MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224


Dotaz č. 16787
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jsem v léčbě pro Ca T2 N0 M0, nyní chemo 4xAC 12 xT poté operace, případně ozařování, biologicka a hormonální léčba. Mám strach z operace a následného ozařování z důvodu vzniku sekundárního nádoru. Je možné preferovat při operaci vyjmutí prsu s rekonstrukcí pomocí implantatu a řešit to případně rovnou s plastickym chirurgem? Děkuji Karolína
Odpověď: Ano i tato možnost zde je, ale většinou se toto neprovádí u prsu postiženého nádorem v jedné době (tzn. subkutánní mastectomie a zavedení implantátu), ale ve dvou dobách, nejdříve tumorectomie se subcutánní mastectomií se zavedením expandéru a teprve s časovým odstupem zavedení implantátu - augmentace.
V některých centrech je součástí multioborového mammárního týmu i plastický chirurg, který na mammární komise dochází, tak se na tuto možnost přímo zeptejte svého onkologa.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16786
Dobrý den,
chci se prosím zeptat, již v minulosti cca před 5.lety jsem měla v levém prsu bulku. která nebyla zhoubná a hrozen cyst před 2.roky. Již tak týden pozoruji, že mám prso nateklé a dost mě bolí. U svého gynekologa jsem nebyla už přes 2.roky a ted se tam bojím jít. Vím, že je to nezodpovědné ale bojím se. Doktor, kterému jsem chodila přímo na mamo již neordinuje. Můžu se objednat někam na mamo nebo musím zase na gynekologii pro doporučení? Děkuji za odpověď. Krásný den. V.Z.
Odpověď: Dobrý večer. Na sono vyšetření se můžete objednat i bez žádanky jako samoplátce - cena dle centra cca 250-400 Kč. Seznam akreditovaných screeningových center na těchto www. stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16785
Dobre ranko,ještě k dotazu 16783,na mamograf mám narok az na podzim 2016 dřiv nemohu jit,zajimalo mě co ten ultrazvuk v roce 2016 popisuje?
Odpověď: Dobrý den,

píšete mi v předchozím mailu, že ultrazvuk zobrazuje stále jen fibroadenom v levém prsu. V pravém prsu žádný nález není, alespoň mi to nepíšete.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16784
Dobrý den,
jsem po operaci nádoru v prsu. Prodělala jsem brachyterapii a nyní mi za týden bude končit pětitýdenní ozařování. Užívám lék Tamoxifen a bylo mi řečeno, že ho budu užívat 5 let. Závažné problémy nemám, ale trápí mě výtok. Při představě, že budu nosit vložky 5 let, mě jímá úzkost. Zajímalo by mě, jestli může výtok ustoupit, event. přejít na jiný lék. Dále by mě zajímalo, jaká léčba mě čeká po vysazení Tamoxifenu a jestli užívaní hormonů je nutné do konce života. Děkuji předem za odpověď. Irena
Odpověď: Dobrý den,

Tamoxifem je antiestrogenní preparát, který se užívá po dobu 5 let, pak pokud jste v pořádku se obvykle vysazuje. Pokud Vás trápí při této léčbě výtok, což není neobvyklé, je vhodné konzultovat Vašeho gynekologa spolu s onkologem a poradit se. Existují jiné obdobné antiestrogenní preparáty, které u Vás tyto potíže nemusí způsobovat. Pokud by docházelo k rozšíření děložní sliznice při antiestrogenní terapii a krvácení nebo stálému výtoku, dá se řešit i hysterektomií- odnětím dělohy.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16783
Dobrý večer,htěla bych vysvětlit v roce 2014 mamograf v pravo bez znamek malignity typ Tabar 1,palp.nález.V vlevo ložisko 25mm Fa.V roce 2016 jsem byla na sonu prsů Oboustraně lehce skcenntované mlekovody.Vlevo v HVK ložisko charakteru Fa 24 krát 18 krát 11mm bez nápadného prokrvení.Jine změny oboustr.nejsou.axily volne,Tak v pravem prsu nalez už neni?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

stále máte přítomný fibroadenom v levém prsu, byl na mamografii 2014 i na ultrazvuku 2016. V pravém prsu jste dle Vašeho popisu nález nikdy neměla. Fibroadenom je nález nezhoubný, takže můžete být klidná. Na mamografii by jste měla chodit každé dva roky.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16782
Jsem po operaci nádoru v levém prsu, chemoterapii nemám ,ale 30 ozarek.jak dlouho po operaci se musí začít ozarovat? Moc děkuji za odpověď. J.H.
Odpověď: Dobrý den,

obvykle se začíná ozařovat do 6 týdnů po operaci, klidně ale i za 14 dní, když se rána zhojí. Není chybou, když doba od operace k ozařování přesáhne 6 týdnů, může se to stát.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16781
Dobrý den, mám dotaz, v roce 2012 jsem byla operovaná na rakovinu prsu, brala jsem dva roky Tamoxifen. Za půl roku gynekologická operace, odebrání dělohy a vaječníků.Teď jsem po lapar.operaci, která se nepovedla- důvod je málo hormonů.Byla mi předepsaná mast Linoladiol na obnovení hormonů. Na příbalovém letáčku je napsané , že by tu mast neměl užívat kdo prodělal rakovinu prsu. Měla bych se poradit s moji pani doktorkou z onkologie? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

je určitě vhodné se napřed poradit s Vaší onkoložkou a také jí povědět o předchozí operaci. Některé hormonální preparáty mohou ženy s rakovinou prsu užívat, záleží na stavu pacienta a jeho obtížích a to obvykle vždy musí posoudit onkolog někdy spolu s gynekologem a ostatními odborníky.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16780
4/5- 5/5... A poslední část dělené zprávy... Nebo samo léčba? A jestli samoléčba, prý by se mohlo jednat o popraskáni cévek v prsou velkým náporem podtlaku, existují nějaké postupy? A jak s malým, když je to na nej rychlé a dožaduje se prsou? Mám odstríkávat ? Děkuji mnohokráte za pomoc Marta.
Odpověď: Dobrý den,

udělala jste dobře, že jste kontaktovala Vaši dětskou lékařku a začnete krmit nebo přikrmovat z láhve. Krev při kojení je daná určitě popraskáním cévek při intenzívním ssání dítěte, kterému už jen Vaše kojení nestačí a je trošku hladové. Kojení bych úplně nevzdala. Bylo by ale vhodné nejdříve dítě trochu nakrmit z láhve příkrmem a pak mu dát ještě prs, nebude už ssát tak intenzívně a nebo mu dát prs mezi příkrmy, musíte si to vyzkoušet. Šetrné odstříkávání mléka by pro Vás bylo možná teď snesitelnější, než se popraskané cévky zahojí, trvá to pár dnů. Černá stolička u dítěte je daná natrávením krve, kterou mlíčko obsahovalo, miminku to nic nezpůsobí. Nádor prsů určitě nemáte. Více se poraďte pak s Vaším pediatrem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16778
2/5...Stolice skoro žádná, spíše to je o umazání prciny po prdíkách. Včera jsem zkusila dát Tomáškovi vzorek hotového mléka Beba 90 ml a doslova vyžahl celou lahvičku. Do 20 min, byla plýna plná stolice. Při kojení po vypití prsa ke konci dost intenzivně saje bradavky, kdy posledních 14 dni hodně trpím a každé přisátí a konec je o kroucení palců u nohou a pomalu slzách v očích. Dnes ve 13:00 hod jsem při kojení zjistila, ze má malý krev u pusy. Nejdřív jsem myslela, že to budou zoubky, ale pak zjistila, že mě teče krev při jejím zmáčknutí z bradavky.
Odpověď: odpovězeno v dotazu č.16780
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16777
1/5... Dobrý večer, mám prosbičku. Mám třetí miminko, dvě holky a poslední je kluk. Tomáškovi bude 25.2. - 5 měsíců, ve 4. Měsících 67,5 cm, 7.900 g, je to habán. Už minulý měsíc jsem pediatričce říkala, že v noci stále kojícím po 2 hodinách, že mě příjde, že má hlad. Malý si prošel 2m před Vánocemi neštovicemi a posléze v lednu Anetka ze školky donesla rýmu s velmi bolestivým škrábáním v krku, kterým jsme si prošli všichni. Doktorka přisuzována kojení v noci ještě za následek nemoci. Malý stále po kojení brečí, přikládala jsem k oběma prsům a i přes to se po kojení kroutí a propíná.
Odpověď: odpovězeno v dotazu č.16780
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16776
Dobrý den jsem měsíc po operaci rakoviny prsu,nádorek byl malý,bez metastáz,uzliny negativní,příští týden začnu dojíždět na ozařování,chemoterapie dle mamární komise není třeba,dále mi byl předepsán na užívání Tamoxifen 2x denně 1 tbl 10 mg-upřímně nejraději bych jej vůbec brát nezačala,vzhledem k velkým negativům,o kterých jsem se dočetla,mohu to udělat,..?...je mi 43 let,děkuji R.G.
Odpověď: Dobrý den,

doporučuji bezvýhradně respektovat doporučení onkologa. Máte obrovskou šanci na úplné vyléčení, ale je nutné podstoupit radioterapii a stejně tak užívání antiestrogenního preparátu Tamoxifen, jehož vedlejší účinky jsou ve srovnání s chemoterapií, kterou by jste měla třeba po návratu - recidivě- onemocnění- naprosto zanedbatelné. Z mé zkušenosti jen tolik, že nestandardní postup vede často k nestandardnímu výsledku a je škoda mařit velkou šanci, kterou máte. Mnoho žen ve Vašem mladém věku s rakovinou prsu nemá jinou možnost než podstoupit chemoterapii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16775
Dobry den,dojcim a zospodu na prsniku mam cerveny flak,ale taky bledocerveny asi 3cm dlhy a 1cm siroky,kusok dalej este dva velkosti mince...nieje taky cerveny ako pri zapale,skor akoby lahky ekzem alebo sucha pokozka...mam sa obavat?na vrchu prsnika mam aj exzem,aj na ramenach...flak nieje horuci,ani prsnik tvrdy a koza sa da nadvihnut...kedy ide o rakovinu?flak musi byt vyrazny,prsnik teply?noze byt flak prerusovany?mam 27 rokov a rakovinu v rodine nemame,dakujem...v prsniku nic nehmatam...je mozne ze mam prsnik osuchany,lebo dojcim cez vrch tricka....mam sa obavat?
Odpověď: Dobrý den,

o rakovinu prsu se nejedná. V případě zánětu je prs obvykle červený a dost bolestivý, zarudnutí nemusí být souvislé, při větším zánětu bývá teplota.
Pokud máte i jinde ekzém, tak se dá předpokládat, že je i v oblasti prsu, bylo by především vhodné prs ukázat Vašemu gynekologovi a event vyhledat po vyloučení zánětu kožního lékaře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16774
Dobrý den,
dnes jsem byla na vyštření sono prsu po augmentaci před dvěma lety, kvůli kapsulaci.
Mimo to mi též našli při bázi levé axily nápadnější uzlinu vel. 21x13mm s difuzně vysší vrstvou parenchymu( lehce přes 4 mm) Výše v axile LU fyziolo. vzhledu.
V levé axile sono obraz reaktivní LU
Můžete mi prosím laicky vysvětlit o co jde a zda se mám znepokojovat?
Děkuji M.
Odpověď: Dobrý den,

kapsulace znamená vazivové rozšíření pouzdra kolem implantátu, diagnóza je již obvykle klinická, na ultrazvuku můžeme vidět rozšíření pouzdra. Reaktivní uzlina znamená, že se uzlina zvětšila a má lehce rozšířenou kůru z nezhoubných důvodů - př. při nevýznamném zánětu v těle, s implantátem to souviset nebude. Na dalším postupu se domluvíte s plastickým chirurgem, obávat se ale nemusíte..

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16773
Dobrý den, jsem 9 let po léčbě po parc.resekci lev.prsu s extirp.sent.uzliny a násl.extirp.axily pro dukt.inavaz.karc.na hranici HK, pT2pNMO G2,Nottingham.skore 5,ER 70%,PgR 60%,MiB 14%,HER2/neu posit.,skore2+,uzliny 1SN/8, jaká je závažnost ca,možnost recidivy? Může mi onkolog po 10ti letech pro můj klid poslat na MR/TEP, event.kolik stojí vyšetření bez úhr.pojišťovny?
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste 9 let po léčbě karcinomu prsu a jste v pořádku, tak je velká šance, že stav přetrvá. Je pravda, že nádor se může vrátit i po letech, nutnost konkrétního vyšetření musí posoudit Váš onkolog. Nevím, co je vyšetření MR/ TEP, jestli třeba nemyslíte PET/ CT- což je obvyklé celotělové vyšetření pomocí výpočetní tomografie, uhradit se jistě dá, cena je ale vysoká, 15-25 tisíc, je lépe se informovat na konkrétním pracovišti, je to dáno i technikou a typem přístroje.


pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16772
Dobrý den,
kojím 1,5 roku a nahmatala jsem si bulku v prsu o velikosti hlavičky špendlíku, bulka je i vidět,když se vypnu a hmatalená,jako-by hned pod kůží.Bulku mám směrem k hrudníku. Pokud na ní zatlačím přijde mi ,že zmizela...může se jednat o nádor ?Děkuji za vaši odpověď. L
Odpověď: Dobrý den,

jsem přesvědčená, že se jedná o nezávažnou věc, příčinou může být mazová žláza v kůži, rozšíření prsní žlázy při kojení nebo třeba drobná podkožně uložená cysta. Pokud chcete mít jistotu, objednejte se na utrazvukové vyšetření prsů. Pokud už nebudete kojit, můžete mít i mamografii.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16771
Dobry den,viem,ze ekzem na bradavke signalizuje rakovinu...ja mam ekzem ale na prsniku,daleko od bradavky,tak hore ako prsnik zacina..dojcim rocneho synceka a pocas dojcenia strasne stipe a ekzem mi drazdi..inak ziadne problemy nemam,mam sa obavat alebo ekzem na prsniku mimo bradavky je v poriadku?mam 27 rokov a rakovinu v rodine nemame..dakujem
Odpověď: Dobrý den,

určitě se nejedná o rakovinu prsu, ale o kožní onemocnění - ekzém. Bylo by vhodné se poradit s kožním lékařem, ekzém není dobré si takto ponechat bez léčby, i když se jedná o nezávažný nezhoubný problém.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16770
mam nador 1 cm v dolni casti, musim na operaci, lekar
rozhodl kvadrantektomii a sentinelovou uzlinu, pote me ceka lecba.
Jaky je postup vzdy musi byt chemoterapie nebo staci jen ozarovani,
Odpověď: Dobrý den,

radioterapie musí být vždy, když se provádí záchovný výkon na prsu. Chemoterapie se obvykle u tak malých nádorů neprovádí. Nevím, jaký máte typ nádoru - to nedokážu posoudit, neznám imunoprofil, tj, vlastnosti nádoru (je to uvedeno v nálezu z bioptické histologie). Pokud je nádor obvyklého typu, tj. má hormonální receptory a je tím pádem citlivý na antiestrogenní léčbu a pokud při operaci nebudou prokázány nádorem postižené mízní uzliny v podpaží - což se dá předpokládat- tak budete užívat pouze hormonální tabletky po dobu 5 let a chemoterapie nutná nebude.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16769
Dobrý den paní doktorko, prosim vas jaky je rozdil mezi kvadrantektomii a lumpektomii? Kde je vetsi riziko a co to obnasi?
Lekar se rozhodl i pro odstraneni sentinelove uzliny, jde provest operaci jednim rezem, jak dlouho se provadi tato operace a jak je narocna?
Nador je v dolni casti prsu. Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

kvadrantektomie je doslova přeloženo odstranění 1/4 prsu s nádorem. Tumorektomie je odstranění tumoru (nádoru) s nezbytným nádorem nepostiženým lemem zdravé tkáně. Pojmy ale splývají. Pokud je nádor malý, chirurg neodstraní nikdy zbytečně celou 1/4 prsu, tzv. kvadrant, ale provádí se tumorektomie, snažíme se o co nejmenší ale bezpečný záchovný výkon.
Pokud je nádor v dolních oddílech prsu, nedá se odstranit spolu s lymfatickou uzlinou - tj. jedním řezem. Jizvy jsou ale malé a obvykle kosmeticky únosné, ve Vašem případě by byly dvě jizvy. Operace prsu patří mezi operace lehké, netrvá dlouho a není pro pacientku náročná.



pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16767
Dobrý den jsem po porodu mléko jsem měla ale s osobních důvodu nekojila mléko jsem vymackavala po 14 dnech se mi objevila na pravém prsu nahoře malá boulicka vystoupla. Může se jednat o nádor?děkuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste si nahmatala bulku, bylo by vhodné zajít na ultrazvukové vyšetření. Nejspíše to bude rozšířená žláza a nebo se může jednat o nezhoubný nádor-o cystu nebo fibroadenom.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16766
Dobrý den.Pani doktorko prosím vás, je mi 38let,jsem po operaci prsu.Nador byl 3CM zapouzdřelí,vyjmut.prs zachován.Uzliny čisté!Hormon negativni,FISH pozitivni.HISTOLOGIE:G3,ER 30%,PR10%,MIB1 20%.D2-40nádorovou angioinvazi neprokazuje,HER2/neu skore3+ Nyni mám chemoterapii.Čekají mě ozářky a rok bioléčba.Chtěla bych se vás zeptat.Pokud vše pujde,jak má.Jakou mám šanci na uplné vyléčeni.S přáním pěkného dne Jaruška z Tp.
Odpověď: Dobrý den,

nádor byl sice větší, ale ohraničený a velmi pozitivní je fakt, že nebyly postiženy lymfatické uzliny. Biologickou léčbu je nutné absolvovat, nádorové buňky na ni velmi dobře reagují. Stejně je nutná i radioterapie. Šanci na úplné vyléčení máte dobrou.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16765
Dobrý den, na dvorci pravého prsu se mi objevila zvětšená bolestivá zřejmě Montgomeryho žlázka (nevím jistě - vypadalo to jako bělavý vřídek pod kůží), po zmáčknutí se objevila bílá hustá hmota.
Kojila jsem tři děti, kojit jsem přestala před 2 roky. Může se jednat o něco vážnějšího? Při samovyšetření jsem nenašla žádné bulky. Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

jste naprosto správně informovaná, je to maz ze žlázky na dvorci. Je to zcela normální a nikam s tím chodit nemusíte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16764
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Mám 13 letého syna, kterému se začlo pod prsníma bradavkama tvořit malé hrčky a stěžuje si na bolestivost. Je to způsobeno pubertou? Máme to nějak řešit? Děkuji za odpověď. Marie Chudá
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubné rozšíření prsní žlázy , tzv. gynekomastii, která se v pubertě vyskytuje u hochů často. Je vhodné informovat Vaši dětskou lékařku, není to akutní problém, stav se upraví obvykle sám někdy během delší doby.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16762
Asi čtvrt roku registruju levou vpáčenou bradavku.Při menstruaci je bradavka normální, po menstruaci se vpáčí dovnitř.Někdy se lehce vypáčí nahoru..není to trvalý stav.Barva je stejná, bulku nikde žádnou nemám, ani jiné obtíže.Levé prso jsem měla vždy menší, ted se zda to pravé jakoby víc zduřelé, větší oproti levému.To je malé, ploché.Na gynekologii sem byla, lékařce se to zdálo normální...zrovna byla bradavka vypáčená-také normální.Měla bych ještě absolvovat nějaké vyšetření raději? Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,

pokud je vtažení bradavky pouze přechodné, není příčinou vtažení zhoubný nádor, ale např. rozšíření vaziva pod bradavkou nebo změny hladkého svalu bradavky, který vtažení může způsobit. Mám stejný názor jako Vaše gynekoložka, zdá se mi to v pořádku. Pro Váš úplný klid si můžete zaplatit ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách. Cena vyšetření je asi 300,- Kč.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16761
Dobrý den, po 5měsíční chemo bude následovat operace. Při kontrolním ultrazvuku je závěr:Ca mamae I.dx.iniciálně c T2N1, minimalní residium TU s klipem v rozhraní DKK I.dx.V axile regrese vel.patol.uzliny,nyní uzlina 13mm fysiol.vzhledu.Bude operace jen částečné odstranění prsu?Mám 16 let implantáty, musí se vyjmout?A jaká je prognóza? Děkuji Hana - můžete zveřejnit
Odpověď: Dobrý den,

operace může být záchovná, tzn, že se odstraní jen část prsu s malým zbytkem nádoru. Implantáty je nutné vyjmout, protože v případě záchovného výkonu na prsu, je nutné prs ozářit a na to bude reagovat kůže prsu a prsní žláza přechodným zbytněním a zarudnutím. Z podpaží se musí odstranit více uzlin, protože před chemoterapií bylo zjištěno postižení lymfatické uzliny.
Pokud jde o stanovení prognózy onemocnění, neznám všechny údaje o vlastnostech nádoru, ale je patrné, že nádor zareagoval pěkně na podání chemoterapie a tak se dá očekávat příznivý vývoj onemocnění.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16760
Dobrý den, chtěla bych si zajít na sono prsou, ptz pri samovysetreni hmatem citim několik malých bulek, uzlicku. Bohužel nedokázu rozeznat, co jsou uzlinky,co normální tkáň atd.jeste kojim, ale dcera uz má 2 roky a tak frekvence je jen 2-3 krát za den. Můžete mi poradit, na koho se obratit o žádost na sono vyšetření? A pokud me nebude mít ochotu nikdo poslat, kolik stojí sono vyšetření, když si ho budu platit sama? Mám 29 let. Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

pokud to pro Vás není cenově nedostupné, je nejjednodušší si ultrazvukové vyšetření zaplatit na některém z blízkých screeningových center- jejich seznam je na těchto stránkách, pak nepotřebujete žádanku na vyšetření. Cena ultrazvuku je kolem 300,- Kč. Nebo Vám žádanku může vystavit Váš gynekolog a nic neplatíte, bude hrazeno pojišťovnou.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16759
dobrý den.Jse m po op.prsu pro dg.Ca,chemot.a radioter.již dva roky.Užívala jsem Tamoxifen tbl,ale kardiolog mi nasadil Warfarin pro fibrilaci a tak mi onkolog změnil léčbu na Anaprex tbl.Chtěla jsem se zeptat,jestli tyto léky můžu užívat společně s léky na tlak,diabetes,cholesterol?Mám dávkovač léků a nevím ,jestli si tyto léky můžu dopředu nachystat s ostat.léky.děkuji magda
Odpověď: Dobrý den,

všechny léky můžete užívat společně, ale samozřejmě informujte onkologa o užívání léků na tlak, cukrovku a cholesterol a zase naopak Váš interní či praktický lékař by měl být informován o užívání Anaprexu (Anastrozolu).

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16757
Dobrý den, je me 59 let a pravidelně kazde 2 roky chodim na mam.vyšetření. Před týdnem jsem pozorovala na právem prsu vpacenou bradavku. Bradavku jiz od mladí mam na prsu plochou. Prso neboli a při samovysetreni jsem nic nenahmatala. Mám navštívit lékaře a pozadat o vyšetření a nebo.mohu počkat na pravidelnou prohlídku na mamografu kterou mám absolvovat letos v červnu? Bojim se, aby to nebylo něco vazneho a ja něco ne zanedbává. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

je jasné, že máte obavy a je zbytečné odkládat mamografii až na červen. Po roce můžete mít klidně i preventivní mamografii, nechte si vystavit žádanku od gynekologa a nechte si provést mamografii. Ke vtažení bradavky dochází ale nejen kvůli přítomnosti nádoru za bradavkou, ale častější důvod je rozšíření vaziva ve starším věku, které bradavku rovněž vtahuje a jedná se o normální záležitost. Pro Váš klid bych ale na mamografické vyšetření šla ihned.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16756
Dobrý večer
Obracím se na Vás s prosbou,mám rakovinu v prsu,mám 6 chemoterapií za sebou a čekaají mě ještě 2,jelikož to špatně snáším měla jsem kolapsové stavy tak se přemýšlí jestli ty 2 chema dát zhubnula jsem z 64 na 58 kg.Ale stala se mě taková věc,měla jsem na klíně vnučku 8 měsícu stará a hlavičkou mě uhodila na okraj toho prsa kde mám nádor byl velký 3cm a ted má1.3cm a je ted zapouzdřen.Mám takový strach,aby mě to neuškodilo.Moc děkuji za pochopení.S pozdravem Jíta
Odpověď: Dobrý den,

pokud jde o 1. část dotazu, zda podstoupit či ne zbývající dvě chemoterapie, tak to by měl s Vámi probrat a rozhodnout Váš onkolog. V druhé části dotazu Vás můžu naprosto uklidnit. Prs dobře toleruje úrazy a úraz prsu nepredisponuje k tomu, aby se rakovina prsu vytvořila. Ani zhmoždění prsu nebo nádoru v prsu nezhoršuje průběh onemocnění, můžete mít maximálně modřinu a tak se Vám může zdát, že je nádor větší. Stát se Vám nic nemůže a úrazem nedojde ke zvětšení nebo růstu nádoru.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16755
Není možné při tlaku kompresních destiček mamografu prs nějak poškodit nebo případně vyvolat rakovinné bujení? V poslední době se dočítám i slýchám o různé škodlivosti mamografického vyšetření. Na preventivní vyšetření chodím každý rok.
Děkuji za odpověď J.P.
Odpověď: Dobrý den,

při stlačení mamografem nelze indukovat rakovinu prsu. Prs je velmi odolný na různá traumata a ani po těžkých úrazech se rakovina prsu tímto mechanismem nevyvolá. Články o škodlivosti mamografie existují, nemají ale opodstatnění a opírají se o zkreslené údaje. Na našich webových stránkách můžete k některým článkům najít komentáře, např. komentář onkologa, pana profesora Žaloudíka. Spousta žen už na důvěru v tyto články doplatila.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16754
Dobrý den,
před rokem jsme si nahmatala malou bulku v levým prsu. Byla jsem odeslaná na UZ a tam mi zjistili že mám další mléčnou žlázu. Ted jsem týdne po porodu a bulka je dost zvětšená a bolestivá. Je tento stav normální? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

máte zřejmě přídatnou mléčnou žlázu, která se může vyskytovat v podpaží na jedné nebo na obou stranách.Často se na ni přijde až v graviditě nebo při kojení, kdy se výrazně rozšíří. Takže tento stav je normální.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16753
Dobry den, nedostala jsem odpověď na mou otázku. Totiž na stránce odpověď 16745 není.
Odpověď: Dobrý den,

ptala jste se na elektroimpedanční mamograf a spolehlivost tohoto vyšetření. Rozhodně nedoporučuji vyšetření tímto přístrojem pro velmi nízkou spolehlivost pro záchyt malého nádoru a také možnost falešné pozitivity. Nedoporučuje jej nikdo z naší odborné společnosti. Pro Vás je vhodná mamografie, pokud ji odmítáte, volte ultrazvukové vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16752
Dobrý den, je mi 40 let a zjistila jsem velkou citlivost v levém prsu, při samo-prohlídce jsem si nahmatala bolestivou bulku ve spodní části prsu, tak asi centimetr pod bradavkou. Mohlo by to být i tím, že jsem dostala menstruaci, nicméně nikdy jsem nic podobného nezažila a na bolestivá prsa v souvislosti s menzes vůbec netrpím.Co by to mohlo být? Měla bych vyčkat, nebo se raději objednat na mamograf. vyšetření? Moc děkuji Hana Buršíková
děkuji
Odpověď: Dobrý den,

počkejte a uvidíte, zda se útvar po menstruaci neztratí. Pokud ne, tak zajděte na mamografické vyšetření, které Vám provedou na kterémkoliv screeningovém centru.Může se jednat jen o rozšířenou žlázu nebo nezhoubný útvar, př. cystu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16749
Dobrý den, delší dobu (cca 1/2roku) mam palivou bolest v okoli praveho prsu. Abych byla konkretni bolest je spise v horni casti prsu smerem k podpazi kde to boli nejvice. Nemam to kazdy den. Kdyz to zacne bolet tak me zacne bolet i hlava v zadni casti. Dnes jsem zjistila, ze mi z prsu vyteka bily vytok nebo takova bila vodicka. Po zmacknuti praveho prsu mi vytok vytece, ale z leveho ne, ale kdyz prijdu domu z prace mam na obou bradavkach jakoby ten vytok trochu zaschli. Jiz 12 let mam implantaty podstoupila jsem zvetseni prsou.mohla by jste mi prosim poradit co by to mohlo byt? Děkuji Anna
Odpověď: Dobrý den.

Problémy s plastickou úpravou prsů nesouvisí. Sekrece z prsů je u žen obvyklá a některé ji mají po celý život. Výtok bílé, čiré, šedé, nazelenalé nebo žluté barvy je normální, obvykle bývá z obou prsů a vidíte jej jako zaschlou kapku na bradavce a nebo po zmáčknutí prsů. Nedoporučuje se vymačkávat tekutinu, jde o normální sekret , který se tvoří v mlékovodech. Závažná může být sekrece krvavá nebo tmavě hnědá, v tomto případě by bylo vhodné zajít k lékaři a nebo se nechat přímo vyšetřit na screeningovém centru.
Pokud jde o pálivé bolesti v prsu, podpaží a spojené ještě i s bolestí hlavy, se sekrecí tento problém nejspíše nesouvisí. Je vhodné zajít k neurologovi, potíže může vyvolávat podráždění v oblasti krční páteře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16748
Dobrý den,co to prosím znamená když mi v lekárske správě napsali:zralé žlázové těleso centrálně s ojed.drobnou cystičkou,bilat.bez ložiskových změn susp.z malignity.Hrozími rakovina,nebo co ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

ve zprávě píší, že je nález beze změn podezřelých z malignity, tj. z rakoviny prsu. Ojediněle jsou přítomné drobné cysty, což je zcela běžný nezhoubný nález v prsní žláze. Nemusíte se tedy vůbec ničeho obávat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16747
Dobrý den, našla jsem si bulku v prsu. Má velikost malého hrášku. Nachází se dalo by se říct pod mojí bradavkou. Když na ono místo zatlačím (nemusím silou), tak to cítím. Nemůže se třeba jednat o nějaké obvyklé zakončení, nebo něco co je obvyklé?V druhém prsu nic takového nemám. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat jen o normální žlázu, která může útvar napodobit. Také to může být nezhoubný útvar, třeba drobná cysta, která se může zvětšit a nebo také úplně zmizet po menstruaci. Pokud ale chcete vědět přesně, o co se jedná, můžete si zaplatit ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center. Můžete si ale bulku jen sledovat samovyšetřením, které se provádí v 1. týdnu cyklu a pokud se nebude zvětšovat, není ultrazvukové vyšetření nutné.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16746
Dobrý den, prosím, je u zánětlivého karcinomu hmatná nějaká bulka? A jak se vlastně projevuje, mám neurčité kožní projevy jako zčervenání, svědění,posléze vyblednutí, lehký vzhled pomeranč.kůže,nyní lehké flíčky. sono i mamo bez nálezu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste byla nedávno na mamografii a ultrazvuku, tak by byl zánětlivý karcinom s jistotou na těchto zobrazovacích metodách rozpoznán. Máte - jak sama píšete- NEURČITÉ kožní projevy a měla by jste nejspíše navštívit praktického lékaře a nebo přímo alergologa.
U zánětlivého karcinomu postupně narůstá výrazné ztužení a otok prsu se zesílením kůže, která může mít pomerančový vzhled (jiný než u prosté celulitidy!), prs nebývá červený ani zarudlý a nebývá ani příliš bolestivý. Hmatné bývá spíše plošné nebo difúzní ztužení prsu, bulka není moc typická.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16744
Dobrý den. Je mi 25 let. Před dvěma roky jsem byla na mamografu, jelikož mě neustále bolela jakoby bulka v prsu, ale vše bylo v pořádku. Nyni mě asi 2 měsíce denně stále bolí okraje prsů a u podpaží. Bolest prostupuje do celých paží. Prosím o radu. Děkuji. Hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

podle popisu se jedná o bolestivou žlázu, bolest v těch místech, kde ji popisujete, je obvyklá a může vyzařovat i do horních končetin. Někdy vzniká bolest v souvislosti s hormonálními změnami, vysazením nebo nasazením či změnou HAK, apod. Jindy se takové souvislosti nedopátráme, hormonální stav organismu se během života mění a prs neovlivňují jen hormony pohlavní. Úlevu od bolesti přináší některé nehormonální preparáty, z bylin, př. Mastodynon v kapkách nebo Orissa, tabletky s vit E a pupalkovým olejem. Oba preparáty zakoupíte v lékárně. Léčba by měla být dlouhodobá, v řádu měsíců.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16742
Dobrý den, je mi pětadvacet let. Mám i v tomto věku možnost zajít si na preventivní vyšetření prsu?

MM
Odpověď: Dobrý den,

nejlepší prevencí ve Vašem věku je jednou za měsíc dobře prováděné samovyšetření prsů, návod je i na webu mamo.cz. Jinak si můžete nechat za úhradu provést ultrazvukové vyšetření prsů na kterémkoliv screeningovém centru. Seznam center je na těchto stránkách.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16741
Dobry den.Mam jeste 2dny brat posledni antikoncepci a objevila jsem na zupanu spis takovou oranzovou skvrnku v miste prsa.
Samozdrejme js
em se lekla a volala hned na gynekologii.Myslite,ze to muze byt vazne?Nebo se to muze stat pred menstruaci?Jsem vystrasena.Prosim poradte mi.Dekuji moll
Odpověď: Dobrý den,

může se stát, že se jedná o sekret z prsů. Může se objevit i jednorázově. Záleží na barvě sekretu. Pokud je to krev nebo tmavě hnědá tekutina a jedná se o opakovanou sekreci, je dobré informovat gynekologa a zajít na screeningové centrum, kde Vám provedou vhodná vyšetření. Nemusíte se strachovat, pokud by se to ale opakovalo, zajděte na vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16740
Dobrý den, kde se dá v Praze vyšetřit prsa tomografem. Nesmím na momograf. Děkují. Pí.K.L.
Odpověď: Dobrý den,

nevím přesně, co tomografem myslíte. Někdy tak ženy označují elektroimpedanční mamograf, tzv. MEIK. Vyšetření tímto přístrojem rozhodně nedoporučuji. Podle našich zkušeností mamograf MEIK není schopen zjistit zhoubný nádor v počátečním stádiu s vyšší spolehlivostí, není určen pro prevenci rakoviny prsu a mamografii a ultrazvuk v žádném případě nenahradí. Naše odborná společnost s tím už několik let bojuje, ale vždy se někde najde někdo, kdo s přístrojem opět přijde. viz naše web. stránky mamo.cz. Nevím, z jakého důvodu nemůžete na mamograf, ale pak je volbou ultrazvukové vyšetření prsů. Nevím také, zda "tomografem" nemyslíte tomosyntézu, ale ta je doplńkem mamografie, tzv. 3D mamografie, a užívá minimální dávku rtg záření stejně jako klasická mamografie. Event mi Váš dotaz doplňte.


pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16739
ultrazvuk konreolny po mamografii 2015 doplnkovo bol robeny ultrazvuk : Bilat bez známok cystických , solídnych formácií v terene žlazy prechodneho typu. Dukty nie su dilatované.Mamilly prominujú. Koža nezhrubnuta , podkožie volne, v axillách bez LAP.Obrazova dokumentacia v PACS.záver: bez jednoznačných usg známok malidnity.dopMMG ko 1/2016 BIRADS 1 .Prečo sa BIRADS líši na MMG bol BIRADS 3 a na usg BIRADS 1, hodnotí sa v každom niečo iné? Trochu nerozumiem tie latinské výrazy dakujem Jana.
Odpověď: Dobrý den,
odpovídám na všechny 3 dotazy.
Váš nález je - myslím si dle popisu- nezhoubný. Stále Vám kontrolují na mamografii a ultrazvuku opacitu nebo kondenzaci v pravém prsu v horním zevním kvadrantu, ale ta se nejspíše dle popisu neměnní. BI RADS 3 znamená pravděpodobně benigní nález, který je vhodné si zkontrolovat, ale jen jednou. BI RADS na ultrazvuku a mamografii se může lišit. Opacita je u Vás patrná pouze na mamografii, na ultrazvuku není vidět, proto lékař uzavřel ultrazvuk jako negativní, tj. BI RADS 1.
Kategorii BI RADS 3 v ČR užíváme málokdy, snažíme se vždy rozhodnout, zda je nález negativní nebo nezhoubný a nebo spíše pak indikujeme k vyloučení podezřelých změn biopsii. Opakované kontroly pro
BI RADS 3 se ve screeningu nedělají. Není to problém Váš, ale Vašeho lékaře. Vy jste pak zbytečně nervózní z častých kontrol. Myslím, že nález je nezhoubný a nejlépe se zeptat Vašeho lékaře, zda jsou neustále kontroly nutné.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16738
mamo 2015 patri k jane:Mirne zmnozene fibroglandualárne tkanivo i v LHQ bilat, bez evid.spikuliformnych lézii a patomorfologickych MK v zhlukoch. Opacity nesusp. vzhedu 1. sin. do 4 mm. Asymetrický okrsok v LHQ 1. dx. do 10 mm. Koza nezhrubnuta, podkozie volne.Axilly bilat. tukovo degenerované LU. záver: bez jednoznacnych MMG znakov malignity v terene zmnoženej žlazy. Opacity nesusp. vzhladu 1. sin., Asymetrický okrsok v LHQ 1. dx . BIRDAS 3
Odpověď: odpovězeno v dotazu č. 16739
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16737
mamografia 2016 :Vpravov CCproj prepektroalne drobna kondenzacia velkosti 5 mm v LQQ.Ostatné rezidualne fibroglandularne tkanivo retroareolarne i v LHQ bilat, bez spikuliformnychleziia patomorfologickych MK v zhlukoch .
Koza nezhrubnuta, podkozie volne. zaver: Vpravo prepektoralne 1. dx kondenzacia - sumačne? doplnit usg vyš - hned ako ho budem mat napisem zatial prikladam v dalsom dotaze mamografiu a usg vyserenie z pred roka 2015 dakujem Jana
Odpověď: odpovězeno v dotazu č. 16739
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16736
Dobrý den, mám od narození vpáčené bradavky . Je mi 60 let. Asi před 3 lety jsem si přečetla na internetu, že lze bradavky operovat. Stále řeším dilema, zda má smysl v mém věku podstoupit operaci, nebo již nic neměnit. Ale touha, podívat se na sebe hrdě jako na ženu se vším, co má mít, mě velmi láká. Častěji nyní chodím k lékařům a svlékání je pro mne ponižující, velmi se stydím.
Mám bradavky vpáčené hodně - 3.stupeň, nikdy se mi nevysunuly. Prosím o Váš názor či radu. Děkuji Eva Velká
Odpověď: Dobrý den,

pokud by jste změnu svého vzhledu uvítala a máte psychický problém s vpáčenými bradavkami, tak se na věk neohlížejte. Nedovedu Vám přesně říct, jak je operace úspěšná, ale rozhodně stojí za to se objednat do ambulance plastického chirurga a celou věc s ním probrat. Určitě Vám poradí, mimochodem vzhled prsů řeší ženy starší než jste Vy.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16735
Dobrý večer pane doktore, prosím o radu. Před 3 měsíci mi zrudnul prs, nebolel, zrudnutí bylo ve vnější části, jako zrníčkovitého vzhledu. Mamograf ani sono nic neprokázal. Asi po 14 dnech zrudnutí vybledlo, nyní je prs lehce citlivý uvnitř, kůže trochu připomíná celulitidu, ale ne výrazně.Jen řilky jsou více vidět. Výtok z bradavky není. Vyšetřil mě chirurg i pohmatem. Mám obavy ze zánětlivého karcinomu. Kam mám ještě zajít k vyloučení této diagnozy. Velice děkuji Ilona“
Odpověď: Dobrý den,

podezření na zánětlivý karcinom je už klinické, tzn. , že by si toho všiml Váš chirurg, ke kterému chodíte na kontroly. Zánětlivý karcinom se potvrdí nebo vyloučí na screeningovém centru a zda se jedná o zánět a nebo zánětlivý karcinom to rozhodne ve finále biopsie. Pokud je ale prs měkký, kůže není zesílená, není důvod se obávat. Navíc vyšetření mamografické i ultrazvukové před 3 měsíci bylo v pořádku. Zůstaňte pod dohledem a kdyby se Vám cokoliv nezdálo, musíte konzultovat s Vaším chirurgem a nebo s lékařem na scr. centru. Prs bych musela vidět a dle popisu se mi nezdá, že se jedná o tuto diagnózu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16734
Dobrý den,jsem po operaci rakoviny prsu,prosila bych podrobněji vysvětlit svůj hystopatologický nález....v sekrekátu mammy invazivní lobulárn karcinom grade 2,bez zjevné angioinvaze,volné sekreční okraje min 3 mm mediálně a 5 mm laterálně.SR pozitivní(ER 80 %,PR 10 %)při 100% AR a střední(48%)proliferaci.HER2 negativní,SNB 3x negativní,klasifikace.TOPOGRAFIE(ICD-0-3):C505 vlevo,morfologie(ICD-0-3):8520/32,pTNM(7):pT1b(9.0 mm)NO(i)(sn)pN L0 V0....myslíte,že při této dg budu muset absolvovat chemoterapii,jak se vám nález jeví,je mi 43 let,onemocněla jsem poprvé,děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

Váš nádor je velmi malý, včas zachycený a bez postižení uzlin v podpaží a je dobře citlivý na antihormonální léčbu. Myslím, že chemoterapie nutná nebude, Vaše šance na úplné uzdravení je dobrá.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16733
Dobrý den,vážená paní doktorko.Jsem 3měsíce po ablaci prsu-invaz.dukt.carcinom T1bN0M0.Uzliny nezasaženy(uf uf)staing bez známek generalizace.Užívám Alozex.Nyní na kontrole onko-markery v normě.Dá se dle toho usuzovat,že jinde v těle pravděpodobně neprobíhá zhoubné bujení?Bojím se,že prognozu výrazně zhoršuje můj vyšší věk, ikdyž jsem jinak velmi vitální a zdravá.V rámci prevence mám hemokult-test,na výsledky proto čekám v obavách.Moc děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne Marie
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že se nemusíte ničeho obávat. Nádor byl velmi malý, včas zachycený a nebyly postiženy lymfatické uzliny. Užíváte jen antiestrogenní léčbu. Váš věk Vám prognózu nezhoršuje, právě naopak. Nádory jsou agresívnější u mladých žen. Buďte klidná, uzdravíte se, máte výbornou prognózu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16732
Dobrý den, mám dotaz..na levé bradavce se mi udělala viditelná boulička vel.cca 4mm, nebolí.. spíš občas lehce svědí. Boulička nemá žádnou barvu, při pohmatu není bolestivá, všimla jsem si více méně spíše náhodou, takže nemohu s určitostí říci jak dlouho ji mám.Zhruba měsíc ji pozoruji, nezvětšuje se ani nezmenšuje, ani tvar nijak nemění. Můžete mi nějak poradit? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

bylo by potřeba nález vidět, takto se můžu jen dle popisu domnívat, že se nejedná o nic závažného a nejspíše je to malá mazová žláza. Tyto mazové žlázy jsou na dvorci přítomné a pokud se více naplní mazem, vytváří "hrbolky", které jsou viditelné, někdy může bílý mázek prosvítat. Pokud by došlo k nějaké změně útvaru nebo ke změně na bradace nebo se objevila sekrece z prsu, musíte nález konzultovat s gynekologem a nebo s lékařem na screeningovém centru.Se žlázkami se nic nedělá.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16731
Dobrý den,ráda bych váš osobní názor na vyšetření prsu TERMOGRAFEM,dočetla jsem se,že je šetrnější oproti MAMOGRAFU.děkuji L.M.odpověď prosím na daný email,děkuji
Odpověď: Dobrý den,

termografie je metoda, která má proti mamografii daleko nižší spolehlivost a přesnost pro záchyt rakoviny prsu a nemůžu Vám ji rozhodně ve Vašem věku doporučit.


s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16730
Dobrý den,
minulý týden jsem si nahmatala mezi prsem a podpažím několik malinkatých (jako velká špendlíková hlavička) bulek. Jsou na obou stranách, říkám si jsou to jen lymfy, ale na levé straně je jedna 3x větší, jak ty ostatní, asi 3 mm,nebolí. Jsem ročník 1973. Ted se starám o manžela doma ve 4 st. rakoviny bez možnosti léčby a vím, jak jsou časově nákladná jakákoli vyšetření a to si nemohu dovolit. Je toto normální stav, možná jen zbytečně domýšlím něco, co není...Monika
Odpověď: Dobrý den,

takto na dálku to neposoudím. Dle popisu si myslím, že o nic závažného se nejedná, ale pokud jste ještě nikdy neměla mamografii, tak bych si na toto vyšetření zašla. Pokud bude zapotřebí, lékař Vám jistě doplní i ultrazvuk.
Určitě to není časově náročné, centra objednávají klientky načas a maxim doba strávená na scr. centru obvykle nepřesahuje jednu hodinu.

s podravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16729
Dobrý den,
chci se zeptat, zda-li mi bude hrazeno genetické vyšetření na GEN BRCA1 a BRCA2 pojišťovnou. Naše rodinná anamnéza je zoufalá, jedna teta podlehla rakovině prsu ve věku 36 let a druhá teta ve věku 39 let. Nyní s rakovinou prsu bojuje má sestra - grade 3, těžko určitelný (věk 42 let)- BRCA1 pozitivní.Já osobně chodím na preventivní prohlídky (1 krát MAMOgraf, jinak pouze SONO prsu)od věku 28 let (1x až 2x ročně - pokud se něco nezdá paní doktorce) do ÚVN Střešovice.
Předem děkuji A.P.
Odpověď: Dobrý den,

u sestry je prokázána BRCA 1 pozitivita, takže Vy na genetické vyšetření máte nárok a měla by jste jej podstoupit. I kdyby jste mutaci neměla, myslím, že riziko pro rakovinu prsu bude u Vás vysoké a měl by je stanovit právě genetik. Kromě mamografie a ultravuku by jste v případě rizika 20 a více procent pro rakovinu prsu, měla mít každý rok magnetickou rezonanci. prsů. Taky by Vás měl někdo hlídat, kdo Vás na genetiku odešle, nejlépe onkolog.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16728
Dobry den, v pondeli jsem si naska malickou a nebolestivou bulku u prsniho dvorce. Jsem ve 37tt. Muz jit napt.o zdureni mlecne zl.?

Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se jedná jen o rozšíření prsní žlázy, v graviditě běžné. Můžete se o tom ubezpečit ultrazvukovým vyšetřením, které si lze zaplatit na kterémkoliv scr. centru, seznam center je na těchto stránkách.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16727
Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat pes mi šlápl na prso važi 8 kg,může se mi udělat bulka?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jestli myslíte zhoubná bulka, tak ta se Vám po úraze neudělá. Může se Vám udělat modřina na kůži prsu nebo podkožně v prsní žláze a tu si můžete hmatat. Obvykle se po nějaké době zcela ztratí, záleží na její velikosti.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16726
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat zdali mají v Ostravě Mamograf MEIK.Jsem po onkologické léčbě prsu a zřejmě půjdu na mamograf na který už nechci jít.Dočetka jsem se že je škodlivý tak bych chtěla vyzkoušet MEIK mamograf nebo Termograf.Chtěla bych vědět váš názor Děkuji J.E.
Odpověď: Dobrý den,

nesdílím Váš názor o škodlivosti mamografie. Je to velmi přesná a velmi spolehlivá metoda na rozdíl od termografie nebo dokonce MEIK. To už je lépe, pokud mamografii odmítáte, nechat se vyšetřit ultrazvukem. Zda MEIK v Ostravě nabízejí nebo ne, nevím.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16725
Dobrý den,

prosím Vás o radu. Dnes jsem byla na mamografickém vyšetření a bylo mi objeveno "ložisko lehce laločnatých kontrur o v. 14x13x8mm", uvedeno že nejspíše FA.
V závěru stálo "Birads 4a, nové ložisko, spíše FA".
Poraďte mi, prosím, co to znamená. Našla jsem si, že Birads 4a je kategorie, kde je nižší riziko malignity, ale i tak se jedná o podezřelý nález - je to správně? Ale vůbec nevím, co znamená FA.
Předem Vám děkuji. Přeji hezký den.
MB
Odpověď: Dobrý den,

kategorii jste si našla správně, zřejmě lékař uvažuje o provedení biopsie z tohoto ložiska, nenavrhl Vám to ? Dle popisu je útvar nezhoubné povahy, jedná se o fibroadenom, zkratka FA, nádor vzniká z komponent prsní tkáně, ze žlázy a vaziva a nemá tendenci ke vzniku rakoviny prsu. Někdy si lékař chce nezhoubný vzhled léze potvrdit histologicky, tzn. že se musí odebrat vzorky tkáně z ložiska, provede se tzv. biopsie. Pokud má být provedena biopsie nezhoubné léze, zařazuje se léze do kategorie ložisek mírně podezřelých, tj. BI RADS 4a. Nemyslím si, že by se mohlo jednat o zhoubný nádor, kategorie BI RADS 4a vyjadřuje jen malou míru nejistoty, že je ložisko nezhoubné povahy. Určitě by jste měla ještě komunikovat s lékařem, ať Vám vše řádně vysvětlí. Mohl se také rozhodnout útvar jen zkontrolovat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16724
Dobrý deň, prosím o vysvet. vysled. RTG mamogr. a axily.
Vpravo axila voľná, vľavo lipomatózne LU 11 mm.
Štrukt. žľaz. parenchymu veku primeraná, tukovo-involučného tapu, obojs.v HLQ prit. škvr resty FG žľazy, vľavo v HLQ prít. škvr. tieň veľk. 9mm. Bez zretelnej expenzívnej lézie. Bez prítom. patolog. mikrokalcifikátov. Koža nezhrub. retromamárne a retromamilárne štruk. nenápadné.
Záver:
Škvr. tieň HLQ 1.sin., LU ľavej axily - bez podst. zmeny od posled. MMG z 2012
Ide o nález BI-RADS kategórie 2
Odpověď: Dobrý den,

nález je nezhoubný, beze změny od předchozí kontroly. Kategorie BIRADS 2 znamená, že nález je benigní, tj. nezhoubný, jedná se o přítomnost stínu, tedy nezhoubného malého útvaru nebo jen žlázy v levém prsu. Vše je v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16722
DOBRÝ DEN,po Biopsii mám uvedeno benigní změny mléčné žlázy,převažuje fibrosklerosa.Prosím o vysvětlení.děkuji D.T
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je zcela normální, takové změny se v prsu vyskytují běžně, jsou nezhoubné a nejsou rizikem pro vznik rakoviny prsu. Můžete být úplně klidná.¨

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16721
Dobrý deň,prosím o vysvetlenie a prognózu dg C5O.4 zhubný nádor horn.vonkajšieho kvandrantu prsnika,T1,NO.MX.Na ľacej strane prsnika je len slavo hmatná tuhšia rezistencia veľkosti asi O.5-1cm,spádové lymf.uzliny súnenápadne, axily bez lymfadenopatie.Som obj.na operáciu 7.3.16 - SLNB a lumpektomiu s USG navigáciou po vykonani lymfoscintigrafii.(k dotazu z 01.02.16/ Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

máte nalezený velmi malý zhoubný nádor v horním zevním kvadrantu levého prsu, spádové lymfatické uzliny v podpaží postiženy nejsou a Vaše prognóza k vyléčení je velmi dobrá. Po záchovné operaci bude následovat radioterapie, tj. ozáření prsu, provádí se ambulantně. Pak dle citllivosti nádoru na antiestrogeny, můžete užívat tabletky jako je Femara nebo Tamoxifen, doba užívání je obvykle 5 let- to se ale spíš poraďte s Vaším onkologem, neznám imunoprofil (tj. vlastnosti) nádoru.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16720
Dobrý den, již druhý měsíc cítím mírně bolestivý tlak v levém prsu. Cítím ho téměř pořád. Nenahmatala jsem nic podivného, ale zdá se mi laicky, že v místě bolesti je prsní žláza o něco "tužší" než u pravého p. Nejsem obézní, nekouřím, ale přece jen nevím, jestli raději nezajít na mamografické vyšetření (prostř. svého gynekologa). Mám zavedené ND tělísko. Děkuji za názor. PG.
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se nebude jednat o nic závažného, na mamografii ale doporučuju určitě zajít zvláště pokud jste nikdy nebyla. Ve Vašem věku provádíme vstupní - první - mamografické vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16718
Dobrý den .Mohu odmítnout mamograf a nechat se vyšetřit termograficky.Je termografie hrazena pojišťovnou.děkuji
Odpověď: Dobrý den,

mamografii odmítnout lze, ve Vašem věku ale nedoporučuji substituci mamografie jinou zobrazovací metodou, mamografie je nepřesnější a nejspolehlivěší metoda k záchytu velmi časného karcinomu. Termografie je mnohem méně přesnější, myslím si, že hrazena pojišťovnou není, aspoň o tom nevím.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16716
Dobrý den. V podpaží jsem si nahmatala bulku. Je měkká. Občas mám zatvrdlý spodní kraj bradavky, který není stálý, občas zmizí. Pravidelně chodím na mamografii, teď jsem objednaná na 14.4.2016.
Odpověď: Dobrý den,

pokud je bulka v podpaží měkká, může se jednat jen o ohraničené nahromadění tukové tkáně nebo přímo o tukový nezhoubný nádor, který se nazývá lipom. V podpaží mohou být hmatné lymfatické uzliny, ale ty jsou pohmatově tvrdší. Přechodné "zatvrdnutí" dolního okraje bradavky nebude jistě nic závažného. Pokud se nález v podpaží nebude zvětšovat, tak bych vyčkala do mamografie, vhodné je upozornit při snímkování personál nebo pak přímo lékaře na hmatnou bulku v podpaží.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16715
Dobrý den, mám 23 let a začaly se mi nalévat prsa a teče z nich průhledná tekutina. Těhotná určitě nejsem, mám 4 letou dceru, kterou jsem rok a půl kojila. Je normální, že mám nateklé horké prsa, které intenzivně bolí a tečou? Doporučujete mi preventivně mamograf?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

stav může signalizovat nějakou hormonální změnu, může souviset také se změnou HAK, nebo s jejím nasazením či vysazením. Nevím, jak dlouho potíže trvají, pokud krátce, bylo by vhodné počkat, zda budou problémy i po menstruaci. Jinak je mléčná nebo čirá sekrece z prsů po ukončení kojení běžná, může přetrvávat dlouho, ale Vy jste ji zřejmě po kojení neměla a problémy jsou nově, pokud jsem to dobře pochopila. Pokud by stav po menses přetrvával, poradila bych se s gynekologem, může Vám odebrat krev na stanovení hormonu prolaktinu, který v těchto případech někdy může být zvýšený a je pak příčinou problému. Na preventivní mamografii jste mladá, u Vás by mohlo být provedeno ultrazvukové vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16713
Dobrý den paní doktorko. Léčím se rok v psychiatrické ambulanci a beru lék Prosulpin. Od té doby mám vysoký prolaktin, nyní hodnota 200.Vytéká mi mléko z prsou, úplná ztráta menstruace. Může být z toho riziko rakoviny prsou nebo jiný problém s prsy. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

při léčbě některými léky, mezi které patří Prosulpin, se může zvýšit sekrece hormonu Prolaktinu, který spouští tvorbu mléka v prsech a při vyšších hodnotách zastavuje menstruaci. Riziko rakoviny prsu není zvýšené. Je ale vhodné se poradit s Vaším psychiatrem event ve spolupráci s gynekologem, zda neupravit psychiatrickou medikaci a nebo nepřidat léky, které snižují sekreci Prolaktinu, jako je Mysalfon nebo Dostinex.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16712
Dobrý den,je mi 40let,byla mi zjištěna kalcifikace v prsu.V množství 6.Bulky nemám.Paní dr mi neudělala biopsii.Mám přijít za půl roku aby se udělal znovu snímek.četla jsem,že to nemusí nic znamenat,ale může se z toho vyvinout zhoubný nádor.Proč mám čekat, když se již může vzít vzorek a včas zjistit zda zh.nád. nemám již v tkáni?Udělat ambulantně vakuovou biopsii.Byla bych tak ušetřena případné pozdější operace i devastace prsa.Jaký rozdíl je mezi kalcifikací a mikrokalcifikací?Viděla jsem snímek a jde také o mikro "tečky",ale jsem laik.Děkuji za odpovědˇ.M.P.
Odpověď: Dobrý den,

kalcifikace jsou hrubé větší usazeniny vápníku v prsní tkání a jsou typické pro nezhoubné léze. Mikrokalcifikace jsou velmi jemné drobné usazeniny vápníku, které se mohou vyskytovat v počínajícím zhoubném nádoru prsu ale i v nezhoubných ložiscích. Určitý vzhled mikrokalcifikací na mamografii je typický pro určitou kategorii ložisek, ale někdy se nedá rozhodnout, zda se jedná o případ nezhoubných nebo zhoubných mikrokalcifikací, protože mohou vypadat velmi podobně.
V případě, že se jedná o podezřelé a nebo nejednoznačné mikrokalcifikace, je vhodná vakuová biopsie pod rentgenovou kontrolou. Nevím, jakou jste podstoupila biopsii. Pokud se ale nejednalo o vakuovou biopsii, nemusí být histologie tak spolehlivá, proto možná byla doporučena kontrola po půl roce. Mikrokalcifikace by se měly bioptovat pomocí vakuové biopsie. V případě zhoubných mikrokalcifikací vakuová biopsie nenahrazuje operační výkon. Je doporučena proto, že jeji spolehlivost pro stanovení přesné histologie je v případě mikrokalcifikací vysoká.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16711
Dobry den,na vysledku biopsie prsnika,mam napisane .- fibroza,cysticka transformacia vyvodov,s fokalnou apokrinnou metaplaziou,adenoza,intraduktalny papilom-bez malignych nadorovych zmien.Teraz som bola na kontrole,vraj bez zmeny .Kontrola o rok. Prosim o vas nazor.Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

nález z biopsie je nezhoubný. Neuvedla jste Váš věk, nevím, zda se jedná o kontrolu mamografickou nebo ultrazvukovou, taky nevím, co se bioptovalo, zda útvar pod ultrazvukem nebo třeba mikrokalcifikace, to jsou usazeniny vápníku v prsu patrné na mamografii. S kontrolou ultrazvukem za rok lze souhlasit. V případě, že jste již kontrolována mamograficky v rámci screeningu, lze provést kontrolu pomocí mamografie až za dva roky. Obávat rakoviny prsu se nemusíte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16710
Prosím,otřebuji poradit.vpravo stp.redukční mamoplastice,bez znamek mlg.,při USG oj 6mm cysta v HZK.Vlevo na rozhraní ZK laterárně od okraje implantátu je oválná téměř anechogenní formace 6,5 mm s dorzálním zesílením,cysta nebo malá uzlina.dop kontrolu a zvážení biopsie.Můžete mi k tomu nco řící,docela se bojím,lékaři zatím neví.Moc Vám děkuji za Vaši odpověd.S pozdravem
Odpověď: Dobrý den,

v pravém prsu popisuje lékař cystu, což je nezhoubný běžný nález a nepotřebuje další kontrolu.
V prsu levém je s největší pravděpodobností rovněž nezhoubný nález - jedná se dle popisu opět o cystu nebo o drobnou lymfatickou uzlinu, uzlina je v prsu také běžný nezhoubný nález. Lékař doporučil ultrazvukovou kontrolu, pokud nález bude stejný, budete sledována ve zvyklých dvouletých mamografických intervalech. Pokud by se nález měnil, lékař by odebral z ložiska vzorky tkáně, tj. provedl by biopsii.
Bát se nemusíte, dle popisu lékaře je nález nezhoubný a často takové nálezy ani nekontrolujeme. Lékař je zřejmě hodně opatrný. .

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16709
Dobrý den, na preventivním vyšetření mi bylo zjištěno.Smíšený,involučně-glandulární typ mléčné žlázy,vpravo v DZQ měkký stín13x8mm-na UZ hypoechogenní lehce nepravidelné ložisko.Z.TabárI,BI-RADS 4,ložisko nejasné etiologie.Byla mi provedena biopsie.Na výsledek jsem si volala a sestřička mi řekla,že se nemám bát a mám přijít za dva měsíce na kontrolní snímek.Mám smíšené pocity,když mám přijít znovu na snímek.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

výsledek biopsie je pro stanovení diagnózy zásadní. Ve Vašem případě je jistě nález nezhoubný, když Vám sestřička řekla, že se nemusíte obávat. V případě zhoubného nálezu by jste byla léčena chirurgicky nebo onkologicky. Obvykle v případě nezhoubného nálezu ani nedoporučujeme kontrolu a ženu zařazujeme zpět do screeningu, tj. do sledování po dvou letech pomocí mamografie. Lékař si chtěl nezhoubný nález jen zkontrolovat, může se to stát a Vy můžete být klidná.


pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16708
Dobrý den chci se zeptat můj nevlastní bratr mě bouchl do prsou pěstí,bylo mi tak 12-13,teď mi je 15 a prsa mi nerostou....myslí té že by to mohlo být tím??
Odpověď: Dobrý den,

určitě to tím není, růst prsů je do značné míry "naprogramován", daný geneticky. Vývoj prsů je ukončen až po 20.-25. roce věku, takže neztrácejte naději.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16707
Dobry den,pred 7 mesiacmi som bola na sono prsnikov :Vpravo lateralne dava drobny okrsok zlazy vel asi 4,5mm lahky dorzalny tien. Axilly volne. Kontrola po 7 mesiachoch Vpravo lateralne pretrvava drobny okrsok dysplastickej zlazy vel do 6mm davajuci lahky dorzalny tien / dif dg lozisko dysplazie? Axilly volne len s nespecifickymi uzlinkami. Teraz mi preto lekar doporucil magneticku rezonanciu. Co moze byt tym loziskom dysplazie, resp. obavam sa kedze to chce lekar preverit.
Odpověď: Dobrý den,

pokud zůstává i po kontrole nejistota, zda se jedná o mastopatický, tj. dysplastický, okrsek žlázy či zda jde o malý nádor, řešíme situaci tak, že se provede core cut biopsie, tj. odběr vzorků z malého ložiska. Obvykle se před biopsií doplní i mamografie. Biopsie je spolehlivá, rychlá, nebolestivá a jednoznačná metoda, která jasně prokáže, zda se jedná o nádor nebo o žlázu. Magnetická rezonance nemusí být v případě odlišení malého nádoru a mastopatické žlázy tak spolehlivým vyšetřením jako biopsie.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16706
Dobry den kojim mam rocneho chlapca a na pravom prsniku my vysli velke zili je to normalne akebo by som mala navstivit svojho doktora prosim o radu
Odpověď: Dobrý den,

při kojení se zvětší objem prsů, rozšíří se žláza a jsou někdy i nápadnější viditelné povrchové žíly. Nemůžu se na Vás podívat, ale myslím si, že je to nornální. Pokud by se nález zvětšoval, je zapotřebí prs ukázat nejlépe Vašemu gynekologovi.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky