MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227


Dotaz č. 16566
Dobrý den,

moc se omlouvám že ruším, ale mám dotaz týkající se silikonových prsních implantátů. Mám pocit že mi jeden implantát praskl a nevím co s tím mám nyní dělat. Kam se obrátit a pod. Prsa mám zvětšena od 16.12.2008 a ještě jsem s tím nikde nebyla na kontrole. Vím že by se mělo asi pravidelně někam docházet, ale jelikož jsem neměla nikdy problém, neřešila jsem nic.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem

B.L
Odpověď: Implantáty praskají vzácně, většinou jde o jinou změnu, každopádně to není život ohrožující stav. Pokud je vše OK, není potřeba v mladém věku nějakých zvláštních kontrol, když jsou obtíže: Nejdříve bych nechal udělat UZ (sono) prsů - máte několik možností, buď navštívit pracoviště, kde operaci prováděli, oni by měli posoudit a vás poslat. Nebo přes gynekologa či praktika, který vystaví žádanku, další možností je jít přímo na screeningové akreditované pracoviště, pak si ale vyšetření zaplatíte.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16565
Dobrý den,
začátkem října jsem podstoupila operaci levého prsu. Byl odstraněn intraduktální papilom. Stále trpím bolestmi. V prsu až k podpaží mám drobné, dost bolestivé bouličky.Podpažní jamka se mi zdá oteklá.
Zajímá mne, zda je to po takové operaci běžné.
Děkuji za odpověď.
s pozdravem J.D.
Odpověď: Několik měsíců prsy bolet můžou, ale není to zcela obvyklé. Je vůbec otázka, jestli vaše obtíže souvisí s operací, takto můžou vypadat například obtíže od páteře, klinicky a sonograficky se to dá obvykle dobře poznat....Ideální by bylo dobré jít k operatérovi na kontrolu, případně přímo do screeningového centra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16564
Dobrý den,
po mamografii potřebuji přeložit tuto větu: Typ I/II dle Tabára,
pokročilá tuková involuce žlázy s transparentním pravidelným zastiněním minim.žláz.rezidua
Děkuji
M
Odpověď: Je to odborné vyjádření normální žlázy v prsu, kde kromě malého množství žlázy převažuje tuk. Nemá to žádný praktický význam, choďte jen na pravidelné screeningové kontroly a současně si provádějte samovyšetření, jako kterákoliv žena ve vašem věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16563
Dobrý den,mám dotaz,na mamografickém vyšetření mě našli cystu vlevém prsu,asi 5,2 cm,je možné,že by se cysta mohla pohybovat,občas mám pocit,že se hýbe,mám ji nechat odstranit a jakým způsobem,moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Cysta, na rozdíl od nádorů v prsu, se typicky pohybuje. V zásadě nejde o nic nebezpečného. Pokud je cysta velká a obtěžuje, je první metodou volby odsátí obsahu tenkou jehlou pod UZ, jednoduché a často cysta už neobtěžuje. Cysta se operuje jen výjimečně, na základě individuálního rozhodnutí. Většinou odstranění cysty nic neřeší, jsou to hormonálně podmíněné změny a cyst bývá v prsech více.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16562
Dobrý den, potřebuji se poradit, jaké je vhodné, nebo alespoň nejméně nevhodné sladidlo pro onkologického pacienta. Před několika měsíci jsem ukončila léčbu rakoviny prsu (operace, CHT, RT, biol.léčba) a ráda bych udělala vše pro prevenci recidivy. Zcela se vzdát sladkého však nedokáži. Bílý cukr jsem nahradila kukuřičným sirupem, ale nyní jsem se dočetla, že ten naopak podporuje růst nádorů prsou a plic. Stévie mi přijde spíše hořká. Můžete mi poradit, prosím, čím tedy mohu sladit? Velice děkuji.
Hezký den.
B.N.
Odpověď: Já bych to rozhodně nehrotil, není nikde v seriózní studii napsáno, že by cukr zvyšoval riziko recidivy, samozřejmě moc cukru není dobré, ale ideální je hlavně vyvážená strava s množstvím zeleniny, výborná jsou rajská a brokolice a listová zelenina, omezil bych červené maso, jíst více ryb - prostě zdravou stravu po menších porcích, klidně bych si dal i něco sladkého, pokud to máte ráda, skvělá je vysokoprocentní kvalitní čokoláda, samozřejmě je sníst celou tabulku (jako se mi někdy ve stresu stává :-). Jinak konzumaci cukru je možné při redukci hmotnosti omezit, já sám jsem si zvykl nesladit kávu ani čaj, kromě silného espresa, kde pak dám nerafinovaný cukr.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16561
Dobrý den
C50.4 ca mammae Idx.p T2 pN2a V1 MO, G3.
ER 100 PROC.PR 100 PROC.MIB 10 PROC. NÍZKÁ AKTIV.HER2 neu skore 1+ staging vyštř. RTG S+P Uz bez známek generalizac.scinti skeletu bpn 1.12. operace.histologie cípaty tumor velok. 2,+6 2x1,2 cm nedosahuje k resekčním okrajum .stř +nízce dif.dukt.karcinom do lymf. cév nenalezena.v okolí četné dukty DCIS ZASTIŽENY i kanceris lobuly 2SN s meta nízce dif. dukt. ca prorustající do okolí v axile dále 6LU v LU meta prorustaj. pouzdren do okolí, v další mikrometa 8500 63 Děkuji
nechci chemo.
Odpověď: Je to komplikovaný dotaz, kolegové vám již odpovídali. Obecně v těchto případech je na místě dát chemoterapii (+ hormonoterapii) , jako prevenci případné recidivy a vzniku vzdálených ložisek, výsledky ve studiích jsou prokazatelné. Nádor sice není velký, ale chová se agresivněji, než je obvyklé, a je vhodné nádoru a případným buňkám, které by se uvolnily z nádoru, dát "za uši". Osobně bych dal na radu onkologa, který vás má na starosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16560
Bilaterárne početné lézie s postkonstratným sýtením s krivkou TIC typu II v dif. dig NMLE príp. hormón depentné lézie. V HLQ vľavo zmenená štruktúra žľazy s nehomogénym spetovaným ložiskom veľkosti 29x25mm nodulárneho charakteru s cystickou aj solídnou zložkou, v T2w hypo aj hyperSi zložkou, v T1w isoginiálna až hypoSi v porovnaní s okolitou reziduálnou žľazou s nehomogénnym sýtením s naznačenými septami s rýchlym iniciálnym enhacement a postiniciálnym plateau - krivka typ II
Toto je výsledok magnetickej rezonancie, sú to zlé výsledky? ďakujem.
Odpověď: MR prsů je dobrá metoda, ale jen v rukách zkušeného mamodiagnostika, toto jen popis chování při vyšetření, měl by správně být i nález a doporučení k dalšímu postupu. Piopis vypadá jen na hormonálně podmíněné změny, tedy nic neobvyklého. Další postup by měl být dohledání míst zvýšeného sycení na sono vyšetření, pokud nález není jednoznačný (včetně nálezu klinického), je metodou volby vždy biopsie jehlou pod sono kontrolou. Je vůbec otázka, proč byla magnetické rezionance dělána. ve vašem věku se diagnóza dělá v 99% případů jen na základě sono vyšetření, případně s biopsií jehlou pod sono kontrolou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16559
Pěkný den, před dvěma měsíci jsem byla na sono prsu, protože jsem si v levém prsu nahmatala bouličku, která při dotyku bolí. Sono dopadlo v pořádku, žádné změny na prsu nejsou a paní doktorka nic zvláštního neviděla. Po dvou měsících je bolest zpět a boulička je pořád stejná nezmizela ani se nijak nezvětšila. Proto jsem se chtěla zeptat, jestli je důvod k obavám, že by se během dvou měsíců mohlo něco změnit, případně radu, co by to tedy mohlo být, když sono nic neukázalo a zda stačí kontroly jednou za rok. Děkuji
Odpověď: Je obtížné vždy stanovovat diagnózu na dálku, když jsem vás neviděl osobně. S největší pravděpodobností půjde jen o hormonálně podmíněné změny se zduřením žlázy, tedy nic podstatného, obvykle se bolestivost mění v závislosti na cyklu. Kdybyste měla pocit zvětšování či jiné změny, jděte raději dříve na další sono kontrolu, třeba i na jiné pracoviště (jistě vybírejte z akreditovaných).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16558
Dobrý den,pane profesore.Moje sestra má také po operaci invazního duktálního karcinomu T3N11M0 /karcinom 10cm,11 postižených uzlin/.Operace byla před 8roky.Může být v klidu,když během celé doby bylo vše v pořádku,je vyléčena?Děkuji za odpověď.H.
Odpověď: Šlo o velký nádor, také postižení uzlin není z hlediska prognózy ideální. Skvělé je, že je vše i po takové době v pořádku, zdá se tedy, že je velká šance na vyléčení. Není to časté, ale někdy se může objevit problém i po deseti letech, i to se ale většinou dá zvládnout. Je důležité i nadále chodit na kontroly.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16557
Dobry den,asi pred pul rokem se mi udelala bulka tedy spis cerveny vridek na prsu mamograficke vysetreni bylo v poradku vec po nekolika mesicich temer zmizela a ted se mi tam udelala znovu a je to i citlive?muzete mi poradit dekuji Z.
Odpověď: Nejspíše je to zánět, který se týká jen kůže a podkoží, například tzv. furunkl, případně aterom. Mělo by samo vymizet, kdyby se to nezlepšilo, jděte k lékaři, z hlediska prsů na sono vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16555
Dobrý den.Jsem po "vyléčení"duktálního 13mm karcinomu,uvnitř lobulární karcinom T1N0M0,operace a radiologie a hormonoterapie Alozex,G2,Er.100%,Pr.0-20%,Oncotype 13%.Mám velký strach z metastáz.Jsou mé obavy oprávněné?Děkuji za odpověď.Hana
Odpověď: Karcinom T1 bez metastáz a bez přítomnosti v uzlinách má obecně velmi dobrou prognózu, drtivá většina žen se bez komplikací a bez metastáz zcela vyléčí, prognózu navíc ještě zásadně zlepšuje váš věk. Byl bych v klidu, chodil na pravidelné kontroly.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16554
Dobry den,prosim,chtela bych se poradit,moje maminka mela karcinom prsu,kteremu bohuzel podlehla,nebylo ji jeste 50.Mi je 39,mela bych uz ted chodit na pravidelne prohlidky a jak casto?Vim, ze na mamologicke vysetreni mohou chodit v ramci prevence zeny od 45 let,tedy postaci kdyz se objednam na sonograficke vysetreni a potrebuji zadanku od sveho praktickeho lekare?Moc Vam dekuji za odpoved.S.M.
Odpověď: Budete mít lehce vyšší riziko, doporučuji se naučit samovyšetření, jít ve 40 na vstupní mamografické vyšetření a dále podle složení a velikosti vašich prsů roční kontroly, buď sono ročně nebo mamografii každé dva roky a mezi tím sono. Toto je dobré schéma i od 45 let, zkrátí se doba kontrol na rok. Pojišťovny vyšetření pod 45 standardně nehradí, kromě OZP, ta jedenkrát za 2 roky, některé ale proplatí v rámci nadstandardních balíčků - žádanku ale potřebujete až od 45 let věku (aby to pojišťovna uhradila), pod 45 můžete bez. Při objednání se ale informujte, každé akreditované pracoviště může postupovat různě, také ceny vyšetření se liší. V mamodiagnostickém centru v Berouně, kde pracuji, je to za sono 350 Kč, u stálých klientek pak 300 Kč, v jiných centrech je to zpravidla více.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16553
Dobrý večer, pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, je normální, že mám v prsou hmatelné mléčné žlázy? Je to nahoře na prsou,že cítím, nevím jak bych to řekla správně, takové útvary. Prsa mám velké, je mi 25 let. Mám to na obou prsech, neboli. Mám to dlouho, ale narazila jsem na tuto poradnu a ráda bych se zeptala co to je. Na mamografii jsem byla cca už je to 6 let, kvůli podkožnímu tuku u podpaždí. Děkuji a přeji vše nejlepší do nového roku.
Odpověď: Žláza v prsu je normálně hmatná, hmatné jsou i tukové lalůčky, také jsou normální - pokud chcete vědět, co se v prsech u vás hmatá, jděte na sono prsů a vyšetřující lékař vám to sdělí. Vědět složení prsů a co se normálně u konkrétní ženy hmatá, je docela dobré vědět, každé složení prsů může být různé. Lépe se pak identifikuje případná změna. Také já vám přeji všechno nejlepší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16552
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat a poradit se. Asi už čtyři dny mám bolesti prsou. Bolí mě boční strana obou prsou. Jedna strana se mi zdá oteklá. Je mi 18 let a nevím si rady. Docela moc mě to trápí. Měsíčky jsem měla posunuté a dostala jsem je o pět dní dříve. Těhotenství je vyloučeno. Dělala jsem si Dvakrát těhotenský test. Prosím o pomoc či radu. Děkuju
Odpověď: To vypadá na hormonálně podmíněné změny, související s určitou nepravidelností menstruačního cyklu, v tomto věku to bývá celkem obvyklé, doporučuji počkat na po dalších měsíčkách, kdyby to trvalo, šel bych na sono prsů (na akreditované screeningové pracoviště, kde mají největší zkušenosti), dále pak podle výsledku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16551
Dobrý den, jsem 3 rok po rakovině prsu (8x chemo, 17x bio, 32x ozařování, dosud Femara) odebrána axila na straně nádoru. Nyní se mi udělala boule v podpaždí, která bolí, bolest jde i ke klíční kosti a do operované ruky. Mamograf naposledy v říjnu 2015 -OK. Je možné, že se jedná o namožený prsní sval, ale boule je zřetelná, když je ruka podél těla, když se zvedne, boule jakoby zmizí,ale oblast je bolestivá. Mohu na ní použít třeba ibalgin gel, proti bolesti a zánětu?
Odpověď: Já bych doporučil nechat udělat pro klid ultrazvukové vyšetření, to zjistí, o co se jedná. Bolestivost bývá v podpaží zpravidla "od páteře", případně jak píšete může jít i o svalové obtíže, bulka ve vašem případě však vyžaduje provedení vyšetření. Ibalgin gel samozřejmě dočasně nic nezkazí, kdyby to ale trvalo, jděte k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16549
Dobrý den. Před několika dny jsem začala pociťovat zvýšenou citlivost bradavek (chlad, dotyk). Citlivé byly obě, výrazně více levá (ovulace?). Cítím také pulzování v levé bradavce, na níž jsem si všimla výraznější žilky. (Pulz cítím přímo z tohoto místa.) Kromě té žilky (která je patrná pouze na levé bradavce) jsou obě prsa stejná na pohmat (žádný útvar jsem si nenahmatala, výtok nepřítomný, samotná prsa jsou nebolestivá, kůže prsů i dvorců beze změn). Prosím o zhodnocení situace, je-li možné. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, podle všeho bych si tipoval na hormonální změny a projevy. Můžete být v pohodě, pro naprostý klid i co se týče stavu v prsech, můžete zajít na ultrazvukové vyšetření. Hezký konec roku PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16546
Dobrý večer, mám zelenošedý dekret z prsu, pouze po zmačknutí a jen malé kapičky.Už jsem volala lékaři a půjdu brzy na kontrolu.Je to něco, čeho bych se měla bát?? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nemyslím, že byste se měla obávat, předpokládám hormonální podtext sekrece. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16545
Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu.
pravděpodobně benigní (BI-RADS3)Tabár1
kůže bez zesílení,podkoží volné,žlázy fertilního typu,místy uzlovitý charakter,vpravo na č.9 hypoechogenní laločnaté ložisko 20*15*10mm,vlevo na č.15 další 10mm.obě ostře ohraničená bez akustínu s nehomogenní strukturou.v axilách lu do 10mm obvyklé struktury.RES ložisko bilat.dop dispenzarizaci v mamární poradně a kontrolu za 3 měsíce.
zpráva z poradny: oba prsy bez hmatné ohran patol.rezistence,bradavky bez sekrece,reg. uzliny nehmatné.subjektivně bez potíží,bez HTR,dg N608.kontrola a sono za 3 měsíce.
Odpověď: Dobrý den, zápis z vyšetření ultrazvukem znamená, že u nalezených ložisek je předpoklad nezhoubnosti a kontrola v krátkém časovém odstupu se jeví jako dostačující k posouzení stability. Pokud nedojde ke změně je možno jen sledovat v odstupu cca 1 roku ultrazvukem, pokud by se vloudila do povědomí sebemenší pochybnost je potřeba ložiska ověřit core biopsií. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16544
Dobrý den, jsem po operaci invazivní duktální karcinom prsu, ER a PR jsou pozitivní ve všech nádorových buňkách, proliferační aktivita nízká (kolem 5% - Ki67), E-cadherin - pozitivní, Nottingham skore I (4body). Je nutné ozařování
33x a užívání léku TMX ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud podstupujete částečný chirurgický zákrok je ozařování lůžka po operaci naprosto správně indikované k lokální kontrole původního nádoru. Podávání TMX v souvislosti s hormonálním statusem vašeho nádoru je také naprosto v pořádku. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16543
Dobrý den, v sobotu jsem si nahmatal "bulku" v oblasti prave bradavky. Byl jsem dnes u lekare, ale ten me poslal na sono, ale tam jdu az zitra. Chtel jsem se tedy zeptat, jak % lze vyloucit, ze by mohlo jit o rakovinu?

dekuji

Hoplicek
Odpověď: Dobrý den, asi jdu jak se říká s "křížkem po funuse" a nejspíše již znáte výsledek, ale předpokládal bych jen zvětšení prsní žlázy typu gynekomastie či ložisko charakteru lipomu - toto jsou dvě nejčastější entity u mužských prsů. Rakovina je samozřejmě možná, ale velmi ojedinělá. heký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16542
Dobrý den, mám 3letou dcerku a tak mi to nedá a zkusím se zeptat. Je mi 40let, v červnu se mi na sonu ukázaly 4 zvětšené uzliny v levém podpaží.
CRP bylo 8. V srpnu se zjistilo, že už je uzlin 5 ale jejich velikost zůstává přibližně stejná. Nyní se uzliny zvětšily až 3x, a jsou zvětšené už i v pravém podpaží. CRP 49. Moje lékařka říká, že ke zvětšení může dojít i při vytírání, a i od páteře, že to může být rýmou kterou jsem měla. Nevím co si mám myslet, trochu se bojím. Na kontrolu mám jít v květnu 2016. Nemám jít dřív??? Moc děkuji za odpověď a za váš názor. Děkuji JCH
Odpověď: Dobrý den, otázkou je jaký mají uzliny charakter, jestli se mění jejich tvar, rozšiřuje se parenchym či mizí hilus uzliny? Toto by měl posoudit radiolog, vzhledem k tomu, že se objevují oboustranně, prsa jsou naprosto v pořádku (předpokládám) a CRP je poměrně vysoké, uvažoval bych i o možném systémovém onemocnění. nevím kdo vám doporučil kontrolu, ale poraďte se svým praktickým lékařem o možnosti komplexního vyšetření. Hezký konec roku PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16541
Dobrý den, je mi 15 let a v levém prsu hned pod bradavkou jsem objevila poměrně velkou bouličku ktérá na dotek bolí. Chřl vych se zeptat jestli nevíte co by to mohlo být ?
Odpověď: Dobrý den, především to prober s maminkou, pokud nemáš jiné příznaky, jako zarudnutí, teplotu,...tak bych si tipoval na cystu, která však může mít i zánětlivý podtext. Mělo by se to měnit, spíše mizet ( v závislosti na menstruačním cyklu), pokud bude přetrvávat nebo se bude dokonce zvětšovat, bude lepší navštívit lékaře. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16539
Dobrý den, nedávno jsem si náhodou našla malou bulku v jednom prsu (asi velikosti hrášku), spíše ohraničená a hlouběji, v dolním kvadrantu, nebolí, jiné změny na prsu nepozoruji, ale dříve tam myslím nebyla. V rodině žádné ZN nemáme. Myslím si, že to nic není, maximálně nějaká zduřelá žlázka. Ráda bych se ale zeptala, zda bych s tím podle Vás měla někam zajít (např. UZ jako samoplátce), nebo až v případě změn (zvětšení)? Děkuji za odpověď a za Vaší práci.
Odpověď: Dobrý den, abychom se mohli takto nadálku vyjádřit, musela byste bouličku sledovat delší dobu, po kterou se nemění. Podle toho jak to popisujete a ve vašem mladém věku nepředpokládám nějakou větší zlotřilost, takže v tomto ohledu bych vás rád uklidnil, nicméně pokud chcete mít naprostou jistotu, tak je ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti, tou nejlepší cestou. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16538
Dobrý den,

Před 4 lety mi byla diagnostikován benigní nález v prsu (biopticky ověřeno) Rok poté jsem byla na kontrolním ultrazvuku a bulka se naštěstí nezvětšila a nezměnila. Můj dotaz je možná trochu hloupý, ale nyní je to už 2,5 roku kdy jsem na kontrole nebyla a mám strach jestli se za tuto dobu může nález nějak významně změnit. Na kontrolu se budu objednávat co nejdříve, ale potřebovala bych porozumět typu nálezu (jestli je třeba mít strach, když jsem na kontrole nebyla takto dlouho)

Mockrát děkuji!
Odpověď: Dobrý den, pokud vy sama nemáte pocit pohmatové změny, nález byl ověřen, kontrolován a v té době nezměněn, nedošlo k nějakým hormonálním výkyvům (těhotenství, kojení) tak myslím, že bude vše v pořádku. Držím palce :-) Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16537
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená malý bílý flíček přímo na bradavce-na vystouplé části (velikost špendlíkové hlavičky), na internetu jsem odpověď nenašla. Tato bradavka mě občas i svědí.
Je mi 38 let, dvě kojené děti (každé kojené jeden rok). Poslední odstavení červenec 2015.
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
A.Š.
Zveřejnění dotazu mi nevadí, vzhledem k tomu, že jsem na internetu takovou odpověď nenašla...
Odpověď: Dobrý den, nejde o nic neobvyklého, předpopkládám, že se jedná o retenci, jakousi ucpávku mazové, resp. s ohledem na nedávné kojení, retenci ve vývodu mlékovodu. nejde o nic závažného, pouze při šupinatění, mokvání, svědění bradavky - navštivte lékaře, jinak to není nezbytně nutné. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16534
Dobrý den,

mám dotaz na prsou se mi objevily takové tmavohnědé flíčky-( prsa jsou hodně citlivá na dotek a pocituji i bolest na hrudi. K panu doktorovi chodim na pravidelné prohlídky ale nikdy mi nic nenahmatal...mám k tomu i bolest svalů a zad a měla jsem i zvýšenou teplotu :-/

Děkuji za případnou odpověd
Odpověď: Dobrý den, spíše půjde o reakci na něco systémového, kožního, s prsy to asi nemá nic moc společného. Poraďte se se svým praktickým lékařem. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16533
Dobry den je mi 27 let mam 3 mesicni holcicku a kojim v bradavce se mi udelala mala boulicka nijak se nehybe je stojata ale kdyz tu boulicku zmacknu vytyka mi zni byli husty co si jako maz , pri kojeni ani odstrikani se boulicka nemeni dekuji za odpoved sandra
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně se jedná o jakousi ucpávku a retenci mléka ve vývodu mléčné žlázy. Uvolnění vývodu vám přinese úlevu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16531
Dobrý den, operaci prsu (vyjmutí karcin. bulky)jsem měla 3.6.t.r., 32 ozařování mně skončilo 9.9. a koncem října na kontrole u lékařky jsem jí říkala, že mě chvílemi "jakoby" píchá v operovaném prsu. To prý je normální. A nyní se to zhoršilo a prso se mně zdá v tom operovaném místě teplejší. Je i to normální nebo s tím mám jít k lékařce? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, určité nepříjemné pocity, kupř. ve formě píchání až bolesti nejsou v operovaném prsu neobvyklé. Nicméně může docházet k rozvoji zánětu, což by nebylo optimální, raději zajděte na kontrolní klinické vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16528
Dobrý den,
Mám 42 let, ještě jsem nikdy nebyla na vyšetření prsů . Nyní jsem si nahmatala malou hrčku v prsu a šla jsem proto ke svému obvodnímu lékaři a myslela jsem si , že mne pošle na ultrazvuk prsu případně na mammograf do screeningového centra ( bydlím ve Zlíně). Ten mi ale sdělil, že mně podle nařízení VZP nesmí poslat přímo na ultrazvuk, ale že musím jít napřed do mammární poradny a tam že teprve rozhodnou. Jak jsem se ale dočetla na vašich stránkách, měl by mně poslat hned na ultrazvuk ( mám obavu z časového zdržení , zvláště nyní kolem Vánoc). Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, ve vašem věku je vhodná již kombinace obou metod, jak mamografie, tak ultrazvuku, který by měl následovat minimálně cíleně na vámi podezřelou oblast. Obvodní lékař vám na tato vyšetření může samozřejmě vydat poukaz sám, není nutná cesta přes prsní poradnu. Nicméně zdržení se nebojte, týden či dva nehrají roli a pokud půjdete přes prsní poradnu, měli by vás vzít bez objednání, musíte uvést, že máte akutní problém v podobě hmatné rezistence. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16526
prosim odpoved na e mail oboustrane je parenchym mamm pravide.homoge struktury s dobře separovanou a přiměřeně silnou retroglandularní tukovou vrstvou a s jemnou linii fascie vlevo se v hvk zobrazuje ovalny hypoechogeníí utvar velikosti 23- 14 mm hladkých kontur a jemně zrnitou struktury axily oboustraně norm.nalez na cevním svazku axilarni uzliny bil.nezvětšeny -zaver fibroadenom 35 tyden gravidity kontrola 3 tydny změna velikosti pak mg cc biopsie rano mi pak volali že mam radeji dojit na biopsii hned po vikende děkuji za odpověd jsem jeden velky uzlik nervu
Odpověď: Dobrý den, jak vidím co nevidět budete rodit a v těhotenství je zcela normální, že se ložisko, třeba i char. fibroadenomu mění (zvětšuje a mění strukturu). nechápu když nejprve bylo ložisko popsáno jako jasně benigní (nezhoubné) a po 3 týdnech obrat v názoru o 100%??? jak moc se ložisko zvětšilo? Nicméně pokud jsou vážné pochyby o povaze ložiska, tak bych volil také biopsii, ale s mamografií bych vyčkal až dle výsledku z biopsie (výtěžnost mamografie bude velmi nízká). hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16525
Dobrý den, dnes jsem si všimla, že mám v horní části levé bradavky malou tuhou bulku (cca 1cm), která je po zmáčknutí poměrně dost bolestivá. Může to nějak souviset s hormony? Akorát mi končí menstruace. V lednu jdu na pravidelnou prohlídku ke gynekologovi. Mám do té doby počkat nebo se může jednat o něco vážného a mám jít na vyšetření ihned?
Děkuju
Odpověď: Dobrý den, myslím že bude stačit vyčkat na prohlídku ke gynekologovi a potom event. provést ultrazvukové vyšetření. Ve vašem věku nečekám, že by se jednalo něco vážného. Pokud by se nález zhoršoval, zajděte k lékaři raději dříve. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16524
Dobrý den, při vyšetření v zahraničí (Anglie) mi bylo řečeno, že jakékoli ozáření rentgenovým zářením velmi výrazně zvyšuje, či přímo způsobuje změny na zhoubný nádor. Nalezli mi nezhoubnou cystu prsu. Jejich doporučení bylo v tomto směru omezit létání letadly a zcela se vyhnout rentgenům. V Čr jsem zvána na preventivní mamografické prohlídky, které mi lékaři vyjma stavů výslovně ohrožujících život absolutně zakázali. Proč se tedy liší běžná praxe v Čr a Anglii?
Odpověď: Dobrý den, nechápu, v Anglii je stejně tak jako v ČR prováděno pravidelné preventivní vyšetření prsů na mamografu, myslím však že po 3 letech. Vyjádření o omezení létání a vyřazení z mamografické prevence se mi zdá silně přitažené za vlasy a vidím to jako velký nesmysl. Cysta je běžný, nijak neohrožující nález. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16523
mamografie:Redukující žláza-typologicky Tabár I-III Kůže a podkoží bez retrakce bez ztluštění.Žláza je vpravo sytější,ložisko je v sytém okrsku ZK spíše jen tušitelné/cca 10mm/Bez mikrokalc.Axil.řasy bezstínů LU. sono:Normální echostruktura prsů,vpravo mírně doZDK pod okrajem dvorce je povrchově neostře konturované hypoechogení ložisko o velikosti 12x10mm,vlevo bez zjevných ložiskových změn,bez přímých anepřímých známek patol.expansí,reg.uzliny bez zvětšení,nezmnožené,normální struktury,nadklíčky bez LU.
Mám 5 dětí.Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den, nepíšete závěr, nicméně podle popisu by se popisované ložisko vpravo mělo histologicky ověřit pomocí core biopsie, aby se zjistila jeho pravá povaha. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16522
Dobrý den,v dolní části pravého prsa se mi udělal červenočerný flek. Jeho okolí bylo bolestivé a zarudlé, celý prs nikoliv. U PL jsem dostala antibitotika 14.12., po kterých bolest ustoupila a nyní ustupuje zarudnutí i samotný flek. Nevím zda se jedná o zánět kůže (mám velka prsa a občas zpotím. Obávám se zánětlivého karcinomu.Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den, tak jak to líčíte, to opravdu vypadá na běžný lokální zánět, zánětlivý karcinom se takto neprezentuje. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16519
Dobrý den , nedávno jsem si všimla změny barvy prsního dvorce. Celý život jsem měla tmavěhnědé , ale te´d se změnily na růžovou. Nedokáži si vysvětlit jak je to možné, bude mi 57let prosím zaslat odpověd na email.Děkuji Alena
Odpověď: Dobrý den, pokud je změna symetrická, bez dalších projevů, jako svědění, olupování, apod. tak jde jen o nevýznamnou změnu pigmentace. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16518
Dobry vecer, je mi 33 let, jsem bezdetna a asi pred 2ma mesici jsem si pri koupani vsimla maleho,krvaveho stroupku na bradavce. Pri stisknuti prsa mi z bradavky vytekala nahnedla tekutina. Podstoupila jsem rentgen, odbery krve i krve z bradavky a magnetickou rezonanci. Vse v Rakousku,kde momentalne ziji. Dnes mi oznamili,ze me za par dnu ceka biopsie a pristi rok bez ohledu na vysledky operace...vyndani bulky. Nikde se mi nedari docist,zda se bulka operativne da vyndat bez castecne ci uplne ztraty prsa. Jsem strachy bez sebe. Muzete mi prosim trochu objasnit,co me ceka? Dekuji Ivana
Odpověď: Dobrý den, tak to jsme u nás sdílnější :-) než v Rakousku. Nicméně jen na základě vašich indicií se domnívám, že se bude jednat o lokální změnu v mlékovodu, ale těžko říci. proces může mít různý rozsah a to z vaší zprávy nevyčtu. Kdyby se vám podařilo vyčíst ze zprávy, třeba MR co je v závěru, možná bychom se posunuli. každopádně věřím, že s Vámi budou ještě mluvit a vše náležitě vysvětlí. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16517
dobrý den našli mi v levém prse nález, po provedené biopsii mi sdělily že nález je nezhoubný, ale že si musím v onkologické poradně domluvit termín na operaci kvůli vyříznutí bulky. Chci se zeptat jestli je to nutné jít na operaci když se jedná o nezhoubnou bulku.a jestli se může operace provádět v lokální anesnezii ?
Odpověď: Dobrý den, bohužel mám málo informací, zda bylo ložisko nově, zda se s něčím již neléčíte, jaký byl histologický závěr nezhoubného ložiska jak píšete, jak byl veliký, ... někdy je zapotřebí dát vše dohromady a potom rozhodnout. Je to možné a děje se to i na našem pracovišti, že i přes nezhoubný nález je doporučována operace. Pravděpodobně to byl Váš případ. V lokální anestezii, teoreticky ano, ale neberte to jako bernou minci, nic bližšího nevím, nicméně zpravidla je operováno v anestezii celkové. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16516
Dobrý den, jsem niž 2x po operaci prsu (fibroadenom)cca cm od sebe. Poslední cca 3 roky mám bolesti prsu, od března silnější, to jsem byla na preventivním sonu. Poslední měsíc mám velké bolesti v místě jizev a dnes jsem opět byla na sonografickém vyšetření z kterého mám zprávu: V pravo pod jizvami je patrny nepravidelny hypoechogenní okrsek asi 10x8mm, jinak bez ložisek. A dostala jsem žádanku na biopsii 11.1. 2016 htěla jsem se zeptat co to znamená. Od posleni operace mi uběhlo už 11 let, nyní mi je 36. Děkuji za opověď
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že lékař nedokázal spolehlivě odlišit pouze jizevnaté pooperační změny od přidružených změn, případného nového ložiska. Proto chce raději tuto oblast cíleně histologicky ověřit. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16514
Dobry den, na vysledku z mamografie mam takyto nalez: Hypertroficke LU v lavej axile. BI-RADS 0. Viete mi prosim vysvetlit, co to znamena? Vopred dakujem.
Odpověď: Dobrý den, nález ještě není uzavřen, na snímcích jsou vidět nápadnější, zvětšené lymfatické uzliny a předpokládal bych, že Vám budou doplňovat ultrazvukové vyšetření ke zpřesnění nálezu. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16513
Dobry den,je mi 38let,léčim se s karcinom.pr.prsu.invazivní karcinom mléčné žlázy nst,3cm,bez metastáz.dále 3vedlejší slu a 3 nesentilové uzliny. také bez metastáz pt2 no mx g3estrogenové receptory a progesteronové receptory jsou kompletne negativni. proliferačni aktivita s ki-67 je 20-30%buněčnych jader.c-erb-2skore 3+. mám naplánovanou chemoterapii,biolečbu a ozářky. p.doktore prosím vás je pravděpodobnost, že se zcela vyléčím? dekuji,s práním pěkneho dne j.k.
Odpověď: Dobrý den, je potěšitelné, že jste bez šíření nádoru do organizmu, že je nádor potvrzen pouze lokálně, přesto je dobré vzhledem k velikosti nádoru a imunohistochemickým parametrům nádoru šíření zabránit, proto máte naplánováno onkologické zajištění, jak píšete. Nemohu říci do jaké míry budete vyléčena, nicméně, pokud vše půjde dobře, tak se bavíme v řádu mnoha let, po kterou budete stejně a možná ještě pečlivěji sledována, přesněji se bohužel nevyjádřím, je li líto, držím palce. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16509
Dobrý den, je mi 22let a asi před měsícem a půl jsem si nahmatala pod pravým prsem velmi malou buličku, není bolestivá, nevypadá, že by se nějak zvětšovala,začínám uvažovat,že bych měla jít pro jistotu k doktorovi, nevíte o co by se mohlo jednat? Případně k jakému doktorovi mám jít, jestli k obvodnímu anebo gynekologovi?
Odpověď: Dobrý den, co by to mohlo být nemohu tušit,...vybrat si můžete jak gynekologa či praktického lékaře, nebo můžete jít přímo do akreditovaného mamocentra a nechat si udělat ultrazvukové vyšetření prsů - cena v takovém případě pro samoplátce se pohybuje kolem 500 Kč. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16508
Dobrý den, jak se řeší při mamografii výrazně zvýšená citlivost prsů, zejména po operaci (před více lety) nezhoubného kožního útvaru, zahojená jizva cca 15 cm ale i obecně při citlivosti? V těchto ojedinělých případech může být bolestivost značná až nesnesitelná. Je předpokládáno, že bolest je nutno vydržet (což se příliš nedaří) nebo existuje v těchto případech jiné vhodné řešení? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, je zapotřebí upozornit laborantku na zvýšenou citlivost až bolastivost prsů. V ideálním případě citlivou a šetrnou manipulací lze provést jen odměřenou kompresi, která asi bude i tak nepříjemná, ale nemusí být bolestivá. Bohuže se tím může snížýit přehlednost prsů, což můžeme zlepšit doplněním ultrazvukového vyšetření. Takže jinak řečeno, z hlediska čistě mamografie se bez komprese neobejdeme. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16507
Dobry den,prosim o radu.je mi 32 let jsem bezdetna a posledni cca tyden me boli leve prso hlavne z boku az do podpazi.nepozoruji na prsu zadny otok,zarudnuti,ani bulku.pouze jsem mela u bradavky cerny stroupek ktery jsem si pri koupani strhla -nekrvacel.vytok z bradavky nemam.hrozne se bojim nejake vazne nemoci .UTZ prsa jsem mela asi pred 2 lety v poradku.jinak mam neustale blokady hrudni patere.dekuji moc za odpoved.M.P.
Odpověď: Dobrý den, v první řadě si nechte udělat kontrolní ultrazvukové vyšetření prsů v některém z akreditovaným mamocenter. Při negativním nálezu mohou být potíže hormonálního, nebo vertebrogenního (od páteře) původu, jak uvádíte. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16506
Dobrý den, prosím Vás o radu. Je mi 36 let, bezdětná, zatím bez závažných zdravotních problémů. Před cca 4 dny se mi na levém prsu těsně u bradavky udělal výrůstek asi 0,5cm. Bez dotyku svědí, při dotyku bolestivý, střed trochu mokvá a okolí je jakoby vysušené. O co by se mohlo jednat? Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den. HJ
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o zánět mazové žlázky, většinou spontánně ustoupí, jinak je třeba udržovat v čistotě, vydezinfikovat, ev. aplikovat lokální protizánětlivou mast (kupř. betadine) Pokud by se nález zhoršoval, navštivte lékaře. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16504
Dobry vecer, úplne v rýze mezi ñadry,blíze k pravému, se mi pred týdnem udelal cerveny vridek, ktery jakoby mizí, ale nad nim je stále tvrdá se bobulka bolestivá na zmácknutí. Nékdy napr. Po nahrati be vane vyteka nazloutlá tekutina. Vyskyt he náhodný. O co by se mohlo jednat. Dekuji. M.V.
Odpověď: Dobrý večer, pravděpodobně půjde o drobný lokální kožní zánět a po uvolnění by se měl nález dostat do normy. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16503
Dobrý večer,co se může stát,když moje žena přestala brát tamoxifen ebewe, dělalo jí to velké problémy.Karcinom byl neinvazivní a proběhlo 29 ozařování,bez chemoterapie.Za odpověď předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den, je možné, že onkolog zvolí jiný typ hormonální terapie, která je podávána preventivně k zabránění znovuvzplanutí nádorového onemocnění. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16501
Dobrý den, mám 8.5 let starou dceru, která má pod prsem v oblasti prsního dvorce ohraničenou bouli. Z krevních testů se ukázalo že hladina hormonů je v klidu. Poslali nás na chirurgii... Můžete mi říci o co by se u tak malého dítěte mohlo jednat? A co bude s největší pravděpodobností následovat? Předem děkuji za odpověď...
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že máte na mysli chirurgickou prsní poradnu. Pravděpodobně půjde o cystu, v první řadě by bylo dobré udělat ultrazvukové vyšetření. V případě cysty se může odsát, ale spíše bych to viděl jen na sledování. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16499
Dobrý den.Jsem po operaci prsu.Zhoubný nádor cca 1x1 cm.Operace byla v červnu,po ní následovalo ozařování.Prso mě poslední dobou bolí,mám i změnu ve tvaru bradavky.nahmatala jsem si i dvě bouličky Prso mě svědí,a bolí mě i ruka a záda.Jako při prvním nálezu.Lékař mě posílá na mamograf,tak jdu až v půlce ledna.Je možné že se jedná o recidivu?Děkuji .Jitka K.
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, ale spíše bych myslel na cokoliv v rámci pooperačních změn. Primárně bych udělal cílené ultrazvukové vyšetření a potom teprve zvažoval mamografii, terén po operaci a ozařování může být dosti nepřehledný a dobré bude zkontrolovat i uzliny v podpaží, nadklíčku a podklíčku. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16498
Dobrý den,lékařka mi po mamologickém vyšetření řekla, že jsem v pořádku a že mám přijít za 2 roky. Ve zprávě jsem později vyčetla, že v pravo na ML projekci DKK naznačen benig. stín vel 7 mm a že v mezidobí mi doporučují sonografii prsů. Můžete mi to prosím vysvětlit?
Odpověď: Dobrý den, v každém případě je podle mamogramu vše v pořádku, nález lze uzavřít jako BI-RADS 2- benigní (je nebo jsou přítomna ložiska benigní - nezhoubné povahy) a kontrola může být za 2 roky. Ultrazvuk prsů po 1 roce je jakousi pojistkou, že úsudek byl správný a přece jenom 2 roky jsou dlouhá doba. asi takto ... takže záleží v zásadě na vás. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16496
Dobrý den, před třemi týdny mě má gynekoložka poslala na ultrazvuk a mamograf pravého prsu. Šlo o bulku a hnědý výtok z bradavky. Po dnešní návštěvě v centru mám rozporuplné pocity, mamograf mi byl zamítnut hned na recepci, asi kvůli věku (32) a po ultrazvuku závěr zní, že se jedná pravděpodobně o fibrom, fibrolipom, nebo lipom. Tak nevím, co dál, nějak mě jeho slova neuklidnily.
Odpověď: Dobrý den, odmítnutí mamografického vyšetření bylo správné, jste ještě mladá, výtěžnost mamografie je v tomto věku díky bohatému podílu žlázy nízká a pokud není jiné vážné podezření, nebo významně zatížená rodinná anamnesa, tak se provádí až od 40 roku věku. Ultrazvuk je metodou první volby v tomto věku. nalezené ložisko má nejspíše benigní- nezhoubný charakter a smíšenou strukturu, přesné začlenění není možné, lze jen odhadovat s určitou mírou praavděpodobnosti a zkušenosti, jasnou histologickou typizaci by podalo jenom bioptický odběr vzorku. Nicméně, ani fibrom, fibrolipom, či lipom vás nemusejí znepokojovat. běžně postačuje v tomto případě kontrola ultrazvukem za 1 rok. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16495
dobry den,Pane doktore.Na ten mamograf me poslal pan doktor po vysetreni rukama.Rengen mi udelali ihned,teda mamograf.zadnej dotaznik jsem nevyplnovala.na sonu jsem byla letos v lednu,vse bylo v poradku.Po vysetteni NA MAMOGRAFU jsem cekala.NEDALI MI DO RUKY ZADNEJ ZAVER.jEN MI PANI OMKOLOZKA REKLA ZE JE TO V PORADKU A DALA MI LISTECEK ZA MAM PRIJIT ZA DVA ROKY.A ZE POSLOU JESTE VYSLEDKY DOKTOROVY KTERY ME TAM POSLAL.jDE MI O TO KDYBYCH MELA 3 CM.NADOR JESTLI BY MI TO PO VYSETRENI NA MISTE REKLI JESTLI BY NEOTALELY.DEKUJU ZA ODPOVED
Odpověď: Dobrý den, pokud by se našlo cokoliv podezřelého, rozhodně by vám doplnili minimálně ultrazvukové vyšetření a možná bi následovala biopsie. To znamená, že mamogram byl podle nich v pořádku. Moje otazníky však vznáším na to, jestli věděli o vaší bouličce? Možná to nebude nic, ale může se stát, pokud je boulička hodně na hraně prsu, tak nemusí být na mamografu zachycena. Raději bych to konzultoval, nebo doplnil cílené ultrazvukové vyšetření. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16493
Zdravím,závěr z roční ko. zní:"Pravidelná kontrola,subj.bez potíží.RA neg.Sledována zde pro cystu v lev. prsu (23mm).USG dnes cys.v LHZK 29 mm(je před menzesem).USG 12/14 cys. v LHZK vel. 23 mm.Prsy plné,napjaté,symetrické,bilat.hrubá v.s. cystická žláza,1 cysta hmatná na č. 3-4 vlevo PA,jinak bpn,mamily klidné, axily 0.Re: mfc bilat.,cysta v LHZK 29 mm- pouze ke sledování.Mám posl.dopor. na sono za cca za půl roku,pak si mám sono 1/rok zaplatit a odkázána jen do rukou mé gynekoložky,je to v pořádku,když se cysta zvětšila o 6 mm??PLánujeme mimčo, děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, co se týče prostých cyst, není čeho se obávat, velikost se může měnit v závislosti na homonálním statusu. UZ po 1 roce je dostačující, samovyšetření 1x měsíčně, při vážných potížích kontrola dříve. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16492
Dobri večer dnes som si bola po výsledky na mamog.Možte mi povedať čo to znamena:Koža je primeranej hrubky,bez path mikrokalcifikátov.prechodny typ so zvyškovou žľazou bez asymetrie v architektonike v HLQ aj centrálne.Krezba ciev je primeraná.krezba podporného tkaniva je v norme.V axillách bez path rtg tienov,v ľavej axille je fyziolog tien okruhlý 7mm z lipoidne zmenenej LU.Záver Prechodný typ bilat,zvyšková žľaza je v HLQ a centrálne dakujem
Odpověď: Dobrý den, pouze popisné vyjádření co lékař vidí na snímcích - obecně vzato, vše normální, jak má být, jste tedy zdravá :-) hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16491
Dobry den.Mam dotaz.Nasla jsem si bulku v prsu .V pondeli jsem byla na mamografu na bulovce.Po vysetreni mamografem me pani doktorka NA MISTE rekla ze je to v poradku,A DALA MI KARTICKU ZE DALSI VYSETRENI BUDE 7.12 2017.a ze vysledky jeste zaslou mojemu osetrujicimu lekari.CHCI SE VAS ZEPTAT POKUD BYCH MELA RAKOVINU JESTLI BY MI TO REKLI HNED PO VYSETRENI ,NEBO BYCH MUSELA CEKAT.TA BOULICKA JE 3 CM VELKA POHYBLINA.DEKUJU ZA ODPOVED
Odpověď: Dobrý den, kdyby bylo něco špatně, tak by vás neposlali domů a nedali běžnou kontrolu za 2 roky. Spíše si kladu otázku, jestli jste bouličku uváděla v dotazníku? jeslti byla na snímku zachycena? Mohla být i zachycena a pokud je tuková, na snímku nebude nic a vše je v pořádku. Může se jednat o ložisko, které uzavřeli benigně- nepíšete závěr? Pohyblivost je znak svědčící spíše pro benignitu - nezhoubnost. Nevím, zvažte pouze konzultaci s cíleným dotazem, nebo mi ještě odpovězte na tyto otázky a opište popis a závěr nálezu. nebo volte ještě cílené ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16490
Dobrý den,
jsem po parciální mastektomii. Dle histologie z operace dobře diferencovaný tubulární karcinom grade 1 bez lymfangioinvaze, hormonálně depedentní, nejbližší okraj 7 mm MKNO. Léčba Tamoxifen a adjuvantní radioterapie.Preventivně jsem objednaná na odstranění vaječníků a dělohy. Mám 2 otázky:
1. Je navržená léčba dostačující? Původně z 1.biopsie měla být i ACHT.
2. Opakovaně mi byla provedena punkce sera a ještě asi bude. Nemohou se mi případně buňky nádoru rozplavit seromem v tkáni? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, ad1. po parciálním chirurgickém zákroku musí následovat lokální ozáření, k lokální kontrole lůžka po odstranění nádoru. Hormototerapie také v pořádku, ta bude bránit opětovnému vzplanutí. CHT není nezbytná, pokud je nemoc pouze lokálně, uzliny v podpaží nezmiňujete, takže předpokládám, že byly v pořádku (pravděpodobně jen sentinelová uzlina). ad2. nádor je odtsraněn, serom je běžná, lehce úporná komplikace, punkce jsou naprosto v pořádku, nemusíte se ničeho obávat. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16489
Dobrý den,bolí mě levé prso,nyní intenzivněji.Jsem 9m po porodu,nekojila jsem (císař),bolest se v průběhu cyklu asi mění,nyní velmi intenzivní.Bulku nemám,spíš viditelnou žílu,kolem které to v hloubce bolí,jakoby "zatuhlá žláza".Před 2,5 r jsem byla na UTZ,nyní jsem objednaná na 4/1.Co to může být?
Odpověď: Dobrý den, i přes neměnnou bolest nezávisle na cyklu, jsou nadále nasnadě hormonální změny, rovněž by se mohlo jednat o zánět, ale proti němu hraje doba trvání bolesti a další příznaky, v souvislosti s žilou mne napadá Mondorova choroba, což je zánět povrchové žíly. Ultrazvuk je naprosto na místě, spíše pokud se bude nález zhoršovat zvažte návštěvu prsní poradny. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16488
Po mamografu, a biopsii byl potvrzen FA 22x14,5mm a navrženo odstranění.Po biopsii se mi FA pohmatem zvětšil (asi 3cm).Nyní po týdnu mírné zmenšení.Čím to je a dostane se FA na původní velikost? Jaká jsou rizika bez operace? Vzhledem k diagnoze mi nepřijde zásadní.
Diagnoza: Mírně nepravidelná struktura žlázy oboustranně, vlevo v ZHK ohraničené lehce hypoechogenní ložisko vel. 22x15mm s diskrétní vaskularizací na periferii, obdobné ložisko 9x5mm i v ZHK.Vícečetné drobné cysty bilat. 1cysta 12mm v ZKK. Oboustranně mikrokalcifikace – pravděpodobně benigní.
Děkuji i za ujasnění diagnozy.
Odpověď: Dobrý den, vesměs není třeba FA odstraňovat, pokud nejsou veliké, rychle nerostou, nebo mají velmi nepravdielný tvar, který znemožňuje odpovědné sledování. Změna velikosti po biopsii byla způsobena výkonem samotným, zakrvácením, lokální anestezií. Jinak není v tomto věku pravděpodobné, že se FA změnší, většinou je stacionární velikosti, nebo se může lehce zvětšovat. Pokud to bylo první vyšetření (resp. nově nalezené ložisko), ložisko je ověřené, klidně bych zpočátku volil kontrolu, bez nutnosti okamžitého odstranění. Můžete se objednat na konzultaci do jiného mamocentra, nebo k jinému chirurgovi, nevím, kdo vám odstranění navrhnul. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16487
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně bolesti prsu... Poslední dobou mě neustále pobolívá levé prso na boční straně, při dotyku mě to bolí více...
Druhé prso tak nebolí..
Chtěla jsem se zeptat co to může být, nějako dobu jsem to sledovala, jestli to náhodou není bolest před menstruací, ale bolí to stále, když sundám podprsenku, tak je to docela nepříjemné.

Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, kromě hormonálních příčin, mohou prsa bolet po námaze, nebo od páteře,...každopádně nevidim důvod ke znepokojení. Pokud vás moje slova neuklidní :-) zajděte na UZ vyšetření do některého z akreditovaných mamocenter. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16484
Dobrý deň,mám 35 rokov a už takmer 4 roky mám valček v pravom podpazuší. Ešte v SR som absolvovala vyšetrenie a bolo povedané, že je to akcesórna žľaza. Podpazušie ma pobolieva cca 10 dní pred menštruáciou a prvé 3 dni počas nej.Žijem v zahraničí, ale posledné 4 dni pociťujem bolesť pravého ramena, s miernym tŕpnutím malíčka. Je pravda, že mám problémy s chrbticou kvôli sedavému zamestnaniu, ale na nete som čítala, že bolesť ruky je aj znamením nádoru prsníka, tak mám obavy. Hrčku nemám a ani iné problémy. Môže byť tá žľaza a bolesť ruky predzvesťou nádoru?Čo vlastne tá žľaza je? Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den, nikoliv, rozhodně není na místě spojovat či vnímat bolest ruky a ramene jako předzvěst rakoviny prsu. Spíše se příkláním k bolesti vyzařující z páteře. Přídatná žláza v podpaží jak píšete reaguje hormonálně, tak jako ostatní žlazový parenchym vašeho prsu, proto se mění s cyklem. Jde o odštěp, resp. rudiment normální žlázy prsu. Provádějte 1x měsíčně samovyšetření a 1x za rok si nechte udělat ultrazvukové vyšetření pro objektivní kontrolu. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16483
Dobrý den
je mi 50, jsem 2 roky bez dělohy, vaječníky ponechány, nyní jsem byla na zmenšení prsou ze zdravotních důvodů a po rozboru odejmuté tkáně mi byla nalezena
sklerozující adenoza a mám chodit do mamaporadny, nyní hormonální substituci
neberu, pouze přírodní doplňky,ale začínám se cítit opravdu špatně - návaly a
hlavně duševně - výkyvy nálad a deprese, mohu ještě někdy užívat estrogenové náplasti?
děkuji za odpověd a zdravím Hanka
Odpověď: Dobrý den, histologický nález sklerozující adenosy vás nevyřazuje z možnosti užívání hormonální substituce. jedná se běžný nález. Poraďte se s gynekologem. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16479
Dobrý den, moje babička měla před lety rakovinu prsu, nyní jí našli metastáze v kostech a léčba spočívá už pouze v tlumení bolesti opiáty. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho můžou žít pacienti s touto diagnózou? Vím, že je to těžké pro Vás odpovědět, když neznáte podrobnosti a u každého je to individuální, ale chci mít alespoň představu v řádech týdnů nebo měsíců? Slyšela jsem, že jakmile je to v kostech jde to velmi rychle. Moc Vám děkuji za odpověď I.K.
Odpověď: Dobrý den, je to opravdu indivuální a záleží v jakém stadiu byly objeveny, ale pohybujeme se v řádu let (2 - 3). Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16478
Dobrý den, příští týden mám podstoupit první chemoterapii (4x co tři týdny a pak každý týden).Lékařka mi řekla, že si mám nechat implantovat port v lokální an.Nemohu se rozhodnout, nevím jak moc zákrok bolestivý, četla jsem o hodně vedlejších komplikacích(pneumotorax atd.)nemám nejdřív vyzkoušet normální aplikaci do žíly?(nádor poz.HER2+++)
Odpověď: Dobrý den, samozřejmě tak jako při každém intervenčním výkonu se může objevit řada komplikací, ale je třeba posoudit přínos nad riziky. Zavedení portu v případě vaší dlouhodobé léčby je urrčitě přínosem a pro vás bude jednodušší vydržet jeden výkon, nežli opakované nápichy periferních žil, které při CHT často trpí. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16477
Dobrý den, absolvovala jsem mamografické vyšetření prsů, od posledního vyšetření (před 4 lety) přibylo mikrokalcifikací (VQ až do VDQ - v rozsahu 26x22mm, byl mi proveden stereovakuový bioptický . Výsledek negativní. Lékař mi sdělil, že buď mohu přijít na kontrolu za rok, nebo nechat odstranit chirurgicky. V rodině jsme nikdy žádné nádorové onemocnění neměli. Mohl byste mi prosím poradit, co je lepší?
Odpověď: Dobrý den, je mi líto, ale zodpovědně vám v tomto případě neporadím, musel bych vidět snímky. V tomto případě, doporučuji konzultaci se snímky na jiném akreditovaném centru. Na druhou stranu nechápu doporučení po negativním výsledku, buď se mikrokalcifikace jeví natolik podezřelé, že je třeba opakování biopsie, nebo rovnou operativní vynětí s definitivní diagnosou a nebo jasně uzavřít jako negativní s kontrolou za 1 rok k posouzení stability. Závěr tak nebo tak je alibistický. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16476
Dobrý den
Chtela jsem se zeptat byla jsem na preventivní prohlídce u sve pani doktorky a ta my prohližela prsa a zjistila nejakou zhrubenku nebo co nejsem jsi jista protože na internetu jsem nic takoveho nenašla.Tak jsem jenom chtela vedet co to asi je.Taky my dala žadanku na sono.Děkuji moc za odpověd M.Š.
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, zhrubění je jen obecný pojem pro hrubší, hutnější pohmat, který neříká nic konkrétního, může to být pouze hutnější podíl běžné žlaznaté struktury vašeho prsu. Indikace na ultrazvukové vyšetření je naprosto správná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16475
Dobrý den paní Doktorko.
Tak jsem po operaci a měla jsem postižený všechny uzliny . Odebrali mi je. Prý mě čeká ozařování.
A i chemoterapie . Ale tý se právě
Nejvíc obavám. Nestačilo by jenom ozařování ? U. W.
Odpověď: Dobrý den, bohužel chemoterapie je ve vašem případě indikovaná. CHT má postihnout organizmus jako celek a zabránit šíření. Ozařování při záchovné operaci prsu je také standardem k lokální kontrole operovaného místa. U velmi váhavých pacientek, které CHT odmítají, je možné v současné době indikovat test Onkotype DX, který určí jaká je pravděpodobnost recidivy nádoru a jeho reakci na CHT. Test má určitá pravidla, většinu splňujete, ale podrobnosti a možnost jeho realizace nechte na onkologovi. Důvěřujte onkologovi. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16474
Dobrý den.Po odstranění karcinomu prsu a po radioterapii mi byla změněna hormonální léčba z Tamoxifenu na Alozex/Astrozol/.Prosím,jaký je mezi nimi rozdíl.Dr,mi řekla,že Alozex je silnější?Děkuji za odpověď.H.P.
Odpověď: Dobrý den, v zásadě je jejich účinek podobný, oba jsou podávané u postmenopauzálních pacientek v případě hormonálně závislých nádorů, kterých je většina, a každý působí lehce odlišným, ale v zásadě podobným způsobem. Podrobnosti by vám sdělil ošetřující onkolog. Nicméně oba léky působí preventivně k zabránění a znovuvzplanutí nemoci. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16471
Dobrý den, mám diagnostikovaný fibroadenom. Asi tři týdny už mě bolí (pichlavá bolest) prs, ve kterém jej mám. Zpočátku mě bolely oba prsy, ale nyní hlavně tento. Bolest není neustálá, ale objeví se každý den. Je pravda, že bych měla teď někdy dostat menstruaci, ale protože bolest trvá už tak dlouho, mám obavu, že se mi v prsu mohlo něco změnit. Na pohmat navíc cítím nejen známý fibroadenom, ale i jiné zatvrdnutí, v oblasti nad ním, které nemá tvar malé bulky, ale má mnohem větší rozsah-nedokážu to bohužel přesně popsat. Mohlo by například jít pouze o předmenstruační příznak? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, hovoříte o fibroadenomu, tedy předpokládám, že jste absolvovala histologickou rerifikaci pomocí core biopsie. Fibroadenom obvykle není spojen s bolestí, spíše bych to přisuzoval hormonálním změnám. pro objektivní posouzení se hodí ve vašem věku ultrazvukové vyšetření, nepíšete, kdy jste na něm byla naposledy, ale pokud se nález nebude měnit, ustupovat nebo naaopak bude progredovat, bylo by dobré se na UZ vyšetření dostavit. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16470
Dobrý den, přd nějakým časem jsem si nahmatala bulku v podpaží - 1-2 cm, pripadá mi to jako lymfatická uzlinka (nebolestivá, pohyblivá-klouže po tkáni), ale přece jenom bych nechtěla nic zanedbat... Mám 11 měsíční dceru, kojím...Měla bych zajít na nějaké vyšetření? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, i když je pravděpodobné, že půjde jen o uzlinu, prevence a obezřetnost je jistě na místě. Pro objektivní vyšetření prsů a podpaží si zajděte na ultrazvukové vyšetření do některého z akreditovaných mamocenter. bez žádanky od ošetřujícího lékaře se cena vyšetření pohybuje kolem 500 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16469
Dotaz č. 16461 - prosím, mohla bych se zeptat ještě k výše uvedenému číslu dotazu, zda je normální, že tedy uzliny na jedné straně podpaží jsou četnější než na straně druhé a zda 15mm je zcela normální velikost? Nemůže to souviset s rakovinou něčeho jiného než prsu? Ještě jednou děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den ještě jednou, počty se mohou lišit, ale spíše si myslím, že se mohou jevit jako nápadnější (akcentované), velikost 15 mm není zásadní, je třeba posuzovat uzlinu jako celek z více hledisek. Další možnosti nemá cenu rozebírat, doporučuji kontrolní ultrazvukové vyšetření prsů, vč. podpaží. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16468
Dobrý den, ve věku 43 let prozatím bez potíží bych chtěla absolvovat vyšetření prsou. Mám volit mamo nebo sono a potřebuji žádanku?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jako vstupní vyšetření bych na našem pracovišti volil mamograf, dle přehledosti eventuelně doplněný ultrazvukem. Bez žádanky si vyšetření musíte uhradit, některé pojišťovny v rámci svých preventivních programů, kupř. OZP hradí mamografii i ve věku 40-45 i když je screening až od 45 let. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky