MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224


Dotaz č. 19001
Dobrý den,
Před rokem se mi propadl prsní dvorec. Absolvovala jsem dvě kontrolní Sona. Vedle propadliny byla bulka, ktera se nyní zvetsila. Je hladka, tvrda,nepohybliva. Poslední sono bylo v květnu s tim ze kontrola pri zvětšování nebo palpacnim nálezu. Myslete ze se mam objednat. Nechci zbytecne obtezovat. Matka zemřela na rakovinu prsu v 52 letech. Dekuji za odpověď a vás cas
Odpověď: Dobrý den,
pokud se bulka zvětšila, tak se určitě objednejte k sono kontrole. Nepíšete, jaký byl nález ze sono vyšetření. Může se jednat pouze o cystu, nebo fibroadenom. Ale při zvětšení kontrola není zbytečné obtěžování.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18999
Jeste k doplneni Dotaz č. 18994 (vcera).Antibiotika jsem brala tyden a po kontrole na gynekologii je prs beze zmen bohuzel.Zprava gynekologa byla hmatna rezistence v rozhr. VK vpravo s castecnym nespecifickym erythemem a vpacenou bradavkou.Biopsie mi po sonu a mamo byla navrhovana.Muze jit o absces?
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k tomu, že po antibioticích se stav nezměnil, určitě doporučuji biopsii. Pokud by se jednalo o absces, tak ten by na sono vyšetření viděli.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18998
Dobrý den,prosím o objasnění termínu z vyšetření mamografie- "asymetrický kondenzát žlázy "

Odpověď: Dobrý den,
znamená to, že obraz prsou není zcela symetrický, v jednom prsu, v nějaké jeho části je více žlázy nebo vazivové tkáně proti druhé straně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18996
Dobrý den ! V nedávné době jsem proděla operaci kvůli fibriadenomu prsu. Nyní jsem si našla dvě uzliny na krku - závěr ze sona zní, ojedinělé uzliny kolem kývačů do 7 mm - všechny jsou benigního vzhledu. Teď po 14 dnech od ultrazvuku jsem si objevila další drobnou uzlinu v dolní části z boku na krku na, kterou jsem lékaře během ultrazvuku krku neupozornila. Myslíte, že při ultarzvuku lékař uzlinu také prohlédl ? Může mít tvroba uzlin souvislost s operací fibriadenomu v prsu ? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
uzlina na krku se vyskytují běžně. Při velikosti a vzhledu, který popisují na sonu jsou naprosto normální. Nemusíte mít obavu.
Při sono vyšetření se zaměřujeme nejen na to, co je hmatné, ale i na další oblasti. Při vyšetření krku se prohlíží obě strany, zeširoka. Takže si myslím, že lékař i další uzlinu, kterou jste si nahmatala viděl. S operací fibroadenomu uzliny na krku nesouvisí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18995
Dobrý večer, jsem 3 týdny po porodu a nekojím. Ve spodní části jsem objevila bulku velikosti větší fazole. Myslíte že to může být žláza? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se jedná o žlázu, případně o mléčnou cystu - dutinku vyplněnou mlékem. Doporučil bych ale provedení sonografie, která přesně řekne o co se jedná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18994
Dobry den, je mi 37let a vysledek mamo:kuze i podkozi beze zmen, castecne reduk. zlaza, vlevo bez pat.loz.vpravo ve vk carovite sytejsi struktury, bez zretelneho ohraniceni, defigurace ci patol mikrokalcif.Vpravo ovalne homogenni LU.Redukujici zlaza typu Tabar I.Sono:V obou Vk a centralne rozsirena kuze i podkozi se setrelou strukturou zlazy s hypoech. carovitymi hmotami,ohraniceni velmi nepresne od c. 1po c.5.V prave axile LU s rozsirenou korou na 5,5mm.Zaver sono: suspektni LU vpravo axilarne V.S. infiltrace praveho prsu v obou VK, vyrazne rozsirena kuze i podkozi.O co muze jit?
Odpověď: Dobrý den,
obraz na mamografii a sonografii je neurčitý, nic konkrétního neobjevil. Podle předchozího a dnešního dotazu a podle nálezu bych v první řadě myslel na zánět prsu, mastitidu. Záleží i na vzhledu prsu, kůže a reakci na antibiotika. Pokud bude nález ustupovat, tak se opravdu jedná o zánět. Pokud by po antibioticích nález neustupoval, tak je na místě místě biopsie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18992
Prsa bolestiva na dotek,jinak ne. Nic v nich nehmatam ani lekarka. Co to muze byt? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
citlivost prsou na dotek může být způsobena mnoha důvody. Pokud si nic v prsou nehmatáte, tak s největší pravděpodobností jde o změny v souvislosti s věkem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18991
Dobrý den,
jsem objednána do mamma centra na vyšetření prsu pomocí ultrazvuku 26.října. Objednávala jsem se ještě v době, kdy jsem nevěděla, že jsem těhotná. Nyní jsem ve 12tt. Chci se zeptat zda mohu dorazit na vyšetření i v těhotenství?
Děkuji
Petra
Odpověď: Dobrý den,
ultrazvukové vyšetření je možné. Není to problém ani pro vás, ani pro nás.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18990
Dobry den, je mi 37let a nalez: Zanetliva onemocneni prsu. Masivni resistence v VKH vpravo, erytem, CRP 11, TT 37, Augmentin+Duomox.Specifikace vysetreni: Mamografie, ev. sono.Muzu pozadovat jen ultrazvuk?
Odpověď: Dobrá den,
vzhledem k věku, podezření na zánět prsu bych jako první určitě volil ultrazvuk.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18989
Dobrý den,prosím o radu, jsem 2 týdny po porodu,plně kojím,v prav.prsu cca před 5 dny našla tvrdší nebolestivé bouličky (velikost hrášku a rýže),které po kojení ani krátké teplé sprše a masírování nemizí. Z tohoto prsu jsem ze začátku kojila omezeně kvůli bolestivým ragádám. Je možné, že jde o retenci?
V těhotenství jsem prsa pro bolest neprohmatavala,ale krátce před jsem byla na sono,kde vše ok. Mám tedy zkusit ještě vyčkat a nahřívat delší dobu (četla jsem, že hodiny) nebo raději co nejdříve se objednat na sono? Děkuji za Vaši skvělou poradnu, kde člověk nalezne cenné rady a podporu.
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat pouze o zvětšenou žlázu, v souvislosti se změnami při kojení. Pokud jiné potíže s kojením nemáte, tak bych to s nahříváním nepřeháněl. Pro klid a jistotu bych doporučil sono prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18988
Dobrý den, manželka věk 25 let po 1R. kojení přišla na bulku v prsu. Šla ke gyn, který ji sdělil,že se jedná o zdur.prs žlázu,že nemusí mít strach,že to nic není a že se tomu nemusí dále věnovat.O 3 měs. později se šla ze strachu na mamog násl. biopsie a ze zdur.žlázy kterou nemá řešit je rychle rostoucí zhoubný nádor.Za týden musi na chemo.Je možné se nějak bránit? Zprávu o tom že je vporadku gyn. nevystavil.
Odpověď: Dobrý den,
je to velice nepříjemné. Doufám, že léčba bude úspěšná a bez komplikací. Držím palce.
Medicina nás neustále překvapuje, někdy velice nepříjemně, jako ve vašem případě. Pokud si chcete stěžovat na postup gynekologa, tak bych začal stížností u České lékařské komory, u její Revizní komise.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18987
Dobrý den, včera se mi v pravém podpaží objevila bolestivá bulka (spíše tvar a velikost fazole). Místo je zarudlé, na dotek bolestivé. Přímo v tomto místě končí kostice podprsenky, která mě tlačila. Je možné, že je to z důvodu podprsenky nebo mám raději ihned navštívit lékaře? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem K.K.
Odpověď: Dobrý den,
určitě doporučuji návštěvu u lékaře. Podle popisu, bolestivá a zarudlá bulka by se mohlo jednat pouze o zanícenou kožní mazovou/potní žlázu, možná v souvislosti s drážděním kostice podprsenky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18986
Reakce na odpověď pana doktora Zoubka:Děkuji, pane doktore. Odpovídal jste mi 5.10. asi ve 23.15 (jen do mailu) na dotaz ke zprávě z ultrazvuku.Ne, nejde o chronickou záležitost.Koncem července ještě nic takového na sonu nebylo patrné.Dost mi nahání strach pojem „laločnatý solidní isoechogenní útvar“.Bylo mi doporučeno kontrolní sono v Mamma centru, kam jdu tento týden.Chtěla jsem se spíš zeptat, jestli je pravděpodobná biopsie, vyjmutí celého útvaru nebo se dá i ultrazvukem zjistit, jestli jde o nebezpečný nádor.Nevadí mi zvěřejnění mých dotazů.Děkuji za trpělivost.
Odpověď: Dobrý den,
pokud se jedná o nový nález, který dříve nebyl patrný, tak nejlepší variantou je jeho ověření biopsií. Pouze sonografické kontroly a sledování neřekne nic o charakteru útvaru v cystě. Podle výsledku biopsie se následně rozhodne, zda není útvar nebezpečný a není nutná operace. Trochu mě překvapuje, že vás k biopsii neobjednali rovnou a pouze doporučili kontrolu. I vzhledem k tomu, že před dvěma měsíci bylo vše v pořádku.
Pouze podle popisu a vzhledem k minimální velikosti útvaru si netroufnu odhadovat jeho charakter a původ.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18985
Dobrý den,
po ultrazvukovém vyšetření jsem obdržela zprávu o nálezu v pr.axile ojedinělá LU 12x6, obvyklé vnitřní echostavby s obvyklým cév.zásobením hilu bez infiltrace. Jsem velmi neklidná, protože mám jít na další kontrolu až za půl roku. Je to obvyklé? Nebo mám konat na vlastní pěst?
Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den,
popisovaná uzlina má normální vzhled. Není to nic neobvyklého, uzliny v podpaží se vyskytují naprosto běžně. Uzliny takového vzhledu není potřeba nijak častěji kontrolovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18984
Mg bilat. Ve srovnání z min. vyš. vlevo na rozhraní ZK oválný ložiskový stín spíše benigniho char. doplníme UZ cíleně. zobrazené axily bez patol. LU. Red.žláza typu Tabar I.USB: cílené uz na zevní kvadranty: částečně redukující mléčná žláza. Na rozhraní ZK v korelaci s MG se zobrazuje cysticky změněný okrsek žlázy o velikosti 10x13x9 mm. Kaudualneji od něj další o velikosti 13x13x8 mm. V HZK ojedinělé nevýznamné cysty. Závěr cystické změny vlevo. Doporučujeme kontrolu za rok. Mg v rámci screeningu za dva roky.
Prosím o vysvětlení
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu se v levém prsu objevily cysty, což není nic neobvyklého či špatného. Jde o běžný nález, cysty v prsou se vyskytují u mnoha žen. Cysta je dutina ve žláze vyplněná trochou tekutiny. Nejedná se o přednádorový stav. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18981
Dobrý den, prosím o překlad ,,Mastopathia bilat" více vlevo, s kterým mne gynekoložka odeslala do prsní poradny.
Odpověď: Dobrý den,
mastopatia je odborný a obecný pojem pro změny v prsní tkáni. Jde o obecný, nic neříkající pojem. Rozhodující je, zda si prsou něco sama hmatáte a jaký bude výsledek sonografie, kam vás nejspíše pošlou z mamologické poradny.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18980
Dobrý den, je mi 45 let
absolvovala jsem první MG se závěrem BIRADS C - žlázový skvrnitý, následně byl doplněn UZV -BIRADS 2, vlevo v ZKK komplexní cysta 4,1x2,3mm bez vaskularizace, dif dg FA. Ve zprávě není uvedeno doporučení k dalšímu vyšetření, stačí zase MG za 2 roky?
Velice děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle závěru UZ vyšetření jde o benigní, neboli nezávažný nález, který není podezřelý z nádoru, proto další vyšetření stačí v běžném intervalu za 2 roky. Pokud by bylo potřeba kontrolní vyšetří dříve, bylo by to ve zprávě uvedeno. Uvedené zkratky BIRADS jsou pro statistické potřeby, BIRADS C označuje stavbu prsní tkáně s větším podílem žlázy. U žen ve vašem věku je to běžné, BORADS 2 z UZ vyšetření označuje benigní, nezávažný nález, který není podezřelý z nádoru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18979
Dobrý den,
prosím o vyjasnění pojmu : podezřelý nález BIRADS 4a vlevo v HZK - nesimplexní cysta, k histol. vertifikaci. Děkuji za odpověď. L.
Odpověď: Dobrý den,
podle útržku nález se jedná o cystu, která ale nemá jen tekutý obsah. Nejedná se o prostou (simplexní) cystu, ale o "komplikovanou" nesimplexní. Toto může být způsobeno z mnoha důvodů, často se jedná pouze o hustší tekutý obsah, který z UZ vyšetření spolehlivě nerozlišíme. Nebo o např. pozánětlivé změny stěny cysty. V takovém případě nález pro jistotu ověřujeme biopsií. BIRADS je hodnocení nálezu, v tomto případě, 4a, je pravděpodobnost nádoru malá.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18977
Dobrý den,včera jsem byla na kontrole v mamacentru a mám strach zda se může jednat o rakovinu prsu,včera jsem z toho byla vystrasovaná a na nic se nezeptala.Na kontroly chodím už 7let. zde je popis: Pravidelná echostruktura v obou prsech,vpravo periareolráně na č.9 je hypoechogenní nepravidelný podkožně uložený okrsek s akustic.stínem a jedním drobným hyperechem vel. 8x10mm-v.s. je akcentovaná žláza před menstruací.V levém prsu fibroadenom.
Závěr: v.s. jen výraznější okrsek žlázy periareolárně v pravém prsu,pohmatově nemá korelát,doporučuji UZ za 3měsíce.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu a závěru nemusíte mít obavu. Podle popisu "okrsek" vpravo nemá charakter nádoru, to by zkušený lékař ve screeningovém centru poznal (předpokládám, že jste byla na UZ v akreditovaném centru). Jde pouze o okrsek žlázy, která je změněná dle menstruačního cyklu. Kontrola za 3 měsíce je jen pro jistotu. Vlevo popisovaný fibroadenom je běžný nález v prsu u mladých žen. Pokud by bylo sebemenší podezření na nádor, lékař by doporučil biopsii. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18976
Dobry večer,mám dotaz dnes jsem si všimla ze mi po zmáčknutí práce bradavky vyteklo neco světle hnedeho nevíte z čeho to může byt
Odpověď: Dobrý den,
výtok pár kapek sekteru z prsu, po zmáčknutí není nic zvláštního ani neobvyklého. Nemusíte mít obavu. Pozornost zaslouží pouze samovolná (bez mačkání) a krvavá (červená) sekrece.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18975
Jsem po léčba rak.Byla mi dianostkována z MG implantační metastáza uložená v měkkých tkáních s inflitrací levé části sterna.(zcela ohraničená)Mám rok amputované prso, nenosila jsem epitézu kvůli problému, až te teprve 3 měsíce.Mám prso cca 4 kilogramy.Jedná se o velkou dysbalanci.Meta je tvrdá jak kost,zcela nebolestivá.Jinde mety nemám,ale pro jistotu jdu na PET/CT.Nemůže se jednat spíše o osteofyt?.PET/CT to pozná s jistotou?Je častá implamantační meta na kost?
Odpověď: Dobrý den,
PET/CT je spolehlivá metoda na zjištění meta ložisek. Meta ložisko je více aktivní než normální tkáň a toto PET/CT zobrazí. Spolehlivost detekce meta je na PET/CT vysoká.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18974
Dobrý den.
Jsem rok po oboustranné masektomii.Mám problémy s otoky a bolesti rukou, ramen,zad. Existuje v Praze nějaké cvičení pro ženy, které je speciálně zaměřeno na tuto diagnózu?
Na lymfodrenáže a lymfomasáže pravidelně chodím.Jde mi spíš o zlepšení kondice pod dohledem.
Děkuji

Odpověď: Dobrý den,
na velké onkologické centra ve velkých pražských fakultních nemocnicích jsou navázané i rehabilitace, které se specializují na ženy po operacích prsou. Uvádíte bydliště Praha 5, takže např. rehabilitační klinika ve FN Motol by mohla být pro vás nejdostupnější. Doporučení by vám měl vystavit váš onkolog.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18972
Dobrý den, je prokázána souvislost s léky IVF a rakovinou prsu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
jak odpovídala moje kolegyně, IVF a rakovina prsu je složitá a komplexní věc. Vzhledem k tomu, že IVF se podává jen krátkodobě, tak riziko vzniku rakoviny prsu je minimální. Toho se nemusíte obávat.
"Problém" IVF a obecně některých hormonálních léků je ten, že pro ev. drobný nádor v prsu by byly jako "vitamíny", nádor by rostl podstatně rychleji. Řečeno zjednodušeně. Proto se před IVF provádí sono vyšetření, aby se vyloučil, ev. drobné nádor.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18970
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat - gynekolog mi vypsal žádanku na sono prsou - jelikož mne stále bolí prso a on mi zjistil nějaké nesrovnalosti. Mohu se obrátit na centrum v Berouně? Nebo se zde provádí pouze mamogrf a mohu si mamograf zaplatit sama bez žádanky?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
určitě se můžete obrátit na screeningové centrum v Berouně. Vyšetřují jak mamografem, tak sonografem. Ve vašem věku bych doporučil sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18968
dobrý den,před vyše měsícem jsem se uhodila do pravého prsníka a vznikla mi tam obrovská modrina.Tá zmizela, ale se udělala asi 1cm boule. Co mám dělat???
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se jedná o zbytek hematomu, krvácení. Navštivte svého gynekologa nebo obvodního lékaře a ten vás odešle na sonografické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18963
Dobrý den. Monika, syn 7.měsíců. Včera mě začalo bolet podlaží, dnes je bolestivé a je tam boulicka. Jsem zdrava. Syn má už 3 dny horečku 38,5 asi a možná hůře pije. Co to muze byt?
Odpověď: Je velmi obtížné určovat diagnózu na dálku a bez vyšetření. Nejspíše půjde o zvětšenou uzlinu v podpaží asi v souvislosti s virozou u vás obou. Každopádně při trvající horečce u syna bych navštívil dětskou lékařku a kdyby trvala boulička v podpaží i po 14 dnech pak u vás na sono prsů a podpaží.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18962
Dobry den. Chtěla bych se,prosim,zeptat. Kojim (dcerka 21 mesicu),udělala se mi bolestivá zatvrdlina v prsu velikosti asi vlasskeho orechu,v hornim zevnim kvadrantu.Je mi 39let,zatím jsem na mamografii nebyla. Když kojím,je vhodné se objednat,pro jistotu,nyní?
Dekuji.
S přátelským pozdravem M.F.
Odpověď: Půjde nejspíše o nahromadění mléka, pokud by ale zatvrdlinka trvala, šel bych na sono - mamografie by se vzhledem k věku a kojení provedla až při nejednoznačném nálezu na sono, výběrově.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18961
Dobrý den,
mám 11měsíční miminko, které stále velmi často kojím. Občas se mi i teď stává, že mám prsa bolestivě nalitá a musím trochu mléka odstříkat. Naposledy jsem si po odstříkání všimla, že pod jedním prsem (na hranici, kde prso začíná) je viditelná boulička. Je vidět pouze při zvednutí paže, je pohyblivá, nebolestivá, asi velikosti hrášku, ale zůstává tam i po kojení. Ještě dodám, že jsem velmi štíhlá a mám menší prsa, cca velikost B.
Prosím o Váš názor. Děkuji. PH
Odpověď: To vypadá nejspíše na nahromadění mléka, resp. cystu s mlékem (tzv. mléčnou cystu), tedy nic podstatného. Pokud by ale boulička trvala, šel bych pro jistotu na sono - to zjistí, co se za bouličkou skrývá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18960
Dobrý den, jsem po částečné operaci prsu (2.11.2016), chemoterapii, radioterapii, užívám Tamoxifen. Dnes jsem byla na kontrolním ultrazvuku prsu, zjištěno zahuštění v duktu o rozměru 15 x 3 mm. Znamená to, že jsem ohrožena dalším karcinomem?
Děkuji.I
Odpověď: Nález, jak jej lékař popsal, nebývá příznakem nádoru, takto se většinou projevují jen hormonální změny. Jde ale jen o popis, důležité je, jak to na lékaře působilo. Pokud nebyl nález úplně jednoznačný, je vždy dobré pro klid provést biopsii nebo alespoň kontrolu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18959
Dobrý den,v červenci jsem byla na biopsii prsu,potvrdil se zhoubný nador velikosti 1 cm.Následovala operace z histologie zjištěno že se jedna o triple negativní tumor.Lékař stanovil postup chemo a ozařování.Je postup správný?Uzliny zasaženy nebyly.Děkuji za odpověd.B.
Odpověď: U tohoto typu nádoru je s výhodou kromě radioterapie i chemoterapie, i když je nádor malý. Postup je tedy správný a standardní. Skvělá zpráva je, že je nádor malý a nejsou zasaženy uzliny,.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18958
Krásný den,

byla jsem na sono prsu a byl mi zjištěn nález - protáhlý ostře ohraniceny hypoechogenni útvar s dors. zesílením ech, benig. charakteristiky, dif. dg. FA či ložisko dysplazie.

Moc prosím o vysvětlení oč se jedná. Paní Dr nad tím "mávla rukou" ale přeci jen jsem trošku nesva.

Mockrát děkuji

A
Odpověď: Lékařka popsala nezhoubné změny, které nemají vyšší riziko vzniku nádoru, kde by byla vhodná jen kontrola - zda útvar neroste. Praxe je taková, že kdyby se lékaři něco nelíbilo, volil by jiný postup, většinou tzv. biopsii pod sono kontrolou. Každopádně kdybyste měla pocit, že se nález mění či zhoršuje, jděte určitě na sono kontrolu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18957
Dne jsem byla na vyšetreni ultrazvuku mam pul roku vpadlou bradavku trochu tmavsi uprostred byla jsem odeslana za mesic na mamograf mam trochu strach neboli me nic ..ale podle divne reakce doktorky a bez odpovedi na dotaz mM tam neco v neporadku zadna odpoved ..dekuji za odpoved.
Odpověď: Příčina vpadlé bradavky bývá většinou nezhoubná změna, nepodstatná, k úplnému vyloučení jiných změn však je třeba provést mamografii, sono (ultrazvuk) je dobrá metoda, ale zde by se měla kombinovat s mamografií. Z reakce paní doktorky bych nic neusuzoval, mohla být jen unavená a málo komunikativní.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18956
Dobrý den, prosím o radu.Maminka 91 let si zjistila na vnější straně levého prsu tvrdý, nepravidelný, pohyblivý útvar, velikosti asi 2x2 cm.
Maminka je málo pohyblivá, většinou ležící. Děkuji
Odpověď: Ten nález je podezřelý, ale přesně by řeklo sono, případně mamografické, vyšetření, pokud by byla vaše maminka schopná na toto vyšetření jít. Nicméně v tomto věku se i zhoubné nádory chovají většinou příznivě, často jedinou léčbou jsou jen tabletky, vždy je důležité, aby případná léčba více neškodila než prospívala. Nález bulky by bylo dobré sdělit praktické lékařce, která maminku zná, posoudí, jestli je dobré ještě něco dalšího konat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18955
Dobrý den, chtěla bych se jen ujistit, zda je vše v pořádku, byla jsem dnes na sonografii s tímto výsledkem: "Oboustranně je žláznatá struktura částečně redukována, ložiskové změny neprokazujeme, kůže i podkoží přiměřené, drobné, benigně vyhlížející uzliny obou axil, závěr: sonograficky bze evidentních patologických změn." Mám RS, biologickou léčbu, občas kortikoidy a momentálně jsem nachlazená. Ty benigní uzliny jsou v pořádku nebo ne? Na sono chodím 1x za dva roky, na mamografu jsem byla před rokem a půl - sledovali mě pro cysty, brzy mi bude 42 let....Moc děkuji za odpověď. P.
Odpověď: Je to prakticky normální nález, ty uzliny neznamenají vůbec nic zásadního, takové jsou běžné, normální. Cysty jsou jen hormonálně podmíněné, nemají vyšší riziko nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18954
Dobrý den,
v článku od MUDr.Houserkové, Ph.D. popisujete, že je nevhodná termografie, čemuž rozumím. Ale nerozumím tomu, že je zde i zahrnuta elektroimpendenční tomografie, která by měla fungovat jako jakékoli "CT vyšetření" (tedy rtg a počítačové zobrazení). Prosím o vysvětlení.

Děkuji M.
Odpověď: Jsou to dvě rozdílné metody, ta elektroimpedanční tomografie je založena na měření změny proudu, resp. odporu, při průchodu různými tkáněmi, u tohoto přístroje se zobrazuje v zásadě mapa různých proudů (impedancí) po vrstvách. Tedy s rtg to nemá nic společného. V praxi se ale stává, že se jasné nádory nezobrazí. Tato metoda se stejně jako termografie nehodí pro včasnou diagnostiku onemocnění prsu, mamografie případně doplněná sonografickým vyšetřením je pořád mnohem spolehlivější. Další slibnou metodou je pak jedině magnetická rezonance prsů, její nevýhodou ale je nutnost podání kontrastní látky, nákladnost vyšetření, některé kontraindikace aj.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18953
Dobrý den před 14 dny jsem zaregistrovala bolest na jednom místě na prsu, po menstrulaci odezněla, nyní jsem po ovulaci a bolest je tu zase. Jen na jednom místě. Prosím co by tomohlo být? Mám černé myšlenky. za týden jsem objednaná ke gynekoložce, ale jsem zoufalá. Jak v tomto případě postupovat? děkuji
Odpověď: To nevypadá na nic zásadního, pravděpodobně jsou to jen hormonální změny, běžné. Místní bolestivost také může být vertebrogenní, tedy od páteře. Šel bych ale pro klid na sono, je možné jít se žádankou od gynekologa, případně jako samoplátkyně přímo na akreditované pracoviště
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18952
Dobrý den, zjistila jsem bouli v podpaží, spíše to vypadá jakoby nateklé, pohmatem pod kůží nic necítím. Mám se objednat na sono? Jsem těsně před menstruací, nemůže to souviset s hormonální změnou? Děkuji za radu.
Odpověď: Počkal bych určitě po menses, kdyby to trvalo, pak bych se opravdu objednal na sono. Pravděpodobně jsem vám již včera odpovídal.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18951
Dobry den jsem inkoligickej paciet a beru hormonalni leky tamoxifen a na stitnou zlazu letrox.ch i se zeptst jestli mohu uzivat rorendo oro tab o,5jsou to leky na psychyku .dekuni
Odpověď: Je vždy nutné informovat lékaře, který léky předepisuje. Podle mých informací se léky současně užívat můžou..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18949
Hezky den, dnes jsem byla u gynekologa protoze jsem si nahmatala bulku a lekarka mi nasla dalsi. Jsem objednana na sono. Zajimalo by mne, zda za to muze antikoncepce? Lekarka mi rekla, ze je to asi prani zlaza. Dva mesice neuzivam antikoncepci. Mohla sem mi udelat bulka zr zmeny hormonu? Dekuji za odpoved. M
Odpověď: Máte pravdu, tyto změny jsou skoro vždy hormonálně podmíněné, ať už v souvislosti s antikoncepcí nebo změnami vlastních hormonů. Na sono bych ale pro klid určitě šel.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18945
Dobrý den, výsledek z mého mam.vysetreni je benigní( BI-RADS2) Tabar1. Benigní změna bez známek malignity,lok.zahusteni vpravo vHVK bez progrese. Co to znamená? Děkuji. m.n.
Odpověď: Znamená to, že lékař nezjistil žádné známky rakoviny ani přednádorového stavu, vždy se srovnávají i starší obrázky a u vás se nic nemění, což také znamená, že je vše OK. Je třeba jen obvykle chodit na prevenci + samovyšetření, jako u jiné ženy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18944
Dobrý den,
V srpnu jsem si nahmatala bulku v levém prsu,byla mi provedena punkce,nyní jsem absolvovala mamograf a sono.Závěr byl:MG bez patologi,na sono drobná cysta,jinak bez patologie.Cytologie:v acelulárním materiálu dominantní záplava polynukleárů, dále příměs erytrocytů a jediný mikroskopický shluk epitelií,které hyperplastické,ložiskově i s projevy dyskaryozy typu PAP III.
Doporučeno kontr.sono za půl roku,v případě, že si nahmatám bulku,tak ihned.
Prosím,jaký je na toto Váš názor,co znamená dyskaryoza typu PAP III, je toto už znamení rakoviny prsu ?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Jde o cytologické vyšetření z cysty, kde byla zánětlivá složka,rozhodně to neznamená nic závažného, s rakovinou to nemá nic společného, jde o především hormonální změny. Jinak cytologické vyšetření cyst není moc spolehlivé a většinou se už nedělá. Když cysta není typická a má například tlustou stěnu, dává se přednots biopsii jehlou pod sono kontrolou. To ale nebyl pravděpodobně váš případ.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18943
Dobry den, prosim o vas nazor a prognozu vyleceni.
Duktální karcinom grade 2, nekroza a lymfangioinvaze nepřítomna.
Estrog.receptory-pozit.reakce v 50%. Progester.-negat. reakce ve 100%,
exprese E-cadherin negativní, gen HER2 neu není prokázán.
E.D.
Odpověď: Tento nádor trochu rychleji roste, ale dá se léčit, důležitá bude také velikost a případné postižení uzlin, toto vše bude ovlivňovat způsob léčby. U nádorů prsu je vždy ošidné stanovit prognózu, i hodné nádory můžou někdy překvapit. Důležitá je hlavně adekvátní léčba, která se šije na míru konkrétnímu nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18942
Dobrý den, chtěla bych se prosím ujistit ve výsledku mamografického vyšetření prsu, na kterém jsem byla ve svých 45letech poprvé.
Bill. cárovitá fibrosa, akcentovaná vpravo - na uz při prvním vyšetření bez patologie. Beze známek malignity, patologických kalcifikací, v axilách bez patolog. LU.
Závěr: BI-RADS 1 - negativní.
Je to prosím opravdu v pořádku.

Velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Lékař opravdu konstatuje, že je vše normální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18941
Dobrý den,kojím.Před časem větší nebolestivá "zatvrdlina" pr. strana pr.prsu-raději jsem zaplatila sono v mamodiagnost. centru-dle lékaře jde o mléčnou žlázu-zpráva:"UZ obou prsou:mamy 3.rok v laktaci,žláza je bilat.difusně ve vysoké vrstvě se spíše lehčími typickými změnami,bilat. bez prokazatelné patologie.Axily jsou v normě.Z:negativní nález BI-RADS I."Prosím,je dle zprávy v pořádku VŠE?S jiným lékařem jsem nekonzultovala.Ale je to již dlouho,stále kojím a zduřenina je STEJNÁ-je normální,že se v prsu při kojení tvoří větší tvrdší místa?Řekl by lékař,kdyby byl jiný problém než nádor?Děkuji!
Odpověď: Je to normální, po delším kojení některé okrsky zduří a některé naopak oplasknou. Jinak lékař konstatuje, že je vše v pořádku. Kdybyste měla pochyby, zopakujte to třeba na jiném pracovišti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18940
Dobrý den, asi před měsícem jsem se uhodila do pravého prsníku,kde mi vznikla obrovská modřina a tet jsem si našla na tom místě celkem velkou bouli. Co mám dělat může to být nádor z úděru? Děkuji za odpověď V.
Odpověď: Je to asi pořád modřina, kdyby to trvalo asi za 14 dní, šel bych k lékaři, na mamograf i sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18939
Je digitálna mamografia menej škodlivá? Alebo je to jedno a to isté: nizkoenergetické, ionizačné žiarenie. A je to pravda, že je aj 5x viac škodlivé ako bežný RTG ? Na mamo pracoviskách to neradi vysvetľujú ženám, vlastná skúsenosť. Aj ochranný golier na štítnu žľazu dávajú len na požiadanie. tak ako je to vlastne?
Odpověď: Nevím, kde berete ty informace o velikosti dávky, princip filmové a digitální mamografie je stejný, ale místo filmu je digitální detektor a obraz se dál digitálně zpracovává. Díky tomu je nesrovnatelně lepší kvalita obrazu, menší šum a podstatně nižší dávka. Dávka je malá, na rozdíl od některých rtg vyšetření, ale i tam se dávka v poslední době hodně snižuje. Ochranný límec se nikde na světě nemusí dávat, není povinný ani v zemích, kde jsou velmi přísní na dávky záření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18938
Zdravím!
Pani Dr. na mamo bola skúpa na slovo, v závere len napísala : prechodný typ prsníkov,oneskorená transformácia parenchýmu, v PP intramammarne LU, v axile benig. LU, v Lp ductektázie.
BI RADS 2.
Bojím sa, Veronika, mám 64 rokov
Odpoveď prosím len na mail, ďakujem
Odpověď: Vůbec se nemusíte bát, paní doktorka nenašla žádné rizikové či nádorové změny, vše, co popsala, je prakticky normální, není třeba nic dělat. Škoda, že vám nic neřekla, mohla byste být klidná už po vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18937
Dobrý obraciam sa na Vás s prozbou o bližšie informácie.
mám 33 rokov a v rodine sme mali onkologicky prípad prsníka.

Vľavo laterokaudálne od areoly e plochá septovaná cysta dlhá 5 mm, kraniomediálne v strede hrúbky žl.telesa je plochá mikrocysta, mediokaudálne je septovana cysta dlhá 7mm, centrálne strede hrúbky žl.telesa prebieha ľahko akcentovaný duktus, kreálnejšie od neho vidno septovanú cystu 9 mm.
Lavo kaudálne aj mediokaudálne sú drobné dysplasticke zmeny. A axialiach niekt.uzliny majú úzky hypoechog.lem

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď .
s pozdravom Lenka Škorvánková
Odpověď: Nějak se mi nepodařilo odeslat odpověď, tedy ještě jednou. Jde o popis hormonálně podmíněných změn, tzv. mastopathie, bez souvislosti s nádorem prsu. Změny jsou běžné, nemá cenu se stresovat. Doporučuji ve vašem věku samovyšetření, při obtížích či změně sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18936
Dobrý den,
mám dotaz.V roce 2010 jsem si nechala zavést prsní implantáty. Při pravidelných prohlídkách ,na které chodím- poslední dva roky každý půl rok,mi zjistili zvětšené uzliny.Nejpve u jednoho prsu a při poslední kontrole i u druhého prsu.Potíže jako bolestivost... nemám. Chtěla jsem se zeptat na případnou příčinu zvětšení uzlin.
Předem děkuji za odpověď.M.V.
Odpověď: Troch zvětšené uzliny obvykle nic neznamenají, důležitá je jejich struktura - předpokládám, že také ona je normální, lékař by to v opačném případě řekl. Byl bych tedy v klidu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18935
Dobrý den,
prosím o informaci - vysvětlení, jaký je rozdíl mezi vyšetřením prsu mamografickým a ultrazvukovým? A zda by nebylo dostačující vyšetření ultrazvukové. Všude se píše, jak je mamograf nebezpečný, že naopak nádory vyvolává. Ještě mě zajímá rozdíl mezi vyšetřeními u vás v Českých Budějovicích a např. v Jihlavě. Ptám se proto, protože hodně mých známých z Jihlavy a od Jihlavy jezdí na vyšetření k vám do Českých Budějovic? Moc Vám děkuji za informace. J.P. Telč
Odpověď: Já nejsem z ČB, jsem z Prahy :-). Ultrazvukové vyšetření je úplně jiné než mamograf. Nevím, kde jste vzala, že je mamograf nebezpečný, jde o metodu všude uznávanou, bezpečnou a jedinou vhodnou pro prevenci od určitého věku (45 rep. 50 let), ultrazvuk je metodou volby u mladých žen a u starších mamografii vhodně doplňuje. Sedím teď na jednání světových expertů v Miláně, kde se tvoří doporučení pro evropské země - mamografie se pro další desetiletí jednoznačně pro prevenci doporučuje, nesmíte věřit klamavým spamům, které zaplavují internet a emaily. Jinak pracoviště v ČB i Jihlavě jsou akreditována, ženy si můžou vybrat podle zkušeností a referencí od jiných žen, myslím, že obě určitě vyhovují.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18934
Dobrý den.Kojit jsem přestala v Listopadu a do teď mám bílí a občas trošku nažloutlí výtok,leví prs mám trochu plnější,kontrolu na mamologii jsem podstoupila v pulce ůnora a bylo vše vpořádku,krevní testy na prolaktin jsou vpořádku a ještě mám od května zavedenou mirenu.Jak moc špatné je že mám jeden prs plnější mám doma dvě malé děti a bojím se.Děkuji za odpověď H.K
Odpověď: Často i delší dobu po porodu můžou přetrvávat tyto změny, sekrece někdy trvá i roky. Na nic podstatného to nevypadá, při pochybách jděte pro klid na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18933
Dobrý večer,Pane doktore chci se zeptat mam v pravém prsu cystu vel.8×3 v levém mam bulku tvrdou bolest se mění ale bolí neustále.Na sonu jsem byla pý jsou to tukovê lalůčky co to je??Pan chururg na mammo.poradně říkal ,že by bylo vhodné doplňit magnetickou rezonaci ale můj prac.lékař mě nechce poslat.Je mi 26 je možné se aspon objednat bez doporučení na mammografii? Jsem z Liberce klidně si to zaplatím.
Odpověď: Tukové lalůčky jsou v prsu normálně, nebolí. Sono je spolehlivé, mamografie je ve vašem věku většinou ne moc vhodná, magnetická rezonance podle mne zbytečná. Obtíže můžou být jen od páteře či hormonálně podmíněné. Je ale těžké jednoznačně soudit, když jsem vás nevyšetřoval...Pokud máte pochybnosti, zopakoval bych sono na jiném známém a akreditovaném pracovišti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18932
Dobrý den,
můžete mi prosím říct zda si musím uhradit mamografické vyšetření, na které mě poslal gynekolog z důvodu podezření, že není vše v pořádku. Je mi 44 za 3 měsíce mi bude 45. Mám u levého prsu k prostřed hrudníku jakoby na kosti výrustek (spí takovou zvětšenou kost). Občas mě to bolí - hlavně po masáži kdy ležím na břiše nebo po cvičení. Bolest trvá i několik dnů, ale není to nijak hrozné. Na mamograf mě objednali až za ty 3 měsíce, jinak bych si ho prej musela zaplatit, ale mám strach abych něco nezanedbala. Děkuji. JP
Odpověď: Já osobně bych mamografii udělal až po dovršení 45 let, teď bych šel na sono. Pokud vás bude vyšetřovat zkušený lékař, pozná příčinu bolestivosti a vyloučí i na sono podstatné změny. Nejspíše u vás půjde jen o změny od páteře, dá se to spolehlivě poznat.. Jinak úhrada vyšetření závisí na tom, co je napsáno na žádance. Pokud máte problémy, měl by to tam lékař napsat a dát příslušnou diagnózu, tak neplatíte nic, i když vám dosud nebylo 45 let. Prevence je normálně hrazena až od 45 let. Jinak řada pojišťoven např. sono vyšetření zpětně proplatí u mladších žen v rámci různých preventivních programů, zeptejte se na pobočce.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18931
Dobrý den, co přesně znamená floridní intraduktální hyperplazie s mírnými jadernými atypiemi a drobnými mikrokalcifikacemi ( bez maligních změn) ?
Odpověď: Jde o nezhoubný útvar, který ale má vyšší riziko vzniku nádoru. Léčba je zpravidla jen chirurgické, tedy útvar z kalcifikacemi se odstraní, dále se prs jen sleduje v rámci screeningu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18930
Dobrý den,5/17diagn.DCIS v levém prsu.Oper.parcial.16.8.,hist.DCIS s mikroinv.0,2mm.Varianty po oper. ozařovaní či ablace s vložením implantátu. 1.Můžete porovnat plusy a minusy obou variant a rizikovost recidivy v obou případech? 2.Údajně se s ozářenou kůží hůře pracuje plastikům,jak potom kdyby došlo k recidivě a byl by potřeba zásah plastika?3.Tamoxifen-byl doporučen k var.radio.Byl by doporučen i v případě ablace s implant.?Nevím,jak volit a každý lékař se k tomu staví jinak.Děkuji.Jana
Odpověď: To je složitý dotaz, obě varianty jsou možné s podobnou prognózou, léčba závisí také na typu nádoru, jak je agresivní, typu žlázy, tedy jak je žláza nepřehledná, velikosti prsu apod. Obvyklá léčba a dostatečná je ta první, tedy ozáření s hormonální léčbou, prs se zachová a kosmetický výsledek bývá většinou dobrý. Věřil bych onkologovi, který vás má v léčbě, je povinen to s vámi probrat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18929
Dobrý den,
prosím o vysvětlení :"Vpravo v centrálních partiích HVK se zobrazují mkrokalcifikace v duktální distribuci v pruhu v délce 24 mm, na dovyšetřeních patrná mírná jejich určitá nehomogenita,při US nenacházím ložiskový korelát."
Jsem objednaná na SVAB.Jaká je předpokládaná prognoza?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Výhoda mamografie je ta, že dokáže jako jediná zjistit tyto mikrokalcifikace, drobné vápenaté útvary. Ty mohou být příznakem počátečního nádoru, ještě se nešířícího do okolí či nehmatného. Vakuová biopsie je výborná metoda, která bez operace odhalí, o co jde, jehla se zaměří pomocí speciální mamografie a odebere se několik vzorků na biopsii. Jde o správný postup. Je třeba počkat na definitivní diagnózu, nicméně nádory takto zjištěné mají většinou velmi dobrou prognózu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18928
Dobrý večer, jsem t.č.ve 26gt, 2.těhotenství a již nějakou dobu pozoruji sekreci z bradavky (jednostranně) barvou připomínající dez.Betadine. Dnes jsem měla "dobrý" nápad se mrknout, jestli o tom něco ví google. Vyděsil mě, tak bych chtěla vědět, co si o tom myslí odborník. První dceru jsem kojila rok a 4měsíce. Děkuji předem za vyjádření.
MM
Odpověď: Já myslím, že o nic závažného nejspíše vůbec nepůjde. Bude záviset na tom, jaká bude barva sekrece, pokud bude bílá, žlutá či jinak barevná, jde nejspíše jen o hormonální změny. Pokud bude vyloženě krvavá a bude vám špinit prádlo, je na místě provést určitě vyšetření - sono a případně ještě tzv. duktografii, kontrastní vyšetření prsu. Při krvavé sekreci mohou být v mlékovodech různé změny, nejčastěji nezhoubné papilomy, duktografie by je odhalila.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18927
Dobrý den, jsem po parciální mastektomii levého prsa s tímto nálezem:DCIS G3,velikosti 12,3mm,VPNI=8, angioinvaze :NE,Prediktivní faktory ER100%,SNB negativní0/1,topografie (ICD-0-3)C509(vlevo),morfologie(ICD -0-3):8500/22, dg059,pTNM(7): pTis N0(i-)(sn)pN,R0,VPNI:8
Prosím o posouzení,navrhuje se radioterapie , příp.hormonální léčba.
Odpověď: Léčba je správná, kromě radioterapie je u tohoto typu nádoru hormonální léčba výhodná, jde sice jen o nádor dosud se nešířící do okolí, ale buňky se výrazněji dělí - léčba zabrání tomu, aby se znovu neobjevil. Jinak prognóza je velmi dobrá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18926
Dobrý den, před půl rokem jsem si nahmatala bulku velikosti malého hrášku na horní straně pravého prsu, zároveň je toto prso citlivé na tlak, ne přímo na dotek, ale když trochu přitlačím nepříjemně bolí. Byla jsem s problémem u své gynekoložky a ta mi řekla, že problém je nejspíše způsobený nevhodnou podprsenkou s kosticemi, ať ji přestanu nosit a problém se vyřeší, bohužel se mi na prso ani nepodívala. Dala jsem na její radu a dva měsíce nosila pouze podprsenku bez kostic. Bolest prsu se zmírnila, nicméně bulka je stále přítomna. Jak s tím teď naložit?
Odpověď: Bez ultrazvuku (sono) a vyšetření lékařem se přesně nedá soudit. Jsou dvě hlavní příčiny bolestivosti - obtíže hormonální a pak od páteře. Dá se to poměrně dobře rozeznat. Každopádně by bylo dobré k vyloučení jiných změn jít na sono prsu na dobré pracoviště, nejlépe akreditované pro screening. Seznam v rohu na stránce www.mamo.cz.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18925
Dobrý den,trpím už několik měsíců s pravím prsem.Našla jsem si bůlku byla malinká peso mě bolí i když nemám menzes je nafouklé.Teď se mi Ta Boule náramně zvětšila a jde ke klíční kosti.U gynekologa jsem byla ten mě poslal na sono a pak na mamko- poradku kde mi daly zprávu o vyśetření.Mohutná edenozní žlázy,nepravidelně prostoupená tukovými lalůčky.Vpravo bez ložisek v místě udávaných obtížích jen nepravidelná vrstva žlázy.Vlevo je HZKcysta 8×3mm.Ojedinělá nespec.zvětšená uzlina v hloubce pravé axily vel 15×15mm se zachovalým kortexem.Jinak uzliny fisiologického vzhledu.co to znamena? prosím
Odpověď: Lékař zjistil jen hormonální změny, nic podstatného, také obtíže, jak je popisujete, jsou většinou hormonálního původu. V typických případech se zduření mění v souvislosti s menstruačním cyklem. Pokud tomu tak není či se stav zhoršuje nebo mění, doporučuji sono kontrolu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18924
Dobrý den, na sonu mi diagnostikovali fibroadenom. Stačí k určení diagnozy sono a následné sledování, nebo je nutná biopsie. Lékařka o ní nemluvila.
Děkuji za odpověď
A.T.
Odpověď: Fibroadenom nepředstavuje podstatně vyšší riziko vzniku rakoviny, při jeho nálezu se postupuje individuálně, podle znalostí a zkušeností lékaře. Pokud je typický, nemusí se nic podstatného dělat. Pokud roste, není zcela jednoznačný apod. volí se většinou biopsie pod sono kontrolou, pro jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18923
Dobrý den , momentálně jsem na 1měsíční brigádě v Anglii. Zhruba týden mám mírný otok pravého prsu, pod kůží blízko bradavky je hmatatelná a pohyblivá bulka velikosti švestky. Na sonografii pořed 2 lety mi diagnostikovali mírnou fibrocystickou mastomatii.Zdejší lékař mi předepsal Amoxicilin 2x denně a Brufen 3x denně 400mg. V rodině nikdo neměl nádorové onemocnění prsu. Chci se zeptat jestli je tato situace natoli závažná abych se předčasně vrátila zpět do ČR a na koho bych se měla obrátit (bydlím ve Vsetíně). Předem děkuji za ochotu a srdečně zdravím
Odpověď: Bez vyšetření samozřejmě můžu jen odhadnout. Takto vypadá obvykle cysta, někdy i zánětlivě změněná, tedy stav v rámci hormonálních změn a mastopatie, tedy nic závažného. Cystu pozná jednoznačně sonografie prsů, pokud obtěžuje, je možné cystu i odsát tenkou jehlou pod sono kontrolou, pak se většinou ztratí. Je těžké něco na dálku radit, já bych asi počkal, dobral ATB, po návratu do ČR bych šel hned na sono - najděte si nejbližší centrum na www.mamo.cz - seznam center v pravém horním rohu, třeba se i emailem objednejte. Kdyby to přestalo být pohyblivé, doporučil bych něco dalšího podniknout.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18921
Dobrý den jmenuji se Andrea a a je mi 26 mám dotaz má prababička zemřela na rakovinu prsa nebyla kuřačka a já sama kouřim od 18LET nejsem velký kuřák jen občas ale mám strAch ,že to mohu mít i já a zajímá mne zda vyšetření prsu je bolestivé chci se objednat na vyšetření ale mám strach ,,děkuji za odpověd
Odpověď: Kouření není zdravé a má vliv hlavně na plodnost, zvyšuje také riziko rakoviny plic.
Moderní je nyní nekouřit.
Ohledně vyšetření, pokud máte obavy, jděte na sono vyšetření prsů na nějaké z akreditovaných center (seznam na www.mamo.cz), vyšetření není bolestivé, vzácně jen trochu nepříjemné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18920
V roce 1994 mi byla provedena ablace mammy a exenterace axilly z důvodu zhoubného nádoru - C509 T1 NO MO Stádium:IA histologie: invazivní duktální carcinom nízce diferencovaný.
Každý rok chodím na kontroly.
Mám vnučky a obávám se,zda nebudou touto nemocí ohroženy.
Děkuji za odpověď. E.J.
Odpověď: Každoroční kontroly jsou správné, nicméně pravděpodobnost, že by se u vás nádor znovu objevil, je malá.
Nic také nenasvědčuje tomu, že by vnučky měly vysoké riziko, což samozřejmě neznamená, že by v budoucnosti nemohly tuto nemoc dostat. Doporučuji obvyklou prevenci, tak jako u každé jiné ženy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18919
Dobrý den, dnes jsem byla na mamografickém vyšetření a bylo mi zděleno .že se mam objednat ještě na sono ,protože mamo ukázalo nějaké stíny v prsu, které paní doktorka nedokáže blíže určit ,také řikala že jsou tam žlázy přes které nemúže přesně určit co tam vidí. Mam se obávat něčeho horšího nebo je to časté, že se jde ještě na sono. Děkuji
Odpověď: U každé patnácté až desáté ženy, hlavně když je bohatá žláza, je dobré ještě doplnit sono, které se podívá na prs ještě jiným způsobem. Běžný a správný postup, nemusíte se stresovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18917
kde získám slevový kupon na vyšetření , je mi 41 let
Odpověď:
cituji z webu organizace Mammahelp: Poukazy budou distribuovány do vyčerpání zásob.Telefonní AVON linka proti rakovině prsu 800 180 880 je stále bezplatná a proto i velmi vytížená, zejména v době, kdy probíhá projekt Ženy ženám. V rámci tohoto projektu může každá z Vás uplatnit slevu ve výši 200 Kč na sonografické či mamografické vyšetření. Potřebujete k tomu pouze originál poukázky. Platnost poukázek je od 15. 8. do 30. 11. 2017.
Poukázky můžete objednat také e-mailem: avonlinka@mammahelp.cz.
Do e-mailu uveďte Vaše jméno, adresu a věk. Poukázky zasíláme pouze poštou.
Poukazy budou distribuovány do vyčerpání zásob.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18916
Dobrý den, asi před dvěma měsíci mne začalo pobolívat v levé podpaždní jamce a na pohmat je místo mírně bolestivé, na mamografickém vyšetření jsem byla před dvěma roky a jsem objednána nyní na konec října. Mám obavy, zda se nemůže jednat o něco vážnějšího, neměla bych jít na vyšetření dříve? Děkuji Košťálová
Odpověď: Takto v drtivé většině případů vypadají změny od páteře, nejsou to příznaky nádoru. Určitě ale v termínu na vyšetření jděte a v dotazníku obtíže napište.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18915
Dobrý den, je mi 33 let. Kojím 7 měsíců přes kloboučky. Vždy jsem vice kojila z pravého prsu. Na levém mám plochou bradavku.Asi od 4. měsíce začal syn levé prso uplne odmítat. Nyni na levem prsu pozoruji asi 6 týdnů povrchu ryhu na bradavce, jako by byla rozpulena. Bradavka se mi nekolikrat za den vtahne dovnitř, kdyz prsty propnu dvorec zase vyleza ven. I dvorec je jakoby trochu propadly, ochablejsi. Je to prosim normální stav a nebo je zapotřebí vyšetření? Ještě dodám, ze syna take casto nosim a o leve prso ho opiram. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je obtížné takto soudit na dálku, nicméně tak, jak to popisujete, to budou nejspíše změny v souvislosti s kojením. Kdyby se vtažení (rýha) zhoršovalo a bylo pořád, je lepší jít raději k lékaři a na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18914
Dobrý den. Dne 1.9.2017 provedeno sono prsů: Oboustranně neredukující žláza, vpravo stacionární ložisko v HZK o velikosti 13x8 mm, nejspíše fibroadenom, vlevo v HVK ovoidní ložisko v hloubce při svalové fascii o velikosti 10x3 mm, spíše fibroadenom než cysta, obě ložiska mají benigní vzhled, čerstvě ložiskové změny neprokázány. Axily - bez zvětšených uzlin. Dovoluji si co nejlaskavěji požádat o vysvětlení.
Děkuji velice a přeji hezký den. M.L.
Odpověď: Jsou to nezhoubné změny oboustranně, hormonálně podmíněné, lékař nezjistil nic podezřelého, co by vyžadovalo další akci. Více nemůžu soudit, když jsem vás nevyšetřoval.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18912
Dobrý den, mám dotaz. Dnes jsem nahmatala nad prsem, spíše u kosti takovou bulku a na omak je to citlivé, co to může být ?
Odpověď: To je obtížné jednoznačně soudit, tam mohou být různé změny, v tomto věku často v souvislosti s hormonálními změnami - pokud bude bulka trvat, je třeba ale jít k lékaři a pak většinou na ultrazvukové vyšetření, to zjistí přesně, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky