MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 17052
Dobrý den, před 6 měsíci jsem byla na UZ, vše v pořádku, ve zprávě mj.uvedeno: v levé axile oj. uzlina reakt. vzhledu, v dl. ose 18 mm. Nyní je uzlina stále hmatná,ale bolestivá na dotek, což před tím nebylo. Je nutné jít na kontrolní UV, nebo stačí až za půl roku? Máme pozitivní RA. Děkuji Vám mnohokrát.
Odpověď: Dobrý den. Reaktivní uzliny mohou být citlivé, někdy až bolestivé (někdy si ženy bolestivost přivodí samy tím, že si uzlinu neustále kontrolují a mačkají) a mohou být dlouhodobě hmatné, nejsou však nebezpečné. Je důležité, zda sledujete např. změnu v jejich velikosti a počtu. Pokud se uzlina zvětšuje nebo se navýšil počet hmatných uzlin v podpaží, kontrolní UZ po 6 měsících by byl vhodný.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17051
dobrý den, již asi měsíc pocituji bolest na levé straně prsu, je pichlavá až štiplavá, s přestávkami, přes noc, ale výtok z prsu, ani žýdné zabarvení či žluté šupinky na bradavce nemám, jen tu občasnou pichlavou bolest, bolí mě i trochu levé rameno a podpaží, mám se objednat na vyšetření, anebo je bolest jiného charakteru, díky k.mullerová 30 let.
Odpověď: Dobrý den. Popis Vašich obtíží s největší pravděpodobností odpovídá přeneseným problémům z oblasti krční či hrudní páteře nebo ramene. Jistotu, že máte prsa v pořádku Vám však dá až ultrazvukové vyšetření. Doporučuji Vám se objednat do screeningového centra na toto vyšetření.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17050
Dobrý den,
při posledním samovyšetření prsu jsem objevila na pravé straně malý dolíček. Jsem sledována v mamologické poradně kvůli rodinné zátěži a jsem již 7 let sem po hysterektomii s ponecháním vaječníků. V současné době je mi 46 let. Je potřeba se nechat raději vyšetřit? Poslední screening byl vloni na podzim u MUDr. Skovajsové.
Děkuji za odpověď, B.B.
Odpověď: Dobrý den. Vtaženinka na prsu + pozitivní rodinná anamnéza + osobní anamnéza + Váš věk = kontrolní vyšetření. Nebojte se a objednejte se do screeningového centra, kam chodíte pravidelně a kde Vás znají a mají k dispozici Vaši kompletní obrazovou dokumentaci k porovnání případných změn.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17049
Dobry den, behem tehotenstvi se mi obevila v podpazi pridatna mlecna zlaza a ani 11 mesicu co jsem ukoncila kojeni nezmizela. Je dost velka a nezhledna. V tilku a v plavkach to jde hrozne videt. Ze se me i ostatni ptaji co tam mam za velkou bulku (opravdu je to ta zlaza) a zacinam se dost stydet. Kde bych si to mohla nechat odstranit? Jaky doktor by mi mel napsat doporuceni? Kolik by takovy zakrok stal? A prispela by neco pojistovna VZP? Dekuji za odpovedi
Odpověď: Dobrý den. Doporučila bych Vám kontrolní sonografii prsů a podpaží ve screeningovém centru. V případě, že je to přídatná žláza a dělá Vám obtíže, bude nejlepší domluva s chirurgem a on žlázku chirurgicky odstraní. Tento výkon by měl být hrazen pojišťovnou. V případě, že byste chtěla řešit vyloženě kosmetiku a vybrala jste si nějaké zařízení estetické chirurgie, je možné, že byste si výkon hradila sama. Vše záleží na výsledku sonografie, Vašich obtížích a domluvě s chirurgem.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17048
Dobrý den, už asi měsíc mě bolí levé prso z venkovní strany, na hmat tam mam plno bolestivých různých útvaru jakoby válečky a nepravidelné tvary. Chvíli větší pak se zmenši, chvíli jsou bolestivé a chvíli ne. Co by to prosím mohlo být? Beru léky na štítnou žlázu euthyrox, antikoncepci azalii a slabší léky na vysoký tlak. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. S přihlédnutím k Vašemu věku se bude s největší pravděpodobností jednat o nezávažné změny v rozložení žlázy v rámci hormonálních změn. S jistotou Vám odpoví ultrazvukové vyšetření. Doporučuji kontrolu načasovat v období po menstruaci.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17047
Dobrý den. Chci jít na termografii prsů v Brně. Provádí to někdo a kolik stojí Kč. Nebo mohu jít na žádánku od lekaře gynekologa, která je však na mamagraf. Již od 40 let chodím co 2 roky na mamagraf. Nyní čtu , že je velice škodlivý, že může právě rakovinu tento rentgen způsobit. Děkuji Pernicová
Odpověď: Dobrý den. Moderní digitální doba má svá pozitiva, ale také negativa. Na internet si totiž v podstatě může napsat kdo chce, co chce. A tak je to i s šířením poplašných zpráv o škodlivosti mamografie a "skvělým" výsledkům termografie. Slovy prof. Daneše, špičkového specialisty v mamodiagnostice: termografie se vůbec nehodí pro časné zjišťování malých nádorů prsu (a to je přeci princip prevence - tedy najít co nejmenší, resp. počínající nádorové bujení), tato metoda je tedy vysoce nespolehlivá. Termografie se prováděla jako doplňující vyšetření přibližně před 20 lety, byla však prakticky ve všech zemích opuštěna. Tyto aktivity jsou zcela komerční a využívají důvěřivosti některých lidí. Digitální mamografie je bezpečná, je doporučovaná všemi státy EU i významnými odbornými společnostmi. Je zatím metodou nejspolehlivější, zejména pokud je doplněna v případě horší přehlednosti žlázy i sonografií.
Jediné, co Vám mohu upřímně doporučit je vyšetření mamografem pravidelně absolvovat a nenechat se vyplašit neodbornými články, co lítají na internetu. Nezapomeňte prosím na samovyšetřování prsů. V případě, že budete mít jakékoliv pochybnosti, objednejte se do svého screeningového centra na dřívější kontrolní vyšetření.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17046
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o Vás názor na mou prognózu,na začátku cc biopsie: invazivni dukt Ca G1,ER 100%PR90%MIB1 25% Her2/neeu skore1+ MG cipate ložisko30x27mm,ostatní vyšetření bez meta,Dg.Ca mammae1.dx.T2N1M0 v březnu zachovna operace prsu,výsledky po operaci: histologie invazivni karcinom mammyNST ( duktalni) s in situ(DCIS75%)12.5x8.5x7,okraje ciste min 5 mm,uzliny:1sn(4,5x2,2mm)+ 0/12(1/13)IHC ER100%,PR95%Ki67 5%c-erbB21+ děkuji J.H.
Odpověď: Dobrý den. Imunofenotyp nádoru je příznivý, proliferační aktivita nízká. Pokud podstoupíte kompletní léčbu tak, jak Vám ji navrhuje onkolog, věřím, že jste na dobré cestě. Prognóza je dobrá. Důvěřujte svému onkologovi a pokud si budete s čímkoliv nejistá, nebojte se ho zeptat. Podá Vám nejpřesnější informace.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17045
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je možné provádět vyśetrení magnetickou resonancí i v období kojení. Event. jak dlouho po ukončení kojení je vyšetření indikované
Děkuji za dotaz
Odpověď: Dobrý den. U pacientky, která kojí má magnetická rezonance omezenou výpovědní hodnotu neboť je obraz ovlivněn a zkreslen změnami v laktující žláze a proto se prakticky u kojících žen neprovádí. Samozřejmě existují indikace, kdy v rámci nezbytnosti upřesnění nálezu potvrzeného zhoubného nádoru magnetickou rezonanci provedeme i u kojící ženy. Rekapitulace: pokud nejde o malignitu, MRM u kojících žen běžně neprovádíme. Po ukončení kojení se stabilizují změny ve žláze za cca 4-6 měsíců.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17044
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, byla jsem na ultrazvuku prsou. Našli mě nějaké bulky a tak jsem podstoupila biopsii. Ve výsledcích mám nápsané, že _V punkci žláza obsahující ektatické dukty, mikrocystické lobulky, mírné reaktivní změny._ Co ta slova znamenají, na kontrolu mám přijít za půl roku, ale nebylo by lepší ty útvary vyoperovat? Jak jsou nebezpečné? Prosím moc o odpovědˇ. Děkuji, s pozdravem S.M.
Odpověď: Dobrý den, podle výsledku biopsie se nejedná o nic vážného. Nebyly prokázané zhoubné nádorové změny, ani atypie a to je to hlavní. V tuto chvíli není co operovat. Kontrolu za půl roku zřejmě lékař doporučil, aby v kratším časovém odstupu posoudil možný vývoj struktur, které bioptoval. Postup je v pořádku, nelekejte se.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17043
Dobrý deň.Chcem Vás poprosiť o vysvetlenie správy USG prsníkov. "Bilat. fertilná žľaza. Vľavo HLQ 4 cm. od nam. prítomný nepravidelný, hypoechogénny solid. útvar s okrajovými akust. tieňmi veľkosti 14mm. Axilly bpm." Bola som v priebehu mesiaca 2x na sono. Gynekológ mi nevedel povedať čo za nález mám a druhý pán doktor mi napísal túto správu s tým, že to je treba chirurgicky vybrať. Nevedel presne definovať o čo ide, preto sa s tým zákrokom nechcem náhliť. Ako potupovať? Mám 22 rokov, žiadna rakovina v blízkej rodine, na nič sa neliečim, ale mám psoriázu. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den, jen pro upřesnění: nevím zda správně rozumím údaji, který specialista Vám vlastně opakovaně dělat ono ultrazvukové vyšetření prsů. Snad ne gynekolog? Jednoznačně by Vás měl vyšetřit specialista mamodiagnostik rentgenolog, který problematice prsů opravdu rozumí a má s ní dlouhodobé zkušenosti. Zvolila bych tedy následující postup. Vyhledejte si nějaké kvalitní mamocentrum, nechte si udělat sonografii prsů a pokud bude nález nejednoznačný, pak by měla následovat biopsie neboli odběr vzorků z onoho nepravidelného útvaru vlevo a teprve podle výsledku histologie by se rozhodlo, zda je vůbec nutné operovat. Může jít např. o benigní (nezhoubný) fibroadenom a v tom případě není operace vůbec nutná.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17042
Dobrý den, mám prsa velikost 0. Prsa jsou na pohmat citlivější než by měla být. Lze podstoupit vyšetření mamografem? Toho tlaku sevření se opravdu obávám.
Odpověď: Dobrý den, na screeningových pracovištích mají rentgenové laborantky bohaté zkušenosti se snímkováním i velmi malých prsů (provádíme mamografie i mužům) Pokud máte prsa citlivější, upozorněte na to personál těsně před vyšetřením, laborantky na Vás budou citlivé. Nebojte se, nakonec uvidíte sama, že to není tak hrozné, jak se někdy povídá.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17041
Dobrý den paní doktorko,

můžete mi prosím poradit...Pokud půjdu v příštím týdnu ve středu tj. 11.5.2016 na preventivní sono vyšetření prsu, po jaké době mohu otěhotnět, aby to na plod miminka nemělo nějaký vliv? Mockrát děkuji za odpověď. Lucie K.
Odpověď: Dobrý den, ultrazvukové vyšetření je naprosto bezpečné. Ultrazvukové vlnění není nikterak škodlivé a provádíme ho jak v těhotenství, tak v období kojení. Můžete tedy otěhotnět kdykoliv.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17040
Ještě jednou Vám přeji dobrý den, velice Vám děkuji za rychlou odpověď, souhlasím s Vaším názorem, jen jsem nečekala tak hrubé zacházení, byla jsem na mam. poprvé a dnes podruhé na ultr. na stejném místě, čekala bych alespoň zdůvodnění a vysvětlení, proč se co děje něco jiného, než na co jsem objednaná, bez vysvětlení, odcházela jsem opět s pocitem, že jsem vážně nemocná, protože na můj dotaz, jsem dostala odpověď, že jsou vzorky bílé, to že nevidí ráda a dokonce se potopily. Myslela jsem, že toto je směrodatné. Moc Vám děkuj, nevím, na koho jiného se obrátit.
Odpověď: Jste po právu vyplašená z událostí, které se udály za posledních několik dní a není se čemu divit. Je to pro Vás zcela nová zkušenost, navíc se jedná o problematiku, které nerozumíte a která Vám zřejmě nebyla dostatečně vysvětlená. Až si půjdete pro výsledky biopsie, požádejte lékařku o chvilku času, nebojte se zeptat a věřím, že se Vám dostane očekávané odpovědi. Držte se.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17039
Dobrý den.
Je nutno mít na k objednání na mamograf doporučení obvodního lékaře?
Již jsem u Vás jednou na prevenci byla.
Jsem ročník 1965.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Bolková
Odpověď: Dobrý den. Pokud máte na mysli pravidelnou screeningovou (preventivní) mamografii, která je hrazená zdravotní pojišťovnou jednou za dva roky, pak ANO, potřebujete žádanku od Vašeho praktického lékaře nebo gynekologa. Jedná-li se o prevenci v mezidobí, pak k této kontrole žádanku nepotřebujete a vyšetření si hradíte jako samoplátkyně.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17038
Dobrý den, musím se vaši poradnu obrátit ještě jednou, dnes byla objednána na odsátí zakalené cysty, tu mi ponechali, ale bez většího vysvětlování mi lékařka udělala biopsii hypoechogenní laločnaté formace, při minulém ultr. mi řekla, že ko. bude za tři měs. a dnes biopsie, kdy mi odebrala tři údajně bělavé vzorky, klesající ke dnu zkumavky a doslova mě bez vysvětlení, až na to, že bělavé vzorky nemají rádi mě vystrčila ven. Nechápu nic, ale strach mám.
Odpověď: Dobrý den, to je mi líto, že Vám lékařka problém nevysvětlila a neuklidnila Vás. Chápu, že máte obavy. Podívejte se však na věc z druhé stránky. Nejdůležitější na celé věci je fakt, že se lékařka přeci jen rozhodla drobné laločnaté ložisko odbioptovat a Vy nežijete v obavách dalších několik měsíců. Myslím si, že rozhodnutí lékařky bylo správné a jistě k tomu měla důvod. Vždy, když máme i malé pochybnosti o nálezu v prsu, volíme biopsii. A informace o tom, jakou měly vzorky barvu a zda plavaly či klesaly ke dnu nejsou relevantní a nelze z nich usuzovat na nic konkrétního. Držím Vám pěsti a přeji, ať vše dobře dopadne.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17037
Dobrý den, asi tři dny po aplikaci "tetanovky" mě začala bolet obě prsa, nyní cca po třech týdnech se bolest částečně utlumila, ale stále mám prsa citlivější a při lehkém postranním zmáčknutí bolí.
Je mi 53 let, poslední MS jsem měla v 7/2015.
Je možné, že injekce vyvolala takovou reakci?
Odpověď: Dobrý den, obecně každé očkování aktivuje imunitní systém a na podkladě těchto změn mohou přechodně reagovat lymfatické uzliny, které máte mimo jiné uloženy i v podpaží a podél zevní strany prsů, je tedy možné, že jste po očkování cítila tlaky v těchto oblastech. Nic vážného se neděje, obtíže by měly samovolně ustoupit.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17036
Dobrý den,
Mohla bych Vás požádat o zhodnocení zprávy ze sona (10.3.) V UZ obraze oboustranně echogenní žláza ve vyšší vrstvě. Vpravo v ZK je cystická formace vel. 10x7x5mm, na rozhraní zevních kvadrantu hypoechogenní formace 7x5x8,5mm - formující se cysta či tuk. lalůček. Vlevo v HZK plochá cystiká formace 11x3 mm. BIRADS výsledek: 3-BIRADS. Závěr: nacházíme změnu, která bude velmi pravděpodobně benigní etiologie. Další vyšetření s odstupem času (min.3 měsíců). Jde o něco vážnějšího, na sonu jsem byla poprvé.
Odpověď: Dobrý den, výsledek sonografie neukazuje na nic závažného. V obou prsech máte přítomny drobnější cysty, což jsou benigní (nezhoubné) změny, velmi často hormonálně podmíněné, které se mohou měnit v čase. Ona kontrola v odstupu 3 měsíců je zřejmě kvůli zhodnocení vývoje drobné hypoechogenní formace na rozhraní zevních kvadrantů vpravo. Nebojte se a na kontrolu určitě jděte.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17035
dobri den prosim chci se zeptat pret 3 leti jsem mela pod pravim prsem pasovi opar po pardnech mi nateklo prso a dost me bolelo a pak mi vilezli nekolik bulek v prsu a potpazi ted chodim na pravidelne kontroli ale pred par dni se
m si nasla bulku i v pravim prsu chsi se zeptet muze pasovi opar vivolat rakovinu l.d
Odpověď: Dobrý den, je moc dobře, že chodíte na pravidelné kontroly prsů. Pásový opar nemá souvislost s rakovinou prsní žlázy. Pokud jste si nahmatala novou bulku v prsu a ta se po menstruaci nezmenší nebo nevymizí, pak bude vhodné objednat se na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17034
Dobrý den, před rokem (únor 2015) jsem měla v pravém prsu nález 1,5cm, následně se dělal odběr vzorku a výsledek byl nezhoubný nádor - způsoben hormonálními změnami. Operativně se neodstraňoval. Dále mám cystu 0,5cm hned za bradavkou (stejné prso). Nyní se snažím otěhotnět, ale kvůli vysoké hladině prolaktinu mám předepsaný lék Dostinex. Obávám se, aby se díky tomu nezačaly cysty a nádor zvětšovat. Může snížená hladina prolaktinu ohrozit nálezy v prsu? Děkuji moc za odpověď T.D.
Odpověď: Dobrý den, nebojte se. Není prokázáno, že by užívání tohoto léku vedlo ke zvětšování cyst nebo jiných benigních změn v prsní žláze.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17033
Dobrý den, je možné se k paní doktorce Skovajsové objednat pouze na konzultaci, bez předchozího vyšetření mamografem nebo ultrazvukem? Na stránkách BREAST UNIT PRAGUE, Mamma centrum jesm našla pouze tyto dvě možnosti a já bych si potřebovala hlavě o svém problému promluvit děkuji š.m.
Odpověď: Dobrý den, pokud máte problém s prsy, ve vašem věku je jednoznačně indikované mamografické vyšetření. Pokud nemáme v ruce výsledek mamografického případně doplňujícího ultrazvukového vyšetření, můžeme se pouze dohadovat o tom, jaký reálný problém v prsní žláze máte. Vybrala jste si pracoviště prim. Skovajsové, což je skvělá volba, zavolejte si k nim na recepci a proberte konkrétní možnosti s tamním personálem.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17032
Dobry vecer,moja dnes uz 27 mesacna dcera ma v prsniku hrcku,nasli sme ju ked mala 5 mesiacov,najskor mala na bradavke taky vyrastok biely,vyzeralo to ako podkozny tuk a pod bradavkou hrcku,boli sme s nou aj na sone,ked mala 6 mesiacov,a tam nam povedali ze pravdepodobne su to moje hormony nakolko som dojcila,detsky doktor nam povedal,ze uvidime az ju odstavim,do pol roka by to malo same ustupit,no hrcka tam stale je,aj bradavka sa mi zda odlisna od tej druhej,malu nekojim uz vyse roka a stale sa to nevstrebalo,myslite si ze sa mam pytat na kontrolne sono?
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností se u Vaší malé dcerky bude jednat o hormonální změny. Proto se obraťte na svého pediatra. Kontrolní sono bude jistě na místě, doporučuji doplnit endokrinologické vyšetření.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17031
Mám pravé prso větší než levé. V poslední době mám pocit tuhnutí pravého prsa,bradavku mám menší než na levém prsu, vyšetření zatím pokaždé dopadlo dobře . M.L.
Odpověď: Dobrý den. Stranová asymetrie ve velikosti prsů je poměrně běžná. Důležité je, aby nedošlo ke vzniku této rozdílnosti v kratší době. Pokud ve Vašem věku chodíte na pravidelné kontroly, což předpokládám a tyto kontroly vždy dopadly dobře, nemějte strach. Pokud by Vaše pochybnosti přetrvávaly a Vy jste měla pocit, že se nález na pravém prsu mění či zhoršuje, určitě se objednejte na kontrolní vyšetření.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17030
Dobrý deň,aká je prognóza u pacientky s rakovinou prsníka DIC, vek 58,ER 90%,PR 15%,Ki 67 15%,HER 2 pozitívna (fish) GATA 3 pozit.expresia/ 3+,G2,T2N0M0(IIA),p53 5%,.8 cyklov chemoterapie, 1rok biologická liečba, rádioterapia?Aké podporné prostriedky by bolo vhodné užívať?Je Her2 v prognóze dôležité. Veľmi pekne ďakujem. K.
Odpověď: Dobrý den. Tento typ nádoru s přihlédnutím k jeho imunoprofilu a věku pacientky má velmi dobrou prognózu. Pozitivita HER2/neu s nastavením biologické léčby navíc zvyšuje efektivitu celkové léčby. Co se týče Vašeho dotazu stran možných podpůrných prostředků, mohu pouze konstatovat, že odborné studie probíhají, ale doposud nejsou konkrétní podpůrné látky ověřené. Obecně mohu jen doporučit zdravý životní styl, snížit stres a zvýšit příjem vitamínů ve formě ovoce a zeleniny.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17029
Dobrý den, na levém prsu mám tři bulky, nebolestivé a nepohyblivé. dnes jsem zjistila, že ta největší jde vidět pouhým okem - asi roste??? Prso mě nebolí. Na vyšetření jdu 11.5. Prosím o odpověď co to může být....byla jsem celkem vklidu ale teď jsem ztoho celkem nervozní. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem N.J.
Odpověď: Dobrý den, nestresujte se zbytečně dopředu. S přihlédnutím k Vašemu věku se domnívám, že by se mohlo jednat o benigní (nezhoubné) změny např. v podobě cyst. Ty mohou být hmatné a mohou také vyrůst během poměrně krátké doby. S jistotou Vám odpoví ultrazvukové vyšetření, na které jste již za pár dní objednaná. Věřím, že vše bude v pořádku.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17028
dobrý den,
už asi dva měsíce mně silně bolí pravé prso
Odpověď: Dobrý den, příčin bolestí prsu může být více. Mohou být přítomny benigní neboli nezhoubné změny v prsní žláze, ale může také jít např. o přenesenou bolest z oblasti páteře. Doporučuji Vám objednat se na vyšetření prsů ve screeningovém mamografickém centru. Při negativním výsledku zvažte návštěvu rehabilitačního pracoviště k došetření krční a hrudní páteře. S pozdravem L. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17027
Mám velkou prosbu,zda je vhodné,používat proti potu kuličky do podpaží.Zda z toho nemůže být rakovina prsu.mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Není prokázáno, že by kuličky proti potu způsobovaly rakovinu prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17026
Dobrý den.Pane profesore,u dcery/44/ se dole v dekoltu/na prsu/ objevil otok,který si několikrát vymáčkla-hnis,teď asi po měsíci se jí to zahojilo.Nemůžu ji dostat alespoň na ultrazvuk,pořád to odkládá..Sama/64/ jsem před rokem prodělala rakovinu prsu,mám o ni strach.Děkuji za odpověď.Ivana
Odpověď: Jak to popisujete, tak to na nic závažného nevypadá, nejspíše půjde o zánět žlázek v kůži (furunkl, karbunkl), s rakovinou to nebude souviset.
Nicméně vzhledem k výskytu rakoviny prsu u maminky bych doporučil na sono jít, pak od 45. roku věku pak chodit každé dva roky na screeningovou mamografii, případně ještě optimálně mezitím za rok na sono. Provádět si také samovyšetření....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17025
Dobrý večer,je mi 36 let,mám 5 létě sítě.Dnes me začalo bolet levé prso na straně,začalo bolet po cvičení,ale když jsem si sáhla na bolavé místo,nahmatala jsem útvar jako svestku,pohyblivý a na omak celkem bolestivý.Na kontrole v mamologicke pořádně jsem byla před 5 měsíci a vše bylo v pořádku na sono vyšetření před rokem a v levém prsu jsem měla několika mm cystu.Nyní jsem týden po menstruace a beru HA.Prosím o řadu o jaký útvary se mohlo jednat,mám velký strach z nádoru.Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že by mohlo jít o náhle zvětšenou benigní cystu. Po větší fyzické námaze se to stává. Objednejte se na na ultrazvuk. Při objednávce nahlaste,že jde o náhlou, novou změnu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17022
Dobrý den, potřebovala bych vysvětlit můj nález na sono, vpravo na rozhraní VK hypoechogenní laločnatý útvar v nejdelším rozměru 12mm-v.s. FA či vystupňovaný tukový lalůček, dále na rozhraní ZK v korelaci s MG vpravo 10mm velká zakalená cysta, dop. punkce tenkou jehlou. Vím, že váš čas je drahocenný, ale musím se zeptat, mi nic nevysvětlili, pouze mi lékařka na můj dotaz řekla, že jí cysta není nesympatická, odpověď mé mé gynekoložky mě spíše vyděsila, řekla mi, že mi kdyby něco, že mi zavolají a že léčba je úspěšná. Myslela jsem, že cysta není nebezpečná, teď jsem v šoku a bojím se.
Odpověď: Dobrý den.
ve vašem nálezu není nic, co by vás mělo znepokojovat. benigní ložisko tzn. nezhoubné. Cysta, která se pravděpodobně punktovala. Vyjiměčně se obsah posílá na vyšetření. V 99,9% i cysta se starším obsahem není nebezpečná. Pokud si i nadále nebudete jista, vraťte se na pracoviště, de vás vyšetřili a nechte si znovu vše vysvětlit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17021
Dobrý den,prosím o info,ohledně mamograf.vyšetření-to jsem absolvovala a ve zprávě je zapsáno typ Tabár 1-špatně přehledný,proto byl doplněn UZ.Je nutné stále absolvovat vyšetření mamografem,když laicky řečeno"tam asi není mnoho vidět",proto se muselo doplnit vyšetření na UZ?A ještě otázka-jaký máte prosím názor na vyšetření termografem? Děkuji
Odpověď: Dotazy tohoto typu se množí, a proto si dovoluji jako odpověď použít odpověď pana profesora. jen pro vás ještě dodávám, že sice máte typ žlázy, která je bohatá na žlázu. Nicméně na mamografu i v tomto typu jsou jasně zjistitelné známky, které mohou upozornit dokonce na předstádium rakoviny prsu.

Vážená paní ,
jsem Odborný garant programu pro screening nádorů prsu MZ ČR a dostal se mi do ruky Váš email.
Jako specialista v oboru diagnostiky a profesor na lékařské fakultě sleduji nejnovější literaturu a trendy ve světě, měl jsem možnost řadu přístrojů i testovat.
Bohužel musím konstatovat, že metoda termografie, jak je popisována v článku, se vůbec nehodí pro časné zjišťování malých nádorů prsu, je tedy vysoce nespolehlivá. Termografie se prováděla jako doplňující vyšetření přibližně před 20 lety, byla však prakticky ve všech zemích opuštěna. Tyto aktivity jsou zcela komerční a využívají důvěřivosti některých lidí.
Digitální mamografie je bezpečná, doporučovaná všemi státy EU i významnými odbornými společnostmi, je zatím metodou nejspolehlivější, zejména pokud je doplněna při nepřehlednosti i sonografií.
Doporučuji vyšetření pravidelně absolvovat, provádět si navíc samovyšetření – při jakýchkoliv problémech pak navštívit lékaře.
Pozn. Také moje manželka na mamograf pravidelně chodí.
S pozdravem

prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
přednosta Radiodiagnostické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17020
Dobry den,byla jsem na sono prsu,coz zjestili ze mam QQ levého prsu cystičku 6 mm,jinak vse v pořadku,a taky doktorka dodala že nic nežnamenajeci cysta,ja nevim esli nemaji mne zase třeba udelat sono .Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
kvůli cystě není třeba plánovaně ultrazvuk opakovat., stsčí v termínu dalšího vyšetření v rámci prevence
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17019
Dobrý den, můj otec se léčí s rakovinou prsu, před devíti lety oboustranná ablace (chemo + ozařování), poté se mu 2x vrátila (operace a následně chemo + ozařování, po dalším návratu následovala hormonální léčba, trvá dosud). Nyní opět nález, je navržena operace odstranění varlat kvůli testosteronu. Chci se zeptat, jak s tím souvisí testosteron. (estrogen chápu) Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Hormonální ablace-orchiektomie- odstranění varlat patří do léčby karcinomu prsu u mužů v případě metastatického postižení, tzn. vytvoření dceřiných ložisek v jiném orgánu , než oblast prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17018
Dobrý den,mám doporučení podstoupit preventivní mamografické prohlídce od svého gynekologa. Mám již 10 let po plastice implantáty. Je možno v mém případě podstoupit klasickému vyšetření? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Screeningová centra jsou povinně vybavena digitálními mamografy, které mají na vyšetření prsů s implantáty speciální program. Proto se bez obav objednejte, pouze je třeba na tuto skutečnost před vyšetřením upozornit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17017
Dobrý den paní doktorko,
dostala jsem doporučení na preventivní vyšetření na mamograf (45 let, bezdětná). Mám obavu z rentgenového záření. Během posledních 2 let jsem absolvovala 6x vyšetření CT plic a 2x CT břicha. Je možné to nahradit ultrazvukem? Mám velice malá prsa (skoro žádná), dají se na mamografu vyšetřit?
Velice děkuji
J.M.
Odpověď: Dobrý den.
Záření, které se využívá v mamografii je měkké, tzn., že prochází pouze měkkým tkáněmi hrudníku do hrudní stěny ven. Tzn, že po této stránce byste se o okolní orgány v hrudníku a okolí nemusela obávat. Pokud by se vám mamografické vyšetření neprovedlo, přijde se o informaci , kterou ultrazvuk nemůže prokázat. Přitom může jít o podstatnou informaci. kdy jste měla CT vyšetření naposledy? Jestli to bylo v minulém roce, by vám to přineslo při rozhodování úlevu, dojděte si t.č. na ultrazvuk i jako samoplátce, na mamografii třeba až na podzim. O velikost prsů se neobávejte. Vyšetřujeme i muže . Laborantky s tím umí dobře pracovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17016
Dobrý den,psala jsem nedávno dotaz, ale odpověděli jste mi, že je málo informací, tak doplňuji. reziduální karcinom po neoad,chem. v dermis a podkoží (TRG4)kožní resekční okraj negativní,poresekční dutina a reparační změny. Axila:9LU,1x mikromet.,1x metastáza..Ptala jsem se jestli je nutné i ozařování nebo stačí jen HL. Lékaři ozařování doporučili ale s tím, že je mohu odmítnout, takže bych ráda věděla jaký je váš názor, jestli raději ozářko podstoupit, aby nebylo větší riziko že se rakovina vrátí. Děkuji moc za odpověď, nevím jak se zodpovědně rozhodnout. Vrzalová
Odpověď: Dobrý den.
Pokud Vám vaší lékaři ozáření doporučili, ozáření bych absolvovala.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17015
Dobrý den,
již od mladí mám ploche bradavky. V poslední době pozoruji v levém prsu občasné vpačení bradavky,které se opětovně vrátí do normálu. Při samovyšetření žádnou bulku nebo jiné změny nepozoruji.V červnu mám jít na pravidelné mamografické vyšetření, které absolvuji pravidelně. Mám počkat nebo se objednat u gynekologa. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Dle mého mínění myslím, že již můžete v klidu vyčkat vyšetření do června t.r. . Když jste na doporučení prim. Houserkové nereagovala, a na vyšetření hned nešla ( dotaz 16757). Předpokládám, že pokud by se nález od února změnil, již byste byla vyšetřena.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17014
Dobry den, na pravem prsu na vnejsi strane jsem si nasla pohyblivou bulku nebo valecek, neboli ale je tam a na dotek je citit. Pred par dny to tam jeste nebylo, pred par tydny jsem sla s vahou dolu takze se mi zmensily i prsa, ted se zase zvetsuji. Objevilo se to pri ovulaci. Samozrejme panikarim, tento rok mi bude 41. V rodine zadna rakovina prsu u nikoho nebyla. Muze to byt nejaka zvetsena zlaza nebo nebo podobneho? Dekuji TB
Odpověď: Dobrý den.
Spíš bych odhadla, že pouze lymfatická uzlina. Pokud jste zhubla, hmatáte věci, kterých jste si před tím nevšimla.
Přesto se na vyšetření objednejte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17013
Dobrý den ,paní doktorko chci se zeptat pred trema tydny jsem si nasla bulku a tece mi z prsu sekret zeleny p.doktorka me poslala na mamograf ,ale mamograf odmitly udelat stim ze mi je 38 tak mi provedli sono s vysledkem ze mam cystu a pujdu na cytologii sekretu jenze ja tyden na to jsem si nasla dalsi dve bulky mam obavy ze dr ktery mi delal sono byl moc rychly a prsa poradne neprohledl prosim o radu mam se objednat jako samoplatce znova nekam jinam (na kontrolu jdu k p. Doktorce 5.5)nebo mam pockat co mi rekne p.doktorka?děkuji M.M.
Odpověď: Dobrý den.
Vydržte a běžte na kontrolu tam, kde jste byla. Sekreci máme z prsů všechny..ale protože je světlá s ve stopovém množství, ani to nepostřehneme. Nejsilnější je před menses. Může být zbarvena do zelena, do hněda. Nesmí v sekretu být čerstvá krev...jako když se říznete. Pokud máte sklon k tvorbě cyst a máte jí v jednom prsu, můžete mít další i v druhém prsu. Je to hormonální záležitost. Na jaře a na podzim se to vaří v přírodě i v nás, jsme součástí celku, a tak hormonální výkyvy a jejich důsledky cítíme výrazněji. Stejně tak pokud jsme ve stresu, hormony na to reagují taktéž. Pokud máte drobnější prsy, měl by ultrazvuk stačit. A jestli pociťujete nejistotu, požádejte pí doktorku o její názor a vysvětlení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17012
Dobrý den, mám Peutz Jeghersův syndrom a tudíž zvýšené riziko onemocnění prsu. Mám doporučení od své gynekoložky. Vyšetření mi hradí pojišťovna nebo si vyšetření musím uhradit sama? Děkuji K
Odpověď: Dobrý den.
Zvýšené riziko se týká střeva. Měla byste, a všichni ostatní v rodině, být pravidelně sledování kolonoskopií, případně gastroskopií. Riziko se prsů netýká. Pokud nemáte konkrétní obtíže s prsy, pouze jste byla poslána na prevenci, budete si vyšetření hradit. Pokud vám tam vaše gynekoložka nenapsala dg: bulka v prsu...zánět v prsu...zvýšená sekrece z bradavky s příměsí krve ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17011
Dobrý den, náhodně jsem si v levém prsů nahmatala bulku. V pravém jsem nic podobného nenahmatala.
Už jednou jsem si nahmatala v prsů bulku, ale přišla mi malá. Byla jsem s tím na gynekologii, řekli mi, že to není nic vážného.
Co by to mohlo být?
Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Ach to je těžké hádat. Ve vašem věku je v podstatě jisté, že nic, co by vám ohrožovalo život. Může to být jen uzel žlázy, pokud jste před menses, před ním byste se neměla vyšetřovat, ani hodnotit to, co hmatáte. Prostě vám nezbude, než jít na vyšetření, pokud nález bude přetrvávat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17010
Dobrý den.Paní doktorko,mám velikou prosbu,zda mi můžete poradit s problémem.Jsem 6 let po transplantaci ledviny a cca před 2 měsíci jsem si našla bulku u bradavky,velikou:10,7 a 5mm.Biopsií se ukázalo,že je nález negativní.Ale sama prý se mám už rozhodnout,zda nález odstranit,či nikoliv.Za 4 měsíce mám přijet na kontrolu do kolínské nemocnice na sono.Připisuji nález:Punkční vzorky z levého prsu s dominantními fibrocystickými změnami,fokálně drobné duktální struktury pozitivní v hladkosvalovém aktinu a p63. tel.č:7767018013.Předem mnohokrát děkuji.KB Zruč nad Sáz.
Odpověď: Dobrý den.
Především potřebujete být v klidu, a ne stresu. Biopsie vyšla benigní- nezhoubná.
Pokud však nedokážete bez obav vyčkat další kontroly, volila bych odstranění. Poradila bych se s vašim nefrologem, ev. chirurgem . S ohledem na vaší novou ledvinu by asi bylo šetřivé ev. chirurgický výkon provést v lokání anestesii. Nicméně , aby výkon nebyl pro vás bolestivý, je třeba uvážit hloubku uložení změny ap.., to může jen chirurg. Pokud by výkon byl v krátkodobé celkové narkóze, musí se zvolit zase šetřivá, celková anestezie. Změny se ale zbavíte. Obé má své pro i proti..., rozhodnout se musíte Vy sama.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17009
Dotaz cislo 17007 chtela bych se zeptat co tento nalez znamena ?
Odpověď: vpravo zevně máte benigní -nezhoubné ložisko -fibroadenom- z vaziva, jinak normální nález

Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17008
Mám za sebou 2.vyšetření na mamografu, v obou případech v 1.pol. cyklu a vždy bolestivé.Do dvou dnů jsem znovu začala krvácet, přestože cyklus mám pravid.Je to normální?Nestandardní bylo, že po ukončeném vyšetření, obléknutí, jsem byla vyzvána k opakovanému snímkování pro doplnění. A bylo tomu v obou případech! Pozitivní je, že výsledek byl vždy bez nálezu,ale nemělo být doplňující vyšetření UZ? Je obvyklé,že vyšetření vyvolá krvácení? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Doplňující snímky jsou běžné, ultrazvuk lze použít pouze u menších a žlaznatých prsou. Doplňující metody se volí individuálně. Rozumím tomu dobře...krvácení z prsu nebo menstruační? Pokud první z nich je třeba na to upozornit ..pokud menstruační, nemá to se snímkováním nic společného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17007
Zlaza ve vsech kvadrantech vpravo na hranici ZK hypoechogenita 18x12 mm s klasifikaci FA jine pathol formace neprokazuji vy vody nerozsireny , v axial have begin LU do 20 mm
Odpověď: S čím potřebujete poradit?

Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17006
Dobrý den,byla mi diagnostikována rakovina prsu- vyvodovy infiltrujici karcinom G2, Er-, PR-, bez nadměrné exprese produktu genu HER2/neu, s proliferancni aktivitou ki-67 do 40%, bazalniho fenotypu.
Můžete mi prosím laicky přiblížit diagnózu? Dekuji moc
Odpověď: Dobrý den.
Pro Vás je důležité, přijmout a vypořádat se s faktem, že nález je positivní. Pokud opravdu budete trvat na vysvětlení jednotlivých položek, a co pro Vás znamenají, požádejte onkologa. Ale zbytečně se tím budete zatěžovat. Soustředně spíše svoji pozornost na to, proč máte tak oslabenou imunitu, že jste onemocněla. V tom je jádro pudla .Určitě jde o chronický stres..něco co Vás dlouhodobě trápí. Pokud budete schopna to pojmenovat a přijmout, uleví se vám. A můžete s tím pracovat . To bude pro Vás dobře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17005
Dobrý den, dnes mi přišly výsledky Biopsie, zatím bez genetiky. Mohu poprosit o jejich vysvětlení, mám hrozný strach. je mi 42 let a mám dvě malé děti. Děkuji! Mikroskopicky struktury grade 1 klasického in situ lobulárního karcinomu a disperzně též drobné struktury grade 2 klasického invazivního lobulárního karcinomu.Nekróza ani lymfangioinvaze nezjištěny.
Imunohistochemie (hodnoceno v invazivní komponentě).
Estrogenový receptory - 100% buněk pozitivních.
Progesteronový receptor - do 50% buněk pozitivních.
MIB1 index - do 10% buněk pozitivních.
Odpověď: Dobrý den.
Bohužel, Váš nález je positivní, jak jste asi pochopila. Následně Vás čeká intenzivní léčba, kterou Vám vysvětlí lékaři na setkání s Vámi. Léky jsou dnes velmi účinné. Vložte do léčby veškerou důvěru a naději. Dobře to dopadne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17004
Dobrý den, na pravém prsu jsem si nahmatala jakýsi novotvar, nepohyblivou bulku, která se nezvětšuje ani nemizí. když na ni zatlačím, místo zrudne. Je mi 28 let a když jsem ji ukazovala p. gynekologovi, v rychlosti mi řekl, že to bude kožní problém. Přesto bych chtěla mít jistotu a tudíž se Vás zeptat, zda je možné zavolat a objednat se na mamo centrum na vyšetření bez doporučení jako samoplátce.A dále jaká bývá objednávací lhůta cca? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Určitě můžete na ultrazvuk dojít jako samoplátce.Objednací doba bývá kolem měsíce. Pokud řeknete, že jde o novou věc...atd, pravděpodobně i kratší .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17003
dobrý den našla sem si bulku pod pazdy spíš na prsu neboli me chtěla by vědět co by to mohlo být děkuji novotna
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že půjde o lymfatickou uzlinu, v této lokalitě obvyklou. Patří tam. bylo ba vhodné časem za jít na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17002
Dobrý den,
nahmatala jsem v prsu kousíček od podpaží bolestivý hrbolek, když jsem ho zmáčkla,vystřelila mě bolest do podpaží. Kvůli bouličce v prsu už jsem byla na kontrole ultrazvukem, nebylo nic nalezeno. V podpaží mám bouličku také,nikdo mi není schopný poradit ani pomoct.Byla jsem také na kožním,ale nic. Nerada bych měco podcenila a ráda bych se toho zbavila,prosím,neměli byste tip,kam mám zajít? Co mám dělat?. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Pokud jste mačkala lymfatickou uzlinu, je inervovaná a zcela logicky na to reagovala bolestivě. Pokud je změna v kůži, může jít o ucpanou mazovou nebo potní žlázku. Ale pokud je bolestivý, měl by mít i známky zánětu- začervenání, otok okolí ap.. A pokud je to pouze kožní výrustek- nerovnost, jde pouze o kosmetickou záležitost. Pokud jste prošla vyšetřením na ultrazvuku i kožním vyšetřením, nemůže jít o nic vážného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17001
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat. Jsem po operaci dva dny, jednalo se o fibroadenom. Nebolí mě to, ale kolem jizvy mám červené a hřeje to. Může se jednat o reakci, když to je celkem čerstvé? Děkuji Lucie Kadlecová
Odpověď: Dobrý den.
Jak to víte ?:). Většinou první převaz provádí lékař. O reakci těla jde zcela určitě. Pokud ale nedojde v blízké budoucnosti k rozvoji zánětu-červené, oteklé, bolestivé, vydržela bych do převazu, na který pravděpodobně jdete začátkem týdne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17000
Dobry den p.doktorko chtela jsem se zeptat.Uz jednou jsem Vam psala mam bulku v prsu 20 let hlidana minuly rok posledni kontrola bez patologickeho loziska vysazena antikoncepce pro bolesti hlavy.A kdyz to neberu mam bolesti v prsu doctor mi rekl at si koupim Orissu.Ale ze me nikam uz posilat nebude ze bolesti mam porad a konrtoly jsou mnoho let stejne.Proto se na Vas obracim je to tak v poradku?Predem moc dekuji za odpoved.Iva
Odpověď: Dobrý den.
Píšete, že máte bulku v prsu 20 let stejnou. Zároveň, že na vyšetření ložisko nebylo potvrzeno. To si odporuje!?I kdyby jste v prsu ložisko měla a 20 let se neměnilo, logicky , nemůže to být nic, co by Vás ohrožovalo:) Prsy nejsou beztvará hmota, mají svoji strukturu, která vlivem hormonů je akcentovaná před menses. Pravděpodobně jde o uzel ml. žlázy ,hmatnou lymfatickou uzlinu ap..A v tom případě je váš nález o.k.. Udělejte pokus: položte si ruku namísto, kde máte pocit, že máte bulku a předkloňte se, jemným krouživým pohybem místo vyšetřete, aniž byste žlázu tlačila zpět na hrudní stěnu. Pokud v předklonu nic nehmatáte, jde skutečně o strukturu, která do prsu patří. A co se týče bolestí: fyziologicky máme prsy citlivé před menses, v prvních týdnech těhotenství, když nám prsy rostou, a nebo když se v nás povaří hormony- stresem, v souladu s ročním obdobím-jaro , podzim-vaří se to v přírodě, může i v nás, v období klimakteria kolem 50 let života. Druhou skupinu tvoří bolesti propagující do měkkých tkání hrudníku čili i do prsů při dráždění spádového nervu blokovaným žebrem či obratlem. Pak jde o bolest pálivou, vystřelující, většinou jednostrannou. Z toho všeho vyplývá: neměnící se hmatné struktury žlázy či dlouhodobá citlivost není důvodem k pravidelnému , preventivnímu ultrazvukovému nebo mamografickému vyšetření . Jednou za měsíc se vyšetřujte, pokud se pohmatem nemění nic zásadního, vezměte to jako vaší normu. Od 45 let máte možnost se zapojit do prevence jednou za dva roky, u většiny malých pojišťoven od 40 let -informujte se u své pojišťovny. A nebo, pokud potřebujete objektivní potvrzení , že v prsou nic nemáte, máte možnost si mamografické, případně ultrazvukové vyšetření zaplatit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16999
Dobrý večer, dnes jsem byla na mamografu i sonu, kde mi diagnostikovali cysty či dukty v obou prsou do 10mm.
Ve zprávě je také uvedeno, že nebyly nalezeny známky malignity. Je v pořádku při teto diagnóze kontrola za dva roky? Ptám se, jelikož jsem měla stejnou diagnozu u jednoho prsu cca před pěti roky a lékař mě poslal na biopsii a musela jsem přijit na kontrolu již po půl roce. Tady se postup obou lékařů značně liší.
Děkuji. M
Odpověď: Dobrý den.
benigní cysty ani cysticky rozšířené mlékovody nejsou nic, co by Vás ohrožovalo. Od určitého věku je v centrální oblasti nacházíme u všech žen, jelikož elastičnost stěn mlékovodů s věkem klesá. Interval s odstupem dvou let u tohoto nálezu je v pořádku. Ženy odchází vždy s poučením, pokud by došlo k pohmatové změně , kontrola po posouzení spádovým , vysílajícím lékařem ihned. Jednou za měsíc je potřebné si prsy vyšetřit. Vede to k tomu, že se znáte, a tím spíše zaregistrujete v prsu něco nového. To, že prsy nejsou beztvará hmota, že mají strukturu, bylo řečeno již mnohokrát, přesto to opakuji. Punkci, či biopsii Vám mohli dělat proto, že cysta byla objemnější a činila Vám obtíže, a nebo naopak byla drobnější se st. obsahem a bylo třeba se přesvědčit, že jde pouze o cystickou změnu. Kratší interval kontroly vyšetřující lékař volí k potvrzení stability nálezu, obzvláště, když je nový.
Screeningové vyšetření by mělo potvrdit, že t.č. nemáte viditelné projevy rakoviny prsu, a to se stalo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16998
Dobrý den,
dle mamografie mám: smíšený involučně- glandulární typ mléčné žlázy, vlevo v DVQ, nepravidelná zmnožená splývavá kresba na ploše 50x15 mm, na UZ- nepravidelná splývavá kresba s oj.cystami bez ložiskových změn, mikrokalcifikací a lymfadenopatie. Z: Tabár I, BI-RADS 4, ložisko v levém prsu nejasné etiologie.Můžete mně to vysvětlit? Děkuji Jitka V.
Odpověď: Dobrý den.
Ze závěru jasně vyplývá, že v levém prsu máte změnu, jejíž podstatu je nutno ověřit histologicky. Jste patrně objednaná na biopsii. Teprve histologický výsledek jasně řekne, jakého charakteru změna je. Bohužel, nezbývá, než se trpělivě vyčkat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16997
Dobrý den,
jsem objednaná na SONO prsou kvůli bolesti levého prsu. Nyní mě častěji než prso bolí levé podpaží. Zajímalo by mě, zda mi tam vyšetří tedy i podpaží a jak důkladné takové vyšetření je? Zobrazí to např. i cévy v prsu apod.? Pokud tedy bude nález negat. můžu být v klidu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Vyšetření podpaží k sonografickému vyšetření prsu patří automaticky. V podpaží jsou při něm patrny i cévy. Pokud se jedná o citlivost bez zvětšování objemu podpaží či paže, vyčkejte v klidu vyšetření. Užíváte hormonální antikoncepci? Pokud ano, upozorněte na to při vyšetření .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16996
Dobry den, ja som dva roky po operacii fibroadenomu,chodim pravidelne na sone ,naposledy som bola v septembri 2015a bolo vsetko v poriadku.No teraz ma prsnik zacal boliet a mam ho aj opuchnuty bola som na kontrole kde mi spravili urgentne sono s odberom vzoriek PAB a mam cakat tri tyzdne na vysledky.Vraj tam mohla ostat po operacii zrazeninka krvna ale az po takom case by sa to prejavilo?
prsnik mam cim dalej tym vacsi a citlivy,bolestivy v noci ma to budi co mi poradite v tomto pripade? dakujem za skoru odpoved s pozdravom Daniela
Odpověď: Dobrý den.
Nedávala bych to do souvislosti s operací před dvěma lety, nález na podzim min. roku byl o.k... U nás jsou výsledky za týden !? Vzhledem k tomu, že píšete, že máte prs oteklý, jestliže je i lokálně nebo z větší části zarudlý a citlivý, mohlo by jít o zánět. Pokud došlo k zhoršení stavu, je nutné se na vrátit na dané pracoviště, a nebo navštívit pohotovost, jestliže se jedná jen o jeden prs. Oba prsy mohou zvětšovat objem při hormonálních poruchách nebo fyziologicky v počátku těhotenství či před menses. Je jaro, "vaří" se to v přírodě, i v nás:).Jsme ve stresu, změní se hladina hormonů a prsy někdy jen jeden na to reagují...prsy jsou symbolem ženy, tělo na nás mluví. Úlevu můžete pociťovat po obkladu z tvarohu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16995
dobry den, mohla bych prosim pozadat o vysvetleni nasledujici lekarske zpravy?
Oboustranne pravidelne carovite stredne denzni zastineni redukujicich fibroglandularnich struktur rozlozene prevazne centralne a v ZKK, mirne vetsi vlevo. Ojedinele benigni mikrokalcifikace vlevo v DKK. Kozni kryt jemny.
Doporuceni vhodne ultrazvukove vysetreni za rok.
Co je to DKK, ZKK, benigni mikrokalcifikace, zastineni redukujicich fibroglandularnich struktur?
S pozdravem.
Odpověď: Dobrý den.
DKK, ZKK je rozhraní dolních a zevních kvadrantů, benigní znamená nezhoubné, mikrokalcifikace -vychytané vápenné sole, další termín je pouze vyjádření rozložení mléčné žlázy.
Jsou to pojmy odborné, které se při popisu používají. Lékaři jim rozumí.
Pro vás je důležité, že vše je jak má být, což by nepochybně v v závěru nálezu mělo být vysloveno, a pokud ne, svědčí proto skutečnost, že Vám byla doporučena kontrola až za rok. To je o důvěře v sebe, v lidi a dění kolem sebe:)
Medicína a jazyk v ní používaný je, tak jako v jiných oborech, speciální a není možné, aby našemu jazyku rozuměl každý.
A nebo, pokud to je pro Vás a i další ženy s obdobnými dotazy , potřebné rozumět slovu po slovu nálezu, je vhodné o vysvětlení požádat vyšetřujícího lékaře. Bylo by pro něj totiž výhodou mít zpětnou vazbu, a díky tomu by mohl zorganizovat práci na svém pracovišti tak, aby každá z vyšetřených žen odcházela s jasnou zprávou: : vaše prsy jsou v pořádku...zdravé...atd.. Posloužila byste dobré věci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16994
Dobrý den,
je mi 21 let, minulý týden jsem byla na UZ prsou, jako samoplátce z důvodu svědění a pobolívání v levém prsu. Zpráva zní takto: "Bilat. homogenní fibroglandulární tkáň retroareollárně a v HZK. Oba prsy bez suspektních ložiskových změn. Axilly s normální LU." Pod bradavkou v levém prsu jsem si nahmatala hladkou pohyblivou bulku. Prosím o vysvětlení lékařské zprávy. Je možné, že by si té bulky na UZ nevšimli? Když jsem odcházela, tak mi paní doktorka řekla, že se nemám bát, že mi tam nic neroste, že je ta bolestivost způsobená hormony. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. prsy nejsou beztvará hmota. Mají svoji strukturu. V centru, pod dvorcem a bradavkou ses schází všechny struktury, včetně mlékovodů, které v určité fázi menstruačního cyklu před menses mohou být více naplněny sekretem a být hmatné. Zkuste se vyšetřit v předklonu, aniž byste žlázu tlačila proti hrudníku, většinou v této poloze všechny "bouličky" vymizí. A naopak, Pokud změna zůstává hmatná v plné síle jako v jiných polohách, je třeba se jí zabývat. I tak nemusíte mít obavu, v tomto věku se rakovina v prsu nevyskytuje. A co se týče svědění,jestliže není přechodné, pokud nemáte na dvorci, ani bradavce viditelné změny kůže oproti druhé straně, prolustrujte kvalitu prádla, pracích potřeb....promastěte tuto oblast. A též si všimněte, kdy a za jaké situace se svědění objevuje...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16993
Dobrý deň.
Na úvod - mám 14 a jeden malý-veľký problém s prsiami. Dávnejšie som si nahmatala, resp. zacítila hrčku. Nie malú gulôčku. Je to na opísanie niečo vo vnútri prsníka, celkom velké, zdurené, veľmi tvrdé a naozaj bolestivé. Mám dokonca pocit že sa to zväčšuje. Úprimne, bojím sa. Mamina o tom vie, povedala, že to je z rastu. Ale skutočne mi to nepríde vôbec prirodzené. Prosím Vás, je to banálna vec alebo treba navštíviť doktora?
Odpověď: Dobrý den.
Prsy rostou přískokem a někdy i nesymetricky. Pokud něco obdobného máte i v druhém prsu, i když třeba ne tak objemné a tužší, bude mít vaše mamina pravdu. bez vyšetření na ultrazvuku jsou vše jen dohady. To znamená, že pokud jste v nejistotě a obavách, je třeba to mamince pravdivě svěřit a zajít za svým dorostovým lékařem, který uváží, zda je ultrazvukové vyšetření třeba.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16992
Dobrý den,prosím o info.Dnes jsem byla na pravidelném vyšetření na mamografu-po dvou letech.Toto vyšetření musím po půl roce opakovat,protožena snímku bylo videt ložisko jakoby žilek-podobné jsou tzv.metličkové žilky na noze.Jsem vylekaná a bojím se,zda půl roku není dlouhá doba.Zda bych neměla podstoupit i nějaké jiné vyšetření.Pokud ano,jaké.
Děkuji za odpověď. K.S.
Odpověď: Dobrý den, na mamografu se asi neobjevilo nic vážného, jinak by Váš pan doktor rozhodl jinak.
Zřejmě jde o nezávažný nález a je nutno jen posoudit stabilitu stavu. Neobávejte se, na kontrolu jděte , jak Vám bylo doporučeno, Pokud by se Vám cokoliv nezdálo, jděte na kontrolu dříve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16990
Dobrý den,po porodu jsem prodělala zánět obou prsních žláz. V r. 2004 jsme utrpěla autonehodu,díky pásu a airbagu bez vnitřního zranění, ale s pohmožděním hrudníku.Nyní mi byly na mé první mamografii nalezeny mikrokalcifikace v levém prsu. Byla provedena biopsie: Proliferativní mastopatie, fokálně s ADH. Bez malignity. Mírně vyšší riziko vzniku CA prsu. Kalcifikace patrné. Bylo mi sděleno, že se ještě sejde mammární tým, který se poradí, co bude dál - buď sledování co půl roku na mamografu nebo operace v celkové anestezií - odběr místa 4x4cm.
Můžete mi prosím sdělit Váš názor? Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den, asi bych se v tomto případě rozhodla pro to radikálnější řešení, tedy odstranění celé oblasti.
Ale mamární komise Vám jistě všechno vysvětlí tak, aby Vaše konečné rozhodnutí bylo spávné .
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16988
Dobrý den, je mi 28 let a během posledního roku mě trápí bolest prsou, která začátkem menstruace mizí, ale několik dnů po ní se opět vrací. Prsa jsou velmi bolestivá na jakýkoliv, i sebemenší dotek. Dříve jsem cítila bolest výhradně několik dnů před menstruací, nyní se počet dnů, kdy mě bolest trápí, zvyšuje a mám pocit, že kromě doby menstruace mě prsa bolí pořád. Je to normální? Co může být důvodem?
Děkuji, s pozdravem JS
Odpověď: Dobrý den, obtíže, které popisujete, jsou typické pro hormonální nerovnováhu, dysbalanci a neznačí žádné závažné onemocnění, Doporučuji ,obraťte se na svého gynekologa, ten Vás, pokud bude třeba pošle na vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16986
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako často bývajú fibroadenómy laločnaté? Môže to byť normálne? Mám ich niekoľko, z dvoch mám potvrdené aj biopsiou že ide o FA. Všade čítam, že fibroadenómy bývajú bežne hladké, môže to predstavovať nejaké zvýšené riziko? Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den, pokud máte histologicky ověřeno,že jde o fibroadenomy,nemusíte mít obavy.
Jde o nezhoubné útvary,z kterých se netvoří zhoubný nádor.Mohou být i laločnaté a výjimka to není.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16983
Dobry den jsem dva a pul mesice po porodu. Kojila jsem cca 1 tyden a presla na UM. Zadne leky na zastaveni laktace jsem nebrala-mleko zmizelo samo. Dnes jsem si nahmatala malou tvrdou bulku jakoby vedle bradavky ve dvorci. Muze to byt nador? Nebo jde spise o zanet? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, spíše nepůjde o nádor, ale na vyšetření, doporučuji ultrazvukové, určitě zajděte Budete mít klid a jistotu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16980
Dobrý den, jsem 2 roky po odstranění fibradenomu prsu, stačí mi pravidelné 1 roční kontroly US? A co se týče screeningu žen nad 50 let, není termografie či US vhodnější metoda než mammografie?, myslím z hlediska senzitivity záchytu karcinomu a vlivu nežádoucího IZ?, děkuji za odpovědi, MS.
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku jsou kontroly ultrazvukem v těchto termínech dostatečné, ale nepodceňujte samovyšetření. U žen nad 40 let věku je metodou první volby vždy mamografie případně doplněná ultrazvukem. Dávka záření je zanedbatelná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16974
Dobrý den paní doktorko, ještě jeden dotaz je opravdu možné a pravděpodobné že bolest od hrudní páteře jde a bolí dost do podpaží a levého prsu až k bradavce. Je to takové jako pnutí a bolest. Jsem po operaci krční páteře a mam ještě větší problémy až do hrudní a levého prsu. Ve čtvrtek jsem objednaná do mamocentra na Sono a v srpnu jdu na Mámo.mám strach zemřela mi na to matka v 62 letech.dekuji
Odpověď: Dobrý den, to víte, že je to možné. Problémy s krční páteří a horní hrudní páteří se propagují do měkkých tkání hrudníku, kde jsou i prsy. Na vyšetření určitě jděte, jak jste objednaná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16973
dobrý večer jsem objednaná těsně před menstruací na sono prsů kvůli bolesti levého prsu.chci se zeptat jestli to nemá nějaký vliv na vyšetření.děkuji a přeji hezký večer
Odpověď: Dobrý den, ne ,na výsledek vyšetření to vliv nemá, neobávejte se.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16969
Dobrý den,
byl mi diagnostikován pravděpodobně fibroadenom, se silnou bolestivostí levého prsu. Po návštěvě onkologické lékařky, jsem byla hned objednána na onkologické konzilium, kde se rozhodne o termínu operace. Zajímalo by mě, jaké varianty operací jsou. Předem velice děkuji
Odpověď: Dobrý den, na našem pracovišti bychom nejprve provedli biopsii.V případě, že se histologicky potvrdí
fibroadenom, pak kromě toho, že je možné jej odstranit operací, existuje metoda, tzv. vakuová biopsie,
kterou lze ložisko odstranit speciálním přístrojem silnější jehlou. Výkon je v místním znecitlivění.
Poraďte se ještě se svou lékařkou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16965
Dobry den, je mozne se objednat na ultrazvuk prsu jako samoplatce bez doporučeni od doktora???
Odpověď: Dobrý den, ano, je to možné, objednejte se na některé ze screeningových center.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16963
Dobrý den, je mi 40 let, jsem bezdětná a dnes jsem zjistila, že mi z prsou teče zelenavá tekutina (ne samovolně, ale stiskem dvorce nebo bradavky). Z některých žlázek vytéká úplně světlá, ze dvou až třech poměrně tmavě zelená. Můžete mi, prosím, napsat, o co by se mohlo jednat? Předem moc děkuji za odpověď. /Poslední menstruace 27.3., pravidelná/. P.K.
Odpověď: Dobrý den, spíše nepůjde o nic závažného, alarmující je výtok z jednoho prsu a s jasnou příměsí krve.
Budete-li nejistá, objednejte se na některé ze screeningových center na vyšetření
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16961
Dobrý den, v lednu 2015 mi pomocí ultrazvuky byl zjištěn fibroadenom prsu. Na druhé prohlídce v červnu ultrazvuk zjistil už dva fibroadenomy, které rostou. V srpnu jsem šla na operaci, kde by nakonec byly vyjmuty 3 fibroadenomy. Od té doby neberu hormonální antikoncepci. V lednu 2016 jsem šla na kontrolní ultrazvuk, kde mi byly zjištěny další 3 a před měsícem už dokonce 4. Je mi 19 let a celkem už 7 nádorů a zatím mi žádný lékař neřekl, proč se to tvoří a hlavně jak to zastavit. Nechci mít v 19 7 jizev na prsu.
Děkuji V.L
Odpověď: Dobrý den, fibroadenomy nejsou nebezpečné a pokud ženu neobtěžují ,obvykle se sledují.
Je možné je také odstranit formou vakuové biopsie, tedy odsát silnější jehlou. Jde o ambulantní výkon v místním znecitlivění.Souvislost s hormonální antikoncepcí nebyla prokázaná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky