MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 20840
Dobrý den, před týdnem jsem byla poprvé na mamografu, kde nebyl možný závěr. Poslali mě tedy hned na ultrazvuk. Závěr: Vlevo na RZK na č. 3, 2 cm od okraje aeroly, 16 mm pod kůží ohraničený hypoechogenní solidní útvar velikosti 32x21x36 mm bez překrvení. Za 14 dní jsem objednaná na biopsii. Prosím o vysvětlení. Velice děkuji za odpověď.
Odpověď: V levém prsu na rozhraní zevních kvadrantů bylo nalezeno ložisko - dle uvedených informací (ložisko ohraničené, není vaskularizované) by se mohlo jednat o lézi benigní (nezhoubné) povahy (například fibroadenom). Na vyšetření jste byla poprvé a není tedy možné srovnání s minulými nálezy, lékař chce biopsií (odběrem malého vzorku tkáně z ložiska - odběr se provádí tenkou jehlou v lokálním znecitlivění) potvrdit, že se skutečně jedná o lézi benigní a vyloučit možnost, že by se ev. mohlo jednat o malý nádor. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20839
Dobry den. Jiz asi mesic mam na levem prsu na vnitrni strane zespodu nehojici se vridek asi 4mm. Nesvedi nezvetsuje se vypada jako by znamenko. Mam pocit ze jsem tam puvodne mnela pupinek ktery jsem zmackla. Bulku zadnou jsem nenahmatal v unoru jsem byla na ultrazvuku a vse bylo v poradku. Mohlo by se jednat o projev rakoviny. Trpim fybrocystickou mastopatii. Dekuji.
Odpověď: Pravděpodobně půjde o kožní problém. Zkuste postižené místo - nehojící se vřídek potřít framykoinovou mastí - vyrábí se pod názvem Bactroban. Také můžete zajít k dermatologovi či praktickému lékaři. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20838
Dobrý den jsem 4 roky po porodu. Z jednoho prsu mi po silnějším stisku bradavky vyteče malé množství čiré tekutiny. Preventivní sono prsu bylo děláno před 8 měsíci, kdy v tomto prsu mám drobné cystičky, bohatá prsní žláza. Jinak trpím mastopatií. Jak mám v tomto případě postupovat? Na pohmat jsem si nic zvláštního nenahmatala.
Odpověď: Mastopatie (fibrózní, fibrocystická) je nezánětlivé nezhoubné onemocnění prsu, jehož podstatou jsou změny v mléčné žláze způsobené hormonálními vlivy. Projevuje se bolestivostí, vznikem cyst či zatvrdlinek v prsu, změny se mohou zvýrazňovat v rámci menstruačního cyklu. Výskyt mastopathie je častý, bývá až u poloviny žen. Provádějte pravidelné samovyšetření prsu 1x měsíčně. Nejlepší období pro samovyšetřování je druhý nebo třetí den po skončení menstruace, kdy jsou prsy bez napětí. Pro ženy, které nemenstruují, je vhodný kterýkoliv snadno zapamatovatelný den. Návod, jak samovyšetření provádět najdete např. na internetových stránkách www.zdravaprsa.cz
Pro svůj klid můžete 1x za rok zajít na preventivní ultrazvukové vyšetření, lze i bez žádanky (bez doporučení od lékaře), jako samoplátce - seznam akreditovaných center je na těchto stránkách, cena vyšetření dle centra cca 250 - 800 Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20837
Dobrý den, asi už 3 měsíce mám v pravém prsu ve spodní části bulku, čekala sem jestli se nějak nezmenší nebo nezvětší, ale je furt stejná, žádnou bolest nemam. Měla bych tím navštívit nějakého doktora? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Pravděpodobně nepůjde o nic vážného. Objednejte se na kontrolu ke svému gynekologovi, praktickému lékaři nebo do mammární poradny, lékař pak může v případě nutnosti doporučit provedení ultrazvukového vyšetření. Ale můžete se objednat na sono i sama (bez žádanky/bez doporučení od lékaře, jako samoplátce). Seznam center je na těchto webových stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20836
Vážená pani doktorka, nehnevajte sa, ale zas otravujem s tou tvrdou hrčou po úraze. Prosím Vás o vysvetlenie dvoch výsledkov biopsie.
Prvý - pár mesiacov po úraze
Záver: Ložisko tukovej nekrózy so siderofagickou, obrovskobunkovou a histiocytárnou rezorbčnou reakciou. MKCH: N64.1
Druhý-najnovší: Nekrotické ložisko. Na vylúčenie neoplázie doporučujem bioptické vyšetrenie. MKCH: D48.6
Pani doktorka Jarunková v B. Bystrici mi povedala, že to nie je rakovina, ale po čase môže byť.
Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Opět opakuji Výsledek biopsií nepotvrdil zhoubné (maligní) onemocnění, jen změny benigní, nezhoubné, tedy nejde o rakovinu..
Obecně : Nekróza je intravitální odúmrť tkáně. Zahrnuje celé spektrum morfologických změn, které probíhají po zániku buňky. Při nekróze dochází k
heterolyse, ve vašem případě úrazem poškozené tkáně (natrávení enzymy pocházejícími z okolní tkáně) a působení reaktivních zánětlivých
elementů atrahovaných k nekrotickému ložisku rámci indukované zánětlivé reakce, na té sepodílejí zjm. granulocyty a histiocyty. Jde o kombinaci fagocytosy a tedy intracelulární digesce s extracelulární
digescí, podmíněnou sekrecí hydrolytických enzymů nebo jejich uvolněním z granul rozpadlých granulocytů. Makrofágy (profesionální fagocyty) odstraňují
nekrotické buňky. Resorpce nekrosy fagocyty je zárukou rychlého hojení. S pozdravem M.



MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20835
Dobrý den, dnes jsem podstoupila UZ na mamodiagnostickem cetru. Jako závěr je uvedeno Fibroadenom I. sin v.s. Po půl roce mám kontrolu. Může se z toho stát něco zhoubneho? Píší, že jde o ohraničené lobulované hypoechogenní ložisko vel 12mm bez hypervaskularizace fibroadenom v.s. Bez axillární lymfadenopathie. Prosím o vysvětlení, je nutné odstranění? V Doporučení je psáno při změně (dg C509, N61, N63, N645) ko ihned na pojišťovnu. Co to znamená a ty hodnoty v závorce? Děkuji moc
Odpověď: C509, N61, N63, N645 - tyto znaky jsou kódy klinických diagnóz dle Mezinárodní klasifikace nemocí ( to je údaj určený pro lékaře a zdravotní pojišťovny).
Fibroadenom je nezhoubný (benigní) útvar , který je tvořen vazivem, fibroadenom není nebezpečný. Vyskytuje se u žen nejčastěji do pětatřicátého roku života. Fibroadenomy takto malých rozměrů, jako je ten Váš (12 mm), se neoperují. Kontrola na sono za půl roku je v pořádku.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20834
Dobrý den, dnes mi gynekolog našel zatvrdlinu v prsu odeslal mě na sono. V3 zprávě je uvedeno fibrozni mastopatie, matka Ca prsu. Je mi jasné, že bez sona mi neřeknete nic 100%, jen bych ráda věděla, jak moc se mam obávat nebo třeba jestli vůbec. Mám asi 4 dny před menses, kdy mě prsa vždy bolí a cítím v nich napětí- může to souviset s nalezem a může třeba po menses zmizet? Děkuji moc.
Odpověď: Mastopatie (fibrózní, fibrocystická) je nezánětlivé nezhoubné onemocnění prsu, jehož podstatou jsou změny v mléčné žláze způsobené hormonálními vlivy. Projevuje se bolestivostí, vznikem cyst či zatvrdlinek v prsu, změny se mohou zvýrazňovat v rámci menstruačního cyklu. Výskyt mastopathie je častý, bývá až u poloviny žen. Nejde o rakovinu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20833
Dobrý večer přítelkyně byla před 2 měsíci na potratu a udělala se jí bulka v prsu.boji se jít doktorovy nedávno ji z toho tekla bílá tekutina myslíte že když ji odvezu na pohotovost udělají ji nějaké testy i teď nebo nás pošlou k doktorovi až zítra? Vím že je to divně ale už ji k doktorovi tahám 2tydny a už mám vážně strach.dekuji
Odpověď: Jezdit na pohotovost je v tomto případě zbytečné, nejde o akutní onemocnění. Sekrece z prsu se objevuje v souvislosti s rozkolísáním hladiny hormonů v těle. S bulkou ať se přítelkyně objedná na sono. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20832
Dobry den,
mam 8 mesacneho syna a 2 rocnu dceru. Od prveho tehotenstva som kojila, potom otehotnela a teraz znova kojim. Posledne mesiace som si vsimla, ze mam jedno prso vyrazne vacsie od druheho, bez ohladu na to, ci syn pil zrovna z neho, alebo nie. Prso nemam zapalene, neboli, ani v nom nemam podla mna ziadne hrcky. Akurat je vyrazne vacsie aj napriek tomu, ze syn pije z oboch a v oboch mam mlieko. Gynekologicka mi povedala, ze sa vysetrenie prs v obdobi kojenia nerobi. Mam sa znepokojovat? Naozaj musim syna odstavit, ak si chcem dat po troch rokoch vysetrit prsniky?
Dakujem
Odpověď: Maria, asymetrická velikost prsou je běžná, někdy je rozdíl ve velikosti prsou méně nápadný, někdy je výraznější. U vás, teď v období kojení, kdy jsou prsa "nalitá", je tento rozdíl ve velikosti prsou jak píšete viditelnější. Samozřejmě, že můžete zajít na sono i v době laktace, lékaři v akreditovaných screeningových centrech naprosto běžně vyšetřují kojící ženy. Rozhodně syna neodstavujte, mateřské mléko, je to nejlepší, co mu můžete dát. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20831
Dobrý den, prosím o radu.Již 16 let jezdím s bulkou v prsu.Vždy to bylo v pořádku i nyní 22.5.2019 mamografie.
Dnes jsem si našla vedle u prsa zřejmě kousnutí od hmyzu a tím jsem si sáhla na tu bulku a zjistila jsem, že je zvětšená.
Prosím je možné, že od května by se to zvrtlo na zhoubný nádor? Moc děkuji za odpověď.S pozdravem.J.Kadičová
Odpověď: Ano je to možné, že během 2 měsíců došlo ke zvětší bulky. Může to být dáno jen otokem v jejím okolí, který vznikl po bodnutí hmyzem. Takto na dálku, je to obtížné hodnotit. Zajděte na sono. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20830
Dobrý den, měla jsem rakovinu prsu, pT1cN0M0, 14x12mm, inv. duktální ca G2, ER 90%, PR 90%, cerb 2 1+, KI 67 1-5% - operace, 33 x ozařování, 4 roky Zoladex/Reseligo a 5 let Tamoxifen . Těšila jsem se až s Tamoxifenem skončím, mám neustále návaly, padají mi vlasy, nemůžu spát a začaly se mi dělat cysty na vaječníku. Na gynekologii mi řekli, že za to může nejspíš Tamoxifen. Doktorka mi ovšem doporučuje s léčbou pokračovat kvůli věku. Je opravdu nutné Tamoxifen užívat déle, když už jsem si svých pět let odtrpěla? Děkuji.
Odpověď: Poraďte se se svým onkologem, zda je nutné v léčbě Tamoxifenem pokračovat a sdělte mu své obtíže. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20829
Dobrý den, je mi 22 let a zhruba pred 3 dny me začalo bolet levé prso, mam pod bradavkou takový tvrdý útvar který je citlivý na dotek. Do te doby jsem žádnou bouli nezaznamenala, tudíž se uklidňuji tím ze pres noc se mi tam nádor snad nevytvořil. Četla jsem ze by to mohla byt cysta v prsu, po víkendu jdu ke svému gynekologovi, ale pro svuj klid jsem se chtela optat zda by to mohlo byt neco vaznejsiho.
Odpověď: Ano máte pravdu, nádor se přes noc nevytvoří. Navíc, ve vašem mladém věku je výskyt karcinomu mléčné žlázy zcela raritní. Pravděpodobně, tak jak říkáte, půjde o cystu, ty mohou při rozkolísání hladiny hormonů vzniknout během pár hodin, bývají tvrdé a bolestivé. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20828
Dobrý den,je možné aby se na monografii přehlédl nádor? V pravém prsu mám útvar, který je hmatatelný v poloze na boku,kdy se krásně vyrysuje,protože jsem dost hubena. Je spíše v horní casti pod podpazni jamkou. Bylo mi receno,ze je vse ok. Ani sono vyšetření mi p.doktorka nedělala.Prsa mám malá a zda se mi,že do oblasti,kde si bouli nahmatam,se mamograf nedostal.Dekuji za odpověd
Odpověď: Ano, v některých případech nemusí být nádory na mamografii patrné (například u denzních/hutných žláz, nebo pokud jsou uložené hodně v periferii prsu, v oblasti, která není na mamografii zobrazená). Doporučuji Vám zajít na sono. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20827
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,z histologie mě vyšla adenoza prsní žlázy,fokální nekróza s reparací..
Odpověď: Dobrý den. Adenóza patří mezi benigní, nezhoubné léze.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20826
Dobrý den,prosím Vás o radu,jestli můžu užívat přípravek Sarapis Sója,je to deset let,co jsem prodělala karcinom prsu(operace +chemoterapie a užívala Tamoxifen)od té doby díky Bohu jsem v pořádku,no mám potíže asi spojené s klimaktériem-bušení srdce,nespavost,noční pocení,bolest hlavy,únava.Vím,že nesmím užívat estrgén,tak prosím o radu,jak si zkvalitnit život.Děkuji moc a přeji vše dobré.J.F.
Odpověď: Ano, přípravek Sarapis Sója užívat můžete. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20825
Dobry den muj syn asi pred rokem mi prestal kojit z leveho prsa a asi mesic me do neho dost kopl a od te doby bylo citlive ldyz me loktem stouchl nebo tak tak to zabolelo a posledni mesic me boli porad. Bradavku mivam na nem takovou vetsi a natahlou ale kdyz si prso prohmatam zase se na chvili vrati do normalu jinak sem zadnou bulku asi nenahmatala. Na vysetreni jdu az za tyden tak se chci zeptat jestli bych se mela obavat. Na pravem porad na spani kojim a je vporadku. Dekuji za odpoved
Odpověď: Vendulo, nepůjde o nic vážného, ale je dobře, že jste se pro svůj klid objednala na vyšetření. Uvidíte, že vyšetření bude v pořádku.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20823
Dobry den jmenuji se iveta Tkacikova je mi 51 let nasli jse mi v prsu tri nalezi chodim na mamo ale v ruce nemam ani jeden vysledek z vysetreni pan doktor ma vse ve svem pocitaci a me da spravu vzdy co mu vyhovuje co mam delat chtela bych veskere moje vysetreni do ruky a porad mi rika ze se musi odstranit celi prso prosim o radu jak dale postupovat pan doktor Dolezal Plzen dekuji iveta Tkacikova.
Odpověď: Vážená paní Iveto, na výsledky Vám provedených vyšetření máte samozřejmě nárok. Dokonce jste povinna je přinést svému praktickému lékaři, u kterého by se měly shromažďovat výsledky všech Vašich vyšetření, aby měl přehled o Vašem zdravotním stavu a co se s Vámi děje. Některá zdravotnická zařízení výsledky vyšetření pacientům nedávají, ale posílají výsledky přímo praktickým lékařům. Informujte se tedy u svého praktického lékaře, zda mu pan doktor Doležal lékařskou správu neposlal. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20822
Dobrý den,když jsem byla malá,narazila jsem na roh skříně do P prsu,z boku do bradavky,po čase se mi to místo začalo loupat(13let),lepit k podprsence,šla jsem tehdy k lékařce,dala mi mastičku,bradavka se zahojila,ale zůstala citlivější na dotek.Je to normální?Nyní mi je 27 let a bojím se jít k lékaři,občas se mi na bradavkách(přímo uprostřed)udělá taková hnědá kůžička,kterou při koupaní sloupnu nehtem,na dříve poraněném prsu se dělá častěji.Je možné,aby se z úrazu vyrojila rakovina?Výtoky občas žluté,ale bylo mi řečeno,že to může být hormony,léčím se se štit. žlázou.Děkuji.
Odpověď: Flíčky na bradavce může být malé množství tekutiny, které na bradavce zaschne a neznamená to nic nebezpečného. Sekrece z prsu a citlivost bývá v souvislosti s hormonálními změnami změnami v těle a rozkolísáním hladiny hormonů, tedy může souviset i se stavem Vaší štítné žlázy. Rakovina se takto neprojevuje. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20821
Vážená pani doktorka, prišli mi výsledky z biopsie, že v tej tvrdej hrči po úraze je odumierajúce nekrotické tkanivo. Navrhujú to vyoperovať. Myslíte si, že je to zhubné, alebo sa to môže zvrhnúť? Veď tuková nekróza po úraze vraj nie je prekanceróza. Čakám na odpoveď. Ďakujem.
Odpověď: Ne výsledek biopsie, jak jej uvádíte nepotvrdil zhoubné (maligní) onemocnění, jen změny benigní, nezhoubné. Tuková nekróza se běžně neoperuje. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20820
Dobrý den,paní doktorko
dnes jsem byla na Mamografickém vyšetření a i na ultrazvuku a paní doktorka mi sdělila,že mám homogenní nález v prsu ale sdělila mi,že se nemám obávat,že to není nic zlého a za půl roku mám přijít znovu na vyšetření.Ptala jsem se,jestli se mám bát ale řekla mi ještě,že kdyby to bylo opravdu něco vážného poslala by mě okamžitě na biopsii. Mám se něčeho obávat nebo to nic neznamená?Budu ráda za jakýkoliv názor od Vás.S pozdravem Martina Skohoutilová
Odpověď: Paní Skohoutilová, opravdu se nemáte čeho obávat, věřte paní doktorce. Vaše vyšetření dopadlo dobře, je v pořádku. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20819
Dobrý den, na dnešním vyšetření mamografu mi bylo doporučeno vzhledem k denzite B, ultrazvukové vyšetření.
Můžete mi vysvětlit co znamená slovo denzita B a zda se jedná o možnost změn v prsních tkáních???

Děkuji H.V.
Odpověď: Dle klasifikace BIRADS-ACR - která vyjadřuje denzitu prsu (mléčné žlázy) na mamografickém snímku je typ B – tukově žlázový prs, tzn. že v prsu jsou ještě fibroglandulární struktury žlázy v kombinaci s tukovou přestavbou (involucí). U tohoto typu žlázy bývá někdy ještě doplňováno sono vyšetření, nebo bývá doporučuvána kontrola na sono v rámci prevence meziročně (v období mezi screeningovými mamografiemi), tzn. jeden rok screeningová mammografie, za rok po ní preventivní kontrola sono a za rok po sonu další screeningová mamografie. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20818
Dobrý den, dnes jsem si nahmatala pod bradavkou ke straně směrem k pravému prsů placatý útvar, na druhém prsu to nemám.
Odpověď: Pravděpodobně to nebude nic vážného. Objednejte se na kontrolu ke svému gynekologovi nebo do mammární poradny, lékař pak může v případě nutnosti doporučit provedení ultrazvukového vyšetření. Ale můžete zajít /objednat se na sono i sama (bez žádanky/bez doporučení od lékaře, jako samoplátce). Seznam center je na těchto webových stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20817
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, jestli je samovyšetření prsu, nebo případně sono či mamograf odlišné u prsu s prsními implantáty? Je například možné, že by nádor rostl pod implantátem a nebyl tak pohmatem k nalezení?
Je mi 37 let, v rodině se rakovina prsu neobjevila, ale oba prarodiče zemřeli na rakovinu.Je už čas na nějaká preventivní vyšetření?
Děkuji Soňa
Odpověď: Soňo. Ne, vyšetření nejsou odlišná, provádí se stejně u žen bez i s prsními implantáty.
Nádory, pokud jsou malé a uložené v hloubce žlázy, nemusí být hmatatelné, ale jsou zobrazitelné na ultrazvuku, mamografu nebo magnetické rezonanci.
Pokud máte implantát uložený pod prsním svalem, tak pod implantátem by se karcinom mléčné žlázy vyskytnout neměl, implantát je totiž naléhá na stěnu hrudního koše. Můžete zajít na sono - lze i bez žádanky od lékaře - jako samoplátce, cena dle centra 250-800 Kč. Seznam akreditovaných screeningových center je na těchto stránkách. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20816
Dobrý den. Jsem 4 roky po ablaci prsu kvůli rakovině, triple negativní nádor. Chci se prosím zeptat, zda je nutné každý rok podstupovat celotělové CT vyšetření + scintigrafie kostí. Mám pocit, že je to hodně vysoké záření pro organismus a škodlivé. Děkuji za odpověď a přeji krásný den. T.
Odpověď: Dle mého názoru i názoru našich onkologů a zvyklostí v našem onkologickém centru to není nutné - měla by stačit mamografie 1x ročně + sono vyšetření včetně vyšetření axil a nadklíčků a klinické vyšetření každé cca 3-4 měsíce. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20815
Dobry den,
po mamografickem vysetreni jsem zarazena do skupiny bi-rads 4c a byla mi odebrana biopsie (vysledky cca 1/2 srpna). Lekar mi sdelil, ze bych nemela odjizdet na dovolenou do Egypta (tento patek), kde se chci potapet.
Jaky je k tomu duvodu a jake nebezpeci hrozi? Vzdyt preci kdybych sla na mamo o 14 dni pozdeji, nic bych nevedela tak jako tak. Chapu, ze je potapeni kontraindikaci u nelecene hypertenze, kardiovask.chorob, epilepsie atd., ale u shluku poblaznenych bunek?
Dekuji za odpoved. KC
Odpověď: Dle mého názoru na dovolenou klidně odjeďte a užijte si ji.Než bude výsledek biopsie, tak s Vámi nikdo nic dělat nebude. Jen bych doporučovala krémy s vysokým ochranným faktorem a neopalovat ňadra. Přeji Vám pěknou dovolenou. M
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20814
Dobrý den, můj nález UZ na pravém prsu je : je patrné nehomogenní, hypoechogenni, nepravidelné ložisko, multilobulární, vel. 25x14x15 mm. Při zevním okraji drobný satelit ve vzdálenosti 14 mm, ve. 7 mm a další drobnější o něci výše vel. 4mm. Jiné ložiskové změn vpravo nejsou patrny.
Závěr . BIRADS 4c Výsledky biopsie budou známy za 14 dní.
Můžete mi, prosím, výše uvedené vysvětlit a poradit. Předem děkuji, s pozdravem RV
Odpověď: V pravém prsu byla nalezena dvě ložiska, která jsou podezřelá z toho, že by se mohlo jednat o malý nádor - to vyjadřuje uvedená hodnotící kategorie Birads 4. Nezbývá než vyčkat výsledků biopsie. Držím pěsti, ať výsledek biopsie dobře dopadne.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20813
Dobrý den,
jsem po operaci CA prsu, léčba Tamoxifen + nyní docházím na ozařování (16 + 5 boost, jsem po 10 dávkách). Uzliny byly negativní, ozařováno je mi tedy pouze prso. Nemám žádné povrchové změny na kůži, celé prso mne ale bolí a uvnitř mne píchá a cítím nepříjemné opakované škubání uvnitř v prsu. Bradavka je velmi bolestivá. Je možno tyto problémy nějak ošetřit? Předem děkuji za Vaši radu
Odpověď: Zkuste léky proti bolesti (např.Ibalgin, Ibuprofen, Apoibuprofen, Brufen). O svých obtížích řekněte lékaři na radioterapii, kam docházíte na ozařování.
Pokud analgetika nepomohou, tak zajděte za svým onkologem. Vyšetří Vás a případně může předepsat léky silnější.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20812
Dobrý den,
v roce 2013 jsem podstoupila vyjmutí fibroadenomů obou prsou.
Poslední 2 roky se bouličky začaly objevovat znovu a hodně růst. Jsem kontrolována a jelikož se během půl roku objevily zřetelně hmatatelné nové a velmi velké nádorky, je mi doporučena biopsie, která mě čeká zítra, dle výsledků se rozhodne co dál. Jeden fibroadenom je pohledem viditelný, prsa mám celkově dost citlivá, kolem bradavek mám fibroadenomů asi 5.Mám strach z další operace a nerada bych měla celá prsa dořezaná. Mátě nějaký názor? Děkuji.
Odpověď: Uvidíte, jak dopadne biopsie. Většinou se provádí vyjmutí (extirpace) jen větších fibroadenomů (velikosti nad 3 cm) nebo těch, u kterých extirpaci doporučí patolog na základě výsledku biopsie. Růst, zvětšování fibroadenomů mohou také vyvolávat některé druhy kontraceptiv.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20811
Vážená pani doktorka.Zas otravujem stou tukovou nekrozou.Tú biopsiu z tvrdej hrce mi robil patolog s negat.vysledkom diagnoza tukova nekroza.Naposledy som urcite nebola u odbornika toho vobec nezaujimal zaver patologa ponahlal sa.Mozem sa asi spolahnut na starsieho skuseneho patologa a biopsiu na akreditovam pracovisku primarkou radiologickeho oddelenia? Dakujem za odpoved.
Odpověď: Věřila bych asi starému zkušenému patologovi a paní primářce akreditovaného screeningového centra. Zeptám se - proč na kontroly nechodíte do akreditovaného centra, kde Vám dělali tu biopsii? Možná by jste si ušetřila starosti. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20810
Dobrý den,včera jsem ležela na břichu a natahovala jsem se levou rukou z postele pro něco. Prijela mi bolest v prsu, nyní ještě cítím trochu a hlavně pri pohmatu, pri zvednutí rukou za hlavu, se mi objeví rýha na prsu, jakoby vtažená kůže a je vidět modřinka, úzká a při pohmatu, cítím ne bouli, ale delší útvar, který při dotyku je citlivý. Mic děkuji za odpověď. R.
Odpověď: Pravděpodobně nepůjde o nic vážného. Pro svůj klid se můžete objednat na sono - na vyšetření lze jít i jako samoplátce, tzn. bez doporučení/žádanky od lékaře, cena vyšetření dle center 250-800 Kč. Seznam akreditovaných screeningových center pro diagnostiku nemocí prsu najdete na těchto webových stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20809
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co mám dělat když mi začíná tvrdnout prso a teče mi z něj špíz voda než mléko. Děkuji za odpověď
Odpověď: Sekrece/výtok z prsu je poměrně častá stížnost žen, vyskytuje se u 3–10 %.
Barva tekutiny může být žlutá, bílá, šedá, zelená, modrá nebo dokonce tmavě hnědá. Příčinou tohoto stavu může být rozkolísaná hladina hormonů v těle (vysoká hladina prolaktinu), intraduktální papilom, benigní dysplazie či ektazie duktů, poruchy funkce štítné žlázy, sekreci mohou vyvolat také některé léky (estrogeny, antikoncepce, opiáty, antipsychotika a antidepresiva) a mnohdy se nemusí příčina sekrece vůbec zjistit.
Je dobré poradit se s gynekologem - měla by se stanovit hodnota prolaktinu v krvi (prolaktin je do krve uvolňován z podvěsku mozkového, ve kterém se mohou vytvořit nezhoubné nádorky, které nekontrolovaně produkují hormony), popřípadě vás pošle na cílené ultrazvukové vyšetření prsu.




MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20808
Dobrý den. Vyšetření na sono 19.7. ukázalo 2 útvary (1 větší v levém prsu, 1 menší v pravém), jeden se během týdne před sobem zvětšil a mám pocit, že jsem si nahmatala další, třetí
Dle vyšetření jsou to fibroadenomy, ale pro jistotu jsem dostala termín na biopsii. Ta je naplánovaná na 2. září. Není to příliš pozdě? Zvláště, pokud je lékařká zpráva plná výrazů “pravděpodobně, zřejmě” apod.?
Děkuji
Odpověď: Barboro, zachovejte klid. Fibroadenom patří mezi benigní (nezhoubné) léze, není nebezpečný. Je to poměrně častý nález zjm. u mladých žen. Fibroadenomy se mohou v závislosti na hormonálních změnách v těle zvětšovat. Vzhledem k tomu, že jde o nález benigní, nezhoubný, tak termín biopsie 2.září není pozdní. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20807
Dobry den, pred dvema dny me zaclo malinko pobolivat na horní strane leveho prsa uplne nahore. nasla malinkou bulku neni tvrda je pohybliva. Asi jsem si to trosku rozdrazdila citim kolem toho ted ani ne bolest,ale takovy neprijemny pocit stipani nebo jak to popsat. Cca pred 2 roky jsem si nasla neco podobneho byla jsem na utz kde mi rekli ze je vse v poradku mam vicr vyvinute mlecne zlazy a v prsu vice tukovych bulek. Ted jsem se potomto zjisteni objednala znovu. Mam strach, mam 3 deti a ted jsem pul roku po porodu.(nekojim) Nasla jsem si to asi dva dny pred ukončením menstruace.
Odpověď: Zuzano, je v pořádku, že jste se objednala na vyšetření, budete mít klid a jistotu, že se nejedná o nic vážného. Nebojte, vyšetření dopadne dobře. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20806
Prosím nasla jsem isi v právem prsu nádor byla jsem na byopsii v h. Brodě a nevim o tom vůbec nic chtěla bych operaci co nejdříve ale teď se vse hrozné vleček a vůbec nevim co směnou bude. Nejspíš mě nechají zemřít , co mám dělat . Děkuji . L. C.
Odpověď: Dobrý den. Nebojte, zemřít Vás nenechají. Pokud máte pocit, že se vše vleče (neznám konkrétní časové údaje), tak se obraťte na svého lékaře (gynekologa, praktického lékaře, mamologa), který Vám vystavoval žádanku na biopsii, popřípadě na centrum, kde byla provedena biopsie a zeptejte se kdy a kam máte přijít na kontrolu a pro výsledek vyšetření a vysvětlení dalšího postupu a strategie vaší léčby. Držím pěsti ať se vše pohne správným směrem a dobře dopadne.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20805
Dobrý den, před dvěma měsíci mi pri zmacknuti prave bradavky tekl hnědý výtok. Lékař mě poslal na sono, negativní. Byla mi doporučena duktografie, ta nesla provést, pry kanalek je úzký.Byl mi proveden ster z výtoku,také negativní.Nyní mi z pravého prsu vytéká po zmacknuti bílý či průhledný výtok - ten mi ale vytéká už dlouhou dobu z obou prsu.Dnes jsem po teple sprše a po zmacknuti zjistila stejný hnědý výtok z druhého prsu.Co ty výtoky můžou znamenat?Babicka umřela na rakovinu prsu ve 40letech. Mam tři malé děti, nekojim cca rok a půl.
Odpověď: Sekrece/výtok z prsu je poměrně častá stížnost žen, vyskytuje se u 3–10 %. Barva tekutiny může být žlutá, bílá, šedá, zelená, modrá nebo dokonce tmavě hnědá.
Výtok z bradavek může nastat po stimulaci prsu při pohlavním styku, nebo dokonce i po teplé sprše, tak jak píšete.
Poměrně často sekreci z bradavky pozorují ženy zejména v premenopauzálním období.
Příčinou tohoto stavu může být rozkolísaná hladina hormonů v těle (vysoká hladina prolaktinu), intraduktální papilom, benigní dysplazie či ektazie duktů, poruchy funkce štítné žlázy, sekreci mohou vyvolat také některé léky (estrogeny, antikoncepce, opiáty, antipsychotika a antidepresiva) a mnohdy se nemusí příčina sekrece vůbec zjistit.
Ultrazvukové vyšetření prsu i cytologické vyšetření stěru sekretu bylo v pořádku, velmi pravděpodobně tedy nebude příčinou sekrece karcinom.
Je dobré poradit se s gynekologem - měla by se stanovit hodnota prolaktinu v krvi (prolaktin je do krve uvolňován z podvěsku mozkového, ve kterém se mohou vytvořit nezhoubné nádorky, které nekontrolovaně produkují hormony).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20804
Dobrý den, je mi 45let a procházím klimaktériem asi 1,5 roku. Mám velké bolesti prsů, na mamografu vše v pořádku. Poradíte mi lék? Pomáhá algifen neo?
Je to hodně nepříjemné.
Děkuji
Iva Z.
Odpověď: Dobrý den Ivo. Zkuste Mastodynon, je to volně prodejný lék na přírodní bázi, cena cca kolem 200-250 Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20803
Dobrý den, nedavno jsem si nahmatala bulku v prsu. Byla jsem na gynekologii tam mi paní řekl, e nic tam nemám, potom řekl, že to mam na obou prsou a nakonec z ní vypadlo, že to je žebro. Pro můj klid mi prý předepíše žádanku. byla jsem na sonu a tam mi zjistili hypoechogenita FA, nacož mi pan doktor řekl, že neví, co to je..že to může být cokoliv. Proto se ptam Vás, nevíte, co by to mohlo být? Doktor mi řekl, že mam dát zprávu doktorce a ta by me měla poslat na mamologii. Jenže..Když od ní odcházím, mám k ní chodit? Za tři týdny jdu novému, tak jedtli mam zprávu dát jemu? Děkuju
Odpověď: Fibroadenom patří mezi benigní (nezhoubné) léze, není nebezpečný. Je to poměrně častý nález zjm. u mladých žen. Zprávu předejte Vašemu novému lékaři, ke kterému přecházíte. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20802
Dobrý den, nahmatala jsem si malou kulatou bouličku (velikosti menší než hrášek) na prsním dvorci, cca pod bradavkou. Jelikož kojím (nebo spíše odsávám-měli jsme problémy s kojením), tak mám prsa více pod drobnohledem. Prosím o radu, jak mám nyní postupovat?Vyšetří mě někdo, když jsem kojící? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně nepůjde o nic vážného, může jít jen o zbytnělý vývod mazové žlázky, které na prsním dvorci jsou. Samozřejmě, že Vás, i když kojíte, v případě nutnosti vyšetří váš gynekolog nebo lékař v mamární poradně.
S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20801
Dobrý den jsem rok po operaci fybriadenomu a stále mě pobolivá prso na kontrole mě nic nezjistili jen cystu ale mě boli i ruka a lopatka nevim jestli to nesouvisi i s moji praci tahám težké tyče chci se zeptat jestli to prso může bolet i s práce nebo to může způsobovat i ta cysta .Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Tak jak své obtíže popisujete, půjde pravděpodobně o bolesti vertebrogenního původu - tzn. od svalově-kosterního aparátu, pravděpodobně vyvolané vaší prací a nerovnoměrného-jednostranného zatěžování těla. Doporučila bych zajít na rehabilitaci/fyzioterapii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20800
Dobrý den jsem kluk a na levem prsu pod bradavkou mam takovou asi zlazovou kulicku velkou cca 2cm moje hladina estrogenu se zvýšila a muj testosteron byl na nějaky mesic nižší tim padem byla takova hormonalni nevyrovnanost když se to vytvorilo nevíte jak to mam odstranit nejaly tabletky napr nejaky antibiotika?
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jde o gynekomastii - zbytnění mléčné žlázy. Antibiotika Vám v tomto případě nepomohou (nejde o bakteriální zánět). Až se ustálí a normalizuje hladina hormonů v krvi, tak by se měl stav (velikost žlázy) postupně upravit.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20799
Dobrý den, už delší dobu mě bolí jakoby prsní svaly na obou stranách - pod pažemi a nad prsy. Nahmatala jsem si na obou stranách takové jakoby pohyblivé útvary - možná se jedná o žlázy nebo něco takového, uplně se v tom nevyznám. Když po tom přejíždím prsty, tak se to jakoby pohybuje a přeskakuje. Když si na ně déle šahám a promačkávám, tak bolí, ale to je nejspíš tím, že si na na ta místa déle tlačím. Na pravidelnou prohlídku u lékaře mám jít až v listopadu. Je to normální, že to tak v těle mám? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Nepůjde o nic vážného. Hrbolaté útvary, které jste si nahmatala mohou býti jen mléčnou žlázou - povrch žlázy není hladký, ale hrbolatý, podobný povrchu květáku. Může jít o cysty, které jsou v mléčné žláze častým nálezem, nejsou nebezpečné. Často se v podkoží hrudníku i prsou vyskytují například lipomy, což jsou různě velké uzlíčky tukové tkáně. Pokud chcete mít klid a jasno, tak si zajděte na sono - můžete jít jako samoplátce (i bez žádanky od lékaře), cena vyšetření dle center 250-800 Kč. Seznam akreditovaných screeningových center, kam se můžete objednat, najdete na těchto webových stránkách.S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20798
Dobrý den, v pátek jsem si nahmatala tvrdou bulku v prsu, na vnější straně, zhruba uprostřed, cca 2cm od bradavky. V pondělí jsem byla na gynekologii, má doktorka má dovolenou a zastupující doktor mě ani neprohmatal, jen mi napsal žádanka. Na sono jdu tento pátek. Od včerejška mi útvar přijde větší, v místě bulky mě prso bolí a píchá, píchání občas pociťuji i v bradavce. Prso je lehce nateklé, jinak žádné změny. Lze alespoň částečně z mého popisu odhadnout, jestli se jedná o zhoubný nádor? Ode dne kdy jsem nahmatala bulku nemůžu spát a jsem jako na trní. Moc se bojím. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Barboro, jak stav popisujete, tak o zhoubný nádor nepůjde, ve Vašem věku je výskyt karcinomu prsu raritní. Pravděpodobně půjde o cystu. Cysty se mohou v prsu náhle objevit, a zase vymizet. Cysty se mohou zvětšit i během několika dní, dokonce i hodin a často bývají i bolestivé. Jejich výskyt souvisí s hladinou ženských hormonů v krvi, která kolísá v závislosti na menstruačním cyklu. Nebojte, vše dopadne dobře. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20797
Vážená pani doktorka aká je pravdepodobnost ked mi pred jeden a pol rokom pri biopssi z dvoch rozlicnych miest diagnostikovalpatolog tukovu nekrozuprsnika pomasivnom uraze a dnes mi na usg povedal chirurg ze je to tumor.Vraj na biopsii som bola davno.Tu biopsiu mi bral z tej tvrdrj hrce.Zas ma poslali na mamo abiosiu.Mam velké visiace prsniky.Moze sa hojace procesy po tazkom uraze hojit aj tri roky?Povedal mi ,ze takyto uraz je katastrofa.Teraz ste vy moja opora.
Odpověď: Dobrý den. Těžké zhmoždění měkkých tkání se může hojit řadu týdnů i měsíců. Rok a půl je relativně dlouhá doba, lidské tělo je živý, v čase se měnící organismus, nádory se mohou objevit v jakémkoliv věku. Pokud lékař doporučil rebiopsii, tak by jste na ní měla jít, chce mít jistotu, že se nejedná o nic vážného (že se někde v oblasti tukové nekrózy neschovává malý nádor). Předpokládám, že jste byla vyšetřena v akreditovaném mamodiagnostickém centru.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20796
Vážená pani doktorka! Tu som zase ja s tou tukovou nekrózou v prsníku (po úraze). Na okraji nekrózy mi zistili drobné kalcifikáty. Pravdepodobne si myslím, že vznikli pri hojení. Sú nebezpečné? Môže sa štruktúra nekrotického tkaniva meniť? Občas ma to trochu svrbí. Dnes ma tým zas vydesili. Keď som sa objednávala na rádiológiu, čudovali sa, že chcú opakovanú biopsiu tak skoro, po roku a pol. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den. Kalcifikáty - usazeniny vápníku jsou v prsu běžným nálezem. Váš úsudek je správný, často vznikají v místech, kde bylo nějaké poranění, operační zásah nebo zánět. Ano, struktura nekrotické tkáně se v rámci procesu hojení mění, nejčastěji vzniká v okolí fibrózní-jizevnatá tkáň a mohou se objevovat již zmíněné kalcifikace. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20795
Dobrý den,po vyšetření ultrazvukem mi byly zjištěny cysty v obou prsech,z toho jedna bolestiva.proveden odběr tekutiny na cytologii.Dnes mi volali z mamologie,že se našly nějaké anomálie.Co mohu očekávat?Na mamografické vyšetření čekám.
Odpověď: Šárko, nález "nějakých anomálií" z odběru obsahu cysty nemusí nutně znamenat nic špatného. Může jít třeba jen o zánětlivě změněnou cystu. Vyčkejte výsledku mamografického vyšetření. Pak se uvidí. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20793
Dobrý den , včera večer jsem si při koupání nahmatala bolestivou bulku pod pravým prsem . Není tvrdá ale na dotyk bolestivá . Může to být nějaký vážnější problém se kterým jít hned k doktorovi nebo vyčkat jestli v nejbližších dnech nezmizí . Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Vyčkala bych, než přejde jeden menstruační cyklus.
Může jít např. jen o cystu - ty se v mléčné žláze mohou vyskytovat v souvislosti s kolísáním hladiny hormonů v krvi během menstruačního cyklu - mohou se objevit a zase zcela vymizet.
Pokud by problém přetrvávál, tak si zajděte na UZ vyšetření do některého z akreditovaných screeningových center - mapka center na těchto stránkách. Žádanku Vám napíše Váš gynekolog nebo praktické lékař, ale lze jít i jako samoplátce bez žádanky (cena se pohybuje cca v rozmezí 250-800 Kč - dle jednotlivých center a krajů - ceníky má většina center uveřejněny na svých webových stránkách). S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20792
Dobrý den, je mi 51 LET, V pátek jsem vyla na mamografickem vyšetření a dnes mi volali, že v pátek mám přijít na dovysetreni sna sono PRSOU. Mám strach, že je to rakovina, neboť nikdy před tím mne NEZVALI na žádné dovysetreni. Mám velká PRSA F - G
Odpověď: Dobrý den, Radko. Uklidněte se. Že Vás pozvali ještě na doplnění UZ vyšetření prsou nemusí vůbec znamenat, že máte rakovinu. Sono vyšetření se doplňuje i v případě benigních/neškodných změn v prsní žláze. Snažte se na to nemyslet a zaměstnat svoji mysl jiným směrem. Držím pěsti ať vyšetření dopadne dobře. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20791
Dobry den, je mi 23 let, uz tydne me trapi bolest na pravem prsu, spise na hore u hrudniku z nic jineho nemam jen to boleni docela boli i rameno a jde to od lopatky, zadnou boulicku jsem si nenahmatala nic jen nevim co to muze byt vzivote jsme to nemela a bojim se toho nejhorsiho dekuji
Odpověď: Dobrý den. Nebojte se. Takto se nádory prsu neprojevují, ve Vašem mladém věku se karcinony mléčné žlázy vyskytují raritně. Původcem Vašich obtíží je nejspíše svalově-kosterní aparát - přetěžování jedné strany, nesprávné držení těla apod. Doporučovala bych navštívit šikovnou fyzioterapeutku a rehabilitaci.
S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20790
Vážená pani doktorka, dakujem za skoru odpoved. Chcem sa ešte opytať,či si dať tu t.nekr.vyoperovať.Na USG a mamgr. vyzera presne ako maligny nador. Po kazdom vysetreni sa idem zblaznit. Co mám robit? Je pravda ,že tukova nekroza po uraze nie je prekanceroza?Dakujem za odpoved a prajem pekny den.
Odpověď: Dobrý den. Ano máte pravdu, většinou tukové nekrózy vypadají na USG, někdy i na mammografii hodně divoce. Tuková nekróza není prekanceróza. Není třeba ji operovat. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20789
Dobrý den. Jsem po radikální léčbě Ca prsu. Hormonální léčba Tamoxifenem. Můžete mi, prosím, podrobněji vysvětlit výsledky S_CEA: 2,5, S_CA 15-3: 16,6. Onkolog mi jenom řekl, je je to dobré. Děkuji Z.K.
Odpověď: Jde o nádorové markery(tzv. onkomarkery). Je to skupina látek, které mohou být produkovány nádorovými buňkami a které nejsou přítomny (nebo jen v omezeném množství) v normálních buňkách. Hladina markeru v krvi nebo moči (vyšetřuje se opakovaně) může být obrazem odpovědi nádoru na léčbu nebo naopak časným příznakem zhoršení onemocnění. V některých případech může hladina markeru po léčbě krátkodobě stoupnout při rozpadu nádorových buněk. Schopnost produkce markeru je u každého nádoru jiná, negativní výsledek vyšetření proto neznamená, že není přítomen nádor. Některé markery však mohou být zvýšeny i při nenádorovém onemocnění. Hlavním účelem vyšetřování markerů je sledování průběhu onemocnění, neslouží k jeho primárnímu odhalení. Každý marker je vhodný ke sledování jiného typu nádoru. Hodnota markeru udává jeho koncentraci v séru (popř. i jiných tekutinách), pro každý jednotlivý marker je určeno rozmezí hodnot, které jsou považovány za normální. U nádoru prsu se sledují tyto markery:
• CA 15-3: karcinom prsu, některé nádory zažívacího traktu
• CA 19-9: karcinom slinivky břišní, žaludku, střeva, prsu
• CEA (karcino-embryonální antigen): karcinomy zažívacího traktu, plic, prsu

CEA je glykoprotein. Zvýšené hodnoty se nacházejí v případech kolorektálního karcinomu, u karcinomu prsu, plic, pankreatu a dělohy. Stanovení CEA je vhodný ukazatel pro monitorování v případech, kde byla před operací/léčbou zjištěna pozitivita. Dojde-li po operaci/léčbě k vymizení CEA, znamená to, že nádor je s velkou pravděpodobností úplně odstraněn. Přetrvávající resp. obnovená pozitivita CEA svědčí pro přítomnost metastáz nebo pro recidivu tumoru. Zvýšené hodnoty jsou pravidelně nalézány u kuřáků.

CA 15-3 - je glykoprotein, který je produkován především karcinomy prsu mammy. Patří k základním markerům pro sledování vývoje onemocnění pacientek s karcinomem prsu. Jeho hodnota může být zvýšená i u některých benigních onemocnění (benigní onemocnění prsu, poškození jater a ledvin, záněty plic, revmatická onemocnění), a fyziologicky v těhotenství.

Normální hodnoty jsou :
CA 15-3 : < 25 kU/l
CEA : <3 μg/l

Tzn. že ve Vašem případě nejsou hodnoty těchto onkomarekerů zvýšené.
Váš onkolog měl pravdu, když Vám řekl, že je to dobré. Věřte mu.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20788
Dobrý den,ve věku 42 let jsem poprvé absolvovala mamografické vyšetření. Dnes jsem byla dovolána na dovyšetření z důvodu vysoké hutnosti (denzity) prsou.Byla jsem ujištěna,že žádný jiný problém zjištěn nebyl,pouze se paní doktorka chce ujistit doplňkovým ultrazvukovým vyšetřením.Je tento postup normální?Děkuji.
Odpověď: Ano, je to běžné. U mladých žen a u žen s "hutnou, bohatou" a na zhotoveném rtg snímku denzní žlázou v případě 1. mammografického vyšetření (kdy není srovnání s předchozím vyšetřením) se ultrazvukové vyšetření doplňuje. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20787
Pred tromi rokmi som pri športe spadla na ľavy prsnik.Mala som ho cely tmavomodry.Velky hematom.Podlhom case sa hematom vstrebal.Mam velke prsia. Vspodnom kvadrante mi ostala tvrda hrca.Bola mi robena biopsia pod usg pred rokom a pol s negativnym vysledkom tukova nekroza .Od 43 rokov nemam maternicu ani vajecniky kvoli myomatoze maternice.Biopsiu mi robili dvakrat po sebe z dvoch roznych miest nalezu s negativnym vysledkom.Mam sa obavat ?
Odpověď: Ne nemusíte se obávat. Biopsie neprokázaly známky nádorového onemocnění.
K tukové nekróze v oblati prsou může dojít při rozsáhlejších poraněních (jako tomu bylo u Vás) nebo po rozsáhlejších operačních výkonech.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20786
Dobrý den, vzali mi levé prso,spolu se sentinelovou uzlinou.Uzlina byla pozitivní.Objednali mě již na reoperaci uzlin.Následně mi onkolog řekl že bych na operaci jít nemusela,vzhledem k typu nádoru,není tak agresivní,že by stačila hormonální léčba (uvedení do přechodu).Ve zprávě mám radioterapie,endokrinni systémová léčba vzhledem k imunofenotypu nádoru.Po operaci prý může nastat jakýsi lymfedem,onkolog říkal,že je malá pravděpodobnost,že by byla nějaká uzlina ještě pozitivní.Prosím o radu,zda jít na operaci a následně podstoupit léčbu,či zahájit rovnou léčbu a na reopraci nejít.
Odpověď: Věřte Vašemu onkologovi, ten má k dispozici všechna vaše vyšetření. Lékař vždy pacientům radí a doporučuje, to co je pro ně nejvýhodnější a zároveń bezpečné, aby se na minimum snížila možnost toho, že se nemoc vrátí.
Po odstranění mízních uzlin v podpaždí (zálěží na rozsahu výkonu) může docházet k otoku ruky (tzv. lymfedému), je to důsledek ztíženého odtoku mízy(lymfy) z horní končetiny přes operovanou oblast v podpaždí, kde byly odstraněny mízní uzliny a došlo k narušení mízních cest. Konečné rozhodnutí zda na operaci jít či nejít je ale vždy na pacientovi. S pozdravem a držím palce. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20785
Dobrý den,je mi 38 let, kolik zaplatím za vyšetření prsu mamografem. Doporučení od obvodního lékaře budu mít.
Děkuji IN Praha
Odpověď: Za mamografické vyšetření zaplatíte cca 1000,- Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20784
Dobrý den.Mám již 10 let cysty v prsu.Nález z sonogragie/pracoviště mamma centrum zelený pruh a medipond české budějovice/-BIRADS-beginní.Dnes mám zájem o zvětšení prsou implantáty a plastičtí lékaři chtějí doporučení z mamografie.Je možné s tímto nálezem doporučení získat?Děkuji.Pavlína
Odpověď: Ano. Výskyt cyst v prsu není kontraindikací pro plastickou operaci - augmentaci prsů. Přeji ať operace dopadne dobře a k vaší spokojenosti.Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20783
Dobrý den,
dnes jsem byla na sonografii prsů. Do lékařské zprávy mi bylo napsáno: Febrilní žláza bilat. Vlevo v HVK dvě hypoechogenity nasedající na dukt velikost 4,6x5 mm a 4x2 mm bez vaskularizace, v blízkosti další hypoechogenita vel. 5,5x2,5 mm až vzhledu papilomů v původní cystě v místě pohmatového zduření. V axilách benigní LU.
Na kontrolní sono chodím už cca 4 roky a vždy mě byla zjištěna pouze 1 cysta.
Chci se tedy zeptat, jestli se mám něčeho obávat nebo jestli je vše v pořádku. Může z těchto cyst vzniknou do budoucna něco rakovinotvorného?
Děkuji za odpověď N.A.
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte se bát. Cysty i papilomy patří mezi benigní (nezhoubné) léze. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20782
Dobrý den, mamince na mamografu diagnostikovali v jednom prsu dvě ložiska neohraničeného tvaru velikosti cca 1x1cm a lékaři ji posílají na biopsii, že ji podle výsledků budou operovat. Mamince je 77 let, má 35 let cukrovku, píchá si inzulín, má nemocné srdce, vysoký tlak,je po mrtvici. Je prosím, možné, aby v rámci určování druhu nálezu v prsu podstoupila nejdříve vyšetření krve na markery a podle toho se rozhodla, zda podstoupí biopsii a případně následnou léčbu? Někde se doslechla, že by to snad také tak mohlo být. Děkuji za odpověď. L. K.
Odpověď: Dobrý den. Nebojte se, před případnou operací se provádí komplexní vyšetření pacienta (včetně vyšetření krve) a teprve dle výsledků všech vyšetření se stanovuje pro pacienta nejlepší a nejvýhodnější léčebná strategie. Držím pěsti ať vše dobře dopadne. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20781
Dobrý den,protože se u mě v rodině objevila rakovina prsu (u sestry),byla jsem preventivně na sonu.
Pravidelně chodím na mamograf a zatím bylo vše v pořádku. Pan doktor říkal lehká fibrozni dysplazie oboustranně bez suspicia a na kontrolu za rok. Potom ještě ve zprávě je dodatek hormonoterapie možná, th síně.
Nevím co to znamená jestli se mám něčeho obávat. Děkuji za odpověď J.S.
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte se obávat, Vaše vyšetření dopadlo dobře, nebyly u Vás nalezeny známky rakoviny.
"Dodatek hormonoterapie možná" - lékař pravěpodobně myslel, že nejsou známy překážky, které by u Vás bránily k nasazení substituční hormonální terapie, která se podává u žen v přechodu a po přechodu, ke zmírnění obtíží, které toto období provází (např. návaly horka, bušení srdce, noční pocení, bolesti hlavy, kloubů, suchost vaginální sliznice, atd) kdy se postupně snižuje hladina ženských hormonů produkovaná vaječníky ( estrogenu a progesteronu), proto jsou tyto hormony dodávány tělu uměle, nejčastěji v tabletách. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20780
Dobrý den, dnes mi na sono prsu našli hypoechogenní fibroadenom, konrola za 3 měsíce. Mám se obávat?
Odpověď: Není třeba se obávat. Fibroadenom je častým benigním (nezhoubným, neškodným) nálezem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20779
Dobry den. Dnes pri sprcovani jsem si vsimla ze spodu praveho prsu mensi modrinu zabarvenou do zluta. Zadnou bulku jsem nenalezla ani zadnou jinou zmenu na prsu zatim nepozoruji. Nejsem si vedoma toho ze bych se uhodila. Bylo by vhodne podstoupit nejake vysetreni.Dekuji G.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jste se do prsu nevědomky, před pár dny uhodila, nebo si prs zhmoždila (např. při sportovních aktivitách, úklidu domácnosti, práci na zahradě apod.).
V rámci prevence můžete samozřejmě zajít kdykoliv na sono vyšetření a od 45.roku věku máte nárok na bezplatné mamografické vyšetření, které je plně hrazeno vaší zdravotní pojišťovnou, nárok na vyšetření Vám vzniká již v den Vašich narozenin. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20778
Dobrý den,
prosím o radu. Je mi 30 let, na mamografu jsem ještě nikdy nebyla, neměla jsem důvod a můj gynekolog mě tam taky nikdy neposlal. Jde o to, že mě občas píchá v ňadrech. Asi před půl rokem to bylo pravé ňadro, pár dní mě v něm nepravidelně píchalo několikrát za den a poté to přestalo. Včera mě začalo píchat v levém ňadru a pokračuje to i dnes. Taky nepravidelně, taková tupá bolest trvající asi 3 vteřiny. S menstruačním cyklem to nesouvisí. Hmatem jsem nic nenašla. Můžete mi prosím poradit, o co by se mohlo jednat a jestli to mám řešit s lékařem? Děkuji. B. M.
Odpověď: Dobrý den. Zdrojem obtíží bude pravděpodobně kosterní a svalový aparát - např. asymetrické přetěžování jedné strany těla, uskřinutí nervu svalovým spasmem, nesprávné držení těla, apod. Doporučila bych zkusit fyzioterapii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20777
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je normální mít v prsou nahmatatelnou bulku v obouch asi stejně velkou. Už asi rok.
Je mi 15
Dekuju
Odpověď: Ano je to normální. Mléčná žláza není na povrchu hladká, ale hrbolatá - dá se přirovnat ke květáku. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20776
Dobrý den, přibližně před 3 lety jsem přibrala a tím pádem se mi zvětšily prsa. V současné době jsem začala hubnout a všimla si, že mi ,,hubne" pouze jedno ňadro a nejsem si jistá, zda je to normální, že se třeba zmenší jen jedno a druhé ne? Je mi 29 let, kontrolní ultrazvuk jsem měla před půl rokem a vše bylo v pořádku. Moje maminka měla rakovinu prsu, ale genetika byla negativní, ale z každé změny jsem rychle vylekana. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Při redukci váhy je úbytek tukové tkáně samozřejmě na obou stranách těla. To že máte pocit, že " hubne" jen jeden prs je pravděpodobně dáno asymetrickou velikostí vlastní mléčné žlázy. U většiny populace je vždy jeden prs větší a druhý menší, tím že jste zhubla a ubylo tukové složky prsu se tato asymetrie zvýraznila. Řada žen může mít velikostní rozdíl mezi prsy i 1-2 velikosti. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20775
Dobrý den. Maminka 61let byla naMMG-dle tabaraIvlevo dva sytější okrsky na rozhraní kv.bez prokazani lož. zmnen v MLO na doplnenem rolovanem snimku vlevo naznak sbíhání struktur v předpokládaném okrsku. Byla zaslána na UV-cílene vlevo nejsou loziskove zmneny.
Maminku nalez polekal zda to není .UZopakovat za pul roku. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Maminku prosím uklidněte. Provedená vyšetření neprokázala přítomnost nádoru. Doporučená kontrola na ultrazvuku za půl roku je v pořádku, je to běžný postup. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20774
Dobrý den. Mám dotaz BI RADS 3 , ACR 2. Nerozumím této diagnóze ale lékaři jsou rychlí a chtějí mě udělat biopsii a operovat prsa. Může se jednat zjednodušeně o rakovinou prsou nebo něco jiného ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Přeloženo do češtiny, to znamená že jde nejspíše o benigní - nezhoubný nález - pravděpodobnost možné malignity/nádoru je velmi nízká (max do 2%). Vzhledem k uvedené klasifikaci pravděpodobně nepůjde o nic vážného. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20771
Dobrý den, mám dotaz. Na bradavice jsem si našla malou bílků, občas to zasvědí a mám výtok z prsu (bezbarvý). Bohužel ke gynekologové nedocházím. Mohlo by jít o něco vážného ? Docela mě to děsí. Nemůže to souviset s Menstruací ?
Odpověď: Dobrý den. Tak jak stav popisujete, nepůjde o nic vážného. Výtok z prsu souvisí s hormonálními změnami v těle. Vzhledem k tomu, že je Vám již 19 let, tak bych se na pravidelnou prohlídku ke gynekologovi objednala. Preventivní gykologické prohlídky jsou hrazeny ze zdravotního pojištění, máte na ně zákonný nárok.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20770
Dobrý den, je mi 32 let a plne kojim 3 měsíční miminko a objevila se mi v podpaží maličká bulka, která je na dotek bolestiva. Objevila se mi již v předchozích letech 2x a můj gynekolog prohlásil že je to jen neškodná tukova bulka. Chtěla jsem se zeptat zda bych mohla podstoupit vyšetření ultrazvukem na specializovaném pracovišti když kojim a nebo mám počkat několik měsíců až ukoncim kojeni? Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě, že vyšetření podstoupit můžete. Ultrazvukové vyšetření lze provádět kdykoliv, i když kojíte. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20769
Dobrý den,na mamografu zjištěn shluk mikrokalcifikací.Proveden SVAB s výsl.:částice tkáně ml.žlázy s obrazem fibrozní mastopatie s průřezy dilat.vývodů.S nečetnými vývody s obrazem low grade DCIS G1,kribriformní typ. Dále i četn.intralumin.mikrokalcifikace. Ki67-3%, estr/progest. 100% sil.intenz.M1:Karcinom duktální neinvaz. za 14 dní jdu na operaci, shluk vyndají, nejprve chtěli vzít i jednu uzlinu, ale nakonec nebudou. Co mě prosím čeká pravděpodobně za léčbu? Mám mít strach. děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Nebojte, se vše dobře dopadne. Nádor byl nalezen včas - duktální karcinom in situ (DCIS) je víceméně takovým hraničním stavem, kdy nádor je tzv. na místě, kdy buňky mají většinu rysů zhoubného nádoru, ale postihují jen výchozí orgán a nemají sklon vytvářet metastázy. Také je dobré, že nádor obsahuje hormonální receptory, což znamená, že by měla být účinná hormonální léčba. Držím Vám pěsti ať vše proběhne hladce.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20768
Dobrý den, byla jsem prvně na screeningove mamografii. Nález částečně redukujici žláza bez patologických ložisek či mikrokalcifikaci.
Závěr: Tabár lll, bez přímých či nepřímých známek malignity.
Můžete mi vysvětlit co mi deka žláza a co je to tabár III ? Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
Vaše vyšetření dopadlo dobře, jste v pořádku - na vyšetření nebyly nalezeny žádné známky nádorového onemocnění.
Tabár III - to je informace pro lékaře, vyjadřuje strukturu mléčné žlázy (celkem dle Tabárovy klasifikace/typologie je 5 typů mléčné žlázy). Tabár III - je částečně redukující typ mléčné žlázy, to znamená, že parenchym žlázy zabírá méně jak 25% objemu prsu, zbytek tvoří tuková tkáň.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20767
Dobrý den, mohla bych se zeptat, když jsem byla 23.4 2019 poprvé (45) na mamografickem screeningu A byl v pořádku. Za měsíc jsem si našla bouličku v prsu a šla znovu na vyšetření a je tam ložisko o velikosti skoro 4cm. Byla mi dělána biopsie a teď čekám na výsledky. Je možné, že to na mamografu v dubnu nemohlo být vidět?
Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den K.B
Odpověď: Dobrý den.
V některých vzácných případech je to možné, ložiska mohou být skryta ve strukturách mléčne žlázy.
Někdy se mohou v mléčné žláze vyskytovat cysty (je to jeden z nejčastějších benigních-nezhoubných nálezů), tyto se mohou skutečně zvětšit v řádu několika dnů, dokonce i hodin.
Držím pěsti ať je výsledek biopsie dobrý.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky