MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 16664
Dobrý den, když beru HA, je potřeba preventivní ultrazvuk prsou směřovat do nějaké určité fáze cyklu (asi krátce po menses), nebo je to jedno? S bolestivostí problém nemám, jde mi o kvalitu/spolehlivost vyšetření. Chodím samozřejmě do akreditovaného centra, při objednání mi sestřička řekla, že oni to neřeší, ale ráda bych měla jistotu. děkuji
Odpověď: Pro nás z hlediska spolehlivosti je to jedno, ale ideální je v první polovině cyklu, kdy prsy nejsou napjaté, ale spíše pro to, aby vyšetření nebylo u žen s citlivějšími prsy nepříjemné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16663
Dobrý den,prosím Vás o vysvětlení a prognózu mé diagnozy.Jsem po operaci prsu se závěrem:Ca mammae l.sin,pT1bpN1mi(sn)M0,ER:95%%,PR:10%,AR:90%.Prolif. antigen Ki-67:55%,HER 1+,G2 invaz.karcinom NST(duktální)s extenzivní komponentou G2 DCIS.Lymfangioinvaze:ANO.Resekční okraje volné.ITC a mikrometast. v 1/2 axil. sentin. uzlině.Indikována adjuv. terapie-4x AC,RT a HT.Bojím se recidivy a metastáz.Předem děkuji za odpověď.K.Z.
Odpověď: Jde o nádor, která nebyl velký, což je výborné, z hlediska úspěšného léčení je také velmi dobré, že jsou vysoké hodnoty estrogenních receptorů. Nádor roste trochu rychleji a byla i jedna částečně postižená uzlina, proto je pro klid určitě dobrá adjuvantní terapie, jakou vám dal lékař na onkologii, jsem přesvědčen, že léčba by měla být úspěšná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16662
Dobrý den, je mi 26 let a před pár týdny jsem si našla v prsu hned vedle bradavky malinkatou kuličku, velikosti asi jako malinký korálek. Na dotek nebolí. Myslíte, že se může jednat pouze o uzlinku nebo o něco vážnějšího?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Vedle bradavky bývají problémy spojené se žlázkami dvorce, kde se hromadí sekret. mělo by to vymizet, na nic závažného to vůbec nevypadá. Kdyby se boulička zvětšovala, šel bych pak k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16660
Dobrý den, v 01/2009 jsem onemocněla invaz.karcinomem .Do 03/2015 jsem brala Tamoxifen.Na KO jsem chodila pravidelně každých půl roku.V létě mne byl zjištěn dle scinti kosti mnoholoziskovy meta proces.Je mi aplikována Xgeva a beru Arimidex.V létě jsem byla na PET/CT.Nyni jsem znovu objednána na PET/CT.Neni to pro mne nějak nebezpečné? PET/CT muže nahradit mamograf?Na mamografu jsem byla naposledy na podzim 2013.Jaka je prognóza tohoto onemocnění?Dekuji za odpoved
Odpověď: PET/CT je důležitá metoda, která ukáže, jak léčba zabírá, na rozdíl od mamografu se zobrazí jiné orgány, včetně kostí. Je tedy plně na místě. Prognóza bude záviset na tom, jak bude další léčba úspěšná, ale máte léky, které obvykle velmi dobře zabírají.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16658
Dobry den,pred 1 mesicem me zacalo bolet leve prso bez zavislosti na menstruacni cyklus ci uraz.Bolest je paliva a je z boku prsu a jakoby do podpazi a uzlin.Nikdy driv jsem na bolesti prsou netrpela.Antikoncepci neuzivam,ani nekojim.Jsem 3 roky po porodu.
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Vypadá to na typické obtíže od páteře, je to podle mých zkušeností velmi časté u žen s malými dětmi (s nadsázkou "jak tahají dítě a nákupy.." :-). Ale šel bych pro klid ještě na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16657
převaha tukové involuce
Odpověď: Je formulace, kdy se popisuje normální prs, kde převažuje tuk - je to tak zcela normálně u většiny žen vašeho věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16656
Dobrý den, pane přednosto, absolvovala jsem vyšetření MMG a paní doktorka mi sdělila, že na pravé straně je to zhuštěné, abych za tři měsíce přišla na kontrolní MMG.Proč mi neudělala sono vyšetření a je to vhodné po tak krátké době opakovat MMG. Znamená to, že můžu mít nádor?
Odpověď: Nevím, těžko soudit, když snímky nevidím, předpokládám, že chodíte na screeningové pracoviště a lékařka je zkušená. Někdy kontrolní snímek může něco přinést, není možné obecně říci, že je to špatně. Půjde jen o jeden snímek či jen jednu stranu, výjimečně, jednorázově bych se toho nebál. Podle mne je kontrola jen pro jistotu, kdyby bylo podezření, tak by se sono co nejdříve určitě udělalo a při nejednoznačném nálezu i biopsie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16655
Dobry den,
Mam 20 rokov ,v 17. som podstupila operaciu -vybratie fibroadenomov (3x2 a 2x1 cm) v lavom prsniku.V 19. rokoch druha operacis v pravom prsniku(5x4 cm) Na poslednom sone v pravom viac ako 10 v lavom 3. Mam velke bolesti,fibroadenomy tvoria akoby "zhluk"medzi svalom a kožou ,dalsi zacal prudko rast.Lekari mi odporucaju subkutannu mastektomiu.Kazdy lekar mi povedal inak-jeden,ze to moze v tehotentve zmiznut a dalsi,ze nie.Neboli mi robene ziadne testu,iba biopsia. Prosim poradte,ake mam moznosti co si myslite o mastektomii?
Dakujem
Odpověď: Ke tvorbě fibroadenomů je u některých žen dispozice, dělají se další a další a operace nic neřeší, navíc nejde o nic nebezpečného. Fibroadenomy jsou hormonálně podmíněné, stejně jako tzv. mastopathie, ale v podstatě jejich vznik nijak bez vedlejších účinků není možné ovlivnit. Často rychle rostou, pak se ale jejich růst zarazí. Odstranění někdy nic nešeří, prsy bolí pořád dál, můžou bolet ne vlastní fibroadenomy, ale okolní tkáň. Sukutánní mastektomie je poměrně velký zákrok a část žlázy v prsu stejně zůstane, takže ani ta nemusí úplně stoprocentně pomoci. Pokud nechcete hned otěhotnět, zkusil bych ve spolupráci s gynekologem hormonální léčbu, na operaci je času dost a nespěchal bych s ní, je navíc nevratná. Zkuste se poradit se zkušeným gynekologem, co se prsy a hormony zabývá, na Slovensku mě napadá doc. Pohlodek z Bratislavy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16652
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu,je mi 23 let.Moje babička z tatínkovy strany zemřela na rakovinu prsu.Moje maminka onemocněla ve 49 letech rakovinou vaječníků a dělohy.Nyní moje sestřenice(30) z tatínkovy stany onemocněla rakovinou prsu a byl u ní zjištěn gen BRCA2.
Měla bych jít na genetické vyšetření? Bylo by v mém případě hrazeno pojišťovnou? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Postup by měl být následující, dostat doporučení do genetické poradny (praktický lékař, gynekolog dají doporučení), některé poradny berou i přímo. Ve speciální poradně vám spočítají riziko a podle výsledku vám doporučí nebo přímo provedou genetické testování. Postup ale není po ČR jednotný, na stránkách www.mamo.cz je seznam genetických poraden, doporučuji si tam zavolat a domluvit se s nimi, jak by se mělo postupovat. Pokud genetické testováni poradna doporučí a vypočtené riziko bude vysoké, pojišťovna to zaplatí. Samozřejmě paralelně existuje genetické komerční testování, které ale nemusí být tak spolehlivé a obvykle testuje jen v omezeném rozsahu. Tam se platí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16651
Dobry den, absolvovala som prvovysetrenie prsníkov MMG s nasledujucim výsledkom:
Axila:bilat.bez susp.zmien
Koža: nezhrubnuta
Podkozie:vone
Mamila:bilat.prominuje
Parenchým: bilaterálne subinvolučný parenchým bez suspektných ložiskových zmien a MiK v patol. zhluku. Vľavo na rHQQ asymetrická kondenzácia žľazového charakteru.
Záver:BI-RADS3-asymetria vľavo na rHQQ.
Dakujem za vysvetlenie.
Odpověď: V zásadě se ukazuje jen určitý stranový rozdíl (asymetrie), který je celkem běžný, nikdy nejsou oba prsy stejné. Lékař doporučil ale raději kontrolu. Poznámka: To je určité bolavé místo některých lékařů na Slovensku. U nás centra poskytují komplexní diagnostiku, MMG, sono, biopsie apod., vše na jednom místě. Kdyby byl nález u nás, doplnila by se jen sonografie, většinou ihned, a už by žádná kontrola nebyla pravděpodobně nutná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16650
Dobrý den, je mi 31 let a už několik dní mě bolí levé prso. Nic jsem nenahmatala. Je možné se objednat na USG bez doporučení lékaře? Děkuji
Odpověď: Všechny ženy se můžou objednat bez doporučení, nejlépe do screeningového centra (seznam na www.mamo.cz), pak to ale pojišťovny nehradí. Ceny jsou různé, například u nás v Berouně je to při první návštěvě 350 Kč, při dalších 300 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16649
Dobrý den, chci se ještě zeptat, co znamená slovo duktektomie?
Děkuji.
Odpověď: Znamená to chirurgické odstranění mlékovodu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16648
Dobrý den, chci se zeptat zda operace fibroadenomu hodně boli a jestli se provádí ambulantne a jak dlouho je člověk praceneschopný předem děkuji.
Odpověď: Fibroadenomy se v současné době operují již velmi vzácně, když je velký, obtěžuje apod. Já v těchto případech obvykle spolupracuji s plastickým chirurgem, který operuje jen v lokální anestezii. Každý chirurg však má svůj postup a je třeba to s ním probrat, pokud vím, většina chirurgů vyžaduje krátkou narkózu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16647
Dobrý den, prosím o přeložení této zprávy, moc děkuji.
Vlevov HVK solidní léze 13x5mm ostře ohr. vůči okolí, homogenní-nález v sono obraze nemá susp. vzhled.
Odpověď: Takto vypadá nejčastější nezhoubný nález u ženy vašeho věku, tzv. fibroadenom. Je hormonálně podmíněný a zpravidla nemá žádné podstatně vyšší riziko karcinomu. Když se zvětšuje, doporučuje se pro jistotu k potvrzení nálezu provést biopsii pod sono, ale to nejspíše není váš případ.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16646
Dobrý den,je mi 65 let a už jsem byla 2krát na mamografu,naposledy před čtyřmi lety.Mohu místo mamografu jít na sono vyšetření,tak jako mladší ženy.Mám strach z ozaření.Nestačí vyšetření na sono i u mne,když to stačí maldším ženám.Děkuji MŘ
Odpověď: U ženy vašeho věku je základní metodou mamografie, sono nemusí být tak spolehlivé. O dávce a mamografii je řada tlustých knih a studií, podle posledních zpracovaných na digitální mamografii (kterou již máme ve všech centrech v ČR) je přínos v zabránění úmrtí na rakovinu prsu asi 300x vyšší než teoretická újma. Chodit pravidelně každá dva roky se proto doporučuje nyní ve všech vyspělých zemích, je to i v doporučeních pro země EU. Samozřejmě je vhodné si ještě současně provádět samovyšetřování,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16644
Dobrý večer, chtěla bych vás poprosit o vysvětlení pojmu" nepřehledná mléčná žláza". Po preventivním mamografickém vyšetření jsem byla odeslána na dovyšetření na sono s tímto odůvodněním. Děkuji.
Odpověď: Některé ženy mají bohatší žlázu, je to jejich typ, normální. V těchto případech se vhodně mamografie kombinuje se sono, pak je spolehlivost velmi vysoká. Naproti tomu u žen s převahou tuku v prsech obvykle mamografie stačí jako jediná. Tedy u vás je to zcela obvyklý postup a nic to neznamená.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16643
DObrý den,
je mi 53 let. Na okraji pravé bradavky yespodu prsu jsem nahmatala bolestivé místo s 1cm bulkou, jako pupínek. Místo je velmi bolestivé a nemění se. Při objednání na mamo jsem byla nejprve odkázána na gznekologii, kožní, k prakt,. lékaři. Mám se domáhat vyšetř. na momografu? Chodím pravidelně každý rok. Nyní bych měla opět jít na jaře.
Děkuji.
Odpověď: Pokud jde jen o změnu v kůži, půjde nejspíše asi jen o zánět žlázky dvorce, kdyby to trvalo, šel bych přece jenom na kožní. Kdyby byly pochyby, udělal bych sono a dále podle nálezu, lékař v centru by si mamograf doplnil, kdyby bylo potřeba.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16641
v rodine máme viacero ochorení na rakovinu prsníka (sestra v 35., teta, starká - všetko z otcovej strany), výsledky dnešného sona: obojstranne bohatá prsníková žľaza s početnými cystami v pravom prsníku do 1,02cm, bez zmeny vo farebnom kodovaní, dukty bez dilatácie. v ľavom prsníku pod areolou z DQQ cyst. konvolut s cystami do 0,56cm a 1,86x1,68cm, bez zmeny vo farebnom kodovaní, extra aj intralumen, stena hrubšia, bez ďalšej patológie, axily s LU do 1 cm, bez defektu. koža a podkožie bez zmeny, fascia kľudná
Zaujímal by ma názor ďalšieho doktora, pekne ďakujem za odpoveď.
Iva
Odpověď: Pokud máte takto v rodině rakovinu prsu, je na místě genetické vyšetření a přesné zjištění rizika, od toho se bude odvíjet režim sledování. Jinak je to popis zcela běžných hormonálně podmíněných změn s cystami (mastopathie), bez nutnosti dále cokoliv dělat, není žádné podezření na rakovinu. Vzhledem k vyššímu riziku, jak píšete, bych chodil ročně na sono + samovyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16640
Dobrý den,
přes den mě trápila bolest v levém prsu např. při ležení na břichu, nebo při dotyku určitého místa. Zajímalo mě to, tudíž jsem posléze nahmatala tuto bolestivou bulku v levém prsu. Je vyloženě na straně a já marně pátrám po původu. Není bolestivá stále, původně jsem si myslela, že za to může podprsenka, ale cítila jsem bolest zrovna při nemoci - bez skoro týdenního nošení podprsenky. Také mi přijde, že při bolesti je lépe hmatatelná, ale toto může být pouze iluzí. Děkuji za odpověď
Odpověď: Jsou dvě nejčastější příčiny, bolest od páteře, resp. hrudního koše, a pak změny hormonální. Já bych počkal po měsíčkách, kdyby to trvalo, jděte k lékaři a na ultrazvuk (sono), lékař se podívá, zda je tam jen obyčejná žláza, cysta apod. Na žádný nádor to ale nevypadá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16639
Dobrý den, udělala se mi boulička přímo pod bradavkou velikost asi jako lentilka, nevšimla bych si ji ale prs mě na dotek bolí. Bolest pociťuji asi zhruba přes týden, co mám dělat mám zajít k lékaři nebo ještě počkat zda to není jen nějaký tukoví váček. Předem děkuji za odpověď, z pozdravem do hezkého dne Ž.M
Odpověď: Tukový váleček to asi nebude, nejspíše cysta či široký mlékovod. Na nic závažného to nevypadá, ale pro klid bych šel k lékaři a následně nejspíše na sono, to přesně zjistí, o co jde. Můžete ev. na sono také přímo, jako samoplátkyně, do screeningového centra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16637
Dobrý večer,
jsem po operaci prsu - invazivní duktální ca G2, je mi 52 let a nyní na poslední kontrole mi lékařka nabídla pokračování v léčbě s Tamoxifenem 20 mg ještě dalších 5 let. Prosím o radu, zda pokračovat v tomto léčení, či ne. Zda je to opravdu nutné. Mám neustále hrozné návaly a myslela si, že konečně budu mít klid. Děkuji za odpověď J.F.
Odpověď: Hormonální léčba je dobrá z hlediska snižování pravděpodobnosti recidivy, když se ale budete trápit a budete mít návaly, tak se samozřejmě může vysadit, není to zcela zásadní, vždy se váže prospěch a újma, což jsou ve vašem případě ty výrazné nepříjemné pocity. Dobrá onkoložka by to měla s vámi řešit, existuje také určitá alternativa k Tamoxifenu, vše vám ale musí doporučit a na předpis napsat onkolog, který vás má v péči.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16636
dobrý den,màm dotaz týkà se mé 14ti leté dcery,před týdnem si nahmatala bolestivou bulku v levém prsu,tak jsem sní jela hned na pohotovost,paní doktorka říkala že má absces,napsala jí antibiotila které dnes dobrala,ale bulka v prsu je pořád,jsme v uk takže tady těm doktorum moc nevěřím,můžete mi prosím jaký by měl být další postup léčby??je to veliké asi tak 3×4cm,strašně se o ní bojím ,moc krát děkují předem za odpověď
Odpověď: Absces v tomto věku je dost neobvyklý, spíše to vypadá na hormonální změny, v tomto věku nejčastější, i v tomto případě může být prs bolestivý a zduřelý. Vždy je ale třeba udělat sono (ultrazvuk) vyšetření a postupovat podle něho, určitě máte někde screeningové centrum, kde mají největší zkušenosti, měli by vyšetření bez problémů udělat - to vás paní doktorka na vyšetření neposlala? Jinak na nic nebezpečného to vůbec nevypadá...Když tak mi napište, kde bydlíte, pracoviště, která se zabývají diagnostikou chorob prsu znám a někam vás případně nasměruji...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16635
Mám nález C50.4Ca mammae 1.sin.cT2 NO MO,G2/Histol.Středně diferenc.dukt.Ca,podezření na invazi do lymf.cév,ER100%,PR100%,MIB35%-střední aktivita,HER2 neu neg.skore1+/MMG vyš.+UZ-ložisko v HZK vel.20x8mm,axily volné.Lékař mi řekl co to znamená ale chtěla bych znát i jiný názor.Bude mi odebráno celé prso,s tím že by potom mohla stačit hormonální léčba.A.B.
Odpověď: Jde o nádor kolem 2 cm, který roste středně rychle, bude reagovat pak na hormonální léčbu (ER 100%), což je dobré z hlediska prognózy. Léčba v těchto případech nebývá složitá, buď jen odstranění části prsu (navíc jedna tzv. sentinelová uzlina, dále pak podle výsledku) a ozařování nebo odstranění celého prsu + ta uzlina. Výhodou tohoto řešení je, že nemusí být ozáření, což ve vašem věku je dobrá varianta. Pak vždy hormonální léčba zpravidla na 5 let. Návrh léčby, jak píšete, je zcela v pořádku...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16631
Dobrý večer, 35 let. Moje dg C 505 Ca mammae I. Dx T2NOMX invasivni duktalni ca M 8500/32, ER 20%, PR 50%, min 1 60%, her 2 něj: skore 3+/rush bude patrné mikrokalcifikace v rozsahu 2x2 cm. Patrná lehká nepravidelnost struktury s naznacenym stinenim zevně 1 relativně ohraničené. Hypoechog. Ložisko vel 8 mm obě axily volné. Mám šanci na vyléčení bez následků? Nemám zatím děti.. Děkuji Karolína
Odpověď: Jde o nádor, který je středně velký, výhodou je, že nemá postižené uzliny v axile. Léčba bude záviset na definitivní biopsii po operaci, někdy se nasazuje před operací i chemická léčba, aby se nádor ještě zmenšil. Je zcela předčasné mluvit podrobně o následné léčbě, která se průběžně ještě může měnit. Obecně je ale možné říci, že se většina takových nádorů dá úspěšně léčit, léčba se v poslední době navíc zásadně zlepšila a jsou nové a nové léky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16630
Dobrý den, chci se zeptat na mou diagnozu a ta je M8821/1.Děkuji
Odpověď: Je to v prsu velmi vzácný nádor fibroblastů, vazivových buněk, tzv. desmoid, já sám jsem ho diagnostikoval jen v několika případech za celý profesní život. Pokud vím, tak ho charakterizuje poměrná agresivita v místě výskytu, ale prakticky nikdy netvoří metastázy. Může být součástí některých zvláštních syndromů, například existuje tzv. Gardnerův syndrom, kde jsou i mnohočetné polypy ve střevě s vyšším rizikem nádorů střeva, nádorů kalvy (lebky) a jiných. Je výhodné, aby léčba takových vzácných nádorů probíhala ve specializovaných centrech, při možnosti postižení i jiných orgánů a oblastí to vyžaduje často účast různých odborníků.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16628
Dobrý večer, delší dobu mě pobolívá levé prso a rameno (je zatuhlé a odnáší to i trochu levá ruka - snížení citlivosti), včetně podpaží (jako by tam něco překáželo), je pravdou, že mám problém s krční páteří. V listopadu jsem byla u svého gynekologa na kontrole a levé prso bylo v pořádku. Bolest však neustala a tak týden zpátky jsem si nahmatala pod levou bradavkou pohyblivou kouli (průměr cca 5 cm i s tkání). Prso mne bolí při zatlačení a někdy i pálí. Je mi 40 let a mám se děsit katastrofy? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Bolestivost, jak ji popisujete, je jistě od páteře, tedy nic zásadního. Boulička pod bradavkou může být projevem cysty, které také nejsou nebezpečné. Ta by ale chtěla vyšetřit, provést alespoň sono prsů, případně výběrově mamografii. Je třeba přesně zjistit, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16627
DOBRÝ DEN,dnes jsem byla na vyšetření prsu.Výsledek Tabár IV - co to znamená?
Jsem po operaci a léčbě zhoubného nádoru příušní slinné žlázy.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Tabar IV znamená, že máte v prsu bohatou žlázu, nic víc, je to jen určení typu žlázy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16626
Dobrý deň pán doktor. Bola som na mamog. vyšetrení po dvoch rokoch. Prosím o vysvetlenie. Obojstranne zbytková prsníková žľaza s denznou kolekciou v DMQ 1.dx. do 1,5x1cm- patologický zhluk MK nediferencujem, axily bez LAP. Koža a podkožie bez zmeny fascila kľudná.
Záver- prechodný typ prsníkovej žľazy s v. s. len asym rezidum žľazy 1.dx.? editol?
BIRADS3
Hodnotiť spolu s USG
Ďakujem za skorú odpoveď
Odpověď: Lékař nic závažného nepopsal, zjistil, že je v pravém prsu jen pravděpodobně bohatší žláza, doporučil ještě doplnit sonografii, což je celkem běžné, obě metody se vhodně doplňují.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16625
Dobrý den mam termin mamografu po 10.4 2016 stači když pujdu na kontrolu v lete?dekuji Lenka
Odpověď: Mělo by se chodit pravidelně, některé zdravotní pojišťovny navíc tolerují platnost žádanky maximálně 2 měsíce. Já bych doporučoval jít na jaře, aby se interval neposouval.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16624
Dobrý den,
poslední tři dny jsem měla citlivé prso jako dříve před menstruací. Dnes jsem náhodou zjistila, že mám na vnější straně prsu v průměru asi 12cm červený flek. Citlivost celkem ustoupila. Při prošahání jsem nic nezjistila. Na mamo chodím pravidelně každé 2 roky, teď mám termín 11/2016. Projevuje se rakovina také takovým flekem? Děkuji za odpověď. O.J.
Odpověď: Já bych počkat tak deset dní, kdyby flek, jak píšete, trval, šel bych raději k lékaři a pak podle nálezu třeba jen na sono, i když se takto nádor projevuje velmi zřídka.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16623
Dobrý den,prosím,co to vlastně je to brc 1 ??Je to mutant rakoviny ??Moc děkuji.Co pro mne znamená,jsem-li nosičem Brc1 ???
Je pro mne záchrana vyndat všechny ženské orgány ???Děkuji Vám.J.P.
Odpověď: Nositelka tohoto genu, respektive mutace genu, mají podstatně vyšší celoživotní riziko vzniku karcinomu prsu a také vaječníků. Doporučuje se stanovit pro tyto pacientky speciální režim, chodí obvykle do speciální poradny, kde jsou na problematiku odborníci, prsy jsou sledovány intenzivněji a navíc se obvykle ještě k mamografii a sono přidává magnetická resonance, pečlivě se sledují také vaječníky a vejcovody pomocí vaginálního ultrazvuku. V klidu se pak plánují definitivní opatření, které minimalizují rizika, odstranění vaječníků a vejcovodů (které také sníží podstatně i riziko vzniku karcinomu prsu), pak také odstranění větší části mléčné žlázy (ne celých prsů, ale jen žlázy uvnitř) s následnou plastikou. Pak je riziko nádorů vaječníku a vejcovodů téměř nula a riziko karcinomu prsu jen několik procent, tedy hluboko pod rizikem běžné populace.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16622
Dobrý den, mohu mít jěště nějaké dotazy? V cytologii napsáno zachyceny nečetné převážne výrazně regresivně změněné pěnité
histiocyty,dále přímes nečetných neutrofilních granulocytů a lymfocytů.
duktální epitelie zastiženy nebyly.
a ze sona výraz V DVK nepravidelná hypo až anechogenní léze se střelou konturou do 8 mm. Dá se z toho něco vyčíst?
Děkuji.
Odpověď: Nedá se vůbec nic podstatného z nálezu vyčíst, z cytologie v prsu není možné stanovit definitivní diagnózu, už se prakticky neprovádí, tedy jen výjimečně. Pokud ze sona není nález jednoznačný, je metodou volby biopsie jehlou pod sono kontrolu (CCB), je to správný postup, který volí většina akreditovaných center.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16620
Dobrý den Mám 4 roky implantáty(zvětšení prsou)A po pravidelné kontrole, chodím každý rok až teď mi sono ukázalo, že mám prý reaktivní tekutinu vpravo v prsu.Asi 3 dny mě to bolelo,teď už bolest nemám,ale mám to trochu nateklé.Stáhla jsem to stahovací podprsenkou(po operaci)A chtěla bych se zeptat jestli ta tekutina se sama vstřebá a nebo mám zajít za chirurg.doktorem co mi to dělal.A proč se ta tekutina udělala?Pravdou je že jsem tahala těžký vánoční stromek.....fyzická námaha?Děkuji M
Odpověď: Menší množství tekutiny je časté, většinou se vstřebá, větší by být nemělo, může to být i po námeza, jak popisujete. Počkal bych, kdyby byl prs pořád oteklý a tekutina trvala, jděte za chirurgem, který vám plastiku prováděl.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16619
Dobrý den,
mám 18 letou dceru , která má levé prso menší než pravé .Poslední dobou je rozdíl stále viditelnější ,až o dvě čísla a větší pravý prs dceru stále bolí. Prosím o radu ,kde tento problém řešit.
Velice děkuji S.K.
Odpověď: Řešení je svízelné, je to stranový rozdíl (asymetrie), pravý prs, kde je více žlázy, bolí vlivem hormonálních změn. Na nic nebezpečného to nevypadá, doporučuji ale provést sono prsů, kde se uvidí, kolik žlázy v prsech je. Při trvající asymetrii, která by dceru trápila, je jedinou volbou plastická operace, ale až v pozdějším věku. Už nyní můžete ale jít na konzultaci k rozumnému plastickému chirurgovi, na renomované pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16617
Dobrý den.Odepisuji na vaší otázku zda chiturg prováděl sono. Ne neprováděl. Byla jsem poslana na sono vyšetření, kam jsem šla a kde mi bylo provedeno sono obou prsu a zaver, ktery jsem vam napsal .. Dostavit se do mamocentra. Děkuji K
Odpověď: Jasně, děkuji. Tedy platí to, co jsem vám psal. Změny, které popisují, nejsou nijak nebezpečné, nejspíše půjde o tzv. fibroadenomy, běžné nezhoubné útvary v tomto věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16616
Jaký je rozdíl mezi Tamoxifenem a Tamoxem. Měla jsem problémy s užívání Tamoxifenu a tak mi lékařka napsala Tamox, který si celý hradím, ale v krabičce je pouze německý návod a nikde jsem další informace nenašla.
Odpověď: Je to přípravek od jiné firmy, účinná látka je však stejná u Tamoxifenu i Tamoxu - tamoxifen citrát 20 mg. Je možné, že budou jiné pomocné látky, takže můžou ženy lépe snášet jen jednu formu, účinek je však stejný.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16615
Dobrý den, jsem po dvou operacích 16 a 11 let (fibroadenom) Po letech se mi ozvala bolest a také jsem nahmatala útvar. V březnu jsem jako samoplátce byla na sonu, kde mi bylo řečeno, že je vše o.k a že to může infiltrovat atd. Bolest nepřestala a v prosinci 2015 jsem si zaplatila sono znovu a nález nepravidelný hypoechogenní ložisko a biopsie. Zprávu z biopsie ještě nemám v ruce, ale po telefonu, že se jedná asi o fibrocystické změny. Chtěla jsem vás poprosit o doporučení mamocentra v Praze a pak se zeptat na váš názor na preventivní odstranění prsních žláz s rekonstrukcí prsu. Děkuji
Odpověď: Fibroadenomy se obvykle nyní již neoperují, nepředstavují žádné riziko, jsou hormonálně podmíněné, stejně jako již zmíněné fibrocystické změny a pravděpodobně i bolestivost. Jak to popisujete, tak se vůbec o nic závažného nejedná, riziko vniku karcinomu prsu nemáte vyšší a preventivní odstranění žlázy je podle mne nadbytečné, samozřejmě vycházím jen z vašeho popisu. Rozhodně doporučuji postupovat uvážlivě, požádat ještě o jeden názor a vyšetření u zkušených lékařů - preventivní odstranění žlázy má jistě také rizika, jde o náročnou operaci a kosmetický výsledek není zaručen..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16614
Dobrý den, v pravém prsu jsem si nahmatala pohyblivou bulku, byla jsem tedy na UZ prsou. Ve zrpávě je napsané cituji : v pravo v okraji HZK ohraničené hypoechogenní ložisko o velikosti 18x18x12mm, vzhledem odpovídající nejspíše fibroadenomu. Aaxilly bez větších uzlin.

Závěr : V.s fibroadenomu v HZK pravého prsu - dop.exstirpaci. Neprokazují zn. malignity.
Mohl byste mi prosím poradit, jak je tento nález vážný? Doktor mi doporučil operaci já si ale nejsem jistá jestli by byla operace na místě. Děkuji
Odpověď: Fibroadenom je nejčastější útvar v prsu u mladých žen, je neškodný a nemá podstatně vyšší riziko vzniku rakoviny, jediné, co může způsobovat je, že roste. Pokud je větší a obtěžuje, odstraňuje se chirurgicky, pokud nevadí, nechává se, často se vytváří i mnohočetně, takže odstranění jednoho nemusí nic řešit. Když obraz není zcela typický, je metodou volby odebrání vzorku (biopsie jehlou, CCB) pod sono kontrolou, pro jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16612
Dobrý den,
Mamce(45 let) byl zjištěn útvar v prsu,chtěla bych se jen zeptat jaká je šance že bude maligní podle této zprávy : Mléčná žláza je hyperechogenní,v pravo HZK je nepravidelně konturované hypoechogenní ložisko o velikosti 11x9x7mm. Jiná ložiska nenalezena,axillární lymfatické uzliny jsou normálního vzhledu.Výsledek: Podezřelý nález A (BI-RADS 4a)
Moc děkuji za odpověd
Odpověď: Je to tak 50 na 50. I kdyby se tam nádor zjistil, jde o ložisko malé, tzv. prvního stádia, kde je velmi dobrá prognóza s vysokou pravděpodobností úspěšného vyléčení. Vše ale bude záviset také na bioptickém výsledku, je tedy potřeba počkat na výsledek.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16611
Dobrý den,
byla mi doporučena biopsie pro bulku v prsu, která má naštěstí nezhoubný charakter (pravděpodobně tukového původu). Bulku registruji od rozjetí laktace, jsem dva měsíce po porodu. Moc bych chtěla kojit, syn je hodně předčasně narozený a zdá se, že netoleruje mléčné výrobky z kravského mléka. Proto se ptám: Kdyby se udělala po zákroku mléčná píštěl, je opravdu nutné laktaci zastavit, nejde situaci řešit méně razantně? A jaké je riziko jejího vzniku? Bulku mám na levém prsu, nahoře, na vnitřní straně a kousek od hrudní kosti.
Děkuji, Dáša
Odpověď: To riziko mléčné píštěle je u změn na periferii malé, já osobně jsem ji nikdy za 30 let práce nezpůsobil. Mléčné píštěle se někdy můžou dělat u centrálně uložených změn. Ale samozřejmě vše závisí také na provedení výkonu, ale předpokládám, že chodíte na akreditované pracoviště, kde jsou maximálně zkušení lékaři (asi MUDr. Hrnčířová, ta je opravdu zkušená). Mají asi pocit, že nález není zcela jednoznačný - pak je opravdu lepší mít raději výsledek biopsie, pro jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16609
Dobrý den moje mamka(58) byla na mamografu a později také podstoupila ultrasonografii prsu.Tam ji bylo sděleno:výsledek vyšetření:4c BIRADS-podezřelý nález. Popis:subjektivně bez potíží.Pohmat 0,sekrece 0.
Involuční žláza, vpravo známky malignity neprokázány, vlevo v korelaci s MMG při bazi žlázy dva velmi drobné hypoechogenní útvarky cca 4-5mm-oba k CCB , v axillách tuk.degen.uzliny do 12mm.
Prosím Vás šlo by to trochu více objasnit? Předem Vám velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Při vyšetření byly zjištěny dva útvary, které nejsou jednoznačné, mohlo by jít i o malé nádory. Proto bude proveden odběr vzorků pod sono kontrolou jehlou, tzv. core cut biopsie (CCB), aby se přesně zjistilo, o co jde. I kdyby se tam nádor zjistil, je velmi malý a bude mít s největší pravděpodobností velmi dobrou prognózu. Lékaři postupují správně, jak se má.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16608
Dobrý den, našla jsem si v prsu bouličku jako hrášek. Jelikož v rodině máme rakovinu prsu ráda bych věděla jestli mám jít rovnou na mamo nebo jen k lékaři. Děkiji za odpověď
Odpověď: Jděte k lékaři, gynekologovi či praktickému lékaři, ten by vám měl napsat doporučení - žádanku, která vás opravňuje k vyšetření hrazenému z pojišťovny. S ní pak se objednejte na sono do akreditovaného centra. Mamograf by si měl zvolit lékař centra až v případě, že nebude jasný nález, základní metodou ve vašem věku je sono. Samozřejmě můžete i přímo do centra, ale pak si vyšetření uhradíte. U nás v Berouně je to 300 - 350 Kč, jinde je zpravidla více,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16607
Dobry den, pred mesicem jsem ukoncila kojeni, mohu se dostavit na kontrolni sono prsou nebo se musi nejaky cas pockat? Dekuji.
Odpověď: Pokud půjde o dobré pracoviště a dobrého mamodiagnostika, kojení mu u sono prsů nevadí. není tedy potřeba čekat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16605
Dobry den, chtela bych se zeptat jak se v dnešní době léčí triple neg.karcinom prsu.Mam teprv před operaci a zatim jen vím ,ze chemoterapie urcite.Zatim dekuji K
Odpověď: Problematika tohoto typu nádoru je poměrně složitá, nejde o homogenní skupinu. Důležitý pro léčbu je vždy interdisciplinární přístup a v léčbě se uplatní chirurgie, radioterapie a zejména chemoterapie, ta je opravdu velmi důležitá, přičemž existuje celá řada chemoterapeutických režimů - kombinací léčiv. Důležité je najít látku s nejvyšší účinností proti konkrétnímu typu nádoru. V léčbě se zkouší také několik nových látek v rámci klinických studií. Je důležité naslouchat vašemu onkologovi, který vám navrhne léčbu vhodnou pro konkrétní typ vašeho nádoru. Důležitý bude také definitivní výsledek biopsie po operaci, někdy se výsledek z biopsie jehlou a operační může lišit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16604
Dobrý den našla jsem si v prsu bouličku jako hrášek,byla jsem u lékařky a ta řekla,že to nic není.Děkuji
Odpověď: Kdyby boulička trvala i po menses či se zvětšila, je lepší absolvovat sono vyšetření na akreditovaném pracovišti. Lékař se podívá, o co jde. Pravděpodobně to ale nic vážného nebude.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16603
Dobry den, jiz par dni me boli prave prso na dotek (pri myti, lezeni na prave strane pri poloze na brichu), dost me boli pod klicni kosti smerem k vnitrni casti prsu na tetoz strane, pocituji tupou bolest prave lopatky a ruky, jakoby byla zeslabla..nevim jaky to muze mit puvod. Za dva dny jdu do centra na vysetreni. Obcas se mi i ztezi dycha. Muze to byt nador, od patere nebo i kardiovaskularniho puvodu? Otec mel infarkt v 32 letech. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Jsou v zásadě dvě nejpravděpodobnější příčiny. První jsou hormonální změny, druhé změny od páteře, často se obě příčiny kombinují. U vás to vypadá hlavně od páteře. Při vyšetření se to dá obvykle zkušeným lékařem rozeznat. Každopádně to nevypadá na nějakou závažnější změnu. Vyšetření v centru je jistě na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16602
Dobrý den,
v mammacentru mi našli ložiska a bolí mě prsa. Za několik dní mě začaly bolet bradavky, mám je velice citlivý. Nikdy před tím jsem to tak neměla.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: To jsou příznaky změn hormonů, v tomto věku se to někdy stává, kdyby prsa takto bolely po několik cyklů, konzultujte s gynekologem, někdy pomůže i nasazení či změna antikoncepce apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16599
Dobrý den,můžete mně prosím vysvětlit,když se všude říká,že mamograf.vyš.prsou není škodlivé,proč tuto metodu zcela ve Švédsku a Británii zakázali?
Bylo mně řečeno,že s BRCA2 bych neměla chodit na mamograf.
Odpověď: Nevím, kde jste tuto informaci vzala, je to naprostý nesmysl. S experty v Británii a Švédsku intenzivně spolupracujeme a je to právě naopak, jsem v expertním týmu pro tvorbu nových doporučení pro mamografický screening EU, kde jsou i nejlepší vědci - zástupci těchto zemí, nic takového nikdy nezaznělo. Výše uvedené země jsou v mamografickém screeningu naopak vpředu a inspirací pro mnoho zemí, dosáhly mamografickým screeningem nejvyššího poklesu úmrtnosti, i my jsme se tam organizaci screeningu kdysi učili. Z vyspělých zemích jedině ve Švýcarsku zkoušejí využití MR mamografie, je to však zatím pro populační screening metoda nevhodná a 10x tak drahá, nad možnosti normálních zemí. Jinak jsem vám už odpovídal.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16598
Dobry den, poprosim o "preklad" diagnozy: vlavo na ri DQQ skor centralnejsie sa zobrazuje loziskovo (cysticky rozsireny) duktus s hyperechogennou rezidualnou zlazou, na ploche cca do 2 cm, bez viditelnej patol. vaskularizacie, v elastografii bez patol. zmien-lozisko adenozy?, ine?-nalez lokalitou zodpoveda nalezu na MMG.
MMG-BI-RADS 4c
dakujem pekne za blizsie vysvetlenie, Maja
Odpověď: Lékaři používají ve světě dosti neobvyklou terminologii, je obtížné se v nálezu vyznat. Nejde o diagnózu, ale nějaký nejspíše sonografický popis změn, z kterého nejsem moudrý, je tam rozšířený mlékovod a nejspíše i nějaké nejednoznačné ložisko, podle autora nálezu spíše nezhoubné? Závěr dle BIRADS tomu však neodpovídá. Pravděpodobně budou doporučovat bioptické ověření nálezu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16597
Dobrý den,prosím co znamená DG C50.9,Děkuji
Odpověď: Je to podle mezinárodní klasifikace kód pro zhoubný nádor prsu, bez určení místa, kde se nádor v prsu nachází. Nic to neříká o velikosti, typu nádoru, jeho chování apod. Jak jsem koukal na minulé odpovědi, tak u vás šlo o nádor velmi malý, kde kromě kontrol budete brát jen Tamoxifen, v těchto případech téměř ve 100% se už nic dalšího nebude dít, nějaké komplikace jsou krajně vzácné....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16596
Dobrý den,chodím pravidelně každý rok na sono prsů.Je mi 37.let a většinou si to hradím sama Byla jsem naposledy na sonu 5/2015 a 11/2015 z důvodu nahmatání tvrdé části v pravém prsu.Sono dopadlo v pořádku.Tvrdé místo je pořád na prsu,nezvětšuje se,citím i při prohmatání žlázky.Mámdoma malé dítě,které jsem cca před 6.měsíci odstavila.Můj dotaz:dnes jsem se probudila z bolestí prsou,při pohmatu jsou citlivé a z prsa pořád trochu odstříknu tekutinu( barva světle žlutá).Nevím zda je to ještě mléko,nebo se mám obávat nějakého zánětu.Mám si dojít znovu na sono,nebo za gynekologem.Děkuji M.J
Odpověď: Těžko takhle na dálku soudit, když jsem vás nevyšetřoval. Jak jsem už psal v jiném dotazu, výtok může být po odstavení dítěte zcela normální, u některých může přetrvávat i roky, jsou to jen přetrvávající hormonální změny. Ohledně tuhého místa nevím, lékař při sono se vždy musí rozhodnout, zda je vše v pořádku či zda je třeba ještě něco dělat, například pro jistotu provést odběr vzorku - biopsii. Pokud byste měla pocit tuhého místa, tak bych osobně asi šel na kontrolní sono, třeba do jiného akreditovaného centra. Správně by měla vyšetření při pohmatovém nálezu zaplatit pojišťovna, pokud budete mít dobře napsanou žádanku od gynekologa, praktika nebo z prsní poradny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16594
Dobrý den, jsem po 2. operaci Ca prsu (medularni+duktalni). V genetické poradně mi bylo předběžně sděleno, že pravděpodobně budu nositelkou BRCA a bude mi pak doporučeno odstranění prsou s následnou rekonstrukcí-na výsledky testu zatím čekám.
Chci se zeptat, kolik je akreditovaných pracovišť v ČR k tomuto výkonu a vzhledem k tomu,že by se jednalo o výkon hrazeny pojišťovnou, jak dlouhá je čekací doba na tento výkon ? Děkuji E.K
Odpověď: Je to zcela individuální. Doporučuji počkat na výsledek a pak navštívit některou se specializovaných poraden., na genetice by vás tam měli doporučit. Například ve VFN v Praze je skupina kolem prof. Zikána z gynekologicko-porodnické kliniky. S odborníkem pak vše v klidu proberete, obvykle se řeší současně problematika vaječníků a vejcovodů. Je vše nutné naplánovat, základem do radikálnějšího řešení pak bude zatím intenzivnější sledování vašich prsů, například pomocí MR mamografie, také vaječníků a vejcovodů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16593
Dobrý den, dnes mi našli v mlékovodu nádor o velikosti 1 až 1,5 cm.
Na mamografu ani ultrazvuku nic vidět prý nebylo. Až na duktografii to bylo nalezeno. Jsem objednaná na operaci.
Musí to být vždy rakovina?

Děkuji.
Odpověď: Ne, většinou to je tzv. papilom, nezhoubný nádor, který má jen vyšší riziko a někdy způsobuje obtěžující výtok. V malém procentu je to pak sice zhoubný nádor, který však je zcela v počáteční fázi a nešíří se vůbec do okolí (tzv. karcinom in situ). Pokud se odstraní, je prakticky stoprocentní pravděpodobnost úplného vyléčení. Samozřejmě je vhodné počkat na výsledek biopsie, ta je plně na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16592
Dobry den, v červenci 2015 jsem si uhradila vyšetření mamografem, které dopadlo dobře - bez nálezu. Nyní od prosince 2016 cítím bolestivost pravého prsu, hlavně na dotek a při ležení na břiše, lokalizovanou kolem bradavky. Je možné,aby za půl roku od vyšetření se vyskytl bolestivý nádor ? bulku nemam . Děkuji
Odpověď: S největší pravděpodobností půjde o obtíže vertebrogenní, tedy od páteře, bolest můžou způsobovat o změny hormonální. Nádor se takto projevuje jen velmi vzácně, kdyby to trvalo, šel bych ještě pro klid na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16591
Dobrý den, v levém prsu mám malou cystu, a občas mě bolí .. je to třetí den co mě bolí prso, ale jen když si na něj jakoby z boku šáhnu, tm kde mám ty cystu. Měla bych být v ovulaci, můžto být tím? Jink mám asi 16 dní před menstruací. Dělám namáhavější práci, v domově pro seniory, kde se dost natahám, nevím jestli to s tím může také souviset. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Já bych řekl, že půjde jen o běžné hormonální změny, časté v tomto věku, takto se žádné podstatné změny neprojevují. Kdybyste si našla i bouličku, která se zvětšuje, jděte pro klid k lékaři a na sono,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16590
dobrý den chci se zeptat.bolí mě jako od prsa do zad.je to takový pnutí až pálení.mam ted menstruaci ale bolest je jako kdyby tahnul nějaký sval.mam strach z rakoviny maminka na to zemřela na prso.jsem po operaci krční páteře ale tahle bolest je taková pálivá.na prevence chodím do mamo klatovy každý rok sono a mamo.mám strach co to může být.děkuji
Odpověď: Bolest, jak jí popisujete, vypadá typicky jako od páteře. Ale pokud máte obavy a obtíže jsou nové, je vždy lepší jít pro klid alespoň na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16588
Dobry den, chtela bych se zeptat. Jsem cca rok a pul po porodu. Kojila (odsavala) jsem pouze mesic. Dlouhou dobu po ukonceni kojeni se mi na leve bradavce po jejim zmacknuti objevovala stale mlecna kapka. Tento sekret jiz nekolik mesicu nepozoruji. Pretrvava vsak pocit sekretu - jakoby pocit obcasneho zastuzeni. Na pradle nebo po zmacknuti bradavky nikde nic neni, jedna se pouze o pocit. Nevite cim to muze byt? Mam se strachovat? Na preventivnim sonu jsem byla v 2/2015. Hormon prolaktin mam v poradku. Dekuji za vas nazor
Odpověď: U některých žen přetrvává sekrece i velmi dlouhou dobu po ukončení kojení, ženy jsou zdravé a nic jim nechybí. Rozhodně sekrece tohoto typu není příznak něčeho podstatného, jak vám už odpovídaly kolegyně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16587
Dobrý den,jsem nositelkou Genu BRCA2,absolvovala jsem onkolog.léčbu ca prsu.Nechci ale chodit stále na kontrolní mamograf,nebot jsem přesvědčena,že toto vyšetření škodí.
Můžete mně prosím poradit,jaké vyšetření bych mohla mít,místo toho?
A co si myslíte o vyš.přístrojem MEIK?
Odpověď: MEIK není vhodnou metodou pro časnou diagnostiku, také není pro časnou diagnostiku určen, Možnou škodlivostí mamografie se zabývám a musím říci, že přínos z časného zjištění nádoru zásadně převažuje nad teoretickou újmou. Proto je digitální mamografie teď doporučována ve všech vyspělých zemích, zatím neexistuje metoda, která by měla podobnou citlivost, snad s výjimkou magnetické rezonance - MR mamografie. Ta má zase ale jiný problém, malou specificitu, jako zhoubný nádor se můžou projevovat i nezhoubné změny, je navíc asi 10x dražší. Doporučuji mamografii v kombinaci s UZ prsů, případně ještě s MR. Je však zcela vaší volbou, s jakou metodou budete souhlasit. Každopádně bych alespoň chodil za UZ, i když někdy nemusí vidět změny, které jsou na mamografii, například mikrokalcifikace.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16586
Je mi 42 let, již delší dobu pociťuji vracející se bolest v pravém prsu na jeho vnitřní straně směrem k hrudní kosti. Při samovyšetření tam nenacházím žádnou bulku. Asi 1,5 měsíce mě trápí svědění bradavky stejného prsu. Pod bradavkou mám malé skvrnky, které jakoby šupinatí. Znepokojuje mě to. Můžete mi prosím poradit?
Odpověď: Bolesti u hrudní kosti bývají od páteře, svědění bradavky zase hormonálního původu. K šupinkám se není možné vyjádřit, pokud trvají, je vhodné navštívit lékaře. Obecně platí, že je vhodné při obtížích raději navštívit lékaře, na dálku nemusí být úsudek zcela spolehlivý.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16585
Dobrý den,prosím moc o Vaši radu.Před půl rokem jsem byla na kontrole a bylo mi zjištěno v pravém prsu poměrně vaskularizovaný útvar 4x4,2mm,v.s.papilom.Dnes po půl roce nález lehce se měnícího v.s.polypu RM vpravo 5,7x4x4,3cm.jinak s norm.nálezem,bez ložiskových změn,bez malignity,axily 0.Byla mi navrhnuta operace.Je mOžné jít na operaci až na podzim?Nebo je nutné jít hned?Moc děkuji za odpověd.M.K.
Odpověď: Takto se obvykle nepostupuje, když je nález nejednoznačný, provede se biopsie pod sono kontrolou, operuje se až na základě výsledku, a většinou ihned, jinak nemá operace smysl.. Chodíte do screeningového centra? Asi bych si osobně nechal ještě prohlédnout prsy i na jiném pracovišti, které se problematikou prsu intenzivně zabývá - jiné screeningové centrum. Jinak platí, co vám už napsala kolegyně Houserková.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16584
Dobry den,jsem 2 tydny po porodu a zhruba pred dvema dny jsem si nahmatala bulku ve spodni casti prsu,skoro az na konci.Neboli,neni to misto ani zarudle..Plne kojim,tak doufam,ze to souvisi s tim a s hormonalnima vykyvama...Mate prosim nejakou zkusenost?nerada bych neco zanedbala ...Jine problemy nemam.Jsem clovek,co se stresuje,bojim se a hned mam cerne myslenky....Moc dekuji za odpoved D.P.
Odpověď: Takto se většinou projevuje nahromadění mléka či zbytnění žlázy v souvislosti s kojením, Kdyby to trvalo či horšilo, jděte za svým gynekologem, ten to posoudí a případně vás pošle na sono, pro jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16583
Dobrý den,asi 1/2 roku mám citlivější prsa, zvláště asi týden před menstruací.Pravidelně chodím 1x za rok na UZV. Naposledy jsem byla na UZV v srpnu s tím, že mám v levém prsu cystu -kontrola stačí za rok.Před třemi dny jsem cítila v levém prsu silnější bolest, která ale po chvilce přestala.Od té doby je to dobré.Je možné, že mi ta cysta praskla?Je potřeba se objednat do mamární poradny, nebo stačí když zajdu na kontrolní UZV? Děkuji za Vaši odpověď a přeji pěkný den. L.I.
Odpověď: Jednorázová bolest nebývá příznakem nějaké závažnější změny, jinak určitá bolestivost je v souvislosti s vaším typem žlázy, kdy jsou hormonálně podmíněné změny s cystami. Při pochybách je vhodné provést kontrolní UZV, předpoklad hrazení od pojišťovny je vždy žádanka (praktický lékař, gynekolog nebo poradna), jinak na screeningová centra můžete i přímo, ale pak si vyšetření uhradíte.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16582
Dobrý den,
od srpna mne bolí pravé prso ve spodní části (pod prsem). Nejdříve jsem myslela, že bolest je od podprsenky, ale teď nosím podprsenky natahovací,které netlačí. Bolest cítím někdy víc někdy vůbec a když si sáhnu na to místo tak to bolí vždy. Bulku nebo ztvrdlé místo jsem si nenahmatala prso je měkké. Je mi 43 let mám 2 děti. K.L.
Odpověď: Takto se projevují většinou obtíže od páteře, je to častá příčina takto bolestivého prsu. Kdyby byla boulička či jiné podobné změny, jděte určitě na vyšetření prsů, pro klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16581
Dobre odpoledne,po rakovine prsu ve 3 mesici tehotenstvi nasledne operace,chemoterapii a ozarovani,uzivani 5letem zoladexu,ktery pred 2 mesici byl ukoncen,stale bez menstruace.Mam jeste pockat nebo navstivit odbornika? Dekuji
Odpověď: Prodleva měsíců je možná, nicméně je třeba být v kontaktu se svým onkologem, který vás měl v péči. Ten by vám měl vše vysvětlit a nastínit vám budoucnost, případně vás nasměrovat dál.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16580
Dobrý podvečer. Včera večer jsem si při poloze vleže nahmatala na levém prsu bulku, oválného tvaru, lehce pohyblivou mezi prsty, při zmáčknutí bolestivou. Dnes mě, zřejmě z důvodu toho, že pořád tu bulku prohmatávám, bolí celé prso a mám v něm a v bradavce pocit horka a jakoby svědění. Může to být zánět nebo nějaký typ nádoru? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: To nevypadá na nic závažného, asi jen hormonální změny, doporučuji si na prs již nesahat, počkat po měsíčkách. Pak si na místo znovu sáhnout, kdyby to trvalo, jít k lékaři - praktikovi či gynekologovi, ten vás zpravidla pošle na sono. Můžete na sono také přímo bez doporučení do screeningového centra, jen si vyšetření pak budete muset zaplatit. Samozřejmě, kdyby místo bylo zarudlé či se obraz změnil, jděte dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16579
Dobrý den.Už dobu mi bolí na levem prsu ze strany bulku tam nemám ale je to nepřijemné.Prosím co to muže být.Děkuji P.K.
Odpověď: Nejčastější jsou dvě příčiny bolestivého prsu, změny hormonálně podmíněná a "od páteře". Klinickým vyšetřením se dá obvykle poznat, doporučuji pro klid absolvovat alespoň UZ (sono) prsu, k vyloučení jiných změn.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16578
Dobrý den,tento týden mi na preventivním vyšetření bylo zjištěno.Smíšený,involučně-glandulární typ mléčné žlázy,vpravo v DZQ měkký stín13x8mm-na UZ hypoechogenní lehce nepravidelné ložisko.Z.TabárI,BI-RADS 4,ložisko nejasné etiologie.Je mi 45 let a maminka mi zemřela v55 letech na rakovinu prsu.Za 14 jsem objednaná na biopsii.Mám velký strach jak je to vážné.Děkuji za odpověď.EU
Odpověď: Lékaři postupují správně, zatím není jisté, o co se jedná, ale bez biopsie to není možné rozhodnout. Další postup tedy bude záviset na výsledku biopsie, také na typu případného nádoru. I kdyby v uzlíku byly buňky nádoru, obrovskou výhodou je malá velikost (první stádium), takto malé nádory jsou ve velmi vysokém procentu vyléčitelné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16577
Dobrý den, dnes na mamografickém vyšetření mi byli nalezeny dvě cysty o velikosti 7 a 8 mm. Lékařka mě ujistiLa, že to nic není a není třeba ani kontroly? Je mi 41 let a matka je po operaci rakoviny ve 48 letech. Děkuji za názor i odpověď.
Věrka
Odpověď: Pokud jde o cysty, nemá to žádný význam, cysty nemají vyšší riziko vzniku nádoru prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16576
asi ctrnact dnu me boli bradavky jsou bolestive na dotek muze to byt neco vazneho a v levem prsu mam malou bouli r.b.
Odpověď: To vypadá jen na hormonálně podmněné změny, tedy nejspíše nic závažného. Pokud však je boulička, je třeba ještě prs vyšetřit, u vás vzhledem k věku provést UZ (sono).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16575
Dobrý den,
1.2.2016 jdu na chirurgické odstranění nádoru (levé prso), s tímto nálezem:
NST (duktální) s apokrynními rysy GR2, IMUNO: ER 100%, PR 40%, MIB1 20%, C-RB2 1+, CA- Mammae 1 syn (NST GR2 meta ad axilam am syn)
Můžete prosím odhadnout nejpravděpodobnější kroky následné léčby.
Děkuji
Odpověď: Jde o středně agresivní nádor, kde vše bude záviset na výsldku definitivní biopsie po operaci, jsou možnosti jen odstranění části prsu s nádorem a uzlin, pak radioterapie, při postižení uzlin se doporučují pravděpodobně i chemoterapie a vzhledem k nálezu je optimální ještě hormonální terapie, Vše je ještě ale předčasné, léčba se vždy šije na míru a zde je následný postup ještě nejednonačný, doporučuji věřit pak vašem onkologovi..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky