MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Josef Bárta
MUDr. Josef Bárta
vedoucí lékař Mamocentra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
člen předsednictva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247


Dotaz č. 773
dobrý den může mamograf stlačením a ozářením vyvolat rakovinu prsu?co ma mamograf za riziko? dekuji a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den.
Vážená paní. Při vyšetření mamografickým přístrojem se používá měkké rentgonové záření v doporučených, minimálních dávkách. Přístroje jsou pravidelně, pečlivé a důsledně sledovány Státním ústavem Jaderné bezpečnosti. Mamografické přístroje se v medicíně používají v celém světě a dlouhá léta. Byly provedeny statisticky významné studie na velkých skupinách vyšetřených žen.Tyto studie zjistily, že riziko z použitého záření při vyšetření prsů je minimální. Profit, přínos z tohoto vyšetření oproti tomu je obrovský. Riziko z použitého tlaku na prs nevyplývá žádné. Jednorázové mamografické vyšetření rakovinu prsu nevyvolá. Rakovina všeobecně, tedy i v prsu se vyvíjí léta, aniž se klinicky projeví. Náš organismus je od vzniku života na této zemi vystaven přirozenému záření ze Země i Vesmíru. Dobrovolně se celé dny vystavujeme slunečnímu záření. V moderní době téměř denně vysedáváme před obrazovkami monitorů počítačů, přístrojů a televizorů atd.. To jsou důležité faktory podílející se na zhoršení našeho životního prostření. Mamografické vyšetření je pro preventivní vyšetření a odhalení rakoviny prsu nezastupitelné a přináší nám prospěch. Nemusíte mít z tohoto vyšetření obavy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 772
Dobrý den. Dnes jsem byla na sono a závěr zní Fibroadenoma mamme - benignum. Útvar je velký asi 22 mm. Jsem objednána na operaci. Stává se, že po histol. vyšetření se zjistí, že útvar je zhoubný. Pan doktor mě ujistil, že se nemusím bát. Moc děkuji. M. Puhlovská
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že byste měla důvěřovat slovům Vašeho lékaře. Je nepravděpodobné, že by se histologické vyšetření lišilo od závěru ultrazvukového vyšetření. Strach je naše iluze. Kdo maluje čerty na zeď, tak je přivolá. Myslete raději positivně a uvidíte, že vše dobře dopadne. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 771
Dobrý den, je mi 22 let a jsem v 7tt.A chtěla bych se zeptat na nevolnost.Mám dny, kdy je mi špatně třeba i 24 hodin denně a to pár dnů v kuse.Zvracela jsem zatím jen jednou.Ale mám také dny, kdy mi není téměř nic a pak se obávám, že je něco špatně a mimi se nedaří.Myslíte, že mé obavy jsou oprávněné?Je to naše první miminko a tak mám obavy, aby bylo vše v pořádku.Velice děkuji za odpověď.Kamila
Odpověď: Dobrý den.
Odpovím Vám jako žena. Bylo by lépe Vaší nevolnost probrat s gynekologem.
Nevolnost, především ranní, patří k ranému těhotenství. Výjimečně může přetrvávat celý den. Pokud žena nevolností netrpí, určitě to neznamená nic patologického a je vše v pořádku. Těhotenství je doprovázeno mnoha změnami včetně hladin hormonů. K pohodě přispěje upravení denního režimu, stravování, dostatek přiměřeného pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu, psychická pohoda.Vaše miminko se pak bude krásně vyvíjet a prospívat.Na trhu je k disposici plno nádherných knížek, ve kterých najdete vše potřebné a zbaví Vás obav. Posílám pohlazení Vám i miminku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 770
Dobrý den, je mi 29 let a mám 1,5 letého syna, který přišel na svět císařským řezem. Kojila jsem krátce, prodělala jsem mastitidu v pravém prsu. Nyní, tedy více než rok po porodu, pociťuji již několik měsíců bolest v levém prsu a svědění bradavky vždy pouze před menstruací. Neužívám žádnou antikoncepci. Mohou to být pouze stavy spojené s hormonálními procesy nebo se mám raději objednat na sonografické vyšetření? Děkuji za odpověď. Hájková M.
Odpověď: Dobré odpoledne.
pravděpodobně Vaše pocity opravdu souvisí s hormonální situaci . Pokud nemáte viditelné změny na dvorci a bradavce ve smyslu ekzému, je možné ještě klinické a ultrazvukové vyšetření uvážit. Vhodné by bylo poradit se svým praktickým lékařem nebo gynekologem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 769
Dobrý den. Může se namožený prsní sval projevit boulí? V pondělí jsem ukízely uhlí a ve středu večer jsem při mytí objevila zatvrdlinu asi 4 cm dlouhou. Pravidělně si prsa kontroluji, ale nikdy jsem si nic nenahmatala. Moc se bojím Děkuji M. Puhlovská (31 let).
Odpověď: Vážená paní.
Strachu se nejlépe zbavíte, když se objednáte na ultrazvukové vyšetření . Vyšetřením se vyloučí vážné onemocnění a pravděpodobně se potvrdí souvislost s Vaší nepřiměřenou fyzickou zátěží.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 768
Dobrý den, jsem po ablaci levého prsa, mám za sebou 9 chemoterapiií a teď mě čeká 25 ozařování. V 42 uzlinách, které mi odebrali spolu s prsem mi našli 10 metastáz a jedna se pravděpodobně rozšířila dále. Můj nádor byl větší než 5 cm. Jsem optimista a zvládámn to vcelku dobře, ale přesto mě zajímá je šance na úplné uzdravení? Je mi 34 let a mám dvě děti.

Odpověď: Vážená paní.
Po odborné stránce jste jistě v dobrých rukou.
Praxe ukazuje, že i pokročilé nálezy lze dlouhodobě či trvale ovlivnit léčbou, která je na vysoké úrovni. Nemalou měrou se na tom podílí i psychika. Proto mám radost, že jste optimistická. Často se v našem životě stává, že si musíme sáhnout až na dno svých sil, abychom našli ztracenou lásku, důvěru a úctu sami k sobě. Držím Vám palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 767
Dobrý den. Mám dotaz ohledně dg. fibrocystická mastopatie. 3 měsíce plně kojím a před měsícem jsem prodělala těžký zánět prsu léčený atb. injekčně (penicilin - celkem 8 injekcí). Po injekcích obtíže ustoupily, ale dodnes mám v prsu hmatné zatvrdliny. Ty se objevují pouze v noci při nalití prsou, po kojení zmizí. Ve dne kojím častěji a proto se zatvrdliny neobjeví. Můj gynekolog mi po telefonu stanovil dg. fibrocystická mastopatie. Jde skutečně takto stanovit dg. bez bližších vyčetření? A jde vůbec o tuto dg.? Jaká vyšteření bych měla absolvovat? Děkuji, Stehlíková
Odpověď: Dobrý den.
Kojení je, bohužel, poměrně často zkomplkováno zánětem. Pokud je rozsáhlejší musí se léčit celkově ATB.Lokálně báječně zabírá stará receptura našich babiček- tvaroh. Prsa mají svoji strukturu, která je při kojení podmíněna hromaděním mléka.Proto při maximální náplni může být nápadnější. Fibrocystická mastopatie je nezhoubná změna v mléčné žláze,většinou stanovená na základě histologického rozboru vzorku z prsní tkáně jako vedlejší nález.V praxi se běžně tento termín používá i bez histologického ověření. Pro vaší jistotu a uklidnění by bylo vhodné provést ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 766
Nebolí mě prso,ale podpaždí na levé straně a na pravé straně mám před podpaždím bulku,ale myslím tukového charakteru.Přesto bych chtěla na mamografii.Mohu se někde objadnat sama bez doporučení?
Odpověď: Dobrý den.
Ano, můžete se objednat na nejbližším akreditovaném screeningovém centru. Vyšetření ale může být uhrazeno na pojišťovnu pouze s doporučením od Vašeho praktického lékaře či gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 765
Dobrý den,v prosinci jsem byla na sonu kvůli bolesti v pravém prsu -zhuštění tkáně.Doporučen pupalkový olej a gel.Bolest ustoupila, kontrola po 3m v pořádku. O prázdninách se to ale vrátilo, bolest nezávislá na cyklu.Nyní 14dní klid ale lehký tlak v podpaždí.Bulku jsem nenahmatala i tak mám strach. Mám nárok od gyn. na žádanku na sono? Děkuji Vám
Odpověď: Dobrý den.
Opakování ultrazvukového, ev. doplnění mamografického vyšetření při přetrvávajích obtížích uváží Váš gynekolog ev. praktický lékař dle charakteru obtíží. Vzhledem k bolestem nezávislým na menstruačním cyklu, by bylo vhodné rovněž vyloučit obtíže plynoucí z onemocnění pateře či svalového aparátu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 764
Dobrý den, již před asi třemi měsíci jsem si nahmatala nad levou prsní žlázou mírně (na dotek) bolestivou bulku o velikosti zhruba 1cm. Můj gynekolog mi řekl, že se pravděpodobně jedná o zvětšenou lymfatickou uzlinu a že ji mám sledovat. Ráda bych znala Váš názor. Měla bych raději navštívit ještě dalšího odborníka? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Pokud pohmatový nález stále přetrvává doporučovala bych ultrazvukové vyšetření dané oblasti včetně vyšetření prsů a dalších regionálních lymfatických uzlin. Můžete k vyšetření využít i poukázky od kosmetické firmy AVON v hodnotě 200Kč v rámci akce Ženy ženám , kterou mají k disposici akreditovaná screeningová centra do konce října t.r..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 763
Dobrý den,
je mi 34. let a mám po dvou porodech. 18. měsíců po druhém porodu a 9. měsíců po skončení kojení mi byl na UTZ zjištěn fibroadenom. 4. měsíce po tomto zjištění mě prso bolelo dokonce se dalo vyhmátnout nejbolestivější místo a bylo to v místě nálezu, ale v období před menses. nikdy před tím jsem netrpěla žádným premenstruačním syndromem. mám se bát být na sebe víc opatrná? co můžu pro sebe kromě pravidelných předepsaných kontrol udělat?

děkuiji za odpověď a přeji krásný den.
ivana juriková
Odpověď: Dobrý den.
Hormonání situace se během našeho života mění v závislosti na věku i prodělaných těhotenství, psychickém stavu ap..Napětí v prsech před menses do určité míry je fyziologické. Fibroadenom rovněž reaguje na hormonální změny doprovázející menstruační cyklus.Mimo pravidelných ultrazvukových kontrol, které Vám byly správně naordinovány, je vhodné, aby jste dobře znala své tělo i prsa. K tomu je třeba cvik, dporučuji Vám 1x za měsíc se po menses sebevyšetřovat. Na jakoukoliv změnu upozorněte svého spádového praktika či gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 762
Dobrý den, lze v době kojení provést mamografické vyšetření prsu??? V pravém prsu se mi po porodu udělala bulka, v porodnici mi bylo mi řečeno, že se jedná o přídatnou žlázu a že se to časem samo srovná. Bulka se soce zmenšila, ale je tam stále, od porodu jsou to 3měsíce. Snažím se dále kojit, ale levé prso odmítá a mléka v něm výrazně ubylo, pravé prso (tam je i ta bulka) ještě někdy vezme, ale už ani to není nijak slavné. Může i toto být známka něčeho závažnějšího než je jen stres a běhání kolem dětí?? Prvního syna jsem kojila cca 10měsíců. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Teoreticky je i při kojení možné provést mimo ultrazvukového vyšetření i vyšetření mamografické.V praxi se mimo jiné vždy respektuje charakter obtíží, věk ženy atd.. Myslím, že délka kojení a kvalita mléka a apetit Vašeho děťátka není ovlivněn přímo a pouze Vaším nálezem v prsu. Celková pohoda, stravování aj. má jistě obrovský vliv. Doporučuji Vám poradit se se svým gynekologem, určitě Vás doporučí na další potřebné vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 761
Dobrý den,našla jsem si v prsu takový podlouhlý,oválný,pohyblivý útvar.Mohlo by se jednat o nádor nebo špíš o cystu?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
dle Vašeho popisu změny si troufám tvrdit, e nepůjde o nic vážného.Může jít o akcentovaný uzel mléčné žlázy pod vlivem hormonů nebo nezhoubný nádor z vazive ev, i z tuku.Cystu bych dle tvaru netypovala. Nicméně pro Vaší jistotu bude lépe, když se objednáte na ultrazvukové vyšetření na nejbližší akreditované pracoviště,budete potřebovat doporučení od svého gynekologa nebo praktického lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 760
Dobrý den Upřesnění k dotazu 734. Bulka v prsu D6. Byla jsem na mamografickém vyšetření, udělali mi i ultrazvuk, biopsii. Dnes jsem dozvěděla výsledky. Jedná se o atypickou cystu . takže dobrý výsledek. kontrola za 3 měsíce. Chtěla bych se jen zeptat, zda i cysta se může zvrtnout v něco špatného.
Odpověď: Vážená paní,
rozhodně je potřeba provést kontrolu v čase k určení stability změny. Pokud by došlo k jakékoliv lokální změně v mezidobí, např. ve smyslu zvětšení hmatné změny, bylo by vhodnější kontrolu provést i dříve. Na základě všech dostupných výsledků při kontrole vyšetřující lékař rozhodne, co je pro Vás bezpečnější. Většinu cyst je možno pouze sledovat ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 759
dobrý den ještě jednou jsem se chtěla zeptat k dotazu č.750 nějak jsem vás nepochopila a nevím co mám dělat jestli mamograf podstoupit nebo ne.posílá mě tam doktorka z prsní poradny ale mám strach aby mě to nějak neublížilo.z poslední kontroly sona převaha tukové přestavby,více zbytkové žlázy vlevo v DZK,žláza zde jemně zastínovaná,ložiskový obraz nevidím,reg.uzliny nezvětšené.můžete mi to ještě vysvětlit děkuji moc
Odpověď: Dobrý den.
Na vyšetření jste objednána v době menstruace. Pokud nemáte v této době příliš citlivá prsa, na vyšetření běžte.
Vaše maminka měla rakovinu prsu. Preventivní vyšetření je proto u Vás potřebné a neuškodí Vám.
Je Vám 35 let, ultrazvukové vyšetření Vám správně vzhledem k věku bylo provedeno. Občas se však stane, že ultrazvukové vyšetření je potřebné doplnit k upřesnění diagnosy mamografem, a proto Vás pravděpodobně na toto vyšetření doporučili. Pokud máte pochybnosti, bude pro Vaš klid a spokojenost dobré si předem promluvit s lékařem, který vás bude vyšetřovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 758
Je mi 39 let mám nárok na mamografické vyšetření nebo na sono prsu? Občas mám zduřelou (nateklou) žlázu v levém prsu je to nepříjemné a bolestivé.Děkuji Romana Ch.
Odpověď: Vážená paní,
do 40 let věku ženy při preventivním vyšetření prsu preferujeme ultrazvukové vyšetření. Preventivní vyšetření je hrazeno pojišťovnou od 45 let 1x za 2 roky.
V okamžiku, kdy žena jakéhokoliv věku uvádí opakovaně konkrétní obtíže, jedná se již o vyšetření diagnostické. K tomuto vyšetření je třeba vystavit žádanku Vašim gynekologem nebo praktickým lékařem, a pak je hrazeno pojišťovnou. Bylo by vhodné, aby jste navštívila Vašeho lékaře. Ten, pokud uzná za vhodné naše vyšetření, Vás doporučí na nejbližší screeningové centrum. Následně dle posouzení vyšetřujícího diagnostika, bude provedeno ultrazvukové vyšetření a případně doplněno i mamografické vyšetření.Pokud je Vaše žláza citivá a zduřelá v druhé polovině menstruačního cyklu a po zahájení menstruace dojde k úlevě, nejedná se pravděpodobně o nic vážného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 757
Dobrý den, v poslední době (posledního půl roku)se mi zvětšila prsa - musela jsem koupit o číslo větší podprsenku a jde to vidět v některém oblečení, dokonce se mě i některé známé ptaly, jestli nejsem těhotná. Je mi 27 let, beru 10 let antikoncepci - Logest a těhotná jsem jěště nebyla. Je to normální nebo mám na to upozornit gynekologa nebo jít jinam na vyšetření?
Odpověď: Vážená paní,
prsa mohou reagovat zvětšením objemu při užívání hormonální antikoncepce.Pravděpodobně by k tomu však došlo hned zpočátku při nasazení antikoncepce. Na stavbě prsu se podílí podstatnou měrou i tuk, proto k zvětšení objemu prsu může dojít i při změně váhy.pro Vaší jistotu by bylo vhodné, aby jste navštívila svého gynekologa. Případně Vám doporučí absolvovat ultrazvukové vyšetření dle spádu.Vzhledem k tomu, že popisujete změnu na obou prsech, je však pravděpodobné, že se nebude jednat o nic vážného.
Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 756
dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Mám za sebou tři císařské řezy a mám udělaný podvaz vaječníků.Mám strach,aby neotěhotněla.Chtěla jsem se zeptat jaká je pravděpodobnost otěhotnění.Děkuji Heribanová
Odpověď: Dobrý den. Pokud je ženě provedena sterilizace tzn. podvaz vejcovodů, přirozenou cestou otěhotnět není možné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 755
Dobrý den paní doktorko,
můj dotaz se naštěstí zatím netýká mne, ale jedné známé. Má na prsu velkou bouli. Její doktro jí dvakrát poradil aby otěhotněla a dlouho kojila, že to samo zmizí, ale po druhém dítěti se to ještě zvětšilo. Na mamograf ji nikdo nechce poslat a to si ho chtěla sama zaplatit. Můžete mi tedy říct jak to mají dělat ženy, kterým je kolem 30 let a nárok na toto vyšetření ,,nemají" a kam ji mám poslat? Děkuji moc za radu
Odpověď: Vážená paní. Do konce října je možno se objednat na nejbližší screeningové akreditované pracoviště dle bydliště v rámci akce Ženy ženám. Máme pro Vás k disposici poukázku v hodnotě 200 Kč od kosmetické firmy AVON. Na základě toho bude možné provést ultrazvukové vyšetření i bez doporučení spádového gynekologa či praktického lékaře. Můžete to doporuit své známé.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 754
Dobrý den, minulý týden jsem obdržela od VZP dopis, týkající se mamografického vyšetření- zdarma.Příštím rokem v dubnu dovrším věkové hranice 45 let. Proto Vás prosím o odpověď jestli mám opravdu nárok na toto vyšetření.Nikdy jsem toto vyšetření nepodstoupila,i když mé sestře po tomto vyšetření objevili nádor,který má dnes odstraněn.Děkuji za odpověď
Odpověď: Vážená paní. Pozvánku na vyšetření můžete využít , určitě se objednejte na nejbližším akreditovaném pracovišti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 753
Dobrý
den,chtěla bych se Vás zeptat,jestli by u mě byla vhodná antikoncepce.Je mi
23 let,ještě jsem nerodila,menstruaci mám pravidelnou.V roce 2005 jsem
prodělala operaci fibroadenomu prsu a jsem v péči mamologické poradny,kam docházím na kontroly.Zatím
mi doporučili antikoncepci neužívat ohledně na má prsa.Prý že by se to mohlo více zhoršit.Moc děkuji
za odpoveď s pozdravem Irena

Odpověď: Dobrý den. Fibroadenom je hormonálně závislý.Otázku vhodnosti nasazení antikoncepce je potřebné položit Vašemu gynekologovi.Ten na základě všech okolností jistě dobře rozhodne. A případně vybere ten správný preparát. Pak by bylo vhodné provést ulrazvukové vyštření před nasazením a po učité době užívání. Vzhledem k tomu, že pravděpodobně ještě neplánujete stát se maminkou, je v tuto chvíli pro Vás ochrana důležitá.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 752
Dobrý den paní doktorko. Mám takový dotaz je mi 20 let a 2 roky užívám hormonální antikoncepci loni jsem byla na vyšetření prsu ultrazvukem kde mi našli dvě cysty. Moje gynekoložka mi řekla že prý to nic není a, že je tohle v tomhle věku normální ale na ultrazvuku mi řekli, že mám příští rok přijít na kontrolu mám strach abych nemusela na operaci. Předem moc děkuji za odpověď s pozdravem Lucie Liberdová
Odpověď: Dobrý den.
Tvorba cyst skutečně není disposicí k vážnějšímu onemocnění v prsu. Pokud cysta dosáhne určité velikosti a náplně či je místo výskytu citlivější velmi jednoduchým zákrokem se pod kontrolou ultrazvuku odstraní. Zavede se do ní tenounká jehla a obsah se vysaje. Operace u prosté cysty nehrozí. Ultrazvukové vyšetření s odstupem času bylo indikováno jistě pouze pro kontrolu.Můžete být klidná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 751
Dobrý den,

minulý týden jsem obdržela od Všeobecné zdravotní pojišťovny dopis, týkající se mamografického vyšetření. Ve spolupráci se společností AVON Cosmetics provádí v současné době Všeobecná pojišťovna průzkum u žen, které v posledních třech letech toto vyšetření nepodstoupily.

Ráda bych se samozřejmě také zúčastnila, ale má obvodní lékařka si není jistá, zda se mamografické vyšetření provádí i u žen ve mezi 25-26 lety ???

Děkuji za odpověď a přeji Vám příjemný zbytek dne.

S pozdravem Eva Šobrová
Odpověď: Dobrý večer.Myslím, že si ve Vašem případě zařádil administrativní šotek. U žen, které nedosáhly 40 let věku rutinně mamografické vyšetření jako prevenci nerovádíme. Omluvte, prosím, tuto nesrovnalost.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 750
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jsem objednaná na mamograf v době menstruace. Jestli je to možný, a nebo jestli je lepší se přeobjednat na jiný termín. Je mi 35 let a jdu na prevenci. Maminka zemřela na rakovinu prsu. Nemůže mi mamograf uškodit, zatím jsem chodila každý rok na sono. Děkuji.
Odpověď: Vážená paní.
Přínos mamografického vyšetření je mnohokrát vyšší, než riziko použitého rentgenového záření. Přístroje i použitá dávka jsou v akreditovaných centrech velmi důsledně kontrolovány. Mamografické vyšetření u žen mladších 40 let je individuálně zvažováno. Včetně positivní rodinné anamnesy jako ve Vašem případě.
Obecně lze říci, že výsledek preventivního vyšetření není fázi menstruačního cyklu podstatně ovlivněn. Největší překážkou mamografického vyšetření by mohla být přítomnost citlivosti prsů v období před termínem menses. V tom případě je možné se na patřičném pracovišti dohodnout na pro Vás vhodnějším termínu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 749
Dobrý den
před 4 lety jsem měla na jedné straně aktivaci mléčné lišty. Jakoby drát pod kůží vedl od podpažní jamky přes prso (v té době bylo tímto dosti zdeformované) přes břicho téměř do třísel. Po čtyřech měsících tento problém vymizel bez léčení.
Maminka měla v 64 letech zhoubný nádor v prsu.
Je u mě větší pravděpodobnost stejného onemocnění ?
(na pravidelné mamologické vyšetření chodím)
Děkuji za odpověď
Odpověď: Vážená paní,
pokud se vyskytla rakovina prsu u příbuzensky blízké osoby, považuje se tato disposice v rodině za rizikový faktor. Vy jste správně využila možnosti docházet na preventivní vyšetření v určených intervalech, a proto Vás chválím.
Vámi popisované onemocnění prodělané před lety, nezvyšuje riziko výskytu rakoviny prsu. Můžete být v tomto směru klidná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 748
Pkračování k č:743.děkuji za odpově´d. ještě bych se ráda zeptala na možnost vzniku lymfedemu po extirpaci axilárních uzlin.Jsem 5.den po operaci,jsou nějaké preventivní matody aby k lymfedemu nedošlo,nebo jaké léky(vitamíny)používat,cviky apod. Za jak dlouho po operaci lymfedem může vzniknout.
děkuji Jitka
Odpověď: Vážená paní.
I operační techniky prodělávají svůj vývoj.V místech, které jsou anatomicky jakýmkoliv způsobem omezené, operatér postupuje velmi pečlivě. Je předpoklad, že po prosté extirpaci lymfatických uzlin v podpaží by v budoucnosti nemělo dojít ke komplikacím ve smyslu lymfedému přiléhající horní končetiny. Určitě je třeba dodržet doporučený postup po operaci, aby došlo k zhojení bez komplikací. Následné rehabilitační cvičení je nutné a ve Váš prospěch. K tomu všemu přispěje i fakt, že histologické vyšetření lymfatických uzlin upřesní diagnosu a Vám zbaví nejistoty. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 746
Dobrý den. Ráda bych se zeptala na prevenci. Je mi 30 let, tudíž nárok na vyšetření bez nějakého podezdření nemám. Chtěla bych se ovšem nechtat na mamografu vyšetřit preventivně. Můžete mi prosím napsat, zda je toto vůbec možné a v jaké cenové relaci se vyšetření pohybuje? Předem moc děkuji za odpověď. Veronika
Odpověď: Dobrý den.
Vážená paní, u mladých žen do 40 let provádíme jako preventivní vyšetření na první místě ultrazvukové vyšetření. Mamografické vyšetření zvažujeme individuálně. Bude vhodné, aby jste tuto možnost probrala s vyšetřujícím lékařem. Prevence je v našem státě hrazena od 45 let, u některých pojišťoven od 40 let. Mladší ženy mají možnost si preventivní vyšetření na akreditovaných pracovištích uhradit. Cena se pohybuje v rozmezí 200- 300 Kč. Do konce října je na všech výše jmenovaných pracovištích poukázka od kosmetické firmy AVON v rámci akce Ženy ženám. Má hodnotu 200 Kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 745
Dobrý den. Je mi 34 let a jsem rok po porodu, ale už 4 měsíce nekojím. Před týdnem jsem začala cítit mravenčení a zvláštní trnutí v prsech, jako by se mi prsa opět nalévala. Mám neustále zduřené obě bradavky a pocit silného napětí v prsech, který občas trochu poleví. Vrací se to jako ve vlnách. Je to velmi nepříjemné.. Občas cítím i napětí v břiše, i když menses má přijít až za 14 dnů. Mám ji od porodu hodně neustálenou. Těhotná znovu nejsem. Mohli by jste mi prosím poradit, oč se může jednat. Mamka měla rakovinu prsu, tak jsem vyděšená. Předem velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Vážená paní.
Myslím, že nemusíte mít obavu. Nekojíte teprve 4 měsíce, což je velmi krátká doba. Těhotenství je období, kdy náš organismus dává vzniknou novému životu. Z toho vyplývá, že změny, které tento proces doprovází jsou významné. Náš organismus i hormonální stav po porodu a ukončení laktace potřebuje čas.
Uvažte možnost kontaktovat Vašeho gynekologa a situaci s ním probrat. Ultrazvukové vyšetření prsů je jistě možné na nejbližším akreditovaném pracovišti pro Vaši jistotu provést. Bylo by vhodné ho provést i s ohledem na rodinnou anamnesu. Co se týká onemocnění Vaší maminky, vezměte ho na vědomí, choďte pravidelně na preventivní vyšetření prsů, naučte se znát svoje prsa. Přinese to potřebný klid Vám i všem blízkým.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 744
Dobry den.Prisla mi pozvanka na bezplatne mamograficke vysetreni od VZP ve spolupraci s AVON presto,ze mi bude 45 let az v lednu 2008.Mamo-centrum FN Vinohrady mi sdelilo,ze pokud mi neni 45 neprovadi vysetreni bezplatne.Proc me VZP posila pozvanku?Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý večer.
Prosím, omluvte některé administrativní nesrovnalosti - občas se stává, že jsou pozvány VZP i ženy těsně pod 45 let věku. I tyto ženy mohou být vyšetřeny, mamografické vyšetření je ženám doporučováno jako prevence již od 40 let věku. Prosím, odvolejte se na mě a na MUDr. Alenu Bílkovou - vedoucí lékařku pracoviště mamodiagnostiky FN Vinohrady, kterou jsem již kontaktovala. Budete bezplatně vyšetřena.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 743
Před časem jsem vám psala o svém problému s axilárními uzlinami.Všechny krevní odběry, mamogr., sono, RTG,biopsie byly negativní.Přesto se lékař rozhodl raději k extirpaci axilárních uzlin. Na sonu byly vidět tři, ale při operaci bylo vyndáno dalších cca 10 menších.Nikdo zatím neví co to mohlo způsobit(vzhledem k negativním výsledkům všech předchozích vyšetření)Máte ve své praxi nějakou takovou zkušenost.Dokázala by jste mi říct z jakého důvodu se uzliny vytviřily.Čekám na histologii a docela mám strach. děkuji Jitka
Odpověď: Dobrý den.
Obávám se, že Vám neporadím, je potřeba vyčkat na histologické vyšetření. V některých případech skutečně nezbývá než provést biopsii nebo exstirpaci uzlin, pokud ostatní neinvazívní metody neobjasní příčinu jejich patologického zvětšení. Uvádíte ale, že i biopsie uzlin byla negativní. Výsledky biopsie (tzv. core cut biopsie) jsou poměrně vysoce spolehlivé. Lékař z opatrnosti a nejspíše i po domluvě s ostatními odborníky indikoval exstirpaci uzlin a je velmi pravděpodobné, že i výsledek nynější histologie z uzlin bude negativní. Může se jednat o zánětlivé zvětšení uzlin a příčina se někdy nedá zjistit, na místě jsou pak kontrolní laboratorní vyšetření a kontrolní ultrazvuk uzlin.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 742
Dobry den,chtela jsem se zepzat:Moje mama dostala od VZP poukaz aby se objednala na mamograf.Jelikoz byla jen jednou a to pred X lety v Usti nad Labem,chtela objednat nekam bliz.Zavolala jsem do Prahy na Karlak(jsem po operaci prsu a chodim taky tam)vse probihalo v pohode,pak se me ptali jestli jde moje matka poprve,rekla jsem ze ne.Natoz my pani rekla:BOHUZEL VAS ZKLAMU,ALE NOVY PACIENTY NEBEREM.Je to mozny,tak na co tam pisou jejich tel.cislo?
Odpověď: Dobrý den.

O Vašem problému jsem mluvila s panem profesorem Danešem - přednostou pracoviště.
Jedná se o administrativní chybu - bohužel všude se může stát, že telefon zvedne výjimečně i ne úplně správně informovaná osoba. Prosím, mějte trpělivost a objednejte vaši maminku znovu na telef. č. 224 962 232.
(můžete se odvolat na p. profesora Daneše).
Pěkný den.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 741
Dobrý den. Byla jsem na skreeningovém vyšetření s tímto výsledkem.Klasifikace dle Tabára - Tabár IV. Žlázy dosud fertilního typu s dyspl. změnami v celém objemu obou prsů. Dominující ložisk. nález není patrný, kalcifikace nejsou.
K tomuto výsledku mi nikdo nic neřekl a já nevím, je-li výsledek vyšetření v pořádku. Mohu vás poprosit o odpověď? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Mamografický nález je v pořádku, lékař nenalezl na Vašich snímcích nic neobvyklého. Většinou bývá ještě uvedeno, že je nález negativní. Klasifikace podle pana Tabára vyjadřuje pouze o jaký typ prsní žlázy se jedná; ve Vašem případě jde o prsy s větším podílem žlazové tkáně a menším podílem tuku. Vše je v pořádku, můžete být klidná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 740
Dobrý den,
je mi 37 let a mám 5 měsíčního syna, kterého kojím. během posledních tří měsíců jsem měla opakovaně ucpaný mlékovod v levém prsu. Toto jsem vždy vyřešila propíchnutím bílého flíčku na bradavce a následným odsáním odsávačkou. Nyní již k ucpávání nedochází, ale v prsu mě bolí při kojení i mimo a část prsu se po kojení zdá být stále tvrdá. Mohlo by se jednat o nádor? Je možné vyšetření mamografem při kojení?
Díky předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že se nejedná o nic závažného.
Potíže, které popisujete, mohou při kojení nastat. Je potřeba odlišit zánět prsu, při kterém by kůže postižené části prsu byla zarudlá, prs by byl teplejší a mohla by jste mít teplotu. V tomto případě jě potřeba navštívit Vašeho gynekologa.
Zhoubné nádory prsu v době kojení jsou vzácné. K vyloučení nádoru je u žen těhotných a kojících vhodné ultrazvukové vyšetření. Dop. objednat se na ultrazvukové vyšetření do některého ze screeningových center- jejich seznam je uvedený na webbové adrese mamo.cz.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 739
Dobry den,je mi 19 a tece mi z prsu mleko a tehotna nejsem co to znamena?
Odpověď: Dobrý den.
Mléčná sekrece je nezhoubné povahy, nesignalizuje v žádném případě přítomnost zhoubného nádoru prsu.
Nejčastěji přetrvává mléčná sekrece v menší míře po ukončení kojení a u některých žen i velmi dlouhou dobu. Může se ale vyskytovat i bez návaznosti na předchozí kojení či graviditu a je vždy signálem hormonálních změn, většinou nezávažných. Neznám celou Vaši situaci, pokud by ale sekrece byla stále výraznější, bylo by vhodné navštívit Vašeho gynekologa a poradit se s ním a vyšetřit ev. hladinu hormonu, který je za sekreci odpovědný - tzv. prolaktinu .
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 738
Dobrý den,mám prsní náhrady, čili silikony, mám také jít na mamograf?
Odpověď: Dobrý den.
Pokud máte nad 40 let věku a týká se Vás tudíž preventivní mamografické vyšetření, určitě mamografii doporučuji. U žen se silikonovými implantáty se mamografie provádí tak jako u ostatních žen. Pokud máte do 40 let věku, volte jako prevenci ultrazvukové vyšetření.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 737
Dobrý den,
prosím o informaci, zda je možné, potřebné či nutné absolvovat mamografické vyšetření na základě pozvánek VZP v situaci, kdy jsem v uplynulých 8 měsících třikrát byla podrobena vyšetření na CT při diagnoze a léčbě folikulárního lymfomu.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Předpokládám, že když jste dostala pozvánku od VZP s výzvou k mamografickému vyšetření, jste ve věku 45-74 let. Provedené CT vyšetření se týká oblasti hrudníku? I za situace, že máte provedeno 3x CT vyšetření hrudníku v poslední době, je vhodné absolvovat mamografii, pokud je interval od posledního mamografického vyšetření 2 a více roků.
CT má v oblasti prní žlázy menší schopnost zobrazit velmi malé změny - podezření na malý zhoubný nádor- než mamografie. Dávka ozáření, kterou obdržíte při jedné mamografii je při srovnání s CT hrudníku zcela zanedbatelná.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 736
Dobrý deň, prosím o vysvetlenie pojmu "hyperplastické dukty v prsníku" Ďakujem
Odpověď: Dobrý den.
Termínem "hyperplastické dukty" chtěl zřejmě vyšetřující lékař (nejspíše při ultrazvukovém vyšetření) vyjádřit, že je přítomné rozšíření mlékovodů v prsní žláze. Nejedná se o nic závažného. Můžete být klidná.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 735
Dobrý den. Je mi 47 let a dostala jsem pozvánku na mamog.vyšetření. Před rokem jsem však absolvovala celotělové PET CT vyšetření po léčbě Hodgkinovy choroby, naštěstí s neg.výsledkem. Mohla byste mi, prosím, poradit, kdy by bylo vhodné mamografické vyšetření absolvovat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
V těchto případech se řídíme poslední mamografickou kontrolou, obvyklý interval jsou dva roky, ženy mohou být ale vyšetřovány v indikovaných případech anebo na vlastní žádost i v ročních intervalech. Pokud od Vaší poslední mamografie tedy uplynul rok, můžete mamografické vyšetření absolvovat; každopádně by interval mamografické kontroly neměl být delší než dva roky.
PET CT je vyšetření, které dokáže odhalit velmi malé nádory, slouží k vyhledávání celotělových metastáz nádoru. Pro vyšetření prsů ve Vašem věku věku je ale zásadní mamografie.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 734
Dobrý den, našla jsem si bulku v prsu. Je mi 46 let. Pan doktor mně poslal na mamograf. na konci žádanky napsal D6 oč jde. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Je dobře, že jste navštívila lékaře a ten Vás odeslal na mamografické vyšetření. Z pouhého pohmatu Vám nikdo nestanoví diagnózu a D6 je pouze vyjádření lékaře, že by se mohlo jednat o nádor a není řečeno přímo, že o rakovinu prsu.
Může si hmatat jen zbytnělou žlázu nebo se může jednat o nezhoubný nádor, ale bez mamografického vyšetření (někdy i následně ultrazukového vyšetření a biopsie) se správná diagnóza nedá určit. Vyčkejte proto, co Vám sdělí lékař po mamografickém vyšetření.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 733
Dobrý den, maminka si nahmátla bulku v pravém prsu, navíc ji velmi bolí uzliny v podpaží a má nateklou paži vč. prstů. Šla na sono, mamograf, biopsii. Ve čtvrtek 30/8 bude mít nález, uvidíme co to bude. Je součástí onemocnění rakovinou také zduření / rakovina uzlin? Slyšela jsem o Hodgkinově nemoci, ale je mi jasné, že bez histologie nikdo nic nevymyslí, ale potřebuji vědět, jak se bude dále léčit a kam se případně obrátit. Děkuji za odpověď (jméno nepíšu, omlouvám se).
Odpověď: Dobrý den.
Vaše maminka absolvovala všechna potřebná vyšetření včetně biopsie a teď musíte vyčkat (většinou 1 týden) na histologický výsledek biopsie. Součástí rakoviny prsu může být i zvětšení lymfatických uzlin v podpaží většinou na stejné straně, které může být podmíněno již metastázou zhoubného onemocnění prsu do uzlin.
Samozřejmě může být zvětšení uzlin v podpaží i projevem jiného onemocnění - nezhoubného, ale např i lymfomu (včetně Hodkginova lymfomu) a lymfom rovněž může mít ložiska i v prsní žláze. Toto ale objasní provedená biopsie.
Co se týče léčby v případě průkazu jakéhokoliv zhoubného onemocnění se obraťte na nejbližšího onkologa.
Pěkny den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 732
Dobrý véčer. Je mi 35 let, jsem rok po laparoskopii, ablaci endometria. Chtěla jsem se zeptat, jestli můžu ještě po tomto zákroku otěhotnět.
Odpověď: Dobrý den.
Toto je poradna pro choroby prsu, takže odpovídám jen jako neodborník, lékař .- radiolog. Ablace endometria se nikdy neprovádí v celém rozsahu a velmi záleží na tom, kolik endometria v děložní dutině zůstalo. Čím více endometria bylo ponecháno, tím je pravděpodobnost otěhotnění větší, každopádně je ale schopnost otěhotnět výrazně snížená. Ženy jsou na tuto skutečnost před ablací endometria upozorněny.
Jednoduchým testem přítomnosti endometria je menstruace- pokud máte měsíčky, určitě máte i zbytkové endometrium. Prosím k podrobnějším informacím je nutné kontaktovat Vašeho gynekologa.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 731
Dobrý den paní doktorko. Byla bych moc ráda kdyby jste mi odpověděla na můj dotaz. Zhruba před třemi dny mě zašaly bolet bradavky, obě,.Mám bradavky vpáčené a bolí mě to uprostřed bradavek, jako kdyby ty hroty. Žádný sekret ani krev z nich nevytéká. Pokud se jich nedotýkám tak to sice bolí ale dá se to vydržet ale když se jich dotknu je to dosti bolestivé. Před měsícem jsem vysadila hormonální antikoncepci kterou jsem brala 5 let a za týden bych měla dostat menstruaci. Nikdy před tím jsem takové to problémy neměla. Je mi 22 let. Děkuji za odpověď. S pozdravem Vendula
Odpověď: Dobrý večer.
Vpáčené bradavky, pokud je tento stav dlouhodobý a setrvalý, neznamenají žádnou patologii a mohou být pouze kosmetickým problémem. Bolesti v oblasti bradavek nesignalizují ve Vašem případě nic závažného, jedná se s největší pravděpodobností o hormonální změny v souvislosti s vysazením dlouhodobě užívané hormonální antikoncelce. Není nutné ultrazvukové vyšetření. Vyčkejte a pokud budou potíže přetrvávat a budou se event. zhoršovat, poraďte se se svým gynekologem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 730
Dobrý den,
je mi 42 let a už cca 7 let mám vnálezech z preventivních prohlídek nález oboustranné fibr dysplasie a v pravém prsu uzlinkový systém, který se mi ale poslední dobou začal zvětšovat a pobolívat. Mám čekat na další preventivní prohlídku, která bude až za rok nebo se mám nechat vyšetřit. Samozřejmě z toho nemám dobrý pocit a nerada bych něco zanedbala.
Děkuji za odpověď a děkuji, že nám takto pomáháte zbavit se strachu z nevědomosti.
Janeta Červená
Odpověď: Dobrý den.
Oboustranná fibrózní dysplasie je histologický termín, který se dnes nepoužívá, protože nemůžeme a ani nechceme z mamografického nebo ultrazvukového obrazu stanovit histologii.
Tento nález pro Vás každopádně neznamená nic špatného, lékař nepopsal při vyšetření žádný podezřelý útvar. Přesto pokud máte obtíže a něco si hmatáte, tak i když ještě od předchozího mamografického vyšetření neuplynuk rok, určitě se dostavte k vyšetření do některého ze screeningových akreditovaných center- jejich seznam je na web. adrese mamo. cz.
Můžete uvést centrum, ve kterém jste vyšetřována?
děkuji a přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 729
Dobrý den v květnu 2007 jsem podstoupila ablaci levého prsu.Nyní mám poslední 4 chemoterapii po ní má následovat léčba Herceptinem.Mohla by jste mi prosím napsat něco více o léčbě Herceptinem?A jakou mám šanci na úplné uzdravení?Uzliny v podpáží byli negativní.děkuji Marcela
Odpověď: Léčba Herceptinem je biologickou léčbou nádoru, je to léčba protilátkami a užívá se tam, kde je zjištěna přítomnost onkogenu Her-2/neu v nádorové tkáni. Léčba je velice drahá a užívá se u nádorů větších než 1 cm a uzliny mohou ale také nemusí být postiženy. Preparát Herceptin se užívá většinou 1x za 3 týdny po dobu 12 měsíců.
Šanci na uzdravení při negativitě uzlin určitě máte velkou a věřte si, že to všechno zvládnete.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 728
Dobrý den,je mi 20 let a jsem z Ostravy.Mam takový problem, asi od pátku mne bolely bravky,a zjistila jsem, že jak si trošku zmačknu prsa tak mi z obou bradavek teče nějaká tekutina. Chtěla bych se zeptat za kým, stímto problémem mám jít. a co to vlastně znamená. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Pokud je tato sekrece čirá nebo bílá - mléčná, neznamená nic závažného. Závažný je krvavý výtok z bradavky; v tomto případě se určitě objednejte do nejbližšího screeningového centra- jejich seznam je na stránkách mamo. cz. Předpokládám ale, že o krvavou sekreci z bradavky se u Vás nejedná; pokud by přetrvávala mléčná sekrece, event. by se tyto potíže stupňovaly, je vhodné kontaktovat Vašeho gynekologa a vyšetřit hladinu prolaktinu, sekrece se může vyskytovat v souvislosti s hormonálními změnami.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 727
Dobrý den,psala jsem Vám dotaz č.726 a děkuji za odpovědˇ.Ještě bych měla jeden dotaz:Jaký máte názor na přípravky typu Driclor,ExcipialDeoforte apod.Dost se potím v podpaží,ale bojím se,aby mi to nějak neovlivnilo tu mou uzlinu v levém podpaží.Nebo tyto přípravky mohu používat,až když se uzlinka opět vrátí do normálu?Bylo mi ale řečeno,že takto zduřelá může už zůstat.Děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Dobrý den.
Váš lékař má pravdu, takto zduřelá uzlina může již zůstat, ale je samozřejmě možné i její zmenšení.
Pokud jde o preparáty proti pocení, různé deodoranty, atd. vztah těchto preparátů k rakovině prsu prokázaný není. Byla ojedinělá reference o uzlinách, ve kterých byly částečky těchto preparátů nalezeny.
Lymfatické uzliny slouží v těle také jako jistý filtr a kromě jiného mohou vychytávat i organismu cizí částice - to se netýká jen uzlin v podpaží a prostředků proti pocení. Zvětšení uzliny nebude mít nejspíše vztah k užívání těchto prostředků, můžete je samozřejmě zkusit na určitou dobu vynechat a uvidíte.
Moc bych se tím ale netrápila. Myslím, že můžete být zcela klidná.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 726
Dobrý den,je mi 25let a před týdnem jsem si v levém podpaží objevila jakousi bulku.Ihned jsem šla ke své gynekoložce,která mě odeslala na sono.Tam mi doktor řekl,že je to vpořádku,že je to jen zduřelá uzlina a že to má mnoho žen.Chtěla bych znát váš názor na mou lékařskou zprávu.Děkuji.
RTG:sono mamm+axily
Oboustr.mammy s pravid.strukturou,bez zřetelného ložiska.Obě axilly v podstatě volné,vlevo v podkoží hmatná resistence odpovídá iritované uzlince délky asi 10mm s echog.centrem,pouze kůra uzliny je hypoechog.,hladce ohraničená proti okolí.Spíše tedy zánět.charakter uzlinky.
Odpověď: Dobrý den.
Vyšetřující lékař zjistil, že ultrazvukový nález
v prsech je u Vás normální. V levé podpažní jamce v místě hmatného útvaru nalezl lymfatickou uzlinu, která není zvětšená - velikost 10 mm je normální - i vzhled uzliny je nezhoubný. Doporučuji pouze uzlinu zkontrolovat po čase ultrazvukem, nebo samozřejmě v případě jejího dalšího zvětšování ihned. Ženy si často nahmatají uzliny v podpaží a nemusí to znamenat žádnou patologii; uzliny se mohou zvětšit i přechodně v souvislosti s nezávažným onemocněním organismu.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 725
Dobrý den,
moc jsem nepochopila to, že ženy bez příznaků onemocnění prsu posíláte na mamografické vyšetření a já mám jít na ultrazvuk. Jsem taky bez příznaků. Proč nemohu jít na mamograf? Můj gynekolog mi také říkal, že žlázy v prsu ještě nejsou vyvinuté tak, aby tam bylo podle jeho slov "něco vidět"...Jaký je tedy rozdíl mezi mamografem a ultrazvukem? Existuje prý ještě nějaké screeningové vyšetření...Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Preventivní mamografické vyšetření se provádí až od 40 let věku. Z mnoha dobrých důvodů se mladé ženy do 40 let nevyšetřují mamograficky preventivně (prsy jsou u mladých žen na mamografii málo přehledné, riziko ozáření mladých žen..)
Do 40 let věku Vám můžeme nabídnout ultrazvukové vyšetření, není to ve Vašem věku nutné, pokud si ale hmatáte "bulky"- jak uvádíte - ultrazvukové vyšetření vyloučí nádor prsu. Pokud - jak podruhé píšete jste bez příznaků-tj. nic nehmatáte a nejsou problémy s prsy, můžete si pokud chcete ultrazvukové vyšetření zaplatit (na screeningových centrech jsou v tuto dobu poukázky od firmy Avon, které Vám téměř celé ultrazvukové vyšetření uhradí). Ultrazvuková prevence jako taková ale neexistuje, screening je mamografický, týká se starších žen, u kterých se rakovina prsu vyskytuje často. Ve Vašem mladém věku je výskyt rakoviny prsu ojedinělý.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 724
Mám nemocnou štítnou žlázu.Rengenové záření nesmím.Obdržela jsem pozvánku.Předáte staré ženě dárek i při sonu?Potřebuji vyšetření podpaží.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Nevím, kolik je Vám let a taky přesně neznám důvod, proč nesmíte být rentgenovaná. V případě ozáření u mamografie upozorňuji, že jde o jednu z nejmenších dávek v radiologii vůbec. Každopádně přijďtě k vyšetření a myslím, že i když jsou dárky vázané k preventivní mamografii, mohlo by centrum, které navštívíte pro jednou udělat výjimku z pravidla...pokud je závažný důvod, proč mamografii neprovádět. Nevím odkud jste, doufám, že uspějete.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 723
Dobrý den,
je mi 23 let. Od svého gynekologa jsem vyžadovala doporučení na vyšetření prsu ultrazvukem nebo mamografem. V prsu jsem žádnou bulku nenahmatala. Chtěla jsem to jen jako prevenci, kterou bych si i sama uhradila. Gynekolog mi řekl, že je to zbytečné, že si mám dělat samovyšetření. Jenže jak poznám která z těch mnoha bulek je právě ta rakovinná? Můžu se na vyšetření objednat sama? A co byste mi doporučila, mamograf nebo jen ultrazvuk? Co je spolehlivější? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Docela mě těší ten zájem o prevenci u mladých žen. Mamografické vyšetření užíváme jako preventivní u asymptomatických žen (tj. u žen, které nemají žádné příznaky onemocnění prsu) do 40 let věku, pak vyšetřujeme preventivně mamograficky.
Objednejte se na ultrazvukové vyšetření prsů do některého ze screeningopvých center; jejich seznam je na stránkách mamo.cz.
V tomto případě budete vyšetření platit- na většině screeningových center jsou v tuto dobu poukázky od firmy Avon na 200 Kč, které uníží cenu vyšetření v případě, že si ho žena hradí. Ultrazvukové vyšetření stojí 220-290 Kč, takže doplatíte poměrně malou částku.
Jako samoplátkyně taky nepotřebujete žádanku na vyšetření, stačí se objednat.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 722
Dobrý den, je mi 33let a již třetím rokem jsem buď těhotná, nebo kojím, tedy samovyšetření nefunguje, existuje možnost, kterou bych mohla volit, pokud mám obavy abych něco nezanedbala? Jsem z Prahy.

Děkuji Daniela
Odpověď: Dobrý den.
Vzhledem k Vaší situaci i věku je vhodné ultrazvukové vyšetření prsů, což je vyšetření bez rentgenového záření, neškodné pro Vás i ev. miminko (pokud by jste byla těhotná) a může se provádět rovněž u kojících žen. Doporučuji objednat se do některého ze screeningových centerv Praze - jejich seznam je na stránkách mamo.cz, např. Mamma centrum DTC (prim. Skovajsová) nebo VFN Centrum diagnostiky chorob prsu (prof. Daneš).
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 721
Dobrý den,je mi 21 let a asi před dvěmi měsíci jsem si nahmatala v prsu bulku,byla jsem poslána do mamologické poradny a poté na ultrazvuk.Nález:Oboustranně hyperevchogenní vrstva fibroglandulární tkáně.Vpravo v HVK hladké hypoechogenní ložisko vel. 6x5mm,vlevo v DZK mezi č.3-5 shluk cyst do velikosti 5mm a několika hladkých hypoechogenních ložisek vel. do 7mm na ploše 35x20mm.Axily bez patol. adenopatie.Mohli byste mi prosím vysvětlit,co to znamená?Na další sono mám jít za 3 měsíce.Moc děkuji za odpověď.S.
Odpověď: Dobrý den.
Vyšetřující lékař nalezl u Vás při ultrazvukovém vyšetření v prsech nezhoubné
útvary - jde o drobné cysty a zřejmě fibroadenomy. Cysty jsou dutinky vyplněné tkáňovou tekutinou a v prsech se vyskytují běžně a stejně jako fibroadenomy - nezhoubné solidní nádory - neznamenají vyšší riziko vzniku rakoviny prsu, neoperují se.
Lékař za 3 měsíce doporučil ultrazvukovou kontrolu - útvary jsou vicečetné a chtěl se přesvědčit, jestli se třeba nebudou zvětšovat.
Pokud zůstanou fibroadenomy takto drobné a nebo se jen něco málo zvětší, postačí další ultrazvuková kontrola v delším čase, třeba za rok. Nález je rozhodně v pořádku a vy můžete být klidná.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 720
Dobrý den! Prosím o radu. Již několik dní cítím návaly tlaku v ňadrech, jakoby se mi tvořilo mléko, někdy přechází až v bolest a pálení, objevuje se malé množství čiré tekutiny. Nekojím již více než 6 let. Těhotná nejsem, menstruaci jsem měla před 6 dny a je téměř u konce.
Odpověď: Dobrý den.
Bolestivost prsů a pocity tlaku zejména ve druhé fázi menstruačního cyklu pociťuje hodně žen. Čirá nebo mléčná oboustranná sekrece z více pórů na bradavce je hormonálně podmíněná a nevyskytuje se jenom v těhotenství, ale často velmi dlouho přetrvává po ukončení kojení a může se objevit v souvislosti s hormonálními změnami i během dalšího života. Vaše potíže tedy nesvědčí pro nic vážného a můžete být klidná. Pokud by bolestivost prsů a pocity tlaku přetrvávaly, můžete se objednat na vyšetření (pokud jste žena do 40 let věku tak dáváme přednost ultrazvukovému vyšetření) do screeningového mamocentra. Jejich seznam je na stránkách mamo.cz
Existují rovněž léky i na přírodní bázi, které bolestivost prsů mohou zmenšit, poraďte se v lékárně nebo s Vaším gynekologem (např. Mastodynon).
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 719
Dobrý den už 3 týdny mě trápí pravděpodobně zduřelá prsní žláza z boku je to vidět. I na pohmatu. Mám se něčeho znepokojovat. Užívám hormonální antikoncepci je mi 26 a těhotná nejsem. Nebo dají se nějak ty žlázy sklidnit.
Odpověď: Dobrý den.
Změny prsní žlázy (zduření) zejména u mladých žen a v druhé fázi menstruačního cyklu se vyskytují poměrně běžně. Žláza často mění během cyklu svoji velikost. Pokud by zduření přetrvávalo je vhodné ve Vašem věku provést ultrazvukové vyšetření prsů, na které se můžete objednat do screeningového mamocentra - jejich seznam je na webových stránkách mamo.cz. Rozhodně buďte klidná, pravděpodobně se jedná pouze o hormonální
změny prsní žlázy.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 718
Dobrý den, prosím o upřesnění nálezu TNM klasifikace cT4bcN2Mx.Histologie-lobulární infiltr.ca,bez známek angioinvaze,perineurálního šíření.Děkuji za bližší vysvětlení.Ondrúšková.
Odpověď: Dobrý den.
Jde o zhoubný nádor, TNM klasifikace vyjadřuje vlastnosti nádoru / především velikost, písmeno T/ a postižení lymfatických uzlin /N/ a vzdálené metastázy./M/.
Ve vašem případě se jedná o zhoubný nádor prsu, který způsobuje změny na kůži, ev může vrůstat do kůže, jsou postiženy i lymfatické uzliny v podpaží a diagnóza byla stanovena zřejmě pouze z biopsie (nebyla jste dosud operována). Vzdálené metastázy u Vás klasifikace neuvádí, zřejmě jste ještě nepodstoupila všechna další nezbytná vyšetření. Je určitě důležité, aby jste byla (pokud tomu tak už není) předána do péče
onkologa.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 717
Dcera v pondělí 6.8. porodila a dnes si nahmatala bulku pod paží - zřejmě zduřelá podpažní žláza. Neradi bchom něco zanedbali. Poraďte co s tím.
Odpověď: Dobrý den.
Mám stejný názor jako vy- myslím si, že jde o zbytnělou žlázu zasahující do podpažní jamky v souvislosti s hormonálními změnami prsu v laktaci. V období kojení se mohou vyskytovat i nezhoubné útvary v prsu jako jsou mléčné cysty nebo adenomy. Jednoduchým a zcela neškodlivým vyšetřením, kterým se o povaze bulky můžeme přesvědčit, je ultrazvukové vyšetření prsů.
K vyšetření je vhodné se objednat do některého ze screeningových center- seznam je na stránkách mamo.cz
Dcera ať je klidná a věnuje se miminku, s největší pravděpodobností se jedná o nezhoubné změny prsu.


Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 716
Dobrý den chtěla jsem Vás poprosit o laické vysvětlení. Na mamografickém vyšetření mi našli 35mm a 1cm velké anechogenní cystičky. Jinak mammy bez susp.útvaru a axily bez patolog.uzlin. Dále jak mám rozumět , že v pravo jen drbné stacionární benigní kalcifikace v HZQ. Moc Vám děkuji předem za vysvětlení. Děkuji Andrea Kovaříková
Odpověď: Dobrý den.
Cysty se v prsní žláze u žen vyskytují velmi často, jde o benigní - tzn. nezhoubné útvary, které během života a dokonce i během menstruačního cyklu mohou měnit svoji velikost. Mohou se i samy ztratit a naopak se vytvoří třeba na jiném místě prsní žlázy, než je nyní hmatáte. Neoperují se ani nevyžadují žádnou léčbu. Jedině v případě, že je cysta větší a způsobuje ženě tlakové bolesti, je vhodné napíchnutí cysty tenkou jehlou a odsátí jejího obsahu, je to nebolestivý výkon a úleva je někdy značná.
Pokud jde o kalcifikace, lékař vyjádřil, že v prsu jsou nezhoubné kalcifikace, které se od předchozí mamografické kontroly nezměnily.
Vy tudíž můžete být zcela klíidná, nález je v pořádku.
Přeji pěkný den.


Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 715
Dobrý den,
posledních 14dní mám bolesti v levém prsu - někdy přijdou bolesti samovolně, na dotek vždy bolestivé. Bolest za posledních pár dní postoupila až do podpaží a také do pravého prsu. Právě jsem si vyplnila on-line žádost na mamografické vyšetření - je potřeba mít doporučení od ošetřujícího gynekologa či praktického lékaře ? Předem děkuji za Vaši odpověď.
Petra Kutinová
Odpověď: Dobrý den.
Na mamografické vyšetření je dobré mít žadanku od gynekologa či praktického lékaře, můžete samozřejmě přijít k vyšetření i bez žádanky jako samoplátkyně (cena mamografického vyšetření je 650-700 Kč).
U žen do 40 let provádíme jako první vyšetření většinou ultrazvuk a mamografii ev. doplníme, nad 40 let věku je tomu naopak.
Přeji pěkný den.


Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 714
Doplnění dotazu č.713:mám 44 roků,biopsie byla z nálezu za bradavkou,uzlina je v podpažní jamce.Mamografie:oboustranně stranově symetricky rozlož.pravidelné středně denzní cárovité fibroglandulární zastínění centrálně a v ZHK.Bez ložisk.stínů a retrakce stromatu.Vpravo nad MHK areoly je okrsek mnohoč.nesour.mikrokalcifikací asi 12,8x8,6x7,5mm,bez uspoř.nebo návaznosti na urč.stín.Axilární uzliny nezachyc.Paní doktorko,děkuji Vám za radu!
Odpověď: Dobrý den.
Děkuji, že jste dotaz doplnila, teď je to jasné.
Na mamografii byly u Vás nalezeny mikrokalcifikace- malá depozita vápníku, které se mohou vyskytovat ve žláze i v mlékovodech a některé mohou být první známkou nádoru.
Ve Vašem případě nalezl lékař tyto mikrokalcifikace i při ultrazvukovém vyšetření.
Byla provedena biopsie mikrokalcifikací a histologický výsledek byl negativní, vyloučil se zhoubný nádor prsu. Předpokládám, že ve Vašem připadě byla provedena větší tzv. vakuová biopsie, která se u mikrokalcifikací používá /můžete se na to přeptat/.
Myslím, že za těchto okolností můžete být naprosto klidná, nález v prsu nesvědčí pro zhoubný nádor. Pokud jde o další kontroly, na našem pracovišti při negativním výsledku vakuové biopsie provádíme kontrolní snímek jen bioptovaného prsu většinou pouze v jedné projekci do roka, obvykle za 6-11 měs. , a pokud je nález bez progrese, je žena dále kontrolována zvykle- ve Vašem případě mamograficky ve dvouletých intervalech.
U Vás by bylo dobré provést i kontrolní ultrazvukové vyšetření podpažní jamky, uzliny byly mírně větší, což ale nemusí znamenat žádnou patologii.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 713
Dobrý den,prosím o váš názor zda je nutná operace nebo stačí průběžné sledování při nálezu ultrasonografie prsů a axil:oboustranně pravidelně strukturovaná fibrózní žláza s jemnými mlékovody,bez zřetelného ložiska vlevo.Vpravo pod MHK areoly drobněcystická struktura žlázy s tečkovitými hyperechogenitami mikrokalcifikací v okrsku o rozsahu asi 19x6,5mm.V levé axile dvojitá hypoechogenní uzlina asi 19x8mm.Výsledky biopsie jsou bez nálezu.Velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Jde o ultrazvukové vyšetření. Vyšetřující lékař vyslovil v nálezu podezření na mikrokalcifikace
v oblasti za bradavkou. Nevím kolik je Vám let, ale bez ohledu na věk by měla být při podezření na mikrokalcifikace z ultrazvuku doplněná mamografie, která mnohem
lépe a podrobněji dokáže mikrokalcifikace zobrazit. Máte rovněž provedenou biopsii; nepíšete zda z uzliny v podpažní jamce nebo z oblasti, kde jsou v prsu mikrokalcifikace (nebo z obou?) Prosím upřesněte odkud byla biopsie, zda jste měla mamografické vyšetření a kolik je Vám roků - abych Vám mohla správně poradit.
Děkuji
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 712
Dobrý den, všude se píše, že žena má právo na bezplatné screeningové vyšetření od 45 do 70 let. Je toto omezení bez výjimky? Babička mojí přítelkyně trpěla rakovinou prsu relativně v mladém věku - má moje přítelkyně nárok účastnit se screeningu již v mladším věku? -příp. od kdy?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: S pravidelným mamografickým screeningem lze začít od 40. roku věku, to platí pro každou ženu v ČR. Pojišťiovny hradí toto vyšetření 1x za dva roky ženám od 45 do 69 let. Mladší ženy ve věku 40-44 let, které si přejí být mamograficky vyšetřeny, toto vyšetření hradí samy (jedná se o částku 650-700 Kč). V mamocentrech akreditovaných k provádění screeningu karcinomu jsou každý rok v době od dubna do října k dispozici ženám- samoplátkyním- poukázky na 200 Kč, kterými lze cenu vyšetření (mamografie nebo ultrazvuku) unížit o tuto částku. Pokud je Vaše přítelkyně mladší 40 let doporučuji jako prevenci ultrazvukové vyšetření 1x ročně.
Pokud je v její přímé příbuzenské linii pouze jedna žena s rakovinou prsu lze zvažovat vyšší riziko tohoto onemocnění pouze v případě, že babička onemocněla rakovinou prsu v mladém věku /tj. pod 40 let/. Pokud by tomu tak bylo, zasluhuje Vaše partnerka konzultaci genetika a preventivní vyšetření by pak mohla být častější /např. ultrazvuk 1x za 6 měsíců, ev. magnetická rezonance 1x ročně- pokud je žena mladší 40 let, starší řeny jsou kontrolovány mamograficky většinou v ročních intervalech/.
Všechno ale záleží na doporučení genetika ; pokud shledá, že žena má vyšší riziko karcinomu prsu, je žena dispenzarizována a všechna vyšetření jsou hrazena.
Doufám, že Vám tyto informace postačí.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 710
Před cca 2 měsíci jsem si nahmatala uzlinky v pravé axile.Bylo mi provedeno sono prsou, mamografie,Ko +diff,JT, FW, CRP(vše opakoveně,RTG plic,sono břicha-vše bpn,před třemi týdny biopsie uzliny/největší je 3x1 cm). Výsledek: lymfatická uzlina bez maligních změn.jsem v péči v prsní poradně. jaký by jste zvolila další postup zjištění příčiny zvětšených uzlin.(odběry, vyšetženíú. děkuji za informaci.Jitka
Odpověď: Dobrý den.
Všechna u Vás provedená vyšetření, včetně vyšetření prsů a biopsie axilární uzliny, neobjasnila příčinu zvětšení lymfatické uzliny. Lymfatické uzliny v podpaží se mohou zvětšovat nejen při onemocnění prsů, ale jejich tzv. spádová oblast zahrnuje i horní končetiny a horní část přední a zadní stěny hrudníku. Mohou se zvětšovat při celkových onemocněních, jako jsou např revmatické choroby nebo krevní onemocnění. Všechny tyto příčiny zvětšení uzliny u Vás ale byly vyloučeny předchozím kompletním vyšetřením.
Někdy se stává, že příčinu zvětšení uzliny neobjasníme a po čase dojde opět ke zmenšení uzliny. Lze opakovat laboratorní odběry, ale velmi důležité je, že biopsie neprokázala zhoubnou příčinu zvětšení uzliny.
Doporučuji uzlinu kontrolovat - vhodnou metodou je ultrazvuk, lze opakovat s časovým odstupem i vyšetření prsů ultrazvukem.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 709
Dobrý den je mi 27 let,2 děti,kojené obě 4 měsíce.Mladšímu synovi je 10 měsíců.Asi před měsícem se mi objevilo na levém prsu lehké zarudnutí,které nyní trochu vybledlo.co by to mohlo znamenat?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Zarudnutí prsu může signalizovat zánětlivé změny žlázy, většinou se ale jedná o stav spojený i s bolestivostí a ztužením prsu, což neudáváte.
Může se samozřejmě jednat i o kožní změny, které nemají s prsní žlázou nic společného.
Doporučovala bych navštívit nejdříve kožního lékaře a pokud by se nejednalo jasně o kožní záležitost, pak určitě doporučuji provést ultrazvukové vyšetření prsů v některém z center akreditovaných pro provádění screeningu karcinomu prsu - seznam je na web.stránkách mamo.cz (žádanku můžete mít např. od vašeho gynekologa).
Přeji hezký zbytek dne.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 708
Dobrý den, pane doktore chtěla jsem se zeptat mám citlivé a zvětšené prsní žlázy. Byla jsem na dovolené a koupala jsem se ve studené vodě. Je možné že je to spůsobeno tím.
Odpověď: Dobrý den,
vyšší citlivost a zvětšení prsů nemá souvislost s teplotou vody, ve které se koupete. Je způsobeno přirozenými hormonálními změnami, ke kterým dochází v průběhu menstruačního cyklu, ale taky v těhotenství či přechodu (menopause) a v souvislosti s užíváním různých hormonálních preparátů (antikoncepce, hormonální substituce). Hormonální změny prsů vnímají ženy různě intenzivně, ale naprostá většina pociťuje napětí nebo bolestivost prsů zejména v druhé fázi menstruačního cyklu. Hormonální stav
každé ženy se během života mění a kolísá a je možné, že Vás tato situace nyní zaskočila.
Myslím, že nejde o nic vážného.
Pokud by citlivost prsů přetrvávala, poraďte se se svým gynekologem. Může Vás poslat na ultrazvukové vyšetření, pokud jste ve věku do 40 let nebo pokud jste starší tak na mamografické vyšetření.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 707
Dobrý den,je mi 46 let a v unoru 2007 jsem byla na mamograf.screeningu-výsledek byl:BI-RADS 0, klasif.TABÁR V.Mám přijít za rok na kontrolu ultrazvukem,jinak že je vše vpořádku,ale z reakce svého gynekologa jsem cítila,že to tak uplně bezchybné není.Levé prso mě dost často asi 3 roky v jednom místě bolí/proto jsem tam šla/Prosím o vysvětlení té klasifikace Tabár.Jinak genetic.dispozici na CA prsu nemám,jsem kuřačka a stres je na denním pořádku/bohužel/.je vhodné vyšetření třeba již po půl roce/šla bych na test EIT do Prahy,abych nebyla tolik rentgenovaná/.Děkuji za odpověď Zdena
Odpověď: Dobrý den,
klasifikace Tabár V znamená, že jde o tzv. denzní typ prsní žlázy, mamograficky méně přehledný a v tomto případě indikuje většinou lékař- mamodiagnostik-ještě ultrazvukové vyšetření, které vhodným způsobem doplňuje předchozí mamografii. Klasifikace Tabár 5 rozhodně neznamená zvýšené riziko rakoviny prsu, ale pouze menší rentgenovou přehlednost žlázy. Předpokládám, že ultrazvukové vyšetření bylo u Vás provedeno
ihned nebo ve velmi krátké době po předchozí mamografii. Pokud tomu tak je, myslím, že můžete být klidná. Pokud byla zhotovena pouze mamografie a nebylo doplněno ultrazvukové vyšetření, doporučovala bych
určitě ultrazvuk provést. Měla by jste navštívit (pokud tomu tak již není) některé z mamocenter akreditovaných pro provádění screeningu, jejich seznam je na stránkách mamo.cz. Ve Vašem případě je vhodné mamografické vyšetření 1x za dva roky, doplněné většinou následným ultrazvukovým vyšetřením a po roce je možné
provést za úhradu /220-300 Kč/ pouze ultrazvukové vyšetření, které ve Vašem případě má dobrou diagnostickou výtěžnost. Ultrazvuk stejně jako např. Vámi zmíněná EIT- elektrická impedanční tomografie- jsou metody
bez rentgenového záření.
Pokud jde o bolesti prsů - vyskytují se u většiny žen během cyklu, ale i bez vazby na menstruaci a v naprosté většině případů nesignalizují nic špatného.
Takže pro tentokrát odložte stres. Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 706
přeji dobrý den.Je mi 23 let a před rokem mi našli v levém prsu tzv.fibroadenom.Lékařka říká,že nejde o nic vážného,ale během tohoto rou co ten nález mám se to zvětšilo.Přestala sem užívat antikoncepci a stále se to nezastavilo a roste to dál dál.A já se chci zeptat co stím bude dál.mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď: I já vás zdravím, pokud lékařka tvrdí, že fibroadenom není nic vážného, tak má jistě pravdu. Nicméně bych doporučil udělat kontrolní ultrazvukové vyšetření a probral konkrétní nález s lékařem - mamodiagnostikem. Je třeba vše zvážit a možná uvažovat i o jeho chirurgickém odstranění. Těžko však takto nadálku zvolit pro vás optimální řešení. Zkrátka ještě jednou, nechte si zopakovvat ultrazvuk prsů a domluvte se o dalším postupu přímo na místě. :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 705
Dobrý den, dostala jsem dopis od VZP ve spolupráci s AVON Cosmetics, že se mám dostavit na mamografické vyšetření prsu, ale já jsem 12.6. 2007 zrovna toto vyšetření absolvovala v Opavě. Nevím,zda mám jít znovu, ale pokládám to za zbytečné. Ludmila Macečková, M. Gorkého 72, Krnov 79401.Aspoň takto oznamuji screeningovou prohlídku. Do Opavy to mám opravdu daleko s dopisem. Děkuji a s pozdravem Macečková(10.6.1943)
Odpověď: Dobrý den, zašlete prosím zvací dopis do mamocentra v Opavě ( jak je psáno v jeho dolní části ).Já vám jen pomůžu odpovědí, ale oni vás mají na starosti. Zde si dopis pouze zaevidují a zkontrolují databázi pro další kontroly. Na vyšetření nyní samozřejmě nechoďte ! pokud je vše v pořádku ! Běžný preventivní interval je 2-letý.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 704
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem ve 13.týdnu těhotenství a před týdnem jsem v podpaždí nahmatala malou zatvrdlinu, která poměrně bolí.Na UZT jsem byla v září/2006, v pořádku. Je mi 39let, jsem těhotná potřetí. Praktická lékařka mě odbyla, že to mám nechat, ale já jsem poměrně zneklidněná. Nevím, jaké mám další možnosti a jak dlouho bych čekala na vyšetření bez doporučení lékaře. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, také bych se nespokojil s tvrzením " od stolu", že je vše v pořádku. Nechte si pro svůj klid udělat znovu ultrazvukové vyšetření. Mamografické vyšetření nechte na zvážení lékařům mamocentra. Předpokládám, že vše bude v pořádku, ale někdy jsme nemile překvapeni. V těhotenství je aktivita v prsech vydatnější, ať se něco nezanedbá. Jděte přímo do akreditovaného mamocentra, SONO za úhradu cca 300 Kč - u nás bereme bez objednání
( nevím jak jinde ? )
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 703
Dobrý večer, prosím o radu, mám 4 děti, 16 měsíců jsem plně kojila , poslední měsíc malá začala kousat, tak jsem kojení omezila pouze na noc a v noci, když se vzbudí, tvorba mléka se upravila, ale provázelo to nalití prsou, tak jsem odstříkávala, ale teď se mi prsa plní až k večeru, když jde malá spinkat.Nahmatala jsem si bouličku na levém prsu spíš u podpaždí, nejde rozmasírovat, je stále stejná, také mě začíná bolet břicho, zřejmě se brzy ohlásí menstruace. Prosím, co s bulkou ? Děkuji za radu a přeji hezký den ........
Odpověď: Dobrý den, ve vašem případě bych z vyšetřovacích metod na prvním místě zvolil ultrazvuk. Mamografie by byla jistě málo přehledná, záleží i na věku. Rozhodnutí bych nechal na lékaři mamocentra. Ultrazvuk je neškodná, snadno provedenitelná a opakovatelná metoda, která mnoho napoví a vás uklidní. Počkejte po menzes a navštivte mamocentrum - za cenu cca 300 Kč sem můžete jít přímo.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 702
Dobry den,

absolvovala som vyšetrenie prsníkov s nasledujúcim záverom:
Palpačne bilaterálne bez hmatnej rezistencie, axily negatívne. UZ vyšetrenie prsníkov: bilaterálne fertilny typ žľazy, vpravo na č. 6 1 cm od bradavky 9,9 mm simplexná cysta, inak bez ložiskových zmien, v oblasti axíl patologicky nález nepozorovať. Záver: cystis mamme 1.dx
Prosím o vysvetlenie, je to v poriadku, ako sa to da liekmi potlačiť, môže sa zväčšovať ?
Ďakujem
Odpověď: Zdravím, podle tohoto nálezu jste úplně zdravá. Nález prosté cysty je zcela běžný a není zapotřebí s tím nic dělat. Cysta se může jak zvětšovat tak i zmenšovat. Pokud by se sekreční činností výstelky zvětšila natolik, že by vás obtěžovala tlakem, tak se provede odsátí jejího obsahu a vám se uleví. Jinak nic, buďte v klidu. :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky