MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 17918
Dobry den ceka me zachovna operace prsu v den operace mam podstoupit dva zakroky prvni vpichnuti konrastni latky do prsu a oznaceni mista dratkem jelikoz nador po chemoterapiich zmizel uz jsem jedno oznaceni klipy podstoupila obou zakroku se velmi bojim nemluve o operaci jsou bolestive?mam panicky strach z lekaru a jakychkoli zakroku muzete mi popsat co me ceka?Dekuji.
Odpověď: Dobrý den,
určitě se označení před operací nemusíte obávat. Jde o injekci tenkou jehlou, zhruba tak velkou jakou se odebírá krev. Toto předoperační označení provádíme u nás zcela běžně a podle reakce pacientek si dovolím tvrdit že je téměř bezbolestné.
Principem označení drátkem je označení ložiska k operaci, aby jej chirurg u operace snadněji našel. K ložisku se zavede tenká jehlička ve které je drátek. Ten se zachytí u ložiska, jehla se vytáhne. To je vše. Včetně přípravy vše trvá zhruba 20 minut.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17917
Dobrý den, jsem 3 a půl měsíce po porodu, plně kojím. Pravý prs mám od počátku citlivější,pociťuji jako mírné pálení až pnutí. Mám i pocit tlaku v podpaží. Při odstříkání MM, hmatám v polovině dvorce na žláze útvar, který je patrný pouze při zmáčknutí prsty proti sobě, jinak je nehmatný. Stlačením jen z jedné strany nelze nahmatat. Útvar je kulovitý, pevný, pohyblivý. Veliký cca 1 až 2 mm. Podobných útvarů mám v prsech na mnoho, pouze tento je samostatně.Dcerka začala u kojení projevovat nespokojenost mám strach, kojenci prý odmítají nemocný prs. Je nutné se nechat vyšetřit? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud si prsu hmatáte 1-2mm velké útvary, tak nemusíte mít obavu. Jde o normální strukturu prsní tkáně. Nemusíte mít obavu. Proč dcera projevuje nespokojenost při kojení může mít mnoho různých důvodů.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17916
Dobry den,
pred 10 dny me zacalo bolet prave prso spodni strana v prechodu k zebrum. Vytvorili se mi tam takove bolestive nabehnute paprsky. Gynekolozka mi dnes rekla, ze netusi co by to mohlo byt, ani me poradne prsa nevysetrila a rekla at si nekde domluvim sono a dala mi zadanku. Objednaci lhuty jsou u nas na unor... a me to boli a neda spat...zasla jsem tedy jeste na chirurgii a pan doktor me okamzite na zitra objednal na mamo... dostala jsem strach... myslite, ze opravneny? Je mi 42let. Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
takto podle popisu neřeknu, co by to mohlo být. Určitě je na místě další vyšetření. Vzhledem k věku bych začal sonografií a mamografii doplnil až dle nálezu.
Jste objednaná na mamografii, takže se uvidí podle výsledku. Předpokládám, že v případě potřeby doplní i sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17915
Dobry den, nejaku dobu (cca necely rok) ma pobolieval pravy prsnik v hornom vonkajsom kvadrante. Teraz su bolesti intenzivnejsie a stupnuju sa, rovnako trvaju bez ohladu na fazu cyklu. USG negat, MMG pred polrokom ukazala mikrokalcifikacie bez zhlukov, termin na kontrolnu bude asi v januari. Je mozne, ze dana bolest ma suvislost s bolestou pod lopatkou, ktora sa mi z casu na cas objavuje a vystreluje aj smerom hore k chrbtici? Resp. teda bolestou chrbta? Ak ano, v tomto kontexte by ste odporucali ortopeda alebo neurologa? Dakujem. A.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou můžou být způsobeni i problémy s páteří. Bolest z dráždění nervu se může promítnou pouze do prsu. Vyčkal bych na kontrolu v lednu, jak píšete.
S problémy s páteři se můžete obrátit jak na ortopedii, tak neurologii. Po jejich vyšetření nejspíše bude následovat nějaká rehabilitace, cvičení apod.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17914
Dobrý večer, před rokem sekrece žlutohnědá z levé bradavky.proveden ultrazvuk,výsledek v pořádku,stěry na tři sklíčka,bez nádorových buněk.NYNÍ asi měsíc krvavý výtok opět z levého prsu.proveden stěr na tři sklíčka,výsledek-bez přítomnosti nádorových buněk.Na ultrazvuku nic patologické,duktografické vyš.-dukty rozšířené asi 2-3mm.Za týden jsem objednána na magn. rezonanci. Prosím o možné příčiny potíží. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
sekrece z prsu může být způsobena z mnoha důvodů. V naprosté většině případů se jedná o změny s věkem, nikoliv o nádory. V případě krvavé sekrece jsme opatrnější, protože bývá způsobena tzv. papilomem, který může představovat přednádorový stav. Pokud je drobný, tak jej mamografie či ultrazvuk nemusí vidět. proto se doplňuje MR vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17911
Dobrý den, je mi 44let a již od 19 let mám takzvané třetí prso. Je to boule v levém podpaží, která bývala zduřelejší při menstruaci, v těhotenství a po námaze(sport). Někdy i bolí a nemůžu dát ruku k tělu. Můj gynekolog mi napsal vyšetření SONO a MAMO.a řekl, že je to komplikovaná operace pokud se pro ni rozhodnu a že to skoro nikdo nechce dělat. Můžete mi prosím poradit, zda existuje i jiná alternativa a zda má smysl operovat a co obnáší pooperační stav. Děkuji za odpověď K.
Odpověď: Dobrý den,
jde o tzv. přídatnou žlázu. Projevuje se přesně, jak popisujete. V některých případech jsou problémy jen minimální, jindy větší. Kromě operace není jiná možnost "léčby". Jen operační odstranění. Rozsah operace záleží podle velikosti nálezu. Operace se samozřejmě podřizuje rovněž kosmetickému efektu, aby jizva byla co nejmenší a nebyla vidět a pooperační vazivové změny byly minimální. K operaci bych doporučil návštěvu specializované chirurgie na operování prsou. Záleží podle místa bydliště.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17909
Dobrý den, dnes jsem absolvovala vyšetření na MG, závěr -žláza typu BIRADS C, žlázový skvrnitý, nemožno rozhodnout, ad UZ oboustraně. Poté jsem ihned absolvovala UZ, závěr - vpravo v HZK nepravidelné ložisko s hypoechogenním lemem, 9x6mm, neprokrvené. Axilly s bng LU. BI RADS 4b, nejasné ložiško vpravo v HZK. Mám nádor? Za týden podstoupím biopsii. Děkuji za odpověď,
Odpověď: Dobrý den,
v tuto chvíli vám neřeknu, zda máte či nemáte nádor. Je nutno počkat na biopsii a a její výsledek.
Podle UZ vyšetření je v prsu ložisko, které má sporný vzhled a proto se provede biopsie. Odhadovat její výsledek by bylo jako věštění.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17908
mam stale tupou bolest leve ruky a paleni v levem prsu.ekg mi delali v kvetnu
Odpověď: Dobrý den,
bolest ruky a pálení v prsu může mít mnoho důvodů. A nemusí spolu souviset. Např. změny na páteři můžou způsobovat bolesti levé ruky. Změny v prsní tkáni s věkem se projevují třeba občasným pálením v prsu. EKG vyloučilo původ od srdce. Doporučil bych preventivní mamografii. O té se nezmiňujete.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17907
dobry den,28.11.2016 jsem podstoupila bilateralni totalni mastektomis okamzitou rekonstrukci zalozeni tkanovych expanderu.zaver: ca mammae sin,multicentricum,meta axilae sin.-stp mastectomiam part.l.sin,SLNB.histo.zaver synchronne duplicitni karcinomy z exstirpatech leveho prsu:A)trifokalni G2 invazivni karcinom NST{s parcialni mucinozni difereniaci}v exstirpatu ZHK pri HKK.lymfangioinvaze ano.resekcni okraje volne.v tumoru hranicni stredni az vysoka proliferacni aktivita 50%.ostatni imunofenotyp a HER-2 vysetreny z punkce s vysledkem ER 100%,PR
Odpověď: Dobrý den,
jste po rozsáhlé operaci pro karcinom s několika ložisky a postižením uzlin. Nejdůležitější ale je, jak nádorové buňky a celkově váš organismus zareagují na onkologickou léčbu. Mnohdy se stane, že drobný nádor s dobrou prognozou metastazuje a naopak žena s větším nádorem je dlouhodobě bez potíží. Prognozy a odhady jsou jen čísla ve statistikách. Ale každý jsme jiný. Dalším faktorem je "hlava". Důležité je pozitivní myšlení. Toto věda nedokáže změřit, ale hlava má obrovský vliv. Držím palce v léčbě.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17906
Dobrý den,jsem 7 let po ablaci prsu . Bolí mě dosti často podpaždím.Na mamografie i sonu jsem byla je to v pořádku.Co by to mohlo být.Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat o pooperační změny. Jizva a její okolí někdy bývá citlivější. Důležité je, že kontrolní vyšetření jsou v pořádku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17905
Přeji dobrý den,
byla jsem na mamografu a výsledek zní:benigní(BI-RADS2),TabárIII
bez progrese.
Prosím o bližší vysvětlení a děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
vše je v pořádku, nemusíte mít obavu. na mamografii nejsou známky rakoviny.
BIRADS a Tabar je používaná klasifikace nálezů a stavby prsní tkáně. Slouží spíše pro statistické zpracování.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17903
Dobry den, je mi 33 let, kojim rocniho syna. V zrcadle jsem si vsimla, ze pri zvednuti rukou mi zůstane na levem nadru vtazene místo, jakoby tam chyběl kousek zlazy. Misto ma i mirnou pigmentaci. Prsa neboli, zanet jsem nikdy neprodelala.
Kam se mohu obratit na vyšetření? Predpokladam, ze pujde o UZV.
Dekuji.

L.
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji návštěvu gynekologa, který vás prohlédne a vystaví žádanku na sonografii prsou. Případně si můžete sama dojít na některé akreditované screeningové pracoviště, kde vás vyšetří i bez žádanky. Vyšetření si ale budete muset zaplatit.
Seznam akreditovaných center je zde
http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17902
Prosím o vysvětlení birards B-tukově žlazovy co je ten birards?? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
jde o určení stavby a složení prsní tkáně. Je několik typů podle poměru tuku, žlázy a pojivové tkáně. BIRADS je zkratka běžně užívané mezinárodní klasifikace stavby prsou a nálezů.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17901
Dobrý den,
rada bych se zeptala ohledně svého problému.
Před 1,5 měsícem mě lehce bolelo P prso, po zmacknuti 3 dni krvavá sekrece, po kapkach,
na sono prsu bez nálezu/ mám mensi prsa/, v den provedení sona již sekrece nebyla, duktografie nebyla provedena.
Nyní opět lehce pobolivani stejneho prsu a pri zmacknuti opět jen krvavé kapicky 2 dni- jasné červená krev,
odeslána cytologie sekretu, výsledek zatím není.Jaký by měl následovat postup, zřejmě provedení duktografie a pokud zase sekrece ustane, jaké jsou další možnosti?
Jaká je pravděpodobnost špatného nálezu?
Velmi děkuji
Odpověď: Dobrý den,
v tuto chvíli bych vyčkal na výsledek cytologie. A podle toto by se pak doplňovaly další vyšetření. Duktografie u krvavé sekrece je určitě na místě, ale je potřeba nasondovat správný vývod, ten se sekrecí. Pokud sekrece ustane, tak nemáme co nasondovat a zobrazit.
Doporučuji vyčkat na výsledek cytologie. Prsa příliš nemačkejte, tím se prsní tkáň jen dráždí a ničemu tím nepomůžete.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17900
Dobrý den,je mi 44let,v květnu2016 mi našli nádor prsu T3-4bN1M1 ER/PR100% heterogenní v průměru70% proliferace vysoká57% HER amplifikace,metastáze v kostech (Th10 a Th11 - 6 mm).Měla jsem chemoterapii (trastuzumab, pertuzumab, docetaxel)-8cyklů.Nyní pokračuji v infuzich (trastuzumab a pertuzumab) a alozex. Kontrolní PET/CT v prosinci-ložiska v kostech zapouzdřená.Uzliny se zmenšily-ze 3 zůstala 1-6mm.Ale nádor v prsu se moc nezmenšil-původně 4-5cm velký, nyní 3x2cm s mikrokalcifikacemi na ploše 70x35mm.Zvažuje se operace nebo spíše ozařování.Já bych preferovala operaci.Co doporučujete?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
u větších ložisek je cílem předoperační léčby změnšit nádor, aby rozsah následné operace byl menší. U vás se nádor změnši, celkem výrazně, jak co do rozměru, tak především objemu. To je dobře. Další věc je reakce organismu na léčbu. V první fázi se velikosti ložiska často zvětší, ale to je dáno aktivací obranných mechanismů v těle a odbourávání mrtvých nádorových buněk. Takže dojde k otoku a nádor se zdá větší. Podle toho, jak vše popisujete, tak léčba probíhá dobře. Držím palce, ať vše pokračuje bez problémů.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17899
Dobrý den, před 3 dny jsem byla na preventivním UZ prsou (jsem sledovaná již 3.rokem, jelikož matka měla rakovinu prsu ve 45letech).
Dr. ve zprávě píše toto: vpravo na rozhr. ZK lehce do ZHK je hypo-anechogenní nepravidelná změna vel. 8,5x3mm - spíše benig. vzhledu - cyst. duktektázie, doplněn cílený snímek, kde nejsou patrny ložiskové změny, axila na UZ bez lymfadenopatie.
Další kontrola za 3 měsíce. Prý by to šlo pak odsát.
Ráda bych věděla, jak je to závažné. Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem,
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu se nejspíše jedná pouze o drobnou cystu, či prostornější dukt, neboli vývod. Nic neobvyklého. Při hodnocení nálezů jsem velice opatrní a při podezření se pro jistotu doplňuje biopsie. To není váš případ. Kontrola za 3 měsíce je vlastně jen "pro jistotu". Myslím, že nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17897
Dobry den,v pravem prsu a nad nim obcas citiim mirnou. bolest.Obcas v tech
mistech mam jakoby zatvrdlou zlazu.Mam to mnoho let a vetsinou to boli
pouze kdyz me deti nechtene bouchnou.Mladsi ma 1,5 roku,pred pul rokem
jsem prestala kojit Mam to asi ca 8 let.Pri kojeni jsem.to necitila.
Prosim o radu,o co se muze jednat.Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
nebude se jednat o nic vážného. Pouze okrsek žlázy, který citlivěji reaguje na hormonální změny v těle. Jde o celkem běžný stav, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17896
Dobrý večer,včera jsem byla na mamografu.Můžete mi prosím vysvětlit výsledek vyšetření. : oboustraně bez známek malignity/to chápu/,ale: dále typ BIRADS B -tukově žlázový.S doporučením sledování v rámci screeningu,samovyštření,při potížích kontrola dříve.
Toto mě zarazilo,ted nevím co si pod tím vším představit....jsem OK nebo ne..? Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
jste v pořádku, nemusíte mít obavu. BIRADS B jen doplňuje stavbu prsní tkáně, nic víc. Sledování v rámci screeningu a doporučení samovyšetření je běžné doporučení u všech negativních vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17895
Dobry den pane doktore,CCB mi vyšlo proužky tkáně mléčné žlázy s vícečetnými lobuly charakteru sklerozujici adenozy, intraluminárně nečetné MK. Lekarka mi dg sdělila telefonicky, že je benigni, zrušila MR a odeslala s tim, že když to chci vyndat tak do mistni nemocnce. Je to benigní ložisko velikosti 4 cm a v podstatě to záleží na mě. Je tento typ benigni léze schopny se zménit na maligní. Je lepši ho vyndat? Co radíte Vy?Ono když Vam puvodne pri odbéru sděli ze je to vysokopravdepodone maligni a poté telfonicky odkazi na odbornika, ke kteremu se dostanete az za mesic
Odpověď: Dobrý den,
vždy je velice ošemetné předpovídat diagnozu před výsledkem biopsie. Vznikají z toho pak nepříjemné situace, kdy pravděpodobně benigní ložisko se ukáže jako maligní nebo naopak. Pacientky jsou potom zbytečně ve stresu.
Histologický nález u vás, sklerozující adenoza není prekanceroza, neboli přednádorový stav. nemusíte mít obavu. Operace proto není nutná. Ložisko je velké 4cm, takže pokud je pro vás obtěžující, je možné ho operačně odstranit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17893
Dobrý den,
mamince 77 let, byl zjištěn inv. lobulární karcinom mamma el. sin. cT2 cNO MO,G3 ER 100%, PR 95%, Ki 67 40%, HER 2 2+.
Neoadjuvantní hormonoterapie - letrozol, který zatím dobře snáší. Prosím o sdělení, jak moc je tento nádor agresivní a nemoc vážná. Vyšetření RTG plic, UZ břicha, scintigrafie skeletu negativní.Pořád doufám, že nebude nutná operace. Děkuji za váš názor.
Odpověď: Dobrý den,
diagnoza rakoviny je vždy vážná. Ale onkologická léčba taky dělá pokroky.
Podle histochemického rozboru nádorové buňky obsahují tzv. hormonální receptory, takže by měl nádor doře reagovat na hormonální léčbu. nebyly zjištěno jeho šíření do uzlin, ani vzdálené metastázy. To je rovněž dobře. Operace po předchozí neoadjuvantní léčbě je běžný postup. V tuto chvíli jde o to nádor co nejvíce změnšit, aby i rozsah operace nebyl příliš velký.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17892
Dobrý den p.doktore,před 14.dny jsem byla na vyšetření mamo prsů,dnes mi bylo sděleno že musím znovu na vyšetření a konzultaci s lékařem že se tam našly nějaké stíny?tak bych ráda věděla zda je to již náznak toho že by to mohla být rakovina?,až do tohoto roku jsem žádné problémy neměla,na prohlídky-mamografie jezdím pravidelně po dvou letech.Děkuji L
Odpověď: Dobrý den,
doplnění sono prsou po mamografii není nic neobvyklého. A určitě automaticky neznamená, že je něco špatně. "Stíny" na mamografii je nejspíše pouze žláza a vazivová tkáň, která dělá tyto stíny. Při porovnání s předchozí mamografií se mohla zdát nějaká změna, proto lékař radši doporučil doplnění sonografie. Pro jistotu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17889
Dobrý den,je mi 45 let, můj nález :kůže, podkoží, mamila zobrazená část axily bpn.Tkáň prsu typu Tabár IV. Vpravo bez rtg.susp.změn, vlevo disperzně nesuspekntí MK-BIRADS 0
USG: oboustranně bezpatrné patologie, v axilách bez adenopatie
Z: pravděpodobně benigní MK v LP-BIRADS 3, dop. kontrl.MMgLP v MLO za 9 měs., bylo mi vysvětleno, že je zatím vše v pořádku,myslíte si to také ?? Je možné provést vakuov. biops., když nejsou MK ve shluku a nedoporučil je doktor ?Je možné se objednat na Vašem pracovišti pro tzv.druhý názor odborníka ? Moc děkuji za odpověď Jana
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu mamografie a sonografie je vše v pořádku. Nejsou popisované žádné ložiska ani podezřelé změn. Množství drobných kalcifikací v levém prsu nemusí nic znamenat. Jejich zhodnocení je ale možné pouze podle snímku, nikoliv podle popisu. Vakuová biopsie ve Vašem případě není nutná. Její provedení technicky možné je, ale pokud není jasná indikace, tak je zbytečná. Jsme doktoři, nikoliv řezníci :-)
Konzultace Vašeho nálezu a snímků, jako druhé čtení samozřejmě možné je.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17887
Dobrý den, byla jsem na pravidelné prohlídce na mamografu po dvou letech a sestra mi volala, že mám přijít za 14 dní ještě na ultrazvukové vyšetření prsou. Na prohlídky chodím pravidelně od 45 let, nemám velká prsa a žádnou bulku jsem nenahmatala.Vždy jsem byla bez nálezu a tak mně to dost vyděsilo. Mohu se uklidňovat, že budu v pořádku?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
věřím, že jste nervozní a máte obavu. Ale protože neznám nález z mamografie, tak bohužel nemůžu napsat nic konkrétního.
Snad jen obecně. Sonografie po mamografie se doplňuje často, není to nic neobvyklého. V naprosté většině případů je to proto, že v prsou je větší podíl žlázy a mamografie nemusí být dobře přehledná. A při preventivních vyšetřeních jsme velice opatrní a při sebemenší pochybnosti radši doplníme sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17886
Dobrý den ,mohla bych poprosit o vysvětlení výsledku vyšetření . " Smíšený ,involučně-glandulární typ mléčné žlázy s okrsky nepravidelně splývavé kresby v HZQ více v vlevo,vpravo axilárně je patrný stín benigního vzhledu vel.6mm v.s. LU,jinak bez ložiskových změn,mikrokalcifikací a lymfadenopatie .Mediokalcinosa cév. UZ prsů:struktura žlázy je zhrubělá ,nepravidelně hypoechogenní,v HZQ drobné cysty do 5mm ,jiné ložisko přesvědčivě neprokazují . Tabár I.BI-RADS 3,v.s.benigni změny obustranně . " Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu je vše v naprostém pořádku. Nikde nejsou žádné podezřelé ložiska, ani na mamografii ani na UZ. nemusíte mít obavu. Drobná uzlina podle mamografie a drobné cysty dle UZ jsou naprosto normální nález.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17885
Dobry den,chci se zeptat,na pravem prsu,na bradavce se mi jako kdyby oloupnula kuze,na dotek to bylo bolave,nyni uz tak neni,ale porad ta kuze na bradavce je okolo takova ruzová,mazala jsem bepanthenem,canestem,a téměř zadne zleps,jen to ze uz to tak neboli kdyz se o tu bradavku otru.V zime mivam suchou kuzi,hlavne na rukou,a i ted mam hrubou kuzi s bilym povlak mezi prsty.muze to mit nejakou souvislost se suchou kuzi kterou ted mam narukach,nebo se jedna o neco jineho?sem tam me bradavky obe zasvědi.bojim se,ze jde o karcinom.to misto se mi olouplo cca pred 10dny.prosim o radu.
Odpověď: Dobrý den,
podle toho, jak vše popisujete, tak se kůže oloupala jednou a nyní už se neloupe, jen je červená. S největší pravděpodobností se jedná o kožní problém. Pokud by se jednalo o projev nádoru prsu, tzv. Pagetuv nádor, tak by se tvořily krvavé šupinky s krvácením. Což není Váš případ. Můžete být v klidu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17884
Dobrý den, je mi 42 let a již dva roky se potýkám s tím, že občas nemám menstruaci. Nyní jsem zase 70 dní bez ní a mám problém s prsy. Velmi mě bolí, jakoby jsou nateklé. Test jsem si dělala, negativní...Bradavky obě zduřelé...je tento stav normální? Děkuji K.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou a jejich zvětšení souvisí s hormonálními změnami a s nepravidelnou menstruací. Jde o normální reakci prsní tkáně na tyto nepravidelné výkyvy menstruačního cyklu. Určitě doporučuji návštěvu gynekologa ohledně vynechané menstruace.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17883
Dobrý večer, ráda bych se zeptala. Z pravého prsa mi cca dva měsíce nepravidelně po jemném zmáčknutí vytéká černá tekutina, u levého nic. Je to jen při zmáčknutí, jinak nic. Ráda bych se zeptala oč by mohlo jít a zda je nutné s tím zajít raději k lékaři. Nikdy jsem nic podobného neměla. Děkuji za informaci a radu.
Odpověď: Dobrý den,
výtok z prsu po zmáčknutí není nic neobvyklého. Může být čitý či zkalený. Pozornost a další vyšetření vyžaduje především krvavý - červený a samovolný výtok, bez mačkání.
Pro jistotu bych ve Vašem případě doporučil návštěvu u gynekologa a cytologické vyšetření výtoku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17882
Dobry den.Dnes jsem byla prevent.(placene) na mamo..Dr. me pote vzala i na sono. V prsu mam mikroutvary (mikrocysty?,netypicke). Dostala jsem na vyber punkci nebo dalsi sono za pul roku.Vzhledem k nastupu na oper.haluxu za 5 dni jsme se s dr. domluvily na sonu. Jsem objednana za 4,5 mesice. Odesla jsem aniz bych se vic ptala,zda bych punkci prece jen nestihla atd. Prosim o nazor na pravdepodob.,ze to bude neco "zleho" a take bych asi potrebovala ujisteni, ze kdyby to spatne vypadalo, ze by to pani dr. asi neodkladala..Dekuji, PB
Odpověď: Dobrý den,
pokud se jedná o mikrocysty, tak kontrola za půl roku je dostačující. Mikrocysty jsou drobné dutinky naplněné tekutinou. Jde o lalůček žlázy, resp. jeho vývody naplněné tekutinou, zřejmě při jeho vyšší aktivitě. To je dáno stimulací hormonů. Nemusíte mít obavu, nádory prsu mají jiný vzhled. A v tom případě by biopsii paní doktoeka neodkládala.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17881
Dobry den mohu brat antikoncepci Dinelline kdyz mi nasli na sonu zdurele prsni zlazy.Dekuju Vam J.Š.
Odpověď: Dobrý den,
určitě ano.
"zdurele prsni zlazy" je podivný pojem, který nejspíše znamená, že se lékaři při sono vyšetření zdálo, že v prsou je více žlázy. Pokud není popisované žádné ložisko, tak můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17876
Dobrý den, poslednich pet dni me poboliva leve prso. Nahmatala jsem si jakoby pruh, nejspis zdurelou zlazu, ktera boli a nejen pri promasirovani, ale i pri běžných pohybech. Je nějaká prvni pomoc úlevy, nebo mam pro jistotu zajit k dr? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
podle vašeho popisu předpokládám, že se jedná pouze o okrsek zduřelé žlázy jako reakce na hormonální změny v těle. Nic neobvyklého. Doporučuji vyčkat cca měsíc, dle cyklu. Pokud pobolívání nezmizí, doporučuji doplnit sonografii prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17875
Dobrý den, byla jsem před 2 měs. na PET/CT trupu z důvodů podezření na Ormondovu chorobu , za měsíc mám 45 let, je možné brát PET/CT jako preventivní vyš. i prsou ? v popisu se prsy vůbec nepopisují nebo mám podstoupit screeningovou mammografii? Děkuji za odpověď. H.N.
Odpověď: Dobrý den,
při CT či PET/CT se sice prsa zachytí, ale určitě nenahradí mamografii. Určitě doporučuji podstoupit screeningovou mamografii. Je to nejlepší a nejspolehlivější metoda k vyloučení nádorů prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17874
Dobrý den,2.11.16 jsem byla operována pro inv.lob.kar.mammy(8x5x4mm) s in situ komp.G2,Lymfangioinvaze neg.,okraje pro invazi 6,5 mm,in situ komp.fokálně těsně k ventr.okraji 0,15 mm. Počet uzlin 2 sni-/3/0, ER100%,PR 100%, KI 67 15%, c-erbB-2: skore 1+.Již užívám Tamoxifen 20 mg a od 5.1.17 nastupuji aktinoterapii 33x. Lékařka na aktinoter. mi sdělila, že po celou dobu aktinot.namám brát Tamoxifen a doporučila mi také aplikovat 1x měsíčně injekci kvůli vaječníků(je mi 45 let), ale můj ošetřující lékař má opačný názor. Tak nevím co je pro mě ze zdravotního hlediska lepší? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
konzultoval jsem Váš dotaz s našimy onkology, protože jde především o onkologickou problematiku.
Injekce kvůli vaječníkům se nejspíše myslí Zoladex, což je lék, který utlumí jejich činnost. Takže nebudou vytvářet hormony, především estrogen. Zjednodušeně řečeno, ten stimuluje nádorové buňky k růstu. Takže je to součást léčby. jako vedlejší efekt dojde k zástavě menstruace. Po jeho vysazení by se měla činnost vaječníků opět vrátit k normálu, včetně menstruace (záleží i na věku pacientky). Jde o správný a doporučovaný postup léčby.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17873
Dobrý den, jen bych se chtěla zeptat, zda by jste mi mohli doporučit nějaké místo v Praze, kde bych si mohla ,,preventivně" nechat vyšetřit prsa. Děkuji za odpověď Ája
Odpověď: Dobrý den,
každé screeningové centrum, které najdete na těchto stránkách je kvalitní a určitě Vás ochotně vyšetří. Vyberte si podle toho, jak Vám vyhovuje jeho poloha.

http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17869
donri sen pane doktore mam mic velky pocit zemi rostou prsa mam moc velky tlaky na bradavky jako dibimi nikto pichnul velkou ineksi ale obou bradavek cotoje jo a zacalo mi tec naka bila vodicka z bradavek co stim mam delat dekují vam zabrzou odpovet
Odpověď: Jděte k lékaři, někdy i u mužů roste žláza a prsa, bývá to tzv. gynekomastie, někdy je k tomu i sekrece. Příčin může být celá řada, o gynekomastii vám už psaly mé kolegyně v roce 2014 - dotaz 13519.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17868
Dobrý den, mohli by ste mi laicky vysvetliť môj nález zo sona: Bilat. pravidelne usporiadaný žľazový parenchým. Centrálne sú mierne dilatované dukty. Vpravo zobraujú sa viacpočetné dobre ohraničené anechogénne ložiská, najväčšie na rozhraní LQ sepotované, s hrubšou stenou, veľkosti 15x5mm,Pri farebnom mapovaní ložisko bez hypervaskularizácie. Vľavo cyst menej početné, do veľkosti 13mm.Bilat.koža ,podkožie,axily bez patolog. zmien. Záver: fertilný prsník s cystickými ložiskami bilat.
Odpověď: Je to květnatý popis celkem normálních prsů s cystami, které spadají do rámce hormonálních změn, zcela běžných. Prováděl by si samovyšetření a není špatné v rámci prevence chodit ročně na sono, v pozdějším věku pak i na mamografii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17867
Dobrý den,můžete mi vysvětlit 0-BIRADS-nemožno rozhodnout.Klasifikace Tabar-Středně denzní fibroglandulárni struktura typu Tabar 1.Závěr-provedené vyšetření je nutno doplnit dalším vyšetřením.......Ultrosonografie prsu-2-BIRADS-benigní.Oboustranně nezjištěna patol.ložiska malig.znaků.Vlevo v korelaci s MMG nad dvorcem směrem k č.11 jsou dvě prosté cysty o vel.11 a 3.5mm.V pravo ojediněle mikrocysty ve zbytkové žláze.Axily bez lymfadenopatie. Res-Bez známek malignity v UZ obraze.Vhodné kontrolní USZ za rok jako samoplátce.Moc děkuji za odpověd.L.
Odpověď: Na mamografii byl obraz méně přehledný, stává se to u bohaté žlázy, proto provedeno sono, kde zjištěny jen cysty - hormonální změny, bez známek nádoru, lékař tedy neshledal nic podstatného, pro nepřehlednost obrazu doporučil sono za rok, je to dobré schéma, mamograf jednou za dva roky, mezi tím sono, lékař vás vidí každý rok.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17866
K dotazu c.17863
Moc dekuji za rychlou odpoved, ani jsem to necekala. Dekuji i za uklidneni, ja se uplne zapomnela zeptat, jestli se to muze stat, nebo ne. Biopsii jsem podstupovala poprve, tak jsem byla docela nesva, u kdyz vim, ze to neni nic hrozneho. Mam jeste jeden dotaz. Vpich po jehle mi jeste krvaci, ne moc, ale uz jsem si dvakrat menila lepeni, nic me neboli, jen na dotek je ta cast prsu citlivejsi, mirne bolestive, to mi bylo vysvetleno a pocitala jsem s tim, leduji.
Predem noc dekuji.
Odpověď: Je tam modřina, ledování je OK, jinak je to normální průběh, vše se zahojí, komplikace jsou vzácné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17865
Dobrý den,
prosím o vysvětlení zprávy z MR. Jsem BRCA2 pozitivní.

Při dnešním vyšetření se nyní objevila vpravo nová vysycující se nepravidelná formace cca 80mm od bradavky na č. 11, je vel. 17mm, cárovitá, křivky sycení typ I. - na min. vyšetřeních tento obraz nebyl. Axilárně LU reaktivního charakteru do vel. 11x21mm četnější vlevo. Morfologicky obraz nepravidelný až torze vaziva, dop. kontrolní USG vyšetření se zaměřením na tuto oblast.
Děkuji, P.D.
Odpověď: Určitou nevýhodou MR je nižší specificita, tedy ukáže někdy změnu, která nic neznamená. Pokud se nějaká nová ne úplně jednoznačná změna na MR objeví, zpravidla se pak zpětně hledá místo na sono (USG), dále se postupuje podle tohoto nálezu. Kdyby i na sono byl obraz nejednoznačný, doporučí se biopsie pod sono, pro klid, i se zřetelem k vašemu vyššímu riziku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17863
Dobry den, dnes jsem byla objednana na biopsii prsu, pravdepodobne fibroadenom, 19mm×15mm, ale chtela bych ho vyndat. Pri utz mi pani doktorka sdelila, ze je to takovy placaty piskot, je neostry, neohraniceny. Je to mozne, kdyz pred rokem a i pul roku zpet byl ostre ohraniceny? Utz delal jiny lekar. Moc dekuji za odpoved.
Odpověď: I před vyndáním útvaru se doporučuje biopsie, chirurg potřebuje předem vědět, o co se jedná. Jinak se obraz fibroadenomů někdy opravdu mění, neostrost kontury je dalším důvodem pro to, aby se pro jistotu biopsie udělala.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17861
Dobrý deň,pán profesor,dala som si urobiť Oncotest DX,ktorý ukázal,že by pre mňa chemoterapia nemala prínos.Znamená to,že ak budem mať iba hormonálnu terapiu a ožarovanie,tak je riziko,že sa neodstránia všetky možné mikrometastázy,ktoré po záchovnej operácii prsníka mohli zostať v tele a ja sa nevyliečim?Dá sa nejako zmerať účinnosť adjuvantnej liečby či už chemoterapie alebo hormonálnej?Moja diagnóza:T1cN1M0,grade3,HER2pozit.,ER100%.Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Ve vašem případě je hormonální léčba a radioterapie vhodná, zjistit citlivost předem není zatím spolehlivě možné, ani u chemoterapie, i když se takové pokus provádějí, v praxi to zavedené není. Obecně nádory s vysokou expresí ER, jako u vás, mají lepší prognózu a je možnost je léčit hormonálně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17858
Dobrý den.Jsem po operaci levého prsu 3.listopadu.C504,G3,T1cN2aM0, ER100%pozit.buněk,silný stupeň intenzity reakce.PR50%pozit. buněk,slabý a střední stupeň intenzity reakce,p53:cca10%pozit. buněk,E-cadherin:pozit.,Ki-67:cca50%pozit.buněk.Z 11LU,meta přítomny v 5LU(max.rozměr 10mm).HER2 jednoznačná pozitivita.Byla mi teď odebrána krev,která je podle lékaře v pořádku.Navrhuje mi adjuv.horm.léčbu Tamoxifenem,pak asi ozařování.Chemo prý není nutná,protože hormonální má podobný efekt.Jsem samozřejmně ráda,ale myslíte,že je to opravdu postačující,mohu se vyléčit?
Odpověď: Váš případ je trochu složitý, léčba v této fázi je zásadní a je otázka, jestli opravdu ještě nepřidat k hormonoterapii (která je zde zásadní) chemoterapii, je mi také trochu divné, že by vás léčili v této fázi Tamoxifenem. Doporučuji se objednat na jiné větší onkologické pracoviště (Komplexní onkologické centrum) na konzultaci pro tzv. druhý názor, v praxi je to zcela běžné. Takové rozhodnutí by se mělo dělat při osobních návštěvách. Jinak je vše dobře řešitelné, ale léčba v této fázi je důležitá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17857
Dobrý den, je mi 53 let, matka se nyní léčí s karcinomem prsu (Grade 3). Já docházím každé dva roky na mammograf a mám benigní ložiska v prsu. Není mi jasné, zda stačí chodit pravidelně na mamograf, nebo by bylo vhodné navštěvovat i mammologickou ambulanci. Dosud mě vždy na mamograf vysílal můj gynekolog. V případě matky se jedná o první onecmocnění karcinomem prsu v rodině, mohu přesto žádat o genetické vyšetření? Děkuji za odpověď
Odpověď: Podle mne nesplňujete kritéria pro genetické testování, riziko budete mít trochu vyšší, do vysoce rizikové skupiny však nebudete patřit. Podle mne gynekolog je v pořádku, jen bych asi chodil mezi mamografiemi ještě na sono na stejné pracoviště, jako chodíte na mamograf, zkrátí se tak interval, kdy vás vidí lékař, na jeden rok.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17856
Dobrý den,pane doktore, asi před měsícem mě silně asi týden bodalo v prsu jakoby uprostřed vevnitř. Pak bolest přestala a nyní mě opět trochu pobolívá. Myslíte, že je nutné mamologické vyšetření? Děkuji, se srdečným pozdravem D
Odpověď: Těžko takto na dálku soudit, obecně takto vypadají obtíže od hrudního koše resp. od páteře, čili spíše pro šikovného fyzioterapeuta než mamologa.. Předpokládám, že chodíte pravidelně na screening, asi bych doporučil, kdyby to trvalo, pro klid alespoň sono, cílené na toto místo, jinak obvykle prevenci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17855
Dobrý večer před dvěma měsíci mi našli na obou prsech bulky pokaždé dvakrát jsem bLa na mamologii ale stále nic nevím udělají ultrazvuk a podají zprávu s další návštěvou právě prso mě dost občas snadvi nesnesitelné bolí jako bodné rány či dloubave ...mám se odkázat jinam prosím poraďte děkuji za odpověď
Odpověď: To je nějaké divné, lékař by vám měl říci výsledek hned. U vás je vhodné provést ultrazvuk. Příčiny bolestivosti můžou být ve vašem věku hlavně hormonální, další možností jsou od páteře. Když tak bych šel na dobré akreditované pracoviště na sono (ultrazvuk), třeba jako samoplátce. Každopádně to na nic závažného nevypadá, spíše bych takto pomýšlel na tu druhou možnou příčinu - od páteře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17854
Jak dlouho se musí brát lék Tamoxifen?
Odpověď: Obvykle se užívá 5 let.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17853
Dobrý den, Prosím o vysvětlení nálezu: V sono smíš. typ prsních žláz,vlevo vez zřetel. ložiska, levá axila bpn. V pravo v HZK au areoly v místě hm. rezistence je ne ostře ohran. nepravidelný hypoechog. okrske s kalcifikacemi,vel xxa 29x13mm susp. vzhledu. V pr. axile patol. kulovité hypoechog. LU do vel 12mm. Re-susp. hypoechogenní formace v HZK vpravo u areoly s patol. LU v pr. axile Mám jít na mamograf a biopsii a připravit se na léčbu. Akorat te zprávě vůbec nerozumím Mockrat dekuji I
Odpověď: Objevil se útvar v pravém prsu, který není jednoznačný, není možné vyloučit i změny nádorového charakteru, proto je metodou volby biopsie, odběr vzorku pod sono, pak se definitivně rozhodně o případné léčbě a jejím charakteru. Současně je jedna větší uzlina v podpaží, která by ev. mohla souviset s nálezem v prsu. Mamograf je důležitý, doplní nález na sono, pokud by i pak nález vyžadoval biopsii, doporučuji vše absolvovat, jak vám lékař radí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17851
Dobrý den,
jaká mají být zdravá prsa na pohmat? Mám vcelku malá prsa a při pohmatu si vždy nahmatám tvrdé části prsu.Jedná se o běžný stav prsu ( je mi 18 ) nebo mají být prsa zcela měkká( i kolem bradavky)?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Prsa ve vašem věku jsou obvykle hrbolatá, je to tím, že je bohatá žláza a hmatá se okraj této žlázy. Některé ženy jsou na sono na dobré akreditované pracoviště a lékař jim řekne, co konkrétně v prsu je (každé složení je trochu jiné) a co tam žena hmatá. Předpokládám, že pohmatový nález u vás odpovídá věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17850
dobrý den prosím oVáš názor na diag.souhrn 2 léze retromamilárně 35krát18mmavHVK13krát10 z obou lézí mucinozní adenoca dle UZuzliny negativní indikovano mastectomie pravostranná a biopsie sentinel LU.Jaké je procento uspěšnosti léčby u takové diag děkuji za odpověd M.Š.
Odpověď: Léčba je zcela vhodná, úspěšnost léčby bude vysoká, bude záviset také na definitivním bioptickém výsledku z uzliny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17849
Dobrý deň!Pred niekolkymi rokmi som bola operovaná na pravy prsnik mala som tam nezhubny nádor.teraz na kontrolnom mamografickom vyšetreni a ultrazvukovom vyštreni mám vysledok:Obojstranne postupne redukujúci sa parenchým žlazy,kresba lokalizovaná retromamilárne a do HLQ,Obojstranne bez.lož.TU zmien,bez patol.MK.Beningne apacity v pravej axile.
Ultrazvuk:Vparenchýne oboch prsných žliaz pozorovať skupiny drobných cýst veľkosti do 4-5mm.Solídne lézie sa nediferencuju.Koža a podkožie v norme.Mamily prominujú.V axilach normálne formované LU maximálnej veľkosti 8mm......A.M
Odpověď: Jde o obraz lehkých hormonálně podmíněných změn, bez známek zhoubného nádoru, nález nevyžaduje žádnou akutní akci, jen sledování v rámci prevence.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17847
Dobrý deň, poprosím o vysvetlenie popisu MG snímky:
Bilaterálne zmnožené denzné fibroglandul.tkanivo difúzne.
l.sin vrchol HAQ širšia kondenzácia akcesor.žl.s jemným spikul.povytiahnutím a hrubšou štr.rezídua Záver BI RADS-4b mame l.sin/sono diff akcesor.žl.HAQ/zmena od r.2014 pokračovať sono vyšetrením
Čo doporučujete?
Odpověď: Nález není jednoznačný, nejspíše půjde jen o okrsek žlázy, ale jiné změny vyloučit není možné. Když je to tak, je na místě ještě doplnit sono, to by mohlo zjistit, o co jde, případně ještě při nejednoznačnosti provést biopsii pod sono kontrolou. Takto se má vždy postupovat, myslím, že tak to doporučil i lékař.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17845
k dotazu č. 17842. Můžu si nechat udělat na svoji žádost biopsii i když nedoporučili jen sledovat nález a kontrola za 4 měsíce ? Jaký máte názor na popsaný nález ? děkuji mockrát za váš čas, velice si ho vážím.
Odpověď: Nejspíše to bude opravdu nezhoubný fibroadenom, na vlastní žádost biopsii není možné, měl by to doporučit lékař, může i lékař ze sono. Jedna možnost je počkat ty čtyři měsíce, není to dlouhá doba, další je navštívit jiné pracoviště a sono, jít pro druhý názor.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17844
Dobrý den, asi před 3 týdny jsem si v podpaží nahmatala bulku, asi velikostí hrášku.. není bolestivá.. k dnešnímu dni je stejná.. dá se nahmatat už při lehkém zatlačení.. hodně jsem spanikařila, a k lékaři se bojím.. v prsou jsem nenašla nic, při samovyšetření.. zajímá má, jaké skusenosti máte, nebo jestli ste se s něčím podobným potýkali.. já vím, že bez vyšetření, mi celkovo nic neřeknete, ale strach mě úplně paralyzoval...

Děkuji M.H.
Odpověď: Šel bych k lékaři, s největší pravděpodobností vůbec nejde o nic podstatného, asi to bude drobná uzlinka či zánět potní žlázky, tedy věci vůbec nesouvisející s nádorem. Na sono se bezpečně pozná, o co jde - je nesmysl se trápit a být v nejistotě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17843
Dobrý den.
v lednu 2013 jsem prodělala operaci nádoru prsu a pak sérii ozařování. V současné době u mě probíhá hormonální léčba - Tamoxifen + Zoladex. Po třech letech této léčby se u mě začaly objevovat psychické problémy, stavy úzkosti. Je možné, že tyto stavy jsou způsobené mou dlouhodobou léčbou? K žádné zásadní změně v mém životě nedošlo. Ošetřující lékař mi sdělil, že léčba by měla trvat 5 let. Děkuji
Odpověď: Teoreticky to může souviset, je třeba to probrat s lékařem - onkologem, tato léčba je zajišťující a kdybyste jí nesnášela, nemá cenu se trápit, vždy se musí postupovat individuálně a vážit přínos a újmu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17842
Dobrý den,dle sona oválný uzel 9x7x10 mm mírně nerovný,laločnatý,lehce vyklenutý dorzálně.jinak homogenní, bez výraznějšího prokrvení - fibroadenom? axily bez zvětš. uzlin.Vzhledem k nerovnosti doplněn MG - dle MG uzlik hladké okraje a benig.vzhled. vyhodnotili ko. za 4 měs. Na sonu dr. říkal že je to takové sporné,že by si nechal udělat raději biopsii. Mám malá prsa, je přehlednější sono či MG pro diagnozu ?Prosim o Vás názor.
Odpověď: Sono je ve vašem věku základ, mamograf se dělá výběrově, může někdy přinést dodatečné informace o charakteru změny. Na kontrolu bych šel na sono. Jinak já jsem spíše příznivec u takových změn udělat biopsii pod sono, je to jednoduché a je to na jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17841
Dobry den, prosim o vas nazor na lecbu a prognozu vyleceni. Jsem po parc.mastektomii, prs zachovan a odebrani 1 uzliny. Uzliny ciste. pT1bN0M0. ER 100%, PR 80%, Ki-67 15-20%. G2 invaz.dukt.karcinom.nador nesplnuje platna kriteria HER-2 pozitivity. Herceptest +++. Moc dekuji a preji hezky den. M.K.
Odpověď: Nádor tohoto typu má obecně velmi dobrou prognózu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17840
Dobrý večer. Už jsem vám psala Dotaz č. 17819. Není teda pravda že se to ten nádor většinou vrací do petí let? Děkuji za odpověď
Odpověď: To určitě tak není, znám řadu pacientek, které chodí se stejným typem nádoru na kontroly, nic jim není i po 10 letech a nejspíše nebude ani pak. I agresivní typy nádorů často překvapí. Vzpomínám na jednu pacientku s agresivním karcinomem v těhotenství,porodila zdravé dítě, přišla na kontrolu a já jsem se ptal, co dcera. Ona mi odpověděla, že obě děti jsou v pořádku - měla od té doby ještě syna.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17839
Dobrý den,
měla bych na Vás dotaz. Už přes půl roku mám v pravém prsu bulku. Je pořád stejna nezvetšuje se. Moje gynekoložka mi řekla, že je to z mléka, protoze jeste kojím. A že me na ultrazvuk neposle, že když kojím, tak mi ho neudělají. Nedalo mi to a sama jsem se objednala na ultrazvuk. Byla jsem na ultrazvuku, udělali mi ho bez problému, nevadilo, že kojím, ale moc mě nepotěšili, protože mi paní doktorka, řekla, že to je uzlina, že to nic neni, že se nemam bát. Prosim je to normální mít uzlinu v prsu nebo se mam bát. A nebo za nejakou dobu opakovat ultrazvuk. K
Odpověď: Uzlina může být normálně, ale závisí na tom, jak je veliká a jakou má strukturu a tvar. Důležité je, jak lékař obraz vyhodnotí. Kdyby se bulka nezvětšovala, šel bych asi na kontrolu za půl roku, kdyby se zvětšila, raději brzy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17838
DObrý den,
jsem studentkou Jihočeské univerzity a píši práci týkající se prevence karcinomu prsu. Chtěla bych se zeptat, jestli existují stránky, kde naleznu pokrytí cílové populace žen mamografickým screeningem podle krajů a kolik je v současné době mamografických center v ČR.

S přáním hezkého dne
J.N.
Odpověď: Všechna centra jsou na www.mamo.cz. Bude schváleno pravděpodobně ještě předsunuté centrum na Praze 6, jako součást BU Prague a předsunuté centrum ve Vysočanech jako předsunuté centrum Medicon.
Ty se ale do základních center nepočítají.
Jinak pokrytí po krajích existuje, má to IBA MU v Brně v některé z přednášek, najdete na www.mamo.cz či na svod. Jinak příští týden budou nová data za rok 2015.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17836
Chcem sa spytat mam neuplnu tukovu evoluciu vpravo kranialne je mikrocysta birads2
Odpověď: Je to zcela normální nález.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17835
K otázke 17 832: je teda nález neg. alebo treba sa tým zaoberať ďalej. V závere som neuviedla BI-RADS 2. Kontr o 2 roky.
Veľmi pekne ďakujem pán profesor.
Odpověď: Lékař vyšetření uzavřel, že je všechno v pořádku. Doporučil normálně preventivní vyšetření, samozřejmě je vždy dobré si provádět samovyšetření, kdyby se něco objevilo, raději jít k lékaři dříve. Platí to pro všechny ženy, které na prevenci chodí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17834
Dobrý den, je mi 38 let a již cca měsíc mě bolí pravé prso,bolest není velká,ale stupnuje se.Prsa jsem si prohmatala,ale nic zvláštního jsem nenašla..je tedy pravda, že mám v prsu spoustu malých hrudek,ale to má jistě každá žena...nevím,začala jsem mít strach..Mám se objednat na mamograf a nebo stačí pouze sono.Jsem z okolí Chomutova,poradíte, kde je nejbližší pracoviště? děkuji K.B. Chomutovsko
Odpověď: V nemocnici v Chumutově je screeningové centrum, šel bych primárně na sono. U vás ale nejspíše půjde jen o obtíže od páteře, případně hormonální změny..., vyšetření je ale jistě dobré.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17833
Dobrý den pane Profesore, dnes mě volali s výsledky histologie a byl potvrzen fibroadenom, vel. 12x6mm. Ve čtvrtek bych měla jet na screeningové centrum, kde pravděpodobně dostanu zprávu s výsledky a mám se setkat s nějakým panem doktorem a domluvit se, zda odstranit či ponechat. Také bych Vám a všem lékařům, kteří zde reagují na dotazy, chtěla velmi poděkovat, velice si cením toho, co mimo svou práci děláte. Velmi mě to pomohlo. L.
Odpověď: Díky moc. Fibroadenom nemá vyšší riziko, tedy není nutné ho vždy odstraňovat, jen když se zvětšuje, je na dobrém místě hlediska možné jizvy (u dvorce) apod. Jinak se někdy dělají mnohočetně, takže operace nemusí definitivně pomoci. Také bude záviset na tom, jestli vás obtěžuje, bolí apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17832
Dobrý deň p. doktor.
Dnes som bola na MMG vyš.:
Bil.difúzne pretrváva menšie množstvo pomerne pravid. usporiadaného žľaz. parenchýmu až na MLO proj. l. dx. kde v periférii HQQ t. č. diferenc. neostro ohraničené ložisko do 10 mm s náznakom retrakcie okolia, bez korelátu v CC proj.na doplnenie rolovanej MLO proj. l. dx. uvedená opacita neprítomná- išlo o sumáciu.
Mozem poprosiť o vysvetlenie?
Z.P.
Odpověď: Na mamografii se někdy ukážou zdánlivé formace, které vznikají jen sumací, mamograf zobrazuje trojrozměrný objekt do dvojrozměrného obrazu. Přídatné projekce pak ukážou, že o nic podstatného nejde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17831
Dobrý den,
před několika dny mě po holení začalo bolet v levém podpaží a v podpažní jamce jsem si nahmatala bulku asi velikosti hrášku. Podpaží je mírně bolestivé, bulka je těsně pod kůží, místo mírně vystouplé. Aktuálně kojím (ale nemyslím si, že by to s tím souviselo) a byla jsem také nachlazená. Na sonografickém vyšetření prsů jsem byla asi před půl rokem a vše bylo v pořádku. Jsem tímto problémem ovšem znepokojena. Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Obvykle se tímto způsobem projevuje zánět potní žlázy v podpaží, povrchní bolestivá bulka, pokud by se to zvětšovalo, jděte na sono, takto to ale na nic podstatného nevypadá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17830
Dobrý den,jsem v 15tt,jsem hodně stihla a prsa skoro žádná, kojila jsem dvě děti do dvou let jedno jsem dostavila před 2mi m.a nyní jsem si v leze všimla,ze mi vyskočí na pravém prsu něco jakoby vystouplé žebro, nebo na žebru jakýsi ovalek,asi centimetr a pul od hrudní kosti,ted už me to bolí.protože si ti stále mackam,tak to ted bolí modřínové, prosím nevíte co by to mohlo být ? Moc děkuji jde to cítit jen v leze nebi ve stoje s rukou zvednutou,nejdříve mi to přišlo jako kost
Odpověď: Podle mne to bude asi jen zduřená žláza, vlivem hormonů, tedy nic podstatného. Pokud by to ale trvalo, bylo by dobré prsy vyšetřit ultravukem (sono), abyste si toho pak už nemusela všímat a starat se.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17829
DOBRÝ DEN,mám bouličku v podpaží,ze které vytéká krev.Obvodní lékař mě pro údajnou folikulitidu odeslal na chirurgii,kde mi ránu,ošetřili a pozvali na převaz,ele neřekli o co se jedná.V srpnu tohoto roku,jsem byla na mammografu v Olomouci,kvůli malému útvaru v pravém prsu,který jsem si nahmatala,ale vůbec nic se nenašlo.Vše v pořádku,sono a mammo.Boulička je v axile na stejné straně jako prso.Nemůže to nějak spolu souviset?...Nevím jak dál postupovat.
Odpověď: To opravdu vypadá, že šlo u zánět potní žlázy v podpaží, bez souvislosti s prsem. Pokud by nezhojilo nebo by se v prsu něco měnilo, šel bych jen pro klid na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17828
Dobrý den, Laterrálně v pravé mammě na přechodu HZK a DZK je při hrudní stěně hutný neostře ohraničený infiltrát 16 mm, v pravé axile jedna kulovitá LU 9 mm.Jsem 1/2 roku od ukončění biolog.léčby, folikulární lymfom stad.III. DĚKUJI D.K.
Odpověď: Je to nespecifický nález, který se může vyskytovat u řady různých stavů. K nálezu je třeba vždy přistupovat v souvislostech s dalšími informacemi o vaší nemoci, nicméně při nejasnosti je metodou volby biopsie jehlou pod sono, zjistí přesně, jestli to s onemocněním souvisí či ne.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17827
dobrý den, již 2 týdny mi vystřeluje bolest do pravého prsu od vnitřního kraje do středu. Po samovyšetření prsu mi nepřijde, že bych měla nějaký útvar. Může to souviset s bolestí žeber? mám od dětství problémy se skoliozou a hyperlordosou páteře a chodím pravidelně na rehabilitace (metoda Ludmily Mojžíšové), kde mi pravidelně nahazují žebra.Tyto bolesti žeber mám přibližně stejnou dobu co bolest prsa. Bojím se, že by to mohlo být něco vážnšjšího. Zítra se radši chystám k obvodnímu lékařiDěkuji A.E.
Odpověď: Obtíže jsou s největší souvislostí jsou od páteře a hrudního koše, takto se závažnější změny v prsu zpravidla neprojevují.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17826
Dobrý den, pane doktore. Při vyšetření prsu ultrazvukem sono mi paní doktorka našla adenozu. Při biopsii se zjistilo, že není maligní. Lékařskou zprávu z vyšetření nemám. Paní doktora doporučuje nález odstranit. Velikost má být 8mm.Ráda bych znala názor i jiného odborníka - je-li to opravdu nutné. Neoplývám bujným poprsím a tak se bojím,že po zásahu mi nezbyde nic---snad jen oči pro pláč. Děkuji za odpověď. Dana
Odpověď: Vždy bude záviset na podrobném bioptickém nálezu, když patolog nezjistil známky nádoru ani přednádorový stav, je možné jen kontrolovat, zda se nezvětšuje či nemění. Už vám odpovídal v tomto smyslu kolega.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17824
Prosím o odpověď.
Při rentgenu MAMO mi bylo nalezeno v PP tělísko o velikosti 6x6mm.
Při biopsii z něj toto:
DCIS G2
ER90%,PR70%,Ki-67%
Tělísko je zapouzdřené.Co znamenají ta procenta? Je operace nutná, když je to tak malé ? A co by to obnášelo ? Byla by možná o.laparoskopicky ?
Jak dlouho by trvala pracovní neschopnost?
Děkuji zdvořile za odpovědˇ.
Odpověď: Nádor je tzv. neinvazivní, ale má předpoklad dalšího růstu, je vhodné ho odstranit chirurgicky se zdravou tkání a znovu biopticky vyšetřit, zpravidla pak následuje ještě ozařování. Postup závisí na chirurgickém pracovišti, zpravidla několik dní v nemocnici, neschopnost bude záviset na charakteru práce a jak se budete cítit, silné povahy jdou i třeba za 14 dní do práce.:-)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky