MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 16848
Jsem po parciální mastektomii 11/2015 MKNO - 8211/31 pT1cpNO (2SN-), v 12/2015 jsem absolvovala preventivně LAVH. Vše jsem snášela dobře. Minulý týden jsem skončila RT 32x, CHT nebyla. Chci jít za 14 dní do práce, která je poměrně psychicky náročná. Je to rozumné? Neoslabím si imunitu?
Odpověď: Dobrý den.
Chronický stres vždycky oslabí naší imunitu. A dříve nebo později se objeví nemoc. Čeština je v tomto krásná, sama nám napoví, co je špatně.... nemoc: nemám moc nad svým životem. V tom je ale i Vaše síla. Protože nic na světe nemůžete změnit, než jedině sebe, svůj postoj, vnímání, spojit rozum a cit- to Vám dovolí vystoupit z role viníka i chudinky. To proč svoji práci cítíte jako psychicky náročnou by bylo vhodné rozebrat třeba s psychologem. Nevím jak se stavíte k alternativní léčbě...třeba využít i této možnosti. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16847
Dobry den,boli me na dotek prso pod badavko,je mi 45, sestra i babicka z matciny strany mely zhoubny nador,sestra v 37 letech, mam obavy,o to vic se bojim vysetreni,myslite si, ze to jsou projevy nadoru? Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Chce se mi říct...nemalujte čerty na zeď! Rakovina nebolí. Blíží se jarní boom v přírodě , tedy i v nás. Seberte odvahu a běžte ke svému gynekologovi či praktikovi, poraďte se, pokud to bude nutné pošle Vás na diagnostické vyšetření, jinak v 45 letech máte možnost zahájit preventivní program na vyhledávání rakoviny prsu. Upozorněte na Vaší rodinnou anamnesu vyšetřujícího lékaře. Využijte toho a neschovávejte hlavu do písku:). Jste dospělá, zralá žena.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16846
Dobrý den,ráda bych se zeptala,co může být příčinou svědění pravé bradavky. Nesvědí permanentně,jen občas a svědění není nesnesitelné.
Jen bych se ráda ujistila,jestli jde o nějaké pubertální změny vzhledem k mému věku nebo by to mohlo být něco vážnějšího.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

Může být. Jste ve velkém hormonální nerovnováze...jinak je třeba mít dobře vymáchané spodní prádlo, z příjemného: ne- škrábavého materiálu, když je nové-před nošením vyprat. Pokud nemáte žádné visuální změny na bradavce, není potřeba se s tím znepokojovat. Tak přeji harmonické dospívání:) . Je to krásné, když je člověk na začátku všeho. Musím přiznat, že Vám to trochu závidím. Jsme tu každý sám za sebe, jsme jedineční a jsme Mistrem svého života. Tak si ten Matrix udělejte hezky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16845
dobrý den byla jsem na mammografii a tam mi zjistli RTG benigní mikrokalcifikace ojediněle vlevo nejsou patrné znamky malignity je to něco vážného děkuji za odpověď K.Anna ročník 1945
Odpověď: Dobrý den.
Maligní znamená zhoubné, píšete- nejsou známky malignity, tzn., že nebyl prokázán nález , který by Vás ohrožoval. benigní je naopak nezhoubné, benigní mikrokalcifikace má v prsu skoro každá žena a nejedná se rovněž o nic, co by Vás ohrožovalo.
Logicky, pokud žena má nález, který se musí řešit, je to v návaznosti na vyšetření ihned. Ženě výsledek oznámíme a navrhneme jí řešení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16844
Dobrý večer,prosím o vysvětlení:Dle Van Nuys progn.indexu 5 bodů, musí být RT.A:Projevy duktálního karcinomuin situ(DCIS)G1-2 jsou od resekční linie vzádelé 2 mm.Jaká je prognoza.Děkuji HB
Odpověď: Dobrý den.
Operace je dostatečná, zevní ozáření je zajišťovací,pro jistotu...prognóza je po stránce medicínské výborná.
Přečtěte si ještě moji odpověď na otázku 16828..32...38...druhá část úspěšnosti je s láskou přijmout, co nám život přinese, vymést 13. komnatu, udělat tlustou čáru a s nadhledem se oddat dalšímu zití. Držím palce:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16843
prosím o diagnosa..2-BIRADS-benigní,klsifikace na cc projekci praveho prsureduk.typ parenchymu zasahuje do všech kvadrantu ojedinele oválné mikrokalcifokace nasuspekt.charakteru bez progrese,patol lese 0....zavěr nesuspekt.mikrokacifikace v MG obraze prav.prsu..dekuji Ticha
Odpověď: Dobrý večer.
Můžete být v klidu. Váš nález je v pořádku. Nic, co by Vás ohrožovalo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16842
Dobrý den
Obracím se na Vás s prosbou,mám rakovino prsu mám ještě 4 chemo a pak mě čeká operace a nějaké to ozařování.Pan onkolog se zmínil o dostranění preventivně o vaječníkách.Chtěla jsem se zeptat,jestli to je lepší odstranit vaječníky nebo celé včetně dělohy.Předem děkuji za info.S pozdravem Jíta
Odpověď: Dobrý den.

To by měl posoudit Váš gynekolog, ev. operatér. Jste mladá. Děloha v pánvi přeci jen plní svoji funkci. Určitě to proberte s výše jmenovanými.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16841
Dobrý den,
mám velmi tvrdá prsa, nebo spíše prsní žlázy. Dva roky již beru antikoncepci. Týká se to obou prsů. Je to normální? Měla bych změnit antikoncepci?
Odpověď: Dobrý den.
Jsem si jistá, že když se vyšetříte v předklonu, bez vlivu hrudní stěny , velmi změknou a též pohmat bude přehlednější. O HA se poraďte se svým gynekologem, někdy změna preparátu pomůže ve smyslu, že tenze, které můžete pociťovat nejsou tolik významné. Prsy jsou symbol ženy. Cokoliv se děje kolem nás a se týká se nás, má vliv na naší psychiku a ta zase na hormonální hladiny v těle, které zase na mléčnou žlázu. Může se z toho stát uzavřený kruh, u kterého je třeba vystoupit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16840
Dobrý den, jak poznám, že to, co jsem nahmatala nejsou jen mléčné žlázy? Jak bezpečně poznám bulku?
Odpověď: Dobrý den.
nechte si prsty na místě, kde máte pocit, že něco máte a překloňte se...do té míry, že prs volně visí a vy jeho tkáň netlačíte na hrudní stěnu....pokud i v této poloze stále něco hmatáte, běžte ke svému ošetřujícímu lékaři...ev. vás pošle na ultrazvuk...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16839
V lednu excize fibroaden.verifikovány i struktury duktálního in situ G1-2,ER100%PR90%,struktury pTis(DCIS)od RL 2mm,dle Van Nuys prog.indexu5.V anamnéze sklerodermie v remisi,osteopenie.Jakou doporučujete léčbu,děkuji HB
Odpověď: Dobrý den.
Já se nemohu plést do ordinace léčby chirurgovi a onkologovi . Jsem radiodiagnostik. Jako takový jsem součástí mamokomise, kterou ženy v místě bydliště či okolí procházejí, a to proto, abych určila rozsah onemocnění možnými, vyšetřovacími metodami. Další roli hraje patolog.
Hranice jsou dostatečné. V případě, že nejsou na snímcích či ultrazvuku, ev. MR v prsech a LU další podezřelé změny a operační výkon by se musel rozšířit, bude asi následovat zevní ozáření, ev. případně hormonální terapie. Resumé, které dostanete od svých ošetřujících lékařů je směrodatné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16838
Dobrý den, mamince (66 let) našli nádor. 22.1. operace. Zpráva: ca mammae I.sin-st.p.parc.ME se SNB vlevo, Ki67:50%, invazivní karcinom NST grade 3, bez zjevné angioinvaze. SR 100% pozitivní při vysoké (50%)proliferaci. HER2 negativní. SNB 3x-negativní(0/3). pT1c(14.0 mm) N0(i-)(sn)(sn uzliny/poz/vyš/:0/3) (pN), L0 V0 - indikována je vzhledem k luminal B imunofenotypu nádoru adjuv. CHT 4xAC nebo 4xTC, dále adjuv Ht-16.2.2016 1.cyklus adj. Chemot. Prosím o vysvětlení zprávy a prognózy. Byla by vhodná Protonová léčba? Děkuji za odpověď.R.H.
Odpověď: Dobrý den.

Jsem si jistá, že vysvětlení Vám bylo podáno. Z toho, co píšete, je patrno, že taktika onkologické léčby je vedena velmi dobře. Z praxe vím, že i když se uvádějí statistické prognózy, ten náš výhled, je vždy ovlivněn námi. Přijetím situace a postavení se jí čelem. Ne proto, aby jsme , jak se rádo říká zabojovali- to není dobrá energie, ale...zmobilizovali všechnu lásku, kterou v srdci máme a pustili se do dobrého díla.
Pokud jste na naše stránky přišla opravdu pro radu a uklidnění, zkuste pustit rozsah onemocnění, prognózu a způsobe léčby z hlavy. Dejte důvěru svému lékaři. A tím i sobě. Běžte k sobě, do svého srdce a vyřešte, co je ve Vašem životě špatně, že máte natolik oslabenou imunitu, že jste onemocněla. Hlavní příčinou je vždy chronický stres...trápení...kt. léta táhneme životem s sebou. Za náš život i zdraví tělesné schránky jsme odpovědni každý sám za sebe. Přesto, že medicína udělá co může a pomůže Vám, neřeší příčinu, nýbrž důsledek. Polovina práce bude na Vás. Jedině Vy se můžete rozhodnout pro další život, plné uzdravení, změnu, kterou je nutné udělat. A to je na druhou stranu velmi dobrá zpráva. Blíží se jaro, nový začátek všeho, vymeťte 13. komnatu. Je to nejlepší období, kdy máme velkou příležitost. Věřte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16837
Dobrý den. Byla jsem před 3 týdny na mamografu a ultrazvuku, výsledek negativní. Našla jsem však bulku v dolním vnitřním kvadrantu. Řekla jsem to závodní lékařce, ona bulku o velikosti 1 cm také nahmátla, řekla, že mamograf není stoprocentně spolehlivý a napsala žádanku na mamologii. Tam mě paní doktorka prsa zběžně prohlédla, řekla, že je to jen členitý submam. val a když mamograf nic nenašel, nic tam není, ať přijdu za 3 měsíce. Já bych raději šla alespoň na ultrazvuk konkrétně s tou bulkou. Myslíte, že plaším zbytečně? Bulka tam před 2 měsíci nebyla, prohlížím se pravidelně. Děkuji K.B.
Odpověď: Dobrý den.
Nejdůležitější na všem je, aby jste byla v pohodě. jestli-že máte obavu, strach, působí to na Vaší imunitu. Z toho důvodu na našem pracovišti téměř vždy v takové situaci doplníme ultrazvuk, pouze cíleně na danou oblast.Je pravda, že pokud jste měla mamografii i ultrazvuk, je spíše pravděpodobné, že o nic nepůjde. Aby jste se příště vyvarovala této situace, je třeba se pečlivě měsíc, co měsíc vyšetřit, budete se dobře znát. Prsy nejsou beztvará hmota a mají svoji strukturu. Jestliže jste přesvědčená, že jde o novou věc, trvejte na svém. Máte i možnost konzultace na jiném pracovišti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16836
Dobrý den, v dětství se mi objevily dvě přídatné prsní žlázy. Nyní mi paní doktorka v prsní poradně, kam chodím preventivně na kontroly, kvůli tomu, že má maminka měla karcinom prsu, navrhla jejich preventivní odstranění. Prosím Vás o radu ohledně vhodnosti provedení této excize. Ještě bych chtěla zmínit, že jsem cca před měsícem přestala kojit, nicméně laktace ještě pořád přetrvává. Tak můj druhý dotaz je, jestli je vůbec vhodný tento zákrok při doznívající laktaci. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bude se jednat o preventivní zákrok, čili z toho logicky vyplývá, že je možno vyčkat až ukončíte kojení , resp. laktace zmlkne do minima. V tkání přídatných žláz se mohou vyskytovat patologické změny stejné jako v samotném prsu. V praxi jsou často zdrojem nadměrné citlivosti, ev. mohou být na obtíž z kosmetického hlediska.
Záleží na jejich uložení a velikosti. Nejčastěji jde o polohu v blízkosti podpaží či přímo v podpaží, a tam potom působí jako mechanická překážka při pohybu, doléhání prádla atd.. Tím dochází k jejich " dráždění".
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16834
Dobrý den,
dneska ráno jsem si našla menší bulku v pravém prsů. Plně kojim dceři je 5 měsíců, bolest cítím jen při kojení mám zajít k lékaři? Občas se mě stává že mám v pravém prsů víc mléka a mám prso tvrdé ale vždy si to rozmasiruju ve sprše pod teplou vodou, ale teď mě to nechce povolit. Děkuji za odpověď K.M
Odpověď: Dobrý den.
Hlavně žádné násilí. Může jít o mléčnou cystu.Pro Váš klid, ale bude jistě rozumné zajít na nejbližší pracoviště na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16833
Dobrý den.Dg. Karcinom prsu ,typ invaz duktální Grading 2,IHC ER 95% PR 60% KI-67 30%, HER2 0, T 4b /55mm/ N2 M1.Dále bolesti páteře ,LHK /metastáza krční páteře/,met femuru ,osteoporoza.Léčba:7x ozáření metastáz ,Arimidex.Byla by vhodná léčba bisfosfonáty?Je vhodný Denosumab?Prosím o vaši radu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.

Denosumab je určen k léčbě osteoporózy a jako prevence u tu prostaty. Biofosfáty jsou u metastáz do kostí u Ca prsu využívány. Jestli by ale byly vhodné v tomto konkrétním případě musí posoudit ošetřující onkolog. Neznám nutné souvislosti, ani jako diagnostik nemám klinické zkušenosti, abych se k tomu mohla validně vyjadřovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16832
Dobrý den.
Mám, dle ultrazvuku četné cysty v obou prsech. Ráda bych se zeptala zda si nějakým přírodním způsobem mohu ulevit od velké bolesti, a jak často bych měla podstoupit kontrolu? Lékařka doporučila 1x za půl roku. Mamografie se bojím, kvůli bolestem a malé velikosti prsou. Bolesti mám už X let, ale nikdy to nebylo příliš obtěžující. Poslední rok, poslední měsíce, je bolestivost před menstruací velmi intenzivní. Bolest trvá i déle než týden a je velmi silná i při lehkém doteku. Začátkem menstruace se snižuje, ale zcela nezmizí. Žádné hormony neužívám. Děkuji za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den.
Tvorba cyst je spojena s konkrétní hormonální situací. Často jde o rodinnou disposici. Není to ale nic, co by Vás jakkoliv ohrožovalo. To je důležité zdůraznit....úlevu můžete pocítit jednak tímto uvědoměním, přijetím tohoto období, strachem nezhoršovat již tak složitou situaci pro naše tělo, které v tu chvílí pracuje v náš prospěch:) a snaží se nám ulevit. Můžete mu pomoci např. tvarohovým zábalem, prastarou praktikou našich babiček a prababiček z přírodního léčitelství. Čímkoliv dalším-tělovým mlékem , přírodní maskou, pohlazením....možná byste si měla uvědomit Váš postoj k pravidelnému krvácení...je to očista a příprava na nové...:) .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16831
Dobrý den když lékař na mamografii řekne že Bulka v prsu je jen Castecne prokrvena co to Prosím známena?Známena to ze se jedna o zhubnou Bullu a nebo i tukova Bulka nebo cesta bývá prokrvení? Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý večer.
Všechna ložiska v prsu, i jinde v těle, jsou prokrvena. Včetně ložisek benigních , jako je např. fibroadenom. Cévní zásobení je dobře vidět na ultrazvuku. To je doplňkové vyšetření k mamografickému. Je pravděpodobné, že Vám bylo i toto vyšetření provedeno. Bezpečně povahu ložiska ověří biopsie. Pokud vyšetřující lékař ultrazvuk či biopsii neindikoval, což je v praxi možné, je předpoklad, že charakter ložiska je bezpečně benigní- nezhoubný.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16830
Chtěla bych se zeptat mám maminku které ted bude 45 a už celkem dlouho ma na prsu malou boulicku jenže ani za boha ji nemohu dostat k doktorovi.. Chtěla bych se zeptat co by to mohlo byt. Děkuji předem za odpověď B.
Odpověď: Dobrý večer.
Je hezké, že máte o maminku starost. Bohužel, nemohu Vám příliš pomoct. Jedině snad v tom, že pokud má maminka bouličku už nějaký čas, a příliš se nemění, je naděje, že to nebude nic vážného. Bez provedeného vyšetření však nepokročíme dále.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16829
Dobrý den, je mi 53 let.Menopauza před 5l.Pravidelně 2x za rok kontrola gyn., 1x ročně Mamo nebo UZV - 9/2015 v pořádku. Nyní 2 měs.po zmáčknutí levé bradavky se objeví kapička čiré tekutiny.Prso je bez změn.Poslední dobou jsem dost ve stresu a brala jsem 2 x antibiotika. Děkuji za odpověď D.Z.
Odpověď: Dobré odpoledne.
Každá žena má sekreci, většinou stopovou, takže jí ani nemusí postřehnout. Většinou čirou či nažloutlou. Ale může být i různá škála odstínů hnědé nebo zelené. Nejsilnější před menses nebo při jakékoliv další hormonálním nepohodě. Opakovaným drážděním bradavky může zesílit, jde o reflex. V sekretu nesmí být čerstvá krev. Takže z toho vyplývá, že dle popisu sekrece u Vás, by nemělo jít o nic vážného. Jistě bude vhodné, aby jste dle uvážení , nejpozději v 9/16 zašla na kontrolní vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16828
Dobrý deň,nemôžem nájsť odpoveď na svoj dotaz
(Váš dotaz byl právě (24/02/2016 16:22) zodpovězen./

DOTAZ: Pokrač.: Imunohistochemická analýza: Estrogen Receptor 1D5 DAKO 2+90%, Progesterone Receptor PgR 636 DAKO 1+10%, C-erbB-2 SP3 NeoMarkers 2+, Ki-67 MIB-1, DAKO 8%, p53, Clone SP5, Vektor lab. 1+ 10%. MKCH: C50.9, SNOMED M: 8500/3, SNOMED T:0403.0.
prosím o vysvetlenie dg, spôsobu liečby a prognózu. Ďakujem V.L
Odpověď: Dobrý den.

odpověď je uvedená v č. 16721,16686,16685. Citlivost na léčbu hormony dobrá. Chci Vás upozornit, že jsme radiodiagnostici . Tzn., že našim vyšetřením včetně biopsie potvrdíme diagnózu, lokoregionální rozsah onemocnění. A k dalšímu Vás předáme klinikům: chirurgovi a onkologovi. Ti určují strategii a taktiku léčby. Dnes již na míru, tzn. individuálně, včetně kompletního vyšetření k vyloučení metastáz a biologickému stavu nemocné ženy. Já bych \vám mohla obecně vyjmenovat vše, co je nakonec již v minulých odpovědích dáno. Ale nepokládám to za správné. Jenom by Vás to mohlo znejistět. Dejte důvěru svému onkologovi, ten pro Vás bude v tuto chvíli ten základní a nejdůležitější. Léčba rakoviny prsu je dnes na vysoké úrovni a úspěšná. Věřte v dobré dílo a v sebe. Když naše tělo onemocní, je třeba se zamyslet nad svým způsobem života v mnoha rovinách...dlouhodobý stres, upřednostňování druhých nad sebou atd..Ve změně toho, co je u Vás špatně, je Vaše síla. Rozhodnutí je jen na Vás. Držte se. Věřím Vám :) IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16827
Dobrý den,dnes jsem byla na mamografickém vyšetření a tedy cituji-smíšené prsní žlázy s převahou tukových struktur,vpravo v DDK je drobný stín neurč.provenience,oboustranně.roztroušené okrsky zbytkového stromatu.Reg.uzliny bpn. Sono:nedaří se prokázat korelát k drobnému stínu v DDK vpravo,jsou zde jen ojedinělé drobné cysty.Uzlina v 1 axile menší,adenopat.Závěr:k vyloučení ložiskové léze vpravo ještě sono kontrola za 3 měsíce.Vysvětlení jsem nedostala protože p.PRIM.Mrázková nesnáší kuřačka a já jsem bohužel kuřačka.Moc děkuji za odpověď V. Šárka
Odpověď: Dobré odpoledne.
Z nálezu vyplývá, že kontrolní UZ je pouze pro jistotu. Stín cysty by mohl vysvětlit změnu zachycenou na MG.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16825
Dobrý den, už zhruba 2 týdny mě bolí levé prso. Nejdříve jsem si myslela, že je to jenom změnou hormonů před menstruací. Avšak menstruace se nedostavila a bolest stále přetrvává (bolí na dotek a občas i při špatném pohybu). Předevčírem jsem si nahmatala na spodní části prsu bulku, tato bulka je bolestivá na dotek, stlačení. Může se jednat o něco vážného? Děkuji J.
Odpověď: Pravděpodobně o nic vážného nepůjde, nejspíše jsou obtíže podmíněné rozkolísáním hladiny hormonů v těle. Bulka, kterou jste si nahmatala může být jen cystou, ty se v prsech objevují právě v souvislosti s hormonálními výkyvy a zase mohou spontánně vymizet. Cysty bývají na pohmat bolestivé. Nechte přejít menstruační cyklus, stav by se měl upravit. Také můžete zkusit volně prodejný lék Mastodynon. Samozřejmě můžete i pro svůj klid zajít na sono - lze i jako samoplátce, bez žádanky (doporučení) od lékaře. Cena cca 250-400 Kč dle centra.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16823
Dobrý den, před 2 lety mi jsem prodělala hysterektomii.Pravidelně prev. prohlídky(poslední 12/2015) 4 týdny mě obtěžuje silné zapálení v levém prsu. Z ničeho nic bolest bodavě projede v různém intervalu či intenzitě. Pálení doznívá i několik hodin, nebo se opakuje. Vychází cca 5 prstů nad dvorcem.Prs je pak citlivý i v podpaží.V počátku se pálení soustřeďovalo právě do podpaží, nyní tedy nad dvorec. V polovině prosince 2015 jsem preventivně navštívila sonografii bez nálezu. Fertilní žláza fibroglandulární struktury ve vyšší vrstvě, bez zřetelných ložisek, axilární uzliny fyziolog. vzhledu. JK
Odpověď: Dobrý večer.Sono nález byl v pořádku.Pravděpodobně budou mít bolesti původ ve svalovém a kosterním aparátu, zkuste zajít na rehabilitaci či vyhledat šikovného fyzioterapeuta.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16822
Dobrý den,už asi 4. den mě bolí pravé prso (u bradavky, blíže k hrudní kosti). Antikoncepci beru už 3/4 roku, sexuální život nyní nemám. Bojím se, že to může být něco vážného.Trpím neurofibromatozou. Děkuji L.J
Odpověď: Pravděpodobně o nic vážného nepůjde, bolest může být jen hormonálně podmíněná. Pro svůj klid si můžete zajít na sono - lze i jako samoplátce, bez žádanky (doporučení) od lékaře, cena dle centra cca250-400 Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16821
Dobrý den,chtěla bych popsat vysledek sona prsa v unoru 2016,oboustranně jen lehce akcentovane mlekovody,vlevo v HKV ložisko 24 krát 18 krát 11mm bez nápadného prokrvení,jiné změny oboustranně nejsou,axily volné.Co tam kromě toho fibroadenomu píše?Děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý večer. V obou prsech máte na sono vyšetření viditelné mlékovody (to je běžný nález). V levém prsu, v jeho horním vnitřním kvadrantu máte ložisko o vel. 24 x 18 x 11 mm (dle předchozích uvedených nálezů) - fibroadenom (to je nález nezhoubný - benigní).Kromě toho fibroadenomu je nález na obou prsou zcela normální.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16820
Dobry den Prosim Vas ,nemozem najst odpoved na svoj dotaz. Dakujem
Odpověď: Dobrý večer, odpověď je v dotazu č. 16803 -odpověď na tento dotaz je: Ano, můžete.
S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16819
Dobrý den, v lednu jsem byla na sono vyšetření prsou s výsledkem: v pořádku - pouze cysty 10 mm v obou prsech. Už mě ale přes měsíc bolí levý prs - celý den (i na dotek). V prsu jsem žádnou bulku nenahmatala. Mám jít na sono znovu? Děkuji za odpověď. R.V.
Odpověď: Pravděpodobně bude bolest prsu hormonálně podmíněná, zkuste lék Mastodynon. Nechala bych přejít 2-3 menstruační cykly, zda se stav neupraví.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16818
Ano tlaky do toho mám a zvěstšuje jse to mám s toho docelá Strach nemůže jse stát že by stoho mohla být Rakovina Prsu kdych na tu operaci nešla ?
Odpověď: pokud se fibroadenom zvětšuje a bolí, tak je ke zvážení jeho odstranění - zákrok je to rychlý, jizva malá. Už jsem psala, že fibroadenomy jsou benigní nádory, nejsou nebezpečné a nezvyšují procentuální riziko výskytu rakoviny prsu. Ve vašem věku je navíc výskyt rakoviny prsu velmi raritní.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16817
Dobrý den je my 22 let a mám nezhoublý nádor v levém Prsu přes 34,5 mm tak jsem se chtěla jestli Bych měla jít na tu oepraci a co by jse mohlo stát kdybych na ni nešla moc děkuji za odpověd PS M.B :)
Odpověď: Pravděpodobně půjde o fibroadenom - pokud Vás neobtěžuje (např. bolest, tlak) a nezvětšuje se, tak není operace nutná. Fibroadenomy jsou benigní nádory, nejsou nebezpečné, nezvyšují procentuální riziko výskytu rakoviny prsu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16816
Dobrý den, dnes tj. 26.2. jsem absolvovalo Sono prsou. Paní doktorka mně sdělila, že objevila nález ve velikosti 0,5mm. Je to prý nezhoubné a mám jít za půl roku na kontrolu. Jedná se prý o nějaký zahuštěný shluk, přesný název nevím, výsledky jsem ještě dnes odevzdala na gynekologii. Prosím, poraďte zda může v této situaci pro sebe ještě něco udělat. Chceme s partnerem miminko, ale po této zprávě mně bylo doporučeno, abych ještě toho půl roku s otěhotněním počkala. Obávám se, aby to nebylo něco horší... Předem děkuji za odpověď.

Marcela Kadášiová
Odpověď: Nález o vel. 0,5 mm, tedy půl milimetru je tak drobný, že je nad možnosti ultrazvuku blíže specifikovat, u tak malé velikosti bych byla i obezřetná s tím nazvat něco tak drobného ložiskem či nějakým shlukem. V nálezu je napsáno, že je to nezhoubné, tak nevidím důvod doporučení ještě vyčkat s těhotenstvím. Doporučovala bych pro Váš klid a aby jste mohli s partnerem co nejdříve na miminku začít pracovat zajít na konzultaci či kontrolní sono vyšetření do nějakého akreditovaného centra.
S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16815
Dceři již 3 týdny vytéká z prsních bradavek zapáchající sekret,žije již déle než rok v Anglii,má tam vyhledat lékaře?
Je jí 21 let.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, ano jistě.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16813
Často mě bolí prsa byla jsem na vyšetření sono a nález zní :oboustranně echogeni žláza s rozložením ve všech kvadrantech ,bez ložiskových změn, axily volne.
Odpověď: Dobrý den. Váš nález na sono vyšetření je naprosto v pořádku, normální. Bolest prsou může býti hormonálně podmíněná. Můžete zkusit volně prodejný lék Mastodynon.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16812
Dobrý den,
včera jsem se dozvěděla na onko že mám nález a jelikož tu čtu různé případy mohla bych se taky prosím zeptat na svůj probém a objasnění těch různých značek?
G1 invasivní karcinom NST, ER 80%, PR 100%, AR 100%, střední profilace 26%, HER 2 negat. 1+
Myslíte že v mém případu je nutná chemoterapie? Hrozně moc Vám děkuji za jakoukoliv odpověď. Hana
Odpověď: Dobrý večer, pokusím se vysvětlit.
G1 – dobře diferencovaný - vyzrálý nádor (příznivý faktor, nádor nepatří mezi agresivní typy nádorů)
Invazivní karcinom NST = duktální karcinom
Imunoprofil nádoru:
ER – estrogenové receptory nádoru, PR – progesteronové receptory nádoru
Váš nádor má 80% estrogenních a 100% progesteronových receptorů – tzn. že bude na léčbu těmito hormonálními preparáty dobře reagovat (to je příznivé)
HER -2/ neu – receptor pro růstové faktory uváděn v hodnotách 0 až 3+, v případě vysoké pozitivity se do léčby zařazuje i cílená biologická léčba
Hormonální léčba - se dá označit i jako biologická cílená léčba. Hormonální léčba má méně nežádoucích účinků než chemoterapie a je proto lépe snášena. Hormonální léčba se podává dlouhodobě, několik let. Užívá se zpravidla samostatně nebo v sekvenci po chemoterapii.
Pokud je nádor vel. do 0,5 cm a má hodně hormonálních receptorů, lze zavést jen samotnou hormonoterapii. Při nádoru větším jak 0,5 cm pak hormonoterapii kombinovat s chemoterapií.
Pacientky, které mají postiženy lymfatické uzliny v době stanovení diagnózy, adjuvantní-zajišťovací chemoterapii většinou dostanou.
A držím palce.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16811
Dobrý den,
na mamografickém vyšetření mi zjistili 2 drobné hladce ohraničené stíny vel.4 mm benigního vzhledu. Prosím jestli se nemůžou změnit na zhoubný nádor. A jestli se ještě můžu raději objednat na ultrazvuk.
Děkuji za odpověď
MH
Odpověď: Dobrý den.
Podle vámi uvedeného mamografického nálezu jsou na snímku patrné stínky benigního, tedy neškodného vzhledu, nemusíte mít tedy obavu. Jejich vzhled nemá charakter maligního nádoru - rakoviny.
Samozřejmě, že pro svůj klid se můžete objednat na sono vyšetření do některého z akreditovaných mammodiagnostických center (seznam je na těchto www. stránkách) - cena vyšetření dle centra cca 250-400 Kč, jako samoplátce nemusíte mít na vyšetření žádanku od lékaře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16810
na MMG v MLO nová 6mm opacita s halo v okoli.....co to prosím znamená?
Odpověď: Na mammografickém vyšetření (MMG) v šikmé projekci (MLO) je patrný malý stín - ložisko s projasněním v jeho okolí (opacita s halo v okolí). Podle uvedeného půjde nejspíše o ložisko benigní (neškodné povahy), pravděpodobně o fibroadenom či fibrolipom, ev. mízní uzlinku. Blíže lze specifikovat na sono vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16809
Dobrý večer,psala jsem vám dvě zprávy a u vyšetření po operaci jsem zapoměla dopsat 8500/32pT1c pNO/sn/omlouvám se že vám přidělávám práci.A.B.
Odpověď: Nádor byl malý (stadium 1), bez známek prorůstání nádoru do krevních cév, bez postižení spádových mízních uzlin, střední stupeň růstové aktivity, na léčbu by měl být citlivý. Vyšetření plic a srdce i sono břicha bez průkazu meta ložisek, na scinti vyšetření skeletu nebyly jednoznačně prokázány metastázy. Prognóza je tedy velmi dobrá. Vzhledem k tomu, že jste po odebrání prsu (mastectomii), tak be radioterapie býti neměla, jen zajišťovací léčba (chemoterapie, hormonoterapie) - ta se stanovuje dle konečného histologického vyšetření odoperovaného nádoru a stanoveného imunoprofilu nádoru, který ukáže na jakou léčbu nádor bude citlivý.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16808
Dobrý den,prosím Vás opět moc o radu.Loni 9.7.mi byl zjištěn papilom v pravém prsu poměrně vaskularizovaný útvar 4x4,2mm,nyní jsem byla na kontrole 24.4.útvar je větší 5,5mm.Paní doktorka navrhla operaci bez biopsie nebo jen sledování.Prosím o radu co je lepší zda papilom odstranit nebo jen sledovat?Moc děkuji K.T.
Odpověď: Papilom patří mezí benigní - nezhoubné - nádorky. Pokud se papilom zvětšuje, bylo by vhodné provést biopsii (odběr vzorku z papilomu) a operuje se pak na základě výsledku z biopsie. Pokud je výsledek jednoznačně benigní a papilom vám nezpůsobuje obtíže např. krvavou sekreci z prsu. Tak operace není nezbytně nutná.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16807
Dobrý den, kam mohu zajít na vyšetření prsu, aniž bych měla doporučenku od lékaře? Je mi 30 let, jsem sice atopik, ale začala mě svědit jedna bradavka, svědění se opakuje, vždy na nějakou dobu zmizí, pak se objeví znovu, nevědí celý den, většinou večer když sundám podprsenku. Internet mě vyděsil, že se může jednat o vážnější problém než je ekzém. Chtěla bych se vyšetřit, ale nechci obíhat několik lékařů, prosím Vás tedy o info kam mohu zajít bez doporučenky a dále,je to v některých případech normální, může to být i něco jiného
Děkuji Vojkůvková
Odpověď: Dobrý večer. Můžete se objednat na sono vyšetření do kteréhokoliv akreditovaného screeningového centra - na vyšetření lze přijít i bez žádanky jako samoplátce - cena vyš. dle centra cca 250-400 Kč, seznam center je na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16806
Pokračování dotazu A.B.Staging vyš.RTGs+P,UZ břicha negat.Scinti skeletu-ve výše popsaných lokalitách obraz převážně nejspíše degenerativních změn,přičemž na úrovni L4 možný obraz např.i změn tumorozních či traumatických,obdobnou etiologii nálezu nevylučuje ani nález v oblasti trochanterických partií levého femuru.Prosím též o vysvětlení tohoto nálezu.Předem děkuji za odpověď.Za 14 dní jdu na onkologii a chtěla bych znát názor i jiného lékaře.
Odpověď: Nádor byl malý (stadium 1), bez známek prorůstání nádoru do krevních cév, bez postižení spádových mízních uzlin, střední stupeň růstové aktivity, na léčbu by měl být citlivý. Vyšetření plic a srdce i sono břicha bez průkazu meta ložisek, na scinti vyšetření skeletu nebyly jednoznačně prokázány metastázy. Prognóza je tedy velmi dobrá. Vzhledem k tomu, že jste po odebrání prsu (mastectomii), tak be radioterapie býti neměla, jen zajišťovací léčba (chemoterapie, hormonoterapie) - ta se stanovuje dle konečného histologického vyšetření odoperovaného nádoru a stanoveného imunoprofilu nádoru, který ukáže na jakou léčbu nádor bude citlivý. To by Vám měli říci za těch 14 dní na kontrole na onkologii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16805
Dobrý den,jsem po odebrání levého prsa s výsledkem dvě sentinelové uzliny zčásti lipomatozní bez metastáz.Tumor v horním zevním kvadrantu nedosahuje base o 2cm,okraje o 2,5cm.Tumor cípatý 15x15x12mm.Mikro:středně diferencovaný infiltrující duktální karcinom mléčné žlázy.Angioinvazi nenacházím.Tumor je uspořádaný převážně trabekulárně,tubulární struktury neobsahuje.Mimo tumor ve žláze centrálně zastiženy duktektasie a ložisko apokrinní metaplasie.Chtěla bych vedět jak na tom jsem a jaká bude léčba.Ještě mám nález na scinti skeletu ale to musím napsat do další zprávy.A.B.
Odpověď: Nádor byl malý (stadium 1), bez známek prorůstání nádoru do krevních cév, bez postižení spádových mízních uzlin, střední stupeň růstové aktivity, na léčbu by měl být citlivý. Vyšetření plic a srdce i sono břicha bez průkazu meta ložisek, na scinti vyšetření skeletu nebyly jednoznačně prokázány metastázy. Prognóza je tedy velmi dobrá. Vzhledem k tomu, že jste po odebrání prsu (mastectomii), tak be radioterapie býti neměla, jen zajišťovací léčba (chemoterapie, hormonoterapie) - ta se stanovuje dle konečného histologického vyšetření odoperovaného nádoru a stanoveného imunoprofilu nádoru, který ukáže na jakou léčbu nádor bude citlivý.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16804
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat co znamená když mám ve zprávě z mamografu napsané: Klasifikace Tabár: Velmi denzní žláza typu Tabár V (dense breast). BIRADS výsledek: 0-BIRADS- nemožno rozhodnout. Ultrosonografie prsu- BIRADS výsledek:2-BIRADS-benigní.

Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Znamená to, že na mammografickém vyšetření je vaše prsní žláza špatně přehledná - hutná, proto bylo doplněno sono vyšetření, na kterém byly nalezeny jen změny benigní=nezhoubné. Můžete být tedy v klidu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16803
Dobry den.som po operacii prsnika,po chemo,ozriarov.Liecba ukoncrna v roku 2012.TlcNOMO triple neg.otazka mozem si dat vytetovat obocie?? Dakujem
Odpověď: Dobrý den, ano můžete.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16802
Dobry večer, už delší dobu mam na svém pravém prsu červený flicek. A uprostřed je taková nafoukla modrá kulicka. Když na to sahnu či to trošku poskrabu nebot je to nepříjemné začne mě pichat misto na zadech. Vypada to jak kdyby tam praskla zilka. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, podle toho co popisujete půjde pravděpodobně o kožní zálěžitost, tzv. pigmentový névus , ten se projevuje odchylkou od normální barvy kůže. Objednejte se k dermatologovi, névy lze odstranit.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16801
Dobrý den, chodím pravidelně na UTZ vyšetření prsu - naposledy jsem byla v lednu 2016 a vše bylo v pořádku. Dnes jsem si v levém prsu v horním zevním kvadrantu našla bulku velikosti hrášku - obtížně hmatnou. Jiné obtíže nemám. Je to důvod k opětovnému vyšetření? Děkuji, LT.
Odpověď: Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste byla v lednu na sono vyšetření a to bylo v pořádku, tak pravděpodobně nepůjde o nic závažného - bulka může býti malou cystičkou - to jsou neškodné, benigní útvary, které se v prsech vyskytují - mohou se objevit a zase spontánně vymizet. Většinou se objevují v závislosti na menstruačním cyklu a s tím spojenými změnami hladin hormonů v těle. Vyčkala bych po proběhnutí 1-2 menstr. cyklů, pokud bulka nevymizí, tak bych se pro svůj klid objednala na kontrolní sono vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16800
Dobry den,chtela jsem se zeptat jen asi nevim jak to presne popsat,kdyz mam zvednute ruce tak mam jakoby v jednom podpazi trochu vetsi "sval" je to trochu videt ale bouli tam nemam spis jako bych to tam mela vic zdurele. Trochu me vadi podprsenka,ale jinak to neboli. Uz delsi dobu nam zablokovany hrudnik,nad pravim prsem ,tak nevim jestli to nemuze souviset. Dekuji za odpoved A.E.
Odpověď: Dobrý den, podle toho co popisujete půjde pravděpodobně o lokální nahromadění podkožního tuku v obl. podpaždí, je to vcelku běžný jev.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16799
Dobrý den,jsem 14dní po ablaci pr.prsu s exenterací pravé axily.Diagnoza-multifokální invazivní lobulární karcinom v asociaci s LCIS,dominan.tumor grade2,v jedné uzlině metastáza,v druhé mikromet.
Je nález vyléčitelný?Indikace 4chemoterapie a následně radioterapie aHT.
Odpověď: Dobrý den. Prs postižený nádorem byl odstraněný celý, taktéž metastázami postižené uzliny, zavedená - indikovaná léčba je adekvátní, prognóza příznivá. Je uděláno vše pro to, aby se nemoc nevrátila.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16798
Dobrý den,
mívám problémy v premenstruačním cyklu. Začala jsem užívat pupalku dvouletou (olej), potíže jako bolesti břicha či nafouknuté břicho vymizely. Avšak bolest prsou se mi zdá mnohem silnější. Začnou bolet i deset dní před menstruací a bolest se stupňuje. Doslechla jsem se o přípravku Mastodynon. Mohu ho kombinovat dohromady s pupalkou?
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem a přáním příjemného zbytku dne

P.
Odpověď: Dobrý den, ano můžete.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16797
Dobrý den, jsem po parciální mastektomii 11/2015 vpravo. MKNO - 8211/31, ER 80% PR 95% Ki67 10% p53 10% Her 0. Léčba Tamoxifen a od 21.1. RT (50 Gy 25x + 14 Gy 7x). Mám za sebou 24 frakcí a poslední týden jsem velmi unavená a bolí mne na hrudi. Je to normální?
Odpověď: Dobrý den, ano je to normální, je to průvodní jev léčby. Pokud by se bolesti na hrudi zhoršovaly, informujte lékaře na radioterapii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16796
Dobrý den, ráda bych se zeptala- mám genetické vyšetření na BRCA 1,2, nejsem nosička, přesto je riziko vyhodnoceno jako velmi vysoké-chodím na MRI, UZ..vše dle rozpisu. je mi 37 let,mám dvě děti a ráda bych ještě jedno.
Po gynekologické stránce dle lékaře problém není, ráda bych věděla zda je z důvodu výše uvedeného nějaké zvýšené riziko, že by těhotenství a s ním spojené hormonální změny, mohlo rakovinu prsu vyvolat..děkuji
Odpověď: Vaše dvě předchozí těhotenství proběhla v pořádku, tak není důvod se obávat třetího. Těhotenství samo o sobě vznik rakoviny nevyvolává. Přeji, ať se vše podaří co nejdříve a můžete se radovat z miminka.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16795
Dobrý den, na jednom prsu mám již nějakou dobu mělký důlek asi 1cm velký - těsně pod bradavkou. Žádnou bulku jsem si nenahmatala. Před 2 lety jsem byla na preventivním sono - vše v pořádku. Je mi 39 let, 2 děti.
Děkuji J.H.
Odpověď: Dobrý den.To je vždy těžké posuzovat nález na dálku, obvykle platí, že ďolík by být neměl a je to důvod pro vyšetření - ve vašem věku sono (ultrazvukové vyšetření), ale nemusí jít o nic závažného, ke vtahování kůže může docházet i jen v souvislosti s běžnými přestavbovými změnami žlázy. Pro klid se objednejte na sono do některého z akreditovaných center v okolí Vašeho bydliště.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16793
Dobrý den pani doktorko, mam nalez z biopsie a chci znat vas podrobny nazor na lecbu a prognozu co me ceka?zahusteni v DKK vlevo, UZ tumotosni léze 12x8mm,LU negat.Stp.CCB,hitl.infil lobularni.
Moc Vám dekuji za odpoved na muj email
mam jit na operaci a pak se uvidi,
Odpověď: Dobrý den. Dobré je, že nádor je velmi malý , byl tedy zachycený včas.
Máte jít na operaci - pravděpodobně parciální mastectomii (kvadrantectomii či tumorectomii - výklad pojmů v předešlých odpovědích).
Po zhojení jizev bude následovat radioterapie, ta musí být vždy, když se provádí záchovný výkon na prsu.
Další postup (zda bude zajišťovací chemoterapie, hormonoterapie či biologická léčba) se odvíjí od definitivní histologie z odstraněného nádoru podle jeho typu nádoru . Pokud je nádor obvyklého typu, tj. má hormonální receptory a je tím pádem citlivý na antiestrogenní léčbu a pokud při operaci nebudou prokázány nádorem postižené mízní uzliny v podpaží - což se dá předpokládat- tak budete užívat pouze hormonální tabletky po dobu 5 let a chemoterapie nutná nebude.
Po operaci bude jistě vše s Vámi probráno na mezioborové mammární komisi, kde Vás lékaři podrobně seznámí s dalším postupem a plánem léčby.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16792
Dobrý den, nedávno jsem si nahmatala bulku v pravém prsu. Po ultrazvukovém vyšetření mi lékař do zprávy napsal : dva FA vpravo v HZK až ZZK periareolárně. Téměř isoechogenní oválné formace hladkých kontur s naléhající stěnou. Hmatná leze vpravo. Chtěla bych požádat o bližší vysvětlení. Děkuji
Odpověď: Fibroadenom patří mezi nezhoubné, benigní léze, které se , pokud nejsou větších (několikacentimetrových rozměrů a nepůsobí obtíže) neoperují a pro ženu neznamenají žádné riziko.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16791
Dobrý den, mé matce (67 let) zjistili na preventivní mamografii nějaké změny v prsu, následně sonografie a biopsie. Na mamografii teď šla až po 3,5 letech. Nic ji k tomu paní doktorka neřekla, na výsledky biopsie má jít rovnou na chirurgii. Máme docela strach. existuje nějaké procento výsledků biopsie, zda se jedná nezhoubné a zhoubné nádory? Nebo se na biopsii posílají už jen podezžení na zhoubné? Děkuji mockrát.
Odpověď: Dobrý večer. Biopsie se dělají z nezhoubných i zhoubných nádorů. Na chirurgii má maminka jít proto, aby si tam vyzvedla výsledek z biopsie, protože se tam výsledky z biopsií posílají.
Tam jí také hned řeknou jak biopsie dopadla.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16790
Dobrý den,
už nejaky cas me bolí levé prso (podél něho až k rameni,i pod ním).Bolesti se tězko popisují.Cítim spíše takovy tlak.Někdy mám i bolesti v páteři a nad žaludkem.V prsu jsem si,ale nic nenahmatala a bradavka se zdá být normální.Také stále ztrácím na váze,bez příčiny.Gastroskopie v poradku.Doktorka říká že jse od zad,ale rehabilitace a vse s tím spojené nepomáhají.Žádanku na ultrazvuk však nenapsala.Jen vím,že mám několik let vysoké Aslo 915 s kterým také nic nedělá..Myslíte,že mohu s prsem něco mít?Už jsem zoufalá.Děkuji předem za Váš názor.Klára (27 let)
Odpověď: Dobrý večer, podle toho co popisujete musím souhlasit , že původ bolestí bude ve svalovém, nervovém a kosterním systému - obtíže s páteří. Rehabilitace a fyzioterapie je záležitost dlouhodobá, může trvat několik týdnů i měsíců než dojde k nápravě. Pro svůj klid, že je prs v pořádku si můžete zajít na sono,- můžete i jako samoplátce bez žádanky - cena dle centra cca 250-400 Kč. Seznam akreditovaných screeningových center na těchto stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16789
Dobry den, celou noc me bolelo leve prso. Spatne se mi spalo a pri jakymkoliv pohybu me boli. dekuji za pomoc.
Odpověď: Pravděpodobně nepůjde o nic vážného - bolesti mohou být způsobené jen hormonálními změnami v těle, taktéž mohou být vyvolány obtížemi od svalového a kosterního aparátu - obtíže s páteří, jednostranné přetěžování. pokud by byla kůže na prsu zarudlá, prso teplé a případně byla teplota tak by se jednalo o zánět prsu, to by jste pak musela vyhledat svého lékaře.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16787
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jsem v léčbě pro Ca T2 N0 M0, nyní chemo 4xAC 12 xT poté operace, případně ozařování, biologicka a hormonální léčba. Mám strach z operace a následného ozařování z důvodu vzniku sekundárního nádoru. Je možné preferovat při operaci vyjmutí prsu s rekonstrukcí pomocí implantatu a řešit to případně rovnou s plastickym chirurgem? Děkuji Karolína
Odpověď: Ano i tato možnost zde je, ale většinou se toto neprovádí u prsu postiženého nádorem v jedné době (tzn. subkutánní mastectomie a zavedení implantátu), ale ve dvou dobách, nejdříve tumorectomie se subcutánní mastectomií se zavedením expandéru a teprve s časovým odstupem zavedení implantátu - augmentace.
V některých centrech je součástí multioborového mammárního týmu i plastický chirurg, který na mammární komise dochází, tak se na tuto možnost přímo zeptejte svého onkologa.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16786
Dobrý den,
chci se prosím zeptat, již v minulosti cca před 5.lety jsem měla v levém prsu bulku. která nebyla zhoubná a hrozen cyst před 2.roky. Již tak týden pozoruji, že mám prso nateklé a dost mě bolí. U svého gynekologa jsem nebyla už přes 2.roky a ted se tam bojím jít. Vím, že je to nezodpovědné ale bojím se. Doktor, kterému jsem chodila přímo na mamo již neordinuje. Můžu se objednat někam na mamo nebo musím zase na gynekologii pro doporučení? Děkuji za odpověď. Krásný den. V.Z.
Odpověď: Dobrý večer. Na sono vyšetření se můžete objednat i bez žádanky jako samoplátce - cena dle centra cca 250-400 Kč. Seznam akreditovaných screeningových center na těchto www. stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16785
Dobre ranko,ještě k dotazu 16783,na mamograf mám narok az na podzim 2016 dřiv nemohu jit,zajimalo mě co ten ultrazvuk v roce 2016 popisuje?
Odpověď: Dobrý den,

píšete mi v předchozím mailu, že ultrazvuk zobrazuje stále jen fibroadenom v levém prsu. V pravém prsu žádný nález není, alespoň mi to nepíšete.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16784
Dobrý den,
jsem po operaci nádoru v prsu. Prodělala jsem brachyterapii a nyní mi za týden bude končit pětitýdenní ozařování. Užívám lék Tamoxifen a bylo mi řečeno, že ho budu užívat 5 let. Závažné problémy nemám, ale trápí mě výtok. Při představě, že budu nosit vložky 5 let, mě jímá úzkost. Zajímalo by mě, jestli může výtok ustoupit, event. přejít na jiný lék. Dále by mě zajímalo, jaká léčba mě čeká po vysazení Tamoxifenu a jestli užívaní hormonů je nutné do konce života. Děkuji předem za odpověď. Irena
Odpověď: Dobrý den,

Tamoxifem je antiestrogenní preparát, který se užívá po dobu 5 let, pak pokud jste v pořádku se obvykle vysazuje. Pokud Vás trápí při této léčbě výtok, což není neobvyklé, je vhodné konzultovat Vašeho gynekologa spolu s onkologem a poradit se. Existují jiné obdobné antiestrogenní preparáty, které u Vás tyto potíže nemusí způsobovat. Pokud by docházelo k rozšíření děložní sliznice při antiestrogenní terapii a krvácení nebo stálému výtoku, dá se řešit i hysterektomií- odnětím dělohy.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16783
Dobrý večer,htěla bych vysvětlit v roce 2014 mamograf v pravo bez znamek malignity typ Tabar 1,palp.nález.V vlevo ložisko 25mm Fa.V roce 2016 jsem byla na sonu prsů Oboustraně lehce skcenntované mlekovody.Vlevo v HVK ložisko charakteru Fa 24 krát 18 krát 11mm bez nápadného prokrvení.Jine změny oboustr.nejsou.axily volne,Tak v pravem prsu nalez už neni?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

stále máte přítomný fibroadenom v levém prsu, byl na mamografii 2014 i na ultrazvuku 2016. V pravém prsu jste dle Vašeho popisu nález nikdy neměla. Fibroadenom je nález nezhoubný, takže můžete být klidná. Na mamografii by jste měla chodit každé dva roky.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16782
Jsem po operaci nádoru v levém prsu, chemoterapii nemám ,ale 30 ozarek.jak dlouho po operaci se musí začít ozarovat? Moc děkuji za odpověď. J.H.
Odpověď: Dobrý den,

obvykle se začíná ozařovat do 6 týdnů po operaci, klidně ale i za 14 dní, když se rána zhojí. Není chybou, když doba od operace k ozařování přesáhne 6 týdnů, může se to stát.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16781
Dobrý den, mám dotaz, v roce 2012 jsem byla operovaná na rakovinu prsu, brala jsem dva roky Tamoxifen. Za půl roku gynekologická operace, odebrání dělohy a vaječníků.Teď jsem po lapar.operaci, která se nepovedla- důvod je málo hormonů.Byla mi předepsaná mast Linoladiol na obnovení hormonů. Na příbalovém letáčku je napsané , že by tu mast neměl užívat kdo prodělal rakovinu prsu. Měla bych se poradit s moji pani doktorkou z onkologie? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

je určitě vhodné se napřed poradit s Vaší onkoložkou a také jí povědět o předchozí operaci. Některé hormonální preparáty mohou ženy s rakovinou prsu užívat, záleží na stavu pacienta a jeho obtížích a to obvykle vždy musí posoudit onkolog někdy spolu s gynekologem a ostatními odborníky.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16780
4/5- 5/5... A poslední část dělené zprávy... Nebo samo léčba? A jestli samoléčba, prý by se mohlo jednat o popraskáni cévek v prsou velkým náporem podtlaku, existují nějaké postupy? A jak s malým, když je to na nej rychlé a dožaduje se prsou? Mám odstríkávat ? Děkuji mnohokráte za pomoc Marta.
Odpověď: Dobrý den,

udělala jste dobře, že jste kontaktovala Vaši dětskou lékařku a začnete krmit nebo přikrmovat z láhve. Krev při kojení je daná určitě popraskáním cévek při intenzívním ssání dítěte, kterému už jen Vaše kojení nestačí a je trošku hladové. Kojení bych úplně nevzdala. Bylo by ale vhodné nejdříve dítě trochu nakrmit z láhve příkrmem a pak mu dát ještě prs, nebude už ssát tak intenzívně a nebo mu dát prs mezi příkrmy, musíte si to vyzkoušet. Šetrné odstříkávání mléka by pro Vás bylo možná teď snesitelnější, než se popraskané cévky zahojí, trvá to pár dnů. Černá stolička u dítěte je daná natrávením krve, kterou mlíčko obsahovalo, miminku to nic nezpůsobí. Nádor prsů určitě nemáte. Více se poraďte pak s Vaším pediatrem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16778
2/5...Stolice skoro žádná, spíše to je o umazání prciny po prdíkách. Včera jsem zkusila dát Tomáškovi vzorek hotového mléka Beba 90 ml a doslova vyžahl celou lahvičku. Do 20 min, byla plýna plná stolice. Při kojení po vypití prsa ke konci dost intenzivně saje bradavky, kdy posledních 14 dni hodně trpím a každé přisátí a konec je o kroucení palců u nohou a pomalu slzách v očích. Dnes ve 13:00 hod jsem při kojení zjistila, ze má malý krev u pusy. Nejdřív jsem myslela, že to budou zoubky, ale pak zjistila, že mě teče krev při jejím zmáčknutí z bradavky.
Odpověď: odpovězeno v dotazu č.16780
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16777
1/5... Dobrý večer, mám prosbičku. Mám třetí miminko, dvě holky a poslední je kluk. Tomáškovi bude 25.2. - 5 měsíců, ve 4. Měsících 67,5 cm, 7.900 g, je to habán. Už minulý měsíc jsem pediatričce říkala, že v noci stále kojícím po 2 hodinách, že mě příjde, že má hlad. Malý si prošel 2m před Vánocemi neštovicemi a posléze v lednu Anetka ze školky donesla rýmu s velmi bolestivým škrábáním v krku, kterým jsme si prošli všichni. Doktorka přisuzována kojení v noci ještě za následek nemoci. Malý stále po kojení brečí, přikládala jsem k oběma prsům a i přes to se po kojení kroutí a propíná.
Odpověď: odpovězeno v dotazu č.16780
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16776
Dobrý den jsem měsíc po operaci rakoviny prsu,nádorek byl malý,bez metastáz,uzliny negativní,příští týden začnu dojíždět na ozařování,chemoterapie dle mamární komise není třeba,dále mi byl předepsán na užívání Tamoxifen 2x denně 1 tbl 10 mg-upřímně nejraději bych jej vůbec brát nezačala,vzhledem k velkým negativům,o kterých jsem se dočetla,mohu to udělat,..?...je mi 43 let,děkuji R.G.
Odpověď: Dobrý den,

doporučuji bezvýhradně respektovat doporučení onkologa. Máte obrovskou šanci na úplné vyléčení, ale je nutné podstoupit radioterapii a stejně tak užívání antiestrogenního preparátu Tamoxifen, jehož vedlejší účinky jsou ve srovnání s chemoterapií, kterou by jste měla třeba po návratu - recidivě- onemocnění- naprosto zanedbatelné. Z mé zkušenosti jen tolik, že nestandardní postup vede často k nestandardnímu výsledku a je škoda mařit velkou šanci, kterou máte. Mnoho žen ve Vašem mladém věku s rakovinou prsu nemá jinou možnost než podstoupit chemoterapii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16775
Dobry den,dojcim a zospodu na prsniku mam cerveny flak,ale taky bledocerveny asi 3cm dlhy a 1cm siroky,kusok dalej este dva velkosti mince...nieje taky cerveny ako pri zapale,skor akoby lahky ekzem alebo sucha pokozka...mam sa obavat?na vrchu prsnika mam aj exzem,aj na ramenach...flak nieje horuci,ani prsnik tvrdy a koza sa da nadvihnut...kedy ide o rakovinu?flak musi byt vyrazny,prsnik teply?noze byt flak prerusovany?mam 27 rokov a rakovinu v rodine nemame,dakujem...v prsniku nic nehmatam...je mozne ze mam prsnik osuchany,lebo dojcim cez vrch tricka....mam sa obavat?
Odpověď: Dobrý den,

o rakovinu prsu se nejedná. V případě zánětu je prs obvykle červený a dost bolestivý, zarudnutí nemusí být souvislé, při větším zánětu bývá teplota.
Pokud máte i jinde ekzém, tak se dá předpokládat, že je i v oblasti prsu, bylo by především vhodné prs ukázat Vašemu gynekologovi a event vyhledat po vyloučení zánětu kožního lékaře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16774
Dobrý den,
dnes jsem byla na vyštření sono prsu po augmentaci před dvěma lety, kvůli kapsulaci.
Mimo to mi též našli při bázi levé axily nápadnější uzlinu vel. 21x13mm s difuzně vysší vrstvou parenchymu( lehce přes 4 mm) Výše v axile LU fyziolo. vzhledu.
V levé axile sono obraz reaktivní LU
Můžete mi prosím laicky vysvětlit o co jde a zda se mám znepokojovat?
Děkuji M.
Odpověď: Dobrý den,

kapsulace znamená vazivové rozšíření pouzdra kolem implantátu, diagnóza je již obvykle klinická, na ultrazvuku můžeme vidět rozšíření pouzdra. Reaktivní uzlina znamená, že se uzlina zvětšila a má lehce rozšířenou kůru z nezhoubných důvodů - př. při nevýznamném zánětu v těle, s implantátem to souviset nebude. Na dalším postupu se domluvíte s plastickým chirurgem, obávat se ale nemusíte..

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16773
Dobrý den, jsem 9 let po léčbě po parc.resekci lev.prsu s extirp.sent.uzliny a násl.extirp.axily pro dukt.inavaz.karc.na hranici HK, pT2pNMO G2,Nottingham.skore 5,ER 70%,PgR 60%,MiB 14%,HER2/neu posit.,skore2+,uzliny 1SN/8, jaká je závažnost ca,možnost recidivy? Může mi onkolog po 10ti letech pro můj klid poslat na MR/TEP, event.kolik stojí vyšetření bez úhr.pojišťovny?
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste 9 let po léčbě karcinomu prsu a jste v pořádku, tak je velká šance, že stav přetrvá. Je pravda, že nádor se může vrátit i po letech, nutnost konkrétního vyšetření musí posoudit Váš onkolog. Nevím, co je vyšetření MR/ TEP, jestli třeba nemyslíte PET/ CT- což je obvyklé celotělové vyšetření pomocí výpočetní tomografie, uhradit se jistě dá, cena je ale vysoká, 15-25 tisíc, je lépe se informovat na konkrétním pracovišti, je to dáno i technikou a typem přístroje.


pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16772
Dobrý den,
kojím 1,5 roku a nahmatala jsem si bulku v prsu o velikosti hlavičky špendlíku, bulka je i vidět,když se vypnu a hmatalená,jako-by hned pod kůží.Bulku mám směrem k hrudníku. Pokud na ní zatlačím přijde mi ,že zmizela...může se jednat o nádor ?Děkuji za vaši odpověď. L
Odpověď: Dobrý den,

jsem přesvědčená, že se jedná o nezávažnou věc, příčinou může být mazová žláza v kůži, rozšíření prsní žlázy při kojení nebo třeba drobná podkožně uložená cysta. Pokud chcete mít jistotu, objednejte se na utrazvukové vyšetření prsů. Pokud už nebudete kojit, můžete mít i mamografii.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky