmáčknutí. Nespontánní sekrece nenznamená nic. Těhotenství Vám přeji, pro jeho potvrzení si však nechejte udělat těhotenský test.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16424
Dobrý den, paní primářko. Byl mi diagnostikován invazivní dukt. karcinom G2 13x11x9 mm v levém prsu v oblasti dvorce, histologie ER 100%, PR 100%, MIBI 20%, e cadherin pozit.,bezý nádor angioinvaze, c ereb B2 skore 0 (popsala jsem přesně ze zprávy, ale domnívám se, že tam jsou nějaké drobné překlepy). Dále z krve mám nádorové markery CEA 2,2 a CA 15-3 jsou 8. Dop. parc. resekce + SLU dne 8.12. a den před operací vyšetření na odd.nukleární medicíny. Jsem velmi nervozní z toho, co mě čeká. Prosím, můžete mi to ještě trochu vysvětlit?
Moc děkuji a Váš čas. IM
Odpověď: Návrh Vaší léčby zcela odpovídá Vaším obtížím. Podle histochemických vlastností je nádor středně agresivní, má velmi doré charakteristiky, které předpovídají, že máte vysokou prvaděpodobnost, že se zcela vyléčíte. Den před operací se provede nástřik látkou, která označí spádovou uzlinu v podpaždí ( SLU), ta bude odstraněna při oeraci - tím se zjistí, zda v ní jsou vycestované nějaké nádorové buňky nebo ne. Při troše štěstí by mohla být spádová(sentinelová) uzlina v pořádku. Pokud bude uzlina zdravá a nádor odpovídat tomu, co se zjistilo při diagnostickém postupu, máte naději, že se zcela vyhnete náročnější léčbě typu chemoterapie. Radioterapii však předpokládám. Určitě vše dobře zvládnete, držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16423
Dobry den v posledni době přibližně 2 -3 měsice mne trápi bolesti prsů pravý prsník mne boli víc. Bolest se vyskytuje spis v horné casti prsou a v oblasti blízko paží cítím takove pnutí a prsa mam takove težké a nalité pak to zase ustoupí a objeví se po čase znova. Kdyz si prsa prohmatavam nepozoruji bulky. Mam 55 let a užívám Minesse mela jsem v minulosti problémy s cyklem. Jsem objednána za 2 týdny na preventivní mamografii. Mělo by to byt tak v polovině cyklu. Myslite ze to muže vsechno souviset s přechodem? Co bych mela delat? Děkuji předem za odpověď. D.
Odpověď: Obtíže, které popisuete velmi pravděpodobně souvisí s hormonálním statutem, teda s přechodem. Je důležité, abyste lékařům před preventivní mamografií sdělila Vaše problémy. Zaručený lék na Vaše obtíže neexistuje, někdy pomůže dlouhodobé užívání Vitaminu E, některé ženy si chválí Acidum folicum. Vše se dá volně koupit v lékárně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16419
Dobry den mam v podpazi bulku
Zprva nebolela ted se zvetsila a boli je zarudla tvrdsi je mi 31let jsem bezdetna nejim antikoncepci jsem zdravy clovek nepiji alkohol ke svemu lekari jdu za dva dny,pokud se jedna o vnejsi cystu je mozne priodstraneni uspani?jsem velmi citliva a pri llokalnim u.rtvenim bych to nezvladla
Odpověď: Příznaky, které poisujete velmi připomínají zánět mazové žlázky v podkoží. V podpaždí se tyto problémy objevují často - bývají navázány na změnu stravy, velmi často se objevují při různých dietách, často se na původ nepřijde. Bulka se buďto vyprázdní navenek, nebo se vstřebá. Prvník krokem je ulrazvukové vyšetření, které buď potvrdí tuto hypotézu, nebo se zjistí, že jde o nějakou změnu na uzlinách ( což je ale málo pravděpodobné). V žádném případě by prvním krokem nemělo být chirurgické odstranění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16418
nahmatala jsem si bouličku v levém prsu. Mamograf. vyšetření bylo před 12 měsíci s tím, že v levém prsu je útvar , který nic neznačil a bylo mi řečeno, že jde o nějakou uzlinu,která se tam vyskytuje již od předchozího vyšetření. Nikdy jsem však nic nenasahala až nyní, je to asi víc jak 0,5 cm . Jak mohu postupovat k vyšetření.
děkuji Hana
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o intramamární uzlinu (obvykou uzlinu v prsu).Ve Vašem případě, vzhledem k věku, je však nezbytné, aby se nález ověřil ultrazvukem. Požádejte lékaře, který Vás na mamografii poslal, ať Vám vypíše žádanku s kódem "hmatná rezistence". Na vyšetření se také můžete objednat bez žádanky, pak je možné, že ho budete platit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16417
Dobrý den, asi týden mě bolí obě prsa v místě uzlin - levá strana prsou. V tom místě jsou zvětšená a tvrdší. Minulý cyklus se mi o týden opozdil a od té doby mám tento problém. Ale žádné jiné příznaky nepociťuji. Myslíte, že to spolu souvisí a že bych měla navštívit lékaře? Předem děkuji.
Odpověď: Příznaky, které popisujete, jsou Váš věk a opoždění menstruačního cyklu typické. Zduření žlázy může přetrvávat i několi měsíců. Dobře tento problém řeši Mastodynon (mastodynie znamená bolest prsů) , jde o nehormonální čistě bylinný přípravek, který je volně k dostání v lékárnách. Stojí asi 200 Kč - dávka na měsíc. Doporučuje se kůra po dobu 3 měsíců. Jeho užívání není nevhodné ani v případě, pokud byste byla těhotná, opožděná menstruace může znamenat těhotenství, přestože se dostavila (je dobré si to ověřit :o)). Příznaky, které popisujete také mohou být způsobeny hormonálními přípravky, které se užívají "den po té". Nejde o známky rakoviny prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16416
Dobrý den,
moc Vás prosím o radu. Asi dva nebo tři dny mám citlivou bradavku na pravém prsu, nepřijde mi, že by byl nateklá nebo měla jinou barvu. Nevím, čím to může být. Kontrolovala jsem si prs a nic jsem si nenahmatala. Můžete mi prosím poradit, co s tím? zda nějakou mastičku? někde jsem četla,že jsem mohla nastydnout. Moc Vám děkuji, TB
Odpověď: Citlivost bradavky u ženy Vašeho věku může souviset s dozráváním prsní žlázy, na které máte ještě nárok. Nejpravděpodobněji však jde o přenesenou bolestivost, která se šíří po kůži prsu ze zcela jiného místa. Ano, i nastydnutí, přechlazení páteře, se může projevit tímto způsobem. Zejména v těchto měsících není vhodné chodit s nezakrytými zády - nepříznivě napomáhají tzv. bokové kalhoty.
Častěji, než nachlazení, je důvodem nevhodné držení zejména hrudní páteře. Stále častěji tím trpí dnešní mladá generace, která spoustu času tráví u počítače. Zkuste se zamyslet nad svými pohybovými stereotypy, zkuste nějaké chytré cvičení, neboť toto je jen malý příznak velmi pravděpodobných budoucích problémů. Jóga, taj-či, podívejte se na www.feldekrais.cz nebo www.pohybemkzivotu.cz mozná Vás něco z toho bude inspirovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16415
Dobrý den,

našla jsem si bulku v prsu, je citlivá bolestivá na dotek.K lékaři se chystám, ale je dlouhá čekací lhůta. Jaký máte názor? Mám určité obavy.Děkuji
Odpověď: Bulka citlivá na dotek bývá nejčastěji cysta nebo jen pouhé nevýznamné zduření žlázy, které se ve Vašem věku objevuje celkem často a je jakýmsi znamením blížícího přechodu - menopausy. Na vyšteření určitě dojděte, jedině zobrazovací metody (ultrazvuk, mamograf) mohou mít poslední slovo, doufám jen, že navštěvujete jedno ze screeningových akreditovaných center - adresy jsou na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16414
Dobrý den, jsem ve 31týdnu těhotenství. Před půl rokem jsem byla na ultrazvuku prsou a uzlin vše ok. asi před dvěma měsíci jsem ji všimla bouliček v podpaží na vnější straně při zvednutí ruky. Na jedné straně 3 za sebou jdoucí velikost fazolky a na druhé straně jednu. Neřekla bych že jsou tvrdé. Sestra 56 adenocarcinom prsu. Mám jít znovu na ultrazvuk?Může se jednat o něco vážnéhonebo to může souviset s těhotenstvím? Děkuji odpověď poprosím jen na email.
Odpověď: Tak, jak oboustranně nález popisujete, jde o řetězení uzlin,které jsou ve zcela fyziologickém uložení - po obou stranách prsní žlázy v návaznosti na uzliny v podpaždí. Měkké POHYBLIVÉ uzlinky nevzbuzují podezření na vážné onemocnění. Jelikož jste gravidní, bylo by dobré, aby jste byla v psychické pohodě a v klidu. Kterékoliv screeningové centrum ( www.seznam.cz) Vás vyšetří lékař si uzlinky prohlédne a zhodnotí. . Buď přijdete se žádankou od gynekologa nebo si vyšetření sama uhradíte obvykle za 400-500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16413
dobry den jmenuju se ludmilajemi 46 let chtela bisem se zeptat pani dochtorko bila sem na utrazvuku na prsa a tam mi rekli ze vse chno je poradku ze nemam zadny nador at nemam stach jen mam uzlinu 12mm co toje muzete mito ric mam strach stoho a nic mi nato nedali bolimeto dekuji vam cekam navasi od poved dofam zemi brzi od povite dekuji
Odpověď: Ještě jednou potvrzuji, že se nemusíte obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16412
dobry den jmenuju se ludmila kandracova jemi 46 let chtela bisem se zeptat pani dochtorko bila sem na utrazvuku na prsa a tam mi rekli ze vse chno je poradku ze nemam zadny nador at nemam stach jen mam uzlinu 12mm co toje muzete mito ric mam strach stoho a nic mi nato nedali bolimeto dekuji vam cekam navasi od poved dofam zemi brzi od povite dekuji
Odpověď: Vážená paní Ludmilo. Váš nález je zcela v pořádku. Každá žena má ve svém podpaždí ve třech skupinách dohromady celkem asi 30 uzlin. Některé uzliny se objevují dokonce i v prsní žláze. Normální zdravá (fyziologická) uzlina měří běžně okolo10mm, Vaše uzlinka s 12 mm spadá do zcela běžné normy .
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16410
Dobrý den, prosím o radu.Týden mám zarudlé prso ze strany,je skvrnité, nerovné, nezanícené, nebolí,nepatrně svědí.Bradavka v pořádku, mamograf před 3týdny také.Chirurg neví,jdu na sono,kožní neví-snad erytém-klíště, ale nezdá se jí to.Jsem vystrašená, nemůže jít o kožní projev bakteriálního nádoru? Mimo to jsem 3týdny unavená,bolesti jako při viroze.Děkuji IŠ
Odpověď: Existuje druh zánětlivého nádoru, ten se však na kůži projevuje jinak, než popisujete. Je velmi pravděpodobné, že u Vás jde o postižení kůže. Pokud kožní lékař toto nepotvrdí, je nezbytné provést drobnou biopsii kůže, aby byla diagnóza co nejdříve na světě..... v současné medicíně neznáme termín bakteriální nádor, zřejmě jste myslela zánětlivý nádor (inflamatorní karcinom)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16408
Dobrý den, už cca měsíc mě bolí v dolní části prsa ( tam kde prs lemuje kostice od podprsenky)podprsenku již 14. dní nenosím, bolest však neustupuje. Bolí to jen na dotek. Chci se zeptat zda mám vyhledat lékaře či si nějak od bolesti pomoci sama doma.Beru hormonální antikoncepci. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zcela určitě jde o blokádu žebra, které v tomto místě probíhá. Nejde o příznak nemoci prsu. Zařaďte do svého života více pohybu, zamyslete se nad tím, jak sedíte při práci. Podívejte se na www.feldenkrais.cz, třeba Vás to bude inspirovat
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16407
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat co je diagnoza N63,děkuji za odpověd RANGLOVA.Souhlasím se zveřejněním mého dotazu.
Odpověď: N 63 neznamená rovnou, že jde o patologický nález v prsu, spíše vyjadřuje to, že nejde o preventivní mamografii, kdy je žena zcela bez příznaků, ale že má některý, i když jen mírně vyjádřený příznak související s prsní žlázou - může jít například jen o cysty
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16406
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat co je diagnoza N63,děkuji za odpověd
Odpověď: Podle zasebníku výkonu jde o běžnou diagnózu, kterou se vybavuje žádanka na mamografii, kdy chce lékař vyjádřit, že odesílaná žena má nějaký klinický problém - hmatný nálezv prsu , změny kůže prsu atd
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16405
Prosim o radu, jakou by jste zvolili operaci pro mou dg. Lobul. Ca invazivní- mam diporucenou zachovanou operaci, ale mozna je i celk. Ablace. Velikost do 1 cm, na MR, sono jater bez dalšího nálezu.
Děkuji za radu
Odpověď: Navazuji na svou předchozí odpověď - MR - magnetická rezonance nepotvrdila přítomnost dalšího ložiska lobulárního karcinomu v prsu. Pak je rozhodnutí jen a jen na nemocné. Je dobré se zamyslet, zda odebráním neprsu nevznikne příliš velká asymetrie .- například u velikostí prsů č.4 a více je asymetrie po ablaci nepříjemná k životu. Následuje život s epitézou - náhradím prsem vkládajícím se do podprsenky. Ženy, které žijí s epitézou, by zcela určitě raději postoupily prs záchovný výkon s následnou radioterapií, která je dnes moderní a obvykle bez přídatných problémů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16404
Vážená paní doktorko,chtěla bych Vám,všem vašim kolegům a také těm,kteří se podílí na tvorbě stránky,vyjádřit OBROVSKE PODĚKOVÁNÍ.Stějně jako moji lékaři,jste mi i Vy,oporou při boji s nemocí.Nacházím zde odpovědi na své otázky a obdivuji s jakou trpělivostí na ně odpovídáte.Díky přístupu k informacím,se dokážu se svou nemocí lépe vyrovnat,pochopit ji a "občas" najít i něco pozitivního-třeba v podobě zprávy,že mám plíce i játra v pořádku.Zatím ale ještě nedokážu své obavy a strachy zpracovat úplně.Ještě jednou děkuji.Zdravím s úsměvem :o)!Gabriela
Odpověď: MIlá Gabrielo, myslím, že přišel čas, kdy byste měla svůj volný čas začít věnovat jen a jen pozitivním činnostem. Čtěte příběhy s dobrým koncem, jděte na něco krásného do divadla, předvánoní koncerty, krásný čas adventu, to by teď mělo převažovat ve Vaší mysli. Pozitivním myšlením přispějete k dobré prognóze, o které jsem psala v předchozí odpovědi. Odložte strach, vyražte směrem k nemoci čelem. A slibte si, že pro sebe učiníte něco, co jste vždy odkládala, protože jste neměla čas, který jste věnovala někomu jinému. Třeba jste se chtěla učit cizí jazyk a pak do té země vyrazit.......? Splňte si všechna přání, neohlížejte se na nikoho. Psychická radost a zdraví s sebou přináší tělesné zdraví. ....Moc děkuji za všechny své kolegy za poděkovýní, mně osobně jste nalila do žil další sílu ke komunikaci přes poradnu, není to jednoduché, všichni se tomu věnujeme po své práci. Proto se také po měsíci střídáme, abysme jsme vydrželi :o))
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16403
Vážená paní doktorko,prosím Vás o radu.Dle histol. zjistěn infiltr.diferenc.dukt.Ca,v okolí DCIS.Znamená to,že v okolí nebyla zastižena invaz.složka?Snižuje se tím,alespoň trochu riziko,že je zasažená sent.uzlina? Před oper. cT1cN0Mx,G1 ER100%,PR65%,MIB 1-25% střed.aktiv.,HER2 neu.neg,skore1+.Čeká mě scinti skeletu,mám strach!Játra,RTG S+P vpořádku.Zvolili jsme radikální výkon-malá prsa.Pooper předpoklad hormon.terapie.Ale to asi jen v případě,že budou v pořádku uzlinky,že?Na komisi jsem se opomněla zeptat.Moc Vám děkuji za vysvětlení.G
Odpověď: Váš nález bych interpretovala, že vedle invazivního nádoru (infiltrující), který je dobře diferencovaný - a má tedy dobrou prognózu - je v jeho okolí ještě neinvazivní složka nádoru "in situ" - v laické řeči slžka spícího nádoru. Kombinace invazivního a neinvazivního nádoru neznamená nic PRO ani PROTI. Je to popis stavu nádoru. Když celkově hodnotím histochemické vlastnosti nádoru ( je dobře, že jste opsala vše), uzavírám jako málo agresivní nádor (což je také vyjádřeno ve značce G1) s velmi dobrou prognózou.Je velmi pravděpodobné, že díky nízkému MIB nebudou v uzlinách metastatické buňky. Eventuální hormonální terapie je na místě, jelikož jsou přítomné vysoké hormonální receptory - ER a PR. Máte obrovskou šanci se zcela uzdravit, a to také proto, že je nádor hodnocen jako T1.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16402
Dobrý deň, pred rokom som podstúpila modeláciu prsníkov. Občas si zvyknem jazvy masírovať a nedávno, keď som si začala masírovať jazvu okolo bradavky, tak v jednom mieste to bolo bolestivé na tlak. Cítim niečo pod tou jazvou...ale skôr mi to pripomína obyčajné prsné tkanivo a nie tvrdú hrčku. Mala som kedysi FiA a toto čo tam cítim teraz, je ozaj mäkšie. Už mám dojem, že som len paranormálna. Kebyže necítim tú bolesť, určite si ničoho nevšimnem. Na kontrolné sono idem v januári, stačí počkať dovtedy a nestresovať? Ďakujem
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde jen citlivost vnitřní jizvy, která navazuje na zevní - viditelnou jizvu. Někdy přrtrvává určitá mírná bolestivost vnitřních jizev, kde plastický chirurg sešíval žlázu, i několik let po zákroku. Pohmatově se vnitřní jizvy velmi podobají mírně zatuhlé žláze. Neznamená to nic závažného. Určitě počkejte na kontrolní vyšetření do února. Masírujte jizvy spíše za pomoci přítlaku, než krouživé masáže.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16401
Dobrý den,
moc Vám děkuji za vaši odpověď na dotaz č. 16395.Chci ještě dodat, že se léčím již nyní s více nemocemi, beru letrox, egilok, prestarium,verospiron, rytronorm,siofor, půlku furonu, varfarin. O varfarinu jsem informována, že ho mám vysadit,jsem již objednána na kardiologii, kde mi přesně rozepíší dávkování před zákrokem.(vysazení)Protože nejsem zdravá, mám obavy,jak to všechno zvládnu.Děkuji.
Odpověď: Vzhledem k Vašemu věku se mi zdá léčebná kombinatorika poněku složitá. Zkuste se na kardiologii optat, zda to všechno, co berete, skutečně potřebujete. Jak to máte s váhou ? Nechci si pouštět fantazii na špacír, ale zdá se mi, že byste měla mít více pohybu. Na takovou mocnou léču mi totiž připadáte mladá .o) (jsme stejně staré)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16400
Dobrý den, chci Vás poprosit o Váš názor. Maminka má potvrzený Ca prsu-středně dif.lobular karc.,G2( IHCV-ER100%,PR-100% cerb2+ posit., Ki-5%) Potvrzeno- biopsii po prev.mamogr.( vel.9x7mm). Dále - MR,sono jater, RTG plic- vše bez nálezu.Má dop.záchovnou operaci a pak další postup dle histol.( buď radioter., hormony,biol. léčbu).Maminka má 63 let a má dg. Lupus erytomat.Chci se zeptat jestli s léčbou souhlasíte a zda by jste doporučili i celkovou ablaci prsu- mam.by ji možná raději podstoupila- boji se ozařování- ve spojení s její nemoci- bývá hodně unavená.
Děkuji
A.V.
Odpověď: Léčba je navržena zcela správně - podle mezinárnodních standardů. Rozhodnutí o velikosti léčby musí učinit maminka. Většina žen volí následnou radioterapii, aby mohla mít zachovaný prs. POkud bych přeci jen mohla ovlivnit rozhodování Vaší maminky, dodám toto: Lobulární karcinom se často zakládá víceložiskově. Přídatná ložiska se obvykle těžko diagnostikují - bylo by dobré provést vyšetření magnetickou rezonancí, aby se potvrdilo, že se v prsu kromě ověřené léze nenachází žádné další ložisko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16399
Dobrý deň,

v zápise od lekára mám nasledovné : oválna, lahko nepravide.hypoech.lezia vpravo paraareol., dopor.corecut biopsiu pod usg kontrolou.
Inak usg obraz benigny s obrazom mierne syplats.charakteru.
T.M
Odpověď: Hypoechogenními lézemi se obvykle myslí fibroadenom. To je pro ženu Vašeho věku nejčastější nezhoubné ložisko. Je však dobré mít jistotu, že jde jen o nezávadný fibroadenom, proto bude dobré, když se biopsie jehlou provede. Je to jen mírně nepříjemný rychlý výkon za kontroly ultrazvuku. V popisu byl asi překlep - nejde o sysplats ale o dysplastické změny, což vlastně neznamená nic, správně by se takový slovník neměl používat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16398
Dobrý den, prosím o vysvětlení dnešního ultrazvuku: Struktura prsů zhrubělá, vpravo bioptovaný okrsek nepřehledný /biopsie v roce 2013/, oboustranně několik cyst, vlevo 12mm, vpravo 22mm, jinak bez ložiskových změn a lymfadenopatie. Znamená zhrubělá struktura nějaké riziko? Bioptovaný okrsek nepřehledný-nemusím se obávat že něco zanedbám, pokud půjdu až zase za rok na UZ a MG? Pravé prso často bolí a hmatám tam velkou bulku, asi tedy tu cystu? Chodím do akreditovaného centra a je to tam jak na běžícím páse, člověk se ani nestihne na nic zeptat a už je venku. Děkuji za odpověď´
Odpověď: Pokud jste mi opsala skutečně celý nález, obávám se, že nejste vyšetřována odborníkem - ve výsledku by se totiž nemělo objevit, že je něco nepřehledného. V ultrazvukovém vyšetření musí být přesně popsáno a vyhodnoceno vše, co se tam objeví. Zhrubělá struktura nic neznamená, je ton jen popis určitého typu prsní žlázy, což Vás nemusí vůbec trápit. Oboustranné cysty - to je zcela běžný nález, o tom jsme již spolu psaly dříve. Podle Vaší komunikace s poradnou se mi zdá, že jste vyšetřována celkem často, možná i zbytečně. Příští rok byste měla mít provedenou preventivní mamografii, jako všechny ženy v tto republice. Prosím, hlavně se objednejte do screeningového centra, které má akreditaci - jejich adresy jsou uvedena na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16397
Dobrý den mám problém s bradavkami bolí mě už asi týden a na sonu sem byla ale nic tam není a beru antikoncepci ayreen a ted menstruluji pomozte my Děkuji D.K.
Odpověď: Bolestivost bradavek není známkou rakoviny prsů. Jste ve věku, kdy celý aparát prsní žlázy , kam patří žláza i bradavky, ještě dozrává. To může vysvětlit bolestivost bradavek. Ženám ve Vašem věku pomáhá dlouhodobé užívání Mastodynonu, což je nehormonální bylinná léčba. Kupuje se volně v lékárnách, kapičky se užívají podle návodu. Měsíční dávka stojí asi 200 Kč, doporučuje se užívat 3 měsíce. Mastodynon také zlepšuje průběh premenstruálního syntromu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16396
Dobrý den,
užívám druhým rokem Arimidex a mám spoustu potíží,pro které mi ho chce lékař vysadit.Chci se proto zeptat,jak zásadní je délka užívání léku pro oddálení recidivy,když se má užívat 5 let? Někde jsem četla,že oddálí znovu propuknutí choroby pouze o devět měsíců.
Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Antihormonální (antiestrogenní) léčba je reprezentována řadou různých přípravků. Arimidex mezi ně patří. Každá léčba, kterou v medicíně aplikujeme, má svoje přínosy i negativa. Pokud negativa převažují přínosy, je lege artis léčbu ukončit. Vy trpíte velkými obtížemi při léčbě, pročetla jsem Vaší předchozí komunikaci. Žádná léčba, ani velmi kvalitní - a tou Aridimidex bezesporu je - nedokáže stoprocentně zabránit recidivě nádorového onemocnění. Máte pravdu, že studie prokazují oddálení eventuální recidivy v rámci mnoha měsíců, což se považuje v medicině za úspěch. Návratu nemoci se však můžete úspěšně bránit i tím, že budete v psychické pohodě. Věřte rozhodnutí svého lékaře, léčba rakoviny prsů je jednou z nejlépe propracovaných postupů. V ČR se léčí na světové úrovni.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky