MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229


Dotaz č. 17284
Dobrý den.Moje dg.C50,4 cA mammae I.dx. pT2 pN2a V1 MO, G3
PO CHEMO, OZAŘKÁCH, NASAZEN Tamoxifen 20
prosím jaká je u mne uspěšnost vyléčení. jinak bez metastáz. Děkuji
p.s. ještě očekváná operace dělohy .
Odpověď: Dobrý den,
úspěšnost léčby se těžko odhaduje. Vždy záleží, jak ten konkrétní nádor a jeho buňky zareagují na jeho léčbu. Pozitivní je, že nádor obsahuje hormonální receptory, takže by měl dobře reagovat na hormonální léčbu. Pozitivní je rovněž to, že nejsou nikde žádné metastazy. To jsou vše dobré zprávy. Důležité je pravidelně chodit na kontroly. A snažit se udržet pozitivní myšlenky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17282
Dobrý den,
na mamo jsem byla minulý rok. Letos mi začalo jedno prso bolet a to výrazně. Může mi praktický lékař napsat doporučení k vyšetření a tudíž si nemusím vyšetření hradit sama? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
bolest prsu sama o sobě není okamžitou indikací k mamografii. Záleží na více věcech. Typ a charakter bolesti,. vztah k menstruačnímu cyklu, pohmatový nález na prsu. Rovněž je vhodné přihlédnout k předchozímu mamografickému obrazu. Ve vašem případě, vhledem k odstupu od mamografie a věku, bych volil provedené sonografie. Doporučení k sonografii vám může vystavit i výš praktický lékař.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17281
Dobrý deň, som 6 týždňov po operacii fibroadenomu, avšak hneď po operacii sa mi pod jazvou vytvorilo cca 2 cm dlhé tvrde miesto, akoby zatvrdnuty pás.Problém som konzultovala aj s chirurgom, ktorý povedal že sa jedná o pooperacny granulom resp. infiltrat; ktory sa bude hojit dlhšie. Sono nerobil, vyšetrenie prebehlo len klinicky, kontrolné sono stanovil až o 3 mesiace.Odobral iba vzorku tekutiny z toho miesta, ktorá však nepotvrdila zapal. Je tento postup v poriadku? Mala by som sa dožadovať nejakého ďalšieho vyšetrenia? Môže v operovanom mieste po takom krátkom čase nador?
Odpověď: Dobrý den,
takto hned po operaci se určitě nejedná o nádor, ale o běžnou pooperační komplikaci. Hematom (zakrvácení) nebo serom (dutina naplněná tekutinou). V obou případech se vše postupně vstřebá. Jde o běžný postup. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17279
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, už delší dobu mám takový zvláštní pocit v levém prsu a podpaží. Dnes jsem si při oblékání všimla, že mám v dolní části levého podpaží jakési vtažení nebo ďůlek a když jsem si místo prohmatala, cítila jsem tvrdou bouličku velikosti větší špendlíkové hlavičky. Chtěla bych se tedy zeptat, zda by to mohlo něco znamenat a jestli bych se raději neměla objednat ke svému gynekologovi. Děkuji moc předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle toho, jak vše popisujete, by se nemělo jednat o nic vážného. Boulička velikosti špendlíkové hlavičky bude jen normální struktura. Ale takto, jen z dotazu to samozřejmě nemůžu spolehlivě posoudit. Pokud by jste měla pocit, že se boulička mění, zvětšuje, tak se určitě objednejte ke svému gynekologovi.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17278
Dobry den,
chcela by som sa spytat ohladom fibroadenomu, kedze ja sama mam 12 rokov v pravom prsniku fibroadenom, kazdeho pol roka chodim na kontroly, tiez biopsia a magneticka rezonancia ci je naozaj pravda, ze sa moze casom zvrhnut na zhubny, kedze v predchadzajucom prispevku slecna mala diagnostikovany fibroadenom, ktory sa casom zmenil na zhubny. Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
u fibroadenomu není větší riziko vzniku maligního nádoru prsu. Toho se obávat nemusíte. Pokud je diagnoza fibroadenomu ověřena biopsií, tak bohatě stačí kontroly 1x ročně.
Pokud jde o změnu fibroadenomu v maligní nádor, podle jednoho z předchozích dotazů, tak se nejednalo o fibroadenom, ale o maligní nádor, který někdy může vypadat podobně. Proto se většina ložisek v prsu radši ověřuje biopsií. Pokud je výsledek biopsie opravdu fibroadenom, tak je vše v pořádku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17277
Po mamografu a sono mi našli kalcifikaci 6mm v prsu. Mám jít na biopsii.Budou do mně píchat. Nedá se to zjistit jinak ? Kupříkladu z krve ?
Co je to kalcifikace ? Mám přestat jíst jogurty ? Po zlomenině ruky jsem jich začala jíst více. Nikdo se se mnou nebaví.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
kalcifikace je okrsek zvápenatění v prsu, který může být příznakem pro počínající nádor v prsu. Ne kařrá kalcifikace v prsu je způsobená nádorem, ale z mamografie a sono vyšetření to nejsme schopni spolehlivě rozlišit. Proto se dělá biopsie, což je, zjednodušeně řečeno, taková větší injekce.
Samotná kalcifikace v prsu nesouvisí s tím, jestli jíte více jogurtů, určitě ne.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17276
V lete 2015 mi zistili fibroadenom, po pol roku zmenil tvar. V aprili 2016 som mala záchovnu operáciu pravého prsníka. Výsledky pooperačnej biopsie: nádor 17x15x12mm, G2,Ki-67-8%, ER80%,PR60%,p63-,HER2-neg1+.Mam nasadenú chemo, RT, HT-temoxifen,zoladex.Prvu chemo som mala po 8 tyz. po operácii lebo sa mi tvoril serom v jazve. Markery pred chemo v norme, CT bez meta. Mam odstránených 10LU/3LU s meta. Aké sú moje šance na vyliečenie? 9 mes. pred zistením ca som mala mimomaternicové tehu. Mohla zmena hormónov spôsobiť nádor? Mám 31 rokov. Za odpoveď vopred ďakujem.
Odpověď: Dobrý den,
prognoza u nádorů se velice těžko odhaduje. Rozhodující je, jak nádor a Vaše tělo zareaguje na léčbu. Určitě pozitivní zpráva je nízká proliferační aktivita, což znamená, že nádor neroste rychle a agresivně. Další pozitivní je, že obsahuje hormonální receptory, takže by měl dobře reagovat na hormonální léčbu.
Mimoděložní těhotenství samotný nádor nezpůsobilo. Pouze mohlo dojít k jeho rychlejšímu růstu díky hormonální stimulaci prsou při těhotenství.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17275
Dobry den,pred nekolika tydny me zacala svedet pouze jedna bradavka,trvalo to asi mesis,nez se mi zacala loupat-supinky byly vsude.Bradavka je citliva a svedi dal,ale jen jedna,co to muze znamenat.Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
podle Vašeho popisu se bude nejspíše jednat o kožní problém. Pokud po sloupnutí šupinek nedochází ke krvácení. Doporučuji navštívit kožního lékaře. Ten vše posoudí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17274
Dobrý den, v prosinci 2015 jsem si nechala preventivně udělat utz prsou, je mi 31, lékař mi řekl, ze jsem úplně v pořádku, ze není nikde ani náznak ničeho. A ted po pul roce me zajímá, zda mohu byt klidná, když tam nebyl předtím ani náznak ničeho? Jsem 11 DC a našla jsem "hrbolek" pod bradavkou, ale musím se na to pořádně soustředit, abych ho nahmatala. Co si o tom myslíte? Jana
Odpověď: Dobrý den,
rakovina prsu není u žen ve Vašem věku příliš častá (podle předchozího dotazu Vám je 31 let).
Žádné vyšetření ale nikdy nebude na 100% přesné. Pokud máte pocit, že v prsu něco na pohmat přibylo, bylo by vhodné zopakovat UZ vyšetření se zaměřím na oblast, kde si bulku hmatáte. S největší pravděpodobnosti se bude jednat pouze o okrsek žlázy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17273
Dobry den, absolvovala som prvyraz mamograficke vysetrenie s vysledkom: drobna kondenzacia v HQQ 1.dx velkosti 6 mm - skor sumacne. Ostatne fibroglandularne tkanivo difuzne bilat, bez spikuliformnych lezii a patomorgologickych MK v zhlukoch.Koza nezhrubnuta, podkozie volne. Axilly bez LAP.
Birads 0.
Este pojdem na sono.
Co to znamena? Dakujem za vysvetlenie. Mam gynekologicku na dovolenke, tak ma to zaujima :)
Zelam krasny den
Katy
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu mamografie se, s největší pravděpodobností, jedná o normální nález. Kondenzace v horní části pravého prsu (HQQ l.dx.) je nejspíše podmíněna pouze okrsek žlázy a pojivové tkáně. Pro jistotu Vás ještě objednali na sonografii, což je po první mamografii celkem běžné. Spikuloformné léze, tím se myslí cípaté ložiska charakteru nádoru nejsou patrné. Což je dobré.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17272
pane doktore ještě jeden dotaz můžou vyvolat nošení kostic rakovinu?mám velké prsa a bez kostic být nemůžu.tlačí mě to v místě kostic a vždy to mam otlačené.a děkuji za odpoved k dotazu 17266.bolest levého prsu stále přetrvává od zad nevím už co pro to dělat na mamograf jedu v srpnu.opravdu to může jít do prsu takhle od páteře?děkuji
Odpověď: Dobrý den,
nošení kostic nemůže způsobit nádor prsu. Při dlouhodobém otlačení se může v tomto místě objevit vazivové změn, které ale nijak nesouvisí s rakovinou prsu. V dámském prádle se nevyznám, ale z toho, co vím, tak by mělo být pohodlné a netlačit. Je potřeba vyzkoušet různé velikosti, modely a střihy podprsenek a najít takovou, která nikde netlačí.
Bolesti, jak jste je popsala v předchozích dotazech souvisí s problémy od páteře, bolesti jsou nejen v prsu, ale rovněž v zádech a v oblasti lopatky. Od páteře jsou jednotlivé nervy podélně po hrudníku, od páteře dopředu. A pokud je některý nerv u páteře utlačen, tak to pak imituje bolesti z oblastí, kterými prochází.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17270
Prajem dobrý deň.Obraciam sa na Vás s dôverou o posudenie popisu mamografie bilat šikmé sn: V teréne tukovej involúcie smerom kranialným viac vpravo vidno pruhovité ,miestami aj nodulárne opacity, kranialne s drobnou nodozitou o veľkosti asi 6mm, bez zmien oproti predošl.vyšetreniu s niekoľkými drobnými prstencovými kalcifikátmi s kalcifikovanými cievami. V axilách sú okrajovo zachytené uzlinky. Z:asymetrická neúplná tuková involúcia, dysplastické zmeny, mikrocysta vpravo BIRAD 2
Odpověď: Dobrý den,
podle hodnocení mamografie se na snímcích nic nemění, obraz je stejný jako při předchozím vyšetření. Bude se jednat o zbytky žlázy a pojivové tkáně, což je normální obraz. Nejedná se o nic neobvyklého a podle hodnocení mamografie v popisu se nejedná o nádorové změny.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17269
Dobrý den, mám nový dotaz, po operaci odstranění prsu teď prodělávám ozařování, zatím 7x a zjistila jsem otok kolem klíční kosti na operované straně. Lékař v ozařovně říkal že to nemůže být způsobeno ozařováním, když se to neztratí tak mě pošle na vyšetření.Před 10 dny jsem byla na kontrole u onkoložky a to ještě bylo všechno v pořádku. Myslíte si, že to opravdu nemůže být reakce na ozařování (celá hrudní stěna a uzliny v podpaží)? Mám obavy aby se neobjevila rakovina uzliny (je to možné při právě probíhající léčbě)? Děkuji za odpověď V.H.
Odpověď: Dobrý den,
otok v oblasti klíční kosti může souviset s pooperačními změnami, možná i v souvislosti s lymfedémem. Případně se může jednat o zvětšení uzlin, to však nejlépe ukáže sonografické vyšetření. Určitě doporučuji kontrolu u onkoložky, která vše posoudí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17268
Dobry den,chtela bych se zeptat na Vas nazor na souvisl.rakoviny a urazu prsu. Vsude se pise,ze se jedna o mytus,ze z urazu rakovina nevznikne. Avsak nedavno jsem cetla cl. od MUDr. Bitmanove, ze po urazu nador vzniknout muze.Zajimam se o tema,ponevadz v breznu jsem upadla v koupelne a bylo zasazeno podpazi a lehce i postranni cast prsu.Modrina za par dnu zmizela, po 3 mesicich jsem byla v akred.centru na sonu a vse ok.Porad mi to vsak vrta v hlave,proto se omlouvam za obtezovani.Muze mit uder nasledky jeste v budoucnu nebo mohu byt klidna? Velice dekuji.
Odpověď: Dobrý den,
úraz prsu nijak nesouvisí se vznikem nádoru prsu. Souvislost úrazu a nádoru je spíše obrácená. Žena věnuje větší pozornost místu úrazu prsu a u toho si všimne bouličky, nebo při úrazu může dojít ke zvětšení nádoru jako důsledek krvácení do nádoru. Cévy v nádoru bývají ke krvácení náchylnější. Ale rozhodně nevznikne nádor úrazem. Můžete být v klidu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17267
Dobrý den, okolo měsíce mě velmi píchá v levém prsu v různých částech a v podpaží. bolest je velmi nepříjemná, ostrá.dnes ji mám od probuzení,prso je citlivé, ale měkké, bez nálezu bulky, jen je vlastně nepřetržitá. Jsem v preventivním programu pro pozitivní nález genu BRCA1 ve třech generacích, proto mám strach, že jsem nemocná. Příští týden jdu na sono jako samoplátce, ale prostě jet o až za týden....Velmi děkuji za Vaše pochopení a pomoc. P.
Odpověď: Dobrý den,
jste pravidelně sledována, určitě máte načteno mnoho informací o nádorech prsou, genetice, atd. Ale samozřejmě stres a strach dělá své. Plně Vás chápu.
Bolest prsou, jak ji popisujete, je určitě nepříjemná. Ale nejedná se o klasický příznak nádoru prsu. Bolesti a citlivost prsou je relativně běžná. Jde o běžný projev hormonální aktivity prsní tkáně. Souvisí nejen s menstruačním cyklem, ale je ovlivněn mnoha faktory. stres, jiné choroby, fyzická a psychická námaha, roční období,... Snažte se uvolnit a uklidnit a vydržet do příštího týdne na sono vyšetření. Zkuste chvíli na svá prsa nemyslet. Mnohdy i "hlava" dělá hodně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17266
dobrý den bolí mě levé prso.bolest pochází jako ze zad pod lopatkou do levého prsu,ruky,ramene,a až dopředu jako prsní sval.jsem už zoufalá od čeho to může být.jsem po operaci krční páteře a bolesti jsou stále.vyšetřena jsem i MR.a nejvíc mě znepokojuje to prso.mám strach matka mi zemřela v 64letech na CA prsu.myslíte že tyto bolesti mohou opravdu být od páteře?chodím na prav.kontroly do mamocentra Klatovy.1xmamo a 1xsono.nevím už co dělat dál.myslíte že i takto by se mohla projevovat rakovina?platím si i fizioterapeutku která se mnou cvičí.děkuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
plně Vás chápu a rozumím. Máte zkušenost s rakovinou prsu s rodině... Z toho plynou i Vaše obavy a strach. Ale problémy, jak je popisujete odpovídající tzv. vertebrogenní bolesti. Neboli "bolesti od páteře". Jste již po operaci páteře, takže se jedná o dlouhodobý problém.
Na pravidelné kontrolní vyšetření prsou chodíte, to je dobře. V kombinaci se samovyšetřováním tím děláte to nejlepší, co můžete.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17263
Dobrý deň pán doktor,chcela by som sa opýtať na Váš názor-
vyšetrenie prsníkov elektroimpendančným mamografom MEIK.Po prečítaní článku, čo som čítala, som nadobudla dojem, že by to mohlo byť vyšetrenie šetrnejšie , bezpečnejšie pre ženu , čo sa týka nežiadúcich účinkov v porovnaní s klasickým rtg mamografom.
Avšak som si neni istá, či je aj také citlivé, či priekazné čo sa týka záchytu ochorenia ..Mám 45 rokov, čaká ma mamografické vyšetrenie po 2 rokoch , a rozhodujem sa či ísť na klas.rtg mamograf, alebo skúsiť lektroimpendančný mamograf.ďakujem za Váš názor a prajem pekný deň
D.Ž.
Odpověď: Dobrý den,
MEIK nemůže nahradit mamografii. Vyšetření pomocí MEIK je šetrnější, bezpečnější a bez nežádoucích účinků, v porovnání v mamografií. Ale to je všechno. Jeho přesnost v odhalování nádorů prsou je v porovnání s mamografem podstatně nižší. Šetrnější a bezpečnější je rovněž např. samovyšetřování prsou... :-)
Přikládám odkaz na články o mýtech ohledně mamografie a dalších metod.
http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-verejnost--mamograficke-vysetreni--myty
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17261
Dobry den. Pred 3 lety jsem podstoupila operaci leveho prsu. Mela jsem velky zanet a cast tkane znekrotizovala. Kazdy rok dochazim do mammo poradny na kontrolu. Dne 23.6. jsem podstoupila dalsi kontrolu a podle p. doktora je vse v poradku. O tyden pozdeji jsem si v levem prsu nasla tvrdou bulku, cca 2 cm, nebolestivou. Myslite ze se mam objednat zpatky do mammo poradny? Dekuji velice za odpoved. M.M.
Odpověď: Dobrý den,
protože se jedná o novou hmatnou bulku, určitě doporučuji provedení kontrolní sonografie, která přesněji určí její povahu. Může se jednat pouze o cystu či pooperační změny, ale samozřejmě nelze vyloučit ani opakování zánětu. Určitě doporučuji kontrolu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17260
Dobrý den nad levým prsem se mi vytvořila asi 2cm velká bulka, která ale není bolestivá. Mám 3 měsíčního syna, který je plně kojen.
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem případě se může jednat o zvětšený okrsek žlázy, který reaguje na hormonální stimulaci při kojení či tzv. mléčnou cystu. To je dutina naplněná nevyprázdněným mlékem. určitě doporučuji provedení sonografie prsou, která přesně určí charakter bulky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17259
Dobrý deň,aká je prognóza nemoci,postmenopauzalna 58,T2N1M0, neoadjuvantna liečba, pred mastektomiou bola CHT 4cykle (8x),biologická liečba, pri mastekt.odobratých 14LU z toho 1 pozitívna makrometastaza,invasiv carcinoma of no special typ,Grade2,Mai 8mitoz/10HPF,EIC 0% z celkového objemu nádorových štruktúr,ER ventana 3+ pozit.expresia v 90%,PR 30%,Ki67 5%,p53 nukleárna pozit. expresia v 0% nádor.buniek.Nasleduje dobratie herceptinu,rádioterapia 16x,hormonalna liečba 5r.klasif.IIB.Pred mastek. IIA,TU z mamografie mal veľkosť.28X31mm, po operácii 25x23x32mm.Veľmi ďakujem.
Odpověď: Dobrý den,
v odpovědi se připojím je kolegyni. Snad ještě připojím, nádorové buňky obsahují hormonální receptory, takže by měly dobře reagovat na hormonální léčbu.Už při předoperační léčbě nádor reagoval zmenšením. To jsou všechno dobré a pozitivní známky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17257
výsledok mamografického vyšetrenia, kondenzácia 1dx. treba urobiť ultrazvuk, či sa jedná o sumáciu. vpravo na rQQ kondenzácia 15 mm, v cc proj pomerne rozprojikovaná. zrejme sa jedná o sumáciu.
birads 0
Odpověď: Dobrý den,
jestli je potřeba doplnit ultrazvuk musí posoudit lékař, který mamografické snímky viděl a hodnotil. Podle vašeho dotazu je okrsek hodnocený pouze jako sumace, Uvedený kod Birads0 znamená, že lékař chce ještě doplnit ultrazvukové vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17256
Dobry den, prave prso me poboliva a po stisknuti mi vyteka tmave zelena tekutina, uz jsem byla u lekare a zadnou bulku nebo ni podobneho nenahmatal, kdyz si sama sahnu tak jen citim neco jako silnou zlazu muzete mi prosim poradit? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu se bude jednat pouze o hormonální aktivitu prsní tkáně, nic neobvyklého. Výtok z prsu po zmáčknutí není nic neobvyklého. Pozornost a další vyšetření vyžaduje pouze krvavý výtok. Pro vlastní klid si můžete dojít na sonografii prsou, nejlépe do některého screeningového centra.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17255
Dobrý den,
MAMO:v šikmé projekci vpravo nápadný zahuštěný okrsek, dříve v této projekci nebyl patrný.
Doplněno SONO: Vpravo periareolárně a na rozhraní ZKK četné akustické stíny bez jednozn.ložiska, hyperechogenní ložisko na č.7 prům. 7mm, intramam. uzlinka v HZK prům. 5mm. Bilat. tuk. složka bazálně, jednozn. ložiskové změny nezjištěny.
Závěr: tabár IV, BI RADS 4
Prosím o Váš názor, zda se nemůže něco tzv. "prošvihnout"- nález má být zkontr.za 3 měs. a pak určen další postup. Nebylo by bezpečnější provést raději ihned biopsii? Paní doktorce se nález nelíbí, mám velké obavy. Děkuji,
Odpověď: Dobrý den,
takto podle popisu mamografický obraz spolehlivě neposoudím. Změna na mamografii může být způsobena z různých důvodů. Většinou se jedná pouze o okrsek žlázy či malinko jinak zachycení prsu na mamografii. To pak způsobí změnu obrazu. Sonografický nález, podle Vašeho dotazu, neukázal žádné konkrétní podezřelé ložisko. Takže v tuto chvíli můžete být klidná.
Předpokládám, že vyšetření jste podstoupila v některém screeningovém centru. Lékaři v těchto centrech jsou velmi zkušení a pokud by bylo potřeba, určitě by biopsii provedli hned. Taky občas vypadám při vyšetřování "dramaticky" a pacientky vystraším, ale je to jen soustředění na vyšetření. Tak to taky tak berte.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17254
Dobrý den. Od října 2015 se léčím s rakovinou prsu.Mám za sebou 16 chemoterapií, operaci 7.4.2016 - oboustrannou masektomii, u levého postižené prsu mám odebrány i lymfatické uzliny, pravé prso preventivně. Pak následovalo 25 ozařování a teď probíhá roční biologická léčba. Mám dotaz na to, že mi levá(více) i pravá strana velmi tvrdnou, hlavně v noci. Mám pocit, že jsem uvězněna v betonu. K tomu mi brní a mrtví obě ruce. Pohybově mám ruce téměř neomezené. Neotékají.Je šance, že to někdy zmizí nebo alespoň zmírní.Je to pro mě velmi nepříjemný stav. Děkuji A.B.
Odpověď: Dobrý den. Změny v rámci jizvení a po ozařování může každý pociťovat různým způsobem. Doporučuji nález ještě zkonzultovat s Vaším onkologem, zda se nemůže jednat o nežádoucí účinky právě probíhající léčby. Pokud by se neobjasnila příčina ještě se můžete objednat k neurologovi. Jestli se to zlepší nebo ne, Vám nedokážu říci, pokud neznáme příčinu. Přeji pěkný den a snad se vše brzy vyřeší. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17253
Dobrý den, prosila bych o vysvětlení lékařské zprávy z mamografie: vlevo na CC v MK jako novum drobný 7mm stín v průměru, sugestivního zjevu, na rolovaném snímku i na MLO proj.se parc. rozprojikovává, jinde bez podezřelých mikrokalcifikací. Následný ultrazvuk: nezřetelný hypoechogenní asi 7 mm okrsek v oblasti MDK I. při rotaci sondy se ztrácí. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Na jednom snímku se při mamografii ve vnitřní části levého prsu objevil nově drobný podezřelý stín, který však na druhé ani opakované projekci není patrný. Na ultrazvuku v této oblasti nenašli žádné jednoznačné ložisko. Nevím, zda Vám doporučili kontrolní mamografii nebo zda Vám řekli, že jste v pořádku. Nicméně podle popisu byste měla být v pořádku. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17252
Dobrý den,jsem 3,5měsíce po operaci odstranění prsu s uzlinami, teď podstupuji 25 ozářek. Již od začátku po operaci mám lymfedem, otok ruky,. Otok je hlavně v podpaží, může se to zhoršovat i po ozařování?Můj dotaz je na to, kdy se může začít s lymfatickými masážemi? Prý je to možné až 3 měsíce po ukončení léčby, to by bylo až někdy v říjnu. Není to pozdě? do té doby se může otok ještě zvětšit a pak se hůř léčit. Když se objednám na rehabilitaci a masáže už teď, během ozařování,je větší možnost že se otok bude lepšit?Ruku samozřejmě šetřím a cvičím. Děkuji za odpověď. H.V.
Odpověď: Dobrý den, v těchto případech se určitě řiďte radami Vašeho ošetřujícího lékaře a s lymfodrenážemi počkejte. V současné chvíli Vás ohrožuje nádor v prsu, a proto je třeba udělat vše, co je třeba, pro jeho vyléčení. Otok ruky je nepříjemnou komplikací léčby, to zajisté, ale vydržte a řiďte se doporučeními ošetřujícího lékaře. Zatím ruku šetřit, cvičit a nosit návleky. Později pokud otok nebude ustupovat absolvovat lymfodrenáže, nejlépe manuální. Určitě není na škodu zkonzultovat se svým onkologem užívání Wobenzymu. Přeji ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17251
Dobrý den, prosím stručné vysvětlení:
bioptováno mamotomicky za STX navigace - výsledek: High grade DCIS...
USG bez ložiskového korelátu ...
DCIS mammae I. sin. - drobný areál MC v DKK.

Jde mi o vysvětlení zkratek, které uvádím v kontextu.

Děkuji H. V.
Odpověď: Dobrý den.
Prováděli Vám biopsii pod mamografickou kontrolou z areálu mikrokalcifikací v dolní části levého prsu. V ultrazvuku nebylo žádné ložisko, pouze v mamografickém obraze byly mikrokalcifikace (MC), které se jevily podezřele. Mammotomie je způsob odběru. Výsledkem byl DCIS (duktální karcinom in situ), grade znamená stupeň vyzrálosti buněk (nebo potencionální agresivitu). Výsledek je pro Vás příznivý - jedná se o takzvané spící buňky - to znamená, že mají charakteristiky nádorových buněk, ale nemetastázují a nešíří se do okolí. Představují pro Vás však vysoké riziko, že by se z nich časem vyvinul agresivní nádor, proto je dobré je odhalit a odstranit včas. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17250
dobrý den mám dotaz zda by bylo vhodné abych podstoupila genetické testy když mi na rakovinu prsu zemřela matka v 64letech a touto nemocí onemocněli dvě mé sestřenice.na pravidelné kontroly chodím 1x za rok na sono a další rok mamo.myslíte že by to bylo vhodné nebo na koho se obrátit.na kontroly jezdím do mamocentra Klatovy.děkuji a přeji hezký večer
Odpověď: Dobrý den, určitě je vhodné Vaši situaci zkonzultovat na akreditovaném genetickém pracovišti, jejichž seznam najdete na www.mamo.cz. Zjistěte si všechny informace o výskytu nádoru prsů nebo vaječníků v rodině, včetně věku, kdy onemocněly. Pokud onemocněly sestřenice v mladším věku, zeptejte se jich, zda jim neprováděli genetické testování. Lékař genetik poté rozhodne, zda má smysl provádět genetické testování. Ještě má možnost stanovit riziko empiricky. A pokud je riziko stanovené genetikem vyšší než 20%, pak máte na náklady zdravotní pojišťovny hrazeno sledování v častějších intervalech. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17249
Dobry den. Pred dvoma tyzdnami som absolvovala prvy krat mamograficke vysetrenie.Vsetko som mala vporiatku. Od vtedy ma bolia ako keby uzliny v podpazusi. Co sa mi to deje? Dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Nepřipadá mi pravděpodobné, že uzliny v podpaží by Vás bolely v souvislosti s provedením mamografu. Jestli jste si v důsledku polohy při snímkování nezablokovala hrudní páteř, někdy se bolesti od páteře mohou promítat do celého hrudníku. Pokud by Vás to nepřestalo během 14 dní bolet, navštivte svého praktického nebo obvodního lékaře, aby Vás vyšetřil. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17248
sestra žije v Kanadě.začátkem března jí dg tu mamae vpravo trip. negat.Podstoupila parc.resekci prsu a čekala ji RT a- CHT.Začátkem června jí zjistili tu mamae vlevo / UZ vyšetření levého prsu jí udělali až na její žádost/ histol - zcela odlišný typ. byla objedána k parc resekci v červenci.Nyní absolvovala pohovor s radiotherapeutem,který jí navrhl totální mastetomii obou prsů. RT na obě poloviny hrudníku nedoporučil.Ale nyní opět čeká na termín oeprace.V podstatě mesíce se nic neděje. Prosím o Váš názor,a je nějaké riziko při prodlužování léčby ?.dekuji N.P
Odpověď: Dobrý den. Co se týče způsobu řešení oboustranného karcinomu prsu - záleží na velikosti, uložení a počtu ložisek. V podstatě, pokud je to technicky možné, jsou přijatelné obě varianty, jak resekce obou tumorů, tak oboustranná mastektomie. Měl by se k tomu vyjádřit hlavně chirurg a onkolog, zároveň se přihlíží k názoru pacienta. Že se vyskytnou dva nádory v různých prsech a různé typy, je možné, i když méně časté. Ale na způsobu léčby to nic nemění. Vždy se určuje další léčba podle histologicky nepříznivějšího typu. Operace nebo jiná léčba by měla být provedena tak rychle, jak je to možné v rámci daného zdravotnického zařízení. Bohužel nevím, jak to chodí v Kanadě. Pokud je termín operace v červenci, tak už nezbývá nic jiného než vyčkat. Pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17247
Dobrý den, v levém prsu nad bradavkou se mi udělala taková boule, vypadá jako slza se zúžením směrem nahoru. 2 roky už nekojím, předtím dohromady 4 roky. Jsem objednaná na utz za týden. Mám před ms. Můžu prosím znát Váš názor? Není to extra bolestivé, spíš na pohmat citlivé.
Odpověď: Dobrý den. Pokud se Vám udělala bulka v druhé polovině menstruačního cyklu a je citlivá, je velká pravděpodobnost, že to bude jen v důsledku hormonálních změn, tedy nic závažného. Je zcela správně, že jste objednaná na ultrazvuk až po menses. Je možné, že Vám to do té doby zmizí. Buďte klidná, přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17246
Dobrý den, v týdnu jsem 2x pocítila náhlé páléní v pravém prsu (pokaždé při menším předklonu), přirovnala bych to ke škrtnutí zápalkou, největší intenzita na začátku, pozvolně behěm několika minut pálení odezní. Jsem cca uprostřed cyklu. Při pohmatu asymetrii ani rozdíl v bolestivosti ve srovnání s levou stranou nepozoruji. Děkuji za odpověď. K.R.
Odpověď: Dobrý den. Pokud si nehmatáte v prsu nic nového a obtíže nastaly uprostřed menstruačního cyklu, vyčkejte. Nepříjemný pocit může být v důsledku hormonálních změn, často se přenáší i do oblasti prsů obtíže od hrudní páteře. Kdyby obtíže přetrvávaly i po skončení menses, bylo by vhodné se objednat k ultrazvukovému vyšetření prsů na akreditované screeningové pracoviště, jejichž seznam najdete na www.mamo.cz. Vyšetření si buď můžete zaplatit a objednat se přímo - cena se pohybuje okolo 400kč, nebo Vám může vystavit žádanku gynekolog a praktický lékař ( pokud nazná, že je třeba ho provést). Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17244
dobrý den ještě jednou se ozývám protože Vaše odpověd mě nic nového nepřinesla větší prsy nemám a bolest kterou jsem Vám popisovala následovala hned po ablaci a na neurologii chodím a beru tu Lyriku která mě trochu pomohla ale není to řešení polykat léky které jen otupí bolest chodim každým rokem preventivně na rehabilitace ale nic není to platné a chururgii co tam?dekuji A.N.
Odpověď: Dobrý den, někdy se stane, že při operaci dojde k mechanickému podráždění nervu a to může způsobovat dlouhodobé bolesti po operaci, zvláště po radikálních operacích. Dle Vašich informací mi to přijde nejpravděpodobnější. Omlouvám se, ale více Vám neporadím, je to otázka na neurologa a bohužel někdy se dlouhodobému užívání léků nevyhnete. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17243
Dobrý den, mám ca prsu, léčba proběhla v pořadí operace,chemo,ozařování,bio léčba.Nyní beru tamoxifen a bio.Chci se zeptat, jestli má být menstruace u hormonálního nádoru zcela zastavena, pokud ano,proč a čím?Je mi 39 let.A ještě jeden dotaz, když se přeruší bio léčba a pak znovu po třech měsících začne(důvod poškození srdce a následné zlepšení)bude mít stejnou účinnost jako při nepřerušení? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, při užívání tamoxifenu je normální buď nepravidelná menstruace nebo úplný útlum. Mohou být přítomny i ostatní obtíže s menopauzou spojené - nevolnosti, návaly a spousta dalších. Cílem tohoto léku je totiž navodit uměle menopauzu (hormonální změny). Důvodem je, že Váš nádor měl v 90% pozitivní estrogení receptory (ER) a v kombinaci s menopauzou bude s mnohem větší pravděpodobností odpovídat na léčbu tamoxifenem. Ke druhému dotazu, co se týče účinnosti bioléčby po přerušení 3 měsíce. Nemyslím si, že by vliv měl být zásadní. Poškození srdce je v tomto případě podstatně závažnější problém. Pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17242
na levem podpazdi jse mi udelala velka boule
Odpověď: Dobrý den. Pokud je boule bolestivá, nejčastěji to bývá zvětšená uzlina nebo zanícená mazová žlázka. V každém případě je však vhodné provést ultrazvukové vyšetření na akreditovaném screeningovém pracovišti, kde přesně uvidí o co se jedná. Žádanku Vám vystaví gynekolog nebo praktický lékař, pokud to uzná za vhodné.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17241
Dobry den. Prosim vas, kolko trva histologia po biopsii prsnika? Robili mi ju 8.6. a este nemam vysledky. Na papieri som mala napisane, ze do 10dni sa budem informovat u svojho lekara. Preco to trva tak dlho? 10pracovnych dni mali na mysli? Uz je vlastne aj to hocijako prec. Pracuju laboranti aj cez vikend? Ako mam ratat 10dni? Dakujem pekne za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, záleží na pracovišti, kam vzorky odesílají k vyšetření. Bohužel nevím, jak dlouho to trvá u Vás, ale mělo by to být v nejbližších dnech hotové, vydržte. O víkendech se nepracuje, takže je to zhruba 10 dní. Můžete ještě zkusit zavolat na pracoviště, kde Vám biopsii prováděli, jestli se třeba jen neztratil nález v poště. Věřím, že vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17240
Dobrý den,a děkuji za odpověď na dotaz co se týče duktu,chtela bych se zeptat zda tvorbu ovlivňuje strava nebo vystavování na slunci,je mě to vytýkáno a zda je možná prevence, děkuji K.70
Odpověď: Dobrý den, strava ani opalování žádný vliv nemá. Dukty jsou normální součástí každého prsu, jen se v nich někdy vytvoří více tekutiny, kterou potom lze vymáčknout nebo samovolně vytéká. Pokud je to opravdu tekutina v duktu a není krvavý výtok, můžete být klidná a nemusíte nic řešit. MUDr. Trunkátová,
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17239
Dobrý den jsem 13 po ablaci prsa od operace si stěžuji na vystřelováni bolesti která mě jde z hrudě po krku do tváře a do zubů a do hlavy prodělala jsem chemo 6Fac 20xozařovani chodila jsem po všech vyšetřeních zuby oční ORL ultrazvuk hlavy bez nálezu nyní na neuro beru Lyriku je ta bolest mírnější ale stále trvá na mamo jsem dostala obstřik na14dnů to bylo dobré pak se to vrátilo nevím kam jít děkuji za odpověd A.N.
Odpověď: Dobrý den, podle toho, jak obtíže popisujete, nejpravděpodobněji to bude od páteře. Někdy se po ablaci tyto obtíže objevují, zvláště má-li žena větší prsy. Vhodné by bylo vyšetření na neurologii, případně chirurgii. Pěkný den. MUDr. Andrea Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17238
Dobrý den,
je mi 24 let a ačkoliv to bude možná znít směšně, neumím podle hmatu poznat, co by v prsu mohlo značit nádor, a co ne. Chtěla bych si provádět vyšetření prsu, ale vždy, když si ho prohmatávám, cítím na různých místech, hádám asi žlázy. A nevím tedy jak od nich rozeznat případný rakovinový nádor. Není třeba místo, kde by mě toto naučili?
Moc děkuji za odpověd,
V.V.
Odpověď: Dobrý den, měla byste si každý měsíc po menses na prsy sáhnout a zkontrolovat, jestli je máte na pohmat pořád stejné, jestli se neobjevilo něco nového. Normálně je hmatná mléčná žláza a nezhoubné ložiska (nejčastěji cysty nebo fibroadenomy). Není cílem, abyste věděla, co v prsech máte, ale abyste rozpoznala, zda se tam neobjevilo něco nového, co tam dříve nebylo. V případě, že byste náhodou něco objevila, je vhodné jít na ultrazvukové vyšetření co nejdříve s žádankou od gynekologa. Podrobně je samovyšetřování popsáno na www.mamo.cz v sekci pro veřejnost. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17237
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jaký je postup v případě, že mamograf objeví mikrokalcifikace? Děkuji P.
Odpověď: Dobrý den, záleží na tom, jak mikrokalcifikace vypadají. Naprostá většina mikrokalcifikací jsou neškodné a benigní. Jsou to drobné výpadky vápníku, které však v malém procentu mohou upozornit na přednádorové změny, takzvané spící buňky - nejedná se ještě o zhoubný nádor, ale je tam vyšší riziko, že vznikne. Tyto mikrokalcifikace bývají nepravidelné a tvoří shluky. Je na posouzení vyšetřujícího lékaře, zda doporučí biopsii s odběrem vzorku. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17236
Dobry den, v dec. 2015 som bola na mamo a sono prs.: vlavo v HLQ hladko kont. opacita velk.6,8 mm. Sono: ojedinele mikrocysticky blat ., vlavo v HLQ je cystoid v HLQ 6,1 mm. Jun2016 len sono: mikrocyst. ojedin. pretrvavaju, vlavo v HLQ pretrvava cysticka 3,2 mm, v jej tesnej blizkosti laterarnejsie je hypoechogenna asymetricka area velk.7,3x4 mm. Axily - lipomatozne LU, bez pritomnosti patolog. LAP. Doporuc. konzult. nalez na vyssom pracovisku s doporuc.dals. postupu - FNAC event CCB.
Chcem Vas poprosit o vysvetlenie, nakolko moze byt dany nalez vazny.
Dakujem, s pozdravom. A.K.
Odpověď: Dobrý den. Z nálezu vyplývá, že máte v prsech drobné cysty, což jsou dutinky vyplněné tekutinou, ty Vás nijak neohrožují. Dále při kontrolním ultrazvukovém vyšetření objevili drobné místo vlevo v horní vnější části prsu, které Vám doporučili zkonzultovat na vyšším pracovišti. Z výše uvedeného nevyplývá, že by se jednalo o jednoznačně zhoubný nádor, ale určitě je třeba jejich doporučení nepodcenit. Objednejte se tedy na vyšší pracoviště v místě Vašeho bydliště, kde Vám pravděpodobně provedou kontrolní sono a rozhodnou, zda je třeba z tohoto místa vzít vzorek k vyšetření. Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17235
Dobry den. Prosim o doporuceni kde si nechat operovat prso. Jsem lecena prez rok kortikoidy pro nemoc granulomastydni mastitida. Mudr doporucila operaci . Ale ja nevim kam se obratit kde operuji prsa a opravdu tomu rozumi. Moc vam dekuji K.U 28 let
Odpověď: Dobrý den, nevím odkud jste. V Brně bych Vám doporučila Masarykův onkologický ústav, kde se na operace prsů specializují. Pokud jste z jiného města, doporučuji Vám kontaktovat screeningové pracoviště v blízkosti bydliště a zjistit, kam posílají ženy na operace prsů a jaké mají zkušenosti s chirurgickými pracovišti v okolí. Obecně granulomatosní mastitida je obtížně řešitelná záležitost, ale věřím, že vše dobře dopadne. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17234
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jestli lze jít k Vám na kontrolu jentak? Zatím nikde nic podezřelého nepozoruju.

Děkuji za odpověď.

Nováková
Odpověď: Dobrý den. Měla byste si každý měsíc po menses a prsy sáhnout a zkontrolovat, jestli je máte na pohmat pořád stejné, jestli se neobjevilo něco nového. V případě, že byste náhodou něco objevila, je vhodné jít na ultrazvukové vyšetření co nejdříve s žádankou od gynekologa nebo praktického lékaře. Pokud nic neobjevíte, je na Vás, jak často budete chodit, preventivně však musíte jako samoplátce. A můžete se objednat bez žádanky na kteréholi screeningové pracoviště, jejichž seznam najdete na www.mamo.cz. Preventivní vyšetřování žen hradí pojišťovny ženám až od 45 let, nevím kolik je Vám let, neuvádíte věk. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17233
Dobrý deň, prišiel mi výsledok s magnetickej rezonancie, prosím Vás o objasnenie záveru výsledku. Ďakujem veľmi pekne

Záver: prechodné prsníky s fibrocystickou dyspláziou bilat,. menší FIA v HLQvpravo v komb. s vyššie popis.zónami vyššieho ssýtenia - v.s. ložiská adenózy. Ešte mi zistili nefunkčnosť štítnej žľazy môže to mať prosím Vás nejaké prepojenie s prsníkmi. ďakujem
Odpověď: Dobrý den, z výsledku magnetické rezonance vyplývá, že máte normální prsní žlázu. V horní vnější části pravého prsu máte fibroadenom, což je nezhoubné ložisko, které není nijak rizikové. Nemáte žádné místo, které by bylo podezřelé ze zhoubného nádoru. Takže jste v pořádku. Nefunkčnost štítné žlázy nemá na onemocnění prsu žádný vliv, buďte klidná. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17232
Dobrý den, 6 měsíců po skončení kojení jsem začala vnímat lehkou bolest v P prsu a nahmatala bulku, byla jsem na sonu a byl mi nalezen smíšený typ prsních žláz. O 2 měsíce později mi to nedalo a šla jsem ještě na sono vyšetření jinde, kde potvrdili, že vše je v pořádku. Od posledního vyšetření uběhlo půl roku a stále cítím, že P prso je citlivější než levé. Nelze, ale ani říct, ve kterém místě. Nevím zda to mám ještě nějak řešit, nebo nechat být. Fyzicky mi to nedělá, žádný problém, ale pořád musím myslet zda není něco špatně.Jak čato lze dělat provádět sono? Děkuji za dopověď
Odpověď: Dobrý den, pokud si nehmatáte žádnou bulku a byla jste opakovaně na ultrazvuku, můžete být klidná. Bolest prsu je většinou v důsledku hormonálních změn, může být i jednostranná. Provádějte pravidelné samovyšetřování vždy po skončení menses, cílem je zjistit, jestli se tam neobjevilo něco nového. Pokud bude všechno pořád stejné, můžete být v klidu. Ultrazvuk je neškodný a lze ho provádět bez omezení. Častěji než jednou za rok, pokud se sama vyšetřujete, není nutné. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17231
Dobrý den,chtela jsem se zeptat přišlo mě že Sono shluk duktu se zakalenym obsahem .o co vlastně jde a zda je nebezpečný a nutno odstranit děkuji Křížová 70
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně se jedná o zahuštěný obsah v mlékovodech (může být dáno jen větším obsahem bílkovin), což samo o sobě nic neznamená. Důležité je, jestli nemáte krvavý výtok z prsu nebo nějakou nově hmatnou bulku. Pokud nemáte žádné jiné obtíže, buďte klidná, nemusíte s tím nic dělat. Choďte dál na preventivní prohlídky do screeningového centra a jednou za měsíc si zkuste prsy jemně prohmatat, zda se tam neobjevilo něco nového. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17230
Dobrý den.Paní doktorko,4.května 2015 jsem absolvovala operaci karcinomu prsu T1N0M0,následovala radioterapie 32x,která byla ukončena 4.listopadu 2015.Na roční kontrolev dubnu 2016 bylo vše/mamograf,sono jater,rentgen plic i krev/v pořádku.Další kontrola je za půl roku-krev.Mám zaplacený zájezd k moři a dnes mi praktická lékařka sdělila,že mi to nedoporučuje,že se čeká nejméně 2 roky po ukončení léčby.Chtěla bych se Vás proto zeptat na Váš názor,jestli mám dovolenou u moře zrušit.Děkuji za odpověď.hana
Odpověď: Dobrý den, nic nerušte a v klidu a v pohodě si užijte dovolenou. Absolvovala jste odpovídající léčbu, při kontrolních vyšetřeních bylo vše v pořádku. Takže jste zdravá žena, která musí jen chodit na pravidelné kontroly. Přeji pěkný den a příjemnou dovolenou. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17229
Dobrý den..mám otázku ..už asi 2 měsíce mám bolest na zevní časti levého prsu. Prve jsem si myslela , že může být třeba nějak nataženy sval..nebo že jsem seuhodila..třeba pry hrách se synem..ale bolest přetrvává. Není nesnesitelná..ale je. Při samovyšetření je to na některém míste opravdu bolestivé...ale já nic po dotyku nerozpoznala...možná to nedělám úplně správně. prosím jen o váš názor...případně jakého lékaře vyhledat..či praktického,nebo gynekologa? děkuji mnohokrát za odpověd s pozdfravem Katka
Odpověď: Dobrý den, do oblasti prsů se mohou promítat bolesti od páteře. Zároveň může být bolestivá mléčná žláza, kterou máme všichni, a to v závislosti na hormonálních změnách v těle. Cílem samovyšetřování prsů není vědět co kde máte, ale vědět jestli je to na pohmat pořád stejné nebo jestli je tam nějaká změna - třeba bulka. Doporučila bych Vám objednat se k ultrazvukovému vyšetření na akreditované screeningové pracoviště, jejichž seznam najdete na www.mamo.cz. Vyšetření si buď můžete zaplatit - cena se pohybuje okolo 400kč, nebo Vám může vystavit žádanku gynekolog nebo praktický lékař ( pokud nazná, že je třeba ho provést). Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17227
Jsem po operaci zhoubného nádoru a od minulého týdne podstupuji zajišťovací radioterapii.Již ale od čtvrtého ozáření pociťuji uvnitř prsu nepříjemné píchání až bolest.Lékařem mi bylo sděleno,že se může jednat o zasažení do hojivého procesu po operaci a pokud budou bolesti dál,mám si vzít analgetika.Nechci bolest potlačovat analgetiky,mám obavy,aby se nedělo něco špatně.Ozařování začalo po šesti týdnech od operace,ale jizva nebyla stoprocentně zahojená.Chtěla jsem se zeptat na váš názor a jestli z vaší praxe máte nějakou podobnou zkušenost.Děkuji E.H.
Odpověď: Dobrý den, s radioterapií se začíná nejdříve měsíc po operaci. Samozřejmě je třeba vzít v úvahu hojení rány, typ nádoru, zda je indikována i chemoterapie a spoustu dalších faktorů. Takže Váš interval 6 týdnů je zcela v mezích normy. Bolest, píchání či jiné nepříjemné pocity v ozařovaném prsu být mohou, stejně tak se mohou vyskytnout i v prsu, kde je jen jizva, bez ozáření. Takže nemějte obavy, nic neobvyklého se neděje, analgetika si klidně vezměte. Přes všechny možné obtíže, které může radioterapie přivodit, je pořád její přínos velmi vysoký. Přeji pěkný den a držím palce ať vše dobře zvládnete. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17226
Dobry vecer mam rakovinu prsu tripl negativni.v lednu jsem zapocala lecbu s cytostatikama a nador se po 4mesicich zmensil.ted beru 2 mesice paklitaxel a pripada mi ze se nador zvetsil a opet prso boli jako na zacatku.je mozne ze se rakovina opet zvetsila nebo jeto jen nejaky vazovy uzel.co bude dal semnou
Odpověď: Dobrý den, toto je věc, kterou byste měla probrat se svým onkologem. On zná přesně typ vašeho nádoru a léčbu, kterou indikoval. Samozřejmě, že je možné, že nádor na chemoterapii zareaguje a zmenší se a po určité době na ni už citlivý nebude a zase se začne zvětšovat. Takže Vám doporučuji se co nejdříve objednat na kontrolu ke svému onkologovi, který Vám tuto situaci pomůže vyřešit. Přeji pěkný den a hodně štěstí. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17225
Dobry den,chcela by som sa spytat,uz sedem rokov nekojim,a muz mi pri milovani povedal ze mi ide z laveho prsnika mlieko,najskor som neverila ale ked mi stlacil bradavku tak mi islo nieco biele ale neviem ci to moze byt mlieko,prosim o radu co to vobec znamena?same od seba mi nic nevyteka z prsnika len ked mi masiruje a stlaca prsnik,za odpoved dakujem
Odpověď: Dobrý den, čirý či mléčně zkalený výtok z prsu není známka nádoru prsu ani ničeho závažného. Jde o reakci prsní tkáně na hormonální podněty. Žláza neustále vylučuje menší množství sekretu, který se zase vstřebá. Někdy dojde k poruše této rovnováhy a nahromadění této tekutiny v prsu. Pokud není krvavá, nejedná se o nic závažného. Pokud se tekutina objevuje jen po zmáčknutí, doporučuji prsa nemačkat, tím dochází k jejich dráždění a podporuje se tvorba této tekutiny. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17224
Dobrý den,píšu za svépomocnou skupinu onko-pacientů.Vzhledem k obrovské propagaci hladovky jako léčení rakoviny,jsou onkologické pacientky vystavované velkému tlaku jí podspoupit okolím.Lékaří často v článcích píší,že hladovka končí špatně pro pacientka atd.Mluví o znalostech.Je možné dát odkazy na literaturu,nebo klinické studie,které popisují řekněmě i třeba větší soubor pacientů, kteří podstoupili hladovku a výsledek?Moc děkujeme.
Odpověď: Dobrý den, pokud vím a informovala jsem se u onkologů, žádná oficiální klinická studie pacientů, kteří podstoupili hladovku neexistuje. Z lékařského hlediska při současné úrovni znalostí hladovku nelze považovat za racionální volbu. Pokud jsme se u nás v ústavu setkali s pacienty, kteří toto podstoupili, nikoho zázračně nevyléčila. Ale je pravdou, že zdraví je věcí každého jednotlivce a má právo si o něm rozhodovat sám. Samozřejmě ruku v ruce s tím přebírá za své zdraví i zodpovědnost. Člověk má možnost se rozhodnout podstoupit klinicky ověřenou medicínskou léčbu nebo se přiklonit k alternativním směrům.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17223
Dobrý den,potřebovala bych se zeptat,co znamená vlevo v periferii DZK drobný prstenčitý uzlík vel.6x3mm imponuje jako intramammární ,jinak bez ložiskových změn či patol.uzlin.Děkuji za odpověď M.B.
Odpověď: Dobrý den, podle popisu si myslím, že tam chybí slovo uzlinka. To znamená drobná intramammární uzlinka v zevní dolní části levého prsu, což je zcela běžný nález. Uzlinky jsou součástí mízního systému a mohou se vyskytovat kdekoli v těle. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17222
k dotazu č. 17153 Vážená paní doktorko, byla jsme přeci jen na kontrolním sonu a nikde žádné změny či problémy, paní doktorka místo zasažené pádem řádně vyšetřila (akredit.centrum ve Vinohraksé nemocnici). Bylo to 2 měsíce po pádu Můžu být nyní již zcela klidná? Paní doktorka říkala, že někdy se nádory mohou po úrazu rozvinout, ale že to trvá třeba i 2 roky. Velice Vám děkuji!
Odpověď: Dobrý den, můžete být klidná. Není prokázáno, že by úraz vyvolal nádor. Dnes se spíše přiklání k názoru, že když už v prsech jsou nějaké počínající nádorové změny, úraz na to může poukázat. A při Vašem kontrolním ultrazvukovém vyšetření byl nález úplně normální, jak píšete. Nadále doporučuji pravidelné samovyšetřování prsou vždy po skončení menses a dle potřeby se objednejte k ultrazvukovému vyšetření na akreditované screeningové pracoviště. Myslím, že pro sebe uděláte maximum. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17221
Dobrý den, chodím do Gyncentra Hloubětín do prsní poradny. Objevila jsem si bouličku na prsu a volala na objednání, kde mi řekli, že objednávají na srpen až po 15.7. Můj praktický lékař mi napsal žádanku a poslal na polikliniku Olšanská, ale tam již sono prsů nedělají. U Vás již jsem byla na mamografu, který v Hloubětíně nemají. Mohu navštívit přímo Vás nebo čekat na srpen. Můj praktický lékař odhaduje, že je bulka nejspíše tuková. Děkuji za odpověď.
Lomnická Eva
Odpověď: Dobrý den, pracuji v MOU v Brně, takže předpokládám, že u nás jste nebyla, pokud jste z Prahy. Pokud Váš lékař bulku považuje za tukovou, tedy pravděpodobně nezhoubnou, určitě můžete vyčkat do srpna. Pokud by se náhodou bulka začala rychle zvětšovat, měla byste jít ihned. Jinak je možné na www.mamo.cz najít screeningová centra ve Vašem okolí, včetně kontaktů, a můžete se informovat, zda někde nemají kratší objednací doby. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17220
To sice neohrožuji ale bolí to tak nesnesitelným způsobem ze nemohu ani zvednout ruku..
Odpověď: V tomto případě si myslím, že se nemusí jednat o cystu, ale spíše o zanícenou potní nebo mazovou kožní žlázku, která je v kůži a může se takto projevit. Případně o zanícený vlasový váček, v souvislostí s epilací. Takový zánět se projevuje bolestí a případně zčevenáním v okolí. Zda se jedná o cystu nebo jiný problém rozliší ultrazvuk, doporučuji Vám navštívit Vašeho gynekologa nebo praktického lékaře, který Vás tam může odeslat. Pokud by se jednalo o zanícenou žlázku, můžete zkusit změnu deodorantu a uvidíte, to by vliv mít mohlo. Pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17219
Dobrý den, před 4 dny jsem si v pravém prsu nahmatala bulku,od lékaře mám napsané v pravém prsu v horním zevním kvadrantu hmatná tuhá pohyblivá rezistence vel.cca 3x4 cm, nebolestivá, ze zpráv z MMG mám 11.05.11 TAB/V USG
bilat cysty-vetší a více vpravo -benig změny bez zn.malig,17.7.13 MMG bez zmén z roku 2011,benig.kalcifik vlevo,30.7,15 MMG bez změn TAB IV/B2-negat.o co se múže jednat? děkuji na sono jdu 23.6.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše se bude jednat o cystu, vzhledem k tomu, že je máte popisovány již v roce 2011. Jsou to dutinky vyplněné tekutinou, které mohou měnit velikost. Vyčkejte výsledku zítřejšího ultrazvukového vyšetření. Věřím, že vše dobře dopadne, přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17218
Dobry den. Co znamena solidne hypoechogenne lozisko mammae vpravo - Progresia vo velkosti voci minulej kontrole.(z 1.5cm na 3.33cm) Bi rads 4 . dakujem
Odpověď: Dobrý den. Máte v pravém prsu tuhé ložisko, které se od minulé kontroly zvětšilo více než na dvojnásobek (nevím za jak dlouho, neuvádíte datum minulé kontroly). Vzhledem ke zvětšení se ložisko jeví jako podezřelé (to znamená Bi rads 4). Na místě je tedy provedení biopsie z tohoto ložiska a vyšetření vzorků. Vzhledem k Vašemu věku se klidně může jednat o fibroadenom, ale ověření ložiska považuji za nutné, aby se vyloučil, závažnější problém. Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17216
Dobrý den, mohu se zeptat jestli cysty v prsou a u podpaží mohou zapříčinit deodoranty a jaké tedy používat aby se mi cysty v prsou nedělali? děkuji kozlová
Odpověď: Dobrý den, cysty se dělají v mléčné žláze, ne v podpaží. Používání deodorantů nesouvisí s tvorbou cyst v prsech, změnou deodorantu to tedy neovlivníte. Pokud máte opravdu cysty, což Vám objasní ultrazvukové vyšetření, můžete být v klidu, nijak Vás neohrožují. Pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17215
Dobry den,dnes som bola na mamografii povedali mi že tam mám citujem-hypoechobenigne atributy do 18 mm.Kontola o pol roka.Ako mám postupovat dalej...Mam ist svojmu gynekologovi a uvidim čo mi nato povie.P.doktor povedal že može sa zobrat aj vzorka.
Odpověď: Dobrý den, termín, který citujete, u nás nepoužíváme. Předpokládám, že se jedná o hypoechogenní ložiska (v ultrazvuku tmavší) s benigními (nezhoubnými) znaky. Zřejmě jste byla na ultrazvuku poprvé a lékař nález nemohl porovnat. Proto Vám doporučil kontrolu za 6 měsíců k porovnání velikosti ložisek. Pokud by se některé ložisko zvětšovalo, byla by na místě biopsie. Pokud zůstanou stejná, potvrdí se jejich nezhoubnost. Doporučuji pravidelné samovyšetřování vždy po skončení menses, pokud bude nález stejný a beze změn, můžete být klidná. Pokud byste si nahmatala něco nového, objednejte se ke svému gynekologovi. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17214
Dobrý den,
chtěla jsem se Vás zeptat. Podstoupila jsem preventivní USG vyšetření prsou.
Výsledek zní: 1-BIRADS - negativní. Residuální parenchym rozložený difusně, s max. centrálně a v HZK bilat., pravidelné, místy hruběechogenní FG stroma. Patol. ložisko malig. znaků bilat. nezjištěno. Axily bez lymfadenopatie. Bylo mi doporučeno USG vyšetření za 1 rok jako samoplátce. Je tento nález v mém věku normální?
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem.
Odpověď: Dobrý den, můžete být klidná, Váš nález je úplně normální a přiměřený věku. V překladu to znamená, že máte bohatou, vcelku pravidelnou mléčnou žlázu v obou prsech, bez podezření na zhoubné onemocnění. A v podpaží jen normální uzlinky. Měla byste si každý měsíc po menses a prsy sáhnout a zkontrolovat, jestli je máte na pohmat pořád stejné, jestli se neobjevilo něco nového. V případě, že byste náhodou něco objevila, je vhodné jít na ultrazvukové vyšetření co nejdříve s žádankou od gynekologa. Pokud nic neobjevíte, je na Vás, jak často budete chodit, preventivně však musíte jako samoplátce. Preventivní vyšetřování žen hradí pojišťovny ženám až od 45 let. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17213
Dobrý den, od pros. 2015 mám neustálý naprosto čirý vazký výtok z pravé bradavky. Je mi 57 let, beru cca 3 roky Livial. Pokud se jedná o hormonální příčinu, jak jsem vyčetla z Vašich odpovědí na podobné dotazy, proč tedy jen z jednoho prsu? V květnu jsem absolvovala mamografické a sono vyšetření, i cytologie je v pořádku. Bylo mi řečeno, že mám být v klidu, pokud je ta sekrece bílá, že to může trvat rok až dva, ovšem na jiném pracovišti mi byla na zákl. stejných výsledků z vyšetření ihned doporučena duktografie a následná operace.
Děkuji I.H.
Odpověď: Dobrý den, na našem pracovišti čirý výtok ať jednostranný nebo oboustranný není indikací k duktografii ani operaci. Příčinou jednostrannosti mohou být například prostornější mlékovody v jednom prsu. Důležité je i to, zda je výtok samovolný nebo jestli je po zmáčknutí bradavky. Pokud je po zmáčknutí, neměla byste si bradavku opakovaně mačkat, protože tím paradoxně tvorbu sekretu podporujete. Pokud jste absolvovala sono vyšetření, mamografické vyšetření i cytologii s negativními výsledky, buďte klidná. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17212
Dobrý večer, . Začátkem března mně vyjmuli dělohu a vaječníky (rakoviny v rodině). Asi po 2 měsících se mně náhle objevila 3cm cysta v prsu . Byla jsem hned na ultrazvuku. Cysta je nezhoubná. tlačit, je tvrdá. Ze vyšetření nemám žádné podklady a mám vyčkávat 3 měsíce. Potom přijít na kontrolu. Zakoupila jsem si doplňky stravy na vyčištění lymfatického systému (Chlorella Japan, Spirulina. Užívám ještě Sarapis sója)..Ráda bych se vás zeptala, co bude následovat? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jedná-li se o normální cystu - což je dutinka vyplněná tekutinou, nemusíte mít obavy. Může se zvětšovat a může se i zanítit. Pokud je cysta bolestivá a velká, je možné odsát tenkou jehlou tekutinu z cysty a potíže ustoupí. Není to ale léčba, jen zmírnění potíží. Je zvláštní, že nemáte žádný nález z vyšetření a nevím, kdo Vám vyšetření prováděl. Pokud jste byla na ultrazvuku v akreditovaném screeningovém pracovišti, nález byste měla mít u sebe. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17211
Dobrý den, prosím Vás o názor- jsem kožní lékařka. Jedná se o 9-letou pacientku s akcesorní bradavkou i s dvorcem, lokalizované pod prsem vpravo, zatím asymptomatickou. Ponechat nebo extirpovat? ev vyšetřit UZV atd? ...Děkuji za odpoVěď,
Dr-Kotrlá, Dermatologická ordinace Červená Voda , teů 736672136
Odpověď: Dobrý den, vytvoření přídatného prsu je vrozenou odchylkou. Vyskytuje se v různých podobách, většinou jako přídatná žláza směrem k podpaží, bez bradavky. Občas se vytvoří přídatné prso i s bradavkou, někdy oboustranně, někdy pouze na jedné straně. Přídatná bradavka určitě sama nezmizí. Se zdravotního hlediska nepředstavuje závažnější riziko. Její odstranění z kosmetických důvodů je možné. Operační řešení se doporučuje v období dospívání, před operací je vhodné provedení UZV vyšetření v akreditovaném screeningovém centru stran přítomnosti mléčné žlázy za bradavkou. Doporučuji v případě zájmu o operaci kontaktovat plastického chirurga. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17210
Dobrý den, prosím o vysvětlení některých údajů ze sona:
žláza neredukujícího typu, celkově je zvýrazněná kresba duktů, vpravo na přechodu ZK uzlík FCM na ploše do 8 mm, vlevo v HVK obdobný uzlík v dlouhé ose do 11 mm. Bilat. bez větších cyst či ložiskových změn s maligními rysy. Vlevo na přechodu ZK drobná hypoechogenní léze benigního vzhledu 6,5x4 mm. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, máte v prsou výraznější podíl mléčné žlázy než tuku (většinou s přibývajícím věkem žlázy ubývá a tuku přibývá). Drobné okrsky FCM pravděpodobně znamená, že zde máte ve žláze drobné cystičky (což jsou naprosto neškodné dutiny vyplněné tekutým obsahem). Vlevo v zevní části prsu máto drobné nezhoubné ložisko (nejspíše fibroadenom). Takže závěr Vašeho ultrazvukového vyšetření je, že jste v pořádku. Doporučuji pravidelné samovyšetřování po skončení menses a přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17209
Ještě bych chtěla dodat že mám problémy se zády na levé straně okolí lopatky a byla jsem léčena na gastritidu a drobnou hiátovou hernii.Pěkný den přeji Barča
Odpověď: Dobrý den, pokud máte problém se zády, jak popisujete, je vysoká pravděpodobnost, že bolesti mohou být od páteře. Bolest se může promítat kamkoli v oblasti hrudníku. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17208
Dobrý den mám dotaz ohledně UZ vyšetření 6.4.16 pro bolestivost levého prsu.Smíšená struktura prsů.dukty nedilatované oboustraně centrálně ojedinělé drobné anechogenní cysty.
Vpravo centrálně hypooechogení ložisko benigního vzhledu,velikost 6x3x5mm,s naznačeně lobulovaniu konturou.
Vlevo na rozhraní HKK v místě udávané citlivosti je větší nakupení fibrogladualární tkáně s drobným hypo-až anechogenním ložiskem benig vzhledu,velikost 5x4x3mm.Axily bez lymfadenopatie.UZ za 6.měsíců.Prso mě po 1.měsíci opět pobolívá(pálení,pícháníMůže to být cystou?Antikoncepci neberu.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, z popisu Vašeho ultrazvukového vyšetření je zřejmé, že máte normální strukturu prsů s rovnoměrně rozloženou mléčnou žlázou a drobnými cystami (cysty jsou drobné dutinky vyplněné tekutinou, které se běžně vyskytují v různých orgánech a vůbec ničím Vás neohrožují). Vpravo je popisované drobné ložisko, které lékař vyhodnotit jako nezhoubné, které Vás neohrožuje. Podobný nález popisuje i vlevo v horní části prsu. V podpaží normální nález. Kontrolní ultrazvuk doporučil za 6 měsíců pro jistotu, aby bylo jednoznačné, že se výše popisovaná ložiska nemění a nijak Vás neohrožují. Co se týče bolesti, píchání a pálení, pokud závisí na menstruačním cyklu, svědčí to spíše pro potíže v důsledku hormonálních změn. Drobné cysty nebolí. Pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17206
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat. Asi před měsícem při menstruaci jsem si nahmatala nad bradavkou bulku o velikosti hrášku. Po menstruaci bulka zmizela, ale nyní při další se zase objevila, prso mám hodně citlivé a lehce mě bolí. Myslíte, že to může být něco vážného? Předem děkuji za odpověď a pěkný den.
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že by to bylo něco závažného. Citlivost prsů a drobná zatuhnutí v prsech v závislosti na menstruačním cyklu jsou normální a je to dáno hormonálními změnami. Proto byste si prsy měla vyšetřovat vždy jen po skončení menses, kdy je vliv hormonů na mléčnou žlázu v rámci menstruačního cyklu nejmenší. Pokud byste však měla z bulky špatný pocit - zvětšovala se nebo nezmizela po menses, objednejte se na ultrazvukové vyšetření do akreditovaného screeningové pracoviště. Žádanku Vám může vystavit praktický lékař nebo gynekolog, bez žádanky se můžete objednat jako samoplátce, cena se pohybuje okolo 400korun. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17203
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Asi před 14dny jsem se bouchla do prsa o dveřní kliku. Udělala se mi modřina, která už se vstřebává, ale objevila jsem v místě,kde byla i ta modřina jsem našla bulku, cítil ji i manžel,tak o velikosti hrášku. Modrina už se vstřebává, ale ještě jde vidět a teď i ta bulka. Jsem z toho hrozně nervózní. Muze to být rakovina, popřípadě může se vytvořit po té modřinė? Na sono prsou jsem objednaná až za týden. Je mi 31let, na preventivní sonu prsou jsem byla v únoru a tam bylo vše v pořádku. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud jste již objednaná na sono prsou, udělala jste naprosto správnou věc. I časový odstup za týden je vhodný, mezitím se Vám již modřina úplně vstřebá. Vyčkejte výsledku ultrazvukového vyšetření, věřím, že vše dobře dopadne. A že by se rakovina vytvořila tak rychle na podkladě úrazu je velmi málo pravděpodobné. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17202
Dobrý večer, je mi 45 let, před měsícem jsem byla na vyšetření mamografem, vše v pořádku. Pořád mě ale pobolívají prsa a všimla jsem si, že na bradvkách mám zaschlé šupinky, které jdou odloupnout. Je to rakovina? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud máte šupinky na obou bradavkách a nejsou krvavé, nemělo by se jednat o nic závažného. Může to být způsobeno drážděním bradavek například podprsenkou, alergií na mýdlo nebo prací prostředek nebo ekzém. Zkuste se zamyslet, zda jste něco nezměnila v poslední době. Můžete zkusit je promazávat například Bepanthenem. Pokud by šupinky byly krvavé nebo by nález neustupoval, objednejte se na vyšetření ke svému gynekologovi. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky