MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 105
Dobrý den,je mi 34 let a užívám hormonální antikoncepci.V levém podpaží mám bulku a v pravém prsu mi dnes na sonu objevili také nějaké utvary(nezhoubné),za půl roku mám kontrolu.Můžu vás poprosit o vysvětlení.Pán doktor mi to sice vysvětloval,ale moc moudrá jsem z toho nebyla.Děkuji za odpověď..
Odpověď: Bohužel, pokud jsem Vás nevyšetřoval, nemůžu Vám nic moc napsat. Lékař asi nabyl dojmu, že se jedná jen o změny nezhoubné, pravděpodobně hormonálně podmíněné, pro jistotu si Vás však pozval na kontrolu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 104
Dobrý den,
před 6 lety jsem prodělala operaci 2 uzlin v pravé axile-uzliny pozitivní. Primární zdroj nebyl nalezen. Chemo ozařování. Od roku 2000 chodím na pravidelné kontroly-vše až do dnešního dne bez problému. Dnes při sono uzlin (pravá axila) mezi řečí mi bylo sděleno, že tam je uzlina a že by to mělo být zkontrolováno. Co mohu očekávat?Mám před sebou 3 neděle strachu, proto využívám této možnosti a prosím a objasnění. Děkuji Jitka Bílá
Odpověď: Je možné jen usuzovat z reakce lékaře, možná byla jen lehce zvětšena jedna uzlina, což je zpravidla normální a nic to neznamená, ale u Vás musí být lékař opatrný.... Těžko můžu napsat více, uzlinu jsem neviděl, pro rozhodnutí lékaře je důležitá nejenom velikost, ale také tvar a struktura na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 103
Vazeny pane Docente,
v brzku me ceka vysetreni mamografem na doporuceni lekarky, ale mam problem, ze moje poprsi je mensi, tedy spis temer zadne (opravdu neprehanim, prestoze jsem dospela zena, mam 1 porod za sebou, poprsi vypada na 10let). Lze provest vysetreni mamografem? A jak? Dekuji.

Odpověď: Zkušená asistentka na specializovaném pracovišti vyšetří ženu s jakýmkoliv poprsím, i muže. Problém představují spíše velké prsy než menší.......Jděte na vyšetření v klidu..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 101
Dobrý den, jsem ve 33 týdnu těhotenství a včera mi byla provedena biopsie prsu. Zdaĺi se bude muset tento nález odstranit, budu moci kojit?
Děkuji M. Veverková
Odpověď: U extirpací nezhoubných útvarů v prsu by kojení nemělo být vůbec ovlivněno.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 100
Dobry den,jsem studentka,je mi 25 let, na kuzi tesne pod pravym prsnikem vlevo se mi objevila skvrna.Vypada jak po bodnuti hmyzem, trochu svedi, ma ruzovou barvu a ovalny tvar,je asi 1cm dlouha,pokozka na tom se vysusuje.Predtim(asi pred tydnem) to byl jenom mensi pupinek,ktery nekdy svedel,pred asi 2 dny jsem si vsimla, ze se to zvetsilo do tvaru, ktery jsem uz popisovala.Nevim zda je to souvislost s druhem pradla,ktere by zpusobilo danou reakci, nebo je to neco vaznejsiho.Predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Na nic vážného to vůbec nevypadá a pravděpodobně je to jen kožní záležitost, kdyby se to dále zvětšovalo, doporučuji kožního lékaře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 99
dobry den,spalila jsem si kuzi na prsou v lete od slunce,opravdu hodne a nedavno se mi stalo ze jsem neodhadla dobu v solariu a spalila sem se zase.trapi me to. je tedy vetsi moznost rakoviny prsu?
Odpověď: Riziko rakoviny prsu není větší, ale dal bych si na to pozor, nadměrné oslunění včetně solárka zvyšuje riziko rakoviny kůže! Je jednoznačně prokázáno, že opalování v tomto směru není zdravé.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 97
Dobrý večer,chtěla bych znát váš názor na tento nález:při dnešní kontrole je nálrz pokročilé fibozní dysplasie v celém objektu prsů s ojedinělými benigními kalcifikacemi.Sonograficky je patrná lehká akcentace duktálních svazků s drobnými kumunikujícímicystamido velikosti 4mm.Je něco proti bolesti?A co operativní odstranění.Předem děkuji za vaši odpověd.Jana
Odpověď: Nález je to nevýznamný, nevyžadující jakoukoliv léčbu. Ohledně léčby bolestivosti prsů - postupuje se vždy individuálně podle příčiny, která může být od páteře, hormonální apod. U hormonálně podmíněné se vždy začíná od nejjednodušších (Vitamin E či Mastodynon) ke složitějším, např. hormonální léčbě.
P.S. můžete mi napsat, odkud tento nález je?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 95
Dobrý den, pane docente byly mi diagnostikovány mikrokalcifikace v prsu,jsem pozvána po půl roce na kontrolu. Dělá se vždy v tomto případě biopsie? Trochu mám obavy.
Odpověď: U mikrokalcifikací se postupuje vždy podle jejich charakteru, většina jich je charakteru "nezhoubného", část z nich má rysy "malignity" (mohou být projevem počínajícího zhoubného nádoru), třetí část představují kalcifikace nejednoznačné. Radiolog se vždy musí rozhodnout, do jaké skupiny kalcifikace patří - pokud nález není jednoznačný, je nyní preferována u shluklých mikrokalcifikací biopsie vakuovou mamotomií, kterou se nález bez operace ověří.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 94
Vážený pene doktore. Mé sestře byl asi před 5 lety objeven malý nádor v prsu.Byl vyoperován. Chodila na pravidelné kontroly i mamovyšetření.Po 5 letech byla opět na pravidelném mamogr. vyšetření, sono nebylo nic objeveno, ale asi se to zcela pí doktorce nezdálo a poslala je na magnetickou rezonanci.Tam ji byl objeven 2 cm nádor, který nebyl patrn na předchozím vyšetření, jak je toto možné. Za týdny jde na operaci, kde ji odejmou prs. I já se chystám na pravidelnou kontrolu na mamo, jak tomu mám věřit, když u mé setry se zhoubný nádor na mamogr. jasně neobjevil.Děkuji za odpověď Míšková
Odpověď: Zatím není žádná stoprocentní metoda, nejspolehlivější je mamografie, někdy doplněná ultrazvukovým vyšetřením, magnetickou rezonancí či punkční biopsií.
Vždy se postupuje individuálně, zkušený radiolog mamodiagnostik zpravidla na základě mamografického nálezu a případně klinického nálezu rozhodne (u hmatných nálezů ve spolupráci s klinikem) o dalším postupu a volí další metody tak, aby se stanovila správně diagnóza.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 93
Vazeny pane Docente,uz pul roku me poboliva v pravem prsu. Nejprve pobolivala tak nejak cela prava strana praveho prsu a pri prvnim pohmatovem vysetreni lekarka nenasla nic. Ale posledni dobou, uz citim bolest z urciteho mista. Dnes jsem byla na vysetreni u gynekolozky a skutecne v miste bolesti nahmatala "neco". Ujistovala me, ze to snad nebude nic vazneho, ale poslala me na ultrazvuk a mamograf. Moje maminka je bez delohy. Je mi 31let, 1porod, nekojim uz 2.5roku. O co by se mohlo jednat? Dekuji.
Odpověď: Je na místě provést ultrazvukové vyšetření, mamografii jen v případě nejednoznačného nálezu. Osobně si myslím, že půjde pravděpodobně jen o obtíže "od páteře", vídím často u žen, které mají malé dítě a dítě (či tašky s nákupem) zvedají....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 92
Dobrý večer, mám dotaz 14 dní mám v podpaží zvětšenou uzlinu. Byla jsem u gynekologa ten říká že prsa jsou pohmatem v pořádku a gynekologická prohlídka také.Sedimentace byla 19 FW. po léčbě antibiotiky pro chřipkové onemocnění. Mám problémy s častou blokací krční páteře. Může být uzlina zvětšena jenom kvůli rakovině prsu nebo i kvůli krční páteři.Je mi 31 let.
Odpověď: Myslím, že půjde jen běžně se objevující lehce zvětšenou uzlinu v podpaží, která čas od času bolí, například po viróze: nevypadá to na nic závažného, pro klid bych však doporučoval provést ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 91
Dobrý den pane docente,je mi 34 let a dnes jsem byla na uz vyšetření.Paní doktorka mi našla oboustrannou žlázu homogenního hypoechogenního charakteru vel 26*25*11mm a 22*18*12.Chtěla bych se zeptat co to všechno znamená a co dále doporučujete.Dále pak co znamená extirpace a dispenzarizace.Děkuji
Odpověď: Ideální je se vždy zeptat po vyšetření paní doktorky, je její povinností Vám vše vysvětlit.. Popis, který uvádíte, je poněkud neobvyklý (byla jste na specializovaném mamodiagnostickém pracovišti?), ale pravděpodobně znamená, že jste v pořádnu a máte normálně bohatou žlázu. Pokud jsem však Vás nevyšetřoval já, je vždy obtížné na základě popisu někoho jiného dělat závěry.
Pojem extirpace znamená chirurgické odstranění změněné žlázy či útvaru v prsu, pojem dispenzarizace pravidelné sledování pro vyšší riziko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 89
Dobrý den,pane doktore.Mám dotaz.Je mě 45 let,moje babička zemřela ve 46 letech na rakovinu prsu a sestra mojí maminky má již obě prsa odoperované.Já si žádne změny sama na prsou nevšimla,ale trápí mě stálá a intenzivní bolest v prsou.Někdy tato bolest přestává tak na týden -většinou tak týden po ukončení menstruace,ale je to tak 5 dní a bolest se vrací.A tato bolest mě budí i v noci.Musím si kupovat i větší podprsenku,protože jsou prsa stále oteklá a bolí.S tímto se potýkám již rok.Mám se obávat?Co mě poradíte?Děkuji
Odpověď: Je třeba chodit na screening, doporučuji spíše ročně nebo mamografii ob rok (hrazeno pojišťovnou) a každoročně ultrazvuk). Nebudete nicméně podle údajů patřit mezi ženy s vysokým rizikem. Obtíže vypadají jako hoŕmonálního charakteru, jsou obtěžující, ale s rakovinou nemívají nic společného. Doporučuji řešit společně s gynekologem, hormonální změny jsou jeho doménou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 87
Dobry den,uz asi 10dni me pobolivaji obe prsa a v levem smerem k podpazi jsem si nahmatala zvetsenou uzlinu.2x mi zarudla kuze a svedila na malem miste u bradavky.Ted dobiram 2 baleni antikoncepce bez pauzy na menstruaci.Muze to byt jen hormonalni reakce?Je mi 23 let.Dekuji za odpoved
Odpověď: Vypadá to opravdu jen na hormonální změny v souvislosti s antikoncepcí. Doporučuji počkat několik cyklů, často se změny upraví, pokud by změny trvaly, tak s gynekologem uvažovat o změně antikoncepce, ne každá "sedí". Kdyby trvaly i pak, tak doporučuji raději současně provést ultrazvukové vyšetření prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 86
Dobrý den, mám téměř 20 dní v měsíci bolesti v prsou, podstoupila jsem mamografické vyšetření i sono, které bylo negativní, s tím, že mám zřejmě nadměrnou produkci estrogenu (nebyla jsem ještě těhotná. Kapky Mastodynon pomohly pouze 3 měsíce, pak mi lékařka předepsala Proveru 5, ale negativním účinkem tohoto léku jsou právě bolesti prsou, tak opravdu nevím, zda léky začít brát. Poradíte mi? Děkuji Hanka
Odpověď: U těchto hormonálních změn, které obtěžují, je to opravdu někdy svízelné a zkoušejí se různé preparáty, na které ženy můžou reagovat rozdílně, někdy Provera opravdu obtíže zlepší, u jiné ženy naopak zhorší. Hormonální léčbu bolestivých prsů by měl provádět gynekolog, protože vše je spojeno, je možné případně i zvolit specializovaná centra při gyn.por klinikách (např. v Praze u Apolináře aj.)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 85
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mám nárok na bezplatné vyšetření prsů. Je mi 40 let a jsem 2 roky po gynekologické operaci, kdy mi byla odstraněna děloha na základě vyšetření děložního čípku, které bylo opakovaně špatné. Moje gynekologická lékařka požaduje mamografické vyšetření, ale prý si ho musím zaplatit i když je to na její přání. Děkuji za odpověď Vlková M.
Odpověď: Podle mého názoru jde o prevenci a nespadáte do skupiny žen s vysokým rizikem - máte tedy nárok od 45. roku věku, některé pojišťovny ovšem hradí v rámci nadstandardních programů mamografii už od 40. roku, například OZP bank a ZP MV.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 84
Dobrý den, je mi 21 let a před měsícem jsem si v pravém prsu v HZK našla bulku, je mírně bolestivá a docela velká. Již 6 let beru antikoncepci Pramino, za týden jdu na UZ. Jen bych chtěla vědět o co může pravděpodobně jít a zda může jít o rakovinu. Děkuji
Odpověď: Myslím, že půjde o běžné hodmonálně podmíněné změny, případně o nezhoubný fibroadenom, může to způsobovat i antikoncepce, kterou je někdy nutné, pokud změny budou obtěžovat či se bulka bude zvětšovat, změnit. UZ vyšetření je však pro klid jistě dobré.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 83
Dobrý den,je mi 35 let a již delší dobu mě bolí prsa.Je to taková pálivá bolest v dolní části prsou, spíše k bradavkám.Někdy to tak bolí až si je musím mačkat, aby se mi ulevilo.Jako antikoncepci používám nitroděložní tělísko.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobré by bylo provést alespoň ultrazvukové vyšetření prsů a zjistit možnou příčinu, půjde nejspíše o změny hormonální (někdy je třeba změnit antikoncepci), jsou možné i změny "od páteře" či kombinace obou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 81
je mi 28 let a před pár dny mě začaly bolet obě prsa , spíše pod pažemi a na bocích na obou stranách na stejném místě, bolí to při pohybu a při ohmatání,za poslední rok jsem znéznámých důvodů zhubla o 10 kilo, byla jsem u lékaře a udělala mi test na štítnou žlázu- byl negativní. mám navštívit mamo centrum nebo počkat až ta bolest prsou přejde?? Děkuji
Odpověď: Ultrazvuk by nebyl špatný, změny vypadají jako hormonální, ale pro klid bych doporučoval ho absolvovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 80
kolik stojí toto vyšetření prsu.Je mi 35 let.Nikde jsem to nenašla.Děkuji Janstová
Odpověď: Jednotně není stanovena cena vyšetření (ani být stanovena nemůže, byl by to nekalý kartel), proto je třeba se vždy ptát na konkrétní cenu v každém centru (ultrazvuk cca 250 Kč, mamografie 500 - 650 Kč). V rámci akce Ženy ženám každoročně AVON přispívá 200 Kč na vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 79
Mám prosím dotaz kolik stojí mamografické vyšetření když bych chtěla sama se nechat vyšetřit.A jestli aspon nákou část hradí pojištovna VZP.Děkuji Jana.
Odpověď: Pojišťovna VZP hradí preventivní vyšetření v intervalu 45 až 69 let jednkrát za 2 roky, připravuje hrazení v rámci pilotního projektu i pro ženy 70 až 74.
Ohledně ceny, je dána každým centrem a je třeba se na ni zeptat: pohybuje se od 500 do 650 Kč, některá centra však mají slevy apod. V rámci akce Ženy ženám každoročně AVON přispívá 200 Kč na vyšetření, bude vyhlášen další ročník, který startuje na jaře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 78
Dobrý den, pane docente, je mi 28 let, mám měsíčního chlapečka, kt. kojím. asi týden pozoruji na levém prse jako bych měla pod kůží tvrdé nebolestivé drobné hrbolky velikosti hrášku. Mám se znepokojovat, nebo jsou takovéto změny v době kojení běžné? Děkuji za odpověď
Odpověď: Při změnách, které popisujete, bych byl úplně v klidu. Užívejte si mimina :-)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 74
Moje maminka zemřela v roce 2001 ve věku 45 let na rakovinu prsu. Mně je 31let a chtěla bych se zeptat od kdy mám nárok na mamograf. vyšetření?
Odpověď: Pokud nemáte další rizikové faktory, budete mít riziko lehce vyšší - doporučuji provádět sonografi ročně, mamografii od 40. roku věku (při obtížích kontrolu kdykoliv). Do té doby určitě dojde ke změně legislativy (vyhlášky o dispenzární péči a podmínek hrazení screeningu).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 71
Dobry den pane docente,mam fibroadenom v prsu velikosti 14x12x9 mm.Byla jsem na UZ kontrole po cca 5 mesicich a utvar je stale stejne velky.Nemohu se rozhodnout zda mam podstoupit extirpaci (onkolog mi rekl,ze jakmile je utvar nad 1 cm,tak extirpaci doporucuje,ale ze mohu chodit take jen na pravidelne kontroly),chtela jsem biopsii, o ktere mi jiny onkolog sdelil ze je obtizna, protoze fibroadenom pred jehlou "utika". Co si o tom myslite?Dekuji za odpoved a preji hezky den.Pibrova B.
Odpověď: K ověření, zda jde opravdu o fibroadenom, je rutinní metodou core-cut biopsie pod sonografickou kontrolou, je to ambulantní jednoduchý výkon, provedl jsem odhadem jistě přes jeden a půl tisíce těchto výkonů a ještě žádný fibroadenom této velikosti "neutekl"...:-)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 70
Dobrý den Chtěla bych se zeptat co mám když můj nález z mamografie a ultrazvuku je tento:bohatá fibroadenosní žláza s teddencí k tvorbě cyst.Vpravo drobný benigní FA bez velikostní progrese.Občas mám pravý prs citlivý a bolestivý.Jinak vaječníky ani dělohu nemám,beru Octodiol sprej.Před operací sem brala pár let antikoncepci.Je mi 48.Za odpověd děkuji
Odpověď: Nález je to běžný, jsou přítomny nezhoubné hormonálně podmíněné změny, které nevyžadují (pokud nemáte jinak zvýšené riziko) vláštní postupy, jen sledování v rámci screeningu. Jsem vždy smutný, když ženě nikdo nález nevysvětlí. Chodíte na preventivní mamografické vyšetření do akreditovaného mamodiagnostického centra? (když tak mi jen pro mojí informaci napište, kam chodíte....)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 69
28.6.2007 uveřejnil server Novinky článek "Mamograf zvyšuje riziko rakoviny prsu."Jsem velmi znepokojená, protože patřím k vysoce rizikové skupině - rakovina prsu u matky i její sestry. 43 let,pravidelně chodím na sono vyšetření, nedávno jsem byla na mamografu. Podle uveřejněné studie se mi tím zvětšilo riziko o 50%. Děkuji za radu.
Odpověď: Vaše znepokojení není vůbec na místě. Orientačně nepatříte mezi ženy s vysokým rizikem. Údajů je však málo pro seriózní výpočet rizika, který Vám můžu udělat, kde bych potřeboval znát minimálně: Rok narození: Váha: [kg]
Výška: [cm]
Věk prvních měsíčků: Věk 1. porodu:
Počet příbuzných prvního řádu s karcinomem prsu (matka, sestra, dcera):
Počet provedených biopsií (operací prsu) v minulosti
Atypická hyperplazie:
Počet příbuzných prvního a druhého řádu s jakoukoliv malignitou:
Zánět v prsu:
Počet těhotenství (součet porodů a potratů spontánních i umělých):
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 68
obry den.Dostala som vysledky z cystologie a podla toho mam juvenilny fibroadenom s duktalnou hyperplaziou.Je velka 33x19x49 mm.Chcela by som sa opytat ci ti treba naozaj bezpodmienecne vybrat,alebo ci tam moze ostat.Za vasu odpoved dakujem.Barcziova A.
Odpověď: Teoreticky může formace zůstat, je nezhoubná a není prekancerozou, to znamená, že riziko vzniku karcinomu není větší než u zdravé ženy. Utvar je však zároveň dosti objemný a může deformovat prs, může také dále růst, proto je třeba postupovat vždy individuálně s přihládnutím k věku ženy, jejím názoru na věc, velikosti prsu a uložení formace (aby operace byla esteticky dobrá).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 67
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli mohu mít při rakovině prsu bolestivou modřinu děkuju za odpověd
Odpověď: Rakovina prsu se může projevovat všelijak, ale tady půjde nejspíše jen o modřinu. Doporučuji počkat, jestli modřina a bulka bude mizet, tak 2 týdny, když ne, tak jít raději na vyšetření...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 66
Vážený pane docente,

ráda bych se zeptala, od kterého roku věku mám nárok na preventivní mamografické vyšetření, když sestra mé maminky onemocněla rakovinou prsu v 62 letech.
Je mi 35 let, moje stejně stará známá právě prodělává léčbu po operaci zhoubného nádoru prsu....
Od kolika let mám nárok na úhradu tohoto vyšetření od zdravotní pojišťovny?

Děkuji za Vaši odpověd a přeji hezký den.

Nosková L.
Odpověď: Rakovina prsu u sestry maminky v 62 letech Vám nezvyšuje podstatně riziko rakoviny prsu. Na bezplatné mamografické vyšetření máte z vyhlášky MZ nárok od 45. do 69. roku věku ve dvoročním intervalu. Preventivní mamografie u ženy s normálním či lehce vyšším rizikem u ženy do 40 roku věku se nedoporučuje i z hlediska možného rizika z ozáření při celoživotně vyšším počtu mamografických vyšetření. Do 40. roku je tedy preventivně vhodný jen ultrazvuk, od 40. roku mamografie. Mimo interval hrazený si musí ženy vyšetření zaplatit či využít některé z akci pojištoven (např. OZP od 40. roku hradí) či AVONu (přispívá každoročně na vyšetření v rámci akce Ženy ženám).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 65
Dobrý den,
je mi 30 let a asi 3 měsíce mě bolí v pravém prsu/bulku jsem si nenahmatala/.Zhruba ve stejnou dobu jsem vysadila antikoncepci.Zatím jsem tento problém neřešila s lékaře. Co může bolest způsobovat, na co se mám připravit?Děkuji moc za Vaši odpověď.
Odpověď: Byl bych v klidu. Bolestivost prsu je s největší pravděpodobností hormonální při vysazení antikoncepece (někdy naopak bolestivost může způsobovat její nasazení), nevypadá to na nic závažného. Počkal bych cyklus, zda se bolestivost nezlepší, pokud ne, tak pro klid doporučuji raději ultrazvukové vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 64
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli má smysl, abych podstoupila mamografické vyšetření. Bude mi 26 let a v příbuzenstvu se vyskytla rakovina slinivky u matky mého otce. Ještě byhc se Vás chtěla zeptat, zda potřebuji k vyšetření žádanku, zda nemám nárok na bezplatné vyšetření (změna v paragrafu) v zákonu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Mamografii bych v tomto věku preventivně nedoporučoval, rakovina slinivky u matky otce Vám nezvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Mamografie je preventivně na místě až po 40. roku věku (samozřejmě při jakýchkoliv obtížích je vhodné vždy navštívit lékaře mamodiagnostika, který zvolí vhodnou metodu, v mladším věku to bude většinou ultrazvukové vyšetření)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 63
prosím u dcery je jí 6měs.jsem nahmatalo pod obouma brdavkami bouličku,prosím poradte co to mohlo způsobit?nemohl by to být nádor nebo je to způsobeno ještě hormonami po porodu?prosím poradte mi kde ji mám nechat vyšetřit.Jana
Odpověď: Neznepokoval bych se, je to způsobeno hodmony po porodu a mělo by to postupně mizet. Pokud by se to nezmizelo, kontaktujte pediatra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 62
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat v jakých letech je vhodné na vyšetření prsu jít. Je mi 23 a dosud jsem žádný problém neměla. Děkuji.
Odpověď: Jestliže nemáte žádný problém a nemáte vyšší riziko rakoviny prsu (zejména nejste z rodiny, kde je vysoký výskyt rakoviny či rakovina prsu byla u blízkých příbuzných - matka, sestra), nemusíte na prevenci v tomto věku chodit. Na vyšetření jděte při jakýchkoliv problémech, od 40. roku věku choďte na pravidelné screeningové mamografické vyšetření (zatím je toto vyšetření hrazeno ze zdravotního pojištění od 45. ro 69. roku věku, ale v budoucnosti to může být jinak).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 61
dobrý den je mi 17 let a objevila sem si dole v levem prsum malickou boulicku,je mozne ze jde o nador
Odpověď: Je třeba provést ultrazvukové vyšetření prsu ve specializovaném centru, a to k vyloučení podstatné změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 60
Vážený pane!"Excise rozměr 9,5x7,5x3cm bez se zavedeným drátkem. V místě drátku je ložisko maastopathie, nádor není makroskopicky patrný. Parafnovou technikou v Plzni: hystologický nález odpovídá fibrosní cystické mastopathii s apokrinní metaplasií a s prostou duktální hysperplasií. Mikrokalcifikace v rozsahu vyšetření neprokazujeme. Nádorové struktury nejsou přítomny". Vzhledem k tomu, že mikrokalcifikace nebyla nalezena v daném vzorku, bylo mi doporučeno týmem lékařů zopakovat všechna vyšetření a případně operaci
Předem děkuji za odpověď JK
Odpověď: Neviděl jsem snímky a nemůžu tedy posoudit charakter mikrokalcifikací, které byly pravděpodobně důvodem pro tento zákrok. Pokud histolog kalcifikaci neprokázal, je třeba zopakovat mamografické vyšetření - může se stát, že kalcifikace nebyly odstraněny. Pak může být výsledek histologie falešně negativní a někde vedle odstraněné tkáně může být i malý nádor. Soudím, že tým lékařů Vám radí správně, dal bych na jejich radu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 59
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je při mamologickém vyšetření nutné vyndat piercing v bradavce. Tyčinku, která bradavkou prochází, mám z bioplastu (není z kovu), pouze kuličky jsou kovové. Naušnice totiž nejde rozdělat a v úterý mne čeká mamologické vyšetření.
Děkuji za odpověď
M.B.
Odpověď: Pokud nejde běžně odstranit, nedá se nic dělat, násilně bych ho neodstraňoval. Vyšetření je možné provést i s piercingem. Mně se piercing v bradavce nelíbí a ani ze zdravotního hlediska to není dobré. Ale je to Vaše věc.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 58
Dobrý Den! Byla jsem na mamografu je mě 65let a našli mě cysty v prsu . občes mě bolí . Co s tím? Děkuji Hájková Hana
Odpověď: Cysty v prsu jsou běžné, máte je tam jistě už dávno. Pokud jedna či dvě cysty bolí, je možné je odsát tenkou jehlou pod ultrazvukem, pak se často již nedoplní. Obvykle se však s cystami nedělá nic, není to stav s vyšším rizikem vzniku rakoviny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 57
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na problém vtažených bradavek. Lze s tím nějak pomoct? Popř.řešení plast.chirurgie? Atd... Díky Hanka
Odpověď: Plastická chirurgie řeší i tuto situaci. Doporučuji nezávazně kontaktovat (objednat se ke konzultaci) renomovanou plastickou chirurgii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 56
Dobrý den, včera mě začalo pobolívat prso a nahmatala jsem si u pravé bradavky bolestivou bulku. Bolí to vklidu i při pohybu.Je mi 17 let. O co se jedná a jak se toho zbavit? Děkuji
Odpověď: Vypadá to na běžnou nezávažnou hormonálně podmíněnou změnu v prsu, například menší cystu, někdy může jít i o zánět. Pokud by problémy trvaly, je dobré pro klid provést ultrazvukové vyšetření v mamodiagnostickém centru (se žádankou od praktika či gynekologa bezplatně, jinak za úhradu)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 55
MŮŽETE MI ŘÍCI NĚCO BLIŽŠÍHO O OTEVŘENÉ BIOPSII,ČEKÁ MĚ V BRZKÉ DOBĚ,MATKA MÁ RAKOVINU,JE PO ODSTRANĚNÍ PRSU,MŮJ NÁLEZ BY MĚL BÝT BENIGNÍ.DĚKUJI,VLASTA
Odpověď: Biopsie je v zásadě perkutánní (přes kůži) - jehlou, ta se dělá pod ultrazvukovou či mamografickou kontrolou, vzorek je jen váleček tkáně, a pak otevřená - chirurgická. Při ní se odstraní větší tkáň a pošle na histologické vyšetření. Výkon se dělá v krátké narkóze či po místním znecitlivění, podle zvyklosti operujícího lékaře a rozsahu výkonu, jde zpravidla o malý chirurgický výkon.
Obvykle biopsie jehlou předchází otevřenou biopsii, ale vše závisí na konkrétném případu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 54
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám 32let a mám 2 děti. Dceru jsem kojila 10měsíců a syna kojím dodnes. Teď je mu 15 měsíců. Mám takový problém, už se mi asi po třetí oběvila na bradavce otevřená ránka která se mi špatně hojí a mokvá. Už dvakrát se mi to asi po třech týdnech zahojilo, ale teď to mám znovu. Myslela jsem si že to mám oděrku od syna který má už dost velké zuby, ale nekouše mě. Zvláštní je, že se to pokaždé vyskytne na stejném místě. Taky mě to při kojení velmi bolí, a syn vyžaduje pít pouze s tohodle prsu. Poraďte mi, co to mám a co mám dělat. Děkuji.
Odpověď: Půjde asi ragadu, trhlinku kůže na bradavce, po delším kojení velkého dítěte časté, zejména když se kojí hlavně z jednoho prsu. Dobrý přípravek na tyto trhlinky je například Bepanthen mast. Pokud by to trvalo a opakovalo by se to, tak bych doporučoval s kojením přestat - dítě je už velké a 15 měsíců doba nadstandardní. Konzultujte Vašeho gynekologa...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 53
Dobrý den
Je mi 28let a asi před měsícem jsem si nahmatala bouličku na pravé straně pravého prsa.Před pul rokem jsem byla na kontrole a vše bylo v pořádku.CHtěla bych se zeptat co to může být.
Odpověď: Asi to nic závažného nebude. Kdyby boulička trvala i po měsíčkách, určitě jděte raději na ultrazvukové vyšetření prsu, je to i pro Váš klid lepší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 52
Dobry den, chci se zeptat, jestli pri rakovine prsa boli? Nekdy me poboliva u leve bradavky a zda se mi, ze se mi pod ni kuze trochu vtahuje. Myslite, ze by mohlo jit o nador?
Odpověď: Prsa většinou při rakovině nebolí, vtahování kůže však projevem nádoru může být, zejména pokud je uložen povrchně. Raději neváhejte a jděte na vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 51
Dobrý den pane docente! Jsem po záchovné operaci prsu, po chemo i radoi terapii, nyní mi bylo nabídnuto odebrání vaječníků i když moje rakovinné buňky byli hor. neg. Je mi 37 let co byste mi doporučil. Děkuji.
Odpověď: Je vždy obtížné odpovídat na dotazy tohoto charakteru, lékař onkolog Vás zná lépe a déle a jde navíc o dosti zásadní věc. U tak závažného rozhodnutí bych doporučoval konzultovat ještě jednoho renomovaného onkologa - dobrý onkolog konzultaci jiného lékaře neodmítne. Já jsem navíc odborníkem na diagnostiku a netroufám si ve Vašem případě jednoznačně poradit...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 49
Dobrý den, před 2 roky jsem byla na mamograf. a sono vyšetř.,kde byly zjištěny duktézie,stacionární anechogenní cysty největší 39x17x10.Sama jsem si nahmatala zdruření v prsu. Po roce zduření zmizelo,vše v pořádku. Nyní mám opět v prsu zduření. Jelikož mohu přijmout zajímavou práci, nevím zda-li je možná dlouhodobá neschopnost (je možno i operativní odstranění?)Děkuji Horká
Odpověď: Cysty, duktektázie - to jsou všechno změny nezhoubné, hormonálně podmíněné, časté. Obecně to neznamená vyšší riziko karcinomu prsu, typické je, že se cysty zvětšují a zase zmenšují, cysty je možné (když jsou velké či obtěžují) léčit odsátím tenkou jehlou. Cysty či jiné hormonálně podmíněné změny se operují jen výjiměčně, neschopnost je po operaci krátká.
Samozřejmě je vždy třeba provést při změně pohmatu alespoň sono k vyloučení jiné změny (která se může objevit stejně tak jako u jiné ženy bez cyst).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 47
Od kolika let je vhodné mamografické vyšetření? Dcera - 13 let si nahmatala v prsu bulku a dětská lékařka nás poslala na mamo vyšetření. Nestačil by pouze ultrazvuk? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Určitě je vhodný ultrazvuk, mamografie jen ve výjimečných případech, kdy je podezření na zhoubný nádor při vyšetření ultrazvukem, rozhodne si to pak na místě radiolog mamodiagnostik v centru podle ultrazvukového nálezu. Dobré centrum by mělo samo udělat jako první ultrazvuk, bez ohledu na žádanku od dětské lékařky, taková je praxe.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 46
Dobrý den pane docente,tento týden jsem byla na vyšetření mamo a sono po roce a v obou prsech mám mnohočetné cysty,největší je 45 x 20 mm,v axilách benigní LU.Lékařka mi zdělila,že se nemám čeho obávat,že to není nic vážného,ale přesto se Vás ptám,z čeho se tyto cysty tvoří.Je mi 46 let a mám 2 děti.V rodině se rakovina prsu u nikoho nevyskytuje.A také děti jsem nekojila,pro slabé mléko.Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Cysty jsou hormonálně podmíněné, časté, ženy často stresují, mají pocit, že se v prsech něco nekalého děje. Existuje i rodinná dispozice k jejich tvorbě. Někdy jsou problémy i s kojením. Cysty nás neznepokojují, nezvyšují riziko, když obtěžují, je možné je pod ultrazvukovou kontrolou odsát. Jediný problém je v tom, že je třeba cysty vždy odlišit od jiné změny, prsy s cystami jsou méně přehledné, zejména na mamografii, proto se často doplňuje i sonografie. Já bych doporučoval chodit na prevenci spíše každý rok, nezapomínat i na mamografii alespoň jedenkrát za dva roky, od 45. do 55. spíše ročně. Pokud by se vám zdálo, že jsou prsy jiné, jděte na vyšetření kdykoliv dříve (na sonografii).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 45
Dobrý den, chtěla bych se zeptat v kolikati letech je vhodné jít na vyšetření prsu. Je mi 18 let, je to pro mě vhodné? Děkuji za odpověď, naschledanou
Odpověď: Doporučuji jít na sonografii prsu v případě, že máte nějaké pochyby či v případě, že byste mohla mít vyšší riziko vzniku karcinomu prsu. Preventivní mamografické vyšetření se nedoporučuje u žen do 40 let věku. Samozřejmě v případě jakýchkoliv pochybností je dobré hned na vyšetření jít kdykoliv během života, v mladším věku se provede zpravidla jako první metoda sonografie - ultrazvuk, spoji se s pohmatem. Když je všechno v pořádku, většinou se nic víc nedělá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 44
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali se mám objednat na mammograf a zdali je to možné bez doporučení lékaře. Již před několika lety mi byla nalezena cysta u levé bradavky. Byla jsem již 3x na sono, naposledy asi před 3 lety. Na můj požadavek opětovné kontroly mi bylo lékařkou sděleno, že až po 40. roce (nyní je mi 37 let.) Takto dlouho rozhodně čekat nechci. V rodině jsme tuto nemoc neměli, mám dvě děti (9 a 2 roky) a obě jsem kojila do 7 měsíců věku. Beru antikoncepci Chloe. Děkuji za odpověď. R. Pokorná
Odpověď: Pokud jde opravdu o prostou cystu, není riziko vzniku karcinomu větší, je stejné, jako byste cystu neměla. Pokud Vás vyšetřuje zkušený lékař, měl by poznat, zde je nutné ještě něco doplnit (mamografii či jinou metodu).Mamografie ve Vašem věku není zakázaná, ale je volena jen výběrově v případě nejednoznačného klinického či ultrazvukového nálezu.. Protože byla poslední sonografie přes 3 lety, doporučuji ji znovu zopakovat v centru zabývajícím se komplexní diagnostikou chorob prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 43
Je mi 37 let a chtěla bych jít na vyšetření prsů pro klid duše. Raději ultrazvuk nebo mamograf a kolik budu za tato vyšetření platit? To mám čekat až do 45 let, kdy je to hrazeno a co my mladší?Může mě na tato vyšetření gynekolog poslat, aniž bych za ně musela platit? Děkuji za odpovědi.
Odpověď: Není prokázáno, že by se vyplatil plošný screening u žen se středním rizikem u žen pod 40 let věku. Mamograficky je dobré vyšetřovat mladší ženy jen v případě vysokého rizika. Já bych u Vás doporučoval spíše ultrazvuk, jako prevence není hrazen, stojí od 200 do 300 Kč podle pracoviště. Pokud by se vyšetřujícímu něco nezdálo, doplní si mamografii. Ve většině zemí je screening hrazen od 50. roku věku, jen v některých od 40., u nás od 45. Jsme na tom tedy velmi dobře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 42
Dobrý den,
je mi 31 let, mám dvouměsíční dítě, které kojím. V dolní části levého prsu jsem si nahmatala malou bulku, nebolestivou. Při kojení bolest také nepociťuji. Můžete prosím poradit? Děkuji
Odpověď: S největší pravděpodobností půjde jen o retenci mléka, mléčnou cystu či podobně, tedy to, co se při kojení objevuje... Kdyby to trvalo, tak bych doporučoval nechat provést pro klid raději sonografii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 41
Dobrý den, je mi 30 let jsem v 5.týdnu těhotenství a po nahmatání útvaru v prsu jsem navštívila mamologickou poradnu.
nález:sono-vlevo na r HKK hyprechogenní okrsek s hypoechogenějšími částmi velikost|3x5x|mm-mastopatický uzel.
Chci se zeptat, jaký vliv může mít na tento stav těhotenství a jak se mastopatický uzel může dále vyvíjet?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Mastopathický uzel znamená zjednodušeně řečeno hormonálně podmíněné zduření změněné žlázy, s tehotenstvím se tedy pravděpodobně bude uzel zvětšovat. Většina techto změn neznamená zvýšené riziko vzniku rakoviny, nicméně je dobré vždy postupovat individuálně, když se dále zvěšuje raději zopakovat sono. Když není nález jednoznačný (což nejspíše není Váš případ), tak můžeme případně i provést punkční biopsii pod sonografií, aby byla jistota. Pokud uzel obtěžuje, je možné ho i odstranit operačně, je to pak obvykle definitivně vyřešeno.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 40
Dobrý den. Mám 1,5 letou dceru,kterou jsem 14 m kojila. Po ukončení kojení se u mě objevuje hnědá tekutina a krev vytékající z bradavky, poradíte co dělat? Děkuji
Odpověď: Asi to nic závažného nebude, bylo by však dobré, aby se na vás odborník podíval - obecně: pokud jde o sekreci jednostrannou, masivní a opravdu krvavou je na místě provést kontrastní vyšetření, tzv. duktografii. Nasonduje se mlékovod, podá kontrastní látka a provede mamografie. Příčinou může být například tzv. papilom v mlékovodu. Někdy ženy za krvavou sekreci považují hnědavou sekreci hormonálního původu, bývá jen při stlačení dvorce a je po ukončení kojení častá ( zpravidla se s ní nic nedělá....). Kapička krve se může objevit i po poranění (intenzivním vytlačováním sekretu)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 39
dobry den pane doktore.dnes ma prak.doktorka poslala na mamograf a to z dovodu,že na rakovinu prsu .zemrela babicka a dve tety.neviem či je to spravne,ale rekla,že je dobre ked ma tam posle ted ako neskor a mohlo to bit neskoro.ale ja mam najednou velky strach a neviem vobec čo,ma čaka a jak to vobec bude prebiehat.mam 30let.a kolko stoji vyšetrnie .Dakujem
Odpověď: Babička a 2 tety neznamenají pro Vás podstatně zvýšené riziko, nebudete patřit do skupiny žen s výrazně vyšším rizikem. Já bych si nemyslel, že by mamografie pro Vás i vzhledem k mladému věku byla nutná. Osobně bych doporučoval Vám provádět mamografii až od 40 roku věku (hrazeno pojišťovnou od 45. věku), pak pravidelně v 1 - 2 letém intervalu, nyní případně jen ultrazvuk (zdravotní pojišťovny, pokud jde o prevenci, většinou nehradí, vyšetření stojí asi 200 - 300 Kč podle pracoviště). Návštěva v mamodiagnostickém centru by byla příležitostí k upřesnění vašeho rizika.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 37
Dobrý den, můžete mi prosím říci, jaký je rozdíl mezi mamografem a ultrazvukem? Jsem po opraci zhoubného nádoru v děloze, ultrazvuk prsů byl v pořádku, ale přesto mám v jednom prsu pocit bolesti. Mám jít ještě na mamograf? (je mi 33 let). Děkuji za odpověď.
Odpověď: V tomto věku děláme opravdu obvykle jen ultrazvukové vyšetření, když je v pořádku (a dělal ho zkušená radiolog mamodiagnostik) už nic nedoplňujeme. Jen pokud máme podezření na závažnější změnu při ultrazvukovém vyšetření, necháme udělat ještě mamografii, vždy postupujeme individuálně. Mamografie bývá méně přínosná u mladých žen s bohatou žlázou, proto ji volíme jen výběrově.
Pocit bolesti, jak ho líčíte, nebývá projevem závažnějšího onemocnění, nejčastější příčinou jsou změny hormonální či potíže "od páteře".
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 36
Dobrý den. Mám dceru je jí 10 let. Už asi týden jí bolí levé prso. Konkrétně za bradavkou ma malý nepatrný otok, který jí bolí při stlačení nebo silnějším doteku.Druhý prs je v klidu. Vím,že mi asi odpovíte,že se jedná o nástup puberty.Ale dcera je drobná měří 136 cm a váží 30 kg. Takže nevím zda mám zůstat v klidu nebo to nějak řešit. Nějak si nevzpomínám že bych měla tento problém:) Děkuji za odpověď.
Odpověď: Já bych radil být v klidu, v poslední době chodí relativně dost holčiček v podobném věku se stejným problémem a jsou úplně zdravé..Trochu je to brzy, ale věková hranice, kdy rostou prsy se snižuje, někdy takto asymetrické zduření prsu může být i předzvěstí určitého stranového rozdílu v dospělosti, ale to se ovlivnit nedá. Pokud by se asymetricky prs dále zvětšoval, tak bych raději doporučil celkové vyšetření (včetně vyšetření krve) u vašeho dětského lékaře (jestli je dítě v pořádku po stránce endokrinologické) a ultrazvukové vyšetření prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 35
Dobry den,je mě 18 a mam takovy problem,mam jakoby zdurelou levou bradavku.Takova hrudka,snad uzlina,ci co to je.Muzete me poradit co s tim mam delat??
Odpověď: Jestli tomu dobře rozumím, jste mladý muž..Z největší pravděpodobností pak půjde o abnormální zduření žlázy u muže, tzv. gynekomastii. Je v tomto věku zcela běžná, bradavka je citlivá, zvětšení se mění, často je to oboustranné: příčina je hormonální, může se to objevit i po lécích nebo při chorobách jater. Většinou se však nic nezjistí a bulka sama mizí. Kdyby se bulka zvětšovala, dopro. navštívit pro klid lékaře, ten vás pošle asi na ultrazvuk. Pokud se diagnóza potvrdí, obvykle se nedělá nic, pokud to pacienta obtěžuje, tak se bulka odstraní, u mužů je to jednoduchý zákrok.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 33
Jsem již dva roky po léčbě a operaci.Měla bych zájem o implantát,kde se mohu informovat?Jsem v péči DTC-onko.Děkuji.
Odpověď: Od paní primářky Skovajsové z DTC vím, že toto centrum spolupracuje běžně s vynikajícími plastickými chirurgy, takže by v tom nebyl určitě problém. . Proberte to s Vašim lékařem v DTC, případně s paní primářkou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 31
Dobrý den, mám fibroadenom v levém prsu vel. asi 0,7-0,9cm.Mám si ho nechat odstranit? Mám strach z rakoviny prsu. P. doktorka byla značně nepříjemná a nic mi nesdělila. Jak dlouho trvá extirpace a jak dlouho pobyt v nemocnici. Je mi 29 let a mám 2 děti.
Odpověď: U nálezu fibroadenomu se postupuje vždy individuálně. Pokud to je opravdu malý fibroadenom, není riziko vzniku karcinomu větší a nádor se může ponechat. Obvykle doporučujeme ponechat také drobné fibroadenomy mnohočetné. Pokud nález u nás na sono není jednoznačný, roste apod. doporučujeme provést odběr vzorku jehkou pod ultrazvukem (získáme pak histologickou diagnózu), to je procedura trvající asi 15 minut v místním znecitlivění. Někdy, když má pacientka obavy a je fibroadenom příznivě uložen, například u okraje dvorce, takže kosmeticky by operace dobře dopadla, doporučujeme i extirpaci, já posílám nejraději k jedné lékařce na plastickou chirurgii. Formaci je možné odstranit i ambulantně, přijdete pak jen na odstranění stehů ke kontrole, vždy však to závisí na zvyklosti chirurgického pracoviště (někde volí krátkou narkózu).
Budu rád, když mi jen pro zajímavost napíšete jméno té nepříjemné lékařky, která Vás vyšetřovala....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 30
Dobrý den ,žena má na prsu bulku která se zvětšuje nebo zmenšuje,kojí naše druhé mimčo.je jí 29 let.je možné že už v tomto věku to může být vážné?
Odpověď: Domnívám se, že to není nic závažného, žláza se mění při kojení, může to být i dočasně nahromaděné mléko, resp. mléčná cysta. Pokud by místo bylo stále zduřené, tedy pokud by se bulka nezmenšovala, radil bych pro klid provést ultrazvuk prsu, není to nic zatěžujícího ani škodlivého, jde jen o to najít u paní na to čas, má teď asi fofr....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 26
Dobrý den, je mi 23 let a cca před rokem a půl jsem si nahmatala na prsu bulku. Byla jsem na ultrazvuku, kde mi řekli, že nejspíš nejde o zhoubný nádor. Za půl roku jsem šla na kontrolu a pan doktor při prohmatu řekl, že nevidí žádnou změnu a chodit znovu na ultrazvuk je zbytečné. Byla jsem překvapená jak si může být tak jistý. Navíc mě bulka opravdu hodně boli v období před menstruací. Bolest vystřeluje i do podpaží. Ráda bych se zeptala, zda je to normální nebo zda mám vyhledat jiného lékaře. Děkuji za odpověď. Radka Staňková
Odpověď: Je obtížné se k tomu jednoznačně vyjadřovat, nevyšetřoval jsem Vás. Nicméně podle příznaků si myslím, že půjde jen o zduření žlázy na podkladě hormonálních změn, je pro to typické zduření a bolestivost před menstruací. Změny jsou obvykle oboustranně, ale na jedné straně výraznější, jsou obvykle v horním zevním kvadrantu. Pokud máte pochyby, jděte ještě jednou na ultrazvuk, rozhodně do specializovaného mamodiagnostického centra (pokud nebudete míst žádanku, tak zaplatíte něco přes 200 Kč). Pokud potvrdí původní diagnózu, tak bych to již bral za stoprocentní.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 24
Dobry den, moje pritelkyne si nasla cca pred rokem boulicku v prsu, chtle bych se proto zeptat, jestli je mozne jit na preventivni mamograficke vysetreni bez zadanky, protoze oba studujeme a ve zkouskovem nema sanci si zajet na druhy konec republiky pro zadanku. Ta boulicka posledni dobou pry casto boli. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Z dotazu vyplývá, že jde o ženu mladou. Pravděpodobně půjde jen o hormonální zduření žlázy či jinou nezhoubnou změnu (například tzv. fibroadenom). Doporučoval bych provést sonografii (ultrazvukové vyšetření), mamografie není v mladším věku jako základní metoda vhodná. Každé screeningové centrum má povinnost provést vyšetření i bez žádanky (pojišťovny ho bez žádanky nezaplatí), ale pak je třeba si ho zaplatit, sonografie je něco přes 200 Kč.. Pokud jste z Prahy, tak je možné v našem centru vyšetření zajistit, například přes můj sekretariát....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 23
Dobrý deň, som muž mám 21 rokov a objavil som si pod ľavou bravadkou hrčku asi o veľkosti 1,5 x 1 cm, nepociťoval som žiadnu bolest iba po silnejšou zatlačení, navonok sa to neprejavilo zmenou farby, iba malým zväčšením bradavky, určite je neobvyklé, že sa jedná o muža, ale dosť ma to vystrašilo, chcel by som Vás poprosiť o Váš názor a postup, čo mám ďalej urobiť. Ďakujem
Odpověď: Z největší pravděpodobností půjde u běžnou tzv. virilní mastopathii, abnormální zduření žlázy u muže, vídáme relativně často. V typickém případě je zduření lehce citlivé, zvětšuje dvorec. Toto onemocnění je častější v pubertě, u sportovců, můžou to způsobit i některé léky, většinou se však příčina nezjistí a bulka sama mizí. Obvykle se s ní nic nedělá, když se zvětšuje, tak se doporučuje ji odstranit. Rakovina v tomto věku a s temito příznaky by byla velmi vzácná, nicméně raději doporučuji provést sonografii prsu u prsního specialisty, případně navštívit některou z prsních poraden.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 22
Dobrý den,zaujimalo by mě kdy a kdo začal vyšetřovat pomoci mamografu,Děkuji matuchová
Odpověď: První rentgenové snímky nádorů prsu, provedené na preparátech odstraněných prsů (po mastektomii), se přičítají německému chirurgovi Albertovi Salomonovi z Berlína (1913). Ten také popsal nález mikrokalcifikací, které jsou často projevem rakoviny prsu. Velký význam ve zlepšování techniky snímkování prsů měl Raul Leborgne, který zavedl snímkování s nízkými kV (měkkou technikou) a poprvné použil stlačení prsu (1949). Techniku dále zdokovaloval Robert Egan z M.D. Anderson Hosptal v Houstonu. První prototyp skutečného mamografu uvedl pravděpodobně Gros z Francie kolem roku 1967, tento přístroj již měl molybdenovou anodu, využíval nízké kV a měl kvalitní kompresní zařízení. Na základě tohoto prototypu představila firma CGR první mamograf Senographe v roce 1967 na kongresu Radiological Society of North America (RSNA).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20
Dobrý den v době kojení se mi pod levým podpažím objevila bulka. Gynekolog mi řekl, že se jedná o přídatnou mléčnou žlázu. Když jsem navštívila svého obvodního lékaře, tak mě pro jistotu poslal na vyšetření sono, kde mi sdělili, že se jedná o uzlinku typu benigního cca 1 x 1 cm velikou. Nyní jsem s ní byla po půl roce na kontrole a stav je stejný. Již 7 měsíců nekojím. Chtěla jsem se zeptat, zda bych si raději neměla uzlinku nechat odstranit - nebo raději jen kontroly po půl roce a uzlinku nechat v klidu, když je neškodná?? Děkuji
Odpověď: Myslím, že se nemusíte znepokojovat. Drobná uzlinka v podpaží uvedené velikosti bývá často a nic závažného neznamená. Pokud by se nezvětšovala, nedělal bych s ní nic...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17
Dobry den chtela jsem se zeptat jemi 30.let a 10 let mam bulku v prsu chodila jsem do prsni poradny kde jsem mela kazdy rok kontroly pred dvema lety jse mi narodila dcera a od ty doby jsem na kontrole nebyla chtela bych se zeptat jestly ta bulka v prsu muze byt neco vazneho rekly mi ze jeto fibromadenom casto me boli dekuji
Odpověď: Je vždy obtížné stanovovat na dálku diagnózu. Pokud byla opravdu stanovena diagnóza fibroadenomu, není třeba se znepokojovat. Fibroadenom je nejčastější nezhoubný nádor v prsu, který se vyskytuje převážně u mladých žen a jeho vznik je hormonálně podmíněn. U některých žen i bolí či je citlivý. Fibroadenom nezvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu a je často jen náhodným nálezem. Vždy se postupuje individuálně, musí předcházet alespoň ultrazvukové vyšetření. Pokud je nález typický a fibroadenom malý, tak se nedělá obvykle nic, když se zvětšuje či je nález nejednoznačný, doporučujeme raději odběr vzorku jehlou pod ultrazvukovou kontrolou (získáme pak histologický výsledek). Když útvar obtěžuje, je jen jeden a zvětšuje se, tak je možné ho i chirurgicky odstranit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 15
Dobrý den, právě jsem v období před menstruací a dnes jsem si nahmatala bulku v pravém prsu, v levém na stejném místě nic není. Mám počkat s dalším samovyšetřením na období po menstruaci, nebo se hned objednat na mamografii? Předem děkuji za odpověď.
Jana Pravdová
Odpověď: Já bych radil počkat po měsíčkách, i hormonálně podmíněné zduření žlázy může být jen jednostranné. Pokud by zduření trvalo i po měsíčkách, je třeba provést raději vyšetření (podle věku: u mladé ženy primárně ultrazvukové vyšetření, u starší ženy mamografii, případně s ultrazvukem). Do screeningového centra je možné jít přímo bez doporučení, vyšetření si ale budete muset zaplatit (například ultrazvuk asi 200 až 250 Kč). Jan Daneš
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 14
pane doktore,mam v prsu bulku,pred pul rokem punktovanou jako nezh.nador.Ted se mi na bradavce tvori tmave skvrny,obcas vytéká malé množství tekutiny a v prsu me začalo tlačit.co mam delat,prosim?dekuji
Odpověď: Doporučil bych provést raději znovu vyšetření, alespoň ultrazvukové, ve specializovaném centru, zde by zjistili, o jaký typ sekrece se jedná a případně provedli i vyšetření duktografické (což je mamografie s kontrastním zobrazením mlékovodů). Radit na dálku je vždy obtížné, nicméně pravděpodobně půjde jen o změny hormonální, v rámci tak zvané fibrocystické mastopathie. Jan Daneš
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 13
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na nějaké přírodní léky, které se mohou užívat při karcinomu prsu na zvýšení imunity, odolnosti a boji proti rakovině. Mám na mysli nějaké čaje, vitamíny, ovoce,... Děkuji. Michaela V.
Odpověď: Osobně se domnívám, že iedální je přírodní strava, zejména přínos vitamínů v tabletách se v poslední době zpochybňuje, některé "zázračné" preparáty jen vytahují peníze z kapës nemocných.. Doporučuji brokolici, sóju, listovou zeleninu, také rajská jablka (v syrovém i převařeném stavu), papriky, hodně se v pozitivním slova smyslu také hovoří o citrusových plodech a černém rybízu (m.j. přirozený zdroj vitamínu C). Doporučoval bych také pít pravidelně (ale přiměřeně) zelený čaj. Prostě žádné zázračné preparáty, ale zdravou stravu s bohatým zastoupením ovoce a hlavně zeleniny. Jan Daneš
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12
Jsem po operaci nádoru prsu vpravo v r. 2001, léčba chemoterapií a ozařováním + hormonální terapie dosud. CHodím pravidelně na mammograf a sono. Při poslední kontrole mi bylo zjištěno na opačné straně v axile benigní LU do 15 mm. Ráda bych se zeptala, zda tento nález není předzvěstí rakoviny a zda se ultrazvukem dá spolehlivě poznat, že se jedná o uzlinu benigní. Nevím jestli stačí vyčkat pravidelné kontroly u onkologa, nebo by bylo lepší ho kontaktovat hned.Děkuji za odpověď. Smolová
Odpověď: Ze zkušeností můžu říci, že nález "benigní" lehce zvětšené uzliny v podpaží je častý i u žen bez nádoru, nevzbuzuje obavy. Pokud radiolog při vyšetření nezjistil nic závažného či nejednoznačného v prsu, klidně bych vyčkal kontroly u onkologa.
Ideální je, když vám to vysvětlí lékař radiolog provádějící UZ, ale asi to nepovažoval za podstatné. Jan Daneš
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky