MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227


Dotaz č. 19386
Dobrý den paní doktorko, od září 2017 se lecim pro TNBC, T2N0M0, 29mm. 4xAC a 12x paclitaxel, efekt klinicky téměř kompletní remise. V UZ obraze jednoznačně nic nedohledano, na MMG okrsek zahuštění nepravidelných cipovitych kontur 10x6mm. Čeká mě ablace a SNB na zmrzlo. Ozařování jsem odmítla. Nevím, jestli ma smysl vyšetřovat uzlinu, když už mám chemo za sebou, jestli se neměla vyšetřit před chemo. Vůbec netuším, jakou mám prognózu s tímto typem nadoru.Dekuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Vyšetřit spádovou sentinelovou uzlinu z jednoho malého řezu je standardní a nepoškozující součást chirurgického výkonu. Pokud Vás bude operovat chirurg, který běžně operuje velké množství žen, bude i zásah v podpaždí citlivý. Stav uzliny po léčbě je velmi důležitý faktor pro plánování další léčby. Víte, stanovování prognózy je velmi ošidná záležitost. Za 30 let mé praxe mě mnoho žen, kterým jem nedávala šanci, překvapily úplnou úzdravou, v duchu se jim vždy omlouvám, když přijdou na další kontrolu, že jsem o nich smýšlela tak neoptimisticky. Nemoc i úzdrava je hluboce propojena s naším myšlením, se stereotypy našeho uvažování. Ženy, které dokázaly změnit své vzorce myšlení, které začaly žít a myslet svobodně bez nesmyslných vnitřních i zevních zákazů a příkazů, se uzdravily. Je to dlouhá cesta, ale ženy, které jí nastoupily, zvítězily. Bude to na Vás, hledejte. Každý uzdravuje svoji duši a své myšlení jinak.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19385
Prosím co znamená v nálezu stat Cysta v levém maxillarnim sinu děkuji
Odpověď: Znamená to nezhoubný útvar - cystu asi v levé dutině čelistní. Bylo to vyšetření dutin nebo něčeo jiného ?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19384
Dobrý den,
můj nález z biopsie je: inv.dukt.ca. ER 95%,PR 0%, Her 2 skore 0,
K67 1%. Operace (odstranění celého prsu + všech uzlin)- nádor již nenalezen, ale 3 uzliny byly pozitivní. Navržena hormonální léčba + ozáření. Neměla by být také vzhledem k postižení uzlin chemoterapie?
Odpověď: Vážená paní, Váš nádor měl velmi výhodný tzv histochemický profil, což znamená, že měl nízkou agresivitu. U nádorů, které mají takovéto pro pacientky výhodné vlastnosti chemoterapie nezabírá. Buďte štastná, ani nevíte, co by jiné žena daly za to, kdyby měly nádor stejně málo aktivní jako vy. U pozitivity uzlin je důležité, zda byly prostoupené nádorem celé, nebo zda v nich byly jen metastázy nádoru. Na závěr musím znovu opakovat, že pro málo agresivní nádory s nízkou růstovou aktivitou se chemoterapie nehodí, je zbytečná ( pokud se nádor dostane do uzlin, má stejné vlastnosti).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19383
Dobrý den prosím o radu.Vzhledem k cystam v obou prsech kazdy rok platím ultrazvuk.Chodím 5 let.V levém prsu mám cystu která je několik let dobře hmatatelna kvůli ní jsem začala na prevenci chodit, v lednu jsem byla po roce znovu pár jich přibylo ta velká měla 17mm nyní na konci menz.se zvětšila ne o moc, neboli jiné potíže nemám. Nevim zda se cysty mohou zvětšovat? Nikdy předtím se nezvětšila ani nezměnila. Mám to nechat být nebo jít po dvou měsících znovu na ultrazvuk když jsem v lednu byla? Ve zprávě paní doktorka z ledna píše vícecetne cysty bez patologie velikost do 20mm.Dekuji,pěkný den
Odpověď: Cysty jsou stav žlázy, ne nemoc. Některé ženy mají cystami prsy prostoupené, jiných žen se tato klinicky nevýznamná varianta typu žlázy netýká. Cysty jsou vyjádřením hormonálního stavu žlázy, po přechodu všechny postupně vymizí. Celoživotně se cysty zvětšují a zmenšují a to také nic neznamená. Celá věc má jen jeden háček: musí opravdu jen o cysty. Pokud docházíte do akreditovaného pracoviště ( adresy všech v ČR jsou stránkách www.mamo.cz) můžete být v klidu
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19382
Asymetr.denzity zlazy hlav.vCC projekciach-vpravo je zlaza denzna,menej prehladna.Obojstra.nereduku.typ zlaz.Bez zhlukuMK.Bez presvedc.lozisk.zmien susp.z malign.Ojed.benigne mikro-i makrokalcifikaty.Norm.obr.koze,podkozia a mamil.VUSG obraze nehomog.strukt.zlazoveho parench.a areami nizsej echogenity,s dorzal.tienmi,obojstr.hlav.v later.castiach prs.male cy.vpravo do4 mm,vl.6x2mm.Bez echostrukt.susp.z malign.VUSG obraze je hrubka zl.hlavne v LHQ symetricka,pohmatovo vpr.je tato oblast tuhsia v porovnani s ľa.stranou.V axilachLU benigneho charakt.Nezelam uver.G.B
Odpověď: Jde o velmi složitě popsaná vyšetření obou prsou v mamografii i ultrazvuku, kde nenacházím žádné výrazy, které by svědčily pro nález podezřelý z rakoviny. V obou podpaždích jsou uzliny beze změn, což je také dobré. Nevím jen, proč si lékař popsal rozdílný pohmatový nález- udává, že vpravo je žláza na pohmat trochu tužší, což samo o sobě nemusí vůbec nic znamenat. Dostala jste nějaké další doporučení a vysvětlení ?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19381
Dobry den ,jsem 4 mesice po operaci rakoviny prsu,od te doby trpim silenou bolesti tato bolest vubec neustupuje,nepomahaji prasky masticky proste nic.V noci nespim nemuzu vykonavat nic namahaveho.Doktori mi rikaji ze je to bezne po ozarovani ze to prejde,ze to muze trvat i rok.
Odpověď: Pokud tyto bolesti navazují na operaci, meli by se lékaři zamyslet, zda Vám v ráně například nezůstal nějaký operační materiál. Dlouhodobé neztišitelné bolesti po operaci jsem u svých pacientek zažila jen opravdu vzácně a spíše se objevovaly u žen, kterým byl odstraněn celý prs, než po operacích částečných, kdy většina prsu zůstává. Obracejte se stále na operujícího lékaře, ať se pokusí Vám nějak pomoci, Vaše obtíže nepatří mezi normání.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19380
Dobrý den chci jse zeptat nahmatala jsem si bulky v podpaží udělalo jse mito během těhotenství jsem 26 týdnů byla jsem stim na sonu a napsali mi do správy - obsah rezistence v pravé axile navazuje na lalůčky mléčné žlázy a má stejnou strukturu nenalezeny uzliny ani jiná rezistence,svalová fascie ostrá ,obsahem rezistence laluzky mléčné žlázy zřejmě jeji axilární výběžek . Coto prosím znamená mám síto nechat odstranit musí to jít ven ? Neudělá semi s toho časem nádor? Děkuji
Odpověď: Z popisu sonografického vyšetření ( doufám, že bylo provedené v akreditovaném centru) usuzuji, že hmatným změnám v podpaždí odpovídá výběžek žlázy, který je součástí Vašeho prsu a horním kvadrantu právě přechází do podpaždí. Je to zcela normální stav umocněný těhotenstvím. I v době kojení, zejména zpočátku budete zřejmě cítit větší objem žlázy zasahující až do podpaždí. Takovéto zasahování žlázy do podpaždí je velmi čaté a nenese s sebou žádné výjimečnější riziko. Užívejte těhotenství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19379
Dobrý den, chci se zeptat vetšinou když se ráno vzbudím tak mám vpáčenou levou bradavku ale jde lehce vyndat skoro jako by byla přeležená, Ale když je zima tak je úplně normální jen když mi bradavky klesnou v teple tak malinko zajedou nebo když si sundám podprsenku většinou je to jen ta levá někdy i pravá ale vyjímečně chci se zeptat co to může být. Jestli si mám zajít na vyšetření na gynekologii.
Odpověď: Změny tvaru bradavek, které popisujete, jsou běžné. U každé žena se bradavky mohou chovat trochu jinak. Nebezpečné je jen trvalé vtažení, kdy bradavka již nejde vybavit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19378
Dobrý den našla jsem si bulku v prsu byla jsem u doktorky a do zprávy mi napsala že má zvětšené uzliny a že má přijít za půl roku víc mi neřekla co to vůbec znamená děkuji za odpověď
Odpověď: Nepopsala jste, zda Vás lékařka vyšetřila jen pohmatem nebo zda šlo o ultrazvukové vyšetření. Na nejisté pohmatové změny, které udáváte, se u ženy vašeho věku musí udělat ultrazvuk (sono), pohmat je málo. Pokud se paní doktorce zdály zvětšené Vaše uzliny (předpokládám v podpaždích), je sono vyšetření pravdu na místě. Vy se můžete objednat do kteréhokoliv screeningového pracoviště - adresy celé sítě jsou na www.mamo.cz Pracoviště jsou akreditovaná, lékaři mají vysokou míru specializace. Musíte klást otázky přímo při vyšetření. Vyšetření se dá provést i bez žádanky od jiného lékaře, v tom případě si vyšetření uhradíte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19377
Pred 2 dny jsem si vsimla zmeny ve spodni casti prav prsu ,pri zvednuti rukou nad hlavu.Vypada to jako zplosteni. Dnes jsem absolv. utz.Bilat bohatejsi zlaz.parenchym fibrogland.struktury difuzne. V prav.prsu v ZDK pruhnvite konfig.kondenzat zlazy drnbneloziskove struktury. V ZDK dve drobne cysty 6,0m a cysta kulov. tenkostenna anechogenni obsah 6,2mm. V levem prsu ojedinele drobne mikrocisticky. Nedetekuji solidni patol.lese bez znamek malignity.Kontrola za rok. Nebyl by vhodny treba jeste mamograf. Mam obavy zda se na utz zobrazilo vse . Pani doktorka ani nezdelila z ceho zplosteni muze byt.
Odpověď: Mamografie by jistě přidala další informace, podle popisu sono bych však řekla, že máte ještě typ žlázy, kde je výpovědní hodnota ultrazvuku vysoká. Malá zploštění při zvedání rukou se celkem často objevují jako trvalá tvarová změna po porodech a kojeních. V popisu UZ vyšetření nevidím žádná slabá místa, cysty jsou známkou hormonální aktivity, některé ženy je mají celý život. Cysty neznamenají žádné riziko, pokud jde opravdu jen o cysty.
Samozřejmě, že máte-li pocit nedovyšetření, nechte si ještě doplnit mamograf - hlavně pro Váš klid.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19375
Dobrý den mám bolest v pravém prsů byla jsem na screeningu diagnoza psána n63 a mám bílí sekret s prsa co to prosím znamená kontrolu mám za tři měsíce dekuji
Odpověď: Bílý sekret z prsů znamená pouze hormonální změny, nejde o přízak rakoviny prsů. Zbytečně bradavky nemačkejte. Osobně se domnívám, že kontrola za tři měsíce je příliš brzy, ale určitě na ni jděte, zejména pro Váš osobní pocit klidu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19374
Dobrý den,prosím o radu,ohledně vpáčené bradavky 3-4 měsíce, v té době mi byl brán vaječník a vejcovod pro velkou cystu,před operací návaly, deprese a úzkosti /přisuzuji hormonům/. Nyní nález je mírně vpáčená mammila, bilat. kůže čistá, mammila bez sekrece, nad dvorcem tuhá rezistence, spíše laločnatá, hladká, axily a nadkličky bez lymfadenopatie, nález z mamografie a sono prý není cysta, trojkomorový útvar 18mm, jsem po biopsii, čekám na výsledky,jsem bezdětná...je možnost i přes nález a vpáčenou bradavku, že by šlo i jinou diagnózu než o karcinom... děkuji moc MP
Odpověď: Vážená paní, moc ráda bych Vám poslala nadějeplný vzkaz, po přečtení informací, které jste napsala, však chápu, proč Vám byla provedena biopsie. Pokud se podezření, které vyplývá ze všech indicií, opravdu potvrdí, neklesejte, prosím na mysli.
Dnes se většina zhoubných onemocnění prsu úspěšně léčí, okolo Vás chodí ženy, které byly vyléčeny a Vy to o nich ani nevíte. Mezi lidmi se bohužel předávají převážně příběhy, které špatně dopadly. Přes veškerou skepsi Vám držím palce, zázraky se dějí i medicíně. Dejte vědět, jak se Váš případ odehrává dále.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19371
Dobrý den,
mám po parciální mastektomii a v prsu mám nějaké klipy - není to na překážku pro provedení magnetické rezonance? nemůže to zvýšené teplo při vyšetřeni v místě kde byl nádor a jsou svorky podnítit vznik recidivy?
Děkuji za vysvětleni
Odpověď: Vážená paní. Běžně používané klipy, které vkládá chirurg do lůžka původního nádoru jsou z nemagnetického kovu, tedy : nevadí při vyšetření v magnetické rezozanci a rovněž nevadí když budete procházet jakoukoliv kontrolou - například na letišti. Kov je inertní - znamená to, že Vašemu organizmu je zcela jedno, je neviditelný. Jeho nebezpečnost je nula. Například kovové blomby v zubech jsou pro organizmus mnohem dráždivější. Klipy jsou významné při kontrolních mamografiích, neboť lékař vždy uvidí, kde bylo lůžko nádoru, který Vám byl odstraněn a tomuto místu se může cíleně při hodnocení snímku věnovat. Hezky zdravím
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19370
Dobrý den chci jse zeptat nahmatala jsem si dvě bulky v podpaží ale nebolí meto to podpaží mám nateklé nic víc se kolem toho neděje nevíte z čeho to může být nateklé to podpaží ? Bojím se aby se nejednalo o nádor nebo časem aby se s toho neudělal děkuji
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o zánět potní žlázky, kterých je v podpaží spousta. Je to bolestivé, někdy červené a oteklé. Většinou to samo odezní, je možné to místo potřít jodovou desinfekcí, třeba Betadine nebo Jodisol. Mohou to být i zvětšené uzlinky. Pokud se to nezlepší, zajděte si na kontrolu k praktickému lékaři, který Vás vyšetří a pokud by se mu něco nezdálo, odešle Vás k dalšímu vyšetření, nejspíše ultrazvukové. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19369
Dobry den. V lednu jsem byla na utz s timto vysledkem.Pravidelna zejmena centralne a do ZKK echogennejsi fibroglandularni struktura,kromne ojedinelych drobnych cisticek do 8mm zejmena vpravo ,bez patol lozise. Axilarne neprokazujeme patol zmenenych miznich uzlin. Dnes jsem si v pravem prsu vsimla asi 3cm pod bradavkou malickeho jakoby vtazeni. Na pohmat zadna bulka ci zdureninka citit neni. Je moznd ze by lekar neco prehledl nebo se za tak kratkou dobu v prsu neco vytvorila. Mam pozadat o opetovne vysetreni. Je mi 42 let. Dekuji predem za odpoved
Odpověď: Dobrý den, podle ultrazvukového vyšetření jste v pořádku. Zkuste si místo sledovat a kontrolovat pohmatem vždy po skončení menstruace. Pokud bude nález stejný a žádná bulka v tom místě neobjeví, buďte klidná. Pokud byste si kromě vtaženinky objevila i novou bulku k lékaři zajděte. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19368
Dobry den, cca před měsícem jsem si v prsu 2 cm nad bradavkou našla něco jako vyrustek na kosti je to tvrde a nebolí to . Šla jsem ke sve obvodní lekarce a ta mne uklidnila že to nic neni, vyšetřila me pouhým pohmatem. Mohu zustat v klidu?
Odpověď: Dobrý den, k tomu se nemohu vyjádřit. Pokud Vaše obvodní lékařka po vyšetření pohmatem řekla, že to nic není, měla byste ji věřit. Zkuste si místo sledovat a kontrolovat pohmatem vždy po skončení menstruace. Pokud bude nález stejný, buďte klidná, pokud by se bulka zvětšovala je na místě znovu zajít k lékaři. Variantou je objednat se na akreditované screeningové pracoviště na ultrazvukové vyšetření jako samoplátce. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19366
Dobry,den. Dnes jsem si pri pohledu do zrcadla vsimla mensi prohlubeninky ktera je videt pouze pri vzpazeni. V listopadu a letos v lednu jsem byla na utz a vse v poradku kromne cisticek do 8mm. Je mi 43 mam se obavat ze by se mohlo jednat o neco vazneho a opet navstivht lekare.
Odpověď: Dobrý den, samotná prohloubeninka nic neznamená, záleží i na pohmatovém nálezu. Vyčkejte a prs si prohmatejte po skončení menses, pokud si nenahmatáte žádnou novou bulku buďte klidná a pokračujte v pravidelném samovyšetřování. Věřím, že vše bude v pořádku, přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19363
Dobrý den,včera večer jsem si v leže na boku nahmatala bulku v levém prsu.Myslim že je tak 3cm velká,nebolestivá.Ale pokud stojím a prohmatavam prso,bulku necítím.Myslite že mám jít k lékaři aby mě někam poslal.Dekuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, z dotazu není zřejmé, kolik je Vám let. Je pravděpodobné, že se jedná jen o mléčnou žlázu. Pokud ještě máte menstruaci, prohmatejte si prsy ve stoje po skončení menstruace, a pokud by jste si bulku stále hmatala, zajděte si ke svému gynekologovi, který Vás vyšetří. Pokud nazná, vypíše Vám žádanku k vyšetření - ultrazvuk nebo mamograf (záleží na Vašem věku). Nemělo by to být nic vážného, 3cm bulku byste hmatala i ve stoje, přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19362
Dobrý den před chvilkou jste mi psala ze jse může jednat o potní žlázy ale meto neboli ani mito necervena jenom to mám nateklé moc se bojim aby s toho něco nebylo Děkuji Rusnakova
Odpověď: Dobrý den, platí odpověď v předchozím dotazu. Objednejte se ke gynekologovi, je třeba vidět, jak to vypadá. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19361
Ano ale já to červené ani bolestivé nemám děkuji Rusnakova
Odpověď: Dobrý den, pokud máte ultrazvukové vyšetření v pořádku a přesto máte obtíže, objednejte se ke svému gynekologovi, který Vás vyšetří a podle nálezu rozhodne o dalším postupu. Pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19360
Dobrý den chci jse zepta udělaly jse mi dvě bulky v podpaží ale přesně jak jsou ty bulky tak to podpaží mám nateklé ale neboli to byla jsem na sonu pan primář mi řekl zeto nic není ale proč to mám nateklé z čeho to tedy natyka? Napsal mi do správy-přesvědčivé ložiskove změny v axille neprokazují,uzliny nezvetsene děkuji Rusnakova
Odpověď: Dobrý den, pokud máte ultrazvukové vyšetření v pořádku, tak se může jednat o zánět potní žlázky, kterých je v podpaží spousta. Je to bolestivé, někdy červené a oteklé. Většinou to samo odezní, je možné to místo potřít jodovou desinfekcí, třeba Betadine nebo Jodisol. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19359
Dobrý den, prosím Vás o radu. Cca 3 měsíce mne bolí pravé prso a nahmatala jsem si tvrdší bouli pod mammilou.
Na UZ je patrný hypoechogenní okrsek vel. 14mm, uloženého centrálně, axily bez lymfadenopatie. Jsem po biopsii a výsledek zněl fibroskleróza prsu. Nikde ale nemohu dohledat, oč se přesně jedná či možnosti léčby. Prso mne stále bolí, převážně vleže. Prosím, existuje nějaká hormonální léčba, nebo bych měla podstoupit chirurgický zákrok? Bylo mi naznačeno, že v budoucnu se z toho může vytvořit zhoubný nádor. Velice Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Fibroskleróza je histologický pojem, nezhoubná (benigní) dysplasie prsu - cystická mastopatie s epitelovou proliferací, kdy v důsledku hormonální nerovnováhy dochází ke zmnožení vaziva a výstelky cyst. Tedy nic závažného, není třeba léčit ani odstraňovat. Není ani větší riziko vzniku zhoubného nádoru než z okolní zdravé mléčné žlázy. Většinou bolí žláza, tak tomu bude i ve Vašem případě.
Buďte klidná, mělo by to odeznít. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19358
Dobrý den,
obracím se na vás s následující žádostí a prosbou:
Konzultovala jsem na klinice plastické chirurgie možnost úpravy prsou po popálení kyselinou a louhem před 4mi lety. na levém prsu mám štěp.
S jizvami mi pomoci nemohou, ale s úpravou prsou ano, tzn. úplné zmenšení .
Je možnost požádat pojišťovnu, která se v mém případě staví k situaci pozitivně, ale potřebuji doporučení i od mamografa. Na neuroilogii a orthopedii jsem již objednaná.
Mohla bych se tedy s tímto problémem k vám objednat a vše s někým osobně probrat?
Velice děkuji za ochotu
Renata Novotná
Odpověď: Dobrý den, mamograf je přístroj, ten Vám doporučení dát nemůže. Nemáte na mysli spíše mamologa? Zjistěte si to ještě jednou na pojišťovně, event. se zkuste objednat do mamární poradny v blízkosti Vašeho bydliště. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19357
Dobrý den,podstoupím rekonstrukci prsu pomocí zadov.laloku a implantátu a proto se chci zeptat zda při mamografickém vyšetření je prso i přes implantát dobře čitelné.Ptám se z důvodu možného návratu nemoci.Prso bylo ostraněno z důvodu mnohočetného DCIS.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že DCIS u Vás bylo diagnostikováno z mamografie, nejčastěji se projevuje mikrokalcifikacemi v prsu. Mikrokalcifikace jsou patrné většinou pouze na mamografii, takže jinou metodu sledování v dispozici nemáme. Při správně provedené mamografii by i s implantátem měla být výtěžnost dobrá. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19356
Dobrý den,
mám mohutnou drobnoložiskovou žlázu typu tabár IV.Chtěla jsem se zeptat jestli je vůbec možné něco na takové žláze nahmatat. při samovyšetřování neustále nacházím něco nového. Chodím pravidelně a utz a mmg - vše v pořádku. Dnes při zmáčknutí bradavky se objevili malé žluté kapičky a navíc prs pobolívá a bolest se tahne až k rameni. Mám se znovu objednat na utz? Mnohokrát děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud si budete provádět samovyšetřování prsů v klidu vždy po skončení menstruace, časem své prsy budete znát a s velkou pravděpodobností byste si novou bulku, na pohmat jinou než je okolní žláza, nahmatala. Je to však samozřejmě obtížnější než u menších tukových prsů. Žluté kapičky vytékající z bradavky po zmáčknutí nejsou nic neobvyklého ani podezřelého, buďte klidná. A bolest prsu může mít příčinu hormonální nebo to může být od páteře, pokud nic podezřelého nehmatáte, ještě vyčkejte a buďte klidná. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19355
Dobrý den , chtěla jsem vás poprosit o radu zda existuje nějaká poradna ( Praha), kde by mně naučili správně samovyšetřovat prsa a vysvětlili mě vše okolo, na co si dát pozor apod. mnohokrát děkuji
Odpověď: Dobrý den, o žádné poradně, kde by Vás to osobně naučili nevím. Není to však nic složitého, vždy jednou za měsíc po skončení menstruace, nejlépe ve sprše prohmatáte jemně oba prsy, poté ještě před zrcadlem zkontrolujte, jestli nemáte nějaké vtaženiny či tvarovou deformaci prsů. Cílem samovyšetřování není vědět, co v prsech máte, cílem je každý měsíc si říct, že je všechno pořád stejné. Pokud byste nahmatala po menstruaci něco nového, co tam dříve nebylo, je to důvodem navštívit lékaře a nechat si prsy vyšetřit. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19352
Dobrý den,na mamografu jsem byla před 1,5r,byl neg.Teď mě 14dní bolí prsa,resp.prsní žlázy až do podpaží.Těhotná nejsem a menstruace až za týden.Nikdy jsem netrpěla bolestmi prsou,ani kolem menstr.Budí mě to už i v noci a při prohmatání dost silně.Mohu Vás poprosit o radu?mohou to být hormon.změny?v naší rodině byly ženy v přechodu od 55r.Mně je 45 a nekrvácím mimo cyklus,nikdy jsem nebrala hormon.antikoncepci.Léčím se pouze s onemocněním štít.žlázy-sníž.funkce,15 let beru letrox,jsem stabilizovaná.Moc by mě zajímalo,čím by to mohlo být.Předem děkuji za odpověď.S pozdravem Š.P.
Odpověď: Dobrý den, pokud jste v druhé polovině cyklu, tak bolesti prsou bývají zcela normální (zvláště pokud jsou oboustranné). Nejspíše je to díky hormonálním změnám. Zkuste vydržet do menstruace a pokud by po menstruaci nedošlo ke zlepšení, navštivte svého gynekologa. Mohly by to být obtíže spojené s přechodem a po dohodě s lékařem byste mohla zvážit podpůrnou léčbu. Nic jiného by to být nemělo, podle toho, jak to popisujete. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19351
Dobrý den, protože jsem pociťovala a pociťuji nepříjemný pocit v pravém prsu byla jsem sonu. Je mi 41 let, mmg v srpnu 2017. Axilly bilat. s nálezem ovál. LU s norm. strukturou, bng. vzhledu. Bilat. norm. strukturovaná prs. žláza bez nálezu malig. lož. změn. Pouze vlevo na RVK,kde pohmatově t.č.hrubší struktura, patrna solit. cysta vel. 3,5 x 4,5 mm-jiné ev. patolog. změny v usg. obraze neprokazuji. Bilat. bez nálezu dilatace duktů bilat. Paní dr.mi k tomu nic víc neřekla. Je možné, že cysta zmizí samovolně? Kdy bych měla jít even. na další kontrolu? Děkuji! L.
Odpověď: Dobrý den, v nálezu jsou určité nepřesnosti, předpokládám, že pohmatově hrubší struktura je v pravém prsu. Cysta je drobná dutinka vyplněná tekutinou, která se v prsech normálně vyskytuje a nijak Vás neohrožuje. Může se měnit - zmenšovat i zvětšovat, ale rozhodně nezvyšuje riziko vzniku rakoviny. Z nálezu vyplývá, že jste normální zdravá žena, doporučuji pravidelné samovyšetřování vždy po skončení menstruace a event. další kontrolu v případě, že dojde k nějaké změně. Na bezplatné screeningové mamografie máte nárok od 45 roku věku, event. ultrazvuková kontrola do 45 roku, pokud bude nález v prsech stejný, je na Vašem uvážení, jako samoplátce. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19350
Dobrý den chci se zeptat během těhotenství jse mi udělaly bulky v podpaží byla jsem ve čtvrtek na sonu pan primář mi řek zeto nic není napsal mi do správy - přesvědčivé ložiskove změny v axille neprokazují,uzliny nezvetsene coto znamená prosím děkuji Tomášová
Odpověď: Dobrý den, to znamená, že máte v podpaží jenom úplně normální uzlinky, které někdy také mohou být hmatné. Buďte klidná, pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19349
"Dobrý den,byla sem na sono ta na mamografu a můj nález je:Kůže a podloží beze změn,částečné redukovana žlaza,bilat.bez patol.ložiska,defihurace a patol.mikrokalcifikaci.Zobrazene axilly bez.patol.LU.Vlevo.Prosim Vás Jedna se o rakovinu? Moc Děkuji odpište prosim.
Odpověď: Dobrý den, buďte klidná. Váš nález je naprosto normální, jste zdravá žena podle popisu. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19348
Dobrý den, mám velmi malá prsa - myslíte že bude možné mamografické vyšetření?
Děkuji.

Krásný zbytek dne
Sousedíková
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností mamografické vyšetření možné bude. Je třeba to vyzkoušet. Je však na zvážení, jestli již ve 40 letech nebo jestli vyčkat až do 45 let, kdy již máte nárok na screeningové vyšetření a do té doby absolvovat preventivní ultrazvuková vyšetření. V tomto by Vám měl poradit lékař v akreditovaném screeningovém centru, kam se budete objednávat. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19347
Dobrý večer,prosím o radu.Při samovyšetření jsem zjistila,že mám v levém prsu vedle prsního dvorce tvrdou bulku,nejsem si jistá,zda v druhém prsu na tomtéž místě taky něco je.A také se mi zdá,že nad tou bulkou je nepatrně propadlá kůže.Na preventivním sonu jsem byla začátkem ledna,vše bylo v pořádku.Můj dotaz zní,zda by za těch 7 týdnů mohlo v prsu něco nárůst,abych to už na pohmat takto cítila a už také by to takto přitahovalo okolní kůži?Co by jste mi poradila?Neustále to znova prohlížím,jsem z toho hodně vyplašená.Děkuji za Váš názor a přeji hezký večer.M.
Odpověď: Dobrý den, je to málo pravděpodobné. Nemá cenu si místo neustále prohlížet a prohmatávat, počkejte až dostanete menstruaci a na to místo si sáhněte znovu až po skončení menses. Pokud se bulka bude zvětšovat, objednejte se ke kontrolnímu ultrazvukovému vyšetření a ukažte lékaři místo, které se Vám nezdá. Věřím, že vše bude v pořádku, přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19346
Dobrý den,
můj gynekolog mi řekl, abych si nechala vyšetřit BRCA 1, 2 - moje maminka totiž nedávno onemocněla rakovinou dělohy /měla už i metastázy/. Na kontroly pravidelně docházela. Můžete mi prosím říci, kde si mám nechat toto vyšetření provést a co je k tomu potřeba? Děkuji. S pozdravem, Jana Rentková
Odpověď: Dobrý den, vyšetření BRCA genů se provádí na genetickém pracovišti, doporučuji vyšetření na akreditovaném pracovišti, jejichž seznam je uveden na www.mamo.cz
Pokud Vás gynekolog na toto vyšetření chce poslat, měl by Vám vystavit žádanku a s tou se objednáte ke konzultaci na genetickou ambulanci. Měla byste mít s sebou veškeré údaje o výskytu nádorů prsů a vaječníků v rodině. Genetik poté rozhodne, zda má smysl genetické testování provést nebo nemá. Pokud Vaše maminka měla nádor dělohy, tak toto vyšetření indikováno nebude. BRCA geny zvyšují riziko onemocněním nádoru prsů a vaječníků, ne dělohy. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19345
Dobry den.pri USG vys.je oboustrane hyperechogenni prsni zlaza ve vsech kvadrantech-pacientka t.c. koji.Vlevo pri hranici ZQQ je 6,5mm cysta formace,jinak bez evid.samostatnych utvaru,misty vizualizace duktu.Obe axily jsou volne.V miste hmatne rezistence pri medialnim okraji leve prsni zlazy je v podkozi ohranicena lehce hypoechogenejsi formace 12x5mm s centralnimi toky pri dopplerovskem mapovani.Zaver hmatna rezistence vchybi uvedene lokalizaci vlevo medialne odpovida dle USG v.s. solitarni damostatne nezvetsene lymf. Uzline pri okraji prsni zlazy.dekuji moc za vysvetleni.
Odpověď: Dobrý den, jedná se o normální mléčnou žlázu s drobnou cystou v levém prsu a místy prostornějšími mlékovody, což odpovídá kojící žláze. V místě, kde si hmatáte bulku je podle ultrazvuku drobná uzlinka, což je normální nález. Uzliny se mohou vyskytnout kdekoli na těle a důležité je, jestli vypadá normálně, což podle Vašeho nálezu vypadá. Buďte klidná a přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19344
Dobrý den.
Chodím na chemoterapie s Invazivním duktální karcinom G2, ER 90%, PR 0%,HER2/1+, Ki 67 10. Nyní jsem v polovině chemoterapie (4 po 3 týdnech a 4 po týdnu). Na kontrolním UZ nedošlo ke zmenšení karcinomu. Je ještě pravděpodobnost, že po zbývajících chemo 8 po týdnu se nádor zmenší. Po zmenšení by měla následovat operace.
Děkuji moc za odpověď.
KZ
Odpověď: Dobrý den, o dalším postupu rozhodne jistě správně Váš ošetřující onkolog. Pokud nedošlo opravdu k žádnému zmenšení nádoru, je variantou i v chemoterapii již nepokračovat a ihned operovat. Je však třeba vzít v potaz všechny faktory, které má k dispozici Váš ošetřující lékař. Důvěřujte mu, přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19343
Dobrý den,chci se zeptat,jestli bych se mela nejak znepokojovat zdurelou bulkou v bradavce me desetilete dcery? Nahmataly jsme bolestivejsi misto pred par dny.dekuji R.H.
Odpověď: Dobrý den, neznepokojujte se, v tomto věku to bývají změny v důsledku hormonálních změn. Buďte klidná, pokud by nález působil výraznější obtíže, ukažte to při kontrole dětskému lékaři. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19342
Dobrý den,
mám na Vás dotaz. Bouličku v podpaží mám 18 měsíců. Na UZ jsem byla a do zprávy mi napsali:Bilat. je v axile patrný výběžek žlázy, vrpravo je v této oblasti drobná hmatná rezistence, isoechogenní útvar o velikosti 12x14x6mm - dif. dg. lipom, uzlovitá porce žlázy. BIRADS:3 Závěr: bez známek malignity, Vs. benigní formace v dx. axile ke sledování KO za 6 měsíců.
Nejedná se o nádor? Pan doktor říkal, že je to jen zvětšená žláza, ale lekla jsem se když je napsané ve zprávě benigní. Prosím o vysvětlení.
Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, nebojte se. Benigní znamená nezhoubný, a to znamená, že se nejedná o nádor. Výběžek žlázy směrem do podpaží se také vyskytuje běžně, pokud máte tu bouličku hmatnou a stejnou už 18 měsíců, nebude se jednat o nic závažného. Absolvujte kontrolní vyšetření za 6 měsíců, kde se nejspíše potvrdí, že je nález pořád stejný. A lipom je jenom nahromaděná tuková tkáň, která Vás také neohrožuje. Buďte klidná, přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19341
Dobrý den, byla jsem na mamografu a potom mně pozvali na sono, kde bylo v levém prsníku nalezeno méně nápadné hypoechogenní ložisko vel. 12x7x12 mm nejednoznačné etiologie. Jsem objednaná za dva dny na biopsii. Nemám biopsii odložit, s tím, že se to vstřebá? Děkuji. T. Semerádová
Odpověď: Dobrý den, rozhodně nic neodkládejte a na biopsii běžte, pokud Vám ji lékař doporučil. Je to dobře snášený drobný zákrok, který většinou ženy nijak nelimituje a můžete včasnou diagnozou předejít daleko větším potížím v budoucnu. Přeji pěkný den a nebojte se. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19340
děkuji za odpověď (dotaz č. 19339), podle slov maminky měla by jít na chirurgii v případě, že se bude bulka zvětšovat což zatím ten pocit nemá. Je nějaká možnost jak pomoci např. krém, mast či něco podobného? R.P.
Odpověď: Dobrý den, pokud máte pocit, že je místo teplé a zarudlé, můžete zkusit protizánětlivé krémy. Ale mělo by to samo odeznít. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19339
Dobrý den, prosím o přeložení výsledků vyšetření 20.02.2018 mojí maminky,věk 71 let - Ultrasonografie prsu: BIRADS výsledek: 3-BIRADS - pravděpodobně benigní, závěr: v UZ oboustranně echogenní žláza ve vyšší vrstvě, vlevo rozhraní DK periferně neostře ohraničená hypoechogenita pod zesílenou kůží vel. 12y5mm, vlevo ložiskově změny neprokazují. Zvětšeny uzliny v axilách nejsou patrny. byla pozvána na opakované vyšetření na konec března popř. si má sama dojít na chirurgii, prosím o objasnění výsledku vyšetření, děkuji R.P.
Odpověď: Dobrý den, tak nejprve překlad. Z nálezu vyplývá, že Vaše maminka má oboustranně mléčnou žlázu, což je normální. Teď máte asi překlep se stranou, obě udáváte levé. Tak tedy neostře ohraničená hypoechogenita se zesílenou kůží - z popisu se jednoznačně nevyjádřím, ale mohla by to být nějaká zanícená podkožní léze, např. aterom, to by však bylo viditelné nebo hmatné, zesílená kůže může svědčit pro zánět. Nicméně z nálezu vyplývá, že vyšetřujícímu lékaři se výše popisované změny nejevily jako podezřelé z hlediska nádoru, proto pozval maminku ke kontrolnímu vyšetření, aby byla jistota. Proč Vás poslal event. na chirurgii nevím. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19338
Dobrý den je mi 22 let a už delší dobu mě bolí levé prso těsně za bradavkou jsou to takové návaly bolesti a pak je chvíli klid . Můžu se zeptat ,mám nárok na vyšetření mamografem , když jsem mladá , všude na internetu se píše o ženách nad 45 let.
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku ještě není mamografické vyšetření vhodné. Na prvním místě je ultrazvukové vyšetření, které struktury za bradavkou spolehlivě přehlédne. Doporučuji Vám objednat se ke svému gynekologovi nebo praktickému lékaři, který Vás vyšetří a pokud nazná, vystaví Vám žádanku k vyšetření. Pokud byste neměla žádanku, můžete se objednat rovnou jako samoplátce, doporučuji objednat se na akreditované screeningové pracoviště, kde mají s prsy největší zkušenosti. Jejich seznam naleznete na www.mamo.cz. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19337
K dotazu 19332:Děkuji za odpověď a mám ještě jeden dotaz:Když si provádím samovyšetření,tak když mám prsty naplocho,tak je to v pohodě,necítím nic zvláštního.Ale když na prsa sahám špičkami prstů,tak mám pocit,že v jednom prsu mezi žlázami je takový malý ostrý výstupek.Je to pod prsním dvorcem.Co by to mohlo být?V druhém prsu na tomtéž místě si nejsem úplně jistá,jestli to taky je.Ještě jednou moc děkuji za odpověď a přeji hezký večer.V.
Odpověď: Dobrý den, při samovyšetřování mějte prsty naplocho. To co popisujete je nejspíše normální žláza, vyčkejte měsíc a po skončení další menstruace se ujistěte, že se to nemění. Cílem samovyšetření je zjistit, jestli je vše pořád stejné, bez změn. Nemůžete na základě pohmatu vědět, co přesně tam máte, to co je stejné Vás neohrožuje. Pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19336
Dobrý den,až po cca. dvou dnech po ukončení radioterapie prsu se mi na ozářeném prsu objevily červené skvrny ve. cca.2x3 a 3x6 cm spíše na spodní části prsu.K lékaři jsem objednána až na příští týden.Stále i po ukončení radioterapie (v dávce 40Gy v 15 frakcích)požívám Linolu radio.. a dom.nesol.sádlo k mazání .Mám dojem,že po namazání skvrny reagují mírným pálením a zvýšením zarudnutí.Stav je stále ,asi čtyři dny zatím neměnný.Je nutné prso v takovém případě mazat ,nechat suché,nebo mám používat jinou látku? Děkuji předem za odpověď.Dana
Odpověď: Dobrý den, toto byste měla zkonzultovat na oddělení radioterapie, kde Vás ozařovali. Obecně se po ozařování skvrny objevit mohou, pokud nebolí a nejsou horké jako zánět, tak to nemažte a vydržte do kontroly. Pokud Vám to působí obtíže, kontaktujte lékaře na radioterapii a domluvte event. si dřívější kontrolu. Myslím, že to bude v pořádku, buďte klidná a přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19335
Dobrý den. Objevila jsem na spodní straně prsu červenou skvrnu. Je velká přes celý spodek prsu. Nebolí. Bradavka je v pořádku.Děti nemám.Objednala jsem se na onko na vyšetření-bohužel až za 14dní.Jsem na nervy a nevím co dělat. Děkuji M.
Odpověď: Dobrý den, červená skvrna na prsu bude spíše kožní než onkologický problém. Pokud si v prsu nehmatáte novou bulku buďte klidná, 2 týdny jsou zcela v normě. Pokud by se nález horšil, červený flek se zvětšoval, prs byl horký nebo jste měla teplotu, zajděte si ke gynekologovi nebo praktikovi, který Vás vyšetří event. předepíše antibiotika. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19334
Dobrý den,v roce 2017 mi byl mamograf doplněn o USG uzlin - našla jsem si zvětšené uzliny v podpaží. Mamograf byl v pořádku, USG axil - bilat jsou patrny tukově změněné LU benig. vzhledu. Od ledna mě v podpaží pobolívá, uzliny mě přijdou stejně velké jako vloni a od pátku minulého týdne se bolest střídá s pocitem, že tam něco mám (většinou pokud mám ruce u těla). Netušíte,co by to mohlo být? Na mamograf se mohu objednat až po 23.3.2018.Manžel si v lednu přinesl diagnozu malanom, takže vidím strašáky všude,ale nechci nic podcenit. Děkuji za odpověď. KS
Odpověď: Dobrý den, buďte klidná, tukově změněná uzlina je zcela normální, může být i velká a nepředstavuje pro Vás žádné nebezpečí. Pokud jsou uzliny velikostně stejné a máte jen pocity ve smyslu pobolívání, mohou to být bolesti způsobené od páteře. Kdyby se uzliny zvětšovaly a byly tuhé a nepohyblivé, bylo by na místě navštívit gynekologa, aby Vás vyšetřil a napsal žádanku k dřívějšímu vyšetření. Ale toto nepředpokládám, že by byl Váš případ. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19333
Dobrý den, prosím co je to centrálně cystoidní duktektazie prsu. Děkuji Morávková
Odpověď: Dobrý den, to je normální nález - znamená to, že pod bradavkou máte prostornější mlékovod vyplněný tekutým obsahem. Nemusíte se ničeho obávat. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19332
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,kde všude se nacházejí uzliny,co se týče podpaží.Včera jsem si nahmatala malou bouličku v místě asi 1 cm nad podpažní jamkou,u kraje.Ted nevím,zda to nějak řešit,jestli to může být uzlina.Na ultrazvuku jsem byla začátkem ledna,vše bylo v pořádku,ale toto místo mi paní Doktorka určitě neprohlížela.Děkuji moc za Vás názor a radu,jak bych měla postupovat,zda se znepokojovat.6.3.jdu na prevenci na gynekologii,tak jsem si říkala,že bych poprosila pana Doktora o žádanku na sono,nebo je to zbytečné?Děkuji a přeji hezký den.V.
Odpověď: Dobrý den, lymfatické uzlinky se mohou objevit kdekoli na těle v průběhu lymfatických cév. Místo, které popisujete je zcela obvyklé. Pokud je uzlinka pohyblivá, event. na pohmat citlivá, nebude se jednat o nic závažného. Vyčkejte své gynekologické kontroly, ukažte uzlinku gynekologovi (pokud do té doby nezmizí) a rozhodnutí o možném dalším vyšetření nechte na něm. Buďte klidná a přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19331
Dobrý den. Mám pocit zvetseneho zebra v podpaží, pri zatlačeni mě to bolí. Bolí mě to i když upazim a zatnu sval. Nejsem si jistá, zda se nejedna o nádor, či je to pouze nataženy sval, prosím o radu zda s tímto mate zkušenosti. Chci se zeptat, zda to patří mezi příznaky. Nejsem si jistá, jestli jsem si našla bulku. Spis mám to žebro větší v levém podpaží než na pravém podpaží.

Děkuji za odpověď.
K. Lapčíková
Odpověď: Dobrý den, podle toho jak to popisujete se o nádor určitě nejedná. V podpaží se mohou vyskytovat zvětšené uzlinky, které jsou na pohmat bolestivé, což je nejpravděpodobnější a časem to odezní. Ještě mohou být příčinou bolesti po větší námaze přenášející se od páteře. Pokud si nebudete jistá a potíže neustoupí, navštivte svého gynekologa nebo praktického lékaře, a pokud bude nález nejasný, odešle Vás k ultrazvukovému vyšetření. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19330
Som onkologický pacient. Pred 13 rokmi som mala zhubný nádor v pravom prsníku. Asi tri mesiace ma bolí lavé prso.Mám ho zväčšené. Bola som na mano aj na sono. Zistili mi škvrnitá asymetria veľkosti 7,3 mm. Doporučili mi magnetickú rezonanciu. Prosím poradte mi. Ďakujem
Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná o bolestivé zduření a zvětšení prsu, bez nějaké hmatné bulky, nejspíše se bude jednat o hormonální změny nebo zánět. Proč Vám doporučili magnetickou rezonanci nevím. U nás je standardem po mamografickém a sonografickém vyšetření, pokud je nalezeno nějaké podezřelé ložisko provést biopsii, magnetickou rezonanci doporučujeme pouze, pokud je nález nejasný. Absolvujte doporučená vyšetření a uvidíte. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19329
Dobry den.udelal se mi cerveny flek v zahybu mezi zebry a prsem.kdyz ho zvednu mam ho cele zarudle a misto je teple asi 10cm velke.budu rada za kazdou radu dekuji
Odpověď: Dobrý den, nejspíše se jedná o zánět nebo nějakou kožní infekci. Doporučuji Vám navštívit gynekologa nebo praktického lékaře, který Vás vyšetří a pokud nazná, předepíše Vám antibiotika. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19328
Dobrý den,
Již 3 roky chodím na preventivní vyšetření prsu. Vždy ultrazvuk. Pouze z prevence. Nemáme v rodině žádnou onkologickou anamnézu. V předchozích 2 letech vždy vyšetření bez nálezu. Až nyní nález. Pravé prso a obě axilly v pořádku. Vlevo centrálně duktektázie šíře do 5 mm se zahuštěným obsahem, v jednom z duktů patrná hyperechogenita o vel. cca 2x6 mm. Kontrolní ultrazvuk na 4 měsíce pro event. vyloučení intraduktální - papilární léze. Mohu se obávat nejhoršího nebo je to v pořádku? Děkuji za informaci.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše se nejedná o nic závažného, jen o obsah v mlékovodu za bradavkou, což je naprosto běžný nález. Kontrolní ultrazvuk byl doporučen asi proto, aby se potvrdilo, že nález je pořád stejný a nemění se. Rozhodně se neobávejte, pravidelně si prsy prohmatejte po skončení menstruace, jestli je nález pořád stejný. A pokud se nic nezmění, buďte klidná a řiďte se pokyny lékaře. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19326
Dobry den, od zari, kdy jsem vysadila HA mi zacalo z obou prsou vytekat nedky bila nekdy cira tekutina. Byla jsem na ultrazvuku a tam je vse v poradku, testy prolaktinu jsou take v pradku. Jenze nikdo mi nic vice nerekl. Chtela bych se zeptat, zda se jedna o hormony a zda i pres tento problem mohu otehotnet. Na internetu pisou ze pokud vyteka mleko z prsou neni mozne otehotnet. Nebo zda si mam nechat udelat rozbory toho vytoku. Po zmacknuti vytece kapka az dve, neni to samovolny vytok.
Odpověď: Dobrý den, pokud není výtok samovolný, ale jen pár kapiček čiré nebo bílé tekutiny po zmáčknutí, je to naprosto normální, vůbec se tím neznepokojujte a prsy si nemačkejte. Pokud máte ultrazvuk i hladiny prolaktinu normální, jste naprosto zdravá žena a tyto obtíže nemají na otěhotnění vliv. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19325
Dobry den,dcera 14 let ma v horni casti praveho prsu hrudkovitou zatvrdlinu zhruba 3cm dlouhou.Je to asi tak 2 mesice co to zjistila.Neboli ji.Co to muze byt?
Odpověď: Dobrý den, vzhledem k věku se může jednat o mléčnou žlázu. Zvláště pokud je zatvrdlinka pohyblivá a nezvětšuje se, pokud se zmenšuje po menstruaci a v druhé polovině cyklu je výraznější. Pokud by se Vám to však nezdálo, zajděte k dětskému lékaři, který Vás eventuálně odešle k ultrazvukovému vyšetření. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19324
Dobrý den,maminka dnes byla na biopsii a cca po 3hodinach po odběru jí začal otékat prs, říká,že aspoň o tři velikosti. Nikam se dnes již nedovolam,nikde již nejsou. Prosím,kdy jet na pohotovost.Predem děkuji za odpověd. Zana
Odpověď: Dobrý den, zřejmě už tento problém není aktuální, ale doporučuje se chladit postižený prs a kontaktovat pracoviště, kde biopsii prováděli. Snad vše dobře dopadlo. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19323
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Jsem nositelkou genu BRCA2. Chodím pravidelně na kontroly, donedávna vše v pořádku. V listopadu na mamografu zjištěn útvar v prsu, byla jsem tedy na biopsii. Výsledek fibrocystická mastopatie, vše tedy bylo naštěstí v pořádku. S manželem se snažíme delší dobu o dítě, ale bohužel neúspěšně. Bylo nám doporučeno podstoupit umělé oplodnění. Jsou zde prosím nějaké rizika vzniku karcinomu při výskytu BRCA2 a umělého oplodnění? Moc děkuji za odpověď. Hezký den.
Odpověď: Dobrý den, riziko onemocnění rakovinou prsů nebo vaječníků je při prokázané mutaci BRCA vysoké, jak jistě víte. Je třeba pravidelného sledování, které podstupujete. Při umělém oplodnění samozřejmě dochází k hormonálním stimulacím, které obecně mohou zvyšovat riziko i u zdravých žen. Nebylo to však žádnou klinickou studií dosud potvrzeno či vyvráceno. O svém úmyslu se poraďte ještě s lékařem, který Vás stran prsů sleduje a pokud se rozhodnete pro umělé oplodnění, rozhodně je na místě velmi bedlivé sledování v průběhu těhotenství a kojení, samozřejmostí by mělo být samovyšetřování prsů. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19322
Dobry den chtela bych se zeptat na moji mamku.Na levem prsu ma rozlehlejsi modrinu modre barvy. Nasla ji uz asi pred 3 roky ale to byla mala ted je uz o dost vetsi. Bolesti prsu zadne nema a jine problemy taky ne. Chtela bych se zeptat co to muze byt. Dekuji za odpoved. Renata
Odpověď: Dobrý den, pokud Vaše maminka chodí každé 2 roky na pravidelné preventivní mamografie do akreditovaného screeningového centra a je vše v pořádku a obraz se nemění, tak by se mohlo jednat o kožní záležitost. Rozhodně je namístě modřinu ukázat gynekologovi nebo praktickému lékaři, který Vás eventuálně odešle ke kožní lékařce. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19321
Dobrý den,nasly mi na mamografu na obou prsou bulky, 13×7 vpravo,14×6 vlevo,oboustranně echogenni zlaza s rozlizenim ve vsech kvadrantech bilat. je hypoechogenni, ohraničena, solidni leze bez vyšší vaskularizace. Bilat.nemenna leze charakteru FA. Bylo mi řečeno ze se to nijak neřeší. Já bych ale chtěla bulky raději vyndat. Kam se mám obratit?
Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná o drobné fibroadenomy (FA), tak opravdu není třeba je vyoperovat. Podle světové zdravotnické organizace nezpůsobují zvýšené riziko vzniku rakoviny. Často se stane, že když si je necháte vyoperovat, objeví se nové, takže to nemusí být konečné řešení. Ale rozhodnutí je na Vás, pokud byste na tom trvala, tak se obraťte na nejbližší chirurgii, kde se zabývají prsy a zkonzultujte to s nimi. Pokud Vám fibroadenomy nepůsobí obtíže, tak bych operaci nedoporučovala. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19320
Dobrý den,
v pravém prsu mám několik hypoechogenních mírně se zvětšujících ložisek. Před půl rokem jsem byla na biopsii s dobrým výsledkem. Teď jsem znovu pozvaná na kontrolu. Mám drobná prsa a je mi nepříjemné, že tyto bulky cítím v podstatě stále při mytí, pohmatu..Největší bulka má cca 2cm. Raději bych si je nechala z prsu odstranit, než na to stále myslet. Je to možné, nebo je lepší do prsu nezasahovat?
Odpověď: Dobrý den, buďte klidná a choďte pravidelně na vyšetření na základě doporučení lékaře. Pokud máte malé prsy tvořené mléčnou žlázou, což je velmi pravděpodobné, je naprosto normální, že si tyto struktury hmatáte. Pokud se při biopsii zjistili, že se jedná o benigní změny, nejspíše fibroadenom, tak je možné, že se zvětšují. Event. rozhodnutí o odstranění je na Vás, ale u fibroadenomů se často stává, že si je necháte vyoperovat a objeví se znovu. Dle mého názoru, pokud není doporučeno z histologie odstranění ložiska a pokud Vám to nepůsobí zásadní obtíže jako bolesti nebo zánět, smířila bych se s tím. Přeji pěkný den a buďte klidná. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19319
Dobrý de,paní doktorko.Dnes jsem byla na prevenci,mamograf,bylo mi zjištěno vlevo v HVK dorsalne drobná skupinka zatím nejasnych MK na ploše 4krát 4,nasledoval ultrazvuk :na dopl.sono vyšetření bez patologickych ložiskovych změn.MK neprokazuji.Mlekovody nejsou rozšířeny.Axilla volna.Zaver:Bi-rads3-MK vlevo v HVK-dop.MG lev.prsu za 1 rok.Co to znamena,ja mam strach,ze kontrola je až rok!Děkuju mocza odpověď.I.
Odpověď: Dobrý den, mikrokalcifikace jsou drobné výpadky vápníku, které se mohou v prsech vyskytovat běžně. Pokud se objeví nově, jsou nepravidelné a ve skupince, tak byl zcela správně doplněn ultrazvuk. Pokud na ultrazvuku paní doktorka neobjevila nic podezřelého, vyloučila tím nádorové ložisko. Samotné mikrokalcifikace mohou být buď naprosto neškodné nebo mohou být známkou tzv. přednádorových změn, zde je na rozhodnutí vyšetřujícího lékaře, jestli doporučí ihned biopsii s odebráním a vyšetřením vzorku tkáně nebo jestli zvolí kontrolní vyšetření (běžně 8-12 měsíců). Pokud při kontrole bude nález stejný, nejspíše budete dále sledována, pokud by mikrokalcifikací přibylo, tak by nejspíše doplnili biopsii. Dřívější kontrola by Vám nepomohla, protože tyto změny jsou velmi pomalé. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19318
Dobrý den, můj syn-14 let-si pod kůží prsu vyhmatal nebolestivou bulku cca 10 x 4 mm. Nemusíme se obávat něčeho zhoubného? Může zmizet nebo i nezhoubnou záležitost je nutno řešit operativně? Děkuji. starostlivá matka
Odpověď: Dobrý den, pokud je bulka za bradavkou, nejspíše se bude jednat o gynekomastii ( zduření mléčné žlázy, kterou mají i muži). Přesto raději doporučuji objednat se k ultrazvukovému vyšetření, které nález jednoznačně ozřejmí. Žádanku by Vám měl vystavit dětský lékař. Nebojte nejspíše se nejedná o nic závažného. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19316
Dobrý den nevím si rady, několikrát jsem už byla u doktora i v nemocnici neboť v pravém prsu jsem si nahmatala něco jako bulku ve žlaze, ale pokaždem vyšetření mi řekly že to nic není a teď mě to prso začlo bolet vždy se ozve ostrá bolest a zase odejde,můžete mi prosím vás poradit co to muže být? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, záleží na tom, zda je ta bulka a bolest vázaná na menstruační cyklus, jestli je výraznější v druhé polovině cyklu. Pokud ano, jedná se nejspíše jen o žlázové struktury, které mohou tyto obtíže působit. Je třeba provést ultrazvukové vyšetření prsu, nejlépe v akreditovaném screeningovém centru, kde pokud přesně ukážete hmatnou bulku, vyšetřující lékař uvidí o co se jedná. Předpokládám, že ultrazvuk jste proveden měla a že nebylo nalezeno žádné podezřelé ložisko. Provádějte pravidelné samovyšetřování vždy po skončení menses, pokud se bulka nebude zvětšovat, tak buďte klidná. Pokud by se zvětšovala, je na zvážení kontrolní ultrazvukové vyšetření na specializovaném pracovišti. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19315
Dobrý večér
moje maminka měla rakovinu prsu a má lékařka mne již několikráte poslala na mamografické vyšetření. Teď jsem se již několikráte dočetla, že vyšetření Termografem je lepší. Mám dotaz zda je možno toto vyšetření absolvovat v Moravskoslezském kraji, nevím zda ho některá nemocnice vlastní jsem s Bohumína to je kousek od Ostravy. Pojišťovna ho jistě neproplácí a kolik takové vyšetřeni stojí? Moc děkuji s pozdravem Jarmila Švédová
Odpověď: Dobrý den, mamografické vyšetření je ze všech ostatních známých zobrazovacích metod nejúčinnější co se týče odhalení nádoru a jednotlivé snímky jsou porovnatelné. Je prověřeno klinickými studiemi a proto je i propláceno zdravotními pojišťovnami. Co se týče alternativní metody termografie, kterou jsme na našem pracovišti 2 roky prováděli zároveň s mamografií, mohu říci, že její schopnost odhalit drobné nádorové či přednádorové změny je ve srovnání velmi nízká ne-li nulová. Rozhodnutí je však na Vás, přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19314
Mamka má diagnsotikovanou rakovinu kůže a léčí se chemoterapii. Na prsníku od té strany paže, kde útvar má, se jí začaly objevovat tmavé kuličky velikosti a barvy kaštanu. Doktorka řekla, že jsou to MTS. Mamce je 72 let a jsem znepokojená. JVe zprávě se uvádí, že jsou to maligní léze zřejmě MTS.Něktré jž odpadli.924890 Děkujiza odpověďd
Odpověď: Dobrý den, jedná se o kožní nádor, ne o nádor prsu, proto jste se neobrátila do správné poradny. Jediné co Vám mohu doporučit je řídit se pokyny ošetřujícího onkologa, onemocnění je to závažné. Přeji hodně štěstí. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19313
Dobrý den,prosím o váš názor. Jsem po ablaci prsu pro vícečetný duktální invazivní karcinom, pT1c,pN0,M0,G2,HER2neg1+,Ki67-50%,ER40%,PR0.Absolvovala jsem již 4CHT-AC,ze 6, které nezvládám psychicky moc dobře, chtěla bych CHT ukončit,je to již dostačující? Dále mě čeká hormonální léčba, jaká by byla pro mě optimální vzhledem k nízkému počtu hormonů a navíc prodělané žilní trombóze po operaci (aplikuji si Clexan)? Jaká je pravděpodobnost návratu nemoci v podobě metastáz? Děkuji E.
Odpověď: Dobrý den, doporučuji Vám řídit se pokyny onkologa. Rozhodně je pro Vaši prognózu lepší absolvovat všechny naplánované cykly chemoterapie, zvláště při negativních PR, ale samozřejmě záleží na Vás. Možná by stála za úvahu konzultace s klinickým psychologem, která ženám při tomto poměrně intimním onemocnění často pomůže. Co se týče prognózy a event. metastáz, k tomu se vyjádřit nelze. Pravděpodobnost, že budete v pořádku při absolvování standardní onkologické léčby je však vysoká. Přeji pěkný den, hodně štěstí a trpělivosti. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19312
Dobrý den , je mi 24 let mám za sebou už 2 porody , přestala jsem kojit před 4 rokama . Už mám delší dobu v prsním dvorci par vřídků, je to jako vystouplá vrásčitá kužička po vymačknutí vyteče bílá tekutina podobná “akné” vůbec to nemizí ba naopak přibývají. Děkuji za každou odpověď Linda
Odpověď: Dobrý den, nejedná se o nic závažného. Jedná se o mazové žlázky, které zajišťují pružnost kůže, nevymačkávejte si je. Pokud by se Vám to přesto nezdálo, ukažte to při pravidelné kontrole Vašemu gynekologovi nebo praktickému lékaři. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19311
Dobrý den,prosím o váš názor.Diagnostikovali mi fibroadenom cca 2 cm velký.ve zprávě píšou,že phylodes tumor nelze vyloučit.doporučuji operaci k verifikaci biol.povahy.popisovany epitel je miloticke figury,jde o hyperplazii typickou.v oblasti dukt.epitelií max.30 proc.jader poz.v Ki67 i stromatu méně než 1 proc.Pokud bych se rozhodla operaci nepodstoupit,je to.pro.mne nebezpečné?nevim,co je phylodes tumor?Bude zákrok na prsu poznat?moc děkuji za radu,pěkný den
Odpověď: Dobrý den, pokud by se jednalo jednoznačně o fibroadenom, tak by operace nutná nebyla. Pokud je ale nález nejednoznačný a nelze vyloučit phyloidní tumor, obecně se odstranění doporučuje pro riziko změn v maligní nádor. Phyloidní tumor se vyskytuje ve dvou variantách, benigní a maligní. Ve vašem případě se nejspíše jedná o benigní variantu. Jednoznačný závěr však lze udělat až po vyšetření celého tumoru. Takže se nebojte a na operaci běžte, většinou je výsledný kosmetický efekt velmi dobrý. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19310
Dobrý den absolvovala jsem jako vždy vyšetření na mamogragu, předali mě bez komentáře výsledek.Bohužel tomu nerozumím a proto se obracím s dotazem na vás.Mám zde napsáno bez známek malignity, typ BIRADS B.Děkuji za informaci.Věrka
Odpověď: Dobrý den, nemějte obavy, vše je naprosto v pořádku. V nálezu máte napsáno, že nejsou patrné známky zhoubného nádoru a BIRADS B znamená, že Váš prs se skládá z mléčné žlázy a tuku, což je naprosto normální. Buďte klidná a přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19308
Dobry den je vhodne odlozit operaci mastektomie kdyz mam rymu?Dekuji Novakova
Odpověď: Dobrý den, informujte o tom při příjmu chirurga a ten rozhodne, nakolik jsou Vaše obtíže závažné a jestli je možno operaci prosvést. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19307
K dotazu č. 19302.Děkuji za odpověď.Bohužel se bolestivost zvýšila,udělaly se mi otoky,prsu a okolí se téměř nedá dotknout, pocit vnitřní horkosti přetrvává.Beru analgetika, dávám si chladivé obklady, ale úlevu to nepřináší. Nevím kam se obrátit,a domnívám se,že praktický lékař to asi nevyřeší.Poradíte mi, prosím?
Odpověď: Dobrý den, opravdu to není obvyklé po EKG, ale podle příznaků, které popisujete by se mohlo jednat o zánět v prsu. Pokud analgetika ani studené obklady nezabírají, opravdu by bylo vhodné navštívit lékaře, nejlépe gynekologa. Je možné i praktického lékaře, tito by Vás měli vyšetřit a pokud nebudou schopni Vám pomoci, mohou Vás odeslat na další pracoviště, třeba na chirurgii. Doufám, že vše dobře dopadne. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19306
Dobry den, prosim o radu mam 4denni miminko a u leveho prsa mam problem s kojenim nejde poradne uchopit bradavku proste se je porad vevnitr a i mala se snazi a nejde.Ja uz jsem davala led, teplou vodu sulam ji ale jen na chvili vyskoci a potom zas problem.Dekuji za jakoukoliv radu s pozdravem Wilczkova
Odpověď: Dobrý den, prsy mají někdy určité anatomické odchylky, které mohou tyto obtíže působit. Je možno vyzkoušet ještě silikonový prsní klobouček, který je pro tyto případy určen. Snad Vám to pomůže, hezký den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky