MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248


Dotaz č. 21053
Dobrý den,
obdržela jsem od své lékařky na gynekologii žádanku na USG vyšetření prsu pro podezření na bulku v prsu. Mohu s touto žádankou navštívit jakékoli Mamografické centrum či je vhodnější se objednat na Sonografické vyšetření?
Předem děkuji za odpověď.
S přáním pěkného dne
Hrachovská Jana
Odpověď: Dobrý den paní Hrachovská, jistě se objednejte do jednoho ze screeningových center. V těchto centrech se provádí nejen mamografie, ale i sonografická vyšetření. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21052
prosím o vysvětlení: při dnešní kontrole involuční žláza s benigními kalcifikacemi bilat. děkuji. HK
Odpověď: Dobrý den, jde o normální nález u ženy Vašeho věku - jste zdravá.
Pěkný den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21051
Dobrý den, nahmatal jsem si na pravém prsu maličkou tvrdou bulku. Mám to jen na pravém levé je bez nějakých příznaků. Mám to nějak sledovat nebo si raději někam zajít? Děkuji L.
Odpověď: Dobý den, nepopisujete, jak bulka pohmatově vypadá- zda je ohraničená, volně pohyblivá oproti okolí nebo fixovaná... Většina ložisek nebo jen uzlíků v prsech žen Vašeho věku bývá naprosto benigní (normální). Pokud je ložisko volně uložené, pohyblivé, počkal bych jeden menstruační cyklus. Je možné, že ložisko zcela vymizí nebo se zmenší- pak je jasné, že se nemůže jednat o nic špatného. Pokud ložisko dále poroste, objednejte se pro jistotu na ultrazvukové vyšetření. Pokud nechcete čekat, je samozřejmě možné na ultrazvukové vyšetření zajít již nyní. V každém případě při objednávání zmiňte hmatnou bulku, ať dostanete přednostní termín. Abyste vyšetření nemusela hradit, vyzvedněte si poukaz na vyšetření u Vašeho gynekologa či praktika. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21050
Dobrý den, v 8/17 Ca prsu,vel.26x21x26 mm,invaz.dukt. karcinom grade2,ER+70%,PR+100%,HER-2/neu negativní,Ki-67(MIB-1:jader.3+ v 5%, cT2N0M0. Léčba HT,5 let Tamoxifen,Zoladex,parc.resekce l.prsu,4 sentin. uzliny-negat.,33x ozařování. Lékař po 2 letech Zoladex vysadil,že není potřeba,po operaci ypT1cN0M0.Bude stačit jako antiestrogen jen užívání Tamoxifenu? Lékař doporučil odstranit vaječníky,genetika na BRCA1,BRCA2 negat.,tak údajně nemusím. Mám Mirenu,nejednalo se s aplikací Zoladexu o kontraindikaci? Je nutné Mirenu odstranit? Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, jste zaléčená na nejvyšší úrovni, věřím, že bude vše v pořádku. K odstranění vaječníků při negativním genetickém vyšetření nevidím důvod.Při užívání Zoladexu by neměla být úžívána perorální hormonální antikoncepce, přítomnost Mireny jako kontraindikaci nevidím. Nyní budete užívat Tamoxifen, to by mělo být v pořádku. Věřte svému onkologovi, přeji hodně zdraví, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21049
Dobrý den, diagnostikovali mi karcinom in situ duktální vpravo, pTis (DCIS G1-2, LCIS)),v červnu jsem prodělala modelační kůži šetřící mastectomii, implantaci expandéru a nyní beru 3 měsíce Tamoxifen. V prosinci půjdu na výměnu expandéru za implantát a chci se zeptat, jestli není lepší odstranit i žlázu ve zdravém prsu a dát tam taky implantát dříve než bude pozdě. A jestli za takových okolností bych pak nemusela brát Tamoxifen,protože napsané jeho vedlejší účinky jsou děsivé. Děkuji za odpověď. M.
Odpověď: Dobrý večer, při Vašem nálezu bych o zákroku na zdravém prsu neuvažoval. Karcinom byl zachycen včas, věřím, že budete naprosto zdravá.
Každý lék má nežádoucí účinky, na příbalovém letáku musí být zmíněny všechny- i ty minimálně pravděpodobné, není důvod se jich předem obávat. Uvidíte, jak vše budete zvládat Vy, o druhostranném zákroku můžete uvažovat až následně. Poraďte se samozřejmě o všech možnostech léčby i se svým onkologem. Přeji hodně zdraví Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21048
Chcela by som vedieť čo znamená subaxilarne náznaky LU.
Odpověď: Dobrý večer, zkratka LU znamená lymfatickou uzlinu. Subaxilárně znamená pod axilou- tj. mezi prsem a podpažím. Sousloví "náznaky LU" není zrovna ideální vyjádření obrazu, který imponuje jako lymfatické uzliny. To je samozřejmě můj výklad, v každém případě jde o normální nález. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21047
Dobrý den chci jse zeptat , jsem plně kojící už rok a půl více kojim s pravého prsa , ale cítím v prsu samé hrudky hrbolky zatvrdlinky, jeto normální při kojení? Jinak jsem byla na sonu v dubnu jeto 6 měsíců spatky, a bylo vše v pořádku, tak jse ptám jestli jeto normální co cítím během kojení a kdy by jsem si zas měla zajít na kontrolu prsu ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, Vámi popisovaná asymetrie bývá běžná, vyšetřená jste nedávno a pokud to dobře chápu, vyšetření bylo již v době popisovaných potíží. Doporučuji Vám při neměnném nálezu přijít na ultrazvukové vyšetření cca 1/2 roku po ukončení laktace. Přeji pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21046
Dobrý den, chci se zeptat, když je v popisu sonogr.vyšetření nález infiltrát prsu. Jde o druh rakoviny ? Děkuji Kaděrová
Odpověď: Dobrý den paní Kaděrová, infiltrace je popis změn, které přecházejí na okolí. Může se jednat o více možností, v každém případě je vždy potřeba dovyšetřit, ev. bioptovat. Tak jak jsem psal v předchozí odpovědi, počkejte těch několik dní do výsledku histologie. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21045
Dobrý den, byla mi provedena duktografie pro hnědý výtok s výsledkem: za zevní části dvorce a v hloubce asi 35 mm pod zevní části a zevnímu krajem dvorce nepravidelný defekt asi 12 mm - podezření na papilom. Dále byla provedena cytologie, kdy byla potvrzena ve vzorku krev, ale nebyly popsány rakovinné buňky. Byla mi doporučena operace. Je operace správným postupem?? Když mi doktor zároveň tvrdil, ze jde o papilom a není to rakovina. Prso mě nyní i obcas svedi, páli, cítím i tah a bolest paže, zad a krcni páteře. Děkuji za odpověď, Kateřina
Odpověď: Dobrý den, pokud by se jednalo o papilom, je operace z důvodu vyššího rizika vniku karcinomu v budoucnu indikována. Při podezření na papilom z duktografie, bych se pokusil dohledat ložisko ultrazvukem a provést pod kontrolou ultrazvuku bioptické ověření. Potíže s vyšší citlivostí či bolestivostí nemusí s přítomností ložiska souviset, často bývají přenesené právě z kosterního systému. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21044
Dobrý den mohu poprosit o vysvětlení:typ Tabár4 oboustranně splývavá fertilní žláza s benigním kalcifikacemi vpravo.Nezvětšené uzliny v axilách.Lechce prostornější dukty vlevo bez ložiskového nálezu. Na levé bradavce se mi už delší dobu udělá pupínek jakoby nežid ztvrdne mi to a bolí to jako děs je mi 43 a jsem diabetička,léčím se na štítnou žlázu,beru léky na š.ž.a na cukrovku insulin a ta bradavka i okolo ní mě to hodně bolí píšu to proto že zahojení mi trvá déle
Odpověď: Dobrý večer, nález na mamografii je naprosto v pořádku. Vzhledem ke změnám na bradavce bych ještě doporučoval prohlídku klinikem v prsní poradně. Věřím, že nález bude v pořádku, podle Vašeho popisu změn se patrně jedná jen o opakované naplnění žlázky v kožním krytu bradavky. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21043
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho budu mít nemocenskou když jdu na operaci s fibroadenomem. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, jde o poměrně drobný zákrok, návrat do běžného života je velmi rychlý. Ve Vašem věku je důležitá i kosmetická stránka, proto se starejte dobře o jizvu a nepřehánějte to s urychlením návratu do zaměstnání. Samozřejmě je doba neschopnosti vedle pooperačního průběhu závislá i na typu Vaší práce. Bližší informace se jistě dozvíte od operatéra. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21042
Dobrý den, cca před 14 dny jsem si v pravém prsu nahmatal několik bulek,a cca týden mě trapy to ,že pravé prso mě strašně bolí ,mám v něm tlak ,o něco málo se i zvětšilo a je zarudlé a v okolí oradevky mě to strašně bolí ,tak bych se chtěla zeptat,co by to mohly být ,děkuji za odpověď Pagačová E.
Odpověď: Dobrý den, pokud je prs zarudlý, může se jednat o zánět. S tím může souviset i mírný otok a v jeho důsledku i zvětšení prsu. Zajděte k Vašemu ošetřujícímu lékaři, gynekologovi nebo do chirurgické prsní poradny. Vypíší Vám patrně poukaz na ultrazvukové vyšetření a zváží i léčbu ( v případě zánětu patrně antibiotiky). S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21041
Dobrý den, dnes jsem si nahmatala, když jsem zvedly ruku jako od podpardi dolů v prsu tvrdé místo, na ohmat to bolí, celkove mám občas prsa citlivá ale to jsem brala k antikoncepci. Prosím o radu. NOVAKOVA
Odpověď: Dobrý den paní Nováková, bolestivé bulky většinou nic špatného neznamenají, ale jistě bych ve Vašem případě zašel do screeningového centra na ultrazvukové vyšetření prsů, které zhodnotí přesnou povahu změn. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21040
Dobrý den. Mam dotaz na prave straně hrudniku, mam bouli. Co to znamená. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, nezlobte se, ale z vašich informací nemohu soudit. Znamená to, že je bulka mimo prs? pokud je volně pohyblivá a měkká, často to bývá nezhoubný tukový nádorek- lipom. V každém případě, pokud se jedná o nově vzniklou bulku, doporučuji Vám objednat se na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21039
Dobry den, prijde mi, ze mam mirne otekle leve podpazi. Nic si tam nehmatam. Na sono jsem objednana na 11.11. Naposledy jsem byla 13.2. Je mi 34 let. Mam doslova fobii z rakoviny prsu. Od svych 25 let jsem byla na sonu jiz 15x.
Mohl by mirny otok v levem podpazi byt od neceho jineho nez od rakoviny prsu? Pohlcuje me uzkost. Mam se zkusit objednat nekam rychleji? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, předně je asi potřeba pracovat se zbytečným strachem z karcinomu. Dlouhodobé stresy nejsou ku prospěchu z mnoha ohledů.
Ve Vašem věku je tím nejdůležitějším z hlediska prevence karcinomu prsu důkladné pravidelné samovyšetření. Pro uklidnění můžete zajít i ultrazvuk, který zpravidla postačuje provést jedenkrát za dva roky. Pokud nemáte v rodině genetickou zátěž, chodíte na ultrazvuková vyšetření až nezdravě často.
Pocit mírného otoku či větší plnosti v podpaží většinou s karcinomem prsu nesouvisí, může být z více příčin, např. i zmnoženými tukovými lalůčky nebo přímo lipomem. Myslím že termín plánovaného ultrazvuku nemusíte měnit. Uvidíte, že Vás lékaři uklidní, že je vše v pořádku a domluvte se i na úpravě frekvencí vyšetření. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21038
Dobrý den,od R. 2014 mám zjištěn v levém prsu fibroadenom,byla mi delana i biopsie.Můžu se zeptat,jak se pak dělá vyšetření mamografem? Neumím si představit, že mi to prso zmáčknou pod takovým tlakem. Nemůže ten útvar prasknout?Nemyslitelné pro mě, že by to nebolelo...
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, o mamografiích zatím vůbec nepřemýšlejte, jste mladá. Než budete ve screeningovém věku, může být nález ve Vašich prsech naprosto rozdílný. Rád Vás ale již nyní ubezpečím, že nevelký tlak při mamografii (cca 7kg) nemůže v prsu způsobit žádnou změnu a to ani při přítomnosti ložisek jako jsou např cysty či fibroadenomy. Většinou je mamografie zcela nebolestivá, může být trochu nepříjemná. Pokud výjimečně některou z žen bolí, bývá to shoda několika okolností- nedostatečná spolupráce, vyšetření v době menstruace nebo těsně před ní, přenesené bolesti od páteře při poloze vhodné pro snímkován atd.
Přeji příjemnou neděli Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21037
Dobrý den, dnes jsem si zmáčkla levé prso jako při odstřikování mléka a z prsu mi začala vytékat mléčná, ale z jednoho kanálku namodralá tekutina. Mám 2 děti, kojila jsem vždy přes rok (mladší dcerce jsou 3 roky) Na dvorcích se mi zvětšil výskyt podkožních tukových milimetrových bulek (mílie). Mohl byste mi poradit k jakému specialistovi na vyšetření zajít? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, v prvé řadě Vás chci uklidnit. Výtoky z prsu jsou nejčastěji bělavé či nažloutlé, nezřídka ale vídáme i nádechy do zelené, modré, hnědé. Pokud je výtok mírný (po zmačknutí nebo samovolně několik kapek), pak není potřeba ani žádné další vyšetření. Pokud by byl výtok masivnější, je vždy dobré provést jak ultrazvukové, tak endokrinologické vyšetření. Velmi opatrní musíme být, pokud by ve výtoku byla příměs krve, pak je nutné vyšetření ihned a to ve Vašem věku včetně mamografie. Přeji pěknou neděli Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21036
dobrý den, prosím o vysvětlení son. vyš prsu. Vlevo HZK je hypoechogenní neostře ohraničený infiltrát.Z tohoto infiltrátu odebrány 2 vzorky -punkce zaslány na hist. vyš. Výsledek ještě nemám . Velice se bojím, mám strach z rakoviny prsu.Lékařka mě nic konkr. neřekla,až bude histol.výsledek z biopsií
Odpověď: Dobrý večer, lékařka Vám v prsu našla nejasný okrsek, ze kterého musela odebrat jehlovou biopsii pro zjištění přesné diagnózy. Vyšetření vzorků bývá hotové do týdne, chápu Váš strach, ale nyní musíte počkat na výsledek. I pokud by výsledek histologie nebyl příznivý, umíme onemocnění dobře léčit. Jistě vše zvládnete, držím palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21035
Dobrý den.Jsem již po dvou operacích fibroadenomů.První těhotenství jsem zvládla bez větších změn. Teď bychom po dvou letech, chtěli druhé miminko, ale pan doktor mi doporučil, že by bylo lepší podstoupit opět zákrok, ještě před otěhotněním z důvodu růstu fibroadenomu ke kterému došlo za poslední rok. Ovšem jde asi o 3mm z původních 1,4 mm na 1,7mm. Fibroadenomy se mi stále dělají, proto si nejsem jistá, zda je opravdu operace tak potřebná a jaká je pravděpodobnost změny na zhoubný nádor vlivem hormonů?
Odpověď: Dobrý večer, při zvažování odstranění benigního fibroadenonu je důležité především Vaše rozhodnutí a míra potíží, které přítomnost fibroadenomu přináší. Pokud se jedná o jasný nález, nárůst o 3mm není významný. Pokud by byla sebemenší pochybnost, zda se jedná o fibroadenom, mělo by být ložisko biopticky ověřeno. Nikdo Vám navíc nezaručí, že během těhotenství nezačne narůstat některý z ostatních ložisek, o kterých píšete.
Pokud jde o potenciál malignizace ložiska, je nulový. Přeji hodně klidu a na fibroadenomy nemyslete. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21034
Dobrý den,byla jsem na PET/CT vyšetření pro podezření na meta na C6.Nebylo potvrzeno,ovšem nalezli lozisko v pravém prsu.Bez zvýšené akumulace FDG.Přesto mi bylo doporučeno vyšetření na mamologii.Dále našli zmnožené uzliny krční axilární i mezihrudní.Je moznost,že by se jednalo o nějaký typ nádoru,který nemetabolizuje glukozu?Na MR byla zjistěna hypersignalita C6 a otok.Trpím velkymi bolestmi krční páteře,které střílí do levého ramene,lopatky,klíční kosti a prvního žebra,hlavne přes noc.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, mamografii byste měla jistě podstoupit. Nevím, s jakým se léčíte onemocněním, ale některé karcinomy metastazují i do prsu. Pokud ložisko neakumuluje glukózu, s největší pravděpodobností bude benigní, ale musí se myslet na vše, proto si nechte vypsat žádanku a při objednání na mamografické vyšetření zmiňte, jaké máte obtíže, jistě dostanete termín v řádu dnů. Držím palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21033
Dobrý den. Mám několik týdnu po biopsii a jdu na operaci. V ordinaci jsem nebyla schopna pobrat jisté věci, jen jsem snad zaslechla, že by neměly být zasaženy uzliny. Po biopsii mám tuto histologii.
Invazivní duktální karcinom Mammy NST (duktální typ) Grade 2 s desmoplasií
Estr.rec.100%
Progester.rec 60%
Her2 negativní
prolif.aktivita (Ki67, MIB1):okolo 14% buněčnosti nádoru
závěr: ca mammae 1.dx.,HZK, IDC, T1c Nx Mx k segmentenctomii a SLNB 1.dx prosím o vysvětlení. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, byl Vám diagnostikován nepokročilý, málo agresivní karcinom prsu v druhém stupni vývoje s velmi dobrou prognózou. Důležité je, že lymfatické uzliny vypadají v pořádku. Počítejte s nevelkým zákrokem na prsu a s vyjmutím několika uzlin z podpaží. Odebraný materiál se znovu přesně vyšetří v celém rozsahu a naplánuje se léčba. Moc Vám držím palce, buďte silná, s onemocněním se poperte, vše by mělo dobře dopadnout. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21032
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli u žen nad 40 let je povinnost objednat se u lékaře na mamograf (ze zákona nebo daná vyhláškou) nebo může žena zvolit sono ? Může jí za toto rozhodnutí od lékaře hrozit nějaký vyhozov z vyšetření, abych použila termín jedné lékařky, která mi dnes toto sdělila? Musí pacinatka v případě sona podepsovat negativní reverz, že odmítá mamograf? Děkuji za odpověď. Poštulková
Odpověď: Dobrý den, patrně myslíte vyšetření žen nad 45 let, kdy pojišťovna hradí preventivní mamografii. Vyšetření je samozřejmě dobrovolné (jako každá prevence).
Praxe je různá. Já volím pouze slovní poučení pacientky a do popisu vyšetření následně napíšu doporučení provést preventivní mamografii. To je totiž jediná správná vyšetřovací metoda pro včasné zachycení karcinomu prsu u žen nad 45 let. Ultrazvuk by měl sloužit pouze jako metoda doplňková.
V akreditovaných centrech máme samozřejmě snahu a profesní povinnost provést vyšetření, které je v daném případě to nejvhodnější. Vím, že na některých pracovištích zmiňovaný nesouhlas vyžadují podepsat, nemějte jim to za zlé. Nemůže být ale řeč o odmítnutí provedení ultrazvukového vyšetření po předešlém poučení v případě, že žena na tomto vyšetření trvá a jedná se o samoplátkyni.
Z toho co jsem napsal je ale snad dostatečně zřetelné, že Vám doporučuji mamografii jednou za 2 roky pravidelně podstoupit. Mamografie Vám neublíží, naopak je to metoda, kterou karcinomy zachytáváme v prvopočátcích a tedy léčitelné. Věřím, že se při příštím vyšetření rozhodnete správně. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21031
Dobrý den,
chtěla jsem se informovat, co může znamenat "adenom bradavky". Na vyšetření prsu jsem byla a to bylo v pořádku.
Děkuji za vyřízení
S pozdravem
pacientka
Odpověď: Dobrý den, předně nevím, kdo Vám sdělil diagnózu "adenom bradavky", zda je to výsledek histologického vyšetření nebo zda někdo takto pojmenoval útvar jen na základě ultrazvukového vyšetření. Na bradavce se velmi často vytvářejí žlutavé útvarky, vznikající ucpání žlázek kožním krytu - nejedná se o Váš případ? Tyto změny jsou naprosto benigní - pouze kosmetické. Existuje naproti tomu jeden typ adenomu bradavky, který se pro neustálý růst vždy chirurgicky odstraňuje. Bradavky jsou dobře přístupné vyšetření pohmatem i okem. Při pochybnostech nechte zobrazovací vyšetření prsu zopakovat. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21030
Mojí mamince je ,80let,volala mi že ji bolí někde u bradavky, nevíte co to je??
Odpověď: Dobrý den, bolesti vystřelující do bradavky bývají nejčastěji přenesené z mezižebří či od páteře. Pokud maminka nepozoruje na bradavce žádné změny a pokud nehmatá ložisko, samotná bolest nebývá příznakem zhoubného onemocnění. Maminka má stejně jako Vy jednou za 2 roky nárok na preventivní mamografii. Pokud na ní nebyla a je jinak fit, může si jí pro jistotu nechat provést. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21029
Dobrý den, před 14ti dny jsem si nahmatala nebolestivou bulku 6x6mm v pravém prsu u podpaží.Byla jsem na sonu, ale paní doktorka si nebyla jistá, co tam je. Cysta ani tuk.bulka to prý není, možná adenofibrom nebo 3 zvětšené uzliny vedle sebe. Prokrvené to není. Mám v tom prsu prý více zvětšených uzlin, ale ne patologicky. Váhala, zda mě má poslat na mamografii. Nakonec mám přijít na kontrolu za 3 měsíce.Prs teď zvláštně bolí,pálí a svědí zároveň,bolí i pravé rameno.Bulka je citlivá.Měla bych se raději objednat na mamograf sama? Podle paní doktorky to rakovina není.
Odpověď: Dobrý den, ultrazvukové vyšetření je do jisté míry subjektivní metoda. Z popisu nemohu rozhodnout, jaké povahy ložisko ve Vašem prsu je. Zkušený lékař v mamocentru by si patrně při sebemenších pochybnostech mamografii doplnil. Počítám tedy, že paní doktorka pochybnosti neměla.
Pokud by měly uzliny patologický charakter, jistě je pak metodou první volby pro dovyšetření mamografie, dále eventuálně i magnetická rezonance. Bulka je podle Vašeho sdělení dobře hmatná, porovnávejte tedy pohmatově nález a při eventuální změně zajděte na kontrolní vyšetření i dříve. Pokud máte pochybnosti a pokud jste nebyla na vyšetření v akreditovaném screeningovém centru, doporučuji se objednat do centra na konzultační vyšetření. Seznam center najdete na těchto stránkách. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21028
Dobrý den pane doktore, včera jsem byla na sono prsou a v levém prsu mám nález o 9 mm, pan doktor říkal, že to na rakovinu nevypadá, ale i přesto mám obavy, když nevím cp to je. Mám dvouletého chlapečka, který byl plně kojen do 2 let a nyní jsem ve 14 týdnu těhotenství. Ten nález mám v prsu ze kterého syn mateřské mléko moc netahal může to mít spojitost i s tímto? Děkuji za odpověď D. B.
Odpověď: Dobrý den, těžko se mohu vyjádřit je slovu nález... Nepíšete ani, zda Vám bylo naindikováno nějaké kontrolní vyšetření. Pokud lékař vyšetření uzavřel bez potřeby dovyšetření či kontroly, byl si tedy jistý, že máte prsy v pořádku. Prsy se Vám samozřejmě při těhotenství budou hormonálními vlivy měnit, vyšetřujte se přesto pečlivě pohmatem a kdybyste měla pocit změny, vyžádejte si kontrolní vyšetření. Věřím, že je vše v pořádku a můžete být klidná. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21027
dobry den. chcem sa opytat mam uz dlhsiu dobu vtiahnutu bradavku na lavom prsniku ked si ju vytiahnem mam tam nazbierany biely vytok ktory si kazdy ked cistim. co to je?
Odpověď: Dobrý den, vtažené bradavky vídáme běžně, běžné jsou i bělavé nebo žlutavé výtoky. V zapadlé bradavce může několik kapek výtoku zaschnout- to je patrně Váš případ. Nevím, co znamená "delší doba", pokud jste ale nebyla na ultrazvukovém vyšetření, bylo by vhodné ho podstoupit. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21026
Dobrý den, nahmatala jsem si bulku v pravém prsu (před třemi dny). Kojím devíti měsíční dceru druhé dítě). Zánět jsem měla, teď je to ale jiné, nebolestivé, nejde rozmasírovat ani odsát. Jiné potíže nepociťuji. Mám navštívit lékaře nebo počkat?
Odpověď: Dobrý den, pokud máte pocit nově vzniklé bulky, nečekejte a objednejte se na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra. Ideálně s žádankou od Vašeho ošetřujícího lékaře, abyste si vyšetření nemusela hradit. I pro Vaše miminko je důležité, abyste nebyla delší dobu ve stresu. Nemá smysl čekat, jak se bulka bude dále chovat a spekulovat o možnostech. S pozdravem MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21025
Dobrý den, prosím Vás je vhodné absolvovat vakuovou biopsii prsu v čase menstruace? Dostala jsem termín biopsie a až doma při kontrole diáře jsem zjistila že budu mít v tom čase menstruaci. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, termín výkonu určitě nerušte. Vakuovou biopsii prsu lze bez omezení provést i v době menzes. S pozdravem MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21023
Dobrý den dnes sem byla na sonu a nevim co nalez znamena napsali ze mam vyraznejsi okrsek žlázy levého prsa 18mm chtěla bych vedet co to znamena děkuji
Odpověď: Dobrý den, jste mladá a ve Vašem věku je typické, že některé okrsky žlázy jsou aktivnější než jiné. Buďte v klidu, nález je normální. Pravidelně po menstruaci porovnávejte stav v prsech při samovyšetření, to je ve 25 letech to nejdůležitější. Při případné změně se opět objednejte na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra. S pozdravem MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21022
Prajem príjemný dobrý deň

Od roku 2011 pravidelne chodím na kontrolu s ľavým prsníkom.
Výsledky vyšetrenia: výraznejšie zvyškové žľazové tkanivo bilat, v HLQ a centrálne, v tukovoinvolvovaných prsníkoch, bez USG dif.ložisk vpravo. Vľavo v HLQ pri aerole dif. pozdlžny hypoechogénny uzol rozmerov 16x5mm charakteru výraznejšieho tuk.lalôčika, dif. dg. tukového FIA. Záver: kontrola o 3 mesiace Chcem sa informovať pán doktor, čo to znamená? je to vážne? môže sa z toho vykľuť rakovina? ĎAKUJEM za odpoveď. S pozdravom A.P.
Odpověď: Dobrý den,
v nálezu jsou popsány změny, které v prsu bývají běžně. V tomto případě většinou tak časnou kontrolu neprovádíme. Usuzuji proto, že některé ze změn jsou v prsu nově, a tak se Váš lékař rozhodl pro kontrolní vyšetření, které by mělo potvrdit jeho závěr. Užijte si klidný podzim a svátky a po Novém roce se objednejte na kontrolní vyšetření tak, jak je doporučeno. S pozdravem MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21021
Dobrý den,obracím se na vás s problémem,který mi vznikl při kojení.3,5 m.plně kojím.Před 3 dny se mi v prsu objevila zatvrdlina,je bolestiva a uložená v horním qv prsa.Ihned jsem zahájila alternat.léčbu.Před kojenim nahřát nebo mokrý kapesník,igelit,ručník. Ihned kojím,měním polohy,masíruji a nic.Byla jsem s tím u svého gyn.,který zatím nechce dat atb,protože není horečka,navrhuje laserové ošetření.Ráda bych se zeptala,jaké jsou ještě další možnosti,jak se problému zbavit.Místo není červené,ale otok je tak velký,ze jde cítit i přes kůži jemným přejetím rukou.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, základním doporučením je provést zobrazovací vyšetření. Podkladem potíží může být zánět prsu, který vídáme při kojení poměrně běžně, není to ale jediná možnost. Gynekolog nebo praktik by Vám měl vypsat žádanku na ultrazvukové vyšetření. Vy si najděte nejbližší screeningové centrum podle seznamu na těchto stránkách a při objednání popište své potíže. Vyšetření by Vám mělo být provedeno akutně co nejdříve. Řešení potíží se bude řídit podle výsledku vyšetření. S pozdravem MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21019
Dobrý den, nahmatala jsem si na obou prsou takové váčky nebo bulky ve větším množství. Jsou to velké i malé bulky okolo celého prsu. Bojím se že to je rakovina. Mám 17 let. Chtěla jsem se zeptat co to je? A je to to normální nebo zvláštnost.
Děkuji M.K.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o normální povrch prsu, ve kterém máte v tomto věku velký podíl žlázy. Vyčkal bych, struktura se může měnit s menstruačním cyklem. Při pochybnostech jedině navštívit lékaře a doplnit pro váš klid ultrazvukové vyšetření. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21017
Dobrý den chci se pozeptat moji mamce teče hnis z prsů a nechce jít k doktrovy. Bojí se pocházím že 7 děti a nevím co by to mohlo být a jak ji dotlačit k doktrovy mamka má 55 let děkuji za radu Andrea
Odpověď: Dobrý den, bez odborného vyšetření je těžko radit, nehledě na to, že by měla maminka pravidelně chodit preventivní vyšetření. Musíte ji nějak přesvědčit. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21015
Dobrý den, prosím o vas názor z vysledku biopsie : mastopatie fibrocysticka, hyperplasie , metaplasie epitelialni. Kontrola za rok. Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den, samé nezhoubné věci, buďte v klidu, histologický nález je v mezích normy. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21014
Dobrý den,v roce 2018 mi zdelily diagnózu rakovina prsu.chemoterapie,operace (odebrani celého p.prsu)ozařování.ted léčba tamoxifen+zoladex.mam stále přetrvávající bolesti od jizvy do podpazi až na lopatku..V podpazi stále pocit nafouknuteho balonku .kolikrat mi v te ruce dost skube.lymfa otoky nemám.ale je to dost nepříjemné.co s tim dekuji v.k.
Odpověď: Dobrý den, bolesti a nepříjemné pocity jsou nepochybně důsledkem pooperačních změn. Můžete mít v jizvě přetrvávající tzv. pooperační seróm, který můžete vnímat jako něco nadbytečného, toto by spolehlivě vyloučilo ultrazvukové vyšetření. Namístě je i cílená fyzioterapie na pracovišti, které má v tomto ohledu zkušenosti. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21013
Dobrý den, nahmatala jsem si v prsním dvorci pod kůží malou tvrdou nebolestivou bulku cca. o velikosti zrníčka (průměr tak 3-4 mm), kterou jsme předtím neměla. Jiné změny jsem nepozorovala. Je to důvod k obavám?
Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, rozhodně si nedělejte starosti, takovýto nález je vcelku běžný, zpravidla se jedná o lokální zánět žlázky dvorce. Může spontánně vymizet. Dejte tomu čas, při zhoršení raději navštivte lékaře. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21012
Dobrý den,
jsem po částečné operaci pravého prsu r. 2016. V září jsem byla na pravidelné půlroční kontrole a zároveň na momografu. Při kompresi prsu jsem zažila opravdu velkou bolest, to jsem sdělila svému lékaři a ten mě objednal na sono až v listopadu.Nález mamografu byl v pořádku, ale já stále cítím v prsu takový divný tlak. Prosím můžete mi sdělit o co se může jednat. Je mi 68 let. Děkuji za odpověď. T.S.
Odpověď: Dobrý den, pokud bylo mamografické vyšetření v pořádku, tak není třeba se obávat. Předpokládám, že ultrazvuk nic neodhalí. Po mamografickém vyšetření, zvláště pokud je prs modifikován léčbou, jsou zavedené pooperační klipy, může být bolest přítomna, jde jen o mírný typ zhmoždění. Je třeba, aby bylo vyšetření provedeno šetrně, s vědomím, že nemusí být dokonalé, komprese nemusí být 100%, právě s ohledem na stav po operaci. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21010
Dobrý den, čekám na výsledky histologie. na USG mi bylo zjištěno:zvolna reduk. žláza, vlevo v HZK hmatný stínící okrsek žlázy s jádrem min.12mm(korelující s MG), jiné podezř.ložisko v prsech nedif.Axily vlevo v dolním polu jedna nápadnější nejednoznačná uzlina12x6mm.ostatní uzliny se zdají být benigní.Doktorka mi rovnou řekla, že to vidí jako nádor.Co si o tom myslíte Vy?Loni jsem byla u jiného doktora na USG a ten viděl cysty,vývody nerožšířeny, v axilách benig.LU do 25mm.Děkuji Vám za odpověď. MS
Odpověď: Dobrý den, čistě z popisu je nález určitě podezřelý. Hodnocení kvality vyšetření v loňském roce těžko hodnotit, navíc změny nemusely být jasně definované, rok je doba, za kterou se řada věcí pohne kupředu. Co se týče velikosti je nález malý, uvidíte jak dopadne histologie. Držím palce. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21008
Dobrý den, asi týden mě bolí levé prso - bolest je taková tupá. Prso nebolí na pohmat, ale v něm. Prso mám malé a měkké, takže když si ho prohmatám, tak tam cítím úplně všechno, ale žádnou bulku jsem si nenahmatala. V dubnu jsem byla ultrazvuku, na prevenci chodítm každý rok. Myslíte, že se mám znevu objednat na sono? Děkuji za názor. B. (věk 33)
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si , že je hned nutné opakovat ultrazvukové vyšetření, bolest pravděpodobně ustoupí, uvidíte jak se to bude vyvíjet, ale podle mne bych vyčkal. Dál provádějte samovyšetření, stačí 1x měsíčně, není třeba to přehánět a na jaře si zase nechte udělat UZ vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21007
Dobrý večer chtěla jsem se zeptat byla jsem před rokem na sono grafii prsou pláč semi neco nezdálo šla jsem na vyšetření tam mi řekli ze mam jen hrbolate prsní uzliny a ze tam žádné ložiska ne jsou bojím se a vy s toho nevznikla rakovina děkuji za odpoved petra
Odpověď: Dobrý večer, to že máte žlaznatá, jak píšete hrbolatá prsa, je naprosto normální a potvrzením bylo i negativní ultrazvukové vyšetření a rozhodně to není důvod k obavám. Mějte na paměti prevenci, samovyšetření prsu a v 1 - 2 letých intervalech ultrazvukové vyšetření. Zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21006
Dobrý den,jsem po ablaci pr.prsu.DGzávěr:I.dx. T1c(13mm)N0 pT1c(15mm)pN0(0/2)M Stage IA.Histologie-invasivní ca NST G2+DCIS G2,okraje čisté, ER100% PR85% MIB1 25% Her 2 0. Ložisko 13x10x15 mm,2 SLU bez meta, lymfangioivaze neg. Operace 26.8.19, hormonoter-Aletro od 18.9.19. Pane primáři můžete mi prosím řící prognózu, event. kolik mám času? A co znamená B_MPV-mám 13, má být max.11.Odpověď prosím na můj email. Děkuji.H.H.
Odpověď: Dobrý den, prognóza je dobrá, nádor byl zachycen v časném stadiu, adekvátně zaléčen a imunohistochemické ukazatele, které popisujete hovoří ve váš prospěch. Hodnotu MPV proberte s vaším ošetřujícím lékařem, je jedním mnoha vyšetřovacích parametrů krevního obrazu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21003
Dobry den . Pred 14 dny jsem byla na odstraneni znaminka na prsu vyriznuto kruhovym skalpelem. Pred dvema dny se mi v miste objevil cerveny flek velikosti petikoruny ktery velmi svedil. Po navsteve lekare zdeleno ze se jedna o alergickou reakci a nasazen hydrocortisol. Flek jiz nesvedi ale stale pretrvava. Nemohlo by se jednat o agresivni formu karcinomu prsu.G.K
Odpověď: Dobrý den, jestli je to v místě po operaci, tak to bude mít souvislost a nemá to nic společného s rakovinou. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21002
Dobrý večer, jsem muž ve věku 20let. Nahmatal jsem si bouličku(jakoby váček) v levém prsu v místě pod bradavkou, může to být zvětšená uzlina nebo se mám obávat něčeho horšího? K lékaři jsem zatím objednán, proto se ptám ještě zde, než se dozvím odpověď od lékaře. Děkuji O.H.
Odpověď: Dobrý den, v takto mladém věku nejde zpravidla o nic závažného, s největší pravděpodobností půjde o okrsek zvětšené žlázy, tzv. gynekomastii. Pravou povahu odhalí pohmatové a ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21001
Dobrý den, několik týdnu mám střídavě hnědý výtok prsou. Ještě delší dobu mám problémy se zády a hrudní kosti, časté blokády. Nyní se navíc přidala bolest levého ramene a podpaží, bolest obcas vystreluje do cele ruky, mám pocit brnění až na ukazovacku. Byl mi proveden utz, negativní. Dále byla provedena duktografie, potvrzen papilom. Doktor mi dal na vyber sledování nebo operaci. Nevím pro co se rozhodnout, můžou všechny problémy spolu souviset nebo jde o nezávislé problémy?? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, co popisujete vidím na dva problémy, tedy na problémy s páteří a pohybovým aparátem jako takovým a výtok může souviset s hormonálními změnami i nálezem papilomu. Co se týče papilomu, pokud by byl vidět na ultrazvuku, tak jej zpravidla odstraňujeme ambulantním zákrokem, pomocí tzv. vakuové biopsie. Pokud není na UZ patrný, pak je zákrok složitější v podobě operace na mlékovodech, laicky řečeno. Sledování je však také možné. Takže máte na výběr. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21000
Dobrý den,je mi 32 let mám třetí dítě a ž druhým rokem ho kojím,mezi prsem a podpažím na levé straně mám pohyblivou bouličku velikosti fazole,mám to jen na jedné straně může to být ucpaná žláza nebo mám se obávat něčeho. Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, může se jednat nejčastěji o uzlinu či cystu. Pokud nezmizí a bylo by vhodné provést ultrazvukové vyšetření, které jasně ukáže, zda jde o ložisko v pravém slova smyslu a jaké, nebo jen o žlaznatý uzel. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20999
Dobrý den,
3dny mne bolelo levé prso , dle mého jsem si nahmatala bulku pod dvorcem prso bylo oteklé, bolavé. Změny barvy, tvaru, teploty jsem neměla.
U doktora na gynekologii mi napsali žádanku na USG 1.prsu,klinicka diagnosa Mastodonie, palp-infiltrat podbradavkou, ohraničenou rezistenci nehmatám, v.s.mastitis 1.sin.

Prosím o informaci, o co by se mohlo jednat, mám hrozný strach.
Odpověď: Dobrý den, jak je vidět byla jste u lékaře a klinické vyšetření ukázalo na změny, které mohou odpovídat zánětu, toliko z vaší zprávy. Ultrazvuk případný hnisavý okrsek pod dvorcem může spolehlivě odhalit, pokud se jedná o nehnisavý zánět, tak může být ultrazvuk i zcela negativní. Každopádně se ultrazvukovým vyšetřením uklidníte a vyloučíte nádorové změny, které vám nepochybně vrtají hlavou. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20998
Dobry den, chcem sa este informovat ci je dostacujuca prevencia, ak je usg prsnikov absolvovane kazdych 6 mesiacov.dakujem
Odpověď: Kontroly po 6 měsících jsou nadbytečné, pohodlně dostačují kontroly po 1 roce. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20997
Dobrý den,před pár dny jsem si nahmatala v okolí dvorce bulku..Dvorec mám taky na dotek mistama zatvrdly a prso mám zvětšené oproti druhemu..Už 5 let nekojím.Muže jít o něco vážného nebo to přejde..Děkuji
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o zánět, prs chlaďte, a pokud samo nezmizí, tak raději navštivte lékaře, nebo si nechte udělat vyšetření prsu ultrazvukem. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20994
Dobry den,
Prosim o radu.pred rokom som bola na operacii fibroadenoma.V aprili som mala kontrolne sono, kde bolo vsetko v poriadku.O dva mesiace po sone som si nasla akoby zhrubnutu zlazu pri jazve, ktora sa nemenila.ale uz mesiac mam divne napatie v prsniku, pobolievaju ma aj uzliny. prave sa ki skoncila menstriacia a pri zhrubnutej zlaze uz citim aj hrcku.objednala som sa ku gynekologovi.Prosim, moze hrcka naraat par mesiacov po sone?
Odpověď: Dobrý den, pokud byl ultrazvuk v pořádku, potvrdil, že bylo vše odstraněno, že tam není žádný zbytek ložiska či ložisko nové, tak se pravděpodobně jedná o pooperační změny. Rovněž může jít o cystu, ložisko, které se dokáže velmi rychle objevit, ale stejně tak rychle zmizet, podle sekreční činnosti její vnitřní výstelky. Buďte v klidu, pokud budou pochyby, tak je opět možné provedení kontrolního ultrazvuku, zhoubné změny nepředpokládám, na UZ můžete jít i přímo do mamocentra, pak si jej hradíte sama, cena se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20993
Dobrý den, jsem 4 roky po porodu. Z levého prsu mám lehce nažloutlý výtok při silnějším stisku, množství je malé, zjištěno při samovyšetření. Žádnou bulku nehmatám. Byla jsem vzápětí na hrazeném ultrazvuku prsu v mamo poradně, výsledek negativní, vše v pořádku. Mám dále tento výtok nějak řešit(odběr krve či cytologie), nebo je to fyziologický stav a mám to pustit z hlavy. Děkuji. T
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde o hormonální, nevýznamnou sekreci, které se obávat nemusíte. Pokud se nález nezhorší, tak kupř. kontrola na ultrazvuku za 1 rok je dostačující. Provádějte 1 x měsíčně samovyšetření prsu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20992
Dobrý den, na preventivní prohlídce (sono prsou) červen 2019 mi zjistili: na rozhraní DK vpravo 8x4 mm velký ovooidní hypoechogenní útvar, může jít o vystupňovaný tukový lalůček či FA, bez vaskularizace. Doporučena kontrola za 1/2 roku, kterou mám v prosinci 2019. Zajímá mě, zda by se z takového nálezu mohlo vyklubat nějaké závažnější onemocnění. Díky S. I.
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že jde o něco závažného, podle popisu půjde o ložisko spíše benigního, nezhoubného charakteru, kontrola za 6 měsíců je naprosto dostačující. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20991
Dobrý den, moc prosím o radu, názor, či pouhé uklidnění, jsem na začátku sedmého měsíce těhotenství, přesně 27+0,včera večer jsem zaznamenala bolest v levém prsu, přesněji za dvorcem, ne zvenčí, ale někde uvnitř a opravdu jen v části za dvorcem, bolí to, pokud si prs trochu jen přilehnu když ležím na boku a nebo při lehkém zmáčknutí, nepozoruji žádný výtok z prsu. Obvykle bych volala k lékaři, ale dnes odlétáme zrovna pryč, tak teď nevím, zda to může být banalita spojená s případným těhotenstvím, nebo třeba nějaký zánět. Předem opravdu moc děkuji za Vaší odpověď. S přáním pěkného dne J. S.
Odpověď: Dobrý den, omlouvám se, že jsem nereagoval včera. Přesně jak píšete, často jde jen o změny v rámci hormonálních pochodů, nebo o počínající zánět. Na obě eventuality, vám pomůže, pokud budete prs chladit. Pokud budou problémy přetrvávat, raději navštivte lékaře a pokud budete chtít objektivně posoudit stav v prsu, tak je na místě ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20990
Dobrý den,mám Karc Invaz dukt G2.HER2neu Ventana 0. T2 N0 M0.Nádor byl velký 40x35mm.V léčbě jsem právě ve fázi posledních dávek chemo a následně je v plánu parciální op.Doposud provedené kontroly na ultraz. ukazují podstatné zmenšení nádoru a žádné známky rozšíření do nadklíčku a podpaží.Kontrolu na mamografu jsem během léčby neměla.Stává se často,že při operaci se ale přesto poškození podpaží najde a musí dojít k zásadnějšímu zákroku než parciální op?Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den, jak píšete, efekt CHT dobrý, dochází ke zmenšení nádoru, což je pozitivní s ohledem na celkové postižení organizmu, zmenšení nádoru a tím pádem i lepší operabilitu nádoru. Pokud je dobře provedený předoperační staging (mapování), tak by se neměl výkon na prsu změnit. Uzliny nejsou viditelně postižené a pokud bude tzv. sentinelová uzlina negativní, není důvod provádět rozsáhlejší výkon v podpaží. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20989
Dobrý den, z levého prsa mám hnědý výtok, byla provedena duktografie s výsledkem na podezření na papilom. Byla mi doporučena operace, která bude provedena cca do půl roku. Nyní se přidalo i svědění prsu, bolest na hrudi pichaveho nebo paliveho pocitu, zároveň mě i bolí zada. Muze toto spolu souviset? Není chyba, ze půjdu na operaci až za takovou dobu?? Můj doktor je klidný a prý to nespěchá. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, příznaky které popisujete spolu souvisí, ale vše ukazuje na hormonální změny. Sekrece může být také jak hormonální, zrovna tak způsobená papilomem, na který bylo vysloveno podezření z duktografie. Doba k plánované operaci v tomto případě je v pořádku a osobně bych byl také v klidu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20987
Dobry den, pred asi 10ti dny mi oteklo leve prso. Neni cervene, bulku si nehmatam, trochu poboliva tupou bolesti. Dnes mam pocit, ze mne z toho zacala bolet i ruka.Usg prs jsem mela v 03/2019 bez nalezu. Muzete mi poradit co delat? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, asi bude lepší, pokud vás vyšetří lékař, od 40 let můžete podstoupit i tzv. "vstupní" mamografické vyšetření, event. doplněné o kontrolní, cílený ultrazvuk, zvl. na oblast uzlin. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20984
Dobry den,Je mi 38 let.dnes jsem absolvovala sonou prsou.Vysledek HZK vpravo ojedinělá cysta 5mm.V levem prsu v DZK je solidni ložisko 8x12mm s laločnatou konturou imponující jako fibroadenom.Axily volne.
Závěr hodnotici kategorie 3-lozisko v levem prsu pravděpodobně benigni,kontrola za 6mesicu.
Nemusim se obavat,kdyz je kontrola az za pul roku?
Dekuji za vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den, ne nemusíte se bát, toto je běžný postup, u ložisek, která mají rysy nezhoubného (benigního) ložiska. Naopak interval za 6 měsíců je považován za časný, normálně bychom volili interval kontroly za 1-2 roky. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20981
Dobry podvečer,je to asi dva tydny kdy se mi obevila bulka na levem prsu kousek nad bradavkou.kulička ma velikost třešně,zaroven mam již delsi dobu potize z bradavkou vzdy pred menstruaic se me vtahne do vnitr bradavka na tom levem prsu a obcas i mam bily vytok z bradavky.Je mi jasne ze se musim obednat k lekari ale jen me zajima zda to musi byt nador zda to nemuze byt treba z nachlazeni nebo tak neco.S pozdravem Lida
Odpověď: Dobrý den, vyšetření ano, možná by primárně stačilo ultrazvukové vyšetření, ev. doplněné o mamografii, ale to nechme na lékaři, který vás bude vyšetřovat. Může se jednat o neškodné změny, pokud máte jistotu, že nebylo dříve, tak to bude něco akutního, nejspíše cysta. Vtahování a výtok, záleží i jaké barvy, pokud není krvavý, mohou být změny hormonální a nutně nemusí být známkou nádoru. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20980
Dobrý deň pán primar,pekne Vás prosím,o zhodnotenie popisu
sono prsníkov:Vľavo kraniolaterálne od areoly je mikrocysta.
Vpravo kraniolaterálne je drobná intramammárna uzlina, smerom kraniolaterálným je žlaza ľahko dysplastická
V axillach sú nešpecif.LÚ.
Ďakujem Vám moc.
Odpověď: Dobrý den, tento nález je v mezích normy, buďte v klidu, nic závažného. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20978
Krásný den,prosím o radu.Mám sníž. fci štít. žl.,dlouhodobě pod stresem.Před měsíc. a půl jsem byla hospit. pro akut.bolest lev.prsu,násled.týden velký otok,bolest,horeč.,zimnice,bol. kloubů.Podle UZ cysta o prům.6mm,zmnož.drobné hypoechog.uzliny a po 3 dnech progrese zánět.změn.Po léčbě ATB zlepšení,UZ bez známky abscesu.Kontrola UZpřed týdnem-opět nic viditelného.Prs mám stále mírně oteklý, teplý,zarudlý, bolestivý,na dotek stále tvrdsi. Mám dát léčbě cas,muze to znamenat spatne/neuplne zaleceni s mozn. recidivy?Obavy spojuji s plan.cestou na nekolik měs. do tropů, bojím se zhorseni. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, popisujete typické zánětlivé změny, v tomto ohledu bylo i léčeno. Pravděpodobně máte reziduální změny, které mohou odeznít, doba od dobrání ATB je krátká. Prs je dobré chladit, ulevíte od bolesti a zmírníte projevy zbytkového zánětu. Recidivu zánětu spolehlivě nevyloučíte, záněty jsou někdy dosti úporné, proberte s ošetřujícím lékařem a buďte na tuto variantu na své cestě připravena a ev. vybavena léky. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20977
Dobrý den, před cca měsícem se mi objevila v prsu (vnější kvadrant) zduřenina, která je při dotyku citlivá a zavazí. Není pevně ohraničená. Nekojím již 2 roky, ca prsu v rodinné anam. nemáme. O co by se mohlo jednat? Děkuji, Hana
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, ale vzhledem na citlivost, by se mohlo jednat o něco nevýznamného, kupř. jen hormonální uzel, cystu. Pokud zduření nezmizí, neodezní samo, bylo by vhodné nechat se vyšetřit na ultrazvuku. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20976
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.
Byla jsem na mamografii a a na biopsii.
V nálezu mám napsáno " Cípaté distorze".
Prosím co cípaté distorze znamenají?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, bohužel nemusejí znamenat nic hezkého, jde o podezření na rakovinu.
PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20975
Dobrý den asi 14 dni me boli pravé prso spíše nahoře v podpaží měla bych navštívit lékaře a požádat o vyšetření na mamografii
Odpověď: Dobrý den, samotný mamograf by asi moc nevyřešil, pokud nemáte žádné jiné příznaky. Dále záleží jestli chodíte pravidelně na prevenci. Může se jednat o bolest od pohybového aparátu, namožení, nejčastěji jsou původem bolesti hormonální vlivy. V mezidobí mamografie je možno provést, kontrolní ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20973
Dobrý den,v listopadu mi bude 18 let. Všimla jsem si, že na levém prsu kousek od bradavky mám malé začervenalé místo na němž jdou vidět červené čárečky, možná žilky. Tento začervenalý flek je trochu tvrdší než jiná místa prsu. Co mám dělat o co se může jednat a jak je to případně s mammografem v mém věku? Mnohokrát děkuju za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, o nic vážného nejde, může jít o drobný lokální zánět, pokud je ještě ve dvorci, tak jde typicky o zánět žlázky dvorce, zpravidla odezní spontánně. mamografie určitě není pro vás a tento nález vhodná. Pokud budete mít pochybnosti, ukažte to vašemu ošetřujícímu lékaři. ze zobrazovacích metod je pro vás vhodný ultrazvuk prsů. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20971
Dobrý den,

Našla jsem si v levém prsu malou tvrdší bouličku. Ihned jsem byla na sonu, kde mi paní doktorka řekla, že mám přijít na kontrolu za tři měsíce. Ale pak řekla, že nemá dost zkušeností a objednala mě k paní primářce. Mám teď obavy, zda něco neviděla. Uvádím výsledky zprávy. Mám 16 měsíčního chlapečka a kojím. Palpačně drobná rezistence při areoly vlevo na č.4/5, v sono obraze hypoechogenní ovoidní okrsek vel CCa 12x5 mm, bez dist. Akust. Stínu, kraje mírně nepravidelné. Jinak bilat. bez ložiskového nálezu, duktetazie po mastitis I. Dx, axily bez patol. LU.
Moc dekuji
Odpověď: Dobrý den, hodnocení změn u kojící mléčné žlázy je malinko odlišné a vyžaduje určitou míru erudice. V tomto ohledu, pohled zkušené lékařky bude jistě namístě, jako druhý názor. Jen z tohoto popisu nedokáži posoudit míru podezření, ale spíše bych to viděl na něco neškodného, i proto, že původně lékařka navrhovala jen časnou kontrolu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20969
Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu z MMG. Volat.carovita středně denní žláza, ve srovnání s minulými vyšetřeními je rozložení a denzita žlázy stacionární. Vpravo v ZHK benigní nodularita-intramamarni uzlina. Oj.benigni kalcifikace.lozisko maligního vzhledu na MMG snímcích zřejmé není. Mámy prohmatne,bez patol.rezistence. Axily s drobnými lymf.uzlinami. vzhled žlázy v klasifikaci dle Tábara I. Závěr BI-RADS 2 benigní nález. Děkuji Vám za vysvětlení. S pozdravem Eva
Odpověď: Dobrý den, všechny informace, které jsou zbytečně květnatě popsány, se dají jednoduše shrnout: jste zdravá, rakovina není přítomna Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20967
Dobrý den,
navštívila jsem sono prsou a paní doktorka mi napsala tuto zprávu:
V horním zevním kvadrantu levého prsu ložisko vzhledu cysty s echogenním obsahem – nejspíš výše popisované ložisko nebude bránit chirurgickému zákroku, doporučuji zvážit sono kontrolu na pracovišti, kde je zákrok plánován. Za 3-4 měsíce.
Anechogenní ložisko hladké s echogenním obsahem
- prosím, jsem z této zprávy zmatená, co to znamená??
Moc děkuji!
Odpověď: Dobrý den, jak jsem pochopil jdete na operaci, nevím jakou a důvod. Nicméně jde o to, že vyšetřující lékař, chtěl říci, že ložisko, které nalezl, je pravděpodobně benigní, nezhoubné, nejspíše cysta komplexního charakteru, se zahuštěným obsahem, přesto doporučuje před plánovaným zákrokem, dané ložisko zkontrolovat. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20966
Dobrý den nahmatala jsem si bulku v levém prsů byla jsem na mamologii na vyšetření tam mi paní doktorka udělala ultrazvuk řekla že mám cystu a že mám zasazené celé prso ale poslala mě domů ani mi to pořádně nevysvětlila a řekla že mám přijít za půl roku na kontrolu, ale mě ta boulicka,, cysta``vyrostla za necelý měsíc trošičku víc, tak se chci zeptat co stim jestli s tím mám jít na gynekologii a požádat o nové vyšetření? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, cysty se bát nemusíte, pokud by se zvětšovala a bolela vás, je možné udělat kontrolní vyšetření, event. její obsah odsát, aby se vám ulevilo. Záleží na míře klinických příznaků. Na kontrolní vyšetření můžete zajít i sama bez žádanky, pak si budete však muset hradit, cena se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20964
Dobrý den
je mi 47 let a před rokem jsem prodělala ablaci prsu pro karcinom in-situ. V histologii mi vyšlo: receptory estrogenu i progesteronu 100%, Ki67 30% Preventivne jsem rok užívala tamoxifen, poté mi ho onkoložka vysadila z důvodu, hyperplazie endometria. Po vysazení jsem za měsíc začala menstruovat a to velice nepravidelně, krvacení se zvětšovalo, až jsem zkončila na kyretáži dělohy. Gynekolog mi chce ted nasadit gestagenní léčbu. Četla jsem, že ale rakovina prsu je kontraindikaci k této léčbě. Jaký je Váš názor?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, vše se točí a týká hormonálních změn ve vašem těle, to je nepochybné. Co se týče gestagenní léčby, tak nedokáži posoudit, ale v principu je to jako s Tamoxifenem. Ten jste užívala jako prevenci nové rakoviny prsu a sekundárně to ale mělo vliv na děložní endometrium. Zkrátka něco za něco. je třeba se poradit s vaším ošetřujícím lékařem, který jistě ví o vašem základním onemocnění prsu a neindikoval by léky bez pečlivého uvážení. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20963
Dobrý den, v lednu jsem byla na ultrazvuku (preventivně) a vše v pořádku. Včera jsem si nahmatala bulku nad prsem velikosti cca 1cm.Pohybuje se pod kůži a neboli. Mohla by to být rakovina? Je mi 35 a mám 3 děti poctivě odkojene. Jsem teď po hysterektomii skrze rakovinu čípku, může to mít souvislost? Moc děkuji za názor. Z. V.
Odpověď: Dobrý den, na rakovinu bych nepomýšlel, spíše nezhoubný charakter, nejspíše ložisko charakteru cysty či fibroadenomu. Pokud sama nezmizí, bude vhodné kontrolní ultrazvukové vyšetření, navíc zacílené na tuto oblast. Můžete jít i bez žádanky, pak si vyšetření budete muset uhradit, cena se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky