MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 19888
Vážená paní doktorko, od listopadu 2017 mám zvětšené levé prso, na tlak je v oblasti bradavky bolestivé, zbytek prsu nebolestivý, hmatná tuhá žláza cca 5cm. Sono z 3.8 ve srovnání z únorovým prokázala progresi. Urologické a endokrynní vyšetření je negativní. Citlivost se zvětšuje po fyzické aktivitě. Přtrvávají delší dobu také bolesti levého ramene a zad vyzařující do LHK. Je mi doporučována operace, vyjmutí prsní žlázy. Vzhledem k nejasné gynekomastii bych rád konzultoval problém na specializovaném pracovišti, kde mají zkušenosti s tímto problémem u mužů. Děkuji A.R, Vyškov
Odpověď: Vážený pane Antoníne. Vzhledem k Vašemu bydlišti, bych doporučovala se objednat na konzultaci do FN Brno - v areálu fakultní porodnice na Obilním trhu 11, funguje mamární poradna, která se onemocněními prsu zabývá - lze se objednat na centrální evidenci pacientů (Obilní trh 11) - 532 238 330. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19887
Dobrý den, jsem necelé dva roky po ca prsu ( operace + ozařování + hormonální léčba ) a nyní mě již měsíc bolí všechny klouby a tak se chci zeptat, jestli by to nemohlo souviset s užíváním Tamoxifenu, který beru každý den již 20 měsíců? Ještě dodávám, že nadváhu nemám a je mi 40 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den paní Jiřino. Ano Tamoxifen může někdy vyvolávat bolesti kloubů a v kostech (vedlejší nežádoucí účinek léčby). Prosím, sdělte to svému lékaři (onkologovi), v případě nutnosti upraví léčbu. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19886
Dobrý den p.Doktorko,mám zhoubný nádor na prsu,jsem po operaci,mám doporučeno 33ožářek,pak hormonální léčbu.Zajímám se o Histologicý obraz svého nádoru,pokud není prokázán přítomnost HER 2.proč hormonální léčbu?Jaká vyšetření se dělají?
Proč nebyla navržena Biologická léčba která je šetrná?Můžu s Histologickým výsledem a ostaním vyšetřením požádat o konzultaci jinou lékařku?Děkuji
Odpověď: Paní Jano.
Hormonální léčba Vám byla nasazena pravděpodobně proto, že hormonální receptory ER + PR u vašeho nádoru vykazovaly vysokou hodnotu - čím vyšší je jejich hodnota (která je uváděná v procentech), tím nádor lépe reaguje na hormonální léčbu = na stimulaci ženskými pohlavními hormony.
Biologická léčba je indikována, jen v těch případech kdy HER-2/neu ( receptor pro růstové faktory), vykazuje vysokou pozitivitu.
Vše Vám podrobně vysvětlí váš onkolog, který vede léčbu.
Samozřejmě, že můžete o konzultaci požádat kteréhokoliv jiného lékaře či pracoviště.
S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19885
p.Doktorko mám zhoubný nádor prsu,Histologicý obraz ukáže HER 2?Jaká vyšetření dále se dělají a dle čeho se určí léčba?Děkuji
Odpověď: Paní Jano, léčba nádoru se odvíjí od celé řady faktorů. Stanovuje se histologický typ nádoru (např. duktální, lobulární, mucinózní, medulární, tubulární, papilokarcinom, ...), velikost nádoru, zda jsou postiženy regionální mízní uzliny, zda jsou vzdálené metastázy. Musí se určit stupeň diferencovanosti - vyzrálosti nádoru, stupeň růstové aktivity nádoru. Dále se určuje:
Ki- 67 = bílkovina růstové fáze, která určuje aktivitu nádorové buňky.
ER + PR = hormonální receptory estrogenové a progesteronové, ty vyjadřují odpověď nádoru na stimulaci ženskými pohlavními hormony.
HER -2/neu/C-erbB2 = receptor pro růstové faktory
Na základě výše uvedeného se stanoví stadium nádorového onemocnění.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19884
Dobrý den. Na mamografii mi zjistili-typ žlázový skvrnitý, denzita C.
Co to přesně znamená - denzita C ? Děkuji za odpověď. B.H.
Odpověď: Dobrý den, paní Blanko. Nenašli nic špatného. Typ žlázový skvrnitý (denzita dle BI-RADS C) - jen vyjadřuje strukturu mléčné žlázy - to je informace pro lékaře. Znamená to, že je vše v pořádku. Můžete být v klidu. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19883
Dobrý den,
Je mi čerstvých 19let a dneska jsem si všimla bulky v pravém prsu, asi 2-3cm velke na vnější straně, docela mě to bolí, když se toho dotknu, co by to mohlo být?
Odpověď: Dobrý den Světlanko, nepůjde jistě o nic vážného - může jít např. o cystu, fibroadenom nebo mízní uzlinu. Zajděte na sono, které upřesní o co jde.
S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19882
Dobrý den,
byla mi provedena biopsie z ložiska mikrokalcifikací s negativním výsledkem. Přesto mi bylo navrženo preventivní odstranění ložiska. Je to běžný postup? Ve zprávě mám jen drobné fibrocystické změny. Mám malá prsa a špatně se mi hojí jizvy, trochu se obávám deformace vzhledu po zákroku. Prosím o Váš názor. Velice děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Doporučuje se to, i když byl výsledek biopsie negativní, je možná jejich konverze v rakovinu prsu. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19880
Ještě jsem zapomněla dodat, že už víc jak rok mám v pravém prsu hypoechogenitu vel. 15x5x6mm / min. 11 x 4x6mm v dus bez zn. vaskul., okolí klidné - v.s duktus se zahuštěným vývodem. To bylo ještě v době kojení. Nyní jsem před dalším těhotenstvím kojení ukončila. Jen se chci ujistit, jestli Utrogestan na podporu těhotenství nemůže i takovéto nezhoubné ložisko změnit na zhoubné. Moc se tím stresuji a neužívám si těhotenství, děkuji.Na UTZ jdu za 2 měsíce.
Odpověď: Myslím, že jsem již odpověděla v předcházejícím dotazu.
Duktus = mlékovod - je běžné, že jsou mlékovody/dukty někdy rozšířené, i to že obsahují zahuštěný obsah (zvláště v období laktace/kojení). Rozšířený mlékovod není žádné ložisko. Buďte v klidu, užívejte si krásných chvil se svým malým chlapcem a připravujte se na příchod dalšího miminka. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19879
Dobrý den....prosím ještě o vysvětlení tohoto...patol vpravo v HZK...mamograficky typ zlazovy skvrnitý, densita C. BI-RADS 0 - nemožno rozhodnout, vzhledem k nižší výtěžnosi
Odpověď: V oblasti horního zevního kvadrantu (HZK) byla na mammografii nalezena patologie = odchylka od normy.
Mamografický typ žlázový skvrnitý, densita C = mléčná žláza je na mamografickém snímku špatně přehledná, protože je hodně "hutná", a vytváří na snímku skvrnité stíny.
BI-RADS 0 - nemožno rozhodnout = z vyšetření nelze stanovit jednoznačný závěr, k upřesnění nálezu bude nutné doplnit další vyšetření
Snad je toto vysvětlení dostačující a pochopitelné. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19878
Dobrý den, před 4 lety jsem měla operovanou duktální adenosu s ložisky atypické duktální hyperplasie (epiteliosy), poté těhotenství s podporou Utrogestanu, porod (syn nyní 3roky) a teď jsem opět těhotná a po dobu 4 týdnů mám brát opět Utrogestan v dávce 0-0-2. Vystresovala jsem se, jestli Utrogestan v mém případě nemůže vyvolat nádor. Můj lékař říká, že 4 týdny jsou krátká doba a gestageny neškodí. Na UTZ prsou chodím 1x za 6 měsíců. Neriskuji s Utrogest.?
Odpověď: Dobrý den. Nebojte. Vše je v pořádku, lék Vám předepsal Váš lékař, Utrogestan se předepisuje k podpoře časných fází těhotenství. Není mi nic známo o tom, že by lék utrogestan vyvolával nebo byl příčinou vzniku nádorového bujení v prsu. Uklidněte se a věřte svému lékaři. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19877
Dobrý den, prosím o vysvětlení výrazu. Děkuji moc......patol ložisko vpravo v HZK velikosti 15*12,5 mm BIRADS 5. Vpravo v axile bez Patol LU, vlevo bez ložisek,ale výrazně adenozni žláza, v axile benicní LU
Odpověď: Dobrý den. V pravém prsu v zevním horním kvadrantu bylo nalezeno malé ložisko o vel. 15 x12,5 mm. Klasififikace BI-RADS 5 = znamená, že se může jednat o malý nádor-karcinom (předpokládám, že byla objednána biopsie - tzn. odběr vzorku tkáně z tohoto ložiska). V podpaždí oboustranně nebyly nalezeny žádné patologicky změněné uzliny, jen uzliny normální.
V levém prsu nebyla nalezena žádná ložiska. Výraz adenozní žláza - je medicínský výraz vyjadřující/popisující strukturu mléčné žlázy. Držím pěsti, ať výsledek biopsie dopadne dobře. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19876
Dobrý den,píši ještě k dotazu 19869. Důlek vypadá,jako vpáčená bradavka. Dříve jsem ji neměla. Po stimulaci se opět vztyčí,ale dá to práci. Je sono 14 dní zpět spolehlivé? Všude čtu,že to může být nádor? Je i jiná příčina? Úbytek váhy po porodu,užívání Medocriptine proti zástavě laktace,sportovní podprsenku?
Odpověď: Dobrý den. Buďte klidná. Jste krátkou dobu po porodu a v důsledku hormonálních změn v průběhu těhotenství, a časné době poporodní prodělává změny i vaše mléčná žláza. Ne vždy vpáčená bradavka znamená nádor. Sono vyšetření před 2 týdny bylo vpořádku, nádor za tak krátkou dobu nevyroste. Tak jak jsem psala minule, vtažení bradavky je nejspíše způsobeno stažením svalových vláken, které v oblasti prsního dvorce a bradavky jsou a zmenšením mléčné žlázy po ukončení laktace. Užívejte si mateřství. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19875
Dobrý den,jsem neslyšící.nevim co to je lehká drobneloziskova dysplazie.jsem byla na ulztrazvuk.dik
Odpověď: Dobrý den. Je to jen lékařský popis struktury/vzhledu Vaší mléčné žlázy. Buďte v klidu. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19874
Dobrý den,

prosím o vysvětlení nálezu vpravo mezi č. 8-9 ostře ohraničená hypechogenita velikosti 8x7x4 bez akustického stínu a bez detekovatelné vaskularizace?

Závěr: ložisková léze benigních UZ charakteristik, dif.dg. může jít o fibroadenom.

Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. V pravém prsu máte malé benigní - neškodné ložisko (nejde o zhoubný nádor) - tzv. fibroadenom. Nemusíte mít strach. Jsou jen doporučovány pravidelné kontroly, zpravidla na sono 1x ročně.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19873
Dobrý den, byl mi diagnostikován duktální karcinom prsu Pt1N0M0, typ KI67 s 90% proliferační aktivitou. Jsem po operaci a aplikací 4x AC, zahájena až po 10 týdnech po op. Před op. byly odebrány onkomarkery Ca 15-3=10 a CEA=0,7. U hodnoty CEA nyní pokles na 0,4,ale CA 15-3=15. Hodnoty před i po léčbě jsou OK, přesto mě zaráží, že u CA 15-3 došlo k nárůstu. Je to v pořádku, nebo to signalizuje ne zcela dobrou odpověď na léčbu? Doporučili by jste kromě aplikace 4x AC ještě jinou léčbu vzhledem k agresivitě nálezu? LV
Odpověď: Dobrý den paní Ludmilo. Můžete být v klidu. Vámi uvedená hodnota onkomarkeru Ca 15-3 = 15 U/ml, není vůbec signifikantní, je normální - je v běžném fyziologickém rozmezí, normální hodnota u Ca 15-3 bývá až do 25-35 U/ml.
Hodnota tohoto markeru může být zvýšená i při nenádorovém onemocnění (např. onemocnění zažívacího traktu, onemocnění jater, ledvin, při zánětech v dýchacích cestách...). Nebojte ! Pokud máte obavy, zda je Vaše nastavená a probíhají léčba dostatečná, tak vše zkonzultujte s vaším onkologem, ten Vás zná nejlépe a jistě Vám vše ochotně vysvětlí. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19872
Dobrý den,
po biopsii mám nález v prsu,spektrum beningních změn s degenerací vaziva,může jít o sklerotizující lézi. Maligní nádorové struktury v rozsahu dodaných vzorkůnebyly zjištěny.Lékařka mi řekla,že nechává na úvaze pacienta,zda ponechat,nebo odstranit.Opravdu nevím jak dále postupovat. Děkuji za odpověď P.K.
Odpověď: Dobrý den paní Mirko. U nás v centru je pravidlem, že všechny ženy po provedené biopsii (ať už s negativním/benigním nebo pozitivním/maligním nálezem) projdou tzv.mammární (multioborovou) komisí, kde mají možnost vše probrat s odborníky, kteří jim tak mohou být nápomocni v jejich rozhodování. I když konečné rozhodnutí, a to zejména v případech, kdy se jedná o benigní (nezhoubný) nález, tak jako je tomu u Vás, je samozřejmě na tom kterém člověku. Na mammární komisi jste s výsledkem Vaší biopsie byla? Ať už se rozhodnete jakkoliv, je důležité pravidelně (1x za měsíc v pevně stanovenou dobu) provádět samovyšetření prsu, to je základ a pak samozřejmě chodit na pravidelný mammografický screening (1x za 2 roky), ten se dá prostřídat po roce se sono vyšetřením, na které můžete jít jako samoplátkyně (tzn. bez žádanky/doporučení od lékaře). S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19871
Jsem po léčbě karcinomu prsu MKNO 8211/31 (parc. mastektomie + RT), léčba ukončena 03/2016. Nyní Arimidex. Chodím 1x ročně na mamograf + UTZ postiženého prsu. Bohužel se ze mne stal hypochondr, a proto se ptám, jestli by nebylo vhodné ještě chodit každých 6 měsíců na UTZ obou prsů. Třeba jako samoplátce. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den paní Alice. Kontroly na mammografu a UTZ 1x ročně jsou naprosto v pořádku a v souladu s platnými ustanoveními a pravidly stanovenými Českou onkologickou společností. Věřte svému onkologovi, pokud by byl, byť jen nepatrný důvod, tak by Vás poslal na vyšetření v kratším časovém intervalu. Samozřejmě jako samoplátce můžete na sono vyšetření chodit každých 6 měsíců, pokud Vás provedené vyšetření vnitřně uklidní a přispěje k celkové duševní harmonii, tak to splní svůj účel a vy budete moci v klidu žít a užívat života. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19870
Dobry den.Jsem 3 tydny po operaci dukt.ca prsu o vel.12mm.Nador je odsranen cely i se sentinalni uzlinou.Vse dopadlo dobre.Uzivam Tamoxifen Ebeve 1 tbl.denne.Ceka me jeste ozarovani.Porad se mi tvori serom.Uz 2x punktovali.Bakteriologicky negativni.Chci se zeptat,kdy se prestane serom tvorit.Uzivala jsem i ATB.Jedu na 3.kontrolu a prso se zase naleva.Dekuji D.R.
Odpověď: Dobrý den paní Dano. Pooperační serom může přetrvávát (a po odsátí se znovu doplňovat) i poměrně dlouhou dobu po operaci, někdy i po celou řadu týdnů až měsíců. Proces hojení je hodně individuální. Přeji Vám rychlou rekonvalescenci. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19869
Dobrý den,
jsem 3 měsíce po porodu SC. Nekojila jsem. Cca před 14 dny jsem byla na sono prsou,vše ok. Dnes jsem si všimla,že se mi v jedné z bradavek dělá menší důlek. O co se může jednat?
Odpověď: Dobrý den.Nepůjde o nic vážného i provedené sono vyšetření bylo v pořádku.Vámi popisovaný důlek v oblasti bradavky je nejspíše způsobený stažením svalových vláken, které v oblasti prsního dvorce a bradavky jsou.
Užívejte si mateřství a krásného miminkovského období. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19868
Dobry vecer,moje 8leta dcerka ma zdureni v levem prsu,na dotyk bolestive,a vpacenou bradavku.Mamecnavstivit detskou lekarku ??nebo rovnou nejakou mamologickou poradnu??Mam se znepokojovat??
Predem dekuji za odpoved G. Z.
Odpověď: Dobrý den. Nepůjde o nic vážného. V tomto věku se může u dětí v rámci dospívání a probíhajících hormonálních změn v těle objevit zduření prsů, mnohdy právě jen jednostranně. Nejčastěji bývá vyvoláno zbytněním / růstem mléčené žlázy. Pokud není kůže prsu zarudlá, není teplota (což by svědčilo pro zánět), tak bych vyčkala. Pokud by obtíže přetrvávaly, zajdětě za dětskou lékařkou, dceru prohlédne a dle stavu Vám vystaví žádanku na sono.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19867
Dobrý den,již třetí týden mám tupou bolest levého prsa.Mám pocit zdureni mezi prsem a podpaží.Prso se mi také trochu zvetsilo ,dle podprsenky.Výtok ani změna barvy není.Je mi 53 let,mám mít obavu z rakoviny?Objednala jsem se na mamograf.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně nepůjde o nic vážného, bolesti prsu a jeho zduření dle všeho budou podmíněny jen hormonálními změnami. Každopádně je dobře, že jste se objednala na mammograf. S pozdravem Mihulová.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19865
Dobrý den,
jsem 8 měsíců po porodu a od nástupu menstruačního cyklu před 3 měsíci mě občas pobolívá levý prs s občasnou bolestí do levého podpaží.Bolest není nijak výrazná, spíše nepříjemná. Bulku jsem si nenahmatala. Cela levá strana je zároveň hodně fyzicky namáhaná častým nošením syna. Jsem 7 let po augmentaci.Nikdy v minulosti jsem žádný takový problém neměla. Žádné nádorové onemocnění se v naší rodině takového typu nikdy nevyskytlo. Může se jednat pouze o namožený sval? Nebo o vliv hormonálních změn během cyklu? Jen mě v tomto případě zarazilo, že by se jednalo pouze o levý prs.
Odpověď: Dobrý den. Odhadla jste to správně. U Vás půjde pravděpodobně o kombinaci změn podmíněných jednak přetěžováním jedné strany v kombinaci s bolestmi hormonálně podmíněnými - ty se mohou objevovat pravidelně, nebo nahodile, mohou bolet obě prsa nebo jen jeden prs nebo jeho část. S pozdravem a užívejte si mateřství. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19864
Dobrý den
Je mi 22let. Před měsícem mě začalo bolet právé prso. Žádnou bulku jsem nenahmatala . U svého gynekologa jsem byla, který mě poslal na UZ prsu, ale jdu tam až 21.9. Mívám problémy se zády s krční páteří a s pánevním dnem. Docházela jsem i na mobilizace kostrče .Ptám se , zda-li by se mohlo jednat o vážně onemocnění? Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Nepůjde o nic vážného. Bolesti prsou se vyskytují běžně, a to v závislosti na změnách hladin hormonů v krvi během menstruačního cyklu. Mohou se objevovat pravidelně, nebo nahodile, mohou bolet obě prsa nebo jen jeden prs nebo i jen část prsu. Uvidíte že ultrazvukové vyšetření dopadne dobře. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19862
Dobrý den p.Doktorko Skovajsová.Jsem po oparaci rakoviny prsu.Je z cela zásadní při histologickém obrazu prokázat přítomnost znaku HER 2?Dle toho se doporučuje Hormonální léčba?Na tuto otázku na Onkolog.v Chomutově mě lékařka odkázala na Histologa.Indikaci mám 33ozáře a Hormonální léčbu. Děkuji Jana Brendel MOst
Odpověď: Dobrý den paní Jano. HER-2/neu je receptor pro růstové faktory . Obvykle je uváděn v hodnotách 0 - 3+. V případě vysoké pozitivity je do léčby zařazena tzv. cílená biologická léčba (používá se preparát trastuzumab), zpravidla se podává 12 měsíců a může být podávána současně s ozářením i hormonoterapií. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19861
Dobrý den,
lékařka A na mamografu mně diagnostikovala středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár I. a poslala na biopsii. Tam lékař B po podání kontrastní látky a mamog. vyšetření biopsii neprovedl a rovnou označil nález jako nízce denzní žlázu s reziduální fibroglandulární strukturou typu Tabár III. Po týdnu mi volala lékařka A, s tím, že je opatrná, proti šéfovi nepůjde, já se mám denně hlídat a za 3/4 roku k ní na kontrolu. Mám mít důvod k obavám? Po podání kontrastní látky je snad zřetelněji vidět o co se jedná nebo ne? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Domnívám se, že obavy jsou předčasné. Ano, podání kontrastní látky může vést k lepší specifikaci sledované oblasti. Věřila bych výsledku kontrastního vyšetření. Hlídat se denně je zbytečné. Důležité je pravidelné každoměsíční vyšetřování - stanovte si den a provádějte pravidelně v tento den samovyšetření prsů. Na kontrolní vyšetření za 3/4 roku běžte, tím nic nepokazíte a vy budete klidná. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19859
Dobrý den, mám dotaz. Mám bulku v levém prsu. Je celkem pohyblivá a mám jí tam uz
dlouho celkem. Chtěla bych se zeptat jestli nevíte o co jde. děkuji Johana
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k Vašemu věku a tomu co popisujete, nepůjde o nic vážného může to být malá cysta, mízní uzlinka nebo fibroadenom - jsou to vše benigní, neškodné léze. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19858
Dobrý den paní doktorko - celý název mé tukové žlázy je involuci. Je v tom náký rozdíl. J.K
Odpověď: Dobrý večer. Ne tato informace, že Vaše žláza je v involuci na věci nic nemění. Involuce je jen jiný výraz pro tukovou žlázu, není v tom rozdíl.
Nebojte se. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19857
Moc Vám děkuji za Vaši odpověď, je skvělé, že lze nález takto po internetu rychle zkonzultovat s odborníkem. Vážím si toho a děkuji. S pozdravem HZ.
Odpověď: Dobrý večer. Za nás všechny, kteří se podílíme na této internetové poradně, Vám upřímně děkujeme za Vaše poděkování, moc si toho vážíme. S pozdravem Mihulová a spol.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19856
Dobry den, prosim o Vas nazor ke zprave z vysetreni prsu.

Kuze a podkozi bez zesileni. Mirne nepravidelna, bohata echogenni struktura mlecne zlazy, vpravo na c. 10 zahusteny zlazovy okrsek velikost 8x5mm. Dukty nerozsireny, jina loziska nedetekuji.
V axilach fyziologicky obraz lymfatickych uzlin sire do 8 mm.

Res: zlazovy okrsek vpravo spise benigni BI-RADS 3. UZ kontrola za 3 mesice.


Děkuji.

H. B.
Odpověď: Dobrý den. V pravém prsu se zobrazil malý okrsek zbytnělé žlázy, pravděpodobně nepůjde o nic vážného (tyto změny mohou být podmíněny jen hormonálně). Byla doporučena časnější kontrola za 3 měsíce, aby se potvrdilo, že jde skutečně o změny nevýznamné, benigní. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19855
Psala jsem vám ,že mám tukovou žlázu 2 roky , a nemohu mít rakovinu já se fakt bojím .Děkuji J.K prý se má chodit na kontrly dvakrát do roka
Odpověď: Na pravidelná mamografická vyšetření má každá žena v ČR nárok od 45 let, a to 1x za dva roky, toto vyšetření je plně hrazené zdravotními pojišťovnami. V běžných případech, pokud k tomu není nějaký vážný důvod, je kontrolní vyšetření 1x za dva roky plně dostačující.
O tom, že by zdravá žena měla chodit na pravidelné kontroly 2x do roka nic nevím - je to mystifikace nebo informační šum.
Na vyšetření běžte, určitě dopadne dobře. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19854
Dobry den, asi pred mesicem a pul jsem si nahmatala malou bulku v horne casti prsu. Kojim, tak jsem tomu nevenovala moc pozornost. Pak se ale bulka porad zvetsovala. Zasla jsem na sono a rekli ze jde nejspis o cystu. Pak jsem ale dostala zanet prsu a zanitila se i ta bulka. V te dobe mela kolem tri centimetru a od te doby narostla a uz asi dva tydny je porad zanicena a boli. Uz ma asi 5-7cm. Dostala jsem leky na zastaveni laktace a antibiotika. Chci se ale zeptat jaky je dal postup pokud bulka nezmizi, pripadne jak velky je to operacni zasah pokud by k tomu doslo. Dekuji
Odpověď: Dobrý večer paní Zuzano. V případě, že se zanícená cysta nezmenší, tak se provádí punkce cysty - tzn., že se cysta napíchne tenkou jehlou a její obsah se odsaje. Odsátý obsah se pak odesílá do laboratoře na bakteriologické-mikrobiologické a cytologické vyšetření. Punkce cysty není žádným velkým zákrokem. Nemusíte se bát. Celý tento výkon se provádí ambulantně a je hotový za několik minut. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19853
Dobrý den,od října 2017 jsem po operaci karcinomu prsa a po léčbě ozařováním a chemoterapií. Tyto léčby byly ukončeny letos v dubnu.Teď jsem chodila na rehabilitace pro špatně srostlý prsní sval. Rehabilitační sestra mi poradila plavání. Chtěla jsem jet na termílní koupaliště abych plaváním v termíální vodě rehabilitovala. Dnes mi obvodní lékařky řekla, že není po závěrečné kontrole a tak nemám co lézt do termálních koupelí, že bych se neměla ani koupat v horké vaně. Prosím mohla by jste mi napsat, zda je tento zákaz opodstatněný?
Odpověď: Dobrý večer. Rehabilitační a lázeňský doléčovací pobyt se po proběhlých onkologických onemocnění doporučuje měl by být i hrazen zdravotními pojišťovnami. Tyto pobyty po operacích prsů jsou právě zaměřeny na obtíže s funkčností pohybového aparátu, které snižují fyzickou výkonnost a doléčování sekundárního lymfedému.
Lázeňská léčba dle dlouhodobého sledování podstatně zkracuje návrat pacientů po onkologickém onemocnění do pracovního procesu a snižuje počet invalidizací. Lázeňská léčba je možná i při probíhající dlouhodobé hormonální terapii.
Praktická lékařka měla pravděpodobně na mysli to, že Vám poukaz na lázně vystaví, až obdrží konečnou zprávu od Vašeho onkologa, že jste již v pořádku, všechny jizvy po operaci jsou zahojené a zhojená je i kůže poškozená radioterapií. Pokud nejsou jizvy a kůže zcela zahojené, tak by se vskutku neměla vystavovat dlouhodobějšímu působení vody.
Je pravda, že kontraindikací pro užití přírodního léčivého zdroje - tzn. přírodní minerální vody radonové je prodělané onkologické onemocnění do 2 let po ukončení léčby (ale ta se ve všech lázních nepoužívá).
S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19852
Dobrý den, byla jsem na SONO a našli mě dva hypoechogenní, ostře hraničené útvary s osami 8x9x6 mm a 16x14x15 mm. - Axillární uzliny . Prosím co to přesně znamená?
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k uvedenému - máte v prsu dvě ložiska benigní/nezhoubné/neškodné povahy - pravděpodobně půjde o fibroadenomy. V této velikosti se s fibroadenomy nic nedělá. Axillární uzliny = uzliny v podpaždí - ty jsou normální součástí těla, má je tam každý. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19851
Dobrý den, děkuji za odpověď a doplňuji zprávu z UZ a prosím o názor.

DG N63

Pravidelná bohatá echogenní struktura fertilní mléčné žlázy, bill.t v ZHKK bohatší žlázové kondenzáty, vpravo až mastopatického charakteru, vlevo bez průkazných patol. ložiskových změn. Vpravo v ZHK blíže areole dnes nově hypoechogenní nepravidelný okrsek - vel. 3x4 mm, je avaskulární, ale okraje jsou nepravidelné - v dif. dg. nevyloučím jen duktus, ale dopor. kontrolu. A axilách bez patol. nálezu, pouze fyziol. uzliny do vel. 11mm.

Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den.
Podle doplněných informací, nepůjde vskutku o nic vážného. Je v pořádku, že pan doktor doporučil kontrolní vyšetření s časovým odstupem, aby vše zkontroloval. Struktura žlázy se během menstruačního cyklu mění, zjm. v období před menstruací a v době menses může být prosáklá, zbytnělá a pro diagnostika hůře přehledná. Toto mohlo být příčinou popsaných změn ve vaší žláze.
Proto je důležité provádět sono vyšetření po menzes, nejlépe ve 2. týdnu cyklu (6.–17. den), kdy je žláza v "klidu". Uklidněte se, vše bude dobré. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19848
Dobrý den, na konci června jsem si v levém podpaží nahmatala malou bulku, velikosti hrášku, řekla bych. Podpaží mě bolelo a bolest chvílemi zasahovala až k prsu. Nicméně bulku jsem asi po týdnu již nenahmatala, avšak asi tak před týdnem jsem bulku nahmatala znovu na stejném místě. Teď je však o něco větší. Bulka je při pokusu ji "chytit" pohyblivá. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jak stav věcí popisujete, tak půjde nejspíše o mízní uzlinku - ty jsou běžnou - normální součástí podpaždí a někdy je lze vyhmatat, a může býti na pohmat citlivá, důležité je, že uzlinka je pohyblivá a malá. Nejde o nic vážného. Můžete se uklidnit.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19847
V axilách sú nešpecif. LU
Odpověď: Neznamená to nic špatného. V podpaždí jsou mízní uzliny (ty se tam běžně vyskytují), které jsou bezvýznamné, tzn. běžného, normálního vzhledu. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19846
DOBRY VECER CHTELA JSEM SE ZEPTAT CO ZNAMWENA Z MAMOGRAFICKY SCREENIING ve zprave? mamograficky typ žlayovy denzita B
Odpověď: Je to jen informace pro lékaře, vyjadřující strukturu/vzhled žlázy - v tomto případě tukově-žlázový - tzn. že objem prsu je tvořen žlázou, která je prostoupena tukovou tkání-tukovými lalůčky - ve vašem věku a v našich zeměpisných šířkách naprosto běžný typ. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19845
Dobrý den,chtěla bych vysvětlení- Nález-Mammografie s UZ prsů a axil bilat -typ Tabár 1. Oboustranně splývavá fertilní žláza bez dominujícího ložiska jak na rtg.i UZ.děkuji K.E.
Odpověď: Dobrý den Evo. Vaše vyšetření je v pořádku. Jste zdravá. Tabár 1 - je informace pro odesílajícího lékaře - popisuje typ/strukturu mléčné žlázy (pro informaci - celkem existuje 5 typů mléčné žlázy). S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19844
dobrý den , před dvěma lety mi našli tukovou žlázu a bojím se jít na další vyšetření J.K
Odpověď: Nemusíte se ničeho bát. Vaše vyšetření bylo v pořádku.Tuková žláza, znamená, že ve vašem prsu je převaha tuková tkáňe oproti žlázovým strukturám mléčné žlázy. To je ve Vašem věku naprosto normální, fyziologický nález. Nemáte důvody k obavám. Na vyšetření běžte, určitě dopadne dobře.
S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19843
Dobrý den, na základě nálezu na MG jsem absolvovala vakuovou biopsii prsu, ta ukázala, že histologie je benigní, přesto mi bylo nabídnuto možnost extirpace léze (cca 3 cm), případně MRI vyšetření. Mohu se tedy zeptat, když jeden z těch odehraných vzorků je kritický, co MRI vyšetřením lze zjistit? Děkuji za odpověď JŠ
Odpověď: Vyšetření prsů magnetickou rezonancí (MR,MRI) je využívána pro zobrazení ložiskových lézí prsů. Vyšetření nám s pomocí nitrožilně aplikované paramagnetické kontrastní látky, poskytuje informaci o cévním zásobení a prokrvení sledovaného ložiska. Vychází se ze skutečnosti, že i malé karcinomy jsou více prokrvené, nežli jejich okolí. Takže jsme touto metodou schopni zjistit/najít/zobrazit i tzv. minimální, tzn. velice malé karcinomy. Snad je toto vysvětlení dostačující a pochopitelné. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19842
Dobrý den,jsem 2 roky po ca prsu,léčba Tamoxifen a Letrox na autoimunitu št.ž.Trápí mě návaly horka tak ale zimy která mě je i teď co bylo horké léto - na ko se št.žl.,sono jsem byla v dubnu,kdy se mi už tehdy vyskytovaly tyto "zimy" TSH i sono ok.Může tyto návaly zimy a horka způsobovat Tamoxifen?V noci mě to trápí a nejsem vyspalá i když si jdu lehnout po 21:00 budím se značně rozladěná a nemůžu tak fungovat.Chodím běhat a často až po půlhodinovém běhu sundavám mikinu při teplotě 23 stupňů...Rok a půl mi Tamoxifen způsoboval jen ty návaly.Moc díky za odpověď
Odpověď: U žen před přechodem může tamoxifen způsobovat vedlejší účinky - mohou se objevovat příznaky přechodu, jako jsou návaly horka, ale může se vyskytnout i zimnice, nevolnost, bolest hlavy, atd.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, sdělte to svému lékaři a dohodnete se s ním na dalším postupu, změně medikace apod.
S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19841
Prosím o pomoc pri objednaní na mamograf. Som po operácii prsníka (1997), v novembri mám ísť na pravidelnú onko kontrolu (dr. Čabiňáková, Praha, Karlovo náměstí). Predtým potrebujem absolvovať mamo vyšetrenie. Problém je v tom, že na telefonné číslo sa ozve záznamík, ktorým sa objednať nedá, elektronicky to tiež nejde. Som z Poděbrad a nevychádza mi to ísť osobne do Prahy sa objednať. Chodievam na mamograf na Karlovom náměstí v Prahe. Ďakujem.
V. V.
Odpověď: Dobrý den.
V Praze Vám doporučuji Mamodiagnostické centrum Waltrovka je velmi dobře dostupné pro klientky z Prahy a okolí. Nachází se v původní budově Walter v moderní čtvrti 150 m od stanice metra B Jinonice. Pracoviště vede náš přední odborník v diagnostice a screeningu nádorů prsu pan prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
Centrum má smlouvy (na diagnostiku i screening) se všemi zdravotními pojišťovnami, patří mezi akreditovaná screeningová centra. Je to krásné a moderní pracoviště a všichni zaměstnanci jsou velice vstřícní a milí.
Adresa
http://www.waltrovka.eu/
Budova Walter, Walterovo nám. 329/2
158 00 Praha 5 – Jinonice
Telefon pro objednání:
226 200 152
792 316 750
792 316 758
E-mail: mamocentrum@waltrovka.eu
Pracovní doba:
Pondělí 7:30 - 15:00
Úterý 7:30 - 17:00
Středa 7:30 - 15:00
Čtvrtek 7:30 - 15:00
Pátek 7:30 - 12:00
Zkuste se objednat tam, a uvidíte, že budete spokojena.
S pozdravem Mihulová



MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19840
Dobrý den, na základě nálezu na MG jsem absolvovala vakuovou biopsii prsu, ta ukázala, že histologie je benigní, přesto mi bylo nabídnuto možnost extirpace léze, případně MRI vyšetření. Mohu se tedy zeptat, když jeden z těch odehraných vzorků je kritický, co MRI vyšetřením lze zjistit? Děkuji za odpověď JŠ
Odpověď: MRI vyšetření prsů je využívána pro lepší zobrazení ložiskových lézí prsů.
Je to kontrastní dynamické vyšetření, které poskytuje informaci nejen morfologickou (zobrazení struktury žlázy), ale i funkční. Tato funkční informace spočívá v hodnocení postkontrastního sycení tkáně, tzn. že jsme touto metodou schopni zjistit/najít/zobrazit i tzv. minimální (= velice malý) karcinom.
Snad je toto vysvětlení dostačující a pochopitelné. S pozdravem. Mihulová

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19839
Dobrý den v po dělí jsem byla u gynekologa z bolest prsou prso z vnější strany na boku tvrdé a dosti bolestivé odeslána jsem.byla Uz kde byla zjištěna bulka teď mě čeká biopsie mám černé myšlenky všichni mě uklidňují že rakovina prsu neboli ale stejně bulka a ze strany v prsu důlek prsa mám velká na vyšetření jsem byla poprve
Odpověď: Dobrý den. Prozatím černé myšlenky zažeňte a neděste se předčasně. Každá bulka v prsu nemusí hned znamenat zhoubný nádor, existuje celá řada benigních/neškodných bulek (např. fibroadenomy, cysty, lipomy, atd.) Vyčkejte výsledků biopsie. Držím pěsti. S pozdravem Mihulová.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19838
Dobry den, dnes v ramci preventivniho sono vysetreni mi byl v pravem prsu zjisten utvar, vzhledem k tomu ze kompletni vysledky krve i zpravu z vysetreni obdrzim az pristi tyden, jsem nyni velmi nervozni. Doktor mi sdelil pouze ze se mu to nelibi, ale ze se jedna pravdepodobne o mlekovod, pozdeji sdelil ze se jedna nejspise o rozsireny mlekovod, miniaturni velikost (3x4mm). Mohu poprosit o Vas nazor, zda se muze jednat o nador?

Dekuji
Odpověď: Dobrý den, takto na dálku, bez snímkové dokumentace, lze jen obtížně hodnotit. Rozšířené mlékovody se v prsech vyskytují běžně a neznamená to nic vážného. Nic bližšího Vám momentálně neřeknu. Rozhodně se uklidněte a vyčkejte na finální výsledky vyšetření. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19837
Dobry den,chtela bych se zeptat,je mi 26 let. V cervnu tohoto roku jsem byla na sonu prsu,protoze jsem si nasla bulku na pravem prsu. Vysledek byl v poradku,pan doktor mi rekl ze je vse ok. Nic nikde nevidi.Ale delsi dobu se pozoruji a prijde mi ze jedno prso mam vys a druhe niz a je vetsi nez to druhe. Myslim to prave. A tu bulku uz nemam,ale nahmatala jsem si jinou ale az nad prsem ,da se rict ze na hrudniku jakoby pod kuzi. Nevim,jestli se mam bat ci ne. Nic me neboli,nepali,nesvedi. Dekuji
Odpověď: Asymetrie nebo-li nesouměrnost lidského těla je běžná. Neexistuje prakticky žádný člověk, který by měl pravou a levou polovinu těla zcela identickou. Je velmi častým jevem, že ženy mají jeden prs větší nebo menší, že jedno je oproti druhému níže či výše. Nemáte se čeho bát.Pokud Vás problém trápí, doporučím Vám konzultaci u plastického chirurga. S pozdravem a přáním pěkného dne Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19836
Dobry den, bohuzel mi byla potvrzena rakovina prsu. Je mi 33 let mam 7 mesicniho chlapecka. Jedna se o nador duktalni ( velikost nebyla specifikovana - je pry rozprskly ) agresivita 2 a pry rychlost rustu 15% ( snad to pisi spravne ). Reakce na hormonalni lecbu vysla 100%. Prosim jake mam v tomto pripade sance na vyleceni? Dekuji
Odpověď: Dobrý den Kájo, to je mi líto. Dobrou zprávou pro Vás je, že nádor byl nalezen včas a příznivé je i to že je citlivý na hormonální léčbu.Držím Vám pěsti ať vše proběhne hladce, hlavu vzhůru, vše dobře dopadne. A užívejte si radostí s Vaším malým hošíkem. S pozdravem Mihulová.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19835
Dobry den,byla jsem na ultrazvuku praveho prsa.Nasla jsem si bulku velikosti13×9.Nez se bulka vytvorila,v miste me prso dost bolelo,ted v nem obcas pichne.Nehomog.lozisko,hmatne,s povrchovou vascularizaci,v elastografu nespecificke.Mammy prohmatne,bez patol.rezistence.V axilach fyzio.uzliny.Moc dekuji
Odpověď: Dobrý den, takto na dálku, bez snímkové dokumentace, lze jen obtížně hodnotit. Máte v prsu malé ložisko jehož povahu nelze určit (je nespecifické = neurčitelné, nezařaditelné), které je na povrchu prokrvené. Nic bližšího Vám neřeknu. V nálezu, který uvádíte mi chybí nějaký závěr - výsledek vyšetření a případně doporučení dalšího postupu/kontroly.
S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19834
Dobrý den ,
mám dotaz Nádorové bunky invazivní komponentní jsou negativní na epreal
Her2 proteinu ,případ hodnotíme jako (0),le doporučení SČP,ČLS,JEP
Záver Nádorové bunky bez zvýšené exprese proteinu HER2 (0),Vzorek nesplnuje kriteria pro Her2 pozitivy a pacienku nele indikovat k léčbě Hercaptinem.
Jé to pro pacienku dobrá nebo špatná zpráva? Děkuji
Odpověď: Dobrý den paní Blanko. Znamená to, že Váš nádor není citlivý na biologickou léčbu pomocí Herceptinu a bude muset být podána chemoterapie. Držím pěsti, ať léčba proběhne hladce a vy se uzdravíte.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19833
dobrý den chci se zeptat od večer mne bolí právě pro spise bradavka a nevím co to znamena a menstruace už proběhla může to byt ze mám plodné dny dekuji
Odpověď: Dobrý den Veroniko. Bolesti prsu se mohou vyskytnout v souvislosti s hormonálními změnami, které se dějí v rámci menstruačního cyklu. Většinou to bývá uprostřed cyklu, v období ovulace, nebo v týdnu před menstruací. Vyčkejte, bolest určitě během několika dnů odezní. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19832
Dobrý den paní doktorko ,chodím už několik let na mamograf, už od 35 let mám v obou prsech několik cyst a jsou občas bolestivé je mi 55 let jsem v přechodu ,tak jsem se chtěla zeptat jestli se ztratí ,anebo jaká je možná léčba.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den paní Evo. Výskyt cyst je spojen s hormonálními výkyvy během menstruačního nebo ovariálního cyklu, v období těhotenství a menopauzy.
Jejich výskyt souvisí s funkčními změnami, poruchami žláz a s poruchami menstruačního cyklu. Vznikají hlavně jako důsledek hormonálních dysbalancí, kdy je koncentrace pohlavních hormonů v krvi snížena nebo naopak zvýšena a neodpovídá fyziologickému rozmezí. V průběhu cyklu se může velikost i počet cyst měnit a mohou postupně i zcela vymizet. Pokud je cysta velká (nad 3 cm) a působí obtíže, tak lze provést její punkci s odsátím tekutiny, kterou cysta obsahuje. Lze zajít i ke gynekologovi, který provede vyšetření hladin hormonů v krvi a podle potřeby může nasadit hormonální léčbu, k vyvážení hormonální nerovnováhy a ustálení hladin pohlavních hormonů v těle. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19831
Dobrý den,
zjistili mi zmutovaný gen BRCA2. Bylo mi doporučeno vyjmut gyn. orgánů a profylaktická bilaterální mastektomie.Kde byste mi doporučila tento výkon podstoupit? Nevím,kde si nechat prsní žlázy odoperovat a následně prsa vyplnit implantáty. Samozřejmě mi záleží jako každé ženě na tom,aby výsledek operace dopadl esteticky co nejlépe. Jsou všechny tyto výkony "na pojišťovnu" nebo musím počítat s finanční spoluúčastí?
Děkuji,A.A.
Odpověď: Dobrý den,
pokud nebudete chtít podstoupit zákrok na soukromé klinice, je kompletně hrazený zdravotní pojišťovnou. Privátní kliniky se touto problematikou obvykle nezabývají.
Doporučuji Vám obrátit se na některé plasticko-chirurgické pracoviště, které má uzavřeny smlouvy se ZP. Váš požadavek je relativně náročná operace, která musí mít zázemí ve velké nemocnici, proto doporučuji operaci provést v některé z velkých fakultních nemocnic. S pozdravem Mihulová


MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19830
Dobrý den ,již třetí měsíc mě pobolívá v pravém podpaží ,největší bolest je dva tři dny před menstruací a během menstruace .Zkoušela jsem si prohmatávat v podpaží i pravé prso .Jsou tam dva bolestivé až štiplavé body .Mimo menstruaci mě to pobolívá ,ale není ta bolest tak výrazná jako při menstruac ,to mě bolí i rameno trne celá ruka.Pak se to tak na týden uklidní a potom pozvolna zase bolest přichází a zesiluje ..
Odpověď: V souvislosti s hormonálními změnami, které se dějí v rámci menstruačního cyklu, mohou prsy bolet a žena si může hmatat citlivá zduření, nejvíce v horních zevních kvadrantech. Většinou to bývá uprostřed cyklu, v období ovulace, nebo v týdnu před menstruací. Po menstruaci většinou bolesti ustoupí. Vyčkejte. Samovyšetření provádějte pravidelně každý měsíc v týdnu po menstruaci. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19829
Dobré odpoledne, chtěla bych Vás požádat o radu. Je mi 32 let a v posledním měsíci mám mírnou bolest ve spodní části levého prsu. Při samovyšetření je při tlaku část bolestivější a něco tam cítím. Přiznávám, že si vyšetření neprovádím pravidelně - úplně nejsem schopna rozlišit co jsou jen uzliny a co může být bulka. Nicméně mám nyní obavu, abych něco nepodcenila.
Odpověď: Bolesti prsu se mohou vyskytnout v souvislosti s hormonálními změnami, které se dějí v rámci menstruačního cyklu a žena si může hmatat i citlivá zduření. Většinou to bývá uprostřed cyklu, v období ovulace, nebo v týdnu před menstruací. Někdy se do prsou mohou projikovat i bolesti od páteře. Někdy může být příčinou bolesti i nesprávně zvolené prádlo.
Vyčkejte. Samovyšetření provádějte pravidelně každý měsíc v týdnu po menstruaci. Pro prevenci je totiž klíčové provádět samovyšetření pravidelně. Pokud by obtíže přetrvávaly, tak pro klid duše se můžete samozřejmě objednat i na sono - lze i jako samoplátce (tzn. bez doporučení/žádanky od lékaře).
Teď aktuálně, v období od 1.9. - do 30.11., probíhá preventivní program VZP - pojišťovna přispívá na preventivní vyšetření prsů (mamografické nebo ultrazvukové) částkou až 300 korun. Program je určen pro ženy ve věkovém rozmezí 30 - 45 let.
S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19828
Dobrý den. V 12/2017 mi byl odstraněn zhoubný nádor prsu, jsem po ozářkách a od 3/2018 užívám Licardu.
Hrozně mi padají vlasy. Existuje na trhu mnoho přípravků, ale nevím, který mohu užívat abych si nepřivodila další problémy, můžete mi prosím poradit. Děkuji za odpověď. Y.P.
Odpověď: Ano, přípravků na podporu růstu vlasů a obnovu kštice existuje velká řada a zorientovat se v nabídce je obtížné. Některé jsou v podobě tablet, jiné v podobě roztoků a sér. Jejich užíváním/používáním by jste si žádné problémy přivodit neměla, tyto přípravky jsou na přírodní bázi - obsahují přírodní látky a vitamíny (např. methionin, přeslička, pivovarské kvasnice, rakytník, kopřiva, aloe, koenzym Q10, roketa, biotin, niacin, vitamin E, zinek, hyaluronan sodný, extrakty z chrupavky, atd.).
Volba a výběr přípravku bude nejspíše na Vás - s výběrem by Vám mohla poradit šikovná lékárnice, nebo lze zajít na konzultaci za dermatologem-kožním lékařem. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19827
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Někde jsem četla, ze každá žena má v prsou mléčné žlázy. Když si prohmatam prsa, cítím je. Jsou to takové bulky, každá jinak velká. Na každém prsu je mám stejně umístěné a stejně velké. Jedna se opravdu o mléčné žlázy? Bojím se, aby se nejednalo o nádor. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ženský prs je tvořený mléčnou žlázou, která není na povrchu hladká, ale hrbolatá, obrazně by se povrch mléčné žlázy mohl připodobnit ke květáku.
Nemusíte se bát, vše je normální. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19826
Pěkný den z Havířova, je mi 51 let a v levém prsu jsem si nahmatala ohraničené zatvrdnutí a protože mám malá prsa,tak uzlík pod kůži je velmi snadné nahmatat a kůže je malinko vtažená. Taky jsem cílené zhubla 5 kg,což se projevilo i na prsech. Poslední výsledek vyšetření v Ostravě Porubě ze dne 18.4.2017 zní 2-BIRADS benigní, denzní granulární struktura žlázy typu Tabár IV. Na kontrolním ultrazvuku mě upozornili na cysty.Jinak jsem celý život zdravá a velmi vitální,sportuju... Budu vděčná za Váš názor,poprípadě radu.Děkuji Anna P.
Odpověď: Dobrý den. Je lepší si nechat bulku zkontrolovat - objednejte se na ultrazvuk - lze i jako samoplátce, tzn. že nepotřebujete doporučení (žádanku) od lékaře.
S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19825
Dobrý den, prosím o komentář k nálezu po MG a biopsii a doporučení další léčby.Nález nepravidelné ložisko 19x18x14 mm se strukturami invazivního karcinomu NST, s histolog.grade II-STŘEDNÍ DIFERENCIACE. Imunohistochemické vyšetření: GAT3..pozitivní, E-cadherin ..membránová pozitivita, Ki 67..12%, ER ..100%, PR..85%, HERú2 -neu ..1+(pozitivní) Axilly bilaterálně bez patologicky infiltrovaných uzli. Je mi 49 let, 56 kg, bez jakýchkoli jiných zdravotních problémů . Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Byl u Vás diagnostikován malý nádor. Budete muset podstoupit onkologickou léčbu. Je příznivé, že nádor dobře reaguje na hormonální terapii a nejsou metastázy v mízních uzlinách. Podrobnou strategii-plán léčby s Vámi probere Váš onkolog.Držím Vám pěsti, ať vše proběhne hladce. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19824
Dobry den, moc Vas prosim o vysvetleni nalezu z vysetreni, zda-li se mam do budoucna obavat,ze se nalez vyvine v neco vaznejsiho.
Bill.jemna carovita fibroza s akcentaci vlevo v ZHK, zde i roztrousene mikrokalcifikace, v mirne pocetni progresi,ale nevytvareji patol.shluk.
Zaver: BI -RADS2,Tabar1.
V teto oblasti mam velkou bolestivost prsa temer porad.
Moc dekuji za odpoved.Lenka P.
Odpověď: Dobrý den. Nález Vašeho vyšetření byl uzavřený jako benigní - tzn. že t.č. nebyly nalezeny žádné známky maligního/zhoubného onemocnění. Je dobré, aby jste v budoucnu chodila na pravidelné, lékařem doporučené kontroly. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19823
Dobrý den, jsem po operaci karcinomu prsu (2 roky) T1b N0 M0 G3, ablace, 6 cyklů chemoterapie, nyní užívám Anaprex. Cítím se dobře.Chodím na pravidelné konntroly mamo,sono a krve.
Nyní jsem byla na kontrole krve. Všechno je v pořádku jen marker CA 15-3 se z obvyklé hodnoty mezi 12-13 zvýšil na 23,4.Znamená to návrat onemocnění ?

Děkuji

S pozdravem

MMA
Odpověď: Dobrý den.
Normální hodnoty markeru CA 15-3 jsou v rozmezí 0-33 kU/l. Z toho plyne, že u Vás aktuálně naměřená hodnota 23,4 kU/l je stále v běžném-fyziologickém rozmezí.
Marker CA15-3 není nádorově, ani orgánově specifický, to znamená, že jeho zvýšená hodnota nemusí hned znamenat nádor nebo návrat onkologického onemocnění. Existují různé nenádorové stavy, při kterých se hladina CA 15-3 zvyšuje (akutní a chronické jaterní záněty, selhávání ledvin, chronické záněty průdušek a další).
S pozdravem Mihulová






MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19822
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho po operaci je dobré užívat Wobenzym? Děkuji Veronika
Odpověď: Dobrý den. U pooperačních stavů se délka léčby Wobenzymem doporučuje až do úplného vymizení/odeznění příznaků. S pozdravem Mihulová

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19821
Dobry den,muzu jit při stimulaci hormony injekci na sono prsou dekuji.
Odpověď: Dobrý den, ano můžete. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19819
dobrý den, nahmatala jsem si malou bulku v levém prsu.jsem už objednaná na vyšetření. Ale kojím , malá má 4 mesíce. jak se vyšetřuje v mém případe když jsem kojící? Kdybych šla i na mamograf, bude to vadit kojení ? A byvá casto zjišten karcinom kojícím maminkám , nebo co dalšiho to muže znamenat?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, vyšetřuje se ultrazvukem a je lepší si nechat bulku zkontrolovat. Může se jednat třeba jen o retenci mléka, ale samozřejmě, že špatné změny nelze vyloučit, proto se nechte vyšetřit. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19818
Dobrý den,maminka 68 se před nedávnem praštila o násadu do prsu okolo bradavky a teď si tam nahmatala bulku,byla na mamo. Má jít na vyšetření,odebrání vzorku. Chci se zeptat co všechno ji hrozí. Předem děkuji za jakoukoli odpověď. J.T.
Odpověď: Dobrý den,
nevím, co bylo vidět na mamografii a na ultrazvuku. Tedy mohu jen předpokládat, že našli ložisko, které nemá jednoznačné charakteristiky a proto mamce odeberou vzorek tkáně pro histologické vyšetření. Biopsie se provádí v lokálním znecitlivění tlustší jehlou. Je to malý bezproblémový výkon. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19817
Dobrý den,pane doktore,mám řešit modřinku na prsu poblíž bradavky?Děkuji za odpověď Z.D.
Odpověď: Dobrý den, není čeho se obávat. Nejčastěji se člověk bouchne, ani o tom neví. Za pár dní se vstřebá. Můžete event mazat Liotonem pro lepší vstřebání. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19815
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda se v akreditovanych centrech provadi v ramci sonografie prsu a axil take sonografie podklicku?

Moc dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
standardně ne. Oblast pod a nadklíčku se provádí v diagnostické mamologii při nálezu karcinomu prsu a pak při kontrolách při a po léčbě. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19814
Dobrý den, před týdnem jsem objevila na pravém prsu na vnější boční straně zduřelé místo, kůže byla zarudlá, horká a prs v tom místě bolestivý. Po týdnu je prs nebolestivý, zarudlé místo se zmenšilo, ale stále nahmatám zatvrdlinu (podlouhlého tvaru). Může se jednat o reakci na namáhavé cvičení?
Na mamografu jsem byla před 14 měsíci - vše v pořádku. Má lékařka má bohužel do konce tohoto týdne dovolenou.
Mnohokrát děkuji za odpověď. J.F.
Odpověď: Dobrý den,
spíše to dle vašeho popisu vypadá na zánět. Zkuste si přikládat Višněvského balsám nebo tvaroh. Pokud by zarudnutí neustupovalo navštivte svého gynekologa či praktického lékaře, aby nález zhodnotil a event.předepsal antibiotika. Nejedná se o reakci na cvičení. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19813
Dobrý den,
byla mi provedena biopisie z ložiska mikrokalcifikací. Sestra mi oznámila, že výsledek je negativní, ale že se mnou chce hovořit lékař ohledně dalšího postupu. Objednaná jsem za 14 dní. Co můžu očekávat? Jsem nervozní a upřímně nechápu, co se bude dále řešit, když je prs v pořádku. Sestra mi více neřekla.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
tedy pokud je výsledek negativní, neobjevily se špatné změny, není čeho se obávat. Předpokládám, že lékař vám chce podrobně vysvětlit výsledek biopsie. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19812
Co způsobuje,že mi vytéká z prsou mléko v 68letech?
Děkuji,N.H.
Odpověď: Dobrý den,

PL či gynekolog by měl zjistit hladinu hormonu prolaktinu. Při vyšší hladině by se pak měl vyloučit nálet na hypofýze /podvěsek mozkový/. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19810
Dobry den. Prosim, kde najdu akreditovane pracoviste s 3D ultrazvukem na prsa? Dekuji Tomaskova
Odpověď: Dobrý den, běžně se provádí 2D sonografie ve všech akreditovaných screeningových centrech, a je zcela dostačující. 3D a 4D ultrazvuk se využívá především v porodnictví, při vyšetření miminek v děloze. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky