MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 17194
Dobrý den, z jedné bradavky mi po zmáčknutí vytékala nažloutlá tekutina, která je teď s příměsí krve. Ke svému gynekologovi jsem objednaná, mám již začít panikařit? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, hlavně nepanikařte. Je dobře, že jste se objednala ke gynekologovi, ten by Vás měl odeslat na duktografii - to je vyšetření, kdy se aplikuje malé množství kontrastní látky do vývodu, ze kterého je krvavý výtok. Poté se provede osnímkování prsu mamografem a lékař posoudí, zda je tam nějaký problém nebo není.
Nebojte, nejde tady o minuty, ale je třeba tomu věnovat pozornost. Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17193
Dobry vecer,jeste doplneni k ddotazu17186,pokud se jedna o zanet v duktech a jedinym priznakem je zeleny nebo cerny vytok,ne hnis a pichani v prsu,jak se leci? Lekar doporucil pouze vitamin E,zadna atb.Nemuze se to nejak zvrhnout,kdyz tam zanet bude dlouhodobe?
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že se jedná o zánět v duktech, ale spíše výtok v důsledku hormonální nerovnováhy, což je vcelku běžná záležitost, která Vás nijak neohrožuje. I kdyby, pokud zánět není hnisavý, antibiotika nepomohou. Vitamín E Vám může pomoci. Z dlouhodobého hlediska není vyšší pravděpodobnost, že se to zvrtne. Pokud není výtok krvavý, není zvýšené riziko vzniku rakoviny. Buďte klidná, přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17192
Dobrý den,jsem po operaci prsu 38let.Nádor byl zapouzdrelí.Invazivni NST grade3,vel.3cm.uzliny ciste,vse bez meta.imuno:ER i PR negativni,KI-6 je 20-30%c-erbB-2 3+.fish PROKÁZANA AMPIFIKACE.Jsem po chemoterapii,mam biologickou lečbu a cekaji me ozařky.Prosím vás,jaká je šance na uplné uzdravení??a vrací se tento typ nadoru?Děkuji moc.S PŘÁNÍM PĚKNÉHO DNE J.K.
Odpověď: Dobrý den, šance na úplné uzdravení určitě je. Pokud nebyly postiženy uzliny a nejsou nikde metastázy, tak se šance na uzdravení zvyšuje. Je třeba absolvovat léčbu, kterou máte naplánovanou a být pravidelně sledována. Vzhledem k Vašemu věku a amplifikaci, předpokládám HER, je na zvážení genetické vyšetření, informujte se o tom u svého onkologa. Co se týče druhé otázky, každý nádor se může vrátit, proto je třeba pečlivé sledování, čím dříve se zachytí, tím je větší šance na úspěšné vyléčení. Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17191
Dobrý den, když mi bylo 11 let a začala mi růst prsa, objevila jsem v jednom prsu bulku. S tou jsem jela do nemocnice, kde mi řekli, že to nevidí na nic vážného, že s velkou pravděpodobností budu mít objemná prsa a nebo že zmizí. Nyní mi je 19 let, prsa povyrostla ale zároveň se mi objevila i druhá bulka v druhém prsu. Prsa nebolí, nic z nich nevytéká, nekrvácí. Ty bulky jsou přes celé prso, jsou na tvrdé a ohraničené. Nikdo v rodině nemá s tímto žádné problémy. Bojím se s tím jít k lékaři a chtěla bych se zeptat jaké jsou varianty toho, co by to mohlo být? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud máte hmatnou bulku v prsu, měla byste navštívit Vašeho gynekologa či praktického lékaře, který Vám vystaví žádanku na ultrazvukové vyšetření. Pokud nechcete nikam jít, můžete si vyšetření bez žádanky zaplatit, cena je okolo 400kč podle pracoviště. Seznam screeningových center najdete na www.mamo.cz Zde naleznete i kontakty a ceny poskytovaných vyšetření. Variant co to může být je spousta, bez ultrazvukového vyšetření Vám nikdo nic bližšího nemůže říct. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17190
Dobrý den, v dubnu jsem byla na ultrazvuku (nález: pouze naznačená uzlovitá mastopatická formace bez diferencovaé cysty či fibroadenomu, bez známek malignity). Dnes je červen, útvar se zvětšil a je na dotek velmi bolestivý, praktický lékař mi na požádání napsal žádanku na mamograf. Je mi 22 let a screeningové centrum mi odmítlo vykonat mamografii. Které z vyšetření by jste mi doporučili? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, vzhledem k Vašemu věku bych určitě doporučila kontrolní ultrazvukové vyšetření. Hlavně z důvodu možného srovnání s obrázky z dubna, mamograf by ve Vašem případě příliš nepomohl při rozhodování. A navíc, pokud je útvar na dotek velmi bolestivý, jak píšete, bylo by pro Vás stlačení prsu mamografem velmi nepříjemné. Nejspíše se bude jednat o zánět nebo zbytnění mléčné žlázy v důsledku hormonálních změn.
Pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17189
Dobrý den,piši za maminku která je rok po ablaci prsu a teď po roce kompletní prohlídky jí zjistili v jizvě opět bulku,nic jí k tomu neřekli jen, že se to musí hlídat a má přijít až za 2 měsíce na kontrolu. A mě se zdá,že je to pozdě.Chtěla bych znát i váš názor jestli je to normální.Moc děkuji za odpověď.(ještě bere léky letrozol)
S pozdravem Frydrychová
Odpověď: Dobrý den, nemám kompletní informace, ale bulka v jizvě může být ze dvou důvodů - nejčastěji v rámci jizvení - takzvaný stehový granulom. Samozřejmě však nelze vyloučit ani recidivu nádoru. Předpokládám, že kdyby lékař, který maminku vyšetřoval, měl podezření na recidivu, provedl by ihned biopsii. Ale v každém případě, 2 měsíce nejsou dlouhá doba. Pokud by se mamince bulka zvětšovala, jděte na kontrolu ihned, jinak podle plánu. Pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17188
Prosím o radu,mám vnučku ročník 2004.Začátkem roku se jí jeden prs začal zvětšovat,pediatr nám řekl,že je to normální v tomto věku.Druhý prs zatím žádné známky dospívání nejeví.nevíme kam se obrátit na kontrolu,jestli nemá nějaký problém.Její matka prodělala v roce 2013 rakovinu lymfatických uzlin.Jestli můžete poradit,budu velmi ráda. S pozdravem J.B.
Odpověď: Dobrý den, nemějte obavy, asymetrie prsů bývá normální a není to výjimkou ani u dospívajících dívek, kde je to vlivem hormonálních změn. Vydržte, pokud by se pouze jeden prs zvětšoval nadále nebo byl zatvrdlý, je možné navštívit dětského gynekologa nebo Vás může dětský lékař poslat na ultrazvukové vyšetření. Rakovina lymfatických uzlin u matky na tento problém nemá vliv. Myslím si však, že nález je fyziologický, přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17186
Dobry den,trapi me vytok z prsu.Jedno prso ciry vytok,druhe ciry,zelenkavy a cerny z ruznych duktu.Na sonu mirne rozsirene hladke dukty.Doktor mi rekl,ze se jedna o zanet duktu a doporucil uzivani E vitaminu.Pry budeme sledovat,aby se tam neco nevyvinulo.Mam strach.Je takovy zanet nebezpecny?
Odpověď: Dobrý den, pokud výtok z prsu není krvavý, nemusíte mít obavy. Nejčastější příčinou jsou hormonální změny, doporučuji vyšetřit hladinu hormonu prolaktinu v krvi. Příčinou může být i zánět, jak Vám řekl pan doktor, ale pokud je nález na ultrazvuku normální - jen s rozšířenými dukty, buďte klidná. Vitamín E Vám určitě neuškodí. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17184
Dobry den. Mam 42,5 roka, som bezdetna, ale s partnerom este uvazujeme o dietatku, hoci sme si vedomi celkovej situacie. Ta tychto okolnosti pocitame kazdy mesiac. Pri mamografii mi boli momentalne zistene mikrokalcifikacie v hornom kvadrante praveho prsnika. O 6 mesiacov je nariadena kontrolna mamografia. Zaujimal by ma Vas nazor, ci je za tychto okolnosti vhodne pokusat sa o dieta, alebo sa uz tejto myslienky radsej vzdat. Vopred dakujem. AV
Odpověď: Dobrý den, pokud jste měla první mamografii a nebylo obrázky s čím porovnat, je zcela standardní mikrokalcifikace zkontrolovat. Pokud se jeví výrazně podezřele je na místě biopsie. Pokud se zdají spíše neškodné, doporučuje se kontrolní mamografie. Mikrokalcifikace se vyskytují zcela běžně a většinou jsou nezhoubné. Rozhodně si nemyslím, že byste kvůli tomu měla důvod neotěhotnět. Doporučila bych Vám ještě pro jistotu kontaktovat pracoviště, kde Vám prováděli mamografii a informovat je o svém úmyslu pořídit si dítě. A podle toho, jak se jim mikrokalcifikace jeví podezřelé, buďto navrhnou pro jistotu biopsii nebo prodlouží časový interval kontroly v případě, že otěhotníte.
Pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17183
Dobrý den,
již od narození mám pod pravým prsem něco jako druhou bradavku a stejně jak rostla prsa, lehce se zvětšovala i tkáň pod ní. V leže si v tomto místě nahmatám malý útvar, může se jednat o mléčnou žlázu? Nějak se nezvětšuje a je tam od dětství. Problém je, že se nachází přímo v místě lemu podprsenky, která mě tlačí a místo pak při stisku lehce bolí. Je možné odstranění a mohlo by se jednat o něco vážného? Moc děkuji za odpověď. SN
Odpověď: Dobrý den, vytvoření přídatného prsu je vrozenou odchylkou, která se vyskytuje se v různých podobách, většinou jako přídatná žláza směrem k podpaží, bez bradavky. Občas se vytvoří přídatné prso i s bradavkou, někdy oboustranně, někdy pouze na jedné straně. Takže to, co si hmatáte, je opravdu žláza. Ze zdravotního hlediska nepředstavuje závažnější riziko. Její odstranění z kosmetických důvodů je možné. Operační řešení se doporučuje v období dospívání. Pokud je uložena tak, že Vás to obtěžuje a bolí, doporučuji kontaktovat plastického chirurga a probrat s ním možnosti řešení. Pěkný den. MUDr. Trunkátová.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17182
Dobrý den,včera jsem si na prsu nad bradavkou našla tvrdou bulku a docela bolela ale dnes ráno ji tam už nemám jen je to pro citlive. Na mamo jsem byla v loni a mám tam cistu. Myslíte ze mám jít na nějakou kontrolu?
Odpověď: Dobrý den, pokud v daném místě máte cystu, je možné, že byla hmatná a bolestivá. Zkuste si toto místo sama jemně prohmatat vždy po skončení menses, pokud by jste měla pocit, že hmatáte něco nového co tam dříve nebylo, určitě se objednejte na kontrolní vyšetření na akreditované screeningové pracoviště se žádankou od gynekologa. Pokud si nejste jistá nebo máte obavy, můžete se k ultrazvukovému vyšetření prsů objednat jako samoplátce. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17179
Dobrý den, když mi bylo 13, vypila jsem kojenecký čaj, abych měla větší prsa. Vim, že to byla hloupost. Ted je mi 23 a poslední dobou mě často bolí prsa a zvětšují se. Hlavně to pravé je asi o půl čísla větší než to levé. Na ultrazvuku mi říkali, že si myslí, že jsou to jen hormonálmí změny. Co to prosím Vás může být? Děkuji za odpověd MT
Odpověď: Dobrý den, vypití kojeneckého čaje v jakémkoli věku Vám rozhodně nezpůsobí zvětšení prsů. Stává se poměrně často, že prsy nejsou stejně velké. A zvětšují se a bolí většinou vlivem hormonálních změn, třeba v těhotenství, při nasazení hormonální antikoncepce nebo při zavedení hormonálního tělíska. Pravidelně si vždy prsy jemně prohmatejte po skončení menses a pokud si nenahmatáte nějakou novou bulku, buďte klidná. Pokud tyto obtíže nevymizí, navštivte svého gynekologa, který zváží kontrolní ultrazvukové vyšetření, nejlépe v akreditovaném screeningovém centru. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17178
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se fibroadenom dá odstranit jinak než operací. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, žádná jiná standardní metoda k odstranění ložiska v prsu než operace není. Ve výjimečných případech při malé velikosti ložiska a příznivém uložení, je možno provést pokus o odstranění metodou INTACT, což je taková větší biopsie - zde ale není jistota, že se ložisko odstraní celé. Nevím, jaké máte obtíže ani jak je fibroadenom velký, ale za jedinou bezpečnou metodu, pokud se rozhodnete pro odstranění, je tedy operace. Fibroadenom je nezhoubný nádor, který nemá vetší riziko, že se z něj vyvine zhoubný nádor než okolní žláza v prsu. K jeho odstranění se tedy přistupuje v případě, že Vám působí obtíže nebo pokud se rychle zvětšuje. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17177
Dobrý den chtela jsem se zeptat,mam rok po onkologické léčbě prsu,operace,8 chemoterapii,35ozáření a ted beru Tamoxifen,mam pořad velké bolesti kloubů a nohou,docela velká únava mohou tyto problémy způsobovat ty prašky nsbo je to ještě po léčbě děkuji
Odpověď: Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, ale ještě jsem Váš dotaz konzultovala s onkologem. Bolesti kostí a únava může souviset s užíváním tamoxifenu, ale jiná léčba, která by měla méně nežádoucích účinků je problematická. Bolesti kloubů a kostí mohou být i po prodělané chemoterapii. Pokud Vás obtíže výrazně omezují v životě, zkonzultujte to se svým onkologem. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17176
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď na dotaz 17172 a ještě jsem se chtěla zeptat, jedeme na dovolenou a chci tam v rámci rehabilitace ruky plavat,tak jestli si mám na to plavání nechávat ten pažní návlek nebo si ho sundat a natáhnout až po plavání. Moc děkuji za odpověď. H.V.
Odpověď: Dobrý den, na plavání samozřejmě sundat a nasaďte si ho až po plavání. Přeji hezkou dovolenou. MUDr, Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17175
Dobrý deň. Doplňujem dotaz 17168. Z USG vyšetrenia bol záver BI-RADS4a, neviem prečo, ale keď som išla na core cut biopsiu, cítila som zvláštny pocit z lekárky. Akoby ma nechcela strašiť. keby vedeli, že ide o zhubný nádor, myslím, že by mi to povedali. Alebo sa mýlim? 😊 pekný deň aj Vám.
Odpověď: Dobrý den, zda se jedná o zhoubný nádor nebo ne, bude jisté opravdu až z výsledku biopsie. Bohužel jste nenapsala velikost ložiska, ale podle závěru BI-RADS4a, je vyšší pravděpodobnost, že se nejedná o zhoubné ložisko. Lékařka Vám nemohla říct nic jiného než, že je třeba provést biopsii. Vydržte, držím palce ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17174
Dobrý den, už více jak měsíc mě trápí píchání či pálení v pravém prsu, které se objevuje v nepravidelných intervalech nekolikrát denně. Bolest pociťuji jakoby ve směru od podpaží k bradavce. Na ultrazvuk jsem již objednána, ale vzhledem k delším objednacím lhůtám, jsem se rozhodla požádat o radu i Vás. Pro jistotu ještě dodávám, že koncem roku 2014 jsem porodila a bez komplikací kojila až do prosince 2015. Děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, bolest a píchání v prsech může být na hormonálním podkladě nebo se sem mohou promítat bolesti od hrudní páteře. Rozhodně jste ale udělala správně, že jste se objednala k ultrazvukovému vyšetření. Pokud si prsy sama vyšetřujete a nenahmatala jste si žádnou novou bulku, vyčkejte ultrazvukového vyšetření.
Pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17173
Dobrý den, chtěla bych se zeptat od kolikati je vhodné se nechat vyšetřovat na rakovinu prsu? Je mi teprve 20 let, zatím žádné příznaky nemám, ale chtěla bych se informovat předem. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, záleží na tom, jestli nemáte v rodině zvýšený výskyt nádoru prsů nebo vaječníků. Pokud jste zdravá žena, bez rodinné zátěže, měla byste si prsy sama vyšetřovat vždy po skončení menses. Není cílem, abyste věděla, co v prsech máte, ale abyste rozpoznala, zda se tam neobjevilo něco nového, co tam dříve nebylo. Pokud si nic nového nenahmatáte, je na Vašem uvážení, zda si zaplatíte ultrazvukové vyšetření na akreditovaném screeningovém pracovišti nebo ne. Pokud si něco nahmatáte, Váš gynekolog nebo praktický lékař Vám vystaví žádanku k vyšetření. Státem hrazené preventivní vyšetřování je až od 45 let. Ale bohužel nezřídka se nádory vyskytují v mladším věku.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17172
Dobrý den, jsem 3 měsíce po odstranění prsu a uzlin a pořád přetrvává menší otok ruky. Není oteklá celá ale od lokte nahoru asi 3 cm rozdíl oproti druhé. Ani není otok tvrdý, jen pociťuji jakoby byla ruka těžší a v podpaží je otok větší a přečuhuje přes okraj podprsenky.Můj dotaz je k tomu,jestli je nutné nosit pažní návlek, když teď budou horké dny, jeden den jsem ho zkusila ale večer jsem měla na kůži vyrážku.Jinak s rukou cvičím a šetřím ji, tak nevím jestli neudělám chybu když nebudu nosit ten návlek. Děkuji za odpověď. H.V.
Odpověď: Dobrý den, po operacích v podpaží se otok ruky objevuje v menší či větší míře poměrně často. Je to v důsledku narušení lymfatické drenáže po odstranění uzlin. Bohužel moc možností toto ovlivnit není - pravidelné cvičení a pažní návlek. Můžete ještě se svým onkologem zkonzultovat možnost lymfodrenáže. Zároveň se ho můžete zeptat, zda neexistují pažní návleky z jiného materiálu, pokud ten, který máte, Vám způsobuje vyrážku. Ale obecně bych nošení doporučovala, zvláště tak brzy po operaci.
Pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17171
Dobrý den našla sem si ohraničenou bulku pod pravým prsem,je hmatatelná pouze v leže.Měla bych s tím zajít k lékaři?
Odpověď: Dobrý den, určitě byste měla zajít na ultrazvukové vyšetření na akreditované screeningové pracoviště, jejichž seznam najdete na www.mamo.cz. Vyšetření si můžete zaplatit, cena se pohybuje okolo 400kč. Nebo si můžete zajít ke svému gynekologovi či praktickému lékaři, který \vám vystaví žádanku.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17170
dobrý den chci se ještě zeptat jestli se to da jak léčit mám to dva měsíce hrču v podpaží de to hodně vidět nemohu nosit ani plávky .na dotek bolestivé .dg akcesor.žláza děkuji ještě jednou Hana
Odpověď: Dobrý den, ještě by se mohlo jednat o uzlinku v podpaží zvětšenou v důsledku nějakého zánětu, podle toho, že popisujete bolestivost. Ale to by při ultrazvuku měli umět odlišit. Pokud Vás to obtěžuje a bolí a máte to dva měsíce stejné, navštivte gynekologa. Zvětšená akcesorní žláza může být hormonálně podmíněná a můžete to zkonzultovat s gynekologem. V případě, že by se jednalo o lipom, je možné zvážit chirurgické odstranění.
Pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17169
dobrý den chtěla by se zeptat co to je LIPOMA AXILLAE L.SIN.SUSP-DIF.AKCESOR.ŽLÁZA DĚKUJI HANA
Odpověď: Dobrý den,
lipom je nezhoubný tukový nádorek, který se vyskytuje zcela běžně a ničím Vás neohrožuje - je to vlastně místní zmnožení tukové tkáně. Akcesorní žláza je asymetrická žlázová struktura v prsu směrem do podpaží, ani toto Vás nijak neohrožuje a vyskytuje se běžně. Obě tyto věci bývají hmatné, žláza se většinou mění v souvislosti s menstruačním cyklem, lipom je pořád stejný a měkčí.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17168
Dobrý deň. Mám 25rokov a chcela by som sa opýtať, či je to fibroadenóm, keď som mala na USG napísané, že hypoechogénne ostroohraničené ložisko s jemnou vaskularizáciou a od poslednej kontroly (august 2015) zväčšené o vyše 100% svojej veľkosti. Včera som bola na core cut biopsii. Dúfam, že mi odpíšete čím skôr. 😊 ďakujem . n.k.
Odpověď: Dobrý den, bez výsledku z biopsie Vám nemohu říci, jestli je to fibroadenom nebo není. Je to však pravděpodobné, fibroadenomy se mohou zvětšovat, zmenšovat i tvořit nové, to není nic neobvyklého. Popis - ohraničené, hypoechogenní a jemně vaskularizované, také odpovídá fibroadenomu. Pokud se však výrazně zvětšilo, biopsie byla nezbytná. Definitivní jistotu budete mít až s výsledkem z biopsie. Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17167
dobrý deň,chcela mby som sa informovať ohladom môjho výsledku z mamografie a duktografie. na vyšetrenie som išla pretože mi z prsníka išla krv.
obojstranne vidno akcentovane a aj rozširene dukty niekt.s lahko inhomogenitou naplne bez evid.defektov.
do secernujuceho vyvodu v strede papilly vlavo podana zriedena vodba kl.,na snimke vidno prebiehat smerom lateralnym pri sebe ulozene nepr.rozsirene dukty,aj so segmentami zuzeni,dukty dosahuju hrubku asi 4mm smerom kranialnym niekt.dukty nedobiehaju do periferie (ich napln)
duktektazia,dysplasticke zmeny duktov,
cytogia bola v poriadku.
Odpověď: Dobrý den, píšete, že Vám z prsu vytékala krev a cytologie, že byla v pořádku. Z popisu duktografie je patrné, že máte mlékovody bez prokazatelných defektů v náplni - to znamená, že by uvnitř neměl být žádný nádorek (zhoubný či nezhoubný). Přesto krev vytékající z prsu samovolně je závažné znamení. Samovolně znamená, že ji budete mít na tričku nebo na podprsence, bez toho, že byste prs mačkala. Pokud by se krvavý výtok objevil znovu, opět navštivte specializovaného lékaře.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17166
DOBRY DEN CO ZNAMENA -PB-DOZRALNĚ POD HILEM JE KREZBA AKCENT VIDITELNY SKELET INTAKTNI??,DĚKUJI HANKA
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že tento dotaz se netýká vyšetření prsů, ale vyšetření plic. PB by mohlo znamenat pravá bočná projekce - to znamená, že při snímku stojíte bokem ke stěně. V plicích je plicní kresba, která je dána cévními strukturami, které vycházejí z plicního hilu a směrem do periferie se ztenčují - zřejmě se jim tedy zdálo, že vzadu pod plicním hilem jsou tyto struktury výraznější. A k poslední části dotazu - kosti, které jsou vidět jsou v pořádku. Pěkný den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17165
Doplnění k dotazu č. 17164
Je mi 25 let a v pravém prsu mi ultrazvukem byly potvrzeny tři útvary. Do poradny jsem šla na základě doporučení praktického lékaře poté, co jsem si sama jednu bulku nahmatala při samovyšetření prsou. Jelikož mi nebyly sděleny žádné informace kromě nálezu 3 útvarů (např. další postup, zhoubnost nádoru apod.), objednala jsem se do jiné poradny. Proto mě zajímá, zda pojišťovna v této druhé poradně bude také hradit ultrazvukové vyšetření prsu (když již bylo provedeno jinde).
Odpověď: Dobrý den, poprosila bych Vás, zda byste mohla opsat nález z ultrazvuku a já se pokusím Vám to srozumitelně vysvětlit. Ve vašem věku hmatné bulky bývají většinou cysty nebo fibroadenomy. Pokud se dá z ultrazvuku s určitostí říci, že se jedná o jednu z těchto diagnoz, není třeba dalšího došetřování ani sledování. Když je však jakákoli pochybnost, je na zvážení vyšetřujícího lékaře na akreditovaném screeningovém pracovišti, jestli doporučí kontrolní ultrazvuk s časovým odstupem nebo jestli provede biopsii z nejasného ložiska. Jinak, pokud se stane, že opakované ultrazvukové vyšetření pojišťovna neuhradí, tak to neuhradí pracovišti, které Vám ho provede jako druhé.
Věřím, že vše bude v pořádku. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17164
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné souběžně navštěvovat dvě mamologické poradny - chtěla bych slyšet názor více odborníků. V první poradně, kam jsem začala chodit, se mi nelíbil přístup lékaře, který mě nepodal žádné informace z vyšetření a proto jsem se objednala do druhé poradny. Ptám se z důvodu potenciálních problémů se zdravotní pojišťovnou (hrazení ultrazvuku prsu na dvou pracovištích). Žádnou registrační kartu jsem v první poradně nevyplňovala.
Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den, nevím, zda máte nějaký nález v prsech nebo nějaký akutní problém, proto obecně.
V současné době není standardní sledování nerizikových žen v mamologických poradnách. Sledovány jsou rizikové ženy, které mají provedené genetické vyšetření s rizikem více než 20%, ženy po ozáření hrudníku a ženy, kterým byl operací odstraněn nezhoubný, ale rizikový útvar. Tyto ženy mají i pojišťovnou hrazeno častější sledování než ženy zdravé. Nevím, zda mezi ně patříte Vy. Pokud ano, měla byste si vybrat jedno pracoviště, kde budete sledována.
Zdravé nerizikové ženy mají hrazené preventivní vyšetřování prsů v rámci mamografického screeningu od 45. let, a to mamografii 1x za dva roky. Ostatní preventivní vyšetření by si v akreditovaných screeningových centrech měli ženy hradit a zároveň by jim měl být nález dostatečně srozumitelně vysvětlen.
Přeji hezký den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17163
Dobrý den, před třemi měsíci mi byl na sonu zjištěn útvar 4mm (prý tukový) s kontrolou za 3 měsíce. Nyní po kontrole se útvar zvětšil na 8mm, jsem odeslána na biopsii. Zpráva: "V HZK vpravo drobné hypoechogenní ložisko 8x6.5mm, tedy v progresi oproti min. vyšetření. V axile bez infiltrace uzlin. Závěr: Birads 4b, ložisko vpravo v progresi, biopsie." V rodině rakovinu nemáme, problémy jsem nikdy neměla. Můžete mi, prosím, říct Váš názor či zkušenost v podobných případech, co by to mohlo být a jak velké je riziko zhoubného nádoru? (i když samozřejmě vím, že jistotu přinese až biopsie)...
Odpověď: Dobrý den,
z Vašeho dotazu vyplývá, že máte v prsu drobné ložisko, které se za 3 měsíce zvětšilo. Zcela správný postup je tedy provést biopsii. Může se jednat jak o zhoubný, tak o nezhoubný nádorek (nejčastěji fibroadenom), je tedy třeba vyčkat výsledku. V každém případě se jedná o ložisko drobné a v podpaží jsou jen normální uzliny. Ať bude výsledek biopsie jakýkoli, Vaše šance že nakonec budete v pořádku je velmi vysoká.
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17162
Dobrý den, je mi 42 let a od svých 29 let pravidelně každý rok chodím na preventivní sonografické vyšetření prsou. Letos mi můj gynekolog doporučil,abych si zašla na mamograf. Jelikož mám obavu jako každá žena z toho co tam můžou najít, chtěla bych se zeptat, když jsem chodila každoročně na ultrazvuk a byl vždy v pořádku, jestli je menší pravděpodobnost výskytu něčeho špatného na mamografu. Předem děkuji
Odpověď: Dobrý den,
mamograf a ultrazvuk jsou různé metody, každá má své výhody i nevýhody. U žen do 40 let provádíme preventivně ultrazvuky, od 40 do 45 let je Vaší volbou, které vyšetření zvolíte. Od 45 let je vyhláškou daný preventivní screeningový program - mamografie ve dvouletých intervalech. Tato vyšetření se ale vzájemně doplňují. Výhodou mamografie je, že jsou snímky porovnatelné - každý rok stejně provedený snímek a hledáme, zda nejsou nějaké rozdíly. Další výhodou mamografie je, že na ni uvidíme mikrokalcifikace - drobné výpadky vápníku, které mohou upozornit na přednádorové změny, takzvané spící buňky - nejedná se ještě o zhoubný nádor, ale je tam vyšší riziko, že vznikne. Pokud Vám lékař mamograf doporučil, určitě jděte. Je větší pravděpodobnost, že se najde něco, co by Vám v budoucnu mohlo způsobit potíže.
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17159
dobrý den pani doktorko,už jsem se tady několikrát ptala ale pořád mě to znepokojuje.bolí mě levé prso.bolest vychází ze zad pod lebou lopatkou a střílí do podpaží a do levého prsu až do bradavky.je to takové pnutí.může být opravdu tyto problémy od zad?jsem po operaci krční páteře a mám problémy stále.ale mám pořád strach na rakovinu prsu mi zemřela matka v 64 letech.na kontroly chodím do mamocentra klatovy 1xsono a 1x mamo.každý rok střídám.poradte mi co mám pro to dělat.děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den,
potíže a bolesti, které popisujete jsou typické pro problémy se zády. Pokud si prsy doma samovyšetřujete a chodíte pravidelně na mamograf a sonografii, děláte pro sebe maximum. Zkuste své potíže konzultovat na neurologii, mohli by Vás odeslat na rehabilitaci. Nebo si zkuste zajít na masáž, uvidíte jestli to nebude lepší.
Přeji pěkný den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17158
Dobrý den, je mi 30 a na levém prsu se mi na dvorci udělal jakýsi pohyblivý útvar. Trochu to vypadá jako druhá bradavka. Je to měkké a nezvětšuje se to. Chtěla bych se prosím zeptat, co by to mohlo být. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud je útvar měkký a pohyblivý, nezvětšuje se a nebolí, nebude to nic závažného. Pro Váš klid doporučuji objednat se na sonografické vyšetření na akreditované screeningové pracoviště. Přesně ukážete místo, které Vás znepokojuje a lékař na ultrazvuku uvidí o co se jedná a vysvětlí Vám to.
Přeji hezký den MUDr. Trunkátová.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17157
Dobry den, jiz pres rok mam v prsu pomerne velkou a tvrdou bulku. Bulka neboli a je pohybliva. Brala antikoncepci yaz (pred mesicem jsem ji vysadila). Je mozne, ze je to jen cysta?
Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem věku a podle toho jak bulku popisujete, se bude velmi pravděpodobně jednat o cystu. Rozhodně ale doporučuji vyšetření prsu ultrazvukem na akreditovaném screeningovém pracovišti, žádanku by Vám měl vystavit gynekolog nebo praktický lékař.
Pokud se na ultrazvuku potvrdí, že se jedná o cystu, nemáte se čeho obávat.
Pěkný den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17156
Dobrý den, v prosinci minulého roku jsem prodělala parciální resekci prsu pro invazivní Ca bez zasažení uzlin, v únoru až březnu letošního roku jsem podstoupila radioterapii,každý měsíc od ledna mi aplikují Zoladex a denně užívám Tamoxifen. Nyní asi 3-4 týdny mám svědění, pálení, občas bolesti v oblasti dvorce a bradavky, jednorázově jsem měla sekreci z bradavky (jantarové barvy), ale opravdu maličko a na bradavce se mi udělala taková šedavá zdrsnělá ploška cca 2 mm, může to být po radiaci? Děkuji za odpověď JN
Odpověď: Dobrý den,
velmi pravděpodobně se jedná o změny po radioterapii. Při nejbližší plánované kontrole o tom informujte svého ošetřujícího lékaře.
Přeji pěkný den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17155
Dobrý den,
prosím o radu, kdy je vhodné navštívit centrum k vyšetření prsu. Od roku 2009 má za sebou 4 pokusy IVF, v roce 2013 se nám narodil syn. Nyní jsem znovu těhotná, 19 týden těhot. (těhotenství přirozeně) a čekám dvojčata. Moje maminka měla rakovinu děložního čipku, rakovina prsu v rodině není.
Je vhodné jít nyní na preventivní kontrolu? Nemám počkat např. až po porodu a kojení? Žádné problémy nemám, bulku jsem si nenahmatala.
Mám 39 let.
Děkuji za radu
Hana Mudrová
Odpověď: Dobrý den,
pokud nemáte zvýšený výskyt rakoviny prsu ani vaječníků v rodině, pokud jste si v prsech nenahmatala žádnou novou bulku a otěhotnění bylo přirozenou cestou, objednala bych se k vyšetření prsu až po skončení kojení.
Pokud byste si při samovyšetřování objevila nějakou novou bulku, samozřejmě se objednejte ihned na akreditované screeningové pracoviště k ultrazvukovému vyšetření.
Přeji pěkný den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17154
dobrý den,popis-Pravidelná echostruktura v obou prsech,vpravo v HVK neměnný fibroadenom vel. 9x7x12cm,v levém prsu dva drobné hypochogenní útvarky-fibroadenomy či jen duktektázie-periareolárně na roz.DKKvel. 7x4x8mm a další na rozhr.ZKK vel.9mm,kožní vrstva jemná,v levé axile jedna reaktivně zvětšená LU při revmatoidní artritis.
Závěr - benigní změny oboustranně SCR MG ko. v 5/2017
chci se zeptat jestli pozná dr. bezpečně zánětlivou uzlinu od rakovinové. Jsem revmatik a toho času jsem na té levé straně byla opravdu bolavá. Děkuji vám
Odpověď: Dobrý den,
stoprocentní v životě ani medicíně není nic. Zánětlivá uzlina má však v ultrazvukovém obraze jiný vzhled než uzlina postižená nádorem. Vezmeme-li v úvahu Vaše onemocnění revmatoidní artritidou, ultrazvukové vyšetření prsu bez nálezu zhoubného nádoru, tak můžete být klidná. Doporučuji pravidelné samovyšetřování po skončení menses a v případě, že by se uzlinka zvětšovala nebo se objevila nová bulka, tak se objednejte ke kontrolnímu ultrazvukovému vyšetření na akreditované screeningové pracoviště.
Přeji hezký den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17153
Dobry den,v breznu jsem byla na prev.ultrazvuku, vse v poradku.v dubnu jsem se vsak pri padu na mokrou podlahu v koupelne bouchla do podpaziba lehce byla zasazena i cast prsu. modrina zmizela po dvou dnech.jen se chci zeptat,zda se mam obavat a jit znovu na utz, resp.zda se z urazu muze vyvinout nador.velice Vam dekuji.s pozdravem,p.spackova
Odpověď: Dobrý den,
je nepravděpodobné, že by se z úrazu vyvinul nádor. Pokud modřina zmizela a nic nového si v prsou nehmatáte, buďte klidná. Doporučuji pravidelné samovyšetřování prsou vždy po skončení menses. Pokud byste objevila nějakou změnu v prsou nebo novou bulku, objednejte se k ultrazvukovému vyšetření na akreditované screeningové pracoviště.
Přeji hezký den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17152
Zdravim mam mali problem mam trochu zvecene prso obcas me boli a na dorek citim neco na spusob uzliny nevim zda by se to dalo resit operaci nebo jinym spusobem P.H
Odpověď: Dobrý den,
nejčastější příčinou bývají hormonální změny. Rozhodně byste se měla objednat k ultrazvukovému vyšetření na akreditované screeningové pracoviště. Tam zjistí důvod, proč je prs zvětšený a jestli to co si hmatáte je uzlinka nebo něco jiného. Žádanku Vám vystaví praktický lékař nebo gynekolog a podle výsledku vyšetření Vám poradí co dál.
Pěkný den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17151
Dobrý večer v prsu se mi udělala cista velka jako vejce byla jsem už na sonu a jsem obědnana na mamograf .chci se zeptat zmizí to samo mužů to nejak masírovat nebo mazat necim je to bolave nebo jak se toho zbavit Děkuji za odpověď Mirka
Odpověď: Dobrý den,
cysta je dutina vyplněná tekutinou, která se běžně vyskytuje v různých orgánech. Není pro Vás nijak rizikové z hlediska vzniku zhoubného nádoru. Může se však zvětšovat či zmenšovat, může se zanítit, a tím Vám působit obtíže. Masírováním nebo mazáním cystu nezmenšíte. V případě, že Vám působí obtíže je možné provést odsátí obsahu cysty - se žádankou od gynekologa nebo praktického lékaře je možné se objednat na akreditované screeningové pracoviště k tomuto zákroku. Odsátí cysty se provádí ambulantně a nijak Vás neohrožuje, většinou se však časem cysta znovu naplní.
Hezký den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17150
Dobrý den,ještě prosím k dotazu c.17145 zapoměla jsem napsat jestli prognózu zhoršuje, ze původní velikost nádoru byla 27x30,takže na začátku léčby byl T2 a po 8 chemo.redukce o 94% na velikost jakou jsem psala v dotazu,ještě jednou děkuji J.L.
Odpověď: Dobrý den,
rozhodující jsou vlastnosti a charakteristiky nádoru, které jsem Vám vysvětlila v odpovědi 17145.
I proto se zřejmě nádor tak zmenšil po chemoterapii. Prognoza je příznivá.
Hezký den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17149
Reaguji na odpověď 14148:
Menstruace mi skončila v sobotu a ve čtvrtek sem si bulku nahmatala.Ihned sem se domlouvala s dr.která mi také řekla,ať jdu na sono co nejdříve po menses.Když sem to ale řekla v nemocnici kam sem se objednala,řekli,že mě prostě dřív vzít už nemůžou,myslíte,že to bude problém? Menses sem měla 4 dny a vyšetření jsem si dělala po 5 dnech po menses a na sono půjdu za dalších 5 dní od vyšetření...
Odpověď: Nebojte se, myslím si , že to problém nebude. Pořád to ještě časově vyjde tak, že budete vyšetřena v první polovině menstruačního cyklu. Důležité je, že se sama vyšetřujete, že jste schopná odhalit změny v prsu a vyšetření ultrazvukem do týdne je standartní a nebezpečí z prodlení zde nehrozí.
Přeji v rámci možností pěkný víkend a ať všechno dobře dopadne, MUDr. Trunkátová.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17148
Dobrý den,
mám dotaz, mám téměř ročního syna a před necelými 3 měsíci jsem přestala kojit. Nyní jsem si pod pravou klíční kostí nahmatala bulku. U dr.jsem byla a objednala mě na sono, na které jdu až v úterý, není pozdě? Bližší termín prý nemají. A nemůže to být jen spojené s tím kojenim? Mám hrozný strach a víkend snad nepřežiju.
Odpověď: Dobrý den,
zvolila jste naprosto správný postup a paní doktorka Vás objednala na sono, které povahu bulky s velkou pravděpodobností objasní. Týden rozhodně není časová prodleva, která by Vám mohla ublížit. Ještě bych dodala, že je vhodné jít na sono vyšetření po skončení menses, ne v druhé polovině menstruačního cyklu.
Co se týče souvislosti s kojením, ta je možná. Buďte klidná a vyčkejte výsledku ultrazvukového vyšetření.
Přeji hezký den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17147
Dobrý den, v těhotenství jsem si nahmatala dvě bulky nad sebou v prsu. Obvodní lékař mi řekl že je to uzlina. Teď kojim mohu čtyř týdenní dceru a tě jsem nahmatala na krku boulicky, nemůže to souviset s boulickami u mě v prsu? Děkuji AR
Odpověď: Dobrý den,
z Vašeho dotazu není jasné, kdy se Vám objevily bulky v prsu, zda již vymizely, jsou pořád stejné nebo se zvětšují. Pokud se jednalo o uzlinky, které již nehmatáte, tak souvislost je málo pravděpodobná. Uzlinky na krku mají většinou souvislost s nějakou infekcí.
Doporučuji Vám navštívit praktického lékaře, a vyžádat si žádanku na ultrazvukové vyšetření krku.
Pokud se Vám nález v prsu nezdá, je vhodné objednat se k ultrazvukovému vyšetření prsou na akreditované screeningové pracoviště. Musíte mít buď žádanku od lékaře nebo se můžete objednat bez žádanky a vyšetření si zaplatit.
Hezký den MUDr. Trunkátová

MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17146
17117 prosim poslala som vam otazku pod tymto cislom chcem sa este spytat ake velke je to lozisko ? Je tam totiz viac cisel a neviem ktore ku comu patri. Dakujem velmi pekne za odpoved.M
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o drobné ložisko velikosti 9x7mm v levém prsu.
Nemějte obavy, cílem preventivního vyšetřování je nalézt co nejmenší ložiska. A to je přesně Váš případ - ložiska do 1cm považujeme za velmi drobná.
Hezký den a ať vše dobře dopadne MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17145
Dobrý den,prosím o Váš názor na mou prognózu,v září 2015 mi byl diagnostikovana rakovina prsu,CC biopsie:invazivni dukt Ca G1,ER 100%PR90%MIB1 25% Her2/neeu skore 1+ ,jsem po 8 chemo.,po zachovne operací a ted ozarky,výsledky po operací:hist.invazivni karcinom kamny NST(duktalni) s in situ komp.(DCIS-75%) vel.12,5x8.5x7mm,okraje ciste min.5 mm,počet uzlin:1 sn+0/12 celkem 1/13,IHC:ER100%,PR95%Ki67 5%,c-erbB2 1+,stadium ypT1c ypN1aM0,děkuji J.L.
Odpověď: Dobrý den,
nádorek, který Vám vyoperovali byl drobný - proto T1, a byl odstraněn celý. Napadena byla i nejbližší uzlina, která byla odstraněna, a další již byly pořádku. Co se týká vlastností Vašeho nádoru, jeví se také velmi příznivě. G1 označuje agresivitu nádorku - je na dané stupnici nejmenší. Hormonální receptory ER a PR jsou téměř stoprocentně pozitivní, takže je možná hormonální léčba. Rychlost množení buněk je 5%, což je velmi nízká.
Všechny tyto faktory jsou prognosticky příznivé a máte velmi vysokou šanci, že budete v pořádku.
Přeji hezký den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17144
Dobry den,
potrebovala by jsem poradit , kam se mam obj.na vys.prsu. Je mi 39 let a zrovna jsem si nahmatala bulku v prsu. Chodim pravidelne na sono prsu. Tento rok jsem zatim nebyla. Muzete mi poradit kam zajit v Praze a obj.se na vys.?
Dekuji! Jana
Odpověď: Dobrý den,
na vyšetření prsu je nejvhodnější se objednat na akreditované screeningové pracoviště, kterých máte v Praze dostatek.
Seznam těchto center, včetně kontaktů a pracovní doby najdete na mamo.cz v seznamu center mamografického screeningu. Nebo přímo tato adresa : http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa-alt
Pokud máte nově hmatnou bulku, můžete navštívít svého praktického lékaře nebo gynekologa, který Vás vyšetří a dá Vám žádanku. Je možné se také objednat jako samoplátce bez žádanky.
Přeji hezký den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17143
Dobrý den,
mé mamince bylo diagnostikováno rakovinové ložisko v pravém prsu, bulku však žádnou nemá. Za měsíc je objednána na odebrání vzorku z ložiska. Chtěla bych Vás tímto poprosit, zda byste mi mohli objasnit další postup a jak moc je pravděpodobné onemocnění rakovinou.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
nepíšete věk maminky ani jak ji bylo ložisko diagnostikováno.
Pokud je Vaše maminka vyšetřována preventivně a je ji minimálně 45 let, provádí se každé 2 roky screeningová mamografie v akreditovaném screeningovém centru. Mladší ženy než 45 let, pokud si nenahmatají žádnou bulku si musí vyšetření platit. Cílem tohoto vyšetřování je objevit drobné nádorové změny, které ještě nejsou hmatné a nečiní ženě žádné obtíže.
Pokud je nalezeno při mamografii nějaké podezřelé ložisko, většinou se doplní vyšetření ultrazvukem a biopsie - to je odběr vzorku z tohoto podezřelého místa. Biopsie neboli odběr vzorku tkáně se provádí v místním znecitlivění a není to nijak zatěžující vyšetření. Poté se vzorky odesílají na histologické vyšetření, kde se zjistí, zda se jedná o zhoubný nebo nezhoubný nádorek. Pokud by se jednalo o rakovinu tak následuje další léčba - u malých ložisek většinou operace a ozáření. Zda bude chemoterapie závisí na věku pacientky a typu nádoru. Pokud ložisko nebude zhoubné, tedy nebude se jednat o rakovinu, bude dále žena preventivně sledovaná.
Přeji hezký den a doufám, že vše dobře dopadne MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17142
Dobrý den.
Mám kolegyni,41let.Má nárok na bezplatné vyšetření prsu na mamografu?Necítí se dobře,našla si nějaký pevnější bod na prsu,ale z důvodu financí stále vyšetření odkládá.Nedá na rady,že zdraví je víc než prachy.VJ

Můj věk je bezpředmětný,je mi 61,dotaz se týká ženy 41let.
Odpověď: Dobrý den,
Vaše kolegyně má opravdu nárok na bezplatné vyšetření prsu v rámci prevence podle vyhlášky o screeningu až od 45 let.
Ale pokud má v prsu nějakou hmatnou bulku, ať navštíví co nejdříve svého gynekologa nebo praktického lékaře, který ji vyšetří. Na základě tohoto vyšetření ji vystaví žádanku na vyšetření, které si následně může objednat na akreditovaném screeningovém pracovišti a bude ji provedeno také bezplatně.
Ať vše dobře dopadne, přeji hezký den MUDr. Trunkátová.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17141
Začala brát hormonální antikoncepci. Asi po 10-ti dnech jsem začala krvácet, V období menstruace jsem byla obvodního lékaře Zdálo se mu na rozhraní Q drobnou nehom do 0,5 - 0,75 cm. Ze sono prsa jsem přišla s výsledkem vše v pořádku. P.doktor vzal i markery a výsledek-POSIT-*hraničně (Tu markr CA 15-3) a prý v tom prsu pořád něco cítí. Jsem z toho hodně nervozní, objednala jsem se ještě na mamograf. Je možné že by krevní odběr byl ovlivněn i střevní chřipkou týž den a večer 2dcl vína? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
nepravidelnosti v cyklu, pokud začínáte užívat hormonální antikoncepci, mohou být.
Vyšetření prsou pohmatem nebo ultrazvukem by mělo být prováděno nejlépe po skončení menses. Vzhledem k tomu, že ultrazvukové vyšetření bylo v pořádku, doporučuji Vám pravidelně po skončení menses prohmatat si danou oblast. Pokud se Vám, že je to pořád stejné, buďte v klidu.
Hraniční hodnota CA 15-3 ještě sama o sobě není známkou nádoru, vínem ani lehkou nemocí by hodnota být ovlivněna neměla. Bylo by vhodné cestou praktického lékaře v odstupu 3 měsíců provést kontrolní vyšetření tohoto markeru k posouzení vývoje.
Doporučuji provést mamografické nebo kontrolní ultrazvukové vyšetření za 3-4 měsíce v akreditovaném screeningovém centru.
Přeji hezký den a ať vše dobře dopadne MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17140
na vyšetření prsou sonem mi napsali- malá rezidua žlázy
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k věku se jedná o naprosto normální nález. Normální prs se skládá z mléčné žlázy a z tuku, s přibývajícím věkem většinou postupně ubývá žlázových struktur. Rezidua znamená, že máte v prsu zbytky žlázy.
Můžete být tedy naprosto klidná. Přeji hezký den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17139
Dobrý den, před dvěma dny jsem si nahmatala bulku asi 5cm pod paží. Bulka je viditelná, červená, na omak bolestivá. Při zmáčknutí vytéká hnis. Samozřejmě lékař mě nemine, ale chtěla bych znát názor. V dnešní době se o rakovině hodně píše, tak jsem docela dost nervozní. Předem moc děkuji za odpověď Martina
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k tomu, že bulka je červená, bolestivá a vytéká z ní hnis, nejpravděpodobněji se bude jednat o zánět. Rakovina je v tomto případě nepravděpodobná.
Doporučuji Vám co nejdříve navštívit chirurgickou ambulanci v místě bydliště.
Přeji hezký den a brzké uzdravení MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17138
Dobrý den,

včera jsem si našla nad levou bradavkou bulku, dnes jsem byla na sonu a ve zprávě je napsáno. V pravém DZK periareolárně nalezen ostře ohranišený hypoechogenní útvarek 9mm, vzhledu FA, další podobný útvarek 8 mm nalezen periferně na hranici DK vpravo. Oba útvarky jsou hmatné. Skupina tří FA do velikosti 8 mm tvoří podklad hmatné rezistence na hranici HK vlevo.
Prosím, o co se jedná, co je to za útvarky? Pan doktor říkal, že se budou jen každý půl rok sledovat...
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenom je nezhoubný nádorek, který je tvořený vazivem. Vyskytuje se zcela běžně a nepředstavuje pro Vás žádné riziko ani nebezpečí.
Ve Vašem případě doporučuji pravidelné samovyšetřování každý měsíc, vždy po skončení menses (rozhodně ne v druhé polovině menstruačního cyklu). Pokud bude bulka stále stejná, nemějte obavy. Pokud by se bulka zvětšovala, objednejte se na vyšetření ultrazvukem na screeningové pracoviště co nejdříve. Jinak sledování v intervalu půl roku je zcela dostačující.
Přeji hezký den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17135
Dobrý den, často si kontroluju prsa kvůli výtoku. Před rokem byl v pravém prsu průhledný z jednoho duktu, světlezelený z jiného. Z levého prsu pouze průhledný. Nyní jsem zjistila, že z pravého vytéká průhledný, světlezelený se změnil na bílošedý a ze třetího duktu vytéká černá. Z levého prsu stále průhledná. Děje se tak po stisku, nikoliv samovolně a musím při tom zatlačit na celý prs. Mám v prsech fibrocystické změny, jsem pravidelně kontrolována. Může to být od toho? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud z póru bradavky nevytéká obsah s příměsí krve, tedy červený, nemusíte se bát. Na podkladě hormonálních změn se v může tvořit tekutina, která se může i různorodě zabarvit. Doporučuji Vám každoroční kontroly ve screeningovém centru. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17134
Dobry den,5 den me boli leve prso,na jakykoli dotek byt lehce prstem sundanim i obleknutim podprsenky.Je to jako by spicka prsu,kdyz stlacim jako by bradavku,kdyz to opakuji,tak prso boli porad v kuse,jako by v nem palelo lehce.Jsem i cela tech 5 dni jako bych zadrzela vodu odula a strasne unavena.Mam 3a pul letou dceru a těhotná urcite byt nemuzu menstruaci jsem mela vic nez 14 dni zpet.Muzu Vas poprosit o radu?Dekuji moc B.V
Odpověď: Dobrý den. S velkou pravděpodobností se bude jednat o hormonální změny v možné kombinaci s přetížením zad v oblasti hrudní či krční páteře. Tento problém by pak měl vymizet nebo se zmírnit po menstruaci. Pomůže Vám cvičení. Druhá z možností je, že u Vás začíná zánět prsu a postupně dojde k výraznější bolestivosti, začervenání kůže, pohmatovému ztužení okrsku prsní tkáně a to byste musela na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17133
Dobrý den,mám 21 měs.syna.Kojila jsem pouze měsíc.Od ukončení kojení se mi stává,že mám pocit,že mi z levé bradavky něco vytéká.Jedná se pouze o pocit,nic nevytéká.Zpozorovala jsem,že levý prs je větší či povislejší nez pravý,ačkoliv tomu bylo vždy obráceně.Připisovala jsem to těhotenství a kojení.Na UZ jsem byla v 2/15 a 1/16 a vše bylo OK.Nyní při pohledu na levý prs mi přijde ještě nepatrně větší,ale nejsem si jistá.Je možné,že by před 4 měs.nebylo na UZ vidět něco,co bby prs zvětšovalo?Mám podstoupit raději další UZ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Těhotenství, období kojení i doba po kojení může způsobit stranovou asymetrii, která může delší dobu přetrvávat nebo již nikdy nezmizí. Dalším faktorem, který může ovlivnit velikost prsů je změna vaší váhy. Myslím si, že pokud bylo vyšetření v lednu negativní, jistě bylo vše v pořádku a Vy byste měla kontrolní sono absolvovat zase za rok. Pokud ale máte pocit, že v prsu dochází k nějaké změně nebo si nejste jistá pohmatovým nálezem, jediné, co nám danou otázku zodpoví bude kontrolní vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17132
Dobrý den,byl mi diagnostikován D051-L.prsu,byla mi provedena ablace +Su.
V hor.zevn.kvadr.lož.elast.tkáně s kalcifikac.(ložiska high grade in situ karcinomu v dostat.vzdál.od resekč.okraje. prsní žlázy čisté bez nádorových struktur. Jednom z řezů atyp.lobulár.hyperplázie a apokrinní metaplazie. Rozříznutá LN-maligní nádor. struktury nepřítomny.Mám předepsanou horm.léčbu
Tamoxifénem Ebewe.Je nutná tato léčba v mém případě? Bojím se vedlejších účinků. Jaká je prognóza když odmítnu tuto léčbu, jaký by to mělo dopad na můj zdrav.stav. Děkuji za odpověd.MP
Odpověď: Dobrý den. Ve Vašem případě hraje zásadní roli, že se jedná o high grade DCIS. Velmi pozitivní zprávou je, že jsou resekční okraje čisté a dostatečně široké, sentinelová uzlina je negativní. To znamená, že pokud dodržíte onkologem indikovanou léčbu, máte velmi vysokou pravděpodobnost, až jistotu, že budete naprosto zdravá. Uvědomte si, že nejde o chřipku, ale o závažné onemocnění a cílem všech je Vás vyléčit. Důvěřujte svému onkologovi! Držím Vám pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17131
Dobry den, je mi 30 let, mam 13m dceru...po kojeni mi zustala v jednom prsu bulka, celkem velka, cca. pres 2/3 prsu...neboli, nezvetsuje se, ale na pohmat je tam :( myslite ze by mohlo jit o nador? nebo je to treba jen hormonalnimi zmenami v tehotenstvi a po porodu? Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Jednoznačně Vám doporučuji se objednat na ultrazvukové vyšetření prsů do screeningového centra ve Vašem okolí. Neplašte se zbytečně dopředu, samozřejmě se může jednat o změny spojené s kojením, ale nelepšící se pohmatový nález se musí vyšetřit. Ať vše dobře dopadne, s pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17129
dobrý den,jsem 4 měsíce po excizi fibroadenomu, v jeho sousedství byly projevy duktálního karcinomu in situ(DCIS)G1-2,které fokálně zasahovaly do epiteliálních struktur fibroad.Struktury DCIS byly od resekční linie vzdál.2 mm.Z posledního vyš.UZ 27.5. je pod jizvou nadále patrné hypoechogenní ložisko vel.10mm,v jeho okolí oproti min.vyš(6.4).regrese infiltrace tuku. Prosím o vysvětlení co znamená posl.vyš.Neužívám žádně léky, záření pro mne nevhodné. Děkuji HB
Odpověď: Dobrý den. Z popisu vyplývá, že jde o kontrolní vyšetření a popisuje hypoechogenní ložisko pod jizvou, které je tam tedy delší dobu. Vzhledem k tomu, že se jen sleduje, asi se bude jednat o neškodnou záležitost v rámci pooperačních změn. Každopádně zrovna na toto byste se měla zeptat přímo lékaře, který Vám ultrazvukové vyšetření prováděl. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17128
Dobrý den. Pod bradavkou jakoby veprostřed prsu jsem si nahmatala bulku. Když jí nahmatám je bolestivá. Už po třetí jsem tam něco nahmatala a vždy to zmizelo. Poprvé to bylo po 6 ti nedělí po druhé cca před rokem a vždy to byla je nějaká žlázka.Mám se strachovat a jít opět k doktorce? Nebo mám počkat jestli to zase nezmizí? Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den. Může se jednat o hormonální změny a s tím související nepravidelné zbytnění okrsků žlázy nebo třeba přechodná tvorba drobnějších cyst. Důležité je, že po čase bulka zase zmizí. Nechte proběhnout další menstruační cyklus a kdyby bulka nezmizela nebo se případně zvětšovala, můžete si zajít na kontrolní ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17127
Dobrý den,děkuji za odpovědi na dotazy 17056 a 17074.Dnes jsem byla na radiol.zaměření a od 13.6.mi začíná ozařování-25x celý prs a 8x přímo do místa vyoperovaného nádoru,kdy mi byla místo toho nabídnuta brachyterapie.Já jsem souhlasila a byla na ni objednána hned na 14.6.v začátku ozařování.Bylo to celkem narychlo a teď si nejsem jistá.Mohla byste mi poradit,co je výhodnější nebo šetrnější,jestli jsem se neunáhlila-další narokóza a možné komplikace-krvácení,otoky,bolestivost.Děkuji.E.H.
Odpověď: Dobrý den. Radioterapie jako taková je nezbytnou součástí léčby. Pokud Vám radioterapeut nabídl brachyterapii, určitě jste neudělala chybu, když jste souhlasila. Vůbec se nebojte, zvládnete to. Musíte myslet pozitivně a možnosti komplikací si vůbec dopředu nepřipouštějte! Držím pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17126
Dobrý den,
jsem 1 rok po operaci prsu pro Ca,Gr1,pozitivní na hormony 90 a 100 procent. pozitivní 2 sentinelové uzliny zbytek čistý.4 chemoterapie a ozařování.Menstruace skončila při chemo. Beru pouze Tamoxifen a zvětšila se mi děložní sliznice na 6mm po 6 měsících používání. Není to tím, že neberu Zoladex? Je lepší si preventivně nechat dělohu odstranit? Samozřejmě se poradím se svým onkologem, jen bych chtěla ještě jiný názor.Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den. Hormonální léčba může jako jeden z vedlejších účinků způsobovat právě hypertrofie děložní sliznice. O závažnosti stavu musí rozhodnout gynekolog, na podkladě gynekologického vyšetření pak onkolog může změnit léčbu. Problematika takového kroku je však složitější a musí se zohlednit spousta faktorů týkající se Vašeho onemocnění, aktuálního zdravotního stavu a případných nežádoucích účinků, které by mohla způsobit. Tuto otázku jednoznačně konzultujte se svým onkologem. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17125
Dobrý den.Jsem muž,68 let.Již 5 měsíců mám bolestivé pravé prso.Místní mamolog po sono vyšetření před 4 mšsíci stanovil diagnózu N62 Hypertrofie prsu.Léčba žádná,vymizení bolestivosti neznámé.Kontrola v listopadu.Můžete mi poradit,jak problém bolestivosti léčit?Pomůže Wobenzim?Už to na mne působí dost psychicky nepříznivě.Děkuji za odpověď.
P.V. PB. Stejný problém jsem měl před 25 roky,tehdy po léčbě(nevím již jakými léky)se vše rázně vyřešilo.
Odpověď: Dobrý den. Zřejmě se u Vás jedná o gynekomastii, což u mužů ve Vašem věku občas vídáme. Nejčastěji tato změna vzniká jako nežádoucí účinek některého léku, který pacient užívá (např. na tlak, prostatu, atd...takovýchto léků je celá řada), ale příčiny mohou být i jiné. Tuto otázku určitě proberte se svým praktickým lékařem. Kontrolní ultrazvukové vyšetření je samozřejmě na místě. Úprava gynekomastie se může pohybovat v řádu měsíců, někdy i déle. Pokud by k úpravě nedošlo, problém je možno řešit chirurgicky. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17124
Dobry den...mam 2dny po menstruaci a jen tak jsem si zmackla bradavku a vymackla trochu nazelenaleho a bileho jako by mleko...2roky nekojim..kojila jsem 3 roky..zadna bulka..prso neboli...muzete mi napsat prosim co to je..zda mam mit strach.jsem docela plasan..pred rokem sono tam vse v poradku..
Odpověď: Dobrý den. Z bradavky se může uvolnit sekret různého zabarvení, od čirého, přes bílou, až třeba po nazelenalou či temně hnědou. Toto jsou všechno indikátory toho, že se neděje nic vážného, nejčastěji jde o hormonální změny. Pokud by však byl sekret krvavý, je to situace, kdy byste měla absolvovat kontrolní vyšetření prsů ve screeningovém centru. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17123
jsem po operaci prsu a mám problém s lymfedémem již 12 let,ruka je nateklá po celé délce, včetněhřbetu dlaně, mám doma zapůjčený přístroj, nosím rukáv každý den, 3x jsem měla růži v ruce, páchají mi pendepon, chodím pravidelně na rehabilitaci, kde je mi prováděn lymfatická masáž.BOHUŽEL, RUKA SE NELEPŠÍ, NĚKDY JE TVRDÁ A VELMI BOLESTIVÁ. EXISTUJE NĚJAKÁ MOŽNOST SNÍŽIT OTOK NEBO S HO ZBAVIT ?
Odpověď: Dobrý den, již v tuto chvíli děláte spolu s odborníky maximum pro to, aby se Vaše obtíže aspoň částečně zmírnily. Přicházejí teplé letní měsíce, snažte se vyhýbat přehřátí a dodržujte pitný režim. Snažte se naslouchat všem radám od specialistů a ruku nepřetěžujte. Zázračnou radu pro Vás bohužel nemám. Držte se. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17122
Dobrý den pani doktorko,
byla jsem na mamografu-našel se nález, byla provedena biopsie obou prsů a v obou se nalezl nádor. Nyní jsem pozvána do mamokomise,kde se bude řešit další postup. Pan doktor, který prováděl biopsii ve zprávě uvedl, že je nutné ještě doplnit SVAB pravého prsu. Mohla by jste mně,prosím, objasnit tento termín? Děkuji moc za zprávu. V.M.
Odpověď: Dobrý den. To je mi líto, neznám podrobnosti Vašeho onemocnění, ale pravděpodobně je v prsu přítomná změna, která je vidět pouze na mamografu a tak nelze bioptovat pod ultrazvukem. Nejčastěji se jedná o shluk mikrokalcifikací (tečičky vápníku). A typ biopsie SVAB znamená: stereotaktická vakuem asistovaná biopsie. Je to bezbolestný bioptický výkon prováděný pod mamografickou navigací. Nebojte se, všechno zvládnete. Teď je nejdůležitější udělat dokonalou diagnostiku, aby lékaři věděli, co a kde léčit. Držím pěsti, s pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17121
Dobrý den, asi dva měsíce po ukončení kojení jsem si v pravém prsu nahmatala oválnou pohyblivou bulku cca 1cm velkou. Na utz vyšetření paní doktorka nenašla nic podezřeleho a řekla mi že se jedná o ohraničení prsní žlázy. Všimla jsem si že bulka mě před nástupem ms pobolívá a je hmatnější, změnila jsem teď antikoncepci a žláza je opět hmatnější a pobolívá mě. Chtěla bych se zeptat zda je to normální, je možné že na utz se spletli a jedná se o něco jiného?Jsem z toho velmi nervozní. Místo je na omak velmi tvrdé. Mám se objednat znovu na utz, nebo tomu dát čas? Děkuji za Vaši radu
Odpověď: Dobrý den, opravdu je možné, že se jedná pouze o okrsek žlázy, který se může měnit v průběhu menstruačního cyklu. Tyto změny vídáme u mladých žen poměrně často. Pokud se bude pohmatový nález zhoršovat, pak bude vhodný kontrolní UZ. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17120
Dobrý den, asi 10cm pod podpažní jamkou jsem si nahmatala malou bulku,cca 0,5cm. Je hladká,tvrdá, pohyblivá, pod prsty jakoby utíká, je to něco jako kulička pod kůží. Ještě o kousek níž je ještě jedna stejná. Podobné jsem na svém těle začala pozorovat přibližně od 18ti let, něco podobného mám v tříslech, v obličeji a na krku, konzultovala jsem je s prak. lékařkou, vše bylo v pořádku. Je důvod znepokojovat se? Před rokem jsem podstoupila gen.testy na rakovinu prsu, s negativním výsledkem. Před měsícem jsem ukončila po 2 letech kojení dcery. Moc děkuji. L.P.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností se bude jednat o lymfatické uzliny, které mohou být hmatné i když jsou zdravé. Je důležité, aby se nezvětšovaly nebo se nenavyšoval jejich počet (toto by měl ohlídat praktický lékař s případným doplněním krevních odběrů). Pokud dojde ke zhoršení stavu, určitě bude na místě doplnění ultrazvukového vyšetření prsů a podpaží, event. míst, kde si tyto uzliny hmatáte. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17119
Dobrý den, absolvovala jsem prevent. UZ vyšetř. prsu: ve zprávě uvedeno: obtíže 0, HTR 0, RA negat., oboustranně přiměřená involuce mléčné žlázy, architektonika mléčné žlázy pravidelná, sin centrálně na rozhr. HQ cysta vel. 11 mm, jinak bez ložiskových změn i dle elastografie, axilárně tukově degen. LU. Mám se výsledkem znepokojovat? Kdy je vhodné provést kontrolní vyšetření, popř. jak podpořit vymizení cysty? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, můžete být naprosto klidná. Jste zdravá. Máte jen v levém prsu drobnou cystu, která mohla vzniknout na podkladě hormonálních změn a jak vznikla, tak se třeba zase hezky ztratí. Cysty jsou benigní změny, které se často mění v čase a v závislosti na menstruačním cyklu. Doporučuji Vám každoroční ultrazvukové kontroly a ve 40 letech již vstupní mamografické vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17118
Dobrý den, jsem po operaci s karcinomem prsu, mám užívat lék Tamoxifen ebewe, po dobu pěti let (20 mg), po měsíci užívání mám problémy (migréna, bolesti na hrudi),lék jsem vysadila. Zabere léčba pouze hormonální formou injekcí bez užívání Tamoxifenu, nebo ten brát musím?Dekuji za odpoved A.
Odpověď: Dobrý den. Protože neznám přesnou specifikaci nádoru a další podstatné informace o Vašem zdravotním stavu, je těžké se k současné situaci vyjádřit. Samozřejmě je možné nasadit např. inhibitory aromatázy, ale s tím souvisí další doplňková léčba nebo i operace vaječníků a s tím pak mohou být spojené další nežádoucí účinky. Toto rozhodování není vůbec jednoduché. Musíte si uvědomit, že léčíte zhoubné onemocnění a ne banální infekci a budete se muset připravit na to, že se občas nějaké ty nežádoucí účinky na léčbu mohou vyskytnout. Důvěřujte svému onkologovi a rozhodně se poraďte s ním. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17117
Fertilna mliecna zlaza, cystičky bilat.Lipomova formacia v obl.rozhraniaLQ vlavo60mm. Hypoechogenna lezia v HLQ 1.sin/ smerom krozhraniu LQ / 9,2x7mm-dif.dg.adenom. BI RADS kat.4B indikovana je core cut biopsia.M.
Odpověď: Dobrý den. V levém prsu Vám zřejmě lékař našel drobné ložisko, jehož vzhled s přihlédnutím k Vašemu věku potřebuje ověřit biopsií. Je to zcela běžný postup. Nelekejte se zbytečně dopředu, může opravdu jít o adenom, což je benigní, tedy nezhoubné ložisko, které Vás nikterak neohrozí na životě. Na biopsii určitě jděte, je to krátký, bezbolestný ambulantní výkon a vy budete mít jistotu. Držím pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17116
Dobrý den, jsem po operaci prsu, sentinelová uzlina byla též zasažena, mikrometastáze do 0,28mm. JIZVA SE ŠPATNĚ HOJILA NYNÍ BUDE NASAZENA RADIOTERAPIE A HORMONÁLNÍ LÉČBA. čeká mě ještě gynekologická operace odebrání dělohy, z důvodu rakoviny prsu byla odložena. JAKÁ JE ŠANCE NA UZDRAVENÍ ? Je mi 63 let a jsem velmi vitální, k důchodu pracuji a vůbec se necítím unavená. NENÍ TO PODEZŘELÉ ? JAKÁ JE KONTROLA že ozařování z pomohlo a nebudu mít netastáze ? Kat.Z.
Odpověď: Dobrý den. Neznám konkrétní specifikaci nádoru, který Vám byl vyoperován. Ale obecně: to, že jste měla mikrometastázu v jedné uzlince není žádná katastrofa. Radioterapie a hormonální léčba by měly plně dostačovat k tomu, abyste byla zdravá. Navíc, jestli jste vitální a umíte se na svět dívat pozitivně, máte předpoklady k tomu, aby vše probíhalo jak má. Od teď Vás budou lékaři v pravidelných intervalech kontrolovat a ohlídají si Vás. Důvěřujte svému onkologovi. Užívejte krásných slunečních dní, držím pěsti, zvládnete to. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky