MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 18013
Dobrý den,
v září jsem přišla o celé prso z důvodu několika ložisek rakoviny. Dostala jsem molitanovou výplň do druhého košíčku, ale poslední dobou mě bolí páteř. Druhé prso je o velikosti 3 - 4.
Dotaz. Je možná požádat z tohoto důvodu o odstranění druhého prsa, hradí tento výkon pojištovna? Pokud ne, kolik zaplatím jako samoplátce?
Děkuji E.
Odpověď: Dobrý den.

Ano, chápu. Při této velikosti prsu dochází tím pádem k takové asymetrii, že páteř to zaregistruje, protože molitanová náhrada nemůže váš prs vyvážit. Myslím, že není ani možno to vyvážit pravidelným cvičením či rehabilitací. Zkonzultujte svého chirurga společně s onkologem. V praxi jsem se ještě nesetkala s tím, že by toto byl důvod k ablaci na druhé, v tuto chvíli, zdravé straně. Ale to neznamená, že to není možné. Pokud bych byla revizní lékař vaší pojišťovny určitě bych vzala všechny skutečnosti v potaz a věc řádně uvážila. Je potřeba, aby jste se dostala do klidu. Aby jste měla možnost zpracovat události, kterými jste t.č. prošla. Vaše pozornost je odváděna další bolestí. Pro vaší informaci, tělo na nás totiž mluví ...obtíže s páteří- je to opora našeho těla- takže symbolizuje i to...jestli události kolem nás uneseme. Určitě máte strach, to je logické, kladete si otázky: jsem vyléčená, nebudu mít nemocný i druhý prs. A k tomu ještě přistupuje asymetrie nejen kosmeticky vás zatěžující. Je potřeba se k tomu postavit celkově. Promluvte si s vašimi lékaři, třeba i revizním lékařem vaší pojišťovny. Cenu výkonu by vám řekl i on.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18012
Dobrý den paní doktorko chtěla bych se vás ještě jednou zeptat na diagnozu Z123 velice vám děkuji za odpověď. Jana.
Odpověď: Je to v číselníku diagnóza pro prevenci onemocnění prsu. Na tento kód vám pojišťovna hradí toto vyšetření 1x za dva roky od 45 let věku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18011
Prosím o prognózu.Tumor prsu vpravo cT2 (30mm)cN1 MO dg. 2015 .Histologie z biopsie:nízce diferencovaný invazivní duktální karcinom ER 100% PR 15% Ki-67 40% p53 10% ,HER-2/neu 3+ (dle ISH nalezena amplifikace) .st.p.neoadj.bio-chemoterapii AC/Taxol+Herceptin.regrese o 70% po dokončení-st.p.sanační mastektomii s exenterací axily 1.7.2016.-histologicky: pravděpodobně ypT2(m) ypNO (6/0, ITC),Chevalier 3,regresivně změněné nádorové buňky 0,5 mm od bočního okraje- adjuvantní radioterapie pravé hrudní stěny a lymfatický 50Gy/25 frakcí,následně boost na jizvu 16 Gy/8 frakcí od 20.09.-09.11.2016.
Odpověď: Dobrý den.
Léčba proběhla v plné míře, radikálně. Tzn., že medicina pro vás udělala, co mohla a měla. Další podíl budete muset pro sebe odevzdat vy. Máte oslabenou imunitu, proto nemoc vznikne. Opakovaně na těchto stránkách píšu , chronickým stresem. Je třeba se zamyslet, co se sebou životem táhnete za bolest, kterou je už potřeba přijmout, odpustit navzájem a změnit v lásku. Prostě se rozhodnout pro bytí na Matce Zemi se vším všudy, co nám život přináší i odnáší. O svém dalším bytí rozhodujete jen vy sama. Určitě to zvládnete. Důvěřujte. Jste už zralá dáma, určitě matka rodu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18010
Jsem maminkou dětí 2,5 roku a 1rok.Od narození prvního dítěte stále kojím.Před pár dny mě začalo bolet prso mezi podpažím a bradavkou na jedné straně.Přisuzuji to možnému zánětu,ten den jsem měla zvýšenou teplotu.Druhý den již bez teploty,ale v prsu mám stále zatvrdlé (2x2cm),bolestivé místo.Dále mívám silné bolesti hlavy a zvracím.Rychle a silně mi buší srdce.Trvá to tak jeden den.Považuji to za migrénu,nicméně poslední týdny je častější.Do kdy,prosím,se má bulka po zánětu vstřebat a jak jí rozlišit od nádorové?Může být souvislost mezi migrénou a bulkou?Dotaz,prosím,nezodpovídejte veřejně
Odpověď: Dobrý den.
Souvislost vylučuji. Nejspíše půjde o místo , kde se vám nashromáždilo mléko. Pokud nejde velmi jemně rozvolnit, rozmasírovat, dojděte si na ultrazvuk, pro váš klid a jistotu. Nepředpokládám pro vás nepříjemný nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18009
Chtěla bychvás poprosit vysvětlení k diagnoze N609
Odpověď: Dobrý den.

Je to kód benigní- nezhoubný, obecný, nespecifický....předpokládající dysplazii ml. žlázy, pod kterou histologicky patří řada neohrožujících ženu změn. Tento kód by se měl užívat jako dg. až na základě histologického potvrzení po odběru biopsií či operativně. Jde většinou o náhodný, vedlejší nález.
Pro vás je nejdůležitější, že nepředpokládá onemocnění, které by vás ohrožovalo. Pojišťovny ho neuznávají jako důvod k vyšetření prsu na pojišťovnu. Stejně jako kód pro mastodynii- bolestivost , aj. . Proto, i když žena přijde s doporučením od vysílajícího lékaře s touto dg.., jde o prevenci, tzn. nemůže být provedeno na pojišťovnu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18008
Dobrý den, od puberty (cca 13 - 15 let) nepamatuju si přesně, se mi objevilo hmatatelné ložisko v pravém podpaží směrem k prsu. Myslím, že bylo i na druhé straně-to zmizelo, ale na pravo už zůstalo. Od té doby se nic nemění, prsa vypadají pořád stejně, i když na pohled je to na té pravé straně trochu vidět. Někdy to pobolívá. Nikdy jsem to neřešila, až teď. Rozhodla jsem se jít na ultrazvukové vyšetření. Mohlo by jít o něco vážnějšího? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Po více jak 10 letech? Pokud se u takto mladých žen v prsu děje něco závažného, je to smršť. Půjde nejspíše o lymfatickou uzlinu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18007
Dobry den je mi 52 na mamografu jsem byla prave ted po 2 letech...takze se mam pomalu smiřit s rakovinou...
Odpověď: Dobrý den.

Pokud dojde k potvrzení nálezu, je to pro vás příležitost ke změně. Zastavit se, věnovat se sobě, uvědomit si, co je ve vašem životě špatně...pokud onemocníme, jde o oslabenou imunitu z chronického stresu....a toto období nebrat jako trest. často se cítíme jako vinící či naopak chudinky, jenom čas nám potvrdí, že na všem špatném je i něco dobré....nenabádám vás, aby jste rezignovala...naopak, neházejte flintu do žita! Ale neberte tuto životní výzvu jako boj. Napsala jste správně smíření, to je to pravé: příjmutí, přijetí, tím dáte boleti příležitost, aby se změnila, nahradila láskou ve vyšší oktávě.... k sobě i všemu kolem. Dobře to dopadne, nevzdávejte se naděje. Zvládnete to:) Důvěřujte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18005
Dobry den.Pokud mam zaver sono vysetreni prsu zhodnocen takto...BIRADS 4c...bude biopsie...ale asi na 100 procent mam ocekavat karcinom...jeste podotykam ze me to misto nalezu bulky uz asi 14dni boli.dekuji
Odpověď: Dobrý den.

Ano, BIRAS 4c znamená podezření na maligní nález s velkou pravděpodobností. Dokud však není rozbor biopticky získaného materiálu na papíře potvrzen, není možno na 100% tvrdit. Nepíšete kolik je vám let. Ani, jestli jste měla mamograf. vyšetření ????
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18004
Dobrý den,
prosím jsem onkologický pacient 7 rokem /duktální karcinom prsu G-2/, každý rok chodím na mamograf a sono.Měla bych docházet ještě 3 roky na tyto vyšetření, ale nechci už na mamograf docházet.Stále mě přesvědčují, ale jsem rozhodnutá.Nejen, že je toto vyšetření dosti nepříjemné, ale nechci se nechávat už ,,ozařovatˇprsa.Paradoxně u mě ukáže víc sono vyšetření, než mamograf.Paní doktorka mi sělila, že pokud odmítnu mamograf, tak nemůžu ani na sono.Má na to paní doktorka právo?nemůže mě nutit něco , co nechci sama podstoupit.Moc děkuji Stanislava
Odpověď: Dobrý den.

Nejen lékař, ale nikdo nás nemůže nutit k ničemu, co nechceme. Neměli bychom to dělat ani sami sobě, což paradoxně zcela nevědomě často děláme. Ale zpět k věci. I když dle vašeho popisu u vás více ukáže ultrazvuk, protože máte pravděpodobně bohaté reziduum ml. žlázy, mamografické vyšetření je ve vašem věku prvotní( tak jako u všech žen od 40 let, u vás ještě navíc přistupuje fakt, že už jste rakovinu prsu měla) a nezastupitelné. Protože umí ukázat diskrétní známky, kt. nejsou závislé na množství ml. žlázy, které ultrazvuk neumí. A to jsou mikrokalcifikace. I k nám chodí ženy, které se rozhodnou, a odmítají mamograf. Opakovaně jim vysvětlujeme, proč bychom jim mamograf. vyšetření doporučovali, ale pokud trvají na svém, uděláme pouze ultrazvuk. Ale v závěru vyšetření stojí: na ultrazvukovém vyšetření bez známek malignity, resp. lokoregionální recidivy. Ale, to neznamená, že patologický nález, který může být patrný pouze na MG, nemají. Prostě jenom respektujeme, že se žena dobrovolně o tuto informaci připravuje. Argumentace , že si prs nechcete nechat ozařovat, neni opodstatněný. Moderní přístroje , které používáme k vyšetření potřebují tak malinkou dávku rentgenova záření, navíc měkkého, kt. jinam do těla neproniká, že i statisticky na velkých studiích opakovaně nikdy nebylo prokázano, že opakování mamograf. vyšetření, by bylo nebezpečné. Mnohem větší dávku posbíráme z podloží, při horské procházce při slunečném počasí, nebo když letíme na dovolenou...aj..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18003
Dobrý paní doktorko,jsem rok po ablaci prsu pro dukt.invaz.carcinom T1bNOMO,MBI1-25% stř.aktiv.,ER100% PR65%,G2.Nyní po roce na scinti kostí dle zprávy nalezena nová drobná patol.změna v oblasti předloktí.vyšetřující lékař navrhuje došetřit.po návštěvě onko jsem si až doma přečetla zpravu z onko.Pan onkolog uvedl;že se jedná o poúrazové změny,jinak bez patologie.Zprávu uzavřel,že je onemocnění v klinické remisi.Znepokojuje mě nová změna,když nebyla dovyšetřena:0(Je možné,že snímky ze scinti byly znovu konzultovány a změny vyhodnoceny jako neškodné?Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.

Výchozí z toho, co jste napsala pro moji odpověď je otázka. Měla jste v oblasti daného předloktí úraz? Pokud ano, není co dále řešit. Pokud ne, vyčtěte si ze zprávy z výsledků hodnotu alkalické fosfatázy -AF, její hodnota bude v normě. Můžete si hodnotu AF nechat za 3 měs. zkontrolovat...v jakékoliv laboratoři, nebude to drahé. Ale je dost pravděpodobné, že pokud by váš onkolog měl jakékoliv, sebemenší podezření, určitě by to udělal sám a pozval si vás na kontrolu s časovým odstupem. Scintigrafie skeletu je velmi citlivá metoda, ne vždy však specifická. Tzn., že určité, diskrétní změny mohou být popsány falešně positivní a naopak. Z mé letité, praktické zkušenosti vyplývá, že sice scintigrafie skeletu je cca o 3 měs. dříve positivní, než rentgenový snímek, ale u vaší diagnózy bývají patologická ložiska vícečetná a často dříve v obratl. tělech a žebrech, velkých kloubech, něž na kostech předloktí a ojediněle. Měla jste nádor zachycen ve velmi časném stadiu, kdy lokální recidiva či distanční metastázy jsou výjimkou. Navíc máte estrogenové a progesteronové receptory 100%, což je výhoda, protože pokud by byla nutná léčba hormonální, tak na ní budete odpovídat s velmi skvělým efektem. Vím, že ovládnout strach a nejistotu je velmi těžké a vysilující. Ale to si nemůžete dovolit. Oslabujete si tím imunitu. Vědomě, ovládneme ledacos, ale poručit podvědomí, je nemožné. Nevědomí reaguje jedině na prožitek, emoce, pochopení, odpuštění...pokud jste schopna tomuto rozumět, ev. vůbec připustit obdobné věci, zkuste se podívat na stránky pí Pelunkové Aleny, nebo Petry Nel Smolové, a nebo Ernestíny Velechovské. Přečtěte si knihu Cesta od Brandon Bays. Dovede vás k sobě, k důvěře v to, že vše se děje, jak má a je nám k prospěchu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18002
Dobrý den,
je mi 31 let, již 8 měsíců nekojím (kojila jsem cca 9 měsíců, poslední 3 měsíce pouze z levého prsu, dcera pravý odmítala), přesto mám stále z prsu (pouze z levého, ze kterého jsem kojila déle) průhledný až bílý výtok (vždy pouze kapku), který se objevuje zejména po zmáčknutí prsu, ale občas (zejména ráno) i samovolně. Je třeba nechat se vyšetřit? Může to něco znamenat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
Sekreci z prsu mají všechny ženy. Většinou ve stopovém množství, takže ho ani nepostřehnou. Doporučovala bych vám, abyste si bradavku mačkáním nedráždila. Pokud v sekretu není čerstvá krev, není třeba mu věnovat pozornost. To neznamená, že byste nemohla jednou za dva roky na preventivní vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18001
Pokud by cysta tedy byla zanicena pozna se to vysetrenim sono stoprocentne nebo se to muze jevit jako podeurely utvar?moc dekuji za odpoved.
Odpověď: Ach. na to nemohu jednoznačně odpovědět. Ultrazvuk je spolehlivý, ale jak jsem psala, jen nutno podniknout další kroky. Minimálně v krátkém čase zkontrolovat vývoj .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18000
Dobry den.chci se zeptat zda cysta v prsu muze mit nepravidelny tvar a zda muze byt zanicena...dekuji
Odpověď: Dobrý den.

V podstatě ano. Pokud však je cysta v prsu akutně zanícená, mělo by se to řešit chirurgickým zákrokem , případně obsah poslat na kultivaci a dle citlivosti a kultivace nasadit ATB. Jestli je cysta v zánětu , pozná se to na reakci okolní tkáně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17999
Dobrý den, před 7 měsíci jsem začala užívat HA (Minerva)a nyní pozoruji zvětšení pravého prsu, v kterém také často cítím pocit tlaku. Chtěla bych se Vás zeptat, zda tento nález může souviset s užíváním HA, ačkoliv je omezen na jedno prso. Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

To neumím potvrdit, ani vyvrátit. A nezdá se mi to důležité. Prsy i velikost se mění nejen na základě hormonálních hladin v daný okamžik našeho života, věku, ale i např. váze, těhotenství, laktaci ap.. každá žena má jeden prs objemnější, a při zvětšování se tento rozdíl někdy potvrdí, jindy přiblíží....jde o variaci přírody, nic vás ohrožujícího. Můžete si na spád. scr. centrum dojít na preventivní UZ a budete mít jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17998
Dobrý večer, před deseti dny se mi nad bradavkou levého prsa objevila červená skvrna velikosti cca dvou větších mincí. Barva postupně bledne ale skvrna stále zůstává. Necítím žádnou bolest. Na posledním vyšetření na mamografu jsem byla před 18 měsíci.Prosím, mohla byste mi poradit, zda to může být něco vážného? Předem děkuji. Prosím, abyste nezveřejňovali dotaz s mým jménem. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.

Jestliže jsou změny na kůži, půjde nejspíše o mykózu. Máte cukrovku? Objednejte se na kožní vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17997
Dobrý den, je mi 24 let, děti nemám. V srpnu jsem si nahmatala bulku v prsu, o pár týdnů později sono, všechno naprosto v pořádku. Od té doby mám ale pocit, že se nic nezměnilo, bulka přetrvává. Co ta bulka vlastně může být a zmizí někdy? Děkuji A.M.
Odpověď: Dobrý den.

Pokud se struktura nemění, je to dobrá známka toho, že nejde o nic závažného. Vyšetřujte se jenom po menses, aby žláza byla pohmatově dobře přehledná. Na místě, kde prominenci pozorujete nechte bříška prstů a předkloňte se. Tím dosáhnete toho, že tkáně prsu nebudete při vyšetřování opírat o hrudní stěnu, která nikam nemůže uhnout. Jemným valivým pohybem si místo vyšetřete. Často se stává, že klientka v této poloze již nic nenahmatá. Opakovaně na těchto stránkách píšeme, že prsy nejsou beztvará hmota. Vlivem hormonální situace, která se během vlastního menstruačního cyklu mění, stejně jako např. v těhotenství či později v období přechodu, je nutno počítat, že struktury žlázy na to reagují a čili se pohmat mění. Ale vždy zůstává vše hladké, měkké, nefixované, volně pohyblivé.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17996
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je normální když mě poslední 3 dny silně píchá v pravém prsu a jestli je nutné vyšetření. Děkuji za odpověď,A.A.
Odpověď: Dobrý den.
Ve vašem věku by vás ještě nic nemělo bolet, tělo je mladé a neopotřebované:) Zrevidujte, co jste v posledním čase dělala jiného, než obvykle. A pokud jste schopná si časově uvědomit, kdy jste píchání začala pociťovat? tento charakter citlivosti většinou znamená přenesou bolest z oblasti páteře nebo žeberního skloubení do měkkých tkání hrudníku čili i prsu. Stres? Nezvyklá námaha? Sport? Nebo naopak příliš lenošení? Tam hledejte .....Možná by stálo za to se zkusit protáhnout jako když relaxujeme po vydatném cvičení. ..pomačkat si šíji.....Dojít si na masáž....může dojít k odblokování a úlevě. Píchavá bolest v prsu neznamená žádné závažné onemocnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17994
Dobrý den, moje dcera 13 roků si včera nahmatala přímo za prsním dvorcem bouli, jakoby zduřelá žláza. Má týden před měsíčkama, myslíte, že s ní mám jít pro jistotu k lékaři hned a nebo počkat. Může to být i vážnější problém?
Eva
Odpověď: Dobrý den.

Vaše dcera je ve vývinu, pravděpodobně dochází k růstu prsů. Často se to děje jednostranně a přískoky....vyčkala bych. Rozhodně není možné, že by šlo o rakovinu prsu. K tomu je třeba určitá délka působení estrogenů na mléčnou žlázu, což u fyziologicky se vyvíjející holčičky není ještě zdaleka splněno.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17993
Dobrý deň,mám 28 rokov,už skoro.2 roky kojím môjho syna.na oboch prsnikoch som mala v priebehu dojcenia zapal.V podpazusi vľavo mám uzlinu,nemôžem ju ľahko nahmatat,ale je mala,isto do 1 cm.Neznamená to.hneď rakovinu prsníka?už ju sledujem asi pol roka,nemení sa.v rodine rakovinu nemáme.Môže byť aj.počas dojcenia?dakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den.
Ach. Proč ty konstrukce? V podpaží máme až 35 LU. občas je některá hmatná, a ani nemusíme mít zánět prsu, trvale jsou LU hmatné u štíhlých žen. LU jsou jako fazolka, měkčí, oddělené jedna od druhé. Pokud se s nimi něco děje nedojde k jedné změně za půl roku....ale v rychlém sledu se změní všechny LU, je otok okolních měkkých tkání....horní končetiny atd..Užívejte si v klidu mateřství. Ale také nezapomínejte na sebe. Není třeba se do nekonečna vyčerpávat a dělat hezky jenom okolí, Také sobě, stejnou měrou:). Spokojenost maminky, ženy dělá atmosféru domova, zázemí rodiny uvnitř.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17991
Dobrý den před půl rokem jsem prodělala zánět prsních žláz na posledním vyšetřeni mi bylo řečeno že neví co stim udělat a tak volali primáře ten řekl že tam mám nějaké tělísko a že to jen tak nezmizne. Od té doby mě bolí obě prsa. Měla jsem to na levé. Když se teď kouknu mám jedno větší jak to druhé a to o dost. Je normální abych je je mela tak horké? Mám na každém fialový kruh ale lehce. Když jdu ze sprchy tak začne tmavnout. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.

pokud byste měla mít cizí těleso v prsu, musela byste o tom něco vědět. Když jste měla zánět prsů, byla jste chirurgicky ošetřena? Nebo někdy jindy, bez návaznosti na zánět? Není možné, že by vás od toho bolely prsy. Jste ve vývinu, proto můžete prsy vnímat citlivé a pocitově teplé vlivem hormonálních změn či při jejich růstu. Každá žena má jeden prs objemnější. Kožní změny, které popisujete by měl zhodnotit kožní lékař. Myslím však, že jde pouze o kosmetické změny, ke kterým někdy dochází při překotném růstu prsů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17987
Dobrý den, za poslední půl rok se mi na obou prsech objevila dlouhá hrubší žíla. Vypadají jako křečové žíly na nohou, ale nebolí. Jsou však hodně viditelné. Je možné tyto žíly nějak odstranit nebo sklerotizovat? Jde mi hlavně o estetickou stránku. Děkuji. J.
Odpověď: Dobrý den.

Navrhovala bych vám vyšetření na spádovém screeningovém centru , tzn.mimo klinického vyšetření, vyšetření ultrazvukové, ev. doplněné vyšetřením mamografickým, v případě, že máte prsy objemné s pokročilou involucí tkáně. Dále je možno konzultovat další odborníky, např. specialistu na onemocnění cév či plastického chirurga.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17984
Dobry den, chtela jsem se zeptat 7.12. Jsem byla na bipsii popis SVAB rozhr.ZKK I,dx, odebrano 10 vzorku tkane vysledek negativni nicmene me bylo doporuceno zbytek chirirgicky odstranit. Muj dotaz zni jak dlouze po tomto zakroku bych mela byt v prac. Neschopmosti dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Náš chirurg doporučuje zhruba týden, hojí-li se jizva bez komplikací. Je to věc individuální, Ovlivněná i tím, jak fyzicky namáhavou práci máte. Jestli pracujete v čistém prostředí atd..K trvání PN se můžete vyjádřit i vy. Termín naplánovat , při prvotní benigní histologii, dle pro vás vhodného termínu, aby jste neměla narušeny vaše pracovní povinnosti.Cílem je, aby se jizva měla šanci pěkně zahojit. Důležité je i nošení pevného prádla, a to i na noc po výkonu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17983
Dobrý den. Je mi 19 let. Mám půlročního chlapečka. Mám u bradavek větší útvar je tvrdý. Doktorka mi řekla že je to podle ní normálni ale na gynde jsem ještě nebyla. Z bradavky nic neteče. Neboli. Zarudnutí není. Kojila jsem asi jen týden a pak jsem ztratila mléko. Nevíte co by to mohlo být? Poslední dobou jsem měla velké záněty v těle . Prsa se mi zvětšili po porodu sekcí.
Odpověď: Dobrý večer.
Je v pořádku, že prsy reagují na těhotenství i období porodu a poporodní období. Je to hormonální záležitost, reflex. Ve dvorci je řada mazových žlázek, vyčnívají nad úroveň kůže. Může jít tedy o mazovou žlázku. Paní doktorka je též žena, poznala by nejen z podstaty svého zaměstnání, kdyby šlo o závažný nález. Zánět znamená nejistotu.....nedí divu, jste ještě mládě a již postavená do funkce maminky. Nic se ale v našem životě neděje, aby to nemělo hluboký význam pro nás osobně i lidi kolem. Ukáže to čas. Zvládnete to, když se tak rozhodnete. Držím palce:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17982
Dobrý den, hned pod pravým prsem mám silnou bolest na pohmat přijde mi to jak na zebru. Začínám se obávat co to je.když zajedu pod prso a zmáčknu tak bolest.když obléknu podprsenku tak to boli.prosím co to může být, děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Nejspíše podráždění mezižeberního nervu.Často se stává , že kosticí. Rakovina nebolí. Není vhodné, abyste opakovaným tisknutím místa, oblast dráždila. Zajděte za praktickým lékařem při přetrvávání obtíží.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17981
Dobrý večer, již asi 15 let mám cysty v prsou, je jich větší množství, bohužel se to neztrácí a cysty se tvoří dál. Chtěla bych se optat jestli existuje nějaké řešení jak se toho zbavit, třeba i operativně. Je mi 51 let. Děkuji za odpově´d J.H.Jablonec
Odpověď: Dobrý večer. Cysty jsou projevem degenerace mléčné žlázy, a to vlivem hormonálních změn . Jde často o genetickou změnu, tzn., že se vyskytuje u blízce příbuzných žen po rodové linii. Nejdůležitější však na tom je, že nejde o změny vás jakkoliv ohrožující. A proto by nebylo smysluplné řešit tyto změny operativně. Cysty se vám přestanou tvořit , jakmile se uklidní vaše hormonální situace s koncem období přechodu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17980
Děkuji,k dotazu 17978,uz nekojim,ms mivam po 3mes,po tu dobu užívám bonadea,bolest je spíše celého prsa,az od hrudi,pnuti,dnes sem pocítila i jako pálení,kdyz si sahnu bolí celé prso,v klidu tak neboli,byla sem teď těhu po sobě(deti nar.po12mes.)dlouho kojila,bojim se nadoru.
Odpověď: jestliže je to bolest pálivá...půjde spíše o propagaci -přenesení citlivosti do měkkých tkání hrudníku čili i prsu z uskřinutého nervu v oblasti zad, či skloubení žeber s hrudní kostí....v klidu vyčkejte ultrazvuku
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17979
Jsem po operaci zhoubného nádoru v prsu a bylo odstraněno i 5 uzlin. Jak dlouho může být citlivá vnitřní strana paže? Jsem 3 týdny po operaci , děkuji H
Odpověď: Dobrý večer.
Trpělivost. Je to ještě velmi brzy. Pokud máte oblast pouze citlivou , bez dalších projevů na kůži, vydržte. Pohlaďte se, natřete si kůži nějakým příjemným tělovým krémem. A věřte, že bude vše dobré. Nemoc v našem životě hraje důležitou roli. Donutí nás zastavit se a věnovat se jenom sobě. Základem nemoci je oslabená imunita vlivem chronického stresu. Bude třeba odemknout třináctou komnatu a řádně ji vymést...:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17978
Kojila sem a 1prso se mi zvětšilo,bylo vice nalite,ktere i pobolivalo a ostřikavat nikdy nešlo,v červnu sem musela během týdne přestat kojit k vůli operaci,mléko sem měla,prso pořád tvrdave,sem tam bolest,ted v prosinci sem navštívila gynek.pro větší bolest prsu,poslala mě na utz s rezistencí v horních kvadrantech,mam se prosím obávat nejhoršího,nebo je možnost cysty,nebo nějaký následek po kojení,pač v tom kojení sem měla to prso bolestivé,jak kdyby v něm byli nějaké hrudky,ta bolest je taková tupá a celého prsa,jak kdyby v tom pnulo,nebolí to v kuse,rozboli se to samo,nebo když chovám děti
Odpověď: Dobrý večer.
Nedá se nic dělat, budete muset vyčkat vyšetření ultrazvukem. Toto vyšetření ukáže spolehlivě, o co se jedná. Pokud máte prs pouze citlivý, nemusíte mít žádné obavy. Předpokládám, že již nekojíte. Pokud ano, bude potřeba, aby jste těsně před ultrazvukovým vyšetřením, odkojila. Máte již menses, jestliže ano, tak před termínem je v pořádku, že prsy jsou vlivem hormonů citlivější.Vyšetřovat byste se měla nejdříve čtvrtý, pátý den po zahájení menses. Prsy nejsou beztvará hmota, mají svoji strukturu. Naučíte se svoje prsy znát pravidelným vyšetřováním 1x za měsíc po menses.

Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17977
Dobry den, na levem dvorci se mi udelala tvrda boule o velikosti vetsi cocky, ktera je v tesne blizkosti bradavky. Po ranu je mekka. Pres den vetsinou ztvrdne. Na pohmat je lehce bolestiva. Prijde mi, ze je tesne pod kuzi dvorce. Muze se jednat o rakovinu? Pokud ne, da se tento utvar odstranit? Dekukuji.
Odpověď: Dobrý den,
podle vašeho popisu se bude nejspíše jednat o zanícenou podkožní mazovou žlázu. Ale určitě doporučuji doplnit sonografii, která přesněji určí charakter bouličky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17976
Dobry den. Prosim o sdeleni vysledku. Involuční žláza typu Tabár II, 4a birads. Mamka vek 66 let. Jiz jednou rakovinu prsu mela. Ma to ve stejnem prsu. Nalez 6 mm. Jde na biopsii. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
výsledek vám sdělí po biopsii.
Na mamografii je v prsu drobné ložisko, které je nejspíše benigního nenádorového původu, ale jeho obraz není zcela jednoznačný. Proto lékař doplňuje biopsii, kterou se přesně zjistí jeho charakter.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17974
Toto cestou bych chtěla poděkovat všem doktorům , který zde odpovídají na dotazy . Vaše rady, a podpora mě udržela při životě, kde mi bylo, před rokem zjištěn karcinom prsu. Nechtěla jsem se léčit, a psychicky jsem byla na dně. Dnes vím že takhle uvažovat je chyba. Po roce mám vše v pořádku, a věřím že tu budu strašit ještě dlouho. Děkuji, s přáním do Nového roku vše nejlepší, a hlavně zdraví.
Odpověď: Dobrý den,
za všechny kolegy zde z poradny děkuji za milá slova. Ostatním kolegům jsem Vaše poděkování přeposlal.
Přeji ať tady strašíte ještě dlouho, přesně jak píšete :-)
Taky přeji vše nej... do Nového roku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17973
Dobry den, chcela by som sa spytat, mam 41 rokov a bola som prvy krat na mamografii. Vysledky z oboch citani boli bi-rads 0, z dovodu denznych prsnikov. Nalez bol v terene denznej zlazy ojedinele opacity ben. char. do 5 mm a ben. kalcifikaty. Bez zhlukov patol. MK. V 2. citani: ojedinele nesusp. MK bilat. Dopor. UZV. Bola som na UZV, okrem cyst bilat do 16 mm, vpravo centralne disperzne echa, Bi-rads 2. Chcem sa spytat, ci je to v poriadku, ked to bolo neprehladne, ci netreba este nejake vysetrenie? A co su centralne disperzne echa? Dakujem velmi pekne. I.
Odpověď: Dobrý den,
pokud je prsní tkáň s převahou žlázy a pojiva, tak jsou mamografické snímky hůře přehledné a doplňuje se sonografie. Podle popisu mamografie není na snímcích nic podezřelého. Při sonografii také bez podezřelých ložisek, cysty jsou běžné. Další vyšetření nejsou potřeba, pouze běžné preventivní vyšetření. Co se přesně myslí pojmem "disperzné echa" nevím, ale předpokládám, že se bude jednat o normální obraz prsní tkáně, kdy se střídají okrsky více či méně echogenní. Každopádně, nepopisují se žádné ložiska, žádné podezřelé okrsky, takže nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17972
Dobrý den, včera jsem si nahmatala při samovyštření prsou malý oválný útvar na jednom prsu. Samozřejmě se po Novém roce objednám ke své lékařce, ale do té doby nejspíš zešílím. Dočetla jsem se, že oválné bývají většinou cysty a nikoliv zhoubné nádory je to pravda? Děkuji. P.
Odpověď: Dobrý den,
drobné útvary, které si ženy v prsou vyhmatají jsou v naprosté většině případů buď okrsky žlázy, drobné cysty či fibroadenomy. Co bude i váš případ. Přesně vše řekne sonografické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17971
Dobrý den, je mi 40 let a mám problém s prsy, že už tak 14dní až 3 týdny před menstruací jsou hodně bolestivé a takové boule v nich mám a když dostanu menses tak to vše povolí a zmizí. Další měsíc se to opakuje, už jsem z toho nešťastná a nyní se k tomu přidala řezavá bolest před menstruací jakoby mi někdo žiletkami projížděl až k bradavce. Druhý den menstruace to přestalo.
Na pravidelné kontroly chodím, vždy mi poví, že je mám malá, plná žláz a žádného tuku a proto to tak bolí, ale ta řezavá bolest se mi nelíbí, není to nic zlého?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
citlivost a bolesti prsou jsou běžné, nepovažujeme je za příznak rakoviny prsu. Někdy jsou závislé na menstruačním cyklu, někdy zcela náhodné a nepravidelné. Potíže, jak je popisujete, souvisí s reakcí prsní tkáně na kolísání hormonů v průběhu cyklu. Jsou nepříjemné a obtěžující, ale nemají žádnou souvislost s nádorem prsu. nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17969
Dobry den,
Na levém prsu na přechodu dvorce a kůže prsa se mi objevil důlek. Neni pod nim zadna bulka, bradavka a dvorec jsou na pohled normální. Pokud bradavky vnějším podmětem ztuhnout důlek zmizi. Mam se znepokojovat? Může se jednat o karcinom nebo to muze být i nezhoubneho původu? Sono prsu jsem absolvovala před 15mesici. Matka měla rakovinu prsu v 50 letech. Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
přechod mezi dvorcem a kůží bývá různě nepravidelný. Pokud si nic nehmatáte, tak nemusíte mít obavu. Doporučil bych, pro jistotu a vzhledem k nádoru prsu u maminky, zopakovat preventivní sono prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17968
Dobrý den,cca měsíc mě poboliva pravé prso,občas tam pichne,občas tlak,někdy jakoby pocit,že to prso je těžší,nevím..Bulku jsem si nenašla,jen takovou podlouhlou jakoby placku.Na sono jdu v lednu,do té doby umřu strachem.Může to být rakovina? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
citlivost a bolesti prsou jsou běžné, nepovažujeme je za příznak rakoviny prsu. Někdy jsou závislé na menstruačním cyklu, někdy zcela náhodné a nepravidelné. Podle popisu toho, co si v prsu hmatáte, se bude jednat pouze o lalůček žlázy. Myslím, že nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17967
Dobrý večer,opakovaně jsem byla jako samoplátce na ultrazvukovém vyšetření prsu v Mama centru.Naposledy v lednu 2014,kdy mi v levém prsu byly zjištěny dva drobné fibroadenomy velikosti 5 a 9 mm.Před pár dny jsem si zmáčkla silněji bradavku na levém prsu a kromě mléčné bílé tekutiny,která mi vždy trochu vytéká se objevila i hodně tmavá,tmavě hnědá.Když otřu do bílého kapesníku,je to jakoby s příměsí krve, prostě tmavě hnědá šmouha.Žádné hmatatelné útvary jsem si v prsu nenašla.Samovolně neuniká nic.jsem již objednána na UZV na 9.1.Moje babička a teta z otcové strany měly rakovinu prsu. L.H.
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se nejedná o nic vážného. Sekret ve vývodech v prsu se vyskytuje zcela normálně a s postupem času se mění jeho složení a může ztmavnout. Určitě se o tom zmiňte před UZ vyšetřením.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17966
Dobrý den, je mi 38let a nyní osmý měsíc kojím. V levém prsu jsem si nahmatala bouličku velikosti hrášku, objednala jsem se na UTZ. Byla mi nalezena cysta velikosti 4mm, ale paní doktorka mi říkala, že vyšetření prsa u kojící ženy je velmi problematické a že mám přijít až dokojím. Počítala jsem, že bych kojila do dvou let, jako při předchozím těhotenství. Což je docela dlouhá doba. Myslíte si, že je možné zaměnit cystu za nádor a takovéhoto prsu? Co byste mi radili? Počkat a jít až za ty dva roky na kontrolu nebo raději přestat kojit?
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
při UZ vyšetřené se cysta odliší od nádoru. Předpokládám, že tato drobná cysta přesně odpovídá drobné bouličce, není to nic neobvyklého. nemusíte mít obavu.
V době kojení jsou prsa při UZ vyšetření relativně hůře přehledná. To se ale týká "preventivního" vyšetření. Ne vyšetření zaměřeného na nějaký hmatný nález. Takto to asi myslela doktorka při UZ vyšetření. Jako preventivní vyšetření. V tuto chvíli můžete být v klidu a na pokud budete bez potíží, tak na UZ vyšetření půjdete až po ukončení kojení.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17963
Ad 17926-dobry den, moc dekuji za predeslou odpoved ohledne stresu. Chtela bych se jeste zeptat, zda je vhodne jit na sono nějak drive nez za rok.zadne problemy nemam, na sonu koncem listopadu vse ok. Jen se, obzvlaste po precteni clanku ohledne stresu s vzniku rakoviny, stale trochu obavam, zda jsem si stresem (cca 3tydny koncem zari, nemohla neco privodit. Nekourim, kojila jsem 2x 1,5roku, v rodine rakovina neni. Velice Vam dekuji a omlouvám se!
Odpověď: Dobrý den,
pokud bylo UZ v pořádku a vy žádné potíže nemáte, je kontrola za rok dostatečná. Nepřemýšlejte nad svým stresem, tím si vyvoláváte jen další a další stres a obavy... vyšetření bylo v pořádku, vy žádné potíže nemáte, tak se radujte. Na stres zapomeňte.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17961
Dobrý den, cca v květnu jsem špatně nalehla na břicho a projela mi ostrá bolest prsem až do bradavky. Hodně to ustoupilo, ale od té doby cítím na pohmat bolest v dolní části dvorce (lze to nahmatat i dál podél prsu, bradavka je bolestně citlivá, což je velmi nepříjemné při sexu (celý prsní dvorec včetně bradavky je bolestivě citlivý, jinak než druhý prs). V srpnu pravidelný UTZ, vše OK, dle dr. bolest od páteře. Občas svědění v tom místě dvorce. Poradíte prosím? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
bolest, jak ji popisujete, má charakter bolesti od páteře, dráždění nervového kořen se může projevit i jako bolest prsu, většinou v konkrétním místě či v pruhu. Částečně může mít citlivost souvislost i s dolehnutím na prsou, ta by ale ustoupila podstatně dříve. Pokud byl UZ v pořádku, tak citlivost nijak nesouvisí s nádorem v prsu. Kromě rehabilitace a cvičení na správné postavení páteře bohužel není jiná možnost, jak se citlivosti zbavit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17959
Dobrý den,
celý život mě hodně bolí prsa, nyní (41 let) se to ještě zhoršilo (bolest už nezávisí na cyklu, je permanentní).
Gynekoložka mne vždy odbyla, ať si nestěžuji, když odmítám HA. Současný gynekolog mi HA nenutí, ale pomoci mi nedokáže. Přičítáme to oba horm. dysbalanci. Aktuální problém: Nyní mne už 3 dny velice bolí určité místo z vnější strany prsu. Bolest se stupňuje, nemohu spát. Na prsu nic nepozoruji, nicméně prsa mám už, jak jsem psala, permanentně horká, bolavá, s výraznými žílami. Bojím se s tím být přes svátky bez vyjádření lékaře.
Kam se mám obrátit?

Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou máte dlouhodobě, jak píšete celý život. Důvody mohou být různé. Některé ženy mají prsa velice citlivá na sebemenší hormonální změny v organismu. dalším důvodem, velice častým, jsou potíže od páteře. Drážděním nervů v oblasti hrudním páteře může působit izolovanou bolest prsou. Věcí, které mohou ovlivnit problémy, které popisujete je mnoho.
Zkusil bych bylinky, které můžou pomoci. Kontryhel, řebříček, pupalka, śalvěj,...
Případně další obecné rady jako změna životního stylu, pohyb, stravování, stresové situace,...
Podle toho, jak vše popisujete, se nejedná o nic "akutního", co by nepočkalo do ledna. Věřím, že vás potíže trápí a obtěžují, jsou nepříjemné. Ale např. návštěva pohotovosti bude pouze doporučení odborného vyšetření v lednu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17958
Dobry den, prosim, je velky problém podstoupit 4 sona prsou za rok? Vzdy v akredit. centru. Byl mi před rokem a pul objeven fibroadenom a ja se bala, zda neporoste, avsak je stale stacionarni.
Odpověď: Dobrý den,
sonografie prsou je neškodné vyšetření, takže je možné jej absolvovat opakovaně, teoreticky třeba každý den. Toho se nemusíte obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17957
Dobry den,uz nejakou dobu jsem mela citlivejsi leve prso,ted me v nem zaclo i bolet a vsimla jsem si vtazene kuze hned na okraji prsa. Vim,ze bych nemela otalet s navstevou lekare. Problem je,ze je pred svatkami a jak prakticky lekar tak ma gynekolozka maji az do ledna dovolenou. Da se jit s takovym problemem na pohotovost anebo mam pockat az do ledna? Predem dekuji za opdoved
Odpověď: Dobrý den,
vyšetření prsou je velice specifické a specializované, návštěva pohotovosti nic nevyřeší a odkážou vás na odborné vyšetření. Doporučuji v klidu vyčkat do ledna.
Citlivost a bolest prsou je celkem běžná a nesouvisí přímo s nádory prsou. Jde o běžnou reakci na kolísání hormonů v těle. Nic neobvyklého. Pokud si v prsu nehmatáte žádnou bulku, tak můžete být v klidu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17956
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem 10 týdnů po augmentaci prsou implantát byl vložen pod sval, mam antikoncepční tělísko Mirena. Nemám moc měsíčky jen špiním, teď jsem špinila a asi před třemi dny jsem si nahmatala na kraji levé bradavky malinkou bouličku ani ne velikosti hrášku, je velmi pohyblivá, na dotek nijak výrazně bolestivá. Sono prsou i podpaží jsem měla před operací naprosto v pořádku. Chystám se na kontrolu ke svému operatérovi po svátkách. Myslíte, že to bude vážné? Jsem hrozný stresař a nechci si tím kazit Vánoce. Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
myslím, že nemusíte mít obavu. Před operací bylo provedeno vyšetření prsou, které (předpokládám), nic neobjevilo. Nejspíše se bude jednat o drobnou cystu. Vyšetření po svátcích je dostačující. Můžete být v klidu a užít si svátky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17953
Dobrý den, nedávno jsem absolvovala punkci cyst v prsou. Během zákroku mi paní doktorka řekla, že jejich vznik má hormonální původ. Může tvorbu těchto cyst podporovat užívání antikoncepce? Je účelné v rámci prevence přestat užívat HA? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
hormonální antikoncepce jsou hormony, ano. Ale snaží se určitým způsobem "kopírovat" jejich přirozené kolísání s drobnou úpravou, aby se zabránilo těhotenství. nevím jak dlouho užíváte antikoncepsi a zda se se začátkem jejího užívání objevily cysty. neřekl bych, že vysazení antikoncepce zabrání vzniku cyst. na jejich vzniku se podílí mnoho faktorů. Spíše bych, v rámci prevence, zkusil celkovou úpravu životního stylu, stravování, pohyb, stresové situace apod. Jen HAK bych z cyst neobviňoval.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17951
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,bolí mě pravé prso, mam tam někdy takovy tlak a někdy mě tam třeba píchne a mam tam jakoby tvrdou placku.Není to bulka. Jsem v lednu objednaná na sono,ale mám strach, aby to nebyla rakovina. Babičce i mamce diagnostikovali rakovinu prsu.Děkuji za odpověd,Eva
Odpověď: Dobrý den,
občasné bolesti prsou - jednoho nebo obou, celého nebo jen v některém místě - které se objevují a zase ustoupí, nejsou známkou nádoru prsu. Jsou běžné a "trápí" mnoho žen. Jde o reakci žlázy na hormonální podněty v těle. Nic neobvyklého. Tužší oblast v prsu bude jen okrsek žlázy. Sonografie vše ukáže, samozřejmě, přesněji. Vzhledem k rodinné anamnéze rakoviny prsu v rodině určitě doporučuji pravidelné preventivní kontroly. Rovněž by stálo za úvahu genetické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17950
Dobrý den, jsem po pravidelném vyšetřování prsu UZ s popisem - subareollarne vlevo ohraničené nestinujici ložisko cel 10x13 mm s cystickou složkou. Na spodině P axilly je zlazovy uzel prum. 20mm, dále zde dvě typické pozanetlive ovalne lymf. žiliny do bel 7 mm s hyperechogennim středem. Jsem odeslána na MR. Můžete mi prosím říct vas nazor na operaci a vysvětlit výsledek UZ vyšetření. Moc děkuji Dáda
Odpověď: Dobrý den,
o operaci bych v tuto chvíli neuvažoval. Ložisko za dvorcem může být nejspíše okrsek žlázy či drobný fibroadenom. Podrobněji vše ukáže objednaná MR. Při nejistotě by se následně doplnila biopsie. Uzliny v podpaží mají podle popisu normální vzhled. Uzliny postižené nádorem vypadají jinak.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17946
Dobry den navstevuji pravidelne poradnu.Chci se pouze optat, zda staci navsteva jednou rocne,pokud mam v prsu nalezeny časté mikrokalcifikace.Je mozne rici kolik je procent vzniku rakoviny po nalezeni mikrokalcifikaci? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud je návštěva poradny spojená s UZ vyšetřením, případně kontrolní mamografie, tak to je dobře. Pouhé vyšetření prsou pohmatem neřekne nic nového.
Mikrokalcifikace se prsou vyskytují relativně často. Mají různý původ, nejčastěji benigní, nezávažný. Statistika porovnávající pouze přítomnost kalcifikací a vznik rakoviny prsu je nic neříkající číslo. Důležitější je vzhled kalcifikací, jejich uspořádání. Pokud si z mamografie, sonografie a ev. doplněné MR nejsme jisti, máme sebemenší pochybnost, tak se vše ověřuje biopsií.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17945
Dobry den cca 14 pri chuzi pohybu jsem citila brneni na prave strane leveho prsu posledni tri dny me uz toto misto boli i na dotek. v miste mensi zdureni . Nekojim uz vic jak 3 roky neuhodila jsem.Co by to mohlo byt? Dekuji jj
Odpověď: Dobrý den,
potíže, jak je popisujete můžou mít různý původ. Brnění od zad, hormonální změny na které reaguje určitý okrsek žlázy v prsu, ev. zánět. Vzhledem ke zduření bych určitě doporučil doplněné sonografie prsou, která zobrazí tkáň v místě problému.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17944
Asi před týdnem po úklidu mi začlo bolet prso a měla jsem citlivá i žebra pod prsem a v zádech. Dala jsem si obklad z listí salátu . Mírný otok a citlivost se zmenšila, ale udělal se mi 5 milimetrový zarudlý fliček. Zatím se nezvětšuje. Občas v prsu cítím pnutí ale bulku si nenahmatám. Krevní testy dělané před 3 měsíci byly v pořádku. Může to být počátek rakoviny? Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
problémy, jak se popisujete nesouvisí s prsem, ale jedná se o bolest vycházející z páteře. Ta se šíří ze zad podél žeber dopředu, třeba do prsu. Zarudlý flíček bude zánět podkožní mazové žlázy. Postupně by měl ustoupit. Takto se rakovina prsu neprojevuje.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17943
Dobry den, v r.2010 jsem si nahmatala bulku v prsu, naposledy jsem byla na kontrole v r.2013 ,vystrasil me op. zakrok a od te doby neresila zvetseni nic. Ano zanedbala jsem, ale je to ted uz druhy mesic kdy me prso stale boli a bolest neprestava. Je to neprijemne,ale bohuzel kvuli praci se dostanu k lekari nekdy na konci lednu. Pracuji v hodne daleko od sveho lekare, mohla bych navstivit nejakeho jineho lekare v okoli sve prace? A mohlo by to byt neco vaznejsiho i kdyz jsem kdysi byla uklidnena ze to co se v mem prsu naslo je "neskodne" ? Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
pokud je boulička stále stejná, nezvětšuje se, tak nemusíte mít obavu. S největší pravděpodobností se jedná o fibroadenom, u mladých žen běžný nález. Pro jistotu a vlastní klid můžete sonografii prsou absolvovat i jinde. Dobré by bylo, aby jste měla k dispozici předchozí zprávy nebo aspoň lékaři popsala, jak se boulička mění nebo nemění od toho roku 2010.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17942
Dobrý den, má dcera šest let má bouličku pod bradavkou, která se zmenšuje či zvětšuje,na dotek bolestivá,dětská doktorka neshledala nic neobvyklého, prý se prsní žláza u někoho připravuje dřív, dceři bude v dubnu 7. prý, kdybychom chtěli, udělá kontrolu za čtvrt roku, myslíte, že je tento postup o.k.? Děkuji,
Odpověď: Dobrý den,
pokud je boulička za bradavkou, tak se jedná o základ žlázy. Může i měnit velikost. Nejedná se o nic neobvyklého. Zvolený postup je v pořádku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17941
Dobrý den, je mi 38let a našla jsem si v levém prsu dole malinkou pohyblivou bouličku asi o velikosti čočky. na pohmat je pohyblivá a nebolestivá. Může to něco znamenat? Děkuji za odpověď. Marcela
Odpověď: Dobrý den,
podle toho, jak bouličku popisujete by se mohlo jednat o drobnou uzlinu v podkoží či drobnou cystu uloženou povrchově. Doporučuji ale provedení sonografie, která přesně určí její povahu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17939
Přeji krásné ranko a chtěla bych se zeptat, jsem stále kojící (dcera 15m) a včera večer jsem si úplně náhodou nahmatala takový zvláštní útvar mezi prsem a podpažím. Vůbec to nebolí, ale na bulku je to větší a zmatatelne dobře pokud si lehnu na druhý bok a prso se svesi. Je to i poměrně Velké jako mince, ale ne bolestive. Jsem nervózní a samozrejme budu volat lékaři, ale obávám se, že bude chtít, abych přestala kojit a mam i obavu z něčeho vážnějšího. Děkuji vám za váš názor a odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
bude se jednat okrsek žlázy zvětšené při kojení ev. o tzv. mléčnou cystu. Jistotu dá až sonografie. Pokud dcera přijímá mléko bez problému, tak v tuto chvíli nemusíte přestávat kojit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17937
Dobrý den,bylo mi doporučeno lékařkou abych šla alespoń 2x na sono než půjdu opět za dva roky na mamo(letos jsem už byla),tak jsem se chtěla zeptat kolik stojí vyšetření sona a zdali není moc velký rozdíl v ceně?dle toho kam jezdím.Jsem z Mar.L.a jezdím do Tachova.Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,
cena za sonografii prsu si určuje každé pracoviště samostatně. Nemám přesnou představu o cenách na jednotivých pracovištích. Doporučuji se telefonicky či osobně informovat. Cena za sonografii prsou se pohybuje cca mezi 500-800Kč.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17936
Dobrý den,jsem 7 týdnū po operaci ILC a odstranēni 5 uzlin( neg.), uživám 1x dennē Tamixifen a čeká mé aktinoterapie.Nyni mé pobolívá v obou podpaži a v operovaném podpaži mám pod jizvou tvrdou citlivou,nepohyblivou bulku asi 2cm a v na okraji jizvy v prsu taky zatvrdlinku. Je to normální po 7 týdnech po operaci? Dēkuji
Odpověď: Dobrý den,
bolesti a citlivost po operaci jsou běžné. V hloubce dochází k hojení, vytváří se vazivová jizva, která může dráždit okolní struktury. není to nic neobvyklého. Hmatné bulky v oblasti jizvy budou nejspíše seromy - dutina naplněná tekutinou, či hematom - dutina naplněná krví. Oboje se postupně vstřebá. jak postupně ustupuje otok po operaci, tak se tyto "bulky" mohou objevit. Doporučuji kontrolu na onkologii, kde vás lékař vyšetření, jizvu prohmatá. Ale myslím, že nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17935
Dobrý den, již 4 roky nekojím a při zmáčknutí bradavky se stále objevuje žlutý výtok, nevím, zda je to mlezivo.Prosím o radu o co by mohlo jít. Děkuji.SM
Odpověď: Dobrý den,
po kojení se výtok může objevovat velmi dlouho. Obecně, výtok po zmáčknutí prsu nebo bradavky není nic neobvyklého a nejedná se o známku nádoru prsu. Pozornost je potřeba věnovat samovolnému (bez mačkání) a krvavému výtoku, což není váš případ. nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17931
Dobrý den, asi před 2 měsícem mě syn v noci kopl do prsa udělala se mi tam bulka zašla jsem k lékařce která mi udělala vyšetřeni prsou a řekla, že mám být v klidu, že mam prsa v pořádku a mazat heparoidem. Syn mě ale bohužel kopl znovu a tentokrát víc zase se mi ukázala bulka a navíc mám strašně citlivou bradavku bolestivou a včera mi z ni i něco teklo vypadalo to jako krev ale nevím určitě. Lékařka má dovolenou je nějaká první pomoc co by mi pomohla než se lékařka vrátí z dovolené? antikoncepci neberu ani nekojím synovi je 1,5. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se v prsu udělal hematom, to je ta hmatná bulka. mazání Heparoidem by mělo urychlit jeho vstřebání. Dalším kopnutím asi došlo k dalšímu krvácení. Krvavý výtok s tím nejspíše souvisí. Doporučuji doplnit sonografii prsu, která uvidí přesně, jak to v prsu vypadá. Žádanku vám vystaví buď váš gynekolog nebo obvodní lékař. Snad nemají dovolenou oba dva.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17930
Dobry den,
je mi 42 let. Uz asi tyden me hodne boli pravy prs ze strany podpazi a podpazi,hlavne na dotek, bolest je nekdy tupa, mam bolestivou i pravou ruku a lopatku. Stejny typ bolesti me potkal cca pred 3 mesici. Nahmatala jsem si v techto mistech neco jako zdureninu. Vloni v listopadu mi pri UZ byl nalezen v tomto prsu fibroadenom. Na UZ jsem se objednala jeste pred vznikem teto bolesti, z duvodu dlouhe cekaci lhuty me objednali az na konec unora. O co by se mohlo jednat? Mam velike obavy. Jsou tyto obtize duvodem pro urgentni objednani na UZ, prip. mamogr.? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
pokud je bolest v podpaží a jde směrem do roky a k lopatce, tak usuzuji, že půjde spíše o problémy spojené s páteří. Píšete, že jste si nahmatala nějakou zduřeninu. Pokud to je v podpaží, tak by se mohlo jednat o povrchově uloženou uzlinu. Případně mohou tyto potíže souviset s reakcí prsní tkáně na hormonální změny v těle. Po čase opět zmizí.
Ale pro jistotu bych doporučil doplnit sonografii této oblast. Podle toho, jak své potíže popisujete, tak to není na vyloženě urgentní vyšetření do pár dnů. Zkuste se domluvit na pracovišti, kam chodíte na vyšetření, popište jim své problémy... Většinou máme "reservní" termíny pro ženy s hmatným nálezem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17928
Dobry den,pozoruji tak ctvrty mesic bolest v levem podpazi a bolest prsou.Leve vice.Vzdy tak 10 dnu pred menstruaci.Leve podpazi mam i mirne natelke,bulku si dle me nenahmatam.V zari 2016 jsem byla na sonu prsou.V levem prsu mam cystu.Jinak se ve zprave pise-axily volne.Mudr.podpazi prohlidla velmi rychle.Bohuzel ta bolest podpazi zacala az par dni po sonu.Jinak bych se mudr.zeptala i na podpazi.Myslite,ze to muze mit souvislost s menstruacnim cyklem nebo si mam radeji znovu zajit na sono?Beru HA.Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
citlivost až bolesti prsou v souvislosti s menstruačním cyklem jsou naprosto normální a nejsou známkou nádoru prsu. Občas se mohou i šířit do podpaží. Není to nic neobvyklého či nenormálního. Nemusíte mít obavu a není nutné opakování sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17927
Dobrý den, včera mi manželka ukázala modřinu v podpaží která je i oteklá a mírně zduřelá . Mamografie v létě byla ok. Možná jen plaším ale radši se ptám .Diky za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
nepíšete, zda se modřina objevila po nějakém úraze či samovolně. otok a zduření modřiny není nic neobvyklého. pro jistotu bych doporučil doplnění sonografie, která vyloučí ev. krvácení z nějakého ložiska.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17926
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda stres (cca mesicni, s prestavkami) muze byt sam o sobe spoustecem? Stres jsem mela v průběhu rijna, koncem listopadu jsem byla na kontrolním sono prsou, vse zcela v poradku. Myslite, ze mohu byt klidna? Velice dekuji!
Odpověď: Dobrý den,
Pokud bylo poslední sono vyšetření v listopadu v pořádku a vy nemáte žádné potíže, tak můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17925
Dobrý den, je mi 40 a mám 6 letá dvojčata po umělém oplodnění, menstruaci 4 roky nemám. Asi 3 dny mě pobolívá levá část levého prsu a bolest se táhne zevnitř levé ruky až ke dlani. Co by to mohlo předvídat a jakého bych měla vyhledat odborníka. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se bolst promitá i do ruky, tak usuzuje, že se bude jednat o problémy s páteří. Doporučuji vyšetření na ortopedii či neurologii a následně nejspíše rehabilitaci.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17924
Dobrý deň..poradíte mi co to znamená celé? Echogenny zlazovy parenchym s drobnodularnou štruktúrou s pravidelnou echotexturou.bez patolog. Ložísk, ducty nedilatovane, na rozhraní LQ hypoechoformacia 4.1 mm.koža podkozie, pod okrajom areoly hypoechoformacia 4.1 mm v hĺbke 7.3 mm splýva s hypoechholoziskom 1.9 mm koža.podkozie pravidelne vyznačené,v axiálne hypoechoformacia 8.7*3,8 mm s echogennym centrom a 9.1*4.1 mm
Odpověď: Dobrý den,
předpokládám, že nález ještě obsahuje závěr a doporučení. Navíc je popis poněkud zmatený.
Pouze z popisu odhaduj, že se jedná buď o naprosto normální nález - popisované hypoecho formace mohou být normální struktura prsní tkáně. Případně může jít o drobné cysty či fibroadenomy. Formace v axile je podle popisu uzlina normálního vzhledu. Popis formací, neboli ložisek, je pouze podle jejich velikosti, chybí jakákoliv další charakteristika - ohraničení, dorzální stíny apod.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17918
Dobry den ceka me zachovna operace prsu v den operace mam podstoupit dva zakroky prvni vpichnuti konrastni latky do prsu a oznaceni mista dratkem jelikoz nador po chemoterapiich zmizel uz jsem jedno oznaceni klipy podstoupila obou zakroku se velmi bojim nemluve o operaci jsou bolestive?mam panicky strach z lekaru a jakychkoli zakroku muzete mi popsat co me ceka?Dekuji.
Odpověď: Dobrý den,
určitě se označení před operací nemusíte obávat. Jde o injekci tenkou jehlou, zhruba tak velkou jakou se odebírá krev. Toto předoperační označení provádíme u nás zcela běžně a podle reakce pacientek si dovolím tvrdit že je téměř bezbolestné.
Principem označení drátkem je označení ložiska k operaci, aby jej chirurg u operace snadněji našel. K ložisku se zavede tenká jehlička ve které je drátek. Ten se zachytí u ložiska, jehla se vytáhne. To je vše. Včetně přípravy vše trvá zhruba 20 minut.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17917
Dobrý den, jsem 3 a půl měsíce po porodu, plně kojím. Pravý prs mám od počátku citlivější,pociťuji jako mírné pálení až pnutí. Mám i pocit tlaku v podpaží. Při odstříkání MM, hmatám v polovině dvorce na žláze útvar, který je patrný pouze při zmáčknutí prsty proti sobě, jinak je nehmatný. Stlačením jen z jedné strany nelze nahmatat. Útvar je kulovitý, pevný, pohyblivý. Veliký cca 1 až 2 mm. Podobných útvarů mám v prsech na mnoho, pouze tento je samostatně.Dcerka začala u kojení projevovat nespokojenost mám strach, kojenci prý odmítají nemocný prs. Je nutné se nechat vyšetřit? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud si prsu hmatáte 1-2mm velké útvary, tak nemusíte mít obavu. Jde o normální strukturu prsní tkáně. Nemusíte mít obavu. Proč dcera projevuje nespokojenost při kojení může mít mnoho různých důvodů.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17916
Dobry den,
pred 10 dny me zacalo bolet prave prso spodni strana v prechodu k zebrum. Vytvorili se mi tam takove bolestive nabehnute paprsky. Gynekolozka mi dnes rekla, ze netusi co by to mohlo byt, ani me poradne prsa nevysetrila a rekla at si nekde domluvim sono a dala mi zadanku. Objednaci lhuty jsou u nas na unor... a me to boli a neda spat...zasla jsem tedy jeste na chirurgii a pan doktor me okamzite na zitra objednal na mamo... dostala jsem strach... myslite, ze opravneny? Je mi 42let. Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
takto podle popisu neřeknu, co by to mohlo být. Určitě je na místě další vyšetření. Vzhledem k věku bych začal sonografií a mamografii doplnil až dle nálezu.
Jste objednaná na mamografii, takže se uvidí podle výsledku. Předpokládám, že v případě potřeby doplní i sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17915
Dobry den, nejaku dobu (cca necely rok) ma pobolieval pravy prsnik v hornom vonkajsom kvadrante. Teraz su bolesti intenzivnejsie a stupnuju sa, rovnako trvaju bez ohladu na fazu cyklu. USG negat, MMG pred polrokom ukazala mikrokalcifikacie bez zhlukov, termin na kontrolnu bude asi v januari. Je mozne, ze dana bolest ma suvislost s bolestou pod lopatkou, ktora sa mi z casu na cas objavuje a vystreluje aj smerom hore k chrbtici? Resp. teda bolestou chrbta? Ak ano, v tomto kontexte by ste odporucali ortopeda alebo neurologa? Dakujem. A.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou můžou být způsobeni i problémy s páteří. Bolest z dráždění nervu se může promítnou pouze do prsu. Vyčkal bych na kontrolu v lednu, jak píšete.
S problémy s páteři se můžete obrátit jak na ortopedii, tak neurologii. Po jejich vyšetření nejspíše bude následovat nějaká rehabilitace, cvičení apod.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17914
Dobrý večer, před rokem sekrece žlutohnědá z levé bradavky.proveden ultrazvuk,výsledek v pořádku,stěry na tři sklíčka,bez nádorových buněk.NYNÍ asi měsíc krvavý výtok opět z levého prsu.proveden stěr na tři sklíčka,výsledek-bez přítomnosti nádorových buněk.Na ultrazvuku nic patologické,duktografické vyš.-dukty rozšířené asi 2-3mm.Za týden jsem objednána na magn. rezonanci. Prosím o možné příčiny potíží. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
sekrece z prsu může být způsobena z mnoha důvodů. V naprosté většině případů se jedná o změny s věkem, nikoliv o nádory. V případě krvavé sekrece jsme opatrnější, protože bývá způsobena tzv. papilomem, který může představovat přednádorový stav. Pokud je drobný, tak jej mamografie či ultrazvuk nemusí vidět. proto se doplňuje MR vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17911
Dobrý den, je mi 44let a již od 19 let mám takzvané třetí prso. Je to boule v levém podpaží, která bývala zduřelejší při menstruaci, v těhotenství a po námaze(sport). Někdy i bolí a nemůžu dát ruku k tělu. Můj gynekolog mi napsal vyšetření SONO a MAMO.a řekl, že je to komplikovaná operace pokud se pro ni rozhodnu a že to skoro nikdo nechce dělat. Můžete mi prosím poradit, zda existuje i jiná alternativa a zda má smysl operovat a co obnáší pooperační stav. Děkuji za odpověď K.
Odpověď: Dobrý den,
jde o tzv. přídatnou žlázu. Projevuje se přesně, jak popisujete. V některých případech jsou problémy jen minimální, jindy větší. Kromě operace není jiná možnost "léčby". Jen operační odstranění. Rozsah operace záleží podle velikosti nálezu. Operace se samozřejmě podřizuje rovněž kosmetickému efektu, aby jizva byla co nejmenší a nebyla vidět a pooperační vazivové změny byly minimální. K operaci bych doporučil návštěvu specializované chirurgie na operování prsou. Záleží podle místa bydliště.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky