MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229


Dotaz č. 16923
Dobry den, pani doktorka, chcela by som sa spytat, mam 40 rokov a pravidelne 2x rocne chodim na UZV kontroly prsnikov, babicka mala rakovinu prsnika. Okrem cyst, ktore ma trapia uz roky je vsetko v poriadku. Uzivala som HAK, ale pred 10 rokmi som prestala, mam 2 deti. Pred tyzdnom som nudzovo uzila prvykart v zivote Escapelle. Moze mi to zvysit riziko rakoviny prsnika. Dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, ne, to Vám rozhodně nezvýší riziko vzniku rakoviny prsu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16922
Obojstranne centralne duktektazie do 3mm
Axilly bpn.
Nerozumiem co tó znamena!dakujem!
Odpověď: Dobrý den, na to jste se měla zeptat vyšetřujícího lékaře.
Ale jsem přesvědčená, že to, co jste napsala, je naprosto v pořádku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16920
Ďakujem za odpoveď k dotazu 16911. Dcéra bola 30.3, streda na biopsii, výsledky budú o týždeň.Ja mám názor, že by si ložisko mala dať vyoperovať, však ona má iný názor, a preto by som chcela vedieť Váš názor. Aj na Slovensku máme MAMO centrum, aj tam som písala , ale oni nie sú asi takí ochotní ako vy.
Ďakujem
Pekný deň
Odpověď: Dobrý den, pokud bude histologie negativní, tedy skutečně půjde o nezhoubné ložisko, záleží na rozhodnutí Vaší dcery. Operace není úplně nutná. V současné době je možné ložisko odstranit i formou vakuové biopsie, ložisko se vlastně odsaje širší bioptickou jehlou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16917
Dobrý den, mám dotaz, Byla jsem na UZ prsů:v obou prsech jsou cysty do 12mm,matka zemřela na rak.prsu( původně měla jen cystu,po půl roce již měla meta. v mízních uzlinách),prosím o radu jak postupovat dál,mám stejně uloženou cystu jako mamka( kontrola až za půl roku) Děkuji M.L.
Odpověď: Dobrý den, pokud si je lékař, který vyšetření provedl, jistý, že jde o prostou cystu, pak je kontrola
v termínu dostatečná. Vyšetřujte se, kdyby se něco změnilo, cysty se mohou zvětšit, jděte na vyšetření ihned.
Také máte možnost konzultace na jiném pracovišti.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16912
dobrý den dnes jsem byla na sonu prsou a doktorka mi řekla že je tam jenom drobná uzlinka a že neni zduřená.je to normální nebo se mam nějak obávat.na mamograf jdu v srpnu.děkuji
Odpověď: Dobrý den, nebojte se, kdyby bylo nějaké podezření, jistě by Vám udělali mamograf ihned.
Dle závěru z Vašeho vyšetření je všechno v pořádku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16911
Dobrý deň,
ďakujem Vám za rýchlu odpoveď. Chcela by som sa ešte k dotazu č. 16907 niečo informovať. Napísala ste že nález je pravdepodobne benigní-nezhubný, takže to nie je také isté? Môže to byť aj niečo horšie? Ja som Vám zabudla včera napísať že pani doktorka ktorá jej robila USG vyšetrenie jej napísala do správy že treba zvážiť biopsiu a sestrička keď jej podávala papiere tak jej povedala aby sa išla objednať na biopsiu. Podľa Vás je biopsia potrebná? Či je lepčie do toho nepichať.Ďakujem . Pekný deň
Odpověď: Dobrý den, ložisko bude skutečně pravděpodobně benigní, nezhoubné, biopsie je na zvážení
vyšetřujícího lékaře. Pokud bude indikovaná, nebraňte se tomu, budete mít potom jistotu úplnou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16910
Dobrý den, po vyšetření v MOU Brno moc prosím o názor.
Oboustraně vcelku pravidelná fibroglandulární struktura žlázy. Vlevo v HZK hladce konturované hypoechogenní ložisko vel.7x6cm. vzhledu FA. Bilat.bez evid.zn.malignity. V axilách neprokazujeme uzliny patol. Uz vizáže, lipomatozní uzliny. Res: v.s.FA I sin. doporučujeme uz kontrolu za 3 měsíce k posouzení event. dynamiky nálezu.Výsledek: pravděpodobně benigní. Jsem z toho maličko nervozní. Není to dlouhá doba 3 měsíce? Moc děkuji Matoušková
Odpověď: Dobrý den, ne , všechno je v pořádku, v prsu máte nezhoubný útvar, kontrola za tři měsíce je dostatečná.
Je běžné, že se ložiska tohoto typu takto kontrolují.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16909
Dobry den,je mi 27 let a nikdy jsem jeste nebyla na vysetreni prsou.Muzu se zeptat,odkdy se toto vysetreni doporucuje a zda ho hradi zdravotni pojistovna?Dekuji.
Odpověď: Dobrý den, pokud jde o preventivní vyšetření,pak ve Vašem věku je vhodné vyšetření ultrazvukem.
Toto vyšetření zdravotní pojišťovny nehradí.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16907
Dobrý deň,
moja dcera bola na USG vyšetrenie prsníkov a má diagnózu:obojstranne flexilná žlaza na rozhraní DQQ 1.sin, v blízkosti mamily oválna hypoechogenná lézia v priemere 19x7mm, vyznačenou vaskularizáciou bez dorzálneho tieňa, axily voľné. Záver: ložisková lézia ĽP charakteru v.s FIA,US BI-RADS 3. Akúliečbu by ste jej odporučila.
Dakujem za skorú odpoveď
Odpověď: Dobrý den, léčbu asi zatím žádnou, zjištěné ložisko je pravděpodobně benigní, nezhoubné, dle závěru lékaře. Proto Vám jistě doporučil kontrolu v kratším časovém intervalu.
Na našem pracovišti je v tomto případě doporučená kontrola za 3-4M.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16905
Dobrý den,
již delší dobu mám citlivější levé prso a nevím, jestli je to jen od kostice, nebo co by to mohlo být? Mám prsa "nulky" bylo by pro mě vhodné vyšetření ultrazvukem?
Děkuji
IK
Odpověď: Dobrý den, může jít o potíže v souvislosti s hormonální nerovnováhou. Vyšetření ultrazvukem je pro Váš klid
určitě vhodné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16904
Dobrý den, mojí mamině zjistili karcinom prsu je bolestiví a rychle roste řekli jí že je vzácný. Je objednaná k onkologovy za čtrnáct dní na infuze které musí nádor zmenšit, aby se dal operovat. Zajímá mě jestli to není dlouhá doba na zahájení léčby když to tak rychle roste a jaká je šance tohle vyléčit? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, onkolog Vaší maminky zná dobře charakter jejího onemocnění a proto jistě indikoval léčbu
naprosto správně. Termínů se tedy neobávejte.
Šance na to, aby lékaři dostali nádor pod kontrolu, je vždycky. Sama mám ve své ambulanci spoustu úspěšně léčených žen.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16903
děkuji za odpověd paní doktorko k číslu 16901.a ještě mam jeden dotaz myslíte že pravidelné kontroly jednou ročně 1mamo a 1sono jsou dostačující pokud mi na to zemřela matka?nebo mám chodit častěji?a pokud jsou problémy od páteře do prsu jak toto léčit nebo jak tomu předejít?z této nemoci mám velký strach a proto chodím na pravidelné kontroly.děkuji a přeji hezký večer
Odpověď: Dobrý den, myslím, že intervaly kontrol jsou v pořádku. Sama se každý měsíc, vždy po menstruaci, vyšetřete
a v případě změny jděte na kontrolu ihned. S problémy od pohybového aparátu se obraťte na dobrého fyzioterapeuta, on Vám poradí s rehabilitací a určitě i navrhne pro Vás vhodné preventivní cvičení.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16902
Dobrý den, včera jsem obdržela výsledek mamografického vyšetření - benigní /BI-RADS2/, TABÁR IV popis uzlovitá žláza Taár IV. prosím zda byste mi mohla laicky vysvětlit ten nález. Děkuji moc Lenka
Odpověď: Dobrý den, všechno je v pořádku, nic podezřelého Váš lékař nezjistil.
Ve Vašem prsu je více žlázy, méně tuku-Tabár IV, Nález je benigní, čili nezhoubný-BI-RADS 2.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16901
Dobrý den paní doktorko mám dotaz ohledně bolesti levého prsu. Bolest je takové pnutí a tahnuti v prsu. Ale bolí mě i pod levou lopatkou až do prsu. Myslíte že tyto problémy jsou od páteře.? Jsem 3roky po operaci krční páteře ale problémy mám stále.mám strach z rakoviny zemřela mi matka na ca prsu.na prohlídky chodim každý rok 1sono a 1 Mámo.poraďte mi co mám dělat. Mám problémy už s menstruací nějak už to nedostavam. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, Vaše potíže skutečně souvisejí s největší pravděpodobností s problémy pohybového aparátu.
Kontroly na mamografu určitě nepodceňujte, provádějte pravidelně samovyšetřování, jste ve věku, který je pro ženu rizikový.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16896
Dobrý den, nahmatala jsem si v prsu v HZK hned na povrchu žlázy bulku. Je volná, téměř celou ji obemknu prsty, hladká, velikostí i tvarem asi jako bonbon Tik tak - možná i o něco menší. Na začátku kojení (před rokem) jsem měla opakovaně zánět v tomto prsu, mohlo by se jednat o uzlinu? Jsem objednána na UZ. děkuji.
Odpověď: Dobrý den, je dobře. že jste se pro klid objednala na vyšetření ultrazvukem, ale dle toho co popisujete ,se o nic vážného nejedná. Spíše skutečně v této lokalitě o uzlinu ,drobný adenom či cystu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16893
Vážená paní doktorko,jsem 6let po operaci pro ca prsu, parc. mastekt + disekce axily(postiž. sntl. uzl.,celkem 2/8 LU s následnou radioterapií(prso,axila+ nadkl.)+horm.ter.,vše ukonč,klasif.G1.Nyní na kontrol.sonu se na okr.žlázy v rozhr.ZKK operov.prsu a disek.axily dvě uzliny 4 a 6mm,jevící se fyziol.Moc prosím o radu,zda je možné že se v disekovaném úseku objeví nové uzliny,čím by to mohlo být způsobeno(na dřív.utz předch.6 let nebyly,nemám ani žádnou infekci).Chápu,že nyní jsou uzliny fyziol.,tedy normální,přesto z důvodu mé dg mám velký strach,aby tyto LU neobsahovaly nád.buňky.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud jsou uzliny popisované jako fyziologické, pak můžete být v klidu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16891
Dobrý den, již delší domu mě pobolívá pravé prso spíše z boku od paže směrem dolů - cca týden před ms je citlivější a bolest výraznější, nenahmatala jsem si žádnou bulku, spíš takový zduřelý váleček, poslední dny je prso více bolestivé na dotek - aktuálně cca 3 tři dny do začátku MS. Ke svému lékaři jsem objednaná až na 4.4, mám vyčkávat a neplašit? Nejsem těhotná, ani neberu antikoncepci, je mi 25 let. Pořídila jsem si mastodym, za jak dlouho můžu čekat nějaký výsledek? Beru pravidelně 2x denně. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, vyčkejte v klidu vyšetření, o nic vážného nejde, spíše o změny související s hormonálním cyklem. Ale na vyšetření ultrazvukem pro klid určitě zajděte.
Mastodynon je přírodní preparát, efekt se dostaví v řádu týdnů až měsíců.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16889
Dobrý den chtěla bych se zeptat strasne me boli prso mam od malicka za razenou bradavku a chce se dostat ven
Odpověď: Dobrý den.
Je to dáno konstitučně. Vnořenou bradavku má hodně žen.Když jste nahřátá např. z vany či sprchy jemně si zkuste bradavku povytahovat...situace se může ještě změnit až otěhotníte a kojením.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16887
Ještě prosím k dotazu 16883. Na UZ jsem se objednala - za tři týdny. Chtěla jsem se k tomu ještě zeptat, abych ty tři týdny přežila více v klidu - zda pokud jsem si tam před dvěma lety nahmatala cosi (ten okrsek) - jestli ten okrsek zůstává nebo věkem, kojením ap. mizí. Jestli je zkrátka pravděpodobné, že se jedná o stejný útvar.
Odpověď: Pokud nález zůstává stejný 2 roky, nemůže to být nic vážného....v klidu vyčkejte UZ.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16886
Dobrý den,
dnes jsem byla na UZ pro drobnou bulku, není pohyblivá, mírně bolestivá. Výsledek zní struktura zhubělá s maximem v HZQ, vpravo v HZQ hypoechogenní ložisko 5,5 mm. Kontrola za dva měsíce. Měla bych se obávat? Vyšetřující lékařka mi na prsa vůbec nesáhla, pouze vyšetřila pomocí UZ.
Odpověď: Dobrý den.
Bude se jednat nejspíše o v prsu uloženou lymfatickou uzlinu. Je to celkem typická lokalita. LU do našeho těla patří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16885
Dobrý den, jsem po operaci nádoru prsu, nyní mne čeká 6x chemo a pak ozářky. Můj dotaz je, jak dlouho nebudu směr na slunce? Děkuji za info.
Odpověď: Dobrý den.
Toto léto to bude jistě nevhodné. Omluvám se, překlepla jsem se...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16884
Prosím o vysvetlenie diagnozy:
Bilat. pretrváva vo všetkých Q ešte väčšie množstvo sýtejšieho žľazového parenchýmu. Ložiskové zmeny ani mikrokalcifikáty v zhluku nie sú preukazateľné.

Aká je prognóza takejto diagnózy? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Váš nález je naprosto v normě. Takže buďte v klidu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16883
Dobrý den, před dvěma lety jsem si všimla před menses bolestivé bulky - na UZ vůbec nic neviděli, jednalo se prý asi o okrsek žlázy. Pak jsem otěhotněla, měla jsem obrovská prsa v těhotenství i během kojení. Nyní jsem přestala kojit, prsa se vyfoukla:) a nahmatala jsem si ve stejné oblasti opět nebolestivou bulku. nejsem si jistá, jestli je to ta stejná (ten okrsek) i velikost jsem během dvou let zapomněla. Je na místě vyšetření? Ten okrsek se mění nebo zůstává stejný. Děkuji.
Odpověď: Ano, dva roky je dlouhá doba. Je potřeba ultrazvuková kontrola.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16882
Dobrý den paní doktorko, prosím o sdělení jakou léčbu by jste mi nasadili u Vás, moje výsledky: provedena dolní onkoplastická QE pro lobal.ca prsu, pT1cN1/ 1 non SLN a 1 SLN s makrometastázou, 1 SLN negat./ okraje čisté, G2 ER60% PR80%,Ki 12% HER2 1+/ventana/ prosím o podrobnějsí zprávu a odeslání na můj emal, mam malé děti předškolního věku, DEKUJI
Odpověď: Dobrý večer. Chápu, že máte obavu. je mi líto, léčbu však ordinují klinici, onkolog a chirurg. Jestli chcete pro svoji jistotu konzultovat jiné pracoviště, máte na to právo. Objednejte se na konzultaci na okologické pracoviště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16880
Prosím vás o vysvetlenie vyšetrenia:
Čiastočna inolúcia, vľavo ložisko typu FA, Birads 2, Bez výraznejšej patalogickej lymfadenopatie
Odpověď: FA znamená fibroadenom, což je benigní - nezhoubné ložisko. Ostatní nález je pouze popis struktur, které do prsů a podpaží patří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16879
Tak při minulém zánětu tzv.abscesu mě zjistili zvýšenou hladinu cukru v těle.Myslíte,že to může být příčina?A když vemou krev na zanětlivá ložiska v těle tak zjistí čím to může být způsobeno?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Tak jednoduché to není. Prostě něčím se začít musí. A nevyřešíme to teoreticky, budeme-li spolu rozebírat co a jak. Je třeba, aby jste navštívila praktického lékaře a požádala ho o vyloučení onemocnění cukrovkou a prošla si vyšetřením zubním- včetně rentgenů , krčním, gynekologickým, ev. urologickým....případně požádala o UZ kontrolu místa, kde se vám záněty opakují, aby se vyloučilo, že depo zánětu je v tomto místě . Když máme zánětlivé ložisko v těle , mohou díky tomu, že bakterie nám kolují v krvi, onemocnět ledviny, srdce a klouby.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16878
Dobrý den mám dotaz z hruba za dva a půl roku se mi již po 3.vratil zánět prsutzv absces.Nevíte prosím čím to může byt způsobeno?
Odpověď: Dobrý den.
jednak může v místě zůstávat depo zánětu, pokud je opakující se zánět na stejném místě, naši chirurgové to řeší operační cestou cestou- tzv toaletou místa a okolí, je to jednodenní zákrok v krátkodobé narkóze . Je třeba vyloučit, jestli nemáte skrytě probíhající cukrovku. Dále vyloučit ložisko zánětu v těle...váček u zubu, chronickou rýmu či zánět dutin, infekci v žlučníku, močových cestách.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16877
Dobrý den, mohla bych vás požádat o laické přiblíýení diagnózy maminky, od loňského jara se léčí s karcinomem prsu. Histologie:rezidua invaziv.CA NST,DCIS bez EIC,AR negat.,ER 95%pozit.,PR 3%pozit.,KI 67 15%,HER 2 neu 2+ FISH negat,velikost rezid. TU 10mm,bez perineur.permeace,bez lymfangioinvaze,12LU z toho ve 2LU meta adenoCA,Ki 67 5%,ER-,PR-,Her 2 neu 3+ z LU. Maminka prodělala ablaci levého prsu,nyní chodí denně na ozařování a bere Tamofixen, který je však špatně snášen - je možná změna? Předem velmi děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
V návaznosti na odpovědi prof. Daneše z vašeho dalšího dotazu vyplývá, že tumor prsu zareagoval dobře na léčbu, zmenšil se a byl odoperován. Probíhá radioterapie a hormonoterapie. Tamoxifen tbl. je lékem první volby. Vedlejším účinkem je působení na sliznici dělohy, což u starších žen může vyprovokovat její narůstání či tvorbu polypů. Pokud je to opodstatněné nahradit jiným preparátem lze. O tom však musí rozhodnout onkolog.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16876
dobry den chtela jsem se zeptat uz tak tyden me boli leve prso kdyz na nej sahnu na nekterem miste me boli,nebo kdyz udelam naky pohyb tak me zaboli jako kdyby nakej sval nebo ja opravdu nevim co to muze byt.dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
nejlépe uděláte, když si dojdete ke svému praktickému lékaři či gynekologovi. Vyšetří Vás a v případě nutnosti Vás pošle na specializované pracoviště. Nejčastěji jsou bolesti způsobené reakcí mléčné žlázy na měnící se í hladiny hormonů. A nebo je původ v onemocnění páteře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16875
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená diagnoza
KRANIOKAUDÁLNĚ ZVĚTŠENÁ JÁTRA NA CCA 18cm.
DĚKUJÍ MOC
Odpověď: Dobrý den.
je to rozměr: hlava-spodek:). Podstatné je, že máte zvětšená játra. Asi víte, proč....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16874
Dobrý den,
prosím o radu.
Je možné nahradit mamografii termografií prsou ?
Alespoň se dočítám z více zdrojů, že ano.
Docházím pravidelně na kontroly sono prsou, kvůli mnohočetným cystám.
Mamograf jsem podstoupila dříve, než je obvyklé, cca před 5 lety a málem jsem bolestí omdlela. Trpím totiž jako jedna z mála dle doktorky na velkou bolestivost a citlivost prsou. Takže bohužel mamograf díky tomuto problému nepodstoupím.
Prosím tímto o radu a Váš názor na termografii.
Děkuji H.P.
Odpověď: Dobrý večer.
Mamografií nahradit termografií nedoporučuji. Jde o nespecifické vyšetření, které např. rozhodující známky jako jsou vápenné sole , neumí rozeznat. Mamografické vyšetření je nezastupitelné. Ve Vašem věku je ultrazvuk pouze doplňujícím vyšetřením. Záleží na mnoha faktorech, které snášenlivost tlaku při snímkování ovlivňuje. Mnoho žen má cysty a snášejí snímkování dobře. Je možné vyšetření začít ultrazvukem, případně největší cysty tenkou jehlou evakuovat, a pak teprve snímkovat. Pokud si dovolíte přijmout , jak velký význam toto vyšetření pro Vás má, zvládnete též strach plynoucí z minulé zkušenosti a možná též výsledku vyšetření. Existují podložky, které nejsou nijak drahé, navíc si jí odnesete domů a na příští vyšetření opět přinesete, které mamografické vyšetření zpříjemňují. Podstatné a potřebné je, aby jste perzonál upozornila na své obavy....situaci Vám pomohou zvládnout. Pro Vás je důležité se při vlastním vyšetření uvolnit...je to stejné jako když dostáváme inj. do svalu...pokud bychom zaťali, průnik injekce je velmi bolestivý....když to nejde jinak, jdu s vyšetřovanou k mamografu a při snímkování jí "jistím", většinou je postačující, když tam za ní stojím první snímek:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16873
Dobrý den, včera jsem si při sprchování nalezla na pravé a spíše horní straně pravého prsu bulku. Nejsem si vědoma, že bych ji tam měla předtím, ale možná jsem si nevšimla. Bulka je oválná pohyblivá, nebolestivá - jen občas trochu cítím pocit jako když jsem namožená. Den předtím jsem po delší době byla lyžovat - nemůže to být například z toho? Na Sono jsem již objednaná, ale jsem z nastálé situace poněkud nervózní. Dosud jsem žádné obdobné potíže neměla. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Mohlo by se jednat pouze o akcentovanou lymfatickou uzlinu jako reakci na fyzickou námahu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16872
Dobrý den,
několik dní pociťuji při doteku bolest od hrudní kosti do levého prsu, nic jsem v prsu ani v podpaží pohmatem nezjistila. Je mí 65 let a pravidelně docházím na mamografické kontroly.Mám se nyní objednat mimo dvouletý cyklus na vyšetření nebo může mít bolest i jinou příčinu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
Půjde nejspíše o bolest propagující z nervového zásobení v této lokalitě. Doporučovala bych návštěvu u PL. Uváží nutnost našeho vyšetření v mezidobí, ale zároveň Vás může poslat na nějakou rehabilitaci ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16871
Dobry den,
lecim se s rakovinou prsu typu II. Jsem po osme chemoterapii a ceka me operace. Muj dotaz se vztahuje oteklych a casto slzicich oci. Temer se mi zmenil vzhled. Je problem spojen s lecbou a stav se casem vrati do puvodniho stavu nebo je problem jinde? Jeste dodavam, ze jsem alergicka na nikl a reakce se projevi vzdy na ocich.
Dekuji mnohokrat za odpoved. Š. P.
Odpověď: Dobrý den.
Je třeba, abyste tento problém zkonzultovala se svým onkologem, pokud jste tak již neučinila. Myslím, ,že by se nemělo jednat o alergickou reakci. To by jste pravděpodobně nebyla již po osmé chemoterapii. Alergie, pokud alergen není vysazen, se horší a horší....Může ale jít o vedlejší účinek chemoterapeutika. Jsem rentgenolog. Chci tím říct, že nemohu mít praktické zkušenosti s vedlejšími účinky léků během léčby. Se ženami při chemoterapii , která předchází operaci, se setkávám v polovině léčby, ale nikdy jsem podobnou reakci neviděla. Pokud je to vedlejší reakce léčby, postupně odezní. Ještě mě napadá, vzhledem k Vámi udávané alergii, by bylo vhodné "prolustrovat" Vaše kosmetické potřeby....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16870
Dobrý den,můj dotaz souvisí s minulými (např č.16343). Při pravidelných kontrolách po prodělané léčbě v HK nedělají odběry na onkomarkery.Prý se u rakoviny prsu nedělají, protože sledování a následné výsledky nemají žádnou vypovídací hodnotu.Mám trvat na odběrech,nebo je opravdu zbytečné onkomarkery sledovat.Mám strach z toho, abch něco nezanedbala.
Ještě bych se ráda zeptala,zda je vysoká citlivost, někdy až bolestivostléčeného prsu ještě půl roku po léčbě normálním jevem?
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Ano Vaše všechny obtíže jsou zhoršovány především psychikou. Jak Vám moje kolegyně doporučovala, je třeba nemoc přijmout, a vykročit do nového života. Stres je přítomen všude a vy si škodíte reakcí na něj. Oslabujete si dále imunitu, již tak oslabenou, protože jinak byste neonemocněla. Dejte důvěru ošetřujícím lékařům Markery jsou nespecifické a často u plně rozvinuté choroby v normě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16869
Dobrý den , bolí mě levé prso spíš mě v něm pícha a je o trošku větší . Co to může být?
Odpověď: Dobrý den.
Jste ve vývoji....více či méně má rozdílnou velikost každá žena. Většinou se tento rozdíl v dospělosti vyrovná . Píchání může být způsobeno blokovaným věkem nebo obratlem. Nemáte skoliózu?
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16868
Dobrý den,
posledních asi 14 dní mě bolí jedno prso, nejprve jen na pohmat ale teď už i bolí i když třeba vyskočím nebo udělám prudší pohyb. Dole v prsu jsem nahmatala bulku dle mého názoru docela velkou. Dříve jsem už takhle bulku nahmatala ale bylo to v horní části a po vyšetření se zjistilo, že je to pouze zvětšená žláza. Teď se samozřejmě bojím nejhoršího. Mohla bych prosím vědět jestli je možná že je to zase zvětšená žláza, nebo co si o tom myslíte vy, děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
V 19 letech je výskyt rakoviny prsu rarita. Takže tuto myšlenku opusťte. Zkuste se předklonit. Jemně si prohmatejte místo, kde si myslíte, že máte bulku, aniž byste žlázu opírala o hrudník. Pravděpodobně dojde k změknutí oblasti či dokonce k vymizení...Do dalšího menses se nevyšetřujte, opakovaným tlakem žlázu dráždíte. Jde nejspíše opravdu o reakci žlázy na hormonální změny. Vylučte pro jistotu těhotenství. Pokud ani po dalším menses nedojde ke změně, objednejte se ke svému lékaři, pošle Vás na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16866
Dobrý den..jsem 17let po rakovině prsu.S výsledkem bez dalších problému.Dnes jsem byla na Uz prsů a nově-v obou axilách lipomatosní nesuspektní uzliny.Nic mi neřekli až doma jsem si přečetla.Oč se prosím jedná, mám obavu....Strach je většíé.děkuji Sukupova K
Prosím nezvěřejnujte, odpověd na email.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Dobrá rada: příště si přečtěte výsledek na místě a cokoliv Vám nebude jasné, Vám popisující lékař urcitě vysvětlí:) Lipomatósně změněné LU znamená tukově degenerované. Jde to s věkem a též množstvím tuku v těle. Není to nic,co by kohokoliv ohrožovalo na životě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16865
Dobrý den,
paní doktorko, jsem více než rok po částečné mastektomii včetně odstranění podpažních uzlin. Od počátku mi otéká ruka na operované straně, přes péči lékařů (bandáže, rehabilitace) se stav nelepší, naopak, ruka je oteklá až k dlani. Otok je měkký, nebolestivý, po zmáčknutí v něm zůstává chvíli prohlubeň. Nemáte nějaký zázračný recept? Děkuji, M.Pavelková
Odpověď: Dobrý den.
Zázračný recept neexistuje na nic:) . Polohovat celou horní končetinu , vsedě i vleže by měla být výše, než srdce. Hladit HK od prstů k podpaží, nejdříve si jemněj pomačkat podpaží a oblast kolen klíční kosti. Nosit kompresní rukáv, který je třeba navléknout ještě než vstanete. Pravidelně opakovat lymfodrenáže. Využít 3 balení homeopatik na lymfu....v lékárně Vám poradí. Využijte jara a detoxikujte svůj organizmus. Pročistěte si ledviny a játra. Choďte, ať rozproudíte energii v těle.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16864
Dobrý deň pani doktorka,

ďakujem za odpoveď. Ale ešte by som sa chcela spýtať k Dotazu č. 16859. Keď ma poslal lekár na mamogragiu, nemôže sa tá uzlina, či cista pri vyšetrení mamografom nejako rozmliaždiť, poškodiť? Myslím či to vyšetrenie je bezpečné, vzhľadom k nálezu? Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Mamografie je běžné vyšetření, které se provádí. Je púotřebné ho doplnit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16863
Dobrý den, prosím o radu. Již delší dobu cca 6 měsíců mě bolelo vždy před menstruací levé prso na straně blíže k rameni a v podpaží. Menstruací vždy bolest vymizela, ale teď poslední cca 2-3 měsíce bolest přetrvává stále. I na dotek je to citlivé. Přemýšlím, že si zaplatím ultrazvuk, protože mě to začíná docela znepokojovat. Můžete mi prosím poradit co by to mohlo být, nebo co může být příčina? Děkuji. MB
Odpověď: Dobrý den.
To tedy máte výdrž. Nebo tak velký strach? Je potřeba, aby jste se objednala na ultrazvuk, možná i mamografické vyšetření- to rozhodne vyšetřující lékař. Když má žena obtíže,máte nárok být vyšetřena na pojišťovnu, od toho si platíme zdravotní pojištění:) . Žádanku Vám vystaví praktický lékař nebo Váš gynekolog.
Pokud jsou obtíže od prvopočátku vázány na menstruační cyklus, je pravděpodobné, že jde o reakci na hormonální změny ve Vašem organizmu. Citlivost se většinou rozvine či zhorší neustálým ohmatáváním dané lokality. Ta na to nelibě reaguje...citlivostí až bolestí, postupně trvalou. Seberte odvahu a objednejte se. jiné řešení není.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16862
Dobrý den, jsem týden po operaci fibroadenomu, jizva se začíná hojit dobře, chci se zeptat, kdy můžu začít naplno sportovat a věnovat se obvyklým činnostem? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
nepospíchejte, myslím, že minimálně 1 měsíc, a potom záleží o jaký sport se Vám jedná. Jde o kvalitu jizvy. Každopádně ihned od výkonu je třeba pevné podprsenky, a to i po určitou dobu na noc, aby jizvu nezatěžovala váha prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16860
Dobrý den, v levém prsu mi byla před 5 lety zjištěna malá cysta. V těhotenství se zvětšila na 4x2,5 cm, biopsie před dvěma lety (v 18TT) byla v pořádku. Po ukončení kojení mi bylo doporučeno odstranění s tím, že prs pak bude nejspíše deformovaný. Přestala jsem kojit v únoru, ale zvažujeme druhé těhotenství. Může mít odstranění cysty vliv na další kojení, nebo těhotenství na výskyt nových cyst? Je možné případnou deformaci nějak "opravit"?
Odpověď: Dobrý den.
Jestliže se jedná opravdu o benigní cystu , nevidím důvod, proč by se měla chirurgicky řešit? Jde odsát pod kontrolou UZ tenkou jehlou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16859
Dobrý deň,

zo sono vyšetrenia mi vyšlo: vpravo LHKV.obraz LU 5 mm, ostatné v norme. Č to znamená?Ďakujem S.R.
Odpověď: Dobrý den.

Řekla bych: levý horní kvadrant 5 mm velká lymfatická uzlina. Čili vše v pořádku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16858
Dobrý den,
mám čtyrměsíčního syna a kojím ho. Objevila se mi na jednom prsu změna na kůži - vzhled pomerančové kůže, zda je pod ní něco hmatného, nevím, protože mám v prsou často zatvrdliny mléka. Chtěla bych se proto objednat na sonografii.
Můj dotaz: může se na sono i při kojení? Nevadí, že mám zatvrdlinky mléka (nemohou být s něčím zaměněny)? A neuškodí nějak paprsky mléku, když pak budu syna kojit?
Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Laktace samozřejmě má na výtěžnost ultrazvukového vyšetření vliv, zvláště pokud kojíte plně. Ale objednejte se, a před vyšetřením z prsu odkojíte. Změna na kůži je povrchová, čili bude se možno k danému vyjádřit spolehlivě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16857
Dobrý den,
bolí mě už již druhý den pravý prs spíše u bradavky ci bradavka. Je to takové štípání a občas to dost bolí. Budilo mě to ze spaní. Dnes mi skončila menstruace. Beru hormonální antikoncepci tri-regol a již už 12. den NadraIn Forte. Od mala mám asymetrii prsou a bolí to větší prso.
Je mi 20 let.
Odpověď: Dobrý večer.
Pokud tyto pocity nejsou doprovázeny změnou na kůži či hmatnou změnou, jde nejčastěji o reakci na změny hormonů v rámci menstruačního, měsíčného cyklu. Často též nejistota a strach tyto obtíže může zhoršit. Objednejte se na ultrazvuk. Pokud nález bude v mezích normy, můžete se svými pocity pracovat díle.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16856
dobrý den
Ve 12/2015 na NMR nález/po podání k.l./,poté biopsie/fibroadenom/,v polovině 2/2016 tmavě červený až hnědý výtok z bradavky / ne spontánní/,dle cytologie začátkem 3/2016 erytrocyty...na co se mám připravit? :( Je nějaká pravděpodobnost,že útvar v prsu je skutečně benigní???Rodinná zátěž na Ca prsu vysoká /matka i babička zemřely ve 46 letech/.děkuji
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že se jedná stále o tutéž stranu? Nic v našem životě není stoprocentní. Tak to je. A je dobré si toho být vědoma. Jestliže ale máte biopticky potvrzený FA, neztrácela bych víru v dobré. Při biopsii mohlo dojít k poranění cévního zásobení FA, a pokud došlo ke komunikaci s mléčnými vývody , dostala se krev do sekretu. Bioptický výkon často doprovází drobné krvácení, hematom v parenchymu, někdy i viditelný podkožně. Při vaší rodinné anamnéze by bylo vhodné provést genetické vyšetření. Měla byste být sledována v jiném režimu, než běžná populace.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16855
Dobrý den,
protože v rodině onemocněla moje maminka rakovinou prsu ve 44 letech,chodím každého pul roku na kontroly ultrazvukem,vyšetření si hradím sama.Mám prsní implantáty (augmentaci).Ve vašem videu o vyšetření prsou je poznamka,že některé druhy nádorů nelze zjistit ani ultrazvukem.Mám tedy chodit i na mamograf?Mám 34let a nespadam do věkové hranice pro mamografii.Co ještě mohu udělat pro prevenci před onemocněním?Děkuji Vám za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
Ano, je to tak. Některé známky , které mohou upozornit na počínající změny ve žlze na UZ nejsou patrny. Nicméně. Pokud ve vaší rodině byla nemocná pouze jedna žena- maminka, byť v 44 letech, je nepravděpodobné, že se jedná o rodinou zátěž genetickou. Často onemocníme proto, že tělo chronickým stresem vyčerpáme po stránce imunologické. To je možná to,co jste měla na tom všem pochopit. Jste mladá, ultrazvuk a pravidelné měsíční sebevyšetření je určitě dostačující. Postarejte se o svoji duševní pohodu a budete pod ochranou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16854
dobrý den chtěla bych se zeptat v lékařské zprávě mám napsáno: Vlevo v HZK zahuštění struktury v rozsahu asi 25mm, na cíleném snímku s kompresí se rozkresluje, dle tomo bez ložiska. Birads 2
Odpověď: Dobrý den. Ano, stává se poměrně často, že dojde ke stranové asymetrii na základě sumace struktur residua mléčné žlázy , doplňujícím snímkem se prokáže, že nejde o nic vážného. Tak jako u Vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16853
Děkuji za odpověď - dotaz č. 16848. 1.Prosím, mohla by jste mi dát kontakt nebo odkaz na alternativní léčbu? Jsem velmi racionálně založena, ale věřím, že na tom něco je.
2.Jak dlouho obvykle trvá než se organismus dá do pořádku po RT? Kolegyně chodila při RT do práce a prý jí nic nebylo. Je to ale 10 let.
Odpověď: Dobrý den.
Netuším odkud jste. Mám velmi dobré zkušenosti s pí Alenou Pelunkovou , najdete jí na webu.
Co se týče vyrovnání se s vedlejšími účinky jakékoliv léčby, jde o věc individuální. Záleží na věku, resp. biologickém věku , psychice atd..obecně je určitě radioterapie provázena únavou, která se může načítat předchozí léčbou operační, ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16852
Dobrý den, jsem žena, 21 let. Zhruba po měsíci vysazení HA, kterou jsem užívala 4 roky, se mi objevila bulka v prsu. Bulka je asi 2 cm pod bradavkou. Je vystouplá (jde vidět), zarudlá, ale nebolí (pouze po zmáčknutí trochu píchne). Velikostně vypadá jako malé zrnko hrášku. Bradavka je trochu vpáčená. Žádného výtoku jsem si nevšimla. Těhotná nejsem. Je možné, aby se objevila kvůli hormonální disbalanci? Popřípadě o co by se mohlo jednat, mám se bát nejhoršího? Děkuji za radu
Odpověď: Dobrý den.
Jestliže je vámi popisovaná změna ve dvorci, jde o vývod mazové žlázky. Nemačkat! S vysazením HA to nebude mít nic společného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16851
Dobrý den, jsem po léčbě rakoviny prsu (operace, chemo, ozařování-ukončeno 29.4.2016) Po léčbě stále trpím bolestmi kloubů a šlach a proto jsem chtěla jet do lázní a doporučil mi to i onkolog. Bohužel 18.4.2016 mne ještě čeká odejmutí dělohy a vaječníků z důvodu zvětšené dělohy po Tamoxifenu. Vím, že na lázně je nárok 1 rok od ukončení léčby, ale kvůli gynekol. operaci to již nestihnu. Chtěla bych se zeptat, zda je nějaká možnost, že bych jela do lázní později? Děkuji za odpověď a omlouvám se za tento dotaz, ale nevím, na koho se obrátit. JG.
Odpověď: Dobrý den.
Doporučení od revizního lékaře z pojišťovny zní. Váš ošetřující onkolog Vám může napsat shrnující zprávu, kde bude zdůvodněna časová prodleva. S tím si zajdete za RL Vaší pojišťovny. O léčbu byste neměla přijít. Z objektivních důvodů došlo k prodlevě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16850
Dobrý den.
Je možné mít rakovinu prsu v 15-ti letech?
Vím,že bych neměla hned malovat čerta na zeď,ale strach je silný.
Z ničeho nic mě před pár dny začala občas svědět bradavka. Svědění není velké a ani netrvá dlouho. Jen mne trochu děsí načervenání bradavky. Může jít o nějaké podráždění? A co když tak s tím?
Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den.
Může být vše spojeno s hormonálními změnami, které dospívání provází. Pokud stále nemáte jistotu, je potřebné se svěřit mamince a ev. zajít ke svému lékaři.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16849
Dobrý den, jsem muž 36 let a náhodně na stlačení pravé prsní bradavky cítím bolest hned pod bradavkou. Při opakovaném stlačení bolest ustupuje a v porovnání s druhou bradavkou jsou obě na pohmat stejné. Po vyšetření v mamoporadně (pouze prohmatáním a stisknutím jednoho žebra) mi bylo řečeno, že se jedná o tietzův syndrom. Bolest ani měsíc po vyšetření neustoupila. Pocit jiné bolesti nemám. Byla diagnóza správná a nebo mám trvat na dalším vyšetření?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Tietzův sy je bolest způsobená aseptickým zánětem ve skloubení chrupavčitého konce žebra s hrudní kostí. Bolest je lokalizována nejčastěji vedle hrudní kosti na postižené straně. Dobře reaguje na opakované užití protizánětlivé masti, kterou běžně užíváme i na jiné lokality. Bolest se do Vaší lokality může přenášet, a nebo stálým prohmatáváním máte podrážděný povrch žebra, jehož povrch je bohatě inervován, v mezižebří jde také inetrkostální nerv. Pod dvorcem můžete rovněž cítit základ mléčné žlázy, který jako rudiment přetrvává u mužů. Doporučovala bych ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16848
Jsem po parciální mastektomii 11/2015 MKNO - 8211/31 pT1cpNO (2SN-), v 12/2015 jsem absolvovala preventivně LAVH. Vše jsem snášela dobře. Minulý týden jsem skončila RT 32x, CHT nebyla. Chci jít za 14 dní do práce, která je poměrně psychicky náročná. Je to rozumné? Neoslabím si imunitu?
Odpověď: Dobrý den.
Chronický stres vždycky oslabí naší imunitu. A dříve nebo později se objeví nemoc. Čeština je v tomto krásná, sama nám napoví, co je špatně.... nemoc: nemám moc nad svým životem. V tom je ale i Vaše síla. Protože nic na světe nemůžete změnit, než jedině sebe, svůj postoj, vnímání, spojit rozum a cit- to Vám dovolí vystoupit z role viníka i chudinky. To proč svoji práci cítíte jako psychicky náročnou by bylo vhodné rozebrat třeba s psychologem. Nevím jak se stavíte k alternativní léčbě...třeba využít i této možnosti. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16847
Dobry den,boli me na dotek prso pod badavko,je mi 45, sestra i babicka z matciny strany mely zhoubny nador,sestra v 37 letech, mam obavy,o to vic se bojim vysetreni,myslite si, ze to jsou projevy nadoru? Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Chce se mi říct...nemalujte čerty na zeď! Rakovina nebolí. Blíží se jarní boom v přírodě , tedy i v nás. Seberte odvahu a běžte ke svému gynekologovi či praktikovi, poraďte se, pokud to bude nutné pošle Vás na diagnostické vyšetření, jinak v 45 letech máte možnost zahájit preventivní program na vyhledávání rakoviny prsu. Upozorněte na Vaší rodinnou anamnesu vyšetřujícího lékaře. Využijte toho a neschovávejte hlavu do písku:). Jste dospělá, zralá žena.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16846
Dobrý den,ráda bych se zeptala,co může být příčinou svědění pravé bradavky. Nesvědí permanentně,jen občas a svědění není nesnesitelné.
Jen bych se ráda ujistila,jestli jde o nějaké pubertální změny vzhledem k mému věku nebo by to mohlo být něco vážnějšího.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

Může být. Jste ve velkém hormonální nerovnováze...jinak je třeba mít dobře vymáchané spodní prádlo, z příjemného: ne- škrábavého materiálu, když je nové-před nošením vyprat. Pokud nemáte žádné visuální změny na bradavce, není potřeba se s tím znepokojovat. Tak přeji harmonické dospívání:) . Je to krásné, když je člověk na začátku všeho. Musím přiznat, že Vám to trochu závidím. Jsme tu každý sám za sebe, jsme jedineční a jsme Mistrem svého života. Tak si ten Matrix udělejte hezky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16845
dobrý den byla jsem na mammografii a tam mi zjistli RTG benigní mikrokalcifikace ojediněle vlevo nejsou patrné znamky malignity je to něco vážného děkuji za odpověď K.Anna ročník 1945
Odpověď: Dobrý den.
Maligní znamená zhoubné, píšete- nejsou známky malignity, tzn., že nebyl prokázán nález , který by Vás ohrožoval. benigní je naopak nezhoubné, benigní mikrokalcifikace má v prsu skoro každá žena a nejedná se rovněž o nic, co by Vás ohrožovalo.
Logicky, pokud žena má nález, který se musí řešit, je to v návaznosti na vyšetření ihned. Ženě výsledek oznámíme a navrhneme jí řešení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16844
Dobrý večer,prosím o vysvětlení:Dle Van Nuys progn.indexu 5 bodů, musí být RT.A:Projevy duktálního karcinomuin situ(DCIS)G1-2 jsou od resekční linie vzádelé 2 mm.Jaká je prognoza.Děkuji HB
Odpověď: Dobrý den.
Operace je dostatečná, zevní ozáření je zajišťovací,pro jistotu...prognóza je po stránce medicínské výborná.
Přečtěte si ještě moji odpověď na otázku 16828..32...38...druhá část úspěšnosti je s láskou přijmout, co nám život přinese, vymést 13. komnatu, udělat tlustou čáru a s nadhledem se oddat dalšímu zití. Držím palce:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16843
prosím o diagnosa..2-BIRADS-benigní,klsifikace na cc projekci praveho prsureduk.typ parenchymu zasahuje do všech kvadrantu ojedinele oválné mikrokalcifokace nasuspekt.charakteru bez progrese,patol lese 0....zavěr nesuspekt.mikrokacifikace v MG obraze prav.prsu..dekuji Ticha
Odpověď: Dobrý večer.
Můžete být v klidu. Váš nález je v pořádku. Nic, co by Vás ohrožovalo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16842
Dobrý den
Obracím se na Vás s prosbou,mám rakovino prsu mám ještě 4 chemo a pak mě čeká operace a nějaké to ozařování.Pan onkolog se zmínil o dostranění preventivně o vaječníkách.Chtěla jsem se zeptat,jestli to je lepší odstranit vaječníky nebo celé včetně dělohy.Předem děkuji za info.S pozdravem Jíta
Odpověď: Dobrý den.

To by měl posoudit Váš gynekolog, ev. operatér. Jste mladá. Děloha v pánvi přeci jen plní svoji funkci. Určitě to proberte s výše jmenovanými.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16841
Dobrý den,
mám velmi tvrdá prsa, nebo spíše prsní žlázy. Dva roky již beru antikoncepci. Týká se to obou prsů. Je to normální? Měla bych změnit antikoncepci?
Odpověď: Dobrý den.
Jsem si jistá, že když se vyšetříte v předklonu, bez vlivu hrudní stěny , velmi změknou a též pohmat bude přehlednější. O HA se poraďte se svým gynekologem, někdy změna preparátu pomůže ve smyslu, že tenze, které můžete pociťovat nejsou tolik významné. Prsy jsou symbol ženy. Cokoliv se děje kolem nás a se týká se nás, má vliv na naší psychiku a ta zase na hormonální hladiny v těle, které zase na mléčnou žlázu. Může se z toho stát uzavřený kruh, u kterého je třeba vystoupit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16840
Dobrý den, jak poznám, že to, co jsem nahmatala nejsou jen mléčné žlázy? Jak bezpečně poznám bulku?
Odpověď: Dobrý den.
nechte si prsty na místě, kde máte pocit, že něco máte a překloňte se...do té míry, že prs volně visí a vy jeho tkáň netlačíte na hrudní stěnu....pokud i v této poloze stále něco hmatáte, běžte ke svému ošetřujícímu lékaři...ev. vás pošle na ultrazvuk...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16839
V lednu excize fibroaden.verifikovány i struktury duktálního in situ G1-2,ER100%PR90%,struktury pTis(DCIS)od RL 2mm,dle Van Nuys prog.indexu5.V anamnéze sklerodermie v remisi,osteopenie.Jakou doporučujete léčbu,děkuji HB
Odpověď: Dobrý den.
Já se nemohu plést do ordinace léčby chirurgovi a onkologovi . Jsem radiodiagnostik. Jako takový jsem součástí mamokomise, kterou ženy v místě bydliště či okolí procházejí, a to proto, abych určila rozsah onemocnění možnými, vyšetřovacími metodami. Další roli hraje patolog.
Hranice jsou dostatečné. V případě, že nejsou na snímcích či ultrazvuku, ev. MR v prsech a LU další podezřelé změny a operační výkon by se musel rozšířit, bude asi následovat zevní ozáření, ev. případně hormonální terapie. Resumé, které dostanete od svých ošetřujících lékařů je směrodatné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16838
Dobrý den, mamince (66 let) našli nádor. 22.1. operace. Zpráva: ca mammae I.sin-st.p.parc.ME se SNB vlevo, Ki67:50%, invazivní karcinom NST grade 3, bez zjevné angioinvaze. SR 100% pozitivní při vysoké (50%)proliferaci. HER2 negativní. SNB 3x-negativní(0/3). pT1c(14.0 mm) N0(i-)(sn)(sn uzliny/poz/vyš/:0/3) (pN), L0 V0 - indikována je vzhledem k luminal B imunofenotypu nádoru adjuv. CHT 4xAC nebo 4xTC, dále adjuv Ht-16.2.2016 1.cyklus adj. Chemot. Prosím o vysvětlení zprávy a prognózy. Byla by vhodná Protonová léčba? Děkuji za odpověď.R.H.
Odpověď: Dobrý den.

Jsem si jistá, že vysvětlení Vám bylo podáno. Z toho, co píšete, je patrno, že taktika onkologické léčby je vedena velmi dobře. Z praxe vím, že i když se uvádějí statistické prognózy, ten náš výhled, je vždy ovlivněn námi. Přijetím situace a postavení se jí čelem. Ne proto, aby jsme , jak se rádo říká zabojovali- to není dobrá energie, ale...zmobilizovali všechnu lásku, kterou v srdci máme a pustili se do dobrého díla.
Pokud jste na naše stránky přišla opravdu pro radu a uklidnění, zkuste pustit rozsah onemocnění, prognózu a způsobe léčby z hlavy. Dejte důvěru svému lékaři. A tím i sobě. Běžte k sobě, do svého srdce a vyřešte, co je ve Vašem životě špatně, že máte natolik oslabenou imunitu, že jste onemocněla. Hlavní příčinou je vždy chronický stres...trápení...kt. léta táhneme životem s sebou. Za náš život i zdraví tělesné schránky jsme odpovědni každý sám za sebe. Přesto, že medicína udělá co může a pomůže Vám, neřeší příčinu, nýbrž důsledek. Polovina práce bude na Vás. Jedině Vy se můžete rozhodnout pro další život, plné uzdravení, změnu, kterou je nutné udělat. A to je na druhou stranu velmi dobrá zpráva. Blíží se jaro, nový začátek všeho, vymeťte 13. komnatu. Je to nejlepší období, kdy máme velkou příležitost. Věřte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16837
Dobrý den. Byla jsem před 3 týdny na mamografu a ultrazvuku, výsledek negativní. Našla jsem však bulku v dolním vnitřním kvadrantu. Řekla jsem to závodní lékařce, ona bulku o velikosti 1 cm také nahmátla, řekla, že mamograf není stoprocentně spolehlivý a napsala žádanku na mamologii. Tam mě paní doktorka prsa zběžně prohlédla, řekla, že je to jen členitý submam. val a když mamograf nic nenašel, nic tam není, ať přijdu za 3 měsíce. Já bych raději šla alespoň na ultrazvuk konkrétně s tou bulkou. Myslíte, že plaším zbytečně? Bulka tam před 2 měsíci nebyla, prohlížím se pravidelně. Děkuji K.B.
Odpověď: Dobrý den.
Nejdůležitější na všem je, aby jste byla v pohodě. jestli-že máte obavu, strach, působí to na Vaší imunitu. Z toho důvodu na našem pracovišti téměř vždy v takové situaci doplníme ultrazvuk, pouze cíleně na danou oblast.Je pravda, že pokud jste měla mamografii i ultrazvuk, je spíše pravděpodobné, že o nic nepůjde. Aby jste se příště vyvarovala této situace, je třeba se pečlivě měsíc, co měsíc vyšetřit, budete se dobře znát. Prsy nejsou beztvará hmota a mají svoji strukturu. Jestliže jste přesvědčená, že jde o novou věc, trvejte na svém. Máte i možnost konzultace na jiném pracovišti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16836
Dobrý den, v dětství se mi objevily dvě přídatné prsní žlázy. Nyní mi paní doktorka v prsní poradně, kam chodím preventivně na kontroly, kvůli tomu, že má maminka měla karcinom prsu, navrhla jejich preventivní odstranění. Prosím Vás o radu ohledně vhodnosti provedení této excize. Ještě bych chtěla zmínit, že jsem cca před měsícem přestala kojit, nicméně laktace ještě pořád přetrvává. Tak můj druhý dotaz je, jestli je vůbec vhodný tento zákrok při doznívající laktaci. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bude se jednat o preventivní zákrok, čili z toho logicky vyplývá, že je možno vyčkat až ukončíte kojení , resp. laktace zmlkne do minima. V tkání přídatných žláz se mohou vyskytovat patologické změny stejné jako v samotném prsu. V praxi jsou často zdrojem nadměrné citlivosti, ev. mohou být na obtíž z kosmetického hlediska.
Záleží na jejich uložení a velikosti. Nejčastěji jde o polohu v blízkosti podpaží či přímo v podpaží, a tam potom působí jako mechanická překážka při pohybu, doléhání prádla atd.. Tím dochází k jejich " dráždění".
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16834
Dobrý den,
dneska ráno jsem si našla menší bulku v pravém prsů. Plně kojim dceři je 5 měsíců, bolest cítím jen při kojení mám zajít k lékaři? Občas se mě stává že mám v pravém prsů víc mléka a mám prso tvrdé ale vždy si to rozmasiruju ve sprše pod teplou vodou, ale teď mě to nechce povolit. Děkuji za odpověď K.M
Odpověď: Dobrý den.
Hlavně žádné násilí. Může jít o mléčnou cystu.Pro Váš klid, ale bude jistě rozumné zajít na nejbližší pracoviště na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16833
Dobrý den.Dg. Karcinom prsu ,typ invaz duktální Grading 2,IHC ER 95% PR 60% KI-67 30%, HER2 0, T 4b /55mm/ N2 M1.Dále bolesti páteře ,LHK /metastáza krční páteře/,met femuru ,osteoporoza.Léčba:7x ozáření metastáz ,Arimidex.Byla by vhodná léčba bisfosfonáty?Je vhodný Denosumab?Prosím o vaši radu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.

Denosumab je určen k léčbě osteoporózy a jako prevence u tu prostaty. Biofosfáty jsou u metastáz do kostí u Ca prsu využívány. Jestli by ale byly vhodné v tomto konkrétním případě musí posoudit ošetřující onkolog. Neznám nutné souvislosti, ani jako diagnostik nemám klinické zkušenosti, abych se k tomu mohla validně vyjadřovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16832
Dobrý den.
Mám, dle ultrazvuku četné cysty v obou prsech. Ráda bych se zeptala zda si nějakým přírodním způsobem mohu ulevit od velké bolesti, a jak často bych měla podstoupit kontrolu? Lékařka doporučila 1x za půl roku. Mamografie se bojím, kvůli bolestem a malé velikosti prsou. Bolesti mám už X let, ale nikdy to nebylo příliš obtěžující. Poslední rok, poslední měsíce, je bolestivost před menstruací velmi intenzivní. Bolest trvá i déle než týden a je velmi silná i při lehkém doteku. Začátkem menstruace se snižuje, ale zcela nezmizí. Žádné hormony neužívám. Děkuji za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den.
Tvorba cyst je spojena s konkrétní hormonální situací. Často jde o rodinnou disposici. Není to ale nic, co by Vás jakkoliv ohrožovalo. To je důležité zdůraznit....úlevu můžete pocítit jednak tímto uvědoměním, přijetím tohoto období, strachem nezhoršovat již tak složitou situaci pro naše tělo, které v tu chvílí pracuje v náš prospěch:) a snaží se nám ulevit. Můžete mu pomoci např. tvarohovým zábalem, prastarou praktikou našich babiček a prababiček z přírodního léčitelství. Čímkoliv dalším-tělovým mlékem , přírodní maskou, pohlazením....možná byste si měla uvědomit Váš postoj k pravidelnému krvácení...je to očista a příprava na nové...:) .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky