MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 17621
Na mamo chodím již 18 roků po odstranění dělohy a vaječníků.Levé prso neměný 7mm benigní nález.Nyní po vyšetření provedeno doplněné 3D na mamo a v pravém prsu benigně vyhlížející okrsky,jeden stacionární, druhý benigní vzhled.Klasifikace-Involuční žláza typu TabárII.Lékařka mě ujistila,že je vše OK, ale nevím, ráda to uslyším i od někoho jiného.Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pouze podle vašeho popisu mohu jen přisvědčit, že okrsky benigního vzhledu i my pouze sledujeme. Navíc máte involuční typ žlázy, kde jsou jednotlivé změny velmi dobře patrné, obraz je přehledný a výsledek velmi přesný. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17616
Dobrý den,
chci se zeptat, zajímalo by mě, jaký názor máte na mamografické vyšetření prsů u žen. Před 14 dny byl pořad v televizních večerních zprávách o jeho škodlivosti a nevhodným vyšetřením u žen, prý i způsobuje rakovinu. Mám strach na toto vyšetření již po třetí jít, poněvadž pokaždé jsem měla bolest, poněvadž mám větší poprsí a navíc obě babičky zemřeli na rakovinu prsu a maminka na rakovinu dělohy a brzy po 60.roce života,myslíte, že mám velký předpoklad také onemocnět touto hroznou chorobou?? Bojím se jít na toto vyšetření, co mi doporučujete?
Děkuji,přeji hezký den, L.B.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, ptáte se člověka, který je zastáncem mamografického screeningu a proto Vám mohu mamografické vyšetření jen doporučit, zde je jasně daný větší profit nad minimálním potenciálním rizikem z obdrženého záření. Bolestivost je sice nepříjemná, ale při šetrném zacházení je zanedbatelná, lépe volit dobu v první polovině cyklu , kdy jsou prsy méně citlivé. Pro absolvování svědčí i další fakt, větší poprsí - jedině mamograf dokáže prsy zobrazit jako celek, ultrazvukové vyšetření zde není všemocné. Dále máte významněji zatíženou rodinnou anamnézu, doporučil bych i konzultaci klinického genetika k vyloučení genové mutace. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17615
Dobrý den, slyšela jsem, že profesor Daneš na oko dnech v Motole nedoporučuje vyšetření prsou mamografem, pokud má žena onko zátěž v rodině, ev. pokud má jasně stanovenou genetickou mutaci BRCa1, BRCa2. Doporučoval vyšetření MR.
Jak se prosím mohu bránit před nátlakem lékaře jít na mamograf, když mám pozitivní mutaci genu?
Děkuji I N
Odpověď: Dobrý den, vyjádření prof. Daneše nedokáži komentovat, nevím o něm, nicméně v případě BRCA mutací je v algoritmu vyšetření i mamografické vyšetření. Zde pochopitelně záleží na věku (který neudáváte), na složení prsní žlázy. Podívejte se na odkaz http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-lekare--indikace--pacientky-s-vysokym-rizikem-vzniku-zhoubneho-nadoru-prsni-zlazy kde najdete doporučené schema vyšetření u žen s vysokým rizikem nad 20% dle Claus. tabulek. takovéto či podobné schema jste měla obdržet od klinického genetika. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17614
Dobrý den.
Před týdnem jsem dobrala antibiotika na nějakou virózu. Pořád cítím bolest v krku a zvětšené uzliny. Včera jsem začala pociťovat bolest v podpaží a nahmatala jsem si tam bolestivou bouličku. Bolest cítím jak na omak, tak při pohybu, když dám ruku k tělu.Napadlo mě, že by to mohla být uzlina a může to mít souvislost s nemocí, ale raději se chci zeptat, jestli mám nějak postupovat, nebo vyčkat... Děkuji
Odpověď: Dobrý den, reaktivně zvětšené uzliny jsou velmi pravděpodobné, nicméně pokud jste neměla v posledním roce ultrazvukové vyšetření prsu, tak je na místě jeho provedení, včetně vyšetření podpaží. Vyšetření vám odpoví na vámi podanou otázku a budete mít i preventivně vyšetřena prsa, což je ve vašem věku již vhodné. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17612
Dobrý den,

asi před cca 2 týdny mě poštípal komár na ruce...3 dny na to jsem si nahmatala pohyblivou bouličku v podpaží cca 2 cm velkou. Boule je bolestivá na stlačení. Může se jednat o zvětšenou uzlinu z důvodu štípnutí komárem? Trošku mě ale mate že to přetrvává již 2 týdny. Nemůže se jednat o rakovinu?Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den, na rakovinu zapomeňte, nejpravděpodobnější je uzlina jak píšete. Pro klid a jasnou verifikaci je možno provést ultrazvukové vyšetření prsu a podpaží, buď s žádankou od ošetř. lékaře nebo bez žádanky, pak si vyšetření musíte hradit, cena se pohybuje okolo 500 Kč. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17611
Dobrý večer,pane primáři,dnes je to týden,co jsem si v prsu našla malou,pohyblivou bouličku-když na ní sáhnu,jakoby pod prsty"utíkala".Ve středu 5.10.jedu na mamograf.Vzhledem k tomu,že mám cystu na vaječníku(hlídanou),mám poměrně rozházený cyklus.Menstruaci jsem dostala 24.9.a bouličku objevila 26.9.Léčím se už přes dvacet let s Panickou poruchou,Agorafobii,Sociální fobii,už mám i ID.Mám neskutečný strach,panika mně zcela ovládá,týden nejím,nespím a jen myslím na to,co mi najdou.Myslíte,že to nemusí být"to nejhorší"?Žádné jiné příznaky nemám.Je mi 49roků.Moc děkuji.H.K.
Odpověď: Dobrý večer, osobně se domnívám, podle vašeho popisu, že půjde o změnu benigní (nezhoubnou), zde je důležitý údaj o pohyblivosti, nejspíše cysta či drobný fibroadenom. Uveďte změnu do dotazníku, zpravidla bude následovat cílené ultrazvukové vyšetření, které nález jasně verifikuje. držím palce. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17610
Dobrý den,byla jsem u lékaře s bulkou v prsu,odeslána na UZ zjištěno ložisko 10x10x8mm.Doplněna MR:kulovitá léze 10x10x8mm,po KL výrazněji opacifikuje,křivky-maligní charakter.Axilly bez patol.uzlin.Poté CCB:bez známek malignity,hyperplazie duktulolobul.jednotky klin.,l:prsy prohmatné jen hematom.Doporučena kontrola za půl roku u nás s UZ.Doktorka my sdělila,že neví jak to nazvat co to je,jen že je to zatím v pořádku.Chtěla bych vědět co si otom myslíte a proč MR vyjádřila maligní charakter.Děkuji K.M.
Odpověď: Dobrý den, v daném případě bych se opíral o výsledek histologie. Ložisko velikosti 10 mm není možné minout a odběr je zpravidla reprezentativní. Moc nechápu proč byla provedena nejdříve MR a teprve potom biopsie, lépe by byl opačný postup, nebo MR zcela vynechat. Křivky na MR jsou často zavádějící, lépe se opírat o morfologické projevy ložiska. nicméně pokud je z MR vyjádřeno podezření na malignitu a histol. je benigní, tak na našem pracovišti volíme rebiopsii (opakování biopsie) pomocí metody tzv. vakuové biopsie, kdy se odebere větší množství tkáně a v případě takto malého ložiska by se zcela jednoduše odstranilo. Pokud by histologie opět vyloučila malignitu, není třeba častější sledování. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17609
Dobry den,absolvovala jsem USG vysetreni se zaverem obraz fibrosne cystickych zmen,oboustranne v HZK cysty do 5 mm,lozisko maligni etiol9gie nelze prokazat.axily s fyziol.uzlinami.prosim je vse v poradku,jak mi rekla lekarka.dekuji P.Z.
Odpověď: Dobrý den, ano, z popisu vyplývá, že nebyly patrné maligní změny. Ostatní jsou běžné benigní (nezhoubné) afekce. V tomto případě je možný běžný 2-letý screeningový režim vyšetření na mamografu s kontrolním ultrazvukovým vyšetřením v mezidobí, tedy po 1 roce. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17608
Dobry den. Chtela jsem zeptat, zda se objednat na sono nebo mamograf ohledne vysetreni prsu. Omlouvam se, pokud jsem polozila spatne otazku. Vzdy jsem myslela, ze na kontrolu ohledne rakoviny prsu slouzi mamograf. Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, jako metoda první volby ve vašem mladém věku je ultrazvukové vyšetření. Mamografické vyšetření by se provedlo jen při vážném podezření na rakovinné bujení a to z pohledu radiologa. Zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17607
Dobrý den, včera večer jsem objevila z levého prsu zahnědlý výtok patrný při zmáčknutí bradavky. Sám neodtéká, prso je citlivé. Kojila jsem 3 roky a ukončila ho před 3 lety (dcera 6 let) Vždy jsem měla z levého prsu patrné čiré mlezivo po stisknutí hlavně v době před menses. Prso bylo i citlivé. Moje lékařka mě kontrolovala pohmatem, vždy se ptala na barvu. Chci se optat co může zabarvení do hněda znamenat a zda se vždy jedná o nádorové onemocnění. Děkuji MD
Odpověď: Dobrý večer, varovná je především krvavá sekrece, hnědavý (či jinak barevný) výtok nebývá závažný, zpravidla je hormonální povahy. Aktivně si prs nemačkejte, jinak budete sekreci dále potencovat. Pokud bude trvat, je na zvážení i vyšetření zobrazovacími metodami, mamograf včetně ultrazvuku )pokud nebyly provedeny v nedávné době). zvláště ultrazvuk dokáže velmi dobře vyloučit případné změny na systému mlékovodů. Zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17606
Dobrý den, byla jsem na sonografii prsa. Výsledek je: Oboustranně vyšší vrstva nepravidelné žlázy, vlevo bez dominujícího ložiska. Vpravo v místě hmatné rezistence v DVK hypoechogenní ložiskový útvar vel. 22x10mm charakteru adenomu. Axily bez patol. uzlin. Zajímalo by mě co to znamená a jak se bude v tomto případě postupovat. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, ve vašem mladém věku je výskyt ložiska charakteru adenomu, lépe fibroadenomu běžný. Podle současných pravidel je postačující sledování, ale záleží na konkrétním charakteru, ne všechna ložiska jsou ke sledování vhodná, toto musí rozhodnout lékař, který vás vyšetřoval. U některých adenomů, raději provádíme ověření pomocí core cut biopsie, abychom měli jistotu v našem úsudku a někdy je přistoupeno i k odstranění ložiska cestou chirurga, nebo ambulantně pomocí vakuové biopsie. Toto vše by vám měl, jak jsem již napsal, vysvětlit vyšetřující lékař a v nálezu by mělo být uvedeno jaký je další doporučený postup. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17605
Dobry den. Pane primari.Je mi 39let. Jsem po operaci prsu. Prs zachovan. Prosla jsem 8 chemoterapii, 33ozarek a na rok mam, ted biolecbu Herceptin. Mela jsem invazivní karcinom mléčné žlázy NST grade 3.velikost 3cm.uzliny vsechny bez meta. Imuno Er i PR negativní. Ki - 67je 20-30 %. C-erB-2-3+,FISH prokazana amplifikace. Prosim jaka je u me sance na uplne uzdraveni. Casto rodine placu, na internetu ctu, ze Her2je agresivni forma rakoviny.😢S přáním hezkého dne J. K.
Odpověď: Hezký večer, asi bych si netroufl mluvit v této fázi o úplném vyléčení, ale spíše o prognóze dalšího vývoje, kterou si neodvažuji odhadnout. Objevuje se řada studií kde je jako ve vašem případě kombinována cílená anti HER2 bioléčba a CHT. jelikož jsem diagnostik, lépe Vám na otázku prognózy a léčby odpoví klinický onkolog, ale jak pravé klasik, šance umírá poslední a i když to co teď napíši často neříkám, je opravdu dobré myslet pozitivně a důležitá je podpora rodiny...PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17604
Dobrý den, je mi 38 let, máme pozitivní RA v rodině na rakovinu prsu. Před 4 měsíci mi byl na uv diagnostikován fibrolipom 30 x 15 mm v L prsu, nyní po uv kontrole potvrzeno, že se jedná o benigní ložisko, konkrétně však hamartom do 3 cm. Útvar normálně nebolí, při větší aktivitě sportu jej ale nepříjemně cítím. Je vhodné jej extirpovat? Děkuji Vám laskavě za odpověď.
Odpověď: Hezký večer, ať už se bavíme o fibrolipomu či hamartomu, jedná se o typicky nezhoubná, benigní ložiska, která není nutné extirpovat. Otázkou je, jestli je podstatou bolesti ono ložisko a jestli by operace pocity a bolesti vyřešila? jako alternativu u pacientek, které odstranění vyžadují, nabízíme na našem pracovišti, zmenšení či viditelné odstranění léze pomocí vakuové biopsie pod cílenou kontrolou ultrazvuku. jedná se o miniinvazivní ambulantní výkon s minimální až žádnou jizvou. Zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17602
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám dvou měsíčního prcka na 80% kojim. Udělala se mi cca 1cm od bradavky bulka velká asi jako korunová mince, je tvrdší a při zmáčknutí bolí. Nevíte co by to mohlo být ?
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o mléčnou cystu, ve které se udržuje mírný zánět. Zkuste si místečko při kojení masírovat.POkud se bude bolest stupňovat, přiložte obklad. Vůbec není od věci, když si uděláte obklad z tvarohu, jak to dělávaly naše babičky. Zapařený tvaroh toiž pomáhá zánět tzv. vytáhnout. Ůplný klid o původu bulky Vám však může přinést jen vyšetření ultrazvukem. Po celé republice jsou rozložena akreditovaná pracoviště - screeningová centra - jejich adresy jsou na www.mamo.cz. Zde se můžete objednat na ultrazvukové vyšetření se žádankou od Vašeho gynekologa, pokud ji nebudete mít, můžete být vyšetřena na přímou platbu - do 500 Kč. Zdůrazňuji, že je nezbytné, aby Vás vyšetřil někdo, kdo je opravdu na vyšetřování prsu odborník, vyšetření prsu v době kojení je totiž "vyšší dívčí", zkrátka musí ho udělat odborník s velkou zkušeností.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17601
Dobrý den, mám dceru 14 let, docela dost vyspělou. Její babička i prababička dle informací co mám, zemřeli na rakovinu prsu. Babička cca kolem 34 roku. Prababička, bohužel nevím přesně, ale také byla mladší, nemám jak zjistit. Chci se zeptat od kdy by měla být dcera sledována? (otec dcery nepodstoupil genetiku).
děkuji
M.D.
Odpověď: I v případě, že by Vaše dcera byla nosičkou rizikového genu, není v jejím současném věku prakticky vůbec pravděpodobné, že by mohla onemocnět. Okolo 20 roku věku by bylo vhodné, aby se začala samovyšetřovat. Žena, která si pravidelně samovyšetřuje prsy - vždy po menstruaci - svá prsa zná a je schopná si objevit i velmi malou změnu. V době, kdy se žena začíná samovyšetřovat, je vhodné, aby podstoupila vyšetření ultrazvukem, tam se totiž dozví, jak je její žláza v prsu rozložena, zda jsou součástí žlázy také nezhoubné útvarky, například cysty nbo fibroadenomy. O těch je třeba vědět, aby nemátly při samovyšetřování. Krátké instruktážní video si můžete pustit na www.buprague.cz nebo www.mammacentrumhaje.cz , dostanete se do něj proklikem z první strany.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17600
Dobrý den,
potřebovala bych, prosím, radu, jakým způsobem léčit bolavé bradavky: kojila jsem naposledy před čtyřmi lety a od té doby se mi na bradavkách tvoří stroupky, v poslední době mě bradavky bolí při dotyku (a jsou dost vystouplé). Jinak žádné změny na prsou nepozoruji. Velice děkuji za odpověď. N.B.
Odpověď: Podle popisu obtíží se domnívám, že jde o kožní problematiku, bolestivost bradavek prakticky nikdy nesouvisí se samotnou prsní žlázou - zejména, když je obtíž symetrická na obou bradavkách. Zajděte především ke kožnímu lékaři. Obvykle se musí vyzkoušet několik druhů léčby(mastiček), než se najde ta pravá. Vámi popisované obtíže velmi často způsobuje plíseň, která se zachytává na zbrázděném povrchu bradavek. Bude-li to tak, je třeba preventivně ze stravy vyloučit vše, co obsahuje vysoký podíl cukru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17599
Jeste prosim jednu otazku. Sestra ve 45 letech, dnes je to 6 let, po odstraneni delohy i vajecniku. 3 roky mela pod kuzi zavedenou hormonalni tycinku.Nyni neuziva nic. Na vysetreni prsu chodi pravidelne. Miva stale ale navaly. Je prosim i v tomto pripade lepsi navaly prekonat a hormonu se vyvarovat< Dekuji R
Odpověď: Na tuto otázku neumím fundovaně odpovědět. V této poradně odpovídají lékaři, mamodiagnostici. Umíme odpovědět skoro vše, co se týká prsů. Gynokologické otázky se mohou konzultovat pouze, když člověk zná mnohem více údajů o pacientce - ty by jistě vyžadoval i gynekolog. Vaše sestra ale může požádat o tzv. second opinion - druhý názor jiného gynekologa, který ji vyšetří a vydá závazný názor.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17598
Dobry den , vsimla jsem se ze muj dotaz c. 17584 byl nedokoncen, ale odpovedela jste presne na co jsem se chtela ptat. Dekuji. Jeste chybela cast kde jsem moc dekovala za tyto stranky. Vam i ostatnim lekarum zde velke dik Delate neco navic a nam pacientum to moc pomaha.
Dekujeme R
Odpověď: Jsem velmi ráda, že naše stránky fungují. V současné odlidštěné a nelaskavé době sama vnímám jejich existenci jako malý ostrůvek pozitivity. Za každou tuto zpětnou vazbu jsme rádi, nabíjí nás to a dává chuť v této práci pokračovat. Musím zcela otevřeně říci, že někdy se mi nechce Poradnu otevírat, ale jakmile si přečtu dotazy a uvědomím si, že někde čeká někdo na můj vzkaz, odpovídám, ikdyž je někdy opravdu velmi pozdní čas. Stejně tak moji kolegové.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17597
Dobrý den, prosím o radu ohledně vyšetření prsou. Už třináct let chodím co dva roky na vyšetření mamografem, posledních asi šest let chodím také na vyšetření ultrazvukem - v létech mezi vyšetřením na mamografu. Dosud vždy s negativním výsledkem. Chtěla bych mamograf úplně vypustit a chodit jen na "sono" nebo termo vyšetření. Můžete mi k tomu prosím stručně sdělit své stanovisko? Děkuji,S.Š.
Odpověď: Zcela záměrně jsem okopírovala část odpovědi, kterou jsem psala pro jinou ženu tázající se v této poradně: Mamografie je zatím jediná vědecky ověřená metoda, která dokáže snížit úmrtnost na rakovinu prsu. V České republice došlo k poklesu úmrtnosti od zavedení screeningového programu o více, než 30%. To se zatím v žádném jiném preventivním programu nepodařilo. Všechny vyšetřovací medicínské metody mají nějaká rizika.Ten, kdo nechce , aby se pomocí mamografie nacházela malá, dobře léčitelná stadia rakoviny prsu, buď nenávidí ženy, nebo si spočítal, o kolik peněz přijdou různé firmy, které produkují léky, které se podávají při vyšších (horších stadiích rakoviny). Čím je žena starší, tím méně přináší ultrazvuk solidních informací. Pro mladý prs je ultrazvuk velmi vhodný, pro ženu v menopauze - po 45 roku velmi nevhodný. Nedokáže ukázat některé velmi jemné strukturální niance, které by mohly vést k odhalení minimálního nádoru. Měkké záření mamografu se podobá kosmickému záření. Velmi zhruba řečeno, při vyšetření mamografem obdrží žena dávku, kterou běžně nasbírá asi za 4,5 dne z kosmu, z pozadí, z počítačů, z televize atd. Termografie je ještě méně výtěžná, než izolované ultrazvukové vyšetření prsu. Již se tady v 80 letech objevila, naprosto však selhala. Termografie nedokáže odhalit minimální nádorová ložiska, ale ani mnohá veliká.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17596
Dobrý den je mi 49 let,nyní se stále hovoří o tom jak je mamograf škodlivý,proto jsem se rozhodla požádat paní doktorku,aby mi na žádanku napsala vyšetření prsů ultrazvukem,jdu po dvou letech na kontrolu,žádné problémy nemám.Budu si sono hradit?Nebo mi radíte raději vyšetření mamografem?děkuji
Odpověď: Mamografie je zatím jediná vědecky ověřená metoda, která dokáže snížit úmrtnost na rakovinu prsu. V České republice došlo k poklesu úmrtnosti od zavedení screeningového programu o více, než 30%. To se zatím v žádném jiném preventivním programu nepodařilo. Všechny vyšetřovací medicínské metody mají nějaká rizika.Ten, kdo nechce , aby se pomocí mamografie nacházela malá, dobře léčitelná stadia rakoviny prsu, buď nenávidí ženy, nebo si spočítal, o kolik peněz přijdou různé firmy, které produkují léky, které se podávají při vyšších (horších stadiích rakoviny). Čím je žena starší, tím méně přináší ultrazvuk solidních informací. Pro mladý prs je ultrazvuk velmi vhodný, pro ženu v menopauze - po 45 roku velmi nevhodný. Nedokáže ukázat některé velmi jemné strukturální niance, které by mohly vést k odhalení minimálního nádoru. Měkké záření mamografu se podobá kosmickému záření. Velmi zhruba řečeno, při vyšetření mamografem obdrží žena dávku, kterou běžně nasbírá asi za 4,5 dne z kosmu, z pozadí, z počítačů, z televize atd. Na Vaše otázky jsem odpověděla, věřím, že se rozhodnete správně. V případě pouhého ultrazvukového vyšteřní, které izolovaně od mamografie pokládám za zbytečné, zaplatíte do 500 Kč
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17595
Dobrý den,
jsem 4 týdny po miniinterupci a začalo mě bolet pravé prso pod bradavkou. Bolest vystřeluje hlavně po přitlačení na dané místo, ale mírnou bolest cítím stále. Je mi 40 let a v letos v červenci jsem byla na kontrolním mamografickém vyšetření, výsledek byl v pořádku. Myslíte, že je to způsobené hormonálními změnami a mám počkat nebo se raději k Vám objednat na kontrolní ultrazvuk?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Čtyři týdny od výkonu je opravdu velmi krátká doba na to, abyste mohla po svém tělu chtít úplnou pohodu. Přerušení těhotenství je vždy hluboký zásah komplexně do ženského organismu, musíte připustit i zásah do psychiky. Bolest může být původu hormonálního, ale může jít i o přenos z hrudníku. Představte si, jak je hrudník komplikovaný, kolik kostí a kloubních spojů ho vytváří. Setkávám se v ordinaci opravdu velmi často s přeneseným bolestmi, které se jeví nejčastěji jako píchání nebo bolesti projíždějící prsem různými směry. Nepohoda hrudníku může být vázána na asymetrické držení těla při jednostraných zátěžích, hrudník však také vypovídá o našich psychických stavech.Jen si vzpomeňta ne rčení: byl shrbený protože si toho na sebe moc naložil (myšleno starostí) atd. Do této kráké odpovědi se nemůže vejít vše, na závěr tedy: dejte tělu a sobě čas, pokud Vám zůstane nejistota, přijďte s nějakým odstupm času na ultrazvukové vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17594
Dobrý den, v lednu mi byl odstraněn celý prs,pak následovala chemoterapie a ozařování. Nyní jsem byla po dvou měsících od ukončení léčby na kontrole na onkologii, kde mi byl prohmatan krk a poslechnuto dýchání a zkouknuta jizva. Je to v pořádku? Mám strach,ze z tohoto vyšetření se nepozná zda jsem bez rakoviny. Děkuji J.
Odpověď: Vyšetřovací a sledovací postupy tak, jak jsem Vám je popslala v minulé odpovědi se obvykle nastavují rok po léčbě. V lednu příštího roku by tedy měla být mamografie zdravého prsu ultrazvuk oboustranně, také nějaká laboratoř. Scintigrafie kostí, která je poměrně zátěžová, by se měla indikovat podle toho, jak agresivní a jakého typu byl nádor. Pro tuto chvíli, kdy jste těsně po léčbě je klinické vyšetření dostačující.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17593
dobry den, v dubnu 2015 diagnostikovan invazivni duktalni ca grade 3, Ki 67- 60 procent, ER 85, PR 85, 4 CYKLY CHEMO AC, pote mastektomie a vyjmuti 17 uzlin, v 6 metastaze, pote 12X chemo taxany s herceptinem, 25 ozarovani, rok léčba herceptinem, 5 let budu užívat tamoxifen a zoladex. Biopsie pooperacni ER 85, PR 20, MISTY ZASTIZENA LYMFOANGIOINVAZE. Myslite, ze mam sanci se uplne uzdravit? po operaci °pT1pN2M0. Jsem velice pecliva, pravidelne jsem vždy chodila na preventivni kontroly, rok, když jsem rikala, ze něco mam v prsu, ze me doktori delali hypochondra za rok 2014, jsem byla s prsy 5X
Odpověď: Především je mi opravdu líto, že stanovit diagnózu trvalo tak dlouho. Protože nemám k dispozici Vaše snímky, nemohu posoudit, proč se tak stalo. Bohužel, velmi zřídka, ale přesto se stává, že nádor není v určitém typu žlázy vidět......Už dávno jsem přestala stanovovat předpovědi, nakolik má člověk šanci se uzdravit. Několikrát jsem se v životě velmi mýlila, když jsem si říkla: tato paní má tak nepříjemný nádor, že před ní není moc života. A pak taková ,mnou v duchu odepsaná, paní dochází na kontroly 20 let a já se nenestačím divit.Pochopila jsem, že uzdravení nezáleží jen na kvalitě léčby ( a Vy jste byla léčena opravdu velmi kvalitně). Velkou roli hraje rozhodnutí ženy nedat se.To platí zejména pro způsob uvažování, mnohé ženy dokážou zcela zázračně přehodnotit svůj dosavadní život a přestanou proti sobě obracet své nezdary, nedosažené lásky ....... cesta k úzdravě těla je také cestou k úzdravě mysli i Vašeho podvědomí. Možná, že teď na Vás mluvím zcela cizí řečí. Hledejte, čtěte, dozvíte se mnoho o tom, jak funguje lidské tělo ve spolupráci s psychikou. V dnešní necenzurované době existuje nepřeberné množství kvalitní literatury. Pokuste se zbavit veškerých zel, která na Vás život napáchal, dovolte si je vypustit a těm, kteří Vá je způsobili odpostit. Je to dobrodružná, obvykle velmi klikatá cesta a já Vám na ní držím palce. Když budete mít pocit, že se nemůžete hnout z místa, vzpomeňte si, jak se děti učí chodit. Stále dokola padají na zadeček, ale pak nakonec vyrazí. Naučte se znovu ve svém životě chodit. Držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17592
Dobrý den.psala jsem vám dotaz, ohledně prsu. Kde jsem ozařování ukoncila 30 července. Od té doby mě bolí, dostala jsem antibiotika, a stejně mám prs větší,a bolí. Zitra jdu na kontrolu. Je to normální? Mít zvětšené prso, a bolesti. Mělo by být naopak menší po zachovalý prs. Děkuji
Odpověď: Po ozáření dochází k zánětu v lymfatickém systému kůže a podkoží, zánět se nevyhne ani lymfatickým cévám uloženým mezi žlazovými laloky. Je to zcela normální. Nikdy se nedá předpovědět, nakolik bude tato běžná reakce obtěžující, jak dlouho bude trvat. To je skutečně velmi individuální. Jste přibližně 2 měsíce po ukončené radioterapii, proto neshledávám ve Vašich obtížích žádnou vyjímečnost. Buťde trpělivá, i tato nepříjemnost pomalu a jistě ustoupí.Pomáhá chlazení prsu, vyhýbejte se námaze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17591
Hezký den,

chodím na pravidelné ultrazvukové vyšetření prsu, poslední vyšetření v devátém měsíci těhotenství bylo zcela v pořádku. Nyní dceru (4 měsíce) kojím. Občas mi však z dvorců prsu vyteče pár kapek načernalé tekutiny.
Zajímá mne, zda je to normální a především to, zda to nemůže být pro dítě nebezpečné (zda se kojením nemůže "nakazit" rakovinou).
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pro úplný a správný popis příznaků by bylo dobré vědět, jakou barvu má sekret z prsů opravdu. Obtiskněte ho na bíý podklad. Nebzpečná je pouze jasně červená barva, ale i ta se může při kojení sporadicky (ne pravidelně) objevit. Některé dítě pije dravě a může způsobovat mikrotraumata bradavek. Drobná příměs dítěti v kojení nemůže ublížit. Mléko je svým složením natolik důležité a pro dítě kvalitní, že ho nemůže malý objem nezávadné příměsi nijak znehodnotit. .....Jako nebezpečný vykřičník by však bylo třeba vnímat opakující se příměs čerstvé krve. Pokud by to tak bylo, je nutno prs odborně vyšetřit. Jen na závěr dodám, že jsem nezažila za celý svůj již poměrně dlouhý profesní život, aby v obou prsech byly zhoubné nádory spojené s krvácením.Pokud je tedy sekrece z obou prsů, jde s velkou pravděpodobností o hormonální sekreci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17590
Dobrý den,

je mi 40 let a mám jít prvně na vyšetření prsu. Paní doktorka mi napsala doporučení na mamograf. Mám malá prsa, nebude toto vyšetření problém? Neměla bych se raději objednat na ultrazvuk? Předem děkuji za Vaši odpověď
Odpověď: Ve screeningových centrech pracují zkušené laborantky, které si poradí s malými, velkými, plochými i baňatými prsy. Ve screeningových centrech se vyšetřují dokonce i muži. Ve věku okolo 40 let se významně mění u většiny žen vnitřní struktura žlázy, mamografie získává nad ultrazvukovým vyšetřením převahu. Čím je žena starší, tím méně je vyšetření ultrazvukem přesné. Nebojte se mamografie , mým pacientkám říkávám: " Máte za sebou první mamografii, vítejte mezi zralé ženy".
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17589
Moje maminka zemřela v 38 letech na Hodgin,měla i nějaký útvar v prsu,nemám žádnou dokumentaci bylo mi 11 roků.Nevím přesně v kolika letech jsem si našla na levé straně nějaký útva rasi 25 lerech, poslána na mamograf a závěr hypertrofie a dysplazie prsu.Dnes je mi 52 roků, byla jsem sledována mamograficky a ultrazvukem. V lonském roce mi bylo doporučeno chodit na mamograf,každý rok,že prsa nejsou vhodná sledovat ultraz.docela mě to vyděsilo.Je vhodné sledování každý rok mamografem?VLEVO NA OKRAJI PEKTORÁLNÍHO SVALU HMATNÁ VALCOVITÁ REZISTENCE, TU MÁM, ALE CElé roky.
Odpověď: Doporučení ke každoroční mamografii zřejmě vzešlo z toho, že Vaše prsní žláza takzvaně zredukovala a ultrazvukové vyšteřní nedává spolehlivé výsledky. Provádět vyšetření, které je nespolehlivé, by bylo velmi neprofesionální, přináší falešný klid. Zřejmě jste dosud měla každoroční kontroly, při kterých se střídala mamografie a ultrazvuk.Otázkou zůstává, zda je nezbytné, abyste podstupovala každoročně preventivní vyšetření proto, že Vaše maminka měla nemoc lymfatického systému. Osobně mi takový postup nepřipadá moudrý. Před několika lety jste do této poradny napsala, že na preventivní mamografii docházíte od 35 let každé dva roky. Myslím, že tento postup by měl zůstat.... neměnná rezistence v okraji pctorálního svalu je jistě lipom nebo lipofibrom. Ani ten není třeba kontrolovat častěji.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17588
Dobrý den, byla mi provedena asi před měsícem biopsie a od té doby mám občas z toho prsu po stisknutí bradavky hnědočervený výtok. Normálně občas mívám čiré výtoky z bradavek, což by neměl být podle lékařky problém. Chci se zeptat, zda může mít tento výtok souvislost s provedenou biopsií. Biopsie byla negativní. Děkuji.
Odpověď: Po biopsii by neměl přetrvávat výtok, který má hnědočervenou barvu. Je podstatné, zda došlo během biopsie k většímu krvácení, pak by snad sekrece mohla odpovídat čištění zbytkového hematomu - kolekci krvácení. Je ezbytné, aby Vám lékaři, kteří biopsii provedli, udělali kontrolní ultrazvukové vyšetření, při kterém si prohlédnou oblast, kde byla biopsie provedena. Měla by také být provedena tzv "duktografie" nástřik mlékovodu, ze kterého sekret vytéká. Jste velmi mladá na to, aby se příliš dlouho s takovým příznakem , jako je krvácení z prsu, otálelo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17587
dobrý den, mamince 66 let biopsií diagnostikovali infiltrující, stř.dif. duktální ca. ez invaze do lymfatik, nádor je 11 mm x 5 mm velký. Lékař jí nabídl buď částečné odebrání s ozářkami a nebo úplné bez ozářek. Ozářky by chtěla absolvovat protonovou léčbou, pokud bude indikací (má ještě hematolog.onemocnění).
Co poradíte ?
Odpověď: Vezmu to od zadu. Zatím se neprokázalo, že by protonová léčba byla účinnější a šetrnější, než obvyklá fotonová léčba. Komerční reklama a vědecké studi e, to jsou dva odlišné světy. Naopak ozářit poměrně velkou plochu prsu se se protony zatím nedaří, je tam mnoho fyzikálních zábran. Nikde na světě zatím nebyl povolen protokol, aby se zhoubný nádor prsu po operaci léčil protonovou léčbou. ...Lékaři našli Vaší mamince velmi malý nádor, již tím jí zachránili život. Pokud má maminka hematologické onemocnění a pokud by to byla moje maminka, určitě bych jí radila, aby si nechala odstranit celý prs, aby následné ozáření nebylo žádné. Držím palce k dobrému racionálnímu rozhodnutí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17586
Dobrý den..:) prosím o radu. Pod levým prsem na žebrech sem si nahmatala bolestivou bulku. Je nutné vyšetření na mamografu či ultrazvuku? Může se jednat pouze o tukovou bulku? Prso mě nebolí. Lékaře se bojím jako čert kříže a výsledku ještě více. Děkuji za odpověď
Odpověď: Bolestivá bulka v místě, které popisujete je s největší pravděpodobností hlavička žebra. Existuje tzv. Tietzův syndrom zduřování hlaviček žeber, je typický pro mladé ženy. Neví se jak vzniká, obvykle jak přijde, tak zmizí. Můžetaké jít o pouhou blokádu žebra. Doktorů se nebojte, nekoušou. Mě byste se určitě nebála, zkuste překonat strach a přijďte na ultrazvukové vyšteřní, všechno Vám vysvětlím. Pokud bydlíte daleko od Prahy, napište ještě jednou, dám Vámanonymní odpověď, kde jsou v blízkosti Vašeho bydliště další dobré duše v bílých plášťích.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17585
Dobry den, v kolika letech bych měla jit na vyšetření prsu? Je mi 20 a chci mít jistotu ze je vše v pořádku
Odpověď: Za vstupní věkovou hranici pro vyšteřní prsu ultrazvukem u mladých žen se obvykle považuje věk 30 let. Se samovyšetřením můžete začít ihned. Praktický jednoduchý návod vje e formě krátkého instruktážního videa na webu www.buprague.cz, hned na první straně se do něj dostanete proklikem. Nejideálnější je následující postup. Dojít si na preventivní ultrazvukové vyšetření do screeningového centra , adresy jsou na www.mamo.cz V současné doběběží akce Avonu proti rakovině prsu "Ženy ženám", zde je možno získat kupon ve výši 200 Kč, vyšetření stojí do 500 Kč. Po vyšetření budete vědět, zda v prsu máte nebo nemáte nějaké útvary, které nejsou nebezpečné, ale které by Vás při samovyšteřní mohly mást. Ty se pak po naučení techniky vyšetření naučíte poznávat, seznámíte se s nimi, a proto Vás nikdy nebudou děsit. Kombinace samovyšetření každý měsíc po menstruaci a jednou za 2-3 roky ultrazvukového vyšetření je to nejlepší, co pro sebe můžete v tomto věku udělat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17584
Dobry den Prosim pred 3 lety jsem byla na biopsii benigni zanetlive resorutivne reparativni zmeny ,okraj duktektazie ci traumatizovana stena cysty ,nelze vyloucit traumaticky puvod. Dnes se rozhoduji jestli si mam dat telisko Mirenu.Dvakrat jsem jiz mela. Protoze jsem zaslechla,ze po biopsii se mirne zvysuje vyskyt karcinomu
Odpověď: Víte, že Vám kdykoli rádi poradíme, v přehledu vidím, že s námi komunikujte již od roku 2013. V tuto chvíli Vám ale neumím poradit objektivně. Nejsem totiž zastánce dlouhodobé hormonální léčby, MIrena mezi ně patří. Zejména pokládám za velmi škodlivé, že většina žen ztrácí menstruaci, což naopak ženy považují za výhodu. V přírodě totiž není nic "jen tak" a měnit přírodní nastavení se nevyplácí. Pokud mám být co nejvíce profesionální, rada zní: Potvrďte si za pomocí kontrolního vyšetření prsu, že jste zdravá. O tom, že by biopsie zvyšovala počty rakoviny prsů slyším poprvé, to by pak každý malý úraz prsu ale i jiné části těla musel zvyšovat výskyt rakoviny v poraněných místech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17583
Dobrý den, jsem 3 roky po operaci fibromu v levém prsu. Loni mi na tom samém místě našli uzlíky ,které se prý operativně neřeší. Poslední dva měsíce mě prso bolí ,nemohu ležet na břiše,ale i na boku.Také se objevil tmavě žlutý výtok z bradavky.Na kontrolu mám jít až v prosinci,mám začít zmatkovat a jít raději hned? Rakovinu prsu měla moje babička. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Občas se stane, že v místě, kde byl odstraněn fibroadenom, dojde k jeho znovuvytvoření. Tomu se nedá předejít. Žlutá sekrece není nebezpečná, nedá se soudit, zda souvisí s Vámi pojmenovanými uzlíky či ne. Pokud jste opravdu vyděšená, není nic jednoduššího, než jít na ultrazvukovou kontrolu dříve, i za cenu, že si vyšetření zaplatíte. Stojí obvykle do 500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17582
Dobrý den, mám dotaz, jak má probíhat kontrola po ukončené léčbě chemo a ozařování. Jsem po operaci -uplne odstranění prsu. Děkuji J.
Odpověď: Celorepublikový protokol je takový: jednou za rok mamografie zachovaného prsu, jednou za půl roku ultrazvukové vyšetření poloviny hrudníku, kde byl prs odstraněn a zárověň také zdravého prsu, obou podpaždí a na původně nemocné straně i spádových oblastí uzlin až po klíční kost. Tento režim se obvykle dodržuje 5 let. K tomu si onkolog obvykle indikuje jednou do roka vyšetření krve s ohledem na nádorové markery, v delších intervalech také scintigrafii kostí. Jednou do roka by mělo být provedeno vyšetření břicha ultrazvukem se zaměřením na oblast jater.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17581
Dobrý den,pred několika dny na začátku menstruace, kdy mě bolelo levé prso jsem si objevila malou bulku v podpaží. Není ani 1cm velká, nepohyblivá, je jakoby v hloubce pod kůží, místo nálezu je při zmáčknutí bolestivé. Celé prso je lehce bolestivé, jakoby teple a tupé. Jsem z toho velice vystrašená.
Pavla 27
Odpověď: MIlá mladá dámo, opravdu se nemusíte obávat. Tak, jak Vaše obtíže popisujete, se dají interpretovat jako zánět potní nebo mazové žlázy v podkoží v oblasti podpaždí s přenosem bolestivosti do nejbližího spádu - tedy do prsu. Obvykle se to děje při změne stravy, při jakémkoliv čistícím procesu v těle : a menstruace je každoměsíční čištění ženského organismu, aby mohl jednou zdárně donosit plod. Pokud Vás boulička bude ještě trápit i po menstruaci, objednejte se pro svůj klid na ultrazvukové vyšteření do screeningového centra (adresy jsou na www.mamo.cz). Bez doporučení od lékaře stojí do 500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17580
Dobrý den. Uvažuje vaše klinika o zavedení metody termografie prsu ? Zcela jistě bych dala i za poplatek přednost tomuto vyšetření před mamografií o jejíž negativech a rizicích pro vznik rakoviny ví už snad všichni. Moc díky za odpověď. Němečková
Odpověď: Termografie je metoda s velmi nízkou účinností, každý, kdo jí propaguje (napříkla současně jakýsi anonymní dr Johnson) si vůbec neuvědomuje, co všechno dokáže mamografie spolu s ultrazvukovým vyšetřením v prsní žláze nalézt Termografie se již jednou v historii používala, bylo to v 70-80 letech minulého století, pro svou nepřínosnost byla opuštěna. V ČR se díky zavedení screeningové mamografie snížila úmrtnost na rakovinu prsu o více, než 30%. To dosud žádný jiný program nedokázal. U žen, které na screening docházejí pravidelně dokonce ještě více. Celý život se snažím zavádět jen vědecky ověřené postupy, termografie mezi ně nepatří, proto nebyla nikde na světě schválena, a proto také nebude zavedena na mém pracovišti. Až se objeví metoda s prokázaným přínosem na jiném principu, než je mamografie, budu první, která si přístroj opatří. . Mamografie používá měkké záření v malých dávkách, které se svou škodlivostí dají srovnat kosmickému záření nebo také vyzařování běžně používaných přístrojů. Jedno vyšetření mamografem má 1500x menší zátěž, než při vyšetření CT. Vždy, když se objeví další tažení proti mamografii si říkám: komu to slouží? Zajímavé je, že s těmito pravdami přicházejí vždy muži. Všimla jste si ? Co je to za muže, kteří chtějí připravit žena o účinnou prevenci - o záchranu života i prsu? Bojím, že tito muži mají problém sami se sebou, se svým mužstvím. Muži, kteří milují ženy, si totiž přejí, aby existoval nástroj, který pomáhá ženám bojovat s jejich nejčastějším zhoubným onemocněním, s rakovinou prsu. Prs je symbol ženství, symbol příštího života, na kterém je dítě po porodu závislé. Kdo si toto neuvědomuje, nebo dokonce skrytě tuto část ženského těla nenávidí, sám potřebuje pomoc.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17577
Dobrý den, chtěla jsem Vám mockrát poděkovat za rychlou odpověď.M.B.
Odpověď: Jsem moc ráda, že tato poradna slouží všem, které to potřebují. V dnešní době je to taková malá oáza a já jsem šťastná, že jsem součástí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17576
Dobrý den,mám asi 3 den bolest v levém prsu, bulku ani nic jineho jsem si nenahmatala.Boli mě to hlavné při prudkem pohybu nebo když ležim na boku.Nevim zda mám ještě chvily počkat jestli to nepřejde, nebo vyhledat lékaře a to přesně jakeho .?moc děkuji za odpověď. K.D.
Odpověď: Potíže, které popisujete, jsou opravdu typické pro obtíže, které se váží na krduník. Představte si, jak je hrudník složitý, kolik kloubních spojení se na něm vyskytuje. Nejvíce obvykle zlobí žebra. Bylo by přínosné, pokud byste si našla někoho, kdo by Vám velmi citlivě provedl tzv. mobilizaci žeber. Na druhou stranu je také nezbytné mít jistotu, že jste v pořádku. Na ultrazvukové vyšetření, které by mělo ýbt dostatečné se můžete objednat do kteréhokoliv screeningového centra, vyšetření stojí obvykle do 500 Kč. Adresy všech centre najdete na internetu na www.mamo.cz Pokud bydlíte v Praze, rádi Vás v Mamma centru Háje vyšetříme.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17575
Dobrý den, jsem těhotná ve 24 tt a čekám dvojčata. V noci mě probudila bolest levého prsu a směrovala k hrudníku. Prso jsem si prohmatala a nahmatala takové uzlíky, tak nevím jak postupovat. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Lze předpokládat, že pohmatový nález jsou uzlíky mléčné žlázy, která se chystá na svou úlohu kojení. Samozřejmě, že pro Váš úplný klid by bylo vhodné podstoupit vyšetření ultrazvukem. Bolest, kterou jste popsala, nemusíte považovat za vážný příznak. Na ultrazvukové vyšteření se objednejte do screeningového centra, jejich adresy najdete na tomto webu www.mamo.cz Vyšetření stojí do 500 Kč, na žádanku ho platí pojiš'tovna. Ultrazvukové vyšteřní byste měla podstoupit i proto, abyste si ověřila, že jste v pořádku a mohla si své (jistě nelehké) těhotenství prožít v klidu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17574
Dobrý den,již více jak 10let mám pod kůží bulku,žádala jsem u lékaře o mamograf s tím,že si vyšetření zaplatím,ale lékař mi řekl až ve 45letech a i když vím,že se mohu na mamograf objednat sama,tak potřebuji doporučení.Že je to prý jen cysta a ať to neřeším.Mám doma malé děti 3 a 13let.Děkuji H.P.
Odpověď: Pokud si chcete mamograf zaplatit sama, doporučení nepotřebujete. Objednejte se v některém ze screeningových center, jejich adresy jsou na www.mamo.cz Zde pracují lékaři, odborníci na vyšetřování prsní žlázy. Mamografie stojí obvykle do 800 Kč. Možná, že by stačilo pouze ultrazvukové vyšteřní Vám známé bulky. I takové vyšetření si můžete objednat ve screenibgovém centru bez žádanky, stojí do 500 Kč. Pokud byste plánovala vyšetření v Praze, rádi Vás v Mamma centru Háje vyšetříme.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17573
Dobrý den, mám nastoupit na radioterapii a dozvěděla jsem se že se sem dováží nejaký gel v sáčcích (jeden světlý a druhý tmavý)který se nanáší před a po ozáření aby se nespálila kůže. Má to být z USA a cca 1200,-. Bohužel se mi nepodařilo zjistit název. Prosím nevíte náhodou o co jde, nebo doporučte něco jiného. Děkuji MZ
Odpověď: Nemám zkušenost s touto léčbou, skutečně nevím, zda jsou gely opravdu účinné. Pokud ano, jistě o nich budou vědět radioterapeuti, kteří Vám budou léčbu provádět. Existují také pacientské servisy, hlavně Mammahelp, kde pracují vyléčené pacientky, které velmi pravděpodobně budou o této pomocné léčbě vědět z vlastní zkušenosti. Zkuste tedy www.mammahelp.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17572
Dobrý den.Je mi 39 a jsem krátce po ablaci prsu,brali mi celý pravý prs + spádovou uzlinu,výsledky mám negativní.Dá se tedy říci,že rakovina je pryč?V úterý jdu na onkologii.Chci pomáhat dalším ženám,podporovat je,povzbuzovat a šířit prevenci.Poradíte mi prosím jak a kde začít?Děkuji.Eva N.
Odpověď: MIá paní Evo. Z toho, jak svůj případ popisujete soudím, že jste nyní zdravá. Abych mohla být přesnější musím znát tzv histochemii Vašeho nádoru. Tedy jak se jmenoval, jak byl agresivní, jaké měl hormonální receptory, zda byl HER pozitivní nebo negativní: G, ER, PR, mib (Ki) HER 2 - toto jsou zkratky hodnot, které bych potřebovala vědět. Jste mladá, mohla byste se angažovat v projektu Bellis pod Aliancí žen s rakovinou prsu. Sama jsem tento projekt spoluzakládala, Belisky dělají úžasné akce, pomáhají veřejnosti. Určitě je najdete pod názvem Bellis young and cancer na internetu. Ředitelkou Aliance žen s rakovinou prsu je úžasná Eva Knappová, ta aktivity Belisek zastřešuje. Projděte se trochu po internetu a najdete nás všechny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17571
Dobrý večer,chtěla bych si zajít na mamograf ale není mi ještě 45let a nevím zda se něco platí a taky bych se chtěla zeptat když to měla moje babička jestli to je dědičné s její strany. Děkuji Cholevová
Odpověď: Většina pojišťoven platí peventivní vyšetření až od 45 let. I tak je to nejnižší hranice v Evropě. Některé pojišťovny však připlácejí, OZP platí od 40 let. Je třeba se podívat na pojistný plán Vaší pojišťovny. Mamografické vyšetření stojí do 800 Kč. Je nezbytné, aby bylo kvůli kvalitě provedeno ve screeningovém centru : adresy všech v ČR jsou na www.mamo.cz Pokud Vaše babička onemocněla ve vyšším věku než 50 let, Vaše osobní riziko se zvyšuje jen mírně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17570
Dobrý den. Jsem 2 měsíce v komplexní remisi po karcinomu prsu(ER90%, PR90%, her2 negativní) Nyní uzivam Tamoxifen a pravidelne docházím na Zoladex. Chtěla jsem se zeptat, , jestli je vhodne uzivat přípravek GS Merilin harmony.Mohlo by mi to nějak uskodit? Děkuji
Odpověď: Je mi moc líto, ale tuto otázku Vám nezodpovím. Jsem, stejně jako moji kolegové v této poradně, radiolog. Tuto otázku by Vám zopdovědět Váš onkolog.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17569
Dobry den
Mela bych kratky dotaz je mi 51 let a mam cca 5 tydnu divny picit v Leben prsu bulku jsem nenahmatala.Mam misto je bolestive cca od podpazi do prsu. Dekuji za odpoved Blanka
Odpověď: Typ bolesti, který popisujete spíše odpovídá bolesti vycházející z hrudní páteře, nejčastěji se takto ozývají blokovaná žebra. Musím připomenout, že máte screeningový věk, kdy máte nárok jedenkrát za dva roky na mamografii placenou pojišťovnou. Určitě toho využijte. Žádanku vystavuje gynekolog nebo praktický lékař, adresy všech screeningových center v celé ČR jsou na www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17568
Byla jsem na prevenci 27.10.2014 a je možné další vyšetření absolvovat
27.10.2016?Nebude mít pojišťovna výhrady?

Děkuji Štillerová
Odpověď: Každá česká žena má nárok na preventivní mamografické vyšetření jedenkrát za dva roky. Toto screeningové mamografické vyšetření jedenkrát za dva roky hradí automaticky všechny pojišťovny v ČR.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17567
Dobrý den,34let,asi měsíc zpět začlo tlačit v pravém prsu při dotyku z pravé strany-tlak,mírně píchavá bolest.NAhmatala jsem větší tužší útvar(průměr cca 1,5cm).Různých útvarů měkčích či tvrdších mám v obou prsou víc,ale pravé mi od té doby přijde jimi víc zaplněné,na levém zboku žádný podobný útvar nemám,ale pravé mám už od puberty o dost mensí,tak se těžko srovnává.Na cca měsíc jsem "zapomněla",ale teď to zas začlo tlačit.3,5 roku kojím,ale se záněty mám zkušenost-tak neprobíhaly.Mám se bát?Jít na UZ?Lze při kojení?Příp.v jaké fázi cyklu?Předtím k obvodní či gynek. nebo nepoznají nic bez UZ?
Odpověď: Klid Vám přinese pouze ultrazvukové vyšetření. Jeůikož kojíte už delší dobu, prsy budou ultrazvukově dobře čitelné. Najděte si na www.mamo.cz nejbližší screeningové centrum, ultrazvukové vyšetření prsu musí dělat, opravdu odborník. Vyšetření stojí do 500 Kč, pokud Vám gynekolog nebo praktický lékař vystaví žádanku, hradí ho pojišťovna. Věřím, že se prokáže, že jde jen o hormonální změny. Po vyšetření lékařem je dobré si samovyšetření provést opakovaně, abyste se naučila poznávat, jak může Váš pr vypadat, když je v pořádku.Podívejte se na www.buprague.cz na instruktážní film, jak se samovyšetření provádí správně. Držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17566
Dobry den.Jsem po operaci prsu.Pry mam výsledky dobry,presto mam předepsanou radiochemoterapii,kterou zacinam az po 3,5 mesici po operaci.Neni to uz dlouho a je nutne ji podstoupit?Nador byl zhoubny 7krat6mm.
Odpověď: Je velmi dobře, že mezi operací a radioterapií bude odstup tři měsíce. Nádor je již odstraněný a teď je nezbytné, aby se tkáně prohojily. Pak teprve je možno prvést další léčbu. Ničeho se nebojte, Vaše léčba je naplánována správně..
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17565
Dobry den,
Je mi 21 let. Beru antikoncepci, deti nemam ani rakovinu prsu v rodine. Presto z nemoci mam strach, proto se chci zeptat jestli muzu na vysetreni uz ted, nebo je to jeste zbytecne? A nevadi, ze mam prsa mensi?
Dekuji za odpoved. Zahradnikova Sona
Odpověď: Jste ve věku, kdy je vznik rakoviny prsu téměř nepravděpodobný. Ve Vašem věku jsou častější jiné zhoubné nádory. Pokud se chcete zbavit obav, udělejte následující: objednejte se do screeningového centra. V ČR je jich asi 70, jejich sdresy najdete na www.mamo.cz. Stačí ultrazvukové vyšetření, pojišťovna toto vyšetření neplatí, stojí do 500 Kč. Po vyšetření, kdy už si budete jistá, že jste v pořádku, si pusťte na www.mammacentrumhaje.cz nebo na www.buprague.cz krátký instruktážní film o samovyšetření. Je hned na první stránce. Naučte se spolu s tímto 8minutovým videem, jak se správně samovyšetřovat. Protože si budete z ultrazvukového vyšetření jistá, že jste v pořádku, budete se vlastně učit, jak vypadá Vaše žláza, když jste zdravá. Na Vašich drobných prsech Vám to půjde velmi dobře. Samovyšetření pak opakujte vždy, když končí Vaše menstruace. Na ultrazvukové vyšteřní si dojděte zase za 3 roky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17564
Dobrý den, chci se zeptat, je možné že bych mohla mít v 19 rakovinu prsu ? čekám ted na výsledky histologie , protože jsem byla na operaci a napsala mi na zprávu displazie mame, co to prosím znamená?
Odpověď: V 19 letech je minimální pravděpodobnost, že byste měla rakovinu prsu. Dysplazie je velmi běžný název pro neurčité změny ve žláze, které nemají žádnou souvislost s rakovinou prsů. Velmi mě překvapilo, že jste byla operována. Správně měla být provedena biopsie jehlou. Dysplazie, která by se tím zjistila stejně jako při operaci, ale při nesrovnatelně menším zákroku, by nebyla důvodem k operaci. jJsem překvapená, že se ještě někde postupuje tímto zastaralým postupem. Zajímalo by mne, kde Vám byla operace provedena.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17563
Na mamografu mi našli zbytkovou mléčnou žlázu. Je to běžné v mém věku?
Odpověď: Ano, je to zcela běžné.V tomto vyjádření není zašifrováno nic, čeho byste se musela obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17562
Mám ještě jednu otázečku k dotazu č.17556. Na MR jsem objednaná až v listopadu. Není to moc dlouhá doba? Jsem ráda, že jsou lékaři tak opatrní, jen na to pořád musím myslet a je mi z toho celkem úzko. Přece jen je mi 33 let. Jinak děkuji za Vaši odpověď a za Váš čas.
Odpověď: Vyšetření magnetickou rezonancí jsou velmi drahá a je zcela bežné, že čekací doby jsou dlouhé. To je na celém světě stejné. Můžete se pokusit se s pracovištěm magnetické rezonance domluvit, aby Vám dali vědět, kdyby se jim uvolnilo místo. Mohu jen dodat, že pokud jste objednaná v normálním režimu s delší objednací dobou, je vidět, že Vaši lékaři nemají příliš silné podezření. Kdyby se totiž domnívali, že jde skutečně o velký problém, objednali by Vás takzvaně "statim", což je objednávka ve zkráceném režimu. Tyto termíny jsou ovšem rezervovány pouze pro závažné případy. Zdá se tedy , že nejste závažný tpřípad
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17560
Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o radu, případně o uklidnění. Je mi 26 let, jsem matkou dvou dětí, které jsem kojila, mladšímu synovi je 2,5 roku a nekojím už minimálně rok a půl. Z prsů mi čas od času vytéká tekutina podobná mlezivu, ale v posledních dnech jsem si všimla změny zbarvení- do hněda. Prsa mě občas pobolívají, o co se může jednat? Jsem 3.10. objednaná na prevenci ke gynekologovi a chystám se na to zeptat přímo jeho, ale do té doby je ještě dost času a jsem trochu nervózní. Děkuji a jsem s pozdravem.
Odpověď: V první řadě je třeba znát skutečnou barvu sekretu. Tu zjistíte pouze tehdy, když si sekret otřete na bílý podklad - ideálně na bílý plátěný kapesník. pořiďte si ho cíleně jen pro tuto záležitost. Pořizujte otisky flíčků, je dobré si ke každému otisku napsat datum. budete možná překvapená, že barva flíčků není jen hnědá, ale také šedá, šedozelená nebo tmavě modrá. Všechy tyto varianty odpovídají hormonální nevýznamné sekreci. Varovná barva je pouze červená. Na závěr musím doplnit, že nádory prsu u žen Vašeho věku jsou extrémně vzácné, a také, že pokud chcete mít jistotu o zdraví svých prsů, musíte navštívit screeningové centrum ( adresy všech jsou na www.mamo.cz), kde provedou všechna potřebná vyšetření. Gynekolog by Vám měl vystavit žádanku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17559
Dobrý den, je mi 39.Týden mě pálí v levém prsu pokud si na něj zatlačím.Neberu žádné léky ani se s ničím neléčím.Menstruaci mám pravidelnou.Mám dvě děti a obě jsem kojila.Děkuji za odpověď.M.B.
Odpověď: Pálivé bolesti jsou skoro vždy vázané na hrudník, blokády žeber, neideální postavení krudních obratlů, blokády lopatek atp, pálivá bolest není mezi známkami významného onemocnění prsů.........je moc a moc dobré, že jste obě děti kojila, jen musím zmínit, že kojení není úplnou pojistkou proti závažným onemocnění prsů - to říkám proto, abyste si došla na ultrazvukové vyšteření prsů. Pojišťovna ho sice ženám ve Vašem věku nehradí, ale pokud ho absolvujete ve screeningovém centru ( adresy jsou na www.mamo.cz) budete mít jistotu o Vašem stavu prsů. Vyšetření stojí do 500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17558
Dobrý den, 16.10.2016 mi bylo sděleno telefonicky, že biopsie nedopadla dobře, že je to maligní. Musím na magnetickou rezonanci prsů, zda nejsou někde ložiska, ale prý nádor není agresivní. Při zjištění nádoru 29.8.16 ultrazvukem měl velikost 6x4mm, teď mě to pobolívá a zvětšilo se to, možná to je otok po biopsii, jak jste mi už minule psala. Znepokojuje mě, že si se mnou o tom nikdo osobně nepromluvil a ani nevím, jaký je to druh nádoru. Paní doktorka se měla včera ozvat kvůli konzultaci a zatím nic. Můj gynekolog má stále dovolenou a já sama bojuji pouze s těmito informacemi. Děkuji
Odpověď: Telefonicky se diagnóza sděluje tehdy, když s tím při biopsii souhlasíte. Jistě Vám násedně telefonicky bylo vysvětleno, že ve vašem případě jde o lobulární karcinom - proto se kvůli skutečnému rozsahu ještě musí doplnit magnetická rezonance. V tuto chvíli byste spíše měla ocenit, že ji pro Vás pracoviště zařizuje, často si toto pacientky zařizují samy, musí si dojít pro žádanku na MR (magnetická rezonance) a zařídit si termín tohoto vyšetření, někde se čeká i několik týdnů. Pokud chcete osobní konzultaci, zavolejte do diagnostického centra a požádjete o ni. Jistě Vám dají termín. V tuto chvíli se ale více nedozvíte. Léčba se stanovuje podle rozsahu onemocnění. Vím, že to není jednoduché, život je někdy boj a zažil to každý. Alespoň věřte tomu, že české zdravotnictví je na skvělé úrovni, bude Vám dána odpovídající léčba.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17557
Dobrý den, byl mi diagnostikován Karcinom prsu dx.
C 504,typ invaz duktální + DCIS.Grading 2
IHC ER 80% PR 100% KI-67 25%, HER2 2+ bez amplifikace
T2 (21mm) - ale asymetrie denzity v ZHQ vpravo je větší a klinicky je nález rozsáhlejší
N1 M0 (kontrola scinti za 3M)
ASA 2. Prosím o Vaše vyjádření a sdělení léčebného postupu.
Odpověď: Bylo by velmi neprofesionální, pokud bych touto cestou stanovovala léčebný postup. Jednak jsem neviděla snímky, také neznám ultrazvukový obraz nádoru, zcela chybí vyjádření o stavu uzlin ve spádovém podpaždí. Vaši léčbu bude stanovovat tým odborníků - radiologové, onkologové, chirurgové a patologové. Návrh léčby musí být konsensem -musí být výsledkem diskuse. Věřte jim , úroveň léčby karcinomu prsu je v ČR obecně skvělá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17556
Dobrý den.Chci se zeptat jak si mám vyložit informace ve zprávě. S mamografu levého prsu - drobný ložiskový stín 3,5mm, v šikmé pozici neprůkazný. Sono levého prsu - nepatrný akustický stín. V šikmé pozici neprůkazný. Závěr - ložiskové změny neprokazatelné. Doporučení MR. Hodně jsem se vyděsila. Mám se obávat?
Odpověď: Z obou vyšetření vyplývá, že se objevila diskétní známka, která by mohla patřit podezřelé lézi. Více bohužel ve Vašem případě vyšetřovací metody neukázaly. Proto je zapotřebí doplnit magnetickou rezonanci, která se využívá právě v těchto případech. Nedokážu odhadnout, jak to celé dopadne, je to 50 :50. Pokud by se snad pokázala patologická léze, bylo by to tak malinké, že by vůbec nešlo ani o život, ale ani o prs. budu moc držet palce, aby MR podezření vyloučila. Zkuste si říci, jak moc je dobře, že jsou Vaši lékaři důslední a nenechávají nic náhodě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17555
Dobrý den, a jak je to s operací prsu kdybych si šla nechat ty bulky vyndat, jedná se mi o to jak dlouho bych s tím byla v nemocnici, a jak dlouho bych pak musela být doma ? Moc děkuji za odpověd Schlosserová
Odpověď: Většinou jde o záležitost na jedno přespání v nemocnici - záleží na místních zvyklostech. Pobyt doma se odvíjí podle toho, jak byste se cítila, některé ženy si ani nemocenskou nevybírají - tedy pokud se jizva dobře hojí a nejsou žádné komplikace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17554
Dobrý den,prosim Vás o informaci k léčbě rakoviny prsu.Mamince (58) zjistili v květnu 2015 RA prsu 3 stad. Her2/neu . Jsou zasaženy i játra.Mamka neviděla, tak ji udělali ct mozku a zjistilo se metast.ložiska bilat.v mozečku i supratentoriálně.minulý rok ji stanov. Léčbu chem.4xAC-4xT, poté herceptin,hormony.Bohužel jsem zjistila až letos, že mamce nebyl dán herceptin, který je důležitý na tento druh Ra.Moje otázka je, jestli mi můžete říct, jaký vliv by měl herceptin na léčbu,a kdy se může dávat člověku (zdrav. stav - na co se musí brát ohled. A jestli by ještě pomohl.Děkuji Kuthejlová
Odpověď: Z Vašeho popisu není jasné, nakolik se prokázaly pozitivní receptory na biologickou léčbu - na Herceptin. Zjistěte, na kolik křížů byl HER2 a zda se v genetickém vyšetřen pomocí FISH prokázala pozitivní odpověď. Pokud by toto nebylo prokázáno, pak podávání léčby, která stojí ročně bezmála 1 milion korun by bylo zbytečné. Biologická léčba - Herceptin - se podává až skončení chemoterapie a jen u pacientek s pozitivními receptory. Těch je asi 15%.. Biologická léčba zlepšuje výsledky, ale sama o sobě není primární léčbou. Chyba by byla, pokud by maminka nedostala 4xAC a 4xTaxany. Můžete si být jistá, že v ČR dostávají ženy při léčbě vše, co je potřebné, v ostatních zemích Evropa to takto normální není. Jen ještě zajímavost na okraj, v Anglii zatím do standardní léčby Herceptin nezařadili, neboť jeho účinek zatím přináší otazníky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17553
Moc Vám děkuji za odpověď k dotazu Dotaz č. 17550.Po vaší odpovědi jsem klidná a věřím, že léčba je dostačující.Měla jsem tu čest vás poznat osobně na charitativní přehlídce Beliss, kde jsem byla jednou z modelek-pacientek.Pro mě jste velká osobnost a skvělá žena.Vy všichni co odpovídáte zde na dotazy,hrozně moc pomáháte nám v těžké situaci.Máte vždy pochopení a slova útěchy,je to strašně velký dar.Ještě jednou moc děkuji. Šárka T.
Odpověď: Milá Šárko, děkuji za krásný vzkaz, všechny nás ocenění vždy potěší, je to jako nabíječka do další činnosti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17552
Dobry den v podpaží jsem si nahmatala malou nebolestivou boulicku ale tesne pod ni a okolo ni me to boli :-( .Mohu se zeptat zda dokazete posoudit zda je tu ucpana mazova zlazka nebo neco horsiho?
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o nějaký problém v kůži podpaždí. Ucpané kožní žlázky nemusí bolet. Uzliny, které mohou být indikátorem problému v prsní žláze, jsou uloženy hlouběji. Pokud by Vás celá záležitost stresovala, pomůže ultrazvukové vyšetření ve screeningovém centru (adresy akreditovaných pracovišť jsou na www.mamo.cz) Vyšetření bez žádanky stojí do 500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17551
Proč si na mamografu připadám jako ve svěráku? Když si stěžuji na to, že je to moc bolestivé, dostávám ještě držkovou. Dámy, které toto vyšetření dělají, to nebolí, ale když seozvu já, proč by se tím měly zabývat?
Odpověď: Nepříjemné stlačení prsu při mamografii má jediný význam: pevně stlačená žláza je dobře průchodná pro mamografické paprsky, dojde k prokreslení jemňounkých detailů, které pak jsou cestou ke včasné diagnoze. Nepříjemná tlaková bolest se může umenšit, pokud se prs stlačuje pomaleji, aby si žláza mohla na zvyšující se tlak přivyknout.......Mamografie provádějí většinou ženy. Na mém pracovišti všechny ženy podstupují pravidelně mamografii, aby nebyly onou pověstnou kovářovou kobylou.....Některé ženy mají prsy citlivější, zřejmě i Vy. Proto před další mamografií požádejte laborantku, aby přítlak prováděla pomaleji. Pokud jsou na Vás nepříjemné ( v mých rodných Klatovech se říká hubaté), napište stížnost vedoucímu oddělení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17550
Dobrý den,mám prosím jeden dotaz.Jsem 2roky po operaci prsu.Dobře difer.dukt.karcinom ml.žlázy G1,1,7x1x1cm,s komponentou high grade dukt.karc.in situ,s neinvz. složkou nedosah. k okrajům oper.výkonu,bez známek metast. postižení 2 sent.a 1 nesen.lymf. uzliny T1N0M0.Estr.100%,progest.60%,Ki67 10%,C-erbB2 skóre 0.Léčba 5 let Tamoxifen,2 roky Zoladex.Před 6 měsíci mi řekli,že mi Zoladex protáhnou cca na 3-4roky,že jsem mladá.Je mi 42 let.Teď mi ho chtějí najednou ukončit po dvou letech.Bojím se,že začnu opět menstruovat.Stačí přechod 2 roky?Poradíte mi prosím?
Odpověď: Nejprve musím říci, že histochemická kriteria nádoru, pro který jste byla léčena, jsou velmi příznivá. To jsme Vám ostatně psali při Vašich předchozích dotazech. Váš nádor byl málo agresivní. ...Není velké štěstí mít zastavenou menstruaci. Každoměsíční krvácení má mnoho významných rolí pro ženský organismus. Neobávejte se jí. Dopřejte tělu, aby se opět mohlo chovat naplno a žensky. A't již s menstruací nebo bez ní. Není úplně jisté, že se vrátí, pokud ano, věřte, že je to pro Vaše tělo příznivé.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17549
Dobrý den, asi před hodinou mě zacalo pulsovani na pravem prsu, cca centimetr vedle bradavky smerem k srdci. Toto pulsovani je občas, cca 1-2 za 5 nadechu..
Chtěl bych se zeptat jak se ttoho zbavit. Je mi 17 let, muž. Děkuji za odpověď
Odpověď: Jste velmi vnímavý a tak si uvědomujete tep některé z tepen hrudníku. Tohoto příznaku se nemusíte obávat.Zkuste ho nevnímat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17548
Dobrý den, chodím na pravidel.mamografické vyšetření prsů/matka zemřela na rakovinu prsu v 57letech/. Dozvěděla jsem se na internetu, že mamograf může
vyvolat rakovinu, že bezpečné vyšetření je na termografu. Předem děkuji za Vaši odpověď.
M.H.
Odpověď: Zprávy o škodlivosti mamografu osobně nazývám poplašné zprávy. Vždy přemýšlím, pro koho je to dobré. Možná to slouží výrobcům termografie, která je neprůkazná a jejíž výpovědní schopnost je nižší, než při ultrazvukovém vyštření. Při velmi přibližných přepočtech se dá říci, že při jedné mamografii obdržíte dávku jako letuška, která absolvuje jedenkrát cestu Praha-New York a zpět. Do našeho centra se chodí vyšetřovat letušky, jsou stejně zdravé i stejně nemocné jako ostatní ženy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17547
dobry den,som sedem dni po operacii prsnika,boli mi odstranene 3sentinelove uzliny,ale v podpazusi sa mi robi stale mierny opuch,rana mi nemokva ani okolie nieje zacervenane,chcem sa spytat ci je ten opuch normalny,mam aj slabe bolesti,ale nie stale
Odpověď: Vše, co popisujete je zcela normální pooperační průběh. Otok v podpaždí i pod jizvou v místě prsu je také zcela obvyklý, někdy přetrvává i týdny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17546
Dobrý den,chci se zeptat,asi tak 3 týdny mám pocit jakoby nalévání prsou,z levého prsu po zmačknutí mi vyteče malé množství tekutiny podobné mléku-mlezivu.Mám dvouleté dítě,kojené do 9 měs.Před 3 roky konizace děl.čípku.Žádné užívání leků,ani jiné problémy nemám.Těhotenství vyloučeno,menstruace pravidelná.
Jedná se o nějaký vážný problém. Děkuji za odpověď. L.
Odpověď: Příznaky, které popisujete nejsou pro vznik závažného onemocnění prsu typické. Nalévání žlázy spojené s tlakem a dokoncem trochou sekretu vypovídá o nějaké hormonální dysbalanci - přesněji nelze takto na dálku určit. Pokud v sekretu není přítomna krevní příměs, nemusíte se obávat. Pokud by sekrece narůstala, je vhodné vyšetřit hladinu prolaktinu v krvi k vyloučení změn na podvěsku mozkovém - na hypofýze. To provede gynekolog.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17545
Dobrý den, chci se zeptat, když v těle nemám žádné hormony, můžu mít rakovinu prsu?
Píchám si jen růstový hormon.

LD
Odpověď: Víte, kdybyste neměla žádné hormony, tak to už byste se na nás dívala z obláčku. Ženské hormony - podle studijí - nejsou jedinou příčinou zhoubných nádorů prsu. Nikdo stoprocentně neví, proč nádory prsu vznikají, zřejmě se sčítá mnoho důvodů a původců. Je to taková mozaika chemických (hormonálních), zřejmě i fyzikálních ale určitě i pychologických důvodů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17544
Dobrý večer, svůj dotaz píšu asi pozdě, protože ve středu mně čeká již první chemoterapie... Nemohla bych od vás dostat nějaké doporučení na prostředky, které by zmírnily poničení žil a klooubů po chemoterapii? Navíc jsem slyšela o něčem, co by uchránilo i vlasy, snad helma, která chladí hlavu... Byl mi odstraněn prs a žlázy v podpaží. Děkuji předem za odpověď. Eva Moravcová
Odpověď: Chladící čepici s dobrými výsledky využívají na onkologii Zelený pruh v Praze. Zde se poptejte na možnosti. Léky, které zmírní obtíže při chemoterapii Vám automaticky naordinují onkologové, je třeba se ptát a ptát. Pokud se plánuje opakované podání léčby, je zcela běžné vložení tzv. portu,jde o drobné zařízení, kterým je chemoterapie podávána bez nebezpečí poničení žil. Zavedení portu je dnes po celé republice běžným standardem. Vyžadujte ho.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17543
Dobrý den mám se bát našla jsem si bulku nad prsem která se zvětšuje dekuji o nezverovani I.K
Odpověď: Každá bulka se musí vyšetřit. Může jít o závažný problém, ale také pouze o cystu. Neváhejte a objednejte se do akreditovaného screeningového centra ( adresy jsou na www.mamo.cz). Vyšetření ultrazvukem bez žádanky stojí do 500 Kč. V současné době běží akce ženy ženám Avonu, je možno získat slevu 200.Kč
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky