MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 205
Paní Bartoňková, chtěla bych se zeptat, mám po biopsii prsu, čekám na výsledky, myslíte, že je možné užívat Decolen nebo Herbust či NN ADD BUST pro zvětšení prsou? Je mi 25 let a nechci podstupovat žádné chirurgické operace. Děti nemám. Mám moc malá prsa a mám z toho dost velké komplexy.A ještě jeden dotaz : Chodím často do solária, mohlo by mít vliv na onemocnění rakovinou?
Odpověď: Zdravím. Obádám se, že žádný z jmenovaných preparátů nesplní Vaše očekávání ani omylem. Pokud Vám byla z nějakého důvodu proveda biopsie, pak v prvé řadě vyčkejte jejích výsledků.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 204
Prosím o radu, na mamografu mi bylo doporučeno užívání antioxidantů A,C,Selen s tím ,že mi byl nabídnut preparát za 1800 Kč na 3 měsíce, bohužel teď nevím přesně název LIFE atd. Zajímalo by mě co si o tom myslíte, zda nevyjde nastejno když si toto koupím v lékárně z podstastně menší cenu nebo je to opravdu přípravek daleko lepší?
Odpověď: Zdravím. Odhadujete to naprosto rozumně a správně - v lékarně si koupíte vitamíny také a levněji.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 203
Tak jsem absolvovala mamograf a ultrazvuk a ráda bych se zeptala. J emi 38 let jsem po odstranění dělohy. Bylo mi řečeno že jde o zhuštěnou tkáň a za rok na kontrolu. Co to vlastně znamená?Ráda bych se pouze zeptala, zda mamograf opravdu odhalí vše a proč je potom nutno také ultrazvukové vyšetření. Mám přijít za rok na kontrolu..není to brzo? děkuji
Odpověď: Zdravím. Zhuštěná tkáň je jen popisné vyjádření normálního obrazu. Pokud nejste riziková, pak nejsou kontroly nutné vůbec. Co se týká výtěžnosti jednotlivých metod, pak si je nutno uvědomit, že žádná metoda není absolutně stoprocentrní, ale jak jsme v odpovědích opakovaně již psali, u mladších žen pod 40 let se dává přednost ultrazvuku prsů a u žen 40 a více let se dává přednost mamografickému vyšetření. Dobré pracoviště má u obou metod více než 90% spolehlivost.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 202
Mam jít na biopsii prsa jak se to dělá (a bolý to)dik
Odpověď: Není to nic hrozného. Biopsie se provádí v lokálním umrtvení a odebírá se při ní docela tenkou jehlou vzorek tkáně. Tento výkon se dělá zcela běžně a není třeba mít z něho strach.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 201
Dobrý den,
je mi 29 let, bezdětná. Před dvěma roky mi zjistili fibroadeom (doufám, že to píši správně) velikosti 1 cm v levém prsu (byla jsem na biopsii a UZ). Před půl rokem jsem nahmatala dalši útvary v obou prsech. Můj gynekolog mi sdělil, že je to způsobeno antikoncepcí a předepsal mi jiné prášky. Bohužel poslední měsíc jsou moje prsa dost bolestivá, cítím všechny "bulky" a zdá se mi, že je jich čím dál tím více.
Mám jít na mamografii či UZ, nebo to opravdu může být následek hormonální antikoncepce?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Nález fibroadenomu (FA) je u mladých žen poměrně častý, u některých žen se dělají i vícečetné FA. Je pravda, že jejich vznik může souviset s hormonální terapií či hormonální antikoncepcí. Gynekolog Vám proto změnil antikoncepci za jinou, ale po té Vás zas bolí prsa - zkuste se domluvit se svým gynekologem a vyzkoušet případně ještě jinou antikoncepci.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 200
Vážená paní doktorko, před dvěma lety jsem si v levém prsu nahmatala bulku. Šla na sono, ale bylo mi sděleno, že to nic není. Měla jsem tam ložisko o velikosti 18krát10mm. Nyní (po dvou letech) jsem šla znovu a výsledkem je: shluk několika drobných fibroademnů nebo cystosarkoma phyllodes. Velikost se nezměnila, bylo mi doporučeno mamografické vyšetření. Bulka mě za celé ty dva roky nikdy nebolela. Dále mi byla doporučena biopsie - z té mám ale opravdu strach. Je mi 22let. Předem moc děkuji za odpověď, co může znamenat tento výsledek vyšetření.
Odpověď: Zdravím. Doufám, že se věc řeší na screeningovém MG centru, kam jste primárně přišla. Nejedná se o nic závažného a já bych Vám spíše udělala ještě UZ kontrolu třeba za 6 měsíců než hned biopsii - ale UZ obraz u Vás jsem neviděla, takže nemohu Vašemu vyšetřujícímu lékaři radit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 199
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat už dva měsíce nekojím a mlíko už taky nemám ale od té doby mě bolí obě prsa. Děkuji Lucka
Odpověď: Zdravím, kontaktujte svého gynekologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 198
Dobrý den,
Je mi 26 let, 1 dítě. Již třetím rokem pociťuji změny v levém podpaží. Nejdříve jsem si nahmatala jakýsi oválek asi 2 cm, který postupem času zmizel.
Ovšem když mám např. namydlené ruce cítím v levém podpaží malé bulky do 0,5 cm a pobolívá mě levá ruka v zápěstí. Byla jsem v mamologické poradně, kde jsem byla vyšetřena pohmatem, ale paní doktorka nic nenahmatala.
Bylo by vhodné provést nějaké vyšetření.
Za Vaši odpověď Vám předem děkuji.
J. Hauptová
Odpověď: Zdravím, paní Jano. Pokud lékařka mamární poradny nic nezjistila, tak by mě to uklidnilo. Vyšetření není nutné, nicméně pro svůj vnitřní klid můžete ještě absolvovat UZ vyšetření prsů a podpažních jamek v některém blízkém screening. MG centru jako samoplátkyně a k tomu případně využít AVON poukázku - viz také dotaz a odpověď č.187
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 197
Dobry den,vcera jsem podstoupila sono prsu,v kazdem prsu mam utvar velikosti cca 2cm.ve zprave od lekare je ze utvary jsou hypoechogenni struktury s echogennejsimi pruhy.pak take ze jeden utvar je lobulovan.vubec mi nerekli o co jde jen ze by bylo dobre je oba vyndat.je mi 31let a mam rocniho syna.kojila jsem 3m.prosim vysvetlete mi nejak lidsky o co jde a zda je opravdu nevyhnutelna operace.dekuji mnohokrat.
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím si, že nález je k operaci, ale nemám k dispozici Váš nález, takže mohu jen odhadovat. Nepíšete, zda jste byla ultrazvukem vyšetřena na screeningovém mamografickém pracovišti. Lékaři tam jsou instruováni, aby nálezy ženám vysvětlovali. Doporučuji Vám proto Váš nález konzultovat buď se svým gynekologem nebo lékařem-radiologem některého screeningového centra.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 196
Vazena pani doktorko, obcas se setkavam s informacemi (v ruznych popisech onemocneni apod.), ze je nebezpecne provadet odber biopsie z neurceneho nalezu jehlou, ze se nador pote muze rozsirit rychle do okoli. Napr. ve formulaci - "pan doktor mi rekl, ze by nedoporucoval, aby se do toho pichalo, ....". Na druhe strane se to v soucasne dobe jednoznacne povazuje za bezpecnou metodu zjisteni nadou. Muzete mi prosim napsat zda realne nejake nebezpeci existuje? Dekuji.
Odpověď: Zdravím Vás. To se tradovalo dříve, že se nádor vpichem roznese do okolí... V současné době je tzv. "core-cut biopsie" (= cílený odběr vzorku tkáně speciální jehlou) považována za standardní a velmi vhodnou metodou zejména k posouzení, zda se jedná o nádor či nikoliv.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 195
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat menší bulka v prsu - týká se to mojí 47 leté maminky. Zmínila se o tom lékaři, ten bulku sám hned nahmatal a poslal jí do Č.Budějovic na vyšetření. Bulka je bolestivá, maminku prý bolí i levá ruka, rameno...může to být k tomu? Vím, že je těžké to takhle nějak zhodnotit, ale já se snažím podobný problém někde najít...mám o ní velký strach. Může i takhle bolestivá bulka znamenat rakovinu??? Děkuji za odpověď a já budu doufat, že vyšetření mamince dopadne dobře.
Odpověď: Dobrý den. Vyčkejte výsledků vyšetření maminky. Samozřejmě nález může svědčit pro cokoliv. Maminka má 47 let, to znamená, že již od svých 45 let měla být sledována mamograficky v nějakém screeningovém mamografickém centru. Byla?
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 194
Dobrý den,jsem těhotná a chtěla jsem se zeptat zda má můj gynekolog (soukromník)právo na to vybírat ode mě částku sto korun za to že mi poví zda je to holčička nebo chlapeček????Děkuji s pozdravem Dolečková
Odpověď: Dobrý den, to tedy opravdu nevím, ale určitě platí, že pokud si nějakou službu musím ve zdravotnickém zařízení koupit, tak chci znát dopředu ceník (tak jako kdekoliv jinde, kde něco kupuji). A pokud mne nikdo dopředu neupozorní (nebo nemá ceník s uvedením, co se platí a neplatí vyvěšen) pak odmítám cokoliv platit zpětně.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 193
Chci mit velka prsa a nechci pouzivat na to leky mam si nejak masirovat nebo co????prosim odpovezte vase katka.
Odpověď: Katko, tvar a velikost orgánů a různých částí našeho těla jsou
dány geneticky. Upravovat lze kosmeticky v dnešní době málem cokoliv, na to existují plastičtí chirurgové, nikoliv masáže. Přepokládám však, že jsi hodně mladá a že máš na nějaké kosmetické úpravy zatím čas...
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 192
Dobrý den, je mi 59 let,prodělala jse operaci p.prsu.Dg:Mikrokalcifikace dx mammy-mamilla a retromammil.oblast stp resect.mamilly a submamll.oblasti centr.segmentu, doresekování HKK a DKK.
Hist:Non high-grade DCIS v centrálním segmentu a v retroareolárních duktech v terénu fibrózy. Po doresekování okraje volné. VNPI+věk:7 , ER klonální- negativní až středně pozitivní, PR negativní.topografie(ICD-0-3):C509, morfologie(ICD-0-3):8500/2,dg:d059,pTNM-6:Tis.Prosím o Váš názor na další postup.Prášky, ozařování,pozorování. Děkuji V.P.
Odpověď: Zdravím. Každé onkologické pracoviště má svůj způsob léčby a sledování. Jenom Vás mohu ubezpečit, že Vaše onemocnění není nikterak zvlášť závažné a i když byl objeven a operován nádorek, pak to byl takový druh nádorku, že je obrovská šance, že je tím toto onemocnění prakticky vyléčeno.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 190
Preji hezky den. Je mi 27 let a pred rokem jsem po objeveni bulky v prsu byla vysetrena mamografem a ultrazvukem v Norsku, kde bydlim. Nalez cysta. Bylo mi zdeleno, ze mamograf spolecne s ultrazvukem je nejlepsi kombinace k dobremu vysledku. Zde je to bezny postup. Proto by mne zajimalo, proc Vy mamograf nedoporucujete pro "mlade" zeny. Dale bych se chtela zeptat, jestli spani na brise muze mit spatny vliv na prsa? Predem dekuji moc za odpovedi.Michaela
Odpověď: Vám také hezký den. V civilizovaném světě se dává přednost UZ vyšetření prsů u mladých žen, protože mamografie není výtěžná. Ani Norsko není bez chyb, jak je vidět. Spát můžete v jakékoliv poloze, která Vám vyhovuje.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 188
Dobrý den,
je mi 35let a před 4 roky mi byl odebrán fibroadenom vel.29x16x10mm (perikanalikulární fibroadenom s ložiskovou hyalinisací stromatu). Nyní mám v oblasti jizvy hypoechogenní ostře ohraničený útvar (resp.2 těsně na sebe naléhající) vel. 33x18x10mm, bez detekovatelné vaskul. Cévy jsou útvarem utlačovány, v blízkosti je céva s RI0,64. Za poslední 2 roky došlo tedy k progresi velikosti a je mi doporučeno opět odoperování útvaru. Myslíte, že je odstranění opravdu lepší? Nevím, co znamená céva RI 0,64. Děkuji za Váš názor. Markéta.
Odpověď: Zdravím Vás, Markéto. Možná se jedná o pooperační změny (vypadá to podle Vašeho popisu na serom - tekutina, která může řadu měsíců i let být v místě, kde se dříve operovalo). Punktoval Vám někdo tento nález - t.j. pokusil se ho odsát nebo případně odebrat kousek vzorku z toho místa? Tomu bych dala t.č. přednost před novou oprací. Zkuste se domluvit v daném zdrav. zařízení, zda je operační vyjmutí skutečně nezbytné, zda by se ložisko nedalo jen ověřit punkcí či biopsií. Ten specifický číselný údaj není pro Vás důležitý (je to údaj při měření průtoku krve v cévě).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 187
Je mi 33 let. Moje matka prodělala před dvěma roky rakovinu prsu. Kdy bych asi měla jít na mamograf?
Odpověď: Zdravím. Nemusíte, jedna nemocná příbuzná v rodině Vám nezvyšuje riziko proti ostatním ženám (v ČR je nastaveno preventivní sledování u všech nerizikových žen od 45 do 70 let věku). Pokud však přesto chcete, můžete využít UZ vyšetřování prsů jako samoplátkyně na screening. centru nebo požádat o poukázku AVON (viz akce AVON nazvaná "Ženy ženám" : http://www.marianne.cz/clanek/673/zeny_zenam.html.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 186
Dobry den pani doktorko, omlouvam se,neudala jsem vsechny patricne informace,je mi 33 let a mamograficke vysetreni mi bylo doporuceno mou gynekolozkou po predeslem UTZ vys.,a to prestoze kojim.UTZ vysetreni jsem absolvovala celkem 3x,vzdy na jinem pracovisti.Nelze prip. provezt biopsie? Tento dotaz se vztahuje k c.174.Jeste jednou dekuji.
Odpověď: Dobrý den. I po Vašem vysvětlení musím konstatovat, že bych mamografii u Vás neprovedla. Pokud to nemáte moc daleko do Brna, pak Vám nabízíme došetření u nás (nebo vymyslíme něco jiného - ozvěte se mi případně na bartonkova@mou.cz). A ještě poznámka - ani biopsiemi prsu by se nemělo plýtvat. Biopsie by měla být provedena jen tehdy, nemůže-li lékař předchozími vyšetřeními zjistit, zda jste zdravá nebo nemocná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 185
Vážená paní doktorko,je mi 41 let a nárok na bezplatné mamografické vyšetření mám až od 45 let.Je možné si toto vyšetření zaplatit a jít na něj v tomto věku, jako prevence ? Děkuji za odpověď, Vlaďka Ježková
Odpověď: Jistě. Od věku 40 let do 45 let může žena chodit na preventivní mamografické (MG) vyšetření jako samoplátkyně. Jako samoplátkyně nepotřebujete žádanku, vyš. stojí na většině screeningových MG pracovišť kolem 500 Kč. Můžete využít i akce AVONu, který od března do října každý rok rozdává ženám do 45 let poukázky v hodnotě 200 Kč na preventivní vyš. prsů ( takže doplatíte případně jen 300 Kč).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 184
Dobrý den, paní primářko.Velmi Vám děkuji za Vaši odpověď na můj včerejší dotaz. Chtěla jsem se ještě zeptat,proč se ženám do 40 let nedoporučuje mamograf? Může to být pro ně nějak nebezpečné?Myslela jsem si, že mamogarf může odhalit víc než ultrazvuk.Děkuji Vám předem za Vaši odpověď.S pozdravem Zronková
Odpověď: Zdravím. Nebezpečné to není, ale nevýtěžné. A je tedy zbytečné ozařovat ženu rtg zářením (byť jen zcela malou dávkou) když lze s velkou pravděpodobností očekávat, že mi vyšetření nepřinese žádnou podstatnou informaci. U mladých žen preferujeme UZ vyšetření prsů. Je to metoda, která právě u této skupiny je výtěžnější.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 183
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakě vyšetření prsu je nejvhodmější, když je mi 21 let. Určitě bych chtěla nějake vyšetřeni podstoupit preventivně, a kolik asi vyšetřením které mi doporučíte stojí a je potřeba si zajít ke gynekologovi pro nějakou žádanku, děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Odpověď je ve Vašem případě podobná jako u předchozího dotazu č. 182. V mladém věku není důvod absolvovat preventivní vyšetřování prsů (výjimkou jsou ženy, které mají výraznou rodinnou zátěž - viz také dotaz a odpověď č.115, 131 nebo 137). Pokud přesto chcete preventivní vyšetření, připadá v úvahu ultrazvuk prsů - jako samoplátkyně. V screeningových MG centrech stojí kolem 200 Kč a žádanku jako samoplátkyně nepotřebujete, vystaví Vám ji přímo MG centrum.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 182
Dobrý den....Je mi 21 let...chtěla bych jít preventivně na mamografické vyšetření prsu. Myslíte, že je to v mém věku zbytečne a že by mi můj gynekolog bez problému napsal žádanku na toto vyšetření. Vím, že se za toto vyšetření platí, ale chtěla bych mít jistotu. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. V 21 letech věku se mamografie neprovádí a zodpovědný gynekolog by žádanku na takové vyšetření vůbeci napsat neměl (preventivní mamografie se dělají až od věku ženy 40 let). Ve Vašem věku předpokládám není ani důvod ultravukového vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 181
Dobrý den, včera jsem si v pravém prsu našla něco jako nitku, která se táhne téměř celým prsem až k podpaží. V prosinci jsem přestala kojit a prsa mám dost povolená.Dnes jsem byla u gynekoložky, té se to nezdálo nějaké znepokojující,přesto mě poslala na mamograf. Je mi 36 let a v tomto věku ho nedoporučujete.Co by to mohlo být a co mám tedy dělat? Moc děkuji. Zronková
Odpověď: Dobrý den.V prvé řadě na mamograf nechodit, ale vyžádat si od paní doktorky změnu na ultrazvukové vyšetření prsů. Pruhy na povrchu prsu jsou někdy zánětlivého původu, někdy se mohou objevit bez příčiny (může se jednat o "zduření" lymfatických cest). Většinou jsou to však na první pohled viditelné začervenalé pruhy na prsu. Podle toho, jak věc popisujete, se ale může jednat jen o závěsný aparát prsu, který jste si sama nahmatala, neboť žláza po ukončení kojení se zmenšila a je vláčná, takže lépe prohmatná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 180
Dobrý den.prosím poradte.Asi dva roky mám bolestivá obě prsa,loni jsem byla na ultrazvuku a ten nic neukázal a lékař mi řekl,že to je hormonální problém.Lékařka mi změnila antikoncepci -depo- provera ,ale prolém mám pořád.Požádala jsem o doporučení na mamograf,ale ten mi lékařka zamítla,že to není potřeba.Je mi 42 roků mám dvě děti.Prosím poradte mi.Děkuji Renata Čechová
Odpověď: Zdravím Renato. Paní doktorka má pravdu, mamograf také neshledávám potřebný (můžete ho však vzhledem k tomu, že Vám již bylo 40 let absolvovat jako samoplátkyně ve screeningovém centru, pokud chcete sama). U většiny žen jsou to skutečně hormonální změny, které nám způsobují bolesti prsů, někdy i dlouhodobé. Někdy je potřeba antikoncepci třeba přerušit nebo vyzkoušet ještě další preparát, někdy pomůže E vitamin nebo přírodní preparáty.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 179
Dobrý den paní primářko,před měsícem jsem byla na uz prsu,s nálezem a doporučením na biopsii mě odeslali do mamarní poradny.Paní doktorce se nález nezdál a poslala mě zpět na maograf,ten mi ovšem odmítli udělat,zdůvodnili to tak že mám hutné žlázy a žě by na snímku nebylo nic vidět.Je mi 34 let a plánuji druhé dítě které mi ale v mam. por. nedoporučili.Proto by mě zajímalo jak postupovat dál?A jestli je opravdu možné aby mi odmítli udělat mamograf i když jsem měla doporučení?Moc Vám děkuji za odpověd
Odpověď: Zdravím Vás. Odmítla bych Vám mamograf udělat také (radiolog má právo odmítnout rtg vyšetření, pokud existuje jiná vhodnější metoda k vyšetření a není zatěžující jako rentgen). Důvod nedoporučení těhotenství lékařem mamární poradny je mi z Vašeho dotazu nejasný... UZ vyšetření si vyžádejte přes svého gynekologa nebo praktika znovu a to na screeningovém MG centru (třeba ve větším městě) aby radiolog screening. centra zopovědně rozhodl, jestli je nutná cílená biopsie nebo je nález u Vás bezvýznamný.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 177
Dobrý den. Před třemi týdny jsem si na pravém prsu u bradavky nahmatala bulku velikosi hrášku. Na dotyk není bolestivá. Už jsem evidována na ma mamologickém centru,jelikož se v rodině objevila rakovinu prsu u mé babičky.Příští týden mám jít na injekční odběr z této bulky.Mohu se obávat,že se jedná o rakovinu. Je mi 26 let.Děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím. Jistěže ne, patrně se bude jednat jen o drobnou cystu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 176
Dobrý den, ráda bych se informovala na možnost preventivního vyšetření prsů. Jsem tři roky po plastické operaci prsů, kdy mi byly voperovány silikonové implantáty. Je mi 28 let jsem zatím bezdětná a nemám s prsy žádné problémy, ale moje babička (matka matky)onemocněla zhoubným nádorem prsu. Nechci nic podcenit, ale nevím, jaké vyšetření se dá v mém případě provést a také kam mám připadně zajít. Předem moc děkuji za Vaší odpověď.
Hana
Odpověď: Dobrý den. Není třeba se znepokojovat, preventivní vyšetření prsů, hrazené ze zdrav. pojištění, se provádí až od věku 45 let. Nicméně pokud sama chcete, lze Vás preventivně vyšetřit UZ - buď jako samoplátkyně nebo můžete využít nabídky AVON (poukaz na prevent. vyšetření prsů - informace na stránkách AVON). Jedna nemocná nádorem prsu v rodině Vám nezvyšuje riziko.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 175
Dobrý večer. Je mi 32 let a od dětství trpím atopickým ekzémem. Mám 3-letého syna, rok a půl jsem kojila a už v té době měla problémy s bradavkami, často byly bolavé. V současné době mě trápí spíše jen jedna - je citlivější, někdy více červená, loupe se a svědí. V klidu je hladká, při "zduření" taková více hrbolatá než ta druhá. Někde jsem četla o druhu rakoviny prsní bradavky, který se právě podobně projevuje?
Odpověď: Zdravím. Ano, to máte pravdu, Vámi uváděný typ nádoru se vyskytuje vzácněji. Nicméně bude dobře, když se objednáte u svého gynekologa, aby Vás buď vyšetřil on nebo Vás poslal do nejbližší mamární poradny (ty jsou zřízeny u všech větších nemocnic).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 174
Dobry den,rada bych znala Vas nazor.Pred nekolika tydny jsem si v pravem prsu(opticky 9.50)nahmatala tvrdou,pohyblivou bulku,asi 1-2cm v prumeru.Se smisenymi pocity jsem okamzite absolvovala 2x ultrazvuk,1xmamografii-nalez znel "bezvyznamny uzlik". Mohla by jste me ujistit, ze lze takto opravdu poznat, ze bezvyznamny uzlik neni "rakovina v prvopocatku"???Srdecny dik.P.S.Temer 2.rok kojim druhe dite.
Odpověď: Dobrý den. Toto je otázka důvěry v pracoviště, které Vás vyšetřilo - pokud důvěru nemáte, změňte pracoviště. Kojíte, tak je zřejmé, že jste dosud mladá a že jste tedy neměla mít ani tu mamografii, ale jen ultrazvuk nebo magnetickou rezonanci prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 173
Dobry den, před 13-ti lety jsem se lečila s Hodgkinovou chrobou. Před třemi lety se mi narodil chlapec, ktereho jsem kojila do jeho dvou let. Tento tyden jsem byla na mamografickém vyšetření a ve zprávě mám uvedeno : četné banigní kalcifikace, tabár 3, Wolfe P1/2. doporučují kontrolu opět za rok. Je mi teprve 35 let. Proč znovu na kontrolu ? A má kalcifikace něco společného s kojením před rokem? Je kalcifikace rizikový faktor? Mockrát děkuji za odpověd Pavlína
Odpověď: Dobrý den. Jako 35letá žena byste neměla mít preventivní mamografii vůbec a měla být sledována ultrazvukem. Kontrolu mamografem nepodoručuji zatím vůbec! Kdo Vás na mamografii poslal?
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 172
Dobrý den, vysvětlete nám prosím co je jednokomorová cysta s anechogenním obsahem a hyperechogenní lem u gestačního váčku. Děkujeme Duškovi
Odpověď: Dobrý den. Nález by vám měl spíše vysvětlit gynekolog ( nebojte se lékařů ptát přímo při vyšetření nebo po vyšetření, co nález znamená...) Jedná se o nevýznamný nález ložiska, které obsahuje tekutinu (=cysta) a je dobře ohraničeno (=hyperechogenní lem). Cysty bývají dosti často přítomny na vaječnících, většinou jsou však bezvýznamným nálezem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 171
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď na dotaz č. 161, chtěla bych doplnit, že vyšetření bylo provedeno v mamografickém centru(s.r.o.), které je uvedeno na seznamu. Teta ale žádné výsledky do ruky nedostala. Má právo si tyto výsledky vyšetření vč. obrázku z mamografu dodatečně vyžádat? Děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě, nález ať si teta vyžádá. Ještě mi prosím napište jméno centra.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 170
PAní doktorko, prosím o radu. Je mi 38 let a jsem rok po odstranění dělohy, vaječníky ponechány. V poslední době mě pobolívá levé prso, které je i větší a má více žláz na pohmat než levé. Bulku klasickou jsem neobjevila ani výtok či uzlinu. Jen se mi zdá že prostě na levéom prsu mám více hrbolatých útvarů a je větší a pobolívá. Poradíte mi?
Odpověď: Dobrý den. Bude se jednat o hormonální záležitost, problém proberte se svým gynekologem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 169
Dobrý den,
měla bych následující dotaz. Je mi 32 let. Moje matka i babička měly nádor na prsu. Babička přes veškerou péči lékařů zemřela, matka byla včas vyšetřena. Po odebrání prsu žije plnohodnotný život. Občas se mi zdá, že jeden prs mám trochu jiný než jindy. Zpravidla za 3 dny je opět vše v normálu. Může to něco znamenat? Jsem na mateřské, ale již nekojím. Kojila jsem 2 roky. V kolika letech bych měla podstoupit mamografické vyšetření? Přispívá něco na vyšetření ZPMV? Děkuji Dagmar Zemková
Odpověď: Zdravím. Především byste se měla objednat na vyšetření do nejbližší genetické ambulance. Pokud genetik zjistí, že riziko onemocnění na nádor prsu je ve vaší rodině vyšší, pak by Vás měl doporučit na pravidelné sledování do některé mamární poradny. Podívejte se také na odpověď dotazu č.115, 131,137 - rodinná zátěž.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 168
Dobrý den, hned vedle bradavky jsem si asi před dvěma dny našla bulku, která bolí. Co o tom soudíte? Děkuji Gabriela
Odpověď: Dobrý den. Pokud bude nález přetrvávat alespoň dva, tři týdny, navštivte svého gynekologa, aby Vás vyšetřil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 166
Dobrý den, paní doktorko Bartoňková,

předem Vás zdravím a chtěla bych Vás požádat o zodpovězení mého dotazu.

Již 3. měsíc, možná déle, pozoruji na svém pravém prsu vpáčení bradavky. Uvnitř jako by byla kulička. Byla jsem na gynekologii, následně na ultrazvuku a za čtyři dny mě čeká biopsie prsu. Musim říct, že z toho mám obavy. Bude mi 25 let, v rodině rakovinu nemáme. I když z babiččiny strany se rakovina prsu objevila u její sestry. Tento prs se mi zdá oproti tomu zdravému menší a jinak vypadá. Co si o tom myslíte? Moc Vám děkuji za odpověď.


Eva Nováková



Odpověď: Dobrý den. Vpáčení bradavky je dost důležitý příznak, který nesmí být lékařem podceněn. Může ale i nemusí znamenat chorobu prsu. Komplexní vyšetření, tak jak ho uvádíte, je nepochybně potřeba i včetně biopsie, na kterou Vás objednali. Výsledek dobře provedené biopsie bude rozhodující, zda se u Vás bude jednat o nádor prsu či nikoliv.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 165
Dobrý den, paní doktorko,ráda bych se zeptala, zda je vhodné vyšetření prsu a případně jaké, pokud jsem před rokem ukončila kojení dítěte. Od té doby mám pohmatem zvětšené uzliny v jednom prsu. Je mi 35 let. Děkuji. Monika M.
Odpověď: Zdravím Moniko. Protože kojíte, tak je zřejmé, že jste mladá a vyšetření prsů by bylo možné primálně jen ultrazvukem (UZ). Nemyslím si ale, že se jedná o zvětšené uzliny v prsu a že je vyšetření UZ nutné. Objednejte se ke svému gynekologovi, aby Vás vyšetřil a zhodnotil, zda je vyšetření potřeba.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 164
Dobrý den,před 2lety jsem byla na mamografu a dále na ultrazvuku,kde byly zjištěny menší a jedna větší cysta anechogenní.Nyní mám opět nález cysty a byl mi udělán mamograf a punkce cysty. Po 2měsících mám v prsu opět tvrdé ložisko. Zajímalo by mě,kdy se přistupuje k operativ.řešení či zda se cysta nechá v tomto stavu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Neuvádíte svůj věk, což je důležité proto, zda se Váš nález řeší na screeningovém mamografickém (MG) pracovišti či jinde. Cysty jsou bezvýznamným nálezem ( nahlédněte také na odpověď dotazu č. 119). Ohledně Vašeho nového nálezu v prsu Vám doporučuji novou konzultaci na nejbližším MG screeningovém centru. Zatvrdlina v prsu je významný nález, který musí být zodpovědně vyšetřen.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 163
Dobrý den, dnes jsem byla /chodím na pravidelné kontroly, pře 4 roky nahmatala jsem si v popaží malou bulku, která je tuková/na ma. vyšetření prsou a ultrazvuku prsou a podpaží, výsledky u ultrazvuku byly v pořádku, ale mamografické vyšetření se prý musí posoudit pod lupou, musím čekat 3 týdny než se dozvím výsledek, mám velké obavy. Musí to vždy znamenat to nejhorší?
Odpověď: Dobrý den, doufám že chodíte na kontroly na mamografické screeningové pracoviště (viz jejich seznam na těchto webových stránkách). To, že máte počkat 3 týdny na výsledek mamografie mne udivuje, protože screeningová centra jsou povinna posílat výsledky do 3 dnů nebo Vám dokonce výsledek předávají ihned po vyšetření. Samozřejmě to nemusí a patrně ani nebude znamenat nic vážného.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 162
Má užíváni hormonální antikoncepce nějaký vliv na rakovinu prsu? je mi 31 let dvě děti.
Odpověď: Zdravím. Podle posledních studií se výskyt rakoviny prsu nezvyšuje u žen užívajících hormonální antikoncepci. Pokud již je však žena léčena na zhoubný nádor prsu, pak se samozřejmě určité hormonální přípravky nesmí užívat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 161
Dobrý den, moje teta byla v září na pravidelném mamograf. vyšetření a nález v prsu byl vyhodnocen jako nezhoubný. 2 měsíce poté začali bolesti páteře a za další 3 měsíce byla stanovena diagnóza rakovina prsu s metastázemi v obratlích. Je možné, že se za tak krátkou dobu nádor změnil ve zhoubný nebo byl nález špatně vyhodnocen? Je alespoň nějaká šance na uzdravení? Děkuji za odpovědi. Jana
Odpověď: Dobrý den. Víte, pokud nemám lékařské výsledky a obrázky z mamografu v ruce, tak těžko mohu posuzovat, zda se někde nestala chyba. Na preventivní vyšetřování prsu mají ženy chodit do screeningových mamografických center (jejich seznam je také na těchto webovských stránkách) tak doufám, že byla tam. V současné době se u tety jedná o velmi závažný nález a choroba je ve své pozdní fázi. I takovéto závažné stavy se samozřejmě léčí, nicméně je nutno přiznat, že určité procento je prostě nevyléčitelné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 160
Dobrý den,prosím o radu v únoru 07 jsem byla na kontrole v poradně a upozornila jsem lékařku na bulku řekla že kontrola za 1/2 roku s mamografem. v roce 2005 jsem měla nález v pravém prsu normální a vlevo retroreilárne seprovaná nebo intimně k sobě naléhající anachodenní útvar. Nejdéle rozměr 27 mm. Nezanedbám něco s kontrolou za půl roku.
Odpověď: Zdravím. Neuvádíte věk, což je pro nás jakási zakladní informace, kam ženu směřovat. Preventivní vyšetřování prsů patří primárně do screeningovým mamografických center. Do mamárních poraden jsou odesílány ženy k léčbě, ženy dispenzarizované nebo ženy, u kterých se právě nyní zjistila choroba. Z Vašeho dotazu není patrné, že by se jednalo o nějakou chorobu prsu. To co popisujete, jsou běžné nálezy. Proto bych doporučila obrátit se na lékaře nejbližšího mamografického centra, aby Vám nález vysvětlil a doporučil, zda na kontroly chodit a případně kam.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 159
Dobrý den, chtěla bych jen vědět co je to cystologie. Děkuji Erika
Odpověď: Dobrý den. Neměla jste na mysli cytologii? To je vyšetřování buněk pod mikroskopem. Většinou se to provádí tak, že se udělá tzv. nátěr z nějaké odebrané tělní tekutiny na sklíčko a to se pak prohlíží mikroskopem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 158
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda bych měla navštívit preventivně vyšetření prsu a to z toho důvodu, že mám již 2 děti a šest let beru nepřetržitě antikoncepci. Občas pozoruji i pálení v prsech, ale pak to přejde. Prosím také o informaci, kdy bude mamo autobus v Přerově, okres Olomouc.
Děkuji
Odpověď: Zdravím. Preventivní vyšetřování prsů v mladším věku (do 40 let) není ještě nutné. Nicméně možné je - a to v každém screeningovém centru. Jako samoplátkyně si můžete zaplatit preventivní UZ vyšetření prsů. AVON autobus bude v Přerově 17. dubna (Přerovského povstání).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 157
dotaz je z čirého zoufalství. Jsem po operaci,chemo,radio,2002, nyní recidiva 2006, 4xchemoterepie.neustálý vzestup markerů,na který lékř nereagoval. Co teď? sílu na další léčbu nemám..
Odpověď: Zdravím Vás. Je mi moc líto, že se Vám nemoc vrátila. Jako lékařka, pohybující se denně mezi podobně postiženými ženami, Vám chci poslat povzbuzení a sílu, abyste s nemocí bojovala a nic jí nedala zadarmo. My lékaři Vám můžeme nabídnout jen terapii, kterou se zhoubný nádor prsu léči, Vaši příbuzní povzbuzení a pohlazení, ale to je pořád málo, musíte i chtít s nemocí bojovat.... ale já vím, jak je to těžké.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 156
Dobrý den, je mi 20 let a mám zvětšenou uzlinu v levém podpaží, nijak výraznou.Občas mě bolí, když chci například dát ruku k tělu. Také mě bolí levé prso, jakoby tlak, občas i píchání. Když si do podpaží nastříkám antiperspirant, tak právě v levém prsu mě píchá. Čím by to mohlo být? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Je to skutečně zvětšená uzlina? Kdo to zjistil? Vy sama nebo jste byla na vyšetření? Je řada jiných možností, proč máte bolesti v levém prsu - spíše se bude jednat o hormonální záležitost. Poraď te se se svým gynekologem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 155
Dobrý den,
dnes jsem byla na mamografickém a ultrazvukovém vyšetření, jelikož mám asi půl roku bulku v levém prsu u bradavky(nebolestivou)a závěr je nezhoubný nádor. Je mi 33let a mám 22 měsíční dcerku, moc dobře nerozumím co to vlastně je a nakolik se toho nálezu mám obávat. Může se z tohoto stát nádor zhoubný, jak moc je to vážné a zdali jsou příčinou hormonální změny z nedávného těhotenství?Předem vám moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Nevím, kde jste byla na vyšetření , ale docela se na to pracoviště zlobím, že Vám provedli jako mladé ženě mamografii. Pravděpodobně se u Vás bude jednat o nález fibroadenomu - nález si ale nechte vysvětlit (nejlépe u svého gynekologa, pokud máte Vy nález k dispozici, Váš gynekolog si ho však může také vyžádat). Pokud sebude jednat o fibroadenom, pak se podívejte i na odpověď u dotazu č. 152.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 154
Dobrý den, ráda bych se zeptala na krvácení po porodu. Jsem 7 týden po porodu (druhý císařský řez)a krvácení sem měla poměrně krátké - necelé tři týdny( pak pouze špinění) a asi před 10 dny sem začala znovu krvácet. Pohlavní styk sem měla bolestivý.Břicho mě pobolívá jako při normálních měsíčkách, je možné, že se jedná o měsíčky, je to vůbec možné když stále kojim?Děkuji za odpověd Lida
Odpověď: Zdravím. Tento svůj dotaz musíte položit svému gynekologovi.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 153
Po nalezení bulky v obou prsou jsem podstoupila vyšetření na mamo v Novém Jičíně, kde zjistili po biopsii nezhoubnost tkáně. Prsa jsou však stále bolestivá na pohmat a při nošení podpěry. Nevíte, je-li možná šetrná chirurgická cesta nápravy, nebo jiná léčba. Niklová
Odpověď: Dobrý den. Žádný chirurgický zásah určitě v tomto případě nic nenapraví. Bioptické výkony jsou ke žláze poměrně šetrné a do několika dnů potíže ženy po biopsii vymizí. Pokud přetrvávají bolesti, pak s velkou pravděpodobností s biopsií již nesouvisí. Poraďte se se svým gynekologem, jak by se daly bolesti prsů ovlivnit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 152
Dobrý den, je mi 20, před časem lékař zjistil v levém prsu pod bradavkou praděpodobně tzv. fibroadenom (snad to píšu správně) velký asi 1 cm, neznám přesně důsledky takové diagnozy - zatím se nic neděje pouze musím po roce opět na sonografii, maminka byla s podobnou diagnozou 2x operována, je v mém případě také možná operace nebo se bulka vůbec vyndavat nemusí? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Nález fibroadenomu je u mladších žen zcela běžný. Jedná se o benigní nevýznamný nádorek, který se vyskytuje často i v obou prsech, případně nacházíme i několik ložisek fibrodenomu v prsu. Pokud je ložisko velké a ženu obtěžuje nebo se začne zvětšovat během několika měsíců nebo má-li lékař pochybnost, zda se nejedná o něco jiného, pak se operuje. Pokud zůstává ložisko neměnné, pak se provedou obvykle dvě UZ kontroly a nadále není třeba sledovat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 151
dobry den chtela bych se zeptat jestli je mozne ze jsem jeste panna kdyz jsem s pritelem uz mela sex.
Odpověď: Ne, to opravdu nejste. Může se však stát, že panenská blána může mít větší otvor a je pružnější než obvykle a ani po styku se zcela neporuší.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 150
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je nutné při přechodu z různých značek antikoncepce používat i jinou ochranu. Přešla jsem z Jeanine na Marvelon. Po po užití čtyř tablet(Marvelon) jsem měla styk. Je možné riziko otěhotnění
Odpověď: Přeji dobrý den. Bohužel vám nemohu zcela přesně a zodpovědně odpovědět - jsem radiodiagnostik, ne gynekolog. Osobně si myslím, že pokud nedošlo k přerušení užívání antikoncepce nemělo by dojít k oslabení jejího účinku, ale je nutné se poradit s vaším gynekologickým lékařem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 149
Dobrý den, již čtyři roky se snažíme o miminko a stále nic. Lékař mi radil abych si měřila bazální teplotu, ovoluční dny, vše jsem podle jeho rad dělala. Když jsem se ptala, že stále nic, tak mi řekl, že první co se bude muset udělat je to, že pošle mého přítele na spermogram. Myslela jsem si, že mě třeba pošle na krev, jestli nemám nějakou hormonální poruchu? Tak nevím co dál, jestli mám dbát rad pana lékaře, nebo se obrátit na jiného. Děkuji Any
Odpověď: Přeji dobrý den. Nejsem gynekolog abych mohla podat zcela vyčerpávající odpověď. Myslím si, že postup vašeho lékaře je v pořádku - nevím, kolik je vám let, ale u mladé ženy (do 25-30 let) je normální, nejprve vyčkat určitou dobu, zda k otěhotnění nedojde normální cestou. Nyní se asi rozhodl, že je nutné podrobnější vyšetření a znalost spermiogramu partnera je pro směřovaní dalšího postupu (dalších vyšetření) zcela zásadní. Hlavně kvůli vám (a miminku) je ale nutné už dopředu se obrnit trpělivostí a ke všemu přistupovat s klidem - vyšetřování ženy je vždy vázané na menstruační cyklus (mnohdy se musí čekat na nový cyklus – na jeho určitou fázi) a může tedy být zdlouhavé.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 148
Dobrý den,je mi 36 let a již asi 13 let mám zvětšené uzliny v axilách na obou stranách.Byla jsem několikrát na ultrazvuku, jednou i na mamografu a vše bylo v pořádku. Dělali mi RTG plic a také v pořádku. Mám dvě děti a ani v těhotenství ani po kojení se nic nezměnilo. Jsem z toho ale nervózní. Co si o tom myslíte? Měla bych absolvovat nějaká vyšetření? Děkuji za Vaši odpověď. Zronková
Odpověď: Zdravím a přeji dobrý den. Myslím, že pokud nález trvá již 13 let a vámi uvedená vyšetření byla vždy s negativním výsledkem a nemáte jiné obtíže, asi nepůjde o nic závažného. Může jít o tzv. chronicky změněné uzliny - uzliny, ve kterých došlo k reaktivní zánětlivé reakci na nějaký výraznější podnět (prudká viróza, skrytě proběhlá infekce...) a po odeznění v nich došlo k degenerativním reparativním změnám (fibróza – zvazivovatění, tuková přestavba) – takové uzliny pak mohou už celoživotně zůstat zvětšené a obecně se předpokládá, že se na funkci lymfatického systému již nepodílí, jsou vyřazeny z funkce.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 147
Dobrý den, je mi 19 let a trpím gynekomastií už od 15ti let.Chtěl bych se zeptat na možnosti léčby.Mnohokrát děkuji za odpověd

Odpověď: Gynekomastie bývá u dospívajících mužů ve většině podmíněna hormonální dysbalancí – to bude nejspíše i váš případ – vzhledem k věku, kdy se objevila. Je možné, že se stav ještě zcela upraví. Méně často může být i jiná příčina – onemocnění jater nebo nádor varlete, užívání některých léčiv (psychofarmaka, anabolika, jiná hormonální léčba …), ale i u výkonnostních sportovců. Tato příčina by se měla vyloučit a případně odstranit – bylo by nejspíše vhodné ultrazvukové vyšetření varlat. Je vhodné také provést ultrazvukové vyšetření prsou - k potvrzení diagnózy gynekomastie a vyloučení jiné změny. Jak jsem psala stav se ve vašem věku může ještě spontánně upravit, pokud by přetrvával a obtěžoval, pak je možné chirurgické řešení (nejde o velký zákrok). Medikamentozní léčba se zpravidla neprovádí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 146
Dobrý den je mi 21 let, chtěla bych poprosit o bližší vysvětlení nálezu z UZ, kde byl popsán HYPOECHOGENNÍ až ANECHOGENNÍ okrsek charakteru cystičky 4x3mm. Mám dosti bolestivý prs, zajímalo by mě jak lze cysty léčit. Děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Cystické změny (vazivově-cystické) jsou změny velmi časté a nijak vás neohrožují – nepovažují se za změny zvyšující riziko vzniku zhoubného nádoru prsu. Cysta je dutinka obsahující tekutinu. UZ popis odpovídá - hypoechogenní znamená v UZ obraze tmavý, anechogenní zcela černý (bez ech) a právě tento obraz je typický pro cystu nebo jiné útvary s tekutinou (například i žlučník, který obsahuje žluč). Od tekutiny se UZ paprsek neodráží, ale volně jí prochází – nevznikají tedy žádná echa (žádná vnitřní struktura) a útvar je zcela černý (anechogenní). Při zobrazení velmi drobných útvarů (cyst) však okolní sytá muže způsobit, že zobrazení není zcela dokonalé a tekutina se zobrazí jako hypoechogenní a ne jako anechogenní (tzv. „parcial volume artefact“).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 145
Dobrý den, chtěla bys se Vás zeptat od jekého věku je možné mít rakovinu prsu. Posledni dobou mě pobolívají prsa. Může to být následkem začátku užívání antikoncepce? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Přeji dobrý den. Na první část otázky nelze odpovědět zcela přesně – zhoubný nádor prsu může teoreticky vzniknout v jakémkoliv věku, největší výskyt se však vyskytuje mezi 50-70 rokem věku (proto je do této věkové skupiny cílen i mamografický screeningový program). Bolestivost prsou (citlivost, pocit napětí) je však zcela běžný jev a je projevem citlivosti mléčné žlázy na hormonální podněty (mléčná žláza je vedle děložní sliznice další cílový orgán ženských pohlavních hormonů a i ona během menstruačního cyklu prodělává pravidelné změny). Změna hormonální hladiny (a tím výraznější citlivost prsou) je při užívaní hormonální antikoncepce (zvláště na začátku) velmi častá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 144
Dobrý den, chci se zeptat, zjistila jsem,že mi z bradavky, když jsi jí zmáčku vytéká bílá nebo čirá tekutina. Ještě jsem nebyla nikdy těhotná, ale už se to asi 4 měsíce o to snažíme. děkuji Andrea
Odpověď: Přeji dobrý den. Není nutné se znepokojovat. Bělavá sekrece z bradavky, zvláště při kompresi a zvláště u mladé ženy není nic neobvyklého. Pozornost se musí věnovat stavu, kdy je sekrece velmi hojná a především spontánní (bez komprese bradavky) a jiné barvy (krvavá, zelenavá, hnědá).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 143
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu - nahmatala jsem si v dolní části pravého prsu velice drobný, na pohmat lehce bolestivý útvar. Bohužel nejsem schopna jednoznačně určit, zda je stejný útvar i v druhém prsu - tkáň se stále přeskupuje, "utíká" pod prsty. Nyní pociťuji lehkou bolest i bez pohmatu. Jsem si vědoma, že citlivost může být způsobena častým prohmatáváním, že se může jednat o zduření žlázy atd.,přesto jsem silně znepokojena. Je mi 28 let, karcinom prsu v rodinné anamnéze nemám. Měla bych podstoupit mamografické vyšetření? Předem mnohokrát děkuji za odpověď A. Vychodilová
Odpověď: Přeji dobrý den. Mamografické vyšetření ne – vzhledem k vašemu věku. Vhodné by však bylo ultrazvukové vyšetření – k vyloučení ložiska i pro váš klid. Dle popisu půjde nejspíše o „hormonálně“ aktivovaný (a tím i bolestivější) okrsek žlázy – potvrzení pomocí ultrazvuku je však vhodné. Je možné též vyčkat jeden menstruační cyklus – pokud vše zmizí (pohmatové ztužení, citlivost) pak vyšetření není nutné, pokud obtíže přetrvají pak ultrazvukové vyšetření - cestou vašeho gynekologa, nebo přímo v nejbližším screeningovém centru – pak je však nutné si vyšetření uhradit – ultrazvuk asi 200-300 Kč. (Mamografie se u mladých žen provádějí až v případě nejasnosti při ultrazvukovém vyšetření).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 142
Dobry den,je mi 22 let, nasla jsem si bulku v prsu, drive jsem mela jeste jesnu v druhem a chodila jsem na kontroly - rekli mi, ze se jedna o fibroadenom. Nyni byl vysledek z ultrazvuku oznacen jako pravdepodobne benigni, ale poslali me na punkcni verifikaci. slysela jsem ruzne veci, muzu mit po tomto vykonu nejake problemy? nasledky? Dekuji
Odpověď: Přeji dobrý den. Punkční biopsie (core biopsie) je jednoduchý ambulatní výkon , provádí se v místním znecitlivění (lokální anestezii) – jediným nebezpečím pro vás může být alergie na lokální anestetikum (stejně jako třeba při trhání zubů). Z hlediska ložiska v prsu je zcela bez nebezpečí – zhoršení nehrozí. Provedení biopsie umožní stanovit jednoznačně povahu ložiska. I benigní ložiska (fibroadenomy) se mohou během času měnit (v závislosti na hormonálních změnách - zvláště u mladých žen). Nejspíše u vás došlo k lehké změně ultrazvukového obrazu a proto chtějí lékaři pro větší jistotu provést biopsii (i přesto, že ložisko stále vypadá „velmi pravděpodobně benigně“).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 141
mám kardostimulátor, můžu jít na mamograf - na prevent.vyšetř.chodila jsem pravidelně, ale kardiostimulátior mám 2005/11, jsem ročník 1948
Odpověď: Zdravim. Jistě, můžete. Na kardiostimulátor upozorněte laborantku, která Vás bude snímkovat. Mamografie se dá udělat i s kardiostimulátorem, obsluha musí být jen opatrnější.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 140
Dobrý den já bych se Vás chtěla zeptat na jednu věc.
Já jsem ted nedávno rodila a měla jsem silné bolesti tak jsem si nechala pícnout Epidural a ten stojí 4700kč tak jsem chtěla vědět zda na VZP něco přispívají.
Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. To je spíše otázka pro porodníka... V soukromých zařízeních se tyto výkony platí, kdybyste rodila ve státním zdravot. zařízení, tak ne (úhrada za epidurální anestezii by byla od zdravotní pojišťovny).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 139
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat.Pobolívá mě levé prso v podpaží u uzlin.Často si ho prohmatávám.Před třemi lety i před rokem jsem byla na sono vyšetření a vše je vždy v pořádku.Mám vždy období, že se začnu moc kontrolovat a začne mě to bolet. Může to být způsobeno častou kontrolou.Asi před 5 lety jsem prodělala toxoplasmosu a přišlo se na ni zvětšením levé uzliny v podpaží. Od té doby má pořád uzlinu trochu zvětšenou. Nemoc je vyléčená mám 33 let a chtěla bych druhé dítě. Může být v něčem problém vzhledem na prodělanou toxoplasmosu.Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. UZ kontrola se samozřejmě může udělat, ale nevidím ji jako nutnou. Bolesti prsu budou spíše hormonálního původu. Ohledně těhotenství a prodělané toxoplazmozy kontaktujte svého gynekologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 138
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat-je mi 38 let a jsem 3roky po operaci dělohy,vaječníky mi byly ponechány.Bolí mě v poslední době obě prsa a v levém prsu(jeho horní časti nad bradavkou)jsem si nahmatala bolestivou uzlinu nebo zduřelou žlázu(nevím přesně o co se jedná).Všimla jsem si,že někdy je menší a někdy větší. Můžete mi prosím Vás sdělit o co by se mohlo jednat, mám navštívit svého gynekologa? Předem Vám děkuji za Vaši odověď. Jana.
Odpověď: Zdravím. Bude se jednat o hormonální změny - gynekologa navštivte, pomůže upravit případnou hormonální dysbalanci, případně zajistí další vyšetření, pokud to bude nutné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 137
Dobrý den,mám vyšší riziko vzniku ca prsu vzhledem k rodinné zátěži.Přesto jsem nucena se každý rok dožadovat velmi razantně, na screengovém pracovišti ,provedení MMG,i když mám žádanku od svého gynekologa s požadovaným vyšetřením.Prý každoroční záření škodí,pracuji ve zdravotnictví a vím,že to není pravda.Ráda bych znala váš názor a jak postupovat,abych se domohla doporučených každoročních kontrol?Děkuji za odpověď.Nashledanou.Nováková
Odpověď: Dobrý den. Vyšší riziko vzniku Ca prsu u Vás doufám stanovil genetik! Stanovil-li ho jiný lékař, pak je takový závěr prakticky bezcenný. Skutečně rizikových žen je totiž v tomto státě jen velmi málo. Pokud tedy genetik doporučil sledování v jednoročních intervalech, pak se dává přednost meziročnímu UZ vyšetření prsů před mamografií (MG) právě kvůli ionizačnímu záření při MG. Toto schéma samozřejmě neplatí vždy a u všech žen, ale obecně z něho lze vyjít.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 136
Dobrý den, asi před třemi měsíci se mi udělala bulka v podpaží,ale asi po týdnu zmizela.A teď asi měsíc cítím boles v levém prsu.Myslíte, že bych měla jít na ultrazvukové vyšetření?A je možné se objednat bez doporučení ošetřujícího lékaře?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím si, že je to nutné. Nicméně můžete si samozřejmě i bez doporučení lékařem zavolat na nejbližší screeningové centrum a objednat se tam na UZ vyšetření prsů a podpaží jako samoplátkyně - ceny vyšetření jsou uvedeny také v dotazu např. č. 120.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 135
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda se u nás provádí preventivní vyjmutí mléčné žlázy s následnou kosmetickou úpravou.Má sestra zemřela ve 32 letech na generalizaci ca prsu před 3 lety a jakékoliv vyšetřování je pro mě psychicky velmi stresující.Také bych se chtěla zeptat,jak často bych měla být kontrolována,je mi 41 let a dceři 20 let. Děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím. Ano, provádí v indikovaných případech. Protože je to však zákrok závažnější, je potřeba, aby měla jak žena, která ho podstupuje, tak lékaři, kteří to doporučují, dostatek informací. Doporučuji Vám nejprve se obrátit na některou z genetickým ambulancí (buď nejbližší Vašemu bydlišti nebo na tu naši zde v MOÚ Brno -tel.543 136 900, prim. Foretová). Seznam genetickým pracovišť je i na www.crs.cz - Mamografický screening - Úvod - Seznam genetických pracovišť ČR.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 134
Dobry den rad bych se zeptal kolik stoji mamograficke vystreni jestlize je partnerce 19 a nema to vystreni placene od pojistovny?Dekuji predem za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Mamografické vyšetření u tak mladé ženy se neprovádí. Pokud má partnerka nějaké potíže, ať se poradí se svým gynekologem (gynekoložkou).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 133
Dobrý den,asi měsíc,pozoruji bolestivost obou bradavek na dotyk-nezáleží na menstruaci,kterou mám pravidelně.Antikoncepci neužívám,je mě 45 let. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, bude se jednat velmi pravděpodobně jen o hormonální změny, poraďte se se svým gynekologem (gynekoložkou).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 132
To není kvůli vyšetření prsu, mam to jako semestrální práci. Jak z toho tedy chápu, tak jsou přesto pro ně všechny vyšetření, která provedou jako zisk. Ale mají méně pacientek kvůli tomu, že nejsou vedeny jako screeningové centrum. A mě pojišťovna to vyšetření vůbec neproplatí, i kdyby mi tam něco našli tedy. Jestli to chápu správně. Děkuji Vám přesto za Vaše rady.
Odpověď: Ano, to chápete správně. Takové centrum by vlastně nemělo mít žádné ženy indikované k preventivní mamografii, nicméně nelze žádné ženě zakázat, aby šla na vyšetření tam, kam si sama přeje. Pokud si preventivní vyšetření zaplatíte a náhodou je nález, pak je jen na daném pracovišti, jestli Vám peníze vrátí ( neboť zjištění nebo léčení choroby lze pojišťovně vykázat) nebo nevrátí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky