MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 15919
Dobrý den ,su 3 týdny po ablaci prsu,a čeká ma chemoterapie, i pres drobný tumor p T1b 5,5 mm pri HER2 amplifikaci adjuv CHT -4x AC s následným podánim trastuzumabu po dobu 12 m.Zajíma mne jak se podáva trastuzumab
Odpověď: Dobrý den.
Záleží na podání dalších preparátů. Vždy se podává v infuzi, tzn. do žíly. První dávka v bolusu, a pak v týdenních udržovacích dávkách. Po ukončení základní léčby se udržovací interval prodlužuje. Individuálně dle reakce krevního obrazu, odezvy na léčbu atd..Důvěřujte svému onkologovi, jistě pro vás zvolí to nejvhodnější.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15918
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - našla jsem si v prsu útvar, nedokážu říct jestli je to přímo bulka, ale jsem před menstruačním cyklem. Nevim, jestli mám počkat až po cyklu nebo zajít k PL hned, popřípadě se nechat objednat na uz. Je mi 30 let a na preventivním vyšetření prsou uz jsem byla před půl rokem. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Určitě vydržte 3-4 dny po zahájení termínu....teď se můžete předklonit a místo si vyšetřit bez vlivu hrudníku. Jestliže podstatně změkne, možná vymizí, jde určitě o žlázu. Pokud by nález přetrvával i po menses, zajděte k PL.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15917
Dobrý den, je možné jít na vyšetření prsu dřív jak v 45 letech?Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den.

Pokud máte konkrétní problémy, tak přes praktického či gynekologa. Jestliže na prevenci buď hradit sama nebo některé malé pojišťovny mají speciální program pro ženy již do 40 let věku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15916
vážena paní doktorko děkuji za předchozí odpověd, zajímalo by mě zda s nádorem triple negativním medulárním T1 N1 M0 který je ohraničený jestli mám vubec šanci že se mi už nemoc po léčbě nevrátí hrozně se bojím že po léčbě se po čase najde meta začínam lečbou 8chemo 4AC 4T dekuji.
Odpověď: Dobrý den.
Je to velká zkouška pro vás.Chápu Vás. Medicina umí vaší nemoc dobře ošetřit. Druhá půlka úspěchu je na vás. Je nezbytné, aby jste se dala do kupy po stránce psychické. To za vás nikdo neudělá, musíte sama. Většinou to nezvládneme sami. Není to žádná ostuda. Promluvte si s dobrým psychologem...požádejte svého onkologa o kontakt nebo si najdete někoho na internetu. Já osobně velmi důvěřuji kinezologii..mám velmi dobré zkušenosti s paní Alenou Pelunkovou z Prahy , najdete jí na in internetu. Chronický stres totiž oslabuje naší imunitu a nemoc toho využije a je zde.... Byla jste na genetickém vyšetření? Je ve Vaší rodině stejným způsobem více nemocných žen? Požádejte onkologa o vyšetření vaší imunity, pokud tak již neučinil. Držte se, důvěřujte si , poproste o pomoc sama sebe, promluvte si sama se sebou, běžte do přírody a požádejte o energii...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15915
Dobrý den,už mě tak týden bolí obě prsa v podpaží a zároveň sem zjistila výtok z jednoho prsu.Barva je čirá až bílá.Již jednou mí byla zjištěna větší hladina prolaktinu a brala sem léky.Myslíte,že by mohlo jít o stejný problém a jakého lékaře s tím vyhledat?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Vyloučit se to nedá. Byla zjištěna příčina zvýšené hladiny prolaktinu? Jednou z příčin je prolaktinom. Nachází se v hypofýze- přívěsku mozkovém , je to benigní- nezhoubný nádor, může být i mikroskopický- prokáže se vyšetřením na magnetické rezonanci, je hormonálně aktivní a působí tyto obtíže. Vlivem léků se sníží hladina prolaktinu v krvi, vlastní tumor tyto léky neovlivní. Důsledkem je to, že nedochází k ovulaci, a tudíž ani možnosti otěhotnět.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15914
Dobry den, mela bych dotaz. Pred 2mi mesici mi byla pri laparoskopicke operaci dermoidalni cysty na vajecniku diagnostikovana i endometrioza. Beru tedy Visanne temer 2 mesice. Vcera jsem si v pravem prsu nahmatala vice zdurelych mist, vse je pohyblive, klouze. V levem prsu mam tato zdurela mista take, ale podstatne mene nez v pravem prsu. Mam strach, ze to je neco vazneho. Jelikoz beru Visanne kvuli endometrioze, ted pred dvemi dny jsem spinila po dobu 6ti dnu (pomyslna menstruace). Je mi 21 let, v rodine zadnou rakovinu nikde nemame, ani rakovinu prsu. Moc dekuji za vas cas a odpoved.
Odpověď: Dobrý den.
Troufám si tvrdit, že půjde pouze o akcentaci mléčné žlázy vlivem hormonální situace. Mohla byste zkusit jeden manévr....běžte do mírného předklonu, nechte si ruku v místě, kde prominence hmatáte. Jestliže přestanou být konkrétní nebo dokonce zcela vymizí, jde o žlázu. Někdy se stane, že skrze žlázu vnímáme reliéf hrudníku, kde se střídá žebro- mezižebří a máme za to, že jde o změnu uvnitř žlázy... Abychom onemocněli rakovinou prsu , musíme být vystaveni působení estrogenů určitý čas, resp. musí být dosaženo určité kumulativní hranice jejich působení v našem organismu. na to jste mládě:) Vydržte. Pokud se nález do týdne nezklidní, navštivte gynekologa , uváží nutnost provedení ultrazvukového vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15913
dobry den chtela bych se v jakem mesici se mi bude delat mliko v prsou.dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně myslíte mlezivo, může se začít tvořit již v 15, 16 týdnů těhotenství. nejpozději určitě několik dnů před porodem, asi třetí den po porodu se mění v mléko.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15912
Dobrý den, v pondělí jsem si objevila na levém prsu dole bouličku... Je mi 24 let, v rodině žádné onemocnění prsu nemáme.. Myslíte, že se může jednat o nádor? je to ve spodní části prsu. dekuji..
Odpověď: Dobrý den.
Ve vašem věku se nejčastěji vyskytují cysty a fibroadenomy- obojí benigní - nezhoubné léze. Objednejte se na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15911
Dobrý den,
jsem cca týden po operaci ca prsu, nádor 3,5 cm odstraněn (prý dobře ohraničený), sentinelové uzliny negativní (ostatní tedy neodebrány). Histologie před operací: invazivní duktální karcinom, G2, triple negativní, Ki-67:25%. Nyní mě čeká ozařování prsu, dá se odhadnout, jak to bude s chemoterapií? Současně mám 22 let RS (1. stadium), léčba interferony 13 let, cca 18 let imunosupresiva a kortikoidy. Děkuji za odpověď. D.F.
Odpověď: Dobrý den.
Onkologická léčba je individuální, tzv. na tělo...u vás jistě s ohledem na RS a potřebnou léčbu. Neumím říci, jestli budete nebo ne mít chemoterapii. O tom rozhoduje konzilium klinicky působících lékařů. Stejně jako o další možné léčbě, kterou je např. léčba biologická. Zde jste na stránkách radiologů. Určitě bude o vaší léčbě pečlivě a zodpověďně rozhodnuto, dejte tomu důvěru. Držte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15910
Dobry den,pred 2 rokmi som si nahmatala hrcku v podpazusi.na sone som bola pred 3 rokmi,vsetko bolo v poriadku.potom som otehotnela a teraz dojcim.uzlina je hladka,pohybliva,neboli,nezvacsuje sa,je tak do 1 cm,v prsniku nic nehmatam..mam 26 rokov,moze ist o rakovinu?dakujem
Odpověď: Dobrý den.
Pokud máte LU 1 cm velkou, 2 roky stejnou, nedošlo v mezidobí k změně. Zdá se logické, že ne. Vyšetření ultrazvukem by to mělo potvrdit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15908
Dobrý den, již několik let (cca 5-6) trpím obtížemi v oblasti prsou - zvětšování doprovázené velkou citlivostí, bolestivostí při pohybových aktivitách, atd. Nyní je mi 49 let, na obtíže mám předepsán Utrogestan. Vloni jsem měla po MG a následně ULZ vyšetření diagnostikován fibroadenom 2x2x1cm, za půl roku pro progres ložiska provedena extirpace - histologie negat.Po kontrolním ULZ letos nalezen nový fibroadenom a vícečetné cysty. Projevy mého stavu se stále pomalu zhoršují, gynekolog si s mým stavem neví rady. Neexistuje nějaká účinná medikace? Děkuji, KM
Odpověď: Dobrý den.
Bohužel, není to tak jednoduché. Jde o reakci na hormonální změny, resp. nerovnováhu. Jednak podmíněné tím, že jste na vrcholu období přechodu. Dále potencované psychickou nástavbou. Je pochopitelné, že pokud se takové obtíže objeví, uvede nás to neklidu, pochybností, obav....prostě stresu. A začarovaný kruh je zde. Na citlivost prsů může dobře zabrat preparát Mastodynon, vit. E, resp. Pupalka. Ujistit se např. kontrolním ultrazvukovým vyšetřením , že se v prsou neděje nic vás ohrožujícího a snažit se toto nepříjemné, leč přírodou nám nadělené období tolerovat:). Pokud by cysty byly objemné, určitě uleví jejich punkce, a tím jednak snížení citlivosti díky napínání jejich pouzdra a dále zmenšení ev. vymizení tlaku na okolí , které můžete vnímat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15907
Dobrý den, je mi 26 let a asi od ledna mně vždy před MS bolí levé prso, na dotek je trdé a hodně citlivé a zvětšené, pravé bolí minimálně a je menší. Nikdy dříve se mi to nestávalo, pokud se objevila bolest v prsou, tak v obou. V lednu jsem byla na vyšetření ultrazvukem a vše bylo v pořádku, ale od té doby se bolest vrací, vždy dva týdny před menstruací. AH již více jak 2 roky neberu. Měla bych jít znovu na vyšetření nebo se takové věci prostě stávají? Mnohokrát Vám děkuji za Odpověď. Zdraví Jana
Odpověď: Dobrý den.
Možná bude rozumné se spíše optat třeba vašeho gynekologa či praktika. Klinicky si vás v klidovém období vyšetří, pro porovnání může i před menses. A pak vám objektivně bude moci říci...vše je o.k.. Myslím, že nejste výjimka, často u žen reaguje pouze jeden prs či dokonce pouze v určité části. Pokud se v prsu děje něco vážného, nikdy to není jen občas....V 90% jde o akcentaci mléčné žlázy jako reakci na změnu hormonů před termínem menses.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15906
Dobry den,velice dekuji za rychlou odpoved,ale mezi prsem a zebrem se nejedna o bolest,ale o brneni..Vetsinou kdyz lezim a zmenim polohu tak to na chvili prestane.Jinak kdyz jsem byla cca pred dvema lety na UZ,tak mi lekarka rekla ze mam dobrou prdni tkan,velice mekkou,v podpazi na obou stranach mam pretrvavajici uzliny cca tak 4 roky,ktere mi zustaly po borelioze a toxoplazmoze.Bojim se protoze,zname rakovina zacinala take brnenim na tom samem miste.Linda
Odpověď: Je mi líto. Ale bez vyšetření místa ultrazvukem nepokročíme dále. Brnění, citlivost, až bolest může pocházet z útlaku nervu , nejčastěji kosterním aparátem. Svědčí pro to i to, že při změně polohy se vám uleví. Objednejte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15905
Dobry den,je mi 30 let a cca 14 dni mam skoro denne pocit brneni mezi presem a zebrem na leve strane.Velice mne vydesila znama ktera mnela ve stejnem miste nador prorustajici az do zeber.Myslite ze takto muze zacinat rakovina prsu?Moje matka toto onemocneni mnela 45 letech.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.
Má milá, seberte odvahu a objednejte se na ultrazvukové vyšetření. Při objednání zdůrazněte, že nejde o prevenci. Pravděpodobně půjde o bolest pocházející např. z blokovaného žebra a utisknutého mezižeberního nervu. Ale pro váš klid vzhledem k okolnostem to bude nejrychlejší cesta ze stresu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15904
Dobrý den mám strašně moc malé bradavky i s dvorcema co s tím mám dělat
Odpověď: Dobrý večer. Nezoufejte, jste teprve ve vývoji...pokud by tato kosmetická variace přetrvávala do dospělosti a vadila vám, plastická chirurgie je všemocná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15903
Dobrý den, mohla byste mi, prosím, vysvětlit část lékařské zprávy - "hrubá struktura neredukovaného parenchymu mléčné žlázy"? případně jaká je běžná struktura parenchymu?
Odpověď: Dobrý den.
Jde pouze o popis a vyjádření. Nemusíte si dělat starosti. Jde pouze o variantu typu mléčné žlázy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15902
Dobry den, dekuji za informace, zde je jeste doplneni k dotazu c. 15896, invazivni karcinom mlecne zlazy NST vel. 4x2 mm s rozsahlou in situ komponentou grade 2, in situ komponenta je od ventralni resekce vzdalena 2,8 mm, in situ komponenta vzdalena 3,8mm, dekuji za doplnujici informaci
Odpověď: Dle mého názoru je hranice dostačující. Ale směrodatné bude, co vám ve všech souvislostech dalších řekne mamokomise, případně operatér a onkolog.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15901
Ale mám ho daleko až v Liberci,pomůže mě praktický lékař?Nevíte co to může být
Odpověď: Prsy jsou citlivé při hormonální nerovnováze. Možná jste před menses....pokud ano, je třeba počkat na termín, za 2-3 dny by se mělo vše uklidnit. Někdy se v nás prostě hormony povaří více, než obvykle. třeba když jsme ve stresu.. ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15900
dobrý den,už asi 14 dní mě bolej prsa,mám je nateklé,těhotná nejsem.Kammám zajít děkuji
Odpověď: Dobrý den.

Ke svému gynekologovi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15899
Dobrý den chtěla bychom zeptat co mi může způsobit normální nalez v prsu k doktorovi se bojím ta se ro ne jak léčit ,čím ?? Děkuji
Odpověď: platí odpověď na váš dotaz č. 15895
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15898
Dotaz k odpovedi c.15880 nemeli by mi to odstranit delali mi biopsiji 22.6.je mormolni ze si nahmatam bulko od pichu az k bradavce asi tak size tak 1 cm delka 4 cm drive jsem to nemela a obcas mi v tom pobodava.Nador mam pod bolcem primo.Mam to asi 2 den..Dekuji Helena
Odpověď: Dobrý den.
Mohlo dojít k výronu krve ap.. , určitě to není nic, co by vás ohrožovalo. Přesto je třeba, aby jste zavolal či zašla na pracoviště, kde vás vyšetřovali. A nebo k vysílajícímu lékaři.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15897
Dobry den,jsem po invaz.lobularnikarcinomu mléčné žlázy -2009.V dubnu KO,byl vysazen tamoxifen.Markery v poradku.nyni na scinti kosti mnoho ložiskové meta proces.Prakticka lékařka me vyslala k jinemu onkologovi,nechci ho měnit,ale uz jsem tam byla,jsem objednána na PET a byla me pichnuta XGEVA.Prosim,neni to vysazenim léku.jak se toto léčí.Mohu jit jeste ke svému onkologovi?
prosim neuvádět na stránky,Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Kostní meta reagují dobře na hormonoterapii, případně lokální zevní ozáření či speciální léčbou na Nukleární medicině. Možná byste se měla zeptat Vaší prakt. lékařky, co jí vedlo k tomu, že vás poslala jinam a dle toho se pak zařídit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15896
dobrý den, je mi 40, jsem po odnětí prsu před 10dny, estr. recept. (Vent. C. tm, klon SP1)v 90%, progest. rec.(Vent. C. tm, klon 1E2) ve 100%jader, index prolifer. aktiv.: MIB1 (Ki67 Vent.C. tm, klon 30-9): 1%, D2-40 nádor. angioinvazi neprokazuje, membrán. exprese c-erbB-2 (Vent. Pathw. tm, klon 4B5):skore 0, zachyc. mírná nesp. antigen. stimul. se sinus. histiocyt.,pcí imunohist.(cytokeratin)v obou sen.LU zastiž. mikrometastázy vel.do 0,2mm, invaz. karcinom mléčné žlázy NST vel.4x2 mm s rozsáhl. in situ kompon.gr.2, mikrosk. gr. WHO=gr.1, děkuji za konz.poop.léčby
Odpověď: Dobrý den.
Nejsou popsány odstup patologického nálezu k zdravé hranici tkáně, to určuje ev. další operativní zásah v obl. prsu, jak objemný zásah je rovněž určen i velikostí prsou. Pokud jsou SE LU positivní, je třeba provést operaci na Lu v podpaží. Od definitivní histologie se odvíjí i podání chemoterapie, hormonoterapie, případně biologické léčby a pooperační ozáření. V jakém pořadí a rozsahu, jaké preparáty, rozhoduje onkolog. konzilium.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15895
dobrý den mám na pradavce modrý flíček nevim od čeheho to může byt nikde sem se nebouchla na druhym to mám jen trošičku
Odpověď: Dobrý den,

bylo by dobré to vidět, takto na dálku Vám to neřeknu. Pokud to máte trochu i na druhé bradavce, může se jednat i o normální nález. Zkuste ukázat nález Vašemu praktickému lékaři-pediatrovi nebo lékaři v mamární poradně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15894
Dobrý den,jsem 2roky po operaci prsu (karcinom)a ukončení ozařování. 1rok po odebrání vaječníků a dělohy.Hormonální terapie je už skoro rok ukončená z důvodu intolerance.Chtěla bych se zeptat na dovolenou u moře,jestli nehrozí nějaké nebezpečí. Děkuji I.S.
Odpověď: Dobrý den,

dovolená u moře je jistě možná, je vhodné zachovávat pravidla platná obecně pro všechny- dlouho se neslunit a nepřehřívat se, aby jste svůj organismus zbytečně nevyčerpávala. Píšete, že hormonání léčba je ukončená z důvodu intolerance, je spousta různých hormonálních antiestrogenních preparátů, užívání pokud jste v pořádku se ukončuje až 5 let po operaci. Netolerujete žádný z preparátů ?

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15893
Dobrý den,moc Vás prosím o vyjádření k mé diagnoze a prognóze onemocnění.Koncem června mi byl diagnostikován Ca mammael.sin xT1,NO,MX histol. invazivnì duktální ca,ER 90%,PR 70%,MBI 1 40%,exprese E-cadherinu je pozitivní,HER2 skore 0.Tento týden mi byl aplikován Zoladex 3,6 mg s.c. a po menses mam zahæjit léčbu Tamoxifenem 20 mg 1tbl. 1x denně. Operaci mám plánovanou na 24.8.2015.Předem děkuji za odpověď Kovářová
Odpověď: Dobrý den,

prognóza je velmi dobrá, protože nádor je velmi malý a je včas zachycený a jeho vlastnosti jsou příznivé. Obvykle se začíná u těchto malých nádorů operací, ale možný a správný je i vzhledem k operaci, která je až koncem srpna, tento postup, kdy se začne už před operací hormonální léčbou, která pak bude po operaci pokračovat. Chemoterapie není nutná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15892
Dobrý den,mám poukaz od lékaře z IVF centra na vyšetření,že prosí o UZ prsou,diagnoza uvedená 64.4...mám po několika hormonálních stimulacích a dle lékaře je nutno prsa zkontrolovat.Jsem pojišťovna VZP 111 chci se zeptat,zda musím vyšetření hradit nebo ho plně uhradí má pojišťovna a já tedy budu bez doplatku.Děkuji Vám K.
Odpověď: Dobrý den,

máíte žádanku-poukaz od lékaře,takže Vaše vyšetření spíše vzhledem k věku by to mělo být už mamografické a ne ultrazvukové, je plně hrazeno Vaší zdravotní pojišťovnou.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15891
Dobrý den.Před pár dny jsem zjistila změnu levé bradavky.Vytvořila se mi rýha a bradavka se tím pádem vtahuje nebo schovává (nevím jak to mám přesně pojmenovat).Pokud je mi chladno,tak se bradavka pomalu zvedá,ale rýha je stále vidět.Pokud si pomůžu prsty,tak vystoupí rychleji a srovná se,ale po oteplení opět se vytvoří rýha.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

popisované změny nejsou typické pro zhoubný nádor prsu, ten vtahuje kůži nebo bradavku trvale.
Ve Vašem věku je zajisté vhodné chodit na pravidelná vyšetření do screeningového centra, takže se nechte vyšetřit, resp se nejdříve poraďte s lékařem na centru- nález je zapotřebí "vidět". Lékař Vám řekne, zda provést mamografii nebo ultrazvuk i dle toho, kdy jste měla poslední mamografické nebo ultrazvukové vyšetření a nebo, zda se jedná o nezávažnou změnu, která nevyžaduje další vyšetřování.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15889
Dobrý den,prosím moc o radu.Dnes jsem byla na preventivní vyšetření prsů.Levé prso v pořádku v prvém bylo zjištěno poměrně vaskulovitý útvar 4x4,2mm,v.s.papilom,jinak bez ložiskových změn,bez malignity.Na kontrolu jdu za půl roku.Prosím co to znamená???Děkuji moc za odpověd K.T.
Odpověď: Dobrý den,

útvar je maličký, z vyšetření nelze jistě spolehlivě říci, že se jedná o papilom, nechte to na kontrole za 6 měsíců, nic se nestane, pokud by byl nádorek větší, lékař bude pravděpodobně chtít biopsii, která by v případě podezření na papilom měla být provedena. Při průkazu papilomu se nádor obvykle preventivně z prsu odstraňuje, i když se nejedná o rakovinu prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15886
Dobrý den, včera mi paní doktorka při sonu prsů zjistila přítomnost několika cyst. objevily se už několikrát a vždy se punktovaly. Zatím byl výsledek rozboru vždy v pořádku.V jedné z nich se ale teď objevilo něco navíc než jen čirá tekutina, jakýsi útvar uvnitř, a tak musím na MR. Cysta je veliká 17x10 mm. Mám strach.Prosím o Váš názor.
Odpověď: Dobrý den,

pokud se v cystě objeví jasný útvar, je vhodné cystu i s útvarem z prsu odstranit buď chirurgicky a nebo jsou větší bioptické metody-tzv. vakuová biopsie , při které se dá cysta i s útvarem odstranit z prsu neoperační cestou, místo v prsu se pak označuje klipem.
Magnetická rezonance může a nemusí přispět k upřesnění problému, obvykle je ke stanovení diagnózy cysty s intracystickým útvarem dostačující ultrazvuk.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15884
Dobrý den. Byl mi odstraněn duktální invazivní karcinom pravého prsu,G1 ER pozit. 100%, PR pozit. 60-70%, MiB index do 10%, HER2/neu negat. Ráda bych rozuměla slovům v latině a vůbec celému nálezu. Hledala jsem na internetu a našla mnoho informací,ale spíš pro mediky. V rodině nemáme žádný případ, ovšem otec zemřel na rak. kostí.
Díky za informace. L.J.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o zhoubný nádor, která má nízký potenciál malignity, tzn. že je málo agresívní - vyjadřuje to G1, tj. grade nádoru. Grading je třístupňový, nejnižší stupeň 1 máte Vy- takže dobrá prognóza. ER jsou estrogenové receptory -nádor je má ve 100 % , stejně dost vysoké procento jsou progesteronové receptory /PR/ - vyjadřuje to citlivost nádoru na antiestrogenní tabletkovou formu hormonální léčby- preparáty jako Tamoxifen nebo Femara a další. Stejně i onkogen Her-2/neu je negativní a jsou nízké další proliferační indexy nádoru- všechno Vám nevysvětlím, ale podle toho, co uvádíte máte "dobrý" nádor a i Vaše onkologická léčba bude velmi přijatelná, nedostanete chemoterapii, ale právě pouze hormonální léčbu po dobu 5 let. Ve Vašem věku jsou tyto málo agresívní nádory častější a jsou v naprosté většině případů vyléčitelné.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15883
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda lze po ablaci prsou udělat rekonstrukce. Ablace a SLNB bych měla podstoupit příští týden.A co bych měla udělat pro to aby rekonstrukce byla možná. Děkuji I.T.
Odpověď: Dobrý den,

samozřejmě, že rekonstrukce možná je. Je vhodné již před operací /ablací/ se domluvit s chirurgem, který Vás bude operovat, že rekonstrukci chcete, aby s tím počítal a trochu tomu uzpůsobil operační výkon. Náhrada prsu se nejčastěji provádí silikonovým implantátem nebo také tukovou tkání /Vaší vlastní - odebírá se obvykle z břicha/. Pro rekonstrukci nemusíte nic zváštního podnikat, pokud jste v pořádku, jistě Vám bude provedena a hradí ji pojišťovna.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15881
dobrý den pani doktorkouž asi 14 dní mě dosti bolí bradavky nemohu se jich ani dotknout.minulý měsíc jsem měla nějaký problém s menstruací(11 dní a ted jsem ji vůbec nedostala(týden po termínu).u gynekologa jsem byla a říkal at ještě počkam do další a kdyžtak přijdu.a nebo jestli to nemůže být reakce na nové léky.beru měsíc trittigo.z rakoviny prsu mam strach protože mi na to zemřela maminka v 63letech.jinak chodím na pravidelné kontroly 1rok mamo a1rok sono do mamocentra klatovy.děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den,

Vaše korepondence ohledně problémů s prsy je rozsáhlá a častá, trápí Vás nejvíce zbytečné obavy z rakoviny prsu, na kterou Vám zemřela maminka. Vaše maminka měla rakovinu prsu až ve starším věku, Vy ji vůbec dostat nemusíte a když tak ji zachytí lékaři včas, protože chodíte na pravidelná vyšetření do Klatov. Bolesti bradavek jsou běžné a obvykle je příčina hormonální, máte nepravidelnosti cyklu, což se ve Vašem věku stává a bradavky mohou takto reagovat. Netrapte se už tolik a užívejte života, jste zdravá žena.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15880
Dobry den muzete mi to prelozit strucne.Zaver:Pritomnost vetsiho mnozstvi keratin.hmot by mohlo svedcit pro pritomnost afekce z dlazdic.epitelu,ktery vsak nebyl sam o sobe zastizen ,mohlo by jit o obsah epidermoid.cysty,pripadne hyperkeratosu s dlazdicove metaplastickeho epitehu v nekterem ducku. Afekce je benigni.Redukce prsu bilat.indikovana- ad.vys.na amb.plast.chir.( Bylo mi receno ze je vse v poradku zmenseni prsou bylo doporuceno ze zdrav.duvodu).Dekuji Helena
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu jedná se o nezhoubné /benigní/ ložisko prsní žlázy. Vše je tedy opravdu v pořádku, můžete být klidná a můžete podstoupit plastickou úpravu prsů.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15879
Dobrý den, jsem muž, 33 let, pod bradavkou na pravém prsu nahmatal bulku, resp. spíše než o bulku jde o takové tužší podélné zduření, cca 1cm. Nebolí to, nicméně mne znepokojuje, že na levém prsu ve stejném místě toto zduření není. V souvislosti s tímto jsem si uvědomil, že pravou bradavku mám permanentně vystouplejší a tvrdší než levou a zároveň mne poměrně často svědí kůže pod pravým prsem.
Může toto spolu souviset, případně kam se mám prosím obrátit? Je možné zajít někam i bez doporučení PL? A platí se za vyšetření? Je reálné, že by se mohlo jednat o nádor? Děkuji moc a přeji krásný den
Odpověď: Dobrý den,

je dobré zajít na ultrazvukové vyšetření prsů, žádanku nemusíte mít, vyšetření si lze i uhradit /cca 300,- Kč/ a nebo Vám žádanku vystaví Váš PL. Nejspíše se jedná o nezhoubné rozšíření prsní žlázy, tzv. gynekomastii, která se vyskytuje u mladých mužů často a mívá příznaky, které uvádíte. Nádor prsu je ve Vašem věku málo pravděpodobný, vyloučíme jej ultrazvukovým vyšetřením.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15878
Vážená paní doktorko je mi 27let a onemocněla jsem rakovinou prsu triple negativní medulární karcinom T1 N1 M0 začala jsem lečbou 4AC 4T operace ozařování.Trápí mě jedna věc hrozně se bojím že se někde ukažou metastáze i když je ted nemám bojím se že interval 3týdny do další chemo je dlouhý a nádor pouští meta do těla.Prosím o odpově zda to je možne aby se toto stalo, mám 2malé děti a bojim se že je neuvidím vyrůstat moc vám děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

triple negativní nádory velmi dobře reagují na chemoterapii. Podávání chemoterapie má svoje daná standardní pravidla. Interval 3 týdny není dlouhý a nemusíte mít vůbec žádnou obavu, že by v době podávání chemoterapie vznikly někde v těle vzdálené metastázy, to se nestává. Věřte, že všechno dobře dopadne a bude to tak.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15877
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená když mám ve zprávě -
Dále se zobrazují 3 hypoechog. reaktivní LU bez diferencovaného hilu vel. 9x5,9x7, 10x7.Doporučuji častější kontrolu. Mám 3 letou holčičku a tahle zpráva se mi nelíbí. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Janča
Odpověď: Dobrý den,

reaktivní lymfatické uzliny v podpaží se vyskytují poměrně často, nález se může jednou zkontrolovat v kratším čase, ale pravidelné častější ultrazvukové kontroly nejsou jistě nutné. Pokud je jinak Váš nález v prsech v pořádku, můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15876
Dobrý den je mi 15 a mam takový problém mám levé prso asi o 2 čísla větší než to pravé hrozně mě to štve jde to vidět v plavkách no prostě ve všem.Ten rozdíl je fakt velký.Na levé prso bych mohla mít košíčky céčka a na to pravé mi vystačí áčka..Dá se s tím něco dělat?? Jsem z toho zoufalá.Nedá se to pravé prso nějak masírovat? Prosím potřebovala bych vážně poradit.Musím si vycpávat podprsenku a teď v létě je to ještě horší
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku se prsa stále vyvíjejí, takže je to jistě pro Vás nepříjemné, ale alespoň 3 roky bych ještě doporučovala počkat a můžete to řešit nošením vhodného prádla a plavek. Pokud se stav neupraví, tak je nutné se poradit s plastickým chirurgem, při takové asymetrii lze prsa chirurgickým způsobem upravit. Masáž prsu nevede k jeho zvětšení.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15875
Dobrý den, je mi 35let, jsem těhotná, trpím mokvajícím atopickým ekzémem, který se mi udělal i na bradavkách. Bolí to, bradavky se přilepují k prádlu, kožní lékařka doporučila čajové obklady, které stav spíše zhoršují. Můžete mi prosím poradit? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

ráda bych Vám poradila, ale nejsem kožní lékařka, takže tomu bohužel nerozumím. Pokud čajové obklady nezabírají, je nutné o tom lékařku informovat, jistě Vám léčbu změní.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15874
Dobrý večer,chtěla bych se zeptat. Mám jedno větší prso než to druhé. Dost často mi bývá špatně -bolest hlavy, zad a kolikrát mi ochrne celý tělo. Bojím se jít k lékaři.
Mohla by jste mi nějak prosím poradit?
Děkuji za odpověď. D.B.
Odpověď: Dobrý den,

asymetrie prsů je častá, pokud je malá, tak se obvykle neřeší. Větší asymetrii, která dělá kosmetické problémy, je vhodné řešit s plastickým chirurgem, zkuste se objednat a poradit se, jestli je u Vás event vhodná plastická úprava prsů. Pokud jde o další popisované problémy.. bolesti hlavy, "ochrnutí" celého těla, měla by jste jistě navštívit Vašeho praktického lékaře a co nejdříve se poradit. Může a nemusí se jednat o příznaky nemoci. Tyto problémy ale s asymetrií prsů nesouvisí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15873
Dobry den, v unoru 2014 jsem podstoupila extirpaci fibroadenomu bez jakychkoli dalsich komplikaci a aktualne mam mesicniho chlapecka, ktereho kojim. Nicmene operovane prso je o vice nez cislo mensi, tvori se v nem mene mleka a je plne nerovnosti a ruznych utvaru.Chtela bych se zeptat, zda to muze byt dusledek operace a zda bych to mela resit nebo jde o zmenu mlecne zlazy, ktera se v tom prse chova trochu odlisne narozdil od zdraveho prsa?? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den,

předpokládám, že po operaci byla velikost prsů zhruba stejná. Nevím sice, jak byl fibroadenom velký, ale obvykle ani u větších fibroadenomů není po operaci prs menší. Zřejmě se jedná tedy o změny v souvislosti s kojením, kdy se v operovaném prsu /což ale nemůžeme automaticky přičíst na vrub operaci / tvoří méně mléka a proto je prs taky menší. Bylo by vhodné možná prs ukázat Vašemu gynekologovi nebo lékaři na screeningovém centru a tam můžete mít i ultrazvukové vyšetření pro Vaši jistotu, vyšetření si lze i bez žádanky uhradit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15872
Dobrý den. Prosím o posouzení lékařské zprávy. Nález sono prsů....Oboustranně žláza souvislé vrstvě ve všech kvadrantech,struktura je hrubší,pravidelná. Oboustranně patrné cysty,které ve shlucích i jednotlivě. Vlevo je největší cysta na přechodu HK 8 mm,vpravo v HZ9mm.Solidní ložisko neprokazuji.Za dvorci akcent.dukty. Axillá.uzliny fyziologické. Z:neredukujicí žlázy,cysty bilat. Mám mít obavu? Za odpověď děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

nález je zcela v pořádku.Cysty se vyskytují v prsech běžně a nejsou rizikové pro vznik rakoviny prsu.
s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15871
Dobry vecer. Chcela by som sa opytat som 5 tyzdnov po porode a objavila som si hrcky v lavom prsniku. Kojim.Chcela by som vediet co to moze byt. Za odpoved Dakujem. M.K.
Odpověď: Dobrý den,

s největší pravděpodobností se jedná jen o rozšířenou žlázu a nebo nezhoubné útvary, které se v době kojení v prsech vyskytují - př. mléčné cysty nebo adenomy. Pokud chcete mít ale jistotu, nechte si provést ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15870
Dobrý den, před nedávnem mě lékařka našla cistu v prsu. Řekla mi, že mám za rok přijít na kontrolu. Beru již 5 let antikoncepci Silviane. Můžu antikoncepci dále brát? Děkuji Nedělová
Odpověď: Dobrý den,

určítě můžete dále užívat HAK. Cysta je nezhoubný útvar, který se v prsu vyskytuje zcela běžně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15869
Dobrý den,
dnes jsem byla na mamografickém vyšetření. Dostala jsem rentgenový nález, ale nikdo mi nevysvětlil, co znamená následujíci: "Jen malá rezidua parenchymu v přední třetině mamm.Nejsou průkazné podezřelé ložiskové změn. Mikrokalcifikace O.
T3,BI RADS 1 -negativní nález.
Co jsou ta malá rezidua parenchymu?
Děkuji za odpověď.
I.H.
Odpověď: Dobrý den,
Váš nález je naprosto v pořádku, "rezidua parenchymu" znamená, že se v prsech vyskytují zbytky žlázy, což ve Vašem věku je normální, žláza už není tak bohatá jako v mladém věku. T3 znamená klasifikaci typu prsu, převážně tukový typ, BI RADS 1- je právě vyjádřením toho, že prsa jsou úplně v pořádku, že Váš nález je normální.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15868
Dobrý den.Dnes mi praktická dr vzhledem k anamnéze mé matky( která po dlouhém a vyčerpávajícím boji -chemo,odebrání prsu i uzlin, ozářky.. zemřela na karcinom prsu s meta do mozku) doporučila testy BRCA. Já ale neznám bohužel anamnézu celé rodiny (tuším že snad matčina teta -sestra mé babičky) měla rakovinu dělohy ale s jistotou to nevím -čili neznám rodinnou anamnézu. Je možné i přes to v některém specializovaném pracovišti tyto testy podstoupit? A jsou hrazené pojišťovnou či si je musím hradit sama? Velmi děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Genetické vyšetření na poruchu genu BRCA1,2 je hrazeno pojišťovnou, pokud je v přímé linii nemocných několik žen, aspoň jedna mladší 45 let. Orientační genetické vyšetření s tímto zaměřením si uhradit můžete, informaci vám podá váš gynekolog. jedná se o výtěr ze sliznice dutiny ústní, stojí kolem 1000 Kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15867
Je mi 27 let, mam 4 mesicni dite a kojim. Se „spekamy“ v podpazi sem mela problemy vzdy, ale od zacatku tehotenstvi si vsimam, ze ten v pravo je o dost vetsi nez ten v levo. Nekde sme cetla, ze to mohlo zpusobit spatne sednouci pradlo. Je pravd aze jednno prso je vetsi a jedno mensi, to by mohlo treba zpusobit nepomer, ale nevim
Odpověď: Dobrý den.
V této lokalitě se může vyskytnou přídatná mléčná žláza, která v době těhotenství i kojení se může zvětšit. Jestli jde pouze o hypertrofii tuku či přídatnou žlázu by rozhodl ultrazvuk. Ani jedno vás neohrožuje na životě. Může však působit obtíže mechanické. Pak se řeší chirurgicky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15866
Dobrý den, prosím o vysvětlení lékářské zprávy ( USG ):
Oboustranně převážně struktury žlázy, zasahující poměrně laterálně a do axil.výběžků, bez difer ložiskových změn, vlevo benig. intramam. uzlina vel. 7x4mm se zachovalou strukturou. Kůže, podkoží, axilly bn.
To levé prso mě bolí již 6 měsíců, občas i píchání u levé lopatky, může to tedy souviset s páteří? Mám strach. Děkuji za odpověď, J.
Odpověď: Dobrý večer.
Váš nález na ultrazvukovém vyšetření je v pořádku. Pálivá, vystřelující bolest má většinou souvislost s uskřinutým nervem, např. při zablokované páteři nebo žebru. Bolest může propagovat z horních partií páteře do oblasti přední stěny hrudníku, tedy i do prsů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15865
Dobrý den, byl mi diagnostikován DCIS G2 bez invazivního růstu ,ER 0% PR 70% MIB 1 15% E-cadherin +, D2-40 neg, calponin p63 pozit v 2 odebraných vzorcích biopsie ve 2 vzorcích bez malignity z ložiska MK v ploše 15x5 mm byla jsem i na mag.rez další ložisko neobjeveno Jak asi velká část prsu mi bude odebrána při parciální resekci? Ložisko zůstává stále na stejném místě nebo se může biopsií posunout směrem vzhůru ? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.

Ložisko bude jistě před operací označeno. Takže nemusíte mít obavu o jeho poloze. Parciální výkon znamená, že se odebírá postižená oblast s bezpečnostním lemem. Objem odebrané tkáně vám může přesně vyčíslit operatér. Operace je s pěkným kosmetickým efektem také proto, že do operované oblasti tkáň z okolí částečně prominuje. Případně se může později plastickou operací provést úprava.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15864
Dobrý den.
Chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné se k Vám objednat i na preventivní vyšetření prsu. Před osmi lety jsem si nechala prsa zvětšit a každým rokem jsem preventivně docházela na sono prsou, zda je vše v pořádku a neprobíhají zde vlivem implantátů nějaké změny.
Bohužel pracoviště, kam jsem každým rokem pravidelně docházela na preventivní sono, bylo zrušeno. Pokud by u Vás nebylo toto preventivní vyšetření možno provést, prosila bych o radu na jaké zařízení bych se měla obrátit. Moc děkuji. K.H.
Odpověď: Dobrý den.
Na všech pracovištích, kde pracují s digitálním mamografem, je možno bez omezení mamografické vyšetření provést. Rovněž ultrazvukové vyšetření, pokud je třeba doplnit. Tedy i na našem pracovišti. Prevence je hrazena pojišťovnou od 45 let ve screeningových, akreditovaných centrech. Všechny menší pojišťovny od 40 let mají navíc speciální preventivní program pro své pojištěnkyně, kdy 1 x za 2 roky buď vyšetření hradí nebo na něj ženám přispívají.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15863
Dobrý den,

to jsem si nerozumeli byli jsme na radioterapii a tam bylo receno likardu nebrat pro dobu ozarek ale ongo ji predepsali.... takte mame dva ruzne vysledky - dotaz tedy je zda brat likardu v pruhehu tech 33 ozarek nebo ne....
Odpověď: platí doporučení onkologa
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15861
Dobry den je mi 21 let.cca v 17 sem si objebila bulku v levem prsu...byla jsem na ambulantnim odstraneni...bylo to nezhoubne..jizva se hoji fajn.je to uzrok.a znova citim zdureninu v levem prsu primo podej jizvy na dotek bolestive..jako kdybych se uhodila a mela bolestivou modrinu...co stim?zas na kontroly..nebo je to normalni ze to obcas boli?dekuji za radu..Sarina
Odpověď: Dobrý den.
To je těžké takto rozhodnout. Fibroadenom se někdy znova utvoří ve stejné lokalitě. Radila bych zajít za svým lékařem-PL či GL a on posoudí zda je třeba kontrolního ultrazvuku. Vyšetřete se ale nejprve po menses , pakliže zůstane v místě rezistence problém, udělejte výše doporučené.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15860
dobry den,prosím vas mam motghomeryho žlázky jak je mam prosim lecit aby zmizly nechci je a stydím se za to děkuji vam
Odpověď: Dobrý den.
Mazové žlázky na dvorcích má každá žena, jsou velmi důležité, zajišťují pružnost kůže a odolnost proti mechanickému dráždění. Je to důležité např. při kojení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15859
Dobrý den,
reaguji ještě na Vaši odpověď na můj dotaz č. 15857. Zajímalo by mne, kolik by mne čekalo pravděpodobně dávek chemoterapie. U mne je, bohužel, nejhorší ta psychika, jsem pořád smutná, brečím, celé noci nespím. Jak ráda bych šla do práce, ale zatím nemohu.
děkuji za odpověď
šárka
Odpověď: Dobrý den.
Na to nemohu bezpečně odpovědět, většinou jich je 6 cyklů s 3 týdenními pauzami dle hodnot krevního obrazu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15858
Dobrý den .Je mi 55 let a mám velká ňadra.Asi před 14 dny se mi na spodní straně prsu udělal červený flíček,který se však stále rozšiřuje a začíná být lehce plastický,nebolí,ani se mi nezdá,že by pod ním byla nějaká bulka.Dnes jsem zjistila,že podobný flek mám i na druhém prsu.Mívám v létě prsa zpocená,ale umím se o ně dobře starat,tak jsem na to použila vše,po čem se mi příp. potničky vždy ztratí,ale tohle je stále stejné.V srpnu jdu na mamograf.Bylo by možné,že by to mohla být rakovina?Jsem z toho velmi nervozní.Nebo spíš kožní?Děkuji moc za odpověď.E.S.
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že je to nepravděpoboné. Bude to spíše kožní záležitost..dojděte si na vyšetření do kožní ordinace.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15857
dobrý den,
podstoupila jsem odstranění nádoru v pravém prsu - 2 cm,T2NOMO, karcinogenní, 10%, dáno na hormonální bázi.Uzliny nezasaženy. bude mi 45 let. Za měsíc jsem objednaná na onkologii. Jaká je dle Vašeho názoru další léčba a prognoza? Po operaci jsem se trochu uklidnila, jinak jsem opět psychicky na dně (ke všemu mám malé dítě).
děkuji
šárka
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k vašemu věku bude jistě pooperační ozáření, pravděpodobně chemoterapie,možná hormonální léčba. To je pomoc medicíny. A jestli budete chtít, přečtěte si moji odpověď na dotaz č. 15815. Týká se toho, co můžeme udělat pro zlepšení naší imunity.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15856
Dobrý den,

manželka (33 let) má nejistý pocit, že má na pohmat prso v části zduřelejší než dříve. S velkou pravděpodobností to asi bude v pořádku. Přesto se chci zeptat, je-li možné, i s ohledem na výskyt meanomu u jejího otce a komplikacím, které řešila s děložním čípkem provést mamografický screening prsu? Případně kolik stojí tato prohlídka.

Předem děkuji za odpověď

M. Voráček
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě. Ať zajde se svými obtížemi dle spádu k PL či GL. Ten posoudí co a jak, ev. jí dá doporučení k vyšetření. I kdyby jí ujistil. že o nic nejde, může se vaše žena dle spádu objednat do nejbližšího screeningového centra na ultrazvukové vyšetření, stojí kolem 300-400 Kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15855
Dobrý den před pár dny jsem zjistila že jedno prso se mě výrazně zvětšilo, před 5mesici jsem byla na monografií a vše bylo v pořádku nevím co to může být.
Odpověď: Dobrý den. Ani já. Pokud to není akcentace mléčné žlázy před menses, které s pak vrátí k normě. Nezbývá, než na vaše pracoviště zavolat a domluvit se na kontrole. Budete potřebovat doporučení prakt. lékaře či vašeho gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15854
Dobrý den, je mi 18 let a jsem kluk, mam pod bradavkami bulky, hodně velké a bradavky jsou celkově velmi nafouklé. Byl jsem stim u doktora atd. a oni jen řekli ze to zmizi a kdyz to nezmizlo chtěl mi dat nějake prašky, které prý nemusi ani fungovat a muzou mi ublizit. Tak jsem to nechal být. Pote mi rekl ze se to můze po 18ti letech nechat vyoperovat. Nevite, kolik by to asi stalo a kde by mi to udelali? Dekuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
Tato operace jde na pojišťovnu a provádí jí kterýkoliv chirurg dle spádu, který operuje prsy. Doporučení vám dá váš praktický lékař.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15853
Dobry den, chtěla bych se zeptat a poprosit o vyznam zkratek v me zprave jestli budete tak hodna. Dekuji. Zprava: závěr: ložisko vzhledu FA vlevo mezi HKK na č.12 při okraji dvorce, podstatněji se nemění.
Ma se jednat o ,, hodny" jakoby nador uz si nepamatuji to presne zneni tak jestli mi to muzete napsat prosim?
Hezky den preji. Eva
Odpověď: Dobrý den. FA je fibroadenom, benigní- nezhoubný tumor.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15852
Dobrý den,prosim o objasnění nálezu,jsem po ablaci prsu a nyni jsem byla na mamog.vyšetrění.vlevo v oblasti hrudni stěny bez nalezu ložiska.Prave prso cysty do 3mm,žadný podezd.tvar.Axily bez nalezu podezřelé LU,v pravé axile jedna uzlina nepravid.tvaru vel.12x7,s hyperechogen.hilem,lehce nepravid.kortxem-může jít o reaktivní LU.kontrola za 4-5mesicu.Nalezu nerozumím.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Dle popisu myslím, že nepůjde o nic vážného. Prostě je u vás vzhledem k pův. nálezu vlevo, větší opatrnost. reaktivní uzlina může být v důsledku např. nešetrného oholení chloupků v podpaží, při zánětu průdušek, při nějakém kožním trablu v okolí pravého podpaží.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15851
Dobry den omlouvam se je mi 41 se zadami problem mam tak myslite ze se nemusim bat ze je to neco vazneho spis me trapi krcni pater,třeba v sobotu jsem se stěhovala a večer mě to prso hodne bolelo a vyběhla takova jakoby boule jako zvětšena žlaza ale už mě to neboli dekuji za Vaší odpoved M.V
Odpověď: Dobrý den. Ano. Myslím, že krční páteř nás dovede pěkně potrápit. A protože na nás naše tělo hovoří:)...krční páteř je symbol přijetí změny. Uvědomte si, co přestěhování pro vás znamená v dobrém i zlém. Možná budete překvapena, že pozitiva budou převažovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15850
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je mi 19 let a už 4 roky mám bulku v prsu. Na počátku mi bylo řečeno, že bulka zmizí, že je to způsobeno růstem prsu, tak jsem to neřešila. Po asi 2 letech jsem začala pozorovat, že se vždycky před menstruací objevila a poté zmizela, teď už vůbec nemizí je velká 4 cm a nijak nebolí, bradavky mám stejné. Doktor mi napsal mammografické vyšetření a popřípadě odběr. Nevíte o co by se mohlo jednat. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Čtyři roky jsou dlouhá doba. Není pravděpodobné, že jedno souvisí s druhým. Před 4 lety opravdu mohlo jít o uzel rostoucí mléčné žlázy, hovoří proto též to, že uzel mléčné žlázy reagoval na hormonální změny , které doprovází menstruační cyklus. Před menses často dochází k zvětšení objemu žlazových struktur, jejich citlivosti. V 19 letech se provádí ultrazvukové vyšetření. Může např. ukázat, že to, co hmatáte a trvá je uzel mléčné žlázy. Pak je biopsie zbytečná. Ve vašem věku se nejčastěji vyskytuje benigní nádor- fibroadenom, pak by se asi biopsie dělala.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15849
Chci se zeptat – když operace dopadla dobře (tumor vyndali, ostatní tkáň je bez metastáz) je opravdu nutné ještě podstupovat ozáření a hormonální léčbu? (vybírám ze zprávy – “cípatý tumor 13x12x10 mm, G2 invazivní karcinom NST v segmentu levé mammy. Součástí tumoru je komponenta duktálního karcinomu in situ G1. Všechny vyšetřované okraje segmentu jsou bez nádorových struktur, 7 vyšetřovaných LN z levé axily je bez metastáz. Patologická klasifikace: pT1c pNO.”
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vyžeňte nedůvěru z hlavy. Kdo maluje čerty na zeď, přijdou. Když léčbu přijmete, budete v budoucnu v klidu, že jste absolvovala vše, co bylo potřebné. Hodně odpočívejte, léčbu provází únava. Můžete svůj čas trávit venku, ale vyvarujte se přímého slunce. A pokud se přeci jen nakonec rozhodnete léčbu odmítnout, je to vaše volba a máte na to právo. Jen to nedělejte ve strachu, to není dobrý rádce. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15848
Dobrý den, je mně 66 let, byla jsem operována 3.6.2015, operace dopadla dobře. Před 2 dny jsem byla u lékařky v mama poradně, domluvila mně termín (8.7.) na ozařování a předepsala hormonální lék TROZEL 2,5 mg. Doma si pročítám závažné vedlejší účinky Trozelu a předpokládané následky ozařování a je mně z toho strašně, mám hrozný strach, jak se to bude v příštích měsících a letech projevovat ( osteoporóza, postižení svaloviny srdce, plicní tkáně atd, atd..)-pokr.dále
Odpověď: Dobrý den.
Zevní ozáření se individuálně plánuje na simulátoru, takže akutní i pozdní komplikace jsou sníženy na minimum. Při postiradiační pneumonitidě- aseptický zánět přiléhající plicní tkáně k ozařovanému poli, se podávají kortikoidy, které mají výborný efekt. Osteoporóze lze dobře předcházet pravidelným pohybem, nejlepší je chůze a dostatečným příjmem vápníku -mléčné výrobky. Postižení srdečního svalu je vzácné, projeví se jako pozdní komplikace, je na to důležité nezapomenout především u mladých ročníků. Obecně bych vám ale poradila jedno. Stadium vašeho onemocnění je sice nízké, přesto zajišťovací léčba snižuje lokální recidivu onemocnění na minimum a bylo by jí vhodné absolvovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15847
Dobry den mam dotaz 3tydny pocituji ze neni vse v poradku s mym prsem mam tam takovou palcivou bolest ktera postupuje směrem k bradavkam a pod pazdi, byla jsem s tímto u zenskeho lekara a pani doktorka reklaže je vse v ppořádku ale radsi mi dala doporučení na mamografii, jenze tam me objednali az na 1.9. A me to zacina bolet vic co mam delat prosim o radu pekny den V.M.
Odpověď: Dobrý den.
Dle popisu charakteru vaší bolesti jde spíše o bolest pocházející z kosterního aparátu. Palčivá , vystřelující bolest je typická pro uskřinutý nerv v oblasti horní části páteře. Možná se již léčite s bolestmi zad, můžete mít též blokované žebro. Stejně působí sevření svalu, ke kterému reflexně dochází při stresu. Nepíšete kolik je vám let. Termín objednání je opravdu dlouhý. Důležité je při objednávce zdůraznit, že máte novou obtíž. Mohla jste dostat termín totiž dle žádaného dvouletého intervalu v preventivním programu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15846
Dobrý den:před 3 lety mi zjištěn duktální karcinom v pravém prsu (pT1b, pN1a, M0, G3, triple negativní), řešeno tumorektomií, chemoterapií a ozářkami. Letos v květnu kontralaterální tubulární karcinom T1b, N0, M0, G1. Z výsledků MR doporučují levé prso nechat odstranit (mimo nádoru zjistili i 2 ložiska shluků?). Chci se optat, proč ablaci, když je nynější nádor, dle paní doktorky,lépe léčitelnější? Dá se vyjmout nádor spolu s shluky a prso zachovat? Jak se stane, že se v prsou objeví dva různé typy nádorů? V současné době ještě čekám na výsledky genetiky. Děkuji za odpověď. Monika
Odpověď: Dobrý den.
Ablace proto, že nelze vyloučit, že se ve vašem prsu nevyskytuje více ložisek na mikroskopické úrovni. Jde o duplicitní nádor, to znamená jeho histologie je odlišná od prvního. Genetická zátěž se potvrdí či vyloučí plánovaným vyšetřením. V období přechodu jsme velmi křehké nádoby. Máte oslabenou imunitu. Na základě toho jste onemocněla už i poprvé. Dobrá zpráva je, že s tím můžete dobře pracovat. Vy nejlépe víte, co je pro vás dlouhodobým stresem....Každopádně ložiska v obou případech byla malá, včas zachycená, takže prognóza z dlouhodobého hlediska medicíny je dobrá.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15845
Dobrý večer, před 2 měsíci jsem si našla bulku vedle bradavky směrem ke středu hrusníku. Byla jsem na UZ, kde nález potvrdili. Včera jsem byla na kontrolním vyšeření, kde jsem podstoupila biopsii. Výsledky budou do týdne. V březnu jsem dovršila 18 let. Strašně se bojím, myslíte, že půjde o něco vážného? Když bulku nahmatám, zdá se pohyblivá. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Můžete se uklidnit. Určitě ne. Ve vašem věku jde nejčastěji od benigní- nezhoubný tumor -fibroadenom.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15844
Dobrý večer, jsem po operaci fibroadenomu prsu. Operace byla provedena před 14 dny a nyní po prohmatání tohoto prsu tam je stále útvar, který je velmi podobný tomu předtím, jen na jiném místě a podle mě tam stále nemá co dělat. Je možné že i po důkladných vyšetřeních ultrazvukem lékaři přehlédli tento útvar? Operace pro mne byla velmi stresující a nyní je to ještě horší při představě že bych ji měla podstoupit znovu. Díky za odpoveď a s pozdravem Michaela J
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že můžete být v klidu. Může jít i o pooperační infiltrát- je tvořen otokem a tvořící se vazivovou tkání či hematom- krevní výron . Je příliš brzy dělat katastrofické závěry. Jestli je jizva dokonale zhojena, mohla byste si na místo udělat zábal z tvarohu. A nebo kontaktujte operatéra, posoudí stav a ev. vás odešle na kontrolní ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15843
Dobrý den,prosím o radu. Před 10 lety jsem podstoupila zmenšení prsou, v pravém prsu mám granulomy a kalcifikace cca 4 x 2 cm. Chodím každý rok na sono na mamologii a vše bylo v pořádku,až teď se mi ten granulom vyboulil ( nebo spíš jako by na něm narostla bulka ) a bodá mě bradavka. Moje paní doktorka má dovolenou a já se dost bojím jestli to nemůže být rakovina.Prosím,mohla by jste mi napsat co by to mohlo být ? Děkuji za odpověď Zdeňka Hrůzová
Odpověď: Dobrý den. To opravdu nemohla, protože k tomu, abych vám mohla podat solidní informaci, bylo by třeba provést ultrazvukové vyšetření. Při podezřelém nálezu doplnit mamografii. Doporučení vám může napsat váš gynekolog či praktický lékař. A nebo si ho na spádovém screeningovém pracovišti můžete zaplatit sama. V případě, že by byl nález podezřelý, lze zpětně vyšetření po dohodě s vaším spádovým lékařem vykázat na pojišťovnu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky