MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 996
Vazeny pane doktore chtela bych vas pozadat o informaci co muze byt pricinou bolesti prsnich svalu, ramenniho kloubu a jaka je popr. lecba dekuji predem. S pozdavem Martina CHicago USA
Odpověď: Dobrý den, bolest v rameni a prsním svalu může být způsobena mnoha důvody. Jednou z častých příčin jsou vertebrogenní potíže, lidově řečeno "od páteře". Dalším z důvodů může být artrota ramenního kloubu, přetežování či jednostranná námáhání ramene. Léčba je závislá na vyvolávacící příčině těchto bolestí. Doporučuji návštěvu vašeho obvodního lékaře, který Vás vyšetřtí a doporučí další postup.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 995
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co pro ženu znamená když má výrazně jedno prso zvětšené? Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, nikdo z nás není zcela symetrický. Míra této asymetrie je různá. Větší rozdíl ve velikosti prsou je vývojovou odchylkou. Z medicínského hlediska můžou při výrazném rozdílu hrozit problémy s páteří při vadném držení těla, jinak se nejedná o závažný problém. Kosmeticky jsou dvě možnosti řešení, jakési "vycpávky" podprsenky, které zmenší asymetrii či plastická operace.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 994
Předem děkuji za odpověď ohledně otekliny/988/, byla jsem u u lékaře, dal mi pouze yellon gel a na další vyšetření mě neposlal.Říkal, že to vypadá jen jako oteklá tkáň/jde to vidět poze když napnu vzhůru ruku/ - po u volnění že tam nic necítí žádný útvar ap. Myslíte, že je to dostačující??Nerada bych něco zanedbala...Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pokud je bolestivost závislá na poloze ruky, tak se s velkou pravděpodobností nebude jednat o problém související s prsní tkání. Podle původního dotazu byla velká 3x3 cm, nyní je patrná jen v určité poloze, to znamená, že se zmenšuje. Mohlo se jednat o zánět, který ustupuje, Yellon gel je dostačující, nemusíte mít obavy. Podle Vámi popsaných příznaků se velmi pravděpodobně nejedná o nic závažného. Věřte svému lékaři, který Vás osobně vyšetřil a nejlépe posoudí závažnost Vašich potíží.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 992
Dobrý den , pane doktore, je mi 22 let. Minulý rok jsem si nahmatala rezistenci v prsu, jednalo se o cystičku a při kontrole za 3 měsíce už na UZ nebyla patrná, nyní mám 2 měsíce ve stejném prsu zatvrdlou pohyblivou jakoby uzlinu, která je reaktivní na menstruační cyklus, po menzes se zmenší a nebolí. Mamolog mi již při první kontrole pohmatem sdělil, že jde o fibrocystickou mastopatii, prý se mi tyto potíže budou objevovat a mizet stále. Co proto můžu udělat abych zmírnila tvorbu uzlů a bolestivost v prsu? Mám také průhledný a mléčný výtok při zmáčknutí bradavky. Děkuji Ivana
Odpověď: Dobrý den, pojem fibrocystická mastopatie je velice obecný pojem, kterým se nazývá většina potíži, které mají ženy s prsy. Prsní tkáň reaguje na změny hormováních hladin v těle v průběhu mestruačního cyklu, která se může různě projevovat, od citlivosti prsou po nepravidelně se objevující a mizící tužší okrsky. POkud se jedná o pravidelné změny s menstruačním cyklem, nemusíte mít obavy. Bohužel na tyto problémy není účinný recept, jak je omezit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 991
Hezký den, chtěla jsem se zeptat, zda-li se nějakým způsobem zvyšuje riziko rakoviny prsu, pokud mám velmi žlázovitá prsa. Když si dělám samovyšetření, nějakou bulku bych ani najít nemohla,je to žláza vedle žlázy, při menstruaci mě strašně prsa bolí. Je mi 25 let.
Odpověď: Dobrý den, stavba prsou, resp. charakter při pohmatovém vyšetření nemá zásadní vliv na riziko rakoviny prsu. Pohmatový nález, jak jej popisujete je u mladých žen naprosto běžný. Z mé praxe mám potvrzeno, že i takto "nepřehledných" prsech si žena, která pravidelně provádí samovyšetřenování všimne změny. Bolesti pravidelně se opakující dle menstruačního cyklu jsou jistě nepříjemné, ale nejsou známkou onemocnění prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 990
Chci se zeptat co zanamená interminentní mastodynie,,akcentovaná nodulata.Předem děkuji za vaši odpověď. Katka
Odpověď: Dobrý den, intermitentní mastodynie je česky řešeno nepravidelná bolest prsou. Druhý pojem, akcentovaná nodularita je popis pohmatového vyšetření a česky by se dal přeložit jako "zvýšená laločnatost".
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 989
Dobrý den, je mi 32 let, mám dvouleté dítě, které kojím. Pravidelně provádím samovyšetřování prsou, ale v rámci prevence bych ještě chtěla podstoupit jejich vyšetření na odborném pracovišti. Je to možné? Jak mám eventuelně postupovat.
Za odpověď děkuji
Odpověď: Dobrý den, preventivní sonografické vyšetření jako samoplátkyni Vám provedou ve většině akreditovaných screeningových center. Jejich seznam najdete na stránkách www.mamo.cz.
Vzhledem k současnému kojení, Vašemu věku a negativnímu palpačnímu vyšetření bych s tímto vyšetřením počkal až po ukončení kojení.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 988
Dobrý den! Dneska jsem si našla v levém podpaží/ horní vnější čát/ takovou oteklinu zhruba 3x3 cm, cítím tam maličko bolest či pálení.Nejedná se o bulky , spíš nateklé místo.Prosím Vás o co by se mohlo jednat? Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den, doporučuji navštívit gynekologa, který Vás odešle k dalším vyšetřením, sonografie podpaží by měla být jedním z nich. Původ této "otekliny" může být různý, pouze z emailu toto nemohu posoudit. Může se jednat např. o zaníceno potní žlázku či o zvětšenou uzlinu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 987
Dobrý den,
dnes jsem si nahmatala v podpaží zvětšenou lymfatickou uzlinu. Je mi 20 let, beru hormonální antikoncepci. Je možné, že by v mém věku mohla zvětšená uzlina v axile znamenat karcinom prsu?Prs jsem si zběžně prohmatávala a nic jsem na něm nenašla. Je možné, že by mohlo být zvětšení uzlin v podpaží způsobeno drobnými rankami, které mám ve vlasech?Děkuji za odpověď, Jana
Odpověď: Dobrý den,
karcinom prsu u žen ve vašem věku je velice vzácný. Nemusíte se proto hned obávat karcinomu. Uzliny v podpaží mohou zvětšením reagovat na mnoho podnětů, které ani nemusí souviset přímo s prsy. V tuto chvíli doporučuji pouze pohlídat uzlinu v podpaží, pokud by se zvětšovala, navštivte svého gynekologa, který nejspíše doporučí sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 986
Dobrý den,je mi 36 let,nahmatala jsem si v prsu bulku,byla jsem na sonografii s tímto výsledkem: V HZQ drobné cysty do 4 mm a oválný septovaný hypoechogenní útvar vel.17 mm, v.s. lipom.K lékaři do mamolog.poradny jsem objednaná až v únoru,proto prosím o vysvětlení a váš názor,zda bude nutná operace nebo postačí jen pravidelné sledování.Moc děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den, jedná se o nezávažný nález, můžete být klidná. Drobné cysty se prsou vyskytují u většiny žen, které vyšetřuji a nejsou spojeny se zvýšeným výskytem rakoviny. Lipom je "tuková bulka", rovněž nezávažná, nevyžadující podrobnější sledování. Operace, podle sonografického nálezu, v tuto chvíli není nutná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 985
Dobrý večer, pane doktore. V pravém prsu jsem si nahmatala jakési zvětšení žláz. Lékař mi sdělil po vyšetření, že není třeba dalšího vyšetření, mám být v klidu a předepsal Mastodynon. V lednu na kontrolu. Prý je to stresem (jsem "cíťa") nebo HA, tu užívám 4. měsíc a problémy mám tak 2-3 m. Je mi 27, 2 děti (5 a 2,5)- oba 15 měs. kojeni. Prosím o Váš názor. Krásné Vánoce a děkuji. ZN
Odpověď: Dobrý den, Vaše "problémy" mohou souviset s HA. Složení prsní tkáně u mladých žen má strukturu, která lehce vytváří dojem ložiska či bulky. Ve většině případů se při sonografii vše v pořádku. Stres má vliv na celé tělo, nejen prsa. Doporučuji pohmatově prso kontrolovat, pokud by jste měla dojem, že se nález zhoršuje , tak toto lékaři sdělte při lednové kontrole. V tomto případě bych doporučil doplnit sonografické vyšetření. Pokud pohmatový nález postupně ustoupí, není nutné další vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 984
mám bolest v levém prsu až do podpaží a cítím ji i pod levou lopatkou, z prsu mi při zmáčknutí vyteká šedivá tekutina. Absolvovala jsem sono bez nálezu a mamografii mi nechtějí udělat, ani když si ji uhradím, prý vzhledem k věku(36 let). Co mám dělat?Děkuji J.
Odpověď: Dobrý den, výtok z prsu může být podmíněn mnoha důvody, nejčastěji se jedná o hormonální změny se stimulací prsní žlázy. Pokud není výtok samovolný, bez mačkání prsu a krvavý, červený, tak se ve většinou nejedná o nic závažného. U žen ve Vašem věku se jako základní vyšetření provádí sonografie a často rovněž cytologické vyšetření vzorku sekretu z prsu. Mamografie u žen ve Vašem věku se doplňuje pouze ve vybraných případech, při nejasném sonografickém nálezu. Je to proto, že vzhledem ke stavbě prsní tkáně mamografie nepřinese novou informaci a pouze "zbytečně" ženu ozáříme. Proto Vám mamografii nechtějí provést.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 983
dobrý večer,chci se zeptat. Mám dceru ,desetiletou začalo ji bolet levé prso a má tam zvetšenou tuhou hmotu asi 14 dní než mi to řekla.Co to může být,mám vyhledat lékaře? Pravé prso nebolí.děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, v tomto věku se prsní tkáň vyvíjí a mění, měkdy se může zvýraznit i stranová asymetrie. Ve většině případů se nejedná o nic závažného. Důležité je však vyšetření u odborného lékaře, nejlépe dětského gynekologa. Dle charakteru pohmatového nálezu Vás může gynekolog odeslat na sonografické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 982
dobrý den, před rokem mi byl vyoperován nádor v prsu,reresekce a disekce axily,nyní byl kontrolní MG:vlevo v ZHK scirrhotická defigurace žlázy char. jizvy po parc.ME,změny poRT. V MG obraze nejsou patrny přesvědčivé známky recidivy. Vzhledem k nepravidelnostem struktury doporučuji kontrolní UZ.Mám strach, že se TO zase vrátí. Prosím o Váš názor. CA15-3 mám 26,8. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, strachu Vás zbavit nemohu, alespoň se pokusím Vás uklidnit. Dle popisu mamografie je u Vás normální nález, nepravidelnosti struktury a skirhotická defigurace odpovídají normálnímu pooperačnímu obrazu. U žen po operaci máme strach i my lékaři, proto provádíme téměř standardně mamografii společně s ultrazvukovým vyšetřením. V tuto chvíli však nemusíte mít obavy, důležité jsou pravidelné kontroly.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 981
Dobrý den, jsem 6 týdnů po hysteroktomii. Chtěla bych se zeptat za jak dlouhou dobu se mohu zařadadit do v uvozovkách normálního běhu života, jak po stránce sexuální, tak po stránce fyzické.Děkuji Věra
Odpověď: Dobrý den, na tuto otázku Vám odpoví lékař u kterého jste podstoupila hysterektomii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 980
Dobrý den, je mi 27 let a dnes jsem si v prsu nahmatala na pohmat bolestivou bulku. Ráda bych se zeptala, jak dál postupovat, zda navštívit gynekologa nebo se rovnou objednat na mamografii či sono bez doporučení jiného lékaře? Jaká je v mém věku pravděpodobnost nádorového onemocnění prsu? Velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, určitě navštivte svého gynekologa, který Vás odešle k sonografickému vyšetření. Mamografie se u žen ve Vašem věku standardně neprovádí, pouze při nejasnostech, jako doplněk sonografie. Výskyt karcinomu prsu u žen do 30 let je méně častý, ve většině případů se u žen Vašeho věku jedná o benigní nálezy - cysty a fibroadenomy. Sonografie k ozřejmění charakteru bulky, kterou jste si vyhmatala je však důležitá.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 979
Dobry den, prosim Vas o vysvetlenie textu z mamografie: simplexne viacpocetne cysty obojstranne, najvacsia 24mm, BIRADS1. mam 42 rokov. dakujem
Odpověď: Dobrý den, můžete být v klidu. Cysta je dutina naplněná tekutinou, v prsech se vyskytují relativně často a pokud se jedná o tkz "prosté" cysty, jako ve Vašem případě, nejsou spojeny s vyšším rizikem karcinomu prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 977
Dobrý den,moje tchýně byla 27.11.07 na operaci s udájně 8mm pozitivním nálezem karcinomu prsu.10.12.07 jí při vyndávání stehů onkolog sdělil,že operaci je nutno opakovat,protože histol.rozbor ukázal,že jí nebyla odebrána část okraje,který nelze ozařovat.2.1.08 znovu nastupuje na příjem.Jedná se o standartní situaci.Rodina je znepokojená,zda nám něco netají.Mnohokrát děkuji za odpověď.Jindřiška
Odpověď: Dobrý den. V současnosti je snaha, aby operační řešení bylo nejen léčebné, ale je kladen důraz i na "kosmetický" efekt, tkz. minimální chirurgie. U těchto zákroků se občas stane, že výkon byl příliš minimální a okraj zdravé tkáně okolo nádoru je menší, než jsou doporučení. Proto se v druhé době přistupuje k doplnění výkonu. Těchto případů je málo, ale bohužel se vyskytnou, nejedná se však o chybu chirurga.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 976
Dobrý deň,
mám 21 rokov a v pravom prsníku som si nahmatala nejakú hrčku, absolvovala som sono prsníkov s takýmto výsledkom:
USG prsníkov a axiíl:
Prsníky s nehomogennejšou štruktúrou žľazového tkaniva, vpravo LDQ hypoechogenita 5x5 mm s neostrým ohraničením susp. fibroadenóm.
BI RADS 3
Axily obojstranne bez ložiskových zmien.
Prosím Vás vysvetlili by ste mi čo to znamená?
Ďakujem
Odpověď: Fibroadenom je benigní, nezhoubný, nádor prsu, který se vyskytuje u mladých žen. Dle sonografického obrazu se volí dvě varianty. při typickém obrazu pouze kontrola v kratším časovém odstupu, většinou 6 měsíců. Při nejednoznačném obrazu se někdy doplňuje biopsie prsu, kdy se z podezřelého ložiska speciální jehlou odebere vzorek tkáně, který se vyšetření pod mikroskopem. V závěru uvedené BIRADS3 je zařazení tohoto nálezu dle mezinárodní klasifikace mezi nejednoznačné ložika, které potřebují další vyšetření - biopsii či kontrolu v časovém odstupu, viz. výše.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 975
Po 6 mesicich jsem byla na ultazvuku prsu.A vysledek vysetreni:BI_RADS3-pravdepodobne benigni.Zaver:suspekce na novou lezi typu papilomu nebo duktalni epitelozy-Nalezen nepravidelny lalocnaty utvarek 10 na8 mm.Okraje jsou neostre.Pred 3 lety extirpace intrcyst.papilomu. Prosim o vysvetleni nalezu a mozneho rizika.Dekuji.
Odpověď: Dobrý den, vzhledem jke stavu po operaci, je současný nález pravděpodobně stejného původu. Jedná se o útvar vycházející se sliznice mlékovodu či cysty. U těchto nálezů se většinou volí operační řešení, které předně určí charakter ložiska. Intracystický papilom sám o sobě nepředstavuje výraznější riziko, ale mamografie a ultrazvuk jej není schopno bezpečně odlišit od ev. karcinomu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 974
Našel jsem u manželky bulku na pravé straně prsu.Nepředcházelo tomuto "dolíček" jak jsem četl v předešlém článku.Manželka se bojí vyšetření z důvodů finančních,přesto prosím o radu.Mé ženě je 44 let a pojištěná je u zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.Má toto vyšetření podstopit a jaké jsou cenové relace.Děkuji a jsem spozdravem. I.Mádle
Odpověď: Dobrý den, pozitivně hodnotím Váš přístup, protože i my muži se musíme starat o prsa svých manželek. V mé praxi jsem se opakovaně setkal s ženami, které přiznaly, že "bulky" v prsu si jako první všiml jejich manžel či přítel. Nález bulky v prsu, odborně řečeno rezistence, vyžaduje doplnění mamografie a cíleného sonografického vyšetření. Toto vyšetření je plně hrazeno se zdravotního pojištění, v žádném případě za něj nemusíte platit. U Vaší manželky se nejedná o preventivní, screeningové vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 973
Vážený pane doktore,prosím o radu. Před dvěma měsíci jsem si nahmatala bulku a následně mi začalo bolet celé levé prso.Je to dost nepříjemný pocit a bolest mi vystřeluje až do ruky. Nevím na koho se mám obrátit.Je mi 30 let a mám za sebou 3 porody a antikoncepci neberu.Prosím o radu kam zajít. Mám strach, moje maminka umřela v 56letech na rakovinu děložního čípku.Moje praktická doktorka mi zjistila anémii krve,a já se cítím dost unavená.Děkuji,Ivana,Aš
Odpověď: Dobrý den, při nálezu bulby v prsu doporučuji navštívit vyšeho gynekologa, který vás odešle na sonografii prsou, která určí charakter této bulky, rezistence. Výskyt rakoviny děložního čípku u Vaší matky nujak zásadně nezvyšuje riziko nádoru prsu u Vás. Anémie může být jednou z příčin únavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 972
Dobrý den, je mi 32 let,na jaře letošního roku jsem si našla bulku v levém prsu, lékař mi udělal sono vyšetření, kde nenašel žádné změny. Na podzim jsem ho znovu naštívila s tím, že mám velké bolesti v místě bulky. Bolí mě levé prso, levá ruka, neustále ve dne v noci. A asi před týdnem jsem si nahmatala další bulku. Mám znovu navštívit lékaře. Mám nárok na mamografické vyšetření? Je pravda ,že když jsem kojila skoro 3 roky, že je menší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu?
Odpověď: Dobrý den, určitě doporučuji navštívit Vašeho gynekologa, který Vás odešle na sonografické vyšetření na specializovaném pracovišti. Mamografie ve Vašem věku se doplňuje pouze ve vybraných přídapech, vzhledem ke stavbě prsou je mamografie u mladých žen hůře přehledná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 970
Dobrý den,moje 69ti letá babička byla na vyšetření prsu a našli jí v mléčné žláze nějaké krystalky.Byla na odebrání vzorků a z dvanácti vzorků byla v šesti patrna mikrokalcifikace.Chtěla bych se zeptat,co to vůbec ta mikrokalcifikace je a jestli je to nějaké znepokojující.Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, mikrokalcifikace mohou být první známkou močínajícího a minimálního karcinomu prsu, proto se při jejich nálezu na snímcích provádí odběr vzorků tkz. vakuovou biopsií. Mikrokalcifikace se prsou vyskytují při změnách v duktech, zdaleka ne vždy jsou spojeny s karcinomem, tento by měla vyloučit provedená biopsie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 969
Dobrý deň. Chcela by som sa spytať čo znamená: v axil. segmentoch bilat. hraničná lymfadenopatia - 20 mm. Absolvovala som mamografické vyšetrenie. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den, při mamografii zachytíme i část axily, podpaží,kde se vyskytují lymfatické uzliny naprosto přirozeně. Jejich velikost je u zdravých žen různá, od několika milimetrů až do 2-3 cm. Pokud tento nález není spojen s jinými ložisky v prsu, tak se jedná no normální obraz, nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 968
Byla jsem na mamografu mám 43 let. Výsledek byl takový: Bilat. je patrná hutnější, nodulárně síťovaná kresba (tabár I). Ložiskové změny neprokazujeme. Kožní vrstva jemná, axilly volné. Jejich závěr je, t. č. MMG negativní. Můžete mi vysvětlit o co jde? Mám jít na další konzultaci a mám z toho obavu. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, můžete být klidná, takto vypadá popis normální mamografie bez nálezu u zdravé ženyvašeho věku. Vše je vpořádku. "Hutnější síťovitá kresba" představuje mamografický popis normální prsní tkáně, "tabar I" je určená typu prsu podle jeho složení a poměru žlázy a tuku v prsu, "MMG negativní" znamená, že jste vpořádku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 967
Dobrý den
v jednom prsu poblíž dvorce jsem nahmatala malý útvar (dobře hmatatelný). V druhém prsu ne, takže pochybuji, že bych si ho spletla s prsní žlázou. Je mi 20, tak nepředpokládám, že by to bylo něco nebezpečného, ale co by to tedy mohlo být? A v kolika letech by člověk měl začít navštěvovat mamografii? Zpěvačce Anastacii objevili rakovinu již asi v 26 letech.
Odpověď: Dobrý den, z pozitivních zpráv o rakovině ještě doplním populární zpěvačku mého mládí, Olivii Newton John, hvězdu filmů Pomáda a Xanadu, která v 90. letech svedla úspěšnou bitvu s rakovinou prsu. Další "bojovnicí" s rakovinou prsu je Kylie Minogie. Ale k Vašemu problému. Ve Vašem věku samozřejmě nemusíte hned myslet na rakovinu. Může se jednat o okrsek žlázy, která se ve Vašem věku stále vyvýjí, nebo se může jednat např. o cystu či fibroademon, nezávažné ložiska. Každopádně ale doporučuji navštívit gynekoliga, který Vás odešle na sonografické vyšetření, které přesně určí charakter hmatného útvaru. Druhý Váš dotaz, od jakého věku chodit na mamografii. V současnosti existuje program preventivních mamografií u žen od 45 let hrazený VZP. Toto se týká samozřejmě žen bez problému s prsy. V případě různých problému, např. hmatného útvaru v prsu se provádá mamografie i u mladších žen, mnohdy kombinovaná s ultrazvukovým vyšetřením prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 966
Pozdravujem ceskych odbornikov zo Slovenska. Rada by som vedela ci existuje take mamograficke vysetrenie, kde nam zenam nastlacia prsnik "na palacinku". Citala som niekde, ze v zahranici existuje mamograf v podobe nejakeho trojuholnikoveho kuzela, takze je vysetrenie menej neprijemne. Mozete ma v tom poucit - prosim. Mam 5O rokov a raz som absolvovala mamograficke vysetrenie a poviem vam ze vtedy som si povedala ze to bolo naposledy. Ale dnes to asi potrebujem a bojim sa.
Odpověď: Dobrý den, základním vyšetřením prsou u žen ve Vašem věku je mamografie a není nahraditelná žádnou jinou v současnosti dostupnou vyšetřovací metodou. Doplňkem mamografie je sonografie, neboli ultrazvuk, který je však jen doplňkem mamografie a nemůže ji nahradit. Zkouší se mnoho dalších vyšetřovacích metod, ale zatím žádná nedokáže nahradit mamografii.
Zásady správně provedené mamografie je, že by pro ženu neměla být nepříjemná a bolestivá. Komprese "na palacinku" za každou cenu není správná, provádí se tak, aby pro ženu nebyla bolestivá. Obrovsky záleží na radiologické asistentce, která mamografii provádí. Josu samozřejmě lepší, ale i horší. Druhým faktorem je tkz. práh bolesti, který je u každého člověka jiný a některé ženy mohou reagovat bolestivě již při minimální kompresi prsu.

Doporučuji se zeptat Vašich známých na jejich zkušenosti s mamografií na jiných pracovištích a zvolit jiné pracoviště než při prvním vyšetření, které si Vaše kolegyně a známí pochvalují.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 965
Dobrý den pane doktore,mám dotaz ohledně braní atikoncepce. Přecházím na jiný druh antikoncepčních pilulek(měla jsem 3fázovou Triquilar a teď mám opět předepsanou 3fáz.Trinordiol), ale nevím jak mám navázat, protože mi u posledního balení Triquilaru chybí 10 pilulek, které jsem nedávno podle návodu vybrala, abych si oodálila menstruaci a teď nevím kdy mám začít s novou. Děkuji Vám za odpověď. Barbora
Odpověď: Dobrý den, typů antikoncepčních preparátů je na trhu velké množství, s jejich správným užíváním a navázáním na předchozí antikoncepci Vám nejlépe poradí Váš gynekolog.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 964
Dobry den.Je mi 26 let a v obdobi puberty jsem prodelala 2 operace cyst(na mlecnych zlazach) v prsou.Planujeme miminko a tak by me zajimalo, jestli to bude mit nejaky vliv na kojeni.Prso mam velmi citlive.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, stav po operaci v mládí může, ale taky nemusí, mít vliv na kojení, mléko může v části prsu stagnovat. Hodně záleží na typu provedené operace. U mladých žen, pokud je nutné je operovat, se počítá s těhotenstvím a kojením a volí se co nejšetrnější operace. Citlivost prsou před těhotenstvím není známkou budoucích problémů při kojení.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 963
Dobry den
Jeste k dotazu č. 962. Chtěla jsem jenom vědet co by to mohlo byt kdyz jde jiz ke ctvrtemu odbornikovi. Myslela jsem ze mi reknete par typu co by to mohlo byt abych si o tom neco precetla
Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
Nezbývá mi než opakovat předchozí odpověď. Pod pojmem "nález v prsu" hodněš obecný. Nevím, zde si Vaše babička něco nahmatala v prsu a lékař ji poslal k odbornému vyšetření. Odborním může být gynekolog, radiolog, chirurg apod. a stále se může jednat pouze o nežávažný nález. Bez přesnějších informací bych Vás mohl zbytečně strašit těmi nejhoršími možnostmi či naopak planě uklidňovat.
Pokud vezmu tu horší variantu, tak se může jednat o nádor a nyní se rozhoduje o způsobu léčby a operace. Nebo se může jednat o ložisko nejasného původu a doplňují se další vyšetření aby se vyloučil nádorový původ nálezu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 962
Dobry den
Mojí babičce(71 let)našel doktor již před třemi týdny nález v prsu. Byla již u třech odborníků a příští týden jde k dalšímu. Prý nevědí přesně co to může být. Říkali že rakovina by to být neměla. Mohl byste mi říct co by to mohlo byt.
Děkuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, informace ve Vašem dotazu jsou velice obecné. Do pojmu "nález v prsu" se možné zahrnout cokoliv. Charakter nálezu v prsu nejlépe posoudí mamografie, ev. s doplněním sonografie. Předpokládám, že lékař Vaši babičku na toto vyšetření poslal.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 961
Dobrý den,
je mi 22 let a mám velikost prsou číslo 4. Rozhodla jsem se, že podstoupím zákrok zmenšení prsou ze zdravotních důvodů (páteř). Můžete mi prosím poradit, na jaká vyšetření si mám dojít, abych mohla mít ten zákrok tzv. na pojišťovnu?
Děkuji
Odpověď: Přesné indikace k plastické operaci prsou, změnšení, a způsob úhrady a účtování tohoto výkonu Vám sdělí plastický chirurg. Situace se může lišit mezi jednotlivými regiony a typy pracovišť.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 960
dobrý den, ráda bych se zeptala, v jednom z podpaží mám -myslím-zvětšenou uzlinu, mám se znepokojovat, nebo jde o normální hormonální jev-již tři měsíce kojím
Odpověď: Uzliny se v podpaží vyskytují zcela normálně, někdy jsou více či méně hmatné. Kojení představuje pro prsa zátěž, která se může projevit zvětšením nebo citlivostí uzliny v podpaží. Pokud jste si v prsu nenahmatala "bulku" tak bych se v tuto chvíli nestresoval. Pokud se uzlina bude zvětšovat doporučuji návštěvu gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 959
dobry den
mam 22 rokov a moja babka z maminej strany zomrela na rakovinu prsnika.Chcela by som vediet ze aka je sanca ze rakovinu budem mat aj ja a ze kedy by som mala ist na prve mamograficke vysetrenie,kedze som este nikdy nebola
Odpověď: Dobrý den, riziko, že onemocníte rakovinou prsu je u Vás téměř stejné jako u ostatních žen. Ojedinělý výskyt karcinomu ve vyšším věku není v současnosti považován za významný rizikový faktor. Pokud se ve Vašem příbuzenstvu neobjeví další karcinom prsu, není nutné zahájit mamografický screening před 40. rokem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 958
Dobrý den
Nález: bulka v pravém podpaží.Prsy pyriformní, prs vlevo se zatuhnutím centrálně, vpravo bpn axila vpravo s měkkou nebolest.lymf. uzlinou 1x1cm.vlevo bpn.Pro výsledky z mamogr. za l4 dní.
Je mi 48 let, po hysteroktomii 05 HRT.Prosím mám dále užívat HRT a o co se prozatím jedná.?Na další vyšetření zajedu kamkoli.
Děkuji Hana B.
Odpověď: Dobrý den, pokud jsem dobře pochopil Váš dotaz, tak jste si v podpaží našla bulku. Nejpravděpodobněji se jedná o lymfatickou uzlinu, jak píše Váš gynekolog. Uzliny se v podpaží vyskytují zcela běžně. To, že je nějaká hmatná ještě nemusí znamenat nic vážného. Správně bylo doporučeno mamografické vyšetření, které vyloučí nádor v prsu, který by zvětšení uzliny mohl způsobit.

HRT není nutné v tuto chvíli vysazovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 957
Dobrý den, je mi 36let a mám v prsu cystu, 2 ložiska, absces. Mám jít na kontrolní sono + punkci (dobrala jsem již antibiotika). Můžete mi prosím popsat punkci a také bych chtěla vědět, zda je to bolestivé. Děkuji Bohdana.O
Odpověď: Dobrý den,
punkce cysty je téměř nebolestivý, či jen minimálně bolestivý zákrok, určitě nemusíte mít obavy. Punkce cystických ložisek s odsátím jejich obsahu se provádí tenkou jehlou, kterou se např. odebírá krev. Pod sonografickou kontrolou se jehla zavede do cysty, sonograf zkontroluje správnost jejího zavedení, a poté se stříkačkou odsaje obsah cysty. Většinou se vše provede jedním vpichem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 956
Dobrý den prosím je mě 42 let mám 21letou dceru a 18 letého syna.Obě dvě jsem kojila do jejich 9ti měsíců.V dnešní době mě přítel sděluje že při milování cítí nějakou chuť která mě teče z prsou když to cucá.Prosím poraďte děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den,
prsní tkáň je částečně aktivní i mimo kojení. Její stav ovlivňuje velké množství faktorů, od hormonálních změn v organismu až např. po mechanické dráždění bradavek. Toto může být i Váš případ.
Pokud se výtok z prsu neobjevuje samovolně, např. špiněním prádla, nepřikládal bych mu větší význam.

Pokud se však výtok objevuje i mimo milostné hrátky, dop. navštívit gynekologa, který provede cytologické vyšetření výtoku a vhodné by bylo rovněž mamografické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 955
Dobrý den, je mi 18 let a chtěla bych se zeptat.Za posledni 2 mesice jsem mene jedla abych zhubla.Zhubla jsem 6kg.Jsem 4 dny po menstruaci a jiz 2 dny me boli leve prso(uvnitr prsa pos bradavkou).Uzivam antikoncepci asi rok Regulon.Prosila bych o odpoved,cim to muze byt?Dekuji
Odpověď: Dobrý den, bolesti prsou se vyskytují u žen velice často. Jejich původ je různý, většinou nezávažný a souvisí se změnami prsní tkáně v průběhu menstruačního cyklu a v průběhu života. Bolest může samozřejmě i se změnou životosprávy při Vašem hubnutí.
V tuto chvíli bych bolesti prsou nepřikládal větší význam. Pokud by bolesti neustoupily do týdne, doporučuji navštívit Vašeho gynekologa. Pokud se však v souvislosti s bolesti objevila i rezistence v prsu (bulka) dop. kontrolu na gynekologii ihned.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 953
Dobrý den,zatím jsem se nikde nedočetl o mamárním vyšetření u mužů,jak je časté a možná eventuální nemoc.Já mám 49 roků a před půl rokem mě začala bolet bradavka a sní část prsa okolo ní, též se zvětčilo a je zatvrdlé,co doporučíte.Děkuji Zdeněk
Odpověď: Dobrý den,
vyšetření prsou u mužů je samozřejmě možné. Dle konkrétních potíží se volí sonografické vyšetření s případným doplněním mamografie.
Váš problém - zvětšení prsu se zatuhnutím vyžaduje podrobnější vyšetření. Může být způsoben pouze zvětšením prsní tkáně, která se u mužů ve Vašem věku objevuje, ale nelze ani vyloučit závažnější chorobu, včetně nádoru.
Doporučuji proto navštívit obvodního lékaře, který Vás odešle k sonografickému vyšetření prsou či do prsní/mamární poradny.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 952
Dobrý den,
prosím o radu týkající se maminky.
Před 12 lety podstoupila ablaci prsu kvůli zjištění rakoviny.
Pravidelně každých 6 měsíců dochází do mammologické poradny. Už vloni při odběru krve byly zjištěny zvýšené márkry, které jí opět včera potvrdili. Bylo jí řečeno, že nemá panikařit, že se od minulého roku nezvýšili.
Chtěla jsem se zeptat, co se s tím dá dělat, jestli je vhodné podání léků, léčba nebo změna životosprávy, apod.
Před dvěma roky mi zemřel otec, nerada bych, aby mě opustila i moje maminka.
Odpověď: Dobrý den,
u pacientů po operaci rakoviny se v rámci kontrol sledují rovněž tkz. onkologické markery, které mohou svědčit pro nádorovou aktivitu v těle. Změna jejich hladin v těle však může být podmíněna i mnoha jinými faktory. Tyto markery tvoří jen zlomek v pravidelných vyšetřeních žen po operaci prsu. Pokud onkolog u kterého je Vaše maminka v péči tvrdí, že není důvod k panice, je možné mu důvěřovat, neboť má k dispozici výsledky i jiných vyšetření.
Samotné snížení hladin markeru podáním jiných léků není nutné ani žádoucí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 951
Dobrý den,je mi 32let,v r.2005 v létě,jsem podstoupila chemoterapii a v srpnu ozářky.PO celou dobu byl aplikován Zokadex v délce 2 roky.Nyní jsem pod dohledem, všechny výsledky jsou v pořádku,ale chtěla bych zkusit otěhotnět.Jaký máte na to názor?Jsou nějaké studie,mám strach,aby se mi onemocnění nevrátilo,nebo mám počkat? Po gynek.stránce je vše v pořádku,ale jelikož onemocnění bylo spojeno s hormonálními receptory,které jsou na jedné straně pro a na druhé proti tak mi na onkologii moc neporadili. Kde se můžu tedy obrátit. Děkuji Adamcová
Odpověď: Dobrý den, problematika mladých žen s karcinomem prsu a jejich případných dalším těhotenstvím je velice složitá a závislá na mnoha faktorech, např. typ původního nádoru, jeho tkz. hormonální status, apod. Rizik spojených s těhotenstvím je nemálo.

Doporučuji navštívit stránky projektu eva35, který se věnuje problematice karcinomu prsu u mladých žen. Jejich adresa je www.eva35.cz
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 950
Dobrý den je mi 39 roků a pravidelně docházím na gynekologické kontroly a ultrazvukové vyšetření prsů. poslední uz kontrola 5.11.2007 s negativním výsledkem. Přesto mě bolí levé prso, podpaždí i rameno. Opakovaně jsem navštívila svého gynekologa, který mě opět palpačně prohlídl a ujistil, že nic neshledal. Poradte mi prosím kde bych měla hledat pomoc. děkuji za odpověď Ivana
Odpověď: Dobrý den,
potíže, které popisujete mohou být např. vertebrogenního původu, "od páteře". Tyto bolesti se cestou nervových zakončení mohou promítat do různých částí lidského těla. Další možnou příčinou může být ramenní kloub, z kterého se bolest může rovněž šířit do oblasti prsu a horní končetiny.
Doporučuji přiměřené pohybové aktivity, svičení k posílení zádového svalstva, apod.
Pokud je bolest výrazná a obtěžující, doporučuji neurologické vyšetření, ev. s následnou rehabilitací.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 949
Mam dotaz fibroxantom řadí se mezi maligní nebo benigní nadory??? dekuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, fibroxantom existuje jak ve variantě benigní, tak přechodné i maligní. Záleží na histologickém typu nádoru a jeho lokální pokročilosti.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 947
Dobrý den,je mi 42 let a docházím pravidelně do mamologické poradny,na poslední kontrole mi pan doktor řekl,že na mamografu bylo zjištěno,že mám mastopat.Shliky.V unoru mám jít na ultrazvuk,prý se nejedná o nic vážného,jen musím být pravidelně kontrolovaná.Mám docela strach,vyvrátíte mi ho,nebo ne?Děkuji Vám za odpověď.Milena N.
Odpověď: Dobrý den, pojem mastopatické shluky není v radiologické praxi běžně používaný. Může vyjadřovat větší podíl žlázy na mamografických snímcích a neznamená nic vážného. Ve Vašem věku se jedná o normální obraz. Ultrazvuk prsní tkáň zobrazí jiným způsobem.
Pokud by se ale mělo jednat o shluky ve smyslu mikrokalcifikací, je potřeba doplnit speciální mamografické snímky.
Pokud máte k dispozici nález z mamografie (pokud byla provedena), můžu Vám odpovědět přesněji.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 944
Dobrý den,večer před začátkem menstruace mi začala z bradavek vytékat čirá až bílá tekutina.Menstruuji druhý den a obtíže přetrvávají,většinou však při koupely,ale občas i přes den.Mohla by jste mi prosím pomoci.Děkuji
Odpověď: I Vám dobrý den,ve Vašem případě bude výtok pravděpodobně souviset s hormonálními změnami.Je-li čirý a z obou prsů,
neznamená to nic vážného.Vyčkejte 2-3 cykly
a v případě trvání obtíží pak navštivte gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 943
Dobrý den,prosím o radu.Koncem léta se mi udělala na vnější straně pravého prsa červená skvrna s jakoby popraskanými žilkami.Nepřikládala jsem tomu velkou váhu.Myslela jsem si,že mám prso nějak pohmožděné od neustálého nošení syna na této straně.Dnes není skvrna skoro vidět.Ale mám hrozný strach,protože jsem se dočetla,že jakákoliv změna barvy kůže může znamenat rakovinu.Může jít o nádor?Děkuji
Odpověď: Myslím,že skoro jistě ne,ale preventivní vyšetření prsů ultrazvukem bych pro Váš klid doporučovala.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 942
Dobrý den. Je mi 16 let a používala jsem hormonální antikoncepci. Teď už jsem jí přestala brát, protože se rodičům nelíbí, že se láduju práškama. Chtěla bych tedy začít brát chemickou antikoncepci formou čípků a chtěla bych se zeptat, jestli potřebuji od lékaře poradit jaký. Musím kvůli tomu volat své gynekoložce, nebo stačí, když zajdu do lékárny a koupím si je? A jaký? Předem děkuji za radu a těším se na Vaší brzkou odpověď. S pozdravem Adriana Nedbalová
Odpověď: Dobrý den ,Adriano,určitě zajděte za svou gynekoložkou,ona Vás vyšetří a poradí Vám pro Vás nejvhodnější antikoncepci.Možnosti i formy aplikace jsou různé.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 939
dobrý den pani doktorko Svobodová mám takovou hodně suchou kůži hlavně prsa a bradavky.nevím jestli to není z prášků nebo aviváží.chci se zeptat co je dobré používat nebo čím se mazat hlavně ty prsa.děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Zdravím Vás! Asi Vám v tomto případě moc neporadím,
jak prací prostředek,tak kosmetické přípravky si každý musí vyzkoušet sám. Doporučuji prádlo dobře máchat a kosmetické přípravky takové,které zbytečně nedráždí,spíše pokožku hydratují a vyživují.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 936
Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit o radu. Mojí mamince zjistili v 48 letech karcinom prsu, je po částečné ablaci+ odstraněné uzlin,nyní, po 5 letech nalezen malig. útvar ve střevě, babičce-82 let- dnes diagnostikován ca prsu, od zítřka nastupuje na neoadjuvantní chemoterapii, poté ablaci prsů. Mě je 33 let. Jaká je prosím pravděpodobnost, že onemocním stejnou chorobou jako maminka a babička, mám nárok na genetické vyšetření, sono prsu? děkuji Markéta Sedláková
Odpověď: Paní Markéto,najděte si na internetu seznam
genetických pracovišť a na nejbližší se objednejte na konzultaci.Tam zváží,zda-li bude
vhodné genetické vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 934
Dobrý den, mohla byste mi prosím objasnit co je to fibrom v prsu a jaká je případná léčba. Děkuji Jitka 35let
Odpověď: Dobrý den,paní Jitko,fibrom je nezhoubný útvar,který není třeba léčit,
spíše se jen sleduje.Pokud dosahuje větších rozměrů či ženu nějak obtěžuje,lze jej chirurgicky odstranit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 933
Dobrý den paní doktorko,dnes jsem si v leže nahmatala malou bouličku (velikosti cca nehtu malíčku na ruce )na vnitřní straně pravého prsu, téměř u hrudníku.je nebolestivá.nevím,zda se jedná o uzlinku nebo ne.je mi 36 let,mám 2 děti (16 a 2,5),antik.Triquilar,kouřím příležitostně.matka ok.Doporučila byste mi ultrazv.vyšetření popř.mammograf?nebo mám zatím počkat,jestli se do 2 menses neztratí?moc děkuji, Vlaďka.
Odpověď: Dobrý den,paní Vlaďko,počkejte 1-2 menstruační cykly a pak v případě ,že budou obtíže přetrvávat zajdětě na vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 932
Vážená paní doktorko, kamarádka je po ablaci prsu /květen 07, invazivní duktální ca, 2-3 mm/, hormonálně pozit., 8 uzlin čistých. Ozařování do srpna, nyní na 5 let lék na bázi Tamoxifenu. Nyní hodně unavená, nespecif. bolesti na různých místech / oblast ledvin, kosti /, občas těžší dýchání, v noci několikrát budí tlaky v nohách /zdá se cévy /. Ráda bych se prosím zeptala, je-li to normální, nebo může jít o návrat onemocnění. Ráda bych jí pomohla od strachu, ale aby nic nezanedbala.Moc děkuji, Michaela
Odpověď: Zdravím ,Michaelo,o Vaši kamarádku je jistě
odborně dobře postaráno ,jistě chodí na pravidelné kontroly na onkologii.Pan doktor by zjistil včas,kdyby šlo o něco neobvyklého.
V tom ostatním jí pomůžete Vy,podpořte ji!
Dle toho,co píšete má to nejhorší za sebou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 930
Dobrý den,paní doktorko, včera večer jsem objevila malou citlivou bulku pod kůží na vnější straně prsu- citlivost při doteku i tvar je stejná, jako když se podráždí, zbytní uzlina- na krku, v podpaží, což se mi už kdysi při nachlazení stalo. Teď jsem sice zdravá, ale těsně před menstruací. Mám jeden, dva dny počkat, jestli to zmizí jako uzlina nebo se vydat na vyšetření hned? Děkuji za odpověď. R., 25 let
Odpověď: Dobrý den, Romanko,počkejte po menstruaci,
pokud by problém přetrvával,zajdětě na gynekologii a případně na vyšetření prsů ultrazvukem.Může jít o zbytnělou žlázku,ale
také se může jednat o lymfatickou uzlinku.
To by pak docela dobře odlišil ultrazvuk.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 927
Dobry den,mam 40 rokov. Dnes som absolvovala vysetrenie sono a mamografiu.
Zaver mamografie: Prechodny typ prsnika bilat. so stranovou asymetriou množstva žľazy.
Zaver SONO : Prechodny typ prsnika s ojedinelymi cystami bilat. BI- RADS 3 najväcsia cysta na r. LQQ do 8mm, vľavo do 5mm. Kontrola o 6 mesiacov.Nie je to skoro o 6 mesiacov? Nemusim sa obavat?Vopred dakujem za odpoved a prajem pekny den.Ingrid
Odpověď: I Vám hezký den, Ingrid,obávat se skutečně ničeho nemusíte,na kontrolu jdětě,jak Vám lékař doporučil.Pouze pokud by došlo v prsech k nějaké změně,zajděte na vyšetření dříve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 926
Moje matka po 5 letech přišla i o 2.prs kvůli rakovině prsu. Já a sestra chceme udělat maximum pro prevenci? Obě jsme ukončily kojení dcer a chystáme se na druhé dítě. Kdy a jaké vyšetření máme podstoupit? Je pravda, že rakovina prsu se dědí ob generaci? Jakou antikoncepci máme používat? Jaká existuje další prevence? Za odpověď předem děkuji!
Odpověď: Odhaduji,že Vy i Vaše sestra jste velmi mladé ženy.
Je vhodné začít s preventivním vyšetřením prsů o deset let dříve,než onemocněla Vaše matka.Do 40ti let věku je vyšetřením první volby ultrazvuk, po čtyřicítce pak je možné vyšetření mamografické.
Ohledně vhodné antikoncepce se poraďte na gynekologii.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 924
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kdy je vhodné provést ultrazvukové vyšetření. Musí to být hned po měsíčkách nebo kdykoli během cyklu? Mohly by být například výsledky zkreslené? Píšete, že jako samoplátce Vás vyšetří i bez žádanky. Mě takto ve screeningovém centru odmítli. Děkuji. S pozdravem.Martina
Odpověď: Dobrý den Martino,ultrazvukové vyšetření prsů
je možné provést v kterékoliv fázi menstruačního cyklu a nijak to výsledek neovlivní.Napište mi prosím,v kterém centru Vás odmítli vyšetřit a proč,docela by mne to zajímalo.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 923
dobrý den, chtěla bych se zeptat, když bolest bradavek bude způsobena nevhodným prádlem nebo nevhodnym pracím prostředkem apod, jak dlouho budou bolestivé. Nebo čím jiným by to mohlo ještě být.je mi 18 let děkuji
Odpověď: Dobrý den,po nějakou,ne dlouhou, dobu
mohou být bradavky jistě citivější i v případě,že nevhodný prací prostředek či prádélko vyměníte.Citlivost bradavek však může být způsobena i např.hormonálně.Pokud by neustupovala,navštivte svého gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 921
Prosim o radu, co s tímto nálezem. Jsem po redukční operaci asi 2 roky, nález na UZ vlevo retroaleolárně v rozhraní HKK je kondenzát vel. cca 3 krát 1cm s obsahem cystoidů - v.s. duktektasie, bez patologické vaskularizace - v UZ benigního vzhledu. Uzliny fyziol,pravé bez patol. změn.Je mi 29 let. Mam divný pocit. Děkuji. A
Odpověď: V tomto nálezu nevidím nic podezřelého .
Na kontroly choďte tak,jak Vám lékař doporučil.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 920
Dobrý den.Asi před 5 lety jsem si nahmatala uzlinku v pravé axille.podstoupila jsem UZ vyšetření, vše v normálu.Nyní chodím na pravidelné kontroly každých 6 měsíců.Během té doby ale hmatných uzlinek přibylo a to v obou axillách.Můj lékař mě uklidňuje, že jsou všechny do velikost 1cm. Je to normální? Mám požadovat i jiné, než UZ vyšetření? Děkuji.
Odpověď: Zdravím ,pokud Vás lékař ujišťuje,že je vše v pořádku,pak nezbývá, než mu věřit.
Vzhledem k opakovaným kontrolám předpokládám,že se v tom chce Váš lékař ujistit.
Záleží nejen na počtu a velikosti uzlinek, ale i na jejich struktuře.Při příští UZ kontrole si nechte
řádně všechno vysvětli.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 919
Dobrý den.Je mi 35 čtyři děti.Tři měsíce nekojím.Po skončení kojení se mi v prsu udělalo velké tvrdé místo.Mamograf-Žláza částečně rozvolněna.Vpravo objemný sytý zhruba oválný stín 65x55mm místy s hladkou konturou,místy kontura překryta naléhající žlázou.Směrem do VK nasedá ještě drobný oválný stín22x11mm.Mikrokalcifikace patrné nejsou.Patol.LU nezastiženy,kožní kryt nerozš.Jaká je šance že se nejedná o rakovinu a co by to mohlo být.Děkuji
Odpověď: Toto otázku položte lékaři,který Vás vyšetřoval.Takto na dálku problém nevyřešíme.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 918
Dobrý deň, mám 25 rokov a v poslednej dobe pozorujem zmeny na jednej bradavke. V pokojovom stave je o niečo vtiahnutejšia ako druhá a pri dráždení sa najskôr vtiahne a až potom vystúpi. Môže to byť niečo vážne?Za odpoveď ďakujem.
Odpověď: Ne,Martino,nemůže to být nic vážného.Občas se to tak stává.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 917
Dobrý den. V mamologické poradně po provedení mamografu mi bylo řečeno, že mám v prsu uzlinu nebo benigní formaci.Co to znamená? děkuji
Odpověď: Nic to neznamená,jste zdravá žena.
V prsu máte nezhoubný, nezávažný útvar.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 916
Dobrý den, je mi 30 let, před pěti lety jsem rodila, dítě jsem kojila 12 měsíců. Před třemi lety jsem si poprvé nahmatala zřejmě uzlinu v podpaží, občas mi bolest střílela do prsa, gynekoložka mě tehdy poslala na ultrazvuk, vše bylo v pořádku. Uklidnila jsem se po psychické stránce a měla jsem pocit,že uzlina zmila sama od sebe. Nyní mám asi rok stejné uzliny v obou podpažích, mnohem větší a opravdu mě bolest střílí do obou prsou až mi to je mnohdy nepříjemné.Mám žádat znova o ultrazvuk nebo jiné vyšetření.Užívám antikoncepci Minisiston asi od svých sedmnácti let.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím Vás,soudím, že Vaše obtíže
nesouvisejí s prsy a ani nesignalizují nic závažného.Pro klid zajdětě na kontrolní vyšetření ultrazvukem na některé akreditované
mamodiagnostické pracoviště.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 914
Dobrý den.Před 3 lety jsem po přestala užívat HA a při samovyšetř.se mi při zmáčknutí jedné bradavky objevila čirá kapička tekutiny.Po několika měsících to zmizelo.Lonský rok došlo v mé rodině k 2 úmrtím a do třetice syn měl autonehodu s 8 měs.pobytem po nemoc.Tuto situaci půl roku řešímNeurolem.Výše zminov.čirý výtok ze stejného prsu se objevil opět.Mala čirá kapič.za několik dní.Gynekolog mi řekl,že pokud to je čirý,nic to není.Mám trvat na vyšetření? Je mi 39 let,HA neberu a Neurol postupně vysazuju.Děkuji.
Odpověď: Váš gynekolg má pravdu , pokud se objeví sekrece tohoto typu, nebývá to nijak závažným
signálem.Bradavky příliš nedrážděte,pouze
jednou za měsíc v rámci sebevyšetření je lehce stiskněte.Pokud by byl výtok s příměsí krve,je nutno jej vyšetřit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 913
Dobrý den,je mi 52 let a již dese let docházím na sono+punkce cyst v prsou. Mamograf nešel v roce 1997 udělat pro přílišnou hutnost prsu. Teď dochází ke kalcifikaci žlázi?? Nepochopila jsem co to znamená a jaké to může mít důsledky?? Můžete se pokusit o vysvětlení. Moc děkuji j.Markvartová
Odpověď: Paní Markvartová,nejlepší asi bude,když si
necháte vysvětlit současný nález lékařem,
který Vás vyšetřoval a vyšetření hodnotil.
Z toho, co píšete ,soudím, že nijak vážně nemocná nejste.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 911
Dobrý den,

chci se prosím zeptat, zda může mít rakovinu prsu moje 10-ti letá dcera, která má na bradavce malou bulku. Zatím chodíme na kontroly na kožní, ale mám obavu, jestli to stačí? Rakovinu prsu máme v rodině. Mám vyžadovat vyšetření ultrazvukem? Mám obavy, abych něco nezanedbala. Děkuji. J. Malá
Odpověď: V tomoto věku by to byla skutečně vzácnost.
Myslím,že má všechno správně pod kontrolou
kožní lékař. Pro Váš klid je jistě vyšetření ultrazvukem možné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 909
Pred 14 dny se mi objevila bulka v podpazdi,kt.na omak neboli.Dg.z chirurgie zni:Hidroadenitis axillae 1.sin.punkce negativ.KO za tyden.Mam cekat nebo jit co nejdriv na onkol.vysetreni?Poradite mi,prosim? Dekuji
Odpověď: Jdětě na kontrolu tak,jak Vám bylo doporučeno.
V tuto chvíli nevidím důvod pro onkologické vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 907
dobry den. mam dotaz mam 12 letou dceru ted je ve vyvinu roztou ji prsa a objevily se ji jen na bradavkach jakoby modrinky mam se neceho obavat . dekuji jitka vejmelkova
Odpověď: Dobrý den,paní Jitko,Vaši dceru jsem neviděla,nevyšetřovala jsem ji,přesto předpokládám,že jde o úplně zdravou mladou dívku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 906
Dobrý den, dovolím se zeptat - má smysl ještě nějak zasahovat, když mám v prsou velké množství i dost velkých bulek a zatvrdlin, některé velikosti mandarinek, levé prso začalo dost bolet - už více než půl roku, výtok z prsu je mléčné barvy, asi slabý, nešpiní prádlo. Vím, že je to především má chyba, mám panickou hrůzu z ortelu. Je mi 40 a různé zatvrdliny, které posledních pět let se začaly zvětšovat, mám někde od svých 17 let.
Odpověď: Zdravím,má jistě smysl zajít na vyšetření prsů!Najděte si některé z akredivaných center,seznam je
na těchto stránkách.Možná budete mile překvapená,jak Vás lékaři uklidní.Neváhejte,
třeba se trápíte úplně zbytečně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky