MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 18244
Dobrý den, již asi 3 týdny mám lehce bolestivou zatvrdlinu v jednom prsu. Asi před týdnem mě dost bolela, snažila jsem se jí hodně masírovat a druhý den již byla bolest pryč. Dnes se opět bolest zvětšila a zatvrdlina je na pohmat jasně patrná - na stejném místě. Kojím 15 měsíců, teplotu jsem neměla. Kromě bolestivé zatvrdliny jsem si vedle nahmatala i menší, která vůbec bolestivá není. Mám se nechat vyšetřit u gynekologa nebo je toto u kojení běžné? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, Vaše potíže mají téměř jistě souvislost s hormonálními změnami v laktaci. Pokud byste ale neměla být v klidu nebo pokud by se klinický nález zvýrazňoval, zajděte si na ultrazvukové vyšetření - to Vám dá jistotu. Můžete buď sama kontaktovat některé mamocentrum a vyšetření si pak sama hradíte nebo můžete zajít Vašemu praktikovi či gynekologovi. Ten by Vás měl klinicky vyšetřit a pokud by se mu pohmatový nález nezdál normální, vypsal by Vám žádanku.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18243
Dobrý den!
Moje dcera bude mít v květnu 10 let a stěžuje si na bolest pravého prsu má ho na dotek tvrdé a bolí ji to.Co by to mohlo byt?Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, patrně se jedná o hormonální změny, které u desetiletých slečen již vídáme. Bolestivost k tomu samozřejmě patří také. Při pochybnostech zajděte za oš. lékařem, který i v tomto věku může vypsat žádanku na provedení ultrazvukového vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18242
Prosím Vás čo to znamená? Zahustenie v MQQ až rQQ v CC proj 1.sin veľkosti 13 mm - skôr sumačne.
Dákujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den, dle popisu mamografie zhodnotil lékař nález tak, že drobné zahuštění, které je patrno na ploše 13mm je dáno patrně jen překrýváním okrsků reziduální žlázy. Pokud lékař napsal "spíše sumace", působí to na mě tak, že si nebyl jistý a měl by Vás tedy dovyšetřit cíleným snímkem nebo doplněným ultrazvukem. O tom se ale nezmiňujete...
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18241
Ad 18240 děkuji. Je to se stresem tedy podobne jako treba s alkoholem ci tabakem, ze je "pouze" jednim z mnoha moznych faktoru?! Ne vsak hlavnim,jak byvalo obcas nekde uvadeno..?velice dekuji, hezky den!
Odpověď: Dobrý den, nikdo Vám bohužel neřekne, co je hlavní příčinou vznikajících zhoubných ložisek. Samozřejmě tam, kde je jasná genetická zátěž (mutace některých genů, které jsou za vyšší riziko zodpovědné), tam víme. Různých mutací se děje v těle mnoho a náš imunitní systém (pokud je zdravý) si s nimi poradí. Stresy mohou oslabovat tuto schopnost likvidovat mutované buňky a pak má vznikající karcinom volné pole působnosti.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18240
Dobrý den, muze stres sam o sobe v radu nekolika tydnu zpusobit rakovinu? Vim, ze zahranični vyzkumy a weby se k teto teorii jiz nekloni, ale přesto bych chtěla znat Vas nazor. Dekuji!!
Odpověď: Dobrý den, každý dlouhodobý stres oslabuje organizmus. Jistě ale nemůžeme říci, že Vám rakovinu přímo způsobí. Vlivů jako stres je mnoho dalších. Jsou to tzv rizikové faktory. Když se v praxi prakticky denně s karcinomem prsu setkávám, se ženami hovořím a často v anamnéze nemocných právě nějaké delší stresové období pozoruji (starost o nemocného člena rodiny, vleklé rozvody, dlouhodobé problémy s dětmi). Dnes se bohužel stresu neubráníme, možná i proto karcinomů obecně přibývá.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18239
Dobry den,chtela bych se zeptat jestli ma mamigraf vliv na plod.Byla jsem v po na vysetreni a ted se mu zpozdily mesicky,test je pozitivni jak to bude s miminkem.?mohlo ho to nejak ovlivnit?dekuji za infoEva
Odpověď: Dobrý den, žádný vliv by to mít nemělo. Dávka na plod je prakticky nulová. Zaráží mě však, že jste byla na mamografii již ve Vašem věku. Tu provádíme jen u žen s vysokým rizikem v rodině. Jinak je vhodnější metodou vyšetření prsů ve Vašem věku ultrazvuk.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18238
Dobrý den..Je mi 20 let.. Chci se zeptat před tydnem jsem byla na screeningovem vysetreni prsu v pravem prsu mam zvetsenou prsni žlazu ( hormonalni zlazovy uzel) 6.brezna mam jit na plastiku prsu zvetseni.. Pan doktor mi napsal že neni omezena plastika prsu a predepsal mi mastyodim kapky ktere beru dvakrat denne .. Uz se mi troschu ulevilo neboli to splasklo ale ja se porad bojim ze s tim bude problem pri operaci..Mam jit cca za Pul roku na kontorlu myslite ze to casem zmizi uplne ? Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, změny ve Vaší žláze jsou hormonální. Prsy jsou párový orgán a velmi často je patrna asymetrie buď stranová nebo třeba jen určitého okrsku žlázy. V žádném případě však tyto změny nebrání chirurgickému zákroku. Bohužel se nemohu vyjádřit k eventuálnímu vývoji změn ve Vašich prsech do budoucna- To je velmi individuální.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18237
Dobry den, zaujimalo by ma, co si myslite o tom, ze Svajciarsko cca vo februari 2014 na zaklade vyskumu a stanoviska na to ustanovenej lekarskej komisie zastavilo mamograficky screening, z dovodu ze rizika neprevazuju nad benefitmi a celkovy prinos mamografie nie je podlozeny, ci dokonca moze ist v istych pripadoch o zvysene riziko. Vysledky vyskumu a stanoviska komisie boli udajne publikovane aj v British Medical Journal. Ide o hoax? Dakujem. Katka
Odpověď: Dobrý den, mnoho studií prokázalo jasný přínos mamografie, proto ve většině vyspělých zemí mamografický screening úspěšně funguje a zachraňuje mnoho životů. Tento přínos mnohonásobně vyvažuje případné drobné riziko z minimální dávky záření při digitální mamografii (údajně snad 300krát). Čas od času se dočtete o jiných "zázračných" nerentgenových metodách, které mamografii mohou nahradit. Bohužel zatím žádná z těchto metod se citlivostí nevyrovná ani ultrazvuku, natož mamografii. Vysoce citlivé vyšetření je magnetická rezonance a pokud vím, právě Švýcarsko zkouší využití MR mamografie ve screeningu karcinomu prsu. Toto vyšetření je však mnohonásobně dražší nežli mamografie a zatím ji není možné v plošném screeningu použít.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18236
Dobrý den,
poslední dny trpím bolestí bradavek a křečovitými bolestmi v prsních žlázách. Při samovyšetření prsů jsem nic nenahmatala. Na mamografické vyšetření prsu docházím pravidelně 1x za 2 roky, doposud vše v pořádku. Memopauza byla před 16-ti lety. Můžete mi poradit co je příčinou mých nepříjemných bolestí případně zda se mám co nejdříve objednat na mimořádné mamografické vyšetření?
Děkuji za Váš čas, který věnujete mému dotazu.
S pozdravem
Jaroslava Vondráčková
Odpověď: Dobrý den, bolest bradavek bývá způsobena skoro vždy hormonální nerovnováhou. Ta může být způsobena hormonální léčbou nebo i např. léčbou onemocnění štítné žlázy. Pokud je bolest stranově symetrická, nemusíte mít strach - nejde o příznak případného zhoubného onemocnění. Myslím že mimořádná mamografie nyní není potřeba.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18235
Dobrý den chtěla bych se zeptat co by mohlo znamenat náhlý samovolny růst prsou a velká citlivost a bolest. K těhotenství to určitě není test mi vyšel negativní. Po menstruaci jsem třetí týden takže nevím co se děje. Je mi 34let.Dekuji za odpověď. A.
Odpověď: Dobrý den, velikost prsů máte předurčenou dědičně (geneticky). Pokud začaly prsy opět růst, bolest je běžným průvodním jevem. Nebojte se, neděje se nic, co by Vás mělo znepokojovat.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18233
Dobrý den,prosim Vas o radu, zda muže 10ti mesicni dite byt v obacasnem styku s babičkou, která v soucasnosti prodělává chemoterapii po karcinomu prsu. Zda ho muze chovat. Děkuji za odpově3ď. S pozdravem Lenka.K.
Odpověď: Dobrý den, moc doporučuji! Děťátko není v jakémkoliv riziku a babička bude mít příjemné zážitky, které rovněž napomáhají v její léčbě.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18232
Dobrý den, jsem dva měsíce po záchovné operaci levého prsu s výbornou prognozou, mám nasazenou hormonální léčbu ( Tamoxifen ) a nyní mě čeká 6 týdnů radioterapie a chtěla bych se zeptat, jestli hrozí velké riziko vážných nemocí z ozáření, např. vznik dalších druhů rakoviny ( plic, krve, atd.) Na radiologii mě upozornili pouze na riziko fibrozy plic a na ischimickou chorobu srdeční, o riziku vzniku rakovin se nezmínili, tak jak to tedy ve skutečnosti je? Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
velké riziko jistě nehrozí, buďte v klidu. I s léčebným ozářením musíme nakládat rozumně, ale ve Vašem případě je v léčbě důležitou součástí pro minimalizaci rizika návratu onemocnění.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18231
Loni v dubnu mi byl diagnostikován invazivní karcinom NST duktálníG2.Záchovná operace proběhla bez komplikací-resekční okraje i sentinelové uzliny negativní.Následovalo 33 radioterapií bez komplikací a nyní hormonální terapie letrozol po dobu 5let.RTG plic a scintigrafie v pořádku.Nyní mamografická kontrola,sono prsu,UZ břicha a krev v pořádku.Teď v dubnu jedu do lázní a chtěla jsem se zeptat,zda za těchto okolností můžu v září na dovolenou do Španělska k moři.Děkuji E.H.
Odpověď: Dobrý den, na dovolenou určitě jeďte ať máte konečně také příjemné zážitky po těžkém období, kterým jste si prošla. Jen buďte opatrnější na přímé slunce. Pokožka je po radioterapii náchylnější. Můžete svůj záměr konzultovat i s Vaším radioonkologem, který přesně zná míru oslabení Vaší pokožky- to je poměrně individuální záležitost.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18230
Dobrý den, chodím pravidelně na kontroly do mammarni poradny a na utz, babička měla v 70 letech rakovinu prsu,tak proto. Až letos jsem se pana doktora ptala, jestli je normální mít taková na dotyk hrbolata prsa a on řekl, že není, že to je dysplazie a proto tam chodím na kontrolu. Mám se obávat? To je jako nějaký predrakovinny stav? Na utz je vše v pořádku, pan doktor mi jen řekl, že žláza je bohatá. Mám tedy nějaké zvýšené riziko rakoviny prsu? Děkuji za odpověď. Mám dvě děti. Obě kojene. HH
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, máte jen aktivnější (plnější) typ žlázy. To je normální stav, každá žena má vrozeně chování žlázy trochu jiné. Tím že Vám onemocněla jen jedna příbuzná a navíc až ve vyšším věku, tak se Vám riziko nijak výrazněji nezvyšuje a není potřeba docházet do jakékoliv prsní poradny. Důležité je pro Vás každoměsíční pravidelné samovyšetření a na ultrazvuk si můžete zajít sama bez žádanky. Pokud si nic podezřelého nehmatáte, vyšetření nehradí pojišťovna. Je důležité provedení ultrazvukového vyšetření specialistou ve screeningovém centru.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18229
Dobrý den, po kontrole na ultrazvuku tento nález - vpravo v HZK je na ploše 2x2 cm hypoechogenní struktura s akustickými stíny, nepřesně ohraničená. Patol. ložisko vlevo neprůkazné. Mlékovody bez dilatace, kůže a podkoží jsou bez rozšíření. Axily s fyzilolog. uzlinami. Za měsíc kontrola s event. biopsií.
Můžete mi prosím trochu přiblížit, jak je můj nález vážný? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, v pravém prsu máte dle popisu nález, který není zcela normální. Proto si Vás lékař pozval na kontrolu, při které posoudí eventuelní vývoj nálezu a při změně provede jehlovou biopsii. K závažnosti se opravdu nemohu blíže vyjádřit. Snad je tak, že pokud by bylo podezření z malignity výrazné, biopsie by jistě byla provedena ihned. Pokud lékař bude ve Vašem případě biopsii zvažovat, jistě by měla být provedena i mamografie (o té se nezmiňujete)
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18228
Dobrý den,
je mi 47 let, na mamografu jsem byla před 2 lety, a dle prevence bych se měla opět objednat.Mamografie sama o sobě není neinvazivní metoda a já tak zvažuji, že bych požádala pouze o ultrazvukové vyšetření.
Nicméně na stránkách všech mamografických center je specifikace ultrazvuku ve smyslu, že se provádí u žen do 40 let. Mohu o sono pžádat jako samoplátce i ve svém vysokém věku?M.S.
Odpověď: Dobrý večer.... tak předně- Váš věk není vysoký. Za druhé- o ultrazvuk samozřejmě požádat můžete, ale moc doporučuji přijít na mamografii. Je to vhodnější vyšetřovací metoda žen Vašeho věku. Sama byste se připravila o možnost zachytit případné zhoubné ložisko hned v počátku- mamografie prostě řekne více. Je možné, že Vám poté bude ultrazvuk rovněž proveden, ale měl by sloužit pouze jako doplněk preventivní mamografie. Nevím z jakého přesně důvodu se mamografie obáváte, proto moc doporučuji- projděte si na našich stránkách v sekci pro veřejnost záložku "Nejčastější otázky a odpovědi" a "Často tradované mýty". Věřím, že Vás o prospěšnosti mamografie přesvědčíme.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18227
Dobry den , chci se zeptat....posilam .zaver ze sona Prostornejsi dikty v pravo se zahustenym obsahema susp.papilome Dop.histol.overeni excizi, biopticky nalez problematicky zameritelny.....(papilom ma 11×5mm).K doktorce jsem objednana na konci unora muzete me prosim napsat co tam mam a popripade jak se to leci ci operuje...moc dekuji S.P.
Odpověď: Dobrý večer, podle popisu máte ve vývodu žlázy podezření na tzv. papilom. To je benigní (nezhoubné) ložisko, které vídáme poměrně často. Je vždy dobré histologicky ověřit, zda se o papilom skutečně jedná. Většinou se histologické vyšetření dělá z drobných vzorků, které odebere lékař jehlovou biopsií. Ve Vašem případě se vyšetřující lékař rozhodl pro odebrání celé formace chirurgicky. Tím se jednoduše řečeno zabijí dvě mouchy jednou ranou- Provede se histologické vyšetření a zároveň bude ložisko odstraněno. Nebojte se, půjde o drobný zákrok.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18226
Dobrý den, poslední měsíc mám problém s oběma prsy. Na prsou se mi objevují zvláštní jakoby metličkovité fleky, barva závisí na teplotě, po teplé sprše zčervenají a téměř se ztratí, ale přes den jsou nafialovělé. Ráno po probuzení je nemám vůbec... Jinak pravidelně provádím samovyšetření a žádnou změnu nepociťuji.Léčím se s hypotyreozou, takže se potýkám s problémy suché pokožky, neustálé silné zimomřivosti, která se v letošní studené zimě zhoršila... Mohou mít tyto fleky na prsou souvislost s poruchou štítné žlázy? Děkuji za případnou odpověď H
Odpověď: Dobrý den, změny jako zimomřivost, suchá, tužší pokožka jsou při hypothyreoze běžné. Kožní změny, které popisujete na prsech bych hypothyreoze nepřisuzoval. Nejsem však odborník. Nechte se vyšetřit kožním lékařem, ten Vám jistě řekne více.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18225
Dobrý den,
jsem 4 měsíce po odstranění intraduktálního papilomu. Odstraněn byl ze dvorce. Dvorec a prso stále citlivé. Jde ještě o hojení po zákroku?
S díky za odpověď
Jitka K.
Odpověď: Dobrý den, oblast v centu prsu je nejcitlivější. 4 měsíce po zákroku může zvýšená citlivost přetrvávat.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18224
Dobrý den, na posledním vyšetření prsů pohmatem u gynekologa narazil lékař na drobné bulky jak v pravém, tak v levém prsu, ne na stejných místech. Při zmáčknutí jedna z nich bolí, druhou ani necítím. Jsem objednaná na ultrazvuk do screeningového centra, ale samozřejmě člověka napadají všelijaké myšlenky. Plánujeme miminko a teď tohle. Vím, že bez vyšetření je těžké předvídat diagnózu, ale říkám si, že pravděpodobnost, že by se "něco špatného" objevilo v obou prsech najednou snad není tak velká? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, uvažujete zcela správně. Vícečetné hmatné rezistence budou jistě benigního původu. Je dobře, že jdete na ultrazvukové vyšetření. Zvláště před plánovaným těhotenstvím je dobré prsy vyšetřit.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18223
Dobrý den, v roce 2014, 2016 provedena biopsie v pravém prsu - jednalo se o fibroadenom. Dnes po roce kontrola na ultrazvuku, v obou prsou mám malé cysty, v pravém prsu v místě, kde byly prováděny biopsie je změněná tkáň, paní doktorka říkala, že je hustší než jinde v prsu a 15. března mám opět podstoupit biopsii z tohoto místa, říkala, že se nejedná o ložisko. Prs je v tomto místě bolestivý pouze po mačkání nebo stlačování. Nedostala jsem žádnou písemnou zprávu od paní doktorky, abych mohla být konkrétnější. Je tento postup běžný? 3 biopsie mi připadá poněkud moc.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, pokud Váš fibroadenom nevypadal "standardně" a rostl, je opakovaná biopsie v pořádku. Třetí zvažovaná biopsie nesouvisí s předešlými. Já bych považoval za rozumné v tomto případě provést před biopsií i mamografii. Další věc, co mě trošku zaráží je ta, že nemáte v ruce žádnou zprávu o proběhlém vyšetření. Ujistěte se, zda chodíte do jednoho ze sítě akreditovaných screeningových center. Seznam pracovišť najdete na našich stránkách. Pokud tomu tak není, domluvil bych si konzultační vyšetření v takovém centru.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18222
Dobrý den, mohu se v Ostravě nechat vyšetřit na termografu. Nebo kde by to bylo nejblíž? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, to opravdu nevím. Ve Vašem věku Vám doporučuji objednat se do některého akreditovaného screeningového centra na vyšetření ultrazvukem. Zaplatíte výrazně méně a budete vyšetřena odborníkem a na kvalitním přístroji metodou vhodnou pro Váš věk.
Prosím, přečtěte si vyjádření odborníků na těchto stránkách v sekci "pro veřejnost" , v záložce "často tradované mýty". Vyšetření termografem zdaleka nedosahuje citlivosti ultrazvuku či mamografie.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18220
Dobrý den mám dotaz lečim se se stinou zkázou a na internetu sem se dočetla ze to může být i tím z bradavek mi po zmacknuti vytéká něco bílého až žlutého u doktora sem byla a prolaktin mám nízký tehotensky test sem si delala byl negativní tak teď nevím z čeho to mám děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, podobné výtoky jsou běžné, bývají hormonální. Pokud by byl výtok výraznější nebo s příměsí krve, objednejte se na ultrazvukové vyšetření na akreditované pracoviště.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18219
Dobry den, vice jak 4 roky jsem mela bulku v prsu, porad tvrdily ze jde o zdurelou zlazu. Po posledni kontrole me na ultrazvuku rekli ze se bulka zmenila a ze mi vapenati nebo neco podobneho jsem po ultrzvuku, mamografu a biopsii prsa. Cekam na vysledky. Rada bych se zeptala zda je normalni ze po biolsii mi jeste vice vyrostla bulka v prsu, zezloutlo mi prso a tece z bradavky zluty sekret a jestli mi tu bulku vytahnou nebo jestli to je nador? Bulka je velka 26×8mm dekuji
Odpověď: Dobrý večer, je dobře, že se při změně biopsie udělala. Mohu Vám poradit jediné- počkejte těch několik dní na výsledek a podle toho se zařídíte. Někdy se stane, že v místě biopsie nezabráníme mírnému vnitřnímu krvácení, které může klinicky bioptovanou formaci zvětšit.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18218
Dobrý den, před dvěma lety jsem absolvovala vyšetření v Genetu, moje babička i matka rakovinu prsu měly a obě už zemřely. Od 25 chodím na sono prsu,(je mi 36) ale v Genetu mi řekli že patřím do rizikovější skupiny a že bych na sono měla chodit dvakrát ročně a jednou ročně na magnetickou rezonanci. V mamo centrum kam chodím, mě ale objednávají jednou za dva roky a teď svolili na jednou za rok. Existuje mamo centrum pro lidi se zvýšeným rizikem rakoviny prsu? Kde?
Odpověď: Dobrý den, v Gennetu Vám patrně dali nějakou zprávu, ve které máte konkrétní doporučení s harmonogramem četnosti a druhu vyšetření. Jistě se nejednalo jen o slovní doporučení. Pokud jste riziková, měla byste být vyšetřována v režimu tzv dispenzární péče. Na toto vyšetření si přinesete žádanku, na základě které lékař mamocentra provede požadované vyšetření. Ať již ultrazvuk nebo mamografii. Magnetická rezonance je prováděna jen na některých pracovištích, jinak ale ženy se zvýšený rizikem vyšetřují všechna mamocentra.
Pokud jste nebyla zařazena do dispenzární péče, pak Vaše riziko není tak vysoké a ženy v tomto případě většinou vyšetřujeme jednou za rok.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18217
Dobrý den z pravého prsu mně vytékala nazelenkavá tekutina na vyšetření jsem byla potvrdil se zánět p. doktorka mně zdělila ,když to nepřejde tak operace chtěla jsem si pomoct na radu kolegyně jsem si přikládala mast černou ted mám ze spod prso zdvrdlé na bradavce se udělal strup takže nic neodtéka a mám prso zarudlé prosím oradu s pozdravem M. Z.
Odpověď: Dobrý večer, zajděte si na chirurgii do prsní poradny. Pokud by se jednalo o pokročilejší zánět, může následovat i chirurgické řešení, jinak se léčí antibiotiky. Eventuelně se může udělat kontrolní ultrazvuk- nevím jak je to dlouho od toho posledního vyšetření...
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18216
Každé 2 roky chodím na mamografii a zatím vše v pořádku. Před 20 měsíci jsem byla na poslední pravidelné kontrole také bez závad. Nyní mám pocit,že v levém prsu se mi něco děje,mám bradavku a okolí hodně zarudlé. Praktický obvodní lékař se podíval a zhodnotil ,že musím podstoupit ultrazvuk a mamografii a dal mi žádanku ,ať se objednám na diagnostickém centru. Při objednávání a dohodnutí termínu mne překvapilo,že si sebou mám vzít peníze,protože budu platit cca 1000kč. Kladu otázku ,je to v pořádku,že budu platit,když mám žádanku od praktického lékaře.K.V.
Odpověď: Dobrý večer, vyšetření je v tomto případě hrazeno pojišťovnou. Jde o vyšetření při Vašich obtížích. Žádanku máte, podívejte se na ni, zda je tam číslo diagnózy začínající písmenem "N", což značí právě to, že máte potíže. Pokud jste při objednání nezdůraznila, že se nejedná o preventivní vyšetření, mohli Vám podat zavádějící informace. Prvním vyšetřením by měla být ve Vašem případě mamografie a ultrazvuk by se doplňoval při nejasnostech.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18215
Dobrý den, prosím o radu kam se obrátit. Otec (65 let) má bolesti pravého prsu. V listopadu byl na mamografickém vyšetření se závěrem kalcifikace. Bylo doporučeno mazat prs protizánětlivou mastí Voltaren. Mast již je vymazaná, prs je však stále velmi citlivý a zvětšuje se (otéká). Otec se stydí věc řešit, protože má pocit, že se jedná o ženskou záležitost. Bydlíme v Karlových Varech. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, i muže vyšetřujeme běžně, tatínek ať se nebojí. V Karlových Varech je velmi dobré mamocentrum. Kontakty najdete na těchto stránkách v seznamu screeningových center.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18214
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zdali je vhodné vyšetření mamografem (pro ženu - 34 let). V rodině se s karcinomem prsu léčila matka i babička. Preventivně každý rok chodím na ultrazvukové vyšetření.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud je vysoké riziko v rodině, bývají ženy vyšetřovány mamografem i před čtyřicátým rokem v rámci tzv. dispenzární péče. Záleží i na věku Vašich příbuzných, ve kterém onemocněly. Míra rizika se pak dá vypočítat tabulkově, eventuelně zvažujeme vyšetření genetikem
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18213
Dobrý den,je mi 29let a již 1,5roku nekojim.Ale z jednoho prsu mi po stlačení vyteče tmavě zelená, trochu lepkavá tekutina. Nezapáchá, žádnou bulku jsem nenahmatala. Je toto normální? Je potřeba se bát? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Určitě není potřeba mír strach. Výtoky z prsů jsou hormonálního původu a vídáme různé barvy... i zelenou. Pokud jste ještě nebyla na ultrazvuku, je vhodné na něj zajít do nejbližšího mamocentra- seznam pracovišť najdete na našich stránkách
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18212
Dobrý den, je mi 49 let a po vysazení antikoncepce mne začala po ovulaci bolet prsa, cítím pnutí, prsa jsou bolestivá na dotek, pocit jako při kojení, větší citlivost je v levém prsu. Během menstruace bolest přestala a po čtrnácti dnech opět začala v levém prsu. Prasa mám velká s výraznější vnitřní strukturou, bulku jsem si nenahmatala, ani nezpozorovala jinou změnu. Může se jednat o nádor prsu. Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, nebojte se, bolest prsů není příznakem zhoubného onemocnění. Choďte pravidelně na mamo- prevence.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18211
Dobrý den, před 2 měsíci jsem si nahmatala bulku pod levým podpažím, před 14 dny jsem byla na ultrazvuku, odtud mě ihned poslali na mamograf a před týdnem jsem byla na biopsii. Při zákroku mi to celkem dost krvácelo a nyní to mám celé oteklé i kolem nálezu a bolí to. Může být uvnitř krevní sraženina a mám navštívit lékaře? Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, nevím, zda byla biopsie z bulky v podpaží (pravděpodobně lymfatická uzlina), či z ložiska v prsu. Při biopsii z uzliny může být krvácení přítomno častěji. Zvláště, pokud byla uzlina aktivována (překrvena). Stejně tak i po biopsii z prsu mohou ale krvácivé komplikace nastat. V každém případě bych zašel na pracoviště, kde byl výkon proveden a požádal bych o kontrolní ultrazvuk.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18209
porad me boli prsa nahore u podpazdi.podprsenku nosim je mi sedesat let mamograf mam v poradku.
Odpověď: Dobrý večer, ve Vašem případě se jistě jedná o přenesené bolesti z okolí- pravděpodobně od krční páteře. Je důležité, že je mamografie v pořádku. Zkuste se poradit o možnosti rehabilitace
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18208
Dobrý den,
před 8 měsíci jsem byla na sonografii prsou a ve zprávě je uvedeno: vlevo ojedinělá prostá cysta vel. 11 mm na rozhraní HKK (nevím, kde se přesně nachází). Bylo mi řečeno, že si cystu zřejmě nenahmatám, že je hluboko. Nyní jsem si v levém prsu těsně nad dvorcem nahmatala pohyblivou bulku. Mohlo by se jednat o onu cystu? Podotýkám, že při sonografii jsem kojila asi 2 měsíce, nyní po desetiměsíčním kojení mám prsa menší. Je možné, že bych si nyní cystu nahmatala? Je nutné sonografii opakovat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, bulku si hmatáte přesně v místě, kde byla popisovaná cysta. To, že se útvar volně pohybuje, rovněž svědčí pro cystu. Cysta je jasně benigní ložisko, které nevyžaduje kontrolu. Na vyšetření zajděte jen pokud by se měnil klinický nález, jinak v pravidelném intervalu po dvou letech.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18207
Dobrý den, je mi 46 let a jsem v přechodu. 21.1.2017 jsem si nahmatala v levém podpaží zvětšený podélný útvar (nevím zda jde o uzlinu), který se postupně zmenšil. Tuto středu jsem zjistila, že se opět něco zvětšil. Na mamograf chodím pravidelně 1x ročně (březen). JIné obtíže nemám. Začínám se bát, zda nejde o rakovinu prsu. Mám jít do mamo centra a požádat o dřívější vyšetření nebo potřebuji nějaké doporučení?Děkuji za odpověď. KS
Odpověď: Dobrý večer,
do mamocentra si určitě zajděte. Ne proto, že bych myslel, že je jedná o něco závažného, ale pro uklidnění. Potíže popisujete tak,že se zvýrazňují a zase zmírňují. Karcinom by se choval jinak. Nechte si vypsat od praktika či gynekologa žádanku na ultrazvuk nebo můžete přijít sama bez doporučení, vyšetření si pak ale sama hradíte Na mamografii není celá oblast podpaží kompletně zachycena a navíc jste ji absolvovala před necelým rokem.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18206
Dobrý den,jsem 2 měsíce po ablaci levé mamy a všech uzlin v levé axile. 6 týdnů po operaci jsem byla na Pet-vyšetření. Výsledky dopadly dobře až na toto : nově však při štěně hrudní v místě minulé přítomné tkáně patrno vejčité ložisko s mírně zvýšenou konzumpcí glukózy, s ohledem na nedávnou operaci by se mohlo jednat o organizovaný hematom, v tomto terénu může být neoplazie maskována,ale s ohledem na proběhlou terapii je méně pravděpodobná.Ještě doplním že mám za sebou 4+4 chemoterapie a po té již zmiňovaná operace.jaké je riziko že po tom všem by tam mohlo ještě něco zůstat??Diky
Odpověď: Dobrý den, jistě lékaři odstranili ložisko kompletně, toho se bát nemusíte. Pokud se při kontrolním PET CT vyš. nalezne jakékoliv aktivnější místo, měla byste být dovyšetřena cíleně ultrazvukem. Dle popisu nálezu jde spíše o pooperační změny, ultrazvuk to upřesní.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18205
Dobrý den, pokud byla u nízce diferencovaného invazivního duktálního karcinomu grade 3 zachycena i nádorová lymfangiopathie a nádor je regresivně změněný, výrazná dezmoplázie, jaká je prognóza po chemoterapii a radioterapii? Doplňuji ještě: HER2/neu negat. 1+, metastázy v uzlinách. Děkuji za Vaši odpověď i za tuto skvělou poradnu
Odpověď: Dobrý den, asi Vás zklamu, ale těžko na Váš dotaz odpovídat. Prognóza je vždy velmi individuální, a statistiky v medicíně ne vždy platí. Navíc je vše závislé na mnoha dalších parametrech ložiska, které mi zde neuvádíte. Je jasné, že by prognóza byla lepší při nepokročilém tumoru bez metastáz v uzlinách, to jistě víte. Karcinom je odoperovaný, jse zaléčená, buďte pozitivní a silná. Je moc důležité, abyste návratu onemocnění nedala šanci zbytečnými stresy a podobně.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18204
Dobrý den, chodím na pravidelné kontroly na UZ prsou jako samoplátce, již několik let tam mám pouze cysty.. nyní jsem v 15. týdnu těhotenství, na UZ mám nález hypoechogenní ložisko nepravidelné 8x10 mm, co to prosím může znamenat? Lékařka mi k tomu moc neřekla, jen mě objednala na příští týden na biopsii, děkuji Lucie
Odpověď: Dobrý den,
hypoechogenní ložisko může znamenat leccos, třeba jen hormonální uzel nebo např. benigní formaci typu fibroadenomu. Jelikož Vaše ložisko má nepravidelný tvar, rozhodli se lékaři provést biopsii- ta přesně určí o co jde. Bez ní si můžeme jen tipovat. Výsledky budou během několika dní. Umím si představit, jak jste nervózní, myslete na jiné příjemnější věci a biopsie se nebojte- jde o rutinní drobný nebolestivý zákrok.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18203
Dobrý den,

jsem cca 6 měsíců po záchovné operaci prsu (duktální karcinom) a současně v 32 tt. Absolvovala jsem 4 cykly chemoterapie. V současné době se mi udělala bulka na bradavce, z které mi vystřeluje bolest do celé bradavky. Mám kontaktovat znovu onkologii, kde mi tvrdili, že je to pouze cystička nebo se raději obrátit na mammologickou poradnu?
Díky
Odpověď: Dobrý den, tyto drobné rezistence na bradavce nebo v jejím okolí bývají opravdu benigní, snažte se být co nejvíc v klidu. Pokud to již viděl lékař na onkologii, je zbytečné chodit do prsní poradny. Jedná se patrně o ucpanou drobnou žlázku a tím, jak městná obsah, může být místo bolestivé.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18202
Prosím o vysvětlení pojmu "splývavá dysplazie".
Děkuji. V Vacková
Odpověď: Dobrý večer, pojem dysplazie je histologický popis naprosto neškodné změny ve žláze. V našich popisem zobrazovacího vyšetření, ať již mamografie nebo ultrazvuku, bychom tento pojem užívat neměli. V každém případě jde o popis benigních (nezhoubných) změn. Buďte v klidu
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18201
dobry den.asi pred týdnem jsem si nahmatala nad pravym prsem nad bradavkou tvrdý utvar o velikosti 2-3 cm.nebolestivý a hmatatelný pouze v leže.pnoucí se jakoby po mléčné žláze.jsem 17 tt,druhé tehotenství .před 3 lety jsem měla to samé a už jsem dávno nekojila,šla na gynekologii,ale na UZ me neposlali,po nějaké době to samo zmizelo...děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, jak obtíže popisujete, patrně to nebude nic závažného. Ve vašem věku bych ale zašel na UZ. Pokud není podezření na karcinom z klinického nálezu, hradíte si vyšetření sama. Objednejte se do nejbližšího mamocentra, žádanku nepotřebujete.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18200
Lze to nějak cysty v prsou vylecit krom pupalkoveho oleje který mi vůbec nepomáhá? Ještě jednou děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, některé ženy mají typ žlázy, ve kterém se cysty vyskytují často. Je to benigní (nezhoubný) nález, který není potřeba léčit. Existují preparáty, které většinou velmi dobře zmírňují bolest, která může výskyt cyst provázet (např. Mastodynon). Pokud Vás neobtěžuje výraznější bolestivost, nechal bych to přírodě. Nemějte strach, že by se z cysty mohlo vyvinout zhoubné ložisko.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18199
Dobrý den, již čtyři měsíce se mi objevují cysty v obou prsou a zase zmizí. Prsa me nebolí max týden v měsíci. Už jsem absolvovala ultrazvuk a nyní me poslali na konsiliarni vyšetření. Dva roky mám zavedenou mirenu nekrvacim a nemám jiné potíže krom posledních měsíců s těmi prsy. Je možné že je to u tělíska? Děkuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, cysty se v prsech objevují běžně. Je to normální nález. Upřímně nechápu, proč to konsiliální vyšetření... Cysty v prsu bývají hormonálního původu, takže podíl vlivu hormonálního tělíska nevyloučím. Je ale pravděpodobné, že byste měla v prsech cysty i bez hormonální antikoncepce.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18198
Dobrý den,pane doktore,děkuji za předešlou odpověď ohledně mikrokalcifikací.Rozhodla jsem se,že nebudu čekat,jak se budou dále vyvíjet a že podstoupím jejich vyjmutí.Chtěla jsem se zeptat,jakou nejhorší diagnózu mohu očekávat.Moc děkuji za odpověd.Dušková
Odpověď: Dobrý den, Vaše snímky mamografie jsem neviděl, takže se nemohu vyjádřit jednoznačně. Pokud by šlo o jednoznačně benigní kalcifikace, chirurgický zákrok bych své pacientce rozmlouval. Při pochybnostech o povaze kalcifikací se provádí bioptické jehlové ověření pod kontrolou mamografu. Histolog je schopen velmi přesně stanovit diagnózu a při zjištěné benignitě je operační zákrok zbytečným rizikem. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na Vás a Vaší domluvě s chirurgem.
Nezlobte se, ale nebudu odpovídat na zavádějící otázku ohledně nejhorší diagnózy. Věřím, že pokud Vám lékaři sami nedoporučili biopsii, je ve Vašem případě vše v pořádku.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18197
Děkuji Vám za odpověď. Ještě bych se Vás ráda zeptala, zda mám využít poukaz na konsiliární vyšetření, gen. vyšetření, které mi vystavila praktická lékařka. Je to nutné nebo stačí pouze sono a MMG1x ročně? Pokud ano,je možnost u Vás? M.M.
Odpověď: Pokud máte poukaz na konzultaci genetikem, využijte ho. Myslím, že doporučí provést genetické vyšetření u Vaší maminky a pokud by se našla nějaká mutace, související s vyšším rizikem rakoviny, budou poté dělat vyšetření Vám. Ženy s vysokým rizikem jsou poté vedeny v prsních poradnách v tzv. dispenzární péči- pojišťovny pak proplácí různá vyšetření dle doporučeného harmonogramu i po půl roce.
Pokud se rozhodnete na genetiku nejít, choďte na vyšetření 1x za rok. To však není hrazeno zdravotní pojišťovnou.
Na vyšetření prsu můžete samozřejmě i na naše pracoviště, při objednání požádejte o termín cíleně ke mně. Pokud to je jen trochu možné, snažíme se vyhovět. Pěkný večer
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18196
Dobrý den, nahmatala jsem si v prsu tvrdou bulku a vystřeluje mi do něj ostrá bolest, co to může být?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vystřelující bolest nic špatného neznamená. Tužší místa v prsní žláze mají většinou souvislost s hormonálními změnami. Pokud se pravidelně vyšetřujete a nyní hmatáte novou změnu, zajděte si ale pro jistotu k Vašemu ošetřujícímu lékaři- ten Vás klinicky vyšetří a při pochybnostech vypíše žádanku na ultrazvukové vyšetření
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18195
Dobrý večer, dnes jsem byla na mamografu i na ultrazvuku, našly mi cystu asi 2,5 cm. Ve zprávě mám napsáno - chron. mastalgie HZK l.dx, klin. fibrocyst. mastop. terén. Cysta není zcela naplněna, proto ji neodsály, předepsali mi detralex, ale nevím proč.Děkuji M.
Odpověď: Dobrý večer, překlad zprávy do češtiny: déle trvající bolest levého prsu, aktivnější žláza s cystami.
Předepsání Detralexu moc nechápu- jedná se o přípravek posilující cévní stěnu. Některé cysty mohou souviset s proběhlým krvácením- snad proto Vám mohl být tento lék doporučen.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18194
Dobrý den,v r.2007 jsem byla na sono a nalezeny pouze malé cystičky. Dnes jsem byla opět na sono a:Vpravo v HVK konvolut izo až mírně hypoechogenních formací sonogr.benigního vzhledu na ploše 15x6x14 mm a centrálně vpravo při rozhraní ZK hypoechogenní ložisko charakteru FA 7x4x9 mm.Bilat.bez přímých i nepřímých známek pathol.změn.Po ne moc sdílném vysvětlení lékařky nemám tušení co že to našla.Maminka měla mezi 40-45 r.rakovinu prsu a nyní má rakovinu kostní dřeně.Mám tedy strach.Je normální,že se během 10 let udělaly útvary a nic neznamenají? Děkuji MM
Odpověď: Dobrý den, popisované změny v prsu jsou naprosto normální. U žen s aktivnějším typem žlázy vídáme i mnohem rychlejší vývoj než u Vás za 10 let. Popisované změny jsou hormonálního původu. Buďte v klidu.
Vaše maminka onemocněla karcinomem prsu poměrně mladá, doporučil bych Vám chodit na vyšetření každý rok. Podívejte se na video samovyšetření, které najdete na našich stránkách. To je základ prevence.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18193
Navazuji na můj dotaz č.18159 ohledně pooper.hematomu,který mi byl zjištěn při letošní kontrol.mamografii a sonografi po loňské záchovné operaci prsu a následného ozařování.Od zmíněné kontrol.mamografie mne v prsu píchá a na pohmat je to zatvrdlé a bolestivé.Teď po týdnu jsem zjistila,že je v tom místě i modřina.Před vyšetřením,které bylo na oper.prsu bolestivé,mě nic nebolelo.Je možné,že mamograf stlačil hematom a od toho ty potíže?Jak by se postupovalo v případě potíží,p.doktorka na mamografii říkala,že punkce není možná,že je hematom již zapouzdřený.Byla by nutná operace?Děkuji E.H.
Odpověď: Dobrý den, ad 1. Těžko se mi vyjadřuje k možnosti punkce. Opouzdření hematomu by punkci nemělo bránit.
ad 2. Tlak při mamografii by neměl být takový, aby Vám způsobil poranění. Kůže je ale po proběhlém ozařování stále náchylná a modřina může vzniknout lehce.
Zatuhnutí bude patrně souviset s pooperačními změnami. Vyšetřená jste jak mamografem, tak ultrazvukem. Myslete pozitivně, ložisko bylo u Vás zachyceno včas. Vše bude dobré.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18191
Dobrý den dnes my bylo na mamografu zjištěny vapencove krystalky v prsu doporučena kontrola za rok již rok užívám proveru na urovnání cyklu
Odpověď: Dobrý den, takzvané kalcifikace či mikrokalcifikace se vyskytují v prsech běžně. Pokud je patrna výraznější progrese jejich počtu, doporučujeme někdy každoroční vyšetření. Pokud Váš lékař nezvažoval biopsii, je váš nález jistě benigní- tedy v pořádku.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18190
Dobrý den, Mám 28 rokov a pred 4 rokmi som si našla v prsníku malú bulku, ktorá sama zmizla. Pred tromi rokmi som sa stala matkou a v priebehu tehotenstva sa bulka objavila znovu,lekár skonštatoval,že to može byť bežná zmena v tehu. Po porode som syna kojila.Pred asi tromi mesiacmi sa mi spravila znovu - uzlikovitá, tvrdšia, pohyblivá.Pred a počas menzesu zvynke trošku bolieť,keď ju dlhšie masírujem mám pocit,že sa dá aj rozmasírovať.V období menzesu je trošku vačšia a mimo nej sa zmenší na svoju povodnú veľkosť. Zaujímal by ma Váš odborný názor. Veľmi pekne Vám ďakujem. Mirka
Odpověď: Dobrý den, změny, které reagují cyklicky na menzes jsou hormonální. Je vidět že máte aktivnější typ prsní žlázy, citlivější na tyto změny. To vše je v pořádku. Nesnažte se tužší okrsky žlázy rozmasírovat, můžete si více ublížit, nežli prospět.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18189
Děkuji za odpověď, ale není to zrovna to, na co jsem se ptala. O dlouhodobém sledování vím. Gynekologické potíže se řeší už delší dobu. Vím, že fibroadenom není zhoubný. :-) Ptala jsem se jen na bolesti, a jak se mohou zmírnit, když nastanou. :-(
Ale děkuji tedy za odpověď. Lucka
Odpověď: Dobrý den, jde o to, co je příčinou Vaší bolesti. Pokud jde o bolest přenesenou, léčí se spíše rehabilitací. Pokud v prsu tlačí zvětšující se benigní ložisko, uvažujeme o jeho odstranění nebo např. u cysty o punkci. Pokud jde o bolest, související s hormonálními změnami, je možností více (od těch přírodnějších- vitamin E, přípravky z pupalky lékařské atd. až po přípravky typu Mastodynon). Asi to z mé první odpovědi nebylo jasně patrné- nejprve je důležité zjisti příčinu Vašich obtíží a proto bych zašel na doporučovaný USG.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18188
Můj dotaz zní: v 15ti letech mi byl nalezen fibroadenom v prsu, který měl velikost 40x36mm. Na kontroly jsem chodila 2 roky. Po 4 letech mě začalo bolet prso a opět si nahmatám něco v prsu. Tentokrát mne nebolí při menstruaci nebo před, naopak mě bolí denně a bolest se stupňuje. Lékařka mi odvětila, že vyšetření není nutné, neboť jsou důležitější cysty v děloze. Bolesti pociťuji nejen v děloze, ale i v prsu, a těžce se to snáší. Zvedá se mi při nich teplota a celý den zvracím.
Mohu se poptat, jak mám situaci řešit, abych bolest zmírnila?
Lucka
Odpověď: Dobrý den, Fibroadenomy v prsu jsou benigní ložiska, která se nemusí dlouhodobě sledovat. Bolest v prsu opravdu není sama o sobě důvodem k tomu, aby Vám paní doktorka vypsala žádanku na vyšetření- bolest nebývá příznakem zhoubného onemocnění. Pokud se ale mění i pohmatový nález, měl by Vás ošetřující lékař pohmatově vyšetřit a při podezření napsat žádanku (ve Vašem věku na ultrazvukové vyšetření). Můžete přijít i bez žádanky a vyšetření si pak sama hradíte. Pokud je bolest jednostranná, může být i přenesená z okolí a s prsem vůbec nemusí souviset. Otázku gynekologických potíží byste měla řešit s Vaší gynekoložkou.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18186
Dobrý den,jsem v 1. tri. těhotenstí a byla jsem na pravidelné UTZ. Nález:Pravidelná sytá gravidní struktura žlázy bilaterálně s oj. cystičkami a duktektaziemi do 4mm, bez nálezu solidních patalogických ložiskových změn. Axilly -vpravo jedna reaktivní uzlina (zachovalé centrum, nepravidelný alločnatý hypoechogení lem) do 10 mm - dop. UZ ko za 3 měs. Vlevo také jedna uzlina (méně výrazná ve srovnání s pravou stranou) - také reaktivní." Uzliny jsou nebolestivé a nenahmatelné. 2měs užívám progesteron. Prosím o objasnění tohoto nálezu, případně možnou příčinu uzlin. Jsem velice zneklidněna.Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, předně Vás chci uklidnit. Mějte dobrou náladu a buďte pozitivní- nejen pro sebe, ale i pro očekávané miminko. Mrzí mě, že Vám lékař nedokázal lépe vysvětlit nález, který popsal. Nález v prsech i v podpaží je normální. Uzliny reagují na spousty podnětů. Aktivované uzliny vídáme často- to není patologie. Pro jistotu Vám byla doporučena kontrola. Jedno kontrolní vyšetření je v pořádku.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18185
Dobrý den,byla jsem na kontrole po roce, kdy mi byl diagnostikován nádor v pravém prsu. Proběhla operace, 5 Ch., ozařování a teď beru Herceptin , plus Tamoxifen. Při kontrole mi napsala lékařka do zprávy : žláza je oboustranně klinicky nepřehledná, hrozníčkovité struktury zejména v HZK oboustranně, vlevo vyniká ovoidní rezistence vel. 15mm(vs. intramamární LU či žláza), vpravo v DVK hráškovitá rezistence povrchově uložená, jinak oblast jizvy klidná, mamily klidné, axily i nadklíčky bez hmatných uzlin. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená. Děkuji V.K.
Odpověď: Dobrý den, jestli dobře chápu, tak se jedná o závěr pohmatového vyšetření. Nic, čeho byste se musela obávat, v popisu neshledávám. Jistě byste ale měla mít rok po operaci naplánováno i nějaké zobrazovaní vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18184
Dobrý den, mám syna 20roku ,začal si stěžovat na bolest a píchání levého prsu. Nahmatala jsem i zduřene místo v podpaží ,můžete nám poradit o co asi jde.? Děkuji za odpověď. O.
Odpověď: Dobrý den, bolestivost prsů vídáme i u mužů- zvláště v mladším věku. Může být jak hormonální, tak přenesená z okolí. Pokud syn hmatá rezistenci v podpaží, doporučuji mu domluvit si ultrazvukové vyšetření, nejlépe ve screeningovém centru. Nález může, ale nemusí souviset s prsem. Nebojte se, spíše to nebude nic závažnějšího.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18183
Dekuji za odpoved, jeste dodam ze ted 7 mesicu kojim, bradavku vdycky vatahnu, ale jak dokojim tak se prso scvrkne a vypada to hrozne. Prsa se mi uz nenalevaji a jsou jak blato.
Odpověď: Dobrý den, žláza se po laktaci samozřejmě mění, vše je velmi individuální. Užívejte si radost z miminka a tvar prsou nechte na jindy... Pokud by Vás ale měl vzhled Vašich prsou trápit, jsou samozřejmě možnosti řešení v rámci plastické chirurgie...
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18182
Dobrý den, rok už nekojím, a měsíc po skončení kojení jsem měla silný zánět v prsu,zvažovalo se dokonce "řezání". Nyní (po roce) mám ve stejném prsu jako tehdy zánět, takovou hrudku, která bolí při nahmatání nebo prostě prso pobolívá, když někde "zavadím" atd. Teploty nic takového tentokrát nemám. Může jít opět o zánět? Jak mám léčit? Děkuji. H.K.
Odpověď: Dobrý den, sama si, kromě známých "babských receptů", žádnou léčbu nenasazujte. Pokud máte potíže, zajděte svému ošetřujícímu lékaři, ať Vám napíše žádanku na vyšetření. Při věku nad 40 let bych volil již mamograf. Na dalším se domluvíte ve Vašem mamocentru po vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18181
Dobrý večer,chci se objednat na rentgen prsu ale nevim kdy je spravny cas mezi menzes.děkuji za odpověď.Z.S
Odpověď: Dobrý den, ideální čas je cca týden až dva po menzes. Pokud nemáte vyšší riziko v rodině, objednejte se zatím jen na ultrazvuk.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18180
Dobry den,je jiz 7 let co jsem ukoncila kojeni. Pred tydnem jsem vsak zacala mit pocit nalevani prsu jako kdyz se tvori mleko, po zmacknuti bradavek mi z nich ivyteka mlecne zbervena tekutina. Tehotna nejsem,menstruaci mam pravidelnou a tehotenske testy to take vyloucili. Ma otazka zni zdali bych se mela objednat na vysetreni a na jake. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu. Jste ve věku, kdy jsou prsní žlázy velmi hormonálně aktivní a nevelké výtoky mléčné barvy vídáme běžně. Myslím, že není důvod k zobrazovacímu vyšetření. Vyšetřujte se pravidelně pohmatem a při změně si zajděte na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18179
Dobrý den, asi týden zpet jsem si našla nad bradavkou pravého prsu něco jako bulku. Není nijak hluboko je citelna i po prejeti prsu rukou. Cca týden před me pritel do prsu kousl a udělal mi tam cucflek. Boulicka je v miste pod modrinou. Je tvrda, ale nijak neboli. Chvíli mi prsa bolela jako před menses. Urcite bych si bulky všimla dřív, je na dotek znatelna. Muže se jednat o něco závažného nebo je možne, že to muže byt způsobeno tou modrinou? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, nevyloučím, že může boulička s udávaným drobným traumatem souviset. Patrně se o nic závažnějšího nejedná, ale jistotu budete mít po ultrazvukovém vyšetření- které Vám doporučuji si domluvit.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18178
Dobrý večer. Už dlouho mám jedno prso o dost větší než to druhé. Mám strach že už se mi to nesrovná. A taky jsem slyšela že to může naznačovat nádor prsou
Odpověď: Dobrý večer nebo spíš ahoj :o) Stranová asymetrie velikosti je velmi častá. Neboj se žádného závažnějšího onemocnění. Začni se pravidelně vyšetřovat pohmatem- odkaz na video samovyšetření najdeš na našich stránkách. Jsi stále ve vývinu, uvidíš, jak se to bude vyvíjet dále.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18177
Dobrý den,ráda bych Vás poprosila o radu.V červenci 2016 jsem měla na pravém prsu biopsii naštěstí s negativním nálezem,ale teď mi v místě vpichu při předklonění asi před 4 dny začala pichlavá bolest,která se stále více objevuje i při poskoku a pociťuji i pal uvnitř prsu.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pokud bylo v prsu nalezeno nejasné ložisko, je dobře, že biopsie proběhla a máte potvrzeno, že je nález benigní. Core- biopsie je drobný zákrok, po kterém ale může být někdy přítomna i větší modřina. Místo, kde proběhlo hojení může být pak citlivější. Někdy je větší citlivost v místě zapříčiněná tlakem benigního ložiska na okolní tkáně. Stejně tak se může jednat i o bolest přenesenou z okolí. 4 dny jsou krátká doba. Nebojte se a při pochybnostech si domluvte kontrolní vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18176
Dobrý den, už asi pátý den při doteku jednoho místa na pravém prsu, z boku na straně podpaží pociťuji silnou, pomalu odeznívající bolest. Žádný útvar jsem nenahmatala.Prosím o radu. Děkuji, Daniela Juroková
Odpověď: Dobrý večer, bolest v prsu není signálem něčeho špatného. Počkejte jeden menstruační cyklus a pokud bolest nepřestane, můžete si domluvit ultrazvukové vyšetření ve screeningovém centru.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18175
Dobrý den,pane doktore. V pátek jsem byla na mammologickém vyšetřenía paní doktorka zjistila v levém prsu nějaké zvápenatělé kousky. Chtěla bych se proto zeptat, co vše to pro mě může znamenat a zda je šance, že by to nic nebylo.Při porovnání snímků z roku 2014 tam ty kousky také byly, ale nyní jsou více zhuštěné, nebo jich je tam o něco víc.Se srdečným pozdravem Dušková Z.
Odpověď: Dobrý večer, vápník se v prsech vyskytuje velmi často a většinou to neznamená nic špatného. Zvláště, jestli se nález výrazněji nemění od minulého vyšetření. Pokud lékaři mamocentra uzavřeli nález jako normální, buďte zcela v klidu. S pozdravem Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18173
Dobrý den ve čtvrtek jsem byla na mamografu a ve výsledku mam napsáno,redukovaná žláza,co to vůbec znamená? Nebo co to je? Dekuji za odpověď a pěkný den. V.H
Odpověď: Dobrý den, jde o popis stavu Vaší žlázy. Čím větší redukce žlázy, tím se nám mamografie lépe čte a jsme schopni zachytit opravdu minimální změny. Jinými slovy: Převaha tukové složky žlázy.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18172
Dobry den, po prvnim diteti mi zustala jedna jedna bradavka venku a ta druha se propadne, je to tak uz 3 roky. Nedavno jsem cetla ze to muze byt priznak nadoru kdyz se vpacuje. Kdyby se jednalo o neco vazneho objevilo by se za tu dobu zhorseni, mam z toho strach. Jsem objednana na ultrazvuk, ale az v breznu.
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu. Podobný obraz vídáme. Je dobře, že na ultrazvuk půjdete, tam Vás uklidní definitivně.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18171
Dobrý den, je mi 38 let a chtěla bych na bulky v končetinách. Stehnech mám velký výskyt obzvlášť na stehnech a bocích (cca 20 jedna noha), pár mám i na rukou a zádech. Bulky se začaly objevovat nebo zvětšovat vždy v těhotenství (mám 3 děti),některé jsou jen malé, několik je však velkých cca 3 x3 cm a obzvlášť na vnitřní straně stehen jsou někdy velmi bolestivé. Při kontrole mi řekli, že se jená o fibroadenomy a pokud mi z estetického hlediska vadí, můžu si je nechat odstranit. není třeba je po nějaké době kontrolovat a sledovat nebo se tím nemusím vůbec znepokojovat? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Neznepokojujte se. Jedná se o benigní (nezhoubná) ložiska. Můžete zajít na kontrolní vyšetření při výraznější změně. Pokud Vám bude některé z ložisek vadit- kosmeticky či jinak, je chirurgické řešení jedinou variantou.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18170
Dobry den.Dostala jsem druhou injekci Depo provera.Nahmatala jsem si v prsu bulku nebo naky jako.krecak.tak to pusobi napohat.Moc se bojimVim ze to muze bejt to nejhorsi.V.J
Odpověď: Dobrý den, patrně se jedná jen o neškodné změny žlázy, která reaguje na podání hormonálního přípravku. Nemějte strach. Ideální je provést vyšetření prsu před podáním Depo Provery. Pokud neproběhlo, domluvte si vyšetření nyní. Seznam center najdete na našich stránkách.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18168
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor v případě nálezu: kůže bez zesílení, podkoží volné na č.9 periferně hypoech. ložisko 15x10x9mm ostře ohraničené bez akustického stínu, v axilách LU do 10mm obvyklé struktury. RES: benigní léze vpravo, mírná progrese velikosti. Klin prsy symetrické, palpačně bilat. žláza hutnější v HZQ, zrnitá, v pravo na č. 9 hmatný asi 1,5cm uzlík odpovídá sono nálezu. Ohraničený, volně pohyblivý, stav palpačně bez změn, bradavky nevpáčené, bez sekrece, reg. uzliny O. Doporučení vyčkat půl roku a pak sono a MMGR. Děkuji za Váš názor
Odpověď: Dobrý den,
Stručně řečeno: vpravo máte popsáno ložisko benigního vzhledu- tzn. nezhoubné.
Pokud jde o nový nález, děláváme jedno kontrolní USG za 1/2 roku k posouzení eventuálního vývoje velikosti ložiska, bez nutnosti doplnit mamografii.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky