MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 16710
Prosím,otřebuji poradit.vpravo stp.redukční mamoplastice,bez znamek mlg.,při USG oj 6mm cysta v HZK.Vlevo na rozhraní ZK laterárně od okraje implantátu je oválná téměř anechogenní formace 6,5 mm s dorzálním zesílením,cysta nebo malá uzlina.dop kontrolu a zvážení biopsie.Můžete mi k tomu nco řící,docela se bojím,lékaři zatím neví.Moc Vám děkuji za Vaši odpověd.S pozdravem
Odpověď: Dobrý den,

v pravém prsu popisuje lékař cystu, což je nezhoubný běžný nález a nepotřebuje další kontrolu.
V prsu levém je s největší pravděpodobností rovněž nezhoubný nález - jedná se dle popisu opět o cystu nebo o drobnou lymfatickou uzlinu, uzlina je v prsu také běžný nezhoubný nález. Lékař doporučil ultrazvukovou kontrolu, pokud nález bude stejný, budete sledována ve zvyklých dvouletých mamografických intervalech. Pokud by se nález měnil, lékař by odebral z ložiska vzorky tkáně, tj. provedl by biopsii.
Bát se nemusíte, dle popisu lékaře je nález nezhoubný a často takové nálezy ani nekontrolujeme. Lékař je zřejmě hodně opatrný. .

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16709
Dobrý den, na preventivním vyšetření mi bylo zjištěno.Smíšený,involučně-glandulární typ mléčné žlázy,vpravo v DZQ měkký stín13x8mm-na UZ hypoechogenní lehce nepravidelné ložisko.Z.TabárI,BI-RADS 4,ložisko nejasné etiologie.Byla mi provedena biopsie.Na výsledek jsem si volala a sestřička mi řekla,že se nemám bát a mám přijít za dva měsíce na kontrolní snímek.Mám smíšené pocity,když mám přijít znovu na snímek.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

výsledek biopsie je pro stanovení diagnózy zásadní. Ve Vašem případě je jistě nález nezhoubný, když Vám sestřička řekla, že se nemusíte obávat. V případě zhoubného nálezu by jste byla léčena chirurgicky nebo onkologicky. Obvykle v případě nezhoubného nálezu ani nedoporučujeme kontrolu a ženu zařazujeme zpět do screeningu, tj. do sledování po dvou letech pomocí mamografie. Lékař si chtěl nezhoubný nález jen zkontrolovat, může se to stát a Vy můžete být klidná.


pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16708
Dobrý den chci se zeptat můj nevlastní bratr mě bouchl do prsou pěstí,bylo mi tak 12-13,teď mi je 15 a prsa mi nerostou....myslí té že by to mohlo být tím??
Odpověď: Dobrý den,

určitě to tím není, růst prsů je do značné míry "naprogramován", daný geneticky. Vývoj prsů je ukončen až po 20.-25. roce věku, takže neztrácejte naději.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16707
Dobry den,pred 7 mesiacmi som bola na sono prsnikov :Vpravo lateralne dava drobny okrsok zlazy vel asi 4,5mm lahky dorzalny tien. Axilly volne. Kontrola po 7 mesiachoch Vpravo lateralne pretrvava drobny okrsok dysplastickej zlazy vel do 6mm davajuci lahky dorzalny tien / dif dg lozisko dysplazie? Axilly volne len s nespecifickymi uzlinkami. Teraz mi preto lekar doporucil magneticku rezonanciu. Co moze byt tym loziskom dysplazie, resp. obavam sa kedze to chce lekar preverit.
Odpověď: Dobrý den,

pokud zůstává i po kontrole nejistota, zda se jedná o mastopatický, tj. dysplastický, okrsek žlázy či zda jde o malý nádor, řešíme situaci tak, že se provede core cut biopsie, tj. odběr vzorků z malého ložiska. Obvykle se před biopsií doplní i mamografie. Biopsie je spolehlivá, rychlá, nebolestivá a jednoznačná metoda, která jasně prokáže, zda se jedná o nádor nebo o žlázu. Magnetická rezonance nemusí být v případě odlišení malého nádoru a mastopatické žlázy tak spolehlivým vyšetřením jako biopsie.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16706
Dobry den kojim mam rocneho chlapca a na pravom prsniku my vysli velke zili je to normalne akebo by som mala navstivit svojho doktora prosim o radu
Odpověď: Dobrý den,

při kojení se zvětší objem prsů, rozšíří se žláza a jsou někdy i nápadnější viditelné povrchové žíly. Nemůžu se na Vás podívat, ale myslím si, že je to nornální. Pokud by se nález zvětšoval, je zapotřebí prs ukázat nejlépe Vašemu gynekologovi.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16705
Dobry den, jsem týden po záchovné operaci prsu s odebráním sentinelové uzliny(prvni výsledek negativní). Odebrán byl duktalni karcinom vel.14mm na 16mm.V místě jizvy po uzlině je uvnitř boule a jizva červená a na dotek bolí .Je to běžné nebo je to nějaká komplikace? Samozřejmě,že bolí i ta na prsu ale neni tak červená.Dekuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

zarudnutí a otok v oblasti jizvy jsou po operaci do jisté míry normální. Také se v podpaží i v oblasti jizvy v prsu může nahromadit tkáňová tekutina, to je rovněž běžné, tekutina se pak pomalu vstřebává. Jestli se Vám ale zdá zarudnutí velké a jizva je velmi bolestivá, nelze vyloučit ani zánětlivou komplikací a bylo by vhodné ukázat jizvu chirurgovi.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16704
Dobrý den, dělala jsem si samovyšetření prsu a nahmatala jsem bulku v oblasti bradavky, je tvrdší, hráškovitého tvaru. Jiné změny jsem nezaznamenala, pouze toto. Mám strach:-(
Odpověď: Dobrý den,

myslím si podle Vašeho popisu, že by se mohlo jednat o drobnou mazovou žlázku. Tyto žlázy se vyskytují na dvorci a jsou hmatné a někdy viditelné. Pokud mají větší obsah mazu a jsou tedy hmatné, mohou někdy vzbuzovat obavy z nádoru. Asi by bylo vhodné si zaplatit ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center a nebo nález ukázat Vašemu gynekologovi nebo lékaři na scr. centru a poradit se, zda je ultrazvukové vyšetření nutné. Myslím, že obavy ze zhoubného nádoru mít nemusíte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16703
co si mám představit když se jedná o cípaté ložisko o vel. 9 x 7 mm. v axile bez infiltrace uzlin. Birads ř tábor.3 Děkuji .
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat i o malý zhoubný nádor v prsu, v tomto případě je vhodná biopsie, tj.odebrání vzorků z útvaru a stanovení přesné histologie. Uzliny v podpaží jsou normální.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16702
Dobrý den, chtěla bych se objednat na UZ vyšetření prsu (v rámci preventivního programu MV211), ale chci se zeptat zda je toto vyšetření v rámci prevence vhodné když jsem v 31.týdnu gravidity, kdy se mi prsa zvětšují v důsledku těhotenství? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

ultrazvukové vyšetření se může provádět i u těhotných a kojících žen. Takže se na ultrazvuk klidně objednejte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16701
Dobry den,jiz 2 mesice me boli leve prso z boku jakoby do uzlin v podpazi.Bolest je paliva.Nezavisi to na menstruac.cyklu a nikdy driv jsem na to netrpela.K tomu stejnou dobu obcas pocit nalevani prsu.Antikoncepci neuzivam,tehotna nejsem.Deti 5.5 a 3.5 let jsem kojila.
Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

bolest může souviset s prsní žlázou, která se rozšiřuje v druhé polovině menstr. cyklu a může někdy zasahovat až do podpaží, což bývá bolestivé. O tom se můžeme přesvědčit ultrazvukovým vyšetřením. Pálivé bolesti mohou být rovněž původem od páteře a nebo od ramenního kloubu.
Ultrazvukové vyšetření lze absolvovat na kterémkoliv screeningovém centru, seznam je na těchto stránkách.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16700
Dobry den,
Zvazuji ,zda se nechat preventivne udelat screening prsu i kdyz nemame v rodine zadny nalez ani ja nepocituji zadne priznaky. Lze udelat screening pro prevenci, ujisteni se,ze je vse v poradku?
Dekuji Karolina, 31let
Odpověď: Dobrý den,

jste neriziková žena a mamografii můžete podstoupit až ve věku 40 let. Pro Vás je vhodné samovyšetření prsů, které se provádí pravidelně jednou měsíčně v 1. týdnu menstruačního cyklu. Pokud chcete vyšetření, můžete absolvovat ultrazvuk prsů za úhradu na kterémkoliv screeningovém centru, jejich seznam je na těchto stránkách.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16698
Jsem asi 1 měsíc po operací prsu s odstraněním 4. uzlin v podpaží. Asi týden po operací se mi v místě jizvy v podpaží vytvořila zatvrdlina cca 5x3 cm. Nemám pocit,že by se nějak zmenšovala. Jak dlouho trvá,než se to vstřebá a je taková doba normální? Můžu její vstřebání nějak podpořit?
Odpověď: Dobrý den,

zatvrdliny v jizvě časně po operaci jsou běžné a mohou znamenat přítomnost tkáňové tekutiny v jizvě, nazývá se to serom. Vhodné je zatvrdlinu jemně masírovat, tekutina se sama vstřebá, ale někdy to trvá dlouho. Pokud je tekutiny hodně a způsobuje bolesti, dá se tenkou jehlou pod kontrolou ultrazvuku odsát. Obvykle se ale opět v menším množství utvoří.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16697
Dobrý den, jsem po druhé operací ca prsu. Poprvé mi byl diagnostikován medulární karcinom, nyní po 3/4 roce v druhém prsu dva karcinomy-jeden medulární,druhy duktální. Znamená to,že se jedná o dva typy karcinomu,nebo stále jeden?Četla jsem,že v prsu se tvoří buď duktalni,nebo lobulární karcinomy. Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

nejběžnější karcinomy jsou duktální a lobulární, jak jste se správně dočetla. Medulární karcinom patří mezi zvláštní typy karcinomů. Nemám k dispozici celou histologii, ale je možné, že se v jednom prsu vyskytují dva typy nádorů.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16696
Dobry den,mam podstoupit první mamograficke vyšetření ve svých 43 letech,kdy nemam žádné potíže s prsy a jsem hormonalne gynekologicky lecena pro možnost těhotenství?Jsem pojistencem OZP a lékař mi z duvodu velkých prsou mamograf víc doporučuje,ze sono vše neukáže.DikyR.
Odpověď: Dobrý den,

mamografie ve věku nad 40 let je vhodnější než ultrazvukové vyšetření, které nemusí odhalit počínající nádorové změny. Takže preventivní mamografie je pro Vás nejlepší volbou, i když nemáte žádné potíže a určitě i s ohledem na hormonální léčbu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16695
Dobry den,
poprosim vysvetlit popis vysledku mamografie:
"koža, podkožie,mamily bpn.-prechodný typ parenchýmu bilat.1.dx.diff centralne rozložené MIK v pruhu žlazy bez chaosu len v axil.projekcii.Bez diferencovatelnych loziskovych zmien,bez patolog.zhluku MIK,Axily bez LAP.
Zaver: BI RADS 3mamae 1.dx(kontrola axil.proj MMG o 4 mes.)"
znamena to ze nieco nieje v poriadku,alebo ide o preventivnu kontrolu za 4 mesiace?
Dakujem
M.H.
Odpověď: Dobrý den,

lékař popisuje na mamografii drobné usazeniny vápníku v pravém prsu, tzv. mikrokalcifikace, zkratka MIK. Lékař se rozhodl provést kontrolu těchto mikrokalcifikací za 4 měsíce. Kontroly mikrokalcifikací zvláště v tak krátkém intervalu nejsou nejlepší volbou. Vždy je dobré se rozhodnout, zda se jedná o mikrokalcifikace nezhoubné povahy a pak je nekontrolovat a mamografii provádět ve zvyklém screeningovém intervalu- tj. dva roky. Pokud má lékař pochyby o jejich nezhoubné povaze, je lépe provést vakuovou biopsii mikrokalcifikací.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16694
Krásný dobrý den, pravidelně si vyšetřuju prsa, v sobotu jsem si tam ale něco nahmatala, hledala jsem "to" i druhý den jak jsem pořád mačkala, takž mě třetí den prs bolí. Našla jsem "něco", co neodpovídá bulce, jen něco hladkého, zatvrdlého, pořád jsem to mačkala a teď to prso bolí, že na to raději už nesahám. Co si o tom myslíte? Samozřejmě jsem se objednala hned ke gynekologovi, nikdy jsem nerodila, nekojila.. Děkuji za váš názor
Odpověď: Dobrý den,

je to nejspíše žláza, tak jak to popisujete. Prs si nemačkejte a pokud by jste byla z pohmatového nálezu nervózní, objednejte se na ultrazvukové vyšetření. Je dobré se naučit provádět samovyšetření prsů, je důležité je dělat pouze jednou měsíčně v 1. týdnu menstruačního cyklu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16693
Dobrý den rodila jsem 8.10.2015 císařem ...kojila jsem 2 měsíce a ještě stale nemam menstruaci z prsu mi pi zmacknuti vyteka mleko .. muzu byt tehotna?
Odpověď: Dobrý den,

můžete být těhotná. Je ale také možné, že se Vám menstruační cyklus po ukončení kojení dosud nevrátil, může to trvat několik měsíců. Mléčná sekrece z prsů po ukončení kojení je běžná a může přetrvávat velmi dlouho.
Bylo by dobré navštívit Vašeho gynekologa, ev. si proveďte těhotenský test.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16692
Dobrý den.Maminka/88roků/.Levostranná axilární lymfadenopatie,v L prsu zobrazuje velká hypoechogenní, nepravidelná solidní TU formace, 56x25 mm.Zítra bede vyšetřena na Mammo klinice.Má brnění a velké bolesti L rukyDěkuji .Zvažuji zdali má význam podstoupit biopsii ,když další léčbu už nepřežije.Nevím jak situaci řešit .Děkuji D. Nováková dcera
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o velký zhoubný nádor s metastázemi do podpažních uzlin. Biopsie právě smysl má, protože se zjistí z odebraných vzorků, zda má nádor hormonální receptory a pokud ano, tak se u Vaší maminky dá nasadit hormonální léčba antiestrogeny, která ji nebude způsobovat žádné vedlejší příznaky. Je možné, že zmírní nebo zastaví či zlepší průběh zhoubného onemocnění. V těchto případech se jinak podává chemoterapie, zda by ji maminka mohla či nemohla absolvovat to Vám jistě řekne onkolog.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16691
Dobrý den,již několik dní mám tenze v prsou, byla jsem na ultrazuku prsou, kde jsem dostala tuhle zprávu:
bilaterálně silná vrstva echogenního parenchymu s výraznoými periduktálními hypoechogenitami. Vpravo bez ložiskových změn, vlevo v HVK hypoechogenní oválná struktura vel. 8x4mm, obdobné ložisko je na rozhraní VKK paraareolárně vel. 9x6mm- drobné FY v.s. ev zahuštěné duktektasie. Kontrola doporučena za půl roku. Bojím se komplikací, zrovna plánujeme s manželem umělé oplodnění, prosím Vás o názor, jestli by se neměly nádory začít nějak více řešit. Děkuji Vám moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je normální, jedná se o běžné nezhoubné změny prsů, které by ani nemusely být kontrolovány.
Fibroadenomy a duktektázie = rozšíření mlékovodů jsou opravdu v prsech běžné, můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16690
pred menstruaci me zacalo bolet prave prso,ze jsem se ho nemohla temer dotknout,pri menstruaci bolest trochu ustoupila,ovsem stale citim pichavou bollest uprostred.Nikdy predtim jsem takovy problem nemela,je mi 40 let.
Dekuji za odpove
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů, zejména před menstruací, jsou běžné u většiny žen. Bolest může přetrvávat a pokud by byla stále jen v jednom prsu a byla píchavá, lze uvažovat i o bolestech od páteře. Máte 40 let, takže pokud se chcete nechat vyšetřit, je vhodná mamografie.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16689
Dobrý večer.Jsem sledována pro výskyt prsu v rodině,1x ročně mmg,1x ročně nmr.Při minulé nmr prsu mi zjistili útvar,který se po podání k.l.zvýraznil.Hmatné nic nebylo,útvar pod bradavkou.Posdtoupila jsem biopsii prsu pod UZ,ta s benig. nálezem,další UZ na konci3/16.Nyní si pod bradavkou hmatám útvar cca 1,5x1,5 cm a při lehlém tlakuna prs vyteče něco málo tmavé krve /předpokládám,že je to krev/.Je možnost nějaké změny v nálezu nebo chyby nebo se jedná o krev po biopsii?Při posledním odběru/mělo jich být 5 / se prs rozkrvácel,stavěno zřejmně dicynone.Co mohu pro sebe udělat?
Odpověď: Dobrý den,

dle vyšetření, na které jste pravidelně podílána- UZ, MG a magnetická rezonance- jste žena s vysokým rizikem pro rakovinu prsu, to je jistě spočítáno dle tabulek. Předpokládám , že core cut biopsii provedli u Vás i v nedávné době, takže krev , která vytekla nebo vytéká z bradavky může být jen přechodným nálezem po biopsii, stejně jako útvar za bradavkou 1-1,5 cm, který nově uvádíte může odpovídat modřině v prsu po biopsii. Prs nemačkejte, modřina na kůži a v prsu se může běžně objevit, píšete, že bylo krvácení při biopsii větší. Modřinu lze mazat mastičkou na modřiny, kterou si koupíte v lékárně- Heparoid nebo Hirudoid. Každopádně nálezy by měly být přechodné, spolehněte se na odborníky v MOU, jistě jste pečlivě kontrolována.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16688
V dnešním časopise Překvapení uvedli jsko možný příznak rakoviny prsu vtažení bradavky. Protože se mi tato věc nedávno vytvořila, ráda bych na vyšetření, pokud by se pracoviště našlo v místě bydliště. Děkuji.p.s. asi před 30lety jsem měla bulku na mléčné žláze. O té doby bez problémů. Jedná se o druhý prs.
Odpověď: Dobrý den,

vtažení bradavky může být příznakem rakoviny prsu, která se vyskytuje obvykle v oblasti za bradavkou nebo centrálně v prsu. Pokud se vtažení bradavky u Vás objevilo nově, jistě je vhodné mamografii provést. Objednat se můžete v blízkosti Vašeho bydliště, seznam screeningových center je na těchto stránkách. Center je hodně a jejich dostupnost je dobrá. Bulka před 30 lety byla jistě nezhoubná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16687
Dobrý den,mám dotaz musím mít k vyšetření na mamograf doporučení od lékaře nebo se mohu objednat sama?M.P.
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku preventivní mamografii pojišťovny nehradí, ale je vhodné ji po 40. roku provést. Žádanku na vyšetření nepotřebujete, vyšetření si hradiíte sama.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16685
Dobrý deň, z core - cut biops.(vďalšom e-mail posielam imunohistochem anal. a otázku/
Záver patol.invasive carcinoma of no special type (ductal type NST/ grade 1. intermediate nuclear grade, MAI mitóza1/10 HPF. EIC 10% z celkového objemu nádorových štruktúr, nádorová infiltrácia tukového tkaniva prítomná, mierný stupeň nádorovej desmoplázie, mierný stupeň reaktívnej/zápalovej calulizácie strómy novotvaru
Odpověď: odpovězeno v dotazu č. 16686
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16683
Dobry den,po zmacknuti celého prsa jakoby mi vytéká bila řeku říká při zmacknuti bradavky je zo o hodně menší množství,proláklin v poradku, MS pravidelná.objevilo se to po vysazeni antikoncepce každopádně jeste děti nemam.dekuju moc za radu...
Odpověď: Dobrý den,

doufám, že jsem pochopila dobře, že Vám po zmáčknutí z prsu vytéká tekutina bílé barvy. Může to souviset s hormonálními změnami, ke kterým dochází po vysazení HAK. Prs není dobré si mačkat, podporujete tím tvorbu tekutiny v mlékovodech. Nejedná se o nic závažného, můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16682
Dobrý den, našla jsem si nějaký hrbolek, už jsem se objednala na sono, hrbolek je jakoby na hrudních žebrech, trošku bolestivý na zmáčknutí, ale jak jsem si na ten hrbolek sahala, tak mě pobolívá vleže prso, co by to mohlo být?
Odpověď: Dobrý den,

ultrazvukové vyšetření objasní, zda "hrbolek", který si hmatáte souvisí s žebrem nebo je uložený v prsní žláze. Mohlo by se jednat o zvětšení žeberní chrupavky, které bývá bolestivé. Pokud by se jednalo o tento problém, tak se poradíte po ultrazvukovém vyšetření s Vaším praktickým lékařem, k léčbě se užívají obvykle jen protizánětlivé léky.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16681
Dnes mi lekarka na ultrazvuku prsu nasla cystu do 7mm co to pro me znamena dekuji?
Odpověď: Dobrý den,

drobné cysty jsou normální součástí prsní žlázy, pro Vás to tedy znamená zcela normální ultrazvukový nález, který nevyžaduje kontrolu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16680
Dobrý den, zhruba před deseti dny jsem si nahmatala bolestivý útvar v pravém prsu nahoře nad bradavkou,jsem objednaná na sono, nicméně mě z nervóznilo, že se mi na uvedeném místě vytvořila zelenožlutá modřina, mám těsně před menstruací. Má to nějaké vysvětlení? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
bolestivý útvar, který si hmatáte, nejspíše odpovídá modřině , která se vytvořila nejen na kůži, ale je přítomná i v prsní žláze. Někdy se stane, že si neuvědomíte, že jste utrpěla malý úraz nebo zhmoždění prsu. Ultrazvukové vyšetření vše objasní. Bát se nemusíte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16679
Dobry vecer, pred nejakym casom som si spozorovala pri zdvihnutej ruke akysi opuch podpazusia. Nebolel. Prakt.dr. Povedala ze tam nic nie je ale pre moj pokoj ma poslala na usg. Vsetko v norme. Gynekolog vysetenie tiez ok. Teraz ma sem tam pobolieva rameno aj krcna chrbtica skor nepatrne -na strane toho opuch. Podpazusia. Stale si kontrolujem prsniky. Na spodu sa mi zda akoby bola mala nebolestiva zliazka. Manzel povedal ze tam nic nemam len stresujem;(po 9 rokoch som vysadila HAK. Chceli by sme babatko.co si o tom myslite? Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

Vaše ultrazvukové vyšetření je v pořádku, takže tomu musíte věřit. Provádějte si samovyšetření tak, jak se má, pouze 1x za měsíc v 1. týdnu menstr. cyklu. Malé nebo i větší nodulace, které žláza v prsech vytváří si hmatat můžete, ale pokud se vyšetřujete pravidelně, měl by nález zůstávat zhruba stejný. Změny v prsech, které si teď hmatáte mohou souviset rovněž s vysazením HAK. Pokud Vás bolí rameno a krční páteř je na zvážení, zda nenavštívit fyzioterapeuta, bolesti mohou být od krční píteře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16678
Dobrý den, před menstruací cca 14 dní mě velmi začnou bolet prsa, bolestivost a citlivost graduje až do pocitu pálení (horkosti) dokonce mám pocit jako při kojení (kojila jsem své 3 děti a vždy jsem měla zánět mléčných žláz)bolest je někdy k nevydržení.. v posledních měsících si vždy nahmatám bulku mezi prsem a podpažím,protože podpaží je citlivější, bulka je poměrně velká ale měkčí a na dotek bolestivější..po menstruaci ji již nenajdu..nemůže to souviset s mléčnými žlázami se kterými jsem měla problémy při kojení? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Máte velmi bohatou žlázu, která reaguje výrazně na změnu hormonů, kolem 40. roku věku se mohou obtíže stupňovat na základě určité hormonální nerovnováhy. Každopádně by bylo dobré prsy vyšetřit - mamografie případně také sono, nejspíše se ale nic podstatného nenajde. Pak by bylo dobré s gynekologem řešit otázku vašich hormonů, je to jeho specializace, můžou to podmiňovat i určité gynekologické problémy, cysta na vaječníku, výtok apod. Pokud se nic nenajde, je vhodné nějakou léčbu zkusit, někdy stačí například vysadit, změnit či naopak dát antikoncepci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16677
Jsem 3 roky po operaci prsu, a 2 roky po léčbě chemoterapie, ozařování, jednalo se o nádor triple negativní velikost 2 cm , bez postižení uzlin a bez metastáz, nádor byl ohraničený. Záchovná operace. Nyní se mi zvýšily markery Ca-15 na 44. Všechna vyšetření jsou v pořádku. Je to nebezpečné, nebo jaký to může mít důvod? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Markery jsou nespecifické, takové zvýšení nemusí vůbec nic znamenat. Kdyby ale zvýšení trvalo či spíše markery šly dále nahoru, je třeba provést některá kontrolní vyšetření, onkolog ví, jak postupovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16676
Dobrý den, když ležím, tak na zevní straně prsu najdu jakoby hrbolek, tuhý, není moc vystouplý, asi 1 cm, nerodila jsem, hrbolek najdu jen když se na něj plně soustředím, na omak nebolí, spíš to bolí proto, jak na to pořád sahám, zrovna menstruuju. Jinak mám bradavky víc do strany, ne uprostřed dvorce. Mám se bát? Jinak jsou na pohled v pořádku. J.Sle.
Odpověď: Nevypadá to na nic závažného, asi je to jen okrsek žlázy, počkal bych určitě tak týden po menstruaci, kdyby obtíže trvaly a místo se nezmenšilo, absolvoval bych raději pro jistotu ultrazvukové vyšetření prsu (sono).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16675
Dobrý den. Po třech měsících jsem byla na kontrole na sonu po nálezu bulky v prsu po úrazu, která se do té doby měla vstřebat, ale bohužel nezmizela úplně (v podkoží oválná, hypoecho struktura 3x2 mm, necharakteristická, spolehlivě benigní, jiné změny neprůkazné), na což pan doktor naznal, že pokud se nevstřebala do tří měsíců, je to vždy "blbý" a doporučil kontrolu za rok, protože do dvou, tří let by se mi mohlo něco objevit. Něco objevit znamená i nádor v prsu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: To jste určitě špatně pochopila, kdyby to považoval za "blbé", tak by neváhal a udělal biopsii. Bulka v podkoží této velikosti odpovídá pravděpodobně útvaru vycházejícího z mazové či potní žlázky, nejspíše atherom, kde se nahromadí sekret a udělá se takový váček - věc v podstatě neškodná, bez jakéhokoliv rizika nádoru apod. Podobně může vypadat i zbytek po modřině, Kdyby se to ale zvětšovalo, šel bych na kontrolní sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16674
Dobrý den jsem po porodu a mám velice nalité prsa , a všimla jsem si bulky v podpaždí , tak jen jestli to souvisí s tím mlíkem a nemusím mít strach? Předtím tam nebyla . děkuji
Odpověď: Na dálku je obtížné určovat diagnózu, ale po porodu jsou nalitá prsa a také žláza, která vybíhá do podpaží, s největší pravděpodobností to tedy opravdu s tvorbou mléka souvisí, Kdyby se bulka zvětšovala či měnila, ukažte to pro klid raději vašemu lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16673
Dobrý den, ráda bych si ověřila...
Byla jsem na ultrazvukovém vyšetření, které mi bylo doporučeno po roce opakovat, už jen proto, že se mi jedno prso abnormálně zvětšuje. Našli mi jen malou uzlinku, která je prý ohraničená, takže není nebezpečná. V nálezu to není zaznamenáno. Nějak se mi to nelíbí, protože rozdíl velikosti prsou ( dříve souměrné)je evidentní.

Odpověď: V tomto věku se někdy může jedno prso zvětšovat, bez zjevných příčin, je to většinou dáno zvětšováním množství tuku v prsu. Nevadilo by mně, že není zmínka o malé uzlině, ta je v prsu v podstatě normálně a obvykle se popisují jen změny, které tam nepatří. Pokud ale máte nadále divný pocit, že v prsu něco je, šel bych raději na kontrolu (třeba i na jiné pracoviště), osobně bych k sono vyšetření doporučil jeden mamografický snímek pro přehled, jak to v prsu vypadá. Pokud nebyla mamografie v poslední době, pak by to smysl nemělo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16670
Dobrý den, trápí mě nějaký tvrdý tvar v prsu, asi 5-6 cm nad bradavkou. Už minulý rok jsem si toho všimla, i můj lékař se k tomu místu při preventivce vracel, ale nic neřekl.Byla jsem stimulovna na ivf. Zatvrdlé místo nahmatám jen ve stoje, v leže ne. Nijak se za ten rok nezmění a musím se hodně soustředit, abych ho našla. Z bradavek nic nevytéká, prsa mám jinak podle mě v pořádku. CO si o tom myslíte?
Odpověď: Nejspíše to bude jen okrsek bohatší žlázy případně fibroadenom, nezhoubný útvar, častý v tomto věku, je hormonálně podmíněný. Pokud ale tento pocit máte, šel bych na sono do akreditovaného centra, tam se lékař pro klid podívá, o co jde. Sono by to mělo jednoznačně poznat. Bez žádanky budete vyšetření platit (u nás v Berouně je to 300 - 350 Kč), se žádankou od gynekologa či praktika by to měla zaplatit pojišťovna.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16668
Dobrý den děkuji za odpověď na dotaz c.16665. Chtěla bych se ještě zeptat nemůže se jednat o něco zavaznejsiho? Dekyji jana
Odpověď: Není to pravděpodobné, ale biopsie k určení přesné diagnózy by byla jistě vhodná, může se jednat např. i o vzácnou formu zánětu, tzv. granulomatózní mastitidu, která je úporná a léčí se trochu jinak.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16667
Dobrý den včera večer mi při stisku bradavky vyteklo větší množství cerstve krve, muže to byt zánět? Děkuji za reakci
Odpověď: Zánět určitě ne, mohlo dojít k drobnému poranění. Bradavku bych několik dní netiskl, kdyby i po 14 dnech výtok trval a byl krvavý, jděte k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16666
Dobrý den, mojí matce je 75 let, naposledy byla na mamografu před 4 lety, nyní nechce, poněvadž si myslí, že už je na to stará (že už to pojišťovna neproplatí). Žádné potíže nemá, v rodině se rakovina prsu nevyskytovala. Je možné i v tomto věku požádat praktického lékaře o poukaz na mamo? Děkuji.
Odpověď: Screeningová mamografie je jedenkrát za dva roky hrazena všemi zdravotními pojišťovnami na základě poukazu od praktika či gynekologa pro všechny ženy od 45 let věku, horní hranice není. Je tedy povinností lékaře tento poukaz (doporučení) vystavit. Ještě podotýkám, že smlouvy na screening mají v současné době jen screeningová centra, jejich hustota je ale zcela dostačující a péče je dobře dostupná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16665
Dobrý den. Prosím o radu od října mě trápí zánět levého prsa už mám sedmé antibiotika a zánět se pořád vrací. 6X prováděna punkové na odsati hnisu vždy mezi 10-20ml.ted už mi paní doktorka říkala že budu muset jít na chirurgii dělá se tento Zákrok ambulantně. Zánět je kousek od bradavky pod kůži. Bakteriologie dělaná V tom zánětu je bakterie.Děkuji jana
Odpověď: Vždy závisí na konkrétním pracovišti a chirurgovi, většina z nich dává přednost krátké celkové anestezii, říkají, že je to pro ně klidnější operace. Jak píšete, tak je asi operace opravdu žádoucí, vyšetří se při tom i tkáň biopticky. Někdy jde o speciální druh zánětu, který se kromě antibiotik léčí ještě jiným způsobem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16664
Dobrý den, když beru HA, je potřeba preventivní ultrazvuk prsou směřovat do nějaké určité fáze cyklu (asi krátce po menses), nebo je to jedno? S bolestivostí problém nemám, jde mi o kvalitu/spolehlivost vyšetření. Chodím samozřejmě do akreditovaného centra, při objednání mi sestřička řekla, že oni to neřeší, ale ráda bych měla jistotu. děkuji
Odpověď: Pro nás z hlediska spolehlivosti je to jedno, ale ideální je v první polovině cyklu, kdy prsy nejsou napjaté, ale spíše pro to, aby vyšetření nebylo u žen s citlivějšími prsy nepříjemné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16663
Dobrý den,prosím Vás o vysvětlení a prognózu mé diagnozy.Jsem po operaci prsu se závěrem:Ca mammae l.sin,pT1bpN1mi(sn)M0,ER:95%%,PR:10%,AR:90%.Prolif. antigen Ki-67:55%,HER 1+,G2 invaz.karcinom NST(duktální)s extenzivní komponentou G2 DCIS.Lymfangioinvaze:ANO.Resekční okraje volné.ITC a mikrometast. v 1/2 axil. sentin. uzlině.Indikována adjuv. terapie-4x AC,RT a HT.Bojím se recidivy a metastáz.Předem děkuji za odpověď.K.Z.
Odpověď: Jde o nádor, která nebyl velký, což je výborné, z hlediska úspěšného léčení je také velmi dobré, že jsou vysoké hodnoty estrogenních receptorů. Nádor roste trochu rychleji a byla i jedna částečně postižená uzlina, proto je pro klid určitě dobrá adjuvantní terapie, jakou vám dal lékař na onkologii, jsem přesvědčen, že léčba by měla být úspěšná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16662
Dobrý den, je mi 26 let a před pár týdny jsem si našla v prsu hned vedle bradavky malinkatou kuličku, velikosti asi jako malinký korálek. Na dotek nebolí. Myslíte, že se může jednat pouze o uzlinku nebo o něco vážnějšího?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Vedle bradavky bývají problémy spojené se žlázkami dvorce, kde se hromadí sekret. mělo by to vymizet, na nic závažného to vůbec nevypadá. Kdyby se boulička zvětšovala, šel bych pak k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16660
Dobrý den, v 01/2009 jsem onemocněla invaz.karcinomem .Do 03/2015 jsem brala Tamoxifen.Na KO jsem chodila pravidelně každých půl roku.V létě mne byl zjištěn dle scinti kosti mnoholoziskovy meta proces.Je mi aplikována Xgeva a beru Arimidex.V létě jsem byla na PET/CT.Nyni jsem znovu objednána na PET/CT.Neni to pro mne nějak nebezpečné? PET/CT muže nahradit mamograf?Na mamografu jsem byla naposledy na podzim 2013.Jaka je prognóza tohoto onemocnění?Dekuji za odpoved
Odpověď: PET/CT je důležitá metoda, která ukáže, jak léčba zabírá, na rozdíl od mamografu se zobrazí jiné orgány, včetně kostí. Je tedy plně na místě. Prognóza bude záviset na tom, jak bude další léčba úspěšná, ale máte léky, které obvykle velmi dobře zabírají.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16658
Dobry den,pred 1 mesicem me zacalo bolet leve prso bez zavislosti na menstruacni cyklus ci uraz.Bolest je paliva a je z boku prsu a jakoby do podpazi a uzlin.Nikdy driv jsem na bolesti prsou netrpela.Antikoncepci neuzivam,ani nekojim.Jsem 3 roky po porodu.
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Vypadá to na typické obtíže od páteře, je to podle mých zkušeností velmi časté u žen s malými dětmi (s nadsázkou "jak tahají dítě a nákupy.." :-). Ale šel bych pro klid ještě na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16657
převaha tukové involuce
Odpověď: Je formulace, kdy se popisuje normální prs, kde převažuje tuk - je to tak zcela normálně u většiny žen vašeho věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16656
Dobrý den, pane přednosto, absolvovala jsem vyšetření MMG a paní doktorka mi sdělila, že na pravé straně je to zhuštěné, abych za tři měsíce přišla na kontrolní MMG.Proč mi neudělala sono vyšetření a je to vhodné po tak krátké době opakovat MMG. Znamená to, že můžu mít nádor?
Odpověď: Nevím, těžko soudit, když snímky nevidím, předpokládám, že chodíte na screeningové pracoviště a lékařka je zkušená. Někdy kontrolní snímek může něco přinést, není možné obecně říci, že je to špatně. Půjde jen o jeden snímek či jen jednu stranu, výjimečně, jednorázově bych se toho nebál. Podle mne je kontrola jen pro jistotu, kdyby bylo podezření, tak by se sono co nejdříve určitě udělalo a při nejednoznačném nálezu i biopsie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16655
Dobry den,
Mam 20 rokov ,v 17. som podstupila operaciu -vybratie fibroadenomov (3x2 a 2x1 cm) v lavom prsniku.V 19. rokoch druha operacis v pravom prsniku(5x4 cm) Na poslednom sone v pravom viac ako 10 v lavom 3. Mam velke bolesti,fibroadenomy tvoria akoby "zhluk"medzi svalom a kožou ,dalsi zacal prudko rast.Lekari mi odporucaju subkutannu mastektomiu.Kazdy lekar mi povedal inak-jeden,ze to moze v tehotentve zmiznut a dalsi,ze nie.Neboli mi robene ziadne testu,iba biopsia. Prosim poradte,ake mam moznosti co si myslite o mastektomii?
Dakujem
Odpověď: Ke tvorbě fibroadenomů je u některých žen dispozice, dělají se další a další a operace nic neřeší, navíc nejde o nic nebezpečného. Fibroadenomy jsou hormonálně podmíněné, stejně jako tzv. mastopathie, ale v podstatě jejich vznik nijak bez vedlejších účinků není možné ovlivnit. Často rychle rostou, pak se ale jejich růst zarazí. Odstranění někdy nic nešeří, prsy bolí pořád dál, můžou bolet ne vlastní fibroadenomy, ale okolní tkáň. Sukutánní mastektomie je poměrně velký zákrok a část žlázy v prsu stejně zůstane, takže ani ta nemusí úplně stoprocentně pomoci. Pokud nechcete hned otěhotnět, zkusil bych ve spolupráci s gynekologem hormonální léčbu, na operaci je času dost a nespěchal bych s ní, je navíc nevratná. Zkuste se poradit se zkušeným gynekologem, co se prsy a hormony zabývá, na Slovensku mě napadá doc. Pohlodek z Bratislavy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16652
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu,je mi 23 let.Moje babička z tatínkovy strany zemřela na rakovinu prsu.Moje maminka onemocněla ve 49 letech rakovinou vaječníků a dělohy.Nyní moje sestřenice(30) z tatínkovy stany onemocněla rakovinou prsu a byl u ní zjištěn gen BRCA2.
Měla bych jít na genetické vyšetření? Bylo by v mém případě hrazeno pojišťovnou? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Postup by měl být následující, dostat doporučení do genetické poradny (praktický lékař, gynekolog dají doporučení), některé poradny berou i přímo. Ve speciální poradně vám spočítají riziko a podle výsledku vám doporučí nebo přímo provedou genetické testování. Postup ale není po ČR jednotný, na stránkách www.mamo.cz je seznam genetických poraden, doporučuji si tam zavolat a domluvit se s nimi, jak by se mělo postupovat. Pokud genetické testováni poradna doporučí a vypočtené riziko bude vysoké, pojišťovna to zaplatí. Samozřejmě paralelně existuje genetické komerční testování, které ale nemusí být tak spolehlivé a obvykle testuje jen v omezeném rozsahu. Tam se platí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16651
Dobry den, absolvovala som prvovysetrenie prsníkov MMG s nasledujucim výsledkom:
Axila:bilat.bez susp.zmien
Koža: nezhrubnuta
Podkozie:vone
Mamila:bilat.prominuje
Parenchým: bilaterálne subinvolučný parenchým bez suspektných ložiskových zmien a MiK v patol. zhluku. Vľavo na rHQQ asymetrická kondenzácia žľazového charakteru.
Záver:BI-RADS3-asymetria vľavo na rHQQ.
Dakujem za vysvetlenie.
Odpověď: V zásadě se ukazuje jen určitý stranový rozdíl (asymetrie), který je celkem běžný, nikdy nejsou oba prsy stejné. Lékař doporučil ale raději kontrolu. Poznámka: To je určité bolavé místo některých lékařů na Slovensku. U nás centra poskytují komplexní diagnostiku, MMG, sono, biopsie apod., vše na jednom místě. Kdyby byl nález u nás, doplnila by se jen sonografie, většinou ihned, a už by žádná kontrola nebyla pravděpodobně nutná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16650
Dobrý den, je mi 31 let a už několik dní mě bolí levé prso. Nic jsem nenahmatala. Je možné se objednat na USG bez doporučení lékaře? Děkuji
Odpověď: Všechny ženy se můžou objednat bez doporučení, nejlépe do screeningového centra (seznam na www.mamo.cz), pak to ale pojišťovny nehradí. Ceny jsou různé, například u nás v Berouně je to při první návštěvě 350 Kč, při dalších 300 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16649
Dobrý den, chci se ještě zeptat, co znamená slovo duktektomie?
Děkuji.
Odpověď: Znamená to chirurgické odstranění mlékovodu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16648
Dobrý den, chci se zeptat zda operace fibroadenomu hodně boli a jestli se provádí ambulantne a jak dlouho je člověk praceneschopný předem děkuji.
Odpověď: Fibroadenomy se v současné době operují již velmi vzácně, když je velký, obtěžuje apod. Já v těchto případech obvykle spolupracuji s plastickým chirurgem, který operuje jen v lokální anestezii. Každý chirurg však má svůj postup a je třeba to s ním probrat, pokud vím, většina chirurgů vyžaduje krátkou narkózu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16647
Dobrý den, prosím o přeložení této zprávy, moc děkuji.
Vlevov HVK solidní léze 13x5mm ostře ohr. vůči okolí, homogenní-nález v sono obraze nemá susp. vzhled.
Odpověď: Takto vypadá nejčastější nezhoubný nález u ženy vašeho věku, tzv. fibroadenom. Je hormonálně podmíněný a zpravidla nemá žádné podstatně vyšší riziko karcinomu. Když se zvětšuje, doporučuje se pro jistotu k potvrzení nálezu provést biopsii pod sono, ale to nejspíše není váš případ.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16646
Dobrý den,je mi 65 let a už jsem byla 2krát na mamografu,naposledy před čtyřmi lety.Mohu místo mamografu jít na sono vyšetření,tak jako mladší ženy.Mám strach z ozaření.Nestačí vyšetření na sono i u mne,když to stačí maldším ženám.Děkuji MŘ
Odpověď: U ženy vašeho věku je základní metodou mamografie, sono nemusí být tak spolehlivé. O dávce a mamografii je řada tlustých knih a studií, podle posledních zpracovaných na digitální mamografii (kterou již máme ve všech centrech v ČR) je přínos v zabránění úmrtí na rakovinu prsu asi 300x vyšší než teoretická újma. Chodit pravidelně každá dva roky se proto doporučuje nyní ve všech vyspělých zemích, je to i v doporučeních pro země EU. Samozřejmě je vhodné si ještě současně provádět samovyšetřování,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16644
Dobrý večer, chtěla bych vás poprosit o vysvětlení pojmu" nepřehledná mléčná žláza". Po preventivním mamografickém vyšetření jsem byla odeslána na dovyšetření na sono s tímto odůvodněním. Děkuji.
Odpověď: Některé ženy mají bohatší žlázu, je to jejich typ, normální. V těchto případech se vhodně mamografie kombinuje se sono, pak je spolehlivost velmi vysoká. Naproti tomu u žen s převahou tuku v prsech obvykle mamografie stačí jako jediná. Tedy u vás je to zcela obvyklý postup a nic to neznamená.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16643
DObrý den,
je mi 53 let. Na okraji pravé bradavky yespodu prsu jsem nahmatala bolestivé místo s 1cm bulkou, jako pupínek. Místo je velmi bolestivé a nemění se. Při objednání na mamo jsem byla nejprve odkázána na gznekologii, kožní, k prakt,. lékaři. Mám se domáhat vyšetř. na momografu? Chodím pravidelně každý rok. Nyní bych měla opět jít na jaře.
Děkuji.
Odpověď: Pokud jde jen o změnu v kůži, půjde nejspíše asi jen o zánět žlázky dvorce, kdyby to trvalo, šel bych přece jenom na kožní. Kdyby byly pochyby, udělal bych sono a dále podle nálezu, lékař v centru by si mamograf doplnil, kdyby bylo potřeba.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16641
v rodine máme viacero ochorení na rakovinu prsníka (sestra v 35., teta, starká - všetko z otcovej strany), výsledky dnešného sona: obojstranne bohatá prsníková žľaza s početnými cystami v pravom prsníku do 1,02cm, bez zmeny vo farebnom kodovaní, dukty bez dilatácie. v ľavom prsníku pod areolou z DQQ cyst. konvolut s cystami do 0,56cm a 1,86x1,68cm, bez zmeny vo farebnom kodovaní, extra aj intralumen, stena hrubšia, bez ďalšej patológie, axily s LU do 1 cm, bez defektu. koža a podkožie bez zmeny, fascia kľudná
Zaujímal by ma názor ďalšieho doktora, pekne ďakujem za odpoveď.
Iva
Odpověď: Pokud máte takto v rodině rakovinu prsu, je na místě genetické vyšetření a přesné zjištění rizika, od toho se bude odvíjet režim sledování. Jinak je to popis zcela běžných hormonálně podmíněných změn s cystami (mastopathie), bez nutnosti dále cokoliv dělat, není žádné podezření na rakovinu. Vzhledem k vyššímu riziku, jak píšete, bych chodil ročně na sono + samovyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16640
Dobrý den,
přes den mě trápila bolest v levém prsu např. při ležení na břichu, nebo při dotyku určitého místa. Zajímalo mě to, tudíž jsem posléze nahmatala tuto bolestivou bulku v levém prsu. Je vyloženě na straně a já marně pátrám po původu. Není bolestivá stále, původně jsem si myslela, že za to může podprsenka, ale cítila jsem bolest zrovna při nemoci - bez skoro týdenního nošení podprsenky. Také mi přijde, že při bolesti je lépe hmatatelná, ale toto může být pouze iluzí. Děkuji za odpověď
Odpověď: Jsou dvě nejčastější příčiny, bolest od páteře, resp. hrudního koše, a pak změny hormonální. Já bych počkal po měsíčkách, kdyby to trvalo, jděte k lékaři a na ultrazvuk (sono), lékař se podívá, zda je tam jen obyčejná žláza, cysta apod. Na žádný nádor to ale nevypadá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16639
Dobrý den, udělala se mi boulička přímo pod bradavkou velikost asi jako lentilka, nevšimla bych si ji ale prs mě na dotek bolí. Bolest pociťuji asi zhruba přes týden, co mám dělat mám zajít k lékaři nebo ještě počkat zda to není jen nějaký tukoví váček. Předem děkuji za odpověď, z pozdravem do hezkého dne Ž.M
Odpověď: Tukový váleček to asi nebude, nejspíše cysta či široký mlékovod. Na nic závažného to nevypadá, ale pro klid bych šel k lékaři a následně nejspíše na sono, to přesně zjistí, o co jde. Můžete ev. na sono také přímo, jako samoplátkyně, do screeningového centra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16637
Dobrý večer,
jsem po operaci prsu - invazivní duktální ca G2, je mi 52 let a nyní na poslední kontrole mi lékařka nabídla pokračování v léčbě s Tamoxifenem 20 mg ještě dalších 5 let. Prosím o radu, zda pokračovat v tomto léčení, či ne. Zda je to opravdu nutné. Mám neustále hrozné návaly a myslela si, že konečně budu mít klid. Děkuji za odpověď J.F.
Odpověď: Hormonální léčba je dobrá z hlediska snižování pravděpodobnosti recidivy, když se ale budete trápit a budete mít návaly, tak se samozřejmě může vysadit, není to zcela zásadní, vždy se váže prospěch a újma, což jsou ve vašem případě ty výrazné nepříjemné pocity. Dobrá onkoložka by to měla s vámi řešit, existuje také určitá alternativa k Tamoxifenu, vše vám ale musí doporučit a na předpis napsat onkolog, který vás má v péči.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16636
dobrý den,màm dotaz týkà se mé 14ti leté dcery,před týdnem si nahmatala bolestivou bulku v levém prsu,tak jsem sní jela hned na pohotovost,paní doktorka říkala že má absces,napsala jí antibiotila které dnes dobrala,ale bulka v prsu je pořád,jsme v uk takže tady těm doktorum moc nevěřím,můžete mi prosím jaký by měl být další postup léčby??je to veliké asi tak 3×4cm,strašně se o ní bojím ,moc krát děkují předem za odpověď
Odpověď: Absces v tomto věku je dost neobvyklý, spíše to vypadá na hormonální změny, v tomto věku nejčastější, i v tomto případě může být prs bolestivý a zduřelý. Vždy je ale třeba udělat sono (ultrazvuk) vyšetření a postupovat podle něho, určitě máte někde screeningové centrum, kde mají největší zkušenosti, měli by vyšetření bez problémů udělat - to vás paní doktorka na vyšetření neposlala? Jinak na nic nebezpečného to vůbec nevypadá...Když tak mi napište, kde bydlíte, pracoviště, která se zabývají diagnostikou chorob prsu znám a někam vás případně nasměruji...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16635
Mám nález C50.4Ca mammae 1.sin.cT2 NO MO,G2/Histol.Středně diferenc.dukt.Ca,podezření na invazi do lymf.cév,ER100%,PR100%,MIB35%-střední aktivita,HER2 neu neg.skore1+/MMG vyš.+UZ-ložisko v HZK vel.20x8mm,axily volné.Lékař mi řekl co to znamená ale chtěla bych znát i jiný názor.Bude mi odebráno celé prso,s tím že by potom mohla stačit hormonální léčba.A.B.
Odpověď: Jde o nádor kolem 2 cm, který roste středně rychle, bude reagovat pak na hormonální léčbu (ER 100%), což je dobré z hlediska prognózy. Léčba v těchto případech nebývá složitá, buď jen odstranění části prsu (navíc jedna tzv. sentinelová uzlina, dále pak podle výsledku) a ozařování nebo odstranění celého prsu + ta uzlina. Výhodou tohoto řešení je, že nemusí být ozáření, což ve vašem věku je dobrá varianta. Pak vždy hormonální léčba zpravidla na 5 let. Návrh léčby, jak píšete, je zcela v pořádku...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16631
Dobrý večer, 35 let. Moje dg C 505 Ca mammae I. Dx T2NOMX invasivni duktalni ca M 8500/32, ER 20%, PR 50%, min 1 60%, her 2 něj: skore 3+/rush bude patrné mikrokalcifikace v rozsahu 2x2 cm. Patrná lehká nepravidelnost struktury s naznacenym stinenim zevně 1 relativně ohraničené. Hypoechog. Ložisko vel 8 mm obě axily volné. Mám šanci na vyléčení bez následků? Nemám zatím děti.. Děkuji Karolína
Odpověď: Jde o nádor, který je středně velký, výhodou je, že nemá postižené uzliny v axile. Léčba bude záviset na definitivní biopsii po operaci, někdy se nasazuje před operací i chemická léčba, aby se nádor ještě zmenšil. Je zcela předčasné mluvit podrobně o následné léčbě, která se průběžně ještě může měnit. Obecně je ale možné říci, že se většina takových nádorů dá úspěšně léčit, léčba se v poslední době navíc zásadně zlepšila a jsou nové a nové léky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16630
Dobrý den, chci se zeptat na mou diagnozu a ta je M8821/1.Děkuji
Odpověď: Je to v prsu velmi vzácný nádor fibroblastů, vazivových buněk, tzv. desmoid, já sám jsem ho diagnostikoval jen v několika případech za celý profesní život. Pokud vím, tak ho charakterizuje poměrná agresivita v místě výskytu, ale prakticky nikdy netvoří metastázy. Může být součástí některých zvláštních syndromů, například existuje tzv. Gardnerův syndrom, kde jsou i mnohočetné polypy ve střevě s vyšším rizikem nádorů střeva, nádorů kalvy (lebky) a jiných. Je výhodné, aby léčba takových vzácných nádorů probíhala ve specializovaných centrech, při možnosti postižení i jiných orgánů a oblastí to vyžaduje často účast různých odborníků.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16628
Dobrý večer, delší dobu mě pobolívá levé prso a rameno (je zatuhlé a odnáší to i trochu levá ruka - snížení citlivosti), včetně podpaží (jako by tam něco překáželo), je pravdou, že mám problém s krční páteří. V listopadu jsem byla u svého gynekologa na kontrole a levé prso bylo v pořádku. Bolest však neustala a tak týden zpátky jsem si nahmatala pod levou bradavkou pohyblivou kouli (průměr cca 5 cm i s tkání). Prso mne bolí při zatlačení a někdy i pálí. Je mi 40 let a mám se děsit katastrofy? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Bolestivost, jak ji popisujete, je jistě od páteře, tedy nic zásadního. Boulička pod bradavkou může být projevem cysty, které také nejsou nebezpečné. Ta by ale chtěla vyšetřit, provést alespoň sono prsů, případně výběrově mamografii. Je třeba přesně zjistit, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16627
DOBRÝ DEN,dnes jsem byla na vyšetření prsu.Výsledek Tabár IV - co to znamená?
Jsem po operaci a léčbě zhoubného nádoru příušní slinné žlázy.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Tabar IV znamená, že máte v prsu bohatou žlázu, nic víc, je to jen určení typu žlázy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16626
Dobrý deň pán doktor. Bola som na mamog. vyšetrení po dvoch rokoch. Prosím o vysvetlenie. Obojstranne zbytková prsníková žľaza s denznou kolekciou v DMQ 1.dx. do 1,5x1cm- patologický zhluk MK nediferencujem, axily bez LAP. Koža a podkožie bez zmeny fascila kľudná.
Záver- prechodný typ prsníkovej žľazy s v. s. len asym rezidum žľazy 1.dx.? editol?
BIRADS3
Hodnotiť spolu s USG
Ďakujem za skorú odpoveď
Odpověď: Lékař nic závažného nepopsal, zjistil, že je v pravém prsu jen pravděpodobně bohatší žláza, doporučil ještě doplnit sonografii, což je celkem běžné, obě metody se vhodně doplňují.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16625
Dobrý den mam termin mamografu po 10.4 2016 stači když pujdu na kontrolu v lete?dekuji Lenka
Odpověď: Mělo by se chodit pravidelně, některé zdravotní pojišťovny navíc tolerují platnost žádanky maximálně 2 měsíce. Já bych doporučoval jít na jaře, aby se interval neposouval.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 16624
Dobrý den,
poslední tři dny jsem měla citlivé prso jako dříve před menstruací. Dnes jsem náhodou zjistila, že mám na vnější straně prsu v průměru asi 12cm červený flek. Citlivost celkem ustoupila. Při prošahání jsem nic nezjistila. Na mamo chodím pravidelně každé 2 roky, teď mám termín 11/2016. Projevuje se rakovina také takovým flekem? Děkuji za odpověď. O.J.
Odpověď: Já bych počkat tak deset dní, kdyby flek, jak píšete, trval, šel bych raději k lékaři a pak podle nálezu třeba jen na sono, i když se takto nádor projevuje velmi zřídka.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky