MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250


Dotaz č. 445
Vážená paní doktorko, ač jsem muž, přesto mi to nedá a musím se vás zeptat. Maminka byla na mamograf. vyšetření. Lékař jí dále doporučil sono prsou. Když se ptala lékaře, jestli je vše v pořádku, řekl jí, že žádný nález nemá, ale aby se ještě na sono objednala. Výsledky z mamografu budou za 14 dní u jejího gynekologa. Nerozumím, jaké výsledky, když jí řekli hned po vyšetření, že nemá nález a proč ještě musí na sono ?
Doufám, že Vás tímto dotazem příliš nezdržím, moc mě to ale zajímá. Předem děkuji za Vaši ochotu. Vláďa
Odpověď: MIlý pane. Líbí se mi, že se zajímáte o zdraví Vaší maminky a nestydíte se zeptat. Tak tedy: asi u 30% žen v České populaci může mamografie selhat. Neukáže žádný problém. Je to tam, kde je žláza hodně obalena vazivovými pruhy a mamograf tyto pruhy nemůže pořádně rozšifrovat. Ideálním doplňkem je ultrazvuk,Je schopen dodat právě ty informace,které nezvládl mamograf. Proto lékař trval na dalším vyšetření.Z těchto doplňujících vyšetření vzejde závažná diagnóza vmalém počtu procent. Nemyslete však, že by ultrazvuk(sono) mohl mamografii nahradit. Obě metody se geniálně doplňují v případě právě těch hůře přehledných prsů. U většiny žen stačí jen mamograf.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 444
Dobrý den paní doktorko, je mi 32 let a před dvěma lety jsem měla problém s prsem. Lékař mi řekl že je to jen zhrubělá tkáň, a i na sonu se nic vážného neukázalo. Nyní bych řekla že to docela vymizelo.Ale při prohlížení které si pravidelně provádím jsem si zjistila jsem že mi z obou bradavek vytéká tekutina podobná mat. mléku. Chtěla bych vědět jestli to může znamenat něco vážného. Už 7 let nekojím. Předem moc děkuji za vaši odpověď , Lenka
Odpověď: Mléčný výtok z obou bradavek znamená jediné: nevýznamná hormonální porucha. Některé ženy mají takovou sekreci celý život, dokonce i ty, které nekojily. Dám Vám dobrou radu : nezkoušejte, zda sekreci ještě máte. Mačkáním bradavek dochází k dráždění určitého okruhu a sekrece se tím udržuje.
Výtoku se přikládá význam pouze, když se objeví příměs čerstvé krve.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 443
Vážená paní doktorko,
mám tento nález :
myom při fundu 12mm, stará samsonská cysta bez tekutiny na pravém vaječníku, TUmarkery a testosteron lehce zvýšené.
Co byste mi navrhla, popřípadě nějaká léčba.
Děkuji.
Renáta
Odpověď: Nález, který popisujete není příliš dramatický. Vypovídá o drobné hormonální dysbalanci. Tato hormonální rozladění jsou vesměs těžko léčitelná.Více jde o to, zda máte nějaké obtíže. V medicíně totiž platí zlaté pravidlo, že léčit se mají obtíže a ne nálezy. Tumorové markery jsou často velmi ošidné, někteří lidé je mají celoživotně mimo nastavená kriteria a nic to neznamená.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 442
Dobre rano do Cech mam kamaradku ktera je moc a moc nemocna ma rakovinu delohy nevim v jakem stadiu mohli by jste me poskytnout nejake informace uz patym rokem zijim v Anglii byl bych vam vdecen za kazdou iformaci moc prosim o tel.. cislo rad bych vas kontaktoval dekuji Karel Hrabovsky
Odpověď: Je moc hezké, že se zajímáte o osud Vaší kamarádky. Žijete už dlouho v Angli, a tak jste asi pozapomněl na to, že i v Čechách, stejně jako ve všech ostatních zemích EU,jsou poměrně přísná omezení týkajících se informací o zdravotním stavu pacientů. K tomu, abyst mohl být informován by musela dát svolení právě Vaše kamarádka.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 441
Dobrý den paní doktorko,prosím o radu.Je mi 39 let,před rokem jsem měla silnou bolest v pr.prsu a druhý den se mi v něm udělal tuhý pruh,vedoucí od pr.axily přes střed prsu až dolu pod prs.Nikdo z několika lékařů mi neobjasnil o co se jedná.Prý to nikdy neviděli.Na mamografu byly těžké dysplazie a SONO bylo negativní.Dostala jsem ATB.Pruh zmizel, ale bolest ne.Měla bych být dále sledována nebo se nemám znepokojovat.Děkuji.


Odpověď: Na základě Vašich informací bych doporučila, aby jste alespoň dva roky po proběhlém onemocnění byla kontrolována. Stačí jednou za rok, ultrazvukem (sonograficky). Pokud je Vám méně, než 45 let, neplánovala bych zbytečně mamografii. Kdyby se nález zopakoval, objednejte se do našeho centra- Mamma centrum Praha - do mých konzultačních hodin.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 440
DOBRÝ DEN, CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,JE MI 18 LET A JSEM VE 32. TÝDNU TĚHOTENSTVÍ.TENTO TÝDEN JSEM SE DOZVĚDĚLA PŘI PROHLÍDCE ŽE MAM LIPOM V POCHVĚ O VELIKOSTI 3CM,ALE NEVÍM JESTLI JE ZVENČÍ NEBO UVNITŘ, MŮŽE SE MI NĚCO STÁT NEBO PLODU?NEVRÁTÍ SE MI TO ZPĚT?MAM O SEBE STRACH I O PLOD. DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Odpověď: Lipom je nahromadění tukového vaziva pod sliznicí pochvy. Není nebezpečný ze zvrhnutí. Neublíží ani Vašemu dítěti. Záleží, kde je uložen, ale není pravděpodobné, že při této malé velikosti - 3cm by nějak bránil hladkému porodu. Odložte tato starosti stranou a těšte se na miminko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 439
Dobrý den paní doktorko, mám 34 let a jsem ve 4 týdnu těhotenství. Na ultrazvuku zjistili myom přes celou dělohu 10cm, děloha je 12 cm. Připravili mě, že dítě něná možnost z 99% přežít. Můžete mě, prosím, poradit? Děkuji Dagmar
Odpověď: Co mám říci. Naděje vždy umírá poslední. Znám případ ženy, která donosila dítě přesto, že měla objemný myom v děloze. Velmi záleží, kde je myom uložený. Kdybych se měla rozhodnout já, nechala bych průběh těhotenství na příprodě. Je to více, než rada lékařky, laická rada ženy, která Vás velmi chápe. Držím palce. Dejte o sobě vědět, když budete mít chuť.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 438
Dobrý den, podstoupila jsem sterilizaci, zajímalo by mne, jestli tato antikoncepce je opravdu 100 %ní. Děkuji Míla.
Odpověď: Záleží jaký druh sterilizace jste podstoupila. Selhání je asi tak pravděpodobné jako vyhrát v loterii.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 437
Dobrý den,mám dotaz a potřebuji poradit.Již 6 rok mám problémy s krvácením,vystřídala jsem asi 8 druhů antikoncepcí,stále krvácím.Před 5 měsíci jsem byla na výškrabu po měsíci jsem začla opět krvácet,znovu mě posílají na kernitáž,prosím nebylo by lepší odstranit dělohu?Mám s toho obavu co bude potom dál,nevím jak se mám rozhodnout...Děkuji Dana
Odpověď: Odstranění dělohy je celkem malý výkon, zřejmě by Vám pomohl, ale mnohé ženy snášejí velmi těžce skutečnost, že tento orgán již nemají. Pokud jste středního věku a již neplánujete další děti, byl by výkon na místě. Proberte to ale hlavně se svým gynekologem. Zná Vás, Váš hormonální status, umí dát do svouvislosti fakta, která já o Vás neznám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 436
Dobrý den,prosím o vysvětlení ultrazvukového vyšetření:hypoechogenní útvar nejasného charekteru,nefyziologická uzlina na bifurkací karotid - na krku.Dekuji Ziffrová
Odpověď: Tento ultrazvukový nález navozuje podezření, že jedna z krčních uzlin je změněna. Obvykle nález na jedné uzlině nesignalizuje žádnou nemoc. Bylo by dobré vyšetření zopakovat do dvou měsíců. Bude-li i nadále podezření na odchylku od normy, je nezbytné odejmout z uzliny malý vzorek na histologické prozkoumání. Předpokládám, že Vás vyšetřuje velmi zkušený radiolog. Nebylo by také od věci nechat se vyšetřit někde jinde - pro srovnání.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 435
Dobrý den,je mi 52 let a nahmatela jsem v prsu větší zatvrdlé místo.Mám za sebou sono,mamo,punkci i biopsii a dle paní doktorky není důvod k operaci,budu častěji kontrolovaná.Má význam užívat Mastodynon, Pupalku,Ovosan nebo něco jiného?Nebo je to "víra tvá tě uzdravila".Děkuji za názor.
Odpověď: Důležité je, že místo nálezu je ověřeno biopsií. Je-li zatvrdlina hormonálního původu, mohou Vámi zmíněné preparáty alespoň trochu pomoci. Já však považuji za podstatné je, aby se místo nálezu zkontrolovalo do půl roku alespoň sonograficky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 434
Dobrý den, mám otce (55) let, kterému zjistili, že má rakovinu nosohltanu. Měl na levé straně krku bulku, kterou mu vyoperovali a poslali na hystolku a tam to zjistili. Bohužel mu ale nemohli vzít celou bulku, protože v ní měl zarostlý pohybový nerv levé ruky a otáčení krku (nevím,jestli to píšu dobře, ale vy si určitě s tím popisem budete vědět rady). Za týden mu začína chemo a ozářky. Doktoři mu řekli, že je tam 95%, že mu to pomůže a vyléčí se. Moje otázka spočívá v tom, jestli je to pravda, co mu řekli doktoři nebo né. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Již jednou jsem na tento dotaz odpovídala. Věřte, že dnes lékaři nemají potřebu svým pacientům nic nalhávat. Vašemu otci pomohou tak, aby mohl kvalitně žít. Na jak dlouho se ale uzdraví, nikdo nedokáže předpovědět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 433
Dobry den. Chcela by som Vas poprosit ci by ste mi mohli poradit. Vyse roka som brala antik.tabletky Jeanine a v januari som ich prestala brat. Po troch mesiacoch som ich zacala brat opat a moja menstruacia uz druhy mesiac trva iba 1 den, niekolko krat som zvracala alebo mala nutkanie na zvracanie, mam citlivejsie prsia, zmenila sa mi chut na sex, citim sa nafuktuta, pribrala som a to sa stravujem rovnako... Robila som si aj tehotensky test a tehotna vraj nie som. Vo stvrtok doberiem poslednu tabletku a neviem co mam robit. Dufam ze mi poradite. Vopred vdaka
Odpověď: Je mi opravdu moc líto, ale Vaše obtíže se nedají řešit přes e-mailovou poradnu. Prosím, zajděte ke svému gynekologovi a vše zopakujte jemu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 432
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je možné zrušit menstruaci.Dozvěděla jsem se,že menstruace je nutná pouze pro schopnost ženy mít dítě.Jinak je právě naopak škodlivá např.kvůli ztráty krve-železa,které je velmi potřebnou složkou lids.těla.Jsem rozhodnuta o tom,že nikdy nechci mít děti.Menstruace je tedy u mě naprosto zbytečná.Zajímá mě,pokud by byl možný zákrok,který by menstr.odstranil,kolik by případně stál.Nepište mi prosím, že menstruace je něco přirozeného a normálního,neb to,že člověk každý měsíc krvácí,normální není.Alespoň mě to nikdy přirozené připadat nebude.Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Menstruace je proces, při kterém oschází z těla množství toxinů, které se jinak v těle kumulují. Trvalé odstranění menstruace pomocí chemických prostředků je možné, ale je indikováno jen ženám, které mají závažné onemocnění. Odstranění menstruace jakýmkoliv způsobem - chemicky i operačně je tak krutým zásahem do ženského organismu a je pomalu ale jistě zdrojem tolika obtíží, že mi nedá, abych se nezeptala, proč si chcete tolik ublížit. Proč nepřijímáte své ženství?Co se Vám přihodilo, že nemáte ráda své tělo? Pomoc byste měla hledat úplně jinde. Zkuste směřovat k přijetí sebe sama.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 431
Dobrý den, začátkem dubna jsem porodila mrtvé miminko. Ptala jsem se svého gynekologa kdy mohu otěhotnět znuvu a ten mi doporučil co nejdříve, abych se z tohoto otřesu dostala co nejrychleji. Když se sestra ptala svého gynekologa tak ten řekl, že by doporučoval za rok, že když jsem na tom psychicky špatně tak, že se hojí i děloha déle. (důvod umrtí miminka bylo udušení)Mohla byste mi říci kdy je ta správná doba na další těhotenství? Z manželem bychom chtěli co nejdříve. Děkuji za odpověď. Přeji pěkný den.
Odpověď: Milá Radko, dala bych na doporučení Vašeho gynekologa. Ten Vás zná lépe, než gynekolog Vaší sestry. Argument o pomalejším hojení dělohy se mi zdá velmi slabý.Držím Vám palce. Nejlepším lékem na smutek je ve Vašem případě zdravé dítě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 430
Dobrý den má18letá dcera si nahmatala v prsu bulku,na UZ vyšetření zjistily hladce ohraničenou hypoechogenní léze vzhledu FA.Nevím co to znamená,nehrozí ji něco a nemá vysadit hormonální antikoncepci,kterou bere od 16let
Odpověď: Fibroadenom je velmi častým nálezem v prsu mladých žen. Nejde o nemoc. Po vysazení antikoncepce nezumizí. Pokud se nebude zvětšovat, není nutné chirurgické řešení. O dceru se nebojte!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 429
chci se zeptat jsem den po ukonceni menzes a kdyz si zmacknu prsa teceme mleko.tehotna nejsem
Odpověď: Mléčná sekrece není nic mimořádného, zejména , když se objevuje nespontánně - tedy až po zmáčknutí bradavek. Radím Vám, nezkoušejte to příliš, drážděním bradavek se mléčná sekrece udržuje. Pokud Vás sekrece neobtěžuje tím, že by Vám dělala flíčky na prádle, vůbec tomuto příznaku nevěnujte pozornost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 427
Dobrý večer paní doktorko,
prosím mám dotaz 12.4 jsem byla na operaci kde mi vzali dělohu a vaječníky je mi 59 let.To bylo odesláno na histologii.
Na kontrolu jsem šla 14.5,kde mi p.primář řekl že výsledky ještě nejsou a sestřička mi vzala krev.Týden na to mi přišel papírek do schránky že se má za 2dny dostavit na onkologii-nalačno.Na chemoterapii.
Múj dotaz zní zda výsledky trvají měsíc a zda to p.primář už musel vědět.Moc Vám děkuji za odpověd,která mi pomúže.
Přeju krásný den p.Ondráčková
Odpověď: Zodpovědná analýza vzorků trvá vždy delší dobu, ale měsíc je opravdu dlouhá doba. Někdy jsou výsledky nejasné a je nutno histologické vyšetření opakovat pomocí dalších vyšetřovacích setů. Já myslím, že problém je ale jinde. Vy se bojíte, zda Vám en měsíc čekání nemohl nějak ublížit. Víte, nádory do svého odhalení rostou léta. Měsíc prodlení není z hlediska Vaší léčby důvodem ke strachu, že Vám bylo nějak ublíženo. Histologické vyšetření a naplánování léčby trvá obvykle nejméně 2 -spíše však 3 týdny
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 426
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,jestli antikoncepce yasminelle může zvětšit poprsí.Slyšela jsem,že obsahuje nějaké hormony,které ovlivňují prsní žlázu,ale možná je to nesmysl.Děkuji za odpověď.Petra...
Odpověď: Na každou antikoncepci zareaguje každá žena jinak. Dost obecná pravda je, že se prsy zvětšují při užívání každé antikoncepce. Nejde však o mnoho. Obvykle jen o necelé jedno číslo velikosti podprsenky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 424
Dobrý den,je mi 38let a zjistila jsem,že při zmáčknutí pravé bradavky mi vytéká zelená tekutina.Nikdy se to nestalo. Z levé bradavky nic neteče.4 měsíce již nekojím.Je to normální nebo se mám objednat na některé screeningové pracoviště.Děkuji za odpověd´
Odpověď: Zelený sekret při zmáčknutí bradavky nesignalizuje nic zlého. Jde o hormonální výtok, který není nebezpečný. Někdy se ho celoživotně nepodaří odstranit. Pro Vás platí jediná rada:Nemačkejte bradavku. Tím se sekrece udržuje. Kdyby sekret tekl spontánně tak, že Vám bude dělat otisky na prádle, je dobré kontaktovat gynekologa, který by měl vyšetřit hladinu prolaktinu - to je hormon, který za sekreci může být zodpovědný. Lékem volby ja Agnucaston.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 423
mám Tarlowovu cystu na úrovni bederního obratle S 3 - co to je a jak se to léčí - mockrát díky a přeji hezký den
Odpověď: O Tarlowova cysta je nezhoubné onemocnění, jehož léčba se liší případ od případu. Někdy se tyto cysty vyplňují, aby nedocházelo ke zhroucení obratle. Nic konkretnějšího se na našem mamárním serveru nedozvíte. Hledejte informace u osteologů nebo ortopedů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 422
U našeho 15ti měsíčního chlapečka dnes byly diagnostikovány neštovice, všichni kolem jsme je prodělali i moje matka, která se asi před měsícem dozvěděla, že má rakovinu prsa, teď je po druhé ze čtyř chemoterapií (má je po 21 dnech). Snáší je vcelku dobře, ale teď nevíme, jak velké riziko by to pro ni představovalo stýkat se s vnukem (bydlíme v jiném bytě v jednom domě). Jsme i my přenašeči?
Odpověď: Vy všichni, co jste prodělali neštovice jste proti novému onemocnění imunní. Vaší mamince nemusíte kazit radost potěšit se s vnoučkem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 421
Dobry den, chtela bych se zeptat... mam problemy s pleti, ne moc velke ale mam, gynekolog mi doporucil na plet antikoncepci yasminelle, kdyz to akne nemam tak strasne ze yasminelle mi bude stacit, uz ji beru tri mesice a ucinky na plet jsem poznala male.. bude to lepsi? zmizi mi akne? prosim nedoporucujte mi diane 35 ani nic jineho, ja mam yasminelle tak mi musi pomoct kdyz stoji 900 kc. pomuze? dekuji
Odpověď: Řšit problémy s pletí antikoncepcí je móda posledních několika let.Některým ženám pomůže, některým ne. Problémy s pletí jsou problémy s trávením. Cestou je tudíž využití například center celostní mediciny. Těžko se mohu více rozepisovat. Je to jen návod, záleží na Vás, zda se rozhodnete jít po této stopě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 418
Dobrý den,od kolika let doporučujete brát antikoncepci.Mám 14.letou dceru a chtěla bych jí nechat udělat podkožní tělístko a nevím jestli je pro ni vhodné,předem děkuji za odpověd Marcela
Odpověď: Nevím, zda je vhodné, aby věc tak osobní, jako je antikoncepce, řešil za mladou ženu někdo jiný - byť je to vlastní matka. Po stránce medicínské se to zdá v pořádku, ale představte si, že by Vaše dcera měla v budoucnu jakékoli gynekologické obtiže. Vždy se bude nabízet, zda to není právě z té antikoncepce, do které jste jí postrčila. Každá dcera se v určitém věku proti svým rodičům, tedy i proti matce vzepře. ......antikoncepce se nasasuje jen prokázaně pohlavně žijícím ženám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 417
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli když jsem byla na operaci s rakovinou děložního čípku bylo to prý jen povrchové jestli budu mít moci děti?Je mi 17.Děkuji.
Odpověď: Samozřejmě, že můžete a budete mít děti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 416
Dobrý den, dnes jsem zjistila, že maminka má maligní nádor prsu cca 13mm.Ona sama o tom zatím neví. Pomůžete mi prosím!!!Chtěla bych vědět co ji čeká, jak ji můžu pomoci JÁ. Předem děkuji
Odpověď: Milá Pavlíno. Ač Vám to bude zdát divné, měla byste mít radost z toho, že Vaše maminka má nádor velikosti jen 13mm. Nádory této velikosti jsou z více než 90% plně léčitelné.Vaše maminka s největší pravděpodobností nepřijde o prs. O tom, jak bude dále léčena se nemůžeme bavit, protože každá žena má léčbu trochu individualizovanou. Nejvíce jí pomůžete, když s ní o její nemoci budete věcně mluvit a projdete s ní léčbu. Tím myslím, že jí někdy budete skutečně provázet, ale vždy a o všem s ní budete mluvit. Buďte jí velikou kamarádkou. Můžete s ní být u každého rozhovoru s lékařem, to Vám nikdo nesmí upírat. Nemá cenu navozovat zbytečné veselí, má cenu sevyplakat. Život Vaší maminky nekončí!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 415
Dobrý den, mám cystu na vaječníku, velikost necelé 3cm. Gynekolog doporučil brát antikoncepci bez přerušení, tzv. dlouhý cyklus a k tomu ještě užívat thiamin 2x denně., poté kontrolu. Zajímalo by mě, jako je to u této diagnózy s těžší fyzickou prací a námahou, resp. jsou nějaká omezení či zákazy? Ať už se jedná o činnosti, stravu, nápoje atd. Děkuji.
Odpověď: Pokud mé vědomosti radiologa sahají, není při prosté ovariální cystě žádné omezení ani při práci ani ve stravě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 414
Vážení,HA neberu,jen před rokem jsem bohužel užívala Lék Provera.Od té doby mám jem problémy.Zvětšila se mi prsa,po dobrání léku mi jedno zůstalo větší.Byly objeveny displazie,teď už fibroadenom 7x9mm,prso pobolívá,jsem poslaná na mamograf.Jak je možné,že lékař neupozorní na takovou možnost vedlejších účinků léku?Pak řekne, že se to může stát,kdybych to věděla,tak bych ty léky nebrala.Jsem z toho psychicky vedle,mám strach,co se z toho může ještě vyvinout,nesedí mi prádlo,to je také problém(prsa jsem mívala hezká).Poradíte mi něco?Marta
Odpověď: Milá Marto. Já si na rozdíl od Vašeho lékaře vůbec nejsem jistá, že za všechna trable, která popisujete, může Provera. V našem zařízení se ročně vyšetří okolo 30 000 žen a věřte, že skoro žádná nemá stejně veliká prsa. Fibroadenomy u malých žen jsou také zcela obvyklé, jde o jakýsi hormonální uzel ve žláze a já jsem zcela pžřesvědčená, že by se Vám v prsu objevil, i kdyby jste nebrala Proveru. Termín dysplazie se již v moderní medicíně vůbec neužívá, byl celosvětově vyřazen ze slovníku lékařů pečujících o prsní žlázu. Ze všeho mám pocit, že vás lékaři zbytečně straší. Rovněž jsem překvapená, že Vás posílají na mamograf. Možná jsem to neodhadla a jste již středního věku, pak je mamografie na místě.Zvažte, zda byste neměla skonzultovat své obtíže někde jinde, ideálně v akreditovaném screeningovém centru ve vašem okolí. Přehled center si vyhledejte na těchto stránkách.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 413
dobry den, je mi 24 let a mam pocit, ze jsem si nahmatala neco na levem prsu asi o velikosti vetsiho hrasku. nevim zda s tim mam nekam jit a pripadne na koho se s tim obratit. dekuji vam za radu
Odpověď: Každý nejasný nález v prsu je lepší vyšetřit. Ve vašem případě bude stačit ultrazvukové vyšetření, mělo by ale být provedeno velmi zkušeným radiologem. Vyhledejte si na těchto stránkách mapu akreditovaných screeningových pracovišť a do nejbližšího se objednejte. Podle Vašeho popisu předpokládám, že půjde o cystu nebo malý fibroadenom - tedy o nezávažné možnosti. Jistota kvalitního vyšetření je však na místě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 412
Jsem po sterilizaci.Je možné těhotenství po tomto zákroku?Minulý měsíc jsem měla menstruaci slabou a tento měsíc mám 14 dní zpoždění.
Odpověď: Velmi záleží, jaký druh sterilizace jste podstoupila. V medicíně není nic na 100%, ale selhání sterilizace je víceméně raritní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 411
dobrý den, tento rok jsem již užívala 2 dávky antibiotik, můj dermatolog mi nyní předepsal na mé potíže s pletí (je mi 30 let) další antibiotika Duomox 500 (20 tablet). Jelikož bych již toto léto (červenec) chtěla zkusit otěhotnět, ráda bych se Vás zeptala, jak dlouho bych po užívání těchto léků neměla přijít do jiného stavu, či zda bych vůbec měla tyto léky brát vzhledem k plánovanému těhotenství. Dnes jsem si vzala teprve 2.prášek.
Těhotenství je pro mě teď samozřejmě na prvním místě. Předem Vám velice děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Odpověď: Časté a dlouhodobé užívání antibiotik není pro organismus příliš výhodné. Dovolím si Vám poradit jinou cestu. Obraťte se na některé centrum celostní medicíny. Budete velmi překvapená, až Vám tamní lékaři zjistí, že například nemáte jíst mléčné výrobky, neboť Váš organismus není schopen trávit mléčnou bíkovinu. Podobně dobře Vám může poradit lékař - homeopat. Pátrejte, Vaše budoucí miminko to ocení. Zátěž organismu nevhodnou stravou nebo i léčbou se totiž přenáší i na nenarozený plod.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 410
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat proč jsou hrazeny kontrolní vyšetření ženám od 45let,když teď jsem se dočetla v článku,že nádor mohou mít ženy.kterým je pouhých 20 let.Myslím si že by toto vyšetření měli mít hrazeny všechny ženy bez rozdílu věku.Je mi 32 let,moje maminka mi umřela ve 35ti letech na nádor prsu,jak velkou mám šanci že toto onemocnění potká mě nebo moje dvě dcery?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Mamografické vyšetření s sebou nese sice minimální, ale přesto určitou zátěž rentgenového záření. Proto je vyladěň optimální interval, ve kterém jsou zdravé ženy preventivně vyšetřovány. Je cílen do věkové skupiny, kde se nádory prsu objevují nejčastěji. V loňském roce onemocnělo v ČR skoro 6000 žen, ale věku do 35 let "pouze" 60. Ve věku 20 let je nádor prsu skutečně raritní, objeví se jednou za několik let. Nádory prsů mladých žen jsou mnohem méně časté, než například nádory krve nebo než smrtelné úrazy. Když si to uvědomíte z tohoto úhlu, vidíte, jak vlastně nesmyslná by byla prevence velmi mladých žen.
Vy osobně byste měla navštívit genetickou ambulanci a pohovořit o vašem skutečném riziku. Specislizované ambulance jsou v Praze v Motole, a ve Všeobecné fakultní nemocnici, v Brně v Masarykově onkologickém ústavu a - nejsem si jistá, ale možná i v Plzni ve fakultní nemocnici.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 409
Dobrý den,
často diskutovanou otázkou je možnost vzniku rakoviny prsu v souvislosti s používáním deodorantů a antiperspirantů, které obsahují aluminium. Je na tom něco pravdy?
Děkuji za odpověď.
Ivana Šmidová
Odpověď: Tato otázka byla rozvířena na základě práce jedné anglické lékařky, které se podařily objevit stopy deodorantů v nádoru. Od té doby podobná práce nebyla zopakovaná, ale její diskutabilní výsledek se čas od času objeví někde v tisku. Jsem přesvědčená, že všechny chemické prostředky, které užíváme při úklidu, praní ale i v podobě různých zkrášlovadel mohou mít nějaký negativní dopad na lidský organismus. Nemohu ale podpořit tvrzení, že antiperspiranty způsobují zhoubné onemocnění prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 408
Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat.Moje maminka byla před 3měsíci na operaci měla zrnkovyté ložisko v prsu odebraly vzorečky s obou a přišlo to benigní.Musí každý čtvrt rok chodit na ko.Ted si našla další a větší.Pan dr jí ambulantně odebral vzrek a poslal.Moc se divil,když vytáhl jen krev.Já chci porosit a zeptat se jestli cysta může být také naplněná krví.Memůže to znamenat nic vážného.moc se o ní bojím.děkuji
Odpověď: Pan doktor asi při odběru nasál pouze krev z podkoží.Jestli nemáte důvěru v konání tohoto lékaře, objednejte maminku do některého akreditovaného centra, jejichž celorepublikový přehled je na těchto stránkách. Jděte na vyšetření s maminkou a nechte si společně s ní vše vysvětlit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 407
Je mi 42let posit.R.A.disp.mastodynie vlevo.Drobné cysty do prům.1cm spíše centr.v ZQ 2ovál.adioposit. axilly neg. MG provedena oriet. bez susp. ložisek.V období cyklu stupń. bolesti.Nasazen Superanabol.Operace dělohy těž.dysp.10 let.Užívám euthyrox75.Matka rakovina prsu. Jaký máte názor na prep. Ovosan?Chci konzul.i s jin lék. doporučte. Bydlím v Kroměříži.Děkuji

Odpověď: Ovosan je jeden z možných preventivních preparátů, je ale v praxi ještě krátkou dobu na to, aby s ním byla nějaká všeobecná zkušenost. Bohužel neznám lékaře - gynekology v Kroměříži. Obraťte se na nějaký gynekologický server, vyhledávač Vám určitě nabídne několik variací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 406
dobrý den! Potřebovala bych poradit. Beru antikoncepsi Yasminelle, sedmidenní pauza mi vychází od 30.5.-5.6. a v tom období jedu k moři. Můžu nějak posunout menstruaci? A ještě bych chtěla aby mi sedmidenní pauza začínla v sobotu. nebo tak, aby mi menstruace nevyšla na víkendy. Děkuji. Na shledanou
Odpověď: Je mi líto, ale zde nejste na správné adrese. Existují postupy, jak menstruaci oddálit, to by ale měl udělat Váš gynekolog.Určitě se s ním spojte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 405
Dobrý den chtěla bych se zeptat od jakého věku lze preventivně provádět vyšetření prsu. Je mi 23 let, ptám se z důvodu možné dědičnosti.
Odpověď: S prevencí je vhodné začít o deset let dříve, než onemocněla Vaše blízká příbuzná. Dědičnost se předpokládá tam, kde nejméně dvě velmi blízké příbuzné onemocněly ve věku mladším, než 50let.
Plán prohlídek je složen z mamografie, ultrazvuku a někdy i magnetické rezonance.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 403
Dobrý den.Je mi 35 let a jsem v pátém týdnu těhotenství.Bohužel mám CFIDS,fibromyalgii a chron.zánět moč.měchýře.Také autoimunitu štítné žlázy.Vím,že by mi velice pomohl Wobenzym.Ale nedočetla jsem se,zda jej v pátém týdnu těhotenství mohu užívat a kolik.Děkuji
Odpověď: Wobenzym nemá žádné jednoznačné kontraindikace k užívání. Bere se podle návodu, který uveden u každého balení. Než si jej koupíte, nechte si ještě toto doporučení potvrdit Vaším gynekologem. Počítejte s tím, že může být trochu problém s jeho požíváním, bere se totiž mnoho tablet najednou, což by mohl být problém při eventuální těhotenské nevolnosti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 402
Dobrý den,mám problém s přítelem,když se chceme milovat tak se nemůže do mě dostat a strašně to bolí,ale když se namažu krémem tak je to dobrý.Poradíte mi? Děkuji
Odpověď: Víte, Vaše otázka by byla spíše sexuologa. Moje rada zní: kupte si báječnou knížku od Benjamina Kurase, která se jmenuje Tao sexu. Čtěte si jí s přítelem. Pobavíte se i poučíte. Když si necháte touto knihou poradit, problém zmizí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 400
Dobrý den,asi 3 týdny mám "nalitý" a citlivý levý prs, v horní polovině je cítit zhrubělá ml. žláza. I na pohled je prs zřetelně větší, než pravý. Tento stav se nezměnil ani po pravidelné menstruaci, proto jsem navštívila svou gynekoložku, která mě poslala na sono. Tam mě objednali až za 3 týdny. Může to být známka nějakého nádoru nebo jde spíše jen o hormonální změnu? Je mi 28 let, neberu žádnou antikoncepci a jsem bezdětná. Děkuji Vám za odpověď. M. Beranová
Odpověď: To, co popisuje ve vašem prsu je skutečně asi jen hormonální změna. Ve své praxi jsem takto diagnostikovala několik těhotenství , kdy jako první změna byly právě bolestivé hormonální uzle v prsní žláze. Kdyby se stav v prsu nezměnil další měsíc, bylo by lepší nechat se vyšetřit v akreditovaném centru zkušeným radiologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 399
Dobrý den,jsem maminka 4měs dítěte,užívám cerazette 2 měs,teď mi začaly padat vlasy ve velkém množství,prý je to způsobené nemenstruováním,co s tím?
Odpověď: Padání vlasů je bežným projevem těhotenství, když se budete dobře stravovat - hodně obilovin a zeleniny, padání ustane a začnou Vám růst kvalitní vlasy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 398
Dobrý den,
před 14 dněma sem zjistila,ze mam bouličku pod bradavkou.Kdyz ji prohmatám,není tvrdá.Tak jsem s tím šla k obvodnímu lékaři a řekl mi,že mam zánět a předepsal mi FRAMIKOIN.Mám strach a chtěla bych vědět,jestli to je vážné a jaky jiný lék nebo mast by mi mohla pomoci.
Předem děkuji za odpověď.
Vítů Lenka
Odpověď: Pod bradavkou jsou koncové vývody mlékovodů, je možné, že se Vám tam udělala cystička, která se zanítila. Jinou možností je zánět Montgomeryho mazové žlázky v kůži. Framykoin se mi nezdá jako dobré řešení. Doporučuji Vám, nechte se vyšetřit v nejbližším screeningovém centru - ČR síť je na tomto webu. Buď tam půjdete s doporučením od onoho obvodního lékaře nebo si zaplatíte 300 Kč. Máte-li hmatný nález, doporučení byste měla dostat. Ultrazvukové vyšetření ukáže, co se ve Vašem prsu děje. Problém nejspíše zmizí sám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 397
DOBRÝ DEN CHCI SE ZEPTAT JESTLI SE SMÍ NA MAMOGRAFICKÉ VYŠETŘENÍ V TĚHOTENSTVÍ?UŽ PŮL ROKU SE SNAŽÍME O MIMINKO A TAK SI NEJSEM ZCELA JISTÁ JESTLI NJSEM V ZAČÁTKU TĚHOTENSTVÍ.MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.
Odpověď: Mamografie je v těhotenství zakázána, smí se provádět pouze v případě, kdy je skutečné podezření na nádor prsu. Velmi nechápu, proč vlastně o mamografii mluvíte, jistě Vám není více než 35let. Podle českých pravidel se do 35 let mamografie vůbec neprovádí a když ano, tak ve velmi závažných případech. Metodou volby je zde ultrazvuk.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 396
Jsem "rizikový" případ, pravidelně sledována,59 let. Není možnost dát si vyoperovat preventivně prsní žlázy? Jednou mě i o této skutečnosti informovala lékařka. Prožívám každý rok (sono)a každé 2 roky MG vyšetření...
Odpověď: Nejprve je dobré vědět, co to znamená rizikový případ. Skutečné riziko totiž mají jen ženy s vrozeným BRCA genem. Preventivní odstranění prsní žlázy je možné, ale je spojeno s mnoha důsledky. Jedním z nich je kosmetický efekt, vyprázdněná prsa - byť třeba vyplněná implantáty- nikdy nevypadají přirozeně. Navíc mají implantáty omezenou trvanlivost (15 let). Podle mých dlouholetých zkušeností není preventivní odstranění prsní žlázy dobrým nápadem (kromě oněch nosiček BRCA genů a i tam je to velmi diskutabilní)..
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 395
dobry den,mam dotaz ceka me 4 porod a je me38let mohu pozadat o cisarsky rez a zaroven podvazani vajecniku,tehotenstvi probiha zatim v poradku jsem 23tt dekuji za odpoved
Odpověď: Na obou věcech se musíte domlouvat s gynekologem - porodníkem. Nelze ale říci, že byste měla jednoznačný nárok, aby Vám vyhověl -zejména v otázce císařského řezu. Myslete však na to, že vše na světě se vždy odehrává podle schopností lidí vstřícně se domluvit. Porodník Vám vysvětlí, na co máte nárok a na co si musíte připlatit, jaké řešení je konkrétně pro Vás vhodné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 394
dobrý den paní doktorko, ahoj mirko, právě pročítám tvé odpovědi na otázky a opět obdivujitvůj klid a trpělivost odpovídat . zvlášť pikantní byl dotal 362. zdravím miloš
Odpověď: Zdravím do Klatov. Je hodně škoda, že některé dotazy jsou položeny lehkomyslně a tak zabírají místo dotazům vážným, které by bylo třeba zodpovědět obsáhleji a rychle. Všichni odpovídající lékaři se k otázkám dostávají až po své pracovní době a odpovídají na úkor svého volného času. To si někteří tazatelé neuvědomují.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 393
Dobrý den,je mi 37 let,vloni se mi po operaci fibroadenomu udělal do dvou měsíců po operaci fibroadenom nový,jen 1 cm od jizvy,nyní 17x15x8 mm.Před operací jsem 12 let užívala horm.antikoncepci.Nyní již rok neužívám.Myslíte si,že vzhledem k mému fibroadenomu by bylo rizikem se opět k horm.antikoncepci vrátit?Může tato antikoncepce způsobit rychlejší růst fibroad.?A je rizikem pro ženy s fibroadenomem z hlediska vyššího rizika vzniku zhoubného nádoru?Nebo myslíte,že se již raději nemám k horm.antikoncepci vracet?Moc děkuji za Váš názor.
Odpověď: Hormonální antikoncepci můžete užívat, fibroadenomy v tom nehrají roli. Fibroadenom je vlastně jakýsi hormonální "uzel" ve žláze, proto se při některé antikocepci může různě měnit : zvětšovat i zmenšovat se s m. cyklem, před menstuací bolet. Chirurgické řešení není první metodou volby, obvykle se fibroadenomy jen sledují, právě proto, že se ví, že rády recidivují (opět se objevují). Obvykle se operují jen fibroadenomy větší než 30mm.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 390
Dobrý den, odmala mám nohy do "O", chtěla bych se zeptat jestli existují nějaké cviky nebo operace na zlepšení či trvalé odstranění. Děkuji
Odpověď: Kdybych uměla poradit, ráda bych to udělala. Po odpovědi pátrejte u ortopedů.Trochu se ale obávám, že na podstatnou nápravu už je pozdě. Všechny korekce (opravy) vadných držení a ostatních vad se mají provádět v dětství. Nejvíce pravděpodobné ale je, že Vaše vada je neopravitelná. Nezbude, než jí zakrývat dobrým oblečením.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 389
Dobrý den, moje diagnoza je C504 ZN horní zevní kvadr.prsu, léčba proběhla v roce 1999, každý rok jsem chodila na mamografické vyšetř., ale již v minulém roce jsem nebyla poslána na vyšetření a letos opět ne, pouze na ultazvukové vyšetření, které bude v srpnu. Myslím, že bych ale měla absolvovat mamografické vyšetř.každý rok. Prosím o radu. Děkuji A.Lorenčíková
Odpověď: V České republice nejsou jednoznančně stanovena pravidla pro sledování žen, které byly léčeny pro zhoubný nádor prsu. Osobně se přikláním ke každoroční mamografii zdravého i léčeného prsu ( pokud byl zachován). Pacientky na našem pracovišti jsou takto dispenzarizovány (sledovány).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 388
Dobrý den, půl roku pravidelně užívám HA Minervu a nyní jsem zapomněla užít tabletu, bylo to v prvním týdnu a spoždění bylo více jak 12h. Druhý den po zjištění jsem si vzala prášky 2 a nyní pokračuji jako obvykle. Přesněji uvedu, 30. 4. - 4.5. menzes, 7.5. pohlavní styk a 9.5. zapomenutá tableta. Vím, že následující týden je třeba užít jinou ochranu a chtěla jsem se zeptat, zda mohu být těhotná..Děkuji
Odpověď: Tak, jak situaci popisujete, je velmi málo pravděpodobné, že byste byla těhotná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 387
Dobrý den paní doktorko,je mi 54 let.Před 3 lety jsem byla na mamografickém vyšetření, bylo vše v pořádku.Před 2 týdny jsem byla u gynekologa, vyšetřil mi prsa a vše bylo též v pořádku.Posledních pár měsíců se cítím hodně unavená, velice se potím, obvodní paní doktorka mě nechala udělat kompletní krevní vyšetření a našla hodnotu "prsního onkogenu 64", prý je o polovinu vyší, než jsou mezní hodnoty.Jsem objednaná na mamograf.Moje matka měla rakovinu prsu.Chci se Vás zeptat, pokud by se jednalo o pozitivní nález, jakou mám naději na odléčení?Děkuji Vám za odpověď.Procházková
Odpověď: Nádorové markery nejsou spolehlivým ukazatelem přítomnosti nádorového bujení v prsech. Bez mamografie jsou všechny úvahy zbytečné. Pokud opravdu bude ve Vašem prsu něco nalezeno, úspěšnost léčby se vždy odvíjí od mnoha faktorů. Nejpodstatnější je, o jaký druh nádoru se jedná, jaké jsou jeho vlastnosti. V dnešní době se většina žen uzdravuje na velmi dlouhou dobu, některé dokonce trvale.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 386
Dobrý den,
mohli byste mi napsat něco o problematice cyst na prsou? Proč vznikají,jak jsou nebezbečné,jak se léčí ap?
Děkuji!
Odpověď: Když se podíváte o několik dotazů zpět, zjistíte, že jsem na podobný odpovídala. Cysty jsou širší normou žlázy, nejsou považovány za nemoc. Z cyst nikdy nevznikají zhoubné nádory - ovšem diagnostik si musí být jistý, že jde pouze o cysty.Vznikají z hormonální nerovnováhy. Nemá smysl je léčit, hlavně ne operací. Postupně s věkem vymizí samy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 385
Dobrý den,mam dotaz.Přes 4 roky jsem brala HA Diane 35,teď asi 5 měsíců ji mam vysazenou.Asi před 5 měsícem jsem měla pohlabní styk s přítelem bez ochrany.asi 8 dní po začátku poslední menstruace,další jsem nedostal.Mam zpoždění asi 14 dní,těhotenský test jsem si dělala a vyšel negativní.K doktorovi se chystám pozítří!Chtěla bych se zeptat na jak jsou těhotenské testy pravdivé, a taky jestli může být zpoždění způsobeno stresem,vysazením antikoncepce,prochladnutím?Mám si udělat test ještě jednou?Prosím poraďte!Děkuji
Odpověď: Odpovídám s malým zpožděním, proto předpokládám, že už jste gynekologa navštívila. Ve velmi časném stadiu těhotenství může těhotenský test selhat. Osmý den po začátku menstruace je již žena schopná oplodnění. Zpoždění menzes může být způsobeno mnoha faktory, mezi ně patří i ty , co jste vyjmenovala. Připomínám jen, že nejlépe se otěhotní právě po vysazení antikoncepce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 383
Dobrý den, jsem 14 dní po laparosk.operaci.Měla jsem neustálé bolesti v podbřišku.
byly odstraněny srůsty a vysátý tekutina z dutiny břišní.Bylo to posláno na kultivaci a vše neg.
Mám pořád bolesti v podbřišku, může to být ještě i když už je to 14 dní stále po tom zákroku?
A za jak dlouho po lepa.operaci se můžu pokoušet o miminko.
Děkuji N.
Odpověď: Dva týdny po laparoskopii je velice krátká doba na to, abyste se cítila úplně dobře. Těhotenství naplánujte po poradě se se svým gynekologem, ten Vám řekne, jak jste na tom po všech stránkách. Čas proběhlý po laparoskopii v plánování těhotenství hraje velmi podřadnou roli.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 382
Dobrý den, mám otce (55) let, kterému zjistili, že má rakovinu nosohltanu. Měl na levé straně krku bulku, kterou mu vyoperovali a poslali na hystolku a tam to zjistili. Bohužel mu ale nemohli vzít celou bulku, protože v ní měl zarostlý pohybový nerv levé ruky a otáčení krku (nevím,jestli to píšu dobře, ale vy si určitě s tím popisem budete vědět rady). Za týden mu začína chemo a ozářky. Doktoři mu řekli, že je tam 95%, že mu to pomůže a vyléčí se. Moje otázka spočívá v tom, jestli je to pravda, co mu řekli doktoři nebo né. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: V dnešní době není zvykem říkat pacientům nepravdu. Někdy se může mírně změkčit neradostná pravda, to, když se pacient jeví lékařům hodně psychicky labilní, ale nikdy se neříká vyslovená lež, aby se pacientovi tímto nabídla planá naděje. Musíte ale počítat s tím, že i když léčba zabere, nádorové onemocnění v nějaké formě Vašemu otci zůstane. Už prostě nikdy nebude úplně zdravý.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 381
Dobrý den, bude mi 16 let a chtěla bych se zeptat, jestli bych už měla navštívit gynekologa? A co se bude dít během prohlídky? Děkuji
Odpověď: Ve Vašem věku je vhodné navštívit gynekologa pouze, když žena již sexuálně žije, nebo když má nějaké obtíže.Detailnější ionformace vyhledávejte na serverech gynekologické společnosti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 380
Dobrý den,
je mi 51 let a při sonografickém vyšetření mi byly zjištěny cysty v obou prsech. Největší má asi 6x2cm. Chtěla bych se poradit, zda se cysty dají zmenšit nebo odstranit. Údajně punkcí se cysta zmenší pouze dočasně. Jelikož prozatím nemám potíže, lékař doporučil pravidelné sledování. Nicméně znepokojuje mě počet a hlavně velikost cyst. Děkuji za odpověď. Helen F.


Odpověď: Cysty jsou jakýsi hormonální stav žlázy. Celosvětově jsou považovány za zcela nevýznamnou záležitost, která nepotřebuje žádné mimořádné řešení. Ani to, že jsou některé veliké, nic neznamená. Cysty postupně vymizí samy s věkem. Odsávání je pomocná technologie k odstranění bolestí, které někdy cysty mohou doprovázet. Určité druhy cyst se po odstátí slepí a již se neplní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 379
Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně vyšetření prsu. Můj gynekolog mi našel v prsu bulku, velikost 6 mm. Příští týden jdu na vyšetření prsu do K.Varů. Zajímalo by mne, zda se poté můžu objednat ještě k jedné lékařce na stejné vyšetření do Plzně a kolik takové vyšetření stojí, předpokládám, že druhé vyšetření budu hradit. Děkuji Vám za Vaši odpověď.
Odpověď: V Karlových Varech je skvělé screeningové centrum, kde , když se tam necháte vyšetřit, můžete mít jistotu. Vyšetření na jiném místě, je jistě pro Váš klid také dobré, ale vždy se znažte být vyšetřená ve screeningovém centru. Jejich seznam je na tomto webu. Mamografie stojí obvykle 600 kč, ultrazvuk(sonografie) obvykle 300.Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 378
Dobrý den paní doktorko, mám myom v děloze, chci se zeptat, zda může wobenzym nebo flobenzym myom "rozpustit". Děkuji. Nováková
Odpověď: Vážená paní. Ani jeden ze zmíněných preparátů není schopen "rozpustit"myom. Z tohoto pohledu by šlo o vyhozené peníze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 377
Dobrý den paní doktorko, mám myom v děloze, chci se zeptat, zda může wobenzym nebo flobenzym myom "rozpustit". Děkuji. Nováková
Odpověď: Myomy v děloze mohou zmizet i samovolně- ale vzácně. Co sahají moje vědomosti, neslyšela ani nečetla jsem, že by enzymatická nespecifická léčba mohla ovlivnit velikost myomu. Oba preparáty udělají člověku dobře, zejména přes trávení, zmírní se různé chronické záněty. S vymizením myomu však nepočítejte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 376
dobry den,muj pritel ma uz 3roky vasektomii.pred 2mesici byl hospitalizovan(zanet ve strevu)davali mu hodne velke davky antibiotik, kapacky....myslite, ze mu to nejak mohlo ovlivnit jeho vasektomii?mam totiz vsechny priznaky(natekle prsa, unava...) 3tydny zpozdeni a teplotu tam dole 37;1 C po ranu.
Odpověď: Je mi líto, ale nemohu se skutečně zodpovědně vyjádřit k tomu, zda může být muž po prodělané vasektomii plodný. Zázraky se však dějí.Nejlepší bude, když si necháte udělat těhotenský test.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 375
Dobrý den! Je mi 50 let a již víc jak deset let užívám hormonální substituční léky.Nyní asi 2 roky Estrofem. Ve 27 letech mi byla odebrána děloha i vaječníky. Často čtu o nebezpečí rakoviny prsu. Moje gynekoložka mě každý rok posílá na mammograf,zatím je vše v pořádku.Může mi další užívání horm. subst. léků nějak ublížit? Děkuji Vám za odpověď
Odpověď: Vážená paní.
Každá léčba s sebou nese nějaká rizika. Dokonce i podání Acylpirinu může někomu přinést veliké obtíže. Vy jste hormonální substituční léčbu potřebovala, s tím se nedá nic dělat. Vaše gynekoložka Vás každoročně posílá na mamograf, dělá tedy pro Vás, co může. Bylo by ale vhodné podiskutovat s lékařkou, zda by přeci jen nebylo vhodné ve věku 50 zčít postupně hormonální substituci vysazovat. Mírné navýšení vniku rakoviny prsu přetrvává ještě pět let po léčbě. Podtrhávám slovo MÍRNÉ.Studie se ale v tomto velmi různí, některé dokonce říkají, že riziko vůbec nenaroste.
Dohodněte s paní doktorkou takový režim, aby jste se cítila dobře. To je nejpodstatnější.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 374
DOBRÝ DEN JSEM 36TÝDEN TĚH.V 16TÝDNU VYŠLA NIŽŠÍ HODNOTA HCG 7974 JINAK VŠE V POŘÁDKU AFP I E3 ZNAMENÁ TO NĚCO MĚ NA TO NIKDO NIC NEŘEKL ANI NA GENETICE NIC MOC NEŘEKLI JEN MĚ POSLALI NA ULTRAZVUK A ECHO PLODU TAM VŠE DOPADLO DOBŘE ALE JÁ MÁM POŘÁD OBAVY ČETLA JSEM ŽE BY MOHLO MIMI BÝT I MONGOL DĚKUJI POKORNÁ
Odpověď: HCG je těhotenský hormon, jeho nižší hladina nesignalizuje možnou vývojovou vadu. Zkušený lékař by poškození plodu viděl na obrazovce ultrazvuku, "mongoloidní" poškození plodu se váže k jiným hodnotám z krve, které byly jistě v pořádku, protože jinak by Vás poslali na odběr plodové vody. Buďte v klidu, užívejte si těhotenství, ať máte pohodové miminko. Zdravím
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 373
Dobrý den paní doktorko,myslíte si,že je dlouholeté užívání hormonální antikoncepce rizikem pro pozdější vznik nádorového onemocnění prsu?Děkuji za Váš názor.
Odpověď: V současné době neexistují studie, které by věrohodně prokázaly souvislost mezi užíváním antikoncepce a vznikem rakoviny prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 372
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli podle Vašeho názoru a Vašich zkušeností opravdu ženy s krevní skupinou A nebo AB mají zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu,jak o tom píše Dr.Peter D´Adamo ve své knize Výživa podle krevních skupin.
Odpověď: Vznik rakoviny prsu je kombinací mnoha faktorů. Sama jsem zmíněnou knihu kdysi četla a dokonce jsem si udělala průzkum u našich pacientek. Na tisíci ženách mi nevyšlo nápadnější riziko pro žádnou krevní skupinu. Porovnávala jsem to s rozložením krevních skupin u zdravých žen. Celou knihu "O výživě dle krevních skupin " jsem pak přestala číst jako nevěrohodnou. Větší opodstatnění má vegetariánství nebo makrobiotika.
Zdravím
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 371
dobry den beru depo provera a nejak se me to nezda nase dr. gyn. rika ze je to normalni ze nekrvacim to je sice pekny ale ja si myslim ze ybch mela menstruovat co si o teto antikoncepci myslite vy? nemam radeji prejit n jinou?
Odpověď: Vážená paní. Existuje názor, že není vhodné, aby žena přestala menstruovat, zejména ve věku mladším, než 45 let. Tento názor zastává ale spíše východní čínská medicina. Já osobně se k této myšlence také přikláním, většina gynekologů zde v "západním světě" však toto neuznává jako argument. Jestli je Vám nepříjemné, že nemenstruujete, požádejte vaší gynekoložku o změnu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 370
Doplnujuci udaj k dotazu 354.
jedna sa presnejsie o loziskovu duktalnu hyperplaziu. vysetrena som bola iba na sonografii v onkologickom ustave bratislava.
Odpověď: Vážená paní.
Duktální hyperplazie je termín, které v české diagnostiké škole při vyšetření ultrazvukem již nepoužívá. Pro Vás to znamená, že vyšetřující lékař viděl v ultrazvukovém obraze rozříšené mlékovody pod bradavkou, což není žádná nemoc. Tento nález nenese žádné onkologické riziko. Kontrola za rok opravdu postačí, nestresujte se. Zdravím
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 367
Dobry večer.Chtěla bych se zeptat,jestli má ozáření rtg v oblasti LS páteře vliv na pozdější otěhotnění,popř.vývojové vady plodu.Nyní těhotná nejsem,ale tak za 2-3 měsíce bych chtěla otěhotnět.Vyšetření rtg LS páteře mám podstoupit za 14 dní,v období menstruace.Děkuji Vám za odpověd.
Odpověď: Ozáření páteře při vyšetření LS nemá vliv na pozdější otěhotnění. Samozřejmě by nebylo vhodné přijít na vyšetření v období ranného těhotenství. Nechtěnému ozáření v těhotenství by jste měla být uchráněná právě, když budete vyšetřená v období menstruace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 365
Jeste jednou preji dobry vecer.Jedna se o pravy prs,je to ten po operaci atd.Kdyz na nej nesaham,tak neboli,a kdyz se zacnu prohlizet a mackat,tak me to boli.Kdyz jsem byla v prosinci na ultrazvuku bylo my receno ze tam mam mirny otok.Dekuji za odpoved Jana Chytra
Odpověď: Jano, podívejte se na své obtíže takto.Váš pravý prs dostal skutečně zabrat. Nejprve v něm byl nádor, pak byl operován a následně ozářen. Poléčebné změny mohou v zachovaném a léčeném prsu bolet celé měsíce, ale také již celoživotně. Je to jistá daň právě za zachovaný prs. Jak půjde čas, určitě některé obtíže zmizí, zminí také Vaše úzkost z prodělané nemoci. Vše se určitě trochu vylepší. Snažte se hodně komunikovat při každé kontrole s vyšetřujícím radiologem, ať Vám na obrazovce ukáže, co se pod jizvou skrývá. Pomůže Vám to. Možná jste z Prahy a chodíte do našeho centra. Ráda si Vás vezmu mezi své pacientky. Zdravím.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 364
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak probíhá vyšetření, když mám na žádance pro lékaře diagnozu N979, důvod požadavku: gyn.sono+folikulometrii-sek.sterilita. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Na tomto serveru zodpovídáme dotazy,týkající se onemocnění prsu, ale pokusím se odpovědět. N 979 je gynekologický kód , provedou Vám nejspíše ultrazvukové vyšetření malé pánve - předpokládám použití intravaginální sondy (vyšetřovací sonda je vložena do pochvy). Vyšetření nebolí, může být trochu nepříjemné. Držím palce v léčbě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky